Speciella händelser under mitt riksdagsuppdrag,
mandatperioden 2018-2022


Jag börjar nu min femte mandatperiod som riksdagsledamot 

2022-09-18

Nu är riksdagsvalet färdigräknat. Redan på valnatten stod det klart att moderaterna i vår riksdagsvalkrets inte backade i valet som partiet gjort på riksnivå, utan landade på samma nivå som i valet 2018. I min hemkommun Mark ökade vi i riksdagsvalet och gjorde dessutom vårt bästa resultat i kommunvalet sedan kommunen bildades på 1970-talet. Moderaterna backade lite i kommunvalet i Borås, men ökade kraftigt i samtliga övriga kommunval i valkretsen (Bollebygd, Mark, Herrljunga, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda). Sammantaget har jag blandade känslor för vårt moderata valresultat. Jag återkommer om det i en längre valanalys.

För egen del fick jag rekordmånga personvalskryss, trots att jag tidigt meddelade att jag inte tänkte driva någon direkt personvalskampanj, utan tänkte lägga min energi på att hålla ihop valrörelsen i valkretsen och kampanja för partiets politik och en ny regering. Att jag trots detta fått långt över 1.000 personvalskryss (motsvarande drygt 4% av de moderata rösterna) var en trevlig överraskning. Så många kryss har jag inte varit i närheten av i något av de tidigare fyra riksdagsval där jag ställt upp, och jag fick överlägset flest kryss av de moderata kandidaterna. I Marks kommun fick jag dessutom långt över de 5% som krävs för att bli personvald.

Att ha fått väljarnas stöd för femte gången i rad, och dessutom fler personvalskryss än någon gång tidigare känns stort, smickrande och ansvarsfullt. 
Nu påbörjar jag min femte mandatperiod i riksdagen, vilket känns nästan osannolikt. 

Jag kan också konstatera att jag numera är ganska rutinerad i dessa sammanhang. Om jag sitter i riksdagen hela denna mandatperiod kommer jag att, tillsammans med Hans Nyhage (som också representerade Mark), vara den moderat som suttit flest år i riksdagen från vår valkrets sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

1. Hans Nyhage, invald 7 gånger, totalt 20 år i riksdagen
2. Jan Ericson, invald 5 gånger, totalt 16 år i riksdagen (kan bli 20 år inkl kommande mandatperiod)
3. Lars Björkman, invald 3 gånger, totalt 11 år i riksdagen
4. Cecilie Tenfjord Toftby, invald 3 gånger (plus som ers en gång), totalt 14 år i riksdagen
5. Arne Svensson, invald 3 gånger, totalt 9 år i riksdagen
6. Tage Magnusson, invald 3 gånger, totalt 8 år i riksdagen 
(plus 18 år i den gamla tvåkammarriksdagen)
7. Ulf Sjösten, invald 2 gånger, totalt 5 år i riksdagen
8. Ulrik Nilsson, invald 3 gånger, totalt 4 år i riksdagen (kan bli 8 år inkl kommande mandatperiod)
9. Birgitta Wichne, invald en gång, totalt 4 år i riksdagen


Jag vet inte exakt vad mina uppdrag blir i riksdagen kommande år, det beror på en massa saker och hur partiet på bästa sätt vill forma ett fungerande regeringsunderlag. Jag har meddelat att jag både kan tänka mig att fortsätta med de uppdrag jag har idag, och att göra något helt annat. Jag är en av ett tiotal moderater som nu har den längsta tjänstgöringstiden i riksdagen och jag vet hur man arbetar i riksdagen när man är i regeringsställning. Bland annat hur man bygger broar till andra partier för att få igenom så mycket bra politik som möjligt. Jag är redo att ta de uppdrag där jag kan göra mest nytta för partiet och den kommande regeringen, och det ska bli kul att få bidra till en bättre politik för Sverige.

Jag vill rikta ett mycket stort tack till alla som tror på mig och som har visat mig sitt stöd under valrörelsen! Jag ska inte göra er besvikna. 

         


 

 

Tack! 

2022-09-12

 



Valrörelse

En sammanfattning av valrörelsen hittar du på denna sida.




Över 10.000 blogginlägg på ericsoniubbhult.se

2022-08-16

Häromdagen passerade jag en historisk nivå - jag har nu sedan starten 2006 skrivit över 10.000 blogginlägg. 
Det är faktiskt lite svårt att ta in.

Jag funderar på hur många timmar av mitt liv jag lagt på detta...



 

EU-nämnden tar inte julisemester

2022-07-08

Nej, alla riksdagsledamöter har inte sommarledigt än, i vart fall inte vi som är ledamöter i EU-nämnden. Vi kör för fullt fram till sista juli, eftersom EU-parlamentet inte har sommarledigt förrän i augusti. I dag var vi som vanligt fyra moderater på plats vid EU-nämndens sammanträde, Jessika Roswall (EU-nämndens andre vice ordförande), Helena Storckenfeldt, Alexandra Anstrell (som tog bilden och tyckte det räckte att vara med till hälften) samt undertecknad. 

I dag var det uteslutande Ekofin-ärenden, dvs frågor som hanterats av finansutskottet, och därför hade jag huvudansvaret för den moderata linjen vid dagens sammanträde.



 

 

Dagens interpellationsdebatter med justitieministern

2022-06-28



I dag hade jag mandatperiodens sista två interpellationsdebatter i riksdagen, denna gång med justitieminister Morgan Johansson.
Första debatten kan du se om du klickar på bilden nedan. Ämnet var polisens arbetsuppgifter och behover av förstärkt polis.

Mitt anförande i de två första omgångarna finns på ett ungefär på denna länk.


Jag fick också återigen chansen att kommentera vänstersidans envisa försök att ge en felaktig bild av att Alliansen drog ned på polisutbildningen: "Justitieministerns påstående om polisutbildningen är en ren bluff. KU har upprepade gånger påpekat att ministrar ska tala sanning, ändå fortsätter justitieministern att förvanska sanningen. Låt mig ta det igen. Under Alliansens åtta år ökades antalet poliser från ca 17.000 till 20.000. Tror justitieministern att vi trollade fram dessa ur en hatt? Sanningen är att vi utbildade rekordmånga nya poliser. Så många att polismyndigheten tvingades stoppa antagningen en termin för att hinna ta hand om alla nyutexaminerade aspiranter. Men alla övriga 15 terminer utbildades massor av nya poliser. Hade vi inte gjort detta under Alliansens regeringstid hade läget idag varit ännu värre."



Den andra debatten kan du se om du klickar på nästa bild nedan. Ämnet för denna debatt var justitieministerns uttalande att kommunerna måste ta ett större ansvar för att bekämpa den grova kriminaliteten.

Mitt anförande i de två första omgångarna finns på ett ungefär på denna länk.




Jag la ut några slutsatser på twitter efter debatterna. Tyvärr säger justitieministern så många konstiga saker och håller sig inte alltid till sanningen. Jag tycker tyvärr att han har en ganska ovärdig nivå i sina debatter, precis som han har i sociala medier, och bad faktiskt åhörarna om ursäkt för att de tvingas höra något sådant här från riksdagens talarstol. Jag har ju själv flera gånger fått justitieministern prickad av KU för att han sprider felaktigheter i sociala medier. Och det är inte bättre i riksdagsdebatterna. Jag hoppas vi får en bättre justitieminister efter valet.

  


 

 

Mottagning med Diplomatiska Kåren

2022-06-08

I dag var jag en av de inbjudna riksdagsledamöterna vid en mottagning i riksdagen för Diplomatiska Kåren, alltså de ambassadörer från andra länder som är stationerade i Sverige eller i vissa fall är stationerade i grannländer men med geografiskt ansvar för Sverige. När man såg mängden gäster inser man att väldigt många länder tycker Sverige är ett viktigt land att ha goda diplomatiska kontakter med.

Talman Andreas Norlén höll ett anförande för gästerna, med mycket fokus på riksdagens arbete och den svenska demokratin, men det blev såklart också en hel del om Rysslands angrepp på Ukraina och hur Sverige försöker hjälpa Ukraina på olika sätt. Ukrainas ambassadör var självklart en av deltagarna vid mottagningen.

Själv fick jag en längre pratstund under minglet med fyra ambassadörer från helt olika delar av världen - Filippinerna, Slovakien, Sri Lanka och Georgien. Samtalet med Slovakien och Georgiens ambassadörer var ganska givet - situationen i Ukraina, flyktingströmmar och hotet från Ryssland, som för Georgiens del är en realitet. Ryska trupper finns bara fyra mil från huvudstaden, redo att invadera Georgien om ordern kommer. 

Samtalen med ambassadörerna från Filippinerna och Sri Lanka handlade mer om den ekonomiska utvecklingen, det politiska läget och hur vi kan öka handel och turism mellan våra länder.







 

Sista partiledardebatten i riksdagen före valet

2022-06-08

I dag hölls den sista partiledardebatten i riksdagen före valet. Och det märktes att det är valår, tonläget var mer uppskruvat än vanligt.  

Ulf Kristersson gjorde ett antal riktigt bra inlägg, bland annat gjorde han Annie Lööf (C) svarslös om det misslyckade förslaget om generösare strandskyddsregler, och Per Bolund (MP) svarslös om energipolitiken.

Här är han i debatt med statsministern, och ämnet var statsministerns svaga ledarskap, där hon gör sig beroende av tre partier och en politisk vilde, som i stora delar inte tycker som regeringen, samtidigt som hon talar illa om den opposition som hjälpt regeringen att få stöd för en Natoansökan - vilket var avgörande eftersom halva de egna regeringsunderlaget inte vill gå med i Nato.  





 

 

Bara 28% av riksdagens ledamöter hade förtroende för justitieministern

2022-06-07

I  dag röstade så riksdagen om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. Det fanns många skäl för att hans stöd i riksdagen är mycket svagt. Utvecklingen när det gäller grov kriminalitet, skjutningar och dödligt våld försämrats dramatiskt under hans tid som justitieminister,. Antalet dödsskjutningar har tredubblats, ungdomsrånen har fördubblats, liksom utsattheten för sexualbrott. Samtidigt har regeringen avvisat en mängd goda förslag för att komma tillrätta med detta.

Justitieministern är dessutom den mest prickade ministern av konstitutionsutskottet, där han bland annat upprepade gånger kritiserats av ett enigt utskott för att han är vårdslös med sanningen i olika uttalanden i media eller sociala medier (jag har själv fått honom fälld av ett enigt KU två gånger). 




Det är bara att konstatera att endast 28% av riksdagens ledamöter uttalade förtroende för justitieministern. Endast s-ledamöterna stödde sin minister. Nära halva riksdagen (det fattades en röst) uttalade misstroende, och resten (V, MP och S) lade ned sina röster.
Faktum är att inte ens alla s-ledamöter var på plats för att stödja sin justitieminister.
 

Detta var andra gången denna mandatperiod som riksdagen röstat om misstroende mot Morgan Johansson. Förra gången var 2019. Även då räddades han kvar tack vare Centerpartiet.






Det allvarliga i hela denna situation är att statsministern väljer att förlita sig på rösten från en avhoppad politisk vilde i riksdagen, som tydligen haft ett antal möten och telefonsamtal med regeringen där hon försäkrats om att alla tidigare löften till henne kommer att uppfyllas. Det är löften som på allvar riskerar godkännandet av vår natoansökan. Sannolikt medförde inte heller den politiske vildens anförande att läget förbättrades. Om statsministern hade sparkat sin inkompetente justitieminister i stället hade inte den politiska vilden kunnat ägna sig åt att utpressa den svenska regeringen och äventyra Sveriges natoansökan. Statsministern spelar ett högt spel när hon på detta sätt prioriterar partiets bästa framför Sveriges bästa. Att statsministern dessutom i affekt hotade med regeringskris helt utan anledning gör inte saken bättre. 




Återrapport från Europeiska Rådets möte

2022-06-02



I Sverige fungerar det så att inför varje möte i EU där den svenska regeringen deltar ska frågorna hanteras i EU-nämnden, som sedan ger besked om vilken linje statsministern och övriga ministrar ska hålla vid möten i EU. Detta gäller även möten i Europeiska Rådet (alltså möten där medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas för överläggningar). 

I måndags förde jag moderaternas talan i EU-nämnden vid överläggningarna med statsministern inför Europeiska Rådets möte tisdag-onsdag. I dag var det dags för statsministerns återrapport från mötet och efterföljande frågor, där jag även idag företrädde moderaterna.




Det handlade främst om nya sanktioner mot Ryssland och ekonomiskt stöd till Ukraina, men man behandlade också allvarliga konsekvenser av kriget i form av livsmedelsbrist i fattiga länder till följd av att Ukrainas export av spannmål förhindras av Ryssland, samt följderna för energiförsörjningen i Europa.



Från moderat sida välkomnar vi de nya sanktionerna och det utlovade ekonomiska stödet till Ukraina. Samtidigt ställde jag frågor om varifrån pengarna ska komma till det stora stödet på 9 miljarder Euro (moderaterna tycker att EU ska prioritera om i sin stora budget och frigöra dessa pengar). Jag ställde också frågor kring EU:s energipolitik där man nämner i stort sett alla energislag som önskvärda - utom just kärnkraft. Detta är anmärkningsvärt med tanke på skenande energipriser och hotande energibrist till vintern, samt att importen av rysk gas fortsätter att finansiera Putins krig. I detta läge borde alla energikällor som minskar beroendet av rysk gas välkomnas och inte motarbetas. 


 

 

Extrainsatt möte med EU-nämnden om Ukraina mm

2022-05-30

Startade dagen med möte i EU-nämnden, och förde moderaternas talan vid överläggningen med statsministern inför extra EU-toppmöte denna vecka. Ämnena var bland annat stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland, EU:s energiförsörjning och den globala livsmedelskrisen i krigets spår.

Några av de saker jag berörde i mitt inlägg:

* Viktigt att regeringen driver på för att få ytterligare sanktioner mot Ryssland på plats.
* Välkommet att EU både vill stödja Ukraina nu under kriget och landets återuppbyggnad efter kriget.
* Stöd till Ukraina bör finansieras genom omfördelningar inom EU:s budget och inte med nya upplånade pengar på EU-nivå.
Finansieringen av Återhämtningsfonden genom skuldsättning av EU var en engångsföreteelse och får inte upprepas för andra ändamål.
* Konfiskering av fryst rysk egendom inom EU skulle kunna frigöra pengar till Ukraina, men är komplicerat juridiskt.
* EU får inte återigen tappa bort kärnkraften när man diskuterar EU:s framtida energiförsörjning och minskat beroende av
rysk olja och gas.
* Det är ett problem för hela norra Europas energiförsörjning och elpriser att Tyskland förtidsavvecklat kärnkraft och gjort sig beroende av rysk gas i stället. Dessutom bidrar man på detta sätt till att finansiera Putins krig i Ukraina. Detta bör statsministern lyfta med sin tyska kollega. Hur Tyskland utformar sin energiförsörjning är visserligen en nationell tysk fråga, men samtidigt påverkar det direkt situationen i hela norra Europa.



 

 

Reseberättelse från mitt besök på Åland

2022-05-23

Nu har jag lagt ut lite bilder och kommentarer till mitt korta besök på Åland söndag-måndag förra helgen.

Du hittar reseberättelsen här.






 

Reseberättelse från mitt besök på Färöarna

2022-05-23

  

Nu har jag lagt ut lite bilder och kommentarer till mitt besök på Färöarna 11-13 maj. 


Du hittar reseberättelsen här.


 

Sverige och Finland har lämnat in sina ansökningar om natomedlemskap

2022-05-18



I dag lämnade Sverige och Finland samtidigt in sina ansökningar om medlemskap i Nato. Det är givetvis historiskt. Den fortsatta ansökningsprocessen och godkännandet av våra två länder som medlemmar lär ta sin tid, men min tro är att de flesta länder i Nato, inklusive flera av de tunga medlemmarna, väldigt gärna vill se Sverige och Finland som medlemmar. De kommer att pressa eventuellt tveksamma natoländer till att säga ja till slut.


 

 

Finlands president höll anförande i riksdagen

2022-05-17

I dag är finske presidenten Sauli Niinistö på statsbesök i Sverige. Bland annat höll han i förmiddags ett anförande i Sveriges Riksdag, efter en inledning av riksdagens talman Andreas Norlén. Temat för presidentens tal var ganska självklart, vikten av svensk-finskt och nordiskt samarbete i oroliga tider, och det stora värdet av att alla nordiska länder nu kan bli medlemmar i Nato och hjälpa varandra vid behov. 

 

Presidentparet, talmannen, förste vice talmannen och det svenska kungaparet uppställda för fotografering. En viss Jimmie Åkesson var lite i vägen för mitt foto.





Efter presidentens anförande svarade han på frågor från riksdagspartiernas företrädare.



Presidentens hustru och det svenska kungaparet ser lagom roade ut över en ställd fråga:



 


 

 

Historiskt beslut

2022-05-16



Dagens gemensamma besked på en gemensam presskonferens med statsminister Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (/M) om att regeringen nu beslutat att ansöka om svenskt medlemskap i Nato var minst sagt historiskt. Beskedet på presskonferensen hade föregåtts av en debatt i riksdagen där partierna klargjorde sina ståndpunkter. S, M, SD, C, KD och L är alla positiva till ett svenskt Natomedlemskap. Endast V och MP säger nej. Detta betyder att nära 90% av riksdagens ledamöter backar upp ansökan om Natomedlemskap.

Samtliga åtta partier uttalar samtidigt att det svenska försvaret behöver rustas upp och att  vi måste satsa mer pengar på detta.

För egen del har jag tidigare deklarerat min syn på saken. Jag har väl aldrig tillhört dem som stått på barrikaderna och direkt kämpat för ett Natomedlemskap, men moderaterna som parti har under många år haft en tydlig linje i frågan. I det läge Europa befinner sig idag, och med ett  Ryssland som ingen kommer att lita på under överskådlig tid finns det enligt min åsikt ingen annan väg än att nu ansöka om ett Natomedlemskap. Alternativet att vara ensam och allianslös är mycket farligare. Att vi samordnar vår ansökan med Finland och gör detta tillsammans stärker båda länderna under processen, och de starka garantier och uttalanden vi hört från olika Natoländer ger ett extra skydd under ansökningstiden.

Samtidigt kan jag tycka att det är djupt tragiskt och olyckligt att hela Europa, inklusive Sverige nu tvingas lägga allt mer pengar på det militära försvaret, pengar som annars kunde gått till annat eller till sänkt skatt. Ryssland krig är dyrt även för Sverige.

Slutligen en reflektion - få har nog skadat sitt lands intressen så mycket som Rysslands president Putin.
1. Han har skapat en situation där ingen under överskådlig tid vill ha med Ryssland att göra i några sammanhang, och där ingen litar på Ryssland som civiliserad nation.
2. Han har visat att den ryska militärmakten inte är alls så skrämmande och effektiv som många trott. Ukraina har visat att man mycket väl kan bekämpa ryska invasionsförsök på ett framgångsrikt sätt.
3. Han har mot sin vilja lyckats få två länder i Rysslands närhet - Sverige och Finland - att ansöka om Natomedlemskap. Ett gigantiskt misslyckande med tanke på att just risken för att Ukraina skulle bli medlemmar i Nato anförts som ett av skälen till invasionen. 

Misslyckandet för Putins strategi är närmast monumentalt - allt har gått helt fel.


 

 

M, KD, SD och L har enats om en gemensam vårbudgetmotion

2022-05-03

I dag meddelar M, SD, KD och L att vi har enats om ett gemensamt svar på regeringens vårdbudget/vårändringsbudget. Vi har ett gemensamt fokus på trygghetsfrågorna - att rusta polisen och försvaret. Och med detta visar vi också att våra fyra partier kan enas om viktiga frågor när det är skarpt läge, trots att vi är fyra olika partier med olika syn på ett antal frågor. 

 


 

 

Talmannens vårmiddag

2022-04-28

Idag var jag en av de riksdagsledamöter som var inbjuden till Talmannens Vårmiddag i riksdagen. Det är en återkommande tradition där talmannen bjuder in politiker, fd partiledare, ambassadörer, landshövdingar, ministrar, myndighetschefer, idrottsmän, artister mm. Trevligt och gott, och man träffar alltid nya intressanta människor. 





Hittade lite fd partiledare och ministrar med: Frän vänster Bengt Westerberg, Maria Leissner, Göran Höglund, Lars Leijonborg, Jan Björklund och undertecknad. 



Vårmiddagen hölls i Riksdagens vackra Sammanbindningsbana.



En av hedersgästerna var Ukrainas ambassadör, Andrii Plakotniuk. Han var hårt uppvaktad av alla som ville prata, men det blev i vart fall tid att ta ett foto.

 


 

 

Lite bilder från mitt besök i Serbien som valobservatör

2022-04-11

För en vecka sedan kom jag hem från Serbien efter några dagar som valobservatör i president och parlamentsvalen. Jag har nu gjort en liten reseberättelse från mina dagar i Belgrad och Novi Sad, där jag också berättar lite om vad uppdraget som valobservatör innebär och gör en del andra reflektioner om läget i Serbien och mina upplevelser av landet. 

Du hittar reseberättelsen här. 

   


 

 

Jag frågade statsministern om Anderssonpriserna på drivmedel

2022-03-29

I samband med statsministerns återrapport till EU-nämnden idag från mötet i Europeiska Rådet passade jag på att ställa en fråga till henne om "Putinpriserna" på el och energi. Jag konstaterade att Sverige redan före kriget i Ukraina hade världens högsta dieselpriser och bland de 4-5 högsta bensinpriserna. Detta på grund av svenska skatter. Jag konstaterade också att för varje krona världsmarknadspriset stiger tar staten in 25% till i moms. Staten tjänar massor på stigande drivmedelspriser, elpriser och livsmedelspriser. Jag tycker det är hög tid att denna vinst betalas ut till svenska folket i form av lägre skatter på energi. Jag frågade helt enkelt statsministern vad hon och regeringen tänker göra åt "Anderssonpriserna" på el och drivmedel?

Här är våra debattinlägg i sin helhet (det blev ett litet avbrott från min sida mitt i min första replik i samband med att min mikrofon slocknade och jag var osäker på om det jag sa hördes....). Inlägget är det sista i debatten (scrolla ned i högra kolumnen).



 

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till Sveriges Riksdag

2022-03-24



Det var fullsatt både i kammaren och på åhörarläktaren när Ukrainas president Zelenskyj talade till Sveriges Riksdag idag på förmiddagen. Det finns en stark känsla av enighet bland riksdagsledamöterna och partierna när det gäller stödet till Ukraina, och både ambassadören och senare presidenten hälsades med stående ovationer av riksdagens ledamöter. Statsministern, regeringen och partiledarna var på plats. Ovan syns statsminister Magdalena Andersson som har sin plats några stolar till vänster om min egen. Nedan ses Ukrainas ambassadör och hans delegation längst fram på åhörarläktaren.




I sitt tal nämnde Zelenskyj han bland annat riskerna för ett mer omfattande krig i Europa, beskrev sin sorg över förstörelsen av Ukraina och alla förlorade människoliv, ställde frågan om varför Ryssland orsakar allt detta lidande, tackade Sverige för vårt starka stöd, och hoppades att vi ville engagera oss i återuppbyggnaden av förstörda städer i Ukraina när kriget är över. 

Talman Andreas Norlén kunde också meddela att riksdagen i eftermiddag tar det formella beslutet om ytterligare hjälp till Ukraina med fler pansarskott och utrustning för minröjning.

 

 

 

Många ryssar i Sverige tar avstånd från Putin - de är viktiga budbärare! 

2022-03-06

Jag har nu deltagit i flera manifestationer till stöd för Ukraina. Det som slår mig är att all ilska riktas mot Putins regim - inte mot det ryska folket. Och i manifestationerna har det funnits en hel del ryssar med plakat till stöd för Ukraina och mot kriget. Jag känner själv flera ryssar som bor i Sverige och de säger samma sak. Jag får också mail från ryssar, inklusive moderata medlemmar och väljare, som uttrycker sin ilska mot Putins regim. Många ryssar i Sverige verkar ta tydligt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina och bombningarna och dödandet av civilbefolkningen och ödeläggelsen av landet. 

 

Här ett foto från manifestationen utanför ryska konsulatet i Göteborg igår. (Jag har för säkerhets skull på fotot maskerat ansiktena på de ryssar som håller upp skyltarna mot kriget och till stöd för Ukraina, även om vi såg att personal på ryska konsulatet filmade manifestationen och säkert har fullt koll på vilka som var med).

Hur ska man då se på ryska medborgare, både de i Ryssland och de i Sverige? 

När det gäller den ryska befolkningen i Ryssland är det bara att konstatera att de sanktioner som trätt i kraft slår hårt mot Rysslands ekonomi och mot civilbefolkningen. Samtidigt är lidandet hos civilbefolkningen i Ukraina mångdubbelt värre, och det är helt Rysslands fel. Ryssland befinner sig i krigstillstånd och det är regimens fel att det påverkar civilbefolkningen. Ekonomiska sanktioner är samtidigt mer civiliserade än att använda bomber och artilleri mot civila som Ryssland gör. Ansvaret för den allt jobbigare situationen inne i Ryssland ligger helt på den ryska regimen, även om jag såklart kan känna med civilbefolkningen. Och det är hoppingivande att se alla demonstrationer i Ryssland mot kriget och till stöd för Ukraina - trots att tusentals demonstranter grips av rysk polis varje dag.

När det gäller den ryska befolkningen i Sverige är bilden blandad. Här finns många ryssar som bott i vårt land i flera decennier, inte sällan gifta med svenskar. Andra har lämnat Ryssland på senare år efterhand som ofriheten, censuren och diktaturen blivit allt värre. Vi har även en del oppositionella ryssar som tagit sin tillflykt hit. Här finns också många ryska studenter och affärsmän. I den mån ryssar i Sverige sympatiserar med Putin och öppet uttrycker stöd för kriget, eller arbetar för företag med koppling till ryska staten känner jag ingen sympati alls för dem. De får acceptera hård kritik och utfrysning. Samma med studenter i Sverige som är barn till ryska oligarker som stödjer Putin. 
Man kan diskutera om de inte rent av borde avvisas från landet, med tanke på att Ryssland faktiskt även öppet hotat Sverige. Det finns också en del minst sagt tveksam personal på ryska ambassader och konsulat som rimligen borde förklaras icke önskvärda eftersom de inte är diplomater annat än på papperet och vi vet att de allvarligt hotar säkerheten i Sverige. 

Men när det gäller alla andra ryssar hoppas jag vi slipper en mer allmän ilska mot allt som är rysk och mot alla ryssar. Ryssar i Sverige har ofta anhöriga kvar i Ryssland och deras kontakter är kanske enda sättet för äldre ryssar i Ryssland att få en korrekt bild av vad som händer i Ukraina. Vi ska vara rädd om alla frispråkiga, engagerade och demokratiska ryssar som med fasa och oro ser vad deras gamla hemland orsakar i Ukraina och för den ryska befolkningen. Vi måste värna relationer med demokratiska ryssar både i Sverige och Ryssland. 

Så - döm inte alla ryssar efter en och samma måttstock. Var rädd om de modiga. Visa att de har vårt stöd! Och respektera de ryssar som inte står överst på barrikaderna av rädsla för att de ska drabba deras anhöriga i Ryssland. De delar ofta kritiken mot Putinregimen, även om de inte går ut offentligt med det. Bedöm varje människa efter deras gärningar och åsikter! 

För egen del drar jag min röda linje när människor bagatelliserar kriget, ifrågasätter om övergreppen mot civilbefolkningen ens sker (!) eller öppet försvarar Putins invasion. Sådana människor vill jag inte ha i min bekantskapskrets. Oavsett om de är svenskar, ryssar eller något annat.


 

 

Dagens manifestation för Ukraina i Göteborg 

2022-03-05

I dag deltog jag i den stora Ukrainamanifestationen i Göteborg. Den började med en samling på Götaplatsen med diverse tal, fortsatte med en demonstrationståg från Götaplatsen till ryska konsulatet vid St Sigfridsplan, ett stenkast från bankkontoret där jag en gång arbetade, och avslutades med en värdig manifestation framför det ryska konsulatet, där bland annat kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M) talade. Konsulatet kändes väldigt öde, men på en av balkongerna stod någon och filmade det hela. Här några bilder från dagen. Under marschen träffade jag två moderatkolleger, dels Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, som också höll ett tal framför konsulatet, samt min riksdagskollega Marie-Louise Händel-Sandström som toppar riksdagslistan för Göteborgs stad. 

  



  

  


 

 

Moderata riksdagsgruppen gästades av Ukrainas ambassadör 

2022-03-01

Moderaternas sedvanliga möte med riksdagsgruppen denna tisdag inleddes med att vi gästades av Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk. Han gav oss sin syn på kriget och en del illustrationer på hur ryssarna agerar i Ukraina. Exempelvis ett flertal exempel på hur man, iförda ukrainska uniformer, lurar människor att de ska evakueras till säker plats, för att sedan använda dem som mänsklig gisslan för att inte bli beskjutna av den ukrainska armen.

Exempeln på ryska krigsbrott blir allt fler - otillåten ammunition, otillåtna vapen, medveten raketbeskjutning av civila bostäder osv. En dag kommer den ryska ledningen att få stå till svars för detta.




 

Riksdagen beslutade om stödet till Ukraina 

2022-02-28

Sent i eftermiddag tog riksdagen det slutliga beslutet om det vi beslutade i finansutskottet tidigare idag (se föregående inlägg). Riksdagen var enig, sånär som på Vänsterpartiet. De flesta i V röstade nej, medan 5 vänsterpartister avstod. 

Turerna fram till dagens beslut har varit röriga, Ukraina begärde hjälp med vapen redan för 2-3 veckor sedan, men då var regeringens svar att det var omöjligt och oförenligt med svensk lag. Fast det visste vi moderater mfl var fel, vi drev på med kraft, och nu har regeringen backat. Att skicka vapen till ett land för att hjälpa dem att försvara sig strider inte mot svensk lag. Det är framförallt etiskt riktigt att hjälpa ett land att försvara sig mot angrepp.

Beslutet kunde tagits tidigare, då hade vapnen redan funnits på plats. Men bättre sent än aldrig. Nu får Ukraina ännu lite mera hjälp. Varje lands bidrag vinner inga krig, men tillsammans med många andra länders stöd, och inte minst kombinerat med ukrainska folkets mod och försvarsvilja kan det avgöra Ukrainas framtid. Och kanske även vår egen?





 

 

Unikt och historiskt beslut  

2022-02-28

Tidigare idag var jag med och tog detta historiska beslut i Riksdagens Finansutskott (som ansvarar för ärendet). Alla partier utom V röstade för att bistå Ukraina med panskarskott för självförsvar. Senare i eftermiddag debatteras frågan i riksdagen, varefter definitivt beslut tas i Riksdagens Kammare.

Regeringen hade ursprungligen tänkt lägga en proposition idag, som sedan skulle hanteras på sedvanligt sätt. Detta hade medfört ett antal dagars fördröjning. Moderaterna mfl tyckte detta var en alldeles för långsam process med anledning av det akuta läget i Ukraina. I stället tog vi frågan i form av ett utskottsinitiativ med breb majoritet, vilket snabbar på leveranserna av vapen och utrustning. 


 

 

Manifestation i Göteborg till stöd för Ukraina 

2022-02-27
 



Det kändes självklart att delta i dagens manifestation till stöd för Ulkraina på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Uppslutningen var imponerande stor, inte bara av ukrainare och ryssar, utan även av många svenskar och människor med andra nationaliteter. 



Det mest gripande var det unga ukrainska paret som kom till Sverige på flykt häromdagen, och där kvinnan med tårar i ögonen berättade att hennes egen pappa dödades i Kiev under första dagens strider. Jag hann prata med en del unga ukrainare, vad jag förstod är en del av dem studenter i Göteborg, andra har invandrat och bott här i 20-30 år. De hade en sak gemensamt - en stor oro för vänner och släktingar i Ukraina.  

Det känns bra att allt fler länder i världen sluter upp i kampen mot Putins regim i Ryssland och den ryska invasionen av Ukraina. I morgon kommer riksdagen att ta ett unikt och historiskt beslut om bland annat stöd med vapenleveranser till Ukraina. Mer om detta i morgon! 


 

 

Stående ovationer i riksdagen för Ukrainas ambassadör

2022-02-24

Dagens frågestund i riksdagen med statsministern inleddes med att talman Andreas Norlén hälsade Ukrainas ambassadör välkommen som åhörare. Han fick den längsta applåd jag hört ledamöterna hålla under mina 16 år i riksdagen, och ambassadören med sällskap verkade märkbart rörd. I princip hela frågestunden handlade sedan om konflikten i Ukraina. Jag gjorde några reflektioner på twitter.

Politiskt råder ett samstämmigt fördömande av Ryssland och Putin från riksdagens åtta partier. När det gäller åtgärder däremot skiljer vi oss åt. Moderaterna mfl vill snarast att Sverige ska närma oss Nato ytterligare genom en Natooption. Vi tycker också att Sverige borde hjälpa Ukraina med defensiva vapen. Båda förslagen avvisas tyvärr av regeringen.
  

  

 


 

 

Idag är en mycket mörk dag i Europas historia

2022-02-24

Det blev inte mycket sömn i natt. Redan vid 04-tiden fick jag vetskap om händelserna i Ukraina, och sedan var det svårt att somna om. Det blev plötsligt uppenbart att Rysslands president Putin tappat allt omdöme och i stället angriper sitt grannland och broderfolk Ukraina i en omfattande attack. Det är ett uppenbart och tydligt brott mot folkrätten.

Steg för steg kunde man se hur ryska flygplan och raketer anföll stad efter stad och nu kommer beskeden om att ryska stridsvagnar rullar in i Ukraina från flera håll. Från Kiev ringlar bilköerna långa med människor som flyr, andra tar skydd i tunnelbanan eller skyddsrum. Samtidigt slår den ukrainska armen tillbaka. Ukrainas kamp för sin existens som fri demokratisk stat är samtidigt en kamp för Europas fred och säkerhet.

Redan har runt 15.000 människor dött i östra Ukraina till följd av rebellgruppernas agerande i Donbas-regionen. Och nu kommer dödsfallen att bli fler, både bland ryska och ukrainska soldater, men också bland civilbefolkningen i Ukraina. Ukraina står inför en humanitär katastrof. Ansvaret för varje förlorat människoliv och varje skadad människa ligger hos Vladimir Putin.

Jag undrar om Putin inser att han nu gör sitt eget land till ett av världens mest avskydda? Att han kommer orsaka stor skada på sitt eget samhälle och landets ekonomi? Hela den ryska och ukrainska befolkningen får lida för hans dårskap och storhetsvansinne. Liknelsen med Tyskland under Hitler är slående. Samma retorik, samma agerande, samma galenskap. Jag har sett många kalla Putin för Hitler 2,0 och jag tycker det är en passande beskrivning. Han är mycket farlig för hela Europa. Det behövs nu en snabb analys om vad detta får för konsekvenser för svenskt försvar och säkerhet.

Fullskalig invasion kräver nu fullskaliga sanktioner och stöd. Sverige måste som land vara berett att ge Ukraina stöd inom alla områden, inklusive defensiva vapen, och det är viktigt att Sverige driver på i EU för starka sanktioner. När det gäller sanktioner mot Ryssland duger det nu inte med halvmesyrer, det krävs krafttag som verkligen känns. Jag ser ett antal olika möjligheter, om om jag fick bestämma skulle jag ta beslut om allihop:
1. Stopp för all handel med Ryssland rörande alla varor och tjänster, inklusive olja och gas. Så länge vi köper energi från Ryssland finansierar vi deras krig.
2. Stopp för allt utbyte av idrott och kultur med Ryssland.
3. Stopp för viseringar till alla ryska medborgare som bor i Ryssland
4. Spärra alla konton och tillgångar som tillhör den ryska ledningen och företag med koppling till regimen
5. Stänga av Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift och andra system på finansmarknaderna
6. Stänga av Ryssland från allt internationellt samarbete i alla internationella organ där detta är möjligt

En mer kontroversiell åtgärd vore att alla västländer kallade hem sin personal från ambassader och konsulat i Ryssland och stänger ambassaderna, samtidigt som man förklarar all rysk diplomatisk personal för icke önskvärd. Detta vore såklart ett mycket långtgående steg, men det som händer är också helt extremt. Kanske är det läge att helt isolera Ryssland på alla sätt?



 

 

Finansutskottet tillbaka i sin riktiga sessionssal

2022-02-15

Under pandemin har finansutskottet hållit alla sina rekordmånga sammanträden i en tillfällig lokal anpassad för att en del skulle kunna vara uppkopplade digitalt. Men idag var det en speciell dag. Finansutskottet är tillbaka i sin fina anrika sessionssal för första gången på nära två år. Och alla ledamöter på plats fysiskt.


 

 

Jag kommer inte att rösta för förlängd pandemilag eller vaccinpass

2022-01-19

I går kväll meddelade jag den moderata riksdagsgruppen att jag vid dagens votering inte kommer att stödja förslaget på att förlänga den så kallade "pandemilagen", alltså den lag som ger regeringen rätt att ta beslut om restriktioner mm som annars borde tagits genom riksdagsbeslut. Jag kommer inte heller att stödja förslaget om utökad användning av vaccinpass.

Pandemilagen har alltså gällt i snart två år, och jag anser som jag skrivit tidigare att det är hög tid att återföra makten över dessa frågor till riksdagen. Min tre huvudargument är dessa:

1. Restriktionerna är, som exempelvis JK påpekar i sitt remissvar, sådant som berör frågor om grundlagsskyddade rättigheter, både enligt svensk grundlag (Regeringsformen) och Europakonventionen. Enligt grundlagen får sådana rättigheter undantagsvis i vissa fall begränsas, men det ska då ske genom lag, dvs beslutas i riksdagen. Att runda dessa bestämmelser genom att ge regeringen något slags "ramlag" som ger dem omfattande mandat tycker jag inte ligger i linje med grundlagen och tankarna bakom denna. Det kunde vara rimligt under en kort tid i ett akut läge, men nu har lagen snart gällt i två år och det är redan för länge. När det gäller grundlagsfrågor bör man hellre ha lite extra marginal än tänja gränserna maximalt.

2. När pandemilagen beslutades villkorade riksdagen det med att större frågor som regeringen tog enligt denna lag skulle underställas riksdagen i närtid. Detta har inte skett en enda gång under dessa snart två år. Regeringen verkar mena att man i stället kommit överens i förväg om gränserna genom samtal med vissa utskott, men jag tycker inte det räcker. Hela riksdagen måste få debattera och vara med och ta beslut om dessa frågor i efterhand så som det var tänkt. Det är enda garantin för en demokratisk debatt och transparens kring besluten.

3. Regeringen har den senaste veckan fått hård och mycket berättigad kritik för att man försvårar coronakommissionens arbete genom att inte lämna ut det material som kommissionen behöver för att granska regeringens hantering av pandemin. Om riksdagen ger regeringen ett ovanligt starkt och tillfälligt mandat av riksdagen att hantera pandemin är full öppenhet i efterhand gentemot granskningskommissionen det minsta man kan begära. Regeringen visar att man inte förtjänar en fortsatt pandemilag, och deras beteende bekräftar att det är hög tid att besluten i framtiden hanteras av riksdagen så att de blir transparanta för allmänheten. 

Alla riksdagspartier har motionerat på regeringens proposition om förlängd pandemilag, och i riksdagen har det sedan skett ett antal förhandlingar och diskussioner mellan partierna. Det finns nu majoritet för att begränsa den nya pandemilagen till två månader i stället för fyra. Detta är ett litet steg framåt, men enligt min åsikt fortfarande alldeles för länge. Liberalerna säger nej till förlängning, och det är en linje jag gärna hade uttryckt stöd för - om det nu inte var för att man i samma reservation också talar om att man vill ha utökad användning av vaccinpass. Sverigedemokraterna för en seriös diskussion i sin reservation och pekar på problemen kopplat till grundlagen, men även de står bakom en förlängning av pandemilagen. De vill även att vaccinationsbevis ersätts med covidpass (alltså vaccination, negativt test eller bevis på antikroppar efter tidigare infektion). Det är också ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt för min del. Övriga sex partier står bakom en förlängning med två månader.

Detta gör att jag inte ser något alternativ att rösta på. Ingen säger blankt nej tll förlängd pandemilag. Jag är personligen något förbluffad över att partierna (möjligen med undantag för L) efter de senaste händelserna fortsatt verkar ha förtroende för regeringens fortsatta hantering av pandemin. Jag kommer i detta läge att avstå vid de voteringar som gäller förlängning av pandemilagen. Vilka punkter det blir votering om vet vi inte förrän efter dagens debatt, det beror på vilka reservationer partierna yrkar på.


När det gäller det moderata förslaget att ge regeringen i uppdrag att öppna för en bredare användning av vaccinpass, i stället för bredare restriktioner, säger övriga partier nej och menar att regeringen redan har förberett för detta om det skulle bli aktuellt. Det betyder att det moderata förslaget faller. För min del blir det återigen ett val mellan två omöjliga alternativ, eftersom jag säger blankt nej till all användning av vaccinpass inom landet, och båda alternativen öppnar för detta. Att inte något av de åtta riksdagspartierna tydligt säger nej till införande av vaccinpass förvånar mig. 

Min kritiska inställning till vaccinpass är väl kända. Jag skiljer på frågan om vaccin och vaccinpass. Att vara emot vaccinpass innebär inte att vara emot vaccin. Mitt motstånd mot vaccinpass handlar både om principer och rena sakskäl. Rent principiellt anser jag det är fel att dela upp friska människor efter medicinsk status. Det är också fel att staten utövar påtryckningar (vissa kallar det rent av utpressning) mot människor bara för att de åberopar sina grundlagsskyddade rättigheter att säga ja eller nej till vaccin. Man har sin fulla rätt att tycka att människor gör fel val, men om man inte gillar grundlagen får man diskutera förändringar av den, inte straffa människor genom begränsade rättigheter för att de åberopar grundlagen. I sak vet vi nu också att vaccinerade och ovaccinerade smittar och smittas lika mycket (i vart fall när det gäller omikron), och vi vet samtidigt att väldigt få blir allvarligt sjuka - oavsett vaccinationsstatus. Covidpatienterna utgör en liten minoritet på IVA och inom den övriga vården ligger det fler inne för säsongsinfluensa än covid. Det betyder att det inte heller finns några sakliga skäl till vaccinbevis - vare sig för att motverka smitta eller motverka överbelastning i vården.

Alla partier håller öppet för olika typer av vaccinpass eller covidpass inom landet. För att markera mitt motstånd mot vaccinpass ser jag därför ingen annan möjlighet än att avstå även i denna fråga.

Den som nu instinktivt säger att det är "fegt att rösta gult" får gärna tala om vilket alternativ jag ska rösta på när jag säger nej till fortsatt pandemilag och nej till vaccinpass. Ibland är det bara den gula knappen som återstår. Och med min röstförklaring här blir det tydligt för var och en varför jag avstår. Helt kort är min huvudmotivering att om inte jag som både jurist och riksdagsledamot försvarar tankarna bakom Sveriges grundlag och grundläggande principer för mänskliga fri och rättigheter för friska människor, vem ska då göra det?

Ett frågetecken kvarstår dock. Det är inte ens är säkert att jag får möjlighet att rösta - vi har nu återigen en mycket decimerad riksdag där bara en mindre del av ledamöterna kommer att delta vid voteringen. Det hade såklart varit ett värde i om alla deltagit vid just denna votering, med tanke på att den rör så grundläggande och uppmärksammade frågor, men läget är som det är och jag har full förståelse för gruppledarnas överenskommelse om att minska antalet tjänstgörande ledamöter. Jag hoppas delta vid voteringen för att visa alla de många moderater runt om i landet som har hört av sig till mig och delar min kritik mot vaccinpassen att de också har en röst i riksdagen. För det fall jag inte blir en av dem som röstar vet i vart fall alla nu vilket besked jag gav den moderata riksdagsgruppen igår.


 

 

En av årets bilder i Aftonbladet - och jag är med på ett hörn

2022-01-03

Detta är en av årets bilder i Aftonbladet. "Den mystiska kvinnan i grönt". Fotot är från den första statsministeromröstningen den 24 november när Magdalena Andersson valdes, för att sedan avgå några timmar senare när regeringsunderlaget sprack. Den "mystiska kvinnan i grönt" är min moderata riksdagskollega Saila Quicklund som ser betydligt mindre nöjd ut än de socialdemokrater i riksdag och regering som omger henne på bilden. Själv sitter jag också ner lägs ned i vänstra hörnet) och ser väl antagligen ungefär lika missnöjd ut, även om man inte ser mitt ansikte. I bakgrunden syns den regering som skulle avgå några timmar senare när Miljöpartiet lämnade regeringen. 


 

 

Lite mera från media om vaccinpass

2021-12-19

I veckan som gick blev jag intervjuad i Epoch Times om min kritik mot regeringen rörande införandet av vaccinpass. Det blev en ganska lång intervju.

Även Världen Idag hade förra veckan en längre artikel om kritiken mot vaccinpass, där man även citerade mig från twitter om det stora antalet kritiska mail som skickats till riksdagsledamöterna. Hittills har vi fått runt 5.000 mail, och fler kommer hela tiden. För mig som är innte på mitt 16:e år som riksdagsledamot är det en av de mer omfattande protestkampanjerna jag varit med om.

Det kommer nu också en del intressanta nyheter i facktidningar och vanliga media som pekar på att vaccinpass inte bara är fel ideologiskt, proncipiellt och juridiskt, utan att det också är fel i sak.

I denna artikel från European Journal of Epidemiology (en del av Nature Publishing Group) beskrivs en mycket omfattande undersökning i 68 länder och nära 2947 "counties" i USA som visar att smittspridningen är lika snabb oavsett graden av vaccinationstäckning.  Undersökningen visar återigen att huvudsyftet med vaccinering är att undvika att bli svårt sjuk. Däremot fungerar det dåligt för att stoppa smittspridning. 
Vaccinpass lär med andra ord inte stoppa smittspridningen.

Och finska Hufvudstadsbladet har en artikel där Markku Tervahauta, generaldirektören för det finska Folkhälsoinstitutet flaggar för att stoppa användningen av det finska covidpasset (som till skillnad mot det svenska vaccinpasset även innefattar möjligheten till negativa test och styrkta antikroppar efter tidigare infektion) om spridningen av omkronvarianten ökar. Detta eftersom varianten visat sig smitta även dubbelvaccinerade och att även de vaccinerade kan sprida viruset. I stället öppnar han för att man skulle kräva snabbtester av alla för att få komma in på större tillställningar. Alltså det jag tidigare förespråkat för bästa säkerhet vid större evenemang, samt föreslagit som lämpligt för all vårdpersonal som arbetar med äldre eller riskgrupper för att öka deras trygghet. Att kräva vaccinpass av vårdpersonalen ger tyvärr en ganska falsk trygghet.  

 


 

 

Viktigast i kris är att samla landet och värna grundläggande rättigheter

2021-12-12

Som politiker ser jag som min uppgift att motverka splittring och hålla samman landet under en kris, exempelvis den pandemi vi genomlevt under snart två år. Just nu går tyvärr utvecklingen i en helt annan riktning. Jag är djupt bekymrad över vart vårt land är på väg. Diskussionerna om för eller mot vaccin och för eller mot vaccinpass sliter just nu sönder vårt land, och tonen i både sociala medier, tidningarnas debattsidor och i fikarummen på våra arbetsplatser är stundtals mycket hård och oresonlig. Följderna av detta är svåra att överblicka, men jag tror det kommer ta lång tid att läka såren.

En samhällskris möter vi gemensamt. Inte uppdelade i två läger. inte polariserade, rädda och hatiska mot varandra. Just nu är de vaccinerade rädda och de ovaccinerade är rädda. Alla för olika saker. Och de flesta politiker verkar dessutom ha gripits av panik.

Rädsla och panik är ingen bra grund för beslut, vare sig om man är politiker eller invånare i Sverige. 

I ett allvarligt läge är det politikens uppgift att vara samlande, att förebygga rädsla och panik och att ta ledning av de lagar vi har beslutat om i demokratisk ordning. Grundlagen är en av dem. P
olitiken inte ska verka på ett sätt som splittrar människor och skapar misstro och misstänksamhet i samhället.

Politiken ska inte förstärka medias och andras försök att skapa panik och oro. Vi ska tvärtom motarbeta detta. Exempelvis kan det vara skäl att påminna om att vare sig ovaccinerade eller vaccinerade smittar om de är friska. Och inte heller om de vid symptom håller sig hemma.

För mig är det självklart att politiker och myndigheter kan komma med tydliga rekommendationer, redovisa fakta och beskriva effekterna av vaccin. Men det är alltid den enskilda människan som sedan väljer, och oavsett val förtjänar man respekt. Även om man självklart kan tycka att vissa gör fel val.

För mig är det solklart att politikerna i ett krisläge har som sin allra viktigaste uppgift att värna grundlagen och tankarna bakom denna - det är i en kris det är allra viktigast att stå upp för grundläggande principer som medborgerliga fri och rättigheter, yttrandefrihet, demonstrationsfrihet, åsiktsfrihet och fria val. Detta betyder för mig bland annat att politiker inte ska runda grundlagens regler om att medicinska ingrepp (inklusive vaccination) förutsätter frivillighet. Om man inför sanktioner och använder utpressning mot sitt eget folk för att de utnyttjar sina grundlagsskyddade fri och rättigheter passerar man enligt min åsikt en röd linje. Dessutom har FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter uttalat att tvångsvaccinering strider mot de mänskliga rättigheterna. Att pressa sin befolkning genom att inskränka deras rättigheter om de inte vaccinerar sig är för mig precis samma sak. 

 


 

Jag har full respekt för att andra kan landa i en annan ståndpunkt. Men för mig är ingen annan politisk fråga så viktig som denna. Att värna svenska folkets grundläggande fri- och rättigheter är den viktigaste uppgiften för en riksdagsledamot. För mig är mitt eget politiska uppdrag i övrigt helt underordnat denna fråga. Om vi tummar på detta nu öppnar vi dörren för en otäck samhällsutveckling där politiker godtyckligt villkorar våra vardagliga fri och rättigheter. 

Mina åsikter i övrigt kring grundlagsfrågan och sakfrågan kring vaccinationspass och det orimliga i att diskriminera dem som skaffat sina antikroppar på naturlig väg beskriver jag utförligt i föregående blogginlägg från i onsdags. Jag gjorde också en egen liten undersökning som drygt 7.000 svarade på. 70% säger nej till vaccinpass. Det är såklart bara en egen undersökning bland mina egna följare, men bland dessa finns väldigt många moderater och jag tycker ändå det är ett intressant resultat.



 

Jag har också varit tydlig med att jag tycker moderaterna landat fel med det nya förslaget häromdagen om ännu mer ingående krav på vaccinpass. Det är fel ideologiskt och det strider mot grundlagens intentioner. Det är dessutom ganska meningslöst för att stoppa smittspridningen eftersom även smittade vaccinerade bevisligen sprider smitta vidare i ungefär samma omfattning som ovaccinerade. Vaccinpass ger en falsk trygghet och riskerar snarare att smitta fler i riskgrupper. Jag vet att förslaget baseras på goda avsikter och en vilja att försöka göra något bra - men jag tycker vi landat fel och kommer att argumentera starkt för att moderaterna tänker om i denna fråga.
 


 

 

Mitt anförande i gårdagens debatt om höständringsbudgeten

2021-11-25

I går hölls dels den stora budgetdebatten om budgeten för kommande år (där M-KD-SD-budgeten sedan vann vid omröstningen), dels en efterföljande debatt om den så kallade höständringsbudgeten. Den sistnämnda innehåller de förändringar regeringen vill göra för innevarande år för att korrigera politiken eller bara få årets budget att gå ihop med plus och minus. Normalt är det mest tekniska mindre förändringar, men årets höständringsbudget var mer omfattande, bland annat till följd av kostnader för pandemin riksdagen fattat beslut om tidigare. Men det fanns också en mycket stor post på 9 miljarder extra i kostnader som avser den svenska EU-avgiften. Jag kommenterade det här den 29 oktober.

Jag ansvarade för denna budgetdebatt för moderaternas räkning. Utöver den stora kostnadsökningen för EU-avgiften använde jag en del av tiden åt att konstatera att regeringen misslyckats med så många saker att ingen höständringsbudget i världen kan justera detta, samt påpekade att nuvarande s-partiledaren Magdalena Andersson är en av dem som bär huvudansvaret för regeringen Löfvens misslyckanden. Den som läste min debattartikel i Borås Tidning häromdagen känner igen mycket därifrån. Nedan följer hela mitt inlägg från riksdagens videoupptagning (klicka på bilden och sedan på mitt namn).



 

 

Riksdagen röstade igenom vår budget - och nyvalde statsministern avgick

2021-11-24

Det blev en historisk dag i Sveriges Riksdag idag. Först röstade vi om statsminister, och Magdalena Andersson lyckades passera nålsögat med en rösts marginal. 174 ledamöter röstade nej, det krävdes 175 för att stoppa henne. Hon kunde tillträda tack vare passivt stöd från V och C.

Därefter hade vi den långa budgetdebatten där M, KD och SD:s framförhandlade budgetalternativ stod som huvudförslag. Det är första gången i den moderna politiska historien som en oppositionsbudget varit huvudförslag från finansutskottet. Vi vann också voteringen och  Sverige styrs nu med vår budget kommande år. Det betyder att vi gjort förbättringar på över 20 miljarder jämfört med regeringens budgetproposition. 

Bland våra ompriopriteringar märks särskilt mer pengar till polis och rättsväsende, mer pengar till sjukvården och skolan, sänkt skatt för löntagare och pensionärer, höjda bostadstillägg till pensionärer med låg inkomst, sänkt drivmedelsskatt och mer pengar till elektrifiering av fordonsflottan.

Sedan kom så beskedet att Miljöpartiet lämnar regeringen. Saknade av få skulle jag gissa. Och sedan avgick den nyvalde statsministern Magdalena Andersson efter bara sju timmar på posten. En politisk dag som går till historien.

Jag skildrade dagen i några twitterinlägg:


  


     


   


 

 

Spännande politisk vecka

2021-11-22

Idag flög jag upp till huvudstaden redan på morgonen för att inleda en spännande politisk vecka. Dagens första intressanta händelse var beskedet klockan 12 att S och V inte kunnat enas om budgeten. Därefter kom beskedet att talmannen kallade till presskonferens klockan 13.15, där han meddelade att han kommer att föreslå Magdalena Andersson som statsminister för omröstning på onsdag morgon. Detta trots att det idag saknas stöd för Andersson i riksdagen. Jag tog några bilder vid den medialt mycket välbesökta presskonferensen:

   

   

En stund senare, klockan 14, samlades vi i finansutskottet för att klubba årets statsbudget. Den framförhandlade budgeten mellan M, KD och SD hade starkast stöd och klubbades igenom som finansutskottets huvudalternativ till budgetomröstningen på onsdag eftermiddag. Regeringen tvingades reservera sig till förmån för sin egen budgetproposition.

Alldeles nyss, klockan 15, höll så Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar en egen presskonferens där hon meddelade att om inte V får en budgetöverenskommelse med regeringen före onsdag kommer man att rösta nej till Magdalena Andersson som statsminister på onsdag morgon.

Samtidigt har ju Centerpartiet tidigare envist villkorat sitt stöd till regeringens budget med att man inte får budgetförhandla med Vänsterpartiet.

Det är med andra ord upplagt för en fortsatt mycket spännande vecka i riksdagen. 


 

 

Mediakommentarer om gårdagens nomineringsstämma

2021-11-21

Några mediekommientarer kring gårdagens nomineringsstämma. Borås Tidning och Radio Sjuhärad. Även Dagens Nyheter kommenterar utfallet på de olika västsvenska stämmorna. Tyvärr låst artikel.

Att Borås Tidning valde ett foto på mig från 2010 får jag väl se som en bonus. 


 


 

 

Det gick som jag hoppades på nomineringsstämman

2021-11-20

I dag genomfördes nomineringsstämman för vår riksdagsvalsedel och regionvalsedel för kommande val. Samtliga fem riksdagsvalkretsar i Västra Götaland hade sina stämmor samtidigt på ett hotell i Göteborg.



Jag tog denna bild på ombuden i vår valkrets före mitt lilla anförande på stämman. Ombuden var snälla och dessutom eniga om att de ville ha mig överst på riksdagsvalsedeln. Beslutet togs utan omröstning. Tacksam för förtroendet och för alla vänliga ord både före, under och efter stämman!

Grattis också till Ulrik Nilsson som blir andranamn på riksdagsvalsedeln och Lars Holmin som blir vårt toppnamn på regionvalsedeln. Tillsammans kommer vi att ta ett stort ansvar för den kommande valrörelsen. Nedan vi fem som toppar riksdagsvalsedlarna i Västra Götalands fem valkretsar: Sten Bergheden, Camilla Waltersson Grönvall, undertecknad, Marie-Louise Hänel Sandström och Johan Hultberg.



 

 

Mitt politiska CV

2021-11-18

Inför lördagens nomineringsstämma där den moderata riksdagsvalsedeln för valkretsen ska fastställas har jag ställt samman ett eget "politiskt CV" som jag låtit både nomineringskommitté och stämmoombud ta del av. Här är en uppdaterad version. Tanken är att visa lite samlat vad jag uträttat i riksdagen och vilken aktivitet jag har som riksdagsledamot. Jag tycker det är rimligt att redovisa detta för ombuden innan de tar ställning till hur valsedeln ska se ut.

     

      Politiskt CV Jan Ericson, riksdagen 2006-2021

 




Jag förelås som förstanamn på riksdagsvalsedeln

2021-11-18

Efter att min riksdagskollega Cecilie Tenfjord Toftby i ett sent skede oväntat beslutat sig för att inte längre kandidera till riksdagen nästa mandatperiod har nomineringskommittén gjort förändringar i sitt förslag till topplatserna på valsedeln.

Jag föreslås som förstanamn och Ulrik Nilsson från Borås flyttas upp som andranamn. 

Detta är alltså nomineringskommitténs förslag till nomineringsstämman. Det är kul och hedrande att vara föreslagen som förstanamn på valsedeln, och vad jag förstått är företrädarna för samtliga åtta kommuner i riksdagsvalkretsen eniga om sitt förslag. Men det är nomineringsstämman som beslutar. På lördag vet vi hur resultatet blev.

 

 


M, KD och SD överens om en alternativ budget

2021-11-16



I dag meddelade vi på finansutskottets möte att M, KD och SD kommit överens om ett budgetalternativ som vi ställer mot regeringens budget. Vi omfördelar 20 miljarder till andra ändamål.

Vi skrotar bland annat familjeveckan, tar bort regeringens konstiga förvärvsavdrag, stoppar anvisningar till nya extratjänster, avskaffar byggsubventionerna, stoppar anslaget för att tvångsköpa skog, skrotar hemutrustningslånet för nyanlända och skärper reglerna för garantipension mm för nyanlända. Vi avskaffar också delegationen mot segregation. 

Vi enskilt största satsning är på polisen och rättsväsendet, med pengar till höjda polislöner., bättre verktyg för polisen i deras arbete, satsningar på avhopparverksamhet, förstärkning av kriminalvården, åklagarmyndigheten, domstolarna, SÄPO, tullen och kustbevakningen, samt fler förvarsplatser för personer med avvisningsbeslut.

Vi lägger också mer resurser på sjukvården för bland annat fler vårdplatser, vi satsar på åtgärder mot långtidsarbetslösheten och vi utökar undervisningstiden i skolan och inför särskilt stöd till lovskola för att ta igen undervisning som missats under pandemin.

Vi sänker skatten ordentligt för både löntagare och pensionärer och höjer bostadstillägget för pensionärer med låg pension. Vi sänker även drivmedelsskatterna och satsar samtidigt mer pengar på utbyggd laddinfrastruktur för elfordon.

Våra tre partier aviserar också en omfattande bidragsreform och stramare mål för svensk migrationspolitik.

Från moderat sida ser vi detta som ett första steg på vägen mot en bättre politik för Sverige. Vi beklagar att vi inte lyckats få med alla partier på en ordentlig besparing på biståndet som kunde skapat resurser för annat, och vi tycker sänkningen av drivmedelsskatterna är för liten. Det finns en hel del i vår moderata budgetmotion som inte finns med i denna överenskommelse. Men vi har ändå på kort tid lyckats samla tre partier för att göra en omfördelning av 20 miljarder i regeringens budget - det är faktiskt riktigt bra och är mer än både vi och politiska bedömare hade förväntat sig. Vi plockar bort ett antal dåliga satsningar från regeringen och använder dem till bättre saker. Det är så man får arbeta när man är i opposition. Varje steg i rätt riktning är bättre än ytterligare steg i fel riktning. Resten av våra moderata förslag kommer vi självklart att fortsätta driva med full kraft.

 

 

 

Titta - vi flyger!

2021-11-10

Efter att miljöminister Per Bolunds flygvanor avslöjats två gånger på senare tid har MP-hyckleriet fått ännu ett ansikte. För Miljöpartiet och dess språkrör är det tydligen skillnad på folk och folk. Man säger en sak åt allmogen om hur de ska leva och lever själv på ett annat sätt. Vi minns det när det gäller Åsa Romsons giftiga bottefärg, Fridolins flygresa från Arlanda till Bromma, Lövins man med den törstiga suven som behövdes "för att köra väldigt tunga stenar" och tidigare språkröret Peter Erikssons behov av stor SUV för att ta sig fram i Norrland. Och nu alltså Per Bolund som gärna vill att vi andra ska sluta flyga - men själv gärna tar flyget, för att det är det enda sättet att "få ihop kalendern och sina åtaganden".

Jag la ut en egen bild på twitter igår som fick ganska mycket uppmärksamhet, och även satirtecknaren StegetEfter uppmärksammade saken.


  
 


 

 

Blogginlägg om pandemin i repris från 14 maj 2020

2021-11-02

Nedanstående blogginlägg skrev jag den 14 maj 2020 i frustration över hur pandemin hanterades, och över hur regeringen och myndigheterna inte tog ansvar för de uppgifter de enligt lagar och förordningar faktiskt borde tagit ansvar för. Jag lägger ut inlägget som en exakt kopia av vad jag skrev då under rubriken "Vem tar ansvaret för katastrofen med alla döda inom äldreomsorgen". Originalet finns i arkivet under rubriken Corona Covid19.

_________________________________________________________________________________________________________

Vem tar ansvaret för alla döda inom äldreomsorgen?
2020-05-14


Den senaste tiden har vi hört allt fler ministrar och höga företrädare för våra myndigheter tala om att man misslyckats när det gäller att värna de äldre i Covid19-krisen, samtidigt som man tidigt sa att det var det centrala i den svenska strategin.  

Jag har tittat lite på vad ansvariga ministrar samt myndigheterna MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap), FHM (Folkhälsomyndigheten), Socialstyrelsen samt IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) har sagt om saken samt tagit fram lite fakta om respektive myndighets ansvar. Det är ingen uppmuntrande uppvisning i ansvarstagande för att uttrycka sig försiktigt.



     Regeringen:

De senaste veckorna har flera ministrar gått ut och uttryckligen beklagat att Sverige misslyckats med att skydda de äldre. Nedan några klipp från media.

  

   

När man lyssnar på ministrarna bör man ha i åtanke att det alltså är regeringen som är ansvarig för de myndigheter som hanterar krisberedskapen och krisen. Hur har då de fyra viktigaste myndigheterna agerat och vad har deras företrädare sagt om krisberedskapen?



     Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB:

MSB:s generaldirektör uttalade häromdagen att Sverige kunde agerat snabbare i krisen:


Vilken roll har då MSB själva när det gäller krisberedskap? Det framgår av de första paragraferna i lagregleringen av deras verksamhet:




     Folkhälsomyndigheten:

Att FHM fick tidigt larm om Coronakrisen, men inte tog det på allvar är mycket omskrivet i media. Hur det påverkat den fortsatta krishanteringen får framtida utvärderingar visa.

  


Men FHM har både konstaterat att vi misslyckats med att skydda de äldre och konstaterat att äldreomsorgen runt om i landet var dåligt rustat för en pandemi:

   

 

      

Vilket ansvar har då FHM själva för att förebygga just det man kritiserar? Här lite text från deras beskrivning på den egna hemsidan:

 


     Socialstyrelsen:

Socialstyrelsens egen krisberedskapschef gick själv ut i media och sa att "vi var inte förberedda". Är inte krisberedskapschefen på en av de ansvariga myndigheterna just den som borde vara bäst förberedd av alla?


Socialstyrelsens uppgifter beskrivs så här på den egna hemsidan. Bland uppdragen finns att stärka samhällets beredskap inom vård och omsorg samt samordna planläggning av krisberedskapen inom dessa områden.  Bland annat just äldreomsorgen.



     Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO:

Den 16 april kom nyheten att IVO "efter larmen" om att Covid19 slagit hårt mot äldreomsorgen nu ska göra kontroller av äldreboenden i hela landet. Det man undrar är varför man inte gjorde detta redan när krisen började, med tanke på att det redan då uttalades att Sveriges fokus låg på att skydda de äldre?  


Om man läser på IVO:s egen hemsida ser man hur de själva beskriver sitt uppdrag. Riskbaserad tillsyn av äldreboenden är alltså en del i deras uppdrag. Trots detta väntade man alltså med omfattande sådan tillsyn till mitten av april, när Covid19-krisen pågått i minst 1,5 månad, och trots upprepade larm om hög dödlighet bland äldre och oro hos personalen på äldreboendena. 

    

     Slutsats:

Det är såklart alldeles för tidigt att dra några slutsatser om Sveriges samlade hantering av Corona-pandemin. Men för mig står det i vart fall redan helt klart att det brister väldigt mycket i ansvarstagande när det gäller just hanteringen av de äldre. Och ansvaret för detta ligger helt uppenbart på regeringen och samtliga inblandade myndigheter. Den som påstår något annat har mycket att förklara.

 


 

Idag var jag riktigt arg på Löfven - och nu KU-anmäler vi honom

2021-10-26



I dag redovisade statsministern sin så kallade återrapport från förra veckans EU-toppmöte. EU-nämnden hade inför mötet gett honom ett tydligt direktiv - att han skulle lyfta frågan om att kärnkraft ska räknas som hållbar energikälla i EU:s nya så kallade taxonomiregler.  Detta gjorde han dock inte, han bara nämnde kärnkraften rent allmänt som en viktig energikälla, men vägrade ta upp frågan om hållbarhet eller koppla den till taxonomin.

Efter EU-toppmötet sa han till media att orsaken var att frågan "inte stod på dagordningen" - vilket dock inte hindrade bland annat Finland, Frankrike och Nederländerna att lyfta frågan om kärnkraften som hållbar energikälla. Sverige borde gett dessa länder sitt stöd i linje med EU-nämndens instruktioner - men Löfven vägrade.

Vid dagens återrapport sa han nu att han inte framförde EU-nämndens linje eftersom den bygger på en "falsk majoritet". Han menar att det inte finns stöd för EU-nämndens linje i riksdagen. Att bortse från en riksdagsutskotts eller EU-nämndens beslut för att man anser att det inte speglar riksdagens linje är ganska vanskligt - ingen kan veta hur riksdagens linje ser ut innan man röstat om saken i riksdagen. Och vi har aldrig debatterat eller röstat om saken i riksdagens kammare. Frågan har däremot diskuterats i både finansutskottet och EU-nämnden, och i båda dessa organ finns en majoritet till stöd för kärnkraften som hållbar energikälla.

Att statsministern medvetet går emot EU-nämnden har jag aldrig varit med om under mina snart 16 år i riksdagen, och definitivt inte under mina år i EU-nämnden. Jag påpekade detta, samt kommenterade statsministerns dubbla budskap, alltså att först skylla på dagordningen och sedan i stället skylla på att han inte anser att riksdagen står bakom EU-nämndens instruktioner - trots att han inte kan veta detta. Mina två inlägg kommer som sista anförande i debatten som går att se på videon ovan.

Moderaterna anser att statsministerns agerande är så anmärkningsvärt att vi idag har KU-anmält statsministern. Även Sverigedemokraterna gjorde samma sak idag.

KU har tidigare uttalat att statsministern och regeringen bör följa EU-nämndens instruktioner inför EU-toppmöten. Om regeringen börjar sätta i system att strunta i EU-nämnden är det ju meningslöst att vi har en EU-nämnd. Den finns just för att politiskt förankra den svenska regeringens linje i olika EU-frågor. Statsministerns agerande äventyrar hela den goda svenska tanken med en demokratisk förankring i riksdagen när det gäller EU-frågorna. 

Många medier uppmärksammar dagens återrapport och mitt och andras inlägg och den efterföljande KU-anmälan. Här är artikeln från Ystads Allehanda (olåst artikel). Liknande inlägg om saken finns bland annat i Sydsvenskan, Hallands Nyheter, Göteborgs-Posten, Bohuslänningen, TTELA, Hallandsposten, Tidningen Näringslivet, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Industri och Helsingborgs Dagblad. Jag gissar att det kommer flera. Här ett utdrag ur TT-artikeln (med bilder och reklam borttaget av upphovsrättsskäl).

 


 

Sista interpellationsdebatten med finansministern

2021-10-22

I dag var det dags för min interpellationsdebatt med finansministern om skatter. Debatten har tidigare blivit uppskjuten av finansministern, men idag fick jag chansen att debattera saken med den troliga blivande partiledaren för Socialdemokraterna. Det lär också ha varit min sista interpellationsdebatt med finansministern, eftersom hon ju sannolikt inom kort blir partiledare. 

Debatten idag handlade om två olika interpellationer från mig, dels om finansministern vill öka, minska eller behålla oförändrat skattetryck, dels om hon anser att svenska skattebetalare får valuta för sina skattepengar.

Den första frågan fick inget svar trots att jag upprepade den. Hon konstaterade bara att det totala skattetrycket varit i stort sett oförändrat under hennes år som finansminister. Det mesta talar väl tyvärr för att skattetrycket kommer att öka med en ny s-regering, eftersom det finns ett starkt tryck inom S att höja eller införa en massa nya skatter.  

Den andra frågan fick inte heller så mycket svar. Hon pekade visserligen på vikten av att motverka fusk och bedrägerier mot skattesystemet och att det var viktigt att effektivisera statliga myndigheter och ha ordning och reda på statens finanser, och i de delarna är vi helt överens.  Men hon sa inget alls om vikten av att prioritera bort vissa utgifter och i stället lägga pengarna på det som är viktigast. Och frågan om prioriteringar är den centrala för mig och moderaterna. 

Jag nämnde till exempel att svenska folket betalar mest per capita i bistånd, men också mest per capita till både EU och FN och nu också ska betala mest i klimatbistånd. En del av dessa pengar skulle behövas för att få ordning på Sverige. Och påpekade att vi i ett läge med den nästan högsta arbetslösheten i EU och en rekordhög långtidsarbetslöshet, och där den organiserade kriminaliteten är ett växande samhällsproblem väljer regeringen att prioritera nya ledighetsreformer och stöd till ekonomiskt misskötta kommuner framför att satsa på de centrala delarna av vår välfärd och trygghet. Detta menar jag inte är att ge skattebetalarna valuta för skattepengarna.

Jag nämnde också finansministerns uppmärksammade uttalande 2020 om att sänkt skatt på jobb och företagande är "tönterier" och frågade om det är tönterier även när regeringen sänker skatten, tex när värnskatten avskaffades, och om hon anser att det är tönterier att en sjuksköterska eller polis som arbetar natt får behålla lite mer efter skatt av sin OB-ersättning. Hon verkade lite besvärad av det hon sagt i Expressen och ville uppenbarligen försöka förklara bort det.

I mitt sista inlägg fråga jag konkret om finansministern ville höja skatterna på arbete, sparande, fastigheter och energi. Hon svävade lite på svaren och talade om en "övergripande skattereform", vilket ju är mantrat när man inte vill ta ställning till det framtida skattetrycket. Men hon var tydlig med att man inte vill höja fastighetsskatten, och anklagade oss moderater för att sprida myter om detta i samhällsdebatten. Men med tanke på att ett antal tunga socialdemokrater, ministrar och partidistrikt driver frågan om höjd fastighetsskatt så tycker jag inte det är så konstigt att vi uttrycker vår oro för detta. Men jag ska komma ihåg finansministerns löfte och hoppas att det är mer pålitligt än löftet 2014 om att inte höja bensinskatten...

Här är mitt anförande på ett ungefär. Hela debatten går att se på videoupptagningen ovan. 



Här väntar finansministern medan jag har ett av mina inlägg. Nedan lyssnar jag på hennes slutanförande, där hon var ganska snäll faktiskt och sa att jag var en flitig riksdagsledamot (ja, vi har haft många debatter vid det här laget, både interpellationsdebatter och diskussioner i finansutskottet och EU-nämnden), och hon hoppades att jag haft samma behållning av våra debatter som hon haft. Och jag får medge att det är betydligt roligare att debattera med en minister som har en intellektuell sida och är skärpt och kunnig, vilket Magdalena Andersson definitivt är, till skillnad från en del av sina kolleger som är politiska broilers utan djup. Tyvärr har hon dock fört en väldigt svag politik, och jag tror hon inser detta själv. Och man måste komma ihåg att hon är huvudansvarig för mycket av den politik som gått fel med dagens regering - i praktiken är det hon som styrt mycket av politiken, och inte statsminister Löfvén. Samarbetet med Miljöpartiet har nog inte varit något hon uppskattat speciellt mycket, och i grunden tror jag också hon står längre till höger politiskt än vad man kan tro nu när hon gör sina väldigt aggressiva vänstersvängar - men det känns på något sätt inte äkta, utan bara som något hon gör för att bli accepterad som partiledare i alla läger. Nåväl, efter debatten gick jag fram till henne och tog i hand och önskade henne lycka till. Vi har alltid haft respekt för varandra under de drygt sju år hon varit finansminister och var har ofta haft konstruktiva samtal i både finansutskottet och EU-nämnden. 




 


Lunchmöte om vätgasens roll i framtidens energisystem

2021-10-21

I dag deltog jag i ett mycket intressant lunchseminarium i riksdagen om vätgasens roll i framtidens energisystem. Lunchmötet arrangerades av IVA (Ingenjörsvetenskapsakademien) i samband med RIFO som är riksdagens nätverk för kontakter med forskningen på olika områden.

Filip Jansson, professor i energiteknik vid Chalmers, samt Karin Byman, enhetschef vid energi och miljö vid IVA deltog och gav oss en grundlig genomgång om läget. För mig var det mycket som var bekant eftersom jag har stort intresse i vätgasfrågan och har följd den en längre tid.

Vätgas används redan idag, främst vid industriprocesser, men tillverkas till 98% med hjälp av fossila bränslen. Så idag medför inte ökad vätgasanvändning en minskning av fossila bränslen. Men sannolikt har vätgasen en viktig roll i framtiden som energibärare inom industri och tunga transporter. Om vätgasen ska ha en roll för att minska användningen av fossila bränslen krävs dock att vi har en stabil fossilfri elförsörjning. Det går nämligen åt väldigt mycket el för att framställa vätgas. Och båda föredragshållarna uttryckte, för att utrycka sig försiktigt, en del farhågor kring den svenska elförsörjningen.

Jag frågade om vätgasens roll för fordonsindustrin, och pekade på att alternativet kan vara att i stället utveckla batterierna så att man kör på direkt el. Detta ger en betydligt högre verkningsgrad än att gå via vätgas. Så min fråga var vilket som kommer att hinna först - en kommersiell användning av vätgas som fordonsbränsle, eller en utveckling av mindre och effektivare batterier med mindre innehåll av  delvis miljöskadliga ämnen som det dessutom råder brist på. Chalmersprofessorn tyckte min fråga ringade in diskussionen och påpekade att vissa tunga fordonstillverkare tittar på både eldrift och vätgasdrift, medan andra helt har fokus på vätgas. Själv trodde han kanske inte att batteriutvecklingen skulle göra några stora dramatiska genombrott i närtid vilket skulle kunna tala för vätgasen.

 

 

 

Frågestund i riksdagen

2021-10-21



Vid dagens frågestund i riksdagen (klicka ovan för att se hela frågestunden) var jag moderaternas prioriterade frågeställare och inledde frågestunden med en fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Före valet 2014 utlovade Stefan Löfven att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. I dag har bara tre EU-länder högre arbetslöshet än Sverige. Vi är alltså verkligen inte bäst, utan ligger nu på plats 24 av 27 länder.
 
Vi har nu dessutom högre arbetslöshet än genomsnittet i EU - något som aldrig tidigare hänt sedan vi gick med i EU 1995. Vi har nu också tappat positionen som det EU-land som har högst sysselsättningsgrad.

 
I ett läge där arbetslösheten nu är bland de högsta i EU, långtidsarbetslösheten den värsta som uppmätts i modern tid, och antalet nyanlända utan egen försörjning är rekordstort skulle man ju kunna tänka sig att förslagen från regeringen på detta område skulle vara oerhört omfattande.
 
Men tro det eller ej - arbetsmarknadsministerns departement aviserar inte en enda proposition denna höst.
 
Min fråga till arbetsmarknadsministern är om hon och regeringen är nöjda med situationen, eller varför man annars inte har några planer på några förslag alls inom arbetsmarknad och integration? 


Ministerns svar var det väntade. Dels skyllde hon arbetslösheten på pandemin - trots att Sveriges problem började långt före pandemin och att vi tappade stort i arbetslöshetsnivåer mot övriga EU redan 2014-19. Ministern försvarade sig också med hur mycket regeringen redan gör och hur mycket pengar man satsar. Problemet är bara att det intressanta knappast är hur många ytterligare miljarder man satsar på redan misslyckad arbetsmarknadspolitik - om det bara var mängden satsade miljarder som var avgörande hade Sverige inte haft några problem. I min följdfråga påpekade jag detta, samt upprepade min fråga om när nya politiska förslag för att vända det allvarliga läget kommer att presenteras för riksdagen. Något svar fick jag som förväntat inte.

Jag har haft flera tidigare interpellationsdebatter med arbetsmarknadsministern och kunde idag återigen konstatera att regeringen även i denna fråga står helt tomhänt.

Efter mitt inledande inlägg lyssnade jag med intresse på övriga frågeställare. Konstaterade att flera s-ledamöter ställde ledande frågor om vad statsråden ansåg om moderat politik (!) på olika områden. Det blev till sist så uppenbart att det låg långt utanför reglerna för riksdagens frågestunder att talmannen fick påpeka saken. Frågorna ska avse statsrådens tjänsteutövning och inget annat.


 

 

Bilder från pandemin kommer att bli intressant historia

2021-10-14

Idag flög jag hem med ett helt fullt SAS-plan, och i loungen på Arlanda var det fullt med folk. Det är samma sak på Stockholms Central - nu är den lika välfyld som vanligt. Annat var det våren 2020. Jag har sparat en del av mina tweets och bilder från pandemin och en dag sak jag göra ett större collage av dem, det är en del av vår moderna historia. Men här är några nedslag från mars, april och maj 2020. Jag var en av mycket få personer som reste till Stockholm i början av pandemin, med tåg, bil och flyg. Jag var tungen eftersom finansutskottet hade ansvar för hela krispolitiken och vi då endast kunde ha fysiska möten. När det var som minst trafik från Landvetter gick det två flyg den dagen. Jag flög med det ena. Vi var sju passagerare. Och när jag åkte tåg var det i princip helt öde på både Göteborgs Central och Stockholms Central och bara några få passagerare i varje tågvagn. Och väl framme gick jag, mitt på dagen en solig vårdag, genom ett helt öde Gamla Stan, där alla butiker och restauranger var tillbommade.






Dagens veteranbilsdebatter med miljöminister Per Bolund (MP)

2021-10-12



I dag hade vi interpellationsdebatter med miljöminister Per Bolund (MP). Första ämnet var en debatt om den nu välkända frågan om problemen för importörer av veteranfordon, där jag och två andra ledamöter ställt interpellationer till miljöministern (klicka på videon ovan för att se hela debatten). Vi var sex riksdagsledamöter som deltog. Därefter följde en annan interpellationsdebatt med fokus på drivmedelsförsörjningen i framtiden för historiska fordon och andra fordon som inte kan köras på nya moderna bränslen. Jag deltog även i den debatten (videon nedan). 



På läktaren satt flera av de drabbade importörerna, bland annat Janne Karlsson som jag besökte i Tidaholm i somras. Dessutom deltog deras juridiska ombud och Fordonshistoriska Riksförbundets ordförande Jan Tägt. Efter debatten tog vi en bild utanför riksdagens åhörarläktare.


 

 

Här är alla årets 89 riksdagsmotioner som jag har undertecknat

2021-10-06

Nu har riksdagsförvaltningen lagt in alla motioner i riksdagens system, och jag kan konstatera att jag ensam eller tillsammans med andra har undertecknat 89 motioner under den allmänna motionsperioden. Här har jag samlat alla 89, och försökt dela upp dem per ämnesområden. Det är inte alldeles enkelt eftersom vissa motioner berör flera politikområden. Ett par motioner har blivit dubbla eftersom jag är med på flera motioner som uttrycker ungefär samma sak. 

Rösträtt och val:
Rösträtt och valbarhet i allmänna val bör kopplas till medborgarskap 
Minska antalet riksdagsledamöter till 249 
Motionsrätt året runt 
Avskaffande av fasta mandatperioder 

Finansutskottet (partiets motioner): 
Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning 
Utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner 
 
Yttrandefrihet:
Skydd av yttrandefrihet på sociala medier 

Översyn av lagen om hets mot folkgrupp 
Översyn av förtalslagstiftningen 

Migration och integration:
Indraget uppehållstillstånd vid besök i tidigare hemlandet 

Begränsning av rätten till gratis tolk 
Begränsa rätten till tolk 
Utredning gällande ett slöjförbud i för- och grundskolan 
Utred slöjförbud i grundskolor och förskolor 
Alla barn ska delta på idrotts- och simlektioner 
Avskaffande av rätten till skolgång för barn som befinner sig illegalt i Sverige 
Begränsa rätten till sjukvård och tandvård för dem som befinner sig illegalt i Sverige 
Medborgarskap på prov 

Kriminalpolitik, rättssäkerhet, juridik:
Inrättande av konstitutionsdomstol 

Tjänstemannaansvar 
Grundlagsskydd för äganderätten 
Nationell folkräkning och biometriska id-handlingar 
Se över sekretessreglerna mellan myndigheter 
Legalisera innehav och användning av pepparsprej 
Anonyma vittnesmål 
Begränsning av antalet registrerade fordon på en person 
Slopad straffrabatt för återfallsförbrytare 
Skärpta åtgärder mot övergrepp i rättssak 
Inför straff för rymning från fängelse 
Avskaffa möjligheten att få ett fängelsestraff preskriberat 
Gör det straffbart att inte infinna sig för att avtjäna fängelsestraff 
Skärpta åtgärder mot bortförsel av unga flickor för tvångsgifte 
Strikt ansvar för föräldrar som låter sina barn ”försvinna” 
Skärp lagstiftningen mot kvotering 
Ändra expropriationslagen 
Begränsa möjligheten till undantag för lottförsäljning på kredit 
Registrering av testamenten 
Ändrade arvsregler – arvsrätt för kusiner 
Ändrade arvsregler – slopat laglottsskydd 

Myndigheter mm:
Avveckling av Jämställdhetsmyndigheten 

Avskaffa det nationella sekretariatet för genusforskning 
Avskaffande av statens stöd till genusforskning 
Förbjud svenska myndigheter att ägna sig åt opinionsbildning 
Grundlig reformering av Sida 

Näringsliv och arbetsmarknad: 
Avskaffa diskrimineringslagens krav på lönekartläggning 
Översyn av oskäliga påföljder i diskrimineringslagstiftningen 
Permanenta pandemins regelförenklingar för företagen 
Översyn av närståenderegler för småföretagare 
Avskaffa kravet på hotelltillstånd 

Miljö, klimat och energi: 
Bonus–malus och WLTP 
Konsekvensanalys av försäljningsförbud för fossila bränslen 
Utöka kapaciteten vid Ringhals kärnkraftverk 
Forskning om nästa generations kärnkraft 
Bonus malus och WLTP 
Tillsätt en kriskommission för svensk elförsörjning 
Främja hållbarhet genom utvecklat återbruk i kommuner och regioner 
Ökad rättssäkerhet vid beslut om djurförbud 
Strategi för omhändertagande av industriavfall från förnybar energi 
Strategi för sanering av skeppsvrak i Östersjön 
Ökade krav på kommunernas dokumentation vid underkännande av enskilt avlopp 
Ökat fokus på klimatanpassning 
Ersättning till närboende vid vindkraftsetablering 
Bygglov för solcellsparker 
Bred översyn av beskattning och avgifter kopplat till elkonsumtion 
Ersättning till den som drabbas av strandskyddsregler 
Förenkling av regelverk för att gynna småskalig livsmedels- och djurproduktion 
Pant på batterier 
 
Skatter:
Långsiktig plan för skattesänkningar 
Sänkt förseningsavgift vid mindre skattebetalningar 
Översyn av momsregler vid anställdas hemarbete 
Sänk stämpelskatten för lagfart och pantbrev 
Avskaffande av fastighetstaxeringen 
Redovisning av arbetsgivaravgift 
Utvidgning av reparationsavdraget 

Byggande och trafikfrågor: 
Avskaffa Trafikverkets möjlighet att förbjuda nya utfarter på landsbygden 
Avskaffa tvånget att anlita kontrollansvarig vid uppförande av småhus 
Minska Trafikverkets makt över kommunernas planarbete 
Tekniska specifikationer för småhus 
Sjösäkerhet 
Begränsning av rätten att ta ut parkeringsavgift 
Gör det brottsligt att fuska vid förarprov 
 
Kultur, media och organisationsstöd: 
Det rullande kulturarvet 

Se över lagar och regler för att trygga framtiden för det rullande kulturarvet 
Strategi för att säkerställa tillgång till bränsle för historiska fordon 
Granskning av public service 
Översyn av stödet till organisationer 

Övrigt:
Uppdatera kunskapsläget kring kejsarsnitt 
Begränsning av barnbidrag och flerbarnstillägg 
Den svenska krisberedskapen 


 

 

Jag var tydligen en av de tio flitigaste motionsskrivarna i riksdagen

2021-10-06

Dagens Opinion har gått igenom de olika partiernas och riksdagsledamöternas motionsskrivande. Moderaterna står för 42% av alla enskilda motioner som lämnats in i år. SD kommer tvåa med 18% och S trea med 14%.



Bland ledamöterna återfinns åtta moderater blad de tolv främsta, och själv hamnar jag på en delad niondeplats av 349 ledamöter. Ingen tvekan om att moderaterna står för de flesta kreativa idéerna i Sveriges RiksdagLäs hela artikeln här.
 

 


 

 

Årets riksdagsmotioner inlämnade - det blev ett 90-tal från mig i år

2021-10-05

I dag klockan 16.30 var det sista chansen för riksdagspartierna att lämna in sina budgetmotioner och andra följdmotioner på regeringens budgetproposition, så kallade partimotioner. Samtidigt var det sista dagen för oss riksdagsledamöter att lämna in enskilda riksdagsmotioner , alltså sådana motioner man lämnar in ensam eller tillsammans med andra ledamöter. Totalt lämnades det preliminärt in 4.150 enskilda riksdagsmotioner. Utslaget per 349 riksdagsledamöter innebär det att varje ledamot i genomsnitt lämnat in 12 motioner var.

Själv har jag lämnat in betydligt fler än så, det blev i år ett 90-tal enskilda motioner, ensam eller tillsammans med andra. Jag lär väl därmed även i år tillhöra den grupp av ledamöter i riksdagen som lämnat in flest motioner. En del av mina motioner har jag lämnat in ensam och ganska många tillsammans med moderata kolleger. Inom kort kommer jag att lägga ut alla dessa motioner här, sorterade efter ämnesområden. Registreringen i riksdagens system släpar dock efter lite, så det dröjer några dagar innan jag kan presentera allt.


En sak är dock redan helt klar - jag har aldrig tidigare lämnat in så många motioner under de 16 år jag haft möjlighet att motionera i riksdagen. Anledningen är det upprop jag gjorde i sociala medier i somras där jag gav möjligheten att komma med motionsförslag. Responsen var enorm! Jag fick flera hundra svar, och runt 400 motionsidéer. Allt har dock inte lett fram till konkreta motioner. En del av förslagen är sådant som redan är moderat politik och då motionerar jag inte enskilt om dem. Andra förslag kräver en mer noggrann utredning och analys och i vissa fall har jag inte kommit i mål med detta än. Ytterligare ett antal förslag rör sådant som inte riksdagen beslutar om, det kan vara kommunala frågor eller allmänna synpunkter på hur myndigheter arbetar. Det är inget jag kan motionera om i riksdagen (däremot möjligen driva på andra sätt). Ett mindre antal förslag är sådant som jag helt enkelt inte håller med om och då blir det ju inte aktuellt att gå vidare med dem. Ett antal förslag kom i liknande form från flera olika personer, och inte sällan var förslagen sådant jag redan själv planerat att motionera om. Men flera dussin nya förslag har jag tagit fasta på och gjort till egna motioner eftersom jag tycker att idéerna varit riktigt bra. Ytterligare tankar och funderingar kommer jag att lyfta i andra sammanhang där det är lämpligt.

Stort tack till alla som bidragit med idéer! Jag är överväldigad av responsen.



 

 

SR:s Medierna uppmärksammar min kritik mot SVT Aktuellt

2021-09-17

Detta var lite oväntat, men idag har SR:s Medierna i P1 denna artikel där man uppmärksammar att SVT:s Aktuellt i sitt klimatinslag kritiserade mig utan att erbjuda mig möjlighet att bemöta kritiken i en intervju, samt att man sedan trots detta felaktigt påstod att alla debattörer som nämndes i programmet hade fått erbjudande om en bandad intervju. SVT försöker nu med en ny vinkling för att slingra sig ifrån Mediernas fråga.

Att SR på detta sätt skulle lyfta denna fråga och ställa frågor till SVT såg jag inte komma.

(Jag får nog däremot se till att SR får en uppdaterad bild. Denna är mer än tio år gammal...)



 

 

Dagens interpellationsdebatt med arbetsmarknadsministern

2021-09-23

Dagens interpellationsdebatt mellan mig och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) blev en lite märklig historia. Uppenbarligen befinner vi oss i helt olika världar. Arbetsmarknadsministern påstod i sitt slutanförande att regeringen gör ett bra jobb. Då hoppas jag slippa uppleva den dag regeringen enligt ministern gör ett sämre jobb. För faktum är att dagens regering med sin politik har medverkat till den näst sämsta utvecklingen av sysselsättningen i EU och vi har nu den fjärde högsta arbetslösheten av alla 27 EU-länder. Vi har också för första gången högre arbetslöshet än EU-snittet. Dessutom den högsta långtidsarbetslöshet som uppmätts i Sverige. Detta är ett rejält fiasko av en regering som lovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Klicka på bilden nedan för att se hela debatten. Nedanför finns delar av mitt inlägg i skriftlig form.



 

 

Riksmötets öppnande 

2021-09-14

Förra året blev ju riksdagens öppnande praktiskt taget inställt. Det var bara 55 ledamöter i Kammaren och det var bara ett helt kort anförande där talmannen förklarade riksmötet för öppnat. Själv följde jag det hela hemifrån.

I år blev det lite mer som vanligt, även om det var få externa gäster på plats. Det sedvanliga minglet efter öppningsceremonin var också inställt, liksom den traditionsenliga konserten på kvällen. Ledamöterna och regeringen var dessutom uppdelad så att hälften satt i Kammaren och hälften på åhörarläktaren ovanför. Själv hamnade jag på läktaren, i stället för på min vanliga plats längst fram i Kammaren, och det var både annorlunda och trevligt att följa ceremonin därifrån. Utsikten var god.


    

I år var både kungen, drottningen, kronprinsessan och prins Daniel på plats igen, precis som vanligt.



Nu är mandatperiodens sista Riksmöte öppnat. Det kommer med all säkerhet att bli ett turbulent politiskt år. Dels blir det byte av statsminister, dels väntar en spännande budgetomröstning. Och efter årsskiftet börjar valåret. Jag är oerhört taggad för att försöka bidra till att den moderata politiken blir så bra som möjligt och kan återge människor hoppet om att Sverige kan bli ett mycket bättre land. Vi kan ta krafttag mot den grova kriminaliteten och göra Sverige tryggare. Vi kan skapa ett bättre klimat för företagande och få ner arbetslösheten. Vi kan strama upp migrationspolitiken, säkra den svenska elförsörjningen och värna det svenska skogsbruket. Vi kan ta tag i allvarliga miljöproblem i stället för att satsa pengar på meningslös symbolpolitik. Vi kan pressa ned skattetrycket och prioritera välfärden framför meningslöst slöseri med skattepengar. Vi kan spara pengar på ett extremt omfattande och korrumperat bistånd och ett dåligt kontrollerat organisationsstöd, vi kan avskaffa meningslösa myndigheter och ta krafttag mot byråkrati, myndighetsaktivism och nya pekpinnar och ekonomiska pålagor för vanligt folk. Och inte minst kan vi se till att man kan leva och verka i hela landet, inte bara i de stora städerna. 

Det är ingen brist på samhällsproblem, men inte heller en naturlag att Sverige ska skötas så illa som dagens regering gjort. Det går att göra saker på ett bättre sätt!




Jag träffade EU-minister Hans Dahlgren på läktaren. En av få ministrar i dagens regering som jag har förtroende för. Utan honom hade Sverige lyckats ännu sämre med våra förhandlingar i EU. Det är främst när statsminister Löven och våra fackministrar och deras tjänstemän  förhandlat som det gått snett för Sverige nere i Bryssel. Dahlgren är sympatisk och lyssnar även på argument från oss moderater när vi har möten i EU-nämnden. En politisk räv såklart, men definitivt erfaren och kunnig och med respekt för politiska motståndare. Och mycket trevlig.


 

 

Intervjuad i TV4 om veteranbilsfrågan  

2021-08-22

I dag sänder TV4 en kort intervju med mig som gjordes häromdagen med anledning av mina och två andra moderaters engagemang i frågan om myndigheternas agerande i samband med import av veteranfordon för renovering. Jag var på resa långt hemifrån och fick ta intervjun i bilen, men vad passar väl bättre i just denna fråga.

Jag kan förstå att vissa kan undra om detta ändå inte är skrot? Men dessa renoveringsobjekt kostar alltså hundratusentals kronor på marknaden redan före renovering och efter några månaders hårt arbete har de förvandlats till en vacker amerikanare som kan säljas för stora summor och som därmed både genererar arbetstillfällen och skatteintäkter, förutom att man bevarar en del av det rullande kulturarvet. Att betrakta dessa renoveringsobjekt som "miljöfarligt avfall" och rentav hota importörerna med åtal för att de importerat avfall utan tillstånd (!) är självklart helt orimligt. Alla dokument och handlingar rörande fordonen följer med från USA och ingen skulle betala så stora pengar för att importera järnskrot. Detta borde myndigheterna inse. Kommande vecka ska jag besöka en av de drabbade importörerna och få mer detaljer på plats inför kommande debatter med ministrarna.



 

 

Jag gjorde vad jag kunde

2021-07-07

Jag gjoirde vad jag kunde för att svenska folket skulle slippa denna ovärdiga regeringtsbildning som bygger på att den just avsatte statsministern Stefan Löfven nu återigen gett helt motstridiga löften till flera olika partier, löften som är omöjliga att hålla. Och som lök på laxen dessutom gjort en separat förhandling om budgetfrågor med riksdagens marxistiska politiska vilde. Detta är ett politiskt fuskbygge, och denna regering borde inte ha tillträtt. Rimligare hade varit att utlysa extraval och låta väljarna säga sitt.  

Detta var också mitt budskap i den korta intervjun i Radio Sjuhärad för en stund sedan.




Men nu går vi moderater vidare. Vårt första fokus är att försöka samla starkt stöd i riksdagen för en bättre budget för kommande år än den regeringen Löfven kommer att kunna erbjuda. Vårt andra fokus är att vinna riksdagsvalet 2022 och därefter kunna bilda en bättre regering där regeringsunderlaget har en så pass stor samsyn i de viktiga frågorna för Sverige att man kan enas om viktiga politiska förslag även om man inte har en samsyn om allt.


 

 

Hoppas han inte kommer tillbaka

2021-06-28


 

 

Väntat och välkommet besked från vår bortröstade statsminister

2021-06-28

Statsminister Löfvens besked att han inte utlyser extraval utan avgår och lämnar över hanteringen av regeringskrisen till talmannen var väntat. Vi vet att båda regeringspartierna S och MP är mycket oroliga för ett extraval, svaga opinionssiffror och svårighet för S att mobilisera sina väljare riskerar att leda till en kraftig valförlust, och kanske även att MP åker ur riksdagen. 

Löfven sa på presskonferensen att han vill göra det bästa för Sverige. Och sedan meddelande han sin avgång. Men han skyllde också på alla andra - trots att det är hans egen arrogans som orsakat regeringskrisen. Först byggde han ett regeringsunderlag på hemliga papper och ett avtal som redan från början byggde på oförenliga motsättningar mellan olika partier. Därefter körde kan det senaste förslaget om strörre marknadsanpassning av hyrorna ända in i kaklet trots att V var tydliga med att de inte skulle acceptera det. Då sprack hela regeringsunderlaget. Från moderat sida har vi väntat på detta, i längden kan man inte bygga ett regeringsunderlag bara på att man ogillar SD, och samla partier med helt olika åsikter som stöd för samma regering. Till slut spricker det.

Moderaterna var beredda på extraval och vi hade med glädje mött väljarna, men nu ligger i stället bollen hos talmannen. Vår uppgift nu är att försöka bidra till att samla stöd för Ulf Kristersson som statsminister. Jag gissar personligen att vi kommer att rösta om detta redan i slutet av denna vecka eller början på nästa. Moderaterna har god möjlighet att få igenom vår budget i riksdagen och därför är en m-ledd regering det mest realistiska. Lyckas inte talmannen få riksdagens stöd för en ny statsminister är vi beredda att möta väljarna i ett extraval.




 

 

Historiskt - riksdagen saknar förtroende för statsministern

2021-06-21

Riksdagen tog just ett historiskt beslut - det är första gången någonsin i modern tid som riksdagen uttalar misstroende mot en statsminister.

  

Här samlas riksdagen för sin första omröstning med (nästan) alla ledamöter på plats. Statsministern står vid sin plats och väntar på riksdagens dom. 

   

Moderaternas partiledare och statsministerkandidat Ulf Kristersson deklarerar att moderaterna kommer att rösta ja till ett misstroende mot Stefan Löfven, och därmed hans regering. Inte ens en tredjedel av riksdagens ledamöter uttalade sitt stöd för Stefan Löfven och hans regering, 109 av 349 ledamöter. 


 

 

Gårdagens interpellationsdebatter om arbetsmarknadsläget

2021-06-08 

I går hade jag interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om den ur ett europeiskt perspektiv mycket höga svenska arbetslösheten. Före min debatt var det en annan interpellationsdebatt (initierad av Michael Anefur, KD), om den rekordhöga svenska långtidsarbetslösheten, och jag gick även in i denna debatt. Nedan finns videoupptagningarna av båda debatterna:

1. Långtidsarbetslösheten:




Mitt huvudbudskap i den första debatten var att regeringen skyller den höga långtidsarbetslösheten på pandemin, men att man faktiskt misslyckats med långtidsarbetslösheten i både högkonjunktur, lågkonjunktur och kris. Samt att arbetsmarknadsministern skryter om alla nya miljarder man stoppar in i arbetsmarknadspolitiken, men att det är svårt att tro att mer pengar till redan konstaterat misslyckade åtgärder knappast kommer att lösa problemet med den högsta långtidsarbetslösheten i modern tid - 182.000 långtidsarbetslösa i maj i år (alltså arbetslösa i över ett år).


2. Den höga svenska arbetslösheten



I
 den andra debatten hade jag mer talartid och kunde utveckla mina argument lite mera. 


 

 

Debatt med finansministern om avbetalningsplan för skatteanstånd

2021-05-31 


 

 

Finansutskottet i nytt möte med finansministern

2020-05-12

I dag hade vi ett nytt möte mellan finansutskottet och finansminister Magdalena Andersson, där hon redogjorde för de ekonomiska krisåtgärder som hittills genomförts och det som kommer framöver. Vi har samsyn om mycket när det gäller krispolitiken, men vi moderater tror inte att utlovade stöd till kommuner och regioner räcker. 

Vid dagens möte var varannan stol avspärrad med band. Fast ärligt talat var vi väldigt skötsamma och följde reglerna om social distansering även förut. Här är mina två moderata kolleger Elisabeth Svantesson och Edward Riedl, som har hittat sittplatser vid bordet och även jag och kollega Mattias Karlsson fick var sin stol. Tur bordet är långt - vi har flyttat våra utskottsmöten till en lokal med uppkoppling till telefon så att ledamöter och ersättare som befinner sig i bostaden kan vara med på telefon och ta del av informationen. Men i övrigt är det endast finansutskottet som arbetar enligt normala rutiner och normal bemanning just nu, och det beror såklart på att vi hanterar alla frågor som rör de ekonomiska krispaketen. Men vi försöker hålla humöret uppe trots det allvarliga läget.



 


Stort mediaintresse för gårdagens debatt och beslut i EU-ärendet

2021-03-25

Det blev ganska stort medieintresse efter vår debatt i riksdagens igår om EU:s återhämtningsfond och den svenska medlemsavgiften till EU.



Jag blev interjuad av SVT och detta visades i Rapports sändningar under kvällen. Jag har också fått avisering om att riksdagens omröstning och mitt anförande uppmärksammats i en del andra medier. Fler lär säkert följa de närmaste dagarna.

MSN
Nordvästra Skånes Tidningar
Ny Teknik
Nya Tider
Samtiden
Skånska Dagbladet
TT

Jag fick många positiva reaktioner efter debatten, även från personer som i grunden ogillade gårdagens riksdagsbeslut. De tyckte att jag i vart fall redogjorde sakligt och pedagogiskt för argumenten för moderaternas beslut att avstå i voteringen. Att få beröm även från dem som tycker annorlunda i sak värmer lite extra, och jag passar på här att tacka all som hört av sig.


Jag upprepar min kortfattade kalkyl:
Sveriges "kostnad" ca 140-150 miljarder
Sveriges "intäkt" 35 miljarder i bidrag från fonden i närtid och 77 miljarder i rabatt på EU-avgiften fram till 2027
Nettokostnad för Sverige: 38 miljarder (150-35-77),  utslaget på 37 år (2021-2058). Alltså ca 1 miljard netto per år.


Detta kan ställas i relation till den svenskas EU-avgiften på 45 miljarder per år, eller den svenska biståndsbudgeten på över 50 miljarder per år (en biståndsbudget som moderaterna vill banta med 16 miljarder per år, vilket alltså betyder 16 gånger mer än kostnaden för återhämtningsfonden). Det ÄR ett dåligt förslag, men knappast en katastrof för Sverige. Och det är knappast något som kommer att märkas i den vanlige svenske medborgarens plånbok. Det kommer flera stora och viktiga EU-ärenden framöver med stor betydelse för Sverige, sannolikt betydligt större betydelse än detta ärende.


 

Moderaterna avstår vid voteringen om EU:s återhämtningspaket

2021-03-24



I dag inledde jag riksdagsdebatten om EU:s återhämtningspaket och finansieringen av EU-budgeten och de svenska rabatterna på EU-avgiften. Hela mitt ovanligt långa anförande går att läsa här. Via länken i bilden ovan går det också att se hela debatten från riksdagens videoupptagning.

Vid voteringen upprepade jag det mesta från mitt tidigare blogginlägg om frågan. Jag avslutade sedan med att redovisa hur moderaterna kommer att rösta i frågan vid dagens votering. Jag tog också repliker på SD, V och S, dessa följer efterhand efter övriga partiers inlägg ovan.

Moderaterna kan inte ställa sig bakom det regeringen anför som motivering till det beslut som riksdagen fattar, och vi tycker inte att regeringen levt upp till de mandat som riksdagen gett Stefan Löfven och hans regering. Vi är mycket kritiska till EU-kompromissen. Samtidigt är vi inte beredda att fälla EU-beslutet. Om vi skulle rösta nej till en omfattande kompromiss mellan EU:s 27 stats- och regeringschefer skulle det allvarligt skada förtroendet för Sverige som förhandlingspart och avtalsparti i framtiden. Moderaterna vill inte heller vara det parti som kastar ut EU i en politisk och ekonomisk kris mitt under en pandemi.

Moderaterna har under hela processen med förhandlingarna om återhämtningsfonden och diskussionerna om EU:s långtidsbudget avstått från att delta i besluten och vi fullföljer denna linje genom att även avstå i dagens votering. Samtidigt kommer vi att rösta för vårt och kristdemokraternas motivreservation. Vi lämnar också ett utförligt yttrande där vi beskriver hur vi agerat i frågan under processens gång.



 

 

Gårdagens debatter med arbetsmarknadsministern

2021-03-10



Gårdagskvällen bjöd på en drygt två timmar lång debattkväll med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Vi var 7 moderater som deltog i flera interpellationsdebatter och temat var att Sverige ligger extremt illa till i EU när det gäller arbetslösheten. För första gången sedan Sverige gick med i EU hade Sverige 2019 högre arbetslöshet än genomsnittet i EU, och utvecklingen har fortsatt åt fel håll även 2020. Det har alltså blivit precis tvärtom mot blivande statsminister Löfvens löfte före valet 2014 att Sverige år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet.
 
År 2014 låg Sverige på en 12:e plats bland EU:s länder när det gällde låg arbetslöshet. I dag ligger vi på 22:a plats av 28 länder. Detta trots att åren 2014–2019 kännetecknats av en mycket stark högkonjunktur. I 25 av 27 EU-länder minskade arbetslösheten mellan 2014 och 2019. I endast tre länder ökade den. Och Sverige är det land i hela EU där arbetslösheten ökat allra mest mellan 2014 och 2019, enligt siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Och under pandemiåret 2020 var det bara fyra länder i EU som hade en sämre utveckling på arbetsmarknaden än Sverige.

Bilden ovan länkar till riksdagens videoupptagning av den första debatten där jag deltog. Den handlade om min interpellation om förklaringarna till att Sverige lyckats så dåligt både i högkonjunkturen 2014-19 och under pandemin 2020 jämfört med övriga EU-länder. Bilden nedan länkar till en efterföljande debatt där jag också deltog. Där lade jag mer fokus på ungdomsarbetslösheten, samt att bästa sättet att motverka arbetslöshet är att driva en företags och jobbvänlig politik i stället för motsatsen. 




 

 

Min hemsida och blogg fyller 15 år idag

2021-02-16

 

15 år idag!



 

Den 16 februari 2006 skrev jag mitt första blogginlägg:
             

Sedan dess har det blivit 9.474 stycken till. Hittills har min sida haft långt över en miljon besökare och blivit en etablerad kanal för politik debatt. Media och debattörer följer det jag skriver och det skapar ringar på vattnet. Både journalister och politiska kolleger säger ofta att jag har den mest uppdaterade sidan av alla riksdagsledamöter. Kanske har de rätt. Och Ericsoniubbhult är numera närmast ett etablerat "varumärke" som till och med använts av talmannen i Sveriges Riksdag.

Samtidigt är jag sedan länge en av de 10 främsta politikerna på twitter, och har skrivit mer än 114.000 twitterinlägg. För det mesta lägger jag ut inlägg på twitter som länkar till bloggen för längre resonemang. Följer du mig på twitter missar du inget.

På min sida hittar du inte bara mina blogginlägg samlade i arkivet, här finns även alla mina debattartiklar, reseberättelser, pressklipp, personlig information, mängder av bilder från riksdagsarbetet och en massa annat. Ta en stund och kolla på de olika avdelningarna längst upp på sidan om du inte redan har gjort det.


Jag är fullt medveten om att webbsidan inte är så lättläst i alla mobiler, och jag utvärderar olika sätt att lösa detta, men jag hoppas att den som är intresserad väljer att fortsätta gå in via datorn och läsa om det inte fungerar i mobilen. 

Tusen tack alla som följt mig under alla dessa år. Hoppas du fortsätter! 
 


 

 

Extra moderat riksdagsgrupp - men jag hör hemma till höger!

2021-01-05

 

Lars Beckman la ut denna bild från eftermiddagens extrainsatta skype-möte med den moderata riksdagsgruppen. Som synes befinner jag mig längst till vänster. Det är dock vilseledande, för jag hör hemma på den högra sidan. Även i vår moderata riksdagsgrupp.

 

 

Årets riksdagsmotioner inlämnade

2020-10-06

I dag var sista dagen att lämna in årets enskilda riksdagsmotioner. Totalt lämnades det in 3.655 motioner från riksdagens ledamöter. Av dessa var 1.330 moderata motioner. I genomsnitt lämnade varje riksdagsledamot alltså in drygt 10 motioner. De moderata ledamöterna var flitigare och lämnade in 19 stycken var.

Själv bidrog jag som vanligt med betydligt fler. Det blev 59 motioner i år, inklusive den moderata kommittémotion i finansutskottet som jag är med på. Ett antal andra motioner har jag lämnat in tillsammans med andra m-kolleger och resten är mina egna. Det är faktiskt rekord för min del, inget år sedan jag blerv invald 2006 har jag kommit upp i detta antal. En förklaring är Covid19 - jag har ju tillbringat de senaste veckorna i karantän och det har funnits gott om tid mellan telefonmötena att skriva motioner.

Men mer än dessa 59 svårt att ha koll på. Jag brukar ju följa upp hur det går med mina förslag och även ibland delta i riksdagsdebatter och argumentera för mina förslag. Det gör att det ändå finns en gräns för hur många motioner man kan följa upp vid sidan av det övriga arbetet.

Jag kommer senare att lägga ut alla motionerna här, uppdelade efter ämnesområden. 

 




Halvtid i mandatperioden

2020-09-13

I tisdags öppnade 2020/21 års riksmöte. Det är därmed halvtid denna mandatperiod. Med anledning av detta blev jag och övriga riksdagsledamöter som representerar valkretsen intervjuade av Borås Tidning som ville få reaktioner från valkretsens riksdagsledamöter över det politiska läget. I dag finns ett helsidesuppslag i Borås tidning om detta (tyvärr låst). Det blev en mycket kortfattad intervju och korta svar eftersom vi är många att intervjua, och därför tänkte jag passa på att de ge mina egna lite längre reflektioner kring det politiska läget och mitt eget arbete i riksdagen. 

Min syn på det politiska läget:

Jag tycker det är mycket allvarligt att fyra partier samverkar utan att ha samsyn om hur viktiga samhällsfrågor ska hanteras och bara enas av sin motvilja mot ett annat parti. Sveket från Centerpartiet är monumentalt, deras partiledare lovade att hellre äta upp sin högra sko än att låta Löfven bli statsminister. 

Nu har vi en regering helt utan handlingskraft och initiativkraft, det har märkt inte minst under Corona-pandemin när man gömmer sig bakom sina myndigheter i stället för att leda krisarbetet som regeringar gör i andra länder.
 
Vi var redan före pandemin ett av länderna i EU med högst arbetslöshet, och så är det fortfarande, både när det gäller ungdomar och totalt. Samtidigt går välfärden på knäna, gängkriminaliteten blir allt värre och polisbristen är stor. Dessutom har vi en ohållbar migrationspolitik där vi fortfarande tar emot flerdubbelt fler än våra grannländer.
 
 
Min egen roll sedan valet 2018 och under pandemin:
 
Själv har jag fått kraftigt ökad arbetsmängd sedan senaste valet. Jag är nu en av få ledamöter som är ordinarie ledamot i två utskott, både Finansutskottet och EU-nämnden. Dessutom är jag vice ordförande för Riksdagens Råd för Riksrevisionen. Mitt huvudansvar är kommunsektorns ekonomi samt riksrevisionsfrågorna i FiU och EU-budgeten i EUN.
 
Just mina två utskott har haft en hektisk vår och sommar, FiU har haft ansvaret för hela krispolitiken och EUN många möten om EU-budgeten under sommaren. Jag är en av de ledamöter som varit mest på plats fysiskt i pandemin under våren och sommaren, även om det också varit väldigt mycket telefonmöten.
 
Jag är väldigt nöjd med hur moderaterna drivit regeringen framför oss i krispolitiken och hur vi har lyckats få med oss en majoritet på många av våra förslag på det ekonomiska området.


När det gäller min egen aktivitet i riksdagen gjorde SVT en djupgranskning som presenterades i december 2019. Man hade räknat ihop talartiden i riksdagens kammare sedan valet 2018 för var och en av riksdagens ledamöter. Det visade sig att jag då hamnade på 13:e plats av riksdagens 349 ledamöter. 191 minuter hade jag tillbringat i olika debatter i riksdagens talarstol. Jag är också enligt SVT den näst flitigaste moderaten (efter Lars Beckman).
 
 
Motioner:
 
Jag har sedan valet 2018 skrivit ett 80-tal motioner. Det är ju sällan man får igenom enskilda motioner, men jag har faktiskt fått igenom fyra sedan valet 2018, vilket påpekas i artikeln. Det nämns dock inte vilka motioner det är. Det handlar om en motion om skärpta straff för övergrepp i rättssak, en motion om översyn av kostnaderna för körkortsutbildning, en motion om förbud mot erkännande av barnäktenskap (en motion från förra mandatperioden som nu blev verklighet) och en motion om att stärka äganderätten.
 
Totalt sedan 2006 har jag registrerats för 478 motioner. Alla motioner är en del i opinionsbildningen, och jag har tidigare visat hur många förslag i mina motioner genom åren rätt vad det är dyker upp i andra sammanhang även om de först blivit avslagna. Så det är mer betydelsefullt än många tror att skriva riksdagsmotioner, och det kommer att bli en bra bunt även i år. Jag återkommer om det.
 
De kanske viktigaste motionerna jag är med och tar fram är självklart moderaternas stora budgetmotion och partiets övriga motioner i Finansutskottet.
 
 
Opinionsläget:
 
Det ser betydligt bättre ut nu och moderaterna ligger över valresultatet i alla mätningar. Det finns goda utsikter att växa ytterligare och målet är självklart att bilda en moderatledd regering efter valet 2022 och sedan söka stöd i olika frågor från olika partier beroende på vad sakfrågan gäller. Den viktigaste frågan är knappast vilka partier som ska ingå i en eventuell regering utan vilken politik som ska föras och hur vi skapar majoritet för de viktiga förändringar som behövs av politiken. Det är knappast någon tvekan om att tyngdpunkten för förändring idag ligger hos M, KD och SD. Tyvärr har L och framförallt C tyvärr motverkat många viktiga förändringar. Att dessa två partier får igenom en del av sin egen politik i regeringens budget har ett högt pris - de tvingas också försvara många dåliga förslag från S och MP och viktiga reformer bromsas. 
 
Jag upplever att moderaterna fått stort utrymme medialt för vårt konstruktiva arbete under pandemin och tror många uppskattar att vi drivit regeringen framför oss i krispolitiken. Samtidigt har vi varit mycket tydliga i både migrationspolitiken och kampen mot brottsligheten, och i februari körde vi över regeringen och fick igenom vårt förslag till mer pengar till välfärden och slopat friår. Utan de extra pengar vi tillförde välfärden tillsammans med KD, SD och V hade läget i kommunerna varit ännu sämre idag under pandemin.

Det är också glädjande att moderaterna stärker sin position som bästa parti i olika sakfrågor. Vi ökar på de flesta områden medan Socialdemokraterna tappar över hela linjen. Störst förtroende har moderaterna när det gäller Sveriges ekonomi, jobb/företagande, kriminalpolitik samt försvarsfrågor. De första tre är traditionellt starka moderata frågor där vi driver en stadig och stabil linje. I försvarsfrågan har vi stegvis återuppbyggt vårt tidigare något sargade förtroende. Vi ligger också hack i häl efter MP när det gäller att bli bästa parti när det gäller miljö/klimat. Vår partiledares offentliga avståndstagande från klimatalarmismen och partiets förändring av politiken till mer konkreta och realistiska förslag som samtidigt tryggar energiförsörjningen har sannolikt haft betydelse. Många väljare är väldigt trötta på extremisterna i klimatdebatten. 

Konstigt nog har vi fortfarande inte högst förtroende i välfärds- och sjukvårdsfrågorna, trots att vi i handling visat att vi prioriterar just välfärden i vår budget. Här finns mycket mer arbete att göra för att visa vad moderat politik innebär.
 
 
Viktigast nu: Moderaterna vill prioritera annorlunda!
 
Vägen mot valseger 2022 tror jag handlar om att visa att vi moderater prioriterar det som är viktigt och inte är rädda för att prioritera bort annat. Att prioritera handlar alltid om att också välja bort.

Vi moderater vill spara kraftigt på bistånd, asylmottagande, ineffektiv klimatpolitik och byggsubventioner. Vi vill avveckla eller slå ihop myndigheter, dra in stöd till organisationer med tveksam demokratisyn, införa ett bidragstak för dem som tar emot bidrag från flera olika system samt ta krafttag mot skattebrott och bidragsbrott. Vi säger också nej till att bygga extremt kostsamma höghastighetståg och föredrar vanliga moderna snabbtåg. På alla politikområden vill vi motverka slöseri och hålla i pengarna. Sammantaget finns många tiotals miljarder, att hämta på att prioritera bort sådant som är mindre viktigt.
 
I stället vill vi prioritera pengar till polis, rättsväsende, sjukvård, välfärd och försvar. Vi vill sänka skatter och föra en politik för företagande och fler i arbete. 
 
I februari körde vi över regeringen när vi fick vi igenom vårt förslag till ändringsbudget där vi stoppade friåret och i stället tillförde kommunerna och välfärden mer pengar. Det var värdefullt när pandemin slog till, utan dessa pengar hade läget varit ännu värre.

Moderaterna visar i handling att vi prioriterar trygghet och välfärd, och det är samtidigt väljarnas viktigaste frågor.

 



 

Dags att summera ett märkligt riksdagshalvår

2020-06-30

Den 16 mars togs beslutet att riksdagen skulle bestå av endast 55 ledamöter enligt ett rullande schema. De flesta ledamöter har under dessa drygt 15 veckor tjänstgjort endast kortare perioder i riksdagen och i övrigt deltagit i riksdagsarbetet hemifrån. För oss som är ledamöter i finansutskottet har det däremot varit betydligt tätare med möten eftersom vårt utskott legat utanför det tillfälliga systemet med sammansatta utskott med ganska få möten - vi har arbetat som vanligt och i stället haft fler möten än normalt.

Själv har jag tjänstgjort på plats i riksdagen ganska mycket under dessa 15 veckor, men har också deltagit i en mängd telefonmöten och skypemöten. Även på plats i Stockholm sker mycket av mötena via telefon eller skype för att minimera sociala kontakter.

Jag har nu summerat alla telefonmöten som jag noterat i min kalender från den 16/3 till den 30/6. Jag har säkert missat några, men så här ser det ut:

Telefonmöten med finansutskottet och riksdagens råd för riksrevisionen 29 st
Telefonmöten med EU-nämnden 28 st
Telefon och skypemöten med moderata riksdagsgruppen och förmöten med de moderata grupperna i Finansutskottet respektive EU-nämnden: 31 st
Externa skype och telefonmöten med näringsliv, fackliga organisationer, intresseorganisationer mm 12 st
Utöver detta ett ovanligt stort antal mailkontakter och telefonkontakter med enskilda personer, samt sedvanliga kontakter med media.

I morgon tar riksdagen beslut om ett antal ärenden som vi diskuterade på gårdagens skype-gruppmöte, och sedan ska det enligt planerna bli lite lugnare under juli. Det gäller dock inte oss i Finansutskottet och EU-nämnden. Och eftersom jag som sagt är en av få som finns i båda dessa så lär min sommarledighet bli ganska upphackad med möten och sannolikt ett och annat stockholmsbesök. Finansutskottet kommer säkerligen att få nya ärenden att hantera kopplat till corona-krisen, och dessutom väntar förhandlingar om EU:s långtidsbudget och den omfattande "återhämtningsfonden" som jag tidigare berättat om.






Finansutskottet i nytt möte med finansministern

2020-05-12

I dag hade vi ett nytt möte mellan finansutskottet och finansminister Magdalena Andersson, där hon redogjorde för de ekonomiska krisåtgärder som hittills genomförts och det som kommer framöver. Vi har samsyn om mycket när det gäller krispolitiken, men vi moderater tror inte att utlovade stöd till kommuner och regioner räcker. 

Vid dagens möte var varannan stol avspärrad med band. Fast ärligt talat var vi väldigt skötsamma och följde reglerna om social distansering även förut. Här är mina två moderata kolleger Elisabeth Svantesson och Edward Riedl, som har hittat sittplatser vid bordet och även jag och kollega Mattias Karlsson fick var sin stol. Tur bordet är långt - vi har flyttat våra utskottsmöten till en lokal med uppkoppling till telefon så att ledamöter och ersättare som befinner sig i bostaden kan vara med på telefon och ta del av informationen. Men i övrigt är det endast finansutskottet som arbetar enligt normala rutiner och normal bemanning just nu, och det beror såklart på att vi hanterar alla frågor som rör de ekonomiska krispaketen. Men vi försöker hålla humöret uppe trots det allvarliga läget.


 

 



 

Borås Tidning uppmärksammar min videosändning från riksdagen  

2020-04-06

I fredags skulle jag varit talare hos Rotary Mark Kinnaborg, men eftersom jag var fast i Stockholm medmöten o votering fick det bli en videosändning från riksdagen i stället. Borås Tidning var tydligen med på plats på Två Skyttlar i Örby och gjorde detta reportage.







Tillbaka på topp tre över de viktigaste politiska opinionsbildarna 

2020-04-14

I går presenterade Dagens Opinion sin senaste lista över de viktigaste politiska opinionsbildarna. Efter en vecka där det var så extremt mycket möten och krisdiskussioner när jag tjänstgjorde i "miniriksdagen" att jag knappt hann vara aktiv alls i sociala medier är jag nu tillbaka på topp tre efter Hanif Bali och Greta Thunberg. 

"Jan Ericson väckte reaktioner genom att jämföra utfallet av coronapandemin i Sverige med grannländerna varvat med inlägg om hur småföretagare påverkas av coronakrisen" konstaterar Dagens Opinion.
 






Veckans sista votering i "miniriksdagen"  

2020-04-03

I dag på förmiddagen hade den tjänstgörande "miniriksdagen" veckans sista votering, där vi bland annat röstade om regeringens (tyvärr alldeles för klena) förslag om sänkta arbetsgivareavgifter - en av krisåtgärderna i spåren av corona-krisen.





Voteringarna under tiden "miniriksdagen" pågår innebär att endast 55 av riksdagens ledamöter deltar vid voteringarna. Det är en ganska ödslig kammare, till skillnad från vanliga voteringar då det är välfylklt i salen. De ledamöter som ska delta hämtar föredragningshandlingarna på ett bord och sätter sig sedan på sina vanliga platser. Och vid voteringen är alltså 294 av riksdagens 349 ledamöter frånvarande. Men genom att ha just 55 ledamöter fördelade på riksdagens åtta partier blir det matematiskt nästan exakt detsamma som när de 349 mandaten fördelas, och därför blir omröstningarna  lika "rättvisa" som de skulle varit annars. För oss moderater är det 11 personer som deltar, vilket motsvarar 20% av de 55.








Moderat gruppmöte via skype och telefon  

2020-03-31



I dag hade moderata riksdagsgruppen återigen gruppmöte via telefon och skype. Jag deltog från mitt arbetsrum i riksdagen - vi håller hårt på att försöka minimera de sociala kontakterna i riksdagshuset så därför träffas inte heller vi som är i huset fysiskt på gruppmötena. Det fungerar ju sådär med skype när man är många, men vi kunde i vart fall hantera alla veckans ärenden på sedvanligt sätt, och dessutom fick vi rapporter om läget i kommunerna via SKR:s ordförande Anders Knape (M), samt en rapport om läget i stockholmssjukvården via Irene Svenonius (M). Jag är oerhört imponerad över hur man hanterar situationen i Stockholm, och idag ska nog stockholmarna vara oerhört glada över att man har ett av världens mest framstående sjukhus, Karolinska, med all sin spetskompetens. Läget är ansträngt, men än så länge har man kontroll över situationen. 






EU-nämnden är rutinerade när det gäller telefonkonferenser  

2020-03-30

Det var väldigt öde idag när EU-nämnden hade möte. Vi var tre ledamöter på plats samt ett par tjänstemän. Det var ändå en komplett EU-nämnd som deltog vid dagens informationsmöte med EU-minister Hans Dahlgren. Detta har vi numera varje måndag, samt vid behov. Vi är vana vid telefonmöten i EU-nämnden och har haft detta många gånger med våra ministrar, så det fungerar bra och alla ledamöter är disciplinerade.

Vi dagens möte fick vi en bra genomgång av EU:s arbete med hanteringen av coronapandemin. Det handlade om ökad gemensam upphandling av medicinteknisk utrustning och skyddsutrustning som pågår och levereras löpande. Det handlade också om att man börjar få stopp på nationella exporetförbud inom EU, både Tyskland och Bulgarien har släppt sina exportförbud, men fortfarande gäller sådana i Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien och Polen, och det försvårar handeln inom EU.

Jag lyfte själv frågan om hur EU förbereder sig för den djupa ekonom iska kris som lär bli följden i flera av de hårdast drabbade medlemsstaterna - exempelvis Italien och Spanien, som redan idag har mycket svagf ekonomi och nu tvingas lägga stora pengar på både sjukvård och krispaket. EU-ministern menade att EU:s ledning har viss beredskap för detta. Frågan om EU:s långtidsbudget var också uppe - det finns sannolikt röster både för att utöka budgeten för att motverka den ekonomiska kris som kan följa av corona-pandemin, och andra röster som vill krympa budgeten för att få mer nationella resurser för krisbekämpning. Miljöpartiets representant lyfte frågan om Tjeckiens initiativ att skära ordentligt i klimatsatsningarna och i stället lägga pengarna på corona-krisen. EU-ministern deklarerade att "klimathotet är en viktig existentiell fråga precis som coirona-pandemin" och att man inte kan ställa dessa satsningar mot varandra. Jag kan bara konstatera att jag tror precis tvärtom. Det kommer inte att finnas en krona till klimatåtgärder med tveksam nytta under överskådlig tid. Detta vet såklart EU-ministern också, men han har ju ett mIljöparti att släpa på i regeringen och måste hålla skenet uppe.

Även min tidigare fråga om hur  EU hjälper Grekland att hantera sina stora läger av asylsökande och hur man ska kunna förhindra smittspridning var uppe på nytt, och det verkar ändå som om EU börjar inse problemet och att man ger Grekland viss hjälp.






Mycket angelägen debatt om kommunsektorns ekonomi  

2020-03-11


 

I dag inledde jag riksdagtens debatter med mitt inledande inlägg i riksdagens första dabatt i Finansutskottets ärende "Kommunala frågor". Jag valde att ägna mitt anförande åt kommunernas och regionernas ekonomi, vikten av att prioritera rätt saker som sjukvård, äldreomsorg och skola, och att detta kräver att man faktiskt också klarar att porioritera bort annat. Självklart fick de allvarliga hoten mot vårt samhälle och vår samhällsekonomi i form av Coronavirus, nya strömmar av asylsökande och en hotande lågkonjunktur stort utrymme. Det är i sådana situationer det är extra viktigt att satsa resurserna på rätt saker. 

Här är mitt ungefärliga manus för anförandet, en åtta minuters sammanfattning av läget och hur vi moderater vill stärka välfärden.


Efter mitt inlägg tog jag även repliker på Centerpartier och Socialdemokraterna. Deras representanter framhöll i sina anföranden hur viktigt det är att prioritera välfärden. Jag påminde dem om att i den budget riksdagen tog beslut om veckan före jul fanns ytterst lite tillskott ill välfärden och kommunerna. Men tre veckor senare - dagarna efter moderaternas initiativ i finansutskottet, upptäckte (?) plötsligt regeringen att välfärden behövde mer pengar och utlovade fem miljarder till. Varför fanns detta inte med i den budget riksdagen beslutade om i december om det nu var så viktigt?

Jag pressade dem också om vad man vill prioritera bort för att kunna ge välfärden oich rättssamhället mer resurser, särskilt i dagens läge när tillväxten revideras ned och skatteintäkterna minskar. Att prioritera innebär att något får mer och något annat mindre. Moderaternas har visat vad vi vill prioritera bort (jag nämnde det i mitt anförande), men både C och S svarade defensivt att de återkommer till detta i vårändringsbudgeten. Det ska bli spännande att se hur man ska lösa detta, jag befarar att det blir nya skattehöjningar som blir enda finansieringen, regeringspartierna kommer inte att klara att porioritera bort något alls.  

Hela debatten med mina repliker till C och S går att se på riksdagens videoupptagning ovan eller nedan.







Statsministerns återrapport från senaste mötet i Europeiska Rådet  

2020-03-03

I dag hade statsministern så kallad återrapport i riksdagen från senasre mötet med europeiska Rådet där EU:s ledare främst diskuterade EU:s långtidsbudget och medlemsländernas avgifter. Rådets möte avslutades i total oenighet och fortsättning följer. Efter återrapporten fick samtliga partier ställa frågor, och det mesta handlöade om det jag tidigare rapporterat på bloggen, nämligen den svenska hållningen i frågan och hur diskussionerna gått.  Men självklart  tog flera även upp situationen vid turkisk-grekiska gränsen, Från moderat sida anser vi både att EU:s budget totalt sett måste bantas när britterna lämnat EU, men också att större del av den EU:s budget som blir kvar bör gå till Frontex för gränsbevakning och för att allmänt stärka kontrollen av EU:s yttre gräns.



Nedan lyssnar vi på statsministerns inledande anförande, och mina två kolleger i EU-nmämnden, Desirée Petrhrus (KD) och Jessika Roswall (M) förbereder sina kommande inlägg i debatten. Själv ser jag oväntat koncentrerad ut. Och det är jag - frågan om EU:s långtidsbudget är oerhört viktig för Sverige, många miljarder står på spel.






Finansutskottet godkände den extra ändringsbudgeten

2020-02-13

 

I dag tog Finansutskottet beslut om att tillstyrka den extra ändringsbudget moderaterna tog initiativ till för att stärka kommunerna. Redan när förslaget presenterades ställde sig SD bakom vårt förslag i sin helhet, medan KD och V ville diskutera förslaget. Efter lite förhandlingar enades M, V och KD om ett slutligt förslag, och även detta ställde sig SD bakom. Det gör att det finns majoritet i både finansutskottet och i riksdagen för den extra ändringsbudgeten.

Regeringsunderlaget (S, MP, C och L) har kritiserat vårt initiativ, men trots detta röstade man inte nej till förslaget i finansutskottet. Om det var så illa att vi ändrar i regeringens budget och stoppar ingångsavdraget och friåret så kunde man ju röstat nej till vårt förslag i utskottet. Men det gjorde man alltså inte. Man inser väl troligen att vi gör rätt bedömning och att pengarna behövs för att trygga välfärden i ekonomiskt svårt pressade kommuner. Nästa vecka på onsdag blir det debatt i riksdagen och sedan avgör riksdagen frågan. De extra pengarna kommer att kunna betalas ut tämligen snabbt efter att riksdagen fattat sitt beslut.

Stort pressuppbåd utanför finansutskottet efter vårt sammanträde. Vår vice partiledare och ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson var ett jagat intervjuobjekt. Nedan den nya knapp vi nu kommer att bära fram till den slutliga voteringen nästa vecka.

 






Jag är den näst flitigaste moderaten i riksdagens talarstol

2019-12-20

I dag presenterar SVT en granskning av alla riksdagsledamöters aktivitet i riksdagens talarstol. Man har mätt talartid för alla ledamöter från det senaste riksdagsvalet 2018.

Vinnare och den med i särklass mest talartid är min kollega Lars Beckman (M). Han är också den som ställt flest interpellationer till statsråd av alla riksdagsledamöter denna höst. Imponerande.

Jag kontaktade SVT för att få reda på hur det ser ut för min egen del. Det visar sig att jag hamnar på en 13:e plats av riksdagens 349 ledamöter. 191 minuter har jag tillbringat i olika debatter i riksdagens talarstol. Jag är också enligt SVT den näst flitigaste moderaten (efter Lars Beckman).

Självklart kan man inte bara mäta aktivitet i riksdagens talarstol för att avgöra vem som är den flitigaste riksdagsledamoten. Det är en massa saker som ingår i uppdraget. Men hög aktivitet i riksdagens kammare och hög aktivitet i sociala medier och traditionella medier är viktigt om man ska få ut sitt budskap. Att man sedan väcker känslor när man är rak och tydlig får man leva med. 

Om man inte syns som politiker finns man inte. 
 



 

EU-nämnd

2019-12-11







Årets riksdagsmotioner 

2019-10-29

Under den allmänna motionsperioden i höst lämnade riksdagsledamöterna in totalt 3.317 motioner. Det betyder i genomsnitt drygt nio  motioner per ledamot. Jag har som vanligt lämnat i betydligt fler än så, totalt blev det 26 enskilda motioner, varav jag skrivit några tillsammans med andra. Dessutom står jag som undertecknare av tre partimotioner från moderaterna i finansutskottet.

Jag har nu äntligen hunnit ställa samman alla mina motioner, och här följer allihop samlade efter ämnesområden:

1. Migration och integration:
Utvisning av utländska medborgare som begår hedersrelaterade brott samt vålds- och sexualbrott
Utred slöjförbud i grundskolor och förskolor
Utredning gällande ett slöjförbud i för- och grundskolan
Återtagande av tillfälligt uppehållstillstånd vid semester i forna hemlandet
Begränsning av försörjningsstöd och bidrag till den som inte är svensk medborgare
Översyn av lagen om hets mot folkgrupp

2. Enklare och billigare att bygga
Tekniska specifikationer för småhus
Avskaffa tvånget att anlita kontrollansvarig vid uppförande av småhus
Avskaffa Trafikverkets möjlighet att förbjuda nya utfarter på landsbygden
Ökade krav på kommunernas dokumentation vid underkännande av enskilt avlopp
Sänk stämpelskatten för lagfart och pantbrev

3. Körkort
Översyn av momsbeläggning av körkortsutbildning
Gör det enklare och billigare att ta körkort
Inför studielån för körkort för alla

4. Miljö och energi
Översyn av regelverket kring bonus-malus
Pant på batterier
Tillsätt en kriskommission för svensk elförsörjning

5. Avveckling av myndigheter och andra besparingar/förenklingar
Översyn av statens stöd till organisationer
Avskaffa statens stöd till genusforskning
Avskaffa diskrimineringslagens krav på lönekartläggning
Avveckling av Myndigheten för arbetsmiljökunskap
Avskaffa jämställdhetsmyndigheten
Avveckling av myndigheten för kulturanalys

6. Public Service
Granskning av Public Service

7. Övrigt
Kyrkors och samfunds legala vigselrätt
Inför möjligheten till halvt karensavdrag

8. Motioner från oss moderater i Finansutskottet
Utgiftsområde 25 Allmänna budrag till kommuner
Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning
Motion med anledning av prop. 2019/20:11 Ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting





Studiebesök på slottet och möte med Hovstaterna


2019-09-26

I dag var finansutskottet inbjudna till Kungliga Slottet för möte med Hovstaterna (slottets förvaltningar) och ett studiebesök på slottet. Mycket fokus på Hovets ekonomi och hur kostnader och intäkter fördelas mellan Hovet, Staten/Fastighetsverket, Kungliga familjen, olika stiftelser och förvaltningar. En ganska snårig fördelning, byggd på mycket gamla handlingar och överenskommelser ända från 1809 och framåt.

 

Kortfattat får Kungafamiljen och Hovstaterna ungefär 140 miljoner per år från statsbudgeten och har egna intäkter (främst från ca 1,7 miljoner besökare på de kungliga slotten) på ca 250 miljoner. Hovet bekostar med dessa pengar driften av 11 slott, alla personalkostnader, kungafamiljens verksamhet och försörjning, alla Hovets utåtriktade aktiviteter samt vården av allt lösöre och alla värdefulla föremål som finns i slotten, medan staten via Fastighetsverket äger alla slott och bekostar allt underhåll och renovering av dessa. Samtidigt disponerar Hovet 11 slott i Mellansverige som staten äger och ansvarar för att de är tillgängliga för besökare. Totalt omfattar dessa 11 slott en yta på 160.000 kvadratmeter, och till detta kommer 1.800 hektar mark.

 

Efter föredragen fick vi en lite annorlunda rundvandring i slottet, bakom kulisserna - vi besökte bland annat slottets kök (ovan), förråd, och slutligen fatburen, Hovets tvätteri och linneförråd. Nedan tv den över 100 år gamla kallmangeln som fortfarande används för att pressa dukar och linneservetter. Nedan th visar förste fatbursjungfrun (vilken titel!) delar av linneförrådet.

 
  




Mitt 14:e riksdagsår har börjat

2019-09-11

I går inleddes riksmötet 2019/20 under sedvanlig pompa och ståt. För mig är det 14:e gången jag deltar i Riksmötets öppnande, det är otroligt vad tiden går. Det är en fantastisk känsla att ha fått förtroendet att under så lång tid verka i det svenska parlamentet. Här några bilder från årets öppnande:


 

Efter det traditionsenliga besöket i Storkyrkan vandrar alla gäster över borggården och genom slottet ut på terrassen vid Lejontrappan innan alla fortsätter till Gamla Riksdagshusets entre. Här är jag tillsammans med dottern Anna som var min medföljande gäst i år.

Eftersom jag sedan senaste valet sitter allra längst fram tog jag i år en liten film på hedersgästernas entré i Kammaren (klicka på bilden för att se filmen):




Och här är några av huvudpersonerna. Okej, det fanns några till...

   

Senare på kvällen var det så dags för konsert på Stockholms Konserthus.På hedersläktaren kungaparet och talman Andreas Norlén.

 





I dag väcker vi misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (S)

2019-05-16





I förrgår beskrev jag utförligt varför socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) borde avgå. Moderaterna beslutade igår att vi skulle väcka en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll i samband med statsministerns frågestund idag, och jag var en av de moderata ledamöter som under diskreta former samlades utanför gruppledare Billströms rum i går eftermiddag och undertecknade denna begäran (nedan). Det krävs 35 underskrifter (10% av riksdagsledamöterna) för att väcka talan om misstroende mot ett statstråd. Ovan meddelar Ulf Kristersson att vi lämnat in vår begäran.

Det är allt tydligare att socialförsäkringsministern avsatte Försäkringskassans generaldirektör av rent politiska skäl, och dessutom har ministern gett så många motstridiga svar på olika frågor och dessutom beskyllts av flera tunga personer inom Försäkringskassan för att ha talat osanning i KU. Vårt tålamod är slut. Det är riksdagen som uttalar om man har förtroende för en minister eller inte, och det är inte på något sätt kopplat till vad KU eventuellt kommer fram till vid sin granskning. Nu återstår att se om vi får stöd för vår misstroendeförklaring. KD har bekräftat att man stödjer denna, och nu får vi se vilka andra partier som eventuellt ställer sig bakom vår begäran.








Japansk känsla i Kungsträdgården

2019-04-28

Körsbärsträden blommar ju inte så länge, men just nu är känslan magisk i Kungsträdgården i Stockholm. Så vackert! Lite som i Japan där körsbärsräden har en speciell plats i kulturen.

 




En kväll på Slottet

2019-03-15

I går var det dags för en kväll på Stockholms slott. Det var kungaparet som traditionsenligt bjöd in riksdag och regering till underhållning den gamla Rikssalen och därefter middag. Och som traditionen är var det smoking som gällde. Detta är väl för övrigt enda gången under mandatperioderna som man blir omnämnd i Svensk Damtidning...



Rikssalen är en väldigt gammal del av slottet, och här hölls riksdagens öppnande ända fram till 1974. Tillsammans med några andra moderater fick jag sittplats på andra raden, bakom Hovets ledning (röda pilen).





Efter underhållningen gick vi till slottets paradvåning, och det är ju i sig en fantastisk miljö.





   

Inget fel på dukningen heller. Man sitter paretivis blandade vid runda bord. Vid varje bord finns någon från Hovet som bordsvärd, och berättar lite om slottet, kungafamiljen och svarar på frågor. Bilden tv tog jag i riksdagen innan vi gick till slottet.





  

I dag startade vi upp Riksdagens bilnätverk

 

2019-02-28


  

I dag var jag med och anordnade ett uppstartsmöte för Riksdagens Bilnätverk tillsammans med tre andra moderater. Det blev ett välbesökt lunchmöte och vi fick också presentation av en debattbok om bilismens förutsättningar och framtid, där författarna Kalle Bäck och Anders Ydstedt gjorde en del nedslag i boken. 

Efter mötet konstituerade vi nätverket, och i utgångsläget är det vi fyra som anordnade mötet som utgör nätverkets ledning. Vid dagens möte deltog mest moderater, men vi hoppa satt efterhand få medlemmar i nätverket från alla riksdagens åtta partier. För bilen behövs i hela landet och alldeles oavsett vilken politisk åsikt man har.  


Under dagen har vi även fått önskemål om att inkludera även tvåhjuliga fordon i nätverket, och det tar vi till oss. Kanske får vi döpa om nätverket till Riksdagens Bil- och motorcykelnätverk eller något liknande.

Lagom inför dagens lunchmöte hade vi fyra initiativtagare nedanstående debattartikel på SVT Opinion: 



 




Jag är nu Sveriges tredje främsta opinionsbildare på twitter

2019-02-04

Tidningen Dagens Opinion redovisar idag sin senaste lista över svenska opinionsbildare på twitter. Jag avancerar en plats sedan föregående mätning och ligger nu trea.




 

Lätt att känna igen sig i Anna Kinberg Batras bok "Inifrån"

2019-01-05

Helgerna har jag bland annat ägnat åt att läsa lite. Bland annat Anmna Kinberg Batras bok "Inifrån". Har mitt eget ex med denna fina personliga hälsning ("Med tack för att du var med, fattar hur det är, och alltid säger vad du tycker"):

           

Och hon har ju rätt, jag säger alltid vad jag tycker, är rak och ger både beröm och kritik på ett ärligt sätt. Tyvärr är det ju inte så med alla, vare sig i partier eller andra organisationer - många smickrar överdrivet för aktuell ledare för att försöka hamna i bra dager, men när sedan ledaren ifrågasätts byter man snabbt fot och hjälper i stället till att underminera ledarens ställning. Vissa kallar det medgångssupportrar.

Jag hade aldrig någon direkt personlig relation till Fredrik Reinfeldt - när jag valdes in i riksdagen försvann han ju till Rosenbad och vi arbetade aldrig ihop. Det blev bara vanligt artigt småprat när man sågs i olika sammanhang. Det var helt annorlunda med Anna Kinberg Batra, vi jobbade ju tillsammans som riksdagsledamöter under hela regeringstiden, och hon var gruppledare 2010-14. Jag hade en mer avslappnad och personlig relation till Anna, både innan och efter hennes val till partiledare (och detsamma gäller för övrigt min relation till Ulf Kristersson idag, vi arbetade ju tillsammans i Finansutskottet 2014-17 och känner varandra väl). Det var Anna som i egenskap av ordförande i Finansutskottet såg till att jag blev ledamot i utskottet 2014, och jag var därmed mitt i händelsernas centrum under hela den hektiska tiden hösten 2014 när Alliansens budget vann och Löfven hotade med extraval, Decemberöverenskommelsen undertecknades (det var jag dock helt oskyldig till) och sedan valet av Anna till ny partiledare. Mycket av det hon skriver i boken känner jag väl igen, och en del episoder hon berättar om var jag själv delaktig i på nära håll.

Jag är som Anna skriver alltid rak och tydlig, både med konstruktiv kritik och ärligt beröm. Jag vet att Anna kände att det var ärligt menat, och sådant bygger förtroende. Lite smickrande var det ju exempelvis att hon som ganska nyvald partiledare kontaktade mig inför en TV-debatt om beskattning av pensionärerna (som var stor fråga då), och jag fixade ett pm till henne. Jag hade kvar dessa sms i min telefon från denna torsdagskväll i juni 2015 (ovan th).

Mindre roliga sms var dessa, som jag skrev, dels två dagar före hennes beslut att avgå, dels strax efter pressonferensen där hon meddelade sin avgång (hennes svar håller jag för mig själv). De får symbolisera det tråkiga slutet. Men som Anna skriver i boken - moderaterna i Västsverige backade upp Anna fullt ut hela vägen och deltog inte i spelet bakom kulisserna för att sparka henne. Jag har fortsatt kontakt med Anna då och då, jag uppskattar henne som klok och sympatisk person, med mycket bred och djup politisk kunskap.

 

Jag kan inte låta bli att fundera över vad som hänt om inte så mycket energi lagts internt på att underminera Annas ställning? Det började ganska snart efter hennes tillträde, och fortsatte ända fram tills hon tvingades avgå. Tänk om vi i stället lagt kraften på att granska sittande regering samt att berätta för väljarna om vår egen politik? Visserligen gjorde vi en mycket bra valrörelse senast, och inte minst Ulf Kristersson gjorde strålande bra ifrån sig, särskilt som så färsk partiledare som kastades in i uppdraget med mycket kort varsel ett år före ett val. Men tänk ändå om vi hade startat valarbetet tidigare och ägnat oss åt detta i stället för att diskutera partiledare? Om vi bara hade tagit ett enda av mandaten från vänstersidan, eller två av SD så hade vi redan haft en Alliansregering på plats idag. Det interna spelet om partiledarfrågan kan ha haft ett högre pris än många inser. Det tog massor av kraft och gjorde att sittande regering slapp ett halvår av kritik från oss moderater, samtidigt som vi missade minst ett halvårs chans att prata politik med väljarna.



 

Jag avancerar till andra plats som "veckans hetaste opinionsbildare"

2018-12-16

I kväll fick jag ett mail som meddelade att jag avancerat till en andraplats på Dagens Opinions och Bumblewings lista över "veckans hetaste opinionsbildare" på twitter. Förra veckan låg jag på en sjätteplats. Det är verkligen fascinerande att få 20.000 reaktioner på det jag twittrar om under en enda vecka - utöver alla reaktioner jag får på facebook- och blogginlägg.




 


Julavslutning hemma hos Elisabeth Svantesson

2018-12-12

I dag hade moderaterna i finansutskottet julavslutning hemma hos Elisabeth Svantesson i hennes övernattningslägenhet. Hon fick dock smita en stund och ta en TV-debatt om budgeten mitt i julfirandet. Men vi satt kvar i hennes lägenhet och såg henne debattera på TV. Så är livet som riksdagspolitiker. :)








Budgetdebatt

2018-12-12

I dag hölls den viktiga budgetdebatten och i eftermiddag klockan 16 röstar riksdagen om budgeten. Moderaterna och Kristdemokraterna hoppas såklart att vår gemensamma budgetmotion ska vinna.  Mediauppbådet utanför kammaren var stort idag, och Elisabeth Svantesson (M) inledde debatten.

  

Debatten kan kort sammanfattas med att vänstersidan kritiserar oss för att vi lägger fram en egen budget, samt påstår att den är "en servettskiss" (Löfven igår). Vi invänder att det är en självklarhet för ett ansvarstagande parti att presentera en egen budgetmotion - det är det normala att man redovisar sin politik. Samhällsproblemen har inte tagit paus bara för att Sverige har en övergångsregering, och vi har inte en övergångsriksdag. Riksdagen beslutar om budgeten, det gör inte regeringen, och nu gör vi det vi lovade väljarna, lägger fram en budget för att börja ta tag i samhällsproblemen i stället för att ingenting alls kommer att hända under lång tid.

Vår budgetmotion utgår från regeringens övergångsbudget, och vi har gjort ett antal ändringar i denna. Vår budgetmotion och effekterna av denna har ganskats av både Finansutskottets kansli, Finansdepartementet och Skatteverket, och vi har haft särskilda möten med de två sistnämnda. Vår budgetmotion går att regera på och har hanterats på sedvanligt sätt i riksdagens beredning.

I debatten fick vi också kritik frå¨n vänster för att vi "sänker skatten för de rika". Det man syftar på är att vi höjer gränsen för när man ska behöva betala statlig skatt. Detta för att färre med normala inkomster, OB-tillägg och övertidsersättning inte ska tvingas betala statlig skatt. Att kritiken kommer från S och V blir faktiskt en smula roande, eftersom de själva för bara ett par dagar sedan var beredda att helt slopa värnskatten för dem som tjänar allra mest, allt för att kunna behålla regeringsmakten. I sak tycker även vi moderater att det är rimligt att avskaffa värnskatten, men vi prioriterar att börja med att höja brytpunkten för statlig skatt. Men hyckleriet från S och V är anmärkningsvärt,  de kan nu aldrig mer med trovärdighet kritisera oss för att vilja sänka skatten för de med högst inkomst.

Nedan alla de fyra ekonomisk-politiska talespersonerna från de fyra Allianspartierna, L, M, KD och C. Samlade inför debatten, precis som det ska vara.

 



 




 

I går var jag Sveriges främste opinionsbildare enligt Populist.se

2018-12-11

I går var ju en helt galen dag politiskt, och jag skrev ett stort antal inlägg på bloggen, twitter och facebook om bland annat beskeden om statsbudgeten och regeringsförhandlingarna och dessutom en del om undertecknandet av FN:s migrationsavtal/resolution. Inläggen fick överraskande stor spridning och det är första gången jag blivit utsedd till landets främste opinionsbildare ett enskilt dygn. Det är pupulist.se som gör denna analys varje dag, och jag tänker inte försöka beskriva hur de räknar eller hur seriöst det är...

Men det var kul oavsett! 
  





 

Stort mediauppbåd utanför Finansutskottets sessionssal

2018-12-10

Finansutskottet hade två möten idag, klockan 09 och klockan 13. Vid båda mötena var det stort uppbåd från media utanför sessionssalen. Riksdagen hade flera vakter på plats för att hålla ordning på det hela. På nedre bilden förklarar en något dämpad vice ordförande i Finansutskottet, Fredrik Olovsson (S) varför regeringens övergångsbudget inte lär vinna i kammaren vid den slutliga omröstningen på onsdag.  







 

Positiva besked om både budget och regeringsbildning

 

2018-12-10

Vid morgonens första korta beredningsmöte med Finansutskottet framkom att alla partier står fast vid sina tidigare besked, vilket innebär att C och L lägger ned sina röster i budgetomröstningen och att M-KD-budgeten kommer att vinna vid riksdagsomröstningen på onsdag.



Det är såklart ett mycket glädjande besked och gör bland annat att både löntagare och pensionärer kommer att få betydande skattesänkningar redan från årsskiftet, mer än vad någon annan budget skulle erbjuda. Vi tar också ett antal betydande steg för att stärka upp polis, försvar, sjukvård, skola och integration. Finansutskottet tar slutligt beslut om budgeten vid justeringen klockan 13 idag, och sedan röstar riksdagen formellt om saken på onsdag.

  

På dagens presskonferens meddelade också Centerpartiet att man kommer att rösta nej till en ny Löfven-regering. Det var för min del väntat. De politiska skillnaderna mellan Centerpartiet och Liberalerna å ena sidan och Socialdemokraterna och Väsnterpartiet på den andra är så enormt stora att det aldrig känts realistiskt att partierna ska kunna komma överens politiskt. I vissa frågor ligger Centern långt till höger om moderaterna, exempelvis när det gäller arbetsmarknadslagstiftningen. I andra frågor är det Liberalerna som ligger längst till höger, exempelvis när det gäller snabbt avskaffande av värnskatten. Att tro att detta är frågor som S och V ska ställa upp på, och sedan få sanktionerade av LO, har aldrig känts ralistiskt för min del. Det enda S skulle kunna erbjuda är långdragna utredningar där dessa frågor göms undan tills vidare. Detta verkar också vara Annie Lööfs tolkning, och idag gav hon alltså det välkomna beskedet att Centerpartiet röstar nej till en ny Löfven-regering.

Jag hoppas att dagens två besked ska bana vägen framåt för en borgerlig regering i någon form. Det är det Sverige behöver, och det var det väljarna ville ha. Det är lång väg kvar mot ett slutligt besked om regeringsbildning, men utan tvekan har saken rört sig ordentligt i rätt riktning idag.





 

Moderaterna presenterar sin budgetmotion och integrationsmotion

 

2018-11-30

Samtidigt som den politiska röran tilltar, med olika och helt oförenliga ultimatum från såväl V, MP, C och L, presenterade moderaterna idag två viktiga motioner. Dels vår stora budgetmotion som ett stort antal personer arbetat hårt med under lång tid, för att den också ska vara möjlig att regera på. Dels en omfattande och genomarbetad motion om integration och migrationspolitik. Den senare återkommer jag till i eget blogginlägg.



Vår budgetmotion är förankrad i den gemensamma reformagenda som Alliansens partier gick till val på. Det är en budget som tar tag i våra svenska samhällsproblem här och nu. Sverige har en övergångsregering, men ingen övergångsriksdag. Viktiga beslut kan inte vänta. Svensk ekonomi har under flera år gått på högvarv samtidigt som det politiska reformarbetet i princip stått helt still. Enligt Konjunkturinstitutet når den svenska konjunkturen sin topp i år och BNP-tillväxten bromsar in nästa år. Sverige står sämre rustat än vi borde. Med vår budget ger vi Sverige en ny riktning, som bryter med de senaste årens reformtrötthet och politiska vänstervridning.

1. Reformer för jobb och tillväxt. 
De kommande åren förväntas Sverige ha lägre tillväxt per invånare än så gott som alla andra EU-länder. Detta trots att många faktorer talar för Sverige: en välutbildad och teknikvan befolkning, ett innovativt näringsliv och betydande investeringar i forskning och utveckling. Kostnaderna för en politik som straffar företagande och arbete, utbildning och ansträngning blir samtidigt allt högre när den internationella konkurrensen skärps. Sverige behöver politik som underlättar för företagande och entreprenörskap. Det är en långsiktig uppgift där senare års stora skattehöjningar och attacker på hela branscher måste få ett slut.

Sveriges långsiktiga tillväxtförmåga bygger inte minst på att vi är ett land där det lönar sig att arbeta och att välja de mest krävande utbildningarna. Dagens höga marginalskatter straffar dem som gör det och därför föreslår vi höjd inkomstgräns för uttag av statlig inkomstskatt. Vi vill också under mandatperioden ta steg för att avskaffa värnskatten - principen om ”hälften kvar” hade brett stöd för trettio år sedan och det borde den ha även i dag. Vi sänker också skatten ytterligare för pensionärer som arbetar.

De som kan och vill jobba ska också göra det. Så är det inte i dag. Bidragsförsörjning leder till utanförskap, men också till lägre tillväxt och högre skatter. Vi utökar därför jobbskatteavdraget så att det lönar sig bättre för fler att gå från bidrag till arbete. Ett tredubblat RUT-avdrag bidrar till att skapa fler enklare jobb.

Det ska också löna sig att ha arbetat. I vår budget får alla pensionärer sänkt skatt, inklusive den miljon pensionärer som har lägst pension. Vår skattesänkning för pensionärer uppgår till 5,8 miljarder kronor 2019 och vi vill sänka skatten ytterligare för Sveriges pensionärer under mandatperioden.

2. Återupprätta samhällskontraktet.
Det grundläggande samhällskontraktet mellan stat och medborgare bygger på ömsesidighet. Medborgarna betalar skatt, och förväntar sig att det offentliga upprätthåller lag, ordning och trygghet i samhället. Ser till att det finns bra välfärdstjänster inom vård och skola, och pålitliga ekonomiska trygghetssystem när man inte kan jobba. Det finns allt fler tecken på att samhällskontraktet sviktar. Polistätheten har sjunkit till den lägsta på tio år. Vårdköerna har fördubblats. Var sjätte elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Den utvecklingen måste nu brytas. Staten måste klara sina grundläggande uppgifter. Så länge den inte gör det måste annat prioriteras ned eller bort.
* Vi satsar sammanlagt 18 miljarder kronor på försvaret under perioden 2019–2021, varav tre miljarder kronor tillförs redan 2019. Upptrappningen till försvarsinvesteringar på 2 procent av bnp inleds.
* Vi förstärker Polismyndigheten för att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024. Viktiga delar i detta är höjda polislöner och betald polisutbildning.
* Våra förslag ökar tillgängligheten till sjukvården oavsett var man bor. Vi stärker kunskapsfokus i skolan, med fler skoltimmar och fler lärarassistenter.
* 2019 ökar vi resurserna till välfärden med fem miljarder kronor till Sveriges kommuner och landsting. När det gäller tillskott efter 2019, så kommer de att villkoras så att alla kommuner använder pengarna effektivt och arbetar för minskade bidragskostnader och bättre integration.

3. Sverige ska hålla ihop.
Sverige ska vara ett jämlikt samhälle med god sammanhållning. Vi accepterar inte utanförskap och segregation. Arbetslinjen ska gälla alla, skolan ska bli den språngbräda för social rörlighet som göra att alla barn får sina egna chanser, och de som är nyanlända ska lära sig svenska språket och komma in i vårt samhälle. Sverige är också ett land med långa avstånd. Den tidigare regeringens skattehöjningar på drivmedel slår hårt. Vi vill avskaffa överindexeringen av drivmedelsskatter och tar nu steg i den riktningen. Vi stoppar den rödgröna regeringens dieselskattehöjning på lantbruket. Vi tar nya steg för en god infrastruktur i hela landet, med ökade resurser till väg- och järnvägsunderhåll och satsningar på bredbandsutbyggnad.

4. En fungerande och långsiktig migrations- och integrationspolitik.
Vi moderater vill ha en parlamentarisk utredning för att skapa en långsiktigt hållbar och brett respekterad migrationspolitik. Till dess en ny permanent lagstiftning finns på plats behöver den tillfälliga lagen, som löper ut i juli nästa år, förlängas. Detta kan inte vänta. Migrationspolitiken är också en viktig del av integrationspolitiken. Hur nyanlända integreras i det svenska samhället kommer att prägla Sverige under lång tid. Det är en ödesfråga. Jobben och språket är helt avgörande delar i detta. Vi vill ha en särskild språkförskola för de barn som växer upp i familjer som inte talar svenska.

5. Besparingar på myndigheter och onödiga utgifter
I vår budgetmotion föreslår vi nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten och "Delegationen mot segregation". Vi skär ned regeringens byggsubventioner kraftigt och ökar biståndet långsammare än regeringen. Vi skär ned anslagen till Migrationsverket, avskaffar en del dåligt fungerande arbetsmarkandspolitiska insatser och drar ned satsningarna på extratjänster. Vi slopar skattereduktionen för fackföreningsavgifter, trappar ned stödet till elcyklar och subventioner av solceller, och avskaffar rätten till gratis entré på museer för vuxna och subvention av gratis kollektivtrafik för unga. Totalt innebär moderaternas budget besparingar på 25-27 miljarder per år jämfört med övergångsregeringens budget. Pengar vi använder för satsningar på välfärden och sänkt skatt för pensionärer och löntagare.  

Med vår budgetmotion kan Sverige lägga grunden för det reformprogram som kommer att behövas de kommande åren. Det måste bli ett långsiktigt och uthålligt arbete. Det finns inga enkla och snabba lösningar för att långsiktigt öka tillväxten eller återupprätta samhällskontraktet. Vi har ett antal ytterligare reformer som inte finns med i denna budget och som inte kan inte genomföras från årsskiftet på grund av att det i en del fall även krävs annan lagstiftning som inte hinner komma på plats till följd av den korta tiden fram till årsskiftet och det röriga politiska läget. Men Moderaternas budgetmotion förverkligar ändå en hel del av den borgerliga politik som kan ge Sverige en ny riktning. 





 

Därför följde jag inte partilinjen om införandet av ny TV-skatt

2018-11-14

Som ledamot i Public Service-utredningen skrev jag många blogginlägg samt en debattartikel i Svenska Dagbladet om moderaternas linje kring den nya TV-skatten. Jag konstaterade att det inte finns stöd hos svenska folket för att avveckla Public Service (SVT/SR/UR) samt att moderaterna har partistämmobeslut på att behålla Public Service (däremot är vi beredda att  diskutera omfattningen och kostnaderna).

Visserligen betalar de flesta TV-licens idag, men 23% gör inte detta. Vissa har, av blandade orsaker, "kastat ut TV:n" för att slippa TV-licensen, andra tittar på TV utan att betala licens. Ungefär 10% uppskattar man har TV utan att betala. Med den nya avgiftsmodellen tvingas alla att betala den nya avgiften/skatten, och det finns en del logiska skäl för detta. SVT/SR har exempelvis en viktig roll i krissituationer och beredskapsläge. UR har en roll i vårt utbildningssystem och producerar en mängd utbildningsprogram riktade till den svenska skolan. Hela Public Service har ett uppdrag från regering och riksdag att sända program även på minoritetsspråk och att främja olika kulturinslag. Det är inte orimligt att alla svenskar är med och betalar för i vart fall en del av Public Service verksamhet.

Public Service i form av TV och radio finns i de flesta europeiska länder. I andra länder har man valt olika betalningsmodeller. I Danmark tex tar man en utvidgad apparatavgift för datorer, mobiler mm. Detta hade varit en sämre idé. Att lägga avgifter på alla tekniska prylar där man kan ta del av TV-program hade blivit extremt byråkratiskt och många skulle troligen blivit ännu mer upprörda över detta än en ny avgift via skattsedeln.

Man kan konstatera att nuvarande licenssystem inte fungerar längre och att om vi ska behålla Public Service måste vi införa en ny finansieringsmodell. Rent tekniskt är den föreslagna "tv-skatten" en bra lösning om man vill införa ett nytt obligatoriskt avgiftssystem. Vi slipper TV-licensen och avgiftskontrollerna och kan avveckla Radiotjänst. Kostnaden för ett tvåpersonershushåll blir desamma som idag, medan ensamhushåll får halverad kostnad. Studenter och pensionärer med låg inkomst får kraftigt sänkt kostnad, och juridiska personer slipper avgift (eftersom alla individer redan betalar). Totalt för de allra flesta blir det dock samma eller lägre kostnad än idag. De som idag valt bort TV och tittar på sin dator i stället tvingas däremot att betala en ny skatt som man inte betalat förut, och familjer med fler än två förvärvsarbetande (exempelvis min egen) får höjd total kostnad. 

Att höja skatten för en del svenskar är inget jag som moderat gör lättvindigt. Om vi nu ska tvinga alla svenskar att betala för Public Service är det minsta man kan begära att vi samtidigt skärper upp kravet på opartiskhet och saklighet. Det är en viktig legitimitetsfråga att man först har ett nytt effektivare system för granskning på plats, med tydliga sanktioner när Public Service bryter mot kraven på opartiskhet och saklighet. Detta ställningstagande hade moderaterna också i sitt särskilda yttrande i utredningen där vi skrev följande:

"Moderaterna kommer att utvärdera samtliga liggande förslag som en helhet innan vi tar ställning till framtida konkreta lagförslag om enskilda delar. Dock vill vi redan nu rikta kritik mot det faktum att utredningsdirektiven effektivt stänger möjligheten för kommittén att även se över hur ett medieetiskt system för public service kan utformas. Förslag om en utvidgning och förstärkning av det självreglerande pressetiska systemet har väckts bland annat från Utgivarna. Regeringens tilläggsdirektiv fastslår dock uttryckligen att detta inte ska övervägas inom kommitténs arbete. Att överväga och lägga förslag om public service, utan att samtidigt kunna se över hur granskning och uppföljning ska utformas på ett effektivt sätt är givetvis orimligt. Detta avser vi återkomma till i andra sammanhang."

Trots denna tydliga skrivning beslutade den moderata riksdagsgruppen i går, efter en mycket lång diskussion med många kritiska röster, att till slut stödja införandet av den nya "tv-skatten" utan krav på skärpt granskning. Eftersom jag anser att det går emot det vi tidigare lovat väljarna valde jag att avstå i dagens votering. Att avstå kändes rimligt eftersom jag å ena sidan tycker att avgiftsmodellen i sig är rimlig, men samtidigt vill villkora den med att ett nytt granskningssystem är på plats. Det skulle i så fall ha inneburit att man fick skjuta fram den nya finansieringsmodellen något år, vilket knappast hade varit något stort problem.



Vid dagens votering var jag ensam om att avstå vid voteringen, vilket jag beklagar starkt. Sverigedemokraterna röstade däremot nej till förslaget i sin helhet, vilket jag tycker är aningen märkligt eftersom de stödde förslaget til ny finansiering utan reservationer i Public Service-utredningen. Samtliga övriga ledamöter röstade ja till den nya TV-skatten. Jag och moderaterna röstade visserligen även på våra motioner om skärpt granskning och medieetisk prövning, men det röstades ned och lär därmed inte bli verklighet. Riksdagen har därmed garanterat Public Service en trygg och indexuppräknad intäkt för sex år framåt, utan att ställa några som helst villkor för detta. Man har också beslutat om en tvingande skatt för Public Service utan att samtidigt garantera skärpt granskning av hur bolagen lever upp till kravet på opartiskhet och saklighet. Jag tycker faktiskt det är anmärkningsvärt.



 

Obegriplig logik från Centerpartiet och Liberalerna

2018-11-14

 

I dag var kön till besöksläktaren i riksdagen lång. Många ville följa statsministeromröstningen. Jag röstade såklart ja till Ulf Kristersson som ny statsminister. Centerpartiet och Liberalerna röstade nej, och därmed blev han inte vald. 



Att borgerliga riksdagsledamöter röstar nej till en borgerlig statsminister har inte hänt på 40 år, och det är nog ganska unikt att ett Alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt politiskt läge är beredda att regera med Alliansens politik. Motivet är att man inte vill ge Sverigedemokraterna "ett unikt inflytande över svensk politik" som Annie Lööf uttryckte saken i Rapport i går kväll. Lite motsägelsefullt eftersom Centerpartiet samtidigt låter SD styra hela den politiska agendan just nu.

Centerpertiet och Liberalerna väljer alltså att driva sin kamp mot SD före alla politiska sakfrågor. Ulf Kristersson har lovat att föra Allianspolitik om han får bilda regering. Det betyder att Centerpartiet och Liberalerna hade kunnat få igenom stora delar av sin politik utan att ens behöva ingå i regeringen. Allt detta offrar man för att försöka minska Sverigedemokraternas inflytande. Sakpolitiken får stå tillbaka framför ett blint fokus på att motarbeta SD.

Det är för övrigt intressant att Centerpartiet och Liberalerna tacksamt tog emot SD:s stöd när det gällde att rösta bort statminister Löfven och hans regering. Men när det gäller att bilda en ny regering duger inte samma stöd.

Det är också intressant att både Centerpartiet och Liberalerna 2014 lade ned sina röster och därmed släppte fram Stefan Löfvens S/MP-regering - som var helt beroende av stöd från Vänsterpartiet. När det gäller en M/KD-regering med stöd av SD väljer man i stället att aktivt rösta nej. Eller som Ulf Kristersson uttryckte saken på facebook häromdagen:

"Om de inte står ut med att rösta ”ja” och uttryckligen ställa sig bakom den nya regeringen, så kan de istället trycka på ”avstå” och låta oss som tror att det finns stöd för Alliansens politik, ta möjligheten att i vart fall försöka. Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/Mp-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och Kd imorgon."
 
Jag tror allmänborgerliga väljare är mycket oförstående och ganska frustrerade över hur Centerpartiet och Liberalerna agerar.  Jag citerar Ulf Kristersson igen:

"Morgondagens statsministeromröstning handlar inte om att två allianspartier nu far iväg från Alliansen, utan om att vi är två partier som ber om förtroendet att i ett komplicerat läge få försöka driva alliansens politik, i alliansens anda och på alliansens villkor. Och i nära samarbete med de allianspartier som inte kan eller vill sitta i själva regeringen. Det är exakt vad som ligger på bordet och som Centerpartiet nu avser rösta emot, ”för att det skulle ge Sd inflytande”.

Jag tror precis tvärtom: Att säga nej till att ens pröva stödet för sin egen politik i riksdagen, är att ge just Sd ett orimligt stort inflytande. Det betyder både att viktiga reformer för lägre skatter, bättre företagsklimat och fler poliser förblir ogjorda, och att ytterkanterna i svensk politik får vatten på sin kvarn. Det är inte vad Sverige nu behöver."

Resultatet i dagens statsministeromröstning var inte vad Sverige behövde. Nu får processen med regeringsbildningen gå vidare. Under tiden missar vi tillfället att göra politiska reformer som är akuta. Centerpartiet och Liberalerna spelar ett högt spel med Sverige just nu.



Dee spelar också högt med sina egna partiers väljarstöd. Ovanstående SIFO-mätning som redovisades i SvD i söndags visar exempelvis att endast 18% av Liberalernas väljare anser att L bör rösta nej till Kristersson som statsminister. 40% av Centerpartisterna tycker samma sak, men 34% av Centerns välljare vill samtidigt släppa fram Kristersson eller tycker rent av att Centern borde ingå i hans regering, liksom över 50% av Liberalernas väljare.  L och C är två splittrade partier, och detta i en så central fråga. Det ska bli intressant att se hur väljaropinionen påverkas av det som nu händer i svensk politik.






Frida - min sextonde praoelev i riksdagen

2018-11-11

Den gångna veckan hade jag Frida från Skövde på besök som praoelev i riksdagen. Det var ju inte så mycket debatter och voteringar som det brukar eftersom vi saknar regering. Även interpellationsdebatterna och frågestunderna är inställda tills vidare. Men hon fick ändå möjlighet att uppleva riksdagsarbetet från insidan. Och ett besök hos moderaternas partiledare Ulf Kristersson blev det, liksom ett besök i "partiledarsoffan" hos talman Andreas Norlén. Under veckan fick hon även träffa riksbankschefen i samband med finansutskottets öppna utfrågning, hon fick lyssna på ett föredrag om kommunal skatteutjämning samt vara med på ett seminarium om lagstiftningsproblem kring artificiell intellligens, och dessutom arbeta lite på riksdagens internpost, servicecenter och i riksdagsbiblioteket. Det är så kul att ta emot engagerade och intresserade ungdomar i riksdagen, och jag hoppas hon hade en rolig och givande vecka!

  



   



Över 10.000 följare på twitter  

2018-10-16

I går passerade jag 10.000 följare på twitter.
Det känns nästan overkligt att så många vill ta del av det jag skriver.
Tack!






 

Dagens extra moderata gruppmöte 

2018-10-12

De flesta medier har rapporterat från vårt extra moderata gruppmöte på förmiddagen idag. Vår partiledare fick tydligt och starkt stöd för att gå vidare med försöken att bilda en moderatledd regering, i första hand en Alliansregering, men om det inte fungerar med något eller några av Allianspartierna. Samtidigt vill vi hålla samman Alliansen som politisk kraft även i ett läge där eventuellt några Allianspartier väljer att stå utanför regeringen, genom att ändå ge dem inflytande över regeringspolitiken som bör baseras på Alliansens gemensamma valmanifest. Hur detta slutar vet vi början på nästa vecka när övriga Allianspartier svarat på vårt förslag.

 

TV4 var en av alla nyhetsmedier som bevakade ingången till Förstakammarsalen där moderaterna har sina gruppmöten. På vägen ut filmades en del av oss inför kvällens nyhetsinslag. Själv såg jag ändå ganska hoppfull ut i inslaget i TV4:s Nyheterna tycker jag? Och det är jag också!



 

Markmoderaterna positiva trots förvånande politiskt läge i Mark 

2018-10-09

I går kväll hade Markmoderaterna gruppmöte, där vi bland annat valde våra kandidater till Kommunstyrelsen och en del andra poster. Tomas Johansson fick förnyat förtroende som vår kommunalrådskandidat och vår främste företrädare i kommunstyrelsen och han är sedan tidigare också gruppledare. Senare under hösten tar vi beslut om olika poster i andra nämnder och styrelser. Här är deltagarna vid gårdagens gruppmöte i Sätila.



Makmoderaterna gjorde ju ett av sina bästa val så länge jag varit med i kommunpolitiken. Vi gick framåt i valet och har nu nio mandat i kommunfullmäktige. Stämningen är god, trots det mycket märkliga som hänt i kommunpolitiken i Mark, där vi trots valframgång tappade majoriteten i kommunen.

Före valet undertecknade de fyra förstanamnen för Allianspartierna ett gemensamt valmanifest, och vi gick till val tillsammans med det tydliga beskedet till väljarna att vi ville fortsätta styra Marks kommun, så som vi gjort de senaste åtta åren. Och väljarna uppskattade tydligen detta, alla fyra Allianspartierna gick framåt i valet och Socialdemokraterna backade. Trots detta väljer C och L nu att i stället bilda majoritet med Socialdemokraterna! Skälet är inte att något nytt hänt i politiken, inte heller någon väntad ny politisk stridfsfråga. Orsaken verkar helt enkelt vara att S, C och L på detta sätt vill stänga ute SD från  inflytande i politiken och stoppa deras vågmästarroll genom att skapa en majoritet med 26 mandat av fullmäktiges 51. För C och L är det alltså viktigare att stänga ute SD än att tillsammans med M och KD genomföra den politik vi gick till val på tillsammans. För oss moderater är det mycket förbryllande, eftersom vi ju klarat att styra tillsammans trots SD:s vågmästarroll förra mandatperioden. Vi vet ju dessutom vilka stora åsiktsskillnader det finns om mycket mellan S å ena sidan och C och L på den andra. Men nu får vi moderater ta rollen som opposition i Marks kommun och driva de frågor som Alliansen var överens om före valet. Det ska bli intressant att se hur C och L tänker rösta då, jag hoppas de står fast vid den politik som de tidigare tyckt är rätt trots den nya majoriteten.



 

Mandatperiodens första möte med Finansutskottet

2018-10-02

I dag valdes formellt ledamöterna in i riksdagens olika utskott, och själv valdes jag alltså till ordninarie i Finansutskottet och ersättare i Utbildningsutskottet. Vid dagens konstituerande första möte i Finansutskottet valde vi sedan enhälligt Elisabeth Svantesson (M) till ordförande och Fredrik Olovsson (S) som vice ordförande.

 





 

Man kanske skulle bli pressfotograf i nästa liv?

2018-09-29

I måndags och tisdags, under talmansvalet och riksdagens öppnande, tog jag ju en massa foton, och en del av dem lade jag ut på bloggen. Några var ganska bra bilder på vår nye talman Andreas Norlén. Jag skickade dem till honom, och nu finns tre av dem som illustration av en längre artikel om talmansvalet i Länstidningen Östergötland (Andreas Norléns valkrets). När jag tröttnar på politiken, eller väljarna tröttnar på mig så kanske jag ska bli pressfotograf i stället? :)

  
(Klicka på artikeln tv för läsbar storlek)





Borås Tidning idag om Riksdagens öppnande 

2018-09-26

I går besökte Borås Tidnings reporter EWrik Jullander riksdagen och uppmärksammade riksdagens öppnande. Bland annat genom en längr eintervju med mig och Ann-Christine Ahlberg (S) som är de två från vår valkrets som suttit längst tid i riksdagen. (Klicka på bilderna för läsbar storlek). 
 








 




Foton från Riksdagens högtidliga öppnande

2018-09-26

Riksdagens högtidliga öppnande igår hamnade lite i skymundan av att riksdagen tidigare under dagen entledigade statsminister Löfven och hans regering. Men öppnandet var precis som vanligt, bortsett från att ingen statsminister läste upp regeringsförklaringen och att ingen regering samlades för gruppfoto efter öppnandet. Här några bilder från Storkyrkan samt från Riksdagens kammare.

        

Efter att ha suttit nästan längst bak i Kammaren i tolv år har vår valkrets plötsligt hamnat längst fram, och som en av de två ledamöter från valkretsen med flest riksdagsår har jag denna mandatperiod fått min plats allra längst fram i plenisalen, plats 20. Vid Riksdagens öppnande gav det möjlighet att ta en del fina foton. Och som vanligt blev det mycket kungligheter.

  
  
 
 
 



Här hela plenisalen strax innan hedersgästerna anländer. Själv sitter jag längst fram vid den röda pilen.

 

Efter öppnandet var det som vanligt mingel i Sammanbindningsbanan. Och sedan konsert i Stockholms konserthus, ovan hedersläktaren med nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) och kungaparet.
 




Riksdagen röstade bort statsminister Löfvén och hans regering

2018-09-25

I dag röstade riksdagen bort statsminister Löfvén och hans regering. Nu fortsätter arbetet med att skapa en Alliansregering som kan ta över regeringsmakten.

 

 





Talmansval

2018-09-24

I dag var det talmanbsval i riksdagen. Min riksdagskollega Andreas Norlén (M) utsågs till talman, och det är ett bra val.

 

Ovan tv, den fina urnan tas fram. Den används endast vid personval med slutna valsedlar, och hittills har det endast varit talmansval. Ovan th rösträkning. Nedan tv jag och den blivande talmannen i väntan på resultatet. Nedan th tar Andreas Norlén över ordförandeklubban från ålderspresidenten Beatrice Ask (M).

 





Första mötet med den nyvalda riksdagsgruppen

2018-09-20

I dag hade moderaternas nyvalda riksdagsgrupp sitt första möte. Ulf Kristersson hälsade alla välkomna och gav sin syn på det politiska läget. Mediaintresset utanför var imponerande, och redan före mötet var det många som ville ställa frågor till vår gruppledare Tobias Billström (som sedan omvaldes som gruppledare). Men så länge diskussioner pågår har vi inte så mycket nytt att säga, interna diskussioner håller vi för oss själva.

 



 

I dag kom nummer fyra!

2018-09-18

Om någon frågat mig för 15 år sedan om jag trodde att jag skulle bli invald i Sveriges Riksdag hade jag skrattat. Aldrig hade jag trott att jag skulle få ett bevis på att jag blivit en av 349 i det svenska parlamentet. Och idag kom mitt fjärde bevis på att jag blivit invald som ledamot. Bevisen är daterade 2006, 2010, 2014 och 2018. Jag känner mig hedrad, ödmjuk inför att ha fått förnyat förtroende och lika envis som vanligt när det gäller att försöka göra något bra av uppdraget. Den första och helt avgörande uppgiften är att försöka bidra till att Sverige ska få en ny och bättre regering, och att de moderata väljarna ska känna att deras röster gjorde skillnad. 

  



 

Jag är invald i riksdagen för fjärde gången - tack för allt stöd!

2018-09-15

När valet nu har sluträknats står det klart att jag blir omvald till riksdagen och inom kort påbörjar min fjärde mandatperiod. Det är inte alla förunnat att ha lyckats med det. Jag ser hur många av mina tidigare riksdagskolleger nu tar farväl i sociala medier, packar ihop sina saker och lämnar över till andra. Själv får jag nu, tillsammans med min riksdagskollega Cecilie Tenfjord Toftby från Borås vara med om ännu en spännande höst efter ett val, och det ska bli intressant att följa regeringsbildningen. På torsdag har den nyvalda moderata riksdagsgruppen sitt första möte.

Jag kan konstatera att jag lyckades med mitt mål att bli personvald till riksdagen i min hemkommun Mark, där jag blev personvald av hela 9,62% av de moderata väljarna. (Och över 25% personkryss hemma i Ubbhult var över förväntan). I valkretsen totalt blev det som väntat omöjligt att besegra en välkänd boråsare, vi spelar liksom i olika divisioner. Borås står för 50% av valkretsens moderata röster och Mark endast för 13%. Så när jag fick 9,62% personkryss i min hemkommun och min kollega 8,67% i sin hemkommun Borås så avgjordes saken. Jag får vara nöjd med att faktiskt ha fått näst flest personkryss från just Borås. Totalt blev det 760 personkryss i valkretsen, och jag tackar alla som har kryssat mig och alla som hjälpt mig i valrörelsen!

Min personvalskampanj har främst varit viktig för att få många samtal med väljare och jag vet att jag räddat många moderata röster under mina samtal, vilket självklart är det viktigaste. Jag gläds också åt att Moderaterna i Västra Götalands fem riksdagsvalkretsar behåller samtliga riksdagsmandat. Det är inte moderaterna i Västsverige som tappat riksdagsmandat, och det känns bra att vi tillsammans försvarat våra 13 mandat. Av dessa 13 är vi dock bara fem som var med redan 2006.

Jag blev tidigare uppmärksammad av media om att jag redan före detta val faktiskt var en av de moderata riksdagsledamöter från valkretsen som har flest år i riksdagen sedan enkammarriksdagen infördes 1971. Faktum är att endast en moderat har lyckats bättre i vår valkrets. Så här ser "topplistan" ut för moderaterna i valkretsen Södra Älvsborg (Borås/Sjuhärad) från 1971 fram tills idag. Uppgifterna kommer från Riksdagens utredningstjänst: 

1. Hans Nyhage, invald 7 gånger, totalt 20 år i riksdagen
2. Jan Ericson, invald 4 gånger, totalt 12 år i riksdagen (kan bli 16 inkl kommande mandatperiod)
3. Lars Björkman, invald 3 gånger, totalt 11 år i riksdagen
4. Cecilie Tenfjord Toftby, invald 3 gånger (plus som ers en gång), totalt 10 år i riksdagen (kan bli 14 inkl kommande mandatperiod)
5. Arne Svensson, invald 3 gånger, totalt 9 år i riksdagen
6. Tage Magnusson, invald 3 gånger, totalt 8 år i riksdagen
7. Ulf Sjösten, invald 2 gånger, totalt 5 år i riksdagen
8. Ulrik Nilsson, invald en gång, totalt 4 år i riksdagen
9. Birgitta Wichne, invald en gång, totalt 4 år i riksdagen

Jag har också åtta riksdagsår i regeringsställning, vilket ingen annan moderat riksdagsledamot från valkretsen någonsin fått uppleva. Med lite framgång i regeringsbildningen kan det blir fler år i regeringsställning framöver. 

Att jag, som inte hade någon politisk bakgrund alls, lyckades ta mig hela vägen till riksdagen 2006 efter en kort sejour i kommunpolitiken i Mark var egentligen ganska osannolikt. Inte minst som jag bor allra längst ut i yttersta hörnet av valkretsen i en liten by på landet. Att jag fått väljarnas förtroende fyra val i rad att inneha det finaste politiska ämbetet man kan ha, ledamot i Sveriges Riksdag, känns oerhört stort. Jag ska göra allt jag kan för att försöka motsvara förtroendet även kommande fyra år, med sedvanlig tydlighet och oräddhet i den politiska debatten. Jag vet att de som kryssat mig inte har gjort det för att de vill ha en försiktig politiker som aldrig vågar sticka ut hakan och som aldrig öppnar munnen utan att först sticka upp fingret i luften och kolla varåt det blåser.

 

Valresultat - tyvärr underkänt, men bättre än väntat

2018-09-11

Slutspurt

2018-09-06

Nu återstår tre kampanjdagar fram till valdagen. I dag kommer jag att synas i Bollebygd och Svenljunga, i morgon blir det Borås och på lördag på Skene Marten i Mark. Nu vänder äntligen opinionsstödet sakta uppåt för moderaterna i opinionsmätningarna, och jobbar vi hårt och pratar med många väljare ända fram till klockan 20 på söndag så ska nog detta kunna sluta riktigt hyfsat till slut!





 

Tänk att någon kan skriva något så snällt!

2018-09-05

Från Svenljunga Tranemo Tidning denna vecka. Tänk att någon kan skriva något så snällt!





 

Jag presenterar årets personliga valaffischer 

2018-08-23

I dag börjar mina personliga valaffischer att sättas upp på lite olika ställen i valkretsen. Så här ser de ut:

   



 

I dag började markmoderaterna sin affischering

2018-08-22

I går limmade vi ett 30-tal skyltar med vår partiledare och våra riksbudskap, och idag satte vi upp de flesta runtom i Marks kommun. I helgen sätter vi upp våra lokala skyltar i Mark. Inom kort kommer även mina egna personliga valskyltar att börja synas runtom i Sjuhärad. 

 

 



 

Idag presenterar jag min egen val-flyer

2018-08-18

I dag presenterar jag min egen personliga val-flyer, som kommer att spridas i valkretsen. Klicka på miniatyrbilderna för att läsa texten!

 



 

Min rullande valstuga är redo

2018-08-10

I dag hämtade jag min "rullande valstuga" som jag hyrt för de avslutande fyra veckorna av valrörelsen. Bilen är en Hyundai Ioniq, en elbil (alltså inte en hybrid), och det ska bli spännande att se hur det fungerar att förlita sig helt på eldrift de kommande veckorna. Jag ska kunna köra i vart fall 20-25 mil per laddning och bilen går att ladda hemma i ett vanligt eluttag. Visst blev den fin? Tack till Lahalls Bil i Kinna och Reklambyrån STT i Svenljunga som hjälpt mig att få till detta.

Nu kör vi!

 

 







 

Välkommen på kaffe och politiskt samtal hos moderaterna i Mark

2018-08-13

I dag drar jag och moderaterna i Mark igång öppet hus i vår lokal i Kinna. Varje måndag fram till valet kommer vi att bjuda på kaffe och svara på frågor och prata om vår politik, både rikspolitik och lokalpolitik. Öppet för alla, oavsett om man är medlem eller inte!

Välkommen!





 

Profilbilden inför valrörelsen 2018