December 2007

2007-12-31 Dags att summera en händelsrik höst

Efter en händelserik höst med tråkiga skandaler och trista opinionssiffror slutade hösten mycket positivt. Alliansen har hållit ihop och vunnit alla omröstningar i riksdagen och fortsatt att genomföra det vi gick till val på. Politiken börjar nu ge önskad effekt, resurser har skapats för att satsa mer på välfärden och dessutom verkar nu opinionssiffrorna sakta vända uppåt igen i flera olika mätningar.

Utanförskapet: Under Alliansens första år har utanförskapet minskat med 164.000 personer. Under sista året med (s) minskade utanförskapet med 1.862 personer... Sammantaget har Sverige nu den snabbast sjunkande arbetslösheten i hela OECD. 45% av väljarna tycker enligt en opinionsmätning nyligen att moderaterna har bäst politik för jobb och minskad arbetslöshet. Endast 30% föredrar (s).

Skattetrycket: Skattetrycket i Sverige är för första gången på länge nere under 50%, 2008 kommer det att vara 48%. Mycket talar för att Danmark under nästa år passerar Sverige och tar över platsen som landet med världens högsta skattetryck.

Välfärden: Nu börjar också arbetet med att förbättra välfärden. Fler i arbete har gett ökande skatteinkomster och nu går vi vidare med att förbättra skolan, sjukvården, tandvården och omsorgen om de äldre, mer resurser till polisen och mycket annat. Flera beslut är redan tagna, och mer kommer under våren.

Statens finanser: Alliansen tar stort ansvar för statens finanser. Inga utgiftsökningar eller skattesänkningar accepteras om de hotar balansen i statens ekonomi. För 2008 budgeteras ett överskott i statsbudgeten på 90 miljarder! När Alliansen tog över var statsskulden 43% av BNP. År 2010 beräknas skulden vara nere i 20% av BNP. 40% av väljarna anser enligt en opinionsmätning nyligen att moderaterna är bäst på att ta ansvar för Sveriges ekonomi. Endast 30% föredrar (s)!

Med dessa ord önskar jag alla mina bloggläsare ett riktigt gott nytt år!




2007-12-30 Tror Al Gore på sina egna ord?

De senaste veckorna har flera tidningar berättat om Al Gore och hans eget mindre energisnåla privatliv. Bland annat nämner man hans stora 20-rumsvilla med uppvärmd pool och eldriven grind (!), och att hans flitiga resande runt jorden i miljöfientliga flygplan knappast är bra för miljön. Naturligtvis går då andra till hans försvar och påpekar att han minsann både byter till lågenergilampor och sätter upp solpaneler på huset. Dessutom framhålls att den tekniska utvecklingen gör att Al Gore kan fortsätta att leva sitt lyxiga liv utan att påverka miljön. Diskussionen blir därmed faktiskt ganska typisk för den nuvarande klimatdebatten!


Hägnens (ouppvärmda!) badplats, Ingsjön, Hällingsjö. Foton hämtade från www.hagnen.se, fotografer: Annika Brage, Wiebke Rosenberg.

Men jag förstår ändå de som undrar lite. Senast under sitt tal i riksdagen hörde jag Al Gore påpeka hur akut situationen är och hur snabbt vi måste göra något åt saken. Jag tycker han kunde visa detta i handling. Sluta värma upp poolen åtminstone. Då skulle nog många andra ha lite lättare att helt ta till sig hans dramatiska budskap, och kanske till och med komma med några goda miljölöften lagom till nyår. Om inte Al Gore kan tänka sig att bada i en ouppvärmd pool, varför skall jag då avstå från att köra sonen med bensindriven bil till innebandyträningen? Eller - kan det kanske möjligen anses att jag klimatkompenserar mina bilresor genom att bada på vår ouppvärmda (!) badplats Hägnen i sjön hemma?



2007-12-29 Omodern adel

Gustaf Douglas (m), ledamot i moderaternas partistyrelse, och adlig, ville släppa in kvinnor i Riddarhusets styrelse. Han lämnade in en motion om detta vid det senaste adelsmötet, Riddarhusets beslutande organ. Men två tredjedelar av de närvarande röstade emot förslaget. Bland dem som röstade för förslaget fanns min riksdagskollega Björn Hamilton (m). Om några andra riksdagsledamöter av adelssläkt fanns på plats, exempelvis förre talmannen Björn von Sydow (s), och hur de i så fall röstade vet jag inte.

Det här med adel och Riddarhuset väcker ont blod hos vissa precis som kungahuset. Mycket handlar nog om att vi ofta har en bild av att adeln är rika knösar som lever ett helt annat liv än vi andra. Den tron hade jag nog också en gång, men det gick över när jag träffade min hustru. Min svärmor är nämligen en av dessa "adliga" och född von Brömssen. (Ja, hon är kusin med Tomas von Brömssen). Fast hon lever inte särskilt adligt, hon har arbetat som lokalvårdare, vårdbiträde och undersköterska hela livet, är gift med en snickare, och hennes "adlige" far var målare....

Detta kan vara bra att ha med sig - de flesta som tillhör en adelssläkt är alldeles vanliga människor med vanliga jobb. Många adliga är inte rika och många rika är inte av adelssläkt. Adeln saknar idag privilegier och är mer en historisk kvarleva. Men de förvaltar ett värdefullt kulturarv och släktkrönikor som berättar om Sveriges historia. Precis som kungahuset är Riddarhuset en viktig del av den svenska historien.

Men jag kan ju inte förstå varför kvinnor skall hindras att vara med och förvalta detta kulturarv? Jag är som bekant kraftig motståndare till all form av kvotering, både inkvotering och bortkvotering. Riddarhusets bortkvotering av alla kvinnor hör inte hemma i ett modernt samhälle (lika lite som könskvotering gör det). Människor skall behandlas som individer och bedömas efter kompetens. Jag är stolt över att två moderater gått i spetsen för att modernisera Riddarhuset och försökt ge kvinnor och män samma rättigheter även i denna anrika "herrklubb".

I somras besökte vår familj Riddarhuset i Stockholm för första gången. Det var minst sagt gott om vapensköldar, hela väggarna i den stora salen är täckta. Efter lite letande och hjälp från personalen hittade vi till sist den lite medfarna vapenskölden med von Brömssens namn (t.v).



När jag gick runt lite hittade jag också släkten Bildts vapensköld (Carl Bildts släkt) och den hängde snyggt bredvid "Friherre Ericson" vilket jag tycker var lite kul. Jag är nu inte det minsta släkt med denne friherre, men tydligen går det bra att vara adlig och heta Ericson också.....till och med med min stavning! Det behöver inte vara "von" och "af" i namnet.....så det är kanske fler svenskar som har adligt påbrå än vi tror. Kanske en massa Andersson, Johansson och Svensson? Min egen släkt är mindre spännande, men nästan lika väldokumenterad. Min numera avlidna moster har släktforskat och kommit tillbaka till början av 1600-talet på min mammas sida. Där finns inga adelsmän, inga kändisar, inga politiker eller ens några spännande brottslingar utan bara en massa arrendebönder och utfattiga torpare. Men dessa fattiga förfäder har också sin historia om hur de genom sitt slit varit med och skapat Sveriges utveckling och välstånd. Både adeln och de fattiga torparna har sin plats i vår historia. Och en sak har man gemensamt - oavsett om man är adlig eller av fattig torparsläkt kan man tydligen heta Ericson.



2007-12-28 Vi måste dra en tydlig gräns!

Tidningen Riksdag & Departement har läst regeringens direktiv till en utredning som gäller i vilken utsträckning polisen skall kunna få ut IP-adresser från privatpersonerns internettrafik för att kunna utreda misstänkta brott. Läser man artikeln så får man en bra bild av problemet. Personligen är jag positiv till att polisen skall få större befogenheter att utreda hatbrott, hot och bedrägerier via internet. Många, inte minst ungdomar, utsätts för grova kränkningar och hot på internet, utan att polisen kan göra någonting. Så ge gärna utökade möjligheter att utreda misstänkta brott, att polisen kan göra sitt jobb och utreda brott är en självklarhet i ett rättssamhälle.

Däremot drar jag en tydlig gräns - ingen skall riskera att ens internettrafik, e-postande eller chattande hamnar i polisens register utan anledning. Det är en självklarhet att det måste finnas en tydlig misstanke om ett brott för att uppgifterna skall lämnas ut. Det har man som medborgare också rätt att kräva av ett rättssamhälle! Jag hoppas innerligt att utredningen så småningom kommer fram till samma sak.



2007-12-27 Vad återstår nu? Pest eller kolera?

Folket i Pakistan har vant sig vid att välja mellan pest eller kolera. Antingen en hård militärdiktatur som kränker mänskliga rättigheter eller fanatiska talibaner som hotar landet med terrordåd och våld. Hoppet för demokratin väcktes när Benazir Bhutto kom tillbaka till landet för att ställa upp i det förhoppningsvis demokratiska presidentvalet, och kanske ännu en gång väljas till president. Två gånger tidigare har Bhutto valts till president, och två gånger har hon tvingats bort från presidentposten. Bhutto har omväxlande beskrivits som socialist och västvänlig USA-vän. Oavsett vilket som är sant så var hon en stark, modig, västorienterad kvinna i ett muslimskt land. Det blev för mycket för alla hennes fiender, och i dag mördades hon under valrörelsen.

Det var inte bara hon själv som dog, utan även hoppet om någon form av demokrati i Pakistan. Det finns all anledning att oroa sig över Pakistans framtid. Landet har tillgång till kärnvapen som än så länge kontrolleras av militären. Vad som händer om talibanerna tar kontrollen över hela eller delar av landet och över armén vill nog ingen tänka på.



2007-12-27 Inget gott nytt år för sjukhusen i Borås och Skene

Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SUS) går årligen med hundratals miljoner i underskott. Dessa underskott skrivs av år efter år, och hittills har SUS får skulder avskrivna med 1.300 miljoner de senaste åren. Nästa år tvingas Södra Älvsborgs Sjukhus (Borås och Skene), SÄS, att spara 125 miljoner, för att pengar skall föras över till Sahlgrenska.

I en gemensam debattartikel strax före jul undrar jag och min riksdagskollega Ulf Sjösten (m) om det verkligen är så som vården skall hanteras i vår region? Skall den som sköter sin verksamhet och erbjuder god vård inom de ekonomiska ramarna straffas med extra besparingar för att andra inte klarar sitt uppdrag? Varför skall Sjuhärad skicka hundratals miljoner till vården i Göteborg?

Moderaternas sjukvårdsbudget i Västra Götaland innehåller 235 miljoner mer till sjukvården 2008 än vad majoriteten (s-c-fp) beslutat. Det hade verkligen behövts för att slippa de stora besparingarna på lasaretten i Borås och Skene. Men majoriteten i regionen ville tyvärr använda pengarna till annat.



2007-12-25 Årets julklapp!

För några veckor sedan adopterade vi ännu en övergiven gathund från Spanien. Hon skulle komma till Sverige i mitten av januari, men hastigt och lustigt kom hon med flyg redan dagen före julafton, så det var bara att ta bilen till Stockholm och Arlanda över dagen och hämta hem henne.



Så årets julklapp är utan tvekan blandrashunden Madde. En liten trevlig hund av okänt ursprung, ca två år gammal, som levde sitt liv övergiven på en byggarbetsplats. Trött efter resan, mager och hungrig, men mycket tillgiven redan från första dagen. Madde blir ett utmärkt sällskap till vår andra adopterade spanska hund, Nelly, som vi haft i två år. Nelly och Madde verkar redan trivas bra tillsammans, så det här kommer nog att gå bra. Fler hundbilder finns här...





2007-12-25 Juldebatt om skatter....

Regeringsrättens dom häromdagen som verkar göra det möjligt för stora börbolag att skatteplanera bort många miljarder i bolagsskatt varje år har startat en skattedebatt på självaste juldagen! Det började med att Lars Johansson (s) krävde att regeringen vidtar åtgärder för att undervika att storföretagen skall kunna skatteplanera bort uppemot 60 miljarder per år i bolagsskatt.

Visst har Johansson på ett sätt rätt i sin kritik. Det skattesystem som (s) byggt upp ser ut som en schweizerost. Kryphålen och möjligheterna att undvika skatt är oändliga. Förmögna privatpersoner och stora bolag som har råd att anlita experter kan slippa mycket av skatten medan vanligt folk och småföretagare får betala. Lars Johansson (s) borde använda julen till att fundera över vilket ansvar han själv och hans parti har för att det ser ut så här, och på vilket sätt han själv och (s) vill medverka till rimligt skattetryck och tydliga skatteregler och förändringar som gör svarta jobb vita. Hittills har ju deras lust att medverka till kloka skatteförändringar inte imponerat.....

Det svenska skattesystemet - en schweizerost, full med håll...

I själva sakfrågan är det ju helt självklart att regeringen måste ta tag i saken, och det har också flera företrädare för Alliansen sagt under dagen. Men komplicerade skatteregler ändrar man inte med ett snabbt pennstreck mellan sillen och skinkan på juldagen. Den som tror det har nog inte förstått hur komplicerat det svenska skattesystemet är. Det krävs noggrann utredning av duktiga skattejurister, och dessutom måste ju den demokratiska processen ha sin gång.



2007-12-23 Julhälsning



Tillönskas alla mina bloggläsare - och ni är många nu! I genomsnitt besöks bloggen av över 200 unika besökare varje dag. Totalt har min hemsida snart passerat 70.000 träffar! Det hade jag aldrig vågat tro när jag startade bloggen lite försiktigt i slutet av februari 2006...

Bloggen kommer väl att gå lite på halvfart under helgerna, men skulle det hända något av betydelse så kommer det en kommentar på bloggen - precis som vanligt!



2007-12-23 Alf Svenssons (kd) inhopp i julefriden...

Nu får det bli en kort paus i julstöket. Förre (kd)-ledaren Alf Svenssons uttalanden i radion i dag kan inte stå oemotsagda, även om jag starkt misstänker att han blivit ordentligt övertolkad i det han sagt. Om han verkligen är kritisk mot arbetsmarknadspolitiken förvånar det mig, eftersom Alf Svensson vad jag vet själv röstat för alla besluten på detta område i riksdagen. Helt klart har vi kommunikationsproblem om inte ens Alf Svensson vet vad regeringens arbetsmarknadspolitik innebär, och då är det ju inte heller konstigt om andra människor har samma felaktiga bild...

Svensson citeras i flera media och säger då så här: "Det är väldigt lätt att säga till en 20-25-åring, sök jobb, ta jobb. För i den åldern kan man flytta. Men säg det till en 55–60-åring, sök jobb, ta jobb och gör du inte det så sänker vi kassan för dig. Det är inte så enkelt".

Jag kan bara instämma i det han säger. Saken är bara den att de lagändringar som gjorts tar precis denna hänsyn! Lagändringen på detta område innebär att man nu måste söka jobb utanför hemorten redan från första dagen, tidigare gällde det först efter 100 dagars arbetslöshet. Men de nya reglerna om att man måste söka jobb i hela landet gäller - precis som tidigare - enligt AMS föreskrifter inte om det finns särskilda skäl däremot. Tidigare har detta tolkats som att man skall ta hänsyn till just ålder, att den andre maken har arbete på hemorten eller att man har små barn eller liknande familjeskäl, och dessutom måste det jobb man erbjuds vara skäligt till sitt innehåll. Praxis innebär att det främst är ensamstående, oftast ungdomar, som måste vara beredda att flytta dit jobben finns. Så har alltså reglerna tolkats tidigare och regeringen har inte ändrat några föreskrifter som styr detta. Jag har inte heller hört något som tyder på att man skulle ha förändrat någon praxis hos Arbetsförmedlingen.

I media upprepas gång på gång ett exempel och det gäller en yngre kvinna i Norrland som tvingats söka jobb i Skåne, trots att hon har man och ett litet barn på hemorten. Man kan givetvis undra om Arbetsförmedlingen i detta fall verkligen hanterat regelverket korrekt och rimligt? Men efter vad jag kan förstå har kvinnan varit hel- eller deltidsarbetslös mer än 100 dagar, vilket innebär att reglerna för henne i vilket fall är exakt desamma idag som tidigare. Hennes bekymmer beror alltså inte på Regeringens förändrade politik. Däremot blir man ju lite nyfiken på hur Arbetsförmedlingens praxis eventuellt skiljer sig över landet. Det kan det finnas anledning att titta närmare på. Skulle det behövas i framtiden kan givetvis regeringen komplettera sina föreskrifter till AMS.



2007-12-22 Tomtens lista en kalldusch för genuspedagogerna

Postens terminal i Tomteboda i Solna tar emot alla önskelistor som skickas till "Tomten". Hittills i år har man fått in över 60.000 önskelistor. Nu har man listat de mest populära önskningarna som barn i Sverige och utomlands skickat till tomten. Resultatet är rena kallduschen för alla genuspedagogerna! Enligt statistiken är nämligen resultatet entydligt - flickor vill ha dockor och pojkar vill ha bilar.

Ärligt talat stör det mig inte alls. Jämställdhet handlar om så mycket mer än om vilka leksaker man får i julklapp. Fast det är klart, om genuspedagogerna kan bevisa att alla framgångsrika kvinnor i Sverige uppfostrats att leka med bilar i stället för dockor, och att det haft en avgörande betydelse i deras liv, så lovar jag att tänka om....




2007-12-22 Julhälsning från riksdagens talmän.....


På bilden ser du riksdagens talmän.

Sittande talmannen Per Westerberg (m), och bakom honom de tre vice talmännen, Birgitta Sellén (c), Jan Björkman (s), och Liselott Hagberg (fp).

Om du klickar på bilden får du se talmännen i arbete!










2007-12-21 Årets sista votering - 90 miljarder i budgetöverskott 2008

I går var den allra sista voteringen i riksdagen före jul, och innan dess slutdebatterades Finansutskottets förslag till statsbudget för 2008, där de olika utskottens budgetar och beslut "samlas ihop" till en komplett budget.

Det är en trevlig läsning! Statens samlade inkomster beräkas till 871 miljarder kronor. Inkomsterna beräknas bli 767 miljarder, och staten budgeterar därmed ett överskott i statens budget på 90 miljarder kronor för 2008. En oerhört stark budget, och siffrorna visar tydligt att oppositionens påståenden om att Alliansen "slarvar med pengarna" eller "sänker skatterna utan finansiering" är tomt prat. Sällan har Sverige haft en så stark budget som nu, och Alliansen tar ett stort ansvar för statens budget. Vi vet att vi inte kan öka kostnaderna för mycket i goda tider - då riskerar vi underskott igen när det blir sämre tider. Och sämre tider kommer alltid. Oppositionen förstår inte alltid detta och vill gärna strö ut statens pengar över allt och alla - vilket skulle leda både till överhettning, stigande räntor och dramatiska besparingar igen nästa lågkonjunktur. Det överskott som nu uppstår kan exempelvis användas för att minska statsskulden ytterligare, vilket sparar in onödiga räntekostnader, pengar som då kan användas till annat.

Årets sista voteringar var ungefär som tidigare under hösten. Alliansen vann samtliga och opppositionen är splittrad i nästan varje fråga. (v) är nästan alltid emot allt. (s) röstar ibland med Alliansen och ibland med övriga oppositionspartier. (mp) är nog det oppositionsparti som oftast stödjer Alliansen vid voteringarna. Men nästan aldrig är oppositionen helt enig i någon votering, och ofta har man helt olika förslag som man voterar om inbördes innan den slutliga voteringen äger rum. Hur dessa tre oppositionspartier skulle klara att styra Sverige tillsammans kan jag inte begripa.

I övrigt önskade talmannen oss god jul och tackade för året som varit. Han nämnde särskilt att det varit mer aktivitet i kammaren och högre närvaro i debatterna än tidigare mandatperiod, samt att ministrar och statsråd glädjande nog varit med i debatterna betydligt oftare än under den gamla (s)-regeringens tid!



2007-12-21 Monica Green (s) beskyller bankerna för ekonomisk brottslighet

Jag lyssnade en del på riksdagsdebatten igår, och konstaterade att Johan Persson (fp) liksom jag har förflutet som bankanställd. Han påminde om hur det varit tidigare år när bankkunderna ofta tog ut stora summor från kontona över årsskiftet och ibland lade beloppen på postväxlar som förvarades i bankfack över årsskiftet. Allt för att undvika förmögenhetsskatt. I januari kom man sedan och satte in pengarna igen. Detta var ingen bra hantering - många kunder jag mötte på min tid hade inte ens någon förmögenhet att beskatta, men var rent allmänt oroliga och upppskrämda för att "staten skulle ta deras pengar". Ofta kunde man övertyga dem om att låta pengarna stå kvar på kontot. Men i några fall vet jag att äldre damer gick omkring med 10.000-tals kronor i handväskan över årsskiftet - helt i onödan - och i några fall blev de rånade på köpet.....allt på grund av förmögenhetsskatten kombinerat med en rejäl dos okunnighet om reglerna.

Monica Green (s) kommenterade detta i debatten: Att stå i riksdagens talarstol och skryta över ekonomisk brottslighet och hur det gick till att ta ut pengar från konton och lägga in dem i bankväxlar i kundernas fack för att de skulle kunna slippa förmögenhetsskatt tycker jag är ett mycket allvarligt brott. Det är ett brottserkännande som är så allvarligt att jag funderar på vad som ska hända. Visserligen har jag alltid funderat på vad de gjorde på banken efter tre, men att det var ekonomisk brottslighet de höll på med hade jag ingen aning om.

Jag tycker att Monica Green är förvånansvärt okunnig för att vara riksdagsledamot. För det första - att ta ut pengar och lägga i bankfack över årsskiftet är inget brott i sig, brottet uppstår om bankkunden inte redovisar sin förmögenhet i deklarationen. Samtidigt görs alltid väldigt mycket affärer runt årsskiftet varje år och många tar ut stora pengar för att handla eller ge bort i julklapp. Att som banktjänsteman avgöra vilka kunder som tänkte gömma pengar för skattemyndigheten och vilka som tog ut pengar av andra skäl var närmast omöjligt att veta. Det enda man med säkerhet kunde säga var att en del av de pengar som togs ut knappast förmögenhetsredovisades. Vilka kunder det var som gjorde så var svårare att veta. Oavsett vilket kunde man knappast vägra kunderna rätt att ta ut sina pengar. Att stå i riksdagens talarstol och felaktigt beskylla en hel yrkeskår för ekonomisk brottslighet är inte särskilt snyggt.

Allvarligast är nog ändå att Monica Green inte har en aning om att svenska folket gjort lite av varje genom åren för att slippa -verklig eller inbillad - förmögenhetsskatt. Det är allmänt känt och omskrivet i varenda dagstidning och affärstidning under åren. Att Monica Green fullständigt missat detta visar tydligt att verklighetsförankringen bland riksdagsledamöterna inte alltid är vad den borde vara. Och det kan ju förklara en del beslut.....



2007-12-20 Lettiska byggjobbare = traffickingoffer???

I en debattartikel i Svenska Dagbladet igår skriver Byggnads ordförande Hans Tilly en del synnerligen märkliga saker med anledning av EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet:

"Igår kom EG-domstolen med sitt utslag i Vaxholmsmålet. Bakgrunden är att Byggnads tog kamp för de lettiska byggarbetarna som fick arbeta för löner långt under de kollektivavtal som gäller i byggbranschen. Vi valde att strida för att förhindra lönedumpning och vi valde att strida för våra lettiska vänners rätt att komma hit och arbeta på lika villkor. Många av våra utländska kollegor arbetar under slavliknande förhållanden. De saknar ofta det allra mest grundläggande arbetsskyddet, får inte ut sina löner, bor i utdömda lokaler och hotas av sina arbetsgivare om de talar med facket eller med svenska myndigheter. Detta är inget annat än utnyttjande av människor som kommer hit för att hitta sin försörjning. Jag vill kalla det jobbtrafficking och likställa det med annan människohandel"

Visst är det skönt med finstämda och nyanserade kommentarer? Att likna de lettiska arbetarna (som faktiskt hade löner som inte avvek särskilt mycket från sina svenska kolleger, som omfattades av lettiskt kollektivavtal och som var här och arbetade helt frivilligt) vid traffickingoffer är något magstarkt. Jag håller med Expressens ledarsida som idag skriver: "Hans Tilly, byggnadsbas, liknar de lettiska byggarbetarna i Vaxholm vid traffickingoffer, det vill säga serievåldtagna kvinnor som säljs som djur i Europas prostitutionsträsk. Årest mest smaklösa liknelse, alla kategorier".

Hans Tilly skriver vidare: "Jag skulle önska att slippa stå ensam i kampen för att alla, oavsett bakgrund, får drägliga villkor på arbetsmarknaden. Var finns regeringen? Varför hörs inget från debattörerna på de ledarsidor som alltid bruka skrika högt om att skydda de som är i underläge. Varför tycks det vara så att polacker, ester, letter, litauer och kineser är mindre värda? Jag väntar på ett svar."

Visst blir man nästan lite tårögd? Det var väl bara för att visa sin varma omtanke och stora människokärlek som Byggnads strejkvakter stod ute vid Vaxholmsbygget och skrek "go home , go home" till de lettiska arbetarna.....och sedan tvingade deras arbetsgivare i konkurs och gjorde dem arbetslösa?

Jag vet att Byggnads haft ett svart år. Först förbudet mot att ta ut oskäliga granskningsavgifter från oorganiserade byggnadsarbetare, sedan Datainspektionens förbud häromdagen mot att Byggnads får tillgång till oorganiserades löneuppgifter, och sedan domen i EG-domstolen som gav Byggnads en rejäl knäpp på näsan för Vaxholmskonflikten. Och ovanpå detta är Byggnads det LO-förbund som tappat flest medlemmar under året.

Det sista förvånar mig inte det minsta. Det är i stunder som denna som man förstår den motvilja som många, särskilt yngre, känner för facket. Och det är i stunder som denna som det tar emot en hel del att försvara den svenska modellen. Den svenska modellen förutsätter ju parter som tar ansvar, är sakliga och visar gott omdöme. Samtidigt kan ju inte en facklig organisations bristande omdöme och hyckleri få förstöra för alla andra. Det finns som tur är fackliga organisationer och fackliga ledare som visar en helt annan mognad och ett helt annat omdöme än Hans Tilly och Byggnads, och därför tänker jag fortsätta försvara den svenska modellen. Trots att Byggnads gör allt för att skjuta den i sank.



2007-12-20 Politisk uppfattning hos handläggare påverkar ohälsotal

I tidningen ST-press, Statstjänstemannaförbundets medlemstidning, finns en mycket intressant artikel som handlar om ett forskningsarbete vid Göteborgs Universitet. En statsvetare har undersökt sambandet mellan den politiska uppfattningen hos försäkringskassans handläggare och hur benägna man är att godkänna sjukskrivningar och förtidspensioneringar. Man har låtet handläggarna själva placera in sig på en politisk vänster-högerskala. I de län där många handläggare placerar sig till vänster har man en mer generös attityd till bidrag, sjukskrivningar och förtidspensioneringar än i län där fler handläggare anser sig stå till höger. I resultatet har man vägt in även andra faktiorer som kan påverka resultatet som invånarnas ålder, andel utrikesfödda, andel högskoleutbildade, arbetslöshetens storlek mm. Men trots detta säger forskaren att skillnaderna är så tydliga att de inte kan bero på slumpen.

Resultatet förvånar mig inte. Vi vet sedan tidigare att såväl arbetslöshet, sjukskrivningar och andelen förtidspensionerade är betydligt högre i det "röda" norra Sverige än i Sydsverige som har mer borgerliga värderingar. Men självklart kan det inte få vara så här - det skall givetvis gälla samma regler och samma praxis oavsett var man bor i landet. Det är också något regeringen arbetar med nu - både när det gäller praxis för sjukskrivningar, rutiner för rehabilitering och åtgärder mot arbetslöshet.



2007-12-19 Lättare för unga att få låna till bostad

I dag beslutade riksdagen att införa en statlig kreditgaranti till förstagångsköpare av egen permanentbostad. Garantin innebär inga subventioner, men innebär att staten står som garant för räntebetalningarna för lån till bostad - såväl fastighet som bostadsrätt. Långivaren skall göra en sedvanlig kreditprövning och låntagaren skall bedömas ha rimlig förmåga att betala tillbaka sina lån. Garantin syftar främst till att överbrygga de idag ganska hårda kraven där tillfällig anställning eller kort tid på arbetsmarknaden formellt kan utgöra hinder för att få lån, även om inkomsten i sig är tillräcklig. Tanken är inte att locka människor med otillräcklig betalningsförmåga att ta lån.

En annan sak som nämns i samma proposition är att regeringskansliet arbetar med frågan att på olika sätt underlätta ekonomiskt att bygga i glesbygd. De förslagen skall bli intressanta att ta del av när de är klara.



2007-12-19 Enkät om bensinskatt

I dag har jag besvarat ett antal enkäter som rör energi, kärnkraft och energiskatter mm. En av frågorna var: Behöver skatten på bensin och diesel höjas kraftigt för att minska trafikens utsläpp av fossil koldioxid?

Mitt svar är nej! Jag tillhör dem som anser att bensinen redan har ett så högt pris att incitamenten redan finns att köra mindre och välja så bensinsnåla alternativ som möjlligt. För många landsbygdshushåll är bensinen redan idag hushållets största kostnad! Och efterhand kommer sannolikt marknadspriset att stiga på grund av ökad efterfrågan och minskad tillgång. Det gör att några drastiska bensinskattehöjningar knappast behövs för att göra det dyrare att köra. Ingen kör idag bil för att det är billigt, utan för att man måste. Jag bor själv på landet och vi är helt beroende av våra bilar för att leva ett normalt liv. Alla former av inköp, transporter, fritidsaktiviteter för barnen och arbete kräver oftast biltransporter. Om man höjer skatten alltför mycket ger det bara landsbygdsborna sämre ekonomi och gör att man aldrig får råd att byta till en miljöbil. En levande landsbygd är också viktig ur klimat- och miljöperspektiv. På landet saknas ofta användbar kollektivtrafik, och att bygga ut denna är inte realistisk. Det är bättre att jag kör med egen bil än åker som ensam passagerare i en stor buss. Ofta samåker man också, eller kör varandras barn till olika aktiviteter. Ingen vinner på att alla tvingas flytta till stan.

Tyvärr inser jag att min ståndpunkt kan få det lite motigt framöver. Det politiska trycket är mycket hårt att höja skatten på bensin och diesel. Vi politiker från landsbygden är i minoritet. Tyvärr är det många beslutande politiker (i alla partier) som bor i Stockholms innerstad och saknar såväl bil som körkort. De kan ibland ha lite svårt att sätta sig in i hur det är att leva på landsbygden, utan tunnelbana och dygnetruntöppen 7eleven i varje gathörn.... Men jag tänker inte sluta att argumentera för att miljöpolitiken inte får slå undan benen för det trots allt ganska miljövänliga livet på landsbygden! Det tjänar varken miljön eller människorna på.



2007-12-19 (s) försvarar porr till sexualbrottslingar!

Gårdagens märkligaste ställningstagande var nog att Socialdemokraterna tycker att det är en mänsklig rättighet att läsa porr på fängelserna, även om man sitter av straff för sexualbrott och genomgår behandling för detta. Detta framgick när riksdagens justitieutskott beslutade att anta regeringens förslag om att kunna förhindra att bla. sexualförbrytare skall kunna ha tillgång till porr som motverkar deras behandling. Regeringens förslag, som stöds av justitieutskottets majoritet, innebär att det i varje fall skall avgöras om porrkonsumtionen kan antas motverka behandlingen för den intagne. Många trodde kanske att det redan nu gick att neka den som är intagen i fängelse för sexualbrott att konsumera porr under tiden för behandling, men så är det inte. Regeringens förslag innebär att en lucka i lagen rättas till.

Att diskutera porr är alltid kontroversiellt och väcker känslor. Man kan ha en massa olika åsikter om porr, men det har egentligen inte med saken att göra. Även om det säkert hade varit mer "politiskt korrekt" avstår jag från att moralisera över porr i största allmänhet. Porr är inte förbjudet och utgångspunkten måste vara att människor normalt får göra vad de vill och läsa och se på vad de vill så länge det inte skadar någon annan eller strider mot lagen.

Men för den som uppenbarligen inte kan hantera situationen och dömts för sexualbrott gäller däremot helt andra förutsättningar. Regeringens förslag är mycket rimligt om man menar allvar med vård av sexualförbrytare under tiden på anstalt. Man kan bara vara ytterst förvånad över att socialdemokraterna går emot regeringens förslag. Hur kan (s) tycka att vi skall släppa ut dömda sexualbrottslingar i samhället igen utan att ha gjort allt vi kan för att behandla dem under tiden i fängelset??? Fullständigt obegripligt.



2007-12-18 Dagens bästa citat

Moderaterna har enligt en stor opinionsmätning skaffat sig ett stort förtroende hos svenska folket när det gäller att ta ansvar för Sveriges ekonomi. 40% av väljarna anser att moderaterna är bäst på detta, endast 30% föredrar (s) och sedan kommer övriga partier långt efter. På dagens möte med den moderata riksdagsgruppen diskuterades de återkommande kraven på stora satsningar och stora skattesänkningar som ständigt förs fram på diverse tidningars ledarsidor. Allt utan att några förslag på finansiering tas fram. Eller som statsministern mycket träffande uttryckte saken:

"Jag kan inte ta mig igenom ledarsidan i Dagens Nyheter utan att det kostar 15 miljarder - varje morgon!"

Vi känner alla igen problemet. Men Moderaterna och Alliansen tänker fortsätta att ta ansvar och finansiera alla reformer och skattesänkningar på ett ansvarsfullt sätt. Sedan får ledarsidorna ställa vilka krav de vill.



2007-12-18 Något överraskande dom i Laval-målet (Vaxholmsmålet)

EG-domstolen har idag meddelat sin dom i Lavalmålet (Vaxholmsmålet). Det var i samband med ett skolbygge i Vaxholm 2004 som företaget Laval och fackförbundet Byggnads hamnade i konflikt eftersom man inte kom överens om att teckna kollektivavtal. Byggnads svarade med att sätta Laval i blockad. Företaget tvingades till slut ge upp skolbygget i Vaxholm och sattes senare i konkurs. Den lettiska regeringen har protesterat mot Sverige eftersom man ser den fackliga blockaden som ett brott mot EU:s grundlagar som garanterar fri rörlighet över gränserna.

I det aktuella fallet står två grundläggande rättigheter mot varandra: konflikträtten på svensk arbetsmarknad och rätten till fri rörlighet för tjänster inom EU. Arbetsdomstolen (AD) tog i mars 2005 ställning i konflikten genom ett provisoriskt beslut. Då bedömde AD att den fackliga blockaden inte stred mot reglerna. Men AD tog inte slutlig ställning, utan valde att vända sig till EU:s domstol för att få hjälp med bedömningen. Tidigare i år kom EG-domstolens generaladvokat fram till att facket handlade rätt när de satte det lettiska byggbolaget Laval i blockad. Då trodde många att EG-domstolen skulle komma fram till samma slutsats.

EU-domstolen fastslår dock idag att Byggnads blockad av skolbygget i Vaxholm 2004 var omotiverat. Enligt EU:s domstol innebar blockaden ett hinder för friheten för tjänster inom EU. Domstolen skriver i sitt pressmeddelande att fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet. Men i Vaxholmsfallet var det omotiverat eftersom Laval redan hade egna kollektivavtal som gällde i Lettland. De svenska bestämmelserna tog inte hänsyn till det och därmed utsattes Laval för diskriminering. Enligt domstolen är det också nästan omöjligt för ett visst företag att ta reda på vilka minimilöner som gäller i olika svenska kollektivavtal. Därmed kan utländska företag skrämmas från att utföra jobb i Sverige eftersom de under en obestämd tid kan tvingas förhandla om löner och villkor. Följden blir en inskränkning i friheten att erbjuda tjänster. Domen i EG-domstolen är ett förhandsavgörande inför fortsatta förhandlingar i det underliggande målet i Arbetsdomstolen, som beräknas avslutade först i slutet av nästa år.

Domen är intressant eftersom den ger kollektivavtal som träffats av arbetsgivaren i hemlandet en mycket större tyngd vid verksamhet i andra länder. Mot detta står de svenska fackens intresse av att alla som arbetar i Sverige skall ha jämförbara anställningsvillkor. EG-domstolen har vägt av dessa rättigheter så, att en viss inskränkning av konfliktkrätten görs i förhållande till vad som varit praxis i Sverige. Parterna har nu anledning att mot bakgrund av domen överväga hur dagens avtal är konstruerade, både vad avser villkor och tillgänglighet för gästande utländska företag.

Arbetsmarknadsministern säger idag att det förefaller uppenbart att man måste överväga förändringar åtminstone i den
s k Lex Britannia, dvs de bestämmelser i MBL som sedan 1991 givit en facklig organisation generell rätt att vidta stridsåtgärder för att tränga undan ett utländskt kollektivavtal till förmån för ett svenskt kollektivavtal, oavsett innehåll. Förändringar i svensk lagstiftning som anses nödvändiga efter domen i EG-domstolen kommer att tas fram inom regeringskansliet. En proposition kommer preliminärt att läggas på riksdagens bord under nästa år, efter hörande av Lagrådet och efter ingående diskussioner med arbetsmarknadens parter.



2007-12-18 Jämtin (s) har ju inte förstått någonting!

Ytterligare minst en kärnkraftsreaktor bör skrotas under nästa mandatperiod. Det anser Stockholms oppositionsledare Carin Jämtin (s), som leder partiets arbete med att ta fram en ny klimatpolitik. "Handlar det bara om en eller två reaktorer, då räcker det med att bygga ut vindkraften" säger Jämtin till Svenska Dagbladet.

Hon har ju inte förstått någonting! Visst skall vi bygga ut vindkraften, men i så fall för att minska eller upphöra med importen av smutsig kolkraftsel från Tyskland och Danmark, kolkraftsel som skapar stora koldioxidutsläpp och dessutom smutsar ned och förstör miljön på andra sätt. Att däremot stänga ytterligare kärnkraftverk är direkt i strid med Sveriges och EU:s/FN:s klimatmål.

Alltfler talar i stället om att bygga ut kärnkraften, både i Sverige och i andra länder. FN:s fredsprisade klimatpanel, IPCC, talar om kärnkraftens växande betydelse för att klara klimatmålen, detsamma säger den svenske representanten i IPCC, Erland Källén. Europaparlamentet antog den 24 oktober en text där man slår fast att kärnkraft är nödvändig om EU-länderna skall kunna möta EU:s energi- och klimatmål. Den 7 december argumenterar Ledaren i LO-Tidningen för utbyggd kärnkraft. I Finland byggs ett nytt stort kärnkraftverk och som jag tidigare berättat kommer detsamma att ske i Litauen.

Äntligen håller världen på att vakna, och inser hur mycket kärnkraften har betytt för att rädda jordens klimat. Tänk om vi inte haft kärnkraften sedan 1970-talet och fortsatt elda med olja i stället! Hur hade klimatdiskussionen sett ut då? Hade vi haft några levande skogar kvar i södra Sverige? Bara i Tyskland sparar de befintliga kärnkraftverken 160 miljoner ton koldioxidutsläpp per år; globalt sett är andelen så stor som 700 miljoner ton. Allt enligt Europaparlamentets rapport.

Personligen är jag för kärnkraft, jag röstade på linje 1 i folkomröstningen, dvs JA till fortsatt kärnkraft, och jag skulle personligen inte ha något emot en ny stor svensk reaktor som kunde ge ett bidrag för att ersätta farliga kärnkraftverk och smutsig kolkraft i våra grannländer. Ännu intressantare vore det att satsa ännu mer på forskning kring fusionskraft och vätgas som energiform. Den dag vi löst de problem som finns med dessa energiformer är både energifrågan och miljö- och klimatfrågan samtidigt löst.

Carin Jämtin (s) och socialdemokraternas energi- och miljöpolitik borde däremot hanteras som riskavfall och kapslas in för politisk slutförvaring.



2007-12-18 Träff med i Borås

I går kväll hade jag glädjen att få sitta och prata i flera timmar med representanter för Företagarnas ledning i Sjuhärad med ordföranden Arne Ekberg i spetsen, samt Emma Jessen som representerade Företagarnas Göteborgskontor. Lite god julmat fick vi också!

Det blev mycket konkreta diskussioner om småföretagarnas vardagsbekymmer, där regelverk och politiska beslut inte alltid fungerar som det är tänkt i verkligheten och där företagarna själva upplever väldigt mycket onödiga regler och krångel. Men jag fick också med mig väldigt mycket beröm för det som regeringen uträttat hittills. Överlag var man nöjda, men önskelistan för framtiden år också lång...

Vi kommer att fortsätta träffas regelbundet, och jag kommer att ta med mig de frågor och synpunkter som kommer upp i diskussionerna. Ibland kan jag kanske bidra till en praktisk lösning eller så får jag kanske underlag för en eller annan riksdagsmotion - vi får väl se....viktigast är ändå att ha en ständig dialog. Det ökar förståelsen för båda parter!



2007-12-17 Byggavtal strider mot lagen.....
- och Byggnads sågar som vanligt av den gren man sitter på.

Enligt kollektivavtalet mellan LO-fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier ska byggföretagen skicka löneuppgifter för alla anställda, alltså även de som inte är med i nåt fack, till Byggnads.

I ett beslut från Datainspektionen idag förbjuds nu Byggnads att granska icke-ansluta byggarbetares löner. Om en person står utanför en fackförening saknas den naturliga kopplingen som finns mellan föreningen och dess medlemmar, skriver Datainspektionen i ett uttalande. Man konstaterar i sitt beslut att det aktuella avtalsvillkoret medför ett otillbörligt intrång i den personliga integriteten för anställda som valt att stå utanför facket, och avtalet strider mot personuppgiftslagen. Man anser att det rimliga vore att en sådan arbetstagare själv får samtycka till om löneuppgifterna ska lämnas ut.

Ett fullständigt självklart beslut tycker jag. Den som har valt att stå utanför Byggnads skall självklart inte få sina löneuppgifter översända dit. Inte heller borde man förvänta sig att Byggnads skall engagera sig för löner eller arbetsvillkor. Någon gång måste det bli tydligt att ett medlemskap i facket är frivilligt, och att de rättigheter och skyldigheter som följer med ett medlemskap inte omfattar dem som valt att stå utanför. Så är det i alla föreningar!

Jag har överhuvudtaget aldrig förstått varför facket engagerar sig i ickeanslutnas löner och villkor - varför skall någon gå med i Byggnads om man ändå får samma stöd om man står utanför? Och varför skall Byggnads medlemmar betala för att Byggnads granskar de oorganiserades löner? Byggnads sågar av den gren man sitter på!

Snacket om lönedumpning är just bara snack! Byggnads egna medlemmar omfattas av kollektivavtalets regler och påverkas inte av att en mindre grupp anställda får sämre villkor. Och om de oorganiserade är missnöjda med sina villkor är det ju bara att betala sin avgift och gå med i Byggnads och få lön enligt kollektivavtalet. Valet är fritt!

Inom min fackliga organisation SACO förekommer inget liknande. Vi tillvaratar våra egna medlemmars rättigheter, och låter de andra vara ifred. Sprider det sig att vi gör ett bra jobb kommer de kanske frivilligt att vilja bli medlemmar och tycka att det är värt avgiften? Kanske kan det förklara att SACO-förbunden idag är de enda fackliga organisationer som idag stadigt ökar antalet medlemmar?



2007-12-17 Skatterna avskaffades även utan min röst.....

I dag har jag varit utkvittad från dagens extrainlagda votering, eftersom jag hade ett sedan länge inbokat möte med Företagarna i Borås ikväll. Voteringen i riksdagen idag var annars historisk - den statliga fastighetsskatten gjordes om till en kommunal och blev betydligt lägre än tidigare, förmögenhetsskatten avskaffades i sin helhet. Men jag fick ju tillfälle att ägna en hel dag åt att debattera dessa frågor i fredags så det får väl räcka.

Lite i skymundan av dessa två stora beslut bestämdes också att bankernas skyldighet att lämna kontrolluppgifter om tillgångar och skulder avskaffas från och med inkomståret 2008. Mycket bra, och exakt det jag föreslog i en motion i höstas.

Ett annat bra skattebeslut idag var att små företag från och med nästa år bara behöver redovisa moms var tredje månad i stället för varje månad. Det kommer nog att bli uppskattat av många!



2007-12-16 Skallgång i Ubbhult - som väcker frågor!
























På bilden: Till höger min fru, Carina, som pratar med våra grannar Malin och Perry som också deltog i sökandet tillsammans med sina två hundar.

I går ordnades skallgång i Jäxviken väster om Ubbhult, för att försöka hitta den man som varit försvunnen i över en månad. Trots att polisen sökt igenom området runt hans bostad, även med hund, har den försvunne inte påträffats tidigare. I går tog det bara 15-20 minuter innan den frivilliga skallgångskedjan hittade mannen. Det var min fru Carina som fann honom död, bara 200 meter från hans bostad. Ingen hade nog räknat med att mannen fortfarande skulle vara i livet, och det var trots allt en lättnad för alla som bor runtomkring att han påträffades av en vuxen och inte av något barn som lekte i skogen.

De som ingick i skallgångskedjan var mycket fundersamma över hur de som amatörer lyckades hitta den avlidne efter bara 20 minuter, när inte polisen lyckats, trots tillgång till specialhundar. Jag har ingen aning om hur polisen arbetat med detta ärende tidigare, men det är ju inte konstigt att det nu dyker upp frågor hos ortsborna.

Än mer frustrerade blev man när man skulle kontakta polisen efter det hemska fyndet. Man upplevde både ointresse och okunnighet när man försökte få tag på polisen via nödnumret 112, och bollades runt på olika ställen. Det var inte förrän man till slut lyckades ringa direkt till den lokala polisen som dessa skickade ut folk till platsen. Då hade flera massmedia varit på plats sedan länge. Det är allvarligt för förtroendet för polisen och för människors trygghet att det fortfarande inte verkar fungera när man snabbt måsta ha tag i polisen. Det är inte rimligt att man förgäves kopplas runt på en massa olika ställen när man behöver hjälp!



2007-12-16 Moderaterna i Sjuhärad får väl godkänt av väljarna

Ingen kan väl ha misstagit sig på att opinionssiffrorna för Alliansen inte är alldeles lysande just nu. Visserligen har det börjat rätta till sig igen de senaste månaderna och oppositionens försprång krympt rejält, från 15-18% när det var som störst i höstas, till idag 8-13%. Men det kunde givetvis varit bättre.

För moderaternas del börjar nu siffrorna se betydligt bättre ut igen. I Demoskopmätningen häromveckan ökade opinionsstödet för (m) rejält till 25,9%, och ligger ungefär runt valresultatet. I dagens SIFO-mätning ökar också stödet för (m), med 1,5% till 22,6%. I SCB:s novembermätning ligger resultatet för moderaterna på exakt samma siffra som i SIFO, 22,6%. Men även om stödet har ökat så ligger vi fortfarande en bra bit under valresultatet som ju var 26,2%.

Detta gäller alltså siffrorna för hela riket. Mer glädjande är att läsa SCB:s siffror nedbrutna på de olika riksdagsvalkretsarna. (Det är bara SCB som gör en sådan lokal mätning, i maj och november varje år). I riksdagsvalet 2006 fick moderaterna 24,05% av rösterna i vår valkrets, Södra Älvsborg. I SCB:s majmätning i år fick vi 25,2% i valkretsen, och nu i november ligger vi kvar på exakt samma siffra, 25,2%. Det betyder alltså att vi i vår valkrets ligger stabilt en bit över valresultatet 2006, och att moderaterna nu också har ett betydligt starkare stöd i Sjuhärad än i riket totalt!

Det är svårt att spekulera i varför det ser ut så här, men jag hoppas ju att det beror på att man tycker att alla vi moderater i Södra Älvsborg är aktiva och gör ett bra jobb, både i våra kommuner, i regionen och i riksdagen. Tillsammans visar vi hög aktivitet, samtalar med väljarna, är aktiva i media och i samhällsdebatten och försöker ta tillvara våra invånares intressen. Vi är också - som vanligt - aktiva även mellan valen, vilket ju tyvärr inte alla politiker och partier är. Jag har själv märkt att just detta väcker respekt hos väljarna.

För mig personligen är det mycket viktigare att de som bor i Sjuhärad är nöjda än om vi hade haft aldrig så höga siffror i riket och missnöjda väljare i den egna valkretsen. Jag är ju vald av mina väljare i Sjuhärad, och det är de som har visat förtroende för mig. Det är deras förtroende som jag vill leva upp till.



2007-12-16 Kanske en förklaring till medlemstappen?

De fackliga ledarna har löner som deras medlemmar bara kan drömma om. Dessutom har de fått mycket större lönelyft än sina medlemmar. Detta framkommer i en artikel i Dagens Nyheter.

Jag missunnar inte facktopparna att tjäna mer än Sveriges statsminister. Men en sak är klar - med sådana löner förväntar sig nog medlemmarna mer av sin fackliga organisation än att den skall vara en propagadaapparat för den politiska oppositionen. I annat fall lär medlemmarna fortsätta att lämna facket. Inget skatteavdrag i världen lär räcka för att hålla medlemmarna kvar i en organisation där de upplever att deras mycket välbetalda ledare tänker mer på sin egen politiska karriär än på sina medlemmars bästa.



2007-12-15 Jag vill inte vara onödigt pessimistisk...

Borås Tidnings ledarredaktion läser min blogg! Denna gång känner jag väl kanske att jag låter onödigt pessimistisk när det gäller Henry Sandahls lojalitet mot en politisk majoritet. Men jag talar ju tyvärr av egen erfarenhet. Inte minst vet jag hur stora konflikter det var mellan Sandahl och Centerpartiet under förra mandatperioden.

Jag hoppas jag oroar mig i onödan och att alla inblandade politiker från dagens sex oppositionspartier inser att man måste hålla ihop om man skall kunna uträtta något i politiken. Jag håller verkligen tummarna för att de sex oppositionspartierna skall hitta samarbetsformer som fungerar så att man kan bilda en majoritet i Mark som håller ända fram till valet 2010!



2007-12-15 Media uppmärksammar min fråga till justitieministern



Både Borås Tidning och Radio Sjuhärad har uppmärksammat min fråga till ministern rörande tydligare redovisning av villkoren för SMS-lån och andra snabbkrediter. Kanske är det så att frågan intresserar extra mycket så här i jultider när fler än vanligt behöver snabba pengar?

Jag hoppas att min fråga skall föra diskussionen framåt, och att vi skall få neutrala regler mellan långivarna. Däremot avvisar jag alla tankar på att förbjuda snabblånen. Svenska folket måste kunna ta eget ansvar för vilka krediter man tar - men man skall ha all information man behöver för att kunna fatta ett bra beslut!











2007-12-14 Slagsmål i parlamentet!



Nej, bara lugn, det var inte vi riksdagsledamöter som pucklade på varandra efter dagens skattedebatt! Men i kväll nås jag av nyheten att det var fullt slagsmål i Sydkoreas parlament i dag!

Detta fredliga parlament som jag besökte i september, inte hade man väl kunna tro detta.....men klicka på den lilla bilden så kan du själv se TV4:s film från slagsmålet.....

När vi tog denna bild var det betydligt stillsammare i parlamentet i Seoul.....



2007-12-14 Slutdebatterat

Det blev en lång skattedebatt idag, vi höll på i sju timmar. Huvudpunkterna var givetvis fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Jag deltog i båda debatterna, och mina planerade anföranden kan du läsa här:

Anförande om fastighetsskatten
Anförande om förmögenhetsskatten

Det var som sagt mina planerade anföranden.....det kom till en hel del spontana saker också efterhand. Men det viktigaste är att jag stödjer båda förslagen. Visst kan man ha vissa åsikter om detaljer i fastighetsskatteförslaget, men i stora drag är förändringen en bra avägning mellan olika intressen.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten gav väl den mest ideologiska diskussionen, men få vet nog att det idag finns minst 500 miljarder svenska kronor utomlands enligt Skatteverket. Många bedömare tror att detta är beräknat i underkant. Sverige har inte råd att förlora så mycket riskkapital som kunde skapat företag och arbete i Sverige! De flesta Europeiska länder har redan avskaffat förmögenhetsskatten, det är bara Frankrike och Spanien inom EU som kommer att ha kvar förmögenhetsskatt nästa år. Socialdemokraterna i Norge planerar att avskaffa skatten, och socialdemokraterna i Finland har redan tagit beslut om detta. Det är bara de svenska socialdemokraterna som vägrar inse vad som är bäst för landet.

På måndag blir det votering, och då beslutar riksdagen förhoppningsvis om att sänka och förändra fastighetsskatten rejält, avskaffa förmögenhetsskatten, samt tar en del andra skattebeslut. Det handlar om energiskatter som både höjs och sänks, det handlar om förlängning av momsinbetalningsperioden för mindre företag som från och med årsskiftet bara behöver redovisa moms var tredje månad. Det handlar om begränsning av avdragsrätten för pensionssparande till maximalt 12.000 kronor per år, något som görs för att finansiera avskaffandet av förmögenhetsskatten. Av statistiken kan man se att det är få normalinkomsttagare som sparar mer i pensionsförsäkringar än 1.000 kronor per månad, de flesta som sparar mer har högre inkomster och ofta skattepliktig förmögenhet. De får därmed vara med och betala lite för den avskaffade förmögenhetsskatten.

Det mesta om dessa förslag har jag tidigare kommenterat på bloggen, och du hittar alla blogginlägg med faktauppgifter i bloggarkivet på Skattebloggen



2007-12-14 Media uppmärksammar riksdagens inkomstgaranti






"Reglerna är för generösa"

(från Aftonbladets nätupplaga)

TV 3:s ”Insider” kunde i går visa hur våra före detta folkvalda politiker kan leva ett gott liv med skattebetalarnas pengar, utan krav på att söka nytt jobb. I morse blev jag uppringd av Aftonbladets reporter som hade hittat min riksdagsmotion i denna fråga. Intervjun utmynnade i en artikel i Aftonbladets nätupplaga. Min sympatiske utskottskollega, Ulf Holm (mp), blev intervjuad i samma artikel. Kanske har vi en gemensam grundsyn. Visserligen är vi inte helt överens om vilka krav och regler som skall gälla för den som är arbetslös, men vi tycker nog båda i grunden att de regler och krav som vi ställer på andra även måste gälla riksdagsledamöter och ministrar som lämnat sina uppdrag. Inte minst borde det ju vara självklart att återgå till det jobb man tidigare varit tjänstledig från i stället för att leva på skattebetalarna.

Hela artikeln finns i Aftonbladets nätupplaga. Du hittar den här! En trevlig sak är att jag i artikeln hastigt och lustigt blivit 9 år yngre.....fast den sortens faktafel kan man ju stå ut med.

Bakgrunden till min motion, och hela motionstexten hittar du i mitt blogginlägg den 20 november. Detta finner du naturligtvis som vanligt i bloggarkivet längst ned på startsidan, men här är också en direktlänk till arkivet som heter "Riksdagsledamöternas ekonomiska villkor". Där hittar du blogginlägget från den 20 november, men också alla mina andra blogginlägg som rör missbruk av inkomstgarantin.



2007-12-13 Kollektivtrafik kräver bra vägar!

Sitter just på mitt arbetsrum och förbereder mina inlägg i morgondagens debatter om fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. I bakgrunden hör jag på interntv kvällens debatt om infrastrukturen. Oppositionen har en minst sagt märklig syn på denna fråga. Man är upprörda över att regeringen "satsar på vägar i stället för kollektivtrafik", och lika upprörda över att trängselskatten i Stockholm skall användas till nya vägar, i stället för att öronmärkas för kollektivtrafiken.

Man har missat något. Den övervägande delen av kollektivtrafiken utgörs av bussar. Som bekant har dessa hjul och kör på vägar. Skall människor välja att åka buss krävs det bra vägar och att köerna minskar. Detta inser ministern, men tyvärr inte oppositionen.

Behöver vägar!




2007-12-13 Jag har ställt en fråga till justitieministern

Skärp kraven på information om effektiv ränta på smålån!

Hushållen överöses ständigt av reklam för snabblån i olika varianter. De mest aggressiva varianterna handlar om snabblån per telefon eller SMS. Vi vet att många på detta sätt luras in i lånefällor, och att många skjuter berg av småskulder framför sig. Häromdagen öppnade justitieminister Beatrice Ask (m) upp för att kräva en kreditprövning även vid SMS-lån och mindre krediter, vilka är undantagna enligt nu gällande lagstiftning. Detta är ett mycket bra förslag!

Ett annat problem med dessa snabbkrediter är kreditvillkoren. De krediter jag själv granskat medför kostnader som motsvarar en effektiv årsränta på 300-400%! Enligt min uppfattning borde detta jämställas med ocker. Detta är även Konsumentverkets inställning, och nyligen polisanmälde man också en SMS-kreditgivare för just ocker. I dag är småkrediter och korta krediter undantagna från kravet att ange effektiv ränta i reklam och annonser. Detta är orimligt.

Om lagreglerna nu ändå ses över vad gäller kreditprövning vid SMS-lån och andra korta småkrediter borde även kravet på tydlig information förändras. Jag har därför idag lämnat en skriftlig fråga till justitieministern om hon även kan tänka sig att förtydliga konsumentkreditlagen så att det tydligt framgår att alla typer av avgifter skall räknas med i den effektiva räntan samtidigt som den effektiva årsräntan måste anges även för små och kortfristiga krediter.

Jag är däremot kritisk till alla förslag om att förbjuda krediter via SMS och telefon. Människor måste själva välja kreditgivare och kreditform och ta ansvar för sina val. Det viktiga är att man får korrekt information innan man gör sitt val. Om alla långivare var tvungna att redovisa effektiv ränta inklusive alla avgifter skulle detta sannolikt också både pressa ned kostnaderna för låntagarna och skapa en sundare konkurrens mellan olika långivare.



2007-12-13 Framgångsrikt, Pellby (s)??

Den petade KS-ordföranden i Mark, Pelle Pellby är upprörd över att han nu förlorar makten. Han tycker att moderaterna "bara är intresserade av makten" och att det är därför man nu inleder samarbete med markbygdspartiet. Menar Pellby att moderaterna skiljer sig från socialdemokraterna på denna punkt? Skulle Pellby inte vara intresserad av makten för egen del? I så fall är det ju bra att någon annan tar över.....

Pellby är lite komisk också. Han säger i Markbladet att "(s)- och (v)-ledningen har varit framgångsrik och det är tungt för (m) att se". Jag säger som Martin Timell - Tjena!

Sanningen är ju att (s) och (v) inte har lyckats styra alls! De har upprepade gånger blivit nedröstade ute i kommunens nämnder och de förlorade alla voteringarna om budgeten i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det är ju faktiskt så att det är oppositionen som i praktiken har styrt Mark och (s) och (v) har helt enkelt varit tvungna att verkställa oppositionens beslut. Visst har det varit "ett framgångsrikt styre". Men knappast för (s) och (v).



2007-12-12 JA till vårdnadsbidraget!

Alldeles nyss röstade riksdagen JA till att ge kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Det kändes alldeles utmärkt att trycka på den gröna knappen!

Det känns också bra att flera av kommunerna hemmavid, bland annat Mark, tänker utnyttja möjligheten som den nya lagen ger.










2007-12-12 Aftonbladet: Regeringen slår rekord - i arbete!

Om ett par timmar startar debatten om budgeten för Arbetsmarknadsutskottets område. Det blir vår utskottsordförande Catharina Elmsäter-Swärd som tar denna debatt. Det känns nästan som en tanke att nedanstående artikel finns i Aftonbladet idag. Man uppmärksammar att arbetslösheten nu är nere i 3,1% enligt AMS statistik. Regeringens politik fungerar! På en punkt har dock Aftonbladet lite fel - det har inte blivit fler långtidsarbetslösa, men däremot fler öppet långtidsarbetslösa. Tidigare gömdes många av de långtidsarbetslösa i olika åtgärder. Räknar man in alla dessa har även långtidsarbetslösheten sjunkit......




Regeringen slår rekord – i arbete

Mellin: En tidig klapp för alliansen
Jultomten kom tidigt till regeringen. Och klappen han hade med sig är rejäl. Arbetslösheten, detta segslitna problem, är nere på rekordlåga nivåer. Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i spetsen har haft en motig höst. Usla opinionssiffror, försvarsministern avgick i protest och så statssekreterare Ulrica Schenströms omtalade krogbesök. Men i går hälsade jultomten på regeringskansliet med en tidig klapp. Årets sista statistikrapport från AMS visar att abretslösheten i november var 3,1 procent eller 145.000 personer.

Bästa siffrorna på 15 år
Det är den bästa siffran på åtminstone 15 år. Längre tillbaka sträcker sig inte Ams månadsstatistik. Men det slutar inte där. Det finns fler jobb att söka än på flera decennier, varslen om uppsägningar minskar ytterligare och allt färre deltar i Ams olika stödprogram. Det är kort sagt klang och jubel på arbetsmarknaden. I alla fall för alla som inte är långtidsarbetslösa. De har blivit lite fler det senaste året. För alliansen är den sjunkande arbetslösheten nödvändig. De har satsat all sin prestige på att öka sysselsättningen, både under förra årets valrörelse och i regeringsställning.

Viktigaste löftet till väljarna
Finansminister Anders Borg (m) har till och med viftat bort kraven på sänkt alkoholskatt med att det inte ger några jobb. Alltså är det andra skatter som ska sänkas, inte spritskatten. På sikt är det en överlevnadsfråga för regeringen att klara sysselsättningen. Det är inte bara det entydigt viktigaste löftet till väljarna. Det är också den fråga som socialdemokraterna, konkurrenterna om makten, inte klarade av att lösa. Om sysselsättningen fortsätter uppåt ökar chanserna för att stödet för regeringen ökar. Det skulle lätta upp humöret i Rosenbad. Tills vidare får regeringen nöja sig med en tidig tomteklapp.
__________________________________________________________________________________________________



2007-12-12 Nobels fredpristagare höll anförande i riksdagen

I morse var jag som riksdagsledamot inbjuden att lyssna när fredspristagarna, Al Gore (fotot) och FN:s klimatpanel, representerad av dess ordförande Rajendra K. Pachauri, höll anföranden i riksdagen. Vi fick som väntat dramatiska besked. Exempelvis kan vi emotse en höjning av havsytan på 6 meter om Grönlandsisen smälter. Det skulle skapa 450 miljoner klimatflyktingar på jorden. Redan en meters höjning av havsytan driver bort 100 miljoner människor från sina hem.

Är klimathotet då så allvarligt som fredspristagarna påstår? Eller är det kanske som SVT:s journalist Elisabeth Höglund frågar sig i en krönika i Borås Tidning, nämligen att klimatfrågan numera närmast har blivit en "ny världsreligion" som får människorna att frivilligt underkasta sig onödiga pålagor under ledning av översteprästen själv, Al Gore...

Det är alltid klokt att vara kritisk och ifrågasättande, särskilt när något snabbt blir en sanning som ingen vill eller vågar säga emot. Jag erkänner gärna att jag tillhör den något kritiska skaran när det gäller klimatfrågan. Inte så att jag ifrågasätter att klimatet förändras - det är det nog ingen som ifrågasätter idag. Däremot kan man givetvis vara lite tveksam till hur mycket människan faktiskt påverkar detta, och också undra om våra åtgärder verkligen kan stoppa utvecklingen mot ett annat klimat? Jag har varit på Island flera gånger och pratat med islänningar om glaciärernas avsmältning och sett kartor hur glaciärerna krympt under flera hundra år - långt innan det fanns vare sig bilar eller flygplan. Jag har talat med forskare som påpekat att Europa haft både istider och tropiska perioder utan att människorna påverkat temperaturen. Jag har läst artiklar om partiklar, solstormar, solstrålning och vulkanutbrott som förklaring till klimat förändringen, och hört vissa forskare tala om att det inte är uppvärmningen som är det största hotet utan att en ny istid närmar sig......vad skall man tro? Kan vi inte gömma oss bakom detta och strunta i larmrapporterna om klimatet? Frågan är väl om vi är beredda att chansa? Är det värt att ta risken?

Min tanke är att även om man är lite skeptisk så finns det goda möjligheter att "på köpet" lösa andra akuta miljöproblem! Klimatpolitiken kan stoppa skövlingen av regnskogarna, minska vårt beroende av den allt dyrare oljan, skapa renare luft i våra städer, skapa ett mer lokalt och mindre sårbart energisystem, tvinga fram smartare trafiklösningar och skapa en teknikutveckling som kan användas även för annat. Att jag sedan inte är helt övertygad om att vi verkligen kan stoppa klimatförändringarna är en helt annan sak.

Siffror visar att det inte är alltför ekonomiskt betungande att skapa en mer miljömässig och hållbar utveckling, och Sverige kan gärna gå i spetsen när det gäller teknikutveckling och idéer. Däremot kan vi inte ha helt andra skattepålagor än andra länder, och vi kan inte utforma beskattning av energi så att det gör det omöjligt att bo och leva på landsbygden eller så att det slår ut vår basindustri. Inget land kan klara miljöfrågorna utan en stark ekonomi, eller genom en avfolkning av landsbygden. I dessa frågor tänker jag vara en tydlig röst! Även i klimatpolitiken måste man se helheten och hur politiken påverkar enskilda människor.



2007-12-11 Skrap på ytan?

I fredags hölls en interpellationsdebatt i riksdagen mellan Arbetsmarknadsutskottets vice ordförande Sven-Erik Österberg (s) och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Så här sa Österberg i sitt anförande, vilket också är nedtecknat i riksdagens protokoll:

Anf. 77 SVEN-ERIK ÖSTERBERG (s):Herr talman! Kan vi inte lägga utanförskapsdebatten åt sidan, Littorin? Visst har sysselsättningen ökat men jämfört med den 1 ½ miljon som debatterades hela valrörelsen är det egentligen bara lite skrap på ytan detta första år.

Minskningen av utanförskapet på ett år är alltså 164. 000 personer vilket motsvarar hela befolkningen i Borås, Mark, Bollebygd och Ulricehamns kommuner! Och som jag tidigare berättat på bloggen (den 22 november) har arbetsmarknaden under regeringens första år dessutom sugit upp ytterligare minst 50.000 nytillkomna personer i arbetskraften, totalt alltså långt över 200.000 nya personer på arbetsmarknaden! Det gör att även om vi lägger till hela befolkningen i Svenljunga och Tranemo också så räcker det ändå inte till. Faktum är att antalet i minskat utanförskap och nytillkomna på arbetsmarknaden är fler än hela befolkningen i Sjuhärads sex kommuner!

Detta kallar alltså Österberg för ett "skrap på ytan". Österberg har allt en väldigt stor skrapa.

Undrar förresten om alla de som fått ett riktigt jobb och egen försörjning håller med?



2007-12-11 En härlig morgon - maktskifte i Marks kommun!?

Det verkar som väntat bli maktskifte i Marks kommun! I går kväll beslutade Markbygdspartiet att göra upp med oppositionen om ett organiserat samarbete. Det var ju inte helt oväntat efter att partiet stöttat den borgerliga budgeten i fullmäktige. Om partierna i Mark följer den överenskommelse som gjordes efter valet så kommer nu Pelle Pellby och socialdemokraterna att lämna över makten och ny ordförande i kommunstyrelsen blir Margareta Löfgren (m) - första gången moderaterna innehar kommunens tyngsta politiska post. (Det är faktiskt också första gången i kommunens historia som denna post innehas av en kvinna). Det tog ett år, men sedan kände Henry Sandahl (mbp) tydligen att det tog emot alltför mycket ideologiskt att stötta vänstern. Samtidigt skall man väl inte vara för säker när det gäller Sandahl, han kan byta sida fler gånger före nästa val.....

Lite komiskt i sammanhanget är att fyra Markbygdspartister samtidigt lämnar partiet. Två av dem är Birgitta och Lars-Erik Andersson som tidigare var moderater, lämnade partiet i protest, därefter gick till (kd) och sedan lämnade partiet i protest, därefter efter bara något år i Markbygdspartiet nu lämnar även detta parti i protest. Undrar vart man skall ta vägen nu? Birgitta Andersson satt flera år som politisk vilde på åhörarläktaren förra mandatperioden för att hon inte trivdes ihop med sina gamla (kd)-kompisar. Nu blir hon återigen vilde i fullmäktige. Fast det spelar mindre roll - hon får inget att säga till om nu heller. Ytterligare en som lämnar (mbp) är Eddie Flemming, tidigare gruppledare för Miljöpartiet, som gick med så sent som för något halvår sedan. Halveringstiden på politiker i mbp är kort.....



2007-12-10 Opinionssiffrorna rättar till sig - nu gäller det att vårda detta!

Demoskop redovisar en rejäl ökning i opinionsstödet för moderaterna på drygt 2% till 25,9%, dvs i nivå med valet. Det verkar ju inte som om väljarna är så väldigt "besvikna" som det ibland framställs i media, och inte heller som om de ofta mycket vinklade medieskriverierna har påverkat våra väljares förtroende i det långa loppet.

Både (s) och (v) minskar rejält, och skillnaden mellan blocken krymper från 14% till 9,8% fördel för oppositionen. En hyfsad upphämtning med en tredjedel av försprånget på bara en månad! Glädjande att (kd) nu också närmar sig fyraprocentspärren (3,9%) efter att ha sladdat rejält ett tag.

Gott och väl, men nu gäller det för Alliansen och inte minst moderaterna att hålla i detta, vårda sina väljare och medlemmar, och ta igen resten av försprånget också. Jag vet att en del moderater känner sig lite vilsna idag, det sker många förändringar i både politiken och partiets inre arbete. Ibland är det svårt att hänga med i turerna till och med som riksdagsledamot. Det viktiga är att försöka förankra alla förändringar i partiets grundläggande ideologi och värderingar. Lite självkritik är ju aldrig fel, och det har enligt min mening funnits vissa brister i denna del. En del kan väl skyllas på det höga tempot, annat kan skyllas på den goda viljan att modernisera partiet och politiken. Vi har också mycket fler politiker runt om i landet än tidigare som skall känna sig delaktiga.

Samtidigt måste de flesta vara imponerade av hur mycket moderat politik som faktiskt genomförts under det dryga år som vi har styrt Sverige. Det skall vi vara riktigt stolta över! (Att det på köpet följer med ett och annat beslut som man inte är helt nöjd med det hör till politikens villkor i en koalitionsregering, men för egen del har det faktiskt hänt förvånansvärt sällan).

Lyckas bara partiet bli ännu bättre på att utveckla politiken och förankra denna hos medlemmarna och i tidigare partistämmobeslut så kommer nog valet 2010 att gå riktigt bra. Alla vi moderata politiker, från partistyrelsen och riksdagsgruppen ut till alla lokala moderater ute i landet har ett gemensamt ansvar för att se till att detta fungerar. Att förankra alla politiska beslut i människors vardag, både medlemmarnas och väljarnas var också ett av mina egna mer uppmärksammade personliga vallöften som jag tänker göra allt för att uppfylla.



2007-12-09 Miljösmart!

Har du besökt moderaternas särskilda miljö-website? Du hittar den på adressen www.miljosmart.se. Från och till ligger en intervju med mig och ett antal andra moderater upplagda på sidan i ett rullande schema. Jag har sparat ned min egen intervju på en egen sida. Mina miljötips gav jag på försommaren i år, så de känns kanske inte helt säsongsaktuella.....men snart är det ju vår igen!



Så här i vintermörkret kan det ju vara kul med lite sommarbilder från min egen hyfsat miljövänliga trädgård. Vårt hus ligger i ett litet villaområde på landet och gränsar till skogen. Trädgården är inte så stor, ca 1.000 kvadratmeter, men väl använd. Gräsmattan krymper lite varje år i samma takt som fler sorters växter skall få plats. Allt i trädgården har vi anlagt och planterat själva, och det är vår lilla hobby. Vi odlar egna tomater, paprikor och vindruvor i växthus, och får till och med stora vindruvsklasar på friland - trots att vi bor i växtzon fyra. Den lilla dammen, som jag har handgrävt själv, samlar upp regnvatten och är också bostad för en massa trevliga djur - till exempel olika sorters grodor och paddor och en och annan salamander.



När det gäller växter försöker jag ta vara på gamla sorter eftersom de ofta doftar mer än plantskoleväxterna, och de är dessutom en del av vår kultur. Jag blandar också gärna in vilda växter i trädgården, det blir ofta en trevlig kombination. All sten till stenpartier och dammen har jag samlat in på den egna och grannarnas tomter i samband med att vi byggde, och staketet runt huset är handbyggt smålandsstaket i naturmaterial. För några år sedan fick vi faktiskt ett diplom från Sätila Hembygdsförening för den mest välskötta trädgården. Numera räcker väl inte tiden riktigt till för att alltid hålla allt i lika fint skick, men att jobba i trädgården är både kul, avkopplande och nyttigt!



2007-12-07 Dags att KU-anmäla Bodström (s)?

Regeringen har idag i praktiken givit Rikspolischefen sparken. Den utlösande faktorn lär ha varit den debattartikel som fanns i DN igår, undertecknad av tre fackliga företrädare som representerar 700 polischefer runt om i landet som är missnöjda med sin högste chef. Polisförbundet välkomnar också beslutet att rikspolischefen tvingas sluta.

Rikspolischefen anställdes 2005 av fd justitieminister Thomas Bodström (s), trots att det redan då riktades kritik mot den nye chefen som inte ansågs ha den erfarenhet som krävdes.

Idag säger Bodström i media att det alltid funnits spänningar i polisen, mellan Rikspolisstyrelsen och länspolismästarna, mellan länskriminalen och den lokala polisen och mellan polisen och Säpo. Den förre justitieministern uppger att han och hans dåvarande statssekreterare fick ägna halva sin arbetstid åt att styra polisen.
– Med den hierarkiska och stora organisation som polisen är, så går det inte att lämna över det. Man måste styra, jämka och kompromissa. Det är ett enorm arbete och verkligen inte lätt. Säger Bodström, både intervjuad i TV idag och citerad i flera tidningar. Bodström kritiserar också nuvarande justitieministern Beatrice Ask (m) och säger att det är hon som är ansvarig för att styra polisen.

Bodströms uttalanden är synnerligen märkliga! I min värld är det inte ministrarna som detaljstyr våra myndigheter utan den ansvarige myndighetschefen. Om Bodström lagt halva sin tid som minister på att detaljstyra polisen luktar det ministerstyre lång väg! Detta är förbjudet enligt svensk lag. Frågan är om inte KU borde utreda detta.

En undran också - om nu Bodström känt till problemet så länge och tycker polisen fungerar så dåligt, varför vill han då inte byta ut chefen? Kan det bero på att han då tappar prestige eftersom det var han som anställde honom?

Dagens uttalanden från Bodström kan samtidigt förklara en del. Att polisen fungerat så ineffektivt under många år beror kanske just på att Bodström använt halva sin arbetstid åt att styra verksamheten i stället för att ge tydliga direktiv och låta myndighetscheferna ansvara för den löpande verksamheten?



2007-12-07 Finns den genomsnittlige pensionären?

I dag har jag en längre debattartikel i Borås Tidning om pensionärernas ekonomiska situation. Det finns alla slags pensionärer med olika förutsättningar, ekonomi, ålder och hälsa. Den genomsnittlige pensionären finns nog bara i statistiken, landets pensionärer återspeglar samhället i stort! I artikeln beskriver jag hur viktigt det är att inse dessa skillnader. Det finns många köpstarka pensionärer med en stark privatekonomi, men också en mindre grupp pensionärer, ofta äldre, med mycket låg pension som har svårt att få pengarna att räcka till. Samhället har ett självklart ansvar att se till så att även dessa pensionärer kan leva ett bra liv!

Svårigheten är bara att hitta ett bra sätt att lösa detta. Även en liten höjning av alla pensioner, eller en liten ökning av grundavdraget för alla pensionärer kostar mycket stora summor för staten, men ger liten effekt när man sprider ut det på över 1,5 miljon pensionärer. De med lägst pension får väldigt lite förbättring. Höjd pension eller lägre skatt medför dessutom ofta att bostadsbidraget minskar lika mycket, och då blir det ju ingen effekt alls. Vill man rikta ett stöd direkt till de sämst ställda pensionärerna är nog trots allt bostadsbidraget den bästa metoden. I år har bostadsbidraget höjts, och regeringens planer är att fortsätta dessa höjningar kommande år. En annan tanke som förts fram i debatten är en höjning av grundpensionen och samtidigt beslut om att det inte skall påverka bostadsbidraget. Kanske kan det vara en lösning.

Efter nyår kommer Alliansen i socialutskottet och socialförsäkringsutskottet att träffa pensionärsorganisationerna i Riksdagen. Jag kommer att vara med vid detta möte. Då kommer vi att lyssna och ta till oss tankar och idéer som kan påverka pensionärernas situation. Vi har alla pensionärer bland våra anhöriga och en dag blir vi förhoppningsvis pensionärer själva. I ett civiliserat samhälle är det rimligt att de som kan arbetar och betalar skatt, så att pensionärerna som arbetat färdigt kan få en bra ålderdom. Jobbskatteavdraget är ett av de medel som vi använder just för att uppnå detta.

Läs mer i artikeln där jag går igenom hur regeringens politik hittills har påverkat pensionärerna. Det gäller skatter, pensioner, boendekostnad, äldreomsorg, hemtjänst, sjukvård, tandvård och en del annat. Pensionärerna har redan fått det lite bättre med den nya regeringen, men mycket arbete återstår!



2007-12-06 Rättssäkerheten fungerar!

Äntligen vågade en domstol sätta ned foten och göra klart att det inte är tillåtet att gömma barn undan den förälder som tilldömts vårdnaden.

Göta hovrätt ändrar den friande tingsrättsdomen och dömer tre kvinnor vid en kvinnojour i Tranås samt en rektor för medhjälp till grov egenmäktighet med barn i ett uppmärksammat ärende. Fallet gäller en kvinna som under sex års tid gömde sig tillsammans med sina två barn med hjälp av kvinnojouren. Kvinnan var efterlyst eftersom pappan hade tilldömts vårdnaden. Två av kvinnorna döms nu till sex månaders fängelse vardera och två till villkorlig dom och dagsböter. Domstolen tror inte på kvinnornas förklaring att de inte kände till efterlysningen. En tidigare kvinnojourarbetare som hävdade att alla i styrelsen kände till att mamman inte hade vårdnaden var avgörande för hovrättens dom.

Domen är mycket glädjande, och kommer förhoppningsvis att leda till ökad respekt för barnens bästa och ökad rättssäkerhet, inte minst för pappor som tilldömts vårdnaden. Många kvinnojourer gör ett utmärkt arbete, men vissa medarbetare har uppenbarligen en ganska grumlig syn på det här med att följa lagen. Kvinnojourerna måste se till att deras medarbetare följer lagen, annars kommer de att tappa förtroende i samhället.



2007-12-06 Bilarna alltmer miljövänliga

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att minska. Hittills i år har utsläppen minskat från 189 gram per kilometer till 180 gram. Enligt branschorganisationen Bil Sweden är orsaken den kraftiga ökningen av nya diesel- och miljöbilar.

Under årets sex första månader såldes 23.058 miljöbilar, vilket är en ökning med 25 procent. En orsak till ökningen tros vara miljöbilspremien till privatpersoner på 10.000 kronor.

Regeringens politk gör skillnad, även inom miljöpolitiken. Linjen är att det inte är bilarna som skall bekämpas utan de onödiga utsläppen! Det går åt rätt håll, och kanske till och med snabbare än förväntat. När vi själva hemma byter någon av våra bilar nästa gång kan det mycket väl bli till en miljöbil.



2007-12-06 Dagens skattesänkningar - i linje med två av mina motioner!
Uppdaterad

I dag har riksdagens röstat igenom ett antal beslut om skattesänkningar. En trevlig votering, eller vad sägs om detta:

Höjt jobbskatteavdrag. Innebär att jobbskatteavdraget ökas ytterligare från årsskiftet. För de flesta blir skattesänkningen 200-250 kronor ytterligare per månad. För dem med låga och normala inkomster innebär det en ökning av nettoinkomsten med minst 6%!
Jobbskatteavdraget skall omfatta fler. Jobbskatteavdraget kommer nu också att omfatta sjömän (som ju har en speciella skatteregler), samt en del andra inkomster, exempelvis överskott av hobbyverksamhet och ersättningar till totalförsvarspliktiga.
Ökat avdrag för dubbel bosättning Avdragsrätten utökas vid dubbel bosättning, både vad gäller kravet för avdragsrätt som blir mer generöst, och den tid avdraget kan göras.
Löneskatten för alla pensionärer slopas Den särskilda löneskatten som arbetsgivare betalar för anställda pensionärer slopas nu helt, oavsett pensionärens ålder. Detta för att uppmuntra arbetsgivare att ta tillvara pensionärernas kompetens och erfarenhet, och göra det lönsammare för en pensionär som vill arbeta lite efter pensionen.
Lättnader i fåmansbolagsreglerna I avvaktan på en större förändring av fåmansbolagsreglerna ("3:12-reglerna") återinförs hälftendelningen av likviden mellan kapitalinkomst och tjänsteinkomst vid försäljning av andelar i fåmansföretag. Svårt att förklara i detalj på bloggen, men de som berörs vet mycket väl vad jag menar.......

Extra kul är det att två av besluten är helt i linje med motioner jag lämnat in:
Motion 2007/08:Sk235 av Jan Ericson (m):Utökad avdragsrätt för fördyrade levnadskostnader vid dubbel bosättning
Motion 2007/08:Sk289 av Jan Ericson (m):Reducering av fåmansbolagsreglerna
När det gäller fåmansbolagen så kommer alltså ytterligare en stor översyn nästa år, så min motion lever vidare.



2007-12-06 Friggeboden växer!

Friggeboden uppkallades efter Birgit Friggebo, som var minister i den tidigare borgerliga regeringen 1991-94. Att ge människor möjlighet att bygga ett mindre uthus på tomten utan att behöva söka bygglov var en populär reform som minskade krångel och byråkrati. I går tog riksdagen beslut om att låta friggeboden växa. Hela 50%! Från och med nu går det alltså att sätta upp en friggebod på 15 kvadratmeter hemma på tomten - utan att söka bygglov.

Moderat friggebod-valstuga någonstans i Sverige. 2010 får vi kanske större valstugor också?

Vi tog också beslut om att förenkla en del andra bygglovsregler. Exempelvis blir det friare att bygga skärmtak och altaner som ligger mer än 4,5 meter från tomtgränsen, och i vissa fall kan man få upprepa årliga byggnadsåtgärder årligen utan att söka bygglov varje gång (exempelvis uteserveringar och liknande).

En intressant förändring är också att Plan- och Bygglagen förtydligas. Tidigare stod endast att man skall beakta livsmiljö, miljön i övrigt samt hushållning med mark, vatten, energi och råvaror. Nu lägger vi till att man också skall främja "en god ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens". Tveklöst ett lite bredare synsätt.....



2007-12-06 Mona Sahlins fd medarbetare vänder (s) ryggen

"Du får gärna slarva bort statsbudgeten, men om du har slarvat bort ett kvitto för tio år sedan hängs du ut. Det är ett resultat av en undersysselsättning för de svenska medierna. Jag har lättare för en regering som har en plan för att förbättra livet för hundratusentals arbetslösa än för en regering där alla parkerade rätt på åttiotalet"

Orden kommer från Greger Hatt, etikdebattör, och nära medarbetare med Mona Sahlin (s) på 1990-talet. Han tar nu avstånd från socialdemokraterna, och anser att i början av 1990-talet ville socialdemokraterna tydligt stärka arbetslinjen och utveckla skola, vård och omsorg, men idag är det moderaterna som tagit över stafettpinnen. Nu stödjer Hatt därför Reinfeldts regering, och framhåller att moderaterna är en frisk fläkt där många har erfarenhet utanför politiken.

Så kan det gå....



2007-12-05 Ambassadörlunch

I dag har jag ätit lunch i den Australiensiska ambassadörens residens. Ambassadören heter Howard Brown, och han hade bjudit in Allianspolitikerna i arbetsmarknadsutskottet till en arbetslunch för att prata om arbetsmarknadspolitiken i Australien. Det finns mycket som är intressant med denna politik, och finns en hel del vi kan lära oss i Sverige - både vad som lyckats bra och mindre bra. Det blev också en briefing från ambassadören om det nyligen avgjorda presidentvalet, och hur det kan tänkas påverka politiken framöver. Och så fick vi en god lunch!



2007-12-05 Jag håller inte med vår partistyrelse - könskvotering är fel!

Moderaternas partistämma nyligen tog avstånd från könskvotering, men gav samtidigt partistyrelsen i uppdrag att verka för en jämnare könsfördelning eftersom det varit lite si och så med detta på sina håll. Stämmans beslut kändes som en klok avvägning, och vi var nog en del som såg fram emot de nya spännande sätt som partiet skulle använda för att få fram fler kvinnor på ledande poster i partiet.

I dag kom beskedet. Moderaterna inför ändå könskvotering till valsedeln i EU-valet! I partistyrelsens beslut står det att: "De fyra översta namnen skall bestå av två kvinnor och två män. De två översta platserna ska innehas av en kvinna och en man." Visserligen sägs det att det bara är en "målsättning". Men målsättning eller inte - i praktiken innebär beslutet att moderaterna för första gången kommer att tillämpa könskvotering. För mig är könskvotering gammalmodigt och defensivt och inget som gynnar kvinnor i längden. De kvinnor jag känner, både i politiken och i näringslivet, vill bli tagna på allvar för sin kompetens och inte få en post för att de är kvinnor. Det är inte ofta jag har en fullständigt avvikande åsikt mot partistyrelsen, men idag är en sådan dag. Dessutom tycker jag inte att beslutet går i linje med partistämmans beslut.

Vad gäller EU-valet tror jag det viktigaste är att de fyra-fem valbara kandidaterna på moderaternas lista representerar olika delar av landet. För Västsveriges del behövs en stark röst som känner till vårt område. Om det sedan är en man eller kvinna spelar mindre roll!



2007-12-05 Förmögenhetsutjämning?

Oppositionen talar gärna och ofta om hur rättvis politik de har och hur de minskar klyftorna i samhället. Sanningen är att det är precis tvärtom!

Två nationalekonomer har gjort en undersökning som presenterades i går. Den baseras på svenska folkets samtliga förmögenheter, även det som ägs i utlandet, per den sista december 2005. Resultatet visar att en procent av svenska folket äger 32 procent av den samlade förmögenheten! Om man även räknar med förmögna svenskar som bor utomlands och alla deras tillgångar äger 1% av svenskarna kanske uppåt 40% av förmögenheterna enligt samma undersökning. Det är därmed ungefär samma siffror som i USA, som sägs ha så stora förmögenhetsskillnader. Där äger 1% av befolkningen 35% av förmögenheten!

Med all respekt - detta är en undersökning som delvis bygger på uppskattningar, och ingen kan veta exakt eftersom det finns stora förmögenheter som inte syns - både inom och utom landet. Men resultatet visar ändå tydligt att de rikaste svenskarna blivit allt rikare medan vanligt folk enligt andra undersökningar sparar allt mindre. Långa perioder av socialdemokratiskt maktinnehav har skapat oerhörda förmögenhetsskillnader. Den skadliga förmögenhetsskatten har inte jämnat ut skillnaderna alls, bara gjort att stora tillgångar lämnat landet och därmed ofta helt undgått beskattning. Socialdemokraternas sista argument mot att avskaffa förmögenhetsskatten har fallit!

Sveriges problem är annars knappast att det finns för många miljonärer, utan att vanliga löntagare är fattiga! Man har inte haft råd att spara på grund av alltför höga skatter. Nästa år fortsätter skattesänkningarna för löntagarna. Den svenska medelklassen blir lite mindre "fattig"!



2007-12-04 Har Byggnads tänkt om?

I posten idag låg en liten skrift med rubriken "Internationellt engagemang - nu viktigare än någonsin." Det följde också med en inbjudan till ett halvdagsseminarium om Migration. Både skriften och seminariet hade Byggnadsarbetareförbundet som avsändare.

Jag hoppas det är ett uppvaknande från Byggnads sida. För jag minns fortfarande Vaxholmskonflikten där Byggnads representanter stod och skrek "go home" åt de lettiska arbetarna. Den gången kändes inte det internationella engagemanget och intresset för migration från Byggnads ledning så där väldigt övertygande.



2007-12-04 Tillräckligt många kloka väljare i Venezuela

Med knapp marginal avvisade väljarna i Venezuela socialisten Hugo Chávez förslag till ny grundlag som bland annat skulle gjort Venezuela till en socialistisk republik och infört "en socialistisk grundsyn i skolan". Samtidigt skulle Hugo Chávez i praktiken ha kunnat ställa upp i hur många presidentval som helst. Det är väl som jag sagt så många gånger tidigare - socialism kan knappast inte genomföras i demokratiska val, utan förutsätter någon form av diktatur.


Socialisten/kommunisten Chavéz håller tal....

I Venezuela var det dock skrämmande nära att Cháves lyckades denna gång. Anledningen verkar ha varit dels det frikostiga pengaregn från oljeinkomsterna som han utlovat eller redan hällt över väljarna den senaste tiden. Ett annat skäl är att man spridit rykten om en förestående militärkupp mot Chávez samt att man sagt att ett nej till den nya grundlagen är en röst på USA:s president Bush. Det är tur för Venezuela och hela Sydamerika att tillräckligt många av väljarna genomskådade detta.



2007-12-04 De ryska väljarna lydde presidenten

President Putins parti vann det ryska valet med 64% av rösterna. Min riksdagskollega, Göran Lennmarker (m) har varit ledare för OSSE:s valobservatörer under det ryska valet. Han riktar idag hård kritik mot valet och säger bland annat att det inte kan kallas "ett rättfärdigt val". Han pekar på att sammanblandningen mellan stat och politiska partier är ett maktmissbruk och ett brott mot internationella förpliktelser. Han pekar på att medierna var öppet partiska för president Putins parti. Han pekar på att nya valregler gjort det svårare för nya partier att koma in i duman (riksdagen) samt att det förkommer rapporter om omfattande trakasserier av oppositionspartierna. (En av deras ledare fängslades exempelvis strax före valet.)

Dagens Nyheter berättar idag att valresultaten i de små delrepublikerna i södra Ryssland visar upp osannolikt högt stöd för Putins parti. Eller vad sägs om 99,4% i Tjetjenien och 98,7% i Ingusjien? Om det kan ha ett samband med att det fanns väldigt få utländska valobservatörer just där skall jag låta vara osagt. Men valresultatet påminer ju inte så lite om hur det såg ut i Sovjet under kommunisttiden.....

Även folket i Ryssland drar paralleller. Eller vad sägs om denna lilla historia som tydligen förekommit en del i fria media i Ryssland under valrörelsen:
- Rösta på mig, säger demokraten, så får du leva som i USA!
- Nej, rösta på mig, säger kommunisten, så får du leva som i det gamla fina Sovjet!
- Rösta på mig, säger Putin. Så får du leva.....


Ryssland utvecklas säkert stabilt ekonomiskt, många människor får det sakta bättre och demokratin tar små steg framåt. Men någon demokrati i västligt mening är det knappast i Sveriges stora östra grannland. Något man kanske bör tänka på ibland. Det känns mycket bra att valobservatörerna med en moderat riksdagsledamot i spetsen vågar säga ifrån när det gäller det ryska valet!



2007-12-04 Gausamiddag i moderaternas starkaste skånefäste

I går var jag på besök i Höllviken som ligger i Velliinge kommun i Skåne. Invånarna där gillar moderaterna, som har över 65% av väljarnas stöd. Någon kanske tycker det är en oväntad plats för en facklig konferens ? Men inte! Saken är den att SACO-föreningens styrelse i bankkoncernen SEB var hembjudna till en ledamot som bor i Höllviken, och det blev både konferens och hemlagad mat hemma i hans hus i går kväll. Trångt, trivsamt och gott! Vi bjöds på en delikat gausamiddag (gåsmiddag) med svartsoppa (ja, jag vågade.....smakade OK men tanken på vad den är gjord av förtar lite av aptiten just när det gäller soppan....). Skånsk äppelkaka med vaniljsås till efterrätt var däremot en höjdare. Skåningar kan det här med mat. Eller som värden sa: "En skåning fryser när han jobbar men svettas när han äter......."
Själv berättade jag om regeringens arbetsmarknadspolitik, utvecklingen på arbetsmarknaden, nya lagförslaget om deltidsarbetslöshet, reformeringen av AMS, skattesänkningarna samt utredningarna om obligatorisk a-kassa och förslaget om begränsning av möjligheten att försäkra upp ett extra skydd vid sjukdom. Det var idel positiva reaktioner på politiken, borsett från de två sista sakerna som man tvärtom var kritiska mot.

Obligatorisk a-kassa utreds just nu, och som jag sagt förut - idén är givetvis bra att alla skall omfattas av a-kassan. Men hur man skall lösa detta i praktiken skall bli mycket spännande att se. Ju mer jag funderar över frågan , ju knepigare verkar det att hitta en lösning som fungerar praktiskt.

Vad gäller frågan om att begränsa möjligheten att genom försäkringslösningar ge ett extra inkomstskydd vid sjukdom är jag personligen kritisk till regeringens planer. Jag kan inte se det som ett samhällsproblem att enskilda människor tar eget ansvar och betalar för ett extra skydd när man är sjuk, utöver det samhället betalar. Jag tycker Alliansregeringen i alla lägen skall uppmuntra personligt ansvarstagande i stället för att motarbeta det!

Att träffa människor som arbetar med fackliga frågor i vardagen är mycket nyttigt. Man får då både kvitto på vad som fungerar och vad som behövs framöver. Och så får man ju lite god mat ibland.



2007-12-02 Sanslöst!

Man tror inte sina ögon när man läser detta. Sandvikens kommun köpte år 2004 en fastighet endast för hindra ett kriminellt mc-gäng att få hyra lokalen. Som plåster på såren fick mc-gänget 200.000 kronor av skattebetalarnas pengar mer eller mindre i gåva för att de skulle gå med på affären! Verkligen hedervärt att folkvalda politiker understödjer kriminell verksamhet på detta sätt genom att göra affärer med kriminella gäng. Alla politiker i Sandviken, utom moderaterna, röstade för denna lösning.

På texttv idag framgår att det finns fler kommuner i Sverige som just nu försöker göra affärer som antagligen strider mot kommunallagen för att hindra kriminella gäng eller misstänkta köpare från att köpa eller hyra fastigheter eller driva företag i kommunen. Rykten säger att detta kan ha förekommit även i Västsverige. Oavsett om detta är sant eller inte tycker jag att kommunpolitikerna skall tänka sig för - rätt vad det är blir gränsen hårfin mellan att göra affärer och att ge efter för ren utpressning från kriminella gäng. Och har kommunen väl gjort affärer med ett gäng så lär andra "kunder" säkert komma efter. Det är knappast detta sätt att "bekämpa" kriminella gäng som väljarna väntar sig av sina folkvalda politiker!



2007-12-01 Västsvensk moderatkonferens i Borås

Fredag eftermiddag och lördag samlades ca 230 moderata politiker från hela Västsverige i Borås för konferens. Arrangörer var vi i den moderata förbundsstyrelsen i Södra Älvsborg. På konferensen deltog representanter från både riksdag, region och kommunerna i Västra Götaland och Halland, samt några av våra politiska tjänstemän från riksdagen.

Gunnar Hökmark, numera moderat EU-parlamentariker, höll inledningsanförandet. Det handlade mycket om EU och hur viktigt det är att EU arbetar med rätt saker, och inte pillar i detaljer. Hökmark pekade på fall där svenska kommuner och myndigheter tyvärr övertolkat EU:s regler och sedan skyller på EU.

Ulrik Nilsson, ny moderat kommunstyrelseordförande i Borås, berättade om Borås utveckling från 1970-talets grå och lite trista industristad med textilkris och arbetslöshet till dagens moderna högskolestad.

Under konferensen har vi också kunnat erbjuda nio olika seminarier om olika frågor - miljö, EU, äldreomsorg, infrastruktur, kommunalpolitik, media och kommunikation, samt om det interna partiarbetet för att förbereda nya moderater för viktiga uppdrag.

Gunnar Hökmark

Två av de seminarier jag var med på handlade om miljö- och klimat. Lars Hjälmered, riksdagskollega från Göteborg, berättade om moderaternas arbetsgrupper för miljö- och klimatfrågor. Han berättade att opinionsmätningar visar att moderaternas förtroende i dessa frågor ökat dramatiskt det senaste året. Han visade också gamla valaffischer och (m)-förslag som visar att moderaterna har en stolt historia när det gäller miljöengagemang. Något som sällan kommer fram i debatten.

Idag fick vi en mycket intressant föredragning av Jonas Holmberg, som är marknadschef för Borås Energi och Miljö AB. Han berättade om hur Borås numera är ett föredöme i landet när det gäller att hantera avfall och omvandla detta till energi. Soporna från Borås och min egen kommun Mark blir både fjärrvärme, bioagas, kyla som används bland annat på sjukhuset, kompostjord och el. Borås kommuns sopbilar och 19 stadsbussar drivs exempelvis med biogas som utvinns ut sopor!


Jonas Holmberg håller kretsloppsseminarium

I går kväll blev det mat och cabaré och trevlig samvaro på Grand Hotel i Borås. Det är trevligt att umgås socialt ibland utan att bara prata politik - det blir alltför sällan. Stämningen var synnerligen god på konferensen, trots lite tråkiga opinionssiffror. Som moderater är vi vana vid att det svänger i opinionen, efter valet 2002 hade vi bara 16% av väljarstödet och 2006 fick vi över 26%. Nu ligger vi mittemellan. Det är som bekant tre år till nästa val, och det är bara resultatet på valdagen som räknas. Just nu ligger vårt fokus på att genomföra det vi lovat i riksdag och våra sex kommuner i Sjuhärad, och samtidigt utveckla politiken i takt med att samhället förändras. Före valet 2010 kommer fler att inse att de förändringar vi under mandatperioden faktiskt är mycket viktiga för Sveriges framtid på lång sikt. Dessutom kommer väljarna före valet att bli tvungna att jämföra de två regeringsalternativen och fråga oppositionen vad de vill göra och hur de tänker sig att regera. Det gör att jag för egen del inte är särskilt bekymrad....