Blogg oktober 2006

2006-10-31 Sista kommunfullmäktigemötet - på ett bra tag!

I kväll deltog jag i mitt sista kommunfullmäktigemöte i Mark i egenskap av gruppledare för den styrande majoriteten. Hur den fortsatta majoriteten kommer att se ut återstår att se. Som det ser ut just nu kommer Markbygdspartiet att ge ett passivt stöd för ett minoritetsstyre av (s) och (v). Men ännu går det ju att ändra sig om man vill.....och mycket tyder på att Markbygdspartisterna själva börjar inse att man har målat in sig i ett hörn där man riskerar att tappa allt politiskt inflytande och alla platser i arbetsutskotten.

På dagens fullmäktige tackade jag för mig genom att dels påpeka att det nu ser ut som om kommunen i stort kommer att uppnå det resultat som budgeterats. Det gamla fullmäktige lämnar en mycket välskött kommun till kommande fullmäktige. Jag framhöll också att grunden för allt välstånd i komunen är att företagsklimatet blir bättre, och slog ett slag för min (allra sista) motion i detta ämne som idag låg på fullmäktiges bord. Nu tar jag paus från kommunfullmäktige i minst fyra år. Fyra år i kommunpolitiken i Mark har härdat mig som människa! Jag lovade också i kväll att min ande kommer att sväva över kommunpolitiken framöver, och att om de inte sköter sig så kommer jag att spöka för dem varje Halloween.....och på ett eller annat sätt kommer jag att fortsätta engagera mig i kommunens politik!

Kommunfullmäktige i Mark sammanträder i Rydals gamla vackra fabriksbyggnader, numera konferenscenter och museum.2006-10-30

Gais klarade oavgjort mot AIK! Det betyder att Elfsborg leder allsvenskan inför sista omgången, och har makten över guldmedaljerna i sina egna händer! Vinner man mot Djurgården i sista omgången hemma på Borås Arena på söndag blir det allsvenskt fotbollsguld guld till Borås för första gången sedan 1961!

Nu kan du ladda upp inför matchen till denna låt om du laddar ned den först (enligt upphovsmännen fri att sprida till alla gulsvarta supportrar!)

TABELL INFÖR SISTA OMGÅNGEN:
 
 Elfsborg251211240-192147
 AIK251210343-232046
 Helsingborg25119544-311342
 Djurgården25117731-24740
 Kalmar25115936-28838
 Malmö FF25108743-36738
 Hammarby24117637-30737
 IFK Göteborg2598839-36335
 Gefle24861026-36-1030
 Gais25511923-31-826
 Halmstad25511922-30-826
 Häcken253101226-41-1519
 Öster25471418-44-2619
 Örgryte25381422-41-1917

(Bannern "guldjakten" har jag hämtat från Sportbladet, som hårdbevakar allsvenskans upplösning!)


2006-10-30 Krossa myterna om A-kassan!

Nu börjar myterna om A-kassan efterhand att avslöjas. Det blir allt tydligare att uppståndelsen kring de nya A-kassereglerna mer handlar om politisk pajkastning än om befogad oro för förslagen till förändringar. Några kommentarer till de vanligaste myterna:

1. Sänkningen av ersättningsnivåerna slår mot de arbetslösa:
Sanningen är att en arbetslös i genomsnitt uppbär A-kassa i 90 arbetsdagar. Förslaget är att sänkt ersättning skall gälla först efter 200 arbetsdagar. De flesta arbetslösa kommer alltså inte att påverkas alls!

2. Sänkningen av maxersättningen slår mot de som redan har det svårt:
Sanningen är att sänkningen av maxnivån endast slår mot de med de allra högsta inkomsterna! Dessutom sänks maxnivån tillbaka till den nivå som gällde så sent som vid halvårsskiftet detta år!

3. 300;- i avgiftshöjning gör att ingen har råd att vara medlem i A-kassan:
Sanningen är att var och en som arbetar får en skattesänkning som är mycket större än den höjda A-kasseavgiften!

4. Genom att maximera arsättningstiden lämnas människor utan försörjning:
A-kassa skall normalt utgå maximalt 300 arbetsdagar, vilket motsvarar ca 1,5 år. För arbetslösa med försörjningsansvar för barn är maxtiden 450 arbetsdagar, dvs ca 3 år. Därefter gäller en annan ersättningsform på 65% ersättningsnivå kombinerad med någon form av sysselsättningsgaranti. Ingen kommer naturligtvis att lämnas utan försörjning!

5. När skattereduktionen för A-kassa och fackföreningsavgift tas bort har ingen längre råd att vara med i facket:
Sanningen är att avdragsrätt/skattereduktion funnits i perioder. 1984-1991 fick man en mycket liten skattereduktion, 1992-2002 kunde ett fåtal utnyttja avdragsrätt för enbart A-kasseavgiften, och först åren 2003-2006 har dagens system med en större skattereduktion gällt. Den fackliga organisationsgraden var betydligt högre innan skattereduktionen infördes än vad den är idag! Och om facken slutar att använda medlemmarnas pengar för politiskt stöd till (s) och slutar att tvinga på medlemmar obligatoriska hemförsäkringar och annat så kunde avgiften sänkas!

Vet du förresten att Byggnads idag tar ut i genomsnitt 369;-/månad i "granskningsavgift" från varje medlem? Detta för att "granska lönerna" (vilket ingen av mina bekanta som är anställda snickare någonsin märkt något av). Lönerna behöver knappast granskas idag - de flesta har månadslön och allt är numera datoriserat. Sanningen är nog att dessa avgifter går rakt in i den fackliga verksamheten. Tog man bort denna oskäliga extraavgift skulle man kunna sänka kostnaden för att vara med i facket mer än vad A-kasseavgiften höjs! Samma system finns inom andra hantverksyrken, tex hos Elektrikerförbundet.2006-10-29 Hård kamp om det allsvenska guldet!

Helsingborg - Elfsborg 1-1

Så var man då hemma igen efter en trots allt ganska trevlig utflykt till Helsingsborg och Olympia. Elfsborg lyckades få med sig en poäng, men borde haft två, då ett tidigt Elfsborgsmål tveksamt dömdes bort av domaren. Ingen begriper fortfarande varför.....

Med tanke på det bedrövligt leriga och blöta underlaget tycker jag det var förvånansvärt bra och snabb fotboll från båda lagen. Och med tanke på hur mycket mål Helsingborg gjort den senaste tiden och vilken toppform de är i så var det MYCKET bra gjort av Elfsborg att få 1-1 med mersmak. Men det är lite bittert att en domartabbe kanske lurat de gulsvarta på guldet - det går inte att komma ifrån!

Nu får vi hålla på Gais och Malmö i deras möten med AIK. Och så hoppas vi att Elfsborg i den sista martchen för säsongen nästa söndag tar en riktigt gruvlig revanch mot Djurgården för fjolårets förnedring uppe i Stockholm! Vill det sig väl blir det guld till Elfsborg. Med maximalt oflyt blir vi tvåa. Det är faktiskt trots allt ganska hyfsat det också, och i så fall det bästa Elfsborg presterat sedan 1979!


2006-10-29 Läs Aftonbladets intervju med arbetsmarknadsministern

Aftonbladet har en mycket klargörande artikel med en intervju av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som rör förändringarna i A-kassan. Artikeln innehåller även en del fakta kring de föreslagna förändringarna och varför regeringen gör dessa.

Som ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott kommer just A-kassan att vara en av de viktigaste frågorna att arbeta med i höst, och inte minst förklara för väljarna. Sven Otto Littorin är också den minister som jag kommer att ha mest kontakter med.


2006-10-28 Sandlådepolitiken i Mark fortsätter!

Henry Sandahl polisanmäler två politiker för att han anser att de förtalar honom i en debattartikel. Jag vet inget om den fråga som diskuteras i artikeln så jag skall inte döma någon, men det låter lite överdrivet. Mest förvånad är jag nog över att just Sandahl polisanmäler någon för förtal - Sandahl brukar ju inte direkt utmärka sig för de mest finstämda och nyanserade uttalandena till media. I en debattartikel i Markbladet denna vecka kallade han tex kristdemokraternas ordförande i Mark för en "arvodeskåt politiker med religiösa förtecken"......

När jag ser hur de senaste fyra årens framgångsrika styre av Mark nu vittrar sönder i politiskt kaos och byts mot sandlådepolitik, och inser att Markbygdspartiet med Henry Sandahl i spetsen medvetet förstör alla möjligheter att skapa en klok politisk majoritet i kommunen blir jag givetvis besviken. Jag bor ju själv i kommunen och ser hur nya utmaningar hela tiden dyker upp som behöver lösas. Näringslivsklimatet, framtidens äldreboenden och oväntade barnomsorgsköer i Örby/Torestorp för att ta tre exempel. Nu kommer det att bli oerhört svårt att klara av detta. Sandlådan tar all kraft och tid!


2006-10-28 Socialdemokraterna ändrar sig - lite....

Socialdemokraterna säger i sin alternativa budget plötsligt ja till Alliansregeringens nystartjobb! Så lät det inte precis under valrörelsen om jag minns rätt. Men det är ju bra att man kommit på bättre tankar!

Däremot är resten av (s)-arbetsmarknadspolitiken en sorglig läsning. Målet är att kunna minska den öppna arbetslösheten med 60.000 personer genom fler AMS-åtgärder.......inte särskilt imponerande!


2006-10-28 Låt tusen blommor blomma!

Regeringen anser att friskolor ska kunna gå med vinst, och har därför beslutat att lägga ner en utredning om hur friskolevinster ska stoppas. Utredningen beställdes av den socialdemokratiska regeringen.

Ett välgörande besked! Är det verkligen ett självändamål att skolor skall gå med förlust? Eller sjukhus? Är det inte bättre med vinster som skapar utrymme för att förbättra kvalitén och investera?

Den nya regeringen tror på mångfald inom sjukvård, skola och barnomsorg. Allt skall betalas med skatter, och kvalitén skall följas upp bättre, både för offentligt och privat bedriven verksamhet. Om någon lyckas att driva en bra verksamhet så att det blir lite pengar över till vinster så är de bara att gratulera! Skulle det däremot gå ut över kvalitén så lär inte verksamheten bli långlivad.....


2006-10-27 Ministrarna äger alldeles för lite aktier!

I dag redovisas alla de nya ministrarnas aktieinnehav. Carl Bildt äger mest, 20 miljoner (vilket mest verkar bero på att han har aktier i flera oljeföretag som gått upp oerhört kraftigt de senaste två åren). Jordbruksministern Eskil Erlandsson äger aktier för 4 miljoner. Av övriga ministrar äger många inga aktier alls. Några få har aktier för ett värde av 5-10.000 kronor upp till fyrahundratusen kronor.

Medias kommentarer får nästan aktiesparande att låta som något fult! Jag tycker tvärtom - ministrarnas aktieinnehav är på tok för litet! Nu kan i och för sig förklaringen vara att några av dem sålt av alla sina värdepapper sedan de utsågs till ministrar just för att inte riskera jävsproblem.

Men - aktiemarknaden är grunden för att svenska företag skall kunna utvecklas och få riskkapital! Alla små nya företag som noteras på olika börser kan därigenom få pengar så att de kan växa. Att köpa aktier eller fonder innebär därför att man hjälper Sveriges företag att växa och skapa fler jobb! Dessutom kan man ju tjäna en del själv på köpet. Och tyvärr också förlora en massa om man har otur......

Jag tycker faktiskt att alla riksdagsledamöter borde investera en del av sitt arvode i svenska företag, inte minst för att visa att man tror på Sverige! Jag har under åren ofta sparat lite av min (betydligt lägre!) lön i fonder eller aktier, och tänker givetvis fortsätta med detta även som riksdagsledamot. Jag är stolt över att jag på detta sätt bidrar till Sveriges utveckling! Den som tittar snett på fondsparande och aktiesparande tittar snett på företagande, tillväxt och fler jobb!


2006-10-27 Mediedrevet påverkar aktiemarknaden

Medias jakt på Carl Bildt för hans aktie och optionsinnehav visar tre saker:

1. Media kan inget om värdepapper! Vissa journalister kräver att Bildt skall sälja sina optioner i förtid. Men det går helt enkelt inte! Denna typ av optioner handlas inte på marknaden, och att inbilla sig att Bildt skulle kunna sälja detta stora optionsinnehav i förtid visar på stor okunnighet!

2. När media försöker stressa fram en omedelbar försäljning av en större aktiepost så påverkar man också marknaden och skapar en press på aktiekursen. En stor aktiepost måste säljas i portioner om marknaden skall kunna svälja alla aktier. Medias agerande hotar småspararna! Som tur är har Carl Bildt tydligen stått emot trycket och sält av sina aktier under några veckors tid. Han har betydligt bättre omdöme och tar mer hänsyn till småspararna än media!

3. Fler ministrar i den tidigare regeringen hade stora eller mycket stora aktieinnehav. Dessa ifrågasattes aldrig! Men nu handlar det om en moderat minister - då ställer media ännu en gång högre krav än normalt!

Vänstermedias sätt att arbeta börjar bli pinsamt!2006-10-27 Mörka moln över Borås - men inte över Elfsborgs guldjakt!

Elfsborg - Gais 1-0

Molnen låg tunga över Borås i går kväll, och regnet öste ned under hela matchen. Men över Elfsborg guldjakt ligger inga mörka moln! Trots de svåra förhållandena gjorde Elfsborg en stabil insats mot Gais och vann med 1-0. En synnerligen rättvis seger som borde varit större.

Elfsborgs spelare visade stort hjärta och kampvilja som värmde i kylan. Och detsamma gällde publiken - trots vädret var vi hela 14.185 personer till Borås Arena!

Elfsborg leder fortfarande allsvenskan, en poäng före AIK och fem poäng före Helsingborg. Och det är bara två matcher kvar.....spänningen stiger!


2006-10-27 Som man frågar får man svar

Socialdemokraterna har beställt en utredning från Riksdagens utredningstjänst (RUT), en opartisk enhet som servar riksdagsledamöterna med beräkningar av olika förslag. Utredningen påstås visa att 12% av Alliansens skattesänkningar går till den hälft av befolkningen som tjänar minst, medan den hälft som tjänar mest får 88%.

Slutsatsen som (s) och media drar av detta är att "höginkomsttagarna tjänar mest på skattesänkningarna".

Men nu är det ju så att höginkomstttagarna utgör en bråkdel av befolkningen! Bland den hälft som "tjänar mest" ingår en stor del av de med normala inkomster som arbetar heltid. Bland den hälft som tjänar minst finns däremot tex studerande som jobbar extra, pensionärer som jobbar lite, deltidsarbetande och ungdomar med mycket låga inkomster.

Den som jobbar extra eller har mycket låg inkomst betalar nästan ingen skatt idag, och då är det ju inte så konstigt att skattesänkningen blir liten!

Som man frågar får man svar....ärligare hade varit att säga att de som arbetar och har normala inkomster är de stora vinnarna med Alliansens politik. Övriga tjänar mindre - och väldigt få förlorar.


2006-10-26 Idag finns PC i nästan varje hem!

När HemPC-reformen infördes var den bra! Alla hushåll kunde för ett reducerat pris skaffa sig PC hemma, och dessutom ökade medborgarnas datakunskaper snabbt.

De fortsatta skattesubventionerna innebär däremot främst att vi med skattemedel subventionerar ett ständigt utbyte av datorer till större och kraftfullare datorer - något som varje hushåll rimligen bör bekosta själva, precis som när man byter TV eller bil! Dessutom är det allt färre som utnyttjar HemPC-möjligheten.

Idag har svenska folket stor datormognad och de flesta anställda (som ju är de enda som kan utnyttja HemPC-subventionerna) har idag PC hemma. Nu avskaffas därför skattesubventionerna till HemPC, och staten sparar i budgeten ca 2 miljarder per år. I stället sänker vi skatten för hushållen. Pengarna kan hushållen själva välja hur de vill använda. Vill man byta PC så går det naturligtvis bra!

För övrigt har priserna sjunkit rejält - när jag fick min första HemPC (1997 tror jag) var riktpriset över 50.000 för det datorpaketet! När jag köpte min senaste PC själv för egna pengar kostade den bara 5.000 kronor.

Diskussionen att många IT-tekniker skulle bli arbetslösa blir lite märklig. Vi vet att hushållen köper elektronik som kanske aldrig förr, och självklart kommer man att fortsätta köpa datorer också. Dessutom råder det brist på IT-tekniker idag, så om någon skulle förlora jobbet på grund av att HemPC-reformen avskaffas så kommer man lätt att kunna få ett nytt jobb.


2006-10-25 Makten i Mark fördelas på samma sätt som vi gjorde 2002

När jag läser i media hur partierna i Mark nu fördelar sina ordförandeposter så låter det bekant, utom att majoriteten skiftar förståss. Precis så gjorde vi 2002, när Markbygdspartiet var med i majoriteten. Den styrande majoriteten lade ned sina röster när det gällde val av vice ordförande, och oppositionen avstod från att rösta om ordförandeposterna i nämnderna.

Att de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet nu går i valallians gör att vi tillsammans får fler platser i nämnderna än om vi gått fram var för sig. Detta är helt i linje med vårt vallöfte att arbeta tillsammans i kommunen, det kunde alla läsa i våra gemensamma annonser före valet.

Att det sedan missgynnar Markbygdspartiet - tja, där får de faktiskt skylla sig själva. Hade de velat vara med och bilda en majoritet hade de kunnat få både ordförandeposter och fler platser genom att andra partier hade avstått platser (så som tex vi moderater gjorde 2002). Nu väljer Markbygdspartiet att stå utanför och sätta sig på läktaren - och då får man färre platser, och minimalt inflytande på politiken. Självförvållat!

Läs gärna mina debattartiklar i dag i Borås Tidning och Markbladet om det politiska läget i Mark. Jag anser att Henry Sandahl och Markbygdspartiet bär hela ansvaret för att "markandan" nu kommer att ta strypgrepp på Marks kommun under fyra år!


2006-10-25 Har inte A-kassorna några datorer?

Frågan är befogad! Först skrämde LO-facken sina medlemmar för extremt stora höjningar av A-kasseavgiften, trots att det inte fanns några sådana förslag. När sedan ministern gick ut och påpekade att vallöftet om max 300;- höjning/månad givetvis skulle hållas så fick LO släppa den frågan.

Nu går man i stället ut och skrämmer medlemmarna för kraftigt höjda administrativa kostnader, upp till 150;-/månad och medlem! Detta för att A-kassan varje månad skall stämma av vem som varit arbetslös och vem som jobbat och som därmed skall betala högre avgift. Detta måste man ju kunna se automatiskt hade i sina datorer - hur skall man annars kunna sköta sina löpande utbetalningar av A-kasseersättning? Sanningen måste givetvis vara att det inte kan ta många minuter att få ut en lista över samtliga medlemmar i A-kassan och se vilka som arbetat under månaden - det kan ju knappast kosta mer än några öre per medlem - absolut inte 150;-/månad!

Nej, hotet är ännu ett tydligt inslag i den politiska kampanjen från LO-ledningen mot den nya regeringen. Undrar vad LO:s medlemmar tycker när de inser hur deras fackliga avgift används?


2006-10-24 Min sista motion till kommunfullmäktige i Mark

Jag har idag skickat in min sista motion till kommunfullmäktige i Mark på ett bra tag. Mitt riksdagsuppdrag kommer att göra det omöjligt att sitta kvar i kommunfullmäktige, vilket givetvis känns lite konstigt eftersom jag fick så många kryss att jag blev personvald dit! Om jag däremot kommer att ha något annat kommunalt uppdrag återstår att se.

Motionen är i linje med moderaternas stora tillväxtprogram som vi tog fram före valet. Jag föreslår att kommunen i alla beslut av betydelse även skall väga in effekterna för företagsklimatet i kommunen. Detta är viktigt om vi skall få fler företag, fler jobb och fler människor som betalar skatt!

Läs hela motionen här!


2006-10-23 Guldfrossa?

Hammarby - Elfsborg 1-0

Har Elfsborg fått guldfrossa? Tja, det verkar så - spelet i kväll nådde inte normal nivå, och spelarna såg tydligen väldigt spända ut. Och det är väl egentligen väldigt mänskligt?

Men guldet är fortfarande inom räckhåll, och nu gäller det att ladda om och slå Gais på torsdag. Trots dagens förlust leder Elfsborg fortfarande allsvenskan en poäng före AIK......


2006-10-23 Allvarligt politiskt läge i Mark

Socialdemokraterna beslutade i kväll vid ett medlemsmöte att man är beredda att ta över styret av kommunen i minoritet tillsammans med Vänsterpartiet. Markbygdspartiet har nu avgörandet i sin hand. Står man fast vid att inte stödja någon sida så ger man makten till de socialistiska partierna i kommunen. Detta trots att de sex partier som styrt Mark sedan 2002 tillsammans fick 55% av rösterna från markborna mot bara 42% för (s) och (v)!

Markbygdspartiets syn på demokrati är minst sagt udda.....man stödjer i praktiken ett styre som har stöd av 42% av väljarna. Och värre är - man låter Vänsterpartiet få en avgörande politisk roll i kommunen. Frågan är om markbygdspartisterna själva inser vad de håller på att ställa till med?


2006-10-23 Storstädningen har börjat!

I valrörelsen talade jag ofta om hur viktigt det är att minska ned antalet myndigheter och städa bort onödiga regler och byråkrati - både för företag och privatpersoner. Jag verkar nu få som jag vill!

Regeringen planerar tydligen en utredning som särskilt skall arbeta med att avskaffa onödiga myndigheter - precis vad jag hade tänkt skriva en motion om i riksdagen. Nu slipper jag detta.

Hittills har den nya regeringen beslutat att avskaffa Arbetsmarknadsstyrelsen, samtliga Länsarbetsnämnder och Djurskyddsmyndigheten, samt troligen även Arbetslivsinstitutet. Dessutom skall Handikappombudsmannen, Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, och HomO slås ihop till en enda myndighet, Diskrimineringsombudsmannen, DO. Men detta är bara början!

Många av de myndigheter som nu ifrågasätts finns inom det område som behandlas av Arbetsmarknadsutskottet - det utskott där jag är ledamot. Jag kommer på detta sätt att få god möjlighet att bevaka just dessa frågor. Sedan räcker det givetvis inte att avskaffa myndigheter - även lagstiftning och övrigt regelverk måste förändras och förenklas, inom alla områden av samhället!

En viktig sak när det gäller nedläggning av myndigheter är att det givetvis ofta kan finnas större eller mindre delar av verksamheten som är värdefull för samhället, och som därför behöver värnas, även om man inte vill behålla myndigheten som sådan. Viktiga verksamhetsdelar kan slås samman med andra myndigheter eller drivas vidare i annan form utan statlig styrning. Det är viktigt att sköta avveckling av myndigheter på ett ansvarsfullt sätt mot både verksamhet och personal!


2006-10-23 Skandalen runt de gömda Tsunamibanden allt märkligare

Nya intressanta uppgifter från SvD idag: Lägre tjänstemän i regeringskansliet vägrade lyda ordern att radera alla samtal och mail från tsunamikatastrofen, och gömde i stället banden på säkert ställe, där de hittades av den nya regeringen härom veckan.

Det låter som en intrig värdig en spännande deckare eller en film. Men man får inte glömma bort den tragiska katastrof som ligger bakom, och man undrar ju vad den förra regeringen egentligen ville dölja genom att så snabbt radera all information? Snart får vi nog svaret!


2006-10-22 Alliansen håller sina vallöften!

Nu har media under en veckas tid skrämt upp människor i onödan för "regeringens förslag till extremt stora avgiftshöjningar till A-kassan, betydligt mer än de maximalt 300;-/månad som utlovades före valet". Aftonbladets ledarsida manar till folkstorm.....

Regeringen har inte ens presenterat sitt förslag än. Så varifrån kommer då denna konstiga uppgift om jättelika avgiftshöjningar? Jo, från "A-kassornas Samarbetsorganisation". Man undrar ju hur man kunnat räkna ut dessa siffror utan att ens ha sett regeringens förslag?

Det är befriande att idag höra arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) tydligt förklara i media att vallöftet kommer att hållas - max 300;-/månad i avgiftshöjning. Och att han inte heller begriper varifrån de falska siffrorna kommer. Våra politiska motståndare kommer säkert att hitta på fler (o)"sanningar" om vår politik. Men lita inte för mycket på media. Ta reda på fakta i stället. Kontakta mig gärna om du undrar över något!

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)


2006-10-22 Väljarna är smartare än media tror

Sällan har väl någon regering utsatts för så mycket påhopp och smutskastning som den nyvalda. Även om man kan klandra vissa ministrar för saker de gjort tidigare i livet så saknar medias sk "granskning" alla proportioner. Att även enskilda myndigheter (läs Radiotjänst) hänger på det politiskt styrda drevet är allvarligt. En av de bästa sammanfattningarna av jakten på de nya ministrarna (som tidvis fått älgjakten att framstå som en utflykt med kyrkans barnkör) läste jag idag i Göteborgs-Posten. Söndagskrönikan av chefredaktören Peter Hjörne.

I dag redovisas också den första opinionsmätningen efter valet, gjord mitt under den medias svartaste skandalrubriker. Man är ju lite nyfiken - hur har "skandalerna" påverkat väljaropinionen?

Svaret är: Inte alls! Moderaterna ökar någon tiondel, och både Alliansen och Oppositionen har nästan exakt samma stöd från väljarna som i valet.....

Slutsatsen måste bli att väljarna är smartare än media. De tycker det är viktigast att Alliansen uppfyller sina vallöften, och har då visst överseende med om enskilda politiker slarvat med TV-licensen, betalat grannens tonåring kontant för barnpassningen, eller till och med anlitat svart städhjälp. Kanske påminner de sig även att tidigare justitieministern Tomas Bodström anlitade svart städhjälp. Men han behövde inte avgå för det.....


2006-10-21 Boverket slår larm

En miljon svenskar är trångbodda! Boverket anser att alla barn skall ha rätt till eget rum. För att lösa detta anser man att bostadsbidragen måste höjas kraftigt och omfatta fler. Nej, det är inget skämt, Boverket menar allvar! Varifrån dessa pengar skall tas säger man däremot inte.

Själv delade jag rum med min syster tills jag fyllde 10 år, och mina föräldrar hade råd att flytta från hyresrätt till radhus. Jag kan inte minnas att jag tog någon skada av detta. Jag har många bekanta och flera grannar som har prioriterat en lantlig boendemiljö i ett litet hus eller en liten central lägenhet framför en stor lägenhet i en förort. För dessa familjer är barnens uppväxtmiljö antagligen betydligt bättre trots att inte alla barn har eget rum....

Bostadsbidrag måste finnas för att hjälpa äldre, funktionshindrade och särskilt utsatta människor att få en dräglig bostad. Däremot inte för att garantera alla barn eget rum! Det är dags att låta människor fatta egna beslut och göra egna prioriteringar.

Om vi med bidrag skall bekosta större bostäder för alla kommer väl snart fler krav - Bilverket anser att alla familjer skall ha rätt till två bilar, Fritidsverket anser att alla familjer har rätt till eget fritidshus och Semesterverket vill garantera alla en årlig charterresa och en årlig skidresa. Och räcker inte de egna pengarna så får väl skattebetalarna stå för notan......

Frågan är väl om man inte borde lägga ned Boverket också? Jag skall överväga att ta ett initiativ i riksdagen för detta.....

Ett sätt att hantera trångboddhet utan bidrag!


2006-10-20 Artikel i Jusektidningen

Min egen fackliga organisation, Jusek, har i senaste numret av sin tidning en stor artikel om mig och några av de andra Jusekmedlemmar som kom in i riksdagen. Av de 14 riksdagsledamöter som är fackligt aktiva eller medlemmar i just Jusek är det mest moderater, 5 stycken!

Tyvärr finns den stora artikeln bara i papperstidningen, men lite går att läsa här och lite till kan man läsa här.

Min fackliga erfarenhet kommer nog att vara en stor tillgång i mitt arbete i Riksdagens Arbetsmarknadsutskott.


2006-10-19 Är det någon som granskar media?

Frågan är befogad! Efter avslöjandet att Expressens chefredaktör Otto Sjöberg inte heller betalt TV-licens på många år, och att nya SVT-chefen Eva Hamilton haft svart dagmamma så börjar man ju undra lite! Varför tvingas inte dessa att avgå?

I senaste numret av tidskriften Dagens Media påstås att den barnflicka som Maria Borelius skulle ha anlitat har sålt sin historia till Aftonbladet för 50.000 kronor! Även den kvinna som säger sig ha varit barnvakt åt finansminister Anders Borg påstås ha begärt rejält betalt för att berätta för Aftonbladet. Är dessa kvinnor verkligen trovärdiga, eller gör de vad som helst för att tjäna pengar? Och hur mycket skatt har de betalt för sina tipspengar? Lämnar Aftonbladet kontrolluppgift på ersättningarna och drar preliminärskatt? Vem kollar detta?

Är det någon som granskar media?

Till sist ett citat som jag hittade i Borås Tidning, av debattören Johan Norberg, apropå att 37 procent av svenskarna uppger att de kan tänka sig att utnyttja svart arbetskraft:

"Om regeringen ska kvoteras fram borde minst åtta av de 22 statsråden köpa svarta tjänster"

Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om förslaget. Jag gillar ju inte kvotering.....


2006-10-19 Chockhöjning av A-kassan?

Media blåser nu upp kostnadshöjningen i A-kassan, och skriver att löntagarna inte längre har råd att vara med. En lite märklig beskrivning tycker jag - man verkar glömma att samma löntagare samtidigt får betydligt större summa än så i skattesänkning! Och då har man givetvis råd att fortsätta betala sin A-kassa, det handlar bara om att prioritera! Men det är väl inte så kul för media att ta upp den saken....

För övrigt finns det som bekant inga gratis luncher! Redan idag betalar vi alla betydligt mer för A-kassan än vad som står på räkningen. 90% av A-kassan betalas idag via skattsedeln! Nu blir denna andel lite lägre. Det känns mycket rimligt. Varför skall tex pensionärer som inte jobbar vara med och betala över 90% av kostnaden för A-kassa för dem som jobbar?

För övrigt är inte tanken att avgiftshöjningen skall drabba den som är arbetslös, så påståendet att förslaget kommer att slå mot de arbetslösa är inte korrekt.


2006-10-18 Minst vart femte hushåll inblandade i svarta jobb

Skatteverket har gjort en stor enkät för att undersöka hushållens inblandning i svartjobb. Resultatet visar att minst vart femte hushåll antingen utnyttjar svarta tjänster eller själva jobbar svart. Svarta tjänster där privatpersoner är inblandade som köpare och säljare uppgår uppskattningsvis till 10 miljarder kronor om året, och för företagen handlar det om kanske fem miljarder till.

Skatteverket uppskattar dock att det svartarbete som utförs kan motsvara hela 120 miljarder per år i arbetsinkomster eller näringsinkomster om det hade utförts vitt. Allt fler deltar i den svarta sektorn, men främst är det ungdomar som ökat sitt svartarbete uppger Skatteverket.

Det viktigaste när krutröken skingrats kring eventuellt felaktigt avlönade barnflickor och städhjälper måste väl ändå vara att försöka göra den svarta sektorn vit genom enklare regler och lägre skattebelastning på tjänstesektorn?

Sedan undrar man ju lite om alla de granskande journalister som nu är på jakt. Har verkligen alla dessa rent mjöl i påsen?


2006-10-18 Jag bemöter osanna påståenden om politiken i Mark

I Markbladet påstod förra veckan en Markbygdspartist, Jan-Ola Gustafsson, en massa märkliga saker. Bland annat att det fanns en ohelig allians mellan alla övriga partier före valet. Detta är helt fel, fullständigt gripet ur luften. Andra påståenden i artikeln rör kommunala beslut, där Gustafsson också har fått det mesta om bakfoten.

Artikeln gjorde mig faktiskt upprörd! Politisk debatt är kul, men skall man debattera politik kan man inte bara springa med skvaller och sprida myter! Man får faktiskt försöka ta reda på fakta först! Läs hela mitt debattsvar här!


2006-10-18 Kloka beslut i Mark

Centerpartiet och Folkpartiet i Mark har nu enligt media avvisat socialdemokraternas och vänsterpartiets erbjudande om en koalition i Marks kommun! Ett mycket klokt beslut tycker jag (till skillnad från den sorgliga beslutet i Regionen). Nu kan de fem partier som gick till val gemensamt (Alliansen + Miljöpartiet) fortsätta att arbeta tillsammans på samma kloka sätt som vi gjort de senaste fyra åren. Beslutet från (c) och (fp) är ett bra betyg på den goda stämning som råder mellan våra partier efter de senaste fyra årens framgångsrika samarbete. Jag har personligen engagerat mig mycket hårt för att bidra till detta samarbetsklimat, och då blir man glad när det till och med klarar dessa hårda påfrestningar!

Om det nu blir ett samarbete i majoritet eller opposition återstår dock att se. Vi vet ännu inte om (s) och (v) vill styra i minoritet med sina 23 mandat. Om de inte vill det tycker jag att de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet skulle göra ett försök med sina 22 mandat. Kanske kommer Markbygdspartiet också på bättre tankar framöver och kan vara med och ta ansvar för kommunens bästa? De vet att de flesta av deras väljare har borgerliga värderingar, och det vore märkligt om de aktivt stöttade ett vänsterstyre i kommunen. Vi får väl se vad som händer - interna diskussioner pågår uppenbarligen inom Markbygdspartiet, där alla inte verkar vara överens med Henry Sandahl om den utpressningslinje han idag driver. Detta att döma av de samtal jag fått från olika personer i olika partier de senaste veckorna.......


2006-10-17 Fd statsminister Göran Persson (s) har nog glömt.....

Den avsatte statsministern gick i kväll till hårt angrepp mot den nya regeringen och anser att den är "inkompetent och i sönderfall", och att Sverige leds av människor som är "fjärran från lagar och författningar". Det känns en smula överdrivet.....

Nu är det ju så att de två hårdast kritiserade ministrarna inte ens hann börja leda Sverige. Och de som är kvar har knappast gjort några försyndelser som påverkar deras uppdrag. Tvärtom känns kritiken som nu framförs mest löjlig, och utländska journalister säger också i TV att de är förvånade över att sådana bagateller ens diskuteras i svenska media.

Göran Persson har dessutom väldigt dåligt minne! Om han går in på min blogg kan han ju friska upp minnet lite från sin egen regeringstid genom att besöka denna sida.....


2006-10-17 Rom byggdes inte på en dag!

Jag har fått några samtal och mail om statsbudgeten. Många är imponerade, men flera är också besvikna på saker som de tycker saknas i budgeten. Det är inte svårt att hålla med i sak - alla vallöften för mandatperioden 2007-2010 finns inte med i denna första budget. Men det är trots allt förvånansvärt mycket som är med redan nu, och det är en mycket bra början!

Tyvärr har den gamla (s)-regeringen låst upp mycket av budgetutrymmet för olika saker, och allt detta går inte att backa tillbaka. Dessutom är Göran Perssons tal om 30 miljarder i överskott i statens budget år 2007 inte sant - det verkar inte ens vara hälften av detta. Därför finns helt enkelt inte pengar till allt med en gång. Men målet är givetvis att alla vallöften skall infrias under mandatperioden, men det som nu prioriteras är främst sådant som direkt påverkar sysselsättning och arbetslöshet.

Statens budget ställdes samman på ca 10 dagar! Det är nog den mest revolutionerande budget som presenterats på väldigt lång tid. Ett stort antal av Alliansens vallöften finns med. De som saknas - tex att ta bort hela förmögenhetsskatten, avskaffa reklamskatten, ta bort den statliga fastighetsskatten, uppfylla alla utlovade stasningar på välfärden fullt ut - återkommer vi till, lita på det! Det kan också bli små korrigeringar på vägen redan nu, när statsbudgeten skall passera riksdagens utskott före slutligt beslut.

Ha tålamod - Rom byggdes inte på en dag!


2006-10-17 Media gillar oss!

Media gillar moderaterna just nu. Fast kärleken är inte besvarad! Efter att mer eller mindre tvingats tränga mig in i riksdagens andrakammarsal i kväll, förbi hjorder av fotografer och journalister börjar jag tycka att de är lite fjantiga....

Nu är man nere på att jaga ungdomar som sitter barnvakt, och anklagar småbarnsföräldrar för att utnyttja svart arbetskraft. Själva har jag och min hustru faktiskt aldrig haft någon avlönad barnvakt (främst för att vi inte har haft någon att anlita). Det har varit mor- och farföräldrar som fått ställa upp. För detta har de ofta fått kaffe och smörgås, som inte förmånsbeskattats. Undrar just om jag kan sitta kvar i riksdagen?

Allvarligt talat - hur många småbarnsföräldrar, oavsett inkomst, har inte anlitat grannens tonåring som barnvakt och betalat en hundring eller två, utan att fundera över om man skall betala abretsgivaravgifter, skicka kontrolluppgifter och dra preliminärskatt på pengarna? Börjar inte vissa journalister bli lite löjliga nu?


2006-10-17 Sammanfattning av statsbudgeten för 2007

Jag har lagt in en sammanfattning av den nya regeringens politik och statens budget för 2007 och framåt. Vill du läsa den, eller få en länk som gör det möjligt att skriva ut en populärversion, besök denna sida!2006-10-16 Elfsborg drar ifrån i allsvenskan!

Kalmar FF - Elfsborg 0-1

Elfsborg lyckades vinna borta mot Kalmar, trots att man drabbades av en tveksam utvisning. Nu leder Elfsborg tabellen, två poäng före AIK, och hela 8 poäng före Helsingborg! Och det återstår bara 4 omgångar och är 12 poäng kvar att spela om.....

Elfsborg har bara förlorat en enda match av 22 spelade! Man har gjort flest mål och har släppt in minst. Det börjar lukta guld nu! Facit får vi den 5 november....

Glöm nu inte att komma på nästa hemmamatch mot Gais den 26/10 och heja fram Elfsborg till ännu en seger.


2006-10-16 Dagens siffra: 17 cm!

Så tjock är den bunt med totalt 12 tjocka böcker som utgör regeringens budgetproposition! Den har just levererats till mitt arbetsrum i riksdagen. En härlig kvällslektyr att plöja igenom under veckan.....

Som jag tidigare lovat kommer en sammanfattning att presenteras senare på min hemsida!2006-10-16 Rapport från förmiddagens möte på flygplatsen...

.....hittar du på som vanligt på denna sida!2006-10-16 Kulturministern avgår

Kulturministern Cecilia Stegö Chiló avgår också. Och det förvånar nog ingen.

Jag anser fortfarande att kritiken mot Maria Borelius i stora delar var osaklig och överdriven. Kritiken mot kulturministern känns däremot mer välbefogad, och hennes trovärdighet som kulturminister hade nog aldrig gått att återskapa. Den obetalda TV-licensen har en direkt koppling till hennes uppdrag som kulturminister, och är därmed extra allvarlig. Hennes beslut att avgå var det enda rätta.

Samtidigt blir det inte lätt för någon borgerlig kulturminister att förändra dagens kulturpolitik....alla lär bli utsatta för en extremt hård granskning och samtidigt ifrågasättas för sin politik. Den nya kulturministern måste nog vara en extremt felfri och samtidigt stark person!


2006-10-15 Inte konstigt att Vänstern har tappat bettet!

Under valrörelsen fick jag en liten present av våra lokala vänsterpartister - en tandborste med vänsterns logga på. Jag har dragit mig för att ta med denna till Riksdagen (någon i mitt eget parti kan ju se mig), utan har använt den i smyg hemma.

Redan efter några borstningar började stråna lossa. Och i kväll gick tandborsten av, varvid jag dessutom skar mig i munnen! Att vänstern har tappat bettet har vi ju vetat länge. Med sådana tandborstar är det ju inte så konstigt.....


(Tandborsten på bilden har dock inget med texten att göra)


2006-10-15 Transportarbetarförbundets ledning tar sitt samhällsansvar....

.....och polisanmäler kulturministern för hennes "svarta dagmammor".

Det har de givetvis rätt att göra - ett misstänkt brott skall anmälas och utredas. Intressant att Transport nu äntligen tar detta samhällsansvar. Under alla tidigare skandaler, mygel och fusk av (s)-märkta politiker har man inte hört Transport reagera det minsta. Det kanske helt enkelt är så att Transport har större förväntningar på en borgerlig politiker? Det känns bra i så fall! Och i längden kommer det nog också att visa sig att de allra flesta kommer att leva upp till dessa höga förväntningar.

Jag kan inte heller undanhålla er detta lilla citat från fd statsminister Göran Persson, i oktober år 2000, när det upptäcktes att juritieminister Thomas Bodström använt svart städhjälp;

"Nä, det är inte bra att någon haft svart städhjälp. Det är ett problem som en justitieminister delar med många andra."

Jag försöker komma ihåg om Transportarbetarförbundet lämnade in någon polisanmälan mot Bodström då. Jag tror inte det. Fast jag kan ju för all del minnas fel.....


2006-10-15 Någon som är lite, lite nyfiken på statsbudgeten för 2007?

Ministrar kommer och går. Det är ganska givet att man letar skandaler hos nya ministrar, efter alla dessa år som skandalerna kring de tidigare ministrarna stått som spön i backen. I bland är granskningen och kritiken befogad, ibland inte. Detta hör till det politiska spelet. Men kanske är det trots allt inte mest intressant för Sveriges framtid om kulturministern tänker avgå eller inte, eller huruvida en eller annan riksdagsledamot i diverse partier eller andra kändisar struntat i TV-licensen (eller som jag, har en make som betalar den.....)?

Kanske är det trots allt viktigare vad den nya regeringen tänker driva för politik?

För den som eventuellt skulle vara en liten smula intresserad av detta kommer svaret i morgon måndag klockan 13.00 - statens budget för 2007 presenteras av finansminister Anders Borg (m).

Jag återkommer med information på bloggen när jag läst in mig ordentligt på budgeten!


2006-10-15 Socialdemokrat missbrukar Konstitutionsutskottet!

Carina Hägg, riksdagsledamot (s) har anmält statsminister Fredrik Reinfeldt till KU för att han inte varit tillräckligt noggrann när han rekryterat sina ministrar. Med denna anmälan missbrukar hon KU, som är tänkt att användas för frågor där man misstänker brott mot grundlagen och riksdagsordningen. Oavsett hur man ser på saken så lär det som har hänt i vart fall inte vara ett brott. Att en blivande minister inte berättar allt om sig själv för statsministern i förväg är det för övrigt svårt att klandra någon annan för än den blivande ministern själv.....

För övrigt berättade ledarsidan i Borås Tidning häromdagen att både Mona Sahlin och Tomas Bodström utsågs till ministrar av Göran Persson, trots att de båda använt "svarta dagmammor". Det är dumt att kasta sten när man sitter i glashus!

Läs en intervju med Carina Hägg (s) i Sveriges Radios Nätupplaga.


En byggnad man kanske inte bör kasta sten i........


2006-10-14 Borelius avgång väcker frågor för framtiden....

Maria Borelius avgår som handelsminister innan hon knappt hunnit tillträda. Ett både väntat och logiskt beslut. Det blev helt enkelt för mycket, både för henne själv och hennes familj, för regeringen och för moderaterna som parti. Varje liten sak för sig hade nog inte räckt för att kräva hennes avgång, men tillsammans blev det för mycket och politiskt omöjligt för henne att sitta kvar. Hon är själv journalist och borde kunna "spelet". Hon har väl inte hanterat situationen särskilt lysande, och givit en del konstiga förklaringar som snarare väckt nya frågor. Samtidigt tycker jag en del av kritiken mot henne varit osaklig och helt orimlig. Jag tänker inte försvara Borelius, eftersom jag inte vet alla detaljer och alla skäl till hennes beslut. Men jag tycker samtidigt att det som hänt väcker flera principiella frågor.

Låt oss titta lite på de tre saker som diskuterats mest i media:

1. Svart barnpassning för 10-15 år sedan. Ett brott utan tvekan, men ett brott som för länge sedan är preskriberat. Dessutom ett brott som inte hindrade tex Mona Sahlin eller Tomas Bodström att bli (s)-ministrar. Frågan är - skall alla som någon gång tidigare i livet utnyttjat svart arbetskraft eller själva jobbat svart för evigt vara omöjlig till ledande politiska poster, eller kan man bli förlåten?

2. TV-licensen. Borelius bodde utomlands och flyttade hem strax före valet. Hon har dröjt ett par veckor med att anmäla återflyttning. Detta kan nog knappast någon se som ett brott - men ändå blir hon polisanmäld av Radiotjänst!

3. Fritidshuset. Att äga ett fritidshus via ett bolag är inte brottsligt, även om det kan medföra skattefördelar. Skall man inte som vanlig medborgare ha rätt att utnyttja de skattefördelar som lagen tillåter? Skall man då tex inte heller yrka avdrag för resor till jobbet om man kan, eller fördela räntorna mellan makar så man får maximal effekt på ränteavdragen? Måste man avstå från att utnyttja det som lagen tillåter för att vara politiskt korrekt?

Min åsikt nr 1: Man bör bedömas som en vanlig medborgare för det som hänt innan man blivit minister!

Som vanlig medborgare - rik eller fattig - måste man kunna få förlåtelse för gamla synder. Det kan inte diskvalificera en för evigt! Som vanlig medborgare - företagare eller privatperson -måste man också få tillämpa de skattelagar som gäller, utan att straffas för detta i media! Lagen skall vara lika för alla, och kunna ses som en norm för vad som är moraliskt godtagbart!

Min åsikt nr 2: Man har rätt att ställa högre krav på en minister men bara under den tid man är minister!

En minister kan tex inte under sin tid som minister använda alla möjligheter eller kryphål i skattelagstiftningen eller utnyttja och tänja på andra regler maximalt - just för att detta strider mot avsikten med de lagar man själv är med och fattar beslut om! I och med att man är minister eller hög politiker får man finna sig i att bedömas hårdare än vanligt folk, tycker man reglerna är fel kan man ju påverka dessa politiskt. Men detta är inte samma sak som att man kan kräva samma sak för tiden före ministeruppdraget - då har man varit en vanlig medborgare som har att följa de regler som finns precis som alla andra, och få använda de möjligheter lagen ger!

En minister kan inte heller förlåtas om denne missbrukar sin ställning som minister - myglar med kvitton, utnyttjar riksdagens kontokort felaktigt eller på annat sätt skor sig på sitt uppdrag. Då är det bara att avgå!

Ställer man orimligt höga krav på den som är tilltänkt som minister, krav som går längre än lagen, och tillämpar detta på hela det tidigare livet innan man blev minister kommer bara ett fåtal unga taktiskt beräknande politiska broilers att kunna bli ministrar. Är det verkligen detta media och väljarna vill?


2006-10-13 Alla "fuskare" kartlagda?

Tidningen Resumé har "kartlagt" alla riksdagsledamöter som inte betalar TV-licens. Men man får nog ta listan med en stor nypa salt! Jag finns själv med på listan som "ickebetalare"! Som jag tidigare meddelat så beror detta på att min hustru betalar TV-licensen, och har gjort detta ända sedan 80-talet.....kanske något man borde kolla innan man gör en sådan lista? Medias granskningar är inte alltid så seriösa. Som sagt var.......

Här kan du läsa mer om Resumés "kartläggning" av alla verkliga och påhittade fuskare. Ett journalistiskt bottennapp.....

Detta meddelande har jag idag skickat till ansvarig journalist på Resumé:

Hej! Tycker du inte det är oansvarigt att antyda att människor är fuskare som inte är det? Varför skall jag hängas ut för att jag inte betalar TV-licens när min hustru betalt denna punktligt för hushållets räkning i 20 år?
Finns det ingen heder i er journalistik?

Jan Ericson (m), Nyvald riksdagsledamot


Jag förväntar mig tyvärr inget svar....


2006-10-13 Riksdagens inkomstgaranti behöver ses över!

Som riksdagsledamot har jag en sk "inkomstgaranti" som innebär att jag efter tre år som riksdagsledamot är garanterad 80% av riksdagslönen under ett år efter att jag lämnat riksdagen. Efter längre tjänstgöringstid blir också garantin längre. Om man får nytt jobb avräknas dock den lön man får från det nya jobbet från garantin.

Märkligt nog verkar det vara frivilligt att söka nytt jobb! Förre miljöministern Lena Sommestad (s) tänker vara tjänstledig ett år från det jobb hon varit ledig från och redan idag kan återgå till. Hon behöver "landa och reflektera" som hon säger. Därmed kan hon kvittera ut 1.164.000 kronor i lönegaranti från riksdagen under ett år - utan att arbeta!

Detta tycker jag är helt orimligt. Om vi skall ställa krav på att andra människor måste söka jobb för att få A-kassa måste även fd ministrar söka och ta de jobb som finns. Det kan framförallt inte vara upp till var och en att avstå från att återgå till ett jobb man redan har!

För övrigt har en riksdagsledamot rätt att vara tjänstledig från sitt vanliga arbete för att tjänstgöra i riksdagen. Jag är tjänstledig från banken, och har rätt att återgå i arbete där om jag lämnar riksdagen. Egentligen borde det räcka - varför man dessutom skall garanteras 80% av riksdagslönen i minst ett år förstår jag faktiskt inte riktigt....


2006-10-13 Häxjakt mot Maria Borelius!

Maria Borelius är nu utsatt för ren häxjakt av media. Nyheten att ett bolag äger hennes fritidshus är inte särskilt spännande - det är inte förbjudet att äga sitt hus genom ett bolag!

Sverige förlorar normalt inte heller någon skatt på detta - bolaget betalar samma fastighetsskatt som en privatperson. Och den som anses skattemässigt utflyttad ut Sverige betalar ingen förmögenhetsskatt i Sverige i vilket fall!

Media vet att den vanlige medborgaren inte kan alla regler i skattelagstiftningen. Därför kan man enkelt skapa en skandal även om den skulle sakna substans. Häxjakt är då rätt ord!

Så länge man använt lagliga metoder för att minska sin skatt under åren så är det inget som skall användas emot en, oavsett om man senare blir minister eller inte. Och än så länge har jag inte hört någon påstå att Borelius skulle ha gjort något olagligt runt sitt fastighetsägande. Då skall inte detta heller användas mot henne!


2006-10-13 Hemliga Tsunamiband hittade i riksdagens källare!

Vid en presskonferens alldeles nyss berättade statsministern att man i en källare under riksdagshuset hittat ett 100-tal bandkopior av mail som skickats mellan intressanta personer dagarna efter Tsunamin - mail som alla trodde var bortraderade! varför någon gjort extra kopior av just dessa mail vet man inte, men nu skall mailen återskapas, och kanske kan det äntligen gå att få fram sanningen?

Efter att ha irrat runt i Riksdagshusets källare och korridorer är jag inte förvånad - undrar vad som döljer sig mer i underjorden? Tänk att man kanske dagligen passerat något av dessa underjordiska förråd utan att veta vad som dolt sig därinne.....


2006-10-13 Nu behöver Sverige ännu fler poliser!

Det är intressant att se hur media, främst SVT, lägger så oerhört mycket kraft på att angripa den nya kulturministern. Det börjar bli allt tydligare att det inte bara handlar om en alldeles naturlig granskning och kritik för att hon inte betalt TV-licensen, utan om mycket mer än så. Hon ifrågasätter och vill förändra hela SVT, både licenssystemet och statens avtal med SVT. Hon hotar både byråkrater och ansvariga hos både SVT och Radiotjänst, och det gör man inte ostraffat! Nu hittade tyvärr media en verklig, och allvarlig, sak att angripa kulturministern för. Men hade man inte hittat detta med TV-licensen så hade man nog kommit på något annat sätt....

Under valrörelsen pekade jag ett flertal gånger på hur politiskt vinklade SVT är jämfört med tex TV4. Att man då får en moderat kulturminister som vill förändra SVT i grunden är givetvis ett extra stort hot - därför vill man genast se till att hon får sparken. Det är naturligt att kulturministern drabbas av både kritik och en polisanmälan för sin obetalda TV-licens. Men man skall ha klart för sig att det inte bara handlar om detta - det ligger mycket mer bakom det hårda angreppet mot henne!

Radiotjänst tar nu också plötligt i med hårdhanskarna på ett sätt som man efter vad jag förstår inte brukar göra mot andra medborgare, och polisanmäler alla de tre ministrar som inte betalat sin TV-licens. Alltså även Maria Borelius som endast dröjt några veckor för länge med att anmäla att hon flyttat tillbaka till Sverige! Med tanke på att alla väl skall behandlas lika så måste Radiotjänst i framtiden också rimligen polisanmäla alla de personer som anmäler TV-innehav några veckor för sent? Det är ju tur att Sverige nu har en regering som vill anställda fler poliser så någon kan ta tag i alla dessa polisutredningar.....

Jag har ingen aning om Kulturministern kan sitta kvar eller tvingas avgå. Det är svårt att försvara det hon gjort i den roll hon har som Kulturminister. Men man skall ha klart för sig att oavsett vem som är kulturminister i en borgerlig regering så kommer denne att får oerhört jobbigt att förändra både kulturpolitik och SVT!

Läs gärna dagens tankeväckande krönika i Borås Tidning som delvis är inne på samma linje som jag.


2006-10-13 Nu är det bevisat!

Sverige påstås ofta ha världens högsta skatter och nu är det bevisat!

Trots att vi är landet med världens i särklass högsta skatter vet vi att vi inte har världens bästa skola, sjukvård, äldreomsorg och rättssystem, och att vi inte heller har världens lägsta arbetslöshet. Det borde självklart vara möjligt att både sänka skattetrycket och förbättra välfärden - samtidigt! Det gäller bara att titta på goda exempel i andra länder.

Svenska politiker har mycket att lära. Och jag tänker vara en av dem som lär sig!2006-10-12 Fler journalister jagar licenssmitare

Nu i kväll ringde även en reporter från GT/Expressen och frågade varför jag inte betalt TV-licensen! Han fick samma svar som Borås Tidning i morse, dvs att hustrun betalar hushållets avgift, och var nöjd med detta besked.

Det verkar som om alla reportrar på alla media nu tillsammans jagar licensskolkare......och över 1.000 nya anmälningar om TV-innehav har inkommit bara de senaste dagarna! Kanske kommer det att ge SvT rejält med nya pengar? Vågar man kanske till och med hoppas på lite bättre program?

Det skall förresten bli intressant att se hur många politiker från olika partier som inte betalt sin TV-licens! Jag har en känsla av att det är fler än man kan tro. Ännu ett exempel på att licenssystemet inte fungerar, och måste förändras.....


2006-10-12 SSU-ordföranden dömdes till dagsböter och skadestånd

Lite i skymundan av andra affärer fortsatte turerna kring en annan skandal idag - SSU:s ordförande Anna Sjödin dömdes på samtliga åtalspunkter till dagsböter och skadestånd för krogbråket. Läs mer om detta i Aftonbladet.


2006-10-12 Läs BT:s ledare idag!

Borås Tidning har en bra ledare idag som kommenterar "affärerna". Man konstaterar bland annat att både Mona Sahlin och Tomas Bodström fick blir (s)-ministrar trots att de också anlitat "svarta dagmammor".....så just den saken verkar inte diskvalificera någon från att bli minister. Återstår dock att se vad som gäller för obetalda TV-licenser.....


2006-10-12 Jag betalar inte heller någon TV-licens!

Borås Tidning ringde mig idag i egenskap av riksdagsledamot och undrade varför inte jag heller betalar någon TV-licens! Tydligen kartlägger man nu allt och alla i jakten på syndare..... Nu har jag som tur är en skötsam hustru som har betalt vår gemensamma TV-licens genom en automatisk överföring ända sedan vi en gång flyttade ihop på 80-talet.....

En positiv sak av all denna medieuppmärksamhet är att TV-licensen nu kommer upp till diskussion. Personligen tycker jag hela licens-systemet är värdelöst och inneffektivt! Tänk vad det kostar att driva in TV-licensen och att göra de "skärpta avgiftskontrollerna" på olika orter och göra reklam i media för att man skall betala. Och tänk så mycket pengar man går miste om för att människor ändå inte betalar. Alldeles för mycket pengar försvinner på vägen innan de kommer fram till Svt!

Självklart borde den del av Svt som anses ha ett allmänintresse bekostas med skattemedel i stället. Dessutom tycker jag - högst personligt - att i vart fall en av de två statliga TV-kanalerna skulle kunna ta in pengar genom reklam också, i vart fall mellan programmen. En annan fråga är om det behövs två statliga TV-kanaler, och vad de i så fall skall sända? Om det bara produceras dokusåpor och lättsam underhållning även i Svt så är det ju inte mycket som skiljer mot de kommersiella kanalerna......

Dessutom (nu blir jag arg igen!) kräver Digital-TV-övergången nya stora utgifter för att hushållen skall kunna se på de kanaler man redan betalar genom licensavgiften. Detta är ytterligare ett skäl att skrova TV-licensen!

Hela Svt och licenssystemet behöver förändras i grunden! Men fram tills detta är gjort får nog både politiker och andra se till att betala sin licensavgift.....även om det kan ta emot....


2006-10-12 Jag är priviligierad!

När jag själv läser de senaste två inläggen på bloggen tänker jag på hur priviligierad jag är som riksdagsledamot. Nu kan jag ägna det mesta av min tid till politiska sakfrågor, och slipper lägga så mycket kraft på personfrågor och personkonflikter - något som krävs av ledare både i regering, riksdag och kommun.

Det skall faktiskt bli riktigt skönt som omväxling!


2006-10-12 Tänker verkligen Markbygdspartiet svika sina väljare?

Förhandlingarna om att skapa en politisk majoritet i Mark fortsätter. Själv är jag inte engagerad i förhandlingarna, främst för att jag befinner mig mestadels i Stockholm, men också för att det måste vara de personer som skall arbeta tillsammans i kommunen kommande år som måste finna formerna för detta.

Jag blev dock oerhört förvånad när jag läste igår att Henry Sandahl, markbygdspartiet, förklarar att han inte tänker stödja någon sida i kommunen, och därmed aktivt medverkar till att kommunen kommer att styras av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Dessa partier har nämligen ett mandat mer än de borgerliga och Miljöpartiet tillsammans. Sandahl vet att hans avstående att rösta kommer att ge makten till (s) och (v). I det läget är kan hans stöd inte anses passivt utan i högsta grad aktivt!

Sandahl vet att en mycket stor majoritet av hans väljare i kommunen kommer från den borgerliga sidan. Många av hans väljare har tex röstat på moderaterna i riksdagsvalet, och vill se den nya Alliansregeringens politik genomföras även i Mark. Ändå verkar Sandahl välja att aktivt hjälpa (s) och (v) att få makten! Detta blir givetvis ett stort svek mot alla de av Markbygdspartiets väljare som i grunden har borgerliga värderingar. Att detta svek kommer att påverka Markbygdspartiets väljarstöd 2010 negativt är ingen särskilt vågad gissning.....

Jag varnade personligen för detta före valet - en röst på Markbygdspartiet riskerar att bli en röst på (s) och (v) skrev jag både i artiklar och på bloggen. Och det visar sig nu att risken är stor att jag får rätt.

Frågan är nu - vad säger övriga markbygdspartister? Tycker de verkligen att det känns bra att hjälpa socialdemokraterna till makten i Mark? Och har de någon talan, eller bestämmer Sandahl som vanligt allt i partiet?


2006-10-11 Partiledardebatt och "affärer" ger blandade känslor

I dag var det så dags för den första partiledardebatten efter valet, och jag följde en stor del av den över 3 timmar långa debatten från min stol i riksdagens kammare. Intressant att se den live (även om man också kan följa debatter via den TV-skärm som varje riksdagsledamot har i sina arbetsrum).

Det mest positiva idag var den starka insatsen som de fyra Alliansledarna gjorde. Jag var extra nöjd med statministerns framträdande - han förde en närmast filosofisk diskussion om hur viktigt det är att alla människor kommer till sin rätt och hur viktigt det är att människor bryr sig om varandra. Ett varmt och mänskligt framträdande, som skiljde sig mycket från den arroganta stilen hos främst Lars Ohly och Göran Persson. Göran Persson svängde sig med en massa fin statistik om hur bra allt är i Sverige, och verkade fortfarande inte se några problem alls. Det är nog tur att han nu är utbytt!

Mindre kul är det med några av de nya ministrarnas "affärer". Jag är glad över att jag inte är statsminister och tvingats ta ställning till vem som skall utses som minister. Frågan är också om man automatiskt är diskvalificerad för att man gjort felsteg tidigare i livet? En svår balansgång. Samtidigt låter det väldigt trist om någon skulle ha dolt tvivelaktiga saker för statsministern. Jag avundas inte Fredrik Reinfeldt som måste hantera dessa förtroendefrågor samtidigt som alla andra viktiga politiska frågor skall lösas - budgeten skall göras klar tills på måndag, statssekreterare och annan personal skall anställas, kontor flyttas och själv skall han ta ställning till var han och familjen skall bo. Att vara statsminister är nog inte alltid en dans på rosor.....

Sedan är det ju som vanligt så att media ibland också drar iväg utan någon som helst bedömning av vad som är rimligt. När man idag på TextTV slår upp en ny rubrik om att "Borelius har inte heller betalat TV-licensen" så kan det ju vara intressant i sammanhanget att veta att Maria Borelius bodde i England fram till slutet av augusti....... Det handlar alltså om att hon dröjt någon månad med att anmäla till Radiotjänst att hon flyttat tillbaka till Sverige. Känns väl inte riktigt som en särskilt grovt brott.....


2006-10-10 Min första politiska motgång?

Jag drev under valrörelsen frågan om nedsläckningen av det analoga TV-nätet. Mer om detta kan du läsa i mina artiklar på på denna sida (september 2006).

Den moderata linjen har hela tiden varit att man inte skall tvinga på människor ny kostnadskrävande teknik, utan låta teknikskiftet ske i den takt som människor själv väljer. Moderaterna framförde att man borde ha släckt ned de analoga TV-sändarna först när en stor majoritet människor frivilligt bytt till den digitala tekniken, och fram till dess sända på båda sätten.

Eftersom den analoga TV-sändaren i Sjuhärad enligt planerna skall släckas ned redan den 6 november är det bråttom! Jag har därför redan nu tagit upp saken med våra politiker i kulturutskottet som ansvarar för dessa frågor. Tyvärr verkar det som om tidigare regering bundit upp sig hårt med avtal mellan staten och Teracom som gör det nästintill omöjligt att nu stoppa eller skjuta upp nedsläckningen. Jag forskar vidare i saken och diskuterar med dem som var med när det olyckliga beslutet togs.

Jag är fortfarande lika upprörd över att staten tvingar svenska folket att kassera sina gamla TV-apparater och antenner, tvingar dem att investera i ny dyr teknik som de inte efterfrågar, och tvingar dem till en massa krångel utan att egentligen få något mer än det man redan har idag och redan betalar TV-licens för!

Om det finns någon öppning återstår att se. Det känns ganska motigt just nu, procesen verkar helt enkelt ha rullat på för långt för att kunna stoppas!


2006-10-10 Obegriplig LO-kritik

Som väntat går LO-ledningen till hårt angrepp mot den nya regeringen, och det redan innan de nya förslagen rörande A-kassa, skatter mm ens hunnit presenteras! Bland annat "kommer ingen längre att ha råd att vara med i facket om avdragsrätten för avgiften försvinner". Märkligt, eftersom det inte var så många år sedan avdragsrätten infördes. Hur hade människor råd att vara medlemmar innan dess?

Som nyvald ledamot i arbetsmarknadsutskottet kommer jag att se som min uppgift att pedagogiskt försöka förklara vilka beslut vi faktiskt tar i olika arbetsmarknadsfrågor och varför vi gör detta!

Redan nu kan jag ju påminna LO-ledningen om att vi å ena sidan säkert kommer att lägga förslag som ökar kostnaderna för A-kassan och att avdragsrätten för medlemsavgiften till facket sannolikt försvinner. Men samtidigt kommer alla LO-medlemmar med god marginal att kompenseras för detta genom kraftigt sänkt inkomstskatt. I övrigt väntar jag med kommentarer tills det finns färdiga detaljförslag att kommentera.

Det gäller nu för alla fackliga organisationer att visa sina medlemmar att det är värt avgiften att vara med i facket, trots att det inte längre är skattesubventionerat. Jag är själv fortfarande fackligt aktiv, och känner ingen oro för att våra medlemmar skall svika. Men så tar inte heller min fackliga organisation (SACO) politisk ställning, skänker inga pengar till partier och agerar i varje fråga enbart för medlemmarnas bästa utan partipolitiska baktankar. Kanske något för fler fackliga organisationer att fundera över?


2006-10-10 Jag är gästkrönikör i Borås Tidning!

Jag har fått äran att vara gästkrönikör i Borås Tidning.

Min första krönika - "Incheckning till maktens högborg" kan du läsa här!


2006-10-10 Alla utskottsval klara

I dag klubbades formellt alla utskottsval. I mitt eget utskott, Arbetsmarknadsutskottet, ingår följande politiker:

Catharina Elmsäter-Svärd (m) (ordförande), Sven-Erik Österberg (s) (v. ordförande), Tomas Tobé (m), Sylvia Lindgren (s), Elisabeth Svantesson (m), Annika Qarlsson (c), Lars Lilja (s), Eva Flyborg (fp), Maria Öberg (s), Jan Ericson (m), Luciano Astudillo (s), Désirée Pethrus Engström (kd), Anna König (m), Josefin Brink (v), Ann-Christin Ahlberg (s), Hans Backman (fp), Ulf Holm (mp)

Alla utskotten och de valda ledamöterna hittar du samlade på denna sida!


2006-10-09 Femton arbetslösa får nytt jobb

I morgon finns följande ärende på riksdagens dagordning:

"Anmälan om återtagande av plats i riksdagen fr.o.m. den 6 oktober kl. 12.00

Göran Persson (s), Bosse Ringholm (s), Mona Sahlin (s), Leif Pagrotsky (s), Thomas Östros (s), Ulrica Messing (s), Ylva Johansson (s), Thomas Bodström (s), Berit Andnor (s), Pär Nuder (s), Morgan Johansson (s), Lena Hallengren (s), Carin Jämtin (s), Sven-Erik Österberg (s), Ibrahim Baylan (s)"


Femton arbetslösa statsråd får därmed nytt jobb....


2006-10-09 Det blir arbetsmarknadsutskottet!Jag har idag nominerats som ordinarie ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Detta var precis det jag helst ville och också har argumenterat hårt för hos de nomineringsansvariga i partiet, och även om riksdagsbeslutet formellt tas först i morgon så lär det bli så. Jag är också föreslagen som ersättare i socialförsäkringsutskottet.

Uppdraget i arbetsmarknadsutskottet blir mycket intressant, och jag tror jag kommer att kunna bidra med en hel del. Mitt arbete som jurist har lärt mig mycket om företagarnas villkor och deras tveksamhet att anställa. Mina fackliga uppdrag har lärt mig att se frågor ur facklig synvinkel. Mitt tidigare uppdrag i en arbetsförmedlingsnämnd har gett mig inblick i hur arbetsförmedlingen arbetar och åren som kommunpolitiker har gjort att jag också har erfarenhet från rollen som arbetsgivare. Som jurist har jag dessutom en hyfsad kunskap om gällande arbetsrätt och andra regler som åverkar företagande och sysselsättning. Jag tror helt enkelt att jag hamnat på rätt plats!

Dessutom har utskottet en moderat ordförande, Catarina Elmsäter-Swärd, och arbetsmarknadsminister är ju moderaternas tidigare partisekreterare Sven-Otto Littorin. Båda dessa personer har jag mycket stort förtroende för och det skall bli intressant att arbeta tillsammans med dem kommande fyra år.


2006-10-09 Allt handlar om att prioritera...

Mat eller bomber? Bomber eller mat? Svårt det där....vad skall man välja?

Ja, det är klart, mat är ju alltid bra, särskilt när en stor del av befolkningen svälter och skulle dö om inte omvärlden skickade bistånd utifrån. Men bomber är nog ändå bäst! Stora, dyra, vackra bomber. Det ger status och det skrämmer grannländerna. Inte minst det närmaste grannlandet i söder (som samtidigt är de som skickar mest bistånd för att hålla grannlandet i norr vid liv....)!

En av världens få återstående riktiga kommunistdiktaturer, Nordkorea, har gjort sitt val. Att befolkningen svälter kommer i andra hand. Att utveckla kärnvapen kommer som nummer ett! Och så undrar en del varför människor tröttnat på kommunismen?

Andra förvånas över att vi moderater tycker att det är viktigare att svenska biståndspengar går till länder som använder dem till rätt saker, än att låsa sig vid att Sverige skall se till att betala ut exakt 1% av BNP varje år.....det finns fler länder än Nordkorea som gör felaktiga val!

Översta fotot kommer från militärparaden i Nordkoreas huvudstad. Nedersta fotot illustrerar det moderna Nordkoreanska jordbruket.....

Vill du läsa mer om det Nordkoreanska "ekonomiska undret" och deras "godomliga ledare" så kan du ju alltid göra ett besök på Nordkoreas officiella hemsida!


2006-10-08 Tack!

Tack alla arbetskamrater, partivänner, andra politiska vänner, politiska motståndare, kommunala tjänstemän, grannar, kompisar, släktingar och alla (fram till nu) helt okända väljare som de senaste veckorna skickat mig så många trevliga gratulationshälsningar! Allt detta värmer och gör att det känns ännu mer hedrande och ansvarsfullt att representera Sjuhärad i riksdagen!

Några har skickat med kloka ord, andra har bifogat olika önskemål om frågor jag bör driva. Men det mesta är mycket personligt, och därför lägger jag inte in det på hemsidan. Men jag tar till mig allt, och säger på detta sätt än en gång ett varmt tack till alla som hört av sig!


2006-10-07 "Moderaterna tog allt" ?!?

Medias kommentarer om Fredrik Reinfeldts nya regering är i allt väsentligt mycket positiva. Men en sak förvånar, och det är beskrivningen att moderaterna har tagit "alla viktiga ministerposter".

Så här skriver tex Göteborg-Posten idag:

"För att ingen ska undra vem som bestämmer har Fredrik Reinfeldt låtit sitt parti få hand om allt som är viktigt för den nya regeringen./ Småpartierna har effektivt förvisats till nischposter, där de i lugn och ro kan vårda sina hjärtefrågor."

G-P verkar alltså mena att skolan, sjukvården, äldreomsorgen och näringslivsfrågorna är "nischfrågor" som är mindre viktiga för regeringen och för landet? Jag har en något annan syn på saken....

Media glömmer dessutom en viktig sak - Alliansen gick till val på en i stora delar gemensam politik. I det läget är det inte lika viktigt exakt hur ministerposterna fördelas - Allianspartierna tänker arbeta tillsammans i regering och riksdag för att genomföra vårt gemensamma valmanifest. Att tidigare statsministern Göran Persson talar om en "enpartiregering" beror givetvis på att han vill försöka köra in en kil mellan de fyra Allianspartierna. Men om detta inte lyckades under valrörelsen så kommer det knappast att lyckas nu heller!


2006-10-06 Nya märkliga uppgifter om "spionskandalen"

Den 6 september skrev jag en del på bloggen om "spionskandalen" och underade om det inte låg mer konstigheter bakom alltihop än vad man kunde tro. Bland annat märkliga kopplingar mellan olika personer som alla hade ett förflutet inom SSU. För detta blev jag angripen av (s)-politiker i Mark, som tyckte att jag försvarade Folkpartiet. Nu visar det sig att jag tydligen hade rätt i mina misstankar. Både den tidigare pressekreteraren i LUF som gjorde sig skyldig till dataintrång och den som lämnade ut lösenordet till honom, liksom den journalist på Expressen som också var inblandad hade alla förflutet som medlemmar i SSU och kände varandra personligen!

Dessutom visar det sig att folkpartisten också lämnade ut ett hemligt folkpartilösenord till SSU, samtidigt som han av en SSU-are i sin tur fick lösenordet till socialdemokraternas interna datanät! Intressant också att socialdemokraterna dementerade att någon SSU-are skulle ha lämnat ut lösenordet. Nu visar det sig att det var precis så det var!

Min slutsats är klar: Man bör undvika att anställa gamla SSU-are på viktiga poster, och framförallt inte lita på att fd SSU-are verkligen lämnat kopplingarna till SSU och sina gamla kompisar bakom sig!

Det känns också bra att spionfrågan inte avgjorde valet - socialdemokraterna var inte de oskyldiga offer som man kunde tro när man hörde Göran Persson och Marita Ulvskog kommentera saken......


2006-10-06 Nya märkliga uppgifter om förra regeringen

I dag påstås i media att den förra regeringen medvetet raderade telefonlistor i förtid, vilket gjorde att man kunde dölja om och till vilka fd statssekreteraren Lars Danielsson ringde efter Tsunamikatastrofen. Om dessa uppgifter stämmer har den förra (s)-regeringen medvetet vilselett både katastrofkommissionen och konstitutionsutskottet!

Läs mer i Aftonbladet idag.

Det känns bra att den tidigare regeringen nu är historia! Jag hoppas och tror att den nya skall visa en helt annan öppenhet och moral.


2006-10-06 Sveriges nya regering!

I dag presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt regeringsförklaringen och Sveriges nya regering. Båda delarna går att läsa i sin helhet här!

Mest glädjande tycker jag personligen var att Carl Bildt blev utrikesminister. Ett oerhört bra val! Som Markbo är det givetvis också lite extra kul att fd Skenebon Jan Björklund (fp) valts till skolminister.

Hela regeringen känns som en bra blandning av erfarna politiker och andra kloka personer. Det skall bli spännande att arbeta i riksdagen tillsammans med alla dessa nya ministrar!

Sveriges nye utrikesminister


2006-10-05 Svekdebatt hotar i Västra Götaland

Efter en valrörelse där de fyra Allianspartierna i hög grad drivit en gemensam valrörelse runt om i Västra Sverige, och tillsammans bidragit till att Sverige fått en ny regering, hotas nu (fp) och (c) i Västra Götaland av en lokal svekdebatt.

De fyra borgerliga partierna har tillsammans med Sjukvårdspartiet majoritet i Västra Götalandsregionen, och Sjukvårdspartiet hade skriftligen förklarat sig stödja en borgerlig majoritet. En sådan majoritet hade med kraft kunnat genomföra Alliansregeringens politik. Trots detta väljer nu (fp) och (c), enligt besked idag, att fortsätta styra Regionen tillsammans med Socialdemokraterna!

Denna oheliga allians har hittills löst alla ekonomiska problem genom att höja skatten och har inom vissa områden ändå landets längsta vårdköer! Hoten om nedläggning av vårdcentraler och centralisering av vården hänger fortsatt tunga över inte minst Sjuhärad.


Detta sorgliga val gör (c) och (fp) alltså samtidigt som partivännerna här i riksdagen kommer att arbeta gemensamt med oss moderater och kristdemokraterna för att ta beslut för att utveckla sjukvård, infrastruktur och annat som berör Västra Götalandsregionen. Beslut som socialdemokraterna både i riksdagen och i regionen i viktiga delar kommer att motarbeta!

Alliansregeringens riksdagsbeslut kommer nu i stället att få drivas av moderaterna och kristdemokraterna i opposition i Västra Götalandsregionen, och det skall bli intressant att se om politikerna från (fp) och (c) då kommer att stödja (s) och rösta emot den politik som deras partivänner drivit igenom i riksdagen, eller om man spräcker sin oheliga allians? I längden blir situationen givetvis omöjlig.

Medborgarna i Västra Götaland valde att stödja Alliansen i regionvalet. Men (fp) och (c) sviker väljarna och går samman med (s). Jag tror väljarnas dom nästa val kommer att bli mycket hård. Om nu den oheliga alliansen i Västra Götaland överlever ända fram till 2010. Än finns det dock tid för (fp) och (c) att komma på bättre tankar. Det definitiva valet av regionstyrelse mm skall inte göras ännu på ett tag.....

Står man fast vid sitt beslut kan man samtidigt söka medlemskap i klubben med det lämpliga namnet - BK Stolpskott!


2006-10-05 Sverige har fått en ny statsminister!

Klockan 14.08 idag röstade riksdagen om talmannens förslag till ny statsminister. Med siffrorna 175-169 valdes Fredrik Reinfeldt. Han är den yngste statsministern sedan 1945, och står för en föryngring av den svenska politiken på många olika sätt.

Detta var mitt livs första riksdagsvotering, och det känns ju som ett av de viktigare besluten man kommer att vara med och fatta under dessa fyra år. Känslan att trycka på ja-knappen var lite speciell!

Läs mer om den historiska riksdagsomröstningen i Aftonbladet!


(Bilden citerad från Aftonbladet, fotograf ej angiven)


2006-10-04 Alla går i väntans tider!

Riksdagen väljer i morgon Fredrik Reinfeldt till statsminister. Vi väntar sedan på regerings- förklaringen och ministerlistan som skall presenteras på fredag. Därefter får vi alla gå i väntan tills nästa vecka på om vi själva får en ordinarie utskottsplats, en suppleantplats eller kanske inte får något utskott alls. Vilket utskott man i så fall blir placerad i återstår också att se.....

Regeringsbyggnaden Rosenbad. Vilka skall bli ministrar och jobba här?

Hemma i Mark väntar alla också med spänning på vilken majoritet som skall styra kommunen, och samma sak gäller för Regionen. Vad jag förstår från mina nyblivna riksdagsvänner så gäller samma problem i många andra svenska kommuner och ett eller annat landsting. Alla går i väntans tider!

Kommunhuset i Kinna - vilka skall bestämma här?


2006-10-04 Rapport från riksdagens högtidliga invigning

En kort rapport från riksdagens högtidliga invigning hittar du här!

Men nu är det slut med de första dagarnas glitter och glamour - nu börjar arbetet. I dag har förmiddagen gått åt för att lära sig mer om hur riksdagsarbetet fungerar rent praktiskt, och i eftermiddag skall vi lära oss att trycka på rätt knappar i plenisalen.....

Det är kanske bäst, det vore ju pinsamt om man röstade fel vid valet av statsminister i morgon.....


2006-10-03 Bilder från riksdagens upprop

Några bilder från uppropet hittar du här!

I dag är det dags för den högtidliga invigningen av riksdagen. Bilder från denna kommer senare!


2006-10-02 Allsvenskan en rysare!

Elfsborg-Öster 0-0

Elfsborg lyckades inte slå bottenlaget Öster. Det är inte alltid lätt att vinna på befallning mot sämre lag. Samtidigt gick det lika illa för AIK, som inte lyckades vinna mot det andra bottenlaget, Örgryte. Även den matchen slutade 0-0.

Tabellen är oförändrad - Elfsborg leder före AIK. Trea är nu Helsingborg, sex poäng efter......

Hösten blir spännande!


2006-10-02 På plats i riksdagen!

I går var det så dags att göra entré i riksdagen. Efter rundvandring i alla hus och underjordiska gångar fick jag mitt arbetsrum - högst upp i gamla riksdagshuset med utsikt över slottet!

Moderaternas första gruppmöte var en välbesökt tillställning - antalet moderater i riksdagen har ökat från 55 till 97, och av dessa 97 är 55 helt nya! Man behöver inte känna att man är ensam om att ha en massa mer eller mindre dumma frågor....och det är inte heller något problem att få hjälp - både inom partiet och av alla fantastiskt hjälpsamma tjänstemän i riksdagshuset.

Efter en bit mat med några av mina riksdagskollegor lyckades jag också hitta min övenattningslägenhet ca 15 min promenad från riksdagshuset vid Östermalmstorg.

I dag var det så dags för upprop, som väl i princip kändes som att börja skolan, fast det är en ganska stor klass - 349 stycken! Sedan var det dags för val av talman. Eftersom det fanns flera förslag krävdes sluten omröstning, vilket totalt tog över 2 timmar! Men slutet gott - alla ledamöter från de fyra Allianspartierna var eniga, och man valde Per Westerberg (m) till ny talman.

Eftermiddagen har använts för att äntligen få igång min dator - så nu kommer bloggen att uppdateras löpande! Nu skall jag iväg och mingla med alla glada moderater på moderaternas kansli. Behöver jag säga att stämningen är på topp?