Blogg augusti 2006

2006-08-31 Höga elpriser kräver nya offer

I går meddelade det mycket elberoende företaget Rottneros att man på grund av skenande elpriser tvingas stänga fabriken i Utansjö och flytta tillverkningen till ett land med lägre och stabilare elpriser.

En gång hade Sverige en konkurrensfördel genom låga energipriser. Nu har energipriserna i stället av regeringen vänts till en nackdel. På ett år har elpriserna fördubblats. Socialdemokraternas beroende av vänstern och miljöpartiet har resulterat i att elskatterna höjts med 200 procent på tio år.

Under nästa mandatperiod vill regeringen höja elskatterna med ytterligare 13 miljarder som resultat av den gröna "skatteväxlingen". Och i andra änden stiger statens subventioner som ersättning till industrin. Förra året delade regeringen ut nära 20 miljarder som viss kompensation till industrin för de högre elpriserna.

De fyra partierna i Allians för Sverige kan erbjuda något bättre för framtiden. Vi vill stoppa den gröna "skatteväxlingen". Vi vill inte höja energiskatterna ytterligare. Vi säger nej till den förtida avvecklingen av kärnkraften under kommande mandatperiod. Dessutom satsar vi mer på energiforskning för att utveckla framtidens energikällor!


2006-08-31 Hård kritik från riksrevisionen mot AMS

Jag har flera gånger kritiserat AMS på min blogg. När man är politiker, jurist och dessutom fackligt aktiv möter man många människor som haft kontakt med arbetsförmedlingen och som är oerhört besvikna! I går fick jag stöd i min kritik från självaste riksrevisonsverket! De skriver följande i en rapport om AMS:

"Ams har stora problem att genomföra sin uppgift, nämligen att förmedla arbete till arbetslösa och arbetskraft till företagen". Det är ju minst sagt ganska hård kritik.....

Man konstaterar också i sin rapport att varje anställd inom Ams då i genomsnitt förmedlade 8,5 jobb per år! Men man förmedlade fem gånger så många Ams-åtgärder, dvs 42,5 stycken! Detta visar det jag tidigare sagt - för Ams är snygg statistik viktigare än att göra sitt jobb. Och det är inte personalens fel utan regeringens fel - det är regeringen som sätter målen för AMS. Målen är som vi alla vet i första hand att dölja arbetslösheten, inte att bekämpa den....

Tänk om varje anställd på arbetsförmedlingen fick göra sitt jobb i stället!


2006-08-30 En lycklig dag för Sveriges barnfamiljer!

Äntligen! Idag firade Alliansen tvåårsjubileet av det första mötet mellan Alliansens partiledare i Högfors. Och som man firade! Man passade på att presentera ett enigt program för Alliansens familjepolitik!

För mig som har familjepolitiken som en av mina absolut viktigaste frågor är detta en mycket lycklig dag. Förslagen stämmer i huvudsak mycket bra med mina egna värderingar, och bygger i stort på moderaternas familjepolitik. Bland annat införs en jämställdhetsbonus som gör att förälder med högst inkomst får en skattereduktion på max 3.000 kronor om denne är hemma med barnen. En positiv morot i stället för kvotering känns jättebra! Samtidigt införs rätten till kommunerna att införa kommunalt vårdnadsbidrag på max 4.000 kronor per barn och månad. Hella Alliansens förslag kommer att redovisas på min hemsida inom kort.

Mona Sahlin förnekar sig inte. Hon har idag sagt följande: "Att släppa in kd i familjepolitiken är som att släppa in en räv i höndhuset, de glufsar i sig allt de kan. Det är livsfarligt...." Sahlin är helt ute och cyklar - som vanligt! Alliansens förslag bygger inte på kd:s politik i första hand utan mest på moderaternas mycket balanserade familjepolitik. Vi anser att det behövs både valfrihet och vårdnadsbidrag men också väl fungerande kommunal och fristående barnomsorg, och positiva stimulanser för jämställdhet. Nu presenterar Alliansen precis detta!

Visserligen ogillar jag att de sk "pappadagarna" blir kvar, jag hade hellre sett att familjerna fått bestämma själva helt och hållet. Svenska föräldrar klarar att besluta själva utan pekpinnar! Men att behålla pappadagarna var priset för att få med Folkpartiet på uppgörelsen och det priset får väl ändå anses vara skäligt.

Alliansens familjepolitik kommer att bli en mycket stor tillgång i valrörelsen - vi vet att en mycket stor majoritet av svenska folket tycker som vi!


2006-08-30 Göran Persson sparkar sin närmaste man!

Efter kritiken från JO mot Lars Danielsson har denne idag fått sparken av Göran Persson. Samme Göran Persson har tidigare förklarat sig ha fullt förtroende för Danielsson......

Danielsson går dock inte lottlös, utan behåller lönen på 81.500;-/månad. Snacka om a-kassa!

Undrar om vi någonsin får veta vad det är Danielsson försökt dölja och vem han har försökt skydda genom att slingra sig, vägra svara på frågor och lämna olika svar på samma frågor?


2006-08-30 Roligare TEMO-mätning denna vecka

Dagens TEMO-siffror visar på fortsatt ledning för Alliansen, 49,9% mot 46,4% för vänsterkartellen (s, v och mp). Socialdemokraterna minskar 1,7% och moderaterna ökar med 0,7% (till 26,9%)!


2006-08-30 Välkommen till min blogg!

Jag märker nu tydligt hur aktiviteten och antalet besök ökat kraftig på hemsidan och bloggen den senaste veckan. Antagligen beror det på att en del valutskick pågår och att jag också har en del annonser. Många besökare är säkert inne på min sida för första gången, och jag vill önska alla er lite extra välkomna!

Min hemsida såg dagens ljus i slutet av februari i år, och hittills har sidan haft över 11.000 träffar på de olika kategorierna. Bloggen uppdateras varje dag, ofta flera gånger per dag, så gör gärna regelbundna besök! Här läser du mina kommentarer först, ofta innan de dyker upp i tidningsintervjuer eller debattartiklar.

Och ta dig gärna en stund och klicka runt på sidan så lär du känna både mig som person och de moderata politiken! Dessutom kan du följa min valkampanj för en riksdagsplats. Hör gärna av dig till mig med frågor eller synpunkter, personlig kontakt är det roligaste som finns! Vill du hjälpa mig och moderaterna att dela ut valmaterial får du också väldigt gärna höra av dig!


2006-08-30 Klara besked från vänstersidan

I går kväll fick vi då två tydliga besked från socialdemokraternas stödpartier. Lars Ohly (v) vill förstatliga alla elbolag. Hur han nu tror att det skulle sänka elpriset - större delen av priset är ju skatt, och en skatt som han själv varit med och höjt.....

Maria Wettestrand (mp) vill försämra reseavdragen för resor med bil till jobbet och i stället öka avdraget för dem som reser kollektivt. Hur man ens kan tänka sig att försämra reseavdragen med bil efter de senaste årens prisuppgång och skattehöjningar på bensin är en gåta. Men bor man i Stockholm och kan ta tunnebanan till jobbet har maan kanske svårt att förstå alla som bor på landet och måste ta bil till jobbet för att det inte finns någon kollektivtrafik!

Alliansen föreslår höjt reseavdrag till 20 kronor milen. Det känns mer verklighetsnära på något sätt.....


2006-08-29 "Koalitionsdementi" även i Borås Tidning!

Jag har nu fått chansen att även i Borås Tidning en gång för alla dementera alla märkliga rykten om att det skulle pågå diskussioner om en storkoalition Mark. Läs dementin här.

Att Borås Tidning följer upp frågan på detta sätt hedrar dem, och för min del lägger jag nu saken till handlingarna. Någon har medvetet vilselett såväl BT:s reportrar som Radio Sjuhärad och allmänheten. Jag funderar förståss lite på vem som tror sig tjäna på att sprida dessa rykten? Jag har mina aningar, men håller dem för mig själv. Jag lär nog ändå aldrig få veta om jag har rätt.......


2006-08-29 En vacker tanke från en läsare!

Denna tänkvärda lilla fundering fick jag från en läsare i går kväll:

"Om det idag av 5 Arbetsföra personer är 1 som är arbetslös innebär det att de 4 som är kvar måste försörja den arbetslöse. Det innebär ju lite förenklat att 25% av din lön + 25% av arbetsgivarens arbetsgivaravgift för dig går åt för att försörja den arbetslöse.

Om vi kunde minska andelen arbetslösa till 1 på 10 i stället skulle din kostnad för att försörja de arbetslösa minska till 12,5% av lönen i stället. Det betyder att ditt löneutrymme ökar med lika mycket! Samtidigt skulle givetvis den som får arbete få ett tryggare liv och bättre ekonomi."

Bara en vacker tanke, eller ett realistiskt mål?2006-08-28 Oavgjort på fullsatt Gamla Ullevi

IFK Göteborg - Elfsborg 1-1

En match där man riktigt kände derbystämningen och båda lagen kämpade tappert för att vinna på en väldigt tung och blöt plan. Det var nog jobbigt att vara fotbolsspelare idag. Elfsborg hade ändå det roligaste och bästa spelet, särskilt sista delen av andra halvlek, och kunde avgjort matchen då. Men i andra halvlek var det jämnare och skall man vara ärlig så var väl inte Blåvitts kvittering helt oförtjänt. Elfsborg hade några bra chanser att avgöra matchen, men båda målvakterna storspelade. 1-1 var nog ganska rättvist.

Efter skandalerna i Stockholm där först en Djurgårdssupporter kastade något som skadade en domare och där sedan Hammarbyssupportrarna bröt mot de flesta regler och tvingade domaren avbryta matchen så känns det bra att kunna säga att det var lugnare på Gamla Ullevi. En otillåten rökfackla på Elfsborgsläktaren var väl enda incidenten.

Elfsborg spelar riktigt bra och kan vinna allsvenskan. Blåvitt får gärna bli två.....de är bättre än ryktet säger.2006-08-28 Markpolitikerna skrattar mest åt BT:s skriverier.....

Skriverierna om "planerna att bilda en stor koalition i Mark" gjorde nog först Marks politiker mållösa. För vi vet ju att uppgifterna är fel. Därefter blir man lite irriterad för att det presenteras som en "sanning" som blivit "avslöjad". Och sedan skrattar man mest åt alltihop.....

När dagens arbetsutskott började sade jag högt på skoj till Henry Sandahl att "nu får du gå ut, för nu skall vi prata koalition". Varvid allmän munterhet utbröt. Alla tycker det är komiskt att jag, som är en av dem som driver hårdast debatt med socialdemokraterna samtidigt skulle sitta i förhandlingar med dem om att bilda koalition efter valet! De flesta väljare inser nog att det är en ganska orealistisk tanke. Precis som det står i Hallands Nyheter idag !

Men mest komisk av alla är nog Pelle Pellby (s) i BT idag. Han påpekar att han inte haft några som helst kontakter med de borgerliga om att bilda koalition. Samtidigt säger han att "pratet om storallians är ett uttryck för de borgerligas rädsla att förlora makten"......

Karln får allt bestämma sig! När han själv säger att det inte förkommit några kontakter så kan han väl inte rimligen samtidigt beskylla oss för att prata om en storallians?

Men nu glömmer vi denna fråga. Det finns viktigare saker att prata om än en tidningsanka....


2006-08-28 Fal(s)k matematik

Statsminister Persson sade i morse att regeringen kommer att nå sitt "sysselsättningsmål" i höst. Vet du vad detta mål innebär?

Jo att 80% av befolkningen mellan 18 och 64 år skall ha ett arbete eller finnas i arbetsmarknadsåtgärder! För (s) är alltså inte arbete viktigast utan att man är "sysselsatt" med någonting, oavsett vad.

Nu säger alla experter, inklusive LO, att man inte kommer att klara detta mål i vilket fall, eftersom den hyfsade siffran från i somras berodde på att 95.000 ungdomar hade tillfälliga sommarjobb. TCO påpekar att det krävs 300.000 nya jobb för att nå målet!

Av de nya jobb som Persson skryter med att många arbetslösa ungdomar fått det senaste året är tyvärr de allra flesta tillfälliga timjobb, vikariat och tidsbegränsade jobb. Ungdomar vill ha riktiga jobb, som ger riktig lön. Först då kan man planera sitt liv!

Alliansen vill gör allat för att att alla skall få riktiga jobb, och satsar en stor del av sin politik på detta. Regeringen vill ha snygg statistik och satsar mest på det.....


2006-08-27 Göran Persson säger emot sig själv om elpriser och elskatt!

I kväll sade Göran Persson att skatterna på el skall vara fortsatt höga för att det håller uppe priset, vilket är viktigt för att påverka energiomställningen.

I nästa andetag kritiserar han elbolagen för bristande konkurrens vilket ger för höga elpriser för konsumenterna.

Om han nu vill ha höga elpriser så är det väl bra att elbolagen håller uppe priserna? Och om han inte vill ha höga elpriser skulle han ju kunna sänka skatten.....

Att försöka lura väljarna att acceptera de höga elskatterna genom att flytta över kritiken mot elbolagen är rent hyckleri!


2006-08-27 Motsägelsefull statsminister

Inget nytt från Göran Persson ikväll. Han fortsätter att sätta likhetstecken mellan välfärd och hög a-kassa. Att det skulle vara större välfärd med jobb till de arbetslösa pratar han inte ens om.

Dessutom fortsätter han att kalla sjukpenning och a-kassa för en försäkring och inte ett bidrag. Han pekar på att vi som jobbar betalar till vår a-kassa själva. Jo, det stämmer. Hela 5% av kostnaden betalas av de som jobbar! 95% går via skattsedeln......för sjukförsäkringen kommer 100% av finansieringen via skattsedeln.....

Varje val ställs Persson inför sin regerings misslyckanden. Varje val säger han "jag är stolt men inte nöjd. Nu jobbar vi vidare". Och nästa val ställs han inför sina misslyckanden igen.....


2006-08-27 Tack folkpartiet!

Folkpartiet ändrar sig och kan tänka sig att gå övriga Allianspartier till mötes när det gäller vårdnadsbidrag. Detta var ytterligare ett steg på vägen mot en samlad familjepolitik för Alliansen.

Folkpartiets villkor låter rimliga - ett kommunalt vårdnadsbidrag får inte leda till försämrad kommunal barnomsorg. För egen del ser jag på vår egen kommun, Mark. Vi har de senaste fyra åren byggt ut barnomsorgen kraftigt, samtidigt som vi tagit ett första steg mot ökad valfrihet för familjerna. I vår valplattform för Mark föreslår vi både fortsatt utbyggd barnomsorg och att vi ger familjer rätt till ersättning om de ordnar barnomsorg för egna barn upp till tre års ålder. För familjer som inte vill eller kan ordna omsorg för egna barn kommer vi att kunna erbjuda ännu bättre barnomsorg, mindre grupper och ökad valfrihet om några andra familjer väljer att ta hand om sina minsta barn själva lite längre tid innan de börjar i förskolan. Båda sakerna går hand i hand!


2006-08-27 Moderaterna i Mark förhandlar inte med (s) om en koalition!

Borås Tidning påstår idag praktiskt taget att det pågår kontakter för att bilda en stor koalition i Mark efter valet. Jag och andra tillfrågade moderater har dementerat detta mycket tydligt för BT:s journalist! Trots detta skrivs idag en artikel i Borås Tidning där man antyder att sådana kontakter pågår och att detta enligt ryktena skulle ledas av mig!

Mitt och moderaternas mål är givetvis att kunna fortsätta styret av Mark med de fyra borgerliga partierna plus Miljöpartiet. Detta framgår tydligt på min hemsida, och våra fem partier har också haft en gemensam valupptakt. Vi kommer också att presentera visst gemensamt valmaterial från majoriteten. Våra partier har visat att vi kunnat ta ansvar, och Mark har haft en mycket positiv utveckling under de fyra år som vi styrt kommunen tillsammans. Vi hoppas väljarna har uppskattat detta, och ger oss fortsatt förtroende!

Jag ser för övrigt så stora åsiktsskillnader gentemot (s) och (v) i flera viktiga frågor att det skulle bli mycket svårt att samarbeta i en majoritet med dessa partier. En stor koalition över blockgränserna skulle vara en mycket tråkig nödlösning för Mark.

Den politiska debatten mellan moderater och socialdemokrater i Mark är ganska tuff emellanåt. De flesta borde inse att vi inte skulle föra en sådan hård debatt om vi samtidigt satt i förhandlingar om att bilda en koalition!

När det gäller just Markbygdspartiet har jag inte heller framfört någon oro för att detta parti skulle bli större, tvärtom sade jag till BT:s reporter att jag trodde att detta oseriösa parti troligen kommer att krympa rejält! De fick en chans 2002 att visa att de var mogna att ta politiskt ansvar i en majoritet, men har visat att de inte klarar av detta. Någon ny chans tycker inte jag att de förtjänar. De är tyvärr alltför populistiska och tar inget ansvar för kommunen som helhet. Dessutom använder de en taktik där man försöker skrämma människor med felaktiga budskap för att få deras röster.

Men som sagt - några planer för en koalition "smids inte" som det påstås i Bt! Jag har under förmiddagen också gått ut i Radio Sjuhärad och dementerat ryktena. Jag har även skickat ett pressmeddelande till samtliga tidningar.


2006-08-26 Dagens sanning!

"Visst känner du någon som är arg, som skriker av ilska över att se hur människor far illa i detta välfärdsland."

Vem har nu sagt detta undrar du? Jo, Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare (s) i ett ut skick till partifolket får två år sedan, där han uppmanar dem att värva nya medlemmar till (s).

Han tänkte nog inte på vilka som styrt Sverige i 65 av de senaste 74 åren.....

Fler tänkvärda citat hittar du under fliken "Tänkvärt" ovan!


2006-08-26 Regeringen sviker småföretagarna!

Alla är överens om att de stora företagen inte är de som ordnar framtidens jobb. Tvärtom kommer de att flytta en del verksamhet till andra länder där de har försäljning och rationalisera bort andra jobb. Hoppet står i stället till alla Sveriges småföretag.

Men vad får småföretagarna för hjälp? Läs dagens tänkvärda ledare i Borås Tidning!


2006-08-26 Opinionen svänger mer än karusellerna på Liseberg....

Förra veckan meddelade Sifo att Alliansens ledning ökade kraftigt till 7%, och att moderaterna också ökade kraftigt. Det kändes nästa för bra för att man riktigt skulle lita på det, så snabbt brukar inte siffror förändras. I dag meddelar så Sifo, bara en vecka senare, att Alliansens ledning bara är 0,3%. Moderaterna tappar denna gång dubbelt så mycket som vi gick upp för en vecka sedan....

Temo redovisar i dag däremot oförändrat läge - ledning för Alliansen med ca 3,5%. I den mätningen är alla förändringar mycket små. Märkligt att ett opinionsinstitut visar jättekraftiga väljarrörelser mellan veckorna, medan det andra inte ser några rörelser alls.

Häromdagen visade Ruab tvärtemot att Vänstersidan leder över Alliansen med 1,7%. Samtidigt visade den mätningen de högsta siffrorna för moderaterna. Moderaterna ligger mellan 24% och 29% i mätningarna. Det är en rätt stor skillnad kan man säga. Socialdemokraterna verkar ligga mellan 33% och 40%. Det är ännu större skillnad...

Jag tar alla mätningar med en nypa salt, både i uppgång och nedgång. Fast uppgång är förståss roligare.....


2006-08-26 SSU är bara värda krokodiltårar

Så fick även kd sin lilla skandal. Självklart skall man inte ägna sig åt försök till infiltration av andra partier under falsk flagg - om det nu var det som hände, ord står mot ord.

Det märks att SSU gör allt för att förstora upp det som hänt, man ser nu en chans att inte vara ensam skurk efter alla skandaler, och då gäller det att suga ut maximalt av just denna händelse. För kd som anser sig värna mer om etik och moral än andra (vilket knappast stämmer) blir det som hänt extra knepigt att hantera....

Men även om man kan vara kritisk mot det som hänt så är det svårt att tycka jättesynd om SSU. Efter alla deras övertramp mot oss moderater och mot just kristdemokraterna känns det frestande att säga att de får skylla sig själva. De lade ribban, och lurade tyvärr en obetänksam kd-politiker att hoppa.....när alla politiker i Alliansen i stället borde föregå med gott exempel och ta avstånd från sossarnas metoder.

För den som upplevt några av socialdemokraternas valkampanjer och sett alla lögner och all smutskastning organiserad från högre nivå (och av vuxna människor!) är det svårt att gråta annat än krokodiltårar. (Jag minns fortfarande alla de lögner som socialdemokraterna i Mark spred om moderaterna i förra valrörelsen. Man delade ut flygblad med helt osanna påståenden, flygblad som var tryckta av partiet!)

SSU har ofta passerat gränsen de också, även om de kanske inte gått så långt som de extrema vänstergrupper som klär ut sig till muf-are och sprider falska valbudskap med moderaternas logotype! Så SSU skall nog inte ta i så man spricker i sin kritik. Det blir inte trovärdigt efter alla deras egna skandaler


2006-08-25 Facklig ledare och (s)-politiker bytte till (m) - tvingades

lämna sitt fackliga uppdrag!


Moderaternas partisekreterare, Sven Otto Littorin, berättar idag från sin resa i Småland om Christer Carlsson. Vem är Christer Carlsson undrar du kanske? Jo, han är fd kommunfullmäktigeledamot för socialdemokraterna och dessutom numera också före detta klubbordförande för LO-förbundet Pappers på Klippans Bruk.

Han har valt att lämna socialdemokraterna, och kandiderar nu i stället för moderaterna i kommunfullmäktige. Efter att han tog detta beslut tvingades han bort från sitt uppdrag som klubbordförande i Pappers, eftersom den lokale ombudsmannen för Skogs- och träfacket i Småland konstaterade att man som moderat inte kan värna medlemamrnas intresse....

Sossarna kan inte abonnera på facket! I Tyskland, Storbritannien och Danmark har LO beslutat att inte längre ta partipolitisk ställning. Detta behövs även i Sverige! Allt fler LO-medlemmar kommer fram och pratar med oss moderater i vårt valtält, ringer och mailar oss om olika saker. En del gillar redan vår politik, andra är tveksamma och sökande. Några har gått på (s)-myterna och är rejält arga, men efter en stunds samtal brukar de bli mer arga för att någon försökt lura dem med falska uppgifter om moderat politik. Tyvärr tar förändringen tid, och vi får väl se om vi hinner värva över tillräckligt många före valet?

I dag värnar lokala fackpampar mer om sina egna uppdrag och fina poster inom socialdemokratin än om sina egna medlemmar. Alla som kan räkna och läsa kan se att moderat politik både ger LO-medlemmarna mer pengar i plånboken, ger förutsättningar för att trygga deras egna jobb och ger deras arbetslösa kamrater chansen att få ett!

Läs hela artikeln på Sven Otto Littorins blogg!


2006-08-25 "Alliansregering ger lägre räntor och starkare krona"

Bankens SEB:s chefsanalytiker skriver i en analys av valets tänkbara effekter följande:

"En enad borgerlig allians med ett gemensamt valmanifest är en helt ny företeelse. De vallöften som har lagts fram skapar nya förutsättningar för kron- och ränteutvecklingen"och
"Miljöpartiets tydliga ställningstagande om att de inte kommer att fortsätta att stödja en socialdemokratisk regering utan att själva tillsätta några ministerposter skapar också osäkerhet om hur politiken kommer att utformas om Göran Persson får förnyat förtroende att bilda regering. Samtidigt bedömer SEB att Göran Persson "uppenbarligen (är) på väg ut som partiledare", för att kanske ersättas av LO-basen Wanja Lundby Wedin. Det innebär ytterligare frågetecken om den framtida s-politiken liksom om förutsättningarna för en eventuell koalitionsregering att hålla ihop."

Enligt SEB skulle en borgerlig regering vara bättre för kronan på grund av utsikterna för lägre eller slopad förmögenhetsskatt. En s-regering kan leda till att kronan tyngs av en politisk riskpremie, koalition med miljöpartiet, Göran Persson på väg bort, trots utsikterna för högre Riksbanksränta. Beträffande Riksbanksräntan ser SEB nu en större uppåtrisk med en s-regering än med en borgerlig.


2006-08-25 Kritiken mot moderat biståndspolitik är osaklig!

I en märklig debattartikel går Alf Svensson (kd) och Birgitta Ohlsson (fp) till angrepp mot moderaterna och vår politik för bistånd. De tycker att vi lägger för lite pengar på detta i vår budget, och talar om "biståndsslakt".

Moderaterna sänker inte biståndet, men höjer det betydligt mindre än regeringen. För moderaterna handlar det inte om att ösa iväg 1% av statens budget till bistånd till varje pris, för att freda sitt samvete. Det handlar i stället om att se till att ha bistånd med kvalitet, där man inte stödjer diktaturer och vapenhandel, eller lämnar bistånd som hamnar i korrupta ledares fickor. Detta har vi sett alltför mycket av!

Moderaterna anser att det svenska biståndet måste bli mer effektivt och resultatinriktat. Alltför mycket biståndspengar i världen når inte sitt mål. Moderaterna föreslår att biståndet skall ligga kvar ungefär på de drygt 20 miljarder per år som det är idag. Då uppfyller Sverige med råge kravet på minst 0,7% av BNI som EU och FN rekommenderar.

Kvalitet framför kvantitet med andra ord! Med vår politik får vi ut mer resultat av biståndet än idag, trots att vi ökar biståndet i kronor mindre än regeringen. Jag skäms inte för vår politik, utan upplever tvärtom att den har starkt stöd från de allra flesta man talar med, oavsett deras politiska sympatier.

För övrigt kommer Sverige aldrig att ha råd med ett högt bistånd heller om vi inte får fler i arbete! Skillnaden mellan moderaternas förslag på drygt 0,7% av BNP i bistånd och debattörernas krav på 1% vill vi använda till att få ännu fler i arbete. Det är det enda som räddar det svenska biståndet på sikt!


2006-08-24 Alliansen bäst på att minska arbetslösheten!

Enligt en opinionsundersökning som Rapport beställt anser 46% av väljarna att Alliansen är bäst på att skapa nya jobb. 34% tror mest på (s). Hur många som tror på (v) och (mp) framgår inte, men risken är väl att det blir minussiffror.....

Av LO:s medlemmar tror 25% mest på Alliansen, och hela 17% av dem som tänmker rösta på s, v eller mp tror att Alliansen är bäst på att skapa fler jobb!

Eftersom alla undersökningar visar att arbetslöshetsfrågan är den fråga som flest väljare anser vara viktigast så borde Alliansens krafttag för fler jobb kunna leda till en valseger! Särskilt om de lokala fackföreningspamparna slutar att till varje pris försvara (s) och angripa Alliansen - trots att Alliansens politik är bäst för LO:s medlemmar, både ekonomiskt och när det gäller arbetslösheten!


2006-08-24 Skriv på uppropet "one seat"EU-parlamentet flyttar med jämna mellanrum sina möten mellan Bryssel och Strasbourg, vilket kostar ofantliga summor av EU-medborgarnas pengar. Nu finns ett tvärpolitiskt initiativ för att upphöra med detta slöseri, och därför samlar man in namn i hela EU. Målet är 1 miljon underskrifter. Idag har man fått 877.000 från personer i samtliga 25 EU-länder.

Initiativtagare i EU-parlamentet var ursprungligen Cecilia Malmström (fp), och hon stöds aktivt av de svenska parlamentarikerna Christofer Fjellner (m), Lena Ek (c) och Åsa Westlund (s).

Jag har skrivit på uppropet. Gör det du också! Gå in på denna länk!


2006-08-24 (m)-förslag om seniorboende kommenteras i Radio Sjuhärad

Vårt moderata förslag att bygga ett seniorboende i Kinna kommenteras idag i Radio Sjuhärad. Du kan lyssna på inslaget här!. Förslaget är en del av vår samlade strategi för framtidens äldreomsorg i Mark. Alla våra förslag för äldreomsorgen hittar du på denna sida!.

Förra valet hade vi två stora vallöften - att arbeta hårt för att minska brottsligheten i Mark, och att satsa på barnomsorg/skola och skapa ökad rättvisa och valfrihet i barnomsorgen. Båda dessa löften är uppfyllda! Vi kommer att arbeta hårt för att uppfylla våra löften om äldreomsorgen också!


2006-08-24 Vilsna sossar!

För några veckor sedan förklarade Göran Persson att inget särskilt behövde göras för att motverka arbetslösheten. Det skulle lösas av sig själv!

I går presenterade Alliansens det mest kraftfulla program man kan tänka sig för att får fler i arbete, särskilt ungdomar.

I dag går (s) ut och säger att arbetslösheten nu sjunker snabbare än man tidigare trott (vilket i och för sig inte stämmer, eftersom det beror på en massa extra AMS-åtgärder). Samtidigt utlovar man 3.000 nya platser inom AMS-utbildningen och mer anställningsstöd för arbetsgivare som redan anställt unga! Hur detta skall bita på en ungdomsarbetslöshet som omfattar hundratusentals unga (!) under 30 år kan jag inte förstå. Inte heller hur sossarnas politik går ihop. Är arbetslösheten ett problem borde man lägga fram bättre och skarpare förslag. Om arbetslösheten inte är ett problem borde man inte behöva lägga fram några förslag alls.

Det mest fascinerande är kanske att regeringen också vill ge AMS i uppdrag att "kartlägga de arbetslösas kompetens". Borde det inte redan vara det första man gjorde när någon anmäler sig hos arbetsförmedlingen?

Arbetslösheten var i den senaste mätningen 6%. Det är en minskning som alltså beror på att man stoppat in rekordmånga arbetslösa i meningslösa AMS-åtgärder lagom till valet. Å andra sidan är ändå inte en öppen arbetslöshet på 6% mitt i en högkonjunktur särskilt mycket att skryta med.....Sverige behöver en politik för arbete!


2006-08-24 Ett belysande exempel!

Förra lördagen pratade jag lite med några lokala vänsterpartister på torget i Kinna (jo, vi pratar faktiskt med varandra om nu någon trodde något annat, vi kan till och med ta en kopp kaffe tillsammans ibland).

Vi pratade tandvård. En v-politiker sade "Det förstår du väl att vi måste införa gratis tandvård för unga. Många av dem har inget jobb och har inte råd att gå till tandläkaren!".

Mitt svar var att det är bättre att vi ser till att ungdomarna får jobb med riktig lön, och slipper leva på socialbidrag. Då har de råd att betala sin årliga tandundersökning själv! Dessutom har de då råd att skaffa egen bostad, och kan bidra till samhället genom att betala skatt - så att vi kan ge dem med mycket höga tandläkarkostnader en rejäl kostnadssänkning!

Nu är det dags att rikta ljuset mot Sveriges samhällsproblem, belysa skillnaderna mellan Alliansen och Vänstern och försöka skapa lite mer bett i debatten. Sedan är det bara att bita ihop och hoppas på det bästa!


2006-08-24 Motstridiga opinionssiffror

Den senaste veckan har tre olika mätningar visat mycket stort försprång för Alliansen, mellan 4 och 7%. Många man talar med säger att "nu är det klart" och andra gratulerar redan nu till valsegern. Jag säger hela tiden att många väljare är osäkra, och att vi måste kämpa ända in i mål med att förklara vår politik för alla dem som antingen är ganska ointresserade eller inte hunnit fundera så mycket över valet än.

Idag bekräftas detta av en annan opinionsmätning, Ruab, som helt plötsligt visar ett litet försprång för vänstersidan. Visserligen skall man nog ta den mätningen med en stor nypa salt, 34% är osäkra! Det gör att siffrorna blir lite konstiga. Men ändå - inget val är vunnet förrän efter valdagens slut!

Dagens siffror var nog bra för Alliansen - nu blir det kanske lättare att få alla att göra sitt jobb och ställa upp i valarbetet. Nu finns ett valmanifest som klarar en granskning och nu är det bara att gå ut och prata med väljarna! Två positiva saker för Alliansen var att det nu är klart att sjukpenningen kommer att ligga kvar på 80% hela mandatperioden, och att vi slipper alla diskussioner om ränteavdrag och realisationsvinstbeskattning när man säljer hus. Båda dessa saker har (s) använt för att skrämma väljare, nu är det slut med det! Nu kommer valet att handla mest om hur man skall minska arbetslösheten, främst för ungdomar.


2006-08-24 Var har ni varit i fyra år?

Många politiker i Mark har inte sagt ett knyst på fyra år! Inte skrivit en enda motion, aldrig öppnat munnen i kommunfullmäktige, aldrig lämnat några politiska förslag och inte skrivit en enda artikel under hela mandatperioden. Men nu vaknar dom! Helt plötsligt skriver de långa artiklar, har lösningen på alla problem och lovar en massa saker. För att sedan somna in så gott efter valet igen.....


2006-08-24 Nya debattartiklar

I markbladet denna vecka har jag och andra moderater tre nya artiklar. En om lokal personalpolitik och om moderaternas rikspolitik för arbete. Dessutom två repliker som svar på påhopp från (s) förra veckan. En om familjepolitiken i Mark och en om "Markandan" och lite av varje. Du hittar dem på denna sida! Där kan du också läsa alla mina gamla artiklar sedan 2002. Det har blivit ganska många nu.....

...närmare bestämt finns det 48 artiklar om kommunpolitik och 36 om rikspolitik samlade på min hemsida. Men då är långtifrån alla med.....av de äldre finns bara de viktigaste med. Totalt har jag nog skrivit ett par hundra artiklar de senaste fyra åren! Jag tycker det är ett bra sätt att diskutera och förklara för invånarna i Mark vad vi tar för beslut och varför....


2006-08-23 Pressad Persson vågar inte debattera!

Förra veckan bestämdes det att Fredrik Reinfeldt och Göran Persson skulle debattera i SVT i kväll. Efter att Alliansen presenterade sitt valmanifest vid lunchtid idag meddelar helt plötsligt Göran Persson att han "inte har tid" med någon TV-debatt i kväll! Undrar just vad som är viktigare så här i valtider? Persson vill skicka Mona Sahlin i stället.....

Fredrik Reinfeldt avvisar givetvis detta förslag - han är Alliansens statsministerkandidat och vill givetvis debattera mot den nuvarande statsministern!

Lite förvånad är att jag Göran Persson lämnar "walk over" i en sådan här viktig debatt. I hans ställe hade jag tagit alla chanser att få visa att mina egna förslag är bättre än Alliansens. Men Göran Persson är trött. Hans regering är trött. Och (s)-politiken är jättetrött. Och då är det ju skönt att slippa en jobbig debatt...

Läs mer om Perssons löftesbrott mot Reinfeldt och SVT här!


2006-08-23 Alliansens valmanifest väcker hopp för Sverige


Fler i arbete - mer att dela på!


Fotot fick jag för en stund sedan via e-post från en läsare. Det cirkulerar tydligen på nätet, och jag vet inte varifrån det ursprungligen kommer. Kanske privat? Men visst ser det mysigt ut?När jag såg dagens presskonferens med Alliansens fyra partiledare blev jag glad! Många av de frågor som lyftes är sådant som jag vet att människor funderar över, och frågor som berör! Alliansen har inte svar på allt, och kommer inte att lösa alla problem med en gång. Men med detta valmanifest kan Sverige ta ett riktigt rejält kliv åt rätt håll! Här kan du läsa hela valmanifestet från Allians för Sverige! Jag skall nu läsa igenom detta noga och kommer säkert att kommentera ett och annat framöver. Men ett par små kommentarer redan nu:

Alliansen har ett oerhört ambitiöst program för tillväxt, företagande och fler jobb. Våra motståndare har ett program för ökade bidrag. Alliansen är överens om ett program som går ihop ekonomiskt. Våra motståndare har var sitt valmanifest. Vänsterns och Miljöpartiets går inte ihop på något sätt, utan är helt ekonomiskt omöjliga. Regeringens valmanifest går inte att räkna på för de lovar inte när saker skall göras eller hur mycket de vill satsa. Detta är inte mina ord, utan kommer från riksdagens opartiska utredningstjänst - de säger faktiskt rent ut att det inte går att räkna på Socialdemokraternas förslag! Alliansen erbjuder ett tydligt regeringsalternativ Våra motståndare fortsätter bråka om vem som skall regera med vem, och vilka partier som skall få vara med i regeringen.

Jag är glad över den sansade synen på fastighetsskatten. Den kan inte tas inte bort över en natt som vissa tror. Sverige har massor av höga skatter och alla kan inte sänkas med en gång! Nu lappar man på de värsta avarterna 2007, och arbetar sedan i lugn och ro för att avskaffa den statliga fastighetsskatten 2008. Vi slipper onödiga diskussioner om försämring av ränteavdrag, uppskovsregler och höjd reavinstskatt. Det är bra!

Med tanke på min mycket kritiska inställning till bensinskatterna glädjer jag mig åt att reseavdraget för resor med bil höjs till 20;-/mil. Alltid en liten kompensation för de höga bensinskatterna, även om mycket mer måste göras.

Familjepolitiken var inte med i dagens överenskommelse. Jag misstänker att det finns en tanke med detta. Hade man velat kunde man säkert löst detta nu (många andra frågor är besvärligare), men jag tror inte man vill - något måste ju partierna ha kvar som skiljer dem åt! Nu kan Alliansväljare påverka hur familjepolitiken skall se ut genom att välja (m) eller (kd) om man vill öka familjernas valfrihet. Gör det om det är en fråga som du tycker är viktig!


2006-08-23 Moderat demonstration väckte uppmärksamhet

Markmoderaterna arrangerade som bekant sin första demonstration någonsin förra veckan till stöd för polisen i mark. Det väckte ordentlig uppmärksamhet! Läs mer i denna artikel i Markbladet!


2006-08-23 Rekordsatsningar på AMS-åtgärder

Moderaternas chefsekonom Anders Borg kritiserar idag regeringen för rekordstora satsningar på (ofta meningslösa!) AMS-åtgärder för de arbetslösa. Det är den största satsning regeringen gjort sedan 1998, och detta trots att vi just nu är inne i en mycket stark europeisk högkonjunktur!

Varje tänkande svensk måste börja fundera över vad som händer i nästa lågkonjunktur? Hur mycket måste vi då satsa på AMS-åtgärder? Vem skall betala detta?

Jag hoppas verkligen att Alliansen får förtroendet att bilda regering efter valet, så vi i stället kan satsa på tillväxt och riktiga jobb nu. Detta är enda sättet för landet att kunna hantera en framtida lågkonjunktur.


2006-08-23 Stigande elpriser har blivit en kassako för staten!

Elskatterna ger statskassan 36 miljarder i år. Energiskatten står för 26 miljarder och momsen resten. Detta rapporterar TV4 idag. Bara årets kraftiga prisuppgång på marknaden har gett staten 1,4 miljarder extra i energiskatter! Det betyder att staten, precis som när det gäller bensinpriset, är den enda som tjänar på stigande marknadspriser.

Om mitt lilla utspel om frysta energiskatter hade varit verklighet idag har staten inte fått de extra 1,4 miljarderna, utan fått nöja sig med alla de miljarder man redan får. Jag blir alltmer säker på att politikerna måste göra något i denna fråga! Läs mer om mina funderingar kring detta på bloggen den 20/8.


2006-08-23 Ännu en moderat valfilm!

Den nya filmen heter "söndagsmiddag". Du hittar både den och tidigare moderata valfilmer samlade på denna länk!


2006-08-22 Falska ungmoderater på stan?

På fotot ser du en alldeles äkta MUF-are, ordföranden Johan Forssell. Men alla du ser är kanske inte äkta!

För idag har jag äntligen fått en rimlig förklaring till de extremt utstuderat klädda unga män i nedre tonåren som ibland går runt på stan i både Stockholm och Göteborg, med MUF-knappar och moderatmärken. Oftast har de kavaj, bakåtslickat hår, frisyrgele, och ser allmänt töntiga ut. Och de drar knappast några röster till moderaterna, snarare tvärtom. Nu visar det sig att det troligtvis är förklädda vänsterextremister, som på detta sätt vill försöka förstärka vissa myter om vårt parti. TV4 rapporterar att det förekommit både falska ungmoderater, falska demonstranter och falska moderata plakat och banderoller i Stockholm idag!

Inget drar man sig för när det gäller att smutsa ned demokratin med odemokratiska metoder! Vänstern verkar känna sig rejält hotad av Alliansen och skyr nu inga medel.


2006-08-22 Extremister hotar demokratin!

Skattebetalarnas fredliga protest i Stockholm angreps av extrema vänstergrupper, och partiledarena i Alliansen som var med på mötet hotades.Så här får det inte gå till!

Personligen hoppas jag att detta gör att svenska folket skyr allt vad extremister heter, och att Vänsterpartiet samtidigt åker ur riksdagen av bara farten. Kommunister har ingen plats i den svenska demokratin, lika lite som andra odemokratiska grupper.2006-08-22 Elfsborg leder allsvenskan!

Elfsborg-Halmstad 3-0

Dagens seger vann Elfsborg lätt. Man spelade riktigt bra i första halvlek och gjorde tre mål på en halvtimme, kunde sedan bara vila sig igenom andra halvlek och bevaka segern.

Elfsborg leder nu allsvenskan, man har gjort flest mål, släppt in minst och har överlägsen målskillnad. Undrar om alla Sjuhäradsbor inser hur bra laget är?

Nästa match är mot Blåvitt i Göteborg på måndag. Årets viktigaste derby, mot ett Blåvitt som också är riktigt bra, särskilt när man möter Elfsborg. Det blir nog en härlig match - kom till Göteborg och var med!2006-08-22 (m)- förslag för framtidens äldreomsorg i Mark

Mycket av äldreomsorgen i Mark håller hög kvalité, medan andra delar behöver utvecklas mer. I dag presenterade Moderaterna i Mark därför ett samlat förslag för framtidens äldreomsorg i Mark!

Det handlar om nya former av boende, ökad tillgång till lokaler för social samvaro, ökad möjlighet att äta måltider tillsammans med andra och ökad valfrihet och medbestämmande för de äldre. Men det handlar också om att värna de delar av äldresomsorgen i Mark som idag håller mycket hög kvalité - kommunens äldreboenden för äldre med stora vårdbehov, kommunens anhörigstöd och väl utbyggda avlastningsboenden och kommunens färdtjänst.

Läs mer om de moderata förslagen på denna sida! Där hittar du också hela vår motion till kommunfullmäktige med det aningen långa namnet "Samlad strategi för framtidens äldreomsorg i Marks kommun".


2006-08-22 Skolstart och skolinvigning i Öxabäck

Jag hade i morse glädjen att vara med när Öxabäcksskolan återinvigdes efter ombyggnaden. Bygget kostade 11 miljoner, och har varit planerat i tiotals år. Först med en ny politisk majoritet efter förra valet kunde pengar ordnas fram och bygget komma igång!

För mig personligen kändes dagens invingning extra bra! När jag blev politiskt aktiv på allvar 1998 var huvudskälet att jag ville kämpa för en annan skola i kommunen - Ubbhultsskolan. Ubbhult och Öxabäck har mycket gemensamt - två små orter i varsitt hörn av Marks kommun. På båda orterna har invånarna fört en aktiv kamp för sina skolor. På båda orterna finns nu också bra skolor som stärker ortens samhörighet!

För mig och för moderaterna är tillgången på små skolor ute i våra mindre orter en mycket viktig fråga. Det kostar - men det är samtidigt en investering för utvecklingen av hela Marks kommun! Jag och moderaterna i Mark är glada över att övriga partier i den politiska majoriteten i Mark tycker som vi, och värnar om kommunens små skolor!


2006-08-22 Flera omskakande opinionsmätningar

I går redovisade SKOP en ny mätning, där det stora borgerliga försprånget bekräftades. Den största förändringen var att Vänsterpartiet hade rasat ned till 4,4%. Moderaterna stod för största ökningen med 2,7% till 26,9%.

I DN:s nätupplaga redovisas en ny TEMO-mätning i dag på morgonen, och den är ännu intressantare. Vänsterpartiet är nu nere på 3,6% och skulle åka ur riksdagen! Visserligen verkar dessa v-väljare ha gått till (s), som ökar något, men även denna mätning visar ett rejält försprång för Alliansen - som givetvis blir ännu större om man räknar bort Vänsterpartiet....


2006-08-22 En valarbetares vardag

Kockan är 00.33. Hemma igen efter 17 timmars oavbrutet politiskt arbete, och 17 mil på vägarna! Av denna anledning har det inte blivit ett enda inlägg på bloggen förrän nu!

Jag åkte hemifrån klockan 07.30. Startade dagen med möte i kommunstyrelsens arbetsutskott fram till 14.00. Därefter direkt till möte med brottsförebyggande rådet, där jag klubbade av mötet 16.30. Därefter kort möte med valledningen i Mark över en halv special grillad (med en Pucko!) på torget i Svenljunga, varefter det bar vidare till Broline Stuteri i ett arrangemang med moderaterna. Sedan vidare till kommunhuset i Svenljunga där moderaternas ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, Catharina Elmsäter-Svärd, på ett mycket inspirerande sätt berättade om moderat jordbrukspolitik, miljöpolitik och landsbygdspolitik för ett 30-tal åhörare. Efter detta möte körde jag till Överlida för ett möte med valledningen för Svenljunga och utbyte av diverse valmaterial, varefter resan gick hemåt. På vägen hann jag också dela ut lite flygblad i de brevlådor jag körde förbi.....

Valrörelse är kul, men ganska jobbigt ibland. Men stigande opinionssiffror i varje mätning ger extra energi!


2006-08-20 Mina artiklar om energiskatter diskuteras i Radio Sjuhärad

Radio Sjuhärad har idag kommenterat mina artiklar om energiskatterna. I artiklarna och på min hemsida är jag mycket tydlig med att sänkt skatt på arbete och satsningar på nya jobb, skola, vård, och rättsväsende kommer först! Detta framgår tyvärr inte av Radio Sjuhärads inslag.

Men jag föreslår också att staten skulle kunna avstå från att förstärka ökade marknadspriser på el och bensin! Detta genom att avstå från att ta in ännu mer moms när marknadspriset ökar.

Mitt förslag är möjligt att genomföra utan att staten behöver spara in på annat och utan att man behöver avstå från andra viktiga skattesänkningar. Men man skulle förhindra att staten automatiskt ökar sina skatteinkomster ständigt så snart bensinpriset stiger.

Jag nämner på min hemsida även att fler människor i arbete kommer att ge staten ökade skatteinkomster. Detta är en förutsättning om vi skall kunna skapa utrymme för att sänka fler skatter! Men då skulle jag också vilja ha med en diskussion om energiskatterna. Tanken med höga energiskatter är att hålla uppe priserna för att minska energiförbrukningen. Om nu marknaden sköter denna prisuppgång så behöver inte staten ha lika hög energiskatt. Miljöeffekterna uppnås ändå!

Jag är fullt medveten om att det råder delade meningar om detta, men jag kommer självklart att argumentera för min ståndpunkt. Jag ser frågan främst ur ett landsbygdsperspektiv och vet hur hårt främst bensinskatten slår mot människor på landsbygden där kollektivtrafiken är sämre. För mig är det en viktig miljöfråga att göra det möjligt för människor att även kunna leva på landsbygden! En riksdagsledamot skall också driva opinion och försöka påverka, och det vill jag försöka göra.

Läs och hör inslagen i Radio Sjuhärad här!


2006-08-20 "Hycklande sossar hånar folket"

"Så har de äntligen tagit steget fullt ut. Sossarna borde genast byta namn - från Socialdemokratiska Arbetarpartiet till Socialdemokratiska Bidragstagarpartiet. Partiet skiter fullständigt i jobben, arbetsmarknaden och alla former av vettig sysselsättningspolitik. Det enda man gör är att höja bidragen.
- Vår unika samhällsmodell är mer modern nu än någonsin, sa statsministern när han presenterade partiets valmanifest i fredags.
Tillåt mig gapskratta."

Från vem kommer med dessa hårda ord? Fredrik Reinfeldt? Maud Olofsson? Moderata Ungdomsförbundet? Kanske från mig själv? Nej, inte från någon av oss. Orden kommer från Liza Marklund i hennes krönika i Expressen idag! Läs hela krönikan här!

(Fotot kommer från expressens nättidning)


2006-08-20 Jobben kommer av sig själv.....

Jag berättade i morse om hur ungdomsarbetslösheten ökat kraftigt sedan 2002. Göran Perssons svar är att höja A-kassan för dem som är äldre och har hög lön.

I går sade Göran Persson något som till och med förvånar mig i sina valtal: "Det behövs ingen särskild åtgärd för fler jobb, jobben kommer av sig själv!" Tydligare kan inte skillnaden bli mot Allians för Sverige som tvärtom tycker att åtgärder för att underlätta för fler jobb är den viktigaste frågan av alla!


2006-08-20 (s)-ekonom på väg att byta sida?

Klas Eklund, tidigare (s)-ekonom hos Kjell-Olof Feldt, numera chefsekonom hos min arbetsgivare, banken SEB, och dessutom nybliven småföretagare, förklarar nu att "det är svårt att vara småföretagare och socialdemokrat". Han tycker moderaternas politik lockar mer!


2006-08-20 Reinfeldt allt populärare!

Sifo mäter regelbundet förtroendet för de olika partiledarna, och förtroendet för Fredrik Reinfeldt ökar stadigt. Nu är det hela 52% av väljarna som har stort förtroende för Reinfeldt! Det är ingen annan partiledare som kommer i närheten av dessa siffror. Läs mer i Aftonbladet idag!


2006-08-20 (s) har glömt bort de unga arbetslösa

Sverige har idag den högsta arbetslösheten någonsin i en högkonjunktur. Hur blir det då när konjunkturen vänder ned igen? På tre år har andelen unga arbetslösa fördubblats! Den största andelen långtidsarbetslösa finns i åldern 26-29 år. Var femte ungdom i Sverige räknas idag som "fattig". Många av dessa yngre arbetslösa saknar helt A-kassa, eftersom de aldrig kommit in på arbetsmarknaden.

Vad gör då regeringen för att skapa nya jobb? Svaret är: Absolut ingenting! Man lägger i stället hela kraften på att höja A-kassan för dem med högst inkomst, medan de som saknar rätt till A-kassa inte får någonting!

(s) och LO tycker dessutom att nivåerna i A-kassan är viktigare än en politik som ger nya jobb. Men viktigare än att få 75% eller 80% i a-kassa måste väl vara att få 100% lön för ett arbete? Socialdemokraternas brist på politik för nya jobb hotar en hel ungdomsgeneration och måste stoppas!

Moderaterna prioriterar satsningar på nya riktiga jobb framför höjd A-kassa!2006-08-19 Förlust i cupen

Helsingborg - Elfsborg 4-4, seger för HIF på straffar

Det var inte Elfsborgs dag i cupen, fast man gjorde en riktigt bra insats. Trots kvittering till 3-3 i slutet av ordinarie speltid och ledningsmål för Elfsborg två minuter före slut i förlängningen så kvitterade HIF till 4-4 och vann sedan på straffar.

Jon Jönsson i Elfsborg blev överfallen av Henrik Larsson med en boxning i magen utan att Larsson blev utvisad, och Elfsborg fick också ett mål felaktigt bortdömt. Nej som sagt, inte Elfsborg dag. Å andra sidan har Elfsborg vunnit ett antal cupmatcher i förlängningen och på straffar så det jämnar väl ut sig....nu får det bli revanch i allsvenskan på tisdag i stället! Kom till Borås Arena på tisdag och heja fram Elfsborg till seger!2006-08-19 Fem partier i gemensam valupptakt i Mark

I eftermiddags hade fem partier gemensam "valupptakt" i Mark! Det var moderaterna, centern, miljöpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet som samlades för att äta en god bit mat och presentera sina politiker inför nästa mandatperiod. Mycket trevligt och ett sätt att skapa personliga kontakter över partigränserna - sådant betyder mycket om man skall styra en kommun ihop.

Jag hoppas att våra fem partier kan bilda en stark majoritet i Mark efter valet, och kan enas om att fortsätta att styra tillsammans. Jag hoppas också att det kommunala samarbetet mellan våra fem partier kan bli lika gott kommande fyra år som det varit de senaste fyra. Våra partiers politiker trivs ihop även socialt, och sådant betyder mycket!


2006-08-19 Alliansens ledning ökar!


Grafiken hämtad från Svenska Dagbladet, SvD.se

Sifo kommer att börja redovisa opinionssiffror varje vecka framöver. Jag kommer naturligtvis att redovisa alla mätningar på bloggen!

Det kommer säkert att gå både upp och ner, så brukar det vara. Men den första mätningen, som publiceras idag, visar att Alliansen ökat sitt försprång till över 7%! Och moderaterna fortsätter öka och (s) fortsätter minska.....Alliansen leder med 51,6% mot vänsterblockets 44,5%!2006-08-19 Märkliga uppgifter om "ekorörelsen"

Jag fick ett intressant tips på mail från en besökare på hemsidan. Aftonbladet hade nyligen en artikel om konstigheter runt "ekorörelsen".

Ingen skugga skall falla på alla de lantbrukare som odlar ekologisk mat eller driver gårdsslakterier. Jag känner flera själv, och vet att många gör ett stort extraarbete för att kunna klara av detta, och samtidigt producerar utmärkta livsmedel i lite mindre skala. Det gillar jag!

Frågan är bara - var hamnar pengarna som staten skjuter till för att utveckla produktion och försäljning av ekologiskt producerade livsmedel? Får lantbrukarna de pengar de förtjänar, eller försvinner detta på vägen?

En annan fråga är väl den som ställs i artikeln - hur mycket bättre blir den ekologiska maten? Har djuren det bättre? Min egen tro är att den enskilde lantbrukarens engagemang om sina djur betyder mer än om man har det ena eller andra märket på sin mat.....2006-08-19 Besök Markmoderaternas valtält idag!

Vi bjuder på fika, diskuterar vårt kommunala handlingsprogram för alla som är intresserade, och svarar på alla frågor och lyssnar på dina synpunkter! Vill du hjälpa oss i valrörelsen är du välkommen att titta in så kan vi berätta vad du kan göra för att bidra till en valseger för Moderaterna och Alliansen!

Välkommen till Mor Kerstins Torg i Kinna mellan klockan 10 och 14!2006-08-18 "Nu förlorar de valet"

Återigen - orden är inte mina, utan kommer från Lotta Gröning (s), debattredaktör i Aftonbladet. Några fler citat från Aftonbladet i kväll:

"Socialdemokraterna saknar visioner.
Det menar Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning efter att ha tagit del av dagens valmanifest.
- Sossarna känns lite vilsna, de vet inte riktigt hur de ska tackla alliansen, säger hon.
- Nu förlorar de valet."

"60 procent av aftonbladets nätläsare ger minusbetyg åt socialdemokraternas valmanifest, medan bara drygt 18 procent gillar löftena"

Nåja. Visst känns det bra om väljarna genomskådar ett parti som helt saknar visioner, och som kommer med löften vart fjärde år, och sedan inte gör något alls däremellan. Och visst är det lite uppmuntrande när (s)-skribenter också kritiserar (s). Men det är en månad till valet - inget val är vunnet förrän klockan 20.00 på valdagen! Nu gäller det att visa våra alternativ.


2006-08-18 "30 miljarder i (s)-valfläsk"

Orden är inte mina, utan rubriken på Tv4 text! Och det gäller förståss socialdemokraternas valmanifest som presenterades idag!

OK, på en punkt stämmer satsningarna väl överens med moderata förslag, kanske är det en tanke från (s)? Det gäller målet om en avgiftsfri förskola, där förskolan ses som en del av det avgiftsfria skolsystemet. Det är precis det förslag moderaterna har, även om vi inser att det tar ett tag att genomföra. Det kommer knappast att ske de närmaste åren - först måste vi få fler i arbete som betalar skatt! Fram tills dess är det viktigare att värna kvalitén inom förskola/skola och ge alla familjer rätt till samhällets stöd, oavsett om man väljer dagis eller vill vara hemma själv lite längre tid, än att sänka en redan mycket låg taxa!

Det dyraste förslaget från (s) gäller tandvården. 9 miljarder vill man satsa på detta, men "bara om det finns utrymme i ekonomin", dvs ett ganska innehållslöst löfte - får vi inte fler i arbete under en högkonjuktur kommer det aldrig att finnas pengar till detta, särskilt inte i en lågkonjunktur! Dessutom gäller förslaget bland annat gratis tandvård för alla upp till 24 år. Min erfarenhet är att ungomar inte har de största tandproblemen och inte heller de dyraste undersökningarna, en rutinkontroll kostar ungefär som att besiktiga bilen. Värre då för äldre med stora tandskador - där kan behandlingarna kosta 20-30.000 kronor eller mer. Skall man satsa på billigare tandvård tycker jag det är dessa utsatta grupper som skall prioriteras. Alliansen har förslag om att minska kostnaderna för dem med stora dyra behov och kan tänka sig att låta oss andra betala lite mer. Det känns som en bättre prioritering. En undran är också (s) trovärdighet. De har pratat om en tandvårdsreform tre valrörelser i rad, men inget har hänt. varför skulle man hålla löftet denna gång?

Socialdemokraterna vill också satsa 5-6 miljarder på att höja taket i A-kassan, så att de med högst inkomst skall får bättre ersättning när de blir arbetslösa. Jag tycker A-kassan skall vara en omställningsförsäkring som garanterar en skälig levnadsnivå, inte att man skall garanteras topplöner även när man blir arbetslös! Den med hög inkomst har råd att lägga undan några kronor för sämre tider! Bättre då att göra som moderaterna och sänka skatten för låginkomsttagare som arbetar!

Förresten - varför är det så "fult" att sänka skatten för dem med höga inkomster, men "fint" att höja bidragen för samma personer? Kan någon (s)-politiker ge mig svar på denna fråga?

Slutligen - (s) satsar på A-kassehöjningar. Alliansen satsar på fler jobb. Vilket känns mest rätt för framtiden?


2006-08-18 Svenljungas siste polis har inte gett upp - än!

Jag skrev nyligen att polisstationen i Svenljunga var nedlagd och att man i Bollebygd bara har en polis som finns tillgänglig ett begränsat antal timmar i veckan. Jag förhastade mig visst lite....situationen i Svenljunga är ungefär densamma som i Bollebygd!

I dag vill jag därför rikta en ordentlig ursäkt till "länsman" i Svenljunga, Lars-Eric Lindberg. Han har faktiskt inte gett upp ännu, utan håller fortfarande ställningarna som ensam polis på plats i Svenljunga! Heder åt honom som kämpar på i motvinden, han lär nog inte ha brist på uppgifter. Jag hoppas han och hans efterföljare i Svenljunga snart skall få sällskap!


2006-08-18 Markmoderaternas första demonstration någonsin!

I går höll markmoderaterna alltså sin första demonstration någonsin! Den var mycket välbesökt, och ett flygfoto från polisens helikoptrar ser ni här bredvid.....det var kaos i Kinna!

Okej, jag överdriver väl lite (vi har lärt oss av s och v att siffror om demonstrationer skall överdrivas!) Kanske var det inte riktigt så mycket folk om man skall vara ärlig......men vi var i allafall ett 20-tal personer som gick från Mor Kerstins Torg till polishuset (med en polisbil i täten!) och lämnade över en skrivelse till polisledningen.

Det vi kräver är att markborna skall kunna få tag på polisen när något händer, och att polisen får de resurser de behöver! Då kan den positiva utvecklingen med allt färre brott i Mark fortsätta. Mark är faktiskt en av de svenska kommuner där brottsligheten sjunkit mest i Sverige de senaste åren, det kan till och med vara så att vi är bäst i landet! Men nu hotas denna goda utveckling på grund av att all polisverksamhet i Sjuhärad styrs från Göteborg - för att spara pengar. Vi hörde igår att poliserna själva kan få vänta i sju minuter (!) innan de får svar, trots att de kontaktar polisledningen från sin egen polisbil! Hur de då skall kunna agera snabbt i en akut situation kan jag inte förstå.

Sverige behöver en ny regering som satsar på polis, rättsväsende och kriminalvård. Människor måste kunna känna trygghet i sin vardag!


2006-08-18 Ännu en opinionsmätning visar stor ledning för Alliansen!

Nu redovisar även Temo liknande siffror som tidigare Sifo och Demoskop - Alliansen leder med 50,1% mot 45,2% för regeringspartierna. Moderaterna ökar även i denna mätning med 2,3% och (s) minskar med 2%. Skillnaden mellan (m) och (s) krymper för varje mätning.....

Temos mätning visar också att en majoritet av väljarna, 51 procent, har en positiv inställning till moderaterna. Det är betydligt fler än de drygt 28 procent som säger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Temo menar att denna starka underström av positiva känslor för moderaterna kan ge moderaterna betydligt fler väljare än vad opinionsmätningarna visar. För socialdemokraterna gäller det omvända i Temos mätning........så min förhoppning att Moderaterna skulle kunna bli största riksdagsparti är kanske inte helt orealistisk?


2006-08-18 Därför borde LO sluta stödja (s)

Jag har tidigare i bloggen berättat om att LO i Tyskland beslutat att inte aktivt stöjda socialdemokraterna i valen, och har valt in en borgerlig politiker som vice ordförande. I en debattartikel i Borås Tidning förklarar jag varför moderaterna är ett bättre val för LO:s medlemmar även i Sverige! Artikeln hittar du på denna sida! Där finna också alla mina andra artiklar som handlar om rikspolitik samlade. Och under fliken "Mark-politik" hittar du alla mina artiklar om kommunala frågor.


2006-08-17 Phia Anderssons veckobrev är oseriöst och förtjänar utvisning!

Phia Andersson, toppnamn på riksdagslistan för (s), skriver i sitt veckobrev på Socialdemokraternas i Södra Älvsborg hemsida att moderaterna vill försämra anställningsskydet, samt att det är hemskt att en familj skall drabbas av att någon blir arbetslös och då bara får 65% i A-kassa med moderat politik. Detta är inte seriöst!

Återigen försöker socialdemokraterna föra debatt om förslag som inte finns hos oss moderater! Vi vill inte försämra anställningsskyddet, det finns inga sådana förslag! Och vårt förslag om att sänka A-kassan till 75% innebär fortfarande att Sverige har världens mest generösa A-kassa!

Jag tycker också att det är lite märkligt att (s) bara diskuterar om man skall tvingas leva på 65%, 75% eller 80% A-kassa. Vi moderater tycker det vore bättre med 100% lön! När skall Phia Andersson beskriva i sitt veckobrev vad (s) har för förslag för att skapa förutsättningar för nya jobb?


2006-08-17 Polisen - var god dröj!

Allmänheten i Mark och övriga Sjuhärad har stora problem att kunna komma fram till polisen, och polisen har själva problem att leda sin verksamhet efter att polisens kommunikationscentral för Sjuhärad flyttades från Borås till Göteborg. Jag har därför tillsammans med mina partivänner, Ulf Sjösten (riksdagsman) och Sven-Olof Carlsson (regionfullmäktigekandidat) skrivit denna artikel.

Den publiceras i Markbladet idag, vilket passar bra, eftersom markmoderaterna alltså arrangerar sin första demonstration någonsin idag för att väcka debatt kring denna fråga. Samling på Mor Kerstins Torg i Kinna idag klockan 17.00. Demonstrationen är öppen för alla, oavsett politisk hemvist!


2006-08-17 Ett par nya debattartiklar

Jag har denna vecka några nya debattartiklar i Markbladet. Har ni inte Markbladet kan ni läsa dem på denna sida!

Den ena är ett svar till Thord Harrysson (s) som beskriver Mark som en kommun i kris där det mesta är vanskött. Det är ju då kul att kunna visa fakta, både utomstående granskningar och statistik, men också betyg från invånare och personal på kommunens verksamhet som ger helt motsatt bild. Det går väldigt bra för Mark just nu!

Den andra artikeln är en replik till Pelle Pellby om socialdemokraternas tafatta förslag för att skapa ett bättre företagsklimat i Mark. Att nöja sig med att kräva att kommunen skall ge korrekt service och att vi skall bygga nya industriområden räcker inte - det är självklarheter. Vi måste våga ta tuffare mål! Läs i min artikel vad moderaterna har för förslag!


2006-08-17 "Hemma-hos-reportage" i Markbladet

Så var det dags att läsa årets andra hemma-hos reportage, denna gång i Markbladet. Det är alltid spännande att se hur man beskrivs som person och vad man kan ha råkat säga för eventuella dumheter till en uppmärksam journalist över en kopp kaffe.......

Men jag tycker artikeln blev både bra och rättvisande. Mitt huvudbudskap är tydligt i Markbladets artikel - moderaterna vill vara aktiva och föra debatt även mellan valen! Vi vill vara pådrivande. Vi vill ifrågasätta sådant som är fel, men inte bara kritisera utan också försöka hitta lösningar som går att förankra politiskt. Visst finns det frågor som kunde hanterats bättre (det går inte att undvika när man tar beslut i tusentals ärenden varje år) men jag och mina partivänner är väldigt nöjda med hur detta arbete fungerat de senaste fyra åren, och hoppas vi får jobba vidare i fyra år till!
Detta val har vi två stora viktiga frågor vi vill jobba extra hårt med - bättre företagsklimat för fler jobb och fler former av äldreboende/seniorboende för våra äldre med ökad tillgång till gemensamma lokaler där man kan träffas och äta måltider tillsammans. Ger du oss ditt stöd i valet ökar chansen för att vi skall lyckas med detta också!


2006-08-16 Dödens väg går genom Mark

Min blogg innehåller mycket humor och ironi, en del elakheter och lite av varje. Men detta inlägg blir ett av de allvarligaste, tyngsta och sorgligaste jag skrivit sedan bloggen startade i februari.

Idag omkom två personer i en ny olycka på väg 156. Jag har tappat räkningen på antalet olyckor de senaste åren, och hur många som dödats och skadats.

Det pratas mycket om att bygga om korsningarna i Sandvad och Björlanda, och när det gäller Sandvad finns det numera hopp om en förbättring. Och visst är detta viktigt. En ny förbifart i Skene behövs också. Men vi behöver också stigningsfält på flera sträckor, för att underlätta säkra omkörningar. Ombyggnad av vägen till 2+1 väg (dvs växelvis en och två filer) är också en idé. Väg 156 blir allt hårdare trafikerad och det är bråttom!

Men allt kostar pengar, och staten äger pengarna och vägen! Sveriges regering måste satsa mer på vägar och trafiksäkerhet! Det håller inte att lägga 18 miljarder på en onödig järnväg i Norrland som förskjuter planerade vägbyggen i Västra Sverige 5-10 år! Det är orimligt att säga det som Miljöpartiet på riksnivå sagt idag: "Det svenska vägnätet är färdigbyggt" (!). Vi måste ha rikspolitiker som tar nollvisionen på allvar och inser att säkra vägar handlar om trygghet. Politiker som inser att det finns vägar även på landsbygden. Detta är en fråga som jag kommer att ta med mig om jag får en plats i Sveriges riksdag. Mark delar sitt problem med många andra svenska kommuner och det finns fler "dödens vägar" i Sverige.

I dag är det ännu en sorgens dag. Hur många olyckor till skall hända innan vi får pengar till en säker väg 156?


2006-08-16 Ännu en moderat valfilm!

Denna film heter "festival". Se filmen här! Alla tidigare moderata valfilmer hittar du samlade här!


2006-08-16 Alliansen nära gemensam familjepolitik

Folkpartiet öppnar idag för att införa ett vårdnadbidrag till de föräldrar som vill vara hemma lite längre med sina barn i stället för att använda dagis/förskola. Man framhåller Nacka och Sollentuna som god exempel, där moderaterna drivit igenom rätten för föräldrar att få ersättning för att ordna omsorg om sina egna barn.

Marks kommun har som bekant tagit beslut om att införa liknande regler från och med 2007, som första kommun i Sverige utanför Stockholm.

Folkpartiledarens besked gör att det verkar finnas en enighet inom Alliansen om stommen till en gemensam familjepolitik som kan presenteras före valet.

Om det sedan blir ett statligt eller kommunalt vårdnadsbidrag är kanske inte det viktigaste, inte heller om man skall ge familjerna en jämställdhetsbonus eller på annat sätt stimulera papporna att vara hemma mer med barnen. Alla Allianspartierna har en del goda förslag, och nu återstår att samla ihop dessa till ett gemensamt program! Vad moderaterna tycker kan du läsa här


2006-08-16 "Moderat kampanjar med lättklädda kvinnor"

Denna missvisande rubrik kan man läsa i de flesta tidningar och på TextTV idag! (Expressen går ännu längre och talar om "nakenshow"....) Det handlar om den Kick Off som den moderate riksdagsmannen från Göteborg Göran Lindblad inbjudit till på fredag tillsammans med regionfullmäktigekandidaten Simon Sundén på Valands nattklubb i Göteborg. Jag hade själv äran att bli inbjuden, men hade inte möjlighet att vara med, så jag funderade inte mer över saken. Men jag letade lite bland mina gamla mail idag och hittade faktiskt inbjudan där. Så här ser den ut! Själva badmodevisningen är för övrigt tydligen inget som de två moderaterna anordnat, utan ett arrangemang från Valands Nattklubb som skulle skett oavsett om de haft sin valupptakt där eller inte.

Som jag förstått kvällens tema skall det vara lite av sommarparty över det hela - god mat, ölprovning, politisk utfrågning, underhållning. Senare på kvällen blir det i Valands regi visning av badmode för kvinnor och män och besök av en välkänd kvinnlig diskjockey. De som nu förfasar sig över att man visar badmode har nog inte besökt stranden denna varma sommar. Skall man visa badmode måste man liksom av praktiska skäl vara en smula lättklädd.....både som kvinna och man!

Jag hade nog varit försiktig med att hålla min valupptakt på en nattklubb, och hade kanske inte valt att ha välja en klubb som hade badmodevisning samma kväll. Men jag tror knappast väljarna blir särskilt upprörda över saken. Kritiken känns minst sagt överdriven, och politiker som har humor och som vill sprida lite fest över valrörelsen blir nog snarare uppskattade för detta. Storm i ett vattenglas!

Göran Lindblad är förresten en mycket engagerad politiker i kampen mot Trafficking (handel med prostituerade) i Europa. Hur många artiklar har media skrivit om detta? Men visning av badmode är väl kanske ett större samhällsproblem och en viktigare nyhet......


2006-08-15 Minska företagens kostnader för krångel och byråkrati!

Ulf Sjösten, moderat riksdagsledamot (som jag hoppas få göra sällskap med i riksdagen efter valet!) har skrivit en utmärkt artikel där han beskriver hur Allians för Sverige är överens om att minska företagens kostnader för krångel och byråkrati med en fjärdedel fram till år 2010. Man har tagit fram ett särskilt program för detta.

Socialdemokraterna har pratat om att förenkla för företagen i 12 år nu, och visst har det hänt saker! Fast kanske inte det man hade hoppats......för tvärtom har krånglet ökat, reglerna blivit fler och antalet myndigheter i Sverige har ökat stadigt. Ingen vet ens riktigt hur många myndigheter det finns i Sverige! Företagens kostnader för detta är oerhört stora!

Läs hela artikeln här.2006-08-15 PÅMINNELSE - Markmoderaterna inbjuder till demonstration!

Moderaterna i Mark arrangerar alltså sin första demonstration någonsin på torsdag den 17/8. Samling på Mor Kerstins Torg i Kinna klockan 17.00! Demonstrationen är öppen för alla, allmänhet, kommunala tjänstemän och politiker oavsett parti! Ta gärna med vänner och bekanta!

Anledningen till demonstrationen är problemen att komma fram till polisen i Mark när något händer och polisens egna problem att leda polisverksamheten på grund av att ledningscentralen i Göteborg inte fungerar som den borde. Vi vill att ledningscentralen för Sjuhärad flyttas tillbaka till Borås! Det ger bättre lokalkännedom och kortare utryckningstid när något händer. Läs mer i mitt blogginlägg igår!2006-08-15 Markmoderaterna presenterade sin politik för 2007-2010!

På en presskonferens idag presenterade moderaterna i Mark sitt kommunala handlingsprogram för kommande fyra år.

På presskonferensen berättade vi att i stort sett vartenda moderat vallöfte från 2002 är uppfyllt, och att de två frågor vi drev extra hårt i valrörelsen 2002 också gått som vi ville. Brottsligheten har sjunkit och vi har ökat valfriheten och rättvisan i barnomsorgen. I vårt handlingsprogram för kommande år har vi också redovisat en del av allt det positiva som hänt Mark under de senaste fyra åren. Vi är väldigt nöjda med detta, eftersom vi idag faktiskt bara har 5 mandat av de 51 i kommunfullmäktige. Ändå har vi lyckats så bra med vår politik!

Kommande fyra år har vi också två särskilda frågor vi vill arbeta extra hårt för. Vi vill skapa ett betydligt bättre företagsklimat i Marks kommun för att i sin tur få fler arbetstillfällen. En del i detta är kampen för ombyggnad av våra större vägar, Lv 156 och Rv 41. Vi vill också skapa fler former av äldreboenden för äldre som inte har så stort vårdbehov att de behöver eller vill flytta till dagens äldreboenden, men som ändå vill ha ökad trygghet, lite mer service och tillgång till gemensamma utrymmen där man kan umgås och äta måltider tillsammans. Vi vill bygga ett sådant seniorboende centralt i Kinna, för att sedan fortsätta på andra orter i kommunen där efterfrågan finns.

Här hittar du hela handlingsprogrammet och alla våra förslag! En mer kortfattad version kommer också att skickas ut till alla hushåll. Vill du läsa mer om hur vi uppfyllt det vi lovade 2002 och vad som hänt i Marks kommun sedan 2002 så hittar du det på den här sidan!


2006-08-15 Moderaterna vill inte förändra ränteavdragen!

Av någon underlig anledning sprids idag i media påståendet att Fredrik Reinfeldt skulle ha sagt att moderaterna är beredda att förändra ränteavdragen för att kunna ta bort den statliga fastighetsskatten. Detta är helt fel! Moderaterna vill behålla både dagens ränteavdrag och uppsskovsreglerna med skatt vid byte av bostad. Ett mycket tydligt besked om detta har idag också skickats ut från moderaternas kansli i Stockholm så det inte skall råda någon oklarhet om saken!


2006-08-14 Mikael Odenberg (m), ekonomisk talesman, besökte Sätila!

I dag hade Markmoderaterna besök av Mikael Odenberg, gruppledare för moderaterna i riksdagen och partiets ekonomiska talesman (och även en tänkbar finansminister i en Alliansregering). Han besökte Sätila och Hyssna och fick bland annat se hur ett privat företag och enskildas engagemang kan hjälpa en ort att utvecklas.

Sätila Bygg har som bekant köpt hela Sätila Centrum av kommunen för att utveckla området till ett trevligt centrum med butiker och bostäder. (Alla politiker i Mark var överens om denna lösning). Man har också köpt vårdcentralen och folktandvårdens fastigheter av Regionen, och byggt om och till dessa, vilket räddat kvar Apoteket i Sätila. I dagarna invigs också Sätilas senaste förskola i Sätila Byggs lokaler. Kommunen äger inte förskolan utan hyr lokaler i stället. Skulle barnantalet minska i framtiden kan lokalerna lätt göras om till bostäder, och kommunen slipper tomma lokaler som kostar pengar. Sätila Bygg kunde dessutom bygga denna enhet snabbare än kommunen, och nu försvinner alla köer och vissa barn som tidigare gått på förskola i Hyssna kan få vara på sin hemort i stället. Sätila Bygg har dessutom byggt ett stort antal efterlängtade hyreslägenheter i Sätila!

Mikael Odenberg fick naturligtvis också göra ett besök nere vid den nybyggda ångbåtsbryggan vid Lygnerns strand, en brygga som byggs av ideella krafter och finansieras av gåvor för enskilda och företag.

Skall Mark (och Sverige) kunna utvecklas måste det ske i samarbete mellan stat, kommun, företag och enskilda. Den som tror att allt blir bäst och billigast om kommunen gör allt är väldigt fel ute!


2006-08-14 Moderaterna kräver alla kort på bordet om AMS!

Tidigare har Skolverket stoppat en rapport om friskolorna efter offentlig kritik från skolminister Baylan. Nu har AMS hemligstämplat riksrevisionens kritiska rapport om den egna verksamheten, en rapport som egentligen skulle presenterats redan i juli!

Moderaterna kräver att Riksrevisionen offentliggör sin kritiska rapport mot AMS före valet! Väljarna har rätt att få veta!


2006-08-14 Ny hård kritik mot AMS - denna gång från HTF-facket!

Handelstjänstemannaförbundet HTF kritiserar AMS för att de förmedlar oseriösa jobb hos oseriösa arbetsgivare. Det handlar om jobb med svältlöner och omöjliga arbetsvillkor. HTF-ordföranden beskyller till och med AMS för att bry sig mer om sin egen statistik än att värna om de arbetssökande!

Gång efter gång visar sig samma sak - för AMS (s)-märkta generaldirektör (gift med en (s)-minister) är det viktigaste att visa snygg statistik! Omsorgen om den egna personalens möjligheter att förmedla jobb och om de arbetslösa kommer först i andra hand.


2006-08-14 Markmoderaterna inbjuder till demonstration!

Jo, du läste rätt! Moderaterna i Mark arrangerar nu sin första demonstration någonsin! Anledningen är problemen att komma fram till polisen i Mark när något händer och polisens egna problem att leda polisverksamheten på grund av att ledningscentralen i Göteborg inte fungerar som den borde. Vi vill att ledningscentralen för Sjuhärad flyttas tillbaka till Borås! Det ger bättre lokalkännedom och kortare utryckningstid när något händer.

Demonstrationen är öppen för alla, allmänhet, kommunala tjänstemän och politiker oavsett parti! Vi vill att invånarna i Mark skall kunna känna sig trygga i att de kan få tag på en polis när de behöver, och att polisen får veta när något händer i kommunen! Vi är stolta över vår polis, men är inte nöjda med möjligheten att få kontakt med dem!

Demonstrationen äger rum på torsdag den 17 augusti och vi samlas klockan 17.00 på Mor Kerstins Torg i Kinna. Sedan tågar vi till polishuset och lämnar över en skrivelse till polisledningen.

Hjärtligt välkommen att vara med, och ta gärna med dig arbetskamrater, vänner och bekanta!2006-08-14 Reinfeldt allt populärare!

SIFO meddelar att 47 procent av väljarna har stort förtroende för moderatledaren Fredrik Reinfeldt, medan Göran Perssons siffra är 39%. Demoskops senaste undersökning visar liknande siffror, men också att Reinfeldts popularitet ökar stadigt!

En sympatisk, kunnig och populär partiledare är inte det sämsta i en valrörelse. Att han också är mänsklig och förstår hur vanliga människor har det gör inte saken sämre!


Kanske blir han Sveriges nye statsminister?2006-08-13 Elfsborg vägrar förlora!

Malmö FF - Elfsborg 1-1

Vi börjar kanske bli lite bortskämda som alltid kräver seger av Elfsborg? Segern var faktiskt inte långt borta, Elfsborg hade både stolpskott och ett antal missade jättechanser. Men 1-1 var nog ganska rättvist, och fyra poäng mot Malmö FF på två matcher är ju egentligen oerhört bra! Samtidigt gick andra matcher i helgen Elfsborgs väg, Hammarby och Blåvitt fick stryk, och Djurgården bara oavgjort. Elfsborg tar ett allt stadigare grepp om topplatserna i allsvenskan, även om man nu åkte ned på en tredjeplats. Det är bara två poäng upp till allsvensk ledning och lika långt ner till Blåvitt på fjärdeplatsen.

Det blir inte bara en spännande valrörelse utan även en spännande fotbollshöst!


2006-08-13 Friidrotts-EM är över

EM i friidrrott i Göteborg är över. Själv passade vi på idag att njuta gratis av tävlingarna genom att vilt heja på kända och okända löpare i marathonloppet. Sex medaljer blev det till Sverige i EM, och vi blev en av de bästa nationerna. Stämningen i Göteborg har också varit fantastisk!

Alla hyllar våra duktiga idrottsmän - Carolina, Susanna, Christian och alla de andra. Det är helt OK att någon är bäst! Framgången är dem väl unnade efter år av hård träning och långa träningspass. Ja, det är tom OK om de skulle lyckas tjäna pengar på sin idrott.

Min lilla fundering idag är när svenska folket skall visa samma uppskattning för en hårt arbetande svensk forskare, uppfinnare, entreprenör eller småföretagare som arbetar lika hårt? När skall det bli accepterat att även dessa får tjäna pengar precis som ett fotbollsproffs eller en hockeystjärna? När kommer en företagare som bygger upp ett företag och lyckas skapa arbete och försörjning för ett antal medmänniskor att få uppleva folkets jubel, och inte bara avundsjuka?


2006-08-12 Var vi på samma torg?

Socialdemokraterna skriver på sin hemsida om dagens aktiviteter på torget i Kinna, där (s)-ministern Lena Hallengren invigde sossarnas valstuga. Moderaterna hade samtidigt premiär för sitt valtält strax bredvid....

Men man kan undra - var vi på samma torg? Så här skriver (s): Mor Kerstins Torg i Kinna var välfyllt med kommuninvånare och inte minst socialdemokrater.

Den trista sanningen för både oss och sossarna var att det inte var någon vidare fart på torget överhuvudtaget idag, och att torget var i stort sett tomt på folk när ministern talade. Det var mest partiaktiva i (s) och (m) som var kvar, totalt kanske en 30-35 personer (inklusive ett par poliser och en säkerhetsvakt). Och då är jag kanske snäll, Borås Tidning talar om "ett par tiotal personer totalt" på torget. I vårt tält var det i vart fall bara ett fåtal besökare som stannade kvar när ministern började tala. De andra gick hem....


2006-08-12 Här kan du se moderaternas valaffischer!

Moderaternas affischer handlar om vår politik, inte osanningar om vad motståndarna vill göra! Vi har inga märkvärdiga påkostade affischer utan raka, enkla besked om vad vi ser för samhällsproblem och vad vi tycker är viktigt! Här kan du se våra affischer! Framöver kommer de att synas ute också i naturlig storlek......


2006-08-12 Lämplig valaffisch för (s)

Socialdemokraterna förnekar sig inte! I en av deras valaffischer hotar de indirekt med att Moderaterna vill ta bort var femte lärare, polis och undersköterska.....

De får läsa på bättre! Moderaterna satsar mycket mer pengar på skola, polis och sjukvård än regeringen. Det ger fler lärare, poliser och undersköterskor! Synd att (s) inte brättar med ett enda ord vilka egna förslag de har, och ägnar all kraft år att sprida osanningar om moderaterna.

Vi gör tvärtom och berättar vad vi vill - för vår politik håller! Vi har en delvis besk medicin med ytterligare en karensdag den andra sjukveckan, stramare bidrag och ökad bidragskontroll. Det säger vi ärligt! Men vi berättar också att detta ger pengar till att sänka skatten för alla med minst 1.000 kronor i månaden, mer resurser till skola, sjukvård och polis och att göra det billigare för företagen att anställa fler! Väljarna skall veta vad de får med moderat politk!

Undrar just när (s) tänker berätta om vad de själva vill göra åt skolans dåliga resultat, polisbrist, vårdköer och arbetslöshet? Och vem vill de bilda regering tillsammans med? Deras enda löften lär väl som vanligt bli en eller annan bidragshöjning. Socialdemokraternas budskap är ett enda stort frågetecken, och (s) behöver nya valaffischer som passar till budskapet!


2006-08-12 Kampanjstart!

Välkommen till moderaternas torglördagar i Kinna!

Varje lördag fram till valet, mellan klockan 10 och 14, kommer du att kunna träffa markmoderaterna på Mor Kerstins Torg i Kinna! Vi slår upp vårt valtält, bjuder på fika och presenterar oss och vår politik. Inte minst vill vi höra dina synpunkter på det vi uträttat de senaste fyra åren, och höra vad du tycker vi borde göra kommande fyra år! Vi startar idag, och du är mycket välkommen!


2006-08-11 ....och SCB läcker hemliga uppgifter till regeringen....

Idag är den ingen hejd på alla konstigheter. Knappt har man hunnit smälta AMS hantering av allvarlig kritik förrän nästa märklighet dyker upp. Statistiska Centralbyrån, SCB, får enligt lag inte lämna information om viktig statistik till någon i förväg innan den offentliggörs för allmänheten. Alla skall få samma information samtidigt. Nu visar det sig att man lämnat uppgifter till finansdepartementet i förväg, vilket väcker misstankarna om att statsministern också kunde använda icke offentliggjord information i sitt tal i valrörelsen.

Kanske spelar inte just detta så stor roll. Men det handlar ändå om förtroendet för myndigheterna. Gång på gång visar det sig att socialdemokratiska partiet och de svenska myndigheterna har växt ihop till någon sorts gemensam statsapparat. Regeringen utser sina egna favoriter i partiet och ministrars familjemedlemmar till chefer för myndigheter och verk. Och ingen vet längre riktigt var gränsen går mellan myndigheter och parti. Så kan man naturligtvis inte sköta ett land!

Allians för Sverige upprepade idag sitt löfte att ändra detta. Vi vill att alla viktiga statliga jobb skall annonseras ut offentligt och att endast kompetens skall avgöra vem som får jobbet. Visst vore det verkligen på tiden!


2006-08-11 AMS hemligstämplar kritisk rapport....

Jag skrev i morse att AMS ogillar kritiken i en rapport från Riksrevisionsverket. Nu visar det sig att det är värre än så! AMS vägrar lämna ut rapporten, trots att den är diarieförd hos AMS och därmed är en offentlig handling!

Den som tagit beslutet hos AMS att dölja verkligheten för medborgarna borde skämmas! Å andra sidan tror jag inte man kan lura väljarna, de drar nog sina egna slutsatser. Lite nyfiken blir man ju också. Hur allvarlig är egentligen Riksrevisionsverkets kritik mot AMS?


2006-08-11 Miljardregn över skattebetalarna?

Skatteverket meddelade häromdagen följande: "Nytt miljardregn över skattebetalarna". Det låter väl bra? Låter ju nästan som om skatten sänkts? I själva verket handlar det om skatteåterbäringen som precis som vanligt betalas ut den här tiden på året. Det innebär altså att staten betalar tillbaka för mycket inbetald skatt, dvs betalar tillbaka de pengar man lånat" av medborgarna. Knappast ett miljardregn att få tillbaka sina egna pengar.....

Man kan ju undra varför man uttrycker sig så närmast lyriskt i ett officiellt pressmeddelande några veckor före ett riksdagsval? Är verkligen myndigheten politiskt neutral?


2006-08-11 AMS lägger kraften på fel saker!

AMS gör nu allt för att gömma så många arbetslösa som möjligt i olika åtgärder. Att AMS-chefen är socialdemokrat och gift med en minister kan ju möjligen påverka. AMS siffror över arbetslösheten är mycket lägre än SCB:s. AMS-chefen förklarar detta med att alla arbetslösa kanske inte anmäler till arbetsförmedlingen att de är arbetslösa! Så kan det kanske vara - men det visar ju då också att Alliansen har rätt - arbetslösheten är betydligt högre än av AMS redovisar.

Enligt officiell AMS-statistik har ca 15.000 människor fått ett riktigt jobb det senaste året. Antagligen är siffrorna ännu sämre.....och eftersom det finns mellan 350.000 och 400.000 anmälda öppet arbetslösa är det ju inte mycket att skryta med mitt i en högkonjunktur. Dessutom vet vi ju att det finns minst lika många till som helt eller delvis står utanför arbetsmarknaden fast de skulle kunna ta ett arbete.

AMS får nu också kritik från Riksrevisionsverket för att man inte förmedlar särskilt många jobb. AMS gillar inte kritiken och tycker den är orättvis. Det kan ju vara hur det vill med den saken - men mindre än ett förmedlat jobb per år och arbetsförmedlare är ändå inte mycket att skryta med!

En förklaring finns - jag minns från min tid som facklig representant i en arbetsförmedlingsnämnd vilken frustration personalen kände över att tvingas använda pengarna till att få in så många arbetslösa som möjligt i meningslösa åtgärder för att snygga till statistiken, i stället för att satsa på lite dyrare men effektivare utbildningar till lämpliga arbetslösa. Antagligen är det likadant idag.

Jag skulle vilja ge arbetsförmedlarna friare händer och utnyttja sin kompetens i stället för att administrera friår och meningslösa åtgärder!


2006-08-11 Ruotsissa järjestetään vaalit syyskuun 17. päivä.

Ennakkoluulot puolueita kohtaan ovat vahvoja. Monet pitävät Moderaternaa rikkaiden puolueena. Mutta me olemme muuttuneet. Nykyisin me olemme kaikkien puolue.

Och vad är nu detta undrar du som i likhet med mig inte behärskar just det finska språket? Jo, reklam för moderaternas senaste valfilm. Tillgänglig på inte mindre än 18 olika språk! Alla moderata valfilmer finns nu samlade på en särskild länk, www.moderat.se/film Varför inte förena nytta med nöje, se filmerna och försöka gissa språket?


2006-08-10 Bra poliser i Mark - om man kan få tag på dem!

Polisen i Mark har idag ett märkligt problem. Man har ibland svårt att kunna rycka ut på alla larm eftersom man inte alltid får besked om vad som händer från polisens ledningscentral i Göteborg. Läs i Borås Tidning hur det kan gå till idag!

Jag har tidigare i år, tillsammans med vår riksdagsman Ulf Sjösten och de moderata gruppledarna i övriga Sjuhäradskommuner, i en debattartikel väckt frågan om inte polisens ledningscentral borde flyttas tillbaka till Borås igen. Efter polisens egen hårda kritik mot länskommunikationscentralen i Göteborg är frågan än mer aktuell.

Med moderat politik i riksdagen får polisen i Sjuhärad får mer resurser, och Mark kan kanske äntligen få polisbemanning dygnet runt alla dagar. Men då gäller det ju också att det går att få tag på dem.....

Jag kommer att lyfta frågan på nästa samanträde med Brottsförebyggande rådet i Mark den 21 augusti!


2006-08-10 Stark medvind för Alliansen!

Två trevliga opinionsmätningar redovisas idag. I båda faller socialdemokraterna mycket kraftigt och Alliansens försprång ökar.

SIFO har en fördel för Alliansen på 50,5% mot vänsterpartiernas 46,1%. I Demoskops mätning är siffrorna nästan exakt desamma, 50,4% mot 45,8%.

Den enda stora förändringen är socialdemokraternas fortsatta fall. I Demoskops mätning i juli föll (s) med 1,7%. I denna mätning faller (s) ytterligare 2%, och hos sifo backar man med 3%. Moderaterna ligger kvar på nästan exakt samma nivå som i juli, 30,4% i Demoskop och 26,7% i Sifo. Skillnaden mellan (s) och (m) krymper för varje mätning hos alla mätinstitut!

Min känsla är att väljarna helt enkelt är trötta på Göran Persson. Vi kommer att vårt ansvar och visa väljarna att det finns något som är mycket bättre!


2006-08-09 Över 10.000 träffar på hemsidan!

Meden jag var på valupptakt i kväll fick hemsidan sin 10.000:e träff! Kul och stimulerande. Jag hoppas ni besöker sidan igen. Nu kommer sidan att dateras upp varje dag fram till valet, ibland flera gånger om dagen beroende på vad som händer. Och i fliken "min valkampanj" hittar du allt om min egen och moderaternas valkampanj!


2006-08-09 Moderat valupptakt!

I kväll hade Moderaterna i Sjuhärad sin valupptakt i Borås. Lagom till partisekreterare Sven-Otto Littorins anförande på Stora Torget försvann regnmolnen och inte en droppe föll över åhörarna. Kanske ett tecken på valutgången? Man kan ju alltid hoppas.....

Efter samlingen på Torget gick vi tillsammans med banderoller till Scandic Hotel. Jag kunde konstatera att antalet moderater var fler än vad socialdemokraterna samlade i de flesta förstamajtåg i Sjuhärad.....


2006-08-09 Ännu en politisk seger för Alliansen!

Regeringen vill frysa fastighetsskatten. Detta meddelar man bara några veckor efter att Alliansen lovat att omedelbart begränsa den statliga fastighetsskatten och senast 2008 avskaffa den helt, och i stället låta kommunerna ta ut en låg kommunal avgift.

När Alliansen lade sitt förslag gick regeringens ministrar ut och beskrev hur "orättvist" detta var, eftersom de med högt taxerade hus skulle spara mer skatt än de med lägre taxerade hus. Visst blir det så - men problemet är ju att det inte automatiskt är så att de med högt taxerade hus också har en hög inkomst som gör att de har råd med fastighetsskatten! Det är detta regeringen inte begriper!

Regeringens förslag igår om att frysa fastighetsskatten, dvs inte ta ut skatt på ökade taxeringsvärden får väl förresten i så fall precis samma "orättvisa" effekt? Alltså är regeringens eget förslag orättvist enligt deras eget sätt att räkna. Ändå lägger de fram detta förslag i panik eftersom de känner att de går i otakt med väljarna. Tror någon att regeringen skulle lagt sitt förslag om inte Alliansen kommit med sitt löfte? Knappast! Därmed har Alliansen uträttat något väldigt positivt för svenska folket redan innan valet ens hunnit avgöras!

Och om väljarna ger Alliansen sitt stöd kommer vi att kunna uträtta mycket mer! Regeringens förslag om fryst fastighetsskatt skjuter bara upp problemet, och ingen vet vad som händer sedan. Bättre då med Alliansens förslag - vi säger vad vi tänker göra och när vi skall göra det!2006-08-08 Nytt målfyrverkeri på Borås Arena!

Elfsborg - Malmö FF 4-2

Elfsborg bäst i Sverige? Ja, antagligen! Seger med 4-2, trots en missad straff, och det mot ett mycket bra lag som Malmö. Elfsborg har besegrat både Hammarby, Djurgården och Malmö, samtliga topplag, den senaste tiden. Hammarby leder fortfarande serien före Elfsborg, men det går nog över.....

Gulsvart är bäst. Och bäst i gulsvart är Anders Svensson, två mål idag. Elfsborg har också seriens bästa målskillnad, har nästan gjort flest mål och släppt in minst. Det luktar medaljer!

Själv sörjer jag över att jag inte hann till Borås och se matchen på plats, då hade jag fått se tredje raka storsegern live. Men det kommer ju fler matcher.....2006-08-08 Jag är moderat!

Nu är det bevisat! När Borås Tidning gjorde sitt "hemmahos-reportage" hos mig ingick också ett obligatoriskt partitest. Jag kan andas ut! Jag är moderat till 78%, folkpartist till 75% och kristdemokrat till 63% - allt enligt Bt:s valkompass. Egentligen anser jag mig nog mer moderat än 78%.....men frågorna är alltför få och alltför mycket "svart eller vitt" så därför antar jag att man får vara nöjd ändå. Bäst av allt var kanske ändå att jag var vänsterpartist till 0%. Det känns mycket bra!

Du kan läsa hela artikeln här. I pappersversionen finns en ruta "detta har hänt", som däremot kanske är en smula missvisande, för man har missat de viktigaste händelserna. Här hittar du allt som hänt under fyra år i Mark!


2006-08-08 Batteriladdning!

Har tillbringat helgen i "Sjuhärads Västra utpost", dvs Apelviken i Varberg. Var ju tvungen att ta med familjen till den nya poolanläggningen på Apelvikens Camping. Några dagar i tält i lugn och ro.... men givetvis var det alltför lätt att hitta Borås Tidning i affären, så jag kunde fördriva lite av tiden i solstolen med att läsa två av mina egna artikar. Dels en artikel om alltför höga skatter på el och bensin i går, och en om justitieminister Bodströms falska löften om "kontaktpoliser till alla barn" idag.

Bortsett från detta laddade jag mest batterierna i solen - nu börjar valkampanjen på allvar! I morgon kväll har Moderaterna i Sjuhärad valupptakt i Borås på Stora Torget klockan 17.30. Alla är välkomna!


2006-08-05 Kommunalrådet Pellby vilar sig i form?

Den 20/7 konstaterade jag att oppositionsrådet i Mark, Pelle Pellby (s), inte skrivit något på sin blogg på en månad. Idag har det gått hela 47 dagar sedan senaste inlägget.

Antingen är han nöjd med Marks politik som den är (vi tackar!) eller också har han missat att det är val om 43 dagar.....2006-08-05 Är blå kommuner värre skattehöjare än röda?

Ja det var i vart fall vad TextTV meddelade igår. Borgerliga kommuner har höjt skatten mer denna mandatperiod än socialistiska. Fortfarande ligger dock borgerliga kommuner i genomsnitt 85 öre lägre i kommunalskatt än socialistiska.

Inte är siffrorna särskilt konstiga! Alla svenska kommuner har plågats svårt av staten den senaste mandatperioden. Staten har vältrat över alltmer uppgifter på kommunerna utan att skicka med pengar. Statens skattkista är därför mer välfylld än kommunernas. Detta slår givetvis hårdast mot de kommuner som har lägst skatt. Kommuner med mycket hög skatt har ju ofta mer pengar att röra sig med redan från början, och också mer man kan spara in på om det behövs. Men en sak är klar - statens skattkista är nu mer välfylld än många av kommunernas!

Ovanpå detta gör skatteutjämningssystemet att en del borgerligt styrda kommuner tvingas höja skatten varje år bara för att betala allt mer till andra. I Sjuhärad är moderatledda Bollebygd en av dessa drabbade kommuner. Dock har man klarat att inte höja skatten. Den andra moderatledda kommunen, Borås, har inte heller höjt skatten, och inte heller min hemkommun Mark, där vi från moderat sida i stället föreslår små successiva skattesänkningar kommande år. Tranemo ha visserligen höjt skatten, men har ändå lägst skatt i Sjuhärad.

Moderaterna vill tillföra kommunerna mer pengar och öka det kommunala självstyret. Det blir lättare att slippa kommunala skattehöjningar med mer moderat riksdagspolitik! Kanske kommer i stället en del kommuner att ha råd att sänka skatten?


2006-08-04 Missvisande (s)-rapport om vården

Socialdemokraterna presenterar idag en rapport om sjukvården där de påstår följande: "När det gäller tillgång till vård delar Sverige första plats med tre andra länder".

Men om man läser den undersökning som socialdemokraterna hänvisar till konstateras visserligen att Sverige hamnar på tredje plats, men knappast på grund av god vårdtillgänglighet: " Sweden lands a bronze medal almost entirely to a solid victory in the outcomes quality discipline, and with very poor performance on accessibility" (EHCI 2006 report, sid 18).

Kanske är socialdemokraterna sämre än jag på engelska....rapporten visar faktiskt att vården håller bra kvalité men att tillgängligheten är usel!

Redan den 25 juli skrev jag på bloggen att TV4 redovisat att svenska folket är nöjda med vården men missnöjda med vårdköerna. Bland de mest missnöjda finns invånarna i Västra Götaland!

Sverige har sjukvård med mycket hög kvalité. Synd bara att inte alla får ta del av den. I går redovisades siffror som visade att allt fler avlider i köerna till hjärtsjukvården. Med sådana siffror känns det lite opassande att slå sig för bröstet alltför mycket. Sverige borde med världens högsta skatter kunna se till att inte människor dör i onödan i väntan på vård!


2006-08-04 Lyssna på moderaternas nyskrivna kampanjlåt!

Som en del av valkampanjen har moderaterna tagit fram en egen kampanjlåt! Det är artisten Frieda som i samarbete med moderaterna
gjort låten "Tillsammans". Låten kommer att spelas i samband med moderata kampanjaktiviteter. Frieda kommer dessutom att medverka
vid olika arrangemang under valrörelsen.

Lyssna och ladda ned låten här, via moderaternas hemsida. (Scrolla sedan ned en bit på sidan
så hittar du låten!)

Frida Hamrin är sångerska och låtskrivare från Stockholm. Hon spelar idag live i olika konstellationer och arbetar just nu med sitt första album. (Foto: Peter Knutson)

Läs också intervjun med Frida i Aftonbladet i dag. (Därifrån kommer också den lilla
bilden på Frida)

2006-08-03 Nyheter på hemsidan!

Som alla besökare har märkt har jag förbättrat hemsidan lite. Bloggen hittar du nu direkt här på startsidan, så du slipper klicka vidare. Några nya snabblänkar finns också på startsidan för de mest besökta sidorna.

En ny flik handlar om min (och moderaternas) valkampanj. Där hittar du det mesta, och får också veta hur du på olika sätt kan hjälpa till! Hör gärna av dig. Vår valrörelse drivs med knappa ekonomiska resurser och mycket ideellt arbete! Vi behöver all hjälp vi kan få!

Inom kort kommer jag också att lägga in markmoderaternas nya kommunala handlingsprogram för åren 2007-2010. Där kommer du att kunna läsa det mesta om vad vi vill göra för att fortsätta utveckla mark åt rätt håll. Håll utkik på bloggen!

Markmoderaterna håller också på och fräschar upp den gemensamma hemsidan. Den gamla har därför legat nere ett par veckor, men snart uppstår den i helt ny version!


2006-08-03 Orimligt hög skatt förstärker prisuppgången på el och bensin

Som glesbygdsbor drabbas vi alla hårt av alltför hög beskattning av el och bensin. Den enda som tjänar på att marknadspriset går upp är staten! Visste du att 55-60% av elpriset och bensinpriset är skatt?

Läs hela min artikel i Markbladet idag om de alltför höga energiskatterna, och vad jag skulle vilja göra åt dem om jag får chansen!


När den här pumpen var ny var skatten lägre.....2006-08-03 Snikna sossar även i Sjuhärad!

I går ställde jag frågan på bloggen om även Socialdemokraterna i Sjuhärad gör avdrag i deklarationen för gåvor till sitt eget parti.

I dag fick jag svaret i Borås Tidning. Tyvärr är socialdemokraterna i Borås precis lika snikna som de i Göteborg! Och jag har under dagen fått bekräftat att även Socialdemokraterna i Mark gör likadant, även om bara en del verkar begära skatteavdrag för gåvan till partiet.

Inte nog med att politikerna själva tar beslut om såväl sina egna arvoden som om partistödet. Man är inte nöjd med detta, utan måste sedan låta skattebetalarna vara med och betala ännu större inkomster till partiet! > Av artikeln i Bt framgår att inget annat parti gör på detta sätt! Jag tycker socialdemokraterna borde skämmas! Oavsett om det de gjort är juridiskt korrekt eller inte. Kan de inte be om frivilliga bidrag (utan skattaavdrag!) från enskilda personer som alla andra?


2006-08-03 Ännu en moderat hemsida i Mark

Ännu en markmoderat har nu egen hemsida. Pär-Erik Johansson, ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden, har nu lagt ut sin hemsida på nätet. Du hittar den på denna länk.

Pär-Erik berättar bland annat om kommunens stora satsningar på barnomsorg och skola de senaste åren, och lite tankar om vad som behövs i framtiden!


2006-08-02 Ny moderat valfilm

I dag presenterar moderaterna ännu en valfilm. Den här filmen är varm, humoristisk och tankeväckande och borde väl inte kunna irritera ens de mest lättretade socialdemokraterna i Söda Älvsborg....


2006-08-02 Var finn(s) moralen?

I Göteborg-Posten idag kan man läsa att socialdemokratiska politiker i Göteborg skänker totalt nära en halv miljon kronor till partiet av sina arvoden, och sedan drar av detta i sina deklarationer som kostnad för "kansliservice". I praktiken ett "extra" partistöd som delvis betalas av skattebetalarna. Socialdemokraterna och rörelsen badar i pengar!

Av artiklarna framgår att det är lite oklart om det är ett korrekt skatteavdrag eller inte. För mig spelar det mindre roll - frågan handlar mer om moral. Politikerna beslutar själva om storleken på sina arvoden och storleken på partistödet. Behöver man vara så sniken att man utöver detta ser till att förse partiet med ännu mer pengar på skattebetalarnas bekostnad?

Min undran är - gör socialdemokraterna i Sjuhärad på samma sätt? Att jag ställer frågan är kanske inte så konstigt med tanke på den märkliga kritik jag fick från just (s) för mitt brev där jag öppet och ärligt bad om frivilliga bidrag från privatpersoner - av redan beskattade pengar!


2006-08-01 Manpower effektivare än AMS!

Regeringens satsning på arbetslösa akademiker har blivit ett praktfiasko! Regeringen satsade 515 miljoner på två år för att sätta 8 000 arbetslösa akademiker i arbete. Under de senaste sju månaderna har landets arbetsförmedlingar bara lyckats skaka fram åtta jobb (!), varav endast sex finns kvar, enligt färsk statistik från Ams. På halva tiden har bemanningsföretaget Manpower förmedlat 106 fasta akademikerjobb!

Jag upprepar mitt budskap från den 28/7 - släpp in fler alternativa arbetsförmedlingar, och banta AMS ordentligt!


2006-08-01 Bodström bluffar!

Justitieminister Thomas Bodström vill se ett tätare samarbete mellan skola och polis. "Alla elever ska få tillgång till en kontaktpolis. Varenda elev i Sverige, varenda lärare och varenda förälder ska veta vem som är deras polis". Några utökade resurser anser däremot inte Bodström skall behövas (!), allt enligt en intervju i Nyheterna i Tv4.

Bodström är verkligen mästare på tomma löften! Min erfarenhet från Mark är att trots att vi har en egen polisstation så är det svårt för polisen att hinna besöka skolorna så mycket som man skulle vilja.

Och hur eleverna i Bollebygd eller Svenljunga skall kunna få en egen "kontaktpolis" när det inte finns en enda polis placerad på orten - ja det kan jag inte begripa! Skall Bodströms idéer fungera krävs mycket fler poliser.

Moderaterna vill ge polisen mer resurser. Endast med moderat politik kan Bodströms förslag bli verklighet!


2006-08-01 Tyska LO ett föredöme!

LO i Tyskland, Der Deutche Gewerkschaftsbund, DGB, beslutade förra året att inte aktivt stödja socialdemokraterna i valet. Och nu har DGB fått en ny vice ordförande, Ingrid Sehbrock, som är kristdemokrat vilket i Tysk politik är i stort sett detsamma som en svensk moderat! Hon vann stort i omröstningen på LO-stämman i maj över en socialdemokrat.

Sehrbrock, förklarar i en intervju i Dagens Industri idag att hon länge insett att den håra kopplingen mellan DGB och socialdemokratetrna skrämde bort många medlemmar, och att medlemmarna inte var intresserade av att stödja (s) ekonomiskt i valet. Hon säger också att hon tycker att nuvarande förbundskanslern Angela Merkel från CDU lyssnar mer på facket än vad socialdemokraternas ledare tidigare gjorde....

Tänk om svenska LO kunde bli lika kloka? Då skulle kanske medlemsflykten minska. Alltfler LO-medlemmar inser ju att moderat politik är bättre för dem än socialdemokratisk.

För min egen del är det lätt att kombinera rollen som moderat politiker med ledande fackliga uppdrag. Men så verkar jag också inom SACO, som vägrar ta politisk ställning och är till för alla!