Juni 2022

 

Vänsteralliansens såpopera fortsätter - men bra om Natofrågan är löst

2022-06-29

Vänstersidans såpopera i svensk politik fortsätter. Vi visste alla att Socialdemokraternas löfte till den politiske vilden Amine Kakabaveh knappast skulle efterlevas när det ställdes på sin spets. De löften man gav till Kakabaveh skulle gälla under denna mandatperiod, och som betalning röstade hon nej till misstroendet mot justitieminister Morgan Johansson och ja till regeringens vårdbudget. Hennes enda röst avgjorde båda omröstningarna till regeringens fördel. Men redan nu, drygt två månader före valet, bryter alltså regeringens sina löften till Kakabaveh för att få Turkiet att gå med på svenskt natomedlemskap. Kakabavehs hämnd är att kräva misstroende mot utrikesministern. Miljöpartiet uttalade sig först positivt till den tanken, men har under dagens backat.

Man kan säga mycket om detta. Att Socialdemokraterna totallurat Kakabaveh för att få hennes viktiga röst är uppenbart, och såklart moraliskt helt förkastligt. Redan vid de två nämnda omröstningarna visste alla att regeringens överenskommelse med Kakabaveh var omöjlig att hålla, men regeringens besked var "att inget förändrats i de löften vi gett". Fast redan då visste såklart även regeringen att det hela var ett spel. Samtidigt får Kakabaveh skylla sig själv, hon var nog den ende som helt aningslöst trodde att hennes krav skulle prioriteras framför ett svenskt Natomedlemskap. Lite naivt kan jag tycka, vi andra insåg var det skulle sluta.

Samtidigt är nu både V och MP starkt kritiska till regeringens överenskommelse med Turkiet, och det illustrerar tydligt ännu en gång att vänstersidan inte har en gemensam syn på utrikes och försvarspolitik. Trots detta är deras mål att återigen regeringssamverka efter valet. Detta med ett Centerparti som idag förbehållslöst hyllar regeringen. Frågan är hur regeringen hade klarat att hantera Natofrågan och Turkiet med MP fortsatt i regeringen?

Vänstersidan är oense om väldigt mycket mera, allt från skatter, kriminalpolitik och företagande till landsbygdspolitik, energipolitik och valfrihet. Faktum är att man är oense om det mesta. Den enda slutsatsen jag dra är att vänsterblocket (S, C, V och MP) inte är överens om särskilt mycket mer än att man inte tycker om SD. Den som tycker att det är den viktigaste politiska frågan i Sverige får väl tycka det. Själv delar jag inte den åsikten.

Jag får själv frågor om hur jag ser på regeringens avtal med Turkiet och om jag överhuvudtaget tycker det är rimligt att gå Turkiet till mötes. Jag har inte läst regeringens avtal, men utgår från att man inte avtalat bort den svenska rättssäkerheten och den svenska grundlagen. Jag tycker också att hotet från Ryssland är ett mycket större problem just nu än att ha ett försvarssamarbete inom Nato där även Turkiet ingår. Just nu är Natofrågan prioriterad. Samtidigt inser jag ju att det säkert kommer bli en del inrikespolitisk diskussion om innehållet i avtalet med Turkiet.  

 


 

Dagens interpellationsdebatter med justitieministern

2022-06-28



I dag hade jag mandatperiodens sista två interpellationsdebatter i riksdagen, denna gång med justitieminister Morgan Johansson.
Första debatten kan du se om du klickar på bilden nedan. Ämnet var polisens arbetsuppgifter och behover av förstärkt polis.

Mitt anförande i de två första omgångarna finns på ett ungefär på denna länk.


Jag fick också återigen chansen att kommentera vänstersidans envisa försök att ge en felaktig bild av att Alliansen drog ned på polisutbildningen: "Justitieministerns påstående om polisutbildningen är en ren bluff. KU har upprepade gånger påpekat att ministrar ska tala sanning, ändå fortsätter justitieministern att förvanska sanningen. Låt mig ta det igen. Under Alliansens åtta år ökades antalet poliser från ca 17.000 till 20.000. Tror justitieministern att vi trollade fram dessa ur en hatt? Sanningen är att vi utbildade rekordmånga nya poliser. Så många att polismyndigheten tvingades stoppa antagningen en termin för att hinna ta hand om alla nyutexaminerade aspiranter. Men alla övriga 15 terminer utbildades massor av nya poliser. Hade vi inte gjort detta under Alliansens regeringstid hade läget idag varit ännu värre."




Den andra debatten kan du se om du klickar på nästa bild nedan. Ämnet för denna debatt var justitieministerns uttalande att kommunerna måste ta ett större ansvar för att bekämpa den grova kriminaliteten.

Mitt anförande i de två första omgångarna finns på ett ungefär på denna länk.




Jag la ut några slutsatser på twitter efter debatterna. Tyvärr säger justitieministern så många konstiga saker och håller sig inte alltid till sanningen. Jag tycker tyvärr att han har en ganska ovärdig nivå i sina debatter, precis som han har i sociala medier, och bad faktiskt åhörarna om ursäkt för att de tvingas höra något sådant här från riksdagens talarstol. Jag har ju själv flera gånger fått justitieministern prickad av KU för att han sprider felaktigheter i sociala medier. Och det är inte bättre i riksdagsdebatterna. Jag hoppas vi får en bättre justitieminister efter valet.

  


 

 

Moderaterna vill minska reduktionsplikten till EU:s miniminivå

2022-06-27

Tack vare moderata initiativ har vi idag ett pris på drivmedel som är 2,30 lägre vid pump än det annars skulle ha varit. Om regeringen verkställer vårt beslut om minskad reduktionsplikt i år skulle priset sjunka flera kronor till.

Förra veckan röstade en stor majoritet i riksdagen för att stoppa ökningen av reduktionsplikten 2023 (inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel). Det var ett bra beslut för nästa år.

Jag har tidigare utlovat att moderaterna även ska återkomma med en långsiktig hantering av reduktionsplikten. Idag kommer beskedet. Vi vill sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå. 
Medför ca 5kr/liter i permanent prissänkning på diesel, men även lägre bensinpris.
 Och för framtiden betyder det ännu mycket mera.

Så här stor är nämligen skillnaden mellan EU och Sverige, idag och 2030 när det gäller reduktionsplikten:






Vi har alltså fem gånger högre reduktionsplikt i Sverige idag jämfört med EU:s krav. Och fem gånger högre även 2030. Det kostar enorma summor för svenska bilister och transportföretag. Det är helt sjukt att svenska folket ska straffas så hårt jämfört med i andra länder. Men med en ny regering kan det bli stopp för detta. Vi har visat att M, SD, KD och L kan agera gemensamt i denna fråga, och får vi majoritet efter valet finns goda chanser att komma överens.
 




Ytterligare ett dråpslag mot Sveriges bilister

2022-06-27

Skriver i Borås Tidning tillsammans med moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman. Klicka för läsbar storlek.

 

 

Onsdagens debatt med energiministern

2022-06-27



I onsdags hade jag min interpellationsdebatt med energiminister Kashayar Farmanbar. Ämnet var risken för energibrist i Sverige, framförallt kommande vinter. Hela debatten kan ses ovan från riksdagens videoupptagning. Här är mitt inledande anförande:
 

Fru talman,
 
Ämnet för denna interpellationsdebatt är en av de viktigaste för vårt land just nu – tillgången på energi och priset för denna.
 
Den svenska regeringen, bestående av S och tidigare MP, och med stöd av C och V, har målmedvetet de senaste två mandatperioderna slagit sönder ett väl fungerande svenskt energisystem med god tillgång på el till rimliga priser. Man har med hjälp av riktade skatter, politiska beslut och styrning av statliga bolag förtidsavvecklat väl fungerande svensk kärnkraft.
 
Regeringen skyller alltid på att det är kärnkraftverkens ägare som tagit besluten på marknadsmässiga grunder att avveckla kärnkraftreaktorer, men detta är helt enkelt inte sant.

I Sveriges Radios program Kaliber den 16 maj bekräftades att avvecklingen av kärnkraften berodde på politiska beslut, bland annat effektskatten som infördes 2015, och som då var en viktig parameter vid besluten att stänga reaktorer i förtid. Även ledande tjänstemän hos statliga Vattenfall har bekräftat att det var politiska beslut som stängde kärnkraften. En oberoende konsultrapport på uppdrag av Ringhals ägare visade också att i vart fall den ena reaktorn i Ringhals kunde drivits vidare med mycket rimliga investeringar.

Miljöpartistiska statsråd och riksdagsledamöter har stolt deklarerat att det var Miljöpartiets förtjänst att kärnkraftreaktorerna i Ringhals stängdes i förtid.  Miljöpartiet utlovade tidigt efter regeringsbildningen 2014 att deras mål om avveckling av kärnkraft under mandatperioden skulle ”säkerställas”. I en podd framhöll MP:s tidigare energipolitiske talesperson att regeringen målmedvetet bytte ut folk i Vattenfalls styrelse för att styra bort från kärnkraft till mer förnybart.

Det statliga organet Energiforsk har konstaterat att elpriserna i södra Sverige hade varit 30-45% lägre om de två Ringhalsreaktorerna fått drivas vidare.

Svenska Kraftnät konstaterar i en färsk rapport att effektbalansen i det svenska kraftnätet är oroväckande och man varnar för att det är svårt att importera all den el som krävs och att ”anpassning av kapaciteter” blir den åtgärd som återstår. Med andra ord – bortkoppling av elabonnenter är ett reellt hot. Man varnar också för en större marknadspåverkan, dvs stigande elpris. Vi ser nu rekordhöga priser för att vara mitt i sommaren och hur det blir till hösten vågar ingen gissa.

Läget är minst sagt oroväckande. Regeringens svek när man genom  politiska beslut och styrning av Vattenfall förtidsstängde svensk kärnkraft har skapat ohanterliga problem för hela svenska folket med ett energisystem med stora obalanser och stigande kostnader. Det går inte att förlåta och går inte att göra ogjort. Socialdemokraterna har i regeringsställning accepterat Miljöpartiets linje att skapa energikris i Sverige. Och nu är den här. Socialdemokraterna bär ansvaret.
 
Jag vill börja med att fråga energiministern om han inser vilken oerhörd skada regeringens politik har orsakat vårt samhälle, vårt näringsliv och våra hushåll? Och om han inte skäms för det vänsteralliansen ställt till med?
 
När nu regeringen plötsligt efter åtta år äntligen verkar inse att läget faktiskt ÄR allvarligt kallade man alltså plötsligt till en presskonferens i går. Denna tillförde dock inget nytt, mer än att regeringen vill ha ”blocköverskridande samtal” om det allvarliga läget – fast först efter valet.
Det kunde man ju tänkt på redan innan man beslutade om stängning av Ringhals 1 som drevs igenom i riksdagen med en enda rösts övervikt. Nu hjälper inte samtal och tomma ord – det finns inget sätt att snabbt återfå den elproduktion som man förstört under åtta års regeringsinnehav. Alla insatta vet att det kommer att ta tid att bygga upp detta igen.
 
Gårdagens presskonferens verkade mest vara ett sätt att skjuta på alla jobbiga frågor om framtidens energiförsörjning tills efter valet. Men vad vill egentligen Socialdemokraterna? Hur tänker de trygga landets energiförsörjning tillsammans med de tänkta regeringskamraterna C, V och MP? Tre partier som exempelvis är rabiata motståndare till kärnkraft? Hur ska energiministern kunna vända den allvarliga situationen med hotande energibrist om man återigen tar in det destruktiva Miljöpartiet i en regering?



Några direkta svar fick jag inte från ministern. Men han kom med en del märkliga påståenden. Bland annat tog han åt sig äran av den statliga elpriskompensationen - som ju var ett direkt svar på moderaternas krav förra hösten om sänkt elskatt. Hade vi inte föreslagit det hade regeringen knappast väckt frågan. Han skyllde också den föregående vinterns höga elpriser på Ryssland - trots att anfallet på Ukraina inte skedde förrän den 24 februari. Han beskyllde också moderata kommunpolitiker för elbristen, eftersom de ibland säger nej till etablering av vindkraft...

Hans enda konkreta svar var det omtalade "kraftpaketet" där nu "blocköverskridande samtal"  ska lösa de problem med elförsörjningen som dagens regering orsakat under åtta år. Det lär nog exempelvis bli svårt att samla riksdagens partier för utbyggd kärnkraft med tanke på att minst tre partier (C, V och MP) är tydligt emot. Det är gammal känd sossetaktik att inför ett val damma av alla problem som man inte löst och gömma dessa i utredningar eller löften om breda politiska samtal - efter valet. 

 

 


Ovanligt kraftig tillväxt av Grönlandsisen

2022-06-27

Nästan varje dag matas vi av dramatiska nyheter i media när det gäller klimathotet. Inte sällan beskrivs det som "det varmaste på 70 år" eller "de värsta regnen på 30 år" eller "den värsta torkan på 40 år" eller "den varmaste juni på 50 år" eller liknande. Frågan som däremot aldrig ställs är varför samma saker hände för 30, 40, 50 eller 70 år sedan - trots att människan då inte hade orsakat något klimathot. Det hade ändå varit intressant att höra forskarnas förklaring till äldre extrema väderhändelser - men det får vi aldrig. 

Inte heller när det inträffar saker som går rakt emot den breda trenden finns något intresse från media. Exempelvis att isvolymen på Grönland har växt ovanligt kraftigt den senaste vintern och inte minst denna vår och försommar. 
Den årligen återkommande sommaravsmältningen som brukar ske i juni-augusti har ännu inte börjat, utan istäcket fortsätter att växa till sig. Det är en mycket dramatisk skillnad mot tidigare år. Även om ett enskilt år aldrig utgör en klimattrend hade det varit intressant att höra forskarna förklara hur detta kan hända trots att det samtidigt påstås att Arktis värms upp snabbast av alla platser på jorden. Men det kommer vi inte få.

Media rapporterar helt enkelt selektivt. Allt som kan skrämma människor om dramatiska klimatförändringar rapporteras, inte sällan med domedagsliknande kommentarer från enskilda forskare eller klimatdebattörer. Det spelar ingen som helst roll om händelserna i sig faktiskt har med klimatet att göra eller inte - händelserna bakas in i klimathotet oavsett. Och det som pekar i annan riktning tigs helt enkelt ihjäl. Jag är inte så säker på att det är rätt sätt att föra en rimlig debatt i en viktig fråga. Min bild är att människor börjar tröttna på selektiv nyhetsförmedling och en tydlig klimathotsagenda från media.

Källa till faktauppgifterna, kartan och grafen nedan är DMI, alltså Danska Meteorologiska Institutet, dvs Danmarks motsvarighet till SMHI. Det om något borde göra att seriösa media uppmärksammar saken.






Midsommarpaus

2022-06-26

Midsommarhelgen fick bli en liten paus från politiken, men redan på tisdag är jag igång igen med två interpellationsdebatter med justitieminister Morgan Johansson och därefter deltar jag vid återrapporten till riksdagen från statsministern efter helgens möte med EU:s stats och regeringschefer. 

Här några lata och sköna bilder från stugan.




Och ja. Bryggan är bästa köpet ever. Dyr men oj så prisvärd! Tycker både jag och Nema.
Här kommer jag samla kraft inför valrörelsen.


 

 

Moderaterna vill bygga ny kärnkraft vid Ringhals

2022-06-23

Vattenfall bör arbeta för ny kärnkraft

Moderaterna ser ett behov av att snabbt bygga ut kärnkraften. Därför vill vi att det ska byggas där det går och där staten kan backa upp kärnkraften. Vi vill att Vattenfall omedelbart ska genomföra en förstudie för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals. 

Både de höga elpriserna tillsammans med de förbättrade villkoren för kärnkraften som en moderatledd regering kommer att genomföra talar för att det finns ekonomiska förutsättningar att bygga ny kärnkraft vid Ringhals. Moderaterna har sedan tidigare föreslagit ett investeringsstöd i form av gröna kreditgarantier om 400 miljarder kronor avsedda för ny kärnkraft. Dessa kommer Vattenfall att kunna nyttja för att bygga nya reaktorer. 

Om beslutet att bygga ny kärnkraft inte är taget innan valet, kommer det att vara en prioriterad fråga för en Moderatledd regeringen direkt vid maktskifte. 

Moderaterna vill att statligt ägda Vattenfall inom ramen för sitt uppdrag att vara ledande i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion också ska ta hänsyn till behovet av planerbar kraft för att energiproduktionen ska vara hållbar. Moderaterna vill också skapa förutsättningar för ny kärnkraft genom att ändra i miljöbalken, så att det blir tillåtet att bygga nya reaktorer på fler platser, att ha fler än tio reaktorer i drift samtidigt och att fler aktörer än dagens ägare får investera i ny kärnkraft.

Därför ska kärnkraften byggas vid Ringhals 

Utbyggd kärnkraft vid Ringhals fyller dubbla funktioner för tillgången på el. Elproduktionen ökar med fler kärnkraftverk. Förmågan att överföra el från norra till södra Sverige ökar också, eftersom kärnkraften reglerar spänningen i elnätet. Mer el kan alltså överföras. 

Det statliga bolaget Vattenfall är majoritetsägare i Ringhals och har tidigare haft långtgående planer på att bygga nya reaktorer vid Ringhals. År 2012 skickade bolaget in en formell ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att bygga reaktor 5 och 6, inom ramen för projekt Svea. Men planerna stoppades av S/MP-regeringen när den tillträdde år 2014. 

Stamnätet är dessutom redan utbyggt till Ringhals, med kapacitet för fler reaktorer än dagens två. I egenskap av storskalig elproducent ansluter kärnkraftverk direkt till stamnätet. Att annars bygga ut stamnätet tar vanligtvis 10–15 år. 

Vattenfall bör själva avgöra om man finner kärnkraft av konventionell storlek eller SMR bäst lämpad samt genomföra en förstudie snarast möjligt. Stamnätsanslutningen vid Ringhals har kapacitet att ansluta ca 2GW ny elproduktion. 2GW ny kärnkraft skulle årligen generera mer elenergi än hela Skånes elförbrukning och ca 6 gånger högre årlig elproduktion än havsvindparken Kriegers flak som regeringen nyligen beviljat tillstånd för Vattenfall att bygga.

Bra för Västsverige

Som västsvensk riksdagsledamot, och dessutom boende ganska nära Ringhals, välkomnar jag förslaget. Det är något jag argumenterat för länge. Att bygga nytt just i Ringhals är som sagt smart av flera skäl. Dels för att det skulle öka tillgången på el i Väst- och Sydsverige, där priserna idag är extremt höga och där man samtidigt exempelvis planerar flera batterifabriker och annan elslukande industri. Dels för att det redan finns stamledningar, infrastruktur och möjligen även personal från de nu stängda Ringhals 1 och 2 som skulle gå att använda. Dessutom blir allt enklare när det gäller tillstånd, miljöprövning med mera, eftersom det redan finns kärnkraftverk på platsen. Allt detta gör nybyggnationen både snabbare och billigare.


 


 

Trist att den bästa budgeten inte vann

2022-06-22

Som väntat valde den politiske vilden Amine Kakabaveh att för sjätte gången rädda regeringen, och därmed vann regeringens vårdbudget med en rösts marginal vid dagens votering. Utfallet var trist för landets pensionärer, för polisen och för försvaret.

* Den vårbudget som M, KD, L och SD förhandlat fram hade, förutom en lika stort stöd som vänstersidan till den miljon pensionärer som har lägst pension, också förbättrat ekonomin för alla landets övriga 1,3 miljoner pensionärer. Nu får de inte en krona. Samtidigt blir det uppenbart för alla att det med vänsterstyre (S, C, V och MP) inte lönar sig att ha arbetat med låg lön - man får inte högre pension för det jämfört med dem som aldrig jobbat
* Polisen gick nu miste om en halv miljard extra som hade kommit väl till pass för att minska passköerna och förbättra polisens utrustning för att hantera kravaller och upplopp.
* Försvaret får nu vänta med den nödvändiga förstärkningen. Med vårt förslag hade vi snabbare nått målet om 2% av BNP till försvaret.

En tråkig dag på jobbet, men samtidigt en tydlig start på valrörelsen. De satsningar och skattesänkningar vi inte fick igenom idag kommer vi att återkomma till som vallöften.


    


 

 

Har klimatextremismen blivit en självmordssekt?

2022-06-21

I dagens utgåva av tidningen Världen Idag uppmärksammas en makaber och skrämmande nyhet.

En 68-årig kanadensisk man, medlem i det klimatextrema nätverket Extinction Rebellion (de där som blockerar trafik och limmar fast sig själva på vägar och skyltfönster och gör andra olagliga aktioner) har nu begärt aktiv dödshjälp (!). Detta på grund av "klinisk klimatångest" och "biosfärrelaterad depression". Några fysiska dödliga sjukdomar har han däremot inte.




Om inte alltihop hade varit så makabert och tragiskt hade man kunnat skratta åt dumheterna. Men delar av klimatrörelsen har blivit en sekt där man ägnar sig åt att försöka skrämma framförallt unga människor, och detta orsakar bevisligen att en del unga människor mår dåligt. Och nu får vi bevis på att medlemmarna i denna sekt bevisligen också själva mår väldigt dåligt. För den aktuelle mannen har klimatsekten närmast blivit en självmordssekt. 

Denna typ av sekterism med sin utstuderade klimathjärntvätt är faktiskt ett samhällshot. Att media spelar med i sektens arbete att försöka skrämma upp befolkningen är beklämmande. Samhällsutmaningar möter man med sunt förnuft och realism, inte med domedagsretorik och sekterism.


 

 

Skogsarbete

2022-06-19

Återställandet av föräldrahemmets marker hemma i Ubbhult fortsätter. Nu är det skogen som är i fokus. I våras började arbetet med att rensa skogskanterna, och senaste veckan har min skogshuggare Börje fortsatt inne i skogen och tagit hand om vindfällen och gallrat bort sämre träd och kört ut både massaved och ris. Till hösten blir det troligen en vända till med lite gallring inne i skogen.

Nu blir skogen ljus och fin och de träd som är kvar kan växa till sig för framtiden. Samtidigt byter skogen skepnad, från en ganska mörk och (alltför) tät granskog till blandskog, eftersom jag sparat all tall och en hel del lövträd och mest tagit ut gran.

Lite tur har jag också eftersom efterfrågan just nu, på grund av sanktionerna mot Ryssland, är stor på både grot (ris, grenar och rötter och döda träd) och barrmassaved. Så även om gallringen och rensningen kostar en del så ska det nog bli några kronor i intäkt också. 






 

 

Kampanj i Sätila

2022-06-18

I dag kampanjade jag i Sätila tillsammans med Marks kommuns oppositionsråd Tomas Johansson och Markmoderaternas ordförande Ann Iberius Orrvik. 

Det är kul att kampanja på hemmaplan, och det blev många samtal om aktuella lokala frågor, men också om vad som egentligen händer i rikspolitiken just nu. Bland annat hade jag pensionssamtal med flera företrädare för PRO som stod intill och jag upplevde starkt stöd för att Moderaterna driver linjen att alla pensionärer - inte bara vissa - förtjänar att få en högre nettopension. Jag tror regeringen gör ett stort felgrepp politiskt när de diskriminerar 1,3 miljoner pensionärer i sitt förslag.

  



 

Riksdagsårets sista tre interpellationer

2022-06-16

Jag är en av riksdagens flitigare debattörer och en av dem som skriver flest interpellationer till ministrar och statsråd. Sista dag att utmana statsråden på interpellationsdebatter är den 29 juni, sedan blir det inga fler före valet. Jag har därför lämnat in mina tre sista interpellationer för detta riksdagsår:  

Den första är en Interpellation till statsrådet Khashayar Farmanbar. Debatten blir 22 juni, troligen framåt kvällen.




Den andra två är till justitieminister Morgan Johansson. Båda debatterna blir den 28 juni, troligen på förmiddagen.




 

 

Moderaterna röstade nej till att avskaffa reseavdraget - vi vill höja det!

2022-06-16

Häromveckan röstade en majoritet i riksdagen för att avskaffa dagens reseavdrag och införa en sämre variant som gör att många på landsbygden som måste pendla med bil förlorar stora summor. Moderaterna röstade nej till denna försämring, och vi vill i stället öka reseavdraget från dagens 18.50/mil till 25 kronor per mil. Jag utvecklar saken i veckans nummer av Markbladet tillsammans med vår skattepolitiske talesperson Niklas Wykman.

 

 

Utan moderaterna hade bensinen och dieseln varit ännu dyrare

2022-06-15

Jag tycker det är lite fegt av insändarskribenter att inte våga skriva sitt eget namn när man diskuterar allmänna politiska frågor, men trots detta bemöter jag även sådana inlägg när det finns anledning. Idag har jag denna replik till en anonym skribent som verkar ha satt i system att angripa oss moderater med upprepade inlägg, ofta med helt felaktiga fakta.

 

 

Kanske snart i en brevlåda nära dig?

2022-06-14

Sedan några månader tillbaka sprider jag nu denna lilla flyer till ett stort antal hushåll i min riksdagsvalkrets. Både genom eget arbete och med hjälp av lokala partivänner och andra supportrar. Vilka orter och områden som får besök blir lite slumpvis, men här är uppmaningen till dig som inte fått ett eget exemplar i brevlådan: Vill du hjälpa mig att byta regering - hör av dig!
Sverige kan mycket bättre än så här.







 

I vänsterkoalitionens värld räknas bara vissa pensionärer

2022-06-14

Tyvärr blev det som befarat - oppositionens vårbudget föll vid omröstningen i kammaren. Detta efter att Socialdemokraterna avstod från att yrka på sin egen budget, varefter endast vår fanns kvar att ta ställning till. Och då röstade S, V, C och MP nej, och vi förlorade med en röst. Nu har vi alltså ingen vårbudget alls, men regeringen har aviserat att en ny vårbudget kommer att läggas på riksdagens bord på fredag denna vecka, Jag hoppas att pensionsfrågan då är tydligare reglerad och underbyggd än det slarviga utkast som presenterades i finansutskottet igår, och som vi avvisade (läs tidigare inlägg).

Vänstersidan valde alltså att
1. Gynna pensionärer som aldrig arbetat (varav stor del invandrade) men missgynna pensionärer som arbetat och slitit hela livet
2. Dra undan en halv miljard i extrasatsning på polisen







 


Detta tyckte alltså vänstersidan att vi skulle accepterat

2022-06-14

Här är den överenskommelse som presenterades i finansutskottet vid sittande justeringsmöte. Ingen beredning i enlighet med riksdagsordningen, ett väldigt vagt förslag, inga tabeller, ingen finansiering, och dessutom ett förslag som våra opolitiska tjänstemän ansåg strida mot riksdagsordningen och praxis för hur följmotioner på regeringens budgetpropositioner får göras. Jag tycker finansutskottets majoritet tog ett stort ansvar för ordning och reda och efterlevnad av grundläggande regler och principer när vi avfärdade detta hafsiga förslag.







 

Vårbudgeten fortfarande oklar - men vårt förslag kan vinna

2022-06-13

I dag har Finansutskottet justerat budgetförslaget från M-SD-KD-L. Det innebär att Finansutskottet har sagt ja till en budget som gör följande:

  • Stärker ekonomin för Sveriges alla pensionärer där de som har det sämst ställt får upp till 1000 kr/mån. Samtidigt värnar vi arbetslinjen och säkerställer att det har lönat sig att arbeta ett helt arbetsliv (se detaljerna i föregående inlägg).
  • Vi gör en riktad satsning för att få ner passköerna hos polisen.
  • Vi möjliggör ett fjärde vapenpaket till Ukraina så att de bättre kan stå emot den brutala ryska invasionen
  • Vi inleder en snabb och kraftfull upprustning av försvaret med sikte att nå en försvarsbudget som omfattar 2% av BNP till 2025.

Vid dagens möte i finansutskottet ville S-C-V-MP väcka ett nytt förslag rörande pensionerna. Trots att de gjort om det något så urholkar det arbetslinjen på liknande sätt som garantitillägget gör. Det betyder att det inte har lönat sig att arbeta ett helt arbetsliv.

Förslaget har också en stor brist. Förutom att förslaget kom in välkdigt sent ifrågasatte Finansutskottets kansli om det nya förslaget låg inom ärendets ram. Skälet är att förslaget är dyrare än den regeringsproposition som låg på utskottets bord. Man kan bara följmotionera inom samma ram som regeringens förslag, om man vill lägga mer pengar krävs en ny proposition från regeringen, exempelvis om en extra ändringsbudget, och det har inte presenterats någon sådan. Dessa regler gäller för alla partier, och partierna har alltid tidigare respekterat detta - fram tills idag då plötsligt både S och C basunerar ut att vi "tänjer på reglerna", bedriver "paragrafrytteri" och "urholkar demokratin" 
bara för att vi avvisade det nya förslaget.

Att finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) på detta sätt ifrågasätter utskottets opolitiska kansli är allvarligt, och att landets justitieminister gör detsamma är helt oanständigt. Han om någon borde värna juridiken och regelverken som styr riksdagens arbete?

Det är som sagt viktigt att ha med sig att de regler som Finansutskottets kansli redogjorde för i dag gäller samma för alla partier och vi har alltid respekterat dessa regler och praxis, exempelvis när vi velat lägga förslag under pandemin när det har kommit extra ändringsbudgetar. Regeringen hade kunnat förhandla fram ett stöd för sin budget med V, C och MP redan innan de la fram budgeten, då hade detta inte varit ett problem för dem. Vi måste ha ordnade processer och respektera budgetregelverken när vi fattar beslut om skattebetalarnas pengar, och därför avvisade M-SD-KD-L försöket att ta upp det nya förslaget vid dagens möte.

Nu ligger finansutskottets beslut om budgetförslaget från M-SD-KD-L på riksdagens bord. Det är nu upp till S, V, MP och C hur man röstar i riksdagen. Framförallt måste C bestämma sig om man ska rösta på regeringens förslag (som alltså inte är den nya överenskommelse som regeringens gjort med C) eller om man ska släppa fram det beslut som Finansutskottet tog idag. Eftersom vårt förslag är bättre och gynnar alla pensionärer hoppas jag att det vinner. Tillsammans med de skattesänkningar för pensionärer från kommande årsskifte som finns med i vårt förslag satsar vi ju också betydligt mer pengar på pensionärerna än vad de rödgröna partierna gör. 



 

Pensionsförslaget från M-SD-KD-L i repris

2022-06-13

Här kommer återigen en sammanfattning igen om det gemensamma förslaget till stärkta pensioner som M, SD, KD och L presenterade den 8 maj. Det är det förslag som nu har fått stöd i Finansutskottet och som riksdagen kommer att rösta om på onsdag.

Vårt gemensamma fyrpartiförslag innebär att alla 2,3 miljoner pensionärer får höjd nettopension, jämfört med bara 1 miljon med regeringssidans förslag. För de med lägst pension ger förslagen samma utfall, 1.000 kronor mer i handen varje månad. Vårt förslag innebär att det alltid lönar sig att ha arbetat jämfört med att inte ha gjort det, det är en viktig princip i det svenska pensionssystemet som vi vill värna. 

Följande principer har varit vägledande för reformens utformning:

* Pensionärerna med allra lägst pension ska få mest. 
Det är idag för många som har en låg pension och alltför små marginaler i hushållsekonomin. Detta gäller inte minst äldre ensamstående kvinnor. Våra förslag har en tyngdpunkt på människor med låga pensioner.

* Alla pensionärer ska få högre pension. På den här punkten skiljer sig vårt förslag tydligt från Socialdemokraternas och Vänsterpartiets. De flesta pensionärer har en total pension under 20 000 kr per månad. Då är man mycket sårbar när kostnaderna ökar för el, drivmedel, mat och räntor. Våra fyra partier vill därför stärka ekonomin för samtliga Sveriges 2,3 miljoner pensionärer, inte bara för vissa. Med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag skulle en majoritet av Sveriges pensionärer inte få en enda krona. .

* Det måste löna sig att ha arbetat. En av det svenska pensionssystemet allra viktigaste principer är att det finns en koppling mellan hur mycket man har arbetat och hur mycket man får i pension. Det är en viktig moralisk princip att arbete alltid ska löna sig. Men det är också en förutsättning för att pensionssystemet ska vara långsiktigt stabilt och hållbart. Bara arbete idag kan ge resurser till pensioner imorgon. Socialdemokraternas och Vänsterpartiets illa utformade ”garantitillägg” minskar tvärtom kopplingen mellan arbete och pensionen och leder i vissa fall till att pensionen faktiskt blir lägre om man arbetar ytterligare ett år. Därför har tillägget kritiserats hårt, av såväl Pensionsmyndigheten och IFAU som av TCO, SACO och till viss del även av LO. Därtill gör garantitillägget att pensionssystemet blir ännu mer svårbegripligt för folk.

För oss är slutsatsen uppenbar: regeringens förslag är dåligt och måste stoppas. Vi har istället enats om ett paket som bygger på sundare principer inom ramen för dagens pensionssystem:

1. Höjt grundskydd. Garantipensionen höjs med 600 kr/månad, för alla med en allmän pension under 14 000 kr/månad. Förslaget kostar 3,7 miljarder kronor per år. Vi höjer samtidigt konsumtionsstödet i bostadstillägget med 350 kr (för ensamboende, 175 kr för sammanboende) till en kostnad av 1,4 miljarder kr. Båda förslagen ska införas i oktober i år. Detta är utöver den höjning på 200 kronor som genomförs nu i augusti tack vare att oppositionens budget vann i höstas.

2. Sänkt skatt på pension. Skatten på pension sänks för alla, och med 200 kr per månad för de med en total pensionsinkomst över 14 000 kr per månad från första januari 2023. Sänkningen minskar offentliga sektorns inkomster med 6 miljarder kronor per år.

3. Inför en ”gas” i pensionssystemet. Det samlade överskottet i pensionssystemet är nu 1 200 miljarder kronor och tillgångarna är 12 procent större än skulderna. Och prognoserna pekar på att överskottet kommer växa. Sedan tidigare finns det en ”broms” i pensionssystemet om tillgångarna på grund av dåliga tider är för låga. Men trots förslag från tidigare utredningar finns inte motsvarande ”gas” som ökar pensionerna om tillgångarna blir stora i goda ekonomiska tider. Vi har nu enats om att en sådan gas bör införas så fort som möjligt. En sådan reform skulle, när tillgångarna i pensionssystemet är mer än 10 procent högre än skulderna, ge flera hundra kronor mer i månaden för en pensionär i vanliga inkomstlägen. Det skulle kosta 3,3 miljarder kronor per år.

Sammantaget är detta en reform som fullt utbyggd omfattar 14,4 miljarder kronor (jämfört med regeringens förslag som totalt omfattar ca 9,4  miljarder). Vårt förslag ger 1000 kr mer i månaden för en ensamstående garantipensionär, och 400 kr mer i månaden för en genomsnittlig pensionär. Och vi upprätthåller arbetslinjen även i pensionssystemet och värnar dess grundprinciper. Det ska alltid löna sig att jobba, att vilja jobba – och att ha jobbat.

 

 

Debattartikel i Borås Tidning idag

2022-06-11




 

 

Mingla i Mark

2022-06-10

I dag var vi en handfull markmoderater som tillbringade fredagskvällen i Kinna på traditionen "Mingla i Mark". Det är ett firande med mycket livemusik på olika scener och syftet är att Marks studenter och snart sommarlovslediga ungdomar ska kunna fira på hemmaplan i stället för att åka till Borås, Varberg eller Göteborg. I publiken framför scenerna är det långtifrån bara ungdomar, många vuxna tycker också det är kul med lite festligheter i kommunen. Vi gick runt och pratade med folk och lyssnade på musik. Jag börjar vänja mig vid att många markbor numera verkar veta vem jag är och många kommer fram och pratar rent spontant, och säger att de följer mig i sociala medier. 

Och så tog vi en fin (?) bild, jag och Tomas Ekberg (som är förstanamn på vår kommunvalsedel)...


 

 

Mottagning med Diplomatiska Kåren

2022-06-08

I dag var jag en av de inbjudna riksdagsledamöterna vid en mottagning i riksdagen för Diplomatiska Kåren, alltså de ambassadörer från andra länder som är stationerade i Sverige eller i vissa fall är stationerade i grannländer men med geografiskt ansvar för Sverige. När man såg mängden gäster inser man att väldigt många länder tycker Sverige är ett viktigt land att ha goda diplomatiska kontakter med.

Talman Andreas Norlén höll ett anförande för gästerna, med mycket fokus på riksdagens arbete och den svenska demokratin, men det blev såklart också en hel del om Rysslands angrepp på Ukraina och hur Sverige försöker hjälpa Ukraina på olika sätt. Ukrainas ambassadör var självklart en av deltagarna vid mottagningen.

Själv fick jag en längre pratstund under minglet med fyra ambassadörer från helt olika delar av världen - Filippinerna, Slovakien, Sri Lanka och Georgien. Samtalet med Slovakien och Georgiens ambassadörer var ganska givet - situationen i Ukraina, flyktingströmmar och hotet från Ryssland, som för Georgiens del är en realitet. Ryska trupper finns bara fyra mil från huvudstaden, redo att invadera Georgien om ordern kommer. 

Samtalen med ambassadörerna från Filippinerna och Sri Lanka handlade mer om den ekonomiska utvecklingen, det politiska läget och hur vi kan öka handel och turism mellan våra länder.







 

Sista partiledardebatten i riksdagen före valet

2022-06-08

I dag hölls den sista partiledardebatten i riksdagen före valet. Och det märktes att det är valår, tonläget var mer uppskruvat än vanligt.  

Ulf Kristersson gjorde ett antal riktigt bra inlägg, bland annat gjorde han Annie Lööf (C) svarslös om det misslyckade förslaget om generösare strandskyddsregler, och Per Bolund (MP) svarslös om energipolitiken.

Här är han i debatt med statsministern, och ämnet var statsministerns svaga ledarskap, där hon gör sig beroende av tre partier och en politisk vilde, som i stora delar inte tycker som regeringen, samtidigt som hon talar illa om den opposition som hjälpt regeringen att få stöd för en Natoansökan - vilket var avgörande eftersom halva de egna regeringsunderlaget inte vill gå med i Nato.  





 

 

Skriver om sveket mot polisen i Svenljunga Tranemo Tidning

2022-06-08



(
Klicka för läsbar storlek)


 

Bara 28% av riksdagens ledamöter hade förtroende för justiteministern

2022-06-07

I  dag röstade så riksdagen om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. Det fanns många skäl för att hans stöd i riksdagen är mycket svagt. Utvecklingen när det gäller grov kriminalitet, skjutningar och dödligt våld försämrats dramatiskt under hans tid som justitieminister,. Antalet dödsskjutningar har tredubblats, ungdomsrånen har fördubblats, liksom utsattheten för sexualbrott. Samtidigt har regeringen avvisat en mängd goda förslag för att komma tillrätta med detta.

Justitieministern är dessutom den mest prickade ministern av konstitutionsutskottet, där han bland annat upprepade gånger kritiserats av ett enigt utskott för att han är vårdslös med sanningen i olika uttalanden i media eller sociala medier (jag har själv fått honom fälld av ett enigt KU två gånger). 




Det är bara att konstatera att endast 28% av riksdagens ledamöter uttalade förtroende för justitieministern. Endast s-ledamöterna stödde sin minister. Nära halva riksdagen (det fattades en röst) uttalade misstroende, och resten (V, MP och S) lade ned sina röster.
Faktum är att inte ens alla s-ledamöter var på plats för att stödja sin justitieminister.
 

Detta var andra gången denna mandatperiod som riksdagen röstat om misstroende mot Morgan Johansson. Förra gången var 2019. Även då räddades han kvar tack vare Centerpartiet.






Det allvarliga i hela denna situation är att statsministern väljer att förlita sig på rösten från en avhoppad politisk vilde i riksdagen, som tydligen haft ett antal möten och telefonsamtal med regeringen där hon försäkrats om att alla tidigare löften till henne kommer att uppfyllas. Det är löften som på allvar riskerar godkännandet av vår natoansökan. Sannolikt medförde inte heller den politiske vildens anförande att läget förbättrades. Om statsministern hade sparkat sin inkompetente justitieminister i stället hade inte den politiska vilden kunnat ägna sig åt att utpressa den svenska regeringen och äventyra Sveriges natoansökan. Statsministern spelar ett högt spel när hon på detta sätt prioriterar partiets bästa framför Sveriges bästa. Att statsministern dessutom i affekt hotade med regeringskris helt utan anledning gör inte saken bättre. 
 


 

Jag önskar alla en trevlig nationaldag!

2022-06-06

Vad kan väl vara mer svenskt än en vacker solnedgång över en sjö en fin sommarkväll? Här några bilder från i går när solen gick ned över sjön vid vårt sommarhus utanför Ullared. Jag önskar er alla en riktigt trevlig nationaldag! 




 

 

 

En ansvarslös statsminister med en regering som skyddas av Centerpartiet

2022-06-03

Gårdagens besked att Sverigedemokraterna väcker misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson möttes med ilska från statsministern, som menade att det är "farligt på riktigt" för Sverige och kallar oppositionen för "ansvarslös". Hon menar uppenbarligen att den svenska Natoansökan och kriget i Ukraina fritar hennes regering från ansvar för allt annat som går fel i Sverige.

Samtidigt väljer hon alltså att annonsera sin och regeringens avgång om justitieministern röstas bort - detta trots att ingen väckt misstroende mot statsmnistern. Hon behöver inte avgå för att en minister petas bort - det är helt hennes eget val. Om hon nu verkligen vill ta ansvar för landet är det ju ganska ologiskt att hon själv skapar en regeringskris helt utan anledning. Jag anser att det är statsministern som är ansvarslös när hon öppnar upp för en regeringskris som ingen har tvingat fram. Det är statsministerns agerande i vredesmod som är anmärkningsvärt. Att hota med regeringskris är inte särskilt ansvarsfullt, och att använda Sveriges Natoansökan som slagträ i denna  inrikespolitiska debatt visar på uselt ledarskap. Anderssons ilska över misstroendeomröstningen påminner om hur arg företrädaren Löfven blev för misstroendeförklaringar och förlorade budgetomröstningar. Väljer man som regeringschef svaga ministrar som inte gör sitt jobb riskerar man misstroendeförklaringar. Det är en del av demokratin och riksdagens makt.

Problemet för statsministerns retorik är ju också att både kriget i Ukraina och processen med Natoansökan lär pågå fram till valet i september och sannolikt även efter det. Är det därmed enligt statsministern kanske också "farligt" om vi får ett regeringsskifte efter valet? Eller rent av farligt med en långdragen regeringsbildning? Kanske vill då Socialdemokraterna för säkerhets skull rent av ställa in valet?

Det är som sagt inte Moderaterna som väckt misstroende, men på tisdag röstar vi i riksdagen om vi har förtroende för justitieministern. Får jag frågan är mitt svar självklart - det har jag inte. Det kan man inte ha för en minister som gravt missköter sitt jobb.

Med tanke på att Centerpartiet deklarerat att de tänker skydda jusititeministern vid omröstningen lär han väl ändå knappast röstas bort. Men med detta agerande står det nu mycket klart för alla väljare var Centerpartiet hör hemma politiskt - man ingår numera aktivt i vänstersidans regeringsunderlag. Det är en viktig upplysning inför höstens val - vill man ha en borgerlig regering kan man inte rösta på Centerpartiet.  






 


 

Återrapport från Europeiska Rådets möte

2022-06-02



I Sverige fungerar det så att inför varje möte i EU där den svenska regeringen deltar ska frågorna hanteras i EU-nämnden, som sedan ger besked om vilken linje statsministern och övriga ministrar ska hålla vid möten i EU. Detta gäller även möten i Europeiska Rådet (alltså möten där medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas för överläggningar). 

I måndags förde jag moderaternas talan i EU-nämnden vid överläggningarna med statsministern inför Europeiska Rådets möte tisdag-onsdag. I dag var det dags för statsministerns återrapport från mötet och efterföljande frågor, där jag även idag företrädde moderaterna.




Det handlade främst om nya sanktioner mot Ryssland och ekonomiskt stöd till Ukraina, men man behandlade också allvarliga konsekvenser av kriget i form av livsmedelsbrist i fattiga länder till följd av att Ukrainas export av spannmål förhindras av Ryssland, samt följderna för energiförsörjningen i Europa.



Från moderat sida välkomnar vi de nya sanktionerna och det utlovade ekonomiska stödet till Ukraina. Samtidigt ställde jag frågor om varifrån pengarna ska komma till det stora stödet på 9 miljarder Euro (moderaterna tycker att EU ska prioritera om i sin stora budget och frigöra dessa pengar). Jag ställde också frågor kring EU:s energipolitik där man nämner i stort sett alla energislag som önskvärda - utom just kärnkraft. Detta är anmärkningsvärt med tanke på skenande energipriser och hotande energibrist till vintern, samt att importen av rysk gas fortsätter att finansiera Putins krig. I detta läge borde alla energikällor som minskar beroendet av rysk gas välkomnas och inte motarbetas. 


 

 

Regeringens polissatsning ett hån mot landets poliser

2022-06-02

Skriver i Markbladet denna vecka. För övrigt ett av många skäl till att jag inte har något förtroende alls för justitieministern och med glädje kommer att rösta ja till ett misstroende mot honom på tisdag nästa vecka.


 

 

Moderaterna presenterar en plan för framtidens kärnkraft

2022-06-01

Moderaterna vill återupprätta ett fungerande elsystem

I dag presenterar moderaterna ett samlat förslag för hur Sverige ska kunna återupprätta ett fungerande miljövänligt elsystem, som ger stabila och låga elpriser och möjliggör kraftigt ökad elanvändning. Vi ger därför politiska, legala och ekonomiska förutsättningar för ny kärnkraft. 

Bakgrunden till dagens förslag är att nedläggningen av kärnkraft fått stora konsekvenser. Sedan 2014 har fyra kärnkraftsreaktorer lagts ned – med en produktion motsvarande ungefär en sjundedel av Sveriges årliga elförbrukning – samtidigt som vindkraften har gått från att utgöra cirka två procent av kraftproduktionen på årsbasis 2008 till 17 procent 2020. Produktionsökningen av el har i hög grad skett i norr medan kärnkraft lagts ned i södra Sverige. Det har både ökat behovet av och inneburit försämrad överföringskapacitet.

Konsekvenserna av förändringarna i elsystemet ser vi nu. Marginalerna i elsystemet har blivit allt mindre och elproduktionen är inte lika pålitlig. Elpriserna ökar och varierar mellan landet på en högre nivå. Tidigare hade vi samma elpris i hela landet, sex dagar i veckan, men från 2020 är inte elpriset ett och samma i hela Sverige ens hälften av tiden. Sedan 2014 har den som bott i en eluppvärmd villa i Helsingborg fått betala totalt 20 000 kronor mer för sin el än motsvarande villaägare i Sundsvall. 

Det är hög tid att krossa myten om att den svenska kärnkraftens tid är förbi. Kärnkraftens tid är nu. Och skälet är enkelt: Kärnkraften är koldioxidfri, kostnadseffektiv, stabil och förutsebar. Kärnkraften uppfyller därmed alla de viktigaste kraven som man bör ställa på ett framtidsanpassat elsystem. Moderaterna vill riva de politiska, juridiska och ekonomiska hindren som står i vägen för det största och viktigaste steget Sverige kan ta för miljön, jobben och framtidens välfärd – att säkra en ren elproduktion genom utbyggnad av den svenska kärnkraften. 

Med rätt förutsättningar kan ny kärnkraft som byggs med beprövad teknik vara på plats i Sverige om tio år, enligt företag i branschen. Det är ungefär samma tid som Svenska kraftnät uppskattar att det tar innan havsbaserad vindkraft finns på plats. Kärnkraften står sig också ekonomiskt gentemot andra kraftslag även när det kommer till ren produktionskostnad vid sidan av att dessutom driva lägre kostnader för systemtjänster, nätinfrastruktur och leda till stabilare prisbild än vad icke-planer elproduktion gör.

Moderaterna föreslår att ett statligt investeringsstöd till ny planerbar kraft, inklusive kärnkraft, så kallade gröna kreditgarantier, införs. Detta innebär att en garantiram om 400 miljarder kronor skapas för energiområdet. 

Moderaternas förslag i korthet:

  • Moderaterna vill säkra en stabil, kostnadseffektiv och klimatsmart energiproduktion, genom att ge nya politiska, legala och ekonomiska förutsättningar för kärnkraften.

  • Politiska förutsättningar: Politiken har länge missgynnat och skapat osäkerhet för kärnkraften i Sverige. Det vill vi ändra på genom att ändra det energipolitiska målet till 100 procent fossilfri elproduktion. Och om det största hindret för ny kärnkraft är politisk risk, då ska vi se till att minska den politiska risken. Staten ska ta det fulla kostnadsansvaret för oförutsedda kostnadsökningar som orsakas av nya politiska krav – och vara skyldig att betala skadestånd om staten skulle tvinga fram en nedläggning.
  • Legala förutsättningar: Vi vill ta bort de legala hindren för ny kärnkraft. Genom ändringar i lagar och regelverk vill vi göra det möjligt att bygga nya reaktorer på fler platser än där det finns kärnkraftverk idag, och ha fler än tio reaktorer i drift samtidig. Vi vill möjliggöra för fler aktörer än de nuvarande att investera i ny kärnkraft och ta fram fungerande regelverk för små, modulära reaktorer.
  • Ekonomiska förutsättningar: Kärnkraften har länge missgynnats ekonomiskt genom straffskatt och subventioner av andra kraftslag. Det vill vi ändra på, genom att ge kärnkraften bättre ekonomiska förutsättningar. Vi vill underlätta finansieringen av ny kärnkraft, genom att utvidga de gröna kreditgarantierna till ny kärnkraft så att staten garanterar stora delar av lånen. Vi vill att elproducenter inom vatten- och kärnkraft ska få ersättning för den stabilitet de tillför vårt elsystem.
  • Vi vill också att Svenska kraftnät ska upphandla planerbar kraftproduktion i framför allt södra Sverige, för att stärka elsystemets stabilitet. När elproduktionen är stabil minskar behovet av att bygga ut elnäten.

 


Inget utredningsförslag om ändrad grundlag inför nya pandemier

2022-06-01

Många har uttryckt oro för att den av regeringen tillsatta utredningen för översyn av smittskyddslagen i sitt delbetänkande skulle föreslå ändringar i grundlagen för att möjliggöra närmast undantagstillståndsliknande åtgärder vid pandemier och allvarlig smittspridning. Något som kunde leda till att regeringen beslutar om lockdown, utegångsförbud och liknande inskränkningar i grundlagsskyddade fri- och rättigheter.

Jag har kommenterat saken tidigare, både här och i olika medier, och uttryckt en försiktig oro, men också varit tydlig med att vi måste avvakta utredningens förslag och sedan ta det därifrån.

Den 24 maj presenterades utredningens delbetänkande, men först i går presenterades detta som en nyhet på regeringens webbplats. I delbetänkandet konstateras att "Utredningens bedömning är att det inte är ändamålsenligt att i delbetänkandet lämna förslag till ändringar i smittskyddslagens bestämmelser om extraordinära smittskyddsåtgärder. Förslag bör i stället lämnas i samband med den mer övergripande översynen av smittskyddslagen som ska redovisas i slutbetänkandet".

Slutbetänkanden kommer att lämnas efter valet i höst, vilket betyder att det inte kommer att bli några grundlagsändringar för riksdagen att ta ställning till före valet. Det betyder att eventuella grundlagsändringar kan genomföras först efter valet 2026 om man nu skulle komma fram till att det behövs.

Om man läser sammanfattningen av det nu levererade delbetänkandet finns det dock inget som tyder på att några grundlagsändringar skulle bli aktuella - tvärtom nämns att det finns osäkerhet kring hur effekten varit av olika åtgärder som genomförts i Sverige och i andra länder, och att detta behöver utvärderas mer noggrant., samt att olika åtgärder måste vägas mot varandra. 

Jag välkomnar utredningens besked. Grundlagen är inget man godtyckligt ska mixtra med - skrivningarna om mänskliga fri- och rättigheter måste värnas och inte inskränkas på ett godtyckligt sätt. Det finns också goda skäl att sådana eventuella inskränkningar passerar riksdagen före beslut för att ha en tydlig demokratisk legitimitet. Jag tycker inte en regering ska ha mandat att själv ta sådana beslut.


Här är hela utredningens delbetänkande för den som vill läsa mer.