Februari 2022

 

Riksdagen beslutade om stödet till Ukraina 

2022-02-28

Sent i eftermiddag tog riksdagen det slutliga beslutet om det vi beslutade i finansutskottet tidigare idag (se föregående inlägg). Riksdagen var enig, sånär som på Vänsterpartiet. De flesta i V röstade nej, medan 5 vänsterpartister avstod. 

Turerna fram till dagens beslut har varit röriga, Ukraina begärde hjälp med vapen redan för 2-3 veckor sedan, men då var regeringens svar att det var omöjligt och oförenligt med svensk lag. Fast det visste vi moderater mfl var fel, vi drev på med kraft, och nu har regeringen backat. Att skicka vapen till ett land för att hjälpa dem att försvara sig strider inte mot svensk lag. Det är framförallt etiskt riktigt att hjälpa ett land att försvara sig mot angrepp.

Beslutet kunde tagits tidigare, då hade vapnen redan funnits på plats. Men bättre sent än aldrig. Nu får Ukraina ännu lite mera hjälp. Varje lands bidrag vinner inga krig, men tillsammans med många andra länders stöd, och inte minst kombinerat med ukrainska folkets mod och försvarsvilja kan det avgöra Ukrainas framtid. Och kanske även vår egen?





 

 

Unikt och historiskt beslut  

2022-02-28

Tidigare idag var jag med och tog detta historiska beslut i Riksdagens Finansutskott (som ansvarar för ärendet). Alla partier utom V röstade för att bistå Ukraina med panskarskott för självförsvar. Senare i eftermiddag debatteras frågan i riksdagen, varefter definitivt beslut tas i Riksdagens Kammare.

Regeringen hade ursprungligen tänkt lägga en proposition idag, som sedan skulle hanteras på sedvanligt sätt. Detta hade medfört ett antal dagars fördröjning. Moderaterna mfl tyckte detta var en alldeles för långsam process med anledning av det akuta läget i Ukraina. I stället tog vi frågan i form av ett utskottsinitiativ med breb majoritet, vilket snabbar på leveranserna av vapen och utrustning. 


 

 

Manifestation i Göteborg till stöd för Ukraina 

2022-02-27
 



Det kändes självklart att delta i dagens manifestation till stöd för Ulkraina på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Uppslutningen var imponerande stor, inte bara av ukrainare och ryssar, utan även av många svenskar och människor med andra nationaliteter. 



Det mest gripande var det unga ukrainska paret som kom till Sverige på flykt häromdagen, och där kvinnan med tårar i ögonen berättade att hennes egen pappa dödades i Kiev under första dagens strider. Jag hann prata med en del unga ukrainare, vad jag förstod är en del av dem studenter i Göteborg, andra har invandrat och bott här i 20-30 år. De hade en sak gemensamt - en stor oro för vänner och släktingar i Ukraina.  

Det känns bra att allt fler länder i världen sluter upp i kampen mot Putins regim i Ryssland och den ryska invasionen av Ukraina. I morgon kommer riksdagen att ta ett unikt och historiskt beslut om bland annat stöd med vapenleveranser till Ukraina. Mer om detta i morgon! 

 

 

 

Den civiliserade världen vänder sig allt mer enat mot Putin 

2022-02-26

Effekterna av Putinregimens försök till invasion av Ukraina har nog inte riktigt fått den effekt man hoppats. Inte nog med att själva invasionen går trögt. Ryssarna håller bara 5-10% av Ukrainas yta, inklusive tidigare ockuperade delar, och de har inte lyckats inta huvudstaden Kiev.

Det kommer allt fler bilder på rader av övergivna oskadade ryska stridsfordon som lämnats kvar längs vägarna. Allt tyder på att de helt enkelt har slut på bränsle. Bilderna kommer från ett flertal olika internationella journalister och fotografer, och inte från regimen i Kiev, vilket gör det svårt att ifrågasätta. Spekulationerna handlar om att ryssarna har svårt med logistiken och att följa trupperna med med underhåll och drivmedel. Samtidigt verkar ukrainska försvaret rikta in sig just mot att förstöra ryska underhållstransporter. Det var på detta sätt Hitler förlorade mot ryssarna 1942/43. Kanske upprepas historien? 

Den ukrainska armen bjuder även i övrigt ett enormt och modigt motstånd, man har också gripit ryska soldater som iklädda ukrainska uniformer planerat sabotage. I kväll såg jag ett nyhetsinslag där säkert ett 100-tal kvinnor satt utomhus på en bakgård och tillverkade molotovcocktails i stor skala. En yngre kvinna intervjuades, hon var lärare, och sa att detta var det enda vettiga de kunde ägna sin dag åt. Motståndsviljan är enorm hos ukrainarna. Och i spetsen finns president Volodymyr Zelenskyj och Kievs borgmästare, den tidigare världsmästaren i tungsviktsboxning Wladimir Klitschko. Båda framträder i media och på foton för att visa att de är kvar i Kiev och slåss med sitt folk mot inkräktarna. Zelenskyj fick erbjudande av USA att få hjälp med evakuering. Hans svar var att "Kriget är här. Jag behöver ammunition, inte skjuts". 

Samtidigt orsakar ryssarna allt värre skador på städer och byar och civilbefolkningen drabbas hårt på vissa platser. Minst ett par hundra ukrainare har dött hittills och ett okänt antal ryska soldater, kanske 1.000-3.000 beroende på källa. Civila bostäder ödeläggs och i vissa orter förstörs nu också anrika kulturbyggnader och delar av Ukrainas historia. Även infrastrukturen skadas allvarligt. Flyktingströmmarna är enorma, men de flesta verkar ändå att stanna kvar i Ukraina och strida, ibland efter att de lämnat kvinnor och små barn på andra sidan gränsen till Polen och andra grannländer. Ukraina står ganska ensamt i praktiken, och ryssarna förstärker med allt mer resurser. I längden blir det tufft att klara försvaret om inte omvärlden agerar mer kraftfullt. Men nu börjar saker hända.

Under dagen har det kommit ett antal hoppfulla nyheter om allt kraftfullare sanktioner mot Ryssland:
* Man har nu enats om att blockera ett antal stora banker från betalningssystemet swift vilket kommer att försvåra Rysslands möjligheter att handla med utlandet. Sedan tidigare har samma banker fått sina tillgångar i EU frysta.
* Ett betydande antal ledande politiker, oligarker, företagsledare mfl har fått sina tillgångar i EU frysta. det gäller även Putin och hans utrikesminister Lavrov. 
* Man har låst tillgångar och stängt ute den ryska centralbanken från finansieringsmöjligheter mm inom EU. 
* Både Tyskland och andra länder har beslutat att bistå med stora mängder tunga vapen, och från Polen går redan långa karavaner med lastbilar med vapen in i Ukraina.
* Sverige har deltagit i samtal med 27 länder om att förse Ukraina med vapen och annat som behövs för försvaret.
* Tyskland och andra länder har stängt sitt luftrum för ryska flygplan.
* EU har infört exportrestriktioner för ett antal viktiga varor som Ryssland behöver.
* Både inom idrott och kultur flyttas evenemang och matcher och man stänger ute Ryssland. Sverige och Finland har exempelvis hoppat av Bandy-VM som skulle spelas i Ryssland, Champions League-finalen har flyttats från St Petersburg till Paris, och Sverige och andra länder vägrar möta Ryssland i VM-kvalmatcher i fotboll. Ryssland har också kastats ut ut Eurovision Song Contest. Symbolpolitik? Delvis, men även symboler kan ha betydelse. Vissa tycker samtidigt detta är orättvist mot den ryska befolkningen. Men det som händer i Ukraina är ännu mer orättvist mot den ukrainska befolkningen.
* Till och med det ökända hackernätverket Anonymous tar nu ställning mot Putin och meddelade ikväll att man stör ut ryska försvarets kommunikation. Man har tydligen också hackat de statliga ryska tv-kanalerna ikväll och sänt bilder från krigets Ukraina i stället (vilket bekräftats av flera utländska journalister. Dessutom uppger man sig ha stängt ned Kremls websida... 

Man kan nog konstatera att hela den civiliserade världen (och några till) snart har tagit ställning mot Ryssland och Putin. Samtidigt skadas den ryska ekonomin allvarligt. Om detta räcker för att Putin ska backa är nog tveksamt, han har målat in sig i ett hörn. Men det kan kanske medföra att andra i Rysslands ledning börjar inse att Putin just nu bara skadar sitt eget land och relationerna med omvärlden, och det till ingen nytta. Kanske börjar det också jäsa allt mer bland den ryska befolkningen, det sker redan stora demonstrationer i både St Petersburg och Moskva mot kriget. I Ukraina är hatet mot Ryssland nu så stort att man sannolikt aldrig kommer vilja ha något med Ryssland att göra. Och i Sverige och Finland växer stödet för ett Natomedlemskap. Allt Putin trodde sig vinna med att angripa Ukraina verkar gå fel. 

I morgon söndag deltar jag vid manifestationen i Göteborg till stöd för Ukraina. 


 

 

Även om Putin skulle vinna kriget blir han den stora förloraren 

2022-02-25

Rysslands försök till desinformation slår det mesta. Man talar om kampen mot den "neonazistiska juntan" i Kiev och "det pågående folkmordet på ryssar". Ukraina styrs alltså av ett demokratiskt valt parlament och regering, och med en judisk president. Dessa kallar ryssarna för nazister. Och uppgifterna om det "pågående folkmordet" går inte att få bekräftade av någon, framförallt inte av OSSE som finns på plats i östra Ukraina som opartiska övervakare av konflikten. Putin ljuger medvetet, och med sina statsstödda mediekanaler har han - fram tills nu i vart fall - lyckats hjärntvätta sin egen befolkning.  

President Putin spelar ett högt spel nu. Inte nog med att han uppenbarligen möter hårdare motstånd än väntat i Ukraina, den ukrainska armen och det ukrainska folket framstår som oväntat orädda och motiverade att försvara sig. Men Putin börjar också få sitt eget folk emot sig. Bara senaste dygnet har över 900 demonstranter mot invasionen gripits i ryska städer, och allt fler trotsar Putins demonstrationsförbud. Många vanliga ryssar tar avstånd från angreppet mot ett broderland som traditionellt haft starka band till Ryssland. Kanske börjar äntligen desinformationskampanjen inom Ryssland att krackelera? Samtidigt kan inte Putin backa. Han har målat in sig i ett hörn, och för att inte tappa ansiktet måste han visa att han har "vunnit" kriget. Risken blir att ju tuffare motstånd ukrainska folket visar, desto mer brutala blir Putins trupper. Men samtidigt kommer då motståndet mot honom att växa.

Man kan inte heller låta bli att fundera över hur motiverade ryska soldater är att förstöra Kiev och döda civila där. Det är ungefär som om Sverige skulle anfalla Norge och bomba Oslo. Så länge kriget bedrivs med missiler och flygplan kan säkert stridsviljan hos väldisciplinerade ryska militärer manas fram, men stridsviljan kommer sättas på prov när ryska soldater kommer in i bebyggelsen i ukrainska städer och står öga mot öga med sina bröder och systrar. Med liknande språk, kultur, religion och historia. Särskilt jobbigt lär det bli när ukrainarnas hat mot Putin och hans soldater växer för varje minut.

Självklart kan inte en aldrig så disciplinerad och försvarsvillig ukrainsk arme i längden stå emot en ockupation av Kiev om Ryssland lägger all sin militära kraft på att inta huvudstaden. Till slut vinner ryssarna, de kan då sätta in en marionettregering och upplösa det demokratiskt valda ukrainska parlamentet och störta den demokratiskt valda presidenten. Men vad ska Putin göra sedan?

Ukraina är Europas näst största land, med en befolkning på 45 miljoner. Om bara 5% av befolkningen beväpnar sig betyder det att ryssarna kommer att möta 2 miljoner beväpnade ukrainare i ett utdraget gerillakrig. Ingen rysk ockupant kommer att gå säker någonstans. Ryssland riskerar ett Afghanistankrig i repris. Det kommer kosta enorma summor och många människoliv att hålla Ukraina mot invånarnas vilja.

Putins huvudsyfte med anfallet verkar, förutom hans tydliga dröm om ett återskapat Sovjetunionen, vara att stoppa Ukrainas orientering västerut mot EU och i stället se till att värna banden med Ryssland. Hur inbillar han sig att det ska lyckas efter att han med militära medel invaderar landet? Till och med i den mest ryssvänliga delen Donbas tar befolkningen nu till vapen mot de ryska soldaterna och invånare demonstrerar i flera städer till stöd för Ukraina. Det Putin uppnått nu är att ena Ukraina mot Ryssland och att bygga upp ett hat mot Ryssland och dess soldater. I stället för att närma sig Ryssland drivs Ukraina ännu mer västerut, eftersom man inser att det är här vännerna och stödet finns. 

Oavsett hur kriget slutar har Vladimir Putin förstört relationerna mellan Ryssland och Ukraina för överskådlig tid, samtidigt som han orsakat en mängd döda ryska soldater och förstört sitt lands ekonomi. Moskvabörsen föll igår med som mest 45%, för att sluta runt minus 30%, och den ryska valutan har rasat till sin lägsta nivå någonsin. Sanktionerna från EU och USA mfl (som jag ändå tycker är alltför milda, återkommer till det i nästa inlägg) kommer att skada rysk ekonomi ytterligare. 

Putin kan kanske vinna kriget, men kommer ändå att vara den store förloraren. Förhoppningen nu är att personer i ledande ställning i Ryssland inser detta och ser till att röja undan Putin och Lavrov. Ryssland behöver ett nytt demokratiskt styre, dra sig tillbaka från Ukraina och ha fredliga och avspända relationer med Nato. Det är enda vägen framåt för Ryssland med en krympande och åldrande befolkning, där allt fler unga och välutbildade människor emigrerar. Fortsätter Putin sin inslagna väg kommer Ryssland efterhand att bli alltmer isolerade av omvärlden.


 

 

Besök hos Tranemomoderaterna

2022-02-25

Gårdagen blev lång. Jag vaknade ju redan vid 04-tiden av nyhetsflödet kring Ukraina, och sedan gick det inte att somna om. Därefter gick dagen i ett fram till midnatt. Jag flög hemåt direkt efter voteringen och tog sedan bilen till Glasets Hus i Limmared för att gästa Tranemomoderaternas årsmöte på kvällen. Ordentligt försenad av både försenat flyg och snöstorm blev det ändå tillfälle att under 1,5 timme prata politik.  



Det blev såklart mycket om Ukraina och svensk försvarspolitik, men vi hann också med en lång rad inrikespolitiska frågor såsom kriminalpolitik, migration och integration, skola, sjukvård och om det här att få valuta för skattepengarna.

Vi pratade också om  regeringsalternativ, och det blev en del frågor om Centerpartiet. Jag kunde ju ärligt meddela att lusten att ha med C i ett regeringssamarbete eller i en regering är minimal från moderat sida, i vart fall med nuvarande partiledning. Det var ett uppskattat besked. Tranemomoderaterna har fått ett gott tillskott av en avhoppad centerpartist som tidigare haft tunga uppdrag för C i kommunen. Han har nu  gått över till M i besvikelse på Centerpartiets utveckling. Han var om möjligt ännu mer kritisk till C än vad jag var under kvällen. Vi diskuterade också Sverigedemokraternas roll. Ute i våra kommuner varierar synen på SD, vi färgas alla av de Sverigedemokrater vi har i vår närhet. I riksdagen har jag själv en god relation till de Sverigedemokrater jag har i mina utskott, men på det lokala planet i många kommuner är SD och dess politiker en ren parodi. Sverige är olika och vi måste acceptera att moderater i alla kommuner är med och formar de samarbeten som är bäst i varje kommun, där vi får igenom maximalt med moderat politik. 

Nu ser vi framåt, och det ska bli kul att försöka hålla ihop riksdagsvalrörelsen i våra åtta kommuner.


 

 

Stående ovationer i riksdagen för Ukrainas ambassadör

2022-02-24

Dagens frågestund i riksdagen med statsministern inleddes med att talman Andreas Norlén hälsade Ukrainas ambassadör välkommen som åhörare. Han fick den längsta applåd jag hört ledamöterna hålla under mina 16 år i riksdagen, och ambassadören med sällskap verkade märkbart rörd. I princip hela frågestunden handlade sedan om konflikten i Ukraina. Jag gjorde några reflektioner på twitter.

Politiskt råder ett samstämmigt fördömande av Ryssland och Putin från riksdagens åtta partier. När det gäller åtgärder däremot skiljer vi oss åt. Moderaterna mfl vill snarast att Sverige ska närma oss Nato ytterligare genom en Natooption. Vi tycker också att Sverige borde hjälpa Ukraina med defensiva vapen. Båda förslagen avvisas tyvärr av regeringen.
  

  

 


 

 

Idag är en mycket mörk dag i Europas historia

2022-02-24

Det blev inte mycket sömn i natt. Redan vid 04-tiden fick jag vetskap om händelserna i Ukraina, och sedan var det svårt att somna om. Det blev plötsligt uppenbart att Rysslands president Putin tappat allt omdöme och i stället angriper sitt grannland och broderfolk Ukraina i en omfattande attack. Det är ett uppenbart och tydligt brott mot folkrätten.

Steg för steg kunde man se hur ryska flygplan och raketer anföll stad efter stad och nu kommer beskeden om att ryska stridsvagnar rullar in i Ukraina från flera håll. Från Kiev ringlar bilköerna långa med människor som flyr, andra tar skydd i tunnelbanan eller skyddsrum. Samtidigt slår den ukrainska armen tillbaka. Ukrainas kamp för sin existens som fri demokratisk stat är samtidigt en kamp för Europas fred och säkerhet.

Redan har runt 15.000 människor dött i östra Ukraina till följd av rebellgruppernas agerande i Donbas-regionen. Och nu kommer dödsfallen att bli fler, både bland ryska och ukrainska soldater, men också bland civilbefolkningen i Ukraina. Ukraina står inför en humanitär katastrof. Ansvaret för varje förlorat människoliv och varje skadad människa ligger hos Vladimir Putin.

Jag undrar om Putin inser att han nu gör sitt eget land till ett av världens mest avskydda? Att han kommer orsaka stor skada på sitt eget samhälle och landets ekonomi? Hela den ryska och ukrainska befolkningen får lida för hans dårskap och storhetsvansinne. Liknelsen med Tyskland under Hitler är slående. Samma retorik, samma agerande, samma galenskap. Jag har sett många kalla Putin för Hitler 2,0 och jag tycker det är en passande beskrivning. Han är mycket farlig för hela Europa. Det behövs nu en snabb analys om vad detta får för konsekvenser för svenskt försvar och säkerhet.

Fullskalig invasion kräver nu fullskaliga sanktioner och stöd. Sverige måste som land vara berett att ge Ukraina stöd inom alla områden, inklusive defensiva vapen, och det är viktigt att Sverige driver på i EU för starka sanktioner. När det gäller sanktioner mot Ryssland duger det nu inte med halvmesyrer, det krävs krafttag som verkligen känns. Jag ser ett antal olika möjligheter, om om jag fick bestämma skulle jag ta beslut om allihop:
1. Stopp för all handel med Ryssland rörande alla varor och tjänster, inklusive olja och gas. Så länge vi köper energi från Ryssland finansierar vi deras krig.
2. Stopp för allt utbyte av idrott och kultur med Ryssland.
3. Stopp för viseringar till alla ryska medborgare som bor i Ryssland
4. Spärra alla konton och tillgångar som tillhör den ryska ledningen och företag med koppling till regimen
5. Stänga av Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift och andra system på finansmarknaderna
6. Stänga av Ryssland från allt internationellt samarbete i alla internationella organ där detta är möjligt

En mer kontroversiell åtgärd vore att alla västländer kallade hem sin personal från ambassader och konsulat i Ryssland och stänger ambassaderna, samtidigt som man förklarar all rysk diplomatisk personal för icke önskvärd. Detta vore såklart ett mycket långtgående steg, men det som händer är också helt extremt. Kanske är det läge att helt isolera Ryssland på alla sätt?



 

 

Regeringen struntade i varningarna om Swedavia-affären

2022-02-23

Nyheten förra veckan om att statliga Swedavia tecknat kontrakt med ett kinesiskt företag om ny säkerhetsutrustning till Arlanda flygplats vöckte många frågetecken. Det visade sig nämligen att det aktuella företaget hade nära kopplingar till Kinas kommunistparti. Att ett svenskt statligt företag med ansvar för viktig infrastruktur - Sveriges största flygplats - agerat på detta sätt kändes oerhört märkligt, eller snarare extremt naivt. Varningarna om hur kinesiska företag infiltrerar västerländska företag borde få alla varningsklockor att ringa. Kinesiska Huawei nekades exempelvis att teckna avtal för det svenska 5G-nätet av denna anledning. 

I dag avslöjas att regeringen kände till riskerna med Arlanda-affären, men ignorerade varningarna. 
Regeringskansliet och Swedavia kände till riskerna med Nuctech sedan mitten av 2020. Ändå gick man vidare och tecknade kontrakt med bolaget som står nära kinesiska kommunistpartiet. 

Så sent som förra fredagen ignorerade Regeringskansliet dessutom en varning från amerikanska ambassaden – och hänvisade dem i stället till Säkerhetspolisen.

Jag är ganska säker på att detta agerande kommer att få politiska följder. Den svenska regeringen visar gång på gång att man inte har kontroll över viktiga frågor. Tiden för slarv, naivitet och aningslöshet borde vara förbi för längesedan, med tanke på hur vår omvärld ser ut.




 

 

Omröstning om några av mina och andras motionsförslag

2022-02-23

I dag röstade riksdagen om ett stort antal motioner som rör myndigheter och oiffentlig förvaltning. Tre av mina egna motionsförslag behandlades. Tyvärr förlorade jag alla tre, men jag fick i vart fall ett ganska gott stöd av mitt eget parti, och i  även stöd av flera partier. trist, men dagens beslut visar också att det kan bli aktuellt med flera av dessa beslut med en annan regering. Det är värt att kämpa för! Här är de tre motionerna och hur de hanterades vid voteringen.  

1. Förbjud svenska myndigheter att ägna sig åt opinionsbildning 

I denna fråga reserverade moderaterna sig mot utskottets beslut att avslå flera moderata motioner med liknande förslag. I dne moderata motionen skriver vi "Vi anser att regeringen bör verka för att myndigheter inte bedriver opinionsbildande verksamhet och att förbjuda myndigheter att bedriva skattefinansierat påverkansarbete gentemot riksdagen, regeringen och offentliga beslutsfattare".

Tyvärr var det bara moderaterna som gick emot majoriteten i riksdagen i denna fråga. Alla övriga sju partier röstade för att avslå motionen, och de ser uppenbarligen inte de problem som vi moderater gör.

2.Begränsning av rätten till gratis tolk 

I denna fråga hade moderaterna också en reservation, och påpekade att tolktjänster kostar samhället ungefär två miljarder om året., och att man inte borde kunna kräva tolk hur länge som helst, eftersom den skickar fel signaler om behovet av att lära sig svenska. Moderaterna anser att man i vart fall bör verka för att rätten till tolk upphör för personer som har permanent uppehållstillstånd.

I denna fråga var det bara M och SD som med olika förslag ville förändra dagens regler. Övriga sex partier vill fortsätta som idag. Och vi förlorade även denna omröstning.

3.Tjänstemannaansvar 

I denna fråga fick moderaterna stöd i konsitutionsutskottet genom så kallad "falsk majoritet", eftersom M, KD, SD ocxh L har majoritet i utskottet. Utskottet beslutade att "regeringen skyndsamt bör utreda och in föra ett modern are tjänstemannaansvar genom ett utvidgat straffansvar för tjänstefel i syfte att stärka förtroendet för den offentliga verksamheten". Det innebar bifall av min och andras motioner.

I riksdagen har dock S, C, V och MP majoritet med knapp marginal, och därför förlorade vi med en enda röst vid dagens votering. Och något tjänstemannaansvar blir det inte.


 

 

Allt fler hot mot landets skogsägare och skogsbruk

2022-02-23

Jag är skogsägare. Dock en väldigt liten sådan, de flesta anser nog inte att en liten skog på ca 2 hektar är något mer än en skogsdunge, och så är det väl. Men den lilla skogen och ängarna runt mitt föräldrahem i Ubbhult som är ungefär lika stora som skogen, ligger mig varmt om hjärtat, och är något som tidigare ägare vårdat och brukat. Jag har ägnat några år åt att röja rent ängarna från sly och de är nu återställda. Och nu är det dags att ta tag i skogen. Den lilla skogen har inte brukats eller röjts på minst 60 år. Men nu är operation restaurering igång! Kommer inte bli ett kalhygge utan en fin ljus skog med blandning av stora och små träd av olika sorter - en rekreationsskog till glädje för både människor och stora och små djur. Naturvård som känns bra i själen, och något man kan unna sig när skogen är så liten. 



Hade skogen varit större hade det krävts en massa tillstånd för olika åtgärder och skulle jag slutavverka mer än ett halvt hektar hade det krävs anmälan. Nu slipper jag allt detta. Jag är ju inte heller beroende av skogen för mitt levebröd, och kostnaden för att röja och ta ut lite träd lär göra att det knappast blir något överskott denna gång. Det är mer på hobbynivå, och ger samtidigt lite ved till flera hushåll.

Hade jag varit en större skogsägare med produktionsskog hade läget varit ett helt annat. Jag har upprepade gånger påpekat hur allt fler hot och begränsningar och fördyringar hotar svensk skogsbruk. Detta hotar både arbetstillfällen, exportintäkter och inte minst möjligheten att använda mer naturliga material och biobränslen.

Det finns idag ca 300 000 privata skogsägare, ofta familjer, som gör fantastiska insatser varje dag för att både få fram mer virke ur skogen och värna naturvärden. Sverige är världens femte största exportör av skogsprodukter, trots att vi bara har 1% av världens skogar. Exporten av skogsprodukter svarar för 10% av Sveriges totala varuexport, och vi exporterar för 150 miljarder om året. Hela 80% av produktionen inom skogsnäringen går på export. Var och en inser vad detta betyder för den svenska samhällsekonomin, våra skatteintäkter och för svenska jobb.

Hoten mot skogsbruket blir samtidigt allt fler. Här några aktuella exempel:

* EU:s så kallade "taxonomi-regler" hotar hela skogsbruket. EU:s mest högljudda aktivister verkar vilja ha Sverige som något slags stor nationalpark där skogens enda uppgift är att suga upp koldioxid och där den mesta skogen ska skyddas från avverkning. Här tar vi moderater hård strid i varje läge, och själv har jag ansvar för taxonomifrågorna för moderaterna i finansutskottet och diskuterar dem även i EU-nämnden.


* I somras presenterade EU-kommissionen sin nya skogsstrategi. Kommissionens förslag är oacceptabelt. Samtidigt som man säger sig vilja främja det hållbara skogsbruket lägger man krokben för dess förutsättningar. Det är flera delar av strategin som oroar:
• Reglering på EU-nivå av vilken typ av skogsbruk som skogsägare ska få ägna sig åt. Det går emot det nationella självbestämmandet.
• Driva på för ett standardiserat EU-system för övervakning och skötsel av skogar. Det öppnar upp för en maktförflyttning från medlemsländerna till Bryssel.
• Begränsa produkter tillverkade av biomassa, utan hänsyn till det faktum att dessa produkter har en viktig roll att spela, och trots att det går rakt emot andra uttalanden om hur viktigt det är för miljön med mer biobaserade produkter. Den ena handen i EU vet inte vad den andra gör.

* Skogsstyrelsens nya besked om att avverkning måste ta hänsyn till alla arter, tex varje fågel, även om arten är livskraftig, innebär i praktiken att en stor del av svenskt skogsbruk omöjliggörs. Reglerna är dessutom, om uttrycket tillåts, "skogstokiga". De som beslutat om dessa regler måste sakna all kunskap om hur det är att vara skogsägare och bedriva skogsbruk. Moderaterna la förra veckan fram förslag i riksdagen för att tvinga regeringen att agera. Implementeringen av artskyddsreglerna måste ändras och bli realistiska.

* Högre kostnader för diesel försvårar för skogsbruket. Den lilla reduktion av skatten som man kan ansöka om för skogsmaskiner förslår inte långt för att matcha fördyringarna, och för transportfordon som kör på allmän väg finns inga reduktioner. Nu kämpar vi i finansutskottet för att få till stöd till jord- och skogsbruket, och det verkar i vart fall bli en liten reduktion av kostnaden genom ett riktat stöd till dem som måste tanka diesel.

Om inte politiken agerar kommer skogsbruket, som är en av våra viktigaste exportnäringar, att få enorma problem som skadar hela samhället. Det är hög tid att regeringen agerar!

 

 

 

Putin följer Stalin och Hitler i spåren med sin invasion av delar av Ukraina

2022-02-22

Hårda ord i rubriken? Ja, definitivt. Men ryske presidenten Putin har nu återigen visat sitt totala förakt för grannländers erkända gränser. Han kommer att nämnas i historieböckerna som en av de få europeiska ledare som använt militärmakt för att ta över delar av sina grannländers territorium. Därmed sällar han sig till just Stalin och Hitler. 1939 är tillbaka, och det är fasansfullt. 

Inte nog med att ryssarna ockuperar Krim och ända sedan 2014 stött självutnämnda rebeller i Donbass-regionen med vapen. Nu "erkänner" man dessa rebellkontrollerade områden som egna stater, och skickar "fredsbevarande styrkor" över gränsen till Ukraina. Dessutom deklarerar man att hela Donetsk oblast och Luhansk oblast (regioner) ska ingå i de erkända staterna, dvs även de stora delar av dessa regioner som Ukraina kontrollerar ska omfattas. Det är de blågula områdena på kartan nedan. Det rebellkontrollerade området omfattar storstäderna Donetsk och Luhansk och är beigefärgat på kartan. 




De områden som Ukraina kontrollerar omfattar som kartan visar ett stort antal städer och byar, inklusive den stora kuststaden Mariupol. Ukraina lär inte frivilligt överge dessa och lämna över dem till Ryssarna, så en väpnad konflikt lär bli svår att undvika. Redan tidigare har tiotusentals människor dött i Donbass sedan 2014, och nu ser vi hur människor flyr från östra Ukraina, och andra tvingas ned i skyddsrum under granatbeskjutning från rysk sida. Det Putins maktgalna regim gör just nu är oförlåtligt och ocivilicerat.

Vissa menar att Nato, USA, eller andra krafter bär skulden till Putins agerande. Jag anser att de har fel. Det är alltid den som hotar eller angriper ett grannland med militär makt som bär ansvaret för angreppet. Ingen annan. Ryssland bryter både mot folkrätten och det tidigare framförhandlade Minsk-avtalet där man kom överens om att de rebellkontrollerade områdena skulle få ett ökat självstyre inom Ukrainas gränser.

Vissa som försvarar Putin menar också att befolkningen i Donbass "måste få välja" vilket land man vill höra till. Saken är bara den att stödet bland befolkningen för en rysk annektering inte är särskilt stort. Denna undersökning som gjordes 2019 visar detta.




Nu är det dags att den demokratiska världen sätter ned foten mot Putin. Det krävs mycket kraftfulla reaktioner, men det vi hittills sett lär knappast räcka för att bli riktigt ekonomiskt eller politiskt kännbara för Ryssland. Det bästa vore såklart att frysa all import av olja och gas från Ryssland. Tyvärr blir det svårt eftersom stora delar av Östeuropa och Tyskland gjort sig beroende av rysk gas. Inte minst Tyskland har målat in sig i ett hörn - man stänger ned sin kärnkraft och gör sig i stället beroende av rysk gas. Nu har man ändå beslutat att stoppa gasledningen Nordstream 2, och det är ett fall framåt. Men självklart borde man stoppa ettan med. I stället kunder ju tyskarna återstarta de tre kärnkraftreaktorer man stängde vid årsskiftet och stoppa den planerade stängningen av landets sista tre reaktorer kommande årsskifte. Att göra sig beroende av rysk olja och gas är det största misstaget europeiska politiker gjort i modern tid. Tyskland har exempelvis tidigare deklarerat att gas och politik inte hänger ihop. Men det gör det i allra högsta grad. Det är just exporten av olja och gas som ger Ryssland sina huvudsakliga intäkter, och som därmed också betalar kostnaden för militären och angreppen mot Ukraina. 

Det som nu händer är en sorgens dag för Europa, för demokratin, för folkrätten och inte minst för alla de enskilda människor som drabbas av en maktgalen rysk president och hans rebelledare i Ukraina. 


 

 

Årsmöte och nomineringsstämma i Vårgårda

2022-02-21



I kväll hade jag äran att gästa Vårgårdamoderaterna och vara ordförande på deras årsmöte och nomineringsstämma för kommunvalet. . Efter mina två ordförandeuppgifter blev det fika och jag fick tillfälle att berätta om min syn på aktuella politiska frågor och det kommande valet. Frågorna var väldigt många och tiden gick fort. Det är väldigt tydligt att vårgårdamoderaterna är taggade inför valet och har starka kandidater. Tack för förtroendet, och det ska bli kul att arbeta tillsammans den kommande valrörelsen!



Vår riksdagsvalkrets omfattar åtta kommuner - allt från storstaden Borås till en av Sveriges minsta kommuner, Bollebygd. Dessutom Vårgårda, Herrljunga, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo och min egen hemkommun Mark. Åtta kommuner med helt olika storlek, förutsättningar, struktur och politisk ledning. Det är spännande att träffa mina moderata kolleger ute i kommunerna och lyssna på deras erfarenheter. Det är något jag hela tiden har med mig i rikspolitiken. 


 

 



Moderaternas alternativ till vänstersidans destruktiva friskolejakt

2022-02-20

Ska vi få ordning på Sverige måste vi få ordning på skolan! Få politiska uppgifter är så grundläggande för Sveriges framtid som att bygga en väl fungerande skola för våra barn och unga. Här har vårt land mycket kvar att göra. I snart åtta år har Socialdemokraterna styrt Sverige. Och de kommande sju månaderna kommer vi få höra att skolans problem antingen beror på oppositionen, eller på de hundratusentals föräldrar och elever som har valt en friskola. Detta stickspår i skoldebatten syftar till en enda sak: att slippa prata om skolans verkliga problem, och dölja hur lite Socialdemokraterna faktiskt har fått gjort.
 
Skolans verkliga problem grundar sig i flumskolan. Brist på studiero, vaga och obegripliga kunskapskrav, undergrävd respekt för landets lärare, otillräcklig granskning av dåliga skolor. Till detta stora sociala problem i våra utanförskapsområden som även påverkar skolan. Resultatet är väl känt. Mer än var fjärde elev i årskurs sex saknar godkänt i minst ett ämne. Nästan 14 procent går ut nian utan behörighet till gymnasiet. En tredjedel av landets låg- och mellanstadielärare uppger att de utsatts för våld och hot, och alltför många hoppar av både läraryrket och lärarutbildningen.
 
Inget av detta kommer förbättras genom avskaffad valfrihet, och en massiv nedläggning av bra skolor.
 
Moderaterna presenterade häromdagen grunderna för en ny skolpolitik. Det är till stor del redan kända förslag. Det handlar om studiero i klassrummen, om att införa konkreta kunskapskrav, storsatsa på svenska språket, att låta lärare få vara lärare, och om skarpa konsekvenser för skolor som inte når högt ställda krav på kvalitet.
 
Dessa höjda ambitioner ska naturligtvis gälla både kommunala skolor och friskolor. De borgerliga partier - även Moderaterna - som genomförde friskolereformen på 1990-talet, stod upp för en viktig princip, men vi har inte vårdat reformen tillräckligt, och nu finns uppenbara brister i systemet. Det behövs en modernisering av reglerna för friskolor, för att med större kraft kunna ta itu med missbruk och oseriösa aktörer. Men man ska inte kasta ut barnen med badvattnet! Om friskolorna nu är så dåliga som vänstersidan säger, och sparar på eleverna för att kunna ta ut stora vinster - hur kommer det sig då att så många elever står i kö till samma friskolor, och dessutom är beredda att resa längre för att få gå i den skola man önskar?

Här är moderaternas alternativ till vänsterns friskolejakt: 
 
För det första: ska vi få ordning på Sverige måste vi få ordning på skolan. Och ska vi få ordning på skolan, måste vi få ordning i klassrummen. Idag måste många stillsamma barn använda hörselkåpor medan de som gapar och stör dominerar i klassrummet. Sveriges ordningsproblem och brist på studiero skiljer ut sig internationellt: från den tid som behövs för att starta en lektion, till frågor som rör fysisk säkerhet. Det här är orimligt. Lärare och rektorer är samhällets representanter. De måste uppleva att de har hela samhällets stöd i ryggen. Därför bör de idag lättvindiga möjligheterna att anmäla lärare begränsas. Vi vill:
  • Införa en ny brottsrubricering liknande ”hot mot tjänsteman” som omfattar skolpersonal.
  • Införa inte bara en rättighet – utan en tydlig skyldighet - för rektor att omplacera barn eller ungdomar som beter sig hotfullt eller utagerande mot skolpersonal och andra elever.
  • Inrätta fler särskilda jourskolor för att under en tid kunna avskilja våldsamma elever. En sådan bör kombineras med särskilda insatser för att socialt och medicinskt hjälpa eleverna både med deras beteende och med att klara sin skolgång.
 
För det andra måste kunskapsskolan återupprättas. Den ”progressiva pedagogiken” hotar både Sveriges ställning som kunskapsnation, och samhällets möjlighet att kompensera för elevers familjebakgrund. Särskilt pojkar och unga med diagnoser far illa av kursplanernas svårbegripliga mål, tidigt ställda krav på avancerad analytisk förmåga och vaga kunskapssyn. Vi vill:
  • Införa ett tydligt fokus på mätbara faktakunskaper med inspiration av Finlands läroplan.
  • Införa central rättning av betygsgrundande nationella prov samt ett slutprov efter årskurs nio. Skolinspektionen bör särskilt granska skolor som avviker från nationella prov.
  • Sätta stopp för betygsinflation och olämpliga påtryckningar från föräldrar. Ökat fokus på mätbara kunskaper minskar utrymmet för subjektiva bedömningar.
 
För det tredje vill vi ställa hårda, men rättvisa, krav på friskolorna. Den svenska friskolereformen har gjort det möjligt för alla barn att oavsett familjens ekonomi, kunna välja den skola som passar dem bäst. Det är vi stolta över. Samtidigt står det klart att riksdagen och regeringen måste vårda och utveckla friskolereformen. Missbruk, fusk och oseriösa aktörer måste stoppas mycket effektivare än idag. På samma vis som vi har skärpt arbetskraftsinvandringen, vill vi strama åt skolsystemet på flera punkter. Vi vill:
  • Villkora vinstutdelning i de skolor som drivs som aktiebolag med att de når högt uppsatta kvalitetskriterier. Det påminner om bankväsendet, där Finansinspektionen kan stoppa eller begränsa utdelningar om en bank inte lever upp till kraven. Skolinspektionen ska alltså kunna stoppa vinstutdelning om en skola uppenbart misslyckats med sitt uppdrag.
  • Skärpa ägar- och ledningsprövningen för att se till att där finns kompetens och lämplighet för uppdraget. Skolinspektionen ska ha ett särskilt uppdrag att granska och stänga skolor som kan misstänkas främja radikalisering och segregation. I uppdraget ska ingå att samråda med andra myndigheter som Center mot våldsbejakande extremism. Dessutom måste den offentliga insynen i de fristående skolorna generellt förbättras.
  • Öka likvärdigheten genom att införa ett gemensamt kommunalt kösystem och en mycket tydligare statlig styrning av skolpengen.
 
För det fjärde avvisar vi förslag om bussning, kvotering och lottning. Socialdemokraterna vill inte tala klartext om att Sveriges stora integrationsproblem nu slår igenom med full kraft i våra skolor. Andelen utrikesfödda elever i grundskolan har fördubblats på bara tio år, från 6 till 13 procent och det är ett viktigt skäl till försämringen av kunskapsresultaten. Förnekar man sambanden mellan stor invandring, dålig integration, och att oordning och dålig svenska försämrar skolans förutsättningar, kommer man inte kunna lösa problemen. Det är därför extremt allvarligt att regeringen gång på gång mörkar statistiken – som när många utlandsfödda exkluderades från PISA. En livslång  ojämlikhet med etniska förtecken, och som går i arv, ger Sverige ett klassamhälle som ingen vill ha. Vi vill därför:
  • Storsatsa på svenska språket, med början redan vid BVC och språkscreening. Obligatorisk språkförskola från tre års ålder för alla barn med språkliga behov. Och skolans personal i utanförskapsområdena måste vara välutbildad och tala god svenska.
  • Klarar en elev inte svenskan, behövs möjligheten att gå om en klass. Utan god kunskap i svenska språket blir alla andra ämnen mycket svårare.
  • Skolvalet bör göras obligatoriskt för alla, inte minst för att motverka den starka boendesegregationen.
 
Barn är just barn, inte integrationsverktyg! Vi säger därför bestämt nej till storskaliga experiment med kvotering, lottning eller bussning av skolplatser och elever. De skolor som lyckas bra, även i Sveriges utanförskapsområden, pekar alla på samma sak – fokus på studiero, kunskap, svenska språket och ett tydligt ledarskap. Den dåliga nyheten är att dessa skolor idag är alldeles för få. Den goda nyheten är att de flesta kan bli riktigt bra, om vi lägger om den svenska skolpolitiken.





Samma gamla politiska stickspår från vänster i skoldebatten

2022-02-20

Den svenska skolan kostade kommunerna 394 miljarder 2019. I år lär det vara ännu mera. Nu försöker regeringen göra en vinst i friskolekoncernerna på drygt en (!) miljard per år till en förklaring till svaga resultat i kommunala skolor. Media spelar med. Okunniga eller bara vänster?

Sanningen är ju att de sämsta skolorna i landet tyvärr är kommunala, oftast i våra utanförskapsområden. Regeringens fokus på att sabotera och jäklas med friskolorna kommer knappast lösa problemen med skolorna i våra utsatta förorter. Genom åren har vi öst in miljoner i dessa skolor - som ändå ofta fortsätter underprestera. Orsakerna vet vi alla numera. En extremt svår, närmast omöjlig, uppgift att vända denna utveckling. Men man gör det definitivt inte genom att slå på de skolor som presterar väl. Det är bara ett politiskt stickspår från regeringen för att slippa prata om de riktiga problemen - vad vi ska göra med våra utsatta förorter? Arbetslöshet, utanförskap, social oro, kriminalitet, dålig kunskap i svenska, religiös extremism, våld, uppgivenhet, trångboddhet och svag studietradition i hemmen skapar en usel grund för en lugn, trygg och lärande skolmiljö och hög studiemotivation.

Och glöm inte: En enskild elev kostar precis lika mycket i en friskola som i en kommunal skola i samma kommun eller geografiska område. Ligger skolan i ett utanförskapsområde får man ofta mer per elev än i andra områden - oavsett om skolan är friskola eller kommunal.  Skillnaden är hur respektive skola använder pengarna. Vi har många utmärkta kommunala skolor och många utmärkta friskolor. Men också mycket svaga kommunala skolor och enstaka friskolor som inte borde finnas. Lägg kraften på de dåliga skolorna och de svaga studieresultaten och låt de framgångsrika skolorna vara i fred!


 

 

Riksdagen borde ta yttrandefrihetsfrågorna på större allvar

2022-02-17

Nyligen tog riksdagen beslut i ett antal frågor som rörde enskilda ledamöters motioner som rörde yttrandefrihetsfrågor. Själv hade jag tre motioner på detta område:

Översyn av lagen om hets mot folkgrupp (motion tillsammans med Lars Beckman)

Skydda yttrandefriheten i sociala medier

Granskning av Public Service (motion tillsammans med Lars Beckman)

Motiven till motionerna och argumenten för förslagen framgång av länkarna.

Samtliga tre motioner avslogs av riksdagen. 

Jag tycker det är beklagligt att riksdagen inte ser problemet med tillämpningen av dagens lagstiftning om hets mot folkgrupp, utan i stället konstaterar att de regler som finns är "ändamålsenligt utformade". Vår åsikt är att det både finns oklarheter och obalanser i lagstiftningen och tillämpningen av den. 

Jag tycker också det är anmärkningsvärt att inte riksdagen ser något behov av att skydda yttrandefriheten på sociala medier och förbjuda godtycklig nedstängning av konton - trots att detta varit en stor och viktig samhällsfråga. I detta fall motiveras avslaget av min och andra motioner i liknande riktning främst med att arbete pågår inom EU. Fast i EU är ju fokus snarare på att ytterligare begränsa yttrandefriheten och att censurera eller "flagga" sådant som anses vara "desinformation". Att politiker och företag ska avgöra vad som är desinformation är enligt min åsikt orimligt. Sverige borde värna yttrandefriheten i sociala medier och inse att en stor del av dagens samhällsdebatt förs på nätet, och att denna yttrandefrihet borde ha samma regler som i samhället i övrigt - det som inte är förbjudet att uttala i den fysiska världen ska inte heller vara förbjudet eller ifrågasättas på nätet.

Slutligen tycker jag att riksdagen borde ta frågan om opartiskhet och saklighet allvarligare när det gäller Public Service. I denna del fick jag och Lars Beckman dock stöd i en moderat reservation från moderaterna i KU, vilket dock inte hjälpte eftersom riksdagen röstade ner det moderata förslaget. 

I Sverige talar vi ofta stolt om vår historiska press- och yttrandefrihet och om att vi är stolta över vår grundlag. Trots detta ser inte politikerna dagens hot inom dessa områden. Om man verkligen tror att yttrandefrihet är viktig måste man också inse att det inte är något som är givet utan en rättighet som hela tiden måste försvaras. 

Ett av mina personliga vallöften inför kommande val är att fortsätta att gå i spetsen för att försvara yttrandefriheten. Motionerna ovan kommer jag att återkomma med i lämplig form även efter valet om jag blir återvald, och jag kommer att fylla på med ytterligare en motion, och det gäller frågan om förtal. Att kunna dömas för förtal bara för att man berättar något som är sant känns orimligt. I andra länder, exempelvis USA, gäller förtal endast om man sprider falska uppgifter som skadar någon annan. Detta är en väg vi borde överväga även i Sverige.


 

 

Centerpartiet försöker lösa problem man varit med och skapat

2022-02-16

I dag ger jag svar på tal till Centerpartiet i en debattreplik i Borås Tidning. Det var partiledaren för C plus ett par riksdagsledamöter som i en längre artikel uttalade att det måste bli lättare att leva på landsbygden. I artikeln bemöter jag detta genom att konstatera att många av de problem C nu säger sig vilja lösa beror på dåliga politiska beslut av S/MP-regeringen som fått stöd av C. I slutet på artikeln konstaterar jag vad moderaterna vill göra för landsbygden när det gäller just drivmedelskostnader, elkostnader och vägstandard. Sedan finns såklart en stort antal andra frågor som särskilt rör möjligheten att bo och driva näringsverksamhet på landsbygden. Inte minst handlar det om att stå emot EU-regler och svensk myndighetsaktivism som försvårar för jordbruk, djurhållning och skogsbruk.

   (Klicka för att läsa hela artikeln)


 

 

Finansutskottet tillbaka i sin riktiga sessionssal

2022-02-15

Under pandemin har finansutskottet hållit alla sina rekordmånga sammanträden i en tillfällig lokal anpassad för att en del skulle kunna vara uppkopplade digitalt. Men idag var det en speciell dag. Finansutskottet är tillbaka i sin fina anrika sessionssal för första gången på nära två år. Och alla ledamöter på plats fysiskt.




 

Vill Socialdemokraterna ta in Miljöpartiet i en regering igen?

2022-02-13

Sedan S/MP-regeringen sprack har Socialdemokraterna målmedvetet försökt slippa ansvar för den gemensamt förda politiken, och skyller nu allt på MP när det gäller ett antal frågor som gått fel för regeringen. Bland S-politiker i riksdagen går det att ta på lättnaden att nu ha blivit av med MP. MP å sin sida drar sig inte för att nu ta konflikt mot S i flera frågor, och tonläget mellan partierna är hårt. Sanningen är såklart att båda partierna har delat ansvar för alla dåliga beslut, regeringen är ett kollektiv. Men helt klart har S låtit MP utöva politisk utpressning i regeringen i ett antal frågor, och för detta bär framförallt S hela ansvaret. Socialdemokraterna är beredda att offra landets bästa för att sitta kvar i regeringskansliet, det har visat sig gång på gång.

Samtidigt vägrar S att ge besked om man återigen går till val på att försöka basera sin regeringsmakt på det lilla men mycket samhällsskadliga MP. Visserligen fick MP bara 2,8% i den senaste opinionsmätningen och skulle i så fall åka ur riksdagen (låt oss hoppas att det blir så). Men om de får sedvanligt stöd från media kan det ju tänkas att de trots allt överlever som riksdagsparti. Därför måste S ge besked om hur man avser att samarbeta med MP efter valet. 

Vi vet nu med säkerhet att den förtida avvecklingen av kärnkraften med efterföljande skenande elpriser i södra Sverige till stor del beror på S/MP-regeringen. Att den förtida kärnkraftavvecklingen berodde på politiska beslut har ledande personer i Vattenfall varit tydliga med.  Detta har nu även ledande miljöpartister bekräftat. Tidigare miljöpolitiske talespersonen Lise Nordin, bekräftade öppet i en podd att regeringen bytte ut personer i Vattenfalls styrelse för att styra politiken bort från kärnkraft och till mer förnybart. S satte dessutom in en av sina egna pressekreterare i regeringskansliet, Natalie Sial, som presschef på Vattenfall för att lägga bilden "rätt" ut mot allmänheten. Nedan till höger Vattenfalls pressmeddelande 9 september 2020.

  

Nuvarande miljöpolitiske talespersonen för MP, Lorentz Tovatt, ville i december inte kännas vid att S/MP-regeringen påverkat beslutat att stänga ned Ringhals 1 och 2, utan menade på twitter att det bara handlade om marknadsmässiga beslut från Vattenfalls ledning. Men så i januari i år kunde han ändå inte låta bli att ta åt sig "äran" i ett nytt twitterinlägg. Han bekräftar att utan MP hade förtidsstängningen knappast skett. Och så är det tyvärr.

   

En röst på S medför stor risk för att MP kommer tillbaka och tvingar fram ett antal mycket skadliga beslut för Sverige. Vi vet att S gör allt för makten, även om det skadar landet. Vi får inte låta Sverige utsättas för Miljöpartiets politiska utpressning en gång till, utan måste hålla MP borta från allt politiska inflytande på Sveriges regering.  Det säkraste sättet är att se till att MP åker ur riksdagen.

 

 

 

Lunchmöte med rektorn för Högskolan i Borås

2022-02-10

I dag hade jag nöjet att äta lunch med Mats Tinnsten, rektor för Högskolan i Borås. Det blev självklart en del samtal kring hur pandemin påverkat högskolan och studenterna. Att det varit en stor omställning och påverkat studentlivet negativt är helt uppenbart, men trots detta har man inte sett fler avhopp under pandemin än annars och undervisningen verkar ha fungerat bra överlag även digitalt. Sedan är det självklart så att vissa utbildningar är lättare att bedriva på distans än andra. Självklart är alla glada över att nu kunna återgå till normal undervisning och normalt studentliv.

Jag har ju följt Högskolans utveckling under många år, och också varit en av dem som drivit på för att få en Polishögskola till Borås - något som blev verklighet 2019. En polisutbildning i toppklass som växer stadigt. Annars är väl Högskolan i Borås mest känd för sina avancerade utbildningar inom textil och det stora textilklustret på Textile Fashion Center, helt unikt i sitt slag i Sverige.

Men man bedriver också andra viktiga utbildningar av hög kvalitet, exempelvis sjuksköterskeutbildning och andra vårdutbildningar, lärarutbildningar,  ingenjörsutbildningar, informationsteknik, ekonomi, IT och en hel del annat. Totalt finns över 60 olika utbildningsprogram på olika nivåer. Man bedriver också forskning på flera olika områden och har ett flertal masterprogram. I de utvärderingar som görs får man regelmässigt högt betyg på utbildningarna.

Studenterna kommer till ca 30% från Borås, 30% från övriga Sjuhärad och 30% från övriga Västsverige. Dessutom ca 10% från andra delar av landet. Borås är populärt bland annat för att det finns studentbostäder av god kvalitet nära skolan. Hela Borås har verkligen blommat upp tack vare högskolan, och utbildningsnivån ökar stadigt i hela Sjuhärad. Betydelsen av en högskola för att locka kvalificerade företag och kreativa människor till orten kan inte överskattas. 

Nu arbetar man för att få universitetsstatus. Jag kan konstatera att flera andra högskolor i landet har fått sådan status på senare år, av lite  oklara skäl (ofta känns det som rent regionalpolitiska skäl), trots att det är svårt att se att just dessa högskolor kunnat uppvisa högre kvalitet på sina utbildningar än den man har i Borås. Det känns för min del en smula godtyckligt, och det vore definitivt inte orimligt att även ge Högskolan i Borås universitetsstatus i framtiden. Det är lite kul för övrigt att utomlands kallas både svenska högskolor och universitet för "university". Så internationellt heter det redan "University of Borås".


   


 

 

Borås Tidning skriver om gårdagens möte om de mindre vägarna

2022-02-10

I dag skriver Borås Tidning om gårdagens möte i Broddarp om det bristande underhållet av det finmaskiga vägnätet. Både jag och andra politiker intervjuas. Reportern missuppfattade dock lite, moderaterna har inte föreslagit 20 miljarder extra till vägar kommande planperiod 2022-2033, utan de 20 miljarder extra som jag nämner gäller underhåll av vägar. Utöver det satsar vi självklart också på nybyggnation av vägar (och på järnvägar och annan infrastruktur). Både underhåll och nybyggnation behövs.

Nedan artikeln i papperstidningen (klicka för läsbar storlek). Längre ned ett foto från artikeln i nätupplagan i går kväll.

 




 

 

Möte i Herrljunga om undermåligt vägnät på landsbygden

2022-02-09

I dag tillbringade jag förmiddagen i Herrljunga, eller rättare sagt ute på landsbygden mellan Eriksberg och Broddarp. Det var Broddarps byförening som bjudit in media och politiker till en träff för att på plats se hur vägnätet ser ut och diskutera hur man kan göra något åt saken.

  

På väg till träffen körde jag från Fristad via Od till Eriksberg, och den sista knappa milen så vägen ut så här. En illa underhållen grusväg, lerig och med mängder av djupa hål. Och detta är alltså en väg som går genom bebyggelse, faktiskt ganska mycket hus och, även nybyggnationer här och där. Trots detta är vägen inte belagd, och har så dålig bärighet att tunga fordon inte får köra där.  De bilar som körs regelbundet på dessa vägar slits mer än andra fordon och inte sällan drabbas man av skador som andra slipper.

  

På väg till Broddarp åkte vi i karavan, och själv fick jag lift med i en lastbil från Bröderna Berglunds Åkeri. På vägen stannade vi till för att se hur den i detta fall asfalterade men mycket smala vägen är kraftigt nedpressad i hjulspåren, så mycket att det nästan tar i underredet på mindre bilar. Asfalten spricker, vatten rinner in i sprickorna och vägen fryser sönder vintertid varvid den blir ännu mer förstörd för varje år. 



Vi samlades sedan i Broddarps bygdegård och fick lite kaffe och smörgås och information från byföreningen. Det stora problemet man har idag är att samtliga vägar i området är nedklassade till vägar som inte tål tung trafik. Detta är ett enormt problem för jordbruk och skogsbruk, entreprenadföretag, åkerier och bussföretag - man kan inte alltid ens hämta upp skolbarnen på morgonen på grund av att vägarna inte är farbara, och när det kommer tunga transporter måste man lasta om på vägen till mindre fordon.

I områden utan bebyggelse i landet får man nog leva med att vägnätet är dåligt och består av grusvägar. Men att vi år 2022 i relativt tätbefolkade delar av landet ska behöva ha dessa problem med undermåligt vägnät är helt enkelt orimligt.

Och inte verkar det bli bättre. I Trafikverkets yttrande över regeringens föreslag till nationell infrastrukturplan aviserar man att man inte kommer att ha råd att underhålla det mindre vägnätet på landsbygden med föreslagen resurstilldelning, och att dessa vägar successivt kommer att förfalla ytterligare. Moderaterna tar detta på allvar, och tillför i vår följdmotion 20 miljarder mer än regeringen för underhåll av statliga vägar. 

Men bara underhåll räcker inte, det behövs nyinvesteringar i vägnätet också om vi menar allvar med att värna de gröna näringarna och ha en levande landsbygd där man kan bo och ta sig till jobbet, och där företag som är verksamma på landsbygden ska kunna klara sina transporter. Och utan människor som bor och arbetar på landsbygden kommer vi inte att klara vare sig livsmedelsproduktionen, skogsbruket eller turism och besöksnäring. När människor på landsbygden tankar sina bilar och tyngre fordon och ser hur mycket skatt de betalar ställer de sig med rätta frågan om var alla dessa skattepengar hamnar. 

Jag anser som jag tidigare skrivit att, förutom mer pengar till vägnätet, behöver vi sänka drivmedelsskatterna, minska reduktionsplikten när det gäller inblandningen av biodrivmedel, förbättra reseavdragen och se över fordonsbeskattningen. Detta, tillsammans med elskatten och elförsörjningen är oerhört viktiga frågor för att hela Sverige ska kunna leva, och det är frågor jag kommer att fortsätta driva med kraft i riksdagen. Jag ser själv de enorma kontrasterna mellan att bo i centrala Stockholm och ute på landsbygden, och det var ett av skälen till att jag tillsammans med tre andra moderater startade upp Riksdagens Bilnätverk för att sätta tyngd bakom orden när det gäller att värna bilismen och transportnäringen.

Vid dagens möte var vi fyra politiker närvarande - Gunnar Andersson (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Herrljunga, Lars Holmin (M) som sitter i regionstyrelsen för Västra Götaland, undertecknad samt Ingemar Kihlström (KD) från riksdagen. Tillsammans får vi försöka lyfta dessa frågor på alla politiska nivåer. Vi fick också tillfälle att prata med media, bland annat var Borås Tidning på plats.


 

 

Nomineringsstämma med markmoderaterna

2022-02-07

I kväll hade jag äran att tjänstgöra i presidiet vid markmoderaternas nomineringsstämma för fastställande av valsedel i det kommande kommunvalet. Jag har avstått från att kandidera till denna valsedel, eftersom jag ju är förstanamn på riksdagsvalsedeln och kommer att lägga all kraft på att hålla samman valrörelsen för våra åtta kommuner i riksdagsvalkretsen. Därför passade det bra att jag som "ojävig" markbo var med och ansvarade för nomineringsstämman, tillsammans med Hasse Ikävalko och Annette Carlsson från Borås som tjänstgjorde som ordförande och vice ordförande på stämman. Det är normalt att vi tjänstgör vid andra kommunkretsars stämmor för att ingen i presidiet ska vara jävig och själv kandidera. Själv ska jag tjänstgöra som ordförande på motsvarande moderata stämma i Vårgårda kommun om några veckor. 

Vid dagens stämma blev det en spännande omröstning om förstaplatsen på listan, där Tomas Ekberg utmanade valberedningens förslag till förstanamn som var dagens oppositionsråd Tomas Johansson. Utmanaren Ekberg vann den jämna omröstningen med ett par rösters marginal, och blir nu nytt förstanamn på kommunvalsedeln före Johansson som hamnade på andra plats. Totalt fastställdes en valsedel med 30 namn. Det betyder att vi har ett stort antal engagerade moderater att välja bland när det gäller olika kommunala poster efter valet.

Nu ser vi framåt mot en spännande valrörelse i alla tre valen, riksdag, region och kommun!   




Möte i Horred med mjölk och köttbönder

2022-02-07

I dag besökte jag Skogsåkra Gård i Horred i min hemkommun Mark, efter inbjudan från ägaren, Bengt Johansson. Vi hade ett långt möte i hans storstuga tillsammans med ytterligare några mjölk och köttbönder från trakten. Även min riksdagskollega Mikael Larsson (C) deltog.



En kort sammanfattning är att stämningen bland lantbrukarna är ganska uppgiven idag. Inte nog med att man drabbas hårt av snabbt stigande kostnader för diesel och el, man har också extremt höga kostnadsökningar för foder och konstgödsel. Man har väldigt svårt att ta igen kostnaderna genom höjda priser, eftersom importpriserna är låga och riskerar att slå ut svensk produktion. Utöver detta plågas man som alltid av extremt mycket regelkrångel, förbud, inspektioner och kontroller som både kostar tid och pengar, ofta i högre omfattning än i andra länder, vilket försämrar konkurrenskraften. Att Sverige är mästare på att överimplementera EU-regler är knappast heller en nyhet om man följer mina rapporter från EU-nämnden. En av deltagarna vid dagens möte menade att han lägger ett par timmar varje dag (!) på administration och regelkrångel. 

När man lyssnar på dessa lantbrukare inser man att många är på gränsen att ge upp. Det blir allt svårare att locka ungdomar att ta över verksamheter och när dagens bönder går i pension finns stor risk att verksamheter avvecklas. Vilken effekt detta kan få på sikt för vår beredskap för livsmedelsförsörjningen är svårt att överblicka. Samma sak när det gäller värnandet om det öppna svenska landskapet - risken finns att marken omvandlas till skogsplanteringar i stället.

I morgon diskuterar finansutskottet frågan, vi har besök av både LRF och Jordbruksverket och ska sedan ta ställning till förslag kring krisstöd till jorbruket. Lite frustrerande kan jag tycka det är att politiken först tar en mängd beslut som minskar jordbrukets lönsamhet, för att sedan krävas på statliga stöd för att samma jordbruk ska överleva. I längden vore det bättre om vi hade el- och drivmedelspriser som var hanterbara. Vi får se hur detta landar i morgon.


 

 

Dags att på allvar stå upp för bilismen och transportnäringen!

2022-02-06

    

Hoten mot bilismen och transportsektorn, och därmed mot svenska folkets rörlighet och näringslivets transportbehov, blir allt fler. Det finns alldeles för många bollar i luften just nu, och de har en sak gemensamt - det blir dyrare att köpa, äga och köra bil, transportfordon och arbetsfordon. I grunden handlar allt om den missriktade klimatpolitik som jag varnat för i 10-15 år nu. Priset för svenska folket, svenska företag, svenska jobb och den svenska landsbygden börjar bli mycket, mycket högt. Tron från naiva politiker att det skulle vara bra för Sverige att vi har dyrare drivmedel och hårdare regler i Sverige än i något annat land har visat sig vara en återvändsgränd. Nu är det hög tid att tänka om. Det räcker nu!

Jag tänkte sammanfatta min syn på fyra högaktuella frågor som jag tidigare berört i olika debattartiklar och blogginlägg de senaste åren. Jag avslutar med några ytterligare frågor som också bör diskuteras politiskt och som har koppling till detta ämne.

1. Drivmedelsskatterna

Drivmedelspriset för bensin, och framförallt diesel, har närmast skenat de senaste åren. Det finns många förklaringar till detta, både stigande världsmarknadspriser och ökade kostnader för inblandning av biodrivmedel i bränslena. För varje krona marknadspriset ökar tar staten in 25 öre till i moms. Detta betyder att staten är den stora vinnaren när bilisternas kostnad ökar. l grunden är detta orimligt, och det går att sänka skatten på drivmedel utan att det kostar särskilt mycket för statskassan. Man betalar helt enkelt tillbaka en del av den oväntade vinst statskassan gjort på stigande priser.

Moderaterna föreslog i vår budget i höstas 1 krona sänkt skatt per liter bensin och diesel. I den kompromiss vi nådde med KD och SD blev det tyvärr bara 50 öre. Vilket enligt den bild jag har berodde på att vare sig KD eller SD prioriterade denna fråga utan ville lägga utrymmet på annat - vi moderater fick slåss för 50-öringen under förhandlingarna. Detta kan vara värt att komma ihåg när nu både KD och SD nu försöker sätta bilden att man går i spetsen för sänkt drivmedelskostnad. Det var faktiskt bara moderaterna som hade en tydlig summa i skattesänkning i sin budgetmotion, det hade vare sig KD eller SD, och hade inte moderaterna stridit för detta i förhandlingarna hade det inte blivit någon skattesänkning alls.

Nu har regeringen aviserat en skattesänkning på drivmedel från den 1/5, i enlighet med riksdagens beslut. Det är faktiskt helt och hållet moderaternas förtjänst. Men vi ser det bara som en delseger - i vår budget finns fortfarande 1 krona med och vi kommer att göra vad vi kan för att hela kronan i skattesänkning ska levereras efter valet.

2. Reduktionsplikten

Reduktionsplikten, alltså kravet att successivt öka inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel, ökar priset på drivmedel på två sätt. Dels är biodrivmedel dyrare, vilket ökar marknadspriset. Staten förstärker sedan detta med 25% moms. Dels är biodrivmedel sämre som bränsle, vilket gör att bränsleförbrukningen per mil ökar, och man alltså måste tanka oftare. 

I år skedde en ganska begränsad ökning av reduktionsplikten,. men trots detta medförde inblandningen ett ökat pris, särskilt på diesel. Som det verkar är också den svenska inblandningen redan nu högre än vad EU kräver, vilket inte var den bild vi fick inför beslutet. Personligen känner jag mig lite lurad. Den bild jag hade när vi röstade om saken var att Sverige skulle följa EU:s krav, men inte gå snabbare fram. 

En annan aspekt är att Sverige idag importerar större delen av biodrivmedlen. Det gör att talet om att gynna svenska gröna näringar genom ökad reduktionsplikt haltar. Dessutom slår skenande dieselpriser extra hårt just mot de gröna näringarna, eftersom traktorer, skogsmaskiner och transporter får kraftigt ökade kostnader. 

För kommande år hissade moderaterna redan i samband med beslutet om ökad reduktionsplikt en varningsflagga och förvarnade om att fortsatt ökad inblandning kommande år kan bli väldigt kostsamt. Även här ser vi att Sverige går snabbare fram än EU kräver, och det är helt obegripligt och orimligt. Moderaterna ser nu över hela frågan, och min ingång i dessa diskussioner är att moderaterna måste verka för att  den svenska inblandningen av biodrivmedel (det vi alltså kallar reduktionsplikten) ska vara så liten som möjligt. 

3. Reseavdragen

Socialdemokraterna förbereder just nu att avveckla det befintliga reseavdraget. Istället vill de införa en avståndsbaserad och "färdmedelsneutral" skattereduktion. Förslaget riskerar, som jag tidigare redovisat, att innebära en skattehöjning på åtskilliga tusen kronor om året för den som pendlar med bil till jobbet. Förslaget är en kvarleva från Centerpartiets och Socialdemokraternas januariöverenskommelse.

Det mest orimliga är att den som inte har några kostnader eller har låga kostnader för resor ändå ska få göra avdrag med fullt belopp, medan den som måste ta bilen och betala ständigt stigande kostnader för drivmedel samtidigt får försämrat avdrag. De som bor i storstadsregionerna med fungerande kollektivtrafik gynnas ekonomiskt medan de som bor i glesbygd och andra som måste ta bilen till jobbet missgynnas. Dessa försämringar planeras alltså samtidigt som drivmedelskostnaderna planeras att öka ytterligare genom politiska beslut.

Moderaternas budskap är tydligt: Regeringens nya skattehöjning på de som är beroende av bilen ska stoppas. Vi tänker inte gå med på försämringar av reseavdragen för dem som är beroende av bilen. Och för egen del är min ingång även här solklar - reseavdraget för dem som har långt till jobbet borde tvärtom höjas. Det har inte höjts sedan 
2009 (beslut 2008)
 när den moderatledda regeringen höjde till dagens nivå.

4. Bonus-malus  

Bonus-malus infördes 2019 och påstås vara till för att gynna klimatsmarta bilar och straffbeskatta fordon som påstås vara sämre för miljön genom extremt hög fordonsskatt de första åren. Systemet har visat på svagheter och är hårt kritiserat. Bland annat har det visat sig att vi exporterar bilar som köpts med bonus, vilket gör att svenska skattebetalare subventionerar bilinköp i våra grannländer. 

Det finns dessutom många som inte har råd att köpa dyra elbilar, och den som då i stället väljer att köpa en billigare bensin- eller dieselbil bestraffas. Samma sak gäller den som måste ha fordon med starkare motorer, exempelvis större hantverksbilar eller fordon som måste kunna dra tunga släp. Samma sak gäller den som på grund av funktionshinder behöver en större bil, eller den som köper en husbil (trots att den oftast står stilla på en campingplats eller parkering). 
 
Effekterna av bonus-malus är idag tydliga - det säljs färre nya bilar och efterfrågan på nyare begagnade fordon ökar. Samma sak gäller importen av fordon som också ökar. Totalt sett betyder det faktiskt att moderniseringen av fordonsparken faktiskt kan komma att gå långsammare än den annars skulle ha gjort. En ny bensinbil drar exempelvis betydligt mindre bränsle än en 4-5 år begagnad bil. Sverige går miste om nya fordon på svenska vägar, nya fordon som har den senaste tekniken och är miljövänligare än sina föregångare.
 
Nu föreslår regeringen en ytterligare skärpning av reglerna i en färsk proposition (2021/22:91). Om detta förslag tar sig igenom riksdagen återstår att se, men från moderat sida blir det nej. Vi vill avveckla hela bonus-malus systemet och hitta andra vägar för att gynna mer miljövänliga fordon. 

5. Andra skadliga förslag, beslut och brister.
 

Tjänstebilsbeskattningen har skärpts vilket också motverkar att vi får fler miljövänliga fordon på marknaden. Det är väl känt att stora delar av begagnatmarknaden för nyare bilar består av tidigare tjänstebilar, och när färre har tjänstebil minskar utbudet av bra begagnade fordon. Det är dags för en bredare analys av hur tjänstebilsbeskattningen påverkar moderniseringen av fordonsflottan.

Risken för fortsatta höjda trängselskatter i Stockholm och Göteborg är överhängande. Detta har blivit ännu en kassako för politikerna för att få in pengar till annat. Här borde moderaterna nu säga stopp i stället för att spela med i denna extra beskattning av bilisterna.

Avvecklingen av parkeringsplatser. Det finns politiska förslag om att sänka kraven på parkeringsplatser vid nybyggnation. Det pågår också i ett antal av våra storstäder en omfattande slakt av p-platser och kraftigt höjda parkeringsavgifter. Det är knappast miljövänligt att bilister tvingas köra omkring i jakten på en p-plats. Det mest miljövänliga måste vara att se till att det finns gott om parkeringshus under jord vid nyproduktion, så att även personer som bor i lägenhet, de som hälsar på personer som bor i lägenhet och den som kommer som turist har möjlighet att parkera. I dessa p-hus och även på andra platser borde man också oftare erbjuda möjlighet att ladda elbilar mot en skälig avgift för elen. Även i gaturummet måste det finns p-platser och avlastningszoner så att taxi, hantverkare, fordon för funktionshindrade mfl har möjlighet att stanna eller parkera. För handeln är det oerhört viktigt att även turister och personer på genomresa med bil enkelt kan stanna till och äta en måltid eller handla även inne i städerna. Även för storstadsbor är det viktigt att kunna ta bilen när man handlar större eller skymmande varor - något som ofta glöms bort i debatten. Det är inte så kul att släpa hem stora matkassar, en byrå eller en tv på tunnelbanan. Om vi ska värna stadskärnorna och inte driva ut all handel till köpcentrum utanför städerna behöver vi fler p-platser, inte färre!


Slutligen undrar många bilister vad de egentligen får för alla skattepengar de betalar. Inte minst undrar man ute på landsbygden varför det finmaskiga vägnätet är så eftersatt när det gäller underhåll. Det är faktiskt så illa att Trafikverket i sin remiss rörande den kommande nationella infrastrukturplanen aviserat att man inte kommer att ha råd att underhålla det mindre vägnätet på landsbygden med nuvarande resurstilldelning, och att dessa vägar successivt kommer att förfalla ytterligare. Det minsta man kan begära är att en del av skatterna från bilismen går till att sköta hela vårt omfattande vägnät i landet.


 

 

Elpriser och elförsörjning måste upp högt på den politiska dagordningen

2022-02-04

    

I dag hade riksdagen en särskild debatt om elpriserna, eller elkrisen som jag föredrar att kalla det. Ovan några av mina kommentarer på twitter under debatten. I grunden handlar alltihop om en ologisk politik. Om man vill öka elektrifieringen ger det fel signaler med mycket dyr el och elskatt, och mycket höga nätavgifter och ovanpå detta moms på alltihop. Staten är den stora vinnaren på höga elpriser och nätavgifter, eftersom man då får in mycket mera moms. 

När det gäller elförsörjningen är det bara att konstatera att regeringen med osäkra långtidsbesked och aktiv regeringspåverkan på statliga Vattenfall i hög grad bidragit till att förtidsavveckla flera kärnkraftreaktorer. Häromdagen kom en forskningsstudie från Elforsk som visar att elpriserna i södra delen av landet hade varit 30-45% lägre om vi haft kvar Ringhals 1 och 2 i drift. Moderaterna, tillsammans med L, SD och KD försökte stoppa förtidsavvecklingen av Ringhals 1, men förlorade den omröstningen i riksdagen med en röst. Nu sitter vi i ett läge med ansträngd  elförsörjning vintertid, och periodvis behov av elimport. Det är inget man förändrar över en natt. Regeringen har skapat en mycket besvärlig situation, och den får vi leva med länge. Och att den tidigare S/MP-regeringen bär en stor del av ansvaret är uppenbart, det har ledande miljöpartister själva medgivit, vilket jag beskrivit i debattartiklar på senare tid.

Ytterligare ett hot mot elproduktionen är regeringens och myndigheternas hetsjakt på småskalig vattenkraft. Det är en fråga vi från moderat sida också engagerat oss mot. 

Kraftigt ökad utbyggnad av vindkraft sägs vara en lösning - men risken är uppenbar att det i stället förvärrar problemen, eftersom man inte kan förlita sig alltför mycket på väderberoende elproduktion, och att det skapar obalanser i systemet. Dessutom medför det stor påverkan på människors boendemiljö och könsliga naturområden. Det kommunala vetot på vindkraft måste bevaras. Ytterligare en aspekt är att de stora vindkraftparkerna i betydande omfattning ägs av utländska koncerner, bland annat av kinesiska företag. Ur ett beredskapsperspektiv är detta ytterst olyckligt.

En förhoppning är att det nya finska kärnkraftverket kommer att bidra med så mycket el att elpriset i Skandinaven kan sjunka. Men Sverige borde också långsiktigt forska mer på nya generationers kärnkraft, den generation som kan använda gammalt avfal och utvinna mer energi ur det, samtidigt som man därefter inte behöver slutförvara avfallet lika länge. Vi borde också bejaka utvecklingen när det gäller solenergi, exempelvis sådant som kan monteras på tak och väggar på byggnader. I Asien finns många spännande exempel på detta. 

När det gäller åtgärder för att försöka kompensera hushållen för skenande elpriser föreslog vi moderater i mitten av december en tillfälligt slopad elskatt under januari och februari. Det skulle medfört upp till ett par tusen per månad i lägre elkostnad. Tyvärr nappade inte regeringen på idén, och eftersom det inte går att lösa retroaktivt har regeringen  i stället presenterat stöd enligt en annan modell - en modell som har stora orättvisor, eftersom vissa överkompenseras och andra underkompenseras. Det moderata förslaget var enklare, tydligare och mer rättvist, eftersom stödet byggde på antalet köpta kwh el. Nu verkar SD stödja regeringens förslag och därmed blir det den modellen som vinner. Men lite märkligt, och typiskt svenskt, är nog att man nu alltså tänker betala ut statliga bidrag för att hushållen ska ha råd att betala sin statliga elskatt...

Att statliga Svenska Kraftnät drar in massor av miljarder i vinst på elnätsavgifterna är också orimligt. Dessa vinster borde dels användas för att förstärka näten, dels för att hålla nere nätavgifterna för abonnenterna. Det har aldrig varit tanken att staten ska tjäna mångmiljardbelopp på elkunderna. 

En samlad politik för elförsörjning, elpriser, stabila elnät och en balanserad utbyggnad av vindkraft är helt centrala frågor för en ny regering att prioritera efter valet. Mina tankar kring detta kan sammanfattas så här:

Elpriserna:
1. Pressa elkostnaderna för hushåll och företag genom en permanent elskattesänkning eller reducerad moms
2. Pressa nätkostnaderna för hushåll och företag genom att återbetala överskottet på nätavgifterna till kunderna
Elförsörjning på kort sikt:

3. Bevara och återöppna de oljedrivna reservkraftverk som vi har i landet för att säkra beredskapen
4. Stoppa hetsjakten på småskalig vattenkraft
Elförsörjning på längre sikt:
5. Realistisk syn på utbyggd vindkraft, med hänsyn till boendemiljöer och naturmiljöer och fortsatt kommunalt veto
6. Satsa mer på forskning kring kärnkraft med målet att bygga en eller ett par nya reaktorer i södra Sverige
7. Gynna småskalig elproduktion från solenergi, framförallt sådana anläggningar som monteras på befintliga byggnader

8. Öka forskningen kring vätgas som energibärare


 

 

Glädjande och väntat - restriktionerna upphör 

2022-02-03

I dag på morgonen meddelade regeringen att man slopar alla tvingande pandemirestriktioner från den 9 februari, och att man inte längre kommer klassa covid-19 som samhällsfarlig. För oss som följt utvecklingen i omvärlden var det ganska uppenbart redan i december att vi skulle hamna här relativt snart. Riksdagsbeslutet att förlänga pandemilagen var ologiskt, vilket jag med kraft påpekade, men utan att få gehör. Det hade varit rimligare som jag föreslog att slopa restriktionerna den 31/1 när den gamla pandemilagen löpte ut. Nu fick den nya pandemilagen ha en funktion endast fyra dagar, dvs fram till dagens beslut.

Finansutskottet inledde idag sitt (skype)sammanträde med en föredragning av statsepidemiolog Anders Tegnell. Detta var planerat sedan tidigare, för att ge oss en aktuell bild med tanke på att vårt utskott hanterar alla frågor som rör stöd till drabbade branscher och andra ekonomiska åtgärder till följd av pandemin. Men det passade ju väldigt bra att han fick beskriva bakgrunden till dagens regeringsbeslut. 




Hans besked var att belastningen på sjukvården är under kontroll trots den snabba smittspridningen av omikron-mutationen, men få blir svårt sjuka och belastningen på IVA till följd av covid-19-problem är mycket mindre än man hade befarat. Många av de som vårdas "med" covid ligger dessutom främst inne för andra sjukdomar och covid-smittan är bara en sidodiagnos. Man ser nu ingen fortsatt anledning att betrakta Covid-19 som samhällsfarlig och ser inga behov av restriktioner inom landet. Sannolikt kommer covid-19 att finnas kvar och blir något vi måste leva med, och det kommer sannolikt att bli nödvändigt att regelbundet vaccinera äldre och personer i riskgrupper.

Tegnell fick också frågan om vaccinpass, och menade att FoHM inte ser någon nytta eller mening med att nu använda sådana inom landet. Samma diskussion förs i andra länder, och i våra grannländer har man samma synsätt som i Sverige. Han förväntade sig dock att en del länder kommer att fortsätta en tid att använda EU:s covidpass som krav vid inresa i landet. 


När nu alla restriktioner avskaffas faller också hela frågan om utökad användning av vaccinpass och de situationer där vaccinpass används idag slopas. Det är oerhört glädjande. Vaccinpassen infördes vid evenemang och folksamlingar den 1 december, och har därmed gällt under drygt två månader. Jag anser att detta är en otrevlig parentes i svensk historia, något som det kommer att skrivas om i historieböckerna. Vaccinpass för att dela upp friska människor i deras eget land har inte något att göra i en demokratisk rättsstat som försvarar mänskliga fri - och rättigheter. 


 

 

Nu kommer första steget av drivmedelsskattesänkningen 

2022-02-02

Den statsbudget för 2022 som riksdagen beslutade om var framnförhandlad mellan M, SD och KD. En av de saker vi ändrade i regeringens budgetproposition var att vi ville sänka drivmedelsskatterna, alltså skatten på bensin och dioesel. Mo0deraternas linje var 1 krona per liter, men de övriga två partierna gick bara med på 50 öre. För oss moderater är detta i vart fall ett första steg, och vi kommer fortsätta att arbeta för fler sänkningar. 

Nu har vi fått regeringens propoisition där man föreslår 50 öre skattesänkining i enlighet med riksdagens beslut. En liten seger för oss som jobbar för sänkta drivmedelskostnader. Och en seger för oss moderater som startade Riksdagens Bilnätverk. Utan vårt envisa interna arbete i vårt eget parti hade vi nog knappast haft med sänkt drivmedelsskatt i vår budgetmotion, och då hade det inte heller funnits med i den budget riksdagen beslutade om.



 

 

Det finns orsaker till att konspirationsteorier sprids 

2022-02-01

De senaste två åren har varit extremt omtumlande när det gäller pandemin och det som hänt i spåren av denna. En sak jag funderat mycket på är varför det skapas och sprids så många konspirationsteorier om både pandemin, vaccinet och politikers och andras syften med olika beslut och åtgärder?

Jag har ju tydligt tagit avstånd från användning av vaccinpass inom landet och dessutom varit tydlig med att de svenska åtgärderna i början av pandemin var väldigt tafatta, ogenomtänkta och oförberedda, för att nu i stället vara extremt överdrivna, meningslösa och utan vetenskapligt stöd eller evidens. När jag är så tydlig offentligt medför det också att jag får enormt mycket reaktioner från människor som är lite rädda för att höja sin röst (för att inte riskera att kallas "antivaxers"), men som stödjer min linje mot vaccinpassen. Jag överdriver inte om jag säger att jag fått åtskilliga tusen (!) personliga positiva reaktioner och tack från en mängd människor jag inte känner. Och dessutom väldigt många från personer jag känner, både inom moderaterna, inom politiken och andra.

Det intressanta är samtidigt spännvidden hos dem som hör av sig (samma spännvidd som man ser på tidningarnas debattsidor, i trådarna i sociala medier och bland demonstranter i de stora manifestationerna).

Den stora majoriteten som är emot vaccinpass säger tydligt att de inte är emot vacciner, och många framhåller att de själva tagit både två och tre sprutor vaccin mot covid. En del uttrycker oro för biverkningar av vaccinet och vill därför inte vaccinera sig, men säger samtidigt att de annars brukar vaccinera sig mot andra sjukdomar. Vissa uttrycker oro för vaccinering av barn och gravida, men tycker det är självklart att vaccinera äldre och riskgrupper. Alla dessa människor, den stora massan av dem jag har kontakt med, upplever jag som balanserade, reflekterande människor som kommer till olika slutsatser och har olika nyanser i sin kritik, men som förenas av att de inte vill att vi delar in friska människor efter vaccinstatus, och anser att vaccinering måste vara ett frivilligt val som var och en tar efter egen analys av risk och nytta, och utan påtryckningar från samhället.

En mindre del är mer extrema. Bland dessa hittar vi dem som principiellt är mot alla vacciner av religiösa eller andra skäl. Andra torgför fantastiska konspirationsteorier, exempelvis att vaccinet är guds straff eller ett verk av djävulen, att syftet med vaccinerna är massutrotning av människor, att politikerna inför vaccinpass för att kunna bygga ut detta och fortsätta kontrollera människor i framtiden (enligt kinesisk modell), eller att hela pandemin är påhittad och egentligen inte inträffat och egentligen inte medfört några extra dödsfall alls. Den kända teorin om chipet som sprutas in tillsammans med vaccinet förekommer också. Den mest spridda konspirationsteorin är att ett globalt nätverk av politiker och andra planerat alltihop under decennier för att ta makten över hela världen.


Visst händer det ibland att det som uppfattas som en konspirationsteori i efterhand visar sig stämma. Oftast är de dock ganska lätta att bemöta i sak, men delas ändå av förvånansvärt många människor. Jag har funderat över vad det beror på, och tror mig ha en förklaring.

I grunden finns ett över tid generellt minskande förtroende i samhället för politik, myndigheter och media, även om det kan svänga lite mellan åren. Detta syns i många länder, inklusive Sverige. I grunden är detta ett demokratiskt problem. Människor känner inte att samhället klarar av att ta tu med de problem som finns och många kände sig otrygga redan före pandemin. 

När politiker och myndigheter sedan under pandemin gett dåligt underbyggda besked, lämnat motstridiga eller ogenomtänkta råd eller tagit beslut som människor inte logiskt kan ta till sig, så har man bäddat för ytterligare misstro bland allmänheten. Samma sak när man ger tvärsäkra besked i en riktning för att sedan plötsligt säga tvärtom. Ett exempel är när man först sa att munskydd var helt meningslösa, för att sedan i stället försöka få människor att använda munskydd, ett annat var när man först avrådde från vaccination av gravida, för att sedan i stället rekommendera det. Sådan ryckighet skapar osäkerhet och misstro.

Hemlighetsmakeri skapar också grund för misstro. Vi vet exempelvis att en del uppgifter kring avtalen om inköp av vacciner hemlighållits, liksom en del fakta kring vaccinerna. I Sverige har dessutom riksdagen flyttat makt från parlamentet till regeringen, som fört beslutsrätt vidare till myndigheter. Öppna och offentliga beslut har bytts mot dolda beslut som inte går att granska i efterhand. Vi vet nu också att den svenska regeringen vägrat lämna ut uppgifter till coronakommissionen, vilket förstärker bilden av att det tas "hemliga beslut" som inte folket ska få se. Bättre fäste för konspirationsteorier finns nog knappast.

Osunda band mellan politiker och myndighetspersoner å ena sidan och läkemedelsindustrin å den andra skapar inte heller tilltro. Vi vet att det förekommit både bland höga EU-företrädare och svenska myndighetschefer, där det finns mer eller mindre tydliga kopplingar till vaccinföretag. Vi vet också att många företag tjänat rent groteska summor på vaccin och covidtester. Det är inte så konstigt om en och annan väcker frågan om dessa lönsamma "pandemibranscher" verkligen vill bidra till att samhället snabbast möjligt återgår till det normala? 

Utöver detta framstår media ofta som mer av försvarare av politik och myndigheter än granskande och ifrågasättande. När media samtidigt gör allt för att skapa rädsla för viruset och överdriver dödstal (redovisar exempelvis utan förklaring antalet avlidna "med covid" och inte "av covid"), och fyller tidningarna med svarta rubriker ökar det otryggheten. När sociala medier samtidigt stänger ned kritiska kommentarer och inlägg som problematiserar pandemin eller vaccinerna (i stället för att tillåta fri debatt och låta andra bemöta det som skrivs) uppfattas det av vissa som om allt är styrt uppifrån för att tvinga människor till underkastelse. Till detta kommer en otäck polarisering mellan dem som är för vaccin och de som är emot, där hätska angrepp utdelas åt båda håll. Och där tyvärr både politiker, media och myndigheter (både i Sverige och i andra länder) eldar på den hätska stämningen. Allt detta förstärker uppgivenhet, rädsla och misstro mot auktoriteter.

I just detta landskap frodas konspirationsteorierna. När du känner dig rädd, maktlös, utestängd från samhället, censurerad på nätet och hänvisad till medier som du inte riktigt litar på, och i övrigt allmänt uppgiven är det lätt att söka sig till den som kan erbjuda en gemenskap. Det kan vara religion, eller andra starka ledare som på ett till synes rimligt sätt sprider teorier som plötsligt inte låter helt osannolika. Det låter helt enkelt som en rimlig förklaring till politikers, medias och myndigheters orimliga agerande.

Min slutsats är att inte minst politiken har brustit i ansvar. Men även media och myndigheter bär ett stort ansvar för att konspirationsteorierna får fäste bland människor. Det hade gått att agera annorlunda. Det hoppas jag blir en lärdom inför nästa kris. Politiker och myndigheter måste vara transparanta, tydliga och pedagogiska, förklara sina beslut och grunda dem på vetenskap och fakta, inte försöka missleda människor med halvsanningar eller luras för att försvara sina egna tidigare beslut. Man måste stå upp för grundlagsskyddade rättigheter och den Europakonvention man undertecknat och sträva efter full öppenhet. Alla beslut ska kunna följas och granskas i efterhand, kritiska röster från forskning och vetenskap kan inte bara negligeras utan måste i stället debatteras, och människor måste kunna diskutera med varandra utan rädsla för censur. Medias roll måste vara att hela tiden granska och ifrågasätta och ställa jobbiga frågor till politiker och myndigheter. Inte som nu mer vara en megafon för den åsikt som för tillfället är mainstream. Allt detta är extremt viktigt just under en samhällskris.

Min tro är att det går alldeles utmärkt att motverka konspirationsteorier och stärka förtroendet för politik, media och samhälle. Pandemin har samtidigt visat att det även går att åstadkomma motsatsen. Jag tycker man kan konstatera att stora delar av politiken, myndighetssverige och media i stora delar har tappat fotfästet under pandemin. Tyvärr tror jag det kommer ta lång tid att läka såren, och konspirationsteorierna frodas under tiden. Pandemin kan, utöver dödsfall och långtidsskador, i efterhand komma att visa sig även ha haft ett högt pris i form av skada för demokratin och på sammanhållningen i vårt samhälle.