Februari 2015

Skid-VM - damernas tremil och lite annat

2015-02-28



Tredje dagen i Falun började bra - dottern fick syn på Emil Jönsson och fick chansen att få en trevlig bild. Och sedan
lyssnade vi på Torgny Mogren som blev intevrjuad om sina gamla VM-minnen.



I dag valde vi att vandra längst upp i bansystemet och det var en utmärkt plats, åkarna passerade oss 12 gånger under loppet och vi stod alldeles bredvid spåret och fick se åkarna på nära håll.



Här loppets huvudpersoner. Ovan till vänster Terese Johaug, blivande guldmedaljör, till höger Charlotte Kalla, blivande bronsmedaljör, och nedan till vänster Sofia Bleckur blivande femma före Marit Björgen som till slut blev tvåa.



Efter tremilen hejade vi fram Norge till bronsmedalj i Nordisk Kombination och kvällen avslutades med backhoppning,
och givetvis blev det ytterligare ett guld till Norge.




Skid-VM - herrarnas stafett

2015-02-27



Dagens tävlingar såg vi från läktaren. 45.000 personer i publiken och en grym stämning. Och ett ofattbart spännande lopp där det svängde fram och tillbaka, men det till slut blev en gastkramande upplösning där Norge bärgade guldet före Sverige.





Till höger strax före upploppet, Petter Northug strax före Calle Halfvarsson. Och till slut vann Northug spurtkampen med 0,6 sekunder och tog guldet för Norge.



Prisutdelning. De svenska åkarna var väl kanske inte helt nöjda med silvermedaljerna, men egentligen var det ju oerhört bra gjort!Och de svenska åskådarna var stolta och glada över Sveriges sjunde medalj!






Skid-VM - kvällens prisutdelning på torget i Falun

2015-02-26



I kväll var torget i Falun fyllt med svenskar, norrmän och finnar när det var dags för prisutdelning efter damernas stafett.



Ovan th det svenska laget, på bilden får Charlotte Kalla sin silvermedalj om halsen.



Det var verkligen en skandinavisk kväll, med de tre grannländernas flaggor bredvid varandra på flaggstången. Nedan det svenska laget i intervju i SVT:s studio efter prisceremonin.






På plats på Skid-VM - det började bra med ännu en silvermedalj!

2015-02-26

Klockan 05.30 i morse körde vi hemifrån, jag och dottern, och vi hann fram till Falun i god tid till damernas staffettlopp. Och det började ju bra - sliver till våra damer, och en nordisk triumf, Norge före Sverige och Finland.



På bilden nedan passerar Stina Nilsson precis framför oss alldeles bakom den finländska åkaren, på väg i utförslöpan ned mot skidstadion för sista gången. Och väl därnere körde hon om finländskan och tog ett välförtrjänt silver till Sverige.



Norrmännen är helt klart både roligast och gladast i Falun. närmast helt galna. Denna camp, alldeles vid stadionområdet, sticker ut. Traditionella tält i långa rader prydda med norska flaggor, och massor med fanatiska norska supportrar i vikingahjälmar och annat. Det blev ju inte direkt stillsammare efter dagens guld...vi får se om Sverige tar guldrevanch i morgon i herrarnas stafett. Då sitter vi på läktaren i målområdet!




M i Stockholm vill ta krafttag mot tiggarnas olagliga boplatser

2015-02-25

Antalet tiggare från andra EU-länder som vistas i Stockholm ökar snabbt, nu uppskattas de till mellan 500 och 1.000 personer och olagliga tältläger och "kåkstäder" växer upp på gator, torg och i parker. Allt fler medborgare upprörs över detta och idag går Moderaternas oppositionsborgarråd, Anna König Jerlmyr, ut och kräver att regeringen ger kommunerna rätt att avvisa olagliga bosättningar (i strid med kommunernas ordningsstadga), utan att behöva gå via kronofogden. Tanken är i stället att ordningsvakter ska kunna genomföra avhysningar vid behov.

Jag har länge varnat för att situationen med tiggeriet börjat bli ohållbar, främst i de svenska storstäderna. Om vi inte agerar kommer situationen att förvärras ytterligare. Jag tror vi måste arbeta på två fronter - åtgärder i Sverige för att motverka tiggeri samtidigt som vi agerar i EU för att ta bort själva anledningen till tiggeriet genom åtgärder i tiggarnas hemländer, där ett grundläggande socialt skyddsnät är den absolut viktigaste åtgärden. Jag har ju motionerat om detta i riksdagen, och i motionen även föreslagit en förutsättningslös utredning om möjligheter och problem med förbud mot tiggeri.

Jag är helt övertygad om att trycket från svenska medborgare att förbjuda tiggeri kommer att växa, och förr eller senare kommer ansvarsfulla politiker att seriöst diskutera ett förbud. Då är det bra om man först gjort en ordentlig analys av fördelar och nackdelar med ett förbud, både praktiska, juridiska och etiska problem måste belysas. Och inte minst måste vi lära av andra länder som infört olika former av förbud. Vilken effekt har förbuden fått och hur efterlevs förbudet? Att stoppa huvudet i sanden leder ingenstans.




Andelen tidsbegränsat anställda är stabilt över tid

2015-02-25

I går kom den kraftigt politiskt vinklade "nyheten" att "andelen tidsbegränsat anställda har ökat". Fast det var inte riktigt det som SCB sa i sitt pressmeddelande. Så här skriver man:

"Sedan 2005 har antalet tidsbegränsat anställda ökat något. Som andel av anställda totalt kan dock endast marginella förändringar noteras. Tidsbegränsade anställningar är en vanlig ingång till arbete, vilket är en förklaring till varför det är vanligare bland unga och utrikes födda som gör sitt inträde på arbetsmarknaden. Flödesdata visar att chanserna till en tidsbegränsad anställning har ökat bland personer utanför arbetskraften sedan 2005."

Man konstaterar alltså att läget är stabilt i andel av arbetskraften. Och påpekar att chansen för en person i åldern 16-64 år som står utanför arbetskraften att få en tidsbegränsad anställning ökat under Alliansens regeringstid. Med tanke på att man samtidigt konstaterar att tidsbegränsad anställning ofta är en vanlig ingång till arbete måste detta tolkas som något positivt - fler kommer närmare ett fast jobb!




Sverige i Europatopp när det gäller innovationer

2015-02-25

Statsminister Löfvén har nu haft sitt första kafferep med det nya Innovationsrådet. Att tro att innovationer skapas på detta sätt bygger på förvånande okunskap om hur verkligheten ser ut. Att dessutom hävda att Sverige har ett dåligt innovationsklimat är ännu mera okunnigt. Verkligheten är att Sverige är bäst i EU på innovationer (se graf 1 nedan) och under Alliansens politiska ledning har Sverige legat stabilt på plats 2-3 i världen i Global Innovation Index, en internationell ranking (graf 6 nedan). Det har våra företag åstadkommit utan politiska kafferep. Däremot har säkert Alliansens generellt mer företagsvänliga politik, sänkta skatter och stora satsningar på forskning och utbildning bidragit.

Stefan Löfven är inte seriös när han talar om innovations- och näringspolitik. De få förslag den passiva regeringen har gått fram med handlar om hur det ska bli dyrare att arbeta, anställa och driva företag. I den budget regeringen presenterade i höstas var skattehöjningarna som drabbar jobb och företag 40 gånger högre än satsningarna på företagande. Stefan Löfven borde fokusera mindre på ord som innovationsråd, industrikansler och innovationskatapulter och mer på politikens innehåll för att möta Sveriges framtidsutmaningar.








Går det att göra flyktinginvandring samhällsekonomiskt lönsam?

2015-02-24

En forskare på Handelshögskolan i Göteborg, Joakim Ruist, upplevde att debatten om flyktingmottagandets kostnader eller lönsamhet var förvirrande och satte sig ned för att räkna lite noggrannare. Hans nya studie visar den årliga kostnaden för alla flyktingar som Sverige någonsin tagit emot. År 2007 landade det på en kostnad motsvarande en procent av BNP, och 2015 beräknas den motsvara 1,35 procent av BNP, cirka 50 miljarder kronor. Allt enligt en artikel i Dagens Industri.

"Å ena sidan är det mycket pengar, å andra sidan är det en kostnad Sverige klarar av. En procent av BNP är exempelvis vad Sverige lägger på internationellt bistånd varje år. Siffran går inte riktigt att slå någon i huvudet med åt något håll." säger Joakim Ruist.

Arbetskraftsinvandring är däremot generellt en vinstaffär för samhället enligt Joakim Ruist, som i sin studie alltså endast tittat på flyktinginvandringens kostnader. Analysen handlar alltså inte om den totala invandringens ekonomiska effekter.

I artikeln i Dagens Industri nämns även den välkända OECD-rapporten som presenterades i juni 2013. Den påstods visa att kostnaderna per invandrad person - här inräknas all invandring - minskar över tid och så småningom går över till att bli en plusaffär för Sverige och världens övriga industriländer. Detta väckte stor uppmärksamhet i media och uppgifterna används ofta i den politiska debatten. Tyvärr är siffrorna dock fel, vilket jag berättade på bloggen den 14/6 2013. (Scrolla ned en bit på sidan till rätt datum för att läsa!). Det visar sig nämligen att OECD:s rapport har två varianter. I den ena varianten, den som marknadsfördes till media, tar OECD bara med 60% av de offentliga utgifterna i kalkylen, men 100% av intäkterna. Då blir invandringen lönsam. I den andra rapporten tar man med 100% av utgifterna och då blir invandringen klart olönsam i de flesta länder. Och tyvärr särskilt olönsam i Sverige.

För några år sedan presenterade även debattören Tino Sanandaji en analys av Flykting- och anhöriginvandringens ekonomi. Han kom också fram till att flykting- och anhöriginvandring är kraftigt olönsam.

Som jag tidigare påpekat är denna typ av beräkningar sjlvklart ytterst komplicerade och svåra att göra. Men faktum är att jag i vart fall inte sett någon analys eller forskarrapport som visar att flyktinginvandring skulle vara samhällsekonomiskt lönsam. Den nya forskarrapporten ligger i linje med andra analyser.

Samtidigt får man aldrig glömma att detta är grovt generaliserade siffror. Vissa flyktinginvandrare och anhöriginvandrare är naturligtvis mycket lönsamma, andra är det inte. Varje människa har rätt att bedömas som individ, inte som del av ett "invandrarkollektiv". Siffrorna säger inget alls om "lönsamheten på individnivå".

Som alltid när det gäller beräkningar av "lönsamhet" i flyktingmottagande är det också viktigt att poängtera att Sverige givetvis inte tar emot flyktingar för att tjäna pengar på dem, utan av rent humanitära skäl och delvis i linje med bindande internationella konventioner. Flyktingmottagandets lönsamhet/kostnad är bara ett av många argument i en seriös debatt om den svenska flyktingpolitiken. Men det är ändå viktigt att ha med sig att flyktingmottagande kostar pengar och att det hittills knappast varit en ekonomisk vinstaffär för Sverige om man ska tro analyserna. Detta måste självklart beaktas när man diskuterar integration och samhällsekonomiska effekter. Framförallt borde man ju ställa sig frågan om det är givet att flyktingmottagande ska vara en ekonomisk förlustaffär för all framtid eller om det finns sätt att göra flyktingmottagandet ekonomiskt lönsamt genom en bättre integration? Hittills har det inte lyckats, men det kanske finns möjligheter att förändra detta?




Seminarium om företagande i välfärdssektorn

2015-02-23

I dag medverkar jag vid detta seminarium i Göteborg, ett aktuellt ämne med tanke på den nyligen presenterade "Ägarprövningsutredningen". Återkommer med reflektioner!






Moderata förslag mot terrorism och radikalisering

2015-02-21

Attentatet i Köpenhamn och den skärpta hotbilden mot Sverige gör det nödvändigt med nya åtgärder mot terrorism och radikalisering. Gör det dyrare för den som tappar bort sitt pass att få ett nytt – och låt polisen kalla till samtal, skriver Anna Kinberg Batra och Beatrice Ask på DN-debatt idag, där man också diskuterar andra åtgärder mot terrorism och radikalisering.

Skärp hanteringen av pass för att förebygga terrorresor

Attentatet i Köpenhamn var en attack på såväl det öppna danska samhället som det fria ordet. En judisk församling i Europa har återigen utsatts för hat och dödligt våld. Det avskyvärda terrordådet i vårt grannland påminner oss om att denna typ av hot är en verklighet även i vår del av världen. Attentaten i Köpenhamn och Paris ökar oron för våldsdåd också i vårt land. Sedan sprängningen på Drottninggatan 2010 har den hotbild mot Sverige som Säkerhetspolisen använder höjts. Utvecklingen i vår omvärld påverkar oss och läget är allvarligt.

Den terrorism och ökade radikalisering i vår närhet som vi nu ser är oacceptabel och kräver tydliga åtgärder. Sverige kan inte blunda eller vara naivt inför denna utveckling. Arbetet för att förebygga och bekämpa terrorism har pågått i många år och alliansregeringen tog flera viktiga initiativ. Enligt vår uppfattning krävs nu ytterligare åtgärder. Konkreta insatser behövs här och nu, samtidigt som det långsiktiga arbetet för att förhindra och förebygga terrorism och radikalisering måste förbättras. Några delar är särskilt viktiga:

Åtgärder för skärpt hantering av svenska pass är nödvändiga. Den illegala användningen av svenska pass är ett problem som har uppmärksammats av polisen, EU:s gränsbyrå Frontex och av svenska utlandsmyndigheter. Närmare 60.000 borttappade pass anmäldes 2013. Det kan inte uteslutas att en del av dessa används för att underlätta för extremister att resa ut och in i landet.

Svenska pass är tekniskt avancerade och svåra att förfalska. Men det är lätt att få ut pass och de biometrikontroller som skulle avslöja när fel person använder värdehandlingen finns inte på plats i någon större utsträckning vare sig i Sverige eller på andra håll i Europa. Alliansregeringen tillsatte en utredning som särskilt ska se över om reglerna vad gäller utfärdande av pass bidrar till att svenska pass blivit vanliga att utnyttja illegalt.

Vi anser att en skärpning av passhanteringen är nödvändig. Nya Moderaterna föreslår därför att polisen ska ges möjlighet att kalla till samtal den andra gången man anmäler sitt pass försvunnet och ansöker om ett nytt. I Finland har man ett liknande förfarande som haft goda resultat hittills. Det bör också prövas om högre avgifter kan minska omsättningen av pass. I dag kostar det 350 kronor att få ett pass utfärdat. Vi föreslår att en person bara ska kunna få ett pass utfärdat till den kostnaden under en femårsperiod. Ett andra pass ska kosta mer. Ansöker man om ett tredje pass bör avgiften höjas ytterligare.

Säkerhetspolisen behöver få ökade resurser. Attacken i Köpenhamn visar att allvarliga hot finns i vår omedelbara närhet. Personer som reser till Syrien för att strida för IS samt allt fler aktiva våldsbejakande och extrema grupper är andra exempel som innebär att kraven på bland annat Säkerhetspolisen ökat.

Alliansregeringen satsade betydande summor på att öka förmågan att möta hotet från terrorismen. Vi höjde exempelvis anslaget till Säkerhetspolisen med cirka 60 procent under nio år. Vår bedömning är att svenska myndigheter under en kortare tid klarar av att hantera det nuvarande läget. Men inget tyder i dagsläget på att de utmaningar som finns när det gäller att säkra tryggheten i ett fritt och öppet Sverige kommer att minska. Därför vill vi att Säkerhetspolisen ges ökade resurser. Vi utgår ifrån att regeringen tar in och bereder det underlag som behövs för sådana beslut.

Bättre verktyg för att stoppa och förebygga radikalisering. Vi kommer aldrig att acceptera att människor i Sverige värvas till extrema grupper som begår vålds- och terrordåd. Alliansregeringen inledde ett långsiktigt arbete för att stärka Sveriges förmåga att hantera de nya hoten. Vi avsatte resurser till olika former av avhopparverksamhet från extrema organisationer och utsåg Mona Sahlin till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Mer resurser tillfördes för insatser för att värna demokratin och arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism.

Vi måste nu gå vidare i arbetet med bättre verktyg för att stoppa och förebygga radikalisering. Frågan får därför stort utrymme i Nya Moderaternas pågående förnyelsearbete, där en arbetsgrupp bland annat ska se över den ökade radikaliseringen och vilka konkreta åtgärder som behövs för att möta de hot dessa grupperingar utgör. Det kan till exempel handla om ett förbättrat samarbete mellan de svenska myndigheter som på olika sätt kan medverka till att upptäcka att människor i Sverige radikaliseras och utgör ett hot.

Starkare internationellt samarbete. Långsiktigt måste vi utveckla de internationella samarbeten som finns för att förebygga och förhindra terrorattacker och radikalisering. Mer kan göras på EU-nivå. Polisen är beroende av information från andra medlemsländer för att öka möjligheterna att kunna ingripa i tid och utreda brott. För att kunna förebygga terrorattentat skulle möjligheten att kartlägga resmönster med hjälp av passageraruppgifter vara ett viktigt verktyg. Ett förslag från ministerrådet har behandlats i Europaparlamentet, men inte röstats igenom. Det är bekymmersamt att frågan legat stilla i flera år.

Vidare kan samarbetet inom Europol, som inrättats för att förbättra polissamverkan mellan EU:s medlemsländer i syfte att bekämpa bland annat terrorism, förbättras.

Vi förutsätter också att regeringen nu agerar handlingskraftigt i Europeiska rådet för att se till att samarbetet mot terrorism ytterligare kan fördjupas på EU-nivå.

Detta är några av de viktiga steg som nu krävs för att stärka Sveriges förmåga att möta de hot från terrorism och radikalisering som vi sett prov på den senaste tiden. Alla ska kunna känna sig trygga i Sverige, oavsett vem man är eller vad man tror på.

Anna Kinberg Batra, partiledare (M)
Beatrice Ask, ordförande justitieutskottet (M)





Dags att krympa människorna för att "rädda klimatet"?

2015-02-21

Bör man med hjälp av genteknik krympa människorna och manipulera dem så de inte vill äta kött? Det låter som ett dåligt skämt - men det är faktiskt ett ytterst seriöst förslag. I en rapport som publicerats i tidskriften Ethics, Policy & Environment argumenterar att man starkt bör överväga att medicinera hela befolkningen för att göra dem mer miljömedvetna, rapporten föreslår även att spädbarn ska genetiskt modifieras så att de blir mindre i syfte att minska deras ”koldioxidavtryck”.

I en intervju i tidningen The Atlantic argumenterar huvudförfattaren till rapporten, Matthew Liao, för att människor måste genomgå biomedicinska förändringar för att man effektivt ska kunna bekämpa klimatförändringarna. Liao menar att koldioxidskatter inte kommer att räcka för att minska utsläppen av koldioxid, han föreslår i stället andra metoder. Som att farmakologiskt framkalla intolerans mot kött. Människor ska ges droger som orsakar illamående av kött, eller tvingas bära plåster som stimulerar immunsystemet att bekämpa proteiner från kött.

Liao föreslår vidare att en politik liknande Kinas ettbarnspolitik där föräldrar får välja mellan att få ett stort barn, två mellanstora eller tre små barn. Detta uppnås genom genetiska manipulationer för att påverka barnets längd vid födseln. Liao säger även att man kan på droga folk i att syfte att förändra deras känslor så att de ger mer pengar till organisationer som driver tesen att människan skapar en stor uppvärmning genom sitt utsläpp av koldioxid.

Visst låter det som science fiction, men det finns tyvärr alltför många extermister i klimatdebatten för att man ska kunna känna sig helt lugn.




Kyrklig stödgrupp i Gnosjö besviken på tiggarna

2015-02-21

Jag fick ett tips om denna artikel i Värnamo Nyheter häromdagen (18 februari) där man berättar om ett öppet brev till Gnosjös invånare, skrivet av en företrädare för den stödgrupp som kyrkor i kommunen tillsammans bildade i somras för att hjälpa de tiggare som kommit till kommunen. I brevet beskrivs hur relationen försämrats mellan stödgruppen och de romer man hjälpte i somras med att samla in pengar så de skulle klara sig i Rumänien under vintern. Efter hemresan hörde tiggarna nämligen snabbt av sig med krav på mer pengar och valde dessutom att komma tillbaka till Gnosjö trots att stödgruppen avrådde dem. "Det handlade om olika krav på mer pengar, besvikelse, ilska och uttryck som att den hjälp de fått inte varit någon hjälp för de var tvungna att jobba" står det bland annat i brevet. Syftet med brevet är att förklara för ortens invånare varför stödgruppen minskar sitt stöd till tiggarna i kommunen.

Det är tyvärr inte första gången jag hör exempel på denna typ av frustration från frivilligarbetare som försöker hjälpa tiggande EU-medborgare i Sverige. Samma sak har jag hört från engagerade personer i såväl min hemkommun Mark som i Borås. Liksom från komunpolitiker som erbjudit kommunalt bekostade hemresor med buss på villkor att tiggarna sedan stannar kvar i sitt hemland. Men trots detta återvänder man ofta efter kort tid till samma stad i Sverige som man nyligen lämnat.

Det finns naturligtvis många tänkbara förklaringar till att det blir så här, men helt klart är att det inte är alldeles enkelt för svenska frivilligkrafter att lösa problemen för fattiga EU-medborgare, vare sig när de finns i Sverige som tiggare eller när de finns i sina hemländer. Jag tror fortfarande det krävs politiska beslut i tiggarnas hemländer kopplat till beslut och resurser på EU-nivå för att långsiktigt hantera situationen.




Professor i rehabvetenskap: Bra med tidsgränser i sjukförsäkringen

2015-02-20

Sverige har nu historiskt låga sjukskrivningstal. Orsakerna är flera och vi borde glädjas mer åt de låga sjukskrivningarna menar John Selander, professor vid rehabiliteringsvetenskap vid Mittuniversitetet.

"Visst kan man ha olika politiska uppfattningar om hur en sjukförsäkring ska se ut, men i grunden måste väl ändå alla vara glada över att historiskt få är sjukskrivna. Med sjukskrivningar följer så många problem", säger John Selander.

Han tycker att debatten kring sjukskrivningstalen ofta hamnar fel. Under lång tid har det så kallade sjuktalet varit i fokus. Men sjuktalet mäter det genomsnittliga antalet sjukdagar hos hela den förvärvsaktiva befolkningen och blir på så sätt ett trubbigt mått. Det räcker med att en person är sjukskriven ett helt år så drar det upp siffrorna, även för de som inte är sjukskrivna alls.

Om man istället tittar på antalet som är sjukskrivna, så blir bilden en annan. Sanningen är att det har skett en stor förändring. Före 2010 hade Sverige en internationellt sett hög sjukfrånvaro. Men sedan dess är sjukskrivningstalen på samma nivåer som i andra jämförbara länder, säger John Selander.

"När sjukskrivningssiffrorna har sjunkit tidigare har det handlat om att Försäkringskassan har gett de sjukskrivna förtidspension istället. Så är det inte nu. 2004 beviljades 68 000 förtidspensioner. I fjol beviljades bara 11 000 förtidspensioner."

Förklaringarna till att sjukskrivningstalen nu är rekordlåga är istället flera, menar Selander. En orsak är att rehabiliteringskedjan med sina tidsgränser för avstämning fungerar väl. En annan orsak till låga sjukskrivningstal är att sjukförsäkringen gjorts mindre attraktiv genom att ersättningsnivåerna sänkts.

"Syftet var att färre skulle nyttja sjukförsäkringen och så har det också blivit. Det är inskränkt att tro att ekonomiska incitament inte skulle påverka oss människor. Det är tämligen självklart att det är så, säger John Selander.

Han tror också att arbetsgivarnas förändrade syn på rehabilitering har påverkat sjukskrivningstalen.

"Det finns studier som visar det. Det är skillnad nu mot när jag till exempel gjorde studier i slutet av 1990-talet. I 95 fall av 100 har idag den sjukskrivne god kontakt med arbetsgivaren. Det går år rätt håll och arbetsgivarna förstår att de måste vara attraktiva".

Att sjukskrivningarna nu ökar igen tycker John Selander att man ska ta på allvar men också sätta dem i ett bredare perspektiv.

"Den stora anledningen till ökningen är att det är väldigt svårt att bli förtidspensionerad. De blir istället kvar som sjukskrivna och förtidspensioneras inte som de hade gjorts förr.

Sjukförsäkringens fasta bedömningstidpunkter av arbetsförmågan har inneburit en tydligare och mer förutsägbar process.Numera finns en stor medvetenhet hos aktörerna i sjukprocessen om betydelsen av tidiga aktiva insatser för att ta tillvara arbetsförmåga.




I dag deltar jag i seminarium om ungdomsjobb

2015-02-20

I dag debatterar jag ungdomsjobb i ett seminarium i Göteborg arrangerat av Svensk Handel och Almega. Ska bli mycvket intressant, särskilt med tanke på regeringens motvilja mot lägre arbetsgivareavgifter för unga, reducerad moms på restaurangstjänster, försämring av RUT-avdraget och förslag att tvinga alla unga att läsa in högskolebehörighet på gymnasiet. Jag misstänker att det också blir en del samtal kring högre utbildning och att ta vara på utrikesföddas kompetens, liksom om näringslivsklimatet i allmänhet. Ett stort och viktigt politikområde där vi är överens om att unga snabbare måste komma in på arbetsmarknaden. Men ack så olika vi ser på vägarna dit!






Rundabordssamtal om kontanternas roll i samhället

2015-02-19

I dag deltog jag i en lunchdiskussion med företrädare för olika sektorer i samhället om kontanternas roll och bankernas ovilja att hantera kontanter. Det var förre landshövdingen mm, Björn Eriksson, som i egenskap av ordförande för Säkerhetsbranschen hade tagit initiativ till mötet.

Bland annat var vi tre ledamöter från Finansutskottet som deltog, och vi kunde meddela att Finansutskottet tidigare idag enhälligt beslutade att hålla en hearing om denna fråga under våren.

Allt fler använder betalkort, och för många sorters transaktioner fungerar det utmärkt. För egen del har jag dock alltid kontanter i plånboken också, det ger en extra trygghet när en betalterminal inte fungerar, vilket händer då och då. Eller när jag ska betala grannens dotter som säljer GT på söndagarna, köpa lotter på idrottsföreningens julmarknad eller midsommarfest, eller köpa kaffe och bulle av brukshundsklubben när dottern tävlar agility. Eller för den delen när jag ska betala min frisör som saknar kortterminal. Det är faktiskt inte alltid som det fungerar att betala med kort. Det är inte heller alla som har kort - många yngre barn, äldre pensionärer, dementa på äldreboende, funktionshindrade liksom många nyanlända svenskar är hänvisade till kontanter för att de saknar möjlighet att skaffa ett betalkort. Även dessa människor måste kunna klara sig i vårt samhälle. Och då måste också alla butiker och föreningar som får betalt med kontanter kunna sätta in sina kontantkassor på banken.

Jag lämnade så sent som i höstas in en riksdagsmotion där jag menar att bankerna i lag måste åläggas att erbjuda en rimlig kontanthantering. Jag accepterade vid dagens möte också att ingå i en referensgrupp för att fortsätta diskutera dessa frågor med olika intressenter.




Rysslands invasion av Ukraina pågår mitt under "vapenvilan"

2015-02-19

Så lyckadeds alltså de ryskstödda separatisterna två dagar efter "vapenvilan" ta över ännu en stad i Ukarina - Debaltseve. Ingen tror väl att en liten separatiststyrka skulle klara av att köra ut Ukrainas armé ur en stad om man inte varit kraftigt förstärkt med ryska vapen och ryska soldater? Att omvärlden i praktiken låter Ryssland invadera ett grannland är i grunden skamligt.






Hälsningar från "Hälsostasi"

2015-02-18

Jag är själv ickerökare, har faktiskt aldrig tagit ett enda bloss själv, och tycker självklart att alla ska sluta röka. Men med detta sagt - det finns gränser för hur mycket samhället ska lägga sig i vad människor gör. Var och en har ett personligt ansvar, och i den här frågan går regeringen långt över gränsen. Vad blir nästa steg? Frågan illustreras på ett utmärkt sätt av satirtecknaren Kalle Strokirk som samtyckt till att jag lägger ut hans bild på min blogg.







Register över personer med tillträdesförbud vid idrottsarrangemang

2015-02-18

I dag tog riksdagen beslut om att ge polisen rätt att föra ett register med uppgifter om personer som inte får gå på idrottsevenemang, så kallat tillträdesförbud. De uppgifter som ska få registreras är till exempel namn, fotografi, omfattningen av, och brott mot förbudet. Dessutom får polisen rätt att fotografera personer som har tillträdesförbud eller som kan antas få det.

Idrottsorganisationer ska kunna få tillgång till registret om det behövs för att upptäcka eller förhindra brott mot ett förbud.

Förslaget togs fram av Alliansregeringen, och nu antogs det av riksdagen. Det kommer inte att lösa alla problem med bråk på idrottsarenor, men det är ändå ett viktigt steg för att kunna hålla kända huliganer borta från idrottsarenorna.




Ännu en bild av tiggeriet

2015-02-17

Jag fick ett tips om denna artikel (som förvisso har ett par år på nacken) men som ger en något annorlunda bild av organiserad brottslighet med tydlig koppling till tiggeriet och där tiggare utnyttjas på ett hänsynslöst sätt, eller rent av tvingas in i kriminalitet i brist på annan försörjning. En bild som jag tyvärr får emellanåt vid samtal med insatta personer. Visst är frågan komplex och tiggarna ingen homogen grupp utan sannolikt väldigt olika sinsemellan. Men att det förekommer grov organiserad brottslighet som utnyttjar tiggare är nog tyvärr något man inte kan blunda för.







Hot och terror får inte leda till att vi backar från yttrandefriheten

2015-02-15

I en modern västerländsk demokrati råder oftast långtgående yttrandefrihet, och den är särskilt stark i de nordiska länderna. Yttrandefrihet av svensk modell innebär att man får driva med alla företeelser man vill, till och med religioner. Ja, man får till och med förlöjliga religioner och religiösa förebilder på ett osmakligt sätt som sårar troende. Precis som man får ifrågasätta eller angripa politiska riktningar, filosofiska riktningar, sekter eller andra grupperingar i samhället - eller ifrågasätta samhällssystemet som sådant (så länge man inte gör sig skyldig till hot eller förtal av enskild person eller på annat sätt begår brottsliga handlingar). Yttrandefrihet innebär samtidigt att alla sådana angrepp i sin tur får ifrågasättas, och att man får gå till motangrepp inom yttrandefrihetens ramar.

Vi kan alltid diskutera om det som ryms inom yttrandefriheten är etiskt eller moraliskt försvarbart - men även den debatten ska föras inom ramen för yttrandefriheten. Vi får aldrig vika en tum för hot eller våld, aldrig frivilligt "anpassa oss" till extrema åsikter eller huka i debatten för att förebygga hot. Den dag vi viker undan för hoten är vi på ett sluttande plan, där demokratin blir det första offret.

Jag bekymrar mig mest idag när personer säger "Det är väl ändå onödigt att förlöjliga Islam eller Islams religiösa förebilder när man vet att det upprör så mycket". Visst kan man tycka att det är smaklöst eller rent motbjudande att medvetet smäda en religion och dess utövare, och det tvekar jag inte att beklagande säga till exempelvis en muslim som tagit illa upp för att någon förlöjligar Muhammed. På samma sätt som jag har förståelse för att många kristna har tagit väldigt illa vid sig av "Ecce homo-utställningen" och andra provocerande angrepp mot den kristna religionen. Jag skulle själv aldrig medvetet grovt förlöjliga en religion eller dess symboler, men om man försvarar den svenska yttrandefriheten måste man samtidigt kompromisslöst stå upp för den rätt som faktiskt finns att uttrycka sådant så länge det ryms inom samma yttrandefrihet. Det finns inga kompromisser i den frågan. Man kan liksom inte ha "lite yttrandefrihet ibland". Då har man till slut ingen yttrandefrihet alls.




Tre nya interpellationer till finansministern

2015-02-14

I går lämnade jag in tre nya interpellationer till finansminister Magdalena Andersson (S):

Den första interpellationen gäller Efsi, Europeiska fonden för strategiska investeringar. Regeringen stödjer EU-kommissionens förslag om denna gigantiska investeringsfond, där man bland annat utlovar garantier som inte täcks i EU:s budget utan riskerar att behöva täckas av medlemsländerna i form av extra EU-avgift. Dessutom finns det stora frågetecken kring det vettiga i att politiska beslut ska styra över vilka investeringar fonden ska satsa pengar. Jag tycker det hela påminner mest om gamla tiders kommunistiska femårsplaner, kombinerat med synnerligen oklar finansiering. Jag vill veta vad finansministern tänker göra för att trygga svenska skattebetalares pengar.

Den andra interpellationen gäller finansministerns oro för att den svenska produktivitetstillväxten inte är tillräcklig. Det handlar alltså om arbetskraftens förmåga att hela tiden producera mera genom att bli effektivare. Jag har tidigare pekat på att när fler "lågpresterande" människor (exempelvis tidigare långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna, funktionshindrade eller äldre) finns på arbetsmarknaden så minskar givetvis produktiviteten per person i arbetskraften. Men samtidigt tar vi vara på människors förmåga och totalt för samhället är det positivt om fler kan bidra. Om man bara värderar produktiviteten per person så finns det risk att Sverige återgår till det man gjorde fram till 2006, nämligen att föra bort lågpresterande från arbetsmarknaden. Förtidspensioneringar är ett sätt som den tidigare s-regeringen missbrukade fram till Alliansens övertag av regeringsmakten 2006. Jag frågar därför finansministern vilka reformer hon avser att föreslå för att öka produktiviteten och värna arbetslinjen så att fler människor kan gå ifrån utanförskap till arbete?

Den tredje interpellationen handlar om hur vi får fler äldre att arbeta längre. I en intervju i Dagens Industri den 11 februari säger finansminister Magdalena Andersson att ”fler behöver arbeta längre upp i åldern”. I artikeln utvecklar hon detta resonemang då hon konstaterar att den demografiska utvecklingen gör att allt fler äldre ska försörjas, och då är det viktigt att fler arbetar längre. Samtidigt vill finansministern införa en särskild löneskatt för den som vill anställa personer som passerat 65 års ålder, liksom den som driver eget efter 65. Jag vill veta hur en särskild löneskatt för äldre går ihop med finansministerns insikt om att fler äldre behöver arbeta längre?

Inom tre veckor ska interpellationerna normalt besvaras, och i samband med detta kommer jag också att debattera frågorna med finansministern i riksdagen. Jag ser fram mot dessa tre viktiga debatter.

Det har nu lämnats in totalt 290 interpellationer i riksdagen sedan valet 2014, och av dessa står jag för nio. Jag kan utlova att det kommer flera.




Inte mer än rätt

2015-02-13

I går tog riksdagen det formella beslutet att Sverige ska genomföra EU:s sanktioner mot Ryssland fullt ut. Det kändes helt naturligt att rösta för detta, och riksdagen var enig. Rysslands agerande i Ukraina är skamligt och kan inte accepteras, oavsett vilka politiska åsikter man har i övrigt. Nedan texten från riksdagens hemsida om beslutet.






Evakuerad - tågen står fortfarande stilla, Stefan Löfvén!

2015-02-13

I går gick tåget sönder på väg till Arlanda. Vi blev sittande en bra stund innan vi till slut evakuerades över till ett annat tåg, via stegar. Och under tiden missade de flesta sitt flyg.

Med på tåget fanns Norrbottens landshövding, Sven-Erik Österberg (S), (tidigare bland annat minister i Göran Perssons regering och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet när jag var ledamot där 2006-2010). Vi känner varandra väl och jag sa lite retsamt till honom, med glimten i ögat, att tågen visst blir stående även under dagens s-mp-regering. Vi var dock rätt överens om att det knappast är regeringarnas fel, oavsett färg på dessa. Men det får ordentliga effekter och medför stora kostnader när sådant händer. All heder dock åt Arlanda Express som utlovade ersättning för alla medkostnader som passagerarna drabbades av. Och det är bara andra gången på 8,5 år som jag råkat ut för att ett tåg från Arlanda Express går sönder, så det är trots allt ett mycket säkert transportmedel.





Rumänsk TV uppmärksammar det växande tiggeriet i Stockholm

2015-02-13

Rumänsk TV uppmärksammade i en nyhetssändning i tisdags det omfattande och växande tiggeriet i Stockholm. Bland annat visade man bilder från det stora lägret med sovande tiggare i långa rader utanför butikerna på Sergels Torg mitt i centrala Stockholm. Tyvärr kan jag inte riktigt avgöra vinklingen i inslaget, men rubriken under nyhetssändningen (se bilden) lär om jag förstår saken rätt vara att "Sverige är ett paradis för tiggande romer" eller något i den stilen. (Den som kan språket och kan översätta mer exakt är välkommen att höra av sig!) Klicka på bilden för att se hela inslaget.




Tillägg: Fick en översättning via en facbookkontakt som har en familjemedlem som är från Rumänien. Så här är innehållit i reportaget översatt till svenska:

Sverige verkar vara det nya paradiset för tiggare från Rumänien. De har upptäckt att där är lagarna mildare och folket mer generösa. De tjänar inte mer än 20 dollar per dag, men äter gratis i soppkök och liknande.

Hur många är ni?
- Ungefär 500. Spridda överallt

I Stockholm är det nu kväll, och temperaturerna har sjunkit under 0. Tiggarna har bäddat inför natten på en vindskyddad plats.

Finns det många tiggare på gatorna?
- Det finns många överallt, även i Danmark. Alla är spridda som råttor.

De flesta säger att de inte har kommit för att tigga, utan hade hört att det är lättare att få jobb i Sverige. Först efter att ha kommit hit har Constantin och hans familj konstaterat att verkligheten är en annan.

Även om de är väldigt högljudda är det ingen som säger ifrån (i Stockholm). Constatin har märkt att även om polisen rör sig omkring dem ofta så säger de inget.

Varför stannar ni inte i Rumänien, är det inte bättre där?
- I Rumänien... (Rycker på axlarna)

Stannar ni här hela dagen?
- Ja.
Har ni fått någonting?
- Nej.

Tusentals tiggare har kommit till Sverige under de senaste tre åren. 90% är från Rumänien.



Alla mina tidigare blogginlägg om tiggeriet hittar du samlade här!




Stockholm by night

2015-02-12

Den här vackra bilden över Stadshuset och Mälaren i bakgrunden tog jag från balkongen utanför Kammaren i Riksdagshuset häromkvällen.







Historiskt beslut om negativ ränta

2015-02-12

Riksbankens beslut idag om en negativ reporänta på 0,1% innebär att bankerna alltså får betala (!) för att sätta in pengar hos Riksbanken. Det är ett helt unikt besked för svenska förhållanden, det är första gången i svensk historia som detta händer. I nuläget är det endast Sverige och Schweiz som har en negativ styrränta/reporänta medan Danmark har negativa inlåningsräntor och en styrränta som fortfarande är positiv. Men med den utveckling vi ser ska man kanske inte bli förvånad om fler länder med nationella valutor följer efter.

Behöver då svenska konsumenter oroa sig för att få betala banken för att få ha pengar stående på sitt lönekonto? Min gissning är att bankerna kommer att dra sig för detta, man tar ju redan ganska ordentliga avgifter för de flesta banktjänster och att ovanpå detta ta betalt av kunderna i form av minusränta på konton är nog ett ganska långt steg. Samtidigt ska man ha klart för sig att Riksbankens avsikt naturligtvis är att den negativa räntan ska påverka aktiviteten i ekonomin och därmed även bankkunderna. Om det blir ytterligare sänkningar av den negativa räntan framöver ska man nog inte vara alldeles säker på att det inte slår igenom även mot bankkunderna. I Danmark har man redan negativ ränta på vissa konton. Å andra sidan talar vi om relativt små summor för en vanlig privatkund eller småföretagare. Om man i genomsnitt har 10.000 på sitt lönekonto eller checkkonto blir det en kostnad på 10 kronor per år (!) om räntan är -0,1%. Har man större summor kan man givetvis flytta dem till något slags sparkonto, där man rimligen bör kunna få lite plusränta på pengarna om man söker bland olika kontoalternativ.

Sänkt ränta försvagar den svenska kronan vilket gynnar exportindustrin och gör importen dyrare. Företag med stora krediter gynnas givetvis, men de största vinnarna på det allt lägre ränteläget är givetvis bostadsmarknaden och aktiemarknaden. Vi hamnar i ett märkligt läge där Riksbanken oroar sig högljutt i samhällsdebatten för en allt för hög skuldsättning hos svenska folket och för skenande bostadspriser, samtidigt som man själv förstärker denna utveckling genom sina upprepade beslut om lägre räntor, som nu till och med innebär negativ ränta.

Vi har också en mycket märklig situation med en mycket svag inflation, eller rentav deflation, samtidigt som fastighetspriser och aktiemarknad stiger kraftigt. Allt fler ifrågasätter om man verkligen kan undanta prisutvecklingen på bostadsmarknaden när man mäter inflation? Tar man med denna så har vi en betydligt högre inflation än de officiella siffrorna visar. Saken är väl den att gamla sanningar inte riktigt stämmer längre. Hela Europa är i en ekonomisk situation som är svår att jämföra med något annat historiskt, och det är svårt att säga vart vi egentligen är på väg. Jag ska inte sticka under stol med att det i detta läge är oerhört intressant att vara ledamot i Finansutsakottet och på det sättet få större insyn i vad som händer och lyssna på olika aktörers bedömningar.




Viktig skolöverenskommelse mellan regeringen och Alliansen

2015-02-11

Riksdagen ska under våren 2015 behandla ett antal förslag som rör målstyrning och utvärdering i grundskolan. Allianspartierna har tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu enats på tre områden som omfattar betyg, nationella prov och tidigt stöd:

• Försöksverksamhet för betyg från årskurs fyra
Den i skollagen reglerade betygsåldern kvarstår som i dag, det vill säga fr o m årskurs 6. En försöksverksamhet genomförs där skolor ges möjlighet att ge betyg från årskurs 4. Hela det nya betygssystemet utvärderas grundligt och redovisas i en kontrollstation inför riksdagen år 2020.

• Nationella prov
De nationella proven genomförs, liksom i dag, i årskurs 3 (svenska och matematik), årskurs 6 (svenska, matematik och engelska) och årskurs 9 (svenska, matematik, engelska, no och so). De hittillsvarande obligatoriska nationella proven i åk 6 i no- och so-ämnena görs frivilliga.

• Tidigt stöd
Kunskapsmål i läsning och obligatoriska bedömningsstöd i svenska och matematik införs i årskurs 1. När grundskoleutredningen slutbetänkande avlämnats kommer partierna föra samtal om den fortsatta processen i de frågor som avhandlas i utredningen rörande förstärkt tidigt stöd.

Dagens överenskommelse är bra för skolan, som behöver arbetsro. Det är viktigt att reformer kring betyg och liknande hanteras på ett sätt som gör att det finns en långsiktighet även vid kommande eventuella regeringsskiften. Det känns samtidigt bra att det nu blir en fortsättning på den reformering av den svenska skolan som Moderaterna och övriga Alliansen genofört de senaste åtta åren. Dagens förslag ligger i huvudsak i linje med Moderaternas och Alliansens förslag.




Besök hos Bankföreningen

2015-02-11

I går var Finansutskottet inbjudna till Bankföreningen, där VD Tomas Östros (tidigare näringsminister i den gamla s-regeringen) tog emot tillsammans med sina medarbetare. För mig som tidigare bankanställd under 20 år var det lite extra intressant att se hur Bankföreningen växt med nya medlemmar i form av nischbanker och utländska banker som är verksamma i Sverige.

Mycket handlade om Bankföreningens oro över nya EU-regler som riskerar att slå mot de svenska bankernas verksamhet. Det är en viktig fråga för Sverige med tanke på att finanssektorn i vårt land har ungefär 90.000 anställda.

Det blev givetvis också en del samtal om svenskarnas skuldsättning, bolånemarknaden, förslagen om amorteringskrav, dagens räntenivåer och bankernas intjäningsförmåga. Banksektorns funktion är en mycket viktig del av Finansutskottets verksamhetsområde.





Regeringen försvagar Sveriges röst i EU

2015-02-10

I dag finns denna debattartikel i Svenska Dagbladet. Det är Alliansens utrikespolitiska talespersoner som visar hur Sveriges röst i EU kraftigt försvagats under regeringen Löfvén. Allvarligt med tanke på att det för första gången på länge faktiskt pågår ett krig i Europa.




Kostnaderna för flyktingsmuggling till Sverige har ökat

2015-02-10

I lördags fanns en mycket tanckeväckande debattartikel i Borås Tidning där bland annat Kristdemokraternas förstanamn i Borås, Falco Güldenpfennig, och Henrik Sundström, förbundsordförande för Moderaterna i Bohuslän, beskriver läget när det gäller flyktingsmuggling. Bland annat påpekar man i artikeln att Rikskriminalpolisen uppger att kostnaden att ta sig till Sverige ökat till runt 100.000 kronor per person. I artikeln beskrivs hur skrupellösa människosmugglare bedriver en omfattande verksamhet och hur polisen genom åren nystat upp omfattande grov brottlighet med detta syfte.

I början av oktober 2013 ändrades ju Sveriges asylpraxis så att asylsökande från Syrien fick permanenta uppehållstillstånd, i stället för bara tre år som tidigare. Sverige är fortfarande ensamt i EU om dessa permanenta uppehållstillstånd. Samma månad, oktober 2013, hade Sveriges Television ett reportage där asylsökande berättade att priset att fly från Syrien hade stigit kraftigt den senaste tiden. Från att tidigare ha kostat mellan 4.000 och 5.000 euro, så hade då flyktingsmugglarnas pris stigit till 8.000 euro, 72.000 kronor, efter det svenska beslutet om permanenta uppehållstillstånd. I reportaget sades också att nyheten att asylsökande får permanenta uppehållstillstånd väntades öka antalet som kommer till Sverige. "Permanenta uppehållstillstånd gör det möjligt att få hit resten av familjen, att återförenas lagligt och säkrare. Det räcker nu med att en i familjen tar sig hit med hjälp av flyktingsmugglare" konstaterade SVT på sin websida.

I dag ser vi tyvärr facit - kostnaderna för flyktingsmugglarnas tjänster fortsätter alltså att öka, nu till 100.000 per person. Att komma till Sverige är givetvis lockande för alla syrier, eftersom det endast i Sverige man får permanent uppehållstillstånd. Och då är det förståss värt att betala lite extra.

Permanenta uppehållstillstånd behöver inte vara fel i sig, det kan säkert underlätta integrationen. Men det är mindre lyckat att Sverige som enda land i Europa har sådana regler. Det riskerar att öka kostnaderna för flyktingsmuggling till vårt land. Rimligen borde alla EU-länder ha liknande regelverk när det gäller tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd.




Allt fler nyanlända med sjukvårdsutbildning vill arbeta i Sverige

2015-02-09

I föregående blogginlägg visade jag hur stor spridning det är på utbildningsnivån bland de nyanlända som kommer till Sverige. Samtidigt är det tydligt att bland de nyanlända finns mycket välutbildade människor, oavsett vilket ursprungsland man talar om.

Häromdagen kom nyheten att allt fler personer med sjukvårdsutbildning som kommer till Sverige från länder utanför EU ansöker om att få en svensk läkar- eller sjuksköterskelegitimation. Enligt Sveriges Radio får Socialstyrelsen nu så många ansökningar att väntetiderna för en första prövning ökat kraftigt.

Socialstyrelsen får just nu in nästan tio ansökningar om dagen från hälso- och sjukvårdspersonal från länder utanför EU som vill få en första bedömning av sin utländska examen och vad som kommer att behöva kompletteras för att få en svensk legitimation. Under 2014 fick man in närmare 2 000 ansökningar, vilket var 500 fler än året före. De flesta är läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare och receptarier. Den första prövningen som för några år sedan tog två-tre månader tar nu istället omkring nio-tio månader. Därefter är det många steg kvar, som språkprov och medicinskt kunskapsprov. Socialstyrelsen hoppas nu på mer resurser till myndigheten, men säger också att det inte heller går att snabba på processen hur mycket som helst eftersom det är en viktig patientsäkerhetsfråga att man fattar rätt beslut.

Även om det givetvis är problematiskt (men kanske nödvändigt) med långa handläggningstider så är det samtidigt ett exempel på att de nyanlända i Sverige har väldigt olika bakgrund och förutsättningar. Många är lågutbildade, men samtidigt finns det andra som har kunskaper och färdigheter som vi kan ha stor nytta av i vårt land. Det måste vi hela tiden bli bättre på att ta tillvara. Dels genom bättre validering av kunskaper och dels genom intensivutbildning i svenska som gör att man kan fungera väl på en arbetsplats där man möter många människor, exempelvis sjukhus och vårdcentraler.




Utbildningsnivån hos nyanlända varierar kraftigt

2015-02-09

I samhällsdebatten diskuteras ofta nyanländas utbildningsnivå. Jag har exempelvis själv skrivit tidigare på bloggen att syrier generellt är mer välutbildade än andra flyktingnationaliteter, exempelvis somalier och eritreaner, och att syrierna dessutom oftare kan engelska vilket underlättar integrationen. Och så är det, även om utbildningsnivån emellanåt överskattas. Häromdagen överdrev exempelvis Aftonbladets ledarsida andelen högskoleutbildade syrier, vilket snabbt fick mothugg av debattören Tino Sanandaji, som lade ut nedanstående siffror på twitter. Det är siffror från SCB över de tio vanligaste nationaliteterna som sökte sig till Sverige 2013, och deras respektive utbildningsnivå. Det visar sig då tyvärr att syrierna som kom till Sverige inte alls hade så hög utbildningsnivå som det ofta påstås i debatten. Mest välutbildade av de utomeuropeiskt födda var irakier och iranier. Somalierna hade i särklass lägst utbildningsnivå, medan syrierna ligger något högre. Men 40% av syrierna som kom 2013 hade bara förgymnasial utbildning. Siffrorna avser alltså 2013, och kan säkert variera mellan åren, och man ser också tydligt att utbildningsnivåerna varierar kraftigt mellan nyanlända från samma land, oavsett vilket land man kommer ifrån.

Utmaningen för Sverige är att lyckas möta varje person på lagom nivå och erbjuda rätt kompletterande utbildningar och svenskundervisning, och samtidigt ta tillvara på vars och ens kompetens. Det är ingen liten utmaning när så stora mängder människor kommer samtidigt till vårt land.







Jag tänker kämpa för vårdnadsbidraget - för valfrihet och rättvisa!

2015-02-08

I dag följer jag upp mitt blogginlägg i veckan om vårdnadsbidraget med denna debattartikel i Borås Tidning. Klicka på bilden för läsbar storlek!






Socialförsäkringsutredningen presenteras den 3 mars

2015-02-06

I måndags hade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen sitt sista sammanträde där de återstående frågorna slutligt hanterades. Det kommer att bli en synnerligen omfattande slutprodukt med viktiga förslag inom politiskt intressanta områden som exempelvis a-kassa, sjukförsäkring och arbetsskadeförsäkring.

Redan nu börjar medias spekulationer om innehållet, i går var det TV4 som spekulerade kring a-kassan och nu hänger andra medier på. Alldeles nyss blev jag exempelvis uppringd av Dagens Eko.

Mitt väldigt tråkiga svar till media är att jag inte tänker kommentera utredningens innehåll överhuvudtaget innan den presenterats den 3 mars.

Tillägg: I Lunchekot idag finns alltså ett inslag där jag kommenterar utredningens arbete. Detta inslag har dock inget alls att göra med mediaspekulationerna om eventuella förslag till höjda ersättningsnivåer i a-kassan, utan handlar bara rent generellt om utredningens arbete i stort, utan att beröra några konkreta förslag.




Moderat klarspråk om skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring

2015-02-05

I dag ger vår partiledare Anna Kinberg Batra tydligt besked i frågan om skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring. Hon menar att det nu är dags att skärpa försörjningskravet. Det gäller att ha en inkomst och en bostad för att kunna få ta hit en anhörig. Kravet infördes av alliansregeringen och har gällt sedan april 2010. Sverige var då det enda land i EU som saknade ett sånt krav. Men med många undantag från lagen så har i praktiken bara en procent omfattats av kraven. Anna Kinberg Batra uppmanar nu den moderata arbetsgrupp som ser över partiets migrations- och integrationspolitik att komma med konkreta förslag till skärpta regler till partistämman i oktober.

Enligt Migrationsverket kom drygt 40.000 anhöriginvandrare till Sverige förra året. I år väntas en ökning med närmare 50%. Anhöriginvandringen utgör därmed en betydande del av den svenska invandringen och skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring är ett bra första steg för en mer rimlig migrations- och integrationspolitik. Det är dessutom något som jag själv föreslagit i debatter, på bloggen och inte minst i en av mina riksdagsmotioner i höstas.




Riksdagen kör över regeringen och värnar vårdvalet

2015-02-05

I dag beslutade en majoritet i Socialutskottet att regeringen inte ska lämna ett nytt lagförslag om att ta bort landstingens skyldighet att ha vårdval. Utskottet föreslår därför att riksdagen ska uppmana regeringen att inte lämna något sådant lagförslag. En seger för valfriheten och människors rätt att bestämma själva. Och ett nyttigt nederlag för S, MP och V.




Riksdagen kör över regeringen om Arbetsförmedlingen

2015-02-05

Arbetsmarknadsutskottet beslutade idag att föreslå Riksdagen att uppmana regeringen att fortsätta den viktiga utredningen om Arbetsförmedlingens effektivitet. Utredningen startades av Alliansen, och är ungefär halvvägs i arbetet. Den nya S-MP-regeringen har skrotat utredningen, men nu föreslår alltså Arbetsmarknadsutskottet att utredningen ska slutföras. Det är vitktigt för att öka Arbetsförmedlingens effektivitet.

Jag är personligen lite extra glad för dagens beslut med tanke på utredningens direktiv att titta på möjligheten att konkurrensutsätta delar av Arbetsförmedlingen. Det är ju något jag även föreslagit i en egen riksdagsmotion. Nu kan den frågan utredas vidare.




Besök hos Riksgäldskontoret

2015-02-05



I dag besökt Finansutskottet Riksgäldskontoret. Riksgäldsdirektören Hans Lindblad, tidigare bland annat budgetstatssekreterare hos förre finansministern Anders Borg, tog emot oss tillsammans med sina medarbetare, och berättade om Riksgäldkontorets uppgifter.

Bland annat handhar Riksgälden hanteringen av statens skulder, som idag uppgår till ca 1.400 miljarder kronor. Högra bilden visar bruttostatsskuldens förändring mellan 2007 och 2013. Sverige hade långtifrån den lägsta skuldsättningen i förhållande till BNP 2007, men idag är vi bäst i EU och bättre än exempelvis USA och Kanada. Alla viktigare länder har kraftigt ökat sina skulder under krisåren, men i Sverige har skulderna varit i stort sett oförändrade.

Man ska också komma ihåg att figuren alltså visar utvecklingen av ländernas bruttoskuld, inte nettoskuld. Flera hundra miljoner har lånats upp av Riksgälden för att Riksbanken ska kunna öka sin valutareserv, dessa pengar finns alltså kvar bland Riksbankens tillgångar. Sverige har också lånat upp betydande belopp för att låna ut till andra länder, exempelvis Irland, fordringar som finns kvar. Om man i stället räknar på nettoskulden (skulder minus de tillgångar som finns på andra konton) har denna minskat betydligt under Alliansens åtta år.

Sammanfattningsvis är det svenska Riksgäldskontoret duktiga på att förvalta statens skulder och Sverige har gott anseende i omvärlden. I Europa är det bara Tyskland som kan låna billigare än Sverige och i USA är Sverige det land som lånar billigast av alla länder i hela världen. Svenska statspapper räknas som något av det säkraste man kan placera sina pengar i.




S-MP-Regering går på tomgång

2015-02-04

Under de två tidigare mandatperioder som jag varit riksdagsledamot (2006-2014) har det regelbundet, i stort sett varje vecka, varit voteringar (omröstningar) i riksdagen varje onsdag och varje torsdag. Ibland kortare, ibland längre, beroende på antalet ärenden. Men sedan valet 2014 har något dramatiskt hänt.

Under hösten var voteringarna mycket få. Den nya S-MP-regeringen presenterade väldigt få förslag, det mesta var sådant som den gamla Alliansregeringen förberett i mindre kontroversiella frågor. I de få frågor där vi var oeniga och det blev votering vann oftast Alliansens linje över regeringens. Till och med budgetvoteringen utföll som bekant till Alliansens fördel. Faktum var att Alliansen nog bara förlorade en handfull voteringar under hela hösten.

Efter årsskiftet har det närmast blivit total stiltje i politiken. Ytterst få debatter i Kammaren, den nya regeringen lägger i stort sett inga förslag alls och utskottsmötena ställs in allt oftare. Även voteringarna ställs in på löpande band i brist på ärenden. Sedan årsskiftet har vi vad jag kan se i min kalender bara haft tre (!) mycket korta voteringar; det har handlat om något eller några enstaka ärenden varje gång. Denna vecka har båda voteringarna ställts in och hur det blir med nästa veckas enda planerade votering återstår att se.



Den enda aktivitet av någon större omfattning som sker i Kammaren är när vi ledamöter ställer interpellationer till statsråden i regeringen. Då blir det i vart fall lite interpellationsdebatter tack vare oppositionen.

Politiken går på sparlåga just nu. Regeringen ägnar sig mest åt att prata. Egentligen känns det rätt okej med tanke på att det är Alliansens budget som styr Sverige just nu. Men maken till brist på handlingskraft och initiativkraft som denna S-MP-regering uppvisar får man nog leta efter.




Självklart ska vårdnadsbidraget behållas - och gärna höjas!

2015-02-03

Under den borgerliga regeringen Bildt, 1991-94, infördes ett statligt vårdnadsbidrag, då med 2.000 kronor per månad. Vår egen familj var en av dem som utnyttjade vårdnadsbidraget under denna tid. Så här i efterhand är vi mycket nöjda med det val vi gjorde, och även den lilla ersättningen på 2.000 kronor per månad var värdefull för oss som då inte tjänade så mycket och dessutom just hade byggt nytt hus.

2008 tog riksdagen beslut om att ge kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidrag finns idag i drygt 110 svenska kommuner och innebär en ersättning på 3.000 kronor till den förälder som är hemma med sina barn under 3 års ålder i stället för att använda en plats i förskolan.

Vårdnadsbidraget är återigen i centrum för den politiska debatten. S, V, MP och FP vill avskaffa denna lilla men viktiga ersättning för de drygt 7.000 svenska familjer som använder detta. M, C, KD och SD vill behålla vårdnadsbidraget.

Det är inte bara ett slag mot valfriheten att avskaffa vårdnadsbidraget, det är också ett slag mot rättvisan. Alla små barn passar inte in på förskolan och alla familjer vill inte att deras små barn ska vara där. De som väljer att själv ta hand om sina små barn blir då utan all ersättning, medan de som placerar barnet i förskola får en mycket kraftigt skattesubventionerad plats. I genomsnitt kostar en förskoleplats kommunerna 110.000 kronor per år, vilket få förvärvsarbetande föräldrar betalar i skatt per år. Ur samhällsekonomisk synpunkt är det sannolikt en ren vinst med vårdnadsbidrag. Till saken hör att de allra minsta barnen är de som kräver störst personaltäthet, och det gör att en förskoleplats för en tvååring troligen kostar ännu mera. Det är samtidigt de allra minsta barnen som har minst nytta av förskolans pedagogiska innehåll.

Motiven för att avskaffa vårdnadsbidraget anges ofta vara att det hotar jämställdheten och försvårar integrationen. I min värld är familjens egen valfrihet viktigare än dessa argument. Svenska pappor och mammor klarar alldeles utmärkt att besluta själva om vem som ska vara hemma med barnen och hur länge man ska vara det, liksom om man vill sätta sin ettåring i förskolan eller inte. Politikernas skyldighet är att inte diskriminera föräldrar på grund av deras egna fria val. Vårdnadsbidraget medför en liten men viktig uppskattning av de föräldrar som väljer att vara hemma med barnen lite längre. Om bidraget tas bort kommer en del föräldrar - ofta kvinnor - att välja att vara hemma ändå, men inte få någon ersättning alls. Hur det skulle gynna jämställdheten begriper jag inte.

Integrationsskälet är också svårbegripligt - av de drygt 7.000 föräldrar som använder vårdnadsbidraget finns en del invandrarkvinnor. Men det är bara 7% av invandrarkvinnorna med små barn som använder vårdnadsbidraget. Och majoriteten av dem som tar ut vårdnadsbidrag är inte invandrare. Att offra en uppskattad reform bara för att 7% av invandrarkvinnorna använder det känns motbjudande. Hur ska jag förklara för en svensk förälder att de mister sitt vårdnadsbidrag bara för att det används av en del invandrarkvinnor? Tror S-MP-V-FP att det ökar eller minskar invandringskritiken i Sverige om man ser att svenska bidrag försämras eller avskaffas med hänvisning till invandringen? Bättre hade varit att begränsa denna form av bidrag och ersättningar till nyanlända utan att det behöver gå ut över alla andra.

Det är för övrigt inte heller sant att vårdnadsbidraget hindrar föräldrar från att förvärvsarbeta. Enligt en rapport från Riksdagens Utredningstjänst 2014 är det hela 62% av dem som tar ut vårdnadsbidrag som samtidigt förvärvsarbetar i någon utsträckning. 55% är anställda och 8% driver någon form av egen verksamhet. Sex av tio har alltså någon annan form av sysselsättning, samtidigt som de har barnet hemma. Det enda är att de väljer att ha barnen hemma i stället för att utnyttja en mycket kostsam barnomsorg/förskola.

Reportern Margit Silberstein vid SVT skriver i en artikel att "Under Alliansens tid vid makten var vårdnadsbidraget en plåga för tre av partierna som för husfridens skull var tvungna att gå emot sin egen övertygelse och låta Kristdemokraterna få behålla sitt vårdnadsbidrag." Jag känner inte alls igen hennes bild av detta. Det finns mycket starka röster inom både Moderaterna och Centerpartiet som är för vårdnadsbidraget (och jag känner även till ett flertal folkpartister som är för). Hos oss moderater finns ett starkt stöd för vårdnadsbidraget hos många riksdagsledamöter, kommunpolitiker, medlemmar och väljare. Jag och många av mina moderata riksdagskolleger har verkligen inte upplevt införandet av vårdnadsbidraget som en "plåga", utan tvärtom själv deltagit i riksdagsdebatter och skrivit artiklar och blogginlägg och förespråkat införande av vårdnadsbidrag. Jag kan också berätta att både Folkpartiet och Miljöpartiet var med aktivt och drev igenom vårdnadsbidraget i min hemkommun Mark under den tid då jag var gruppledare för den styrande sexpartimajoriteten. Jan Björklund (FP) kanske skulle ta ett samtal med sina partivänner i sin egen barndomskommun?

Så här sade jag förresten i mitt eget anförande om vårdnadsbidraget i debatten före riksdagsbeslutet den 20 maj 2008: Anförande om möjlighet att införa kommunalt vårdnadsbidrag, 2008-05-20

Jag kommer för valfrihetens skull att ta strid i varje riksdagsdebatt framöver och försvara vårdnadsbidraget. Och inte nog med det - jag kommer att slåss för min egen riksdagsmotion om att ge kommunerna rätt att höja vårdnadsbidraget och även för rättvisans skull verka för att alla kommuner blir skyldiga att införa detta. Vad jag tycker om de fyra partier som vill avskaffa den enda lilla rättvisa som finns idag för svenska barnfamiljer tänker jag inte skriva på bloggen. Men jag konstaterar att de prioriterar samhällets makt och styrning av svenska familjer i stället för att värna människors fria val att bestämma själva. Jag tar kraftfullt avstånd från sådan politik, oavsett vilken fråga det gäller.




Regeringen slarvade bort 170 miljoner kronor

2015-02-03

Trafikverket har nu räknat på effekterna av "frysningen" av motorvägsprojektet "Förbifart Stockholm". Det var ju den nuvarande S-MP-regeringen som utan anledning stoppade det redan påbörjade bygget i höstas, bara för att Miljöpartiet skulle bli nöjda. Nu ska bygget startas igen. Trafikverket uppskattar att kostnaderna för stoppet uppgår till 170 miljoner kronor. Det motsvarar exempelvis kostnaden för 56 nya bussar. Läs mer i UNT idag

Om man hanterar skattebetalarnas pengar på detta sätt är det inte så konstigt om man ständigt tvingas höja skatterna.




Stadshusmiddag i Borås

2015-02-01



I går kväll var jag en av drygt 200 inbjudna gäster på Borås Stads Stadshusmiddag, en trevlig samvaro mellan politiker, näringslivsfolk, högskola och kulturpersonligheter. God mat, levererad från tre olika lokala restauranger, trevlig underhållning och prisutdelning av "Gullsaxarna 2015" som tillföll tidigare chefen för Borås konstmuseum, Hasse Persson. Han har bland annat medverkat till Borås Stads utveckling till framträdande skulpturstad, där Pinocchio och House of Knowledge i Simonsland kanske är de två mest framträdande skulpturerna.

Det blev en riktigt trevlig kväll. Och en massa politiskt skvaller om den just nu ganska komplicerade Boråspolitiken fick jag på köpet, liksom en massa synpunkter på rikspolitiken från både mina egna väljare och andra.