Blogg juli 2008

2008-07-30 Alliansen uppfyller sina vallöften!

Den 14 juli berättade jag på bloggen om att Alliansen uppfyllt en stor del av sina vallöften redan efter två år i regeringsställning. Jag har nu kopierat den stora sammanställningen i tidningen "Riksdag & Departement" där man gått igenom samtliga vallöften. Trevlig sommarläsning!

Du vet väl att alla regeringsförklaringar och löpande avstämningar av regeringens vallöften finns samlade under en egen länk på min hemsida. Under fliken "Från riksdagen" hittar du länken "Ny politik från 2007".2008-07-29 Hur mycket skall Elfsborgs spelare betala i skatt?

Med anledning av Elfsborgs Johan Wilands övergång till FC Köpenhamn diskuteras svenska fotbollsspelares skattevillkor, och inte minst skillnaderna mot de danska skattereglerna där fotbollsspelare från andra länder är en mycket gynnad grupp. Följande inlägg har jag idag på det gulsvarta diskussionsforumet Vi Gule:

Dagens diskussioner i BT rörande skattevillkoren för svenska fotbollsspelare förtjänar en kommentar. Oavsett hur gulsvart jag än är ända in i själen så kan jag aldrig anse att en högavlönad fotbollsspelare förtjänar en särskild skattegräddfil samtidigt som en svensk sjuksköterska, lärare eller forskare skulle tvingas betala högre skatt. Jag förstår ärligt talat inte varför statens utrymme för skattesänkningar i första hand skulle tillfalla elitidrottsmän. Jag ser hellre skattesänkningar för alla, och då får givetvis även fotbollsspelarna i allsvenskan sin del av detta. Samtidigt tycker jag att ett system där framgångsrika människor (inte bara idrottsmän) som tjänar stora pengar under kort tid kanske borde få göra någon form av avsättning under goda tider, och skatta av detta under sämre. Men som sagt - det bör inte bara gälla elitidrottsmän i så fall, utan självklart även forskare, uppfinnare, musiker, artister och andra som under en kort karriär kan tjäna mycket stora summor.

En annan sak är att Danmark "dopar" sina klubbar genom särskilt generösa skatteregler. Men i längden verkar det inte vara någon bra idé, det leder ju bara till att danska klubbar köper in utländska spelare i stället för att utveckla sina egna talanger som BT påpekar. Det kan inte vara någon bra väg om man vill ha ett starkt danskt landslag. Danmark har idag världens högsta skatter (har passerat Sverige) och min tro är att man måste ta itu med detta. Och då kanske inte just fotbollsspelare är det som behöver prioriteras.

Det hade varit intressant att få lite reaktioner från VG-läsarna när det gäller svenska regler för fotbollsspelare. Tycker ni att Sverige skall gynna fotbollsspelare framför andra yrkesgrupper?2008-07-29 Från och med idag får du behålla hela din lön

En genomsnittlig löntagare betalar tre kronor av fem i skatt. Omräknat innebär det att 210 av årets 365 dagar går i skatt. Först den 211:a dagen – idag 29 juli – är vi fria att arbeta för oss själva. Detta kallas "skattefridagen". Denna dag infaller i år tio dagar tidigare än 2006. Det är ett bevis på att skattetrycket sakta men säkert minskar i Sverige. Ett annat bevis är ju att Sverige som bekant inte längre har världens högsta skatter, vi har nu passerats av Danmark.

Men vi får inte slå oss till ro med detta. Det går att sänka skatterna en bit till utan att välfärden försämras. De som påstår något annat måste först visa att all den skatt vi idag betalar går till sådant som är viktigt. Är det någon som verkligen upplever att det är så?2008-07-28 Säkerhetspolitisk forskare resonerar som jag

Den 15/7 skrev jag på bloggen att det är dags att sluta hyckla i FRA-debatten. Debatten och medias uppmärksamhet borde inte handla om fromma förhoppningar att kunna kombinera signalspaning med 100% integritet (en utopi) eller om omöjliga förslag som att kräva brottsmisstanke för signalspaning (ologiskt och okunnigt) utan handla om själva huvudfrågan - dvs om Sverige skall ha någon egen signalspaning och underrättelseverksamhet eller inte! Antingen anser man att vi behöver en svensk underrättelsetjänst med tillgång till en effektiv signalspaning, och då får vi lära oss leva med både FRA och en lagstiftning som tillåter signalspaning i både luft och kabel, eller så säger vi nej och tar konsekvenserna i form av nedläggning av FRA och kraftigt minskad svensk självständig underrättelseverksamhet.

Fredrik Bynander, ­säkerhetspolitisk forskare vid Uppsala Universitet, resonerar på ett liknande sätt i en debattartikel som publicerades på SvD Brännpunkt häromdagen: "Om Sverige står inför rimligt sannolika externa hot måste FRA-lagens motståndare och landets politiska ledare erkänna och acceptera behovet av en modern underrättelsetjänst. Finns det inga hot bör hela underrättelsetjänsten omprövas." Han fortsätter: "Om Sverige på sikt står inför rimligt sannolika externa hot mot samhället måste landets politiska ledare erkänna och beskriva detta faktum samt acceptera de inrikespolitiska konsekvenserna, till ­exempel behovet av en modern underrättelsetjänst. Försvarsminister Sten Tolgfors, vars ­departement ansvarar för FRA, och tunga säkerhetspolitiska företrädare måste tala ur skägget om den politiska utvecklingen i Ryssland och de underrättelsebehov som uppstår av säkerhetspolitiska samarbeten inom EU och Partnerskap för fred. Annars bör de utan vidare ceremonier gå FRA-lagens motståndare tillmötes och ompröva hela försvarsunderrättelsetjänstens vara eller icke vara."

Bynander kommenterar också de politiska debatten: "Kluvenheten i denna politik skördas alltjämt av dagens politiska eliter som i regeringsställning måste ta ansvar för säkerhetspolitikens förmodade realiteter och i opposition attraheras av de lättköpta poänger som motsatsen erbjuder." Jag hade inte sagt det bättre själv.

Läs mer: Här hittar du allt jag skrivit om integritetsskyddsfrågor i allmänhet, och här har jag samlat de blogginlägg jag skrivit just om FRA-lagen/signalspaning.2008-07-25 Larmnumret 112 fungerar!

I dag har jag för första gången någonsin testat larmnumret 112. Anledningen var att jag och många andra badgäster på badplatsen vid Lygnevi i Sätila plötsligt upptäckte hur en skogsbrand verkade sprida sig på andra sidan sjön i området runt Tostared. Jag tänkte först att det är väl någon på orten som redan ringt brandkåren, men när sedan röken blev kraftigare tänkte jag att det är väl lika bra att ringa 112. Det var samtidigt lite intressant eftersom jag aldrig haft anledning att göra detta förut. En proffsig ung man svarade och tog de uppgifter som behövdes, han hade inte fått något annat larm om branden, och lovade kontakta räddningstjänsten.

Därefter ringde jag till min moderata partivän, regionpolitikern Sven-Olof Carlsson, som ju bor mitt i Tostared. Han hade inte märkt någon rök (vilket visade sig bero på att vinden förde bort röken över sjön...) En stund efter vårt samtal ringde han dock tillbaka och meddelade att brandkåren just kommit och höll på att släcka. Strax efteråt kom även brandflyget svepande över Lygnern för att spana efter fler bränder. Från badplatsen så vi också röken sakta dö ut.

Jag blev positivt överraskad både av hur snabbt brandkåren var på plats, det är ändå en bra bit att köra, och också imponerad av hur mannen på SOS Alarm så snabbt orienterade sig om varifrån jag ringde och hur snabbt han fick kontakt med räddningstjänsten. Om jag någon gång skulle bli tvungen att ringa 112 i en nödsituation kommer jag att känna mig ganska säker på att få den hjälp jag behöver. En sak har jag också lärt mig av detta, man skall nog aldrig utgå från att någon annan ringer 112, utan ser man något misstänkt är det lika bra att ta fram telefonen. Bättre att två ringer än att ingen gör det!2008-07-25 (s) anser att hög a-kassa förlänger arbetslösheten!

Under två års tid har socialdemokraternas företrädare i mitt utskott, arbetsmarknadsutskottet, främst Sven-Erik Österberg (numera s-gruppledare i riksdagen) och Luciano Astudillo (s) men även min sjuhäradskollega i utskottet, Ann-Christine Ahlberg (s), i varje debatt om a-kassan ställt den ständiga frågan till oss i Alliansen om vi verkligen tror att sänkt a-kassa ger kortare arbetslöshet, dvs att människors aktivitet att söka jobb kan minska om a-kassan är hög.

Själv har jag svarat att de flesta arbetslösa nog gör allt för att få ett nytt jobb, men att det fanns exempel i det gamla systemet där vissa arbetslösa faktiskt förlorade ekonomiskt på att ta ett jobb. Reskostnader, arbetskläder, lunchkostnad mm åt upp hela inkomstökningen, och då var det ju rationellt att avstå från att söka ett nytt jobb och i stället leva ett tag till på a-kassa. Den arbetslöse blev helt enkelt systemets fånge. För att motverka detta, och samtidigt markera att a-kassan är en omställningsförsäkring och inte en permanent försörjning har Alliansen infört en viss nedtrappning av a-kasseersättningen efter lång tids arbetslöshet. Men den viktigaste reformen för att göra det mer lönsamt att gå från arbetslöshet och a-kassa till arbete och lön är jobbskatteavdraget, som ger lägre skatt på löneinkomsten än man hade på a-kassan. Det gör att det blir mer lönsamt att arbeta än att leva på a-kassa, även om lönen inte skulle vara så mycket högre än a-kassan.

Häromdagen skrev nämda herrar Österberg och Astudillo, som leder socialdemokraternas jobbrådslag, en artikel i Dagens Nyheter som fick mig att sätta morgonkaffet i halsen. Bland mycket annat kunde man läsa följande: "Vi står för en högre ersättningsnivå i a-kassan. Det riskerar att bidra till längre arbetslöshetsperioder." Detta är precis det som (s) förnekade hela valrörelsen 2006, och har fortsatt att förneka i riksdagsdebatter och debattartiklar under två års tid! Nu gör man helt om och byter åsikt - (s) anser nu helt plötsligt att hög ersättning riskerar att förlänga tiden i arbetslöshet!

För att motverka problemet med att högre a-kassa kan skapa längre arbetslöshetsperioder vill Österberg och Astudillo nu också ha ett system där den höga a-kassan trappas ned efter hand. Det betyder att man i princip föreslår ett liknande system som det Alliansen redan infört - nedtrappning av ersättningsnivåerna för att stimulera arbetssökandet. Nedtrappning av a-kassan efter viss tid har utgjort själva kärnan i socialdemokraternas kritik av regeringens arbetsmarknadspoilitik under två års tid. Nu tänker man tydligen välja samma väg!

Österberg och Astudillo skriver också att som ett sätt att motverka längre arbetslöshetsperioder "kan kontrollen av arbetssökandes aktivitet stärkas". Lite märkligt att (s) vill öka kontrollen av de arbetslösa ännu mer, när man under de senaste två åren tyckt att Alliansens krav på de arbetssökande varit för hårda.

Socialdemokraterna vill också att fler höginkomsttagare skall få 80% av inkomsten i a-kassa, och att detta uppenbarligen skall betalas genom minskat jobbskatteavdrag. Låg- och medelinkomsttagare skall alltså genom högre inkomstskatt betala en högre a-kassa för höginkomsttagarna. Det kallar (s) för fördelningspolitik och rättvisa.

Jag är naturligtvis glad att Österberg och Astudillo i stora delar äntligen ger regeringen erkännande för inriktningen på den förda politiken. I en tid då konjunkturen faller och arbetslösheten snabbt ökar i länderna i omvärlden står svensk arbetsmarknad fortfarande stark. En bidragande orsak till detta är faktiskt att Alliansens arbetsmarknadspolitik och skattesänkningar ger effekt!

Men det är en gåta varför (s) vill införa mer piska i form av ännu hårdare kontroller av de arbetslösa, mindre morot i form av jobbskatteavdrag, och dessutom verka för en orättvis fördelning där låginkomsttagare får betala höginkomsttagarnas a-kassehöjning.

Det är inte utan att jag ser fram emot höstens riksdagsdebatter!2008-07-24 Vilken härlig seger!


Elfsborg-Norrköping 3-0


Gårdagens allsvenska match på Borås Arena visade att Elfsborg visst klarar att besegra bottenlag, och dessutom kan göra mål! Det kändes ändå som att Elfsborg gick lite på halvfart under delar av matchen, och trots detta var segern hur solklar som helst. På bilden tackar nöjda Elfsborgs- spelare oss i ståplatspubliken efter slutsignalen.

När halva allsvenskan nu är spelad ligger Elfsborg tvåa, fyra poäng bakom Kalmar. Men det är 45 poäng kvar att spela om! Elfsborg trupp känns bred och stabil, och det känns bra med tanke på det tuffa matchprogrammet med både allsvenskan, svenska cupen och internationellt cupspel samtidigt.

2008-07-22 Ändamålen helgar medlen?

Jag läste en liten debattarttikel från en för mig okänd person i Sydsvenska Dagbladet. Bakgrunden var att någon galning tydligen har placerat avslagna flaskor nedanför rutschbanan på en lekskola i Staffanstorp. Självklart avskyvärt och något som väcker lokal ilska. Nu gick en ansvarskännande medborgare ut i media och krävde att polisen skulle få tillgång till hela det svenska DNA-registret för att kunna spåra vem som satt ut flaskorna. Eftersom de lämnat spår av sitt DNA på flaskorna skulle det enligt insändarskribenten "bara vara att åka hem och hämta honom". Skribenten fortsätter: "Men för att hans eller hennes integritet inte skall störas får polisen inte använda spåret. Barnens, föräldrarnas och dagispersonalens integritetstörning, den oro och allt onödigt arbete som nu måste till för att barnen skall kunna leka någorlunda riskfritt, bryr man sig inte om". Han fortsätter: "Endast de som har något på sitt samvete, det må vara stenkastning mot bussar, rån av pensionärer, misshandel eller dödsfällor på lekplatser har någon integritet att förlora på att DNA-registren görs tillgängliga för polisen. Alla vi andra, vi som upplever hoten, för att inte tala om gärningarna, som ett större problem, skulle vinna. När risken att bli avslöjad är stor försvinner de flesta brott, i varje fall de så kallade småbrotten, dem som polisen idag nästan inte bryr sig om att spana på."

Någon allmän rätt för polisen att jaga småbrottslingar genom att använda DNA-registret tycker jag personligen inte vi skall införa! Bortsett från det obehagliga i vetskapen att polisen skulle ha tillgång till alla svenskars DNA-uppgifter, så är jag inte så säker på att man skulle hitta flaskmarodören i Staffanstorp ändå. Hur många oskyldiga har inte tagit i flaskan på vägen? Anställda i butiken, kunder som flyttat flaskan, kunden som köpte den, den som öppnade flaskan och drack upp innehållet, och den som sedan hittade flaskan i naturen där någon kastat den? Skall alla dessa tas in för polisförhör på grund av att deras DNA finns på flaskan?

Insändaren är ändå intressant, och visar att i en utsatt situation kan en medborgare tänka sig att använda mycket intregritetskränkande metoder, skyddet för integriteten får ge vika för viktigare ändamål. Något som ofta slår mig är att många svenskar verkar ganska oinsatta om alla de former av övervakning som finns inbyggda i det svenska samhället, övervakning som faktiskt ofta kommit till efter kraftigt krav från opinionen! Ta till exempel övervakningskameror på utsatta platser (parker, krogentréer, taxibilar), personalkontroll av anställda inom förskola/skola eller fartkameror på våra vägar för att peka på tre exempel på sådant som kränker vår personliga integritet. De flesta vill nog värna den personliga intregriteten, men när vi själva upplever ett hot kan vi plötsligt tänka oss att göra undantag.

Skulle något allvarligt hända i Sverige eller i vår omvärld skulle nog exempelvis opinionen snabbt svänga till förmån för ökad signalspaning, och integritetsfrågorna skulle hamna i skymundan. Kanske skulle till och med det integritetsskydd som införts genom FRA-lagen av vissa anses som för begränsande för FRA? Målet med FRA-lagen är att skydda den svenska demokratin, det öppna samhället och svenska intressen mot yttre hot. Frågan gäller bara vilket pris detta kan tillåtas få när det gäller att inskränka den personliga integriteten? Som riksdagspolitiker måste vi stå emot ständiga nya krav på övervakning av allt och alla, men får inte heller vara naiva när det gäller synen på hur vår värld ser ut och de hot som finns. Vår uppgift är att försöka hitta väl balanserade lösningar mellan det vi vill uppnå och de konsekvenser det samtidigt kan få för integriteten. All lagstiftning bör dessutom fungera både när det är lugnt i omvärlden och när verklig- heten är mer hotfull. I vilken mån vi uppfyllt allt detta när det gäller FRA-lagen finns det som bekant olika åsikter om.2008-07-21 Nya redovisningsprinciper bättre än nya vägavgifter!

En bloggbesökare undrar varför jag inte kommenterat utspelet från ett antal västsvenska näringslivstoppar, som föreslår att en ny motorväg, E20 från Göteborgs hamn, över älven och upp genom Skaraborg, skall betalas genom att man tar ut vägavgifter på andra västsvenska motorvägar, exempelvis RV 40.

Jag läste förslaget som hastigast i BT:s nätupplaga på semestern ett internetcafé på Naxos. Uppgifterna var lite väl knapphändiga för att kommentera från Grekland. Dessutom framgick det att ett mer utförligt förslag i denna riktning skulle sändas till regeringen som ett inspel inför höstens stora infrastrukturproposition. Det lär bli utrymme för många bloggkommentarer kring infrastrukturen framöver, både om detta förslag och andra.

Fast rent spontant (dock utan att ha läst hela förslaget) kan jag redan nu säga att jag personligen ställer mig mycket tveksam till näringslivstopparnas förslag. Jag anser för det första att trafikanterna redan betalar fullt tillräckligt med skatt, betydligt mer än vad som investeras i infrastruktur. Det som betalas borde redan räcka till de viktigaste vägprojekten. Dessutom är det faktiskt inte ens brist på pengar som är problemet! Staten har stora överskott och betalar av för fullt på statsskulden. Problemet är bara, som jag nämnt tidigare på bloggen, att statens budgetprinciper gör att dessa budgetöverskott inte kan användas ens för att bygga ikapp ens de allra mest lönsamma väg- och järnvägsprojekten. Alla nybyggen hanteras nämligen som en utgift i statens budget och inte som en investering som skall skrivas av. Infrastrukturprojekt måste därför normalt i sin helhet kostnadsföras samma år de är klara, och måste då rymmas inom statens utgiftstak. Det säger sig självt att pengarna då inte räcker till allt som borde byggas!

Min lösning - som jag motionerat om i riksdagen, är att bryta ut de största väg- och järnvägsbyggena ur statens budget, hantera dem som investeringar med mycket lång avskrivningstid, och därmed få utrymme att bygga väldigt mycket mer per år enligt en stabil långsiktig plan. Om man väljer den modellen behövs inga extra vägavgifter. Mitt förslag har stöd av bland annat Västsvenska Handelskammaren, och har väckt intresse hos många politiker i riksdagen. Jag återkommer till hösten med en ny motion i frågan, då förhoppningsvis med stöd av ett stort antal riksdagsledamöter.

Samtidigt avfärdar jag inte vägavgifter som lösning i alla situationer. Om ett privat konsortium skulle bygga en ny väg på rent affärsmässiga villkor enligt ett avtal med staten, kan man givetvis tänka sig att denna väg avgiftsfinansieras. Förutsättningen som jag ser det är att det då finns ett gratisalternativ i form av exempelvis den gamla sämre vägen som kan väljas av den som inte vill betala. Det blir samma lösning som när man i privat regi byggde Öresundsbron som alternativ till de förjor som än idag går att använda för transport över sundet. Men det är ju som sagt en helt annan sak än det som de västsvenska företagarna föreslagit.2008-07-18 Handlingsplan mot människohandel för sexuella ändamål
Uppdaterad

Det finns olika åsikter om prostitution. Vissa röster höjs för att legalisera frivillig prostitution, andra vill skärpa regelverket. Men oavsett vilken åsikt man har om prostitutionen som sådan är de flesta överens om att ett av de mest avskyvärda brott som finns är att under hot tvinga människor till prostitution. Idag förekommer dessutom en utbredd människohandel över världen med barn eller unga kvinnor som sedan tvingas leva i en fruktansvärd tillvaro som prostituerade.

Regeringen har nu överlämnat en handlingsplan till riksdagen för att bekämpa detta. Det handlar bland annat om en skärpning av lagen mot människohandel. Åklagare ska exempelvis inte längre behöva bevisa att gärningsmannan haft uppsåt att utnyttja offret, det ska räcka att gärningsmannen inte bryr sig om vad som händer ett offer för människohandel.

Andra delar i handlingsplanen rör uppsökande verksamhet, skyddat boende, behandlingshem och olika former av skydd för utsatta. Insatser skall också göras för att försöka hjälpa dem som utsatts för människohandel att kunna återvända till sitt hemland. Det handlar också om ökad kunskap hos yrkesgrupper som kommer i kontakt med personer som befinner sig i prostitution eller är utsatta för människohandel för sexuella ändamål. Totalt innehåller handlingsprogrammet 36 punkter, och regeringen tillför 210 miljoner kronor för arbetet fram till 2010, varav polis och rättsväsende får en del ökade resurser för att bekämpa denna typ av brott.

Parallellt med detta kommer alltså den nya satsningen mot grov kriminell verksamhet (se tidigare blogginlägg). Mycket av människohandeln och prostitutionen styrs av kriminella gäng, och regeringens ökade insatser mot dessa kommer givetvis också att bidra till att motverka organiserad prostitution och människohandel.2008-07-18 Tuffare tag mot grov organiserad brottslighet

Den organiserade maffialiknande brottsligheten har ökat kraftigt de senare åren. En kartläggning gjordes av Rikskriminalen 2005, men mycket har hänt sedan dess. För femton år sedan fanns endast några få mc-gäng i storstäderna. Nu räknar man med att de kriminella gängen består av tusentals personer och att det finns ett 40-tal ligor och gäng över hela landet. De ägnar sig åt välorganiserad illegal verksamhet och försörjer sig på exempelvis narkotikahandel, smuggling, människohandel, prostitution, vapenhandel, beskyddarverksamhet och värdetransportrån.

I en stor undersökning förra året svarade var tredje polis att dagens förutsättningar för att bekämpa den organiserade brottsligheten är oacceptabla. "Inom tio år kommer antalet grova brottslingar att överstiga polisens förmåga att bekämpa brottsligheten" sade Polisförbundets ordförande Jan Karlsen förra året. Samtidigt utgör de yrkeskriminella ett allt större hot mot samhället. Näringsidkare utsätts för utpressning, journalister och åklagare hotas och poliser beskjuts.

Alliansen gick till val bland att på att stärka rättssamhället. En mer samordnad och kraftfull kamp mot den grova organiserade brottsligheten är en viktig del av detta. Justitiedepartementet har lagt ned mycket arbete på frågan sedan valet, och regeringen tog igår ett antal viktiga beslut för att motverka den grova organiserade brottsligheten:

1. Sverige får en särskild resurs i form av 200 poliser fördelade på särskilda aktionsgrupper vid åtta olika polismyndigheter i landet som kan arbeta över hela landet med att bekämpa grov organiserad brottslighet.
2. Säkerhetspolisen (SÄPO) får huvudansvaret för att bekämpa kriminella gruppers försök att genom hot och våld påverka exempelvis åklagare, domstolar, massmedia, myndigheter och politiker.
3. Myndigheternas samarbete inom underrättelseområdet skall öka. Det handlar om att vidareutveckla det framgångsrika samarbete som redan idag på försök sker mellan polis, åklagarmyndigheten, ekobrottsmyndigheten, Tullen och Skatteverket. Nu skall verksamheten permanentas och omfatta hela landet.
4. För att stimulera verksamhet och insatser även på lokal nivå skall Brottsförebyggande rådet leda ett arbete för att utveckla det lokala samarbetet mellan kommun, polis, myndigheter och andra.
5. En strategi skall tas fram för att förstärka det förebyggande arbetet att fånmga in främst ungdomar i riskzonen att dras in i kriminalitet, och ge ökat stöd till dem som vill lämna kriminella grupperingar.
6. Från halvårsskiftet gäller också den nya lag som gör det lättare att förverka grovt kriminellas tillgångar.

Sammantaget känns detta som en mycket tydlig markering mot den grova kriminaliteten. Inte minst uppskattar jag den särskilda resursen i första punkten. Det känns som men bra kompromiss mellan dem som vill ha ett "svenskt FBI" som står vid sidan av den vanliga polisen, och dem som tycker att den lokala polisen skall sköta all form av brottsbekämpning. Nu blir det regionala aktionsgrupper som har rätt att verka över hela landet, men som fortfarande är knutna till en lokal polismyndighet. Känns i vart fall vid första anblicken som en utmärkt lösning. Att regeringen samtidigt redan tillfört resurser för att Sverige skall kunna ha 20.000 poliser år 2010 gör inte saken sämre. Lokal polisnärvaro är alltid en mycket viktig åtgärd för att motverka brottlighet. Inte minst att tidigt kunna ta tag i inte unga som begår små brott innan de är fast i grövre kriminalitet.2008-07-17 Registrering och avgiftsbeläggning av alla bloggar inom EU?

Moderaternas Christofer Fjellner, ledamot av Europaparlamentet, tar strid mot förslaget från Europaparlamentets kulturutskott att registrera och avgiftsbelägga alla bloggar inom EU.

"Förslaget om att reglera och att avgiftsbelägga bloggar måste stoppas. Det är för mig obegripligt att Europaparlamentets kulturutskott föreslagit sådan galenskap. Medborgarjournalistiken är en fantastik möjlighet, inte ett hot. Om EU nu skulle börja reglera bloggar bryter det inte bara mot subsidiaritetsprincipen, det är ren idioti!" säger Christofer Fjellner (m) i ett pressmeddelande.

I Europaparlametets kulturutskott antogs en rapport om mediernas koncentration och mångfald i EU. Parlamentets socialdemokratiska rapportör fick där stöd för att avgiftsbelägga alla Europas bloggar, i ett försök att skydda traditionell media från konkurrens. Utskottet kräver även att bloggar regleras och klassificeras.

"Bloggar är inte ett problem. Tvärtom. Bloggar är de senaste årens viktigaste bidrag till att vitalisera demokratin. Behandlingen av detta ärende är i sig ett tydligt exempel på detta. Jag sitter själv inte i europaparlamentets kulturutskott och uppmärksammades på att denna galenskap gått igenom just av bloggosfären. Som enskild ledamot kan man inte bevaka allt, men tack vare en aktiv medborgarjounalistik fick jag den förvarning jag behöver för att vi förhoppningsvis ska kunna stoppa denna idioti" säger Fjellner.

Som bloggare instämmer jag till 100% i Fjellners motstånd, och glädjande nog verkar det som om förslaget knappast kommer att få stöd av vare sig EU-kommissionen eller EU-parlamentet.2008-07-16 Elfsborg tar upp kampen om det allsvenska guldet!

Dagens seger borta mot Halmstad gör att Elfsborg återigen bara är fyra poäng efter Kalmar i toppen av Allsvenskan. Nu väntar två matcher mot jumbolaget Norrköping. Elfsborg har ju haft svårt i mötena med bottenlagen, årets förluster har kommit mot Ljungskile och Gefle. Men nu är det dags att vinna två raka matcher mot seriens jumbolag. Då finns chansen att knappa in några poäng till på Kalmars försprång!

Resultat
ALLSVENSKAN
(Efter 14 omgångar av 30) 
 Kalmar14102232-112132
 Elfsborg1484218-51328
 Helsingborg1474325-17825
 Hammarby1474322-16625
 AIK1474317-13425
 IFK Göteborg1465320-14623
 Malmö FF1456320-18221
 Gais1447315-13219
 Djurgården1446414-19-518
 Halmstad1445517-17017
 Trelleborg1444613-15-216
 Örebro144378-19-1115
 GIF Sundsvall1433814-21-712
 Gefle1432910-19-911
 Ljungskile14311011-25-1410
 Norrköping1414913-27-147
2008-07-16 Piratpartiet jagar medlemmar

I Svenska Dagbladet den 13 juli skrev Per Gudmundsson en krönika om integritet och pekar bland annat på det socialdemokratiska hyckleriet kring integritetsfrågorna. Han konstaterar också att Piratpartiet är det senaste tillskottet i missnöjesfloran appropå diskussionen om FRA. Han anser att de inte är representativa för den vanlige svensken: "Tvärtom tycks det vara ett intresseparti för medelålders män i kortärmade skjortor med datakonsultjobb och intresse för fildelningsnätverk."

Resonemanget avslutas med en ganska komisk sammanfattning: "Grattis. Om du är en av dem som vill att killarna på it-supporten ska få ännu större makt över din tillvaro så är piratpartiet något för dig."

I dag fick jag ett mail som generöst erbjöd "missnöjda moderata riksdagsledamöter" att gå över till Piratpartiet. Min längtan efter detta partibyte är något begränsad. Piratpartiet har egentligen bara två politiska frågor på dagordningen: Man vill i praktiken avskaffa upphovsrätten och patenträtten och man säger nej till FRA-lagen. FRA-frågan är ju ganska uttömd just nu, men när det gäller patent vet vi att denna viktiga rättighet skapat förutsättningar för många av de uppfinningar och produkter vi idag har i vårt välfärdssamhälle. Samma sak gäller upphovsrätten. Att avskaffa dessa rättigheter skulle vara ett hårt slag mot både svenskt näringsliv och kulturliv. Lite intressant är också att Piratpartiet ibland säger att FRA-lagen måste stoppas för att skydda företagshemligheter. Det säger alltså samma parti som vill avskaffa patenträtten helt och hållet. Piratpartiet är ett rent populitstiskt missnöjesparti, och ett parti som vill ta plats i riksdagen får nog ha ett något bredare program för att kunna tas på allvar. Det finns ju några samhällsfrågor som känns en aning viktigare för Sveriges framtid än de Piratpartiet driver.2008-07-15 Trevligt!
BT uppmärksammar Organisationen Företagarnas ranking av riksdagsledamöterna, och ringde mig för en kort intervju förra veckan.

Att BT överdrivit min placering en smula kan jag leva med (jag var mycket riktigt högst rankad i den egna valkretsen, och femma i Sverige, men kom faktiskt "bara" tvåa i Västra Götaland. Min moderate kollega från Göteborg, Lars Hjälmered, var snäppet före).

2008-07-15 Utspel som förvånar

Gårdagens FRA-utspel från några fp-riksdagsledamöter väcker frågor. En av dem, Cecilia Wikström, säger till TT att "det rådde totalt förvirring den där sista dagen i riksdagen" som skäl till att hon trots sin kritik mot lagen inte röstade mot den. Både media och opposition bjuds dessutom på en politisk straffspark när alla snabbt inser att om de fyra fp-riksdagsledamöter som idag kritiserar FRA-lagen hade röstat nej hade lagen inte gått igenom. Att en månad efter omröstningen i stället kritisera lagen i en debattartikel känns lite märkligt.

Jag kan bara säga att jag för egen del såg till att ha alla tillgängliga fakta på bordet och sätta mig in i frågan ordentligt före omröstningen. Just att frågan var så svår rent ideologiskt gjorde att jag lade ned extra mycket kraft både på att läsa in mig, beställa egna utredningar och argumentera öppet för mitt ställningstagande på min blogg. Det gjorde att jag själv kände mig trygg i min ja-röst, och kände att det var det bästa av två mindre lockande alternativ när jag vägde olika intressen mot varandra. Sedan omröstningen att inget tillförts debatten som fått mig att ändra åsikt, snarare tvärtom. Den senaste tiden har ju flera väl insatta personer som överbefälhavaren och Wilhelm Agrell (se tidigare blogginlägg) gått ut och öppet styrkt de fakta som jag baserade mitt ställningstagande på. Inget nytt har heller tillförts debatten som ger kritikerna stöd för sin linje.

Mest uppseendeväckande tycker jag det är när fp-kritikerna (liksom Mona Sahlin) verkar mena att endast den som är brottsmisstänkt bör utsättas för signalspaning. Det visar att man blandar ihop signalspaning och buggning. Man missar hela poängen med vad signalspaning faktiskt innebär, nämligen att den syftar till att förebygga och kartlägga yttre hot mot riket, inte att spana på redan kända brottslingar. Att spana på redan kända svenska brottslingar inom landet kallas buggning och sköts av svensk polis efter domstolsprövning. Det har inget alls med signalspaning att göra!

Jag tycker också det är lite sorgligt när både oppositionen och enskilda riksdagsledamöter av populistiska skäl går ut offentligt och försöker måla upp en helt orealistisk bild av hur signalspaning skulle kunna bedrivas. Att utmåla att det skulle vara möjligt att kombinera signalspaning och underrättelseverksamhet med 100% skydd mot integritetsintrång är, som jag skrivit tidigare, knappast realistiskt. Det ligger liksom i sakens natur.

Vill man garantera 100% integritetsskydd och begränsa "signalspaning" till redan kända brottslingar finns det rimligen bara ett sätt, och det är att upphöra med all signalspaning och därmed avveckla en stor del av förutsättningarna för svensk underrättelseverksamhet. Givetvis ett tänkbart alternativ, men då skall man också ärligt säga detta, och sluta hyckla! Vill vi däremot att Sverige skall ha signalspaning och egen underrättelseverksamhet måste vi också vara öppna och ärliga mot svenska folket och säga att vi nog måste lära oss leva med FRA-lagen och i stället lägga vår politiska kraft på att se till att den lagreglering och insyn som vi beslutat om verkligen efterlevs.2008-07-15 Professor i underrättelseanalys:"FRA-lagen inte så farlig"

Okej, jag hade egentligen inte tänkt kommentera FRA-lagen så mycket mer. Men jag måste ju bara citera professorn i underrättelseanalys vid Lunds universitet, Wilhelm Agrell. Han sade i Dagens Eko häromdagen att Sverige inte kommer att bedriva mer omfattande spaning med nya FRA-lagen än vad många länder redan gör. "I FRA-debatten har det framstått som att Sverige med den nya lagen kommer utöva en mer omfattande signalspaning än omvärlden. Men den bilden är felaktig", menar Agrell. "Sverige har ju kommit att framställas i debatten som ett unikum. Det blir ett orwellskt 1984, ett storebrorsamhälle med en långt mer omfattande elektronisk övervakning av medborgarna än något annat land. Och det här stämmer ju faktiskt inte riktigt" sade Agrell till Ekot.

Idag är det förbjudet för Försvarets Radio Anstalt, FRA, att spana i kabel. De får bara spana på kommunikation i radiovågor. Det är det som FRA-lagen ska ändra på när den träder i kraft 1 januari nästa år. Enligt Agrell görs ingen skillnad mellan radiovågor och kabel i andra länder och lagen är alltså ett sätt för ett tidigare mer restriktivt Sverige att anpassa sig till övriga länders lagar.

Agrell menar också att även med FRA-lagen kommer Sverige ha en mindre omfattande spaning än till exempel USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Men skillnaden är att i dessa länder diskuteras det inte. "Det är länder där man inte överhuvud taget berör signalspaningsfrågor i offentliga sammanhang, men där man vet historiskt att det här är länder som bedriver en mycket omfattande och i många fall ganska aggressiv kommunikationsspaning", allt enligt Wilhelm Agrell i Ekointervjun.

För den som följer min blogg är detta knappast någon nyhet - jag skrev om det redan den 17 juni, dvs dagen före riksdagens omröstning, och det var en av alla viktiga delar i mitt eget beslutsunderlag inför omröstningen. Men för många andra är säkert uttalandena från Agrell en överraskning, och kanske kan det nyansera den i går på nytt uppblossande diskussionen en aning? (Mer om detta i kommande inlägg)2008-07-14 Alliansens vallöften infrias i snabb takt!

Efter två år med regeringsansvar har Alliansregeringen infriat 70 av 131 vallöften fullt ut. Ytterligare 43 är på gång. Återstår endast 18 stycken som går lite trögt, men de flesta av dessa skall nog också komma i mål före 2010.

Det snabba tempot överraskar statsvetare och forskare. "Vi hade förväntat oss att de skulle uppfylla sina löften, men det här går till och med i snabb takt" säger Elin Naurin, doktorand på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet, som just nu skriver en avhandling om just vallöften. Hon tillägger att "I nästa valrörelse blir det svårt för oppositionen att säga att Alliansen har brutit sina vallöften".

Egentligen tycker jag det är ganska illa att det anses överraskande att en regering uppfyller sina vallöften. Det borde ju egentligen en självklarhet! Men det har väl kanske varit lite si och så med detta ibland under tidigare regeringar....


Borås Tidning uppmärksammade glatt alla de uppfyllda vallöftena på ledarsidan häromdagen2008-07-12 Några mediareaktioner på snigelträffen

De flesta media fanns som sagt på plats i Horred i går. Några artiklar där jag blivit citerad:

Göteborgs-Posten
Sveriges Radio Ekoredaktionen (nätupplagan)
Borås Tidning

Borås Tidning publicerade också några korta intervjuer med fyra av oss som var där. Jag känner mig faktiskt hedrad av att få förekomma i sällskap av några av norra Europas främsta snigelexperter!2008-07-11 På mördarsnigelworkshop i HorredFörmiddagen har jag tillbringat ute på en åker i Lindhult utanför Horred för att träffa snigelforskare och massmedia. Det är jordbruksverkets växtskyddsenhet som har anordnat en tvådagars konferens/workshop där man samlat snigelforskare från Sverige, Norge och Holland. Målet är att skapa ett ökat nationellt och internationellt samarbete, och starta upp fler försöksprojekt för att både förebygga och bekämpa sniglar inom främst lantbruket. I dag besökte man ett fältförsök där man studerar sniglarnas påverkan på vallodling och djurfoder. Samtidigt hölls en mycket välbesökt presskonferens ute på åkern under hotande regnmoln. Mediaintresset var oerhört stort. Bland media på den avsides belägna åkern hittade man såväl Dagens Eko, Radio Sjuhärad, TV4, SVT, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Borås Tidning, Hallands Nyheter, Hallandsposten, och flera andra. Intervjupersoner och journalister i små grupper var utspridda över hela åkern.På högra bilden ser vi ett antal kända snigelexperter och nyckelpersoner. Från vänster: Göran Svanfeldt, Sveriges Fritidsodlare, Albert Ester, snigelforskare från Holland, Janne Hagnell, zoolog, Ted von Proschwitz från Naturhistoriska museet i Göteborg, Bengt Johansson, lokal LRF-ordförande och den som brukar åkern där forskningen sker, samt Solveig Haukeland, snigelforskare från Norge. Till dessa kommer de ansvariga på Jordbruksverket. Jag hade själv samtal med bland annat chefen för Jordbruksverkets växtavdelning, Olof Johansson, samt Ted von Proschwitz, Sveriges antagligen främste snigelexpert. Proschwitz berättade bland annat att det nu är styrkt att mördarsnigeln parar sig med den svenska skogssnigeln, man har hittat 90 bekräftade fall runt Göteborg och Stockholm. Risken för en "supersnigel" med mördarsnigelns aptit och den svenska snigelns klimattålighet ökar därmed. Proschwitz var också orolig över ökande problem för lantbruket, som fram till de senaste åren faktiskt varit hyfsat förskonat från snigelproblemen.

Det blev också ett antal intervjuer från media. En fråga jag fick rörde tankarna kring en nationell handlingsplan mot sniglarna. Forskare jag talade med idag anser att Jordbruksverket har god kompetens och är väl lämpat att svara för den samordning som behövs för snigelbekämpningen och svara för information och utbildning. Jag är därför ganska skeptisk till att frågan skulle drivas framåt av att bygga upp ännu en samordningsmyndighet eller sätta ihop byråkratiska handlingsprogram. Ett litet problem är dock att Jordbruksverket idag främst ser som sin uppgift att stötta lantbrukarna och inte i första hand engagera sig för fritidsodlare och villaägare. Jag avser därför att ta intitiativ till att Jordbruksverket får ett tydligt uppdrag från regeringen att samordna all snigelbekämpning, även den del som inte avser lantbruket, och att man får de resurser som behövs för detta.

En fråga som väcktes av forskare jag talade med är att de idag får ansöka om forskningspengar till sin snigelforskning i konkurrens med all annan forskning kring skadedjur, biologi mm. Några forskare efterlyste mer riktade forskningspengar just för snigelforskning. Jag har förståelse för detta. Samtidigt inser jag att även de forskare som sysslar med annan viktig forskning skulle vilja ha öronmärkta pengar. En möjlighet skulle kanske kunna vara att låta Jordbruksverket få en viss resurs till forskning runt snigelfrågan, och sedan låta verket fördela dessa pengar till de bästa forskningsprojekten. Jag tänker i ta upp frågan till diskussion i riksdagen.

Tyvärr verkar Sverige ligga efter andra länder när det gäller insatserna mot sniglarna, något som bekräftades av flera personer jag talade med idag. Åtgärder borde satts in för många år sedan. Men dagens regering tar frågan på allvar och har redan tillfört extra resurser till både Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen. Snigelträffen i Horred är ett bra bevis på att frågan nu förs framåt i snabb takt. Dagens möten var givande men det är fascinerande att dessa små slemmiga odjur kan ställa till sådan uppståndelse!2008-07-10 Jag är en av de mest företagsvänliga riksdagsledamöterna!

Organisationen Företagarna har i sin årliga ranking av riksdagsledamöterna utsett mig till Allians-
partiernas femte mest företagsvänliga riksdagsledamot, och en av de två främsta i Västra Götaland!

Mycket hedrande givetvis, men kanske inte så konstigt ändå. För mig har alltid den viktigaste samhällsfrågan varit att det finns människor med drivkraft som vill starta och driva företag och anställa andra, och att det samtidigt är lönsamt och inte överbeskattat att arbeta, vare sig man är företagare eller löntagare. Företagandet är basen för alla skatteintänkter och därmed grunden för hela välfärdssamhället. Om man som jag har denna grundsyn blir det lätt så att man motionerar, ställer frågor och driver opinion för olika frågor som rör villkoren för företagandet.

Förutom mitt intresse är det väl också så att min yrkesbakgrund och erfarenhet i övrigt gör att denna fråga känns naturlig. Jag har som jurist på bank arbetat mycket med småföretagarfrågor och skattefrågor och har både en far och många bekanta som är eller har varit småföretagare. Min erfarenhet från lång tid av fackligt arbete och min kunskap i arbetsrätt gör också att jag ser den fackliga sidan av saken och kanske har lättare att se helheten när det gäller lagar och regelverk för att både skapa ett bra företagsklimat och samtidigt en trygg arbetsmarknad för löntagarna. Kanske inte alltid så lätt att förena, men jag är övertygad om att det går. Företagen behöver sina anställda och de anställda behöver sina företag!

Företagarnas rankinglista över regeringspartiernas riksdagsledamöter ser ut så här, och det är ju intressant att det är fem moderater i toppen, varav vi är hela tre stycken (Jag själv samt Tomas Tobé och Anna König Jerlmyr) som är från samma utskott, arbetsmarknadsutskottet:

1 Tobé, Tomas (m) Gävleborg
2 König Jerlmyr, Anna (m) Stockholm
2 Gerdau, Mats (m), Stockholm
4 Hjälmered, Lars (m), Göteborg
5 Ericson, Jan (m), Sjuhärad

Jag tackar och alla de som hört av sig och gratulerat!
Det är givetvis en trevlig uppmärksamhet och uppmuntrar till fortsatt arbete för ett bra företagsklimat i Sjuhärad och i Sverige, vilket i sin förlängning också leder till fler och bättre betalda arbetstillfällen.2008-07-10 Presskonferens med mördarsnigelforskare i Horred

Pressmeddelande 2008-07-10

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Jag närvarar vid presskonferens med mördarsnigelforskare i Horred

Förra sommaren ställde jag en fråga till jordbruksministern och miljöministern rörande mördarsniglar. Ytterligare ett par frågor i detta ämne besvarades av ministrarna. Två saker kom ut av svaren. Dels att kemikalieinspektionen fick tre miljoner kronor i ökade resurser för att bland annat granska nya bekämpningsmedel och bekämpningsmetoder mot mördarsniglar, dels att ministern uttalade att det var viktigt att jordbruksverket samordnade den forskning som pågår rörande bekämpning av sniglarna och ökad einformationen till lantbrukare och hushåll om olika bekämpningsmetoder.

I år går det för första gången att köpa nematoder (mikroskopiska maskar) som bekämpningsmedel, sedan detta godkänsts av kemikalieinspektionen. Jag har själv provat detta, hittills med lovande resultat.

Under torsdagen och fredagen denna vecka har Jordbruksverket via Växtskyddscentralen i Skara, bjudit in ett antal snigelforskare från Norge, Sverige och Holland till en snigelworkshop på Helsjöns Folkhögskola i Horred. Det blir under fredag morgon den 11 juli även ett besök på lantbrukaren Bengt Johanssons snigeldrabbade ägor. I samband med detta hålls också en presskonferens ute i det fria klocklan 09.30.

Jag kommer att närvara vid denna presskonferens, främst för att lyssa på vad forskarna har att säga, men kan givetvis också stå till tjänst med svar på eventuella frågor om vad som hänt på den politiska sidan när det gäller kampen mot mördarsniglarna. Det är lätt att ironisera över problemet med sniglarna om man inte själv är drabbad, men för många är sniglarna ett reelt problem, och orsakar ekonomiska konsekvenser. Det är därför glädjande att det nu händer mycket runt snigelfrågan.

I sammanhanget vill jag göra lite reklam för min hemsida och blogg, www.ericsoniubbhult.se. På denna blogg finns en särskild sida i mitt bloggarkiv där jag samlat alla mina blogginlägg om kampen mot mördarsniglarna. Jag tror med ganska stor sannolikhet att det är Sveriges enda "mördarsnigelblogg". Välkommen på ett besök!
2008-07-09 Orättvis och förvånande förlust
Elfsborg-Gefle 0-1

Så var det då dags att se första Elfsborgsmatchen live på ett bra tag. Tanken var ju att gulsvart skulle ta tre säkra poäng på hemmaplan mot bottenlaget Gefle. Och visst var Elfsborg överlägsna, passningsspelet mästerligt, hörnstatistiken överlägsen, målchanserna många och försvaret (nästan) kassaskåpssäkert. Gefle ägnade sig mest åt att maska och försöka förstöra Elfsborgs spel.

Men som så många gånger tidigare i fotbollshistorien hjälper det inte alltid att vara överlägset bäst på plan. Elfsborg gjorde inga mål på alla sina chanser, Gefle gjorde mål på sin enda chans. Och därför vann Gefle. Bistert, surt och trist, men fotboll är sådan.

Elfsborgs spel höll ändå långa stunder mästarklass, och trots den snöpliga förlusten tror jag alltmer att Elfsborg till sist drar längsta strået när allsvenskan är färdigspelad. Fler topplag än Elfsborg kommer att förlora den här typen av matcher. Trots förlusten ligger Elfsborg tvåa i tabellen, och som tur var tappade även ledarlaget Kalmar poäng denna omgång, så Elfsborg är bara fyra poäng efter. Bara att komma igen!2008-07-09 Oacceptabelt övertramp av Försäkringskassan!

Försäkringskassan har som bekant skickat ut ett mycket hotfullt och överdrivet brev till 70.000 långtidssjukskrivna och talat om att de kommer att bli av med sin sjukersättning om de inte är så allvarligt sjuka att "deras liv är hotat inom de närmaste månaderna". Det är ungefär samma formulering som gått att läsa på Försäkringskassans hemsida. Så här står det där: ""Om du har en mycket allvarlig sjukdom kan du ansöka om fortsatt sjukpenning. Med mycket allvarlig sjukdom menas i det här sammanhanget att sjukdomen är så svår att det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna. Det finns ingen tidsgräns för hur länge fortsatt sjukpenning kan betalas ut. Ersättningen är densamma som de första 364 dagarna."

Jag har redan fått flera mail från sjukskrivna som både är upprörda över Försäkringskassans känslokalla brev, och upprörda över hur riksdagen kunnat fatta ett sådant beslut. Jag förstår dem som är upprörda! Fast det är inte den nya lagstiftningen som är boven, utan det är Försäkringskassan som övertolkat reglerna. I lagtexten står inget om att det krävs livshotande sjukdomar, tvärtom finns ett antal exempel på diagnoser i propositionen som tydligt visar att det inte krävs att sjukdomarna är livshotande! Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson (m) har också gått ut med ovanligt hård kritik mot Försäkringskassans agerande och överdrivna tolkning av reglerna, och tydligt sagt att det inte finns någon som är allvarligt sjuk som kommer att bli utan ersättning, för dessa finns ingen bortre gräns.

Försäkringskassan meddelar idag att man kommer att skicka ut nya brev till de 70.000 berörda, där man redogör för vad lagen verkligen säger, dvs att det inte alls krävs livshotande sjukdomar för att få behålla sin sjukpenning. Det är en välkommen rättelse, men förtar inte det tidigare upprörande brevet och all den onödiga oro detta skapat för sjukskrivna människor.

Jag blir både arg och ledsen när jag hör om detta, men det är tyvärr inte första gången jag upplever att både myndigheter och enskilda handläggare misstolkar regeringens nya lagar och regelverk, både när det gäller sjukpenning och a-kassa. Ibland får jag en obehaglig känsla av att det ligger politiska skäl bakom, men jag hoppas innerligt att jag har fel. Oavsett vilket skadar det givetvis Alliansregeringen. Jag uppmanar alla som upplever att regelverken känns orimliga att kontakta en Allianspolitiker och kontrollera saken, vi behöver alla tips vi kan få om felaktiga tolkningar av regelverken.2008-07-09 Inget Almedalen i år för min del

Borås Tidning uppmärksammar att jag stannar hemma från Almedalen på Gotland i år. Jag var där för första gången förra året, främst för att se hur det var och för att delta i några debatter som jag blivit inbjuden till. Visst var det trevliga kvällar med god mat och dryck, jag träffade en massa intressanta människor och organisationer, och deltog som sagt i ett par intressanta debatter.

Men ändå - det är mest journalister, lobbyister och politiker som träffas. Väldigt få andra människor är på Gotland under Almedalsveckan helt enkelt för att det inte finns någonstans att bo. De flesta av dem som finns på plats under veckan - rikspolitiker, näringsliv och företagarorganisationer, fackliga organisationer, lobbygrupper av olika slag och de politiska journalisterna - är personer som jag oftast ändå träffar regelbundet under hela året. Partiledarna träffar jag och lyssnar jag också tillräckligt ofta på i riksdagen, och behöver inte åka till Gotland för detta. Almedalsveckan kostar väldigt mycket av skattebetalarnas pengar eftersom det räknas som tjänsteresor - dyra flygresor, mycket dyrt boende, traktamente mm. Jag tycker helt enkelt inte att jag kan försvara denna kostnad varje år.

Kanske besöker jag Almedalen nästa år, det beror lite på vad som finns på programmet, och om jag blir inbjuden att medverka i någon särskilt intressant debatt eller annan aktivitet. Men i år nöjer jag mig med att bevaka de politiska utspelen från hemmaplan. Det går ganska bra det också.2008-07-08 FRA-uppföljning 6: Expressen gav upp redan efter 134 mail...

Som jag nämnde i morse har jag nu skickat ut ett tusental svar på massmailen via Expressen, med en kopia av vart och ett av mina svar till Expressens redaktion för kännedom. Min avsikt med detta var Expressen skall kunna se att jag verkligen gör ett seriöst försök att svara så många som möjligt av alla de som hört av sig. Genom att Expressen får en kopia av varje svar kan de själv se hur många svar jag skickar.

Efter 122 postade svar ringde Expressen upp mig och undrade varför jag "mailbombade" deras redaktion. Jag berättade detta, varefter reportern ville ta ett snack med sin chef. Ytterligare en stund senare (efter totalt 134 postade mail) återkom han och meddelade att "Expressen litar på att du svarar utan att du behöver skicka svaren för kännedom" och att "om du ville sluta att skicka svaren för kännedom till Expressen skulle vi vara tacksamma". Självklart lovade jag att Expressen inte skall få några fler kopior.

Samtidigt kan jag tycka att Expressen med sina stora dataresurser inte borde ge upp redan efter 134 mail, när jag orkat hantera, sortera och delvis besvara över 34.000. Men jag är kanske mer uthållig.

Fotnot: Av de svar jag skickat är ca 15% avvisade på grund av att avsändaradressen är fel. Ytterligare ca en tredjedel (!) av de mail jag kollat lite närmare är dubbelskickade, dvs samma avsändare har skickat mer än ett mail. Om detta är representativt för alla de 34.000 mailen så skulle det göra att nära hälften faller bort. Återstår alltså ca 18.000 unika mail, vilket förvisso en imponerande siffra.

Detta blir mitt sista blogginlägg om FRA-lagen på ett bra tag. Alla mina blogginlägg om denna fråga finns nu samlade på en egen sida i mitt bloggarkiv.2008-07-08 FRA-uppföljning 5: Falska sossar värnar knappast vår integritet
Uppdaterad
I höst träder EU:s Datalagringsdirektiv i kraft, som innebär att tele- och internetoperatörer måste lagra all information om vem som ringt, SMS:at eller mejlat vem och dessutom var mobiltelefonerna var vid tidpunkten för samtalet. Det är information som säger rätt mycket om våra liv. Nu blev som tur är direktivet inte lika vansinnigt som det kunde blivit när dåvarande justitieminister Thomas Bodström drev stenhårt i EU att operatörerna också skulle lagra allt vi sagt och skrivit, alla sajter vi besökt, allt vi gjort på nätet. EU:s direktiv går nu inte alls så långt, enbast uppgifter om avsändare och mottagare skall lagras, inte innehållet i själva meddelandet.

Det är något förvirrande när nu Bodström går ut så hårt i sina attacker mot FRA. Han påstår att han är stark motståndare till massavlyssning, men det var ju exakt massavlyssning han ville åt med datalagringen!

Inte heller kan man ta Mona Sahlins löften om att riva upp FRA-lagen på allvar. Hon vill ju heller inte specificera vad hon vill ha i stället. FRA är ett gammalt s-förslag och kommer att bli kvar med en s-regering. Före valet 2006 ville (s) har stöd från moderaterna och Alliansen för att driva igenom FRA-lagen - men det avvisades av bland annat moderaterna eftersom det inte fanns något som helst skydd för intregriteten i lagförslaget från (s)! Nu när vi ändrat lagen och ökat både insynen och integritetsskyddet säger plötsligt (s) nej! För (s) och (v) handlar det bara om att ta kortsiktiga populisktiska poäng, i grunden kommer man aldrig att avskaffa lagen om man vinner valet 2010, helt enkelt för att man vet att den behövs.

Tillägg: I kväll nås vi så av nyheten att Miljöpartiet, som hittills varit det enda partiet som sagt nej till all form av signalspaning, nu ändrat sig och vill ha en parlamentarisk utredning om FRA-lagen! Man säger alltså inte längre blankt nej. Vad en sådan utredning skulle komma fram till som inte tidigare utredningar (som pågått många år) redan gjort har jag svårt att se, liksom varför (s) nu föreslår detta, samma (s) som hittills bara sagt nej till sitt eget lagförslag (!) utan att komma med några andra förslag i stället. Varför skulle förresten en ny (s)-utredning komma fram till något bättre än det förra (s)-förslaget (som alltså är betydligt sämre än den nu beslutade lagen)? Jag tycker det är bättre att avvakta den utvärdering av lagen som riksdagen redan beslutat skall göras efter två år, dvs 2011. Då kan man utvärdera effekterna både vad gäller resultatet av signalspaningen och hur den påverkat integriteten.2008-07-08 FRA-uppföljning 4: Antal FRA-mail: 34.389

Under ett par sköna veckor med båtluffning i Grekland har jag bara gjort några få blogginlägg vid mina besök på internetcafeerna, men jag har ändå kunnat följa FRA-debatten på distans. Jag har sett att tidningen Expressen uppmanat sina läsare att skicka protestmail till oss 149 riksdagsledamoter som röstade ja till signalspaningslagen. I Expressens nätupplaga kunde jag också se hur tidningen skröt om att man förmedlat 6,6 miljoner mail till riksdagsledamöterna. Det skulle i så ha motsvarat ca 44.000 mail i min mailbox när jag kom hem igår. Som tur är var jag förutseende och hade redan före semestern försökt att med lite kluriga ledord styra över alla mail som rörde FRA och signalspaning till en egen mapp. Det har fungerat riktigt bra, och därför har jag god ordning i min mailbox trots mailbombningen. Efter en liten finsortering av lite udda mail kan jag idag räkna ihop exakt 34.389 mail som rör ämnet och som kommit efter riksdagsbeslutet före midsommar, och nästan alla kommer via Expressen.

Jag har också roat mig med att granska ett par tusen av de inkommande mailen lite närmare. Det var ganska belysande. Väldigt många avsändare har skickat flera, eller ibland en hel skur av mail med samma innehåll. Några exempel: Signaturen "B2B" skickade 26 likadana mail under 2 minuters tid. En annan avsändare fick ihop 39 mail på 15 minuter. Signaturen "Vanddettatillettnej" skickade 140 exakt likadana mail på ett par timmar. Den trevliga avsändaren "era jävla kuksugare som följer partipistkan" (suck!) skickade 7 exakt likadana mail på bara en minut. Den nästan lika sympatiske (?)avsändaren "idioter.ar.vad.ni.är" skrev 66 identiska mail på 10 minuter.....

Och så här ser det ut, timme efter timme från den 29/6 till den 3/7. Vissa avsändare är seriösa och ställer kloka och befogade frågor eller kommer med väl underbyggda synpunkter. De är värda all respekt. Men tyvärr drunknar detta i alla de barnsliga, pubertala och oseriösa massmail som tyvärr står för en mycket stort del av de 34.384 mailen. Många av mailen är skickade nattetid, mellan 03 och 05 mitt i veckan, vilket förvånar - hur orkar man med detta om man har ett jobb att sköta? Många av avsändarna känner jag för övrigt igen från de drygt 900 protestmailen som kom före beslutet.

En annan iakttagelse är att partikolleger som försökt besvara mail fått en stor andel i retur, eftersom avsändaradressen helt enkelt inte finns! Jag kommer under veckan att skicka ett kortfattat svar till ett antal av de 34.384 avsändarna där jag kommer att hänvisa till tidigare blogginlägg för att förtydliga mina skäl att rösta ja till FRA-lagen. På köpet kommer jag att kunna få en bild av hur många av dessa avsändare som finns i verkligheten och inte bara är fiktiva personer. Jag återkommer med rapport på bloggen senare i veckan, men en sak är klar - de 34.389 sjunker ihop betydligt när man synar dem lite i sömmarna. Expressens reporter har mailat mig och frågat hur jag reagerat på mailbombningen via Expressens hemsida, och som svar skickar jag en kopia av vart och ett av mina svar till Expressens redaktion för kännedom. Min avsikt med detta är Expressen skall kunna se att jag verkligen gör ett seriöst försök att svara så många som möjligt av alla de som hört av sig. Genom att Expressen får en kopia av varje svar kan de själv se hur många svar jag skickar.

Expressens kampanj syftar uppenbarligen till att försöka skapa en bild av att den svenska opinionen är entydigt mot FRA-lagen. Man bygger under detta genom att i artiklar beskriva signalspaningen på ett mycket märkligt sätt. Det är för övrigt nästan lite rörande att den kvällstidning som kanske varit allra mest i rampljuset för sin likgiltighet inför sina offers integritet, och som dömts att betala skadestånd för förtal och konstruerade skandalnyheter (vem minns exempelvis inte de falska artiklarna om Mikael Persbrandts alkoholproblem?) nu plötsligt försöker framstå som integritetens främste beskyddare....

Enligt en SIFO-undersökning den 28 juni är 47% emot FRA-lagen, medan 53% är för lagen eller saknar bestämd åsikt (36% säger ja, 17% är tveksamma). Som jämförelse kan nämnas den undersökning TV4 lät göra den 18/6, strax före riksdagsbeslutet. Då var i stället en majoritet emot, 56% sade nej. 44% sa ja eller hade ingen åsikt. (34% sade ja, 10% var tveksamma). Opinionen har alltså svängt efterhand som fler har insett vad lagen egentligen handlar om, att det finns två sidor av saken, och att domedagsbilderna som utmålas i media är falska eller synnerligen överdrivna.

Häromdagen kom förresten en färsk opinionsundersökning över väljarsympatierna, som gjorts mitt under den allra hetaste debatten om FRA-lagen. Moderaterna - som ju fått klä skott för FRA-lagen - ökar trots detta med hela 2,4% på en månad till 24,4%. Kanske är inte den svenska väljaropinionen mot FRA så entydig som vissa försöker påskina?

På grund av det stora intresset och extremt många besöken på hemsidan just nu har jag samlat alla mina tidigare blogginlägg om FRA-lagen på en särskild sida i mitt bloggarkiv.2008-07-08 FRA-uppföljning 3: Tidigare FRA-chef krossar fler myter

Meddelandefriheten hotas inte, och inrikes samtal kan enkelt filtreras bort

"Det stora hotet mot vår säkerhet är inte att FRA skulle kunna avlyssna e-post, sms och annan teletrafik som går via utlandet. Hotet är att teletrafiken exponeras för utländska stormakter genom att servrar för bland annat e-post placeras utomlands." Det säger FRA:s tidigare överdirektör Anders Wik, som säger sig ha hört alltför många överdrifter i debatten om FRA-lagen. ""Jag skulle också vara mot lagen om den bild som målas upp i medier vore korrekt", säger han.

Anders Wik ser debatten om FRA-lagen som "närsynt". Debattörerna blundar för ett viktigt problem: att svensk inrikes teletrafik tar "en vända utomlands". Flera aktörer avlyssnar internet- och teletrafik som tar omvägen via utlandet, säger han. "Det är särskilt företagshemligheter och statlig sekretess de vill komma åt, inte privata mejl och samtal. Jag vill inte exemplifiera, men det handlar om organisationer för signalspaning i både öst och väst.

Enligt Anders Wik är dagens laglösa tillstånd otillfredsställande. Det är också det bästa argumentet för FRA-lagen. Han ser det som helt rätt att svensk signalspaning regleras utifrån ett integritetsperspektiv, inte utifrån om den avlyssnade trafiken går i luften eller kabel. "FRA avlyssnar inte inrikes mobilsamtal idag, trots att lagen inte hindrar dem idag. FRA:s egen självbevarelsedrift hindrar dem. De vill inte hamna i inrikesskandaler."

Enligt Anders Wik är det enkelt för FRA att spärra bort det mesta av inrikes teletrafik (vilket jag tidigare nämnt på bloggen). De kan till exempel filtrera bort alla telefonsamtal mellan två nummer med landsnummer 46 (Sverige), all e-post mellan två svenska IP-adresser och mejl som skrivits på svenska. "I ljuset av det har jag svårt att se att till exempel meddelarfriheten skulle äventyras", säger Anders Wik.

Allt jag skrivit om FRA-lagen hittar du samlat här!2008-07-07 FRA-uppföljning 2: ÖB helt beroende av svensk signalspaning

I dag har överbefälhavaren, Håkan Syrén, för första gången, försiktigt kommenterat FRA-lagen i en intervju i TV4.

Syrén nämnde bland annat Försvarsmaktens behov av information som kommer från signalspaning, som idag är ett av de viktigaste verktygen för att kunna bedöma en motståndare. "I detta ögonblick flyger svenska Herculesflygplan i Afghanistan och för att våga uppträda där måste jag veta vad som kan förekomma där i form av missiler och dylikt. Den kunskapen bygger ofta på resultat av signalspaning. Jag är helt beroende av de kunskaperna. Det handlar hela tiden om att skapa ett militärt professionellt underlag, för att kunna ta risker och för att skapa ett bra styrkeförhållande mot den som är motpart. Man behöver kunna bilda sig en uppfattning om att något är på gång, så att man kan höja beredskapen i främst den internationella utlandsstyrkan.

Håkan Syrén menar att debatten om den kritiserade avlyssningslagen inte är tillräckligt grundlig. Viktiga argument har försvunnit i debatten, nämligen Försvarets behov av att få underrättelser för att kunna fullgöra sitt uppdrag."När vi ska gå in och möta en motståndare måste vi känna till dess förmågor och kapacitet. Signalspaning är ett medel för att vi ska kunna ta rimliga risker. Allt alltså enligt Sveriges överbefälhavare.

De kritiker som säger att signalspaning är onödig och att det inte finns några hot mot Sverige eller svenska intressen samt att signalspaningen ändå inte hittar något av intresse har enligt min mening väldigt mycket att bevisa.2008-07-07 FRA-uppföljning 1: Lite medieberöm till min blogg

Jag fick ett tips om att kulturskribenten Anders Mildner (som även skriver i Borås Tidning ibland) har en blogg i Sydsvenska Dagbladet där han berömde min aktivitet i FRA-frågan. Så här skrev han den 15 juni:

"Politikernas bakläxa i sociala medier-kunskap

Var är journalisterna, har många undrat sedan några veckor tillbaka. Men vi skulle egentligen lika gärna kunna ställa frågan: Var är politikerna?

Politiker har varit snabba att hoppa på alla sociala tjänster som lanserats. Jakten på väljare har fört dem till Facebook, My Space, Flickr, bloggar och mikrobloggar. Men det har funnits skäl att misstänka att många ändå inte riktigt förstått vad de egentligen ska ha den här nya tvåvägskommunikationen till. Att den yrkespolitiska sfären faktiskt också verkar stå utanför den politiska bloggosfären – trots att många politiker har egna bloggar – märks om man begrundar den jättelika FRA-debatt som rasat den senaste veckan.

För var är egentligen politikernas bloggar? De syns ju inte.

Jag har faktiskt mycket svårt att hitta politikerinlägg som överhuvudtaget handlar om FRA. Och ännu svårare är det att hitta politikerbloggar som har en ambition att helhjärtat delta i debatten. Det närmaste jag kommer är moderaten Jan Ericson, vars blogg dock saknar möjligheten att lämna kommentarer och centerpartisten Staffan Danielsson."//

"Under valtider brukar de folkvalda som bekant lämna sina rum och gå ut på offentliga platser som gator och torg. Men i den politiska diskussionen på internet ser man ganska sällan att politikerna lämnar sin egen blogg och deltar i ett samtal som förs hos andra.

Hur som helst: även om det går att hitta en och annan som faktiskt tar upp FRA-frågan, handlar det ändå om ett fåtal personer. Och de märks faktiskt inte. Just nu kan vi se en av de största politiska debatterna i den svenska bloggvärlden någonsin. I denna är politikerna delaktiga i en mycket liten utsträckning. Knappt alls.

Den som varje dag besöker Knuff för att få sin dagliga dos av intressanta blogguppdateringar kommer alltså inte att möta några som helst argument från politiker. I förlängningen leder detta ointresse för dialog möjligen till att politikerna straffar ut sig från den politiska diskussionen. Där är vi antagligen inte ännu, men någonting säger mig att det inför nästa val inte kommer att spela särskilt stor roll vilken omsorg politikerna ägnar sina Facebooksidor.

Det väljarna vill ha är rak dialog – de vill helt enkelt se att politikerna deltar i de största och viktigaste samtalen, istället för att springa och gömma sig fram till knapptryckningen i riksdagen."


Jag tackar för berömmet, men inser också att blogg kanske borde förses med teknik som gör det möjligt att lägga ut den på Knuff och andra sidor som upplyser om blogguppdateringar. Vet bara inte hur jag skall lösa detta rent tekniskt. Å andra sidan verkar ganska många ha hittat till min sida ändå - de rekordhöga besökssiffrorna de senaste veckorna talar sitt eget tydliga språk. Vad gäller möjligheten att kommentera bloggen är jag idag glad att denna funktion saknas. Tänk att tvingas granska tusentals kommentarer för att inte riskera åtal för att någon skrivit något olämpligt, och det samtidigt som man är på semester! Den som vill kommentera är alltid välkommen, men då via epost, och regelmässigt kommer då också ett svar från mig.2008-07-07 Rekordstor ökning av personer i arbete

Antalet personer i arbete har aldrig tidigare ökat så mycket som under 2007. Den starka konjunkturen har förstärkts genom regeringens reformer, och tillsammans har detta skapat den positiva utvecklingen. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

Antal personer som verkligen är på arbetet en given vecka har aldrig ökat så mycket som år 2007. Antal i arbete har tidigare alltid utvecklats sämre än sysselsättningen för att sjukfrånvaron ökat, nu är det för första gången tvärtom, antal i arbete ökar mycket kraftigare än sysselsättningen, säger Stefan Fölster chefekonom på Svenskt Näringsliv. Under 2007 kunde man därför se den största ökningen någonsin i antalet personer i arbete.

Enligt Svensk Näringsliv beror den positiva förändringen till mellan en tredjedel och hälften på regeringens politik, och resten beror på konjunkturen. Det är nog första gången jag tydligt hör Svenskt Näringsliv ge regeringen tydligt beröm för den förda politiken, det har varit mycket sparsamt med detta hittills.2008-07-07 Otåliga företagare

Organisationen Företagarna visar i en färsk undersökning att deras medlemmar vill öka tempot i regeringens arbete för ett bättre företagsklimat. Knappast förvånande, även om jag tycker det är lite märkligt att endast 40% av företagarna i undersökningen idag säger sig ha förtroende för regeringen, jämfört med hela 70% strax efter valet. Med all respekt - de 30% som fått minskat förtroende för regeringen måste ha missat en del av vad som hänt politiskt under de två år som gått.

Organisationen Företagarna riktar in sig på tre huvudområden, regelförenkling, sänkta skatter samt uppluckrad arbetsrätt. Så her ser jag på dessa frågor:

Regelförenkling: Regeringen har väldigt ambitiöst lagt ut uppdrag till alla departement att minska regelkrånglet inom sina områden. Varje utskott i riksdagen följer detta arbete på nära håll. En hel del har redan hänt, jag kan för egen del (arbetsmarknadsutskottet) nämna våra stora förenklingar när det gäller krav på jämställdhetsplaner och lönekartläggning, två saker som företagen själva uppger är två av de mest tidskrävande byråkratiska kraven som tar mycket tid och kostar stora pengar. Vi har också stoppat (s)-förslaget på lag om rätt till heltid för alla samt gjort regelverket enklare när det gäller visstidsansällning samt behållit möjligheterna till säsongsanställning som förra (s)-regeringen ville inskränka. Och så ser det ut på andra politikområden också - enklare regler för momsredovisning för mindre företag, avskaffande av den låga medfinansieringen av sjukförsäkringen, avskaffande av tillsynsavgifter inom livsmedels- och djurtillsyn för att nämna några åtgärder inom helt olika politikområden. Faktum är att Näringslivet regelnämnd (NNR) uppskattar att de förenklingsåtgärder som regeringen hitintills har genomfört eller aviserat innebär besparingar med upp till 10 miljarder kronor per år för företagen. Det innebär att vi kommit en bra bit mot målet att minska regelkrånglet med 25 procent under mandatperioden. Och ändå har arbetet bara börjat - många av regelförenklingarna kommer att genomföras från nästa årsskifte och presenteras i budgetspropositionen i höst.

Skatter Regeringen har avskaffat förmögenhetsskatten, vilket var ett starkt krav från småföretagen som plågades av de krångliga reglerna kring "Lex Uggla". Sänkt skatt på arbete har gjort det lönsammare även för småföretagarna att arbeta. Sänkta artbetsgivaravgifter för ungdomar och äldre, nystartsjobb och nyfriskjobb har gjort det billigare att anställa vissa grupper. Den avskaffade rabatten på arbetsgivaravgifter för de minsta företagen vet jag har upprört vissa, och skall jag vara självkritisk så var det kanske inte så lyckat, men många har fått minst lika stora skattesänkningar på annat sätt. Avdragsrätten för hushållsnära tjänster är också en succe och har redan skapat nya företag och fler jobb.

Arbetsrätt När det gäller uppluckring av arbetsrätten, förändring av turordningsreglerna och inskränkning av konflikträtten har regeringen mycket riktigt inte gjort något mer än mindre justeringar och förenklingar av anställningaformerna. Men detta borde väl ändå inte vara någon överraskning för någon? Alliansen gick till val på att inte förändra grunderna i anställningsskyddet och kollektivavtalssystemet, och det är ett vallöfte som skall hållas - precis som alla andra. Viktigare är att vi genom vår tydliga hållning fått parterna på arbetsmarknaden att sätta sig vid förhandlingsbordet och diskutera ett nytt långsiktigt hållbart huvudavtal för arbetsmarknaden där reglerna kring konflikter mm skall ses över.

För den missnöjde kanske det förresten vore bra att fundera över alternativet? Hade (s) fortsatt regera hade facket sannolikt fått utökad rätt att ta till konflikter i enlighet med LO:s krav, förmögenhetsskatten hade varit kvar, alla hade haft rätt att kräva en heltidstjänst, möjligheten att säsongsanställa hade inskränkts kraftigt, skatten på arbete hade varit högre, osv. Jag tycker det är bra och naturligt att företagarna är otåliga. Men jag tycker samtidigt att regeringen förtjänar lite erkännande för allt det arbete man faktiskt gjort och alla de dumma lagförslag från (s)-tiden som vi dessutom stoppat. Man måste inse att en del större förändringar kräver utredningar och förberedelser för att bli bra. Alliansens vallöften gäller fram till 2010, ännu har bara knappt halva tiden gått!2008-07-03 Ensamma mammor stora forlorare under s-styret 1995-2006

De ensamma mödrarna hade den sämsta ekonomiska utvecklingen av alla under de senaste 12 åren med s-styre i Sverige, och bara hälften av den ekonomiska utveckling som ensamstående män hade under samma tid. Det visar en ny studie från LO som fått i upprag av Mona Sahlin (!) att beskriva utvecklingen av inkomstfördelningen i Sverige. Under den studerade perioden, 1995-2006, var socialdemokraterna i regeringsställning. Enligt utredande LO-ekonomen Dan Andersson håller Sverige på att bli ett fattigsamhälle där särskilt unga kvinnor har det ekonomiskt svårt.

I en debattartikel nyligen i DN frågade LO:s chefsekonom Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt vad de kommer ni att göra för att förhindra att det blir fler fattiga. En bra fråga tycker jag, eftersom siffrorna nu faktiskt tydligt visar att inkomstskillnaderna efter skatt faktiskt äntligen minskar - för första gången på många år. Det beror bland annat på Alliansens skattesänkningar för dem med lite lägre inkomster. Mona Sahlin och (s) vill som bekant höja skatten igen för löntagarna. Hur man då skall kunna minska fattigdomen är för mig en gåta. För många löntagare med låg inkomst är skatten faktiskt månadens största utgift! Ibland känns det nästan som om socialdemokraterna och övriga oppositionen inte känner till detta.2008-07-02 Elfsborg och Kalmar rycker i allsvenskan
Djurgården-Elfsborg 0-2

Elfsborgs första match efter EM-uppehållet imponerar! Att besegra Djurgården borta med 2-0 är starkt. Nu rycker Elfsborg i toppen av allsvenskan tillsammans med Kalmar, som leder med tre poang före gulsvart.

Det finns absolut ingen anledning att tona ned mina tidigare blogginlägg om gulddoften över Elfsborg - det här kan bli en kul fotbollshöst! Varför inte med ett SM-guld som slutresultat?