Blogg mars 2008

2008-03-31 Absolut toppbetyg!

Staten har nu kommit överens med Franska företaget Pernod Ricard om en försäljning av det Statligt äga bolaget Vin & Sprit AB. Det är alltså det bolag som tillverkar sprit, bland annat Absolut Vodka. Staten får 55 miljarder i betalning, vilket är betydligt mer än vad experterna tidigare trott skulle vara möjligt. Dessutom får staten en extra aktieutdelning på 85 miljoner Euro. En kanonaffär!

55 miljarder kan förräntas med minst 4% årligen om man betalar av på statsskulden med pengarna. Det betyder en besparing på ca 2,2 miljarder per år i räntekostnader. Detta skall jämföras med de 710 miljoner som staten fick i aktieutdelning från bolaget för 2007 års resultat.

Försäljningen visar tydligt att det stämmer som finansmarknadsminister Odell säger - staten tjänar pengar på att sälja vissa av sina bolag! Och i grunden finns givetvis den gamla sanningen - 55 miljarder av statens pengar kan investeras i något betydligt bättre än tillverkning av vodka.



2008-03-31 Snåriga regler stoppar soppluncherna

Detta är rubriken på en stor nyhetsartikel i Borås Tidning idag, som uppmärksammar de praktiska problem som finns för föreningar, kyrkor och andra att kunna servera mat i mindre omfattning i samband med olika aktiviteter.

I artikeln återkopplar man också till min riksdagsmotion om denna fråga, samt det positiva svaret på motionen från Miljö- och jordbruksutskottet som jag berättade om den 27/3. Där framgår att det knappast är själva lagstiftningen som egentligen utgör hinder för verksamheten.

Problemet verkar i stället vara tillämpningen av reglerna. Min egen tro (kombinerad med viss erfarenhet) är att alla inblandade i alla led ofta övertolkar regelverk lite "för säkerhets skull", både när det gäller livsmedelshantering och annat. Om man i varje led från EU till riksdag och regering, via myndigheter, kommunala förskrifter och praktisk tillämpning från enskilda inspektörer tar i lite extra blir till slut regelverket helt omöjligt att efterleva, och den praktiska tillvaron omöjlig att leva i för dem som berörs. När det gäller livsmedelshantering drabbas inte bara de föreningar som nämns i artikeln utan även boende på äldreboenden och verksamheten i förskola och skola.

Jag försöker nu driva opinion i frågan bland kommunala politiker i Sjuhärad. Överdriven byråkrati som krånglar till livet i onödan måste motverkas av politiker på alla nivåer, både i EU, riksdagen och kommunerna, och bäst blir det givetvis om vi samarbetar!



2008-03-31 En kilometer hög pappersstapel blir nu historia

Allt som sägs i riksdagens kammare nedtecknas av riksdagsstenograferna, och några timmar efter debatten finns protokollet i elektronisk form på riksdagens hemsida. Dessutom delas det ut i pappersform till alla riksdagsledamöter, ett tjockt häfte varje dag! Detta har jag ända sedan första dagen tyckt är ett stort slöseri. Slöseri är något som alltid stör mig på alla nivåer i samhället, både för att det förbrukar onödiga resurser och för att det kostar onödigt mycket som skattebetalarna får betala. Slöseri måste bekämpas både i stort och smått, och i februari lämnade jag därför ett miljöbesparingsförslag till riksdagens förslagskommitté:

"Slopa utdelning av riksdagens snabbprotokoll till alla ledamöter

Riksdagens snabbprotokoll distribueras dagligen till alla ledamöter efter debatt. Min egen erfarenhet är att de flesta ledamöter kastar dessa, eftersom protokollen från debatterna i kammaren även finns digitalt. Jag har roat mig med att spara alla dessa protokoll i en hög på arbetsrummet, och sedan oktober 2006 är den nu ca en meter hög. Det betyder att den sammanlagda mängden för alla ledamöter nu är 349 meter och det på ca 1,33 riksdagsår. På en mandatperiod innebär det att vi producerar snabbprotokoll som om de läggs på varandra bildar en stapel som är över en kilometer hög!

Vad kostnaden, arbetstiden och miljöbelastningen på tryckeriet och hos internposten är vet jag inte, men den kan knappast vara försumbar. Mitt förslag är att man endast trycker upp en liten upplaga av dessa protokoll och lägger vid postfacken som idag. Däremot skall inga ex delas ut till ledamöterna. De som önskar kan i stället själv hämta dessa vid postfacken. Man skulle kanske också kunna lägga in en beställningsfunktion på helgonät där man med ett enkelt kryss kan beställa ett ex av en viss dags protokoll redan direkt efter debatt genom att kryssa i en ruta på datorskärmen. Därmed skulle man få ett ex utdelat dagen därpå precis som idag vid de få tillfällen man har nytta av protokollet."



Nu föreslår riksdagens ledamotsråd glädjande nog att man skall minska pappersmängden och pappershanteringen helt i linje med mitt förslag. Man föreslår i stället att protokoll läggs ut för självplock vid postfacken där de få ledamöter som önskar kan hämta ett exemplar i pappersform. Ibland får man som man vill! Jag tänker fortsätta jaga slöseri - både med småsaker i närmiljön och stora saker i form av onödiga myndigheter och liknande.



2008-03-30 Allsvensk premiär - godkänd, men inte mer!
Gais-Elfsborg 1-1

Elfsborgs Stefan Ishizaki gjorde 1-0 borta mot Gais när bara sju minuter återstod av matchen. Trots detta lyckades Gais kvittera. Det får egentligen inte hända - skall Elfsborg vara med i guldstriden i år får laget inte slarva bort segrar i slutminuterna! 1-1 i seriepremiären är väl annars i och för sig godkänt, spelet var periodvis hyfsat och ungdomarna - Kurbegovic, Avdic och Sjöhage gjorde inte bort sig.

Nu är premiären avklarad och nästa match lär det blir fullsatt på Borås Arena - måndagen den 7 april kommer AIK på besök. Det skall bli kul att se om Elfsborg kan upprepa fjolårets dubbla segrar mot AIK. Allsvenskan är äntligen igång!



2008-03-30 Alliansen fortsätter förbättra opinionsstödet

Ännu en mätning visar att oppositionens försprång över Alliansen nu krymper snabbt. Denna gång är det Synovate/Temo som visar att oppositionen tappat en tredjedel av sitt försprång sedan i januari. Tydligast är förändringen i storstäderna där moderaterna i januari fick 25,5%. Nu har väljarstödet ökat till 36,2%. Under samma period har stödet för socialdemokraterna gått ner från 40,6 till 26,8%.

Totalt i riket ökar Moderaterna 1,9% till 24,5 och närmar sig nu åter valresultatet 2006. (s) minskar med statistiskt säkerställda 4,3% till 42,5%. Det betyder att (s) tappat 266.000 väljare sedan i januari. Många av de förlorade väljarna är kvinnor, (s) har tappat 6,5% av dessa och i dag är det fler män än kvinnor som stödjer (s). Partisekreterare Marita Ulvskog (s) säger att socialdemokraterna måste bli tydligare. Bra idé tycker jag, då tappar de ännu mer. Det är ju just otydligheten med alla tokiga förslag som gör att människor stödjer (s).

Fortsätter återhämtningen i den här takten så kommer Alliansen att ha hämtat in hela sossarnas försprång redan till sommaren. Sedan har vi två år på oss att bygga upp ett rejält övertag bland väljarna inför valet 2010. Det kommer att lyckas om vi bara håller våra vallöften och tydligt visar att Alliansen skapar ett bättre Sverige.



2008-03-29 Tänd ett ljus?

I kväll mellan klockan 20 och 21 "rekommenderas" världens folk att släcka sina lampor för att markera att det går att minska den globala, oftast kolkraftsproducerade, elanvändningen och därmed minska utsläppen av koldioxid. Men om man nu funderar på att släcka lyset ikväll och tända några extra stearinljus i stället är det en sak man bör känna till: Ett normalt sterinljus lär släppa ut lika mycket koldioxid som den kolkraftsproducerade elförbrukningen för en 20 Watts glödlampa (och naturligtvis mycket mer än vår svenska i huvudsak vattenkrafts- och kärnkraftsproducerade el). Fem stearinljus motsvarar 100 Watt viket är ungefär vad en person som bor i lägenhet förbrukar per timme enligt elbolaget Vattenfall.

Stearin tillverkas för övrigt bland annat av palmolja. Utvinningen av palmolja kritiseras hårt av bland annat Greenpeace, eftersom odlingarna ödelägger regnskogar i Indonesien. Numera används dock främst parafin för ljustillverkning. Men tyvärr är det inte mycket bättre, parafin tillverkas bland annat av - vanlig petroleumolja!

Visst är det mysigt med levande ljus. Men ur energisynpunkt och miljösynpunkt är det kanske inte så dumt att låta lågenergilampan brinna trots allt?



2008-03-29 Klimatdebatten: Är de globala temperaturökningarna extrema?

En ny rekonstruktion av temperaturutvecklingen sedan vår tideräknings början har publicerats av Craig Loehle, doktor i matematisk ekologi från Colorado State University. Studien baseras på 15 olika mätpunkter runt jorden, varav två i Norden. Vad Loehle har gjort är att väga samman ett antal olika studier världen runt och analysera och jämföra dem på ett likformigt sätt. Hans studie visar att temperaturförändringarna på jorden sett ut så här från år noll och fram till idag:















Det är lite spännande att det är ungefär samma kurvor som den svenske forskaren Håkan Grudd från Stockholms Universitet fann vid sin analys av temperaturförändringarna vid Torneträsk i Norbotten enligt en avhandling nyligen (se bloggen den 15 mars). Och slutsatserna blir desamma; temperaturökningarna idag sker från en tidigare historiskt låg nivå, och det var betydligt varmare för 1.200 år sedan. Utan mänskliga koldioxidutsläpp.

När jag talar med forskare och läser olika studier får jag allt fler indikationer som pekar på att man på goda grunder kan ifrågasätta uppgifterna om att den globala temperaturökningen fram till idag skulle vara extrem eller särskilt ovanlig. Att klimtatet blir varmare jämfört med hur det var för 300-400 år sedan är en sak, men sett i ett längre historiskt perspektiv är förändringarna faktiskt inte särskilt dramatiska eller onormala.

Däremot säger dessa historiska studier naturligtvis väldigt lite om en eventuell framtida global uppvärmning. Det är en helt annan fråga - och det är väl rimligen svaret (eller snarare de kvalificerade gissningarna) på den frågan som borde vara avgörande för kommande politiska beslut i klimatfrågan.



2008-03-29 Media uppmärksammade våra företagsbesök i Tranemo

Våra mycket trevliga och intressanta företagsbesök i Tranemo kommun före påsk uppmärksammades ordentligt av media.

Måndagens besök i Dalstorp blev till reportage i såväl Ulricehamns Tidning, Svenljunga-Tranemo Tidning och Borås Tidning.

Svenljunga-Tranemo Tidning hade även ett reportage om tisdagens besök i Tranemo



"Dalstorpföretagare får beröm." "Vilken kreativitet, tänk att det finns så många olika typer av företag i Dalstorp, säger Jan Ericsson (m)". (text och foto citerade från artikeln i Bt)




2008-03-28 Finstämd kritik...

"Arbete ger frihet skrev Nassarna över sina arbetsläger och utrotnings läger så arbetlinjen som moderaterna och alliansen driver är inget nytt vissa likheter ekar från nasse tyskland."

Detta finstämda inlägg i debatten (skrivet på förvånansvärt dålig svenska) kunde man nyligen läsa i ett blogginlägg från Tomas Ring som är "facklig ledare för socialdemokraternas arbetarkommun" i Vingåker. Nu blev tydligen blogginlägget lite för mycket även för den mest indoktrinerade och röda sosse. Blogginlägget har nu raderats från sidan efter att det uppmärksammats av media, och beslutet att radera detta var väl det enda kloka beslutet som Tomas Ring tog i denna fråga.

Blogginlägget är trots detta ännu ett bevis på den vulgärpropaganda som ledande socialdemokrater och LO-företrädare sprider om Alliansens arbetsmarknadspolitik. Det är de enda argument man numera har kvar. Sakargumenten har av naturliga skäl tagit slut i takt med att regeringspolitiken visat sig vara så framgångsrik.



2008-03-28 Borås Tidning följer upp riksdagsbesöket från AF i Mark

Borås Tidning har idag en intervju med Arne Larsson från arbetsförmedlingen i Mark med anledning av hans besök hos oss i riksdagens arbetsmarknadsutskott i tisdags.



2008-03-28 Lättare att arbetskraftsinvandra till Sverige

Sverige riskerar i franmtiden stor arbetskraftsbrist till följd av det ökande antalet äldre som skall försörjas av allt färre som arbetar. Alliansen och miljöpartiet har nu kommit överens om att ändra reglerna för arbetskraftsinvandring.

Förslaget innebär helt kort:
* Arbetsförmedlingen skall inte längre i varje enskilt fall pröva om arbetskraften redan finns tillgänglig inom landet. Om arbetssökande med rätt kompetens finns i landet finns det inget skäl att tro att arbetsgivaren, med de svårigheter det trots allt kan innebära, skulle välja att rekrytera i utlandet. Arbetsgivarens bedömning av sitt eget behov ska således vara avgörande.
* Lön och anställningsvillkor skall följa gällande kollektivavtal eller om sådant saknas vara normala för branschen.
* Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs. Inledningsvis beviljas ett tidsbegränsat tillstånd för som längst två år. Om personen därefter fortfarande arbetar ska tillståndet kunna förlängas med ytterligare två år. Efter fyra år ska ett permanent uppehållstillstånd kunna beviljas. Ingen arbetskraftsinvandrare ska längre tvingas att åka hem trots att hon eller han har ett arbete.
* Möjligheterna att få visum för att till exempel gå på en anställningsintervju ska därför bli större än i dag. Den som därefter får ett erbjudande om anställning ska inte behöva åka hem för att söka uppehålls- och arbetstillstånd.
* En möjlighet införs för asylsökande som under handläggningstiden etablerat sig på arbetsmarknaden att under vissa förutsättningar söka arbetstillstånd direkt från Sverige. Detta undantag från huvudregeln, att uppehålls- och arbetstillstånd ska vara ordnade före inresan till Sverige, innebär i dessa fall att den som fått avslag på sin asylansökan inte behöver återvända hem för att därifrån söka ett tillstånd som sannolikt kommer att beviljas.
* På samma sätt ska gäststudenter efter en termins studier kunna söka arbetstillstånd inifrån landet. I dag bekostar Sverige utbildningen för utomeuropeiska gäststudenter som läser här. Det är svårt att förstå varför vi då inte ska dra nytta av deras kompetens och låta dem stanna kvar och arbeta. Särskilt när deras kvalifikationer i många fall skulle täppa till brister på arbetsmarknaden.

Det är givetvis en stor framgång för regeringen att få detta extra starka stöd för förslaget i riksdagen. Lika trist måste det vara för socialdemokraterna att Alliansen gör upp med miljöpartiet i ännu en fråga. Det har blivit ganska många sådana uppgörelser nu....



2008-03-27 Man får laga mat lokalt och engagera barn och gamla!

I höstas lämnade jag in en motion, 2007/08:Mj268, med följande lydelse:

"Många äldreboenden runt om i landet tvingas idag att sluta med tillagning av mat på grund av skärpta regler för livsmedelshygien och miljö. Detta gör att en av de få ljuspunkter under dagen försvinner för många äldre och dementa som kanske inte har så lång tid kvar att leva. I stället för att aktivt få vara med och laga sin egen mat eller känna dofterna av matlagningen tvingas man äta mat som tillagats i storkök och sedan fraktats med bil ut till varje äldreboende. De fina kompletta kök som finns på många håll blir samtidigt stående oanvända. Samma problem finns på många förskolor och skolor, där man antingen måste göra kostnadskrävande ombyggnader eller helt sluta laga mat på plats. Barnen går då miste om en viktig pedagogisk verksamhet och oanvända kök medför en onödig kapitalförstöring. Till detta kommer en mängd onödiga transporter. Lagstiftningen måste förändras så att det blir möjligt att fortsätta laga mat på plats till barn och gamla. Miljö- och livsmedelslagstiftning måste ställas i proportion till andra viktiga värden i samhället!

Miljö- och jordbruksutskottet har kartlagt rättsläget noga, och konstaterar i sitt betänkande att dagens regelverk ofta övertolkas ute i kommunerna. Så här skriver man i det betänkande som riksdagen röstade igenom i går:

"I fråga om livsmedelshantering i vissa institutioner, som t.ex. skolor och äldreboenden, har den harmoniserade livsmedelslagstiftning som gäller sedan 2006 inte längre det utrymme för det generella undantag som fanns tidigare gällande förskolor och äldreboenden under en viss storlek. Det krävs emellertid inte att t.ex. förskolor måste bygga om sina kök till motsvarande restaurangkök för att leva upp till lagkraven. Utskottet har erfarit att det i många fall är fullt möjligt att godkänna en livsmedelslokal om potentiella faror tas om hand genom en korrekt hantering. Det kan t.ex. handla om tidsmässig separering av olika verksamheter, dvs. att man exempelvis skalar rotfrukterna innan man börjar bereda animaliska livsmedel och att disken hanteras efter att matlagningen är avslutad. Många potentiella faror kan hanteras med hjälp av ett relevant egenkontrollprogram.

Frågan om lokal och småskalig livsmedelshantering har uppmärksammats av regeringen. Livsmedelsverket har den 15 februari 2007 redovisat hur matlagning vid förskolor och äldreboenden kan ske med beaktande av gällande lagstiftning. Syftet med vägledningen Offentlig kontroll av mindre förskolor, fritidshem och särskilda boenden m.m. (2007-02-14) är att underlätta för kontrollmyndigheterna och deras personal att bedöma hur företagare uppfyller relevanta krav i förordning (EG) 852/2004 om livsmedelshygien vid sådana skolor och institutioner som före 2006 var undantagna från kraven i livsmedelslagstiftningen. Verksamheterna vid sådana institutioner skiljer sig också från andra storhushåll på så sätt att det förekommer matlagning i pedagogiskt syfte där barn, äldre eller funktionshindrade deltar samt att utrymmen där livsmedelshantering sker ofta är begränsade. Vägledningen tar upp vissa frågeställningar kring barns och boendes deltagande i matlagningen. Enligt Livsmedelsverket hindrar lagstiftningen inte barn att delta i matlagning i pedagogiskt syfte på förskolor, fritidshem och mindre skolor. Bestämmelserna innebär att den som är ansvarig för verksamheten också ansvarar för att den mat som serveras är säker. Med rätt förberedelser och bra rutiner är det fullt möjligt att kombinera barns medverkan i pedagogisk matlagning med hög matsäkerhet.

Utskottet anser att det är av största vikt att det finns fortsatt möjlighet till lokal tillagning och servering av livsmedel, t.ex. vid förskolor, skolor, äldreboenden och vid ideella föreningars sammankomster. Utskottet utgår ifrån att de ideella föreningarna, såsom idrottsföreningar, samfund etc., enkelt bör kunna bedriva verksamhet med inslag av mat- eller kaffeservering. Enligt gällande lagstiftning finns möjligheter att tillåta småskalig hantering av livsmedel. Utskottet utgår vidare ifrån att riktlinjer som tillåter sådan småskalig hantering av livsmedel tydliggörs och vid behov utvecklas. Mot bakgrund av det anförda föreslår utskottet att motionerna MJ268 (m) och MJ368 (m) lämnas utan vidare åtgärd i den mån de inte kan anses tillgodosedda.


Det är nu viktigt att lokala politiker som arbetar lokalt med livsmedelstillsyn, skolfrågor och äldreomsorg mm ser till att lokala tjänstemän inte övertolkar regelverket och kräver onödiga ombyggnader eller begränsningar som drabbar verksamheten och trivseln på förskolor, skolor och äldreboenden! Jag är också glad över att ha fått ett så positivt och engagerat mottagande av min motion.



2008-03-27 Klimatforskare: Besök hos glaciär- och klimatforskare i Uppsala


I dag har jag träffat forskare på geologiska istitutionen vid Uppsala Universitet för att höra lite vad de har att säga om glaciäravsmält- ning, temperaturförändringar, global uppvärmning och om klimatfrågan i stort. Det var ett mycket intressant besök som bland annat visade tydligt att även forskare på samma institution kan ha lite olika syn på saken.



Bilden: Arktis med Nordpoolen i centrum, som det ser ut om man inte tar med all havsis. Man ser då tydligt havsbottnen och djuphavet runt Nordpoolen, de mörkaste fälten visar ett havsdjup på över 4.000 meter!


Några slutsatser drar jag av dagens besök:

1. Den rådande "politiskt korrekta" klimatteorin är egentligen en hypotes som forskare tagit fram, och som skall prövas och ifrågasättas genom olika former av forskning för att sedan bekräftas eller avfärdas. Det är så forskning går till! Åsikterna bland forskarna varierar, och ytterst få forskare vågar idag säga säkert att klimatteorierna stämmer. De säger tydligt att det behövs mycket mer forskning. Många politiker har dock tolkat "hypotesen" som en "sanning" och baserar sina förslag och beslut på detta.
2. Forskning är ingen demokrati! Om 100 forskare har en åsikt och 50 andra forskare säger emot betyder det inte att de 100 har rätt för att de är fler. Det kan lika gärna vara så att 149 har fel och en har rätt.
3. För att man skall kunna tolka temperaturförändringar och avvikelser som en klimatförändring krävs det en tydlig förändring under minst 30 år, kanske till och med uppåt 100 år för att man skall kunna vara hyfsat säker.
4. Koldioxiden betyder väldigt lite för växthuseffekten. Vattenånga betyder minst 100 gånger så mycket, och denna effekt är i huvudsak naturlig och mycket svår för människan att påverka. De forskare vi träffade oroade sig dessutom kanske ännu mer för partikelspridning från kol- och vedeldning i fattiga och tätbefolkade länder. Dessa partiklar sprids över glaciärerna, exempelvis i Arktis och på Himalaya och ackumulerar värme, vilket i sin tur ökar avsmältningen. En fråga som oroar klimatforskarna är därför överbefolkningen i många länder.
5. De forskare vi träffade var överens om en sak - skall man ta politiska beslut för att motverka koldioxidutsläpp "för säkerhets skull" bör man tveklöst satsa pengarna där de gör mest nytta. Det lär inte vara i Sverige utan i andra länder. Alliansens linje att även räkna in svenska åtgärder utomlands i Sveriges åtaganden fick ett mycket tydligt stöd. Ett par forskare sade rent ut att åtgärder inom Sverige egentligen är ganska meningslösa eftersom de har så liten global effekt. Det handlar mest om symbolhandlingar för att öka medvetandet och påverka opinionen.

Själv tar jag med mig allt detta i min fortsatta jakt på "sanningen" i klimatfrågan. Det lär bli fler möten med klimat- forskare och till sommaren planerar jag en resa till den i huvudsak svensk-finska forskningsstationen Kinnvika (uppkallad efter Kinnekulle för övrigt!) på norra Svalbard. Jag vill på ort och ställe träffa klimat- och glaciärforskare och lyssna på vad de har att säga. Jag är så trött på att få all information filtrerad och politiskt tillrättalagd av journalister, politiker, självutnämnda experter och lobbyister.



2008-03-27 Klimatdebatten: Olika bilder av samma verklighet

Häromdagen visade jag "årets bild" på bloggen, en bild från en fabrik för etanolframställning i Brasilien. Bilden finns i två versioner: Först den jag visade på bloggen:



Och så det som sägs vara originalbilden som den såg ut när den först publicerades:



Ingen av de två bilderna ser ju särskilt trevlig ut, men visst ger de olika nyanser i sin beskrivning av verkligheten. Vilken av bilderna som är "äkta" kan jag inte säga säkert, inte heller om skillnaden är medvetet skapad. Däremot är det ett faktum att sockerrörsfälten bränns före skörd och att destilleringen av etanol kräver bränsle. Vilket bränsle som används under processen lär variera mellan olika anläggningar, liksom nettomängden koldioxid som skapas under processen.

Av dessa två bilder kan man ändå lära att verkligheten inte alltid är som den ser ut. Både bilder, statistik, fakta och analyser kan förvrängas, förstärkas eller tonas ned. Kanske lite att tänka på när vissa experter eller politiker uttrycker sig tvärsäkert, oavsett om det gäller klimatfrågan eller något annat.....



2008-03-27 Vilseledande facklig svartmålning

Jag har idag en debattartikel i Borås Tidning där jag bemöter ett antal fackliga företrädare som beskyller regeringen för att både vara fackföreningsfientlig och vilja avskaffa den svenska modellen med kollektivavtal.

I mitt svar ifrågasätter jag varför många fackliga företrädare känner ett så starkt behov av att försöka sprida myter om regeringens inställning till fackföreningsrörelsen och kollektivavtalen? Tänk om medlemsflykten från facket inte alls beror på höjda avgifter utan på att medlemmarna upplever att höjdarna inom LO prioriterar att tillvarje pris vara en megafon för socialdemokraterna framför att ta tillvara sina medlemmars intressen? När LO föreslår att jobbskatteavdraget skall avskaffas börjar man ju undra.



2008-03-26 Klimatdebatten: Moderna Myter?

Bloggen Moderna myter skrivs av Per Welander, fysiker vid Stockholms Universitet. Han är öppet kritisk till vad han själv beskriver som "klimathysterin", och beskriver bakgrunden till sin blogg enligt följande:

"Moderna Myter startades i juni 2005. Anledningen var att media började komma med klimathysteriska artiklar som jag ansåg inte var förankrade i verkligheten. Även jag trodde för ett antal år sedan att antropogena utsläpp skulle orsaka en temperaturhöjning. Men hur mer jag vetenskapligt satte mig in i frågan desto tydligare var det att klimathysterin var baserad på en bluff. Just IPCC:s rapporter var politiskt vinklade och ignorerade många forskares resultat.

2005 när Moderna Myter startades var bloggen i stort sett ensam i klimatfrågan mot hela mediaetablissemanget. Men det senaste året har ett antal svenska bloggar poppat upp som också har insett klimatbluffen."//

// "Jag välkomnar mina "konkurrenter" för vi som driver dessa bloggar gör det inte för egen vinning. Min dröm är att kunna lägga ner bloggen då klimathysterin ebbat ut och media fått krypa till korset. Den dagen kommer då klimatbluffen avslöjas. Om det tar två , tre eller tio år vet jag inte. Människan styr inte över temperaturen. Tills vidare kämpar jag för svenskarnas frihet och för att inte politikerna ska brandskatta oss till döds på vetenskapligt felaktiga grunder."


På bloggen "Moderna myter" finns ett antal intressanta länkar till fler bloggar som är skeptiska till klimathysterin.

Jag har idag blivit citerad på Moderna Myter, som uppmärksammat mina inlägg i klimatdebatten, och jag tackar för de vänliga orden - och inte minst rubriken: "Riksdagsman som tänker fritt". Under dagen har jag också fått en hel del nya besökare på min blogg, och jag önskar alla välkomna tillbaka! Här diskuterar jag alla sorters aktuella samhällsfrågor ur mitt perspektiv som moderat riksdagsledamot. Klimatdiskussionen är en av dessa, och alla mina blogginlägg i miljö- och klimatfrågan finns samlade under en särskild flik i bloggarkivet, Miljö-, energi- och klimatfrågor. Inlägg som rör andra ämnesområden hittar du via bloggarkivet. Har du synpunkter är du välkommen att kontakta mig via fliken "Kontakt" ovan!



2008-03-26 Vargen i Mark för att stanna?



Borås Tidning skriver idag att ett vargpar håller på att markera sitt revir i Mark. Sedan en varg observerades i Ulricehamn strax före jul har en mängd rapporter kommit in till rovdjursspårarna i Sjuhärad med omkrets, bland annat hemma i Ubbhult. Experterna säger nu att nyfunna spår tyder på att en hanne och en hona kommit till Marks kommun för att stanna, och de kan få ungar redan i vår. (Bilden är från dagens nätupplaga av Borås tidning)

Vargen väcker alltid känslor, men min personliga åsikt är att vi inte bara kan kräva att vargen skall få sprida sig fritt i vissa delar av landet samtidigt som vi i storstadsområdena vill slippa. Det skall bli spännande att se hur vargdebatten förändras när vargen nu breder ut sig i allt större delar av landet. Varg i storstadsområdena kan öka förståelsen för hur det är att leva med vargen inpå knutarna, och att djurägare i Dalarna och Värmland ibland känner ett behov av att skjuta aggressiva djur. Vi måste nog lära oss att leva tillsammans med vargen, och hantera vargfrågan med realism.



2008-03-26 Arbetsförmedling i alternativ drift

Offentlig verksamhet behöver lite konkurrens för att utvecklas. Detta var anledningen till att regeringen gav arbetsförmedlingen i uppdrag att handla upp en del verksamhet hos andra aktörer. Denna upphandling är nu genomförd.

I vår kommer Arbetsförmedlingen att driva en större del av sina aktiviteter för arbetslösa i samarbete med kompletterande aktörer i 30 av landets 68 arbetsmarknadsområden. Omkring 10 000 arbetslösa kommer att få möjlighet att få stöd av andra aktörer än arbetsförmedlingen om de önskar detta, men varje person får själv avgöra om man vill använda arbetsförmedlingen eller någon annan aktör.

"Vi måste hela tiden vara öppna för nytänkande när det gäller att underlätta för arbetslösa att få jobb. Att vi samarbetar med utomstående är inget nytt. I första hand handlar det om stöd till arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden. Nu kan de alltså erbjudas fler möjligheter i form av erfarenhet och kunskap som finns bland de nya aktörer som vi anlitar" säger verksamhetschef Jan-Olof Dahlgren, Arbetsförmedlingen.

De företag som Arbetsförmedlingen har valt att samarbeta med uppfyller enligt ett pressmeddelande "bäst ställda krav och har presenterat de ekonomiskt och kvalitativt mest fördelaktiga anbuden i upphandlingarna". Företagen är: Academedia Eductus AB, Lernia Utbildning AB, Adecco Sweden AB, Iris Hadar AB, Folkuniversitetet Göteborg, Manpower AB, Folkuniversitetet Lund, KFG Sverige AB, AS3 Sverige AB, Pomona Balance AB. Utöver detta finns redan helt fristående verksamheter, exempelvis i facklig regi. Jag har redan berättat om Akademikerförmedlingen som redan visat sig vara mycket framgångsrik!



2008-03-26 Behovsprövat barnbidrag?

Centerpartiet har en arbetsgrupp som bland annat skall titta på frågan om behovsprövat barnbidrag. Vissa centerpartister förespråkar uppenbarligen detta. Jag kan mycket väl förstå hur man tänker. Ett inkomstprövat barnbidrag skulle sätta fokus på att bidrag som bekostas av skattemedel främst ska användas åt att hjälpa dem som bäst behöver det, och att övriga bör kunna klara sig på sin egen inkomst om skatten är skälig. Det är ju i grunden en god tanke. Enligt min mening överväger ändå nackdelarna med ett behovsprövat barnbidrag.

För det första har dagens barnbidrag blivit en del av den samlade familjepolitiken och en självklar del i en inkomst- förstärkning för familjen under den period i livet då man har omyndiga barn. Visst kan man diskutera barnbidragets utformning och storlek, och inte minst när man skall få flerbarnstillägg - idag redan från andra barnet, vilket jag personligen tycker känns mycket tveksamt. Men skulle barnbidraget förändras måste detta kompenseras på annat sätt för att inte barnfamiljernas ekonomi skulle försämras kraftigt. Det skulle bli en ganska omfattande förändring som skulle ta både tid och kraft från annat.

Skulle barnbidraget behovsprövas skulle det dessutom medföra mycket stora marginaleffekter och motverka arbetslinjen. Om endast de personer som tjänar upp till 20000 kronor i månaden får barnbidrag, som nämns i SvD (20.000 kronor är för övrigt inte en särskilt hög lön!), kommer effekten att bli att det inte är lönsamt för personer i de inkomstgrupperna att öka sitt arbete eller sin lön. Det skulle också bli olönsamt för föräldrar med låg lön att gå från deltid till heltid, för att man då förlora sitt barnbidrag. Inkomstprövning skulle dessutom medföra en hel del byråkratiska kostnader.

Vi pratar ju också om att på sikt avskaffa värnskatten. Att behovspröva barnbidraget skulle ju tvärtemot denna målsättning snarare bli en ny form av "värnskatt" som straffar dem med högre inkomster och gör utbildning ännu mer olönsam.



2008-03-25 Arbetsförmedlingen i Mark besökte arbetsmarknadsutskottet

I dag var det så dags för Arbetsförmedlingen i Mark att besöka riksdagens arbetsmarknadsutskott för att berätta om det framgångsrika arbetet med att minska antalet deltidsarbetslösa bland de kommunanställda i Mark. På bilden Arne Larsson från Arbetsförmedlingen i Kinna och Hillevi Engström (m), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Upprinnelsen till dagens besök var det besök som jag gjorde på arbetsförmedlingen i Kinna den 22 februari tillsammans med två Allianskolleger. Vi fick då en redogörelse för den sk "Arenamodellen" som alltså syftar till att minska antalet registrerade deltidsarbetslösa. I Mark startades "Arenamodellen" 2005, som ett samarbete mellan Marks kommun, Kommunal, Kommunals a-kassa och arbetsförmedlingen. Jag var själv gruppledare för den politiska majoriteten i Mark och medlem av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige när beslutet togs.

När arbetet startade visade det sig direkt att alltför många levt med deltidsakassa i upp till 7-8 år (!) utan att ens ha brytt sig om att söka heltidsjobb, och utan att någon ställt några frågor om detta! Det hade bara fått rulla på, år efter år. När den deltidsarbetslöse ställdes inför kravet att antingen aktivt söka heltidsjobb eller att registrera av sig som arbetssökande försvann 62% av de deltidsarbetslösa direkt. Det visade sig att dessa jobbade deltid högst frivilligt och inte hade något intresse av att arbeta mer. A-kassan var bara ett bekvämt sätt att fylla upp lönen så man exempelvis kunde få en dag ledigt varje vecka.

När man nu utvärderar samarbetet efter två år visar det sig att de registrerade deltidsarbetslösa bland de kommunanställda minskat med hela 79% från 2005 till 2007, från 209 personer till 44! Ett 20-tal av de deltidsarbetslösa har kunnat erbjudas heltidstjänster av kommunen i stället för deltid, men huvuddelen av de deltidsarbetslösa valde frivilligt att avstå från kompletterande a-kassa eftersom de egentligen inte ville arbeta mer än deltid, och därmed inte stod till arbetsmarknadens förfogande.

Effekterna av det framgångsrika arbetet i Mark (man är bäst i Sverige!) är flera. Bara besparingen för staten och för kommunals a-kassa blev nära fyra miljoner kronor (skulle effekterna på riksnivå bli desamma innebär det flera miljarder i besparingar). Samtidigt har närmare 20 personer fått sina deltidstjänster omvandlade till heltid, och medvetenheten bland politiker och personalansvariga om deltidsproblematiken i kommunen har ökat. Kommunfullmäktige i Marks kommun har också beslutat om att heltid skall vara en målsättning när kommunen anställer personal. Fortfarande är dock alltför många kommunanställda anställda på deltid eller på timmar, eller i värsta fall på "delade turer" dvs flera arbetspass samma dag med flera timmar emellan. Detta är något som kommunens politiker rimligen måste arbeta vidare med för att förändra. I framtiden kommer de flesta att förutsätta att tjänster i grunden är på heltid, i annat fall kommer man att välja en annan arbetsgivare.



2008-03-25 Hård kritik mot lagring av tele- och internetuppgifter

Remissinstanserna är kritiska till utredningsförslaget om "teledatalagring", dvs hur Sverige skall inarbeta EU:s direktiv om datalagring (lagring av uppgifter om telefonsamtal och internettrafik) för att öka möjligheten till brottsbekämpning. Jag förstår kritiken, men inser samtidigt att Sverige faktiskt är skyldigt att på lämpligt sätt inarbeta EU-direktivet i den svenska lagstiftningen.

En sak förstår jag däremot inte. EU:s direktiv föreskriver bara lagring i sex månader men i utredningen föreslås ett år. Det finns absolut ingen anledning att gå längre än vad vi är tvingade! Detta kommer jag envist att framföra när vi diskuterar frågan internt i partiet och inom Alliansen.



2008-03-25 Äntligen får skoleleverna även lära sig om kommunismens brott

Svenska elever har under många år fått god kunskap om nazismens brott mot mänskligheten genom "Forum för levande historia" som bekostas av staten. Kunskapen om kommunismens minst lika stora brott har däremot varit skrämmande dålig bland samma elever. Det har inte heller funnits något som helst intresse från tidigare (s)-regering att starta en liknande informationskampanj om kommunismen. För några år sedan föreslog jag själv en lokal minnesdag för kommunismens offer för att öka kunskapen bland eleverna i Mark. Vänstersidan i politiken motarbetade detta med kraft, men kommunfullmäktige tog ändå beslut som gick lite i den riktning jag ville, och förra året genomfördes vissa aktiviteter på skolorna om kommunismens brott.

Alliansregeringen har nu beslutat att Forum för levande historia, förutom att fortsätta sin informations- kampanj om nazismen, även skall ge eleverna kunskap om kommunismens brott. I första hand fokuserar man på regimerna i Kina, Kambodja och Sovjetunionen. Från Forum för levande historias hemsida går det att ladda ner och beställa både en elevtidning, faktaskrift och lärarhandledning.

Äntligen slutar svenska politiker att ducka för kommunismens brott mot mänskligheten, och detta tack vare Sveriges nya alliansregering. Det gör mig stolt!



2008-03-24 Hyckleri (s)om vanligt

Nyligen avslöjades att socialdemokraterna i Stockholms läns landsting i hemlighet har kartlagt tjänstemäns kontakter med medierna. Syftet ska ha varit att ta reda på om tjänstemännen motarbetat (s)-partiet. "Socialdemokraterna verkar försöka skrämma landstingets personal till tystnad" sade min tidigare utskottsordförande och numera finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m).

Detta är alltså samma (s)-parti som med jämna mellanrum står på barikaderna och låtsas oroa sig för att anställda hos privata vårdentreprenörer inte omfattas av samma regler för meddelarskydd som anställda inom offentligt bedriven verksamhet. Allt för att försöka bevara alla offentliga monopol. Sedan försöker man alltså i stället kartlägga och tysta den offentligt anställda personalen.



2008-03-24 Klimatdebatten: Årets bild

Årets bild, den årliga tävlingen mellan pressfotograferna avgjordes i början av månaden. Detta är den vinnande bilden, tagen av Karl Melander, frilansfotograf.

Kanske kan man tro att bilden visar ett smutsigt kolkraftverk i Östeuropa? Men nej, det är tyvärr förbränningsanläggningen vid en etanolfabrik i Brasilien! Hela det omtalade reportaget om sockerrörsodlingarna och förbränningsanläggningen publicerades i Svenska­ Dagbladets näringslivsdel den 9 december i fjol.

Den svarta röken kommer från både den dagliga bränningen av sockerrörsfälten som görs för att göra det lättare att skörda, samt från den förbränning som krävs för att kunna göra själva destillationsprocessen på fabriken. Vilka koldioxidutsläpp detta medför framgår inte av artikeln.

Juryns motivering till den vinnande bilden var: "I en skakande­ bildruta slår fotografen hål på tron att etanol ska kunna frälsa oss från oljeberoendet och samtidigt ge oss en grönare och renare värld. Bilden manar till eftertanke, men ger inga svar".

Jag erkänner, jag tryckte på JA-knappen i riksdagen och röstade för miljöbilspremien som ju även omfattar etanolbilar. Men ju mer jag läser om etanolen, desto mer tveksam blir jag om jag verkligen gjorde rätt. Frågan är ju om etanolen ens är ett bättre alternativ än bensin när man väger in alla effekter? Hjälper det kanske med miljöcertifiering av etanolen, eller borde vi helt hoppa över steget med etanol som alternativ energikälla och arbeta vidare med famtidens alternativ som eldrift (via dagens hybridsystem), bränsleceller och vätgasdrift till våra fordon i stället?



2008-03-23 Klimatdebatten: Djupfryst påskbrasa och minus 10 grader

Aldrig har det varit svårare att få fart på påskbrasan som i år, i vart fall inte hemma i Ubbhult. Och aldrig har man väl frusit (!) när man stått där vid elden. Minus 10 grader på påskaftons kväll, och fullt med snö och is i rishögen.....men skam den som ger sig, till sist brann byns stora traditionella brasa som den skulle.

På lördagen rapporterade SMHI att natten mellan fredag och lördag varit den kallaste under hela vintersäsongen. Kallast var det i Nikkaluokta väster om Kiruna där termometern visade på minus 36 grader. Ett så sent datum för vinters kallaste dag hade inte noterats sedan 1902. Men redan natten till söndag blev det ännu kallare i Nikkaluokta, minus 41 grader, vilket är den kallaste temperatur som någonsin uppmätts så sent i mars.

Media använder ofta tillfälliga värmerekord som bevis på ett varmare klimat. Om man skulle använda tillfälliga köldrekord på samma sätt så skulle man antagligen återigen börja tala om att vi går mot en ny istid. Men som vanligt kan man inte dra några slutsatser alls om långsiktiga klimatförändringar genom enstaka temperaturrekord - och det gäller givetvis såväl kalla som varma rekord. I ett längre historiskt perspektiv är faktiskt det mesta som vi idag finner onormalt högst normalt!



2008-03-22 Glad Påsk!


Glad påsk alla bloggbesökare!

Vad kan väl passa bättre som påskhälsning än en sjungande finansminister och en sång som faktiskt har ett litet påsktema? Så varsågod: (Påsk)tuppen Ture!





2008-03-20 Ännu billigare att anställa unga

Vallöftet om sänkta arbetsgivaravgifter för frisörer, restauranger och andra tjänsteföretag kan som bekant inte genomföras eftersom EU-kommissionen beslutat att rabatten bara får ges till företag med mindre än 250 anställda. En sådan lösning hade snedvridit konkurrensen mellan större och mindre företag och det hade varit orimligt.

I stället föreslår regeringen nu att det budgetutrymme som skulle använts för reformen i stället används för att sänka arbetsgivareavgifterna ytterligare för den som anställer ungdomar. Redan har arbetsgivaravgifterna sänkts för ungdomar mellan 18 och 24 år. Nu föreslås att även de under 18 år skall omfattas och att det dessutom skall gälla till och med 25 års ålder. Samtidigt sänks arbetsgivareavgiften ännu mer än tidigare, vilket innebär att företagen bara betalar halv arbetsgivaravgift för unga under 26 år.

Regeringen tänker samtidigt verka för sänkt moms inom delar av tjänstesektorn så snart detta kan bli möjligt enligt EU:s regler.

Man kan naturligtvis beklaga att EU stoppade reformen med branschvis sänkning av arbetsgivareavgifterna. Å andra sidan används budgetutrymmet nu i stället för att hjälpa fler unga in på arbetsmarknaden, och alla företag kan nu dra nytta av att kunna anställa unga billigare. Det blir en ganska bra reform det också. Politik handlar om att välja det bästa av de alternativ som finns, och det är ingen idé att sörja över förslag som inte går att genomföra. I framtiden hoppas jag att det skall bli möjligt att sänka arbetsgivaravgifterna för alla anställda, oavsett ålder. Men det säger sig själv att det då handlar om helt andra kostnader för staten än de knappt 6 miljarder som det nu är frågan om.



2008-03-20 Lunch i bara kalsongerna?

All heder åt rektor Birgitta Hellstam i Laholm som avvisade en 12-årig pojke från skolmatsalen för att han vägrade dra upp byxorna och i stället ville sitta och äta lunch i bara kalsongerna med byxorna hängande nere vid knäna. Att elever får klä sig som de vill är en sak, men lite hyfs och stil kan man ändå begära åtminstone när man sitter och äter, inte minst med omtanke om andra elever och om personalen.

I dag har vi petimeterregler om livsmedelshantering i skolor och förskolor, och eleverna kan snart inte ens få hjälpa till att duka utan att inspektörerna säger stopp av sanslöst överdrivna hälsoskäl. Att sitta i kalsongerna i skolmatsalen och äta känns betydligt värre ur hälsosynpunkt. Jag undrar förresten när badhusen skall ta tag i ofoget att det är mode att ha kalsonger under badbyxorna? Det är inte särskilt fräscht det heller. Underkläder bör tvättas i tvättmaskin och inte i den bassäng där andra badar!

Jag är en ivrig förespråkare för individens frihet och rätt att välja. Men när ens egna val kommer i konflikt med andra människors behov måste man också lära sig att visa lite hänsyn och anpassa sig. Det är en del av ungdomars uppfostran och något som är avgörande under resten av livet. Ungdomar testar alltid gränser, det har vi alla gjort. Men det är lika självklart att de vuxna måste sätta många av dessa gränser.



2008-03-20 Som sagt var!

Citat på BT:s ledarsida idag:





2008-03-20 Arbetsförmedlingen i Mark besöker Arbetsmarknadsutskottet


Pressmeddelande 2008-03-20

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Arbetsförmedlingen i Mark besöker Riksdagens arbetsmarknadsutskott 25/3

I samband med Alliansriksdagsledamöternas besök på Arbetsförmedlingen i Kinna nyligen fick vi en föredragning om det framgångsrika arbetet med att minska deltidsarbetslösheten, något som också sparar stora pengar för både Kommunals a-kassa och samhället.

Jag förmedlade efter vårt besök en kontakt mellan arbetsförmedlingen i Mark och riksdagens arbetsmarknadsutskott, och nu har vi bokat in ett föredrag på utskottets möte på tisdag den 25 mars. En representant för arbetsförmedlingen i Mark kommer då att besöka hela arbetsmarknadsutskottet och berätta om sitt framgångsrika arbete med att minska deltidsarbetslösheten inom kommunal sektor, ett arbete som sker i nära samarbete med Marks kommun och fackförbundet Kommunal.

Det känns givetvis bra som Sjuhäradsbo att få upp en representant från Arbetsförmedlingen i Sjuhärad till riksdagen, och det är också mycket roligt att arbetsförmedlingen i Mark är en av de mest framgångsrika i landet när det gäller att minska deltidsarbetslösheten. Besöket i riksdagen kommer att ge viktig kunskap till politikerna i alla läger om hur den verkliga deltidsarbetslösheten ser ut och vad man kan göra åt den.

En kul poäng i det hela är att jag själv var ledamot av kommunstyrelsen i Mark när kommunen förra mandatperioden tog beslutet om att inleda detta samarbete. Och nu kan jag som riksdagsledamot alltså få resultatet presenterat i Sveriges riksdag!

Jag kommer att rapportera från mötet på min blogg, och det går givetvis också bra att kontakta mig. Skulle någon journalist från Sjuhärad befinna sig i Stockholm under tisdagen går det säkert också att ordna ett möte med inblandade personer runt lunchtid. Finns intresse går det bra att höra av sig till mig.




2008-03-19 Det krävs realism i flyktingpolitiken

Nyheterna meddelade i går kväll att lilla Sverige tar emot 11% av samtliga flyktingar från Irak, och att Södertälje tar emot lika många Irakier som hela USA!

Det är väldigt lätt att säga att Sverige skall ha en generös flyktingpolitik, men när man kommer ut i verkligheten är det inte lika enkelt. Vissa kommuner i Sverige har mycket svårt att klara av ett värdigt mottagande. Ett gemensamt ansvar inom EU för omhändertagande av flyktingar är en avgörande fråga för framtiden och något som ansvariga ministrar, exempelvis Tobias Billström (m) arbetar hårt för inom EU. Vi i Sverige kan inte ensamma ta hand om en så stor del av flyktingströmmarna om vi menar allvar med att erbjuda ett mottagande som fungerar med bostäder, arbete, utbildning och sjukvård. Tyvärr begriper många av rikspolitikerna inom (s), (v) och (mp) inte detta, utan ägnar sig bara åt naiv och missriktad välvilja blandad med politisk populism. Detta kommer i längden bara att stärka de främlingsfientliga partierna.



2008-03-19 Biltullar i Mark?

Mycket skall man höra innan öronen faller av! Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Mark har föreslagit en utredning för att undersöka om det går att införa biltullar för lastbilstrafik i Mark. Först trodde jag det var ett tidigt aprilskämt, men så var det tyvärr inte. Det är ett seriöst förslag som framförts av (s) och (v) i Miljönämnden.

Förutom att förslaget är juridiskt omöjligt - kommunen råder inte över länsvägar och riksvägar - så är givetvis förslaget i sig ett hån mot allt tal om ett gott företagsklimat. Hur skall våra butiker få sina varor utan lastbilar? Hur skall våra företag få råvaror och kunna sälja sina prudukter utan lastbilstransporter? Och var finns de "alternativa transportmedel" som (s) och (v) talar om? Det finns som bekant ingen järnväg mellan Skene och Göteborg som kan ersätta lastbilstrafik på Lv 156! Det finns inte heller några alternativa kringleder förbi Skene-Kinna som man kan köra i stället.

Jag har under dagen talat med flera moderater i Mark och kan i vart fall konstatera att moderaterna inte står bakom detta förslag. Vi vill öka framkomligheten på vägnätet i Mark och skapa en bättre infrastruktur, inte stoppa trafiken som är en livsnerv för vår kommun!

Förslaget om lokala biltullar är både dumt, löjligt och omöjligt, och måste givetvis läggas där det hör hemma - direkt i papperskorgen!




2008-03-19 Dubbelfuskare

Skatteverket meddelade igår att man vid granskning av ett stort antal nolltaxerare upptäckt att en del av dessa har dolda inkomster och samtidigt uppbär bidrag från samhället som man inte har rätt till. Det är ju svårt att tänka sig värre fusk än att både arbeta svart och ta ut ersättning i form av exempelvis a-kassa och sjukpenning samtidigt. Under mina år som politiskt vald ledamot i skattenämnden i Vänersborg och storföretagsskattenämnden i Göteborg fick jag också se en hel del exempel på just detta.

Det nya är att vi nu, utöver den tidigare lagstiftningen om skattebrott även har en bidragsbrottslag, samt att skattemyndigheten fått ökade möjligheter att samverka med andra myndigheter för att upptäcka denna form av dubbelt fusk. Skattemyndigheten tror själva att samhället har miljardbelopp i kostnader till följd av kombinerade skatte- och bidragsbrott, pengar som naturligtvis skulle kunna användas bättre till något annat!



2008-03-18 Avskaffad reklamskatt gav nya jobb!

Under eftermiddagen gjorde vi ett besök på Svenljunga-Tranemo Tidning, STT, och träffade de två ägarna. Sune Strand, den ena av dem, är också engagerad i gratistidningarnas förening, och har argumenterat hårt genom åren för att reklamskatten skall avskaffas eftersom den missgynnat gratistidningarna. Det var ju också en av de saker jag lovade att verka för om jag blev invald i riksdagen (se även min riksdagsmotion om presstödet och reklamskatten)

Sune Strand kunde meddela att Alliansregeringens beslut om kraftigt höjda fribelopp gjort att STT helt slipper betala reklamskatt och därmed sparar 600.000 kronor varje år. Detta har gjort att man nu utvidgar sitt spridningsområde och startar en lokalredaktion även i Ulricehamn där man anställer flera nya medarbetare. Detta hade inte varit möjligt om reklamskatten hade funnits kvar. Tänk så tydligt det kan bli ibland att sänka skatter skapar jobb!



2008-03-18 AP&T - världsledande företag i Tranemo

Dagens första företagsbesök var hos AP&T i Tranemo, ett företag som är bland de fem främsta i världen när det gäller leverans av kompletta produktionslinjer åt tillverkningsindustrin. Man levererar också automation, pressar, verktyg mm till metallindustri, fordonsindustri, vitvaruindustri, mekaniska verkstäder, tillverkare av värmeväxlare osv, både i Sverige och utomlands.



På första bilden syns olika delar till värmeväxlare som företag tillverkar med den utrustning som AP&T levererar. Tillverkningen av värmeväxlare växer snabbt. På andra bilden ser vi hur stommen till de stora pressmaskinerna svetsas ihop. Det är oerhört tunga maskiner, som kan väga hundratals ton.



På dessa bilder syns den fortsatta processen när stommen monteras samman med elektronik och hydralik till en färdiga maskiner, som alla byggs efter kundens specifikationer. Det var fascinerande att se att hela tillverkningsprocessen sker i samma hall, där svetsare, tekniker och civilingenjörer arbetar tillsammans i team för att färdigställa de mycket komplexa och avancerade maskinerna. AP&T är ett bevis på att det går att bedriva tillverkningsindustri i Sverige, och att arbetsmiljön på ett verkstadsföretag idag är något helt annat än det många föreställer sig. Lönenivån är också god, liksom utvecklingsmöjligheterna för de anställda.



2008-03-18 Var var oppositionen igår?

I morse pratade vi lite om var de tre (s)-riksdagsledamöterna från Sjuhärad var igår? Alla vi sju riksdagsledamötyer från Sjuhärad var inbjudna av Företagarna för att göra företagsbesök. Ingen av oppositionens tre ledamöter kom. De kanske inte tycker att det här med företagande och fler jobb är så viktigt, vad vet jag.



2008-03-18 Släkten är värst - Blondinbella regerar!

Det är bara att erkänna - Blondinbellas blogg slår min egen med hästlängder. I vart fall om man skall räkna antalet besök.

Vem är Blondinbella undrar kanske någon? Jo, en 17-årig stockholmstjej som heter Isabella Löwengrip. Hon har bloggat i tre år, och skriver mest om mode, shopping och om livet i Stockholm. Hon har nu uppåt 250.000 besök på sin blogg "Blondinbella" varje vecka, vilket gör att hon utan konkurrens toppar listan över Sveriges mest besökta privata bloggar. Detta väcker stor avund eftersom hon också får en del inkomster från sin blogg. Personligen tycker jag det är imponerande och dessutom kul med ungdomar som har entreprenörsanda. Själv får jag nöja mig med någon procent eller så av Blondinbellas besökssiffror - och då är ändå min egen politiska blogg välbesökt enligt expertisen! Kanske man skulle blogga om mode i stället? Det skulle nog mina politiska motståndare gilla. Fast ärligt talat, de som känner mig vet att mode och shoppning verkligen inte är min starka sida, så jag skulle nog ha svårt att slå Isabellas besökssiffror ändå.....

Lite kul är det att Isabella inte bara är intresserad av mode. Hon är också ordförande för MUF på Norrmalm i Stockholm. Och det känns ju bra att hon valt rätt parti, eftersom vi faktiskt är släkt....



2008-03-18 Opinionen svänger tillbaka, sakta men säkert!

Nu bekräftar även SIFO att opinionsvindarna så sakta börjar svänga. Oppositionens stora övertag krymper nu i alla mätningar. I februari var skillnaden mellan blocken 19, 4 procentenheter till oppositionens fördel. I mars hade klyftan minskat till 16,1 procent. Socialdemokraterna minskar 2,2% och moderaterna ökar 0,6% till 22%.

Samtidigt börjar Mona Sahlin att ifrågasättas alltmer, även internt, för att hon bara populistiskt kritiserar Alliansen utan att ha någon som helst egen politik att erbjuda. Min gissning är att (s) kommer att få svårt att behålla sina höga opinionssiffror framöver. Väldigt svårt!

(s) verkar ju redan ha tagit en valseger i nästa val för given. Men man skall som bekant inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, och den verkliga björnjakten börjar inte förrän 2010. Fortsätter försprånget att minska i samma takt har Alliansen ätit in hela försprånget om bara fem månader!



2008-03-17 Tur att dubbdäcken ännu inte är förbjudna

Efter en härligt solig dag i går, när jag till och med spred ut kompostjorden från förra säsongen och djupgrävde hela trädgårdslandet - rekordtidigt givetvis - kom så bakslaget. I morse när vi vaknade var det flera decimeter nysnö, och sedan har det fortsatt att snöa hela dagen.

Detta aktualiserar diskussionerna om dubbdäcksförbud igen. Politikerna i Stockholm tycker att dubbdäck av miljöskäl inte skall få användas lika länge på våren som idag. Andra politiker vill införa dubbdäcksförbud helt eller delvis i hela landet. Miljöpartiet i Stockholm vill gå längst och fördubbla parkeringsavgifter för alla bilar med dubbdäck. Man verkar ha missat att dubbdäcken är överlägsna vid isigt vinterväglag och räddar massor av liv varje år. Utan dubbdäck hade jag inte kommit någonstans i morse. Hade vi haft förbud mot dubbdäck hade stora delar av landsbygden i mellansverige stannat idag och olyckorna varit betydligt fler.



2008-03-17 Besök hos Götessons Industri



Dagens andra företagsbesök var hos Götessons Industri, också det ett familjeföretag i Dalstorp. Företaget expanderar kraftigt och har både kontor, lager och viss montering i Dalstorp.

Här visar företagets VD, Johan Götesson, några av företagets produkter för mig, Else-Marie Lindgren (kd) och Claes Västerteg (c).

Götessons utvecklar och tillverkar olika produkter för att effektivisera moderna kontor, konferensanläggningar mm, exempelvis smarta lösningar för effektiv montering av dataskärmar, upphängning av datorer, hantering av kablar, bordsinfällda el- och datauttag och en massa annat.

Bilden tv visar en kul produkt, "Powerport", en infälld pelare med el och datauttag som döljs i en bordsskiva eller ett armstöd och dras upp vid behov.

En annan patenterad produkt är Savepower, en vanlig eldosa med ett inbyggt chip som känner av elbehovet och som kan reducera elförbrukningen på en enda kontorsarbetsplats med upp till 40%! Vad det kan betyda för ett större kontorslandskap i form av lägre energiförbrukning och minskade kostnader är lätt att förstå.





2008-03-17 Besök hos Hållanders Sågverk AB



Dagen började med besök på Hållanders Sågverk i Dalstorp. Redan i entrén kände man sig mycket välkommen när man såg den stora tavlan som minne av Elfsborgs guld 2006. Sågverket är en intressant kombination av mycket automatiserad såg och ett fjärrvärmeverk! Hela stockar matas in i ena änden av sågen, roteras individuellt för att få ut maximalt med sågat virke och ut kommer virke i olika bredd och tjocklekar som staplas automatiskt


Allt spån och alla barkrester samlas upp, en del blir senare pellets för försäljning, det andra eldas upp på plats i Dalstorps eget fjärrvärmeverk, som ägs av Hållanders Såg och ligger alldeles intill sågverket. Hälften av energin används för sågverkets eget behov, man är självförsörjande på energi, och den andra hälften värmer villor och ger energi till andra fabriker i Dalstorp. Förutom att sågverket sparar stora pengar i energikostnader och slipper elda med olja slipper man också trafiken av ca 400 lastbilar per år för att transportera bort restprodukterna från sågverket. Lönsam industriverksamhet och god miljöpolitik går faktiskt att kombinera!



2008-03-16 Två dagar med intressanta företagsbesök i Tranemo

Tranemo kommun har Sveriges lägsta arbetslöshet och ett sprudlande företagsklimat som väcker uppmärksamhet även utanför Sjuhärad. Tranemo är kanske "Sjuhärads eget Gnosjö", även om mycket av Tranemos företagaranda även finns i de övriga Sjuhäradskommunerna. Hela Sjuhärad har ju en lång och stolt tradition av entreprenörskap och företagande.

Under två dagar kommer riksdagsledamöter från Alliansen i Sjuhärad att göra företagsbesök i Tranemo kommun. Jag deltar båda dagarna och rapporter från båda besöken kommer naturligtvis på bloggen.

I morgon måndag besöker jag Hållanders Sågverk och Götessons Industri i Dalstorp tillsammans med Else-Marie Lindgren (kd) och Claes Västerteg (c). Detta i ett arrangemang av organisationen Företagarna.

På tisdag kommer jag att besöka AP&T, Tranemo Hotell samt Svenljunga Tranemo Tidning, denna gång tillsammans med Ulf Sjösten (m) och Else-Marie Lindgren (kd). Detta är ett gemensamt Alliansarrangemang.



2008-03-16 Debatten i fredags

En bild från fredagens interpellationsdebatt där jag inte kunde låta bli att blanda mig i debatten när Luciano Astudillo (s) angrep arbetsmarknadsministern med en del märkliga påståenden. Min dotter Anna fångade mig med kameran från åhörarläktaren.

Om någon undrar vad arbetsmarknadsministern gör så böjer han sig ned för att ta upp en mapp med papper. Han är alltså inte på fall utan står som vanligt mycket stadigt i debatten.




(Ja, det stämmer, datumet på bilden är fel, vilket mycket uppmärksam läsare noterat.....)





2008-03-15 Klimatdebatten: Tystas obehaglig klimatforskning ned?

Jag har tidigare nämnt att svenska forskare analyserat historiska temperaturvärden vid Torneträsk i Lappland, och kommit till helt andra slutsatser än de gällande klimatteorierna. Jordens temperatur idag är inte alls extrem, minst lika varma perioder har förekommit tidigare i historien. Jag har nu fått mer detaljer om denna forskning. Det var Håkan Grudd vid Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi, Stockholms universitet, som i januari publicerade forskning som fått internationell uppmärksamhet (men tystats ner i Sverige): Torneträsk tree-ring width and density ad 500–2004: a test of climatic sensitivity and a new 1500-year reconstruction of north Fennoscandian summers (Springer Link Science Media, 2008). Studien summeras så här:

Nya data visar generellt högre uppskattade temperaturer än tidigare studier baserade på Torneträsk trädringsdata. Det sena 1900-talet visar sig dock inte vara exeptionellt varmt enligt de nya uppgifterna: perioderna omkring år 750, 1000, 1400 och 1750 var lika varma eller varmare. Den 200 år långa perioden av varmare klimat omkring år 1000 var signifikant varmare än det sena 1900-talet och uppgifterna stöds av andra lokala och regionala klimatdata. De nya bevisen från denna forskning visar att den medeltida värmeperioden i norra Europa var mycket varmare än tidigare noterats.

I Borås Tidning idag finns en mycket läsvärd debattartikel som visar att jag inte är ensam om att ifrågasätta delar av den "politiskt korrekta" klimatteorin. Jag har tidigare berättat på bloggen om att över 100 erkända forskare från hela världen gjorde ett uttalande i samband med Balikonferensen där de ifrågasatte hela klimatteorin och avrådde FN och IPCC från att agera på så osäkra uppgifter. Detta tystades praktiskt taget ned helt av svenska media. I dagens artikel kan man läsa att 550 forskare nyligen samlades på en konferens i USA anordnad av The Hartland Institute. Man gjorde där ett uttalande där man ifrågasätter klimatteorierna från IPCC. På konferensen deltog även Tjeckiens president Vaclav Klaus, som ifrågasätter klimatteorierna. Har någon läst något om detta på nyhetsplats i en svensk tidning?

I debatten beskylls The Hartland Institute för att vara partiska på grund av att man är finansierad av oljeindustrin. Detta är inte helt korrekt. Institutet är inte vinstdrivande och tar emot donationer från över 1.400 privatpersoner. Ingen finansiär får heller bidra med mer än 5% av institutets samlade budget, allt för att garantera en fristående forskning. Att sedan oljeindustrin självklart har ett egenintresse i att bagatellisera klimatfrågan (på samma sätt som kärnkraftsindustrin och etanolproducenterna gärna förstärker klimathotet för att på så sätt stärka sina positioner) är en annan sak. Men vad är det som säger att alla dessa 550 forskare automatiskt har fel, och att allt de säger och alla deras argument skall tigas ihjäl bara för att oljeindustrin finansierar en mindre del av forskningen? Att forskare delvis får förlita sig på pengar från privata donationer, inklusive bidrag från oljeindustrin, har i sig en tråkig förklaring - obekväma forskare som idag ifrågasätter rådande klimatteorier har tyvärr mycket svårt att få offentliga forskningsanslag.

Al Gore och klimatpolitiskt korrekta politiker anser som bekant att "diskussionen kring klimatfrågan är avslutad". För egen del tror jag att diskussionen bara har bara börjat. Att frågan engagerar märker jag själv. Min miljö- och energiblogg är den i särklass mest besökta sidan i bloggarkivet och mer än 1.000 personer har besökt just den bloggsidan den senaste tiden!



2008-03-15 Hyfsat välavvägt om fildelning

Regeringens tankar kring hur fildelningsfrågan skall hanteras känns hyfsat välavvägd mellan intergritetsskydd och upphovsrätt. Förslaget från Renforsutredningen att internetlevarantörerna ska ges rätt och skyldighet att stänga av abonnenter som upprepade gånger ängar sig åt fildelning avvisas. Det är utmärkt. I stället föreslås att domstol skall avgöra om det finns skälig anledning att misstänka fildelningsbrott och i så fall kunna ålägga en internetleveratör att lämna ut en IP-adress som använts vid intrång. Det är regler som redan finns i många andra länder. Det blir alltså inte upp till varje upphovsrättshavare eller internetleverantör att agera helt godtyckligt, utan man måste bevisa för domstolen att intrång pågår för att domstolen skall fatta sitt beslut om att IP-adressen skall lämnas ut.

Jag avvaktar med mitt definitiva personliga ställningstagande tills jag sett vilka avvägningar domstolen skall göra, och graden av brott som krävs för att IP-adresser skall lämnas ut. Men jag tycker ändå det verkar som om regeringen verkar ha hittat en tänkbar lösning som skyddar upphovsrätten utan att godtyckligt hota den personliga integriteten.

Mina tidigare blogginlägg i ämnet hittar du på Rättstrygghetsbloggen i mitt bloggarkiv. Senaste inlägget var den 10/1 i år.



2008-03-14 Fika med ministern

Betydligt trevligare var arbetsmarknadsministerns interpellationsdebatter, där jag själv var med på ett hörn och debatterade.

Efter debatten blev det tid för en pratstund mellan arbetsmarknadsminister Littorin och mina praoelever, min dotter Anna (tv) och Lisa. De har haft en vecka full med aktiviteter och träffar. Häromdagen var de ju med på EU-nämndens möte där både statsministern, finansministern och utrikesministern medverkade, och i går passade vi på att hälsa på oppositionsledaren Mona Sahlin som vi mötte i korridoren.








2008-03-14 Bitter? Vem? Ringholm?

Bilden är från dagens interpellationsdebatt. Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) svarar på en interpellation från Bosse Ringholm (s).

Det är bara ett litet fel - Ringholm är inte i kammaren när Torstensson läser upp sitt svar. Han står utanför och läser tidningen! Demonstrativt lämnade han kammaren när ministern skulle tala!

Det lär inte vara första gången Ringholm uppträder på detta synnerligen arroganta och oförskämda sätt. Andra interpellanter har omdömet att stanna kvar i kammaren under debatten och också skaka hand efteråt och tacka varandra för debatten. Men inte Ringholm.

Mona Sahlin har ju satt Ringholm på "gubbhyllan". Jag förstår henne, och tycker att han kan sitta kvar där.



2008-03-13 Var tredje anvisat jobb söks aldrig

25% av de arbetslösa söker inte de jobb som anvisas av arbetsförmedlingen, och var tredje anvisat jobb söks aldrig! Allt enligt ett undersökning av Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering, IFAU, som granskat 3.000 anvisade arbeten som anvisats av arbetsförmedlingen. Anledningen till att de arbetslösa inte söker jobben är främst att de anser sig över- eller underkvalificerade. Detta låter lite märkligt när man samtidigt ser av undersökningen att arbetsgivarna överlag ger gott betyg till arbetsförmedlingens matchning, och uppger att endast en av sex som söker ett jobb har fel kvalifikationer.

För egen del blir jag förvånad över uppgifterna. Att var fjärde arbetslös säger till sin arbetsförmedlare att man söker ett anvisat jobb utan att ens bry sig om att ens kontakta arbetsgivaren är givetvis fullständigt orimligt. Det betyder att a-kassorna tvingas betala ut pengar till arbetslösa som inte ens bryr sig om att söka jobb, och det leder i sin tur givetvis till onödigt höga avgifter till a-kassan.



2008-03-13 Svenska föräldrar säger nej till könskvoterad föräldrapenning

I dag har moderaternas jämställdhetsarbetsgrupp "Lika villkor" haft sitt andra sammanträde. Det blev naturligtvis en del diskussion om både delat barnbidrag och jämställdhetsbonus för VAB-dagar, två av de saker som vi enligt utredningsdirektiven skall titta lite extra på, och som diskuterats en del i media de senaste veckorna. Var dessa frågor landar är lite för tidigt att säga, dessa två frågor är bara två av ett stort antal frågeställningar som vi redan nu vet skall behandlas i arbetsgruppen, och vi kan också tillföra fler ämnen efterhand.

Själv kommer jag att arbeta mest med frågor som rör familj och arbetsliv, och det skall bli intressant. Det finns ett antal frågor som med rätta upprör, och det drabbar både kvinnor och män. Exempelvis olika lön för lika arbete, diskriminering vid vårdnadstvister och svårigheterna att kombinera arbetsliv och familjeliv. Könskvotering är däremot inget jag tror på i något sammanhang, lika lite som annan kvotering. Det gäller både inom familjen, arbetslivet och politiken. Jag verkar inte vara ensam i min åsikt. Enligt en undersökning från TCO (2005) säger 93% av de svenska föräldrarna exempelvis nej till könskvotering av föräldrapenningen. De som är positiva är främst olika jämställdhetsexperter och vissa politiker, ofta på vänsterkanten. Jag tycker inte att samhället skall trampa på den enskilde människans rätt att göra egna fria val så länge valet inte skadar någon annan. Däremot kan jag inte acceptera att samhället och arbetslivet genom lagstiftning eller attityder i praktiken hindrar människor att göra fria val.



2008-03-12 Klimatdebatten: Mer om mat och klimat...
Uppdaterad
I klimatdebatten talas det ofta om vikten att handla närodlade grönsaker. Men det kan tyvärr slå riktigt fel .....i vart fall om man skall tro klimatforskarna. Forskarna gör "livscykelanalyser" av maten och i en sådan analys utgör transporten från odlingsstället till Sverige oftast en mycket liten del. Mest "klimatvänligt" är transporter med kylcontainer på båt, medan långa flygtransporter är sämst. Transporterna till och från butikerna betyder också betydligt mer för miljön än transporter i tidigare led. En svensk växthusodlad kruksallad kan enligt klimatforskarna orsaka större utsläpp av växthusgaser (om växthuset är uppvärmt med olja) än en spansk isbergssallad odlad på friland och forslad till Sverige med lastbil! Att närodlat har stor betydelse för livet på landsbygden och för svenskt näringsklimat är däremot en sak som inte alls beaktas av klimatforskarna...

En del fryst lax som säljs i Sverige har fångats i Chile och sedan fileats i Thailand innan den når våra frysdiskar. Trots detta är miljövinsten att i stället köpa norsk lax ganska liten, vilket beror på att den chilenska laxen åker båt medan den norska åker lastbil. Ekologiskt kött är inte heller någon succé enligt klimatforskarna. Det ekologiska köttet har längre uppfödningstid, och eftersom korna är idisslare produceras då mer metan (korna fiser och rapar!) under kons livstid, och metan är en värre växthusgas än koldioxid. Att ekologiskt kött är positivt ur djurskyddssynpunkt är en annan sak som inte klimatforskarna tar någon hänsyn till alls.

Det var någon som sa att det är synd om människorna. I vart fall är det inte lätt att vara människa och göra rätt. För vad är rätt? Skall jag välja närodlat för att stötta lokal produktion även om det kanske inte är optimalt ur klimatsynpunkt? Skall jag köpa ekologiskt kött för att jag månar om djurens bästa - trots att det kan vara negativt för klimatet?

Tillägg: I kväll diskuterades just frågan om nötköttets påverkan på världens samlade koldioxidutsläpp i Uppdrag Granskning. Nötkreatur står för 18% av världens samlade koldioxidutsläpp! Om en familj på fyra personer exempelvis byter ut hälften av sin nötköttskonsumtion mot kyckling eller vilt så ger det samma klimateffekt som att byta sin bensinbil mot en miljöbil....



2008-03-12 Fler håller med mig - etanolen kan skapa brist på mat

Jag har i flera tidigare inlägg ifrågasatt etanol producerad av livsmedel, och påpekat att det inte känns bra att tanka bilen med de fattigas mat, och att det krävs någon form av certifiering av vilken etanol som man kan använda med gott samvete. Se exempelvis den 16/1 i år. För denna inställning har jag fått en hel del kritik, vissa menar att jag överdriver, andra säger att det helt enkelt är en myt att etanolproduktionen tränger undan matproduktionen. Men nu får jag plötsligt mycket starkt stöd för min ståndpunkt.

Det välrenommerade amerikanska forskningsinstitutet IFPRI skriver i en forskningsrapport att biologiska drivmedel gjorda på jordbruksprodukter höjer matpriserna i världen, vilket i sin tur ökar undernäringen bland afrikanska barn med fyra procent fram till år 2020.

I förra veckan varnade chefen FN:s program för mathjälp (WFP), Josette Sheeran, för att produktionen av biobränsle kan gå ut över tillgången på mat. Kraftigt ökade priser på sådant som vete, majs och ris har lett till att WFP, som köper råvarorna på världsmarknaden, har fått be om mer pengar av den rika världen enbart för att täcka behoven för i år. Samtidigt bidrar prisökningen till stigande inflation i Västvärlden. WFP-chefen sade i Bryssel i förra veckan att världens ledare borde fundera mer över förhållandet mellan biobränsle och mat.

Och börjar även EU-kommissionen ifrågasätta om etanolen inte riskerar att skapa problem. Självaste Margot Wallström (s), Sveriges EU-kommissionär, säger i en TT-intervju att ökade satsningar på "fel" biobränsle kan konkurrera med produktionen av mat. Risk för matbrist måste diskuteras mera. Wallström tycker dock inte att EU:s mål för ökad användning av biobränsle är felaktiga, men säger att vi snabbt måste "flytta till den andra generationens drivmedel", annars kommer det att konkurrera med matproduktionen. Vad Wallström menar med "andra generationens drivmedel" framgår dock inte.



2008-03-12 Möte med EU-nämnden

Idag var det öppet möte i EU-nämnden, där statsministern redogjorde för den svenska regeringens ståndpunkter inför det kommande EU-toppmötet. Det blev mycket diskussion om den svenska modellen på arbetsmarknaden och miljö-, energi- och klimatfrågor.

Regeringen vad minst sagt representerad av tunga namn: Statsministern, finansministern och utrikesministern. Detta var extra kul för mina praoelever Anna och Lisa som fick lov att sitta med vid mötet.

Mitt foto blev tyvärr alltför suddigt, så jag har lånat denna aningen tydligare bild från Sofia Arkelstens blogg där man också kan läsa mer om vad som hände på mötet.







2008-03-12 Borås Tidning skriver om bostadsanpassning

Den 10/3 hade jag ett blogginlägg om regeringens direktiv till Boverket att se över reglerna kring bostadsanpassnings- bidrag så att det blir möjligt för kommunerna att ta tillbaka dyrare utrustning som inte längre används. I går hade jag ett samtal med en reporter på Borås Tidning, och i dag finns en artikel i BT om saken.



2008-03-11 Tullen får mer pengar!

Den 28 februari skrev jag om vårt möte med Tullens personal på Landvetter flygplats och Tullverkets märkliga beslut om nedläggning av en mängd enheter, trots att man inte först gått till regeringen och tydligt talat om att man behöver mer pengar för att klara sin verksamhet.

De senaste veckorna har det pågått intensiva politiska diskussioner inom Alliansen om detta, och även ministrar har uppvaktats. Som jag skrev den 28 februari skulle Tullverkets beslut få helt orimliga konsekvenser.

I dag har också tullfacket, TULL-KUST, beslutat att rikta ett misstroende mot Tullverkets högsta ledning, och man kommer att i en särskild skrivelse till Finansminister Anders Borg begära att de högsta cheferna befrias från sina uppdrag i Tullverket. Man menar att ledningen fattat förhastade beslut om nedskärningar, och att den utredning som beslutet baseras på är undermålig och utan konsekvensbeskrivning.

Samtidigt har finansminister Anders Borg under dagen meddelat att Tullen kommer att få extra pengar i vårbudgeten. Närmare detaljer om detta lär följa under veckan. Om dessa extra pengar kommer att rädda kvar Tullen på Landvetter och serviceverksamheten i Borås återstår att se, men jag hoppas det!



2008-03-11 Äntligen!

Politikerbloggen uppmärksammar idag att Sverige inte längre har världens högsta skattetryck! Jag har berättat om detta tidigare på bloggen, men det är ju kul att det nu börjar uppmärksammas av fler!

Allliansen har lyckats sänka skattetrycket samtidigt som man satsat mer på välfärden och skapat rekordstora överskott i statens finanser. Får Alliansen fortsatt förtroende lär Sverige nog passeras av fler länder i denna tvivelaktiga tävling om vilka länder i världen som har hårdast skattetryck.

(Bild från politikerbloggen)




2008-03-11 Favorit i repris...lägre produktivitet behöver inte vara negativt!

Produktiviteten på arbetsmarknaden har sjunkit. ”Rekordmånga arbetar, men allt sämre”, som SCB uttrycker saken. Detta är faktiskt en alldeles naturlig effekt av att allt fler tar sig ut på arbetsmarknaden från ett tidigare utanförskap. Den 1 mars skrev jag om detta på bloggen och pekade på baksidan av extremt hög produktivitet i näringslivet. Jag fick väldigt stort gensvar på just det blogginlägget och följer nu därför upp detta med ett lite längre debattinlägg i Borås Tidning idag.

Nationalekonomerna är ju lite bekymrade över sjunkande produktivitet på arbetsmarknaden. Jag ställer motfrågan om det verkligen är bättre att gå tillbaka till den gamla socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken med mycket hög produktivitet som nås genom att de som inte presterar tillräckligt gallras bort, förtidspensioneras eller lämnas utanför, och i stället försörjs av dem som tvingas slita ut sig på jobbet? Alltför hög produktivitet har en skrämmande baksida av ohälsa, stress, utbrändhet, utanförskap och splittrade familjer. Skattebetalarna får betala ett högt pris för orimligt höga produktivitetskrav!



2008-03-11 Fler brottslingar döms att betala skadestånd

Om den som begått brott saknar förmåga att betala skadestånd och om det inte finns någon försäkring för skadorna, kan offret ha rätt till brottsskadeersättning av statliga medel. Den rätten kan finnas även om gärningsmannen är okänd. Det är Brottsoffermyndigheten som hanterar detta, och myndigheten gör även andra insatser för att stödja brottsoffer och vittnen vid domstolsprocesser. Verksamheten finansieras delvis genom att den som döms för brott åläggs att betala en brottsskadeavgift, främst vid lite grövre brott.

Brottsoffermyndigheten får nu in alltmer pengar från dömda brottslingar, vilket är glädjande. Förra året fick myndigheten in 25,4 milj kr, en ökning med nära 40% jämfört med 18,4 milj kr året innan. Enligt Brottsoffermyndigheten beror de ökade betalningarna på att fler dömts att betala skadestånd, och inbetalningarna tros fortsätta öka framöver. Pengarna finansierar idag ca 20% av brottsoffemyndighetens verksamhet, resten skjuter skattebetalarna till.

Mer fokus på brottsoffren kan aldrig vara fel!



2008-03-10 Det rör på sig i bostadsanpassningsfrågan

Jag ställde ju en fråga i januari 2007 till ansvarig minister och undrade över det märkliga i att kommunerna inte kunde kräva tillbaka hissar och annan dyr bostadsanpassningsutrustning när denna inte längre behövdes, exempelvis då en person flyttar eller avlider. Ministern gav ju också ett positivt svar:

Skriftlig fråga 2006/07:488 till äldreomsorgsminister Maria Larsson (kd):
Fråga om bostadsanpassningsbidrag
Bakgrund: PM från riksdagens utredningstjänst
Svaret från äldreomsorgsministern


Nu börjar det hända saker. I dagarna hanterar riksdagen ett antal motioner i samma fråga, och dessa avslås visserligen, men med en intressant motivering, nämligen att Miljödepartementet givit ansvarig myndighet, Boverket, i uppdrag att "överväga frågor om återanvändning av installationer finansierade med bostadsanpassningsbidrag". I regleringsbrevet skriver regeringen att Regleringen av bostadsanpassningsbidrag bör ändras så att det i vissa fall blir möjligt för kommuner att återanvända hissar och större installationer. Boverket ska belysa dessa möjligheter och föreslå de ändringar av bestämmelserna som skulle göra det möjligt att i vissa fall återanvända installationer som finansierats med bostadsanpassningsbidrag. Arbetet ska ske i samverkan med Socialdepartementet och redovisas senast den 1 mars 2009.

Detta tyder på att det förslag jag lämnade och som även följts upp av ett antal motioner faktiskt har mycket goda möjligheter att också bli genomfört! Det går inte alltid snabbt när statens kvarnar mal, men det viktigaste är ändå att det går åt rätt håll! Om mitt förslag skulle genomföras skulle kommunerna spara stora onödiga kostnader som skulle kunna användas till en bättre service till dem som verkligen behöver bostadsanpassning.



2008-03-10 Sensationell forskningsrapport

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har granskat 276 svenska och 411 finska kommuners verksamhet under en 20-årsperiod, och kommer med ett överraskande besked: Både svenska och finska kommuner satsar mer på att anställa personal i sin verksamhet samt på att sänka skatten under ett valår jämfört med andra år....

Forskarna säger att en hypotes är att "de kommunala politikerna försöker vinna röster genom att genomföra en politik som de tror väljarna uppskattar".

Låter inte helt osannolikt.



2008-03-09 Hockeyfeber i Borås - BHC slog ut Björklöven ur elitseriekvalet!

Borås är inte längre bara en stad med ett bra fotbollslag - Elfsborg har fått konkurrens. Nu råder det plötsligt hockeyfeber i stan! Förra året gick ju Borås HC upp i hockeyallsvenskan. Redan första säsongen blev succe. När bara ett par omgångar återstod var chansen god för Borås HC att ta en plats bland de lag som får kvala till elitserien - som nykomling! Och man tog denna chans och gick till kval, före bland annat AIK. Redan detta var synnerligen imponerande.

I första playoffmötet ställdes man så inför närmast övermäktigt motstånd - Björklöven i bäst av tre matcher. Första matchen gick på hemmaplan i Borås, och efter ett lysande spel vann Borås över sina namnkunniga motståndare med hela 4-1! Boråsarna var stolta, men insåg att motståndet ändå nog skulle bli övermäktigt i bäst av tre matcher, där dessutom Björklöven hade två avslutande hemmamatcher. Men vad händer - jo i kväll slog Borås Björklöven på bortaplan, denna gång med 3-2! Nykomlingarna Borås HC slår alltså ut det tidigare välmeriterade elitserielaget Bjöklöven i kvalspelet till eliterien! I Nästa omgång väntar nu Västerås eller Växjö i playoff II. Med den form som Borås visar just nu lät inget av dessa två lag vara omöjliga.

Borås är en synnerligen het idrottsstad just nu - framgångsrika i både fotboll, hockey och basket! Det är nog ingen vågad gissning att Elfsborgs framgångar har sporrat andra klubbar och visat att inget är omöjligt!



2008-03-09 Malmö följer Borås i spåren - sopor blir fordonsbränsle

Jag har tidigare berättat på bloggen (bland annat 1/12 2007 och 11/1 2008) om Borås Energi & Miljö AB, det kommunala bolag som tar hand om bland annat hushållssopor från tre kommuner (inklusive min egen, Marks kommun) och omvandlar detta till bland annat biogas och el. Borås Energi & Miljö AB är föregångare och uppmärksammas även på moderaternas miljösite, www.miljösmart.se. Även Trollhättan och Växjö har idag biogasanläggningar, och Göteborgs kommun har liknande planer.

Nu inleder Malmö stad och E.on ett biogassamarbete som ska bereda vägen för en successiv övergång från fossil naturgas till förnyelsebar biogas och på längre sikt vätgas. Upplägget verkar påminna en del om det i Borås. Redan idag produceras biogas i Malmö från avloppsslam och matavfall, och insamlingen av organiskt avfall till rötning ökar. Nyligen inleddes bygget av en helt ny anläggning som ska rena biogasen som produceras där till fordonskvalitet. När den nya anläggningen står klar någon gång i sommar kommer den leverera över 30 GWh biogas vilket motsvarar 3 miljoner liter bensin. Biogasen kommer att gå in på naturgasnätet i Malmö och tankas i Malmös bussar och bilar.

(bilden citerad från energinyheter.se)

Kan miljöinsatsen bli större än att omvandla ett smutsigt sopberg till miljövänlig energi? Jag tycker det är ett lysande exempel på god och genomtänkt miljö- och energipolitik utan några direkta bieffekter. Den tiden är förbi då vi hade stora stinkande soptippar som läckte tungmetaller, kemikalier och smutsigt lakvatten ut i naturen. Exemplet från Borås borde kunna följas av betydligt fler storstadskommuner runt om i landet!



2008-03-09 Äntligen blir det lite lättare för småföretagen att låna!

I oktober lämnade jag in en motion om att förändra förmånsrättsreglerna vid konkurs. Den nya lagstiftningen som den gamla s-regeringen införde gjorde det både svårare och dyrare för småföretag att låna eftersom bankerna fick sämre utdelning vid en eventuell konkurs. Detta är en fråga som jag följt på nära håll under mina år som bankanställd jurist.

Nu hör jag till min glädje att näringsminister Maud Olofsson vid ett tal på landsbygdsriksdagen i Lycksele i går faktiskt utlovade att förmånsrättsreglerna skall ändras tillbaka igen, allt för att underlätta för främst småföretag att få banklån! Det är en viktig förutsättning för att små företag skall kunna växa och anställa fler.

Ibland blir man bönhörd, och då är det riktigt, riktigt kul att vara riksdagsledamot!



2008-03-09 Människor oroar sig mest för höjda bensin- och elkostnader

Höjda bensinpriser och elpriser är det svenska folket oroar sig för mest enligt en ny undersökning från Synovate. Siffrorna anger andelen svenskar som känner mycket stor oro eller stor oro. Inom parentes anges andelen som är mycket oroade.

1. Stigande bensinpriser - 40 procent. (22)

2. Stigande uppvärmingskostnader och elpriser - 37 procent (15)

Hur många som oroar sig för klimatförändringarna framgår inte av undersökningen. En hel del av riksdagspolitikerna verkar dock tro att oron för klimatet är större, för annars skulle man ju knappast prioritera att höja skatterna på just dessa två områden. Eller? Personligen är jag som bekant inte övertygad om att klimatförändringarna påverkas nämnvärt av höjda energiskatter, men oavsett vilket så vore det ju i vart fall synnerligen ologiskt att höja elskatterna om man vill minska koldioxiudutsläppen. Kärnkraft och vattenkraft skapar inga koldioxidutsläpp!



2008-03-08 Kommunala rikskonferensen i Göteborg

Under två dagar har närmare 2.000 moderata politiker, främst från kommuner och landsting haft rikskonferens i Göteborg. Det har funnits uppåt 60 olika seminarier att besöka, flera paneldiskussioner och tillfälle att mingla och träffa andra moderater från hela landet.


Dagens höjdpunkt var nog ändå när moderaterkvinnorna utsåg finansministern till årets hedersjänta. Det var ganska kul, och faktiskt inte helt oförtjänt (även om jag som bekant aldrig skulle göra som Anders Borg och kalla mig feminist). Här poserar Anders Borg med sitt diplom. Bredvid sitter statsministerparet Fredrik och Filippa Reinfeldt. Antagligen koncentrerar statsministern sig på det tal han alldeles strax skall hålla.

I sitt tal öppnade statsministern för att sänka skatten ytterligare för framförallt låg- och medelinkomsttagare, men även att minska antalet personer som måste betala statlig inkomstskatt. Det svenska skattetrycket har genom alliansregeringens politik sjunkit till under 47 procent och är på fortsatt väg nedåt. I sitt tal ställde Reinfeldt sig frågan om skattetrycket skulle hinna nå ner till 45 procent innan hans egen 45-årsdag som inträffar strax före valet 2010.

I talet upprepade dessutom statsministern vikten av att fortsätta satsningarna på välfärden, och berättade om en del intryck från alla sina resor runt i landet. Moderaterna vann valet 2006 på att vi såg problemen med utanförskapet och vi har nu mycket högt förtroende hos väljarna vad gäller arbetet för fler jobb. I sitt tal framhöll statsministern att valet 2010 vinns genom att sätta välfärden och dess verksamheter i fokus. Särskilt påpekade han behovet av att satsa på barnen och de pensionärer som har det sämst ställt.



2008-03-08 Delat barnbidrag?

Svenska Dagbladet har gjort det igen! Nu konstaterar man att en arbetsgruppp inom moderaterna föreslår att barnbidraget skall delas lika mellan föräldrarna. Den arbetsgrupp man syftar på är riksdagsgruppens arbetsgrupp för Lika villkor, där jag ingår. Men med tanke på att gruppen bara haft sitt första sammanträde ännu, och inte ens diskuterat frågan om delning av barnbidraget (!) är det ganska skickligt av SvD att redan nu berätta vad arbetsgruppen föreslår. Samma sak var det ju med frågan om jämställdhetsbonus för VAB-dagar - inte heller den frågan har arbetsgruppen diskuterat ännu, men SvD berättade glatt att moderaterna föreslår detta. Båda frågorna finns visserligen med i våra utredningsdirektiv, men SvD och andra får allt ge sig till tåls lite innan vi bestämmer vad vi tycker. Men för all del, det är ju bättre att SvD spekulerar i hur vår arbetsgrupp skall hantera olika frågeställningar inom jämställdhetsområdet än att man sprider osanningar om vården i Stockholm som man gjort tidigare i veckan. Fast med tanke på antalet utredningsdirektiv blir det mycket för SvD att spekulera om framöver.
För egen del tycker jag annars att det är en ganska bra idé att dela barnbidraget lika. Det skulle inte minst skapa större rättvisa vid separationer. I dag får mamman behålla hela barnbidraget och det räknas inte pappan tillgodo i de fall som underhåll skall betalas. Ett bidrag som samhället betalar ut helt utan motprestation från föräldern borde väl rimligen i utgångsläget betalas ut till båda föräldrarna, i vart fall om de har delad vårdnad om barnen eller lever ihop. Men jag tycker samtidigt att man i så fall borde ge föräldrarna rätt att bestämma att hela bidraget skall betalas ut till den ene föräldern om de önskar detta, precis som man har rätt att överlåta föräldrapenning mellan sig. Föräldrarnas frihet att bestämma själv kommer alltid att vara en ledstjärna för mig.

Om endast den ene föräldern har vårdnaden om barnen bör väl rimligen barnbidraget betalas ut endast till denne, men då borde man ju samtidigt ta hänsyn till detta när man fastställer underhållsskyldigheten för den andre föräldern.

En annan aspekt på frågan är att om barnbidraget från början hade betalats ut enbart till pappan hade detta nog ifrågasatts av alla feminister för länge sedan....



2008-03-06 Nyttigt med (s)jälvkritik....

Under dagens frågestund i riksdagen luftade oppositionen hård kritik mot att socialstyrelsen i en rapport visar på bristande tillgänglighet och stora ojämlikheter i vården. Det handlar bland annat om geografiska skillnader i tillgång till primärvård och akut omhändertagande, och personer med låg utbildning och personer med utländsk bakgrund verkar få sämre vård än andra. Även könsmässiga skillnader finns. Inom psykiatrin finns också brister, och det finns stora regionala skillnader även när det gäller resurser till skolhälsovården. Detta är givetvis allvarlig kritik.

Nu hade förståss som vanligt oppositionen missat en liten detalj. Socialstyrelsens granskning gäller tiden fram till och med 2006, dvs när dagens opposition styrde Sverige. Den nya regeringens politiska förändringar sedan årsskiftet 2007 ingår inte i granskningen.....



2008-03-06 Ministern svarar på min fråga

Jag har nu fått svar från kulturministern på min fråga om TV-utbudet efter digitaliseringen. Huvudpoängen i svaret är att staten är bunden av de avtal med SVT och TV4 som den tidigare s-regeringen undertecknade. TV4 uppfyller enligt ministern avtalskravet på över 98% täckning, och därmed kan man rent juridiskt inte göra mycket åt saken. Tyvärr är svaret ganska väntat, digitaliseringen skedde på ett hafsigt sätt och nedsläckningen av det analoga nätet gjordes alltför snabbt. Nu sitter vi med facit över hur detta drabbat enskilda hushåll.

Det är ändå trevligt att läsa att tjänstemän på departementet lagt en del tid på att kontrollera TV-täckningen i bland annat Töllsjö och Sätila, och av svaret från ministern framgår att det statliga sändarbolaget Teracom uppger att det kan räcka att manuellt ställa om digitalboxen för att få in fler kanaler. Personligen blir jag lite frågande till Teracoms uppgifter, eftersom jag redan talat med TV-handlare i området som säger att det inte fungerar. Men det kan kanske variera på olika platser?

Jag kan också berätta att jag fått ett flertal reaktioner på mina debattartikel och min fråga till ministern. Det finns problem med TV4-täckningen på fler håll, till och med mitt inne i centrala Kinna! Jag tänker fortsätta att gräva i frågan och se om det kan finnas några kloka förslag som kan lösa problemet.



2008-03-06 Egentligen en självklarhet - läroplanen skall omfatta alla!

Rätten till befrielse från olika lektioner i skolan av religiösa och kulturella skäl eller på grund av elevens inställning eller hemmiljö ska helt avskaffas enligt ett folkpartiförslag som läggs fram i dag. "Det är orimligt att den regel om befrielse från obligatorisk undervisning som var tänkt för undantagsfall innebär att mer än var fjärde utlandsfödd flicka inte deltar i viktiga undervisningsmoment i skolan" skriver ledande folkpartister på DN Debatt. Att föräldrar har en annan åsikt än läroplanen om vad barnen ska lära sig innebär inte att de ska kunna förvägra eleverna viss undervisning.

Förslaget har redan mött kritik, men för egen del tycker jag egentligen att grundtankarna i förslaget är en fullständig självklarhet. Har vi en läroplan skall den givetvis omfatta alla elever. Hur tror någon annars att vi skall lyckas med integration av utlandsflödda i det svenska samhället?

Jag funderar däremot lite på hur man på ett klokt sätt skall få utlandsfödda föräldrar att förstå sina egna barns bästa och få dem att inse att lagen och skolans läroplan i Sverige gäller lika för alla? Skall man förändra regelverket och ta bort möjligheten till undantag från läroplanen måste detta göras utan att skapa onödiga konflikter mellan skolan och föräldrarna, för då kan förändringen motverka sitt eget syfte. Det kan nog tyvärr bli knepigare än många tror. Om vissa föräldrar väljer att hålla sina barn hemma från skolan helt och hållet är ju inget vunnet med reformen.



2008-03-06 Handlingskraftiga regeringar straffas

Opinionssiffrorna börjar så sakta rätta till sig och oppositionens försprång minskar. Fortfarande ligger dock Alliansen en bra bit från valresultatet 2006. I ett debattinlägg i Borås Tidning idag resonerar jag om orsaken, och jämför bland annat med 1995. Både 1995 och 2007 togs svåra men nödvändiga beslut om både åtstramade bidragssystem och sänkta ersättningsnivåer i a-kassan. Båda gångerna drabbades sittande regering av vikande opinionssiffror, 1995 var det en s-regering som såg opisionsstödet nästan halveras (!) på ett par år, nu är det Alliansen som har det lite motigt. Samtidigt påminner jag om att siffrorna vände uppåt för s-regeringen 1997, och de blev återvalda vid valet 1998 eftersom väljarna såg att politiken fungerade. Jag är optimist och tror att detsamma kommer att hända för Alliansens del 2010!

I artikeln avslutar jag med att glädjas över SCB:s senaste opinionsmätning, nedbruten på valkretsar. I den senaste mätningen fick vi moderater i vår egen riksdagsvalkrets, Södra Älvsborg, starkare väljarstöd än i valet 2006, och stödet för moderaterna var dessutom betydligt högre i Sjuhärad än i riket i genomsnitt. Samma sak gällde i den föregående mätningen i maj förra året. Att väljarna på hemmaplan har ökat sitt förtroende för oss moderater sedan valet värmer skönt i stunder när det i övrigt blåser lite småsnåla opinionsvindar över landet. Det är givetvis också ett stort ansvar att försöka motsvara detta förtroende från väljarna, men det är bara att försöka göra sitt bästa!



2008-03-05 Mediakommenterer om min Digital-TV-fråga till ministern

Frågan om problem med Digital-TV-täckningen engagerar, och har de senaste dagarna uppmärksammats i såväl Radio Sjuhärad som Borås Tidning.

Jag har också en debattartikel om saken i Markbladet denna vecka, och efterlyser i denna bland annat rapporter från andra som drabbats. Jag har redan fått en del signaler från verkligheten om missnöje och problem att överhuvudtaget se på TV, både i Sjuhärad och på andra ställen.



2008-03-05 Praobesök

Under veckan har jag besök av min dotter Anna (i grönt) och hennes kompis Ellen som gör sin praovecka i åk 8 hos mig i riksdagen. I måndags passade vi bland annat på att besöka riksdagens kammare när det inte var debatt, och idag blev det ett besök hos riksdagens talman, Per Westerberg (m).





2008-03-04 Klimatdebatten: Lite ödmjukhet kan aldrig vara fel...

I går läste jag intresserat om att Sverige enligt SMHI haft den varmaste vintern på 100 år. I Mälardalen har det antagligen varit den mildaste vintern på 250 år. 10 av 36 svenska mätstationer har också slagit värmerekord i vinter. Störst avvikelse mot normalt var det i norr. I Tärnaby var det exempelvis i genomsnitt 7,4 grader varmare än normalt, genomsnittstemeraturen var minus 4,5 grader i stället för normala minus 11,5. Haparanda hade 7,2 grader varmare än normalt, och många fler orter i norr slog värmerekord.

Senare på kvällen läste jag i en krönika på Expressens ledarsida att vintern på norra halvklotet varit den kallaste på 25 år. Inte sedan mätningarna startade 1966 har så stora delar av norra halvklotet varit snötäckta under årets första månad som i år. Enligt det amerikanska klimatcentret NCDC var det dessutom kallare än normalt i januari, vilket inte hänt sedan 1982. Det har snöat i Bagdad och Jerusalem, och Kina har genomlidit den värsta snövintern på 100 år. I Afghanistan har över 800 människor dött efter den kallaste vintern på 30 år. Toronto i Kanada fick 70 cm snö de två första veckorna i februari. Den arktiska isen som smälte så oroväckande hastigt i somras har lagt sig igen, och är nu, enligt en kanadensik rapport ett par decimeter tjockare än vad den brukar vara vid den här tiden på året.

Global uppvärmning eller ny istid, varmaste eller kallaste vintern - välj själv! Det är bara att leta upp de argument som talar för den slutsats man själv önskar . För egen del känner jag mest en stor ödmjukhet inför frågan....

Fler blogginlägg om klimatfrågan hittar du i bloggarkivet under "Miljö och energi".



2008-03-04 Viktigt med vuxna förebilder....

För ett par år sedan avslöjades att vissa föräldralediga riksdagsledamöter gick tillbaka i tjänst lagom till riksdagens sommaruppehåll när riksdagen ändå var stängd. När sedan riksdagsarbetet började igen efter sommaren gick man tillbaka till sin föräldraledighet. På detta sätt kunde riksdagsledamöterna förlänga sin föräldraledighet på ett sätt som inte var möjligt för andra. Detta väckte mycket välförtjänt kritik i media, och förhoppningsvis används inte denna möjlighet längre av någon riksdagsledamot.

Nu verkar det däremot som om de utpekade riksdagsledmöterna inspirerat lärarna i Stockholm att göra likadant. Av 294 föräldralediga lärare i Stockholm gick 239 tillbaka i tjänst under jullovet! När sedan terminen började igen återgick man till föräldraledigheten....

Ibland funderar man lite över det där om vikten av att vara förebild för det uppväxande släktet....oavsett om man nu är riksdagsledamot, lärare eller något annat.



2008-03-03 Digital-TV har försämrat TV-utbudet för många -
- TV-problem i Töllsjö och Sätila blir riksdagsfråga!


Pressmeddelande 2008-03-03

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


Oacceptabelt att digital-TV-omläggningen medfört försämrat TV-utbud

Omläggningen från analog till digital TV har kostat alltför stora pengar för såväl staten som hushållen, men ändå medfört försämrad kvalitet och sämre utbud av TV för alltför många på landsbygden. Dessa risker påpekade moderaterna - tyvärr förgäves - före beslutet. I dag är hela Sverige omlagt till digitala TV-sändningar.

Eller rättare sagt, inte riktigt hela! Sanningen är tyvärr att många hushåll inte längre kan se TV4. Trots att man tvingats skaffa digitalbox och ofta även ny antenn för stora pengar blir utbudet av TV därmed sämre än före omläggningen. Många människor är med rätta besvikna.

Särskilt många boende i Sjuhärad verkar ha drabbats av denna försämring, exempelvis stora delar av Töllsjö i Bollebygds kommun och delar av Sätila i Marks kommun. Men problem för enskilda hushåll lär finnas på många orter.

Anledningen påstås av TV-handlare i området vara att sändarbolaget, statliga ägda Teracom, inte satt upp tillräckligt många hjälpsändare på platser med svåra mottagningsförhållanden, vilket i sin tur lär bero på att TV4 inte anser sig vara skyldiga att betala eftersom man redan uppfyller kravet att nå 98% av svenska folket. Givetvis en klen tröst för de 2% som fått sämre TV-utbud för en högre kostnad.

Jag har nu ställt en skriftlig fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) om vad hon kan göra för att det grundläggande TV-utbudet (TV1, TV2 och TV4) skall bli tillgängligt för alla hushåll i landet. Det är i vart fall inte acceptabelt om utbudet för vissa hushåll idag är sämre än det var före omläggningen från analog till digital TV-utsändning.


Hela min fråga till ministern går att läsa här. Så fort jag får svar från ministern kommer givetvis även detta att redovisas på bloggen. Om du som läser detta känner till fler orter eller platser i Sjuhärad eller i andra delar av landet som har liknande problem är jag mycket tacksam för information om detta. Enklast klickar du på "kontakt" ovan!



2008-03-01 Fortsatt mycket stark svensk konjunktur

Regeringen skriver ned tillväxtprognoserna från 3,2% till 2,3% på grund av ekonomisk oro och sämre konjunktur i omvärlden, främst i USA. Detta tolkar politiskt illasinnade journalister som att "det ser mörkare ut för Sverige". Jag är inte förvånad.

Men sanningen är ju faktiskt att över 2% tillväxt är mycket bra i den turbulenta världskonjunktur som nu råder. Om Sveriges tillväxt blir över 2% är det faktiskt en av de starkaste siffrorna i hela EU. För Sveriges del handlar det knappast om lågkonjunktur utan snarare om att växla ned från en extrem högkonjunktur till en mer normal stark konjunktur.

Sverige har visserligen lägre produktivitet än tidigare (en del av orsakerna beskrev jag i föregående inlägg), men vi har samtidigt många fler som bidrar med eget arbete och betalar skatt i stället för att leva på ersättningar och bidrag. Detta stärker statens ekonomi, som är oerhört stark - för 2008 budgeteras ett överskott i statens finanser på över 90 miljarder kronor, och även för åren 2009, 2010, och 2011 kommer staten att ha mycket stora överskott. Problemet är inte brist på pengar utan att den extremt starka konjunkturen har gjort att regeringen hållit igen med ytterligare skattesänkningar och satsningar, och inte heller vågat satsa stort på utbyggd infrastruktur av rädsla för överhettning och stigande räntor. Det är faktiskt så att den lite lugnare konjunkturen kan förändra detta. Sänkta skatter och investeringar i infrastruktur kan i dagsläget snarare bidra till att behålla och stabilisera en stark konjunktur.

Kanske kan den lite lugnare konjunkturen till och med göra det möjligt att tidigarelägga en del av de väg- och järnvägsinvsteringar som vi så väl behöver i Sjuhärad och Västsverige? Jag hoppas det, och under kommande veckor kommer jag och andra Alliansriksdagsledamöter från Västsverige att engagera oss lite extra för att trycka på i frågan.



2008-03-01 Extremt hög produktivitet har en skrämmande baksida

Produktiviteten på arbetsmarknaden har sjunkit. "Rekordmånga arbetar, men allt sämre" som SCB uttrycker saken. Vissa nationelekonomer anser att det är oroväckande, och det lär vi säkert få höra från oppositionen också i kommande riksdagsdebatter. Men jag tycker tvärtom att det är en mycket naturlig effekt av den nya politiken, och något vi visste skulle hända om politiken fungerade.

Tidigare hade vi ju ett läge där ca 4 miljoner människor arbetade i maxtempo, ofta så hårt att de blev sjuka, samtidigt som över en miljon människor stod utanför och inte gjorde någonting. Nu har 160.000 av dem som stod utanför börjat arbeta. Alla kanske inte i maxtempo och kanske delvis med stöd från samhället genom skattelättnader och liknande. Men ändå - de jobbar, gör en insats efter förmåga och har en lön de kan leva på. Det säger sig själv att det sänker den totala produktiviteten på arbetsmarknaden när fler långtidsarbetslösa och sjukskrivna efterhand tar sig tillbaka till arbetslivet. Inte minst tar det lite tid innan vissa av dem som kommer från långvarigt utanförskap börjar fungera fullt ut på en arbetsplats. Men det är inget vi skall sörja över - tvärtom skall vi glädjas över att arbetsmarknaden även har plats för dessa. Det är en investering för framtiden för Sverige som land.

Det finns fler förklaringar till sjunkande produktivitet. När ett företag växer försöker man ju i det längsta att klara sig genom att befintlig personal arbetar allt mer, men till sist måste man anställa fler. Om man går från att vara 10 medarbetare som arbetat maximalt på gränsen till utbrändhet, till att man blir 11 medarbetare i stället så sjunker givetvis tempot tillbaka till en mer rimlig nivå för alla. Men statistiskt sjunker då produktiviteten. Det senaste året har ju rekordmånga nyanställningar skett, och om man till detta lägger att det tar lite tid att skola in ny arbetskraft, särskilt då för dem som kommer från långvarigt utanförskap, så förstärker det bilden. Nationalekonomerna oroar sig för sjunkande produktivitet, men vi andra gläds åt att fler fått en lön att leva på och dessutom betalar skatt på denna lön, samt inser att arbetsrelaterade sjukdomar och stress hos övriga anställda minskar genom att man anställer fler.

Nationalekonomer i all ära - men det finns faktiskt människor bakom alla siffror också. Är det verkligen bättre att gå tillbaka till den gamla socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken där de som inte presterar tillräckligt gallras bort och lämnas utanför, och i stället försörjs av de stackare som tvingas slita ut sig på jobbet? Alltför hög produktivitet har en skrämmande baksida av ohälsa, stress, utbrändhet, utanförskap och splittrade familjer. Skattebetalarna får betala ett högt pris för orimligt höga produktivitetskrav.