Blogg juli 2006

2006-07-31 Staten döljer problem med byråkrati

Regeringen har tidigare givit NUTEK, det statliga verket för näringslivsutveckling, i uppgift att utreda företagens kostnader för den svenska byråkratin. Efterhand har uppgifter om chockerande siffror sipprat ut, och tydligen vill inte regeringen att rapporten skall publiceras före valet. För att stoppa NUTEK har man därför givit ett antal "tilläggsdirektiv" som gör att utredningen drar ut på tiden.....

I dag kommer ändå uppifter ur NUTEK-rapporten som visar att Svenska företag betalar nästan 6 miljarder kronor om året för att hantera den byråkrati som följer av arbetsrättslagen. Totalt handlar det om 94 miljoner blanketter som ska fyllas i och lämnas in till staten! Allt enligt Sveriges Radios Ekoredaktion, som tagit del av den opublicerade rapporten.

Som fackligt aktiv på koncernnivå i ett stort börsföretag ser jag en del av den byråkrati som min arbetsgivare drabbas av. Fullständigt meningslösa rapporter, handlingsplaner och statistik som ständigt skall skickas till myndigheterna. Samma gäller för Marks kommun där jag är politiskt aktiv. Jag tvivlar på att de anställda märker några fördelar av detta. Stora arbetsgivare kan möjligen hantera problemet även om det kostar. Men mina vänner som är småföretagare lider verkligen av denna byråkrati, som tar kraft och resurser från annat och kostar massor av pengar.

Observera att rapporten från NUTEK alltså endast gäller byråkrati till följd av arbetsrättslagstiftningen! Svenskt Näringsliv uppskattar att svenska företags administration totalt sett kostar 60 miljarder kronor per år! Har vi råd med detta? Hur många jobb förlorar Sverige på all byråkrati? Hur många onödiga myndigheter skulle kunna läggas ned? Hur mycket skulle staten kunna sänka skatten om man minskade byråkratin?

Dessa frågor är nog de jag allra helst skulle jag vilja jobba med i riksdagen. Kanske får jag chansen?


2006-07-31 Sista dagen för odemokratiska biltullar

I kväll avbryts billtullförsöket i Stockholm. Sedan väntar en folkomröstning som blir myckt svår att tolka. Och hur skall man hantera resultatet av de extra lokala folkomröstningar som en del kranskommuner håller i samma fråga?

Billtullarna infördes efter ett av de största vallöftesbrotten i modern tid - Annika Billström (s) lovade dyrt och heligt före valet 2002 att inte införa biltullar. Så fort valet var över gjorde hon det ändå.

Att biltullar minskar trafiken är ganska givet. Om man tog tillräckligt hög avgift skulle trafiken givetvis upphöra helt. Frågan är bara vad det får för övriga effekter för Stockholms tillväxt? Biltullarna slår också orättvist på många sätt. De som bor i innerstan kan tex köra obegränsat, de som inte har tillgång till kollektivtrafik (det finns faktiskt många även i Storstockholm!) tvingas betala. Värst är kanske att man bara flyttat miljöproblemen från centrala Stockholm till grannkommunerna, där trafikproblemen i stället har ökat på de stora trafiklederna.

Billtullarna ger inget ekonomiskt överskott - det är en myt! Alla pengarna går åt till att administrera försöket. Och dessutom har vi alla fått bidra ytterligare via skattsedeln för att bekosta det dyra försöket och de extra satsningarna på nya busslinjer i Stockholm. Bättre vore om Stockholmsregionen själva betalade sin egen kollektivtrafik och satsade på rejäla infartsparkeringar och andra positiva satsningar, och att de planerade ringlederna runt staden blev verklighet. Då skulle trafiken kunna minska utan biltullar!

Jag hoppas Strockholmarna säger nej till fortsatta biltullar, och att idéerna om att införa detta i fler städer läggs i papperskorgen. Bilisterna är tillräckligt beskattade som det är! Miljöpartiet vill ha biltullar i alla städer över 50.000 invånare. Så Boråsare - se upp!2006-07-30 Gulsvart champagnefotboll på Gamla Ullevi!

Gais - Elfsborg 0-3

Hur bra är Elfsborg egentligen? Andra raka 3-0-segern, och idag var den inte i överkant - det kunde lika gärna blivit det dubbla! Elfsborg är numera en fröjd att se. Ett härligt passningsspel, ett komplett lag där alla lagdelar fungerar och jobbar ihop. Gais fick knappt låna bollen, fick en och annan kontring, men i övrigt ägde Elfsborg matchen från början till slut.

Nu ligger Elfsborg tvåa i allsvenskan. Dessutom har vårt gulsvarta lag bäst målskillnad av alla!

Nu väntar en spännande höst. Elfsborg har god chans både till seger i Svenska cupen och allsvensk medalj! Har du inte sett Elfsborg live i år - se då till att komma till Borås Arena nästa match. Det är värt pengarna!2006-07-30 Tråkigt Centerbesked om bensinskatten

Maud Olofsson sade tydligen i går att Centern inte är positiva till en sänkning av bensinskatten. Ett ytterst tråkigt besked för alla Sveriges skattetrötta bilister. Motivet skulle vara att en skattesänkning skulle utnyttjas av bensinbolagen för att höja priset.

En smula krystad motivering tycker jag - menar då Centern att det bästa skulle vara att chockhöja skatten för att få bolagen att sänka priset?

Nej, återigen är det dags att lyssna på människorna! Främst oss i glesbygden och alla andra som tvingas pendla långt till jobbet. Bensinskatten är orimligt hög, av dagens bensinpris på ca 13 kronor är över 8 kronor skatt och moms! Den enda som tjänar på stigande bensinpris är staten! Varje gång priset stiger läggs ytterligare 25% på priset som moms, och statens inkomster ökar. Det är oskäligt att staten förstärker den bensinprishöjning som sker på marknaden!

I denna fråga är jag definitivt inte överens med Centern! Skulle jag komma in i riksdagen kommer jag att arbeta så hårt jag kan för sänkt bensinskatt. En bra början vore att ta bort momsen på själva bensinskatten, det är helt orimligt att ta ut moms på en skatt! Jag hoppas dock övriga Allianspartier kan få Centern på bättre tankar redan före valet.


2006-07-28 Släpp in alternativa arbetsförmedlingar!

Min egen fackliga centralorganisation, SACO, skriver i en artikel i Dagens Industri att fackligt driva arbetsförmedlingar visar mycket goda resultat när det gäller att förmedla jobb! Såväl mitt eget förbund JUSEK som Civilekonomerna, Civilingenjöerna och Naturvetarförbundet har idag egna jobbförmedlingar på försök. Detta fungerar utmärkt! Enligt riksdagens utredningstjänst förmedlar AMS i genomsnitt ett arbete per år och förmedlare. Inom SACOs försök har man redan förmedlat 14 jobb per förmedlare på bara tre månader!

Moderaterna och Alliansen har som förslag att öppna upp för fler alternativ när det gäller arbetsförmedling. Den viktigaste valfrågan för SACO:s medlemmar är att få fler människor i arbete. Alliansens politik borde därför tilltala medlemmarna i de snabbt växande (och partipolitiskt obundna!) fackliga organisationerna inom SACO.


2006-07-28 Rasistiskt med afrikansk folkdans?

De politiskt korrekta gick i taket i går - Kolmårdens Djurpark låter Masaier från Kenya dansa folkdans i Djurparken!! Huh så hemskt! Man får inte visa upp färgade människor i traditionella kläder, och absolut inte när de dansar. Och i ett sammanhang där det finns djur till råga på allt......då kommer ju svenskarna automatisk att förknippa de färgade dansarna med djur, påstod en "expert" från organisationen Centrum mot Rasism i TV i går (!)

Man tar sig för pannan! Att dansarna från Kenya visade sig representera en lokal safaripark i hemlandet och såg detta som en bra chans att göra PR för sin anläggning och Kenyansk kultur, och att de dessutom får bra betalt och inte alls kände sig utnyttjade - nja, det skall inte den politiskt korrekte proffstyckaren bry sig om. Färgade människor som dansar för vita är rasim. Punkt slut.

Bilden hittade jag på nätet hos Borås Hembygdsgille - undrar vad Kenyanerna tänker om denna sk fyrdans?

Eller om alla halvnakna dansande människor på ett alldeles vanligt diskotek framåt småtimmarna i vilken europeisk stad som helst? För att inte tala om alla vi svenska vuxna människor som larvar oss och dansar små grodorna på midsommar eller runt en gran inomhus som vi hämtat från skogen! Eller svenska halloweenfirande barn, finska stövelkastare, norrländska surströmmingsätare, arabiska magdansare, tyrolska öldrickande gubbar i lederhosen eller skottar i kilt som blåser säckpipa? Alla kulturer har sina (ibland en smula märkliga...) seder och sitt sätt att leka, tävla och festa! Allt detta är okej att beskåda. Men så fort det handlar om en afrikan som visar sin kultur måste den politiskt korrekte förfasa sig! Varför kan vi inte respektera andra kulturer och ta del av dessa i stället och lära oss lite av varandra?

Att kalla uppträdandena i Kolmården för rasistiska är rent trams! Det finns viktigare saker att angripa om man vill bekämpa rasism.


2006-07-27 Är småföretagarna mindre viktiga?

Häromdagen gick svenskt näringsliv till hårt angrepp mot förslagen till nya gynnsammare regler för beskattning av idrotten. Riksidrottsförbundet är däremot mer positiva i sitt remissvar, vilket man kanske kan förstå. Helt klart behöver regelverket och skattereglerna för ideella föreningar förenklas, det visar ju inte minst skatteproblemen i Bosse Ringsholms egen fotbollsklubb....

Bland förslagen från Idrottsskattekommittén finns tex att en idrottsman kunna sätta in pengar på ett särskilt konto i upp till 10 år och skatta för pengarna först när de tas ut. Man vill också ta bort reklamskatten för idrottsföreningar och öka idrottsföreningarnas möjlighet att bedriva skattefri näringsverksamhet i olika former.

Det sista förslaget är jag dock mycket kritisk till. Det får inte bli så att en förening kan driva näringsverksamhet skattefritt med avlönad personal (tex en kiosk eller ett gatukök) och konkurrera ut privata företag som tvingas betala skatt för samma verksamhet!

De övriga förslagen låter mer tilltalande. Men en liten undran - varför är just idrotten så viktig att den skall få specialregler? Varför skall en småföretagare tvingas betala förmögenhetsskatt för de pengar som finns kvar i företaget för framtida utveckling medan en idrottsman kan spara miljoner på sitt bankkonto i 10 år utan att behöva betala förmögenhetsskatt? Varför skall idrotten slippa reklamskatt samtidigt som tex gratistidningarna drabbas hårt av samma skatt?

Det bästa vore givetvis att helt avskaffa både förmögenhetsskatt och reklamskatt för alla, och ge alla möjlighet att jämna ut ojämna inkomster över åren och slippa extrem skatt ett enstaka år. Eller att helt enkelt sänka skatten för alla? Men kanske anser inte regeringen att svenska småföretagare är lika viktiga som våra elitidrottsmän med mångmiljoninkomster?


2006-07-27 Nya yttranden till Luftfartsverket från Ingsjöarnas Bullergrupp

Ingsjöarnas Bullergrupp vann en första delseger i och med att Miljödomstolen före semestrarna beslutade att i vart fall inte nu ändra tillbaka flygtrafiken till de flygvägar som gällde före 1998. Men processerna kring flygvägarna runt Landvetter Flygplats fortsätter. Efter diskussioner i Bullergruppen har vi därför nu beslutat om två nya skrivelser till Luftfartsverket. Delvis med samma innehåll, men i två olika ärenden som pågår samtidigt.

Det ena ärendet gäller den snabbutredning rörande Stockholmstrafiken som Luftfartsverket ålagts att göra av Miljödomstolen. Vår skrivelse i detta ärende hittar du här.

Det andra ärendet är ansökan om nytt miljötillstånd för hela den framtida flygverksamheten. Vårt första yttrande i denna process hittar du här.

Hela ärendet, historiken, alla skrivelser och medias bevakning av frågan rörande flygvägarna runt Landvetter hittar du på denna sida!


2006-07-26 Utan företag ingen välfärd!

Utan företag blir det inga jobb och utan jobb inga skatter som kan betala vår välfärd (inte minst löner till alla som behövs inom välfärden och övrig samhällsservice). Så enkelt är det! Och även Socialdemokraterna i Mark pratar ofta om hur viktigt det är med ett bättre företagsklimat för att få fler företagare som anställer. Tyvärr röstar man samtidigt nej till det mesta som skulle kunna skapa detta goda företagsklimat, och den styrande majoriteten i Mark får driva igenom dessa förslag genom votering i kommunstyrelsen! Läs mer om detta i min debattartikel i Markbladet denna vecka!

Min slutsats är att Socialdemokraterna helt enkelt inte är ett trovärdigt alternativ när det gäller företagsklimat, vare sig i riksdagen eller i Marks kommun!


2006-07-26 Mina sympatier för Israel har minskat

Den senaste tiden har visat att alltför många svenska politiker och debattörer är lika enögda som parterna i kriget i Libanon! Antingen tar man enögt parti för Israel eller så är man ensidigt emot i enlighet med gamla politiska vänstertraditioner.

För egen del är jag definitivt en vän av Israel och anser att landet måste ha rätt att skydda sina invånare mot terrorgrupper som uppenbarligen gör allt för att sabotera alla försök till fred. Jag har också lätt att förstå att Israel efter internt politiskt jobbiga beslut, som tex att utrymma alla bosättningar i Gaza, blir oerhört besvikna över att detta inte leder till någon som helst motprestation från den andra sidan! Tvärtom angrips Israel ständigt på olika sätt - bilbomber, raketer och kidnappningar. Till slut rinner sinnet över och den bräckliga freden byts mot krig på nytt. Och visst är det så att även Israeliska städer drabbas hårt av kriget, och många civila Israeler skadas/dödas och får sina hem förstörda.

Men idag är jag oerhört kritisk mot Israel! Hur kan man ens komma på tanken att bomba hela stadsdelar för att komma åt Hizbollahs ledning i Libanon? Är det ens möjligt? Och hur tror man att man får något stöd i världsopinionen när man till och med bombar FN:s förläggningar? Nu har Israel förstört mycket av det som byggts upp i Libanon efter kriget, och den Libanesiska befolkning som börjat acceptera Israel som granne byter naturligtvis sida och ser på Israel med andra ögon. Libanon höll på att bli ett blomstrande turistland med ökat välstånd. Nu bombar Israel tillbaka Beirut och Libanon till fattigdom igen. Och den långsiktiga freden lyser med sin frånvaro.

Att Libanons regering accepterar att en terrororganisation angriper Israel från Libanesisk mark är givetvis orimligt. Att Israel regagerar på detta är också naturligt och försvarbart. Terrorn från Hizbollah och Hamas har för länge sedan passerat all anständighet. Men det våld mot civilbefolkningen som Israel ägnar sig åt idag och den förstörelse som man orsakar i Libanon är precis lika oacceptabel! Israelerna spelar ett högt spel - många känner nog som jag att sympatierna för Israel har minskat dramatiskt. Varför låter man civila oskyldiga Libaneser drabbas så orimligt hårt?2006-07-25 Fest på Borås Arena!

Elfsborg - Hammarby 3-0!

Jag tror att vi idag såg en match mellan Sveriges två bästa lag, Elfsborg mot serieledande Hammarby. Dessutom en av årets bästa allsvenska matcher på Sveriges bästa Arena! 13.127 i publiken njöt!

(Bilden är från Borås Stads hemsida).

Hammarby var mycket bra, betydligt bättre än Djurgården i cupmatchen senast - då kunde Elfsborg bryta i stort sett varje boll ganska enkelt, idag var det mycket tufft motstånd och krävdes mer arbete. Kanske var Elfsborg trots allt aningen bättre än Hammarby i första halvlek (75% spel på Hammarbys planhalva) och i början av andra, men lade sedan in en ännu högre växel sista kvarten - och det räckte! Det spel man visade upp under fyra underbara minuter var en fröjd att skåda!

Elfsborg är idag ett mycket bra lag! Ett komplett lag som aldrig ger sig förrän sista matchminuten är spelad. Det blir nog medalj i år. Frågan är bara hur ädel....2006-07-25 Regeringen och stödpartierna hotar småkraftverken

Regeringen har, efter hårda påtryckningar från miljöpartiet, beslutat att små vattenkraftverk skall förlora rätten till gröna elcertifikat. Detta gör att 1.500 små vattenkraftverk runtom i landet riskerar nedläggning. Ytterligare 2.000 småkraftverk som idag ligger i malpåse kommer inte heller att kunna startas upp igen. Läs mer om detta i artiklar idag i Falukuriren och i Dagens Industri

Jag undrar varifrån (s) (v) och (mp) vill att vi skall få vår energi? Solenergi är fortfarande inte något som kan försörja Sverige den mörka årstiden när vi behöver mest energi. Kärnkraften vill man avveckla. Småskalig vattenkraft vill man slå ihjäl. Vindkraftverk är svårt att bygga ut både på land och i vatten i stor skala eftersom de som bor i närheten ofta överklagar. Samtidigt säger Göran Persson att vi skall minska oljeberoendet.

Återstår då bara att bygga ut de stora orörda älvarna, eller att använda smutsig kolkraft. Detta är kanske planen? För statliga Vattenfall äger ju redan de storsöta Vattenkraftanläggningarna och har ju investerat i stora kolkraftverk och kolgruvor i Tyskland där dagbrotten ödelägger byar och landskap och tvingar folk från sina hem. Socialdemokraternas gröna folkhem hotar i så fall de outbyggda älvarna och blir väldigt sotigt och smutsigt.

Mot detta står Alliansens energipolitik. Alliansen behåller kärnkraften och tänker inte bygga ut vattenkraft i de stora orörda älvarna. Vi säger däremot ja till småskalig vattenkraft efter miljöprövning. Småkraftverken kan utan större problem byggas eller byggas om så att inte fiskens vandringar störs och utan större miljöstörningar i övrigt. De flesta småkraftverk har funnits länge och hindrar inte fiskens vandringar idag heller. Småskalig vattenkraft minskar Sveriges sårbarhet och tillverkar el utan några utsläpp!

Här kan du läsa mer om Moderaternas och Alliansens energipolitik

(På bilden ser du Gingri kraftverk i Viskan, strax norr om Borås)


2006-07-25 Bra vård - för den som kan ta del av den!

TV4 rapporterade idag om missnöjet med den svenska sjukvården. Invånarna i Västra Götaland hör till de mest missnöjda i landet! Överlag är svenskarna nöjda med kvalitén på själva vården, men är mycket missnöjd med väntetiderna. Och det är ju det vi moderater säger - Sverige har en mycket bra sjukvård - synd bara att inte alla som behöver kan ta del av den!

Ett märkligt uttalande kunde också höras i Tv4, där en politiker från den styrande majoriteten förklarade att missnöjet inte alls berodde på vården utan på massmedias skildring av vården (!). Uttalandet talar för sig själv. Om inte medborgarna tycker som politikerna önskar så tycker de fel. Och att skylla på massmedia är väldigt praktiskt. Då slipper man ta tag i problemen.

(På bilden ser du Skene lasarett)


2006-07-24 Surt sa räven.....

Phia Andersson (s) är uppenbart besviken över att hennes försök till smutskastning av mig som person i media misslyckades. På socialdemokraternas hemsida påstår hon fortfarande att jag "smutskastar" socialdemokraternas politik. I tidigare inlägg på bloggen har jag visat att hon har fel på varje punkt!

Vad skall man däremot kalla det när ledande socialdemokrater kallar till presskonferens bara för att med falska påståenden tala illa om en politisk motståndare? Jag skulle kalla det för just smutskastning! Förresten var rubriken i Hallands Nyheter om presskonferensen mycket riktigt "Smutskastningen har börjat". Phia Andersson har helt enkelt fallit på eget grepp, på samma sätt som socialdemokraternas stora smutskastningskampanjer mot moderaterna på riksnivå gav partiet välförtjänt dåligt rykte. Phia Andersson får skylla sig själv! Surt sa räven om rönnbären.....


2006-07-24 Öka stödet till brottsofferjourerna!

Brottsofferjourernas riksförbund har redovisat sin årliga undersökning om stödet till brottsofferjourerna. Kommunerna i Sjuhärad är snåla - endast Borås ger ett bidrag, och det är väldigt lågt. Övriga kommuner har enligt gammal tradition hittills inte lämnat något bidrag alls!

Läs mer om detta i denna artikel i Borås Tidning i helgen. I dag har även Radio Sjuhärad rapporterat om brottsofferjourens brist på pengar.

Brottsförebyggande rådet i Mark (där jag är ordförande) har diskuterat frågan, och var i vintras överens om att föreslå att Marks kommun borde ge bidrag till brotsofferjuren på samma sätt som kommunen idag stödjer kvinnojouren i Mark. Jag lämnade in en motion i kommunfullmäktige om deta i slutet av november 2005, och har därefter även som kommunstyrelseledamot i Mark arbetat för att vi skall lyfta frågan i Sjuhärads kommunalförbund och föreslå att alla kommunerna i Sjuhärad ger samma ekonomiska stöd till brottsofferjouren, och att Marks kommun i avvaktan på detta snabbt inför ett stöd som i vart fall ligger i nivå med Borås. Kommunstyrelsen har också beslutat enligt mitt förslag och jag hoppas kommunalförbundet kommer att ta upp frågan till diskussion snarast!

För övrigt kan jag meddela att kommunstyrelsen i Mark tidigare tagit samma beslut rörande stödet till Kvinnojourerna - alla kommuner bör hantera även detta lika och ge likvärdigt stöd beräknat per invånare. Både brottsofferjourerna och kvinnojourerna arbetar över hela Sjuhärad, även om de geografiskt har sina adresser i Mark eller Borås. För Marks kommun är dessa verksamheter mycket viktiga! Här kan du läsa mer om brottsofferjourernas verksamhet!

För moderaterna är brottsoffrens ställning en oerhört viktig fråga! Här kan du se vad moderaterna vill göra åt detta om vi får en ny regering!


2006-07-24 Sverige behöver ett moraliskt skattesystem!

Det blir allt vanligare att nationalekonomer och experter har åsikter om att skattesystemet skall utformas på ett "samhällsekonomiskt optimalt sätt". Ofta betyder det att man förespråkar skatter som är lätta att ta in, skatter på egendom som inte kan lämna landet (ofta kallat "3 F", dvs "fastigheter, föda och fattigt folk") och skatter som ökar automatiskt med tiden (skatt på energi, moms mm). Man bryr sig mindre om hur skatterna slår mot den enskila människan.

För egen del blir jag glad varje gång jag hör politiker tala om skatter på ett annat sätt - att Sverige behöver ett moraliskt skattsystem!

Den diskussionen fördes på moderaternas partistämma i augusti förra året, där stämman beslutade att fastighetsskatten borde avskaffas eftersom den var just en sådan omoralisk skatt. Alla insåg att detta minskade utrymmet att sänka skatten på arbete - något moderaterna prioriterar. Men en stor majoritet på stämman tyckte ändå att man ibland måste prioritera även andra skatter än dem på arbete - om skatten är av omoraliskt slag! Jag argumenterade själv för det beslut stämman tog, och tycker det känns väldigt bra att Alliansen nu beslutat sig för målet att avskaffa den omoraliska statliga fastighetsskatten senast 2008. Detta trots kritik från vissa nationalekonomer som just tyckte att det inte var så viktigt. Men så saknar kanske vissa av dessa ekonomer också kontakten med vanligt folks vardag?

Else-Marie Lindgren, riksdagsledamot för (kd) skrev också en utmärkt artikel i Borås Tidning häromdagen om hur viktigt det är att skattesystemet uppfattas som moraliskt (och inte bara som "samhällsekonomiskt lämpligt"). Jag delar hennes åsikt till 100%!

En gång hette det "skatt efter bärkraft"! Så är det inte idag. De allra rikaste miljonärerna slipper förmögenhetsskatt, medan gamla damer med låg pension och högt taxerat hus får betala. Ägare av lyxbåtar slipper skatt medan en fattig änka med fritidshus måste betala fastighetsskatt. Fattiga barnfamiljer i glesbygd utan kollektivtrafik måste betala enorma bensinskatter men förmögna storstadsbor som kör lite bil slipper. Dagens förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och bensinskatt är inte moraliska skatter!


2006-07-23 Bättre cykelstatistik en viktig fråga?

Mina partikolleger, riksdagsmännen Ulf Sjösten och Per Westerberg, berättade i en debattartikel i Borås Tidning i lördags bland mycket annat att socialdemokraterna under press från miljöpartiet låtit skriva in följande oerhört viktiga målsättning i regeringens senaste förslag på transportområdet:

"Den nationella cykelstatistiken behöver också förbättras så att målet om ökad andel cykeltrafik kan följas upp".

Undrar just hur regeringen har tänkt sig att det skall gå till? Kanske läge att anställa särskilda cykelräknare? Kanske barnen skall rapportera dagligen i skolan hur många meter de cyklade igår? Eller skall man kanske deklarera detta i den allmänna självdeklarationen en gång om året? Vad händer om någon inte vill berätta hur mycket den cyklar? Skall denne straffas eller föreläggas svara med hot om vite?

Detta är väl ett utmärkt exempel på onödiga riksdags- och regeringsförslag - saker som är omöjliga att mäta och göra statistik på skrivs ändå in som centrala mål för att någon (i detta fall miljöpartiet) skall bli nöjd. Sedan måste givetvis en utredning tillsättas för att verkställa beslutet. Därefter skall någon myndighet få ansvaret för statistiken och skall uppfinna blanketter, anställa personal och hyra lokaler.....och rätt vad det är har den nya cykelmyndigheten blivit ett faktum. Sverige får ännu en myndighet med generaldirektör, kansli och allt!

Är det konstigt att våra skatter inte räcker till en bra sjukvård eller hög kvalitet på skola och äldreomsorg i hela landet eller fler poliser?

Regeringen Persson med stödpartier är ute och cyklar alltför ofta. Dags för dem att parkera och låsa cykeln och kasta bort nyckeln!


2006-07-21 Socialdemokraterna blev min första ekonomiska sponsor!


Jag kan bara säga TACK!

Efter socialdemokraternas presskonferens i går är antalet besökare på min hemsida rekordstort! Främst tack vare att Phia Anderssons presskonferens till stor del handlade om ett av mina brevutskick. Det gjorde att BT:s journalist valde att publicera hela brevet på förstasidan i dagens del 2 av Borås Tidning för att läsarna själva skulle kunna bedöma innehållet. Alla BT:s läsare fick på köpet både en bra presentation av mig och länkadressen till min hemsida!

En helsidesannons i Borås tidning om mig och min hemsida hade kostat sisådär 50-60.000 kronor. Det hade jag aldrig haft råd att betala.

Nu behöver jag inte heller lägga tid på att göra fler utskick via e-post - nu når mitt brev med min presentation alla de 108.000 personer i Sjuhärad som dagligen läser Borås Tidning, och det alldeles gratis!

Visserligen tar jag som sagt inte emot bidrag från företag och organisationer, men när stödet kommer direkt från socialdemokraterna så får jag väl göra ett litet undantag.....Socialdemokraterna i Södra Älvsborg är numera faktiskt min i särklass största (och hittills enda!) ekonomiska sponsor.

Jag tycker Phia Andersson, Arne Kjörnsberg och Anders Österberg (SSU) som höll i presskonferensen i vart fall är värda åtminstone en röd ros som tack för hjälpen!


2006-07-20 Mer om sossarnas marknadsföring av min hemsida

Ojojoj vad min hemsida har retat upp socialdemokraterna! Nu sent i kväll finns artiklarna på nätet, såväl artikeln i Hallands Nyheter som i Borås Tidning. Artiklarna säger det mesta. Fast två saker måste jag kommentera särskilt.

För det första talar inte Phia Andersson sanning när hon påstår att jag skrivit att LO ger pengar till socialdemokraternas personvalskampanjer. Det har jag aldrig skrivit! Jag har bara sagt att LO ger pengar till sossarnas valkampanj - det är en helt annan sak och dessutom alldeles sant! Varför Phia går ut med dessa osanna uppgifter vat jag inte, och det är riktigt trist!

För det andra - jag har definitivt inte jämfört socialdemokraterna med KGB på min hemsida! Däremot har jag lagt in en länk till en film som handlar om "rörelsen", en film som förekommit flitigt på nätet och på många hemsidor, antagligen för att den är så välgjord. När jag presenterade den på min blogg påpekade jag att filmen var lite tillspetsad men ändå var intressant och tänkvärd.

Så här skrev jag på min blogg den 27/4 när jag presenterade filmen:

"På länken www.maktmissbruk.se har jag hittat denna film. Vem som ligger bakom filmen vet jag inte. Filmen är en smula tillspetsad kan man kanske tycka, men när man sedan inser att påståendena i filmen faktiskt är alldeles sanna så blir man faktiskt mörkrädd. Det värsta med filmen är faktiskt just att de tillspetsade formuleringarna och påståendena är korrekta överlag - jag hade faktiskt önskat att det inte var så! Filmen är så tänkvärd och omskakande att jag inte kan låta bli att lägga in en länk här.

Vad filmen handlar om? Jo - Rörelsen. Gissa vilken? Filmen kan du se här! I slutet av filmen visas ett antal röda rutor med namn och organisationer - klicka på var och en och läs mer tänkvärt om Rörelsen!"


Titta på filmen och bedöm den själv! Med tanke på alla personangrepp och personligt förtal som socialdemokraterna utsatt sina motståndare för det senaste året så tycker jag filmen är väldigt oskyldig.

Sammanfattningsvis stämmer det som står i artiklarna - jag är mest road av uppståndelsen. Att jag kommer att bli påhoppad fler gånger av socialdemokraterna i Södra Älvsborg är jag beredd på - så blir det när man kommenterar och ifrågasätter makthavare och maktmissbruk. Och det tänker jag fortsätta göra!

Gratis reklam är tacksam när man driver en valrörelse som i stort sett helt finansieras med egna sparpengar och eget arbete.....så tack Phia Andersson (s) och Arne Kjörnsberg (s) för hjälpen!

Läs också det pressmeddelande som jag skickat ut om saken sent i kväll till media i Sjuhärad.


2006-07-20 Sossarna kallade till presskonferens om min hemsida!

I förmiddags kallade socialdemokraterna till presskonferens - för att kritisera min hemsida och min personvalskampanj! Ansvariga för presskonferensen var Phia Andersson, förstanamn på riksdagslistan för (s), och finansutskottets mäktige ordförande, avgående riksdagsmannen Arne Kjörnsberg (s). Tänk att dessa båda tar sig tid mitt i semestern och kallar till en presskonferens om min hemsida och min personvalskampaj! Man får tacka så mycket för reklamen!!

Men en liten fundering - har Phia Andersson inget mer att kalla till presskonferens om så är det illa. Både för henne och för socialdemokraterna.....

Tyvärr kom bara två reportrar till presskonferensen och vad de skriver får vi väl se i morgon. Jag skulle väl tro att det i vart fall ger mig ännu fler besökare på min sida. Några av frågorna som var uppe på presskonferensen tänker jag kommentera redan nu (resten får ni läsa i tidningarna):

Anderssons kritik handlade bland annat om att jag skulle ha tiggt pengar från företag till min personvalskampanj. FEL! Jag har både i e-post och på min hemsida varit mycket tydlig med att endast privatpersoner får bidra ekonomiskt till min kampanj! Detta eftersom moderaterna inte tar emot några bidrag från företag eller organisationer enligt partistämmobeslut. Bara att läsa innantill under fliken "Stöd mig" på hemsidan.

Andersson tyckte också att jag skrev för mycket elakt på min blogg om socialdemokraterna. Problemet är att (s) ställt till med så många skandaler att det blir så mycket att skriva om. Knappast mitt fel att (s) ger mig så mycket material att kommentera!

Andersson var också irriterad över att jag flera gånger påpekat att socialdemokraterna får stora summor av LO till sin valkampanj. Detta är inte heller någon hemlighet - det är beslut som fattats på kongresserna för flera olika LO-förbund. Att ledande socialdemokrater tycker det är pinsamt kan jag förstå, men det är något de får reda upp själva.

Överhuvudtaget är det märkligt att Phia Andersson går ut på detta sätt, efter en vår som kantats av alla skandaler, smutskastning och osanningar som (s) spridit om oss moderater!

På min blogg skriver jag ibland ganska vassa kommentarer om sådant som händer och om de politiska motståndarna. Jag ljuger dock aldrig om mina motståndare (däremot tvingas jag emellanåt leva med rena osanningar som mina motståndare sprider om mig och om moderaterna). På min och många andra hemsidor finns en del elaka (men tyvärr sanna!) citat om motståndarna, och länkar till andra sidor som innehåller både satir och ironi om motståndarna. Denna typ av material är även socialdemokraternas egen hemsida full av, liksom LO:s valsite och SSU:s hemsida. (Tyvärr innehåller "rörelsens" hemsidor även rena osanningar om den moderata politiken, jag har precis varit inne och tittat - sossarna borde skämmas!) Ironi i rimlig omfattning får vi leva med - men ren smutskastning och osanningar om motståndarna kommer däremot aldrig att förekomma på min hemsida!


2006-07-20 Hur gör vi Mark ännu bättre?

I förra inlägget finns länkar som beskriver mycket av det som gått åt rätt håll de senaste fyra åren. Annat har jag berättat om på bloggen, tex att den öppna arbetslösheten i Mark är mycket låg och att alla långtidsarbetslösa ungdomar har tillgång till riktiga parktikjobb och att andelen långtidsarbetslösa ungdomar därför strax före sommaren var 0%!

Men visst finns det mycket att utveckla och förbättra i Mark, och visst ändras invånarnas önskemål i takt med att omvärlden förändras. Mina egna personliga tankar om några saker jag skulle vilja se att politikerna i Mark prioriterar efter valet hittar du på denna sida.

I augusti kommer moderaterna i Mark att presentera sitt stora kommunala handlingsprogram för kommande fyra år! Jag återkommer om detta på bloggen.

Ovan ser du Marks kommuns vapen. Här kan du läsa mer om detta!


2006-07-20 Oppositionen i Mark sover gott!

Pelle Pellby, oppositionskommunalrådet (s) har också en blogg. Hans senaste inlägg är märkt "ny" och daterat 2006-06-20......inlägget före är daterat 06-08! Som oppositionsledare med en uttalad önskan att ta över styret av Mark tycker man att han i vart fall skulle hitta något att ifrågasätta och visa på sina egna bättre alternativ? Oppositionen gör överhuvudtaget inte mycket väsen av sig i Mark under sommaren heller, lika lite som de snart gångna fyra åren. Kanske börjar man inse att kommunen faktiskt fungerar ganska bra med den majoritet som styr idag? Och att majoriteten klarar att ta tag i och lösa de problem som dyker upp efterhand och hanterar de önskemål som framförs från kommunens invånare på ett godkänt sätt? Kanske har helt enkelt oppositionen inte så mycket mer att komma med?

Jag önskar Pelle Pellby en skön semester i hängmattan! Som semesterlektyr kan jag rekommendera omläsning av tre artiklar som majoriteten skrivit de senaste åren och som sammanfattar en del av allt det positiva som hänt i kommunen:

Fem höga betyg till Mark (december 2005)
Mark en bra kommun för ungdomar (våren 2005)
Nyårsbrev 2004 till Markborna


2006-07-19 Vänsterpartiet lockar.....

.....inte så många. Kanske mest dem som ingen annan vill ha i sina partier. Nu har spionen Stig Bergling blivit vänsterpartist! Nåja, kommunist har han väl varit hela tiden ända sedan han började spionera mot Sverige för dåvarande Sovjetunionen. Men ändå. Tänk vilken förstärkning för Vänsterpartiet. Inte nog med en partiledare som hyllar kommunismen, nu får man också en fd Sovjetspion! Tänk vad kul för Stockholmarna - dörrklockan ringer, utanför står en herre och presenterar sig som fd kommunistspion och vill ha deras röst till sitt parti........ Läs artikeln i Dagens Nyheter!


2006-07-19 Satir-TV!

Fick just tips om en mycket oväntad variant av SVT:s hemsida. Något har visst smugit sig in....satir när den är som bäst!

Tyvärr känns det väl faktiskt lite åt det här hållet ibland även när man läser SVT:s vinklade nyheter på texttv i den "Fria Televisionen".........


Kanske den framtida ledningen för Sveriges Fria Television om man skall tro Satir-TV-kanalen "Faktum"?


2006-07-18 Storföretagen kommer inte att skapa de nya jobben!

Socialdemokraternas politik bygger på gamla förutsättningar. Skattesystemet, delar av arbetsrätten, myndigheterna, tillståndsbyråkratin, momsinbetalningsreglerna och lagarna i övrigt - allt är konstruerat för att passa storföretagen. Men storföretagen kommer inte att skapa de nya jobb som behövs, snarare tvärtom! I dag meddelar Volvo Personvagnars VD att man tänker minska personalen med 1.000 personer. Posten tänker som sagt göra sig av med 6.000 personer. Och mer lär komma, särskilt när konjunkturen vänder ned igen.

De nya jobben måste komma i småföretagen. Och det snabbt! Men då måste skatteregler och lagar anpassas så att inte dessa nya jobb förhindras! Bara för att kompensera Volvos och Postens personalminskningar måste 7.000 svenska småföretagare anställa ytterligare en person vardera!


2006-07-18 Fem miljoner om året i lön för att lägga ned posten.....

Postens VD, Erik Olsson, meddelar nu att ytterligare 6.000 anställda skall bort från posten. Samtidigt vill han inte längre stå för kostnaderna för Svensk Kassaservice utan kräver att staten tar hela förlusten.

Personligen tycker jag att Svensk Kassaservice skulle avvecklas, och att man i stället skulle träffa avtal med lokala banker om att sköta denna betalningsservice. Då skulle kanske lokala nedläggningshotade bankkontor överleva? Det skulle säkra både betalningsservice och bankservice på många mindre orter.

För övrigt trodde jag postens huvuduppgift var att förmedla brev och paket över hela landet till ett rimligt pris. Nu sköter den lokala affären eller macken delar av pakethanteringen och säljer frimärken. Posten ägnar sig i stället åt att investera i informationsteknik och köper upp andra företag för skattebetalarnas pengar. Prioriterar verkligen posten rätt saker? Det påminner lite om statliga Vattenfall som investerar i kolgruvor i Tyskland i stället för att rusta upp det svenska elnätet.

Om vi skall ha statliga bolag som Posten och Vattenfall måste vi ha någon avsikt med det! Den enda avsikten kan inte vara att bolagen skall tjäna alltmer pengar - då kan vi lika gärna sälja bolagen via börsen. Statliga bolag måste ha en viktigare samhällsroll att fylla om de skall finnas kvar! Dessutom borde de väl i första hand investera och driva sin verksamhet inom landet?

Erik Olsson har enligt Dagens Industri 5,1 miljoner om året i lön för att fortsätta avveckla postens service. Som jämförelse kan nämnas att statsministern inte ens har en tredjedel av denna lön för att avveckla Sverige.....


2006-07-18 Hur är det möjligt?

Den sk "Alexandramannen" begick minst 58 sexualbrott mot unga kvinnor från slutet av 1990-talet och fram till 2005 då han greps! Nu visar det sig att han tidigare dömts för liknande brott, men att han då slapp fängelse eftersom en utredning från kriminalvården kom fram till att skyddstillsyn var det bästa för mannen, som då skulle få chansen att "komma till rätta med sin kriminalitet".....

Läs hela artikeln i Aftonbladet!

Gång efter gång är det återfallsförbrytare som begår grova brott i Sverige. Varför tar inte kriminalvården (och psykvården!) tag i brottslingarnas problem ordentligt redan när de grips första gången? Kan ett samhälle acceptera att ytterligare 58 unga flickor utsätts för sexuella övergrepp av en redan känd gärningsman?

Svensk kriminalvård och rättsväsende behöver rustas upp rejält! Läs om moderaternas och Alliansens förslag här.


2006-07-17 Debatten om ungdomsarbetslösheten fortsätter!

I mitt senaste debattsvar till riksdagskandidaten Hans Olsson (s) påpekar jag att den svenska ungdomsarbetslösheten har ökat varje år sedan år 2000 och inte har varit högre på 8 år, trots högkonjunktur! Ungdomsarbetslösheten i Sverige är 22% och högst i vår del av Europa. Hans Olsson kan inte prata bort detta med sin vinklade statistik! När det gäller ungdomsarbetslösheten i Mark är däremot situationen annorlunda. Arbetsförmedlingens chef gick nyligen ut offentligt med ett tack till företagen i Mark som tillsammans med det kommunalt delägda näringslivsbolaget har lyckats ordna praktik för alla långtidsarbetslösa ungdomar! Antalet långtidsarbetslösa ungdomar i kommunen är alltså 0%, och inga ungdomar finns heller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder!

Jag svarar i min artikel också på en del andra frågor Olsson hade om politiken i Mark. Läs hela artikeln här!2006-07-16 Elfsborg tog poäng på övertid mot Djurgården

I cupmatchen mot Djurgården för tio dagar sedan avgjorde Elfsborg fem minuter före slutet av den andra förlängningskvarten hemma på Borås Arena. I kväll var det dags att möta Djurgården på bortaplan, en av årets tuffaste matcher i allsvenskan (förra året blev det som bekant 8-1 till Djurgården.....).

Djurgården hade ledningen nästan hela matchen, men i 93:e minuten (!) kvitterade Elfsborg. Härligt jobbat!

Elfsborg visar nu att man inte behöver frukta något lag -man kan vinna eller ta poäng mot alla man möter. Nu är det medaljläge!2006-07-16 Ännu en opinionsmätning visar att Alliansen tagit över ledningen

Dagens siffror från SKOP visar samma sak som Demoskop häromdagen - Opinionen har svängt rejält till Alliansens fördel!

Förra mätningen som SKOP gjorde visade ett försprång för regeringssidan med 1,5%, nu har det svängt och Alliansen leder i stället med 2,5%, totalt 49,4% mot 46,9%. Visst är det ganska jämnt, men ändå en intressant förändring. Moderaterna ökar även något i denna mätning.


2006-07-15 Allt fler partier säger nej till ny färdtjänstorganisation i Mark

Den 3 juli meddelade Moderaterna i Mark i ett pressmeddelande att vi säger nej till det förslag till ny färdtjänstorganisation genom Västtrafik som föreslagits. Vi gör det helt enkelt för att människors oro är så stor för effekterna för servicen, och för att våra lokala taxiföretag också är oroliga för sin framtid. Vi vill nu lyssna mer hur detta fungerat i andra kommuner som anslutit sig till Västtrafik, och inte förändra färdtjänsten förrän vi känner att de berörda känner sig trygga med förändringen.

Folkpartiet tog tidigt ställning emot förslaget, och efter socialdemokraternas besked idag att de också backar från tidigare inställning verkar de flesta partier i Mark nu säga nej. Det finns trots allt en del positiva saker i förslaget, men det är nog bra att frågan får mogna lite. Vi får forsätta diskutera hur vi skall få vår redan väl fungerande färdtjänst att bli ännu bättre och effektivare. Det är ingen panik och har aldrig handlat om några snabba ekonomiska besparingar - frågan kan få ta sin tid.


2006-07-15 Fler kommentarer i husbilsdiskussionen

Det senaste dygnet har jag haft flera hundra fler besök än vanligt på min hemsida, och troligen är det fler arga husbilsägare över hela landet som tittat in. Detta sedan länken till min hemsida lades ut även på MHCS:s hemsida igår. Aldrig hade jag väl trott att mitt uttalande i Borås Tidning skulle få sådan uppmärksamhet! Jag ville ju bara värna lite extra om människors frihet att bestämma själv och ta eget ansvar - något som jag alltid försöker göra i olika politiska frågor (och som för övrigt också är grunden för moderat ideologi).

Men just denna fråga engagerar tydligen extra många! Kommentarerna fortsätter också att strömma in, både på MHCS:s forum och via e-post direkt till mig.

Ett par nya smakprov:

"Tråkigt att ni har en turistchef som inte förstår bättre. Hoppas verkligen att (m) efter valet har kommit i en sådan position i Marks kommun att ni kan åtgärda problemet. Och beträffande politiken på riksplanet så kommer det i alla fall inte att bero på mig om (m) inte slår ut vänsterblocket..." :) (Tack! Människors frihet under ansvar är något man ständigt måste slåss för - inom alla områden!)

"Gustafsson, Polisen, har ju sund inställning iaf. Han verkar ha husbil själv :-). I Stockholm är det säkrare att åka Taxi än Tunnelbana, så jag borde nog lämna in ett förslag om att alla turister ska tvingas åka Taxi istället." (Det är farligt att köra omkring på vägarna också. Kanske läge för ett förbud?)

"Detta är inget nytt, redan på 80-talet försökte SCR påverka de flesta myndigheter och regering med att det skulle vara förbjudet enligt lag att stanna upp med husbilar överallt i Sverige utom på campingar. Man använde alla tänkbara och otänkbara argument, allt för att fylla deras campingar och man driver fortfarande frågan." (För mig som utomstående (och icke husbilsägare) känns det egentligen som en märklig konflikt - husbilsägarna och campingägarna borde ha samma intresse - prisvärda övernattningsmöjligheter och service för husbilsägarna??)

"Nu är vi med i Bloggar på nätet åxå! Gå in och titta på Jan Ericsons blogg från Marks kommun:http://www.ericsoniubbhult.se/ mycket intressant läsning tycker jag. Detta är det bästa sättet att väcka opnion om frågor som berör oss inom MHC! Det finns fortfarande politiker som inte går SCR ärende!" (Kul att min hemsida och blogg sprids över landet!)


2006-07-15 Akut att bygga om Sandvadskrysset i Hyssna!

Så var det dags igen för en ny olycka i Sandvadskrysset i Hyssna. I går förmiddag satt jag själv fast de långa köerna och väntade medan man röjde upp. Som tur var blev det inga allvarliga personskador denna gång.

Läs artikeln i Borås Tidning och kommentarerna från Trafiksäkerhetsrådets ordförande, Sven-Olof Carlsson (m).

På det sista mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott före sommaren yttrade vi oss enhälligt om vägverkets förslag. Jag fick igenom mitt förslag till yttrande, att vi i första hand skulle föreslå en rondell med stigningsfält mot Göteborgshållet (annars går det inte att ha en rondell innan en brant backe), och i andra hand att avfarten mot Hyssna flyttas en bit norrut så man slipper fyrvägskorsningen. Nu är det upp till Vägverket att fatta beslut, varefter Sven-Olof Carlssons förslag om att förskottera pengar till bygget kanske kan bli verklighet (lagen kräver att beslut om vägbygge måste fattas innan en kommun har rätt att förskottera pengar). Kommunstyrelsen i Mark prioriterar ombyggnad av väg 156, och just Sandvadskrysset har allra högst prioritet!

Läs även tidigare artikel i Bt där man berättar att Länsstyrelsen går på samma linje som Marks kommun!


2006-07-14 Arga husbilsägare håller med mig!

Organisationen Motor Home Club Sweden, MHCS, har ett medlemsforum som heter www.mhcs.nu. På detta forum har artiklarna från Borås Tidning lagts in, och inte mindre än 570 husbilsägare från hela Sverige har varit inne och läst och ibland kommenterat artiklarna. För säkerhets skull skall jag väl nämna att jag själv varken är med i MHCS eller äger någon husbil! Har aldrig semestrat på detta sätt - men vem vet, man kanske skulle prova? Men min åsikt ligger fast - husbilsägare är precis som de flesta andra svenskar vuxna människor och kan ta ansvar själv utan pekpinnar och förbud!

Jag har fått flera mail och dessutom kommenteras mitt uttalande i Borås Tidning av husbilsägare på deras forum.

Några exempel:

"Hav tröst go vänner. Det finns vettigt folk i knallebygden också". (Tack!)

"Tur att det finns någon frihetstänkande politiker i Marks kommun! Frihet under ansvar gäller väl även husbilsåkare? Jag kan även konstatera att det var inte turistchefen i Marks kommun som svarade på mitt mail adreserat till turistchefen i Marks kommun, utan en enhetschef, vilken enhet fick man gissa sig till! Stå på dig Jan Ericson, jag tror du har mer koll än Gunilla Malmen i denna fråga" (Jag tänker stå på mig!)

"Hej Jan! Tack för ditt stöd för oss husbilsåkare som vill gästa Marks kommun. Debatten sprider sig ganska fort nu på nätet och kommunens ställningstagande. Hoppas det inte blir som i Gränna hamn, hit åker ingen nu mer. Hamnstyrelsen= krogägarna förbjöd husbilar och husvagnar mellan 22-08! Sen klagade de i tidningen om för lite besökare! Om du går in på:http://www.mhcs.nu/ -fikarummet-Borås tidning så ser du hur många som läst det, just nu har 464 läst det. Troligtvis har alla dessa husbil som rör sig runt i landet. Titta även under: Skylt!!! i forumet så ser du om Gränna hamn. Önskar dig framgång i valet och i frågan!" (Nu i kväll är det alltså 570 st som läst artiklarna i Bt via forumet, min anm)


2006-07-14 Mark skall vara en turistvänlig kommun utan onödiga förbud!

I Borås Tidning igår kunde man läsa om en artikel där det framfördes förslag om att förbjuda människor att ställa upp en husvagn eller campingbil på rastplatser i Marks kommun över natten. Polisen tyckte att det var ett onödigt förbudsförslag, eftersom än så länge inga rån skett mot några rastplatser i Mark.

Som kommunstyrelseledamot och även ordförande i brottsförebyggande rådet i Mark säger jag också nej till alla tankar på sådana förbud. Människor måste själva få välja om de skall vildcampa, parkera husbilen på en rastplats eller ta in på en campingplats. Det är inte förbud som skall möta turisterna i Mark, utan en vänlig och tillmötesgående kommun!

Att man sedan kan sätta upp varningstavlor på rastplatser och också tipsa turisterna om vilka campingplatser som erbjuder enklare nattparkering för en låg kostnad är en helt annan sak. Varningstavlor finns redan på rastplatserna i tex Halland, och vore nog en bra idé. Den frågan skall jag ta upp på nästa möte med brottsförebyggande rådet.

Läs artiklarna i Borås Tidning från den 13/7 och 14/7!


2006-07-13 Vi ses på Svenljunga marknad i morgon fredag!

I morgon kommer jag att finnas på Svenljunga marknad större delen av dagen. Välkommen dit! Med dagens opinionssiffror i ryggen blir det extra trevligt. Och det kan bara bli bättre! För vid varje debatt och vid varje samtal med en väljare har vi allt att vinna! Moderaterna och resten av Alliansen har ideerna, kraften och framtidsvisionen. Och vi är starka tillsammans!

Mot oss står en trött statsminister med trötta och ofta oengagerade statsråd. Och två samarbetspartier (mp) och (v) som slåss med både varandra och med socialdemokraterna om vem som skall stödja vem...


2006-07-13 Kraftig opinionsuppgång för (m) - stort övertag för Alliansen!

Almedalsveckan i Visby, och Alliansens budskap om ett enigt regeringsalternativ och fokus på tillväxt och fler jobb gav en rejäl uppgång i opinionen! Alliansens enighet om att avveckla fastighetsskatten och behålla kärnkraften (i stället för att göra tvärtom!) gjorde nog inte saken sämre. Nu kan vi, samtidigt med jordgubbarna, njuta av siffrorna i den senaste Demoskopmätningen. Där ökar Alliansen med över 4% och regeringssidan minskar med över 6%! Det ser väldigt bra ut. Alliansen har nu ett stort försprång igen, 51,4% mot 44,3%.

Moderaterna ökar mest, +3,5% till 30,9%! Vår huvudmotståndare (s) backar 1,7% till 35,7%. Vi närmar oss! Tanken att moderaterna skulle kunna bli största parti i riksdagen känns inte helt främmande.

Nu är det bara 66 dagar till valet! Sverige kan äntligen få en ny regering som vill ta tag i Sveriges problem! I stället för en fuskande, myglande, skandalomsusad (s)-regering som bara försöker dölja alla samhällsproblem för att få behålla makten till varje pris.


(Källa och grafik: TV4.se)2006-07-12 Varudeklaration av bloggen!

I arkivet och längst ned på denna sida kan man nu också se hur mina inlägg fördelar sig mellan olika ämnen.

Till och med idag har jag skrivit 225 inlägg. Av dessa handlar 68 om moderat politik och Alliansen. 92 är kritik mot dagens politik, kommetarer till olika (s)kandaler, och kritik mot regeringen och dess stödpartier. Resterande 65 är övriga inlägg om samhällsfrågor och annat.

Inom kort kommer det också att vara möjligt att se alla socialdemokraternas skandaler samlade på ett ställe.....så vi inte glömmer! Håll utkik efter en ny länk på toppen av denna sida....


2006-07-12 Ny sosseskandal!

Båtresa med alkoholservering, därefter trerätters middag, vin till maten, kaffe med konjak. Kalaset på Sturehofs slott den 4 maj gick på 30 000 kronor, inklusive båtresa för 12.000 kronor.

Gäster kring bordet var Stockholms socialdemokratiska ledning med finansborgarrådet Annika Billström i spetsen, och den socialdemokratiska gruppstyrelsen i riksdagen.

Låter ju trevligt för de 11 personer som var med. Om det nu inte hade varit för att man lät Stockholms skattebetalare betala hela lyxkalaset! Och så var det ju det här med spriten. Reglerna i Stockholm säger att representation skall vara alkoholfri. Det gäller tydligen inte sossepampar - då får skattebetalarna betala spriten också.....

Ansvarig för det hela var Annika Billström (s), som vill ha väljarnas förtroende att fortsätta som högste politiker i Stockholm även efter valet.

Stockholms Stadsrevisor skall nu granska ärendet. Han tycker att partiaktiviteter skall betalas av partierna och inte av skattebetalarna. Socialdemokraterna får enligt artikeln 11 miljoner om året i partistöd och borde ha råd. Lönen till rksdagsledamöterna och ledande kommunpolitiker i Stockholm är inte heller fy skam - har man förmånen att ha ett så intressant jobb och bra lön har man också råd att betala sin egen sprit!

Läs mer i dagens artiklar i Aftonbladet och Svenska Dagbladet.


2006-07-11 Viktig delseger för Ingsjöarnas Bullergrupp - Miljödomstolen ger

fortsatt tillstånd till Luftrum 98!


Miljödomstolen har idag kommit med sin dom, och beslutat att dagens flygvägar, dvs Luftrum 98, skall fortsätta gälla! Det blir alltså ingen återgång nu till flygvägarna före 1998, dvs bland annat CINDY-vägen över Eskilsby-Ubbhult. Detta är naturligtvis en viktig delseger för vår bullergrupp!

Samtidigt får dock Luftfartsverket i uppdrag att snabbutreda alternativa flygvägar mot Stockholm för att finna en optimal flygväg som minskar bullerstörningarna. Man har fått till den 1 februari 2007 på sig att utreda detta. Vad det kan få för eventuella konsekvenser för de som bor inom området Eskilsby/Ingsjöarna/Ubbhult återstår att se. I domen nämns som ett tänkbart alternativ någon form av modifierad CINDY-variant. Ingsjöarnas bullergrupp kommer givetvis att bevaka frågan och kraftfullt motsätta sig alla sådana tankar, med vetskapen att engagemang, påtryckningar och sakliga argument faktiskt kan påverka!

Läs hela pressmeddelandet från Luftfartsverket här!


2006-07-11 Har sossarna empati och förståelse för den enskilda människan?

Den frågan ställer jag i dag i Borås Tidning till Arne Kjörnsberg (s), Boråspolitiker och ordförande i riksdagens mäktiga finansutskott. Frågan är befogad; socialdemokraterna tappar allt mer kontakten med människors vardag. De tappar allt oftare bort den enskilda människan bakom alla stora kollektiva system och övergripande lagar. Som moderat politiker försöker jag i stället utgå från den enskilda människans upplevelser och problem. Därför tycker jag diskussionen är intressant.

I min artikel påpekar jag bland annat att jag själv i mitt arbete som kundjurist möter de människor som Arne Kjörnsberg och socialdemokraterna misshandlar med sitt orättfärdiga skattesystem och alla de lagar de inför utan att först fundera över konsekvenserna. Jag ser den skada allt detta medför, och häpnar över ledande socialdemokraters bristande förståelse för vad deras tokiga lagförslag och skatteregler ställer till med! Socialdemokratiska politiker borde försöka sätta sig in i vanliga människors vardag. Då skulle de kanske föreslå förändringar som underlättar för människor, i stället för att krångla till livet ytterligare för dem!

Läs hela artikeln här!


2006-07-10 Piska eller morot?

Så var då Almedalsveckan slut. Centerpartiet hade sista dagen, och Maud Olofsson höll ett tal med fokus på miljöfrågorna. Hennes slutssats var att Alliansens miljöpolitik handlar om att ge morötter för att locka medborgarna till miljövänligare beteende, medan miljöpartiet och dagens regering föredrar piskan.

Jag gillar den liknelsen!

Endast ett land med stark tillväxt, starka företag och medborgare med jobb och en hyfsad privatekonomi har råd att satsa extra på miljön! Det ser vi många exempel på runt om i världen. Alliansen vill se till att fler människor får ett jobb att leva på, och sänka skatten rejält för dem som arbetar. Kan vi dessutom styra utvecklingen genom att subventionera eller skattebefria miljövänliga alternativ och ta bort fastighetsskatten som straffar miljöinvesteringar i fastigheter med höjd fastighetsskatt - ja då kommer fler människor att välja miljövänliga alternativ - utan vänsterkartellens piska!

När vi dessutom behåller kärnkraften slipper vi öka beroendet av olja och kol, vilket också gynnar miljön, och säkrar tillgången på el.


2006-07-09 Vad tycker Lars Ohly (v) egentligen om friskolor?

Svar: Väldigt illa! Säger han i varje fall. Vänsterpartiet går till val på att bland annat stoppa friskolorna. Lite märkligt då kan man tycka att Lars Ohlys dotter själv går på en fristående gymnasieskola. Tur för Lars Ohly och hans dotter att inte vänsterpartiets politik fått genomslag, för då hade möjligheten till valfrihet att välja gymnasie med en profil som passar elevens intresse varit mycket mindre. Moderaternas skoltalesman, Sten Tolgfors kommenterar saken så här på sin blogg: Som förälder har Lars Ohly agerat väl. Som politiker har han visat dubbelmoral.

Och visst är det så. Lev som du lär heter det! Fast det har ju förståss aldrig kommunisterna gjort.....


2006-07-09 Ännu en moderat valfilm

Denna film kommer du att kunna se som TV-reklam. Vissa fackpampar i LO-toppen kommer kanske att bli lite irriterade, men deras medlemmar kommer nog att tycka att filmen är ganska tänkvärd!

Ta en förhandstitt på filmen om Moderaterna - det nya arbetarpartiet! (Filmen tar en stund att ladda ned om du inte har bredband).


2006-07-07 Skillnad på TV och TV

Återigen visat det sig att det är skillnad i objektivitet mellan TV-kanalerna. SVT Text rapporterar idag att arbetslösheten sjunkit sedan förra året med 33.000 personer. Punkt.

TV4 skriver hela sanningen: Arbetslösheten har minskat med 33.000 personer, och samtidigt har antalet personer i AMS-åtgärder ökat med 21.000. Netto alltså en minskning med 12.000 personer mot förra året vid samma tid (men en kraftig ökning mot i förra månaden). Precis som jag rapporterade på denna sida tidigare idag.

Det är trots allt en ganska rejäl skillnad i rapportering. Och det är inte första gången Sveriges "Fria Television" brister i objektivitet för att stödja sittande (s)-regering.....


2006-07-07 Finansminister Nuder pratar strunt!

Per Nuder (s) går idag ut i media och hotar med kaos i avtalsrörelsen med en borgerlig regering. "Jag har väldigt svårt att se hur avtalsrörelsen nästa år ska kunna ske i en miljö när en borgerlig regering har fått genomföra sina förslag" säger han.

Jag underar i mitt stilla sinne hur en politik som ger varje LO-medlem minst 1.000 kronor i månaden i ökad köpkraft skulle kunna vara något problem i avtalsrörelsen? Det är faktiskt inga småpengar vi talar om! Om man skulle räkna om det i bruttolön skulle LO-medlemmen behöva få höjd månadslön med över 1.500 kronor för att få ut lika mycket. Hur många av LO:s medlemmar kan räkna med en sådan löneutveckling? Sanningen är ju att Alliansens politik rimligen bör underlätta avtalsrörelsen!


2006-07-07 Almedalen - Lars Ohly (v) talar osanning

Lars Ohly påstod i sitt tal i går att den skattesänkning på 1.000 kronor netto per månad som moderaterna och Alliansen utlovar skulle ätas upp av andra besparingar och försämringar för hushållen. Han har fel! Alliansen har låtit Riksdagens Utredningstjänst (opartisk) räkna på detta, och resultatet är att en genomsnittlig LO-medlem, tex undersköterska eller vaktmästare, får 1.000 kronor mer att leva på per månad efter att alla övriga besparingar räknats bort!

Dvs själva skattesänkningen är betydligt mer än 1.000 kronor, men andra besparingar gör att det blir 1.000 kronor kvar!

Lars Ohly vet säkert detta, han är ju läskunnig. Men han väljer i stället att sprida osanningar för att skrämma väljarna. Jag är inte förvånad. Så har alltid vänstern gjort.


2006-07-07 Arbetslösheten ökar igen

Den öppna arbetslösheten steg till 5,1 procent av arbetskraften i juni, jämfört med 4,2 procent månaden före. AMS-chefen Bo Bylund talar ändå om en positiv utveckling, för att ökningen av arbetslösheten blev mindre än vad den brukar bli i juni och juli....

Antalet öppet arbetslösa var i slutet av juni i år 228.000, vilket var 33.000 färre än samma månad 2005. Antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program uppgick till 132.000, vilket var en ökning med 21.000 jämfört med för ett år sedan. Nettoförändringen är alltså 12.000 färre arbetslösa på ett år.

Så där väldigt fantastiska siffror tycker jag inte det är....mellan en och en och en halv miljon svenskar i arbetsför ålder står helt eller delvis utanför arbetsmarknaden. 12.000 färre arbetslösa på ett år räcker inte långt! Dessutom har en del av dessa försvunnit ur statistiken genom förtidspensionering. Sveriges politiker måste ta krafttag mot utanförskapet innan det är dags för nästa lågkonjunktur!


2006-07-06 Rättvis cupseger för Elfsborg!

Efter full tid stod det, mycket orättvist, 1-1 i åttondelsfinalen i svenska cupen mellan Elfsborg och Djurgården. Elfsborg var betydligt bättre och roligare att se än Djurgården, och borde avgjort under normal matchtid. Nu blev det förlängning, och fem minuter före slut fick Elfsborg en straff som avgjorde matchen. En tuff kamp i 32 graders värme, där Elfsborg visade stort hjärta och hög kampvilja. Nu väntar kvartsfinal i cupen!


2006-07-06 Det röd-gröna kacklet om regeringsbildande trappas upp!

I förra inlägget jämförde jag Alliansens positiva arbetssätt att lösa upp interna tvistefrågor i god anda med det röd-gröna regeringsunderlagets splittring. Under dagen har förvirringen i denna fråga blivit total!

Miljöpartiet vill regera ensamma med socialdemokraterna och kräver ministerposter. Socialdemokraterna säger av allt att döma nej. I morse sade Vänsterpartiet att man vägrar godkänna en regering som består av s och mp. Senare under dagen hävdade socialdemokraterna att vänsterpartiet i stället hade sagt att man inte kommer att fälla någon socialdemokratisk regering. Och i kväll säger Vänsterledaren Lars Ohly att det beror på.....

Total oenighet mellan regeringspartierna med andra ord. Vad skall väljarna tro?

Mest komisk är väl socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog, som enligt Text-TV i kväll säger att det inte finns någon konflikt mellan partierna. Jojo!

Möjligheten att skapa en stabil regering är nu ett av Alliansens starkaste kort! Vem hade trott detta för några år sedan?


2006-07-06 Måste Alliansen vara överens om allt?

I takt med att Alliansen enas om den ena besvärliga politiska frågan efter den andra blir de röd-gröna regeringspartierna alltmer desperata. Och vänstermedia hänger på, och påpekar att Alliansen minsann inte är överens om familjepolitiken, och hur skall det då gå att bilda regering?

Intressant vinkling tycker jag, för är det något som inte nuvarande majoritet i riksdagen är överens om så är det ju just familjepolitiken, där skillnaden mellan (v) på ena sidan och (mp) på den andra är avgrundsdjup! Och det är ju inte det enda de är oeninga om - ta bara energifrågorna, kärnkraften, fastighetsskatten, synen på försvaret, hela skolpolitiken (där mp gjort upp med de borgerliga), utrikespolitiken och mycket annat. Ja man är inte ens överens om vilka partier som skall ingå i regeringen, och både mp och v krävt ministerposter, medan Göran Persson säger nej till detta!

Alliansen är faktiskt det enda samlade och realistiska regeringsalternativet idag!

Men jag undrar just om väljarna tycker det är så viktigt att Alliansen har ett gemensamt program för precis alla frågor. Viktigare är nog att Alliansens fyra partier visar att man kan klara av att hitta lösningar och vettiga kompromisser på svåra frågor efterhand som de dyker upp. Kommande år lär säkert ett antal nya frågor hamna på dagordningen, och det Sverige behöver är en regering som genom diskussioner och ömsesidigt förtroende klarar att lösa problemen tillsammans och visa handlingskraft! Det har Alliansen goda förutsättningar att göra.

En annan sak är att väljarna kanske behöver ha kvar någon fråga som skiljer mellan Alliansens fyra partier. Hur skall man annars kunna välja mellan dessa? Familjepolitiken är en bra sådan fråga, och väljarnas stöd kommer att avgöra var tyngdpunkten hamnar i familjepolitiken. Själv hoppas jag att den moderata linjen skall få starkt stöd. Dvs Sverige behöver både kommunala dagis och möjlighet för föräldrarna att vara hemma lite längre med ersättning om de önskar detta. Klarade Alliansen av att hitta en lösning på kärnkraftfrågan så lär man klara av familjepolitiken också den dag man tycker tiden är mogen. Men det behöver inte nödvändigtvis ske före valet.


2006-07-05 Politik är en helhet - moderaterna är beredda att ta ansvaret!

I dag var det så moderaternas dag i Almedalen. Fredrik Reinfeldt höll ett inspirerande tal, och dessutom ordnade moderaterna ett seminarium om arbete och välfärd.

Ibland blir det inte som man tror - på seminariet riktade vissa ekonomer kritik mot Alliansens löfte att sänka och sedan avskaffa fastighetsskatten! De ansåg att all kraft borde läggas på åtgärder för att minska arbetslösheten, och att sänkt fastighetsskatt inte påverkar denna.

Ekonomerna har väl rätt - på sitt sätt. Men riktigt så enkelt är det inte att vara politiker! En regering måste kunna hantera mer än en fråga i taget! Politiker måste lyssna på människor, se samhällsproblem och kunna åtgärda flera saker samtidigt. Moderaterna lägger mycket kraft på just bekämpandet av arbetslöshet och utanförskap. Men vi satsar också på skola, sjukvård, polis och övrig välfärd. Och på en bättre familjepolitik, rimlig energipolitik och sänkt fastighetsskatt. För att bara nämna några exempel.

Politik kan aldrig handla om bara en sak - politik är en helhet. Sedan får nationalekonomerna säga vad de vill......


2006-07-04 EU bäst i världen!

Nåja. Kanske inte på allt.....men när det gäller fotboll så är det ju faktiskt så! Fyra EU-länder från var sitt hörn av Europa gör upp om VM-guldet. Lite kul att alla fyra semifinal-länderna också har samma valuta......

I kväll avgörs vilket det ena finallaget blir.....men en sak är klar - guldet stannar i Europa.


2006-07-04 Mona Sahlin (s) lurar dig om elpriserna!

I flera år har Mona Sahlin pratat bekymrat om de höga elpriserna. Samtidigt är hon ansvarig minister för det största elbolaget - statligt ägda Vattenfall. Om regeringen vill sänka elpriset kan man ju låta statligt ägda Vattenfall gå i spetsen. Men det gör man inte. I stället tar staten tacksam emot mångmiljardbelopp i aktieutdelning från Vattenfall varje år.

Dessutom är ju regeringen ansvarig för den största delen av elpriset - skatten och momsen på el! Staten är den största boven när det gäller skenande energipriser!

Nu vill Sahlin lagom till valrörelsen "ta krafttag" mot elbolagen.....men hon talar med kluven tunga! Läs hela min kritiska artikel , publicerad i Borås Tidning och Markbladet denna vecka. Sahlins populism är värre än du tror, och den hon borde kritisera mest är egentligen sig själv och sin egen regering!


2006-07-04 Almedalen - Alliansen överens om fastighetsskatten!

De fyra borgerliga partierna har nu enats om en politik för att begränsa fastighetsskatten ytterligare under 2007, och med det tydliga målet att helt avskaffa den statliga fastighetsskatten under 2008. Ett mycket välkommet besked i en fråga som jag själv engagerat mig mycket i, både internt i partiet och i samhällsdebatten!

Nästa års sänkning sker genom att taxeringsvärdena omedelbart fryses, vilket stoppar skattehöjningen för 2007. Dessutom införs, utöver dagens begränsningsregel, ett kraftfullare tak i beskattningen för att kapa topparna i de områden där taxeringsvärdena ökat mest de senaste åren. Detta sker genom att skatten på markvärdet begränsas till maximalt 5000 kronor.

På längre sikt är huvudinriktningen för en Alliansregering att avveckla den statliga fastighetsskatten helt, för att i stället ersätta den med en låg kommunal avgift. En statlig utredning ska tillsättas omedelbart efter ett eventuellt regeringsskifte för att ge underlag till beslut om en total avveckling av fastighetsskatten. Ambitionen är att den reformen genomförs under 2008.

Alliansen genomför också lättnader för flerbostadshus, där hyresgäster också gynnas av lägre taxeringsvärden, och samtidigt vill alliansen sänka skattesatsen från 0,5 till 0,4 procent av taxeringsvärdet. Dessutom genomförs lättnader för dem som bor i bostadsrätter, då den så kallade schablonintäkten tas bort.


2006-07-04 Svensk ungdomsarbetslöshet nästan högst i Europa

Arbetslösheten bland svenskar under 25 år ligger på 27,5 procent. Bara Polen och Slovenien högre ungdomsarbetslöshet i Europa enligt Statistiska centralbyråns siffror för april 2006.

Arbetslösheten totalt i Sverige ligger på 8,3 procent, vilket ger en europeisk mittenplacering.

Jag har tidigare ifrågasatt sossarnas skönmålning av arbetslösheten, tex i denna artikel. Verkligheten ger mig rätt!


2006-07-04 Konkurrens ger bättre välfärd!

Kanske ingen uppseendeväckande rubrik på en moderat hemsida? Mer uppseendeväckande är kanske att det handlar om en debattartikel i DN, skriven av tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt (s) och tidigare partiledaren Bengt Westerberg (fp)! Frågan är om båda herrarna har blivit moderater på gamla dar? För detta är något moderaterna har hävdat i flera decennier! Nu erkänner alltfler att vi har haft rätt.

Herrarna skriver bland annat: "Välfärdsstaten fungerar bättre när det finns privata aktörer som konkurrerar med offentliga. Ja, en förutsättning för att välfärden ska kunna bevaras och utvecklas är faktiskt att företag inom välfärdssektorn ska kunna gå med vinst. Och det finns ingen principiellt hållbar invändning mot att låta vins­terna hamna i fickorna hos privatpersoner. Den största vinnaren är ändå alltid den som får en bättre välfärd".

Visst är det så! Offentlig sjukvård som drivs av privata företag har kortare köer och högre tillgänglighet, och personalen trivs bättre. Komuner med friskolor har en högre kvalitet på den kommunala skolan enligt Skolverket. Samma inom äldreomsorgen, där fackförbundet Kommunal i en undersökning visar att personalen i privat drivna äldreboenden upplever sig få mer tid med de gamla och kan påverka arbetet mer. Jag vill ge en blomma till alla de som orkar starta och bedriva välfärd i alternativ regi - kooperativ, friskolor, privata företag, trots den fientlighet de mötts av under alla år med s-styre i riksdag och en del kommuner. De och deras personal hjälper till att utveckla och förbättra den svenska välfärden!

Läs hela artikeln i DN.


2006-07-04 Ny moderat bloggare i Mark

Med start i dag kan du läsa Sven-Olof Carlssons egen blogg på www.kryssacarlsson.nu. Sven-Olof är Markmoderaternas främste kandidat till regionfullmäktige och kommer säkert att skriva mycket om sjukvård. Och det kan ju behövas - delar av sjukvården i Sjuhärad är hotad - läs första inlägget på bloggen själv så får du se!


2006-07-03 Almedalen - intressant Centerförslag

Centern föreslår idag att arbetsgivare som anställer ungdomar skall slippa halva arbetsgivaravgiften fram tills ungdomen fyllt 25 år. Ett ganska intressant förslag tycker jag, betydligt bättre än det tidigare så hårt kritiserade förslaget om särskilda ungdomsavtal.

Dagens förslag om halverad arbetsgivaravgift visar skillnaden mellan Alliansen och regeringen. Det enda Göran Persson hade att erbjuda i går var lite höjda bidrag till vissa förtidspensionärer, samt en satsning på 4 kronor och 20 öre i veckan per pensionär på hemtjänsten. Alliansens fokus ligger i stället på att försöka bryta arbetslöshet och utanförskap och få fler som betalar skatt i stället för att leva på bidrag. I längden är det det enda som garanterar rimliga pensioner och en bra hemtjänst!


2006-07-03 Almedalen - knepigt förslag från Kristdemokraterna

Åldersgräns för deltagande i dokusåpor? Är det verkligen en av de viktigaste politiska frågorna? Nja, knappast.....men det ger ju lite utrymme i media. För egen del tycker jag att föräldrarna på vanligt sätt skall avgöra om deras omyndiga barn får delta i en dokusåpa eller inte, det är knappast något lagstiftaren behöver lägga sig i. Sannolikt inte en prioriterad fråga för en ny Alliansregering!2006-07-03 Markmoderaterna säger nej till förändrad färdtjänst

Moderaterna i Mark har idag beslutat att säga nej till omläggning av kommunens färdtjänst till Västtrafiks beställningscentral.

Läs hela pressmeddelandet här!


2006-07-03 Vänsterblocket mörkar sina förslag - kostar 235 miljarder extra!

I en debattartikel i Dagens Nyheter idag skriver Alliansens partiledare om den opartiska utredning som riksdagens utredningstjänst gjort om vänsterblockets olika ekonomiska förslag.

Vänsterpartiets förslag kostar statskassan 160 miljarder extra, och miljöpartiets 75 miljarder extra, utöver de förslag s-regeringen redan lagt! Totalt alltså mellan 160 och 235 miljarder i ökade kostnader! Och detta är alltså förslag från socialdemokraternas samarbetspartners, som båda kräver ministerposter för att fortsätta stödja Persson.....

Stackars Sverige om inte Alliansen vinner valet - då väntar dystra tider. Samtidigt som konjunkturen sannolikt viker ned om några år, och arbetslösheten stiger igen från dagens redan höga nivåer så skall staten alltså öka sina utgifter på ett närmast chockartat sätt.

Jag hoppa dessa uppgifter kommer att debatteras flitigt under Almedalsveckan!


2006-07-03 En historisk dag i lördags....

Även en flitig bevakare av samhällsfrågor kan ibland missa en historisk händelse.... i lördags, den 1 juli, avskaffades ju äntligen den sk "tankeförbudslagen", som tidigare förbjudit all forskning i Sverige kring kärnkraft! Moderaterna har i alla år slagits för att lagen skall tas bort, och äntligen har en majoritet i riksdagen insett att lagen var orimlig.

En seger för förnuftet, miljön och den fria forskningen!2006-07-02 Almedalen - 1.000 SSU:are på subventionerad solsemester!

Mest uppseendeväckande idag var kanske att 1.000 SSU-are har samlats på Gotland. Kul för dem! Men....när man hör att SSU satsat 3,5 miljoner på att få dit sina medlemmar börjar man fundera.......varifrån får de alla sina pengar? Det är knappast SSU:s medlemmar som står för kalaset, utan staten (ungdomsstyrelsen) och olika kommuner som bidrar med pengarna i form av föreningsstöd. Detta på grundval av antalet redovisade medlemmar. Och det vet vi ju alla hur det ligger till med den redovisningen.....

Utöver detta får man stöd från moderpartiet. Och varifrån dessa får sina pengar vet vi ju också..... Dels stora kontantbidrag från vissa LO-fack, dvs från fackets medlemmar (oavsett om de stödjer (s) eller inte). Dels som jätteutdelningar från sitt lotteribolag, senaste utdelningen var 91 miljoner! Lotteribolaget får i sin tur sin rätt att bedriva spel från (s)-regeringen, eftersom staten har monopol på spel och speltillstånd. Sedan är 2000 har (s)-partiet fått 500 miljoner i aktieutdelning från sitt lotteribolag!

Det är du och jag som via skattsedeln, via fackavgifter och via spel och lotteri finansierar SSU:arnas semester på Gotland! Och delar av pengarna har man fått genom fusk.

MUF och övriga ungdomsförbund har inte pengar att skicka så mycket folk. Men för oss är å andra sidan kvalitet viktigare än kvantitet.....


2006-07-02 Almedalen - Persson försöker lura pensionärerna!

Så var då första dagen avklarad. Man hade väntat sig att Göran Persson och socialdemokraterna skulle komma med rejäla och dyra framtidslöften för att köpa röster. Den bidde en tumme. Resten "sparar man till höstens valmanifest" sade Persson. Det lär bli ett kostsamt manifest. Perssons löfte idag att höja bostadsbidragen för vissa förtidspensionärer med upp till 300;-/månad, och satsa mer på hemtjänst för de äldre ger jag dessutom inte mycket för.

Höjda bostadsbidrag är klassisk (s)-politik, bidrag är det bästa (s) vet. Jag tycker man borde börja sänka fastighetsskatten i stället, idag går en månadshyra per år för en genomsnittlig hyresgäst åt till fastighetsskatt på hyreshuset! Och för pensionärer i eget hus är det ännu värre. En del av dem tvingas betala förmögenhetsskatt också, trots att de inte har några pengar! Höga elskatter är en annan dyr kostnad för hushållen. Men (s) väljer att behålla hög energiskatt, fastighetsskatt och förmögenhetsskatt och tvingas sedan ge bidrag till vissa utvalda grupper för att de skall klara sig!

(s)-förslaget om satsning på hemtjänsten har jag tidigare redovisat på min blogg den 11 mars - man ville då satsa 10 miljarder på 10 år, dvs 1 miljard per år. Utslaget per pensionär blir det 55 kronor i månaden eller 14 kronor i veckan! Hur mycket hemtjänst får man för detta? Nu verkar hemtjänstsatsningen vara ännu mindre, 300 miljoner per år, om man skall tro uppgifter i media i kväll. Utslaget per pensionär är vi nu i så fall nere i 4 kronor och 20 öre per vecka!! Göran Persson försöker helt enkelt lura pensionärerna!

När det gäller hemtjänst har Alliansen bättre förslag. Med de stora extra satsningar på kommunerna som moderaterna och Alliansen vill göra så finns det utrymme att satsa mer på kommunernas hemtjänst. Därutöver skulle de skattesubventionerade hushållstjänsterna ge de äldre mycket större valfrihet att välja vad man vill ha ytterligare hjälp med, och få detta till en rimlig kostnad!


2006-07-02 Almedalen - nu startar valrörelsen på allvar!

I dag startar Almedalsveckan i Visby. Alla partier och partiledare kommer att synas, och dessutom en mängd andra organisationer, lobbyfolk och journalister. I år är det nytt deltagarrekord. På onsdag är det moderaternas dag! Jag kommer givetvis att kommentera det som händer i Almedalen - nu känns det att valrörelsen nu börjar på allvar!

De senaste opinionsmätningarna visar nu att Alliansen tagit ett knapp ledning igen - nu gäller det att hålla i och visa väljarna vad vi vill - och slå undan alla myter som våra motståndare kommer att försöka sprida med hjälp av enorma ekonomiska resurser. Vi moderater får lita till att vårt budskap och vårt eget ideella arbete väger tyngre än alla sossarnas miljoner!


2006-07-02 Nöjd skolminister?!?

I en SIFO-undersökning förklarar 49% av regeringspartiernas egna väljarna att de inte tror att den rödgröna skolpolitiken kan skapa en bättre skola i Sverige. Vi talar alltså om 49% av s, v och mp:s egna väljare! Skolminister Ibrahim Baylan förklarar något förvånande att han är nöjd (!) med resultatet i mätningen. I tidigare undersökningar var nämligen missnöjet bland de egna väljana ännu större.......

Min fundering är förståss om det finns någon rödgrön skolpolitik?

Saken är ju att den rödgröna majoriteten är fullständigt splittrad i skolfrågorna. Före sommaren drev de borgerliga tillsammans med miljöpartiet igenom stora förändringar i skollagen, och körde över regeringen helt! Socialdemokraternas flummiga förslag fick inget stöd i riksdagen.

På andra kanten fortsätter Vänsterpartiet driva sin extrema flumpolitik för skolan, tex att förbjuda alla läxor. Hur man tror att eleverna skall klara självständiga gymnasie- och hogskolestudier om man ladrig haft en enda läxa under grundskoletiden är för mig en gåta! Varje lärare måste givetvis själv avgöra mängden läxor tillsammans med föräldrarna, och anpassa detta efter barnens ålder. Så har våra egna barns lärare arbetat i nära samarbete med föräldrarna under åren och det har fungerat utmärkt.

Undersökningen visar också att 74% av förääldrarna tycker det är viktigt att kunna välja skola för sina barn. Skall man kunna välja måste det finnas alternativ! I Mark finns både bra kommunala skolor, kommunala profilskolor och några friskolor. Kommunen fick också toppbetyg av Skolverket för sina skolor häromåret.

Extra intressant med undersökningen häromdagen från Göteborgs Universitet som visade att friskolorna var något om allmänheten tyckte att man skulle sluta att satsa på om det var ont om pengar. Tråkigt att smutkastningen av friskolorna, där (s) i Sjuhärad kanske är värst i hela Sverige, har lyckats så bra. Friskolorna kostar ju inte mer än andra skolor (utan något mindre), och dessutom visar Skolverkets undersökningar att kommuner med friskolor också har en bättre kommunal skola - lite konkurrens höjer kvalitén på alla skolor! Friskolorna måste följa skollagen, får inte ta ut några avgifter och måste vara öppna för alla. Sådana friskolor är positiva inslag i kommunerna och dem skall vi vara rädda om! Även här finns en enighet mellan de borgerliga allianspartierna och Miljöpartiet.

För mig och minst 75% av svenska folket är saken klar - Alliansens skolpolitik är överlägsen regeringens. Dessutom har regeringen inte politiskt stöd för sin politik ens i dagens riksdag.....