Näringslivsbloggen

På denna sida kommer jag att samla alla mina blogginlägg som rör företagande och näringslivsfrågor. Blogginlägg som rör arbetsmarknadsfrågor och arbetsrätt hittar du på Arbetsmarknadsbloggen, och ibland kan de finnas på båda ställena eftersom frågorna ofta hänger ihop.

Textildag i Sjuhärad

2025-05-16

I dag anordnade Svenskt Näringsliv en textildag i Sjuhärad för västsvenska politiker. Dagen började på Textilhögskolan, och eftermiddagn ägnades åt företagsbesök hos Ludvig Svensson i Kinna.

Ludvig Svensson har två produktgrenar, dels den stora, växthusväv, som står för ungefär 80% av verksamheten, dels inredningstextil, främst gardiner, möbeltyger mm som står för resterande 20%. När det gäller växthusväv är man en stor global aktör och står för 70-80% av produktionen i världen. Väven används både för att skydda växter mot för starkt solljus, vilket ökar skördarna och växtligheten, och för att hindra utstrålning av värme under kallare perioder, vilket sparar energi. Inredningstextil levereras till både privata företag och offentlig sektor, bland annat levererar man möbeltyger till Sveriges Riksdag.

Ludvig Svensson bedriver verksamheten i samma fabrik som uppfördes i slutet av 1800-talet, och ägs av fjärde generationen av samma familj. Här berättar VD/ägaren Anne Ludvigsson om växthusvävens stora betydelse för företaget och den stora nytta den gör runt om i världen. Det är roligt att se att många halvstora familjeföretag belägna på mindre orter kan växa och bli en stor global aktör på världsmarknaderna.




Självklart talade vi om läget i världen, handelskrig och USA:s tullar, och det var definitivt något som oroade. Företaget har en fabrik även i Kina, och den levererar till USA, så när USA införde 145% tullar på varor från Kina fick Ludvig Svensson tillfälligt pausa leveranser till USA. Frihandel är av största betydelse för alla företag, stora som små.





Riksdagen tog beslut om att möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol

2025-04-25

I onsdags tog riksdagen så äntligen beslut om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Detta gör att lokala vinproducenter och microbryggerier nu kan sälja några flaskor av sina egna produkter trill besökare som kommer till anläggningen. En efterlängtad reform från branschen som kan skapa fler jobb i besöksnäringen.

Samtidigt är det lätt att kritisera alla de detaljregler som lagts till i beslutet som närmast känns lite tramsiga och onödiga. Men det är så i svensk politik, ett antal partier är livrädda för allt som hotar Systembolagets totala monopol och den fullstndiga kontrollen över medborgarna när det gäller alkoholkonsumtionen. Jag är därför närmast imponerad att moderaterna lyckats komma framåt i frågan och att skapa en majoritet för ett första steg framåt mot att myndigförklara svenska folket när det gäller hanteringen av alkohol. Ett tydligt steg i rätt riktning. 




Riksdagens beslut och mitt inlägg på X väckte en del uppmärksamhet, även utomlands. Här ett exempel där man citerar mig från X, och här ett annat. Även italienska La Republica skriver om saken och citerar mitt inlägg. 

 

 


Besök hos Nexans i Grimsås

2025-03-18

I går besökte jag Nexans i Grimsås tillsammans med moderaternas oppositionsråd i Tranemo, Niklas Gardewik. Ett av Sjuhärads större företag med 500 anställda, ägt av Nexanskoncernen med huvudkontor i Paris. Man är en av Sveriges största kabeltillverkare och tillverkar en mängd olika typer av kablar, såväl fiberkabel som kopparkablar och aluminiumkablar. Man har ungefär 27% av den svenska marknaden när det gäller olika typer av kablar och i takt med ökad elektrifiering och fler elbilar får man allt mer att göra och har byggt ut fabriken. Man har nu också byggt en helt ny hall där man inom kort ska börja tillverka kablar med en helt ny och energisnål teknik. Parallellt med detta fortsätter tillverkningen i resten av fabriken.



Koppar är dyrt! Man betalar 100 kronor per kilo och det går åt enorma mängder till kabeltillverkningen.





Här en av maskinerna som tvinnar kablar i större kablage och sedan försluter dem med ett hölje. Rent spontant ser det väldigt mycket ut  som spinneriet i en textilfabrik, fast med betydligt grövre träd... 



Ett av ärendena för vårt besök var den infekterade striden kring en påbörjad torvbrytning i anslutning till kabelfabriken. Företaget som bryter torv fick koncession redan 2013, men det var bara bara några år sedan man beslöt sig för att börja bryta torv i samasbete med en av markägarna som äger delar av torvmossen där det för lång tid sedan bröst torv mer hantverksmässigt.

Både ortsbor och Nexans har satt sig emot torvbrytningen av olika skjäl, men fått avslag i domstol. För Nexans handlar det om risken för att dammpartiklar ska störa produktionen - vid tillverkning av fiberkabel arbetar man i renrum där luften måste vara absolut ren, och att då ha en mycket dammande torvbrytning precis utanför fönstret är inte så populärt. Man är också oroliga för bränder på torvmossen, vilket inte är helt ovanligt vid torvbrytning. Nexans använder mängder av plaster som är mycket brandfarliga och är oroliga för vad en brand alldeles intill fabriken skulle betyda. Nu har slutlig dom fallit som ger torvbrytningen rätt.

En märklig effeklt är att torvbrytning som bekant ger mycket stora utsläpp av metangas, som anses vara en mycket stark växthusgas. Samtidigt har Nexans investerat en massa miljoner för att ta bort sina egna utsläpp. Vad utsläppsnettot i lilla Grimsås blir vet ingen idag. 

Domen bygger på dåvarande lagstiftning 2013, och det är idag svårare att få tillstånd för att starta en torvtäkt. Men frågan kvarstår ändå hur man hanterar konflikter mellan olika näringsverksamheter som har olika behov och önskemål? Ska antalet anställda och omsättning avgöra borde Nexans fått rätt, och de var också först på platsen. Samtidigt är gamla koncessioner mycket starka rent rättsligt.

Tillståndet i detta fall gäller torvbrytning för energiproduktion. Min egen reflektion är att torv behövs till många saker, inte minst som jordförbättring, och att elda upp torven känns väldigt onödigt när våra skogar är fulla av skogsavfall som ingen tar vara på.

Besöket på Nexans väckte många frågetecken som jag tar med mig i riksdagsarbetet. Men framförallt var det roligt att se att Nexans (som jag besökt tidigare för ett antal år sedan)  representerar den frmagångrika och innovativa svenska industrin som skapar jobb och tillväxt.




 

 

En vecka med mycket skogspolitik

2024-11-29

Denna vecka har jag varit på två viktiga aktiviteter med koppling till svenskt skogsbruk. Den första var ett seminarium om "hyggesfritt skogsbruk", dvs alternativa avverkningsmetoder till kalhyggen. 

Detta möts med viss skepsis från de större skogsägarna som måste leva på sitt skogsbruk. Men vid seminarier vittnade flera skogsägare, även större sådana, om att man med andra metoder att avverka skog kan uppnå samma ekonomiska resultat. Man kan inte bara jämföra total slutavverkning med alternativa metoder, utan måste även ta hänsyn till att man vid andra metoder slipper de två kostsamma gallringar som man måste göra i en skog med planerad slutavverkning. Tar man hänsyn till helheten blir det ekonomiska utfallet likvärdigt. Men de alternativa metoderna ger samtidigt stora fördelar för natur och djur. Såväl Sveaskog som Stora Ensa och Holmen provar olika alternativa metoder för sitt skogsbruk, och det är intressant att dessa stora skogsägare vill utveckla skogsbruket.






För oss små hobbyskogsägare är det en självklarhet att inte kalhugga markerna. Min egen lilla skog ser just nu ut såhär efter att jag låtit gallra och rensa upp. Ganska trevlig skogsmiljö om jag får säga det själv. 



Under veckan var jag också inbjuden till en trevlig skogsmiddag tillsammans med Skogsindustrierna, där vi fick en uppdaterad bild av läget för svensk skogsindustri och svenskt skogsbruk. Den allt överskuggande frågan är hotet om EU-lagstiftning som i praktiken skulle slå undan benen på stora delar av svenskt skogsbruk. Det handlar om EU:s "avskogningsförordning".

EU:s mål verkar vara att den mesta skogen ska stå kvar och inte avverkas, främst "för klimatets skull", vilket självklart är en orimlighet i det skogtäckta Sverige. Sanningen är att den svenska skogen över tid växer till mer än vad som avverkas - det blir hela tiden en ökad skogsmassa i vårt land. Detta måste vi få övriga EU-länder och alla EU-byråkrater att begripa. Vi kan inte acceptera att det svenska skogsbruket offras på klimataltaret. För övrigt tar skogen upp mest koldioxid om det hela tiden finns växande ungskog på stora arealer. Stora gamla träd växer inte så mycket och tar därmed inte heller upp några ökande mängder koldioxid. Så inte ens med rena klimatargument är det vettigt att låta all äldre skog stå kvar.  

Skogsindustrin är idag en av Sveriges absolut viktigaste exportgrenar, och sysselsätter massor av människor i hela värdekedjan. Tidigare regeringen schabblade bort hela denna fråga under diskussionerna i EU, och Miljöpartiet rent av hejade på de nya EU-reglerna. Dagens regering slåss med alla medel, tillsammans med främst Finland, för att bromsa de värsta tokigheterna. Som det verkar nu kan införandet skjutas ett år på framtiden, medan man eventuellt gör vissa förändringar, men mycket är oklart.

Denna artikel belyser frågan ytterligare.



 

 

En söndag med fokus på Northvolt samt regionala flygplatser

2024-11-24

I går tog jag flyget till Umeå, där jag och några andra moderater övernattade hemma hos min m-kollega Edward Riedl (finansutskottets ordförande). En trevlig kväll i hans hus vid Umeälvens strand med ett strålande vinterväder, och en riktigt fin vintermorgon i morse.




 
I morse fortsatte vi sedan till Skellefteå, där vi först träffade kommundirektören Kristina Sundin Jonsson för att få hennes bild av läget kring Northvolt och hur det påverkar kommunen. Moderaternas oppositionsråd Andreas Lövenhöök var också med. Ett bra möte där vi fick mer kunskap om historiken, kommunens engagemang, hur man ser på läget och hur man tänker framåt. Det blev några väl använda timmar denna söndag.   






Efter besöket i kommunhuset fortsatte vi till Skellefteå Flygplats, där vi träffade flygplatschefen Robert Lindberg. Temat för besöket var flera saker. Dels det allmänna läget för små regionala flygplatser och insikten om hur viktiga de är för utvecklingen, inte minst i norra Sverige. Dels självklart hur problemen för Northvolt påverkar flygplatsen. Och slutligen den ganska unika satsningen på elflyg och pilotutbildning för elflyg som bedrivs vid flygplatsen. Vi fick även besöka hangaren för de små tvåsitsiga elflygplanen. 

Jag kan bara konstatera att tack vare inrikesflyget kunde jag flyga till Norrland igår eftermiddag, hinna med en trevlig kväll i Umeå, två viktiga besök idag, och vara hemma igen i Ubbhult ikväll. Flyget är helt avgörande för att kunna resa snabbt i vårt stora avlånga land.


  






 

 

Besöksnäringen är viktig för Sverige 

2024-11-17

Vid samband med besöket i Karlatornet fick vi också en längre genomgång med branschorganisationen Visita om besöksnäringarnas utmaningar. Det handlar om allt från en glödje över att dagens regering har avskaffat både kravet på hotelltillstånd och det fåniga danstillståndet, till en önskan om lägre arbetsgivaravgifter för unga och reformerade alkoholregler (exempelvis avskaffat krav på att kunna servera varm mat hela öppettiden, vilket orsakar onödiga kostnader). Och varför ska kommunerna bestämma vilka veckor man får ha en uteservering öppen eller inte? Även regelverk kring tillsynsbesök och olika typer av tillstånd är ett problem, liksom kravet på betalning av tillsyn oavsett om några tillsynsbesök göres eller inte. Olika tolkning av lagregler i olika kommuner är ett annat problem, liksom en omfattande byråkrati överhuvudtaget som pressar en bransch med små marginaler och hög andel personalkostnader. 

Jag delar i stort Visitas syn i alla dessa frågor och har själv motionerat om flera av dessa saker i riksdagen. Det enda jag är lite skeptisk till är olika arbetsgivaravgifter för olika åldersgrupper - det finns ingen forskning eller utvärdering som visar att det ökar sysselsättningen på totalen, det bara omfördelar arbetslösheten. Vi har redan prövat denna modell i Sverige, med oväntat magert resultat. Dessutom krävs mycket stora sänkningar av arbetsgivaravgifterna för att det ska ge någon större ekonomisk effekt för företagen, och så kraftiga minskningar av skatteintäkterna ska då ställas mot andra skattesänkningar som kanske ger bredare och större effekt för företagandet. Jag nöjer mig med att konstatera att sänkta skatter på företagande generellt skapar mer tillväxt och aktivitet i ekonomin och dessutom skapar fler jobb. Sedan får vi analysera efterhand vilka skattesänkningar som gör mest nytta.

I en fråga som kom upp i fredags håller jag däremot inte alls med Visita. Det gäller deras hårda kritik mot höjd inkomstgräns för arbetskraftsinvandring. Jag har kommenterat det tidigare här på bloggen. Deras kritik är att man har svårt att rekrytera nyckelpersonal med dessa höjda inkomstkrav. Man nämnde kockar som exempel. Jag kollade då vad en kock tjänar i genomsnitt, och det är 28.400 kronor per månad. Alltså nästan på kronan detsamma som inkomstkravet höjts till. Idag är det 28.480 kronor, jämfört med tidigare endast 13.000 kronor. Reglerna förhindrar alltså inte anställning av kockar från länder utanför EU. Jag påminde också om att man dessutom fortfarande kan rekrytera vilka man vill från EU, och då har tillgång till arbetskraften i hela EU med 450 miljoner invånare. I de analyser som gjordes före beslutet om höjningen framgick dessutom att det ändå skulle vara relativt få personer som kan betraktas som nyckelpersoner som skulle beröras av den höjda inkomstgränsen. Inte många vårdanställda heller (vilket det påstods från vissa håll). Dagens krav på 28.480 i lön för att få arbetstillstånd borde faktiskt inte vara något problem för företagen.  

Faktum är att det har kommit en första rapport från Migraitonsverket om de effekter av den genomförda höjningen av inkomstkravet man hittills sett för olika yrkesgrupper. Man konstaterar att effekterna är störst inom städbranschen och för mindre kvalificerade restaurangjobb. Alltså exakt sådana jobb som borde passa utmärkt för lågutbildade arbetslösa i Sverige.  

Jag förstår då mera oron för förslaget som utreds om att längre fram höja kravet till en inkomst motsvarande medianlönen i samhället, dvs idag uppemot 35.000 kronor per månad. Det skulle absolut kunna bli ett större problem. Man jag påpekade vid mötet att man i den utredning som hanterar frågan även har direktiv att föreslå regler som möjliggör undantag för bristyrken. Här skulle exempelvis kockar kunna ingå.

För egen del tycker jag att man borde avvakta med nästa höjning av inkomstgränsen några år och först utvärdera utfallet av dagens regler.  Jag tycker också det är viktigt att incitamenten för arbetslösa att ta de lediga jobb som finns måste skärpas. Problemet idag är att alltför få söker de lite enklare jobb som finns, exempelvis inom besöksnäringen och handeln. Företagen tvingas då att rekrytera utomlands, samtidigt som hundratusentals lågutbildade går arbetslösa i Sverige och lever på bidrag. I längden kan det såklart inte fortsätta så. Höjda inkomstkrav vid arbetskraftsinvandring måste gå hand i hand med åtgärder så att de arbetslösa tar de lediga jobb som finns. 


 

 

Har delar av näringslivet hoppat i galen klimat-tunna? 

2024-10-28

I torsdags deltog jag i ett frukostmöte i Riksdagen med fokus den så kallade "gröna omställningen". Rubriken var "Västsvensk Industriomställning hotas akut av elbrist". Fokus låg denna gång på den kemiska industrin, och dess stora industrikluster i Stenungsund där sex kemiföretag arbetar i "symbios" med varandra och  bland annat utnyttjar varandras restprodukter och samarbetar på olika sätt. Precis som många andra industrisektorer har man omfamnat den "gröna omställningen", man har ett gemensamt samarbete som kallas "Hållbar Kemi", och man talade lyriskt om "en grön revolution". Men men verkar nu börjar nu inse att det är svårare än väntat att realisera den. Dels på grund av enorm (!) brist på el/effekt och dels för att produkterna blir väldigt dyra om man tillverkar dem på "grönt" sätt, vilket gör det svårare att konkurrera. Här en illustration av bara kemiklustret i Stenungsund och deras ökade elbehov jämfört med idag:



Flera av de sex företagen är globala koncerner med huvudkontor i andra länder, bland annat i Asien. Produktionen i Sverige måste vara konkurrenskraftig, i annat fall finns risk att produktionen flyttas till andra länder. Jag ställde frågan om man inte var orolig för just detta, och flera av företagens representanter medgav att oron finns.

För att undvika detta efterfrågar företagen "reglering" (lagstiftning) så att det går att sälja produkter trots att de blir dyrare än med dagens produktionsmetoder. Man talade också om att elen som behövs helt enkelt blir för dyr, och att man därför behöver ekonomiskt stöd från samhället för omställningen, "ersättning för samhällsnyttan" kallade någon det. En annan representant kallade det att "socialisera kostnaden", och det visade sig att det man menade var att omfördela den på hushållens och företagens nätkostnader, vilket drabbar elabonnenterna genom högre elkostnader. Man sa också rent ut att vätgaslagring av de volymer som skulle behövas är helt orealistiskt och alldeles för dyrt.




I diskussionen nämndes också möjligheten att tills vidare klara elförsörjningen med gasturbiner, vilket dock är mycket dyrt för de mängder el som behövs. man talade om kostnader på uppemot 3 kronor/kwh. Man kan ju också tycka det är lite märkligt att göra dyr omställning till "grön" produktion för att minska utsläpp av koldioxid om detta ska ske med hjälp av gasturbiner som släpper ut just koldioxid.

När jag pratade lite med några av representanterna efteråt fick jag bilden att man var betydligt mer bekymrade över situationen än man vågat säga under seminariet. Och när jag lite provocerande sa att min bild är att hela EU lever farligt när man tror sig kunna "gå i spetsen" med en grön industrirevolution, när andra delar av världen inte har samma ambitioner utan fortsätter producera till betydligt lägre kostnad så sa ingen av de jag talade med emot. Det känns verkligen som att verkligheten kommit ifatt de orealistiska "gröna" drömmarna".

Det är inte bara kemiindustrin som har problem. De gröna stålsatsningarna och batterisatsningarna i norr har som bekant enorma problem, både med kostnaderna, tron på okänd och icke kommerssialiserad teknik och inte minst den enorma bristen på el. 

En annan sektor med stora problem är fordonsindustrin. Vi ser exempelvis nu hur EU med strafftullar försöker motverka kinesisk försäljning av elbilar vars priser subventionerats av kinesiska staten för att kunna konkurrera i Europa. De europeiska biltillverkarna klarar helt enkelt inte konkurrensen. Men detta räcker inte. De svenska och europeiska fordonstillverkarna kräver olika former av politiska regler, förbud, straffskatter och subventioner för att överleva. Klimatdebattörern och motorjournalisten Tege Tornvall beskriver det så här: 

"När elfordon lockar för få köpare vill deras tillverkare göra det dyrare och svårare att köpa bensin- och dieselbilar. Nyligen krävde Kina-ägda Volvo Cars och dess systerföretag Polestar att EU per 2035 förbjuder försäljning av nya sådana bilar.

För lastbilar tycker Volvo AB:s VD Martin Lundstedt att elektrifieringen går för långsamt. Detsamma tycker Scanias VD Christian Levin, som vill att politiker borde göra mer för att stödja eldrift. Han kräver ”modiga politiska beslut” för att göra diesel dyrare, alltså göra lastbilar och vägtransporter dyrare.

Detsamma kräver konkurrenten Daimler Trucks, vars avgående VD Martin Daum vill se årligt ökande bränslepriset i stället för bonusar för elfordon. Målet är att ”göra det otänkbart att köpa bensin- eller dieselbilar”.

Väl medvetna om elfordons begränsade räckvidd kräver de samfällt fler laddstationer ute i trafiken. Att bekostas av fordonsägare och skattebetalare. En större ellastbil kostar mer än dubbelt mot en dieseldriven och tar flera ton mindre last. I klartext: högre pris för mindre nytta."

Denna utveckling syns överallt i samhället. Företag och klimataktivister i Sverige sitter i samma båt - de har byggt hela sin tillvaro och hela sin framtid på att hela världen kommer att göra en "grön revolution", och har tänkt sig att Sverige (och delvis EU) ska gå i spetsen i denna omvandling och därmed vinna konkurrensfördelar i framtiden. Men nu visar det ju sig allt tydligare att omvärlden inte är särskilt intresserad. Det blir för dyrt och man har annat som man hellre lägger pengarna på. Genom att fortsätta använda känd teknik och billig energi från kol kan man pressa priserna och konkurrera ut europeiska företag. Risken är uppenbar att Sverige och delar av EU och några andra "västländer" står där ensamma en dag med sina dyra "gröna" produkter men upptäcker at ingen köper dem eftersom resten av världen erbjuder samma sak mycket billigare. EU med flera står då där med en ödelagd industri, skyhög arbetslöshet och urholkade statsfinanser. Och utan att ha lyckats uppnå den "klimatnytta" alla talat om. 

Kina och Indien satsar en hel del på "grön energi", men ännu mer på kolkraft. Norge, Ryssland, Venezuela och Arabländerna  med flera fortsätter utvinna olja och gas eftersom de tjänar stora pengar på det. Det finns inga signaler alls om att de tänker förändra detta. Och Tyskland som skrotade sin kärnkraft får nu ersätta ren kärnkraftsel delvis med el från brunkolskraftverk.

Om inte företagsledarna och politikerna i Sverige/EU vaknar riskerar vi att i framtiden kunna konstatera att vi offrade Europas framtid på klimataltaret. Utan att uppnå den minsta klimatnytta, och utan att få med oss resten av världen. Man kan inte bygga vare sig företagande eller politik på drömmar, förhoppningar och orealistiska kalkyler. Det spricker alltid till sist. Och om det då är svenska eller europeiska skattepengar eller pengar från pensionsfonder som riskeras i dessa gröna bubblor riskerar det att slå mycket hårt mot samhället.

Alltför många politiker och företagsledare sitter idag i samma lilla osäkra båt och ror ut mot ett stormande hav. Båten har redan börjat ta in vatten, men man fortsätter ro. När ska någon våga säga att kejsaren är naken och att det är dags att ro tillbaka till land innan det är för sent? INGEN kan säga att man inte blivit varnade. Och vinden ökar. 

 


 

 

En kväll om betydelsen av valfrihet i välfärden 

2024-10-22



I kväll deltog jag i en aktivitet med Svenskt Näringlivs med tema valfrihet i välfärden. På plats fanns både politiker, debattörer och företrädare för fristående verksamheter inom utbildning, omsorg och sjukvård. Självklart var det en "partsinlaga" i debatten, där alla dessa små och stora företagare ville framhålla betydelsen av sin egen verksamhet för att erbjuda en bra välfärd. Men det framfördes också många andra kloka tankar.

Inte minst framhölls det växande arbetet med etik och ansvar inom dessa branscher. Mycket bra tycker jag, även om detta borde gjorts för längesedan. Brister och missförhållande inom dessa branscher är ingen nyhet, och aldrig acceptabla (även om motsvarande brister inom offentligt bedriven verksamhet sällan uppmärksammas på samma sätt av media). Även om de flesta aktörer gör ett utmärkt jobb och erbjuder god välfärd så är det de få exemplen av missförhållanden som sätter bilden i media.

Min egen linje är lika solklar som den alltid har varit. Jag var själv med och drev en förälkdrakooperativ förskola när barnen var små, och juag såg själv hur mycket mer vi fick ut av de pengar vi disponerade jämfört med kommunens verksamheter - och då fick vi ändå mindre pengar per elev än vad kommunens enheter fick. Jag tycker det viktigaste med valfrihet inte är att man kan välja  utan att man kan välja bort. Om barnen går på en dålig kommunal skola kan man välja en bättre. Om gamla mamma bor på ett dåligt kommunalt äldreboende kan man flytta. Och är servicen dålig på den närmaste vårdcentralen kan man lista sig på en annan. Valfriheten ger människor egenmakt över sina liv i stället för att man med mössan i hand är hänvisad till det kommunen eller regionen erbjuder. Och där endast den med tjock plånbok kan välja något annat - i dagens svenska valfrihetssystem kan man välja oavsett privatekonomi. Det är oerhört demokratiskt och jämlikt.

Men med detta sagt - upphandling och regelverk och avtal är alltför ofta slarvigt och okunnigt genomfört, och kontrollen av utförare inte alltid särskilt bra. I min värld regleras all välfärdsverksamhet som utförs av externa aktörer med noggrannt upprättade avtal. I dessa avtal ska  verksamhetens kvalitetskrav preciseras och det ska finnas tydliga skadeståndsklausuler om man missköter sig. Om en elev inte får den utbildning man har rätt till ska både kommunen och eleven har rätt till ett högt skadestånd. Samma om inte vård eller omsorg uppfyller de krav som avtalats. Tydliga skadeståndsklausuler är mycket viktigare än att diskutera vinstbegränsning. En väl fungerande verksamhet som levererar det man lovat kan för min del gärna få gå med hur mycket vinst som helst - varje krona i vinst som delas ut i utdelning eller i form av högre lön för ledningen genererar ju skatteintäkter och gör att samhället får pengar tillbaka. Verksamheten blir då helt enkelt mer kostnadseffektiv än kommunens egna verksamhet.

I dag kräver vi för övrigt överskott i kommuner och regioner över en konjuukturcykel, i annat fall anses man inte ha skött sin ekonomi. På samma sätt är det givetvis rimligt att även fristående enheter går med vinst. Utan vinst kan man inte investera och man klarar inte tillfälliga ekonomiska svårigheter. Hela vinstdiskussionen är ett stickspår som inte har någon vettig betydelse för kvalitén. Det är bara vänsterpolitiskt snömos.  


 

 

Kravet på hotelltillstånd avskaffas - ännu en av mina motioner går i mål

2024-10-14

Politik handlar om både stora och små frågor. Regeringen föreslår nu avskaffande av kravet på hotelltillstånd, något jag motionerat om i riksdagen flera gånger genom åren, senast 2021. Detta är en totalt ointressant fråga för de flesta svenskar, men alla dumheter och all onödig byråkrati som tas bort är välkomna, och sparar tid och pengar för småföretagare. Detta är en sådan - hotelltillstånd är helt enkelt onödigt eftersom alla viktiga saker kring hotellrörelser kontrolleras av andra myndigheter - det blir helt enkelt bara dubbelt och helt onödigt arbete för alla. Jag utvecklar saken i min motion:

2021/22 Avskaffa kravet på hotelltillstånd 

Det krävdes en moderatledd regering för att städa bort denna helt onödiga byråkrati. Och det är så här man måste arbeta. Målmedvetet, försöka hitta och städa bort onödig byråkrati, steg för steg. 



 

 

Ett gott företagsklimat skapar arbete och välfärd

2023-10-04

Jag brukar alltid uppmärksamma 4 oktober lite extra. För mig är det själva symbolen för kampen mot socialismen, i detta fall symboliserade av löntagarfonderna. För yngre följare som inte var födda då handlade det kortfattat om att en del av löneutrymmet i praktiken avsattes för en ny "vinstdelningsskatt" för noterade börsföretag, och pengarna tillfördes sedan fyra statliga fonder som i sin tur använde pengarna för att köpa upp företag. Man socialiserade helt enkelt företag stegvis genom att köpa upp företagen med hjälp av deras egna vinstmedel.

Motståndet var starkt, även från många LO-medlemmar och den 4 oktober varje år samlades man till demonstrationer mot fonderna. Jag har sparat mitt eget demonstrationsplakat från mitt livs absolut första demonstration i Göteborg, 1983 eller 1984. Västsvenskar mot fonder. Nedan th också en av moderaternas valaffischer, sannolikt inför riksdagsvalet 1991. Även i denna fråga stod moderaterna på rätt sida i historien.

   

Borgerliga partier har alltid haft som uppgift att stå emot socialismen, och kampen mot löntagarfonderna blev framgångsrik. Motståndet segrade och regeringen Bildt (1991-94) skrotade fonderna. Delar av pengarna fördes över till forskningsstiftelser, delvis ägda av de företag som betalt in vinstdelningsskatten, och inbetalda ej använda medel gick tillbaka till de företag som betalt in dem, samtidigt som den så kallade "vinstdelningsskatten avvecklades. 

En kul detalj är att jag själv skrev min examensuppsats i juridik om löntagarfonderna 1986. Det var på den tiden man skrev uppsats på skrivmaskin. 90 sidor tjock är den, och skrev man fel på en sida var det bara att börja om från början igen.



 

Jag kartlade i uppsatsen hur stort inflytande löntagarfonderna hade hunnit få och hur stort inflytandet skulle kunna bli med tiden om uppköpen fortsatte. Jag analyserade även möjligheterna att avveckla fonderna och förde också fram en del tankar kring hur man rent praktiskt kunde göra. Till ganska stor del blev det faktiskt också den vägen man valde valde när fonderna avvecklades. Jag fick högsta betyg på min uppsats av min handledare, advokat Gunnar Flodhammar, som även var universitetsprofessor och dessutom domare i skiljenämnder vid tvister om tvångsinlösen av aktier. Att han ogillade löntagarfonderna lika mycket som jag bidrog nog till att vässa uppsatsen lite extra.

Så här i efterhand kan man konstatera att detta stora socialistiska experiment gick i graven tack vare en modertaledd regering och starkt tryck i samhället. Det är något vi moderater ska vara väldigt stolta över. I
bland tar vi vårt fria företagsklimat som självklart, men det var verkligen inte självklart när löntagarfonderna diskuterades som mest i början av 1980-talet. I dag ser vi en rad andra problem för företagsklimatet, och att värna och utveckla detta är enligt min åsikt en av dagens moderatledda regerings viktigaste uppgifter. Utan starka stora och små företag stannar Sverige och skatteintäkterna sinar.

I dag är det som sagt kanelbullens dag. Så varför inte slå två flugor i en smäll och fira löntagarfondernas avskaffande med en god kanelbulle från ett företagsamt privat bageri eller café? 

        




Studiebesök på Gekås och möte med Visita

2024-08-26  

I dag besökte jag Gekås och träffade branschorganisationen Visita på Gkås Hotell i Ullared. Föreutom samtal med lokala företagare i Halland och med Vistas ledning fick vi också en rundvandring på Gekås under tillsammans med företagsledningen. För mig som är regelbunden kund på Gekås (vi har sommarhus i trakterna) så var det kul att få se lite bakom kulisserna och får lite spännande fakta om Gekås.



Hälsningen till personalen när de kommer till jobbet genom personalingången. Trevligt!



Konferensrummet på Hotellet i Ullared, med varuhuset i bakgrunden. Mycket av diskussionerna rörde två frågor, som jag diskuterat tidigare i andra inlägg. En oro för att skärpta regler för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU ska försvåra rekrytering. Och en önskan om en förändrad alkoholpolitik samt att reglerna om gårdsförsäljning ska träda ikraft. Jag återkommer till dessa frågor i kommande inlägg. 



Rundvandringen på Gekås var intressant. Det är en omfattande verksamhet bakom kulisserna och man har ett lager i varuhuset som räcker i tre dygn. Utöver detta har man sitt stora centrallager några kilometer utanför Ullarend.

Ovan sorteringsavdelningen för överblivna galgar. Jag vet inte hur länge man skulle orka jobba just där. Enorma mängder galgar av dussintals sorter som ska sorteras.  




Här en dags skörd av olika varor som kunder lagt på fel ställe eller ångrat köp i kassan. Det tar ett par tre dagar innan varorna är tillbaka i butiken igen. Samma gäller alla kläder som provas och hängs utanför provrummen efteråt. Hanteringen av allt detta utgör en betydande del av arbetet i varuhuset, och det mesta tas tillvara och hamnar i butiken igen. Skadade eller öppnade varor säljs rabatterat i personalbutiken.

Lite kul fakta om Gekås:
Gekås är Sveriges mest bestäkta destination, före Liseberg i Göteborg som är tvåa
Varuhuset med restaurangeroch boende omsätter 6,2 miljarder per år.
Som mest har man haft 29.200 kunder på en dag
Man säljer 13 miljoner par strumpor per år
Man säljer 1 miljon vykort per år
Man säljer 296 mil julklappspapper per år
Man säljer 68.000 paket fryspåsar varje vecka
Man säljer 4,8 miljoner leksaker och 10% av alla leksaker som säljs i Sverige säljs på Gekås
Man har 156.000 unika artiklar och säljer 133 miljoner varor per år
På hotell och camping har man 550.000 gästnätter per år
Gekås har 10 restauranger, 2.600 sittplatser, serverar 2.000 rätter per timme och serverar 1,5 miljoner köttbullar per år





Regeringen har inte beslutat om några storsatsningar på "grönt stål"

2024-06-13

I skuggan av EU-valrörelsen och andra inrikespolitiska frågor gick denna nyhet lite under radarn i svenska media. Det var tidningen Affärsvärlden som citerade statssekreteraren på finansdepartementet Lars Hjälmered (min tidigare moderate riksdagskollega från Göteborg) om LKAB:s satsningar på "grönt stål". Hjälmered är statssekreterare med ansvar för de statliga bolagen och arbetar direkt under finansministern. Han deltog i ett seminarium med anledning av lanseringen av den bok som jag berättade om den 15 maj (se nedan).

Av artikeln framgår att regeringen (vare sig tidigare s-regering eller dagens m-ledda regering) INTE tagit några beslut om att LKAB ska satsa på "grönt stål". 

Hjälmered framhåller att det finns en enorm potential i satsningarna, men att det inte har skett någon så kallad ägarsamordning mellan LKAB och regeringen, något som däremot skedde både när LKAB ville flytta huvudnivån för gruvan i Kiruna, och vid stadsflytten. “Man har inte stämt av Hybrit med regeringen, och det är en stor strategisk omläggning av bolaget”, säger Hjälmered och lägger till att om det blir ett beslut så är en ägarsamordning helt avgörande.”
 

Lars Hjälmered riktade kritiken mot den tidigare S-ledda regeringen. “En kritik som kan riktas bakåt mot tidigare styren är att löplinan har varit för lång. Det är märkligt att många har solat sig i glansen av försöksanläggningen i Luleå, men det har inte tydligt stämts av med ägaren”, sade han.

Vid seminariet poängterade Hjälmered att 
inga beslut är fattade om LKAB:s satsning på grönt stål. Inte för några 70 terawattimmar el, och inga hundratals miljarder i investeringskostnader. “Utöver anläggningen i Luleå är det forskning som sker. Så får vi se om det kan komma ett investeringsbeslut. För oss som ägare i detta, när vi sitter på makten, handlar det om att ta beslut för beslut”, sa han. Vidare säger Hjälmered att det “kommer krävas en hård styrning” längs vägen. Och att “ordet för dagen är om”LKAB:s Hybrit-projekt måste bevisa sig i att både tekniken och ekonomin finns på plats. Därefter kan det bli aktuellt med ytterligare steg, och att det ska “förankras med ägaren i en steg-för-steg-process.” “Skulle det visa sig att det här inte håller är det inte aktuellt att gå vidare med detta”, säger han.

Jag har själv lyft frågan internt i partiet ett flertal gånger, liksom i samtal med regerin gsföreträdare, och är mycket nöjd med att regeringens högst ansvarige statssekreterare är så tydlig med att regeringen inte villkorslöst kommer att låta LKAB göra som man vill med statens och skattebetalarnas pengar. För egen del ser jag som bekant enorma risker i ett projekt där inga privata investerare är intresserade, och där alla risker ska tas av statliga bolag, svenska skattepengar och EU-medel. Långa rader av experter och analytiker varnar, och detta kan faktiskt gå precis hur illa som helst.


 

 

Regeringen går vidare med förslag om gårdsförsäljning av alkohol

2024-06-05

I dag meddelar regeringen att man går vidare med ett förslag som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol. Det är en fråga som många moderater drivit, och själv har jag motionerat om saken flera gånger i riksdagen. Bakgrunden är att microbryggerier, små vinproducenter och små sprittillverkare blivit uppskattade besöksmål och gynnar besöksnäringen, inte minst på landsbygden. Många erbjuder idag provsmakning av produkter, men man har inte fått lov att köpa med sig en flaska vin eller ett par burkar öl och ta med sig hem. Detta kommer att ändras med den nya lagen. Samtidigt kommer Systembolagets monopol att finnas kvar i övrigt.

Detta är en kompromiss mellan regeringspartierna, och det finns en del enligt mitt tycke onödiga detaljregler och begränsningar, men det är så kompromisser leder framåt och det är en del av Tidöavtalet att lösa detta. Vi gör nu upp med orimligt förmynderi från politikerna mot vuxna människor. Självklart kommer inte några flaskor vin eller öl (för betydligt högre pris än på Systembolaget) att öka alkoholkonsumtionen. Inte heller hotas Systembolagets verksamhet.


Denna bild är lite rolig, det är EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som häromdagen träffade statsminister Ulf Kristersson och Moderaternas förstanamn på EU-valsedeln, Tomas Tobé på något ställe i Stockholm. Man skålade såklart inte för gårdsförsäljningen, eftersom beskedet då inte hade kommit. Men jag tror EU-kommissionens tyska ordförande tycker det är ett fullt rimligt beslut - i Tyskland har man en mer avslappnad inställning till alkohol än vad svenska byråkrater och vänsterpolitiker har. Så hon hade säkert skålat för det.


 

 

Ung Företagsamhet 

2024-05-29 

I dag var det dags för besök på Stockholmsmässan i Älvsjö och finalen för Ung Företagsamhet. Det är en tradition att riksdagsledamöterna blir inbjudna, och själv har jag varit med nästan varje år, och träffat UF-företagare från den egna valkretsen. Finalen invigdes av statsministern i går, och idag deltog näringsministern på ett välbesökt seminarium. Vi var också fyra moderata riksdagsledamöter på plats, från olika delar av landet.

Själv besökte jag montrarna för fem olika UF-företag från olika kommuner och det är så inspirerande och givande att prata med dessa engagerade och kreativa gymnasielever som kommit på smarta affärsidéer, spännande produkter och tjänster och intressanta montrar. 
Skiftande ämnen: Teknik/app för lagring/försäljning av el beroende på elpris, Tillverkning av ekologisk tvål och tvålkoppar av överbliven betong, unik keramikdesign samt automatisk doftslukare/insektsbekämpning av sopkärl.

Lycka till i finalen alla fyra!

 Delta Cell UF. 

 Handkraft UF. 

 Green Clean UF, 

 Bello UF


 

 

Kraftfull varning för de norrländska stålsatsningarna

2024-05-15  

I går deltog jag vid ett seminarium om de norrländska stålsatsningarna. Vi fick även en bok som sammanfattar risker och kritik mot projektet, sammanställt av professorn i nationalekonomi, Magnus Henrekson.

Slutsatsen av seminariet var att satsningarna på grönt stål i Norrland är ett högriskprojekt där skattebetalarna till stor del tar risken om projektet inte lyckas. Satsningarna kräver el motsvarande hela 65% av dagens totala förbrukning i landet, samtidigt som vi redan nu har svårt att får fram tillräckligt med el. Investeringarna bygger dessutom på helt oprövad teknik som kan slås ut av nya och bättre tekniker. Det skulle ge stora negativa effekter för hushåll och företag. Satsningarna bygger också på en förhoppning av stålkunderna ska vara villiga att betala väldigt mycket mera för "grönt stål" än för övrigt stål. Det finns inget tydligt belägg för detta.

Grönt stål är den största industrisatsningen i Sveriges moderna historia både i absoluta tal och i relation till ekonomins storlek. Satsningarna förutsätter en unikt stor utbyggnad av elproduktion och elnät, järnvägs- och hamnkapacitet, bostäder och offentlig service. Det finns stora risker att dessa investeringar blir olönsamma om industrisatsningarna misslyckas.


Ett litet land som Sverige bör helt enkelt avstå från så här stora och riskfyllda satsningar enligt forskarna som skrivit boken.

För egen del var det inget direkt som överraskade under seminariet, utom möjligen att prislappen för investeringarna sannolikt är ännu högre än vad som tidigare hävdats i debatten. Jag tar alla tillfällen att uppmana till försiktighet när det gäller att ösa in skattepengar i dessa projekt. Det finns också risk att två i grunden lönsamma statliga företag - LKAB och Vattenfall - kommer att drabbas av stora förluster. 


 


 

 

Idag firar vi kampen mot löntagarfonderna med en kanelbulle

2023-10-04

Jag brukar alltid uppmärksamma 4 oktober lite extra. För mig är det själva symbolen för kampen mot socialismen, i detta fall symboliserade av löntagarfonderna. För yngre följare som inte var födda då handlade det kortfattat om att en del av löneutrymmet i praktiken avsattes för en ny "vinstdelningsskatt" för noterade börsföretag, och pengarna tillfördes sedan fyra statliga fonder som i sin tur använde pengarna för att köpa upp företag. Man socialiserade helt enkelt företag stegvis genom att köpa upp företagen med hjälp av deras egna vinstmedel.

Motståndet var starkt, även från många LO-medlemmar och den 4 oktober varje år samlades man till demonstrationer mot fonderna. Jag har sparat mitt eget demonstrationsplakat från mitt livs absolut första demonstration i Göteborg, 1983 eller 1984. Västsvenskar mot fonder. Nedan th också en av moderaternas valaffischer, sannolikt inför riksdagsvalet 1991. Även i denna fråga stod moderaterna på rätt sida i historien.

   

Borgerliga partier har alltid haft som uppgift att stå emot socialismen, och kampen mot löntagarfonderna blev framgångsrik. Motståndet segrade och regeringen Bildt (1991-94) skrotade fonderna. Delar av pengarna fördes över till fordkningsstiftelser, delvis ägda av de företag som betalt in vinstdelningsskatten, och inbetalda ej använda medel gick tillbaka till de företag som betalt in dem, samtidigt som den så kallade "vinstdelningsskatten avvecklades. 

En kul detalj är att jag själv skrev min examensuppsats i juridik om löntagarfonderna 1986. Det var på den tiden man skrev uppsats på skrivmaskin. 90 sidor tjock är den, och skrev man fel på en sida var det bara att börja om från början igen.



 

Jag kartlade i uppsatsen hur stort inflytande löntagarfonderna hade hunnit få och hur stort inflytandet skulle kunna bli med tiden om uppköpen fortsatte. Jag analyserade även möjligheterna att avveckla fonderna och förde också fram en del tankar kring hur man rent praktiskt kunde göra. Till ganska stor del blev det faktiskt också den vägen man valde valde när fonderna avvecklades. Jag fick högsta betyg på min uppsats av min handledare, advokat Gunnar Flodhammar, som även var universitetsprofessor och dessutom domare i skiljenämnder vid tvister om tvångsinlösen av aktier. Att han ogillade löntagarfonderna lika mycket som jag bidrog nog till att vässa uppsatsen lite extra.

Så här i efterhand kan man konstatera att detta stora socialistiska experiment gick i graven tack vare en modertaledd regering och starkt tryck i samhället. Det är något vi moderater ska vara väldigt stolta över. I
bland tar vi vårt fria företagsklimat som självklart, men det var verkligen inte självklart när löntagarfonderna diskuterades som mest i början av 1980-talet. I dag ser vi en rad andra problem för företagsklimatet, och att värna och utveckla detta är enligt min åsikt en av dagens moderatledda regerings viktigaste uppgifter. Utan starka stora och små företag stannar Sverige och skatteintäkterna sinar.

I dag är det som sagt kanelbullens dag. Så varför inte slå två flugor i en smäll och fira löntagarfondernas avskaffande med en god kanelbulle från ett företagsamt privat bageri eller café? 

        


 

 

Regeringens satsningar på näringsliv, tillväxt och jobb 

2023-09-25

Det är alltid svårt att dela upp satsningarna i en budget och hävda att de specifikt rör det ena eller andra området. Exempelvis är ju storsatsningarna mot kriminalitet av helt avgörande betydelse för näringslivet. Samma sak med Nato-medlemskapet, utan fred går det inte att bedriva särskilt mycket företagande. Sänkta drivmedelskostnader är viktigt för alla människor som är beroende av bil, men det är också viktigt för många företag som är beroende av fordon i arbetet eller plågas av höga transportkostnader av varor. Satsningar på en bättre skola är helt avgörande för framtidens arbetskraftsutbud, men betraktas ofta mer som en välfärdsfråga. Och så här kan man fortsätta - de flesta saker vi gör i budgeten har betydelse för samhället, välfärden, tryggheten, enskilda människors ekonomi liksom för företagande, tillväxt och jobb. 

Men här är ändå ett urval av några saker i budgeten som direkt eller indirekt underlättar för företagande, tillväxt och jobb: 

* Skattesänkningar för löntagare och egenföretagare. Gör det mer lönsamt att arbeta mer, och att gå från bidrag till arbete
* Förlängd expertskatt från fem till maximalt sju år. Innebär en skattelättnad för utländska experter, forskare och nyckelpersoner när vissa särskilda villkor är uppfyllda
* Tillfälligt höjt ROT-avdrag (75.000 per person och år) för att skapa ökad efterfrågan i byggsektorn

* Höjd omsättningsgräns för undantag från mervärdesskatt, från 80 000 kr till 120 000 kronor per kalenderår, vilket gynnar de allra minsta och nystartade företagen
* Sänkta drivmedelskostnader till fördel både för den som pendlar till arbetet, reser i arbetet, är beroende av transporter av varor eller av att använda fordon som arbetsredskap, inte minst inom servicenäringarna och transportsektorn
* Sänkt skatt på jordbruksdiesel, vilket gynnar näringsidkare inom jord-, skogs- och vattenbruk
* Nytt Förenklingsråd som ska ta fram konkreta förslag på regelförenklingar och nytt uppdrag till ett urval av statliga myndigheter att identifiera förenklingsmöjligheter i regelverk som påverkar företagens regelbörda
* Anslaget för exportfrämjande åtgärder förstärks med 200 miljoner kronor för 2024
* Lantmäteriet föreslås få ökade resurser för att utveckla infrastruktur för särskilt värdefulla datamängder och för att underlätta för myndigheten att tillgängliggöra denna data avgiftsfritt.
* Kraftigt ökade anslag till civilingenjörsutbildningar, andra avancerade utbildningar och utbildningar inom naturvetenskap och teknik
* Extra anslag för att utveckla kortare vidareutbildningar riktade mot yrkesverksamma med specialistkompetens
* Utbyggnad av antalet utbildningsplatser inom yrkeshögskolan
* Tillfälligt extra stöd till de jordbruksföretag som drabbats hårdast av torka och nederbörd
* Kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft
* Utredning om förenklade och förkortade tillståndsprocesser enligt miljöbalken 
* Tillskott till länsstyrelserna för miljöprövning och miljötillsyn för att korta handläggningstiderna





Rundabordssamtal på Företagardagarna med Svenskt Näringsliv  

2023-03-15

I dag deltog jag i flera rundabordssamtal med företagare på Svenskt Näringslivs Företagardagar i Stockholm. Det blev mycket samtal om stort och smått, även vid mingel till kaffe och lunch, och utan att gå in på detaljer kan jag konstatera att det finns oerhört mycket för den nya regeringen att ta tag i. Om jag ska nämna några frågor så är det problem med aktivistiska myndigheter och extremt långa  tillståndsprocesser, krångel och byråkrati som verkar vara de största problemen. Och så självklart elförsörjningen.



 

 

Heldag i Herrljunga

2023-02-21

Gårdagen tillbringade jag i Herrljunga tillsammans med moderaterna. Tillsammans med moderata oppositionsrådet Gunnar Andersson och moderate ersättaren i riksdagen, Andreas Johansson, inledde jag med två studiebesök.



Dagens första aktivitet var ett givande besök på Sanfridssons Åkeri i Ljung. Självklart blev det mycket samtal om åkerinäringens konkurrenskraft, drivmedelskostnader, alternativa drivmedel och konkurrensen med omvärlden. Jag fick också en intressant inblick i hur logistikavdelningen och transportledarna jobbar för att så effektivt som möjligt planera transporterna. Det är många saker som ska hanteras. Man måste ta hänsyn till både volym och vikt på godset, man vill undvika tomkörningar, chaufförerna ska ha sin dygnsvila och allt gods ska komma fram i tid. Med tanke på branschens pressade marginaler betyder varje arbetsinsats väldigt mycket, och alla chaufförer har dirktuppkoppling till transportledarnas datorer. Man inser snabbt att lastbilstransporter är väldigt mycket mer än att bara köra en lastbil.

Dagens andra besök var på Herrljunga Elektriska, ett kommunägt företag som hanterar allt från kommunens elnät till fiber, vattenförsörjning och kringtjänster kring dessa. De mest intressanta samtalen var kring den svenska elförsörjningen, elnätet, prissättningen på el och vad som är centralt i dessa frågor. VD:n hade många intressanta tankar kring ämnet och är mycket välutbildad med lång erfarenhet och kompetens från branschen.




Jag tog särskilt med mig denna bild - de tre viktiga delarna man måste tänka på när det gäller erförsörjningen. Både VD:n och vi själva var överens om att frågan om "grön el" fått nästan allt fokus och att de andra två delarna i triangeln - säker energi och rättvis energi - prioriterats ned. I framtiden är det centralt att alla tre delarna prioriteras lika mycket. Då får vi en balans i frågan om elproduktion, elförsörjning och elpriser.



Jag avslutade dagen som årsmötestalare på Herrljungamoderaternas årsmöte, med många intressanta frågor. Sedan åt vi god mat på Herrljunga Hotell innan jag körde hemåt för några timmars sömn innan det var dags att ta morgonflyget till Stockholm.

 




Idag firar vi kampen mot löntagarfonderna med en kanelbulle

2022-10-04

Jag brukar alltid uppmärksamma 4 oktober lite extra. För mig är det själva symbolen för kampen mot socialismen, i detta fall symboliserade av löntagarfonderna. För yngre följare som inte var födda då handlade det kortfattat om att en del av löneutrymmet i praktiken avsattes för en ny "vinstdelningsskatt" för noterade börsföretag, och pengarna tillfördes sedan  fyra statliga fonder som i sin tur använde pengarna för att köpa upp företag. Man socialiserade helt enkelt företag stegvis genom att köpa upp företagen med hjälp av deras egna vinstmedel.

Motståndet var starkt, även från många LO-medlemmar och den 4 oktober varje år samlades man till demonstrationer mot fonderna. Jag har sparat mitt eget demonstrationsplakat från mitt livs absolut första demonstration i Göteborg, 1983 eller 1984. Västsvenskar mot fonder. Nedan th också en av moderaternas valaffischer, sannolikt inför riksdagsvalet 1991. Även i denna fråga stod moderaterna på rätt sida i historien.

   

Borgerliga partier har alltid haft som uppgift att stå emot socialismen, och kampen mot löntagarfonderna blev framgångsrik. Motståndet segrade och regeringen Bildt (1991-94) skrotade fonderna och lämnade lite förenklat över ägandet av fonderna till de företag som bekostat dem, samtidigt som den så kallade "vinstdelningsskatten avvecklades. 

En kul detalj är att jag själv skrev min examensuppsats i juridik om löntagarfonderna 1986. Det var på den tiden man skrev uppsats på skrivmaskin. 90 sidor tjock är den, och skrev man fel på en sida var det bara att börja om från början igen.



 

Jag kartlade i uppsatsen hur stort inflytande löntagarfonderna hade hunnit få och hur stort inflytandet skulle kunna bli med tiden om uppköpen fortsatte. Jag analyserade även möjligheterna att avveckla fonderna och förde också fram en del tankar kring hur man rent praktiskt kunde göra. Till ganska stor del blev det faktiskt också den vägen man valde valde när fonderna avvecklades. Jag fick högsta betyg på min uppsats av min handledare, advokat Gunnar Flodhammar, som även var universitetsprofessor och dessutom domare i skiljenämnder vid tvister om tvångsinlösen av aktier. Att han ogillade löntagarfonderna lika mycket som jag bidrog nog till att vässa uppsatsen lite extra, och jag fick högsta betyg.  

 




Skogsprat i Sandhult

2022-04-29

I dag deltog jag och två andra riksdagskolleger (Petter Löberg, S och Ingemar Kihlström KD) vid en träff med privata skogsägare i Sandhult norr om Borås, anordnad av LRF. Vi bjöds på lunch i en ganska lyxig "jakthydda" med grill och bänkar, och pratade länge om skogsbrukets villkor. Det var inte så mycket nytt i sak för min del, utan ytterligare en påminnelse om hur pressade privata skogsägare är av alla regler och nya hot som hela tiden riktas mot skogsnäringen. Och detta berör ca 300.000 privata skogsägare i Sverige.



Vi fick flera exempel, och ett av dem som jag tog med mig var att om det finns talltitor (en inte särskilt sällsynt fågel) i ett skogsparti kan detta stoppa en hel avverkning. Och talltitor finns nästan överallt. Samma sak kan gälla olika växter - har man ett bestånd med någon sällsynt blomma kan det stoppa en stor avverkning och i praktiken göra skogen ekonomiskt värdelös. Visst ska vi skydda hotade arter, men det måste finnas något slags balans när det gäller vad som är skyddsvärt och vad skyddet får kosta för en enskild skogsägare. I de fall skydd är befogat bör också markägaren ersättas ekonomiskt fullt ut av samhället för den ekonomiska skadan.

Ett annat exempel är när skogsägare vårdat sin skog i generationer och skapat en gammal skog med höga värden - då riskerar man att skogen plötsligt anses skyddsvärd och så får man avverkningsförbud. Detta motverkar ansträngningar för att vårda skogen och det är ju rakt motsatt effekt till det man egentligen önskar.




Vi ser hur EU sneglar på den svenska och finska skogen och gärna vill se att vi minskar avverkningstakten och skyddar mer skog. Detta trots att det definitivt inte är brist på skog i Sverige. Vi ser samtidigt hur "väldigt engagerade personer" (vissa säger med rätta aktivister) på våra myndigheter ibland gör väldigt stränga tolkningar av alla regelverk. De flesta privata skogsägare lever för sin skog, de älskar naturen och värnar om både växter och djur. Skogen har samtidigt en enorm betydelse för svensk ekonomi, svenska jobb och för viktiga miljösatsningar. Man måste kunna ha en helhetssyn på detta. Det är viktigt att regeringen i alla EU-sammanhang står upp för svenska intressen, och det är viktigt att lagstiftning och myndigheter inte går längre än vad som absolut krävs vid tolkning av olika EU-bestämmelser. Detta är frågor jag hela tiden har med mig i riksdagsarbetet, och jag är också engagerad i riksdagens Skogsnätverk där vi regelbundet träffar skogsindustrin.


 

 

Moderaterna föreslår akut och kraftig prissänkning på diesel och bensin 

2022-03-08

Moderaterna presenterar idag ett förslag som sammantaget sänker drivmedelskostnaden vid pump med minst 5 kronor per liter diesel och något mindre för bensin. Förslaget bygger på att energiskatten tillfälligt avskaffas, samt att reduktionsplikten lindras. Till att börja med ska denna prissänkning gälla i tre månader, varefter man får utvärdera hur marknadspriserna förändrats och kriget utvecklas.

Moderaterna utesluter inte att det kan behövas mera om marknadspriserna ökar.

Min egen analys är att dagens besked kommer att lindra den akuta krisen för många företag och pendlare. Samtidigt ser jag en stor oro för att marknadspriserna ska fortsätta skena. Det i kombination med världens högsta beskattning av diesel och bland de 4-5 högsta på bensin, gör att svenska bilister, åkerier, lantbrukare och andra företag är extra utsatta.

Samma sak gäller elpriserna, som i morse var de högsta som någonsin registrerats, över 7 kronor per kwh i elprisområde 3 och 4. De slår enormt hårt mot både hushåll och företag.

Om läget förvärras anser jag att Sverige tillfälligt borde slopa alla skatter och all moms på drivmedel och el. Detta skulle strida mot en del EU-regler, (tex EU:s minimibeskattningsregler på energi) men det tycker jag vi kan strunta i. Det är akut läge nu och då kan inte EU-byråkrati få hindra att Sverige hjälper sin egen befolkning. Blir EU-byråkraterna upprörda över Sveriges olydighet får vi väl ta den diskussionen med dem sedan. Personligen bryr jag mig inte nämnvärt om vad EU tycker i frågan, och det tror jag inte svenska folket gör heller. För övrigt lär hela EU behöva få ner drivmedelspriserna och detta måste EU-kommissionen ta på allvar och ge klartecken till alla länder att göra det som krävs i en akut situation.

Som jag skrev i denna tweet (som uppmärksammats i media) är det faktiskt inte Putins och krigets fel att vi har världens högsta dieselpriser - det hade vi redan före Rysslands invasion av Ukraina.



På längre sikt, efter kriget i Ukraina, behöver vi också stabilt rimliga priser på drivmedel. Att reduktionsplikten måste lindras kraftigt även kommande år är helt självklart. Och att använda jordbruksmark för produktion av drivmedel i ett läge där livsmedelspriserna skenar känns extra oansvarigt. För egen del kommer jag argumentera för att reduktionsplikten minskas till ett minimum och villkoras med att tillsatta biodrivmedel tillverkas i Sverige och inte kräver användning av jordbruksmark.

Klimataktivismen har redan satt oss och resten av Europa i ett mycket besvärligt läge, nu är det dags att se realistiskt på framtidens energibehov och energiförsörjning. 


 

 

Skenande drivmedelspriser kan hota Sveriges livsmedelsförsörjning 

2022-03-03



I dag skenade drivmedelspriserna ytterligare, bensinen är gott och väl över 20 kronor litern och dieseln närmar sig 25. Och risken är uppenbar att det inte stannar där. Samtidigt ökar elpriset ytterligare. Nu börjar de skenande energipriserna att på allvar hota vårt land på riktigt. Inte minst gäller det livsmedelsförsörjningen, där drivmedelskostnaderna slår i flera led. Det handlar om jordbruket, det handlar om livsmedelsindustrin och det handlar om leveranserna av mat till butikerna. 

Livsmedelsförsörjningen är central i ett samhälle, och därför använder jag den som exempel. Men det handlar såklart också om alla andra samhällssektorer som är beroende av transporter, och om alla människor som måste pendla med bil till sina arbetsplatser. Det är allvar nu.

I en tid när Europa skakas av ett krig och enorma flyktingströmmar kan vi inte riskera att vår nationella livsmedelsförsörjning och andra nyckelnäringar slås ut på grund av skenande energipriser. Det är en ren beredskapsfråga! En ansvarsfull regering hade redan meddelat att man kommer att motverka prishöjningarna genom dramatiska skattesänkningar på energi. Just nu är det statskassan som tjänar mer på situationen - för varje krona dieseln stiger i pris får staten in 25 öre till. Statskassan går med vinst samtidigt som företag och medborgares plånböcker blöder. det är faktiskt oskäligt och ansvarslöst.

För en liter diesel eller bensin med dagens prisnivåer utgör skatterna 10-11 kronor per liter. Utan skatt talar vi alltså om ett pris på bensin runt 10 kronor litern och diesel runt 14. Om regeringen vill kan man lindra kostnaderna och få ner dem till en något mer anständig nivå. 
Det minsta man kan begära är att staten inte går plus på stigande världsmarknadspriser. En halvering av den totala drivmedelsskatten skulle inte vara orimlig. Men även en mindre men substantiell skattesänkning skulle lindra. 

Min bild är att det brådskar. Fortsätter energikostnaderna att stiga utan åtgärder från regeringen kommer många företag att slås ut. Och detta mitt under en allvarlig kris. En ansvarsfull regering låter inte detta hända.


 

 

Allt fler hot mot landets skogsägare och skogsbruk

2022-02-23

Jag är skogsägare. Dock en väldigt liten sådan, de flesta anser nog inte att en liten skog på ca 2 hektar är något mer än en skogsdunge, och så är det väl. Men den lilla skogen och ängarna runt mitt föräldrahem i Ubbhult som är ungefär lika stora som skogen, ligger mig varmt om hjärtat, och är något som tidigare ägare vårdat och brukat. Jag har ägnat några år åt att röja rent ängarna från sly och de är nu återställda. Och nu är det dags att ta tag i skogen. Den lilla skogen har inte brukats eller röjts på minst 60 år. Men nu är operation restaurering igång! Kommer inte bli ett kalhygge utan en fin ljus skog med blandning av stora och små träd av olika sorter - en rekreationsskog till glädje för både människor och stora och små djur. Naturvård som känns bra i själen, och något man kan unna sig när skogen är så liten. 



Hade skogen varit större hade det krävts en massa tillstånd för olika åtgärder och skulle jag slutavverka mer än ett halvt hektar hade det krävs anmälan. Nu slipper jag allt detta. Jag är ju inte heller beroende av skogen för mitt levebröd, och kostnaden för att röja och ta ut lite träd lär göra att det knappast blir något överskott denna gång. Det är mer på hobbynivå, och ger samtidigt lite ved till flera hushåll.

Hade jag varit en större skogsägare med produktionsskog hade läget varit ett helt annat. Jag har upprepade gånger påpekat hur allt fler hot och begränsningar och fördyringar hotar svensk skogsbruk. Detta hotar både arbetstillfällen, exportintäkter och inte minst möjligheten att använda mer naturliga material och biobränslen.

Det finns idag ca 300 000 privata skogsägare, ofta familjer, som gör fantastiska insatser varje dag för att både få fram mer virke ur skogen och värna naturvärden. Sverige är världens femte största exportör av skogsprodukter, trots att vi bara har 1% av världens skogar. Exporten av skogsprodukter svarar för 10% av Sveriges totala varuexport, och vi exporterar för 150 miljarder om året. Hela 80% av produktionen inom skogsnäringen går på export. Var och en inser vad detta betyder för den svenska samhällsekonomin, våra skatteintäkter och för svenska jobb.

Hoten mot skogsbruket blir samtidigt allt fler. Här några aktuella exempel:

* EU:s så kallade "taxonomi-regler" hotar hela skogsbruket. EU:s mest högljudda aktivister verkar vilja ha Sverige som något slags stor nationalpark där skogens enda uppgift är att suga upp koldioxid och där den mesta skogen ska skyddas från avverkning. Här tar vi moderater hård strid i varje läge, och själv har jag ansvar för taxonomifrågorna för moderaterna i finansutskottet och diskuterar dem även i EU-nämnden.


* I somras presenterade EU-kommissionen sin nya skogsstrategi. Kommissionens förslag är oacceptabelt. Samtidigt som man säger sig vilja främja det hållbara skogsbruket lägger man krokben för dess förutsättningar. Det är flera delar av strategin som oroar:
• Reglering på EU-nivå av vilken typ av skogsbruk som skogsägare ska få ägna sig åt. Det går emot det nationella självbestämmandet.
• Driva på för ett standardiserat EU-system för övervakning och skötsel av skogar. Det öppnar upp för en maktförflyttning från medlemsländerna till Bryssel.
• Begränsa produkter tillverkade av biomassa, utan hänsyn till det faktum att dessa produkter har en viktig roll att spela, och trots att det går rakt emot andra uttalanden om hur viktigt det är för miljön med mer biobaserade produkter. Den ena handen i EU vet inte vad den andra gör.

* Skogsstyrelsens nya besked om att avverkning måste ta hänsyn till alla arter, tex varje fågel, även om arten är livskraftig, innebär i praktiken att en stor del av svenskt skogsbruk omöjliggörs. Reglerna är dessutom, om uttrycket tillåts, "skogstokiga". De som beslutat om dessa regler måste sakna all kunskap om hur det är att vara skogsägare och bedriva skogsbruk. Moderaterna la förra veckan fram förslag i riksdagen för att tvinga regeringen att agera. Implementeringen av artskyddsreglerna måste ändras och bli realistiska.

* Högre kostnader för diesel försvårar för skogsbruket. Den lilla reduktion av skatten som man kan ansöka om för skogsmaskiner förslår inte långt för att matcha fördyringarna, och för transportfordon som kör på allmän väg finns inga reduktioner. Nu kämpar vi i finansutskottet för att få till stöd till jord- och skogsbruket, och det verkar i vart fall bli en liten reduktion av kostnaden genom ett riktat stöd till dem som måste tanka diesel.

Om inte politiken agerar kommer skogsbruket, som är en av våra viktigaste exportnäringar, att få enorma problem som skadar hela samhället. Det är hög tid att regeringen agerar!


 

 

Möte i Horred med mjölk och köttbönder

2022-02-07

I dag besökte jag Skogsåkra Gård i Horred i min hemkommun Mark, efter inbjudan från ägaren, Bengt Johansson. Vi hade ett långt möte i hans storstuga tillsammans med ytterligare några mjölk och köttbönder från trakten. Även min riksdagskollega Mikael Larsson (C) deltog.



En kort sammanfattning är att stämningen bland lantbrukarna är ganska uppgiven idag. Inte nog med att man drabbas hårt av snabbt stigande kostnader för diesel och el, man har också extremt höga kostnadsökningar för foder och konstgödsel. Man har väldigt svårt att ta igen kostnaderna genom höjda priser, eftersom importpriserna är låga och riskerar att slå ut svensk produktion. Utöver detta plågas man som alltid av extremt mycket regelkrångel, förbud, inspektioner och kontroller som både kostar tid och pengar, ofta i högre omfattning än i andra länder, vilket försämrar konkurrenskraften. Att Sverige är mästare på att överimplementera EU-regler är knappast heller en nyhet om man följer mina rapporter från EU-nämnden. En av deltagarna vid dagens möte menade att han lägger ett par timmar varje dag (!) på administration och regelkrångel. 

När man lyssnar på dessa lantbrukare inser man att många är på gränsen att ge upp. Det blir allt svårare att locka ungdomar att ta över verksamheter och när dagens bönder går i pension finns stor risk att verksamheter avvecklas. Vilken effekt detta kan få på sikt för vår beredskap för livsmedelsförsörjningen är svårt att överblicka. Samma sak när det gäller värnandet om det öppna svenska landskapet - risken finns att marken omvandlas till skogsplanteringar i stället.

I morgon diskuterar finansutskottet frågan, vi har besök av både LRF och Jordbruksverket och ska sedan ta ställning till förslag kring krisstöd till jordbruket. Lite frustrerande kan jag tycka det är att politiken först tar en mängd beslut som minskar jordbrukets lönsamhet, för att sedan krävas på statliga stöd för att samma jordbruk ska överleva. I längden vore det bättre om vi hade el- och drivmedelspriser som var hanterbara. Vi får se hur detta landar i morgon.


 

 

Jag hade äran att vara gäst i podden Entreprenörsdriv häromdagen

2022-01-31

Podden Entreprenörsdriv har drivits sedan 2015, och i senaste avsnittet hade jag äran att vara gäst. Nedan går det att lyssna på hela inslaget som hade mycket fokus på hur politiken kan påverka entreprenörsskap och småföretagande. Det blev även lite samtal kring pandemin och hur denna påverkat företagandet.


 

 

Debatt om EU:s taxonomiförordning

2021-12-02

I går debatterade jag EU:s taxonomi. De som inte är mycket väl insatta har nog ingen aning om vad detta är - men det är en mycket allvarlig fråga som utgör ett reellt hot mot Sverige. Jag inledde mitt anförande med en beskrivning av vad taxonomi innebär:

Våren 2020 antog EU:s ministerråd en förordning om så kallad "taxonomi". Det är ett verktyg som ska klassificera vilka investeringar som är miljömässigt hållbara eller ej. Detta lite märkliga begrepp innebär att det etableras en definition på EU-nivå av vad som räknas som en "hållbar" investering och att det skapas en standard som kommer att få stor inverkan på finansbranschen, och i förlängningen på företag som behöver lån och aktiekapital. Det kommer också att styra placeringar i "hållbara" eller "gröna" fonder. Sannolikt kommer dessa kriterier på sikt även att styra offentlig upphandling och därefter bli styrande för olika former av certifiering, miljömärkning mm.  

I grunden är det en rimlig väg för att skapa en större tydlighet kring detta i EU - under förutsättning att det görs på ett demokratiskt och rimligt sätt, och inte skadar svenska intressen. Vi moderater konstaterade tidigt att det är oerhört viktigt att regelverket inte blir skevt och det är viktigt att bevaka vad det får för effekter för Sverige.
 
Vi nåddes efterhand av allvarlig oro om att taxonomin hotade ett antal svenska branscher och att regeringen tappat kontrollen över frågan i EU och dessutom visat ett mycket begränsat engagemang. Oron gällde bland annat skogsnäringen, vattenkraften, bioenergin,  avfallsförbränningen, gruvverksamheten, stålindustrin, kärnkraften, bilindustrin, it-sektorn och fastighetssektorn som alla riskerades att drabbas av att betraktas som icke hållbara och därmed skulle få svårt att anskaffa kapital och locka placerare. 

Från moderat sida är vi oerhört kritiska mot regeringen för att man inte tagit frågan på allvar och agerat med kraft under förhandlingarna i EU. Regeringen måste skärpa sig och stå upp tydligare för svenska intressen. Om man misslyckas med detta hotas inte bara svenska  företag och jobb, svensk välfärd och svensk energiförsörjning, utan även förtroendet för det svenska medlemskapet i EU. Medlemskapet i EU förutsätter att Sverige har en regering som aktivt står upp för svenska intressen i varje läge.  

Här är hela mitt anförande (klicka på bilden för att se riksdagens videoupptagning.




 

Pressvisning på Nationalmuseum - Scandinavian Design & USA

2021-10-14

I går kväll hade jag nöjet att vara inbjuden till pressvisningen av den nya temautställningen på Nationalmuseum som öppnar idag. "Scandinavian Design & USA". Det är en utställning som rör perioden 1980-1980 och speglar hur skandinavisk design påverkat USA och  hur skandinaviska migranter och skandinaviska produkter påverkat USA.

På utställningen kan man beskåda en mängd olika exempel på design, produkter och tjänster. En av de roligare montrarna är den om SAS, det skandinaviska flygbolaget, som tidigt möjliggjorde långflygningar med för den tiden god komfort från Skandinavien till USA. Denna fina affisch som reklam för atlantflygningarna gillade jag särskilt. Sas - "De flygande vikingarna". 




Det fanns också en del annat trevligt att beskåda från den tidens passagerarflyg, gamla affischer, broschyrer, en komplett servis för servering av flygplans mat och även en bevarad reklamfilm för atlantflygningarna. 

  

En monter ägnades fordonsindustrin, där både Saab och Volvo uppmärksammades. USA var tidigt en viktig marknad för svenska fordon, och även idag finns ett stort intresse i USA för svenska veteranfordon, på samma sätt som vi i Sverige tycker om gamla amerikanare. Denna bild av en Volvo Amazon framför skyskraporna på Manhattan får representera den svenska bilindustrin.



I övrigt var det en god blandning av skandinaviska influenser. Man kan exempelvis beskåda Electrolux gamla kylskåp och dammsugare, SKF:s kullager. Det är också gott exempel på svensk möbel och textildesign, porslin och köksprodukter, svensk arkitektur och en massa annat. En rolig utställning som jag kan rekommendera. Lite stolt blir man som svensk och skandinav. Och en sak är klar - Sverige och svensk industri har verkligen varit framstående genom åren. Detta är ett arv som är värt att försvara. Svenska politiker får inte urholka svenska företags internationella kurrenskraft om vi ska kunna försvara vår position i världen.


 

 

Idag firar vi den framgångsrika kampen mot löntagarfonderna

2021-10-04

Jag brukar alltid uppmärksamma 4 oktober lite extra. För mig är det själva symbolen för kampen mot socialismen, i detta fall symboliserade av löntagarfonderna. För yngre följare som inte var födda då handlade det kortfattat om att en del av löneutrymmet i praktiken avsattes för en ny "vinstdelningsskatt" för noterade börsföretag, och pengarna tillfördes sedan  fyra statliga fonder som i sin tur använde pengarna för att köpa upp företag. Man socialiserade helt enkelt företag stegvis genom att köpa upp företagen med hjälp av deras egna vinstmedel.

Motståndet var starkt, även från många LO-medlemmar och den 4 oktober varje år samlades man till demonstrationer mot fonderna. Jag har sparat mitt eget demonstrationsplakat från mitt livs absolut första demonstration i Göteborg någon gång på 1980-talet. Västsvenskar mot fonder. Nedan också en av moderaternas valafficher, sannolikt inför riksdagsvalet 1991. Även i denna fråga stod moderaterna på rätt sida i historien.

   

Motståndet segrade och regeringen Bildt (1991-94) skrotade fonderna och lämnade lite förenklat över ägandet av fonderna till de företag som bekostat dem, samtidigt som den så kallade "vinstdelningsskatten avvecklades. 

En kul detalj är att jag själv skrev min examensuppsats i juridik om löntagarfonderna 1986. Det var på den tiden man skrev uppsats på skrivmaskin. 90 sidor tjock är den, och skrev man fel på en sida var det bara att börja om från början igen.



 

Jag kartlade i uppsatsen hur stort inflytande löntagarfonderna hade hunnit få och hur stort inflytandet skulle kunna bli med tiden om uppköpen fortsatte. Jag analyserade även möjligheterna att avveckla fonderna och förde också fram en del tankar kring hur man rent praktiskt kunde göra. Till ganska stor del blev det faktiskt också den vägen man valde valde när fonderna avvecklades. Jag fick högsta betyg på min uppsats av min handledare, advokat Gunnar Flodhammar, som även var universitetsprofessor och dessutom domare i skiljenämnder vid tvister om tvångsinlösen av aktier. Att han ogillade löntagarfonderna lika mycket som jag bidrog nog till att vässa uppsatsen lite extra.  



 

 

Riksdagen räddade - i vart fall tillfälligt - cementtillverkningen på Gotland

2021-09-29

I dag röstade riksdagen om att i praktiken rädda cementtillverkningen i Sverige. Moderaterna gav sitt stöd till lagförslaget att ge regeringen möjlighet att bevilja ett tidsbegränsat undantag för fortsatt kalkbrytning på Gotland, helt enkelt för att det annars skulle blivit mycket stora och allvarliga problem med cementbrist i Sverige. Samtidigt kritiserade vi regeringen för bristande framförhållning och bristande intresse att åtgärda bristerna i lagstiftningen när det gäller miljöprövning och tillstånd mm. Regeringen har vetat om problemen länge, men inte agerat. Nu har vi det läge vi har och måste ta det beslut som krävs. 

Lagförslaget var mycket kryptiskt formulerat och Cementa nämns inte, men hela beslutet är direkt avsett att tills vidare rädda cementtillverkningen på Gotland. Här är sammanfattningen av beslutet:





Veteranbilar är inte miljöfarligt avfall - skriver även i Borås Tidning idag 

2021-09-06

I dag har jag även ett debattinlägg i Borås Tidning om den uppmärksammade frågan om hur ansvariga myndigheter försöker klassa importerade veteranbilar som miljöfarligt avfall. Jag konstaterar att detta bara är ännu ett exempel i raden på hur både enskilda och näringsidkare upplever en ökad rättsosäkerhet där myndigheters och handläggares godtycke avgör vilken behandling man får. För mig som jurist och lagstiftare är detta ytterst oroväckande. På torsdag den 9 september debatterar jag frågan med kulturminister Amanda Lind (MP) och den 12 oktpober med miljöminister Per Bolund (MP). Även flera andra riksdagsledamöter kommer att delta vid dessa debatter.
 


 

 

Veteranbilar är inte miljöfarligt avfall - skriver i Ulricehamns Tidning 

2021-09-05

I går hade jag denna debattartikel i Ulricehamns Tidning:


Veteranbilar är inte mljöfarligt avfall
 
Mycket i vårt samhälle går åt fel håll. Vi har en arbetslöshet som för första gången är högre än genomsnittet i EU och en långtidsarbetslöshet som nått rekordnivåer. Vi har en självförsörjningsgrad bland utrikes födda som är extremt låg. Vi har en situation med skjutningar och mord i gängkriminella kretsar där Sverige sticker ut som det mest drabbade landet i Europa. Vi har en regering som bäddar för både elbrist och cementbrist, och som dessutom schabblat bort Sveriges intressen i EU. Man lanserade idén om en ”social pelare” i EU, men tvingas nu ta strid för att försvara de svenska kollektivavtalen. Man vek ned sig om EU:s gigantiska återhämtningsfond, och man vek ned sig när det gäller taxonomin (klassificeringen av "gröna näringar") som nu riskerar att slå hårt mot exempelvis svenskt skogsbruk och svensk vattenkraft. 
 
Allt detta är frågor som jag som moderat riksdagsledamot ägnar en stor del av min tid åt.
 
Men det finns också en annan fråga som sällan får de stora rubrikerna i media. Allt fler, både enskilda och näringsidkare, upplever en ökad rättsosäkerhet där myndigheters och handläggares godtycke avgör vilken behandling man får. För mig som jurist och lagstiftare är detta ytterst oroväckande.
 
Det senaste exemplet i raden rör det uppmärksammade ärendet om import av veteranfordon från utlandet, där ansvariga myndigheter beslagtagit importerade veteranbilar som skulle renoveras i Sverige. De som importerat fordonen har fått beskedet att dessa värdefulla bilar ska klassas som ”miljöfarligt avfall” och måste ”destrueras”. Dessutom anser myndigheterna att importörerna bör bestraffas för att de importerat miljöavfall utan tillstånd.
 
Jag besökte själv en av de drabbade företagarna för några veckor sedan (bilden), och tog del av fakta i ärendet. Myndighetsbeslutet är under rättslig prövning, men helt uppenbart är det något som gått väldigt fel. De aktuella fordonen är utförda ur USA med alla nödvändiga och omfattande bilhandlingar, transportdokumenten är tydliga med att det avser bilar, det finns handelskammarintyg rörande fordonen och bilarna förs in i Sverige som veteranfordon. Enligt gällande EU-regler undantas veteranfordon från vanliga regler för fordonsimport, och i Sverige går gränsen för veteranfordon vid 30 år. De aktuella bilarna är från 1950-talet. Det verkar helt enkelt inte finnas något rättsligt stöd för att en svensk myndighet plötsligt ska kunna klassa någons fordon som avfall.
 
Trots detta driver Länsstyrelsen frågan rättsligt mot små enskilda näringsidkare. Och till följd av att det är en myndighet som är motpart täcker inte företagarnas företagsförsäkring för kostnaderna för rättsprocessen. De aktuella småföretagarna har alltså köpt fordon för hundratusentals kronor i USA, bekostat transporter och juridiska dokument för stora pengar, och tvingas nu också betala förvaringskostnaderna hos tullen och rättsprocessen mot svenska myndigheter. Företagarna känner sig helt uppgivna och har fått sin privatekonomi körd i botten.
 
Svenska myndigheter har en enda uppgift – de ska korrekt och objektivt hantera ärenden inom de ramar som riksdag och regering fastlagt. I den mån de anser att regelverk behöver förändras får de ta det med sin uppdragsgivare, alltså riksdag och regering. Myndigheterna är till för medborgarna och bekostas med medborgarnas skatter. Myndigheter ska följa lagar och regler och inte drivas av en egen agenda.
 
Den 9 september debatterar jag frågan med kulturminister Amanda Lind (MP) där jag kommer att beröra det kulturhistoriska värdet av vårt rullande kulturarv. Den 12 oktober kommer jag att debattera frågan med miljöminister Per Bolund (MP) och då främst beröra frågorna om myndigheternas agerande.

Jan Ericson (M)
Riksdagsledamot finansutskottet
Initiativtagare till Riksdagens Bilnätverk och
Medlem i Riksdagens fordonshistoriska nätverk




Myndigheter mörkade Cementa-rapport efter önskemål från regeringen 

2021-09-03

En ny stor skandal verkar segla upp kring Cementa avslöjar Svenska Dagbladet. Nu handlar det om att SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar, i samarbete med Boverket, fått i uppdrag att göra en konsekvensanalys av produktionsstopp för Cementa i Slite. Rapporten lämnades in till Näringsdepartementet den 20 augusti. Men varken SGU eller Boverket publicerade rapporten på sina hemsidor eller offentliggjorde den på något sätt.  

Det visar sig nu av de mail som SvD tagit del av att det är Näringsdepartementet som begärt att myndigheterna inte ska publicera rapporten. Den publicerades av SGU först när SvD avslöjade det hela den 2 september. Samma dag diarieförde Boverket sin underlagsrapport. Man undrar vad som hänt om inte SvD grävt i saken? 

Här en bild från ett av mailen, skickat från SGU:s generaldirektör till en tjänsteman på Boverket. Mailet har SvD:s ledarskribent Peter Wennblad lagt ut på twitter idag:


                          

Nu har M, KD och L kallat näringsministern till näringsutskottet för att ställa honom mot väggen i ärendet. Fortsättning följer.




Besök hos Old Cars utanför Tidaholm  

2021-08-23

I dag gjorde jag ett besök hos Janne på Old Cars i Härja, söder om Tidaholm. Det är bland annat detta företag som fått bilar beslagtagna av tullen och Länsstyrelsen i Göteborg, som av någon obegriplig anledning anser att veteranbilar för renovering är att betrakta som "miljöfarligt avfall" som ska destrueras. Bilderna nedan är från verkstaden och de bilar som finns där.

   

Ute på gården står ytterligare några mycket speciella bilar från 1940-talet som är fullt renoverbara (nedan). Och i ett förråd i hamnen i Göteborg står alltså tre bilar till som beslagtagits.

    

Jag lärde mig en sak idag. Den bruna färgen är alltså inte rost om någon trodde det - faktum är att det knappt finns någon rost alls på bilarna. Plåten är enormt tjock och bilarna har stått i en miljö och klimat där det är torrt, det är därför karosserna bevarats så väl samtidigt som inredning, kablar och gummidetaljer oftast inte ens finns kvar. Det bruna är lack som oxiderat av sol och ålder. När man är riktig entusiast lackar man tydligen inte om dessa fordon utan behåller den bruna oxiderade ytan när bilen är färdigrenoverad. Man lackar inte heller om bilar som fått bruna partier på en i övrigt lackerad yta. Det är lite samma sak som när gamla möbler är mer värda i slitet och obehandlat skick än om någon målat om dem. 

Jag fick mycket matnyttig information om hur import av dessa bilar går till. Janne letar själv upp bilarna ute på den amerikanska landsbygden i områden där vädret alltså är torrt och de gamla fordonen förvånansvärt väl bevarade. Det är inte bara köpet av bilarna som kostar. Pappersexercisen i USA före utförsel är komplicerad och noggrann och kostar pengar, transporten av bilarna till Sverige likaså. Bara transportkostnaderna kan uppgå till 40-50.000 per bil. De flesta inser nog att ingen skulle importera avfall för dessa summor, och att det handlar om ytterst seriös bilimport. Det minsta man kan säga är att myndigheternas bedömning är ytterst märklig. Jag skulle rent av säga att det som sker andas myndighetsmissbruk mot enskilda näringsidkare och privatpersoner.

Jag och mina moderata riksdagskolleger Lars Beckman och Sten Bergheden fortsätter kontakterna med diverse personer, intresseorganisationer och experter för att försöka få en bild av vad man kan göra åt saken. Inte minst inför våra debatter med ansvariga ministrar den 9 september. Samtidigt pågår flera rättsliga processer som rör myndighetsbeslut rörande veteranfordon. Media har också fortsatt stort intresse för frågan. Fortsättning följer.

 

 

 

Intervjuad i TV4 om veteranbilsfrågan  

2021-08-22

I dag sänder TV4 en kort intervju med mig som gjordes häromdagen med anledning av mina och två andra moderaters engagemang i frågan om myndigheternas agerande i samband med import av veteranfordon för renovering. Jag var på resa långt hemifrån och fick ta intervjun i bilen, men vad passar väl bättre i just denna fråga.

Jag kan förstå att vissa kan undra om detta ändå inte är skrot? Men dessa renoveringsobjekt kostar alltså hundratusentals kronor på marknaden redan före renovering och efter några månaders hårt arbete har de förvandlats till en vacker amerikanare som kan säljas för stora summor och som därmed både genererar arbetstillfällen och skatteintäkter, förutom att man bevarar en del av det rullande kulturarvet. Att betrakta dessa renoveringsobjekt som "miljöfarligt avfall" och rentav hota importörerna med åtal för att de importerat avfall utan tillstånd (!) är självklart helt orimligt. Alla dokument och handlingar rörande fordonen följer med från USA och ingen skulle betala så stora pengar för att importera järnskrot. Detta borde myndigheterna inse. Kommande vecka ska jag besöka en av de drabbade importörerna och få mer detaljer på plats inför kommande debatter med ministrarna.





Jag ställer interpellationer om orimlig hantering av import av veteranbilar  

2021-08-19

I dag lämnade jag in två interpellationer med anledning av den helt orimliga hanteringen där tullen och länsstyrelsen tillsammans agerat så att importerade veteranfordon för stora summor (med avsikt att renoveras till fina bilar) i stället ska klassas som miljöfarligt avfall och destrueras (!). En fullständigt hårresande och orimlig hantering, där tullen och Länsstyrelsen i Västra Götaland agerat mycket märkligt mot berörda näringsidkare. Bilarna i renoverat skick är värda åtskilliga hundratusentals kronor styck.

Här beskrivningen av vad som hänt från en av de drabbade företagarna, Old Cars Älekärr AB.





Saken uppmärksammades även av TV4 i denna nyhet:



Jag och min riksdagskollega Lars Beckman (M) har ställt interpellationer till både kulturministern och finansministern (som ansvarar för tullen mm). Våra debatter med ministrarna blir preliminärt den 9 september. Samtidigt lyfter kollegan Sten Bergheden (M) frågan i Trafikutskottet där han är ledamot. Detta är både en rättsskandal, uppenbart myndighetsmissbruk och ett hån mot alla dem som lägger massor av tid och pengar på att bevara det rullande kulturarvet. 

Här är min interpellation till kulturministern. En liknande har jag alltså även ställt till finansministern.




 

Extrainsatt sammanträde i Näringsutskottet om hotande cementkris

2021-08-04

I dag hade Riksdagens näringsutskott ett extra sammanträde efter begäran av moderaterna. Det fanns bara en fråga på dagordningen - den hotande cementbristen som riskerar att bli verklighet eftersom Cementa på Gotland inte fått tillstånd för fortsatt drift. Jag deltog som extra ersättare på sammanträdet, eftersom jag ville följa denna viktiga fråga och höra ministerns dragning.

Cementas gotländska anläggning levererar 75% av all cement som används i Sverige. Utan cement blir det inga byggen av vare sig bostäder eller infrastruktur. Gruvindustrin stannar eftersom cement används för att täta och stabilisera gruvgångarna. Det blir inga fundament till några vindkraftverk heller. Cement används till väldigt mycket.

Till det extra utskottsmötet hade näringsminister Baylan kallats för att redogöra för regeringens arbete med frågan och planer för att hantera risken för brist på cement. Tyvärr gav utskottsmötet ingen klarhet alls. Ministern meddelade bara att man arbetar med en konsekvensanalys av eventuell stängning av Cementas anläggning och att man hoppas den analysen ska vara klar inom någon vecka. Därutöver avvaktar man Cementas överklagande av Miljööverdomstolens beslut. Några tankar om möjliga lösningar för den svenska cementproduktionen om Miljööverdomstolens beslut står fast nämndes inte av ministern, och det blev inte heller svar på sådana frågor från ledamöterna. Ministern  "ville inte föregripa domstolshanteringen".

Regeringen framställer sig själva som närmast maktlösa i frågan och att det är domstolarna som avgör. Detta tycker jag är en sanning med stor modifikation. Cementa fick godkänt för fortsatt drift i första instans - Miljödomstolen. Men regeringens egen myndighet, Länsstyrelsen på Gotland överklagade till Miljööverdomstolen. Som avvisade ansökan på grund av bristande underlag. Underlag som Miljödomstolen ansåg helt tillräckliga. Cementa har nu överklagat till Högsta Domstolen. Men det är alltså regeringens egen myndighet som överklagat och därmed orsakat dagens situation. Det är regeringens skyldighet att ha en plan för att hantera frågan om Cementa får nej även i Högsta Domstolen.

Vid utskottsmötet framfördes oro från flera ledamöter att problemet ska lösas med import från Turkiet och Nordafrika. Cementproduktionen i dessa länder sker under helt andra miljöregler än i Sverige, om det ens finns några miljöregler överhuvudtaget. Återigen riskerar vi att en tillverkning med höga miljökrav i Sverige ersättas med import från länder med mycket lägre miljökrav och usla arbetsförhållanden för personalen. Dessutom med mycket längre energikrävande transporter. Vi har sett det på flera områden nu, och denna svenska miljönationalism är orimlig om man bryr sig om miljön på riktigt och inser att miljöfrågor i stor utsträckning är globala. 

Nedan min twittertråd om saken idag.



 

 

Moderaterna fick stöd i finansutskottet mot EU:s "taxonomi" 

2021-06-22

I dag hade Finansutskottet överläggningar med den (just bortröstade) regeringen om EU:s fortsatta arbete med "taxonomin", ett system för klassificering av hållbara investeringar. Ju mer arbetet framskrider desto oroligare blir man. Så som det nu ser ut hotas både svensk skogsnäring och vattenkraft allvarligt. 

Det jag ser som mest allvarligt, och också framförde vid dagens sammanträde är att reglerna kommer att slå extra hårt mot de allra minsta skogsägarna som kommer tvingas till höga administrativa kostnader för att visa att de uppfyller omfattande miljö och "klimatkrav" och därmed kunna sälja skog till de stora skogsbolagen - i annat fall kommer ingen att vilja köpa deras avverkade träd. Finansmarknadsministern framförde att det inte finns något krav på att investera i företag som omfattas av taxonomin och att inga skogsägare tvingas vidta några nya åtgärder. Detta visar att hon och regeringen inte begriper vad förslaget innebär och hur illa det kommer att slå mot den svenska skogsnäringen. Man har inte engagerat sig tillräckligt i frågorna under processen och nu sitter vi med ett riktigt dåligt EU-förslag som skadar Sverige.


Moderaterna har därför lämnat en avvikande ståndpunkt (se nedan, gulmarkerad text) där vi invänder mot hela förslaget. Denna fick vid sammanträdet stöd även av C, KD och SD. Därmed fick vi majoritet i utskottet och moderaternas linje blir nu regeringens linje.




 

 

Många moderata framgångar med initiativ och förslag under pandemin

2021-06-09 

I mars redovisade jag en lista över initiativ och förslag från moderaterna för att dämpa effekterna av pandemin för enskilda och näringslivet, rädda jobb, stärka sjukvården och bekämpa pandemin. Vi har haft ytterligare framgångar sedan dess, så här kommer en uppdaterad lista. Alla dessa 19 beslut bygger på moderata initiativ som vi lyckats få stöd för i riksdagen. 

Moderaterna har de senaste åren även fått igenom ett betydande antal förslag och initiativ på andra politikområden, men i detta inlägg har jag bara tagit med det som har direkt koppling till pandemin och effekterna av denna. Observera - långt inlägg!


 
1. Korttidspermitteringar 
7 april 2020: Moderaterna föreslår att arbetsgivare ska kunna permittera anställda på heltid, motsvarande 80-100 procent av arbetstiden.
https://moderaterna.se/sverige-behover-byta-ekonomisk-strategi-att-radda-jobben
14 april 2020: Regeringen meddelar att arbetsgivare kan permittera anställda upp till 80 procent av arbetstiden.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/04/uppvaxling-krisatgard-for-jobb-och-foretag/
10 december 2020: Moderaterna lägger fram ett utskottsinitiativ med krav på att reglerna för korttidspermitteringar ska anpassas till företag med säsongsvarierande verksamhet. Riksdagen ställer sig bakom initiativet.
 
2. Omställningsstöd 
7 april 2020: Moderaterna föreslår att företag som får intäktsminskningar med minst 30 procent får ett statligt stöd för att täcka de fasta kostnaderna. https://moderaterna.se/sverige-behover-byta-ekonomisk-strategi-att-radda-jobben
30 april 2020: Regeringen meddelar att företag som får omsättningstapp med minst 30 procent få ett statligt stöd för att täcka mellan 22,5 och 75 procent av de fasta kostnaderna.
 https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/04/foretag-far-stod-baserat-pa-omsattningstapp/
6 januari 2021: Moderaterna lägger fram ett utskottsinitiativ med krav på att ersättningsnivån inom omställningsstödet höjs till 90 procent.
12 januari 2021: Regeringen meddelar att ersättningsnivån inom omställningsstödet höjs till 90 procent för mindre företag.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/omstallningsstodet-forstarks-for-sma-foretag/
 
3. Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare 
17 juni 2020: Moderaterna lägger fram en kommittémotion med krav på att enskilda näringsidkare ska omfattas av krisstöd. Riksdagen ställer sig bakom motionen. Regeringen återkommer inte med några förslag, trots tillkännagivandet från riksdagen.
20 augusti 2020: Moderaterna kallar in Finansutskottet till ett extra möte. Utskottet sätter ytterligare press på regeringen i frågan.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/opdKaV/finansministern-svart-utforma-nytt-stod
5 november 2020: Regeringen meddelar att omsättningsstöd till enskilda näringsidkare införs.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/11/omsattningsstod-till-enskilda-naringsidkare-infors/
10 december 2021: Moderaterna lägger fram ett utskottsinitiativ med krav på att reglerna för omsättningsstöd till enskilda näringsidkare ändras för företagare som varit föräldralediga eller sjukskrivna. Vänsterpartiet föreslår motsvarande ändring för företagare som fått arbetslöshetsersättning. Riksdagen ställer sig bakom initiativet.
6 januari 2021: Moderaterna lägger fram ett utskottsinitiativ med krav på att ersättningsnivån inom omsättningsstödet till enskilda näringsidkare höjs till 90 procent.
12 januari 2021: Regeringen meddelar att ersättningsnivåerna inom omsättningsstödet till enskilda näringsidkare höjs till 90 procent.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/forstarkt-omsattningsstod-till-enskilda-naringsidkare-och-omsattningsstod-till-handelsbolag/
 
4. Omsättningsstöd till handels- och kommanditbolag 
18 november 2020: Moderaterna och Kristdemokraterna lägger fram ett utskottsinitiativ med krav på krisstöd till handels- och kommanditbolag. Riksdagen ställer sig bakom initiativet.
https://data.riksdagen.se/fil/D57E3D56-2FB8-4622-B22B-05C0999365D3(sid 21)
26 november 2020: Regeringen meddelar att ett nytt omsättningsstöd för handels- och kommanditbolag ska införas.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/11/nya-krisatgarder-for-att-stotta-foretag-och-enskilda-genom-pandemin/
6 januari 2021: Moderaterna lägger fram ett utskottsinitiativ med krav på att ersättningsnivån inom omsättningsstödet till handels- och kommanditbolag höjs till 90 procent.
12 januari 2021 Regeringen meddelar att ersättningsnivån inom omsättningsstödet till handels- och kommanditbolag höjs till 90 procent.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/forstarkt-omsattningsstod-till-enskilda-naringsidkare-och-omsattningsstod-till-handelsbolag/
 
5. Sänkt ränta på uppskjutna skatteinbetalningar  
25 mars 2020: Moderaterna lägger fram en kommittémotion med krav på sänkta räntekostnader för anstånd med skatteinbetalningar. Riksdagen ställer sig bakom motionen.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/med-anledning-av-prop-201920132-extra_H7023519
17 april 2020: Regeringen meddelar att den sammantagna räntan som tas ut på anståndsbeloppet ska sänkas (mer än halveras).
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/04/sankt-ranta-for-uppskjutna-skatteinbetalningar/
12 januari 2021: Regeringen föreslår förlänga perioden för anstånd med skatteinbetalningar, men med högre räntekostnader för företagen än dem som Moderaterna drev igenom i mars.
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2021/01/prop.-20202177/
21 januari 2021: Moderaterna lägger återigen fram ett utskottsinitiativ med krav på sänkta räntekostnader för anstånd med skatteinbetalningar. Riksdagen ställer sig bakom initiativet.
 
6. Nedstängningsstöd vid användning av pandemilagen 
17 december 2020: Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet lägger fram en kommittémotion med krav på att kompensation ska utgå till företag som stängs ned med användning av pandemilagen. Riksdagen ställer sig bakom motionen.
18 januari 2021: Regeringen meddelar att nedstängningsstöd ska utgå vid användning av pandemilagen.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/kraftfullt-ekonomiskt-stod-till-foretag-som-drabbas-av-nedstangning/
 
7. Slopad karensdag och införande av statligt sjuklöneansvar
11 mars 2020: Moderaterna kräver att staten tillfälligt ska ta över sjuklöneansvaret.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7426058
16 mars 2020: Regeringen meddelar att staten tar över sjuklöneansvaret under april och maj.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-foretag-och-jobb/
 
8. Företagsakut
18 mars 2020: Moderaterna föreslår ett krispaket med riktat stöd till svenska jobb och företag. Paketet inkluderar en företagsakut med lånegarantier. https://www.svd.se/m-vill-se-statlig-lanegaranti-for-foretag
25 mars 2020: Regeringen meddelar att en företagsakut kommer att inrättas som en del av ett krispaket för svenska småföretag.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-smaforetag/ 
 
9. Ersättning till personer som tillhör riskgrupper
20 mars 2020: Moderaterna föreslår att smittbärarpenning ska utvidgas till att även inkludera riskgrupper, så att de slipper utsätta sig för fara på jobbet. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7434783
16 april 2020: Riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om att utreda vilka som tillhör riskgrupp och hur de kan få ersättning.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/ersattning-till-sarskilt-sarbara-grupper-i_H701SoU21 
15 juni 2020: Regeringen lägger fram en extra ändringsbudget som bl.a. inkluderar sjukpenning till person i riskgrupp som inte kan arbeta hemifrån, samt smittbärarpenning till närstående till person i riskgrupp. Förslaget antas av riksdagen.
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2020/06/prop.-201920187/ och
https://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2020/jun/22/extra-andringsbudget-forslag-om-ersattningar-till-riskgrupper-och-andra-atgarder/
 
10. Sänkta arbetsgivaravgifter
23 mars 2020: Moderaterna föreslår helt slopad arbetsgivaravgifter under april och maj.
https://moderaterna.se/riktat-stod-att-radda-svenska-jobb-och-foretag och http://cdn.moderat.se/caa7af5f-d184-4272-93a4-7601c3334819/Documents/ppt-radda-de-svenska-jobben-23-mars-2020.pdf 
25 mars 2020: Regeringen föreslår nedsättning av arbetsgivaravgifter under perioden mars-juni.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-smaforetag/ 
 
11. Hyresstöd
23 mars 2020: Moderaterna föreslår att staten ska ta upp till hälften av hyreskostnaderna under april och maj för företag i utsatta branscher: bl.a. hotell, restauranger och butiker.
https://moderaterna.se/riktat-stod-att-radda-svenska-jobb-och-foretag och http://cdn.moderat.se/caa7af5f-d184-4272-93a4-7601c3334819/Documents/ppt-radda-de-svenska-jobben-23-mars-2020.pdf  
25 mars 2020: Regeringen föreslår tillfällig rabatt på upp till 25 procent för hyreskostnader i utsatta branscher.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-smaforetag/  
 
12. Slopat fribelopp
27 mars 2020: Moderaterna föreslår slopat fribelopp för vårdstudenter som tillfälligt stärker upp vården.
https://www.svd.se/avskaffa-fribeloppet-for-studenter-inom-varden
30 mars 2020: Regeringen meddelar att fribeloppet tillfälligt slopas under 2020 för läkare, sjuksköterskor, annan vårdpersonal som för tillfället studerar och personer som studerar på vårdutbildningar.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/fribeloppet-slopas-under-2020-for-att-fler-ska-kunna-avlasta-varden-och-andra-samhallsbarande-sektorer/  
 
13. Inrikesflyget
1 april 2020: Moderaterna kräver att regeringen griper in för att rädda inrikesflyget. Elisabeth Svantesson förespråkar att regeringen ska använda sig av samma system som redan tillämpas för sträckor med otillräcklig lönsamhet, så kallad trafikplikt.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-staten-maste-radda-inrikesflyget 
6 april 2020: Regeringen meddelar att de inför en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer till och från Norrland och Gotland.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/04/regeringen-tryggar-samhallsviktigt-flyg/
 
14. Stöd till regionala flygplatser
26 maj 2020: Moderaterna vill skjuta till 100 miljoner kronor för att rädda regionala flygplatser.
https://moderaterna.se/stotta-ekonomin-bygg-ut-tunnelbanan-och-radda-flygplatserna  
14 juni 2020: Regeringen föreslår ett tillfälligt ökat driftstöd under 2020 till de regionala flygplatserna på 100 miljoner kronor för att mildra effekterna av coronapandemin.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/06/tillfalligt-krisstod-till-kommuner-for-drift-av-regionala-flygplatser/
 
15. Stöd till kommuner och regioner
30 mars 2020: Moderaterna föreslår 15 miljarder kronor till kommuner och regioner för att vård och omsorg ska kunna klara coronakrisen.
https://moderaterna.se/moderaterna-foreslar-lonetillagg-vardpersonal-som-kampar-mot-corona
2 april 2020: Regeringen presenterar 15 miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/04/ytterligare-tillskott-till-kommuner-och-regioner/

16. Undantag av förmånsbeskattning
16 april 2020: Moderaterna föreslår tillfälligt slopad förmånsbeskattning av fri parkering, måltider och vissa gåvor.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-forslag-lat-vardpersonal-slippa-skatt/ 
5 maj 2020: Regeringen föreslår slopad förmånsbeskattning av fri parkering och vissa gåvor under år 2020.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/tillfalligt-slopad-formansbeskattning-for-parkering-och-gavor-till-anstallda/
24 juni 2020: Regeringen föreslår föreslås att det införs en skattefrihet för förmån av fri kost (blir dock inte verklighet förrän i en EÄB i november år 2020).
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2020/06/andrade-regler-for-kostforman-i-sarskilda-fall/
Januari 2021: Moderaterna föreslår att undantagen av förmånsbeskattning (fri parkering och vissa gåvor) ska förlängas, eftersom undantaget upphörde vid årsskiftet. Regeringspartierna i skatteutskottet går med på en förlängning.
https://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2021/feb/9/skatteutskottet-vill-se-fortsatt-skattefrihet-for-formanerna-fri-parkering-och-gavor-till-anstallda/
 
17. Personligt betalningsansvar
Moderaternas krav på en översyn av reglerna om personligt betalningsansvaret för bolagsföreträdare i aktiebolag
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/personligt-betalningsansvar-i-aktiebolag_H701CU28
 
18. Äldreomsorgspaket
7 april 2021: Moderaterna får igenom ett stödpaket till äldreomsorgen med anledning av coronaviruset (som tagits fram tillsammans med KD och V) . Utgifterna i statens budget ska med cirka 4,3 miljarder 2021, och pengar avsätts till följande åtgärder:
* 2 miljarder kronor avsätts för år 2021 i ett stöd som ska vara prestationsbaserat för att minska antalet timanställningar och öka personalkontinuiteten inom äldreomsorgen.
* 300 miljoner kronor avsätts för att öka läkarkompetensen, 1 miljard kronor för att utöka sjuksköterskebemanningen och 33 miljoner för att göra det möjligt för fler undersköterskor att utbilda sig till specialistundersköterskor.
* 1 miljard kronor avsätts för år 2021 till investeringsstöd för att stimulera om- och nybyggnation av särskilt boende samt bostäder på den vanliga bostadsmarknaden som riktar sig till gruppen 65+. Detta för att möjligheten till trygga boenden för äldre ska öka.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/andringar-i-statens-budget-for-2021--stod-till_H801FiU46
 
19. Stöd till evenemang inom bland annat kultur och idrott
9 februari 2021: Moderaterna föreslår genom ett utskottsinitiativ ett evenemangsstöd (garantistöd) – ett nytt krisstöd som ska kunna rädda kultur och idrottsevenemang som tvingas ställa in eller skala ned pga att smittspridningen fortsätter (förslaget får sedan majoritet i riksdagen). https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-foreslar-stod-till-arrangorer-for-3-5-miljarder
6 april 2021: Regeringen inkluderar förslaget om evenemangsstöd i en extra ändringsbudget, utefter det förslag som Moderaterna har utformat. Stödet ska träda i kraft till sommaren år 2021. https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2021/04/prop.-202021166/


 

 

Debatt med finansministern om avbetalningsplan för skatteanstånd

2021-05-31 


 

I dag hade jag en interpellationsdebatt med finansminister Magdalena Andersson rörande behovet av en avbetalningsplan för de företag som fått stora skatteanstånd under pandemin. Se hela debatten från riksdagens videoupptagning ovan. Här är mitt inledande anförande: 

Fru talman

Visserligen har vi haft en ganska stor enighet i finansutskottet om många av krisåtgärderna under pandemin. Men när finansministern skryter i sitt svar om alla regeringens åtgärder för att rädda företag och jobb klingar det lite falskt.

 
Under pandemin har moderaterna, ensamma eller tillsammans med andra, lagt fram ett 20-tal initiativ, där vi lyckats samla majoriteter i finansutskottet. Vid ett antal tillfällen har regeringen också för att undvika nederlag i finansutskottet presenterat egna förslag i linje med våra initiativ innan beslut tagits i finansutskottet. Självklart är vi moderater glada över att vi har kunnat påverka politiken och de olika ändringsbudgetarna så mycket. Men anledningen till att vi tvingats ta initiativ och snabba på ärenden är att vi upplevt att regeringen inte tagit de initiativ som behövs.
 
En av de frågor där regeringen faktiskt agerade snabbt var förslaget om att ge anstånd med skatteinbetalningar för att stärka företagens likviditet under krisen. Anledningen till att regeringen kunde agera snabbt var ju att detta förslag fanns färdigt i byrålådan sedan Alliansens hantering av finanskrisen – det var då vi införde denna möjlighet, och nu kunde denna lösning anpassas och återanvändas även under denna kris.
 
Däremot reagerade vi moderater på att regeringen ville ta ut en orimligt hög ränta på skatteanstånden. Att ta ut mycket högre ränta än statens egen upplåningskostnad kändes som ett försök att snylta på hårt drabbade företag under pandemin. Den 25 mars förra året la moderaterna fram en kommittemotion i finansutskottet med krav på sänkta räntekostnader för anstånd med skatteinbetalningar. Riksdagens majoritet ställde sig bakom vår motion. Den 17 april meddelade regeringen att man halverade räntan på anståndsbeloppet.
 
Den 12 januari i år föreslog regeringen en förlängning av möjligheten med skatteanstånd. Samtidigt föreslogs en höjning av räntan på anståndet. Den 21 januari la moderaterna fram ett nytt utskottsinitiativ med krav på sänka räntekostnader. Även denna gång ställde sig riksdagen bakom vårt förslag.
 
Det är alltså moderaternas förtjänst att företagen slipper betala ockerränta på skatteanstånden. Regeringen däremot visade att man inte insåg det orimliga i att staten ska tjäna stora pengar på att ge anstånd med skatten under en kris.
 
Fru talman,
 
Jag och finansministern är överens om en sak – systemet med anstånd med skatteinbetalningar har varit värdefullt, det har räddat både företag och jobb.
 
Modellen för skatteanstånd hämtades alltså från Alliansens krispolitik under finanskrisen, då den moderatledda regeringen tog fram denna modell. Utnyttjandet av denna möjlighet är vad jag förstår betydligt större i denna långdragna kris än under finanskrisen.
 
Men det finns ett problem. En dag ska dessa skatter betalas. Det blir inte så lätt för företag som fortfarande har en kraftigt minskad intäkt och omsättning att både börja betala de löpande skatterna, samtidigt som man ska betala av skatteskulden till följd av tidigare anstånd. Om allt krävs in snabbt i sin helhet av de företag som fått anstånd väntar en dramatisk konkursvåg över landet som slår hårt mot småföretagen och jobben. Och då har ju anståndet med skatteinbetalningarna varit helt förgäves och bara fördröjt företagens obestånd något år. 

Regeringen måste ge besked om en rimlig återbetalningsplan för företag som fått anstånd med sina skatter. Att ge företagen en plan över några år för att betala in de skatter man fått anstånd med skulle ge företagen en rimlig chans att göra rätt för sig, minska risken för konkurser och minska risken för uppsägning av anställda. Staten skulle samtidigt spara stora summor på att slippa betala ut lönegaranti till dem som mister jobbet vid en företagskonkurs, och samtidigt skulle staten får in skatter i stället för att förlora dem vid en konkurs. En avbetalningsplan skulle rädda både företag och jobb och vara en god affär för staten.
 
Ser finansministern inte problemet? Delar hon inte oron för ett växande antal konkurser om skatteanstånden drivs in för snabbt? 

 

I den fortsatta debatten påpekade jag att det funnits brister i regeringens krispolitik och att man ofta kommit väldigt sent med sina förslag. Jag invände också mot ett påhopp om det här med räntesatserna - finansministern påstod att det togs ut lika höga räntor på anstånden under finanskrisen. Jag påpekade att det säkert stämde, men att vi ju hade ett helt annat ränteläge då - i dag kan staten låna upp till i proncip 0% ränta. Då kan man inte samtidigt ta ut höga räntor av de företag som beviljas anstånd med skatteinbetalning. Staten ska inte tjäna pengar på krisdrabbade företags bekostnad. Finansministern släppte frågan efter mitt inlägg.

Här är mitt huvudsakliga inlägg i sakfrågan i andra omgången:

Fru talman,

När finansministern ger mig ett ickesvar och bara talar om att man ”följer utvecklingen noga” blir jag bekymrad. När finansministern dessutom hävdar i sitt svar att regeringen under pandemin ”kontinuerligt visat att den är beredd att fatta de beslut som krävs” blir det rent av provocerande.
 
Jag påpekade i mitt förra inlägg hur illa och tondövt regeringen agerat när det gäller räntan på skatteanstånden. Men det finns också andra exempel där regeringen visat bristande engagemang eller lagt fram dåligt genomtänkta krisåtgärder.
 
Stödet till enskilda näringsidkare föreslogs exempelvis av moderaterna i juni 2020, och ledde fram till ett uppdrag från riksdagen till regeringen före sommaren. Men inget hände under hela sommaren. Vi moderater tvingades kalla finansutskottet till extra möte den 20 augusti för att få svar på varför inget hände. Hade regeringen tagit semester mitt under krisen? Inte förrän i november kom regeringens förslag om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Det tog alltså ett halvår!
 
Det finns fler exempel. Min och moderaternas åsikt är att regeringen alltför ofta dröjt alltför länge med de åtgärder som krävts. Jag känner mig därför inte alls trygg med att regeringen kommer att agera med den kraft som krävs i denna fråga.
 
Jag upprepar min fråga:
 
Ser finansministern problemet, och delar hon ett antal företagarorganisationer och branschorganisationers oro för ett växande antal konkurser om skatteanstånden drivs in för snabbt? Är finansministern öppen för att införa någon typ av avbetalningsplan för skatteskulder med anstånd? Hur har hon annars tänkt sig att hantera situationen? Och när kan företagen vänta sig ett tydligt besked i frågan om avbetalningsplaner?

 

I mitt slutinlägg reagerade jag på att finansministern uttryckte att det var svårt regeringen att överblicka hur utvecklingen ska bli framöver i ekonomin. Jag påpekade att om det är svårt för finansministern, finansdepartementet och staten att göra sådana beräkningar är det ännu svårare för den lille enskilde hårt pressade näringsidkaren. De hårdast drabbade företagen behöver snabba besked om hur det blir med avbetalning av skatteanstånden. För många lär det bli avgörande för om man ska orka kämpa vidare eller tvingas i konkurs. Och jag delade därför inte finansminsterns bedömning att det "är gott om tid".



Jag kan i vart fall konstatera att finansministern i sitt slutanförande backade lite och ändå uttryckte förståelse för att det behövs besked ganska snart. Jag tänker ligga på för att se till att dessa besked kommer



 

Ny viktig moderat framgång i finansutskottet

2021-05-06

Idag har Moderaterna nått ännu en viktig framgång i finansutskottet, en framgång som kommer att förbättra krisstöden, inte minst i personalintensiva branscher som exempelvis restaurangnäringen. Vi lyckades samla ett enigt utskott för våra förslag om förbättringar som innebär ett nytt och utvecklat krisstöd där bland annat även lönekostnader räknas in i företagens fasta kostnader när man beräknar omsättningsstöd.

Många restauranger, frisörer, hotell och andra delar av servicesektorn kämpar fortfarande för att överleva samtidigt som andra delar av ekonomin går väldigt bra. Moderaterna har tagit fram och drivit igenom de nya förslagen för att rädda de 10 000-tals jobb som riskerar att förloras.

Under processen har vi haft stor hjälp av det så kallade ”Kastrullupproret” för att sprida kunskap och opinion för förslaget. Vi har också haft stor nytta av goda kontakter med Småföretagarna, Företagarna och Visita för all belysa problemen och ge synpunkter på förslaget vi tog fram. Allt detta gör att vi nu kan rädda många jobb och företag i de mest drabbade branscherna.

Samtidigt fick vi igenom ett förslag om att införa en fyraveckorsgaranti för utbetalnings av krisstöd. För att samtidigt motverka medvetet fusk med stöd har vi också fåt tigenom kraftigt höjda straff för medvetet fusk med coronastöd. På detta sätt snabbas utbetalningarna upp till seriösa företag samtidigt som det blir kännbara straff för dem som medvetet fuskar.

Sammanfattningsvis en bra dag på jobbet får oss moderater i finansutskottet, och en väldigt bra dagf för alla de småföretagare som kommer att få nytta av de nya reglerna som regeringen nu fått i uppdrag att genomföra.

✅ Ett nytt och utvecklat krisstöd till bl.a restaurangerna
✅ En fyraveckors-garanti för utbetalning av krisstöd och kraftigt hljda straff för medvetet fusk med coronastöd


Moderaterna fortsätter ta fram genomarbetade politidska förslag, analysera och förbereda dem noga, testa dem på berörda branscher och samla majoritet i riksdagen. Lite kortfattat kan man säga att vi gör mycket av regeringens jobb under krisen. Det jobb regeringen borde gjort.


Kan vara en bild av 3 personer, personer som står och utomhus






Utan avbetalningsplan för skatteanstånd väntar en konkursvåg

2021-05-05

Regeringen upprepar ofta att antalet konkurser minskat under pandemin och att detta är ett bevis på att regeringens krispolitik fungerar. 

På finansutskottets sammanträde den 29 april hade vi besök av Visita och Företagarna med anledning av moderaternas förslag till förändrat krisstöd, där de gav starkt stöd för moderaternas förslag. Men vi fick även en mer nyanserad bild av det här med antalet konkurser under pandemnin - anledningen till att konkurserna minskat är att Skatteverket minskat sina konkursansökningar för obetalda skatteskulder med 1/3 under krisen jämfört med normalt! 

Vi vet idag att det finns enorma obetalda skatteskulder till följd av det omfattande anstånd med skatteinbetalningar som riksdagen beslutat om. Den senaste uppgift som går att få fram från Skatteverket gäller per den 9 april. Då omfattande anstånden totalt drygt 47 miljarder kronor och ca 1/3 av detta belopp uppskattas avse småföretag, varav de flesta återfinns inom handel, hotell, restaurang, hotell och byggsektorn. 

En dag ska dessa skatter betalas. Det blir inte så lätt för företag som fortfarande har en kraftigt minskad intäkt och omsättning. Om allt krävs in snabbt i sin helhet av de företag som fått anstånd, och Skatteverket samtidigt återgår till normala rutiner när det gäller konkursansökningar för obetalda skatteskulder väntar en dramatisk konkursvåg över landet som slår hårt mot småföretagen och jobben. Det skulle dessutom medföra stora förluster för statskassan, både i form av kostnad för lönegaranti för dem som mister jobbet vid dessa konkurser, men också för att man skulle riskera att inte få skatteskulderna täckta vid en konkurs. Och då har ju anståndet med skatteinbetalningarna varit helt förgäves och bara fördröjt företagens obestånd något år. 

Regeringen måste nu komma med förslag om en rimligt återbetalningsplan för företag som fått anstånd med sina skatter. Att ge företagen en plan över några år för att betala in de skatter man fått anstånd med skulle ge företagen en rimlig chans att göra rätt för sig, minska risken för konkurser och minska risken för uppsägning av anställda. Staten skulle samtidigt spara stora summor på att slippa betala ut lönegaranti till dem som mister jobbet vid en företagskonkurs, och samtidigt skulle staten får in skatter i stället för att förlora dem vid en konkurs. En avbetalningsplan skulle rädda både företag och jobb och vara en god affär för staten.

Jag har därför ställt denna interpellation till finansminister Magdalena Andersson (S):

 


 

 

Moderaterna tar initiativ för bättre fungerande stöd för småföretagen

2021-04-15

Vid dagens sammanträde i finansutskottet presenterade moderaterna vårt förslag till bättre fungerande krisstöd för småföretagen. Bakgrunden är att många småföretag har haft svårt att ta del av de stöd som riksdagen tagit beslut om. Inte minst beror detta på att lönekostnader inte ingått bland det man kunnat få stöd för. 

Moderaterna förslag är att även lönekostnader ska ingå i omställningsstödet, samt att företag kompenseras i större utsträckning för kostnader för de revisorsintyg som behövs för att söka omställningsstöd, något som är särskilt viktigt för småföretagen eftersom dessa intyg innebär en hög kostnad.

Moderaterna förslag skulle rädda fler restauranger, frisörer, taxi och många andra av pandemin hårt pressade småföretag. Nu återstår att se om andra partier kommer att stödja vårt förslag. Flera partier har varit ute och uppmärksammat den allvarliga situationen för många av dessa småföretag. Exempelvis lade Centerpartiets Annie Lööf ut denna bild på facebook som stöd för restaurangnäringen. Jag kunde ju inte låt bli att kommentera den på twitter.

Nu finns möjligheten för övriga partier att stödja moderaternas initiativ som skulle göra skillnad på riktigt och rädda många företag och jobb så att man kan starta upp igen efter pandemin. Dessutom kommer vi att undvika många konkurser i småföretag, där vi dessutom vet att ägarna själva ofta gått i borgen eller pantsatt sina privata bostäder som säkerhet för krediter.

Vårt förslag har fått stor uppskattning bland småföretagen, branschorganisationer och näringslivsorganisationer och uppfattas som en lösning på de problem vi fått rapporter om under det senaste året från desperata och förtvivlade småföretagare som ser hur regeringen läger hundratals miljarder på krispolitik, samtidigt som de själva upplever att de inte kan ta del av stöden. Centerpartiet och Liberalerna måste nu välja - stötta småföretagen eller stötta statsminister Löfven och hans regering.
 


 

 


Digitalt möte med besöknäringen i Borås

2021-03-05

Har just avslutat ett digitalt möte med besöksnäringen i Borås, på länk från Åhaga. Det är en bransch som har det oerhört tufft just nu. Vi fick många vittnesmål från enskilda företagare om det extrema läget. Många konkurser hotar tyvärr restauranger, hotell och konferensanläggningar, eventbolag och researrangörer, och redan har stora mängder anställda förlorat jobbet.

Jag nämnde de moderata förslag som vi lagt för att stödja evenemangsnäringarna och besöksnäringarna och vårt arbete för att pressa regeringen att snabba upp stöden - det är det största problemet idag att stöden inte når fram i tid. Man är också frustrerade över otrydligheten och ryckigheten i regelverken som gör det svårt att ha koll på vad som gäller. Jag testade också av vårt senaste moderata förslag om statliga garantier för delar av kostnaderna för att man ska våga planera för större evenemang under sommaren och hösten, och det föll i god jord - under förutsättning att man kan känna sig trygga med att garantierna verkligen infrias om det behövs. Stort tack till Visita mfl som arrangerade mötet!



 

 

Skriver i Markbladet denna vecka

2021-01-27



 

 

Moderaterna stoppar förslag om chockhöjd ränta på skattekredit 

2021-01-21

En av de krisåtgärder som riksdagen beslutat om är möjligheten för företag att få anstånd med sina skatteinbetalningar. För detta betalar man en viss ränta som redan ligger över gällande marknadsränta, alltså en god affär för staten. Denna möjlighet har stärkt likviditeten för många företag under krisen och sannolikt räddat många jobb, och det är som sagt en för staten mycket "billig" åtgärd. När förslaget presenterades i våras fick regeringen hård kritik för att man ville ta ut hela 6,6% ränta på denna skattekredit. Moderaterna gick då i spetsen för kritiken och regeringen backade och mer än halverade räntesatsen.

För många företag är situationen idag ytterst allvarlig, värre än i våras, och många börjar nu får svårt att klara sig och är nära konkurs. I detta läge gör regeringen det märkliga att i en ny extra ändringsbudget föreslå nära en fördubbling av den ränta man ska tvingas betala för denna skattekredit!

Vi moderater tycker det är orimligt att staten ska ta så mycket högre ränta än marknadsräntan för en krisåtgärd som syftar till att rädda företag och jobb, och framförallt att det är extremt dålig timing att komma med detta förslag nu. Vi föreslog därför i dag på finansutskottet att räntan ska ligga kvar på dagens nivå. Vi har mycket gott hopp om att få majoritet för detta i finansutskottet, för vid dagens sammanträde fanns en mycket tydlig majoritet av positiva kommentarer kring vårt förslag.

Inför två av de senaste mötena i finansutskottet har regeringen strax före utskottsmötena presenterat förslag i linje med andra moderata förslag som vi lagt i utskottet (så kallade utskottsinitiativ) för att regeringsunderlaget ska slippa förlora i utskottet. Och även under våren, sommaren och hösten lyckades vi från moderat sida i hög grad påverka krispolitiken. Moderaterna i finanskommittén (det är vi fem nedan) fortsätter pressa regeringen att ta bra beslut, och vi går i spetsen för att stoppa dåliga. Tack vare oss har krispolitiken blivit bättre.



 

 

Fyra frågor om taxanomi på dagens frågestund i riksdagen 

2020-11-26

Vid dagens frågestund i riksdagen var vi fyra ledamöter som ställde frågor om det olyckliga förslaget om "taxonomi" som jag beskrev i föregående inlägg. En fråga från C, en från KD, och från moderaterna var vi två som ställde frågor till statsrådet Per Bolund - både jag själv och vår miljöpolitiske talesperson Jessica Rosencrantz. Det är ovanligt att samma ämne tas upp fyra gånger på samma frågestund, vilket visar hur allvarlig framförallt borgerliga politiker tycker denna fråga är.

I flera av frågorna beskrevs hoten mot svenskt näringsliv och svenska jobb, och det var helt uppenbart att statsrådet Bolund inte insett vidden av hur allvarlig denna fråga är för Sverige. 
En av frågeställarna påpekade att EU-förslaget innebär att hållbarhetskriterierna för skogsbruket kräver att varje skogsvårdsåtgärd (!) ska granskas ur klimatsynpunkt. Det blir såklart helt ohållbart för en liten skogsägare och kommer medföra enorma kostnader för inhyrda konsulter eller granskare. Bolund svarade lite raljant att "det är ju inte tvingande, var och en gör ändå som den vill". Men han missar då att den skogsägare som inte följer EU-reglerna riskerar att ingen vill köpa virket - för då kommer sågverket eller massatillverkaren inte själva att kunna klassas som hållbart och uppfylla olika certifieringskrav eller kunna få finansiering utan högre kostnader. I en förlängning blir det omöjligt för varje skogsägare att trotsa EU-reglerna, för då vill ingen köpa virket. På samma sätt lär det bli inom andra områden - EU-reglerna fortplantas genom hela näringslivet ner till de allra minsta leverantörerna, och alla tvingas mer eller mindre automatiskt in i systemet om man vill fortsätta som näringsidkare. Det är därför det är så viktigt att reglerna inte blir orimliga. Jag är djupt oroad över statsrådets nonchalans i frågan. Om det nu inte rent av är så att Bolund och hans Miljöparti faktiskt inser problemen, men med öppna ögon är beredda att offra stora delar av svenskt näringsliv, svenska jobb och svensk energiförsörjning i sin iver att genomföra en helt extrem klimatpolitik?

  

Min egen frågeställning till Per Bolund var så här:
 

"Jag återkommer till EU-förslaget om taxonomi. Begreppet är nog ganska okänt för de flesta, men i korthet handlar det om att införa en EU-norm för hållbara investeringar på finansmarknaden.

Denna norm får stor betydelse när det gäller tillgången på riskkapital, riktlinjer för företags miljöcertifiering, regler för offentlig upphandling med mera. Det är därför extremt viktigt för svenskt näringsliv och svenska jobb att denna nya EU-norm inte missgynnar Sverige.

Tyvärr ser vi nu hur både svensk vattenkraft och svenska biobränslen med det liggande förslaget kraftigt skulle missgynnas. Stora delar av svenskt skogsbruk riskerar också att betraktas som icke-hållbart, liksom exempelvis vår kärnkraft, gruvindustri, stålproduktion och fordonsindustri.

Ju mer man sätter sig in i frågan desto tydligare blir det att detta förslag är ett allvarligt hot mot svenska företag, jobb och energiförsörjning.

Jag vill fråga statsrådet Bolund om ett konkret exempel. Anser han att det är rimligt att, som förslaget ser ut, betrakta naturgasanvändning som miljömässigt hållbart samtidigt som svensk vattenkraft betraktas som icke hållbar? Om statsrådet inte tycker det är rimligt, vad avser statsrådet att göra åt saken?"


Något tydligt svar fick vare sig jag eller de andra frågeställarna, statsrådet konstaterade bara att inga beslut ännu är fattade och att det finns tid att diskutera saken ytterligare och tillföra synpunkter. Fast faktum är att redan den 18 december är sista dag för att framföra kritik mot förslaget, så det är verkligen brådskande. Av detta skäl krävde både Moderaterna och Centerpartiet på Finansutskottets möte idag att regeringen ska komma till utskottet snarast för att diskutera frågan. Det blev också utskottets beslut - den 10/12 är första besöket inbokat där vi kommer att kräva information från regeringen. Dessutom har vi avsatt tid även på ytterligare ett möte i finansutskottet om frågan före den 18/12.

 


 

EU-förslag om "taxonomi" hotar svensk energiförsörjning och industri 

2020-11-25

I våras antog EU:s ministerråd en förordning om så kallad "taxonomi". Taxonomi är ett verktyg som klassificerar vilka investeringar som är miljömässigt hållbara eller ej. Detta märkliga begrepp innebär det etableras en definition på EU-nivå av vad som räknas som en "hållbar" investering och att det skapas en standard som kommer att få stor inverkan på finansbranschen, och i förlängnngen företag som behöver lån och aktiekapital. Det kommer också att styra placeringar i "hållbara" eller "gröna" fonder. Sannolikt kommer dessa kriterier på sikt även att styra offentlig upphandling och därefter bli styrande för olika former av certifiering, miljömärkning mm.  

Det är därför oerhört viktigt att regelverket inte blir för skevt och det är viktigt för Sverige att bevaka vad det får för effekter för Sverige.

Det förslag som läcktes från EU för en tid sedan och som presenterades offentligt häromveckan skulle dock få oerhört allvarliga följder för Sverige. Reglerna som föreslås skulle nämligen leda till att bland annat skogsnäringen, vattenkraften (!), bioenergin (!), avfallsförbränningen, gruvverksamheten och stålindustrin och sannolikt även kärnkraften skulle betraktas som icke hållbara. Även svensk bilproduktion skulle drabbas - endast bilar med nollutsläpp av CO2 kommer betraktas som "hållbara". Även fastighetssektorn drabbas eftersom man skulle sätta orimliga energikrav på befintliga byggnader. Det märkliga är att samtidigt har vissa länder lyckats få igenom att naturgasproduktion ska klassas som hållbar (!). 

Dessutom skulle det liggande beslutet medföra att Sverige får väldigt svårt att få pengar ur den omdiskuterade återhämtningsfonden, eftersom även dessa utbetalningar kommer stt styras av samma kriterier.

Den senaste veckan har vi politiker blivit hårt uppvaktade av drabbade branscher och jag och andra moderata företrädare har haft ett flertal möten och samtal med företrädare för dessa branscher. Tyvärr är det mycket kort tid att reagera på EU-kommissionens förslag, den 18/12 är sista dagen att protestera.

Moderaterna lyckades redan när förslaget första gången lades fram få majoritet i EU-nämnden för att Sveriges skulle rösta nej. Vårt krav stöddes av KD, C och SD. Sverige var dock enda landet som röstade nej vid Europeiska Rådets (ministerrådets) möte den 8 april. Men trots detta går processen vidare - alla andra länder röstade ja, utom Bulgarien, Ungern, Österrike och Polen som avstod. Nu avgörs saken slutligen i Europeiska Rådet och EU-parlamentet någon gång i början av nästa år.

Just nu läser jag in mig mer i detalj på vad det nya förslaget skulle innebära. Detta är den dokumentation jag har på skrivbordet hemma just nu, och mer kommer hela tiden. 




Samtidigt arbetar vi moderater (främst i finansutskottet som ansvarar för frågan, men även i Miljö -och Jordbruksutskottet, Näringsutskottet och EU-nämnden) hårt för att Sverige återigen ska rösta nej och och få med sig andra länder. Tyvärr ser det ju mörkt ut, och risken är uppenbar att detta EU-beslut blir rena dödsstöten för svensk industri och energiförsörjning. I så fall har miljö- och klimatfanatikerna i EU faktiskt lyckats förstöra hela Sveriges framtid. Det är hårt sagt, men jag står för varje ord. Jag tror inte människor inser hur hårt klimatpolitiken kommer att slå mot vårt stackars land. Utan ens mätbar nytta för att påverka klimatet.

Om detta beslut blir verklighet efter beslut i EU:s ministerråd och EU-parlamentet blir det för min del troligen spiken i kistan för mitt stöd för det svenska EU-medlemskapet. Skadorna av EU-medlemskapet blir då bevisligen större än nyttan för svenska folket. Beslutet om EU:s enorma återhämtningsfond där man skuldsätter kommande generationer och där Sverige får bära en orimligt stor del av bördan var illa nog, och redan det fick mig för första gången på allvar att tvivla på det svenska medlemskapet i EU. Om förslaget om taxonomi blir lika illa som i det liggande förslaget blir det sannolikt droppen för min del.


 

 

4 oktober är mer än kanelbullens dag

2020-10-04

Jag brukar uppmärksamma 4 oktober, och så även i år. För mig är det själva symbolen för kampen mot socialismen, i detta fall symboliserade av löntagarfonderna. För yngre följare som inte var födda då handlade det kortfattat om att en del av löneutrymmet i praktiken avsattes för en ny "vinstdelningsskatt" för noterade börsföretag, och pengarna tillfördes sedan  fyra statliga fonder som i sin tur använde pengarna för att köpa upp företag. Man socialiserade helt enkelt företag stegvis genom att köpa upp företagen med hjälp av deras egna vinstmedel.

Motståndet var starkt, även från många LO-medlemmar och den 4 oktober varje år samlades man till demonstrationer mot fonderna. Jag har sparat mitt eget demonstrationsplakat från mitt livs absolut första demonstration. Västsvenskar mot fonder. Nedan också en av moderaternas valafficher, sannolikt inför riksdagsvalet 1991. Även i denna fråga stod moderaterna på rätt sida i historien.  

  

 

Image
   

Motståndet segrade och regeringen Bildt (1991-) skrotade fonderna och lämnade lite förenklat över ägandet av fonderna till de företag som bekostat dem, samtidigt som den så kallade "vinstdelningsskatten avvecklades. 

En kul detalj är att jag själv skrev min examensuppsats i juridik om löntagarfonderna 1986. Det var på den tiden man skrev uppsats på skrivmaskin. 90 sidor tjock är den, och skrev man fel på en sida var det bara att börja om från början igen.



 

Jag kartlade i uppsatsen hur stort inflytande löntagarfonderna hade hunnit få och hur stort inflytandet skulle kunna bli med tiden om uppköpen fortsatte. Jag analyserade även möjligheterna att avveckla fonderna och förde också fram en del tankar kring hur man rent praktiskt kunde göra. Till ganska stor del blev det faktiskt också den vägen man valde valde när fonderna avvecklades. Och jag fick högsta betyg på min uppsats.


 

 

Synd när en jobbskapande investering med global miljönytta inte blir av

2020-09-28

Beskedet från Preem idag att man drar tillbaka planerna på utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil var beklagligt. Det hade både varit en miljöinvestering med global nytta och samtidigt skapat arbetstillfällen och skatteintäkter i Sverige. Risken är självklart överhängande att de bränslen man planerade att raffinera i Lysekil nu i stället kommer att tillverkas någonstans utanför Sverige. Inte osannolikt i ett land med lägre miljökrav.   

Preem säger att beslutet grundas på rent affärsmässiga bedömningar. Det man kan fundera över är vilka ekonomiska parametrar som då spelat in? 

Det faktum att Preem fått ja i alla beslutsinstanser för att sedan fastna i en politisk långbänk kan ju skrämma bort den bäste. Vem vill investera för framtiden i ett land vars regering beter sig så? Preems tillståndsprocess har redan tagit fyra år! Dagens svenska regering har börjat bli en affärsrisk för företagen som i sig motverkar investeringar. Vi har sett det förut och lär se det igen. Vissa kallar det "klimatnationalism" och det är ett ganska bra uttryck tycker jag.

Preem har tydligen den senaste tiden dessutom gått väldigt dåligt ekonomiskt till följd av pandemin. I ett pressat ekonomiskt läge är det kanske inte så lockande att investera om man samtidigt får utfästelser eller kan omfattas av olika former av riktade stöd från regeringen till annan produktion i stället? Avslöjanden i Expressen idag om märkliga kontakter mellan Miljödepartementet och Preems ledning väcker många frågor. I sociala medier spekuleras för fullt om att regeringen möjligen utlovat kompensationer till Preem för att de ska dra tillbaka sina planer och därmed rädda regeringen från en jobbig fråga som kunde spräckt regeringen. Eller att regeringen i vart fall utformat olika former av stöd med avsikten att det ska passa just Preem?

Sanningen är att ingen vet. Men man behöver ju inte vara särskilt konspiratorisk för att inse att märkliga och täta kontakter mellan ett företag med ekonomiska problem och en regering som hotas av regeringskris till följd av företagets investeringsplaner, kombinerat med att det i potten ligger massor av miljarder av våra skattepengar, väcker ytterst besvärande frågor. 




 


 

 

Regeringen, C och L vägrar rädda paketresebranschen och skydda kunderna 

2020-09-17

Paketreseföretagen är en av de branscher som drabbats allra hårdast av pandemin. Inte nog med att man gått miste om alla intäkter, man tvingas också återbetala allt kunderna betalt i förskott - samtidigt som man själv ofta inte kan få igen några pengar från flygbolag och hotell utomlands. I det läget är konkurs oundvikligt, vilket i sin tur försvårar och fördröjer för kunderna att få tillbaka sina pengar.

Branschföreningen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) har presenterat ett förslag om en stödfond ur vilken återbetalning av resor som ställts in vid extraordinära omständigheter kan ske. Motsvarande lösningar finns redan, eller genomförs nu i flera av våra grannländer. Enligt förslaget är fonden självfinansierande på 20 år sikt eftersom branschen avser finansiera fonden genom en extra avgift på paketresor framgent. Tanken var att staten skulle tillföra fondens kapital, och sedan skulle fonden täckas in med en liten avgift (kanske 5-10 kronor) på varje framtida såld paketresa tills skulden till staten var återbetald. Det innebär att det för statens del i praktiken endast skulle handla om ett lån, inte en kostnad. Ett för staten väldigt billigt krisstöd jämfört med mycket annat som beslutats under krisen.

Moderaterna i civilutskottet har tidigare föreslagit att riksdagen ställer sig bakom att regeringen skyndsamt bör återkomma med ett förslag, som avhjälper de uppenbara brister paketreselagen för med sig i situationer med omfattande reseavrådan på obestämd framtid och tillkännager detta för regeringen. Förslaget bör hämta vägledning i de synpunkter och önskemål som inkommit från branschen. Detta fick tyvärr bara stöd av M, KD och SD.


I dag röstade Civilutskottet på nytt om att ge ett tydligt uppdrag till regeringen att agera i frågan för att säkra återbetalning till kunder som köpt paketresor som ställts in till följd av Corona (det handlar om miljontals resenärer) och samtidigt motverka att hårt drabbade paketresebolag går i konkurs. Men tyvärr röstade återigen bara M, SD och KD för detta. Alla andra röstade nej.

Min riksdagskollega Lars Beckman (M) som är ledamot i Civilutskottet beskrev branschens problem utförligt i en debattartikel i april.

Regeringen och samarbetspartierna bär nu ett tungt ansvar för hur man ska hantera saken. En inte allför konspiratorisk tanke är väl att just turism och resande (ofta med flyg) inte är något Miljöpartiet gillar och därmed tar kanske regeringen sin hand från frågan?

 

 

 

Det var inte C som förhandlade fram krisstöd till enskilda näringsidkare 

2020-09-09

Vi fick ju tydligt besked från finansministern på vårt extrainsatta möte i finansutskottet den 20 augusti - det krisstöd till enskilda näringsidkare som riksdagen gav regeringen i uppdrag att införa vid ett beslut före midsommar skulle nu äntligen komma på plats. 

I dag kom så beskedet - via ett facbookinlägg från Centerns partiledare Annie Lööf. Hon tog helt ogenerat åt sig äran och skrev att "Vi har drivit på stenhårt i förhandlingar och nu kommer äntligen stöd för att också stötta er med enskild firma..." 

Detta är helt enkelt ordentligt förvanskning av sanningen. Jag bemötte detta så här på facebook och twitter, och även som kommentar till hennes eget facebookinlägg, för jag tycker alla bör få reda på sanningen:


Centern och Annie Lööf tar idag åt sig äran för att det införs krisstöd även för enskilda näringsidkare. Man ”glömmer” berätta att riksdagen gav detta uppdrag till regeringen redan före midsommar - på moderat initiativ. Men inget hände på hela sommaren. Varför agerade inte C då?

När inget hände på hela sommaren surnade M och KD till och kallade till extra sammanträde i finansutskottet den 20 augusti. Pressad av Moderaternas hot om att lagstifta i riksdagen om inget händer infann sig finansministern härom veckan i utskottet och utlovade stöd i närtid.


Nu kommer alltså äntligen stödet. Det beror inte som Annie Lööf skriver på Facebook på att Centern drivit frågan hårt i budgetförhandlingarna utan på att riksdagen för längesedan  har gett regeringen i uppdrag att införa detta - på moderat initiativ. Rätt ska vara rätt.

 


 

 

Vi lyckades till slut pressa fram krisstöd till enskilda näringsidkare 

2020-08-28

Förra veckan höll ju finansutskottet ett extra sammanträde på begäran av M och KD för att markera allvaret i regeringens ointresse att lägga fram förslag om krisstöd även till de minsta enskilda näringsidkarna. Hela sommaren har gått utan att man presenterat några förslag, trots att man fick det i uppdrag av riksdagen före midsommar. 

På detta extra utskottsmöte fick vi oväntat starkt stöd för våra krav att skyndsamt lösa denna fråga. Både M, KD, SD, V, C och L riktade kritik mot regeringen för att man inte följt riksdagens uppmaning före midsommar och återkommit med konkreta förslag. 
Finansutskottet enades om att redan nästa vecka kalla till sig företrädare för både finansdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet för att få en bild av hur man tänker arbeta med frågan, fråga varför man inte agerat sedan man fick uppdraget i juni, och ställa krav på att något ska hända i närtid. Även S och MP ställde upp på att kalla regeringsföreträdare till utskottet. 

I dag kom finansministern på besök till utskottet och presenterade överraskande ett förslag till omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Stödet ska gälla enskilda näringsidkare som har näringsverksamheten som huvudsaklig inkomstkälla. I sak ligger förslaget ganska nära de tankar som M och KD tidigare lanserat. Nu gäller det att stödet snabbt kommer på plats och att det gäller även en bit bakåt i tiden, så enskilda näringsidkare behandlas på samma sätt som stora företag. Och läget är akut, många 
enskilda näringsidkare går ekonomiskt på knäna och riskerar personlig konkurs trots att de driver seriösa och normalt sett väl fungerande företag. 

Jag och mina m-kolleger i finansutskottet är tills vidare avvaktande positiva till dagens besked, det låter lovande och ligger som sagt i linje med våra tankar. Vi tänker fortsätta ligga på regeringen så att detta snabbt kan komma på plats. Och jag konstaterar att moderaterna nu i ännu en fråga drivit regeringen framför oss i krispolitiken.




 

 

Journalistförbundet ger mig och M beröm för vårt krav på krisstöd 

2020-08-20

Det är glädjande att både evenemangsnäringen och kultursektorn uppskattar moderaternas försök att få till ett fungerande krisstöd för de små enskilda näringsidkarna som förlorat i stort sett alla intäkter under Corona-pandemin. Och nu får vi stöd även från Journalistförbundet som också har en stor mängd frilansande egenföretagare bland sina medlemmar.

I en artikel i tidningen Arbetsvärlden uttrycker Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert starkt stöd för den moderata linjen kring krisstöden som jag nämnde i tidigare inlägg. Man kommenterar även min skriftliga fråga till regeringen tidigare i sommar.


 

 

Videomöte med evenemangsnäringen

2020-08-18

I dag deltog jag via videolänk från Tele2Arena i Stockholm i ett möte med evenemangsnäringen, som berättade om sina stora problem att överleva under pandemin. På plats på Tele2Arena fanns bland annat moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson och flera andra moderater.



Det är inte de kända artisterna och de största evenemangsbolagen i första hand som har problem, de har fått krisstöd och det fungerar väl. Däremot är det stora problem för småföretagare som är underleverantörer vid stora evenemang, inte sällan företagare med enskild firma som inte kan ta del av krisstöden på samma sätt som andra. På videomötet visades bland annat en film om hur många näringsidkare och personer som behövs i bakgrunden för att en artist ska kunna framträda inför publik. En bra påminnelse om det jag upprepat många gånger.

I morgon flyger jag till Stockholm och på torsdag ska vi diskutera frågan om vårt moderata initiativ till stöd till de enskilda små företagen på det extra mötet i finansutskottet. Riksdagen gav regeringen i uppdrag att utforma ett sådant stöd redan före midsommar, men ännu har inget hänt. Nu tänker vi från moderat sida inte sitta still och vänta längre, och det var värdefullt att ha med sig en aktuell bild från evenemangsbranschen som är en av de sektorer som berörs av vårt förslag. 





Regeringen struntar i corona-drabbade småföretagare

2020-08-05

I dag har vi denna slutreplik i Borås Tidning om regeringens bristande intresse för att hjälpa de allra minsta småföretagen - de egenföretagare som driver enskild firma. Det finns hundratusentals av dessa som har det tufft just nu i corona-krisens spår. Samtidigt som storföretagen och vissa sektorer får miljardstöd tvingas många enskilda näringsidkare att genomleva en sommar under hotet av personlig konkurs. Men regeringen väljer att ha semester i stället för att följa riksdagens uppmaning före midsommar att återkomma med förslag. I artikeln berättar vi om moderaternas två förslag för att lösa en betydande del av problemet. Det är bara att kopiera (som regeringen glädjande nog gjort med ett antal andra av våra förslag till krispolitik).






Semesterledig regering lämnar krisdrabbade småföretagare i sticket

2020-07-24

Den senaste tiden har jag ställt tre skriftliga frågor till olika ministrar rörande regeringens krisstöd till mindre företag och utsatta branscher. Bakgrunden är att det absolut tagits många bra beslut om krisstöd (moderaterna har varit pådrivande för ett antal av dessa förslag), men dessa stöd har i första hand gått till större företag och aktiebolag, inte till de allra minsta företagen och några av de mest utsatta branscherna. Moderaterna har därför drivit på för både riktat stöd till enskilda näringsidkare med enskild firma och ett riktat branschstöd till paketresebranschen. Det första verkar regeringen låta ligga över sommaren och det andra röstades ned av regeringssidan i näringsutskottet.

Svaren på alla frågorna finns nedanför min fråga i respektive länk.

Den 30 juni ställde jag denna fråga till finansminister Magdalena Andersson (S) rörande prioriteringar av krisstöd med anledning av uppgifterna om att mycket framgångsrika artister med enorma inkomster ändå beviljats krisstöd, medan andra utsatta småföretag prioriterats bort. Finansministern ville uppenbarligen inte diskutera prioriteringarna för hon lämnade över frågan till kulturminister Amanda Lind (MP), som bara konstaterar det jag skrev - att det är konstnärer och kulturskapare som är en av få branscher som fått öronmärkt branschstöd överhuvudtaget. Samtidigt som andra kringaktörer, inte sällan enskilda firmor, alltså har svårt att få någon hjälp alls. Kulturministern talar om "dialog" med berörda, men det lär i praktiken betyda att man lagt dessa frågor åt sidan under sommaren, medan många småföretagare lever i stor oro över hur man ska klara ekonomin.

Samma dag ställde jag denna fråga till näringsminister Ibrahim Baylan (S) rörande krisstödet till paketresebranschen, en bransch som drabbats hårdare än de flesta, men där regeringen sagt nej till den lösning som branschen efterfrågat - trots att den på sikt skulle blivit kostnadsneutral för staten. Svaret var att "man följer utvecklingen noga och analyserar tillsammans med myndigheterna de förslag som inkommit". Problemet är dels att det bästa förslaget från branschen redan avfärdats av regeringen, och medan de övriga påstådda analyserna pågår hinner ett antal företag i paketresebranschen gå i konkurs.

Den 7 juli följde jag upp med ännu en fråga, även denna gång till näringsminister Ibrahim Baylan. Den gällde när regeringen tänker återkomma med krisstödet till enskilda näringsidkare med enskild firma, ett uppdrag regeringen fick av riksdagen före midsommar.

Svaret på denna sista fråga är än mer anmärkningsvärt. Efter att ha ägnat det mesta av svaret åt ovidkommande saker som rör andra företagstyper kommer svaret i sista meningen - "frågan bereds i regeringskansliet". Översatt till vanlig svenska betyder det att inget lär hända inom överskådlig tid. Det är faktiskt ganska magstarkt. Riksdagens finansutskott och näringsutskott har full beredskap att hålla extra möten vid behov under sommaren för att få detta på plats, och riksdagen kan snabbt kallas in för att fatta beslut med 55 ledamöter. Det finns helt enkelt ingen anledning alls att regeringen tar semester medan många små enskilda näringsidkare drivs av en enorm oro för personlig konkurs.

Svaren på mina tre frågor visar bara en sak - regeringen har gått på semester mitt i krisen och lämnar många branscher och småföretagare i sticket.






Moderaterna driver regeringen framför sig i krispolitiken

2020-07-15

Skriver i Borås Tidning idag.






När kommer regeringens krisstöd till enskilda näringsidkare?

2020-07-08

Regeringen ska enligt riksdagens beslut återkomma skyndsamt med förslag om krisstöd till enskilda näringsidkare. Detta kan inte vänta till efter semestrarna. Därför ställer jag denna fråga till näringsministern idag.
 





 

Jag ställer två skriftliga frågor om prioriteringen av regeringens krisstöd

2020-07-04

Moderaterna i finansutskottet har drivit på regeringen att ta beslut om olika former av krisstöd, och vi har som jag berättat tidigare lyckats bra med detta. Den senaste framgången var att vi fick riksdagen med oss på ett uppdrag till regeringen att återkomma med ett förslag till krisstöd även för enskilda näringsidkare som ju hittills varit mycket styvmoderligt behandlade.

Förra veckan framkom ju att kända och mycket ekonomiskt framgångsrika artister lyckats få krisstöd från regeringen. Det var ju kultursektorn som var en av de första att garanteras krisstöd, och tillsammans med idrotten i princip den enda sektor som fått ett branschinriktat krisstöd utöver de generella stöd som därefter beslutats. 

Att regeringen prioriterar just dessa sektorer, men helt struntar i 600.000 enskilda näringsidkare är närmast obegripligt och en mycket märklig prioritering. Många av dessa småföretagare står för försäljning, service och transporter i samband med konserter och festivaler och är oumbärliga om artisterna ska kunna komma igång med sina framträdanden igen. Och den så hårt drabbade paketresebranschen som ofta arrangerar resor till artisternas konserter och framträdanden är extra hårt drabbade till följd av paketreselagen, men blir helt utan stöd när det gäller återbetalning av biljetter, något som riskerar att tvinga många företag i konkurs.

Jag har därför ställt dessa skriftliga frågor till finansminister Magdalena Andersson (S) respektive näringsminister Ibrahim Baylan (S). 








 

Moderaterna drev igenom krisstöd till enskilda firmor

2020-06-27

Regeringens ekonomiska stöd till företag på grund av coronakrisen har missgynnat enskilda firmor. Moderaterna drev nyligen igenom i riksdagen att även dessa 600 000 enskilda firmor ska omfattas av stödpaketen.

Regeringen har under våren lagt fram ekonomiska stödpaket till företag – men i dessa stödpaket har landets 600 000 enskilda firmor mer eller mindre glömts bort. Coronakrisen slår mot hela samhället och det är inte företagsformen – om det är en enskild firma eller exempelvis ett aktiebolag – som ska avgöra om man ska få ekonomiskt stöd eller inte. Moderaterna menar att det var orimligt att behandla företagare olika på grund av vilken företagsform de valt – alla typer av företagare är i behov av stöd.

Moderaterna har därför, som enda parti, drivit på i riksdagen för att även de enskilda näringsidkarna ska omfattas av stödpaketen. Före midsommar beslutade riksdagen i enlighet med Moderaternas linje att regeringen skyndsamt ska återkomma med förslag som särskilt stärker de enskilda firmorna i krisen. Nu ska vi bevaka att regeringen följer riksdagens  beslut.






Min syn på utdelningar och äganderätt

2020-05-27

Den senaste tiden har debatten om utdelningsbegränsningar för aktiebolag under corona-krisen blivit allt hätskare. Jag har skrivit om detta tidigare, men känner att det finnas anledning att ta det igen.

I ena ringhörnan i den senaste tidens debatt finns tunga näringslivsprofiler och lobbyister som menar att alla former av utdelningsbegränsningar är ett hot mot äganderätt, marknadsekonomi och rent av mänskliga rättigheter (!). I den andra ringhörnan finns regeringsföreträdare från S och MP, samt företrädare för V som menar att man rent av bör lagstifta mot utdelningar under krisen. Och riksbankschefen menar samtidigt att bankerna borde avstå från utdelningar.  

För min del är frågan ganska okomplicerad. Man måste skilja på två olika situationer.

Företag som begär krisstöd från skattebetalarna kan som jag sagt tidigare självklart inte samtidigt dela ut pengar till sina aktieägare. Då har man inte en så allvarlig ekonomisk kris att man har rätt till krisstöd. Jag tycker den linjen rent principiellt är väldigt enkel att försvara. Som politiker har jag ansvaret för skattebetalarnas pengar. Att staten sätter upp villkor när företag - helt frivilligt - ansöker om stöd är självklart inte heller något hot mot vare sig äganderätten eller marknadsekonomin. Ingen är ju tvingad att söka stöd om man inte vill. Att ställa villkor för att betala ut stöd eller bidrag gör vi i de flesta andra sammanhang (och borde göra det ännu mera). Det tycker jag är en självklarhet.

Att sedan en del regler i krispaketen är komplicerade och inte alldeles tydliga, särskilt om permitteringsstöden, är en brist. Tillväxtverket har ansvaret för att hantera detta på ett rimligt och balanserat sätt, och efterhand klarnar regelverken i takt med att Tillväxtverket analyserar frågor mer i detalj. Fortfarande finns frågetecken, både om utdelning inom koncerner och lön i form av utdelning till ägare av fåmansbolag. Om det behövs anser jag att riksdagen måste vara beredd att göra justeringar eller förtydliganden i lagen.  

Företag som inte begär krisstöd gör däremot precis som de vill. När ministrar och tunga politiker från S, MP och V går ut med hot om lagstiftning mot utdelningar rent generellt är man ute på en farlig väg. Företag som inte begär krisstöd gör såklart exakt vad de vill med sina pengar, och det gäller såväl börsbolag som banker. Det bör inte politiker eller myndigheter ha synpunkter på överhuvudtaget  - det är ett beslut som tas av företagens styrelser och bolagsstämmor. Det är illavarslande och anmärkningsvärt att de tre vänsterpartierna använder coronapandemin som skäl att återigen angripa näringslivet och marknadsekonomin. En lag som förbjuder utdelningar är självklart helt oacceptabel och lär stoppas i riksdagen.

Jag konstaterar återigen att politik handlar om att balansera viktiga intressen. Jag tror att vi moderater har lättare att klara av detta än många andra. Vi värnar både näringslivet, äganderätten, marknadsekonomin och skattebetalarnas pengar - samtidigt. Vi har detta i vårt moderata DNA, och klarar därför att dra de logiska och rimliga gränserna och stå upp för dem i debatten.






Centerpartiet och Liberalerna svek resebranschen

2020-05-07



Resebranschen är en av de näringar som drabbats absolut hårdast av corona-krisen. I princip 100% av kunderna och omsättningen försvann på bara några veckor, samtidigt som man är tvungna att betala tillbaka pengar till alla kunder som bokat resor som blivit inställda - med pengar som inte finns eftersom reseföretagen i sin tur inte kan få igen pengar från flygbolag och hotell som själva har ekonomiska problem. 

I flera andra länder har man infört olika typer av stöd men i Sverige görs inget för denna bransch. Moderaterna har förespråkat den lösning som branschen själva tagit fram som förslag - en statlig krisfond som sedan i efterhand täcks upp genom en liten extra kostnad (typ några tior) på varje såld resa i framtiden tills staten fått igen pengarna. Fonden skulle användas för återbetalning till resenärerna för resor som blivit inställda i stället för att reseföretagen själva ska stå för kostnaden. De kan som sagt själva sällan få igen pengar för redan betalda reskostnader och hotell, och tvingas då i konkurs, samtidigt som kunderna förlorar pengar.

En fond för återbetalning vore ett effektivt sätt att rädda resebranschen samtidigt som staten vet att pengarna kommer tillbaka. Enligt min åsikt en elegant lösning som både värnar en krisbransch, konsumenter och skattebetalarnas pengar.

För småföretagarna i resebranschen och Sveriges resenärer är det bara att beklaga att C och L valde att rösta nej till det initiativ moderaterna tagit i denna fråga som tyvärr föll i riksdagen idag. Endast SD och KD stödde det moderata förslaget.

Samtidigt ser vi nu enligt uppgifter från branschorganisationen SRF att nio av tio resebyråer är på väg mot konkurs och cirka 600 kunder har hört av sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN...). Researrangörerna sysselsätter minst 7.000 personer, och många av dem lär nu bli arbetslösa och belasta staten med kostnader för lönegarantier.

En möjlig förklaring till det bristande politiska stödet är ju att vissa mer extrema partier helt enkelt ser en chans att uppnå minskat resande och flygande genom att slå ihjäl resebranschen för gott? Det skulle inte förvåna. Men det är synd att Centerpartiet och Liberalerna inte tar strid mot detta.






Nu finns bra samlad information till företagare om krisstöd

2020-05-07

Den 2 april ställde jag en skriftlig fråga till näringsministern där jag efterfrågade en "Corona-portal" där man kan läsa samlat om alla förslag mot den ekonomiska krisen och de stöd som företagen kan söka med enledning av krisen. Svaret tog lång tid, men den 14/4 fick jag svaret där man hänvisade till sidan Verksamt.se där man tänkte samla all information som företagare kan efterfråga.

I dag när vi träffade Tillväxtverket i Finansutskottet fick vi information om att det nu sedan en tid finns en omfattande information på på denna webportal där man kan hitta all information man behöver som företagare när det gäller krisstöd med anledning av Corona-krisen, hur reglerna ser ut och hur man ansöker. Det är Bolagsverket som sköter sidan och den hittar man via länken Verksamt.se.  

Mycket glädjande!






Tillväxtverket backade om krisstöd och aktieutdelningar

2020-05-07

Debatten om det orimliga i att framförallt stora börsföretag begär krisstöd (exempelvis stöd för korttidspermitteringar) samtidigt som man lämnar aktieutdelningar fortsätter. Vår moderata linje, där det nu verkar finnas bred politisk samsyn, är att vinster från tidigare år i första hand ska användas för att täcka förluster under den pågående krisen innan man begär statligt krisstöd. Detta gäller rimligen även bonusar till ledningsgrupper och liknande. Om man ändå betalar ut bonusar och utdelningar bör detta avräknas från krisstödet.

Stöd för korttidspermitteringar hanteras av Tillväxtverket, och beskeden från dem i frågan har varit väldigt svävande. Finansutskottet hade därför kallat till sig Tillväxtverket. I dag hade vi besök av Tillväxtverkets GD Gunilla Nordlöf och avdelningschefen Tim Brooks som är ansvarig för hanteringen av stöden för korttidspermittering. Det var ett bra möte och budskapen lät nu helt annorlunda mot det vi tidigare hört i intervjuer i media. 

Tillväxtverket redogjorde först för hur man arbetar med dessa stöd och hur man försöker motverka missbruk och fusk. Jag fick ett riktigt bra intryck av deras arbete och det kändes så gediget man kan begära i en sådan här situation. Allt form av omfattande krisstöd medför risk för fusk, och det kommer inte att gå att undvika helt, men vi måste göra allt för att minimera fusk och överutnyttjande.

Hittills har man fått ansökningar från över 55.000 företag och över 450.000 anställda omfattas. Företagen har begärt över 22 miljarder i permitteringsstöd. Hittills har 41.000 ansökningar beviljats, och drygt 18 miljarder har betalats ut i preliminära stöd. Ca 1.600 ansökningar har avslagits för att de uppenbarligen inte uppfyller kraven.

Hanteringen är sådan att man först gör en preliminär bedömning av om ansökan om stöd uppfyller villkoren och sedan betalar man ut preliminärt stöd. Sedan gör man avstämning i två steg där man kan göra återkrav eller betala ut resterande belopp.  

Tillväxtverket anser att de har juridiskt stöd för att neka företag stöd för korttidspermittering om företagen samtidigt ger utdelning till sina aktieägare. Man anser också att man har stöd för att i efterhand avräkna lämnade utdelningar från stödet och kräva tillbaka pengarna. Detta baseras på preliminär juridisk bedömning av de uttalanden som vi gjort i finansutskottet i samband med att lagen om stödet beslutades. Den juridiska bedömningen är preliminär, men  man verkade hyfsat säkra på att detta håller juridisk. Jag ställde en fråga om detta och påpekade samtidigt att det är viktigt att myndigheten återkommer om det visar sig att det krävs tydligare lagreglering.

Jag ställde även några an dra frågor och lämnade en del synpunkter:

För det första är det viktigt att småföretag behandlas med respekt för att man ofta tar ut en del av sin lön som utdelning (ger lite lägre skatt). Jag påpekade att sådan utdelning (som följer noggranna begränsningar i skattelagstiftningen) inte bör medföra att man nekas krisstöd. De handlar om att företagaren själv måste kunna ta ut en rimlig lön att leva på. Det vi i första hand reagerar på är när stora börsbolag missbrukar stöden genom att samtidigt ge utdelningar med mångmiljonbelopp till sina aktieägare. Tillväxtverket sa att man inser att småföretag har en annan situation är börsbolagen och att man inte vill försvåra för småföretagen utan har med detta i sin bedömning.

För det andra påpekade jag att det måste vara tydligt under vilka perioder utdelningsförbudet ska gälla. Det räcker rimligen inte med att förbjuda utdelning under den tid man uppbär krisstöd, utan även en tid därefter bör  rimligen utdelningsförbudet gälla. Jag tycker i vart fall det borde gälla för hela kalenderåret 2020. Det bör inte heller gå att lämna utdelning på måndagen och söka krisstöd på tisdagen samma vecka. Samtidigt kan inte utdelningar som lämnats innan krisen uppstod hindra företagen att få krisstöd. Tillväxtverkets bedömning måste regleras tydligt på hemsidan och i ansökningshandlingarna så det inte uppstår godtycke och oklarheter för företagen. Tillväxtverket svarade att man kommer att ta fram tydliga riktlinjer.

Jag lyfte även frågan om utbetalning av bonusar till företagsledningen.  Detta borde också enligt mig medföra avräkning mot lämnade krisstöd. Samtidigt får inte rörliga löner till vanlig personal förhindras, det finns många yrken som idag har rörliga lönedelar och det får naturligtvis inte medföra hinder för krisstöd. Tillväxtverket svarade att man även tittar på detta och ska ta fram tydliga gränsdragningar även för hantering av bonusar.

Sammanfattningsvis var dagens möte oväntat bra och svaren delvis annorlunda mot det som tidigare uttalats, när man nu gjort en djupare juridisk analys av lagstiftningen. Beskeden från  myndigheten ligger nu helt i linje med det jag och moderaterna tidigare krävt i frågan. Det gör att vi inte ser något behov av att agera vidare just nu. Från moderat sida kommer vi dock att följa detta noga, och om Tillväxtverket anser att lagstiftningen behöver kompletteras kommer vi att driva på för detta. Jag tänker också följa upp hur myndigheten redovisar förutsättningarna för stöd så att det blir tydligt och med rimliga och begripliga gränsdragningar.

Medieintresset efter utskottsmötet var stort, och här är en sammanfattning från SVT.


 





Finansutskottets majoritet sköt ytterligare krisstöd på framtiden  

2020-04-29

I måndags presenterade vi moderater vårt förslag om omsättningsbaserat krisstöd (se föregående blogginlägg) för vissa fasta kostnader till svårt coronakris-drabbade företag. Och i går lämnade även KD och SD in liknande förslag till finansutskottet.

I dag fanns alltså förslag på finansutskottets extrasammanträde från tre partier (M, KD, SD) att ge regeringen i uppdrag att återkomma snarast med ett omsättningsbaserat krisstöd till hårt drabbade företag enligt ”dansk modell”. S, MP, C, L o V vägrade dock avgöra frågan idag utan sköt den till nästa vecka...

Moderaterna valde alltså att redan i måndags offentliggöra vårt förslag just för att alla skulle hinna läsa i lugn och ro före dagens möte. Och för att vi skulle kunna ta beslut idag om detta brådskande uppdrag till regeringen. Men tydligen tycker inte jök-partierna S, MP, C och L samt V att frågan är så viktig.

Konkurserna och varslen står som spön i backen och regeringens krisstöd så här långt löser inte detta. Hyresstödet tex bygger på att hyresvärden går med på att sänka hyran, men många småföretag vittnar om att hyresvärden vägrar. Omsättningsbaserat stöd till vissa fasta kostnader vore bättre. Danmark har infört det och det är i princip bara att kopiera!

Men det är akut! Hade C och L stöttat vårt förslag hade detta blivit verklighet. Nu dröjer det ytterligare. Trots att C och L själva framhållit behovet av just denna åtgärd. Vad håller C och L på med? 





 

Moderaterna vill se omsättningsbaserat direktstöd till krisande företag  

2020-04-27

I dag lämnade vi moderater i finansutskottet in detta förslag till utskottsinitiativ som ska behandlas på Finansutskottets extra sammanträde på onsdag morgon. Bakgrunden är att konkurserna nu ökar lavinartat, liksom varslen om uppsägning på svensk arbetsmarknad. Och tillväxten beräknas i år bli kraftigt negativ.

I en så djup och snabb kris finns bara två alternativ. Antingen stöttar man företagen med ganska stora statliga insatser, lite som en statlig försäkring (som man gjort sig förtjänt av genom att betala skatt) eller så väljer man att i stället ta kostnaderna för allt fler konkurser och uppsägningar, som i en förlängning även kan slå mot den finansiella sektorn. Om man gör det senare valet riskerar vi att efter corona-krisen inte längre ha så mycket näringsliv kvar att starta igång.

Att lägga enorma summor på att stötta näringslivet, dessutom med lånade pengar, är inte ett självklart val för oss moderater. Men i det läge vi är nu är det ett val mellan två mycket oönskade alternativ. Från moderat sida har vi kommit fram till att samhällskostnaderna totalt sett rimligen bör bli mindre genom att stötta företagen på ett rimligt sätt och därmed förebygga uppsägningar. Det är samma väg som man valt i bland annat Danmark och Norge, och en linje som förespråkas av de flesta nationalekonomer. Stödet ska enligt vårt förslag baseras på styrkt minskning av företagets omsättning, och man kan då få stöd till vissa fasta kostnader. Vi föreslår att stödet ska villkoras med att företaget inte ger utdelning under 2020.

Här följer hela utskottsinitiativet i sin helhet, och jag är en av de fem moderater som undertecknat initiativet. Nu återstår att se om regeringen inser att en tydlig majoritet i riksdagen (samtliga partier utom S-V-MP) vill se en lösning i denna riktning, och om man tänker lägga fram ett liknande förslag under morgondagen, eller om man låter finansutskottet driva igenom detta i stället.

 





 

Värnande av småskalig vattenkraft och stopp för avgift för virkesupplag 

2020-04-22

Lite i skymundan tar "mini-riksdagen" även beslut i andra frågor än sådant med koppling till Corona-krisen. I dag hade moderaterna ett antal framgångar. Två av dem är frågor som jag själv engagerat mig i.

Värnande av den småskaliga vattenkraftenkraft
Riksdagen ställde sig bakom majoriteten i Näringsutskottet som ger regeringen i uppdrag att värna den småskaliga vattenkraften när man fortsätter arbetet med att reformera vattenlagstiftningen och vattenförvaltningen.

Stopp för avgift för virkesupplag utmed allmän väg
Riksdagen ställde sig bakom majoriteten i Trafikutskottet som ger regeringen i uppdrag att verka för en återgång till en ordning där det inte tas ut några avgifter för tillstånd till virkesupplag  utmed allmän väg, samt att Trafikverket snarast underlättar administrationen för skogsföretagen i samband med ansökan om tillstånd för virkesupplag utmed allmän väg.

Som alltid med dessa så kallade "tillkännagivanden" är det ju ibland lite si och så hur regeringen lever upp till riksdagens beslut. Vi kommer att bevaka att man inte slarvar bort dessa viktiga frågor som är av stor betydelse för småföretagandet på landsbygden.






Stor risk att Västsverige drabbas av norsk kris när oljepriset faller

2020-04-22

Oljepriset har den senaste tiden fallit kraftigt, och det är givetvis bra för transportsektorn och andra företag som är beroende av olja. Och det är självklart glädjande för de svenska bilisterna som just nu upplever det lägsta bensinpriset på över 10 år. Men faktum är att sjunkande oljepriser samtidigt indirekt är ett hot mot svensk ekonomi, och då särskilt västsvensk ekonomi.

Orsaken är Norge. Sjunkande oljepriser är ett mycket hårt slagt mot norsk ekonomi. Just nu ökar arbetslösheten snabbt och hela den oljebaserade ekonomin i vårt grannland är i gungning. Detta påverkar Sverige på många sätt. För det första är Norge ett av våra absolut viktigaste exportländer. För det andra betyder norrmännens gränshandel och norsk turism enormt mycket för Västsverige och andra gränsområden till Norge. För det tredje arbetar väldigt många svenskar i Norge, både inom industri, handel och offentlig sektor. Många av dessa riskerar att mista jobbet nu och i stället hamna i arbetslöshet hemma i Sverige.

Jag känner stor oro för hur prisraset på olja kommer att påverka svensk ekonomi, och tycker detta berörs väldigt lite i samhällsdebatten. Inte minst för oss i Västsverige är detta en mycket viktig fråga.






Dags att inse varifrån pengarna til sjukvården kommer 

2020-04-12

I dag tröttnade jag. Tröttnade på att läsa alla arga och företagsfientliga inlägg i sociala medier, på insändarsidorna och i vissa media. Inlägg som hånar företagare för att de behöver samhällets stöd i en kris de inte själva kunnat påverka och inte heller kunnat förutse, utan som helt styrs av politiska beslut och myndighetsbeslut. Lade ut detta på twitter, och sällan har responsen blivit så snabb och stark. Långt över 2.000 reaktioner på bara ett knappt dygn. Och de flesta av mina följare verkar i vart fall förstå sambanden - men långtifrån alla.
 


 

Det vänstern har är något slags blockering som gör att man helt enkelt inte begriper vad som finansierar den svenska välfärden. Bristen på insikt att det är företagen och deras anställda som med sina skatter finansierar all offentlig verksamhet. Det är företagen och deras anställda som med sina skatter betalar all sjukvård, alla löner till läkare och sjuksköterskor, all hemtjänstpersonal och all äldreomsorg. Ja, varenda intensivvårdsplats, medicinförpackning och respirator!

Om man har den insikten inser man snabbt att det finns ett värde i att rädda i grunden lönsamma och välskötta seriösa företag så att de efter corona-krisen kan fortsätta tjäna pengar och betala skatt och behålla sin personal under krisen i stället för att varsla om uppsägning. 

Jag tror aldrig det går att få inbitna socialister att förstå. Jag lade ut mitt twitterinlägg i går eftermiddag och en del av de invändningar jag fick var helt otroliga. Invändningar som "de offentliganställda betalar väl också skatt och moms " visar bristerna i logiskt tänkande. Bristen på insikt att varenda krona som en offentliganställd person betalar i inkomstskatt, moms eller drivmedelsskatt kommer från den lön som den offentliganställde fått och som bekostas av företagen och deras anställda. Denna brist på insikt förklarar nog varför många socialister ser näringslivet och de privatanställda löntagarna som en outsinlig pengakälla som kan beskattas hur hårt som helst.

Jag får mitt arvode som riksdagsledamot just från de skatter som andra betalar in. Jag är stolt över mitt uppdrag och försöker göra skäl för arvodet. Och så är det nog med de flesta offentligt anställda. Diskussionen gäller inte om de offentliganställda gör ett bra eller viktigt jobb eller inte. Just nu ser vi exempelvis hur många anställda inom sjukvård och omsorg gör fantastiska insatser, och det gäller även många andra yrkesgrupper - allt från lärare och poliser till riksdagens ambitiösa tjänstemän. Diskussionen gäller hur allt detta viktiga finansieras - det är bra att tänka på det ibland. Utan företag och deras anställda finns det inga resurser alls till sjukvård, omsorg, skola, polis eller pensioner. Så enkelt är det.





 

Västsvenska M-riksdagsbänken fortsätter med externa telefonkonferenser 

2020-04-08

Även denna vecka har vi västsvenska moderata riksdagsledamöter haft telefonkonferenser med lokala företag och organisationer angående Corona-krisen.

I går hade vi en telefon/skype-konferens med de fackliga organisationerna Handels, HRF och Unionen för att höra deras syn på krisen och effekterna på arbetsmarknaden. Tyvärr kunde jag inte själv delta i denna konferens eftersom jag samtidigt hade telefonmöte med finansutskottet och sedan EU-nämnden, men i efterhand har jag fått höra att det var mycket givande samtal. Bilden av alla nya varsel och konkurser var dock väldigt dyster.

I dag kopplade vi upp oss igen och denna gång hade vi med västsvenska företträdare för branschorganisationerna Svensk Handel, Svensk Sjöfart samt Visita. Det är ingen tvekan om att många företag i dessa branscher har enorma problem just nu. Det är i grunden välskötta företag med god lönsamhet som plötsligt tappat i stort sett alla kunder och snabbt gått till ett läge där det inte längre kommer in några pengar, men kostnaderna finns kvar. Budskapet var att regeringens förslag och beslut går i rätt riktning, men att det är alldeles för försiktigt, går alldeles för långsamt och tar alldeles för lång tid innan man kan få ta del av de stöd som finns. Inte minst verkar handläggningstiden hos ansvariga myndigheter bli helt orimligt långa - så långa att företagen hinner gå under innan stöden betalas ut. Beskedet från allt fler branschorganisationer, liksom från ekonomer och Svensk Näringsliv mfl är att moderaternas förslag om kraftigare stöd är helt nödvändiga, och även LO instämmer nu i moderaternas förslag om ökat stöd till korttidsarbete. Det är ingen tvekan om att moderaterna är en viktig del av verkstaden när det gäller utformningen av krispolitik som räddar företag och jobb.





 

Det krävs krafttag mot dem som missbrukar krisstöden

2020-04-07

Moderaterna har tidigt varit ute och markerat att företag som får del av olika krisåtgärder inte samtidigt kan göra utdelningar till ägarna eller betala ut bonusar och rörliga lönedelar till ledande befattningshavare. De företag som däremot inte tar emot krisstöd gör naturligtvis precis som de vill, oavsett om det är kris eller inte.

Det kommer nu även tråkiga signaler om missbruk av de krisstöd som hittills beslutats av riksdagen. Det är bedrövligt och rent skamligt att missbruka ett krisstöd som avser att rädda företag och jobb. Moderaterna vill bestraffa företag som fuskar och dessutom kräva tillbaka stödet. Vi vill utvidga bidragsbrottslagen för att även omfatta krisstöd till företag och juridiska personer. Vi upprepade detta så sent som på dagens presskonferens.
 





 

Utan kraftfulla åtgärder finns det kanske inget att återstarta efter krisen

2020-04-07

Regeringen för en ganska försiktig linje under den pågående krisen, man har mer fokus på lån och anstånd med skatter och mindre fokus på direkta stöd till näringslivet för att rädda jobb. Motivet är i sig rimligt - man säger att det också måste finnas resurser att återstarta ekonomin efter krisen och menar att det då kan finnas behov av kraftfulla stimulanser. 

Men med detta sagt - det måste också finnas något att återstarta. Om stora delar av företagen inom ett antal branscher redan gått i konkurs och sagt upp sin personal blir effekterna av krisen onödigt stora. Därför tycker moderaterna att det är befogat att öka de direkta stöden till de mest utsatta branscherna betydligt mera än vad regeringen gör. Dagens stöd räcker bevisligen inte för att motverka konkurser och uppsägningar - antalet varsel per vecka är nu redan större än rekorden under finanskrisen. I längden blir detta oerhört dyrt för staten. 

Den här krisen skiljer sig mot andra kriser då den inte beror på underliggande problem i ekonomin. Nu slås livskraftiga företag och jobb ut på grund av att ekonomin stänger för att bekämpa pandemin. Det finns därför ett akut behov av att minimera skadorna på ekonomin. Ju större del av ekonomin som slås ut desto svårare bli återstarten därför behövs ett större fokus på att rädda jobben. Moderaterna tycker därför det är hög tid att växla upp de statliga stöden för att rädda fler företag och jobb. Vi konstaterar också att många andra länder satsar mer än Sverige i andel av BNI för att rädda ekonomin

Moderaterna konstaterar fyra saker:

* Om huvuddelen av räddningspaketet är lån kommer återhämtningen hämmas på grund av alltför hög skuldsättning bland företagen.
* Om svenska företag får mindre stöd än företag i andra länder kommer svensk konkurrenskraft allvarligt urholkas.
* Svenska offentliga finanser skadas på sikt av en långsammare återhämtning och försvagad konkurrenskraft.
* Den samhällsekonomiska effekten av större stödpaket är troligen därmed positiv.

Idag upprepade moderaterna tre konkreta förslag som ännu inte fått regeringens stöd:
* Helt slopade arbetsgivaravgifter under april och maj
* Möjlighet till korttidspermittering på heltid, vilket innebär att staten kan ta upp till 75% av lönekostnaden
* Företag som tappat minst 30% av sin inkomst bör få stöd av staten under två månader för att täcka de fasta kostnaderna, främst hyreskostnader

Detta, tillsammans med övriga åtgärder som vi moderater delvis kommit med förslag till och varit med och beslutat i riksdagen, skulle kunna göra skillnad på riktigt. Moderaterna bedömer att det skulle behövas en beredskap för att satsa 100 miljarder per månad under april och maj. Det är enorma summor, men det är ändå realistiskt med tanke på den låga svenska statsskulden. Alternativet blir i längden sannolikt dyrare för samhällsekonomin.





 

Jag uppmanar finansministern att inrätta en "Corona-portal"  

2020-04-02

Krispaketen kommer i strid ström nu, i går beslutades om ett, idag tog vi beslut om ett och i morgon ytterligare ett. Minst fem olika krispaket har nu sjösatts, plus en del andra separata beslut av regering, riksdag, riksbank, finansinspektion mm. Samtidigt får jag signaler från framförallt småföretagare som inte riktigt hänger med på vad det finns för möjligheter till krisstöd och hur man söker detta. Även media ställer frågor, och samma signaler kommer från privatpersoner - vad är det egentligen vi har beslutat och vad är "bara" förslag från olika partier eller förslag som ännu inte blivit någon proposition från regeringen? Och inte minst - hur gör man för att kunna ta del av de krisstöd som finns?

I dag har jag därför lämnat in en skriftlig fråga till finansministern om möjligheten att öppna upp en Corona-portal, exempelvis på regeringens eller någon myndighets hemsida där man kunde samla all information om politiska beslut om krisstöd, vad de innebär, vilka villkor som gäller samt hur man kan ta del av dem. Jag tror det skulle vara mycket välkommet. Hittills har ju regeringen tagit till sig det mesta av moderaternas förslag till krisåtgärder, så kanske även detta faller i god jord?

 






Västsvenska moderater i telefonmöte med det västsvenska näringslivet

2020-03-25

I dag hade jag och ett antal moderata västsvenska riksdagsledamöter ett långt telefonmöte med representanter för Svensk Näringsliv, LRF och Företagarna. Vi ville få en bild om hur krisen slår mot olika delar av näringslivet och höra hur man ser på moderaternas förslag för att motverka krisen.

Bilden var väldigt blandad. Vissa sektorer mår ganska bra, exempelvis livsmedelsproduktionen och dagligvaruhandeln, medan industrin och besöksnäringen och sällanköpshandeln har enorma problem. Västsverige, och då främst Göteborg, är väldigt industritungt. När exporten viker slår det stenhårt mot vår del av landet. 

Vissa företag säger att de klarar sig 1-2 månader medan andra talar om veckor. De flesta har klarat att betala ut lönerna denna månad, men är mycket oroliga för hur det ska se ut nästa månad. Redan har 3.500 personer varslats om uppsägning i Västra Götaland sedan krisen började. Samtidigt råder brist på arbetskraft i vissa näringar (både de gröna näringarna och delar av byggsektorn) som traditionellt använder mycket utländsk arbetskraft som nu åkt hem. Man har också många sjukfall vilket är ett stort problem. Vi diskuterade hur man kan matcha dessa arbetskraftsbehov mot dem som nu permitterats eller sagts upp. Vi vet ju att en del kommuner nu erbjuder tillfälliga arbeten inom vård och omsorg för dem som blivit uppsagda från sina vanliga jobb så det finns absolut möjligheter.

De krisdrabbade företagen är inte så sugna på att låna pengar även om möjligheten finns. Man ser det bara som ett sätt att skjuta fram problemen - man tror helt enkelt inte att man kommer kunna betala tillbaka lånen. Man efterfrågar hellre tillfälliga lättnader i arbetsgivaravgfiter, hyror och kostnader. I den mån man behöver likviditetstillskott tycker man att anstånd med skattebetalningar är en enkel och bra lösning, men man är upprörda över den höga räntan på 6,6% som Skatteverket då tar ut.

Flera av företagsorganisationerna uttryckte att de var mycket nöjda med moderaternas förslag, och uttryckte missnöje med att regeringens förslag hittills haft störst fokus på större företag. Reglerna om permitteringsstöd uppskattas dock av många, men man vill att det även ska omfatta fler företag. Företagen efterfrågar tydlig och samlad information om de möjligheter som finns att få olika typer av stöd.

Vi kommer att fortsätta dialogen med både företag och fackliga organisationer för att hela tiden vara uppdaterade på hur läget är i Västra Götaland. 





 

Skriver i Borås Tidning idag

2020-03-25





 

Moderaterna kräver riktat stöd för att rädda företag och jobb

2020-03-23


Sverige har idag två parallella problem. Det ena är medicinskt - att motverka snabb smittspridning och göra allt för att sjukvården ska kunna hantera allt fler sjukdomsfall. Det andra är samhällsekonomiskt - Sverige är av allt att döma på väg in i en djup lågkonjunktur med kraftigt stigande arbetslöshet. Vi moderater i finansutskottet har fokus på och ansvaret för den samhällsekonomiska delen.

I det allvarliga läge Sverige är nu är det viktigaste för samhällsekonomin att minimera antalet uppsägningar och konkurser samt att säkerställa att svenska folket har en god hushållsekonomi. I dag höll vi därför en presskonferens där vi presenterade ett omfattande paket för att rädda svenska företag och svenska jobb.

Regeringens förslag har varit bra men otillräckliga. Det krävs bredare åtgärder. Problemen ser olika ut för olika företag och därför behöver det finnas en bred palett av krisåtgärder. Det är också en stor brist i regeringens förslag att de mindre företagen - ofta familjeföretag och egenföretagare undantas från stora delar av krisstödet. 

Moderaterna presenterar idag ett antal konkreta förslag:

1. Räntan på skatteuppskoven är alldeles för hög och bör avskaffas helt eller sänkas kraftigt
2. Familjeföretag, bemanningsföretag och välfärdsföretag måste omfattas av systemet med korttidsarbete
3. Särskilt stöd för enmansföretag/egenföretagare bör tas fram
4. Uppskov med betalnings av bolagsskatter borde också införas
5. Slopa arbetsgivaravgifter och egenavgifter för april och maj (inbetalningarna till pensionssystemet tas då via statsbudgeten)
6. Hyreskostnaderna måste sänkas för utsatta branscher, särskilt besöksnäringen och sällanköpshandeln, i annat fall kommer konkurser att sprida sig till fastighetsbranschen och vidare till det finansiella systemet. Vi föreslår att för varje krona hyresvärden sänker hyran 
under april och maj bidrar staten med två kronor, upp till 50% av den totala hyreskostnaden.
7. En företagsakut inrättas för att hjälpa de företag som har svårt att få lån eftersom de just nu inte är kreditvärdiga. Vi vill införa statliga lånegarantier på 100 miljarder för små och medelstora företag. Staten tar då en större del av risken för de företag som är hårdast drabbade. Bankerna ska fortfarande göra kreditprövningen men staten går in och tar 90% av risken. Kreditgarantierna villkoras bland annat med att företaget inte hade ekonomiska svårigheter den 1/1 2020.
8. En statlig riskkapitalfond på 100 miljarder kronor inrättas. Fonden investerar i preferensaktier i krisdrabbade företag. Preferensaktierna innebär i denna modell att aktierna saknar rösträtt men ger företräde till utdelning, och en löpande ränta läggs till skulden. Möjligheten står öppen för alla företag med omsättning under 500 miljoner kronor att använda denna möjlighet, och företaget väljer själv hur mycket staten ska investera upp till ett visst tak. (Dock kan inte företag som startats efter den 1/1 2020 använda denna modell). Förslaget innebär i princip ett lån till företaget men med denna konstruktion blir det bokföringsmässigt ett kapitaltillskott och stärker företagets balansräkning. Företaget kan när som helst betala tillbaka pengarna och ta tillbaka aktierna.


Sammantaget omfattar moderaternas krispaket cirka 300 miljarder kronor utöver det regeringen redan presenterat. Åtgärderna skulle öka statens lånebehov med cirka 200 miljarder, vilket motsvarar 4% av BNP. Det är enligt ekonomiska bedömare en klart rimlig ökning av statens mycket låga skuld i detta krisläge.

När den akuta Corona-krisen är över vill moderaterna också se kraftfulla stimulanser för att stimulera och återstarta ekonomin:

1. Generella och permanenta statsbidrag till kommuner och regioner
2. Nytt jobbskatteavdrag med fokus på låga inkomster samt sänkt skatt på pensioner 
3. Tidigarelagda infrastrukturinvesteringar
4. Plan för fler utbildningsplatser
5. Väl genomtänka arbetsmarknadspolitiska åtgärder för snabb omställning
6. Reformer för att stärka Sveriges långsiktiga tillväxt


 


 

Allt fler inser hur småföretagen missgynnas av regeringen

2020-03-22

I går var det Norrbottens-Kuriren som på ledarplats uppmärksammade saken, och konstaterade att jag skrivit en del om problemet. Moderaterna tycker att regeringens krispolitik i och för sig varit bra i sak, men samtidigt helt otillräcklig eftersom det främst är de stora företagen som gynnats. Mycket mera behövs om inte massor av småföretag och familjeföretag ska gå under.




 

Extremt allvarligt läge för Sveriges näringsliv och svenska jobb

2020-03-21

Läget för de svenska företagen är extremt allvarligt. Jag var ju med under finanskrisen och såg delar av företagssektorn falla samman på ganska kort tid. Men nu ser vi hur nästan alla sektorer drabbas hårt, och utvecklingen går om möjligt ännu snabbare än under finanskrisen. På bara några veckor har vi gått från en hyfsat god konjunktur, välfyllda orderböcker och köpstark allmänhet till tomma butiker och tomma orderböcker. 

Varslen kommer snabbt nu, både från stora industriföretag som Scania, AB Volvo och Volvo Cars, från flygbolaget SAS och statliyga Swedavia, men också från mängder av småföretag som inte längre tjänar en krona men som har alla kostnader kvar. 

Svenskt Näringsliv redovisade igår resultatet av en enkät bland sina medlemsföretag. 8.000 företag svarade. Resultatet är skrämmande - om inte staten agerar med mycket stor kraft och beslutsamhet riskerar arbetslösheten att nå nivåer vi inte trodde var möjliga. Dessutom kommer företagskonkurserna att stå som spön i backen. Allt detta försvårar en snabb återgång till normalläge i ekonomin när Corona-krisen väl är över. 






 

Småföretagen och familjeföretagen missgynnas av regeringen

2020-03-21

Gårdagen blev en smula märklig när det gäller regeringens agerande. Dagen började med att man utlovade 1 miljard i direkt stöd till kultursektorn och idrottsrörelsen för att kompensera för uteblivna intäkter. Ett rent ekonomiskt bidrag.

Lite senare under dagen presenterades ett nytt "krispaket" som sades vara riktat till de mindre företagen. Dock inte en krona i bidrag eller branschstöd, utan bara erbjudande om nya krediter och kreditgarantier. Inte nödvändigtvid fel i sig, kreditgarantier är något vi moderater efterfrågat för att mindre företag som plötsligt tappat hela sin försäljning ska ha en chans att kunna låna pengar. Men det är märkligt att småföretagen erbjuds lån medan kultur och idrottssektorn beviljas ekonomiskt bidrag.

Jag har också konstaterat att bankerna får låna 500 miljarder räntefritt av Riksbanken, med syftet att låna ut till krisdrabbade företag - som då givetvis får betala ränta till banken. Bankerna kommer att tjäna på affären (om de inte gör kreditförluster såklart). Samtidigt erbjuder staten skattekrediter för företagen - dock mot en kostnad på 6,6%. Staten i sin tur betalar knappst någon ränta alls för sina lån. Med andra ord - alla tjänar pengar på affärerna utom småföretagen som får betala. Samma småföretag som alltså åtgärderna har som syfte att "hjälpa".

Och så på detta reglerna om korttidspermittering som innebär direkt statligt stöd - men som uttryckligen undantar familjeföretag och egenföretagare, men också bemanningsföretag och en del andra företagskonstruktioner.

Det finns en del i regeringens förslag som är bra och välkommet, inte minst stöden till de lite större företagen, exportindustrin och flygbranschen. Men något kraftfullt paket för mindre företag, familjeföretag och egenföretagare erbjuds inte. Dessa erbjuds mest om olika lånekonstruktioner mot höga kostnader som ökar skuldbördan. På punkt efter punkt missgynnas de minsta företagen medan andra sektorer får omfattande hjälp och stöd. Detta är helt orimligt och inget vi moderater kommer att kunna acceptera.  





 

Orimligt att familjeföretag missgynnas av krisåtgärderna  

2020-03-19

Förslagen om korttidspermittering är i grunden kloka - det medför att företag kan slippa säga upp anställda, som i stället får gå hem med lite lägre lön samtidigt som företaget och staten delar på den resterande lönekostnaden. Både näringslivet och de fackliga organisationerna backar upp förslaget som hat brett stöd i riksdagen.

Men det finns ett stort problem. Familjeföretagen och egenföretagarna undantas. Så här ser förslaget ut (från Tillvästverkets hemsida, det är den myndighet som kommer att hantera detta stöd):

Med tanke på kravet för övriga företag att endast den som tagit ut lön de senaste tre månaderna omfattas av reglerna, borde det inte vara något problem att även låta egenföretagare och anställda familjemedlemmar omfattas. Risken för missbruk borde vara minimala. Ett stort antal svenska små familjeföretag finns i branscher som drabbas extra hårt av krisen, exempelvis restauranger, cafeer, butiker, små hotell, turism och upplevelseverksamhet och transportnäring. Och krisen slår såklart extra hårt om flera personer i samma familj är beroende av samma företag för sin försörjning. Det intressanta är att Tillväxtverket uttryckligen själva nämner problemet på sin informationssida - men ändå ser förslaget ut som det gör.

Småföretagen är basen för hela det svenska näringslivet och familjeföretagen får inte aktivt missgynnas i en kris!

 



 

Svensk textilindustri nyckelaktör vid ännu en samhällskris  

2020-03-17

Under de stora skogsbränderna får två år sedan var Svenska Brandslangfabriken i Skene en nyckelaktör. Man tillverkade brandslang i princip dygnet runt för att kunna leverera det som behövdes i släckningsarbetet. 

I går fanns en glädjande nyhet om hur Sjuhärads textilindustri bistår vid en allvarlig samhällskris. I Svenljunga i min valkrets finns ACE Protection som just nu arbetar i princip dygnet runt för att förse Sverige, Europa och världen med andningsskydd. ACE Protection ägs av ett tyskt moderbolag och med anledning av de signaler vi får om att vissa länder i Europa blivit väldigt protektionistiska och försvårat export av viktig medicinsk utrustning kände jag att jag ville få mer kunskap om hur detta fungerar. Jag ringde upp vd:n på ACE, Peter Carlsson, och han ville gärna prata om saken. Han kunde meddela att man levererar väldigt mycket till svensk sjukvård just nu, samt att man har direktkontakt med Socialstyrelsen och avser att öka leveranserna av andningsskydd till svensk sjukvård ytterligare. I övrigt levererar man mycket till Tyskland och till ett antal länder runt om i Europa och övriga världen. Några hinder att leverera till Sverige upplever han inte. Jag lovade att sprida detta i alla lämpliga kanaler för att motverka felaktig ryktesspridning om saken. 

I eftrermiddag hade vi också ett extrainsatt telefonmöte med EU-nämnden där EU-minister Hans Dahlgren deltog. Jag frågade honom hur EU arbetar för att ta tag i problemet med att viss leverans till Sverige från EU av redan betalda medicinskteknisk utustning "fastnat" i respektive tillverkningsland. Dahlgren meddelade att frågan varit uppe på högsta EU-nivå och att man från EU:s ledning tydligen skickat tydliga signaler till medlemsländerna om att detta är oacceptabelt. I ett krisläge ska EU-länderna tvärtom bistå varandra i enlighet med EU-fördraget. Nu ska beställda varor vara på väg till Sverige och förhoppningsvis ska inte protektionismen inom EU förvärras.







 

Corona slår stenhårt mot företag och jobb - nu krävs kraftfull politik 

2020-03-15

En fördel med att börja komma upp i åren är att man kan jämföra med tidigare erfarenheter i livet.

Jag var med den "svarta måndagen" på börsen 1987, då jag jobbade som placeringsrådgivare på bank. Jag jobbade som jurist på bank under bankkrisen på 1990-talet och försökte rädda kunder som hamnat i stora ekonomiska problem. Jag var med under 9/11 då jag arbetade som jurist på samma bank. Och finanskrisen 2008-09 upplevde jag som politiker i Sveriges riksdag, den gången i arbetsmarknadsutskottet och jag använde i stort sett all vaken tid åt att besöka företag, fackliga organisationer, kommuner och Arbetsförmedlingar för att tala med företagare och arbetslösa och andra som berördes. Och nu är det dags för Corona-krisen som jag upplever som riksdagsledamot i finansutskottet där vi tillsammans med regeringen och ett antal tunga aktörer (Riksbanken mfl) ska försöka bidra till att samhället ändå fungerar så bra som möjligt och att företag överlever och jobb räddas. 

Dessa kriser har alla haft helt olika orsaker, men de har haft en sak gemensamt - de har oftast kommit ganska plötsligt och oväntat. Det märkliga är att vi alltid tror att allt bara ska rulla på i samhället, trots att vi vet att det kommer kriser och katastrofer hela tiden - oftast utan större förvarning. Den svenska krisberedskapen är enligt min åsikt katastrofalt dålig, och det spelar ingen roll vad kriserna beror på. Och näringslivet är inte särskilt mycket bättre än den offentliga sektorn. Det har blivit lite bättre på senare år i takt med att omvärlden uppfattats som lite osäkrare, men fortfarande lever vi på att varor, drivmedel och förnödenheter ska komma "just in time" trots att vi vet att de viktiga leveranserna plötsligt kan upphöra. Hela samhället är dessutom uppbyggt på datakommunikation, elektronik och kortbetalningar  - trots att vi vet att allt detta kan slås ut. Höga skatter försvårar samtidigt möjligheten för både enskilda och företag att bygga buffertar för sämre tider. Och vi alla lever vidare i vår bubbla och tror vi år osårbara.


Läget just nu är akut - den snabbhet med vilken näringslivet och andra verksamheter just nu faller samman har jag bara upplevt en gång tidigare och det var under finanskrisen. Frågan är dock om inte det som händer nu är både snabbare och bredare. Alla branscher drabbas - industri, tjänstesektor, transportnäring, byggsektor, finanssektor, handel, besöksnäring, kultursektor, sport och idrott. Helt klart kommer många företag och verksamheter att slås ut, antalet konkurser kommer att öka snabbt och arbetslösheten likaså. Hur illa det går kan politiken dock påverka, och jag förväntar mig ett massivt paket av kloka beslut inom de närmaste dagarna både som stöd till näringslivet och hushållen.  
 

Några av de saker jag anser att man borde överväga:

* Reglerna om korttidsarbete kan inte vänta till 1 maj utan behövs omgående
* Regler om korttidspermittering där staten tar stor del av kostnaden måste införas i likhet med Danmark och Norge
* Riksbankens stora utlåning till bankerna av 500 miljarder räntefritt måste följas upp så de verkligen vidareutlånas till företag och andra aktörer som annars inte klarar krisen. Utlåning måste kunna ske utan att dagens krav på kreditvärdighet uppfylls, annars kommer inga krisföretag att kunna få några lån
* Politiken måste tydligt göra klart att bankerna kan slopa amorteringskravet på bostadslån för arbetslösa och permitterade. Då har man större chans att klara av räntebetalningarna
* Möjligheten att få anstånd med arbetsgivareavgifter och personalens källskatter bör utvidgas till att även omfatta momsinbetalningar


Åtgärderna kommer att bli mycket dyra för staten, och ryms såklart inte i en vanlig budget utan kommer medföra mångmiljardunderskott i statens budget som får lånas upp. Men med Sveriges låga statsskuld är det exakt detta vi måste göra för att motverka en djup ekonomisk kris. Samtidigt tycker jag man borde passa på att ställa krav på tydligare prioritering i statens budget. Snabb nedskärning av den extremt stora biståndsbudgeten, stopp för nya satsningar på "klimatpolitik" och totalt stopp för nya asylprövningar tills vidare är tre viktiga saker. Nu gäller det att omfördela pengar tillkrisbekämpning, både samhällsekonomiskt och för att stärka sjukvården.





 

Äntligen lite välkommen beslutsamhet från regeringen  

2020-03-11

Beskedet nyligen om att regeringen skyndar på lagförslaget om korttidsarbete (att företag kan minska de anställdas arbetstid som alternativ till uppsägning, och där staten, den anställde och företaget delar kostnaden) var välkommet och något många partier, näringsliv och fackliga organisationer länge efterfrågat.  

I dag följdes det av ett beslut om att tillfälligt slopa karensavdraget vid sjukdom, samt att staten betalar sjuklönekostnader från första dagen. Det var något som efterfrågades av moderatledaren Ulf Kristersson vid en presskonferens i morse, där han meddelade att moderaterna är beredda att utöka systemet med smittbärarpenning, bestämma att staten tillfälligt tar över arbetsgivarnas sjuklöneansvar och att karensdagen tillfälligt slopas. Moderaterna är öppna för att diskutera vilken som är den mest effektiva lösningen. Det viktigaste är att snabbt få detta på plats för att försvåra smittspridningen och att begränsa effekterna på arbetsgivarna och därmed jobben. För företagen är det viktigt att inte snabbt ökade sjuklönekostnader blir ännu en ekonomisk börda när efterfrågan på produkter och tjänster faller.

Men dessa två beslut räcker inte på långa vägar för att rädda företag och jobb. Det krävs mycket mera och moderaterna presenterade en rad förslag igår - förslag vi hoppas regeringen vill samtala om.

Utöver åtgärder för att skydda företag och jobb behövs uppenbarligen också skärpta åtgärder för att försöka minska smittspridningen. Att som i Norge och flera andra länder förbjuda större sammankomster är en möjlig åtgärd. Det finns en hel del att säga om hur Sverige agerat hittills, både från myndigheter och regering. Inte minst undrar man ju lite allmänt varför Sverige tagit helt motsatta beslut mot andra närliggande länder, och inte minst varför en del beslut dröjt i veckor efter att andra länder tagit motsvarande beslut. Det behöver såklart inte vara fel, men det vore ändå intressant att få veta hur man resonerat. 

Det är också uppenbart att sjukvården är mycket ansträngd på sina ställen och att det också börjar bli brist på viktig utrustning och materiel. Det var en annan sak som Ulf Kristersson lyfte på presskonferensen idag. Tillgången till munskydd, plasthandskar och handsprit börjar exempelvis bli en kritisk faktor på vissa håll inom sjukvården. Materialfrågan måste nu prioriteras på nationell nivå – och inte bara ute i regionerna.

Att begränsa större folksamlingar är en annan åtgärd som prövas i andra länder, exempelvis Norge. Hur regeringens ansvarige - socialminister Lena Hallengren (S) kunde gå ut och säga att regeringen är förhindrad att ta beslut om att begränsa stora folksamlingar är en gåta. Det framgår ju tydligt i lagstiftningen att regeringen har en sådan rätt. Att ansvarigt statsråd i ett så här allvarligt läge inte ens vet vad regeringen för göra eller inte får göra är såklart ytterst anmärkningsvärt. Vänstra citatet är från SVT:s nätsida. Det högra är från min riksdagskollega Hanif Balis blogg. Och han har rätt - den paragraf han åberopar finns alltså i 2 kapitlet i Ordningslagen. Regeringen hade alltså inte alls behövt vänta på förslag från Folkhäsomyndigheten.
  
 


Hanif Bali fick i sin tur uppenbarligen sin information från vår biträdande kanslichef på riksdagskansliet, Per Claréus, som twittrat om saken. Han var tidigare domare på Svea Hovrätt. Hög juridisk kompetens är en stor tillgång på moderaternas riksdagskansli. Man tycker ju att man borde ha samma kompetens på regeringskansliet?

Just nu måste allt fokus ligga på politisk samling för att ta viktiga och nödvändiga beslut för att minska smittspridningen, rädda liv och förebygga allvarliga ekonomiska konsekvenser av smittspridningen. Men när sedan krisen lagt sig får vi återkomma till det politiska ansvaret för det som inte fungerat som det ska. Det lär enligt min bedömning sannolikt behövas någon form av utvärdering eller kommission som tittar på hur den svenska beredskapen fungerat och hur regeringen och dess myndigheter agerat. Vi måste lära av det som inte fungerat och se till att höja den svenska beredskapen för liknande händelser i framtiden. Och inte minst behöver vi prioritera om i statens budget så att större fokus läggs på stora samhällsviktiga satsningar som sjukvård, rättssamhälle och krisberedskap, och mindre på mindre viktiga saker.






Besök hos Nordic Vehicle i Backaryd  

2020-03-09



I dag var delar av Riksdagens Bilnätverk på besök i Backaryd norr om Ronneby i Blekinge, där vi besökte tre företag i företagsgruppen Nordic Vehicle - Euro-Lans, Karosseriverken och U-Lift. De är tre av 45 medlemsföretag i Svenska LCV-föreningen, alltså de företag som jobbar med påbyggnader av lätta kommersiella fordon. I denna bransch utgår man från standardfordon och bygger sedan om dem till bland annat ambulanser, polisfordon, räddningsfordon, färdtjänstbilar, värdetransportfordon och andra typer av speciella last- och hantverksfordon. Dessutom bygges man släpfordon och fordonsintredningar.

 

I Backaryd bygger man främst ambulanser, polisfordon och färdtjänstfordon. Bland annat specialinredda polisfordon för hundförare med riktigt lyxiga hundburar med ac och luftfuktighetsreglering - fint att se att vovvarna har det bra på jobbet! Man utgår alltså från standardfordon som sedan rensas på delar av standardinredningen, modifieras och byggs på med olika typer av skåp, elektronik och inredning, samt när det gäller färdtjänstfordon montering av luftfjädring så man kan sänka färdtjänstfordon för bekväm inlastning av rullstolar. Ett av företagen, U-Lift, bygger även olika typer av ramper och lyftar för inlastning av rullstolar mm på tåg.

En viktig fråga gäller fordon med nya drivmedel, som elfordon och gasfordon, som det är svårt att bygga om eftersom det ligger batterier eller gasbehållare i underredet. Det är svårt att montera luftfjädring eftersom man inte får göra ändringar i underredet, och det gör att man är hänvisade till äldre och sämre teknik i form av gammal hydraulteknik som monteras baktill på fordonet. Det ökar tiden för in och urlastning och gör det osäkrare och obekvämare för resenärer med rullstolar. Man kallade det själva för att gå 20 år tillbaka i tiden, och konstaterade att det är priset för att byta från traditionella bränslen på färdtjänstfordonen.


 

Under dagens besök diskuterade vi allt från företagsklimat, internationell konkurrens och kompetensförsörjning till bonus/malus och wltp-reglerna för mätning av avgaser och givetvis lite om hur man upplever situationen med Coronaviruset och problem med leveranser från Kina.

En viktig fråga gäller fordon med nya drivmedel, som elfordon och gasfordon, som det är svårt att bygga om eftersom det ligger batterier eller gasbehållare i underredet. Det är svårt att montera luftfjädring eftersom man inte får göra ändringar i underredet, och det gör att man är hänvisade till äldre och sämre teknik i form av gammal hydraulteknik som monteras baktill på fordonet. Det ökar tiden för in och urlastning och gör det osäkrare och obekvämare för resenärer med rullstolar. Man kallade det själva för att gå 20 år tillbaka i tiden, och konstaterade att det är priset för att byta från traditionella bränslen på färdtjänstfordonen.

En mycket intressant och givande dag i en mycket imponerande verksamhet. 







Kvällens interpellationsdebatt med näringsminister Ibrahim Baylan 

2020-02-18

I kväll hade min riksdagskollega Lars beckman en interpellationsdebatt med näringsministern med anledning av uppgifterna om att det stora statliga bolaget Arento konkurrerar ut småföretagare på flera orter vid uthyrning av bilar, maskiner, verktyg och mobila toaletter(!). Som moderater anser vi inte att statlioga boilag ska agera på detta sätt och genom misstänkt underprissättning slå ut konkurrenter för att ta marknadsandelar. Faktum är att i Arentos egen årsredovisning står uttryckligen att bolagsledningen vill forsätta ta marknadsandelar på den privata marknaden. Även om staten inte skjuter till skattemedel för detta så är det givetvis lättare för ett mycket stort statligt bolag att få bra krediter, man har mer kapital och fler kunder (bland annat många statliga som exempelvis moderbolaget Svevia) som gör att man kan ta bra betalt av vissa för att kunna finansiera underprissättning mot andra.

Visst kan en företagare anmäla denna typ av agerande till konkurrensverket, men det tar tid från näringsverksamheten, är svårt att bevisa och dessutom är det både svårt och tidsödande att få rätt. Staten borde inte orsaka detta merarbetet för privata företagare.

Statliga bolag har ett viktig funktion i vissa fall, exempelvis för att trygga medborgarnas ägande av vattenkraften (Vattenfall) eller malmtillgångarna (LKAB). Även infrastruktur och statliga fastigheter kan med fördel ägas i bolagsform. Men när det gäller verksamhet på den konkurrensutsatta marknaden bör man vara mycket vaksam när det gäller statligt (och kommunalt) ägda bolag. Denna tydliga gräns mellan vad staten ska äga och inte äga var tydlig under Alliansens regeringstid, men är mycket mer svävande idag och det tycker vi moderater är allvarligt.

Nedan videoupptagning av hela debatten, inklusive mina två inlägg.







Interpellationsdebatt om ny avgift för uppläggning av virke

2020-02-11

   

I dag hade jag debatt med infrastrukturminister Tomas Eneroth med anledning av min interpellation om en ny avgift för tillstånd till uppläggning av virke vid allmän väg. Ytterligare fem riksdagsledamöter deltog i debatten, bland annat mina m-kolleger Sten Bergheden och Lars Beckman (ovan). Svaret från infrastrukturministern var yttest knapphändigt. Det föranledde mig att inleda mina anföranden med ett inlägg som var ungefär som nedan. Hela debatten går att lyssna på genom att klicka på bilden nedan. Några svar kom inte, men ministern uttryckte i vart fall att han såg problemet och förstod irritationen från dem som drabbas. Under debatten framkom att Trafikverket ett normalår hanterar ungefär tusen tillstånd per år, varav nästan alla tillstyrks. Samtidigt kommer man alltså att debitera ut nära 3 miljoner i avgifter. Det är inget annat än en starffavgift på skogsnäringen och jag och mina kolleger kommer att driva på för att avgiften ska avskaffas.


 

Fru talman,
 
Det hör ju till god ton att tacka statsrådet för svaret, så jag får väl börja med det. Men vad ska man säga om själva svaret? Sällan har ett interpellationssvar varit så kort och intetsägande som detta. 10 rader text är allt statsrådet kostat på min fråga, viktigare än så är det tydligen inte. 
Jag undrar om alla landets små skogsägare håller med?

Alla talar i dag varmt om de gröna näringarna, hur vi ska använda mer biobränslen, bygga mer i trä och hur mycket skogsnäringen betyder för svensk ekonomi och svensk export. Och då har vi inte ens berört miljönyttan som skogen gör. Samtidigt pågår ett närmast obegripligt angrepp på hela den svenska skogsnäringen från regeringen och dess myndigheter. Jag brukar kalla det de små stegens tyranni.

Vi ser hur myndigheter på olika sätt motverkar all avverkning i stora områden av miljöskäl utan att markägarna kompenseras. Inte sällan skogar som vårdats och brukats i generationer – men när skogen blir mogen för avverkning stoppas denna indirekt av myndigheterna – utan kompensation. Vi ser ständigt stigande drivmedelspriser som gör avverkning och transporter allt dyrare. Vi lever dessutom hela tiden under hotet om lastbilsskatter som skulle driva upp kostnaderna ytterligare. Och då har jag inte ens nämnt alla andra beslut som är landsbygdsfientliga för alla de människor som lever och verkar på landsbygden. Utan dessa landsbygdsbor finns det ingen som kan arbeta i de gröna näringarna!

Som om detta inte skulle räcka kommer nu nyheten om att Trafikverket infört en avgift på 2.900 kronor för varje tillstånd för att få lägga upp virke på egen mark i anslutning till allmän väg i avvaktan på transport till sågverken eller massafabriken. Tidigare fanns tydligen en möjlighet att undantas från denna avgift, men det undantaget har avskaffats.

När jag berättat om denna nya avgift för bekanta som äger små skogsskiften har de först trott att jag hittat på. När de sedan inser att det är sant har förvåningen ersatts med ilska. Jag kan också konstatera att det nog inte helt kan uteslutas att en och annan skogsägare kan tänkas komma att avstå från att både söka tillstånd och betala avgiften.

En avgift på 2 900 kronor betyder knappast så mycket för en stor skogsägare som exempelvis statliga Sveaskog. Men för en liten skogsägare kan det äta upp en stor del av vinsten. Den genomsnittlige skogsägaren i Sverige äger inga jättearealer, och vid gallring eller röjning efter en storm är det ofta inga stora mängder virke som tas ut. Efter kostnaderna för arbetet blir det inte mycket pengar kvar. Med den nya avgiften finns faktiskt risken att mindre gallringar eller röjning efter stormskador helt enkelt inte genomförs eftersom kostnaderna kan överstiga intäkten.

Det enda svaret från infrastrukturministern är att Trafikverkets avgift grundas på gällande författningar. Det får vi ju verkligen får hoppas. Det motsatta hade varit anmärkningsvärt. I övrigt säger ministern att han själv avser att, som det heter ”följa frågan”. Det enda man med säkerhet vet när en minister ”följer en fråga” är att det tyvärr sällan leder till någon förändring överhuvudtaget. Han kunde lika gärna sagt att han inte bryr sig och att Trafikverket får göra som de vill.

Fru talman,

Det kan tyckas futtigt att kräva en interpellationsdebatt om en avgift på 2.900 kronor. Men det är faktiskt ett illustrativt exempel när man diskuterar den stora jakten på småföretagare och hushåll på vår svenska landsbygd. Och denna typ av avgift för ett tillstånd som upplevs onödigt är exakt sådant som skapar ilska.
Faktum är att dagens regering är extremt uppfinningsrik när det gäller att införa nya skatter och avgifter, byråkrati, regler, kontroller och kostnader, och detta synsätt verkar även genomsyra regeringens myndigheter. Varje enskild sak, varje ny regel, blankett eller kontroll, varje ny liten kostnad eller skatt eller tillsynsavgift kanske inte stjälper en småföretagares eller privatpersons ekonomi. Men när man lägger ihop alltihop blir situationen efterhand helt ohållbar för landets många små näringsidkare på landsbygden, inom jord- och skogsbruk, besöksnäring eller servicesektor. 

Regeringen styrs idag alltför mycket av tjänstemän och byråkrater, inte sällan boendes i Stockholms innerstad. Intresset, kunskapen och engagemanget för landsbygden, glesbygden och de mindre orterna i vårt land visar stora brister. Och förståelsen för de gröna näringarnas ekonomiska förutsättningar är skrämmande svaga.
Jag tror inte berörda skogsägare är särskilt intresserade av att ministern ”följer frågan” utan tror de är mer intresserade av att få veta om ministern tänker verka för att den aviserade avgiften för att få lov att lägga upp virke på egen mark avskaffas?

Så återigen ställer jag en rak och tydlig fråga till ministern. Tycker han den nya avgiften är rimlig? Och tänker han verka för att den avskaffas? Detta vill jag gärna ha ett tydligt svar på!






Möte med Visita Väst

2020-01-29

I går kväll var alla västsvenska riksdagsledamöter inbjudna till branschföreningen Visita i Västsverige. Vi träffades på Visitas huvudkontor i Stockholm för en genomgång av branschens möjligheter och problem, och en god bit mat efteråt så som det anstår en branschorganisation som organiserar bland annat restaurangföretag.

Visita är en bransch och arbetsgivareorganisation för både hotell och restauranger, men också för cateringföretag och för den breda besöks- och turistnäringen såsom campingplatser, skidanläggningar, djurparker och mycket annat. Sammantaget är det en snabbt växande bransch som stadigt ökar omsättningen och där andelen exportintäkter (alltså utländska turister) också ökar.

Att införa en "turistskatt" som Socialdemokraterna lanserat är något som branschen inte uppskattar. Men man har också många andra lagar och regler som motverkar en utveckling av branschen. Att det krävs ett särskilt tillstånd för att starta ett hotell känns väldigt märkligt med tanke på att alla de krav som finns för ett sådant tillstånd redan finns med som villkor vid andra prövningar som en hotellägare måste gå igenom. Trots detta kostar ett hotelltillstånd 4.700 kronor. Att restauranger och pubar fortfarande år 2020 måste ha ett danstillstånd (!) för att människor ska få dansa är helt absurt. Och nya regler om att ursprungsmärkning av råvaror måste anges skriftligt i menyerna är oerhört kostsamt eftersom man ofta köper in från olika ställen och då måste trycka om menyerna hela tiden - uppgifter om matens ursprung borde kunna lämnas muntligen vid förfrågan från gästen, precis som man gör angående exempelvis allergier. 

Vi berörde såklart också reglerna om gårdsförsäljning av alkohol som nu en majoritet i riksdagen uttalat att regeringen ska ta fram. Men ännu händer inget och det var helt uppenbart igår att det främst är Miljöpartiet som sätter sig på tvären och blockerar detta med den märkliga motiveringen att det skulle strida mot EU:s regler. Detta är en ohållbar invändning - Finland har redan regler om gårdsförsäljning av alkohol och det har gått alldeles utmärkt utan att avveckla Alko, deras motsvarighet till vårt Systembolag.

Vi pratade också infrastruktur. Visita var tydliga med att alla transportslag behövs - bil, tåg, flyg och båt. Många besöksmål ligger avsides och behovet av ett fungerande vägnät är stort om man ska kunna utveckla sin näring.

Det blev också ett intressant samtal om arbetskraftsinvandring. Många nischade restauranger har behov av att importera kockar till Sverige för att få rätt kunskap. Samtidigt kan det uppfattas som märkligt att man behöver anställa städare och vanlig kökspersonal eller restaurangbiträden från utlandet när det går många lågutbildade arbetslösa. Men om ingen i landet söker dessa jobb måste ju företagen söka personal utomlands. Det måste gå att hitta ett fungerande system där arbetskraftsinvandring av nyckelpersonal inte försvåras, samtidigt som arbetskraftsinvandring inte används på ett sätt som motverkar att få arbetslösa i arbete. Detta måste göras utan att slå undan benen på företagen - bästa sättet att motverka arbetskraftsinvandring av lågutbildad arbetskraft är att se till att de arbetslösa i Sverige söker jobben. Och då måste man se över regelverken för de arbetslösa och öka drivkraften att ta de jobb som finns.

Det finns mycket att göra för att fortsätta utveckla besöksnäringen i Sverige och det är bra att påminnas om detta ibland.






Jag ställer en interpellation om ny avgift för virkelsupplag

2020-01-15

Alla talar idag varmt om de gröna näringarna, hur vi ska använda mer biobränslen, bygga mer i trä och hur mycket skogsnäringen betyder för svensk ekonomi. Samtidigt pågår ett närmast obegripligt angrepp på hela den svenska skogsnäringen från regeringen och dess myndigheter. Vi ser hur myndigheter på olika sätt motverkar all avverkning i stora områden av "miljöskäl" utan att markägarna kompenseras. Vi ser ständigt stigande drivmedelspriser som gör avverkning och transporter allt dyrare. Vi lever dessutom hela tiden under hotet om lastbilsskatter som skulle driva upp kostnaderna ytterligare. Och då har jag inte ens nämnt alla andra beslut som är landsbnygdsfientliga för alla de människor som lever och verkar i dessa gröna näringar. 

Som om detta inte skulle räcka kommer nu nyheten om att Trafikverket från och med nästa år tänker ta ut en avgift för varje tillstånd för att få lägga upp virke längs vägarna efter avverkning i avvaktan på transport tillsågverken eller massafabriken. En avgift på 2.900 kronor betyder knappast så mycket för en stor skogsägare men för en liten kan det äta upp en stor del av vinsten.


                                

Jag äger själv en ytterst minimal skog på ett par hektar. Efter Gudrun tvingades ta jag hand om en hel del stormfällt virke. Kostnaden för att ta hand om röran åt nästan upp hela det belopp jag fick betalt för träden (och då var de ändå i bra kvalitet). En avgift på 2.900 kronor för att få ett tillstånd att lagra virket när avägen några veckor hade gjort att jag gått minus. Och så här ser det ut får många små skogsägare, inte minst när det handlar om gallring - det blir inte så väldigt mycket att sälja, men väldigt mycket arbete, och en avgift på 2.900 kronor kan förstöra hela kalkylen.  

Man kan också fråga sig varför det ens behövs tillstånd för att lagra virke på en äng intill en väg, särskilt när det är på en egen mark. Jag vet ingen idag ute på landet som ens söker tillstånd och det lär nog knappast bli fler med den nya avgiften. Det borde räcka med tydliga regler om att virke och annat inte får läggas upp så att det hotar trafiksäkerheten.

Vad blir nästa steg? Avgift för att lägga upp höbalar på egen mark? Avgift för att parkera skördetröskor eller traktorer längs vägarna? Hur långt ska svensk byråkrati och avgiftsraseri gå?

Jag har idag lämnat in nedanstående interpellation till infrastrukturministern som är den ansvariga för denna fråga eftersom avgiften tas ut av en av hans myndigheter. Debatt följer om några veckor.

Det måste vara slut med att allmänt lovprisa de gröna näringarna och samtidigt med andra beslut slå undan benen för samma näringar. Den nya avgfiten för virkesupplag måste stoppas.

 





Besök på Kasthall i Kinna

2019-11-29

I dag gjorde jag ett besök på Kasthalls mattfabrik i Kinna tillsammans med min riksdagskollega Cecilie Tenfjord Toftby och Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström. Kasthall är ett av Marks kommuns många anrika textilfabriker, 130 år i år, och har legat på samma plats i Kinna hela tiden. Här lite mer historik från företagets webbplats. 

Kasthall är idag en av Sveriges mest kända mattillverkare och levererar bland annat mattor till Riksdagen, Regeringskansliet, De kungliga slotten, massor av kommuner och offentliga lokaler, kryssningsfartyg, lyxbåtar, privatpersoner och via ledande mode och inredningshus även till många kända personer runt om i världen. Mycket sys upp direkt efter beställning och man har en imponerande flexibilitet för att kunna leverera exakt det som efterfrågas. Huvudkontoret ligger i Kinna, och sedan har man showroom i bland annat Stockholm, Göteborg, Milano och New York. Man finns representerade via butiker eller återförsäljare i över 30 länder. I dag har man ett 80-tal anställda och har ett nära samarbete med färgerier och mekaniska verkstäder runt om i Marks kommun. En del av Sjuhärads textilkluster.


  

Första steget i tillverkningen är att göra i ordning garnet och lägga upp det på spolar som sedan kan användas i vävstolarna. Varje blivande matta har en egen arbetsorder och i lådan ligger de garner som ska användas för respektive matta. 

  

De äldsta vävstolarna är från 1950-talet och de fungerar utmärkt. Högra bilden visar de hålkort som fortfarande används för att styra hur mönstren ska se ut. 

  

Till höger ovan en av de nya stora helt datoriserade vävmaskinerna som kan göra mycket breda mattor. 

  

Här robotar som väver horisontellt på uppmonterade vävdukar. Roboten rör sig fram och tillbaka och sakta tar den vita mattan form ovanpå det förvävda randiga underlaget.

  

Ovan tv slutresultatet - en vit matta med tydliga mörka ränder. Till höger ovan en bild från arkivet där Tobias Billström håller i en provbit från mattan i Riksdagens sammanbindningsbana. Alla mattor i riksdagshuset kommer från Kasthalls, och alla mönster finns sparade för kommande behov av utbyte eller renovering av tidigare levererade mattor. 

   

Här fick vi själva pröva att väva med "pistol" på uppspända vävar. Man skjuter in trådarna från baksidan och på framsidan uppstår då ett mönster beroende på hur man kör pistolen och vilka färger man har i trådarna. På detta sätt kan man skapa fantastiska mönster och mycket exklusiva och unika mattor. Det tar flera år att läsa sig att skapa sådana konstverk och mattorna kan kosta enorma summor. 

Vi hade också ett längre möte med företagsledningen och diskuterade ett antal viktiga företagsfrågor. Inte minst kring EU och Brexit, något som oroar både Kasthall och många andra företag - vad blir effekterna av Brexit, och har den svenska regeringen någon plan för vad som ska hända efter Brexit vad gäller svensk export till UK? Vi diskuterade också kompetensförsörjning för denna bransch som är beroende av väldigt udda och smala yrkesgrupper såsom vävlagare och mekaniker som är experter på att hålla vävstolar i gott skick. Överhuvudtaget krävs mycket speciell kompetens eftersom denna bransch är mycket specialiserad. Kostnaderna för transporter och beroendet av god infrastruktur var andra viktiga frågor, och för mig som markbo var det ju inga nyheter, alla företag i Mark är beroende av långa transporter av både insatsvaror och färdiga produkter. Ständigt ökade kostnader för lastbilstransporter och ett delvis undermåligt vägnät är stora problem för företagens konkurrenskraft. 

 



 

Besök hos Forsbergs Fritidscenter

2019-11-13

 

I dag besökte jag och delar av Riksdagens Bilnätverk Forsbergs Fritidscenter i Sollentuna. En filial till Forsbergs Fritidscenter i Hyssna. Vi var inbjudna av Husvagnsbranschens Riksförbund för att prata vidare om läget när det gäller den extremt höga nya husbilsskatten (uppemot 28.000-35.000 kronor per år).  Maria Valentin, VD för Forsbergs och Mikael Blomqvist, VD för KABE var värdar för mötet. Ovan th är vi fyra som startade bilnätverket.

 

Vi fick en grundlig genomgång av hur den nya husbilsskatten slår, och vi fick också veta att försäljningen av nya husbilar i Sverige minskat dramatiskt i år, med över 30%, medan den ökat i de flesta andra europeiska länder. Det är också enbart Sverige som valt att ha en så extremt hög husbilsskatt - i andra länder är den avsevärt lägre, eller rent av noll. En husbil är som sagt inte ett transportmedel i första hand utan en rulande sommarstuga som normalt inte körs särskilt mycket varje år.

Tyvärr har regeringen, med stöd av C och L, valt att inte agera i frågan utan låter Transportstyrelsen självständigt få driva igenom det nya sättet att beräkna fordonsskatt för husbilar. Trots att man som bekant gav motsatt besked i somras. Detta medför som jag tidigare påpekat uppsägningar hos husbilstillverkare (KABE), och riskerar att minska antalet anställda hos återförsäljare, det kommer att öka importen av mer bränsletörstiga begagnade husbilar och det motverkar byte till mer bränslesnåla och renare husbilar. När försäljningen av nya husbilar minskar så dramatiskt och ersätts med begagnatimport från utlandet betyder det att även momsintäkterna sjunker för staten. Den nya beskattningen är alltså vare sig bra för miljön, statsfinanserna, jobben eller företagsklimatet. Lite som vanligt med andra ord när det gäller miljö- och klimatpolitiken från dagens regering med stödpartier.

Läs alla mina inlägg om den orimliga husbilsskatten som jag samlat på denna sida.






Moderaterna stod på rätt sida i historien 

2019-10-04

Den 4 oktober är inte bara kanelbullens dag, utan är också för alltid dagen som symboliserar kampen mot de socialistiska löntagarfonderna. För yngre följare som inte var födda då handlade det kortfattat om att en del av löneutrymmet i praktiken avsattes för en ny "vinstdelningsskatt" för noterade börsföretag, och pengarna tillfördes sedan  fyra statliga fonder som i sin tur använde pengarna för att köpa upp företag. Man socialiserade helt enkelt företag stegvis genom att köpa upp företagen med hjälp av deras egna vinstmedel. Motståndet var starkt, även från många LO-medlemmar och den 4 oktober varje år samlades man till demonstrationer mot fonderna. Jag har sparat mitt eget demonstrationsplakat från mitt livs absolut första demonstration. Västsvenskar mot fonder.
Nedan också en av moderaternas valafficher, troligen inför riksdagsvalet 1991.


Motståndet segrade och regeringen Bildt (1991-) skrotade fonderna och lämnade lite förenklat över ägandet av fonderna till de företag som. bekostat dem, varefter fonderna sedan avvecklades.

Även i denna fråga stod moderaterna på rätt sida i historien.


   






I dag pratade jag husbilsskatt på husbilsmässan i Jönköping


2019-09-12

Som jag kommenterat tidigare så väntar en chockhöjd husbilsskatt från och med 2020 års modeller. Detta trots att Transportstyrelsen i somras gav offentligt besked om att man inte skulle höja husbilsskatten utan i stället beräkna den som tidigare enligt en slags "skälighetsbedömning" i enlighet med gällande lag, eftersom husbilar inte är ett transportmedel i första hand utan mer en rullande fritidsbostad. Någon månad senare kom rakt motsatt besked, skatten skulle nu höjas dramatiskt. Det nya beskedet var i sig ytterst anmärkningsvärt. Man måste kunna lita på tydliga besked från en svensk myndighet. Nu hann återförsäljare beställa husbilar grundat på det första beskedet, men inser nu att efterfrågan viker och blir stående med osälda husbilar. Och en del kunder köpte husbil för leverans till våren i god tro, men kommer nu att drabbas av en oväntad skattechock. 


 

I dag tog jag morgonflyget hemåt och sedan bilen till Jönköping för att hinna vara med på den hearing branschen anordnade på husbilsmässan på Elmia i Jönköping angående den nya beskattningen. Förutom att man såklart känner sig grovt lurad av det felaktiga beskedet i somras så är den höga beskattningen ett problem i sig, och gör att många väljer att köpa en begagnad husbil i stället för en ny (eftersom de begagnade inte berörs av den nya skatten). Redan har en av de stora husbilstillverkarna, Kabe, varslat 25 anställda om uppsägning och även bland återförsäljarna av nya husbilar finns en stor oro för att behöva skära ned. Det märkliga är också att de riktigt stora husbilarna beskattas på ett annat sätt som ger dem mycket lägre (!) fordonsskatt än de mindre husbilarna. Totalt ologiskt och mycket märkligt. Vi fick också höra att i Tyskland är skatten för en husbil drygt 400 Euro per år. I Sverige blir skatten för en husbil nu upp till 30-40.000 kronor per år.

Jag kunde på hearingen meddela moderaternas linje i frågan. Vi anser att Transportstyrelsens besked från i somras bör ligga fast, alltså tills vidare en skälighetsbedömning av skattenivån i enlighet med den möjlighet som lagen faktiskt ger, och där skatten då hamnar ungefär i nivå med dagens. På längre sikt behöver politiken ge tydliga besked om den långsiktiga hanteringen av beskattningen för alla företag behöver tydliga spelregler så man kan planera framtiden. Jag tycker detta borde lösas i samband med en större översyn av hela bonus-malus-systemet. Vissa fordonstyper borde helt enkelt ligga utanför detta system.


Ett grundproblem i Sverige är att vi idag har tre olika styrmedel för transportsektorn. Först har vi världens i särklass högsta koldioxidskatt (mer än dubbelt så hög som det land som ligger tvåa). Sedan har vi bonus-malus-systemet som straffbeskattar bilar med högre utsläpp för att finansiera bonus till bilar med låga utsläpp (problemet är att det inte finns några husbilar som har låga utsläpp). Ovanpå detta kommer nya EU/globala riktlinjer för beräkning av utsläpp, och som Sverige till skillnad mot andra länder tänker införa direkt. Allt detta tillsammans gör att fordon med högre koldioxidutsläpp bestraffas tre gånger (!), och dessutom hårdare än i något annat land. Jag anser att detta är helt orlimligt och vill se en översyn av hela fordonsbeskattningen och bonus-malus-systemet. Det sistnämnda är dessutom kraftigt överfinansierat, man tar in mycket mer i straffskatt än vad som betalas ut som bonus.

Efter hearingen tog jag en liten rundvandring på mässan:

 

Ovan tv är jag tillsammans med Mikael Blomqvist från KABE, som också var en av föredragshållarna på hearingen i sin egenskap av ledamot i HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund). Ovan th tillsammans med Maria Valentin som är VD för Sveriges största husbilsförsäljare, Forsbergs fritidscenter, som har sitt huvudkontor i Hyssna (nära Ubbhult) och dessutom sex andra försäljningsställen runtom i landet. Nedan th Joakim Karlsson som är platschef på Forsbergs i Hyssna.
Han står framför en av de normalstora husbilar som drabbas av den nya höga husbilsskatten. På vänstra bilden nedan en av de verkliga jättarna bland husbilar, även denna ingår i Forsbergs sortiment. Denna flermiljonersbjässe inkluderar även garage (!) i nedervåningen och den lilla trevliga sportbilen går att beställa som tillval. Det märkliga är att denna husbil beskattas enligt andra regler och därmed får mycket lägre fordonsskatt än husbilen på högra bilden. Det visar hur skevt hela beskattningssystemet är.   

 
   




Finbesök hemma i Ubbhult och därefter intressant företagsbesök 

2019-08-20

I dag hade jag trevligt besök hemma i Ubbhult. Det var mina tre medgrundare av Riksdagens Bilnätverk som hälsade på, alltså Sofia Westergren, Lars Beckman och Kjell Jansson. Efter fika i mitt uterum fortsatte vi till Mölndal för ett besök hos Lindome Flyttningsbyrå.

  

Samtalsämnena var många. Höga drivmedelsskatter och fordonsskatter som driver upp kostnaderna, olyckliga effekter av bonus-malus-systemet när det gäller större och tyngre fordon, osund konkurrens från oseriösa aktörer som dumpar priserna med hjälp av stor andel bidragsanställda, orättvisor när det gäller trängselskatter och fordonsskatter mellan svenskregistrerade och utlandsregistrerade fordon, arbetsrättliga regler som försvårar att ha extrapersonal och gör att man i stället startat ett eget bemanningsföretag och kommunernas tillämpning av upphandlingslagen. Det blev många intressanta inspel att ta med sig till höstens motionsarbete i riksdagen.






Besök på SM i Ung Företagsamhet 

2019-05-07

I dag besökte jag Älvsjömässan och SM i Ung Företagsamhet. Det är alltså rikslen och på mässan deltar vinnarna i olika katergorier från deltävlingarna runt om i landet. Det har blivit en tradition nu att jag besöker mässan under finaldagarna och träffar elever från UF-företag i valkretsen. Jag besökte sex olika UF-företag från Sjuhärad, från Borås, Mark och Tranemo.

   

Bland produkterna som dessa ambitiösa och påhittiga elever marknadsförde fanns allt från en handduk som även fungerar som brandfilt (Safe Tech UF), ett timglas för duschen för att motverka onödigt långa duschar (Aqua Nisi UF), vilket sparar både vatten och energi, kaffefilter i linnetyg som ersätter engångsfilter i papper (Refilter UF) och miljövänliga klädhängare i hårt papper med tryck som ersätter platshängare (Re-Sponsible UF).  

   

Work Connetc UF har skapat en digital arbetsförmedling för sommarjobb och extrajobb, och Your Media UF arbettar med marknadsföring i sociala medier. 

     

Work Connect UF förtjänar lite extra uppmärksamhet. Man vann regionfinalen i Älvsborg och är en av de tio finalisterna i SM som årets UF-företag. Eleverna tänker arbeta vidare med sitt företag även efter examen och ser en god framtidsmöjlighet för sitt företag. Jag pratade en del med eleverna om den väntande reformeringen av Arbetsförmedlingen och jag håller me dom att de borde ha en ölysande framtid med sitt företag som fristående aktör för förmedling av sommarjobb och extrajobb. Mycket intressant!




  

 




Besök hos skogsindustrierna

2019-04-23

Kvällen ägnade jag åt ett besök hos Skogsindustrierna. De hade bjudit in den moderata riksdagsgruppen för möte med information och lite mat.  

Skogen är en av Sveriges viktigaste naturtillgångar och dessutom en av våra viktigare exportprodukter.  Men det finns ett antal stora hot mot verksamheten.

För det första finns en konflikt mellan äganderätten och miljöhänsyn. En del skogsägare som vårdat sin skog i generationer drabbas sedan av avverkningsförbud, utan att kompenseras ekonomiskt av samhället. Det är självklart i grunden orimligt. Min (och skogsindustriernas) linje är att man absolut kan skydda värdefull skog och naturmiljöer, men då främst geno m avtal med markägaren där man ersätter denne för inkomstbortfallet och för att man fortsätter sköta och bevara dessa vä'rdefulla skogsmiljöer. Vill samhället skydda skog så får man betala för detta. Däremot finns det få skäl att staten ska köpa skogen - det leder snarare till att ingen länbgre sköter skogen utan att den växer igen och förfulas. Den vackra skogsmiljön har faktiskt skapats genom generatiponers skogsvård. det bästa måste vara att låta ägaren fortsätta sköta skogen.

Jag skulle vilja lägga till att man även i en värdefull skogsmiljö skulle kunna ta ut en del träd utan att kalhugga och förstöra naturmiljön. Det kunde ge markägaren viss avkastning av marken, samtidigt som statens kostnad för ersättning till markägaren minskar.

Ett annat hot mot skogsindustrin är kilometerskatt på transporter och höga bränslepriser. 

Ett tredje problem som lyftes var klåfingrig miljö- och klimatpolitik. Ett exempel var den nya klimatskatten på förbränning av avfall. Det finns idag en enda anläggning i Sverige som klarar att återvinna vätskekartong (alltså mjölkpaket mm som är platsöverdragna). På den aktuella anläggningen separeras papper och överdragsplast, och sedan bränns plasten och ger energi till återvinningsprocessen. Ny avfallförbränningsskatt medför att det blir så dyrt att återvinna vätskekartong att det finns risk att detta inte kan fortsätte. Alltså en helt missriktad "klimatåtgärd". Exempeln på missriktade "klimatskatter" är många, skatter som direkt motverkar sitt syfte. Ett annat exempel är den nya kemikalieskatten som gynnar import av exempelvis vitvaror framför att köpa varorna i svenska butiker. Skatteintäkterna uteblir då, men de svenska butikerna blir färre och människor förlorar sina jobb. Skatteeffekterna blir därmed totalt sett negativa.

Exemplen på missriktad miljö- och klimatpolitik är alltför många idag.   



 


Moderaterna fick stöd i Näringsutskottet för vår linje kring Telia  

2019-04-04

Många frågar mig hur vi moderater resonerar när det gäller statens ägande i Telia. Bakgrunden är att genom Telias förestående köp (bolaget inväntar godkännande av EU-kommissionen) av Bonnier Broadcasting som bland annat äger TV4 skulle staten få en osunt stor dominans på den svenska mediemarknaden. Samntidigt finns en säkerhetspolitisk aspekt - idag finns i Telia säkerhetskänsliga system och infrastruktur som staten i kraft av att bara vara minoritetsägare i Telia inte har full kontroll över. Det är inte en långsiktigt rimlig lösning.

Moderaternas linje är därför att regeringen ska utreda förutsättningarna för att staten i utbyte mot sitt kommersiella ägande får full kontroll över dessa säkerhetskänsliga system. Detta betyder att man helt enkelt delar Telia i två delar - en kommersiell del som staten inte ska vara ägare till alls, och en del där känsliga säkerhetskänsliga system av vikt för totalförsvaret och säkerhetspolitiken finns, och där staten tar över ägandet helt.

Socialdemokraterna vill inte förändra något alls. De blir därmed svaret skyldiga på hur man vill lösa de två ovanstående problem som vi moderater pekar på och konstruktivt försöker lösa. I debatten vill Socialdemokraterna göra gällande att försvarsmakten ställer sig starkt kritiska till en försäljning. Det är inte korrekt. Man refererar då till den utredning som försvaret genomförde 2008 och där frågeställningen enbart rörde en renodlad försäljning, inte det utbyte vi nu kräver att regeringen utreder. Vidare borde naturligtvis analysen om vilka säkerhetskänsliga system som fanns liggande i Telia och som staten borde ha full kontroll över ha gjorts av s-regeringen under Göran Persson innan man tog bolaget till börsen. Eftersom detta uppenbarligen inte gjordes har vi nu från moderat sida initierat arbetet med att utreda hur staten kan få bättre rådighet över säkerhetskänsliga system samtidigt som vi kan lösa problemet med det kommande ägandet av TV4. Detta moderata förslag tillstyrktes av Näringsutskottet förra veckan och framöver ska riksdagen rösta om saken. Beslutet är inte ett försäljningsbeslut utan ett tydligt uppdrag till regeringen att utreda förutsättningarna. En eventuell försäljning förutsätter ett nytt beslut i riksdagen.





Viktig dom stärker skogsägarnas rättigheter 

2019-01-17

Ett antal skogsägare i norra Sverige har stämt Staten då de nekats ersättning för fjällnära skog som de inte fått avverka. I de första fem målen som avgjorts idag har Mark- och miljödomstolen i Umeå tilldömt skogsägarna full ersättning för den ekonomiska skada som besluten inneburit för dem, totalt ca 18 miljoner kronor. Domarna är de första i denna fråga och kommer att vara vägledande. Domstolen gick i alla delar på skogsägarnas linje och domstolen klargör att avverkning är en del av pågående markanvändning för skogsbruk.

Självklart måste samhället ha möjligheter att skydda värdefull skog och naturmiljöer. Men lika självklart är det att staten då också ersätter markägaren för förlusterna. Domen innebär att man upprätthåller enskildas rättssäkerhet, där rätten till ersättning när staten fråntar någon möjligheten att använda sin egendom är en viktig del av äganderätten. Förutom betydelsen för enskilda ägare av fjällnära skog har det också betydelse för stabiliteten i hela det finansiella systemet för att belåna fastigheter. Nu kommer skogsägare i fjällnära områden fortsätta våga investera i skog och skogsbruk. 

Men det är samtidigt illa att staten alltså tyckt att det är rimligt att processa mot enskilda skogsägare. Det är inte lätt för en liten enskild markägare som förbjuds att avverka sin skog att få rätt mot myndigheterna. Detta borde inte kunna hända i ett rättssamhälle.




 

Låt oss aldrig någonsin glömma löntagarfonderna

2018-10-04

I dag är det kanelbullens dag. Kanelbullar är gott. Men för många av oss som varit med lite längre symboliserar den 4 oktober något helt annat, nämligen kampen mot löntagarfonderna. Alltså ett av de värsta socialistiska experimenten som genomförts i Sverige. Det hela byggde på att man genom en extra "vinstdelningsskatt" på stora aktiebolags vinster skulle köpa upp deras egna aktier, som sedan förvaltades i fackligt styrda "löntagarfondstyrelser". Steg för steg socialiserades svensk näringsliv. Socialdemokraterna införde löntagarfonderna 1984, trots starkt motstånd, även inom breda LO-grupper som insåg att fondavgifterna skulle minska löneutrymmet. Jag skrev själv min examensuppsats i juridik om detta 1986, där jag både analyserade fackets successiva övertagande av vissa bolag och även föreslog hur man skulle kunna avveckla fonderna. Fonderna skrotades slutligen för gott av Carls Bildts moderatledda regering 1991-94.

Under 1980-talet var den 4 oktober dagen för omfattande demonstrationer mot löntagarfonderna. En av dessa var mitt första egna deltagande i en demonstration, då i Göteborg. Jag har fortfarande kvar mitt plakat. Låt oss aldrig glömma att socialismen ofta och gärna sticker upp sitt fylla tryne. När det händer är det vi moderater som måste gå i spetsen för motkrafterna.

  

Ibland tar vi vårt fria företagsklimat som självklart, men det var verkligen inte självklart när löntagarfonderna diskuterades som mest i början av 1980-talet. I dag är det som sagt kanelbullens dag. Så varför inte slå två flugor i en smäll och fira löntagarfondernas avskaffande med en god kanelbulle från ett företagsamt privat bageri eller café? Utmärkta representanter för det svenska företagandet.






Företagsbesök hos Bebex i Sjötofta

2018-08-30

 
Nästa besök var hos Bebex, är ett litet men snabbt växande företag i enorma lokaler i Sjötofta i västra delen av Tranemo kommun. Man har tagit över en nedlagd gammal fabrik för tillverkning av ståltråd och i dag är det i stället plastprodukter som tillverkas. Både rör och olika typer av gjutna produkter. Vi fick en bra bild i hur det är att starta och bygga upp ett företag från grunden, och hur entreprenörers drivkraft är det avgörande för om man ska lyckas. Det blev även här mycket diskussioner om infrastrruktur, rekrytering och företagsklimatet rent allmänt.

 
Hos Bebex fick jag ladda bilen inne i fabriken. Det gick bra det med.



 

Företagsbesök hos Lidhs i Dalstorp

2018-08-30

 

Jag inledde dagen med ett företagsbesök hos Lidhs i Dalstorp tillsammans med lokala moderater. Lidhs tillverkar pressverktyg för tillverkning av plåtdetaljer, främst för fordonsindustrin, men även för produktion av plåtar till exempelvis vitvaror och möbler. Varje verktyg är unikt och allt byggs och monteras på plats före leverans till kundens fabrik.

 

Till vänster en av medarbetarna, en man från Syrien (jag tappade bort hans namn i hastigheten), men han har varit bara ett par år i Sverige och har både lärt sig svenska hyfsat och gått igenom en utbildning och därefter gjort praktik och blivit anställd hoss Lidhs. Rekrytering av kompetent personal är annars ett problem för ett företag på en liten ort, särskilt när vägnätet är bristfälligt och samverkan med kommunernas gymnasieskolor inte är så bra som det skulle kunna vara.   

 

Till vänster de tunga fundament som man monterar verktygen på före leverans till kund. Till höger några av de produkter som tillverkas med hjälp av Lidhs specialtillverkade verktyg. I detta fall grillen till Scanias lastbilar.

 

Att köra elbil långt ut på landsbygden utan tillgång till laddstationer kan medföra vissa bekymmer om man vill kunna ta sig hem igen. Men hos Lidhs hade man faktiskt besöksparkering med uttag för laddare, fin service! Och det gjorde att jag i vart fall kunde ladda upp batterierna lite under besöket. 



 

Välkommen till Kinna på företagar- och entreprenörskväll

2018-08-21

På torsdag kväll anordnar Markmoderaterna en kväll för företagare och entreprenörer i Kinna. Alltså för dem som är grunden för hela vårt välfärdssamhälle och som vi hoppas ska utveckla företag och anställa våra kommuninvånare. För att få fler företag att anställa fler är det viktigt att politiken - både kommunalt och på riksnivå - verkligen gör allt för att underlätta och inte bromsa. Alla pratar om det, men i praktiken känns det alltför ofta som att utvecklingen går i andra riktningen. Vi moderater tar frågan på största allvar, och detta kommer jag och vårt kommunalråd Tomas Johansson att berätta mer om under kvällen. Men framförallt blir det mycket utrymme för frågor och kritik. Alla intresserade är såklart välkomna, även om du just nu inte är, eller ser dig som, företagare eller entreprenör.





 

Företagsbesök i Vårgårda

2018-08-17

Dagen började med två verksamhetsbesök i Vårgårda. Först hos kommunens arbetsmarknadsenhet Viaduct, som visar mycket goda resultat när det gäller att få långtidsarbetslösa personer i utbildning och arbete. Från dagens besök tar jag med mig ännu ett bevis på att det inte alls vore fel att låta kommunerna ta över delar av de arbetsuppgifter som arbetsförmedlingen har idag.

 

Därefter fortsatte vi till Veoneer, det företag som förra året avknoppades från Autoliv. Tidigare bedrevs tillverkning av bland annat rullbälten och krockkuddar i Autolivs välkända fabrik i Vårgårda. Idag har den tillverkningen flyttats utomlands. I stället är det Veoneer som nu tillverkar avancerad elektronik, kameror och sensorer till bilsäkerhet, självkörande bilar osv. En oerhört avancerad tillverkning och en imponerande utrustning i fabriken. Vi fick också en provtur i en bil fylld med avancerad utrustning som exempelvis kan bromsa bilen eller stanna den om inte föraren reagerar på stoppljus eller hastighetsbegränsningar.

   

Det var för övrigt väldigt trevlig färg på skyddsrockarna. Mycket lämpligt för ett moderat verksamhetsbesök.



 

Landsbygdspolitisk debatt på Hofsnäs Herrgård

2018-08-12

Den traditionella landsbygdspolitiska debatten på Matens Dag arrangerades av LRF, och vi var fem partier på plats: M, C, S, MP och V. Övriga partier saknades. 



Ganska många besökare lyssnade på debatten, som även kunde avlyssnas ute på området bland utställarnas tält. Här två bilder jag tog från scenen:

 

Debatten hade bland främst fokus på landsbygdspolitik, landsbygdsföretagande, effekterna av torkan och skogsbränderna, samt frågor om miljö och hållbarhet.

Regeringssidan skröt om sitt utlovade stöd till lantbruksföretagen till följd av torkan. Jag och Centerpartiets representant påpekade att det var först efter att Allianspartierna lyft frågan som regeringen tog beslut om ekonomisk hjälp till de drabbade.
Och en stor del av regeringens "satsningar" avser ju bara att betala ut de EU-stödpengar som Jordbruksverket håller inne på grund av långsam handläggning. Att betala en skuld till lantbrukarna är knappast en "satsning".

Jag påpekade att från moderat sida tycker vi det är viktigt och nödvändigt med krishjälp till de lantbruksföretagare som drabbats av torkan och skogsbränderna. Men långsiktigt är det viktigaste att stärka lantbruksföretagen så att de blir livskraftiga och kan skapa egna ekonomiska reserver i goda tider för att klara sämre tider. I dag är det svårt för väldigt många småföretagare på landsbygden att ens få ekonomin att gå runt.

Jag påpekade också att det måste gå att både bo och driva företag på landsbygden, och att man inte får ta alla beslut ur ett storstadsperspektiv. Bland annat behövs framkomliga vägar. Moderaternas löfte om 500 miljoner per år i stansingar på att stärka det finmaskiga vägnätet var något jag framhöll särskilt. Jag varnade också för att landsbygden drabbas hårt av ökade skatter på energi och transporter. Socialdemokraterna ifrågasatte behovet av en lägre dieselskatt och menade att det motverkar en klok klimatpolitik. Jag invände att med regeringens politik riskerar man att kasta ut barnet med badvattnet - om man gör transporter, kommunikationer och användningen av dieseldrivna maskiner och traktorer alltför dyrt så kommer inte de gröna näringarna att kunna utvecklas. Det hjälper inte att tala vackert om livsmedelsstrategier och svenskt jordbruk om man samtidigt slår undan benen på företagarna.

När det gällde miljö- och klimatpolitiken så framhöll jag moderaternas teknikpositiva syn och att vi vill prioritera satsningar som verkligen ger nytta i stället för dyr symbolpolitik. Jag påpekade att regeringens "klimatsatsningar" såsom skattesubvention av elcyklar och tänkta satsningar på höghastighetståg även betalas av landsbygdens skattebetalare, men i stort sett enbart kommer storstadens invånare till del. Till detta kommer skattehöjningar  som slår allra hårdast mot landsbygdens invånare och landsbygdsföretagarna. Jag fick debattens största publikuppskattning när jag konstaterade att det regeringen ägnar sig åt idag inte är landsbygdspolitik.

Jag och Miljöpartiets representant tog båda upp problemet med monokulturerna i skogsbruket. Alltså detta att våra skogar egentligen är gran- eller tallodlingar, där all annan växtlighet tagits bort. Vi påpekade båda att detta gör skogen mycket mer brandkänslig och att inblandning av lövträd skulle dämpa brandutvecklingen vid skogsbränder. Vi var också eniga om att det faktiskt är den gamla statliga skogspolitiken från 1960-talet och framåt som föreskrev just detta med monokulturer för att öka avkastningen, och den som inte skötte sin skog på detta sätt kunde till och med straffas! Om inte staten varit så klåfingrig och låtit skogsägarna ha sina blandskogar hade skogsbränderna sannolikt varit ett mindre problem än idag.

Jag fick också i avslutningsanförandet motivera varför man skulle rösta på moderaterna. Jag upprepade det jag brukar säga:  Politikerna kommer att försöka överträffa varandra med vallöften om satsningar på en massa olika saker. Men utan att ha fokus på varifrån pengarna kommer blir det inga nya skatteintäkter. Det är de privata företagan och deras anställda som skapar alla resurser till välfärd och pensioner. Och det gäller såklart även landsbygdsföretagen. Moderaternas fokus är att stärka företagandet och få fler människor i arbete. Då får vi mer resurser till välfärden trots att vi också sänker skattetrycket.



 

Företagsbesök hos GLT/Herrljunga Trä

2018-08-10

I dag besökte jag GLT/Herrljunga Trä, vilket var mitt fjärde företagsbesök denna vecka. Sedan 1948 har Herrljunga Träindustri AB varit underleverantör till företag inom byggnads-, möbel- och inredningsindustrin. Göteborgs List och Trä (GLT) och Herrljunga Träindustri har sedan ommantlingstekniken (beskrivs nedan) kom på 80-talet utvecklats till att vara de ledande aktörerna av om-mantling i Sverige. 2015 köptes båda företagen upp av Carl Rietz, som har en lång bakgrund inom affärsvärlden, bland annat som platschef för Volvos bussfabrik i Mexico med 1.000 anställda. Men han drömde om att skapa något eget och hamnade i Herrljunga. Några år efter köpet samlokaliserades de två företagen till Herrljunga, och drivs alltså fortfarande som ett familjeföretag.

Ommantling är alltså det vi i vardagstal kallar "foliering" eller fanering av trä och spånskiveprodukter, alltså att man drar över ett hölje i olika mönster, färger eller strukturer. Idag är man Skandinaviens ledande företag på ommantlingsområdet. Man  tillverkar man en mängd olika produkter åt ledande producenter av golv, kök, badrum, husvagnar, möbler, dörrar, butiksinredningar, akustiklösningar och mycket annat. 

 

Här förevisar en av de anställda hur man ställer om folieringsmaskinens alla rullar. Till höger en maskin i arbete, folien kommer uppifrån till höger och steg för steg pressar de smål hjulen folien mot det underliggande trästycket. Varje yta måste pressas av ett hjul för att folien ska hamna rätt och fästa mot träet, och det är en lång och noggrann manuell process att ställa om maskinerna före ett nytt jobb.

Jag hade ett långt samtal med Carl Rietz över en kopp kaffe om förutsättningarna för företagande på landsbygden. Och återigen kom givetis frågor om rekrytering och bemanning upp. Men vid detta besök var faktiskt frågan om LAS och turordningsreglerna den första fråga som ägaren lyfte. När Caril Rietz slog samman de två företag han köpt, och som inte gick särskilt bra så blev det en del övertaligheter och han tvingades vid några tillfällen säga upp folk. Och tyvärr kunde han på grund av turordningsreglerna inte behålla de viktigaste medarbetarena utan tvingades göra sig av med några av dem. Han efterlyste en större frihet för företagens ägare att välja vilka man vill behålla i en besvärlig situation - för att inte äventyra jobben för alla övriga anställda. I dag fyller man ut produktionstoppar och personalbrist med anställda från bemanningsföretag - för att slippa diskussionerna om uppsägningar om produktionen plötsligt minskar.

För de minsta företagen räcker ofta dagens undantagsregler i turordningsreglerna bra. Och för de största företagen går det alltid att hitta lösningar, eller rent av "köpa" sig rätten att säga upp de man önskar (exempelvis genom avtalspensionering eller avgångsvederlag). Men för de medelstora företagen är faktiskt turordningsreglerna i LAS ett allvarligt problem som ingen seriös regering kan nonchalera. Kompetens måste kunna väga tyngre när man bedömer vilka som måste sluta vid en övertalighet. Om vi inte tar tag i dessa frågor politiskt kommer allt fler företag framöver att ta in sin personal från bemanningsföretag för att få en större flexibilitet.

Ytterligare en reflektion från besöket i Herrljunga är hur industrier på landsbygden är så oerhört beroende av lastbildstransporter på ofta smala vägar och långa sträckor. Och personal pendlar ofta långa sträckor. Den gamla devisen "utan bilen stannar Sverige" stämmer väldigt bra än idag. Och det ska man tänka på när förslagen om höjda skatter på transporter står som spön i backen från vänsterhåll.



 

30 dagar kvar till valet - jag ger nytt personligt vallöfte

2018-08-10

Sverige är ett stort land, men med en väldigt tydlig befolkningskoncentration till våra storstadsområden. Landsbygden och särskilt glesbygden avfolkas och allt fler flyttar till våra städer och tätorter. 

Vår valkrets är verkligen en spegelbild av Sverige. Storstaden Borås och vissa orter växer snabbt, medan stora landsbygdsområden och vissa mindre orter har svårt att behålla sin samhällsservice. Flera av våra kommuner har en ganska stark ekonomi, medan andra har det jobbigt.

Vi ser idag hur många beslut fattas i Stockholm av politker och tjänstemän som bor i storstaden. Ofta upplever jag som själv är västsvensk och landsbygdsbo att alltför mycket av det som sker i vårt land har storstadsfokus och inte sällan har Stockholm som modell. Detta syns på många politkomården, men inte minst i miljöpolitiken. Att tala om dubbdäcksförbud i hela landet för att luften på vissa gator i Stockholm är dålig är ett exempel. Att införa miljözoner med dieselförbud är ett annat exempel. Politikens angrepp mot inrikesflyget är ytterligare ett exempel, liksom det just nu vilande förslaget om kilometerskatt på lastbilstransporter. Indexerade bensinskatter och höga dieselkostnader för jordbruket är andra hot mot landsbygden, och att diskutera förbud mot nyinstallation av äldre vedspisar är ett rent hån när man samtidigt talar om att vi måste öka vår beredskap för krissituationer. En annan sak som förvånar är att länsstyrelserna ofta godkänner byggnation nära vattnet i våra stora städer, men säger blankt nej i glesbygd.

Mina företagsbesök denna vecka ha en sak gemesamt - det är företag på mindre orter som alla är beroende av transporter av varor och produkter och inpendling av arbetskraft. Att driva företag på landsbygden eller i glesbygd blir allt mer riskabelt i takt med att nya energiskatter och transportskatter införs. De som drabbas allra hårdast är kanske de gröna näringarna - de kan inte flytta sin verksamhet av naturliga skäl.

När klimatprofessorn Michael Tjernström nyligen förslog en chockhöjning av bensinskatten med ytterligare fem kronor "för att rädda klimatet" passerades gränsen för all anständighet. Självklart skulle inte denna skattehöjning i Sverige ha någon som helst betydelse för planetens klimat. Däremot skulle den slå ett dråpslag mot svensk landsbygd. Vore det inte enklare att tvångsförflytta alla människor från landsbygden om vi ändå bara är till besvär?

Sverige behöver både växande städer och livskraftig landsbygd där man både kan bo och driva företag. Mitt löfte till väljarna är att jag kommer att vara en mycket stark röst för att även de som bor utanför de stora städerna måste respekteras. Inte minst kommer jag att slåss med alla medel mot orimliga kostnadsökningar och orimliga regelverk som skadar människor och företag på landsbygden och våra mindre orter.



 

Besök på Svenska Brandslangfabriken i Skene

2018-08-09

I dag var det dags för mitt tredje företagsbesök på min lilla turné bland anrika företag på mindre orter som klarat att löpande ställa om efter tidens krav och därmed kunnat fortsätta vara framgångsrika. I dag besökte jag Svebab, Svenska Brandslangsfabriken i Skene - Nordens enda tillverkare av brandslangar. Verksamheten är faktiskt en del av svensk textilindustri, och 20% går på export. Fölretagets historia går tillbaka ända till mitten av 1800-talet då man började tillverka brandslangar i Sverige, på den tiden främst av Lin och bomull. På besöket deltog även Ann Iberius Orrvik som är gruppledare för Moderaterna i Mark.

 

Henrik Palau visade oss runt i anläggningen och man inser nur noggrann tillverkningsprocessen är och hur viktigt det är att varje enskild brandslang uppfyller mycket högt ställda krav för att fungera i skarpt läge. Kortfattat tillverkas en brandslang genom att man utgår från den intre gummislangen, och sedan lindar polyestertrådar runt, varefter allt värms och härdar tillsammans till en stabil brandslang. Därefter sätts kopplingarna på plats.

 

Till vänster en låda med slang som ska levereras till MSB, som nu behöver fylla på sina förråd ordentligt. Svebab tillverkar slang främst för brandbekämpning men även för vissa andra ändamål, tex vattenslangar till industrin, och till höger ovan visar Henrik en leverans som ska vidare till fjällen och användas för att tillverka konstsnö med snökanoner. Företaget säljer också en del annan brandskyddsutrustning som slangrullar och brandposter.

 

Efter vår rundvandring bjöd Markmoderaterna på tårta. Vi tycker att det var kul att Svebab uppmärksammades i SVT i samband med skogsbränderna. Däremot tyckte vi SVT-reporterns fråga "hur känns det att tjäna pengar på bränder" var ett slag under bältet. Genom att bjuda på tårta ville Markmoderaterna visa sin uppskattning för att Svebab och dess personal placerade Marks kommun på kartan och samtidigt rikta ett tack till den personal som ställde upp och jobbade på sin semester för bidra till att begränsa bränderna. Det blev ett trevlig samtal med personalen.



 

Besök på Limmareds glasbruk

2018-08-08

I dag var det dags för mitt andra företagsbesök på min lilla turné bland anrika företag på mindre orter som klarat att löpande ställa om efter tidens krav och därmed kunnat fortsätta vara framgångsrika. Denna gång gick min resa till Limmareds Glasbruk i Tranemo kommun.
  

Limmareds glasbruk grundades redan 1740 (!) och tillverkade från början konstglas i glashytta precis som glashyttorna i Småland. Senare var det medicinflaskor som gällde och i dag är det dryckesflaskor som är den största produkten. Glasbruket ingår i Irländska Ardagh Group, värdens näst största koncern för glastillverkning och burktillverkning. Limmareds Glasbruk är ett av de mest lönsamma företagen i koncenrnen.

De mest kända flaskorna är de till Absolut Vodka, men man gör även flaskor till exempelvis varumärken som Coca Cola och Fanta, och en mängd andra flaskor. Totalt gör man 150 olika modeller av flaskor. Ovan th betraktar jag och Karin Peterson (förstanamn på kommunvalsedeln för moderaterna i Tanemo kommun) tillverkningen av just Vodkaflaskor. Vodkaflaskorna står för 30% av volymen och 70% av omsättningen. Vi fick lära oss att designen av flaskan är en kopia av de tidigare medicinflaskorna, som var ungefär likadana i form och utseende (fast mindre). I Limmared både tillverkar man tillverkar man flaskorna och etsar och dekorerar dem med varumärken och övrig design. Sedan skickas flaskorna till vodkafabriken i Åhus för fyllning.

Vi fick en viktig påminnelse om problemen med dagens infrastruktur. Det går en gammal järnväg mellan Limmared och Åhus. Och i Limmared har man industrispår och lastbrygga inne på fabriksområdet. Trots detta skickas alla vodkaflaskor med lastbil till Åhus - för att järnvägen helt enkelt inte är användbar och inte har tillräcklig hållfasthet på vissa sträckor. All produktion skickas därför med lastbil. Råvarorna däremot kommer via hamnen i Halmstad, och körs sedan med tåg på industrispår till Limmared med företagets eget lok. Loket är dock dieseldrivet eftersom banan inte är elektrifierad. Och just nu är det solkurvor på rälsen varför man får köra med lastbil i stället. Miljönyttan med att upprusta småjärnvägarna och möjliggöra för mer industriella transporter skulle bli enorma. En reflektion är också hur hårt en lastbilsskatt skulle slå mot Limmareds Glasbruk.

Limmareds Glasbruk kör för fullt dygnet runt alla dagar på året. Man har 5 produktionslinjer och två ugnar och en lagringskapacitet av 45.000 pallar undet tak. Vi talar om enorma volymer glas. Glasbruket har 470 anställda och är en oerhört viktig arbetsgivare i Limmared och Tranemo kommun. Det blev mycket samtal även här om svårigheterna att rekrytera personal och locka kompetens till en liten ort som Limmared. Även detta företag har problem med åldrande personal och stort behov av nyrekrytering.

Ulricehamns Tidning var med under delar av besöket och skrev denna artikel:


 


 

Jag inledde veckans företagsturné hos Sätila of Sweden

2018-08-07

I dag inledde jag veckans företagsturné på hemmaplan - hos Sätila of Sweden. Bara någon mil från Ubbhult ligger detta anrika textilföretag. Historien om Sätila of Sweden börjar 1896 på gården Grebbeshult i den västgötska landsbygden där Johannes Nilsson utöver djurhållning även odlade hampa och lin. På kvällarna skördades hampan och linet som sedan vävdes till små förkläden och handdukar av kvinnor och män i byn. Produkterna sålde han på torg i Borås och Göteborg. Johannes köpte på 1910-talet in maskindelar och byggde själv sin första maskin för produktion av stickade strumpor.

Verksamheten, som på den tiden bedrevs under namnet Nilssons Trikåfabrik pågick i liten skala till dess att Johannes son Kjell Grebelius tog över verksamheten på 1940talet. Jordbruket avvecklades och fabriken utökades och moderniserades. Produktionen omfattade nu stickade plagg som sockor, tröjor, vantar, halsdukar och mössor. Successivt växte företaget och verksamheten kom allt mer att koncentreras runt mössor.

Sätilas stora genombrott kommer i slutet av 1970-talet. Då växer en ny generation alpinskidåkare fram, med Ingemar Stenmark, Stig Strand och Bengt Fjällberg i spetsen. I Tärnaby fanns sedan länge en tradition att skidåkarnas mammor stickade en ny mössa med ett särskilt mönster till varje säsong. I takt med att det gick allt bättre för Tärnabys skidåkare ville allt fler ha en likadan mössa och till slut fick Nilsson Trikåfabrik ta över produktion och försäljning av mössorna. Tack vare att skidåkning nu blivit en populär tv-sport blev Sätilas mössor också internationellt kända och under den här eran byter företaget namn till Sätila of Sweden. 1984 levererar företaget den officiella mössan till OS i Sarajevo. Under de mest framgångsrika åren sålde man uppemot en miljon mössor om året. Genom åren har Sätilas mössor sett många äventyr och haft sin givna plats på alla tänkbara och otänkbara platser på jorden, som till exempel svenska expeditioner till toppen av K2 och Mount Everest. I dag omsätter företaget ca 30 miljoner och säljer runt 300.000 mössor om året. Här visar företagets VD Sara Nevander en av produkterna.



Sätila of Sweden finns fortfarande kvar på samma plats utanför Sätila där man en gång startade. De gamla byggnaderna är ny fyllda med modern teknik. Företagets fokus är hållbarhet. Alla mössor designas och stickas i Sätila, medan den mer personalintensiva sömnaden och färdigställandet oftast sker hos ett företag i Polen. Man levererar både profilprodukter till företag och till butiksförsäljning. Teknisk utveckling av olika egenskaper är en viktig del i verksamheten, det handlar exempelvis om att väva in reflextrådar i mössor som syns i mörkret, och att på olika sätt anpassa mössor till olika aktiviteter - Sport, vildmarksliv, jakt eller bara som "vanliga" modeplagg eller accessoarer. Flera produkter i sortimentet är gjorda till 90% eller rent av 100% av återvunnen textil. Nedan några av de mössor mm man har i sortimentet, och till höger en av dem som tillverkats av återvunnen textil.

  

Här några bilder från den stora hallen med stickmaskinerna. Tv min namne Janne som är en av företagets främsta experter på stickmaskinerna och hur de ska programmeras. I dag var det felsökning eftersom ett produktionsavbrott på en av maskinerna. 

 

Här en annan av stickmaskinerna i arbete. Slutresultatet ska bli den grå mössan på bordet. Till höger VD Sara Nevander vid en av företagets äldsta stickmaskiner som står utställda i konferensrummet.

 

Textilindustrin i Mark har långa anor. Traditionellt hade många en strumpstickmaskin i källaren som gick dygnet runt och stickade en stumpa i taget. Strumpor som sedan förläggare åkte runt och samlade in. Det var ett sätt att dryga ut inkomsterna för exempelvis lantbrukare. Även idag finns sådana stickmaskiner kvar här och var i Marks kommun. På Sätila of Sweden har man en annan liten biverksamhet, nämligen att sticka bandage till sjukvården. Tre maskiner, varav två av äldre modell står och stickar för fullt för sig själva i ett hörn av lokalen, och bandagen packas i originallådor från Nilssons Trikåfabrik:  

   

Denna film gjorde företaget till sitt 120-årsjubileum får två år sedan.



 

Jag inleder veckans företagsturné

2018-08-07

Denna vecka kommer jag att besöka ett antal företag i olika kommuner i valkretsen med en gemensam nämnare - de är alla anrika företag på mindre orter som klarat att löpande ställa om efter tidens krav och därmed kunnat fortsätta vara framgångsrika.

Vi pratar ofta om vikten av att få fler företag och att stötta nyföretagande. Det är absolut en central fråga. Men lika viktigt är det att dagens företag vågar växa. Och att de klarar omställningen när tiderna förändras.

De företag jag ska besöka under veckan finns i fyra olika branscher:

Tisdag: Textilföretaget Sätila of Sweden, Marks kommun
Onsdag: Limmareds Glasbruk/Ardagh Gorup, Tranemo kommun
Torsdag: Svebab, Svenska Brandslangsfabriken i Skene, Marks kommun
Fredag: GLT/Herrljunga Träindustri, Herrljunga kommun



 

Företagen och deras anställda skapar alla resurser till välfärden

2018-08-06

Jag vet inte hur många gånger jag påpekat att det är företagen och deras anställda som skapar alla resurser till välfärd, trygghet och pensioner. Utan fler växande företag som anställer fler klarar vi inte några av våra övriga samhällsproblem och utmaningar. Detta är kanske den fråga jag tydligast drivit under mina år som riksdagsledamot. 2009 utsågs jag ju av organisationen Företagarna till Alliansens mest företagsvänliga riksdagsledamot, och några år senare kom jag på en tredje plats.

I samband med ett verksamhetsbesök i Skene i mitten av maj spelade just Företagarna in denna film med mig där jag ger min syn på hur politiken bör se på dessa frågor.



I Företagarnas kandidatguide kan du se mer om vad jag tycker i olika frågor som rör företagandet. 
Du hittar min egen presentation här.

 

Moderaternas förslag om krisstöd till lantbruket efter torkan

2018-07-27

Den allvarliga torkan har drabbats Sveriges lantbrukare hårt. Moderaterna presenterade därför i går ett samlat stödpaket för att hantera den akuta situationen. Moderaterna kommer också att ta initiativ til att kalla landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) till riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott, där vi kommer att ställa krav på att de åtgärder vi föreslår snabbt kan komma på plats för att hantera de mest akuta problemen.

De konkreta förslagen är bland annat följande:

1. Säkerställ böndernas likviditet:
* Snabba på Jordbruksverkets utbetalningar av det EU-stöd som bönderna redan beviljats för åren 2015-17
* Tidigarelägg utbetalningar av EU-stöd som avser 2018
* Skjut upp datum för momsinbetalningar för jordbrukssektorn under hösten 2018

2. Krisstöd till drabbade lantbrukare:
* Regeringen måste mer intensivt arbeta för att få del av EU:s krisfond
* Överväga ett nationell krisstöd till jordbrukarna om det inte går att få del av EU:s krisfond 
* Skattehöjningen på lantbruksdiesel som planeras den 1 januari 2019 måste stoppas och i stället bör dieselskatten för jordbrukare sänkas kraftigt
* Fraktstöd för grovfoder som både behöver transporteras inrikes och importeras

3.Tillfälliga regelättnader för att hantera torkan
Exempelvis lättnader i regler för EKO-jordbruk, regler för bevattning, djurhållning mm 

4. Insatser av mer varaktig effekt för att stärka svenskt jordbruks konkurrenskraft
Här finns kända moderata krav om exempelvis sänkt dieselskatt för lantbruket och ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger, men också behov av regelförenklingar och regelharmoinisering i EU och arbete för ökad livsmedelsexport och mer tillämpad forskning inom livsmedelssektorn. 


 

Gotlands oljerusch - en bit svensk industrihistoria

2018-07-13
 

Jag gjorde en liten utflykt på Gotland, och besökte detta byggnadsminne en bit norr om Visby. Det ser ut som i Texas, men är en alldeles äkta svensk oljepump.

 

Ända sedan 1970-talet har man letat olja på Gotland. I slutet av 1980-talet och fram till 1993 bedrevs verksamheten av Gotlandsolja AB, som bland annat borrade i det så kallade Risungsfältet på norra Gotland. I Gotlandsolja AB:s regi utfördes 82 borrningar som gav 30 000 m³ olja. Borrningarna gjordes ned till ett djup på 200—350 meter. Pumpen och tankarna från oljeutvinningstiden står kvar. Det är den enda helt bevarade oljeutvinningsanläggningen i Sverige och är idag förklarat som byggnadsminne. En bit svensk industrihistoria.

Det blev alltså ingen särskilt lyckad oljerusch på Gotland. Problemet verkar vara att det visserligen finns olja, och att det är samma fyndigheter som går in i Baltikum på andra sidan Östersjön. Men de oljebärande lagren sägs "luta" ned mot Baltikum, vilket gör att en stor del av oljan samlas i den änden av fyndigheten i stället för under den gotländska berggrunden. Och därmed blir utvinningen för liten för att vara ekonomiskt lönsam.

Själv tjänade jag faktiskt ändå lite pengar på den gotländska oljeruschen i slutet av 1980-talet genom placeringar i Grauten Oil. Som tur var sålde jag innan aktierna blev närmast värdelösa. I dag finns det vad jag vet inga planer på att återuppta letandet efter olja på Gotland.



 

Förslaget om entreprenörsansvar onödigt och skadligt för småföretagen

2018-06-20

I går hade riksdagen debatt om regeringens förslag till ny lagstiftning om entreprenörsansvar för löneutbetalningar. Förslaget innebär att det företag som anlitar ett annat företag som underentreprenör också blir ansvarigt för undernetreprenörens löneskulder till sina anställda. Ett i grunden orimligt förslag. Lagförslaget har ursprungligen grund i ett EU-beslut som måste tas in i svensk rätt, men som regeringen som vanligt "kryddat" ordentligt, en så kallad "överimplementering" som vi brukar säga på politikerspråk.

Här är hela anfrandet från min moderata kollega Jessika Roswall. En väl strukturerad sammanfattning av fem bärande argument mot den nya lagen.

Kortfattat:
1. Det finns inga belägg för att den osunda konkurrensen i byggbranschen handlar om obetalda lönefordringar. Den nya lagen vilar på mycket vaga grunder.
2. De nya reglerna riskerar att få allvarliga konsekvenser för mindre företag i branschen eftersom huvudentreprenörer kan välja bort dessa till förmån för större aktörer som man litar på kommer betala ut sina löner
3. Betaltiderna för underentreprenörer riskerar att förlängas ytterligare för att hu vudentreprenören vill vara säker på att inte drabbas av krav på betalkning för underentreprenörers löner till sina anställda
4. Lagförslaget sätter den svenska modellen med ansvarstagande parter ur spel - det finns redan reglering av dessa frågor i flera kollektivavtal på byggområdet
5. Den nya lagen går väldigt mycket längre än vad EU-direktivet kräver. Det handlar dels om strikt ansvar för huvudentreprenören, vilket inte EU kräver. Det handlar om löner till alla anställda, inte bara till utstationerade som EU kräver, och det handlar om ansvar för underentreprenörers löner i obegränsat antal steg (EU kräver bara ett led).  

Det mest fascinerande i dagens debatt var nog att SD:s representant började sitt anförande med att kritisera alla beslut som kommer från EU som som tar ifrån Sverige beslutanderätten i olika frågor. Sedan uttalade han sitt stöd för regeringens förslag som går mycket längre än EU-rätten kräver. Det är inte alltid lätt att hänga med i turerna.



 

Nej till vinstförbud i välfärden - ja till skärpta tillstånds och kvalitetskrav

2018-06-07

I dag röstade riksdagen nej till regeringens förslag om vinstförbud/vintsbegränsning för välfärdsföretag. M, SD, L, C och KD röstade ned regeringens förslag. Förslaget skulle försvåra för många mindre välfärdsföretag att överleva, särskilt som underlaget för vinstuttag skulle beräkas på ett sätt som kraftigt missgynnat företag där personalen är den viktigaste tillgången men där man i övrigt arbetar i hyrda lokaler och med hyrd utrustning och inte har så stort kapitalunderlag att beräkna utdelning på.

För oss moderater är inte vinst något problem. Verksamhet som bedrivs i annan regi än den offentliga får samma pengar per elev/partient/boende som kommunens eller landstingets enheter. Om man lyckas driva en god verksamhet och får pengaröver är det inte pengar som "tas från välfärden" som regeringen påstår. Verksamheten kostar lika mycket som kommunens eller landstingens egen. Det centrala är att verksamheten håller god kvalitet. Det är därför som vi idag också stod bakom ett tillkännagivande från Allianspartierna (som även SD stödde) till regeringen om att införa nationella kvalitetskrav för de verksamheter som bedrivs inom välfärdens områden. Det blir därmed en fråga för nästa regering. 

I dag beslutade riksdagen även om ökade tillståndkrav och regler för upphandlingar inom välfärden. Det är ursprungligen ett krav från oppositionen genom ett tidigare tillkännagivande som lett fram till dagens beslut. Beslutet innebär att det införs nya tillståndkrav för verksamheter inom LSS, Socialtjänstlagen och skollagen. Tillstånd ska, lite förenklat, endast ges om den som driver verksamheten har insikt och kunskap om de föreskrifter som gäller för verksamheten och i övrigt är lämplig att bedriva sådan verksamhet (bland annat att man inte är straffad för allvarliga brott eller ekonomiska oegentligheter), samt att man har ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten.

Syftet är att säkerställa att privata utförare har tillräckliga förutsättningar att bedriva verksamhet med god kvalitet och därmed stärka allmänhetens tilltro till välfärdssektorn. Alliansen anser att även offentlig verksamhet borde omfattas av liknande krav och kräver att regeringen återkommer till riksdagen med kompletterande lagstiftning som ställer likvärdiga krav på offentlig och privat verksamhet. Det blev också riksdagens beslut.

En fråga som särskilt diskuterats är den om hur den nya lagen påverkar kooperativ (exempelvis föräldrakooperativa förskolor). Avsikten är inte att försvåra för dessa. De krav som ställs gäller styrelsen som helhet, inte vare enskild styrelseledamot. Just för fristående förskolor finns detta delvis redan reglerat i skollagen 2 kap 5§. Och riksdagen beslutade därför även om ett krav på regeringen att återkomma med förslag som säkerställer att tillståndskrav samt ägar- och ledningsprövning inte medför otillbrliga hinder att etablera sig eller verka på välfärdsområdet för små aktörer, inklusive kooperativ. Den oro som funnits hos vissa kooperativ och deras intresseorganisationer känns överdriven och verkar delvis bero på missförstånd. Det är inte orimligt i sig att ställa samma krav på en styrelse i ett föräldrakooperativ som på ett företag eller en organisation som driver en förskola. Vi vill ju att all verksamhet håller hög kvalitet. Men det finns all anledning att följa tillämpningen av lagen noga så att inte kommuner missbrukar regelverken för att av ideologiska skäl missgynna verksamhet som drivas av kooperativ och små enskilda aktörer. 


 

Besök på SM i Ung Företagsamhet

2018-05-17

I dag gjorde jag ett besök på SM i Ung Företagsamhet som äger rum på Älvsjömässan i Stockholm. Jag brukar försöka besöka UF-mässan varje år för att träffa de elever från Borås/Sjuhärad som driver UF-företag och som lyckats ta sig till den stora finalen i Stockholm.

De företag jag träffade var följande:

 

De fyra första hade koppling till textiltraditionen i Sjuhärad. Strorage of Sweden UF tillverkar förvaringspåsar i tyg av snygg design som man kan ha på en bänk eller ett bord. Bagnana UF gör smarta miljövänliga påsar som man kan ta med till affären och fylla med bananer eller frukt, i stället för att använda engångspåsar av plast i fruktdisken. Yksi UF tillverkar snygga ryggsäckar där banden består av kasserade bilbälten (!) och innerväskan av kasserade krockkuddar (!) som man får från en bilskrot. SanoUF tillverkar väskor med ett extra fack i botten som man öppnar underifrån och där man kan förvara blöta saker eller skor efter träningen eller besöket på stranden utan att det övriga man har i väskan blir blött och smutsigt. Gemensamt för dessa är att man tänker på miljö, återvinning och smarta lösningar.

 

 

Shots'n Squats UF tillverkar "shots" i små flaskor med två olika slags hälsodrycker med massor av vitaminer och nyttiga saker som passar bra för den som tränar eller vill ha en energikick. Just hälso- och träningstemat går igen i flera UF-företag. LaddaLättUF har uppfunnit en liten smart sak som består av en liten plastdetalj som man fäster på sin mobilladdare och där man kan hänga telefonen medan den laddas i ett vägguttag. En uppfinning som ligger i tiden.

Jag besökte även Lash Lift UF som drivs av en ensam UF-företagare som har startat ett tjänsteföretag som stärker och färgar ögonfransar och ögonbryn. Hon har redan många kunder och tänker fortsätta att driva detta företag när hon slutar skolan. Ett exempel på att vissa UF-företag faktiskt blir alldeles vanliga företag som drivs vidare även efter projektet. Tyvärr blev fotot i denna monter så suddigt att det inte går att använda.

I år hade man även en avdelning för grundskoleelever som fick pröva på lite entreprenörskap och uppfinningsrikedom. Denna pojke från en mellanstadieskola utanför Stockholm hade exempelvis kommit på det geniala att sy ihop vettexdukar till en formad "skål" med hål i som man kan lägga i diskhon när man skalar grönsaker eller potatis så att skalen samlas upp och kan tömmas i komposten när man är klar.  Finurligt att komma på detta! Uppfinningsrikedomen och idéerna även barnen i grundskolan var imponerande.





 

Besök hos bussbolaget Keolis

2018-05-16

I dag besökte jag och mina moderata kolleger i Riksdagens arbetsmarknadsutskott bussbolaget Keolis i Stockholm. Keolis är ett mycket stort globalt bussföretag, ägt av franska staten, och bedriver busstrafik i alla delar av världen. I Sverige bland annat i Stockholm, Göteborg, Karlstad och för Dalatrafik.

 

Vi fick en intressant rundtur i bolagets nybyggda depå i Fredriksdal och fick en inblick i hur man arbetar med avancerad logistik och planering för att få busstrafiken att fungera. Vi fick också veta att man lägger 100 miljoner per år på bränsle till bussarna, en inte oansenlig summa. Alla Keolis bussar går på biogas, vilket kostar 40% mer än att köra på diesel, men som samtidigt ger en bättre miljö. 

 

 

Temat för vårt besök var främst att tala om rekryteringsbehov och integration. Behovet av både bussförare (och även mekaniker) är väldigt stort. Inte minst går många busschaufförer i pension. Men antalet sökande till lediga tjänster minskar. Keolis har därför startat en egen körskola för att utbilda busschaufförer som efter godkänt förarprov garanteras arbete hos Keolis. I dag är övert 70% av chaufförerna utrikes födda och man har därmed också en viktig roll för integrationen. Man kräver godtagbar svenska och B-körkort för att antas till bussförarutbildningen.

Andra utbildningsvägar till busschaufför är via Arbetsförmedlingen, men de utbildar alldeles för få. Man kan även utbilda sig privat vid en körskola, men det kostar väldigt mycket. Keolis erbjuder även sådana utbildningar, men då kostar det 45.000 för ett körkort. Kostnaderna för en bussförarutbildning kan på marknaden ligga uppemot 75-100.000 kronor. Det är mycket dyrt för Keolis att driva en egen körskola, men man har inga andra alternativ i dagens läge.

Vi kom även in på mitt förslag om studielån för alla typer av körkort. Det skulle ge lika spelregler för alla chaufförsyrken och det skulle bespara samhället stora kostnader för dagens arbetsmarknadsutbildningar till exempelvis busschaufför och lastbilschaufför. Det skulle också ta bort dagens orättvisor att vissa får sin utbildning betalt medan andra måste bekosta den själv. Jag är övrtygad om att studielån för körkort både skulle göra fler anställningsbara, lösa rekryteringsbehoven och samtidigt spara skattemedel. Keolis personalchef höll med mig, och jag tänker fortsätta argumentera för denna fråga internt i moderaterna så att en ny regering eventuellt kan ta tag i detta efter valet. 





 

Företagsbesök hos Bärkraft Assistans i Skene

2018-05-14

I dag deltog jag i ett företagsbesök hos Bärkraft Assistans i Skene, arrangerat av organisationen Företagarna. Förutom sedvanlioga diskussioner om företagsklimat och aktuella företagsfrågor fick vi en mycket intressant föredragning av Lennart Svensson som är verksamhetsansvarig hos Bärkraft Assistans.

Frågorna kring LSS och assistans är komplexa. Det finns ungefär 1.000 företag i Sverige idag som arbetar med assistans, och cirka 15.000 personer i landet har idag personlig assistans. LSS-lagen som verksamheten baseras på infördes av den borgerliga Bildt-regeringen 1993. Syftet med assistanslagstiftningen är att ge personer med assistansbehov en möjlighet att leva ett så bra liv som möjligt. Tyvärr är situationen sådan att Försäkringskassan idag omprövar eller drar in assistans även för människor med uppenbara behov. Antalet personer med assistans har därför minskat med något tusental de senaste åren. Man kan tycka att det är något stötande att på detta sätt försämra livskvaliteten för de allra mest utsatta människorna i vårt samhälle, samtidigt som man nu planerar att satsa 2 miljarder om året på att ge vuxna ensamkommande män utan asylskäl öjlighet att stanna i vårt land. Prioriteringarna från dagens regering känns inte helt optimala för att uttrycka sig försiktigt.



 

Företagsbesök hos Pipelife i Ölsremma

2018-04-19

I dag besökte jag Pipelife i Ölsremma tillsammans med moderater från Tranemo kommun. Pipelife är ett företag i en större internationell koncern som tillverkar olika typer av plast- och pvc-rör för vatten, avlopp, drännering, infiltrationssystem, el och teleinstallationer. (Tyvärr är det fotoförbud inne i fabriken).

Under besöket fick vi bland annat höra hur beroende man är av lasbilstransporter. Varje år kommer eller lämnar 5.000 lastbilar fabriken i Ölsremma. Rör är skrymmande varor, de väger inte så mycket men tar stor plats. Och det finns inga realistiska alternativ för transporter eftersom fabriken ligger i en by ute på landet. En lastbilsskatt skulle innebära kraftigt höjda transportkostnader för företaget. 

Man driver dessutom hela anläggningen och alla de många maskinerna och avancerade produktionslinjerna med el. Högre elpriser och elskatter medför såklart också en ökad kostnad och sämre konkurrenskraft.

Ett annat problem för ett stort företag ute på landet är svårigheten att rekrytera kompetent och välutbildad personal. Man har en bi över 200 anställda, och det är framförallt allt svårt att behålla ung personal som ofta föredrar att flytta till större orter och stäöder. Bra vägnät är därmed en mycket viktig sak för att möjliggöra pendling. Och det har man inte till och från Ölsremma. Företaget har tidigare erbjudit upp till 5.000 kronor högre månadslön än konkurrenter på andra orter för att kunna behålla kompetent personal. Men i längden blir detta såklart väldigt dyrt. Konkurrensfördelen verkar snarare vara att kunna erbjuda ett billigt boende. I Ölsremma kan man exempelvis köpa ett nyrenoverat normalstort radhus för 300.000 kronor. Det får man inte mer än ett par kvadratmeter för i centrala Stockholm.

Det ger perspektiv att besöka industriföretag på landsbygden. Förutsättningarna och villkoren är helt annorlunda jämfört med företag i och runt de stora städerna. Det inser tyvärr inte alla.


 

Besök på Ulricehamns Betong AB

2018-04-16

 

I dag besökte jag Ulricehamns största privata arbetsgivare, UBAB (Ulricehamns Betong AB). Här tillsammans med företagets VD Fredrik Gustafson. UBAB har ca 300 anställda och omsätter nära en halv miljard varje år. Man bygger idag främst prefabricerade husväggar, golv och trappor till hyreshus och  kontorshus.

 

 

Det blev många samtal om bland annat kommunalt företagsklimat, utbildning, rekryteringsbehov, skatter, miljöregler, arbetsrätt och integration. 

UBAB har minst 25 olika nationaliteter bland sina anställda och det var intressant att höra hur man arbetar med de utomnordiska invandrare man har i personalen. Exempelvis erbjuder företaget SFI i anslutning till arbetet, där den anställde får ta 50% av studietiden från sin fritid medan företaget bjuder på den andra hälften i form av arbetstid. 

UBAB skulle kunna anställa ett antal lågutbildade personer till olika servicejobb eller städjobb inne på fabriken om kostnaderna var lägre. Att erbjuda dessa personer en väg in på arbetsmarknaden och en chans att på sikt gå över till andra anställningsuppgifter är klart realistiskt. Att hitta former för att arbeta del av arbetstiden och få betalt för denna del, och lära sig jobbet resterande tid, trodde man mycket på, alltså det förslag moderaterna presenterat. Man trodde också mycket på Alliansens förslag att utveckla yrkesutbildningar på gymnasiet i när akontakt med näringsloivet och med arbetsplatsförlagd utbildning del av tiden.  

När det gäller kommunalt företagsklimat och miljöregler finns en del att önska. Man har exempelvis förvärvat mark av kommunen för framtida utbyggnad. Men man tvingas då betala över en miljon för en arkeologisk utgrävning av utbyggnadsområdet. Man har också problem med att kommunen flyttat sin vattentäkt närmare fabriken vilket ställer ökade krav. I dag har man även problem med en deponi av jord sedan föregående utbyggnad, dels är man skyldig att flytta deponin, dels kan man inte göra det på grund av att svalor (!) flyttat in i jordhögarna...att vara företagare och följa alla kommunala regler och alla miuljöregler är svårt även för ett stort företag som UBAB.

UBAB är helt beroende av lastbilstransport av sina tunga betongelement. Det är helt uteslutet att lasta om dessa till exempelvis järnväg. Man tillhör därmed ett av de företag som skulle drabbas mycket hårt av en kilometerskatt, och man är mer beroende av bra vägar än av järnväg.

Varje företagsbesök styrker min bild av att krångel, byråkrati och höga skatter är det största hindret mot en växande företagssektor. Det finns oerhört mycket att ta tag i för en ny regering, men även kommunpolitikerna i alla kommuner måste jobba för ett bättre företagsklimat och bättre service till sina företag. Om vi ska klara integrationen finns det bara ett sätt - vi måste uppmuntra företag att växa och anställa. 


 

Alliansen vill utveckla och införa nya former av yrkesutbildningar

2018-04-10



Företagen ropar efter utbildad arbetskraft. Samtidigt är det så att nästan var femte elev som lämnar årskurs nio gör det utan fullständiga betyg. Och andelen gymnasiebehöriga niondeklassare har fallit till nya rekordnivåer de senaste åren. Många av de obehöriga är nyanlända, men det finns även ungdomar som är födda i Sverige och som har gått hela livet i svensk skola.
Totalt handlar det om nästan 19.000 elever varje år.

Elever som inte är gymnasiebehöriga hamnar på gymnasiets introduktionsprogram. Nyanlända ungdomar får oftast gå språkintroduktion som är det snabbast växande gymnasieprogrammet. Introduktionsprogrammen har stora problem med att ge eleverna gymnasiebehörighet, endast 30% går enligt Skoölverkets utvärdering (2+16) vidare till ett nationellt gymnasieprogram inom tre år efter att de börjat språkintroduktion. Nästan hälften slutar helt och hållet att gå på gymnasiet.
 
Svenk gymnasieutbildning ska inte vara en återvändsgränd. Därför föreslår Alliansen idag ett antal reformer för att stärka kopplingen mellan utbildning och arbete:

1. Inrätta 2-årig yrkesskola
Det behövs fler och mer flexibla vägar till yrkeslivet. Vid sidan av dagens treåriga nationella gymnasieprogram ska det finnas möjlighet att söka till en 2-årig yrkesskola på gymnasial nivå, där fokus ligger på yrkesämnen och, för nyanlända, svenska. Det ska alltid gå att välja till kurser för att uppnå gymnasiebehörighet och, om man blir behörig, växla över till ett gymnasieprogram. Utbildningen ska kunna sammanfogas med de yrkespaket som Skolverket redan har tagit fram samt dagens yrkes- och lärlingsvux. Målsättningen är att eleven på sikt, efter utbildning och eventuell lärlingsanställning, ska vara tillräckligt rustad för en god etablering på arbetsmarknaden.

Utbildningen vänder sig framför allt till ungdomar mellan 16 och 21 år som inte har behörighet till nationellt program samt till nyanlända. Detta skiljer sig jämfört med Komvux och andra vuxenutbildningar som riktar sig till människor över 20 års ålder. Utbildningen ska utformas i nära samverkan med näringslivet och innehålla omfattande arbetsplatsförlagt lärande. Utbildningen ska ha hög kvalitet och hög relevans för arbetsmarknaden och blir därmed en väg för dem som snabbare vill ut i arbetslivet.  

2. Stärk gymnasiets introduktionsprogram.
Introduktionsprogrammen har blivit en återvändsgränd för alltför många elever. Detta innebär både ett slöseri för individen och för samhället. Alliansen vill därför i ett första steg skärpa kraven i dessa utbildningar. Gymnasiets introduktionsprogram ska ha ett tydligt individuellt mål och ett tydligt avslut.  

3. Alla gymnasieprogram ska kunna erbjuda högskolebehörighet, men det ska inte vara obligatoriskt.
På gymnasiet finns högskoleförberedande program och yrkesprogram. På yrkesprogram ska högskolebehörighet inte vara obligatoriskt men möjligt att välja till. För vissa yrkesprogram ska också särskild behörighet kunna läsas in. För den som inte läst in grundläggande högskolebehörighet under gymnasiestudierna ska stora möjligheter finnas att till goda villkor läsa in behörigheten senare i livet.

4. Öka antalet yrkescollege.
Yrkesprogrammen på gymnasiet ska utformas i nära samverkan med branscherna, gärna i form av yrkescollege, och innehålla omfattande arbetsplatsförlagt lärande. Det ger företag en möjlighet att i egen regi, eller tillsammans med en befintlig skola, utforma en yrkesutbildning utefter branschens kompetensbehov. Yrkescollege ska fungera som kompetenscentrum där de bästa yrkeslärarna med den senaste utrustningen kan samlas.

5. Fler lärlingsutbildningar.
Vi behöver fler lärlingsutbildningar. Lärlingsutbildningen ska vara en långsiktigt hållbar utbildning som är relevant, verklighetsnära och leder till jobb. Lärlingsplatserna ska likna en anställning, med en riktig lärlingslön och förväntas övergå i anställning, där det offentliga inledningsvis tar en större del av lönekostnaden. Företagen måste bli fullt involverade och ansvariga för att utforma den arbetsplatsförlagda yrkesutbildningen och garantera dess kvalitet. Företagen väljer sedan vilka lärlingar de vill ta emot, som vanliga anställningsintervjuer. Utbildningarna får då kvalitet och status.

6. Utveckla studie- och yrkesvägledningen.
Varje år väljer drygt 100 000 elever program till gymnasiet. Tyvärr fattar många elever beslut med bristfällig information. På många skolor brister studie- och yrkesvägledningen. Det är illavarslande och kan vara en förklaring till att det varje år är över 10 000 unga som avbryter sin gymnasieutbildning. Felval som resulterar i byte av gymnasieprogram kommer ofta till priset av ett eller två års ytterligare studier. För att minska osäkerheten vid studievalet och öka chanserna att man väljer rätt utbildning tidigt bör studierådgivningen under högstadiet öka och mer fokusera på transparent information kring studiernas jobbchanser.



 

Det finns ett Sverige utanför storstaden

2018-04-10

Skriver om landsbygdens behov av både flyg och bil i Borås Tidning idag. Det finns en värld vid sidan av de stora järnvägslinjerna, pendeltågen och täta bussförbindelserna också. Även om man inte alltid kan tro det när man lyssnar på vissa politiker och journalister. 



 

Kristersson utklassar Löfven när det gäller näringslivets förtroende

2018-04-10

Dagens Industri redovisar idag en stor undersökning bland drygt 1.500 näringslivsföreträdare om deras förtroende för olika partiledare. Ulf Kristersson (M) vinner överlägset, och förtroendet för statsminister Löfven är dessutom mindre än för både Anie Lööf och Jimmie Åkesson.  Med tanke på att det är företagen som ska skapa de nya jobben som i sin tur ska försörja välfärden med skatt så är näringslivets förtroende för partiledarna en oerhört viktig sak. Löfvens extremt låga förtroende på endast 16% är anmärkningsvärt. Har någon statsminister i modern tid haft så lägt förtroende hos näringslivet?




 

Seminarium om regeringens förslag till "exitskatt"

2018-03-15

I dag deltog jag i ett mycket välbesökt seminarium i riksdagen om regeringens förslag till "exitskatt" för den som flyttar utomlands. Förslaget har får en närmast kompakt sågning av remissinstanser, näringsliv och den politiska oppositionen. Orsaken är att man inte förstår från regeringens sida vilka skador detta kommer att medföra, exempelvis när det gäller att locka kapital och toppkompetens från andra länder till Sverige. Det är också orimligt att beskatta vinster innan de realisterats, vilket är en god princip för ett legitimt skattesystem.



Vid seminariet fick vi föredrag från ett antal väl insatta personer, bland annat här av industrimannen Carl Bennet, som tyckte förslaget var ytterst illa genomtänkt.


 

Regeringen ger sig på företagen i stället för regelverket

2018-03-07

Dagens Nyheter skriver idag om att regeringen äntligen tar till sig riksdagens krav på att åtgärda problemet att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av bagatellfel från arbetsgivare. Detta är något Alliansen krävs länge, och jag bloggade om det den 15 november 2017:

Riksdagen vill lindra regler för utvisning av arbetskraftsinvandrare

Vi har de senaste åren sett flera exempel på hur kompetenta och kvalificerade arbetskraftsinvandrare utvisats på grund av små försummelser från arbetstsgivarens sida. Ofta så små detaljer att ingen ens varit medveten om dem. Att utvisa kompetent arbetskraft för sådana bagateller är oskäligt.

Regeringen har nu äntligen föreslagit ändringar i utlänningslagen som innebär att Migrationsverket inte behöver återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren har åtgärdat den brist som annars skulle ha lett till återkallelse. Riksdagen sa idag ja till detta förslag, som börjar gälla den 1 december 2017.

Riksdagen vill också att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att en arbetskraftsinvandrare inte heller ska behöva utvisas om en arbetsgivare omedvetet har begått mindre fel som gäller villkoren för arbetstillståndet. Detta gäller även om felet upptäcks efter det att tillståndstiden har gått ut eller om det är Migrationsverket som upptäckt felet. Migrationsverket bör få möjlighet att göra en bedömning i varje enskilt fall. Riksdagen riktade därför en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om detta. Lagändringen bör börja gälla så fort som möjligt, men senast den 1 juli 2018.

Alliansen ville att denna ändring skulle träda i kraft tidigare, vi ser ingen anledning till att regeringen ska behöva över ett halvår på sig att göra denna lilla lagkorrigering. Tyvärr blev vi nedröstade av S, V MP och SD.


En märklig sak i DN-artikeln är dock detta med att arbetsgivare ska kunna bli skadeståndsskyldiga om en person utvisas på grund av ett mindre misstag. Det är helt orimligt att lägga ett sådant ansvar på arbetsgivarna. Mindre misstag kan ske helt oavsiktligt och rättas då oftast till i efterhand. Det viktiga är att ändra regelverket så att inte bagateller som rättats i efterhand leder till utvisning. Att i stället ge sig på arbetsgivarna är så typiskt för Socialdemokraterna. Ett skadeståndskrav skulle självklart minska intresset att anställa arbetskraftsinvandrare, eftersom inget företag vågar ta risken att det aldrig kommer att bli något fel på ett lönebesked. Kanske är det just detta regeringen vill?











Äldre inlägg om näringsfrågor hittar du här!