Februari 2024

Transnistrien - en krutdurk sedan 1990

2024-02-29

I går kväll tog det rebellstyrda "parlamentet" den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien (en del av Moldavien) beslut om att begära "skydd" av Ryssland.  Detta var väntat - Ryssland har stort intresse av att ta kontrollen över inte bara Ukraina utan även Moldavien, och att få till en ordentlig konflikt i Transnistrien kan vara ett mål i sig för Putin. Samtidigt finns det endast ca 1.500 ryska "fredsbevarande soldater" i Transnistrien, och det är närmast omöjligt för Ryssland att få dit fler trupper, eftersom de inte kan flygas in och inte heller komma dit landvägen. Skulle Moldavien i skarpt läge begära hjälp från Ukraina skulle den ukrainska armen snabbt kunna slå ut eller ta de ryska styrkorna tiil fånga. På köpet skulle Ukraina kunna ta över ett av Europas större lager av ammunition som ryssarna lagrat i Transnistrien. Min tro är att ryssarna har väldigt litet intresse av att agera.

I sammanhanget är det också intressant att ryssar utgör ca 30% av befolkningen i Transnistrien. 30% är moldaver och 40% är ukrainare. 

I oktober 2013 besökte jag själv Transnistrien, och här följer lite inlägg och text från det besöket. Det var en mycket märklig upplevelse att besöka ett "land" som inte finns och som inte erkänts av några andra länder. Jag tror få har särskilt mycket kunskap om Transnistrien, men här kommer lite fakta och bilder.


 

Fakta om Transnistrien

Transnistrien bröt sig loss från Moldavien när Sovjetunionen upplöstes 1990 och den tidigare sovjetrepubliken Moldavien förklarade sig självständigt. Under åren 1990-92 förde Moldavien och Transnistrien krig mot varandra och flera tusen människor dödades. Idag är det stillestånd och fredsbevarande styrkor från Ryssland, Moldavien, Transnistrien och Ukraina övervakar freden. Endast två "länder", Osetien och Abchasien, har erkänt Transnistrien som självständigt land, och har också en gemensam "ambassad" i huvudstaden Tiraspol.

Transnistrien ligger mellan Moldavien och Ukraina, och består till största delen av en landremsa mellan floden Dnestr i väster och Ukraina i öster. Vi fick flera olika uppgifter om Transnistriens befolkning, allt från 400.000 till 800.000 invånare, och eftersom många bor och arbetar i andra länder är siffran ytterst osäker. Huvudstad är Tiraspol, och en annan viktig stad är Bender (Thigina). Transnistrien har eget postväsende, polis, tullmyndighet och ett litet militärt försvar. Man har också en egen centralbank och en egen valuta, lokala Lei, som man kan växla till sig i Tiraspol, men som inte kan växlas tillbaka utomlands. På grund av att landet inte är erkänt kan man inte heller betala med kreditkort, och det finns bara en enda bankomat i hela Tiraspol, underställd en Moldavisk bank.

Transnistrien är formellt sett en demokrati med fria val. Dessutom finns lokala folkförsamlingar av gammal sovjetisk modell. Den politiska ledningen använder de nostalgiska känslorna kring sovjettiden i det politiska spelet och Leninstatyer finns på flera ställen i stan, liksom kommunistiska symboler. Transnistrien är bara självförsörjande till 30% och till 70% beroende av stor ekonomiska tillskott från Ryssland, som använder den lilla utbrytarrepubliken som en bricka i stormaktsspelet om kampen mellan EU och ett nytt tänkt frihandelsområde i Västra Asien med Ryssland som bas.

Man kan resa fritt mellan Moldavien och Transnistrien, även om gränskontrollerna tar mycket tid. Men människor bor ofta på ena sidan av gränsen och arbetar i den andra. Gränsen förhindrar inte en del samarbete, varav vi fick berättat om några udda inslag. Fotbollslagen spelar i samma liga och Moldaviens landslag har tidigare spelat i Tiraspol eftersom det är den enda godkända arenan. Miss Moldavien är från Transnistrien (!) och man har en gemensam representant i melodifestivalen...

 

Gränsövergången mellan Moldavien och Transnistrien



Den första gränspassagen sköts av de fredsbevarande styrkorna som övervakar vapenstilleståndet. Därefter kommer man fram till den Transnistriska gränsstationen, inrymd i ett grönt plåtskjul.



Efter besöket där måste man också anmäla sig i något som mer liknar en busskur, innan man slutligen kommer fram till gränsövergången, prydd med Transnistriens kommunistinspirerade statsvapen med hammaren och skäran. Där sker en vanlig passkontroll, men man får ingen stämpel i passet eftersom inget land erkänner Transnistrien som stat.



De transnistriska gränsvakterna såg ganska barska ut i gamla sovjetiska uniformsmössor. Hela situationen med en egen "påhittad" gräns till ett land som egentligen inte finns och som inte erkänns av andra länder känns helt absurd.

Jag var lite osäker på om jag skulle våga fotografera gränsövergången, men sedan smet jag ändå ut ur bilen och tog några kort i smyg medan vår chaufför stod i kö för att fixa med alla papper. Men jag blev givetvis upptäckt av en arg gränsvakt som pekade med hela handen mot bilen, så det var bara att gå ombord och ta resten av bilderna diskret genom bilrutan.

Jag avstod dock från att ta kort inne i passkontrollen. Man ska inte utmana ödet i onödan.






 

I Karl XII:s fotspår - fortet i Bender

Vårt första stopp i Transnistrien var vid fortet i Bender, som har stark svensk anknytning. Kalabaliken i Bender ägde rum den 1 februari 1713. Efter slaget vid Poltava 1709 flydde Karl XII tillsammans med några hundra svenskar och ett stort antal kosacker till Bender i dåvarande Osmanska riket. Karl XII:s vistelse i Bender avser perioden 1709–1713, då svenskarna tilläts slå sig ner i Bender på osmanskkontrollerat område. Vistelsen avslutades med kalabaliken i Bender i februari 1713, då turkarna anföll den svenska arméns läger för att tvinga dem att ge sig av. Karl XII höll tillsammans med ett fyrtiotal karoliner stånd mot cirka 600 turkar innan kungen slutligen togs tillfånga och fördes till Turkiet, varifrån han senare tog sig tillbaka till Sverige.





Inne i fortet finns ett museum som bland annat uppmärksammar Karl XII. På en stor målning avbildas de svenska karolinerna på slätten framför fortet, och bredvid står en modell av en svensk karolinersoldat. Det känns en aning märkligt att resa över halva europa för att besöka ett museum om Karl XII.



Bilderna nedan tog jag från toppen av ett av tornen. På nedre högra bilden syns floden och på andra sidan finns de ängar där Karl XII en gång satte upp sina tält.




 

Minnen från en svunnen tid



Alldeles bredvid det fina gamla fortet ligger dels en gammal militärförläggning som fortfarande används av ryssarna och den lilla transnistriska armen. På andra sidan fortet ligger en enormt stor men nedlagd och övergiven bilfabrik från sovjettiden.




 

Tiraspol



Ryssland pumpar in enorma summor i Transnistrien av politiska skäl. Detta märks tydligt på vägnätet. Nya breda fina vägar med jämn asfalt, till skillnad mot de sämra vägarna på den Moldaviska sidan. Ryssarnas pengar gör också att de äldre har bättre pensioner än i Moldavien och att priserna på bensin och gas är lägre. Detta gör att många känner starka band till Ryssland, vilket i sin tur komplicerar konflikten med Moldavien.



Minnen över fallna krigshjältar i Tiraspol pryds med en gammal rysk stridsvagn. Till höger gränsfloden Dnestr.



Bilparken i Tiraspol väcker känslor hos entusiaster. Och den gamla traktorn på bilden är från sovjettiden.



 

Fotbollsnostalgi



Transnistriens stolthet är fotbollslaget Sheriff Tiraspol, som har en fantastisk fotbollsanläggning, den finaste i hela regionen. Och Sheriff spelar i den Moldaviska ligan och har vinnit serien många gånger. För några år sedan spelade Elfsborg på denna arena och slog ut Sheriff Tiraspol i europaspelet.



Det finns också en affärskedja i Transnistrien, uppkallad efter fotbollslaget Sheriff.


 

Kommunistnostalgi



Sovjetiska symboler och Leninstatyer är vardag i Transnistrien. På dendre högra bilden syns Transnistriens nya statsvapen, med hammaren och skäran i mitten.


 

 

Statsministerns frågestund

2024-02-29

Torsdagar är det frågestund i riksdagen, och idag var det statsministern som svarade på ledamöternas frågor under en dryg timme. Själv ställde jag en fråga om hur statsministern ser på risken i vårt land för ökad infiltration och desinformation från främmande makt.



Bakgrunden är ju att den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa i hög fart går i helt fel riktning. Uttalanden och retorik från den ryska ledningen påminner alltför mycket om hur det lät från Nazisterna i Berlin på 1930-talet, och händelseutvecklingen är också oroväckande lik. Vi hör hur Putin, precis som Hitler på sin tid, använder påstådda historiska oförrätter och viljan att "skydda" ryska minoriteter i andra länder, tar sig friheten att angripa eller hota de länder han önskar. Ukraina är inte hans slutmål, nu ser vi hur även Moldavien riskerar att dras in i kriget via den ryskstödda rebellstyrda utbrytarrepubliken Transnistrien.

Samtidigt kommer mycket oroväckande signaler om att en del av de bönder i Polen som blockerar gränsövergångarna till Ukraina talar ryska och har ryska flaggor på sina traktorer. Sannolikheten att de styrs av den ryska regimen för att stoppa inflödet av vapenhjälp från Väst ska inte underskattas.

Ovanpå detta sprids allt mer desinformation och falska konspirationsteorier i både sociala och traditionella medier, både svenska och utländska. Hur många ryska infiltratörer som finns i vårt svenska samhälle kan man bara gissa.   


Statsministerns svar var att staten och myndigheterna har mycket hög vaksamhet i dessa frågor, och jag hoppas han har rätt. Men jag kan ändå inte låta bli att känna oro. Jag befarar att det finns alltför många individer i Sverige som inte har något intresse av att värna svenska intressen utan i stället är lojal med främmande makt. Och då syftar jag inte bara på Ryssland, utan även exempelvis Kina och Iran.


 

 

Hur olönsam är vindkraften?

2024-02-29

Jag har skrivit om detta tidigare, och nu börjar allt fler diskutera hur lönsam vindkraften egentligen är. Senast i raden är det två ekonomer som redovisar en granskning i tidskriften Kvartal. Där konstateras att den totala förlusten i vindkraftföretagen 2017-2022 uppgår till 13,5 miljarder kronor, vilket enligt ekonomerna motsvarar en förlustmarginal på 39 procent.

Nyligen ansökte det stora prestigeprojektet Markbygdens vindkraftpark om rekonstruktion för att undvika konkurs. De två ekonomerna förutser att vi kommer att få fler konkurser i denna bransch.

Trots alla dessa larm sägs nya bolag, både svenska och utländska, vilja bygga nya vindkraftparker. För mig är det en stor gåta att investerare vill satsa pengar i en verksamhet som år efter år visar underskott. Det är något som är väldigt, väldigt märkligt och sjukt i denna bransch. Vad är det dessa investerare ser för ekonomisk potential i en bransch som de senaste fem åren haft en förlustmarginal på 39 procent? 



Om en vindkraftpark går i konkurs och ingen vill ta över driften blir det i sista hand markägaren som får röja upp. Man brukar säga att skrotvärdet i tornen möjligen kan bekosta rivningen och bortforslingen av själva tornet, men betongfundament och kabeldragningar under jord blir då kvar, och behöver med dagens regler inte heller återställas. Med tanke på den begränsade livslängden för ett vindkraftverk, idag 20-25-30 år, i framtiden kanske 30-35 år, är det väldigt mycket miljöförstöring för kort tids elproduktion.


Nedan ett privat foto som jag fick från en följare på twitter/X, och som visar hur mycket betong det går åt för att bygga ett enda fundament till ett modernt stort vindkraftverk. Ju högre och större verk, desto större fundament behövs. Tänk bara tanken att försöka få bort dessa enorma fundament i framtiden. Om jag var markägare idag skulle jag inte arrendera ut mark för vindkraft - det kan sluta med att jag blir den som tvingas röja upp efter en konkurs, eller behålla dessa stora fundament på mina åkrar eller i min skog för all framtid. Miljöförstöring är bara förnamnet.
 


 

 

Moderaterna röstade nej till EU-förslag om EPA-traktorer

2024-02-29

Vid omröstningen i EU-parlamentet häromdagen röstade moderaterna nej till förslaget om höjd åldersgräns för EPA-traktorer. Vår moderata linje är att dessa fordon betyder oerhört mycket för ungdomar på landsbygden och särskilt i glesbygd, för att kunna ha ett socialt liv, ta sig till sin gymnasieskola, träffa kompisar och ha ett intressant fritidsintresse. För människor i storstaden är det nog ibland svårt att förstå hur betydelsefulla EPA-traktorerna är för det sociala livet på landsbygden.

En annan aspekt är att mopedbilarna som det ofta talas om är betydligt farligare fordon och inte särskilt trafiksäkra. Bättre då att ha en riktig bil som framförs i låg hastighet. När ungdomarna sedan tar vanligt körkort kan de gradera upp sin bil till ett vanligt fordon.

Nu räcker det ju inte att EU-parlamentet tycker något (de tycker ofta en massa saker, inte sällan märkliga saker), för att det ska bli ett EU-beslut krävs också att Kommissionen och ministerrådet är med på det hela. Och de förhandlingarna har vad jag vet inte påbörjats ännu. Från moderat sida kommer vi fortsätta argumentera för att EPA-traktorerna ska få finnas kvar och framföras från 15 år.


Socialdemokraterna däremot - som gjort stor sak i media av att de är mot förslaget - valde till slut att röstra FÖR höjd åldergräns! Det finns ingen gräns för deras skamlösa fräckhet att låtsas driva en linje och rösta för en annan. Precis som de tex gjorde med de hotande dyra energirenoveringarna förra året.
 

 


Två viktiga förslag för att förbättra pensionerna

2024-02-28

I dag meddelade Pensionsgruppen (där numera alla åtta riksdagspartier ingår) att man vill överväga två saker för att förbättra pensionerna framöver.

Dels vill man se över avgiftsnivån i det allmänna pernsionssystemet. Pensionssystemet är skiljt från statens budget och finansieras helt med avgifter. Om man höjer avgifterna något kommer det betyda mycket för pensionernas storlek när man går i pension.

Pensionsgruppen har också kommit överens om att ta fram förslag på hur överskott i pensionssystemet kan hanteras. Det finns idag stora överskott i systemet som är större än de skulder systemet har för framtida pensioner. Om man kan använda dessa överskott skulle det öka pensionernas storlek. 
 
Med anledning av Pensionsgruppens överenskommelse avser nu regeringen att fatta beslut om direktiv till en utredning med uppdrag att analysera avgiftsnivån i det allmänna inkomstgrundade pensionssystemet. Samtidigt har regeringen beslutat att inrätta en arbetsgrupp i regeringskansliet för att ta fram förslag till hur överskott i pensionssystemet ska hanteras.


 

 

Årsmöte med Moderaterna i Tranemo

2024-02-27

I kväll var jag inbjuden som årsmötestalare till Moderaterna i Tranemo. En mycket aktiv och växande förening med en otrolig drivkraft och ett moderat oppositionsråd (Niklas Gardewik) som tillsammans med sin grupp sätter rejält avtryck i politiken. Mycket trevligt möte och massor av frågor från medlemmarna om vad som händer i rikspolitiken.


 

 

Hur gick det för de ensamkommande som fick "gymnasieamnesti"?

2024-02-27

I höstas kom en rapport från SCB om hur det gått för de ensamkommande flyktingungdomar som, trots att de ansetts sakna asylskäl, beviljades uppehållstillstånd enligt den omstridda tillfälliga gymnasielagen. Kravet var att de skulle utbilda sig och sedan skaffa ett osubventionerat jobb inom sex månader efter slutförd gymnasieutbildning. Arbetet ska vara varaktigt och ge kollektivavtalad lön. 

Nyheten från SCB baserades på läget 2022, och beskrevs som att nästan alla de ensamkommande som fick gymnasieamnesti hade ett arbete, och blev mycket uppmärksammad i media. "Åtta av tio ensamkommande från 2015 är sysselsatta" skrev SCB som rubrik, och det blev också rubriken i medias nyhetsrapportering. I SCB-rapporten står vidare att "Av männen med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen är 85 procent sysselsatta."  Samtidigt visade rapporten att endast 50% av ungdomarna sökt permanent uppehållstillstånd, vilket kändes märkligt om hela 85% fått jobb. Uppenbarligen menade inte SCB att dessa 85% fått arbete, även om media tolkade det så.   
 
Eftersom SCB:s rapport ifrågasattes från flera håll lät jag Riksdagens Utredningstjänst (RUT) titta på saken. Jag bad RUT göra en uppdaterad granskning och undersöka
 
1. Hur många av de som omfattades av gymnasielagen är idag kvar i Sverige med uppehållstillstånd?
2. Hur många av dem har idag ett osubventionerat vanligt arbete som leder till egen försörjning?
3. Hur många av dem studerar fortfarande?
4. Hur många av dem har praktik, arbetsmarknadsåtgärder eller liknande sysselsättning?
 
För ett tag sedan fick jag rapporten från RUT, och här är en sammanfattning av svaren, samt mina slutsatser.

SCB har alltså följt upp de ensamkommande som var födda 1999 och var 16 år 2015 (detta för att kunna jämföra med samma åldersgrupp infödda svenska ungdomar). Av de totalt 35.000 ensamkommande 16-åringar som sökte asyl 2015, och som SCB följt upp, var 20.000 kvar i Sverige 2022. Bland dessa 20.000 ingick 7.763 som hade beviljats gymnasieamnesti. (De var ca 9.500 från början, men endast de som uppgett att de var födda 1999 ingår i SCB:s och RUT:s granskning för att vi ska jämföra samma sak). Det är 85% av dessa 7.763 som är kvar i landet som SCB hävdar är "sysselsatta". Och det är ju inte så konstigt - de som inte är "sysselsatta" med studier eller fått arbete efter studierna har ju inte rätt att vara kvar i landet, och ingår därmed inte i statistiken. SCB:s rubrik blir därför lite missvisande. Det är alltså inte 85% av de 7.763 som har fått arbete. (Inte heller 85% av de 9.500 - ingen vet hur det gått för dem som inte var födda just 1999, eftersom övriga inte ingår i SCB:s rapport). 

I SCB;s rapport skriver man att "De som fick uppehållstillstånd enligt gymnasielagen kunde få permanent uppehållstillstånd om de fick ett arbete efter gymnasiet. Omkring hälften av dem hade permanent uppehållstillstånd 2022". År 2022 var det alltså 50% klarade kravet för permanent uppehållstillstånd. I december 2023 var det 66%, plus sannolikt ytterligare några som hade ansökningar under behandling. Men det är långt från de 80-85% som media påstod, grundat på SCB:s rapport. Återigen blandar media ihop begreppen "sysselsättning" och "arbete".

Hur många av dessa 7.763 ungdomar är då kvar i Sverige idag? RUT har tagit fram siffror avseende december 2023. Av de 7.763 (samma underlag som SCB, dvs födda 1999) var det alltså 5.115 som fått permanent uppehållstillstånd, dvs 66%. Det betyder att de har ett arbete de kan försörja sig på. 13% har så kallade "öppna ärenden" som innebär ansökningar om förlängt eller permanent uppehållstillstånd som ännu inte avgjorts (för fortsatta studier eller uppfyllt arbetskrav). 387 personer (5%) har fått temporärt uppehållstillstånd för fortsatta studier eller jobbsökande. 1.280 personer har lämnat landet, avvisats, avvikit eller har överklagat avvisning. (Se tabell 1-2). Det motsvarar 16%. Det är alltså 84% som har rätt att tills vidare eller permanent stanna kvar i landet. Det är sannolikt denna siffra som media använt.

I SCB:s rapport, liksom i media, framhölls det som att dessa ensamkommande rent av skulle ha högre förvärvsfrekvens än andra ungdomar i samma ålder. RUT skriver dock om detta i sin rapport. "I sammanhanget bör det beaktas att regelverket för att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ställer krav på arbete efter avklarade studier på gymnasienivå, vilket rimligtvis prioriterar/styr mot arbete för denna grupp. För andra barn som invandrat till sverige tillsammans med föräldrar (som inte omfattas av samma krav) och inrikes födda är studier en vanligare aktivitet". Med andra ord - SCB:s och medias tolkning av att ungdomar med gymnasieamnesti skulle varit mer framgångsrika i att skaffa arbete håller inte. De var helt enkelt tvungna enligt regelverket.

Enligt RUT är det inte någon av dem som fick gymnasieamnesti som har praktik, arbetsmarknadsutbildning eller liknande sysselsättning. Kravet för att få PUT var att man skaffat sig eget reguljärt arbete med lön som ger egen försörjning. Därför var inte andra typer av åtgärder aktuella.

Slutsats och summering:

* Resultatet att minst 66% av de ensamkommande unga männen födda 1999 som fick gymnasieamnesti idag har ett jobb de kan leva på är mycket positivt. Det visar att om det ställs krav på att ta ett arbete och skaffa sig egen försörjning så gör många det. 

* Samtidigt var uppgifterna från SCB och i media missvisande - det var inte 80-85% som hade skaffat arbete 2022 och därmed fått PUT. Det var enligt SCB bara 50% som hade fått permanent uppehållstillstånd, vilket betyder att de hade ett arbete man kan leva på. Begreppet "sysselsättning" i SCB:s rapport syftar uppenbarligen inte på uppfyllt arbetskrav. År 2023 var siffran högre, 66% i arbete, men ändå långtifrån de 80-85% som SCB och media hävdade.

* Uppgifterna att de ensamkommande som beviljades gymnasieamnesti skulle ha varit mer framgångsrika i att skaffa jobb än jämnåriga infödda svenskar eller andra invandrare är missvisande. Det beror helt på hur regelverket är utformat. Andra ungdomar i samma ålder studerar i högre utsträckning i stället för att arbeta.

Här är hela rapporten från RUT 





Oväntat stark arbetsmarknad under 2023

2024-02-27

I dag presenterar SCB sin statistik över läget på arbetsmarknaden för 2023, dvs siffrorna för december månad 2023 jämfört med december 2022. Det är förvånansvärt starka siffror. Med tanke på de tuffa tiderna med global lågkonjunktur, stigande räntor, hög inflation, höga energipriser, krig i Europa och fler konkurser hade nog många räknat med att arbetslösheten skulle ha ökat märkbart under förra året, men så blev det inte.

Antalet anställda (+71.000) har ökat mer än tre gånger mer än antalet arbetslösa (+18.000) och sysselsättningsgraden ökade också. Antalet fasta jobb har ökat med 97.000 samtidigt som de tillfälliga anställningarna minskat med 34.000. Fler kom alltså i arbete under 2023, och det är de fasta jobben som ökat, och större andel av befolkningen har arbete 2023 jämfört med 2022.

Hur utvecklingen blir under 2024 återstår att se, men förr eller senare borde ju de bistra tiderna i vissa företagssektorer slå igenom även på arbetsmarknaden. Men mycket talar samtidigt för att många företag med minskad orderingång ändå behåller personal i stället för att säga upp, eftersom man lärde sig under pandemin att det är svårt att få tillbaka kompetent personal när man behöver nyanställa igen. Kanske finns en delförklaring här att arbetsmarknaden står stark trots bistra ekonomiska tider? Annars brukar normalt framtidstron vara avgörande - tror man att det vänder uppåt i närtid säger man inte upp sin personal. Och nu ser vi hur inflationen sjunker, räntorna kan förhoppningsvis vara på väg ned, elpriserna är inte lika dramatiska som förra vintern och regeringen har minskat drivmedelskostnaderna kraftigt samtidigt som vi sänkt skatten på arbete. Allt har betydelse för företagandets framtidstro. Läget är dock fortfarande mycket osäkert och regeringen har beredskap för att arbetsmarknaden kan försvagas.  


    




Nu har alla Natomedlemmar sagt ja till svenskt Natomedlemskap

2024-02-26

I dag röstade Ungerns parlament som väntat ja till svenskt Natomedlemskap, och därmed har alla medlemmar godkänt Sveriges ansökan. Jag har tidigare varit tydlig med att jag knappast är den som gått i spetsen för ett svenskt Natomedlemskap, men efter den ryska invasionen av Ukraina 2022 (som följer efter rysk aggression mot Tjetjenien, Georgien och Moldavien, samt ockupationen av Krim och stödet till beväpnade rebeller i östra Ukraina 2014) ser vi dels hur aggressivt Ryssland är, dels ser vi hur utsatt man är som nation om man inte har försvarssamarbete med andra. I detta läge har vi helt enkelt inget val - utan Nato blir vi alltför sårbara.

Nato har aldrig invaderat något annat land. Och inget medlemsland i Nato har någonsin blivit invaderat militärt av någon annan. Detta visar att Nato ökar säkerheten för sina medlemmar. Nato är en fredsorganisation som syftar till att försvara sig mot angrepp. Nato hotar aldrig att invadera andra länder. De få gånger Nato använt militärt våld mot annat land har syftet varit att skydda utsatta grupper (Serbien-Kosovo) eller bekämpa statsterrorism (Libyen), eller medverka i FN-insatser (tex Afghanistan). 

Nu är det tid för Sverige att, tillsammans med Finland, bli aktiva och engagerade medlemmar i Nato.








 

Nu återupprättar vi arbetslinjen

2024-02-26

Debattartikel i Borås Tidning idag, där jag skriver tillsammans med finansministern:

 



The US breaks its promise to Ukraine - Russia broke the promise back in 2014 (now in english)

2024-02-25

The common question these days, why should the US help Ukraine? Is it really America's responsibility? The answer is very simple - the US has signed an agreement in which it provides security guarantees to Ukraine. It is called the Budapest Agreement and is dated December 5, 1994.

The background is that when the Berlin Wall fell and the Soviet Union collapsed, the old Soviet Union also had nuclear weapons deployed in Ukraine. Ukraine then had the world's third largest nuclear arsenal. In order for Ukraine to voluntarily hand over these nuclear warheads to the Soviet Union, an agreement was written on security guarantees to Ukraine, and those who guaranteed Ukraine's security were the nuclear powers Russia, the United States and Great Britain. France and China also agreed and confirmed the agreement in separate side agreements.

Russia broke the agreement back in 2014 when it occupied Crimea and began arming rebels in Donbass in eastern Ukraine. The invasion of Ukraine almost two years ago is yet another violation of the agreement. Instead of guaranteeing Ukraine's security as promised, it is now Russia that is attacking Ukraine militarily.

But now the US is also failing its part of the agreement, under the leadership of former President Trump, who is pushing for the Republicans to stop further aid to Ukraine. They have a majority in Congress and without their support the support that the ruling president and his government want to give Ukraine to fulfill the agreement is stopped. That Trump acts like this is pathetic. Anyone who wants to become president of the United States should reasonably also work in opposition to ensure that the United States lives up to the agreements it has entered into. How else can the US be trusted?

The only party to the agreement that can still be said to be somewhat fulfilling its guarantees to Ukraine is Great Britain, but even their support is insufficient. The fact is that according to the latest compilation I have (see figure below) Sweden contributes more per capita than the US and as much as the UK. The figure applies to decided support up to and including February 15 this year, so the new large Swedish support package of 7.1 billion that the Swedish government has now announced is not included. After this, Sweden contributes more than Great Britain and about twice as much per capita compared to the United States. Not very flattering for the countries mentioned. Sweden also contributes roughly the same amount via the EU budget. Note the very large support per capita from the Baltic countries as well as Denmark and Norway. Although Sweden contributed very large sums, we are far behind the top five countries in relation to each country's population.

The outside world forced Ukraine to give up its nuclear weapons. Had they kept them, Russia would never have been able to attack. The same outside world promised to protect Ukraine. They are now breaking their promise to the Ukrainian people when instead they should stand up and make it clear to Russia that the agreements entered into apply. What is happening right now is a total rejection of how international agreements should be observed.

In pro-Russian propaganda media it is claimed that Russia wants peace. It is of course pure nonsense when you listen to what leading representatives in the Kremlin say, and above all see how the Russians are behaving in Ukraine. If they wanted peace, they could leave Ukraine. Anyone who seriously believes that Ukraine would once again strike a deal with the devil in the Kremlin should probably think again. Anyone who thinks the Russians can be trusted this time is clueless and naive to say the least, the Ukrainians are not that stupid. They have no choice but to fight for their country's existence. But if they are to make it, the countries that promised to guarantee their security must also live up to this. If Ukraine falls, it will for all time tarnish the United States as a stable party in international wars and conflicts.


 

 

Stora och små manifestationer till stöd för Ukraina

2024-02-24

I dag på tvåårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina hölls det ett stort antal manifestationer till stöd för Ukraina i både Sverige och många andra läner. I Sverige var det många evenemang i olika städer. Nedan en bild från den största svenska manifestationen på Sergels Torg i Stockholm. I Göteborg var det också en stor västsvensk manifestation.

Själv valde jag att delta på en mindre manifestation på Stora Torget i Borås, de flesta boråsare som ville vissa sitt stöd deltog vid samlingen i Göteborg. Men jag tyckte det kändes rätt att delta "på hemmaplan" och det gav mig också möjlighet att prata lite med arrangörerna från Borås Ukrainska förening. Det finns ungefär 300 ukrainska flyktingar i Borås, och dessutom fanns det redan före kriget ett hundratal personer med ukrainsk bakgrund bosatta i Borås. De ukrainare jag talade med framhöll att frågan om rätt till personnummer är den absolut viktigaste för dem just nu, och jag kunde glödja dem med att regeringen igår skickade sitt lagförslag om detta på remiss. Framtagandet av lagförslaget har gått mycket snabbare än vad många vågat hoppas. 

För Sverige gäller det att kunna hålla många bollar i luften samtidigt - att stötta Ukraina samtidigt som vi rustar vårt eget militära och civila försvar, och att samtidigt ge stöd till de ukrainska flyktingar som befinner sig i Sverige och ge dem mjölighet att leva ett drägligt liv här och får möjlighet att arbeta och tjäna egna pengar. 


  (Foto: Måndagsrörelsen, Stockholm)

  (Foto: privat)


 

 

USA sviker sitt löfte till Ukraina - Ryssland bröt löftet redan 2014

2024-02-22

Jag får ofta frågan varför USA ska hjälpa Ukraina? Är det verkligen USA:s ansvar? Svaret är väldigt enkelt - USA har skrivit under ett avtal där man ger Ukraina säkerhetsgarantier. Det heter Budapestöverenskommelsen och är daterat 5 december 1994. 

Bakgrunden är att när Berlinmuren föll och Sovjetunionen föll samman hade det gamla Sovjet kärnvapen utplacerade även i Ukraina. Ukraina hade då världens tredje största kärnvapenarsenal. För att Ukraina frivilligt skulle lämna över dessa kärnstridsspetsar till Sovjet skrevs ett avtal om säkerhetsgarantier till Ukraina, och de som garanterade Ukrainas säkerhet var kärnvapenmakterna Ryssland, USA och Storbritannien. Även Frankrike och Kina samtyckte och bekräftade avtalet i separata sidoavtal.

Läs mer om avtalet i denna artikel och i denna sammanfattning.

Ryssland bröt avtalet redan 2014 när man ockuperade Krim och började beväpna rebeller i Donbas i östra Ukraina. Invasionen av Ukraina för snart två år sedan är ännu ett brott mot avtalet. I stället för att garantera Ukraina säkerhet som man lovat är det nu Ryssland som angriper Ukraina militärt. 

Men nu sviker också USA sin del av avtalet, under ledning av fd presidenten Trump som är drivande för att Republikanerna ska stoppa ytterligare stöd till Ukraina. De har majoritet i Kongressen och utan deras stöd stoppas det stöd som den styrande presidenten och hans regering vill ge Ukraina för att uppfylla avtalet. Att Trump agerar så här är en ynkedom. Den som vill bli president i USA borde rimligen även i opposition verka för att USA lever upp till de avtal man ingått. Hur ska man annars kunna lita på USA?

Den enda part i avtalet som i någon mån fortfarande kan sägas uppfylla sina garantier till Ukraina är Storbritannien, men även deras stöd är otillräckligt. Faktum är att enligt den senaste sammanställning jag har (se figur nedan) sä bidrar Sverige mer per capita än USA och lika mycket som Storbritannien. Figuren gäller beslutade stöd till opch med 15 februari i år, så det nya stora svenska stödpaketet på 7,1 miljarder som den svenska regeringen nu aviserat ingår inte. Efter detta bidrar Sverige mer än Storbritannien och ungefär dubbelt så mycket per capita jämfört med USA. Inte särskilt smickrande för de nämnda länderna. Sverige bidrar dessutom med ungefär lika mycket till via EU:s budget. Observera det mycket stora stödet per capita från de baltiska länderna samt Danmark och Norge. Även om Sverige bidragit med mycket stora summor så ligger vi långt efter de fem främsta länderna i relation till varje lands folkmängd.




Om inte Trump vill att USA lever upp till sitt avtal om säkerhetsgarantier till Ukraina klingar det lite falskt när samma Trump kritiserar Natoländer för att inte leva upp till Natos 2%-mål när det gäller nationella försvarsutgifter. Och till skillnad från Trump som benhårt vägrar stödja Ukraina så lever idag de flesta Natoländer upp till 2%-målet. Många länder har ökat sina försvarsbudgetar kraftigt sedan Ukraina angreps av Ryssland.

Omvärlden tvingade Ukraina att lämna ifrån sig sina kärnvapen. Hade de haft dem kvar hade Ryssland aldrig kunnat anfalla. Samma omvärld lovade att skydda Ukraina. De sviker nu sitt löfte till det ukrainska folket när de i stället borde stå upp och göra klart för Ryssland att ingångna avtal gäller. Det som händer just nu är ett totalt underkännande av hur internationella avtal ska efterlevas. 


I ryssvänliga propagandamedier hävdas att Ryssland vill ha fred. Det är såklart rent trams när man lyssnar på vad ledande företrädare i Kreml säger, och framförallt ser hur ryssarna beter sig i Ukraina. Ville de ha fred kunde de lämna Ukraina. Den som på allvar tror att Ukraina återigen skulle träffa avtal med djävulen i Kreml bör nog tänka om. Den som tror att man kan lita på ryssarna denna gång är minst sagt aningslös och naiv, så dumma är inte ukrainarna. De har inget annat val än att slåss för sitt lands existens. Men ska de klara det måste de länder som lovat att garantera deras säkerhet också leva upp till detta. Om Ukraina faller kommer det för all framtid att solka ned USA som stabil part vid internationella krig och konflikter.

 

 

 

Vattenfall går vidare med planer för ny kärnkraft vid Ringhals 

2024-02-20

I dag kom positiva nyheter om att Vattenfall går vidare med planerna på ny kärnkraft vid Ringhals. Antingen nya små SMR-reaktorer, som man tror sig kunna få plats med fem stycken, eller mer traditionell teknik. Målet är att de nya reaktorerna ska vara på plats under första halvan av 2030-talet, alltså inom tio år från idag. Det är långt fram i tiden - men om man aldrig börjar prospektera blir det ju inget alls. Att förstöra ett energisystem går snabbt, att bygga upp det igen tar tid.

Första artikeln från Göteborgs-Posten, den andra rubriken från Alltinget.





 

 

Sverige tar ansvar både för eget försvar och stöd till Ukraina 

2024-02-20

Idag meddelade regeringen att man bistår Ukraina med ett nytt omfattande militärt stödpaket, värt 7,1 miljarder kronor. Det är väldigt mcyket pengar, men det är inte bara ett stöd till Ukrainas försvar utan även en investering i vår egen säkerhet. Om Ryssland besegrar Ukraina är risken stor att man fortsätter sin offensiv västerut - det har Putin och hans krigshökar hotat med många gånger. Kan Ukraina försvara huvuddelen av sitt territorium kommer de också at utgöra et skydd för resten av Europa mot rysk aggression.

Det svenska militära stödet kommer efter att bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien och Danmark den senaste veckan meddelat att man ökar sitt militära stöd till Ukraina. Detta har blivit allt viktigare med tanke på att det amerikanska stödet frusit till följd av inrikespolitiska strider i USA.


Det nya militära stödpaketet omfattar bland annat ammunition, bland annat artillerigranater till de Archerpjäser Sverige tidigare skänkt (ett samarbete med Danmark och Finland), pansarvärnsrobotar, granatgevär, handgranater och luftvärnssystem. Dessutom 10 st Stridsbåt 90, 20 snabbgående gruppmotorbåtar och dessutom undervattensdrönare. Dessutom kommer Ukraina att få ytterligare 35 nytillverkade och toppmoderna Stridsfordon 90 som ska beställas av BAE Systems i Örnsköldsvik. Sverige är på att väg att ersätta de 50 stycken stridsfordon som tidigare sänts till Ukraina. Nu blir det en längre produktionsserie i Örnsköldsvik där Ukraina får förtur till en leverans av toppmoderna fordon med både bättre skyddsnivå och senaste elektronik. Av de 35 nya Stridsfordon 90 finansieras 25 fordon av Danmark och 10 av Sverige. Paketret innehåller även sjukvårdsutrustning, sjuktransportfordon, livsmedel och finansiella stöd till bilaterala och multilaterala projekt och fonder. 

Samtidigt lägger regeringen nu stora nybeställningar på ammunition och återanskaffning av materiel till det svenska försvaret som tidigare skänkts till Ukraina. Vi måste även värna vår egen försvarsförmåga och stärka det svenska försvaret.





                                           


 

 

Summering av s-ledarens senaste dikeskörning 

2024-02-19

Att partiledaren för det största oppositionspartiet, tillika tidigare statsministern, i en intervju i media angriper en enskild journalist och helt grundlöst antyder att han skulle vara köpt av främmande makt måste vara ett av de värsta magplask man kan göra som politiker. Och kritiken mot Magdalena Andersson för angreppet på debattören Henrik Jönsson har varit hårt. Inte bara från oss på den borgerliga sidan, utan även från debattörer och politiker på vänstersidan - allt från ETC och SSU till kända s-profiler som Ulf Bjäreld, Jan Emanuel Johansson mfl har riktat hård kritik mot Andersson. Samma sak med profilerade journalister och kommentatorer i media, inklusive SVT.

Det är hennes andra stora klavertramp på kort tid efter affären med El-Haj, där hon offrade all sin trovärdighet på att envist försvara El-Haj, för att sedan ge honom sparken från partiet för bristande förtroende - utan att något nytt framkommit. Hans försök att påverka svenska Migrationsverket att ge en islamistpredikant uppehållstillstånd har varit känt av S sedan 2017. Och kopplingarna till Hamas är väl kända sedan länge. 

I brist på politik och samarbetspartier som går att ena kring en gemensam politik kan vi nog förvänta oss mer av denna typ av negativt kampanjande från S. Min övertygelse är att S passerat sina toppnoteringar i opinionen och går mot sämre tider. Samma sak med Magdalena Anderssons personliga popularitet. Och inom S finns det minst en handfull personer som vill ha hennes jobb.

Det viktiga för oss moderater är att ha fokus på politiken och visa att vi håller ihop vårt regeringsunderlag och presenterar en politik som löser samhällsproblem. Det är det väljarna efterfrågar. Och nu kommer politiska beslut i en strid ström.

Jag gjorde en liten summering via mina egna twitterinlägg om den senaste veckans turer. 


      

    



 

 

Svenska klimatforskare avvisar domedagslarm om Golfströmmen 

2024-02-18

I går publicerade Svt lite oväntat ett mycket kort inslag och en text som berättar att flera ledande svenska experter helt avvisar den holländska studien häromveckan som hävdade att Golfströmmen riskerar att stanna av till följd av ett varmare klimat i norr, vilketman hävdar skulle få katastrofala konsekvenser för oss i Norden, med betydligt kallare klimat, ner mot 20 grader kallare.

"Jag blev lite chockad" säger klimatforskaren Frederik Schenk på Bolincentret för klimatforskning, som inte delar slutsatserna.

"Att hastigt dra slutsatser baserade på isolerade observationer, indirekta rekonstruktioner eller modellsimuleringar är inte bara riskabelt, det är direkt vilsseledande" säger Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare på Stockhoms Universitet.

Chafik och kollegernas forskning på den nordiska delen av golfströmmen visar i stället att den förstärks i en varmare värld. Detta enligt en studie som presenterats i Nature.

Man blir ju en smula överraskad av att Svt i vart fall gav kritiken lite utrymme, men det känns ju som om den fick långtifrån samma uppmärksamhet som den kritiserade rapporten fick. Och självklart kunde inte Svt avstå från att tillfoga ett eget alarmistiskt stycke som avslutning (markerat med "?" nedan). Alarmismen och domedagsretoriken måste försvaras. I varje läge. 

Här är först artikeln och inslaget i Svt, via mitt inlägg på "X", därefter har jag lagt ut textartikeln i sin helhet.


 


 

Träningspass i skogen i vårsolen 

2024-02-17

Den kommande veckan har ju många sportlov. För egen del tog jag ett träningspass i den egna skogen och fortsätter rensa upp det sista efter röjningen och gallringen i vinter. Det blir en del ved och högen med ris/grot växer. I dag var nog första riktiga vårdagen, det kändes i vart fall så med en strålande sol som smälter bort de sista små snöhögarna som ligger kvar i skogen.

Men myrorna i mina myrstackar sover fortfarande gott, och det är jag tacksam för. Sommartid undviker jag myrmotorvägarna genom skogen, en dm breda och helt svarta av myror. Det är ett imponerande myrsamhälle. För några år sedan byggde de sin andra stack och nu har de startat en tredje. Alla ligger på rad åt söder längs en öppen glänta i skogen. En skog som nu steg för steg blir ljus och fin. Men det är fortfarande mycket kvar att röja. 









En mer balanserad ordförande för FN:s Klimatpanel IPCC  

2024-02-14




I dag hade jag nöjet att träffa professor Jim Skea, IPCC:s nye ordförande. Han besökte riksdagen och höll ett föredrag arrangerat av RIFO (Riksdagens nätverk för kontakter mellan forskning och politik) om vilkten av att IPCC verkar just för bättre och mer utvecklad dialog mellan politiker och forskare. Att han själv, till skillnad från sin föregångare, själv är forskare i ett område som har direkt koppling till klimatfrågan - hållbar energi, vid Imperial College i London - spelar säkert in. I mina ögon ger han ett betydligt mer trovärdigt intryck än de två tidigare, den indiske ekonomen Pachauri och den sydkoreanske ekonomen Lee. De kändes mest som alarmistiska domedagsprofeter. Och FN-chefen Guterres är värst av dem alla - han talar öppet om "global kokning" och helvetets öppnade portar. 

       

Jim Skea har själv uttalat att han tar avstånd från domedagsprofeterna och att han ser konstruktivt och hoppfullt på klimatfrågan. Den nye IPCC-chefen känns som en balanserad motvikt till FN-chefens obalanserade uttalanden.





I sitt föredrag konstaterade han såklart att utsläppsminskningarna enligt IPCC går för långsamt, och att det inte räcker för att nå tvågradersmålet, och han konstaterade att det krävs väldigt stora investeringar i energiförsörjningen om vi ska klara utsläppsmålen. Men han var också positiv när det gäller de möjligheter som finns, och påpekade särskilt att det finns en mängd tänkbara alternativa energisystem som kan ersätta olja, kol och gas. Han nämnde uttryckligen kärnkraften som ett av dem.

Jag bemötte för övrigt ett debattinlägg i Markbladet just idag om min syn på medias alarmistiska klimatkorrespondenter (i sista stycket har ett ord fallit bort, det ska stå "extrem klimatpolitik i Sverige som går mycket längre än i andra länder"):




Absurda turer av Socialdemokraterna och Magdalena Andersson  

2024-02-13

Turerna kring socialdemokratern Jamal El-Haj är fullständigt absurda. Jag har samlat mina kommentarer de senaste dygnen på X/twitter. Jag tycker de säger det mesta. Att Socialdemokraternas partiledare först personligen går i god för Jamal El-Haj och påstår att han ägnat hela sitt politiska liv åt att bekämpa Hamas, för att sedan ta avstånd från honom är anmärkningsvärt. Särskilt som allt El-Haj beskylls för har varit känt av Socialdemokraterna sedan länge, inklusive hans försök att påverka Migrationsverket och hans samröre med Hamas. Hela historien stinker, och visar att Socialdemokraternas största problem inte är det El-Haj gjort. Problemet är att han blivit avslöjad, och att DET skadar partiet. 










 

 

Interpellationsdebatt om kommunalskatter och skatteutjämning

2024-02-08

I dag gick jag in i interpellationsdebatten mellan Eva Lindh (S) och civilminister Erik Slottner (KD). S-ledamoten avkrävde statsrådet svar på detaljerade frågor om det som utreds av Utjämningskommittén, där både jag och hon själv är ledamöter, och jag tyckte det var mycket märkligt agerat. Statsrådet kan och ska såklart inte yttra sig bestämt om frågor som diskuteras i den utredning han själv gett direktiv till. Statsrådet och regeringen ska först ta emot utredningens förslag och sedan ta ställning till dem. Mitt inlägg i debatten framgår nedan. Förutom det mycket tveksamma agerandet i sak från (S) berörde jag självklart den viktiga frågan om kloka politiska prioriteringar i svåra ekonomiska tider.

I ett annat inlägg i debatten konstaterade jag också att moderaterna självklart står upp för kommunal utjämning av skattekraft mellan små glesbygdskommuner med svag skattekraft och storstadskommuner med god skattekraft. Men det väcker ilska från välskötta kommuner när de tvingas skicka sina egna skattebetalares pengar till ekonomiskt vanskötta kommuner.

Här följer mitt huvudinlägg i sin helhet. Hela debatten kan ses i videon nedan (klicka på bilden ovan). 


Tack herr talman.
 
Jag går egentligen inte in i denna debatt för att diskutera själva sakfrågan om eventuella former av kommunala skattestopp och effekterna av detta, utan för att kommentera interpellationen på en mer principiell nivå.
 
Utredningen om kommunalekonomisk utjämning, kallad Utjämningskommittén, tillsattes 2022, och där är både jag och interpellanten Eva Lindh ledamöter.  
 
Den 23 april förra året fattade den moderatledda regeringen beslut om tilläggsdirektiv som innebär att kommittén nu även uttryckligen har i uppdrag att föreslå åtgärder för att motverka höga och ökande skattesatser i kommuner och regioner, inklusive åtgärder för att minska risken för negativa bieffekter av inkomstutjämningen på tillväxten. I direktiven nämns också att för att motverka höga och ökande skattesatser kan det behövas ytterligare åtgärder riktade mot kommuner och regioner som syftar till att främja ett effektivare resursutnyttjande. Kommittén ska också analysera orsakerna till skillnader i skattesats mellan kommuner respektive mellan regioner.
 
Ansvarigt statsråd för dessa tilläggsdirektiv är just statsrådet Erik Slottner.
 
Jag har nu snart 18 år bakom mig som riksdagsledamot. Jag har under alla dessa år faktiskt aldrig upplevt att en ledamot i en statlig utredning, mitt under pågående utredning, ställer krav på ansvarigt statsråd att berätta sin och sin regerings exakta åsikt i detalj i en sakfråga som just är föremål för den pågående utredningen. Det blir en mycket märklig ordning. Om ansvarigt statsråd redan har alla svar blir ju liksom själva utredningen och de öppna direktiven till denna helt onödiga.
 
Så jag har faktiskt en fråga till interpellanten Eva Lindh – varför inte föra diskussionen i dessa frågor inom ramen för utredningen? Det är ju därför vi båda är ledamöter där?
 
Vad gäller själva sakfrågan tänker jag som sagt inte föregå utredningen, och jag tänker inte framföra min eller moderaternas eventuella åsikt i de frågor interpellanten ställer kring kommunalt skattestopp. Det tar jag i utredningen i den mån frågan blir aktuell.
 
Däremot vill jag framhålla att det är ett problem att kommuner och regioner alltför ofta väljer skattehöjningar framför kloka prioriteringar. Att ständigt höja kommunalskatten slår hårdast mot dem med låga och normala inkomster. Det är dessutom konstaterat i många utredningar och forskarrapporter att det inte finns några tydliga samband mellan hög kommunalskatt och hög kvalitet i regioner och kommuner. Inte heller mellan låg kommunalskatt och låg kvalitet inom verksamheterna i kommuner och regioner.
 
Det finns kommuner med låg kommunalskatt, som trots att de bidrar med stora tillskott till utjämningssystemet, bedriver en mycket kostnadseffektiv verksamhet och klarar att hålla nere kommunalskatten. Och det finns kommuner som trots enorma tillskott från utjämningssystemet ständigt höjer kommunalskatten, och ändå inte lyckas leverera god valuta för skattepengarna till kommunens invånare.
 
Prioriteringarna lyser också ofta med sin frånvaro. När en kommun exempelvis bygger ett nytt badhus för en miljard, för att sedan tvingas dra in mjölken till skolbarnen för att kunna hantera kommunens ekonomiska kris får vi en tydlig illustration av uppenbart dålig kommunal prioritering.
 
Och detta är inte ett extremt undantag – det är tvärtom ett exempel i en växande rad av märkliga kommunala prioriteringar.
 
Den som vill ha exempel på kommunalt och regionalt slöseri och oförmåga att prioritera hittar tyvärr långa rader av exempel både hos Slöseriombudsmannen och Kommissionen för skattenytta.
 
Diskussionen om vad vi får för skattepengarna borde vi föra i Sveriges riksdag i stället för att en ledamot i en utredning diskuterar en fråga som just nu utreds med det statsråd som är ansvarig för den tillsatta utredningen.


 

 

Besök hos nya Utbetalningsmyndigheten

2024-02-07

  

Organiserad brottslighet, finansiell kriminalitet och omfattande medvetna bidragsbrott mot våra välfärdssystem uppskattas uppgå till 150-20 miljarder per år. Vi brukjar tala om 18 miljarder, som är något slags genomsnitt av olika skattningar. Det handlar om enorma belopp. För att minska denna brottslighet tog den nyvalda regeringen och riksdagen beslut om att inrätta en Utbetalningsmyndighet - en fråga som utretts och diskuterats under många år och under olika regeringar. 

I dag besökte jag den nyinrättade Utbetalningsmyndigheten tillsammans med finansutskottets ordförande Edward Riedl och moderata kolleger i finansutskottet. Myndigheten flyttar just nu in i sina lokaler, och har börjat anställa personal. De flesta har arbetat mindre än en månad på jobbet, så det är verkligen i uppstartsfas. Trots detta är man mycket målmedvetna, och har en plan för hur man ska kunna börja leverera resultat redan under våren i år. 


Utbetalningsmyndigheten har identifierat ett flertal risker. Här några exempel (tyvärr dåligt foto).



För att få bättre kontroll på olika myndigheters utbetalningar kommer fem myndigheter till att börja med omfattas av Utbetalningsmyndighetens arbete. Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Till att börja med kommer Utbetalningsmyndigheten att göra analyser och samarbeta med de olika myndighjeterna för att motverka kriminalitet och avancerat fusk. I steg två kommer man också att ta över ansvaret för själva utbetalningarna. Från början var tanken att en enda myndighet rent tekniskt skulle sköta själva utbetalningarna, men man anser att detta blir för sårbart, varför man även i fortsättningen kommer att ha tre tekniska leverantörer, CSN, Försäkringskassan och Skatteverket. Men när Utbetalningsmyndigheten är fullt utbyggd kommer man att ha de fulla ansvaret för alla utbetalningar från ca 130 olika stöd och förmåner från de fem olika myndigheterna, även om de rent tekniskt betalas ut via andra myndigheter. För att säkra integritet och säkerhet kring Utbetalningsmyndighetens arbete omfattas nyckelmedarbetare av säkerhetsklassning, vilket motverkar infiltration och korruption inom myndigheten..  

 

 

 

Statsministerns återrapport till riksdagen

2024-02-06

Efter varje möte med Europeiska Rådet (EU:s stats- och regeringschefer) återrapporterar statsministern till Riksdagen och EU-nämnden. I dag var det sådan återrapport och det handlade framförallt om det glädjande beskedet om enighet kring det omfattande långsiktiga EU-stödet till Ukraina.    







Möte med Riksdagens Skogsindustrinätverk

2024-02-06

I kväll deltog jag i en välbesökt informationskväll med middag tillsammans med Riksdagens Skogsindustrinätverk. Många viktiga frågor diskuterades, och den vikti9gaste frågan är hotet från EU-byråkraterna mot svenskt skogsbruk. Det är en av regeringens prioriterade EU-frågor - Sverige måste få bruka sin skog, vi kan inte vara ett enda stort naturreservat där skogen ska stå och självdö "för klimatets skull". Jag påpekade att Skogsnäringen måste sluta spela med i klimathysterin och slåss för sin näring betydligt hårdare än idag.

Andra viktiga frågor rörde energiförsörjningen, transporterna och återvinningen av pappersförpackningar. 

Jag illustrerar denna kväll med några foton från min egen lilla skog, där jag under vintern fortsatt gallringen och röjningen för att återställa min gamla skog till fint skick. Det finns inte på kartan att "slutavverka" och ta ned alla träd, tvärtom sparar vi de allra största och äldsta träden, och låter också fina lövträd och tallar stå kvar, medan vi gallrar ut en del halvstor gran. Vi sparar också en del döda träd. På detta sätt skapar jag en fin blandskog med en blandning av stora och små träd och skapar en bra miljö för både fåglar och andra djur. Borttaget sly längs skogskanterna gör att det blir ljusare inne i skogen. Det blir en väldigt vacker skog som delvis ligger i direkt anslutning till bostadshusen. 


  











 

Regeringen gör om hela SiS-verksamheten

2024-02-06

Rapporterna om missförhållanden på både SiS-hem och LVU-hem har kommit i strid ström, och dessutom är det allvarligt att vi idag blandar grovt kriminella ungdomar med barn och unga med missbruksproiblem eller andra problem.  Regeringen har tidigare meddelat att man avser att skapa särskilda ungdomsfängelser för kriminella ungdomar, där man kombinerar straff med vård och utbildning. Nu aviserar regeringen också en total förändring av SiS-hemmen, vilket är mycket välkommet.

Här en kort sammanfattning av vad förslaget innebär:


  




 

 

Nu växlar vi upp kampen mot korruption och maktmissbruk

2024-02-05

Kampen mot korruption och maktmissbruk är viktig. När regeringen tillträdde skrotade man den tidigare regeringens utredning på detta område, eftersom direktiven var alltför försiktiga och inte hade kunnat lösa problemen. I stället meddelade regeringen i dag att man tillsätter en ny utredning med två viktiga delar.

* Den första delen handlar om att se över den straffrättsliga lagstiftningen mot korruptionsbrott. Denna lagstiftning har inte setts över sedan 2012 (förra gången moderaterna ledde en regering), och det är hög tid att anpassa lagstiftningen till samhällsutvecklingen. Bland annat ska utredaren se över om fler personer bör kunna hållas ansvariga för mutbrott och förtroendemissbruk än idag.

* Den andra delen handlar om det jag själv drivit under många år nu - införande av tjänstemannaansvar på riktigt. Utredaren ska nu se över straffansvaret för tjänstefel. Ett skärpt tjänstefelsansvar skulle kunna öka förtroendet för offentlig verksamhet, förbättra rättssäkerheten och samtidigt stärka tjänstemännens ställning gentemot otillbörliga påtryckningar och därmed säkerställa förvaltningen självständighet. Utredaren ska därför föreslå åtgärder som utökar straffansvaret för tjänstefel för att tillgodose allmänhetens intresse av effektivt ansvarsutkrävande.  

Jag är mycket nöjd med att regeringen tar tag i frågan om tjänstemannaansvaret, och att man samtidigt ser över lagstiftningen mot mutbrott och korruption gör att det blir en mycket bra helhet. Kampen mot korruption och maktmissbruk är en central del i att stärka rättsstaten och att värna vårt öppna och fria samhälle. Med tanke på hur mycket media uppmärksammat och avslöjat på dessa områden på senare år är en skärpning av lagstiftningen oerhört viktig. Sverige har tyvärr mycket större problem med mutbrott, korruption, bristande ansvar hos ansvariga tjänstemän och myndigheter med egna agendor än vad människor i allmänhet nog inser. 


 

 

Dags att köra över Trafikverket om ny järnväg Göteborg-Borås?

2024-02-02

Turerna kring järnvägsbygget Göteborg-Borås är minst sagt snårig. Jag ska försöka summera vad som hänt det senaste halvåret, eftersom det diskuteras politiskt och i media. . 

Parterna längs sträckan Göteborg-Borås kom i somras överens om en gemensam lösning som både Regionen och samtliga berörda kommuner ställde sig bakom. Trafikverket förkastade i princip förslaget, och det har medfört att såväl Göteborg som Borås backade tillbaka till sina tidigare ståndpunkter gällande utformningen av banan. Härryda kommun utmålas i media som de som stoppat en gemensam lösning, men det stämmer inte - de står fast vid den överenskommelse som gjordes i somras.

Ska man börja om på nytt med olika förhandlingar är risken överhängande att det inte blir någon ny järnväg överhuvudtaget. Det skulle innebära att Landvetter fortsätter vara en av få stora flygplatser som saknar järnvägsanslutning, trots flygplatsens stora expansion, och det skulle göra att man inte kommer bort från den oerhört platskrävande pendlingen med buss mellan Göteborg och Borås. Det är av stor vikt att det i framtiden finns ett stationsläge i Mölnlycke för att minska antalet bussar i Kallebäck och avlasta det befintliga kollektivtrafiksystemet i och omkring centrala Göteborg. Järnvägen Göteborg-Borås är också av stor vikt för verksamheten på Landvetter flygplats, då flygplatsen riskerar att falla ur det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) om den inte får en järnvägsanslutning innan 2050.
 

Jag har inga bevis, men mellan skål och vägg bekräftas allt oftare av personer med insyn att det kan finns politiska dimensioner i detta. Oppositionen (läs S, V och MP) gör allt för att kasta grus i maskineriet och vill gärna att regeringen misslyckas med att få igång järnvägsbygget. Vissa inom oppositionen ser chansen att hålla bygget på is tills efter valet 2026 i en förhoppning om att då vinna valet och starta om processen med höghastighetståg. Det finns även rykten om att det inom Trafikverket finns tjänstemän som rent av har en egen agenda och aktivt motarbetar allt som inte är höghastighetståg på den aktuella sträckan. Prestigen hos politiker och tjänstemän får inte leda till att projektet aldrig kommer i mål.

Vad som nu händer är oklart. Jag tycker regeringen ska vara bestämda i frågan och min egen fundering är om regeringen kanske helt enkelt måste överväga att köra över Trafikverket och få parterna att stå kvar vid den utmärkta överenskommelse som finns? Trafikverket är faktiskt till för människorna och kommunerna, inte tvärtom. 


 

 

Frågestund

2024-02-01

Varje torsdag har riksdagen frågestund där ledamöterna kan ställa frågor till fyra olika ministrar. Denna vecka deltog jag i frågestunden och ställde en fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) om hur regeringen arbetar mot överskuldsättning och för att i stället gynna ökat sparande.

Min fråga var följande:

 

Herr talman,
 
Jag har en fråga till finansmarknadsminister Niklas Wykman
 
Under de senaste tio åren har hushållens skuldsättning ökat. Att ta ett lån för att finansiera en bostad är såklart fullt rimligt. Däremot är det allvarligt att lån för ren konsumtion ökat, och att människor tappar kontrollen över sin skuldsättning. Hushållens skulder hos Kronofogden har nästan fördubblats under det senaste decenniet och det här innebär stora problem för både individen och samhället.
 
I stället för ökad skuldsättning för konsumtion borde politiken stimulera ökat sparande. Ett eget sparkapital minskar beroendet av samhället vid oförutsedda händelser och ger människor ökad trygghet i bistra ekonomiska tider.
 
Tidigare regeringar gjorde väldigt lite för att förändra situationen, trots återkommande varningar från många håll. Dagens regering har aviserat en helt annan politik.
 
Jag skulle vilja att finansmarknadsministern kort beskriver regeringens strategi för hur vi minskar överskuldsättningen och i stället stimulerar ökat sparande. 

 

Mitt inlägg och ministerns svar går att se på webbsändningen genom att klicka på bilden.


 

 

Glädjande nyheter från Bryssel - stödpaketet till Ukraina i mål

2024-02-01

Vid lunchtid kom beskedet att alla 27 stats- och regeringschefer i EU äntligen enats om att tillstyrka det omfattande och långsiktiga stödpaketet till Ukraina. Mycket glädjande och mycket viktigt för Ukraina. Det skickar också en tydlig signal till både USA och Internationella Valutafonden att Europa stödjer Ukraina, vilket bör öka möjligheterna till omfattande stöd även från dessa. Signalen till Ryssland är också tydlig - hela EU står stabilt på Ukrainas sida.

Sverige har varit starkt pådrivande i att få detta stöd på plats, och detta är en stor framgång för alla som bidragit i förhandlingarna.