Resa i samband med mitt uppdrag som valövervakare i Ukrainas parlamentsval den 28 oktober 2012, samt fortsatt bevakning av utvecklingen i Ukraina och konflikten med Ryssland 2014.

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)

På söndag övervakar jag parlamentsvalet i Ukraina

2012-10-22

Pressmeddelande 2012-10-22

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


På söndag övervakar jag parlamentsvalet i Ukraina som OSSE-delegat

I våras genomgick jag riksdagens utbildning för valövervakare, och nu har jag fått mitt första uppdrag. På söndag deltar jag i valövervakningen av parlamentsvalet i Ukraina. Jag deltar som en av fyra svenska riksdagsledamöter i den stora internationella OSSE-delegationen.

Ukraina är ett av Europas största länder och med tanke på de senaste årens politiska spänningar i landet är det mycket spännande att ha fått uppdraget att vara en av dem som ska övervaka parlamentsvalet.

Jag åker till Ukraina på torsdag eftermiddag. När vi kommer till Kiev blir det först briefing och genomgångar och sedan transporteras vi ut till olika städer och orter i Ukraina där vi ska följa valet på söndag. På måndagen hålls sedan en internationell presskonferens i Kiev där valövervakarna redogör för sin syn på om valet varit rättvist och demokratiskt.





På väg till Ukraina för att övervaka söndagens parlamentsval

2012-10-25

I våras genomgick jag riksdagens utbildning för valövervakare, och nu har jag fått mitt första uppdrag. I dag reser jag till Kiev för att delta i valövervakningen av söndagens parlamentsval i Ukraina. Jag deltar som en av fyra svenska riksdagsledamöter i den stora internationella OSSE-delegationen.

OSSE står för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och är sedan 1993 en regional organisation inom FN med säte i Wien. OSSE har 56 medlemsländer, däribland alla länder i Europa, samt de före detta sovjetrepublikerna i Kaukasien och Centralasien samt USA och Kanada. En av OSSE:s uppgifter är valövervakning i medlemsländerna.

När vi kommer till Kiev blir det först briefing och genomgångar och sedan transporteras vi ut till olika städer och orter i Ukraina där vi ska följa valet på söndag. Själv ska jag antagligen till staden Charkov i östra delen av Ukraina, alldeles vid ryska gränsen.

På måndagen efter valet hålls sedan en internationell presskonferens i Kiev där valövervakarna redogör för sin syn på om valet varit rättvist och demokratiskt.

Fortsatta rapporter kommer på bloggen om tekniken fungerar. I annat fall kommer jag att göra en fyllig rapport när jag kommer hem.




Briefing inför söndagens valobservation

2012-10-26



Hela dagen idag har jag deltagit i en omfattande briefing inför söndagens valobservation. Totalt är vi tio svenska riksdagsledamöter som befinner oss i Ukraina för att övervaka parlamentsvalet på söndag. Vi ingår i en internationell delegation på över 750 observatörer, vilket är den största valobservation som någonsin organiserats av OSSE. I Ukraina finns observatörer från fyra olika organisationer - Europarådet, EU-parlamentet, NATO och för OSSE.



Den högst ansvarige och koordinator för alla korttidsobservatörer i Ukraina är min riksdagskollega Walburga Habsburg-Douglas (M), som här med bestämd röst säger åt alla observatörer att inta sina platser för att ta del av dagens briefing.

Som valobservatör ska man iaktta, notera och observera, men inte lägga sig i vad som händer på valdagen. Man ska också vara försiktig med att dra slutsatser i förväg om valet. Men så mycket kan jag ju säga att vi fått information som gör att man känner sig en smula uppgiven redan på förhand. Utöver allt annat som väcker frågor så sitter ju oppositionsledaren Julia Tymosjenko i fängelse efter en politiskt färgad rättegång. Förutsättningarna för ett fritt och demokratiskt val kunde tyvärr ha varit bättre.




Lunchpromenad i Kiev

2012-10-26



Under lunchpausen mitt på dagen tog jag en promenad i Kiev och kunde inte låta bli att fotografera några av
de vackra gamla men något slitna byggnaderna i centrum. Det märks att Kiev är en stad med anor och
mycket kultur.






Utbildning i Ukraina

2012-10-26

Alldeles nära hotellet ligger en av Kievs Universitetsbyggnader. Jag försökte få en snabb bild av utbildningssystemet i Ukraina, och fick bland annat klart för mig att 98-99% av ungdomarna slutför gymnasiet. Det är i så fall betydligt fler än i Sverige. Många går också vidare till universitetet. Samtidigt finns stora utmaningar. För det första läser man oftast Ukrainska som förstaspråk och ryska som andraspråk i skolan (eller tvärtom). Alltför få talar engelska, även av de unga. De mest välutbildade som även talar engelska lämnar ofta landet för att flytta till andra delar av Europa, främst Polen, eller till Nordamerika eller Brasilien.

Befolkningen i Ukraina minskar dessutom stadigt och dödligheten i förtid bland främst männen är hög, inte minst på grund av hög alkoholkonsumtion. Den ekonomiska utvecklingen är svag, och man räknar med att valutan ska devalveras efter valet.

Befolkningens missnöje med regimen är stort, men man har inte heller så stort förtroende för oppositionen. Detta är förutsättningarna inför söndagens parlamentsval.




Svensk delegationsmiddag på svenska ambassaden

2012-10-26



I kväll samlades alla svenska delegater för de olika valobservationsorganisationerna på svenska ambassaden där ambassadör Stefan Gullgren och hans medarbetare beskrev det politiska läget i Ukraina och sin syn på valet och vad som händer därefter.

Ovan korttidsobservatörernas koordinator Walburga Habsburg Douglas, ambassadör Stefan Gullgren, och Anna Maria Corazza Bildt (Carl Bildts fru), som deltar som valobservatör för EU-parlamentets räkning. Till vänster undertecknad tillsammans med fru Bildt och ambasasadören.










Framme i Kharkov

2012-10-27

Dagen inleddes med möten och utfrågningar på hotellet i Kiev med alla de större partierna som kandiderar i morgondagens val. Utan att föregripa något kan jag spontant säga att de berättelser från valkampanjen som vi fick höra från flera av oppositionspartiernas ledare var närmast hårresande. Om en svensk valkampanj fungerat på samma sätt hade nog svenska folket närmast gjort uppror.

Vid lunchtid tog jag taxi till flygplatsen i Kiev för att fortsätta med inrikesflyg till Kharkov (Charkov), 50 mil öster om Kiev, alldeles vid den ryska gränsen. Som kollega under morgondagens valobservation har jag Lykke Friis från Venstre (moderaterna) i Danmark. Hon var miljö- och energiminister i den tidigare borgerliga danska regeringen. Tillsammans med Daria, en ung ukrainska som ska tjänstgöra som tolk, och vår chaufför Constantin, utgör vi ett av valövervakningsteamen i Kharkov.



Bilderna ovan är från flygplatsen i Kharkov, dels Aeroflots gamla vackra byggnad och dels den mer moderna ankomsthallen.



Vårt hotell i Kharkov är knappast det lyxigaste jag bott på, ett rostigt elelement verkar stå för hela uppvärmningen, sängen är nog från 1950-talet och utsikten är för en gångs skull inte direkt hänförande. Men vi bor mitt i den del av Kharkov där vi ska arbeta på valdagen i morgon.

Valdagen blir en lång dag, klockan ringer 05.15. Då ska vi först ta oss till en vollokal och övervaka öppnandet, sedan besöka ett antal vallokaler under dagen och sedan avsluta med att följa rösträkningen i en annan vallokal framåt natten. Tillsamans med andra valobservatörer runt om i landet kommer vi att skriva över 550.000 protokoll som ger en bra bild av hur valet genomförs för Ukrainas 36,7 miljoner väljare. Alla våra rapporter samlas in och matas in i datorer och analyseras under överinseende av en svensk statistikchef, och på måndag håller de internationella valobservatörernas ledning en presskonferens i Kiev och meddelar sin syn på hur fritt och demokratiskt valet varit.




Mitt möte med den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko

2012-10-28



Som valövervakare hade jag ett litet specialuppodrag. Jag skulle försöka få vara med som valobservatör när Ukrainas fängslade oppositionsledare Julia Tymosjenko röstade från sin sjukhussäng på det sjukhus där hon vårdas. Vi visste att chansen var mycket liten att det skulle lyckas, till och med Sveriges utrikesminister Carl Bildt har ju fått nej på sin begäran att få träffa Tymosjenko. Men skam den som ger sig!

Tack vare ett grundläggande förarbete av ett antal personer visste vi att Tymosjenkos officiella vallokal var kvinnofängelset i Kharkov. Efersom hon befinner sig på ett sjukhus långt från fängelset måste alltså valförrättarna åka dit med en mobil valurna för att ta emot hennes röst. För att vara säkra på att inte missa när valförrättarna skulle åka till sjuhuset var vi på plats redan 06.30 utanför fängelset där den vallokalen fanns. Bilden till vänster ovan visar fängelsegrinden till det kvinnofängelse där Tymosjenko hde varit inlåst om hon inte just nu vårdats på sjukhus.

Efter ca två timmar väntan utanför fängelseporten blev vi äntligen insläppta. Tyvärr beslagtog man både pass, plånbok och mobiltelefon (!) så vi kunde inte ta några bilder inne i vallokalen, vilket egentligen är tillåtet. När vi var inne i lokalen bevakade vi den mobila valurnan hela dagen så de inte skulle kunna smita iväg utan oss. Under tiden följde vi alla de kvinnliga internernas röstning, inklusive de livstidsdömda mördarna, och de fångar som vistades på fängelsets sjukhus.



Flera gånger under dagen blev vi lovade att snart var det dags att åka till Miss Tymosjenko och låta henne rösta, men varje gång sköts det upp. Känslan var att man ville förhala detta för att vi skulle lämna vallokalen, man gav motstridiga besked hela tiden. Men vi vägrade ge upp, och efter nio timmars (!) väntan hade alla fångarna röstat, och då kallades vi till ett möte i ett rum bredvid vallkokalen. Vid mötet deltog både fängelsechefen, ordföranden för den centrala valkommissionen och en del andra valfunktionärer. Chefen för centrala valkommissionen konstaterade att vi som representanter för OSSE hade rätt att åka med till sjukhuset och träffa Tymosjenko. Vi fick till och med åka med i en av fängelsets bilar, givetvis en vit Volga. På bilden ovan till vänster är vi på väg i karavan till Tymosjenkos sjukhus.

När vi kom fram till grindarna väntade en stor mängd journalister och anhängare till oppositionsledaren som ropade "frihet åt Tymosjenko), och vi fortsatte in genom grindarna fram till Sjukhuset (bilden till höger).



Inne på sjukhuset fick vi och den mobila valurnan vänta ett tag innan vi fick gå in till Tymosjeunkos rum. Fotografera fick vi inte, trots hårda förhandlingar med de ansvariga där jag hävdade att vi behövde fotobevis på att Tymosjenko verkligen röstat. Men detta avvisades, man ville väl helt enkelt inte att våra bilder skulle spridas över världen och ge Tymosnejko publicitet. På högra bilden är urnan är på väg, och längst bak går fängelsedirektören (kvinnan med tofs).

Säkerhetsåtgärderna var extrema och helt orimliga. Jag fick till och med ta av mig vigselringen (!) och lossa Elfsborgsemblemet och moderatmärket från kavajen (!) och låsa in detta i ett skåp. Varje söm i kavajen synades och vi gick igenom kontroller i flera steg, långt mer än på en flygplats. Jag fick väl en känsla av att man överdrev lite för att helt enkelt jäklas lite extra med oss, men det är svårt att bevisa. Antalet vakter var i vart fall löjeväckande stort, och vi passerade minst 4-5 slussar med gallerförsedda dörrar innan vi äntligen fick komma in på Tymosjenkos rum.

I en säng låg denna lilla späda kvinna och väntade på att få rösta. Förutom valfunktionärer, vakter och fängelsepersonal och en läkare var vi alltså bara tre utomstående personer i lokalen. Jag själv, min kollega Lykke Friis från Danmark och vår tuffa och skickliga tolk Daria.

Jag gick direkt fram till Julia, och först tog hon min hand och sedan fick jag en kram, och hon var märkbart rörd över att vi var med som observatörer. Jag framförde hälsningar från min moderate kollega Walburga Habsburg Douglas som träffade Tymosjenko nyligen, och Julia sa att det var viktigt för Ukraina att Europas folk ser vad som sker i landet och att valet var viktigt för Ukrainas framtid. Min kollega Lykke Friis fick också ett kort samtal med Julia, och sedan var det dags för henne att rösta. När det var avklarat ville valfunktionärerna uppenbarligen få ut oss snabbt ur rummet, men både jag, Lykke och vår tolk hann ge Julia en kram var, och hon svarade med en kyss på kinden innan vi lämnade rummet. Vi var både rörda, tagna och bedrövade när vi lämnande rummet.

Mötet med denna lilla späda kvinna, som samtidigt har sådan karisma och styrka att hon tog över hela rummet trots att hon låg i sängen kommer jag aldrig att glömma. Alla dessa vakter och alla dessa kontroller bara för en enda ensam kvinna! Regimen är uppenbart fruktansvärt rädd för hennes blotta existens, och har låst in henne efter en i hög grad politisk rättegång och förvägrar henne att verka som politiker. Nu har jag också själv upplevt hur illa hon behandlas, hur extrem övervakningen är, och har även läst hennes öppna brev till presidenten och hennes apeller till folket. Att ens tala om demokratiska val när två av det ledande oppositionspartiets politiker sitter fängslade på valdagen är ett skämt. ( Både Tymosjenko och en av hennes tidigare ministrar sitter fängslade).



När vi kom ut från sjukhuset valde vi att åka med vår egen chaufför tillbaka, allt för att ha möjlighet att stanna och möta media utanför sjukhusets grindar. Aldrig har jag upplevt ett sådant mediauppbåd. Vi blev intervjuade, fotograferade och filmade av minst ett 50-tal journalister från de flesta fria media i Ukraina samt några officiella kanaler. Redan i kväll syns vi i nyhetsinslagen i flera av de fria Ukrainska tv-kanalerna. Jag tror intervjuerna höll på i mellan 30 och 45 minuter, och med hjälp av vår tolk kommer vi efterhand att få artiklar och länkar skickade till Sverige. Jag kommer att lägga ut dessa på bloggen efterhand.

Rapporter från vår upplevelse har vi också levererat till valkommissionens ledning i Kiev, och i morgon eftermiddag kommer man att hålla en presskonferens där jag finns med i lokalen. Det är nog ingen vild gissning att vårt besök hos Julia Tykosjenko kommer att få utrymme på presskonferensen. För egen del kommer jag nog att engagera mig extra mycket för Julia Tymosjenko när jag kommer tillbaka till Sverige. Minnet av besöket hos henne har etsat sig kvar i minnet för lång tid.




Vårt valobservationsteam

2012-10-28



Vårt valobservationsteam bestod av Lykke Friis (i mitten), jag själv och så vår ambitiösa och modiga tolk, Daria, som mycket skickligt och engagerat hanterade alla knepiga frågor och diskussioner under dagen Fotot är taget i Darias egen vallokal strax efter att hon lämnat sin egen röst.

Nedan en bild från vallokalen i fängelset där vi tillbringade större delen av dagen. På bilden ser vi två av de kvinnliga interna när de lämnar sina röster. Fotot är taget av en journalist och utlagt på Radio Free Europes hemsida. Lite märkligt var det att alla interner röstade, till skillnad mot övriga befolkningen där endast ca 60-65% valde at rösta. 100% valdeltagande observerades även på andra fängelser, militärförläggningar och liknande. Mycket talar för att interner, militärer och andra helt enkelt kommenderats till vallokalen. I vilken mån de även kommenderats att rösta på ett visst parti är svårt att säga, men ryktet säger att en utebliven röst på det styrande regionpartiet kan medföra problem för både offentliganställda och andra.






Stort mediaintresse

2012-10-29

Vårt möte med Julia Tymosjenko i går har givit eko i media. Fram tills idag vid lunchtid hade 44 svenska tidningar publicerat TT:s nyhetsflash efter intervjun man gjorde med mig i taxin i går kväll. Nedan ett skärmklipp från Svenska dagbladet.

Även utländska media har skrivit om vårt besök och om intervjun med oss utanför sjukhusets grindar. Mer om detta senare.






Slutsats: Den demokratiska utvecklingen i Ukraina går åt fel håll

2012-10-29



Det mediala intresset var enormt när företrädarna för valobservatörerna presenterade sina "statements" på en välbesökt presskonferens i Kiev måndag eftermiddag. Huvudtalare, i mitten av podiet, var min moderata riksdagskollega Walburga Habsburg Douglas, som varit ledare och särskild koordinatör för oss korttidsobservatörer i valet. Hon konstaterade bland annat att det förekommit maktmissbruk, att två av de ledande oppositionsplitikerna sitter fängslade och att det råder bristande insyn och öppenhet när det gäller rösträkningen. Dessutom har valrörelsen varit obalanserad mellan partierna, både vad gäller resurser och media- bevakning. Hon konstaterade att det ukrainska folket förtjänar bättre, och att den demokratiska utvecklingen i landet tyvärr gått åt fel håll sedan det föregående valet. Övriga talare framförde samma typ av kritik.

Även om man alltid uttrycker sig diplomatiskt i dessa sammanhang kan man konstatera att valet i Ukraina knappast kan sägas ha varit vare sig demokratiskt, rättvist eller fritt. En mycket hård kritik mot den sittande regimen med andra ord.

Vi har också fått rapporter från valrörelsen som pekar mot att påtryckningar använts mot offentliganställda för att öppet stödja regimen, hot mot politiska motståndare, öppen medial censur från statskontrollerade medier och mer udda inslag som att man på valdagen upptäckt pennor med "osynligt bläck"(!) i vissa vallokaler där oppositionen är starka, vilket gör att väljarnas markeringar inte syns utan försvinner efter en stund och gör rösten ogiltig.



Själv upplevde jag ju det märkliga att samtliga fångar på kvinnofängelset i Kharkov röstade, och detta har även konstaterats på andra fängelser och på exempelvis militärförläggningar. Att 100% av de röstberättigade röstar på dessa ställen, jämfört med ca 57% i genomsnitt i Ukraina, antyder att påtryckningar används för att tvinga alla att rösta. I vilken mån man även påverkar deras val är svårt att säga.

Vallokalsundersökningarna och de preliminära valresultat som presenterats skiljer sig också mycket åt. Oppositionen får betydligt högre siffror i vallokalsundersökningarna än när rösterna räknats, och för regimen gäller det omvända. I vilket mån detta beror på oegentligheter vid sammanräkningen är svårt att säga, men det är den allmänna uppfattningen inom oppositionen.

Läs också det samlade dokumentet Statment of Preliminary Findings and Conclusions, valobservatörernas rapport och slutsatser från valövervakningen, och som delades ut efter presskonferensen.




Riksdagens pressmeddelande rörande valövervakningen i Ukraina

2012-10-30




Pressmeddelande tisdag 30 oktober 2012

Parlamentsvalet i Ukraina lugnt och fredligt men med bristande insyn

Tio riksdagsledamöter övervakade parlamentsvalet i Ukraina söndagen den 28 oktober. Valet avlöpte lugnt och fredligt men karaktäriserades av brist på administrativa resurser, bristande insyn vad gäller parti- och valkampanjfinansiering, och bristande balans vad gäller mediebevakningen. Det påpekar de internationella observatörerna i ett gemensamt uttalande.

Enligt de internationella observatörerna pågick registreringen av kandidaterna på ett öppet och inkluderande sätt, något som resulterade i att många kandidater med olika politiska åsikter fanns representerade. 400 kandidater som var nominerade fick dock avslag – hälften av dem på grund av mindre tekniska problem. Kvinnor var underrepresenterade bland kandidaterna. I ett gemensamt uttalande från valobservatörerna påpekades att den politiska miljön i samband med valet dominerades av mäktiga ekonomiska grupper, vilket var till nackdel för valprocessen.

Det konstaterar observatörer från OSSE:s parlamentariska församling, Europarådets parlamentariska församling, Natos parlamentariska församling och Europaparlamentet, som övervakade valet. De svenska riksdagsledamöterna ingick en internationell delegation på över 750 observatörer, vilket är den största valobservation som någonsin organiserats av OSSE/ODIHR.

- Med tanke på det maktmissbruk som noterats och den stora roll pengar fått i samband med valet, förefaller det som att den demokratiska processen har gått i motsatt riktning, säger Walburga Habsburg Douglas (M), en av OSSE:s parlamentariska församlings vice presidenter, som var ledare och särskild koordinatör för korttidsobservatörerna i Ukraina.

Walburga Habsburg Douglas (M) mötte under veckan som gått landets förra inrikesminister Jurij Lutsenko i fängelset i Tjernihiv-regionen, där han sitter fängslad.

- Man ska inte behöva besöka ett fängelse för att möta ledande politiska personer i landet, säger hon.

Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko som sitter fängslad, tilläts rösta från sin säng i fängelsets sjukhus i Charkiv, i söndagens val. En valurna fördes in i hennes rum på sjukhuset där hon behandlas för ryggproblem. Riksdagsledamot Jan Ericson (M) bevittnade som valobservatör händelsen på plats i rummet.

Från OSSE-delegationen deltog från riksdagen Walburga Habsburg Douglas (M), Maria Lundqvist-Brömster (FP), Margareta Cederfelt (M), Peter Jeppsson (S) samt Kerstin Engle (S). Dessutom deltog fyra ledamöter som under valet ingick i OSSE-delegationen: Maria Stenberg (S), Leif Pettersson (S), Helena Bouveng (M) och Jan Ericson (M). Ytterligare en svensk parlamentariker deltog: ledamoten av Europaparlamentet Anna Maria Corazza Bildt (M).

Över 90 långtidsobservatörer och 600 korttidsobservatörer deltog totalt från hela OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Dessutom deltog mer än 100 parlamentariker från 25 olika parlament inom OSSE:s parlamentariska församling.

Dessutom deltog över 40 observatörer från Europarådets parlamentariska församling, i vilken Marietta de Pourbaix-Lundin ingick i sin delegations ledning, samt 15 parlamentariker från Natos parlamentariska församling och från Europaparlamentet.





Ukrainsk press om valet och vårt besök hos Julia Tymosjenko

2012-10-30

I kväll har jag fått länkar och bilder från ukrainska media från intervjuerna med oss efter besöket hos Julia Tymosjenko. Stort tack till vår tolk Daria Udachina i Charkov (i mitten på bilderna nedan) som bevakar ukrainska media åt oss!

Först ett inslag från den fristående TV-kanalen Inter:




Och så lite bilder från en annan nyhetssida:






Och slutligen ett inslag från TV-kanalen Radio Free Europe som gjorde ett reportage inifrån vallokalen på fängelset där vi tillbringade dagen (man ser oss i några sekvenser där vi sitter längst in i hörnet i lokalen). I reportaget intervjuas både jag själv och Lykke Friis, samt även Julia Tymosjenkos dotter efter att själv ha röstat i parlamentsvalet. Nedre bilden ett skärmklipp ur intervjun.








Fler svenska media om mitt möte med Tymosjenko

2012-10-31

Efter att Julia Tymosjenko inlett en hungerstrejk i protest mot det påstådda valfusket, och att min partivän Walburga Habsburg Douglas i går nekades ett utlovat besök med Tymosjenko på sjukhuset, så har medias intresse för mitt möte med Tymosjenko ökat ytterligare. I morse deltog jag i Radio Sjuhärads förmiddagsprogram och berättade om mitt uppdrag som valövervakare och mötet med Tymosjenko. Inslaget går att lyssna på här.

Borås Tidning hade ett längre reportage i måndags, och en mindre artikel baserat på en direktintervju med mig från Kharkov. Klicka på bilden för att läsa.

Svenska Dagbladet hade en längre artikel i måndags där man dels analyserade valet och dels skrev lite mer om Tymosjenko och även citerade mig.

I övrigt har jag noterat ett 70-tal artiklar i olika svenska tidningar och andra media. Bland de övriga som citerat mig från TT-intervjun finns DN, Aftonbladet, GP, TV4, Sveriges Radio, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Sundsvalls Tidning, Piteåtidningen, UNT, Norrköpings Tidningar, Skånskan, Barometern, Dagbladet, Kuriren, Hela Gotland, Södermanlands Nyheter, Gefle Dagblad, Västerbottens-Kuriren, Ttela, Kyrkans Tidning, Arbetarbladet, Corren, NSD, VLT, Norrbottens-Kuriren, Kristianstadsbladet och många andra.

Frågan berör uppenbarligen, både i Sverige och i andra länder. Min tro är att Europas blickar kommer att riktas mot Ukraina framöver, och att trycket på regimen att släppa Julia Tymosjenko och Jurij Lutsenko kommer att öka.




Charkov

2012-10-31



Charkov (Kharkiv) är en mycket vacker stad i samma stil som Kiev med stora breda gator, vackra gamla stenhus och en del stora monumentala typiska byggnader från Sovjettiden. Tyvärr såg jag mest staden under kvällstid, så mina foton blev inte så bra. I stället har jag tagit fram några bilder från turistsidor på nätet som visar några av de platser jag passerade. Charkov lär ha världens största torg, Frihetstorget, (bilden ovan), och detta användes under sovjettiden för omfattande militärparader.




Fler bilder från Kiev och några avslutande tankar

2012-10-31



Både Kiev och Charkov är mycket vackra städer med breda stenlagda boulevarder, vackra hus, stora parker och mycket vatten. Tyvärr medgav inte tiden några besök av några sevärdheter alls, och det fanns knappt tid ens att ta några bilder.

Vänstra bilden ovan tog jag från taxin upp mot ett av alla de fanstastiska byggnaderna med traditionella lökkupoler. Högra bilden tog jag vid stora torget mitt i Kiev tidigt måndag morgon på väg tillbaka till hotellet efter min utflykt till Charkov. På de mindre bilderna nedan som jag hämtat på internet syns torget med monumentet tydligare.





Ovan till vänster operahuset som jag passerade under min promenad till presskonferensen. Nedan tv "Lärarnas hus" där de internationella valobservatörerna höll måndagens presskonferens.



Min känsla för Ukraina är blandade. Ett land med vackra städer och trevliga människor, men också ett land som idag plågas av en bristande framtidstro och en misstro mot politikerna, och där alltför många unga människor lämnar landet för att söka sig en framtid i andra länder. Ett land där befolkningen minskar i takt med utflyttning och för tidig död på grund av alkohol, droger och kriminalitet. Ett land där korruption genomsyrar hela samhället och den svarta sektorn blir allt större. Ukraina behöver ett återupprättande av full demokrati med fria och rättvisa val, en kamp mot korruption och givetvis fria medier som inte styrs av regimen. Det ukrainska folket är värt så mycket bättre!




Reseberättelsen från Ukraina

2012-11-02

Reseberättelsen/rapporten från mitt första uppdrag som valobservatör är nu klar. Uppdraget innebar en övervakning av Ukrainas parlamentsval söndagen den 28 oktober, och gjorde bland annat att jag fick en unik möjlighet att övervaka när den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko röstade från sin sjuksäng, vilket blev oerhört uppmärksammat i både svenska och utländska media.

Hela reseberättelsen från mitt valobservationsuppdrag i Ukraina finns att läsa här

Fotot är taget av utländska media i samband med det stora mediauppbådet utanför Tymosjenkos sjukhus.








Frukostmöte om den politiska utvecklingen i Ukraina

2013-02-13

I morse deltog jag i ett frukostmöte med riksdagens nybildade Svensk-Ukrainska parlamentarikersällskap, där UD:s Ukrainaansvarige, Magnus Zetterberg, berättade om den politiska utvecklingen i Ukraina sedan valet i höstas.

Trots valfusk och riggat valresultat försvagades ju den sittande regimen. Och samtidigt har oppositionen ockuperat talmanspodiet i parlamentet vilket innebär att det nyvalda parlamentet inte kan börja arbeta. Förutom val av talman har Ukrainas parlament inte kunnat ta några beslut alls sedan valet.

Den försvagade regeringsmakten gör att regimen nu kommer att få betala ännu mer för sina röster. I Ukraina finns det en prislapp på röster(!) och man betalar helt enkelt för att få igenom sina förslag. Ryktet säger att Ukrainas kommunistparti tar mest betalt för sitt stöd till regimen.

En annan intressant sak med Ukrainas parlament, Radan, är att många ledamöter inte kandiderat för att de vill uträtta något politiskt, utan för att en parlamentsplats ger straffrättslig immunitet. I Ukrainas affärsliv är det inte alltid så noga med lagar och regler, vilket gör att straffrättslig immunitet är värdefullt. Detta gör också att många ledamöter inte är särskilt intresserade av att delta i omröstningarna. Detta löser man på annat sätt, vilket fotot visar, det är från en omröstning före det senaste valet. De som är närvarande röstar helt enkelt för sina bänkgrannar också, något som skulle vara helt oacceptabelt i de flesta demokratiska länder.

Den politiska situationen i Ukraina, tveksamheterna i det senaste valet, och inte minst behandlingen av ledande politiker som Tymosjenko, har medfört att EU ställt nya hårda och tydliga krav på Ukraina för att underteckna ett nytt generöst frihandelsavtal. I vilken mån detta kommer att resultera i en positiv utveckling återstår att se. Ukraina brottas dock med stora ekonomiska problem, ekonomiska underskott och en försvagad valuta, så behovet av ett bra frihandelsavtal med EU ska inte underskattas. men Ukraina har en lång väg att gå innan man kan kalla sig för ett demokratiskt land.




Europeiska domstolen: "Fängslandet av Tymosjenko var olagligt"

2013-05-01

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) konstaterade på måndagen att det var olagligt att fängsla Ukrainas ex-premiärminister Julia Tymosjenko. "Domstolen anser att frihetsberövandet har varit godtyckligt och olagligt under hela perioden", sade domstolen i ett uttalande. Det ska bli mycket intressant att se vad de ukrainska myndigheterna drar för slutsatser av detta.

För den som inte redan tagit del av den kan det kanske vara intressant att läsa min reseberättelse från mitt uppdrag som valobservatör vid parlamentsvalet i Ukraina i oktober och då kanske inte minst mitt möte med Julia Tymosjenko.

Klippet är från Borås Tidning den 29 oktober förra året då man hade en nyhetsartikel om mitt möte med Tymosjenko. Klicka på bilden för att läsa.

Sedan hemkomsten följer jag givetvis utvecklingen i Ukraina med större intresse än tidigare, och jag hoppas på en demokratisk utveckling för detta stora och viktiga europeiska land. Ett frisläppande av Tymosjenko skulle givetvis skicka positiva signaler om att Ukraina har ambitionen att bli en riktig rättsstat.






EU sätter press på Ukraina om Tymosjenko

2013-10-26

Ukrainas fängslade tidigare premiärminister Julia Tymosjenko har sedan lång tid haft ryggproblem och får bevakad vård på ett sjukhus i Charkov. EU har länge krävt att Tymosjenko ska släppas från det långa fängelsestraff hon dömdes till 2011, och menar att domen är i hög grad politisk. Om regimen släpper Tymosjenko är EU redo att teckna ett djupgående frihandels- och samarbetsavtal med Ukraina vid toppmötet i Vilnius den 28–29 november.

EU:s förhandlare hoppas att Tymosjenko i stället ska kunna vårdas i Tyskland. För det krävs dock en ukrainsk lagändring, samtidigt som parterna inte är överens om huruvida hon då ska benådas, eller om hon behöver avtjäna sitt straff i hemlandet efter att hon har tillfrisknat – och om och hur hon sedan ska tillåtas fortsätta sin politiska karriär.

Läs gärna reseberättelsen från mitt valobservationsuppdrag i Ukraina förra hösten då jag träffade Tymosjenko på sjukhuset när hon röstade i valet. Ett möte som fick stor uppmärksamhet i både utländska och svenska media.






Tragiska och skrämmande nyheter från Ukraina

2013-11-30

Vi nås av den skrämmande nyheten att regimen i Ukraina går till hårt angrepp mot västvänliga ukrainare som protesterar mot att regimen vänder sig bort från EU. Det påminner mig om mitt besök i landet som valövervakare för ett år sedan, i oktober 2012. Det var då jag också fick den unika möjligheten att träffa Julia Tymosjenko när hon röstade på sjukhuset.

Läs min reseberättelse från valövervakningsuppdraget här.




Carl Bildt kommenterar de ryska påhoppen

2013-12-02

I kväll har rysk TV gått till hårt angrepp mot Carl Bildt. Bland de mer kontroversiella angreppen finns att han är fd CIA-spion och att han är en av de ledande EU-företrädare som uppviglat befolkningen i Ukraina som hämnd för den svenska förlusten mot ryssarna vid slaget vid Poltava på 1700-talet....

Carl Bildt kommenterar saken på twitter i kväll, och här är länken till inslaget i rysk tv.






Ukrainare i Stockholm i manifestation mot våldet i Kiev

2014-02-20

På väg från Riksdagen till Centralen passerade jag förbi denna lilla manifestation på bron utanför Riksdagen. Det var Ukrainare i Stockholm som ville hedra dem som dödats av våldet i Kiev och kräva sanktioner mot Ukrainas regering. Jag frågade en kvinna om jag fick ta en bild, och det fick jag gärna. Sedan pratade vi lite, och jag berättade om mitt möte med Julia Tymosjenko och mitt uppdrag som valobservatör 2012. Då ville hon att jag berättade för alla deltagarna, så jag fick hålla ett spontant litet tal till deltagarna. Jag kunde då också berätta att utrikesminister Carl Bildt bara några minuter tidigare hade meddelat på twitter om EU:s beslut om sanktioner mot regimen i Ukraina. Mitt besked möttes med jubel, innan deltagarna började sjunga ännu en sorgsen sång på ukrainska för att hedra dem som dödats av regimens prickskyttar.

Den som önskar kan ta del av reseberättelsen från mitt valobserva- tionsuppdrag i oktober 2012 och mötet med Julia Tymosjenko.





Dramatisk dag i Ukraina - Julia Tymosjenko fri

2014-02-19



I dag har de dramatiska händelserna avlöst varandra i Ukraina. Presidenten har lämnat Kiev och enligt uppgifter från min tidigare tolk i Charkiv har presidenten synts där under dagen. Men just nu vet ingen var han är. Parlamentets talman har också avgått, och dessutom har parlamentet beslutat att oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska friges, vilket skett under kvällen. Hon har nu gjort sitt första framträdande i TV från Majdan (torget) i Kiev. Datum för nyval har också fastställts till den 25 maj.

Plötsligt gör sig mina egna upplevelser från oktober 2012 påminda. Här blir jag intervjuad utanför Julia Tymosjenkos sjukhus just efter att jag övervakat hennes röstning i parlamentsvalet. Jag minns hur hon låg där i sjuksängen, övervakad av massor av poliser och soldater, hela sjukhuset var ockuperat och den behandling vi fick som valobservatörer var närmast förnedrande. Jag minns också mitt samtal med henne i sjuksängen, och hennes vädjan till mig och min danske kollega Lykke Friis (th), att Europa inte skulle glömma bort Ukraina. I mitten av fotot syns vår tolk Daria. Vilken roll Tymosjenko nu kan tänkas få i det nya Ukraina vet jag inte, men hennes frigivning är ändå ett viktigt steg för att återupprätta demokrati och rättssäkerhet i Ukraina. Att fängsla politiska motståndare efter en farsartad rättegång hör inte hemma i en demokrati.

Läs min reseberättelse från valobservationsuppdraget i Ukraina och mina upplevelser i Charkiv på denna länk.




Ny manifestation för Ukraina idag - och ett oväntat möte

2014-02-28



I dag hölls en ny stor manifestation för Ukraina på Mynttorget, alldeles utanför entrén till moderaternas riksdagskansli. Jag höll på att inte komma in genom dörren, för det stod en grupp människor precis framför entrén. Och då såg jag vem det var som just blev intervjuad av media. Det var den Ukrainska artisten Ruslana, som vann melodifestivalen för Ukraina för några år sedan. Jag pratade lite med henne och fick då veta att hon är på resa i Europa för att försöka verka för en fredlig utveckling i Ukraina med ett starkt stöd från EU. Hon är däremot inte själv intresserad av någon politisk karriär utan engagerar sig ideellt för Ukrainas framtid.




Okända män angrep nyss parlamentet i Charkiv i östra Ukraina

2014-03-01




Jag fick just denna länk via facebook från min kontakt i Charkiv i östra Ukraina. Okända män med orangesvarta armbindlar angrep för bara någon timme sedan delstatsparlamentet i Charkiv, rev ned den ukrainska flaggan och hissade den ryska. Min kontakt säger att männen uppenbarligen inte är från Charkiv, de hittar inte i stan och ingen känner igen dem. Bilder finns också på bussar som inte är från trakten. Enligt min källa står den lokala polisen i Charkiv och tittar på utan att ingripa. Människor i Charkiv är nu rädda för en rysk invasion.




Omfattande fredsdemonstration i rysktalande Charkiv

2014-03-02

Fick denna youtubefilm från min kontakt i Charkiv. En mycket omfattande demonstration i centrala Charkiv för fred och mot det ryska angreppet. Alla ukrainare i de rysktalande östra delarna stödjer uppenbarligen inte det ryska angreppet.

I Kiev och andra ukrainska städer demonstreras det också för fred och ett sammanhållet land. Supportrar för fotbollslagen Dynamo Kiev från den "västliga delen" av Ukraina och Shakhtar Donetsk i de rysktalande sydöstra provinserna möttes exempelvis idag i en fotbollsmatch i Kiev för att markera att man vill hålla ihop Ukraina som land.



Här några foton från samlingen i anslutning till dagens demonstration i Charkiv.







Har den ryska ledningen verkligen folkets stöd?

2014-03-02

Under dagen kommer rapporter om demonstrationer för fred i både St Petersburg och Moskva. Bilden kommer från St Petersburg där tydligen invånare bildade kedja utanför Isakskatedralen i centrum i protest mot kriget. Men enligt journalister på plats gjordes också omfattande gripanden av hundratals demonstranter från rysk polis, både i St Petersburg och Moskva. Frågan är vad majoriteten av det ryska folket egentligen tycker om att ryska armén angriper ett "broderfolk"? Det finns ju historiskt starka band mellan Ryssland och Ukraina.

Inte minst för invånarna i St Petersburg måste det som hänt vara en chock, för själva vill man ju helst närma sig Västeuropa och EU och är den mest västorienterade delen av Ryssland. Kanske inte så konstigt om protesterna mot den ryska invasionen av Ukraina märks extra tydligt just i St Petersburg.

Ryssland skyller invasionen av Krim på att man vill "skydda den rysktalande befolkningen". Vilka hot som skulle riktas mot dessa i den redan autonoma Krim-halvön framgår inte. Inga media rapporterar om några hot mot den rysktalande befolkningen. och som sagt, Krim är redan ett mer eller mindre självstyrande område i Ukraina. Och den nu "tillsatte" ryssvänlige presidenten lär företräda ett parti som endast fick 4% (!) av rösterna i det senaste valet. Tidigare opinions- mätningar på Krim visar dessutom att en stor majoritet vill att Krim ska fortsätta att tillhöra Ukraina. Jag tycker därför det verkar märkligt om stödet för de tyska trupperna skulle vara så starkt som vissa media påstår.

Det finns bara en sak att säga. Ryssland står med skammen när man med vapen angriper ett grannland. Det är oförlåtligt och visar tyvärr att man inte kan lita på Ryssland idag heller, trots alla avtal och högtidliga deklarationer om fred. Självklart kommer detta att få betydelse för försvarspolitiken i hela Europa. Samtidigt måste man skilja mellan den ryska ledningens ansvar och det ryska folkets. Risken för ett utbrett "rysshat" är uppenbar. Jag hoppas vi inte hamnar där. Folket bär inte ansvar för sin aggressiva politiska ledning, och de matas med tillrättalagd information från officiella ryska media.




Sanningen är krigets första offer

2014-03-02

Några exempel på hur ryska media hanterar invasionen i Ukraina.



Reaktionerna på Krim överdrivs uppenbarligen av ryska media. De många "glada ryssarna" på Krim är tydligen inte riktigt så många, även om ryska media gärna förstorar omfattningen av stödet från lokalbefolkningen. Ett exempel är denna bild ur två olika perpektiv som kommer från ett inlägg på twitter. Högra bilden tagen av en frilansfotograf. Vänstra bilden den officiella från samma händelse i ryska media. Detta att organisera och överdriva positiva mottagningskommittéer för att försvara en väpnad invasion har vi ju sett tidigare i europeisk historia.



Ryska TV rapporterade idag också om "omfattande flyktingströmmar från Ukraina till Ryssland". Men man "missade" lite i rapporteringen och lade ut en bild på gränskonstrollen vid Shehyni mellan Ukraina och Polen (!). Om det verkligen är flyktingar som finns i fordonen som står i kö vid gränsen går ju omöjligen att säga, men de är i vart fall inte på väg till Ryssland.




Stoppa Paralympics i ryska Sotji!

2014-03-04

Låt mig först säga att jag egentligen inte är en vän av att bojkotta idrottsevenemang av politiska skäl. Att olika länder har olika syn på saker, eller till och med har en i våra ögon rent grotesk syn, kan inte i sig utgöra grund för att bojkotta exempelvis OS. Därför tyckte jag inte att vare sig bristande yttrandefrihet eller en upprörande syn på homosexualitet var tillräckliga skäl för att bojkotta OS i Sotji.

Men ibland kan det kännas rent orimligt att delta i ett idrottsevenemang och såväl 1916 som 1940 och 1944 ställdes OS in på grund av pågående krigshandlingar i Europa. 1976 genomfördes en bojkott av afrikanska stater mot OS i Montreal, som hade koppling till oönskat idrottsutbyte med Syd-Afrika. Nästa bojkott inträffade 1980 när OS i Moskva genomfördes samtidigt som Sovjetunionen var i full gång med en invasion av Afghanistan. Detta OS bojkottades av 65 länder. När det sedan var dags för nästa OS 1984 i Los Angeles bojkottades detta OS av ett antal öststater. Denna gång utan några egentliga sakskäl utan mer som en reaktion mot bojkotten av Moskva-OS. Skälen för bojkott av OS har alltså varierat genom åren.



På fredag invigs Paralympics, OS för funktionshindrade, i ryska Sotji. Ca 550 aktiva deltar i spelen. Sotji ligger endast 40-50 mil från Krimhalvön i Ukraina som just nu ockuperas av rysk militär. Att delta i ett OS som genomförs i ett land som samtidigt med spelens genomförande ägnar sig åt ockupation av delar av ett grannland är enligt men åsikt fullständigt orimligt. OS har en enormt PR-värde för den ryska ledningen och president Putin lär finnas på plats när spelen invigs.

Jag anser därför att den Internationella Paralympiska Kommittén bör avblåsa tävlingarna i Sotji och samtidigt verka för att tävlingarna kan genomföras på annan plats i stället så snart som möjligt.

Om ett sådant beslut inte tas före fredagens invigning anser jag att Svenska Paralympiska Kommittén bör ta beslut om att den svenska truppen ska lämna Paralympics i protest mot det ryska angreppet på Ukraina
. Detta trots att jag inser vilken idrottsmässig uppoffring det medför för de 19 aktiva svenskar som deltar i spelen. Men handen på hjärtat - värdet av en tydlig markering mot ett agressivt Ryssland är värt så mycket mer. De 19 svenska deltagarna skulle vinna en respekt i Sverige och världen som väger tyngre än varje tänkbar OS-medalj.

Jag konstaterar också att en av Sveriges främsta handikappidrottare, simmaren David Lega, numera KD-politiker i Göteborg, i likhet med mig anser att Internationella Paralympiska Kommittén bör besluta om att ställa in Paralympics i Sotji. Jag tycker dock, till skillnad mot David Lega, att Svenska Paralympiska Kommittén vid brist på ett sådant beslut borde överväga att stoppa det svenska deltagandet.




Gårdagens demonstrationer mot Rysslands angrepp på Ukraina

2014-03-16



Både i rysktalande delar av Ukraina och i Ryssland hölls igår stora demonstrationer mot Rysslands angrepp mot Ukraina. I Charkiv i östra Ukraina (vänstra bilden) finns en stor rysktalande befolkning. Men i går hölls en fredlig demonstration mot det ryska angreppet och för att Charkiv även i framtiden ska tillhöra Ukraina. I Morskva (högra bilden) hölls en mycket omfattande demonstration i går. Uppgifterna om antalet deltagare varierar, från "flera tiotusentals" till 50.000 deltagare. Man demonstrerade för fred och till stöd för sitt "broderfolk" i Ukraina, och mot den ryska ledningen. Bilderna kommer från reportaget i Aftonbladet.




Måndagsmanifestation för Ukraina

2014-03-17



Eftersom jag är i Stockholm idag passade jag på att ägna lunchen åt att delta i måndagsmanifestationen för Ukraina på Norrmalmstorg. I dag hade man två tunga talar på plats. Dels Migrationsminister Tobias Billström (M), dels förre språkröret för Miljöpartiet, Peter Eriksson. Båda höll brandtal för folkrätten och för Ukrainas rätt till en framtid som nation, utan att Ryssland lägger sig i landets inre angelägenheter. Båda fördömde också den illegala folkomröstningen på Krim. Tobias Billström varnade också för risken för framtida flyktingströmmar från Ukraina.

(Fotograf denna bild: Johanna Sjö, politiskt sakkunnig hos migrationsministern)


























Välbesökt möte i EU-nämnden med fokus på krisen i Ukraina

2014-03-19



I dag höll EU-nämnden ett mycket välbesökt möte. Till och med läktaren var fylld och man hade tvingats bära in extra stolar. Inte så konstigt kanske, med tanke på att fokus på dagens möte var situationen i Ukraina där statsminister Fredrik Reinfeldt redogjorde grundligt för den svenska linjen.




Film från Krim i Ukraina - ukrainska soldater vägrar byta sida

2014-03-21

Detta är en ganska känslosam film från Youtube som jag just fick från en kontakt i Ukraina.

Filmen visar hur man på en av de ukrainska militärbaserna på Krim förbereder en ceremoni där ukrainska soldater ska svära sin trohet till den ryska armén för att kunna bo kvar på Krim med sina familjer i stället för att tvingas lämna det av Ryssland ockuperade området. En hög officer börjar hålla tal, och då hörs plötsligt ett annat ljud från en av byggnaderna i bakgrunden. En grupp ukrainska soldater kommer ut från ett logement, trotsar den ryska ceremonin, och börjar sjunga den ukrainska nationalsången. Genast börjar de ryska musikerna spela marschmusik för att överrösta ukrainarna, men de sjunger klart nationalsången innan de går tillbaka in i byggnaden. Flera journalister har under tiden sprungt fram till de ukrainska soldaterna och fångat händelsen på film och filen sprids nu över Ukraina.

De ukrainska soldaterna vill inte bli en del av den ryska kringsmakten och nationalsången blir deras sätt att protestera mot den ryska ockupationen av Krim. Ett historiskt dokument från en grupp ukrainska soldater som vad jag förstår redan blivit nationalhjältar i Ukraina.







Statsminister Fredrik Reinfeldt signerar EU:s avtal med Ukraina

2014-03-22



Här statsminister Reinfeldt tillsammans med Storbritanniens premiärminister David Cameron och Ukrainas preminärminister Arsenij Jatsenjuk strax före gårdagens signering av avtalet.














Dagens måndagsmöte för Ukraina

2014-03-24



Varje måndag klockan 12 hålls nu möten på Norrmalmstorg i Stockholm till stöd för Ukraina. I dag var moderaternas Europaparlamentarieker Gunnar Hökmark en av talarna. Han påminde om måndagsmötena till stöd för Estland, Lettland och Litauen på Norrmalmstorg på 1980-talet och hur historien tyvärr upprepas med ett Ryssland som anser att man med militärmakt kan lägga under sig andra länder. De tre pelarna på Norrmalmstorg restes efter baltstaternas självständighet, som ett minne av dessa måndagsmöten. Och även då var Gunnar Hökmark en av de drivande bakom manifetsationerna.

Dagens andra talare var Linda Nordlund från Liberala Ungdomsförbundet. Alla partier och de flesta i media tar kraftfullt avstånd från Rysslands agerande - med undantag för Vänsterpartiet och Aftonbladets kultursida som hela tiden försöker ursäkta Rysslands agerande. Det är pinsamt och visar ett förakt för demokratiska och moraliska värderingar.




Stor demonstration i Kharkiv för ett bevarat och enat Ukraina

2014-04-13



Fick just länken till denna film från min kontakt i Kharkiv i östra Ukraina. Filmen togs igår och visar 10.000-tals demonstranter i Kharkiv som demonstrerar till stöd för regeringen i Kiev och för ett enat Ukraina. Och givetvis mot den ryska agressionen. I manifestationen deltog bland annat supportrar från samtliga de större fotbollslagen i Kharkiv, både rysktalande och ukrainsktalande. Demonstrationen bestod tydligen till stor del av den unga befolkningen i Kharkiv. Ungdomarna vill ha ett enat Ukraina och ett närmande till EU. (Den ukrainska rubriken längst upp på filmen är "Kharkiv = Ukraina")

I media förekommer uppgifter om att de rysktalande är i majoritet i östra Ukraina, men så är det inte. De ukrainsktalande är i klar majoritet i alla regioner utom just på Krim-halvön. De proryska väpnade grupperna och ockupanterna har inget stöd från majoriteten av befolkningen, och det finns enligt flera opartiska opinionsmätningar ett mycket starkt stöd bland befolkningen i samtliga de östra regionerna att bevara Ukraina som enhetlig nation.




Media om min tvekan att åka till Ukraina som valobservatör

2014-04-26

I går skrev jag ett twitterinlägg efter att pro-ryska grupper i östra Ukraina tillfångatagit internationella observatörer:

Detta lästes av Expressens nattredaktör, och i morse blev jag intervjuad, vilket blev en del av en längre artikel om de tillfångatagna observatörerna. Nedan de delar av artikeln som rör intervjun med mig.




Någon timme efter att Expressen lagt ut nyheten i sin nätupplaga ringde en reporter på P4 Extra och gjorde en intervju som finns med i dagens program. Intervjun med mig börjar ungefär 44.45 in i programmet.