Utskottsresa till Sydkorea 8-15 september 2007


2007-09-08 Sydkorea nästa!

I dag flyger jag till Sydkorea tillsammans med halva arbetsmarknadsutskottet. Svenska ambassaden i Seoul har satt ihop ett digert veckoprogram. Vi skall bland annat träffa sydkoreanska politiker, Koreas arbetsgivarorganisation, fackliga företrädare och besöka ministeriet. Det blir också besök på flera svenska företag som verkar i Korea, bland annat Autoliv och Volvo. En dag är också avsatt för ett besök vid stilleståndlinjen mot Nordkorea där vi även skall träffa den svenska fredsbevarande delegationen. I övrigt kommer det säkert att bli en hel del andra intressanta upplevelser.

Om tekniken fungerar kommer det såväl rapporter som bilder på bloggen under veckan!



2007-09-09 Framme i Seoul

Middag över Moskva, övernattning över Novosibirsk och Irkutsk i Sibirien, väckning över Ulan Bator i Mongoliet och frukost över Kinas huvudstad Beijing. Efter en rejäl flygresa är vi äntligen framme i Seoul! Vi togs emot av ambassad- personal på flygplatsen, och i kväll har vi fått en första briefing om Sydkorea av den svenske ambassadören Lars Vargö. Vi har också hunnit med att äta lite traditionell Koreansk mat. Seoul är en hyfsat stor stad...20 miljoner invånare om man även räknar in förorterna! Hela Sydkorea har knappt 50 miljoner invånare.

Nu är det redan kväll, och vi som just gått upp! Den här dagen blev bara 7 timmar lång, men i morgon skall vi väl vara ifatt tidsomställningen. Då är det dags för besök i parlamentet och hos Koreas motsvarighet till arbetsmarknadsutskottet. På kvällen skall vi besöka skolan för skandinaviska språk, där de koreanska eleverna skall uppträda på svenska. Spännande!

Utsikt över Seoul från mitt hotellrum på 17:e våningen.



2007-09-10 Besök i Parlamentet



Dagens första besök var Sydkoreas Parlament (tv). Man är mycket stolt över sin unga demokrati som började 1948 efter japans ockupation. Parlamentet har 299 ledamöter på en befolkning på nära 50 miljoner invånare. Å andra sidan har varje parlamentsledamot sex stycken sekreterare! Arbetet i parlamentet och i utskotten påminner mycket om arbetet i den svenska riksdagen och jag var givetvis tvungen att pröva talarstolen......



2007-09-10 Möte med arbetsmarknadskommittén

Efter besöket i parlamentet hade vi ett längre möte med Sydkoreas Arbetsmarknadskommitté, ungefär detsamma som vårt utskott hemma i Sverige. Vi diskuterade likheter och skillnader mellan våra länders arbetsmarknader och de problem som finns. Den snabbt åldrande befolkningen, de låga födelsetalen och problem med konkurrens från låglöneländer känner vi väl igen hemifrån Sverige.

Sydkorea har också ett problem med sin utbildningsnivå. Den är närmast för hög! En mycket stor del av ungdomarna har universitetsutbildning, men tvingas ofta ta jobb som de är överkvalificerade för, eftersom det inte finns så många kvaliciferade jobb som behövs. Samtidigt är det svårt att hitta någon som vill ta många mindre kvalificerade jobb. Problem som vi ju ibland också kan hitta hemma i Sverige.

Bilden: Ordföranden i kommittén, Mr. Hong Joon-pyo tar emot i sitt tjänsterum.


Andra problem i Korea är skillnaderna mellan dem som har "reguljära jobb" som närmast kan liknas vid livtidsjobb med mycket goda löner och förmåner och där man i princip aldrig vare sig kan bli uppsagd eller ens tvingas byta arbetsplats eller arbetsuppgifter, och dem som har irreguljära jobb med lägre löner och i praktiken utan anställningstrygghet. Detta är en fråga man själv nämner som ett av de största problemen, och man försöker hitta lösningar både genom lagsiftning och frivilliga överenskommelser.

Senare under eftermiddagen träffade vi också Koreas "trepartskommission" för arbetsmarknadsfrågor, sammansatt av representanter för arbetsgivare, fackliga organisationer och regeringen. Denna kommission arbetar med att träffa övergripande avtal mellan parterna, förebygga konflikter och lösa problem på arbetsmarknadsområdet. Anledningen till att kommissionen startades 1997 var att problemen med konflikter var mycket stora på den koreanska arbetsmarknaden, vilket allvarigt skadade tillväxten.

En sådan trepartssammansatt kommission kanske skulle vara något för Sverige också?



2007-09-10 Svenska-studenter i Seoul

Dagen avslutades med ett mycket trevligt besök på Universitetet för studier av bland annat nordiska språk, där även den svenske ambassadören deltog. Vi möttes av koreanska elever klädda i svenska folkdräkter, och fick höra andra elever sjunga "Jag trivs bäst i öppna landskap" på förvånansvärt god svenska.

Därefter bjöd eleverna på fika och ville prata svenska med oss. Vissa elever var mycket duktiga, och det kändes lite hedrande att en ganska stor grupp koreanska ungdomar valt just svenska att studera. De har givetvis en tanke med detta, många stora svenska företag är verksamma i Korea och eleverna kommer säkert att ha lätt för att få jobb på dessa i framtiden. Överhuvudtaget märker man att Koreanerna har mycket höga tankar om Sverige, och det har historiska förklaringar. Mer om detta på torsdag när jag rapporterar från vårt besök vid nordkoreanska gränsen!





2007-09-11 Möte med arbetsmarknadens parter

I dag träffade vi först ledningen för Sydkoreas största arbetsgivarorganisation, KEF. Man såg flera stora problem på arbetsmarknaden. Dels strejkerna, varav en del är illegala (vilket innebär att antingen mindre än hälften av de anställda röstat för strejk, eller att man vid strejkerna använt våldsamma metoder som ockupation, våld eller skadegörelse i samband med konflikterna). Dels att facken vid de stora företagen pressar upp lönerna till så höga nivåer att Korea inte klarar konkurrensen. Ingångslönerna är idag ungefär desamma som i Japan, men produktiviteten lägre och BNP bara hälften av Japans.

Höga löner gör också att företagen väljer att ta in lågavlönad arbetskraft i stället för att fastanställa. Man nämnde bland annat att hela bilföretaget Hyondais vinst går åt till löner medan konkurrenten Toyota kan använda vinster till att utveckla Hybridbilar. Detta har inte Hyondai råd med, och tappar därmed i konkurrens.

Arbetsgivarna såg också problemen med de två olika anställningsformerna och ville minska skillnaderna mellan dessa detta för att både få större flexibilitet och samtidigt mindre spänningar på arbetsmarknaden. Man nämnde särskilt att det svenska Saltsjöbadsavtalet var en förebild i arbetet att genom förhandlingar och avtal komma överens med facken! Man ville däremot inte att politikerna skulle blanda sig igenom lagstiftning.

Därefter vad det dags för besök hos Koreas största fackliga organisation, FKTU. (Korea har även en annan stor facklig organisation, KCTU, som dock är mer militant och våldsam, och som inte ingår i trepartskommissionen, se gårdagens inlägg). FKTU är en facklig organisation som är mer villig att lösa problem genom förhandlingar och avtal. Organisationsgraden i Korea är ca 10%, och har minskat de senaste åren. Trots detta har facken ganska mycket makt i praktiken. Fackens största problem är skillnaderna mellan reguljära och ickereguljära anställda (se gårdagens inlägg). 60% av arbetskraften uppskattas vara irreguljära jobb med bara 50% av den lön som de reguljärt anställda har. Den nya lagen som gäller från den 1 juli i år, och fler överenskommelser på arbetsmarknaden gör att man tror att de stora löneklyftorna mellan de två anställningsformerna efterhand kommer att minska, och att alltfler skall erbjudas en reguljär anställning.

Den svenska delegationen och FKTU:s ledning



2007-09-11 Trevlig kväll hos ambassadören

I kväll har jag varit på mitt livs första mottagning hos en svensk ambassadör. Ambassadörsparet Lars och Eva Vargö bjöd hela den svenska delegationen på stor buffé och trevlig samvaro hemma i sitt residens i en stor villa utanför Seoul. Redan i entrén kändes det som en liten bit av Sverige, på bordet bredvid gästboken stod givetvis foton av kungen och drottningen.....

Bland gästerna fanns Koreas tidigare Sverigeambassadör, UD-personal, ambassadpersonal, och andra intressanta personer med särskild koppling till arbetsmarknadsfrågor, bland dem personer vi träffat under veckan, exempelvis en parlamentsledamot från Sydkoreas arbetsmarknadsutskott.

Det var inte dumt med lite god mat och riktigt svenskt kaffe (givetvis serverat i porslin prytt med kungliga blå kronor) Och det här med ambassadmottagningar kan jag nog tänka mig att göra om.....

Tyvärr blev korten från kvällen inte så bra så det får räcka med denna skylt.....











2007-09-12 Besök hos svenska företag i Sydkorea

Det finns många svenska företag som verkar i Korea, och detta med god lönsamhet. Under dagen besökte delegationen tre svenska företag, Autoliv, Volvo Trucks samt det mindre IT-företaget TAT. Mottagandet var högtidligt och överväldigande!

På bilden tv informerar Autolivs President i Korea, Sung Min Lee om företagets kvalitetsarbete.






Autoliv har såväl produktion som testverksamhet i Korea. Man var mycket stolta över sitt kvalitetsarbete, belöningsprogram och sitt arbete med för att skapa goda relationer med både de anställda och deras familjer. På Autoliv finns dock inga fackliga organisationer. I år har företaget fått utmärkelsen ”Labour Outstanding” av arbetsmarknadsutskottet i det koreanska parlamentet för sitt framstående personalarbete.



Volvo Trucks säljer lastbilar och har ett komplett verkstadsnät i Korea. På bilden ovan visar en av svenskarna i ledningsgruppen, Patrik Andren (från Göteborg) om den nybyggda verkstadsanläggningen. Hela den anläggning vi besökte var byggd enligt svenska normer och med mycket svensk utrustning. Man anstränger sig för att förstärka den svenska identiteten i material, miljöer och kundkontakter eftersom man vet att Sverige i sig förstärker Volvos varumärke. Volvo är det starkaste varumärket bland alla lastbilstillverkare i Korea och man har idag högst marknadsandel i sitt segment och drar stor nytta av den stora byggverksamheten i landet. Volvo säger själva att man säljer de bästa lastbilarna och därför kan ta bra betalt. Även Volvo lägger mycket kraft på personalfrågorna, och har idag 400 anställda på ett 20-tal anläggningar runt om i landet. På Volvo Trucks är många anställda medlemmar i olika fackliga organisationer.

IT-företaget TAT utvecklar mjukvara för mobiltelefoner, för bland annat Samsung och SonyEricsson. Moderbolaget finns i Sverige, men man har idag flera svenskar och ett antal Koreaner som arbetar i Korea för att finnas nära slutkunderna. Vi fick höra att lönerna för duktiga IT-ingenjörer är samma eller något högre än i Sverige, vilket förvånade lite.

Dagens företagsbesök stärkte bilden av att svenska företag är mycket framgångsrika i Asien! När det gäller personalfrågorna, som ju intresserar vårt utskott särskilt, känns det tydligt att de svenska företagen tänker lite annorlunda jämfört med vad vi hört om många av de koreanska.









2007-09-13 Miljöproblem som får de svenska att kännas rätt obetydliga...



20-miljonersstaden Soul lider av svåra miljöproblem. Den snabba ekonomiska tillväxten medför att mängden bilar är enorm. Motorvägarna har fyra filer i vardera riktningen och ändå är köerna ofta flera mil långa varje morgon. I går när vi åkte till Hwasung City ca 45 km söder om Seoul för att besöka de svenska företagen mötte vi en fyra mil lång tidvis närmast stillastående kö i fyra filer av fordon på väg in till Seoul. Och detta trots att vägen är avgiftsbelagd, och trots att det finns både tunnelbana och bussar som går långt ut i förorterna. I Korea är det hög status att ha egen bil, och det kan väl förklara en del. Vissa dagar är luften så smutsig att det syns. Himlen är gulbrun och en vit skjorta blir grå på utsidan efter en dag. En del gatuförsäljare, poliser och cyklister bär munskydd, till exempel denna dam som satt och tillverkade smycken bara en meter från den hårda trafiken.

Vattnet har däremot blivit renare, och det finns nu åter fisk i den stora floden Hangang som rinner genom Soul. Men kranvattnet bör inte drickas, och jag borstar till och med tänderna i flaskvatten. Vattenslöseriet är enormt och det där med snålspolande toaletter har man nog aldrig hört talas om. Tvärtom rymmer en toalett i Korea nog minst dubbelt så mycket vatten som hemma i Sverige. Det finns lite att ta tag i, och ju mer man reser desto tydligare inser man att världens miljöproblem knappast löses genom att Sverige plågar sin egen befolkning med nya pålagor och skatter.....



2007-09-13 Möte med Sydkoreas arbetsmarknadsminister

Dagen började med att vår delegation träffade Sydkoreas arbetsmarknadsminister, Mr Lee Sang Soo. Ministern bekräftade de frågeställningar och problem på arbetsmarknaden i Sydkorea som vi hört från andra personer under veckan.

Målet för Sydkoreas regering är att lugna ned de ibland stökiga protesterna och strejkerna i landet och i stället verka för förhandlingar och diskussioner mellan arbetsmarknadens parter. Precis som många andra gjort denna vecka framhöll ministern Sverige som ett gott exempel i detta arbete.

Ministern pekade också på att regeringen tagit ett stort steg i och med den nya skyddslagstiftningen för anställda som inte har en reguljär anställning, en lag som började gälla den 1 juli i år. Han nämnde att fler lagförslag kommer för att minska spänningarna på den Koreanska arbetsmarknaden.



2007-09-13 Besök vid Nordkoreanska ”gränsen”...
och ett mycket kort besök i Nordkorea…

Här följer ett längre inlägg om dagens besök vid Nordkoreanska ”gränsen”, en intressant upplevelse.

Koreakriget pågick från 1950-53 men formellt sett råder inte fred mellan Nord- och Sydkorea, endast vapenstillestånd. Den militära närvaron längs stilleståndslinjen är omfattande från båda sidor. Vi åkte idag upp till ”gränsen” för att bland annat besöka den svenska observationsstyrkan som består av fem officerare. Sverige har tillsammans med Schweiz funnits på plats som observatörer sedan Koreakriget tog slut, dvs i 54 år, under namnet NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission. Stilleståndslinjen omges av en 2 km bred demilitatriserad zon på båda sidor. Mitt i denna zon finns den svenska observationsstyrkan, samt ett område, Joint Security Area (Panmunjom) där de två länderna kan mötas för förhandlingar.



Här passerar vi på T´engil Bridge över den stora floden strax söder om gränsen. Här görs de första noggranna kontrollerna av alla besökare.



Framme vid den svenska campen som alltså ligger mitt i den demilitariserade zonen. Här bjöds vi på lunch och svenskt kaffe på ”Swedish Club” som väl närmast kan beskrivas som officersmässen. Nordkorea ligger bara ett par hundra meter bort.



Vi fick sedan en genomgång av läget i området av general Sture Theolin. Naturligtvis fick det också bli ett gruppfoto på den svenska delegationen vid skylten som visar avståndet till Stockholm som ju varierar lite beroende på om man åker väster eller österut, eller genar genom Sibirien…..



Här är vi framme vid Joint Security Area i Panmunjon. Mitt på gränslinjen ligger tre små hus där ländernas representanter kan träffas för diskussioner eller förhandlingar. På båda sidor om betonglinjen mellan husen som markerar gränsen finns vakttorn och soldater. Gränsen går alltså precis där gruset mellan de två blå husen skiftar färg. Det grå gruset hitom betonglinjen där soldaten står är alltså Sydkorea och den gulare sanden på bortre sidan är Nordkorea. Fotot är taget mot Nordkoreanska sidan, och den stora byggnaden är Nordkoreas administrativa högkvarter. NNSC disponerar ett av husen för sina förhandlingar, och vi fick tillåtelse att besöka denna byggnad. På fotot från insidan av byggnaden står jag i Nordkorea, dvs på den Nordkoreanska sidan av bordet och blir fotograferad från Sydkorea. Gränsen går mitt i bordsskivan längs bordet rakt genom huset. Varje hus har ingångar på båda kortsidorna så att de två ländernas delegationer kan komma in direkt från det egna territoriet.



Här syns fyra Sydkoreanska soldater som står uppställda i traditionell stridsställning redo att kasta sig över en angripare från andra sidan. Alla soldaterna bär mörka solglasögon för att eventuell fruktan inte skall synas i deras ögon (!). På det sista kortet ser man i fjärran den Nordkoreanska ”propagandabyn” som är obebodd och bara finns för att visa vilka fina hus man har i Nordkorea. Man sätter ibland ut dockor för att de skall se bebott ut, och tänder och släcker alla ljus samtidigt i hela byn varje dag. Tidigare fanns även en stark högtalare som ropade Nordkoreanska slagord över den demilitariserade zonen. Mitt i byn finns den 165 m hög flaggstång med den Nordkoreanska flaggan. Flaggstången är därmed något högre än den Sydkoreanska flaggstång som finns på andra sidan gränsen…..

Situationen vid stilleståndslinjen känns ganska absurd, nästan overklig. Samtidigt är detta vardagen, det förekommer fortfarande att flyktingar lyckas ta sig över gränsen till Syd, och faktiskt också någon gång åt andra hållet (!). Ännu mer absurt är det att det på den Nordkoreanska sidan finns en ekonomisk frizon, Gaesong, där Sydkoreanska företag har fabriker och där uteslutande Nordkoreaner arbetar! Fabriken ligger nära gränsen, och allt som tillverkas fraktas till Sydkorea. Just nu bråkar man om vad som skall stå på dessa produkter, Nordkorea tycker inte det skall stå "Made in South Korea" eftersom tillverkningen faktiskt skett i Nordkorea......

Nyligen öppnades järnvägen mellan Syd och Nord och en första omgång Sydkoreaner tilläts besöka släktingar i Norr. Många sydkoreaner har släktingar på andra sidan gränsen, och Sydkorea är en av de största biståndgivarna till Nordkorea. Med jämna mellanrum rullar karavaner av lastbilar lastade med ris över gränsen mot Norr för att lindra undernäringen bland befolkningen. I början av oktober skall nya fredsförhandlingar sätta igång, och vem vet, kanske blir det riktig fred och kanske återförening en dag?



2007-09-14 Möte med Sydkoreas vice jämställdhets- och familjeminister

I dag hade vi vårt andra ministermöte, när vi träffade Sydkoreas vice Jämställdhets- och familjeminister, Park Seung Joo. Han berättade bland annat att en stor utmaning för Sydkorea är att öka födelsetalen eftersom landet har bland de lägsta födelsetalen i världen.

Kvinnorna slutar dessutom ofta att arbeta när de får barn vilket gör att männen måste arbeta alldeles för mycket för att försörja familjen. Detta leder i sin tur till att kvinnorna får sköta all arbete i hemmet. Kvinnorna får dessutom mest tillfälliga arbeten när de väl börjar arbeta igen när barnen är större. Tidigare sköttes barnomsorgen ofta av den äldre generationen, men så fungerar det inte längre idag när de unga flyttar långt från sina föräldrar.

Regeringens målsättning är att kunna erbjuda offentligt finansierad barnomsorg upp till sex års ålder för att kvinnorna skall kunna ingå i arbetskraften och för att öka födelsetalen.



2007-09-14 Resan ger perspektiv på den svenska politiska debatten

Vi hade idag också en träff med en professor på den svenska ambassaden. Han berättade bland annat mer om Sydkoreas sociala skyddsnät. Föräldrapenning får man i 90 dagar, men har rätt till ledighet (utan lön) i upp till 3 år per barn. Sjukpenning får man ingen, och sjukvård kan man få betald av samhället, dock inte för allvarliga sjukdomar och dyra behandlingar. A-kassan är låg, ca 50% av lönen och med ett lågt tak. Pension har bara vissa rätt till och den är mycket låg. Många Sydkoreaner betalar extra försäkringar för att få ett bättre skydd, men det kostar mycket stora pengar. Man kan konstatera att Sydkoreanerna inte har något vidare socialt skyddsnät. De betalar ca 20-25% i skatt, och man kan ju fundera lite över vad man får för skattepengarna? Det som räddar många som hamnar i knipa är ofta den starka familjesammanhållningen.

Denna kunskap kan kanske vara bra att ha med sig när vi diskuterar ersättningsnivåer hemma i Sverige. Den politiska diskussionen mellan Alliansen och oppositionen är ibland högljudd, men handlar ju mest om några procent hit eller dit i ersättningsnivå. I grundfrågan råder däremot politisk enighet i Sverige – vi vill alla vara rädda om vårt sociala skyddsnät som är ett föredöme i många andra länder, exempelvis Sydkorea. Att det inte hindrar att man gör vissa förändringar och försöker stoppa överutnyttjande är en annan sak – själv anser jag att det är nödvändigt just för att se till att skyddsnätet överlever på sikt.



2007-09-14 Spännande hus



Seoul är fullt av fantastiska byggnader och det byggs för fullt. Många hus har en synnerligen intressant design!



På nedre högra bilden syns ett typiskt område med höga bostadshus - så bor de flesta koreaner i Seoul. Alla hus har stora nummer på gavlarna för att man skall hitta rätt. I en enda grupp av höghus kan det bo flera hundratusen människor.

Baksidan av byggboomen är att jag känner på mig att fastighetskrisen lurar runt hörnet. Många nya hus byggs på ren spekulation utan att man har några hyresgäster. Ofta säljs huset mitt under byggnationen med stor vinst och någon annan bygger färdigt. En del hus står delvis tomma och vad jag hört är spekulationen i fastigheter omfattande. Det kan ju aldrig sluta väl. Men som sagt, det är kul att se alla fantasifulla byggnader!







2007-09-14 Dags att åka hem



Veckan har varit fullmatad med möten och besök och det har inte blivit mycket tid till annat. Men idag hann vi i vart fall med ett kort besök vid det återuppbyggda kungliga palatset i Seoul som förstördes under kriget. En lite märklig blandning där många hundra år gamla kultur och traditioner som samsas med nya moderna skyskrapor utanför.

Vi har också hunnit handla lite souvenirer. Jag köpte däremot ingen valp av den dam som sålde valpar direkt på gatan. Valparna var faktiskt inte avsedda som mat. Koreanerna äter visserligen hund, men det är en särskild sorts stor hund som föds upp bara för detta ändamål. Andra hundar har man bara som sällskapsdjur, precis som vi.

I kväll avslutade vi så resan med en enkel traditionell vegetarisk middag (sittande på golvet), och underhållning i form av koreansk dans.

Nu är det dags att packa väskan för i morgon åker vi hem till Sverige och statsbudgeten. Efter den information jag kunnat ta del av verkar det finnas en hel del intressanta delar i denna som jag kommer att kommentera under kommande vecka. Men i morgon lördag blir det inga blogginlägg för då sitter jag på flyget nästan hela dagen.

Ett litet problem är dock att det börjat regna och att ryktet säger att en Tyfon är på väg mot Korea. Vi får hoppas att vårt plan hinner lyfta innan den hinner hit…..



2007-09-16 Äntligen hemma igen - men inte så länge....

Så här skriver man Jan Ericson på koreanska.....(från en skylt på bordet när vi besökte Sykoreas arbetsmarknadsutskott)

Hemresan från Sydkorea fungerade inte riktigt som planerat....planet från Seoul var en dryg timme försenat, vilket gjorde att jag missade planet från Frankurt till Göteborg. Så det blev ombokning till Stockholm, övernattning där, och så förmiddagsflyget till Göteborg. Jag hinner bara säga hej till familjen, ta en runda med hunden, tvätta mina skjortor, packa om väskorna och åka tillbaka till Stockholm igen i morgon bitti.

I morgon börjar höstsäsongen i riksdagen på allvar. Hela måndagen kommer att ägnas åt Alliansen och på kvällen är det gemensam fest för att fira ettårsdagen av valsegern. På eftermiddagen gör vi avbrott för moderaternas gruppmöte. Det finns ju en del att fråga om när det gäller statsbudgeten. En del har jag läst under veckan och det ser lovande ut.

Reformeringen av sjukskrivningssystemet och satsningarna på rehabilitering verkar utmärkt, likaså beskedet om att nystartsjobben även kan användas inom offentlig sektor - det kan ge många nya jobb till långtidsarbetslösa. Jobbskatteavdraget ser ut att kunna utökas och det finns en hel del annat bra. Dock fortfarande lite frågetecken för hur energiskatterna kommer att se ut, och givetvis en stor portion nyfikenhet vad gäller försvarsbudgeten. Jag kommer att kommentera alla dessa saker under veckan.

På tisdag är det dags för riksdagens högtidliga öppnande, på onsdag har Alliansen i arbetsmarknadsutskottet uppstart, och torsdag-fredag åker moderaterna i arbetsmarknadsutskottet på gemensam resa till Skåne och Danmark för diverse besök och aktiviteter med koppling till arbetsmarknadsfrågor.



2007-09-16 Visitkort!

Sydkoreanerna är förresten mycket förtjusta i visitkort. Här är en liten bukett som jag samlat på mig under veckan.

Ministrar, företagsledare, fackföreningsföreträdare, ambassadfolk och en massa andra. Och mina egna visitkort med engelsk text är nästan slut.....












2007-12-14 Slagsmål i parlamentet!



Nej, bara lugn, det var inte vi riksdagsledamöter som pucklade på varandra efter dagens skattedebatt! Men i kväll nås jag av nyheten att det var fullt slagsmål i Sydkoreas parlament i dag!

Detta fredliga parlament som jag besökte i september, inte hade man väl kunna tro detta.....men klicka på den lilla bilden så kan du själv se TV4:s film från slagsmålet.....

När vi tog denna bild var det betydligt stillsammare i parlamentet i Seoul.....