Blogg januari 2007

2007-01-31 Dags för fler personalförändringar i regeringskansliet?

Katastrofkommissionen efter Tsunamin återupptar sitt arbete enligt beslut idag, som samtliga riksdagspartier står bakom. Därmed måste en och annan tjänstemän i regeringskansliet nu börja känna att marken gungar under fötterna på dem!

Frågorna är många, och den som inte kan ge ett bra svar lär nog få problem att få behålla jobbet. Exempelvis:

* Lars Danielsson (s) själv. Varför påstod han i förhören i KU att han vidarebefordrat uppgifterna om Tsunamikatastrofen till statsministern, när det nu visar sig att han aldrig gjorde detta?
* Rätts- och säkerhetschefen i regeringskansliet. Samtalslistorna över telefonsamtal raderas normalt efter ett år. Men just samtalen efter tsunamin raderades redan efter sju månader efter beslut av bland andra rätts- och säkerhetschefen. Nu gäller åter ettårsregeln. Varför gjorde rättschefen detta undantag?
* IT-chefen i regeringskansliet. Skall enligt uppgift hela tiden ha känt till att banden med uppgifter om mail och datatrafik fanns kvar i regeringskansliets källare. Riksdagens konstitutionsutskott bad vid flera tillfällen att få ta del av uppgifter om mailtrafiken, men fick besked att dessa uppgifter inte existerade!

Uppgifter från det databaserade inpasseringssystemet till Rosenbad hemligstämplades dessutom obegripligt nog av (s)-regeringen "med hänsyn till rikets säkerhet". Frågan är varför? Justitieombudsmannen, JO, accepterade inte hemligstämpeln, utan offentliggjorde uppgifterna i somras. Den gamla regeringen får nog svårt att förklara sig och borde givetvis få sparken om det nu inte vore så att väljarna redan ordnat den detaljen.........



2007-01-31 Vårdnadsbidraget hotat?

Aftonbladet uppger att vårdnadsbidraget ät hotat. Det skulle i så fall vara Folkpartiet som inte accepterar att kommunerna får införa vårnadsbidraget om inte resten av Alliansens familjepaket införs samtidigt. "Familjepolitiken är ett paket, man kan inte gå fram med bara en del" säger fp:s Johan Pehrson enligt uppgifter i Aftonbladet.

Nåja, jag tar alltid tidningsuppgiter för vad de är. Media tycker det är jättekul att peka på "splittring inom Alliansen", och oftast är uppgifterna gripna ur luften och tagna ur sitt sammanhang. Jag känner för övrigt många folkpartister som anser att familjerna är fullt kapabla att själv avgöra vad som är bäst för barnen, och som tycker att det socialistiska tjafset om "kvinnofälla" inte hör hemma i ett liberalt parti som Folkpartiet. Därför har jag lite svårt att tro att Folkpartiet skulle stoppa förslaget. Å andra sidan ser jag inget direkt hinder i att man även skulle kunna genomföra åtminstone delar av det familjepolitiska programmet vid samma tidpunkt som vårdnadsbidraget, dvs den 1 januari 2008. Av uppgifter i Rapport i kväll vill tex åtta av tio småbarnsfamiljer ha en jämställdhetsbonus i förldraförsäkringen och tror att det skulle påverka fördelningen av föräldraledighet mellan pappan och mamman. Kombinationen av vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus skulle därmed tillfredställa de flesta önskemål. Som moderat tycker jag detta vore utmärkt, eftersom båda sakerna fanns med som moderata vallöften!

Däremot får vi naturligtvis inte hamna i ett läge där vårdnadsbidraget stoppas för att det inte finns pengar till att införa jämställdhetsbonus samtidigt. Det skulle aldrig landets småbarnsföräldrar acceptera, och detta inser säkert samtliga Allianspartier.



2007-01-31 Ungdomarna klokare än den politiska oppositionen

Oppositionspartierna säger nej till att ge skolorna rätt att införa "ordningsbetyg". Föräldrarna verkar mer positiva om man skall döma av alla insändare i tidningarna. Och nu visar det sig att eleverna är mest positiva av alla!

Förslaget att lärare i vissa fall skall få omhänderta mobiltelefoner och annan egendom för att minska stöket i klassrummen är inte lika populärt bland eleverna. Men å andra sidan är det ju bara tänkt att denna möjlighet skall användas i undantagsfall.

Möjligheten att kunna flytta mobbare från en skola för att skydda andra elever finns inte med i undersökningen. Men av egna samtal att döma, med både föräldrar, elever och lärare, känner jag att det finns ett mycket starkt stöd även för detta.

Föräldrar och elever är klokare än många politiker, och inser vad som ger bäst förutsättningar för en bra arbetsmiljö i skolan där man kan lära sig mer!



2007-01-31 Oppositionen ointresserade av näringslivsfrågor?

I eftermiddag har jag varit på ett intressant seminarium arrangerat av SPN - Sällskapet politik och näringsliv - som har som syfte att förbättra kontakten och dialogen mellan näringslivet och politikerna. Föredragshållare var Ulf Adelsohn, fd moderatledare, minister, landshövding, styrelseproffs och numera ordförande i SHR (Hotell- och Restaurangföretagen), samt statsvetaren och numera småföretagaren Stig-Björn Ljungren.

Såväl riksdagspolitiker, riksdagstjänstemän och företagare deltog. Bland de deltagande 28 riksdagspolitikerna var 23 stycken från Alliansen och endast 4 från oppositionen. Detta säger ju något om Vänsteroppositionens intresse för näringslivsfrågor......



2007-01-30 Vårdnadsbidrag en populär reform!

En rikstäckande SCB-undersökning som Rapport redovisat i kväll visar att vårdnadsbidraget är mycket populärt bland småbarnsfamiljer, framför allt hos dem med låga inkomster.

I SCB-undersökningen deltog 1.825 vårdnadshavare, mellan 18-58 år, med barn under tre år. Totalt svarade 1.104 personer. De frågor som ställdes om vårdnadsbidraget var: "Vad tycker du om förslaget till vårdnadsbidrag" och "Skulle du kunna tänka dig att personligen utnyttja vårdnadsbidrag för att vara hemma med ditt barn".

Av undersökningen framgår att närmare 20 procent av de tillfrågade småbarnsföräldrarna absolut kan tänka sig att använda bidraget. Ytterligare 25 procent säger att de kanske skulle stanna hemma om de kunde få vårdnadsbidrag. Bidraget är populärast bland hushåll med inkomst lägre än 150.000 kr/år. 21 proc av dem vill utnyttja bidraget. Bland hushåll med inkomster på mer än 296.000 kr per år säger bara 14 procent att de absolut vill stanna hemma med vårdnadsbidrag.

Regeringens förslag går tydligt i takt med väljarnas önskamål. Fast ärligt talat visste jag detta redan före Rapports undersökning......



2007-01-30 Kommunerna kan införa vårdnadsbidrag den 1 januari 2008!

Den 24 november ställde jag en fråga till socialminister Göran Hägglund (kd) om när kommunerna kan införa vårdnadsbidrag. Den 2 december fick jag svar från ministern. Läs min fråga igen, och därefter svaret från socialministern. Jag tolkade ministerns svar som att det ganska snart skulle komma ett tydligt lagförslag från regeringen i frågan.

I dag meddelar så socialministern att han håller sitt löfte i svaret till mig! Kommunerna kommer att kunna införa kommunalt vårdnadsbidrag från den 1 januari 2008 om de önskar detta. Antingen ett beskattat bidrag på 4.000 kronor per månad, eller ett skattefritt på 3.000 kronor per månad. Ett oerhört välkommet beslut för alla oss som kämpat länge för denna fråga!



2007-01-30 Djurskyddsmyndighetens sista (?) regelfrosseri?

Djurskyddsmyndigheten läggs ned den 1 juli 2007. Men in i det sista försöker myndigheten detaljreglera allt som har med djur att göra. Man har nu tagit fram förslag till en mycket detaljerad förordning om hur man skall sköta hundar och katter. Hur ofta familjens hund skall rastas, hur stor hundkojan skall vara, hur ofta en tik skall få paras samt mycket detaljerade exakta mått på rastgårdars storlek. För katter gäller dessutom att om "katter vistas ensamma på balkong som är belägen mer än fem meter över marken måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra att katten faller ned". Om det bara är 4,5 meter ned till marken är det alltså OK att Kisse faller ned och slår ihjäl sig?

Regler i all ära, men vore det inte bättre att ta hand om uppenbart misshandlade djur och vilda lösspringande katter? Och framförallt - vem skall bevaka att vi följer lagen och verkligen går ut med Vovven hemma var sjätte timma? (Jag kan för övrigt meddela att vår vovve aldrig skulle nöja sig med att vänta så länge......)

Lagar och föreskrifter som ingen kan kontrollera är meningslösa! De som månar om sina djur behöver inga detaljerade föreskrifter från myndigheterna. Och de som inte sköter sina djur kommer ändå inte att bry sig, och inte heller att upptäckas eller straffas för detta. Föreskrifterna krånglar bara till livet för vanligt skötsamt folk, och bör förpassas till papperskorgen!

Djurskyddsmyndigheten har mycket på sitt samvete. Genom sin nitiska tillämpning av lagreglerna försöker man hindra utegångskor från att vara ute (!) och man saboterar Djurens Vänners och liknande organisationers arbete genom att ta ut hutlösa tillsynsavgifter från sådana ideella organisationer. Som tur är förpassas snart även myndigheten till samma papperskorg som föreskrifterna....



2007-01-30 Var höll Danielsson hus?

Var var Göran Perssons närmaste man, Lars Danielsson (s) under flodvågskatastrofens första dygn? Tidigare har han sagt att han var på jobbet i regeringskansliet hela dagen. Men de omtalade säkerhetskopiorna över regeringskansliets datatrafik och mail visar enligt uppgifter från TV8 i kväll att Danielsson aldrig loggade in på sin dator den dagen.....

Vad är det egentligen Danielsson försöker dölja? Eller är det någon han försöker skydda?



2007-01-30 Riksdagens beslut har skadat kärnkraftssäkerheten

Forsmarks Kärnkraftverk får svidande kritik för bristande säkerhet. Detta är givetvis mycket allvarligt och kommer säkert att få konsekvenser för inblandade personer. Men hur kunde en av världens tekniskt ledande Kärnkraftsnationer plötsligt få problem till och med med att driva sina Kärnkraftverk på ett tillräckligt säkert sätt?

Redan när den sk "tankeförbudslagen" tillkom för länge sedan (den lag som förbjöd all forskning och utveckling kring kärnkraft) sade många att detta hotade kärnsäkerheten. Detta eftersom måga ledande forskare och experter skulle fly Sverige till andra länder för att fortsätta sin forskning där. Än värre blev det när Barsebäcksverken stängdes. Det skickade en signal att kärnkraftens dagar i Sverige var räknade. Allt färre ingenjörer satsade på utbildning inom kärnfysik, och de som utbildade sig lämnade landet. Kanske börjar vi nu helt enkelt se effekterna av en utarmad och åldrande teknikerkår utan utmaningar och chans till personlig utveckling?

Den nya regeringens beslut att inte stänga fler kärnkraftverk, och avskaffandet av tankeförbudslagen som skedde förra året är två viktiga steg för att vända denna utveckling. Politikerna börjar äntligen ta ansvar för kärnkraftens framtid. Kärnkraften är ingen evig lösning på energiproblemen, men lär ändå behövas under överskådlig tid. Och om svenska företag kan vara med och bygga rymdraketer och skicka ut svenskar i rymden så klarar de säkert också av att driva kärnkraftverk på ett säkert sätt om de bara får chansen att utbilda nya ingenjörer och behålla dessa inom landet!

Bilden: Ritning över Ringhals 2. Komplicerat? Javisst - men knappast värre än att skicka människor ut i rymden!



2007-01-29 Marks kommun vann slaget - men förlorade ändå.....

Vann striden - men förlorade hyresgästen och sitt goda rykte. Så skulle man kunna sammanfatta Kammarrättens beslut att inte ta upp överklagandet av Länsrättens dom till prövning. Därmed står domen i länsrätten fast. Marks kommun "vann" därmed målet mot de privata gymägarna i Mark som ansåg att kommunen lät Friskis och Svettis hyra en del av Tennishallen alldeles för billigt vilket gjorde att konkurrensen snedvreds.

Men det är en seger med bitter eftersmak! Under processens gång har Marks kommun rasat i Svensk Näringslivs ranking av förretagsklimatet, och dessutom har Friskis och Svettis tröttnat på alla turerna och all negativ publicitet, och därför skaffat sig en annan lokal. Kommunen står nu där med en tom hallyta utan hyresgäst. De privata gymen har fått lägga både tid och pengar på ett i grunden onödigt överklagande, och dessutom har relationerna mellan de privata gymen och Friskis & Svettis blivit mycket ansträngda. Snyggt jobbat Marks kommun!

Moderaterna ville se en annan lösning! Vi efterlyste tidigt en redovisning av kommunens upplägg och ville att tydliga jämförelser med hyresnivåer för liknande lokaler skulle läggas fram på bordet. Dessutom tyckte vi att någon opartisk utomstående person kunde fått granska affären. Med detta hade de privata gymen låtit sig nöja, och de hade då också lovat att inte överklaga hyresavtalet. I ett sådant läge hade kommunen också haft kvar Friskis & Svettis som värdefulla hyresgäster, och många enskilda personer hade sluppit må dåligt.

Redan tidigt sade jag att det är svårt att vinna ett mål i domstol om osund konkurrens så jag är inte förvånad över Kammarrättens beslut. Att visa att en affär inte innebär osund konkurrens är svårt. Att styrka osund konkurrens är nästan omöjligt. Men min slutsats är solklar:

En kommun skall aldrig behöva utsätta sig för en rättslig prövning av eventuell osund konkurrens. I grunden handlar det inte om juridik utan om moral och om att ta sitt ansvar för att vara öppen och tydlig mot alla inblandade för att förebygga onödiga tvister och kritik! Marks kommun må ha vunnit processen, men är ändå den stora förloraren.



2007-01-29 Sossarnas smutsiga valrörelse fortsätter - även efter valet

Under hela valrörelsen förvanskades Alliansens politik av (s) och (v), med gott stöd av vissa av pamparna inom LO. Tyvärr fortsätter detta arbetssätt även efter valet. Rena lögner och siffror som man bara tar ur luften utan några som helst krav på sanning är det arbetssätt man har valt för att angripa regeringen.

De flesta tidningar redovisar nu artiklar och tabeller där bankernas privatekonomer räknat ut hur mycket bättre ekonomi de flesta familjer får med det nya jobbskatteavdraget, även efter effekterna av förändrad a-kassa med mera. Samtidigt sprider (s) nu flygblad där man påstår att alla dessa siffror är fel, och att det tvärtom blir minus för samma familjer!

(s) påstår tex att trafikförsäkringen blir exakt 248 kronor dyrare per månad. Lite märkligt, eftersom det inte ens finns något färdigt politiskt förslag i denna fråga! Jag har dock räknat lite på vad en höjd trafikförsäkringspremie med föreslagna 34% skulle kunna betyda vår egen del hemma. För den större bilen med dyr försäkring och maximal körsträcka blir det en höjning med 71 kronor per månad. För den andra normalstora bilen, också den med lång körsträcka, blir det 52 kronor per månad. För pensionärer och andra som kör lite och har många skadefria år lär kostnaderna bli betydligt lägre än så.

Man påstår också att den nya regeringens politik kommer att verka "lönedumpande", och räknar ut att det medför en kostnad per person på exakt 220 kronor per månad......med sådana fanatsisiffror kan man ju bevisa vad som helst!

Förresten är det ju också lite märkligt att socialdemokraterna beskyller Alliansen för att införa en särskild högre pensionärsskatt, bara för att vi sänker skatten för dem som jobbar. Om det nu är så att (s) anser att de som jobbar förlorar på vår politik så borde de ju i stället vara positiva till att pensionärerna slipper vara med om detta........

Som vanligt hänger inte oppositionens politik ihop. Och för övrigt har socialdemokraterna som bekant inte ens lyckats sätta ihop en egen alternativ statsbudget där plus och minus går ihop.....ganska komiskt, när både (v) och (mp) med begränsade resurser klarat av detta.



2007-01-29 Skattenyheter?!?

Senaste nytt från skattemyndighetens hemsida.....?

Förlåt, jag kunde bara inte låta bli! Du får trösta dig med jobbskatteavdrag och annat i stället, det är i allafall på riktigt. Men så stora skattesänkningar att de kompenserar för näringslivets bonusprogram kommer nog inte ens den nya regeringen att kunna ordna.....



2007-01-28 Internationell solidaritet?

En polisman skadades och flera ungdomar omhändertogs när bråk utbröt efter en demonstration med ett hundratal deltagare i Malmö i går. Själva demonstrationen, som hölls i protest mot att riva det omstridda "ungdomshuset" i Köpenhamn (!), saknade polistillstånd. Första frågan man ställer sig är varför inte inte demonstrationen stoppades av polisen om den saknade tillstånd?

Andra frågan är vad svenska ungdomar har med ungdomshuset i Köpenhamn att göra? Om det nu inte är så att man brukar åka över dit för att köpa droger eller planera vänsteraktivistiska upplopp och demonstrationer ihop med sina danska vänner? Eller var det bara danskar som demonstrerade? I så fall kunde man gott ha skickat hem dem igen för att sköta sina olagliga demonstrationer på hemmaplan.

Visst är det annars härligt att se hur den krympande skaran vänsteraktivister hela tiden utvecklar sin internationella solidaritet? Förr gick man i demonstrationer för världsfred och mot svält. Numera demonstrerar man för ett ungdomshus i ett grannland.....

Många andra ägnade gårdagen åt manifestationer mot förintelsen och mot rasism och främlingsfientlighet. Men vänsteraktivisterna i Malmö ansåg väl att det fanns saker som var viktigare.



2007-01-27 Förintelsens minnesdag

I dag har Förintelsens minnesdag uppmärksammats över hela världen. En bra dag att minnas att frihet, demokrati och marknadsekonomi inte är någon självklarhet! Och en bra dag att fundera över de rasistiska undertoner som ibland finns i den politiska debatten.

Alla har rätt att ha synpunkter på såväl invandring som invandringspolitik. Vi kan alla fundera bekymrat över de problemfyllda invandrarområdena runt våra storstäder. Men en sak måste alltid finnas i huvudet hos alla som debatterar dessa frågor. Det är inte de människor som kommit till Sverige som skapat problemen med bristande integration, arbetslöshet och bidragsberoende. Nej, det är de svenska politiker och tjänstemän som skapat regelverket som bär skulden!

Jag har inget problem med en öppen debatt om invandringspolitiken i Sverige, men jag kommer aldrig att acceptera att det blir en debatt som riktar udden mot enskilda människor från andra länder! Jag kan inte heller acceptera att grupper av invandrare eller flyktingar hos vissa politiska grupperingar ensamma får bära hela skulden för Sveriges samhällsproblem.

Glöm inte att det var så det började i Tyskland på 30-talet!

Minnesmonumentet över Ghettot i Warzsawa, som jag själv besökte för några år sedan.



2007-01-27 Ett föredöme?

Bert Karlsson har i media, bland annat i TV, påstått att under hans tid i riksdagen (1991-94) var vissa riksdagsledamöter ibland så berusade att de inte ens klarade att trycka på röstningsknapparna i riksdagen. Han namnger till och med enskilda personer. Jag har ingen aning om hur det var med den saken, det var långt innan jag själv blev politiskt aktiv. Men oavsett sanningshalten är det inte särskilt snyggt att på detta sätt angripa enskilda personer. Jag kommer förresten ihåg en del TV-inslag från tiden 1991-94 om hur Bert Karlsson och hans Ny Demokrati-kompisar uppträdde i riksdagen. Det är kanske inget direkt att vara stolt över? "Skara-Bert" må vara duktig på att leta fram dansbandstalanger, men han lär knappast bli ihågkommen som någon särskilt lysande politiker. Ny Demokratis "utpressningspolitik" mot de borgerliga partierna under 1991-94 var inte bra för Sverige!

Jag vet också en annan sak, och det är att jag hittills under mina fyra månader i riksdagen aldrig har sett några berusade riksdagsledamöter i kammaren, och för den skull ingen annanstans heller! Det är också en myt att det skulle konsumeras enorma mängder alkohol i riksdagssammanhang.

För övrigt kan jag meddela att jag i veckan hade äran att dela flygplan med Bert Karlsson. Karlssons mycket burdusa uppträdande mot både medpassagerare och personal på planet är nog inte något han vill skall berättas i detalj för vare sig media eller någon annan. Inte heller kommentarerna från medpassagerarna......



2007-01-27 Nystartsjobben är också igång!

Efter bara 11 arbetsdagar med den nya lagstiftningen om nystartsjobb hade redan 362 personer fått ett sådant jobb! Det betyder att 362 personer som varit mycket länge utanför arbetsmarknaden nu äntligen fått ett riktigt jobb med anställningstrygghet och avtalsenlig lön! Detta är förhoppningsvis bara en början på en positiv utveckling för många fler människor som tidigare sett mycket pessimistiskt på sin framtid på arbetsmarknaden!

Nystartsjobb innebär alltså att den arbetsgivare som anställer en person som varit borta en längre tid från arbetsmarknaden slipper arbetsgivaravgiften lika länge. Har man varit arbetslös två år slipper alltså arbetsgivaren betala arbetsgivaravgift i två år. Detta är tänkt att ge den långtidsarbetslöse en liten konkurrensfördel som kan göra att man äntligen får en chans att komma tillbaka.



2007-01-27 Här är de nya jobben!

Under 2006 sjönk den totala arbetslösheten med bara 15.000 personer trots att det under året tillkom ca 80.000 nya jobb. Tyvärr försvann alltför många jobb samtidigt som de nya kom till.

Under 2007 blir det minst 90.000 nya jobb, allt enligt AMS prognoser. Här finns de nya jobben! Nu gäller det att också se till att de jobb som finns stannar kvar i Sverige, att företagen vågar satsa på att växa inom landet och att man vågar anställa ännu fler! Det gäller också att se till att matchningen fungerar bättre mellan de arbetslösas förmåga och arbetsgivarnas behov!



2007-01-26 Markbygdspartiet vill slösa bort kommunens pengar

Debatten om förslaget att förändra matdistributionen till de äldre i Mark som får mat hemkörd har pågått sedan före valet, när Markbygdspartiet gjorde detta till sin viktigaste valfråga. Efterhand visar det sig att de äldre som provat detta i andra kommuner är nöjda, och att motståndet bland de äldre i Mark också mattats av när man verkligen insett vad det är förändringen medför. Maten blir ju bättre genom förändringen!

Men Markbygdspartiet har ändå under denna tid lyckats få in en mängd namnunderskrifter mot förslaget, och tänker nu kräva folkomröstning om saken. Man kan ju undra hur frågan ställts till dem som skrivit under, och hur väl insatta de är, särskilt som det inte ens finns något färdigt förslag att ta del av! Det är tyvärr inte så svårt att spela på äldre människors oro om man inte berättar hela sanningen.

En folkomröstning kostar miljoner och de pengarna får ju tas från något annat. Det hade ju känts bättre att lägga dessa pengar på socialnämndens verksamhet. Är det inte enklare att fråga de äldre (några hundra personer) som berörs av förslaget än att låta 17.000 mer eller mindre väl insatta markbor rösta om en sak som de inte ens berörs av? Markbygdspartiet säger sig vilja värna om skattebetalarnas pengar och prioritera "kärnverksamheterna". Men man satsar villigt över 6 miljoner på ombyggnad av ett utomhusbad och vill lägga ytterligare miljoner på en helt onödig folkomröstning.....

....kanske gäller samma sak för Markbygdspartiets namninsamling som jag läste i en artikel i tidningen Dagens Samhälle:

"Enligt den nya undersökningen är en stor del missnöjda. I mångt och mycket är flera även missnöjda med hur frågan ställts och uppskattningsvis är en betydande del av dem som inte ingår i undersökningen missnöjda med att inte ha tillfrågats."



2007-01-26 Borås Tidning uppmärksammar mitt riksdagsarbete

Som jag berättade den 24/1 ledde min fråga till äldreomsorgsminister Maria Larsson (kd) till att hon förklarade sig positiv till att se över lagstiftningen kring bostadsanpassningsbidragen, så att kommunerna får rätt att ta tillbaka dyr hjälpmedelsutrustning när denna inte längre behövs av den biståndberättigade.

Borås Tidning skrev ju flera artiklar om problemet, och idag följer man upp detta med en artikel om det positiva beskedet från ministern!



2007-01-26 Regeringen vill inte driva bort motorcyklisterna från vägarna!

Jag har fått samtal från motorcyklister som undrar om den nya regeringen verkligen vill tvinga bort motorcyklarna från vägarna. Detta med anledning av en debatt som hölls på MC-mässan i Älvsjö i går. Debatten handlade bland annat om tankarna att föra över delar av framtida skadekostnader från skattebetalarna till trafikförsäkringarna.

Om någon missuppfattat vad som sades i debatten så är det ju bäst att vara tydlig - det finns inget i förslaget som avser att särskilt drabba motorcyklisterna! Många moderata politiker kör själva mc, bland annat min moderate riksdagskollega Ulf Sjösten. Motorcyklar har en given plats på de svenska vägarna, och är ju om inte annat mindre bränsleförbrukare än bilarna. Nog så viktigt för en bättre miljö. Förslaget är inte tänkt att riktas mot någon särskild grupp av trafikanter, utan gäller för alla fordon. När det gäller den ökade kostnaden för trafikförsäkringspremien som är planerad att gälla från den 1 juli i år så handlar det för de flesta om en femtilapp eller mindre per månad. Det kan nog de flesta leva med.

När det gäller det slutliga steget att låta trafikförsäkringssystemet ta över hela kostnaden för de skador trafiken orsakar finns det skäl både för och emot. För förslaget talar att man prövat detta i andra länder, tex Finland, och där har både antalet olyckor och kostnaderna för samhället minskat, samtidigt som trafikförsäkringspremierna sjunkit. Mot förslaget talar givetvis att det känns fel att endast trafiken skall bära sina egna kostnader. Frågan är också hur man skall kunna dra gränsen mellan de skador som trafiken orsakat och andra skador hos samma patient? Dessutom händer minst lika mycket olyckor inom tex idrotten, och frågan är varför bara just trafiken skall bära sina egna kostnader?

Jag skall ärligt säga att jag varit tveksam till tanken att förändra trafikförsäkringssystemet i denna riktning och har varit det ända sedan jag hörde förslaget första gången (långt innan valet). Som ersättare i socialförsäkringsutskottet tänker jag följa frågan noga! Jag vill läsa motiven till förändringarna och se vad man beräknar att effekterna blir, läsa remissvaren och inte minst se om den besparing man räknar med överhuvudtaget gör det meningsfullt att genomföra förslaget fullt ut.



2007-01-25 Det får bara inte hända igen!

Hemkommen med flyg i kväll möttes jag av de fruktansvärda nyheterna om dagens tragiska exempel på hur otroligt dåligt rättssamhället hittills hanterat de psykiskt sjuka. När läkare påstår att det inte finns minsta risk för återfall och länsrätten förklarar att tvångsvården skall upphöra, så tog det inte mer än några månader innan den psyksjuke högg ihjäl en liten pojke med kniv! Jag blir alldeles tom inombords när jag tänker på pojkens familj. Vad tycker de om den svenska rättvisan som tar större hänsyn till en psyksjuk galning än till hans offer, och som är så uselt dåliga i att både bedöma gärningsmannens psykiska tillstånd och risken att han skall begå nya brott?

Det är hög tid att stoppa de livsfarliga människor som rör sig fritt i vårt samhälle och som inte tar sina mediciner och därför ständigt begår nya brott. Vi måste både kunna låsa in dessa längre och därefter fortsätta ha en noggrann kontroll över medicineringen. Kanske man skulle kräva att alla allvarligt psyksjuka som är farliga för omgivningen skall infinna sig på närmaste sjukhus för medicinering regelbundet för att kunna kontrollera att det fungerar? Om inte ett samhälle kan skydda sina medborgare för psyksjuka galningar så har vi inget rättssamhälle. Jag blir så arg när jag tänker på de aningslösa politiker som tidigare beslutat om de regler som gäller idag. De bär ansvaret för den lille pojkens död, liksom de odugliga psykologer och läkare som inte verkar kunna sitt jobb!

Nyligen presenterades en utredning för justitieministern med förslag om förändring av straffen för den som begått brott under inflytande av psykisk störning. Bland annat skall vård och straff kunna kombineras i större utsträckning. Förslag finns också från den tidigare psykiatriutredningen om bättre kontroll av medicineringen för svårt psykiskt sjuka personer, och bättre uppföljning av dem som skrivs ut från sluten psykiatrisk vård. Ny lagstiftning inom detta område sägs kunna beslutas av riksdagen till hösten. Jag hoppas att det som hänt gör att alla gör sitt yttersta för att snabba på lagstiftningsprocessen om det är möjligt - detta får bara inte hända igen!



2007-01-25 Alliansens politiker är inte en skock viljelösa får!

Medias braskande rubriker om en "spricka" mellan Folkpartiet och resten av Alliansen är mycket märkliga och inget vi känner igen som tillbringar veckorna i riksdagen. Alliansens partier, liksom riksdagsledamöterna från dessa partier, är inga viljelös fårskock. Även om vi har en gemensam politisk grundsyn har vi alla en egen vilja och är inte rädda för debatt både inom partierna och mellan partierna. Jag upplever ett mycket gott samarbete mellan Allianspolitikerna i mitt eget utskott, det känns ofta som om vi alla tillhör ett enda stort gemensamt parti med samma mål, men där det ändå är högt i tak i diskussionerna. Skillnaderna mellan oss kan ibland till och med upplevas som mindre än mellan olika grupperingar inom respektive parti.

Folkpartiets förslag för mediapolitiken i går stör mig inte alls. Jag ser det som ett inlägg i debatten, och förslagen får stötas och blötas precis som alla andra förslag. I dag kritiserar Birgitta Ohlsson (fp) regeringen i en fråga som rör vapenexport. I regeringen ingår som bekant flera folkpartistiska ministrar, så egentligen ser jag diskussionen mer som en intern diskussion inom folkpartiet. Birgitta Ohlsson är kanske den mest kontroversielle riksdagsledamoten i hela Alliansen, och jag är väl inte direkt förvånad över hennes utspel, även om det givetvis verkar lite märkligt att ge sig på sina egna partivänner i regeringen. I sakfrågan har jag ingen direkt uppfattning eftersom jag inte är tillräckligt insatt i ämnet, men det verkar inte ha tagits några beslut som avviker från de riktlinjer som riksdagen tidigare beslutat. Å andra sidan kan väl en debatt om svensk vapenexport i sig knappast vara så farlig. Den dagen samhällsdebatten tystnar är det allvarligare!

Jag tror helt enkelt media är vana vid den närmast slaviska lydnadsplikten som råder inom (s). Där får man inte sticka ut från partilinjen. Så är det som tur är inte inom Alliansens partier.

Media får vänja sig!

Medias bild av ett traditionellt regeringsunderlag i Sveriges riksdag?



2007-01-25 Sanningens minut!

Fet rubrik i Aftonbladet idag: "Så bra blir din nya ekonomi". I artikeln konstaterar man att "höjningen av a-kassan märks inte i slutändan", och att "De flesta går plus - kolla själv".

Efter LO-pamparnas och den politiska oppositionens påståenden att alla skattesänkningar kommer att ätas upp av ökade kostnader är det inte så konstigt att människor blir överraskade. Som tex Marie Karlsson, vårdbiträde (också det från Aftonbladet): "Jag är förvånad. Jag trodde inte det skulle bli något plus alls". Familjen, med ett vårdbiträde och en byggnadsarbetare gläds åt 877 kronor mer att leva på varje månad. Och det är ändå bara första steget i Alliansens skattesänkningar för vanligt folk!

Undrar just vad LO-medlemmarna tycker om sina egna fackpampar när de ser att allt dessa sagt varit osanning och bara politiska inlägg för att stödja (s)? Nu ser alla att vi från Alliansen hela tiden sagt sanningen!



2007-01-25 Alla mail är inte snälla....

De senaste dagarna har jag fått väldigt många uppmuntrande mail från personer som tackar oss för att vi äntligen börjat sänka skatten för vanligt folk. Helt klart har detta märkts ute i samhället. Hälsningarna värmer, och är en trevlig kontrast mot håra ord från vänsterfolk i media.

Men alla mail är inte snälla. Ett mail som jag fick idag beskyller mig för att vara "svartfot" som fackligt aktiv moderat. Han påstår också att vi moderater vill avskaffa välfärden, dvs detsamma som vi av och till får höra från våra politiska motståndare. För dem är världens högsta skatter enda sättet att definiera välfärd. Att människor inte upplever sig få valuta för skattepengarna verkar spela mindre roll.

Men socialister har aldrig lyckats skapa något välstånd. Det är inte politiker som skapar arbetstillfällen och tillväxt, det är enskilda människor! Med den nya politiken blir det lite mer lönsamt att ta initiativ, starta små företag, erbjuda arbete åt andra och framförallt att arbeta! Löntagarna i Sverige får äntligen behålla mer av sin lön! Jag kan inte förstå att socialisterna har så ont av detta. När arbetarrörelsen startade var det bland annat i protest mot höga skatter. (Internationalen har en vers med texten "Vi under skatter dignar ned"!) Idag vill arbetarrörelsen ta ifrån människor allt mer av deras inkomst, medan det är Alliansen som vill försvara människors rätt att behålla mer av det de skapat av eget arbete.

Vi hyllar värdet av eget arbete, socialisterna tar ifrån människor frukterna av eget arbete.



2007-01-25 Kända och okända murar
Uppdaterad

Kinesiska muren är väl utan tvekan världens mest kända mur. 600 mil lång byggdes den för mer än 2.200 år sedan som skydd för anfallande trupper. Den mur som kommer tvåa lär väl vara berlinmuren som byggdes för att låsa in människorna i det kommunistiska Östeuropa, eftersom människorna inte själva insåg att de redan befann sig i himmelriket. Hur det murbygget slutade vet vi alla.

Ovan tv: Kinesiska muren. th: Berlinmuren. Nedan tv: Israeliska muren Västbanken, th: Gaza

Men även idag byggs det murar. Mest omdiskuterad är nog muren som Israel ansett sig vara tvunget att bygga för att skydda sig mot islamistiska terrorister. Visserligen består muren till 95% av stängsel och bara 5% av mur, och antalet självmordsattacker mot Israel har minskat med 90% sedan barriären byggdes. Men jag tycker ändå inte att murar mellan människor hör hemma i vårt samhälle? Muren har drabbat många helt oskyldiga vanliga bybor och lantbrukare hårt.

Frågan är bara varför den Israeliska muren får så mycket kritik och varför man inte ens nämner ett par andra intressanta murbyggen?

Visste du att Indien håller på att bygga en 410 mil lång mur mot gränsen till Bangladesh, även här för att skydda sig mot islamistiska terrorister. Muren är nästan lika hög och lång som Kineniska muren. 410 mil är förresten lika långt som från Stockholm till Kairo i Egypten! Ett annat stort murbygge planeras av Saudiarabien mot gränsen till Irak. För 50 miljarder tänker man bygga en mur, även här som skydd mot islamistiska terrorister.

Jag förvånas över att jag aldrig sett ett enda nyhetsinslag om dessa murbyggen? Frågan är också om man verkligen i längden kan stoppa terrorism genom att bygga murar? Jag tror tyvärr inte det.



2007-01-24 Fler framgångar för riksdagsledamöter från Sjuhärad

Vägverkets regionchef Per-Olof Winberg lovar nu att arbeta för em snabbare ombyggnad av Rv 40 till motorväg för sträckan öster om Rångedala fram till Ulricehamn! Detta som svar på ett öppet brev från riksdagsledamöterna Ulf Sjösten (m) och Else-Marie Lindgren (kd).

I den nu gällande nationella vägplanen ligger byggstarten för etappen Dållebo-Ulricehamn i slutet av perioden 2008-11. Nu finns hopp för att det skall ske tidigare!



2007-01-24 Ministern gillar mitt förslag

Den 28/11 berättade jag på bloggen om problemen med kostnadskrävande bostadsanpassningar som tex installation av hissar som idag räknas som bistånd, vilket gör att patienten blir ägare till sina hjälpmedel. När patienten inte längre behöver hjälpmedlen, eller i värsta fall avlider på grund av ålder, så tillfaller hjälpmedlen patienten eller arvingarna, som kan sälja dessa för dyra pengar. Enligt uppgift kan det för en hiss röra sig om belopp på mellan 50.000 och 100.000 kronor. Detta uppfattas som stötande då kommunernas socialnämnder ofta samtidigt visar miljonöverskott i många kommuner. Rimligare hade varit att utrustningen lämnades tillbaka till kommunen då den inte längre behövdes. Problemet uppmärksammades bland annat av Borås Tidning i mitten av november 2006.

Jag lät Riksdagens utredningstjänst granska rättläget, och de meddelade i början av januari att det sannolikt krävs en lagändring för att kommunerna skall kunna villkora denna typ av stöd med att utrustningen skall lämnas tillbaka då den inte längre behövs.

Jag ställde därför en fråga till ansvarig minister, Maria Larsson (kd) den 18 januari och frågade om hon kan tänka sig att ändra lagen. I dag kom svaret och ministern svarar att hon anser att det kan finnas skäl att överväga att se över lagstiftningen i denna del!

Självklart är det kul som riksdagsledamot när man får ett så positivt svar på en fråga. Det händer tydligen inte så ofta har jag förstått, att döma av reaktionerna (och gratulationerna!) från mina partikolleger. Nu återstår att bevaka att lagändringen också kommer upp på riksdagens bord! Och det kan ju ta ett tag. Hela ärendet med utredningen, frågan och svaret hittar du samlade här!

Detta uppmuntrar också att ta tag i nya frågor. Jag har ingen brist på uppslag.....



2007-01-24 Betydligt bättre signalspaningsförslag.....men duger det?

Försvarsministern har idag lagt fram ett förändrat förslag om hur FRA skall kunna bedriva utökad signalspaning. Det finns goda skäl att reglera denna verksamhet i lag eftersom dagens signalspaning överhuvudtaget inte är reglerad. Dessutom fanns ett betydligt sämre förslag i byrålådorna hos departementet, ett förslag som togs fram under tidigare (s)-regering. Detta måste hanteras på något sätt, antingen förändras så att det kan leda till en bra lag, eller direkt kastas i papperskorgen.

Det nya förändrade förslaget innebär bland annat ökad insyn i verksamheten och en tydligare reglering av vad spaningen får avse och vem som skall besluta om detta vid varje tid. Möjligheten att lagra uppgifter är också begränsade. Spaningen sägs också avse viss information som sådan och inte vara riktad mot enskilda personer.

Allt detta låter givetvis bra. Men fortfarande finns flera frågetecken. Självklart skall svenska myndigheter ha verktyg för att skydda landet mot terrorism. Men alla sådana verktyg skall regleras noga och vägas mot intrången i den personliga integriteten och riskerna för missbruk. Det bör enligt min mening helst också finnas något demokratiskt valt utomstående organ som har insyn i verksamheten.

Lagrådet skall nu bedöma om lagstiftningen är förenlig med den svenska grundlagen. Denna prövning är viktig. Sedan skall vi ta en rejäl politisk diskussion om förslaget!



2007-01-24 Jobben strömmar till!

Statistiska centralbyrån, SCB, gör egen statistik över arbetslöshet och sysselsättning vid sidan av AMS egen statistik. Den senaste mätningen för december 2006 visar på fortsatt stark ökning av sysselsättningen och minskande arbetslöshet.

Fortfarande i december var många unga arbetslösa även om även denna arbetslöshet minskade. Här behövs mer insatser, framför allt bättre matchning mellan arbetslösa och lediga jobb. Det är också betydligt fler män än kvinnor som fått arbete, och det kräver en förändring av politiken. Regeringens politik för avregleringar inom bland annat vård- och omsorgssektorn, och extra satsningar på "kvinnliga" sektorer som utbildning och omsorg kan kanske förändra saken?

Intressant är att arbetslösheten sakta började sjunka först under maj 2006. Detta sammanföll på ett märkligt sätt med att Alliansen då började ta ledning i opinionsmätningarna inför valet. Tänk om det finns ett samband? Tänk om många småföretag vågade anställa för att de trodde på en ny regering? Jag vet ett par exempel där det var så, men om det varit mer allmänt lär vi nog aldrig få veta.....

På ett år har sysselsättningen ökat med 81.000 personer, och ökningstakten har varit högre de senaste månaderna. Det ser mycket bra ut, och med den nya regeringens politik kommer denna positiva utveckling att förstärkas ytterligare. Och det var ju den frågan som var Alliansens största och viktigaste vallöfte!



2007-01-23 Thomas Bodström (s) kritiserar sin egen politik

Thomas Bodström kräver idag krafttag för att snabba på utredningarna om barnpornografibrott, och kräver öronmärkta pengar till detta. Allt enligt TV4.

I sak är det bara att hålla med - utredningarna har inte hunnits med och ärenden har blivit liggande hos polisen de senaste åren. Problemet för Bodström är bara att allt detta hände under hans tid som justitieminister. Varför kommer han med sitt förslag först nu? Kanske behöver gamla (s)-ministrar komma i opposition för att upptäcka sina egna felgrepp?

Men Bodström kan vara lugn. Den nya regeringen kommer att satsa mer pengar på polis och rättsväsende än den gamla. Då blir också utredningarna snabbare.



2007-01-23 Nu kommer skatteåterbäringen!

Jag fick precis ett mail som framförde budskapet "Hurra för sänkt skatt". Det var en anställd i riksdagsförvaltningen som hade öppnat sitt lönebesked!

Det kommer nog att bli fler glada minder dena vecka när svenskarna öppnar sina lönesbesked. Jobbavdraget är äntligen här, och ger rejält skatt till de flesta som arbetar. Kanske är detta den kraftigaste skattesänkning som har tillfallit vanliga löntagare i modern tid!

Jobbavdraget innebär att en lokalvårdare kommer att få omkring 600 kronor mer i månaden efter skatt, en förskollärare cirka 700 kronor, en sjuksköterska ungefär 850 kronor, och en metallarbetare omkring 800 kronor mer i plånboken - varje månad! Även den som arbetar deltid eller halvtid får sänkt skatt. Jag har tillsammans med min riksdagskollega från Sjuhärad, Ulf Sjösten (m), en artikel i Borås Tidning idag som berättar mer om jobbskatteavdraget. Läs den!

Är det då inte orättvist att bara de som arbetar får sänkt skatt? Svaret är nej! Att få fler i arbete är enda sättet att garantera en god välfärd, rimliga ersättningssystem vid sjukdom och arbetslöshet och stabila pensioner. Vi kommer alla under perioder av livet att stå utanför arbetsmarknaden. Då är vi beroende av dem som arbetar! Det är därför det är livsviktigt för oss alla att det blir lönsammare att arbeta. De perioder vi arbetar får vi jobbskatteavdrag, andra perioder i livet får vi inte denna skattereduktion för arbete. Det innebär ju däremot inte att den som inte arbetar får höjd skatt!



2007-01-23 Vem äger din lön?

Är det du eller samhället som äger din lön? Den frågan bör alltid ligga som grund för alla diskussioner kring nivån på skatter och avgifter som samhället tar ut. Varje beslut om uttag av skatter och avgifter måste vara väl motiverad, och samhället skall givetvis inte ta ut mer än vad som behövs.

Allt detta låter kanske självklart - men det är det inte. Regeringen har tagit beslut om att behålla målet att staten sammanlagt skall ha ett årligt överskott på 2% för att klara ekonomiska förändringar i framtiden utan panikåtgärder. Vissa, tex Svenskt Näringsliv, vill minska detta överskott och i stället sänka skatterna med motsvarande summa. Problemet är att en stor del av överskottet beror på avsättningar till pensionssystemen samt överskott hos kommuner och landsting. Om man räknar bort detta är statens överskott futtiga 0,3%. Ingen brunn att ösa ur för att sänka skatterna med andra ord. Sänkta skatter lär även framöver få betalas med besparingar på annat.

Jag tycker däremot att kommunerna borde fundera över hur stora överskott man behöver ha varje år. Enligt kommunallagen kan inte överskott ett år användas ett annat år, så av det skälet finns det knappast skäl att fylla de kommunala ladorna. Idag är kommunförbundets rekommendation även här 2% överskott, men personligen tycker jag det vore bättre om kommunens invånare fick spara sina pengar själva!



2007-01-23 Arbetslösheten fortsätter minska (v3-07).

Arbetslösheten fortsätter minska jämfört med för ett år sedan, och både den öppna arbetslösheten och antalet personer i åtgärder minskar samtidigt! (Före valet sjönk som bekant den öppna arbetslösheten, samtidigt som antalet personer i åtgärder nästan ökade lika mycket, allt för att regeringen skulle kunna redovisa fin statistik över den öppna arbetslösheten. Den totala arbetslösheten förändrades väldigt lite).

Antalet öppet arbetslösa (vecka 3) är nu 40.525 färre än för ett år sedan. Antalet personer i åtgärder har samtidigt minskat med 21.633, och totalt minskar därför arbetslösheten med 62.158 personer jämfört med januari 2006. Räknat från vecka 1-07 har arbetslösheten minskat med 7.706 personer. Antalet nyanmälda jobb ökar också. Fast då skall man ha klart för sig att alla lediga arbeten inte rapporteras till arbetsförmedlingen.



2007-01-22 Regeringen satsar stort på bättre äldreomsorg

Äldreminister Maria Larsson (kd) offentliggör idag detaljerna i den satsning på äldreomsorgen som riksdagen beslutade om före jul. Det blir 1,4 miljarder extra till kommuner och landsting för att bland annat:

* utveckla hemsjukvården och hemtjänsten
* göra det lättare att få läkarbesök hemma
* införa förebyggande hembesök för alla över 80 år för att förebygga onödiga skador
* vid behov förbättra maten till de äldre och öka de sociala kontakterna i samband med måltider
* utveckla demensvården
* göra fler och tidigare demensutredningar
* bättre rehabilitering av äldre
* genomgång av medicinering för att undvika felmedicinering och övermedicinering.

Dessutom skall äldreomsorgens kvalitet utvärderas noggrannare så att den går att jämföra mellan kommunerna. Utöver dessa satsningar tillför regeringen ca 500 miljoner i investeringsstöd för byggande av fler äldreboenden.

Detta är bara färsta steget i Alliansens utlovade satsningar på de äldre. Mer lär följa kommande år!



2007-01-22 Stolpskott i Karlskrona

Rektorerna för fem skolor i Karlskrona "uppmanar" sina elever att ställa upp i en demonstration mot främlingsfientlighet - och mot Sverigedemokraterna på torsdag den 25 januari. Sverigedemokraterna fick 12 av 51 mandat i kommunfullmäktige i Karlskrona vid demokratiska val. Att skolorna uppmanar sina elever att delta i politiska demonstrationer mot ett av kommunens demokratiskt valda partier är rent skamligt och antagligen lagstridigt. Dessutom kommer detta bara att ge Sverigedemokraterna ännu mer sympati.

Varför inte i stället granska partiets politik, och tvinga dem att ta ställning i den öppna debatten? Det är så man kan bemöta främlingsfientliga och andra odemokratiska tendenser hos personer och hos partier. Allt annat är dömt att misslyckas.

Skolan skall verka för öppenhet och fri debatt - inte tysta det fria ordet, och inte sätta sig över demokratin!



2007-01-22 Upprörande beslut av diskrimineringsombudsmannen (DO)

Tre skolor anmäldes till DO efter våravslutningen 2006, för att det förekom kristna inslag i skolavslutningarna. Att sjunga "Den blomstertid nu kommer" kan anses vara ett sådant "olämpligt" inslag, liksom att ha avslutningen i en kyrka. Detta gick att läsa i en artikel i tidningen "Världen idag" den 29 november 2006.

Ubbhult kapell. Här har många skolavslutningar hållits, utan att protester hörts från några föräldrar...

Allt började med en nyhetsartikel i Svenska Dagbladet förra året där DO förklarade att man ville granska frågan. Fram till dess hade DO inte fått ett enda klagomål från en enda förälder i Sverige! Men efter artikeln kom hela tre (3) klagomål in. Ett från en muslimsk familj, ett från en "vanlig" ateist och ett från en representant för "Humanisterna" som ju aktivt motarbetar allt som har med religion att göra.

DO kallade rektoerna för tre skolor till överläggning i början av december, och strax före jul kom DO:s "beslut" Man skriver att skolavslutningar inte bör innehålla religiösa inslag (men det skall fortfarande vara tillåtet att besöka en kyrka i undervisningssyfte). En kristen psalm kan anses vara religionsutövning!

Jag har träffat många föräldrar med olika kulturell och politisk bakgrund. Jag har aldrig upplevt att någon haft några synpunkter mot en stämningsfull skolavslutning i en kyrka! Allra minst från personer med annan religiös uppfattning. Tvärtom har jag hört från just muslimer att de tycker det är värdefullt att deras barn får se hur det ser ut i kristna kyrkor och uppleva kristna traditioner också!

För egen del hade jag aldrig tvekat att låta min egna barn uppleva skolavslutningar i andra religiösa lokaler, oavsett om jag hade bott i ett judiskt, muslimskt, ortodoxt, buddistiskt eller hinduistiskt land! Kunskap är makt. Det gäller även religion. Att förvägra sina barn att få insyn i andra religioner är inte detsamma som religionsfrihet! Det är i stället likriktning av barnen och ett sätt att hindra dem från att få en allsidig utbildning!

Glädjande nog säger skolminister Jan Björklund att han tar avstånd från Diskrimineringsombudsmannens uppfattning i denna fråga. Det är utmärkt! Barnen tar knappast skada av att uppleva en skolavslutning i kyrkan med såväl präst som psalmer. Men de tar definitivt skada av inskränkta självutnämnda väktare som försöker hindra alla barn att få en bred religiös kunskap. En kunskap som är livsviktig i vårt mångkulturella samhälle! Det är sorgligt att inte DO förstår detta.



2007-01-21 Motsägelsefulla opinionsmätningar

För en vecka sedan visades rekordsiffror för moderaterna. Andra mätningar visade dessutom fortsatt ledning för Alliansen över oppositionen. Till skillnad från dessa visar SIFO idag i stället ökande försprång för oppositionen. Lite märkligt att mätningarna kan skilja så mycket, särskilt då de gjorts under samma tidsperiod! För moderaterna som parti ligger valresultatet i alla mätningar på valresultatet eller över, men för alla övriga partier är skillnaderna väldigt stora mellan olika mätningar.

Oavsett mätning så har Alliansen helt klart tappat en del stöd sedan valet. Statsvetaren Sören Holmberg framför en intressant teori i Svenska Dagbladet idag om vad det kan bero på. Han tror att Göran Perssons avgångsbesked, vilket ledde till en otydlig oppositionspolitik under hösten, kan ha missgynnat regeringen och gynnat socialdemokraterna. "Det betyder att väldigt många människor kan önsketänka om hur det ska bli. Man är skeptisk och kritisk mot regeringen och sedan hoppas man att det ska finnas ett bättre alternativ. Och det är inte utkristalliserat än". Stödet som eventuellt beror på väljarnas önsketänkande kan dock försvinna när det blir klart hur Mona Sahlin tänker prägla politiken. "Då är det möjligt att en del upptäcker att det kanske inte är vad de önskade sig", säger Sören Holmberg.

Vad gäller den otydliga politiken så är det verkligen korrekt! (s) har inte ens tagit fram någon alternativ budget. Man för fram en massa populära förslag och säger nej till allt som är obekvämt. Totalt sett skulle detta aldrig fungera om man varit i regeringsställning. Men i opposition tycker man väl kanske inte att man behöver ta något ansvar, utan kan lova ut allt till alla. Men rätt vad det är kommer verkligheten ikapp även (s). Då vill väljarna veta vad (s) har för alternativ till Alliansens politik, och hur man skall kunna styra tillsammans med (v) och (mp). Genast lite knepigare för (s).....



2007-01-21 Att vända kappan efter vinden

Den kraftigaste kappvändningen på länge har nu gjorts från (s) och framförallt fd ministern Ulrica Messing. Det hon och partiet upprepade gånger sade nej till i regeringsställning förs nu helt plötsligt fram som (s)-förslag med Messing i spetsen!

Det handlar om tanken att staten skulle kunna inrätta ett katastrofkonto för att bidra till kostnaderna för naturkatastrofer. Denna fråga drevs av Alliansen tillsammans med Miljöpartiet, särskilt efter stormen Gudrun, men (s) och (v) satte sig bestämt på tvären. Fast nu är ju dessa partier i opposition, och då gäller det ju att vara populist. Kappan kommer nog att vändas många gånger hos gamla (s)-ministrar de kommande åren.....



2007-01-20 "Rörelsen" går före grannarnas intresse

Som ordförande i en lokal hyresgästförening får man inte ens undersöka bland sina grannar om de vill bilda bostadsrättsförening för att köpa loss fastigheten. Det hjälper inte om de flesta grannarna önskar detta - att bara väcka frågan är förbjudet enligt Hyresgästföreningen. Det fick en moderat fritidspolitiker och ordförande i en lokal Hyresgästförening i Rissne bittert erfara.....

Läs om hur Hyresgästföreningen tystar obekväma företrädare!



2007-01-20 Moderaterna håller ställningarna

Temos senaste opinionsmätning var en gäspning. Nästan inga förändringar allas, en futtig tiondels pocent av väljarna gick över från oppositionen till Alliansen. För moderaternas del visar mätningen att partiet ligger kvar strax över valresultatet. Det känns bra. För oppositionens del tycks även denna mätning visa att den uppgång (ibland ledning), som oppositionen haft under några månader nu har stannat av eller sakta börjat krympa. Det är också logiskt. Fram tills nu har bara regeringens obekväma beslut får utrymme i media. Nu börjar alla de mer populära besluten snart märkas i människors vardag. Ett exempel är jobbavdraget som ger effekt när människor öppnar sina lönekuvert om någon vecka!

Jag har idag ännu en artikel i Borås Tidning där jag bemöter tidigare angrepp från socialdemokraterna. I artikeln påminner jag återigen om att Alliansens politik är bäst för vanligt folk, allt enligt opartiska beräkningar från riksdagens utredningstjänst (RUT).



2007-01-20 Istiden är här!

Det snöar! Det måste innebära att istiden är här! Glöm alla rapporter om global uppvärmning som beror på ökande växthusgaser. Nu är det dags att byta spår - istiden hotar!!

Ungefär så här arbetar media och politiska proffstyckare just nu. Ena dagen namninsamling mot höga bensinskatter, nästa dag namninsamling för krafttag mot koldioxidutsläppen. Ena dagen hotar öknarna att breda ut sig i Europa, nästa dag lurar istiden om hörnet. Och en vilsen allmänhet (ibland även politiker) springer efter, förenade bara av en sak - en ständig oro för allt och ett ologiskt beteende!

Nyhetsmagasinet NEO har en mycket tänkvärd artikel om svensk klimatpolitik i sitt senaste nummer på samma tema.
Läs den! Artikeln är skriven av en professor i naturresursekonomi, och huvudbudskapet är att varna för "Alarmismen" och i stället se logiskt på miljöproblemen. I stora delar skriver man samma sak som jag tidigare skrivit på min blogg, dvs att det finns många goda skäl att verka för en bättre miljö, men det är däremot mer tveksamt om det verkligen har någon som helst betydelse för klimatförändringarna. Det är också viktigt att inte Sverige grips av panik och lägger oerhört stora pengar på att minska våra egna koldioxidutsläpp (som står för endast 0,2% av jordens totala utsläpp) utan att det påverkar jordens klimat överhuvudtaget! Kanske gör i så fall våra pengar bättre nytta om vi hjälper andra länder i stället där miljöarbetet är kraftigt eftersatt? Framförallt måste vi verka för en gemensam strategi inom EU om miljöarbetet skall ha någon effekt överhuvudtaget. Detta är också den svenska regeringens nya politik.

Tidigare inlägg på bloggen i detta ämne: 11 december och 13 december 2006.



2007-01-19 Rätt beslut i Landskrona - stoppa mobbarna!

Får man stänga av eller flytta elever som förstör hela tillvaron för sina skolkamrater, ägnar sig åt skadegörelse, misshandel och hot mot både lärare och andra elever? Ja säger rektorn på en skola i Landskrona, som stängt av 28 elever (!) efter att skolans huvudskyddsombud beslutat stänga skolan. Ja säger också över 15.000 av Aftonbladets läsare - 98,3% tycker skolan gör rätt, endast 1,7% tycker att man gör fel. När jag talar med vänner och bekanta har jag aldrig hört någon säga att det skulle vara fel att flytta bort en extremt stökig elev. Tvärtom tycker alla att det är fel att alla andra elever skall tvingas lida för att några få förstör!

Alla skolor försöker idag hantera mobbning och stökiga elever på ett bra sätt - och lyckas för det mesta bra. Men ibland lyckas man inte. Vänsterpolitiker tycker som vanligt ändå att man skall fortsätta att gulla med mobbarna och tycka synd om dessa. Så har man ju gjort de senaste 20-30 åren, men inte har det fungerat! Nu är det hög tid att ta parti för alla elever som lider och låta mobbarna ta konsekvenserna i stället. I värsta fall kan det innebära avstängning eller byte av skola. Jag har tidigare berättat att nya skolministern Jan Björklund (fp) delar denna åsikt, och det känns mycket bra!

Ingen elev skall behöva vakna på morgonen och vara rädd för att gå till skolan!



2007-01-19 Varför vara medlem i facket?

Sossarna och LO fortsätter sitt interna krig. När flera LO-ledare angriper Mona Sahlin (s) för att hon inte varit med i facket på 11 år så tycker jag de gör både sig själva och sina förbund närmast löjliga! Mona Sahlin såg enligt egen uppgift inget behov av att vara med i facket när hon drev eget företag. Ganska naturligt tycker jag. Men Byggnads Ordförande Hans Tilly anser att Sahlin ändå borde varit med eftersom det är "en viktig symbol" för en socialdemokratisk politiker!!

Man tar sig för pannan. Varför är man med i facket? Är det för att få stöd och hjälp i förhandlingar om löner, arbetsvillkor och övertalighet på sin arbetsplats? Eller är huvudsyftet med medlemskapet att markera det politiska sambandet mellan LO och (s)?

Som ansvarig för moderaternas fackliga nätverk och fackligt aktiv i SACO under tiotals år är jag bekymrad för fackets framtid om detta förknippas med sådana företrädare som vissa LO-förbund har idag. Och inte minst LO-förbunden själva går en allt mörkare framtid till mötes om man inte byter spår....



2007-01-19 Svenska folket ser ljusare på framtiden!

Jag har fått reaktioner på debattartiklar och inlägg på bloggen där jag berättat att svenska folket faktiskt ser riktigt ljust på sin egen och Sveriges framtid, och att man också verkar vara riktigt nöjd med den nya regeringen. Nu har jag ju inte bara hittat på detta, utan grundar uppgifterna på ett antal olika undersökningar, som jag sammanfattar i en artikel i Borås Tidning idag.

Men jag påpekar också att det allra viktigaste inte är alla olika mätningar, utan hur den enskilda människan upplever sin egen situation. Och skall jag döma av alla samtal och mail som jag får så verkar de flesta se lite ljusare på framtiden efter valet. Kanske som en soluppgång över ett fruset landskap för företagande, tillväxt, fler arbetstillfällen och egna initiativ?



2007-01-18 SSU har tappat 85% av medlemmarna på två år!

»SSU är Sveriges största politiska ungdomsförbund«, står det stolt på det socialdemokratiska ungdomsförbundets hemsida. Det är inte sant. Tvärtom är nu SSU ett av de minsta ungdomsförbunden i landet! Detta enligt tidskriften Fokus som kartlagt ungdomsförbunden.

På 1940-talet hade SSU över 100.000 medlemmar. År 2004 hade medlemsantalet sjunkit till 29.171 stycken. Av dessa var det som bekant många som inte visste själva att de var med.....media avslöjade ett omfattande fusk med medlemssiffrorna. När man "rensat" registret 2005 var det 19.757 medlemmar kvar. År 2006 hade antalet sjunkit till endast 4.300 medlemmar - ett fall med 85% på bara ett par år!

Störst av de förbund som redovisat exakta siffror är moderata ungdomsförbundet, MUF, med 7.188 medlemmar. Även KDU är större än SSU.

Ung Vänster uppger att man har "uppskattningsvis ca 10.000 medlemmar" men har inga exakta siffror och håller också på att "rensa" sitt register. Man kan ju känna viss tveksamhet inför denna siffra, särskilt med tanke på Vänsterpartiets låga valresultat och låga opinionssiffror. Jag tvivlar starkt på sanningshalten i dessa siffror, men Ung Vänster kan säkert vara större än SSU.

Många socialdemokrater skyller valförlusten på Göran Persson, och Marita Ulvskog, partisekreterare för (s) skyller SSU:s medlemsras på förre ordföranden Anna Sjödin. Så arbetar rörelsen - syndabockar skall alltid utses, men ingen funderar över om det kan finnas andra skäl till att svenska folket överger partiet.

Politiken till exempel.



2007-01-18 Jessica fånge i fackets regelverk

Jag har idag haft ett långt telefonsamtal med Jessica som bor i min hemkommun Mark. Samtalet gällde effekterna av de nya a-kasseavgifterna när man som Jessica är långtidssjukskriven. I Dagens Nyheter idag finns också ett längre reportage om Jessicas situation.

Alla som arbetar får ju en kompensation för den höjda avgiften till a-kassan genom sänkt skatt. Men den som är långtidssjukskriven eller förtidspensionerad får inget jobbskatteavdrag. Inte heller slipper man höjd a-kasseavgift (vilket de arbetslösa gör) eftersom man inte anses vara arbetslös eller står till arbetsmarknadens förfogande. Detta problem diskuterades i vårt utskott när de nya a-kassereglerna diskuterades i höstas, men problemet kändes inte så stort i praktiken. Anledningen är att en person som är långtidssjuskriven eller förtidspensionerad egentligen inte har något behov av att vara med i a-kassan. Man måste ändå kvalificera sig för a-kassa på nytt om och när man börjar arbeta igen. Detta gällde med de gamla reglerna och det gäller även med de nya reglerna. Om a-kassan skall ses som en försäkring är det ju ingen idé att betala premien om man ändå inte kan få ut någon försäkringsersättning. Man kan därför gå ur a-kassan en tid, och kan sedan gå med igen om/när man kan börja arbeta igen.

Därför var mitt råd till Jessica idag att hon går ur a-kassan tills vidare, däremot kan hon givetvis stanna kvar som medlem i sitt fackförbund om hon vill detta. Därmed borde problemet vara löst. Men så enkelt är det tydligen inte! Kommunal tillåter inte medlemmar att bara lämna a-kassan - då måste man även gå ur facket! För mig är detta otroligt märkligt, särskilt när Kommunal och de andra fackliga organisationerna klagar över minskat medlemsantal. Borde man då inte värna mer om sina medlemmar, och vara lite flexibla? Om inte Kommunal ändrar sig kanske Jessica lämnar både a-kassa och fackligt merdlemskap samtidigt.

Jessicas problem beror egentligen inte på de nya a-kassereglerna utan på Kommunals märkliga regler. Jessica har nu blivit fånge i Kommunals regelverk!



2007-01-18 Orättvisa regler för förtidspensionärernas ålderspension

Om man är sjukskriven grundas ålderpensionen på sjukpenningen, dvs 80% av lönen. Samma sak gäller om man är arbetslös, a-kassan grundar då ålderspension, och a-kassan är ju den första tiden 80% av lönen.

När det däremot gäller dem som har förtidspension (som egentligen heter sjuk- och aktivitetsersättning) så grundas idag ålderspensionen på 93% av den sk "antagandeinkomsten", dvs den lön man skulle haft om man arbetat. Detta gör att förtidspensionerade får högre ålderspension än arbetslösa och sjukskrivna, och det kan till och med leda till att en förtidspensionerad får högre pension än en person som arbetat i ett låglönejobb hela livet. Detta är inte rimligt!

Regeringen vill nu att även förtidspensionärernas ålderspension beräkas på 80% av antagandeinkomsten. När oppositionen påstår att förslaget skulle drabba dem med lägst förtidspension så är detta inte sant. Förändringen påverkar endast dem med lite högre förtidspension. De med lägst förtidspension kommer ändå att få garantipension när de blir gamla, och kommer därför inte alls att beröras av regeringens förslag.



2007-01-18 Jag fick ett uppdrag....

Den 28/11 skrev jag följande på bloggen:

Efter gårdagens artikel i BT, som följer upp de märkliga reglerna kring bostadsanpassningen, har jag fått i uppdrag av mina lokala partivänner att försöka förändra lagstiftningen kring bostadsanpassning. I dag räknas detta som ett bistånd, vilket gör att patienten tydligen blir ägare till sina hjälpmedel. När patienten inte längre behöver hjälpmedlen, eller i värsta fall avlider på grund av ålder, så tillfaller hjäjpmedlen patienten eller arvingarna, som kan sälja dessa för dyra pengar! Det rimliga vore givetvis att patienten fick låna hjälpmedlen så länge man behövde, och att de sedan lämnades tillbaka till kommunen igen! Jag skall undersöka varför reglerna tolkas som de gör, och därefter försöka finna ett sätt att åtgärda detta.

Nu har jag låtit utreda frågan via riksdagens utredningstjänst, och svaret blev kortfattat att det sannolikt krävs en lagändring för att man skall kunna låna ut utrustningen i stället för att lämna den som bistånd. Jag har därför lämnat en skriftlig fråga till ansvarig minister, Maria Larsson (kd) och frågat om hon kan tänka sig att ändra lagen. Nu väntar jag med spänning på svaret!



2007-01-17 Skall Sverige lämna ekonomiskt bistånd till Ryssland?

Visste du att Sverige så sent som 2005 lämnade 340 miljoner i bistånd till Ryssland? Detta land som lägger alltför stor del av sina stora oljeinkomster på att rusta upp sin militärmakt, samtidigt som den demokratiska utvecklingen inte direkt går på räls. Den 2/1 skrev jag om biståndet på bloggen, och nämnde bland annat att regeringen kommer att ta fram förslag på en koncentration av biståndet till färre länder, och att det även pågår en diskussion om vad som framöver skall räknas in i biståndet - tex fredsbevarande insatser, praktiskt hjälp att bygga upp myndigheter och statsförvaltning och inte minst skuldavskrivning.

Frågan är politiskt känslig, men visst behövs en diskussion. Att Sverige ger bistånd till Ryssland när det finns så många mycket fattigare länder är bevis på att allt inte fungerar som det skall. Länder som har råd att utveckla kärnvapen och skicka astronauter till rymden behöver inte svenskt bistånd!



2007-01-17 Rosornas krig blossar upp på nytt

Det gamla kriget mellan (s) och LO har blossat upp på nytt. Några LO-förbund påminner om obehagliga beslut som tilltänkta (s)-ledaren Mona Sahlin tagit tidigare i karriären, och vill därför inte att hon skall bli partiledare. Och det är klart, (s)-regeringen tog faktiskt beslut om både lönestopp och strejkförbud (!)1990 när Sahlin var arbetsmarknadsminister. Man beslutade som sagts tidigare också om sänkt a-kassa till 75% från första dagen år 1997 - trots att man lovat annorlunda i valet. Frågan är bara om det var Sahlin ensam som var den skyldiga? Nu blossar "rosornas krig" upp på nytt. Till och med Kjell-Olof Feldt blandar sig nu i striden, senast på DN Debatt i går.

Mot detta internt stridande (s)-parti (som dessutom inte ens kan enas med (mp) och (v) om gemensamma motioner i riksdagen!), står Alliansen. Hos de fyra partiledarna i Alliansen låter det lite annorlunda.....



2007-01-17 "Svavelosande svammel" i partiledardebatten

Dagens partiledardebatt bjöd på allt från avtackning och visst beröm till Göran Persson i hans sista partiledardebatt, till en frän politisk debatt. Statsministern och Alliansens övriga partiledare pekade på hur regeringen ökar makten för den enskilde genom sänkta skatter, hur man tar krafttag mot arbetslösheten, underlättar för företagandet, och satsar på att förbättra skola, rättsväsende och sjukvård.

Statsminister Reinfeldt frågade också Göran Persson om socialdemokraterna nu tänker driva en politik där skatterna åter höjs för de som arbetar för att öka bidragen till den som inte arbetar. Där blev Göran Persson svaret skyldig. Där får (s) något att fundera över fram till nästa val.....tänker man gå till val på kraftigt höjda skatter för dem som tjänar minst? Tänk om svenskarna uppskattar att få en rejäl skattesänkning? Då blir det nog inte så lätt att gå till val på kraftigt höjda skatter!

Göran Persson påstod i debatten att (s)-regeringarna stått för "mest åt dem som har minst". Statsminister Reinfeldt kallade detta för ett "svavelosande svammel", och visade med ett 10-tal exempel hur socialdemokraterna i praktiken gjort precis tvärtom! (s) tog tex bort förmögenhetsskatten för de allra rikaste aktiemiljardärerna, men höjde den för vanliga villaägare. 1997 sänkte (s) a-kassan till 75% av lönen, vilket är lägre än den ersättning som Alliansen beslutat om! (Dessutom var det i strid med vallöftet i valet 1994). (s)-politiken skapade allt längre vårdköer för vanligt folk, medan den som hade råd köpte sig förtur genom privata försäkringar. Exemplen är många.

Bilden: Svavelos från Island. Om svaveloset i riksdagen påverkar klimatet på jorden är väl tveksamt, men det politiska klimatet påverkas definitivt!



2007-01-16 Arbetslösheten fortsätter minska.

Arbetslösheten fortsätter minska jämfört med för ett år sedan, och både den öppna arbetslösheten och antalet personer i åtgärder minskar samtidigt! (Före valet sjönk som bekant den öppna arbetslösheten, samtidigt som antalet personer i åtgärder nästan ökade lika mycket, allt för att regeringen skulle kunna redovisa fin statistik över den öppna arbetslösheten. Den totala arbetslösheten förändrades väldigt lite).

Antalet öppet arbetslösa (vecka 2) är nu 42.801 färre än för ett år sedan. Antalet personer i åtgärder har samtidigt minskat med 17.756, och totalt minskar därför arbetslösheten med 60.557 personer jämfört med januari 2006. Jämfört med föregående vecka (vecka 1 -07) har arbetslösheten minskat med 5.600 personer.



2007-01-16 Tillfälligt avbrott!

Ubbhultsborna är ett tåligt släkte. Minsta lilla storm så vet man säkert att det blir långvarigt strömavbrott. Denna gång räckte det dock med ca 27 timmar utan ström. Med tanke på mängden fallna träd tycker jag faktiskt att det var snabbt åtgärdat, och Vattenfall får därmed gott betyg. Ännu högre betyg får Marks kommun som redan samma eftermiddag som strömmen försvann körde ut vattentankar till utsatta byar i kommunen. Denna gång fungerade det bättre än under orkanen "Gudrun". Vid det tillfället satt jag själv i krisledningen och det var knepigt både att få reda på var vattentankar fanns att tillgå och var i kommunen de största problemen fanns. Alla inblandade i kommunen lärde sig mycket av utvärderingarna efter "Gudrun", och rutinerna sågs över. Det ger resultat!

Sämre betyg får Telia. Det dröjde länge efter att strömmen återkommit innan det fasta telenätet började fungera, och bredbandet var fortfarande utslaget sent i natt! (Över två dygn utan bredband är en hård prövning för en bloggare!)

Ännu värre är att ingen av mobiloperatörerna så sent som i morse hade fått igång mobiltäckningen i vårt område. Detta är under all kritik! I krissituationer är telefonförbindelser extra viktiga för att kunna nå ambulans, räddningstjänst och kommun. Mobilmasterna fungerar ofta även i hårt väder bara de får ström. Kraftigare batterier skulle kunna rädda kommunikationerna! Dessa synpunkter framförde många efter Gudrun, men tyvärr verkar inget ha hänt. Jag gillar tanken på att tvinga telefonoperatörerna (precis som elbolagen) att betala ersättning till drabbade abonnenter!

För egen del är jag nu tillbaka i Stockholm, och här har man lite svårt att förstå diskussionen om strömavbrott och teleavbrott......



2007-01-13 Kan det vara sant? +7,9%!

Dagens opinionsmätning från Expressen är inget annat än en politisk "bomb"!
Moderaterna ökar enligt mätningen med hela 7,9% till 31,7%!


Personligen känner jag en viss skepsis. Kan det verkligen svänga så snabbt? Men även om uppgången bara skulle vara hälften så stor så skulle moderaterna ligga en bra bit över valresultatet (26,2%), och det är ju inte illa. Tydligen har något väldigt positivt hänt!

Kanske börjar väljarna helt enkelt inse att vår politik faktiskt kommer att göra det mer lönsamt att arbeta och skapa förutsättningar för fler att få jobb? Kanske börjar väljarna också tröttna på den organiserade smutskastningen av regeringens politik?

Bild och grafik har jag citerat från Expressens nätupplaga


Socialdemokraternas uppgång har nu också brutits, och man backar med hela 4%. Oppositionens ledning över Allliansen har också minskat dramatiskt och jag tror Alliansen tar tillbaka ledningen under våren. Lite bekymmersamt är det att övriga Allianspartier backar, men alla vet att fokus lätt hamnar på det största partiet i en koalition. Rätt vad det är får övriga tre partier i Alliansen säkert också sin välförtjänta del av framgångarna. För oss moderater gäller det att vara fortsatt ödmjuka i vårt samarbete med övriga partier. Vi vet att vi aldrig kunnat bilda regering ensamma, och att alla fyra partierna behöver varandra. Alliansen skall utveckla Sverige tillsammans!



2007-01-13 Dags för löneförhöjning!

Kommunal gör ett nytt (hopplöst?) försök att höja sina lågavlönade medlemmars löner ordentligt. Alla tidigare försök har ju misslyckats så man undrar ju hur det skall gå den här gången. Nu begär man ca 1.000 kronor mer i månaden för de lägst avlönade kvinnorna. Det skulle bli ca 670 kronor kvar efter skatt med en normal kommunalskatt.

Alliansregeringens nya jobbskatteavdrag som syns redan på januarilönen ger en lågavlönad städerska 600 kronor mer efter skatt och en sjuksköterska ca 850 kronor mer i nettolön.

På tre månader har Alliansregeringen alltså ökat lönen efter skatt lika mycket för Kommunals medlemmar som de skulle få om Kommunal lyckades fullt ut i årets avtalsrörelse. Och även om man räknar med den höjda avgiften till a-kassan så lär det vara en av de största löneökningarna efter skatt som Kommunals medlemmar fått uppleva på väldigt länge!



2007-01-12 Svenskarna ger högt betyg till regeringen

En undersökning av Demoskop visar att svenska folket ger regeringen högt betyg. Väldigt mycket högre än vad man gav den gamla s-regeringen. Högst betyg av alla ministrarna får........Carl Bildt!



2007-01-12 Carl Bildt frias från alla brottsmisstankar

Som väntat har riksåklagaren idag beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Carl Bildt. Det innebär att man inte funnit något skäl att misstänka Bildt för vare sig mutor, jäv eller något annat. Överåklagaren anser att Vostok Nafta bara haft som avsikt att avveckla Carl Bildts engagemang i bolaget på ett korrekt sätt. Med min bakgrund som jurist och bankanställd med hyfsad kunskap om värdepapper är jag inte det minsta förvånad över detta beslut. Nu kanske den tramsiga och överdrivna diskussionen om Bildt äntligen kan få ett slut. Det går ju inte att ifrågasätta en minister bara för att han är moderat och lyckats tjäna pengar utanför politiken!

Fler inlägg om samma ämne hittar du längre ned på bloggen, per den 7/1, 8/1 och 9/1.



2007-01-12 Vill svenskarna bli mer övervakade??

Dagens SCB-rapport kan tyckas peka åt det hållet - en stor majoritet av de tillfrågade vill ha mer övervakning, buggning och kontroll för att förebygga brott. Nu är det ju så att som man frågar får man svar! Andra undersökningar visar att kontroll vid misstanke om grova brott är en sak, däremot vill inte svenska folket ha en generell övervakning av människors privatliv, tex avlyssning och lagring av tele- och datatrafik. (Ett exempel är Aftonbladets nätupplaga idag där 54.000 personer svarat, och hela 80% säger nej till ökad övervakning.)

Av någon anledning har försvarsministern dammat av ett kontroversiellt gammalt (s)-förslag om att ge FRA (Försvarets RadioAnstalt) rätt att avlyssna all tele- och datatrafik som passerar Sveriges gräns. Detta planeras att skickas ut som en lagrådsremiss, men finns idag bara som ett PM/förslag som gått ut som ett första utskick till närmast berörda myndigheter. Kanske för att en gång för alla få frågan ur världen? Jag hoppas det. Förslaget har redan mött mycket hård kritik.

Läs mer i en debattartikel i Dagens Nyheter skriven av min halländske riksdagskollega Henrik von Sydow (m). Där framgår mer vad förslaget innebär.

Min egen inställning till övervakning framgår av mitt inlägg på bloggen den 29/12 (varifrån det också länkas till artiklar jag tidigare skrivit i ämnet). När det gäller förslaget om generell avlyssning genom FRA har jag mycket svårt att se att intrången i människors integritet står i proportion till effekterna mot brottsligheten. Jag är, precis som bland annat Henrik von Sydow mycket kritisk till förslaget. En kritik vi delar med tex SÄPO, Justitiekanslern, Statliga registernämnden - och ledarskribenten på Borås Tidning! Läs tex BT:s ledare den 10 januari och ledarkommentaren idag. Jag har svårt att tro att förslaget skulle få stöd av riksdagen.



2007-01-12 Min ande svävar ännu över Markpolitiken....

Häromdagen beslutade kommunstyrelsen i Mark att tillstyrka min gamla motion från 2003 (!) om att återanvända gamla datorer på ett effektivare sätt. Kommunstyrelsens beslut kan nog leda till fler (billiga!) datorer i lågstadiet så att fler barn kan använda de enkla men bra program som finns för att träna upp läs- och skrivförmågan och matematiken på ett kul sätt. Det känns bra!

Bättre att återanvända fullt funktionsdugliga datorer än att de skall hamna här!



2007-01-11 Ännu ett exempel på övertramp mot oorganiserade anställda

Jag har idag fått tips om en intressant artikel i Expressen om hur arbetsgivare och den fackliga organisationen tillsammans samarbetade för att göra fem oorganiserade kvinnor helt rättslösa. Dessutom gynnade den fackliga organisationens förhandlare sig själva när det gällde fördelning av avgångsvederlag! Till slut vann dock kvinnorna en delseger och fick en förlikningsersättning för att arbetsgivaren skulle slippa en process i arbetsdomstolen. Läs hela artikeln här!

Varje övertramp av kollektivavtalsrätten blir ännu en spik i kistan för kollektivavtalssystemet. Som jag sagt tidigare - arbetsmarknadens parter har fått stor makt. Den får inte missbrukas på detta sätt, för då faller hela den "svenska modellen" samman.



2007-01-11 Rättvis mediabevakning under valrörelsen

I en artikel på DN debatt igår kommenterde forskaren Kent Asp den traditionella undersökningen av medias valrapportering, den nionde i raden. I artikeln kan man bland annat läsa följande:

"Att jobben kom högst på dagordningen och att utanförskapsperspektivet kom att dominera i medierna avgjordes av partierna själva och deras inbördes kamp, inte av journalisterna. Det skäliga i att sysselsättningen blev valets stora fråga kan naturligtvis diskuteras från olika utgångspunkter. Men sett i ett valkampanjperspektiv står det klart att Göran Persson och socialdemokraterna inte prioriterade arbetslösheten särskilt högt."....."Alliansen vann kampen om regeringsdugligheten, kampen om dagordningen och kampen om hur verklighetens Sverige skulle beskrivas. Men det var i första hand Fredrik Reinfeldts och Alliansens förtjänst och socialdemokraternas tillkortakommanden, mera än journalisterna, som låg bakom den bild som medierna gav av 2006 års valrörelse."..... "Den bild medierna gav av den borgerliga sammanhållningen var knappast oskälig, de höll sams och hade under två års tid planerat sitt framtida regeringssamarbete och presenterade inför valet en gemensam valplattform."

Slutsatsen från Asp är följande:"Den bild nyhetsmedierna gav av regeringsalternativen och sakfrågorna kom alltså mycket starkt att gynna Alliansen och missgynna socialdemokraterna. Men kan vi därmed säga att valbevakningen var orättvis? Var nyhetsmediernas partiskhet oskälig? Min slutsats är att det inte handlade om ett oskäligt gynnande av alliansen eller ett oskäligt missgynnande av socialdemokraterna från mediernas sida."

Eller för att uttrycka det som Dagens Industri gjorde igår: "Medierna gynnade Reinfeldt och Alliansen i valrörelsen. Men de var inte orättvisa. Det var Reinfeldt som var bra och Persson dålig."



2007-01-10 Kraftig medlemsflykt från facket under förra året

Rapport redovisade idag att främst LO tappar många medlemmar. Detta har pågått under många år, och var extra tydligt 2006. Detta trots de senaste årens allt större skattesubvention av avgiften. De svenska fackföreningarna har idag så låg organisationsgrad att man får gå tillbaka till 1945 för att hitta liknande siffror.

Min slutsats i artikeln häromdagen bekräftas.

LO nämnde själva i programmet ett antal frågor som intervjuade medlemmar och ickemedlemmar vill att facket skall arbeta med. Där nämndes inget om några obligatoriska hemförsäkringar, oskäliga granskningsavgifter eller politiskt stöd och ekonomiskt bidrag till socialdemokraterna. Kanske skulle LO-facken lyssna på sina medlemmar och ägna sig åt det som de tycker är viktigt? Det kanske till och med skulle påverka intresset att vara med i facket?



2007-01-10 När omdömet sviktar hotas kollektivavtalsrätten

Moderaterna med arbetsmarknadsministern i spetsen försvarar den svenska modellen med kollektivavtal. Detta eftersom alternativet - lagstiftning om minimilöner mm - skulle vara ännu sämre! I länder med sådan lagstiftning har man mycket fler strejkdagar och en hätsk politisk debatt om lönenivåer, se tex på Frankrike. Detta är inget att sträva efter. Bättre att löner sätts lokalt efter förhållandena i respektive bransch.

Om man skall ha ett system med kollektivavtal måste också de fackliga organisationerna ha en möjlighet att använda påtryckningar mot företag som inte vill sluta avtal. Detta är ofrånkomligt. Men om man ger arbetsmarknadens parter en så stor del av makten över reglerna på arbetsmarknaden har man också rätt att kräva återhållsamhet och gott omdöme från de fackliga organisationerna när det gäller stridsåtgärder (tex blockader och sympatiågärder)!

Detta omdöme sviktar tyvärr alltför ofta. Ett exempel i raden är Salladsbaren Wild'n fresh i Göteborg. Att hoppa på en 24-årig kvinnlig egenföretagare med endast ett par timanställda och ta till det kraftigaste vapen man har är inte ett exempel på gott omdöme! När sedan en annan facklig organisation som sympatiåtgärd stoppar all sophämtning från hela fastigheten där salladsbaren ligger är det ännu värre. Ett annat exempel är överdrifterna mot det Lettiska företaget Laval där man krävde högre lön än kollektivavtalet föreskrev (!) och där hela uppträdandet uppfattades närmast rasistiskt (läs mer på min blogg per den 12 december 2006).

Det är precis sådana överdrifter som kan få EU-domstolen att stoppa hela det svenska systemet med kollektivavtal. Det är också sådant som gör att trycket på den svenska regeringen ökar för att förbjuda blockader och stridsåtgärder mot de minsta företagen. De fackliga organisationerna bär hela ansvaret för om denna fråga skall komma upp på den politiska dagordningen eller inte. Tänker man stjälpa den svenska modellen eller använda sunt förnuft?



2007-01-09 Nytt övertramp av SVT (Socialist-TV?)

Dags för anmälan till Radionämnden efter Rapports osedvanligt ensidiga inslag om Carl Bildts optionsaffärer ikväll? Ja kanske. Alla undersökningar tyder på att Bildt har ett mycket starkt stöd bland svenska folket. I TV4 tex visade en undersökning att 59% stödjer Bildt medan endast 21% anser att han gjort fel. Aftonbladet visade liknande siffror i går. I den sådan för vänsterjournalisterna "olycklig" situation är det dags att ta till andra metoder!

Rapport "löste detta" genom att plocka fram den gamla vänsteragitatorn Lennart Låftman, som försetts med den anonyma och oskyldiga skylten "civilekonom" i TV-inslaget. Man "glömde" tala om att han tidigare var chef för en av Löntagarfonderna och är känd vänstersympatisör. Han fick - helt oemotsagd! - sprida ytterligare halvsanningar och rena osanningar om Bildt. Bland annat vilseledde han tittarna genom att ifrågasätta om 4,8 miljoner var ett rimligt styrelsearvode, samt påstod att styrelseledamöter i Sverige aldrig får betalt i optioner.

Det sista påståendet vet jag är fel. Det är inte alls ovanligt att en stor del av styrelsearvodet i tillväxtföretag utgörs av aktier och optioner. Låftman har fel! Det första påståendet är ren osanning - Bildts "lön" utgjordes av optionernas ursprungliga värde på ca 1,7 miljoner. Optionerna ökade sedan i värde med 4,8 miljoner på grund av stigande aktiekurs. Detta vet Låftman, men väljer ändå att tala osanning. Visst är även 1,7 miljoner i lön för fyra års styrelseuppdrag ofantligt mycket pengar, men inte ovanligt i mycket framgångsrika företag. För övrigt "missar" Låftman att tala om att det tillkommande kontanta styrelsearvodet på drygt 50.000 kronor per år var ovanligt lågt. Detta antagligen på grund av optionernas goda möjlighet till uppgång. Slutligen "missar" Låftman att berätta att övriga styrelsen i det aktuella bolaget tydligen har likadana villkor - optioner i stället för lön.

SVT bryter enligt min åsikt både mot Radiolagens krav på saklighet - man låter halvsanningar föras fram utan att ifrågasätta dessa, och mot kravet på opartiskhet genom att endast den ena sidan får yttra sig. Socialist-TV (SVT) är en skam för media. Men ännu en anmälan till Radionämnden lär väl knappast förändra detta.....

Fler inlägg om samma ämne hittar du längre ned på bloggen, per den 7/1 och 8/1.



2007-01-09 Kan en kommun sälja hela centrum i en ort?

Ja visst kan man det! Marks kommun är ett bra exempel!

Sätila vid östra änden av sjön Lygnern är den ort i Marks kommun som växer snabbast. I flera år har vi arbetat med frågan hur vi gör Sätila Centrum mer attraktivt med fler butiker, restauranger och bostäder. Kommunen äger alla fastigheter i Centrum, och frågan var hur man skulle kunna använda denna mark på bästa sätt utan att kommunen skulle behöva investera enorma summor i nya byggnader.

Den tidigare majoriteten fick (kanske något förvånande) förra mandatperioden med sig även övriga partier på att sälja hela Centrumområdet med byggnader och mark till ett lokalt byggföretag, på villkor att de byggde om och nytt i Centrum och anlade torg, gator mm. Dels skulle det gå snabbare, dels gillade den borgerliga majoriteten att låta privata aktörer bygga i stället för att kommunen skall göra allt. I går togs det slutliga beslutet i kommunstyrelsen i Mark, och alla verkar nöjda.

Ett klokt beslut, som om det leder till ett bra slutresultat kanske kan bana väg för fler liknande lösningar? Men jag undrar just om (s) och (v) verkligen inser att de faktiskt röstat för ett privatisering av hela Sätila Centrum? Normalt brukar ju även den allra minsta lilla entreprenad i kommunen vålla stor politisk strid....



2007-01-09 Svenska fackföreningar råder över sin egen framtid

Det är rubriken på en debattartikel jag idag har i Borås Tidning. Det framförs alltför ofta att avskaffad avdragsrätt för fackföreningsavgifter och höjd avgift till a-kassan skulle få medlemmar att lämna facket. I min artikel påpekar jag att anslutningsgraden till facket var högre innan skattereduktionen för fackavgiften infördes. I samma takt som skattesubventioneringen ökat har medlemsantalet faktiskt minskat! I artikeln ger jag några förslag på några tänkbara förklaringar.....

Min slutsats är att de svenska fackföreningarna råder över sin egen framtid. Har man ett bra erbjudande så får man fler medlemmar. Ingen skattereduktion i världen räcker däremot om medlemmarna inte tycker att deras fackförening går i takt med tiden.



2007-01-09 En modern politisk ledare!

I går hade TV4 ett halvtimmesprogram om regeringens första hundra dagar. Visserligen användes kanske halva tiden åt att diskutera Carl Bildts optioner, men det var kanske lika bra - statsministern hanterade detta lika galant som vanligt och gav tydliga och mänskliga svar. Jag skulle tro att diskussionen om optionerna efter detta kommer att självdö. Även resterande del av programmet visade vilken bra ledare Fredrik Reinfeldt är - han bryr sig om samtliga partier och personer i regeringen, har tydligt fokus på politiken samtidigt som han är ödmjuk, och låter alla i sin omgivning ta plats och synas. Han är med andra ord en modern ledare, och det är precis vad Sverige behöver!



2007-01-08 Märklig mediebild kring kollektivavtalstvisten i EU

I Rapport i kväll framställdes det som om statsministern och regeringen helt bytt åsikt när det gäller tvisten i EU om svenska kollektivavtal. Så är det ju inte, vilket jag tidigare kommenterat på bloggen flera gånger.

Kritiken som både Fredrik Reinfeldt och andra riktade mot Byggnads i Waxholmsfallet var främst det sätt som Byggnads angrep de utländska arbetarna och de rasistiska undertonerna. Dessutom att Byggnads krävde högre löner från den Lettiska arbetsgivaren än vad ett svenskt företag hade behövt betala, allt för att göra det omöjligt för det Lettiska företaget att verka i Sverige. Detta sätt att missbruka sin fackliga makt kommer knappast vare sig statsministern, arbetsmarknadsministern, jag själv eller andra moderata politiker någonsin att försvara! Precis som statsministern sade då var Byggnads agerande den gången en skam för LO och svensk fackföreningsrörelse.

Att regeringen däremot ställer sig bakom principen att svenska kollektivavtal bör gälla i Sverige är en annan sak. Återstår bara att se om EU-domstolen ger Sverige rätt....



2007-01-08 Mycket glädjande statistik från AMS!

Nu börjar det röra på sig! Arbetslösheten fortsätter minska jämfört med för ett år sedan, och för första gången på länge sjunker nu både den öppna arbetslösheten och antalet personer i åtgärder samtidigt! (Före valet sjönk som bekant den öppna arbetslösheten, samtidigt som antalet personer i åtgärder nästan ökade lika mycket, allt för att regeringen skulle kunna redovisa fin statistik över den öppna arbetslösheten).

Antalet öppet arbetslösa är nu 45.774 färre än för ett år sedan. Antalet personer i åtgärder har samtidigt minskat med 12.078, och totalt minskar därför arbetslösheten med 57.852 personer jämfört med januari 2006!

Ännu mer uppseendeväckande är siffrorna när man vet att den nya regeringen tagit beslut om att ändra sättet att beräkna arbetslöshet till samma metod som resten av EU (Sverige har räknat på ett annat sätt tidigare vilket dolt en del av arbetslösheten). Om man inte gjort denna förändring hade minskningen av arbetslösheten varit ännu större!

Under första veckan 2007 anmäldes dessutom nästan 9.000 nya lediga jobb till arbetsförmedlingen, trots alla helger. Det är mer än 50% ökning mot samma vecka 2006! Det verkar som om företagen nu äntligen vågar anställa fler. Kanske förstärks effekterna av en riktigt rejäl högkonjunktur av en bättre politik för företagande, åtstramning av a-kassan, och rejält sänkta skatter på arbete?



2007-01-08 Inte särskilt imponerande

Det nya minoritetsstyret i Mark, (s) och (v) presenterade sin "politiska plattform" häromdagen. Det var verkligen inte mycket att hänga i granen, utan verkar mest vara klipp av andra partiers mest populära förslag ur olika valprogram. Lite knepigt är att man utlovar massor av satsningar och samtidigt utlovar ökad vinst i kommunen. Skall bli intressant att se hur detta skall gå ihop. Man får nog ställa hoppet till att den nya regeringens politik skapar fler arbeten och ökande skattinkomster.

Positivt är i och för sig att man säger sig vilja utveckla kommunens äldreboenden (en av moderaternas två viktigaste valfrågor), samt minska barngrupperna i barnomsorgen och utveckla omsorgen om psykiskt funktionshindrade (även dessa två frågor var prioriterade i vårt valmanifest).

Men....men.....men....Man vill vill inte ens diskutera att börja sänka Sjuhärads högsta kommunalskatt under kommande fyra år och värst av allt - det finns inte ett enda förslag om att förbättra kommunens företagsklimat. Som vanligt har pertierna till vänster svårt att förstå att alla pengar till välfärden i grunden skapas av privata företag som producerar varor och tjänster som går att sälja!

Nu måste moderaterna i Mark försöka bilda majoritet i viktiga näringslivsfrågor med övriga oppositionspartier så att vi kan genomföra kloka förslag för att stötta kommunens näringsliv. Ett första test på detta blir behandlingen av min sista kommunfullmäktigemotion om att även väga in effekterna för näringslivet i viktiga kommunala beslut! Hela det moderata tillväxtprogrammet för Mark hittar du här.

Utan vatten och näring dör som bekant julgranen och hamnar bland de andra soporna. Om man motarbetar näringslivets utveckling går företagen och jobben samma väg.....



2007-01-08 Drevet har valt fel byte

Mediedrevet och den politiska oppositionen jagar i flock, allt för att försöka få ytterligare en trofé, dvs en minister som avgår. Men nu har man nog valt fel byte. Carl Bildt är inte den man skrämmer i första taget - tvärtom skulle man nog kunna säga. Han är kanske inte den lättaste att intervjua, och när han känner sig felaktigt anklagad så visar han det. Det behövs fler politiker som orkar stå upp mot drevet. När det nu också står klart att Miljöministern är ansvarig för gasledningen och inte utrikesminister Bildt, så är det ännu mer uppenbart att pratet om mutor är orimligt. Detta kommer rimligen också att komma fram när den opartiska granskningen av affären nu påbörjats. Allmänheten verkar för övrigt stå på Bildts sida. 70% av Aftonbladets läsare tycker det var rätt av Bildt att utnyttja sina optioner. Över 62.000 personer har röstat. (Tillägg 20.45: I kväll redovisar Aftonbladet också en extra förtroendeundersökning där 68% av över 44.000 läsare förklarar sig ha fullt förtroende för Carl Bildt.)

Lite mer tydliggörande juridisk kunskap kring optioner: Optionsprogram beslutas långt innan optionerna kan lösas in med eventuell vinst, oftast fler år i förväg. För att vara säker på att inte styrelsemedlemmar skall sluta och gå till en konkurrent under tiden och "ta med sig vinsten" så tar man oftast in en bestämmelse som gör det möjligt att ta tillbaka optioner i ett sådant fall. Denna regel brukar inte tillämpas om man byter till andra arbetsuppgifter som inte konkurrerar (tex blir minister). I ett sådant fall kan styrelsen besluta att undantaget i optionsavtalet att ta tillbaka optionerna inte skall tillämpas. Vad jag förstår så är det ett sådant beslut man tagit, dvs att Bildt får behålla de optioner han från början hade rätt till. Däremot kan jag inte se att Bildt fått några extra favörer som inte från början skulle vara överenskomna. Därmed faller egentligen hela kritiken platt till marken.

Media fortsätter också göra stor affär av att Bildt minsann hade juridisk möjlighet att tacka nej till optionerna. En mycket märklig diskussion. Skulle Bildt tacka nej till optionerna och en vinst på 4,8 miljoner bara för att han blev minister? Skall men varkligen straffas för att man blir minister? Optionsvinsten ger statskassan minst 1,4 miljoner i skatteinkomster, vilket är mer än de flesta betalar i skatt på sina inkomster sammanlagt under många år....så var tacksamma för att någon lyckas och har framgång och bidrar till välfärden i stället för att vara så avundsjuka!



2007-01-07 Ibland kan tystnad dölja pinsam okunnighet.....

När man, som jag själv, har en viss grundkunskap om optioner är det nästan skrattretande och närmast löjeväckande att följa diskussionerna i media om Carls Bildts optionsaffärer och lyssna på de fullständigt okunniga politiker som kritiserar honom, tex Peter Eriksson (mp) och Ulrika Messing (s). Jag rekommenderar dem till att börja med en grundkurs i optioner. Om man inte kan något om optioner kan det nog vara klädsamt att helt enkelt hålla tyst så man inte röjer sin egen okunskap.....

För det första är det skillnad på aktier och optioner. Aktier kan man för det mesta sälja med kort varsel. Optioner har en bestämd begränsad tid då de kan utnyttjas, dvs "växlas" mot aktier, liksom när man kan handla med dem. Om man äger optioner som inte handlas går det inte att sälja dem! Vad jag förstår kunde Carl Bildt inte sälja sina optioner i Vostok Nafta direkt när han blev utrikesminister utan tvingades vänta några månader. Däremot sålde han alla sina aktier snabbt.

Normalt mister en styrelseledamot sina optioner om han går till en konkurrent. Carl Bildt gjorde inte detta, utan blev minister, och fick därför behålla sina optioner. Att Bildt tog emot de optioner han utlovats tycker Peter Eriksson är "girigt" enligt media. Tja, jag skulle vilja se Peter Eriksson frivilligt avstå från att utnyttja optioner som stigit 4,8 miljoner i värde.......är det verkligen rimligt att klandra Carl Bildt för att han ville ta hem denna vinst efter fyra år i styrelsen för ett framgångsrikt bolag? Nej, Peter Eriksson är nog bara avundsjuk för att han själv aldrig kommer att kunna tjäna dessa pengar.

Att antyda att det rör sig om korruption och mutor är så lågt att det knappt förtjänar en kommentar. Optionerna tillföll vad jag förstår alla i styrelsen för bolaget och beslutet om att styrelsen skulle få optioner fattades långt innan Carl Bildt ens var tilltänkt som utrikesminister. Jag tycker media och okunniga politiker borde hålla tyst och i stället be Carl Bildt om ursäkt!

Tyvärr är det viktigaste för oppositionen just nu att kasta så mycket dynga som möjligt på Alliansen och dess ministrar. Vad som är sanning eller ej verkar spela mindre roll.

Oppositionens viktigaste sysselsättning just nu...



2007-01-06 Förslag om ytterligare förändring i a-kassereglerna

Regeringen föreslår ytterligare några förändringar av reglerna i a-kassan från den 1 juli 2007.
De viktigaste förslagen är följande:

* Jobb- och utvecklingsgaranti införs för alla som varit arbetslösa 18 månader eller längre. Garanterar 65% ersättning från a-kassan utan tidsbegränsning, dock lägst grundbeloppet i a-kassan, 320;-/dag. Om man saknar rätt till a-kassa, tex om man aldrig arbetat, betalas aktivitetsstöd med 223;-/dag.
* Rätten att bara söka jobb inom sitt yrke och i sitt närområde de första 100 dagarna infördes så sent som 2001, men avskaffas nu. Dock skall man även i fortsättningen göra en skälighetsprövning av den enskildes möjlighet att arbeta inom ett annat yrke, pendla, veckopendla eller flytta. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) skall ta fram föreskrifter för detta.
* Möjligheten att förlänga tiden med a-kassa genom att ingå i tillfälliga ams-åtgärder tas bort. Tid i åtgärd jämställs med arbetslöshet och ingår i maxtiden för a-kassa (300 arbetsdagar eller 450 arbetsdagar om man har barn under 18 år).
* En garanti införs för den som tar ett nytt tillfälligt arbete under en period av arbetslöshet. Tanken är att man inte skall förlora på att ta ett tillfälligt jobb, utan garanteras en viss nivå i ersättning om man återigen blir arbetslös. Detta är i linje med vad vårt utskott föreslog i höstas.
* Skyldigheten för arbetsgivare att anmäla lediga jobb till Arbetsförmedlingen avskaffas. Redan idag tillsätts de flesta jobben på annat sätt, och kanalerna för att förmedla arbeten har blivit fler. Fackliga organisationer, bemanningsföretag, privata arbetsförmedlingar och internet är nya kanaler för arbetsgivare och arbetssökande att få kontakt. Förändringen ligger också i linje med regeringens ambition att skapa färre och enklare regler för företagen.

Nu skall remissinstanserna säga sitt och sedan skall arbetsmarknadsutskottet behandla regeringens förslag. Dessutom kommer berörda parter att kallas till en hearing om förslagen den 23 januari.



2007-01-05 Dystra siffror om utanförskapet november 2006

Den samlade statistiken för hur många av befolkningen i arbetsför ålder som står utanför arbetsmarknaden visar följande siffror per november 2006: (Källa: Försäkringskassan, AMS och SCB)

Öppet arbetslösa: 166.000
I AMS-åtgärder: 148.000
Deltidsarbetslösa registrerade hos arbetsförmedlingen ( dvs långt ifrån alla): 60.000
Personer med sjuk- och aktivitetsersättning ("förtidspensionerade"): 545.000
Sjukskrivna: 230.000
Totalt: 1.149.000 personer
Tillkommer: Icke registrerade deltidsarbetslösa, övriga undersysselsatta, latent arbetssökande, studenter som studerar för att de inte får jobb, mfl. Statistik saknas över dessa.

Totalt står alltså mellan 1 och 1,5 miljon människor i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden. Hur många av alla dessa skulle kunna ta ett jobb om de fick ett lämpligt erbjudande? Tänk vilket slöseri med mänskliga resurser!



2007-01-05 Arbetslösa kommer inte tvingas ta "låglönejobb"

Den socialistiska oppositionen fortsätter att odla myten om att den som får a-kassa enligt de nya reglerna kommer att tvingas ta låglönejobb till löner långt under kollektivavtalens lägstalöner. I en debattartikel i Borås Tidning idag visar jag att detta är ett helt orimligt påstående. Inget i de nya a-kasseregerlerna innebär något nytt krav att ta låglönejobb, i den delen är reglerna desamma som tidigare. Ingen arbetsförmedlare eller a-kassehandläggare har tidigare begärt att någon skall ta ett arbete under lägstalönen enligt kollektivavtalen, och ingen kommer att ha rätt att begära detta i framtiden heller!



2007-01-05 Regeringen stärker vikariernas ställning på arbetsmarknaden
(Uppdaterad)

Viss kritik har framförts i media där det påstås att regeringen bryter sitt löfte i valrörelsen att inte "röra arbetsrätten". Detta med anledning av ett färskt pm från Näringsdepartementet som skall behandlas av riksdagen under våren.

Först skall väl påpekas att de förändringar som nu föreslås i huvudsak inte innebär förändring av de regler som gäller i dag, utan innebär att man stoppar förändringar i en alldeles ny lag som inte ens börjat gälla ännu - den skulle gälla först från 1 juli 2007! Dessutom var även dessa frågor uppe till diskussion före valet, tex skrev både jag själv och andra kritiska artiklar när det gällde försvårandet av säsongsanställningar, och vi lovade stoppa detta om Alliansen vann valet! Nu gör vi det. Andra delar av det som föreslås innebär att vi stärker vikariernas ställning på arbetsmarknaden. Flera förändringar sker efter direkt önskan från fackliga organisationer. Samtidigt underlättar förändringarna för företagen att anställa fler.

Här följer de viktigaste förändringarna som föreslås:
* Vikariernas ställning stärks. Många av de olika varianterna av tidsbegränsade anställningar slås ihop till en enda anställningsform - visstidsanställning. Denna förenkling av visstidsanställningsformerna stöds enligt media av exempelvis Kommunal som ser det som ett sätt att minska ned användandet av "springvikarier".
* Man föreslår att möjligheten att visstidsanställa skall ökas från max 14 till max 24 månader, men samtidigt införs en rätt till fast jobb redan efter två år (inte först efter tre år som förra s-regeringen föreslog).
* Rätten till förtur till återanställning skall även i fortsättningen gälla först efter tolv månaders visstidsanställning, och inte kortas ned till att gälla redan efter sex månaders visstidsanställning som förra s-regeringen ville. S-regeringen fick hård kritik för sitt förslag, tex från Hotell och Restauranganställdas förbund (HRF) som oroade sig för att visstidsanställningarna med det förslag som låg alltid skulle bli kortare än sex månader. Alliansregeringens förslag om att behålla dagens regler stöds därför av HRF.
* Möjligheten till säsongsanställning kvar, bland annat Hotell- och retauranganställdas förbund också tycker är bra. För många företag är förändring av reglerna kring säsongsanställning också avgörande för framtiden. (Förra s-regeringen ville avskaffa säsongsanställningarna, vilket hade gjort många arbetslösa).
* Man föreslår en regel som gör ledighet för vård av allvarligt sjukt barn semesterlönegrundande. Så är det inte idag.

Förslagen minskar regelkrånglet för både företag och anställda kring visstidsanställningar, underlättar för företagen att anställa fler, och ökar också chansen att den anställde kan omvandla sin visstidsanställning till en fast anställning. Regeringens förslag går såväl näringslivet som de fackliga organisationerna till mötes, och borde kunna få starkt stöd.



2007-01-04 Dags för ny gästkrönika i Borås Tidning

I dag kan du läsa min tredje gästkrönika på ledarsidan i Borås Tidning. Du hittar den här!

Vill du läsa de två tidigare, eller någon av mina senaste debattartiklar (varav en också publicerades i BT idag) så hittar du dem som vanligt samlade på denna sida.



2007-01-04 Ett glas rött förlänger livet

Det har länge varit känt att ett par glas rödvin om dagen (inte fler!!) kan skydda både kvinnor och män mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nu är det även bevisat att det kan skydda män med högt blodtryck mot både hjärtinfarkt och stroke! Resultatet kommer från en stor amerikansk undersökning som gjordes på 11.711 män med högt blodtryck. Även när man vägde in andra faktorer som kost, motion och vikt var resultatet tydligt - måttlig vinkonsumtion (max tre glas per dag!) minskade risken för hjärtinfarkt.

Så nu behöver man inte skämmas för att ta ett glas rött en alldeles vanlig vardagkväll om man nu skulle vilja det. Man kan faktiskt se det som rena hälsokuren.....



2007-01-03 Tyvärr inget aprilskämt!

Jag hörde att Miljöpartiets kommunalråd i Göteborg, Kia Andreasson, vill minska antalet filer i Tingstadstunneln i Göteborg under rusningstid. Detta för att göra situationen ohållbar för bilisterna så de istället skall ta bussen. Min första tanke var: Är det verkligen sant? Och det var det tydligen.....(konstigt att hon inte ville stänga tunneln helt, då upphör ju all trafik!)

Detta förslag lägger hon alltså samtidigt som alla andra politiker i Göteborg och Västsverige funderar över hur man skall förbättra möjligheterna att ta sig över Älven!



2007-01-03 Grattis till miljonerna....

Laila Freivalds, fd justitieminister (s), tvingades ju avgå för att hon köpt loss en lägenhet i det egna hyreshuset, samtidigt som hon arbetade för att ändra lagen för att förhindra andra från att göra samma sak. När hon köpte lägenheten fick hon massiv kritik eftersom Socialdemokraternas politik var emot att hyresrätter omvandlades till bostadsrätter. (Att Fredvalds sedan tvingades avgå en gång till, denna gång som utrikesminister är en helt annan historia....)

Nu har hon annonserat ut lägenheten, som hon köpte år 2000 för 2 miljoner. Utropspriset är nu 5 miljoner! En liten nätt vinst på en affär som hon inte unnade andra att få göra.

Men för all del, vad är väl det jämfört med en obetald TV-licens.....



2007-01-02 Det är procenten som räknas....bistånd går upp i rök

Moderaterna har fått en del kritik för att vi anser att kvalitén på biståndet till andra länder är viktigare än att beloppet uppgår till exakt 1% av BNP. I överläggningarna med övriga Allianspartier har vi fått ge med oss och den nya regeringens bistånd blir nu ca 1%. Däremot kommer nu även avskrivning av gamla lån till u-länder att räknas in som en del av biståndet, vilket är ganska naturligt tycker jag - att skicka nya pengar eller skriva av skulder är ju egentligen samma sak. Dessutom kan vissa fredsbevarande insatser också räknas in i biståndsramen, och tankar finns tydligen också att koncentrera biståndet till något färre länder för att ha bättre kontroll på hur pengarna används.

Det är i vart fall några steg åt rätt håll.

I dag meddelar Dagens Eko att SIDA för några år sedan betalade ut 22 miljoner kr till ett projekt för att räkna antalet offentliganställda i Kinshasa-provinsen i Kongo, utan att kräva någon projektredovisning. Pengarna gick till ett företag i Sydafrika, som lämnat en kostnadskalkyl på totalt 14 rader. Merparten av kostnaden, konsultarvoden på 15 miljoner kr, är inte specificerad. Projektet skulle ha redovisats hösten 2005, men så har inte skett. Enligt Dagens Eko har Sida inte brytt sig om att undersöka hur pengarna använts.

Detta är bara ett exempel i raden på hanteringen av biståndspengar genom åren. Andra pengar har använts till vapenköp eller hamnat i diktatorers och klanledares egna fickor. Förutom att biståndet i sådana fall närmast motverkar syftet så har faktiskt inte Sverige obegränsat med resurser - medborgarna har rätt att kräva att varje krona av det bistånd vi lämnar används på rätt sätt!

Det är dags för svenska politiker att inse att kvalitet måste gå före kvantitet även när det gäller biståndet. Alltför många anser fortfarande att 1% av BNP är det viktigaste målet för biståndet. Kanske för att freda sitt dåliga samvete? Men hur pengarna används - tja, det verkar komma i andra hand.........