Blogg december 2006

2006-12-31 GOTT NYTT ÅR!

Ett spännande, och för min egen del mycket framgångsrikt år, är nu slut. Varje år har man ju förhoppningen att man själv och ens närmaste skall må bra, att barnen skall klara sig bra i skolan och att man skall hinna hålla kontakten med alla sina vänner. Men för 2006 hade jag utöver detta tre stora och tuffa mål och förhoppningar. Att Sverige skulle få en ny regering. Att jag själv skulle bli invald i riksdagen. Och sist - men inte minst - att jag äntligen skulle få uppleva ett fotbollsguld med Elfsborg!

Det blev ju minst sagt lyckat - alla tre målen uppfylldes. Jag är naturligtvis jätteglad och tacksam för detta! Det blir svårt att upprepa nästa år (utom då möjligen Elfsborgs guld....). Tack alla som trodde på mig och på moderaterna i valet! Tack alla ni andra som trots annnan politisk färg uppriktigt gratulerat mig till riksdagsplatsen!

Den nya regeringen har gjort en rivstart, och jag är nöjd än så länge. Ett exempel på resultatet hittar du här!.

Mitt nyårslöfte: Jag lovar fortsätta att försöka vara en bra representant i riksdagen för alla Sjuhäradsbor även 2007! Jag önskar dig ett Gott Nytt År - och ta det försiktigt med fyrverkerierna och nyårsskålen!!2006-12-29 Tänk om tomten ser dig!

"Tänk om tomten hade en inbyggd övervakningskamera med ansiktsidentifikation. Tänk om han tog DNA på alla barn innan de fick en julklapp. Tänk om han sedan samlade allt material om vad som utspelar sig i svenska hem, "Sverige den 24 december 2006", lagrade det i en databas i Rovaniemi eller på Nordpolen eller var nu Tomtehögkvarteret ligger."

Dessa rader har jag hämtat ur en av de mest tänkvärda ledare jag läst på länge i Borås Tidning (och då brukar inte de andra vara så tokiga heller....). Katarina Larsson, politisk redaktör på BT, vill med sin julaftonsledare väcka en viktig debatt i frågan kring det övervakningssamhälle som snabbt växer sig allt starkare. Läs hela artikeln här!

Jag kan ju också passa på att påminna om vad jag skrev tillsammans med moderaternas EU-parlamentariker Charlotte Cederschiöld för något år sedan angående EU-beslutet om lagring av känsliga uppgifter. Den artikeln hade rubriken Storebror ser dig!

Dessa viktiga integritetsfrågor vill jag försöka påverka även i riksdagen. Hur lätt det blir återstår att se......det ligger ju tyvärr inte riktigt i tiden att motsätta sig övervakning. Det är liksom inte helt politiskt korrekt.2006-12-28 Kanske ett gott nytt år för några till?

Skolminister Jan Björklund (fp), för övrigt enda ministern som ursprungligen kommer från Mark (född och uppvuxen i Skene, och tidigare elev på Ängskolan) lovar nu att uppfylla ett viktigt vallöfte. Han vill ge kommunerna rätt att flytta bort en mobbare från klassen och skolan, i stället för att den mobbade skall behöva fly bort.

Det är verkligen på tiden! Detta förslag verkar ha mycket starkt stöd bland allmänheten. Av Aftonbladets läsare stödjer tex 91% förslaget. Även diskussionerna i nätupplagan av Dagens Nyheter tyder på samma sak.

2007 kan kanske bli ett gott nytt år för första gången på länge för elever som lider av svår mobbning.2006-12-28 Svenskarna alltmer optimistiska

I december månads barometer från Konjunkturinstitutet ökar svenskarnas framtidstro inför det nya året. I december blev hushållen mer optimistiska och konjunkturen för privata tjänstenäringar pekar starkt uppåt. I industrin och byggsektorn är läget fortfarande starkt, enligt Konjunkturinstitutets barometer.

Hushållen gör en mer gynnsam bedömning än tidigare av nuläget, både när det gäller deras egen ekonomi och ekonomin för Sverige i stort. Förväntningarna har också blivit mer positiva om den ekonomiska utvecklingen på ett års sikt, där flertalet räknar med en minskad arbetslöshet. Även för egen del anser hushållen att arbetslöshetsrisken har minskat

Socialdemokraternas och LO:s svartmålning av regeringens politik verkar inte ha satt särskilt djupa avtryck hos svenska folket.....tvärtom verkar det som om regeringens budskap om sänkta skatter (redan i januari), satsningar på fler i arbete och mer resurser till välfärden börjar uppskattas av allt fler.2006-12-27 Mer helgläsning mellan skinkan och gröten.....

Jag har nu lagt in ett par ytterligare artiklar i mitt debattarkiv. Dels en färsk artikel med kommunal anknytning till Marks kommun, där jag ifrågasätter Markbygdspartiets hätska angrepp mot kommunala tjänstemän. Dels en gemensam artikel tillsammans med övriga Allians-riksdagsledamöter från Sjuhärad i BT den 23/12, där vi ifrågasätter socialdemo- kraternas hyckleri när det gäller att "måna om de sämst ställda". Läs och bedöm själv hur det är med (s)-oppositionens trovärdighet.....2006-12-27 "Det är kul att vara statsminister"

Aftonbladet har idag en läsvärd artikel om statsminister Fredrik Reinfeldt, där han beskriver sina första 100 dagar som regeringschef.

Det är lite intressant att en del kritiker anser att regeringen gått för snabbt fram med vissa beslut, medan andra är besvikna att alla vallöften inte genomförts ännu.....hur man än vänder sig har man som bekant en viss kroppsdel på den sida som inte är fram.

Oppositionen saknar för sin del en egen politik inom viktiga områden och ägnar all kraft åt att kritisera oss och säga nej till alla politiskt "jobbiga" förslag. Faktum är att socialdemokraterna inte ens har orkat räkna fram ett eget alternativ till statsbudget för 2007 (vilket både Miljöpartiet och Vänsterpartiet klarat av!). Sverige har idag en handlingskraftig regering, men saknar konstruktiv opposition. Dessutom har s, v och mp olika åsikter i allt fler frågor - sprickorna blir allt tydligare. Det finns idag inget samlat alternativ till Alliansen!

Fredrik Reinfeldt tycker det är kul att vara statsminister för Alliansregeringen. Vi andra tycker det är lika kul att vara Allians-riksdagsledamöter!2006-12-23 Julpaus i riksdagsarbetet

Riksdagen tar nu paus i arbetet över helgerna. Själv kommer jag att använda mellandagarna för inläsning av material och planering av kommande aktiviteter. Men det skall nog bli lite tid till avkoppling också. Om det händer något särskilt så kommenterar jag det på bloggen, men annars blir aktiviteten på hemsidan lägre än vanligt under helgerna.
Jag önskar alla mina hemsidesbesökare, väljare, riksdags-kolleger, partivänner, politiska motståndare, med- och motdebattörer, journalister och opinionsbildare, gulsvarta fotbollsspelare och supportrar, och alla andra sjuhäradsbor, grannar, vänner och bekanta en riktigt god jul!

Och för den som under allt julstök eventuellt glömt bort varför vi firar jul (nej det är inte för att fira tomtens födelse!) så får detta symboliseras av vårt lilla vackra kapell i Ubbhult! Ett kapell där alla skolavslutningar för övrigt firats på ett stämningsfullt sätt sedan Ubbhultskolan byggdes för snart tio år sedan. Och detta glädjande nog utan att någon protesterat mot att de "stackars" barnen skall "tvingas" uppleva hur en kyrka ser ut på insidan...... För egen del tycker jag julstämningen är maximal när man vid en midnattsmässa eller julotta sjunger Stilla Natt i en kyrka med dämpad belysning och levande ljus! En upplevelse för både stora och små!2006-12-22 Moderaterna på toppnivå i opinionsmätning

I Temos senaste väljarbarometer ökar moderaterna 1,2% till 26,4%, dvs högre än resultatet i rekordvalet i september! Kanske börjar nu opinionen svänga tillbaka till regeringens fördel, även om mätningen tyvärr också visar att de andra Allianspartierna backar något.

Mätningen visar också att den senaste tidens uppgång för (s) till en stor del beror på att väljare som låg på soffan i valet nu säger sig stödja (s). Om de verkligen skulle rösta på (s) är ju en annan fråga.....2006-12-22 Demokratin har fått en politisk julklapp!

Tidigare i år beslutade ju Marks kommun att tillstyrka en motion som jag skrivit, där jag föreslog att Mark skulle inrätta en särskild dag för att informera eleverna i kommunens skolor om kommunismens brott mot mänskligheten. Detta kommer att starta hösten 2007, och det är jag mycket stolt och glad över att vara upphovsman till (även om en kd-politiker i Mark vid namn Stig Strandberg faktiskt förgäves föreslog samma sak för en 4-5 år sedan).

I dag beslutade så regeringen på sitt sista sammanträde före jul att Forum för Levande Historia framöver inte bara skall driva iskildra nazismens brott mot mänskligheten, utan även öka aktiviteterna för att skildra kommunismens svarta historia. Det är verkligen på tiden! Heder åt nya kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth som drivit denna fråga!

Nazism och kommunism är lika illa! Men medan de flesta unga idag, tack och lov, lärt sig mycket om nazismen och insett att det är något man skall motarbeta så har kommunismen klarat sig i stort sett utan granskning. Nu blir det slut med detta! Bättre julklapp kunde demokratin inte få!2006-12-21 Konjunkturinstitutet hyllar regeringens politik!

Vi fick höra idag att gårdagens debatt om arbetsmarknadspolitiken (som varade i 11 timmar, från 9 på morgonen till 20 på kvällen!) var den längsta i arbetsmarknadsutskottets historia! I dag avgjordes ärendet om förändringen i a-kassan efter votering. Som väntat vann Alliansens förslag.

All överdriven kritik och beskyllningar om att vi raserar välfärden verkar nu också klinga av efter- hand. Flera utlysta "massmanifestationer" vid Riksdagshuset mot förändringen av a-kassan har runnit ut i sanden, människor verkar inte vara särskilt upprörda. Sanningen är ju att ersättningen i a-kassan återställs till den nivå som gällde i slutet av 1990-talet, och att taket i a-kassan sänks till den nivå som gällde så sent som våren 2006. Det gäller att ha lite perspektiv i politiken!

I dag fick Alliansregeringen - och svenska folket! - en julklapp i förtid från Konjunkturinstitutet. Så här berömmer man regeringens politik:

"De långsiktiga effekterna styrs främst av de utbudsstimulerande reformerna såsom jobbavdrag, sänkt ersättningsnivå i a-kassan och neddragningen av de arbetsmarknadspolitiska utbildningsåtgärderna. Dessutom påverkas efterfrågan på arbetskraft positivt av nystartsjobb, sänkta arbetsgivaravgifter för yngre och skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Även om osäkerheten förstås är betydande bedöms sysselsättningen på sikt kunna öka med 1,5 procent mer än om reformerna inte hade genomförts, utan att resursutnyttjandet på arbetsmarknaden blir ansträngt. Detta innebär att även BNP kan öka med ungefär lika mycket på lång sikt."

Man skriver också att regeringens politik gör att ca 55.000 fler människor har jobb år 2010 än vad som annars skulle varit fallet. Kort sammanfattat: Den nya regeringens politik leder till lägre arbetslöshet och högre tillväxt. Och det är ju precis därför vi under denna vecka röstat igenom den nya politiken.2006-12-21 Kylda maten får högt betyg!

Henry Sandal, Markbygdspartiet, börjar få problem. Snart är det bara han själv som dömer ut den kylda maten till de äldre. Borås Tidning har anordnat provsmakning - läs själv panelens betyg!2006-12-20 Läs vår artikel - "Sanningen om a-kassan"

Tillsammans med övriga tre riksdagsledamöter för Alliansen har jag skrivit en artikel som beskriver och besvarar de flesta frågor och synpunkter som förekommer i debatten om a-kassan. I dag publiceras artikeln i Markbladet och Borås Tidning, och den lär komma i fler media.

Läs hela artikeln! Fler av mina artiklar om a-kassan hittar du här

Mycket av det vi framför i artikeln är sådant som jag och andra idag framfört i debatten i riksdagen.
2006-12-20 Paus i maratondebatten.....

Klockan nio i morse startade debatten om a-kassan, och nu klockan 15.00 håller den på än. Mitt eget anförande i debatten kommer jag att lägga in på hemsidan så snart det är protokollfört.

På textTV står felaktigt att a-kasseförslaget "skjuts upp" eftersom (s) och (v) begärt att frågan skall skickas tillbaka till arbetsmarknadsutskottet. Att man antagligen skulle göra så räknade vi ut redan i går, och vi har redan bestämt att ha ett extra utskottsmöte sent i kväll där vi återigen skickar tillbaka ärendet till riksdagen utan ändringar, så att frågan kan avgöras vid en votering i morgon i stället. Förslaget kommer därmed att träda i kraft vid årsskiftet precis som planerat, och nedtrappningen av a-kassan börjar gälla den 5 mars precis som utskottet föreslagit.

Om en stund startar nästa del av debatten om arbetsmarknadspolitiken. Den debatten har just nu 19 talare, och lär fortsätta långt in på natten....

Följ gärna debatten på SVT24 eller via riksdagens hemsida (där sänds debatterna i WebTV)!2006-12-19 Även de högsta cheferna måste hålla igen på lönekraven!

Det kändes bra att i helgen hör hur både statministern och finansministern gick ut och ifrågasatte att en liten grupp ledande chefer i de allra största börsbolagen beviljar sig själva fullständigt orimliga löner och bonusar. Om högste chefen tjänar 10-20 miljoner per år i löner och bonusar är det inte lätt för de fackliga organisationerna att kräva återhållsamhet av sina medlemmar. Detta problem har jag själv upplevt som fackligt aktiv i ett storföretag.

Jag hoppas de höga direktörerna lyssnar, och att de förstår att så som de gör kommer också deras anställda att göra! Som ledare skall man vara ett föredöme - på alla sätt!

Jag hoppas också att regeringen bevakar löneutvecklingen i de statliga bolagen. Till skillnad från näringsministern är jag inte övertygad om att bonusarna för cheferna i de statliga bolagen behöver ökas. Däremot kan man ju koppla en bonus till prestationen i stället för att öka lönerna på ett orimligt sätt.

Statsministern tjänar runt 120.000 i månaden. Han ansvarar för ett helt land. En VD i ett börsbolag kan tjäna det tiodubbla, men ansvarar "bara" för ett företag. Statsministern får ingen bonus om det går bra. Börs-VD:n kan ibland kvittera ut lika mycket till i bonus. Är detta verkligen rimligt?2006-12-19 Så sant som det är sagt.....

Sven-Erik Österberg (s), vice ordförande i "mitt" utskott, Arbetsmarknadasutskottet, säger emellanåt riktigt kloka saker. I (s)-tidningen Tiden skriver han:

Trots att alliansens politik medförde sänkt a-kassa vann den förtroende även bland de arbetslösa eftersom den såg deras längtan efter riktiga jobb.

Jag tror jag skall påminna Österberg om detta när vi debatterar a-kassan i morgon.....2006-12-18 Onyanserad energiskattekritik

TextTV och TV4text skriver idag med braskande rubriker om "vallöftesbrott" från (m) och (kd), och att ökande energiskatter "driver upp bensinpriset" vid nyår. Bakgrunden är att regeringen inte prioriterat sänkning av energiskatterna som viktigast, utan låter de (av förra regeringen) redan beslutade indexhöjningarna av energiskatten slå igenom vid årsskiftet. Hade s-v-mp-regeringen suttit kvar hade Sverige fått enorma energiskattehöjningar kommande år när den gröna skatteväxlingen skulle genomföras. Alliansregeringen stoppar denna skatteväxling, och det är det viktigaste!

I övrigt används allt utrymme som just nu finns för att sänka inkomstskatterna för vanligt folk, och det spelar väl för de flesta kanske inte så stor roll på vilket sätt man får sina skattesänkningar. Höjt bensinpris med nio öre kan nog de flesta leva med, det är ju felräkningspengar i sammanhanget. Samtidigt lovade faktiskt moderaterna bara en mycket liten sänkning av bensinskatten (25 öre), och det är ju som bekant tre år kvar av mandatperioden. Jag hade med energiskattefrågan bland mina prioriterade valfrågor, och tänker fortsätta argumentera för detta!

Oavsett vilka skatter regeringen vill sänka kommande år så är förutsättningen att fler människor kommer i arbete och betalar skatt. Det är grunden för allt välstånd, alla skattesänkningar och alla satsningar på välfärden! Det kan vara bra att komma ihåg när debatterna om a-kassan blir som intensivast kommande vecka......2006-12-18 Handelsresande i kravaller

Efter helgens våldsamma kravaller i Köpenhamn för att behålla "Ungdomens Hus" sitter 27 svenskar (!) fortfarande kvar i danskt häkte! Vad gör alla dessa svenskar i dessa upplopp i Köpenhamn?

Det visar sig gång på gång att det finns en klick vänsteraktivister i de nordiska länderna som tar chansen att bråka och slåss så fort de får chansen. Antagligen är det också delvis samma personer som var med vid Göteborgskravallerna, och som deltagit i "gatufesterna" arrangerade av "Reclaim the City" i Stockholm, som slåss i anslutning till idrottsevenemang, som deltar i Osynliga partiets och Syndikalisternas våldsaktioner, som släpper ut minkar i skogen, och som klottrar ned Slottet och hotar politiker i protest mot förändrad a-kassa.....

Det är dags att ta i med hårdhandskarna mot dessa ligister som är mer eller mindre "handelsresande i kravaller och upplopp". Den som intre respekterar demokrati och demokratiska beslut måste få en mycket tydlig reaktion från samhället!2006-12-18 Nu vänder opinionen igen!

I gårdagens SIFO-mätning kunde man konstatera att Alliansregeringen nu börjar ta tillbaka väljare från oppositionen igen. Bortsett från att kd backar 0,1% så ökar alla de övriga Allianspartierna, totalt har Alliansen tagit tillbaka 0,6% från oppositionen på en månad. Alltid något! Moderaterna ligger på 25,8%, vilket bara är 0,4% under valresultatet. Med tanke på den mycket överdrivna debatten om a-kassan kan man inte vara missnöjd med detta!

Och som jag skrivit förut - när människor börjar inse att Sverige även framöver kommer att ha ett av världens mest generösa a-kassesystem och upptäcker att de flesta arbetslösa inte kommer att påverkas av förändringarna då kommer det att märkas i opinionssiffrorna. När man dessutom upplever sina skattesänkningar i januari och ser hur många nya jobb som skapas - ja då tror jag att Alliansen under våren kommer att ta tillbaka ledningen även i opinionsmätningarna!2006-12-16 Sanningen kom ifatt Expressens chefredaktör

Jag gläds över den fällande domen mot Expressens chefredaktör Otto Sjöberg för den falska artikeln mot Mikael Persbrandt. På tiden att medias ständiga övergrepp mot privatpersoner stävjas!

Nu väntar jag bara på att även Radiotjänst gör sin plikt och polisanmäler nämnda Sjöberg för TV-licensskolk. För det är väl lika viktigt att en chefredaktör har betalt sin TV-licens som att politiker har gjort det?


Tappat stinget?2006-12-15 Varför slåss (s)-eliten och LO-pamparna mot a-kasseförslaget?

Trots arrangerade bussresor från hela Sjuhärad, en massiv annonskampanj, och alla 15 LO-förbunden engagerade kom bara ca 400 personer till LO:s manifestation mot a-kassan i Borås. Ett stort antal av dessa var antagligen de närmast sörjande s-politikerna och LO-fackombuden, som mer verkar slåss för sin egen politiska framtid än bry sig om LO-medlemmarnas bästa. Engagemanget kan ju också jämföras med att 3.000 personer stod i kö och frös i flera timmar i söndags för att få BT:s guldbok om Elfsborgs fotbollsguld....

Jag förstår att LO:s medlemmar börjar tröttna på de groteska överdrifterna, även om en del säkert låtit sig luras. När två olika LO-utredningar säger att LO:s medlemmar inte förlorar på regeringens politik så borde även LO-pamparna lyssna!

Vi som sitter i arbetsmarknadsutskottet har lyssnat. Vi har läst, vägt för och nackdelar, analyserat helheten, grävt på djupet i effekterna för olika grupper. Vi har haft hearingar, träffat företrädare för både LO, TCO och SACO. Vi har tagit del av utredningar, lyssnat på experter och inte minst pratat med folk! Och nu har vi tagit beslut om att föra regeringens förslag till riksdagen, med några mindre korrigeringar. På tisdag blir det debatt där jag kommer att delta. Sedan blir det votering i riksdagen.2006-12-14 Klokt regeringsbeslut

Vid dagens regeringssammanträde beslöt man att inte ställa upp med något statligt stöd på 250 miljoner kronor till friidrotts-VM i Göteborg 2011 eller 2013. Därmed drar Svenska friidrottsförbundet tillbaka sin ansökan.

Jag har tidigare ifrågasatt (bloggen 3/12) om det är rimligt att staten skall skjuta till så stora pengar - kalkylerna över vad man tjänar på ett sådant evenemang känns som rejäla glädjekalkyler. Varför skall Internationella friidrottsförbundet tjäna stora pengar på sponsorer och på tv-rättigheter, medan enskilda länder får ta den ekonomiska risken? Nej, det är dags att sätta ned foten! 250 miljoner kan användas till bättre saker. Att jag sedan som Västsvensk och infödd Göteborgare kan känna en liten känsla av besvikelse över att inte VM kan avgöras i Göteborg är en annan sak. Men sådana känslor kan inte avgöra stora politiska beslut.2006-12-14 Det finns fler myndigheter att lägga ned!

Jag fick idag tidningen "Genus" i brevlådan. Ett "aktuellt magasin från nationella sekretariatet för genusforskning" som det står på omslaget. Jag bläddare lite i tidningen och läste följande:

"En ny resursenhet för att främja utvecklingen av genusperspektiv inom museibranschen föreslås av Arbetets museum".

Och så säger en del att staten har ont om pengar! Varje dag får jag nya ideer om myndigheter att lägga ned......2006-12-14 LO i dåligt sällskap

I dag anordnade LO (?) en aktivitet på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot förändringarna i a-kassan. Det är tråkigt att se att LO numera genomför aktiviteter i samvaro med bland annat Sveriges Kommunistiska Parti och våldsorganistionen Syndikalisterna. Båda dessa grupper syntes på Mynttorget, och borde ha körts bort av LO om man värnar om demokratin! Vad gäller sakargumenten så är diskussionen lika groteskt överdriven som tidigare. Men jag gläder mig åt att till och med LO-ekonomerna nu ger ett tydligt besked att LO-medlemmarna inte förlorar på reformen, utan tjänar på denna när man även tar hänsyn till skattesänkningarna! Jag undrar lite stilla varför man då anordnar en manifestation?

En stilla fundering i övrigt - hur kan många hundra personer delta i en manifestation flera timmar mitt på dagen en vanlig vardag? Kan man ta ledigt från jobbet hur som helst? Eller kanske var alla som var där arbetslösa (vilket i så fall är ett bevis på att situationen är precis så allvarlig som regeringen påpekar!)2006-12-13 Och regnet bara öser ned.....

I går slogs svenskt regnrekord i Fotskäl, (en mindre ort som bara ligger några mil från Ubbhult där jag bor). Mellan klockan 06.00 i måndags och klockan 06.00 i tisdags regnade det som aldrig förr i Fotskäl. Hela 67 millimeter registrerades, det vill säga 67 liter per kvadratmeter. Så mycket har det aldrig tidigare regnat i Sverige under december, förutom i fjällvärlden. Tidningarnas skräckbilder av klimatförändringarna skrivs nu i allt fetare rubriker. Min funderingar kring detta kvarstår (läs vad jag skrev den 11 december).

Men jag funderar också på tidningarnas nyvaknade oro för koldioxidutsläpp och kampen för en bättre miljö. Samma tidningar som nu driver stora kampanjer för bättre miljö och minskat bilåkande är ju samma tidningar som för några veckor sedan drev en lika omfattande kampanj för sänkt bensinskatt......2006-12-13 Invasion!

Hela Riksdagshuset är invaderat! Inte av främmande makt, men av söta små lucior, tärnor och tomtar.....det är små lokala lussetåg på olika våningar i huset och för de olika partierna, och så hade vi ett stort gemensamt luciafirande i morse.

Visst är det mysigt! Jag önskar alla en riktigt trevlig luciadag, med lussetåg, lusskatter och lagom mycket glögg.....
2006-12-12 Centerpartiet stoppade borgerligt styre i Mark

Vid kvällens kommunfullmäktige i Mark valdes som befarat Pelle Pellby (s) som kommunstyrelsens ordförande. Detta sedan flera Centerpartister i går kväll tydligen gjort klart att man inte ville delta i ett majoritetsstyre som grundade sig på någon form av stöd från Markbygdspartiet. I detta läge fanns inte längre någon möjlighet att få majoritet för Margareta Löfgren (m) som kommunstyrelsens ordförande, vilket vi arbetat hårt för från moderat sida.

Jag beklagar personligen djupt Centerpartiets ställningstagande. Visst kan jag ha viss förståelse efter alla orimliga påhopp Centern drabbats av från Markbygdspartiets sida, men jag har ändå svårt att förstå att man inte vill försöka skapa en majoritet trots allt. För mig är det viktigaste som politiker att få inflytande. Jag trodde att det även för andra borgerliga politiker vägde tyngre än motviljan mot Markbygdspartiet. Jag tröstar mig dock med att den praktiska politiken sannolikt för det mesta kommer att vara borgerlig, eftersom Markbygdspartiet ideologiskt ligger närmast de borgerliga partierna. Men att tvingas genomföra borgerlig politik med socialdemokratiska ordföranden i nämnderna kräver politisk fingertoppskänsla.

Från moderat sida har vi i vart fall gjort precis allt för att försöka skapa ett fortsatt borgerligt styre, eftersom det är detta som väljarna har valt. Tyvärr har det på grund av andra partier inte lyckats. Nu gäller det att göra det bästa av situationen - De borgerliga Allianspartierna samt Miljöpartiet kan tillsammans med Markbygdspartiet genomföra precis vad de vill i kommunen utan att (s) och (v) kan göra något åt saken.....

I vilken mån Markbygdspariet kommer att medverka till kloka politiska beslut återstår dock att se. Efter alla de turer som varit kring partiet och ledaren Henry Sandahl så är man ju en smula skeptisk. Och i grunden är det givetvis så att det är Henry Sandahl som genom sina märkliga utspel och sitt sätt att behandla andra människor, som gjort politiskt samarbete omöjligt.2006-12-12 Ansvarslösa fackliga organisationer hotar kollektivavtalen

Den nya regeringen, med arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin (m) i spetsen, försvarar i alla sammanhang den svenska modellen där kollektivavtal i stället för lagstiftning bestämmer spelreglerna på arbetsmarknaden. Både arbetsgivarorganisationerna och de fackliga organisationerna verkar överlag tycka att detta fungerar, och genom kollektivavtal kan man besluta om olika regler inom olika avtalsområden, och därmed vara mer flexibla. Baksidan av detta är att om systemet skall fungera måste man också ge de fackliga organisationerna möjlighet att begära att arbetsgivare skall ingå sådana avtal, och i bakgrunden finns då alltid möjligheten att vidta stridsåtgärder. Som vän av avtalsfrihet kan man givetvis ha synpunkter på att tvinga på arbetsgivare ett avtal som vare sig denne eller de anställda på arbetsplatsen önskar.

Men problemet idag är nog egentligen inte att facken i praktiken kan tvinga en arbetsgivare att ingå avtal, utan att man ibland använder så tveksamma metoder i sin kamp för kollektivavtal. Vi minns när Byggnads representanter mötte lettiska arbetare med orden "go home", och hur man knäckte det lettiska bolaget genom att kräva högre löner än det svenska avtalet krävde. Vi såg i går hur Hotell- och Restaurangfacket anmälde Salladsbaren Wild'n Fresh i Göteborg för att de saknade tillstånd för verksamheten, vilket fick chefen för Miljökontoret i Göteborg att säga att han tänkte stänga restaurangen idag. Men i dagens tidning man man nu läsa att den 24-åriga kvinna som driver restaurangen faktiskt har alla de tillstånd som Miljökontoret kräver! Sådan smutskastning som facklig metod är skamlig! Lika illa är det om man börjar en förhandling med hot om blockad i stället för att vänligt förklara för en ung oerfaren småföretagare varför ett kollektivavtal kan vara en bra lösning för båda parter.

Om den svenska modellen med kollektivavtal skall fungera måste alla fackliga organisationer ta sitt samhällsansvar och visa måttfullhet i sina diskussioner med småföretagare om kollektivavtal. Alla är beroende av småföretag för att det skall skapas fler jobb! Småföretagare skall inte behöva vara rädda för facket, utan det måste finnas en ömsesidig respekt. I annat fall kommer trycket från både allmänhet och politiker att bli starkt för att kollektivavtalen skall ersättas med lagstiftning.2006-12-12 Samordna samhällets resurser!

Som riksdagsledamot är det jobbigt att se på nyheterna på TV. Nästan varje kväll är det något som inte fungerar bra i samhället och som man känner att man vill ta tag i! I går kväll visade ett nyhetsprogram exempel på hur enskilda människor drabbas av Försäkringskassans i och för sig mycket goda ambitioner, att få fler sjukskrivna i arbete. Detta lyckas också bra, så nedanstående skall inte ses som kritik av Försäkringskassan, snarare mot stelbenta regelverk!

1. Man visade en kvinna med svår värk som trots detta klarade att arbeta halvtid och vara sjukskriven halvtid. Men Försäkringskassan ansåg att hon skulle säga upp sig från halvtidsjobbet (!) och "arbetspröva" för ett osäkert heltidsjobb i stället. Detta ansåg hon själv vara helt omöjligt. Lite märkligt låter det att man skall säga upp sig från ett halvtidsjobb som man klarar av för ett eventuellt framtida heltidsjobb - bättre hade väl i så fall varit att öka på den halvtidstjänst hon redan har?

2. Det andra exemplet var en kvinna som för länge sedan drabbats av en olycka, med begränsad rörlighet och värk som följd. Hon måste äta värkmedicin för att kunna fungera. Nu måste hon arbetspröva, och enda sättet för henne att ta sig till arbetsplatsen är med egen bil. Fast det gör att hon inte får äta sin medicin (farligt som bilförare), varför hon lider av sin verk därför har svårt att klara ett arbete.....Varför kan man inte ordna en taxi åt henne i stället och låta henne äta sin medicin? Om hon på det sättet kan ta ett heltidsjobb så vinner ju alla på detta!

3. En annan sak jag funderar på - varför kan man bara sjukskriva människor på 25, 50, 75 eller 100%? Varför inte på tex 60% eller 80%? Tänk vilken besparing för samhället att inte tvinga någon vara sjukskriven på halvtid om man klarar att jobba 70%!

Är det inte dags att alla regler blir mer flexibla, att man alltid ser helheten i stället för att varje myndighet bevakar "sin" kurva? Vi behöver samordna resurserna för sjukskrivning, sjukvård och arbetslöshet bättre för att underlätta för enskilda människor att komma i arbete! Jag skall titta lite mer på dessa frågor - kanske blir det en riksdagsmotion av mina tankar!2006-12-11 Klimatförändring.....eller?

I dag har det regnat i Västsverige, oavbrutet ösregn i ett dygn! Svåra översvämningar på många håll, och så här såg det ut i en järnvägstunnel i Mölndal. Nu skall varje politiskt korrekt politiker lägga pannan i djupa veck och bekymrat säga att detta är en effekt av klimatförändringar skapade av människan. Men är det så enkelt?

Häromdagen sa meteorologen på TV att det inte varit så varmt i december i Södra Sverige på länge. Inte sedan 1977......! Och redan verkar alla ha glömt att Västsverige förra vintern hade en av de längsta och snörikaste vintrarna på väldigt länge, med ett stabilt snötäcke från början av januari till slutet av mars! Mölndalsån svämmar över varje år, även om det i år är värre än på väldigt länge. Samma med tex Viskan, som svämmar över i Horredstrakten vartenda år. Nere i Europa svämmar de stora floderna över med jämna mellanrum. Så var det även på 1920-talet och på 1950-talet. Då hade man särskilda insamlingar och gav ut frimärken med tillägsvalörer som "hochwasserhilfe" i både Tyskland och Tjeckoslovakien.

Glöm inte att Sverige och norra Europa under årtusendena haft såväl tropiskt klimat som flera istider! Och glaciärerna i Europa och på Island har ökat och minskat i storlek under årtusendena. Är det så omöjligt att tänka sig att det vi ser är högst normala vädervariationer? Eller kanske klimatförändringar som människan inte råder över?

Skall man då inte anstränga sig för att få en bättre miljö? Jo, naturligtvis. Ett ökat miljömedvetande kan skapa en renare luft, vilket gör att människor blir friskare, det kan rädda värdefull natur och hotade djurarter, och det kan spara på jordens resurser. Dessutom är det viktigt att trygga olja och gas som råvaror i stället för att elda upp det. Allt detta är skäl nog! Men jag är däremot inte alldeles övertygad om att vi människor verkligen råder så värst mycket över själva klimatet som en del försöker få oss att tro.....2006-12-11 Allt orimligare tonläge om förändringen av a-kassan

Debattartiklarna haglar från ledande s-politiker och LO-pampar mot förslagen till förändringar av a-kassan. Argumenten blir allt märkligare och orimligare. Samtidigt är det ganska tyst från vanligt folk - kanske har den vanlige löntagaren läst på bättre än sina fackliga företrädare, och insett att den nya regeringens politik totalt sett ger mer pengar i plånboken för de flesta, samtidigt som satsningarna på meningsfulla åtgärder och effektivare arbetsförmedling gynnar de arbetslösa?

I Borås Tidning idag har jag idag en artikel som svar på att a-kasseförslaget av vissa utmålas som ett hot mot jämställdheten. Artikeln hittar du här som vanligt!

Jag håller på att göra en sammanfattning av alla mer eller mindre osakliga argument som våra motståndare för fram. Den kommer att presenteras både på bloggen och i media framöver!

I morgon tisdag har Arbetsmarknadsutskottet möte, och då kommer vi att ta beslut om a-kasseförslaget. Beslutet bygger på regeringens förslag, med några små men viktiga korrigeringar och förtydliganden från utskottet. Sedan blir det omröstning i riksdagen veckan före jul.2006-12-10 Tänkvärt (?) om sjukvården....

I bland får man bra (nåja....) idéer till verkliga politiska debatter från deltagarna i Parlamentet i TV4. Johan Ulvesson fick frågan om man skall godta vinstintresse i vården. Hans svar var att man får vara glad om någon överhuvudtaget visar något slags intresse för vården..... Sedan lade han till att man i annat fall kan låta Djurgårdens hockeylag ta över sjukvården. De saknar ju i vart fall all form av vinstintresse.....
2006-12-10 Förlust i seriefinalen

Elfsborg - Vålerenga 2-3 (2-0)

Trots ledning i halvtid med 2-0 förlorade Elfsborg seriefinalen i gruppspelet i Royal League, och missade en rejäl segerpremie. Båda Elfsborgs förluster har kommit mot just norska Vålerenga, och i båda matcherna har Elfsborg varit mycket nära en seger. Men trots dagens förlust är Elfsborg alltså klara för slutspel som ett av åtta lag i de tre grupperna. Till våren gör dessa upp om vilket lag som är bäst i Skandinavien.

SLUTTABELL GRUPP 3: V OA F MÅL P
1Vålerenga642013-814
2IF Elfsborg622211-88
3AIK61327-126
4Viborg FF60336-93
 


2006-12-10 Kanske är man lite tokig (II)

Att stå i kö i en och en halv timme för att få en guldbok om Elfsborgs allsvenska fotbollssguld kan nog också uppfattas som en smula tokigt. Men jag stod där i kön tillsammans med tusentals andra och väntade. Kön slingrade sig under god stämning och god disciplin runt hela kvarteret bakom Borås Tidning! Men jag fick min bok, och hoppas Borås Tidning trycker en ny efter nästa guld - förhoppningsvis redan 2007.....2006-12-10 Kanske är man lite tokig (I)

Att gå upp mitt i natten och se på en raketavskjutning bara för att det finns en svensk ombord - ja det är väl ett exempel på att man är lite tokig. Men det gjorde vi - familjen satt klistrad framför TV:n klockan 02.47 i natt för att se avskjutningen. Aldrig har väl tonårsdottern vaknat så snabbt en vanlig morgon för att gå till skolan som hon gjorde i natt......

Jag minns förra gången jag satt framför en TV och såg på något liknande - det var när jag var 8 år och vi samlades framför grannens lilla svartvita TV för att se den första människan ta sina första steg på månen!

På något sätt kändes det lite historiskt även i natt - och lite som ett synligt bevis på att Sverige faktiskt är ganska aktivt och engagerat i dagens internationella rymdforskning.

Foton: Officiella foton från Nasa2006-12-09 Som väntat!

Dagens opinionssiffror från Demoskop blev lika dåliga för regeringen som jag befarade. Redan den 19 november skrev jag på bloggen att opinionsstödet sannolikt fortsätter sjunka för regeringen fram till årsskiftet, eftersom det ju bara verkar diskuteras en enda politisk fråga i höst - förändringen av A-kassan. Dessutom är ju beskrivningen av hur förändringarna påverkar den vanlige löntagaren ofta hårresande felaktiga. Och visst är A-kassan en underbar fråga för vänsteraktivisterna? Nu kan man måla upp den klassiska motsättningen mellan den hemska högern och arbetarna i grälla röda färger, mana till politiska strejker och demonstrationer. Naturligtvis skrämmer sådana kampanjer de väljare som är mest lättrörliga.

Men jag misstänker att det blir ett rejält bakslag för både LO-pamparna, vänsteraktivisterna och s-politikerna när löntagarna inser i januari att allt hemskt man hotade med var fel! I stället kommer man att upptäcka att man fick väldigt mycket mer i lönekuvertet, och att A-kassan fortsätter ge god trygghet vid arbetslöshet. För den genomsnittlige arbetslöse kommer inte sänkningen av ersättningen att märkas alls, eftersom man får samma ersättning som tidigare det första året! Dessutom kommer man, om prognoserna stämmer, att se hur flera hundratusen nya jobb växer fram, och se hur regeringens satsningar på skola, sjukvård och rättsväsende börjar ge effekt. Då tror jag att opinionen kommer att svänga tillbaka igen!

Positivt är att regeringen idag ändå har det största förtroendet hos svenska folket som en regering haft på 2,5 år (se bloggen den 3/12). De välinformerade väljarna verkar alltså vara nöjda - och de andra skall vi informera ordentligt framöver!

Bäst av allt är nog att (s) nu kommer att sätta sig till ro och säga att "det var nog inget fel på vår politik ändå", och fortsätta köra på i samma gamla hjulspår. Då har inte (s) skuggan av en chans att vinna valet 2010 heller.....


2006-12-08 Arrogansens okrönte mästare?

Innan jag lämnade Riksdagshuset och Stockholm idag kunde jag lyssna på den märkligaste interpellationsdebatt jag hittills upplevt! Först skall jag väl berätta vad en interpellationsdebatt är - det innebär att en riksdagsledamot ställer en fråga till en minister i förväg, och i samband med att svaret lämnas blir det en debatt i kammaren om saken, där även andra har rätt att delta.

Vet ni vad vår fd justitieminister Thomas Bodström (s) gjorde i dag: Jo, han gick in i en pågående debatt och ställde frågor till nuvarande justitieministern Beatrice Ask, och sedan lämnade han lokalen och lät bli att ens lyssna på svaret! Något så arrogant i en debatt har jag inte sett sedan samme Bodström mopsade upp sig mot talmannen för ett tag sen.

Thomas Bodström utmärker sig alltmer som den mest osympatiske, arrogante och oförskämde ledamoten i hela riksdagen. Han är oförskämd i debatterna, försöker sätta sig på folk, respekterar inte vare sig talmannen eller riksdagens regler. Det är svårt att tro att han till yrket är advokat och van vid att uppträda i domstol.....

Allra värst är nog det sätt som Bodström behandlar sin efterträdare Beatrice Ask i olika sammanhang. För en utomstående brjar det närmast att likna ren vuxenmobbning. På en vanlig arbetsplats hade detta nog aldrig accepterats.

Riksdagsledamöter bör vara ett föredöme och respektera varandra, och lära sig att skilja på sak och person!2006-12-08 Förvirrande re(s)vanor

I många nyhetsinslag den senaste tiden har riksdagsledamöternas taxiresor diskuterats. För oss som reser väldigt mycket och skall passa flygtider och mötestider är det svårt att undvika att åka en del taxi, det finns ofta helt enkelt inga alternativ. I andra sammanhang tvingas ministrar och andra att åka taxi av säkerhetsskäl, när polisen anser att det finns hotbilder mot enskilda politiker. Av naturliga skäl är det uppgifter man håller hemliga.

Men ibland tar resandet märkliga vändningar. Både fd ministern Thomas Bodström och fd ministern Pär Nuder fortsätter resa med talmannens exklusiva tjänstebilar i stället för att åka kollektivt eller ta taxi. Enligt uppgifter står dessa två fd ministrar för 85% av utnyttjandet av talmansbilarna! Detta trots att ministrarna numera avgått. Det påstås att resandet beror på just "säkerhetsskäl", vilket jag inte riktigt tror på. Pär Nuder tog tex av säkerhetsskäl (!) talmansbilen till en konsert med Bruce Springsteen! Om man inte ens vågar åka taxi av säkerhetsskäl bör man nog inte gå på en stor rockkonsert utan bevakning heller.....

Nej, detta luktar missbruk av riksdagens resurser, precis som de fd s-statsrådens missbruk av inkomstgarantin där man frivilligt avstår från att återgå till tidigare arbete och i stället tar ett friår på skattebetalarnas beskostnad! Läs mer om detta i mina blogginlägg den 13 oktober och 8 november, och min artikel i Borås Tidning.2006-12-08 Alternativ drift räddar vårdcentralen i Fritsla

Den 7 september skrev jag följande i en debattartikel i Borås Tidning och Markbladet:

"Det finns planer för att "samordna" vårdcentralerna i Sjuhärad. I praktiken betyder det att små vårdcentraler kan försvinna, och både vårdcentralerna i Fritsla och Horred kan vara hotade. Det minskar tillgängligheten och därför säger vi moderater nej till detta! Kanske kan räddningen för en hotad vårdcentral bli att man hittar någon utomstående som vill driva vårdcentralen åt Regionen? Om detta skulle bli aktuellt tror jag att invånarna som berörs skulle bli besvikna om politikerna sade nej!"

I dag visar det sig att jag hade mer rätt i mina funderingar än jag kanske själv trodde - för i går, bara tre månader efter min artikel, tog Hälso- och Sjukvårdsnämnden i politisk enighet (!) beslut om att lägga ut driften av vårdcentralen i Fritsla på entreprenad för att säkra verksamheten!

Ett intressant beslut som ger politikerna möjlighet att jämföra privat och offentlig drift av en vårdcentral. Intressant också att denna i grunden moderata politik genomförs i total politisk enighet trots att s-c-fp har majoritet i den ansvariga nämnden, och trots att flera socialdemokrater gick till hårt angrepp mot de tankar på alternativ drift som framfördes av mig och andra i september....
2006-12-07 Elfsborg vidare till slutspel i Royal League!

AIK - Elfsborg 1-1

Efter dagens oavgjorda resultat är Elfsborg klara för slutspel i Royal League! Om Elfsborg vinner över Vålerenga i sista omgången blir man gruppsegrare! Så här ser tabellen ut inför sista omgången i gruppspelet:
 
IF Elfsborg - AIK 4-0
Vålerenga - Viborg FF 1-0
Vålerenga - IF Elfsborg 2-1
AIK - Viborg FF 1-1
Viborg FF - IF Elfsborg 2-2
AIK - Vålerenga 1-1
IF Elfsborg - Viborg FF 1-0
Vålerenga - AIK 4-2
Viborg FF - Vålerenga 2-2
AIK - IF Elfsborg 1-1
Viborg FF - AIK 10 Dec
IF Elfsborg - Vålerenga 10 Dec

TABELL: V OA F MÅL P
1Vålerenga532010-611
2IF Elfsborg52219-58
3Viborg FF50325-73
4AIK50325-113
 


2006-12-07 Väljarna läxas upp av (s)

Från allt fler håll får man nu höra och läsa att socialdemokraterna anser att "väljarna har röstat fel". Jag tycker det är ganska anmärkningsvärt hur man kan uttrycka sig så nedlåtande om den svenska demokratin!

Man kan alltid diskutera och ifrågasätta medias roll i en valrörelse och om rapporteringen är objektiv, man kan ifrågasätta sina motståndares argument och mycket annat - men om man värnar om demokratin kan man aldrig klandra väljarna i efterhand!2006-12-07 Farsen om den kylda maten i Mark rullar vidare...

Eller vad sägs om Henry Sandahls senaste påhopp, denna gång på kommunens socialchef som Sandahl inte tycker har rätt att vare sig yttra sig eller försöka beskriva fakta i frågan!

Saken är ju den att Sandahl började skrämma upp de gamla med att de skulle tvingas äta kall mat, och att detta började redan före valet. Det gav hans parti en massa röster, men dessa röster har han inte förtjänat! Nu börjar verkligheten komma ikapp Sandahl - och det tål han inte.....

Och dessutom börjar nu media att granska Sandahl, vilket verkligen är på tiden! Hade man gjort det före valet hade inte Markbygdspartiet varit vågmästare i Mark idag.2006-12-06 AMS: + 175.000 jobb!

AMS meddelar att man skriver upp prognoserna för nya jobb nästa år. Under 2006-2007 tror man på totalt 175.000 nya jobb! I år blir det 80.000 nya jobb och nästa år ytterligare 90.000.

Självklart tar den förra s-regeringen åt sig all ära för detta.....men man kan inte förklara varför nyanställningarna började först i våras när det började kännas som om det skulle bli regeringsskifte! Och framförallt kan man inte förklara varför prognoserna skrivs upp ännu mer nästa år.

Jag vet ett par småföretagare som tog beslut att anställa i somras, för att man började tro på en valseger för Alliansen. Kanske fanns det fler som tänkte så? Att komuner och landsting nu säger sig vilja anställa lite fler kan ju möjligen också bero på att man ser att regeringen satsar mer pengar på både skola och sjukvård?

Oavsett vilket - det ser bättre ut för Sverige nu. Det skall nog gå att pressa ner arbetslösheten och få fler i arbete.2006-12-06 Henry Sandahl förnekar sig inte....

Markbygdspartiets Henry Sandahl förnekar sig inte. Den stil och det språk som han använt mot oss politiker i fyra år har han nu också visat upp för andra markbor med förfärande resultat! Läs själv reportaget i Borås Tidning om ett möte i måndags på Kunskapens Hus i Skene, och läs mer om reaktionerna efteråt....

En märklig sak som jag reagerar på är hur stjärnkocken Leif Mannerström kan kritisera den mat som Marks kommun tänker erbjuda utan att ens veta varifrån kommunen tänker köpa maten? Diskussioner förs också om att kommunen själv skulle kunna tillverka den kylda maten - inget beslut om leverantör är taget!

Jag upprepar också mitt tips om reportageserien i Hallands Nyheter som på ett bra sätt beskriver diskussionen om den kylda maten. På denna länk kommer du till den senaste artikeln, och längst ned efter artikeln finns länkar till alla tidigare inslag om den kylda maten.

En sak är mycket tydlig - motståndet mot den kylda maten är knappast särskilt stort, tvärtom inser allt fler att Marks kommun vill erbjuda de äldre bättre mat - inte sämre!2006-12-06 Ett intressant besök i Haparanda

Det finns kraft i Sverige, och näringslivet kan utvecklas om alla drar åt samma håll. Haparanda är ett bra exempel på detta. Senast jag var där var för ca 10 år sedan. Skillnaden mot idag är slående!

I går kväll deltog jag i en debatt om arbetsrättsfrågor och arbetslöshet i Folkets Hus i Haparanda. En intressant debatt, med en del spännande infallsvinklar - inte minst var det kul att höra hur positiva man idag är i Haparanda över arbetsmarknaden. Det handlar inte om oro för arbetslöshet, utan om hur man skall kunna få fram alla den arbetskraft som behövs efter IKEA:s etablering och att det positiva detta för med sig! Man räknar med 1.000 nya jobb under ett par års tid, vilket är en hel del för en kommun med 10.000 invånare. Idag är Haparanda och Tornio på Finska sidan en gemensam stad med gemensamma skolor, brandförsvar, köpcentrum och mycket annat. En stor del av besökarna är Ryssar, och många reklamblad och annat är på ryska! I alla affärer tar man både kronor och Euro, och vill man betala med Rubel så går det nog också bra.

Precis lika positivt är det i Malmfälten - Kiruna-Gällivare-Malmberget - där verksamheten också ökar. Det kräver kompetent arbetskraft av många olika slag. Idag importerar man arbetskraft från Sydsverige till Norrbotten! En omvänd flyttström med andra ord.

Jag fick förresten äran att övernatta på det anrika och fantastiskt vackra Stadshotellet i Haparanda. På detta hotell har under 1900-talet bott både kungar, tsarer, revolutionärer, spioner, agenter, bordellmammor, smugglare, generaler, patroner och många andra.

För övrigt tänker man alltid på hur långt Sverige är när man reser till nordligaste delen av landet. Det är tur att det finns flyg, även om jag åkte buss de sista 13 milen från Luleå till Haparanda.

Haparanda Stadshotell2006-12-06 Jag har utsetts till ansvarig för moderaternas fackliga nätverk!

Moderaternas partistyrelse har gett mig uppdraget att vara sammankallande för ett nätverk för fackligt aktiva moderater. Bakgrunden är att vi efterhand insett hur många moderater som är fackligt aktiva runt om i landet.

Jag hoppas att nätverket skall bli ett stöd för alla fackligt aktiva moderater och också bli ett sätt för de fackligt aktiva att få kontakt med varandra. Dessutom kommer medlemmarna i nätverket ju på detta sätt att få en direkt kanal till riksdagsgruppen och till arbetsmarknadsutskottet för sina åsikter.

För egen del har jag både lång erfarenhet av småföretagarfrågor genom mitt yrke som jurist och rådgivare på bank, jag har erfarenhet som arbetsgivare från min tid som kommunpolitiker och dessutom en lång facklig erfarenhet i ledande funktioner. Jag upplever själv att jag kan se fackliga frågor ut flera perspektiv. Politiker som inte klarar detta kommer att få problem!

Man måste inse att det både finns arbetsgivare som missköter sig och utnyttjar enskilda människor, liksom att det finns fackliga företrädare som missbrukar sin makt med närmast maffialiknande metoder. Inget av detta har Sverige råd med! Jag vill som politiker bekämpa alla avarter och orimliga beteenden och värna om de företag och fackliga organisationer som tar ansvar för förnuftiga beslut!2006-12-05 Nytt besöksrekord på bloggen!

I går slogs nytt rekord i antalet besök på min hemsida. För första gången hade jag över 200 unika besök på bloggen under ett dygn, och totalt nästan 250 träffar på hemsidan!

Antalet besökare har ökat stadigt, och är nu till och med fler än det var före valet.

Totalt har min hemsida med alla underavdelningar nu haft 18.841 träffar sedan starten den 17 februari.

Detta är jättekul - välkomna tillbaka!2006-12-04 Dammråttor förgyllde moderat julfest

Markmoderaterna hade i kväll en välbesökt julfest för sina aktiva politiker, över 30 personer fanns på plats. Stämningen är på topp i partiet, och alla våra politiker, nya och gamla, brinner av iver att arbeta för mer moderat politik i Mark.

Vi hade också besök av Åsa och AnnaKarin från städföretaget Dammråttan i Borås. De startade sitt företag år 2000, och har idag 28 anställda (!), som erbjuder alla typer av städtjänster till företag och privatpersoner. Bland privatkunderna finns såväl välbeställda som ensamstående mammor från förorterna, och både barnfamiljer och pensionärer.

De beskrev tydligt hur stort behovet är av denna typ av tjänster, och hur värdefullt det vore för deras bransch om riksdagen införde någon form av skattesubventioner som gjorde det möjligt för ännu fler att köpa denna typ av tjänster. När det gällde "pigdebatten" var deras åsikt klar - de hade svårt att förstå denna negativa debatt och det nedsättande talet om "pigor" - varför anser vissa att det inte är "fint" nog att ha ett städjobb?

Dammråttans utrustning är något modernare än denna....

Åsa och AnnaKarin visade sig vara två stolta, framgångsrika, unga kvinnliga företagare som på kort tid lyckats bygga upp ett stort företag trots alla motgångar i form av regler, byråkrati och konkurrenter som dumpar priserna genom svartjobb. De beklagade sig också över en tung pålaga i form av sjuklöneansvar för de anställda (något jag ju kunde glädja dem med att regeringen snart kommer att ta bort....)

Företagare som Åsa och AnnaKarin vill jag se fler av. Mycket fler!2006-12-04 Larmsiffror om unga förtidspensionerade

Allt fler unga förtidspensioneras! Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg beskriver problemen i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.

Tio unga människor per dag beviljas aktivitetsersättning (förtidspension). Det är tre gånger så många som för tio år sedan! Och andelen 20-29-åringar med förtidspension har nästan fördubblats under en åttaårsperiod. I dag har 22.800 unga förtidspension jämfört med 12.300 år 1997. Samtidigt har alltfler unga haft en långvarig sjukskrivning innan de förtidspensioneras. Detta tyder på att ökningen inte beror på att fler personer har medfödda funktionshinder. Min undran är om verkligen så många fler unga helt saknar arbetsförmåga jämfört med hur det var för åtta år sedan?

Ändå säger en del (läs den politiska oppositionen) att reglerna kring arbetslöshet och sjukskrivning är bra som de är...2006-12-03 Förtroendet för regeringen ökar!

Enligt Skop är förtroendet för regeringen det starkaste som en svensk regering fått sedan i maj 2004!

37 procent av de tillfrågade anser att regeringen gör ett bra arbete, medan 22 procent är missnöjda. 32 procent tror att s skulle göra ett bättre jobb - men 31 procent anser att s skulle göra jobbet sämre.

Av detta kan man möjligen dra slutsatsen att även politiskt obekväma beslut som tex åtstramning av A-kassan inte bara fick stöd av väljarna i valet, utan även har deras stöd efteråt!
2006-12-03 Elfsborgsvinst i Royal League (uppdaterad)

Elfsborg- Viborg 1-0

Efter gårdagens seger mot danska Viborg hemma på Borås Arena ligger gulsvart tvåa i sin grupp efter Vålerenga från Norge. Övriga två lag, Viborg och AIK har två poäng vardera. Det känns nu alltmer troligt att Elfsborg skall gå vidare från sin grupp (de två första lagen går vidare).

På torsdag möter Elfsborg AIK på bortaplan. Det kan säkra avancemanget från gruppspelet!

Matcher och tabell efter 4 omg:
 
IF Elfsborg - AIK 4-0
Vålerenga - Viborg FF 1-0
Vålerenga - IF Elfsborg 2-1
AIK - Viborg FF 1-1
Viborg FF - IF Elfsborg 2-2
AIK - Vålerenga 1-1
IF Elfsborg - Viborg FF 1-0
Vålerenga - AIK 4-2
Viborg FF - Vålerenga 07 Dec
AIK - IF Elfsborg 07 Dec
Viborg FF - AIK 10 Dec
IF Elfsborg - Vålerenga 10 Dec

TABELL: V OA F MÅL P
1Vålerenga43108-410
2IF Elfsborg42118-47
3Viborg FF40223-52
4AIK40224-102
 


2006-12-03 Skall staten satsa en kvarts miljard på Friidrotts-VM i Göteborg?

Firidrottsförbundet, vissa enskilda idrottsmän samt en del politiker i Göteborg är besvikna för att regeringen inte lämnat något besked om eventuell statlig satsning på ett nytt friidrotts-VM i Göteborg 2011/2013, och att regeringen inte idag vill ställa sig bakom ansökan till internationella friidrottsförbundet. Problemet är att det inte finns några ordentliga kalkyler på vad en VM-tävling totalt skulle kosta, bara lösa uppskattningar. Däremot vet vi att det denna gång handlar om att staten skulle gå in med ett rent bidrag på minst 250 miljoner kronor! Detta är oerhört mycket större statliga satsningar än vid tidigare tävlingar där staten tydligen bara lämnat begränsade ekonomiska förlustgarantier och mindre bidrag. Vad regeringens slutliga beslut kommer att bli när man fått en ordentlig kalkyl återstår väl att se, men jag tror inte friidrottsförbundet skall hoppas för mycket.

Personligen tycker jag att satsningen känns mycket tveksam. Det är jättekul med stora evenemang i Göteborg, och jag besökte själv Friidrotts-VM förra gången. Men som riksdagsledamot har jag svårt att vara positiv till att använda så mycket som 250 miljoner av skattebetalarnas pengar till detta!

Gärna stora evenemang på Ullevi i Göteborg - men inte till varje pris!2006-12-02 Jag har fått svar från socialministern om vårdnadsbidraget!

Jag har redan fått svar från socialministern angående hur snabbt kommunerna kan införa vårdnadsbidrag! Läs först min fråga igen, och därefter svaret från socialministern, kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Jag tolkar svaret som att det ganska snart kommer ett tydligt lagförslag från regeringen, och att kommunerna får ge sig till tåls tills dess. Jag tror man är beredda att vänta lite, eftersom man då kan vara säkra på att man slipper överklaganden från de politiska motståndarna och därmed kan komma igång direkt!

I dag har Radio Sjuhärad uppmärksammat min fråga till ministern, även om man missuppfattat saken och tror att frågan bara gällde Mark.....självklart gäller frågan alla svenska kommuner, även om givetvis Sjuhäradskommunerna är de som berör mig mest som politiker!Besök moderaternas julkalender - öppna en lucka varje dag!2006-12-01 Ta reda på fakta om den kylda maten!

Diskussionen om att leverera kyld mat till de äldre i Mark, för uppvärmning i hemmet, går vidare. Henry Sandahl (markbygdspartiet) har detta som sin nästan enda fråga just nu, och lägger ner hela sin själ i detta. Kanske skulle han först ha tagit reda på vad de äldre i grannkommunerna, tex Herrljunga, Svenljunga, Varberg och Göteborg tycker? Hallands Nyheter har haft en lång reportageserie som beskriver ganska väl vad det handlar om. På denna länk kommer du till den senaste artikeln, och längst ned efter artikeln finns länkar till alla tidigare inslag om den kylda maten. Läs och bedöm själv!

Personligen ser jag det som ett viktigt steg för att erbjuda de äldre som bor kvar hemma varmare och mer näringsrik mat, med ökad valfrihet - både vad man vill äta och när på dagen man vill äta. Jag hoppas Marks politiker står emot Henry Sandahls populism och står fast vid sitt beslut att införa kyld mat på prov under ett år. Därefter är det dags att fråga de äldre om de tycker det blev en förbättring eller försämring! I de undersökningar som gjorts är över 90% alltid eller nästan alltid nöjda med den kylda maten!

Vad gäller stjärnkocken Leif Mannerströms inhopp i debatten så tycker jag har är hjärtligt välkommen att försöka tillaga middagar till de äldre i Mark för 48;-/st. Med tanke på de priser han tar på sin krog så tror jag det blir svårt....