Blogg april 20062006-04-30 Det måste löna sig att arbeta!

Läs dagens debattartikel i Borås Tidning, författad av oss fyra som toppar moderaternas riksdagsvalsedel 2006!


2006-04-29 Seger med 8-0!

Nu är 2006 års cup igång. Elfsborg vann - naturligtvis - eftersom det var ett lag från betydligt lägre serie, Slottskogen (SG97) som stod för motståndet. Elfsborg vann med 8-0, och nyförvärvet Leandre Griffit gjorde tre av målen!

Jag minns Elfsborgs cupguld 2003. Ett fullsatt extrachartrat järnvägståg med glada supportrar av alla slag ankom till Stockholms Central vid lunchtid. Vi var inte mindre glada när vi återvände hem igen med cupguldet säkrat efter segern mot succelaget Assyriska, som innan finalen bland annat slagit ut IFK Göteborg och Djurgården. En minnesvärd resa! Särskilt minns jag den stora ljustavlan på Stockholms central där avgående tåg brukar annonseras. När vi kom in på Centralstation efter matchen stod det med stora bokstäver tvärs över tavlan: "IF ELFSBORG SVENSKA CUPMÄSTARE 2003"!

Vem vet - kanske kan det bli cupguld även 2006?


2006-04-29 Sveriges nya arbetarparti

Gå inte på alla (s)-myter om vad vi moderater vill - gå in på denna nya speciallänk om arbetsmarknadsfrågor, och läs tex om vad vi moderater vill göra för att skapa fler arbeten och en trygg arbetsmarknad! Kanske blir du förvånad när du jämför det med vad LO och olika förstamajtalare påstår?

Länken till Sveriges nya arbetarparti hittar du här!


2006-04-29 Dags att demonstrera? Mot vem?

"Alla ska med! Så enkelt är det. Det är huvudparollen vid årets Första Maj-firande. Budskapet är att jobben och solidariteten står i centrum. Arbete och välfärd åt alla. Nej till gräddfiler och nej till en borgerlig regering" (Citat från LO:s hemsida).

Tja, vad skall man säga? I 115 år har arbetarna demonstrerat på 1 maj. Det är dags att någon lyssnar! För idag får alla inte vara med. Inte de över 1 miljon människor som saknar ett arbete att leva på. Inte de elever som går ut grundskolan utan att kunna läsa och skriva. Inte de brottsoffer som lämnas i sticket av samhället. Inte heller de som tvingas betala privat för operation, för att samhällets sjukvård har för långa köer.

Regeringen mfl däremot har ju som bekant egna gräddfiler - vad säger LO om detta på 1 maj? Vad tänker LO säga om (s)-regeringens nya plusjobb för ungdomar, som har ännu sämre villkor än de villkor för ungdomsjobb som Centern föreslog?

Jag har alltid förundrats över att LO och (s) varje år demonstrerar mot sin egen politik. I år är denna undran starkare än någonsin. Men för den som är trött på bidragspartierna finns ju numera något annat. Sveriges nya arbetarparti -2006-04-28 Tittarsynpunkter!

Även filmer väcker uppenbarligen intresse! Flera har kommenterat filmen om "Rörelsen" som mycket tankeväckande, och att den borde ses av fler. Så tipsa gärna vänner och bekanta om min blogg, så kan fler se filmen. Jag har nu även lagt in en direktlänk till filmen på min länksida.

En besökare på min sida tycker att en sak i filmen är särskilt intressant:

Socialdemokratiska arbetarepartiet bildades 1889.
Parollen var då "Sänkt skatt för arbetarna".
På den tiden var skatten lägre än 10%.
Idag har socialdemokraterna styrt Sverige mer än 75 år.
Idag går över 70% av arbetarnas inkomst till skatt.....

Undrar just om vi får höra LO protestera mot detta på 1 maj?


2006-04-27 Filmtime igen!

På länken www.maktmissbruk.se har jag hittat denna film. Vem som ligger bakom filmen vet jag inte. Filmen är en smula tillspetsad kan man kanske tycka, men när man sedan inser att påståendena i filmen faktiskt är alldeles sanna så blir man faktiskt mörkrädd. Det värsta med filmen är faktiskt just att de tillspetsade formuleringarna och påståendena är korrekta överlag - jag hade faktiskt önskat att det inte var så! Filmen är så tänkvärd och omskakande att jag inte kan låta bli att lägga in en länk här.

Vad filmen handlar om? Jo - Rörelsen. Gissa vilken? Filmen kan du se här! I slutet av filmen visas ett antal röda rutor med namn och organisationer - klicka på var och en och läs mer tänkvärt om Rörelsen!


2006-04-26 Elfsborg vägrar förlora!

Att förre Elfsborgsspelaren Hasse Berggren skulle vara extra laddad i dagens match kunde man ana. Men kanske inte att han skulle göra två mål mot sitt gamla lag. Trots detta orkade Elfsborg kvittera två gånger, Anders Svensson och Mathias Svensson. Slutresultat: Elfsborg-Häcken 2-2. Elfsborg visar klass i match efter match, och har nu ett stadigt grepp om serieledningen i allsvenskan. Undrar om Sjuhäradsborna förstår vilket bra allsvenskt fotbollslag vi har?


2006-04-26 Oppositionen i Mark är inte trovärdig!

Oppositionen i Mark, företrädd av oppositionsrådet Pellby, anser att kommunens ekonomiska vinst borde varit större. Pellby uttryckte det på kommunfullmäktige i går som att "Mark kan bättre".

Och visst skulle Mark kunna bättre. Tänk om alla politiker vågare prioritera bort något ibland och inte bara rösta för nya utgifter hela tiden? Tänk om det någon gång skrevs en motion med avsikten att arbeta effektivare eller spara pengar, och inte bara om att ge mer pengar till olika saker? Men det händer nästan aldrig! Ibland känner man sig väldigt ensam som moderat när man kommer med förslaget att avstå från en ny utgift.....

Ända sedan valet 2002 har Pellby sagt samma sak - att resultatet borde vara bättre. Detta trots att resultaten före 2002 (när sossarna styrde Mark) inte var ett dugg bättre! Det är också så att de enda förslag (s) och (v) lagt sedan 2002 har rört mer satsningar och större utgifter! Det enda undantaget var i december 2005 när (s) och (v) ville göra stora snabba besparingar inom äldeomsorgen och hemtjänsten, något som majoriteten med kraft avvisade.

Hade Pellbys och oppositionens samlade förslag genomförts hade Marks kommun gått med underskott flera av åren denna mandatperiod (jag har tidigare i fullmäktige visat hur mycket deras förslag skulle ha kostat). Oppositionen i Mark är helt enkelt inte trovärdig! Skall Mark kunna fortsätta ha en stabil ekonomi utan underskott krävs det att nuvarande majoritet får fortsatt förtroende efter valet i höst.


2006-04-26 Moderaterna sänker fastighetsskatten snabbare!

Moderaterna beslutade i går också att sätta av ytterligare en miljard för att kunna sänka fastighetsskatten snabbare än man tidigare planerat. Ännu ett bra moderat beslut - fastighetsskatten får inte glömmas bort! För många människor är denna skatt en alltför stor belastning. Ännu ett beslut som visar att partiet fortsätter att låta människors verklighet styra politiken!


2006-04-26 Filmtime!

Se filmen om de nya moderaterna!


2006-04-26 Klokt moderat beslut

Moderaternas riksdagsgrupp har nu bestämt att inte föreslå någon förändring av reglerna för ledighet för vård av barn ("VAB"). En tanke fanns tidigare att skärpa upp dessa regler för att både spara pengar och minska det fusk som enligt vissa experter kan vara ganska omfattande.

Förslaget har dock mött hård kritik internt i partiet. Så sent som på vår konferens i helgen bad moderaterna i Sjuhärad vår riksdagsman Ulf Sjösten att med kraft driva frågan i riksdagsgruppen att trots allt behålla dagens regler. En ändring skulle visserligen bara ha berört ett litet antal familjer med väldigt stort uttag av VAB-dagar, men skulle ändå kunna medföra stora problem för föräldrar med många barn som ofta är sjuka.

I går kom så beskedet vi ville ha - förslaget har avvisats. Ett bra beslut tycker jag! Främsta skälet till beslutet var att besparingarna var alltför små för att det skulle vara värt att krångla till livet ytterligare för att antal familjer. Nu når vi målet med att minska överutnyttjandet genom lite bättre kontroll i stället, och kan då också behålla dagens ersättningsregler.

Det känns bra att partiets ledning lyssnar på oss aktiva ute i landet. Något jag tar med mig och skall komma ihåg om jag nu själv skulle få äran att representera moderaterna i riksdagen!


2006-04-25 Ungdomsarbetslöshet - inget problem enligt (s)!

Göran Persson har idag kommit med ett av sina märkligaste uttalanden på länge! Han säger att ungdomsarbetslösheten inte är något problem.....

Jag skrev häromdagen om att år 2000 var arbetslösheten i åldern 15-24 år 10,5 procent. Numera har siffran fördubblats till 21,5 procent - bland de högsta i EU. Och detta trots en stark högkonjunktur!

Inget problem säger Göran Persson! Det är väl därför regeringens samlade åtgärder mot detta är futtiga 1.000 uselt betalda plusjobb till ungdomar, helt utan anställningstrygghet........

Varför tar inte regeringen ungdomsarbetslösheten på allvar? Fattar man inte att ungdomar vill ha riktiga jobb med riktiga löner?


2006-04-25 Sjunkande sjuktal.....men har vi verkligen blivit friskare?

Arbetslivsminister Hans Karlsson skryter i senaste numret av Dagens Samhälle om de sjunkande sjuktalen. Och i artikeln kan man också i tabeller tydligt se att sjuktalen faktiskt sjunkit de senaste åren. Det är bara ett litet problem - antalet förtidspensionärer har under samma tid ökat dramatiskt!

Det är alltså inte så lyckligt att svenskarna blivit friskare, eller att fusket minskat. Nej, det är så att många sjuka förtidspensionerats bort ur statistiken! Detta talas det alltför lite om.

Sverige behöver inte statistiktrixande, utan fler människor som arbetar, betalar skatt och kan leva på sin lön! Hur får vi då fram fler jobb? Ja det skall jag återkomma till inom kort!


2006-04-23 Gulsvart serieledning

Det går som tåget för Elfsborg! Seger mot Kalmar med 1-0, och Elfsborg toppar nu ensamma den allsvenska tabellen! Vilken härlig start på årets säsong!


2006-04-23 Nyttig konferens

Efter en konferenshelg tillsammans med andra Sjuhäradsmoderater är vi rejält laddade inför valrörelsen. Social samvaro och att ha trevligt tillsammans är ett perfekt sätt att få alla att dra åt samma håll och mobilisera alla goda krafter inför ett regeringsskifte!

Nu kör vi så det ryker! Det lär bli en tuff kamp ända in i mål, och det blir säkert ett spännande val. Våra främsta styrkor är tre: Vi är mer motiverade, vi har bättre politik för Sverige, och vi har den bästa partiledaren.......inte så tokiga förutsättningar, eller hur? :-)


2006-04-21 1.500 besökare på hemsidan!

I kväll besökte den 1.500:e läsaren min hemsida! Jag kan inte annat än bli glad för gensvaret!

Nu tar jag dock paus i skrivandet tills på söndag kväll, för i helgen har moderaterna i Sjuhärad konferens. Det skall bli kul att umgås med hundratals andra positiva och glada moderater i två dagar och slipa både argument och taktik, och diskutera aktuella politiska frågor!


2006-04-20 Ännu en Elfsborgsseger!

I kväll var det dags för Halmstad BK att bita i gräset vid mötet med de gulsvarta. Elfsborg vann med 1-0 på bortaplan, och ligger nu i delad serieledning i allsvenskan efter tre omgångar. Var skall detta sluta månntro?


2006-04-20 Mycket läsvärd ledare i Borås Tidning

I dagens Bt finns en mycket tänkvärd ledare som handlar om den höga svenska ungdomsarbetslösheten. Läs den!

Bland annat konstaterar man att "Under Göran Perssons regering har problemet befästs och förvärrats. År 2000 var arbetslösheten i åldern 15-24 år 10,5 procent. Numera har siffran fördubblats till 21,5 procent - bland de högsta i EU. Och detta i tider av brinnande högkonjunktur!"

Frågan är bara - vad gör regeringen åt saken. 1.000 lågbetalda plusjobb för ungdomar (med sämre villkor än de hårt debatterade franska förslagen som skapade sådana kravaller!) förslår inte långt.....


2006-04-20 Intressant konferens!

I går deltog jag och 350 andra i en intressant konferens i Borås med tema unga brottsoffer, droger och ungdomskriminalitet - "Mot samma mål". Flera intressanta föredrag, och dessutom besök av justitieminister Thomas Bodström (s). Säga vad man vill om Bodström, men han är kunnig inom sitt område och en bra talare. Han har dessutom viss självkritik vad gäller den kriminalpolitik som förts tidigare. Vissa förslag kommer nu äntligen efterhand, en del har han hämtat från Alliansen och Moderaterna, annat har han tagit fram själv. Samtidigt ger han budskap om nya pengar och fler poliser - vi har hört det förut, det låter bra, men verkligheten har tyvärr blivit en annan, med nedlagda polisstationer och överansträngd kriminalvård och kö till domstolarna. Vi får väl se vad det blir av det hela den här gången. Hoppas det inte bara blir prat!

Bodström hade för övrigt en bra poäng som jag gärna för vidare - i den Stockholmsförort där han bor är det svårt att få föräldrar att ställa upp och nattvandra på fredag och lördagkvällarna. Däremot är det lätt att få folk att ställa upp och vakta småbåtshamnen natt efter natt. Är båtar viktigare än tonårsbarn i dagens samhälle? Man kan undra.....


2006-04-18 En äkta sågning!

Låginkomsttagarna är de stora förlorarna under Göran Perssons tid vid makten. En ny rapport från den brittiska tankesmedjan Open Europe totalsågar Persson och hans tid som statsminister......

Läs ett kort referat av rapporten här, eller läs hela rapporten (på engelska) här.

Visst skall man ta denna typ av rapporter med en nya salt, men det är nyttigt att läsa om hur andra ser på Sverige. Tänk om vi ändå inte är världsbäst på allt som så många tror eller påstår? Tänk om det till och med är så som Alliansen säger, nämligen att alla de som står utanför arbetsmarknaden och alla de med låga inkomster förlorar mest med dagens politik och behöver något bättre? Tänk om det till och med är så att "bidragssverige" låser fast människor i beroende av samhället och hindrar dem från att kunna påverka sitt eget liv och öka sin levnadsstandard?


2006-04-17 Konsten att vinkla en nyhet

Rubrik från TV4text idag: "Reinfeldt toppar förtroendeligan". I SVTtext kan man däremot läsa följande rubrik: "Väljarna tror mindre på Reinfeldt".

Kan detta verkligen handla om samma nyhet? Ja faktiskt! Det handlar om att moderatledaren Fredrik Reinfeldt toppar förtroendeligan enligt SIFO, 43% har stort förtroende för Reinfeldt, den i särklass högsta siffran av alla partiledarna. Statsminister Göran Persson är tvåa med 33%. Siffran för Persson har ökat med 1% sedan förra mätningen, medan Reinfeldts extremt höga siffra, 48% i förra mätningen, minskat till 43%. Reinfeldt är dock i särklass populärast både bland kvinnor och män.

Siffror går upp och ned men jag förstår att Reinfeldt inger förtroende hos människor. När jag på nära håll sett Reinfeldt i olika sammanhang märker jag att människor uppskattar att han lyssnar och försöker förstå deras situation. Samma sak har jag upplevt de gånger jag talat med honom - han bryr sig och han lyssnar. En värdefull egenskap om man vill bli statsminister för en Alliansregering.

Men som sagt - media vinklar som de vill. Samma nyhet kan göras positiv eller negativ - beroende på humöret hos rubriksättaren eller kanske den politiska färgen hos en journalist. Detta kommer vi nog att märka under kommande valrörelse.....


2006-04-17 Elfsborg tog första allsvenska segern

Vad kan passa bättre en gul påskhelg än årets första Elfsborgsseger? 4-3 mot Öster, och Elfsborg tog tre välbehövliga påskpoäng. Det kan bli ett kul gulsvart år - har du inte besökt nya fina Borås Arena kan jag rekommendera ett besök!


2006-04-17 Nya debattartiklar

Under påskhelgen har jag fått ett par nya debattartiklar publicerade i diverse tidningar.

Den ena är en artikel som jag skrivit tillsammans med Mats Gerdau, kommunalråd i Nacka, och kanske en av de mest drivande politikerna i Sverige när det gäller att öka valfriheten för barnfamiljerna. Både Mats Gerdau och jag själv kandiderar till riksdagen och vi kommer båda att lägga mycket kraft på att försöka öka valfriheten för de svenska familjerna om vi får väljarnas förtroende.

Den andra artikeln har jag skrivit tillsammans med min partivän Margareta Löfgren, och i denna pekar vi på att socialnämnen nu får en välbehövlig arbetsro. Detta sedan det numera råder politisk enighet om att skriva av socialnämndens samlade underskott från tidigare år, och också om att inte längre tvinga fram snabba och ogenomtänkta besparingar inom äldreomsorgen. Från moderat sida är vi väldigt nöjda med detta. Nu kan socialnämndens politiker och anställda se framåt!

Båda artiklarna hittar du under "kommunpolitik" och sedan vidare till "mina debattartiklar".2006-04-13 Jag önskar alla mina blogg-besökare en riktigt glad påsk!2006-04-12 Trevliga påsksiffror!

Jag brukar inte kommentera opinionssiffror på bloggen - dessa siffror får man ta för vad de är. Men idag skall jag göra ett undantag.

I går kritiserade ju två välkända statsvetare (Sören Holmberg och Olof Pettersson) opinionsmätningarna för att de inte är korrekta. Man menade bland annat att (kd) i praktiken har ett betydligt lägre stöd, och riskerar att åka ur riksdagen, och att (m) får mellan 2-5% för låga siffror i alla mätningar.

Detta gör siffrorna i dagens RUAB-mätning ännu intressantare - och trevligare! I mätningen ökar moderaterna med 2,7% till 32,9%! En av de högsta mätsiffrorna i någon mätning i år. Även (kd) ökar kraftigt, till 5,2%. Totalt har Alliansen nu ett ökat försprång, med 51,5% mot 46% för regeringen och stödpartierna.

Kanske är det faktiskt så att allt fler svenskar är trötta på en handlingsfattig regering som prioriterar valfläsk och vars väg kantas av mygel och skandaler? Kanske vill man i stället ha en regering som satsar på fler jobb, lägre skatter, en bättre skola, sjukvård utan onödiga köer, mer resurser till kommunerna, och ett tryggare samhälle med fler poliser och färre brott?


2006-04-11 (m) uppmanar (s) att skänka bort orättfärdigt intjänade pengar

Moderaternas partisekreterare, Sven-Otto Littorin berättar på moderaternas hemsida att socialdemokraterna får in 300 miljoner till valrörelsen från sina lotterier. Till detta kommer stora pengar från LO. Han menar att (s) därför knappast behövt lura TV-tittarna och arrangörerna av Stadskampen att skänka mer pengar. Han föreslår att dessa orättfärdigt insamlade pengar borde skänkas till de välgörande ändamål som utlovades i TV. Nu har socialdemokraterna en chans att visa hög moral - frågan är, tänker man skänka bort pengarna eller behålla dem?

Läs mer här!


2006-04-11 Långtidsarbetslösheten ökar

AMS redovisar idag att 4.000 fler personer är långtidsaarbetslösa idag jämfört med för ett år sedan.

Den öppna arbetslösheten har minskat med 15.000 personer på ett år, medan samtidigt antalet personer i olika AMS-åtgärder ökat nästan lika mycket, med 13.000. Netto alltså en förbättring med endast 2.000 personer på ett helt år, från 362.000 personer till 360.000.

Om man till detta dessutom lägger alla dem som förtidspensionerats/sjukpensionerats av arbetsmarknadsskäl, samt alla de som studerar för att de inte får arbete så har arbetslösheten i stället ökat jämfört med 2005. Trots högkonjunktur......

Med en papegojas envishet undrar jag hur det blir när konjunkturen vänder nedåt igen?


2006-04-10 Snöplig poängförlust för Elfsborg!

Just hemkommen från Borås Arena. Mycket nöjd med Elfsborgs spel, man spelade fullständigt ut IFK Göteborg. Mindre nöjd med att Blåvitt fick en mycket snöplig och orättvis kvittering i 91:a minuten av 92. Slutresultat alltså 1-1.

Av detta kan man lära en sak - en fotbollsmatch varar tills slutsignalen går. (Det gör för övrigt även en valrörelse.....)

Efter kvällens match vågar jag ändå hoppas på medaljer till Elfsborg! Det vore verkligen på tiden! Förra gången man tog guld var mitt födelseår 1961.....


2006-04-09 Hur är det möjligt?

Hur är det möjligt att ett populärt underhållningsprogram som Stadskampen i Tv4 bedriver dold insamlingsverksamhet åt socialdemokraterna och SSU?

Först lurar man svenska folket och människor som arbetar i hög grad ideellt för att rusta upp ett torp att de gör detta för att gynna ett välgörande ändamål. Sedan visar det sig att delar av inkomsterna från lotteriet hamnar rakt i (s)-partiets kassa!

Och hur kan IOGT/NTO ta så tydlig politisk ställning att man äger ett lotteriföretag tillsammans med socialdemokraterna och SSU? För min del blir det i vart fall inga mer lottköp för att gynna IOGT/NTO. Inte förrän de tar avstånd från det som skett, och ser till att bli en partipolitiskt obunden organisation!

Socialdemokraterna förnekar sig inte - man vill som sagt stoppa alla kommersiella spelbolag i Sverige, men lurar gärna TV-tittarna att köpa sina egna lotter, och har ansökt om att få starta ett eget pokerspel på internet......

Hur var det förra veckan - Marita Ulvskog (s) gick till ett märkligt angrepp mot oss moderater för att vi har många enskilda personer som bidragsgivare. DET blev hon upprörd över! Att enskilda människor medvetet och frivilligt skänker pengar till ett parti! Undrar hur hon då skall kommentera det som nu hänt - att enskilda människor lurats att köpa lotter som ger intäkter till Ulvskogs parti.....

Här skulle det nästan för en gångs skull vara läge för ett kraftord av typen &%#¤&% eller något liknande! Men jag avstår. Viktigare är att byta makthavare i Sverige vid valet i höst. Bort med mygelkulturen innan den tar över hela samhället!!


2006-04-08 Läsarkommentar!

"Thomas" har skickat mig följande kommentar:

"Jag ögnade igenom en del av dina bloggar(eller vad det heter)... Var har du skatterna nånstans, eller är du "nysosse" som Reinfelt? Alltså ett exempel från mer civiliserade delar av EU: En maltesisk lantarbetare tjänar normalt 5euro i timman.... och ingen skatt eller avgifter under 10 000 euro... sedan läggs det på litet skatt... sociala stöd och sjukvård och skolor och annat är ungefär som här... maten är ju klart billigare och även annat som påverkas av skatt på låga inkomster... efter en del snabba överslag så kommer man fram till att: Förutom ett gott klimat med badtemperatur året om så har den maltesiske lantarbetaren troligen bättre standard (livskvalitet) än sin kollega i detta landet... Rätta mig om jag har fel!! (knappast möjligt)"

Ett inlägg som ger lite perspektiv på tillvaron! Visst har Thomas en poäng i detta, även om mina kunskaper om Malta är sorgligt dåliga..... Men svenskarna tror ofta att det svenska samhället är överlägset alla andra, och inte minst sprider socialdemokraterna gärna denna bild.

Jag kan försäkra Thomas om att moderaterna pratar mycket om skatterna, och att det knappast blir några rejäla skattesänkningar i Sverige utan en regering där moderaterna ingår. Själv arbetar jag som jurist på bank och skatterna är en viktig del i arbetet. Jag är orolig för att de svenska skatterna driver företag, arbeten och pengar från Sverige, och sakta men säkert gör oss alla lite fattigare. Så jag skulle knappast kalla mig själv för "nysosse".

Den moderata politiken skulle sänka skatterna rejält för alla. Särskilt mycket betyder detta för dem med låga och normala inkomster, tex en svensk lantarbetare. Dessutom vill moderaterna avveckla förmögenhetsskatten och på sikt även fastighetsskatten. Skattefrågan är viktig! Men vi vill sänka skatterna på ett ordnat sätt, och utan att tvingas spara in på sådant som är centralt i samhället - sjukvård, omsorg, rättsväsendet och skolan. Dessa områden behöver tvärtom mer resurser, vilket i sin tur kräver fler som arbetar och betalar skatt i stället för att leva på bidrag.

Jag lovar Thomas och alla andra att debattera mer om skatter och blogga mer om skatter framöver! Och för den som vill följa skattedebatten ännu mer finns en länk på min länksida till Skattebetalarnas Förening - där får man många tankeställare om de svenska skatterna!


2006-04-08 Alla förlorar på skandalerna

Hur skall vi politiker nå ut i media med våra budskap, när det enda det skrivs om är alla skandaler? Dagens tidning och gårdagens TV fylldes av reportage om risk för åtal mot statsministern för bristande arbetsmiljöansvar, beslut om åtal mot SSU-ordföranden för fyra olika brott, och beslut om åtal för mutbrott mot en av landets tyngsta (s)-kommunalråd, Ilmar Reepalu i Malmö, som också är ordförande för Kommunförbundet.

Alla experter verkar tro att alla skandalerna gynnar Moderaterna och övriga Allianspartierna, eftersom skandalerna (med ett par tråkiga undantag) bara rör (s)-politiker. Jag är inte så säker på detta längre! Två beslutade och ett möjligt åtal mot tre ledande (s)-politiker tar bort fokus från politiken och späder på politikerföraktet. När en sak går till åtal är det inte frågan om bagateller eller mänskliga fel, utan om misstänka och sannolika brott!

Risken finns att alla skandaler och brottsmisstankar gör att väljarnas intresse för valet minskar, och att det bara späder på "politikerföraktet". Därför är det så viktigt att alla seriösa politiker pratar mer om politiska sakfrågor -inte mindre!


2006-04-07 Högervind bland väljarna och Reinfeldt allt mer populär!

Göteborgs universitet kommer i juni att presentera sin senaste "SOM-undersökning", dvs sin stora årliga opinionsundersökning. Vissa detaljer har redan läckt ut, Fredrik Reinfeldt är tex den ende riktigt populäre partiledaren, och det blåser en högervind (om än svag) över hela väljarkåren.

Läs mer här!


2006-04-07 Media jagar skandaler

Det är slitsamt att vara bloggare om man skall kommentera alla skandalskriverier i media, tre stycken de senaste dagarna. Först var det statsminister Göran Perssons brott mot arbetarskyddsbestämmelserna vid bygget av det nya huset. Han riskerar faktiskt åtal, vilket känns lite märkligt. Jag har faktiskt full förståelse för att han missat dessa regler. Det är oerhört komplicerat att vara byggherre idag, med en snårskog av regler. Han är nog i gott sällskap, och det är mänskligt att missa detta. Ingen riktig skandal med andra ord, bara ett dåligt försök från media. Lite kan man möjligen tycka att Persson får skylla sig själv, han var högste ansvarig politiker när dessa snåriga regler beslutades i riksdagen.....

Nästa fråga var moderaten Gunilla Carlssons avdrag i deklarationen som skattemyndigheten inte godkände. Som revisor till yrket och vice partiledare borde hon inte yrka avdrag för sådant som inte har ett väldigt tydligt samband med uppdraget! Visserligen är det inget brott att försöka göra avdrag i deklarationen, och inget brott att få ett avdrag underkänt av skattemyndigheten. Men det är knappast ett sätt att vara ett föredöme som politiker. Kanske ingen riktigt äkta skandal detta heller, men nästan, och framförallt väldigt pinsamt!

Det senaste som media skrivit om är att Anitra Steen, statsministerns hustru arbetat aktivt för att göra om den hyresrätt där hon och statsministern är skrivna till bostadsrätt. När hon sedan sålde bostadsrätten tjänade hon ett antal miljoner, pengar som använts till bygget av hennes och Görans Perssons fastighet. Detta är allvarligare; återigen dubbla budskap, dvs Göran Persson vill hindra andra från att tjäna pengar på att ombilda hyresrätt till bostadsrätt, men har inget problem i att hans hustru gör detsamma, för att få loss pengar till hans eget husbygge! Detta kan väl möjligen vara en verklig skandal.

En av tre alltså. Men media lär säkert jaga vidare efter den optimala skandalen.......


2006-04-05 Bra med privata bidragsgivare!

I media uppmärksammas att moderaterna får in lika mycket, eller till och med något mer i bidrag från privatpersoner än vi får i medlemsavgifter. Marita Ulvskog (s) anser att detta är upprörande, och vill att alla partier skall redovisa öppet varifrån de får sina pengar.

En konstig begäran från partisekreteraren i ett parti som glatt tar emot stora bidrag från vissa av LO-facken, oavsett om den enskilde fackmedlemmen vill detta eller ej. Det är ju inte heller så många år sedan man kollektivanslöt LO-medlemmar till (s). Ovanpå detta kommer medlemsfusk inom SSU som gett stora extrainkomster.....och nu vill man ta in pengar från pokerspel på internet, samtidigt som man vill förbjuda andra att anordna spel på nätet.

Moderaterna tar inte emot bidrag från företag eller organisationer, utan bara från enskilda personer. Jag har svårt att se något konstigt i att enskilda människor frivlligt ämnar bidrag till ett politiskt parti, tvärtom är det ett uttryck för den personliga valfriheten. Ibland vill kanske någon lämna en liten peng anonymt, och därför är det nog att gå lite väl långt om varje enskilt bidrag skulle offentliggöras öppet. Lokalt handlar det dock oftast om att enskilda medlemmar bidrar med en extra hundralapp utöver medlemsavgiften. Ibland får vi också en slant via testamente när en medlem avlider.

Trots dessa bidrag kommer moderaterna aldrig i närheten av de enorma ekonomiska resurser som socialdemokraterna har. Vårt politiska arbete kommer alltid att bygga på stora ideella insatser både i pengar och framförallt i egen fritid.


2006-04-04 Dumt vägskatteförslag

En statlig utredning föreslår en ny "regional vägskatt" som skall betala stora vägbyggen. Konstigt nog är det många som applåderar detta förslag.

Alla fordonsägare betalar redan idag oerhört mycket i skatt - fordonsskatt, punktskatter och moms på bränsle. Dessa skatter går in i statens stora kassa, och används i alltför liten utsträckning till nya säkra vägar och kampen mot olyckor i trafiken. Om man vill räcker självklart dessa skatter till nödvändiga vägbyggen utan att man inför ännu en skatt!

Regional vägskatt är okej om man samtidigt tar bort motsvarande skatt på annat, tex sänker bensinskatten.
I annat fall - nej tack!


2006-04-04 Får man skämta?

Frågan är befogad! Borås Tidning hade ett riktigt kul aprilskämt i tidningen där centerpartiets kommunalråd Lars-Olof Johansson medverkade. Det handlade om att man skulle bygga ett glastak över hela Kinna centrum. Arkitekten "April Fooley" skulle presentera planerna på torget vid lunchtid den 1 april....Ganska oförargligt och riktigt kul tycker jag och de flesta jag talat med.

En som däremot inte uppskattade skämtet var (s)-kommunalrådet Pelle Pellby som blev upprörd över artikeln, och inte tyckte att Johansson tog planerna för Kinna Centrum på allvar(!).

Med tanke på de skämda "skämt" socialdemokraterna utsatt Fredrik Reinfeldt för den sista tiden, så tycker jag Pellbys reaktion är märklig! Och ingen drev ju faktiskt med honom. Jag tror han mest var avundsjuk för att han inte fick vara med själv.....

Om man inte kan skoja och skämta om politik och samhällsfrågor på ett trevligt och positivt sätt och bjuda lite på sig själv så blir livet väldigt tråkigt! Våga skratta, Pelle Pellby! Och alla andra politiker också för den delen..... :-)


2006-04-03 Arbetslösheten minskar i Mark.....men inte i Sverige

Vid dagens sammanträde i kommunstyrelsen fick vi den senaste arbetslöshetsstatistiken per vecka 12. Andelen arbetslösa och i konjunkturåtgärder ("AMS-jobb") var för riket 6,6%, vilket är detsamma som v 12 2005, och 0,5% högre än v 12 2004.

I Mark däremot var motsvarande arbetslöshet 5,0%vilket är 0,4% lägre än 2005 och 0,2% lägre än 2004.

Den öppna arbetslösheten i Mark är nu nere i 3,3%, vilket är en riktigt bra siffra.

Jag upprepar det jag brukar skriva - företagarna i Mark och övriga Sjuhärad, stora som små, är fantastiska! Trots det tuffa klimatet för Sveriges företagare vägrar man ge upp, och fortsätter att anställa och utveckla sina företag. Jag skulle så gärna vilja vara med och förbättra företagsklimatet i Sverige - tänk vad våra företagare skulle kunna uträtta om de fick bättre förutsättningar. Mindre regler och krångel, lägre skatter och lägre avgifter för att anställa, och inte minst lite uppmuntran från oss politiker!


2006-04-02 Snäll sosse!

Håkan Rydbäck (s) är en flitig debattör i bland annat Markbladet. Vi har ofta våra duster på debattsidorna, men i senaste numret av Markbladet får jag en oväntad komplimang. Eller vad sägs om följande:

"I förra veckans Markblad får vi en ingående presentation/.../av sju centerpartister/.../påtänkta som kommunalråd efter avgående Lars-Olof Johansson. Och jag som trodde att moderaten Jan Ericson i Ubbhult var given som borgarnas kommunalråd, antingen de vinner valet eller inte, för det är ju han som bestämmer idag!"

Tack för det Rydbäck! Fast det är nog ändå inte riktigt så att jag bestämmer allt :-). Vi är faktiskt många i majoritetspartierna som hjälps åt, och resultatet har blivit riktigt bra. Att utse kommunalråd skall vi nog vänta med tills efter valet......


2006-04-02 Rapport från flygbullermötet i Ubbhult

Kvällens möte i Ubbhult samlade fler än väntat, trots att mötet skedde med kort varsel och utan någon direkt marknadsföring. Vid mötet bildades "Ingsjöarnas Bullergrupp". Läs mer om vad som beslutades här


2006-04-01 Röstköp för 80;- i timmen?

En av mina partivänner, Åsa Wikström i Norrbotten, berättar följande på sin blogg (och det är tyvärr inget aprilskämt):

"Invandrare i Stockholms förorter har fått erbjudande om att få betalt för att gå en utbildning i "demokrati". Sponsor: LO. Riksdagsparti som besöks: sossarna. Inga andra göre sig besvär. Helt sanslöst att LO kan betala för att få fler att rösta på sossarna. 42 miljoner ska fördelas. Den som deltar i "demokratikursen" får 80 kr i timmen. Skattefritt. Kursledaren säger att "det är så det brukar gå till".

Visst är det märkligt hur våra motståndare arbetar! Undrar just om LO i Sjuhärad gör detsamma? Vi moderater får nog försöka lita på att vår politik räcker för att locka väljare, och får försöka sprida vårt budskap själva. Vi har tyvärr inte råd med att betala lön till dem som vill lära sig mer om moderat politik....Moderaterna kommer aldrig att ha lika mycket pengar som socialdemokraterna och LO. LO kan ju lätt ta in mer - det är ju bara att höja medlemsavgiften till facket.....


2006-04-01 Aktiva moderater på landsbygdsriksdagen

Just hemkommen från en heldag på landsbygdsriksdagen på Åhaga i Borås kan jag rapportera att det inte direkt var någon rusning från allmänheten på denna "allmänhetens dag", trots fritt inträde. Men vi var ändå ett antal moderater som fick chansen att träffa väljare och prata med olika intresseorganisationer, småföretagare och andra politiker i Allians för Sverige. Förutom vår riksdagsman var vi tre riksdagskandidater till i den moderata montern, tillsammans med moderata toppkandidater från Regionen och kommunerna i Sjuhärad.

Extra kul var dett att träffa ett par elever från Marks Gymnasieskola som deltog med en egen monter inom ramen för Ung Företagsamhet. Som tidigare politiker i Utbildningsnämnden i Mark var det inte utan att man blev lite extra stolt!

Ett seminarie med Svenskt Näringsliv blev det också tid för, med temat globalisering - ett hot eller en möjlighet. Efter seminariet känner man att möjligheterna borde kunna vara större än hoten - om Sverige började prioritera småföretagarfrågorna politiskt!

I morgon fortsätter landsbygdsriksdagen med debatter och föredrag. Landsbygdsutveckling är väldigt viktigt i delar av Sjuhärad, och en fråga som en ny regering måste lägga mycket kraft på. Hela Sverige skall leva!


Summa 41 inlägg under månaden.
Därav:
Om Moderaterna/Alliansens politik 13 st
Kritiskt om (s) och deras stödpartier 16 st
Övrigt 12 st