Maj 2025

EU:s Revisionsrätt riktar hård kritik mot "Återhämtningsfonden"

2025-05-30

EU:s Återhämtningsfond var ett initiativ från EU-kommissionen för att få fart på "den gröna och digitala omställningen" efter pandemin. Senare har även andra områden tillförts ändamålet med fonden. (Fonden har flera namn i debatten, kallas ibland för "NGEU", Next Generation EU, eller på engelska RRF, Recovery and Resilience Facility).

När riksdagen röstade om EU:s Återhämtningsfond 24 mars 2021 avstod moderaterna. Vi hade hård kritik mot det förslag som dåvarande S-regering förhandlat fram och ställt sig bakom, och ansåg att det var mycket tveksamt om den enorma fonden verkligen skulle medföra något positivt i EU. Vi valde dock att inte rösta nej, och jag motiverade de utförligt i mina inlägg i debatten i riksdagen där jag ansvarade för frågan för den moderata riksdagsgruppen. Så här skrev jag efter omröstningen (mitt anförande går att läsa här):

När fonden väl var genomförd matades vi politiker med påståenden om att denna fond minsann är ett mönsterexempel på hur EU borde arbeta, och att det borde bildas nya gemensamma och upplånade fonder. Man skröt från Kommissionens och S-regeringens sida om att utbetalningarna var "prestationsbaserade" till skillnad mot andra EU-bidrag, och att pengar betalades ut först när utlovade åtgärder var genomförda i respektive land.

Men när man talade med politiker i andra EU-länder insåg man ganska snabbt att det nog var lite sådär med det prestationsbaserade. Det verkade mer handla om att formulera sig snyggt i ansökningarna och att prestationerna inte heller alltid var mätbara resultat utan mer handlade om att redovisa att pengar förbrukats. Många länder valde, i likhet med Sverige, dessutom att flytta över utgifter från statsbudgeten till fonden för att få bidrag till dem, men utan fonden hade åtgärderna sannolikt ofta genomförts ändå , med nationell finansiering. Dessutom visar sig ju kostnaderna för återbetalningen av den gemensamt upplånade fonden bli mycket större än beräknat, eftersom räntorna stigit. Allt detta var sådant vi moderater varnade för. 

Nu har EU:s Revisionsmyndighet (Europeiska Revisionsrätten) granskat Återhämtningsfonden. Revisionsrätten framför svidande kritik:   


* Man avvisar att Återhämtningsfonden innebär ett prestationsbaserat instrument. Att räkna förbrukade medel som en konstaterad prestation är missvisande. Man mäter inte resultatet av åtgärderna eller kontrollerar ens vad som genomförts.  
* Den ram för efterlevnad av regelverket för fonden, och som ska skydda EU:s ekonomiska intressen, är inte tillräckligt robust. Man anser inte att EU har tillräcklig kontroll över kostnaderna för fonden och påpekar att stigande räntekostnader riskerar att öka belastningen på EU:s budget och leda till stigande medlemsavgifter. 
* Genomförandet fortskrider med förseningar och risker kvarstår när det gäller slutförandet av åtgärder, resultat och finansiering. 

Kritiken från Europeiska Revisionsrätten är hård, och den som önskar kan läsa mer i Revisionsrättens rapportSlutsatsen är att vi moderater och andra kritiker (främst SD och KD) hade rätt. Och problemen med denna fond är ett bra argument för att avstå från liknande lösningar i framtiden.


 

 

Regeringen och riksdagen stramar upp AP-fondernas verksamhet

2025-05-27

Redan innan regeringen tillträdde diskuterade vi moderater internt hur dagens sex AP-fonder fungerade och hur man borde förändra dem. Allt handlar om att minska kostnaderna och få så bra utveckling som möjligt av pensionskapitalet.

Vänstersidan har envist genom åren försökt ändra regelverken för att kunna använda AP-fondernas medel som riskkapital, inte minst för riskabla "gröna" investeringar som andra placerare inte är intresserade av. Vi moderater och andra på vår sida har stått emot de mest ogenomtänkta förändringarna. Men AP-fondernas misslyckande med placeringarna i Northvolt visar att det fortfarande finns orimliga risker, och de märkliga uttalanden som gjorts av företrädare om hållbarhet och riskabla gröna investeringar väcker många frågor. För egen del har jag också kunnat konstatera att ett antal styrelsemedlemmar i AP-fondernas styrelser saknar nödvändig kompetens inom placeringar och i stället är starkt profilerade inom hållbarhet. Risken att det leder till att "gröna" investeringar prioriteras utan tillräcklig hänsyn till de pensionärernas intresse av trygga pensioner.

För mig är det en självklarhet att vare sig staten eller pensionsfonderna bör stå för riskkapital i osäkra investeringar. I den mån staten ska engagera sig i vissa samhällsviktiga verksamheter ska det göras öppet genom statsbudgeten och inte bakvägen via pensionsfonderna. Och i den mån pensionsfonderna ska placera i onoterade tillgångar måste man göra en noggrann bedömning innan av riskerna i relation till möjligheterna till god avkastning.


Redan före Northvolt-affären arbetade regeringen med förändringar, bland annat har samtliga styrelseordföranden utom en bytts ut i de sex AP-fonderna sedan valet 2022. Nu har riksdagen också tagit ett antal andra beslut, och ärendet har beretts av finansutskottet.

Beslutet innebär bland annat att Sjätte AP-fondens verksamhet och tillgångar förs över till Andra AP-fonden. Sjätte AP-fonden, som tidigare varit sluten och alltså inte fört över pengar mellan fonden och pensionssystemet, blir därmed en del av buffertfondssystemet.

Vidare minskas de tre Stockholmsbaserade buffertfonderna till två fonder genom att Första AP-fondens verksamhet och tillgångar överförs till Tredje och Fjärde AP-fonden. Ett färre antal AP-fonder innebär en möjlighet att minska de totala kostnaderna för det allmänna pensionssystemet, och gör det ju också lättare att följa upp verksamheten.

Förslaget innebär också att krav på kompetens i AP-fondernas styrelse ska preciseras i lagen. Förutom hög kompetens i kapitalförvaltning ska styrelsen i sin helhet ha tillräcklig kompetens inom områden som bland annat finansiell ekonomi, hållbarhet samt intern styrning och kontroll.

Uppdatering 28 maj: Regeringen meddelar att man nu även låter en extern konsultfirma utreda AP-fondernas agerande i Northvoltärendet. Detta beskrivs närmare i denna nyhet från SVT.

 


Förra veckans frågestund

2025-05-26

Vid frågestunden i torsdags förra veckan ställde jag en fråga till finansminister Elisabeth Svantesson om regeringens långsiktiga prioriteringar. Klicka på bilden nedan för att se riksdagens videoupptagning av frågan och svaret.

(På bilden syns även min utskottskollega i finansutskottet, Ida Drougge, och framför oss två andra moderata ledamöter, Mats Sander och  Malin Höglund) 





Byggsektorn uppskattar det höjda ROT-avdraget

2025-05-22

Beslutet att höja ROT-avdraget får kritik från vänster. Men det uppskattas av Byggföretagen, hantverkarna och byggfacket. I dag hade vi ett lunchseminarium i riksdagen tillsammans med byggbranschen, och temat var kompetensförsörjning. För det märkliga är att trots att många byggföretag gått i konkurs i den svaga byggkonjunkturen till följd av global oro och stigande räntor, så har vi samtidigt brist på svensk personal. Stora delar av byggsektorn förlitar sig idag på utländsk arbetskraft.

Vid inledningen av dagens seminarium presenterades dessa positiva bilder, där man tror från branschens sida att det höjda ROT-avdraget kommer öka aktiviteten i byggsektorn. Det var också regeringens avsikt med denna satsning. Utöver det görs ett antal saker för att förenkla regler inom byggandet, vi lindrar även strandskyddet och tillsammans med sjunkande räntor hoppas vi att de samlade åtgärderna ska få fart på bostadsbyggandet i landet, samt att boendekostnaderna ska minska - vilket i sig kan ge lägre boendekostnader. 








Riksdagsbeslutet om finansiering av ny kärnkraft

2025-05-21

Här är hela riksdagsbeslutet om finansiering av ny kärnkraft för den som vill fördjupa sig i ämnet. (Klicka på bilden).

Kortfattat innebär lagen att den som bygger kärnkraft i Sverige kan beviljas statliga lån (inte bidrag), samt att man kan garanteras ett visst minimipris för såld el. Dessutom ska då avtal skrivas där man tar in överenskommelser om att om kärnkraften går med större vinst eller uppnår vinst snabbare än beräknat ska överskottet gå tillbaka till staten. Lagen innebär därmed både en trygg finansieringslösning och en riskdelning - både uppåt och nedåt - mellan kärnkraftverkens ägare och svenska staten/svenska folket. 

Som jurist och tidigare bakgrund inom banksektorn tycker jag detta känns som en högst rimlig lösning. Oppositionens påståenden om "tusentals miljarder i statliga subventioner" är helt enkelt inte serösa utan mest politisk teater.

Basen i svensk elproduktion (Kärnkraft och Vattenkraft) är i praktiken en nödvändig och viktig del av svensk infrastruktur som inte helt kan lämnas över till marknaden. Det var ett av skälen till att både svensk vattenkraft och kärnkraft historiskt till stor del byggts av statliga bolag, och att även Svenska Kraftnät äger stamnätet för eldistribution. 

Samtidigt välkomnar regeringen privata investerare. Med tydliga spelregler och ett engagemang från staten blir det lättare att få en betydande del av finansieringen från det privata näringslivet. Flera stora företag har uttalat ett intresse för att vara delägare i ny kärnkraft. 


Är det då inte bra med mer vindkraft och solenergi? I dagsläget är det inte det, eftersom alltför stor andel väderberoende elproduktion riskerar att leda till kollaps i elförsörjningen likt den i Spanien och Portugal nyligen. Men bygger vi mer kärnkraft ökar det också möjligheten att ta emot mer väderberoende el i ett stabilt elsystem. Satsning på kärnkraft möjliggör alltså samtidigt mer satsningar på sol och vind, vilket man sällan nämner i den högt uppskruvade debatten.




Riksdagen beslutade om finansiering av ny kärnkraft

2025-05-21



I dag hade jag äran att tjänstgöra som ålderspresident under delar av den historiska debatten om finansiering av ny kärnkraft i Sverige, och  klubba av debatten när den var klar. Debatten pågick i flera timmar, och vår ansvarige minister, Niklas Wykman (M) gjord en föredömlig insats när han pedagogiskt och tydligt förklarade hur regeringen tänkt sig att finansiera ny kärnkraft och fördela de ekonomiska riskerna  mellan aktörerna. 

Senare under eftermiddagen tig riksdagen beslut om regeringens förslag. Som väntat röstade S, V, C och MP nej. Olyckligt tycker jag, det hade varit betydligt bättre för Sverige om i vart fall S hade röstat för regeringens förslag - då hade vi haft en stabil majoritet för ny kärnkraft, som hållit oavsett regering under den tid det tar att bygga ny kärnkraft. Nu blir det ännu viktigare att vinna valet 2026 så att inte de rödgröna kastar grus i maskineriet eller stoppa kärnkraftens utbyggnad.

En historisk dag i svensk politik - nu återupprättar vi den trygga, stabila svenska elproduktionen, precis som vi lovade före valet. 






Könstillhörighetslagen kan bli en politisk mardröm för moderaterna

2025-05-20

Efter beslutet om könstillhörighetslagen skrev jag detta som kommentar (alla mina tidigare inlägg i frågan finns samlade på denna sida).



Nyligen kom socialstyrelsens beslut om tillämpningen av lagen i den del som gäller kravet på läkarkontakt före beslut. Nu ska det räcka med ett "digitalt besök" hos en nätläkare för att få tillstånd att byta juridiskt kön. Många av oss kritiker varnade för att läkarkontakten riskerade att bli en väldigt summarisk prövning, och den farhågan besannades alltså. 

Före beslutet om könstillhörighetslagen sades det att det minsann skulle krävas ett läkarbesök innan byte av juridiskt kön skulle kunna godkännas. Vi varnade för att aktivistiska myndigheter säkert skulle reducera detta till en formsak. Och nu har det alltså blivit just så. En redan allvarligt feltänkt könstillhörighetslag har blivit ännu farligare för unga osäkra människor som tror att deras problem löses genom att byta juridiskt kön.

Det finns en rad problem med könstillhörighetslagen, som jag skrivit om tidigare (länken ovan). Efter alla mail och kontakter jag fått med upprörda moderater bedömer jag att den politiska risken för moderaterna är ännu större än jag tidigare bedömt. Visserligen är alla partier på olika sätt medskyldiga, men SD och KD röstade mot könstillhörighetslagen, och deras linje är den som de absolut flesta svenskar delar. Moderaternas linje att inte bara säga ja utan snarast gå i spetsen för en helt orimlig lag skadar partiet allvarligt och kommer att medföra ett sämre valresultat 2026 än vi annars skulle fått. Frågan är hur mycket det påverkar. För mig är det obegripligt att en liten minoritet inom moderaterna drivit en fråga som går så rakt mot de absolut flesta moderata väljares och medlemmars åsikt. Det politiska priset för partiet och partiledningen kan bli högre än många tror. Detta är en viktig prinicpiell fråga och ett exempel på den "woke-politik" som många varnar för. 




Även djuren lider i krig

2025-05-20

Jag är vice ordförande i Riksdagens Ukrainanätverk. Det finns också ett djurskyddsnätverk i Riksdagen där Rebecka Le Moine från Miljöpartiet är ordförande. Jag är medlem i det nätverket och Rebecka är medlem i Ukrainanätverket. Tillsammans anordnar vi nu ett studiebesök hos Paws of Peace, en organisation jag fick tips om i samband med vårt besök hos de ukrainska volontärerna i Caps & Candles. Vid studiebesöket medverkar även Djurens Rätt som aktivt arbetar med stöd till djur som drabbas av krig, bland annat i Ukraina.

Lite oväntad arrangörskonstellation kanske, men framförallt ser jag det som en styrka att man kan mötas från olika håll och med lite olika ingångar för att uppmärksamma en viktig sak.




Trevligt lunchmöte med Taiwans ambassadör 

2025-05-20

I dag var jag inbjuden till ett trevligt privatlunchmöte med Taiwans ambassadör och hans andreman. Många intressanta ämnen att diskutera, omvärldsläget är ju inte det bästa. Vi pratade mycket om Taiwans roll i världen, relationerna till Kina, EU och Sverige, oron för Kinas aggression och synen på USA.

Själv passade jag på att lyfta frågan om Taiwans viktiga roll som tillverkare av halvledare - något som idag behövs till nästan allting. Taiwan har runt 650% av världsmarknaden för alla halvledare, men för de mer avancerade har man hela 96% av världsmarknaden. Alla, inklusive Kina, är beroende av import från Taiwan. För Taiwan betyder det att oron för ett kinesiskt militärt anfall inte är lika stort, eftersom det i ett slag skulle stoppa Kinas tillgång till avancerade halvledare och därmed stoppa all kinesisk produktion av avancerade produkter. Intressant.






Förbundsstämma för Moderaterna i Västra Götaland

2025-05-18

I går var det förbundsstämma för Moderaterna i Västra Götaland, landets näst största moderata länsförbund (Stockholms Län har något hundratal fler medlemmar och är hårfint störst). Själv hade jag det stora äran att vara ordförande för stämman och vid min sida hade jag min trevliga riksdagskollega Helena Storckenfeldt från Kungsbacka. Hon tillhör inte vårt förbund, utan Halland, men var inbjuden att vara vice ordförande på stämman.



På stämman hade vi besök av finansminister Elisabeth Svantesson som stämmotalare, och även vår egen västsvenska minister, Camilla Walterson Grönvall höll ett anförande om alla åtgärder som redan genomförts på socialtjänstområdet - ett politikområde med mycket stora brister, vilket gjorde att Sverige för första gången fick en särskild socialtjänstminister.  Nu tar vi itu med missförhållanden som gör att barn far illa, vi tar tag i korruption, rymningar och missförhållanden och stärker barnens rättigheter och det förebyggande arbetet.. 





Här två bilder på stämmodeltagarna. Allt gick som det skulle, bra debatter och eniga val av vår nya förbundsordförande, Marith Hesse, som till vardags är kommunstyrelsens ordförande i Partille. 





Här är en del av oss västsvenska riksdagsledamöter som deltog på stämman, tillsammans med vår socialtjänstminister.


 

 

Textildag i Sjuhärad

2025-05-16

I dag anordnade Svenskt Näringsliv en textildag i Sjuhärad för västsvenska politiker. Dagen började på Textilhögskolan, och eftermiddagn ägnades åt företagsbesök hos Ludvig Svensson i Kinna.

Ludvig Svensson har två produktgrenar, dels den stora, växthusväv, som står för ungefär 80% av verksamheten, dels inredningstextil, främst gardiner, möbeltyger mm som står för resterande 20%. När det gäller växthusväv är man en stor global aktör och står för 70-80% av produktionen i världen. Väven används både för att skydda växter mot för starkt solljus, vilket ökar skördarna och växtligheten, och för att hindra utstrålning av värme under kallare perioder, vilket sparar energi. Inredningstextil levereras till både privata företag och offentlig sektor, bland annat levererar man möbeltyger till Sveriges Riksdag.

Ludvig Svensson bedriver verksamheten i samma fabrik som uppfördes i slutet av 1800-talet, och ägs av fjärde generationen av samma familj. Här berättar VD/ägaren Anne Ludvigsson om växthusvävens stora betydelse för företaget och den stora nytta den gör runt om i världen. Det är roligt att se att många halvstora familjeföretag belägna på mindre orter kan växa och bli en stor global aktör på världsmarknaderna.




Självklart talade vi om läget i världen, handelskrig och USA:s tullar, och det var definitivt något som oroade. Företaget har en fabrik även i Kina, och den levererar till USA, så när USA införde 145% tullar på varor från Kina fick Ludvig Svensson tillfälligt pausa leveranser till USA. Frihandel är av största betydelse för alla företag, stora som små.


 

 

Nytt pass som ålderspresident i Kammaren

2025-05-15

I går kväll blev det ännu ett tvåtimmarspass som tjänstgörande ålderspresident i Riksdagens Kammare. Denna gång var det ärendedebatter i Socialförsäkringsutskottet.

Här passbytet, där förste vice talman, Kenneth G Forslund (S) lämnar över till mig. Man byter varannan timme, både talman, sekreterare, stenografer och annan personal.




I en av debatterna hände lite oväntade saker, vilket man får vara beredd på. Att ledamöter yrkar och sedan drar tillbaka yrkanden händer lite då och då, och här blev det lite speciellt när ledamoten gjorde detta genom att begära replik i en debatt utan att använda tiden för replik. Det blev en lite kul avslutning på den debatten. Klicka på bilden nedan och sedan på videospelaren för att lyssna.








 

 

Seminarium om Ukrainas väg mot EU-medlemskap 

2025-05-14

I dag var jag på ett mycket intressant seminarium, arrangerat av Nordic Ukraine Forum. Temat var Ukrainas väg mot EU - status och framsteg. Förutom en fullsatt utskottslokal med åhörare (varav ett antal representanter från flera östeuropeiska länders ambassader) var två av de tre huvudtalarna med på länk från Ukraina.

Yaroslav Yurchyshyn - ukrainsk parlamentariker sedan 2019 för partiet Holos. Innan var han verkställande direktör för Transparency International Ukraina och medlem av Ukrainas nationella antikorruptionsbyrå. 

Olha Kovalska, expert på EU-frågor vid icke-statliga organisationen International Centre for Ukrainian Victory samt verksam vid Anti-Corruption Action Centre (AntAC).

På plats i salen var Fredrik Wesslau, Distinguished Policy Fellow på SCEEUS som tidigare arbetat i Kyiv som biträdande chef för EU Advisory Mission Ukraine.

Man konstaterade att stödet för närmare band till EU är starkt bland ukrainska folket, ca 80-90% är för. Man är medvetna om att ett EU-medlemskap bygger på att man uppfyller EU:s krav, så kallat "meritbaserat" krav. 

Att Ukraina ser många fördelar med ett EU-medlemskap är uppenbart, men även för EU finns stora vinster med Ukraina som medlemmar. Ukraina har en omfattande och toppmodern försvarsindustri, man är en viktig del av säkerhetspolitiken i Europa, man har en mycket väl utbyggd IT-sektor i framkant, man har en omfattande livsmedelsproduktion som kan öka EU:s självförsörjningsgrad och inte minst har man en stor, ung, välutbildad befolkning.

När det gäller korruptionen konstaterade man att Ukraina gör stora framsteg, och det är faktiskt kriget som gör att befolkningens krav på minskad korruption växer. Toleransen för den gamla sovjetiska korruptionssamhället blir allt mindre, man inser att korruption faktiskt dödar.

Även möjligheten till framtida val i Ukraina diskuterades. Parlamentets representant meddelade att de fyra största partierna i Radan (Ukrainas parlament) är överens om målet att hålla val i Ukraina inom sex månader efter att ett fredsavtal trätt i kraft. Det finns samtidigt stora problem att hålla val i ockuperade områden där ryssarna målmedvetet fängslat eller fört bort alla ukrainska politiker.. Man har också många människor på flykt, både inom landet och utomlands vilket försvårar möjligheten för alla att rösta och att praktiskt organisera valet. Samtidigt sa man att Ukraina är en demokrati och att det gör att man måste hålla val så snart det är möjligt enligt konstitutionen (val får inte hållas under pågående krig). 

Sammanfattningsvis är bilden att Ukraina gör oväntat stora framsteg när det gäller att uppfylla kraven för EU-medlemskap, och att det är imponerande att man klarar detta mitt under pågående krig. Man har kommit längre än flera ansökarländer på Balkan, exempelvis Serbien.





Besök på Ringhals Kärnkraftverk

2025-05-13

Tisdag förmiddag tillbringade Tidöpartierna från finansutskottet på Ringhals Kärnkraftverk. Förutom en rundvandring i en av de reaktorer som är i drift så fick vi en grundlig föredragning om Vattenfalls planer framåt för ny kärnkraft.

1. Man hade kunnat driva R1 och R2 vidare fram tills i år om man inte förtidsavvecklat dem. Men 2025 hade ändå alla tillstånd gått ut, och reaktorerna hade fallit för åldersstrecket. Det hade kostat minst lika mycket och tagit minst lika lång tid att uppgradera och bygga om dessa reaktorer som att bygga nya. Bland annat på grund av skärpta säkerhetskrav som R3 och R4 uppfyller, men däremot inte R1 och R2.  
2. Man har en tydlig avsikt att förlänga drifttiden för övriga reaktorer i Ringhals och Forsmark från dagens 40 år till 80 år. Orsaken är helt enkelt att avveckling av dessa reaktorer skulle skapa en enorm elbrist i Sverige.
3. Man har en tydlig plan för att bygga nya reaktorer i Ringhals. Man har löst in mark, man har begärt upphävande av naturskyddsområde utanför dagens verksamhetsområde och man arbetar med bildandet av nytt bolag som ska bygga de nya reaktorerna tillsammans med privata intressenter., Arbete pågår också med att välja leverantör. Riksdagen tar också i närtid beslutet om finansieringslösningen för ny kärnkraft. 






.

 

 

 

Tidöpartierna i Finansutskottet besöker Varberg och Ringhals 

2025-05-12



Under söndag till tisdag besöker ledamöter och politiska tjänstemän från regeringsunderlaget (M, SD, KD och L) Varberg. I går åt vi middag hos L-ledamoten Cecilia Rönn och tog denna fina bild i solnedgången. I dag blev det besök på Bockstensskolan och diskussioner om skola ocvh äldreomsorg. I morgon ska vi besöka Ringhals Kärnkraftverk och framförallt få en bild av hur planerna på ny kärnkraft fortskrider.


 

 

Hedersomnämnande på ledarsidan i Nerikes Allehanda

2025-05-08

Att uppmärksammas på ledarsidorna för kampen mot en orimlig och samhällsskadlig klimatpolitik är alltid hedrande. Denna gång är det ledarsidan i Nerikes Allehanda som uppmärksammar min och M-kollegan Lars Beckmans kamp mot pågående samhällsdestruktiv klimatpolitik. Jag förstår att röda tidningars ledarsidor har det jobbigt nu när hela klimatpolitiken ställs på ända till följd av att allt fler avslöjanden kommer om skadeverkningarna av den tidigare politiken i både Sverige och EU, och hur allt fler politiker börjar dela min och kollega Beckmans stora skepsis mot det som pågår.  

NA blandar dock ihop kritik mot politiska slutsatser av forskningsresultat och försök att förbjuda forskning. Att debattera och ifrågasätta resultat av forskning är tvärtom en del av yttrandefriheten och även en del av den fria forskningen, och det finns många olika åsikter och nyanser inom klimatforskningen. Mitt förslag att avskaffa Klimatpolitiska Rådet har såklart inte heller något att göra med att förbjuda forskning. Rådet i sig bedriver ingen egen forskning. 


Och nej, jag har hittills aldrig tagit bort något av mina klimatinlägg på "X". Rent påhitt av NA.

 

 


Transportstyrelsens körkortsskandal måste åtgärdas

2025-05-07

Den senaste tiden har media haft flera nyheter om att människor fått sina körkort godtyckligt indragna på grund av något tveksamt och ovetenskapligt blodprovstest som gjorts utan patienternas vetskap och som sägs visa att man skulle ha ett underliggande alkoholproblem. Detta har använts av myndigheten för att dra in körkortet, trots att personen i fråga inte kört bil alkoholpåverkad. Dessutom utan att myndigheten haft kontakt med vare sig körkortsinnehavaren eller dennes läkare.

Testet har i sig dessutom fått stark kritik av experter som menar att det inte visar det som påstås, och dessutom har det ifrågasatts om man verkligen ska få göra sådana prov utan patientens samtycke. Det har nu också lyfts farhågor om att färre kommer vilja ge blod om det finns risk att man slentrianmässigt använder blodproverna i samband med blodgivning för dessa tester - ingen vill riskera att godtyckligt få sitt körkort indraget för att man ställer upp som blodgivare.

Jag har drivit frågan internt i riksdagsgruppen och vi är många som reagerat. Trafikutskottet har nu lyft frågan och har kallat Transportstyrelsen till möte. För min del finns det bara en lösning - dels att man slutar att dra in körkort baserat på ett osäkert test om påstådda möjliga alkoholproblem, dels att alla som fått körkortet indraget på denna grund får tillbaka körkortet samt en ursäkt och ett symboliskt skadestånd. 

Ska körkort dras in på grund av alkoholmissbruk ska det i första hand ske som ett resultat av att man kört rattfull. I alla andra fall måste det krävas att en läkare träffar patienten och ställer en diagnos om allvarligt alkoholmissbruk. Inte som nu med ett test som görs i hemlighet utan patientens vetskap med ett efterföljande beslut av en myndighet som vare sig haft kontakt med körkortsinnehavaren eller dennes läkare. Det som hänt är ett rättsövergrepp mot enskilda som måste få allvarliga konsekvenser för de ansvariga. 









Finansutskottet frågade ut AP-fondernas VD-ar

2025-05-06

I dag hade ett enigt finansutskott kallat till sig VD-arna för de fyra AP-fonder som tillsammans förlorat 5,8 miljarder av fondernas pensionskapital på satsningen i Northvolt. Man får inte ta foton under pågående utskottsmöten, men mediauppbådet utanför sessionssalen var omfattande.





Det frågan handlar om är dels varför de fyra AP-fonderna i praktiken rundade förbudet mot direktinvestering i onoterade bolag genom att  starta ett gemensamt riskkapitalbolag för att endast investera i en enda aktie - Northvolt. Det handlar också om i vilken mån dåvarande regering uppmuntrade eller påverkade beslutet, samt hur AP-fonderna hanterat medias frågor.

Parallellt med Finansutskottets utfrågning idag hanterar Konstitutionsutskottet, KU, frågan om tidigare regerings ansvar.

Själv ställde jag två frågor. Dels om de uppgifter som AP-fondernas företrädare gett i media om att man haft kontakt med "lagstiftaren" om upplägget med ett gemensamt ägt riskkapitalbolag. Jag frågade vilka dessa kontakter varit, med vem och vad de avsåg. Jag fick inget bra svar, tvärtom backade man från uppgifterna som man tidigare framfört i media och menade att det handlade om "kontakter i samband med tidigare lagstiftning" och de remissvar som man då lämnade. Man förnekade helt att det förekommit någon som helst kontakt med tidigare regering, vare sig om upplägget med gemensamt ägt riskkapitalbolag eller investeringen i Northvolt. Och man förnekade alla former av påverkan eller uppmuntran från tidigare regering när det gäller affären. 

Min andra fråga gällde AP-fondernas syn på sin egen roll i samhället. Är man främst trygga förvaltare av pensionskapital eller är man riskkapitalister som ska satsa kapital i nya "spännande branscher" med våra pensionspengar? Jag pekade på att man tidigare fått kritik från exempelvis olika miljöorganisationer för att pensionsfondernas placeringar inte varit tillräckligt "gröna", och frågade om placeringen i Northvolt möjligen handlade om att förbättra bilden av "AP-fondernas ansvar för hållbarhet och klimat".    

Frågan väckte uppenbarligen viss irritation, Eva Halvarsson (VD för Andra AP-fonden), svarade indignerat att de svenska AP-fonderna minsann betraktas som några av de mest hållbara investerarna i världen. Men hon påpekade också att AP-fonderna självklart följer utvecklingen och trenderna i världen när det gäller satsning på grön teknik, och att detta är nödvändigt "Vi ser ju vad som håller på att hända" lade hon till lite ödesmättat. Hon och de andra VD-arna menade att man följer lagstiftningen och att kapitalets förvaltning väger tyngst men att man också ska ta hållbarhetskrav vid sina investeringar. 

När man granskar AP-fondernas styrelser inser man snabbt att intresse för hållbarhet varit en mycket framträdande merit när dessa utsetts av tidigare regeringar. Ibland viktigare än meriten att ha erfarenhet av kapitalförvaltning. Det är dessa styrelser som sedan utser VD. Jag tycker inte det är särskilt konspiratoriskt att anta att investeringen i Northvolt färgades både av styrelseledamöternas och dåvarande regerings stora vurm för alla gröna investeringar, oavsett om de hade rimlig lönsamhetspotential eller inte. I vilken mån tidigare regering haft ett finger med i spelet på något sätt får KU pröva, men i ett läge där politik och pensionsfonder springer åt samma håll som alla andra beslutsfattare och kastar in skattepengar och pensionspengar i äventyrliga eller rent olönsamma investeringar "för klimatets skull" skulle inget förvåna. 

Vad händer nu? 

Regeringen har agerat och kommer att agera genom att byta ut styrelseordförandena i AP-fonderna (alla ordförande utom en är redan utbytta), slå ihop AP-fonder och skärpa regelverk. En del av detta gjordes redan före avslöjandena om Northvolt, annat kommer att göras i närtid. Jag återkommer om detta, och om KU:s pågående granskning. 




Moderaterna vill inte ha obligatorisk förskola för treåringar

2025-05-05

Diskussionen om förslaget från den liberale riksdagsledamoten Gulan Avci (i hennes egenskap av utredare) om att införa obligatorisk skolplikt för alla treåringar har väckt mycket kritik. Även jag själv har kritiserat förslaget i sociala medier. För mig som haft valfrihet i barnomsorgen som en bärande politisk fråga under hela min politiska karriär skulle det vara helt uteslutet att rösta för något sådant.

Moderaterna är också tydliga med att detta inte är moderaternas politik., Moderaterna har däremot 
förslag om att överväga obligatorisk språkförskola i den omfattning som behövs för de barn som behöver det. I övrigt ska självklart alla föräldrar själva få välja om och hur deras barn ska ta del av förskolan/barnomsorgen. 

Det finns inte heller något i Tidöavtalet eller regeringsförklaringarna som föreslår skolplikt för treåringar. Det finns inget stöd i dagens regeringsunderlag för ett sådant förslag.





Mycket tyder på att instabil förnybar elproduktion orsakade elkollapsen

2025-05-02

Det omfattande elavbrottet i Spanien och Portugal nyligen har ännu inte fått någon förklaring. Konstiga uttalanden om "kraftiga temperaturskillnader" angavs först som möjlig orsak, men detta har sedan avfärdats. Vilket är begripligt - de aktuella dagarna var det 25-27 grader varmt på dagarna och 11-12 grader på natten. Särskilt extrema temperaturer är det svårt att tala om.

En mer trolig orsak verkar vara att man helt enkelt förlitat sig på alltför stor andel förnybar och värderberoende elproduktion. Spaniens motsvarighet till Svenska Kraftnät, Red Electrica, varnade redan i sin årsredovisning för 2024 för det som nu hänt. 

"Den höga andelen förnybar elproduktion utan att nödvändiga tekniska förutsättningar finns på plats för att hålla dem i drift vid störningar kan orsaka avbrott i elproduktionen, vilket i vissa fall kan bli allvarligt och därmed rubba balansen mellan produktion och efterfrågan samt påverka elförsörjningen avsevärt och, indirekt, företagets anseende." (Citat från företagets årsredovisning)