Välkommen till Jan Ericsons hemsida och blogg!
Jag är Moderat riksdagsledamot för Sjuhärad (V. Götalands Läns Södra) sedan 2006.Min vision som politiker är att människor måste få bestämma mer över sitt eget liv. Människan måste sättas före systemen, individen före kollektivet. Alla människor måste tillåtas växa efter förmåga. Politiker behöver inte reglera och styra allt!

Jag är jurist med erfarenhet från bankvärlden. Är politiskt aktiv sedan 1998. Åren 2002 till 2006 var jag gruppledare för moderaterna och för den styrande majoriteten i Marks kommun. I valet 2006 valdes jag in i Sveriges Riksdag och fick förnyat förtroende 2010 och 2014. Jag är idag ledamot av Finansutskottet och i den parlamentariska Socialförsäkrings- utredningen. Tidigare mandatperioder har jag varit aktiv i arbetsmarknadsutskottet, socialförsäkringsutskottet och utbildningsutskottet. Frågor som rör företagande, arbete och utbildning är centrala för mitt politiska engagemang, liksom familjepolitik, försvarsfrågor, skatter, migrationspolitik och miljö/energi/djurskyddsfrågor. Du hittar det mesta om mig och mitt riksdagsarbete via länkarna överst på sidan. På bloggen kommenterar jag riksdagsarbetet, rikspolitiken och en hel del annat. Du hittar mig också på instagram, twitter och facebook.


I bloggarkivet hittar du alla äldre blogginlägg samlade månadsvis samt efter ämnesområden.
Totalt 6.451 inlägg på bloggen sedan starten februari 2006. (uppdaterat den 24/5 2015)
Börjar även Socialdemokraterna nyktra till i tiggeridebatten?

2015-05-25

Efter beskedet från justitieminister Morgan Johansson (S) om att lagstiftningen kring människohandel kan behöva ses över för att inrymma även påtryckningar och utnyttjande av tiggande EU-migranter kan man konstatera att Socialdemokraterna verkar svänga i frågan. Tidigare har partiet kraftfullt tagit avstånd från både moderaternas och andra partiers (SD, KD, FP) förslag mot tiggeriet.

Om Morgan Johansson menar allvar hoppas jag att han snarast lägger fram ett lagförslag som kan riktas in mot dem som organiserar tiggeri och tvingar, hotar eller utnyttjar fattiga människor.

Justitieministern flaggar också för skärpt lagstiftning för att underlätta avhysning av olagliga bosättningar på annans mark. Alltså även i detta fall exakt det moderaterna föreslog för några veckor sedan. Även här hoppas jag på ett snabbt arbete med ny lagstiftning från regeringens sida.

Ett välavvägt lagstiftningsförslag i dessa två frågor skulle samla ett mycket starkt stöd i riksdagen.

Bris och Unicef vantolkar barnkonventionen

2015-05-25

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) får kritik för sitt uttalande om att EU-migranters barn inte ska få gå i svensk skola. Allt enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Själv tycker jag det han säger är en självklarhet, vilket jag länge varit mycket tydlig med.

"Vi har barnkonventionen, och den talar sitt tydliga språk. Att exkludera barn som vistas här från sin rätt till skolgång är djupt upprörande", säger Kattis Ahlström, generalsekreterare för Bris. Särskilt märkligt är uttalandet just nu, tycker hon, eftersom Sverige är på väg att implementera FN:s barnkonvention i svensk lag. "Barn intar en särställning, de kan inte själva påverka sin situation. Därför är de särskilt utsatta. Och just utbildning vet vi är en väg ut ur utsatthet", säger Kattis Ahlström.

Även Unicef är kritiskt till migrationsministerns uttalande. "Det är förvånande att migrationsministern går ut och tar ställning mot barns rättigheter", säger Christina Heilborn, programchef på Unicef. "Barnens rätt till utbildning är överställd andra intressen som stater kan ha". "Barnkonventionen är tydlig med att barn har samma rättigheter, oavsett uppehållstillstånd eller inte. Barns rätt till utbildning ska respekteras", säger hon.

Personligen menar jag att Bris och Unicef är fullständigt ute och cyklar med sin tolkning av barnkonventionen. Den säger förvisso att barn ska ha rätt till utbildning, och Kattis Ahlström har helt rätt när hon säger att utbildning är en väg ut ur utsatthet. Men det råder faktiskt skolplikt i Rumänien! Det är där barnen kan få varaktig undervisning på sitt eget språk. I Sverige lär de knappast hinna lära sig något av värde på några veckor eller månader i svensk skola, särskilt som de inte ens kan språket. En rimlig tolkning av barnkonventionen är givetvis att värna barnens rätt till skolgång i hemlandet, och att motverka att barn tvingas leva i tiggarläger i Sverige. Sverige bör, som jag påpekat många gånger, tillämpa nolltolerans mot barn i samband med tiggeri. Att erbjuda barnen skola i Sverige skulle riskera att medföra att många fler barn tvingas följa med sina föräldrar hit för att leva i armod i tiggarläger runt våra städer. Jag begriper inte att inte Bris och Unicef inser detta.

Att det samtidigt blir en enorm belastning och kostnad för svenska skolor om de ska ta hand om tiggande EU-migranters barn är en annan sak. Det lär behövas mycket extra stöd till dessa barn, liksom tolkar och flerspråkiga lärare. Detta skulle medföra stora kostnader och ta mycket resurser i anspråk som behövs till andra barn med särskilda behov som bor permanent i Sverige. Morgan Johansson har rätt, och jag hoppas han står på sig mot naiva röster som inte ser helheten i frågan.

Elfsborg fortsätter vinna

2015-05-24


Elfsborg tog idag ännu en seger, denna gång borta mot Åtvidaberg med 2-1. Elfsborg fortsätter att uppvisa ett stabilt målskytte och har många målgörare - en viktig styrka.

Elfsborg har endast förlorat en enda match hittills i år, och skuggar nu Blåvitt i toppen av en haltande tabell. Det är oerhört stor skillnad mellan toppen och botten, och Blåvitt och Elfsborg är helt klart de två hetaste lagen i allsvenskan just nu. Visst vore det kul om guldkampen i höst skulle stå mellan Västsveriges två storlag?Inseminationsdebatten glömmer barnens rätt till två föräldrar

2015-05-24

Debatten om ensamstående kvinnors rätt till samhällets hjälp med insemination för att kunna skaffa barn har blossat upp på nytt efter att regeringens presenterat ett sådant förslag för lagrådet. För egen del har jag tidigare ifrågasatt detta på bloggen, och i gårdagens Göteborg-Posten skriver politiske redaktören Alice Teodorescu en ledarkrönika som i stort sett kunde vara mina egna ord. Den 29/2 2012 skrev jag nämligen bland annat nedanstående på bloggen, och jag har inte ändrat åsikt i frågan sedan dess:

"Det finns en stor trygghet för ett barn att ha två föräldrar, inte minst om det händer den ena något. Om de två föräldrarna är man och kvinna eller av samma kön har i sammanhanget mindre betydelse, men det finns en poäng i att det finns två vuxna personer som hjälps åt att ta hand om barnet. I detta fall bortser vi helt från barnets behov av detta, och offrar det för de vuxnas önskemål. Det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att bli förälder, men däremot har ett barn enligt min åsikt rimligen rätt att ha två föräldrar, även om de inte alltid bor tillsammans. Vi vet också att barn till ensamstående föräldrar ofta har en betydligt lägre ekonomisk standard än andra barn. Ska vi då uppmuntra fler hushåll ensamstående föräldrar där samhället kanske får ta stora delar av kostnaderna i form av bostadsbidrag eller försörjningsstöd?"//"Ensamstående har också redan rätt att adoptera barn, vilket jag dock inte tycker är helt jämförbart. Vid adoption tar man ju hand om ett barn som helt saknar föräldrar, det kan bara bli till fördel för barnet. När det gäller inseminationsfrågan gör man det möjligt redan från början att ett barn endast ska ha en förälder. För egen del är jag tveksam till en lagändring av ideologiska skäl. Det känns märkligt att samhället aktivt ska uppmuntra tillskapandet av ensamföräldrar, inte minst för barnens skull."

Min linje i diskussionen är att man i vart fall ska ha som utgångspunkt att det ska finnas två vuxna som tar ansvar för barnets uppfostran och försörjning. Att vissa föräldrar inte tar detta ansvar är en sak, men även efter separationer finns ju en skyldighet att bidra ekonomiskt och förhoppningsvis vill båda föräldrarna i vart fall oftast ha ett visst umgänge med sitt biologiska barn. Det är också viktigt för barn att ha en manlig förebild, vilket vi ofta påpekar i andra sammanhang, tex när det gäller föräldraledighetens fördelning. Konstigt att det inte gäller i detta sammanhang? Jag är ytterst tveksam till att stödja ett förslag om att samhället aktivt ska medverka till att skapa ensamstående föräldrar som sedan ofta blir beroende av samhällets ekonomiska och sociala stöd, och där mamman, som Alice Teodorescu skriver, medvetet från början väljer bort barnets självklara rätt till en pappa? Det kan inte vara en absolut mänsklig rättighet att bli biologisk förälder, men det borde vara en ovillkorlig mänsklig rättighet för ett barn att ha två föräldrar. Det finns samtidigt all anledning att diskutera om samhällets begränsade sjukvårdsresurser verkligen ska läggas på detta?

Vi får se när det kommer ett eventuellt lagförslag i frågan, och hur detta då ser ut. Moderaterna är som parti splittrade i frågan, men för mig är detta en typisk samvetsfråga där jag inte på förhand ställer ut någon garanti att följa partilinjen om jag känner att denna landar fel. Jag lär återkomma i frågan när det blir dags.

Grattis Måns Zelmerlöv och grattis Sverige!

2015-05-23Så var det dags igen för Sverige att vinna Eurovision Song Contest, det blir andra segern på fyra år, och sjätte segern under festivalens 60-åriga historia. Otroligt imponerande. Bara Irland har fler segrar (7st). Jag trodde inte Måns Zelmerlöv hade en tillräckligt bra låt för att vinna, men jag får buga och bocka - han gjorde en grymt proffsig insats i finalen!

Nu går den stora finalen i Sverige nästa år. Denna gång får SVT låta bli att tramsa och se till att Sveriges största arena får evenemanget. Så västsvensk jag är tycker jag det är fullständigt självklart att nästa års final ska gå på Friends Arena i Solna/Stockholm. Allt annat vore rent pinsamt.

"Läktarkultur är inte att förstöra för sin egen klubb"

2015-05-23

I dag har vi denna slutreplik i debatten om otillåten pyroteknik på Borås Arena under Elfsborgs matcher.
(Klicka för läsbar storlek)Interpellationsdebatt med finansministern om svikna vallöften

2015-05-22I dag har jag haft ännu en interpellationsdebatt med finansministern, denna gång om svikna vallöften i allmänhet och försämringen av ROT-avdraget i synnerhet. Här är min interpellation och finansministerns svar. (Fotot ovan tog min riksdagskollega Anette Åkesson under debatten). Min fråga var alltså vilka ytterligare vallöften finansministern avser att bryta de kommande åren. Jag fick tyvärr inget svar frågan överhuvudtaget. Jag fick bara ett försvarstal för det försämrade ROT-avdraget.

Jag påpekade för finansministern att det här att hålla vallöften är inte något man kan göra lite grann när man vill. Vallöften är ofta det som avgör hur väljarna röstar. Om väljarna hade vetat före valet att ROT-avdraget skulle försämras, och att bensinskatten skulle höjas efter valet så hade troligen en del väljare röstat annorlunda. Det dagens regering gjort är därmed att lura till sig regeringsmakten med falska löften. Det är allvarligt i en demokrati att väljarna inte kan lita på sina politiker.

De utvärderingar som gjordes under Alliansen regeringstid visade att vi var bra på att hålla våra vallöften, och vi gjorde det på alla större och viktigare politikområden. De undantag som fanns var ofta när EU-regler förhindrade en idé, då fick vi pröva nya vägar. Jag är stolt över att den moderatledda Alliansregeringen höll sina löften. Magdalena Andersson kan inte vara lika stolt över sin regering.

Det finns ett klassiskt uttalande från den socialdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Nilsson som en gång konstaterade att ”Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss”. Frågan är om Socialdemokraterna har samma slarviga syn på vallöften idag som då? Faktum är att dåvarande S-ministern Ingela Thalén var ärligare med sina bevingade ord från 1990: ”Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för”. Jag föreslog att finansministern hellre skulle ta efter Thalén i kommande valrörelse.

Bakgrunden till min fråga var att S-MP-regeringen uppvisar en strid ström av brutna vallöften. Bara inom finansministerns eget ansvarsområde finns flera exempel. Förutom det försämrade ROT-avdraget handlar det om synen på överskottsmålet och höjningen av bensinskatten. Jag påpekade att gemensamt för dessa förslag är att de återspeglar en närmast desperat jakt på pengar för att kunna genomföra olika bidragshöjningar som man lovade under valrörelsen – utan att ha någon finansiering. Men det kostar också att bygga sitt regeringsinnehav på Miljöpartiets och Vänsterpartiets stöd. Det är inga billiga fläskben Socialdemokraterna måste betala till dessa två extrempartier.

En regering som inte förbereder sig är oförberedd som vår tidigare statsminister ofta konstaterade under valrörelsen. Och exakt så blev det. Och det kostar! Med tanke på detta och andra ministrars yviga löften om både det ena och det andra finns en uppenbar risk att finansministerns numera tomma lada behöver ytterligare påfyllning. Och det är som alltid vi skattebetalare som får betala notan. Så jag upprepade min fråga till finansministern: "Berätta nu för mig och svenska folket, Magdalena Andersson, vilka ytterligare vallöften regeringen avser att bryta?" Fast jag fick förståss inget svar. Hon hävdade bara att man inte alls brutit några vallöften. Jag överlåter till väljarna att avgöra den saken.

I den andra debattrundan gick jag in på själva frågan om försämringen av ROT-avdraget. Där åberopar finansministern enbart sin egen gamla arbetsgivares, Skatteverkets, remissyttrande, men bortser helt från de tunga remissinstanser som pekar i motsatt riktning och riktar hård kritik mot förslaget. Skatteverket har visserligen sagt att en minskning eller slopande av ROT-avdraget skulle få en ”begränsad effekt” på svartjobben, men en begränsad effekt innebär inte att det inte blir någon effekt alls. Och både Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket är betydligt mer oroade och varnar för ökat svartarbete. ”Lönsamheten för svartarbete blir bättre och det finns en uppenbar risk att detta ökar” skriver Ekonomistyrningsverket. Och Ekobrottsmyndigheten skriver att det finns ”risk för att svartarbetet kommer att öka i väsentlig mån och därigenom den ekonomiska brottsligheten”.

Det är också intressant att läsa vad Ekonomistyrningsverket skriver om hur statskassan faktiskt tjänar på ROT-avdraget när man även räknar in den framtida skatten på den kapitalvinst som uppstår till följd av den värdehöjande förbättringen av en fastighet. produktionen. Det är ren vinst för staten!

Jag avslutade denna replikomgång med att fråga finansministern varför hon vill försämra en reform som både uppskattas av hushållen, skapar fler arbetstillfällen, minskar svartjobben och går plus ekonomiskt för staten? Trots att hon före valet lovade tvärtom? Det är inte bara ett vallöftesbrott, det är ju dessutom dumt på riktigt! Svaret jag fick var att hon sågade sin egen myndighet, Ekonomistyrningsverket och stod fast vid att staten förlorar stora pengar på ROT-avdraget. Och att det inte finns någon risk för ökat svartjobb när avdraget minskas, vilket innebär att hon även sågar Ekobrottsmyndigheten. Det finns anledning att återkomma i frågan.

Hela debatten kan ses här från riksdagens websändning:Kort medverkan i TV4:s Nyheterna i kväll

2015-05-21

I kväll medverkar jag lite kort i ett nyhetsinslag i TV4:s Nyheterna angående statsminister Löfvéns problem med saknat kollektivavtal på det företag han anlitat för att bygga om på sin fritidsfastighet. För de flesta andra hade detta knappast ens gett anledning att höja på ögonbrynen, men för Stefan Löfvén som tidigare Metallonrdförande och som gjort frågan om kollektivavtal till sin profilfråga, och som dessutom gärna kräver av både företag och privatpersoner att man ska förvissa sig om att det finns kollektivavtal när man anlitar ett någon, är det givetvis ett stort trovärdighetsproblem att säga en sak och göra en annan. Lite som Åsa Romson och den giftiga bottenfärgen...lite av ett hyckleri, vilket jag påpekar i slutet av inslaget.Elfsborg i topp igen

2015-05-21

Elfsborg visade igår än en gång stark moral och en vilja att aldrig ge upp, när man vände 0-1 till 2-1 och besegrade Helsingborg på Borås Arena. Glädjande också att målskyttet fortsätter att fungera. Elfsborg ligger nu etta i en haltande tabell, efter kvällens matcher vet vi om Elfsborg behåller förstaplatsen eller om den tas över av Malmö eller Göteborg.

En intressant sak, efter debatterna kring bengalbränning och rökfacklor under förra hemmamatchen, var att Elfsborgs ordförande Bosse Johansson såg denna match från ståplatsläktaren tillsammans med Elfsborgsklacken. Mycket bra initiativ och en tydlig markering från klubben att man vill värna om en god läktarkultur på ståplats. "Efter den jobbiga veckan ville jag dra mitt strå till stacken för att förstärka det goda arbetet och den i grunden mycket goda supporterkultur vi har" säger Bosse Johansson till radio Sjuhärad. (Bilden är ett utsnitt ur ett större foto, citerad från Borås Tidning)Alliansens utskottsinitiativ kring utredning om välfärdstjänster

2015-05-21

Den utredning om "vinster i välfärden" som S-MP-regeringen tillsatte i början av mars var en ren eftergift åt Vänsterpartiet, och har bara ett enda mål – att tvinga bort privata företag från välfärdsbranschen. Alliansen anser att utredningen har fokus på fel saker. Välfärden behöver mångfald eftersom det bidrar till att utveckla verksamheter och hitta nya lösningar. Regeringens utredning fokuserar på vinster och detaljstyrning av bemanning istället för att säkerställa kvalitet, tillgänglighet och valfrihet. Den osäkerhet som regeringens utredning leder till lägger en våt filt över branschen, när man inte vågar fatta viktiga verksamhets- och investeringsbeslut. Den osäkerheten måste upphöra. Vi vill därför att Riksdagen skickar en tydlig signal till regeringen om vilken inriktning vi vill se på det här området.

Alliansen vill se en utredning som fokuserar på kvalitet och mångfald, oavsett vem som levererar. Vi måste ställa tuffa krav på alla aktörer som verkar inom välfärden. Det viktiga är att kvalitén är hög, oavsett om det är offentliga, privata eller ideella aktörer. Därför lade vi i dag fram ett konkret och genomarbetat förslag förslag i Finansutskottet för hur ett sådant utredningsuppdrag skulle kunna se ut.

Förslaget bordlades till nästa möte för att alla skulle kunna läsa det i lugn och ro. På sammanträdet på tisdag nästa vecka vet vi hur finansutskottet ställer sig till förslaget.

Statsminister Löfvén frustrerad över oppositionens aktivitet

2015-05-21

Alliansen har nu fått igenom långt över 100 tillkännagivanden till regeringen, ofta i stora och viktiga frågor. Detta gör statsminister Löfvén (S) allt mer frustrerad, och idag ryter han till mot Alliansen i en artikel i Dagens Nyheter. Klicka nedan för att läsa hela artikeln.

Tyvärr får Löfvén får han vänja sig. I går tog riksdagen bland annat beslut om flera tillkännagivanden i utbildningsfrågor, bland annat att Alliansens förslag om 10-årig grundskola ska genomföras. Och idag väckte Alliansen i Finansutskottet ett utskottsinitiativ för att göra en mer objektiv utredning om privat utförda välfärdstjänster än den företagsfientliga utredning regeringen tilsatt. Nästa vecka vet vi om detta initiativ leder till ännu ett tillkännagivande. Mer om detta ärende i nästa inlägg. Även i Socialutskottet och Trafikutskottet togs nya beslut om tillkännagivanden idag.Intervjuad i Markbladet om moderaternas förslag rörande tiggeriet

2015-05-20

I denna veckas nummer av Markbladet finns en lång intervju med mig angående det moderata förslaget om skärpningar av lagstiftningen kring tiggeriet. Jag förekommer också i en annan intervju där jag kritiserar förslaget i Barn- och Ungdomsnämnden att ge barn till tiggande EU-medborgare rätt till skolgång. Jag hoppas man kommer på bättre tankar innan beslutet tas. För att läsa artiklarna - klicka nedan!Tiggeriets olika ansikten

2015-05-20

De senaste veckorna har den stora diskussionen varit om tiggeriet är frivilligt eller inte, om det är organiserat, om denna organisering görs av kriminella grupperingar eller "bara" inom familjen eller släkten, och om det rent av förekommer hot, tvång eller utpressning i samband med tiggeriet?

Sanningen är nog att alltihop förekommer. Tiggeriet har olika ansikten. Två artiklar som belyser ytterligheterna är dessa. Först detta inslag i SVT som beskriver helt frivilligt tiggeri som givit en familj möjlighet till ett bättre liv (vilket jag också såg exempel på vid mitt besök i Rumänien). Och så denna artikel i DN som vittnar om grov kriminalitet bakom tiggeriet. Tyvärr något som även bekräftades i Kalla Faktas program och i de artiklar som finns i tiggarnas egen tidning.

Det är mot denna bakgrund jag tycker moderaternas förslag är bra - vi vill kriminalisera organiserandet av tiggeri, men utan att kriminalisera tiggaren. Och ge kommunerna ökade befogenheter att lokalt reglera hur och var tiggeri får förekomma. Det är en väg värd att pröva.

Sverige nådde sysselsättningsmålet redan förra året och är bäst i EU

2015-05-20Europaportalen berättar att för första gången sedan början på den ekonomiska krisen stiger sysselsättningsgraden i EU. Under 2014 ökade sysselsättningsgraden – andelen av hela befolkningen mellan 20 och 64 år som har arbete, i EU-länderna till 69,2 procent – den första ökningen sedan 2008 då den nådde toppnoteringen 70,3. EU har som mål att nå en sysselsättningsgrad på i genomsnitt 75 procent till år 2020, men målet varierar för olika länder. Sverige har det högsta målet, 80%, och det målet nåddes redan i fjol under Alliansens sista regeringsår. Det är bara Sverige och Tyskland som idag når sina mål. (Siffror och figur kommer från Eurostat)

Vår i trädgården

2015-05-20

Just nu och några veckor framåt är nog stenpartierna hemma i trädgården i Ubbhult som allra vackrast.Stockholm inför gräddfil till bostad för hemvändande terrorister?

2015-05-19

I dag tog Socialnämnden i Stockholms Stad ett något otydligt beslut om att hemvändande IS-krigare och andra som åkt på terrorresor tydligen bland annat ska erbjudas försörjningsstöd och särskild hjälp med bostad och jobb.

Upprördheten över den nya S-MP-V-FI-majoritetens belöning av terrorister är stor. Och det är ganska givet. "Är du stockholmare och saknar bostad? Åk till Syrien och kriga och mörda och kom sedan tillbaka till Stockholm så får du bostad som belöning".

Hur tänkte dom?

"Människorna som kommit tillbaka efter att de begått folkmord ska inte få bostäder och jobb utan ska ställas inför rätta", säger oppositionsborgarråd Lotta Edholm (FP). Jag tror de flesta normala människor instämmer.

Finanspolitiska Rådet: Förändring av disponibel inkomst

2015-05-19

Finanspolitiska Rådet redovisar i sin rapport (sidan 36) förändringen av disponibel inkomst, dels under s-regeringen 1995-2006, dels under Alliansen 2006-2013. Under S-regeringens tid var det de 10 procenten med de högsta inkomsterna, decil 10, som fick den i särklass största förbättringen, hela 85% i inkomstökning, dubbelt så mycket som decil 9 som fick näst mest. Under Alliansen vad det decil 5-9 som fick mest. Alltså inte de med högst inkomster.Finanspolitiska Rådet: Flyktinginvandring skapar högre arbetslöshet

2015-05-19

Finanspolitiska Rådet är närmast övertydliga i sin senaste rapport när det gäller flyktinginvandringens påverkan på arbetslösheten. Så här skriver man i rapporten (sidan 91), även illustrerat av nedanstående figur (3.13):

Andelen utsatta grupper bland de arbetslösa kan förväntas öka ytterligare i Sverige under nästkommande år till följd av den höga flyktinginvandringen, eftersom nyanlända flyktingar i genomsnitt har fler och längre arbetslöshetsperioder än andra grupper. Som framgår av diagram 3.13 är arbetslösheten mycket hög blad utomeuropeiskt födda. Bland utomeuropeisikt födda med låg utbildning var arbetslösheten över 40 procent 2014.

Detta stärker bilden av att en stor del av den svenska arbetslösheten kommer att kvarstå när konjunkturläget har normaliserats, och tyder på att målet om en kraftigt sänkt arbetslöshet kommer att bli svårt att nå."


Figuren visar att bland inrikes födda med gymnasial eller eftergymnasial utbildning ligger arbetslösheten stabilt de senaste tio åren, runt låga 5%. För inrikes födda med lägre utbildningsnivå, samt utom europeiskt födda med gymnasial eller eftergymnasial utbildning har arbetslösheten inte heller förändrats nämnvärt sedan 2005, ligger runt 15%.

Bland lågutbildade utomeuropeiskt födda syns den stora försämringen, en ökad arbetslöshet som idag ligger på rekordhöga 40%.

Finanspolitiska Rådet slutsats är att eftersom en stor del av de nyanlända flyktingarna har låg utbildning kommer dagens höga flyktinginvandring att påverka arbetslösheten negativt.

Om man jämför alla inrikes födds med alla utomeuropeiskt födda ligger arbetslösheten på 6% respektive 23%. Några siffror för utrikes födda från Europa redovisas inte i tabellen eller materialet, men man kan väl på goda grunder anta att det ligger någonstans mittemellan. (I en not påpekas att invandrare från Nordamerika inte räknas in bland de utomeuropeiskt födda.)

Hade Finanspolitiska Rådet bestämt hade Västlänken aldrig byggts

2015-05-19

Finanspolitiska Rådets nya rapport innehåller en hel del intressant. Bland annat om brister i tidigare regeringars prioriteringar av satsningar på infrastruktur. Kritiken riktar sig främst mot Alliansregeringen, men man skriver att det sannolikt fungerat på samma sätt även under tidigare regeringar. Och dagens regering har inte aviserat att man tänker annorlunda, tvärtom försvarar nya infrastrukturministern Anna Johansson (S) Västlänken med näbbar och klor - trots att den har negativ ekonomisk samhällsnytta.

Framförallt pekar Finanspolitiska Rådet (sidan 138 i rapporten) på att "det är anmärkningsvärt att det visat sig så svårt att hitta något samband mellan den samhällsekonomiska nyttan per investerad krona och sannolikheten i att en investering genomförs."

Finanspolitiska rådet fortsätter (sid 140 i rapporten): "Vi menar därför att Trafikverket ska ha en tydlig instruktion att endast samhällsekonomiskt lönsamma projekt ska finnas med på den lista över investeringar som man föreslår till regeringen".

Med tanke på att Västlänken är ett av de absolut minst samhällsekonomiskt lönsamma infrastrukturprojekten i modern tid (projektet har tom negativ samhällsnytta enligt beräkning av tidningen Dagens Samhälle) så kan man ju lätt konstatera att om Finanspolitiska rådet hade fått bestämma hade Västlänken stoppats redan hos Trafikverket och aldrig ens föreslagits för regeringen. Det säger en del.

Finanspolitiska rådet riktar hård kritik mot regeringens politik

2015-05-19

I dag höll Finansutskottet en utfrågning med anledning av Finanspolitiska Rådets nya rapport. I rapporten riktar man mycket hård kritik mot regeringen.

Dels konstaterar man att "Regeringen bryter mot det finanspolitiska ramverket" (bilden nedan).

Dels skriver man att regeringens förslag om höjda arbetsgivareavgifter för unga på kort sikt kostar mellan 6.000 och 10.000 jobb. Samtidigt medför höjd a-kasseersättning att sysselsättningen minskar med 27.000 personer. Politiken i övrigt har små positiva effekter på arbetslösheten, "framförallt i relation till målet om EU:s lägsta arbetslöshet genom ökad sysselsättning" som man uttrycker saken. Under föredragningen konstaterade Rådets ordförande, John Hassler, att regeringens mål helt enkelt är orealistiskt.Om vi lagstiftar mot vissa klädesplagg är vi på ett sluttande plan

2015-05-18

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra besökte Växjö på måndagen och sa, apropå ett förslag från en ledande moderat kommunpoltiker (som vill förbjuda burka), att hon inte vill ha ett sådant förbud. Därmed håller hon samma linje som sin företrädare Fredrik Reinfeldt, som i en artikel i Aftonbladet 2010 visserligen skarpt tog avstånd från Burka som ett kvinnoförtryckande plagg, men samtidigt avvisade tanken på att förbjuda ett klädesplagg.

Själv har jag diskuterat denna fråga tidigare på bloggen, bland annat i samband med lärarutbildningar och vårdutbildningar. Jag menar egentligen att inga offentliganställda under arbetstid borde få bära klädesplagg som döljer ansiktet eller på annat sätt är att betrakta som starkt religiösa symboler. Offentliga myndigheter och verksamheter bör vara neutrala. Men allra viktigast är det i yrken där det är viktigt att se en persons ansikte, exempelvis i sjukvården eller i skolan. Där är burka givetvis uteslutet. Men det innebär inte att jag tycker man ska lagstifta om ett förbud, det är rimligen arbetsgivaren som beslutar i frågor kring lämplig klädsel på en arbetsplats, ofta i samråd med facket.

Vad människor i övrigt har för kläder på sin fritid tycker jag faktiskt inte lagstiftaren har med att göra överhuvudtaget. Börjar vi förbjuda vissa klädesplagg i lag är vi på ett sluttande plan. Vill någon gå med burka på stan på fritiden är det deras eget beslut. Att jag personligen anser att burka är ett medeltida kvinnoförtryckande klädesplagg och att jag blir illa berörd av att någon bär detta plagg i dagens samhälle är en helt annan sak. Jag har rätt att ha min åsikt, precis som andra har rätt att ha sin. För övrigt tror jag det skulle bli betydligt mer spännande att bära burka om det var förbjudet, så ett förbud kan få motsatt verkan. Vad gör man förresten om någon bryter mot förbudet? Vad ska straffet vara?

"Gynsamma klimatförändringar" bidrar till en grönare jord

2015-05-18

Tidningen "Forskning & Framsteg" berättar att ett internationellt forskarteam har lyckats beräkna den totala vikten av alla landväxter och även studerat hur växternas biomassa har förändrats under de senaste 20 åren. Forskarnas beräkningar är baserade på data från satelliter som mäter de mikrovågor som strålar ut från jordskorpan. En del av dessa mikrovågor absorberas av växterna och detta har forskarna utnyttjat i sina analyser: ju mindre mängd mikrovågor som strålar ut från ett landområde, desto mer växtmassa finns det där.

Analyserna visar att det fanns ungefär 362 miljarder ton landväxter vid millennieskiftet. Under perioden 1993–2002 minskade den totala växtbiomassan. Det berodde till stor del på skövling av tropisk regnskog. Men från 2003 och framåt har den totala växtmängden ökat med cirka 0,4 miljarder ton per år. Orsaken är både minskad avveckning av regnskog, skogplanteringsprojekt, ökad nederbörd i vissa områden och andra "gynnsamma klimatförändringar" enligt artikeln.

Man konstaterar också att när jorden blir grönare ökar det totala upptaget av koldioxid. Det kan i sin tur bidra till en uppbromsning av den pågående globala uppvärmningen. Med andra ord, när koldioxidhalten ökar så bidrar det till ökad växlighet - som därmed tar upp mer koldioxid. Naturens förmåga att reglera och stabilisera underskattas ofta.

Allt detta visar hur svårt det är att med enbart matematiska modeller och datormodeller förutspå såväl koldioxidhalt som globala temperaturer på jorden långt fram i tiden. Systemen är oerhört komplexa.

Uppgifterna i artikeln är för övrigt ganska självklara. Inom växthusnäringen är det ett välkänt faktum att tillförsel av koldioxid (CO2-gödsling) höjer skörden på exempelvis tomat och gurka. Enligt Hushållningssällskapet är det allmänt vedertaget är att en höjning av koldioxidhalten från cirka 375 ppm som är den nuvarande koncentrationen i luften till 700 – 1 200 ppm kan öka tillväxten med så mycket som 10-30%. Inte konstigt alls då om samma effekt uppnås ute i naturen. Artikelns uppgifter ligger också i linje med det jag berättat tidigare - satellitbilder visar tydligt att exempelvis Saharaöknen krymper och att Afrikas savanner blir grönare i takt med att koldioxidhalten ökar. Påståendet att globala uppvärmning skulle ha orsakat torka som utökar öknarna stämmer faktiskt inte med verkligheten. I de fall vissa öknar breder ut sig och vattendrag sinar beror det oftast på att man leder bort grundvatten, eller skövlar skogsområden som orsakar erosion, förstör förmågan att bromsa sandstormar och gör att marken inte längre kan binda den nederbörd som faller. Det är därför mycket välkommet att skövlingen av regnskogar faktiskt har minskat.

Sverige bäst i EU på innovationer - än så länge

2015-05-16För sjunde året i rad imponerar Sverige mest på EU-kommissionen där det gäller innovation. På den skala från noll till ett som EU-kommissionen använder för att mäta innovation – ett mått på bland annat företagsklimat, investeringar i forskning och patent – hamnar Sverige högst på 0,740. Det visar EU-kommissionens årliga sammanställning över graden av innovation i unionen under 2014. ”Sverige har varit det mest innovativa medlemslandet under hela perioden 2007-2014”, heter det i rapporten. (Figuren kommer från europaportalen.se).

Socialdemokraternas påståenden att Sverige är dåligt på innovationer får man nog ta med en nypa salt, även om Sverige självklart hela tiden måste vara på topp för att försvara sin förstaplats. Frågan är dock hur företagsklimatet och resurserna till forskning och innovationer påverkas av regeringens skattechock mot företagen?

Nytt kvoteringstrams från regeringen

2015-05-15Regeringen förbereder enligt Dagens Industri (som hänvisar till en intervju i Dagens Eko) ett lagförslag om att införa krav på könskvotering i bolagsstyrelser. Lagförslaget ska läggas fram nästa år om inte bolagen innan dess uppnått 40% kvinnor i sina styrelser. Enligt justitieminister Morgan Johansson är det ännu inte klart vilka sanktioner som ska drabba bolag som inte lever upp till detta krav. Men han tvekar inte med att hota med tunga påföljder och utesluter inte att upplösa bolag som inte följer lagen.

”Man kan hota med en upplösning av bolagen, eller också så kan man ha ett vitesförfarande”, säger han i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Uttalandet är så stolligt att man först undrar om det är sant. Men sedan känner man socialismens kalla kårar längs ryggen. Om ministern menar allvar att staten ska tvångsupplösa börsbolag som inte lyder regeringens order om hur bolagsstyrelserna ska utformas så är Sverige inne på en mycket farlig väg.

Tur i sammanhanget är att det finns en majoritet i riksdagen mot detta förslag. Om nu inte några populistiska ledamöter från något Alliansparti väljer att rösta med regeringen förståss. Konstigare saker har ju hänt.

För egen del blir det nejknappen som gäller. Det är ett löfte. För det första ska staten hålla fingrarna borta från företagens rätt att själva utforma sina bolagsstyrelser så som man tror är bäst för företaget. Det är inte statens sak att lägga sig i. För det andra ska kvinnor alltid veta att de får sitt uppdrag på grund av kompetens och inte kvotering, det är den viktigaste jämställdhetsfrågan av alla. Ingen av dessa frågor är förhandlingsbara för min del. Alla kvoteringsförslag ska alltid, oavsett vad det gäller och utan undantag, förpassas till papperskorgen.

Debattinlägg efter måndagens tråkiga händelser på Borås Arena

2015-05-15

I dag har jag nedanstående debattinlägg i Borås Tidning tillsammans med tre andra supportrar. Redan i går fanns artikeln på BT:s webbsida. Fotot tog jag själv under matchuppehållet efter incidenterna vid Malmös läktarsektion. Flera andra debattinlägg i BT dag handlar om samma sak. Boråsarna är bekymrade, det är helt klart.
Vad är det för fel på den här bilden från andra halvlek i Elfsborgs hemmamatch mot Malmö FF i måndags? Jo, det borde varit 22 spelare på planen. Men när det återstod en dryg tredjedel av sista halvlek så bröt domaren matchen efter att personer på Malmös läktarsektion för andra gången hade bränt av bengaler och även kastat bengaler mot funktionärer. Tidigare under matchen hade personer i både Malmöklacken och Elfsborgsklacken bränt av både bengaler och rökfacklor.

I samband med bengalbränningen på Elfsborgsläktaren finns vittnesmål om att det fanns personer som förgäves försökte stoppa detta. De blev i stället angripna. Senare tog (enligt uppgift från en supporterpolis) en liten klick svartklädda "supportrar" skydd under en flagga och maskerade sig och brände sedan av rökfacklor mitt bland alla människor på läktaren. Man kunde då se människor hosta eller få andningsproblem av den tjocka svarta röken. En man fick sätta sig ned med en halsduk för munnen för att kunna andas. Kanske hade han astma? En mamma med sin yngre son skrek panikslaget mot dem som höll i rökfacklorna.

Enligt polisen utanför arenan var det ett stort antal personer lämnade Borås Arena under de 20 minuter som spelavbrottet varade. Flera av dem som gick hem sa till poliserna att det var sista gången de gick på fotboll.

Vår fråga till de skyldiga är: Vem ger er rätt att bryta mot arenans regler? Vem ger er rätt att utsätta andra för detta? Vad är ni för sorts ”supportrar” som på detta sätt skrämmer bort publik och sponsorer, orsakar att Elfsborg får betala böter, orsakar matchavbrott och förstör Guliganernas och Elfsborgs goda rykte? Det verkar inte ens hjälpa att Elfsborgs egna spelare och klubbledning tar avstånd från era bengaler och rökfacklor, ni fortsätter ändå. Ni kan inte vara riktiga supportrar. Det är inte ”läktarkultur” att förstöra för sin egen klubb! Om en liten grupp personer orsakar att publiken och sponsorerna sviker, vad blir det då kvar av Elfsborg?

Det finns röster som vill att det ska bli lagligt med pyroteknik på fotbollsarenorna under ordnade former på angivna platser. Om man förespråkar detta får man arbeta för en ändring av reglerna och inte ta sig rätten själv att bara strunta i de bestämmelser som finns. Men det lär ju inte bli enklare att driva igenom tillstånd för laglig pyroteknik om man orsakar matchavbrott eller personskador genom otillåten pyroteknik. Man verkar inte heller inse att när man skapar oordning på ståplatsläktarna äventyrar man samtidigt framtiden för ståplats. Frågan är väl om man ens bryr sig, eller om det viktigaste är att bråka och förstöra?

Det talas mycket om att skärpa lagar och regler. Men reglerna är tydliga – bengaler, rökfacklor och pyroteknik är redan förbjudna på svenska fotbollsarenor. Problemet är att människor bryter mot reglerna. Polisen säger samtidigt att man undviker att göra ingripanden på läktarna, med tanke på sin egen och andras säkerhet, och att det bara kan förvärra läget. Om detta är en klok strategi låter vi vara osagt, för många framstår det nog snarast som att man på detta sätt låter bengalbrännarna vinna. Bättre hade kanske varit att på plats gripa de skyldiga och föra bort dem från arenan för att sedan ställa dem inför rätta? Gjorde man det vid ett eller ett par tillfällen skulle det vara en tydlig markering.

Man säger också att de skyldiga finns på film och att supporterpolisen och matchvärdarna oftast vet vilka det är. Men då så – se till att gripa dem och lagföra dem då, och ge dem tillträdesförbud till Elfsborgs matcher! De har inte på Elfsborgsläktaren att göra om de inte kan respektera de regler som gäller.

Viktigast är trots allt att alla riktiga supportrar visar lite civilkurage. Mycket fokus läggs nu på Guliganernas ledning, men man glömmer lätt att alla på ståplats inte är medlemmar i Guliganerna. Ansvaret för det som händer i klacken under en match kan inte bara läggas på några få personer i Guliganernas styrelse, det är tvärtom något som angår alla som finns i klacken och på ståplats. Samtidigt får inte en liten klick personer tillåtas att sätta agendan för vare sig Guliganerna eller det som händer på läktarna.

Det är hög tid att alla riktiga Elfsborgssupportrar agerar mot den lilla gruppen av personer som förstör för alla andra. Extra välkommet är det när Elfsborgs spelare och tränarstab markerar tydligt mot otillåtna bengaler och pyroteknik. För vem vill genomföra bengalbränning till stöd för sitt lag om laget tar avstånd från det?

Elfsborgs supportrar ska hålla samma höga kvalitet som vårt gulsvarta lag.
Vi måste stå upp för Elfsborg. Vi tillsammans!

Jan Ericson
Riksdagsledamot och medlem i IF Elfsborg och Guliganerna

Erik Svalander
Elfsborgssupporter sedan 1970-talet

Lennart Odhström
Mångårig supporter och medlem i IF Elfsborg och Guliganerna

Peter Olsson
Mångårig Elfsborgssupporter


Regeringens politiska förslag sågas av allt fler

2015-05-13

I går skrev Dagens Industri om att både Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket sågar regeringens förslag att begränsa rot-avdraget. Båda varnar för ökat svartarbete. Samtidigt varnar Arbetsförmedlingen att förslaget kan få negativa konsevenser för sysselsättningen i de delar av landet som har ett svagt arbetsmarknadsläge.

I samma tidning läser jag att Nordea hotar med att flytta ut sitt huvudkontor från Sverige om regeringen inför den planerade särskilda bankskatten.

Samtidigt kommer kritik från Finanspolitiska rådet som menar att regeringens förslag att höja abretsgivareavgifterna för unga och höja nivån i a-kassan kommer att minska sysselsättningen med 30.000 jobb. För att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 måste den strukturella arbetslösheten sjunka med minst 2,5 procentenheter och antalet jobb öka med 130 000, enligt rådet. De åtgärder som regeringen hittills har lagt fram innebär alltså i stället att sysselsättningen, enligt rådets egna beräkningar, minskar med 30 000.

Svesk Näringsliv riktar nu också hård kritik mot regeringens satsningar på export och innovationer med några hundra miljoner. Man menar att det är småpengar jämfört med den kostnadschock man samtidigt utsätter företagen för med alla sina skattehöjningar. Och så är det. Jag har tidigare berättat på bloggen att de skattehöjningar som presenteras i regeringens budget sammantaget innebär 34 miljarder i höjda skatter 2016, varav en del genomförs redan i år. 27 miljarder av de totala skattehöjningarna utgörs av höjd skatt på jobb och företagande. Endast knappt två procent (2%) av regeringens skattehöjningar på jobb och företagande går tillbaka till företagen (näringspolitik).

Det är verkligen inte mycket som känns jobbskapande i den svaga S-MP-regeringens politik. Det är i stället Alliansen som står för en jobbskapande politik.

Min tolfte interpellation till finansministern

2015-05-13

I går lämnade jag in min tolfte interpellation till finansminister Magdalena Andersson. Denna gång om det brutna vallöftet om höjd bensinskatt, och inte minst den märkliga argumentationen att "bensinpriset ändå gått ned så mycket". Nu har det ju gått upp igen. Vad tänker finansministern göra om det stiger ytterligare? Debatten lär bli framåt sommaren.Möte om extrem tillämpning av djurskyddslagen

2015-05-13

I söndags träffade jag företrädare för organisationen Djurägarna i Sverige på Grindsmossens café i Tostared. Temat för mötet var att belysa ett antal exempel på extrem tillämpning av djurskyddslagen, problem med övernitiska och okunniga djurskyddsinspektörer och oklar svensk rättssäkerhet inom djurskyddsområdet.

Det är inte bara filmen om "Hästmannen" som visades på SVT som vittnar om okänslig hantering av djurskyddslagen som vare sig gynnar djur eller djurägare. Exemplen är otaliga på hur djurskyddsinspektörer missbrukar sin makt och skadar både enskilda privatpersoner och lantbruksföretag.

För mig som jurist påminner rättsosäkerheten i dessa frågor faktiskt mycket om den rättsosäkerhet som gäller vid samhällets omhändertagande av barn. Fast i detta fall är det djurägare och djur som kommer i kläm i stället för föräldrar eller deras barn. Grundproblemet verkar dock vara detsamma - oerfarna nyutbildade människor som tar mycket ingripande beslut i andra människors liv utan att ha den livserfarenhet och handläggningsvana som behövs.

För egen del tänker jag preliminärt återkomma i ämnet till hösten med två riksdagsmotioner. Dels att det måste bli ännu tydligare i djurskyddslagen att det är helheten i djurets situation som måste vara avgörande, inte centimetrar eller fyrkantiga principer hämtade ut förordningar och reglementen. Dels att beslut om djurförbud inte bör få tas av djurskyddsinspektörer utan att de måste fastställas av domstol innan de träder i kraft.

Kalla Faktas avslöjande av kriminalitet och hot bakom tiggeriet

2015-05-12

Efter att ha sett kvällens Kalla Fakta kan jag bara konstatera att de blogginlägg jag tidigare skrivit om misstänkt kriminell verksamhet och/eller utpressning och hot bakom en del av tiggeriet bekräftas. Mycket av det som berättades har jag själv fått vittnesmål om på olika sätt och olika källor, så jag är inte direkt förvånad. Möjligen var det faktiskt ännu grövre inslag av kriminell verksamhet än jag trodde. Och att bussarna fram och tillbaka till Rumänien används för smuggling av stöldgods är inte heller någon nyhet vare sig för mig eller polisen. Inte heller att stulna fordon eller fordon med körförbud används för omfattande transporter av tiggare till olika tiggeriplatser, och "skrotade" husvagnar som sovplats.

Programmet stärker mig i min uppfattning att moderaternas förslag om att bland annat kriminalisera organiserande av tiggeri utan att kriminalisera själva tiggandet är en väl balanserad linje. Det skulle rimligen minska omfattningen av antalet människor som mer eller mindre tvingas till Sverige för att tigga. Om vi samtidigt ökar kommunernas möjlighet att i ordningsstadgorna reglera var tiggeri ska tillåtas eller inte, eller om man ska kräva tillstånd för tiggeri, och dessutom ökar insatserna mot illegala bosättningar så kan tiggeriets omfattning minskas avsevärt och färre människor hamna i klorna på kriminella grupper, utan att den mest utsatta personen - tiggaren själv - anses ha begått något straffbart.

Många påstår att den typ av "brott" som Kalla Fakta avslöjar redan är straffbara. Så är det givetvis i den mån brott kan styrkas. Sedan 2013 har dock polisen fått in över 50 anmälningar men inte en enda har lett till fällande dom. Och var drar man gränsen för hot och människohandel? Hur får man människor att våga vittna? Hur bevisar man inslag av människohandel om man luras att resa på kredit med buss till Sverige och sedan tvingas tigga ihop till skulden och busschauffören tar passet tills skulden är betald? Och är det frivilligt eller med tvång som man tigger om man pressas till det av andra i familjen som styr över vem som ska sitta var och sedan tar hand om och bestämmer över pengarna?

Om all organisering kriminaliseras behöver man inte styrka om det förekommer människohandel eller andra brott i ett konkret ärende - organiseringen i sig blir kriminell.

Många självutnämnda experter har självsäkert konstaterat att tiggeriet ger så lite pengar så att det är meningslöst för kriminella grupper att engagera sig. Jag har tidigare visat att tiggeriet, bara i Stockholm, lågt räknat kan omsätta 30-40 miljoner om året. Och nu ser vi hur ligor i vissa fall tar ifrån tiggarna allt de tigger ihop!

Kalla Fakta har gjort en insats genom att en gång för alla avslöja den svenska naiviteten i tiggerifrågan. Men samtidigt ska vi inte rusa iväg och kräva ogenomtänkta åtgärder som slår fel. Moderaternas förslag känns väl avvägt och om det kombineras med åtgärder i hemländerna - genom svenskt stöd till frivilligorganisationer och via EU-bidrag, kan vi bidra till en positiv utveckling i stället för att permanenta tiggeriet och därmed utnyttjandet av en del utsatta människor.

Läs alla mina tidigare inlägg om tiggeriet på denna sida.

Hur mycket ska ligisterna få förstöra för Elfsborg?

2015-05-12

Vad är det för fel på den här bilden från andra halvlek i gårdagens match? Jo, det borde varit 22 spelare på planen. Men när det återstod en dryg tredjedel av sista halvlek så bröt domaren macthen efter att Malmösupportrarna för andra gången hade bränt av bengaler och även kastat bengaler mot funktionärer. Tidigare under matchen hade både Malmöklacken och Elfsborgsklacken bränt av bengaler och rökfacklor.

Själv stod jag mitt på Elfsborgs ståplatsläktare tillsammans med min 20-årige son, och vi såg människor hosta eller få andningsproblem av den tjocka svarta röken. En man framför mig satte sig ned med en halsduk för munnen för att kunna andas. En mamma med sin yngre son skrek panikslaget mot dem som höll i rökfacklorna. Efter matchen talade jag med några poliser utanför arenan och de berättade att ett stort antal personer lämnade Borås Arena under de 20 minuter som spelavbrottet varade. Flera av dem sa att det var sista gången de gick på fotboll.

Denna lilla klick av svartklädda "supportrar" som i skydd av en flagga maskerar sig och bränner av bengaler eller rökfacklor mitt bland andra människor - hur tänker dom? Jag har ställt frågan till dem på elfsborgsforumet Vi Gule: "Vem ger er rätt att bryta mot arenans regler? Vem ger er rätt att utsätta andra för detta? Vad är ni för kassa supportrar som på detta sätt skrämmer bort publik, sannolikt orsakar att Elfsborg får betala böter, orsakar matchavbrott och förstör guliganernas och Elfsborgs goda rykte? Ni kan inte vara riktiga supportrar. Det är inte läktarkultur att förstöra för sin egen klubb!" Det verkar för inte ens hjälpa att Elfsborgs egna spelare och klubbledning tar avstånd från bengalbränning på läktarna, man fortsätter ändå med detta. Det är hög tid att alla riktiga Guliganer driver bort ligisterna från Borås Arena. Vi måste visa att de inte är välkomna!

När jag talade med en supporterpolis under matchen sa han att man inte vill göra ingripanden på läktarna, med tanke på sin egen och andras säkerhet, och att det kan förvärra läget. Däremot finns de skyldiga på film och man vet vilka de är. I så fall hoppas jag att de grips och åläggs tillträdesförbud till Elfsborgs matcher. Jag undrar också hur man kan få in sådana mängder av bengaler och rökfacklor med tanke på den noggranna visitering som sker av publiken? Med tanke på det som hände igår kan man ju lika gärna lägga ned visiteringen helt.

Starkt Elfsborg vägrade ge sig

2015-05-12

Gårdagens toppmöte mellan Elfsborg och Malmö FF blev en riktigt bra match inför hela 12.400 åskådare (även om andra saker var mindre roliga, mer om detta i nästa inlägg). Elfsborgs unga lag stod upp bra mot Malmö, och trots två baklängesmål vägrade man ge sig och kom tillbaka båda gångerna och lyckades få med sig en poäng. Malmö stod för lite mera tyngd i spelet och Elfsborg för det pigga snabba kortpassningsspelet. Totalt var 2-2 ett rättvist resultat, och Elfsborg ligger kvar bland topplagen i tabellen med en av årets svåraste matcher avklarade.

Man kan inte annat än imponeras av alla de unga killarna i Elfsborg. Trots sin bristande allsvenska rutin har de en spelglädje och en vilja som bör sätta skräck i varje motståndare. Tro mig, detta lag kan bli riktigt, riktigt farligt i den allsvenska guldstriden, de kommer bara att bli bättre och alltmer samspelade för varje match! (bilden nedan th kommer från Elfsborgs hemsida).Elever från Ängskolan på riksdagsbesök

2015-05-12

I dag hade jag besök av elever från elevrådet, tillsammans med lärare från Ängskolan i Skene, och gjorde en rundvandring med dem i riksdagen. Lika trevligt som alltid!Framgångsrik Allianspolitik bidrar till lägre ungdomsarbetslöshet

2015-05-11

Arbetsförmedlingen presenterar idag ny statistik över ungdomsarbetslösheten som fortsätter minska och nu är den lägsta på sex år (alltså sedan finanskrisen 2008/2009). Det finns ju också anledning att påpeka att det fortfarande är Alliansens budget och arbetsmarknadspolitik som gäller, inklusive lägre arbetsgivareavgifter för unga. Nedan pressmeddelandet från Arbetsförmedlingen.

Det som bekymrar är att minskningstakten vad gäller arbetslösheten alltså har avtagit, trots att konjunkturen förstärkts. Många arbetsgivare jag talar med säger rent ut att de avvaktar med att anställa unga eftersom de vet att arbetsgivareavgifterna kommer att öka. Kostnadsökningen om man har många unga anställda kan mostvara hela kostnaden för en ny medarbetare. Och då är man inte lika pigg på att anställa fler. Regeringens kostnadshöjning är allvarlig.


Het partiledardebatt

2015-05-10

Kvällens partiledardebatt var intensiv och stundtals hetsig. Alliansens företrädare, Jacob Forssmed (ersatte nyblivna mamman och KD-ledaren Ebba Busch Thor), Jan Björklund, Annie Lööf och Anna Kinberg Batra, skötte sig riktigt bra. Och om jag ska försöka vara objektiv var även Jimmy Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V) duktiga i debatten. Bottennappen stod statsminister Löfvén och vice statsminister Romson för. Pinsamt dåliga, mycket svammel och floskler. Framförallt Romson var rejält ute och cyklade flera gånger, klart sämst av de åtta. Ingen bra kväll för den svaga S-MP-regeringen.

Nedan Alliansens företrädare efter debatten. Det blir allt mer uppenbart att stafettpinnen i partierna kan lämnas över till nya företrädare efterhand, men Alliansen består. Kittet mellan våra fyra partier är oerhört starkt, även om det finns åsiktsskillnader som märks lite mer i opposition än i regeringsställning. När det är dags för riksdagsval igen, senast 2018, kommer vi att kompromissa där det krävs, och ge besked före valet om vad vi vill göra efter. Vi har visat att vi klarar det.Regeringens skolpolitik är en trippelstöt mot eleverna

2015-05-10

Debattartikel i Borås Tidning idag tillsammans med min moderate riksdagskollega Cecilie Tenfjord-Toftby.
(Klicka för läsbar storlek):Moderaterna visar både hjärta och hjärna i migrationspolitiken

2015-05-08

I dag presenterade moderaterna förslag från den arbetsgrupp som sett över politiken inom migrations- och integrationsområdet. Man kan konstatera att moderaterna nu visar både hjärta och hjärna samtidigt när det gäller dessa frågor. Jag hade ju med en del om dessa frågor bland mina personliga vallöften vid senaste valet och presenterade 10 konkreta förslag på bloggen den 4 november 2014. Jag kan nu konstatera att en hel del gått i den riktning jag föreslagit. Nedan de moderata förslagen i korthet, med tillägg i rött där det finns saker jag själv skulle vilja utveckla ytterligare. Min totala bedömning är att dagens förslag är väl avvägda och jag ger arbetsgruppen klart godkänt. De har vare sig hänfallit åt SD-retorik eller V/MP-naivitet, utan föreslår en balanserad genomtänkt politik.

Förbättrade möjligheter för snabbt inträde på arbetsmarknaden
• Alla har ett ansvar att göra sig anställningsbara men måste också få möjligheten att göra det. Öka aktivitetskraven för ersättningar och utred införandet av utbildningsplikt för dem utan fullständig grundskola.
• Jag skulle vilja se en översyn av alla ersättningar till nyanlända. Jag anser att man stegvis ska kvala in i våra sociala ersättningssystem efterhand som man skaffar sig egen försörjning.
• Ojämlikheten mellan Sveriges kommuner gällande utbud av SFI ska åtgärdas och flexibiliteten måste öka. SFI ska kunna ges på distans, via webben och på obekväma tider för att tillgodose allas behov.
• Reformering av SFI är mycket viktig, vilket jag påpekade i min SFI-rapport 2012.

Snabbare vägar till jobb
• Slösa inte med kompetens och ta vara på drivkrafter – kartlägg kompetenser och undervisa i svenska redan under asylprövningstiden.
• Ge arbetsgivare ökade drivkrafter att ge fler en chans.
• Lärlingsanställningar även för nyanlända.
• Matchningsanställningar – en ny väg in för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.
• Satsa på utrikes föddas egenföretagande.

Ökat arbetsmarknadsfokus
• Jobbstimulans – låt nyanlända ha etableringsersättning samtidigt som jobb i ett år.
• Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb – inte bostäder. Låt Länsstyrelserna ta över bosättningsansvaret för nyanlända.
• Mycket bra förslag. Men bostadsbristen är skriande och ohållbar i längden om inflödet av nyanlända fortsätter på samma nivåer som idag.
• Skärp arbetslinjen genom att se över undantagen i försörjningskravet vid anhöriginvandring.
• Jag anser att försörjningskrav i princip bör gälla all anhöriginvandring.

Hela EU måste ta ansvar
• Kräv att samtliga EU-länder tar emot och utökar sitt mottagande av kvotflyktingar.
• Använd EU:s budget för att stärka incitamenten för att öka mottagandet i EU:s medlemsstater.
• De gemensamma EU-regler som finns ska följas - ett tydligt sanktionssystem för de länder som inte lever upp till sitt ansvar.
• Straffet för att smuggla flyktingar måste höjas – straffet måste motsvara hänsynslösheten i brottet

Tillfälliga uppehållstillstånd stärker drivkraften för integration
• Tillfälliga uppehållstillstånd om tre år för de som kommer till Sverige på egen hand utanför kvotflyktingsystemet.
• Tillfälliga uppehållstillstånd övergår i permanenta uppehållstillstånd om personen får en anställning med uppvisad inkomst.
• Tillfälliga uppehållstillstånd övergår till permanenta uppehållstillstånd efter tre år om etableringsaktiviteter fullföljts och skyddsbehov kvarstår.
• Tillfälliga uppehållstillstånd förnyas efter tre år - om skyddsbehov kvarstår.
• Bra och genomtänkta förslag. Gör att incitamenten för egen försörjning stärks samt att Sveriges regler blir lite mer i linje med andra länders, vilket lär minska trycket något mot Sverige.
• Jag skulle även vilja se en åtstramning av "övriga skyddsgrunder" utöver asylskäl. I ett läge med stor tillströmning av asylsökande på flykt måste vi prioritera dessa framför andra grupper.
• Jag skulle också vilja ta upp en ny diskussion om det inte är rimligt att svenskt medborgarskap bör erhållas först efter godkända svenskakunskaper och kunskaper om det svenska samhället och våra demokratiska värderingar. Undantag bör rimligen göras för för gamla, sjuka och barn, men för vuxna människor i arbetsför ålder vore ett sådant krav högst rimligt.


Ett bättre fungerande asylmottagande
• Asylrätten ska värnas men det är nödvändigt att respektera skillnaden mellan ett ja och ett nej.
• Bättre samverkan mellan myndigheter och ett tydligt uppdrag kring återvändande.
• Jag anser att vi måste utvärdera effekterna av skola och utökad sjukvård till "papperslösa" och gömda. Antalet gömda ökar stadigt och jag har ända sedan de nya reglerna infördes påpekat att det ger fel signaler. De som befinner sig illegalt i landet bör rimligen inte ha några sociala rättigheter alls, bortsett från akut sjukvård.
• Jag anser att man bör överväga ändring av preskriptionstiden för ny möjlighet till asylprövning, från 5 till 10 år. Detta skulle kunna minska antalet personer som går under jorden efter avslagsbeslut för att efter fem år få en ny chans att få sitt ärende prövat.

• Upprätta princip om säkra länder för ursprungsländer där skyddsskäl i normalfallet saknas. Kan ge kortare handläggningstider.
• Jag anser att man också behöver ställa hårdare krav på ID-handlingar, identitetskontroller och ålderskontroller på asylsökande. I vart fall de som kommer från länder där människor i normalfallet har legitimationer. Missbruk av asylrätten drabbar dem som verkligen har asylskäl.

Bättre förutsättningar för kommunerna
• Utöka statens ansvar för nyanländas etablering på arbetsmarknaden från dagens två år till tre år.
• Barn behöver förbereda sig för svensk skola – staten ska ta över ansvar för undervisning i svenska och förberedande insatser under högst 6 månader.
• Skärp upphandlingarna för asylboenden – kräv långsiktighet och resurseffektivitet och undanta kommuner som redan tar ett stort ansvar.
• Bra förslag. Staten bestämmer villkoren för asyl och uppehållstillstånd. Då måste staten också bära kostnaderna i högre utsträckning än idag. Egentligen borde staten ta alla kostnader för alla nyanlända som saknar egen försörjning.

Professorsinstallation och Doktorspromotion på Högskolan i Borås

2015-05-08

I dag var jag inbjuden gäst till professorsinstallation och doktorspromonering på Högskolan i Borås. En klassisk akademisk högtid, där delar av ritualerna är på latin. Trevligt och intressant, och dessutom många tillfällen till samtal under det efterföljande minglet.Seminarium om missbruk av asylrätten för att kriminella syften

2015-05-07

I dag anordnade moderaterna ett kunskapsseminarium mot bakgrund av att gränspolisen lyft problemet med att kriminella kommer in i landet trots att de inte ska tillåtas inresa i Schengenområdet. Representanter från Gränspolisen, Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen deltog.

Representanten från gränspolisen berättade hur detta går till. När någon blivit "spärrad" för inresa i Schengen- området (av svensk eller utländsk myndighet) görs en markering i ett gemensamt register. När en sådan person sedan kommer till Sverige från ett land utanför Schengen och kontrolleras av svensk gränspolis vid Schengens yttre gräns (i detta fall den svenska pass- kontrollen) nekas personen automatiskt inresa i Sverige och Schengen. Avvisning ska då ske skyndsamt, och i avvaktan på detta förs personen ofta till ett tillfälligt förvar.

Då väljer personen i stället att söka asyl i Sverige, och då upphör rätten att avvisa personen och hålla denne i förvar. I stället körs personen till Migrationsverkets mottagningsenhet. Ibland fullföljs asylansökan, men ofta avviker personen och har därmed lyckats ta sig in i Sverige (och Schengenområdet) utan tillstånd.

Detta inträffar enligt polisen och Migrationsverket flera tusen gånger varje år(!), och runt 2,6% av alla asylansökningar kommer från denna typ av personer med någon form av olaglig verksamhet noterad i registren. Ofta rör det sig visserligen "bara" om att man invandrat illegalt i ett land eller uppehållit sig längre i ett land än man haft tillstånd till, men i en del fall handlar det även om allvarlig brottslighet och eller rent av folkrättsbrott. Dagens seminarium handlade om hur man eventuellt ska kunna stoppa detta genom lagändring eller nya rutiner och samarbete.

Vi pratade också den del om asylprocessen och uppehållstillstånd. Gränspolisen uppgav att flyktingsmugglarna vet mycket väl vilka länder man ska skicka sina "kunder till" och hur man ska agera för att få stanna. Just nu är Tyskland det i särklass populäraste asyllandet, med Sverige som god tvåa.

Vi fick också en något mer nyanserad bild av den omdiskuterade frågan när det gäller permanenta uppehållstillstånd (PUT) till asylsökande från Syrien och Eritrea. Sverige sägs ofta vara ensamma om att ge PUT, men det stämmer inte. Även Tyskland gör detta på ungefär samma sätt som Sverige, och även i Norge och Holland ger man ofta PUT. För flyktingsmugglarna är PUT ett bra marknadsföringsargument, eftersom PUT till skillnad mot TUT (tillfälligt uppehållstillstånd) ger rätten till familjeåterförening. Samtidigt medför familjeåterförening risk för "import" av kriminalitet, eftersom kontrollen vid familjeåterförening är mindre noggrann än vid en "vanlig" aslansökan.

Ett intressant seminarie som väckte fler frågor om vår migrationspolitik. Det finns en del att ta tag i...


Tiggeriet är inte heller en långsiktig lösning

2015-05-07

DN Debatt idag skriver två professorer att tiggeriförbud är ”kortsiktigt, dyrt och löser inte problemen”. I sak har de givetvis rätt, det är en kortsiktig lösning för att åtgärda ett svenskt samhällsproblem. Det är inte en långsiktig lösning för tiggarna som individer, den lösningen finns endast i deras hemländer, möjligen med hjälp från EU som jag tidigare föreslagit.

Men samtidigt finns det flera sidor av detta. Svenska folket har enligt flera opinionsmätningar och undersökningar uppenbarligen börjat tröttna på ett allt mer aggressivt tiggeri och de övriga avigsidor som finns av detta i form av olagliga bosättningar, slum, nedskräpning, sociala problem och ökande samhällskostnader. Då är det faktiskt svenska politikers skyldighet att lyssna även på alla dem som besväras av tiggeriet. Det är inte bara tiggarnas intressen som ska tillgodoses. Även om jag ju i och för sig anser att ett värnande av tiggeriet som företeelse i längden inte är positivt för tiggarna heller utan bara låser fast dem i fattigdom.

Vad föreslår då artikelförfattarna för alternativ till att motverka tiggeriet? Jo man påpekar mycket riktigt att "Det krävs ett försvar för grundläggande politiska, civila och sociala rättigheter för alla. Det gäller rätten till arbete, rätten till sjukvård, rätten till utbildning, rätten till socialförsäkringar och social trygghet." Problemet är ju bara att barn som lever i tiggarläger i Sverige inte kommer att gå i skolan i hemlandet, den som sitter och tigger på våra gator kommer aldrig att börja arbeta eller utbilda sig, och utan stabil inkomst får tiggarna ingen social trygghet. Tiggeriet i sig blir ett hinder just för det som artikelförfattarna vill uppnå, det låser fast tiggarna i fortsatt fattigdom. Därför delar jag självklart inte åsikterna i artikeln.

Tiggeriförbud är kanske inte en långsiktig lösning, men det är defintitivt inte tiggeriet heller.


Nu blir bloggen mer lättläst

2015-05-07

Jag har fått flera önskemål om lite större text på bloggen. Jag testar därför nu med denna storlek och hoppas det ska bli en positiv förändring. Återkoppla gärna om Du har synpunkter!

Regionstyrelsen i V Götaland tänker fel om skola till tiggares barn

2015-05-06

Radio Sjuhärad berättade igår att regionstyrelsen i Västra Götaland anser att alla barn till tiggare i Västra Götaland bör få gå i skolan. Regionstyrelsen ställde sig bakom den handlingsplan Göteborgs kommun utvecklat för fattiga EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige och uppmanar alla kommuner i regionen att aktivt erbjuda skolgång åt barn till EU-medborgare i socialt utsatta situationer.

Förutom att beslutet är tveksamt enligt kommunallagen är det stötande att man på detta sätt i praktiken uppmuntrar tiggare att ta med sina barn till Sverige och låta dem växa upp i kåkstäder eller tiggarläger i stället för att gå i skolan i exempelvis Rumänien där det råder skolplikt för alla barn. På detta sätt slår vi undan benen på Rumäniens ansträngningar att utbilda den fattiga befolkningens barn och därmed på sikt lyfta dem ur fattigdomen. Risken att allt fler barn efterhand används i tiggerisituationer, antingen som tiggare eller som "objekt" för att locka till sig mer pengar, är uppenbar. Att allt fler barn förekommer i tiggarlägren är något som polis och regeringens särskilde samordnare ser som mycket oroande. Västra Götalandsregionens uppmaning riskerar att förvärra detta.

Jag förstår ärligt talat inte hur man tänkte i regionstyrelsen, och jag hoppas att kommunerna i Västra Götaland struntar i regionstyrelsens uppmaning och i stället tillämpar nolltolerans mot barn i tiggerisituationer på det sätt man länge gjort i Borås och även gör i exempelvis Stockholm.

Moderaterna presenterar sin vårbudgetmotion

2015-05-06

I dag på förmiddagen presenterade Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra moderaternas vårbudgetmotion. Här en bild från presskonferensen.

Budgetmotionen har fokus på stärkt konkurrenskraft för svenska företag, fler i arbete, effektivare omställning på arbetsmarknaden och att fler ska vilja och kunna jobba lite längre upp i åldrarna.

Samtidigt är ju detta en vårbudgetmotion, vilket gör att de ekonomiska satsningarna är relativt blygsamma, ungefär 3 miljarder. De stora politiska dragen för kommande år redovisas i den stora moderata budgetmotionen till hösten.

Alliansens gemensamma riktlinjer som är desamma i alla fyra partiernas vårbudgetmotioner lägger grund för att när som helst kunna överta regeringsansvaret och ansvaret för den ekonomiska politiken.

S-MP-regeringen verkar inte ha någon plan alls för vad man vill, och det enda konkreta är höjda skatter på jobb och företagande med 27 miljarder, och endast två procent av detta satsas på näringliv och arbete. Resterande 98% går till annat, främst höjda ersättningar och bidrag. Moderaternas budgetmotion går i en annan riktning. Samtidigt som de rödgröna tar stora steg åt fel håll tar Moderaterna ytterligare några mindre, men viktiga, steg i rätt riktning. Alla våra förslag är fullt finansierade, bland annat genom att skatteintäkterna ökat mer än vad som antogs i höstens budgetmotion, men också genom vissa kända besparingar som även finns med i regeringens budget, bland annat slopad avskrivning av studielån bara för att man uppnår viss ålder.

Bland de konkreta moderata förslagen kan särskilt följande nämnas:

• Rätt till Komvux för alla behöriga för att att läsa in högskolebehörighet: 200 miljoner kronor
• Yrkesintroduktionsanställningar ("YA-jobb/lärlingskobb") till långtidsarbetslösa och nyanlända: 168 miljoner kronor
• Matchningsanställningar för långtidsarbetslösa: 190 miljoner kronor
• Se över och förbättra Arbetsförmedlingen
• Investering i vägförstärkningar för att möjliggöra tyngre och längre lastbilstransporter. Gör att samma transporter som idag kan göras med färre lastbilar, vilket är bra både för miljön som industrins konkurrenskraft. Dessutom förstärkt underhåll av järnvägen. Totalt 1 700 miljoner kronor
• Ny offentlig-privat riskkapitalfond
• Enklare företagande med halverat krav på aktiekapital, rätt till längre tjänstledighet, lag mot fakturabedrägerier och minskad administration för mikroföretag och mindre banker
• Stimulanser för företagande för utrikes födda: 20 miljoner kronor
• Lägre skatt för att jobba från 64 år i stället för från dagens 65: 500 miljoner kr
• Underlätta omställning och kompetensutveckling genom hela livet med höjt fribelopp för studier, extra studieveckor efter 40 år, rätt till studiemedel upp till 60 år och höjt tilläggslån för studerande med barn: 159 miljoner kr

Moderaternas övriga prioriteringar perioden 2016-2019:

Jobben kommer först:
• Fortsatt politikutveckling för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden (inklusive översyn av iintegrations- och migrationspolitiken).
Utbildning bygger Sverige starkt:
• Fler karriärtjänster
• 10-årig skola
• Mer matematik
• Ökade satsningar på en lärarutbildning i världsklass och bättre kvalitetskontroll i alla skolor
Ordning och reda i välfärden:
• Välfärden ska präglas av kvalitet, tillgänglighet, trygghet
• Utökad tillståndsplikt, tydligare kvalitetskrav och skarpare sanktioner vid misskötsel
Ett starkt Sverige i en orolig omvärld;
• Försvarsuppgörelsen stärker Sveriges långsiktiga försvarsförmåga, nytt ställningstagande krävs framöver
• Nolltolerans mot terrorism kräver ökade resurser till terrorismbekämpning och skydd till de som behöver

OECD-rapport om skolan stärker Moderaternas linje i skolfrågan

2015-05-05

Igår kom den av alliansregeringen beställda rapporten ”Improving schools in Sweden: An OECD Perspective”. Den visar inga stora nyheter utan bekräftar saker vi tidigare sett; likvärdigheten minskar och elevers utbildningsbakgrund får allt större betydelse. Det är dessutom oroande att man också konstaterar att Sverige är det land i OECD där andelen högpresterande elever sjunker mest.

Moderaterna är naturligtvis mycket oroade över det rapporten visar och tar innehållet på stort allvar. Alla elever i den svenska skolan skall ha stöd att nå målen och andelen högpresterande måste åter öka. Fokus på kunskap måste åter bli viktigt i svensk skola och de reformer alliansregeringen införde syftade till att återinföra kunskapslinjen. Exempel på detta är de nya kurs- och läroplanerna, det nya betygssystemet, den nya skollagen, kompetenssatsningarna på de svenska lärarna, osv. Stort fokus ligger på de svenska lärarna och den brist på karriärsutveckling och kompetensutveckling dessa har. Här är alliansens karriärstjänster något OECD lyfter upp och pekar på som viktiga. Man pekar också på att Sverige är ett land där man inte använder de skickligaste lärarna där de största utmaningarna finns.

Dagens regering minskar alliansens utökade satsning på förstelärare. Det blir nu 17.000 mot 22.000 som det skulle blivit med Alliansens politik. Regeringen tar också bort den särskilda satsningen på extra lärare i utanförskapsområden, trots att OECD mycket tydligt säger att Sverige måste satsa på att använda de skickligaste lärarna i de tuffaste klassrummen. Jag har tidigare berättat att andelen utomeuropeiskt födda elever har ökat kraftigt i den svenska skolan, och att det påverkar PISA-resultaten negativt. Att då regeringen väljer att prioritera bort Alliansens särskilda satsning just på utanförskapsområdena känns mycket märkligt.

I internationella mätningar ligger Sverige också lågt i undervisningstid i matematik och vi ligger nu under OECD-snittet i mattekunskaper. Regeringen tar trots detta bort Alliansens satsning på matematik i år 7-9 trots att en majoritet i riksdagen röstade igenom detta för några veckor sedan. Regeringen tar också bort viktiga kompetensutvecklingssatsningar som Läslyftet.

Det är nog ingen vild gissning att det kommer att bli strid kring delar av skolpolitiken framöver, och att regeringen riskerar ytterligare nederlag på detta område.

Allt fler asylsökande går under jorden efter avslagsbeslut

2015-05-05

I går hade Metro en stor artikel på sidan två (finns tyvärr inte på nätet) där man berättar om att allt fler personer som får avslag på sina asylansökningar eller ett "överlämningsbeslut" till annat land avviker och vägrar lämna Sverige. I stället går man under jorden och lever gömda.

Under förra året valde 7.599 personer att frivilligt lämna landet efter ett utvisnings- eller överlämningsbeslut. Samtidigt var det 11.112 personer som gick under jorden, och därmed blev "polisärenden". Många var "Dublinärenden", dvs man vill inte få sin asylansökan prövad i "första asylland" utan föredrar att hålla sig gömda i Sverige i 18 månader, varefter man kan få en ny prövning här.

"Det är klart att om du är från Syrien i dag och vet att du med stor sannolikhet får uppehållstillstånd i Sverige, så finns ganska starka incitament för att hålla dig undan i 18 månader och få din sak prövad här" säger Sverker Spaak på Migrationsverket till Metro.

Huvudskälet att så många går under jorden är rimligen att Sverige som enda EU-land ger permanenta uppehållstillstånd till alla från Syrien. Det gör att många vill söka asyl här i stället för i andra länder. Jag har varnat för detta förut, Sverige kan inte ha helt annorlunda regler än alla andra länder.

Ytterligare ett skäl har jag varnat för, ända sedan Alliansen gjorde upp med Miljöpartiet om att erbjuda papperslösa full sjukvård och skola till deras barn. Detta gör det givetvis lockande att gömma sig och stanna kvar i Sverige efter ett avslagsbeslut. Det självklara är att om man får ett avslagsbeslut så upphör också alla rättigheter i Sverige, bortsett från nödvändig akutsjukvård. Att i stället belöna den som går under jorden genom att ge dem olika skattefinansierade förmåner strider mot alla rättsliga principer.

I ett läge där antalet asylsökande är rekordstort måste självklart de som får avslag lämna landet och inte uppmuntras att stanna kvar. Våra begränsade resurser måste användas för dem som har asylskäl och får uppehållstillstånd. För mig är det en självklar och human prioritering. Jag tror dessutom vi måste se över tidsgränsen på 18 månader. Om tidsgränsen var betydligt längre skulle säkert färre tycka det var mödan värt att leva gömda i avvaktan på ny asylansökan.

Extrema hyror för boenden till allt fler ensamkommande "barn"

2015-05-05

Antalet "ensamkommande flyktingbarn" ökar stadigt, både antalsmässigt och i andel av det totala antalet asylsökande. I Migrationsverkets statistikdatabas kan man ta del av följande fakta:

2013: 3.852 "ensamkommande barn" av totalt 54.259 asylsökande. Motsvarar 7%.
2014: 7.049 "ensamkommande barn" av totalt 81.301 asylsökande. Motsvarar 8,7%.
2015: Under januari-april 1.958 "ensamkommande barn" av totalt 16.969 asylsökande. Motsvarar 11,5%.

Är då alla dessa "barn" verkligen under 18 år? Det vet ingen med säkerhet eftersom Sverige inte längre gör särskilt noggranna åldersbestämningar eller utredningar. Det är inte direkt någon brist på rapporter från insatta som rapporterar hur många av de ensamkommande "barnen" som i verkligheten är vuxna, men som lyckas dupera svenska myndigheter. Här två intressanta artiklar i ämnet. Dels i Sundsvalls Tidning respektive Svenska Dagbladet.

Nu börjar verkligheten göra sig påmind. På SVT TextTV kunde man idag läsa detta med koppling till Göteborg och Mölndal:
Skrämmande siffror som måste upp i ljuset. Moderaternas integrationspolitiske talesperson, Hanif Bali (själv en gång ensamkommande flyktingbarn för övrigt), kritiserar siffrorna i GT idag och konstaterar att det är "provocerande dyrt". Migrationsverkets prognos för 2015 är över 8 miljarder kronor till ensamkommande barn och ungdomar (blir ca 1 miljon per person). "Vi har öppnat kommunpolitikernas hjärtan med höga ersättningar som sen lejer verksamheten till privata bolag. Jag träffar till och med kommunpolitiker som öppet säger till mig att de får för mycket pengar", säger Hanif Bali. "Mitt jobb som politiker är att se till att vi har ett effektivt kostnadssystem. Det uppenbart att det här inte är kostnadseffektivt – det är provocerande dyrt. Vi har bara diskuterat humanismen i flyktingfrågan och inte kostnaderna. Det här är inte rimligt", säger Hanif Bali.

Jag är självklart av samma åsikt. På något konstigt sätt har Migrationspolitiken fått en obegränsad dragningsrätt när det gäller skattemedel. Inget annat utgiftsområde hade behandlats så, hur ömmande skälen än må vara. Dessutom borde självklart Migrationsverket bli noggrannare med åldersbestämningarna av ensamkommande "barn".

Dagens Citat i Borås Tidning

2015-05-05

I dag är jag återigen citerad på nyhetsplats i Borås Tidning.
Denna gång från gårdagens blogginlägg om kommunernas ekonomi.


Besök hos Finansinspektionen

2015-05-05

Under förmiddagen gjorde Finansutskottet ett besök hos Finansinspektionen. Besöket handlade både om Finansinspektionens samlade verksamhet, implementeringen av nya EU-direktiv inom finans- och rådgivningsområdet, samt givetvis utvecklingen på hushållens skulder och diskussionen kring amorteringskrav.

Vänstra bilden nedan visar utvecklingen av hushållens skuldsättning sedan 1980. Man ser en dramatisk uppgång mellan 1995 och 2010, varefter skuldsättningen ligger relativt stabilt. Finansinspektionen (FI) menar, till skillnad mot Riksbanken och en del andra ekonomer och debattörer, att risken för en "bostadsbubbla" är liten. Att skuldsättningen ökat så mycket sedan 1995 menar man beror på att större andel av befolkningen idag äger sina bostäder. Det betyder att hushållen lånat pengar för att köpa bostadsrätter och villor i stället för att fastighetsbolag skulle ha lånat motsvarande pengar för att bygga hyresrätter. Totalt är skuldsättningen i samhället inte oroväckande hög och man ser ingen tendens i att det byggs för mycket bostäder på ren spekulation (som man såg i ex Spanien och på Irland innan deras bostadsbubblor brast). I Sverige byggs det ju tvärtom alldeles för lite, och här köper man bostad i första hand som boende, inte på ren spekulation. FI ser också i så kallade "stresstester" att hushållen oftast har goda marginaler och många har också sparkapital. Risken för en bostadsbubbla bedömer Finansinspektionen alltså som mycket liten och man ser inga akuta behov att att ta "krafttag" mot skuldutvecklingen.När det gäller amorteringar (högra bilden) har FI gått igenom ett stort antal bostadslån. Sedan 2011 har amorteringarna ökat betydligt. Man ser att de som är högst belånade, över 85% av bostadens värde, i stort sett alla amorterar numera. Och för dem med 70-85% belåningsgrad har andelen som amorterar ökat från drygt 40% till drygt 80% sedan 2011. Anledningen är att Bankföreningen rekommenderat sina medlemmar att kräva att kunderna amorterar på skulder över 70% av belåningsvärdet. Amorteringstakten ser ungefär likadan ut hos alla bolånegivarna.

Finansinspektionen ser positivt på att amorteringarna ökat, men menar, även om man inte ser risk för en bostadsbubbla, att det ändå i längden är orimligt att inte amortera även på krediter över 50% av belåningsvärdet. Inte minst kan det långsiktigt bli ett problem att svenskarna när de går i pension sitter med alltför stora skulder i stället för att ha minskat belåningen. FI menar att det långsiktigt är viktigt med en sund amorteringskultur.

Problemet är att Bankföreningens amorteringsrekommendationer numera upphört efter kritik från Konkurrensverket. Och Finansinspektionen har inte laglig rätt att föreskriva eller rekommendera amortering med dagens lagstiftning. Det krävs alltså en ändring av lagen för att dels kunna behålla dagens föreskrifter/rekommendationer om amortering för krediter över 70% av belåningsvärdet, och dels införa det även för krediter på över 50% av belåningsvärdet.

Herr och fru And är tillbaka!

2015-05-05

Herr och fru And som förra året bodde under en bänk mitt på Mynttorget bredvid mitt kontor är nu tillbaka! I dag ligger de och vilar bredvid samma bänk och tittar lite lagom ointresserat på förbipasserande. Ett populärt fotoobjekt för alla turister i gamla Stan. Visst är dom fina!Riksdagen har nu beslutat om 100 tillkännagivanden till regeringen

2015-05-05

Förra veckan röstade riksdagen igenom Alliansens hundrade tillkännagivande sedan i höstas. En historiskt hög siffra. Ett tillkännagivande är ett uppdrag från riksdagen, som regeringen "bör fullfölja".

Under Alliansens åtta regeringsår var det en stor nyhet i media när oppositionen vid något enstaka tillfälle den föregående mandatperioden lyckades köra över Alliansregeringen och få till ett tillkännagivande. Nu har det alltså hänt 100 gånger på sju månader!

Den som hävdar att Alliansen sitter tyst och stilla och låter den svaga S-MP-regeringen göra som de vill verkar ha missat en hel del av vad som händer i rikspolitiken. Alldeles oavsett den kritiserade "decemberöverenskommelsen" får Alliansen igenom massor av politik. Den mycket svaga och oförberedda S-MP-regeringen lever dessutom mycket farligt. Om man bryter fler vallöften, underminerar det finanspolitiska ramverket eller missbrukar decemberöverenskommelsen blir det mycket svårt i längden för Alliansen att internt i sina partier försvara överenskommelsen. Stefan Löfvén måste inse att hans regering lever på nåder.

Tre lag drar ifrån i den allsvenska toppen

2015-05-04

Efter dagens allsvenska matcher står det klart att Malmö, Elfsborg och IFK Göteborg drar ifrån lite i tabellen. Nästa måndag är det toppmatch i Borås, Elfsborg möter Malmö. En mycket viktig match för båda lagen!Ett positivt trendbrott för försvarspolitiken

2015-05-04

Debattartikel i Borås Tidning idag:


Ett positivt trendbrott för försvarspolitiken

10,2 miljarder mer till försvaret under de närmsta fem åren. Mer pengar för att kunna möta en allt större osäkerhet i Sveriges närområde. Det är resultatet av en försvarsuppgörelse som Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna ingått tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den skapar förutsättningar för det svenska försvaret att höja sin operativa förmåga och stärker Sveriges försvarsförmåga. Det är ett trendbrott.

Det är en styrka i en orolig tid att det nu finns en bred uppslutning i Sveriges riksdag kring en betydande höjning av försvarsanslaget, något som vi har drivit i förhandlingarna med regeringen. Inte minst är det en viktig markering mot alla länder i Östersjöområdet. Det ger trygghet för de män och kvinnor i Försvarsmakten som gör en viktig insats för vårt land. För Moderaterna har det också varit viktigt att Vänsterpartiet inte ges inflytande över försvarspolitiken.

I överenskommelsen ingår även att en utredning tillsätts som analyserar för- och nackdelar med Sveriges försvarspolitiska samarbeten och medlemskap inklusive Nato. Det är ett viktigt steg för att fördjupa kunskapen och diskussionen om Nato i Sverige. Sverige står inför viktiga försvars- och säkerhetspolitiska vägval. Som ett parti vilket ser Nato-medlemskap som ett naturligt nästa steg välkomnas en faktabaserad debatt.

Försvarets basplatta stärks genom att tillföra bland annat mängdmateriel, standardfordon och kvalificerad ammunition samt att övningsverksamheten stärks betydligt. Försvaret av Gotland utökas genom att en stridsgrupp sätts upp på den strategiskt viktiga ön samt att Hemvärnet stärks. Ubåtsjakts-förmågan säkerställs genom ökad övningsverksamhet och fler besättningar, att två korvetter och sju bevakningsbåtar modifieras och tillförs ubåtsjaktsförmågan, samt att nya undervattenssensorer anskaffas.

Viktiga åtgärder för armén inkluderar bland annat anskaffning av ett nytt medelräckviddigt luftvärnssystem, att samtliga stridsvagnar förbandssätts och att Hemvärnet tillförs granatkastare. Marinstridskrafterna stärks genom anskaffning av ny sjömålsrobot, ny lätt torped och ett nytt signalspaningsfartyg. Slutleverans av det nya Helikopter 14 och åtgärder för en ökad spridning av flygets bassystem stärker flygstridskrafterna.

Försvarsöverenskommelsen är ett viktigt första steg för att stärka Sveriges försvarsförmåga i en orolig tid. Moderaterna tillsammans med Centern och Kristdemokraterna har lyckats få regeringen att gå med på en betydligt högre ökning av försvarsanslaget än vad S och MP ursprungligen ville ha. Sex miljarder blev tio.

Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att detta endast är att betrakta som ett steg på en lång väg att vandra. Försvarsmakten har nämligen själva önskat resursförstärkningar på högre belopp än vad som nämns i överenskommelsen. Framförallt när det gäller materielförsörjning så behövs det göras omfattande investeringar i tiden från 2021 och framåt. Detta ska belysas i en särskild utredning som ska vara klar 2018. Den då tillträdande regeringen har, oavsett färg, ansvar för att finansiera dessa satsningar.

Hans Wallmark
Försvarspolitisk talesperson (M)

Jan Ericson
Riksdagsledamot (M)


Sveriges kommuner går med stora överskott - än så länge

2015-05-04

En rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att resultatet för landets kommuner beräknas bli totalt elva miljarder kr i år och åtta miljarder nästa år. En positiv påverkan från omvärlden och en svag krona stärker ekonomin. Arbetslösheten förväntas minska i år vilket påverkar skatteunderlaget positivt. I år väntas skatteunderlaget växa med 4,5 procent och med 5,2 procent 2016.

Som lök på laxen har AFA Försäkrings styrelse beslutat om att återbetala 2004 års inbetalda premier till den kollektivavtalade kompletterande sjukförsäkringen. I sitt pressmeddelande skriver AFA att"Den 1 juli 2008 reformerades sjukförsäkringssystemet. Antalet personer som har beviljats sjukersättning har därefter minskat avsevärt. Detta har medfört att AFA Sjukförsäkring kan minska reserverna för framtida utbetalningar på skadeår före 2008,vilket lett till avvecklingsvinster och en förbättrad konsolidering i bolaget." Återbetalningen är alltså en direkt effekt av Alliansens sjukförsäkringsreform. Totalt sett handlar det i år om om drygt fem miljarder kronor, varav 3,7 miljarder avser kommunerna och 1,4 miljard landstingen.

Kommunernas starka ekonomi är en direkt följd av Alliansens politik som ju gäller även i år eftersom det är Alliansens budget som gäller i år. Det är därmed också Alliansens reformer som påverkar arbetsmarknaden och sjuktalen. Hur det blir med den aviserade S-MP-V-politiken kan man ju fundera över. Jag befarar högre arbetslöshet i takt med att skatterna på arbete och företagande ökar, och stigande sjuktal i takt med att sjukförsäkringsreformen urholkas. Det finns stor risk för att detta leder till både sämre skattekraft och stigande kostnader för kommunerna kommande år.

Det finns samtidigt all anledning att ta Expressens mycket läsvärda ledakrönika den 2 maj på största allvar. Det duger inte att riksdag och regering vältrar över kostnader på kommunerna. Det är så populärt, inte minst på vänstersidan, att ständigt kräva nya rättigheter och nya förmåner som någon annan (skattebetalarna) ska betala. Kommunerna kommer ofta i kläm.

Jag tycker Alliansen på det stora hela hanterade kommunerna/landstingen på ett bra sätt, inte minst under krisåren när vi tillförde extra pengar. Och de reformer vi infört inom exempelvis skola, sjukvård och omsorg har vi också finansierat med extra statliga pengar. När det gäller migrationen tar staten kostnaderna de första två åren, det är en förbättring, men kommunerna har däremot kostnaderna åren därefter. Det finns absolut anledning att titta på detta. Och att kommunerna tar av skattepengar till kommunal verksamhet för att medfinansiera statliga väg- och härnvägsbyggen känns i grunden helt fel. Med en statlig investeringsbudget för infrastruktur skulle man kunna slippa både kommunal medfinansiering och trängselskatt.

Om någon månad ska jag för moderaternas räkning debattera kommunernas ekonomiska läge i en riksdagsdebatt med Finansutskottet. Jag återkommer till detta när det närmar sig.

Tänkvärt - Stalin och Hitler lika hemska tyranner

2015-05-03

Dagens Nyheter berättar idag om Andrej Zubov, som fram till början av förra året var historieprofessor på en av Rysslands mest prestigefyllda högskolor, men som blev av med jobbet efter att ha jämfört Rysslands annektering av Krimhalvön med Nazitysklands "Anschluss" av Österrike 1938, och kallat ockupationen av Krim för "en vanvettig aggression".

"Stalin var inte en befriare av Europa, utan en tyrann som slogs mot en annan. Hans regim var inte på minsta sätt bättre för det ryska folket än vad Hitlers skulle ha varit, utan han krigade till sig rätten att själv få mörda sina undersåtar, säger Andrej Zubov i artikeln.

Han oroar sig också för att Ryssland inte gjort upp med sitt kommunistiska förflutna, till skillnad från Tyskland som genogått en omfattande "avnazifiering" efter andra världskriget.

Tänkvärda ord när man nu i Rysskland ser hur nationlismen kopplas ihop med kommunistisk nostalgi i samband med firandet av krigsslutet.Bilderna tog jag vid mitt eget besök i St Petersburg 2013 några dagar före det årets segerfirande. Kommunistiska symboler var vanligare på stan än den nya ryska flaggan. Den kommunistiska nostalgin var både skrämmande och fascinerande. Man insåg hur historielösheten om kommunismens fasor i det ryska samhället, inte minst bland de yngre, är en påtaglig fara när det gäller Rysslands demokratiska utveckling.

Romsk före detta tiggare: "Vi är utlämnade åt kriminella"

2015-05-01

Jag vill tipsa om denna artikel i Dagens Nyheter idag där en romsk kvinna i Stockholm intervjuas.

Jag passerar förbi henne då och då, där hon sitter på trottoaren utanför Gallerian i Stockholm och stickar eller virkar, och säljer hantverk till förbipasserande. Hon visar att det finns andra sätt att tjäna ihop pengar än tiggeri. I intervjun bekräftar hon att många tiggare utnyttjas. "De som utnyttjar andra människor måste straffas. Många i min situation är helt utlämnade åt kriminella" säger hon. Och lägger till att hon är för en kriminalisering av organiserat tiggeri.

Många raktioner på moderaternas utspel i tiggerifrågan

2015-05-01

Gårdagen blev händelserik. Många starka reaktioner på moderaternas debattartikel med förslag för att hantera tiggeriet. De allra flesta reaktioner jag fått har varit mycket positiva, och beröm kommer också från andra håll, allt från tidningars ledarsidor till att faktiskt ansvarig minister i s-mp-regeringen, Åsa Regnér (S), sagt att förslaget "är intressant". Att ytterkantsvänstern (V och MP) rasar mot förslaget var väntat. Mer bekymmersamt är att det även finns röster inom Moderata Ungdomsförbundet som ogillar förslaget. Även om de inte i denna fråga är representativa vare sig för moderaterna som parti eller våra väljare så är det väldigt tråkigt. Vi har faktiskt ett gammalt moderat partistämmobeslut om att "överväga förbud mot organiserat tiggeri". Man kan säga att moderaterna nu återvänder till den åsikt som vi en gång beslutat. Vilket jag välkomnar.

Själv blev jag intervjuad per telefon av Borås Tidning igår. Efter samtalet fick jag ett förslag till artikel som jag gjorde en del korrigeringar i. I dag finns denna något nedkortade artikel i BT. Den som vill kan ta del av mitt mer utförliga svar till BT.Enligt en opinionsmätning i Expressen idag finns ett mycket starkt stöd för moderaternas linje. 71% av de tillfrågade tycker moderaternas förslag att kriminalisera organiserandet av tiggeri är bra, medan endast 13% är emot. Bland Alliansväljare är stödet 82% medan 8% är emot. Bland moderata väljare är enligt artikeln stödet ännu starkare.

När det gäller ett totalförbud mot tiggeri är bilden mer splittrad. 39% säger ja, 40% nej och resten är tveksamma. Det framgår inte hur åsikterna ser ut för olika partiers sympatisörer.

Vissa kritiker har framfört till mig att det är "populistiskt" att lyssna på vad opinionen vill i tiggerifrågan. Underförstått - de tycker att människor ska "uppfostras" av politikerna att "tänka rätt". Jag tänker precis tvärtom. Jag är inte vald för att tala om för mina väljare vad de ska tycka, jag är vald som deras ombud och ska lyssna på deras åsikter och efter förmåga försöka påverka politiken och ta tag i sådant som människor upplever som ett samhällsproblem. Den linjen tänker jag fortsätta följa så länge jag håller på med politik.

Sargade socialdemokrater demonstrerar mot sig själva

2015-05-01

Inte nog med att Socialdemokraterna rasar i alla opinionsmätningar (samtidigt som moderaterna ökar) och att förtroendet för statsminister Löfvén är på bottennivå. Nu visar en SIFO-mätning att väljarnas förtroende för Socialdemokraterna rasar inom alla stora politikområden.

Vad gäller jobben ansåg 33 procent av väljarna i höstas att S hade den bästa politiken, 32 procent tyckte att M var bästa parti i denna fråga. Denna vecka väljer bara 22 procent S, med 38 procent föredrar M.

I skolfrågan hade S klart övertag där 29 procent ansåg att partiet hade bäst politik, mot 22 procent för FP som placerade sig som näst bästa parti. Nu har båda backat, till 17 procent för S och 16 procent för FP.

När det gäller ekonomisk politik hade Moderaterna i höstas ett grepp om förtroendet för den ekonomiska politiken, med 41 procent av väljarna, mot 26 procent för Socialdemokraterna. Nu har Moderaterna stöd av 44 procent av väljarna, medan Socialdemokraterna har fallit ner till 18 procent.

Det kostar att samarbeta med MP och V, det kostar att regera utan att ha förberett sig innan, det kostar att göra ogenomtänkta utspel och det kostar att bryta vallöften. Verkligheten börjar komma ifatt Socialdemokraterna, och värre lär det bli.

Undrar vem de glesa skarorna ska demonstrera mot i morgon?

Valborgstalare i Sätila

2015-04-30

I dag hade jag äran att hålla vårtalet vid Sätila Hembygdsförenings valborsgfirande. Jag gjorde inte det endaste lilla politiska utspel, utan talade i stället om hur föreningsliv och engagerade människor är det som utvecklar våra samhällen och att politiska beslut och myndighetsbeslut aldrig kan lösa alla samhällsfrågor. Och så blev det en del om hundar också.

Trevligt och många känner ju igen mig numera så det blev en hel del politikprat både före och efter talet. Det känns att man är på hemmaplan.Pressmeddelande angående moderaternas nya linje i tiggerifrågan

2015-04-30

Pressmeddelande 2015-04-30

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Moderaterna vill - äntligen - skärpa lagstiftningen mot tiggeri

Under flera år har jag engagerat mig i frågan om tiggeriet och förespråkat att man kanske måste överväga någon form av förbud mot tiggeri. Tyvärr har jag inte haft mitt parti med mig. Trots detta lämnade jag in en riksdagsmotion i frågan så sent som i oktober, där jag bland annat ville se en förutsättningslös utredning om nationellt eller kommunalt förbud mot tiggeri.

För två veckor sedan skrev jag tillsammans med fyra moderata riksdagskolleger ett debattinlägg i Expressen där vi menade att det nu är så stora problem förknippade med det växande tiggeriet att det är dags att överväga någon form av tiggeriförbud. Uppskattningen från allmänheten, inte minst moderata väljare, var närmast kompakt.

Den senaste tiden har en omsvängning skett inom moderaterna. Moderaterna ordnade föregående vecka ett seminarium om tiggeri i riksdagen och i går samlades en grupp moderata riksdagsledamöter under ledning av förra justitieministern Beatrice Ask för att förankra partiets nya hållning i tiggerifrågan. Resultatet presenteras i form av en mycket uppmärksammad debattartikel på DN Debatt idag.

De viktigaste delarna i det moderata förslaget är att kriminalisera allt organiserande av tiggeri (men däremot inte göra det straffbart för den enskilde tiggaren att sitta och tigga). Vi vill också förändra ordningslagen så att kommunerna i sina ordningsstadgar kan reglera eller förbjuda tiggeri på angivna platser eller områden, eller om de så önskar kanske införa tillståndsplikt för tiggeri. I praktiken lär detta innebära att man kan införa kommunalt förbud mot tiggeri om man så önskar. Vi vill också öka möjligheten för kommunerna att genom kommunala ordningsvakter se till att kommunens ordningsföreskrifter efterlevs, och ta krafttag mot illegala bosättningar, där vi vill göra det enklare och billigare för fastighetsägare och kommuner att avhysa tiggare från privat eller allmän mark.

Sammantaget innebär detta en tydlig markering att moderaterna vill motverka tiggeri.

Jag är personligen mycket nöjd med moderaternas omsvängning i frågan och vet att detta är ett starkt önskemål från både moderata väljare och en majoritet av allmänheten. En längre kommentar finns på min blogg idag, www.ericsoniubbhult.se


Moderaterna vill - äntligen - skärpa lagstiftningen mot tiggeri

2015-04-30

Under flera års tid har jag lagt mycket tid och energi på tiggerifrågan, allt från att besöka Rumänien och på plats diskutera saken med många olika personer, till att besöka tiggare på plats i Sverige, samtala med polis, socialtjänst, kommunpolitiker och andra berörda. Anledningen är att jag sett hur problemet växt i omfattning, inte minst i Borås, Göteborg och Stockholm, och upplevt frustrationen från både kommuner och berörda fastighetsägare, och inte minst allmänhetens stora ogillande av tiggeriet, ett ogillande som det senaste året närmast växt till ilska. I höstas lade jag också en motion i riksdagen där jag förespråkade en utredning av nationellt eller kommunalt förbud mot tiggeri, kopplat till olika typer av åtgärder för att förbättra situationen för tiggarna i deras hemländer. Alla mina blogginlägg om tiggeriet har jag samlat på denna sida.

Jag har vid flera tillfällen sagt att eftersom problemen med tiggeriet är så omfattande och växer hela tiden går det inte att bara avfärda lagstiftning mot tiggeriet, även om det är en svår etisk och moralisk fråga. Fram till valet 2010 var det dock en närmast tabubelagd fråga i moderaterna, där minsta utspel kring förbud mot tiggeri genast avfärdades offentligt av ansvariga. Vi har dessutom ett några år gammalt partistämmobeslut om att "överväga förbud mot organiserat tiggeri", men det har inte varit någon som velat stå upp för detta beslut överhuvudtaget. Ibland har detta känts oerhört frustrerande.

I går redovisade jag mina skäl till att jag det senaste halvåret blivit allt mer övertygad om att det behövs någon form av lagstiftning mot tiggeriet. Det är också något jag envist framfört internt i moderaterna. Tillsammans med fyra andra moderata riksdagsledamöter skriv vi ju också vår debattartikel "Dags att överväga ett förbud mot tiggeri" i Expressen för ett par veckor sedan. Vi har i stort sett uteslutande mötts med uppskattning för vårt förslag. Den kritik vi förväntade oss har i stort sett uteblivit helt. Förra veckan höll moderaterna ett seminarium om tiggeriet (som jag berättade om på bloggen) och i går träffades ett antal moderata riksdagsledamöter och tjänstemän för att slutligen förankra moderaternas linje i tiggerifrågan.

I dag beskriver vår partisekreterare Tomas Tobé och vår tidigare justitieminister Beatrice Ask den nya moderata linjen kring tiggeriet i en debattartikel på DN Debatt. Man kan sammanfatta förslagen i fyra punkter:

1. Kriminalisering av organiserande av tiggeri. Det innebär att det kan bli förbjudet och straffbart att exempelvis ordna tiggarresor till Sverige eller inom Sverige, att organisera uppförande av tiggarläger, att organisera utplacering av tiggare eller att övertala människor att sitta på en viss plats och tigga. Förbudet skulle även gälla organisering och påtryckningar inom familjer eller klaner (som verkar vara det vanligast förekommande). Däremot är inte tanken att göra det straffbart i sig för den enskilde tiggaren att sitta och tigga.

2. Förändring av ordningslagen så att kommunerna i sina ordningsstadgar kan förbjuda tiggeri på angivna platser eller områden, eller om de så önskar införa tillståndsplikt för tiggeri, på samma sätt som för annan penninginsamling. I praktiken skulle detta innebära möjlighet att införa kommunalt förbud mot tiggeri.

3. Öka möjligheten för kommunerna att genom kommunala ordningsvakter se till att kommunens ordningsföreskrifter efterlevs, så att inte otillåtet tiggeri förekommer eller illegala bosättningar uppförs. Detta gör att man inte alltid skulle behöva anlita polisen för att tillse att odningsreglerna efterlevs.

4. Skärpta åtgärder mot befintliga illegala bosättningar, där vi vill göra det enklare och billigare för fastighetsägare och kommuner att avhysa tiggare från privat eller allmän mark. Detta riktar sig egentligen inte bara mot läger uppförda av tiggare, utan även mot annan illegal ockupation av mark, exempelvis av "asfaltläggare" eller bärplockare som tillfälligt vistas i Sverige.

Jag kan för egen del inte vara annat än nöjd, och jag är ganska övertygad om att mitt och andras utspel i frågan har påskyndat partiets omsvängning. Med de förslag vi nu presenterar från moderat sida skulle det gå att relativt snabbt och enkelt få till regler som kraftfullt motverkar tiggeriet, och den kommun som så önskar skulle i praktiken kunna införa kommunalt förbud mot tiggeri. Samtidigt tar vi krafttag mot illegala bosättningar vilket är ett växande problem.

Min enda kritik är att det tagit så lång tid för moderaterna att komma till denna logiska slutsats. Det borde gjorts redan för flera år sedan. Men bättre sent än aldrig. Nu ska de moderata förslagen ställas samman i form av en partimotion till riksdagen kommande motionsperiod.

Antalet tiggare i Sverige har fördubblats på ett år

2015-04-29

Sveriges television redovisar idag en ny kartläggning över antalet tiggare i landet. Det har fördubblats på ett år. Siffrorna ligger i linje med det som regeringens särskilde samordnade, Martin Valfridsson, redovisade för oss på ett seminarium nyligen, där han ppskattade att det finns mellan 4.000 och 6.000 tiggare i landet. Intressant är också att tiggarna numera kommer från ett större antal länder än tidigare, inte bara från Rumänien och Bulgarien.

Martin Valfridsson säger också till SVT att det finns "oroande tendenser". "Det kommer mer hårdföra typer som påstår sig ha rätt att ta betalt för vissa platser och tvinga andra under hot om våld och utpressningssituationer att betala för att få sitta på en viss plats". Detta stämmer väl med information som jag själv fått från ett antal olika källor.

Både på textTV och i artikeln på webben kommenteras även vår debattartikel där vi efter moget övervägande landar i att det kan vara dags att faktiskt överväga ett nationellt förbud mot tiggeri. Martin Valfridsson delar inte vår åsikt. "Jag tror inte på den lösningen. Det vore att sopa problemet under mattan. Man använder inte straffrätt på det viset", säger han.

Jag tycker det är olyckligt att tala om "straffrätt", vi föreslår ju inte alls i vår artikel att tiggare ska straffas. Det viktiga är att skicka en signal till berörda länder och minska tillflödet av tiggare, samt göra det enklare att avhysa tiggare från allmän plats och därmed minska tiggeriet och den kriminalitet som följer i tiggeriets spår. Om man inte vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri kan man exempelvis genom nationell lagstiftning ge kommunerna möjlighet att införa kommunala tiggeriförbud i ordningsstadgan, eller införa möjlighet till kommunal tillståndsprövning precis som vid annan penningsinsamling.

Jag har länge diskuterat tiggerifrågan och varit tveksam till att förbjuda tiggeri. Både av moraliska/etiska och praktiska skäl. Men det är flera saker som utvecklats på ett mycket olyckligt sätt den senaste tiden som gör att jag nu landat i att det trots allt behövs någon form av tiggeriförbud:

1. Antalet tiggare har ökat och tiggeriet har blivit mer aggressivt. Tiggare blockerar entréer, går fram till människor och tigger, ställer sig i vägen på gågatorna, går runt i tunnelbanevagnar eller på uteserveringar och sticker upp sina muggar i ansiktet på människor. Man kan också råka ut för ilska från tiggare när man inte ger pengar. Tiggeriet har helt klart ändrat karaktär och blivit ett ordningsproblem för samhället i övrigt.
2. Tiggarnas läger växer och blir ett allt större sanitärt problem. Både privata fastighetsägare och kommuner och företag har problem med att få olagliga läger avhysta. Skadegörelse och nedskräpning är ett växande problem och medför kostnader för fastighetsägarna och markägarna. Parker och grönområden ockuperas och blir därmed inte längre tillgängliga för allmänheten.
3. Kriminaliteten och utnyttjandet av tiggarna växer. Man tvingas allt oftare betala för platser till kriminella nätverk, man luras till Sverige på falska premisser och tvingas skuldsätta sig för transporten. I vissa fall tvingas tiggarna lämna ifrån sig delar av sina ihopptiggda pengar till andra. Misstankar finns hos polisen om både prostitution och människohandel i samband med tiggeriet.
4. Allt fler barn förekommer i samband med tiggeri. Både som medföljande som tvingas bo i tiggarlägren medan föräldrarna tigger, men också i flera fall som aktiva tiggare. Barnen måste garanteras skolgång i hemlandet i stället för att befinna sig i tiggarläger i Sverige. Nolltolerans mot barn i samband med tiggeri förekommer på vissa orter, jag vet att det är så i exempelvis Stockholm och Borås, men det medför samtidigt kostnader för kommunerna att se till att barnen transporteras hem till sina hemländer.
5. Samhällskostnaderna ökar. Kostnader för härbärgen, avhysningar, hemtransporter, avstädning av lägerplatser, akutsjukvård och kostnader för socialtjänst, polis och kronofogdemyndigheter ökar. Ofta konkurrerar tiggarna dessutom om resurser som annars är till för andra utsatta människor i vårt samhälle.
6. Integrationen av nyanlända kan påverkas negativt och främlingsfientligheten öka. Tiggeriet skapar en växande irritation hos medborgarna, mängder av insändare och arga mail och telefonsamtal till politiker och ansvariga myndigheter är ett bevis på detta, men det syns även i det växande kravet på ett tiggeriförbud, liksom att allt färre ger pengar till tiggarna. När irritationen över tiggeriet växer finns uppenbar risk att även främlingsfientligheten ökar generellt. I längden skadar det integrationen av alla nyanlända flyktingar. Detta är en aspekt som sällan nämns, men som jag finner ytterst oroande.

Dagens "politiskt korrekta" åsikt är att "man kan inte förbjuda fattigdom" och att "ett tiggeriförbud bara sopar problemen under mattan". Jag tycker båda argumenten är ytterst svaga. Jag är helt övertygad om att utvecklingen går mot att vi på ett eller annat sätt kommer att förbjuda tiggeri. Det finns en stor majoritet för ett förbud enligt de opinionsmätningar som gjorts. Den som inte vill ha ett tiggeriförbud måste tala om hur vi då ska få stopp på tiggeriet? Att bara säga att "hemländerna måste ta sitt ansvar" räcker inte. Alla vet att det är en mycket komplicerad fråga att ordna rimliga boenden, sociala trygghetssystem och arbete år alla fattiga i Östeuropa. Det kommer att ta decennier att lösa. Vi måste agera här och nu och lyssna på alla de medborgare som har tröttnat på tiggeriet. Men självklart vore det allra bäst om ett nationellt eller lokalt förbud mot tiggeri i Sverige kunde kopplas till någon form av att EU bidrog till ett akut grundläggande socialt skyddsnät på miniminivå i de viktigaste länderna (främst Rumänien och Bulgarien). Kanske med pengar från EU:s socialfonder?

I dag träffades vi, ett 15-tal moderata riksdagsledamöter och tjänstemän, under ledning av förre justitieministern Beatrice Ask, för att diskutera hur partiet ska hantera tiggerifrågan. Flera av oss som undertecknade debattartikeln om tiggeriförbud deltog. Det blev en bra diskussion och resultatet kommer att presenteras inom kort.

Arbetsförmedlingen landar fel om behovet av hög invandring

2015-04-28

Dagens Nyheter berättade nyligen om en rapport från Arbetsförmedlingen (AF) som hävdar att "Sverige behöver få hit upp emot 100.000 invandrare per år för att klara välfärdens finansiering". Om Sverige de närmaste årtiondena ska kunna ha tillräckligt många invånare som kan jobba, betala skatt och finansiera morgondagens välfärd så behöver vi ta emot betydligt fler invandrare än vad de flesta svenskar tänkt sig sade AF:s generaldirektör Mikael Sjöberg till DN. "Minskar vi invandringen så minskar vi också våra framtida intäkter". Arbetsförmedlingens besked fick stort medialt genomslag.

Jag menar att hela kalkylen är i grunden felaktig. AF räknar nämligen bara intäkter, men glömmer kostnaderna. Man antar i rapporten att invandrare även i framtiden kommer att ha runt 64% sysselsättningsgrad (jämfört med runt 80% för svenskfödda). För att få en viss mängd invandrare i arbete räknar man "bakvägen" och måste alltså ta emot betydligt fler. Och då spricker kalkylen - de 36% av invandrarna som inte kommer i arbete ska ju också försörjas. Men dessa kostnader ingår inte i kalkylen. Det ökar samhällets kostnader och äter upp en stor del av vinsten som uppstår genom att 64% jobbar.

Inget land i världen har mig veterligen högre sysselsättningsgrad bland invandrare än bland infödda. Inget tyder på att Sverige skulle klara det heller. Det betyder att AF:s linje medför både ökade intäkter och ökade kostnader. Netto blir inte effekten den som man hävdar i sin rapport.

Sedan talar man bara om "invandring" rent generellt. Men det är mycket stor skillnad på lönsam arbetskraftsinvandring som täcker behovet av arbetskraft i bristyrken, och att ta emot flyktingar och asylsökande som kanske både är lågutbildade och har traumatiska upplevelser som gör att de inte kommer i arbete på mycket lång tid.

Jag upprepar det jag brukar påpeka - det finns faktiskt ingen oberoende forskning som visar att flyktinginvandring är samhällsekonomiskt lönsam. Tvärtom visar den forskning som finns att det är precis tvärtom. Man kan hävda att Sverige ska ha en generös asylpolitik av humanitära skäl, och det har faktiskt ett ganska starkt stöd bland befolkningen. Men man kan inte hävda att det är samhällsekonomiskt lönsamt och det är därför Arbetsförmedlingens rapport leder fel.

Däremot är det som sagt viktigt att värna om de generösa möjligheter för arbetskraftsinvandring som Alliansen införde. Dessa regler hotas av en ohelig allians av protektionistiska LO-företrädare och S- och V-politiker hand i hand med främlingsfientliga Sverigedemokrater. Det är lite märkligt att man vill försvåra den invandring som är absolut mest samhällsekonomiskt lönsam.

En kväll i TV-huset

2015-04-28

I går var det moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra som grillades i SVT:s "Partiledaren". Jag var en av de moderater som fanns med i den särskilt inbjudna publiken. Intervjun hade fokus på två för moderaterna mycket jobbiga frågor, Decemberöverenskommelsen och Invandringspolitiken. Det är frågor där det finns stora åsiktsskillnader inom partiet och partiledarens uppgift är att försöka hålla ihop partiet. Jag tycker Anna hanterade detta på ett klart godkänt sätt. Och hon var lysande när hon beskrev hur moderaterna samlar både liberaler och konservativa och hur dessa ideologier kan samsas inom samma parti. Anna är i övrigt lugn och sympatisk i intervjusammanhang och jag tror hon fick en del nya supportrar igår.(S)veket

2015-04-27

I dag deltar moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i SVT:s program "Partiledaren" som sänds från TV-huset i Stockholm klockan 19. Jag kommer att vara på plats i publiken och följa utfrågningen. Vad passar väl bättre som uppladdning än denna bild som visar kontrasterna i svensk politik just nu?Intervjuad om skola för tiggande EU-migranters barn

2015-04-27

I morse blev jag intervjuad av Radio Sjuhärad med anledning av mitt blogginlägg i går om nolltolerans mot barn i tiggerisammanhang och att det vore olyckligt om vi skulle erbjuda skola för tiggande EU-migranterns barn. Det
skulle göra mer skada än nytta. Klicka på bilden för att lyssna på inslaget.
Vi ska självklart inte erbjuda skola åt tiggande EU-migranters barn

2015-04-26

Dagens Nyheter har idag en artikel om frågorna kring EU-migranternas barns eventuella rätt till skolgång i Sverige. Man beskriver rättsläget enligt följande, och vad jag kan bedöma är det korrekt, eftersom riksdagen - tyvärr enligt min åsikt - för några år sedan beslutade om rätt till skolgång för "papperslösa". Ett beslut jag förgäves försökte argumentera emot, eftersom jag tycker det var helt fel på alla sätt. Personer som vistas illegalt i Sverige ska självklart inte erbjudas skola till sina barn. Det gör bara att vi uppmuntrar människor att hålla sig gömda och skapar ett slags "andra klassens medborgare". Det går främst ut över barnen.

Reglerna kring EU-medborgares rätt till skolgång är idag kopplade till på vilken grund personen har rätt att vistas i landet. Alla EU-medborgare har uppehållsrätt i tre månader, men saknar rätt till skolgång under den perioden. Kommunerna har dock möjlighet att erbjuda undervisning om de vill.

EU-medborgare som vistas i Sverige i över tre månader utan uppehållsrätt – och som därmed är papperslösa – har däremot tydlig rätt till skolgång. I praktiken betyder det att barn till tiggare har rätt att gå i skolan om de stannar kvar längre än ett kvartal. Men det förutsätter att kommunen gör bedömningen att de verkligen är papperslösa.

Vid mitt besök i Rumänien och vid samtal med personer med insyn i romernas situation så är det ingen tvekan om att många åtgärder som görs för att lyfta den romska (och andra fattiga folkgruppers) situation inte alltid fungerar särskilt bra. Dessutom har Rumänien svårt att ha råd med den medfinansiering som krävs för att få ta del av EU-medel.

Men i stort sett alla jag talade med vid vårt besök var överens om att just satsningen på skola till barnen faktiskt var det som fungerade bäst. Skolorna finansieras till en del med EU-medel, och den rumänska regeringen menar att just satsningen på skola för barnen är den bästa långsiktiga åtgärden för att lyfta människor ur fattigdom och ge dem en chans till egen försörjning.

Bilden är från Calarasi i sydöstra Rumänien som jag besökte 2012, och visar ett EU-medfinansierat skolhus i den romska bosättningen.

Om Sverige nu ger tiggande EU-migranter rätt att sätta barnen i svensk skola efter tre månader i landet uppmuntrar vi dels tiggarna att stanna kvar längre än de tre månader som lagen medger, dels lockar vi tiggarna att ta med sig sina barn till Sverige i stället för att gå i skolan hemma i Rumänien. Därmed slår vi effektivt undan benen på alla rumänska ansträngningar att ge barnen utbildning.

Dessutom kan man ju fråga sig hur mycket ett barn med rumänsk modersmål kan lära sig på några månader i svensk skola? Och hur våra redan svårt ansträngda skolor ska hantera detta, med tolkar och extra resurser som lär behövas? Och hur påverkar det andra utrikes födda barn och andra barn med särskilda behov som är bofasta i Sverige? Hur ska våra skolor prioritera användingen av sina begränsade resurser?

Slutsatsen för min del är solklar - svenska kommuner ska självklart inte erbjuda skola åt tiggande EU-migranters barn. Glädjande nog ser jag att även Folkpartiet tänker i liknande banor. Det är bra. Nu måste sansade röster ta ton i debatten. Den svenska missriktade välviljan slår ständigt nya rekord och medför tyvärr ofta att vi förvärrar probem i stället för att lösa dem.

Moderaterna säger nej till försämrade ränteavdrag

2015-04-24

De två regeringspartierna ger olika besked kring ränteavdragen, där finansminister Andersson (S) säger att ingen försämring är aktuell, medan finansmarknadsminister Bolund (MP) är betydligt otydligare i frågan och närmast antyder att en försämring skulle finnas på agendan.

I det läget är det viktigt att riksdagens största oppositionsparti ger tydliga besked. Det är inte aktuellt för Moderaterna att försämra ränteavdraget. Särskilt inte eftersom det skulle riskera att strama åt för familjer med stora lån. Det finns till och med risker att för snabba och hårda åtstramingar i sig kan skapa nya kriser. Dessutom ska man komma ihåg att regeringens politik med andra skattehöjningar kommer att slå mot hushållens ekonomi och påverka tillväxten.

I sammanhanget ska man också komma ihåg att de skenande fastighetspriserna främst är ett problem i Stockholm, Göteborg och på några universitetsorter som Uppsala och Lund. I stora delar av landet upplever man inga extrema prisökningar eller prisnivåer, på vissa ställen är det tvärtom fallande priser som gäller. Politikerna måste se hela landet och alla invånare och inte alltid anpassa all politik efter Stockholm och storstadsproblemen.

Istället för att försämra ränteavdragen bör man fortsätta stärka amorteringskulturen, vilket jag skrev om i går. Arbetet med amorteringskrav bör genomföras på ett sådant sätt att det inte riskerar att hushållens konsumtion, och därmed tillväxten, påverkas negativt. Det borde gå att lösa relativt enkelt genom att Finansinspektionen utfärdar rekommendationer som är i linje med sitt föreslagna amorteringskrav, rekommendationer som bankerna sedan följer.

I dag citerar för övrigt Borås Tidning min blogg från i går, och det känns som ett passande citat med tanke på min bakgrund från bankvärlden. Jag tror det flesta av mina gamla bankkolleger håller med mig. Det fina är att denna linje faktiskt fungerar utmärkt för alla kunder, alla kreditgivare och alla fastighetsköp över hela landet. Sverige är olika!Om detta stämmer är det närmast skamligt av EU

2015-04-23

Det blir mycket om flyktingsituationen runt Medelhavet idag. Men jag måste bara kommentera denna länk från The Guardian. Om det stämmer att EU vid sitt extra krismöte angående flyktingsituationen endast tänker erbjuda vidarebosättning för 5.000 kvotflyktingar - i hela EU (!) är det närmast skamligt. Det är ungefär så många asylsökande som lilla Sverige ensamt tar emot på två veckor...

Orealistiskt förslag från C och FP om "humanitära visum"

2015-04-23

I en debattartikel i Expressen idag föreslår europaparlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Cecilia Wikström (FP), tillsammans med Centerpartiets migrationspolitiske talesperson, Johanna Jönsson, diverse "åtgärder" för att hantera flyktingsituationen kring Medelhavet. Flera av förslagen är bra, exempelvis att öka närvaron i Medelhavet för att kunna rädda nödställda och att öka möjligheten till arbetskraftsinvandring i EU, och se till att alla länder, i likhet med Sverige, tar emot kvotflyktingar. Men ett av förslagen är synnerligen ogenomtänkt. Man föreslår nämligen även "humanitära visum" så att flyktingar kan resa lagligt till ett EU-land och söka asyl. Jag förstår inte hur man kan presentera ett så ogenomtänkt förslag.

I artikeln skriver man bland annat att "Uppemot en miljon människor, om inte fler, inväntar varmare och lugnare väder för att fly till EU. Fyra miljoner syrier befinner sig i flyktingläger i grannländerna".

Sverige är samtidigt idag vad jag vet det enda landet i EU som ger permanent uppehållstillstånd mer eller mindre automatiskt till alla flyktingar från Syrien.

Om det idag finns "minst en miljon människor" (troligen i hvuudsak syrier) som väntar på chansen att ta sig till EU, och Sverige för dem framstår som det i särklass bästa alternativet eftersom vi har de mest generösa reglerna (permanenta uppehållstillstånd), hur stor del av denna dryga miljon flyktingar skulle då söka sig till Sveriget om vi började utfärda humanitära visum? Låt oss försiktigt anta att det trots allt bara blir hälften av den dryga miljonen som reser till Sverige för att söka asyl (troligen skulle det bli betydligt fler). Hur skulle Sverige överhuvudtaget kunna hantera ytterligare en halv miljon asylsökande utöver den rekordstora tillströmning vi redan ser? Har Fredrick Federley och Cecilia Wikström ens funderat över detta innan de presenterade sitt förslag?

När vi dessutom vet att det finns ytterligare minst tre miljoner flyktingar i läger i Syriens grannländer blir ekvationen ännu svårare att få ihop. Om vi införde "humanitära visum", hur många av dessa tre miljoner flyktingar skulle inte också vilja komma till Sverige? Har förespråkarna för humanitära visum ens funderat över hur mycket ett litet land som Sverige med 9,5 miljoner invånare kan klara av? Finns det någon gräns? Förslag om "humanitära visum" kommer även från andra politiska partier, såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, liksom från Rädda Barnen och från diverse debattörer. Det är inte utan att man funderar över varför bara naiva och orealistiska röster hörs i debatten?

De flesta realister inser att det faktiskt finns gränser för vad vi kan klara av i lilla Sverige, hur generösa och humana vi än vill vara. Det är tur att i vart fall riksdagens tre största partier, S, M och SD (som samlar drygt 70% av väljarna) utrryckt stor skepsis eller tydligt motstånd mot humanitära visum. En ohelig allians kan man tycka, men någon måste faktiskt ta ansvar för Sverige och alla som redan bor här.

Moderat riksdagsseminarium om tiggeriet

2015-04-23

I dag anordnade moderaterna ett välbesökt seminarium i riksdagen om tiggeriet, under ledning av förre justitieministern Beatrice Ask. I panelen fanns Martin Walfridsson, tidigare statssekreterare för Beatrice Ask på justitiedepartementet och numera av regeringen utsedd nationell samordnare för att hantera tiggerifrågorna. Dessutom Veronica Wolgast Karlberg från Socialförvaltningen i Stockholm, Lars Lindeberg från polisen i Gävleborg, och Sven Kihlgren från Kronofogdemyndigheten.

Martin Walfridsson uppskattar att antalet tiggare i Sverige ökat till mellan 4.000 och 6.000 idag. Tiggarna kommer främst från Rumänien, Bulgarien, men även från exempelvis Tjeckien, Slovakien, Italien, Spanien och Polen. Walfridsson var mycket tydlig med att han visserligen har ett ansvar för att hjälpa kommunerna med nationella riktlinjer för hur man ska hantera tiggeriet, men att den långsiktiga lösningen på problemen inte finns i Sverige utan i tiggarnas hemländer.

Det allvarligaste problemet idag enligt Walfridsson är att allt fler barn förekommer i samband med tiggeriet, både som tiggare och som boende i tältläger och övernattningsbilar. I Uppsala finns uppskattningsvis ett 30-tal barn, i Söderhamn finns ett 20-tal barn i ett läger. I Stockholm har man däremot nolltolerans mot barn i samband med tiggeri, och skickar hem dem på kommunens bekostnad.

I Stockholm finns uppskattningsvis mellan 800 och 1.000 tiggare idag, och antalet växer hela tiden. Vintertid finns 129 platser på härbärgen inom projektet "Vinternatt" (1/11 till 30/4). Därefter har man sommartid ett hundratal platser. De flesta som söker sig dit är män, endast 3,6% är kvinnor. Under 2014 ordnade man hemresor till 480 personer, vilket man nu insett är en ineffektiv metod eftersom tiggarna kommer tillbaka ganska snabbt och då förväntar sig att få betald hemresa även nästa gång. Ryktet sprids också i Rumänien att kommunen ordnar hemresor, vilket stämmer med den bild jag fick av situationen när Borås valde samma lösning. Hur mycket pengar Stockholm idag satsar på härbärgen, hemresor, stöd till frivilligorganisationer, avhysningar, städningar av tidigare boplatser mm kunde inte kommunens representant svara på.

Polisen i Gävleborg hade indikationer på både människohandel och prostitution i samband med tiggeriet, och då främst i ett större läger på Moheds Camping. Vid ett tillslag av polis gjordes anmälan om människohandel, men den lades ned på grund av svårighet med bevisningen. Varje morgon transporteras ett hundratal tiggare från lägret under organiserade former med bilar till både Sundsvall, Dalarna och norra Uppland. Mer pengar hanteras än vad man tidigare trott, uppemot 300-400 beräknas en genomsnittlig tiggare dra in. På campingen betalar man 4.000 i månaden för en campingstuga, och där bor 6-8 personer i varje. Ägaren till campingen uppger att hyrorna betalas punktligt, vilket i sig visar att tiggeriet i detta område är lönsamt. I lägret finns minst 20 barn med skolplikt som inte går i skolan utan ägnar sig åt att tigga eller som "objekt" i samband med tiggeri. Polisen har också sett tydliga kopplingar mellan bärplockarintressenter, kringresande asfaltsläggare och tiggare. Mycket talar för att tiggarna sommartid erbjuds svarta jobb i samband med bärplockning eller asfaltläggning.

Kronofogden upplever ökande problem med särskild handräckning ("avhysning") av personer som olovligen bosatt sig på annans mark. Dessa problem gäller såväl tiggande EU-medborgare som bärplockare och asfaltläggare. Det är komplicerat och mycket dyrt för markägare att genomdriva avhysning, och det är mycket resurskrävande för kronofogdemyndigheten och polisen. Man har också problem med aktivister som stör och hotar personal i samband med avhysningar, samt med "beskyddargrupperingar" som försöker motarbeta avhysningar för att kunna fortsätta tjäna pengar på tiggeriverksamheten. Man har också problem med att hitta tolkar. Vid underrättelse i förväg flyttar ofta hela tiggarlägret över en tomtgräns till granntomten, och då måste hela processen börja om igen. Man ser också exempel på hur skrotbilar köps upp av uppköpare, ställs på parkeringsplatser och hyrs ut som bostad till tiggare. Under 2014 fick kronofogden 235 ansökningar om särskild handräckning ("avhysning") av denna typ av otillåtna bosättningar. 50% kom från Stockholm, 25% från Västra Götaland. Främst är det juridiska personer och kommuner som ansöker, för enskilda markägare blir det för dyrt och många upplever en rättslöshet. Ungefär en fjärdedel av de begärda avhysningarna verkar ha genomförts.

Mina egna reflektioner efter seminariet är att situationen är än mer allvarlig än jag trodde och att antalet tiggare är större än jag tidigare befarat. Arbetssituationen för både polis och kronofogdemyndigheter är mycket ansträngd, och kostnaderna och problemen ökar. Samtidigt växer kommunernas kostnader för att hantera tiggeriet och både privatpersoner och företagare upplever en rättslöshet i samband med markockupationer och andra problem i tiggeriets spår.

I samband med dagens seminarie hade vi mycket passande en slutreplik i Expressen till Stadsmissionens representant, som skrev en replik på vår debattartikel om att överväga ett tiggeriförbud. Frågan om tiggeriförbud kom också upp till diskussion på seminariet, men flera röster kritiserade tanken på ett förbud. För egen del har jag allt svårare att se hur tiggeriet skulle kunna stoppas eller i vart fall minskas utan ett förbud? Ett besked om att Sverige avser att införa ett förbud skulle vara en bnra första signal, även om lagstiftning alltid tar sin tid. Alternativet är att låta problemen växa ytterligare.

Göran Hägglunds sista votering

2015-04-23

I dag deltog Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i sin sista votering.
Självklart passade jag på att få en bild!Sund kreditgivning viktigare än tvingande amorteringskrav

2015-04-23

Finansinspektionen, FI, backar från förslaget om ett mer eller mindre tvingande amorteringskrav från 1 augusti. FI tycker visserligen att det behövs, men är osäker på om myndigheten har lagligt stöd för att på egen hand införa detta avbetalningstvång på bolån. Osäkerheten uppkom efter kritiska remissyttranden från lagkunniga.

Samtidigt säger Bankföreningen i ett pressmeddelande idag att bankerna i flera år arbetet för att stärka amorteringskulturen, vilket har gett resultat. Den senaste bolåneundersökningen visar att 9 av 10 låntagare med hög belåningsgrad amorterar och att amorteringstakten har ökat de senaste åren. Bankerna kommer enligt Bankföreningen att fortsätta ge låntagare en individuell amorteringsplan och främja en god amorteringskultur.

För mig som jurist, tidigare anställd på bank och med lång erfarenhet av både kreditgivning och av att hjälpa kunder med betalningsproblem, tycker jag Bankföreningens besked är det viktiga. En sund kreditgivning med rimliga amorteringsvillkor utformade efter varje kunds situation är bra mycket bättre än tvingande regler eller lagstiftning. Därför har jag svårt att bli särskilt bekymrad efter Finansinspektionens besked.

En sak är däremot bra - diskussionen om skuldsättning och amortering har varit bra och säkert öppnat ögonen på en del låntagare. Det låga ränteläget ger utmärkta möjligheter för många att amortera lite extra, och det har man glädje av den dag räntorna stiger igen.

Svenska hushåll har hög skuldsättning påstås det. Det är på ett sätt sant, men samtidigt har också hushållens förmögenheter ökat kraftigt - både när det gäller bostadsvärden, värdepappersinnehav och banktillgodohavanden. Saken är den att svenskar allt oftare köper sin bostad i stället för att hyra (troligen på grund av den stora bristen på hyresrätter). Det gör att fler lånar för bostadsköp. Då ökar skuldsättningen, men samtidigt finns ett värde i form av bostaden som man äger. Under förutsättning att skulden är rimlig i förhållande till bostadens värde, och att man inte lånat mer än man klarar att betala (även med en betydligt högre räntenivå), så behöver inte skuldsättningen vara något stort problem.

Viktigast är att motverka orimliga prisökningar på bostäder som på sikt kan skapa en fastighetsbubbla. Då är det viktigt att den byggnation som faktiskt satte fart de sista åren med Alliansregeringen åren fortsätter i samma takt och ökar ytterligare för att motverka bostadsbristen. Men då kan inte regeringen säga nej till alla reformer som kan snabba på och underlätta bostadsbyggandet och tro att man löser allt med statliga subventioner. Där borde diskussionen föras i stället för att lägga allt krut på att diskutera ett amorteringskrav som i praktiken redan tillämpas.

Därför är en Alliansregering med stöd av SD inte realistisk

2015-04-23

Jag får en hel del frågor och synpunkter med anledning av "decemberöverenskommelsen". Många verkar mena att eftersom Alliansens budget i höstas fick stöd av Sverigedemokraterna så finns i praktiken ett "block" bestående av Alliansen + SD som lätt kan köra över dagens regering. Men den analysen har stora brister.

För det första måste man granska SD:s hela politik. Även om det - mot förmodan - skulle gå att ena Alliansen och SD om en gemensam migrationspolitik finns det andra centrala politikområden där SD:s åsikter går rakt emot Alliansens. Det gäller exempelvis skatter, arbetsmarknadspolitik, socialförsäkringar, utbildningspolitik och EU-frågor. Man ser också att SD inte kan räkna hem de "besparingar" man påstår sig göra på en mer restriktiv invandringspolitik, där man vill minska invandringen med 90%. En så kraftig minskning skulle kräva att Sverige bryter mot internationella konventioner. SD:s negativa syn på integrationspolitiken skulle dessutom göra det ännu svårare att integrera de invandrare som redan finns i vårt land. Dessutom "glömmer" SD en del av kostnaderna som löper vidare för nyanlända som redan finns i Sverige. Kraftigt minskad invandring skulle inte över en natt minska kostnaderna lika mycket.

Exempelvis är det märkligt att vissa verkar tro att SD skulle vilja "hjälpa" Alliansen att stoppa regeringens budget med förslag om höjda arbetsgivareavgifter för unga. Många känner nog inte till att SD vill göra samma höjning av arbetsgivareavgifterna som regeringen och dessutom höja arbetsgivareavgifterna generellt med ytterligare 1 procentenhet! Ovanpå detta vill man höja restaurangmomsen, vilket alltså går längre än vad S-MP-regeringen föreslår.

Även på andra områden för SD ren vänsterpolitik. Inom arbetsmarknadspolitiken vill SD riva upp "Laval-lagen och försvåra för utländska företag att verka i Sverige. Man vill också förbjuda kommunala avknoppningar i skola och förskola och införa någon form av "vinstförbud" för företag i välfärdssektorn. Man vill också höja ett antal bidrag och ersättningar kraftigt, och slopa hela avgiften till a-kassan. Denna bidragspolitik går rakt emot Alliansens arbetslinje. Sammantaget hotar SD:s politik enligt finansdepartemantets beräkningar att minska sysselsättningen med 90.000, vilket är mer än vad regeringens politik väntas medföra.

För det andra. Förra mandatperioden röstade SD oftare på Alliansens politik än oppositionens, men denna mandatperiod ser det ut precis tvärtom. Anledningen är att om SD inte har något avvikande förslag så låter man regeringens förslag vinna, oavsett regering. Man kan alltså inte använda SD:s stöd till Alliansregeringen förra mandatperioden som argument för att SD skulle stödja Alliansen i dag. I höstas röstade för övrigt inte SD på Alliansens budget för att de gillade den, utan för att de ogillade regeringens budget ännu mera.

För det tredje finns det idag inget stöd inom något av Allianspartierna för att bilda regering med SD:s passiva eller aktiva stöd. Självklart kan detta förändras över tid, men det krävs i så fall att alla fyra Allianspartierna tar ett sådant beslut eftersom Alliansen vill hålla ihop. Jag bedömer det som ytterst osannolikt inom överskådlig tid. I sammanhanget är det också viktigt att komma ihåg att före valet 2014 lovade Alliansen att inte bilda regering som byggde på SD:s aktiva stöd. Ett sådant vallöfte bör hållas om inget väldigt oförutsett inträffar.

Jag ser inget problem med att samarbeta med SD i enskilda frågor. Finns det stöd för kloka politiska beslut i enskilda frågor ska man ta vara på det, oavsett parti. Häromveckan gjorde tex Alliansen upp med Vänsterpartiet i Finansutskottet i frågan om bankernas kontanthantering. Då var det SD som räddade regeringen. I en annan fråga kan Alliansen få igenom sina förslag med stöd av SD. Men därifrån till att bilda regering och lägga fram en budget med stöd av SD är det ett mycket stort steg.

Inget är ristat i sten, särskilt inte när dagens regering bryter vallöften på löpande band och för en politik som skadar Sverige. Regeringen spelar ett högt spel och ska inte känna sig alltför säker på att decemberöverenskommelsen överlever om man tänjer för mycket på den. Men för att kunna bilda regering med stöd av andra partier krävs en politisk samsyn i de stora frågorna - budget, skatter, arbetsmarknadspolitik och socialförsäkringar. Den samsynen finns idag inte mellan Alliansen och SD.

Lite tankar kring flyktingsituationen vid Medelhavet

2015-04-22

Det är lätt att förfasas över situationen runt Medelhavet där flyktingsmugglare tjänar enorma pengar på att skicka människor i döden i små sjöodugliga båtar. Frågan är bara vad som är bästa lösningen?

Vissa menar att den enda lösningen är "fler lagliga vägar in i EU". Exempelvis talar man om att det skulle vara möjigt att söka asyl eller få "humanitära visum" på EU-länders ambassader i krigshärjade länder. Hur skulle det lösa problemet?

För det första - ambassaderna, om de ens är öppna av säkerhetsskäl, är oftast belägna i huvudstäderna. Få flyktingar i andra delar av av ett krigshärjat land har möjlighet att ta sig till huvudstaden för att söka asyl på en ambassad. Det lär exempelvis vara få i IS-kontrollerade områden i Norra Syrien och Irak som kan ta sig till Damaskus eller Bagdad för att söka asyl. Samma sak i Libyen, där en miljon flyktingar (Aktuellt i går kväll) sägs vänta i Benghazi för att ta sig till EU. Samtidigt finns ambassaderna i Tripoli, vars styre ligger i konflikt med de grupper som styr Benghazi. Hur många av flyktingarna i Benghazi kan ta sig till Tripoli för att söka asyl? Det lär endast vara människor i relativt lugna huvudstäder som kan använda den föreslagna möjligheten att söka asyl. De är samtidigt sannolikt de som minst behöver det.

För det andra. Om ett sådant system ska upprättas måste givetvis alla europeiska länder göra på samma sätt, och sedan fördela de asylsökande mellan sig efter något slags fördelningstal. I annat fall lär de flesta söka sig till Sverige eller Tyskland, precis som idag, inte minst för att många har vänner, bekanta eller släktingar som redan finns där. För syriska flyktingar finns inget alternativ som är bättre än Sverige, med tanke på att vi ensamma ger permanent uppehållstillstånd. Med tanke på att det idag finns över en miljon syriska flyktingar i läger i Libanon är det inte svårt att gissa vad som skulle hända om en svensk ambassad i Beirut skulle bevilja asyl till alla som önskar. Hur skulle Sverige klara av att exempelvis hantera 250.000 eller 500.000 ytterligare flyktingar? Det är inga orealistiska tal om man skulle införa ett sådant system. Ska man ha ett system med asylansökningar på ambassader kan Sverige givetvis inte ha andra regler än resten av EU.

För det tredje. Om en person beviljas asyl på en svensk ambassad - hur ska denne person sedan ta sig till Sverige? Ska Sverige bekosta flygresa också, eller hur har förespråkarna för denna modell tänkt sig detta?

För det fjärde. De som inte beviljas asyl på ambassaden, utan får den avslagen kommer givetvis att lockas av flyktingsmugglarna att kasta sina pass och ID-handlingar och göra ett nytt försök att söka asyl i något EU-land i stället. Och då kommer de att vara hänvisade till samma rangliga båtar som idag, och tvingas betala samma skyhöga summor till smugglarna som idag.

Bästa lösningen måste vara att EU stoppar rangliga båtar redan vid kaj i Benghazi och andra utskeppningshamnar. Samtidigt måste nätverken av flyktingsmugglare nystas upp och de skyldiga ställas inför rätta för medverkan till mord eller dråp. Parallellt med detta måste omfattande hjälp ges till flyktingar på plats, exempelvis i läger i Libanon, Jordanien och i andra länder, för att minska människornas desperata behov av att söka sig till EU.

I sammanhanget är det intressant att EU-kommissionen säger att länderna i Norra Europa måste ta en större del av ansvaret eftersom situationen för länderna i sydeuropa är ohållbar. Frågan är dock om EU-kommissionen tagit del av EU:s egen statistik över vilka länder som ta ansvar? I går skrev dessutom Dagens Nyheter att "förra året tog Italien hand om 170.000 båtflyktingar och asylprocessen kan ta upp till två år". Jag blev fundersam över dessa siffror eftersom min bild när jag talar med insatta personer är att Italien snarare passivt ser på när flyktingar bryter mot principen om att söka asyl i första land och i stället söker sig till norra Europa, och då främst Tyskland och Sverige. Om principen om "första land" hade tillämpats hade en betydligt mindre flyktingström nått Sverige.

Jag tog fram lite statistik från Migrationsverkets hemsida. Figuren visar antalet pågående asylärenden i varje land den 30/9 2014 (siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat):Tyskland hade överlägset flest pågående asylärenden, medan Sverige har i särklass flest i förhållande till folkmängd. Italien kommer bara femma, efter Frankrike och Grekland. Spanien kommer först på 10:e plats. Några 170.000 asylsökande i Italien som sitter och väntar på beslut ser man inget av i den officiella EU-statistiken, snarare runt 30.000 pågående asylärenden, mot 45.000 i Sverige. Visst kan siffrorna ha ändrats i år, men flyktingströmmarna över Medelhavet har varit stabila och stora varje sommar de senaste åren, så skillnaderna mellan 2014 och 2015 är sannolikt inte jättestora. Det är med andra ord inte så "synd" om Italien när det gäller trycket från asylsökande som det låter i media och från EU-kommissionen. Situationen i Sverige är betydligt värre. Inte minst på grund av att Italien som sagt låter de asylsökande resa vidare till Sverige i stället för att hantera deras ansökningar på plats.

Studiebesök vid Citybanan i Stockholm

2015-04-22

I dag följde jag med på ett mycket intressant besök i arrangemang av Västsvenska Handelskammaren. Vi besökte Citybanan i Stockholm, den 6 km långa tågtunneln för pendeltåg som ska avlasta spåren för fjärrtåg genom Stockholm. Västsvenska Handelskammaren ville ge oss västsvenska riksdagsledamöter chansen att "lära oss mer om Västlänken" som man skrev i sin inbjudan.

Före besöket nere i tunneln fick vi en föredragning om projektet. Man håller budget och verkar bli klara tidigare än beräknat. Samtidigt är stora delar av bygget genom stabilt berg. Jag ställde en fråga om detta och fick beskedet att 90% av tunnelbygget i Stockholm består av sträckor där man spränger sig fram genom stabilt berg. Sprängmassorna används sedan för att tillverka makadam för bygget så det mesta materialet går åt under bygget. I Göteborg är som bekant läget helt annorlunda. En stor del av bygget kommer att gå genom lera och massorna måste deponeras. Dessutom behövs åtgärder för att skydda byggnader från sättningsskador (vilket man även tvingats till på några ställen i Stockholm). Projektledningen för Citytunneln verkade inte alltför bekymrade över detta, även om de sa att bygget i Göteborg "blir en utmaning". De verkade dock tycka att Citytunneln och Vöstlänken var ganska jämförbara.

Bygget genom under jord i Stockholm verkar inte ha mött några större protester från allmänheten. Vi frågade varför det var så (till skillnad mot situationen i Göteborg) och fick svaret att det antagligen berodde på att stockholmarna dels ser att kapaciteten på pendeltågen behöver utökas, dels att det mesta av bygget sker under jord och att man inte gjort några större ingrepp i staden under byggtiden, vare sig på byggnader, parker eller grönområden. Min egen reflektion är att detta skiljer sig på ett dramatiskt sätt mot Göteborg där just skövlingen av parker som Hagaparken och Kungsparken, liksom delar av Liseberg knappast kommer att uppskattas av göteborgarna.Här är jag ca 40 meter under jord i service- och evakueringstunneln som löper längs med tågtunneln på hela sträckan. Detta till skillnad mot Västlänken i Göteborg där det bara finns räddnings- och evakueringstunnlar på delar av sträckan. I stället kommer det att finnas evakueringstrappor upp till markplan, något som Räddningstjönsten i Gölteborg inte är helt nöjda med i sitt remissvar.Genom dubbla brandskyddsdörrar tar man sig från service- och evakueringstunneln in till själva tågtunnlarna under Stockholms Central. Fyra parallella spår löper under tunnelbanan och Centralstationen.Här står jag vid ett av de blivande spåren, och till höger ett spår där man redan lagt ut rälsen.Här är hela gruppen samlad på en av de två enorma perrongerna. Till höger ses en av uppgångarna mot Centralstationen. Fyra rulltrappor av totalt 44 stycken (!) som ska ta resenärerna upp till tunnelbaneperrongerna och Centralstationen. Stockholm har helt andra resandeflöden och befolkningsstorlek än Göteborg och den nya underjordiska stationen är dimensionerad för kraftigt växande trafik i framtiden.

Det blev ett intressant besök som för min del underströk de stora skillnaderna mellan Stockholm och Göteborg, både vad gäller fysiska markförutsättningar för byggnation och storleken på befolkning och resandeströmmar. Samtidigt blir man imponerad av teknik och lösningar och det mesta lär säkert gå att lösa även i Göteborg. Men dyrt lär det bli, och förstörelsen av Göteborg under byggtiden lär bli betydligt värre än vad den blivit i Stockholm under bygget av Citybanan.

Fick sällskap av Carl Bildt i hissen

2015-04-22

Jag fick trevligt sällskap i hissen idag av vår förre utrikesminister. Han har nämligen ett rum på samma våning som jag på moderaternas riksdagskansli, och fortsätter att vara en resurs för partiet även om han inte så ofta är i huset. Glasögonen är förvisso nya, men i övrigt är det samme kloke och charmerande Carl Bildt som alltid.Elfsborg försvarade serieledningen i Allsvenskan

2015-04-21

foto från Elfsborgs hemsida


Efter en helt galen match, där alla fem målen föll de första 20 minuterna, besegrade Elfsborg AIK i toppmötet på Borås Arena. AIK har faktiskt inte vunnit i Borås sedan 2002! I och med dagens seger behåller Elfsborg ledningen i Allsvenskan. Och 10 mål framåt på fyra matcher imponerar!

Det är nog ingen vågad gissning att de fem lag som ligger först i dagens tabell också blir de som kommer att slåss om medaljerna.
Min interpellation om "statligt ocker" uppmärksammas

2015-04-21

Dagens Samhälle idag:
Kan EU-migranter få rätt till bidrag trots olaglig vistelse i landet?

2015-04-21

Uppsala Nya Tidning berättar om att Försäkringskassan slagit larm till regeringen om att man måste ändra reglerna så att inte EU-migranter kan få rätt till barnbidrag, föräldrapenning och bostadsbidrag även om de vistas i landet utan tillstånd. Efter en ny lagtolkning sedan 2013 får man tydligen inte längre kontrollera den så kallade uppehållsrätten, utan alla som har vistats tillräckligt länge i landet (normalt ett år) kan få rätt till olika sociala ersättningar och bidrag, även om man vistas här utan tillstånd. Till saken hör att även om man i efterhand upptäcker att bidrag betalats ut på felaktiga grunder måste tydligen utbetalningarna fortsätta (!) så länge personen vistats i landet under samma förhållanden som när beslutet om bidrag fattades.

I sammanhanget är jag förvånad över att ingen verkar kontrollera om EU-medborgare som vistas i Sverige följer tremånadersregeln eller inte. Det är ganska uppenbart att en del av tiggarna i Stockholm exempelvis vistats här betydligt längre än så, och det är också den uppgift jag får när jag talar med frivilligarbetare. Tiggarna sitter på samma plats månad efter månad, vinter som sommar. Det är givetvis fel i sig om man bryter mot tremånadersregeln, men det blir ju ohållbart om detta i en förlängning också leder till att man så småningom också får rätt till bidrag från det svenska samhället. Om detta blir känt lär det knappast minska mängden EU-medborgare som söker sig till Sverige för att tigga på våra gator.

Det hela låter mycket märkligt, och jag har bett mina moderata kolleger i socialförsäkringsutskottet undersöka saken närmare. Jag tycker också det är lite konstigt att ingen på Försäkringskassan reagerat på detta tidigare och slagit larm?

Nummer ett på twitter förra veckan

2015-04-20Borås Tidning talar klarspråk om rödgrönt skolfiasko

2015-04-20

Sällan har väl någon så fullständigt sågat Socialdemokratisk skolpolitik och brutna vallöften som denna ledare i Borås Tidning i fredags: "De river ner, de stör och de fördärvar. Värstingarna - de rödgröna i Borås och i regeringen - gör vad de kan för att göra livet surt för både lärare och elever". Kritiken är synnerligen välförtjänt. Klicka för mer läsvänlig storlek!Svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigast i EU trots bostadsbrist

2015-04-19

Vi hör ständigt om den akuta bostadsbristen, både när det gäller små lägenheter och studentboenden, vilket bland annat påstås göra att våra ungdomar inte kan flytta hemifrån. I dag kommer samtidigt EU-statistik från Eurostat som visar att svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigare än i något annat EU-land. I Sverige är kvinnor i snitt 19,3 år och män 19,9 år - i genomsnitt alltså 19,6 år - när de flyttar hemifrån. Jämfört med 2011 har svenska ungdomar dessutom blivit yngre när de lämnar föräldrahemmet. 2011 var kvinnorna i snitt 20,7 år och männen 21,6 år gamla när de skaffade eget boende.

Något stämmer inte. Är bostadsbristen en myt? Eller är det något fel med EU-statistiken? Om bostadsbristen är ett så stort problem borde ju snarare åldern när man flyttar hemifrån stiga över tid? Vart tar alla ungdomar vägen som lämnar föräldrahemmet tidigast i EU?

Fakta: Då flyttar man hemifrån: (Källa: Eurostat)

Sverige: 19,6 år
Danmark: 21,0 år
Finland: 21,9 år
Nederländerna: 23,5 år
Frankrike: 23,6 år
Tyskland: 23,9 år
Storbritannien: 24,1 år
Estland: 24,3 år
Lettland: 24,5 år
Belgien: 24,9 år
Österrike: 25,4 år
Irland: 25,6 år
Litauen: 25,9 år
Luxemburg: 26,4 år
Tjeckien: 26,7 år
Cypern: 27,8 år
Ungern: 27,8 år
Polen: 28,2 år
Rumänien: 28,5 år
Slovenien: 28,8 år
Spanien: 28,9 år
Portugal: 29,0 år
Bulgarien: 29,1 år
Grekland: 29,3 år
Italien: 29,9 år
Malta: 30,1 år
Slovakien: 30,7 år
Kroatien: 31,9 år

Stort intresse för vår debattartikel om att överväga ett tiggeriförbud

2015-04-18

Disskussionerna går varma på både facebook och twitter om vårt debattinlägg i Expressen där vi menar att det är dags att överväga ett förbud mot gatutiggeri. Jag har också fått många kommentarer via mail, sms och telefon. Visst finns det en och annan som tycker vi är "kalla och hårda människor" som ens luftar denna fråga, men en bedövande majoritet verkar dela vår åsikt. Faktum är att de negativa reaktionerna varit väldigt mycket mindre omfattande än tidigare när jag diskuterat dessa frågor i media. Det är ännu ett tecken på att en växande majoritet av människorna i Sverige börjar tröttna på tiggeriet, vilket ju även syns i opinionsmätningar där stödet för ett tiggeriförbud växer.

I går skrev Nyheter24 en stort uppslagen artikel med anledning av vårt debattinlägg och ordnade dessutom en omröstning bland läsarna. En stor majoritet verkar dela vår åsikt om att det är dags att överväga ett tiggeriförbud. Även Dagens Samhälle uppmärksammade saken och länkade till Expressen.

I dag är jag också citerad i Borås Tidning:Det viktigaste syftet var att skapa en debatt kring frågan och att argumentera för vår linje. Det är bara att konstatera att det har fungerat, och diskussionen lär fortsätta.

Läs alla mina tidigare blogginlägg om tiggeriet här!

Allt fler verkar ha tröttnat på tiggeriet

2015-04-18

Situationen i Göteborgsområdet blir allt mer besvärlig när det gäller tiggeriet, allt enligt en artikel i Göteborgs-Posten idag. Antalet tillfälliga boplatser runtom i Göteborg har ökat, liksom klagomålen från allmänheten. Det slås fast i en ny rapport som tagits fram av göteborgspolisen tillsammans med ett antal kommunala förvaltningar. Förra sommaren fanns det flera olika boplatser spridda runtom i Göteborg – i de flesta fall handlade det om en mindre grupp vuxna som tillfälligt satt upp tält eller husvagn. Men i Kallebäck bodde det nära 100 vuxna och drygt 20 barn när polisen gjorde en ID-kontroll vid en avhysning i juni förra året. Så stora boplatser har det inte funnits i Göteborg tidigare. I den nya rapporten om illegala bosättningar talas om en oro inför våren och sommaren. Indikationer visar nämligen på att allt fler EU-medborgare kommer till Göteborg. "Förvaltningarna har redan i dag knappa resurser att hantera frågan och trycket från medborgarna är också högt på att kommunen skall vidta åtgärder" säger man i rapporten.

Jag fick förresten även ett tips om en nyhetsartikel i Dagens Nyheter från oktober förra året som jag hade missat. Den beskriver läget i Stockholm. Det har definitivt inte blivit bättre utan tvärtom har tillflödet av nya tiggare tilltagit de senaste månaderna. Uppskattnbingsvis finns nu uppemot 1.000 tiggare i Stockholmsområdet.

Jag får regelbundet arga kommentarer även från invånare i Borås som tröttnat på det allt mer påträngande tiggeriet. Och allt oftare syns kommentarer på insändarsidor i våra tidningar. Som exempelvis detta i Borås Tidning idag:Ska vi verkligen bara stillatigande låta detta få fortsätta? Är det inte dags att även lyssna på alla människor som känner oro och obehag av tiggeriet? Och fundera över vad ett fortsatt växande tiggeri kommer att medföra för belastningar på vårt samhälle?

Viktigt med bred överenskommelse kring försvarspolitiken

2015-04-17

I dag presenteras en överenskommelsen om Sveriges försvarspolitiska inriktning 2016-20 som Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna ingått tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Från moderat sida har utgångspunkten varit att ta ansvar för landet och medverka till en bred överenskommelse på försvarsområdet. Det är en styrka i en orolig tid att visa prov på denna enighet. Det ger trygghet för de män och kvinnor i Försvarsmakten som tjänar vårt land och det är en viktig markering mot alla länder i Östersjöområdet. För Moderaterna har det varit viktigt att få till stånd en utredning om för- och nackdelar med ett Natomedlemskap. Det har också varit viktigt att Vänsterpartiet inte ges något inflytande över försvarspolitiken.

Överenskommelsen innebär en långsiktigt stärkt försvarsförmåga för Sverige i ett osäkert omvärldsläge. Försvaret får nu goda möjligheter att stärka den operativa förmågan. Bredden i överenskommelsen säkerställer god genomförbarhet under kommande år. Överenskommelsen innehåller flera delar:

• Resursförstärkning med 10,2 miljarder till 2020 utöver de resursökningar Försvarsberedningen tidigare enats om. Överenskommelsen innebär kraftiga resursökningar, sammanlagt 10,2 miljarder kronor extra till Försvarsmakten fram till 2020. Resursökningarna är helt i linje med vad Moderaterna har drivit i försvarsförhandlingarna.

• Säkerhetspolitisk utredning inklusive Nato. Överenskommelsen innebär att regeringen tillsätter en utredning som ska analysera för- och nackdelar i olika försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten samt medlemskap. Jag citerar överenskommelsen:

”Regeringen uppdrar åt en expert att ta fram en rapport som utifrån ett fristående perspektiv analyserar och redogör för innebörden av olika former av samarbeten respektive medlemskap med länder och i organisationer, samt dessas för- och nackdelar inom det försvars- och säkerhetspolitiska området, i dag och i framtiden. Analysen ska inte utvärdera den militära alliansfriheten. Den innefattar bl.a. relationen till de nordiska, nordisk-baltiska och bilaterala svensk-finska samarbetena, samt till den transatlantiska länken, FN, EU, OSSE och Nato. Analysen syftar till att tydliggöra ett brett förhållningssätt till vår säkerhet och bidra till fördjupat samtal i vårt land om dessa frågor. Uppdraget sträcker sig över ett år och skall redovisas i form av en skriftlig rapport till regeringen. Samråd skall ske med ovan nämnda försvarsgrupp kring val av utredare.”

• Särskilda prioriteringar:
- För att höja den operativa förmågan i krigsförbanden satsas resurser på bland annat mängdmateriel, standardfordon och kvalificerad ammunition samt övningsverksamhet.
- En stridsgrupp Gotland organiseras från och med 2018. Stridsgruppen utgörs av ett stående mekaniserat kompani och ett stridsvagnskompani.
- Ett antal åtgärder vidtas för att säkerställa ubåtsjaktsförmågan. Det gäller bland annat fler besättningar, modifierade korvetter med ubåtsjaktsförmåga och bevakningsbåtar med förmåga till ubåtsbekämpning.

Min egen spontana reaktion är att det givetvis alltid finns önskemål om mer pengar från Försvarets sida, men att Alliansen tillsammans pressat regeringen så att de fått öka nivån betydligt. Det är också bra att Nato-frågan lyfts tydligare. Oavsett hur mycket pengar vi tillför Försvaret kommer Sverige aldrig långsiktigt att kunna klara sig själv mot en stark angripare. Vi är och kommer att vara beroende av samarbete med andra.

Jag pressar finansministern om förseningsavgift för trängselskatt

2015-04-17

I går lämnade jag in min elfte interpellation till finansministern, denna gång gäller det oskäligt höga förseningsavgifter vid sen inbetalning av trängselskatt. Något som ledande socialdemokrater i Göteborg var överens med Alliansen om att vilja förändra, men som nu inte blir av enligt besked från regeringskansliet. Särskilt upprörande är det att en av de ledande s-politikerna i Göteborg före valet, Anna Johansson, numera är infrastrukturminister. Det hade varit spännande att ta diskussionen med henne, men eftersom finansministern har ansvar för alla frågor om skatter och avgifter så måste frågan ställas till henne. Debatt med anledning av min interpellation lär följa senare i vår.


Dags att överväga ett förbud mot tiggeri

2015-04-16

I dag skriver jag och fyra moderata riksdagskolleger i ett debattinlägg i Expressen att det är dags att överväga ett förbud mot tiggeri. Våra argument för detta framgår av artikeln. En något nedkortad version av artikeln finns även i papperstidningen idag.

Jag har länge varit mycket tveksam när det gäller frågan om att förbjuda tiggeri. Men efterhand som problemet med tiggeriet växt i omfattning och nya "kåkstäder" byggs på allt fler ställen och den sociala misären ökar ser jag inte längre någon annan väg än att på allvar utreda hur ett tiggeriförbud skulle kunna utformas. Det var ju också något jag föreslog i en riksdagsmotion i höstas.

Det viktigaste skälet till ett förbud är att skicka en tydlig signal till tiggarnas hemländer. Dels till samhället i stort - det är inte okej att lämna över ansvaret för sociala problem till andra länder, utan man måste själva skapa sociala skyddsnät för sina invånare. Dels till presumtiva tiggare - det är inte okej att tigga i Sverige.

Att förbjuda tiggeri kommer att vara till nackdel för en del tiggare som idag lyckas tigga ihop hyfsat mycket pengar. Men det kommer samtidigt att minska antalet människor som ibland mer eller mindre luras till Sverige och ett liv i extrem utsatthet, och det kommer att förebygga en del av det utnyttjande som idag sker av utsatta människor, ibland med rent kriminella inslag som utpressning och våld. När jag personligan väger fördelar och nackdelar landar jag i att ett tiggeriförbud troligen är det mest humana trots allt. Därför bör man utreda detta förutsättningslöst och lära av andra länder som infört förbud, exempelvis Danmark och Storbritannien.

En sak är klar - så länge tiggeri är tillåtet och människor skänker pengar kommer allt fler europeer att lockas till Sverige och ett liv i extrem utsatthet och fattigdom. Tiggeriet löser inte fattigdomen utan konserverar den.Pressmeddelande angående regeringens budget

2015-04-15

Pressmeddelande 2015-04-15

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Regeringens politik slår mot företag, jobb och människor på landsbygden

S-MP-regeringen presenterar idag en skattechock på både företagande och jobb, och försämrar samtidigt hushållens köpkraft. De skattehöjningar som presenteras innebär sammantaget 34 miljarder i höjda skatter. Endast knappt två procent (2%) av regeringens skattehöjningar på jobb och företagande går tillbaka till företagen i form av näringslivssatsningar. Skattehöjningarna på jobb och företagande är mer än 80 gånger större än satsningarna på företagen.

Regeringens politik riskerar att leda till att Sveriges jobbtillväxt bromsas upp och att arbetslösheten ökar. Det blir också dyrare att leva och verka på landsbygden, vilket särskilt bekymrar mig som riksdagsledamot från Sjuhärad.

Det enda positiva i vårbudgeten är den starka utvecklingen av tillväxten i Sverige. Prognoserna skrivs nu upp. Och det är inte så konstigt - Sverige har styrts med Alliansens budget sedan valet och våra tillväxtskapande reformer ger fortfarande positiv effekt. Frågan är vad som händer med tillväxten framöver när S-MP-regeringen steg för steg monterar ned våra tillväxt- och jobbskapande reformer, chockhöjer skatterna på jobb och företagande och försämrar hushållens köpkraft?

Läs utförligare kommentarer på bloggen idag, www.ericsoniubbhult.se


Regeringens budget slår mot företag, jobb och landsbygd

2015-04-15

S-MP-regeringen presenterar idag en skattechock på både företagande och jobb. De skattehöjningar som presenteras innebär sammantaget 34 miljarder i höjda skatter 2016, varav delar införs redan i år. 27 miljarder av de totala skattehöjningarna utgörs av höjd skatt på jobb och företagande. Endast knappt två procent (2%) av regeringens skattehöjningar på jobb och företagande går tillbaka till företagen (näringspolitik). Skattehöjningarna på jobb och företagande är mer än 80 gånger större än satsningarna på företagen. Pengarna läggs i stället främst på höjda ersättningar och bidrag och en redan på förhand av forskare utdömd 90-dagarsgaranti för ungdomar.

Hur inbillar sig regeringen att denna politik ska stärka företagen och skapa fler jobb? Regeringens politik riskerar tvärtom att leda till att Sveriges jobbtillväxt bromsas upp. Beräkningar från Finansdepartementet, som analyserat långsiktiga sysselsättningseffekter av regeringens vallöften, visar på att mer än 80 000 jobb riskerar att försvinna. Det är priset av höjda socialavgifter för unga, förändringar i a-kassan och slopad gräns i sjukförsäkringen. Regeringens politik riskerar att pressa tillbaka människor i utanförskap. Konjunkturinstitutet bekräftar bilden: Regeringens politik bedöms sänka potentiell arbetskraft och höja jämviktsarbetslösheten. Trots detta beräknar regeringen att arbetslösheten ska sjunka ordentligt kommande 2-3 år. Det är knappast realistiskt.

Regeringens skatteförslag påverkar inte bara jobbtillväxten, utan slår också direkt mot hushållens plånböcker och företagens verksamhet. Det handlar exempelvis om försämringar av RUT och ROT och höjd bensinskatt. Ökade kostnader för att anställa, minskade husavdrag och höjd bensinskatt slår samtidigt mot småföretagare i hela Sverige.

Trots att utanförskapet är fortsatt stort, väljer regeringen att höja trösklarna in på arbetsmarknaden istället för att sänka dem. Höjda anställningskostnader för unga och minskade möjligheter till husavdrag riskerar att försvaga de grupper som redan står längst ifrån arbetsmarknaden, unga och utrikes födda med låg utbildningsbakgrund.

När det gäller att värna vår gemensamma välfärd och hållbara offentliga finanser tar regeringen inget ansvar alls. Man slopar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, höjer skatten på arbete för äldre, accepterar ett fortsatt ineffektivt flyktingmottagande och planerar för att ensidigt ta bort överskottsmålet för de offentliga finanserna. Man väljer samtidigt bort viktiga skolreformer som exempelvis införandet av tioårig grundskola och utökningen av karriärtjänsterna för lärare. Sammantaget är regeringens förslag knappast vägen framåt för Sverige.

Bensinskattehöjningen förtjänar också en kommentar. Vi ser nu att det man beskrivit som en "engångshöjning" på dryga 50 öre litern i själva verket handlar om en årlig extra indexhöjning av skatten. Under denna mandatperiod lär det betyda minst 2-3 kronor i höjd bensinskatt när momsen lagts på. Med de nya EU-reglerna måste man göra samma höjning för biodrivmedel, vilket gör att skattehöjningen helt saknar miljönytta. Den enda effekten är att det blir dyrare att leva och driva företag på landsbygden och att det blir dyrare att pendla med bil till jobbet. Miljöpartiet har fått som de vill, ett bensinpris på 20 kronor litern närmar sig med stormsteg.

Det enda positiva i vårbudgeten är den starka utvecklingen av tillväxten i Sverige. Prognoserna skrivs nu upp. Och det är inte så konstigt - Sverige har styrts med Alliansens budget sedan valet och våra tillväxtskapande reformer ger fortfarande positiv effekt. Frågan är vad som händer med tillväxten framöver när S-MP-regeringen steg för steg monterar ned våra tillväxt- och jobbskapande reformer, chockhöjer skatterna på jobb och företagande och försämrar hushållens köpkraft?

Sverige i topp i globalt välfärdsindex

2015-04-14

Social progress index, SPI, heter ett mått framtaget av bland annat professor Michael Porter vid Harvarduniversitetet i USA och omfattar 52 indikatorer på allt från jämlikhet, miljö till kriminalitet. Indexet vill utgöra ett komplement till det mer traditionella BNP-måttet som mäter ett lands ekonomiska omsättning utan att ta hänsynt ill hur pengarna fördelas och används.

När sammanställningen gjordes för första gången, 2013, toppade Sverige. Men då omfattades indexet bara av 50 länder. I fjolårets rankning halkade Sverige ned från första till sjätte plats, till största del på grund av att fler länder ingick i sammanställningen.

I 2015 års index (i huvudsak baserat på 2014 års uppgifter) ingår hela 133 länder i indexet och Sverige hamnar i nu på en andra plats efter Norge. Toppen domineras av europeiska länder, 15 av de 20 högst rankade länderna finns i Europa.

S-MP-V beskyller ofta Alliansen för att ha rustat ned välfärden. Det är en horribel beskyllning med tanke på att resurserna till välfärden ökat mer än demografin och kostnadsutvecklingen motiverat under Alliansens regeringsår. Och faktum är alltså att Sverige troligen, tillsammans med Norge, har världens högsta välfärd.

Bra allsvensk start av Elfsborg - nya serieledare idag

2015-04-13


Elfsborg åkte ju ur svenska cupen efter förlust mot Örebro. Men inledningen av allsvenskan har varit desto bättre.

I dag efter en stark bortaseger mot Norrköping med 4-0 gick Elfsborg upp i allsvensk serieledning. Särskilt glädjande är att gulsvart är det målfarligaste laget i serien. Något säger mig att Elfsborg kommer att bli ett av lagen som slåss om guldet i år. Övriga lag får se upp!
Som göteborgspolitikerna bäddat får man ligga

2015-04-13

Några veckor före valet i spetember 2014 lovade flera av de ledande göteborgspolitikerna, bland annat Johan Nyhus (S) och Jonas Ransgård (M) att man skulle flytta de orättvisa och hårt kritiserade betalstationerna för trängselskatt på Hisingen från och med den 1/1 2015. Det var också ett uttryckligt löfte från Alliansregeringen med förre finansministern Anders Borg (M) i spetsen att så skulle ske. Men efter valet och med en ny S-MP-regering sköts detta tyvärr på framtiden enligt ett besked i december, och ingen vet nu hur det blir.

I dag meddelar regeringen också, genom finansministerns statssekreterare, att det inte heller blir någon sänkning av förseningsavgiften för försenad inbetalning av trängselskatt. Avgiften är ju idag 500 kronor, vilket är minst sagt oskäligt om man tex missat en betalning på några tior i skatt. I dessa fall handlar det i praktiken om vad som brukar kallas för ocker. En utredning presenterades 2013 som bland annat föreslog en sänkning av förseningsavgiften till 100 kronor. Tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd (M) var positiv till detta förslag, men det hann tyvärr inte bli verklighet före valet 2014. Självklart förtjänar Alliansregeringen viss kritik för att detta drog ut på tiden. Men nu efter regeringsskiftet blir alltså beskedet att den höga avgiften ska finnas kvar och att det inte finns några tankar överhuvudtaget att sänka den.

Jag är inte direkt förvånad över att regeringen tar dessa beslut, mer pengar behövs ju sannolikt med tanke på att kostnaderna för Västlänken lär öka ett betydande antal miljarder mot budget. Då har man inte råd att minska intäkterna från trängselskatten, hur orättfärdiga de än är. Jag är däremot förvånad över det höga tonläget från göteborgspolitikerna efter de negativa beskeden från regeringen. Man visste faktiskt om både problemen med betalstationernas placering och förseningsavgiftens storlek när man från göteborgspolitikernas sida sa ja i kommunfullmäktige till trängselskattens utformning och storlek. Det ja som sedan låg till grund för riksdagens beslut. Hade det inte varit bättre att tänka efter innan man tog beslutet? Beslutet om trängselskatt känns tyvärr lika förhastat och ogenomtänkt som beslutet om Västlänken. Och som man bäddar får man som bekant ligga.

Själv ska jag dock göra vad jag kan och ställa finansministern mot väggen även för det brutna vallöftet om förseningsavgiften. Jag återkommer inom kort i frågan.

Skämtar regeringen med oss??

2015-04-13

I dag meddelar regeringen sotlt att det blir en "kraftfull näringspolitisk satsning" redan i årets vårbudget. Den fantastiska summan av 226 miljoner(!), alltså 24 kronor per svensk, satsas på näringslivet. Samtidigt höjer man skatterna för samma näringsliv med många miljarder, tex genom höjda arbetsgivareavgifter för unga.

Man satsar exempelvis 30 miljoner på att locka fler turister till Sverige, samtidigt som man höjer arbetsgivareavgifterna för besöksnäringen med 1,5 miljarder kronor.

Man marknadsför miljonerna och döljer miljarderna. Dagens utspel är så patetiskt och pinsamt att man undrar om regeringen skämtar med oss?Hem till våren efter härlig skidåkning

2015-04-12

I dag kom vi hem igen efter skön skidåkning i Vemdalen. Underbart långa backar, bra underlag (minusgrader nattetid) och inte så mycket folk. I går var vädret som allra bäst, solen sken från klarblå himmel. En Irish Coffee på en av restaurangernas altaner efter dagens sista åk var inte alls fel! I morse regnade det och det kändes utmärkt att åka hemåt till våren i Ubbhult.


Argumenten mot Västlänken blir allt mer besvärande

2015-04-11

Jag har nu tagit del av Länsstyrelsens mycket kritiska yttrande över Västlänkens ingrepp i Göteborgs natur- och kulturmiljö. Yttrandet är daterat den 20 februari i år. När man läser hela yttrandet börjar man inse vidden av hur bygget av Västlänken kommer att förstöra stora delar av viktiga parker och grönområden i Göteborg och dessutom allvarligt hota viktiga kulturbyggnader. Man inser också att dessa ingrepp mörkas och bagatelliseras i andra handlingar och beslutsunderlag. Länsstyrelsens yttrande ligger helt i linje med beräkningarna från Trädplan Göteborg som menar att minst 500 stora träd offras under bygget, bland annat i Hagaparken, Kungsparken och Allén.

Nyligen varnade också Stadsmuseets experter för att Västlänken kommer att förstöra delar av Göteborgs kulturmiljöer. "Ju mer vi utarmar vår stad kulturhistoriskt, desto mindre har Göteborg att erbjuda", säger Tom Wennberg, antikvarie på Stadsmuseet och en av experterna bakom tjänsteutlåtandet.

Tidigare har ju Riksrevisionen kallat Västlänken för "det sämst ekonomiskt underbyggda infrastrukturprojektet i modern tid". Tidningen Dagens Samhälle beräknade 2012, på basis av uppgifter från Trafikverket och Riksrevisionen, att varje satsad krona i hela Västsvenska Paketet leder till en samhällseffekt på minus 55 öre! Orsaken är främst den dyra tågtunneln Västlänken som förstör hela kalkylen. I Fastighetskontorets egna kalkyler saknas ett antal miljarder i kalkylen, pengar som inte budgeterats alls.

Slutsatsen att Västlänken är samhällsekonomiskt olönsam fastslås även i denna färska kandidatuppsats på Handelshögskolan i Göteborg. Så här skriver man i sammanfattningen: "Vi konstaterar att Västlänken ger väldigt stora samhällsekonomiska nyttor, men att kostnaderna samtidigt är mer än dubbelt så stora. Tågtunnelns nettonytta är således negativ och därmed bedöms projektet inte vara samhällsekonomiskt lönsamt enligt de traditionella metoderna. Med utgångspunkt i detta diskuterar vi olika skäl till att beslutsfattare ändå har valt att gå vidare med projektet. Vi har kommit fram till att Trafikverkets utredning lämnar osäkerheter i sina kalkyler, vilket gör att man som beslutsfattare kan tolka utredningen olika."//"Lokala intressen och politiska förhandlingar tillsammans med Trafikverkets ambivalens i den egna utredningen gör det svårt att uppnå en effektiv resursallokering och demokratiskt ansvarsutkrävande."

I mitten av mars framförde för övrigt Göteborgs stadsrevisorer, med ordföranden Lars Bergsten (M) i spetsen, oro över den negativa utvecklingen när det gäller Trafikkontorets projekt, inklusive projekt inom ramen för det Västsvenska paketet. Alltför många projekt har blivit avsevärt dyrare än planerat och nu framför stadsrevisionen oro för att även Västlänken och andra delar i Vöästsvenska paketet ska spräcka budgeten.

Än allvarligare är att den fulla effekten av Västlänken inte uppnås om man inte satsar betydligt mer pengar på tilläggsinvesteringar. Så här skrev riksrevisor Claes Norgren i Svenska Dagbladet i december 2012: "Granskningen har kunnat konstatera en brist på helhetssyn när stora investeringsprojekt planeras. Nödvändiga tilläggsinvesteringar, till en kostnad om tiotals miljarder kronor, saknas i beslutsunderlagen. Ett exempel är Västlänken, en järnvägstunnel under Göteborg som beräknas kosta 20 miljarder kronor att bygga, där det saknas information om nödvändiga tilläggsinvesteringar som uppgår till mellan 20 och 35 miljarder kronor. Dessa tilläggsinvesteringar är nödvändiga för att kunna förtäta tågtrafiken som är ett av målen med att bygga Västlänken." Pengar till dessa tilläggsinvesteringar är inte budgeterade överhuvudtaget.

Om man analyserar det underlag som Trafikverket utarbetat inser man dessutom att de uppsatta målen med Västlänken inte är realistiska. Man får väldigt liten ökning av kapaciteten i järnvägssystemet i förhållande till de enorma kostnaderna. Och pendlingen med bil minskar endast med 6 promille (!) enligt Trafikverkets egna prognoser. Effekten på regionförstoringen blir med de prognoser Trafikverket anger försumbar. Endast en ökning på en (!) promille. För en kostnad på minst 20-25 miljarder!

Det största feltänket av alla är kanske Hagastationen. Hagaområdet har inte alls så många arbetsplatser som påstås. I kalkylen över "arbetsplatser" räknar man vad jag kan se med samtliga studenter på Handels och andra universitetsutbildningar i närheten. Fast de flesta studenterna kommer inte till skolan med fjärrtåg utan bor i staden och tar cykeln eller spårvagnen till skolan. Resandet med pendeltåg till Korsvägen är också begränsat vilket resandet till dagens Lisebergsstation visar. Ingen stadsutveckling av betydelse kan heller ske vare sig i Haga eller runt Korsvägen då det saknas mark att kunna bygga nytt. Men på grund av Hagastationen och stationen vid Korsvägen kommer stora delar av Lisberg att förstöras och parken runt Hagakyrkan och delar av Kungsparken och Allén att skövlas.

Som om inte detta skulle räcka har nu också Räddningstjänsten upprepade gånger allvarligt ifrågasatt säkerheten i den kommande tågtunneln som man menar måste förändras i grunden så att räddningsinsatser kan genomföras vid behov. Detta skulle göra projektet avsevärt dyrare än planerat.

Alla dessa argument räcker gott för att kraftigt ifrågasätta hela projektet Västlänken. Och då har jag inte ens nämnt folkomröstningen förra hösten som hade ett högt valdeltagande och där en bedövande majoritet röstade nej till trängselskatten - som i huvudsak går till att bekosta just Västlänken (som ju är det i särklass största projektet i Västsvenska paketet).

Men ansvariga politiker i Göteborg blundar, stoppar huvudet i sanden och kör på - som om ingenting har hänt. Jag vill påminna om vad riksrevisor Claes Norgren sa om Västlänken i GT redan i december 2012: "Det handlar om att man av olika skäl har väldigt bråttom. Det är ett jätteförhandlingsspel. Och på väldigt kort tid kommer man fram till; "pang, här ska vi ha en investering". Och då hinner man inte analysera det här förrän man redan har bestämt sig."

Jag förstår inte hur någon som säger sig bry sig om Göteborg kan göra allt detta mot sin stad. Som född och uppvuxen i Göteborg blir jag bara bedrövad när jag inser vad som väntar.

Riksdagen stoppade feltänkta förändringar av gymnasieskolan

2015-04-09

I dag stoppade riksdagen två tänkta förändringar av gymnasieskolan. Regeringen vill ju göra gymnasieskolan obligatorisk för alla elever fram till 18 års ålder, och dessutomt vinga alla elever, även på yrkesprogrammen, att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Men riksdagen gjorde idag ett tillkännagivande till regeringen att man ska stoppa arbetet med dessa förändringar. Beslutet grundas på Alliansens gemensamma motion som även fick stöd av Sverigedemokraterna.

Andelen elever som avbryter sina studier eller inte lyckas nå godkända betyg är som störst i gymnasieskolans årskurs 3. Att införa ett obligatorium till 18 års ålder skulle i praktiken inte innebära någon förändring. De flesta elever går årskurs 1 och 2 i gymnasieskolan och i den mån de gör studieavbrott så sker det oftast i årskurs 3. Eftersom de flesta elever fyller 18 år i årkurs 3 skulle de därför fortfarande ha möjligheten att hoppa av gymnasieskolan med ett obligatorium till 18 års ålder. Ett införande av en obligatorisk gymnasieskola för elever upp till 18 år är därför en felriktad reform. Gymnasieskolans utmaning är inte att det saknas ett obligatorium. Det handlar i stället om hur elevernas studiemotivation ska höjas så att fler elever slutför gymnasieskolan. Målet är att alla elever ska få slutbetyg från gymnasieskolan. Det bästa sättet att nå dit är att ge varje elev en bra grund att stå på, och det arbetet måste börja redan i grundskolan med tidigare stöd, fler skickliga lärare och mer undervisningstid. Men också hög kvalitet på gymnasieprogrammen och lärmiljöer som uppmuntrar till inlärning och studiemotivation. Dessutom bör det fortsatt vara en möjlighet, inte en skyldighet, att läsa in högskolebehörighet. Man kan inte lagstifta fram studiemotivation.

Genom gymnasiereformen 2011 blev det en tydligare indelning av gymnasieskolans program i yrkesprogram och högskoleförberedande program. Obligatoriet för yrkeselever att läsa de kurser som krävdes för grundläggande behörighet till högskoleutbildning togs bort. För att inget program skulle bli en återvändsgränd garanterades eleverna på yrkesprogrammen en möjlighet att läsa in grundläggande behörighet för högskolestudier. Omfattningen av vissa av de gymnasiegemensamma ämnena på yrkesprogrammen minskades för att ge ett utökat utrymme för yrkesfördjupning. Från och med höstterminen 2013 finns dessutom möjlighet för alla gymnasieskolor med nationella yrkesprogram att ge grundläggande högskolebehörighet inom programmets ordinarie poäng.

IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) har granskat effekterna av förändringen i början av 1990-talet då de tidigare tvååriga yrkeslinjerna på gymnasiet gjordes om till treåriga program med fler allmänna teoretiska ämnen. Man visar att denna reform medförde en ökad sannolikhet för avhopp från gymnasieskolan för elever med låga slutbetyg från grundskolan och från icke-akademiska hem och dessutom att längre och mer generella yrkesprogram medförde en ökad risk för arbetslöshet. Mot denna bakgrund är det märkligt att föreslå att alla yrkeselever ska tvingas läsa in grundläggande högskolebehörighet. Riksdagen säger nu att den nuvarande ordningen är bra och att det fortsatt ska vara en rättighet och inte en skyldighet för elever på gymnasiets yrkesprogram att läsa in grundläggande behörighet till högskolan.

Med riksdagens beslut ligger Alliansens gymnasiereform fast och gymnasieskolans lärare och elever kan få arbetsro och slipper nya omfattande förändringar. En bra dag för svensk gymnasieskola.

När blev blomkrukor "exkluderande design" riktad mot tiggare?

2015-04-09

Mycket ska man höra. Man hävdar på fullt allvar i denna DN-artikel att utplacering av blomkrukor utanför butiker innebär "exkluderande design" riktad mot tiggarna, för att de inte ska kunna sitta utanför dörrarna(!). Att den butik som nämns i artikeln har haft samma blomkrukor utanför samma dörr i många år verkar inte någon fästa något avseende vid. Fast egentligen är det ovindkommande i sammanhanget - varje butiksägare måste självklart ha rätt att själv besluta om man vill placera blomkrukor utanför sin butiksentré. Det är faktiskt vare sig en moralisk eller juridisk skyldighet att upplåta hela sin entré för tiggeri.

I artikeln nämns också andra exempel på "exkluderande design". Trots att det framkommer i samma artikel att det ofta är mycket välmotiverade åtgärder man gör när man vill försvåra för uteliggare och hemlösa att sova eller bygga läger på olämpliga platser.

Jag rekommenderar ledarkrönikan i Svenska Dagbladet av Sanna Rayman häromdagen där hon i likhet med mig ifrågasätter den märkliga artikeln.

Den svenska debatten kring tiggeriet har fullståndigt spårat ur. Man verkar glömma en viktig sak - det "offentliga rummet" är faktiskt inte i första hand till för vare sig tiggande EU-migranter, engelska asfaltsläggare eller polska hantverkare som vill bygga läger, utan det är till för oss alla. Bänken i busskuren är till för rörelsehindrade eller äldre som behöver sitta och vänta på bussen, den är inte primärt en sovplats. Vi har också rätt att förvänta oss att demokratiskt beslutade lagar och ordningsregler gäller lika för alla som vistas i vårt land. Det är exempelvis inte tillåtet för mig att slå upp tältet i stadsparken på semestern och rimligen måste samma regler gälla för alla andra. Och om människor upplever problem med att tiggare bygger läger på olämpliga platser måste dessa synpunkter också tas på allvar i ett demokratiskt samhälle.

Är jag verkligen den mest aktiva riksdagsledamoten på twitter?

2015-04-09

Det verkar faktiskt så.Alliansens segrande förslag om utredning av överskottsmålet

2015-04-09

I dag antog en majoritet i Finansutskottet (M, C, FP, KD och SD) Alliansens förslag om en parlamentarisk utredning om överskottsmålet. Därmed lär förslaget också vinna vid den kommande omröstningen i riksdagen. Så här ser beslutet ut i sin helhet:

En parlamentarisk utredning om överskottsmålet och dess roll i det finanspolitiska ramverket

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen snarast ska tillsätta en parlamentarisk utredning med uppdraget att analysera konsekvenserna för svensk ekonomi av ett förändrat överskottsmål och hur en sådan förändring förhåller sig till övriga delar av det finanspolitiska ramverket. Utredningen bör innefatta en noggrann genomlysning av vilka effekter ramverket och själva överskottsmålet har haft på den svenska ekonomins utveckling och på Sveriges förmåga att nå EU:s gemensamma mål. Särskild tonvikt ska läggas vid möjligheterna att säkerställa finanspolitisk stabilitet och att klara av kommande kriser.

Utskottets ställningstagande

Det finanspolitiska ramverket säkerställer finansiell stabilitet och en beredskap att klara framtida kriser och det har tjänat Sverige väl. Enligt utskottet kommer det även i fortsättningen att vara viktigt med ett antal grundläggande principer som finanspolitiken bör följa för att vara långsiktigt hållbar och transparent. Sedan ramverket infördes har den politiska uppslutningen för det successivt breddats. Det har enligt utskottet bidragit till att de offentliga finanserna utvecklats stabilt under de senaste 15 åren.

Förtroendet för Sveriges offentliga finanser är högt och statsskulden ligger på en relativt låg nivå. Det här menar utskottet skapar förutsättningar för att inleda en översyn av överskottsmålet. I skrivelsen Ramverk för finanspolitiken 20 (skr. 2010/11:79), som en bred majoritet i utskottet ställde sig bakom, betonades vikten av en återkommande analys av överskottsmålet för att se till att den valda nivån stödjer de motiv som anges för målet. Samtidigt vill utskottet understryka att förändringar av det finanspolitiska ramverket kan få långtgående konsekvenser. En eventuell förändring av överskottsmålet bör därför föregås av en grundlig analys både av vad målet har betytt för svensk ekonomi och de framtida konsekvenserna för ekonomin. Det krävs också en analys av hur en eventuell förändring av målet förhåller sig till övriga delar av det finanspolitiska ramverket.

För att upprätthålla ramverkets legitimitet och förankring bör den breda parlamentariska förankring som varit kännetecknande vid utvecklingen av ramverket även i fortsättningen vara grunden vid överväganden om förändringar i detsamma. Utskottet föreslår därför att regeringen snarast tillsätter en parlamentarisk utredning som ges uppdraget att analysera konsekvenserna för svensk ekonomi av en eventuell förändrad målnivå för det offentliga finansiella sparandet och hur en sådan förändring förhåller sig till övriga delar av det finanspolitiska ramverket. Utredningen kan inom ramen för sitt uppdrag begära in underlag från relevanta aktörer på området. Den redovisning som följer av det uppdrag som regeringen gett Konjunkturinstitutet om att analysera konsekvenserna av en förändring av överskottsmålet kan om utredningen så finner lämpligt ingå som underlag i utredningen.

Utredningen bör innefatta en noggrann genomlysning av vilka effekter ramverket och själva överskottsmålet har haft på den svenska ekonomins utveckling och på Sveriges förmåga att nå EU:s gemensamma mål. Särskild tonvikt ska läggas vid möjligheterna att säkerställa finanspolitisk stabilitet och att klara av kommande kriser. Utredningens uppdrag kan t.ex. omfatta:

• En utvärdering av hur överskottsmålet och ramverket i sin helhet har fungerat hittills,
• en scenarioanalys där ett utfallsrum av olika tänkbara framtida scenarion beskrivs och beaktas och
• en komparativ studie av motsvarande regelverk i andra länder.

Utskottet anser att utredningen bör redovisa sitt arbete mot slutet av 2016. Utskottet vill också framhålla att regeringen under den tid som den parlamentariska utredningens arbete pågår bör avstå ifrån att föreslå mer långsiktiga förändringar av överskottsmålet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.


Alliansens fortsatta väg mot gemensam valseger 2018

2015-04-08I dag berättar Alliansens partisekreterare i en gemensam debattartikel på DN Debatt hur det fortsatta Allianssamarbetet ska se ut de kommande åren för att både göra det möjligt för de fyra partierna att vart och ett utveckla sin politik och samtidigt vårda den gemensamma Allianstanken för att lyckas vinna valet gemensamt 2018.

• Under 2015 kommer Alliansens partier att presentera egna budgetmotioner som svar på regeringens budgetproposition. Alliansens fyra partier kommer även presentera egna vårmotioner, men en gemensam motion som svar på regeringens vårändringsbudget. Ansvar för ekonomin och att arbete och företagande måste löna sig är fortsatt självklara gemensamma utgångspunkter.
• Ett samarbete som innefattar bland annat besöksverksamhet, seminarier och utmaningsrapporter kommer att inledas i partiledningsformat.
• En gemensam alliansutvärdering genomförs för att utveckla Allianssamarbetet ytterligare.
• Gemensam utbildningsverksamhet kommer att genomföras och ett äntringskansli ska förberedas för ett regeringsskifte.
• Alliansen lovar att gå till val 2018 med ett gemensamt valmanifest.

De motståndare som har hoppats att Alliansen skulle gå i graven efter valförlusten har hoppats förgäves.

Svagt riksdagsstöd för moderata migrationsförslag

2015-04-08

I dag röstade riksdagen om flera moderata motioner som gäller migrationsområdet.

Dels vill vi se en översyn av hela utlänningslagstiftningen. Den svenska utlänningslagen har vuxit fram under lång tid och efter hand ändrats på grund av europeisk lagstiftning. Detta har gjort den svårhanterad. Den bör därför ses över för stt bli mer lättillgänglig och överblickbar. Motionen stöddes tyvärr endast av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Dels vill vi utreda skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring. Så här skriver moderaterna i motionen: "Genom anhöriginvandring kan familjer återförenas, och nyetablerade relationer över nationsgränserna får en chans att blomma. Saknas det goda förutsättningar till integration redan vid ankomsten riskerar dock anhöriginvandrare att hamna i utanförskap och bidragsberoende. Försörjningskravet infördes för att stärka drivkrafterna för arbete och integration och för att öka incitamenten att flytta dit där det finns arbeten. Syftet med anhöriginvandring är familjeåterförening, inte skydd. För personer på flykt från krig eller förföljelse finns det ett asylsystem, enligt vilket Sverige kan erbjuda skydd vid behov. Statistik från Migrationsverket visar att undantagen är så omfattande att försörjningskravet berör endast en mycket liten del av anhöriginvandringen. När en så liten del av anhöriginvandringen omfattas av försörjningskravet ger kravet inte avsedd effekt för jobb och integration. För att kunna behålla en fortsatt generös invandrings- och asylpolitik bör regeringen därför utreda om försörjningskravet borde omfatta fler anknytningspersoner än i dag och om undantagen är för omfattande i sin nuvarande utformning." Tyvärr stödddes även denna motion enbart av Moderaterna och Sverigedemokraterna, vilket innebär att Sverige även fortsättningsvis kommer att vara ett av få länder som i praktiken närmast saknar försörjningskrav vid anhöriginvandring.

I sammahanget kan jag ju påpeka att både moderaterna och riksdagen i övrigt förståss lika gärna direkt ha sagt ja till min motion om Skärpt försörjningsansvar vid anhöriginvandring. Jag tycker egentligen inte ens att frågan behöver utredas nämnvärt, det hade egentligen räckt att ta bort en del av de undantag som tillfördes det moderata förslaget efter begäran av övriga partier i Alliansregeringen. Men inte nog med att min motion avslogs, inte ens en utredning om skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring kunde riksdagen alltså ställa sig bakom. Jag tycker det är närmast beklämmande med tanke på den situation vi har i mottagningsorganisationen idag med akut brist på bostäder och arbete för nyanlända. Man kan inte direkt beskylla riksdagens majoritet för att vara särskilt klarsynt i migrationsfrågan.

Endast moderaterna röstade för översyn av regler för avhysning

2015-04-08

Jag har tidigare berättat att mina två moderata riksdagskolleger Jessika Roswall (advokat till yrket) och Maria Malmer Stenergard (Kronofogde till yrket) motionerat om att det är krångligt, tidskrävande och dyrt för fastighetsägare att få till stånd avhysning av personer som olovligen bosatt sig på deras mark och att regeringen därför bör ta initiativ till en översyn av regelverket kring avhysning och särskild handräckning. Den moderata riksdagsgruppen ställde sig bakom detta förslag vid dagens omröstning i riksdagen, men tyvärr var det inget annat parti som backade upp motionen och den blev därför avslagen.

Bra men ganska blygsam satsning på järnvägsunderhåll

2015-04-07

Enligt mediauppgifter vill regeringen vill lägga 620 miljoner kr på järnvägsunderhåll i år, och därefter 1,24 miljarder per år kommande tre år.

Det är givetvis bra att S-MP-regeringen fortsätter den väg som Alliansen inledde, när vi mer än fördubblade satsningarna på järnvägsunderhåll som varit kraftfullt eftersatt under de tidigare 12 åren av s-styre fram till 2006. 620 miljoner 2015 och 1,24 miljarder åren efter kan låta imponerande men det är ganska lite i relation till att Alliansen ökade resurserna för järnvägsunderhåll med över 43 miljarder (!) under sina åtta regeringsår. Från 42,6 miljarder till 86 miljarder för perioden 2014-2025. Figuren nedan beskriver hur det sett ut sedan det sista beslutet om resurser som togs av den gamla s-regeringen innan Alliansen tillträdde, och hur Alliansens två beslut sett ut.Men visst, satsningar är bra. Men det gäller också att veta vad man ska lägga pengarna på. Där finns många stora och viktiga frågetecken.

Många Alliansframgångar - trots Decemberöverenskommelsen

2015-04-05

Jag får en hel del kritiska mail och synpunkter med anledning av "Decemberöverenskommelsen" och har stor respekt för den frustration som många moderata sympatisörer känner inför denna överenskommelse.

Tanken med överenskommelsen, som gäller fram till 2020, är ju att det ska vara möjligt att styra Sverige i minoritet. Jag kommenterade överenskommelsen i mellandagarna (se bloggen den 29/12, inlägget finns fortfarande kvar allra längst ned på denna sida), och konstaterade då att det nog trots allt var det minst dåliga alternativet av de alternativ som fanns, även om jag känslomässigt är lika frustrerad som många av mina väljare över att det inte finns något bättre, politiskt realistiskt, alternativ.

Det finns både fördelar och nackdelar med överenskommelsen vilket jag påpekade den 29/12. Den gör det å ena sidan möjligt för Alliansen att bilda en handlingskraftig regering efter en eventuell seger över de rödgröna 2018, men kan givetvis också försvåra möjligheten just att lyckas med denna valseger om väljarna upplever att oppositionen blir alltför tandlös. Men en sak är klar - utan överenskommelsen hade en Alliansregering i minoritet aldrig kunnat styra Sverige framöver. Det bör man ha i minnet när man riktar kritik mot överenskommelsen.

Man ska också veta hur förutsättningarna såg ut. För det första fick S+MP med stöd av V ett större väljarstöd än Alliansen. Alliansen kan alltså inte bilda en regering utan aktivt stöd från SD och det finns inget intresse inom Alliansen att göra detta. Inte minst lovade ju Alliansen i valrörelsen att inte bilda regering med stöd av SD, och vallöften bör man rimligen hålla. SD röstade dessutom inte på Alliansens budget i höstas för att man gillade den, utan för att man till varje pris ville fälla regeringens. I många övriga riksdagsfrågor stödjer SD idag regeringens förslag vid omröstningarna. Det är mot den bakgrunden Decemberöverenskommelsen ska ses. En Alliansregering är tyvärr inget alternativ i dagsläget.

Är då Moderaterna och Alliansen en tyst, försynt och tandlös opposition som i skuggan av Decemberöverenskommelsen låter den V-stödda S-MP-regeringen göra som den vill? Faktum är att det är precis tvärtom! Det finns inte något exempel i modern tid på en opposition som fått igenom så mycket av sin politik som Alliansen lyckats med det senaste halvåret. Och det finns inget exempel på en lika svag regering sedan fp-regeringen på 1970-talet.

Här är en lista med inte mindre än 75 (!) exempel där Alliansen fått stöd i riksdagsvoteringar för sina förslag och därmed kört över regeringen, eller där Alliansen fått igenom sin politik redan vid utskottsbehandlingen. Allt under de senaste sex månaderna. Sammanställningen omfattar både större och mindre frågor. Bland de större kan givetvis nämnas stadsbudgeten för 2015, samt att vi beslutat att vårdvalet ska vara kvar, bestämt att sjukförsäkringsreformen ska ligga fast och beslutat att behålla vårdnadsbidraget. Det finns också ett stort antal viktiga beslut inom exempelvis justitieområdet, trafikområdet och miljöområdet. Utöver det som nämns i listan har regeringen i förebyggande syfte dragit tillbaka vissa propositioner som man vet inte skulle gå igenom riksdagen.

Inom kort väntas riksdagen även besluta om att regeringen inte ensidigt kan besluta om förändrat överskottsmål i statens budget utan en parlamentarisk kommission som först tittar på frågan. Det kommer också beslut om att stoppa regeringens planer på att göra gymnasieskolan obligatorisk och att tvinga alla elever att läsa in högskolebehörighet. Och mer följer - listan kommer att bli längre efterhand och omfatta frågor även från andra politkområden. Moderaterna och resten av Alliansen sitter definitivt inte med armarna i kors - vi lyckas få igenom massor av Allianspolitik. Och det arbetet kommer vi att fortsätta med alldeles oavsett Decemberöverenskommelsen. Dagens S-MP-regering är extremt svag och kommer att få väldigt svårt att genomföra stora delar av sin politik även om man får igenom sin budget.

Glad påsk!

2015-04-03

Jag önskar alla mina bloggbesökare en riktigt glad påsk!Stödet för ett tiggeriförbud ökar kraftigt bland svenska folket

2015-04-03

På bara ett halvår har stödet för ett förbud för tiggeri ökat kraftigt, visar en opinionsundersökning från Aftonbladet/Sverige tycker. När frågan "Är det ett bra eller ett dåligt förslag att förbjuda tiggeri?" ställdes i september 2014 svarade 36 proc att det är ett bra förslag. I den senaste mätningen, genomförd den sista veckan i mars, var andelen 49 procent. Kraftigast ökar stödet för ett tiggeriförbud bland dem som sympatiserar med M, C, KD - och kanske lite oväntat, V. Bland SD:s sympatisörer har stödet för ett förbud varit stort hela tiden.

En liknande mätning, gjord av Novus för TT i början av mars, visade att 56 procent var för ett förbud.

Att stödet för ett tiggeriförbud ökar, trots att säkert många inser att det inte är alldeles enkelt att tillämpa i praktiken, tolkar jag som ett slags desperation hos svenska folket. Man börjar helt enkelt dels tröttna både på tiggeriet som företeelse som blir allt mer aggressivt och störande, och dels blir man alltmer bekymrade över växande problem med misär, våld och inslag av ren människohandel och ibland ren kriminell verksamhet i tiggeriets spår. Man ogillar också att det växer fram rena kåkstäder runt våra storstäder.

I riksdagen är dock stödet för att seriöst utreda och överväga ett tiggeriförbud svagt. Totalt har 104 av riksdagens 349 ledamöter har svarat på en anonym enkät från Aftonbladet om synen på tiggeriförbud. Resultatet visar att riksdagsledamöterna är mer negativa till att förbjuda tiggeri än svenska folket i stort. Endast 24 procent av dem som svarat tycker att ett förbud är bra eller borde övervägas, och jag tillhör som bekant den skaran.

I artikeln citeras "en av de som svarat". "Men det (ett eventuellt tiggeriförbud alltså, min anm.) måste kombineras med åtgärder på EU-nivå och i hemländerna om det ska fungera. Förbud är svårt att tillämpa i praktiken, men det är viktigt att skicka en signal till omvärlden att tiggeri i Sverige inte är okej", säger en av ledamöterna som säger ja till ett tiggeriförbud. Jag kan bekräfta att det är mitt eget svar som citeras, jag känner igen min formulering.

En betydligt större andel av riksdagsledamöterna som svarat är dock negativt inställda. "Det är svårt att förbjuda fattigdom" säger en. Detta är en vanlig invändning som jag inte anser har med saken att göra överhuvudtaget. Ett tiggeriförbud förbjuder inte fattigdom, men det förbjuder tiggeri. Två helt olika saker. De flesta fattiga i Europa reser inte till andra länder för att tigga. Problemen måste lösas med ekonomisk utveckling och snabba sociala reformer i varje enskilt land som möjligen samordnas på EU-nivå för att gå snabbare och garantera ett hållbart socialt skyddsnät i hela EU. Fattigdomen löser vi inte genom ett ökat tiggeri, snarare kan tiggeriet lura in människor i ännu djupare fattigdom och skuldsättning vilket artikeln i mitt förra blogginlägg ger ett tragiskt exempel på.

Är rätten till tiggeri verkligen värd att försvara?

2015-04-03

Jag fortsätter att följa alla rapporter och alla mediagranskningar av tiggeriet som jag får tips om. Det senaste reportaget i Aftonbladet är klart intressant, även om jag inte alls delar ledarsidans åsikter om vad man ska göra åt saken.

Jag har försökt få grepp om flera viktiga saker kring tiggeriet, och artikeln bekräftar en del av de slutsatser jag redan dragit.

Det är helt uppenbart att många luras till Sverige på kredit efter fagra löften från skrupelfria personer i hemlandet som överdriver tiggeriets lönsamhet. Allra svårast är det givetvis för de nya tiggare som kommer nu, eftersom de mer erfarna redan lagt beslag på de bästa och mer lönsamma platserna, vilket också bekräftas i artikeln. Man bekräftar också det jag tidigare påtalat, att det blir allt mer bråk mellan desperata tiggare om platserna. När man väl är här upptäcker man att det nu finns så många tiggare i våra storstäder att det inte är så lätt att tigga ihop ens till mat för dagen och man har definitivt inte råd att åka hem igen. Och misstanken att en del tiggare dessutom tvingas lämna ifrån sig en del av den magra dagskassan eller tvingas betala för sin "plats" gör ekvationen ännu svårare att få ihop. Även om man lyckas tigga ihop någon hundralapp eller mer per dag så har man dessutom en skuld för resan hit att betala. Jag har nu fått samma siffra från så många av varandra oberoende källor att jag vågar säga ganska säkert att en enkel resa från Rumänien till Sverige kostar runt 1.500 kronor per person. Uppgivenheten hos paret i artikeln, som ångrar djupt att de reste till Sverige, skär i hjärtat. "Vi är fast i Sverige" säger kvinnan. Dessutom är man skuldsatta till ingen nytta. Med ett svenskt tiggeriförbud som hade kungjorts på plats i romska samhällen i Rumänien och med mer kunskap om hur livet som tiggare är hade de kanske aldrig hamnat i denna situation?

Min egen slutsats är att Sverige måste ta krafttag för att nere i Rumänien och Bulgarien sprida kunskapen om att de svenska städerna nu hyser så många tiggare och att svenskarna samtidigt verkar ha tröttnat på att lämna pengar i burken, vilket gör att det enda som väntar är ett liv i armod under en bro eller viadukt där man kanske inte ens har råd med mat och än mindre att resa hem igen. Och dessutom poängtera att om man reser på kredit har man en skuld att betala, och dessutom finns risken att vissa personer kommer att kräva hyra av de bästa tiggarplatserna eller på andra sätt försöka kapa åt sig en del av det man tigger ihop. Dessutom måste vi påpeka att alla rykten om att svenska staten eller svenska kommuner erbjuder mat, boende och hemresa är falska. Om denna kunskap sprids kan kanske i vart fall en del människor förmås att avstå från att resa till Sverige för att tigga. Detta kan man göra oavsett om man diskuterar tiggeriförbud eller inte.

Samtidigt förstår jag inte riktigt de röster som envist försvarar att tiggeriet får fortgå, trots att man vet att det medför att en växande ström av människor lockas till Sverige och ett liv i värsta armod i våra städer, och där en del utnyttjas, hotas eller trakasseras på olika sätt. Jag ser inget hedervärt alls i att försvara rätten till tiggeri. Tvärtom drar det ned alltfler människor i ännu värre fattigdom än de har i sitt hemland. Jag tycker det är mer humant att våga lyfta frågan och förbud mot tiggeri, inte minst för signalvärdet till människor i andra länder. Ett förbud är en komplicerad fråga, både vad gäller det juridiska, etiska och den praktiska tillämpningen. Men vi kan inte ducka för att det ändå kan visa sig vara enda sättet att få stopp på tiggeriet och motverka att fler människor luras in i detta.

Extrem bostadsbrist - vem ska bygga och var? Och vem ska betala?

2015-04-02

Regeringens mål att 250.000 bostäder ska byggas fram till 2020 kommer inte att räcka till. Inte heller den tidigare Alliansregeringens mål om ännu fler nya bostäder. Enligt en analys från Boverket behövs minst 426.000 bostäder fram till och med 2020, eller 71.000 per år. Men alla prognoser är förenade med osäkerhet. Befolkningen har under de första prognosåren 2012–2014 ökat mer än vad den ursprungliga beräkningen angav och framför allt förväntas denna utveckling fortsätta framöver. Helt klart talar vi enligt Boverket om en byggnadstakt som vi inte har sett sedan miljonprogrammets dagar.

Huvudskälen till den extrema bostadsbristen är främst att befolkningen ökar så kraftigt, vilket till största delen kan förklaras av det mycket omfattande flyktingmottagandet.

Min fråga är var alla dessa rekordmånga nya bostäder ska byggas - vi talar om ungefär ett helt nytt Stockholm fram till 2020. Och vem ska betala? Eftersom man inte får ta ut fulla marknadshyror för nyproducerade lägenheter så måste man antingen bygga endast bostadsrätter, eller bygga hyresrätter med förlust. Vem ska täcka mellanskillnaden? Regeringen talar om nya skattefinansierade bostadssubventioner. Med tanke på behovet av nya bostäder lär det i så fall krävas gigantiska summor. Ärligt talat har jag ingen lust alls att bekosta detta med mina skattemedel.

Alliansen kommer att ta strid för friskolorna

2015-04-02

I går presenterade S-MP-regeringen ett tilläggsdirektiv till en utredning med syftet att ändra lagen så att kommuner kan förbjuda etablering av friskolor. Vi vet alltså nu hur man tänkt sig att införa det "kommunala veto" man tidigare diskuterat. Effekten av ett sådant veto lär bli att vänsterstyrda kommuner av slentrian säger nej till friskolor av rent ideologiska skäl.

Att över 200.000 svenska elever går i fristående grundskolor och gymnasieskolor struntar man i. Att svenska folket vill ha valfrihet att välja skola struntar man i. Att friskolor ofta tar hand om elever som den kommunala skolan inte klarat av bryr man sig inte om. Att det idag finns 68 friskolor som bara tar emot elever med särskilda behov verkar man ha missat. Andelen elever i friskolorna som har åtgärdsprogram på grund av särskilda behov är lika hög som i den kommunala skolan. Det är också större andel av eleverna i friskolor som får modersmålsundervisning på annat språk än svenska. Läsåret 2013/14 hade 22 procent av eleverna i fristående grundskolor utländsk bakgrund, i kommunala grundskolor var motsvarande siffra 19 procent. Man verkar också bortse från att de kommuner som har friskolor också har bättre resultat i de kommunala skolorna. Att friskolorna hjälper till att utveckla nya inlärningsmetoder och pedagogik verkar inte heller vara viktigt. Inte heller att friskolor ofta får ut mer av skolpengen än de kommunala skolorna. Att friskolor kan motverka segregation genom att elever från socialt utsatta förorter kan välja en skola på annat ställe verkar man inte heller bry sig om.

Nej, det viktiga för politiker i S, V, MP och SD är att politikerna får bestämma och att föräldrar och elever lyder. I vänsterns samhälle är valfrihet något fult. Men lita på att vi kommer att ta strid kring friskolorna, de gör en viktig samhällsinsats och är här för att stanna!

Moderaterna står bakom det fria skolvalet och friskolesystemet. Men det innebär också att vi ställer hårda krav. Skolhuvudmännen ska ha en långsiktighet i verksamheten och kvaliteten på undervisningen ska vara hög. En hög kvalitet är viktigt för att ge alla elever likvärdiga möjligheter. Nyligen lanserade Moderaterna flera förslag för att säkra en likvärdig kvalitet för alla elever. Bland annat ska Skolverket kunna erbjuda ett kunskapskontrakt med ett paket av åtgärder för att stärka svaga skolor. Vi vill också att Skolinspektionen ska kunna ta över ansvaret för skolor som inte håller den kvalitet som krävs. Det ska gälla såväl friskolor som kommunala skolor.

Kommunals hyckleri kring visstidsanställningar

2015-04-01

Fackförbundet Kommunal har under lång tid hävdat att visstidsanställningar är ett av arbetsmarkandens största problem. Nu kan SVT visa att Kommunal själva utnyttjat visstidsanställningar för sina egna anställda i stor omfattning under flera år. Granskningen visar att Kommunal själva utnyttjar visstidsverktygen på liknande sätt som de arbetsgivare man kritiserar. Sammanlagt har fackförbundet haft över 30 personer visstidsanställda sedan 2013 vid sina medlemscenter i Sundsvall och Malmö. SVT har träffat anställda som fått sin visstid förlängd både tre och fyra gånger.

Gymnasielever från Borås på riksdagsbesök

2015-04-01I dag hade jag besök av över 75 elever från tre gymnasieklasser från Sven Erikssonsgymnasiet i Borås. Min moderate riksdagskollega Erik Ottosson från Stockholm hjälpte mig med guidningen av en hälften av eleverna eftersom mina lokala riksdagskolleger alla hade förhinder denna vecka. Min rundvandring med drygt 35 elever blev lite annorlunda än vanligt eftersom det är plenifri vecka i riksdagen och inga debatter i Kammaren. Jag kunde därför ta med eleverna både till riksdagens Presscenter och på ett besök i Kammaren, vilket var mycket uppskattat. Jättetrevliga och intresserade elever och ett kul besök!

Moderaterna kräver bred förankring av ekonomiska regelverk

2015-04-01

Debattinlägg i Borås Tidning idag (klicka för läsbar storlek):Markbladet om min 10:e interpellation till finansministern

2015-04-01(Klicka på bilden för att läsa hela artikeln)

Earth Hour gick närmast spårlöst förbi

2015-03-31

Intresset för spektaklet Earth Hour minskar för varje år. I år slutade även min hemkommun Mark att delta. Och igår kom denna nyhet på SVT (samt på texttv enligt nedan) som visar att elförbrukningen inte förändrades överhuvudtaget under Earth Hour. Kanske har svenska folket för gott tröttnat på klimathotsextremisterna på vänsterkanten som använder "klimathotet" som ett vapen för att genomdriva såväl kraftiga skattehöjningar som minskad frihet för människor. Vem vill stödja det?Vi i Sverige är bortskämda med vår säkra och miljövänliga el. Andra har det inte lika väl förspänt. Tecknaren Kalle Strokirk gjorde en särskild bild till mig inför Earth Hour 2013, och den håller än.Skatteverket bekräftar - RUT och ROT har minskat svartjobben

2015-03-30

I kväll hävdar Aktuellt att moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson inte har stöd för påståendet att RUT-avdragen har minskat svartjobben. Men "opartiska public service" har fel. Skatteverket har granskat saken i en rapport som presenterades hösten 2011, fyra år efter att RUT-avdraget infördes. Nedan inledningen på pressmeddelandet. Läs hela pressmeddelandet här.Har då situationen föränmdrats sedan hösten 2011? Nej. Den 1 december 2014 medverkade jag vid en träff med ett antal "RUT-företagare" och riksdagspolitiker hos Företagarna i Göteborg. (Se blogginlägg samma dag). Träffen inleddes med en föredragning av en representant för Skatteverket som visade hur sänkta skatter och infört RUT/ROT-avdrag sammanfaller med minskat intresse för att jobba svart eller anlita svart arbetskraft. Kopplingen mellan Alliansens reformer och en ökad skattemoral är mycket tydlig.

Det är givetvis svårt att mäta hur många som slutat göra något som är olagligt som man velat dölja och därför inte rapporterat på något sätt. Kombinationen av att användningen av ROT och RUT vuxit så kraftigt, att uppskattningsvis 20.000 vita jobb skapats inom RUT-sektorn, att attityderna till svartjobb bevisligen förändrats enligt Skatteverket och vad bransch- och fackförbund själva säger råder knappast någon tvekan om att ROT och RUT bidragit till att föra över jobb från den svarta till den vita sektorn.

Näst flitigaste riksdagsledamoten på Twitter?

2015-03-30

Om man ska tro en nystartad site som gör statistik kring twitter är jag tydligen den näst flitigaste twittraren i riksdagen just nu.Låt Migrationsverket ta över ansvaret för asylsökandes skolgång

2015-03-30

I går presenterade moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och den integrationspolitiske talespersonen Elisabeth Svantesson ett förslag om att Migrationsverket ska ta delar av det ansvar, som i dag faller på kommunerna, gällande skola och förskola till barn under asyltiden. Bakgrunden är att kommunerna har en mycket besvärlig situation, att tvingas tillhandahålla skola och förskola inom fyra veckor efter anländande är inte ett rimligt krav att ställa på kommunerna i dagens situation. Många kommunpolitiker jag talar med är närmast uppgivna över att Migrationsverket med så kort varsel som idag kan meddela att kommunen får ett betydande antal nyanlända barn med särskilda behov att ta hand om. Det är ibland närmst omöjligt att hantera och dessutom tar det resurser från den övriga skolan på orten vilket går ut över alla andra barn. Dessutom skapas oro i klassrummen och bland eleverna när vissa barn kommer till en klass med kort varsel och sedan kanske försvinner igen efter en tid om man inte beviljas asyl.

Moderaterna föreslår nu att Migrationsverket ska ta över ansvaret för skola och förskola under tiden i asylboende. Skolgången bör fokusera på intensivkurser i svenska i syfte att bättre rusta barn inför vanlig skolgång då man fått uppehållstillstånd. Migrationsverket ska ha ansvar för att erbjuda barn aktiviteter att jämföra med förskola för de barn som är i rätt ålder. För äldre barn ska intensivundervisning i svenska och förberedande undervisning erbjudas under den första tiden i asylboende. Ur ett integrationsperspektiv är det bättre för barn att under asyltiden enbart fokusera på att lära sig språket för att därigenom stå bättre rustade inför att börja en vanlig skolklass när man väl fått sitt uppehållstillstånd.

Jag tycker detta förslag är utmärkt. Det skapar lugn och bättre arbetsro i den vanliga skolan, det avlastar kommunerna ett bekymmer, och det ger de nyanlända barnen en bättre grund att stå på om de en dag beviljas asyl.

Det enda problem jag kan se är hur Migrationsverket ska kunna hitta de lärare med specialkompetens och språkkunskaper som behövs. Här tror jag dock man kan samverka med kringliggande kommuner och inventera tillgången på hemspråkslärare och andra tvåspråkiga lärare som idag kanske bara jobbar i skolorna några timmar i veckan. Kanske kan de användas av Migrationsverket övrig tid?

Sedan kommer det förståss att kosta pengar för Migrationsverket. Men i förhållande till totalkostnaden för migrationen är det sannolikt en blygsam summa. Man slipper ju dessutom kostnaderna för skolskjuts för asylsökande barn till närmaste kommunala skola.

Bjarne Lundqvist och Kapället

2015-03-29

I fredags var vi på god mat och trevlig underhållning på restaurang Brygghuset i Sätila, någon mil hemifrån Ubbhult. Det var vårt lokala band Kapället som spelade (bandet är döpt efter Ubbhults kapell där en av gitarristerna, Martin Mattsson är kyrkvaktmästare till vardags...). I sällskap hade de den kände dansbandsprofilen Bjarne Lundqvist, tidigare bland annat medlem i Streaplers och Flamingo under deras storhetstider.

Bjarne är numera min granne hemma i Ubbhult och han har en fantastisk historia att berätta om sitt långa liv i dansbandsbranschen. Lite av detta fick vi höra mellan låtarna i fredags, tex om när Streaplers var förband till Beatles spelning 1964 på Johanneshovs Isstadion. Streaplers tyckte dock inte det var så märkvärdigt för de låg ju före Beatles på tio i topp...

Bjarne berättade också om hur Abba spelade in sina första skivor på Studio Bohussound i Kungälv som Streaplers just hade byggt. Det var innan Abba byggde sin egen Polarstudio. Bjarne och hans kolleger kände Björn och Benny i Abba väl efter att ha uppträtt tillsammans med dem under tiden med Hotenany Singers. Srtreaplers studio i Kungälv hade även andra celebra besök. Status Quo spelade exempelvis in sitt kanske mest kända album där, "Rocking all over the world”.

En kul musikhistorisk kväll på lokal pub, med god mat och goda drinkar - vad kan man mer begära?
Bjarne Lundqvist och Martin Mattsson, kyrkvaktmästare i Ubbhults Kapell. I mitten skymtar vår lokale plåtslagare Joakim Ackevall på bas.

Dagens stora skolbluff

2015-03-29Folkpartiets partiledare, tidigare utbildningsministern Jan Björklund avslöjar på twitter sanningen om S-MP-regeringens skolutspel idag. När Alliansens budget vann över regeringens i december så innebar det att skolan tillfördes ett antal extra miljarder i år. Faktiskt mer pengar än S-MP-regeringen föreslog i sin budget!

När Alliansens budget röstades igenom möjliggjordes extra satsningar på över 4 miljarder kronor för mer kunskap i skolan 2015. Alliansens satsningar innebar bland annat dubblerade anslag jämfört med S-MP-regeringen till mindre barngrupper i grundskolan eller andra kvalitetshöjande åtgärder. Även förskolorna med störst behov fick pengar till mindre barngrupper. Vi bygger även ut platserna på högskolan vilket möjliggör drygt 3000 nya utbildningsplatser 2015 för att möta behovet av fler lärare och mer vårdpersonal.

Så när S-MP-regeringen nu går ut och skryter som sina skolsatsningar så är det alltså faktiskt tack vare Alliansens budgetprioriteringar som alla dessa pengar finns tillgängliga. S-MP-regeringen ville lägga en del av pengarna på annat i stället.

Sjuktalen ökar - då slopar regeringen tidsgränsen i sjukförsäkringen

2015-03-29

Sjukförsäkringskostnaderna ökar igen, och det börjar bli ett stort budgetproblem för regeringen - det handlar om ett antal miljarder per år i ökade kostnader de kommande åren, pengar som inte är budgeterade i statsbudgeten utan måste fram.

Man skulle ju kunna tro att regeringen då skulle ta fasta på Socialförsäkringsutredningens förslag att inte avskaffa tidsgränserna i sjukförsäkringen förrän man fått bättre uppföljningssystem på plats. Men regeringen väljer en annan väg - i stället ger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) besked om att den bortre sjukförsäkringsgränsen ska tas bort den 1 januari 2016!

Det är ingen vild gissning att detta kommer att låsa fast fler i långvariga sjukskrivningar samtidigt som statens kostnader ökar ytterligare. En dålig och ogenomtänkt politik för Sverige som lär leda till ytterligare skattehöjningar framöver.

Varför ökar då sjuktalen? Min egen misstanke är att mycket beror på att politiska signaler om att Försäkringskassan varit för sträng i sina bedömningar nu börjar slå igenom och då ökar sjuktalen igen. Utvecklingen började redan under Alliansens sista regeringsår och fortsätter nu i ökad takt i fel riktning. Visserligen är sjuktalen fortfarande mycket lägre än 2006 när Alliansen tog över, Sverige ligger idag ungefär i nivå med omkringliggande länder i Skandinavien och Västeuropa, men vi får inte låta utvecklingen skena iväg igen. 2006 hade vi världens friskaste befolkning och nästan högsta medellivslängd, trots det var vi det mest sjukskrivna folket i hela västvärlden. Sjukskrivningar och förtidspensioneringar användes exempelvis i stor utsträckning för att dölja arbetslöshet. Kraftigt ökade sjukskrivningskostnader och kostnader för förtidspension äter upp enorma samhällsresurser som behövs till annat, och riskerar att leda till kraftiga skattehöjningar.

Dags för utrikesminister Margot Wallström (S) att avgå

2015-03-28

Utrikesdepartementet bekräftade sent på fredagskvällen att socialdemokraten och den tidigare talmannen, Björn von Sydow, fått träffa Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Under mötet har von Sydow bedyrat vikten av goda relationer mellan länderna och också framfört att den kritik som Margot Wallström riktat mot landets rättssystem inte ska ses som ett angrepp på vare sig Saudiarabien eller landet. Sverige har inte haft som avsikt att förolämpa vare sig landet Saudiarabien eller religionen Islam skriver UD på sin hemsida. Kort efter mötet meddelade Saudiarabien att man efter "ursäkten" från Sverige låter sin ambassadör återvända till Sverige. Nedanstående bild visas i Saudiska media och ska väl symbolisera "Sveriges underdåniga ursäkt" kan man tänka.Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) hävdar dock att man inte alls "bett om ursäkt". Självklart har Saudiarabien ett behov av att överdriva "ursäkten" samtidigt som den svenska regeringen har ett behov av motsatsen. Exakt vad Björn von Sydow framfört lär vi aldrig få veta. Men alldeles oavsett hur orden lagts så har Björn von Sydows besök uppenbarligen normaliserat relationerna mellan Sverige och Saudiarabien, så något måste han ju ha sagt som fick Saudiske kungen på bättre humör.

Man kan alltså konstatera att utrikesminister Margot Wallström först på ett tämligen odiplomatiskt sätt kritiserar Saudiarabien och skapar en diplomatisk konflikt som i sin tur medför problem för svenska företag i Saudiarabien och försämrar relationerna mellan länderna. När utrikesministern inser vad hon ställt till med nyanserar hon kritiken genom att skicka Björn von Sydow till Saudiarabien. Saudierna utnyttjar situationen för att beskriva det som en ursäkt, och går stärkta ur det hela, medan Sverige utmålas i saudiska och troligen andra arabiska media som underdåniga förlorare som insett sitt misstag och bett om förlåtelse.

I sak har givetvis Wallström rätt när det gäller bristande mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Den åsikten framfördes även av tidigare utrikesministern Carl Bildt (M), men på ett mer diplomatiskt intelligent sätt. Men det som hänt nu är att utrikesminister Wallströms agerande snarast har stärkt den saudiska regimen som kan påstå för sin befolkning att Sverige minsann bett om förlåtelse för att man varit orättvisa mot Saudiarabien. Wallströms avsikt att påverka utvecklingen av mänskliga rättigheter i Saudiarabien har därmed snarast fått omvänd effekt. På köpet har Wallström förstört mycket för svensk handel och svenska företag i Saudiarabien, och det kommer att ta tid innan de skadorna reparerats. En utrikesminister som ställt till allt detta har enligt min åsikt förverkat sin rätt att företräda Sverige. Jag anser därför att hon bör avgå. Jag ska vara tydlig med att jag inte arbetar med utrikespolitiska frågor i riksdagen och inte talar för moderaterna. Mitt krav på avgång är helt min egen personliga åsikt.

Socialdemokraternas brutna vallöften står som spön i backen

2015-03-28

Före valet lovade Socialdemokraterna att stå fast vid överskottsmålet i statens finanser. Nu vill man avskaffa överskottsmålet. Före valet lovade man att inte röra ROT-avdraget. Nu ska det försämras kraftigt. Före valet lovade man att inte höja benisin- och dieselskatten. Nu väntar en betydande skattehöjning. Tre brutna vallöften på bara ett par veckor.

Min interpellation till finansministern blev ännu mera befogad efter gårdags besked om bensinskattehöjningen. Vilka ytterligare vallöften avser finansministern att bryta mot kommande år? Hela interpellationen går att läsa i gårdagens blogginlägg.

Riksdagen tvingar regeringen skärpa straffet för återfallsförbrytare

2015-03-27

I går beslutade riksdagen att skärpa reglerna för villkorlig frigivning av återfallsförbrytare. Alliansen och Sverigedemokraterna drev igenom beslutet, S, V och MP röstade nej.

Enligt nuvarande regler ska en dömd person friges villkorligt när minst två tredjedelar av ett tidsbestämt fängelsestraff är avtjänat, om det inte finns synnerliga skäl mot frigivning. Justitieutskottet som har förberett riksdagens beslut anser att återfall i brottslighet är ett stort problem och menar därför att personer som har återfallit i likartad brottslighet bör vara frihetsberövade längre tid än så. Den som återfallit i likartad brottslighet bör avtjäna minst tre fjärdedelar av det nya straffet.

Riksdagen gav regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag om skärpta regler för villkorlig frigivning för dem som återfallit i likartad brottslighet.

Pressmeddelande

2015-03-27

Pressmeddelande 2015-03-27

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Jag avkräver finansministern besked - blir det fler brutna vallöften?

Före valet lovade Stefan Löfvén och Magdalena Andersson upprepade gånger att ROT-avdraget inte skulle röras. Mindre än ett halvår efter valet kommer beskedet om att ROT-avdraget ska försämras kraftigt.

I går lämnade jag in min tionde (!) interpellation till finansminister Magdalena Andersson. Denna gång går jag väldigt rakt på sak, och lägger en mycket tillspetsad men väl motiverad interpellation där jag ställer frågan:

"Vilka ytterligare vallöften avser finansministern att bryta kommande år?"

Det lär bli en intensiv interpellationsdebatt med finansministern framöver.

Läs hela interpellationen och ytterligare kommentarer på min blogg idag, www.ericsoniubbhult.se


Jag ställer finansministern mot väggen om brutna vallöften

2015-03-27

Det finns några intressanta citat från tidigare ledande socialdemokrater som visar hur man ser på det här med vallöften. Först en klassiker av riksdagsledamoten Lennart Nilsson (S): "Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss." Och vem har glömt s-minister Ingela Thalens bevingade ord från 1990? "Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för”.

"Kan vi lita på att Socialdemokraterna ljuger? undrade professorn i nationalekonomi Marian Radetzki problemet i valrörelsen 1994. Och visst kan vi det. För nu är vi där igen. Samma gamla socialdemokrater som säger en sak före valet och gör en helt annan sak strax efter.

Före valet lovade Stefan Löfvén och Magdalena Andersson upprepade gånger att ROT-avdraget inte skulle röras. Mindre än ett halvår efter valet kommer beskedet om att ROT-avdraget ska försämras kraftigt. Inget nytt har hänt i sak under detta halvår, men ändå bryter man ett uttryckligt vallöfte i sin desperata jakt på pengar för att kunna genomföra stora bidragshöjningar och subventioner.

I dag lämnade jag in min tionde interpellation till finansminister Magdalena Andersson. Denna gång går jag väldigt rakt på sak: Vilka ytterligare vallöften avser finansministern att bryta kommande år? Finansministerns svar och den kommande riksdagsdebatten ska bli intressant.Det måste bli enklare att avhysa personer från olagliga bosättningar

2015-03-26

På senare tid har problemet med otillåtna bosättningar blivit ett allt större och växande på många platser runt om i Sverige. Tidigare har det oftast handlat om bärplockare och asfaltsläggare som på ett otillåtet sätt har bosatt sig i exempelvis skogsmark eller på allmänna platser, men på senare tid har även antalet tiggande EU-migranter som huserar i parker, på gator eller på parkeringsplatser blivit en allt vanligare syn i våra städer.

I dag skriver mina moderata riksdagskolleger Maria Malmer Stenergard (kronofogde till yrket) och Jessica Roswall (advokat till yrket) i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet att det måste bli enklare för polisen att avhysa personer som bor i olagliga bosättningar på annans mark.

Tidigare har moderaternas gruppledare i Stockholm, tidigare socialborgarrådet Anna König Jerlmyr, efterlyst samma sak.

Situationen i framförallt våra storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö börjar bli helt ohållbar när det gäller tiggares omfattande bosättningar. I Malmö finns exempelvis ett läger med uppskattningsvis 200 boende och på liknande sätt ser det ut på andra håll. Vi kan självklart inte acceptera att det byggs upp rena kåkstäder i utkanten av våra städer. Den som drabbas av sådant på sin mark måste kunna få snabb hjälp att avhysa personerna som finns där. Samma sak gäller kommunen när det är kommunal mark som används.

För min del handlar det även om likheten inför lagen. Jag får inte sätta upp ett tält i stadsparken i Borås. Jag får inte heller ställa min husvagn på vilken parkeringsplats som helst och bosätta mig där. Men när det gäller bärplockare, asfaltläggare eller tiggare från andra länder så ser man i praktiken genom fingrarna med de olovliga bosättningarna. Det är inte okej. I en demokrati ska lagen vara lika för alla.

Utbildningsutskottet kör över regeringen om gymnasieskolan

2015-03-26

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning där det bland annat ingår att se över möjligheten att göra det obligatoriskt för unga att gå i gymnasieskolan. En majoritet i riksdagens utbildningsutskott (M, C, FP, KD och SD) kör nu därför över regeringen i två viktiga och centrala frågor som rör gymnasieskolan.

Dels anser man att regeringen inte bör verka för obligatorisk gymnasieskola. Utbildningsutskottet menar att införa obligatorisk gymnasieskola för elever upp till 18 år är en felriktad åtgärd. Utskottet föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen att gymnasiestudier ska vara fortsatt frivilliga. Detta eftersom att de flesta som hoppar av gymnasiet gör det i årskurs 3, då eleven ändå fyller 18 år. Det innebär att åtgärden inte förändrar någonting. Enligt utskottet bör istället elevernas studiemotivation höjas genom bland annat tidigare stöd i grundskolan, fler skickliga lärare och mer undervisningstid.

Dels anser utskottet att grundläggande behörighet till högskolan ska vara fortsatt valfritt för eleverna på yrkesprogrammen. 2011 infördes en gymnasiereform som innebar att elever på yrkesprogram inte längre var skyldiga att läsa in grundläggande behörighet till högskolan. Utbildningsutskottet anser att det ska vara en fortsatt rättighet men inte en skyldighet för elever på yrkesprogram att läsa in grundläggande behörighet till högskolan, och föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen om detta.

Utskottet vill nu att riksdagen gör två tillkännagivanden till regeringen om detta. Förslaget innebär att utskottet säger ja till motionsförslag som lagts av M, FP, C och KD. Regeringspartierna S och MP samt V reserverar sig medan SD stödjer Alliansens linje.

Två mycket viktiga och välkomna beslut!

Finansutskottet kör över S-V-MP om överskottsmålet

2015-03-26

En majoritet i Finansutskottet (M, SD, C, FP och KD) drev vid dagens sammanträde igenom ett tillkännagivande där regeringen uppmanas att tillsätta en parlamentarisk kommission som ska lämna underlag för en bred politisk överenskommelse om överskottsmålet och det finanspolitiska ramverket. I avvaktan på en sådant underlag rekommenderas regeringen att inte ensidigt förändra överskottsmålet. Beslutet innebär att utskottet kör över S-V-MP i frågan.

Diskussionerna i utskottet var tämligen hätska före beslutet, där utskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) bland annat påpekade att frågan redan utretts flera gånger av tidigare regering. Men utskottets vice ordförande Ulf Kristersson (M) och Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag förklarade på ett tydligt och pedagogiskt sätt att de utredningar som gjorts rekommenderat att överskottsmålet ska behållas. Dessutom bör en förändring av något som införts i stor politisk enighet i vilket fall inte göras utan en ny bred politisk enighet. Man behöver också analysera hur ett avskaffande av överskottsmålet påverkar andra delar i det finanspolitiska ramverket. Vänsterpartiet försvarade ett avskaffat överskottsmål, och det blir allt mer tydligt att de pressar regeringen i denna fråga.

Nu går utskottet vidare med ett så kallat betänkande till riksdagen som sedan debatterar frågan och röstar om finansutskottets förslag någon gång i mitten av april.

Avslöjande: Researchgruppen har rötter i vänsterextrema kretsar

2015-03-25Tidningen Fokus stoppade nyligen ett avslöjande reportage om "Researchgruppen" efter en proteststorm i sociala medier - som arrangerades av just Researchgruppens medlemmar. I stället publiceras nu det stoppade reportaget i tidningen Dagens Samhälle. Läs och förfäras över hur den svenska avgrundsvänstern lyckas stoppa medias granskning.

"Granskare som inte själva tål en granskning" är rubriken på reportaget, som inleds så här: "Den omtalade Researchgruppen har byggt upp ett åsiktsregister över medborgare som medverkar på internetforum. Expressen och Aftonbladet har i samarbete med gruppen avslöjat namn, adress och rasistiska kommentarer från lokalpolitiker och privatpersoner. Men vilka kretsar tillhör Researchgruppen själv? Här är reportaget som Fokus stoppade".

Reportaget är en skrämmande läsning om den guldspadebelönade (!) Researchgruppen som även nominerades till Stora Journalistpriset (!), och som arbetat aktivit tillsammans med både Expressen och Aftonbladet. Reportaget visar att Researchgruppen har ett mörkt förflutet som medlemmar i den autonoma våldsbejakande extremvänstern. En av medlemmarna är exempelvis grundare av det våldsamma AFA, Antifascistisk aktion. AFA har i hög grad varit delaktiga i ett flertal upplopp i Sverige de senaste decennierna. Reportaget visar också hur extremvänstern infiltrerat svenska media och styr delar av den mediala rapporteringen.

Stefan Löfvén ljög väljarna rakt i ansiktet om ROT-avdraget

2015-03-25

Före valet var nuvarande statsminister Stefan Löfvén (S) och nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S) mycket tydliga i alla valdebatter - ROT-avdraget skulle inte röras om det blev en Socialdemokratiskt ledd regering. Det var ett uttryckligt löfte. I dag, mindre än ett halvår efter valet, ger man beskedet att ROT-avdraget ska försämras. Ett uttryckligt vallöftesbrott och ett tydligt svek mot väljarna.

Dagens besked är ett dubbelfel. Man tar bort en reform som bevisligen gjort svarta jobb vita, och man lägger pengarna på bostadssubventioner, ett system som testats många gånger tidigare och aldrig har fungerat. Subventionerna har historiskt alltid medfört stigande byggkostnader, men knappast mer omfattande byggande.

Alliansen har i riksdagen lagt fram en lång rad konkreta förslag ökat bostadsbyggande. Våra förslag skulle, tillsammans med nuvarande byggtakt, ge förutsättningar för 300 000 nya bostäder, varav 20 000 studentbostäder, redan till 2020. Det är färdiga förslag som regeringen enkelt kan ansluta sig till. Istället väljer de att kraftigt försämra ROT-avdraget som människor runtom i Sverige uppskattar och som lett till tusentals nya arbetstillfällen och minskat svartarbete.

Några exempel på förslag för ökat bostadsbyggande som Alliansen driver i riksdagen:
• Färdigt lagförslag om att begränsa kravet på detaljplan.
• Förordning med höjda riktvärden för trafikbuller som skulle ha beslutats av regeringen redan i vintras och som underlättar byggandet av små lägenheter.
• Färdigt lagförslag om att fler detaljplaner ska kunna antas av byggnadsnämnden eller kommunstyrelsen.
• Utred nya åtgärder för att korta processen till byggstart med upp till ett år.
• Inför nya och kortade tidsgränser för kommunernas och länsstyrelsernas handläggning.
• Förändra möjligheterna att överklaga byggbeslut.
• Öka tillgången på byggklar mark genom än mer flexibla bullerregler.
• Utred ytterligare anpassningar av tillgänglighetskrav och pröva andra lättnader i byggregler för studentbostäder.
• Gör en översyn av kulturmiljölagen med inriktning på att underlätta byggandet.
• Gör bostadsbyggande till ett riksintresse.
• Gör strandskyddet mer ändamålsenligt i hela landet i syfte att förenkla byggande och boende.

I grunden finns ett uppenbart problem - det måste löna sig att bygga hyresrätter om någon ska vilja göra det. Om man exempelvis inte får ta ut marknadsmässig hyra för nya hyresrätter kommer det inte heller att byggas några hyresrätter. Enbart subventioner kommer aldrig att lösa problemet.

Årsstämma med Sparbanksstiftelsen Sjuhärad

2015-03-24

Denna mandatperiod har jag bara ett litet kommunalt uppdrag för moderaterna i Mark, och det är att representera Marks kommun som huvudman i Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Stiftelsen är majoritetsägare av Swedbank Sjuhärad, och är också en viktig aktör för stöd till forskning, idrott, kultur, näringsliv och utbildning i Sjuhärad.

I kväll hade stiftelsen årsstämma, följt av stämmomiddag. Bland annat föredrog Swedbanks VD (tillika ordförande i Elfsborg) Bosse Johansson bankens resultat och ekonomiska utveckling (bilden). Faktum är att Swedbank Sjuhärad är den mest lönsamma av alla Sveriges 60 fristående sparbanker, och dessutom mer lönsam än de stora affärs- bankerna. Troligen är det Sveriges mest lönsamma bank! Och kunderna verkar nöjda, banken tar marknadsandelar och jag vet av egen erfarenhet att man har konkurrenskraftiga villkor, tex Sjuhäradskontot som ger en bättre ränta än andra bankerns sparkonton.

I likhet med Handelsbanken erbjuder man dessutom kunderna kontanthantering vid samtliga sina åtta kontor i Sjuhärad, något jag med glädje konstaterade när jag fick en pratstund med VD. Jag berättade för honom att jag haft ett lunchmöte i riksdagen just idag med "Kontantupproret" och förstod att Swedbank Sjuhärad tänker fortsätta med kontanthantering så länge det finns efterfrågan från kunderna.

Sedan pratade jag lite Elfsborg också med med bankens VD, men det är en annan historia...

Efter 20 år som bankanställd och som ledamot i Finansutskottet passar uppdraget som huvudman i Sparbanksstiftelsen utmärkt för min del. Det ska bli intressant att följa bankens och stiftelsens utveckling.

I dag tar vi strid mot regeringen om överskottsmålet

2015-03-24

Det är spännande tider att vara ledamot i riksdagens finansutskott. I fredags hade vi vår mycket medialt omskriva IP-debatt med finansministern, där finansministern fick en allvarlig tillsägelse av riksdagens talman. Dagens förstasida i Dagens Industri handlar dock inte om fredagens "uppläxning" från talmannens sida, utan om en helt annan fråga där vi tar strid med s-mp-regeringen.

Alliansen begärde förra veckan en bred parlamentarisk kommission om överskottsmålet, ett mål som regeringen ju vill avskaffa och ersätta med balansmål. När överskottsmålet infördes på 1990-talet skedde det i brett politiskt samförstånd över blockgränsen. Det är högst rimligt att även en förändring av målet förankras brett politiskt.

Kravet på en parlamentarisk kommission avvisades dock direkt av finansminister Magdalena Andersson. I dag lägger vi därför ett förslag till utskottsinitiativ i Finansutskottet på förmiddagens sammanträde.

”Om inte regeringen självmant väljer att lyssna, använder vi riksdagens maktmetoder för att tvinga dem”, säger Ulf Kristersson (M), vice ordförande i Finansutskottet till Dagens Industri idag.

Återstår att se om vi får stöd av en utskottsmajoritet för vårt förslag.


Finns det någon gräns för svensk naivitet när det gäller tiggeriet?

2015-03-23

Den "politiskt korrekta sanningen" i Sverige är att tiggeriet som sker på våra gator utförs av fattiga människor som befinner sig i Sverige helt frivilligt, att de får behålla de pengar de tigger ihop, och att det inte finns något tvång eller hot bakom tiggeriet. Ofta brukar man lägga till att tiggarna får in så lite pengar att det i vilket fall skulle vara ointressant för kriminella grupperingar att engagera sig i tiggeriet.

Men är det verkligen så? Jag ska nu redovisa några exempel på motsatsen. De första exemplen räknas upp i en nyhetsartikel i Göteborgs-Posten idag.

Dels handlar det om en 34-årig rumänsk man som nyligen dömdes till ett års fängelse för att ha tagit betalt av en tiggare i Kalmar som stått utanför en Coop-butik. Mannen dömdes bland annat för utpressning. Nu utreder polisen om mannen kan ha kopplingar till liknande av polisen välkänd verksamhet i Göteborg där tiggare tvingas betala andra personer för sina tiggarplatser på gatorna.

Göteborgs-Posten berättade för ett par dagar sedan om två andra män som misstänktes för människohandel kopplat till tiggeri. Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, hade begärt männen häktade. Men Göteborgs tingsrätt fann inte bevisen tillräckliga för att häkta männen. "Vi presenterade uppgifter från två av varandra oberoende personer med exakt samma innehåll. De hade blivit fråntagna alla pengar de tiggt ihop, de hade blivit slagna när de vägrade, de hade hotats. Och det är inte nog för rätten - obegripligt", kommenterade åklagaren, rättens utslag.

I fredags presenterade Thomas Alhstrand också en framställan om häktning av två kvinnor, på sannolika skäl misstänkta för människohandel kopplat till tiggeri.

För några veckor sedan blev jag intervjuad av en frilansjournalist som bland annat kartlade brottslighet riktad mot tiggare. Såväl artikeln som intervjun med mig är nu publicerad i webbtidningen Feministiskt Perspektiv (ett forum som kanske förvånar vissa, men den frilansjournalist som skrivit artikeln och intervjuat mig arbetar bland annat för denna tidning).

I artikeln kan man bland annat läsa att många tiggande rumänska romer, liksom hjälparbetare som Feministiskt perspektiv har intervjuat, ger en samstämmig bild: De mest utsatta människorna i vårt samhälle plågas av kriminella ligor som utnyttjar deras fattigdom och brist på kontakter. Hur många av de tiggande som är utsatta för brott, eller delaktiga i kriminalitet, är omöjligt att uppskatta. 
På alla de orter där Feministiskt perspektiv har träffat och intervjuat rumäner på gatorna har vi träffat på såväl brottsoffer som människor som har vägrat betala, eller som inte har blivit utsatta för några påtryckningar alls.

Man kan också läsa om situationen i Karlshamn: Priset på 500 euro, knappt 5 000 svenska kronor, nämns allmänt bland alla som Feministiskt perspektiv intervjuar om detta. En liga med bas i de norra delarna av Blekinge, där en familj sedan länge bofast i Sverige, men med rumänskt ursprung, har gjort ett antal städer till ”sina”. Alla som kommer dit på egen hand riskerar att utpressas eller köras iväg. 
Ilie Muntean, som Feministiskt Perspektiv skrev om i januari, visar runt i Karlshamn. "Där utanför Citygross kostar det pengar att sitta. Likadant vid Willys, vid torget. Det var här min fru blev misshandlad av ligaledaren själv, säger Muntean och pekar genom bilrutan. 
Han räknar upp ett halvdussin platser där han och hans vänner har blivit påhoppade och ivägkörda. Flera polisanmälningar har gjorts och han är angelägen om att ligaledaren ska stoppas. "Det är en maffia. Han är en bandit. Vi är rädda att han ska sätta eld på bilarna när vi sover på natten", säger Ilie Muntean.

Även i Kalmar förekommer enligt artikeln hot mot tiggare enligt Stadsmissionen: Det förekommer verbala hot vid våra sammankomster som vi arrangerar och det handlar om platserna man sitter på. En polis nämnde priser på mellan 3 000 och 5 000 kronor för resa och en tiggeriplats, och det är pengar man sätter sig i skuld för. Om man sedan inte betalar kan hoten riktas mot de familjemedlemmar som är kvar hemma i Rumänien, säger diakon Katarina Borgemo, Stadsmissionen i Kalmar.

Jag tror vi tänker fel om vi värderar tiggarnas "dagskassor" efter vår egen svenska måttstock. Vi ser slantarna och de små summorna vi hör talas om, men för en fattig människa är det mycket pengar, och det gäller även om den fattige är kriminell. Och tiggarna är många, bara i Stockholm mellan 500 och 1.000 stycken enligt polisen. Om var och en lågt räknat får in 100 kronor per dag pratar vi om 50-100.000 kronor i "tiggeriomsättning". Varje dag! Bara i Stockholm! På ett år handlar det i så fall om mellan 18 och 36 miljoner kronor. Självklart är det pengar som är intressanta att försöka komma åt för kriminella grupperingar.

Den som fortsätter att envist hävda att inte tiggeriet i vart fall delvis har en tydlig koppling till kriminella gäng, utpressning, hot, våld och människohandel har mycket att bevisa. Enligt min åsikt är det goda argument för att överväga ett tiggeriförbud kopplat till andra åtgärder i enlighet med min riksdagsmotion i höstas. Det kan inte fortsätta så här. Vilken annan verksamhet med kriminell koppling skyddas aktivt av politikerna?

Klimatförändringar orsakade knappast orkanen på Vanuatu

2015-03-23

Politiska ledare på öar i Stilla Havet försöker ofta använda klimathotet som medel för att få ekonomiskt stöd från resten av världen. Det handlar om allt från hot om kraftigt stigande havsnivåer (som än så länge inte verkar kunna bekräftas av de mätningar som görs) till orkaner och skyfall. Ytterst sällan finns det dock någon forskare eller expert som bekräftar en vetenskapligt belagd koppling mellan oväder och klimatförändringar. Inte ens FN:s klimatpanel IPCC påstår lägre detta.

Ett exempel är nedanstående nyhetsartikel i Sydsvenskan i fredags som slår hål på påståendet att orkanen över Vanuatu skulle ha med klimatförändringar att göra. Att det samtidigt är en ofattbar katastrof för människorna på ö-gruppen som drabbats är en helt annan sak.

Orkanerna har inte blivit fler

Den enorma förödelsen i Vanuatu efter orkanen Pams framfart har av många skyllts på klimatförändringarna. Men påståendet är tveksamt. Det finns inga tydliga vetenskapliga belägg för att antalet orkaner i Stilla havet, eller i andra områden, har ökat eller blivit mer destruktiva.

En blick på den tillgängliga statistiken över orkanfrekvensen i de varma haven på jorden mellan 1970 och 2010 talar ett tydligt språk. Ovädren kommer och går, men något specifikt mönster går inte urskilja.

FN:s klimatpanel (IPCC) slog i sin senaste rapport från 2013 fast att det inte går att utläsa någon trend i antalet tropiska orkaner per år. "Den långsiktiga utvecklingen tros handla om att det totala antalet orkaner inte förändras. Det finns tecken på att det blir fler orkaner av den värsta sorten, men konfidensgraden är ganska låg" säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet. Han påpekar också att det inte är möjligt att koppla samman ett enskilt oväder med klimatförändringarna. "Det är vetenskapligt omöjligt att säga något sådant med bestämdhet".

Trots detta anser många att ovädren i huvudsak beror på den pågående temperaturhöjningen. När Vanuatus president Baldwin Lonsdale bad om akut hjälp dagen efter att Pam dragit fram över landet talade han om den globala uppvärmningen som en huvudorsak till katastrofen. Samma koppling gjordes i november 2013 när orkanen Haiyan drog fram över Filippinerna.

Många har också pekat på att de ekonomiska skadorna på grund av tropiska oväder har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Detta är ett slående faktum. Men de flesta vetenskapliga studier antyder att orsaken är en helt annan än att ovädren skulle ha blivit fler och häftigare. I en granskning som publicerats i Journal of Climate blir slutsatsen att det hela i huvudsak är en effekt av samhälleliga förändringar.

Befolkningen i de flesta länder har ökat kraftigt, och en stor förflyttning inom länderna har ägt rum som inneburit att många fler människor nu bor i kustnära områden där de är mer utsatta för orkaner. Förskjutningen av människor, välstånd och ekonomisk aktivitet har också lett till en omfattande bebyggelse, som ofta är undermålig, vid kusterna — vilket självfallet ökar de ekonomiska skadorna om en orkan drar in över landet.


Missriktade EU-medel slösas bort för att "hjälpa" tiggare

2015-03-22

Jag berättade för ett tag sedan (bloggen den 3 mars) om att Sverige planerade att söka EU-medel för att förbättra situationen för medborgare i andra EU-länder som ägnar sig ått tiggeri i Sverige. Pengarna skulle dock inte användas till försörjning (kläder, mat och husrum) eller för att skapa arbete, utan för att ge tiggarna möjlighet till "bättre samhällsorientering och bättre information om hälsofrämjande åtgärder".

I dag meddelar Sveriges Radio/Ekot att den svenska ansökan godkänts. Via EU-programmet Fead ska 90 miljoner kronor under fem år satsas på fattiga EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Det handlar om "individer som normalt inte täcks av socialtjänstlagen" Svenska staten bidrar med 12 miljoner och resterande 78 miljoner kommer från EU. Pengarna ska användas för att ge bland annat hemlösa romer ett "värdigare liv". Minst 700 individer ska delta i programmet fram till år 2020.

Hela upplägget är enligt min åsikt fullständigt uppåt väggarna feltänkt, på flera sätt.

För det första - dessa 90 miljoner hade kunnat hjälpa ett antal romska byar i Rumänien eller Bulgarien att lyfta sig ur fattigdomen, förbättra husen, kanske starta verksamheter, hjälp att odla upp marken eller annat som varaktigt kunnat skapa en försörjning. Nu slösas de i stället bort på åtgärder som bara låser fast människor i tiggeri i ett annat land.

För det andra. "Minst 700 individer, men gärna dubbelt så många" räknar man med ska delta i programmet fram till år 2020. Det innebär i så fall 120.000 per tiggare (eller 60.000 om man nu skulle lyckas nå 1.400 personer) - för att denne ska få samhällsinformation och information om sjukvård och hjälp med hälsofrämjande åtgärder (!). En mycket stor del av de 90 miljonerna som EU och Sverige nu satsar måste rimligen försvinna i administration - hur skulle pengarna annars kunna gå åt? Observera alltså att pengarna inte får användas för att ge hjälp med bostad, mat eller kläder, inte heller för att skapa arbeten.

För det tredje. Man nämner nu också att det möjligen även kan ingå någon form av tillfällig undervisning för tiggarnas barn. Även om antalet barn följt med till Sverige och lever i tältläger eller på gatan hittills varit ganska få så finns det en del exempel där barn till och med sitter och tigger. Här ett alldeles färskt exempel. När jag besökte Rumänien så jag att ett av de få verkligt framgångsrika projekten för att bekämpa fattigdom var de EU-medfinansierade skolorna i de fattiga romska byarna. Denna pojke kunde gått i skolan hemma i Rumänien. Nu sitter han och tigger uanför en bensinmack i Sverige i stället.

Antalet barn som förekommer i dessa sammanhang verkar tyvärr öka om man ska tro rapporter från media, polis och sociala myndigheter. En orsak är givetvis att allt fler tiggare verkar strunta i tremånadersgränsen och mer eller mindre vistas permanent i Sverige och därför vill ha med sig sina barn. Självklart bör dessa barn gå i skolan i sitt hemland i stället för att tigga. EU satsar som sagt redan stora summor på riktiga skolor i Rumänien där fattiga romers och andra folkkgruppers barn får undervisning. Vore det inte bättre om tiggarna återvände till sina hemländer och lät sina barn gå i en riktig skola i stället för att få någon form av tillfällig "nödundervisning" i Sverige? Jag vet att många tiggare som rest till Sverige tidigare lämnat sina barn hos släktingar i hemlandet just för att barnen ska få gå i skolan. Nu kommer självklart ryktet att spridas att Sverige ordnar skola också och allt fler barn lär följa med till Sverige och tvingas leva i kalla tältläger.

Hela det svenska upplägget skapar en grogrund för att tiggeriet ska öka i omfattning, vilket även kommer att öka behovet av ytterligare insatser efterhand. Varje gång vi hjälper en tiggare med en slant i en burk eller med kommunala insatser eller som nu med EU-pengar så normaliseras tiggeriet. Eller ännu värre, växer i omfattning - varvid de sociala problemen blir ännu större. Vi ser redan nu att motsättningarna mellan tiggarna ökar, och det verkar bli allt svårare att klara sig på tiggeriet eftersom tiggarna blir allt fler samtidigt som det finns en del tecken på att allt fler svenskar verkar tröttna på att skänka pengar. Jag vågar knappt tänka tanken på var detta ska sluta. Naiva svenska politiker och EU-politiker verkar inte förstå hur fel det blir när man på ett aktivt sätt normaliserar och accepterar tiggeriet som smhällsföreteelse.

Gårdagens solförmörkelse

2015-03-21

I går, strax före interpellationsdebatterna med finansministern, var solförmörkelsen det största samtalsämnet utanför riksdagens kammare. Det var mulet ute, men just när solförmörkelsen började så sprack plötsligt molnen upp, och jag lyckades få denna bild genom fönstret med en vanlig Iphone! Solen såg mest ut som en nymåne.Vår!

2015-03-21Krokusbilder från förra helgen. Våren kom ju av sig i veckan, men idag skiner solen i Ubbhult igen. Och nu blommar också de första vitsipporna.

Citerad från Twitter i Borås Tidning

2015-03-21

Gårdagens riksdagsdebatt blev ju något mer uppmärksammad än vanligt. Och inte var det för själva innehållet i debatten (tyvärr). Själv blir jag idag citerad i Borås Tidning från mitt Twitterkonto, och både GT/Expressen och Aftonbladet uppmärksammar händelsen även i papperstidningarna idag.Mina fyra interpellationsdebatter med finansministern idag

2015-03-20

1. Särskild löneskatt för äldre:

Denna interpellation handlar om hur vi får fler äldre att arbeta längre. I en intervju i Dagens Industri den 11 februari säger finansminister Magdalena Andersson att ”fler behöver arbeta längre upp i åldern”. I artikeln utvecklar hon detta resonemang då hon konstaterar att den demografiska utvecklingen gör att allt fler äldre ska försörjas, och då är det viktigt att fler arbetar längre. Samtidigt vill finansministern införa en särskild löneskatt för den som vill anställa personer som passerat 65 års ålder, liksom den som driver eget efter 65. Jag vill veta hur en särskild löneskatt för äldre går ihop med finansministerns insikt om att fler äldre behöver arbeta längre?

Även min riksdagskollega Helena Bouveng (M) hade ställt en liknande interpellation och dessa besvarades gemensamt och hanterades i samma debatt, en debatt där även andra riksdagsledamöter deltog.

Se hela debatten här!


2. Produktivitetsutvecklingen och den demografiska utmaningen för arbetsmarknaden:

Denna interpellation gäller finansministerns oro för att den svenska produktivitetstillväxten inte är tillräcklig. Det handlar alltså om arbetskraftens förmåga att hela tiden producera mera genom att bli effektivare. Jag har tidigare pekat på att när fler "lågpresterande" människor (exempelvis tidigare långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna, funktionshindrade eller äldre) finns på arbetsmarknaden så minskar givetvis produktiviteten per person i arbetskraften. Men samtidigt tar vi vara på människors förmåga och totalt för samhället är det positivt om fler kan bidra. Om man bara värderar produktiviteten per person så finns det risk att Sverige återgår till det man gjorde fram till 2006, nämligen att föra bort lågpresterande från arbetsmarknaden. Förtidspensioneringar är ett sätt som den tidigare s-regeringen missbrukade fram till Alliansens övertag av regeringsmakten 2006. Jag frågar därför finansministern vilka reformer hon avser att föreslå för att öka produktiviteten och värna arbetslinjen så att fler människor kan gå ifrån utanförskap till arbete?

Denna interpellation besvarades tillsammans med en annan från min riksdagskollega Niklas Wykman (M), som ställt frågor kring den demografiska utvecklingen. Vi hade en gemensam debatt med finansministern, där även andra riksdagsledamöter deltog.

Se hela debatten här!


3. Regeringens aviserade höjda skatter:

Detta var en interpellation från min riksdagskollega Erik Andersson (M) om vilka skattehöjningar regeringen planerar. Jag deltog i debatten som extra debattör.

Se hela debatten här!


4. Regeringens agerande gällande Efsi:

Denna interpellationen gäller Efsi, Europeiska fonden för strategiska investeringar. Regeringen stödjer EU-kommissionens förslag om denna gigantiska investeringsfond, där man bland annat utlovar garantier som inte täcks i EU:s budget utan riskerar att behöva täckas av medlemsländerna i form av extra EU-avgift. Dessutom finns det stora frågetecken kring det vettiga i att politiska beslut ska styra över vilka investeringar fonden ska satsa pengar. Jag tycker det hela påminner mest om gamla tiders kommunistiska femårsplaner, kombinerat med synnerligen oklar finansiering. Jag vill veta vad finansministern tänker göra för att trygga svenska skattebetalares pengar.

Det var i samband med debatten kring denna interpellation som finansministern blev så upprörd på min riksdagskollega Fredrik Schulte att talmannen tvingades säga åt henne på skarpen.

Se hela debatten här!

Finansministern tillrättavisad av talmannen under vår debatt idag

2015-03-20

I dag hade jag tre olika interpellationsdebatter med finansministern och viktiga frågor för Sverige. Jag återkommer till själva debatterna i kommande blogginlägg. Men mediaintresset riktas just nu mot något helt annat än det som debatterna gällde. Man uppmärksammar i stället att talman Tobias Billström (M) mycket bestämt tillrättavisade finansminister Magdalena Andersson (S) och sa åt henne på skarpen att "inte käfta med talmanspresidiet". "Det är inte därför finansministern är här" sa Billström. Nedan Aftonbladets klipp från riksdagens officiella videoupptagning av debatten (Aftonbladets reklamfilmer följer på köpet...).Händelsen uppmärksammas nu bland annat i SVT, Aftonbladet och Expressen. Beskrivningen av vad som i övrigt sades i själva debatten stämmer dock inte med verkligheten. Jag har tex inte alls påstått att den aktuella EU-investeringsfonden "kostat skattebetalarna stora pengar". Fonden har ju inte ens startat sitt arbete än så den kan omöjligt ha medfört några kostnader. Men jag och mina moderata meddebattörer varnade däremot för att det finns uppenbara risker i framtiden för EU-medborgarnas skattepengar, vilket även EU:s revisionsrätt påpekat. Men som sagt, jag återkommer till själva sakfrågan och kommer att lägga ut videofilmer på hela debatterna så den som vill kan lyssna själv.

Vad gäller finansministerns uppträdande under eftermiddagens debatter så finns en del att säga. Det var minst sagt störande och något respektlöst när hon gick fram till min riksdagskollega Niklas Wykman (M) och ställde sig alldeles bakom min stol och diskuterade högljutt med honom om saker han påstått i debatten, samtidigt som min andra riksdagskollega Fredrik Schulte stod i talarstolen och bemötte ett av hennes tidigare inlägg. Till slut fick Fredrik Schulte säga till talmannen att uppmana finansministern att vara tyst så att hon inte störde debatten (!). Finansministern var också framme flera gånger hos talmannen och beklagade sig för olika saker. Hon blev också upprepade gången uppmanad av talmannen att inleda sina anföranden med "Herr talman" vilket man alltid gör i riksdagen. Man kan tycka att hon skulle ha lärt sig detta nu. Det var nog inte Magdalena Anderssons dag idag. Men oavsett vilket tog jag henne i hand och tackade för debatterna när vi hade haft vårt sista replikskifte. Det hör till god ton.

Fotnot: Den aktuella debatten när detta hände hölls med anledning av den interpellation jag ställt till Finansministern. Vid denna typ av debatter får alla riksdagsledamöter som vill delta, utöver den som är interpellant (dvs jag i detta fall). Fredrik Schulte, min moderate kollega i finansutskottet och ledamot i EU-nämnden, gick in i min och finansministerns debatt och det var hans uttalanden i debatten som fick finansministern att tappa kontrollen...

Tillägg: Nyheten finns nu i de flesta riksmedia, exempelvis Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Även Rapport och Aktuellt uppmärksammade händelsen i sina huvudsändningar i kväll.

Ny oro för de ekonomiska kalkylerna för Västsvenska Paketet

2015-03-19

Göteborgs stadsrevisorer, med ordföranden Lars Bergsten (M) i spetsen, är oroliga över den negativa utvecklingen när det gäller Trafikkontorets projekt, inklusive projekt inom ramen för det Västsvenska paketet. Man påpekar att det vore allvarligt om inte totalramen för Västsvenska paketet håller.

Redan förra året avslöjade SVT Västnytt hur byggen inom Västsvenska paketet blivit så mycket dyrare att de stoppats. Då svarade Johan Nyhus, (S), ordförande för Trafiknämnden att man inte alls hade spräckt budgeten, utan istället valt att lyfta bort projekt som från början ingick som en del av paketet.

Idag berättar Västnytt om en rapport beställd av Stadsrevisionen i Göteborgs Stad som visar på flera brister i trafikkontorets hantering av byggandet. Den anlitade revisionsbyrån har granskat ekonomi-och projektstyrningen inom Trafikkontoret. Rapporten visar bland annat tre byggen som blivit mellan 50-100 procent dyrare än vad som först budgeterats:

* ”Knutpunkt Gamlestaden” Kostnadsbedömning 90 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 150 mnkr. En del av Västsvenska paketet.
* ”Munkebäckslänken” Kostnadsbedömning 60 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 93 mnkr.
* ”Heden park” Kostnadsbedömning 5 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 10 mnkr. En del av Västsvenska paketet.

Man slår fast att byggen som granskats har kraftiga fördyringar, något som kan påverka framtida projekt. ”De fördyringar som uppstår i investeringsprojekten kan få allvarliga konsekvenser i ett längre perspektiv om inte totalramen hålls för Västsvenska paketet” Rapporten slår också fast att Trafikkontorets arbetssätt är bristfällig. En grundläggande sak som gemensam projektstyrning finns inte. På Stadsrevisionen oroas man över att man ser en negativ utveckling, att det blivit sämre jämfört med ett år sedan när den första rapporten gjordes. "Tyvärr ser vi samma fel och brister ett år senare. Mycket är inte åtgärdat. Förra året låg de ekonomiska överdragen på 30-40 procent. Nu ligger de på 50-60" säger Lars Bergsten (M).

Riksrevisionen har tidigare dömt ut Västsvenska Paketet och som moderat politiker i finansutskottet med särskilt ansvar för riksrevisionsfrågorna tar jag Riksrevisionens varningar på största allvar. Nu kommer alltså varningar även från Göteborgs Stads egen stadsrevision. Och den uteslutne Martin Wannholt (tidigare moderat kommunalråd) har också varnat för stora hål i de ekonomiska kalkylerna och för brister på åtskilliga miljarder. Politikerna borde lyssna på alla varningar innan det är för sent.

Vill (S) tvinga fram höjd pensionsålder genom höjd skatt för äldre?

2015-03-19

I morgon har jag tre interpellationsdebatter med finansminister Magdalena Andersson. En av dem rör höjda arbetsgivareavgfter för anställda över 65 år. I dag har jag en debattartikel om just detta i Borås Tidning tillsammans med moderaternas representant i pensionsgruppen, Lars-Arne Staxäng.


Riksdagen tog beslut om 19 tillkännagivanden till regeringen

2015-03-19

I går sade riksdagen ja till justitieutskottets 17 tillkännagivanden till regeringen om straffrättsliga frågor och två om processrättsliga frågor. Totalt alltså 19 (!) förslag från Alliansen som fått stöd av justitieutskottet och som nu måste genpomföras av regeringen. Det lär vara ett rekord i Sveriges riksdag att det beslutas om 19 tillkännagivanden från ett och samma utskott vid samma riksdagsvotering.

Här en kort sammanfattning av förslagen som riksdagen alltså beslutade om i går. Nu ska vi bevaka att dessa förslag också hanteras seriöst av regeringen i enlighet med riksdagens beslut:

Människohandel:
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om skärpta straff för människohandel och koppleri.

Olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att översynen av det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet genomförs i enlighet med vad som anges i kommittédirektiv 2014:74.

Sexualbrott
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om vikten av att översynen av straffskalan för köp av sexuell handling av barn genomförs i enlighet med vad som anges i kommittédirektiv 2014:128.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om vikten av att uppdraget att överväga en höjning av straffminimum genom att ta bort böter i straffskalan vid allvarliga fall av köp av sexuell tjänst genomförs i enlighet med vad som anges i kommittédirektiv 2014:128.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att som innebär att bestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte får en mer ändamålsenlig utformning samt att straffet för kontakt med barn i sexuellt syfte bör skärpas.

Stöld och snatteri
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att införa ett nytt brott – inbrottsstöld – med minimistraffet fängelse i ett år.

Bedrägeri och annan oredlighet
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att skärpa straffen för bedrägeribrott med systematiska inslag samt se över bedrägeribrottets utformning för att säkerställa en god anpassning till IT-relaterade brott.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag om att kriminalisera identitetsstölder.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen senast den 1 oktober 2015 ska återkomma till riksdagen med förslag om att införa en ny straffbestämmelse som tar sikte på systematiska fakturabedrägerier.

Narkotikabrott
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om ändring av straffskalorna för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Straffskalor
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen senast den 1 oktober 2015 ska återkomma till riksdagen med förslag om att genomföra de lagförslag som framförs i betänkandet Straffskalorna för allvarliga våldsbrott (SOU 2014:18).
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att regelverket om straffvärdesbestämning vid flerfaldig brottslighet ska skärpas och ge uttryck för en strängare syn på flerfaldig brottslighet än vad som är fallet i dag.

Åtgärder mot grov organiserad brottslighet
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om skärpta straff för brott som begåtts inom ramen för en organiserad kriminell verksamhet.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om vikten av att det snarast presenteras ett förslag som gör att det blir lättare att förverka kriminellas tillgångar.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att skärpa och utvidga straffansvaret för underlåtenhet att avslöja och hindra brott ytterligare.

Försök till häleri
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att kriminalisera försök till häleri av normalgraden.

Åtgärder för att förhindra och bekämpa terrorism
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen snarast bör besluta om tilläggsdirektiv för Utredningen om genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Tilläggsdirektiven ska gälla att överväga det straffbara området i förhållande till deltagande i en väpnad konflikt utomlands när det sker inom ramen för en terroristorganisation.

Säkerhet i domstolarna
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör utreda möjligheterna att tydliggöra och sk reglerna för ordning och säkerhet i domstolarna.

Undantag från tillståndplikten för kameraövervakning
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör överväga att införa ett undantag från tillståndsplikten för kameraövervakning av vilt.

Finansutskottet höll utfrågning om kontanthanteringen i samhället

2015-03-19

Under förmiddagen hade Finansutskottet en öppen utfrågning om kontanthanteringen i samhället och hur utvecklingen av det allt mer kontantlösa samhället påverkar enskilda människor, företag och ideella organisationer och föreningar. I grunden är utvecklingen positiv, men det finns också en baksida.

Jag skrev om detta på bloggen den 2015-02-19, och min oro för de negativa effekterna av att allt fler banker inte vare sig vill ta emot kontanter eller hjälpa till att hantera mindre företags och föreningslivs kontantkassor bekräftades idag av såväl Svensk Handel, Länsstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting. Det handlar dels om att vissa grupper, tex barn, dementa äldre, funktionshindrade, nyanlända flyktingar, psykiskt funktionshindrade och personer som inte får/kan hantera kort och koder är hänvisade till kontantaffärer. Dels handlar det om att småföretagare och föreningsliv har stora problem att sätta in sina kontantkassor på banken.

För egen del lyfta jag denna gång särskilt frågan om samhällets sårbarhet som ökar hela tiden i takt med att vi gör oss beroende av el, elektronik, datorer och mobiltelefoner och ständig intenetuppkoppling för att klara våra vardagliga liv. Post- och Telestyrelsen och Riksbanken markerade att man tog dessa frågor på största allvar, och även finansmarknadsministern Per Bolund (MP) instämde.

I sammanhanget vill jag återigen påminna om att jag så sent som i höstas lämnade in en riksdagsmotion där jag menar att bankerna i lag måste åläggas att erbjuda en rimlig kontanthantering.

Utvecklingen går alltid framåt, och för egen del använder jag mest internetbank, kortbetalningar och numera även swish. Men jag har också alltid några femhundringar i plånboken vilket ibland har räddat situationen när en kortterminal inte fungerat. Samhället har enligt min åsikt en skyldighet att se till att alla människor i hela landet kan klara sin ekonomiska vardag, även om man av något skäl måste eller vill betala med kontanter, så länge sedlar är ett lagligt betalningsmedel.

Moderaternas syn på framtidens försvarsbudget

2015-03-18

I en intervju igår med Sveriges Radio presenterade Anna Kinberg Batra och Hans Wallmark Moderaternas förslag för hur försvarets resurser bör stärkas redan i vårändringsbudgeten och under kommande år. Det försämrade säkerhetsläget i vårt närområde kräver att vi stärker vår försvarsförmåga och det är särskilt viktigt att vi genomför satsningar som får effekt här och nu.

Moderaterna anser inte att regeringens bud som presenterades i förra veckan räcker för att möta det försämrade säkerhetsläget - mer resurser måste till. Framförallt när de sex miljarder kronor som utlovats av regeringen i praktiken enbart innebär ett reellt tillskott på fyra miljarder kronor, efetrsom två miljkarder gåt åt för att täcka ökade arbetsgivareavgifter för unga anställda och ökat avkastningskrav på Fortifikationsverket.

Moderaterna föreslår följande:
• I vårändringsbudgeten bör Försvarsmakten få ytterligare 500 miljoner kronor. Detta säkerställer att armén får fler fälttimmar, flottan får fler sjötimmar och flygvapnet får fler flygtimmar redan i år.
• Under perioden 2016 – 2020 bör försvarsanslagen höjas med åtminstone två miljarder kronor per år, alltså minst 10 miljarder kronor. De resurser vi skjuter till utöver regeringen bör huvudsakligen gå till att förstärka exempelvis ubåtsjaktförmågan.
• Det kan dock inte uteslutas att det är nödvändigt att förstärka Försvarsmakten med upp till fyra miljarder kronor per år. En ytterligare analys är dock nödvändig utifrån hur vi kan stärka vår försvarsförmåga i närtid på bästa sätt och hur en sådan ökning ska kunna finansieras.

Ytterligare resurser till försvaret förutsätter en ansvarsfull finansiering. Dessa bör i första hand ske genom omprioriteringar inom andra delar av statens budget. Det är inte aktuellt med höjda skatter på jobb och tillväxt.

Moderaterna förutsätter också att regeringen kommer att tillsätta en Natostudie som ser över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap. Vi har svårt att se hur vi ska kunna enas med regeringen om ett försvarsbeslut om den inte innehåller en Natostudie.

PRO:s siffror över "fattiga pensionärer" speglar inte verkligheten

2015-03-18

PRO har just presenterat en rapport som sägs visa att antalet "fattiga" pensionärer ökat i Sverige sedan 2006. Jag anser att påståendet är kraftigt missvisande.

PRO använder måttet "relativ fattigdom", dvs räknar med alla de pensionärer som har mindre än 60% av medelinkomsten i Sverige. Eftersom Sverige både infört jobbskatteavdrag, och lönerna ökat i förhållande till inflationen på senare år så har den procentuella skillnaden mellan en löntagare och pensionär ökat relativt sett. Men det är inte detsamma som att köpkraften för samma grupp sjunkit under perioden eller att fler pensionärer skulle ha blivit "fattiga".

Den 19 mars 2014 redovisade jag på bloggen resultatet av en rapport jag beställt från Riksdagens uteedningstjänst. Jag hade bett dem beräkna om pensionärernas köpkraft ökat eller minskat sedan 2006 om man tar hänsyn till pensionsutveckling, skattesänkningar och prisökningar. Jag ville ha svaret för fyra olika typfall. Dels en garantipensionär, dels en pensionär med inkomstpension på 10.000, 15.000 och 20.000 år 2006.

Rapporten visar att samtliga dessa fyra typfall (som täcker in större delen av pensionärskollektivet) har fått en ökad köpkraft sedan 2006. Efter att inflationen räknats bort ligger alla på plus. Störst köpkraftsökning under Alliansens regeringstid har garantipensionärerna haft. Se figur nedan:Slutsatsen är att ytterst få pensionärer blivit "fattigare" under Alliansens regeringstid.

Samtidigt ska man komma ihåg att siffrorna ovan gäller för totalen av pensionärer i respektive inkomstgrupp. De individuella skillnaderna mellan pensionärer är stora. Framför allt i våra storstäder blir hyrorna allt högre för varje år och det finns ett tak för bostadstillägget. Visserligen har detta tak höjts flera gånger på senare år, men det kan ändå vara svårt för en del pensionärer att få ihop sin budget. Å andra sidan har många pensionärer med låg pension och som bor i eget hus fått kraftiga förbättringar i form av sänkt fastighetsskatt, RUT-och ROT-avdrag mm, och de effekterna ingår inte i siffrorna ovan.

I stället för att generellt tala om stora pensionärsgrupper som blivit fattiga menar jag att man borde fortsätta Alliansens linje och göra riktade förbättringar för dem med minst marginaler.

Moderaterna vill ta krafttag mot terror och radikalisering

2015-03-17

Debattartikel i Borås Tidning idag tillsammans med partisekreterare Tomas Tobé och ordföranden i justitieutskottet, förre justitieministern Beatrice Ask. Klicka på bilden för större text.LO hjälper gärna S-MP-regeringen att försvaga statsfinanserna

2015-03-17

S-MP-regeringen vill ju som bekant avskaffa överskottsmålet. LO är ännu värre - man vill ha ett underskott på 3% per år i 20 år "för att få fart på Sverige". Med förenade krafter vill den samlade vänstern försvaga statsfinanserna och öka statsskulden igen - den statsskuld som Alliansen minskat under sin regeringstid.Boverket vill låta nyanlända gå före i bostadskön

2015-03-16

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på åtgärder som kan hjälpa fler asylsökande som beviljats uppehållstillstånd att hitta en bostad. Nu har en första delrapport presenterats, Nyanländas boendesituation – delrapport. I inledningen av rapporten redogör man för dagens situation. Några citat visar hur besvärlig situationen är:

"Boverket har fått i uppdrag av regeringen att senast 1 mars 2015 lämna förslag på åtgärder som kan hjälpa de ca 9 300 asylsökande som beviljats uppehållstillstånd och som i väntan på en kommunplacering sitter fast i Migrationsverkets anläggningsboenden, att få tag i bostad i en kommun. Bristen på anvisningsbara platser i landets kommuner beror till stor del på att allt fler personer beviljas uppehållstillstånd, samtidigt som kommunerna inte förmår erbjuda så många bostäder som behövs för att möta behoven."

"Ju fler asylsökande som kommer till Sverige i år och nästa år desto mer akut blir bostadssituationen – både vad gäller boenden för asylsökande och bostäder åt nyanlända."


I rapporten finns ett antal förslag inom olika områden. Jag ska i detta blogginlägg ägna mig åt det mest kontroversiella, nämligen att nyanlända föreslås gå före alla andra när det gäller att få en bostad. Några citat:

"De föreslagna strategierna i kapitel 2 och 3 innebär kortsiktiga åtgärder för att hantera en mycket stor utmaning. Det är många grupper i samhället som behöver bostäder. Förslagen som läggs är däremot i allt väsentligt riktade till en särskild grupp: nyanlända som behöver en kommunplats för att kunna lämna sitt anläggningsboende." (text från sammanfattningen på sidan 10)

"Boverket anser därför att man dels bör överväga att underlätta för kommuner av viss storlek att inrätta bostadsförmedling med ett krav på att dessa ska ha förturssystem för nyanlända, dels att ställa krav på anmälningsplikt för lediga lägenheter så att anvisning av lägenheter blir en reell möjlighet" (sdan 49)

"Det ska finnas kommunala bostadsförmedlingar i alla större kommuner – förslagsvis över 10 000 invånare. Regeringen ska fortsatt kunna förelägga även mindre kommuner detta." (sidan 49)

"Vill man att bostadsförmedlingarna ska vara något mera än ett organ för administration av ett kösystem så måste bostadsförmedlingarna få ett uppdrag att – utifrån en eller annan grund – fördela lägenheter efter andra parametrar än enbart kötid. Hur dessa parametrar skulle kunna se ut är emellertid en fråga som innehåller politiska ställningstaganden. Boverket anser inte att det ankommer på Boverket att ta sådana ställningstaganden." (sidan 49-50)

"Det är en öppen fråga om enbart inrättandet av bostadsförmedlingar är en tillräcklig åtgärd. För att få önskad effekt bör man även överväga ett införande av bostadsanvisning. Det är inget nytt i svensk lagstiftning." (sidan 50)

"Kommunala andrahandslägenheter finns över hela landet. Om de sociala kontrakten blev fler eller om nyanlända prioriterades under en begränsad period, skulle den sekundära bostadsmarkanden kunna utnyttjas för att hjälpa till att möta det akuta behovet av bostäder. En omprioritering av målgruppen för kommunala andrahandskontrakt skulle dock medföra negativa konsekvenser för andra utsatta grupper. Den snäva tidsramen för detta projekt medför ingen fördjupad konsekvensbeskrivning." (sdan 51)

Även om Boverket på flera ställen garderar sig för att deras förslag kan få negativa konsekvenser för andra grupper som söker bostad, och även om man inte riktigt vågar sätta ned foten och exakt tala om hur "andra parametrar än kötid" ska se ut, så är ändå andemeningen med rapportens förslag tydlig - nyanlända måste prioriteras på bostadsmarknaden om situationen ska kunna hanteras. Enligt min åsikt är det en helt orimlig ståndpunkt att medvetet vilja diskriminera alla som redan bor i Sverige. Hur förklarar vi för våra egna ungdomar att de måste vänta på att flytta hemifrån, eller att de inte kan studera på den ort de vill för att alla lediga lägenheter i första hand ska gå till nyanlända? Ska boende endast erbjudas dem som är kapitalstarka och kan köpa en bostad?

Jag är inte ensam om att vara kritisk till förslagen. Peter Santesson, Fil dr statsvetenskap, författare och opinionschef på Demoskop, gör denna sågning i Dagens Samhälles senaste nummer.

Tyvärr är jag inte helt övertygad om att regeringen kommer att tycka att rapportens förslag är så tokiga. Svensk migrations- och integrationspolitik befinner sig på ett sluttande plan. Och vi vet alla vilka krafter i vårt samhälle som gynnas av denna typ av förslag.

Statens överskottsmål bör inte ändras utan bred politisk förankring

2015-03-16

Förra veckan enades Alliansen i Finansutskottet om hur vi vill att frågan om det framtida överskottsmålet och den finanspolitiska ramverket ska se ut i framtiden. Regeringens ensidiga besked att överskottsmålet bör avskaffas är inte acceptabelt. Om överskottsmålet ska förändras måste detta vara brett politiskt förankrat, precis som när överskottsmålet infördes.

I dag beskriver Alliansens fyra ekonomisk-politiska talespersoner Alliansens samlade syn på det finanspolitiska ramverket i en debattartikel på DN Debatt.

Kort sammanfattat ur artikeln: "Välskötta offentliga finanser är en förutsättning för jobb, tillväxt och konkurrenskraft, och därmed för långsiktigt hållbar välfärdspolitik. En misskött ekonomi däremot, drabbar utsatta människor allra hårdast. Alliansen är därför mycket kritisk till att den rödgröna regeringen nu ensidigt ändrar centrala delar i det finanspolitiska ramverk som det länge rått enighet om och som tjänat vårt land väl. Vi kräver nu att regeringen tillsätter en bred parlamentarisk utredning med uppgift att analysera ramverket och överskottsmålet samt hur vårt ekonomisk-politiska regelverk bäst anpassas för framtida risker."

Elfsborg vidare till semifinal i cupen efter härlig insats

2015-03-15

I dag besökte jag Borås Arena för första gången i år. Elfsborg mötte Hammarby i kvartsfinal i Svenska Cupen i ett underbart soligt och fint vårvärder. Hammarby var inte alls dåliga, men Elfsborg var riktigt, riktigt bra, frågan är om jag någonsin sett dem så bra så tidigt på säsongen? Till slut vann man matchen med 3-0. Nedre vänstra bilden lyckades jag ta exakt när 3-0-bollen går in i målet.

Nu väntar semifinal mot Örebo nästa helg. Kan gulsvart upprepa dagens fina spel finns goda chanser till en ny cupfinal för de regerande cupmästarna Elfsborg!

Klarsynt ledarkrönika om migration, integration och volymer

2015-03-14

Dagens ledarkrönika i liberala Göteborgs-Posten är så läsvärd att jag lägger ut den i sin helhet nedan. Jag instämmer i det mesta, utom möjligen slutsatsen. För sanningen är ju att det faktiskt sedan länge varit politiskt oundvikligt att förändra politiken. Ändå vågar alltför få diskutera frågan av rädsla för att kallas rasister...

Oavsett vilken väg vi väljer kommer vi ställas till svars av kommande generationer

Kan Sverige rädda alla världens 57 miljoner flyktingar? Om svaret är ja, vilket det bör vara från alla som uppfattar diskussionen om volymer som inhuman, kan man fråga sig varför inte fler propagerar för öppna gränser? Om svaret är nej blir följdfrågan var gränsen ska gå för hur många vi kan rädda? Frågan är mycket svår, oavsett vilken position man intar, och tangerar flera moraliska dilemman som kräver ett ställningstagande i en komplex intressekonflikt.

Sverige står inför ett vägval. De alternativ som finns är 1) att fortsätta som i dag, med kosmetiska förändringar och fortsatt framväxt av parallella samhällen i samhället, 2) att minska invandringen rejält och samtidigt acceptera det befintliga sysselsättningsgapet, eller 3) att vidta kraftfulla reformer som i grunden förändrar den svenska modellen och lönebildningen, arbetsrätten och bidragsmodellen.

Oavsett vilken väg vi väljer kommer vi ställas tills svars av kommande generationer. Personligen, inte minst på grund av min egen historia, värnar jag den liberala idén om människors rätt att få bosätta sig var de vill, rätten till en fristad när man är på flykt, rätten att få börja om och ge sina barn en bättre framtid.

Med detta sagt inser jag samtidigt faran i att låta sig vägledas av enbart visioner. Öppna gränser är oförenliga med en omfattande välfärdsstat som den svenska. Såväl rättigheter som skyldigheter är knutna till medborgarskap eller rätten att vistas innanför ett lands territorium, vilket förutsätter gränser. Välfärdsstaten gör till sin konstruktion skillnad mellan de som är innanför systemet, det vill säga de som bor i Sverige, och de som befinner sig utanför.

I gårdagens GP kunde man läsa om ökade kostnader för försörjningsstöd i Göteborg under år 2014, särskilt i de mest utsatta stadsdelarna Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg. I den sistnämnda ökade kostnaderna med en miljon i månaden under en period. Också bostadssituationen i de tre stadsdelarna oroar. För Östra Göteborgs del kostade de boendesociala lösningarna 94 miljoner kronor förra året.

Under kommande fem år räknar Migrationsverket med att omkring 350 000 människor kommer söka asyl i Sverige. Till de som får stanna tillkommer oftast anhöriga, varför man räknar med att Sverige kan få uppemot en halv miljon nya invånare inom några år. För att klara situationen har Migrationsverket begärt 18 miljarder kronor extra de närmaste fem åren. Den sammanlagda kostnaden för myndigheten hamnar på cirka 157 miljarder till och med år 2019.

En omfattande migration till ett land med höga skatter, som finansierar en ytterst generös välfärd, ställer krav på en fläckfri integrationsmodell för bibehållen acceptans. Att arbetslösheten bland utlandsfödda, och därmed utanförskapet, är enormt i delar av Sverige är ett misslyckande som långsamt undergräver systemet.

Sådan är verkligheten och den kan vi bara förhålla oss till genom att erkänna dess existens. Istället för att erbjuda väljarna två alternativ - stängda gränser á la SD eller i teorin vidöppna á la MP - måste diskussionen nyanseras. Innan vi landar i åt vilket håll vi ska gå bör vi förutsättningslöst kunna besvara en rad frågor:

Vad menar vi med integration? Kan den som inte vill integreras ställa sig utanför? Räcker det att arbeta och inte ligga samhället till last för att man ska betraktas som integrerad? Är vilket arbete som helst, till vilken lön som helst, bättre än bidragsberoende? Vilka kortsiktiga, omedelbara lösningar finns att sätta in och vad krävs på sikt? Har vi infrastruktur för att hantera det parallellsamhälle, grundat på såväl ekonomiskt som kulturellt utanförskap, som är ett faktum i delar av Sverige? Är det alls ett problem? Hur kommer acceptansen för migrationen påverkas om de åtgärder som anses krävas för att bryta den negativa segregationsspiralen till stor del bekostas av människor som redan nu befinner sig långt ner i samhälls- hierarkin? Vilka ska vi vara lojala mot? Är det alls moraliskt att låta människor komma hit och sedan leva utanför samhället?

En sak är säker, det som i dag är politiskt omöjligt kan snart bli politiskt oundvikligt.

Alice Teodorescu
031-62 40 00
alice.teodorescu@gp.se


Fler kvinnor fick heltidsjobb under Alliansen

2015-03-13

Alliansens gruppledare i riksdagen gav verkligen svar på tal häromdagen i en replik på en tidigare S-MP-artikel. Sanningen är nämligen att snart sagt alla parametrar på jämställdhetsområdet förbättrats på arbetsmarknaden under Alliansens regeringstid. Trots att vi samtidigt gick igenom en djup ekonomisk kris. Och vi lyckades mycket bättre än vad Socialdemokraternas regering dessförinnan gjorde. Alliansen har verkligen inget att skämmas för på detta område heller.Nej, som sagt, allt tiggeri är inte frivilligt

2015-03-12

SVT:s Västnytt rapporterar idag att fyra personer (två kvinnor och två män) anhållits för misstänkt människohandel. Man ska ha tvingat andra personer att tigga. Två av de misstänkta har häktats.

Det är långtifrån första gången jag hör om denna typ av tvång mot människor i form av organiserat tiggeri. Den som påstår att det inte förekommer tvång, eller att "det är för små pengar för att det ska vara lönsamt att organisera tiggeri" har helt enkelt fel. Det förekommer och hela grunden för verksamheten är att tiggeriet inte bara är tillåtet och accepterat, utan att det aktivt uppmuntras genom att människor skänker pengar. Det kan freda samvetet för stunden när man lägger en peng i muggen, men i en förlängning skapar det ännu större problem och ökar tiggeriets omfattning ytterligare. Även med inslag av tvång och människohandel.

Kommunsektorn visar överskott på 14 miljarder för 2014

2015-03-12

Sveriges Kommuner och Landsting meddelar att det sammanlagda resultatet för kommuner och landsting uppgår till nära 14 miljarder kronor, enligt de preliminära boksluten för 2014.

Bilden att kommunerna och landstingen saknar resurser kan därmed nyanseras - sammantaget visar man alltså ett stort överskott. Samtidigt skiljer det mycket mellan kommunerna, både vad gäller skattekraft, kommunalskattenivå och resultat.

Landstingens resultat förbättrades från minus 1,8 år 2013 till plus 3,3 miljarder kronor år 2014. Rensat för engångsposter är resultatet 2014 cirka 2 miljarder sämre än 2013. Landstingsskatten höjdes med i genomsnitt med 9 öre inför 2015, ändå redovisar vart tredje landsting underskott.

Kommunernas resultat för 2014 uppgår till 10,6 miljarder kronor, vilket rensat från engångsposter, innebär samma nivå som år 2013. I genomsnitt höjde kommunerna skatten med 4 öre år 2015. Av landets 290 kommuner redovisar 59 underskott.

Största oron inför framtiden är stigande sjukvårdskostnader. "Trots landstingens förbättrade resultat visar kostnaderna för sjukvården en bekymmersam utveckling. Det är glädjande att hälsan förbättras, men i takt med utvecklingen av nya behandlingsmetoder ökar efterfrågan på sjukvård, vilket driver kostnaderna" säger SKL:s ordförande Anders Knape.

Det går ju sådär, Stefan Löfvén...

2015-03-12

Stackars statsminister Stefan Löfvén (S). Han tog in Margot Wallström i regeringen för att den skulle få lite stjärnglans. Det gick ju sådär. Han valde att rikta fokus mot utrikesfrågor för att dölja regeringens oförmåga på hemmaplan. Det gick också sådär. Och hans "samarbetsregering" kännetecknas väl främst av en sak - total brist på internt samarbete.

Här några rubriker från media om "Saudiaffären"...Tidigare inlägg finns samlade i bloggarkivet