Välkommen till Jan Ericsons hemsida och blogg!
Jag är Moderat riksdagsledamot för Sjuhärad (V. Götalands Läns Södra) sedan 2006.Min vision som politiker är att människor måste få bestämma mer över sitt eget liv. Människan måste sättas före systemen, individen före kollektivet. Alla människor måste tillåtas växa efter förmåga. Politiker behöver inte reglera och styra allt!

Jag är jurist med erfarenhet från bankvärlden. Är politiskt aktiv sedan 1998. Åren 2002 till 2006 var jag gruppledare för moderaterna och för den styrande majoriteten i Marks kommun. I valet 2006 valdes jag in i Sveriges Riksdag och fick förnyat förtroende 2010 och 2014. Jag är idag ledamot av Finansutskottet och i den parlamentariska Socialförsäkrings- utredningen. Tidigare mandatperioder har jag varit aktiv i arbetsmarknadsutskottet, socialförsäkringsutskottet och utbildningsutskottet. Frågor som rör företagande, arbete och utbildning är centrala för mitt politiska engagemang, liksom familjepolitik, försvarsfrågor, skatter, migrationspolitik och miljö/energi/djurskyddsfrågor. Du hittar det mesta om mig och mitt riksdagsarbete via länkarna överst på sidan. På bloggen kommenterar jag riksdagsarbetet, rikspolitiken och en hel del annat. Du hittar mig också på instagram, twitter och facebook.


I bloggarkivet hittar du alla äldre blogginlägg samlade månadsvis samt efter ämnesområden.
Totalt 6.498 inlägg på bloggen sedan starten februari 2006. (uppdaterat den 15/6 2015)
Sverige tar emot 29% av alla ensamkommande barn till EU

2015-07-05

Migrationsverkets pressmeddelande om den extremt stora ökningen (93%) av antalet ensamkommande "barn" som söker sig till Sverige fick stort medialt utrymme i veckan. Migrationsverket berättar bland annat att under juni kom 1 447 ensamkommande barn till Sverige och sökte asyl. Det är den högsta siffran någonsin för en enskild månad. Hittills i år har antalet barn ökat med 93 procent, jämfört med motsvarande period i fjol, 4 546 asylsökande ensamkommande barn kommit till Sverige och sökt asyl i år, vilket kan jämföras med 2 352 under motsvarande period i fjol. Samtidigt har det totala antalet asylsökande minskat med 11% jämfört med i fjol.

Under 2014 hamnade 29 procent av alla barn och ungdomar som kom till EU i Sverige, 18 procent i Tyskland, 10 procent i Italien och 8 procent i Österrike.

"Sverige har under flera år fått rollen som allt mer primärt mottagar­land för asylsökande ensamkommande barn. Våra mottagningsvillkor, utbildningssystem och nivå på arbetslöshet är alla viktiga faktorer för att barnen ofta väljer Sverige. Att vi har en förhållandevis generös praxis i ensamkommande barnärenden påverkar också, då barnen inte sällan blir den första ankomsten i en familjemigration", säger Helena Carlestam i Migrationsverkets pressmeddelande.

Med andra ord - berättelserna om "ankarbarn" bekräftas nu av Migrationsverket. Man skickar sina "barn" (som ofta är i övre tonåren) till Sverige, och sedan kan hela familjen komma efter. Samtidigt vet vi att det finns stora brister i både åldersbestämning och legitimationskontroller i samband med att ensamkommande barn beviljas uppehållstillstånd.

Detta är en sak vi självklart måste ta tag i. Det är inte rimligt att Sverige har så extremt mycket mer generösa regler än alla andra europeiska länder och att 29% av alla barn som söker sig till EU hamnar i lilla Sverige, och sedan en obegränsad anhöriginvandring på detta. I längden blir det ohållbart.

Ojdå, nu har jag nog förlorat min bonus...

2015-07-04

Fick just detta meddelande på min riksdagsmail. Man undrar ju om det verkligen är någon som går på denna typ av meddelanden?Summering av mina dagar i Almedalen

2015-07-03

Just hemkommen från Almedalen är det dags att summera mina dagar i Visby. Jag har deltagit i en 10-12 seminarier och aktiviteter, och dessutom hunnit med att mingla en hel del med både näringslivsfolk, partivänner och andra. Så det har absolut varit mycket trevliga dagar i fantastiskt väder. Om det sedan är värt kostnaderna, ja det är väl en annan fråga. Jag har i vart fall hållit nere mina egna kostnader genom att bo i en liten campingstuga utanför stan.

Självklart har jag prioriterat moderaternas arrangemang - den ekonomiskpolitisk seminariet var en höjdpunkt, liksom en del arrangemang kring skolpolitiken. Och partiledare Annas tal idag tycker jag var veckans höjdpunkt, mycket personligt och med ett viktigt budskap.Anna Kinberg Batras Almedalstal

2015-07-03Jag tyckte om fredagens Almedalstal av vår partiledare. Det var personligt och hennes fokus på det nya utanförskapet kändes relevant - det är faktiskt vårt största samhällsproblem idag. Det känns också bra att vi återigen vågar stå upp för att sänkta skatter bevisligen ökar både företagsamhet och arbete och att höga skatter på låga inkomster motverkar att man går från utanförskap och bidragsberoende till egen försörjning. Att Anna gjorde ett av sina absolut bästa mediala framträdanden hittills - glad, lugn, positiv och tydlig - gjorde inte saken sämre. Det var också välkommet att hon i talet gjorde det jag efterlyst så länge - var tydlig om att Sverigedemokraterna inte alls är ett borgerligt parti utan att deras skattepolitik på många områden ligger långt till vänster, på vissa punkter till och med till vänster om dagens regering.

Här är hela talet i skriftlig form. Jag återkommer under kommande vecka med lite mer detaljer kring moderaternas nya politiska förslag som presenterats under Almedalsveckan.

Dags att lämna Gotland och Almedalen

2015-07-03

Vädret på hemresan var lika fins som när vi kom. Här två fina flygbilder över Visby respektive Visby Flygplats.

Moderatmingel

2015-07-02Moderaternas traditionella Almedalsmingel var synnerligen välbesökt. Partisekreteraren Tomas Tobé hälsade välkomna, och vår partiledare dök också upp.

På vänstra bilden syns min riksdagskollega Sotiris Delis i samtal med Anna Kinberg Batra. De pratar givetvis om greklandskrisen, och Sotiris har ju blivit en riktig TV-stjärna efter alla TV-inslag under veckan där han kommenterar krisen i Grekland. Han har mycket goda kontakter med politiker i Grekland och har en djup kunskap om grekisk politik och ekonomi, och dessutom har han mångårig erfarenhet från den svenska bankvärlden vilket gör det mycket intressant att lyssna på honom i dessa frågor.

Till hösten planerar jag att om möjligt följa med Sotiris till Athen för att möta politiker och andra och få en bättre bild av vad som händer i Grekland. Faktum är att den tidigare regeringen under ledning av Antonis Samaras och has parti Nea Demokratia (Greklands moderater) hade lyckats vända ekonomin i rätt riktning. Men med den nya extremvänxter-extremhöger-regeringen har det mesta gått helt fel. Och var det ska sluta vet ju ingen idag.


Moderaternas ekonomisk-politiska seminarium

2015-07-02

Moderaternas traditionella ekonomisk-politiska seminarium var som vanligt välbesökt, faktum var att alla som ville inte kunde komma in i lokalen. Vår ekonomisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, tidigare socialförsäkringsminister, och numera min vice ordförande i finansutskottet, inledde (fotot nedan) med att bland annat beskriva hur utanförskapet i Sverige ändrat karaktär på senare år.

När Alliansen tog över regeringsmakten 2006 bestod utanförskapet till stor del av sjukskrivna och förtidspensionerade. Detta pressade Alliansen framgångsrikt tillbaka genom förändrad politik. I dag finns en ny sorts utanförskap som till stor del handlar om ungdomar med bristfällig utbildning och utrikes fördda nyanlända invandrare som står utanför arbetsmarknaden. Detta utanförskap är mycket svårare att bryta, och hela vårt seminarium handlade om hur man ska hantera detta, och inte minst hur man underlättar social rörlighet i samhället så att inte utanförskap går i arv.

V-riksdagsledamot tänjer maximalt på ersättningssystemen

2015-07-02

I Riksdagens föredragningslista förra måndagen (när jag hade min sista interpellationsdebatt med finansministern före sommaren) upptäckte jag en märklig sak. Linda Snecker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, tänjer verkligen maximalt på ersättningssystemen. Hon har varit föräldraledig en tid, men gick den 22/6 tillbaka till riksdagen, lagom till att riksdagsarbetet lugnar ned sig för sommaren och det vare sig är utskottsmöten eller det är några voteringar. Då kan hon kvittera ut riksdagsarvode utan att göra något alls. Men den 17 augusti är det redan bestämt att hon går tillbaka på föräldraledighet - lagom till att riksdagsarbetet börjar igen. Det framgår av protokollet nedan. Jag tycker mest synd om Torbjörn Björlund som ersatt Linda under föräldraledigheten, men som blir utan riksdagsarvode under de 1,5 månader som Linda Snecker kvitterar ut detta - utan att jobba. Undrar om det är vänsterpartistisk moral?

Okej, jag vet att detta förekommit tidigare från politiker i olika partier, men jag tycker det är ganska sniket. Med det arvode en riksdagsledamot har behöver man inte göra allt för att snika åt sig lite extra.Paneldebatt i regi av "Kontantupproret"

2015-07-01

Första aktiviteten i Almedalen blev en paneldebatt som arrangerades av Kontantupproret. Temat var kontanternas roll i samhället och de problem som finns både för människor att få tag på kontanter i glesbygd, och för föreningar och butiker att kunna lämna in sina dagskassor på en bank för insättning på konto. Jag höll på min numera välkända linje - vi ska inte bromsa den tekniska utvecklingen med internetbetalningar, swisch och kortbetalningar, men vi måste samtidigt inse att kontanter fortfarande behövs i en hel del sammanhang, och att alla inte vare sig kan eller vill använda andra betalningssätt. Så länge Riksbanken ger ut sedlar och dessa är ett lagligt betalningsmedel måste kontanter också gå att använda på ett fungerande sätt. Där har bankerna ett stort ansvar och om de inte tar detta ansvar utesluter jag inte att politiken måste reglera detta.

Ett reportage från debatten finns här.

Kort men trevlig flygresa till Visby

2015-07-01

Jag tog flyget till Gotland eftersom det går så oerhört mycket snabbare än att ta bil och båt. Flygtiden från Stockholm är bara en dryg halvtimme, och det var en fantastiskt fin flygtur i strålande väder. Vänstra bilden är över färjefarleden i Stockholms skärgård. Högra bilden är över Gotland alldeles före landningen.På väg till Almedalen

2015-07-01

I dag tar jag morgonflyget från Arlanda till Visby. Under tre dagar ska jag delta i diverse arrangemang, debatter och samtal under Almedalsveckan.

Första programpunkten är redan i morgon förmiddag då jag deltar i en paneldebatt med Kontantupproret rörande tillgängligheten till kontanter i samhället. Under morgondagen ska jag även delta i aktiviteter tillsammans med branschorganisationen Visita och diskutera arbetsmarknadsfrågor i ett arrangemang av Almega.

På torsdag deltar jag bland annat i Moderaternas ekonomiskpolitiska seminarium och på fredag ska jag förhoppningsvis hinna lyssna på Anna Kinberg Batras tal innan flyget går tillbaka till Stockholm. Men det blir också ett antal andra aktiviteter.

En svensk bragd!

2015-06-30

Grattis svenska U21-landslaget till EM-guldet!

Ubbhult

2015-06-30

I dag på väg med SAS mot Stockholm flög vi alldeles över Ubbhult och vädret var klart så jag passade på att ta några bilder med mobilen.Många frågar mig var Ubbhult ligger. Byn ligger på en långsträckt rullstensås (en speciell geologisk formation som kallas drumlin) på vägen mellan Kungsbacka och Hällingsjö, söder om Landvetter flygplats (övre bilden). Ursprungligen var det den västra delen av bebyggelsen på åsen som kallades Ubbhult, men numera räknas i folkmun även all bebyggelse i Marks kommun in i Ubbhult och byn är därmed över en mil lång och finns i två olika kommuner. "Centrum", där jag bor (nedre bilden) består av ett nybyggt kapell (det gamla brann ned 2010), förskola och skola, en bygdegård och några industrifastigheter, samt ett 20-tal hyreslägenheter, ett 50-tal villor och några gårdar. I byn finns också en fristående förskola, en idrottsplats och ett antal hästgårdar och jordbruksfastigheter, varvat med en hel del nybyggda hus. Byn ligger väldigt bra till geografiskt, 20 minuter med bil till Kungsbacka, 30 minuter till centrala Göteborg, 30 mninuter till centrala Borås och 10 minuter till Landvetter flygplats.Mer blommor...

2015-06-30

Några detaljbilder från trädgården just nu.

Ogenomtänkt satsning på högre lön för 40% av lärarna

2015-06-29

Socialdemokraterna presenterade idag en i sig välkommen satsning för att göra läraryrket mer attraktivt. I grunden är det givetvis både bra och nödvändigt, och det är bra att man nu köper Alliansens inställning om vikten av högre lärarlöner. Tyvärr väljer man nu en metod som leder till en konstig och godtycklig statlig inblandning i lönebildningen för alla lärare, vilket knappast är det normala på svensk arbetsmarknad. Vilken blir nästa viktiga yrkesgrupp som staten ska gå in och stötta generellt vid sidan av den vanliga avtalsrörelsen? Om lönerna för lärare är för låga är det rimligen arbetsgivarna som har bollen och som måste höja lönerna. Jag fick en hälsning från en Allianspolitiker i Stockholm som berättade att lärarlönerna i genomsnitt ökade med 7.500 kronor per månad under perioden 2006-2014. Och det var kommunens eget beslut.

Dagens utspel ska alltså omfatta "60.000 lärare, förskollärare och fritidspedagoger" och ska kunna ge upp till 3.000 kronor mer per månad i lön. I media sägs att ungefär hälften av lärarna ska omfattas. Min uppskattning är att det blir betydligt färre.

Målgrupperna är för det första omfattande och gäller inte bara legitimerade lärare:
•Legitimerade lärare i grundskola, gymnasieskola, grundsärskola, förskoleklass specialskola, sameskola och gymnasiesärskola.
•Legitimerade förskollärare i förskoleklass.
•Legitimerade lärare och förskollärare i förskolan och fritidshem.
•Ej legitimerade yrkeslärare i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan och modersmålslärare som enligt skollagen jämställs med legitimerade lärare.
•Fritidspedagoger eller motsvarande som är behöriga att bedriva undervisning i fritidshemmet.

Enligt Skolverket fanns det drygt 267.000 lärare och skolpersonal 2014:
• 98 853 anställda i förskola som arbetar med barn (varav 43% med högskoleexamen, 80% i förskoleklass).
• 3 056 anställda i pedagogisk omsorg.
• 33 943 anställda i fritidshem som arbetar med elever (varav 51% med högskoleexamen).
• 91 100 lärare i tjänst på grundskolorna.
• 32 600 lärare i tjänst på gymnasieskolorna.
• 4 900 lärare i tjänst i komvux.
• 3 000 lärare i tjänst på sfi.

Det finns alltså 131.600 lärare. Av dessa sägs ungefär 80% idag ha lärarlegitimation och omfattas av satsningen. Till detta kommer ett antal tusen ej legitimerade yrkeslärare på gymnasiet mfl. Dessutom tillkommer en del av de totalt 135.800 som arbetar inom förskola, förskoleklass och fritidshem. Om man lite försiktigt antar antar att de som har högskoleutbildning också formellt är förskollärare eller fritidspedagoger, och att även 80% av dessa sökt legitimation handlar det i så fall om ytterligare runt 48.000 personer som omfattas av satsningen. Totalt kan man då uppskatta att i vart fall minst 155.000 lärare ska slåss om lönesatsningen till 60.000 personer. I så fall blir det bara knappt 40% av lärarna som kommer att omfattas. Pengarna ska gå till "särskilt skickliga lärare" enligt dagens presskonferens. Frågan är hur man ska utse dessa? Det är bäddat för godtycke när den nya lönesatsningen ska fördelas, och stor risk för missnöje från de 60% av lärarna som blir utan lönehöjning och därmed indirekt får beskedet att de inte tillhör gruppen "särskilt skickliga lärare". Hur påverkar det arbetsmoralen och engagemanget?

Alliansens Karriärtjänster är mycket tydligare. Det är ju nya tjänster som man söker på vanligt sätt, och som ställer extra stora krav som motiverar löneökningen på 5.000 kronor extra per månad. Nu minskar tyvärr regeringen antalet Karriärtjänster med 5.000 (från av riksdagen tidigare beslutade 22.000 till endast 17.000), vilket känns konstigt om man på allvar vill göra läraryrket mer attraktivt.

Största svikaren idag är skolminister Gustav Fridolin (MP) som under valrörelsen utlovade att alla lärare skulle få höjd lön. Ibland talade han tvärsäkert om 10.000 i månaden till alla. Nu verkar det bara bli knappt 40% av lärarna som får i genomsnitt 3.000 kronor mer i månaden.

Varje lärare som får höjd lön är väl värd detta. Men det hade funnits bättre sätt att hantera denna fråga. Förslaget känns ogenomtänkt och kan få oväntade och oönskade konsekvenser i form av besvikelse och missnöje i lärarkollektivet. Jag är inte övertygad om att denna lösning är den bästa långsiktigt för skolan och eleverna.

Moderaterna föreslår utvidgat RUT-avdrag - bra, men mer behövs!

2015-06-29

Moderaterna föreslår idag en utbyggnad av RUT-avdraget till att även innefatta flyttjänster. Tidigare beräkningar från Finansdepartementet bedömer att flytt-rut beräknas ge över 1000 nya årsarbeten.

Det är givetvis bara en liten, liten pusselbit för att öka sysselsättningen. Viktigare är att det samtidigt är en viktig signal - Moderaterna ser möjligheter att utöka RUT till skillnad från regeringen som vill begränsa RUT.

Jag hoppas fortfarande att moderaterna ska ta till sig mitt förslag om "REP-avdrag", dvs RUT-avdrag för hushållsnära reparationstjänster. Jag är övertygad om att det skulle skapa väldigt många nya jobb som inte finns idag, och dessutom skulle det medföra en inte obetydlig miljöinsats och motverka "slit-och-släng-samhället". Så här beskriver jag förslaget i min senaste riksdagsmotion i frågan: Motion 2014/15:667: Skattereduktion för reparationstjänster ("REP-avdrag")

Flera av mina migrations- och integrationsförslag tillgodosedda

2015-06-29

Den 4 november förra året presenterade jag mina 10 punkter för en mer realistiskt migrations- och integrationspolitik. Flera av frågorna drev jag i valrörelsen och några motionerade jag också om i riksdagen i höstas under den allmäna motionstiden. Jag kan konstatera att flera av punkterna helt eller delvis finns med i moderaternas nya migrations- och integrationspolitiska rapport. Utöver mina 10 punkter finns ett antal andra viktiga förslag i den moderata rapporten som jag presenterade på bloggen i fredags. Sammantaget är jag hyfsat nöjd med de moderata förslagen även om jag självklart helst skulle se att vi tog tag även i övriga punkter nedan.

1. Skärpning av försörjningskravet vid anhöriginvandring.
2. Överväga ändring av preskriptionstiden för ny möjlighet till asylprövning, för att minska antalet personer som går under jorden efter avslagsbeslut för att efter några år få en ny chans att få sitt ärende prövat.
() 3. Diskutera problemet med "missbruk" av överklagande av asylärenden". Meningslösa överklaganden fördröjer bara avvisning, vilket inte är bra för vare sig den enskilde eller samhället. Det måste gå att kombinera rättssäkerhet med en realistisk syn på överklagandemöjligheterna.
4. Skärpning av de krav som gäller för asylrätt/uppehållstillstånd som ligger utöver dagens flyktingskäl. Sverige bör prioritera verkliga flyktingar för att kunna ge dessa bästa möjliga mottagande. Även i asylpolitiken måste man kunna prioritera vad som är viktigast, och för mig är det en självklarhet att den som flyr från krig och konflikter ska prioriteras i första hand.
() 5. Hårdare krav på ID-handlingar, identitetskontroller och ålderskontroller på asylsökande. I vart fall de som kommer från länder där människor i normalfallet har legitimationer.
6. Uppföljning av de förändrade reglerna om skola och vård till illegala invandrare och sk "papperslösa" för att se om detta medfört att fler personer lever gömda idag än tidigare. Om det är så bör reglerna skärpas igen.
7. Ta upp en ny diskussion om det inte är rimligt att svenskt medborgarskap bör erhållas först efter godkända svenskakunskaper och kunskaper om det svenska samhället och våra demokratiska värderingar. Undantag bör rimligen göras för för gamla, sjuka och barn, men för vuxna människor i arbetsför ålder vore ett sådant krav högst rimligt.
8. Förändra och utveckla SFI till en flexibel del av vuxenutbildningen, kopplat till yrkesutbildning mm. Erbjud barnomsorg och studier på heltid.
() 9. Översyn av ersättningssystemet för asylsökande och nyanlända. I dag är ersättningssystemen ett lapptäcke som det är svårt att få överblick över. Olika ersättningar kan både behöva höjas och sänkas, samt måste ge tydligare incitament att komma i egen försörjning.
10. Långsiktig diskussion om hur man i framtiden ska kvalificera sig till våra ersättningssystem som exempelvis barnbidrag, vårdnadsbidrag och liknande. Det är ingen självklarhet att man direkt ska kvalificera sig till alla våra sociala ersättningssystem och bidragssystem från första dagen. Kanske ska det kopplas till att man först arbetat en tid i Sverige och betalat skatt? Sannolikt skulle en sådan lösning öka acceptansen hos svenska folket att ta emot flyktingar, och det skulle dessutom gå att ta emot fler asylsökande utan att kostnaderna ökar.

Myten om att flyktinginvandring krävs för att lösa arbetskraftsbrist

2015-06-28

I måndags skrev Borås Tidning om flyktinginvandring kopplat till behovet av rekrytering av ny arbetskraft till vården. "Förra året ansökte över 80 000 flyktingar om asyl i Sverige - medan antalet beviljade arbetstillstånd låg strax under 16 000. Samtidigt beräknar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att omkring 225 000 nyanställningar behöver genomföras bara inom vården de närmaste tio åren. Statistiken är intressant. Inte för att samtliga migranter kommer att kunna, vilja eller bör arbeta inom vården. Utan då den vittnar om utmaningarna att bibehålla god offentlig service på sikt, men framförallt vilken chans vi har att öppna för arbeten åt breda folklager."

Att Sverige skulle behöva importera stora mängder arbetskraft för att klara framtidens behov av arbetskraft är något som ofta framförs i debatten. Man talar fortfarande ofta hotfullt om de "kommande pensionsavgångarna när alla 40-talister går i pension". Men mycket av detta är faktiskt en myt. För det första är 40-talisterna idag mellan 66 och 76 år, och det innebär att nästan alla 40-talister redan gått i pension. 50-talisterna är betydligt färre. Varje år lämnar dessutom en hel årskull ungdomar skolan för att gå ut på arbetsmarknaden. Man kommer givetvis ut på arbetsmarknaden i olika åldrar beroende på studiernas längd, men en årskull ungdomar motsvarar normalt mellan 90.000-120.000 ungdomar. På tio år ger det alltså en arbetskraftsreserv på över 1 miljon unga människor. Så visst finns det arbetskraft att rekrytera. Det räcker att var fjärde av dessa väljer vårdsektorn som arbetsgivare så är rekryteringsproblemen lösta. Utöver detta har Sverige givetvis redan en arbetskrftsreserv i form av åtskilliga hundratusen invandrare som kommit till vårt land de senaste 5-10 åren, varav många fortfarande utan arbete. Att vi skulle behöva ytterligare stor invandring bara för att fylla luckorna i vården är knappast sant.

I den mån det behövs rekrytering från utlandet finns självklart möjligheten till arbetskraftsinvandring som Alliansen infört, och för en del nyanlända flyktingar kan säkert vården vara ett alternativ som arbetsplats. Men den stora utmaningen är knappast att det saknas personer att anställa till vård- och omsorgsyrkena, utmaningen är snarare att locka den tillgängliga arbetskraften till dessa yrken. Här krävs framförallt bättre arbetsvillkor - möjlighet till heltid, stopp för delade turer, bättre löner, bättre karriärmöjligheter osv.

Arbetskraftsinvandring är positivt för Sverige, och mycket värdefullt både när det gäller behov av nyckelpersoner och säsongsanställda, men också i en del serviceyrken som har svårt att locka personal. Men i grunden borde Sverige i huvudsak klara att förse arbetsmarknaden med arbetskraft om vi bara tar vara på den arbetskraft som redan finns tillgänglig. Flyktingmottagande är en viktig humanitär insats och något vi gör för att hjälpa människor på flykt undan krig och konflikter. Men flyktingmottagande är knappast samhällsekonomiskt lönsamt ens på lång sikt, och är knappast heller nödvändigt för att fylla behovet av arbetskraft.

Uppdatering: Jag har redan fått frågan om jag med mitt inlägg menar att det inte finns några demografiska utmaningar alls? Men det gör det naturligtvis, vilket jag skrivit om åtskilliga gånger. Om medellivslängden ökar måste vi på sikt också arbeta fler år innan vi går i pension. Och då ska man underlätta för de äldre som vill arbeta längre och inte höja arbetsgivareavgfterna för den som anställer någon över 65 som dagens regering gör. Om vi tar bort morötterna att frivilligt arbeta längre kommer vi en dag att tvingas höja pensionsåldern för att alla ska få rimliga pensioner. Det är ren matematik. Samtidigt kan man ju konstatera att om fler äldre jobbar längre blir behovet av ny arbetskraft utifrån ännu mindre. Med andra ord - denna demografiska utmaning förstärker snarast det jag skriver i inlägget ovan.

Försäkringskassan vill ha kvar tidsgränserna i sjukförsäkringen

2015-06-27

Försäkringskassan säger i ett pressmeddelande att man i sitt remissvar till regeringen att tidsgränser i sjukförsäkringen, inklusive en bortre tidsgräns, är väsentliga komponenter i en väl fungerande sjukförsäkring och därmed i ambitionen att sjukfrånvaron ska ligga på en stabil och låg nivå. I remissvaret framhålls att det saknas en fullständig bild av hur den bortre tidsgränsen påverkat sjukfrånvaron men att de studier som finns tyder på att den har betydelse.

"Vi ser risker med att avskaffa den bortre tidsgränsen eftersom det kan bidra till att öka sjukfrånvaron och därmed variationen i sjukfrånvaron, något som står i konflikt med målet om en låg och stabil sjukfrånvaro", säger Andreas Larsson, chef för process och metod inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Samtidigt anser Försäkringskassan att det finns anledning att se över hur den bortre tidgränsen är utformad, framförallt hur ersättningsreglerna är utformade för dem som går över i arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. I dag kan vissa få lägre ersättning än den tidigare sjukpenningen.

Nostalgikväll!

2015-06-27

I går kväll var vi på en riktig nostalgikväll på Trädgårdsföreningen i Göteborg. Konsert med både Slade, Sweet och Smokie! Mina egna favoriter var givetvis Smokie, och det var också de som lockade till mest sång i publiken. Who the **** is Alice? Nu fick vi höra originalet, live! Men att höra Sweet framföra Fox on the Run och Bollroom Blitz var inte heller fel. Och Smokie körde en ordentlig kavalkad av ett stort antal av sina hits. En riktigt kul kväll!Någonstans långt därborta spelar Slade. Nedan tv Sweet, med Andy Scott i blond peruk. Nedan th Smokie, längst till vänster Terry Uttley, ende originalmedlemmen som fortfarande är kvar sedan starten.Moderat slutrapport om ny migrations- och integrationspolitik

2015-06-26

I går presenterade moderaterna sin slutrapport med förslag till ny migrations- och integrationspolitik som ska behandlas på höstens partistämma. Ett antal av förslagen har presenterats på vägen, exempelvis kraven på skärpt försäjningsansvar vid anhöriginvandring och att vi vill ersätta dagens schablonmässiga permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga som huvudprincip. Dessutom att vi vill göra en del viktiga integrationsinsatser, exempelvis att yrkesinriktad SFI ska erbjudas i fler kommuner och att öppen förskola erbjuds för att underlätta kvinnors deltagande i svenskundervisning. Detta var två förslag i min egen SFI-rapport till partiet för några år sedan. Vi vill också införa lärlingsanställningar även för nyanlända, samt låta staten ta över ansvaret för svenskundervisning till asylsökande barn och vuxna för att avlasta kommunerna.

I dagens rapport finns dock några nyheter. Bland annat föreslås en effektivare och snabbare hantering av uppenbart ogrundade asylärenden från "säkra länder" och en ny billigare form av boenden för ensamkommande barn- och ungdomar, "stödboenden" i stället för dagens onödigt dyra HVB-varianter. Dessa förändringara beräknas kunna spara 9 miljarder kronor på tre år. Det finns också ett antal andra förslag kring boende för asylsökande och nyanlända, bland annat att Migrationsverket ska få bygga boenden i egen regi i stället för att betala överpriser till andra aktörer.

I rapporten fastställs också att moderaterna ska verka för att Sverige ska kräva att alla EU:s länder deltar i och utökar sitt deltagande FN:s kvotflyktingsystem eftersom allt för få länder i EU tar ansvar för människor på flykt. Dessutom att Sverige ska kräva att EU:s budget i kombination med ekonomiska sanktioner används för att förmå länder att öka sitt ansvarstagande eller kräva införandet av en fördelningsnyckel i EU som gör att mottagandet blir mer jämnt mellan medlemsländerna.

I rapporten föreslås också att preskriptionstiderna för asylärenden ses över i såväl Sverige som på EU nivå i syfte att motverka vilja att bli kvar i landet efter lagakraftvunnet utvisningsbeslut. Detta är en fråga som jag själv drivit. Med alltför korta preskriptionstider går många under jorden och hoppas på en ny prövning i framtiden.

Här är hela slutrapporten!

I nästa blogginlägg ska jag jämföra partiets förslag med de förslag jag tidigare framfört på bloggen och internt till partiets arbetsgrupp och delvis motionerade om i riksdagen i höstas. Jag drev förgäves dessa frågor före valet och under valrörelsen, utan att uppleva något stöd alls från partiet, men nu rör det på sig och jag kan konstatera att överraskande många av mina egna förslag finns med i rapporten. Totalt sett tycker jag moderaterna nu tar ett stort steg mot en mer realistisk migrationspolitik, även om jag fortfarande saknar några delar.

Kall juni - men mycket blommor

2015-06-26

De kalla månaderna maj och juni har inte bara varit till nackdel för oss trädgårdsodlare. Visserligen går det segt med grönsaker och frösådd och de Dahlior som jag inte fördrivit i växthuset har knappt kommit upp överhuvudtaget, frågan är väl om de ens hinner gå i blom före frosten. Men i övrigt är det nog rekordblomning i år för de flesta perenner och blommande buskar. Och allt blommar mycket längre tid när det är svalt, så perennrabatterna är ovanligt fina i år.Till vänster: Naturens egen blombukett, vallmo och akeleja. Till höger: Är Digitalis ogräs? Kanske. Men i så fall ett väldigt vackert ogräs i olika rosa nyanser. Allt vackert får växa i vår trädgård, ingen diskriminering här inte!Perenner: Liljor, iris, akeleja i olika färger, astilble, jättedaggkåpa och lite låga marktäckare av olika slag. Lite senare blommar pionerna.

Regeringen lurar pensionärerna

2015-06-25

Debattreplik i Markbladet idag.Anna Kinberg Batra nu mest populära partiledaren

2015-06-25

Bilder från Dagens Nyheter idag som redovisar Ipsos senaste stora opinionsmätning, där även stödet för partiledarna ingår. Två intressanta reflektioner. För det första har nu moderaternas partiledare och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra gått om statsminister Stefan Löfvén i popularitet. Ganska anmärkningsvärt med tanke på att moderaternas partiledare bara haft posten i fem månader, och att statsministern ju har en helt annan möjlighet att synas politiskt och medialt.

Ipsos redovisar också opinionsläget. Moderaterna ökar till 26,6% och Socialdemokraterna backar till 27,1 %. Partierna är nu jämnstora igen. Moderaternas siffra ligger nu en bra bit över valresultatet från senaste valet och även över resultatet i segervalet 2006. Faktum är att det bara skiljer 2,5 procentenheter från rekordvalet 2010. Detta trots att vi har en helt ny partiledare, trots att vi håller på med en omfattande politikutveckling där bara några delar redovisats än, och trots den för oss besvärliga diskussionen om decemberöverenskommelsen. Vår uppgång sker dessutom trots att Sverigesdemokraterna fortsätter att växa. En rimlig slutsats är att det inte är så många moderater som går till SD, utan att de tar sina väljare från andra partier. Mätningen bekräftar också det som synts i ett flertal andra opinionsmätningar på senare tid, nämligen att Alliansen nu är något större än S-V-MP.

Finansministern ljög om mig i riksdagsdebatt - när jag inte var där

2015-06-25

I en interpellationsdebatt i tisdags med min riksdagskollega Erik Andersson (M) kom finansminister Magdalena Andersson (S) med hårresande påståenden om vad jag(!) skulle ha sagt i tidigare riksdagsdebatter angående svikna vallöften. Obegripliga påståenden som saknar all koppling till det jag sagt enligt riksdagens protokoll.

Jag citerar ur riksdagens protokoll från tisdagens debatt - där jag för övrigt inte ens fanns i riksdagen! Att angripa en ledamot som inte deltar i debatten och därmed inte kan svara är i sig ett politiskt lågvattenmärke, att ljuga om vad någon sagt är ännu värre.

Ur Anf. 10 Finansminister MAGDALENA ANDERSSON (S):

"Fru talman! Jag har tidigare debatterat vallöften med andra moderata riksdagsledamöter och av Jan Ericson fått en tydlig definition av vad som är vallöftesbrott. Enligt Jan Ericsons definition av vallöftesbrott har regeringen inte brutit mot några vallöften – möjligen med undantag för att vi ännu inte har höjt restaurangmomsen.

Jag vet inte om Erik Andersson har en annan definition av vallöftesbrott än den Jan Ericson har.

Enligt Jan Ericsons definition av vallöftesbrott har dock Moderaterna brutit en rad vallöften såväl under förra mandatperioden som i de förslag man nu lägger fram i riksdagen."


Och i en senare replik säger finansministern följande:

Ur Anf. 14 Finansminister MAGDALENA ANDERSSON (S):

"Fru talman! Jag önskar att Erik Andersson hade varit i den här kammaren i går eftermiddag när jag hade en interpellationsdebatt med hans partikollega Fredrik Schulte. Fredrik Schulte tillbringade nämligen hela eftermiddagen med att på olika sätt fantisera om interna förhållanden inom regeringen och Socialdemokraterna.

När det gäller att fundera på vad som händer i andra partier passerade Fredrik Schulte den gränsen många gånger i går. Om Erik Andersson tycker att det är en gräns som inte bör passeras kanske han borde börja med att tala med sin partivän.

Jan Ericsons definition av vallöftesbrott är om det står i valmanifestet eller inte. Det var så han försvarade varför Moderaterna höjde bensinskatten efter valet 2006. Det var inget vallöftesbrott, för det stod inte i valmanifestet att man inte skulle höja bensinskatten"
.


Finansministerns påståenden saknar helt grund, jag har aldrig sagt det hon påstår om att regeringen inte brutit några vallöften. I flera av de interpellationsdebatter jag haft med finansministern har jag tvärtom påpekat att dagens regering bryter vallöften på löpande band. Det framförde jag exempelvis så sent som i måndagens debatt - med finansministern själv! Och jag har aldrig påstått att det bara är det som står i valmanfesten som avgör om man bryter vallöften eller inte. Om en ledande partiföreträdare och finansministerkandidat uttryckligen före valet säger att man inte ska höja bensinskatten eller inte ska försämra RUT eller ROT, och sedan efter valet gör tvärtom så är det självklart ett vallöftesbrott. Att Magdalena Andersson, en av landets tyngsta politiker, påstår något annat i en riksdagsdebatt är uppseendeväckande.

Vad gäller Alliansens vallöften, både 2006 och 2010 visar utvärderingar av såväl media som oberoende forskare att Alliansen var bra på att uppfylla sina vallöften, och alla större och viktigare löften infriades.

Vad gäller Alliansens hantering av bensinskatten har jag flera gånger påpekat för finansministern att Alliansen inte hade med något löfte i sitt gemensamma valmanifest om att inte höja bensinskatten och det var inte heller något som Alliansens partiledare lovade under valrörelsen 2006. Vi var väldigt tydliga med att det var Alliansens gemensamma valmanifest som gällde för den kommande regeringspolitiken. Därmed var det självklart inget vallöftesbrott att sedan höja koldioxidskatten (samtidigt som vi sänkte ett antal andra skatter). Magdalena Andersson lovade däremot tydligt att inte höja bensinskatten i en debatt mitt i slutspurten av valrörelsen. Och nu gör hon tvärtom och höjer skatten. Om hon inte inser att detta är ett vallöftesbrott är det ganska uppseendeväckande.

Nåja. Jag får väl trösta mig med att finansministern tydligen tycker den där ubbhultaren är en besvärlig debattör, så besvärlig att hon tänker på mig även när hon har debatter med andra.

Regeringen visar viss tillnyktring i tiggerifrågan

2015-06-24

I dag presenterar regeringen en "åtgärdspaket" kopplat till tiggeriet. Läs mer i regeringens pressmeddelande.

Mycket känns väldigt allmänt hållet och består mest av vackra ord om åtgärder i hemlandet, samverkan med frivilligorganisationer och sådant. Men några konkreta förslag finns också som tyder på ett politiskt uppvaknande.

Dels går nu regeringen på moderaternas linje och ser problem med att det är svårt att döma dem som tjänar pengar på andras tiggeri. Det är en total omsvängning jämfört med den hårda kritiken från regeringsföreträdare när moderaternas påpekade exakt samma sak i våras.

Dels vill regeringen underlätta avhysning av dem som bosätter sig utan tillstånd på annans mark, även detta ligger i linje med moderaternas förslag.

Tidigare har justitieministern också gått på min linje när det gäller att erbjuda skola till tiggarnas barn, han tycker inte heller det är en bra idé.

Det är bara att konstatera en viss tillnyktring hos regeringen i tiggerifrågan. Bättre sent än aldrig. Jag saknar dock den kanske viktigaste delen i moderaternas förslag, den att underlätta för kommunerna att reglera eller förbjuda tiggeri där man anser det vara befogat och ge kommunerna möjlighet att införa tillståndsplikt för tiggeri, samt att avlasta polisen sådana uppgifter som lika gärna kan hanteras av kommunala ordningsvakter. Vi får väl hoppas att regeringen även ska inse att detta är kloka och bra förslag.

Att erbjuda skola till tiggarnas barn motverkar sitt syfte

2015-06-24

I dag kommer förhoppningsvis ännu ett uppvaknande för naiva svenska politiker, journalister och opinionsbildare när man läser detta debattinlägg på DN Debatt där vi får en bild av hur tiggarnas barn drabbas av tiggeriet.

"Alarmerande situation. Att blint hävda rätten till skolgång för EU-migranters barn, samtidigt som vi godtar att de lever under totalt oacceptabla förhållanden, går stick i stäv med barnens bästa. Lösningen är att säkra skolgången i hemlandet, skriver ­regeringens utredare Martin Valfridsson och Rickard Klerfors, Hjärta till hjärta."

Det största problemet för barn uppstår när föräldrar tar dem från skolan i hemlandet och tar med dem till Sverige. Att svenska politiker uppmuntrar till detta genom att utlova skola i Sverige till tiggarnas barn är kontraproduktivt. Men även när barnen lämnas ensamma i hemlandet när föräldrarna åker iväg och tigger drabbas barnen, man ser då hur skolresultaten försämras och hur fler barn hoppar av skolan. Själva tigegriet som sådant motverkar därmed ansträngningarna att långsiktigt lyfta barnen ur fattigdomen genom att ge dem utbildning.

Artikelförfattarna har besökt tre olika orter i Rumänien, Bacau, Sibiu och Buzau, orter varifrån många tiggare i Sverige kommer. En rektor uttryckte inför Rickard Klerfors stor frustration. ”Ska vi i den fria rörlighetens namn tillåta att föräldrar offrar sina barns framtid för kortsiktig vinning?” Från dessa tre orter handlar det om cirka 100 barn som sedan årsskiftet avbrutit sin skolgång.

I artikeln resonerar författarna kring barnkonventionens intentioner och landar i samma slutsats som jag själv: "Majoriteten av de utsatta EU-medborgarna kommer inte att bosätta sig i Sverige. Om det svenska samhället sänder ogenomtänkta signaler kring barn- och skolfrågan riskerar vi att bidra till att barn rycks ur en pågående skolgång. Ska vi blint hävda barnens rätt till skolgång i Sverige samtidigt som vi accepterar att man bor och lever under totalt oacceptabla förhållanden? Skulle det inte i de flesta fall vara bättre för barnen att gå kvar i skolan i hemländerna? Det svenska samhället, det offentliga och det civila, kan och bör verka för att alla barn får gå i skolan – men det innebär inte per automatik att de ska göra det i Sverige. Vi förenklar bilden och intentionen med Barnkonventionen om vi entydigt hävdar att det bästa för barn till EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige, är att de går i svensk skola."

Min slutsats är alltså densamma som jag tidigare framfört - exempelvis i en nyhetsartikel i Markbladet 20 maj (finns i bloggarkivet). Det enda vettiga är nolltolerans mot barn i tiggerisammanhang. Upptäcker man barn i tiggarläger eller i samband med tiggeri bör barnen omedelbart sändas tillbaka till hemlandet och de vuxna bör få tydliga signaler om att det inte är okej att ta med barnen till Sverige om man inte kan erbjuda dem en riktig bostad och försörjning här. Det är hög tid för naiva svenska politiker att vakna och tänka själv i stället för att blint läsa innantill i barnkonventionen utan att tänka på vad som faktiskt är bäst för barnen!

Bra besked - regeringen stoppar övergången till DAB-radio

2015-06-23

För en tid sedan bloggade jag om förslaget att övergå till digitalradio, så kallad "DAB-radio" och kritiserade de höga kostnaderna för hushållen och pekade på den hårda remisskritik som fanns, både mot kostnader och krångel för hushållen, teknikval och annat. Inom moderaterna har kritiken växt den senaste tiden och det verkar ha gällt även regeringspartierna.

Nu kommer nämligen för en gångs skull ett bra besked från en minister: Regeringen stoppar övergången till DAB-radio

Min slutreplik i tiggeridebatten - "Vi måste se tiggeriet i vitögat"

2015-06-23

I dag har jag denna slutreplik i Borås Tidning (klicka för läsbar storlek) som svar på ett antal repliker som jag fick på mitt förra inlägg i tiggeridebatten. Rubriken på dagens slutreplik har Borås Tidning skrivit dit, men den blev ju faktiskt riktigt bra. Vi måste se helheten i tiggerifrågan!Gårdagens interpellationsdebatt om höjd bensinskatt

2015-06-23

Nu går det att se hela debatten igår mellan mig och finansminister Magdalena Andersson i riksdagens web-sändning. Även mina moderata kolleger Niklas Wykman och Fredrik Schulte deltog i debatten, och den avslöjade tydligt att enda syftet med den höjda "bensinskatten" är att få in pengar till regeringens höjda bidrag, ersättningar och subventioner. Det har inget alls med miljöstyrande effekter att göra, inte heller att man vill satsa mer på företagande eller jobb.

Det går också bra att läsa min interpellation, finansministerns svar och mitt huvudanförande i gårdagens debattJag ställer finansministern mot väggen om bensinskattehöjningen

2015-06-22

I dag har jag en interpellationsdebatt med finansminister Magdalena Andersson om bensinskattehöjningen. Den är mycket värre än man först låtsades eftersom det inte är en engångshöjning utan en årlig indexhöjning som kommer att driva upp bensinpriset mycket kraftigt de kommande åren (se figuren nedan). Dessutom är det en ren osanning att skattehöjningen har en miljöstyrande effekt, eftersom skatten på biodrivmedel höjs lika mycket. Den enda korrekta förklaringen är att den dramatiska bensinskattehöjningen behövs för att finansiera alla de höjda ersättningar och bidrag som regeringen utlovat. Mer om detta i eftermiddagens debatt som troligen sänds direkt i SVT 24.


Just nu 300 procent mer snö än normalt i de svenska fjällen

2015-06-21

"Klimatrexperterna" har det lite motigt ibland. Verkligheten vill helt enkelt inte följa prognoserna. Då tvingas man ändra sina prognoser retroaktivt och förklara varför det inte blir som man tidigare sagt. Här ett aktuellt exempel när det gäller snötillgången i Sverige. Min fråga är hur "klimatexperterna ska ha det? Kommer det att bli mer eller mindre snö? Prognoserna har nämligen varierat över åren...liksom verkligheten.

2006

Fram till för några år sedan hotade man nämligen just med att det skulle bli helt snöfria vintrar i stora delar av Sverige i en nära framtid, där skidanläggningarna tvingas stänga inom bara några decennier och att det sista Vasaloppet snart är kört. Ett belysande medieklipp är detta från Expressen den 5 december 2006Då var TV-meteorologen och klimatdebattören Pär Holmgren, som även sitter med i SMHI:s insynsråd, helt övertygad om att Vasaloppet inte skulle kunna köras mer från år 2022, och att snögränsen stadigt skulle flytta norrut på grund av klimatförändringarna.

2013

När vi sedan fick 3-4 kalla vintrar i rad (2010-13) med mycket stora snömängder i södra delen av landet bytte "klimatexperterna" plötsligt fot. De stora snömängderna var nu tvärtom ett bevis på klimatförändringarna. Och vi kunde förvänta oss mer snö i framtiden.

Ett belysande exempel på denna helomvändning berättade jag om på bloggen den 17 mars 2013, där jag också presenterade dessa nyhetsklipp i Aftonbladet.I artikeln berättade man varför vi nu skulle tänka helt om. De tidigare larmen för några år sedan om att de svenska vintrarna snart skulle vara förbi och att vi redan 2020 skulle få allt fler gröna vintrar gällde inte längre. Nu var det i stället framtida iskyla som gällde! Det förklarades av amerikanska forskare med att luftströmmar förändras och saktas ned av smältande isar vilket ger mer långvariga köldperioder på vintern. "Teorin är vettig", sade Heiner Körnich, forskningschef på SMHI i Norrköping i artikeln, och konstaterade att det var en paradox att klimatförändringarna skulle göra vintrarna i Europa kallare i framtiden.

Jag skrev lite sarkastiskt på bloggen då, i mars förra året, att jag undrade vad "klimatexperterna" skulle ta sig till om det återigen skulle komma en mild och snöfattig vinter? Skulle man byta fot igen då?

Och visst skulle man det!

2014

Efter den i stort sett snöfria vintern 2013/14 i södra delen av landet var man nu tillbaka på ruta ett. Nu var det mindre snö i framtiden som gällde på nytt. Det hävdades till exempel av en av de mest citerade "klimatexperterna", Markku Rummukainen, även han på SMHI, i en artikel i GT den 5 januari. "I södra Sverige blir det allt mer sällan att man får snö på vintern. I norra Sverige kommer man även fortsättningsvis få vintersnö men den stannar kortare tid, vintrarna kommer inte bli lika långa. De mildare vintrarna kan märkas genom att gränsen för var man får varaktig vintersnö har flyttats allt längre norrut i Sverige de senaste åren. - Det är en förändring över tid. En uppvärmning på en grad motsvarar så där en 10-20 mils förflyttning norrut i våra trakter och 100-150 meter uppåt på fjällen. Hur snabbt och mycket det i verkligheten blir beror på de globala utsläppen", säger alltså Markku Rummukainen, klimatexpert vid SMHI.2015

Enligt SMHI var det mindre snö än vanligt i södra Sverige, samtidigt som vintern 2014/15 blev den snörikaste på mycket länge i stora delar av norra Sverige. Luleås snörekord från 1966 slogs exempelvis den 3 februari. Då uppmättes ett snödjup på 113 centimeter flygplatsen i Kallax och det innebär att det 49 år gamla rekordet på 111 centimeter överträffades. I stora delar av norra Sverige var det enligt SMHI den snörikaste vintern på 15 år, och snörekordet slogs på flera platser. På denna sida finns dramatiska bilder från snöröjning i början av maj på Stekenjokksvägen med rekordmycket snö, upp till sex meter.Just nu under midsommarhelgen är det 300 procent mer snö i Västerbottens- och Norrbottensfjällen än normalt rapporterar Svt Nyheter som hänvisar till SMHI. Vintersäsongen är betydligt längre än normalt. Det extremt tjocka snötäcket skapar nu problem för fjällvandrarna.


2006, efter en rad milda vintrar, förutspådde SMHI:s experter att snön skulle försvinna redan inom 20 år. 2013, efter tre kalla och snörika vintrar bytte man fot och varnade för att klimatförändringarna i stället skulle medföra kallare och snörikare vintrar i vår del av Europa. Och 2014 var man, efter en mild december, tillbaka på ruta ett igen och förutspådde att snön ska försvinna. Och den senaste vintern blev då i stället den snörikaste på länge i norra Sverige.

Hur ska man kunna lite på prognosmakarna när de hela tiden i efterhand tvingas förklara varför prognoserna inte stämmer med det verkliga utfallet? Tänk om det helt enkelt är så att kalla och varma vintrar kommer och går, att mängden snö naturligt varierar mellan åren och att både temperaturer och snömängder dessutom kan ha mycket stora lokala variationer? Och tänk om dessa naturliga variationer rentav är så stora att de väger tyngre än de påstådda klimatförändringarna?


Midsommar!

2015-06-19Till vänster vårt vackra gullregn som jag faktiskt drivit upp själv från en liten fröplanta för 20 år sedan till ett stort vackert blommande träd idag. Till höger vresrosorna vid vårt gamla smålandsstaket. Kan det bli mer svensk sommar än så?

Jag önskar alla mina bloggbesökare en riktigt skön och avkopplande midsommarhelg. Trots vädret. För egen del blir det sill och nubbe och färska jordgubbar hemma på altanen - precis som det ska vara. Och därefter traditionellt midsommarfirande vid Kråkereds gamla skola hemma i Ubbhult, bara en minuts promenad hemifrån.

Grattis Danmark!

2015-06-18

Danmark gör som våra grannländer, Norge, Finland och Island och sparkar den rödgröna regeringen. De borgerliga vinner en stabil valseger. Denna bild från Facebook kommer från Lykke Friis, tidigare dansk energiminister för Venstre (ungefär moderaterna) 2009-2011 i den förra borgerliga regeringen. Hon har lagt ut en bild från en middag på valvakan i kväll, där hon bland annat hade besök av Carl Bildt.Jag träffade Lykke Friis i samband med mitt uppdrag som valobservatör i Ukraina 2012, där hon var min observatörskollega. Det var vi som, tillsammans med vår tolk Daria, fick besöka Julia Tymosjenko som valobservatörer när hon röstade på sjukhuset. Till saken hör att Carl Bildt strax före valet nekats att få träffa Tymosjenko, något som jag retade Carl Bildt lite för när jag kom hem. Jag skrev till Lykke ikväll och gratulerade till valutgången och föreslog att hon skulle hälsa Carl Bildt och påminna honom om detta.

Andelen heltidsanställda i kommunerna ökade under Alliansen

2015-06-18

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, meddelade häromdagen i ett pressmeddelande att på sex år, alltså under Alliansens regeringstid, har andelen medarbetare som jobbar heltid i kommunerna ökat med fem procentenheter. Det motsvarar 30 000 medarbetare. Hela ökningen har skett bland kvinnor. "Att kommunernas arbete med heltidsfrågan ger resultat är bra av både jämställdhetsskäl och för att möta rekryteringsbehoven i välfärden", säger SKL:s VD Håkan Sörman.

I kommunerna är 75 procent av medarbetarna anställda på heltid. Men många heltidsanställda, framför allt kvinnor, väljer själva att arbeta deltid. I dag är det 64 procent av kommunernas medarbetare som faktiskt arbetar heltid. Både andelen heltidsanställda - och andelen som faktiskt arbetar heltid har ökat med 5 procentenheter under de senaste åren. Kommunsektorn är nu för övrigt inte längre sämst på arbetsmarknaden när det gäller att erbjuda sina medarbetare heltidstjänster, både handeln och restaurangsektorn är sämre enligt SKL.

Det är glädjande att den negativa utvecklingen med allt fler deltidstjänster har brutits under Alliansens regeringstid. Jag är övertygad om att vår begränsning av deltidsstämplingen varit en bidragande orsak. Denna möjlighet missbrukades tidigare, inte minst av offentliga arbetsgivare som öppet uppmanade sina medarbetare att ta deltidstänster och "stämpla upp" till heltid. Jag hoppas dagens regering inte river upp deltidsbegränsningen. Gör man det är det stor risk att den positiva utvecklingen mot fler heltider bryts.

Jag har vid flera tillfällen debatterat och skrivit debattartiklar på detta tema. Ska vi klara rekrytering av personal till vård- och omsorgsyrkena i framtiden så måste vi erbjuda fasta heltidstjänster, och även försöka få bort delade turer. Moderaterna har också vid upprepade tillfällen varit tydliga på våra partistämmor och i andra sammanhang med att våra kommunpolitiker måste vara ett föredöme hemma i sina kommuner och landsting och verka för att erbjuda fler fasta heltidstjänster. Kanske har dessa ansträngningar också bidragit till den positiva utvecklingen?

Fyra blogginlägg om decemberöverenskommelsen i repris

2015-06-17

Med tanke på den diskussion som förs efter gårdagens omröstning i riksdagen och de ganska hårda ord och ibland naiva förslag som flyger genom luften kommer här fyra av mina blogginlägg (27/12, 29/12, 23/4 och 16/6) med koppling till decemberöverenskommelsen och regeringsalternativen i repris. Hur illa man än må tycka om decemberöverenskommelsen så ska man vara klar över att det inte finns något självklart alternativ.

Den svaga S-MP-regeringen haltar vidare - extravalet ställs in

2014-12-27

Jag har tidigare spekulerat kring om det verkligen skulle bli något extraval. Det kändes väldigt tydligt som om det utspelet från Stefan Löfvén mest gjordes i affekt, och att han aldrig tänkte löpa linan ut. I dag visar det sig att jag hade rätt i mina spekulationer, Löfvén styr hellre vidare med Alliansens budget resten av året än utlyser extraval.

För egen del hade jag gärna tagit ett extraval med chansen att stärka både moderaterna och Alliansen. Samtidigt kan jag konstatera att de flesta väljare jag talat med faktiskt inte varit särskilt förtjusta i tanken med ett extraval. Och med dagens parlamentariska läge skulle det blivit svårt även för Alliansen att styra i minoritet. Ett extraval hade därmed bara kostat en massa pengar utan att förändra något i sak.

Jag är väl inte odelat positiv till dagens uppgörelse ("Decemberöverenskommelsen") mellan Alliansen och S-MP, även om den i grunden bara stärker den praxis som innebär att det regeringsalternativ som är störst får sin statsminister vald och sin budget genom riksdagen. Samtidigt innebär överenskommelsen vissa avgörande fördelar. För det första håller Alliansen ihop och Socialdemokraterna tvingas nu en gång för alla inse att man inte kan splittra Alliansen för att få stöd för sin politik. För det andra innebär överenskommelsen att Alliansen vid en valseger 2018 vet att man kan regera i minoritet och få igenom sin budget. Det är också bra att Stefan Löfvén nu medger att man gjorde fel som bröt ut detaljer ur Alliansens budget 2013, och att överenskommelsen nu säger tydligt att detta inte får ske framöver.

En intressant sak är att man också pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal mellan Alliansen och regeringspartierna. Det gäller pensionsuppgörelsen, försvarspolitiken och energipolitiken. Stora viktiga framtidsfrågor där det nu är dags för Miljöpartiet att bekänna färg. Att migrationsfrågan inte nämns i detta sammanhang tolkar jag som att Alliansen avser att utforma en egen politik utan att låsa sig vid Miljöpartiet. Det vore i så fall utmärkt.

Samtidigt känns det problematiskt att Alliansen på detta sätt räddar kvar en mycket försvagad Stefan Löfvén vid makten. Jag befarar en kraftig svekdebatt från Alliansens och Moderaternas väljare som kommer att undra om vi inte står upp för vår egen politik? Och att verka i riksdagen i kraftfull opposition blir knepigt framöver, det är inget att hyckla med. Sverigedemokraterna kommer dessutom att försöka utmåla sig själva som "det enda oppositionspartiet" och lär säkert kunna tjäna på uppgörelsen, på bekostnad av inte minst moderaterna. Det är därmed lätt att ha kritiska synpunkter på dagens överenskommelse. Men den som för fram sådan kritik måste då också tala om vad man skulle gjort i stället som varit bättre för landet. Och hur man skulle ha kunnat skapa en regering som kan styra?

Dagens överenskommelse innebär givetvis inte heller att den svaga S-MP-regeringen kommer att få igenom all sin politik i riksdagen - de flesta frågor ligger trots allt utanför budgeten och S-MP-regeringen kan förvänta sig många nederlag i voteringarna i riksdagen framöver.

Med detta sagt - jag känner mig trots allt inte särskilt bra till mods efter "Decemberöverenskommelsen".


Det finns som alltid två vågskålar

2014-12-29

Jag har sällan mött så hård kritik från vissa moderata sympatisörer och medlemmar som efter "Decemberöverenskommelsen" mellan Alliansen och S-MP-regeringen. Ord som svek, förräderi och kapitulation hör till de snällare. Samtidigt måste också påpekas att det också finns positiva röster. Även mediabilden är splittrad. Jag lyssnar på alla och försöker svara på ett nyanserat sätt.

Samtidigt som jag känner en viss tvekan inför överenskommelsen tycker jag att kritiken i vissa delar är onyanserad. Faktum är att S-MP-regeringen lever på nåder genom denna överenskommelse, utan den hade Stefan Löfvén tvingats avgå eller utlysa extraval. Det ska vi påminna om ibland.

Många glömmer också att det finns två sidor av av överenskommelsen, vilket jag försökte visa i lördagens blogginlägg. Här ett nytt försök med lite fler aspekter:

Möjliga fördelar i överenskommelsen för Moderaternas del:
1. Vi har en gång för alla avfärdat Stefan Löfvéns försök att splittra Alliansen. Det lägger en grund för fortsatt Allianssamarbete flera mandatperioder framåt, vilket är en avgörande förutsättning för en moderatledd regering efter valet 2018.
2. Vi har en överenskommelse som gör att om Alliansen blir större än S-V-MP vid valet 2018 kommer Alliansen att kunna styra i minoritet och få igenom sin budget. Utan denna överenskommelse skulle Alliansen annars kunna ha drabbas av samma svårighet att regera 2018 som S-MP-regeringen drabbats av denna höst.
3. S-MP-regeringen kommer från och med 2015 inte längre att kunna skylla alla politiska motgångar på att det är Alliansens budget som styr. Väljarna har valt att ge S-V-MP större stöd än Alliansen. Då måste också väljarna få se vad skillnaden blir i politiken - även om det i sak är sämre för Sverige.
4. Vi slipper ett extraval som kostar stora pengar, och i ett läge där väljarna inte är särskilt sugna på en ny valrörelse. Dessutom där valresultatet i extravalet känns synnerligen osäkert och riskerar att inte lösa problemet med regeringsbildningen.
5. Vi slipper ett extraval i ett läge där moderaterna inte ens hunnit formera sin nya partiledning eller utveckla sin politik. Bättre att detta får ske i lugn och ro de närmaste åren så vi är redo för en ny kamp om regeringsmakten 2018.
6. Överenskommelsen innebär inte att vi gör upp i sakfrågor med S-MP och därmed kompromissar bort Alliansens politik. Alliansen blir inga stödpartier till S-MP-regeringen utan kommer hela tiden att redovisa en alternativ politik.

Möjliga nackdelar i överenskommelsen för moderaternas del:
1. Vi har nu släppt möjligheten att stoppa S-MP-regeringens mest samhällsskadliga förslag i form av skattehöjningar på företagande och arbete och en del annat som kan rymmas inom budgetpropositionerna. Det är självklart en nackdel och det minskar vår makt som oppositionsparti.
2. Vi har öppnat för att S-MP-regeringen missbrukar sin makt över statsbudgeten och kommer att lägga in allt mer politiska förslag i budgetpropositionen för att kunna få igenom förslagen i riksdagen. Det kan ytterligare minska Moderaternas och Alliansens inflytande.
3. Vi har indirekt ökat Vänsterpartiets makt över politiken eftersom de ny blir ett slags "nya" vågmästare över S-MP-regeringen.
4. Vi vet inte om S och MP kommer att hålla fast vid överenskommelsen om Alliansen vinner valet 2018.
5. Vi kan ha minskat Moderaternas och Alliansens möjlighet att vinna valet 2018 genom att vi framstår som en mer tandlös opposition i riksdagen, och genom att vi stärker den svaga S-MP-regeringens möjlighet att fungera.
6. Det finns överhängande risk att vi hjälper Sverigedemokraterna att odla sin bild som martyrer "som ställs utanför" och hjälper dem att odla sin självbild som "det enda oppositionspartiet". Det kan ytterligare försvaga moderaterna och försvåra en valseger 2018.

Slutsats:
Det finns som både fördelar och nackdelar med överenskommelsen, lite som ett val mellan pest och kolera. Den underlättar för Alliansen att bilda en handlingskraftig regering efter en eventuell valseger 2018, men kan samtidigt försvåra samma valseger. Men en sak är klar - utan överenskommelsen hade en Alliansregering i minoritet aldrig kunnat styra Sverige framöver. Det bör man ha i minnet när man riktar kritik mot överenskommelsen. För egen del tänker jag nu analysera innehållet i överenskommelsen ordentligt tillsammans med mina moderata riksdagskolleger, och fundera över hur vi på bästa sätt går vidare för att visa våra väljare att vi trots överenskommelsen kan driva en effektiv och tydlig oppositionspolitik.


Därför är en Alliansregering med stöd av SD inte realistisk

2015-04-23

Jag får en hel del frågor och synpunkter med anledning av "decemberöverenskommelsen". Många verkar mena att eftersom Alliansens budget i höstas fick stöd av Sverigedemokraterna så finns i praktiken ett "block" bestående av Alliansen + SD som lätt kan köra över dagens regering. Men den analysen har stora brister.

För det första måste man granska SD:s hela politik. Även om det - mot förmodan - skulle gå att ena Alliansen och SD om en gemensam migrationspolitik finns det andra centrala politikområden där SD:s åsikter går rakt emot Alliansens. Det gäller exempelvis skatter, arbetsmarknadspolitik, socialförsäkringar, utbildningspolitik och EU-frågor. Man ser också att SD inte kan räkna hem de "besparingar" man påstår sig göra på en mer restriktiv invandringspolitik, där man vill minska invandringen med 90%. En så kraftig minskning skulle kräva att Sverige bryter mot internationella konventioner. SD:s negativa syn på integrationspolitiken skulle dessutom göra det ännu svårare att integrera de invandrare som redan finns i vårt land. Dessutom "glömmer" SD en del av kostnaderna som löper vidare för nyanlända som redan finns i Sverige. Kraftigt minskad invandring skulle inte över en natt minska kostnaderna lika mycket.

Exempelvis är det märkligt att vissa verkar tro att SD skulle vilja "hjälpa" Alliansen att stoppa regeringens budget med förslag om höjda arbetsgivareavgifter för unga. Många känner nog inte till att SD vill göra samma höjning av arbetsgivareavgifterna som regeringen och dessutom höja arbetsgivareavgifterna generellt med ytterligare 1 procentenhet! Ovanpå detta vill man höja restaurangmomsen, vilket alltså går längre än vad S-MP-regeringen föreslår.

Även på andra områden för SD ren vänsterpolitik. Inom arbetsmarknadspolitiken vill SD riva upp "Laval-lagen och försvåra för utländska företag att verka i Sverige. Man vill också förbjuda kommunala avknoppningar i skola och förskola och införa någon form av "vinstförbud" för företag i välfärdssektorn. Man vill också höja ett antal bidrag och ersättningar kraftigt, och slopa hela avgiften till a-kassan. Denna bidragspolitik går rakt emot Alliansens arbetslinje. Sammantaget hotar SD:s politik enligt finansdepartemantets beräkningar att minska sysselsättningen med 90.000, vilket är mer än vad regeringens politik väntas medföra.

För det andra. Förra mandatperioden röstade SD oftare på Alliansens politik än oppositionens, men denna mandatperiod ser det ut precis tvärtom. Anledningen är att om SD inte har något avvikande förslag så låter man regeringens förslag vinna, oavsett regering. Man kan alltså inte använda SD:s stöd till Alliansregeringen förra mandatperioden som argument för att SD skulle stödja Alliansen i dag. I höstas röstade för övrigt inte SD på Alliansens budget för att de gillade den, utan för att de ogillade regeringens budget ännu mera.

För det tredje finns det idag inget stöd inom något av Allianspartierna för att bilda regering med SD:s passiva eller aktiva stöd. Självklart kan detta förändras över tid, men det krävs i så fall att alla fyra Allianspartierna tar ett sådant beslut eftersom Alliansen vill hålla ihop. Jag bedömer det som ytterst osannolikt inom överskådlig tid. I sammanhanget är det också viktigt att komma ihåg att före valet 2014 lovade Alliansen att inte bilda regering som byggde på SD:s aktiva stöd. Ett sådant vallöfte bör hållas om inget väldigt oförutsett inträffar.

Jag ser inget problem med att samarbeta med SD i enskilda frågor. Finns det stöd för kloka politiska beslut i enskilda frågor ska man ta vara på det, oavsett parti. Häromveckan gjorde tex Alliansen upp med Vänsterpartiet i Finansutskottet i frågan om bankernas kontanthantering. Då var det SD som räddade regeringen. I en annan fråga kan Alliansen få igenom sina förslag med stöd av SD. Men därifrån till att bilda regering och lägga fram en budget med stöd av SD är det ett mycket stort steg.

Inget är ristat i sten, särskilt inte när dagens regering bryter vallöften på löpande band och för en politik som skadar Sverige. Regeringen spelar ett högt spel och ska inte känna sig alltför säker på att decemberöverenskommelsen överlever om man tänjer för mycket på den. Men för att kunna bilda regering med stöd av andra partier krävs en politisk samsyn i de stora frågorna - budget, skatter, arbetsmarknadspolitik och socialförsäkringar. Den samsynen finns idag inte mellan Alliansen och SD.


Därför röstar jag enligt Decemberöverenskommelsen idag

2015-06-16

I dag ska riksdagen rösta om vårändringsbudgeten för 2015 och de framtida riktlinjerna för den ekonomiska politiken kommande år. I det första ärendet har Alliansen en gemensam reservation, och i den andra har varje Alliansparti en egen reservation, med en gemensam grund som är samma i alla fyra, men där varje parti ger sin syn på olika profilfrågor.

Vid omröstningen om vårändringsbudgeten kommer Allianspartierna i enlighet med Decemberöverenskommelsen att lägga ned sina röster och släppa igenom S-MP-regeringens alternativ. Vid omröstningen om riktlinjerna för den ekonomiska politiken kommer varje Alliansparti att rösta på sin egen motion.

Jag har tidigare förklarat min syn på Decemberöverenskommelsen. Den slöts för att undvika ett extraval nära inpå det vanliga valet, ett extraval som riskerade lågt valdeltagande och som därmed kunde slutat hur som helst. Moderaterna var öppna för ett extraval, men andra Allianspartier ville inte ha ett extraval. Inte heller Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville egentligen ha ett extraval mitt i en fallade opinionstrend. Även väljarna var enligt opinionsmätningar kritiska till ett extraval. Extraval hade troligen inte heller löst några problem när det gäller regeringsbildningen utan bara kostat en massa pengar. I detta läge var omsorgen om Alliansen det viktigaste skälet till Decemberöverenskommelsen för oss moderater, liksom att det vid ett extraval eller framtida val skulle kunna underlätta för Alliansen att bilda regering.

Personligen hade jag helst sett ett extraval och kämpat för en moderat framgång. Och jag är inte alls övertygad om att Moderaterna tjänar på Decemberöverenskommelsen. Jag är inte heller så säker på att Socialdemokraterna kommer att stå kvar vid överenskommelsen om de förlorar regeringsmakten, jag litar inte alls på dem. Jag skulle självklart helst rösta aktivt på den politik jag själv tycker är bäst. Men jag respekterar att moderaternas partiledning tog beslutet om att vi skulle ingå Decemberöverenskommelsen, de är valda i förtroende av partimedlemmarna och har mandatet att ta sådana beslut. Jag respekterar också att en mycket stor majoritet av riksdagsgruppen står upp för överenskommelsen. Framtiden får utvisa om partiet valt rätt eller fel linje.

Jag kommer att rösta enligt moderaternas partilinje idag, men jag har stor respekt för de av mina kolleger som eventuellt väljer att bli utkvittade vid voteringen eller rösta mot partilinjen. För egen del står jag dock för min linje att stödja Decemberöverenskommelsen och känner inget behov av att kvitta ut mig. Jag har öppet förklarat hur jag resonerar och varför jag röstar som jag gör. Jag gör det dock inte med glädje, utan med tungt hjärta. Den politiska situationen och dagens regering är inte bra för Sverige.

Det finns också ett mycket pragmatiskt skäl att stödja den moderata partilinjen. De övriga Allianspartierna kommer att följa Decemberöverenskommelsen oavsett vad vi moderater gör. Det innebär att Alliansens gemensamma vårändringsbudget ändå inte skulle vinna vid en votering. Då lägger jag hellre min energi på frågor där mitt engagemang kan göra skillnad.


Ett förslag om kriminalisering av terrorismresor lär få ett starkt stöd

2015-06-17

I dag överlämnades en utredning om förslag till åtgärder mot "terrorismresor" till Justitiedepartementet. I linje med en FN-resolution vill utredningen kriminalisera resor som görs i syfte att utföra, planera eller delta i terroristhandlingar eller terroristträning. Det ska också bli straffbart att finansiera, organisera eller i övrigt underlätta en sådan resa.

Justitieminister Mogan Johansson (S) sade vid en presskonferens idag att han räknar med att en ny lag kan träda i kraft den 1 januari 2016. Jag tycker personligen att det borde kunna gå betydligt snabbare än så om bara viljan finns. Det finns ju inte minst ett brett politiskt stöd för en skärpt lagstiftning och därför borde det gå snabbare att få lagen på plats.

En viktig sak att diskutera på vägen är straffskalan. Ett förslag är fängelse i upp till två år. Känns spontant som om det kunde skruvas upp en del.

Avtackning av riksdagens tidigare talman Per Westerberg

2015-06-17

I dag avtackades riksdagens tidigare talman, Per Westerberg (M) av riksdagens nuvarande talman Urban Ahlin (S). Per Westerberg har varit riksdagsledamot i 35 år, och både näringsminister i Carl Bildts regering 1991-94 och talman 2006-2014. En imponerande politisk karriär och en mycket omtyckt partikollega.Många citat från min blogg efter gårdagens budgetomröstning

2015-06-17

TT citerade mitt blogginlägg igår, inför gårdagens budgetomröstning i riksdagen, vilket gav stor spridning över landet både igår och idag, i såväl rikstäckande media som mindre tidningar och webtidningar. Några exempel:

TT Nyhetsbyrån
Expressen
Göteborgs-Posten
Motala & Vadstena Tidning, MVT.se
Katrineholms-Kuriren
Södermanlands Nyheter
Västerviks-Tidningen
Norran
Kristianstadsbladet
Linköpings Tidning/Kindaposten
Statskoll.se
MSN Nyheter

Borås Tidning ringde och gjorde en egen intervju strax före gårdagens omröstning, och det blev till denna artikel i dagens BT:125 tillkännagivanden från riksdag till regering detta riksdagsår

2015-06-16

Nu är det dags att summera Alliansens politiska framgångar detta riksdagsår. Och antalet tillkännagivanden till regeringen är rekordstort. Inte mindre än 125 stycken, vilket är ett oslagsbart rekord i Sverige i modern tid. Många rör stora och viktiga samhällsfrågor med stora ideologiska värden. I ett 70-tal av dessa fall har regeringspartiernas egna riksdagsledamöter ställt sig bakom tillkännagivanden till sin egen regering, vilket i sig måste vara helt unikt.

Här är en lista över alla de 125 riksdagsbesluten.

Det intressanta nu är att bevaka hur alla dessa tillkännagivanden hanteras av regeringen. Det är något vi kommer att bevaka noga. Följer inte regeringen riksdagens beslut kommer decemberöverenskommelsen att leva farligt.

Som jämförelse kan nämnas att regeringen endast lagt 10 (!) egna propositioner med skarpa förslag under detta första riksdagsår. Två av dem har de dessutom tvingats dra tillbaka. Övriga propositioner är sådana som Alliansen förberedde före regeringsskiftet eller frågar av mer "teknisk eller allmän karaktär" utan direkt politiskt innehåll. Exempelvis årsredovisningar för myndigheter, riksrevisionsgranskningar och liknande.

Därför röstar jag enligt Decemberöverenskommelsen idag

2015-06-16

I dag ska riksdagen rösta om vårändringsbudgeten för 2015 och de framtida riktlinjerna för den ekonomiska politiken kommande år. I det första ärendet har Alliansen en gemensam reservation, och i den andra har varje Alliansparti en egen reservation, med en gemensam grund som är samma i alla fyra, men där varje parti ger sin syn på olika profilfrågor.

Vid omröstningen om vårändringsbudgeten kommer Allianspartierna i enlighet med Decemberöverenskommelsen att lägga ned sina röster och släppa igenom S-MP-regeringens alternativ. Vid omröstningen om riktlinjerna för den ekonomiska politiken kommer varje Alliansparti att rösta på sin egen motion.

Jag har tidigare förklarat min syn på Decemberöverenskommelsen. Den slöts för att undvika ett extraval nära inpå det vanliga valet, ett extraval som riskerade lågt valdeltagande och som därmed kunde slutat hur som helst. Moderaterna var öppna för ett extraval, men andra Allianspartier ville inte ha ett extraval. Inte heller Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville egentligen ha ett extraval mitt i en fallade opinionstrend. Även väljarna var enligt opinionsmätningar kritiska till ett extraval. Extraval hade troligen inte heller löst några problem när det gäller regeringsbildningen utan bara kostat en massa pengar. I detta läge var omsorgen om Alliansen det viktigaste skälet till Decemberöverenskommelsen för oss moderater, liksom att det vid ett extraval eller framtida val skulle kunna underlätta för Alliansen att bilda regering.

Personligen hade jag helst sett ett extraval och kämpat för en moderat framgång. Och jag är inte alls övertygad om att Moderaterna tjänar på Decemberöverenskommelsen. Jag är inte heller så säker på att Socialdemokraterna kommer att stå kvar vid överenskommelsen om de förlorar regeringsmakten, jag litar inte alls på dem. Jag skulle självklart helst rösta aktivt på den politik jag själv tycker är bäst. Men jag respekterar att moderaternas partiledning tog beslutet om att vi skulle ingå Decemberöverenskommelsen, de är valda i förtroende av partimedlemmarna och har mandatet att ta sådana beslut. Jag respekterar också att en mycket stor majoritet av riksdagsgruppen står upp för överenskommelsen. Framtiden får utvisa om partiet valt rätt eller fel linje.

Jag kommer att rösta enligt moderaternas partilinje idag, men jag har stor respekt för de av mina kolleger som eventuellt väljer att bli utkvittade vid voteringen eller rösta mot partilinjen. För egen del står jag dock för min linje att stödja Decemberöverenskommelsen och känner inget behov av att kvitta ut mig. Jag har öppet förklarat hur jag resonerar och varför jag röstar som jag gör. Jag gör det dock inte med glädje, utan med tungt hjärta. Den politiska situationen och dagens regering är inte bra för Sverige.

Det finns också ett mycket pragmatiskt skäl att stödja den moderata partilinjen. De övriga Allianspartierna kommer att följa Decemberöverenskommelsen oavsett vad vi moderater gör. Det innebär att Alliansens gemensamma vårändringsbudget ändå inte skulle vinna vid en votering. Då lägger jag hellre min energi på frågor där mitt engagemang kan göra skillnad.

Miljöpartiet vägrar släppa den orimliga tanken på medborgarlön

2015-06-15

Miljöpartiets kongress innehöll ett antal märkliga och verklighetsfrånvarande beslut, vilket kanske egentligen inte förvånar. Det brukar ju vara så, och ansvarstagandet verkar ine direkt ha ökat till följd av regeringsansvaret.

Bland alla obegripliga beslut måste väl ändå förslaget om en utredning om konsekvenserna av införande av basinkomst vara. Basinkomst är alltså det nya namnet på den gamla "medborgarlönen".

Jag kan berätta för Miljöpartiet att det knappast behövs någon utredning. Om samhället betalar ut en medborgarlön till människor så minskar intresset att arbeta. Då minskar skatteintäkterna och pengarna räcker vare sig till välfärd, pensioner - eller för att finansiera medborgarlönen. Det är inte konstigare än så.

Mitt förslag: Gör årlig omräkning av taket för ränteavdrag

2015-06-15

Många bedömare menar att de svenska hushållens skuldsättning är för hög. Jag har tidigare resonerat kring detta och lutar mer åt den mer nyanserade syn som bland annat Finansinspektionen har. De menar att i Sverige äger allt fler sina bostäder, i stället för att hyra. Det gör att fastighetsbolagen inte lånar lika mycket för att bygga hyresrätter, och att hushållen i stället blir mer skuldsatta för att köpa nyproducerade bostadsrätter. Totalt har inte de samlade skulderna för bostäder ökat så mycket så det ser ut om man bara ser på hushållen. Samtidigt är det givetvis bekymmersamt med extrema prisuppgångar på bostäder, främst i våra storstäder och på universitetsorterna. På vissa ställen är priserna helt orimliga. Frågan är hur man på bästa sätt dämpar denna utveckling?

Det har under ett antal år funnits en osund kultur att man kan låna mycket stora summor utan minsta tanke på att amortera. Nu ser vi hur detta förändrats i rätt riktning de senaste åren. De flesta bolånetagare med hög belåning amorterar idag, bland nya låntagare med höga skulder amorterar i stort sett alla. Kreditgivarna har skärpt sig. Frågan är väl därför om det egentligen behövs nya tvingande regler amorteringskrav? Frågan är också hur ännu hårdare amorteringskrav skulle slå mot samhällsekonomin i övrigt? Mot sparande, investeringar och konsumtion?

Förslagen att höja fastighetsskatten för att dämpa prisutvecklingen ställer jag mig ytterst negativ till. Höjd fastighetsskatt slår exempelvis oerhört orättvist eftersom den saknar koppling till hushållens betalningsförmåga. Det är en extremt orättvis skatt som slår hårdast mot dem med låga inkomster.

Återstår då diskussionen om att minska, trappa ned eller avskaffa ränteavdragen. Försämrade ränteavdrag för alla låntagare kan i sig skapa en kris om det genomförs snabbt. Risken finns att en sådan lagändring sammanfaller med ett stigande ränteläge och då kan de slå extra hårt. Men jag har däremot ett eget förslag som jag tycker vore värt att pröva, och som direkt skulle påverka de mest extrema bostadskrediterna. Det handlar om att årligen anpassa taket för fullt ränteavdrag.

Sedan 1990-talets skattereformen gäller lite förenklat full avdragseffekt, 30% skattereduktion, för utgiftsräntor upp till 100.000 kronor. Därutöver reduceras avdraget till 70%, dvs 21% afvdragseffekt i stället för 30% (Jag bortser nu från alla övriga överskott eller underskott av kapital som personen kan ha, samt hur det blir om flera låntagare fördelar ränteavdragen mellan sig). Taket på 100.000 infördes när en normal bolåneränta i vart fall låg över 10%, vilket innebar att man då som ensam låntagare kunde låna runt knappt en miljon med full avdragseffekt. Idag ligger bolåneräntorna under 2%. Det innebär att man idag kan låna över 5 miljoner och få fullt avdrag för räntekostnaderna. Man kan fundera över om detta är rimligt och om det var det som var tanken med 1990-talets skattereform?

Mitt förslag är därför att taket för fullt ränteavdrag skulle räknas om inför varje år efter statslåneräntan 1 november året före (som man gör på en del andra områden i skattelagstiftningen). Det skulle innebära att man med dagens ränteläge kanske bara skulle få full avdragseffekt för de första 20-25.000 kronorna. Därutöver skulle ränteavdraget trappas ned till 21%. Jag tycker också man skulle kunna överväga fler trappsteg så att ränteavdrag över en viss nivå reduceras ytterligare. Kanske ännu en nedtrappning till 50% för extrema räntekostnader, dvs en avdragseffekt på 15%? Eller kanske rent av en gräns där räntor över viss nivå inte ger något ränteavdrag alls?

Mitt förslag skulle inte drabba dem med befintliga normala bostadslån, men skulle göra det avsevärt dyrare att med lånade pengar betala fantasisummor för en bostad. (Det är dessutom dessa bostäder som gynnats allra mest av den sänkta fastighetsskatten). Sannolikt skulle mitt förslag dämpa prisutvecklingen, men utan att riskera att hushåll med mer normala bostadslån drabbas. Jag tycker mitt förslag är värt att diskutera.

Svenska folket vill att föräldrarna ska få bestämma själva

2015-06-14

Enligt en opinionsundersökning som gjorts av Sifo för SVT NYheter och som presenterades i helgen är stödet för en individualisering av föräldraförsäkringen mycket svagt bland svenska folket.

Endast 18 procent tycker det ska vara obligatoriskt att dela föräldraförsäkringen lika mellan föräldrarna. 16 procent anser att det ska vara tre pappamånader. 43 procent anser att det ska vara som idag, med endast två pappamånader. 23 procent är tveksamma. Bland de sistnämna kan man väl misstänka att det lär finnas en del som i likhet med mig tycker att man borde avskaffa även dagens två pappamånader. Det är ju en linje som officiellt förespråkas av såväl KD som SD, och även av allt fler moderater och centerpartister.

Jag tror - förutom att det är fel i sak - att det är ett stort politiskt vågspel att lagstifta om tvingande könskvotering, oavsett om det gäller föräldraledighet, styrelserepresentation i börbolag eller något annat. Svenska folket gillar inte att andra bestämmer över dem. De partier som vill inskränka människors rätt att besluta om sina egna liv och hur de ska ta hand om sina egna barn riskerar väljarnas hårda dom. Störst vågspel är det kanske för våra Alliansvänner i Folkpartiet. Stödet för en tredje pappamånad kan bli partiets ödesfråga som skickar dem ur riksdagen. Jag har efter mina tidigare blogginlägg i ämnet fått reaktioner från flera fp-väljare som säger att detta kommer att få dem att byta parti nästa val. Och i senaste SIFO syns att FP backar medan övriga tre Allianspartier går framåt. Jag hoppas Folkpartiet tänker om innan det är för sent.

Försommar

2015-06-14

Några bilder från vår försommarträdgård.


Ibland saknar man ord

2015-06-13

Olyckor, sjukdom, ålder och katastrofer medför ständigt att människor vi har omkring oss rycks bort. Men det är samtidigt en del av livet. Vi kan inte skydda oss mot allt. Hur hemskt det än är går det ändå på något sätt att motvilligt ta in och acceptera, även om sorgen för dem som berörs alltid är stor.

Men när någon berövar någon annan livet avsiktligt och en ung människa som har hela livet framför sig rycks bort så saknar man ord. Ondskan är så svår att ta in. Sorgen likaså.

Som förälder till två ungdomar kan man bara tänka sig vilken fruktansvärd fasa som drabbat Lisa Holms familj. Man blir så oerhört starkt berörd.

Varför?

Med luftballong över Göteborg i sommarkvällen

2015-06-12

I kväll var det äntligen dags - vädret var bra och vindarna rätt, så det blev en timslång tur med luftballong över Göteborg. Att hitta lämplig startplats för att pricka in Ullevi var inte enkelt, vår polit ville glida fram över arenan under den pågående rockkonserten. Vi gjorde första försöket att hitta en startplats i Bräcke på Hisingen, men vindriktningen var int optimal, så vi fick köra tillbaka över Göta Älv till en ny plats. Till slut bestämdes det att vi skulle starta uppstigningen från Sandarnas IP nära Älvsborgsbrons fäste på fastlandssidan.

Vi var tio passagerare som skulle resa med ballongen, och det ingår i upplevelsen att man hjälper till att göra i ordning ballongen före avfärd och även att packa ihop all utrustning efter turen. En tämligen tidskrävande upgift. På bilden står jag och hustrun framför ballongkorgen innan vi tar ned den från släpkärran.
Så här såg vi ut från marken på väg upp!


På vägen gled vi med vinden över centrala Göteborg på låg höjd. En mycket vacker tur i ett underbart sommarväder.
Avenyen och Götaplatsen. Th Ullevi och pågående rockkonsert. Vår pilot prickade in arenan exakt!


Liseberg och Korvägen från luften. Th Sävenäs Rangerbangård i en intressant vinkel.

Regeringen berättar inte sanningen för pensionärerna

2015-06-11

I dag gör regeringen stor sak av att man tänker "sänka skatten för pensionärerna". Men man berättar bara en del av sanningen.

För det första får långtifrån alla pensionärer sänkt skatt. I huvudsak sänks skatten för dem med pensioner upp till 10.000 per månad. Men dessa betalar redan idag väldigt lite i skatt. Skattesänkningen omfattar ca 250 kronor per månad för den med 10.000 i pension. För dem med lägre pension blir skattesänkningen betydligt lägre. Pensionärer med pensioner över 20.000 per månad får ingen skattesänkning alls.

För det andra höjer regeringen arbetsgivaravgifterna för pensionärer som arbetar eller driver egen verksamhet. Denna höjning ger sammantaget nästan lika mycket i intäkter för statskassan som kostnaden för att sänka skatten för pensionärerna. Det blir alltså pensionärer som arbetar eller driver egen verksamhet som får betala skattesänkningarna för övriga pensionärer!

För det tredje höjer regeringen avgifterna för pensionärer med hemtjänst, genom att dra in en del av statsbidraget till kommunerna för hemtjänstkostnaderna. För pensionärer med låga pensioner och hemtjänst kommer de höjda kostnaderna för hemtjänst att äta upp hela skattesänkningen och mer därtill. Inte ens om man räknar med höjt bostadstillägg kommer dessa pensionärer att gå plus med regeringens politik. För pensionärer med genomsnittlig eller lite högre pension blir det en ännu större försämring.

Alliansen sänkte skatten för pensionärer med betydligt större belopp än vad regeringen nu föreslår. Vi har sänkt skatten för pensionärer vid fem tillfällen (2009, 2010, 2011, 2013 och 2014) med sammanlagt 16,45 miljarder kronor. En pensionär med en årsinkomst pa ̊200 000 kronor har fått en skattelättnad på närmare 11 000 kronor per år genom dessa skattesänkningar. Pensionärerna med lägst pensioner har procentuellt tjänat mest på skattesänkningarna och alla pensionärer har fått sänkt skatt under Alliansen. Moderaterna utesluter inte ytterligare skattesänkningar för pensionärerna i framtiden.

Det allra största hotet mot pensionärernas ekonomi är att alltför många inte jobbar och att för många slutar jobba för tidigt. Då blir det till slut också för låga pensioner. Att fler äldre frivilligt vill jobba längre är därför mycket viktigt. Vi har därför infört ett förstärkt jobbskatteavdrag för alla över 65 år. I höstens moderata budget breddar vi satsningen till att också innefatta 64-åringar.

Sammanfattningsvis - regeringen låtsas att man stärker pensionärernas ekonomi, men i själva verket blir det för de flesta en försämring. Och med regeringens politik finns stor risk för ökad arbetslöshet och minskat sysselsättning. Detta kommer direkt att slå mot pensionerna.

Moderata Västsvenska bänken firade in sommaren

2015-06-11I går kväll träffades moderaterna från Västsverige (Västra Götaland och Halland) för en liten sommarfest. Sill och förskpotatis, nubbe, jordgubbar och glass. Men först tog vi ett glas skumpa på taket till moderaternas partikansli på Mynttorget i Gamla Stan där min kollega Cecilie tog denna gruppbild. (Tyvärr saknas ganska många på grund av andra aktiviteter samma kväll). Utsikten från taket är fantastisk, till vänster nedan gamla riksdagshuset med Operan och Kungsträdgården i bakgrunden. Till höger utsikt över taken i Gamla Stan med Riddarfjärden och Stockholms Stadshus.Fler LO-fackliga konflikter med S-regering

2015-06-10Fram till 2007 förekom ett betydande antal tvister och blockader kring kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Men från Alliansens makttillträde började det lugna ned sig, och under våra åtta år var antalet konflikter på svensk arbetsmarknad rekordlåga. Under slutet av 2014 syntes ett trendbrott där antalet konflikter och blockader ökade igen. Och bara under årets första fem månader hade LO-förbunden lagt lika många konfliktvarsel som under hela 2013. Allt enligt ridningen Arbetet nyligen.

Man kan alltså konstatera att det rått lugn och ro på svensk arbetsmarknad under Alliansregeringens tid, men att konflikterna och oron nu ökar igen med en Socialdemokratiskt ledd regering. Kanske ligger politiska skäl bakom där LO känner ett behov av att visa sin makt? Personligen tror jag dessutom att LO-facken också kände en viss oro under Alliansens tid att konflikträtten skulle kunna begränsas om den missbrukades (trots att Alliansen var mycket tydliga med att inte förändra grunderna i arbetsrätten). Men nu med en S-regering som ensidigt går LO:s ärenden vågar LO ta ut svängarna igen.

Alliansen upprätthöll en rimlig balans mellan arbetsmarknadens parter och vägrade genomföra förändringar i den arbetsrättsliga lagstiftningen på ena partens begäran. Vi föredrog förhandlingslösningar mellan parterna framför lagstiftning. Nu har vågskålen tippat över till LO:s favör. Det är naturligtvis Socialdemokraternas skuld till LO för insatserna under valrörelsen som nu ska betalas genom av LO beställda lagändringar.

Jag tycker personligen vissa LO-förbund skämmer ut sig med sitt agerande på svensk arbetsmarknad idag. Om man måste ta till blockader och konflikter för att tvinga små arbetsgivare (ibland med endast familjemedlemmar anställda) att underteckna kollektivavtal måste det vara ett allvarligt fel i hela hanteringen. Facken borde i stället pröva en annan väg och framhålla kollektivavtalens fördelar och föra en seriös deiskussion med berörda arbetsgivare. Och kanske också fundera över om det man kräver i avtalen är rimligt och skäligt? Om det var det skulle sannolikt de flesta arbetsgivare inte ha något emot att skriva under ett kollektivavtal?

Saco och TCO har i princip helt lämnat tanken på att ta till stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal. Samma sak verkar gälla vissa av LO-förbunden, medan andra (där Livs är värst) satt konflikter i system. Fackliga konflikter, inte minst mot småföretag, måste användas med mycket stor restriktivitet. Om de fackliga organisationerna missbrukar konfliktvapnet kommer detta förr eller senare att driva fram högljudda krav på att begränsa fackens konflikträtt. Det kommer också att skrämma bort medlemmar från facket och minska den fackliga organisationsgraden. Det skulle i sin tur i grunden underminera den svenska modellen. Konfliktvapnet måste användas med förnuft och måttfullhet!

Partiledardebatten avslöjade obarmhärigt dagens svaga regering

2015-06-10Foto: Melker Dahlstrand, Riksdagens hemsida

Dagens partiledardebatt var en kamp mellan sex färgstarka politiker och två extremt svaga. Alliansens fyra partiledare var sammansvetsade som vanligt och gjorde en stark insats. Anna Kinberg Batra (M) fullständigt pulvriserade den svaga S-MP-regeringen (vilket i och för sig inte är särskilt svårt). Från Stefan Löfvén och Åsa Romson kom bara tomma floskler. Sällan har en statsminister och en vice statsminister sagt så litet av substans med så många ord och klätts av i debatten så totalt som skedde idag. Det var stundtals rent pinsamt. Frågan är om Sverige i modern tid någonsin haft en svagare statsminister? Anna Kinberg Batra var betydligt mer statsmannamässig än Stefan Löfvén trots att hon bara varit partiledare några månader. Till och med Jonas Sjöstedt (V) glänste jämfört med Löfvén och Romson. Och Jimmie Åkesson (SD) gjorde en stark insats, särskilt när han kom in på familjepolitikens område.

Det mest anmärkningsvärda var kanske att medan alla partiledare enligt kutym i riksdagen tog i hand och tackade varandra efter debatterna så vägrade Åsa Romson (MP) demonstrativt att ta Åkesson i hand utan gick bara nonchalant förbi honom och vägrade tacka för debatten. Ytterst ovärdigt en vice statsminister. Jag börjar inse att Åsa Romson står för allt det jag ogillar mest inom politiken. Både som person och när det gäller politikens innehåll. Hyckleri, dubbla budskap, ställa krav på andra som man inte lever upp till själv, arrogans, otrevlig debattstil och dessutom en tro på att hon vet bäst och ska bestämma över alla andra. Radarparet Löfvén och Romson är en katastrof för Sverige.

Uppdatering: Jag blev för övrigt citerad från twitter i Aftonbladet angående kritik mot Åsa Romson


Unikt hård kritik mot regeringen från konstitutionsutskottet

2015-06-09

Konstitutionsutskottet har levererat ett unikt enigt och omfattade betänkande. Man uttalar i årets vårgranskning enig kritik i ett ovanligt stort antal ärenden. Totalt hade KU 30 anmälningar att granska, varav 21 mot den sittande regeringen och 7 mot den tidigare Alliansregeringen. Konstitutionsutskottet riktar enig kritik och synpunkter mot den sittande regeringen Löfvén i hela tio granskningsärenden. Tidigare Alliansregering får ingen kritik.

Inte någon gång i modern tid har ett enigt KU riktat kritik i så många ärenden mot sittande regering. Vid en genomgång av 20 års granskningsbetänkanden fann vi att KU i kritiserade regeringen i mellan 1 och 8 granskningsärenden per år. I genomsnitt har KU kritiserat regeringen i 4,5 granskningsärenden per år. 18 av de senaste 20 åren har KU riktat enig kritik mot regeringen i mellan 1 och 5 ärenden. Årets granskningsrapport med enig kritik mot regeringen i tio ärenden är därmed anmärkningsvärd.

De viktigaste ärendena där utskottet riktar kritik mot regeringen är ärendet om regeringens beslut att utse en statlig samordnare för Bromma flygplats, frysningen av Förbifart Stockholm, hanteringen av erkännande av Staten Palestina, beredningen av regeringens proposition om avskaffande av vårdvalet samt klimat- och miljöminister Åsa Romsons uttalanden om licensjakt på varg.

Inte minst verkar det som att oenighet mellan regeringspartierna och dåliga förberedelser inför regeringsmakten ligger bakom de fel av regeringen och enskilda statsråd som konstitutionsutskottet har kunnat konstatera.

Håller samhället på att helt tappa kontrollen över vissa områden?

2015-06-09

Allt fler tecken syns på att samhället efterhand börjar tappa kontrollen över vissa utanförskapsområden i våra större städer. I Göteborg är det främst delar av Hisingen och de nordöstra stadsdelarna som regelbundet drabbas av skjutningar och rent av regelrätta avrättningar. I vissa Stockholmsförorter syns en liknande utveckling, men även i exempelvis Hässleholmen i Borås syns en liknande tendens.

Värst av alla dessa områden är kanske Rosengård i Malmö. I natt var det dags igen, denna gång för något som mer verkar ha varit en regelrätt eldstrid mitt inne i ett bostadsområde på Ramels Väg. Enligt polisen sköt först flera personer mot en fasad. Fönstren i två lägenheter träffades. Eldgivningen besvarades av en eller flera skyttar på gården och sedan från minst två lägenheter i det hus de skjutit mot. 27 personer har gripits misstänkta för mordförsök och försök till vapenbrott. Positivt i sammanhanget var att ett större antal polispatruller snabbt var på plats och kunde gripa personer på gården, i en lägenhet och i fordon på väg från platsen. I detta fall verkar polisen ha gjort en stark insats.

I andra fall tvekar däremot såväl polis som brandkår och ambulans att köra in av rädsla för våld och stenkastning. Om vi hamnar i ett läge där vissa enklaver inne i våra städer lämnas åt sitt öde för att ordningsmakt och räddningstjänst inte längre vågar åka in av rädsla för sin egen säkerhet så har vi fått en helt ny situation i vårt samhälle. Då lämnas makten till kriminella grupperingar som i praktiken tillåts styra och som använder dessa av samhället övergivna enklaver som bas för kriminella angrepp mot resten av vårt samhälle. I en rapport från oktober 2014 skriver Rikskriminalpolisen följande:

"I Sverige finns i nuläget 55 geografiska områden där lokala kriminella nätverk anses ha negativ påverkan på lokalsamhället. Områdena är fördelade över 22 städer – från storstäder till mindre orter"

"Vanligt förekommande brott bland de lokala kriminella i områdena är bland annat öppen narkotikahantering, kriminella uppgörelser som yttrar sig i grova våldsyttringar på allmän plats, olika former av utpressning och otillåten påverkan samt utåtagerande missnöje mot samhället. Samtliga av de nämnda uttrycken manifesterar offentligt kriminell makt och blir en påminnelse om vad de kriminella aktörerna är kapabla till. Det tillsammans med aktiva påtryckningar mot lokalsamhället i form av hot, våldshandlingar och utpressning antas ligga till grund för den rädsla Polisen uppfattar finns i lokalsamhället. Rädslan tar sig uttryck i att det är svårt att få personer att delta i rättsprocessen mot de lokala kriminella.

Utveckling i områdena har medfört svårigheter att utreda brott. Polisen har även i andra avseenden svårt att arbeta i dessa områden, bland annat på grund av att omgivningen reagerar mot Polisen vid ingripanden eller genom att angripa Polisens fordon.

Polisens svårigheter med att stävja de nämnda problemen kan vara en bidragande faktor till att allmänheten i flera fall uppfattar det som att det är de kriminella som styr i områdena. En sådan uppfattning kan ifrågasatta Polisens roll som garant för trygghet, och på sikt minskar allmänhetens benägenhet att vända sig till Polisen. Situationen i dessa områden är bekymmersam och har i flera fall medfört att Polisen inte kunnat fullgöra sin uppgift.
"

Vad händer den dag vi helt tvingas kapitulera för dessa kriminella grupperingar? Vilket samhälle får vi då?

Sverige behöver en färdplan för framtida Nato-medlemskap

2015-06-08

I en intervju med Svenska Dagbladet i dag efterlyser moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och försvarspolitiske talespersonen Hans Wallmark en tydlig färdplan för ett svenskt medlemskap i Nato. Målet är en svensk ansökan under nästa mandatperiod, vilket kräver förberedelser och en bred nationell debatt om Sveriges framtida säkerhet och försvar. Förslaget om en tydlig färdplan med sikte på en svensk ansökan om medlemskap i Nato under nästa mandatperiod kommer från Moderaternas arbetsgrupp ”Säkerhet i en orolig omvärld”.

Ett Natomedlemskap är det enda försvarssamarbete som på lång sikt stärker Sveriges säkerhet och förmåga. Vi måste förbereda oss för en ansökan för att kunna ta det steget när tiden är mogen. Det kraftigt försämrade säkerhetsläget i vårt närområde kräver både ett starkare försvar och ett fördjupat internationellt försvarssamarbete, framförallt med Nato.

Sverige har ett allt närmare samarbete med Finland på försvars- och säkerhetsområdet och Moderaterna kommer därför att föra en dialog med finska företrädare kring förutsättningarna för ett svenskt och finskt medlemskap. Vidare kommer samverkan ske med systerpartier i närliggande Natoländer, till exempel Norge och Tyskland. Moderaterna kommer även att söka dialog inom Alliansen kring Sveriges relation med Nato.

Numera är 22 av 28 EU-länder medlemmar av Nato och det är bara dessa som har tillgång till den europeiska säkerhetspolitikens innersta kärna. Det är ytterst bara Nato som har förmågan att säkra EUs medlemsländers territoriella integritet. I ljuset av Rysslands allt mer aggressiva agerande mot länderna i dess närhet samt återkommande hot och territoriella kränkningar spelar Nato en avgörande roll för att upprätthålla säkerheten i Europa.

Behovet av ett Nato-medlemskap understryks av Försvarsmaktens bedömning att trots de satsningar som Sverige nu gör på försvaret kommer vår relativa förmågan i omvärlden att minska bortom 2020. Dessutom står Sverige inför stora materielbehov efter 2020 som kommer att kräva betydande resurser.

Flera bra moderata förslag om förskolan - och ett riktigt dåligt

2015-06-08

Alliansen lyfte under sin regeringstid förskolan på ett sätt som ingen annan regering tidigare åstadkommit. Vi införde en allmän (men frivillig) förskola för alla barn från tre års ålder, där 15 timmar i veckan blev avgiftsfria. Vi förtydligade och skärpte samtidigt det pedagogiska uppdraget i form av en ny läroplan, och gjore förskolan till en egen skolform. Vi lyfte också förskollärarens viktiga roll, exempelvis avsattes 200 miljoner årligen under 2009-2011 till Förskolelyftet. Lyftet innebar att förskollärare och barnskötare fick möjlighet till fortbildning och runt 7 000 anställda deltog i satsningen.

I sitt valmanifest föreslog Alliansen ytterligare satsningar på förskolan, satsningar som delvis också blir verklighet i och med att Alliansens budget för 2015 röstades igenom av riksdagen. Det betyder bland annat att Kommunerna får 375 miljoner för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan, exempelvis mindre barngrupper eller ökad personaltäthet. Samtidigt bygger vi ut förskollärarutbildningen med 25%, satsar på fortsatt vidareutbildning av förskolelärare (förskolelyftet). Vi ger också Skolinspektionen utökade möjligheter att göra stickprovskontroller av förskolorna ute i verksamheterna.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra presenterade flera nya förslag kring förskolan i sitt sommartal i lördags. Bland annat att vi vill satsa ännu mera än regeringen - en hel miljard per år - på mindre grupper i förskolan och för att premiera förskolor som arbetar aktivt med språkinlärning. I grunden är detta bra förslag, på många ställen är barngrupperna alltför stora. Minskning av barngrupperna måste dock gå hand i hand med att nya förskollärare utbildas. Det är också viktigt att tänka på att för stora barngrupper inte är ett problem på alla ställen i landet, på en del orter är det snarare brist på barn. Där behöver kommunerna snarare extra resurser för att kunna värna hotade skolor och förskolor.

Mindre lyckat känns förslaget om att den allmänna förskolan ska utökas till att gälla från två års ålder i stället för dagens tre. Det skulle innebära att Sveriges familjer får möjlighet till avgiftsfri förskola för sina barn 15 timmar i veckan redan från det att barnet är två år gammalt.

I ett läge med brist på både förskollärare och vanliga lärare, för låga lärarlöner, för stora barngrupper, befintliga problem med ryckighet i verksamheten redan på grund av dagens 15-timmarsbarn och allmän brist på resurser i skolan så vill alltså moderaterna prioritera 15 avgiftsfria förskoletimmar för 2-åringar. För mig som tidigare ledamot i utbildningsutskottet är det närmast obegripligt. Det känns mycket viktigare att satsa på kvalitén och lärartätheten i förskolan för barn från 3 år och uppåt än att ytterligare sänka avgifterna för 2-åringar. Den pedagogiska forskningen är dessutom ganska tydlig med att det pedagogiska innehållet i förskolan är absolut viktigast från 3 år och uppåt, och avsevärt mindre betydelsefullt för en tvååring.

De allra flesta tvååringar går för övrigt redan i förskolan, och jag vet ingen undersökning som visar att de föräldrar som inte har sina barn i förskola håller barnen hemma av ekonomiska skäl. Vi har ju redan en extremt generös maxtaxa (som legat på samma nivå i elva år utan uppjustering) och det finns knappast någon anledning att slopa avgiften helt för 15 timmar i veckan av familjeekonomiska skäl. Det finns för övrigt inget som är gratis – det betalas bara på annat sätt, genom höjda skatter. Vill man stärka barnfamiljernas ekonomi ytterligare är det bättre med utökade skattesänkningar eller höjda grundavdrag.

I ett läge där det redan råder personalbrist och stora barngrupper underlättas givetvis inte situationen om ännu fler av de allra minsta barnen ska gå fler timmar i förskolan. Kostsamt blir det också, det är dessa allra minsta barn som kräver allra störst personaltäthet på förskolan. Vilket lär dra resurser från de lite större barnens betydligt mer omfattande pedagogiska behov samtidigt som det förvärrar bristen på förskollärare. Och som sagt, redan idag klagar personalen över att det blir en ryckig verksamhet när allt fler barn till föräldralediga, arbetslösa eller sjukskrivna väljer att ha sina barn kostnadsfritt i förskolan 15 timmar per vecka. Om denna rätt till 15 kostnadsfria timmar utökas även till tvååringar blir situationen ännu värre.

Jag tycker mitt eget parti tänker fel i denna del, det känns på något märkligt sätt som om Alva Myrdals ande svävar över moderaterna. Att förskola rent generellt är bra är en sak, att ytterligare sänka avgiften är en helt annan. Det känns som att moderaterna kopierar gammal S-politik som redan passerat bäst-före-datum. Förskolan är såpass bra och viktig att den är värd att betala för.

Tiggeridebatten engagerar - är vi svenskar naiva?

2015-06-08

Från Borås Tidning igår. Och visst engagerar debatten. Förutom alla kommentarer har jag nu fått tre debattrepliker mot mig i Borås Tidning. Det kommer säkert några till. Självklart kommer jag att skriva en samlad slutreplik framöver.

Jag kan också rekommendera senaste numret av Magasinet Neo där det finns en lång artikel om tiggeriet skriven av Mattias Svensson. Bland annat uppgifter från trovärdiga källor (bland annat Stadsmissionen i Stockholm) om fejkade handikapp för att få in mer pengar och en del andra reflektioner. Artikelförfattaren anser inte att själva tiggeriet bör förbjudas, han tycker "tiggeriet och tiggarna kan tolereras utan att idealiseras".

Mattias Svensson citerar i artikeln även Iveta Cherneva, människorättsjurist som arbetar för FN:s Höga kommissionär för mänskliga rättigheter i Geneve. Hon säger "Folk är så naiva! Jag som är uppvuxen i Bulgarien har haft insikten med mig från nunga år att man inte ger till tiggare. Det är en bluff, en välorganiserad bluff, vilket också framgår av de polisrapporter och vittnesmål jag studerat." Hon fortsätter med att säga "Fråga vilken hjälporganisation som helst och de säger samma sak: Ge inte pengar till tiggare! Någon annan tar pengarna, du göder en cynisk industri". I vilken mån hon har rätt eller fel kan jag inte bedöma, men jag delar hennes åsikt att många är naiva när man tror att alla tiggare är här frivilligt och får behålla pengarna själva.

Målfyrverkeri av Elfsborg

2015-06-08

Elfsborg gjorde en riktigt bra insats i sista matchen i allsvenskan före sommaruppehållet och besegrade Gefle med hela 5-1 hemma på Borås Arena igår. Elfsborg är nu målfarligaste laget i serien och jagar IFK Göteborg som ryckt i tabellen efter ett makalöst flyt de senaste matcherna. Men serien är lång, 17 omgångar återstår! (Bilden från Elfsborgs hemsida)Nationen Sverige är värd att vara stolt över

2015-06-06

Sverige är värt att vara stolt över, trots sina fel och brister. Och hissa flaggan och värna om vår nation är inget man ska skämmas över även om det ibland låter så i den alltmer förvrängda samhällsdebatten där nationsgränser är något fult som ska bekämpas.

En nation är som en förening där man med sina medlemsavgifter (skatter) hjälps åt för att föreningen ska kunna ge stöd och service till de medlemmar som har behov av detta (skola, sjukvård, äldreomsorg, socialförsäkringar, pensioner). En sådan förening kan inte vara global, utan måste brytas ned i mindre enheter. Utan de svenska nationsgränserna skulle aldrig vår välfärdsstat kunna fungera såpass bra som den gör. Och det vill nog de flesta att den ska fortsätta göra.

Så idag hissar vi stolt den svenska flaggan!

Moderatledda kommuner bygger flest nya bostäder

2015-06-06

Tidningen Dagens Samhälle har i senaste numret en granskning av bostadsbyggandet i de svenska kommunerna. Detta med bakgrund i att Socialdemokraternas kongress nyligen beslutade om att 500.000 bostäder ska byggas fram till 2030. För min del är i och för sig den typen av mål ganska meningslösa, man kommer ju aldrig att ställas till svars i närtid om man inte når ett mål som ligger så långt in i framtiden. Man kunde lika gärna utlovat 2 miljoner nya bostäder till 2078, eller 5 miljoner till år 2135. Viktigast är vad man gör idag för att öka byggandet?

Dagens Samhälle visar att 35 av de 50 kommuner som bygger mest i förhållande till sin befolkning var Alliansstyrda när byggplanerna antogs. Bara 15 var S-styrda. Av de 18 kommuner som bygger mest var hela 12 Moderatledda. Bollebygd är en av dessa kommuner, där moderaterna styrde när dagens byggplaner antogs. Bollebygd ligger på en stark 11:e plats av alla 290 kommuner.

Dagens Samhälle konstaterar också att regeringens mål om 250.000 nya bostäder fam till 2020 (något lägre mål än den avgående Alliansregeringen hade) kommer att nås om byggande fortsätter i dagens takt. Faktum är att man då kommer att nå 300.000 nya bostäder fram till 2020. Så det var inte något speciellt farligt mål att sätta upp.

Å andra sidan anser Boverket i en rapport från april i år (skrev om det på bloggen 2/4) att regeringens mål om 250.000 bostäder fram till 2020 inte kommer att räcka till. Inte heller den tidigare Alliansregeringens mål om ännu fler nya bostäder.

Befolkningen har under de första prognosåren 2012–2014 ökat mer än vad den ursprungliga beräkningen angav och framför allt förväntas denna utveckling fortsätta framöver. Huvudskälen till den extrema bostadsbristen är främst att befolkningen ökar så kraftigt, vilket till största delen kan förklaras av det mycket omfattande flyktingmottagandet.

Det är dags för både den S-ledda regeringen och de S-styrda kommunerna att öka ambitionerna för bostadsbyggandet. Och då syftar jag inte på skattesubventioner utan på konkreta åtgärder av det slag som Alliansen tidigare presenterat.

I sammanhanget rekommenderar jag läsning av denna ledare i Borås Tidning 22 maj, men ett antal kloka tankar kring hur man kan få ytterligare fart på byggandet av hyresrätter.

SVT sprider felaktiga siffor om syriernas utbildningsnivå

2015-06-05

I går påstod Sveriges Television att "aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige" och att "in i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer". Allt enligt en egen granskning som SVT gjort som påstås visa att "var tredje syrisk flykting är högutbildad". I artikeln visar man också att allt fler ansöker hos UHR (Universitets och Högskolerådet) respektive Socialstyrelsen om att få sina utländska examina godkända. Antalet ansökningar har ökat med 55% under 2014. I dag kommer kritik mot SVT:s påståenden från forskaren Tino Sanandaji vid Handelshögskolan i Stockholm. Även Dagens Industri ifrågasätter i dagens ledare SVT:s siffror.

Dels är det enligt Dagens Industri så att bland de 5.398 som fick en utländska examen validerad under 2014 fanns det inte bara flyktingar utan även svenska studenter som studerat utomlands och personer som flyttat hit från exempelvis andra EU-länder för att arbeta eller studera. Dels är uppgiften att mer än var tredje syrisk flykting har en högre utbildning och att syrierna skulle vara mer utbildade än svenskar helt fel. SCB:s rapport "Utbildningsbakgrund bland utrikes födda" " redovisar dem som kom till Sverige 2009-2013. Enligt den har endast 10 procent av syrierna en eftergymnasial utbildning på mer än tre år och 22 procent har en utbildning kortare än tre år. Men "eftergymnasial utbildning" inte samma sak som högskoleutbildning. Flyktingar som har upp till tre års eftergymnasial utbildning kan ha gått en enda kurs på universitet eller en ettårig praktisk utbildning. Dessa personer är inte högskoleutbildade. Av sverigefödda har däremot 25 procent minst en treårig eftergymnasial utbildning. Nedan den figur jag redovisade på bloggen den 9 februari i år. Den visar utbildningsnivån hos olika flyktinggrupper 2013. Siffrorna kommer från SCB.Det är självklart viktigt att ta tillvara den kompetens som finns hos högutbildade flyktingar. Jag tänker i dessa sammanhang alltid på filmen "Se upp för dårarna" med den turkiske thoraxkirurgen som körde tunnebana. Ett enormt slöseri. Samtidigt får man inte låtsas som att satsning på validering av högutbildades utländska examina löser problemen för alla. De flesta nyanlända är tyvärr lågutbildade och behöver helt annat stöd.

För några år sedan när jag var ansvarig för SFI-frågorna för moderaterna i utbildningsutskottet kritiserade jag den överdrivet negativa bilden i media av att "alla" somalier var analfabeter. I praktiken hade nämligen uppemot 40% gymnasieutbildning eller ännu högre. Att sprida överdrivna siffror om syriernas utbildningsnivå är precis lika fel åt andra hållet och löser inga problem.

Debatt med finansministern om förseningsavgift för trängselskatt

2015-06-05

Dagens interpellationsdebatt mellan mig och finansministern om förseningsavgiften vid för sent betald trängselskatt blev en märklig upplevelse. Exempelvis tyckte finansministern att Alliansen haft åtta år på sig att sänka förseningsavgiften. Jag fick då påpeka för henne att trängselskatten i Göteborg infördes den 1/1 2013. I Stockholm infördes trängselskatt 2007, men på den tiden var förseningsavgifterna lägre (senare likställdes de med andra skatteinbetalningar och förseningsavgiften höjdes). Alliansregeringen tillsatte en utredning om att sänka förseningsavgiften och Vägtullutredningen presenterades 2013 och gick sedan ut på remiss. Denna utredning föreslog sänkning av förseningsavgiften vid första påminnelsen till 100 kronor. Men förslaget hann inte bli till lagstiftning före valet 2014. Dock var tidigare infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) tydlig före valet med att hon ville sänka avgiften. Samma löfte utställdes av flera Socialdemokratiska politiker, bland annat ansvariga s-politiker i Göteborg.

Det stora problemet är att Socialdemokraterna efter valet bytt åsikt. Finansministerns statssekreterare gav den 13 april beskedet om att det inte var aktuellt med någon förändring. Och även om finansministern i dagens debatt lovade att "på sedvanligt sätt" behandla skrivelsen från Göteborgs kommun som kräver sänkt förseningsavgift så sa hon också att "förseningsavgiften är en del av finansieringen av det Västsvenska paketet och att om avgiften sänks måste de uteblivna intäkterna kompenseras på annat sätt". Svaret gör mig mycket pessimistisk när det gäller sänkt förseningsavgift.

Det är bara att konstatera att införandet av trängselskatt i Göteborg var lite av ett hafsverk, där göteborgspolitikerna har största skulden. Man drev på och bad regeringen införa lagregler som möjliggjorde trängselskatt i Göteborg enligt göteborgspolitikernas förslag. Men allt gick för snabbt och var ogenomtänkt, och nu sitter man där med orimliga effekter för de boende i Backa på Hisingen. Det gick inte heller som planerat att ta ut avgifter från utländska fordon, vilket man lätt hade kunnat förstå om man utrett frågan före beslut. Det upplevs som mycket orättvist av alla oss andra som tvingas betala. Till detta kommer de oskäliga förseningsavgifterna. Självklart borde alla dessa frågor villkorats från göteborgspolitikerna innan man bad regering och riksdag ta sitt beslut. Det enda jag som riksdagsledamot kan göra idag är att vara en blåslampa på regeringen så man åtgärdar dessa saker snarast så gott det går och inte drar frågorna i långbänk. I övrigt får tyvärr västsvenskarna leva med den olyckliga trängselskatten vilket jag beklagar. 57% av göteborgarna röstade nej till trängselskatten i folkomröstningen och frågar man oss som bor runt Göteborg är motståndet närmast kompakt. Hade politikerna vågat backa om Västlänken och valt ett av de billigare men minst lika bra alternativen så hade också trängselskatten kunnat lindras utan att det hade blivit ett hål i budgeten för det Västsvenska paketet.

Läs min interpellation och mitt korta anförande, och se hela debatten i riksdagens videoupptagning nedan. (Både jag och Robert Hannah (FP) hade var sin interpellation som behandlades i samma debatt)Ljög arbetsmarknadsministern medvetet i dagens debatt?

2015-06-05

Strax före min egen interpellationsdebatt med finansministern idag (mer om denna i nästa blogginlägg) hölls en annan debatt där mina moderata riksdagskolleger Jenny Petersson, Fredrik Schulte och Gunilla Norgren på ett föredömligt sätt pressade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Det mest anmärkningsvärda i den debatten var att arbetsmarknadsministern i en replik till Fredrik Schulte hävdade att sysselsättningsgraden i Sverige sjönk under Alliansens regeringstid. Det är inte korrekt. Oavsett om man räknar åldern 15-74 eller det vanligare måttet 16-64 år så steg sysselsättningsgraden från 2006 när Alliansen tog över fram tills vi lämnade regeringsmakten i september 2014. Sanningen är att sysselsättningsgraden under Alliansens regeringstid för första gången passerade 80%, vilket var den gamla S-regeringen Perssons mål. Den gamla S-regeringen nådde aldrig detta mål, men det gjorde Alliansen - trots att Sverige under vår regeringstid gick igenom två djupa globala finanskriser.

Frågan är om arbetsmarknadsministern helt enkelt är helt okunnig om sysselsättningsgradens utveckling? Det känns osannolikt med tanke på att det borde vara ett av de viktigaste statistikmåtten för en arbetsmarknadsminister. I så fall återstår endast att hon ljög medvetet i debatten. Det är i så fall ytterst anmärkningsvärt. Jag pratade med Fredrik Schulte efter debatten och det lutar åt att han kommer att KU-anmäla arbetsmarknadsministern för detta. En minister ska inte ljuga om fakta i en debatt i Sveriges riksdag.

Tung förlust för Elfsborg

2015-06-04

Elfsborg stod emot bra mot Blåvitt på Gamla Ullevi, men historiens makt är stark. Elfsborg hade elva raka bortamatcher mot Blåvitt utan seger, senaste gången man vann på Gamla Ullevi var 2003. Och idag blev det förlust med 0-1. Blåvitt blev omgångens stora vinnare och rycker i tabellen före tre lag fem poäng efter.

Nu ska man förståss inte dra alltför höga växlar på detta. 2012 hade Elfsborg ledningen med åtta poäng före sommaruppehållet, men hela försprånget hämtas snabbt in under hösten, och Elfsborg var nere på andra plats ett tag innan man kom tillbaka och knep guldet. Blåvitt har dessutom under våren mött samtliga topplag på hemmaplan. Till hösten väntar ett antal svåra bortamatcher, bland annat mot Elfsborg på Borås Arena...Dagens riksdagsdebatt om kommunernas ekonomi

2015-06-04

I dag representerade jag moderaterna i Finansutskottets årliga debatt om kommunernas ekonomiska läge. Mitt anförande i sin helhet går att läsa här. Hela debatten visas i riksdagens videoupptagning nedan. Mitt anförande är nummer två i debatten!

Kort sammanfattat handlade mitt anförande om att den svenska välfärden aldrig haft så stora resurser som under Alliansens regeringsår, att anytalet anställda ökat och att välfärden i det stora hela håller hög kvalitet och att de flesta medborgare är nöjda. Men att kvalitén också varierar kraftigt över landet och mellan landstingen, och att det på en del områden samtidigt finns mycket stora brister och framtidsutmaningar. Alla medborgare är definitivt inte nöjda med vad de får för skattepengarna. Med våra höga skatter borde vi kunna förvänta oss bättre.

Ska vi få mer resurser till välfärden i framtiden är det Alliansens arbetslinje som gäller. Alla resurser till välfärden skapas av företagande och arbete, och därför är jag bekymrad över vart den nya regeringens politik ska leda när det gäller företagsklimat, jobb och sjukfrånvaro.

Jag poängterade också vikten av att kommun- och landstingspolitiker blir bättre på att prioritera och att visa omsorg om skattepengarna och motverka slöseri, misshushållning och vänskapskorruption. I mitt anförande gav jag ett antal exempel på hur kommuner slösat bort skattemedel på obegripliga saker, allt hämtat från Slöseriombudsmannens rapporter och granskningar.

Avslutningsvis uttryckte jag min belåtenhet med den nya möjligheten för kommunerna att spara pengar från goda år i en resultatutjämningsfond till sämre tider. Ett förslag som jag drev redan i valrörelsen 2006, och som blev verklighet från och med 2013.Två debattinlägg om moderaternas förslag kring tiggeriet

2015-06-03

I dag har jag ett debattinlägg i Borås Tidning om moderaternas förslag kring tiggeriet, som samtidigt blir ett bemötande av en del inlägg i BT den senaste tiden. Jag har också ett debattsvar i Markbladet till två debattörer som angriper moderaternas förslag från två helt olika håll, en som vill kriminalisera allt tiggeri och en som inte vill begränsa tiggeriet alls. Jag blir allt mer övertygad om att moderaternas förslag är väl avvägt mot olika samhällsintressen.


(Klicka för läsbar storlek)

Alliansgruppmöte i riksdagen

2015-06-02I dag träffades Allianspartierna på gemensam riksdagsgrupp. Det är en tradition sedan nio år tillbaka att vi gör detta regelbundet, och en tradition som fortsätter även i opposition. Delvis nya partiledare, men samma Allians - stafettpinnen går vidare.

Viktigaste budskapet idag från våra fyra partiledare var att Alliansen är beredda att ta över regeringsmakten senast 2018. Om det blir tidigare än så lär väl bland annat bero på hur regeringen hanterar de långt över 100 tillkännagivanden som riksdagen gjort.

Är jag en "klimatförnekare"?

2015-06-02

Efter mitt förra blogginlägg gick Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom, i taket och visade sin (och Grön Ungdoms?) syn på yttrandefrihet. Så här skrev han på twitter:Ett ganska ovärdigt angrepp på en riksdagsledamot från en företrädare för ett politiskt ungdomsförbund. Men det är inte första gången jag kallas "klimatförnekare", "foliehatt" eller andra mindre smickrande tillmälen. Ofta är det just Miljöpartister som använder denna debatteknik.

Är jag då en "klimatförnekare"? Själva ordet är ju en omöjlighet i sig. Man kan ju inte "förneka klimatet". Och självklart inte heller att klimatet förändras. Däremot kan man, vilket jag gör, ifrågasätta om de av människan orsakade klimatförändringarna verkligen är så dramatiska och hotfulla som vissa hävdar. Själv är jag helt övertygad om att de naturliga klimatförändringarna över tid är avsevärt mer dramatiska än de människan bidrar med.

Min slutsats är densamma som jag påpekat många gånger tidigare. Klimathotet får inte användas som intäkt för att driva igenom en totalitär klimatpolitik där bekämpning av koldioxidutsläppen överordnas alla andra samhällsfrågor. Klimathotet får inte heller användas som intäkt för att föra politiken i socialistisk riktning för angrepp mot frihet, välfärd, tillväxt och ekonomisk utveckling. Denna önskan är så stark, inte minst hos MP och V, men måste bekämpas. Inte heller får jakten på koldioxidutsläpp medföra att andra viktiga miljöfrågor och utvecklingsfrågor tvingas stå tillbaka.

Vi ska sträva efter en god miljö, hushålla med våra resurser och vår planet, värna hotade arter och naturmiljöer, utveckla en trygg och gärna förnybar framtida energiförsörjning och verka för en hållbar och hälsofrämjande ekonomisk utveckling både i Sverige och i fattigare länder. Allt detta kan man självklart arbeta för även om man inte tror att koldioxidutsläppen är det största hotet mot mänskligheten. Faktum är att det snarare bör bli lättare att nå dessa mål om man inte lägger allt fokus och alla resurser på att bekämpa koldioxidutsläpp.

Ologiska resonemang av klimataktivisterna på DN Debatt

2015-06-02

I går fanns denna debattartikel på DN Debatt där ett antal klimataktivister kräver att svenska koldioxidutsläpp ska beräknas på ett nytt sätt. Man menar att det inte räcker att mäta de utsläpp som orsakas inom Sverige, utan att även utsläppen som orsakas av importerade varor bör räknas med.

Resonemanget är inte nytt. Men alldeles bortsett från frågan om koldioxidutsläppen är det stora hotet mot mänskligheten eller inte (vilket jag som bekant inte tror de är) så är själva resonemanget totalt ologiskt.

Sverige är en stor exportnation. Vi exporterar mycket mer än vi importerar. En stor del av vår exportindustri är dessutom mycket energiintensiv (skogsindustri, pappersindustri, stålindustri, fordonsindustri, kemiindustri osv) och medför naturligtvis en hel del koldioxidutsläpp. Om man ska mäta koldioxidutsläpp efter konsumtionen inom landet ska i så fall alla utsläpp som orsakas vid tillverkning av produkter som exporteras räknas bort. Det borde i så fall rimligen leda till att svenska folkets andel av jordens samlade koldioxidutsläpp minskar ännu mera från den redan blygsamma andel vi har idag.

Men så tänker inte klimataktivisterna i artikeln. Tvärtom verkar de mena att Sverige ska ta ansvar för allting samtidigt: "Sverige måste ta ansvar för alla utsläpp vi har rådighet över. De som sker i Sverige, de som vår konsumtion orsakar globalt och de som vi har ägarinflytande över." Vilka konsekvenser det skulle få för svensk samhällsekonomi nämner de av förståeliga skäl inte. För dessa aktivister är det viktigaste att använda det påstådda klimathotet för att driva en agenda där konsumtion är något fult och där tillväxt ska bekämpas med alla medel. Man driver samtidigt på för att vi ska importera mindre konsumtionsprodukter och flyga mindre till avlägsna länder och turistmål. Detta innebär i sin tur ett dråpslag mot utvecklingen i många fattiga länder, där just varuexport och turistinkomster är vägen upp ur fattigdom. Turismen hjälper för övrigt också till att bevara utrotningshotade djur och naturmiljöer i stora delar av Afrika. En oerhört viktig miljöfråga som ofta prioriteras bort genom ensidigt fokus på koldioxidbekämpning. Klimataktivisternas agenda leder till lägre välfärd och tillväxt i Sverige, bestående fattigdom i utvecklingsländerna, och till sämre förutsättningar för hotade djur och naturmiljöer.

Vi måste kraftfullt ifrågasätta dessa människor som styrs av sin enögda kamp mot koldioxiden innan det är för sent!

MP-politik fungerar bäst i opposition

2015-06-01

Miljöpartiets hyckleri kring användningen av biståndsmedel för flyktingmottagande och synen på svensk vapenexport belystes av Sveriges Radio den 16 maj.

Sverige använder allt mer av biståndet för att bekosta flyktingmottagande i Sverige. 22 procent av biståndet går i år till flyktingkostnader. I grunden anser jag det vara en rimlig lösning, att ta emot flyktingar i Sverige eller hjälpa dem på plats i ett konfliktområde handlar egentligen om samma sak.

Miljöpartiet har länge kritiserat detta, inte minst angrep man Alliansen under vår regeringstid. Det var att ställa utsatta grupper mot varandra, fattiga mot flyktingar, sa man då. Nu när MP själva sitter i regeringen låter det annorlunda. I regeringsställning har Miljöpartiet gått med på att använda över en femtedel av biståndsbudgeten till flyktingmottagandet i Sverige. Mer än Alliansen använde. Biståndsminister Isabella Lövin säger att "Vi har en ansträngd budgetsituation där vi tyvärr inte kan se på nåt annat sätt."

Även när det gäller svensk vapenexport har MP nya budskap. Tidigare har man ju ofta kritiserat all vapenexport, inte minst under Alliansens regeringstid. Men nu låter det annorlunda - när man själv måste ta regeringsansvaret. "Alla länder på jorden har rätt till ett försvar. Det är inte så att om man är mottagare till bistånd har rätt till en armé eller ett försvar. Om man uppfyller demokratikriterierna finns det inget skäl till varför man inte ska kunna köpa vapen från ett annat land", säger Lövin.

Om man är snäll kan man kalla dessa nya uttalanden för ett ordentligt politiskt hyckleri. Om man är elak kan man ta till starkare ord. Men mest av allt visar det att MP-politik fungerar bäst i opposition eftersom politiken inte går att genomföra.

Menar (S) allvar att de vill lyssna på svenska föräldrar?

2015-05-31

Socialdemokraterna vill verkligen sitta på alla stolar samtidigt. I riksdagen lägger man fram förslaget om en tredje tvingande pappamånad. På partikongressen tar man beslut om att tvinga föräldrarna att dela föräldraledigheten helt lika. Varefter statsminister Löfvén går ut och tonar ned beslutet. Han vet ju att det är synnerligen impopulärt.

"Vi måste se hur föräldrarna ser på detta. Det är ett pragmatiskt val som föräldrarna gör i sin vardag. Därför måste de här stegen tas med hög legitimitet och förståelse" säger Löfvén.

Jag kan meddela Stefan Löfvén att han inte behöver "se hur föräldrarna ser på detta". En bedövande stor majoritet av svenska föräldrar vill bestämma själv över föräldraförsäkringen. Det finns flera opinionsmätningar som visar detta med mycket stor tydlighet. Så om Socialdemokraterna verkligen menar allvar med att de vill lyssna är det ett utmärkt förslag att avstå från att lägga in med kvotering i föräldraförsäkringen. Man borde i stället allvarligt överväga att avskaffa alla tvingande pappamånader på direkten och behandla svenska föräldrar som myndiga människor!

Förbundsstämma med Moderaterna i Södra Älvsborg

2015-05-30

I dag höll moderaterna i vår riksdagsvalkrets förbundsstämma. Marks kommunalråd Margareta Lövgren omvaldes som ordförande och vi fick ett inspirerande stämmotal av partisekreteraren Tomas Tobé. Bilden till vänster visar vad politiker gör när det är paus mellan två programpunkter...Avskyvärt att utsätta tiggande EU-migranter för våld och hot

2015-05-29

De senaste dagarnas händelser i Borås och i Kista där tiggare blivit attackerade eller misshandlade av personer som inte har med tiggeriets organiserande att göra visar att tiggarna är oerhört utsatta på flera sätt. Detta att ge sig på de allra mest utsatta i samhället och utsätta dem för våld eller hot är precis lika avskyvärt som när kriminella grupper utnyttjar, hotar eller utpressar samma människor och tvingar dem att tigga.

Det är viktigt att diskutera hur vi ska kunna minska tiggeriet och angripa den numera bevisade kriminaliteten, utpressningen och påtryckningarna som ibland förekommer kring detta. Det är viktigt både för att motverka utnyttjande av människor för tiggeri och för att förebygga upplevd otrygghet hos andra människor till följd av tiggeriet, liksom sociala problem och uppförande av olagliga bosättningar på annans mark. I denna diskussion måste man både värna om tiggaren som person och lyssna på alla de andra människor i vårt samhälle som upplever problem med tiggeriet.

Men både de som ägnar sig åt människohandel, utpressning hot eller våld för att förmå människor att tigga, och de som angriper tiggaren måste gripas och lagföras. I Sverige gäller lagen lika för alla, och även en fattig tiggare från ett annat land måste kunna känna skydd från det svenska rättsväsendet. Det är därför positivt och en viktig markering att polisen verkar ha gripit de ansvariga för båda händelsen i Borås och i Kista.

Ännu ett inslag från onsdagens seminarium om kontanthantering

2015-05-29

I detta inslag ligger fokus mer på politikens syn på saken, med intervjuer av mig och Börje Vestlund (S). Den frusna videobilden på mig, ja vad ska man säga? Jag ser i vart fall rejält bekymrad ut.Mycket hård remisskritik mot övergång till digitalradio

2015-05-28

Riksdagen fick för en tid sedan en granskningsrapport från Riksrevisionen angående förslaget att digitalisera radionätet och övergå till så kallad "dab-radio". I grunden syftar förslaget till övergång till digitalradio till att skapa fler nationella kanaler. Men Riksrevisionen är mycket kritisk och menar att dab-radio är en "tekniskt svag lösning", att den "inte är samhällsekonomiskt lönsam" och dessutom "saknar hänsyn till lyssnarna".

Detta var bara en i raden av kritiska remissvar. Tidigare har exempelvis Post- och Telestyrelsen, Kungliga Tekniska Högskolan, Motormännen, Bil Sweden, Ingenjörsvetenskapsakademien och flera högskolor gjort tummen ned för utredningens förslag.

Kritikerna menar bland annat att det är ekonomiskt fel att tvingas kassera miljontals radioapparater och att radiotäckningen i landet blir sämre (är idag i princip 100% på FM-bandet). Dessutom anses den föreslagna digitaltekniken redan vara föräldrad. Man påpekar också att det nuvarande FM-bandet inte alls är fullt som det påstås, utan att mer utrymme kan frigöras med ny teknik. Ljudkvaliten anses också bli sämre med dab-radio än med dagens FM-sändningar.

Den som vill fördjupa sig i frågan kan med fördel läsa denna artikel i Ny Teknik den 13 maj. En mycket bra beskrivning av vad förslaget innebär, fördelar och nackdelar, och en genomgång av alternativa lösningar i framtiden.

Politikerna och partierna är splittrade, även internt och ingen vet var frågan slutligen landar. För egen del lutar jag åt att förespråka att nuvarande FM-sändningar fortsätter och förslaget om övergång till dab-radio skrotas. Att tvinga hela svenska folket att kassera alla radioapparater är helt enkelt knappast försvarbart, och det är en mycket större fråga än digitaliseringen av TV-nätet. Det är ytterst tveksamt om övergång till dab-radio är värt kostnaden och slöseriet, inte för byte till något som inte ens kommer att upplevas som bättre av den stora majoriteten svenskar, och med en teknik som redan anses föräldrad. Bättre då att behålla FM-bandet tills vidare och utreda nya tekniska lösningar för radio i framtiden.

Rasisterna är lika vämjeliga som avgrundsvänstern

2015-05-28

Efter mitt blogginlägg om EU:s märkliga förslag om att avlasta två länder från flyktingmottagande genom att sprida en del av dessa flyktingar till länder som redan tar emot fler, har jag blivit uthängd i en tråd på Flashback där ett flertal personer med kraftiga rasistska åsikter skriver saker som jag trodde man skulle slippa läsa i ett demokratiskt och civiliserat samhälle.

Några exempel:Jag kan bara konstatera att rasisterna är precis lika vämjeliga som avgrundsvänstern. Båda dessa grupper kan enligt min åsikt krypa tillbaka under den sten varifrån de kom. Deras åsikter och sätt att debattera hör inte hemma i en civiliserad demokrati.

Jag debatterar gärna både migration och integration. Alla samhällsfrågor måste få diskuteras och ifrågasättas en en demokrati. Men aldrig att jag accepterar att hat riktas mot enskilda människor, etniska grupper eller "invandrare" i största allmänhet. Det är en skam i en demokrati. Jag accepterar heller inte personangrepp och hot mot mig själv från någon i den demokratiska samhällsdebatten.

För egen del har jag därför följt riksdagens instruktioner och vidarebefordrat länken till riksdagens säkerhetsavdelning, något vi gör när tonen i sociala medier passerar gränsen. I grunden är det en markering att det inte är okej. Men riksdagens säkerhetsavdelning gör också en helhetsbedömning och avgör om det finns anledning att kontakta Säkerhetspolisen.

"Svensk ungdomsarbetslöshet bland de lägsta i världen"

2015-05-28

TT-artikel i Göteborgs-Posten idag. Detta har jag envist påpekat under flera år, den svenska ungdomsarbetslösheten är kraftigt överdriven. Under åren i opposition spelade Socialdemokraterna med i svartmålningen, men nu när man sitter i regering är det inte lika kul. Då börjar man i stället antyda att man måste räkna på ett annat sätt. Politik när den är som sämst.Gårdagens seminarium om kontanthantering

2015-05-27

Finanssajten EFN har idag detta inslag på sin webbsida från gårdagens seminarium.Här berättar Börje Vestlund (S) om regeringens hantering av frågan, innan jag får ge min syn på saken.Även pensionärsorganisationen SPF:s tidning Veteranen rapporterar från seminariet.

Orimligt förslag från EU om fördelning av asylsökande

2015-05-27

Jag har försökt sätta mig in i innebörden av EU-kommissionens förslag idag om en gemensam migrationspolitik med en fördelning av 60.000 flyktingar mellan EU-länderna under två år. Förslaget innehåller också åtgärder mot flyktingsmugglare, riktlinjer att systematiskt ta fingeravtryck vid ankomsten, samt en remissrunda för legal invandring av kvalificerad arbetskraft (blue cards). Det är givetvis bra att man diskuterar dessa frågor, inklusive en fördelning, trots att det finns ett motstånd från många EU-länder. Men effekten av beslutet känns mycket märklig.

"Enligt fördelningsnyckeln skulle Sveriges tilldelning bli 3,42 procent, eller bara 1.860 flyktingar" skriver exempelvis Nyhetsbyrån Direkt. Men det stämmer inte alls. Det handlar i stället om 1.860 extra flyktingar utöver alla de rekordmånga som i övrigt söker asyl i Sverige.

Enligt förslaget ska nämligen 40.000 syrianska och eritreanska flyktingar i Italien och Grekland fördelas mellan 23 länder (Danmark, Irland och Storbritannien har undantag) och 20.000 UNHCR-flyktingar skulle fördelas mellan alla 28 EU-länderna. Allt med stöd av en "nödfallsmekanism" i EU-fördraget, som alltså syftar till att avlasta Italien och Grekland en extremt jobbig situation. Så här skriver EU-kommissionen i sitt pressmeddelande:

EU-kommissionen föreslår att man ska använda mekanismen för nödsituationer enligt artikel 78.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Denna bestämmelse, som aktiveras för första gången, kommer att användas för att inrättandet av ett omlokaliseringsprogram som hjälper Italien och Grekland. Programmet kommer att omfatta syriska och eritreanska medborgare som behöver internationellt skydd och som anländer till antingen Italien eller Grekland efter den 15 april eller efter det att mekanismen startat. Sammanlagt 40 000 personer bör omlokaliseras från Italien och Grekland till andra EU-länder, och fördelningen ska ske med hjälp av en fördelningsnyckel (se bilagorna 1 och 2) under de närmaste två åren. Det här motsvarar omkring 40 % av det totala antalet asylsökande med ett tydligt behov av internationellt skydd som kom till dessa länder under 2014. EU-kommissionen är beredd att göra samma sak om andra EU-länder – som Malta – också får ett plötsligt inflöde av migranter. EU-länderna kommer att få 6 000 euro för varje person som omlokaliseras till deras territorium.

Men det är inte Italien och Grekland som är hårdast pressat av situationen just nu - det är Tyskland och Sverige! Så här ser den färskaste statistiken från Eurostat ut, per den 31/12 2014, när det gäller antalet pågående asylärenden:Även om siffrorna kan ha ändrats sedan årsskiftet, så kan man se statistik från tidigare år som visar att Grekland och Italien knappast på helårsbasis brukar ta emot fler flyktingar är Sverige och Tyskland även om siffrorna för dessa länder brukar öka under sommaren när det kommer fler båtflyktingar.

Det märkliga är att EU alltså använder en nödfallsmekanism för att avlasta Italien och Grekland som båda tar emot avsevärt färre flyktingar än Sverige och Tyskland, både i antal och i relation till befolkningens storlek. Och en del av dessa omlokaliseras alltså till just Sverige och Tyskland. Samtidigt som vi - utan någon ersättning från EU - tvingas hantera alla övriga asylsökande som söker sig hit. Detta kan helt enkelt inte vara rimligt.

"Nödfallsläget" i Sverige är minst lika extremt som i Italien och Grekland. Migrationsverket går på knäna trots ständigt ökade resurser, och handläggningstiderna blir allt längre. Sammanlagt begär Migrationsverket 157 miljarder till och med 2019, en ökning på drygt 18 miljarder från den senaste prognosen. Bostäderna till asylsökande och nyanlända är mer eller mindre slut och hälften av alla ensamkommande barn som kommer till EU tar sig till Sverige. Det är dags att den svenska regeringen tydligt deklarerar för EU-kommissionen att vi också behöver avlastning med stöd av samma nödfallsmekanism som Grekland och Italien.

De två stora problemen idag är dels extrema flyktingströmmar till Europa till följd av krig i vårt närområde, dels att så få länder tar ansvar för dessa flyktingströmmar. Om EU vill försöka lösa den senare delen duger det inte att bara ha fokus på Italien och Grekland.

Vårmingel med Företagarna

2015-05-27

I kväll deltog jag i Företagarnas vårmingel, där bland annat nyvalde VD:n Günther Mårder delgav sin syn på hur företagsklimatet kan utvecklas. Vi fick också lyssna på en del unga entreprenörer.Seminarie om kontanthanteringen med fokus på konsumenterna

2015-05-27

I dag var jag medverkande/inbjudare till ett seminarium om kontanthanteringen i samhället och möjligheten att använda kontanter. Seminariet hade mer fokus på konsumenternas behov än den hearing Finansutskottet ordnade för några månader sedan. Min bild efter dagens seminarium förändrades inte, utan förstärktes. I ett samhälle där sedlar och mynt är lagliga betalningsmedel måste dessa också gå att använda! Och politiken måste ta tag i frågan om inte bankerna sköter detta.

Jag har ju tidigare själv lämnat in en riksdagsmotion i frågan och även medverkat till att Alliansen tillsammans med Vänsterpartiet lyfte frågan om ett utskottsinitiativ i Finansutskottet för en tid sedan (som tyvärr röstades ned av S, MP och SD). Regeringen menar ju att frågan redan utreds, men Alliansen och V tycker detta känns väldigt vagt och vill se konkreta förslag från regeringen på hur vi ska garantera att kontanthanteringen fungerar i hela landet. Men nu har regeringen bollen och jag tänker fortsätta följa frågan noga.Socialdemokraterna kan bara nå sina mål om de trixar med siffror

2015-05-26

I går meddelade ju arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att det skulle bli svårt at nå arbetslöshetsmålet som regeringen satt upp, eftersom antalet nyanlända flyktingar är så stort, vilket gör att antalet arbetssökande ökar snabbare än de nya jobber kommer till. Vilket ju knappast är någon nyhet som jag påpekade i gårdagens blogginlägg, så såg det ju ut under valåret med, men då fanns inga garderingar om att det kunde påverka Socialdemokraternas vallöfte.

Nu uppmärksammar media nästa märkliga besked. Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) svävande svar om hur regeringens arbetslöshetsmål ska beräknas svajar nämligen betänkligt. Enligt Dagens Industri kan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson inte ge klara besked om hur arbetslöshetsmålet om lägst arbetslöshet i Europa till 2020 ska beräknas. Enligt Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg vore den bästa lösningen att styra mot ett mål för arbetslösheten i ålderskategorin 20 till 74 år. En definition av arbetslösheten som undantar unga skulle samtidigt göra att målet blir avsevärt mycket lättare att nå.

Med andra ord - om man inte kan nå ett uppsatt mål om arbetslösheten får man helt enkelt ändra sättet att räkna och inte ta med alla arbetslösa. Det var så man gjorde före 2006, när man gömde så många arbetslösa i förtidspension för att de skulle försvinna ur statistiken. Nu kan man allvarligt misstänka att nya versioner av trixande väntar. Om man inte tar med nyanlända och räknar bort ungdomarna så har Sverige redan mycket låg arbetslöshet...

Socialdemokraterna kan bara nå sina mål om de trixar med siffror och statistik. Precis som de gjorde fram till 2006.

Intressant eftermiddag med Fondbolagens förening

2015-05-26

I går eftermiddag deltog jag som inbjuden gäst vid Fonddagen 2015 med Fondbolagens förening. Jag var ende riksdagsledamoten på plats, och som fd bankanställd och placeringsrådgivare mm var det intressant att lyssna på flera olika föredrag. Mest intressant var diskussionerna mellan Nordeas chefsekonom Annika Winsth och förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick som diskuterade hushållens skuldsättning och den svenska amorteringskulturen med lite olika ingångar. Annika Winsth sa många kloka saker och förespråkade en mer balanserad syn på amorteringsfrågan. Med andra ord lite mer så som jag själv ser på saken. Ett annat intressant föredrag var när det så framgångsrika skidlandslagets ledare Rikard Grip berättade om sin syn på ledarskap.

Efter programmet upptäckte jag att jag var inviterad även till den efterföljande middagen med underhållning, och att de dessutom placerat mig vid ett av honnörsborden. Vet inte riktigt vad jag hade gjort för att förtjäna det. Men jag hade trevligt sällskap av bland annat en fd kollega från SEB, och maten var god och dessutom fick vi underhållning av den nya intressanta gruppen Dante. Berns Salonger måste för övrigt vara en av de vackraste lokalerna i Stockholm!Finansutskottet sa ja till ny utredning om välfärdstjänster

2015-05-26

I dag röstade finansutskottets majoritet för Alliansens förslag om ny utredning om välfärdstjänster. S, MP och V var emot. Jag upprepar det jag skrev förra veckan på bloggen:

Den utredning om "vinster i välfärden" som S-MP-regeringen tillsatte i början av mars var en ren eftergift åt Vänsterpartiet, och har bara ett enda mål – att tvinga bort privata företag från välfärdsbranschen. Alliansen anser att utredningen har fokus på fel saker. Välfärden behöver mångfald eftersom det bidrar till att utveckla verksamheter och hitta nya lösningar. Regeringens utredning fokuserar på vinster och detaljstyrning av bemanning istället för att säkerställa kvalitet, tillgänglighet och valfrihet. Den osäkerhet som regeringens utredning leder till lägger en våt filt över branschen, när man inte vågar fatta viktiga verksamhets- och investeringsbeslut. Den osäkerheten måste upphöra. Vi vill därför att Riksdagen skickar en tydlig signal till regeringen om vilken inriktning vi vill se på det här området.

Alliansen vill se en utredning som fokuserar på kvalitet och mångfald, oavsett vem som levererar. Vi måste ställa tuffa krav på alla aktörer som verkar inom välfärden. Det viktiga är att kvalitén är hög, oavsett om det är offentliga, privata eller ideella aktörer. Därför lade vi i dag fram ett konkret och genomarbetat förslag förslag i Finansutskottet för hur ett sådant utredningsuppdrag skulle kunna se ut.


Nu får vi se om regeringen visar respekt för riksdagen och följer utskottsinitiativet när det väl har beslutats vid kommande votering.

Tänker regeringen bryta vallöftet om företagens sjuklöneansvar?

2015-05-26

Före valet gjorde Socialdemokraterna stor sak av att de ville minska företagens kostnader sjuklöneansvaret. I april 2014 skrev Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg i en debattartikel i Dagens Industri att Socialdemokraterna i sin vårbudgetmotion tänkte föreslå att den andra sjuklöneveckan skulle tas bort. I Socialdemokraternas valmanifest formulerades vallöftet mer vagt som att "arbetsgivarnas sjuklöneansvar skulle minska".

Alliansen höll på sin linje att i stället stärka högkonstnadsskyddet för små och medelstora företag så att inte vissa företag drabbas oskäligt hårt av kostnaden. Borttagande av den andra sjuklöneveckan skulle haft ganska liten effekt eftersom den absolut största delen av kostnaderna för företagen uppstår under den första sjuklöneveckan. Alliansens förslag var uppenbarligen bra, för det återfanns sedan även i regeringens budgetförslag. Men oavsett vilket vann ju Alliansens budget och det nya högkostnadsskyddet blev verklighet från den 1 januari i år. Och det är en lösning som näringslivsorganisationerna tycker är bra.

Det som förvånar är att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) nu plötsligt säger att hon "inte utesluter" att utöka nuvarande två sjuklöneveckor ytterligare. Om regeringen gör detta trots att man gick till val på att minska sjuklöneansvaret är det ytterligare ett exempel på Socialdemokraternas löftesbrott.

Den viktigaste frågan att diskutera är hur ett företag ska våga anställa en tidigare långtidssjukskriven om man vet att man kommer att få mycket höga kostnader om personen blir sjuk igen? Risken är uppenbar att skärpta regler motverkar återgång i arbete för dem som har en lång sjukdomshistoria bakom sig. Det borde socialförsäkringsministern inse.

Plötsligt vill regeringen öka kontrollen av de sjukskrivna

2015-05-25Ända sedan Alliansens stora sjukförsäkringsreform har Socialdemokraterna högljutt drivit linjen att tidsgränser och kontroller inte gör någon friskare. Men nu, i takt med att sjuktalen åter ökar och sjukskrivningarna blir längre och längre låter det plötsligt helt annorlunda från S-MP-regeringen.

För i dag säger plötsligt socialföräkringsminister Annika Strandhäll (S) att Försäkringskassans kontroller ska öka. "Sjuka ska kontrolleras mer". Sjukskrivningarna har blivit längre och längre och enligt både experter och utredare är de sämre kontrollerna av de sjukskrivna en av orsakerna. Från 2011 och framåt har helt enkelt Försäkringskassan inte tillämpat reglerna i samma utsträckning som tidigare, och då ökar sjuktalen. Inte minst påpekade Socialförsäkringsutredningen detta i sitt slutbetänkande. Nu ska Försäkringskassan få mer resurser för att öka kontrollerna och pengar ska skjutas till i höstbudgeten.

Förslaget är i sak bra. Moderaterna har hela tiden varit tydliga med att tidsgränser och löpande uppföljning är bästa sättet att hålla nere sjuktalen och få en bättre fungerande rehabilitering. Men när regeringen samtidigt tar bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen slår man undan benen på sina egna satsningar. Den bortre tidsgränsen har haft stor effekt, och den vill regeringen ta bort nästa år, trots att deras egna experter menar att det kan öka sjukfrånvaron.

Men att förslaget i sak är bra fritar inte Socialdemokraterna från ett gigantiskt hyckleri. Det som var helt fel i valrörelsen är plötsligt rätt. Som i så många andra frågor. Känslan att Socialdemokraterna har lurat till sig regeringsmakten med falska löften och vilseledande retorik blir allt starkare.

Socialdemokraterna backar redan från sitt "arbetslöshetsmål"

2015-05-25

Efter att i stort sett alla experter konstaterat att Socialdemokraternas arbetslöshetsmål är orealistiskt börjar tydligen regeringen få kalla fötter. I dag säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) enligt SVT att "när vi satte upp målet visste vi inte hur många som skulle fly till Sverige"

Enligt Johansson är tillväxten av nya jobb god men ännu så länge har det haft svag effekt på arbetslösheten. Ett problem är att de jobbsökande ökar lika mycket som jobben.

Ett annat problem är att de arbets- sökande inte har rätt kompetens för de jobb som finns, menar Ylva Johansson.

Riktigt så lät det ju inte under valrörelsen. Då var det regeringens fel att arbetslösheten inte minskat. Och en Socialdemokratisk regering skulle fixa till Europas lägsta arbetslöshet om man bara gav dem sin röst. Med detta orealistiska och ihåliga löfte lockade man tillräckligt med väljare för att kunna bilda regering, trots att man mycket väl visste att just flyktinginvandringen var den största orsaken till att arbetslösheten i Sverige ligger kvar på höga nivåer.

Situationen idag är nämligen exakt densamma som under Alliansens tid. Jobben blir fler, men det blir också de arbetslösa. Och en mycket stor del av de nya arbetslösa är flyktinginvandrare, ofta med mycket låg utbildning. Alliansen insåg detta, statsminister Reinfeldt påpekade till exempel vid något tillfälle att arbetslösheten inte var ett problem för "inrikes födda mitt i livet". Han fick kritik för detta uttalande, men det var korrekt då och är korrekt idag. Som jag visade på bloggen häromdagen är arbetslösheten i denna grupp runt 5%. Den höga arbetslösheten finns bland lågutbildade utrikes födda, över 40%. Detta ville ingen låtsas om under valrörelsen.

Det finns stor anledning till självkritik för att Alliansen inte skärpte reglerna för flyktinginvandring, exempelvis genom att strama upp försörjningskravet vid anhöriginvandring och stoppa reglerna om automatiska permanenta uppehållstillstånd. Då hade arbetslösheten varit lägre. Men det finns ännu större anledning att kritisera regeringen för ett extremt hyckleri när det gäller vallöftet om EU:s lägsta arbetslöshet. Det går helt enkelt inte att uppnå om man samtidigt har en så generös flyktingpolitik som Sverige har.

Börjar även Socialdemokraterna nyktra till i tiggeridebatten?

2015-05-25

Efter beskedet från justitieminister Morgan Johansson (S) om att lagstiftningen kring människohandel kan behöva ses över för att inrymma även påtryckningar och utnyttjande av tiggande EU-migranter kan man konstatera att Socialdemokraterna verkar svänga i frågan. Tidigare har partiet kraftfullt tagit avstånd från både moderaternas och andra partiers (SD, KD, FP) förslag mot tiggeriet.

Om Morgan Johansson menar allvar hoppas jag att han snarast lägger fram ett lagförslag som kan riktas in mot dem som organiserar tiggeri och tvingar, hotar eller utnyttjar fattiga människor.

Justitieministern flaggar också för skärpt lagstiftning för att underlätta avhysning av olagliga bosättningar på annans mark. Alltså även i detta fall exakt det moderaterna föreslog för några veckor sedan. Även här hoppas jag på ett snabbt arbete med ny lagstiftning från regeringens sida.

Ett välavvägt lagstiftningsförslag i dessa två frågor skulle samla ett mycket starkt stöd i riksdagen.

Bris och Unicef vantolkar barnkonventionen

2015-05-25

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) får kritik för sitt uttalande om att EU-migranters barn inte ska få gå i svensk skola. Allt enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Själv tycker jag det han säger är en självklarhet, vilket jag länge varit mycket tydlig med.

"Vi har barnkonventionen, och den talar sitt tydliga språk. Att exkludera barn som vistas här från sin rätt till skolgång är djupt upprörande", säger Kattis Ahlström, generalsekreterare för Bris. Särskilt märkligt är uttalandet just nu, tycker hon, eftersom Sverige är på väg att implementera FN:s barnkonvention i svensk lag. "Barn intar en särställning, de kan inte själva påverka sin situation. Därför är de särskilt utsatta. Och just utbildning vet vi är en väg ut ur utsatthet", säger Kattis Ahlström.

Även Unicef är kritiskt till migrationsministerns uttalande. "Det är förvånande att migrationsministern går ut och tar ställning mot barns rättigheter", säger Christina Heilborn, programchef på Unicef. "Barnens rätt till utbildning är överställd andra intressen som stater kan ha". "Barnkonventionen är tydlig med att barn har samma rättigheter, oavsett uppehållstillstånd eller inte. Barns rätt till utbildning ska respekteras", säger hon.

Personligen menar jag att Bris och Unicef är fullständigt ute och cyklar med sin tolkning av barnkonventionen. Den säger förvisso att barn ska ha rätt till utbildning, och Kattis Ahlström har helt rätt när hon säger att utbildning är en väg ut ur utsatthet. Men det råder faktiskt skolplikt i Rumänien! Det är där barnen kan få varaktig undervisning på sitt eget språk. I Sverige lär de knappast hinna lära sig något av värde på några veckor eller månader i svensk skola, särskilt som de inte ens kan språket. En rimlig tolkning av barnkonventionen är givetvis att värna barnens rätt till skolgång i hemlandet, och att motverka att barn tvingas leva i tiggarläger i Sverige. Sverige bör, som jag påpekat många gånger, tillämpa nolltolerans mot barn i samband med tiggeri. Att erbjuda barnen skola i Sverige skulle riskera att medföra att många fler barn tvingas följa med sina föräldrar hit för att leva i armod i tiggarläger runt våra städer. Jag begriper inte att inte Bris och Unicef inser detta.

Att det samtidigt blir en enorm belastning och kostnad för svenska skolor om de ska ta hand om tiggande EU-migranters barn är en annan sak. Det lär behövas mycket extra stöd till dessa barn, liksom tolkar och flerspråkiga lärare. Detta skulle medföra stora kostnader och ta mycket resurser i anspråk som behövs till andra barn med särskilda behov som bor permanent i Sverige. Morgan Johansson har rätt, och jag hoppas han står på sig mot naiva röster som inte ser helheten i frågan.

Elfsborg fortsätter vinna

2015-05-24


Elfsborg tog idag ännu en seger, denna gång borta mot Åtvidaberg med 2-1. Elfsborg fortsätter att uppvisa ett stabilt målskytte och har många målgörare - en viktig styrka.

Elfsborg har endast förlorat en enda match hittills i år, och skuggar nu Blåvitt i toppen av en haltande tabell. Det är oerhört stor skillnad mellan toppen och botten, och Blåvitt och Elfsborg är helt klart de två hetaste lagen i allsvenskan just nu. Visst vore det kul om guldkampen i höst skulle stå mellan Västsveriges två storlag?Inseminationsdebatten glömmer barnens rätt till två föräldrar

2015-05-24

Debatten om ensamstående kvinnors rätt till samhällets hjälp med insemination för att kunna skaffa barn har blossat upp på nytt efter att regeringens presenterat ett sådant förslag för lagrådet. För egen del har jag tidigare ifrågasatt detta på bloggen, och i gårdagens Göteborg-Posten skriver politiske redaktören Alice Teodorescu en ledarkrönika som i stort sett kunde vara mina egna ord. Den 29/2 2012 skrev jag nämligen bland annat nedanstående på bloggen, och jag har inte ändrat åsikt i frågan sedan dess:

"Det finns en stor trygghet för ett barn att ha två föräldrar, inte minst om det händer den ena något. Om de två föräldrarna är man och kvinna eller av samma kön har i sammanhanget mindre betydelse, men det finns en poäng i att det finns två vuxna personer som hjälps åt att ta hand om barnet. I detta fall bortser vi helt från barnets behov av detta, och offrar det för de vuxnas önskemål. Det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att bli förälder, men däremot har ett barn enligt min åsikt rimligen rätt att ha två föräldrar, även om de inte alltid bor tillsammans. Vi vet också att barn till ensamstående föräldrar ofta har en betydligt lägre ekonomisk standard än andra barn. Ska vi då uppmuntra fler hushåll ensamstående föräldrar där samhället kanske får ta stora delar av kostnaderna i form av bostadsbidrag eller försörjningsstöd?"//"Ensamstående har också redan rätt att adoptera barn, vilket jag dock inte tycker är helt jämförbart. Vid adoption tar man ju hand om ett barn som helt saknar föräldrar, det kan bara bli till fördel för barnet. När det gäller inseminationsfrågan gör man det möjligt redan från början att ett barn endast ska ha en förälder. För egen del är jag tveksam till en lagändring av ideologiska skäl. Det känns märkligt att samhället aktivt ska uppmuntra tillskapandet av ensamföräldrar, inte minst för barnens skull."

Min linje i diskussionen är att man i vart fall ska ha som utgångspunkt att det ska finnas två vuxna som tar ansvar för barnets uppfostran och försörjning. Att vissa föräldrar inte tar detta ansvar är en sak, men även efter separationer finns ju en skyldighet att bidra ekonomiskt och förhoppningsvis vill båda föräldrarna i vart fall oftast ha ett visst umgänge med sitt biologiska barn. Det är också viktigt för barn att ha en manlig förebild, vilket vi ofta påpekar i andra sammanhang, tex när det gäller föräldraledighetens fördelning. Konstigt att det inte gäller i detta sammanhang? Jag är ytterst tveksam till att stödja ett förslag om att samhället aktivt ska medverka till att skapa ensamstående föräldrar som sedan ofta blir beroende av samhällets ekonomiska och sociala stöd, och där mamman, som Alice Teodorescu skriver, medvetet från början väljer bort barnets självklara rätt till en pappa? Det kan inte vara en absolut mänsklig rättighet att bli biologisk förälder, men det borde vara en ovillkorlig mänsklig rättighet för ett barn att ha två föräldrar. Det finns samtidigt all anledning att diskutera om samhällets begränsade sjukvårdsresurser verkligen ska läggas på detta?

Vi får se när det kommer ett eventuellt lagförslag i frågan, och hur detta då ser ut. Moderaterna är som parti splittrade i frågan, men för mig är detta en typisk samvetsfråga där jag inte på förhand ställer ut någon garanti att följa partilinjen om jag känner att denna landar fel. Jag lär återkomma i frågan när det blir dags.

Grattis Måns Zelmerlöv och grattis Sverige!

2015-05-23Så var det dags igen för Sverige att vinna Eurovision Song Contest, det blir andra segern på fyra år, och sjätte segern under festivalens 60-åriga historia. Otroligt imponerande. Bara Irland har fler segrar (7st). Jag trodde inte Måns Zelmerlöv hade en tillräckligt bra låt för att vinna, men jag får buga och bocka - han gjorde en grymt proffsig insats i finalen!

Nu går den stora finalen i Sverige nästa år. Denna gång får SVT låta bli att tramsa och se till att Sveriges största arena får evenemanget. Så västsvensk jag är tycker jag det är fullständigt självklart att nästa års final ska gå på Friends Arena i Solna/Stockholm. Allt annat vore rent pinsamt.

"Läktarkultur är inte att förstöra för sin egen klubb"

2015-05-23

I dag har vi denna slutreplik i debatten om otillåten pyroteknik på Borås Arena under Elfsborgs matcher.
(Klicka för läsbar storlek)Interpellationsdebatt med finansministern om svikna vallöften

2015-05-22I dag har jag haft ännu en interpellationsdebatt med finansministern, denna gång om svikna vallöften i allmänhet och försämringen av ROT-avdraget i synnerhet. Här är min interpellation och finansministerns svar. (Fotot ovan tog min riksdagskollega Anette Åkesson under debatten). Min fråga var alltså vilka ytterligare vallöften finansministern avser att bryta de kommande åren. Jag fick tyvärr inget svar frågan överhuvudtaget. Jag fick bara ett försvarstal för det försämrade ROT-avdraget.

Jag påpekade för finansministern att det här att hålla vallöften är inte något man kan göra lite grann när man vill. Vallöften är ofta det som avgör hur väljarna röstar. Om väljarna hade vetat före valet att ROT-avdraget skulle försämras, och att bensinskatten skulle höjas efter valet så hade troligen en del väljare röstat annorlunda. Det dagens regering gjort är därmed att lura till sig regeringsmakten med falska löften. Det är allvarligt i en demokrati att väljarna inte kan lita på sina politiker.

De utvärderingar som gjordes under Alliansen regeringstid visade att vi var bra på att hålla våra vallöften, och vi gjorde det på alla större och viktigare politikområden. De undantag som fanns var ofta när EU-regler förhindrade en idé, då fick vi pröva nya vägar. Jag är stolt över att den moderatledda Alliansregeringen höll sina löften. Magdalena Andersson kan inte vara lika stolt över sin regering.

Det finns ett klassiskt uttalande från den socialdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Nilsson som en gång konstaterade att ”Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss”. Frågan är om Socialdemokraterna har samma slarviga syn på vallöften idag som då? Faktum är att dåvarande S-ministern Ingela Thalén var ärligare med sina bevingade ord från 1990: ”Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för”. Jag föreslog att finansministern hellre skulle ta efter Thalén i kommande valrörelse.

Bakgrunden till min fråga var att S-MP-regeringen uppvisar en strid ström av brutna vallöften. Bara inom finansministerns eget ansvarsområde finns flera exempel. Förutom det försämrade ROT-avdraget handlar det om synen på överskottsmålet och höjningen av bensinskatten. Jag påpekade att gemensamt för dessa förslag är att de återspeglar en närmast desperat jakt på pengar för att kunna genomföra olika bidragshöjningar som man lovade under valrörelsen – utan att ha någon finansiering. Men det kostar också att bygga sitt regeringsinnehav på Miljöpartiets och Vänsterpartiets stöd. Det är inga billiga fläskben Socialdemokraterna måste betala till dessa två extrempartier.

En regering som inte förbereder sig är oförberedd som vår tidigare statsminister ofta konstaterade under valrörelsen. Och exakt så blev det. Och det kostar! Med tanke på detta och andra ministrars yviga löften om både det ena och det andra finns en uppenbar risk att finansministerns numera tomma lada behöver ytterligare påfyllning. Och det är som alltid vi skattebetalare som får betala notan. Så jag upprepade min fråga till finansministern: "Berätta nu för mig och svenska folket, Magdalena Andersson, vilka ytterligare vallöften regeringen avser att bryta?" Fast jag fick förståss inget svar. Hon hävdade bara att man inte alls brutit några vallöften. Jag överlåter till väljarna att avgöra den saken.

I den andra debattrundan gick jag in på själva frågan om försämringen av ROT-avdraget. Där åberopar finansministern enbart sin egen gamla arbetsgivares, Skatteverkets, remissyttrande, men bortser helt från de tunga remissinstanser som pekar i motsatt riktning och riktar hård kritik mot förslaget. Skatteverket har visserligen sagt att en minskning eller slopande av ROT-avdraget skulle få en ”begränsad effekt” på svartjobben, men en begränsad effekt innebär inte att det inte blir någon effekt alls. Och både Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket är betydligt mer oroade och varnar för ökat svartarbete. ”Lönsamheten för svartarbete blir bättre och det finns en uppenbar risk att detta ökar” skriver Ekonomistyrningsverket. Och Ekobrottsmyndigheten skriver att det finns ”risk för att svartarbetet kommer att öka i väsentlig mån och därigenom den ekonomiska brottsligheten”.

Det är också intressant att läsa vad Ekonomistyrningsverket skriver om hur statskassan faktiskt tjänar på ROT-avdraget när man även räknar in den framtida skatten på den kapitalvinst som uppstår till följd av den värdehöjande förbättringen av en fastighet. produktionen. Det är ren vinst för staten!

Jag avslutade denna replikomgång med att fråga finansministern varför hon vill försämra en reform som både uppskattas av hushållen, skapar fler arbetstillfällen, minskar svartjobben och går plus ekonomiskt för staten? Trots att hon före valet lovade tvärtom? Det är inte bara ett vallöftesbrott, det är ju dessutom dumt på riktigt! Svaret jag fick var att hon sågade sin egen myndighet, Ekonomistyrningsverket och stod fast vid att staten förlorar stora pengar på ROT-avdraget. Och att det inte finns någon risk för ökat svartjobb när avdraget minskas, vilket innebär att hon även sågar Ekobrottsmyndigheten. Det finns anledning att återkomma i frågan.

Hela debatten kan ses här från riksdagens websändning:Kort medverkan i TV4:s Nyheterna i kväll

2015-05-21

I kväll medverkar jag lite kort i ett nyhetsinslag i TV4:s Nyheterna angående statsminister Löfvéns problem med saknat kollektivavtal på det företag han anlitat för att bygga om på sin fritidsfastighet. För de flesta andra hade detta knappast ens gett anledning att höja på ögonbrynen, men för Stefan Löfvén som tidigare Metallonrdförande och som gjort frågan om kollektivavtal till sin profilfråga, och som dessutom gärna kräver av både företag och privatpersoner att man ska förvissa sig om att det finns kollektivavtal när man anlitar ett någon, är det givetvis ett stort trovärdighetsproblem att säga en sak och göra en annan. Lite som Åsa Romson och den giftiga bottenfärgen...lite av ett hyckleri, vilket jag påpekar i slutet av inslaget.Elfsborg i topp igen

2015-05-21

Elfsborg visade igår än en gång stark moral och en vilja att aldrig ge upp, när man vände 0-1 till 2-1 och besegrade Helsingborg på Borås Arena. Glädjande också att målskyttet fortsätter att fungera. Elfsborg ligger nu etta i en haltande tabell, efter kvällens matcher vet vi om Elfsborg behåller förstaplatsen eller om den tas över av Malmö eller Göteborg.

En intressant sak, efter debatterna kring bengalbränning och rökfacklor under förra hemmamatchen, var att Elfsborgs ordförande Bosse Johansson såg denna match från ståplatsläktaren tillsammans med Elfsborgsklacken. Mycket bra initiativ och en tydlig markering från klubben att man vill värna om en god läktarkultur på ståplats. "Efter den jobbiga veckan ville jag dra mitt strå till stacken för att förstärka det goda arbetet och den i grunden mycket goda supporterkultur vi har" säger Bosse Johansson till radio Sjuhärad. (Bilden är ett utsnitt ur ett större foto, citerad från Borås Tidning)Alliansens utskottsinitiativ kring utredning om välfärdstjänster

2015-05-21

Den utredning om "vinster i välfärden" som S-MP-regeringen tillsatte i början av mars var en ren eftergift åt Vänsterpartiet, och har bara ett enda mål – att tvinga bort privata företag från välfärdsbranschen. Alliansen anser att utredningen har fokus på fel saker. Välfärden behöver mångfald eftersom det bidrar till att utveckla verksamheter och hitta nya lösningar. Regeringens utredning fokuserar på vinster och detaljstyrning av bemanning istället för att säkerställa kvalitet, tillgänglighet och valfrihet. Den osäkerhet som regeringens utredning leder till lägger en våt filt över branschen, när man inte vågar fatta viktiga verksamhets- och investeringsbeslut. Den osäkerheten måste upphöra. Vi vill därför att Riksdagen skickar en tydlig signal till regeringen om vilken inriktning vi vill se på det här området.

Alliansen vill se en utredning som fokuserar på kvalitet och mångfald, oavsett vem som levererar. Vi måste ställa tuffa krav på alla aktörer som verkar inom välfärden. Det viktiga är att kvalitén är hög, oavsett om det är offentliga, privata eller ideella aktörer. Därför lade vi i dag fram ett konkret och genomarbetat förslag förslag i Finansutskottet för hur ett sådant utredningsuppdrag skulle kunna se ut.

Förslaget bordlades till nästa möte för att alla skulle kunna läsa det i lugn och ro. På sammanträdet på tisdag nästa vecka vet vi hur finansutskottet ställer sig till förslaget.

Statsminister Löfvén frustrerad över oppositionens aktivitet

2015-05-21

Alliansen har nu fått igenom långt över 100 tillkännagivanden till regeringen, ofta i stora och viktiga frågor. Detta gör statsminister Löfvén (S) allt mer frustrerad, och idag ryter han till mot Alliansen i en artikel i Dagens Nyheter. Klicka nedan för att läsa hela artikeln.

Tyvärr får Löfvén får han vänja sig. I går tog riksdagen bland annat beslut om flera tillkännagivanden i utbildningsfrågor, bland annat att Alliansens förslag om 10-årig grundskola ska genomföras. Och idag väckte Alliansen i Finansutskottet ett utskottsinitiativ för att göra en mer objektiv utredning om privat utförda välfärdstjänster än den företagsfientliga utredning regeringen tilsatt. Nästa vecka vet vi om detta initiativ leder till ännu ett tillkännagivande. Mer om detta ärende i nästa inlägg. Även i Socialutskottet och Trafikutskottet togs nya beslut om tillkännagivanden idag.Intervjuad i Markbladet om moderaternas förslag rörande tiggeriet

2015-05-20

I denna veckas nummer av Markbladet finns en lång intervju med mig angående det moderata förslaget om skärpningar av lagstiftningen kring tiggeriet. Jag förekommer också i en annan intervju där jag kritiserar förslaget i Barn- och Ungdomsnämnden att ge barn till tiggande EU-medborgare rätt till skolgång. Jag hoppas man kommer på bättre tankar innan beslutet tas. För att läsa artiklarna - klicka nedan!Tiggeriets olika ansikten

2015-05-20

De senaste veckorna har den stora diskussionen varit om tiggeriet är frivilligt eller inte, om det är organiserat, om denna organisering görs av kriminella grupperingar eller "bara" inom familjen eller släkten, och om det rent av förekommer hot, tvång eller utpressning i samband med tiggeriet?

Sanningen är nog att alltihop förekommer. Tiggeriet har olika ansikten. Två artiklar som belyser ytterligheterna är dessa. Först detta inslag i SVT som beskriver helt frivilligt tiggeri som givit en familj möjlighet till ett bättre liv (vilket jag också såg exempel på vid mitt besök i Rumänien). Och så denna artikel i DN som vittnar om grov kriminalitet bakom tiggeriet. Tyvärr något som även bekräftades i Kalla Faktas program och i de artiklar som finns i tiggarnas egen tidning.

Det är mot denna bakgrund jag tycker moderaternas förslag är bra - vi vill kriminalisera organiserandet av tiggeri, men utan att kriminalisera tiggaren. Och ge kommunerna ökade befogenheter att lokalt reglera hur och var tiggeri får förekomma. Det är en väg värd att pröva.

Sverige nådde sysselsättningsmålet redan förra året och är bäst i EU

2015-05-20Europaportalen berättar att för första gången sedan början på den ekonomiska krisen stiger sysselsättningsgraden i EU. Under 2014 ökade sysselsättningsgraden – andelen av hela befolkningen mellan 20 och 64 år som har arbete, i EU-länderna till 69,2 procent – den första ökningen sedan 2008 då den nådde toppnoteringen 70,3. EU har som mål att nå en sysselsättningsgrad på i genomsnitt 75 procent till år 2020, men målet varierar för olika länder. Sverige har det högsta målet, 80%, och det målet nåddes redan i fjol under Alliansens sista regeringsår. Det är bara Sverige och Tyskland som idag når sina mål. (Siffror och figur kommer från Eurostat)

Vår i trädgården

2015-05-20

Just nu och några veckor framåt är nog stenpartierna hemma i trädgården i Ubbhult som allra vackrast.Stockholm inför gräddfil till bostad för hemvändande terrorister?

2015-05-19

I dag tog Socialnämnden i Stockholms Stad ett något otydligt beslut om att hemvändande IS-krigare och andra som åkt på terrorresor tydligen bland annat ska erbjudas försörjningsstöd och särskild hjälp med bostad och jobb.

Upprördheten över den nya S-MP-V-FI-majoritetens belöning av terrorister är stor. Och det är ganska givet. "Är du stockholmare och saknar bostad? Åk till Syrien och kriga och mörda och kom sedan tillbaka till Stockholm så får du bostad som belöning".

Hur tänkte dom?

"Människorna som kommit tillbaka efter att de begått folkmord ska inte få bostäder och jobb utan ska ställas inför rätta", säger oppositionsborgarråd Lotta Edholm (FP). Jag tror de flesta normala människor instämmer.

Finanspolitiska Rådet: Förändring av disponibel inkomst

2015-05-19

Finanspolitiska Rådet redovisar i sin rapport (sidan 36) förändringen av disponibel inkomst, dels under s-regeringen 1995-2006, dels under Alliansen 2006-2013. Under S-regeringens tid var det de 10 procenten med de högsta inkomsterna, decil 10, som fick den i särklass största förbättringen, hela 85% i inkomstökning, dubbelt så mycket som decil 9 som fick näst mest. Under Alliansen vad det decil 5-9 som fick mest. Alltså inte de med högst inkomster.Finanspolitiska Rådet: Flyktinginvandring skapar högre arbetslöshet

2015-05-19

Finanspolitiska Rådet är närmast övertydliga i sin senaste rapport när det gäller flyktinginvandringens påverkan på arbetslösheten. Så här skriver man i rapporten (sidan 91), även illustrerat av nedanstående figur (3.13):

Andelen utsatta grupper bland de arbetslösa kan förväntas öka ytterligare i Sverige under nästkommande år till följd av den höga flyktinginvandringen, eftersom nyanlända flyktingar i genomsnitt har fler och längre arbetslöshetsperioder än andra grupper. Som framgår av diagram 3.13 är arbetslösheten mycket hög blad utomeuropeiskt födda. Bland utomeuropeisikt födda med låg utbildning var arbetslösheten över 40 procent 2014.

Detta stärker bilden av att en stor del av den svenska arbetslösheten kommer att kvarstå när konjunkturläget har normaliserats, och tyder på att målet om en kraftigt sänkt arbetslöshet kommer att bli svårt att nå."


Figuren visar att bland inrikes födda med gymnasial eller eftergymnasial utbildning ligger arbetslösheten stabilt de senaste tio åren, runt låga 5%. För inrikes födda med lägre utbildningsnivå, samt utom europeiskt födda med gymnasial eller eftergymnasial utbildning har arbetslösheten inte heller förändrats nämnvärt sedan 2005, ligger runt 15%.

Bland lågutbildade utomeuropeiskt födda syns den stora försämringen, en ökad arbetslöshet som idag ligger på rekordhöga 40%.

Finanspolitiska Rådet slutsats är att eftersom en stor del av de nyanlända flyktingarna har låg utbildning kommer dagens höga flyktinginvandring att påverka arbetslösheten negativt.

Om man jämför alla inrikes födds med alla utomeuropeiskt födda ligger arbetslösheten på 6% respektive 23%. Några siffror för utrikes födda från Europa redovisas inte i tabellen eller materialet, men man kan väl på goda grunder anta att det ligger någonstans mittemellan. (I en not påpekas att invandrare från Nordamerika inte räknas in bland de utomeuropeiskt födda.)

Hade Finanspolitiska Rådet bestämt hade Västlänken aldrig byggts

2015-05-19

Finanspolitiska Rådets nya rapport innehåller en hel del intressant. Bland annat om brister i tidigare regeringars prioriteringar av satsningar på infrastruktur. Kritiken riktar sig främst mot Alliansregeringen, men man skriver att det sannolikt fungerat på samma sätt även under tidigare regeringar. Och dagens regering har inte aviserat att man tänker annorlunda, tvärtom försvarar nya infrastrukturministern Anna Johansson (S) Västlänken med näbbar och klor - trots att den har negativ ekonomisk samhällsnytta.

Framförallt pekar Finanspolitiska Rådet (sidan 138 i rapporten) på att "det är anmärkningsvärt att det visat sig så svårt att hitta något samband mellan den samhällsekonomiska nyttan per investerad krona och sannolikheten i att en investering genomförs."

Finanspolitiska rådet fortsätter (sid 140 i rapporten): "Vi menar därför att Trafikverket ska ha en tydlig instruktion att endast samhällsekonomiskt lönsamma projekt ska finnas med på den lista över investeringar som man föreslår till regeringen".

Med tanke på att Västlänken är ett av de absolut minst samhällsekonomiskt lönsamma infrastrukturprojekten i modern tid (projektet har tom negativ samhällsnytta enligt beräkning av tidningen Dagens Samhälle) så kan man ju lätt konstatera att om Finanspolitiska rådet hade fått bestämma hade Västlänken stoppats redan hos Trafikverket och aldrig ens föreslagits för regeringen. Det säger en del.

Finanspolitiska rådet riktar hård kritik mot regeringens politik

2015-05-19

I dag höll Finansutskottet en utfrågning med anledning av Finanspolitiska Rådets nya rapport. I rapporten riktar man mycket hård kritik mot regeringen.

Dels konstaterar man att "Regeringen bryter mot det finanspolitiska ramverket" (bilden nedan).

Dels skriver man att regeringens förslag om höjda arbetsgivareavgifter för unga på kort sikt kostar mellan 6.000 och 10.000 jobb. Samtidigt medför höjd a-kasseersättning att sysselsättningen minskar med 27.000 personer. Politiken i övrigt har små positiva effekter på arbetslösheten, "framförallt i relation till målet om EU:s lägsta arbetslöshet genom ökad sysselsättning" som man uttrycker saken. Under föredragningen konstaterade Rådets ordförande, John Hassler, att regeringens mål helt enkelt är orealistiskt.Om vi lagstiftar mot vissa klädesplagg är vi på ett sluttande plan

2015-05-18

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra besökte Växjö på måndagen och sa, apropå ett förslag från en ledande moderat kommunpoltiker (som vill förbjuda burka), att hon inte vill ha ett sådant förbud. Därmed håller hon samma linje som sin företrädare Fredrik Reinfeldt, som i en artikel i Aftonbladet 2010 visserligen skarpt tog avstånd från Burka som ett kvinnoförtryckande plagg, men samtidigt avvisade tanken på att förbjuda ett klädesplagg.

Själv har jag diskuterat denna fråga tidigare på bloggen, bland annat i samband med lärarutbildningar och vårdutbildningar. Jag menar egentligen att inga offentliganställda under arbetstid borde få bära klädesplagg som döljer ansiktet eller på annat sätt är att betrakta som starkt religiösa symboler. Offentliga myndigheter och verksamheter bör vara neutrala. Men allra viktigast är det i yrken där det är viktigt att se en persons ansikte, exempelvis i sjukvården eller i skolan. Där är burka givetvis uteslutet. Men det innebär inte att jag tycker man ska lagstifta om ett förbud, det är rimligen arbetsgivaren som beslutar i frågor kring lämplig klädsel på en arbetsplats, ofta i samråd med facket.

Vad människor i övrigt har för kläder på sin fritid tycker jag faktiskt inte lagstiftaren har med att göra överhuvudtaget. Börjar vi förbjuda vissa klädesplagg i lag är vi på ett sluttande plan. Vill någon gå med burka på stan på fritiden är det deras eget beslut. Att jag personligen anser att burka är ett medeltida kvinnoförtryckande klädesplagg och att jag blir illa berörd av att någon bär detta plagg i dagens samhälle är en helt annan sak. Jag har rätt att ha min åsikt, precis som andra har rätt att ha sin. För övrigt tror jag det skulle bli betydligt mer spännande att bära burka om det var förbjudet, så ett förbud kan få motsatt verkan. Vad gör man förresten om någon bryter mot förbudet? Vad ska straffet vara?

"Gynsamma klimatförändringar" bidrar till en grönare jord

2015-05-18

Tidningen "Forskning & Framsteg" berättar att ett internationellt forskarteam har lyckats beräkna den totala vikten av alla landväxter och även studerat hur växternas biomassa har förändrats under de senaste 20 åren. Forskarnas beräkningar är baserade på data från satelliter som mäter de mikrovågor som strålar ut från jordskorpan. En del av dessa mikrovågor absorberas av växterna och detta har forskarna utnyttjat i sina analyser: ju mindre mängd mikrovågor som strålar ut från ett landområde, desto mer växtmassa finns det där.

Analyserna visar att det fanns ungefär 362 miljarder ton landväxter vid millennieskiftet. Under perioden 1993–2002 minskade den totala växtbiomassan. Det berodde till stor del på skövling av tropisk regnskog. Men från 2003 och framåt har den totala växtmängden ökat med cirka 0,4 miljarder ton per år. Orsaken är både minskad avveckning av regnskog, skogplanteringsprojekt, ökad nederbörd i vissa områden och andra "gynnsamma klimatförändringar" enligt artikeln.

Man konstaterar också att när jorden blir grönare ökar det totala upptaget av koldioxid. Det kan i sin tur bidra till en uppbromsning av den pågående globala uppvärmningen. Med andra ord, när koldioxidhalten ökar så bidrar det till ökad växlighet - som därmed tar upp mer koldioxid. Naturens förmåga att reglera och stabilisera underskattas ofta.

Allt detta visar hur svårt det är att med enbart matematiska modeller och datormodeller förutspå såväl koldioxidhalt som globala temperaturer på jorden långt fram i tiden. Systemen är oerhört komplexa.

Uppgifterna i artikeln är för övrigt ganska självklara. Inom växthusnäringen är det ett välkänt faktum att tillförsel av koldioxid (CO2-gödsling) höjer skörden på exempelvis tomat och gurka. Enligt Hushållningssällskapet är det allmänt vedertaget är att en höjning av koldioxidhalten från cirka 375 ppm som är den nuvarande koncentrationen i luften till 700 – 1 200 ppm kan öka tillväxten med så mycket som 10-30%. Inte konstigt alls då om samma effekt uppnås ute i naturen. Artikelns uppgifter ligger också i linje med det jag berättat tidigare - satellitbilder visar tydligt att exempelvis Saharaöknen krymper och att Afrikas savanner blir grönare i takt med att koldioxidhalten ökar. Påståendet att globala uppvärmning skulle ha orsakat torka som utökar öknarna stämmer faktiskt inte med verkligheten. I de fall vissa öknar breder ut sig och vattendrag sinar beror det oftast på att man leder bort grundvatten, eller skövlar skogsområden som orsakar erosion, förstör förmågan att bromsa sandstormar och gör att marken inte längre kan binda den nederbörd som faller. Det är därför mycket välkommet att skövlingen av regnskogar faktiskt har minskat.

Sverige bäst i EU på innovationer - än så länge

2015-05-16För sjunde året i rad imponerar Sverige mest på EU-kommissionen där det gäller innovation. På den skala från noll till ett som EU-kommissionen använder för att mäta innovation – ett mått på bland annat företagsklimat, investeringar i forskning och patent – hamnar Sverige högst på 0,740. Det visar EU-kommissionens årliga sammanställning över graden av innovation i unionen under 2014. ”Sverige har varit det mest innovativa medlemslandet under hela perioden 2007-2014”, heter det i rapporten. (Figuren kommer från europaportalen.se).

Socialdemokraternas påståenden att Sverige är dåligt på innovationer får man nog ta med en nypa salt, även om Sverige självklart hela tiden måste vara på topp för att försvara sin förstaplats. Frågan är dock hur företagsklimatet och resurserna till forskning och innovationer påverkas av regeringens skattechock mot företagen?

Nytt kvoteringstrams från regeringen

2015-05-15Regeringen förbereder enligt Dagens Industri (som hänvisar till en intervju i Dagens Eko) ett lagförslag om att införa krav på könskvotering i bolagsstyrelser. Lagförslaget ska läggas fram nästa år om inte bolagen innan dess uppnått 40% kvinnor i sina styrelser. Enligt justitieminister Morgan Johansson är det ännu inte klart vilka sanktioner som ska drabba bolag som inte lever upp till detta krav. Men han tvekar inte med att hota med tunga påföljder och utesluter inte att upplösa bolag som inte följer lagen.

”Man kan hota med en upplösning av bolagen, eller också så kan man ha ett vitesförfarande”, säger han i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Uttalandet är så stolligt att man först undrar om det är sant. Men sedan känner man socialismens kalla kårar längs ryggen. Om ministern menar allvar att staten ska tvångsupplösa börsbolag som inte lyder regeringens order om hur bolagsstyrelserna ska utformas så är Sverige inne på en mycket farlig väg.

Tur i sammanhanget är att det finns en majoritet i riksdagen mot detta förslag. Om nu inte några populistiska ledamöter från något Alliansparti väljer att rösta med regeringen förståss. Konstigare saker har ju hänt.

För egen del blir det nejknappen som gäller. Det är ett löfte. För det första ska staten hålla fingrarna borta från företagens rätt att själva utforma sina bolagsstyrelser så som man tror är bäst för företaget. Det är inte statens sak att lägga sig i. För det andra ska kvinnor alltid veta att de får sitt uppdrag på grund av kompetens och inte kvotering, det är den viktigaste jämställdhetsfrågan av alla. Ingen av dessa frågor är förhandlingsbara för min del. Alla kvoteringsförslag ska alltid, oavsett vad det gäller och utan undantag, förpassas till papperskorgen.

Debattinlägg efter måndagens tråkiga händelser på Borås Arena

2015-05-15

I dag har jag nedanstående debattinlägg i Borås Tidning tillsammans med tre andra supportrar. Redan i går fanns artikeln på BT:s webbsida. Fotot tog jag själv under matchuppehållet efter incidenterna vid Malmös läktarsektion. Flera andra debattinlägg i BT dag handlar om samma sak. Boråsarna är bekymrade, det är helt klart.
Vad är det för fel på den här bilden från andra halvlek i Elfsborgs hemmamatch mot Malmö FF i måndags? Jo, det borde varit 22 spelare på planen. Men när det återstod en dryg tredjedel av sista halvlek så bröt domaren matchen efter att personer på Malmös läktarsektion för andra gången hade bränt av bengaler och även kastat bengaler mot funktionärer. Tidigare under matchen hade personer i både Malmöklacken och Elfsborgsklacken bränt av både bengaler och rökfacklor.

I samband med bengalbränningen på Elfsborgsläktaren finns vittnesmål om att det fanns personer som förgäves försökte stoppa detta. De blev i stället angripna. Senare tog (enligt uppgift från en supporterpolis) en liten klick svartklädda "supportrar" skydd under en flagga och maskerade sig och brände sedan av rökfacklor mitt bland alla människor på läktaren. Man kunde då se människor hosta eller få andningsproblem av den tjocka svarta röken. En man fick sätta sig ned med en halsduk för munnen för att kunna andas. Kanske hade han astma? En mamma med sin yngre son skrek panikslaget mot dem som höll i rökfacklorna.

Enligt polisen utanför arenan var det ett stort antal personer lämnade Borås Arena under de 20 minuter som spelavbrottet varade. Flera av dem som gick hem sa till poliserna att det var sista gången de gick på fotboll.

Vår fråga till de skyldiga är: Vem ger er rätt att bryta mot arenans regler? Vem ger er rätt att utsätta andra för detta? Vad är ni för sorts ”supportrar” som på detta sätt skrämmer bort publik och sponsorer, orsakar att Elfsborg får betala böter, orsakar matchavbrott och förstör Guliganernas och Elfsborgs goda rykte? Det verkar inte ens hjälpa att Elfsborgs egna spelare och klubbledning tar avstånd från era bengaler och rökfacklor, ni fortsätter ändå. Ni kan inte vara riktiga supportrar. Det är inte ”läktarkultur” att förstöra för sin egen klubb! Om en liten grupp personer orsakar att publiken och sponsorerna sviker, vad blir det då kvar av Elfsborg?

Det finns röster som vill att det ska bli lagligt med pyroteknik på fotbollsarenorna under ordnade former på angivna platser. Om man förespråkar detta får man arbeta för en ändring av reglerna och inte ta sig rätten själv att bara strunta i de bestämmelser som finns. Men det lär ju inte bli enklare att driva igenom tillstånd för laglig pyroteknik om man orsakar matchavbrott eller personskador genom otillåten pyroteknik. Man verkar inte heller inse att när man skapar oordning på ståplatsläktarna äventyrar man samtidigt framtiden för ståplats. Frågan är väl om man ens bryr sig, eller om det viktigaste är att bråka och förstöra?

Det talas mycket om att skärpa lagar och regler. Men reglerna är tydliga – bengaler, rökfacklor och pyroteknik är redan förbjudna på svenska fotbollsarenor. Problemet är att människor bryter mot reglerna. Polisen säger samtidigt att man undviker att göra ingripanden på läktarna, med tanke på sin egen och andras säkerhet, och att det bara kan förvärra läget. Om detta är en klok strategi låter vi vara osagt, för många framstår det nog snarast som att man på detta sätt låter bengalbrännarna vinna. Bättre hade kanske varit att på plats gripa de skyldiga och föra bort dem från arenan för att sedan ställa dem inför rätta? Gjorde man det vid ett eller ett par tillfällen skulle det vara en tydlig markering.

Man säger också att de skyldiga finns på film och att supporterpolisen och matchvärdarna oftast vet vilka det är. Men då så – se till att gripa dem och lagföra dem då, och ge dem tillträdesförbud till Elfsborgs matcher! De har inte på Elfsborgsläktaren att göra om de inte kan respektera de regler som gäller.

Viktigast är trots allt att alla riktiga supportrar visar lite civilkurage. Mycket fokus läggs nu på Guliganernas ledning, men man glömmer lätt att alla på ståplats inte är medlemmar i Guliganerna. Ansvaret för det som händer i klacken under en match kan inte bara läggas på några få personer i Guliganernas styrelse, det är tvärtom något som angår alla som finns i klacken och på ståplats. Samtidigt får inte en liten klick personer tillåtas att sätta agendan för vare sig Guliganerna eller det som händer på läktarna.

Det är hög tid att alla riktiga Elfsborgssupportrar agerar mot den lilla gruppen av personer som förstör för alla andra. Extra välkommet är det när Elfsborgs spelare och tränarstab markerar tydligt mot otillåtna bengaler och pyroteknik. För vem vill genomföra bengalbränning till stöd för sitt lag om laget tar avstånd från det?

Elfsborgs supportrar ska hålla samma höga kvalitet som vårt gulsvarta lag.
Vi måste stå upp för Elfsborg. Vi tillsammans!

Jan Ericson
Riksdagsledamot och medlem i IF Elfsborg och Guliganerna

Erik Svalander
Elfsborgssupporter sedan 1970-talet

Lennart Odhström
Mångårig supporter och medlem i IF Elfsborg och Guliganerna

Peter Olsson
Mångårig Elfsborgssupporter


Regeringens politiska förslag sågas av allt fler

2015-05-13

I går skrev Dagens Industri om att både Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket sågar regeringens förslag att begränsa rot-avdraget. Båda varnar för ökat svartarbete. Samtidigt varnar Arbetsförmedlingen att förslaget kan få negativa konsevenser för sysselsättningen i de delar av landet som har ett svagt arbetsmarknadsläge.

I samma tidning läser jag att Nordea hotar med att flytta ut sitt huvudkontor från Sverige om regeringen inför den planerade särskilda bankskatten.

Samtidigt kommer kritik från Finanspolitiska rådet som menar att regeringens förslag att höja abretsgivareavgifterna för unga och höja nivån i a-kassan kommer att minska sysselsättningen med 30.000 jobb. För att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 måste den strukturella arbetslösheten sjunka med minst 2,5 procentenheter och antalet jobb öka med 130 000, enligt rådet. De åtgärder som regeringen hittills har lagt fram innebär alltså i stället att sysselsättningen, enligt rådets egna beräkningar, minskar med 30 000.

Svesk Näringsliv riktar nu också hård kritik mot regeringens satsningar på export och innovationer med några hundra miljoner. Man menar att det är småpengar jämfört med den kostnadschock man samtidigt utsätter företagen för med alla sina skattehöjningar. Och så är det. Jag har tidigare berättat på bloggen att de skattehöjningar som presenteras i regeringens budget sammantaget innebär 34 miljarder i höjda skatter 2016, varav en del genomförs redan i år. 27 miljarder av de totala skattehöjningarna utgörs av höjd skatt på jobb och företagande. Endast knappt två procent (2%) av regeringens skattehöjningar på jobb och företagande går tillbaka till företagen (näringspolitik).

Det är verkligen inte mycket som känns jobbskapande i den svaga S-MP-regeringens politik. Det är i stället Alliansen som står för en jobbskapande politik.

Min tolfte interpellation till finansministern

2015-05-13

I går lämnade jag in min tolfte interpellation till finansminister Magdalena Andersson. Denna gång om det brutna vallöftet om höjd bensinskatt, och inte minst den märkliga argumentationen att "bensinpriset ändå gått ned så mycket". Nu har det ju gått upp igen. Vad tänker finansministern göra om det stiger ytterligare? Debatten lär bli framåt sommaren.Möte om extrem tillämpning av djurskyddslagen

2015-05-13

I söndags träffade jag företrädare för organisationen Djurägarna i Sverige på Grindsmossens café i Tostared. Temat för mötet var att belysa ett antal exempel på extrem tillämpning av djurskyddslagen, problem med övernitiska och okunniga djurskyddsinspektörer och oklar svensk rättssäkerhet inom djurskyddsområdet.

Det är inte bara filmen om "Hästmannen" som visades på SVT som vittnar om okänslig hantering av djurskyddslagen som vare sig gynnar djur eller djurägare. Exemplen är otaliga på hur djurskyddsinspektörer missbrukar sin makt och skadar både enskilda privatpersoner och lantbruksföretag.

För mig som jurist påminner rättsosäkerheten i dessa frågor faktiskt mycket om den rättsosäkerhet som gäller vid samhällets omhändertagande av barn. Fast i detta fall är det djurägare och djur som kommer i kläm i stället för föräldrar eller deras barn. Grundproblemet verkar dock vara detsamma - oerfarna nyutbildade människor som tar mycket ingripande beslut i andra människors liv utan att ha den livserfarenhet och handläggningsvana som behövs.

För egen del tänker jag preliminärt återkomma i ämnet till hösten med två riksdagsmotioner. Dels att det måste bli ännu tydligare i djurskyddslagen att det är helheten i djurets situation som måste vara avgörande, inte centimetrar eller fyrkantiga principer hämtade ut förordningar och reglementen. Dels att beslut om djurförbud inte bör få tas av djurskyddsinspektörer utan att de måste fastställas av domstol innan de träder i kraft.

Kalla Faktas avslöjande av kriminalitet och hot bakom tiggeriet

2015-05-12

Efter att ha sett kvällens Kalla Fakta kan jag bara konstatera att de blogginlägg jag tidigare skrivit om misstänkt kriminell verksamhet och/eller utpressning och hot bakom en del av tiggeriet bekräftas. Mycket av det som berättades har jag själv fått vittnesmål om på olika sätt och olika källor, så jag är inte direkt förvånad. Möjligen var det faktiskt ännu grövre inslag av kriminell verksamhet än jag trodde. Och att bussarna fram och tillbaka till Rumänien används för smuggling av stöldgods är inte heller någon nyhet vare sig för mig eller polisen. Inte heller att stulna fordon eller fordon med körförbud används för omfattande transporter av tiggare till olika tiggeriplatser, och "skrotade" husvagnar som sovplats.

Programmet stärker mig i min uppfattning att moderaternas förslag om att bland annat kriminalisera organiserande av tiggeri utan att kriminalisera själva tiggandet är en väl balanserad linje. Det skulle rimligen minska omfattningen av antalet människor som mer eller mindre tvingas till Sverige för att tigga. Om vi samtidigt ökar kommunernas möjlighet att i ordningsstadgorna reglera var tiggeri ska tillåtas eller inte, eller om man ska kräva tillstånd för tiggeri, och dessutom ökar insatserna mot illegala bosättningar så kan tiggeriets omfattning minskas avsevärt och färre människor hamna i klorna på kriminella grupper, utan att den mest utsatta personen - tiggaren själv - anses ha begått något straffbart.

Många påstår att den typ av "brott" som Kalla Fakta avslöjar redan är straffbara. Så är det givetvis i den mån brott kan styrkas. Sedan 2013 har dock polisen fått in över 50 anmälningar men inte en enda har lett till fällande dom. Och var drar man gränsen för hot och människohandel? Hur får man människor att våga vittna? Hur bevisar man inslag av människohandel om man luras att resa på kredit med buss till Sverige och sedan tvingas tigga ihop till skulden och busschauffören tar passet tills skulden är betald? Och är det frivilligt eller med tvång som man tigger om man pressas till det av andra i familjen som styr över vem som ska sitta var och sedan tar hand om och bestämmer över pengarna?

Om all organisering kriminaliseras behöver man inte styrka om det förekommer människohandel eller andra brott i ett konkret ärende - organiseringen i sig blir kriminell.

Många självutnämnda experter har självsäkert konstaterat att tiggeriet ger så lite pengar så att det är meningslöst för kriminella grupper att engagera sig. Jag har tidigare visat att tiggeriet, bara i Stockholm, lågt räknat kan omsätta 30-40 miljoner om året. Och nu ser vi hur ligor i vissa fall tar ifrån tiggarna allt de tigger ihop!

Kalla Fakta har gjort en insats genom att en gång för alla avslöja den svenska naiviteten i tiggerifrågan. Men samtidigt ska vi inte rusa iväg och kräva ogenomtänkta åtgärder som slår fel. Moderaternas förslag känns väl avvägt och om det kombineras med åtgärder i hemländerna - genom svenskt stöd till frivilligorganisationer och via EU-bidrag, kan vi bidra till en positiv utveckling i stället för att permanenta tiggeriet och därmed utnyttjandet av en del utsatta människor.

Läs alla mina tidigare inlägg om tiggeriet på denna sida.

Hur mycket ska ligisterna få förstöra för Elfsborg?

2015-05-12

Vad är det för fel på den här bilden från andra halvlek i gårdagens match? Jo, det borde varit 22 spelare på planen. Men när det återstod en dryg tredjedel av sista halvlek så bröt domaren macthen efter att Malmösupportrarna för andra gången hade bränt av bengaler och även kastat bengaler mot funktionärer. Tidigare under matchen hade både Malmöklacken och Elfsborgsklacken bränt av bengaler och rökfacklor.

Själv stod jag mitt på Elfsborgs ståplatsläktare tillsammans med min 20-årige son, och vi såg människor hosta eller få andningsproblem av den tjocka svarta röken. En man framför mig satte sig ned med en halsduk för munnen för att kunna andas. En mamma med sin yngre son skrek panikslaget mot dem som höll i rökfacklorna. Efter matchen talade jag med några poliser utanför arenan och de berättade att ett stort antal personer lämnade Borås Arena under de 20 minuter som spelavbrottet varade. Flera av dem sa att det var sista gången de gick på fotboll.

Denna lilla klick av svartklädda "supportrar" som i skydd av en flagga maskerar sig och bränner av bengaler eller rökfacklor mitt bland andra människor - hur tänker dom? Jag har ställt frågan till dem på elfsborgsforumet Vi Gule: "Vem ger er rätt att bryta mot arenans regler? Vem ger er rätt att utsätta andra för detta? Vad är ni för kassa supportrar som på detta sätt skrämmer bort publik, sannolikt orsakar att Elfsborg får betala böter, orsakar matchavbrott och förstör guliganernas och Elfsborgs goda rykte? Ni kan inte vara riktiga supportrar. Det är inte läktarkultur att förstöra för sin egen klubb!" Det verkar för inte ens hjälpa att Elfsborgs egna spelare och klubbledning tar avstånd från bengalbränning på läktarna, man fortsätter ändå med detta. Det är hög tid att alla riktiga Guliganer driver bort ligisterna från Borås Arena. Vi måste visa att de inte är välkomna!

När jag talade med en supporterpolis under matchen sa han att man inte vill göra ingripanden på läktarna, med tanke på sin egen och andras säkerhet, och att det kan förvärra läget. Däremot finns de skyldiga på film och man vet vilka de är. I så fall hoppas jag att de grips och åläggs tillträdesförbud till Elfsborgs matcher. Jag undrar också hur man kan få in sådana mängder av bengaler och rökfacklor med tanke på den noggranna visitering som sker av publiken? Med tanke på det som hände igår kan man ju lika gärna lägga ned visiteringen helt.

Starkt Elfsborg vägrade ge sig

2015-05-12

Gårdagens toppmöte mellan Elfsborg och Malmö FF blev en riktigt bra match inför hela 12.400 åskådare (även om andra saker var mindre roliga, mer om detta i nästa inlägg). Elfsborgs unga lag stod upp bra mot Malmö, och trots två baklängesmål vägrade man ge sig och kom tillbaka båda gångerna och lyckades få med sig en poäng. Malmö stod för lite mera tyngd i spelet och Elfsborg för det pigga snabba kortpassningsspelet. Totalt var 2-2 ett rättvist resultat, och Elfsborg ligger kvar bland topplagen i tabellen med en av årets svåraste matcher avklarade.

Man kan inte annat än imponeras av alla de unga killarna i Elfsborg. Trots sin bristande allsvenska rutin har de en spelglädje och en vilja som bör sätta skräck i varje motståndare. Tro mig, detta lag kan bli riktigt, riktigt farligt i den allsvenska guldstriden, de kommer bara att bli bättre och alltmer samspelade för varje match! (bilden nedan th kommer från Elfsborgs hemsida).Elever från Ängskolan på riksdagsbesök

2015-05-12

I dag hade jag besök av elever från elevrådet, tillsammans med lärare från Ängskolan i Skene, och gjorde en rundvandring med dem i riksdagen. Lika trevligt som alltid!Framgångsrik Allianspolitik bidrar till lägre ungdomsarbetslöshet

2015-05-11

Arbetsförmedlingen presenterar idag ny statistik över ungdomsarbetslösheten som fortsätter minska och nu är den lägsta på sex år (alltså sedan finanskrisen 2008/2009). Det finns ju också anledning att påpeka att det fortfarande är Alliansens budget och arbetsmarknadspolitik som gäller, inklusive lägre arbetsgivareavgifter för unga. Nedan pressmeddelandet från Arbetsförmedlingen.

Det som bekymrar är att minskningstakten vad gäller arbetslösheten alltså har avtagit, trots att konjunkturen förstärkts. Många arbetsgivare jag talar med säger rent ut att de avvaktar med att anställa unga eftersom de vet att arbetsgivareavgifterna kommer att öka. Kostnadsökningen om man har många unga anställda kan mostvara hela kostnaden för en ny medarbetare. Och då är man inte lika pigg på att anställa fler. Regeringens kostnadshöjning är allvarlig.


Het partiledardebatt

2015-05-10

Kvällens partiledardebatt var intensiv och stundtals hetsig. Alliansens företrädare, Jacob Forssmed (ersatte nyblivna mamman och KD-ledaren Ebba Busch Thor), Jan Björklund, Annie Lööf och Anna Kinberg Batra, skötte sig riktigt bra. Och om jag ska försöka vara objektiv var även Jimmy Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V) duktiga i debatten. Bottennappen stod statsminister Löfvén och vice statsminister Romson för. Pinsamt dåliga, mycket svammel och floskler. Framförallt Romson var rejält ute och cyklade flera gånger, klart sämst av de åtta. Ingen bra kväll för den svaga S-MP-regeringen.

Nedan Alliansens företrädare efter debatten. Det blir allt mer uppenbart att stafettpinnen i partierna kan lämnas över till nya företrädare efterhand, men Alliansen består. Kittet mellan våra fyra partier är oerhört starkt, även om det finns åsiktsskillnader som märks lite mer i opposition än i regeringsställning. När det är dags för riksdagsval igen, senast 2018, kommer vi att kompromissa där det krävs, och ge besked före valet om vad vi vill göra efter. Vi har visat att vi klarar det.Regeringens skolpolitik är en trippelstöt mot eleverna

2015-05-10

Debattartikel i Borås Tidning idag tillsammans med min moderate riksdagskollega Cecilie Tenfjord-Toftby.
(Klicka för läsbar storlek):Moderaterna visar både hjärta och hjärna i migrationspolitiken

2015-05-08

I dag presenterade moderaterna förslag från den arbetsgrupp som sett över politiken inom migrations- och integrationsområdet. Man kan konstatera att moderaterna nu visar både hjärta och hjärna samtidigt när det gäller dessa frågor. Jag hade ju med en del om dessa frågor bland mina personliga vallöften vid senaste valet och presenterade 10 konkreta förslag på bloggen den 4 november 2014. Jag kan nu konstatera att en hel del gått i den riktning jag föreslagit. Nedan de moderata förslagen i korthet, med tillägg i rött där det finns saker jag själv skulle vilja utveckla ytterligare. Min totala bedömning är att dagens förslag är väl avvägda och jag ger arbetsgruppen klart godkänt. De har vare sig hänfallit åt SD-retorik eller V/MP-naivitet, utan föreslår en balanserad genomtänkt politik.

Förbättrade möjligheter för snabbt inträde på arbetsmarknaden
• Alla har ett ansvar att göra sig anställningsbara men måste också få möjligheten att göra det. Öka aktivitetskraven för ersättningar och utred införandet av utbildningsplikt för dem utan fullständig grundskola.
• Jag skulle vilja se en översyn av alla ersättningar till nyanlända. Jag anser att man stegvis ska kvala in i våra sociala ersättningssystem efterhand som man skaffar sig egen försörjning.
• Ojämlikheten mellan Sveriges kommuner gällande utbud av SFI ska åtgärdas och flexibiliteten måste öka. SFI ska kunna ges på distans, via webben och på obekväma tider för att tillgodose allas behov.
• Reformering av SFI är mycket viktig, vilket jag påpekade i min SFI-rapport 2012.

Snabbare vägar till jobb
• Slösa inte med kompetens och ta vara på drivkrafter – kartlägg kompetenser och undervisa i svenska redan under asylprövningstiden.
• Ge arbetsgivare ökade drivkrafter att ge fler en chans.
• Lärlingsanställningar även för nyanlända.
• Matchningsanställningar – en ny väg in för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.
• Satsa på utrikes föddas egenföretagande.

Ökat arbetsmarknadsfokus
• Jobbstimulans – låt nyanlända ha etableringsersättning samtidigt som jobb i ett år.
• Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb – inte bostäder. Låt Länsstyrelserna ta över bosättningsansvaret för nyanlända.
• Mycket bra förslag. Men bostadsbristen är skriande och ohållbar i längden om inflödet av nyanlända fortsätter på samma nivåer som idag.
• Skärp arbetslinjen genom att se över undantagen i försörjningskravet vid anhöriginvandring.
• Jag anser att försörjningskrav i princip bör gälla all anhöriginvandring.

Hela EU måste ta ansvar
• Kräv att samtliga EU-länder tar emot och utökar sitt mottagande av kvotflyktingar.
• Använd EU:s budget för att stärka incitamenten för att öka mottagandet i EU:s medlemsstater.
• De gemensamma EU-regler som finns ska följas - ett tydligt sanktionssystem för de länder som inte lever upp till sitt ansvar.
• Straffet för att smuggla flyktingar måste höjas – straffet måste motsvara hänsynslösheten i brottet

Tillfälliga uppehållstillstånd stärker drivkraften för integration
• Tillfälliga uppehållstillstånd om tre år för de som kommer till Sverige på egen hand utanför kvotflyktingsystemet.
• Tillfälliga uppehållstillstånd övergår i permanenta uppehållstillstånd om personen får en anställning med uppvisad inkomst.
• Tillfälliga uppehållstillstånd övergår till permanenta uppehållstillstånd efter tre år om etableringsaktiviteter fullföljts och skyddsbehov kvarstår.
• Tillfälliga uppehållstillstånd förnyas efter tre år - om skyddsbehov kvarstår.
• Bra och genomtänkta förslag. Gör att incitamenten för egen försörjning stärks samt att Sveriges regler blir lite mer i linje med andra länders, vilket lär minska trycket något mot Sverige.
• Jag skulle även vilja se en åtstramning av "övriga skyddsgrunder" utöver asylskäl. I ett läge med stor tillströmning av asylsökande på flykt måste vi prioritera dessa framför andra grupper.
• Jag skulle också vilja ta upp en ny diskussion om det inte är rimligt att svenskt medborgarskap bör erhållas först efter godkända svenskakunskaper och kunskaper om det svenska samhället och våra demokratiska värderingar. Undantag bör rimligen göras för för gamla, sjuka och barn, men för vuxna människor i arbetsför ålder vore ett sådant krav högst rimligt.


Ett bättre fungerande asylmottagande
• Asylrätten ska värnas men det är nödvändigt att respektera skillnaden mellan ett ja och ett nej.
• Bättre samverkan mellan myndigheter och ett tydligt uppdrag kring återvändande.
• Jag anser att vi måste utvärdera effekterna av skola och utökad sjukvård till "papperslösa" och gömda. Antalet gömda ökar stadigt och jag har ända sedan de nya reglerna infördes påpekat att det ger fel signaler. De som befinner sig illegalt i landet bör rimligen inte ha några sociala rättigheter alls, bortsett från akut sjukvård.
• Jag anser att man bör överväga ändring av preskriptionstiden för ny möjlighet till asylprövning, från 5 till 10 år. Detta skulle kunna minska antalet personer som går under jorden efter avslagsbeslut för att efter fem år få en ny chans att få sitt ärende prövat.

• Upprätta princip om säkra länder för ursprungsländer där skyddsskäl i normalfallet saknas. Kan ge kortare handläggningstider.
• Jag anser att man också behöver ställa hårdare krav på ID-handlingar, identitetskontroller och ålderskontroller på asylsökande. I vart fall de som kommer från länder där människor i normalfallet har legitimationer. Missbruk av asylrätten drabbar dem som verkligen har asylskäl.

Bättre förutsättningar för kommunerna
• Utöka statens ansvar för nyanländas etablering på arbetsmarknaden från dagens två år till tre år.
• Barn behöver förbereda sig för svensk skola – staten ska ta över ansvar för undervisning i svenska och förberedande insatser under högst 6 månader.
• Skärp upphandlingarna för asylboenden – kräv långsiktighet och resurseffektivitet och undanta kommuner som redan tar ett stort ansvar.
• Bra förslag. Staten bestämmer villkoren för asyl och uppehållstillstånd. Då måste staten också bära kostnaderna i högre utsträckning än idag. Egentligen borde staten ta alla kostnader för alla nyanlända som saknar egen försörjning.

Professorsinstallation och Doktorspromotion på Högskolan i Borås

2015-05-08

I dag var jag inbjuden gäst till professorsinstallation och doktorspromonering på Högskolan i Borås. En klassisk akademisk högtid, där delar av ritualerna är på latin. Trevligt och intressant, och dessutom många tillfällen till samtal under det efterföljande minglet.Seminarium om missbruk av asylrätten för att kriminella syften

2015-05-07

I dag anordnade moderaterna ett kunskapsseminarium mot bakgrund av att gränspolisen lyft problemet med att kriminella kommer in i landet trots att de inte ska tillåtas inresa i Schengenområdet. Representanter från Gränspolisen, Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen deltog.

Representanten från gränspolisen berättade hur detta går till. När någon blivit "spärrad" för inresa i Schengen- området (av svensk eller utländsk myndighet) görs en markering i ett gemensamt register. När en sådan person sedan kommer till Sverige från ett land utanför Schengen och kontrolleras av svensk gränspolis vid Schengens yttre gräns (i detta fall den svenska pass- kontrollen) nekas personen automatiskt inresa i Sverige och Schengen. Avvisning ska då ske skyndsamt, och i avvaktan på detta förs personen ofta till ett tillfälligt förvar.

Då väljer personen i stället att söka asyl i Sverige, och då upphör rätten att avvisa personen och hålla denne i förvar. I stället körs personen till Migrationsverkets mottagningsenhet. Ibland fullföljs asylansökan, men ofta avviker personen och har därmed lyckats ta sig in i Sverige (och Schengenområdet) utan tillstånd.

Detta inträffar enligt polisen och Migrationsverket flera tusen gånger varje år(!), och runt 2,6% av alla asylansökningar kommer från denna typ av personer med någon form av olaglig verksamhet noterad i registren. Ofta rör det sig visserligen "bara" om att man invandrat illegalt i ett land eller uppehållit sig längre i ett land än man haft tillstånd till, men i en del fall handlar det även om allvarlig brottslighet och eller rent av folkrättsbrott. Dagens seminarium handlade om hur man eventuellt ska kunna stoppa detta genom lagändring eller nya rutiner och samarbete.

Vi pratade också den del om asylprocessen och uppehållstillstånd. Gränspolisen uppgav att flyktingsmugglarna vet mycket väl vilka länder man ska skicka sina "kunder till" och hur man ska agera för att få stanna. Just nu är Tyskland det i särklass populäraste asyllandet, med Sverige som god tvåa.

Vi fick också en något mer nyanserad bild av den omdiskuterade frågan när det gäller permanenta uppehållstillstånd (PUT) till asylsökande från Syrien och Eritrea. Sverige sägs ofta vara ensamma om att ge PUT, men det stämmer inte. Även Tyskland gör detta på ungefär samma sätt som Sverige, och även i Norge och Holland ger man ofta PUT. För flyktingsmugglarna är PUT ett bra marknadsföringsargument, eftersom PUT till skillnad mot TUT (tillfälligt uppehållstillstånd) ger rätten till familjeåterförening. Samtidigt medför familjeåterförening risk för "import" av kriminalitet, eftersom kontrollen vid familjeåterförening är mindre noggrann än vid en "vanlig" aslansökan.

Ett intressant seminarie som väckte fler frågor om vår migrationspolitik. Det finns en del att ta tag i...


Tiggeriet är inte heller en långsiktig lösning

2015-05-07

DN Debatt idag skriver två professorer att tiggeriförbud är ”kortsiktigt, dyrt och löser inte problemen”. I sak har de givetvis rätt, det är en kortsiktig lösning för att åtgärda ett svenskt samhällsproblem. Det är inte en långsiktig lösning för tiggarna som individer, den lösningen finns endast i deras hemländer, möjligen med hjälp från EU som jag tidigare föreslagit.

Men samtidigt finns det flera sidor av detta. Svenska folket har enligt flera opinionsmätningar och undersökningar uppenbarligen börjat tröttna på ett allt mer aggressivt tiggeri och de övriga avigsidor som finns av detta i form av olagliga bosättningar, slum, nedskräpning, sociala problem och ökande samhällskostnader. Då är det faktiskt svenska politikers skyldighet att lyssna även på alla dem som besväras av tiggeriet. Det är inte bara tiggarnas intressen som ska tillgodoses. Även om jag ju i och för sig anser att ett värnande av tiggeriet som företeelse i längden inte är positivt för tiggarna heller utan bara låser fast dem i fattigdom.

Vad föreslår då artikelförfattarna för alternativ till att motverka tiggeriet? Jo man påpekar mycket riktigt att "Det krävs ett försvar för grundläggande politiska, civila och sociala rättigheter för alla. Det gäller rätten till arbete, rätten till sjukvård, rätten till utbildning, rätten till socialförsäkringar och social trygghet." Problemet är ju bara att barn som lever i tiggarläger i Sverige inte kommer att gå i skolan i hemlandet, den som sitter och tigger på våra gator kommer aldrig att börja arbeta eller utbilda sig, och utan stabil inkomst får tiggarna ingen social trygghet. Tiggeriet i sig blir ett hinder just för det som artikelförfattarna vill uppnå, det låser fast tiggarna i fortsatt fattigdom. Därför delar jag självklart inte åsikterna i artikeln.

Tiggeriförbud är kanske inte en långsiktig lösning, men det är defintitivt inte tiggeriet heller.


Nu blir bloggen mer lättläst

2015-05-07

Jag har fått flera önskemål om lite större text på bloggen. Jag testar därför nu med denna storlek och hoppas det ska bli en positiv förändring. Återkoppla gärna om Du har synpunkter!

Regionstyrelsen i V Götaland tänker fel om skola till tiggares barn

2015-05-06

Radio Sjuhärad berättade igår att regionstyrelsen i Västra Götaland anser att alla barn till tiggare i Västra Götaland bör få gå i skolan. Regionstyrelsen ställde sig bakom den handlingsplan Göteborgs kommun utvecklat för fattiga EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige och uppmanar alla kommuner i regionen att aktivt erbjuda skolgång åt barn till EU-medborgare i socialt utsatta situationer.

Förutom att beslutet är tveksamt enligt kommunallagen är det stötande att man på detta sätt i praktiken uppmuntrar tiggare att ta med sina barn till Sverige och låta dem växa upp i kåkstäder eller tiggarläger i stället för att gå i skolan i exempelvis Rumänien där det råder skolplikt för alla barn. På detta sätt slår vi undan benen på Rumäniens ansträngningar att utbilda den fattiga befolkningens barn och därmed på sikt lyfta dem ur fattigdomen. Risken att allt fler barn efterhand används i tiggerisituationer, antingen som tiggare eller som "objekt" för att locka till sig mer pengar, är uppenbar. Att allt fler barn förekommer i tiggarlägren är något som polis och regeringens särskilde samordnare ser som mycket oroande. Västra Götalandsregionens uppmaning riskerar att förvärra detta.

Jag förstår ärligt talat inte hur man tänkte i regionstyrelsen, och jag hoppas att kommunerna i Västra Götaland struntar i regionstyrelsens uppmaning och i stället tillämpar nolltolerans mot barn i tiggerisituationer på det sätt man länge gjort i Borås och även gör i exempelvis Stockholm.

Moderaterna presenterar sin vårbudgetmotion

2015-05-06

I dag på förmiddagen presenterade Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra moderaternas vårbudgetmotion. Här en bild från presskonferensen.

Budgetmotionen har fokus på stärkt konkurrenskraft för svenska företag, fler i arbete, effektivare omställning på arbetsmarknaden och att fler ska vilja och kunna jobba lite längre upp i åldrarna.

Samtidigt är ju detta en vårbudgetmotion, vilket gör att de ekonomiska satsningarna är relativt blygsamma, ungefär 3 miljarder. De stora politiska dragen för kommande år redovisas i den stora moderata budgetmotionen till hösten.

Alliansens gemensamma riktlinjer som är desamma i alla fyra partiernas vårbudgetmotioner lägger grund för att när som helst kunna överta regeringsansvaret och ansvaret för den ekonomiska politiken.

S-MP-regeringen verkar inte ha någon plan alls för vad man vill, och det enda konkreta är höjda skatter på jobb och företagande med 27 miljarder, och endast två procent av detta satsas på näringliv och arbete. Resterande 98% går till annat, främst höjda ersättningar och bidrag. Moderaternas budgetmotion går i en annan riktning. Samtidigt som de rödgröna tar stora steg åt fel håll tar Moderaterna ytterligare några mindre, men viktiga, steg i rätt riktning. Alla våra förslag är fullt finansierade, bland annat genom att skatteintäkterna ökat mer än vad som antogs i höstens budgetmotion, men också genom vissa kända besparingar som även finns med i regeringens budget, bland annat slopad avskrivning av studielån bara för att man uppnår viss ålder.

Bland de konkreta moderata förslagen kan särskilt följande nämnas:

• Rätt till Komvux för alla behöriga för att att läsa in högskolebehörighet: 200 miljoner kronor
• Yrkesintroduktionsanställningar ("YA-jobb/lärlingskobb") till långtidsarbetslösa och nyanlända: 168 miljoner kronor
• Matchningsanställningar för långtidsarbetslösa: 190 miljoner kronor
• Se över och förbättra Arbetsförmedlingen
• Investering i vägförstärkningar för att möjliggöra tyngre och längre lastbilstransporter. Gör att samma transporter som idag kan göras med färre lastbilar, vilket är bra både för miljön som industrins konkurrenskraft. Dessutom förstärkt underhåll av järnvägen. Totalt 1 700 miljoner kronor
• Ny offentlig-privat riskkapitalfond
• Enklare företagande med halverat krav på aktiekapital, rätt till längre tjänstledighet, lag mot fakturabedrägerier och minskad administration för mikroföretag och mindre banker
• Stimulanser för företagande för utrikes födda: 20 miljoner kronor
• Lägre skatt för att jobba från 64 år i stället för från dagens 65: 500 miljoner kr
• Underlätta omställning och kompetensutveckling genom hela livet med höjt fribelopp för studier, extra studieveckor efter 40 år, rätt till studiemedel upp till 60 år och höjt tilläggslån för studerande med barn: 159 miljoner kr

Moderaternas övriga prioriteringar perioden 2016-2019:

Jobben kommer först:
• Fortsatt politikutveckling för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden (inklusive översyn av iintegrations- och migrationspolitiken).
Utbildning bygger Sverige starkt:
• Fler karriärtjänster
• 10-årig skola
• Mer matematik
• Ökade satsningar på en lärarutbildning i världsklass och bättre kvalitetskontroll i alla skolor
Ordning och reda i välfärden:
• Välfärden ska präglas av kvalitet, tillgänglighet, trygghet
• Utökad tillståndsplikt, tydligare kvalitetskrav och skarpare sanktioner vid misskötsel
Ett starkt Sverige i en orolig omvärld;
• Försvarsuppgörelsen stärker Sveriges långsiktiga försvarsförmåga, nytt ställningstagande krävs framöver
• Nolltolerans mot terrorism kräver ökade resurser till terrorismbekämpning och skydd till de som behöver

OECD-rapport om skolan stärker Moderaternas linje i skolfrågan

2015-05-05

Igår kom den av alliansregeringen beställda rapporten ”Improving schools in Sweden: An OECD Perspective”. Den visar inga stora nyheter utan bekräftar saker vi tidigare sett; likvärdigheten minskar och elevers utbildningsbakgrund får allt större betydelse. Det är dessutom oroande att man också konstaterar att Sverige är det land i OECD där andelen högpresterande elever sjunker mest.

Moderaterna är naturligtvis mycket oroade över det rapporten visar och tar innehållet på stort allvar. Alla elever i den svenska skolan skall ha stöd att nå målen och andelen högpresterande måste åter öka. Fokus på kunskap måste åter bli viktigt i svensk skola och de reformer alliansregeringen införde syftade till att återinföra kunskapslinjen. Exempel på detta är de nya kurs- och läroplanerna, det nya betygssystemet, den nya skollagen, kompetenssatsningarna på de svenska lärarna, osv. Stort fokus ligger på de svenska lärarna och den brist på karriärsutveckling och kompetensutveckling dessa har. Här är alliansens karriärstjänster något OECD lyfter upp och pekar på som viktiga. Man pekar också på att Sverige är ett land där man inte använder de skickligaste lärarna där de största utmaningarna finns.

Dagens regering minskar alliansens utökade satsning på förstelärare. Det blir nu 17.000 mot 22.000 som det skulle blivit med Alliansens politik. Regeringen tar också bort den särskilda satsningen på extra lärare i utanförskapsområden, trots att OECD mycket tydligt säger att Sverige måste satsa på att använda de skickligaste lärarna i de tuffaste klassrummen. Jag har tidigare berättat att andelen utomeuropeiskt födda elever har ökat kraftigt i den svenska skolan, och att det påverkar PISA-resultaten negativt. Att då regeringen väljer att prioritera bort Alliansens särskilda satsning just på utanförskapsområdena känns mycket märkligt.

I internationella mätningar ligger Sverige också lågt i undervisningstid i matematik och vi ligger nu under OECD-snittet i mattekunskaper. Regeringen tar trots detta bort Alliansens satsning på matematik i år 7-9 trots att en majoritet i riksdagen röstade igenom detta för några veckor sedan. Regeringen tar också bort viktiga kompetensutvecklingssatsningar som Läslyftet.

Det är nog ingen vild gissning att det kommer att bli strid kring delar av skolpolitiken framöver, och att regeringen riskerar ytterligare nederlag på detta område.

Allt fler asylsökande går under jorden efter avslagsbeslut

2015-05-05

I går hade Metro en stor artikel på sidan två (finns tyvärr inte på nätet) där man berättar om att allt fler personer som får avslag på sina asylansökningar eller ett "överlämningsbeslut" till annat land avviker och vägrar lämna Sverige. I stället går man under jorden och lever gömda.

Under förra året valde 7.599 personer att frivilligt lämna landet efter ett utvisnings- eller överlämningsbeslut. Samtidigt var det 11.112 personer som gick under jorden, och därmed blev "polisärenden". Många var "Dublinärenden", dvs man vill inte få sin asylansökan prövad i "första asylland" utan föredrar att hålla sig gömda i Sverige i 18 månader, varefter man kan få en ny prövning här.

"Det är klart att om du är från Syrien i dag och vet att du med stor sannolikhet får uppehållstillstånd i Sverige, så finns ganska starka incitament för att hålla dig undan i 18 månader och få din sak prövad här" säger Sverker Spaak på Migrationsverket till Metro.

Huvudskälet att så många går under jorden är rimligen att Sverige som enda EU-land ger permanenta uppehållstillstånd till alla från Syrien. Det gör att många vill söka asyl här i stället för i andra länder. Jag har varnat för detta förut, Sverige kan inte ha helt annorlunda regler än alla andra länder.

Ytterligare ett skäl har jag varnat för, ända sedan Alliansen gjorde upp med Miljöpartiet om att erbjuda papperslösa full sjukvård och skola till deras barn. Detta gör det givetvis lockande att gömma sig och stanna kvar i Sverige efter ett avslagsbeslut. Det självklara är att om man får ett avslagsbeslut så upphör också alla rättigheter i Sverige, bortsett från nödvändig akutsjukvård. Att i stället belöna den som går under jorden genom att ge dem olika skattefinansierade förmåner strider mot alla rättsliga principer.

I ett läge där antalet asylsökande är rekordstort måste självklart de som får avslag lämna landet och inte uppmuntras att stanna kvar. Våra begränsade resurser måste användas för dem som har asylskäl och får uppehållstillstånd. För mig är det en självklar och human prioritering. Jag tror dessutom vi måste se över tidsgränsen på 18 månader. Om tidsgränsen var betydligt längre skulle säkert färre tycka det var mödan värt att leva gömda i avvaktan på ny asylansökan.

Extrema hyror för boenden till allt fler ensamkommande "barn"

2015-05-05

Antalet "ensamkommande flyktingbarn" ökar stadigt, både antalsmässigt och i andel av det totala antalet asylsökande. I Migrationsverkets statistikdatabas kan man ta del av följande fakta:

2013: 3.852 "ensamkommande barn" av totalt 54.259 asylsökande. Motsvarar 7%.
2014: 7.049 "ensamkommande barn" av totalt 81.301 asylsökande. Motsvarar 8,7%.
2015: Under januari-april 1.958 "ensamkommande barn" av totalt 16.969 asylsökande. Motsvarar 11,5%.

Är då alla dessa "barn" verkligen under 18 år? Det vet ingen med säkerhet eftersom Sverige inte längre gör särskilt noggranna åldersbestämningar eller utredningar. Det är inte direkt någon brist på rapporter från insatta som rapporterar hur många av de ensamkommande "barnen" som i verkligheten är vuxna, men som lyckas dupera svenska myndigheter. Här två intressanta artiklar i ämnet. Dels i Sundsvalls Tidning respektive Svenska Dagbladet.

Nu börjar verkligheten göra sig påmind. På SVT TextTV kunde man idag läsa detta med koppling till Göteborg och Mölndal:
Skrämmande siffror som måste upp i ljuset. Moderaternas integrationspolitiske talesperson, Hanif Bali (själv en gång ensamkommande flyktingbarn för övrigt), kritiserar siffrorna i GT idag och konstaterar att det är "provocerande dyrt". Migrationsverkets prognos för 2015 är över 8 miljarder kronor till ensamkommande barn och ungdomar (blir ca 1 miljon per person). "Vi har öppnat kommunpolitikernas hjärtan med höga ersättningar som sen lejer verksamheten till privata bolag. Jag träffar till och med kommunpolitiker som öppet säger till mig att de får för mycket pengar", säger Hanif Bali. "Mitt jobb som politiker är att se till att vi har ett effektivt kostnadssystem. Det uppenbart att det här inte är kostnadseffektivt – det är provocerande dyrt. Vi har bara diskuterat humanismen i flyktingfrågan och inte kostnaderna. Det här är inte rimligt", säger Hanif Bali.

Jag är självklart av samma åsikt. På något konstigt sätt har Migrationspolitiken fått en obegränsad dragningsrätt när det gäller skattemedel. Inget annat utgiftsområde hade behandlats så, hur ömmande skälen än må vara. Dessutom borde självklart Migrationsverket bli noggrannare med åldersbestämningarna av ensamkommande "barn".

Dagens Citat i Borås Tidning

2015-05-05

I dag är jag återigen citerad på nyhetsplats i Borås Tidning.
Denna gång från gårdagens blogginlägg om kommunernas ekonomi.


Besök hos Finansinspektionen

2015-05-05

Under förmiddagen gjorde Finansutskottet ett besök hos Finansinspektionen. Besöket handlade både om Finansinspektionens samlade verksamhet, implementeringen av nya EU-direktiv inom finans- och rådgivningsområdet, samt givetvis utvecklingen på hushållens skulder och diskussionen kring amorteringskrav.

Vänstra bilden nedan visar utvecklingen av hushållens skuldsättning sedan 1980. Man ser en dramatisk uppgång mellan 1995 och 2010, varefter skuldsättningen ligger relativt stabilt. Finansinspektionen (FI) menar, till skillnad mot Riksbanken och en del andra ekonomer och debattörer, att risken för en "bostadsbubbla" är liten. Att skuldsättningen ökat så mycket sedan 1995 menar man beror på att större andel av befolkningen idag äger sina bostäder. Det betyder att hushållen lånat pengar för att köpa bostadsrätter och villor i stället för att fastighetsbolag skulle ha lånat motsvarande pengar för att bygga hyresrätter. Totalt är skuldsättningen i samhället inte oroväckande hög och man ser ingen tendens i att det byggs för mycket bostäder på ren spekulation (som man såg i ex Spanien och på Irland innan deras bostadsbubblor brast). I Sverige byggs det ju tvärtom alldeles för lite, och här köper man bostad i första hand som boende, inte på ren spekulation. FI ser också i så kallade "stresstester" att hushållen oftast har goda marginaler och många har också sparkapital. Risken för en bostadsbubbla bedömer Finansinspektionen alltså som mycket liten och man ser inga akuta behov att att ta "krafttag" mot skuldutvecklingen.När det gäller amorteringar (högra bilden) har FI gått igenom ett stort antal bostadslån. Sedan 2011 har amorteringarna ökat betydligt. Man ser att de som är högst belånade, över 85% av bostadens värde, i stort sett alla amorterar numera. Och för dem med 70-85% belåningsgrad har andelen som amorterar ökat från drygt 40% till drygt 80% sedan 2011. Anledningen är att Bankföreningen rekommenderat sina medlemmar att kräva att kunderna amorterar på skulder över 70% av belåningsvärdet. Amorteringstakten ser ungefär likadan ut hos alla bolånegivarna.

Finansinspektionen ser positivt på att amorteringarna ökat, men menar, även om man inte ser risk för en bostadsbubbla, att det ändå i längden är orimligt att inte amortera även på krediter över 50% av belåningsvärdet. Inte minst kan det långsiktigt bli ett problem att svenskarna när de går i pension sitter med alltför stora skulder i stället för att ha minskat belåningen. FI menar att det långsiktigt är viktigt med en sund amorteringskultur.

Problemet är att Bankföreningens amorteringsrekommendationer numera upphört efter kritik från Konkurrensverket. Och Finansinspektionen har inte laglig rätt att föreskriva eller rekommendera amortering med dagens lagstiftning. Det krävs alltså en ändring av lagen för att dels kunna behålla dagens föreskrifter/rekommendationer om amortering för krediter över 70% av belåningsvärdet, och dels införa det även för krediter på över 50% av belåningsvärdet.

Herr och fru And är tillbaka!

2015-05-05

Herr och fru And som förra året bodde under en bänk mitt på Mynttorget bredvid mitt kontor är nu tillbaka! I dag ligger de och vilar bredvid samma bänk och tittar lite lagom ointresserat på förbipasserande. Ett populärt fotoobjekt för alla turister i gamla Stan. Visst är dom fina!Riksdagen har nu beslutat om 100 tillkännagivanden till regeringen

2015-05-05

Förra veckan röstade riksdagen igenom Alliansens hundrade tillkännagivande sedan i höstas. En historiskt hög siffra. Ett tillkännagivande är ett uppdrag från riksdagen, som regeringen "bör fullfölja".

Under Alliansens åtta regeringsår var det en stor nyhet i media när oppositionen vid något enstaka tillfälle den föregående mandatperioden lyckades köra över Alliansregeringen och få till ett tillkännagivande. Nu har det alltså hänt 100 gånger på sju månader!

Den som hävdar att Alliansen sitter tyst och stilla och låter den svaga S-MP-regeringen göra som de vill verkar ha missat en hel del av vad som händer i rikspolitiken. Alldeles oavsett den kritiserade "decemberöverenskommelsen" får Alliansen igenom massor av politik. Den mycket svaga och oförberedda S-MP-regeringen lever dessutom mycket farligt. Om man bryter fler vallöften, underminerar det finanspolitiska ramverket eller missbrukar decemberöverenskommelsen blir det mycket svårt i längden för Alliansen att internt i sina partier försvara överenskommelsen. Stefan Löfvén måste inse att hans regering lever på nåder.

Tre lag drar ifrån i den allsvenska toppen

2015-05-04

Efter dagens allsvenska matcher står det klart att Malmö, Elfsborg och IFK Göteborg drar ifrån lite i tabellen. Nästa måndag är det toppmatch i Borås, Elfsborg möter Malmö. En mycket viktig match för båda lagen!Ett positivt trendbrott för försvarspolitiken

2015-05-04

Debattartikel i Borås Tidning idag:


Ett positivt trendbrott för försvarspolitiken

10,2 miljarder mer till försvaret under de närmsta fem åren. Mer pengar för att kunna möta en allt större osäkerhet i Sveriges närområde. Det är resultatet av en försvarsuppgörelse som Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna ingått tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den skapar förutsättningar för det svenska försvaret att höja sin operativa förmåga och stärker Sveriges försvarsförmåga. Det är ett trendbrott.

Det är en styrka i en orolig tid att det nu finns en bred uppslutning i Sveriges riksdag kring en betydande höjning av försvarsanslaget, något som vi har drivit i förhandlingarna med regeringen. Inte minst är det en viktig markering mot alla länder i Östersjöområdet. Det ger trygghet för de män och kvinnor i Försvarsmakten som gör en viktig insats för vårt land. För Moderaterna har det också varit viktigt att Vänsterpartiet inte ges inflytande över försvarspolitiken.

I överenskommelsen ingår även att en utredning tillsätts som analyserar för- och nackdelar med Sveriges försvarspolitiska samarbeten och medlemskap inklusive Nato. Det är ett viktigt steg för att fördjupa kunskapen och diskussionen om Nato i Sverige. Sverige står inför viktiga försvars- och säkerhetspolitiska vägval. Som ett parti vilket ser Nato-medlemskap som ett naturligt nästa steg välkomnas en faktabaserad debatt.

Försvarets basplatta stärks genom att tillföra bland annat mängdmateriel, standardfordon och kvalificerad ammunition samt att övningsverksamheten stärks betydligt. Försvaret av Gotland utökas genom att en stridsgrupp sätts upp på den strategiskt viktiga ön samt att Hemvärnet stärks. Ubåtsjakts-förmågan säkerställs genom ökad övningsverksamhet och fler besättningar, att två korvetter och sju bevakningsbåtar modifieras och tillförs ubåtsjaktsförmågan, samt att nya undervattenssensorer anskaffas.

Viktiga åtgärder för armén inkluderar bland annat anskaffning av ett nytt medelräckviddigt luftvärnssystem, att samtliga stridsvagnar förbandssätts och att Hemvärnet tillförs granatkastare. Marinstridskrafterna stärks genom anskaffning av ny sjömålsrobot, ny lätt torped och ett nytt signalspaningsfartyg. Slutleverans av det nya Helikopter 14 och åtgärder för en ökad spridning av flygets bassystem stärker flygstridskrafterna.

Försvarsöverenskommelsen är ett viktigt första steg för att stärka Sveriges försvarsförmåga i en orolig tid. Moderaterna tillsammans med Centern och Kristdemokraterna har lyckats få regeringen att gå med på en betydligt högre ökning av försvarsanslaget än vad S och MP ursprungligen ville ha. Sex miljarder blev tio.

Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att detta endast är att betrakta som ett steg på en lång väg att vandra. Försvarsmakten har nämligen själva önskat resursförstärkningar på högre belopp än vad som nämns i överenskommelsen. Framförallt när det gäller materielförsörjning så behövs det göras omfattande investeringar i tiden från 2021 och framåt. Detta ska belysas i en särskild utredning som ska vara klar 2018. Den då tillträdande regeringen har, oavsett färg, ansvar för att finansiera dessa satsningar.

Hans Wallmark
Försvarspolitisk talesperson (M)

Jan Ericson
Riksdagsledamot (M)


Sveriges kommuner går med stora överskott - än så länge

2015-05-04

En rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att resultatet för landets kommuner beräknas bli totalt elva miljarder kr i år och åtta miljarder nästa år. En positiv påverkan från omvärlden och en svag krona stärker ekonomin. Arbetslösheten förväntas minska i år vilket påverkar skatteunderlaget positivt. I år väntas skatteunderlaget växa med 4,5 procent och med 5,2 procent 2016.

Som lök på laxen har AFA Försäkrings styrelse beslutat om att återbetala 2004 års inbetalda premier till den kollektivavtalade kompletterande sjukförsäkringen. I sitt pressmeddelande skriver AFA att"Den 1 juli 2008 reformerades sjukförsäkringssystemet. Antalet personer som har beviljats sjukersättning har därefter minskat avsevärt. Detta har medfört att AFA Sjukförsäkring kan minska reserverna för framtida utbetalningar på skadeår före 2008,vilket lett till avvecklingsvinster och en förbättrad konsolidering i bolaget." Återbetalningen är alltså en direkt effekt av Alliansens sjukförsäkringsreform. Totalt sett handlar det i år om om drygt fem miljarder kronor, varav 3,7 miljarder avser kommunerna och 1,4 miljard landstingen.

Kommunernas starka ekonomi är en direkt följd av Alliansens politik som ju gäller även i år eftersom det är Alliansens budget som gäller i år. Det är därmed också Alliansens reformer som påverkar arbetsmarknaden och sjuktalen. Hur det blir med den aviserade S-MP-V-politiken kan man ju fundera över. Jag befarar högre arbetslöshet i takt med att skatterna på arbete och företagande ökar, och stigande sjuktal i takt med att sjukförsäkringsreformen urholkas. Det finns stor risk för att detta leder till både sämre skattekraft och stigande kostnader för kommunerna kommande år.

Det finns samtidigt all anledning att ta Expressens mycket läsvärda ledakrönika den 2 maj på största allvar. Det duger inte att riksdag och regering vältrar över kostnader på kommunerna. Det är så populärt, inte minst på vänstersidan, att ständigt kräva nya rättigheter och nya förmåner som någon annan (skattebetalarna) ska betala. Kommunerna kommer ofta i kläm.

Jag tycker Alliansen på det stora hela hanterade kommunerna/landstingen på ett bra sätt, inte minst under krisåren när vi tillförde extra pengar. Och de reformer vi infört inom exempelvis skola, sjukvård och omsorg har vi också finansierat med extra statliga pengar. När det gäller migrationen tar staten kostnaderna de första två åren, det är en förbättring, men kommunerna har däremot kostnaderna åren därefter. Det finns absolut anledning att titta på detta. Och att kommunerna tar av skattepengar till kommunal verksamhet för att medfinansiera statliga väg- och härnvägsbyggen känns i grunden helt fel. Med en statlig investeringsbudget för infrastruktur skulle man kunna slippa både kommunal medfinansiering och trängselskatt.

Om någon månad ska jag för moderaternas räkning debattera kommunernas ekonomiska läge i en riksdagsdebatt med Finansutskottet. Jag återkommer till detta när det närmar sig.

Tänkvärt - Stalin och Hitler lika hemska tyranner

2015-05-03

Dagens Nyheter berättar idag om Andrej Zubov, som fram till början av förra året var historieprofessor på en av Rysslands mest prestigefyllda högskolor, men som blev av med jobbet efter att ha jämfört Rysslands annektering av Krimhalvön med Nazitysklands "Anschluss" av Österrike 1938, och kallat ockupationen av Krim för "en vanvettig aggression".

"Stalin var inte en befriare av Europa, utan en tyrann som slogs mot en annan. Hans regim var inte på minsta sätt bättre för det ryska folket än vad Hitlers skulle ha varit, utan han krigade till sig rätten att själv få mörda sina undersåtar, säger Andrej Zubov i artikeln.

Han oroar sig också för att Ryssland inte gjort upp med sitt kommunistiska förflutna, till skillnad från Tyskland som genogått en omfattande "avnazifiering" efter andra världskriget.

Tänkvärda ord när man nu i Rysskland ser hur nationlismen kopplas ihop med kommunistisk nostalgi i samband med firandet av krigsslutet.Bilderna tog jag vid mitt eget besök i St Petersburg 2013 några dagar före det årets segerfirande. Kommunistiska symboler var vanligare på stan än den nya ryska flaggan. Den kommunistiska nostalgin var både skrämmande och fascinerande. Man insåg hur historielösheten om kommunismens fasor i det ryska samhället, inte minst bland de yngre, är en påtaglig fara när det gäller Rysslands demokratiska utveckling.

Romsk före detta tiggare: "Vi är utlämnade åt kriminella"

2015-05-01

Jag vill tipsa om denna artikel i Dagens Nyheter idag där en romsk kvinna i Stockholm intervjuas.

Jag passerar förbi henne då och då, där hon sitter på trottoaren utanför Gallerian i Stockholm och stickar eller virkar, och säljer hantverk till förbipasserande. Hon visar att det finns andra sätt att tjäna ihop pengar än tiggeri. I intervjun bekräftar hon att många tiggare utnyttjas. "De som utnyttjar andra människor måste straffas. Många i min situation är helt utlämnade åt kriminella" säger hon. Och lägger till att hon är för en kriminalisering av organiserat tiggeri.

Många raktioner på moderaternas utspel i tiggerifrågan

2015-05-01

Gårdagen blev händelserik. Många starka reaktioner på moderaternas debattartikel med förslag för att hantera tiggeriet. De allra flesta reaktioner jag fått har varit mycket positiva, och beröm kommer också från andra håll, allt från tidningars ledarsidor till att faktiskt ansvarig minister i s-mp-regeringen, Åsa Regnér (S), sagt att förslaget "är intressant". Att ytterkantsvänstern (V och MP) rasar mot förslaget var väntat. Mer bekymmersamt är att det även finns röster inom Moderata Ungdomsförbundet som ogillar förslaget. Även om de inte i denna fråga är representativa vare sig för moderaterna som parti eller våra väljare så är det väldigt tråkigt. Vi har faktiskt ett gammalt moderat partistämmobeslut om att "överväga förbud mot organiserat tiggeri". Man kan säga att moderaterna nu återvänder till den åsikt som vi en gång beslutat. Vilket jag välkomnar.

Själv blev jag intervjuad per telefon av Borås Tidning igår. Efter samtalet fick jag ett förslag till artikel som jag gjorde en del korrigeringar i. I dag finns denna något nedkortade artikel i BT. Den som vill kan ta del av mitt mer utförliga svar till BT.Enligt en opinionsmätning i Expressen idag finns ett mycket starkt stöd för moderaternas linje. 71% av de tillfrågade tycker moderaternas förslag att kriminalisera organiserandet av tiggeri är bra, medan endast 13% är emot. Bland Alliansväljare är stödet 82% medan 8% är emot. Bland moderata väljare är enligt artikeln stödet ännu starkare.

När det gäller ett totalförbud mot tiggeri är bilden mer splittrad. 39% säger ja, 40% nej och resten är tveksamma. Det framgår inte hur åsikterna ser ut för olika partiers sympatisörer.

Vissa kritiker har framfört till mig att det är "populistiskt" att lyssna på vad opinionen vill i tiggerifrågan. Underförstått - de tycker att människor ska "uppfostras" av politikerna att "tänka rätt". Jag tänker precis tvärtom. Jag är inte vald för att tala om för mina väljare vad de ska tycka, jag är vald som deras ombud och ska lyssna på deras åsikter och efter förmåga försöka påverka politiken och ta tag i sådant som människor upplever som ett samhällsproblem. Den linjen tänker jag fortsätta följa så länge jag håller på med politik.

Tidigare inlägg finns samlade i bloggarkivet