Välkommen till Jan Ericsons hemsida och blogg!
Jag är Moderat riksdagsledamot för Sjuhärad (V. Götalands Läns Södra) sedan 2006.Jag är jurist med erfarenhet från bankvärlden. Är politiskt aktiv sedan 1998. Min vision som politiker är att människor måste få bestämma mer över sitt eget liv. Människan måste sättas före systemen, individen före kollektivet. Alla människor måste tillåtas växa efter förmåga. Politiker behöver inte reglera och styra allt.

Åren 2002-2006 var jag gruppledare för moderaterna och den styrande majoriteten i Marks kommun. I valet 2006 valdes jag in i Sveriges Riksdag och fick förnyat förtroende 2010 och 2014. Jag är idag ledamot av Arbetsmarknadsutskottet. Tidigare har jag varit aktiv i Finansutskottet (2014-17), Utbildningsutskottet (2010-14), Arbetsmarknadsutskottet (2006-10) samt Socialförsäkringsutskottet (2006-10).

Företagande och arbete är centrala frågor för mig - det skapar alla resurser till välfärd, pensioner och samhällsservice. Jag ogillar all slags kvotering, vill ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik, stärka rättssamhället och ha ordning och reda i statens finanser. Jag brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor men tar starkt avstånd från extrem och ogenomtänkt "klimatpolitik". Du hittar allt om mig och mitt riksdagsarbete via länkarna överst på sidan. På blogg och twitter kommenterar jag rikspolitik, riksdagsarbetet och en hel del annat.


I arkivet hittar du alla äldre blogginlägg samlade månadsvis samt efter ämnesområden.
Totalt 7.992 inlägg på bloggen sedan starten februari 2006. (uppdaterat den 18/2 2018)
Moderaterna vill kunna stoppa riskabla utländska direktinvesteringar

2018-03-20

I dag finns ingen möjlighet för svenska staten att stoppa oönskade utländska direktinvsteringar på områden som kan vara riskabla för landet. Det kan exempelvis handla om att utländska investerare eller bolag ägda av utländska stater köper upp svenska hamnar, telenät och fibetnät, förvärvar större teknologiföretag eller telekomföretag, eller vill bygga och äga svenska järnvägar. Säpo har exempelvis varnat för att utländska intressen köper in sig i data-, tele- och kraftföretag som är vitala för att Sverige ska fungera. 

Moderaterna menar att vi inte kan vara aningslösa i detta. Exempelvis innebär stora kinesiska förvärv med statligt kapital i ryggen något annat än när vanliga demokratiska länder handlar med varandra. Vi måste diskutera vilka säkerhetsrisker och vilket långsiktigt inflytande som följer med dessa investeringar.

I många andra länder finns det krav på tillstånd för denna typ av investeringar. Exempelvis har tolv andra europeiska länder sådan lagstiftning, inklusive Danmark, Norge och Finland. Även USA, Kanada och Australien har sådana lagar.

Moderaterna menar att även Sverige borde införa en lagstiftning som innebär att vi på allvar kan göra säkerhetsbedömningar av om det finns risker vid denna typ av investeringar. Ett av våra moderata vallöften är därför att starta en utredning om hur direktinvesteringar ska kunna granskas, förses med villkor och ytterst kunna stoppas.

Samtidigt arbetar EU på ett ramverk som gör det möjligt att utbyta information mellan EU-länderna om denna typ av investeringar. Moderaterna menar att Sverige ska stödja denna process. "Frihandel kan inte gränsa till naivitet och aningslöshet" säger Ulf Kristersson i denna DN-artikel.

Fasansfulla kommentarer om synen på dödsstraff

2018-03-19

I går lyssnade jag på SD:s partiledare Jimmie Åkesson i nyheterna, där han sa något som förvånade mig. Nämligen att Sverige bör utvisa dömda grova brottslingar, alldeles oavsett om det strider mot internationella konventioner eller inte, och oavsett om den utvisade riskerar tortyr eller dödsstraff i sitt hemland. Åkesson sa att han vill omförhandla dessa konventioner, men om det inte går sa han rent ut att Sverige borde bortse från dem.

Moderaterna har ju nyligen föreslagit att fler som dömts för mycket allvarliga brott ska kunna utvisas efter avtjänat straff, men vi har självklart ingen tanke på att utvisa människor till tortyr eller dödsstraff. Detta är en viktig princip i bland annat Europarådets konvention om mänskliga rättigheter, och även en bärande princip i de flesta civiliserade västliga demokratier. 

Jag reagerade starkt på Åkessons utspel, och skrev nedanstående mycket hovsamma inlägg på twitter:Resultatet blev en storm av hat som jag inte upplevt på länge. Av de 243 kommentarerna ligger ett betydande antal långt över gränsen för det rimliga. Några exempel (Citat från olika svar, jag har skrivit av dem ordagrant, alla finns på twitter som svar på mitt inlägg och är därmed redan offentliga. Har dock avstått från några av de mest rasistiska):

"Tycker du mördare och väldtäktsmän förtjänar mänskliga rättigheter?"
"Du för ett idiotresonemang för du vill tydligen skydda brottslingar"
"Jag är emot dödsstraff generellt, men i dessa fall..."
"Jag anser att de får skylla sig själva om de utvisas till ett dödsstraff"
"Det är deras eget val så det är bara att ta konsekvenserna"
"Ni i m tänker alltså mer på brottslingarna än säkerheten för svenska folket"
"Tycker det låter som ett utmärkt förfarande. Bra signalpolitik också"
"Jag ser personligen inget problem med att dessa grova brottslingar riskerar till och med döden om de skickas hem"
"Måste bli ett slut på detta djävla daltande med brottsligt patrask"
"Skaffa dödsstraff i Sverige istället"
"Ska det aldrig sluta, daltandet med grova brottslingar"
"Det är självklart att de ska utvisas oavsett vilket straff de riskerar i hemlandet"
"Det kommer hit smuts som inte egentligen har rätt att vara här"
"Finns inget att fundera över. Ut med skiten, rätt av bara"
"Jag offrar lätt 100 brottslingar för att skydda 100 hederliga"
"Alla är inte lika värda. Så enkelt är det"
"Helt rätt! Ut med dom."
"Skicka hem de bara//Här ska svinen inte vara"
"Självklart ska dödsstraff införas" 
"Jag bryr mig inte om en mördare eller våldtäktsman riskerar dödsstraff"
"Dödsstraff är inte främmande för mig längre"
"Vi skiter i om de får dödsstraff i sitt hemland"

I ärlighetens namn ska jag påpeka att jag fått ett stort antal motsatta kommentarer med och dryga hundratalet gillanden. Men en oroväckande stor andel av kommentarerna var skrämmande att läsa. Jag konstaterar att den släpphänta migrationspolitiken tillsammans med ökande brottslighet och uppmärksammade våldtäkter och skjutningar har skapat en fullt begriplig växande ilska hos delar av svenska folket. De uttrycker sin frustration på detta sätt och jag klandrar dem inte för att de är arga och upprörda. Men det måste väl rimligen finnas något utrymme mellan en släpphänt kriminalpolitik och att diskutera dödsstraff? Att inte skicka människor i döden innebär inte att man "daltar" med dem.

Det finns en mängd argument mot dödsstraff, både etiska och rättsliga. Två av dem räcker långt. Ett är såklart att ett samhälle inte dödar sina egna medborgare. Ett annat är att vi vet att det tas felaktiga beslut i vissa domar, det finns flera uppmärksammade domar på senare tid, även morddomar. Ett verkställt dödsstraff till följd av en felaktig dom går aldrig att rätta till. 

Jag känner en stor sorg över att vi idag, 2018, har så många människor i vårt land som inte bara tycker det är helt acceptabelt att skicka människor till tortyr och död, utan rent av förespråkar att vi ska införa dödsstraff i Sverige. Det är faktiskt helt fasansfullt. Jag tycker detta är ett mycket viktigt skäl att avstå från att rösta på SD.

Det som hänt är inte bra för vare sig moderaterna eller Hanif Bali

2018-03-18

Beskedet att Hanif Bali lämnar moderaternas partistyrelse har nog förvånat många. Den nu aktuella historien om Balis twitterkritik mot en journalist vet jag inte mer om än det som skrivs i media (och såklart det Bali själv berättat). Jag kan såklart inte bedöma vad som är sant eller inte, och inte heller om det finns mer som inte kommit fram i media. Jag kan bara konstatera att Bali själv menar att han gjort ett allvarligt misstag som han också bett om ursäkt för.

Många frågar vad jag anser om partiledningens hantering av frågan. Jag måste helt enkelt utgå från att man agerat på det sätt som varit rimligt i den aktuella situationen. Och även om just denna händelse i efterhand kommer att visa sig inte alls vara så allvarlig som DN först antydde (påståendet om den misstänkta ryska avlyssningen av UD känns inte särskilt väl underbyggt, inga medier har följt upp detta och experter har snarare avfärdat det som osannolikt) så blev det väl kanske ännu en sten på bördan av all tidigare kritik som gjorde det omöjligt att behålla Hanif Bali i den moderata partistyrelsen. Att sitta i en partistyrelse ställer såklart extra höga krav på en politiker.

Men en sak är klar - det som hänt är såklart inte bra för vare sig partiet eller Hanif Bali. Att Bali enligt egen uppgift även tänker sluta twittra är absolut en stor förlust för moderaterna under en valrörelse. Nog för att Bali varit i väldigt många blåsväder och emellanåt använder en ton och ett språk i sociala medier som jag aldrig skulle göra själv, men samtidigt är han ett fenomen när det gäller att skapa intresse för politik. Han är ohotat den främste politiske kommunikatören i Sverige på sociala medier och enligt mig en stor tillgång för moderaterna, inte minst i en valrörelse som tros kunna avgöras just på sociala medier. Jag hoppas han omprövar sitt beslut när det gäller twitter. Om han verkligen slutar twittra är det enbart en seger för våra politiska motståndare.

Det som hänt belyser samtidigt en viktig fråga, nämligen hur viktigt det är för oss politiker att inte av misstag gå lobbyisters eller andra opinionsbildares ärenden. De flesta av oss riksdagsledamöter får, precis som Hanif Bali berättat, ofta mail eller vanliga brev från kända eller mindre kända personer, eller ibland anonymt, med material som man ber oss agera på politiskt eller sprida till andra. Detta är en del av politiken, och inget konstigt i sig. Ibland får man intressant material med tydliga källor som passar in i något man redan arbetar med och då är det mycket positivt. Alltför ofta är det dock oklart varifrån materialet kommit, vem som står bakom och vilka krafter som vill att vi ska agera politiskt. Vaksamhet i dessa situationer är oerhört viktigt om man ska bevara sin integritet och trovärdighet. Samma sak gäller för övrigt alla de förslag på riksdagsmotioner som lobbyister och organisationer skickar till oss vajre höst, och som alltför många riksdagsledamöter sedan okritiskt bara kopierar rakt av som sina. 

Under mina snart 12 år i riksdagen vågar jag ganska säkert säga att jag aldrig låtit mig luras att gå några lobbyisters eller andra opinionsbildares ärenden. I de fall mina och en lobbyists åsikter sammanfaller använder jag såklart gärna material jag fått ta del av, efter en noggrann och kritisk granskning. Men det är alltid jag själv som står för mina åsikter och det styrs aldrig av någon annan. Detta ska alltid media, liksom alla mina väljare och alla mina följare i sociala medier, kunna känna sig trygga med i varje läge. Man må ogilla det jag säger eller skriver, men man ska veta att det alltid är min egen åsikt och att jag inte går någon annans ärenden. Personligen kan jag nästan inte se något värre hända än att jag en dag skulle upptäcka i efterhand att jag själv av misstag låtit mig utnyttjas för någon annans syften, eller rent av råkat gynna något intresse som jag inte står bakom.

(uppdaterat 19/3)

Regeringen har brutit vallöftet om 90-dagarsgaranti för arbetslösa unga

2018-03-16

Regeringen påstår ständigt att man minskat arbetslösheten bland unga (att den minskande arbetslösheten sammanfaller med stark högkonjunktur och mycket mindre ungdomskullar talar man tyst om). Både statsministern och andra ministrar skryter också om att man infriat den utlovade "90-dagarsgarantin" för arbetslösa unga. Alltså vallöftet att "arbetslösa unga inom 90 dagar skulle ha ett jobb, praktik, traineejobb eller utbildningsplats".

Redan i september 2017 avslöjades i en rapport från Timbro att regeringen inte alls uppfyller vallöftet om 90-dagarsgarantin, utan att man tvingats utvidga garantin till alla typer av arbetsmarknadspolitiska program, och att allt fler unga hänvisats till sådana program i stället för till riktiga jobb. Trots stark högkonjunktur.

Sedan var det den socialdemokratiska tidningen Arbetet som i en artikel avslöjade att det i princip räcker med ett enda telefonsamtal från en arbetsförmedlare för att 90-dagarsgarantin ska anses infriad.

I artikeln nämns även att forskarna på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, är ”genuint osäkra” på vad 90-dagarsgarantin innebär. Därför har de inte heller kunnat studera effekterna.

I ett debattinlägg häromdagen i Svenska dagbladet av Siri Steijer (arbetsmarknadsansvarig hos Timbro) och Isak Kuersmidt, (doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan och den som skrev den tidigare nämnda Timbrorapporten), konstateras  att regeringen efter valet ändrat på löftets innehåll. Alla typer av "insatser som leder till jobb eller utbildning" inräknas nu i 90-dagarsgarantin, liksom exempelvis alla unga nyanlända som ingår i etableringsuppdraget samt alla som finns i olika "aktiviteter" i kommunal regi. Och de som finns i helt skattefinansierade extratjänster anses ha fått arbete.

Jag ställde för en tid sedan en skriftlig fråga till arbetsmarknadsministern om just 90-dagarsgarantin: 

Regeringen säger att 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa nu är genomförd. Men när man talar med arbetslösa inser man att det i princip räcker med att en ung arbetslös träffat en arbetsförmedlare vid ett enda tillfälle och blivit förevisad hur man letar jobb i Arbetsförmedlingens platsbank för att den unge ska anses ha fått stöd enligt 90-dagarsgarantin. Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Anser ministern att detta stöd till arbetslösa unga är tillräckligt?

Jag fick ett svar som verkligen förbryllar. Bland annat skriver hon följande:

"90-dagarsgarantin sätter en bortre gräns för hur länge en ung person kan vara arbetslös innan hon eller han erbjuds ett arbete, en utbildning eller en insats som leder till arbete eller studier. Insatserna kan vara vägledning, arbetspraktik, arbetsträning, eller olika typer av specialistinsatser för att nämna några exempel. Att bara träffa en arbetsförmedlare vid ett tillfälle är inte en sådan insats."

Ministern dementerar alltså uppgifterna från socialdemokratiska Arbetet (som intervjuat arbetsförmedlare), men hon medger uttryckligen att regeringen tvingats vattna ur 90-dagarsgarantin ordentligt. Detta gör att jag ser ett behov av att hon förklarar sig i en interpellationsdebatt med mig i riksdagen framöver. Det är något som inte stämmer här.  

Fler reaktioner efter mitt besök på klimatkonferensen i Mölndal

2018-03-16


Reaktionerna fortsätter efter mitt numera ganska omtalade besök på klimatkonferensen i Mölndal. Tänk att detta att besöka en konferens och lyssna på vad kritiska forskare och experter har att säga kan väcka sådan uppmärksamhet. Fullständigt obegripligt. 

Det som är roligast är ju såklart mängden mail och telefonsamtal från människor som tycker jag gjorde alldeles rätt och jag märker ju att oron för den extrema klimatpolitiken i Sverige är betydligt större än jag trodde. Inte minst har många moderater hört av sig, både aktiva kommunpolitiker och medlemmar. 

Stockholmsinitiativet/Klimatsans uppmärksammar såklart också mitt deltagande i flera inlägg, tex dettadetta och detta.

Självklart kommer också kritik, inte minst på sociala medier från övertygade klimatalarmister som uppenbarligen vill kväva all diskussion om ämnet. En del inlägg är så nedlåtande att jag undrar om de som skriver helt saknar sakargument? Jag bemöter seriösa inlägg i den mån jag hinner. Att två miljöpartister hoppar på mig i denna debattartikel i vänstertidningen ETC tar jag för övrigt mest som en komplimang.

Mitt svar är detsamma som alltid - inget är helt svart eller vitt i någon politisk fråga, inte i klimatfrågan heller. Att försöka kväsa debatten så fort någon har avvikande mening eller ställer frågor om påståenden som framstår som ologiska är odemokratiskt. Vi behöver fler diskussioner, fler konfereser och mer debatt i klimatfrågan. Inte mindre.

Möte med Västra Götalands nya landshövdning

2018-03-15

I dag träffade den västsvenska delen av moderaternas riksdagsgrupp vår nye landshövding Anders Danielsson som besökte oss i riksdagen. Det blev många viktiga samtal om allt från länsstyrelsens hantering och tillsyn rörande småskalig vattenkraft, djurtillsyn, strandskydd och miljöskydd, men även kring beredskapsfrågor och Länsstyrelsens arbete i stort.

Seminarium om regeringens förslag till "exitskatt"

2018-03-15

I dag deltog jag i ett mycket välbesökt seminarium i riksdagen om regeringens förslag till "exitskatt" för den som flyttar utomlands. Förslaget har får en närmast kompakt sågning av remissinstanser, näringsliv och den politiska oppositionen. Orsaken är att man inte förstår från regeringens sida vilka skador detta kommer att medföra, exempelvis när det gäller att locka kapital och toppkompetens från andra länder till Sverige. Det är också orimligt att beskatta vinster innan de realisterats, vilket är en god princip för ett legitimt skattesystem.Vi seminariet fick vi föredrag från ett antal väl insatta personer, bland annat här av industrimannen Carl Bennet, som tyckte förslaget var ytterst illa genomtänkt.

Att "förbjuda religiösa friskolor" löser inte problemet

2018-03-15

Jag tillhör dem som tycker det är viktigt att alla svenska barn och ungdomar får i grunden samma utbildning i grundskolan och är därför skeptisk till friskolor med alltför starka religiösa eller ideologiska inslag. Alla skolor i Sverige är skyldiga att följa läroplanen och detta får vi aldrig tumma på. Extrema åsikter eller religion ska inte tvingas på våra barn under skoltid.

Även om jag vet att de flesta religiösa friskolor hanterar avgränsningen mellan skola och religionsutövning på ett balanserat sätt och driver utmärkta skolor så förstår jag att det finns ett opinionsstöd för att "stoppa religiösa friskolor". Det är bara en hake - det löser inte problemet.

Att en skola har ordet "kristna" eller "muslimska" eller judiska" i skolans namn säger egentligen inte så mycket. Skolan kan lika gärna heta "Storstads friskola" och ändå ha starka inslag av religion i anslutning till undervisningen. Och motsatt - en "kristen skola" kan bygga på en gemensam värdegrund men ändå kan de religiösa inslagen vara minimala eller kanske inga alls. Och även om man skulle lyckas med konststycket att förbjuda alla religiösa inslag under skoltid finns ju inget som hindrar att skolan erbjuder "frivillig" religionsutövning i direkt anslutning till skoltiden, efter att eleverna formellt har slutat för dagen. Detta förekommer även i anslutning till undervisningen i en del kommunala skolor, där en församling exempelvis kan erbjuda eleverna verksamhet som kyrkans barntimmar direkt efter skoldagens slut.

Att "förbjuda religiösa skolor" blir därför bara ett populistiskt slag i luften, även om det vid en första anblick kan låta intressant. Det mest troliga är ju att skolan bara byter namn och tonar ned den religiösa kopplingen officiellt, men i övrigt driver skolan vidare som förut. De som vill driva starkt konfessionella skolor med stark koppling till religiös skolning kommer att hitta vägar att lösa detta helt utanför politikens kontroll, i huvudsak utanför skoltid. Även om deltagandet då formellt sett är frivilligt lär det knappast vara det i praktiken.

Faktum är att vi i dagens läge som jag ser det egentligen bara har två alternativ. Antingen att förbjuda alla friskolor, eller att tillåta alla friskolor som följer lagen och läroplanen. Att förbjuda alla friskolor skulle ställa många hundratusen elever utan skolplats, och kraftigt begränsa valfriheten. Och även om vi förbjuder friskolor kommer kyrkor och samfund som sagt att kunna erbjuda religionsutövning och religiös skolning av barnen i anslutningen till skolan om de så önskar. Den enda lösning jag ser i dag är helt enkelt att vara tuffare mot de skolor som inte följer reglerna. I stället för förbud mot religiösa friskolor vill moderaterna öka insyn och kontroll från skolinspektionen samt kunna lägga ner skolor (både friskolor och kommunala) som inte efterlever svensk skollag och inte står för de värderingar som enligt skollagen ska gäller alla skolor i Sverige.

Förslaget från flera partier att "stänga religiösa friskolor" är i grunden ren populism. Å andra sidan skulle det som sagt knappast tvinga någon skola att stänga, så jag tycker faktiskt inte förslaget är så mycket att uppröras över heller. Möjligen skulle ett förbud bli en politisk markering att skollagen och läroplanerna ska följas. Men i allt väsentligt skulle beslutet bli ett slag i luften. Själv skulle jag hellre se fler och tätare besök av skolinspektionen, gärna oanmälda, för att verkligen se till att skollagen och läroplanerna följs och att skolan i övrigt följer de lagar och regler som gäller, exempelvis när det gäller att behandla pojkar och flickor lika. Och ett kännbart sanktionssystem för den skola som bryter mot reglerna. Vi finansierar friskolorna med skattemedel och då har vi också en skyldighet att ställa rimliga krav på verksamheten. 

Kritiken mot Google får inte tappa alla proportioner

2018-03-14

Att människor sprider hot, hat och rasism på nätet via olika sökmotorer är ett problem. Senast är det Google som fått kritik för att man kan nå sådana nätsidor via deras sökmotor.

Jag tycker väl personligen att denna kritik faktiskt börjat tappa alla proportioner. Att ge sig på den som tillhandahåller infrastruktur för att denna används till olika saker känns lite långsökt enligt mitt sätt att se på saken. Trafikverket har inte ansvar för att kriminella kör på våra motorvägar. Telia har inte ansvar för vad som sägs i telefonsamtal som använder deras telefonlinjer. Och Postnord har inte ansvar för hatiska eller rasistiska meddelanden som distribueras av deras brevbärare.

Ansvaret för vad som läggs ut på nätet måste alltid ligga på den som publicerat det. Detta är också polisens tydliga besked.

Den som sprider saker på hemsidor eller andra medier som strider mot lagen ska gripas och åtalas för brott, precis som vid all annan brottlighet.

Att sedan Google och andra kan ha ett moraliskt ansvar att i vissa fall plocka bort vissa saker när man uppmärksammas på det (tex material som strider mot lagen) är en annan sak. Företaget kan dessutom givetvis anta egna etiska riktlinjer för vad man accepterar, det står varje privat företag fritt. Exempelvis stoppas vad jag förstår från media exempelvis barnpornografi av de stora aktörerna på nätet, inklusive Google och Youtube, till följd av ett frivilligt åtagande. På samma sätt skulle man givetvis kunna stoppa exempelvis grovt rasistiska hemsidor om man skulle vilja det.

De som däremot kräver skärpt lagstiftning för att reglera vad en sökmotor får tillhandahålla är ute på mycket djupt vatten. Då är vi inne på censurdiskussionerna igen, och där ska vi inte hamna i en demokrati. Om staten i lag skulle kräva att privata företag förhandscensurerar material på internet lever vi inte längre i ett land med yttrandefrihet och åsiktsfrihet.


En annan sak är debatten om hur sökmotorer som Google och Youtube, men även Facebook, använder algoritmer för att filtrera, prioritera, styra eller styra bort olika former av trafik eller sidor för olika användare. Om exempelvis Google eller Youtube aktivt lyfter upp vissa sidor och prioriterar ned andra kan man ju faktiskt med fog säga att de både "censurerar" och aktivt marknadsför vissa websidor och de åsikter som finns där. Det har de såklart rätt att göra som privat företag, men då är man kanske inte längre bara "infrastruktur" utan något mera, med ett betydligt större ansvar? Om man till detta lägger risken att utomstående aktörer på olika sätt kan manipulera utfallet av algoritmerna blir saken extra allvarlig. Jag är inte tillräckligt insatt i hur detta fungerar, men ska försöka fördjupa mig i ämnet, närmast vid ett möte med Facebooks svenska policychef på ett seminarium jag anordnar nästa vecka tillsammans med Staffan Danielsson (C). Detta är inplanerat sedan lång tid, men blev plötsligt extra intressant.

Lunchseminarium om integration

2013-03-14

   

Dagens andra möte blev ett lunchseminarium om jobbskapande som grund för integration. Vi fick träffa ett antal sociala entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund som på olika sätt lyckats skapa arbete och en framtid för många andra.
Det blev många spännande berättelser från mycket driftiga och enagegerade personer. Några saker tog jag med mig från seminariet och från lite samtal med några av gästerna efteråt:

1. Om man ska bryta utanförskap, social oro och kriminalitet i utanförskapsområdena är arbete den enda vägen. Och kan man få människor i arbete i närområdet kommer fler att bo kvar, omflyttningen bli mindre och tryggheten ökar.

2. Drivkrafter att ta ett arbete är viktiga. Men det är inte bara bidrag som behöver stramas åt, även kriminalitet är ibland ett hinder mot att ta arbete. Vi fick berättelser om personer som tjänar 15-20.000 svart i veckan på kriminell verksamhet. I det läget är det svårt att locka människor till ett vanligt arbete med normal inkomst. Viktigast därför att ta tag i ungdomarna innan de hamnar i kriminalitet.

3. Minskad byråkrati och krångel står alltid högt på agendan för alla företagare. För den som anställer nyanlända eller asylsökande blir det extra komplicerat att ha kontakt med olika myndigheter som ibland ger motstridiga besked om vad som gäller.

3. Kostnaderna fär att anställa är viktiga, inte minst i tjänstesektorn där just löner är den huvudsakliga kostnaden. Lägre  kostnader för nyanställda med liten erfarenhet påverkar absolut viljan att anställa. Även möjligheten att prova en nyanställd länge innan dennne får fast tjänst framhölls som viktig. Många röster höjdes för längre provanställningar än idag.

4. Att kunna få vissa stöd och skatterabatter har betydelse i ett inledningsskede, men vi var nog ganska överens om att när en person efter en tid blir fullt presterande på en arbetsplats måste också stöd och skatterabatter dras ned eller upphöra. Vi kan inte ha fullt arbetsföra människor i permanenta bidragsanställningar.

5. Kunskaper i svenska är viktigt i många yrken där man har med andra människor att göra. I en del andra yrken är det inte lika viktigt. Vi måste bli flexiblare och kunna erbjuda kombinationer av utbildning, arbete och svenskastudier. Att kräva att alla ska sitta på skolbänken och lära sig svenska innan man kan söka jobb fördröjer tiden att komma i egen försörjning. Man lär sig dessutom svenska snabbare om man träffar andra svensktalande på en arbetsplats.

6. Positiva förebilder från utanförskapsområden syns inte särksilt ofta i media. Det är mer rapporter om bilbränder och skjutningar. Vill man att den unga generationen ska få motivation att skapa sig ett bra liv och egen försörjning måste positiva förebilder från förorterna hållas fram mycket oftare än idag.

7. Det finns diskriminering även av småföretagare. En aldrig så driftig företagare kan ha stora problem att få ett affärsavtal på grund av sitt namn, utseende eller brytning.

8. Det var tänkvärt att påminnas om att kriminella nätverk ofta leds av mycket driftiga personer med starkt ledarskap. Om man kunde få dessa personer att lägga sin energi på en laglig verksamhet i stället kan man rädda många andra undan utanförskap och kriminalitet och samtidigt skapa något bra. Att tidigt se personer med ledaregenskaper och ge dem rätt utmaningar och möjligheter är en viktig väg mot tryggare förorter.

9. Arbetsförmedlingen har spelat ut sin roll som statligt styrd aktör. Att låta fler aktörer bedriva arbetsförmedling och nischa dessa mot olika målgrupper skulle ge mycket större chans att få exempelvis nyanlända i arbete.

Frukostmöte om behovet av ny järnväg mellan Göteborg och Borås

2018-03-14

 

Dagen började med ett frukostmöte med västsvenska riksdagsledamöter (från alla partier) samt tillresta tyngre västsvenska politiker (Johny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, samt kommunstyrelseordförandena i Göteborg och Borås) för att manifestera att Västsverige står enat om det stora behovet av en ny modern järnväg mellan Götreborg och Borås. Även vår moderate talesperson i trafikfrågor, Jessica Rosencrantz, deltog.

Den främsta västsvenska prioriteringen är att bygga sträckan Mölnlycke - Bollebygd via Landvetter Flygplats, en sträcka som egentligen skulle påbörjats redan 2020 (beslut var taget av Alliansen och pengar avsatta), men som stoppades av dagens regering.

Senare i vår kommer regeringens infrastrukturproposition, och vi hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och inser att sträckan Göteborg-Borås idag är landets långsammaste järnväg (det är faktiskt bevisat), samt att Landvetter Flygplats är en av få storflygplatser som saknar järnvägsanslutning.

Lite märklig blev dagens träff, eftersom de två s-kommunalråden i Borås (Ulf Olsson) och Göteborg (Ann-Sofie Hermansson)  stod och kraftfullt argumenterade för att riksdag och regering äntligen måste inse behovet av den nya järnvägen. Alla vi, främst västsvenskar, som var där håller ju med, men det är inte vi som beslutar - det är dagens s-regering. Man kunde ju tycka att ledande s-politiker i Västsverige skulle driva på hos sin egen regering i stället för att argumentera i riksdagen för att regeringen ska lyssna. Regeringens linje i frågan är oklar, och vi vet ju att S och MP är djupt splittrade i synen på infrastruktur. MP driver på för höghastighetståg, delar av S håller emot (framförallt finansministern), S vill utveckla våra flygplatser medan MP vill motarbeta flyget. Mycket av den totala handlingsförlamningen beror helt enkelt på att regeringen inte kommer överens. Och därför har inget hänt alls under denna mandatperiod, mer än att man stoppat det järnvägsbygge som Alliansen redan hade beslutat...

Möte med Brandmännens Riksförbund

2018-03-13

I dag träffade jag och några moderata kolleger Brandmännens Riksförbund för att diskutera hur man ska komma till rätta med hot och våld mot blåljuspersonal, alltså angrepp mot polis, brandmän och sjukvårdspersonal som är under utryckning. Detta är både en arbetsmiljöfråga och en viktig samhällsfråga. Regeringen kommer snart (bland annat efter krav från riksdagen) med förslag om skärpta straff för detta, men mycket tyder på att förslaget blir ganska urvattnat och mer kommer att fungera som en politisk markering än göra verklig skillnad.  Vi diskuterade hur man skulle kunna göra åtgärderna vassare och mer verkningsfulla.På bilden jag och vår rättspolitiske talesperson Tomas Tobé tillsammans med Mikael Svanberg, generalsekreterare för Brandmännens Riksförbund.

Alliansriksdagsgrupp

2018-03-13I dag hade Alliansen återigen gemensam riksdagsgrupp och på dagordningen stod den ekonomiska politiken och de viktiga frågor som väntar en ny regering efter valet. Två inbjudna ekonomiska experter redogjorde för sin syn på saken och det blev tillfällen till en hel del frågor. Det råder knappast någon tvekan om vad vi har för mål i valet, och de som menar att Alliansen är historia har ärligt talat inte en aning om vad de talar om. Vi är väldigt sugna på att ta överregeringsmakten tillsammans. Vi har nära samarbete i många utskott, och även om just migrationsfrågan är en besvärlig sak så är det väldigt mycket annat som förenar. I migrationsfrågan finns å andra sidan en ganska bred majoritet i riksdagen för att vi inte kan gå tillbaka till tidigare politik.

Statsminister Löfvens historieförfalskning om svensk migrationspolitik

2018-03-14

I dar har vår gruppledare och fd migrationsminister Tobias Billström denna debattartikel i Expressen där han avslöjar statsminister Löfvens och Socialdemokraternas historieförfalskning om svensk migrationspolitik, som han bland annat framförde till USA:s president Donald Trump vid besöket förra veckan. Artikeln är en utmärkt historisk sammanfattning av svensk migrationspolitik det senaste decenniet, och därför lägger jag ut den i sin helhet här:

Stefan Löfvens historieförfalskning i flyktingpolitiken 

Stefan Löfven har vid flera tillfällen – senast på presskonferensen med USA:s president Donald Trump – återkommit till att regeringen ärvde en ohållbar migrationspolitik och att man tog ansvar för att ändra den. Det finns två stora problem med den bild Stefan Löfven försöker sätta. Dels är migrationspolitiken förvisso stramare än vad den var 2015, men under 2017 kom över 25 000 asylsökande till Sverige. Det statsministern beskriver som en stram flyktingpolitik är fortfarande ett mycket omfattande åtagande. Men framför allt ägnar sig statsministern och regeringen åt en historierevisionism som är djupt oärlig och som försvårar en seriös diskussion om framtiden för svensk migrationspolitik.

Vi moderater har lagt om vår migrationspolitik. Vi har tydligt sagt att vi hade fel på viktiga punkter, inte minst för att kunna föra en fullständigt öppen diskussion om migrations- och integrationspolitikens verkligt svåra frågor. Vilket ansvar ska vi ta i en värld med stora flyktingströmmar, om vi samtidigt ska ta det ansvar för Sverige som bara vi kan ta själva?

Vår omläggning påbörjades strax efter valet 2014 och från hösten 2015 drev vi frågan om tillfälliga gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel och skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring. Vi borde agerat tidigare och tydligare, men när vi lade om vår politik så höll Stefan Löfven fast vid den linje som han nu ensidigt skyller på Alliansen. Det Stefan Löfven säger är helt enkelt en helt ogenerad historieförfalskning. Det är respektlöst mot väljarna och det ökar naturligtvis risken för att han begår nya misstag. 

Fredrik Reinfeldt har i efterhand fått mycket kritik för sitt "öppna era hjärtan"-tal i valrörelsen 2014, men man ska komma ihåg att Stefan Löfven valde att angripa Fredrik Reinfeldt för att denne pekade på att Migrationsverkets kostnader pressade statsfinanserna. "Det var väldigt ovärdigt av Fredrik Reinfeldt att ställa den kostnaden mot att vi ska ha råd med framtiden. Ökade kostnader för flyktingmottagande betyder inte att vi inte har råd med investeringar i välfärden."

När jag i 2013 öppnade upp för en volymdiskussion så fick jag kritik från många olika håll – inklusive från företrädare för mitt eget parti. Men Stefan Löfven var den som kanske gick allra längst. På Facebook skrev han: "De gör det med ett avhumaniserande språk, där människor på flykt från krig beskrivs som 'flöden' och 'volymer'. Det är oanständigt." Den som beskriver motståndarens försök att nyansera en svår fråga som "ovärdigt" eller "oanständigt" kan naturligtvis inte fyra-fem år senare agera som om inget har hänt. Det är möjligen inte ovärdigt eller oanständigt, men det är helt klart oansvarigt.

När Socialdemokraterna kom till makten hösten 2014 gjordes ingenting för att lägga om migrationspolitiken. Tvärtom. Alla minns hur Stefan Löfven stod på Medborgarplatsen i Stockholm i september 2015 och deklarerade att "mitt Europa bygger inga murar". 

All politik och all retorik fram till den punkt där regeringen vände 180 grader gick i en helt annan riktning än den som Stefan Löfven nu ansluter sig till. Nu vill regeringen genom införandet av den så kallade gymnasielagen bevilja uppehållstillstånd till grupper som saknar skyddsskäl. Personer med utvisningsbeslut ska ges möjlighet att stanna i Sverige. Retorik och politik glider återigen isär. Stefan Löfven måste ta sitt ansvar. En början är att sluta med historierevisionismen och tala ärligt med medborgarna. Den respekten förtjänar de. 

Tobias Billström (M) 
Tidigare migrationsminister,  
Gruppledare i riksdagen

Äntligen förslag från regeringen om karensavdrag i stället för karensdag

2018-03-13

Den 25 mars 2011 skrev jag nedanstående i ett blogginlägg:

Alla försäkringar innehåller en självrisk, och karensdagen är den självrisk som gäller vid sjukdom. Det är högst rimligt. Däremot tycker jag att de fackliga röster som höjts för att skapa en rättvisare karensdag är värda att lyssna på.
Problemet är nämligen att de som arbetar natt eller långa arbetspass, och därmed arbetar färre dagar under en månad drabbas orimligt hårt av dagens regler. Om man på en heltidstjänst arbetar 15 långa arbetspass på en månad och är sjuk en gång mister man 1/15 av sin lön på karensdagen. För den som arbetar normalt, 22 dagar per månad blir kostnaden för karensdagen däremot bara 1/22 av lönen. Det känns inte rättvist att en nattarbetande inom vården ska drabbas på detta sätt. Ett karensavdrag i procent av månadslönen vore mer rättvist. För de flesta skulle karensavdraget bli exakt detsamma som idag, men för vissa grupper med udda arbetstider och långa arbetspass skulle det bli betydligt rimligare karensavdrag. Detta är en fråga jag själv lyft i olika sammanhang, och kanske är det något att arbeta vidare för?


Bakgrunden var att jag då hade personer i min omgivning som arbetade natt i vården och som drabbades hårt ekonomiskt av karensdag vid sjukdom. 

I oktober 2012 blev jag ledamot av den då pågående stora parlamentariska socialförsäkringsutredningen som tillsattes av Alliansen. En av de frågor jag då drev var just denna. Och eftersom det fanns fler röster för att ändra karensdagen till ett karensavdrag enades till slut utredningen om detta och det blev ett av förslagen i vårt slutbetänkande som överlämnades till regeringen i januari 2015:

  

Regeringen har ju tyvärr inte gjort mycket åt alla de kloka förslag som socialförsäkringsutredningen tog fram, men den 1 mars fick riksdagen i vart fall en proposition från regeringen som innehåller ett förslag helt identiskt med utredningens förslag om karensavdrag:Innebörden är att i stället för en karensdag får man ett karensavdrag som motsvarar 1/5 av en veckoarbetstid. För de som arbetar normal arbetstid fem dagar per vecka blir därmed karensavdraget detsamma som med dagens karensdag. Men för den som arbetar längre men färre arbetspass varje vecka blir karensavdraget lägre än den tidigare karensdagen. Detta kommer att skapa större rättvisa för alla dem som exempelvis arbetar natt, skift och liknande. 

Det tog alltså sju år från att jag först diskuterade frågan på bloggen tills förslaget blev verklighet och kom till riksdagen för behandling. Man får inte ha bråttom som politiker. Jag förstår dock inte varför regeringen väntade i tre år (!) på att göra denna enkla, men viktiga förädnring? All lagtext och allt underlag fick man i utredningens slutbetänkande i januari 2015. Men det känns trots allt riktigt bra att ha varit en del av denna förändring, hela vägen via utredningen fram tills idag.

EU-signaler om riktiga allvarliga hot mot yttrandefrihet och åsiktsfrihet

2018-03-13

EU-kommissionen vill stoppa sociala mediers och digitala plattformars möjlighet att tjäna pengar på desinformation. EU-kommissionens grupp för desinformation föreslår nu gemensamma etiska regler för hur man ska hantera desinformation på internet. Arbetet inleddes i januari, av expertgruppen ”High level group on fake news”.

I  rapporten räknas ett antal principer upp för utformningen av ”etiska regler”. Man menar att de internationella digitala plattformsföretagen ska vara ”mer transparenta vad gäller användardata och hur deras algoritmer fungerar”. ”Det finns också förslag som syftar till att begränsa deras möjligheter att tjäna pengar på desinformation. Plattformarna bör även förbättra synligheten och tillgängligheten för nyheter från avsändare med stor trovärdighet”, framgår i pressmeddelandet som uppmärksammas i denna artikel i Expressen.

Jag tycker det är utmärkt om privata mediaaktörer och hela branscher har policys, självreglering och etiska riktlinjer för sin verksamhet. Och transparens är såklart viktig. Men jag blir extremt orolig när politiker börjar tala om att man inte ska få tjäna pengar på "desinformation" och att man "bör gynna nyheter från avsändare med stor trovärdighet". Särskilt när kraven kommer från höga politiker i EU-kommissionen.

Jag vet ju av den senaste tidens grundlagsdiskussioner att det finns all anledning att noga granska förslag i sak och inte bara ta del av vad andra påstår att de innehåller. Det finns alltid risk för överdrifter och missuppfattningar. Men citaten från rapporten är obehagliga. Frågan är vem som ska avgöra vad som är "desinformation" och vilka som är "nyhetsavsändare med stor trovärdighet"? Här är vi ute på ett gungfly och äventyrar yttrandefriheten och åsiktsfriheten på allvar.

Det är samtidigt viktigt att inte blanda ihop detta förslag med förslaget till ändring i vår egen grundlag. Den föreslagna grundlagsändringen har inget alls med EU-diskussionen om "desinformation" att göra, utan handlar om en helt annan fråga, nämligen integritetsskydd. Däremot finns en liten koppling mellan EU-förslaget och till min och andras kritik mot grundlagsförslaget, nämligen att grundlagsutredningen och propositionen också - väldigt diffust - diskuterar "kvalitet" hos olika medier på ett oacceptabelt sätt. Detta måste, som jag skrivit tidigare, korrigeras innan vi röstar om den nya grundlagsparagrafen, och vi måste vara på vår vakt vid liknande diskussioner i andra sammanhang. När politiker ens andas om att gradera medier som "bättre" eller "sämre" måste alla vanringsklockor ringa. 

En ny vovve till flocken - välkommen Flinga!

2018-03-12

För några dagar sedan kom en ny liten vovve till vår flock. Nu är dom fyra. Det senaste tillskottet är Flinga, som är en nio veckor gammal valp som ska bli en ny duktig agilityhund när hon blir stor. Rasen är Shetland Sheepdog (Sheltie). Just nu ser hon mest ut som en blandning av sockervadd och ett litet gosedjur...

 

Politik och media bär tungt ansvar för minskad tillit i samhället

2018-03-12
 
De senaste veckorna har jag engagerat mig en hel del i debatten kring de föreslagna grundlagsändringarna. Min åsikt i frågan framgår av tidigare blogginlägg (scrolla ned till den 8/3 och det tidigare inlägg jag länkat till därifrån). Kortfattat – jag ser behovet av en lagskärpning för att skydda den enskilda människans integritet mot övergrepp, jag tycker den föreslagna nya lagparagrafen känns rimlig, men jag är kritisk till hur förarbeten och proposition formulerat hur dessa lagregler ska tillämpas och hur undantag ska kunna göras. Orsaken till min kritik är att lagförslaget kan uppfattas som att alla människor och alla media inte ska behandlas lika utan godtyckligt kan få olika rättigheter. Jag avvaktar nu att konstitutionsutskottet hanterar detta på ett klokt sätt och gör tydliga skrivningar som gör att tillämpningen av grundlagsändringen blir förutsägbar och tydlig.
 
Men detta blogginlägg ska handla om något större. Jag blir nämligen alltmer bekymrad över att tilliten i samhället har minskat så tydligt bland stora grupper.
 
Överdrifterna i grundlagsdebatten är nämligen extrema. Allt från att syftet är att politikerna vill kunna kontrollera eller på sikt stänga ned (!) obekväma ”alternativa medier” till att vi vill censurera för regeringen eller politiken obekväma fakta, styra nyhetsflödet och dölja domar för allmänheten. Samt såklart att vi vill skydda kriminella invandrare (huvudargumentet för många). Vissa skriver till och med att detta säkert bara är början mot ett totalitärt samhälle eller rent av vägen mot diktatur och drar paralleller med DDR, Sovjet och Nordkorea. De som uttrycker allt detta är inga udda människor – de verkar vara förvånansvärt många och de känner verkligen att det är så här. De är genuint oroliga eller rent av rädda. En del av dem är personer jag haft kontakt med länge i sociala medier och har förtroende för och som ofta brukar skriva nyanserade och kloka saker. Trots detta uttrycker de denna typ av oro.
 
Men det som påstås är såklart inte sant. Inget i det liggande grundlagsförslaget innebär något av detta. Det enda som förbjuds med den nya grundlagsparagrafen är att publicera sökbara register med känsliga personuppgifter på nätet i skydd av yttrandefrihetsgrundlagarna (det förbud som redan gäller för alla andra enligt PUL). Ingenting annat. Vi kan såklart diskutera om detta är en nödvändig reglering eller inte, om det är en acceptabel inskränkning av yttrandefriheten eller inte, och om lagförslaget med tillhörande förarbeten är väl utformat (vilket jag som sagt inte riktigt tycker). Men faktum kvarstår: Domar blir precis lika offentliga som innan, kriminella personer (och deras etnicitet) får omskrivas precis som tidigare, politiker får granskas och åsikter yttras precis som förut. Politikerna kommer inte att kunna använda den nya paragrafen i grundlagen för att stänga ned media, kontrollera eller censurera nyhetsflöde.  
 
Men många tror inte på detta, oavsett hur tydliga svar de får. De tror verkligen att politikerna överlag vill minska yttrandefriheten och åsiktsfriheten och kontrollera medborgarna hårdare, och att vi helt enkelt inte berättar sanningen.

På ett sätt förstår jag att de landat där. Det finns tyvärr sådana politiska tendenser, framförallt på vänstersidan (de traditionella vänstermänniskorna som tycker att demokratin är underordnad målet) och bland extrema röster i klimatdebatten (de som på allvar tycker demokratin "måste ta paus" för att inte "störa" de "viktiga beslut" som krävs för "människans överlevnad"). Men det stora problemet är nog ändå att politikens och medias anpassning till åsiktskorridoren i vissa frågor har varit helt förödande, politikernas och medias ovilja att tala om vissa samhällsproblem likaså (läs invandringen), och när man ovanpå detta emellanåt kommer på både politiker och representanter för media med att faktiskt avsiktligt dölja eller skönmåla verkligheten blir det spiken i kistan för tilliten och förtroendet. Nu har vi en situation där en tilltagande misstro finns hos en alltför stor del av befolkningen där det inte längre hjälper vad vi politiker säger eller vilka fakta vi lägger fram – misstron lever kvar. Alltför många väljare har helt enkelt bestämt sig för att det finns en konspiration mot dem. Och när detta då "bekräftas" av en en del högljudda debattörer och radikala alternativa media, samt av nya partier som till en del bygger sin väljarbas på missnöje och misstro mot "etablissemanget" så stärks såklart känslan av att det är så.

Vi politiker bär såklart en betydande del av skulden till att vi hamnat här. Att upplevas negligera problem, skönmåla och att inte lyssna på människor är farligt för politiker och politiska partier. Att utvecklingen ser likadan ut i andra delar av världen gör inte saken bättre. Den minskande tilliten är ett allvarligt hot mot demokratin i hela Västvärlden. Demokrati förutsätter att väljarna har i vart fall ett hyfsat förtroende för dem de valt. För egen del känner jag djup förstämning över att det blivit så här även i Sverige. Frågan är hur vi vänder detta och får tillbaka tilliten mellan väljare och de valda?

Beslutet om Västlänken gör mig bedrövad

2018-03-12Göteborgs-Posten genomför just nu en djupgranskning av projektet Västlänken. Förra söndagen ägnade man 6-7 helsidor åt att granska påståendet om att Västlänken dubblar kapaciteten på Göteborgs Centralstation. Göteborgs-Posten har nu fått bekräftat från Trafikverket själva att uppgifterna om fördubblad kapacitet inte stämmer. Detta påstående har i princip varit huvudskälet till att politikerna tagit beslut om bygget, och kritikerna har hela tiden hävdat att Västlänken inte kommer att få denna effekt. Om effekten ska uppnås krävs ytterligare mångmiljarinvesteringar i kringliggande järnvägssystem. Detta finns inte med i kalkylerna.

För oss som följt debatten och tagit del av information på vägen är det inget nytt att påståendet som Trafikverket, tjänstemän, politiker  och lobbyister använt är fel. Men när nu Göteborgs-Posten avslöjar samma sak tror jag göteborgarnas motstånd mot Västlänken kommer att öka ytterligare.

För egen del känner jag bara en stor sorg över beslutet om Västlänken. Hur kunde det bli så här? Man bygger ett enormt dyrt projekt som faktiskt inte löser några problem, och på köpet förstör man delar av Göteborg, inte minst anrika parker, och riskerar allvarliga skador på fastigheter. Samtidigt  gör man delar av staden till en stor byggarbetsplats under tio år och försämrar boendemiljön kraftigt för många människor och skadar det lokala näringslivet i delar av staden till följd av sämre tillgänglighet. Som extra pålaga tvingas göteborgarna och alla förbipasserande att betala en allt högre trängselskatt.

Detta politiska misslyckande kommer göteborgarna att tala om länge. För det är faktiskt bara den politiska prestigen som gör att projektet fortfarande lever. 

 

Temperaturdata från norska Tromsö

2018-03-11

Jag har ju tidigare berättat om hur olika institut och forskare räknar om ("modifierar") gamla temperaturdata. Att man korrigerar för kända historiska misstag eller felkällor är väl inget märkligt, men däremot är det en smula märkligt att dessa korrigeringar regelmässigt sker så att äldre temperaturdata sänks och moderna höjs. På det viset ser såklart kurvan över den globala uppvärmningen mer skrämmande ut.

Alla temperaturdata modifieras dock inte. Ett exempel är Tromsö i Nordnorge där man har officiellt uppmätta faktiska temperaturdata från Norges Meteorologisk institutt ända sedan 1870. Det intressanta är ju att Tromsö ligger ganska nära Arktis, lika nära Nordpolen som centrala Grönland. Det gör att dessa temperaturdata borde ge vissa indikationer om hur den faktiska temperaturen utvecklats i denna region.Så här ser grafen över de uppmätta värdena ut, från 1870 till 2013: 


Jag är inte forskare, men jag ser i vart fall inget dramatiskt i temperaturen över dessa 143 år. Det väcker definitivt frågor, med tanke på att det sägs att Arktis har en kraftigt stigande temperatur. Man tycker ändå att det borde synts i vart fall något lite av detta även i Tromsö? Att grafen slutar 2013 och alltså inte visar de senaste fyra åren borde sakna betydelse i sammanhanget, eftersom det ju sagts under minst 20 år nu att temperaturen stigit kraftigt i Arktis. Men inget alls syns som sagt i temperaturstatistiken från Tromsö.

Vår slutreplik i Aftonbladet om Postnords retroaktiva avgifter

2018-03-09Riksdagsbesök från Sven Erikssonsgymnasiet i Borås

2018-03-09

I dag träffade jag två klasser från Sven Erikssonsgymnasiet i Borås för att berätta lite om Riksdagen och hur vi ledamöter arbetar. Många bra frågor och som alltid kul med elevbesök!

 

Orsak och verkan är visst inte vänstersidans starkaste gren

2018-03-09

Regeringen satsar alltså 120 miljoner kronor per år i tre år i bidrag till organisationer som ordnar bostad till bland annat personer som befinner sig illegalt i landet efter avvisningsbeslut. Man tror inte det är sant. Vi vet även att de rödgrönrosa styrena i Malmö och Stockholm ger försörjningsstöd till personer som befinner sig illegalt i landet.

Samtidigt klagar ansvarig minister över att så många gått under jorden i stället för att lämna landet efter avvisningsbeslut. Det här med orsak och verkan verkar inte vara vänstersidans starkaste gren.

"Vårt bästa resultat någonsin"

2018-03-09

60% av de nyanlända kommer varken i arbete eller studier överhuvudtaget efter etableringsperioden. Av de resterande 40% kommer ”en mycket liten del” i arbete utan statligt stöd. ”Vårt bästa resultat någonsin” säger Arbetsförmedlingen...

Någon mer som tycker arbetsförmedlingen behöver göras om i grunden? Och att integrationspolitiken behöver vässas ordentligt? Och att vi behöver införa utbildningsplikt för nyanlända? Och att bidragstak behövs så att det lönar sig mer att ta ett arbete än att fortsätta leva på bidrag? Bra, då är det bara att se till att lägga sin röst på Moderaterna.

Brevbärare rånad i Borås - hoten mot brevbärare ökar

2018-03-08

I dag rånades en brevbärare i stadsdelen Hässleholmen i Borås (Hässleholmen är ett av de områden i landet som polisen pekat ut som särskilt oroligt). Nedan notisen från Borås Tidning:

Under förra året uppmärksammades flera angrepp mot brevbärare, tidningsbud och budfirmor. Här är två notiser från media från 2017. Den första var en nyhet från Ekot i december 2017 där Postnord själva uppgav att hoten och våldet mot brevbärare ökat.

 

För en tid sedan träffade jag företagare som arbetar med e-handel och de uppgav att Postnord av och till har listor över adresser dit man inte levererar brev och paket till dörren, utan där mottagaren i stället får hämta posten på ett närliggande Postcenter eller butik, trots att försändelsen normalt är så liten att den skulle levereras till bostaden.
Jag begärde därför en redovisning från Riksdagens utredninsgtjänst om hur vanligt det är att Postnord och andra företag som levererar post och paket avstår från att besöka vissa adresser på grund av hot eller oroligheter. Jag fick detta svar:

Både postleverantörerna Postnord och Bring City Mail, och PTS (Post- och telestyrelsen) uppger att det har förekommit att leveranser av brev och paket ändrats tillfälligt till följd av arbetsmiljöproblem (till exempel i form av hot eller bråk i trappuppgångar eller hos ombud) i vissa områden. Det är dock ovanligt. Ingen av dessa parter har någon statistik över hur vanligt förekommande problemen är.

Varje enskild situation hanteras för sig, i syftet att både säkra arbetsmiljön och att påverka mottagarna så lite som möjligt.

I de fall det har förekommit hotfulla situationer har polis kopplats in och utdelningsrutiner ändrats tillfälligt. Ändringen av rutiner har till exempel bestått i att leveransen av post/paket endast skett på morgonen då det vanligen är lugnare. Det har också förekommit att man satt in dubbla brevbärare, eller att brevbärare åtföljts av polis vid vissa tillfällen. Anmälan till arbetsmiljöverket har skett vid vissa tillfällen. Om anmälan görs beror på hur allvarlig incidenten varit.

Postnord och Bring City Mail samordnar sina åtgärder i de fall utdelningsrutiner ändras.

Jag begärde även kompletterande information om siffror från Arbetsmiljöverket och fick detta svar:
 


Siffrorna visar från vänster till höger antal incidenter med koppling till hot, rån och våld som anmälts till Arbetsmiljöverket av Posten/Postnord 2012-2017 (den tomma sista kolumnen är 2018). Vad som döljer sig i kolumnen "annat" framgår inte. Man kan konstatera att det som sagt inte är så många incidenter som rapporteras, och även om det syns en liten ökning av antalet hot så är talen mycket små. Detta är väntat eftersom man enligt RUT endast anmäler mer allvarliga incidenter.

Slutsatsen är att det av och till definitivt finns ett hot mot såväl brevbärare som tidningsbud och budfirmor i vissa av våra utanförskapsområden (och kanske även på andra håll). Och att man periodvis inte delar ut post, tidningar eller paket i till vissa adresser. Även om antalet anmälda incidenter är få måste politiken ta detta på allvar. Ingen ska behöva känna sig hotad på jobbet, och att kunna få sin post, sina paket och sin dagstidning är en del av tryggheten och välfärden för alla människor i vårt samhälle. Detta får aldrig tillåtas sättas ur spel av hotfulla eller kriminella gäng.

Liten uppdatering i frågan om grundlagsändringen

2018-03-08

Debatten om förslag till ändringar i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) fortsätter och handlar i grunden om konflikten mellan rätten till yttrandefrihet och rätten till personlig integritet. Moderaterna har sedan Gösta Bohmans tid varit ett parti som värnar både yttrandefriheten och den personliga integriteten och som inser att det ibland krävs svåra avvägningar. Det är en god, borgerlig ståndpunkt att värna enskildas integritet, oavsett om den hotas av staten eller andra enskilda. I mitt tidigare blogginlägg ställde jag mig också bakom behovet att stärka den personliga integriteten, även om jag hade skarp kritik mot hur förslaget är formulerat.

Som jag skrev i tidigare blogginlägg ska lagförslaget göra det möjligt att i vanlig lag förbjuda publicering av personregister av två slag, dels register med känsliga personuppgifter om hälsa, etnicitet, politisk åsikt m.m, dels register över enskildas lagöverträdelser. Lagstiftaren har länge ansett att sådana register ska vara strängt reglerade. Enligt personuppgiftslagen (PUL) får register med känsliga personuppgifter enbart föras av offentliga myndigheter och organisationer som har legitima skäl. Belastningsregister får enbart föras av offentliga myndigheter samt för forskningsändamål. PUL infördes 1998, men då gjordes ett hål i tillämpningsområdet, vilket innebär att PUL inte gäller på TF:s och YGL:s tillämpningsområde.

När det 2003 blev möjligt för alla att skaffa utgivningsbevis för en hemsida, och därigenom publicera sig i skydd av YGL, uppmärksammade KU att detta kunde leda till integritetshot. Var och en kunde med YGL-skydd lägga ut t.ex. privata belastningsregister på nätet. Det var inte en önskad eller åsyftad effekt, utan en brist i lagstiftningsarbetet som sedan har utretts i omgångar. Först i Mediegrundlagskommitténs betänkande 2016 lades fram förslag för att återställa PUL:s integritetsskydd. Om förslagen genomförs kan känsliga personregister och privata belastningsregister regleras på samma sätt, oavsett om de publiceras på en hemsida med utgivningsbevis eller på annat sätt.

Offentlighetsprincipen inskränks inte. Domar kommer fortsatt att vara offentliga, men inte sammanställas i tiotusental till belastningsregister.

Avsikten är att inte göra den nya regleringen mer omfattande än nödvändigt. Därför finns ett undantag som innebär att publicering av ett visst register är tillåten, om registret inte medför särskilda risker för otillbörliga integritetsintrång. I bedömningen ska vägas in främst registrets innehåll, struktur, sökfunktioner och målgrupp. Ingen ska ha tillgång till register som utifrån innehåll, sökfunktioner m.m. i praktiken är heltäckande, privata belastningsregister. Där är integritetshoten för stora. Undantaget tar sikte på att det kan finnas databaser som kan innehålla vissa integritetskänsliga uppgifter, men där det juridiska informationsinnehållet står i fokus och där syftet inte är att användarna ska undersöka enskildas brottslighet. Det kan även röra sig om register över exempelvis avidentifierade domar.

Både utredningen och propositionen har fått hård kritik för hur man beskrivit dessa undantag. Som det är formulerat idag finns det stora frågetecken om man verkligen tänker behandla alla på samma sätt. Det handlar dock inte som det påstås i kampanjer mot förslaget om att skrilja mellan seriös och oseriös jorunalistik. Däremot är formuleringarna otydliga och skapar grund för missförstånd. Så kan inte en proposition om en grundlagsändring formuleras. Jag och många moderater vill se ett ordentligt förtydligande i dessa delar om just att alla ska vara lika inför lagen, och att ingen ska ha tillgång till de mest känsliga registrenJag hoppas att detta ska åtgärdas när konstitutionsutskottet behandlar frågan innan riksdagen ska ta beslut. Hur dessa skrivningar ser ut kommer att avgöra hur jag själv ställer mig i den kommande omröstningen i riksdagen.

Slutligen något om det här med kravet om folkomröstning. Detta skulle bli oerhört komplicerat. Man ska vara medveten om att en folkomröstning enligt regelverket skulle gälla hela det vilande grundlagsförslaget, inte bara just den omdebatterade paragrafen. Eftersom det gjorts en omfattande översyn och modernisering av TF och YGL innehåller lagförslaget en lång rad ändringar i stort och smått. Bland annat föreslås 35 nya paragrafer i TF och 32 nya paragrafer i YGL. Det gör det i praktiken oerhört komplicerat att hålla en folkomröstning i frågan. 

Muslimska böneutrop kan strida mot religionsfriheten

2018-03-08

Diskussionen om man ska få göra muslimska böneutrop eller inte är en stor fråga i vissa kommuner, och hanteringen varierar. Den senaste tiden har frågan också blossat upp på sociala medier och i pressen.

Vissa jämför muslimska böneutrop med klockringning i våra kristna kyrkor. Det är faktiskt ett argument jag själv använt tidigare för att försvara att muslimska församlingar ska får göra böneutrop. Men efter att ha grävt lite djupare i frågan har jag faktiskt helt bytt åsikt. Muslimska böneutrop är sannolikt inte alls något som kan försvaras med stöd av religionsfriheten, utan det är snarare precis tvärtom.

Klockringning är inte ett religiöst budskap, utan en signal att den som vill kan komma till kyrkan för att lyssna på religiösa budskap. Muslimska böneutrop är något helt annat. Normalt låter det så här (översatt till svenska):

"Gud är stor
Jag vittnar att det inte finns någon annan gudom än Gud
Jag vittnar att Muhammed är Guds profet
Kom till bön
Kom till frälsning
Gud är stor
Det finns ingen gudom utom Gud "


Med andra ord är böneutropet inte bara en kallelse till gudstjänst utan även en tydlig religiös förkunnelse som ropas ut i högtalare. Vår grundlagsskyddade religionsfrihet omfattar även rätt till frihet från religion. Den som inte vill gå till en kristen kyrka och lyssna på religiösa budskap när kyrkklockan ringer kan låta bli, men det går inte att undgå böneutropen. Böneutrop borde därför inte tillåtas i Sverige eftersom de rimligen borde anses strida mot grundlagens regler om religionsfrihet. 

Om en moské vill kalla till gudstjänst får de helt enkelt göra det på något annat sätt. Med dagens teknik borde man väl exempelvis kunna sprida sina böneutrop till sina egna församlingsmedlemmar via smartphone eller dator, utan att det stör dem som inte tillhör församlingen? 

Plötsligt "hittade man" 1,5 miljoner utrotningshotade pingviner

2018-03-08

Häromdagen berättade media (nedan SVT) om den tidigare nära utrotningshotade Adéliepingvinen som förekommer runt Antarktis. Plötsligt hittade man 1,5 miljoner ytterligare pingviner av denna art på en otillgänglig ö, och plötsligt är inte pingvinarten utrotningshotad längre.

Detta är såklart en riktig solskenshistoria. Danger Islands är tydligen så otillgängligt att man helt enkelt inte besökt ön tidigare och pingvinerna har levt och förökat sig i lugn och ro utan att störas. Nu ska man försöka skydda ögruppen så pingvinerna kan fortsätta leva i fred. Ett mycket bra initiativ. Men det är samtidigt ett faktum att forskarna helt enkelt inte hade koll på populationen och därmed lämnat felaktiga uppgifter i debatten om följerna av klimatförändringarna. Man har hävdat att  varmare vatten runt Arktis gjort det svårare för pingviner att hitta föda och att djuren därför är hotade.

Vi har tidigare även hört att isbjörnarna skulle vara utrotningshotade till följd av klimatförändringar. Men det finns inget som styrker detta, tvärtom verkar isbjörnsstammen totalt sett växa och må bra. Detta styrks även av denna nyhet från Aftonbladet i december där man meddelade att man nu utökat jakten på isbjörn på Grönland.

Och den uppmärksammade filmen förra året på en "svältande isbjörn" visade sig i efterhand vara en sjuk och gammal isbjörn som inte orkade jaga. Media fick backa när detta blev känt.

Mycket av inslagen under åren om klimatförändringarnas påstådda effekter har illustrerats just med hotade isbjörnar och pingviner. Att använda vackra eller gulliga djur i sådana sammanhang brukar vara effektivt, det vädjar till våra känslor och leder till generositet vid insamlingar. WWF:s användning av Pandan är ett annat exempel, denna är dock utrotningshotad på riktigt. Budskapet känns däremot inte helt övertygande när det gäller isbjörnar och pingviner.

Reklamalgoritmer avslöjar LO och socialförsäkringsminister Strandhäll

2018-03-08

I går publicerade LO ett elakt twitterinlägg med hänvisning till en annons om Rolexklockor i anslutning till en artikel på nätet om att moderaterna vill sänka skattetrycket. Min excellente politiske sekreterare Jonas Jesslén upplyser idag LO om att den reklam LO får på sina nätsidor bygger på en algoritm om vad man förmodas uppskatta för reklam, baserat på exempelvis sidor man tidigare besökt. Så det är den person hos LO som sparade ned bilden som har ett förmodat särskilt stort intresse för Rolexklockor. Tänk så det kan bli.


Sedan återstår frågan om LO kopierat bilden från socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, eller om både LO och Strandhäll förmodas ha ett stort intresse för Rolexklockor? För så här ser Strandhälls egna twitterinlägg ut.

Kanske är det helt enkelt så att Rolexklockor är intressanta för hela S-rörelsen? Själv brukar jag i vart fall få helt annan typ av reklam när jag är ute på nätet. Typ byte av elavtal, tidningsprenumerationer och sånt.  

De flesta av Moderaternas integrationsförslag nedröstade i riksdagen

2018-03-07

I dag röstade riksdagen om partiernas och riksdagsledamöternas olika motioner kring integrationsfrågorna. På en punkt blev det en framgång för Alliansen, vi fick igenom detta gemensamma tillkännagivande till regeringen med stöd av SD. Men  S, V och MP röstade märkligt nog nej.

I övrigt gick det sämre. Moderaterna hade ett stort antral integrationsförslag, framförallt i vår partimotion som jag och mina tre m-kolleger i arbetsmarknadsutskottet undertecknat. Alla våra förslag röstades ned. Det handlade bland annat om:

* Tidigare insatser under asyltiden (svenskundervisning och samhällsorientering)
* Tidigare kompetenskartläggning av nyanlända
* Möjlighet för kommuner med ansträngd boendesituation ska kunna betala Migrationsverket för att hyra tomma platser på deras boenden
* Krav att Migrationsverket ska bromsa in utflyttningen från sina boenden till de kommuner som har störst problem att ordna lämpliga bostäder för nyanläda   
* Bättre utnyttjande av etableringstiden, genom att de kommuner som så önskar ska kunna ta över etableringsansvaret från Arbetsförmedlingen
* Bättre introduktion och vägledning för nyanlända som vill starta egna företag
* Insatser för att få större andel nyanlända kvinnor i arbete
* Förslag för hur samhällsinformation och samhällsorientering ska utvecklas

Vi återkommer såklart med alla dessa - och många andra - förslag i den kommande valrörelsen. Och även om de fyra Allianspartierna lagt var sin partimotion på integrationsområdet så finns det en mycket stor samsyn inom Alliansen när det gäller integrationen, till skillnad mot läget är när det gäller migrationen (asylmottagandet).

Regeringen ger sig på företagen i stället för regelverket

2018-03-07

Dagens Nyheter skriver idag om att regeringen äntligen tar till sig riksdagens krav på att åtgärda problemet att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av bagatellfel från arbetsgivare. Detta är något Alkliansen krävs länge, och jag bloggade om det den 15 november 2017:

Riksdagen vill lindra regler för utvisning av arbetskraftsinvandrare

Vi har de senaste åren sett flera exempel på hur kompetenta och kvalificerade arbetskraftsinvandrare utvisats på grund av små försummelser från arbetstsgivarens sida. Ofta så små detaljer att ingen ens varit medveten om dem. Att utvisa kompetent arbetskraft för sådana bagateller är oskäligt.

Regeringen har nu äntligen föreslagit ändringar i utlänningslagen som innebär att Migrationsverket inte behöver återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren har åtgärdat den brist som annars skulle ha lett till återkallelse. Riksdagen sa idag ja till detta förslag, som börjar gälla den 1 december 2017.

Riksdagen vill också att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att en arbetskraftsinvandrare inte heller ska behöva utvisas om en arbetsgivare omedvetet har begått mindre fel som gäller villkoren för arbetstillståndet. Detta gäller även om felet upptäcks efter det att tillståndstiden har gått ut eller om det är Migrationsverket som upptäckt felet. Migrationsverket bör få möjlighet att göra en bedömning i varje enskilt fall. Riksdagen riktade därför en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om detta. Lagändringen bör börja gälla så fort som möjligt, men senast den 1 juli 2018.

Alliansen ville att denna ändring skulle träda i kraft tidigare, vi ser ingen anledning till att regeringen ska behöva över ett halvår på sig att göra denna lilla lagkorrigering. Tyvärr blev vi nedröstade av S, V MP och SD.


En märklig sak i DN-artikeln är dock detta med att arbetsgivare ska kunna bli skadeståndsskyldiga om en person utvisas på grund av ett mindre misstag. Det är helt orimligt att lägga ett sådant ansvar på arbetsgivarna. Mindre misstag kan ske helt oavsiktligt och rättas då oftast till i efterhand. Det viktiga är att ändra regelverket så att inte bagateller som rättats i efterhand leder till utvisning. Att i stället ge sig på arbetsgivarna är så typiskt för Socialdemokraterna. Ett skadeståndskrav skulle självklart minska intresset att anställa arbetskraftsinvandrare, eftersom inget företag vågar ta risken att det aldrig kommer att bli något fel på ett lönebesked. Kanske är det just detta regeringen vill?

Vad vill Sverigedemokraterna när det gäller arbetskraftsinvandring?

2018-03-07

Jag har haft en del diskussioner på twitter med SD-sympatisörer om synen på arbetskraftsinvandring. De framhåller, och hänvisar även till SD:s partiprogram, att SD är positiva till arbetskraftsinvandring av högkvalificerad arbetskraft, men däremot inte av arbetskraft till enkla jobb eller för jobb där det "saknar behov". Så här skriver man i sitt partiprogram:

"Med kvalificerad arbetskraft menar vi i första hand personer med högre utbildning, men också de som på godtagbart sätt kan arbeta i yrken som kräver så lång utbildning eller erfarenhet akuta behov på den svenska arbetsmarknaden inte kan tillgodoses. Arbetskraftsinvandring till andra yrken, där behovet av arbetskraft relativt snabbt går att tillfredsställa genom utbildning och praktik av lågutbildade arbetslösa som redan bor i landet, ska inte tillåtas." 

I grunden delar jag SD:s grundsyn i frågan, och detta har jag bloggat om tidigare. Självklart är det orimligt att arbetslösa människor inte söker de enkla lediga jobb som finns, och att företag tvingas gå utomlands för att anställa människor till exempelvis enklare restaurangjobb, städtjänster, skogsplantering och bärplockning. Arbetslösa, exempelvis ungdomar och nyanlända, borde självklart ta dessa jobb. Problemet är att man får så bra ekonomisk ersättning från bidragssystemen att det inte är tillräckligt lösnsamt och lockande att ta enkla jobb. Ska man minska behovet av arbetskrafstinvandring för enklare jobb måste man först åtgärda bidragssystemen och tydligare ställa krav på att ta lediga jobb för att inte mista sina bidrag. Detta är moderaternas linje, medan SD snarare stödjer regeringen i höjda bidrag på olika sätt. Moderaternas förslag till bidragstak för nyanlända skulle exempelvis sannolikt minska behovet av arbetskraftsinvandring för enklare jobb. 

Men så länge dagens system gäller undrar jag vad ett företag ska göra med SD:s politik om man inte lyckas anställa en städare eller en diskare från den befintliga befolkningen till restaurangen? Ska man stänga då? Och vem ska avgöra vad som är ett tillräckligt kvalificerat jobb, och om det föreligger ett "akut behov" av arbetskraft?

Jag har ställt två frågor till SD på twitter:
1. Vem anser SD ska avgöra om behov av arbetskraftsinvandring finns?
2. Vad är SD:s lösning för företag som behöver arbetskraft till "enklare jobb", men där ingen inom landet söker?

Vi får se om det kommer något svar.

Möte med DN:s ledarskribent Erik Helmersson

2018-03-06

I dag var det så dags för mig och min kollega Lars Beckman att ta den omtalade fikan med DN:s ledarskribent Erik Helmersson. Det blev ett riktigt bra samtal om det politiska läget, medias och politikens roller, betydelsen av sociala medier samt tonen på nätet och i media. Jag upplevde Erik Helmersson som en person med stor integritet, men också med en god portion ödmjukhet. Jag fick uttryckligt beröm för att jag kritiserar och även ibland blockerar följare på twitter som uttrycker sig på ett oacceptabelt sätt, samt för mitt stora tålamod att försöka föra ett samtal med dem som kommenterar mina inlägg.  

Vi var rörande överens på en punkt - att tonen på nätet hårdnat och att alla inte beter sig som man borde, och att seriösa journalister och politiker därför har ett tydligt ansvar som föredömen. Samtidigt är det uppenbart att det är svårt att dra den exakta gränsen mellan elak men intelligent satir och ren hånfullhet. Det får vi nog leva med.  Jag märkte också att det finns en frustration hos mediafolk att människor lätt dömer ut en hel tidning eller ett helt mediahus för att en enskild skribent skriver något dumt. Det är tänkvärt - det är personer som skriver texter, inte en tidning (eller ett parti för den delen). Individen har alltid ett eget ansvar.

Jag var för min del tydlig med två saker.

Dels att media faktiskt måste tåla både kritik och satir. När mediaföreträdare skriver märkliga eller ogenomtänkta saker eller beter sig illa på nätet förtjänar de exakt lika mycket kritik som när en politiker gör samma sak.

Dels att vi politiker självklart ska granskas, både vad gäller våra politiska åsikter och förslag och vi själva som offentliga personer och valda företrädare. Men att vi samtidigt har en självklar rätt att gå i svaromål eller rikta hård kritik mot företrädare för media som exempelvis sprider falska citat, plockar ut meningar ur sitt sammanhang, eller ägnar sig åt rena förolämpningar och personangrepp av rent politiska skäl.

Dessa två saker har jag tillämpat ända sedan jag fick mitt första politiska uppdrag, och det kommer jag aldrig att kompromissa med. 


 

Ytterligare mediekommentarer efter mitt deltagande på klimatkonferensen

2018-03-06

Ytterligare ett antal artiklar i media har kommenterat mitt deltagande på klimatkonferensen i Mölndal liksom min nyanserade syn på klimatförändringarna. Dels Svenska Dagbladet som hade skickat sin välkända, mycket alarmistiska, reporter Jenny Stiernstedt till konferensen i Mölndal. Här är den artikel som blev resultatet. Jag måste säga att hon verkligen gör allt för att skriva ned de kloka erfarna forskare som hon nämner i artikeln. En annan tidning som kommenterat saken är  vänstertidningen ETC som jag nekade en muntlig intervju efter deras väl spridda falska "citat" från mig i somras. Men jag besvarade deras frågor via mail i stället. 

Ett antal bloggar, på båda sidor i debatten, har också kommenterat medieuppståndelsen. Här och här är en som kritiserar mig (i två bloggposter) och det som sades på konfrensen. Det finns en del konstigt i dessa blogginlägg som jag ska återkomma till. Gemensamt för kritiken är att bloggaren främst försöker sätta en bild av att de personer han kommenterar inte är trovärdiga som personer, i stället för att diskutera det de framfört. En tråkig debattstil tycker jag.

Och här, här och här några som tvärtom ger mig stöd. Liksom märkligt nog en för mig okänd person i en insändare i Eskilstunakuriren.

Självklart har konferensens arrangör Klimatsans också en artikel om saken.

Ulricehamns Tidning döljer inte heller sin åsikt i frågan. Man presenterade detta citat från mig den 3 mars. Och kallade det hela för en "konferens för klimatförnekare". Det var det ju inte. Ingen på konferensen förnekade vad jag vet att vi har ett klimat, knappast heller att det förändras över tid. Att man sedan kortade av mitt citat gör givetvis inte saken bättre. Det jag sa var följande: "Jag är bekymrad över att klimatfrågan tagit sådant enormt utrymme i samhällsdebatten och det har gjort att andra viktiga och akuta miljöfrågor fått stå tillbaka." (direkt citat från Expressens artikel). En något annan innebörd än det som står i det avkortade citatet i Ulricehamns Tidning. 
 

 

Några dagar i Sälen

2018-03-06

Jag har tillbringat tre dagar i Sälen, där jag passat på att åka lite utför, besökt starten på Nattvasan fredag kväll, samt peppade dottern som åkte det klassiska Vasaloppet i söndags.

 

Här vägen upp till den hyrda stugan. Trappan upp känns mer som en rodelbana. Sälen har denna säsong slagit snörekord, nere i nyn är den 1,5 meter natursnö, vilket är det mesta som uppmätts sedan 1960-talet. Till höger Ubbhultarn i backen.

 
En blek sol försökte leta sig igenom molnen, och det gav tillfälle till några extra stämningsfulla bilder.
Ovan utsikt från toppstugan på Hundfjället.

 
Nattvasan var en upplevelse! Ungefär 3.000 åkare tar sig till Mora mitt i natten i skenet av sina pannlampor. För att inte riskera att försvinna i mörkret åker man i lag, två och två. Starten har redan blivit ett populärt besöksmål, trots att Nattvasan hade preimär först förra året. Vi stod en bit upp i den första backen efter vägövergången i Berga By. Först ser man bara en massa ljuspunkter nere i startområdet, och sedan kommer ljusen allt närmare i mörkret. Oerhört effektfullt! De flesta åkarna tar hela natten på sig och kommer fram till Mora först på morgonen.

 

Och så var det dags för söndagens "riktiga" Vasalopp. Starten är som alltid magnifik (det är andra gången jag ser åkarna ge sig iväg).

 
Efter starten tog vi oss med bil till Mångsbodarna, och där träffade vi glada åkare som kommit fram i god tid före "Repet".
Dottern och hennes åkkompis kände sig då hur positiva som helst. Men det var innan allt snöandet, de sönderkörda spåren och backarna i Risberg tog ut sin rätt. Trots en heroisk insats kom hon och hennes medåkare knappt tio minuter för sent till Evertsberg och möttes av det förhatliga "Repet". Men 47 km och sju timmars åkning är ändå en bedrift och det blev i vart fall ett halvt Vasalopp för dem denna gång.

 

Två islamister tilläts påverka dom vid svensk domstol

2018-03-05

Två Centerpartistiska nämndemän i Stockholmsområdet har alltså tilåtits påverka en dom vid svensk domstol, genom att anföra islamistiska sharia-liknande argument. Eftersom båda två samtidigt deltog i samma rättsliga prövning medförde deras agerande att den åtalade mannen frikändes. Detta är fullständgt oacceptabelt och ytterst allvarligt för den svenska rättssäkerheten. 

Centerpartiet i stockholmsområdet har alltså lyckats med konststycket att få in två (!) islamistiska representanter som nämndemän. (Att de sedan råkat hamna samtidigt i samma rättegång är självklart inte partiets fel). Borde man inte som parti noga förvissa sig om en persons syn på det svenska rättssamhället innan man nominerar någon till nämndeman? I min egen kommunförening är vi exempelvis mycket noga med vilka vi från moderat sida utser till denna typ av uppdrag. Att en av de två centerpartisterna dessutom sitter som ledamot i Socialnämnden i Solna ger mig kalla kårar. Har hon påverkat känsliga frågor även i denna nämnd genom sina värderingar?


Centerpartiet tar kraftfullt avstånd från det inträffade och har inlett uteslutningsärenden mot de båda, varav den ene tydligen kandiderar till riksdagen. "Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti", skriver partiledaren Annie Lööf på Twitter. Och det är ju en självklarhet. Det är bra med ett tydligt agerande, men det kommer alldeles för sent. Partiledningen har sannolikt inte, lika lite som i andra partier, full insyn i vilka kandidater som förekommer på lokal nivå runt om i landet till olika politiska poster, men i just detta fall kan det knappast ha varit någon nyhet, i vart fall inte när det gäller den utpekade kvinnan Ebitsam Aldebe. 

Hur är det möjligt att de fått vara kvar som medlemmar med tunga uppdrag i Centerpartiet trots att deras extrema åsikter  varit väl kända under mycket lång tid? Redan 2008 ska exempelvis den aktuella kvinnan, Ebitsam Aldebe, i SVT (!) ha uttalat denna typ av extrema åsikter. Hon satt redan 2006 i styrelsen för Centerpartiet i Solna och var tredjenamn på Centerns riksdagslista  2006. Hon har bland annat framfört åsikter om ”särlagstiftning” för muslimer och krävt att svenska lagar ska anpassas för muslimer som lever i Sverige, till exempel gällande skilsmässa. Hon ville även att den svenska arvsrätten skulle anpassas efter muslimsk sed.

Det är för övrigt inte första gången hon är i blåsväder för extrema islamistiska uttalanden. Hon har tidigare kritiserats i den kristna tidningen Världen Idag för att hon som nämndeman i Migrationsdomstolen verkat för att utvisa kristna asylsökande, eftersom de "konverterat från islam utan övertygelse". Hon är dessutom gift med Mahmoud Abele som är en inflytelserik islamist i Sverige och som enligt tidningen Dagen lämnade Centerpartiet 2010 i protest mot att han påstods ha bristande demokratisyn. Han har bland annat föreslagit att införa islamsk lag i Sverige. För detta fick han hård kritik redan 2009 från personer med koppling till Centerpartiet. Makarna Aldebe borde med andra ord vara ytterst välkända i Centerpartiet.

Personer som öppet argumenterar för att ersätta svensk lagstiftning med sharialagar borde inte ha något alls att hämta i något seriöst riksdagsparti. Och definitivt inte utses till nämndemän. Alla partier har föreningsstyrelser och valberedningar som ska ta fram kandidater till olika uppdrag. Hur kunde dessa två utses? Vem utsåg dem, och varför? Tyckte man att deras åsikter var i linje med partiets? Och hur kunde detta dessutom inträffa samtidigt i två olika kommunföreningar? Centerpartiet har nu en mycket svår uppgift att förklara hur detta kunnat hända.

Domen bör för övrigt självklart överklagas så att den frikände mannen får sitt rättmätiga straff.

En annan följd detta bör få är en grundlig diskussion om nämndemannasystemet. Är detta verkligen en rättssäker konstruktion? Att personer helt utan juridisk skolning ska kunna avgöra våra domar?

Tidningen Fokus uppmärksammar vedspisupproret

2018-03-03

Häromdagen uppmärksammade magasinet Fokus vedspisupproret och vår debatt för några veckor sedan med bostadsminister Peter Eriksson. En bra och läsvärd artikel, med en objektiv och saklig beskrivning av vad de nya reglerna innebär.

Citat från artikeln: "Han (Peter Eriksson, min anm) mosades i en riksdagsdebatt i början av februari, när fyra moderata riksdagsledamöter ansatte honom hårt i en interpellationsdebatt. Protokollet sprids nu i sociala medier, även om själva debatten inte refererades stort när den ägde rum den 6 februari (Interpellationsdebatt 2017/18:329)."

Postnord gillar inte vår kritik

2018-03-03

Vår debattartikel med kritik mot att Postnord inför retroaktiva avgifter för "kinapaket" har uppmärksammats av många, och vi har även fått en del uppskattande mail. Tidningen ehandel.se har en artikel om saken, och pekar bland annat på att vi i sak tycker det är oerhört viktigt med rättvis konkurrens mellan svenska butiker och e-handelsföretag och utländska sådana.

Nu har även Postnord besvarat vårt debattinlägg i Aftonbladet.

Svaret från Postnord är märkligt. Man medger visserligen det vi skriver i artikeln, nämligen att kunderna drabbas av retroaktiv avgift, och att många är upprörda över det. Men man menar samtidigt att det beror på svensk lagstiftning. Men så är det ju inte alls! Att kräva in moms före leverans av paketen är en sak, men det finns ingen lagstiftning eller några politiska beslut som innebär skyldighet för Postnord att retroaktivt ta ut en egen betydande administrationsavgift från kunderna. Detta är helt och fullt Postnords eget beslut. För mindre försändelser är Postnords avgift betydligt mer betungande i relation till försändelsens värde än det lilla momsbelopp som ska betalas.

Vad gäller retroaktiviteten kan man konstatera att bristen på fungerande rutiner för momsdebitering av dessa utlandsförsändelser varit ett problem i många år. Att ge kunderna en chans att anpassa sig till Postnords nya rutiner och avgifter genom att ha nån extra månads förvarning hade inte varit orimligt. 

Finansminister Magdalena Andersson tydlig om "lånefinansiering"

2018-03-03

Jag har upprepade gånger i olika sammanhang försökt förklara att "lånefinansiering" av infrastruktur inte gör att man kan satsa mer på infrastruktur eller bygga snabbare än idag. Alldeles oavsett finansiering måste hela summa rymmas under utgiftstaket i statens budget.

I torsdagens frågestund fick finansminister Magdalena Andersson en fråga om saken från sin partikollega i riksdagen, Pia Nilsson (S). Jag tror kanske inte att Pia Nilsson uppskattade svaret, men finansministern har i detta svar helt rätt i sak. Nedan direkt från riksdagens protokoll:


Aftonbladet slår det mesta när det gäller hat och dumheter på nätet

2018-03-02

Aftonbladets politiske redaktör Anders Lindberg vill alltså höja tonen på nätet. Denne ledarskribent som är kanske mest känd av alla ledarskribenter i landet för sina hårda personangrepp, nära besläktade med rent näthat och förtal. Men nu har han fått sällskap - av krönikören Johanna Frendén. I en artikel idag skriver hon helt hårresande saker. Läs artikeln och bedöm själv. Efter dagens nya bottennapp fråm Aftonbladet lär väl få lyssna nästa gång någon från tidninen talar om god ton i debatten.Johanna Frändén staplar oförskämdheter på varandra, samt retar upp hela funktionshinderrörelsen i Sverige som idag gått till hårt angrepp mot henne. Att använda begreppet "funktionshindrad" som slagträ i en debatt för att förminska sina motståndare är extremt lågt. Nästan lika lågt är det att ens diskutera att media ska "uppfostra" politiker. Jag vet få politiker (möjligen någon av de nuvarande s-ministrarna) som uttryckt sig lika vedervärdigt i sociala medier som exemplet ovan.

Både Johanna Frändén, Anders Lindberg och en del andra verkar för övrigt väldigt upprörda över att vi politiker tröttnat på att hängas ut i media och beskyllas för uttalanden vi aldrig gjort eller åsikter vi inte har. Det är en självklarhet att vi politiker ger svar på tal, och sociala medier ger oss ett utmärkt medie för detta. Journalisterna har inte längre ensamrätt på "sanningen", och det är bara för dem att vänja sig.

Att vi politiker ska granskas noga av media är en självklar del av demokratin. Både våra politidska åsikter och hur vi uppträder i exempelvis sociala medier. Men granskning är faktiskt inte detsamma som förolämpning eller förnedring av politiker av rent idelogiska skäl.
 

Mina senaste skriftliga frågor till olika ministrar

2018-03-02

Här är mina senaste skriftliga frågor med koppling till arbetsmarknadspolitiken som jag ställt till olika ministrar den senaste tiden. De nedersta två frågorna är redan besvarade och övriga kommer att besvaras senare under mars månad.  


Gröna jobb

Skriftlig fråga 2017/18:936 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-03-01 Svarsdatum: 2018-03-07 Besvarare: Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Skriftlig fråga 2017/18:936 av Jan Ericson (M) (pdf, 82 kB)
 

Brist på yrkeschaufförer

Skriftlig fråga 2017/18:908 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-02-28 Svarsdatum: 2018-03-07 Besvarare: Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Skriftlig fråga 2017/18:908 av Jan Ericson (M) (pdf, 86 kB)
 

Gårdsförsäljning

Skriftlig fråga 2017/18:906 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-02-28 Svarsdatum: 2018-03-07 Besvarare: Socialminister Annika Strandhäll (S)

Skriftlig fråga 2017/18:906 av Jan Ericson (M) (pdf, 75 kB)
 

Prognoser gällande arbetslöshet

Skriftlig fråga 2017/18:904 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-02-28 Svarsdatum: 2018-03-07 Besvarare: Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Skriftlig fråga 2017/18:904 av Jan Ericson (M) (pdf, 86 kB)
 

Kompetensbrist och konkurrenskraft

Skriftlig fråga 2017/18:903 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-02-28 Svarsdatum: 2018-03-07 Besvarare: Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Skriftlig fråga 2017/18:903 av Jan Ericson (M) (pdf, 87 kB)
 

Kompetensbristen inom sågverksindustrin

Skriftlig fråga 2017/18:902 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-02-28 Svarsdatum: 2018-03-07 Besvarare: Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Skriftlig fråga 2017/18:902 av Jan Ericson (M) (pdf, 88 kB)
 

Ungdomsarbetslösheten

Skriftlig fråga 2017/18:705 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-02-02 Svarsdatum: 2018-02-14 Besvarare: Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Skriftlig fråga 2017/18:705 av Jan Ericson (M) (pdf, 87 kB)
Svaret från ministern

Kommentar till svaret: Ungdomsarbetslösheten ligger enligt SCB på nära 18%, jämfört med 6,7% för hela befolkningen. Att ha så hög ungdomsarbetslösheten mitt i en högkonjunktur är inte imponerande. Vad gäller 90-dagarsgarantin så innebär ett enda kort samtal med en arbetsförmedlare att garantin anses uppfylld. 
 

Platsbanken

Skriftlig fråga 2017/18:598 av Jan Ericson (M)

Inlämnad: 2018-01-18 Svarsdatum: 2018-01-31 Besvarare: Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Skriftlig fråga 2017/18:598 av Jan Ericson (M) (pdf, 84 kB)
Svaret från ministern

Kommentar till svaret: Ett ickesvar, hon svarar inte på min fråga. Uppföljning verkar inte vara regeringens högsta priritet.

SvD:s ledarsida: "Det mänskliga priset för dyrare el"

2018-03-01

I dag har Svenska Dagbladet en gästledare av den danske professorn Björn Lomborg. Han varnar för att klimatpolitiken driver upp elpriserna och skapar "energifattigdom" eftersom nya förnybara energislag är mycket dyrare än de fossila. De höga elpriserna slår hårdast mot de med svag ekonomi.

Han beskriver resultatet av en rapport från Internationella Energiorganet IEA som visar att 200 miljoner människor i världens rika länder (OECD-länder) redan idag lider av "energifattigdom" i betydelsen att energikostnaden tar en tiodel av inkomsten eller mera. Det morsvarar 15% av OECD:s befolkning. I Europa är på motsvarande sätt 20% eller mer av befolkningen "energifattiga" i Tyskland, berligen, Luxemburg, Nya Zeeland och Irland. I Grekland har mer än halva befolkningen svårt att klara av att betala sin elräkning. Den kritik Lomborg framför i hur dyra alternativa energikällor driver upp elpriserna ligger mycket nära det som redovisades under flera föredrag på klimatkonferensen Climate Sense 2018 i Mölndal.

Lomborg ifrågasätter också de högljudda kraven från vissa håll på att exempelvis Sverige "ska gå före". En sådan politik drabbar enligt Lomborg alltid de fattiga på ett orättvist sätt.

Lomborg inleder sin artikel med att påminna om att 1,1 miljarder människor i världen saknar tillgång till el. Lösningen är i de flesta fall att lösa elbehovet med el från fossila bränslen. Det sätter in hela frågan i ett internationellt perspektiv. (Om 1,1 miljarder ska få sin el från i huvudsak fossila bränslen inser ju var och en av Sverige aldrig kan kompensera detta genom aldrig så stränga regler och skattehöjningar på fossil energi). 

Till saken hör att Lomborg anser att klimathotet är en realitet och att vi måste minska vår förbränning av fossila bränslen. Han är alltså inte det man ibland lite slarvigt brukar kalla för "klimatförnekare". Däremot menar han att klimathotet inte alls är så akut som vissa anser och att det finns gott om tid att ställa om energiförsörjningen. Han menar att det som behös är ökad statsning på energiforskning så vi kan göra alternativ energi billigare och effektivare än fossila bränseln.

Här är hela Lomborgs artikel, som alltså presenteras på Svenska Dagbladets ledarsida.

Uppenbarligen är det inte bara jag som lyssnar på kritiska röster i klimatdebatten.
 

Postnords retroaktiva avgifter är orimliga

2018-03-01

I dag skriver jag och tre moderata riksdagskolleger i Aftonbladet om Postnords nya avgifter för "kinapaket" som införs idag. Självklart måste något göras åt bortfallet av moms och de extremt låga fraktavgifterna och den osunda konkurrens gentemot svenska butiker som detta medför. Men Postnords retroaktiva avgift för sådant som redan är beställt men ännu inte levererat är orimlig. Man borde också överväga att utnyttja undantaget i EU-reglerna om momsuttag vid köp för mycket små summor för att förenkla för både Postnord och kunderna:


Alliansens partiledare på DN Debatt:

2018-02-28


(Klicka på bilden för att läsa artikeln)

Ett nytt lågvattenmärke från Aftonbladets ledarredaktion

2018-02-28

I dag har Aftonbladet en ny ledare som kvalar in på tio-i-topp bland tramsiga och faktiskt även rent lögnaktiga ledartexter. Att Aftonbladet gör allt för att "kasta skit" på Alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet är ju väl känt. Men detta var lite värre än vanligt.

Några kommentarer till påståenden i artikeln:

1. 97% av världens forskare är INTE överens i klimatfrågan. Det är en påhittad myt. Eva Franchell får gärna styrka sitt påstående med en tillförlitlig källa.
2. Jag har aldrig sagt att jag "verkligen gillar koldioxid". Konstigt påstående. Men å andra sidan - utan koldioxid skulle det ju i och för sig inte finnas något liv alls på jorden, så på ett sätt borde väl alla gilla koldioxid. I lämplig mängd.
3. Jag ser mig inte som en "klimatförnekare" utan som en klimatrealist.
4. Jag lyssnade INTE på den i artikeln nämnda forskaren eftersom jag endast besökte konferensen en av dagarna. Så jag kan inte kommentera vad han sa. Om Franchell hade läst mina referat från konferenson på min blogg  - som hon själv hänvisar till - hade hon sett detta.
5. Jag har påpekat själv i media att ekonomiska intressen förekommer på båda sidor i klimatdebatten. Det "glömde" Franchell att nämna.
6. Jag har inte vid något tillfälle framfört att Sverige borde lämna Parisavtalet.
7. Jag har inte vid något tillfälle röstat emot moderaternas politik i riksdagen.
8.Jag brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor. Det kan Eva Franchell själv se om hon besöker mitt arkiv på min blogg eller se den stora mängd riksdagsmotioner jag skrivit i miljö- och hållbarhetsfrågor. Om det bara handlar om mig kommer en Alliansregering att ha en betydligt bredare miljöpolitik än dagens regering. 
9. Att Aftonbladet ger mig personligen makt att "sabba Centerns miljöpolitik" är ju bara trams, och det vet såklart Eva Franchell. Jag jobbar inte ens med dessa frågor i riksdagen, och moderaternas politik fastläggs på partistämmor, inte av enskilda riksdagsledamöter. För övrigt upplever jag att moderaterna och centern har stor samsyn i många miljöfrågor, och jag stödjer i huvudsak detta helt och fullt.

"Det är grabbar som struntar i stormar och översvämningar. De bryr sig inte om pingviner eller andra djur för de vill hellre köra bil och käka kött". Så ofattbart tramsigt skrivet. Eva Franchell får gärna visa fakta på att det blivit fler stormar och fler översvämningar, samt att det beror på klimatförändringar. Det finns ingen forskning alls som visar det. Vad gäller pingvinerna på Antarktis finns det inte heller några rapporter om att de skulle må dåligt. Det är för övrigt ganska kallt där just nu, vilket denna bild från min väderapp från klockan 19 ikväll visar. Och då ska man veta att det är sommar på Antarktis nu. Vintertemperaturerna är väldigt mycket lägre. 


Videosamtal om tonen på nätet

2018-02-28

I dag hade jag och Lars Beckman ett samtal i direktsändning där vi diskuterar gårdagens text av Erik Helmersson på ledarsidan i DN om tonen på nätet. Filmen finns på mitt twitterkonto (klicka enklast på ikonen ovan). Vi hade som sagt bjudit in Helmersson till vårt samtal, men han hade förhinder. I stället träffar vi nu honom i riksdagen på tisdag nästra vecka, han har accepterat inbjudan:

Sällan har jag fått så många vänliga kommentarer på twitter som det senaste dygnet. Långt över 500 följare och läsare från alla politiska läger har reagerat på Helmersons text och gett mig beröm för att jag tvärtom är trevlig på nätet, saklig, tillgänglig och respektfull mot mina motståndare. Faktiskt ingen har framfört motsatsen. Att detta beröm även kommer från politiska motståndare känns såklart extra bra. Jag fick så många snälla kommentarer att jag till slut inte kunde tacka individuellt för alla utan fick skriva ett litet kollektivt tack:

Erik Helmersson svarade på min fråga (se bloggen igår) om vad han syftar på i sin ledartext genom några twitterinlägg. Här det första:

Sedan följer några twitterinlägg till där han ger några exempel på vad han menar är "märkliga övertramp, retweetar och extremt raljanta svängar". Vad han syftar på framgår enklast om man går in på mitt twitterkonto och läser själv.

I allt väsentligt får jag väl kalla det han skriver för en halv pudel. Om dessa exempel är det värsta han kan hitta från mina samantaget 58.200 (!) twitterinlägg känns det väl närmast som en kvalitetsstämpel tycker jag. Och det finns faktiskt inget alls i de inlägg han nämner som jag ångrar det minsta. Den tramsiga kritiken från media att jag är skyldig att läsa artiklar bakom men betalvägg tar jag med ro. Liksom kritiken mot att jag vid ett tillfälle citerade en prisbelönt etablerad journalist utan att kontrollera hennes källor (där en uppgift i efterhand visade sig vara felaktig). Förstår fortfarande inte den kritik som jag fick för detta, jag anser fortfarande att man självklart ska kunna citera etablerade journalister utan att gräva i deras källor, allt annat hade varit fullständigt orimligt. Jag tänker såklart fortsätta med det. De övriga inlägg han nämner är att jag delat satirbilder som jag tycker varit på pricken, samt att jag gett svar på tal i debatten. Även det självklarheter och jag står för varje ord.
Satir, vassa formuleringar, svar på tal och kritik av media är en självklar del av en spänstig debatt. 

Nu kommer även försvar från andra håll. Exempelvis Caroline Dahlman i Kristianstadbladet, där hon går till vårt försvar i sin ledare. Debatten lär fortsätta. För egen del tycker jag det är rätt att blanda satir, kärnfulla twitterinlägg och debatt med glimten i ögat med mina lite längre och ibland torrare inlägg på bloggen om mer komplicerade samhällsfrågor som behöver mer utrymme för diskussion. 

Jag tycker för övrigt att media borde granska tonen på sociala medier från vissa ministrar som, till skillnad från oss, beter sig ytterst illa och förolämpande mot människor som inte tycker som de. Det är något man borde ta på största allvar. Jag tänker lyfta den frågan med Helmersson på vår fika i riksdagen nästa vecka.


 

Inte särskilt vuxet från DN:s ledarsida

2018-02-27

DN:s ledarskribent Erik Helmersson går idag till angrepp mot min riksdagskollega Hanif Bali. Och i sammanhanget får jag själv en känga: 

Helmersson skriver alltså en artikel om tonen i sociala medier, och använder den för att just föra en debatt på det sätt han klandrar andra för. Nämligen att lite svepande, utan några exempel, ge sig på bland annat mig som person. Jag skrev ett mail till honom där jag påpekade att jag tror de flesta som debatterar med mig i sociala medier kan vittna om att jag är saklig, inte ägnar mig åt personangrepp och håller en god ton. Jag får faktiskt ofta beröm för det från mina motståndare. Om han har något exempel från mina nu drygt 58.000 twitterinlägg där han menar att jag betett mig illa får han gärna ta fram det. I annat fall förväntar jag mig en offentlig ursäkt. Lite får man faktiskt begära även från en ledarredaktion.

Regeringen döljer arbetslösheten

2018-02-27

I går hade jag detta debattinlägg i Borås Tidning:


Jag lovar - jag har inte ätit några barn idag heller!

2018-02-26

Dagen utvecklades på ett närmast absurt sätt. Framåt kvällen hade jag hunnit med ett tiotal intervjuer (bland annat av TT) som spred nyheten vidare, efter en faktiskt mycket seriös och balanserad intervju) och blivit omskriven i de flesta större tidningar och blivit intervjuad i radio.

Vad var då det stora scoopet? Att jag gått med i IS, AFA eller NMR? Eller att jag ätit barn? Eller kanske misshandlat min granne? Nejdå, den stora nyheten var att jag besökte klimatkonferensen i Mölndal förra helgen! Sådant gör man inte ostraffat.

Det började med att den klimatalarmistiska tidningen Effekt skrev ett reportage från konferensen häromdagen med några korta intervjusvar från mig. Konferensen följdes upp även av vänstertidningen ETC. Uppenbarligen följs dessa två tidningar av Expressens reportrar, för idag kom så ett riktigt smaskigt skandalreportage om hur jag "frotterar mig med klimatskeptiker". Efter kritik ändrade man dock texten och tog bort det där om "frotterandet". Fast i min första nyhetsbevakning via Retriever fanns det med:Sedan gick mobilen varm. Att en riksdagsledamot besöker en konferens för att lyssna på åsikter i klimatdebatten som avviker från "mainstreamlinjen" och prata med väljare blev alltså en riksnyhet. Med en tydlig underton av "skandal". För mig är detta det ultimata beviset på hur enkelspårig klimatdebatten är i Sverige. Tydligare kan det knappast bli.

Jag fick bland annat frågan i en intervju om jag inte genom mitt besök "legitimerade" konferensen. Jag svarade att den inte behöver legitimeras och att vi har yttrandefrihet och åsiktsfrihet i Sverige. Det svaret publicerades inte. En annan reporter började ilsket argumentera mot mig under intervjun. Det blev helt absurt - reportern började med att intervjua och blev sedan upprörd över mina svar och försökte rätta mig i stället för att ställa frågor! Några av reportrarna var däremot betydligt mer lyhörda och proffsiga (bland annat TT, och en reporter visade öppet sympati för mina svar.

Några av de som hittills skrivit om saken är TT , Göteborgs-Posten , Sydsvenskan , Borås Tidning , Aftonbladet , Bohuslänningen , TTELA , Alla Nyheter , Pressen.se , Hela Gotland , Omni , Nyheter24, Svenska Dagbladet, Eskilstunakuriren, Helsingborgs Dagblad, Gotlands Allehanda och ett antal mindre lokaltidningar. Jag blev även intervjuad i Radio Sjuhärad. Sannolikt följer ett antal ytterligare artiklar de närmaste dagarna av intervjuerna att döma. Tidningen Effekt har även en uppföljande artikel.

Från allmänhet, moderata väljare och en del politiska kolleger (i flera partier) har det samtidigt kommit förvånansvärt många uppmuntrande ord. Min känsla är att människor överlag är betydligt mer skeptiska i klimatfrågan än vad man kan tro av media.

En klimataktivist på Twitter roade sig dock med att göra detta lilla bildmontage, som jag mest skrattade åt. Varifrån ska allt det vattnet komma? Jag brukar för övrigt ha badbyxor när jag badar.

Synd också att han lagt ut ett förfalskat citat överst. Inget jag sagt överhuvudtaget. Och svaret på frågan längst ned är noll kronor.

Mitt enda egna ekonomiska intresse i energisektorn just nu är för övrigt ett antal andelar i en vindkraftpark (Slätten Vind). Så skulle jag tala i egen sak skulle jag driva frågan om ökade subventioner till vindkraften. Men det gör jag som bekant inte.

Kommentarer i övrigt om konferensen och min syn på det som sades finns i blogginläggen på min miljö- och klimatblogg där jag gjorde ett antal inlägg efter konferensen.

Och som jag konstaterat upprepade gånger - jag står inte bakom allt som sades på konferensen, men en hel del var intressant och mycket tankeväckande. Precis som det varit på andra konferenser där jag deltagit, exempelvis Naturvårdsverkets stora konferens Klimatforum som jag deltagit i tidigare.

Slutsatsen är att dagens upplevelse blev en nästan skrattretande tydlig illustration av hur smal åsiktskorridoren är i klimatfrågan (det är ungefär som i migrationsfrågan för 4-5 år sedan). Det har nästan blivit en religiös övertygelse för många, inte minst i media. Om vi hade haft häxprocesser i Sverige hade jag nog tveklöst blivit föremål för en sådan och bränd på närmaste bål. Det som hänt idag gör mig bara ännu mer övertygad om att debatten måste breddas. Inget är helt svart eller vitt och det finns faktiskt nyanser även i klimatfrågan. Även om man uppfattas som en kättare som svär i klimatkyrkan så fort man andas om minsta avvikelse från det som accepteras i åsiktskorridoren.

Man undrar ju också hur stadigt människor står i sin egen övertygelse när man måste lägga sådan energi och ilska på att försöka tysta den som har en avvikande mening? Om de egna argumenten kändes stabila skulle kanske inte avvikande åsikter kännas lika besvärande?

Att en riksdagsledamot besöker en konferens, lyssnar på argument i en viktig samhällsfråga och talar med väljare borde egentligen inte bli någon nyhet alls. Det borde uppfattas som en fullständig självklarhet i en demokrati.

(Uppdaterad 27/2)
 

Dags att ta fram rödpennan och prioritera!

2018-02-26

Försvarsmakten överlämnade i fredags en "perspektivstudie" till regeringen, där man konstaterar att försvaret behöver öka sin årliga budget från dagens dryga 50 miljarder till 85 miljarder 2025 och 115 (!) miljarder till 2035 för att klara sitt uppdrag. Bara för att kunna köpa in den materiel som behövs beräknas det behövas 168 miljarder de närmaste åren. Detta är allvarliga siffror som måste tas på allvar.

Borås Tidning föreslog i helgen på sin ledarsida att man borde låna till dessa utgifter. "Ett sådant lån skulle inte påverka statsbudgetens utgiftsramar" skriver man. Jag undrar med all respekt hur man tänker då? Det är lite samma resonemang som att man kan låna 235 miljarder till höghastighetståg utan att det belastar utgiftstaket.

Förslag om att lyfta bort saker från utgiftstaket börjar bli populärt i samhällsdebatten. Men det förutsätter i så fall en grundläggande omläggning av hela det finanspolitiska ramverket, och det är ingen liten förändring på marginalen. Det finns också all anledning att varna för sätta i system att lyfta ut stora utgifter utanför statsbudgeten bara för att de inte får plats. Det vore en farlig väg att runda utgiftstaket på detta sätt, och det kommer att bygga upp nya skulder och räntekostnader för framtiden som äter på utrymmet för välfärden. Själva grundtanken med utgiftstaket är ju just att man INTE ska lyfta ut saker utanför för att därigenom kunna förbruka mer pengar än man har. I stället måste man i första hand prioritera innanför utgiftstaket.

Samtidigt blir det som jag tidigare påpekat lite konstigt när dyra investeringar med lång livslängd (kanske 50-100 år) behandlas på samma sätt som årliga utgifter. Att införa en investeringsbudget med årliga avskrivningar för staten tycker jag vore värt att diskutera, och jag har även motionerat om det i riksdagen. Det vore rimligt, i vart fall för de allra största infrastrukturinvesteringarna, och kanske även för de allra dyraste investeringarna i nya flygplan och u-båtar till försvaret? Alltså för stora investeringar i saker som har mycket lång livslängd och som borde kunna skrivas av över tid i stället för att kostnadsföras direkt (precis som exempelvis statliga bolag gör vid investeringar i fastigheter). Men mitt förslag kombinerar jag med att rikta ett varningens finger mot den stora risken att detta skulle kunna missbrukas av oansvariga regeringar. Ska man välja denna väg gäller det också att man är extremt restriktiv med vad som ska brytas ut ur statens löpande budget. Motviljan från finansministrar, oavsett färg, mot en investeringsbudget är just att det med tiden kan bli frestande att stoppa in det allt mera där som man annars inte har råd med. Inte minst kanske under ett valår? Och oron är numera ytterst befogad - dagens regering kallar ju snart sagt varje utgiftsökning för "investering" vilket totalt urholkar värdet på begreppet.

Jag sätter dessutom försvarets behov långt före byggande av höghastighetsjärnväg. Om det handlar om landets försvar måste vi helt enkelt får fram pengar och då kanske man som sagt måste hamna i en udda lösning när det gäller de allra dyraste investeringarna i exempelvis flygplan och ubåtar. Men detta är inget som får sättas i system så fort det finns en utgift som man inte får plats med under utgiftstaket. Då är Sverige på en mycket farlig väg. Normala och löpande försvarsutgifter måste självklart alltid rymmas under utgiftstaket, liksom normala inköp av försvarsmateriel och för den delen även löpande underhåll av vår infrastruktur.

Det stora problemet med att få pengarna att räcka till det viktigaste är att man slösar med skattepengar. Just nu ökar både regeringen och många landsting och kommuner sina utgifter i takt med att högkonjunkturen ger ökade skatteinkomster, i stället för att spara för sämre tider. Trots att vi vet att det kommer sämre tider låtsas alltför många kommunpolitiker inte om de framtida hoten mot kommunernas ekonomi. Bygget av nya ishallar och idrottshallar slår exempelvis nya rekord, och i vissa kommuner växer den kommunala byråkratin (tillsyn mm) samtidigt som man saknar resurser i äldreomsorgen. Andra kommuner har generöst infört försörjningsstöd även till personer som befinner sig illegalt i landet, infört sex timmars arbetsdag eller "gratis" kollektivtrafik. I går kväll meddelade nyhetsmedia att Göteborg ska man bygga ett "cykelgarage" på Drottningstorget för 18 miljoner kronor (!).

Medan det kommunala slöseriet pågår varnar SKL för att kommunerna inte kommer att klara de framtida kostnaderna för alla nyanlända och de stora ökade behoven i skolan och äldreomsorgen utan stora skattehöjningar eller kraftigt ökade statsbidrag. Regeringen lägger samtidigt mångmiljardbelopp på byggsubventioner, satsar på skattesubvention av elcyklar, inrättar en ny jämställdhetsmyndighet och satsar på genusforskning. Allt verkar vara viktigare än att lägga mer pengar på exempelvis försvaret eller välfärden.

När jag var liten minns jag att jag läste serien Spara och Slösa. Det är kanske något en del politiker inte hade chansen till när de växte upp?Jag har själv motionerat om en statlig investeringsbudget. Men med rätt prioriteringar borde vi egentligen med världens näst högsta skatter ha råd med både en bra välfärd, ett starkt rättssamhälle, god infrastruktur och ett starkt försvar. Utan att vare sig höja skatterna eller förändra det finanspolitiska ramverket och utgiftstaket. Det är dags att ta fram rödpennan i både statens och kommunsektorns budgetar och låta Spara styra i stället för Slösa!

Vi är många som ser fram emot valet i höst...

2018-02-25

Dagens Nyheter redovisar mycket intressanta siffror:Det är uppenbarligen inte bara jag som längtar efter höstens val.

OS är slut - en svensk framgång

2018-02-25

Och så var OS slut för den här gången. Det blir alltid lite tomt, det har varit spännande att följa tävlingarna. Totalt blev det Sveriges mest framgångsrika Vinter-OS någonsin. 7 guld, 6 silver och 1 brons. Och vi blev sexa i nationsligan. Norge vann och blev med sina 39 medaljer (!) den mest framgångsrika nationen någonsin i ett Vinter-OS.

Man kan ju enkelt konstatera att alla medaljerna togs av damlandslaget i skidor, skidskyttelandslaget, det alpina landslaget samt curlinglagen. För de andra lagen och deltagarna gick det sämre.

Här några sköna medaljbilder från sista tävlingsdagen. Stina Nilssons brons på tremilen och damernas curlingguld.


Jag VILL ha en pizzakant. NU!

2018-02-24Nema är helt enkelt aldrig riktigt mätt. Det har hon nog inte varit någon gång under sitt liv...Aggressiv klimatalarmist bekräftar av misstag mina argument

2018-02-23

I min nyhetsbevakning dök det plötsligt upp ett blogginlägg där jag nämns. Och se, det är en av mina värre antagonister i klimatdebatten, Maths Nilsson, som uppenbarligen följer min blogg (troligtvis motvilligt) och nu känner behov av att raljera och förminska både mig och några av de forskare som var på plats på klimatkonferensen i Mölndal. Det är inte första gången Nilsson gör så.

Nilsson kallar sig författare och fd kemist. När man tittar lite på hans hemsida och googlar hans namn ser man snabbt att han dels ofta citeras av det klimatalarmistiska Uppsalainitiativet, dels att han har nära samarbete med vänstertidningen ETC:s "klimatsmarta" bokcafé i Stockholm. Nilssons debattstil styrker bilden av en mycket övertygad klimatalarmist som står långt till vänster politiskt och som inte accepterar att någon är av annan åsikt.

Jag rekommenderar läsning av hans blogginlägg eftersom det på ett utmärkt sätt illustrerar det jag skrivit förut om hur klimatalarmisterna använder ganska fula sätt att tysta all kritik.

1. Han ägnar sig hellre åt personangrepp och raljerar lite med halvsanningar om vad jag sagt och skrivit för att ifrågasätta min trovärdighet som person.
2. Han kallar demokratiskt ifrågasättande för "klimatsvammel"
3. Han påstår att "Vi har fan vetat hur det ligger till i >30 år". Det påståendet saknar all relevans. För 30 år sedan var klimatdebatten i sin linda och det pågick knappt någon klimatforskning överhuvudtaget.
4. Han försöker förminska sina motståndare genom att plocka ut någon detalj från en professors hela karriär för att visa att denne inte är trovärdig. En klassisk härskarteknik. I vetenskapsvärlden är det ofta så att forskare kastar fram hypoteser eller teorier som sedan diskuteras och debatteras, och där andra forskare tycker tvärtom. Inga forskare har rätt om allt. Men det gör inte att de har fel när de presenterar ostridiga fakta vilket jag visat i mina tidigare blogginlägg att dessa professorer gjorde på konferensen.
5. Han bemöter mina påståenden eller frågor genom att lite raljant länka till saker som inte är svar på frågan. Också en klassiker från alarmisterna.
6. Han visar dessutom nedanstående figur som är mycket intressant. Det pikanta med figuren är att Nilsson inte verkar inse att den ju inte alls motsäger det jag skrivit, utan tvärtom styrker det jag säger om att stigande koldioxidhalter inte kan förklara tidigare historiska temperaturökningar. Vare sig de som skett tidigare under 1900-talet eller de som ligger långt tillbaka i historien:Titta på figuren och den av Nilsson inlagda sista röda delen. Efter att jorden under 11.000 år haft oregelbunda toppar och dalar i temperaturen, trots låg och ganska stabil halt av koldioxid är det plötsligt koldioxiden som anges som ensam förklaring till den sista temperaturuppgången. Bara för att koldioxidhalten i atmosfären ökat kraftigt. Nilsson påstår även att en av hans länkar visar att koldioxiden är orsaken, men det gör den ju inte alls. Den visar bara att de andra faktorer som räknas upp inte är orsaken. Det är ju inte i sig ett bevis på att koldioxiden är orsaken till temperaturuppgången. Att två saker korrelerar är dessutom inte ett bevis på orsakssamband. IPCC skriver för övrigt själva att koldioxiden "måste vara" förklaringen för att man helt enkelt inte hittar någon annan förklaring. Det är knappast ett vetenskapligt bevis, och när man ser på tidigare samband är det dessutom inte särskilt logiskt. Visst kan människans utsläpp av koldioxid vara en delförklaring, men det känns inte rimligt att se det som enda förklaring eller ens huvudsakliga förklaring när man ser historiska data.

Så min fråga kvarstår - vad var orsaken till temperaturuppgångarna tidigare i historien och så sent som mitten av 1900-talet, när koldioxidhalten fortfarande låg på låg nivå? Ingen har hittills kunnat svara på detta på ett trovärdigt sätt. Och därmed kvarstår min fråga - de faktorer som låg bakom temperaturhöjning de gångerna, hur vet vi att de inte påverkar även idag? Om det skulle vara så vilar dagens klimatpolitik på mycket lös grund och de åtgärder vi vidtar för dyra pengar för att "rädda klimatet" kommer inte att göra avsedd nytta. Detta måste få diskuteras på ett seriöst sätt.

Möte med ledande kommunala moderater i Sjuhärad

2018-02-23

I dag träffade jag ledande moderater i valkretsens kommuner och i regionen på ett av våra regelbundna möten i Borås. Jag behöver väl knappast säga att vårt viktigaste fokus ligger på det kommande valet nu.Väljarna har störst förtroende för Ulf Kristersson (M)

2018-02-23

Undersökningen från Demoskop om väljarnas förtroende för partiledarna presenterades nyligen, men hamnade lite i skymundan av annat. Moderaternas Ulf Kristersson har nu, efter bara några månader som partiledare, gått upp i topp och åtnjuter större förtroende än statsministern.

Här är hela listan:Det konstigaste i listan är väl att 12% av väljarna fortfarande har förtroende för Gustav Fridolin (MP). Varför?

Klokt om flyget från riksdagens ledamöter

2018-02-22

Svenska Dagbladet hade i måndags en artikel där man följer upp svaren på ett antal frågor man ställde till oss riksdagsledamöter om våra flygvanor och synen på flygandet i framtiden.Av 349 riksdagsledamöter var vi 170 som svarade. Närmare 6 av 10 svarade att vi kan flyga mera. Av de moderata ledamöter som svarade ansåg samtliga att vi kan flyga mer än idag. För samtliga Allianspartier samt SD var "en överväldigande majoritet" för att svenskarna kan flyga mera. Bland Socialdemokraterna var 20 av 47 för ett ökat flygande. Endast från V och MP svarade alla nej. En del villkorade sitt ja med ökad inblandning av biobränsle i flygbränslet.

Enkäten var i ett webformulär, och jag tog ingen kopia. Men jag vill minnas att jag svarade så här för egen del (första frågan gäller alltså privatresor. Utöver det flyger jag i stort sett varje vecka tor Landvetter-Arlanda i tjänsten):På frågan om vad den viktigaste politiska åtgärden är vill jag minnas att jag svarade att jag inte ser någon anledning till att politikerna ska göra något speciellt när det gäller flyget. Man arbetar redan hårt med utvecklingen av biobränsle, "gröna" flygvägar och bränslesnålare flygplan, och utvecklingen går snabbt.

I ett stort land som Sverige klarar vi oss inte utan inrikesflyget. Och vill vi hjälpa fattiga länder att utvecklas genom turism, handel och kontakter, eller se till att vilda djur får ett värde som turistattraktion i nationalparker i stället för att skjutas för sitt skinn eller sina betars skull så behöver vi flyga. Jag missunnar inte heller någon att se andra delar av världen än vårt eget närområde. Det är frihetsfråga.

Jag kommer helt enkelt aldrig att ställa upp på de fanatiska idéerna från vänster om att vi ska sluta flyga och är övertygad om att flyget är framtiden. Transporterna tar ingen plats på marken och infrastrukturen (flygplatserna) behöver inte byggas om bara för att transportmedlen (flygplanen) moderniseras. Flyget går snabbt och på långa sträckor kan inget konkurrera.

Jag väljer att se riksdagsledamöternas svar på enkäten som ett positivt tecken. Det är lätt att ta en massa principbeslut om "krafttag för klimatet" (utan att ha en aning om det kommer att göra någon nytta). Men när följdbesluten ska tas som påverkar människors vardag kommer som tur är eftertänksamheten och realismen fram hos i vart fall borgerliga politiker. Det bådar trots allt gott. Och jag tror att efterhand som politikerna tvingas ta ställning till allt fler radikala förslag "för att rädda planeten" kommer man att bli allt mindre pigg på att följa de mest högljudda klimatalarmisternas krav. Svenska folket kommer helt enkelt aldrig att gå med på det.

Markmoderaternas lista till kommunvalet i september

2018-02-21

I veckans nummer av Markbladet redovisas Markmoderaternas kommunfullmäktigevalsedel.Orimliga effekter av Postnords nya avgift för Kina-försändelser

2018-02-21

Postnords beslut förra veckan om att börja ta ut en administrationsavgift för postförsändelser som kommer från ett land utanför EU väcker både ilska hos kunderna och frågor hos oss politiker.

Redan om en vecka, den 1 mars, kommer Postnord börja ta ut 75 kronor i avgift för paket med ett värde under 1.500 kronor. Övriga paket kommer att avgiftsbeläggas med 125 kronor. Dessutom ska moms betalas för försändelsens värde. Om kunden inte vill betala kommer paketet att återsändas till avsändaren på Postnords bekostnad.

Bakgrunden är följande:
• PostNord har fått haft kraftigt ökad pakethantering från främst Kina. Det senaste året har det periodvis kommit 150.000 paket till Arlanda från länder utanför EU.
• Moms betalas inte på en stor del av paketen. Moms ska betalas från första kronan av mottagaren och det är Tullverket som är ansvarig tillsynsmyndighet. Många väljer dock att inte betala någon moms, eftersom beloppen ofta är små och kontrollerna så gott som obefintliga. Underlåtenheten att betala kan även bero på att den enskilde inte vet om att man är skyldig att betala alternativt att det är för krångligt att göra rätt för sig. Momsbortfallet är stort, beräknas på mellan 0,5 och 1,6 miljarder.
• I gällande EU-regelverk finns en möjlighet för medlemsländer att göra undantag för moms när den köpta varans värde understiger 22 euro. Om detta undantag tidigare tillämpats i praktiken av Postnord verkar något oklart.
• Problem har uppstått då det medfört ökade kostnader för Postnord då dessa paket ej ger full kostnadstäckning
• Konflikt har uppstått mellan Postnord och Tullverket om vem som ansvarar för att moms på paketen inte betalas.

För moderaterna är det självklart att man 2018 ska kunna handla saker globalt via e-handel. Öppenhet och världshandel är viktiga inslag i vår globaliserade värld och våra regler och myndigheter ska underlätta för en fri handel på nätet. Samtidigt måste det vara ordning och reda på den internationella marknaden och företag måste göra rätt för sig. Postordervaror från Kina medför stora belopp för staten i uteblivna momsintäkter, och den i praktiken "momsfria" handeln slår hårt mot den svenska handeln i form av ojuste konkurrens.

En anledning till de ibland extremt låga priserna är den låga fraktkostnaden. Orsaken till att brev från Kina till Sverige är så billiga att skicka är en 50 år gammal lag om att utvecklingsländer ska få rabatter i det internationella postsystemet. Regelverket hanteras av Världspostföreningen – ett FN-organ som grundades redan 1874. På grund av majoritetsförhållandena i Världspostföreningen är det mycket svårt att få till förändringar av dessa regler. Därför betraktas Kina fortfarande som ett utvecklingsland och kan ta ut mycket låg fraktkostnad.

Ett problem i sammanhanget som kommit lite i skymundan är Tullverkets ansträngda situation. Tullverkets uppdrag spänner mellan all administration för att handeln ska flyta friktionsfritt, samtidigt som gränsskyddet ska upprätthållas genom att exempelvis stoppa smuggling av illegala varor i post- och kurirflödet. Att man kan skicka vad som helst hursomhelst till Sverige från utlandet samtidigt som kontrollen till synes inte fungerar är problematiskt ur ett säkerhetsperspektiv.

Att något måste göras är klart, men jag är mycket kritisk till den "lösning" Postnord nu presenterat. För det första är det tveksamt om Postnord ens får lov att införa denna typ av avgifter som i praktiken är riktat mot ett enskilt lands (Kina) export. Det är också tveksamt om Postnord verkligen har rätt att själva införa en ny administrationsavgift.

Det är dessutom helt orimligt att ta ut en avgift på 75 kronor för ett paket som kanske bara är värt några tior. Självklart borde Sverige också vara tydliga med momsfrihet för inköp för mycket små summor (EUR 22), vilket EU alltså medger, och då inte heller ta ut avgiften på 75 kronor. Då skulle betydligt färre kunder drabbas, endast de som gjort köp över denna summa skulle tvingas betala avgiften. Mängden arbete för Postnord skulle då också minska.

Jag anser också att kunderna borde fått betydligt större framförhållning när det gäller nya regler och avgifter och att reglerna endast skulle gälla för brev och paket som ankommer längre fram i tiden. Det är rimligt att en konsument vet vad kostnaderna för frakten är redan när man gör sitt köp. Nu kommer många brev och paket troligen inte att hämtas ut utan skickas tillbaka, eftersom ingen betalar 75 kronor i avgift för att få ut ett paket som bara är värt några tior.

Frågan är också om inte hela regelverket blir ett slag i luften? Vad jag förstår lär mycket av leveranserna nu i stället passera ett annat EU-land som inte tar ut dessa avgifter. Sedan skickas de till Sverige, och kommer då från annat EU-land och faller utanför det nya regelverket. De enda som i så fall drabbas är de som före beslutet beställt varor som kommer till Sverige efter beslutet på grund av regler som i praktiken verkar retroaktivt.

Den lösning Postnord nu valt känns helt enkelt orimlig och rättsosäker för den enskilde och dessutom löser man knappast problemet om paketen tar nya vägar. Jag är förvånad över att regeringen inte stoppar förslaget eller i vart fall skjuter det framåt i tiden så kunderna får en chans att anpassa sig.

Till slut bytte även Borås Tidnings ledarsida fot om tiggeriförbud

2018-02-20

I oktober 2015 kunde man läsa följande mycket hårda ord i en ledare i Borås Tidning, signerad Mikael Hermansson, med anledning av att moderaterna flaggat för en förändring av politiken kring bland annat tiggeriet och migrationspolitiken:

"Om tanken är att M ska stoppa opinionstappet genom tillfälliga uppehållstillstånd och tiggeriförbud, då är risken stor att man inte bara tappar andra sympatisörer utan också tappar sin heder".

I dagens Borås Tidning låter det - minst sagt - annorlunda. I dag skriver Mikael Hermansson en ny ledare där han gör helt om och öppnar för att vi kan behöva införa ett tiggeriförbud:

"Länge var frågan om ett tiggeriförbud en icke-fråga, och kravet på ett sådant mest en ursäkt för att slippa konfronteras med vetskapen om att det finns fattigdom som inget välfärdssystem av någon samhällsmodell inom EU har kunnat utrota. Inte ens den svenska, som annars brukar hållas fram, åtminstone i den svenska debatten, som den främsta av de bästa. Men själva tiggeriproblematiken har med tiden förändras och handlar nu i allt högre utsträckning om huruvida de som tigger gör det av ”fri vilja” – vem är frivilligt fattig? – eller om de är att betrakta som offer för brott? I dag överväger den senare. Rapporterna om ligor, våld och människohandel duggar allt tätare. Den utvecklingen talar för att det kan bli nödvändigt att införa ett tiggeriförbud."

Mikael Hermanssons förklaring till att Borås Tidnings ledarsida bytt åsikt 180 grader känns minst sagt ansträngd. För inget har faktiskt förändrats alls! Redan 2013 när jag på allvar började engagera mig i tiggerifrågan, och bland annat besökte Rumänien för att skaffa mig mer kunskap, stod det ju mycket klart att det fanns organiserat tiggeri och att tiggare utnyttjades. Jag var mycket aktiv i debatten om detta och skrev debattartiklar och gjorde intervjuer i olika riksmedia, bland annat Expressen och Dagens Nyheter, och det uppmärksammades även av Borås Tidning på nyhetsplats. Utnyttjande av tiggare är definitivt inget nytt som "plötsligt" inträffat på senare tid. Problemet var inte heller att uppgifter om detta saknades, problemet var att politiker, media och debattörer inte ville se verkligheten. Ännu tydligare blev det givetvis 2015, då det i en rad reportage under flera år i både svenska och utländska medier visats tydligt hur tiggare utnyttjades och att det förekom både kriminalitet och människohandel i spåren av tiggeriet. Polisen gav samma besked. Ändå hånade alltså Borås Tidning oss moderater öppet på ledarplats så sent som i oktober 2015 för att vi då ville införa möjlighet till kommunala tiggeriförbud. I dag vill moderaterna som bekant ha ett nationellt tiggeriförbud.

Nu var Borås Tidning långtifrån ensamma 2015 när det gällde att ta strid för rätten till fortsatt tiggeri, trots alla varningar. Det var en närmast bedövande kör från media i denna fråga. Det mest tragikomiska uttalandet stod väl kanske Aftonbladets ledarredaktör Anders Lindberg för i maj 2015. Det är idag närmast episkt i sin naivitet:Tänk om Aftonbladet, Borås Tidning och alla andra medier och politiker som diskuterat tiggerifrågan genom åren hade lyssnat i stället för att angripa oss (från olika partier) som noga satt oss in i saken och sett tiggeriets baksida. Då hade någon form av tiggeriförbud, kommunalt eller nationellt, kunnat vara på plats idag och färre fattiga människor hade utnyttjats på ett fruktansvärt sätt.

Men med detta sagt - det är trots allt klokt att ända sig när verkligheten kommer ifatt och man inser att man haft fel. Det gäller som bekant både oss som politiska partier och tidningars ledarskribenter.

Grundlagsförslaget om stärkt skydd för personlig integritet

2018-02-19

Dagens stora diskussionsfråga i både vanliga och sociala medier är förslaget om en grundlagsförändring i Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).


Bakgrund:

Lagstiftaren i både Sverige och EU har länge ansett att register med känsliga personuppgifter (om etniskt ursprung, hälsa, politiska åsikter, sexualliv, religiösa uppfattningar mm) ska vara strängt reglerade. Detsamma gäller belastningsregister och liknande register. Enligt personuppgiftslagen (PUL), och snart istället enligt EU:s dataskyddsförordning, är register med känsliga personuppgifter i princip förbjudna, bortsett från vissa undantag som ger främst offentliga myndigheter rätt att hantera sådana uppgifter. Sverige gjorde vid införandet av EU:s dataskyddsdirektiv ett stort hål i tillämpningsområdet, genom att föreskriva att PUL inte gäller på TF:s och YGL:s tillämpningsområde. När det blev möjligt för vem som helst att få YGL-skydd genom att skaffa utgivningsbevis för en hemsida skapades ett kryphål i det strikta personuppgiftsskyddet, eftersom det blev möjligt att med YGL-skydd lägga ut personregister med känsliga personuppgifter på nätet. Så länge uppgifterna inte faller under reglerna om förtal är registerna omöjliga att stoppa juridiskt.

Det är inte heller enbart offentliga uppgifter (t.ex. ur domar) som idag i skydd av YGL kan sammanställas och publiceras som sökbara personregister. Även olagligt åtkomna personuppgifter kan publiceras. Om en läkare skulle vilja hämnas på landstinget och läcker tusentals journaler till en databas som öppnar en ny sida: "Vilka sjukdomar har dina grannar" kan läkaren straffas för läckan. Men publiceringen kan inte stoppas (förutom möjligen vad gäller enstaka sjukdomar som upplevs som så skambelagda att utpekandet skulle kunna utgöra förtal). Inget av detta har ännu hänt, men den dag något i den här vägen sker, och det står klart att publiceringen har skydd av YGL (om grundlagsändringen stoppas) kan man fundera över hur tongångarna bland allmänheten skulle låta, och hur avvägningen mellan integritet och yttrandefrihet ska kunna försvaras?

Problemet är alltså att det idag är helt lagligt att på hemsida med utgivningsbevis publicera register med känsliga personuppgifter (hälsa, etnicitet, politisk åskådning mm) samt privata belastningsregister - trots att syftet har varit att såna register ska vara strängt reglerade via PUL. Även uppgifter man fått från någon som kommit över dem olagligt kan lagligen publiceras. Något behöver faktiskt göras om man tar den personliga integriteten på allvar.


Lagförslaget

Syftet med lagförslaget är att stärka den personliga integriteten genom att skärpa reglerna om hur man får lägga ut sökbara databaser med känsliga personuppgifter på medier som omfattas av TF/YGL. Dessa medier är alltså idag undantagna från reglerna i Personuppgiftslagen (PUL).

Förslaget till ny paragraf i YGL ser ut så här:

20 § Bestämmelserna i denna grundlag hindrar inte att det i lag meddelas föreskrifter om förbud mot offentliggörande av personuppgifter
1. som avslöjar etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse eller medlemskap i fackförening,
2. om hälsa, sexualliv eller sexuell läggning,
3. som består av genetiska uppgifter eller biometriska uppgifter för att entydigt identifiera en fysisk person, eller
4. om att en enskild har begått lagöverträdelser genom brott, före-kommer i fällande domar i brottmål eller har varit föremål för straff-processuella tvångsmedel.
Vad som anges i första stycket gäller endast om
1. personuppgifterna ingår i en uppgiftssamling som har ordnats så att det är möjligt att söka efter eller sammanställa dessa, och
2. det med hänsyn till verksamheten och de former under vilka uppgiftssamlingen hålls tillgänglig finns särskilda risker för otillbörliga intrång i enskildas personliga integritet.

Lagförslaget handlar alltså vare sig om någon begränsning av yttrandefriheten i sig eller om att censurera några uppgifter. De enskilda uppgifter som inte får spridas via en sökbar databas är fortfarande precis lika mycket (eller lite) offentliga handlingar som de är idag och får var för sig spridas lika fritt som idag.

Lagförslaget innebär alltså konkret att det ska bli möjligt att i vanlig lag föreskriva förbud mot offentliggörande av vissa känsliga personuppgifter i sökbara databaser. De känsliga uppgifter som man får lagstifta om anges uttryckligen i grundlagen.

Förslaget till grundlagsändring baseras på en utredning, Mediegrundlagskommittén, där samtliga åtta partier stod bakom utredningens förslag. Eftersom det är en grundlagsändring måste beslut i riksdagen tas två gånger, med mellanliggande riksdagsval.


Undantag i den nya grundlagen

För att inte inskränka yttrandefriheten mer än nödvändigt finns alltså i slutet av den föreslagna paragrafen en begränsning som innebär att offentliggörande bara får förbjudas, om det "med hänsyn till verksamheten och de former under vilka uppgiftssamlingen hålls tillgänglig finns särskilda risker för otillbörliga intrång i enskildas personliga integritet”.

Utredningen och regeringen anför att tjänster som vänder sig till professionella aktörer inom t.ex. rättsväsendet eller media normalt inte bör omfattas, eftersom behovet av registren är legitimt och integritetsintrånget begränsat i och med att användarkretsen är begränsad. På samma sätt ska media förstås även fortsättningsvis kunna publicera exempelvis listor över gängkriminella eller över kommunpolitiker som dömts för brott.

Syftet med undantaget har varit att inte göra inskränkningen i yttrandefriheten större än nödvändigt.


Kritiken mot förslaget

I remissvaren finns kritik både mot att man skärper integritetsskyddet för mycket och mot att man skärper integritetsskyddet för lite. Kritiken är alltså delvis oförenlig. Det finns uppenbarligen också frågor och en del oro bland enskilda människor och en del hör av sig eller debatterar saken med mig och andra på sociala medier. Som jag uppfattar det riktas den tyngsta kritiken mot några saker:

1. Vissa anser att det är rimligt att yttrandefriheten är absolut och att man inte ska begränsa rätten att lägga ut sökbara register med känsliga uppgifter på nätet. Medborgarnas intresse av att kunna ta del av sådana uppgifter väger tyngre än den personliga integriteten.
Min kommentar: Jag ser inte lika lättvindigt på den personliga integriteten i sammanhanget som kritikerna gör. Men just avvägningen mellan två viktiga intressen är det svåra i detta ärende.
2. Vissa tycker det är märkligt med de undantag som föreslås för vissa yrkesgrupper och personer och tycker att alla medborgare måste behandlas på samma sätt. Vissa varnar också för godtycke när det gäller vilka undantagen ska omfatta eftersom det inte tydligt anges i grundlagen.
Min kommentar: Jag kan i viss mån dela kritiken. Kanske borde dessa gränsdragningar beskrivits tydligare i lagförslaget?
3. Några har framfört att man, lite förenklat, gör det möjligt att reglera tillämpningen av en grundlag i vanlig lag, och att detta hotar yttrandefriheten.
Min kommentar: Jag håller inte alls med. Lagen är tydlig med vilka uppgifter som kan skyddas i vanlig lag. Att sedan lagstiftaren kan välja att göra det eller avstå är i sig inget hot mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Man får inte går utanför det grundlagen tillåter.
4. Några menar att vi försöker åtgärda ett problem som inte finns och att hela lagändringen är onödig.
Min kommentar: Jag delar inte den åsikten. Politiken har en uppgift i att även förebygga missbruk av vår lagstiftning. Under "bakgrund" ovan ger jag exempel på möjligt missbruk som bör förebyggas för att skydda den enskilda människan.

Även om jag alltså delvis kan förstå och rent av hålla med om en del av kritiken mot lagförslaget har jag ingen som helst förståelse för de extrema överdrifterna som jag upplevt de senaste dagarna i sociala medier där det talas om "censur", "totalitär stat" och "avskaffad yttrandefrihet". Inget i förslaget innebär ju någonting alls av detta.


Min ståndpunkt i frågan

För mig är det uppenbart att två mycket viktiga intressen står mot varandra i denna fråga. Den personliga integriteten och rätten att slippa bli kartlagd eller uthängd i databaser med känsliga personliga uppgifter på nätet, och den totala yttrandefriheten och rätten att publicera precis allt man vill om andra människor så länge det inte omfattas av reglerna om förtal. Två motstridiga intressen som svårligen kan hanteras så att alla blir nöjda. Och det finns som sagt remisskritik mot förslaget från två motsatta håll.

Tidigare under min tid som riksdagsledamot har debatten ofta gått i helt motsatt riktning. Jag minns debatten kring FRA-lagen. Då var den personliga integriteten överordnad allt annat, till och med rikets säkerhet. Då fick vi politiker extremt hård kritik för att vi "inte brydde oss om den personliga integriteten" (vilket vi dock gjorde). Nu får vi alltså i stället kritik för att vi föreslår stärkt skydd för den personliga integriteten mot övergrepp som de flesta medborgare nog trots allt inte skulle vilja råka ut för. Ibland är det svårt att förstå logiken.

Både jag själv och mitt parti strävar alltid efter att hitta en rimlig avvägning mellan skyddet för den personliga integriteten och andra viktiga intressen. Moderaterna som parti har landat i att den personliga integriteten i detta fall väger tyngst. Även för mig själv väger den personliga integriteten mycket tungt. Men med detta sagt tycker jag att lagförslaget kanske kunde varit tydligare.

Även om det högstämda tonläget i debatten stundtals känns väldigt verklighetsfrämmande är själva huvudfrågan svår. Jag skulle gärna se att den kunde diskuteras lugnt och balanserat med förståelse för båda sidor.


Kravet på folkomröstning känns märkligt

Sverigedemokraterna begär nu folkomröstning om saken, vilket blir lite konstigt eftersom svensk grundlag alltså redan föreskriver att grundlagsändringar ska göras i två olika riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan, just för att väljarna ska kunna reagera om man ogillar grundlagsändringen.

För SD:s del blir det dessutom extra konstigt eftersom man ställde sig bakom detta förslag i den föregående utredningen, samtidigt som man nu säger nej när utredningsförslaget blivit lagförslag. Den enda förklaring jag kan se är att SD vill utnyttja alla chanser politiskt att elda på något slags rädsla för "totalitärt system" och sprida rykten om "censur" och "angrepp på yttrandefriheten" för att försöka locka väljare. Det känns inte riktigt seriöst. Rimligare då att de argumenterar i sak och förklarar varför de plötsligt totalt bytt åsikt i frågan.


Synpunkter?

Har du synpunkter på det jag skriver - återkoppla gärna via mail till jan.ericson@riksdagen.se
I den mån jag hinner och har möjlighet ska jag försöka svara på alla mail.


Det finns inget lagförslag om grundlagsändring mot utlandsspioneri

2018-02-19

Just nu pågår en infekterad diskussion i bland annat sociala medier om ett påstått förslag till grundlagsändring i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen för att skärpa reglerna mot utlandsspioneri.

Bakgrunden är en utredning (SOU 217:70) som har haft i uppdrag att kartlägga vilket skydd som för närvarande finns för känsliga uppgifter som hanteras inom ramen för ett internationellt samarbete för fred och säkerhet som Sverige deltar i.

"I uppdraget har också ingått att analysera vilka konsekvenser ett röjande av sådana uppgifter kan få för Sverige, svenska intressen och det samarbete som Sverige deltar i och ta ställning till om, och i så fall på vilket sätt, skyddet för denna typ av uppgifter behöver förstärkas, såsom till exempel genom en straffrättslig reglering. Vidare har det ingått i uppdraget att analysera hur ett eventuellt förstärkt skydd förhåller sig till den grundlagsskyddade yttrande- och informationsfriheten samt Europakonventionen. Utredningen har också haft i uppdrag att analysera och ta ställning till om ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen är nödvändiga." står det på regeringens hemsida.

Utredningens förslag är nu ute på remiss, men det finns ingen proposition från regeringen och lär inte hinna komma någon som kan behandlas före höstens val. En eventuell grundlagsändring kan därför tidigast genomföras efter valet 2022, och det gör att frågan inte är aktuell idag. Det finns troligen en massa relevanta frågor kring detta förslag men det är svårt att kommentera ett lagförslag som inte finns. Jag får helt enkelt återkomma.

Storkyrkan på plats i Sapporo

2018-02-18

I december tog jag emot en liten japansk delegation i riksdagen. De var i Stockholm för att ta mått och fotografera Storkyrkan för att sedan kunna bygga en stor modell i snö och is till den stora och välkända snöfestivalen i Sapporo i Japan. För en dryg vecka sedan fick jag ett mail från professor Kawasaki (som bor i Stockholm, men var vår guide under besöket i Japan 2016). Han uppmärksammade mig på ett inlägg på Facebook, där man visar Storkyrkan på plats på festivalen. Belyst med blå och gula lampor som skapade en svensk flagga på fasaden. Kul!Hur mycket ökar den globala temperaturen egentligen - och varför?

2018-02-18

Rubriken ställer de två frågor som jag alltid grundar mitt eget intresse för klimatfrågan på. Stiger verkligen den globala temperaturen så mycket som IPCC och olika klimatalarmister påstår? Och är global temperaturuppgång verkligen unik? Om inte - varför steg temperaturen vid tidigare tillfällen i historien, exempelvis i början av 1900-talet, innan människans koldioxidutsläpp rimligen hade en chans att påverka? Om det fanns andra förklaringar till historiska temperaturuppgångar, har dessa förklaringar nu helt spelat ut sin roll och ersatts med mänsklig koldioxidutsläpp som huvudsaklig förklaring? Personligen har jag mycket svårt att se logiken i detta, och ännu har ingen lyckats övertyga mig.Det här är en intressant bild från gårdagens klimatkonferens. Den visar hur temperaturen faktiskt ökade lika mycket under de 30 åren från 1910 och 1940 som den gjorde mellan 1970 och 2000. Frågan är som sagt varför temperaturökningen var lika stor 1910-1940, trots att de globala koldioxidutsläppen vid den tiden (och decennierna före) var ytterst begränsade?

Man ser också, om man förstorar och klipper ut den senare delen av bilden, varför IPCC och alarmistiska klimatdebattörer så gärna visar temperaturkurvor med start just i mitten av 1980-talet, när temperaturen globalt sett var den lägsta på 50 år. Då ser utvecklingen fram tills idag ganska skrämmande ut.

Ser man däremot helheten från början av 1800-talet fram tills idag är den globala temperaturökningen endast en dryg halv grad - på nästan 200 år. Plötsligt ser det inte alls särskilt dramatiskt ut. Men skulle man redovisa helheten på detta sätt skulle det väl troligen vara svårt att hota med klimatförändringar och få politiker och allmänhet att lyssna. Ändamålet helgar medlen brukar man ju säga.

Av detta påminns vi återigen om att man med statistik nästan kan visa vad man vill. Kritiskt tänkande behövs, även i debatten om klimathotet. Och därför är det intressant med klimatkonferenser med ett mer kritiskt tänkande. Att jag sedan inte okritiskt köper allt vad som sades igår är en annan sak.


Global temperatur i ett historiskt perspektiv

2018-02-18

Ole Humlum var en av gårdagens föreläsare. Han är en dansk professor i fysisk geografi, och har varit verksam både på UNIS (universitetet på Svalbard som jag besökte 2008) och numera vid Oslo Universitet. Han forskar på klimatförändringar ur ett historiskt perspektiv. Han driver även en nätsida som jag ibland länkat till, climate4you.com. Den här figuren kommer från denna sida och den tycker jag är en bra utgångspunkt när man ska diskutera klimatförändringar i ett historiskt perspektiv:De rekonstruerade 420.000 år gamla historiska värdena kommer från analys av borrkärnor i isen på Antarktis (Vostok Ice Core) som redovisades 2001 i en mycket uppmärksammad och respekterad rapport.

Sett i historiens ljus ser inte nuvarande temperaturnivåer eller förändringar särskilt oroväckande ut. Ärligt talat oroar man sig ju mest för när nästa istid kommer.
Osanningar om stigande havsnivåer

2018-02-18

Nils-Axel Mörner är världens kanske främsta forskare i just havsnivåförändringar. Han berörde frågan om havsnivåerna i två olika föredrag, och menade att den havsnivåhöjning som sker i verkligheten inte ens är de ca 3 mm per år som brukar framhållas i debatten, utan endast från en halv till en dryg millimeter per år.

Han visade ett antal bilder från faktiska observationer och historiska data och foton från utsatta småöar i Stilla Havet (exempelvis Kiribati och Fiji). Bara genom att jämföra foton kan han visa hur stränderna växt och landarealen ökat de senaste decennierna i stället för det omvända som ofta påstås. Och av fynd av havsfossil i högre terräng kan han visa att havsnivån längre tillbaka i historien legat betydligt högre än idag. Detta går även att visa genom att se hur erosion av mjukare berggrunder (sandsten) orsakade av havet ligger en bra bit ovanför dagens havsnivå.Här visar han hur man forskar på havsnivåförändringar i Kattegatt. På kartan ser man hur landhöjningen ser ut i detta område. Längst ned mellan de stora danska öarna är landhöjningen noll. I nivå med Skåne stiger landmassorna med 1 mm per år, och vid Varberg mellan 1,5 och 2 mm/år. Påståendet att södra Skåne inte har någon landhöjning är fel, till och med i Skanör/Falsterbo har man en liten årlig landhöjning som nästan kompenserar för den verkliga havsnivåhöjningen.Här ser vi hur man manipulerat satellitdata så att de i redovisade figurer (linjen) framstår som något helt annat än de verkligen uppmätta havsnivåerna (gula fältet). Detta är lätt att bevisa genom att helt enkelt ta del av de officiella data som satelliterna samlar in och jämföra med de figurer som sedan redovisas. Nils-Axel Mörner konstaterade helt enkelt, ganska upprört, att man sprider felaktiga uppgifter, och att den verkligen uppmätta havsnivåhöjningen ligger runt 05-1 mm/år.I ett annat föredrag gick han in på något jag själv uppmärksammat tidigare, nämligen det falska påståendet om att havsvatten riskerar att tränga in i Mälaren till följd av stigande havsnivåer. Det är helt enkelt en ren bluff. Bilden ovan visar hur Mälaren idag ligger nästan 70 meter över medelvattenytan i Östersjön. Landhöjningen i området är 4,9mm/år (det är därför man tvingats sänka kajerna i centrala Stockholm). Samtidigt stiger havsnivån med 1,1 mm/år i området. Östersjöns havsyta har därmed fallit jämfört med Mälarens med 3,8 mm/år. Så har det varit under 150 år, och det kan förväntas fortsätta även fram till år 2100. Risken att Östersjöns vatten ska tränga in i Mälaren är med andra ord helt obefintlig. Likaså att Stockholm ska översvämmas. Man lär nog i stället tvingas sänka kajerna ytterligare i framtiden om båtarna ska kunna lägga till.
Manipulation av historiska temperaturdata

2018-02-18

Ole Humlum höll ett skrämmande anförande om hur temperaturdata avsiktligt manipuleras i efterhand för att visa "rätt" värden som passar klimatalarmismen. Han tog Reykjaviks imponerande temperaturserie som exempel.

I figuren nedan ser vi uppmätta temperaturdata från Islands Meteorologiska Institut, från år 1900 fram till 2011. Man kan se en något högre temperatur idag än i mitten av 1900-talet, och ser även den mycket låga temperaturen i början av 1980-talet:I nästa figur har Ole Humlum lagt in de data som redovisats av GISS (röda mätvärden). Äldre värden, från tid innan de började mäta, är "rekonstruerade" av GISS. Märkligt nog är de rekonstruerade till en helt annan, lägre, nivå fram till ca 1965, för att sedan ligga på samma värden som dem som faktiskt mätts upp på Island. På detta sätt kan man visa hur de röda mätvärdena ökat dramatiskt jämfört med mitten på 1900-talet.I den sista bilden har Humlum analyserat i vilken mån man "rekonstruerat/justerat", eller snarare manipulerat, temperaturdata hos de tre stora mätinstituten, HadCRUT (dataserier från UK Met Office och University of East Anglia), NCDC (National Data Center, USA) och GISS (Goddard Institute for Space Studies/Nasa, USA). Blå fält innebär att man i efterhand justerat ned de faktiskt uppmätta temperaturerna, de röda fälten betyder att man justerat upp dem. Av någon anledning har de senaste decenniernas värden regelmässigt justerats upp och de äldre värdena justerats ned (hos två av instituten). Man kan också konstatera att man kommit till olika slutsatser. Det enda man har gemensamt är att man på detta sätt alla tre lyckas visa en mycket större dramatik i temperaturuppgången än den som verkligen uppmätts.Man ser samma sak om man analyserar IPCC:s olika rapporter. I de första rapporterna ser inte temperaturkurvorna alls likadana ut som i de senare. Man har systematiskt sänkt äldre temperaturdata och på det sättet kunnat visa en dramatisk global uppvärmning på senare år. Detta styrks dock inte av faktiskt uppmätta temperaturdata.

Jag tycker kanske att denna misstänkt systematiska manipulation av temperaturdata var det allvarligaste vi fick ta del av under hela klimatkonferensen. Om detta stämmer blir både politiker och allmänhet vilseledda. Och inget pekar tyvärr på att det inte stämmer.
Klimatdebatten styrs av starka ekonomiska intressen

2018-02-18

Forskaren, författaren och filosofie doktorn Jacob Nordangård berättade om sin forskning om hur global politik och politiska idéer formas och får spridning. Hans doktorsavhandling handlade just om biodrivmedelspolitiken och klimatpolitikens historia. Han visade under ett intressant föredrag hur enorma kapitalintressen från mycket starka globala aktörer driver klimatfrågan. Utan att citera honom direkt kan jag sammanfatta hans budskap med att det är pengarna som styr klimatforskningen och att många av klimatforskarna helt enkelt i praktiken är "köpta", eftersom de inte får några forskningsmedel om de har fel åsikter. Nordangård har startat en egen insamlingsstiftelse för att stödja en levande samhällsdebatt och fri forskning, och har skrivit flera böcker i ämnet.


Genomtänkt klimatpolitik?

2018-02-18

På konferensen berördes klimat- och energipolitiken i såväl Sverige som Tyskland, Danmark och Norge. Det känns ju inte direkt som att politiken är särskilt genomtänkt, alldeles oavsett vad man har för åsikt i själva klimatfrågan. Några nedslag:


Ogenomtänkt "klimatpolitik" 1: Norge

Den isländske forskaren Rögnvaldur Hannesson, född på Island, bosatt i Norge och med doktorsgrad från Lunds Universitet i samhällsekonomi, gav ett belysande exempel på hur man agerat i Norge. Uppenbarligen "skäms" man lite för att man är så stor exportör av olja som givit norska staten så extremt stora inkomster, och vill med alla medel försöka få oljeutvinningen att framstå som så "klimatvänlig" som möjligt.

Normalt drivs oljeplattformarna i Nordsjön med gas som man själv utvinner i området. Denna gas förser oljeplattformarna med den energi som behövs för driften. Nu har man i stället bestämt att oljeplattformarna ska drivas med vattenkraftsel från fastlandet, som leds ut till oljefälten i stora kablar. Denna elektrifiering har kostat stora pengar. Och nu kan man säga offentligt att oljeplattformarna drivs med "grön" energi. Det finns bara en hake. Den gas som nu inte längre används för att driva oljeplattformarna säljs i stället till Tyskland. Som sedan förbränner den där. Utsläppen av koldioxid blir exakt lika stora som om gasen använts på oljeplattformen. Och hela detta spektakel i pr-syfte har kostat miljarder eftersom elektrifieringen av oljeplattformarna kostar mycket mera än vad man får betalt för den extra gas man kan exportera.


Ogenomtänkt "klimatpolitik" 2: Tyskland

Vi fick också ta del av denna bild som beskriver Tysklands "energiewende" (energiomställning från kolkraft och kärnkraft till förnybart). Vänstra bilden visar hur kärnkraftens andel av energiproduktionen i Tyskland minskat kraftigt de senaste tio åren, och vind och solenergi ökat. Högra bilden visar att trots den stora satsningen på förnybart, som kostat det tyska folket enorma pengar, så märks ingen effekt allt på koldioxidutsläppen. Detta beror på att vindkraft och solkraft kräver reglerkraft när det inte blåser och solen inte skiner. När kärnkraften avvecklas återstår endast kolkraft som reglerkraft. Man byter alltså koldioxidfri kärnkraft mot en mix av vind, sol och kolkraft. Och koldioxidutsläppen ökar i stället för att minska. Samtidigt som energipriserna alltså stigit kraftigt. "Energiewende" har helt enkelt slutat med en ordentlig baksmälla, både ekonomiskt och när det gäller "klimateffekt". Detta borde Sverige lära av så vi inte upprepar misstaget.
Ogenomtänkt klimatpolitik 3: Danmark

Nedanstående bild talar för sig själv. Det var den norske fysikern, författaren och klimatdebattören Stein S. Bergsmark som berättade om hur Danmark spelar ett högt spel med sin energipolitik. Man har ett mål om hög andel fossilfri energiproduktion i framtiden, och avvecklar sin kolkraft och ersätter den med vindkraft. Men sanningen är att utan svensk kärnkraft har man inte en chans att klara sin energiförsörjning när det inte blåser. Man har ingen egen reglerkraft. Om Sverige avvecklar sin kärnkraft ligger Danmark mycket illa till.
Ogenomtänkt klimatpolitik 4: Sverige

Sverige hade en gång en väldigt stabil och fossilfri elproduktion. Ungefär hälften vattenkraft och hälften kärnkraft. Men när sedan beslutet togs i bred politisk enighet om att basera energiproduktionen på ett "tredje ben", dvs förnybar energi, hände något.

Med kraftiga subventioner byggde vi ut främst vindkraften, och skapade på detta sätt ett kraftigt elöverskott. Detta överskott har efterhand gjort framförallt kärnkraften olönsam. En reaktor (O1) har redan stängts och tre ytterligare planerar man att stänga. Detta kommer att minska tillgången på el och riskerar att medföra energibrist när det inte blåser. För då behövs reglerkraft - som idag främst tas från vattenkraften eller genom import av el från främst Norge. Men den svenska vattenkraften och den norska elimporten räcker inte som reglerkraft om vindkraftens andel av elproduktionen ökar ytterligare, samtidigt som vattenkraften ska ersätta den kärnkraftsel som bortfaller. Vi riskerar nu samma situation som i exempelvis Belgien, där man numera är förberedd på att delar av elnätet helt enkelt kan kopplas bort enligt ett rullande schema när det råder brist på el.

Ytterligare en effekt som förespråkarna av förnybar energiproduktion "glömmer" att berätta om är att Sverige genom satsningen på förnybart och utfasning av kärnkraften faktiskt ökar koldioxidutsläppen i stället för att minska dem. Detta beror på att man i brist på förnybar reglerkraft tvingas starta upp kol, gas, eller oljekraftvärmeverk för att klara förbrukningstoppar eller kallt väder, dvs när vattenkraften redan går för fullt. Hade vi haft kvar kärnkraften i tidigare omfattning hade inte de fossila värmekraftverken behövts.

Ytterligare ett problem är vår önskan om fler elbilar. Detta kommer att kräva betydligt mera el. I ett läge med redan hotande elbrist vid belastningstoppar känns det minst sagt vanskligt. Och nej, alla kommer inte att kunna ladda sin elbil på natten när elförbrukningen är lägre. Tar man elbilen till jobbet kommer man behöva ladda även dagtid.

Jag var själv öppet kritisk till den stora satsningen på vindkraft, men då främst av miljöskäl. Och obalanserna på energimarknaden verkar ha förstärkts efterhand de senaste åren.

Sammanfattningsvis kan man säga att man på konferensen hävdade att Sverige, genom kraftiga subventioner av förnybart, skapat stora obalanser på en tidigare mycket stabil marknad, samtidigt som koldioxidutsläppen till följd av elproduktionen faktiskt ökar.

Expressens ledarsida förespråkar tiggeriförbud

2018-02-17

Expressens ledarskribent Anna Dahlberg föreslår i dagens ledare ett tiggeriförbud. Ledaren inleds enligt följande, som är en bra sammanfattning av den senaste tidens händelser. (Inklusive den felaktiga nyheten i UNT om "tiggaren" som bar på sex miljoner i kontanter, och som jag själv citerade i god tro). Lite citat från ledaren:

"Nej, den sensationella nyheten i veckan om tiggaren som greps med sex miljoner kronor på sig stämde inte riktigt. Det visade sig att den gripne i själva verket var en svensk man som inte brukar tigga. I den polariserade debatten kommer denna rubrikmiss säkert att tjäna som exempel på hur förutfattade meningar styr vår syn på tiggeriet.

Men i skuggan av uppståndelsen kring "sexmiljonersmannen" rullades en annan historia upp i Uppsala. Det handlar om åtta rumäner som har tvingats tigga i staden under slavliknande förhållanden. Under dödshot ska de ha samlat ihop över en miljon kronor till en 35-årig man, som i fjol dömdes till 12 års fängelse för människohandel i Rumänien. Socialtjänsten i Uppsala misstänker att fler kan vara drabbade och ska nu kartlägga förekomsten av människohandel i staden."

//

"På senare tid har en rad liknande fall uppdagats runtom i Sverige. Förra månaden föll en dom om människohandel i Göteborgs tingsrätt. Enligt polisen har tiggare sålts och köpts som ägodelar. De ska också ha utsatts för sparkar och slag, bland annat med ett järnrör.

I december sprängde polisen en internationell tiggarliga i Småland och förde ett 30-tal bulgariska EU-migranter till skyddade boenden. Polisen kom ligan på spåren efter att en svårt skadad man hittats i ett dike utanför Växjö. Det visade sig att mannen hade försökt fly, men blivit hittad och misshandlad av sina plågoandar.

I november föll domen mot huvudmännen bakom en liknande härva i Ljusnarsberg, där uppemot 15 vuxna och barn levde med trasiga toaletter, rutten mat, utkylda rum och råttbajs.

"Vi får många indikationer på att utsatta människor luras till Sverige för att tigga. De får höra att de ska arbeta, men tvingas i stället sitta och tigga och får inte behålla pengarna", säger polisen Per Englund som arbetar med människohandel vid NOA."

//

"Även Claes Ling-Vannerus, som är nationell samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare, menar att det kommer allt fler signaler om grov organiserad brottslighet kopplad till tiggeriet.

Han ser också att verksamheten börjar ta nya former, kanske som ett resultat av att tiggeriet inte längre är lika lönsamt. Det finns indikationer på att utsatta EU-medborgare exploateras som svart arbetskraft liksom signaler om prostitution, narkotikaförsäljning och annan kriminalitet i tiggeriets spår.

Samstämmigheten är stor i de intervjuer som jag har gjort inför denna krönika. Tiggeriet framstår i hög grad som organiserat. Det är mycket vanligt att tiggare tvingas betala för sina platser till personer som anser sig ha äganderätten till dessa. Ofta kommer någon och samlar ihop tiggarnas pengar och kollar att de sitter på sin plats. Det kan vara män från samma familj, men det kan också vara ett tecken på människohandel."


Så långt Expressens ledare. Som avlsutas med en rekommendation till regeringen att "ta sitt ansvar och snarast tillsätta en utredning om hur tiggeriet kan förbjudas". Bra. Man kan ju då lämpligen utgå från moderaternas förslag.

OS-medaljerna strömmar till

2018-02-17

De senaste dagarna har nya OS-medaljer strömmat till. Först guld till Frida Hansdotter i slalom och sedan silver i damernas skidstafett. Ett fantastiskt framgångsrikt OS för Sverige så här långt!Välbesökt nordisk klimatkonferens i Mölndal

2018-02-17Under fredag och lördag denna vecka hölls en intressant klimatkonferens, Climate Sense 2018, arrangerad av norska Klimarealistene och svenska Stockolmsinitiativet och Klimatsans. Konferensen ägde rum i Mölndal, bara 20 minuter hemifrån Ubbhult, och självklart ville jag inte missa denna. Tyvärr hade jag annat för mig i går fredag så det fick räcka med deltagande under lördagen.

På konferensen hölls sammanlagt ett 20-tal föredrag av framstående svenska och utländska forskare, professorer och debattörer, i olika frågor kopplade till debatten om klimathotet.

Jag kanske inte instämmer i allt som sades under konferensen, stundtals var tonen mycket hård mot både politiker, media och klimatalarmisterna, men många av föredragen var mycket intressanta och sammantaget stärktes min bild av att det finns all anledning att vara ödmjuk och nyanserad i debatten om klimathotet. Och även om jag känner till en del av föredragshållarna sedan tidigare bekräftades bilden att forskarvärlden inte alls är överens om synen på klimathotet. I kommande inlägg ska jag göra några nedslag bland de föredrag jag lyssnade på.

Video från gårdagens frågestund med statsministern

2018-02-16

Nu ligger videoupptagningen från gårdagens frågestund med statsministern ute på Riksdagens hemsida. Här är min fråga till statsminister Löfven, och hans svar:Min fråga:

Fru talman! Säkerhetsskandalen vid Transportstyrelsen har hittills lett till att två ministrar och en statssekreterare slutat. Statsministern framhöll själv vid sina presskonferenser att det som hänt var ett ytterst allvarligt hot mot rikets säkerhet. Statsministern inrättade när han tillträdde ett särskilt säkerhetspolitiskt råd, som enligt honom själv bland annat skulle diskutera frågor som rör IT-säkerhet. justitie- och inrikesminister Morgan Johansson uppgav i en interpellationsdebatt i höstas att detta råd hittills haft 28 möten. Ett tjugotal av dessa hölls innan säkerhetsläckan vid Transportstyrelsen blev offentlig.

I december ställde jag en tydlig skriftlig fråga till statsministern, som märkligt nog besvarades av justitieministern i stället. Nu får statsministern chansen att själv besvara min fråga:

Har statsministern vid något tillfälle under alla dessa tjugotalet möten med det säkerhetspolitiska rådet fått någon antydan om det säkerhetshot som han själv betecknat som ytterst allvarligt för rikets säkerhet, och om inte, anser statsministern att han borde ha blivit informerad?"Statsministerns svar:

Fru talman! Eftersom Jan Ericson vet att detta ärende är föremål för KU-granskning är det lite osjyst av honom att ställa den frågan till mig eftersom jag är begränsad i mina möjligheter att svara.

Jag har sagt tidigare att jag inte hade någon information som indikerade någon sådan här allvarlig risk för läckage före det datum som jag angett till konstitutionsutskottet i det svar som jag lämnat. Det är det som gäller. Nu får KU granska det här, och så får vi återkomma till ärendet senare.Två kommentarer.

För det första är statsministern inte alls förhindrad att svara bara för att det pågår en granskning i KU. Det är bara ett påhitt från hans sida som saknar juridisk grund. Han gömmer sig bara bakom KU:s granskning för att slippa svara mer detaljerat än han gör.

För det andra är svaret intressant i sig. Tidigare har han sagt att han inte fått någon som helst information. Nu är han mer försiktig och talar om "ingen information som indikerade någon sådan här allvarlig risk för läckage". Det är inte alls samma svar som han givit tidigare. I svaret på min skriftliga fråga i december står exempelvis att "Som har uppgetts så har Transportstyrelsefrågan inte diskuterats i säkerhetspolitiska rådet".

Det ska bli intressant att följa KU:s fortsatta granskning och utfrågningen av statsministern. Hela den här historien är fylld av märkliga händelser och uttalanden som inge hänger ihop, och det är väldigt svårt att riktigt tro på det statsministern säger.

Jag pressade statsministern på dagens frågestund

2018-02-15I dag på statsministerns frågestund fick jag tillfälle att pressa statsministern lite om hans tidigare uppgifter om vad han visste och inte visste om säkerhetsskandalen vid Transportstyrelsen. Jag fick mycket undanglidande svar och han menade att han inte kunde svara på min fråga eftersom det pågår en KU-undersökning i frågan. Det är dock fel att han inte skulle kunna svara ändå, han bara gömmer sig bakom KU:s pågående granskning. I morgon ska jag försöka lägga ut hela min fråga plus svaret med videolänk till debatten.

Ytterligare OS-hjältar

2018-02-15

De svenska medaljerna i vinter-OS blir allt fler. I dag tog Charlotte Kalla sin andra medalj, silver på 10 km. Och Hanna Öberg skrällde rejält med guld i skidskytte! Grattis!Debatt om a-kasseregler för förtroendevalda

2018-02-15

I dag debatterade riksdagen regeringens förslag om tydligare regler för rätten till a-kassa för den som blir arbetslös och samtidigt vill kunna fortsätta med sina fackliga eller politiska förtroendeuppdrag. Med dagens regler har det varit väldigt otydligt vad som gäller, och en del personer har tvingas upphöra helt med exempelvis politiska sidouppdrag som fritidspolitiker för att få rätt till a-kassa när man förlorat det arbete varifrån man haft sin huvudsakliga inkomst.

Jag satt själv med i den stora socialförsäkringsutredningen som bland annat diskuterade denna fråga, och jag var en av ingenjörerna bakom det förslag som utredningen enigt ställde sig bakom. Nämligen att man måsyte kunna fortsätta med tidigare uppdrag samtidigt som man får a-kassa - som då reduceras med de eventuella arvoden man får för sidouppdragen. Regeringens proposition bygger på utredningens förslag och samtliga partier står bakom förslaget som därmed kommer att beslutas av en enig riksdag idag.

Det enda jag tycker är märkligt är att socialdemokraterna ofta talar om hur viktigt det är att denna fråga äntligen fått en lösning, samtidigt som man förhalat en lagändring. Redan i februari 2015 överlämnades socialförsäkringsutredningen till regeringen och på vägen hade även delbetänkande lämnats med tydliga lagfördslag för förändring. Trots detta dröjde det alltså till i år - tre år senare - innan vi kan ta ett beslut i riksdagen.

Men man får ju säga "bättre sent än aldrig" och det är kul att se att frågor man diskuterat i en utredning till slut också kommer i mål. Ingen stor fråga för samhället kanske, men väldigt viktig för dem det berör.
Två nya OS-hjältar

2018-02-13

Sebastian Samuelssons överraskande silver i skidskytte igår, och Stina Nilsson något mindre överraskande guld i Sprint idag, har gett oss två nya OS-hjältar. Grattis!Sveriges sämsta järnväg?

2018-02-13

I går träffades Västsvenska Handelskammaren riks- och kommunpolitiker i Sjuhärad för att diskutera hur vi tillsammans på bästa sätt kan få regeringen att ta ett positivt beslut när det gäller utbyggnaden av en modern snabb järnväg mellan Göteborg och Borås. Alliansen tog som bekant beslut om att bygga sträckan Mölnlycke-Bollebygd via Landvetter med byggstart redan 2019. Men dagens regering har hittills skjutit alltihop på en osäker framtid. Snart kommer dock regeringens nya infrastrukturproposition och då hoppas vi att man tänkt om. För vi har faktiskt den sämsta järnvägen i Sverige när det gäller att förbinda två av landets större städer!Nya avslöjanden om tiggeriets koppling till grov kriminalitet

2018-02-13

På två dagar har Uppsala Nya Tidning haft två nyheter me dkoppling till grov kriminalitet kopplat till tiggeriet. Det är verkligen hög tid att sluta blunda. Tiggeriet måste förbjudas, helt och hållet. Så länge det tillåts fortsätta göder vi människohandel, tvång, utpressning, hot och annan grov kriminalitet.
Allt är inte klimatförändringar bara för att Vänstern påstår det

2018-02-13

Vattenbristen i Kapstaden i Sydafrika är en fråga som uppmärksammas en del i media. Läget är så dramatiskt att man tror att vattnet kommer att vara helt slut inom några månader. En del debattörer på vänsterkanten hävdar såklart med automatik att det är klimatförändringar som orsakar torkan, utan att närmare orka analysera saken.

Jag har aldrig besökt Syd-Afrika och Kapstaden, men en snabbkoll på turistföretagens sidor och sidor om väder och klimat kan man snabbt läsa sig till att området omkring Kapstaden, det sydvästliga hörnet av Sydafrika, har ett torrt Medelhavsklimat med mycket sol. Årsnederbörden är normalt mycket ringa. Området har drabbats av svår torka i spåren efter de regelbundet återkommande väderfenomenen El Nino och La Nina, samtidigt som befolkningen, turismen och vattenkonsumtionen ökat dramatiskt.

Dramatisk torka verkar inte heller vara ovanligt i området. I början av 1800-talet till exempel genomgick Sydafrika "en kännbar klimatförändring" som medförde långvariga torrperioder med svår missväxt, svält och strider mellan olika klaner om mark och vatten som resultat. (Källa Sydafrikas historia). Uppenbarligen inträffade både denna "klimatförändring" och den svåra torkan alldeles utan påverkan av mänskliga koldioxidutsläpp.

Borås Tidnings utrikeskrönkör, Erik Esbjörnsson, skrev en krönika i den 8 februari där han förklarar hur de nämnda väderfenomenen tillsammans med bristande politisk planering för nya vattentäkter i spåren av befolkningsökningen, samt den nationella regeringens intresse av att "straffa" Kapstaden som styrs av oppositionen, tillsammans skapat det dramatiska läget. I början av artikeln påpekar han särskilt att de nämnda väderfenomenen inte ska förväxlas med global uppvärmning.Som jag tidigare konstaterat när det gäller andra områden i världen med vattenbrist så handlar det även här om att alltför många människor bosatt sig på en torr plats utan naturliga förutsättningar för god vattentillgång. Samtidigt växer turismen och man odlar vattenkrävande grödor och slösar med vatten till både pooler och golfbanor. När samtidigt nederbörden är liten så tar vattnet så småningom slut. Alldeles oavsett eventuella klimatförändringar.

Vart vill jag då komma med detta? Jo, att det är frestande för politiker och klimataktivister att i varje situation skylla alla problem på klimatförändringar i stället för att ta tag i de underliggande problemen. En annan sak som jag ofta har anledning att påpeka är att historielösheten är beklämmande. Det mesta vi tycker är ovanligt eller skrämmande idag har oftast hänt tidigare. Och då sätter det saker i ett annat ljus. Det är inte minst viktigt för klimatdebatten.

Socialdemokraterna är mästare på att dölja arbetslöshet

2018-02-12

Jag är som bekant inte särskilt imponerad av dagens regering. Men en sak sticker ut - man är extremt duktiga på att dölja arbetslösheten genom att flytta människor i statistiken, och genom att kalla dyra arbetsmarknadsåtgärder för "arbete" i statistiken. Detta har varit en socialdemokratisk paradgren även tidigare, vi minns 2005 och 2006 när man dolde arbetslöshet genom att het enkelt förtidspensionera bort dem från statistiken.

Denna gång handlar det om de omtalade extratjänsterna.

I valrörelsen utlovade Socialdemokraterna 20 000 extratjänster i välfärden som skulle "knäcka långtidsarbetslösheten". Men motståndet mot dessa nya "konstgjorda jobb" var till en början stort och de växte inte till trots att kostnaden täcktes fullt ut för arbetsgivaren. Efter att regeringen införde en bonus på drygt 70 000 per inrättad tjänst (!) har nu extratjänsterna tagit fart. Men nu visar det sig i stället att 60 procent (!) av extratjänsterna gått till personer med minst gymnasieutbildning och en fjärdedel har en eftergymnasial utbildning. Alltså går en majoritet av extratjänsterna till dem som har goda förutsättningar att få riktiga jobb. I stället låser man alltså in dem i en dyr åtgärd. Arbetsförmedlingen beräknar att den samlade kostnaden för extratjänster blir över sju miljarder år 2020. Med tanke på att insatsen är så pass dyr är det särskilt extra allvarligt att den inte når rätt målgrupp. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att använda skattebetalarnas pengar.

Vi ser nu också hur regeringen berömmer sig för att arbetslösheten bland utrikesfödda går ned. Men Arbetsförmedlingen förklarar varför (pressmeddelande idag): ”En viktig förklaring är att de personer som kommit till Sverige och är födda utanför Europa har tagit del av extratjänsterna”.

Det märkliga är att den som finns i extratjänster inte längre betraktas som arbetslös i statistiken - trots att hela arbetsgivarens kostnad täcks av skattemedel. Plus då en bonus på 70.000 per extratjänst. Om man stoppar in alla arbetslösa i extratjänster försvinner arbetslösheten helt och hållet. Trots att de arbetslösa i stället finns i ett "arbete" som inte finns på riktigt. Extratjänsterna ska nämligen inte ersätta "riktiga jobb" utan vara en "extra resurs" inom offentlig eller ideell verksamhet.

Med andra ord – regeringen betalar 70.000 i bonus för varje extratjänst för att gömma de arbetslösa i 100% skattefinansierade jobb som ingen arbetsgivare är beredd att betala för. Så jobbar en regering som prioriterar snygg arbetslöshetsstatistik framför riktiga jobb. Lagom till valrörelsen.

Orättvist och ogenomtänkt regeringsbesked om studielån till körkort

2018-02-12

Jag anser som bekant att vi borde införa en möjlighet till studielån för körkort, och jag har både motionerat om det i riksdagen och drivit frågan på andra sätt, senast i en riksdagsmotion i höstas. Politiska beslut har gjort det allt dyrare att ta körkort, och vi vet att körkort är ett krav för många yrken. Att underlätta för fler att ta körkort är därmed ett sätt att minska arbetslösheten och att öka tillgången på kompetent arbetskraft.

Socialdemokraterna hade detta som vallöfte 2014, men hittills har inget alls hänt i frågan. Men i höstens budgettexter fanns det med lite vaga löften om att införa detta - 2019. Varför det ska ta sådan tid kan jag inte förstå, kostnaden är minimal eftersom det endast handlar om lån och inte bidrag. Jag förstår inte heller varför man lägger ett så dåligt och ogenomtänkt förslag.

Så här skriver man i Utbildningsutskottets budgetbetänkande om studiemedel:

"För att förbättra möjligheten till etablering på arbetsmarknaden och stimulera till högre genomströmning i gymnasieskolan avser regeringen att införa en möjlighet till lån för utbildning för B-körkort. Lånet är avsett att finansiera körkortsutbildning vid godkända trafikskolor och avses i ett första steg riktas till vissa arbetslösa personer mellan 18 och 47 år. Under 2019 avser regeringen att utvidga möjligheten även till unga i åldern 19–20 år som avslutat en gymnasieutbildning. Den närmare utformningen av villkoren för lånet kommer att presenteras senare."

Även i Arbetsmarknadsutskottets budgetbetänkande finns en liknande text:

"För att förbättra möjligheten till etablering på arbetsmarknaden och stimulera till högre genomströmning i gymnasieskolan avser regeringen att införa en möjlighet till lån för utbildning för B-körkort."

Det visar sig dock att man redan 2018 gör en liten halvmesyr och inför en möjlighet till studielång för körkort för endast vissa personer, och då de som är arbetslösa. Ett förslag om detta har bland annat gått på remiss till lagrådet:

"Lån till körkort: Förslag om nyinrättat anslag som ska få användas för utgifter för lån till körkort för vissa personer. Av propositionen framgår att förslaget innebär möjligheter till lån för utbildning för B-körkort för vissa personer. Lånet är avsett att finansiera körkortsutbildning vid godkända trafikskolor och avses i ett första steg, som införs 2018, riktas till vissa arbetslösa i åldern 18–47 år för att de ska kunna ta lån för körkortsutbildning. I ett andra steg utvidgas målgruppen till unga i åldern 19–20 år som avslutat en gymnasieutbildning. Regeringen föreslår att anslaget för 2018 bestäms till 151 466 000 kronor."

Jag anser att förslaget är både orättvist och otillräckligt. För det första borde alla behandlas lika, och inte endast de som är arbetslösa bör såklart få denna möjlighet. För det andra är den långsiktiga idén om lån till dem som gått ut gymnasiet feltänkt i grunden. Det är väl bättre att ha körkortet klart när man tar sin gymnasieexamen, så man direkt är redo att ta ett jobb? Lånen borde såklart gälla redan från 16 års ålder när man har rätt att börja övningsköra, och det borde gälla alla typer av körkort (alltså även buss och lastbil) i takt med att man uppnår åldersgränsen för att ta körkort för tunga fordon. Regeringen borde tänka om.

Bra start på Vinter-OS

2018-02-10Charlotte Kalla tog Sveriges och OS första guldmedalj. Det kunde knappast startat bättre. Dottern har smyckat
TV-bänken hemma och nu är vi redo för resten av OS!

Självklart behöver vi ha koll på vad asylmottagandet kostar

2018-02-09

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Elisabeth Svantesson, har de senaste dagarna fått viss kritik för att hon säger det självklara - att dagens asylinvandring av till stor del lågutbildade knappast är samhällsekonomiskt lönsam, samt att vi måste ha koll på vad invandring och asylmottagande faktiskt kostar.

Enligt en beräkning som Moderaterna gjort med utgångspunkt i en tidigare forskningsrapport kommer kostnaderna för invandringen att uppgå till 40 miljarder kronor netto år 2018.

"Under lång tid har vi bara pratat om invandringens möjligheter, inte om problemen. Jag tycker att man ska göra både och. Väldigt många som har kommit till Sverige går till jobbet varje dag och bidrar, men vi har också stora integrationsproblem. Den diskussionen och diskussionen om kostnader måste man också ta. Det finns också positiva effekter av invandringen som vi måste prata om. Det tycker jag att vi gör. Men vi måste prata om kostnader också" säger Elisabeth Svantesson i en intervju i Dagens Nyheter. "Väljarna förstår att det både finns kostnader och intäkter men då ska man också vara ärlig och säga att den invandring som vi har just nu inte är lönsam".

Jag tycker det är uppenbart att huvudskälet att ta emot människor på flykt såklart inte kan vara att det ska vara ekonomiskt lönsamt. Men med rätt politik kan det bli betydligt mindre kostsamt än idag. Och att veta de faktiska kostnaderna är nödvändigt om man ska kunna ta rätt politiska beslut. Att beräkna kostnader för asylmottagande är inte konstigare än att vi ständigt har koll på kostnader för andra angelägna saker såsom äldreomsorg, stöd till funktionshindrade, cancervård, transplantationskirurgi eller livsviktiga läkemedel. Allt viktigt och angeläget i samhället kostar pengar, pengarna är inte obegränsade och alla kostnader ställs alltid mot varandra. Att påstå något annat är rent hyckleri.

OECD om miljö, energi, klimat och hållbar utveckling

2018-02-09

Det andra området jag följde lite extra noga på OECD-konferensen var frågor om miljö, energi, klimat och hållbar utveckling. Bortsett från min självklara kritik av OECD:s linje i klimatfrågan måste jag säga att jag är imponerad av hur man arbetar och samordnar andra miljö- och hållbarhetsfrågor och driver projekt som verkligen bidrar till utveckling av fattigare länder. Exempelvis elektrifiering av delar av Afrika, tryggare vattenförsörjning, ökad användning av solcellsdriven utrustning, arbete mot hälsorisker och för rent vatten och bättre livsmiljö och mycket annat. De övergripande diskussionerna om ekonomisk tillväxt, hur välståndet måste spridas till hela befolkningen i utvecklingsländer och arbetet mot korruption är också centralt.

Ställningstagandet i klimatfrågan reser däremot många frågetecken. Det är uppenbart att OECD köper IPCC:s linje rakt av, och använder Sternrapporten okritiskt för att visa ekonomisk nytta av klimatpolitiken och samtidigt hotar med att alternativet är värre. Mycket av dessa resonemang känns väldigt ihåliga. OECD:s energi- och miljöansvariga presenterade bland annat dessa två bilder som förtjänar lite kommentarer:När denna bild presenterades hävdade OECD:s miljöansvarige, Anthony Cox, att "med rätt åtgärder har vi 66% chans att hålla jordens globala uppvärmning under 2 grader fram till år 2050" (är även inskrivet på bilden). Jag ifrågasätter starkt att man, med kunskap om klimatets i grunden kaosartade system, kan påstå något sådant med trovärdighet. Det går helt enkelt inte att beräkna.

Staplarna i diagrammet ska visa att "klimatåtgärder" (läs minskade koldioxidutsläpp) är positivt för den långsiktiga ekonomiska tillväxten. Det är självklart den så kallade Sternrapporten som ligger bakom dessa påståenden. Jag tycker det finns många frågetecken, exempelvis att investeringar i CCS-teknik (infångande och lagring av koldioxid) skulle öka BNP med 1,4%. Jag anser att det är ytterst äventyrligt rent ekonomiskt att satsa massor av miljarder på att lagra koldioxid i jorden utan att veta om det ens gör någon nytta för att bromsa klimatförändringar. Om det inte gör någon nytta är det helt bortkastade pengar och kan knappast räknas som tillväxthöjande och samhällsnyttig investering, även om det på papperet självklart skapar jobb och tillväxt. Tänk så mycket hälsofrämjande och tillväxtfrämjande åtgärder man i stället kunde gjort i fattigare länder för alla dessa miljarder - med garanterat resultat för miljö och hälsa.

Man visar också en negativ tillväxtpost på hela 2,6% till följd av stigande elpriser och skatter. Ändå får man en positiv totaleffekt på 2,5%. Jag tillåter mig att tvivla på detta. Rimligen kan man få en positiv effekt i fattiga länder som tar steget från kol- och vedeldning till solenergi och elektrifiering. Men för svensk del handlar det mer om stigande elpriser och energiskatter, trots att vi redan har en mycket miljövänlig energiproduktion. Jag har svårt att se att det skulle vara positivt för tillväxten i Sverige - andra samhällssektorer förlorar rimligen mer än vad de nya sektorerna tjänar.

Men värst är väl den sista stapeln där man lägger till ytterligare 2,1% i tillväxt på grund av att åtgärderna gör att man undviker skador efter naturkatastrofer. Det finns ju idag inga bevis alls på att koldioxidutsläppen hittills medfört fler naturkatastrofer. Inte inom något område. Däremot tror man att det kan bli fler naturkatastrofer i framtiden med ett varmare klimat. Man tror också att minskade koldioxidutsläpp ska minska dessa naturkatastrofer. Sanningen är dock att man inte vet. Att då räkna in detta i siffrorna över framtida tillväxt till följd av klimatpolitiken är rent vilseledande. Och den logiskt tänkande påminner sig om att jorden har alltid drabbats regelbundet av naturkatastrofer, alldeles oavsett klimat. Inget alls pekar väl ändå mot att vi plötsligt skulle kunna stoppa alla dessa genom "klimatpolitik"?

Jag är den förste att medge att miljöhänsyn kan kosta pengar och måste få kosta pengar. Men att låtsas att mångmiljardbelopp till "klimatåtgärder" med automatik är samhällsekonomiskt lönsamt är självklart inte sant. Det beror i så fall verkligen på vad man lägger pengarna på. Medför åtgärderna även bevisliga fördelar för ekonomi, miljö eller hälsa är det en sak. Om de däremot bara syftar till att minska CO2-utsläpp är satsningarna ytterst tveksamma.Den här bilden är också intressant. Den visar att de globala koldioxidutsläppen - trots alla jättedyra åtgärder och skattehöjningar, ändå inte kommer att minska. Tvärtom kommer den fortsätta att öka, om än i en långsammare takt. Man kan ju verkligen fråga sig hur mycket Sverige ska späka sig och överbeskatta sina invånare för att minska våra koldioxidutsläpp om resten av världen trots allt ökar sina. Lilla Sveriges insatser kostar massor men kommer inte ens att märkas i statistiken. Jag undrar hur mycket svenska folket är beredda att betala för att "Sverige ska gå före"? Finns det inte viktigare saker att lägga pengarna på?

OECD om migration, integration och arbetsmarknad

2018-02-09

Ett av de områden som intresserar mig mest är självklart migration/integration/arbetsmarknad. Dessa frågor är stora i hela Europa, men även i en del andra OECD-länder. Men allra störst är de nog just nu i Sverige och Tyskland, av naturliga skäl. Tyskland är ju det land i EU som tagit emot flest asylsökande, över en miljon människor, medan Sverige, räknat per capita, har tagit emot dubbelt så många som Tyskland och i särklass flest av alla länder i EU.

Under de bilaterala samtalen på tisdagen fick vi som sagt ta del av erfarenheter från den tyska integrationspolitiken. Tyskland har precis som Sverige lång erfarenhet av arbetskraftsinvandring, och det har, precis som i Sverige, genom decennierna varit viktigt och fungerat väl. Utan arbetskraftsinvandring från exempelvis Finland och Jugoslavien hade vare sig svensk texilindustri eller vår fordonsindustri kunnat växa som de gjorde på 1960- och 1970-talet.

Att ta emot asylsökande med utbildningar som inte passar för arbetsmarknaden är en helt annan sak. Sverige och Tyskland har det gemensamt att vår arbetsmarknad i hög grad bygger på högteknologi, hög förädlingsnivå och välutbildad arbetskraft. När man då tar emot stora grupper lågutbildade räcker helt enkelt inte de lite mindre kvalificerade jobben till.

I en rapport om tyska integration finns ett stort antal exempel på "challenges" ("utmaningar"). Det var slående att dessa är betydligt fler än de positiva effekter och goda exempel som räknas upp.

Att ordna bostad till en miljon människor är exempelvis inte enkelt, och när man lyssnar på tyska politiker inser man att Tyskland har samma problem som Sverige. Växande utanförskapsområden, motsättningar i samhället, växande kriminalitet, tilltagande rasism och främlingsfientlighet, hård belastning på välfärden (sjukvård, skola osv) och stigande kostnader. Det är inte förvånande att Tyskland, precis som Sverige, gjort helt om i migrationspolitiken. Verkligheten har kommit ifatt. Och OECD:s experter har ingen patentlösning att erbjuda. Faktum är väl att ingen har det. Både Sverige och Tyskland har en lång, jobbig och dyr resa framför sig.

OECD har däremot givit ut en liten skrift med 10 råd för bättre integration. Det mesta görs redan i Sverige, även om det av praktiska skäl blivit urholkat och sämre genomfört i vårt land till följd av det ovanligt stora asylmottagandet 2015 och 2016.

1. Tidig aktivering och integration redan under den tid man väntar på besked, för dem man vet har hög sannolikhet att få stanna (görs redan i Sverige, i vart fall viss svenskutbildning, men givetvis mycket svårt att klara med så stort mottagande som vi haft på senare år)
2. Ge asylsökande med hög sannolikhet att få stanna rätt att arbeta redan under väntetiden (är redan tillåtet i Sverige)
3. Undvik att placera asylsökande och nyanlända på orter där det inte finns några lediga jobb (lätt att säga, det är ju där de lediga bostäderna finns)
4. Kartläggning och validering av asylsökandes respektive nyanländas kunskaper och utbildning (lätt att säga, men med så stort asylmottagande som Sverige hade 2015/16 var det helt omöjligt att hinna med att kartlägga alla redan som asylsökande. Fokus måste ligga på dem som beviljas uppehållstillstånd)
5. Skräddarsydda språkutbildningar och yrkesinriktade utbildningar och praktik på olika nivåer beroende på de nyanländas förkunskaper och utbildningsnivå. (Gäller redan i Sverige)
6. Tidig kartläggning av nyanländas fysiska och psykiska hälsa (sker redan i viss mån i Sverige, men bör kunna utvecklas om volymerna av asylsökande går ner till hanterbara nivåer)
7. Utveckling av utbildning och stöd till ensamkommande barn och unga (här lär väl Sverige ha bäst kunskaper och erfarenheter med tanke på att vi tagit emot så stor andel av de "ensamkommande" nyanlända som kommit till EU, men alltför få verkar inse hur enormt resurskrävande detta mottagande är)
8. Samverkan med civilsamhället för en bättre integration (detta sker redan i stor utsträckning i Sverige, men kan utvecklas betydligt)
9. Verka för likvärdiga förutsättning för migranter, oavsett vare i landet de befinner sig. (Ett helt omöjligt råd med tanke på punkten tre ovan. Självklart skiljer sig förutsättningarna enormt, både beroende på om man som nyanländ hamnat på en ort med stark eller svag arbetsmarknad, eller om man hamnar i ett av våra utanförskapsområden eller i ett bostadsområde med mer blandad befolkning. I praktiken går det inte att undvika att förutsättningarna för en god integration varierar när asylmottagandet är så stort som det var 2015/16).
10. Särskilt fokus på långvarigt stöd, träning och utbildning av lågutbildade nyanlända (delvis redan ett faktum i Sverige, vi ligger bra till jämfört med de flesta andra länder, men vi moderater vill utöka detta till obligatorisk integrations- och utbildningsplikt som villkor för ersättning)

Råden är säkert bra för länder som saknar större erfarenhet av asylmottagande. Men det är knappast några revolutionerande råd till Sverige och Tyskland när det gäller vår situation. Jag kan inte säga att konferensen gjorde mig mer positiv när det gäller Sveriges möjlighet att hantera vår egen situation. Det saknas helt enkelt förslag till hållbara lösningar.

Men jag styrktes i några av mina tidigare uppfattningar, som har starkt stöd i OECD:s rekommendationer:

1. Utan begriplig svenska är man sällan anställningsbar, och utan kunskap om det land man kommer till är det svårt att bli en del av samhället. Vi måste bli bättre än idag på svenskundervisning och samhällsorientering för alla nyanlända, samt införa utbildningsplikt som villkor för bidrag.
2. Vi måste ha mycket mer fokus på riktiga jobb och mindre på åtgärder eller kraftigt skattesubventionerade jobb. Ett generellt bra näringslivsklimat, rimliga skatter och enklare regelverk behöver för att skapa fler riktiga jobb. I den mån subventioner ingår måste dessa vara tidsbegränsade och riktas mot rätt målgrupper. Om vi ska försörja alltför många i skattefinansierade åtgärder och låtsasjobb kommer vi inte att få ihop ekonomin.
3. Vi måste se till att offentlig sektor (främst vård och omsorgssektorerna) tar vara på lämpliga nyanlända, hitta praktiska sätt att validera eller utbilda dessa och involvera arbetsplatserna för praktik och handledning. Vård- och omsorgssektorn har svårt att hitta arbetskraft och dessa yrken kan passa i vart fall en del av de nyanlända. Det får vi inte slarva bort.
4. Vi måste bli mycket bättre på att ta vara på de välutbildade nyanlända. Om en stor andel av de nyanlända kommer att leva på bidrag fram till pension är det viktigt att andra nyanlända med god utbildning samtidigt får kvalificerade jobb och betalar skatt. I annat fall kommer samhällsekonomin att urholkas på ett oroväckande sätt.

OECD:s parlamentariska konferens

2018-02-08I dag startar själva huvudkonferensen på OECD Parliamentary Days i Paris. Lite senare kommer jag att samla ihop lite tankar från mina anteckningar om de ämnen som diskuterades.Regeringen själva bakom förslag om skrotningspremie på vedspisar

2018-02-08

Vid riksdagsdebatten i tisdags med bostadsminister Peter Eriksson (MP) frågade jag flera gånger varifrån idén om skrotningspremier för vedpannor kom (det förslag Boverket presenterade och som skulle kosta skattebetalarna 5 miljarder kronor). Jag fick inget tydligt svar i debatten ,mer än att ministern vid flera tillfällen riktade hård kritik mot sin egen myndighet, Boverket, för att de "varit otydliga" i debatten om förbud mot vedpannor och vedkaminer. Han och regeringen har nyligen tagit avstånd från förslaget om skrotningspremier för gamla vedkaminer och vedspisar, och i debatten lovade han högtidligt att det inte förekommer någon hetsjakt mot vedspisar och vedkaminer från regeringens sida.

Min riksdagskollega Carl-Oskar Bohlin (M) har nu tagit fram graverande uppgifter om bakgrunden till förslaget om skrotningspremie. Det visar sig då att förslaget kom från regeringen själva i sitt regleringsbrev från regeringen till Naturvårdsverket! (direkt citat från regleringsbrevet till höger nedan). Boverket har bara följt regeringens och Naturvårdsverkets instruktioner! Läs även Carl-Oskar Bohlins inlägg på Facebook idag. Vi diskuterar nu hur vi ska gå vidare i denna fråga.

Promenad genom ett kallt och snöigt Paris

2018-02-07Efter eftermiddagens möten tog jag en promenad från hotellet till Eiffeltornet, en knapp kilometer i snön. Eiffeltornet var stängt på grund av snön och det var många som ville fotografera tornet i vinternsturen. Ganska unikt tydligen. Och på Seine låg de översnöade husbåtarna på rad.Det blev alltså inget besök uppe i tornet denna gång heller (förra gången jag var i Paris var tornet bombhotat...). Men Eiffeltornet är fint på lite avstånd med.Bilaterala samtal med OECD-experter

2018-02-07Efter en god lunch i svenska ambassadörens residens med intressanta föredragningar av företrädare för OECD var det dags för så kallade "bilaterala" överläggningar. Det betyder i klartext att den svenska delegationen träffar olika OECD-experter för att diskutera situationen i Sverige och jämförande samtal om andra länder med motsvarande situation.

Vi träffade experter både inom migration och arbetsmarknad och fick också en föredragning om Tysklands problem efter det mycket omfattande asylmottagandet (man har tagit emot över en miljon asylsökande, klart mest i EU, även om Sverige räknat per invånare tagit emot dubbelt så många). Tyskland delar problemen med oss när det gäller att få de nyanlända i arbete. Båda våra länder bygger stora delar av sin arbetsmarknad på högkvalificerad arbetskraft, och när man då tar emot stora mängder lågutbildade blir det mycket svårt att få in dem på arbetsmarknaden. OECD:s experter har inga patentlösningar, men utbildning och kompetensutveckling, samt att lära sig landets språk är viktiga delar. Jag kände mig väl inte direkt mer hoppfull när det gäller Sveriges så kallade "utmaningar" efter mötena, det finns helt enkelt inga snabba och enkla lösningar på detta och det kommer att ta mycket lång tid att få en rimlig andel av de nyanlända i arbete. Min egen gissning är att de yngre nyanlända snabbare kommer att ta sig in på arbetsmarknaden, medan en del äldre nyanlända aldrig kommer att arbeta i Sverige innan det är dags för pension.

Framme i ett snöigt Paris

2018-02-07

Väckarklockan ringde 04.15 och sedan bar det av till Arlanda för fortsatt resa till Paris, där jag ska delta o OECD:s parlamentariska konferens. Ankomsten till Paris blev lite omtumlande eftersom vi kom efter det värsta snöfallet i Paris sedan 1984. Och det märktes att parisarna inte var förberedda på detta.

Snöfallet fyllde även kvällens TV-sändningar med rapporter om tusentals trafikolyckor, stängda flygplatser och milslånga köer av långtradare som inte kommer fram.När man ser bilägare sopa bort 1,5 dm snö med händerna (en kvinna sopade av bilen med sin hårborste!) och inser att man inte har någon beredskap alls för vare sig snöskottning eller sandning, inser att alla självklart kör på sommardäck och att de flesta hus har englasfönster, så förstår man att snö och kyla inte är det normala vädret i Paris. Och de kommande dagarna bli kalla, i natt blir det minusgrader i hela Frankrike, ända ned till medelhavskusten. Och i Paris blir det flera minusgrader även mitt på dagen.

Riksdagsdebatt om vedspisar

2018-02-06

I spåren av Vedspisupproret hölls idag en interpellationsdebatt i riksdagen mellan bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Carl-Oskar Bohlin (M) (längst till höger på bilden nedan). Även jag själv samt Lars Beckman (M) och Sten Bergheden (M) deltog i debatten.

Jag skrev om saken på bloggen 2 februari och i debatten framhöll vi den småskaliga vedeldningen både som en viktig lokal småskalig energikälla på landsbygden, men också en viktig krisberedskapsfråga. Dessutom är det givetvis en viktig kulturfråga att inte uppmuntra hushålla att kasta ut hundraåriga vedspisar och kaminer.

Jag konstaterade att Boverkets märkliga besked, liksom förslaget från dem att satsa 5 miljarder kronor (!) på att skrota ut gamla väl fungerande vedpannor och kaimer skapat väldigt stor otrylighet om vad politikerna vill. I stället borde politiken vara tydlig (på samma sätt som i Norge) och uppmana människor att ha vedspisar, kakelugnar och reservvärme i sina bostäder. Bostadsministern var faktiskt oväntat kritisk mot Boverket och det var bra. Men det framkom inte i debatten vem som kommit med det märkliga förslaget om skrotningspremie, om det var från politikerna eller något påhitt av Boverket själva.

Nåväl, ministern lovade att det inte pågår någon hetsjakt på vedeldning, men den nya lagen som förbjuder installation av gamla vedpannor i nya hus kvarstår och träder i kraft 1 juli. Och lagen införs fyra år innan EU:s krav börjar gälla, och går dessutom längre än vad EU kräver.

Efter debatten lämnade jag över en vedpinne till ministern med tänkvärt budskap. Hans tjänstemän ville inte ta något foto med vedpinnen och ministern på samma bild och tog hand om vedpinnen. Men jag hade ju fler, så det blev ett foto med vedmotiv ändå.

Tidigare inlägg finns samlade i bloggarkivet