Välkommen till Jan Ericsons hemsida och blogg!
Jag är Moderat riksdagsledamot för Sjuhärad (V. Götalands Läns Södra) sedan 2006.Min vision som politiker är att människor måste få bestämma mer över sitt eget liv. Människan måste sättas före systemen, individen före kollektivet. Alla människor måste tillåtas växa efter förmåga. Politiker behöver inte reglera och styra allt.

Jag är jurist med erfarenhet från bankvärlden. Är politiskt aktiv sedan 1998. Åren 2002 till 2006 var jag gruppledare för moderaterna och för den styrande majoriteten i Marks kommun. I valet 2006 valdes jag in i Sveriges Riksdag och fick förnyat förtroende 2010 och 2014. Jag är idag ledamot av Finansutskottet. Tidigare mandatperioder har jag varit aktiv i Arbetsmarknadsutskottet, Socialförsäkringsutskottet och Utbildningsutskottet.

Företagande, arbete och utbildning är centrala frågor för mig - det skapar alla resurser till välfärden. I övrigt ogillar jag all slags kvotering, är övertygad om att man kan förena hjärta och hjärna i migrationspolitiken, vill stärka rättssamhället och ha ordning och reda i statens finanser. Jag brinner för miljöfrågor men tar avstånd från extrem "klimatpolitik". Du hittar det mesta om mig och mitt riksdagsarbete via länkarna överst på sidan. På bloggen kommenterar jag rikspolitiken, riksdagsarbetet och en hel del annat.


I bloggarkivet hittar du alla äldre blogginlägg samlade månadsvis samt efter ämnesområden.
Totalt 7.561 inlägg på bloggen sedan starten februari 2006. (uppdaterat den 17/4 2017)
Lättare att avlägsna illegala bosättare från ockuperad mark

2017-05-29

För någon vecka sedan tog riksdagen beslut om att införa en nya lag om "Avlägsnande". Det är en ny form av särskild handräckning som ska göra det lättare för markägare att få tillbaka besittningen till sin egen mark eller byggnad genom att det blir enklare att avlägsna personer som befinner sig där olagligt.

Tidigare har det varit ganska komplicerat att avhysa personer som bosatt sig utan tillstånd på annans mark eller uppehåller sig i annans byggnad. Bland annat har man i princip varit tvungen att ansöka om exakt vilka personer som ska avvisas, vilket i praktiken varit i stort sett omöjligt. Det nya blir att Kronofogden kan avlägsna samtliga personer som befinner sig illegalt på platsen, utan att man i ansökan måste lämna uppgift om vilka personerna är. Avlägsnandet ska även kunna omfatta personer som tillkommit efter att ansökan lämnades in.

Denna viktiga lagändring är en del i arbetet att motverka de stora problemen som vissa markägare (både kommuner och privata) drabbats av i spåren av tiggeriet och tiggarnas illegala ockupation av annans mark. Det är på tiden att markägare inte längre är i princip rättslösa i dessa situationer, och den nya lagen är något vi moderater drivit på för under lång tid.

Oroväckande att företagskonkurserna ökar så snabbt

2017-05-29

Läste en ekonomitidskrift på flyget och kunde då konstatera att företagskonkurserna nu ökar snabbt. Enligt konkursstatistiken från UC (uc.se/konkursstatistik) steg antalet företagskonkurser under första kvartalet 2017 med 12% jämfört med samma period 2016. Det är en dramatisk ökning.

Lite förvånande kanske är det allra värst inom den överhettade byggindustrin, där har antalet konkurser ökat med hela 33%. Vad som är orsaken till dessa märkliga siffror framgår inte. Även Hotell- och Restaurangbranschen har en kraftig ökning, +20 procent. Antalet konkurser ökar också kraftigt inom detaljhandeln och partihandeln.

Konkurser medför höga kostnader för samhället i form av lönegarantier och bortfall av skatteintäkter. Och för de anställda i de konkursade företagen är det givetvis mycket besvärligt. Konkurser slår också mot andra företag som drabbas av kundförluster, och bankerna riskerar kreditförluster.

Om det ökade antalet konkurser förebådar ekonomiskt sämre tider vet jag inte. Kanske finns även samband med nya pålagor och skattehöjningar för företagen? Möjligen finns det även kriminell verksamhet bakom en del av konkurserna? Men siffrorna är oroväckande oavsett, och att företagskonkurserna främst ökar i branscher som överlag har goda tider är lite förvånande.

Uppluckrad migrationspolitik slår direkt mot integrationen

2017-05-28

Vad beslutet på Miljöpartiets kongress om att göra det enklare för personer utan asylskäl att få uppehållstillstånd betyder konkret och hur det skulle kunna verkställas är väldigt oklart. Men syftet är tydligen något slags "amnesti" för personer som saknar asylskäl och varit i landet en viss tid. Det blir i så fall ännu ett grundskott i den svenska asylpolitiken. Och detta kommer efter att regeringen föreslagit att gymnasiestudier ska kunna ge uppehållstillstånd även om man saknar asylskäl. Och så kom ju det ogenomtänkta beslutet att sluta med ID-kontrollerna, trots att gränspolisen inte hade någon förvarning eller planering för det som regeringen säger ska ske i stället.

På punkt efter punkt avviker regeringen från den tidigare striktare linjen. Risken för växande kaos i asylhanteringen är uppenbar. Och detta händer alltså i ett läge där handläggningstiderna är extremt långa, där arbetslösheten nu slutat falla till följd av att allt fler nyanlända räknas in i arbetslöshetsstatistiken, och där vi nyligen fick Migrationsverkets prognoser som förutspår att 264.000 nyanlända behöver bostad under åren 2017-21, (Som jämförelse kan nämnas att kommunerna hade extremt svårt att få fram bostäder till de 68.800 personer som lämnade asylsystemet 2016. I år behöver ytterligare 82.600 bostad).

Alla uppluckringar av reglerna slår direkt mot de verkliga flyktingar som fått uppehållstillstånd för att de anses ha asylskäl. Varje person som får förmåner för att de håller sig gömda i landet efter avslagsbeslut tar resurser från dem som behöver allt stöd för att kunna etablera sig i vårt samhälle. Varje person som får uppehållstillstånd trots att man saknar asylskäl förvärrar krisen i skolan, ökar problemen på arbetsmarknaden och förstärker bristen på bostäder.

S-MP-regeringens ständiga försök att skapa nya kryphål i den svenska asyllagstiftningen blir i praktiken ett direkt sabotage mot de verkliga flyktingarnas möjligheter att etablera sig i Sverige. Det är synd att regeringspartierna de inte förstår att deras politik slår direkt mot integrationen och riskerar att skapa ett parallellsamhälle som är än värre än det vi redan har idag.

Om man ger ökade rättigheter till personer som saknar asylskäl tar det resurser från dem som har asylskäl.

Gränsen mellan snällhet och naivitet är ibland hårfin.

Förhoppningsvis kan Socialdemokraterna stå emot Miljöpartiets krav, men risken är såklart att man tvingas gå dem till mötes till följd av opinionsläget.

Borås Tidning rapporterar från mitt uterum

2017-05-25


I dag lades nedanstående intervju med mig ut i Borås Tidning. En blandad kompott om lite av varje. Vi satt och samtalade ganska länge hemma hos mig, och det är självklart mycket som inte kommer med i artikeln.

Jag förstod redan före intervjun att Borås Tidning från början var mest intresserad av att skriva om "kritik" mot mig för saker jag skriver i sociala medier. Men jag tycker artikeln blev betydligt bättre än så och att vårt samtal blev riktigt intressant. Och så fick ju min fina hund Nelly vara med på bild också.(Klicka på en sida i taget, och förstora sedan sidan som kommer upp i din dator så ska det fungera att läsa texten!)

Vad gäller den påstådda kritiken mot mig så känner jag för egen del inte att den är särskilt besvärande. Den kommer i stort sett uteslutande från mina politiska motståndare, och det är liksom en del i att vara politiker. Är man en aktiv politiker i opposition, och debatterar de aktuella och mest debatterade samhällsfrågorna så väcker man känslor och de politiska motståndarna blir upprörda. Detta kryddas tyvärr av och till med att även media slirar på sanningen, dels för att skapa "bra nyheter", dels för att vissa gillar att slå på dem som befinner sig höger sida i politiken. Ibland beror det nog även på ren lathet (att man inte ens läst vad jag skrivit utan skjuter från höften och kritiserar något man tror att jag skrivit - ibland för att någon annan felaktigt påstår det). När jag sedan tar mig friheten att kritisera media när de går över gränsen så får jag såklart fiender som tar alla chanser att ge igen på nyhetsplats eller i ledare/krönikor. Aftonbladets ledarsida är ett bra exempel. Häromdagen gick Aftonbladets politiske redaktör, Anders Lindberg, till frontalangrepp mot mig och min moderate riksdagskollega Hanif Bali. "I sociala medier sätter profiler som partistyrelsens Hanif Bali och riksdagsledamoten Jan Ericson bilden av Moderaterna som hänsynslösa och ofta direkt otrevliga." skriver alltså Aftonbladets politiske redaktör som själv gjort till affärsidé genom åren att sprida grava osanningar, skvaller eller personangrepp riktade mot borgerliga politiker. När sedan samma politiker försvarar sig är de alltså "hänsynslösa och otrevliga". Jag skulle aldrig kunna se mig själv i spegeln om jag bara la mig platt när företrädare för media sprider rena lögner om vad jag sagt eller skrivit, eller är rent oförskämda. Vilket förtroende får man för en människa och politiker som stillatigande accepterar det? Med detta sagt så är faktiskt de flesta företrädare för media faktiskt justa och korrekta och vill göra ett bra jobb.

Det här med sociala medier är fascinerande. Det är här slaget om väljarna kommer att avgöras, och det är här man måste finnas om man ska debattera politik. Tonen är ofta rå, näthatet slår till då och då, och varje ord man skriver nagelfars. Själv är jag inte den som blockerar folk i första taget, men hotfulla vänsterextremister och uttalade rasister stänger jag av. Debatten på sociala medier är ändå ingen söndagsskola. Vill man att någon ska lyssna måste man skriva om det som berör. Att twittra om kakrecept är säkert lugnt och skönt, men det ger inga större avtryck i debatten.

För mig har sociala medier skapat en bra grund för politisk debatt. Antalet besökare på bloggen växer hela tiden, både etermedia och tidningar från hela landet följer mig och citerar det jag skriver. Och jag är en av de moderata rikspolitiker som är flitigast på Twitter, vilket även det gett mig en stark plattform i debatten. Hittills har jag skrivit över 42.000 twitterinlägg, och av dessa har kanske ett hundratal väckt medial uppmärksamhet. Det är så det fungerar. Jag bygger nu upp ett allt starkare socialt nätverk som både hjälper till att sprida mina politiska budskap och som ger mig synpunkter på moderat politik som jag självklart tar med mig. Många av de som följer mig är från den egna valkretsen.

Jag blev politiker för att jag ville påverka samhällsutvecklingen. Under regeringsåren med Alliansen handlade mycket om att påverka internt. Nu i opposition handlar det mer om att väcka opinion, kritisera det man tycker är fel, och komma med bättre förslag. Jag räknar med att debatten kommer att bli allt hårdare fram till valet, men vid det här laget vet nog de flesta att jag inte viker ned mig. Jag kommer inte att vara rikspolitiker resten av livet, men så länge jag har den rollen kommer jag också att vara aktiv i samhällsdebatten.

Min mailväxling med Svenska Institutet 19-23 maj

2017-05-24

Min mailväxling med Svenska Institutet fortsätter. Här är de senaste mailen. Jag utgår från mitt sista mail i den föregående sammanställningen och redovisar allt som hänt till och med igår. Har fått en del klargöranden, men en fråga kvarstår, det är varför man uppgav att den aktuella blockeringslistan var "kvalitetssäkrad" av Svenska Institutet.

Mailväxling 19-23 maj 2017

"Alterneringsåret" en gåva till ett Miljöparti i kris

2017-05-24

Regeringens nya utspel om "alterneringsår", en ny variant av "friår" sågas av såväl arbetsgivare som fackliga organisationer. Såväl Svenskt Näringsliv som TCO och Kommunal ifrågasätter utspelet. Och samtliga Allianspartier säger nej. Frågan är om någon annan än Miljöpartiet vill ha det? Det är så uppenbart att det är en gåva från regeringen till ett Miljöparti i kris. Ingen forskning visar att det tidigare friåret gav några som helst positiva effekter, däremot såg man att de som tagit ut friår gick tidigare i pension. Dessutom kostade det massor av pengar.

När till och med Aftonbladet sågar utspelet säger det en hel del. Det hör inte till vanligheterna att man så totalt gör ner ett förslag från S-MP-regeringen.

Det finns betydligt viktigare saker att ta tag i på arbetsmarknaden än att hitta på nya reformer för att människor ska slippa jobba. Ett omvänt problem är sk "hyvling". Detta är ett faktiskt problem för många arbetstagare, som regeringen sagt sig vilja utreda. Hyvling handlar om att heltidstjänster plötsligt görs om till deltider eller att anställda måste dela på arbetstid i stället för att någon sägs upp och där en anställd från en dag till en annan kan få sin anställningsgrad och inkomst kraftigt sänkt. Många fackliga organisationer menar att det är bättre att någon sägs upp och får söka nytt jobb och att övriga får behålla sina heltidsanställningar. Men då krävs en förändring i LAS.

Nu ska båda sakerna utredas. Förslaget om alterneringsår är uppenbarligen viktigast eftersom ett sådant förslag ska presenteras redan i mars nästa år. Åtgärder mot hyvling som är ett faktiskt problem på dagens arbetsmarknad är lägre prioriterat av regeringen. Där ska ett förslag presenteras först efter valet, i januari 2019. Det är alltså viktigast med utredning av hur människor ska jobba mindre än att försvara deras rätt att fortsätta jobba lika mycket som förut. Det säger allt om regeringens prioriteringar.

"Tidningarnas betalväggar har skapat en identitetskris"

2017-05-24

Häromdagen följde G-P:s krönikör Emanuel Karlsten upp sin tidigare artikel om problemet med allt mer journalistik bakom betalväggar. Denna gång en krönika för nyhetssajten Breakit. Karlstens artikel uppmärksammas även av Resumé.

Jag tycker såklart fortfarande att Karlsten har fel när han menar att det är "förståeligt" med kritik mot mig för att jag är restriktiv till att köpa artiklar bakom betalväggar för att kunna delta i en debatt i sociala medier. Jag tycker det är en självklar ståndpunkt (mer om det nedan). Och jag vet inte vad han menar med att "det fick flera av Sveriges "främsta publicister" att gå i taket". Vad jag vet var det bara några få journalister som reagerade negativt (bland annat de två som skrivit den aktuella artikeln) medan jag samtidigt fick starkt stöd från andra, bland annat flera ledarsidor. Den mesta kritiken kom från politiska motståndare och det hade nog väldigt lite med sakfrågan att göra.

Men det intressanta är att Karlsten faktiskt är hårdare i sin kritik av medias betalväggar än vad jag är. "Det är den insikten dagstidningar behöver komma till idag. De är inte internet, de är en nischprodukt. Hur bra journalistik de än gör så kommer de inte bli en del av allmänhetens stora samtal så länge deras information finns bakom en särskild betalvägg." skriver han.

Han pekar på en viktig sak. Media är rimligen farligt ute om man lägger allt mer material bakom betalväggar, risken är uppenbar att alternativa nätmedia som erbjuder gratis nyheter och artiklar tar över som människors främsta informationskälla och underlag för samhällsdebatten. Frågan är vad man kan göra åt detta när man samtidigt inser att de traditionella tidningarna behöver intäktskällor i takt med att antalet prenumeranter på papperstidningarna minskar?

För egen del ser jag som tidningskonsument ett stort problem i ett tidningarna använder "lockpriser" där det "bara kostar en krona" att låsa upp en artikel, men där man sedan med automatik får en tillsvidareprenumeration som tickar på tills man säger upp den. Om man som jag översiktligt följer en 10-15 olika medier närmast dagligen, och ytterligare ett stort antal av och till vid behov, blir det helt ohållbart att prenumerera på allt och inte minst att hålla ordning på vilka prenumerationer man har och vilka man ska säga upp. Som riksdagsledamot har jag tillgång till alla papperstidningar när jag är i Stockholm och via internet mycket av nätmateriealet, men jag är en av endast 349 riksdagsledamöter. Alla andra samhällsdebattörer och vanliga medborgare har det inte lika väl förspänt. Det var också anledningen till att jag själv protesterade i den aktuella tweeten. Jag tycker som politiker att min uppgift är att agera i medborgarnas intresse. Var och en inser rimligen att jag med mitt riksdagsarvode inte avstod från att öppna en enskild artikel av kostnadsskäl.

Jag tycker det är dags för media att lansera ett nytt betalningssystem för låsta artiklar. Varför inte införa en tjänst där man swishar över tex två eller fem kronor för en artikel, och sedan får ett engångslösenord tillbaka på mobilen som man kan använda för att öppna artikeln? Inga löpande prenumerationer eller annat krångel, bara betala för den artikel man vill läsa. Kan TV-företag sälja program styckvis borde tidningsmedia kunna sälja artiklar styckvis. Får en journalist bra spinn på en artikel i sociala media kan det därmed också ge en bra intäkt.

Det är utmärkt att frågan fortsätter diskuteras, och jag är faktiskt ganska nöjd med att det som från början var en ren fejknyhet (påståendet att jag skulle vägrat rätta ett sakfel i en tweet som jag delat för att jag inte ville köpa en låst artikel) i stället bidragit till att skapa en bred debatt om betalväggarna i media.

Vågar inte utrikesministern ta debatten om Svenska Institutet?

2017-05-23

Jag fick idag detta besked från Riksdagens Kammarkansli:Beskedet var inte helt oväntat. Min riksdagskollega Caroline Szyber (KD) ställde en skriftlig fråga om de utrikespolitiska diplomatiska konsekvenserna av Svenska Institutets lista över personer som blockerats till följd av obekväma åsikter. Den frågan lämnades också över till Ann Linde, eftersom hon "ansvarar för frågor som rör Svenska Institutet".

Min interpellation är däremot uttryckligen ställd till Wallström i egenskap av departementschef, eftersom den handlar om alla myndigheter som ligger under UD. Det är självklart inte en fråga hon kan delegera utan att det framstår som ytterst märkligt. Vad jag kan se hittills har Wallström delegerat allt som rör Svenska Institutet till olika medarbetare och inte med ett ord kommenterat saken som departementschef. Det visar hur känslig frågan börjar bli för Utrikesdepartementet.

Trist att bua ut statsministern - men varför ljudavbrott precis då?

2017-05-23

I går sände SVT extra från firandet av Tre Kronors VM-guld, som i år ägde rum på Sergels Torg i Stockholm. Det var en drygt timslång sändning med intervjuer och firande. Det märkliga är dock att precis när speakern annonserar att statsminister Stefan Löfvén ska komma upp på scenen försvinner plötsligt ljudet i SVT-filmen, för att sedan återkomma strax efter att statsministern börjat tala. En helt prickfri sändning på en dryg timme råkar drabbas av ett märkligt ljudavbrott exakt när statsministerns ankomst annonseras. Ljudavbrottet sker ungefär 13.30 in i filmen och varar 5-10 sekunder, varefter en kvinnlig röst från studion går in och berättar att det är statsminister Löfvén som ska prata.

Den som är nyfiken på vad som hände under den korta stund som ljudet försvann kan höra det i denna film från samma tillfälle, som nu ligger ute på Youtube. Statsministern buades ut kraftfullt av en uppenbart missnöjd publik. När sedan speakern annonserar VM-hjältarnas ankomst stiger däremot jublet mot skyn.Jag är den förste att beklaga att man buar ut statsministern på detta sätt vid ett sådant här tillfälle. Ett firande av VM-hjältarna är ett sällsynt illa valt tillfälle för att visa politiskt missnöje. Det är inget konstigt att statsministern hälsar VM-hjältarna upp på scenen. Samtidigt är det både fascinerande och märkligt att höra denna enorma ilska mot landets statsminister från den stora publiken. Det säger en hel del om det politiska klimatet just nu.

Men frågan kvarstår - kan SVT förklara att just dessa 5-10 sekunder blev tysta i en timslång sändning som i övrigt fungerade prickfritt? Vi är många som undrar.

Ondskan drabbade Europa igen

2017-05-23

Ännu ett terrorattentat, denna gång i Manchester. Sannolikt av en självmordsbombare enligt den brittiska polisen. Hittills rapporter om 22 döda och 59 skadade, många av dem barn och ungdomar som varit på den stora konserten med Ariana Grande.

Och så upplever vi samma sak som vanligt. "Våra tankar går till de drabbade", "Hemskt att angripa oskyldiga människor" (finns det några skyldiga offer för en terrorattack?), och "vi måste stå upp för det öppna samhället".

Och så rullar vardagen på som förut. Tills nästa gång.

Försöker EU-kommissionen förgöra EU?

2017-05-22

I dag finns denna nyhet på SVT TextTV.Källan känns tillförlitlig, men innan vi fått klart besked om att det stämmer tar jag ändå uppgiften med en nypa salt. Men OM det som påstås är korrekt är det ytterst allvarligt. Då får vi bekräftat att EU-kommissionen föreslår något som ytterligare kommer att öka skepsisen och motståndet mot EU. Detta gör man i så fall samtidigt som strömningarna bland medborgarna i EU verkar gå åt andra hållet - kritiken mot EU:s försök att skapa en allt hårdare sammansatt federation växer, liksom kritiken mot EU:s klåfingrighet i många frågor. Om inte EU-kommissionen och EU-parlamentet sansar sig kommer det inte bara att vara Storbritannien som lämnar EU. Visar man inte större ödmjukhet inför EU:s medborgare och de enskilda medlemsstaterna riskerar hela EU att falla samman.

Och för en gångs skull håller jag med Ann Linde (S). Det finns inget stöd i Sverige för en anslutning till Euron, och frågan är inte aktuell.

Tillägg: EU-kommissionens representation i Sverige dementerar nyheten. Fast dementin känns ändå något otydlig. Det enda man säkert dementerar är tidsgränsen 2025. I övrigt verkar budskapet vara att EU-kommissionen vill ha mer ”demokratisk kontroll” över eurovalutan och över framtida beslut om statsbudgetar och besparingar. Vad det innebär i praktiken återstår att se.

Min mailväxling med Svenska Institutet till och med den 19 maj

2017-05-22

Jag fick två svar från Svenska Institutet i fredags, både från redaktören Emma Randecker och arkivarien Kristina Radford. Bland annat framförde man "en uppriktig ursäkt". Däremot fick jag inget svar på mina frågor. Och när jag läst deras svar tillförde jag ytterligare två frågor. Jag förväntar mig svar under innevarande vecka.

Här är hela mailväxlingen fram tills nu.

Lars Wilderäng skriver om skandalen vid Svenska Institutet

2017-05-22

I dag skriver författaren Lars Wilderäng i Göteborgs-Posten om skandalen vid Svenska Institutet, som är större än de flesta verkar inse. Den statliga myndigheten, som lyder under utrikesdepartementet, inte bara samtyckte till blockering av twitterkonton enligt en lista över påstådda olämpliga åsikter upprättad av en utomstånde privatperson, utan försvarade även listan och deklarerade till och med tydligt att listan var kvalitetssäkrad. En praktskandal som tyvärr gått tämligen spårlöst förbi i de stora svenska medierna. Göteborgs-Posten utmärker sig dock positivt genom att både ta in detta debattinlägg och att förra veckan på ledarplats ha kritiserat Svenska Institutet för det inträffade.Grattis Tre Kronor till VM-guldet!

2017-05-21

Det blev en lång och gastkramande kväll, guldmatchen mellan Sverige och Kanada stod 1-1 i full tid, och 1-1 efter förlängning. Och när det sedan blev avgörande på straffar var Sverige överlägset bäst. Efter tre straffomgångar hade Sverige gjort två mål och Kanada noll. Och när sedan svenske målvakten räddade Kanadas fjärde skott var guldet klart. Oerhört skickligt att besegra den stora hockeynationen Kanada!Kommunernas långsiktiga ekonomi säkras bara genom arbetslinjen

2017-05-21

En del av oppositionsarbetet i ett riksdagsutskott är att skriva följdmotioner på regeringens propositioner och skrivelser när man tycker det finns anledning till detta. Eftersom vi moderater är fyra ordinarie och flera arbetande ersättare i varje utskott delar vi upp arbetsuppgifterna mellan oss. Det betyder bland annat att vi delar upp arbetet med följdmotionerna. Dessa följdmotioner undertecknas sedan av den moderata utskottskommittén, dvs de moderater som tjänstgör i det aktuella utskottet.

Ett av mina ansvarsområden för moderaterna i finansutskottet är kommunernas och landstingens ekonomiska situation. Ett område som jag själv tycker är ett av de allra viktigaste (utöver statsbudgeten såklart). Det är ju kommuner och landsting som levererar huvuddelen av välfärden till medborgarna, och det är självklart oerhört viktigt att kommunsektorn har en långsiktigt hållbar ekonomi.

Jag är därför huvudförfattare till denna följdmotion med anledning av Regeringens skrivelse 2016/17:102 om Utvecklingen inom den kommunala sektorn. Jag har kommenterat kommunsektorns ekonomiska situation ett antal gånger på bloggen i år, och den som följer det jag skriver kommer säkert att känna igen en hel del från mina blogginlägg i den moderata motionen. Just nu i högkonjunktur ser ekonomin bra ut för de flesta kommuner och landsting/regioner. Men det är inte svårt att se allvarliga hot mot den långsiktiga ekonomin, vilket även SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, påpekar.

Från vänster framhålls ofta att lösningen är höjda kommunalskatter och ökade statsbidrag. Från moderat sida anser vi att den enda långsiktigt hållbara lösningen är att fler arbetar mer. Då ökar kommunernas skatteintäkter samtidigt som behovet av kommunala bidrag minskar. Självklart behövs även statsbidrag, inte minst för att utjämna skillnader i skattekraft mellan kommunerna, men hur mycket statsbidrag vi än tillför så kommer det aldrig att räcka om inte kommunernas invånare förvärvsarbetar i tillräcklig omfattning.

Samtidigt ligger alltid ett tungt ansvar på kommunpolitikerna att prioritera klokt. Och det anser jag som bekant inte alltid att man gör, alldeles oavsett kommunledningens politiska färg. Har man exempelvis allvarliga brister inom skolan eller äldreomsorgen måste ökade resurser dit gå före en ny simhall, extra kultursatsningar eller subventionering av kollektivtrafiken för vuxna som jobbar.

Ytterligare några moderata förslag för bättre integration

2017-05-19

I dag presenterade Anna Kinberg Batra ytterligare moderata förslag för att förbättra integrationen. Bakgrunden är vår tydliga strävan efter en politik som leder till att fler nyanlända ska komma i jobb och egen försörjning. Utan jobb är integration närmast omöjlig. Men integration är samtidigt mycket mer än ett jobb. Det handlar om att kunna språket, att förstå regler och normer som gäller i Sverige och att anstränga sig för att komma in i samhället.

Moderaterna vill införa en integrationsplikt för nyanlända. Den ska innefatta:

• Utbildningsplikt
• Ansträngningar för att lära sig svenska för att få permanent uppehållstillstånd
• Ökade aktivitetskrav under etableringstiden samt i försörjningsstödet
• 100 timmars samhällsorientering, med samhällstest

Med utbildningsplikt och ökade aktivitetskrav under etableringstiden och i försörjningsstödet stärker vi arbetslinjen och minskar förhoppningsvis jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda. Genom större fokus på vikten av att lära sig svenska underlättas både möjligheten att få ett arbete och att ta del av informationen i det svenska samhället. Samtidigt måste vi bli tydligare med att vi inte accepterar förtryck, oavsett om det handlar om heder, kultur eller religion. Det handlar även om att markera vikten av jämställdhet samt barns och homosexuellas rättigheter. Vi behöver också ge alla nyanlända en bättre bild av de rättigheter och skyldigheter som allmänt gäller i Sverige. Samhällsorientering ska därför ingå i integrationsplikten och ska utökas till minst 100 timmar och följas upp med ett test. För den som inte deltar kan reducerade bidrag bli aktuella.

Information om integrationsplikten bör ges redan av Migrationsverket. Det ger en tydlighet om vad vi förväntar oss av dem som kommer hit.

Alla förslagen är egentligen självklarheter som redan gäller i många andra länder. Jag beklagar verkligen att vi inte införde allt detta redan under Alliansregeringens tid. Men är samtidigt nöjd med att förslagen nu kommer. Förslagen ligger väldig mycket i linje med de riksdagsmotioner som jag och ett antal moderata kolleger lämnat in de senaste åren. Vi har även förslag om hur vi ska stärka medborgarskapets betydelse, och det är en annan viktig fråga som jag hoppas kunna återkomma till senare.

Pressmeddelande

2017-05-18

Pressmeddelande 2017-05-18

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Jag ställer utrikesminister Margot Wallström till svars för åsiktsregistreringen som sanktionerats av Svenska Institutet

I dag har jag lämnat in en interpellation till utrikesminister Margit Wallström med anledning av den uppmärksammade åsiktsregistreringen som sanktionerats och "kvalitetssäkrats" av Svenska Institutet. Myndigheten ligger under Utrikesdepartementet, och Wallström är departementschef. Därför är det hon som ska svara på mina frågor i den kommande debatten i riksdagen.

Nedan följer Interpellationen i sin helhet. Fortsatt rapportering kring ärendet sker på min blogg, www.ericsoniubbhult.seInterpellation till utrikesminister Margot Wallström:

Svenska Institutets twitterkonto


De senaste dagarna har det uppmärksammats att ett twitterkonto ägt av Svenska Institutet (SI) massblockerat över 14 000 twitterkonton. Enligt SI baseras blockeringarna på en lista, framtagen av en utomstående person som varit gästskribent på det aktuella kontot. Listan beskrevs av SI enligt följande:

"Blockeringslistan som nu lagts in på @sweden består av:
• Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld.
• Cirka 2 000 övriga spamkonton, till exempel porrbotar och konton som spammar reklam eller DM-virus."


Hur denna lista använts och vem som bär ansvaret för detta återstår att utreda. Men Svenska Institutet försvarade listan och agerandet och hävdade dessutom att samtliga blockeringar var "kvalitetssäkrade". Trots detta har ett stort antal uppenbart oskyldiga personer drabbats - riksdagsledamöter från exempelvis Moderaterna och Centerpartiet, ledande journalister och ledarskribenter, anställda inom polisen och försvarsmakten, och till och med Israels ambassadör i Sverige och Israels utrikesdepartement. Många av de drabbade personerna verkar aldrig ens ha följt eller kommenterat det aktuella kontot, men har alltså ändå blockerats i "förebyggande syfte" på grund av påstått felaktiga åsikter eller befarat hotfullt beteende.

Det enda sättet att få blockeringen hävd var att fylla i ett web-formulär där man bland annat skulle beskriva varför man trodde att man hade blivit "blockad" från det aktuella twitterkontot.

Att en statlig myndighet under Utrikesdepartementet, gör sig skyldig till, eller i vart fall sanktionerar och stödjer, upprättande av personregister över människor som påstås ha vissa åsikter är ytterst anmärkningsvärt. Om det även varit lagstridigt får prövas på annat sätt.

Ansvaret för agerandet från myndigheter under Utrikesdepartementet ligger ytterst på departementschefen. Mina frågor till utrikesministern idag är därför:

• På vilket sätt avser ministern att ge de drabbade upprättelse?
• Vilka åtgärder rörande Svenska Institutet avser ministern vidta med anledning av deras agerande?
• På vilket sätt tänker ministern verka för att ingen myndighet under hennes departement gör sig skyldiga till något liknande igen?

2017-05-18

Jan Ericson (M)Obegripligt svaga reaktioner på skandalen vid Svenska Institutet

2017-05-18

Den hårt kritiserade åsiktsregistreringen som både sanktionerats och "kvalitetssäkrats" av Svenska Institutet, en statlig myndighet under Utrikesdepartementet, har faktiskt uppmärksammats en hel del av media. SVT:s TextTV var tex en av de första att rapportera. Dock är det pinsamt tyst på nyhetsplats i de stora kvällstidningarna, liksom hos nyhetskanalerna Rapport, Aktuellt och TV4:s Nyheterna och Sveriges Radio. Man kan bara tänka sig hur det låtit om det varit påstådda kommunister eller våldsbejakande vänsteraktivister som åsiktsregistrerats? Då hade alla nyhetssändningar, debattprogram och soffprogram haft detta som förstanyhet. Nu handlar det om påstådda nazister och högerextremister och då är det på något sätt "förlåtet".

Men för de oskyldigt drabbade är det faktiskt samma sak. Dessutom finns det ett antal juridiska frågetecken eller rent av uppenbara lagbrott som borde uppmärksammas av media. Jag har inte heller hört den annars så debattglada generalsekreteraren för Advokatsamfundet, Anne Ramberg, ha några synpunkter alls på att en statlig myndighet är inblandad i en sådan här sak. Vänstervridningen av media och viktiga samhällsfunktioner kan knappast bli tydligare.

Vissa tidningar har dock uppmärksammat saken under veckan. Här är några av de artiklar där jag själv uppmärksammas i egenskap av offer för den av Svenbska Institutet sanktionerade och "kvalitetssäkrade" åsiktsregistreringen:

Sydsvenskan, ledare 16 maj
Göteborgs-Posten, ledare 16 maj
Dagens Nyheter, nyhetsartikel 16 maj
Jönköpings-Posten, ledare 17 maj
Nya Wermlands-Tidningen, ledare 17 maj

Debatt i Radio Sjuhärad om villkoren för gömda

2017-05-17I eftermiddags hade jag en debatt via Riksdagens Radiostudio med Ida Legnemark (V) i Radio Sjuhärad om situationen för människor som gömmer sig efter avslag på asylansökan. Som väntat hade vi lite olika syn på saken.

Lyssna på lite av inslaget här

Min och moderaternas ingång i denna fråga är att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Om man fått sin asylansökan prövad av Migrationsverket och därefter haft möjlighet att överklaga i domstol i två steg, och dessutom haft rätt till juridiskt biträde på vägen, då måste vi utgå från att vi gjort en korrekt rättslig prövning. Om man då får ett nej måste man också lämna landet.

För att minska antalet personer som går under jorden efter avslagsbeslut nämnde jag några konkreta åtgärder som moderaterna kräver. Bland annat att förlänga preskriptionstiden från dagens fyra till åtta år innan man kan göra en ny ansökan. Vi måste också förbjuda kommunerna att betala ut försörjningsstöd till personer som inte har rätt att vistas i landet. Moderaterna vill också ge mer resurser till våra myndigheter när det gäller att verkställa avvisningar, skapa fler förvarsplatser för personer man befarar ska avvika, samt göra det möjligt att beslagta pass och id-handlingar och möjlighet till fler kontroller på arbetsplatser mm för att hitta personer som befinner sig illegalt i landet.

Jag tycker personligen även att vi borde ta bort rätten till skolgång för gömda barn, men där har jag inte mitt parti med mig, i vart fall inte än. Barn ska självklart gå i skolan, men om familjen fått avslagsbeslut bör man återvända till sitt hemland så barnen kan gå i skolan där och slipper leva gömda under sin uppväxt.

Vänsterpartiet vill att fler ska få stanna, vill ge alla ensamkommande barn och ungdomar amnesti och vill göra de svenska asylreglerna mer generösa än i andra länder. Man klagar samtidigt på att utredningstiden för asylärenden är för lång. Med Vänsterpartiets förslag skulle vi få extremt stora volymer av asylsökande och utredningsköerna och samhällsproblemen skulle öka ytterligare. Och om fler söker asyl blir det med automatik också fler som får avslag och därmed fler som går under jorden. Eller vill Vänsterpartiet att alla som vill ska få stanna i Sverige och få försörjning av vårt samhälle? Jag sa faktiskt rakt ut att Vänsterpartiets migrationspolitik är ett totalt haveri. Och det står jag för.

Avslutningsvis kan jag tycka det är lite märkligt att vi alltså var två politiker får partier utanför regeringen som diskuterade frågan och hade förslag från helt olika utgångspunkter. Det borde självklart varit någon från regeringssidan i debatten som kunde försvara regeringens linje. Fast ärligt talat gör man faktiskt väldigt lite i denna fråga. Och antalet gömda lär öka, med social utsatthet, svartarbete och risk för kriminalitet i allt större omfattning som följd. Frågan är ytterst allvarlig.

Mitt mail till Svenska Institutets generaldirektör

2017-05-16Jag är en av 14.000 som massblockats av svensk myndighet

2017-05-16

I går nåddes jag av denna nyhet, som även spreds snabbt i både sociala medier och riksmedier, bland annat på SVT TextTV. Myndigheten Svenska Institutet har alltså ett egen underkonto, @sweden, som upplåts till olika personer för att sprida bilden av Sverige. En av dessa personer har tydligen med myndighetens godkännande gjort omfattande listor över personer man anser har fel åsikter och därför ska automatblockas på Twitter!

Så här skriver Svenska Institutet:
”Blockeringslistan som nu lagts in på @sweden består av:
• Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld.
• Cirka 2 000 övriga spamkonton, till exempel porrbotar och konton som spammar reklam eller DM-virus.
• Utöver detta har det också funnits ett fåtal konton som blockerats utifrån curatorns bedömning.”


Bland dem som blockats finns jag själv och andra riksdagsledamöter från exempelvis Moderaterna och Centerpartiet, där finns ledarskribenter på svenska dagstidningar och till och med Israels ambassadör i Sverige! Även Bill Gates ska vara blockad, liksom ett stort antal svenska privatpersoner, myndighetsanställda, försvarsanställda och poliser. En som skrivit uttömmande om saken och granskat blockningslistorna är Lars Wilderäng på bloggen http://cornucopia.cornubot.se/.

För att bli av med blockeringen måste man fylla i ett formulär och berätta om sina åsikter och varför man tror att man blivit blockad.

För egen del begriper jag inget alls. Jag följer inte det aktuella kontot, visste inte ens att det fanns, och har aldrig delat något därifrån eller kommenterat något heller vad jag kan minnas.

Mycket talar för att denna åsiktsregistrering strider mot grundlagen, men att den också är olaglig enligt personuppgiftslagen. Men det är naturligtvis också anmärkningsvärt att en svensk myndighet som lyder under Utrikesdepartementet ägnar sig åt denna typ av verksamhet. Jag har tillskrivit Svenska Institutets generaldirektör med ett antal frågor, redovisas i nästa blogginlägg.

Finansutskottets utfrågning om Finanspolitiska Rådets Rapport

2017-05-16

I dag höll Finansutskottet en utfrågning i Riksdagen med anledning av Finanspolitiska Rådets Rapport om svensk finanspolitik.

Rådets ordförande Harry Flam, samt finansminister Magdalena Andersson (S) var på plats, och på podiet fanns även finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) och vice ordförande Ulf Kristersson (M).

Finanspolitiska Rådet riktar en hel del allvarlig kritik mot regeringen, bland annat att det är "uppseendeväckande" att regeringen försvagar statsfinanserna i stället för att stärka statens finanser inför sämre tider. Man konstaterar också att regeringens arbetslöshetsmål är helt orealistiskt att nå.

Samtidigt ska man komma ihåg att Alliansens omläggning av svensk ekonomisk politik och de stora skattesänkningar och viktiga reformer av arbetsmarknads- och sjukförsäkringssystemen som vi genomförde i stora delar fortfarande ger goda effekter, och att detta tillsammans med högkonjunkturen döljer den svaga politiken från dagens regering. Frågan är bara hur vi ska klara oss när det blir sämre tider när arbetslösheten nu verkar öka - mitt i en högkonjunktur, och regeringen inte sparar i ladorna för sämre tider.

Själv ställde jag frågor kring arbetsmarknaden. Bland annat ifrågasatte jag att sysselsättningsgraden ökat så lite under högkonjunkturen. Dessutom ifrågasatte jag att sysselsättningsgraden bland utrikesfödda beror på att fler flyktinginvandrare fått arbete. Snarare kan man på goda grunder anta att det är arbetskraftsinvandrare som lyfter statistiken. Alliansens stora viktiga reform för att underlätta för arbetskraftsinvandring för personer från länder utanför EU har gjort att många utrikesfödda kommer till Sverige för att arbeta. Vi har också många EU-medborgare som arbetar i Sverige. Statistik som bara delar upp arbetskraften i inrikes och utrikes födda blir därför mycket trubbig - man måste se vilka grupper som är i arbete och vilka som står utanför. Att många EU-medborgare och arbetskraftsinvandrare arbetar får inte dölja statistiken över att arbetslösheten bland flyktinginvandrare och deras anhöriga är skyhög. Om man inte ser problemen kommer man inte heller att försöka göra något åt dem.

Skatteintäkterna ökade under Alliansen

2017-05-15

I går i partiledardebatten gjorde sig statsminister Löfvén återigen skyldig till att komma med "alternativa fakta" om skatteintäkternas utveckling under Alliansen. Han upprepar samma mantra som alla vänsterpolitiker - att Alliansen sänkte skatterna och att det gjorde att det blev mindre pengar till välfärden. Sanningen är att skatteintäkterna ökade under Alliansregeringen och att välfärden fick mer pengar. Och vi har stöd i fakta för denna sanning.

I går fanns en intressant ledartext i Borås Tidning som uppmärksammar samma sak. Man presenterar även två diagram. Det ena, med Konjunkturinstitutet som källa, visar att de kommunala skatteintäkterna per capita steg under alliansåren, och att skatteintäkterna även steg som andel av BNP:Den andra figuren visar att antalet arbetade timmar inom kommunala sektorn ökade under Alliansens regeringstid. Det vill säga välfärden fick både mer pengar och fler anställda.

Ingen vänsterpolitiker kan prata bort det faktum att Alliansen höll god ordning på landets ekonomi till och med under krisåren. Nu slarvar man med finanserna, får kritik från Finanspolitiska rådet (som vi frågar ut i morgon i Finansutskottet) och vi ser hur den bristfälliga jobbpolitiken leder till ökad arbetslöshet mitt under en stark högkonjunktur. Sverige är på en farlig väg.

Exakt på pricken om dagens migrationspolitik - hafsig och ryckig!

2017-05-15I dag skriver PJ Anders Linder på ledarsidan i Borås Tidning en mycket träffande beskrivning av den hafsiga och ryckiga svenska migrationspolitiken.

"I stället för att resonera sig fram till ungefär vilken nivå av invandring som vi långsiktigt vill ha, har politiken pendlat mellan öppenhet och panikinbromsningar, givmildhet och stramhet. Det hela nådde en kulmen under hösten 2015, då det bara gick några veckor mellan regeringsbeskeden om största möjliga gränslöshet och största möjliga kontroll. Då borde de styrande ändå ha lärt sig något, kan man tycka. Men icke." Skriver han bland annat.

Läs hela texten här.

Lite fler mediereaktioner - sakliga och osakliga

2017-05-15

I går och idag hänger såklart media på hemmaplan på och skriver om mitt twitterinlägg förra helgen (se tidigare blogginlägg). Och beskrivningarna skiljer sig väldigt mycket åt. I Radio Sjuhärad idag finns ett korrekt och ärligt inlägg som stämmer med det som verkligen hände.

Dvs att jag delade ett twitterinlägg från en välsedd journalist som arbetar för Expressen. Hon hade ett sakfel i sin tweet, och när jag uppmärksammades på det beklagade jag såklart att jag spridit denna uppgift, även om jag kan tycka att felet var ointressant i sammanhanget - hon hade skrivit att den terroristmisstänkte mannen från Stockholmsdådet var "skriven" på samma ställe som personer med koppling till IS. I själva verket hade de "koppling till samma adress" - men utan att den misstänkte terroristen var mantalsskriven där. I vilken mån detta är ett "grovt sakfel" från journalisten överlåter jag till andra att ta ställning till. Men jag tyckte i vart fall det fanns anledning att beklaga på Twitter om jag råkat sprida en felaktig uppgift. Och med det anser jag att jag gjort vad jag bör göra, och ser ingen anledning att ångra något alls.

Jag tänker, precis som jag sade till Radio Sjuhärad idag, fortsätta att länka och sprida intressanta nyheter från kända journalister och etablerade media utan att först kontrollera deras källor (Motsatsen vore helt absurd). Det gäller exempelvis Borås Tidning och Radio Sjuhärad och deras journalister, men även som i detta fall Expressen, övriga stora dagstidningar, SVT, TV4, Sveriges Radio mfl. Om det efterhand upptäcks att de spridit en felaktig uppgift i sina nyheter är det de som måste skämmas, samma sak om det upptäcks att de medvetet vinklar nyheter. Som medborgare har jag rätt att kunna förvänta mig att det de skriver är korrekt i sak.

Borås Tidnings webbredaktör, Eric Klefberg, är däremot verkligen ute på djupt vatten i sin krönika i BT i går där han i slutet ägnar några rader åt att sprida en rad faktafel. Och detta trots att han i mailväxling med mig medger att han faktiskt läst mitt blogginlägg(!) och där sett att jag dementerat de falska uppgifterna och till och med styrkt det med bilder. Att en journalist står fast vid uppgifter man fått bevisat vara falska tycker jag strider mot pressetiken. Jag bemötte honom på min blogg i BT i går (lite ödets ironi att jag alltså måste använda min gästblogg i BT för att kritisera tidningens webbredaktör för spridande av falska uppgifter). Men han får skylla sig själv. Och hans åsikt att jag borde kontrollerat den prisbelönta välrespekterade journalistens källor innan jag delade hennes tweet är så uppseendeväckande att jag nästan saknar ord. Jag undrar vad hans journalistkolleger på BT tycker om den idén?

När det gäller det här att ha förtroende för media så får det såklart en törn varje gång man ser hur media förvanskar, vinklar eller rent av sprider falska uppgifter. Men med detta sagt - de flesta journalister och skribenter jag mött under mina snart 20 år som politiker har faktiskt försökt göra ett bra seriöst jobb. Även flera journalister på tydliga vänstermedia med tydlig politiskt dagordning har intervjuat mig och sedan återgett det jag sagt på ett korrekt sätt. Det känns bra varje gång man inser att det ändå finns en yrkesheder hos de flesta seriösa journalister, och att de då också är beredda att ändra felaktiga faktauppgifter när man påtalar dem.

Citerad i Borås Tidning idag

2017-05-15

I dag citeras jag på debattsidan i BT, citatet är från mitt blogginlägg 10 maj med anledning av Alliansens seminarium om åtgärder mot gängkriminalitet. Tycker det är ett mycket tänkvärt citat BT hämtat från blogginlägget. Belyser att det finns många aspekter på hur kriminella ungdomar bör hanteras för att få dem på rätt bana i livet.Sverige i ett nötskal

2017-05-13

I går kväll lade jag ut detta på Twitter, en nyhet från SVT TextTV. Ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad blir jag om att det är den bästa illustrationen på länge om tillståndet i landet. Och inte minst tillståndet inom svensk skola.

Hade det varit den 1 april hade man tagit det för ett skämt. Men det är ju tyvärr inte den 1 april.

Barn- och Elevombudet ligger för övrigt under Skolinspektionen och detta trams är alltså sanktionerat av en av våra skolmyndigheter. Man avser alltså att kräva ut detta skadestånd. Bara att hoppas att kommunen vägrar betala. Då måste ärendet i sista hand avgöras i domstol och det finns chans att få ett prejudikat mot denna märkliga tolkning av begreppet "kränkning". Å andra sidan har rimligen våra domstolar viktigare saker att hantera...

För övrigt - är det fortfarande någon som undrar varför så få vill bli lärare och varför det är dålig ordning i många klassrum och svaga skolresultat? Och varför många unga är respektlösa inför myndigheter och samhället i stort?Järnvägsfrågan går i rätt riktning

2017-05-12

Först idag har jag hunnit läsa alla artiklarna i Borås Tidning om den nya vändningen i järnvägsfrågan. Borås Tidning har en fantastiskt bra bevakning av frågan och är mycket väl insatta i alla komplicerade turer. Riktigt bra journalistik faktiskt.

Mycket kortfattat kan man sammanfatta det nya beskedet med att både Trafikverket och Sverigeförhandlingen vill skjuta frågan om höghastighetståg mellan Göteborg och Jönköping på framtiden. I stället vill man prioritera en modern snabb regionjärnväg mellan Göteborg och Borås via Landvetter flygplats, och med stationer i bland annat Mölndal, Landvetter och Bollebygd.

Detta ligger ju i linje med det jag själv förespråkat under alla år, ofta i stark motvind. Men det är numera också den linje som kommunerna i Västsverige driver, liksom Västra Götalandsregionen. Det är också det förslag vi moderater lagt fram i riksdagen, vilket jag berättat om tidigare.

Även om det finns en hel del frågetecken kring både vad det nya förslaget innebär konkret och hur det ska finansieras så är det ett stort steg framåt att man nu i vart fall har rätt fokus. Det är regiontrafiken mellan Göteborg och Borås (och gärna vidare till Ulricehamn på sikt) som är det viktigaste för Västsverige, inte ett höghastighetståg till Stockholm som bara stannar på några få ställen. Dessutom är kostnaderna för höghastighetståg helt enkelt inte försvarbara rent samhällsekonomiskt.

Borås Tidning tipsar om blogginlägg

2017-05-12

Jag lade ut mitt blogginlägg om bakgrunden till regeringens förslag om karensavdrag både här och på min tillfälliga blogg i BT. Det har med rätta väckt viss uppmärksamhet att regeringen alltså låtsas att detta är något de själv hittat på, när det i själva verket är ett förslag från en enig parlamentarisk utredning som alltså ansvarig minister fick redan i februari 2015. Och som hon inte brytt sig om alls förrän nu...Starkt stöd för min kritik mot medias hantering av betalväggar

2017-05-11

De senaste dagarna har varit intressanta. Min kritik mot att journalister lägger nyhetsartiklar bakom betalväggar, för att sedan i sociala medier länka till eller åberopa samma artiklar (kanske för att helt enkelt marknadsföra dem) i pågående debatter har fått ett oväntat starkt stöd, till och med från en del mediafolk. Bland dem som fört kloka resonemang kring frågan finns exempelvis SVT-journalisten Emanuel Karlsten på SVT Opinion:

Raljera inte över de som inte betalar

En annan debattör som om möjligt ännu hårdare än jag kritiserar betalväggarnas förekomst i samband med debatter på sociala medier är Paul Ronge. I ett debattinlägg på SVT Opinion i går gav han starkt stöd för min kritik i sak. Tyvärr framförde han i samma artikel obegripligt hård och onyanserad kritik mot mig om det här med faktakoll, baserat på helt felaktiga faktauppgifter kring vad som egentligen hänt. Lite märkligt tycker jag med tanke på att frågan handlar om just att värna korrekta fakta i den offentliga debatten. Ronges resonemang i övrigt var dessutom väldigt märkligt, han verkar mena att varje person som länkar till ett nyhetsinslag i exempelvis SVT eller DN är skyldig att först granska alla faktauppgifter i programmet eller tidningen. Givetvis en fullständigt ohållbar linje. Jag hade förväntat mig en mer balanserad diskussion av Paul Ronge i den delen, och självklart tackade jag ja när SVT Opinion erbjöd mig att skriva en replik.

Jag har aldrig, och kommer aldrig, att acceptera kritik för saker jag inte gjort eller inte har skrivit, eller kritik som bara baseras på tyckande utan att vederbörande tagit reda på vad saken gäller utan i stället baseras på sådant man hört på omvägar. Inte heller kritik som bara har politiska förtecken ("kul att köra ett drev mot en politisk motståndare oavsett anledning"). Extra märkligt blir det ju när hela debatten i sig handlar om faktakoll och falska nyheter. I detta fall är det ju dessutom väldigt enkelt för mig att styrka exakt vad som skrivits eftersom varje ord finns dokumenterat.

Så här ser min replik till Ronge ut:

Kritiken mot min faktakoll är befängd

I själva diskussionen om betalväggar i media och hur man skulle kunna göra dessa mer användarvänliga så man slipper abonnera på varenda tidning lär diskussionen nog fortsätta. Eventuellt kommer jag att återkomma i ämnet. Det märks att frågan engagerar många, och den ligger ju minst sagt i tiden.

Tillägg 12 maj:
Har sedan jag skrev detta blogginlägg haft lite diskussion med Paul Ronge på Twitter. Det blir då uppenbart att han inte ens läst bakgrunden till det han kommenterar. Han blandar ihop artiklar och han säger själv att det hela är "förvirrande" (!). Det blir det såklart om man inte läser. Och allt finns faktiskt öppet och fritt på Twitter. Utan betalvägg.

Nu genomförs mitt förslag om karensavdrag i stället för karensdag

2017-05-11

Regeringen meddelar idag att man tänker genomföra en reform där man ersätter dagens karensdag med ett karensavdrag på 1/5 av normal veckolön. För de flesta gör detta ingen skillnad, men för dem som har färre arbetsdagar än andra pga extra långa arbetspass eller nattarbete kommer det att ha stor betydelse. De senare grupperna har drabbats oskäligt hårt av att förlora en hel dags inkomst. Med det nya karensavdraget blir "karensdagen" lika för alla.

Den som följer min blogg vet att detta är en fråga jag själv drivit hårt i många år nu. Jag har även bloggat om saken vid flera tillfällen genom åren, från 2011 och framåt. Samma krav har kommit från fackligt håll, inte minst från fackliga organisationer vars medlemmar har denna typ av udda arbetstider och scheman.

I Socialförsäkringsutredningen gjorde jag också ett inspel i frågan, och i utredningens slutrapport som överlämnades till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i februari 2015 finns det med som förslag:Förslaget som regeringen presenterar idag är alltså identiskt med det som en enig Socialförsäkringsutredning föreslog. Jag känner mig såklart jättenöjd med att ha kunnat vara med och påverka för en förändring och är glad att det nu leder fram till lagstiftning. Eftersom Socialförsäkringsutredningen var enig om sitt förslag utgår jag även från att en enig riksdag kommer att stödja detta.

Lite komiskt blir det dock när man i en debattartikel i Aftonbladet låtsas som att det är en debattartikel från LO häromdagen med samma förslag som gjort att regeringen nu "lyssnar". Så är det ju inte, utan förslaget är ett resultat av socialförsäkringsutredningens arbete och det presenterades för ministern i februari 2015. Frågan är varför hon agerar först nu om hon tycker frågan är så viktig? Och varför vänta ända till 1 januari 2019 med att införa det?

Arbetslösheten ökar igen

2017-05-10I dag kom uppgiften att arbetslösheten ökar. (Artikel tv från Aftonbladet idag). Det är första gången sedan 2013.

Anledningen är den jag och många andra tidigare varnat för - allt fler nyanlända skrivs in hos Arbetsförmedlingen. Och detta har bara börjat - det kommande året kommer mycket stora grupper nyanlända att skrivas in som arbetslösa. För många av dessa blir det mycket svårt att få ett jobb och egen försörjning.

Vi har alltså idag ett läge där vi trots stark högkonjunktur ser en ökande arbetslöshet. Och regeringen gör inget alls för att underlätta för företagande och fler jobb utan fortsätter i stället att presentera jobbskadliga nya skatter och regler.

Även om arbetslösheten nu ökar så döljs fortfarande mycket av regeringens jobbskadliga politik av högkonjunkturen. Frågan är vad som händer när det blir sämre tider för världsekonomin och den globala konjunkturen?

Tredje gången gillt för Dagens Media

2017-05-10

I går uppmärksammade tidningen Dagens Media min ovilja att betala för att läsa enskilda artiklar som journalister länkat till i samband med debatt i sociala medier. Men det blev allt en del fel på vägen med den artikeln. Jag blev intervjuad per telefon, men när artikeln publicerades reagerade jag på såväl en mycket missvisande rubrik som ingress. Efter lite diskussion ändrades rubriken, men jag var fortfarande inte nöjd, särskilt som det missvisande innehållet spreds på Twitter. Men idag ändrades så även ingressen och nu känns artikeln korrekt. Tredje gången gillt för Dagens media.

Själv sakfrågan gällde att jag delade en tweet från en välkänd journalist som arbetar för Expressen. Det visade sig i efterhand att hon hade ett faktafel i sin tweet. Nu klandrar alltså ett antal debattörer mig(!) för att jag inte kollat journalistens uppgifter innan jag spred dem vidare (vi var tydligen 700 personer som spred uppgifterna). Jag anser tvärtemot att jag måste kunna lita på fakta som en prisad stjärnreporter på Expressen lägger ut på Twitter utan att behöva gräva i reporterns källor. Samma sak gäller uppgifter från andra tunga etablerade medier och journalister. Finns det sakfel i deras artiklar eller inlägg på sociala medier är det deras ansvar, det enda jag då kan göra är att beklaga att jag råkat sprida dem vidare. Om det däremot är material som läggs ut av för mig okända personer är det såklart en helt annan sak, då finns all anledning att vara extra källkritisk innan man för något vidare.

För övrigt fanns det i detta fall inte ens någon länk att kolla i journalistens tweet! Detta måste många av mina kritiker ha "missat", eftersom de påstår att jag inte "ville" kontrollera länken pga att den var bakom en betalvägg. Så var det inte. Det framgick inte alls varifrån journalisten hade fått sina uppgifter och det fanns alltså ingen länk att kolla heller. Så även om jag hade velat undersöka hennes källor hade jag inte kunnat göra det. Diskussionen om artiklar bakom betalmedia uppkom i ett senare skede. Jag tog dessutom (flera gånger) avstånd från eventuella felaktigheter långt innan den aktuella journalisten sedan själv tog bort sin tweet, och anser därmed att jag gjort vad man rimligen kan begära. Om jag låst upp den aktuella artikeln hade det inte förändrat något i sak.Vad gäller min ovilja att läsa artiklar bakom betalvägg hänvisar jag till det jag skrev igår. I övrigt upprepas det mesta i artikeln i Dagens Media. Jag har inga synpunkter alls på att media använder betalväggar för att få intäkter även från sina nätupplagor, tvärtom är det en naturlig utveckling när papperstidningarna läses av allt färre. Min kritik gäller uteslutande situationen då en journalist i en offentlig debatt själv åberopar en artikel som denne eller den egna tidningen skrivit. I det läget känns det mycket märkligt om artikeln är låst bakom en betalvägg. Det omöjliggör att alla som deltar i diskussionen kan ta till sig uppgifterna och omöjliggör därmed en seriös debatt.

Media och journalister är väldigt snabba med att kritisera "fake news" och att felaktigheter sprids på sociala medier. Men de är emellanåt ganska slarviga själva med vad som är rätt och fel när de kritiserar andra.

Alliansen ordnade seminarium om åtgärder mot gängkriminalitet

2017-05-10I dag anordnade Alliansen ett högintressant seminarium i riksdagen med rubriken "Hur ska samhället möta den nya gängkriminaliteten?". I panelen fanns Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, Gunnar Appelgren, koordinator för polisens operation Mareld, Marcus Ekman, åklagare och Daniel Vesterhav, utredare på Brottsförebyggande Rådet. Intresset för seminariet var så stort att platserna knappt räckte till alla.Vi fick en del skakande statistik från Polisen. Exempelvis att nära 1.200 skjutningar förekommit de senaste fem åren i våra tre största städer, samt att över 100 offer mördats i dessa sammanhang medan 440 skadats. Dessutom har antalet attacker med handgranater ökat lavinartat. Vi har samtidigt ett hårdnande klimat mellan kriminella grupper och samhället, men också en ökad benägenhet att lösa konflikter mellan olika kriminella grupperingar med våld.

Vid seminariet fick vi både ökad kunskap om hur denna typ av kriminalitet ser ut och hur polis och myndigheter tillsammans arbetar för att försvåra den. Många av förövarna är mycket unga och det blev en del intressanta diskussioner om vilka påföljder/straff som är bäst för unga brottslingar. Det är inte självklart att korta fängelsestraff ger positiv effekt, men det kan också vara en fängelsedom som får den unge brottslingen att inse att det är allvar.

Slutsatserna från detta seminarium och alla andra besök och samtal med företrädare för rättsväsendet och brottsoffren tar vi med oss för att fortsätta att utveckla Alliansens politik på området. Redan idag får vi igenom stora delar av vår politik i justitieutskottet eftersom Alliansen oftast är enig och dessutom får stöd av Sverigedemokraterna i många av dessa frågor.

Nu över 5.000 följare på twitter

2017-05-10I går passerade jag 5.000 följare på Twitter. det är en osannolikt hög siffra. Och då har jag ändå blockerat och avföljt ett antal personer de senaste månaderna som uttryckt extremistiska eller rasistiska åsikter eller varit allmänt otrevliga. Det känns fantastiskt att ha så många följare!

Jag är nu en av de moderata riksdagsledamöter som har i särklass flest följare. Självklart medför det också att jag emellanåt blir uthängd på sociala medier för något jag skrivit eller reagerat på. Ibland blir angreppen från vänsterdebattörer extremt otrevliga och mycket osakliga, men det hör väl till tänker jag när man är flitig i debatten. Jag kommer inte att låta mig skrämmas bort. Och jag har nu skrivit över 41.000 tweets så alla kan ju inte gilla allt...

Middag med Cyperns och Greklands ambassadörer

2017-05-10

I går kväll var vi sex moderata riksdagsledamöter som träffade Cyperns och Greklands ambassadörer över en god bit grekisk mat på en cypriotisk restaurang i Stockholm. (Och ja, var och en betalade sin egen nota). Cyperns ambassadör, Andreas S. Kakouris näst längst bort på vänstra sidan av bordet och Greklands ambassadör Dimitrios Touloupas näst längst bort på högra sidan.

Ämnet var cypernkonflikten, som fortfarande är olöst, trots att det gått över 40 år sedan Turkiet ockuperade norra delen av Cypern och drev bort grekcyprioterna.

Vi fick en beskrivning av hur läget är på Cypern idag, och det finns många skrämmande vittnesmål om hur det idag bara återstår något hundratal grekcyprioter på norra delen av ön som vägrar lämna sina hem, trots trakasserier från den turkiska sidan. På den andra sidan är däremot turkcyprioterna välkomna att stanna kvar, precis som man alltid gjort - Cypern har alltid varit en blandning av två kulturer och två religioner.

En allvarlig sak är att svenska företag "säljer" mark och fastigheter på den norra delen av Cypern till ofta intet ont anande svenskar. Men det är stulen egendom man säljer, fastigheterna och byggnaderna ägs oftast av grekcyprioter som drivits bort från sina hem. Kunskapen om detta måste öka så inte lättlurade svenskar tror de gör en god affär för att i en framtid förlora alltihop när den juridiskt rätte ägaren vill ha tillbaka sin egendom. Min egen åsikt är att vi också borde avstå från turism till norra delen av Cypern - de hotell som erbjuds där är också till stor del stulna av de tidigare ägarna.

Cypernkonflikten är en olöst fråga - mitt inne i EU. Det är allvarligt och borde väga tyngre när man diskuterar Turkiets framtida relation med EU. Att lämna ockuperat land borde vara ett absolut krav.

Kasta "Välfärdsutredningen" i papperskorgen

2017-05-09

Välfärdsutredningen som regeringen tillsatt presenteras idag. Allt fokus ligger på att begränsa välfärdsföretagens vinster. Samtidigt saknas förslag om det viktiga - att se till att kvalitén är god i alternativt drivna välfärdsverksamheter. Utredningen borde förpassas till papperskorgen.

Moderaterna kommer att stå upp för mångfald och valfrihet i välfärden samtidigt som kvalitetskraven behöver öka. Vi kommer att göra vad vi kan för att stoppa förslag från regeringen som hotar familjers, patienters eller elevers möjligheter att välja de verksamheter som passar dem bäst.

Om vi vill behålla valfriheten och säkra bra kvalitet i välfärden, så måste vi ställa tuffa kvalitetskrav på både privata och offentliga verksamheter. Annars finns risk att man i offentlig sektor slösar bort skattepengar och i privat sektor tjänar pengar på dålig kvalitet.

Välfärdsutredaren, Ilmar Reepalu, har inte utrett hur kvaliteten i välfärden ska kunna bli bättre, utan varit helt inriktad på hur man ska bli kvitt privata aktörer. Han underkänner hela idén om att det går att mäta kvaliteten i välfärden, vilket är befängt. Kan man mäta kvalitet på så mycket annat viktigt i vårt samhälle, varför skulle man inte kunna göra det i välfärden?

Lägger regeringen ett lagförslag baserat på Reepalus usla utredning, så kommer vi göra vad vi kan för att stoppa den. Regeringen borde ta sitt förnuft tillfånga och istället försöka komma överens med Alliansen om hur vi tar fram tuffa och relevanta kvalitetskrav. Vi är redo för sådana diskussioner.

SM i Ung Företagsamhet

2017-05-09

I dag besökte jag Stockholmsmässan i Älvsjö där årets SM-final i Ung Företagsamhet avgörs. Jag har ju gjort det till tradition att besöka ungdomarna från Sjuhärad som lyckats ta sig till riksfinalen. I år blev det ett antal montrar att besöka där ungdomar från Borås, Tranemo och Ulricehamn hade lyckats kvalificera sig till finalen genom att segra i regionfinalen på Åhaga i Borås.

Jag önskar alla Sjuhärads finalister lycka till i finalen!Culina UF säljer en produkt, Boily, som gör att man kan ställa upp ett grytlock så det blir en lagom stor öppning mellan lock och gryta när man lagar mat. The Pillow Company UF tillverkar kuddar av resttyger från en mattfabrikant i Borås.Dare to Wear UF syr upp spetsbehåar, vid behov på beställning för att få rätt passform. Textra UF har utvecklat en kombinerad kökshandduk/grytlapp/grytunderlägg.Se Mig UF utvecklar reflexer i roliga och praktiska utföranden för att fler ska vilja bära reflex. Man har redan vunnit tävlingen om bästa affärsplan. MiljöSam UF har tagit fram en pysselbok för att på ett lättsamt sätt lära barn mer om hur man tar ansvar för miljön.E Productions erbjuder en särskild facebooksida där bland annat företag som söker personal kan presentera sig med en film om företaget. Man vill på olika sätt förbättra möjligheten att förmedla kontakter mellan företag som behöver personal och unga som söker jobb. Kim UF har tagit fram ett memoryspel som syftar till att bekämpa fördomar och som redan sålts till ett antal förskolor i Borås.

Medias betalväggar försvårar politisk debatt

2017-05-09

Jag har ofta reagerat på att tidningarna allt oftare lägger nyhetsartiklar bakom betalväggar. När ibland till och med journalisterna själva länkar till sina låsta artiklar från sociala medier blir det väldigt svårt att delta i en debatt om man inte först "köper loss" artikeln. Själv råkade jag ut för detta under gårdagen när en upphetsad diskussion på Twitter bland annat hänvisade till en artikel som få hade läst. Jag deklarerade då att jag inte köper loss denna typ av artiklar av princip - den som länkar till en låst artikel får skylla sig själv om det är få som tar del av innehållet.

Som riksdagsledamot har jag det väl förspänt. Riksdagen ger exempelvis tillgång till de flesta papperstidningar i vårt tidningsrum (fast när man är hemma i valkretsen, 50 mil från riksdagen, är det inte till någon större tröst). Vi har även en professionell nyhetsbevakning via nätet - även om denna allt oftare också hänvisar till låsta artiklar. Men sammantaget har vi troligen bättre tillgång till media än de flesta i samhället. Och självklart har jag råd att emellanåt köpa loss en artikel om jag verkligen vill.

Problemet är dock att en samhällsdebatt kräver att alla deltagare har samma tillgång till den information som diskuteras. Och det har inte alla idag. Därför är min princip att inte heller jag vill köpa loss nyhetsartiklar i media. Och i längden vore det orimligt, rent kostnadsmässigt, till och med med mitt riksdagsarvode.

Jag vet inte hur många tidningar och andra media som citeras eller diskuteras på sociala medier en vanlig dag, men det lär handla om hundratals, kanske rent av tusentals? En "prenumeration" på låst material kan kosta allt från en hundralapp i månaden och uppåt. Om vi antar att jag som flitig twittrare ska ha en prenumeration på i vart fall de 50 största svenska tidningarna och att det kostar 100 kronor per månad innebär det en kostnad på 5.000 kronor. Varje månad. Hur många vanliga väljare med normal inkomst har råd med detta? Och då räknar jag lågt. Talar vi om 100 tidningar blir det 10.000 kronor - varje månad.

Sifferexemplet visar att det inte handlar om snålhet att inte köpa en prenumeration i just en aktuell tidning. Ska man som flitig twittrare och bloggare ha tillgång till allt som kommenteras handlar det om mycket stora summor, nivåer som är långt från det realistiska för de flesta. Och därmed stryps samhällsdebatten på ett beklagligt sätt.

Jag är den förste att medge att dagens tidningar har problem i takt med att allt fler väljer bort papperstidningen. Att man i stället väljer digitala prenumerationslösningar eller betalväggar är begripligt och en naturlig följd av digitaliseringen. När det gäller många typer av läsning är det oftast inte heller något problem, och den som prenumererar på papperstidningen kan även läsa sin tidning på nätet. Men om en journalist i en diskussion på sociala medier själv åberopar eller länkar till en artikel där man skrivit om en debatterad samhällsfråga borde man i vart fall låsa upp den först. Det är det minsta man kan begära om journalistiken vill bidra till en öppen samhällsdebatt.

För övrigt lär ju reklamfinansiering av digitala medier bygga på antal besökare. Att släppa in besökare gratis till mycket omskrivna artiklar borde inte medföra något intäktsbortfall utan tvärtom rimligen öka annonsintäkterna. Att en artikel debatteras blir därmed en ren vinst för tidningen ifråga.

Jag tror personligen att diskussionen om låsta nyhetsartiklar kommer att växa efterhand. Och härmed har jag klargjort min egen syn på saken.

Västsvensk moderat förbundsstämma i Borås

2017-05-06I dag samlades Moderaterna i Västra Götaland (MVG) för förbundsstämma i Borås. Vi hade även nöjet att ta emot vår partiledare Anna Kinberg Batra som höll ett riktigt bra stämmotal. Och åhörarna var många - förutom alla ombuden på stämman var det ett antal ytterligare besökare på plats.

Måste också tacka Marcus Maunula som skrev så här snällt på Facebook efter att han lagt ut ett par bilder:"Här i samtal med sveriges twitterkung Jan Ericson och Peter Horntvedt, i bakgrunden sveriges nästa statsminister Anna Kinberg Batra...."

Twitterkung. Haha, bara att tacka ödmjukt och slicka i sig detta fina beröm.

Nya professorer och doktorer vid Högskolan i Borås

2017-05-05

I dag deltog jag som inbjuden gäst vid professorsinstallation och doktorspromovering vid Högskolan i Borås. Det var fyra nya professorer och fem doktorer som fick sin titel, samt en hedersdoktor, högskolans första. Det känns högtidligt att närvara vid dessa akademiska högtider, och det har blivit en tradition nu.Här ser man den symboliska trappan som doktorerna vandrar över efter att ha fått sin olivkrans/hatt (beroende på disciplin) samt sin ring och sitt diplom. Nedan rektor Björn Brorström i sin stiliga röda mantel, och till höger om honom resten av högskolans ledning. På högra bilden nedan syns de nyutnämnda doktorerna och professorerna.Rektor Brorström berättade att Högskolan i Borås fyller 40 år i år. Det var 1977 högskolan grundades, alltså under en av de borgerliga regeringarna på 1970-talet. Och högskolan fick även sina examensrättigheter på forskarnivå under borgerlig regering, nämligen 2010 under Alliansen.

De stora framtida frågorna för Högskolan i Borås är en önskan om att kunna få universitetsstatus. Dessutom hoppas vi att en ny polishögskola ska kunna bli verklighet i Borås inom några år.

Moderaterna reserverade sig till stöd för det rullande kulturarvet

2017-05-05

Jag har ju deltagit i flera träffar med motorhistoriska föreningar för att lyssna på motorentusiasternas problem när det gäller att bevara det rörliga kulturarvet, dvs olika typer av veteranfordon och veteranfartyg. I höstas motionerade jag även om en översyn av reglverken kring äldre fordon. Så här skrev jag:

"Sverige har – med rätta – sträng lagstiftning kring fordon och andra fortskaffningsmedel vad gäller miljö- och säkerhetskrav. Samtidigt finns ett stort antal äldre bilar, båtar, flygplan mm som renoveras och bevaras av entusiaster. Detta blir en del av vårt ”rörliga kulturarv”.

Tyvärr medför regler, avgifter och föreskrifter att arbetet med renovering och bevarande av det rullande kulturarvet försvåras. Ibland tvingas ägarna även vidta åtgärder som skadar eller förvanskar det aktuella fortskaffningsmedlet. Det behövs tydlig reglering som genom rimliga undantag i gällande lagstiftning underlättar bevarandet av det rörliga kulturarvet."


I veckan röstade riksdagen om ett stort antal motioner kring fordon och trafik, och bland annat var frågan om värnandet av det rullande kulturarvet uppe till behandling. Moderaterna reserverade sig då enligt nedan, med andra ord ungefär samma text som jag har i min egen motion:

"I Sverige finns uppskattningsvis 200 000 personbilar och motorcyklar i trafik som är äldre än 30 år. Vi inom Moderaterna anser att det rullande kulturarvet är en viktig del av den svenska kulturen och historien. Vid sidan av det historiska värdet skapas arbetstillfällen runt om i landet då personer lägger ned tid och pengar på att reparera och underhålla äldre fordon eller sköta en museiverksamhet. Vi måste tyvärr konstatera att nya lagar, regler och avgifter inte alltid utformas med hänsyn till de förutsättningar som gäller för dessa historiska fordon. Det är olyckligt och riskerar att begränsa möjligheterna att vårda och värna det rullande kulturarvet i Sverige. Detta gäller inte minst kravet på att ägaren av ett historiskt fordon, om det saknas ett registreringsbevis i original eller en av svenskt arkiv vidimerad kopia, ska kunna uppvisa ett tillverkarintyg, vilket kan vara omöjligt att få fram. Vi anser därför att regeringen bör inleda en översyn av kraven på historiska fordon i syfte att underlätta dokumenthanteringen. Vad vi nu har anfört bör riksdagen ställa sig bakom och tillkännage för regeringen."

Tyvärr var det bara M och SD som var så intresserade av frågan att man hade skriftliga reservationer. Riksdagen röstade ned samtliga motioner. Trist och ännu ett bevis i raden på att fyrkantig syn på lagar och regler är ett växande problem i vårt samhälle och att riksdagspartierna saknar såväl kraft som intresse att försöka förändra detta.

Riksdagsdebatt om bankernas kontanthantering

2017-05-04

Förra torsdagen hade finansutskottet debatt om införande av ett EU-direktiv i svensk rätt angående att tillförsäkra alla privatpersoner möjlighet att få ett betalkonto med grundläggande funktioner (omröstning i ärendet skedde i riksdagen igår). I samband med detta diskuterades även bankernas kontanthantering. Själv deltog jag som siste talare i debatten (se nedan) och gjorde några reflektioner kring detta med kontanthanteringen och hur vi på bästa sätt för frågan framåt. Att problem finns för såväl barn som äldre och funktionshindrade att använda elektroniska betalningsmedel är väl känt, samma sak gäller för delar av föreningslivet och många småföretag som får betalt med kontanter av sina kunder. I delar av landet med dålig mobiltäckning är det också problem med elektroniska betalningar. Jag har berört allt detta i tidigare blogginlägg.

Så länge kontanter är ett lagligt betalningsmedel måste man också kunna använda kontanter i butiker, ta ut kontanter från banken och även få sina dagskassor insatta på konto. Av beredskapsskäl är det dessutom viktigt för hela samhället att det även går att betala med kontakter om/när tekniken är utslagen.Jag har själv motionerat i riksdagen om någon from av skärpt lagstiftning för att trygga kontanthanteringen i samhället, något som även exempelvis Riksbanken förordar. Men att gå så långt som att lagstiftningsvägen formellt tvinga alla banker att hantera kontanter skulle skapa nya problem. Dels finns risken att banker då stänger mindre lönsamma kontor på landsbygden. Dels finns det många nischbanker som aldrig haft någon kassaservice, och som inte har utrymme eller säkerhetssystem för detta. Att tvinga dem att plötsligt öppna kassaservice vore orimligt. Och då vore det å andra sidan orättvist att bara tvinga vissa banker att ha kassaservice.

Min tro är det jag framförde i debatten - att det bästa är om man kan få bankerna att frivilligt samarbeta, tex så att man på varje större ort har en bank som står för kassaservicen och att samtliga banker delar kostnaden. Kanske kan samverkan ske inom ramen för bankomatsystemet, eller via andra utomstående aktörer, tex växlingskontor, Forex eller liknande som ändå hanterar kontanter. Här kunde regeringen spela en roll genom att ta initiativ till samtal med parterna.

Närmast väntar en större parlamentarisk utredning kring Riksbankens funktion där även kontanthanteringen ska diskuteras. Vad jag förstår har man hög prioritet på just kontanthanteringsfrågan och förhoppningsvis kan utredningen göra ett första delbetänkande kring kontanthanteringen så den frågan inte drar ut på tiden. Finansutskottet har också begärt att finansmarknadsminister Per Bolund ska komma till utskottet i närtid för att redovisa hur regeringen arbetar för att garantera att de som behöver hantera kontanter också ska kunna göra det.

Längre sammanfattning av moderaternas vårbudgetmotion

2017-05-03

Här följer en sammanfattning av moderaternas ekonomiska vårmotion 2017. En vårmotion är inte en komplett statsbudget, utan precis som regeringen gör i sin vårbudget markerar vi vissa politikområden som extra viktiga, samt tillför våra nya förslag sedan vår budgetmotionen hösten 2016. Dessutom för vi allmänna resonemang om vad vi vill prioritera i budgetmotionen kommande höst. I övrigt gäller det vi föreslog i vår budgetmotion hösten 2016.

1. Reformer för fler jobb och minskat utanförskap

Inget är viktigare för svensk välfärd än att fler av dem som i dag går på bidrag i stället går till jobbet och att fler riktiga jobb växer fram. Arbetslöshet och utanförskap koncentreras idag alltmer till utrikes födda – gruppen utgör en femtedel av befolkningen, men är samtidigt en majoritet av de långtidsarbetslösa och de med socialbidrag. Detta är en mycket oroande utveckling som riskerar att fördjupa andra samhällsproblem och driva upp samhällets kostnader till ohållbara nivåer.

För att styra politiken rätt har Moderaterna satt upp två ambitiösa och tydliga mål: att halvera jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda och att skapa en halv miljon nya jobb till år 2025. I Moderaternas vårmotion tas viktiga steg mot att kunna nå dessa mål. Dels ska det bli mer lönsamt att arbeta genom sänkta skatter, dels ska arbetslinjen stärkas genom en bred bidragsreform.

• Sänkt skatt för den som arbetar. Om fler ska jobba behöver det löna sig bättre att gå från bidrag till arbete. Vi vill sänka skatten på arbete med 22 miljarder kronor 2018. Det vore den största skattesänkningen sedan jobbskatteavdraget infördes 2006. Skattesänkningen är inriktad mot låga inkomster så att det alltid ska löna sig att gå från bidrag till arbete eller från deltid till heltid. För en normalinkomsttagare talar vi om en skattesänkning på runt 500 kronor per månad.
• Sänkt skatt på pensioner och för pensionärer som arbetar. Förutom att sänka skatten på pensioner (det är sjätte gången moderaterna genomför eller förslår skattesänkningar för pensionärer) vill vi även förstärka ekonomin pensionärer som fortsätter jobba. Det förstärkta jobbskatteavdraget som nu gäller från det år man fyller 65, flyttar vi ner ett år, till 64. Vi tar också bort den särskilda löneskatt som regeringen återinförde, och gör det därmed billigare att anställa de äldre som vill fortsätta arbeta. På detta sätt stimulerar vi arbetsgivare att behålla sina seniora medarbetare och dra nytta av deras kompetens. Det blir också mer intressant att trappa ned sitt arbete stegvis före pension.
• A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Vi vill korta a-kassan från 13,5 till 12 månader, sänka taket och begränsa aktivitetsstöd till två år. Därmed återgår a-kassan till att vara en omställningsförsäkring.
• Ökat aktivitetskrav i försörjningsstödet. Fler arbetslösa får idag försörjningsstöd, och har för många blivit en långvarig försörjning. Därför behöver en tydlig arbetslinje också finnas i försörjningsstödet. Flera svenska kommuner arbetar redan med en strikt arbetslinje med gott resultat, men det måste göras i hela Sverige. Den som kan jobba, ska också förväntas göra motprestationer på heltid. Liksom i Danmark ska därför arbetslösa med försörjningsstöd mer än tre månader delta i enklare samhällsnyttiga arbetsinsatser. Sanktionerna bör skärpas för den som inte deltar, eller inte agerar för att öka sin egen anställningsbarhet.
• Bidragstak i försörjningsstödet och etableringsersättningen. När bidrag staplas på varandra kan den samlade bidragsinkomsten bli så hög att steget in på arbetsmarknaden försenas eller helt utebli. Idag kan till exempel de samlade bidragen för en familj med tre barn uppgå till 27 700 kronor efter skatt.1 Moderaterna vill därför införa ett bidragstak i försörjningsstödet och etableringsersättningen så vi säkerställer principen att ingen som kan jobba ska tjäna mer på bidrag än på arbete. Vi vill dessutom förbjuda kommuner att betala ut försörjningsstöd till asylsökande som fått avslagsbeslut, eller till EU-medborgare, som inte jobbar eller studerar, och som har varit i Sverige enbart en kortare tid.
• Kvalificering till bidrag. I ett läge där stora grupper nyanlända ska etablera sig på svensk arbetsmarknad är behovet av en tydlig arbetslinje i bidragssystemen större än tidigare. Att omedelbart och automatiskt få tillgång till hela det svenska socialförsäkringssystemet riskerar dels att minska drivkrafterna att arbeta, dels att legitimiteten i bidragssystemen ifrågasätts. Moderaterna vill därför att människor som kommer till Sverige får en grundläggande generell trygghet och välfärd, men att full tillgång till svenska bidrag och ersättningar endast bör fås genom eget arbete, genom att vara svensk medborgare och bosatt i Sverige, eller genom permanent bosättning i Sverige.
• Sänkta trösklar in på arbetsmarknaden. Nystartsjobben är en av få åtgärder på arbetsmarknaden som bevisligen fungerat, och därför vill vi utöka dessa. Vi vill också tredubbla taket för RUT-avdrag, införa matchningsanställningar för långtidsarbetslösa, införa en ny tidsbegränsad anställningsform med utbildningsinslag, sk "förstajobbet-anställning, utöka tiden i etableringsreformen till tre år och utveckla yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar.

2. Sänkt skatt på pensioner och för pensionärer som jobbar

Vi föreslår fortsatt skattesänkning för pensionärer, dels starkare incitament för äldre att jobba vidare och för arbetsgivare att anställa äldre. Totalt avsätter vi nära 4 miljarder i vår budgetmotion till detta, vilket gör det till en av de större posterna.

• Vi sänker skatten för pensionärer så att pensioner upp till knappt 170.000 kronor per år inte beskattas högre än arbetsinkomster. Nära 1.5 miljoner pensionärer får därmed sänkt skatt. Det är sjätte gången vi moderater genomför (eller i detta fall föreslår), en skattesänkning för pensionärer.
• Samtidigt vet vi att pensioner i längden bara kan garanteras genom arbete. Att fler äldre uppmuntras, och tillåts, jobba högre upp i åldrarna är därför alldeles nödvändigt. Vi kombinerar därför skattesänkningen för dem som redan har gått i pension, med förstärkning av ekonomin för dem som tvärtom fortsätter jobba.
• Det förstärkta jobbskatteavdraget som nu gäller från det år man fyller 65, flyttar vi ner ett år, till 64. Man ska alltså i god tid innan man överväger pension få ett tydligt incitament att fortsätta arbeta.
• Vi tar bort den särskilda löneskatt som regeringen återinförde, och gör det därmed billigare att anställa de äldre som vill fortsätta arbeta. På detta sätt stimulerar vi arbetsgivare att behålla sina seniora medarbetare och dra nytta av deras kompetens. Det blir också mer intressant att trappa ned sitt arbete stegvis i stället för att gå från 100% arbete till 100% pension över en natt.

På längre sikt kräver goda pensioner naturligtvis också att vi efterhand höjer pensionsåldern i takt med att vi lever allt längre. Där driver vi nu på i pensionsgruppen, och förhoppningsvis ska det leda till en bred överenskommelse som håller under lång tid oavsett valresultat. Man måste också ha rätt att jobba längre än idag utan att bli uppsagd av åldersskäl.

3. Reformer för ökad trygghet

Människor måste kunna lita på grundläggande samhällsfunktioner. Det yttre skyddet, i form av försvar och terrorbekämpning, liksom det inre skyddet, i form av polis och rättsväsende måste fungera för alla. Detta är moderaternas andra stora fokusområde i budgeten.

• Sverige behöver minst 25 000 poliser. Det innebär en ökning med 5.000, vilket är vad vi anser vara realistiskt att åstadkomma fram till 2025.
• Samtidigt sätter vi av pengar för ytterligare 1.300 civilanställda inom polisen.
• Resurser tillförs också för att kunna höja polisernas löner med motsvarande 2 000 kronor i månaden, vilket vi hoppas kan få fler av dagens poliser att stanna kvar i yrket.
• Säkerhetspolisen bör ges nödvändiga verktyg för att motverka terrorism och Polisens nationella insatsstyrka FRA och Must bör stärkas.
• Moderaterna vill satsa ytterligare 8,5 miljarder kronor på försvaret över fyra år, inför nästa inriktningsbeslut. Vi vill även stärka det psykologiska och civila försvaret. Vi vill också att Sverige går med i Nato.

4. Övriga reformer

Redan i budgetmotionen för 2017 som vi presenterade i höstas fanns ett stort antal satsningar som alltså ligger kvar. Det handlar inte minst om stora satsningar på skolan. Det handlar även om att återinföra satsningen på vårdgaranti för att korta köerna som regeringen avskaffat. Vi satsar även på ett antal reformer inom bostadspolitiken, åtgärder för att stärka företagande och entreprenörskap, insatser för en bättre landsbygdspolitik, utökade satsningar på bekämpning av terrorism och radikalisering, skärpta straff för bland annat angrepp mot blåljuspersonal och en massa annat. Allt detta är saker som ligger utanför vårmotionen och som vi kommer att återkomma till igen i höstens stora budget för 2018, eventuellt tillsammans med en del nya förslag.

Samtliga våra reformer och skattesänkningar i vårbudgeten är fullt finansierade, och vi har överskott i vår budget. En del av finansieringen är att våra reformer är inte bara viktiga utan också sänker kostnaderna. Vi säger också nej till regeringens mycket dyra byggsubventioner, avskaffar regeringens misslyckade arbetsmarknadsprojekt, säger nej till satsning på kommunala klimatprojekt, säger nej till vissa av regeringens bidragshöjningar, höjer 12%-momsen till 13% och gör besparingar på flyktingmottagandet.

Pressträff om moderaternas vårbudgetmotion

2017-05-03

I dag presenterar moderaterna sitt alternativ till vårbudget

2017-05-03

Med anledning av att moderaterna i dag presenterar sin vårbudgetmotion har vi denna debattartikel i Borås Tidning. Jag återkommer med en mer heltäckande redovisning av den moderata budgetmotionen i kommande blogginlägg.Regeringen bäddar för ny migrationskris

2017-05-03

Regeringens besked idag om att slopa ID-kontrollerna vid Öresundsbron, samtidigt som man påstår att man ska "skärpa gränskontrollerna" väcker ett antal frågor.

För det första - vad innebär skärpta gränskontroller om man inte längre ska göra ID-kontroller av dem som passerar gränsen? Går det överhuvudtaget att tala om gränskontroller utan ID-kontroll?

För det andra - tanken med ID-kontroller på den danska sidan var vad jag förstår att de som saknar ID-handlingar inte tilläts åka över gränsen för att söka asyl i Sverige. I stället blev de hänvisade att söka asyl i Danmark i enlighet med tanken i Dublinförordningen, eftersom man ska söka asyl i första säkra land. Om man nu tar bort ID-kontrollen på danska sidan blir det fritt för alla som uppehåller sig illegalt i Danmark utan att ha ansökt om asyl att i stället resa över till Sverige och söka asyl. Detta lär på nytt öka trycket av asylsökande till Sverige. Detta är även den tolkning som Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom gjorde ikväll:I dag ligger fortfarande antalet asylsökande på drygt 500 per vecka, och till detta kommer enligt migrationsverket flera hundra tusen anhöriginvandrare de närmaste åren. Och det handlar inte om flyktingar - färska siffror från FN visar exempelvis att endast 2,65% av de nyanlända "flyktingar" från Afrika som kommer till Italien har flyktingskäl. Och afrikaner är idag den i särklass största gruppen som kommer till EU. Över 97% saknar alltså flyktingskäl. Men när dessa migranter tagit sig genom Europa till olika länder, varav många till Sverige, är det som bekant oerhört svårt att få dem som saknar asylskäl att lämna landet. Att nu öppna upp för att öka antalet asylsökande igen, i ett läge där vi inte är i närheten av att kunna hantera situationen för alla dem som redan kommit hit, och än mindre klarar att avvisa dem som inte har rätt att stanna, är ett totalt sammanbrott för en ansvarsfull migrationspolitik.

Regeringen bäddar med dagens beslut för en ny migrationskris. Jag trodde alla lärt sig den hårda vägen att det är farligt att låta Miljöpartiet diktera migrationspolitiken.

Moderata förslag för att minska bidragens andel av svensk ekonomi

2017-05-02

I går presenterade moderaterna flera delar i den stora bidragsreform som vi anser vara helt centrala för att minska utanförskapet i Sverige.


1. Skärpta regler och tydligare krav på motprestation för försörjningsstöd

Försörjningsstödet var ursprungligen tänkt som det yttersta skyddet när inget annat hjälper. Nu har det i stället för många arbetslösa blivit en långvarig försörjning. Försörjningsstödets utformning skapar bidragsberoende och uppmuntrar till fusk och svartarbete. Varje krona man tjänar på arbete är för många en krona man förlorar i bidrag.

Flera svenska kommuner arbetar redan med en strikt arbetslinje med gott resultat, men det måste göras i hela Sverige. Alla kommuner ska kräva att man söker och tar jobb i hela landet, om det finns någon möjlighet till arbete någon annanstans.

Den som kan jobba, ska också förväntas göra motprestationer på heltid. Liksom i Danmark ska därför arbetslösa med försörjningsstöd mer än tre månader delta i enklare samhällsnyttiga arbetsinsatser. Sanktionerna bör skärpas för den som inte deltar, eller inte agerar för att öka sin egen anställningsbarhet.


2. Stopp för försörjningsstöd till vissa grupper

Kommuner ska inte få betala försörjningsstöd till asylsökande som fått avslagsbeslut, eller till EU-medborgare, som inte jobbar eller studerar, och som har varit i Sverige enbart en kortare tid.


3. Inför kvalificering till de svenska ersättningssystemen.

De svenska ersättningssystemen är annorlunda än många andra länders. Våra är ofta mer generösa, och många förmåner får man inte för att man jobbar – utan enbart för att man bor här.

Man får alltså i princip fullständig tillgång till alla svenska ersättningar – exempelvis barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag, garantipension, förtidspension, försörjningsstöd och assistansersättning – från första dagen i Sverige. Det är varken rimligt eller rättvist. Som ny i Sverige ska man i stället successivt kvalificera sig in till ersättningar. Det sker genom att man arbetar och betalar skatt, eller genom att lagligt och permanent bo i landet. Garantipension, förtidspension och assistansersättning är exempel på ersättningar som man bör kvalificera sig till.


4. Inför ett lagstiftat bidragstak.

Bidragen kan bli orimligt höga när de läggs på varandra. Lägger man på barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning utöver försörjningsstöd kan en trebarnsfamilj sammanlagt få bidrag på knappt 28 000 kronor i månaden. Då blir det svårt att hitta ett första jobb som ger mer betalt. Än mer absurt är att familjens nettoinkomst kan minska om en i familjen börjar arbeta exempelvis deltid.

En rimligare princip är att ingen som kan jobba ska tjäna mer på bidrag än på arbete. Eftersom den som är ny i Sverige, inte har längre utbildning eller talar svenska, oftast börjar med ett första deltidsjobb, måste bidragssystemen anpassas till det, så att varje arbetad timme lönar sig. Vi föreslår att ett bidragstak införs, som spärrar utbetalningar som överstiger 75 procent av den nettoinkomst familjen skulle haft med avtalsenlig lägstalön plus bostads- och barnbidrag. Det kräver att Sverige också samlar alla myndigheters bidragsutbetalningar, så att den ena handen vet vad den andra gör.

Första maj har urartat till galningarnas högtidsdag

2017-05-01

Antalet deltagare i Socialdemokraternas 1 maj-tåg blir färre för varje år. Det är snart bara gamla grånade damer och herrar som går i tågen. I stället har 1 maj blivit extremisternas stora högtidsdag. Och då talar jag inte bara om Vänsterpartiet, som faktiskt drog nästan tre gånger så många deltagare som Socialdemokraterna i Göteborg idag. Även Rättvisepartiet Socialisterna drog fler än Socialdemokraterna. Och på andra platser i landet demonstrerade kommunister, och visade även sitt öppna stöd för den katastrofala kommunistiska regimen i Venezuela. Och i Falun gick ett skrämmande stort tåg med nazister från Nordiska Motståndsrörelsen genom staden. Bilderna nedan är beklämmande. Att det finns så många historielösa människor i Sverige är ofattbart. Kommunism och nazism är inte politiska åskådningar eller åsikter, vilka som helst. De är odemokratiska mördarideologier som inte har något alls att göra i ett demokratiskt samhälle.

(Samtliga bilder är citerade från olika sociala medier, och är väl spridda under dagen så jag har inte en aning om vem som har upphovsrätt. Jag kan inte heller säga helt säkert att de är tagna idag, men allt tyder på det. De övre två bilderna lär vara från Sergels Torg i Stockholm idag, och de två nedre från Falun)

Dagens regering har gjort politiskt hyckleri till en konstform

2017-05-01

I dag utlovade statsminister Stefan Löfvén en "vårdmiljard" för att korta vårdköerna. Det är samma statsminister som härom året avskaffade Alliansens årliga kömiljard med exakt samma syfte och till och med exakt samma summa.

I Borås talade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) upprört om de pensionärer som har svårast att få pengarna att räcka till. Detta kommer alltså från den minister som har ansvaret för att regeringen härom året höjde hemtjänsttaxan för de fattigaste pensionärerna.

Två exempel på uttalanden från en regering som har gjort politiskt hyckleri till en konstform.

Jag bloggar nu även på Borås Tidning

2017-04-30I dag drar Borås Tidning igång sin valbevakning, man har räknat ut att det idag är 500 dagar kvar till valet 2018. En av BT:s satsningar är att erbjuda ledande politiker möjlighet att blogga på BT:s websida. Jag har antagit erbjudandet och är en av två moderater som tackat ja (den andra är moderaternas kommunalråd i Borås, Annette Carlsson).

Jag tycker detta är ett mycket bra och modernt initiativ av Borås Tidning. Ett problem är dock att bloggarna hos Borås Tidning ( i vart fall initialt) bara verkar kunna nås av BT:s prenumeranter, sidan är låst. Men den som följer mig här på hemsidan kommer inte att missa något, jag kommer i allt väsentligt att skriva om samma saker på bloggen hos BT som jag gör här (möjligen lite mer begränsat i BT). Min hemsida kommer alltid att vara det centrala i min politiska kommunikation. Men vem tackar nej till ännu en arena för politisk kommunikation? Inte jag!

Här är mitt första inlägg, som alltså är detsamma som det jag skrev om här igår om moderaternas budgetförslag som rör skattesänkningar på pensioner och för pensionärer som arbetar:Valborgshälsning med foton från min arbetsplats

2017-04-30

Jag önskar alla mina bloggläsare en trevlig Valborgshelg med lite riksdagsbilder som jag tog under veckan som gick. Efter snart 11 år i riksdagen behöver man påminna sig själv ibland om att man kanske har Sveriges vackraste arbetsplats.Först en bild på Riksdagshuset och på andra sidan vattnet det orangerosa huset Rosenbad som är den centrala regeringsbyggnaden och statsministerns kontor. Riksbron över Stockholms Ström binder ihop Helgeandsholmen med Drottninggatan och Norrmalm. Lite längre åt höger på högra bilden skymtar statsministerns bostad, Sagerska huset. Det är den lägsta ljusa byggnaden.Utsikt från Helgeandsholmen (där Riksdagshuset ligger) mot Stockholms Stadshus. På högra bilden syns Slottet (under renovering). Till höger om om presseningarna skymtar Moderaternas hus på Mynttorget där vi har vårt partikansli och där jag har mitt arbetsrum. Längst till höger syns Ledamotshuset där många ledamöter har sina arbetsrum och vissa även sina övernattningsrum.Stallbron går över Stallkanalen, från Helgeandsholmen till Mynttorget och Gamla Stan. Under bron går "Rännarbanan" som förbinder Gamla Stans olika hus genom underjordiska gångar så vi slipper gå ut när vi ska till Riksdagens Kammare och utskottsrummen. Här är det full fart när alla ledamöter ska ta sig till voteringarna, därav namnet "Rännarbanan".Här syns Riksbron, bron mellan Helgeandsholmen och Drottningsgatan. Till höger Det Gamla Riksdagshuset där jag under åren 2006-2010 hade mitt arbetsrum högst upp i den fyrkantiga högsta delen mitt på huset. Personligen tycker jag detta hus är ett av Stockholms vackraste.

Moderaterna vill fortsätta sänka skatten på pension och lön till äldre

2017-04-29

I dag berättade moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson i Ekot om moderaternas förslag som rör våra äldre. Det handlar dels om fortsatt skattesänkning för pensionärer, dels starkare incitament för äldre att jobba vidare och för arbetsgivare att anställa äldre. Totalt avsätter vi nära 4 miljarder i vår budgetmotion till detta.

Konkret betyder förslagen att vi sänker skatten för pensionärer så att pensioner upp till knappt 170.000 kronor per år inte beskattas högre än arbetsinkomster. Nära 1.5 miljoner pensionärer får därmed sänkt skatt. Det är sjätte gången vi moderater genomför (eller i detta fall föreslår), en skattesänkning för pensionärer.

Samtidigt vet vi att pensioner i längden bara kan garanteras genom arbete. Att fler äldre uppmuntras, och tillåts, jobba högre upp i åldrarna är därför alldeles nödvändigt. Vi kombinerar därför skattesänkningen för dem som redan har gått i pension, med förstärkning av ekonomin för dem som tvärtom fortsätter jobba. Det förstärkta jobbskatteavdraget som nu gäller från det år man fyller 65, flyttar vi ner ett år, till 64. Man ska alltså i god tid innan man överväger pension få ett tydligt incitament att fortsätta arbeta. Vi tar också bort den särskilda löneskatt som regeringen återinförde, och gör det därmed billigare att anställa de äldre som vill fortsätta arbeta. På detta sätt stimulerar vi arbetsgivare att behålla sina seniora medarbetare och dra nytta av deras kompetens. Det blir också mer intressant att trappa ned sitt arbete stegvis i stället för att gå från 100% arbete till 100% pension över en natt.

På längre sikt kräver goda pensioner naturligtvis också att vi efterhand höjer pensionsåldern i takt med att vi lever allt längre. Där driver vi nu på i pensionsgruppen, och förhoppningsvis ska det leda till en bred överenskommelse som håller under lång tid oavsett valresultat. Man måste också ha rätt att jobba längre än idag utan att bli uppsagd av åldersskäl. Det är viktigt för Sverige.

Slutligen en historisk tillbakablick från ett blogginlägg i mars 2014 som beskriver hur skattesänkningarna gynnade såväl pensionärer som läntagare. Och som visar hur liten skillnaden i beskattning var när Alliansen förlorade regeringsmakten 2014. Det handlade vid en inkomst på 15.800 kronor om en årlig skillnad på ca 4.000 kronor i skatt. Nu vill vi alltså avskaffa den sista skillnaden för alla pensionärer med pensioner upp till drygt 14.000 kronor i månaden.

Skattebetalarna visar hur pensionärernas skatt har minskat

2014-03-18

Förra veckan presenterade organisationen Skattebetalarna en rapport som kritiserade skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Men när man läser rapporten blir bilden egentligen ganska positiv. Bland annat visar man tydligt hur skatterna förändrats för en löntagare respektive pensionär sedan 2006. Skattebetalarna har här valt att räkna på en inkomst av lön/pension på 15.800 kronor per månad. Figuren visar då att pensionärerna fått en kraftig skattesänkning sedan 2006, även om skattesänkningen för löntagaren är större. Av figuren kan man också se att skillnaden mellan beskattning av lön och pension var större fram till 2010. Alliansens vallöfte att minska skillnaden under denna mandatperiod är med andra ord uppfyllt.Av denna figur i samma rapport framgår att pensionären fått en samlad skattesänkning på 50.000 sedan 2006. Alltså 50.000 kronor rakt i handen! Denna skattesänkning har med marginal kompenserat för att bromsen i pensionssystemet slagit till vissa år. Totalt sett har pensionärernas köpkraft ökat sedan 2006.

Att löntagarna fått en större skattesänkning kan möjligen uppfattas som orättvist, men det innebär inte att pensionärerna fått det sämre!

Alliansen ser inget självändamål i att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare. Men för oss har det viktigaste varit att sänka skatten för löntagarna för skapa förutsättningar för fler arbetade timmar och fler människor i arbete. Detta är nämligen i sin tur helt avgörande för framtidens pensioner!


Min reseberättelse från besöket i Taiwan

2017-04-28

Nu har jag gjort klar hela reseberättelsen från besöket i Taiwan för några veckor sedan.

Läs hela reseberättelsen här.

Märklig inledning på årens Fotbollsallsvenska

2017-04-28Årets Allsvenska har börjat väldigt märkligt. Alla slår alla och tabellen är oerhört jämn, mellan plats två och tio skiljer det bara två poäng. Elfsborgs insatser så här långt spretar ordentligt. Stora stabila segrar har blandats med oväntade förluster. Men trots detta är man i den jämna serien inte långt efter toppen efter fem omgångar. Och har gjort flest mål av alla lag.

Regeringens populism skadar både samhällsekonomi och människor

2017-04-27

Socialdemokraterna lovade före valet 2014 att Fas 3 skulle avskaffas vid ett maktskifte, och att åtgärden skulle ersättas med ”riktiga jobb”. Vi var många som ifrågasatte det lättvindiga löftet, eftersom det helt enkelt var totalt orealistiskt. Och nu har vi facit - det var exakt så.I dag har SVT denna "nyhet" om att avvecklingen av Fas 3 allt mer börjar likna ett totalt misslyckande (klicka på bilden för att läsa artikeln). Regeringen har helt enkelt inget annat att erbjuda i stället. De långtidsarbetslösa lämnas sysslolösa hemma, precis som det ofta såg ut innan Alliansen tillträdde 2006. Vi vet till och med att många långtidsarbetslösa som tidigare funnits i sociala företag eller i bra aktiviteter nu tvingats sluta och återgå till sysslolöshet.

Och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) skyller alltihop på Arbetsförmedlingen!

På grund av populism och tidigare högt tonläge i debatten var regeringen helt enkelt tvungna att avskaffa Fas 3, trots att det inte finns något att erbjuda i stället. Det är lika dumt som att man samtidigt som sjukskrivningarna ökar avskaffar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen - trots att man vet att det kommer att låsa fast många i onödigt långa sjukskrivningar. Men även detta var man tvungna att göra oavsett följderna, eftersom man haft ett extremt högt tonläge i debatten ända sedan Alliansen beslutade om sjukförsäkringsreformen.

Besluten att avskaffa Fas 3 och att ta bort bortre gränsen i sjukförsäkringen har gjorts mot bättre vetande och i strid med forskning och expertråd. Det är två populistiska och ogenomtänkta beslut som bygger på ren politisk populism. Regeringen visste såklart även att man riskerade att skada såväl den enskilde långtidsarbetslöse/sjukskrivne som samhällsekonomin. Men man gjorde det ändå. En sådan regering bör inte få väljarnas förtroende i nästa val.

Höghastighetståg omodernt redan innan det är färdigbyggt?

2017-04-26

Argumenten mot höghastighetståg är främst att Sverige är alldeles för glesbefolkat för att kunna bära de enorma kostnaderna, men också att det är väldigt riskabelt att satsa på en mycket dyr teknik som riskerar att vara omodern redan när banorna är färdigbyggda.I dag finns denna artikel i Veckans Affärer som har fokus på det senare. En elektrifiering av våra vägar skulle enligt artikeln ge betydligt större samhällsnytta till mycket lägre kostnad.

Den feministiska regeringen går från klarhet till klarhet

2017-04-25Regeringen får kritik från alla håll, inklusive Aftonbladet, för sin vägran att tala om hur man röstade angående Sudiarabiens plats i FN:s Kvinnokommission. Att välja in det land vars lagstiftning kanske ligger allra närmast det IS förespråkar känns, precis som någon skrev, som att anställa en pyroman som brandman. I Saudiarabien är kvinnors rättigheten extremt kringskurna. Ett sådant land har helt enkelt inte något att göra i en organisation som verkar för kvinnors rättigheter. Om den svenska regeringen stött detta är det en skandal av stora mått. Men mycket passande var det en "sluten omröstning" som regeringen gömmer sig bakom för att slippa berätta. För min del tolkar jag det som att man sannolikt röstat ja. I annat fall kunde man i vart fall antyda att man inte var helt förtjusta i omröstningens resultat. Det är knappast förbjudet. Men troligen röstade man som sagt ja. Det är inte utan att man funderar på om det var en avbetalning för stödet till Sveriges plats i FN:s Säkerhetsråd?

Regeringens feministiska politik går från klarhet till klarhet...vi minns ju även dessa bilder från besöket i Iran:Allt fler inser att vi behöver någon form av tiggeriförbud

2017-04-24

Jag blev ärligt talat en smula förvånad idag när jag hörde att regeringens tidigare samordnare mot tiggeri, Martin Valfridsson, plötsligt svängt i frågan om tiggeriförbud och i Studio Ett idag förespråkar att man utreder ett sådant. Valfridsson vill se ett nationellt förbud, där tiggande kriminaliseras. Motiveringen är att "om man förbjuder tiggeriet så kommer de inte längre hit för att tigga. Då kan man arbeta mer långsiktigt mot fattigdomen" säger han.

Martin Valfridsson var tidigare statssekreterare hos justitieminister Beatrice Ask (M) under Alliansregeringens tid, och har varit inbjuden till flera seminarier och interna moderata möten för att diskutera saken efter valet 2014. Vi är många som lyssnat på honom när han beskrivit tiggeriets baksida och hur tiggare utnyttjas, något som många i media och politiken fram tills nyligen vägrat att inse. Men vi är också en del moderater som ifrågasatt hans tidigare motstånd mot tiggeriförbud.

Jag har ända sedan mitt besök i Rumänien i oktober 2013 upprepade gånger väckt frågan om att överväga ett tiggeriförbud och också motionerat i riksdagen om att man i vart fall borde utreda fördelar och nackdelar med lokala eller nationella tiggeriförbud. (Denna riksdagsmotion hösten 2014). Jag hade också med tiggerifrågan bland mina personliga vallöften i valet 2014. I början när jag lyfte denna fråga fick jag intern kritik från en hel del moderata kolleger och även från vissa personer i dåvarande ledningen i partiet. Uppenbarligen hade många gått på argumentationen att "man inte kan förbjuda fattigdom". Det kan man såklart inte. Men man kan faktiskt förbjuda tiggeri!

Den 18 april 2015 citerades jag i Borås Tidning med anledning av ett blogginlägg rörande tiggeriförbud:I maj 2015 skrev jag och ett antal moderata riksdagsledamoter ett debattinlägg i Expressen med rubriken Dags att överväga ett förbud mot tiggeri".

Vi ställde dock upp på den moderata kompromissen senare under året om att förespråka möjligheten till kommunala tiggeriförbud, där varje kommun kunde agera efter vad man tyckte var lämpligt. Det kändes som en rimlig kompromiss. Dessutom innehöll det moderata förslaget hårdare tag mot illegala bosättningar på annans mark. Denna nya moderata linje fastslogs också av den moderata partistämman i oktober 2015.

I mars 2016 enades oppositionen i riksdagen om att kräva att regeringen skulle återkomma med tydligare regler kring avhysning av illegala bosättningar. S, V och MP röstade emot, men oppositionen vann ändå omröstningen.

Jag tycker det moderata kompromissförslaget är hyfsat bra, men är den förste att välkomna Valfridssons omsvängning i frågan. Jag tycker definitivt att vi borde utreda ett nationellt tiggeriförbud, i enlighet med förslaget i min riksdagsmotion från 2014.

Den som vill läsa mer om mitt engagemang i tiggerifrågan hittar alla blogginlägg om detta samlade på denna sida.

Inviterad till Talmannens vårmiddag

2017-04-21

I går deltog jag vid Talmannens årliga vårmiddag. Det är en tradition, där en mindre del av riksdagsledamöterna träffar kända och mindre kända representanter från olika delar av samhället över en middag i Riksdagshusets Sammanbindningsbana. Det var första gången jag blivit inviterad till detta, så det kändes smickrande.Själv hade jag nöjet att placeras vid samma bord som Miia Kivipelto, professor i geriatrik på Karolinska, Julia Lööf Ekström, student från Södertörns högskola samt Christian Karlsson, förbundsordförande för KDU, kristdemokraternas ungdomsförbund.

Bland gästerna fanns även statsminister Stefan Löven, riksdagsdirektör Kathrin Flossing, Sacos ordförande Göran Arrius, sångerskan Sanna Nielsen, flera partiledare och en del namnkunniga journalister. Det blev många intressanta samtal och mingel under kvällen.Efter middagen blev det kaffe och dessert nere i Bankhallen där vi underhölls av Arméns musikkår.

Högkonjunkturen döljer stora underliggande arbetslöshetsproblem

2017-04-19Gårdagens debatt om vårdbudgeten riktade starkt fokus på läget på den svenska arbetsmarknaden. Att fler får jobb i en mycket stark global högkonjunktur är inte konstigare än att många i Sverige förlorade jobbet under den djupa globala finanskrisen. Motsatsen hade varit betydligt märkligare. Och att fler unga kommer i arbete är lika naturligt, vilket förstärks av att ungdomskullarna idag är oerhört mycket mindre än under krisåren. Den höga sysselsättningsgraden som steg kraftigt under Alliansens regeringstid fram tills finanskrisen slog till är nu tillbaka på samma höga nivåer. Sverige har också sedan ett antal år haft mycket låg arbetslöshet bland dem som är etablerade på arbetsmarknaden. Idag är det bara 3% av de svenskfödda som är arbetslösa, vilket i praktiken innebär full sysselsättning.

Men högkonjunkturen döljer problemen som finns under ytan. Och det är hur vi hanterar dessa problem som kommer att avgöra framtiden för vårt land, både vad gäller statsfinanser och resurser till välfärden. Regeringen visar oerhört litet intresse för de underliggande problemen. 20% av de utrikesfödda är helt arbetslösa (dvs arbetar inte ens en timme i veckan). Och då är inte ens det stora antalet nyanlända från 2015-16 medräknade - de ingår ännu inte i arbetskraften. Om man i stället räknar hur stor andel nyanlända som är i egen försörjning genom arbete är siffrorna än mer alarmerande. Då är vi nere på siffror kring 50-60% även efter väldigt många år i Sverige. Det stora gapet i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda är ett enormt stort samhällsproblem.

I februari 2017 var arbetslösheten enligt SCB 7,4%. Säsongsrensat låg den på 6,9%. Det är faktiskt en hög siffra mitt i brinnande högkonjunktur. Och då ska man veta att regeringens politik har flyttat bort en del arbetslösa från arbetskraften, motsvarande ca 0,5% (personer som helt enkelt flyttats till andra kolumner i statistiken). Om dessa arbetslösa funnits kvar i arbetskraften skulle arbetslösheten varit ännu högre. Om man jämför med läget i september 2008, i slutet av högkonjunkturen, var arbetslösheten då betydligt lägre, 5,9%. Och då hade vi inte heller hundratusentals nyanlända och deras anhöriga som stod utanför statistiken och också behöver hitta ett arbete.

Man kan också konstatera att regeringen med all sannolikhet inte kommer att nå sitt utlovade arbetslöshetsmål. Man lovade ju att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Men just nu går utvecklingen åt fel håll. Den vänstra figuren nedan visar Sveriges arbetslöshet (gul stapel) jämfört med de 15 bästa länderna i EU. Regeringen har alltså lovat att Sverige ska vara bäst 2020, men 2014 låg vi på en 14:e plats, 2016 hade vi backat till en 15:e. Gapet till bästa land har dessutom ökat sedan 2015 och ingen seriös bedömare tror att Sverige kommer att vara bäst år 2020.Man kan också konstatera att det inte finns något politiskt beslut från dagens regering som kunnat bidra till att fler kommit i arbete sedan valet 2014. Faktum är att de flesta tunga bedömare - Konjunkturinstitutet, Ekonomistyrningsverket och Finanspolitiska Rådet alla säger (se några citat ovan) att regeringens politik kommer att ha marginell betydelse för arbetslösheten, eller att de effekter som finns rent av är negativa. Arbetslösheten sjunker med andra ord trots regeringens politik, inte tack vare den. Högkonjunkturen och de extremt låga räntorna döljer regeringens obefintliga politik för fler människor i arbete. Och detta trots att arbetslösheten ligger på en hög nivå för att vara mitt i en högkonjunktur. I regeringens vårbudget skriver man nu dessutom upp prognosen för arbetslösheten för 2017. Detta gör man alltså mitt i en högkonjunktur. Det säger en del.

I dag har Sverige nära 400.000 arbetslösa. Till detta kommer hundratusentals nyanlända och deras anhöriga som inom ett par år kommer att tillföras den officiella arbetskraften och därmed öka arbetslösheten om vi inte gör något kraftfullt för att hantera situationen. Moderaterna och Alliansen inser att detta är ett stort och allvarligt hot mot Sveriges ekonomi och välfärd. Men regeringen sover under högkonjunkturens behagliga täcke och vill inte se problemen. För den genomsnittlige svensken är det kanske också svårt att se problemen när man själv och ens grannar och vänner oftast har jobb. Det är i utanförskapsområdena i våra förorter arbetslösheten är extremt hög, och detta märks kanske inte så mycket utanför dessa områden. Men de samhällsekonomiska kostnaderna får vi alla bära, liksom sociala problem, radikalisering och ibland även kriminalitet som det djupa utanförskapet kan föra med sig.

Med en bättre politik skulle vi kunna använda högkonjunkturen för att pressa tillbaka arbetslösheten mycket mera och rusta oss för nästa lågkonjunktur. Men också för att minska den stora skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda (moderaternas mål är att halvera denna skillnad till att börja med, och vi lägger skarpa förslag för att nå dit). Just nu försitter Sverige alla sina chanser och skjuter problemen på framtiden.

Jag har definitivt inte tystnat

2017-04-19

I dag har jag detta korta svar i Borås tidning som replik på nedanstående anonyma påhopp på lördagens debattsida. Märkligt att mina politiska motståndare så ofta är anonyma. Vågar man inte stå offentligt för sina åsikter?

Jag kan också berätta att jag nu även tillskrivit Aftonbladets chefredaktör och begärt en rättelse och en ursäkt för deras falska beskyllning på ledarsidan.

Reseberättelse och rapport från EU-konferensen på Malta

2017-04-17Nu har jag gjort klart min reseberättelse, inklusive rapport från själva konferensen på Malta den 6-7 april. Det blir, kanske inte oväntat, en del kritik mot en del av de klimatpolitiska budskapen på konferensen. Men också en del positivt om en mer nyanserad EU-diskussion om klimatfrågorna, som kändes mindre dogmatisk än den debatt vi är vana vid från Sverige.

Lite fina bilder från Valletta finns såklart också med. En mycket vacker stad och ö, väl värd ett besök!

Läs hela reseberättelsen och rapporten här

En sorgens dag för Turkiet

2017-04-16

Den turkiska folkomröstningen om att i praktiken avskaffa demokratin och göra president Erdogan till diktator var redan från början en demokratisk fars. Erdogan och hans parti har ju fängslat ett flertal av sina politiska motståndare, stängt ned regimkritiska medier och dessutom stängt ned eller begränsat tillgången till sociala medier. Dessutom har Erdogan och hans parti fått i stort sett allt utrymme i media under valkampanjen. Utöver detta rapporteras misstänkt valfusk, vi får väl se i morgon när valobservatörerna från Osse håller sin sedvanliga presskonferens hur man ser på detta.

Trots att allt var riggat för en storseger för Erdogan verkar slutresultatet bli extremt jämnt. Runt 51% ja och 49% nej. I de tre största städerna vann nej-sidan, samma sak i de modernare och europeiskt sinnade västliga delarna av landet samt i turistområdena på sydkusten och i de kurdiska delarna i öster (röd färg på kartan ovan). Det verkar som om lågutbildade turkar i de inre och norra delarna av landet avgjort valet till Erdogans fördel (blå områden på kartan). Det verkar enligt media också som om unga turkar i större utsträckning röstat nej och de äldre ja.

I Sverige var valdeltagandet från de röstberättigade turkarna mycket litet. Endast drygt 3.600 personer i Sverige röstade, men det måste finnas betydligt fler röstberättigade i Sverige. 55% av de som röstade i Sverige röstade nej. Det var trots allt ett litet ljus i mörkret. Men att det finns 1,653 turkar i Sverige som röstade ja till diktatur är samtidigt skrämmande.

Vad effekterna blir för Turkiet och Europa återstår att se. För egen del tror jag det är klokt om EU redan nu förbereder sig på att hantera nya flyktingströmmar från Turkiet. Dels givetvis alla de flyktingar från Syrien mfl länder som Erdogan så cyniskt hotat med att "skicka till Europa". Men jag tror också det bara är en tidsfråga innan oppositionella och andra turkar flyr Turkiet, undan godtyckligt fängslande, diktatur och avskaffad demokrati. Kanske i en förlängning även en kraftig islamisering av Turkiet, helt i strid med den store landsfadern Atatürks kloka linje om en demokratisk sekulär stat.

Vad gäller Turkiets närmande till EU tror jag vi nu för överskådlig tid kan avföra Turkiet från dessa tankar. Efter Erdogans hårda utfall mot Europa, där han till och med jämfört Tysklands förbundskansler med Hitler och hånat den Nederländska regeringen så tror jag intresset från EU att tala med Turkiet är ytterst begränsat. För egen del sörjer jag inte över det, jag har tidigare framfört min kritik mot tankarna på att ta in Turkiet i EU. Jag tror att Turkiet är alldeles för långt från europeiska värderingar för att kunna platsa i EU.

Vad följderna blir för Nato återstår också att se. Blir Turkiet ens kvar i Nato? Vill övriga Natoländer ställa upp för Turkiet i en krissituation efter Erdogans utfall mot de europeiska demokratierna? Och vill Erdogan stanna kvar i Nato? Personligen har jag i grunden varit positiv till ett svenskt Natomedlemskap, men nu väcks många frågor.

Nu nu dras rullgardinen ned för Turkiet. Adjö demokrati, frihet, sekulär stat och EU-närmande. Och troligen adjö till väldigt mycket av den europeiska turismen. För vem vill turista i ett land vars ledare uttalat så hätska angrepp mot Europa och europeer? Jag skulle aldrig själv vilja åka till Turkiet igen överhuvudtaget, och jag tror många känner likadant. Jag tror att Grekland nu kommer att ta tillbaka den turism som Turkiet tog från Grekland under den djupa grekiska ekonomiska krisen. Jag tror också att unga välutbildade turkar kommer att försöka lämna Turkiet för en bättre framtid i Europa. Det kommer att medföra en "braindrain" för den turkiska staten som slår mot tillväxt och utveckling. Jag känner starkt för alla de modiga turkar som röstade nej idag, de går en dyster framtid till mötes. En mörk dag för Europa och Turkiet.

Taiwan inför förbud mot att äta hund och katt

2017-04-12

I kväll när jag kom tillbaka till mitt hotellrum hade dagens nummer av The China Post (en av Taiwans största tidningar) som vanligt placerats på mitt bord. Och jag blev glad av dagens stora nyhet - Taiwan blir nu det första landet i Asien som inför förbud mot att äta hund och katt.Detta är bara något av allt som omfattas av en ny Animal Protection act, som även skärper straffen för exempelvis djurplågeri. En bra dag och förhoppningsvis kan Taiwans mer civiliserade syn på djurskydd följas av fler länder - det finns alltför många länder i Asien som behandlar djur på ett fruktansvärt sätt, allt från plågsam hundslakt till blodig valslakt. Taiwans nya lag kan förhoppningsvis påverka fler länder att införa civiliserade djurskyddsregler.

Hektiska dagar i Taiwan

2017-04-12

De senaste tre dagarnas har varit hektiska. Vi har hunnit med ett antal möten på hög nivå i Taiwan. Exempelvis dessa:Ovan till vänster en bild från vårt möte med Taiwan Power Company där vi diskuterade Taiwans energipolitik med företagsledningen. Till höger en bild från vårt möte med högste tjänstemannen på utbildningsdepartementets enhet för internationella studier (kvinnan i vitt i mitten).Ovan tv står jag tillsammans med Dr. Chang Hsiao-Yueh, Minister of the Mainland Affairs, efter vårt möte om relationerna mellan Taiwan och fastlandskina. Att få tillfälle att tala med en minister i en hel timme är inte alla förunnat. Till höger en bild från den middag vi var inbjudna till i går kväll av talmannen i Taiwans parlament, Jia-Chyuan Su (längst till vänster).Bilden tv ovan är tagen efter vår lunch på utrikesdepartementet, dit vi var inbjudna av Dr Chih-Chung Wu, Deputy minister of foreign affairs (ungefär motsvarande statssekreteraren på utrikesdepartementet). Högra bilden är från vårt möte med landets högste polischef (näst längst till höger).

Vi har även träffat fler intressanta människor dessa första tre dagar, bland annat representanter för Svenska Handelskammaren och Business Sweden. Utförligare rapport från våra möten kommer jag att ställa samman i lugn och ro när jag kommer hem. Det har varit mycket öppna och intressanta samtal.

I morgon ska vi besöka ön Kinmen, en taiwanesisk ö bara 1,5 kilometer från det kinesiska fastlandet, som är av stor säkerhetspolitisk betydelse. På fredag väntar bland annat möte med försvarpolitiskt tema innan vi reser hemåt för att fira påsk.

Sanningen är inte alltid den man läser i media...

2017-04-11

I fredags förra veckan befann jag mig på EU-konferens på Malta. Plötsligt kom ett SMS från TT:s nyhetsbevakning som berättade om terrordådet i Stockholm. Från dess var mitt fokus helt på vad som hände i Stockholm, och den sista delen av konferensen kom i andra hand. Både under konferensen och resan hem samma kväll sökte jag all information jag kunde i tidningar och på webbsändningar i telefonen. Väl hemma sent fredag kväll följde jag som så många andra nyhetsflödet i såväl TV-kanalerna som i radion och på nätet, och detta även under lördagen. Uppgifterna om vad som hänt varierade och informationsflödet var enormt.

Vid ett tillfälle intervjuades någon om känslorna för det som hänt. Det var något om oron för att dådet skulle skapa motsättningar mellan olika grupper, och bland annat nämndes kristendomens kärleksbudskap om att alla kan förlåtas och att ett terrordåd inte får följas av hat.

Under lördagen skrev jag ett inlägg på bloggen om det som hänt. Jag fick flera upprörda mail med reaktioner mot dem som försökte relativisera och nyansera det som hänt. Flera menade att det inte gick att göra något annat än att kraftfullt fördöma gärningsmannen utan förmildrande omständigheter. Jag höll med om detta och kände därför att det behövdes ytterligare ett twitterinlägg, som slutligen blev två. Min avsikt med dessa var att tydligt markera att jag inte ställde upp på att relativisera, nyansera eller förminska det som hänt. Jag ville vara tydlig med att jag som människa faktiskt bara kände avsky mot terroristen som uppenbarligen kallblodigt och medvetet dödat flera människor.

När jag skrev mina två tweets nedan kom jag att tänka på det jag hört tidigare om kristendomens kärleksbudskap, och ville markera att det ändå faktiskt finns gränser för förlåtelse. Därför inledde jag tweeten med några ord om detta. Det var alltså inte ett citat och det var bara som bakgrund till huvudbudskapet som var min egen åsikt i frågan. Så här blev det:

Jag kan medge att jag reagerade starkt. Detta var bara en vecka efter den hemska bussolyckan som drabbade vår kommun. Och så följde detta terrordåd. Men jag skäms inte för det jag skrev.

Men sedan vevade vänstern igång! Det visade sig att samma dag hade det förekommit en bild på sociala medier (jag fick den sedan även skickad som kommentar till min tweet) där det påstods att en präst sagt i en TV-intervju att man skulle förlåta terroristen. Sedermera dementerade Svenska Kyrkan detta. Bilden var uppenbarligen försedd med ett falskt citat.

Och nu började beskyllningarna mot mig, att det var den bilden jag citerat i min tweet. Egentligen en ganska fånig beskyllning - hade jag velat sprida den bilden hade jag såklart retweetat den som den var. Jag retweetar väldigt ofta andras tweet. Men när jag skrev mina tweet hade jag inte ens sett denna bild. Vet faktiskt inte ens om den var utlagd på Twitter när jag skrev min text. Jag såg inte heller det TV-inslag som åberopas i den aktuella bilden.

Mitt "brott" enligt ett stort antal otrevliga vänsterdebattörer är att jag inte angivit exakt var och när jag hörde kommentaren om kristendomens kärleksbudskap. För mig var det ju en helt oviktig sak, när jag hörde det som sades hade jag ingen tanke på att twittra om det. Och jag vet faktiskt inte var jag hörde detta, eller vilken tidpunkt, det medger jag gärna. Är ganska säker på att det var i någon TV-kanal, men det var något jag hörde i förbigående. Kan även varit på någon webb-sändning på nätet. I sak tycker jag inte heller det är viktigt var och när detta sades, det kristna kärleksbudskapet är väl känt och i exempelvis denna artikel på kultursidan i Svenska Dagbladet igår framförs precis samma synpunkter som de jag hörde och nämnde i min tweet.

Nu har alltså vänsterdebattörer helt grundlöst beskyllt mig för att ljuga och sprida osanningar om Svenska Kyrkan samt att citera den förfalskade bilden och därmed angripa en präst! Allt detta är helt gripet ur luften. Jag kan såklart i efterhand beklaga att jag lite slarvigt skrev att det var "någon från kyrkan". Jag menade det inte bokstavligt, utan syftade på att det var en person med uppenbar teologisk kunskap som åberopade det kristna kärleksbudskapet. Det var lite långt att skriva på 140 tecken och då blev det "kyrkan". Det betydde dock inte att jag pekade ut just Svenska Kyrkan, kunde varit vilken kristen kyrka som helst.

Det hat jag upplevt från vänstern på Twitter har gjort att jag nog blockerat ett 20-tal personer. Det hör inte till vanligheterna. Och i dag hänger alltså Aftonbladets krönikör Ehsan Fadakar ut mig i en krönika där han upprepar att jag ljuger, jämställer det med att sprida det förfalskade citatet, och påstår att jag angriper både en präst och Svenska Kyrkan. Detta är alltså helt gripet ur luften och han har inte ens kontaktat mig (!) för att få höra om jag syftade på den omtalade bilden eller inte. Sammanfattningsvis har inget av det som sägs i Aftonbladet någon som helst koppling till sanningen utan är helt fria fantasier.

Denna vecka besöker jag Taiwan

2017-04-10I natt svensk tid kom jag fram till Taiwan för fem dagars studiebesök. Vi är en liten grupp på sex riksdagsledamöter från Moderaterna och Miljöpartiet som deltar i resan. Ovan två bilder från inflygningen till Taipei. Vi har tur med vädret - det har blåst en del de senaste dagarna och det gör att luften är klar och sikten god.

I dag har vi bland annat träffat den svenske representanten på Business Sweden och därefter fem professorer från olika universitet för att prata utbildningsfrågor.

Senare under veckan kommer dels den slutliga reseberättelsen från EU-konferensen på Malta och en utförlig reseberättelse från besöket på Taiwan.

Det var bara en tidsfråga innan ondskan även skulle nå Sverige

2017-04-07

Jag fick sms om dagens terrordåd i Stockholm mitt under en föredragning på EU-konferensen på Malta, och har sedan följt händelseförloppet via media och även haft kontakt med riksdagens säkerhetstjänst och moderaternas gruppledning i riksdagen. Är nu på väg hem till Sverige igen och sitter i loungen på flygplatsen i Frankfurt och läser om händelserna mitt i Stockholm där jag går nästan dagligen under veckorna. Det hela känns exakt så overkligt som det måste göra för alla andra. Och precis nu nås jag av beskedet via TT att 15 personer är skadade, varav nio allvarligt, samt att hittills fyra personer avlidit.

Jag tänker inte spekulera i vare sig gärningsman eller motiv, men självklart har man sina misstankar med tanke på tillvägagångssättet. Det är uppenbart att det sjuka extrema våldet och ondskan nu även nått Sverige. Och det är nog egentligen få som är förvånade. Det finns väldigt mycket mer att säga om detta, men det sparar jag tills jag kommit hem och kunnat ta del av mer av informationen kring det som hänt. Men Sverige kommer knappast att bli sig likt igen efter detta terrordåd. Det kommer att påverka politiken och samhället mycket mer än jag tror de flesta inser.

Jag känner en stor ilska, ja faktiskt ett iskallt hat, mot den eller de gärningsmän som på detta sätt medvetet dödat och skadat andra människor, oavsett vad orsaken var. Men allra mest känner jag en stor sorg. Bara en knapp vecka efter den hemska bussolyckan händer detta. Fler familjer mister sina kära, fler tvingas uppleva det fasansfulla.

Trösten idag är alla människor i Stockholm som ställt upp för varandra på en massa olika sätt. Det visar att civilisationen trots allt är starkare än ondskan och terrorn. Ett tydligt och viktigt budskap till alla sjuka och onda galningar i vår värld.

Inte oväntat - minskat förtroende för SVT och Sveriges Radio

2017-04-07

I går kunde man läsa på SVT:s TextTV (!) att förtroendet för just SVT minskat kraftigt det senaste året. Samma sak gäller förtroendet för Sveriges Radio. Jag har tidigare visat på bloggen att även om SVT/SR ("Public Service") visserligen legat högt i förtroende jämfört med övriga medier, så har förtroendet sakta minskat under flera år. Och nu kommer alltså plötsligt ett betydligt större fall i förtroende.

Jag är inte förvånad, inte alls. Jag har själv deklarerat att mitt eget förtroende för exempelvis SVT är mycket litet, och jag har extremt goda skäl för det. Några skäl är den tydliga vänstervridningen, den tydliga agendan att låta personer på vänsterkanten få störst utrymme i debatten och den märkliga "slumpen" att intervjuer med "vanliga människor på gatan" så ofta i efterhand visar sig vara intervjuer med aktivister och politiker på vänsterkanten. I längden slår detta stenhårt mot SVT:s förtroende, och det är detta vi nu ser. Det konstiga är att 60% fortfarande har förtroende för SVT.

Jag ser som en av mina viktigaste uppgifter i Public Service-kommittén är att stärka upp granskningsmyndigheten och ge den muskler att även utfärda sanktioner vid brott mot reglerna om opartiskhet och saklighet. I längden är det enda sättet att bevara ett rimligt förtroende för Public Service. Gör vi inget riskerar SVT och SR att på sikt tappa hela sin legitimitet som "Public Service".

På väg till EU-konferens på Malta

2017-04-06

Klockan 06.00 idag går flyget till Malta, där jag ska delta i en EU-konferens med tema klimatpolitik och ekonomi. Några vasstungade m-kolleger påpekade att det var som att göra bocken till trädgårdsmästare att skicka mig på denna konferens, med tanke på min något kritiska inställning till de mer extrema formerna av klimatpolitik. Fast jag tycker mest det ska bli intressant att lyssna på de föredragande och se om det finns några nyanser i diskussionerna.

Min egen ingång och tolkning av "försiktighetsprincipen" är den gamla vanliga. Att besluta om kostnadskrävande åtgärder endast med syfte att minska koldioxidutsläpp är en mycket ekonomiskt oansvarig väg. Det enda ansvarsfulla är i så fall att besluta om "klimatåtgärder" som samtidigt ger positiva effekter för exempelvis miljö och människors hälsa, eller som gör svensk energiförsörjning mindre beroende av andra länder. Om det sedan även leder till minskade koldioxidutsläpp är det ju gott och väl, även om jag är långtifrån övertygad om att det i någon avgörande omfattning kommer att bromsa jordens klimatförändringar.Malta är just nu ordförandeland i EU, men håller de flesta mötena i Bryssel eftersom man har mycket små möjligheter att ordna jättekonferenser på sin lilla ö, främst på grund av bristen på hotellplatser. Maltas yta är mindre än en fjärdedel av Ölands och hela landet har endast ca 400 000 invånare. De kommande dagarnas konferens har därför ett begränsat antal deltagare, oftast bara två från varje EU-land. Från Sverige är det jag själv samt Miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande, Kristina Yngwe (C). Själv representerar jag riksdagens finansutskott. Konferensen äger rum i huvudstaden Valletta (som är en mycket liten stad, endast 6.300 invånare).

Intressant kartläggning av flyktingsituationen i Europa

2017-04-05I fredags hade den kristna dagstidningen Dagen en utförlig artikel om den samlade flyktingsituationen i Europa. Med hjälp av UNHCR har man tagit fram statistik över hur många flyktingar och asylsökande som fanns i respektive europeiskt land den sista juni 2016. Efter Turkiet och Tyskland är det Frankrike och Sverige som antalsmässigt tagit emot flest. Sverige har exempelvis tagit emot tio gånger fler än Finland och Spanien, dubbelt så många som Storbritannien och 50% fler än Italien. Faktum är att enligt denna statistik har Sverige tagit emot fler än Egypten, och nästan 50% av det antal Syriens grannland Jordanien tagit emot. En intressant siffra är den för Norge. Man är faktiskt ett av Europas större mottagarländer antalsmässigt och i relation till folkmängd ligger man på nästan 50% av Sveriges nivå. Statistiken bekräftar samtidigt att länderna i Östeuropa har mycket blygsamma siffror över mottagande. Och Grekland som fått stora stöd av EU för att klara mottagandet ligger bara på en tredjedel av Sveriges nivå.

I förhållande till folkmängd är Sverige den i särklass största mottagaren i hela EU, vilket syns i denna figur från Tino Sanandajis bok. Inget annat land kommer i närheten av de svenska siffrorna. Vi hade överlägset störst antal asylsökande per 100.000 invånare redan perioden 2008-2014, och för 2015 är skillnaden mot övriga länder minst lika dramatisk.

Och detta kommer alltså efter att Sverige under flera decennier haft en mycket stor invandring. Detta gör det såklart oerhört svårt att klara av integrationen. Sverige kommer att ha mycket stora så kallade "utmaningar" under decennier framåt. Och fortsätter vi med ett mottagande på dagens nivå kommer svårigheterna att växa ytterligare.

Sverige behöver en paus i allt asylmottagande tills vi åtminstone hjälpligt löst de akuta problemen. Därefter behöver vi en hållbar långsiktig migrationspolitik som håller över tid - även i tider av stora globala flyktingströmmar. Den svajiga politik Sverige fört under flera decennier, där vi gått fram och tillbaka mellan extremt generösa villkor till att närmast stänga gränserna, är såklart orimlig, både ur samhällssynpunkt och rent humanitärt.


Regeringens nya fordonsskatter slår stenhårt mot svensk bilindustri

2017-04-05Dagens Nyheter skriver idag om hur hårt regeringens nya "bonus-malus"-system slår mot svensk bilindustri och därmed svenska jobb. Återigen påminns vi om att klimatpolitiken allvarligt skadar vårt samhälle, utan att göra någon som helst mätbar nytta för klimatet, ens om man accepterar den allra mest alarmistiska inställningen till klimatpolitiken.

Jag är allvarligt bekymrad. Både för att Miljöpartiet finns i Sveriges regering idag och påverkar politiken i fel riktning, men också för att det även inom Alliansen och till och med inom mitt eget parti finns alltför många som applåderar det föreslagna klimatpolitiska ramverket som kommer att legitimera många samhällsskadliga "klimatpolitiska" beslut i framtiden. Om riksdagen antar detta ramverk öppnar vi dörren på vid gavel för mängder av olyckliga framtida beslut.

Mångmiljardbelopp på drift i organisationsstöd och föreningsstöd

2017-04-05

Efter nya avslöjanden, denna gång i Aftonbladet (länk från bilden nedan), om att stora statliga stöd gått till odemokratiska eller tveksamma organisationer (vilket väl egentligen inte var någon nyhet) så vill jag påminna om att jag med början 2011 och sedan 2014 och återkommande varje år motionerat i riksdagen om dessa frågor. Motionerna har haft lite olika ingång, men gemensamt har varit att göra en ordentlig genomsyn av var pengarna tar vägen, samt att ställa upp tydliga regler för vilka organisationer som ska få rätt till stöd. Att odemokratiska organisationer fått statliga stöd är extremt stötande, samma sak att exempelvis flera politiska ungdomsförbund fuskat med medlemssiffror för att få högre bidrag.Bara staten och olika statliga myndigheter ger många miljarder i organisationsstöd varje år. Men även på kommunal nivå lämnas stora föreningsstöd. Jag är övertygad om att bara en liten uppstramning av villkoren och kontrollerna av organisationsstöden skulle frigöra miljardbelopp i statens och kommunernas budgetar som kunde användas till något bättre. Det minsta man kan begära är åtminstone att de föreningar och organisationer som får stöd verkar i demokratins anda och följer svenska lagar och regler.

Hela hanteringen och inblandade myndigheter måste granskas på djupet. I min senaste motion i höstas skrev jag följande: "Av och till diskuteras statens stöd till olika organisationer. Det handlar om allt från fusk med medlemsantal till organisationernas påstådda demokratiska eller i övrigt olämpliga ändamål. Det är dags för en grundläggande översyn av regelverket för stöd till organisationer och en djupgående analys av den ansvariga myndighetens (MUCF) verksamhet."

Regeringen och utbildningsministern har tydligen gett upp

2017-04-04

Utbildningsminister Fridolin och S-MP-regeringen meddelar idag att man vill göra det möjligt för kommuner att kvotera in nyanlända elever på populära skolor. Detta för att man tycker det är orättvist att bara vissa barn med engagerade föräldrar ska kunna gå på de bästa skolorna. Syftet är att minska segregationen.

Personligen tror jag att ett sådant utspel endast får en effekt - det stärker motståndet mot invandring och stärker de främlingsfientliga krafterna. Att barn som redan bor i Sverige ska kvoteras bort för att nyanlända ska få platserna på populära skolor lär knappast gynna integrationen. I stället borde man såklart lyfta de dåliga skolorna så att alla håller en hög kvalitet.

De kommuner som vill kan redan själva "blanda" eleverna genom att helt enkelt lägga ned dåligt fungerande skolor och flytta över alla elever till bättre skolor. Detta har man gjort i exempelvis Borås och Malmö, med goda resultat. Kvotering till platser på enskilda skolor är därför ett onödigt förslag.

Utspelet är det slutgiltiga beviset på att S-MP-regeringen totalt gett upp när det gäller att lyfta de dåliga förortsskolorna och erbjuda alla elever en bra skola. För ett parti som Miljöpartiet, som egentligen vill ha en närmast fri invandring är det minsta man begära att de också har en plan för hur man samtidigt ska kunna hålla en hög kvalitet i skolan trots ett stort antal nyanlända elever. Men en sådan plan saknar Miljöpartiet. I stället menar man att den allvarliga skolsegregationen är ett stort problem. Samtidigt som man vill luckra upp de skärpta migrationsreglerna. Logiken haltar på ett skrämmande sätt.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) sa före valet 2014 att han skulle "fixa till skolan på 100 dagar". Nu har han varit utbildningsminister i snart 1.000 dagar, och har i praktiken inte uträttat någonting alls.

I stället för att diskutera vilka elever som ska få gå på de bra och populära skolorna borde Fridolin se till att få bort de dåliga skolorna.

Fantastisk säsongsstart av Elfsborg som spelade med sorgband

2017-04-03

I skuggan av den hemska bussolyckan spelade Elfsborg idag sin allsvenska premiärmatch i Kalmar med sorgband. En fin gest tycker jag. Och även om det är lite svårt att ha fokus på fotboll just nu så var det en fantastisk insats av Elfsborg, som besegrade Kalmar på bortaplan med hela 5-1. Måste vara den bästa seriestarten Elfsborg gjort på väldigt många år. Och nu är gulsvart i ledningen av allsvenskan redan från start.Skogsskövling orsak till katastrofen i Colombia

2017-04-03

Återigen har ett fattigt land drabbats av översvämningar och jordskred efter våldsamma regn. Denna gång Colombia. Jag kan nästan garantera att vissa debattörer kommer att skylla det hela på klimatförändringar, trots att alla nyhetsinslag i TV varit entydiga - det är den dramatiska avskogningen på bergssluttningarna som är orsaken. Den gör att inga rötter längre binder jorden, varvid den spolas ned i dalarna vid de återkommande kraftiga regnen.Vid några tillfällen har just skogsskövlingen faktiskt lyfts som ett problem vid internationella klimattoppmöten. Men alltför ofta har ändå fokus ensidigt legat på frågan om minskade koldioxidutsläpp.

Skogar är viktiga, inte bara för att de tar upp koldioxid och ger oss syre tillbaka. Skogar renar även luften och är en viktig biotop för andra växter och många djur, och dessutom binder skogarna jorden, tar hand om vatten och förhindrar skred. Om jag fick påverka den internationella miljö- och klimatdebatten skulle jag lägga mycket mindre energi på att hålla på med teoretiska spekulationer kring framtidens eventuella temperaturhöjningar och koldioxidhalter, och i stället lägga mycket mera kraft på akuta miljöfrågor - som exempelvis skogsskövlingen och avverkningen av regnskogar. Detta kan faktiskt rädda liv - i närtid!

Men tyvärr lär väl miljödebattörerna fortsätta att prioritera annat. Att bekämpa koldioxid - utan att ens veta om det kommer att påverka klimatförändringarna överhuvudtaget - verkar vara den helt överordnade frågan just nu. Trots att det finns andra, betydligt mer akuta, miljöproblem som kostar människoliv.

Historielöshet genomsyrar klimatdebatten - denna gång om vattenbrist

2017-04-03

I torsdagens frågestund med statsministern ställde en Miljöpartist (Jonas Eriksson) en befogad fråga om den svenska vattenförsörjningen och påpekade att flera platser drabbades av vattenbrist förra året, främst Öland och Gotland, samt att vattennivån i Vättern just nu är den lägsta på 40 år. Han ville veta vad regeringen gör för att trygga vattenförsörjningen. Miljöpartisten nämnde faktiskt inte klimatförändringar i sin fråga (vilket hedrar honom), men statsministern kunde såklart inte låta bli. "Vi kan konstatera att i spåren av klimatförändringarna har vi allt större variation när det gäller vattentillgång" sa han i ett i övrigt ganska intetsägande svar.

Att skylla vattenbristen på klimatförändringar bygger på ren okunskap (eller medvetet vilseledande?). När det gäller Öland och Gotland är det två öar som historiskt alltid haft begränsad vattentillgång och återkommande torrperioder. Länsstyrelsen i Kalmar Län förklarar varför Öland är så nederbördsfattigt på sin websida. Liknande förutsättningar gäller även för Gotland.

Öland är van­ligt­vis ett av de torraste och solsäkraste områdena i Sverige. De fuktiga vindarna från Atlanten som kommer in över södra Sverige tvingas uppåt när det möter det små­länds­ka höglandet. När luften stiger blir den kallare och avger mer nederbörd. Det gör att Öland hamnar i regnskug­ga och får endast cirka hälften så mycket regn som det små­länds­ka höglandet. Ett annat problem är att relativt lite av det vatten som når Öland blir grund­vat­ten. Det beror på att Öland inte har så mycket jord som grund­vatt­net kan samlas i. Ön har mycket kalkrik berggrund, vilket innebär små möj­lig­he­ter att ta upp vatten. Även Gotland har en kalkrik berggrund som till­sam­mans med torr­lägg­ning av mark för jordbruk gör att vattnet rinner av ön. När man på historiskt nederbördsfattiga öar genom åren ständigt ökat vattenuttaget i takt med att fler bosätter sig på öarna och att turismen ökar så räcker helt enkelt inte vattnet till. Detta har väldigt lite med klimatförändringar att göra. Att man fått mindre nederbörd än normalt de senaste åren förvärrar såklart situationen, men det är inte heller första gången detta sker. Om man kan sin svenska historia vet man att båda öarna har haft torrperioder tidigare. Exempelvis hade man på 1800-talet på Öland en 20 år lång torrperiod (1860-80) med stor vattenbrist. Den långa torrperioden på Öland och även i Småland var en av orsakerna till att en miljon människor utvandrade till USA. Torrperioder verkar ha varit ett ständigt återkommande problem genom historien för Öland och Gotland, långt innan vi ens började prata om klimatförändringar.

När det gäller Vättern fanns det en intressant artikel i Borås Tidning igår. Bland annat framgår det att vattennivån nu ligger på nivåer som har registrerats flera gånger de senaste 100 åren. "Senast vi hade så här låga nivåer var 1976" står det också i artikeln. Uppenbarligen kunde det alltså hända då, alldeles utan påstådda klimatförändringar. Att då skylla dagens situation på klimatförändringar är helt enkelt ologiskt. Vad var i så fall förklaringen 1976? Och de tidigare tillfällena med lågvatten under 1900-talet?

För övrigt har ju SMHI tidigare envist hävdat att klimatförändringar kommer att öka nederbörden i landet. Och i sin egen statistik sedan 1860 på hemsidan (se nedan tv) påpekar man också att "en viss ökning kan skönjas". Man skriver också om hur den framtida "förväntade nederbörden" kommer att bli i olika delar av landet enligt olika klimatmodeller (nedan th). Hälften av modellerna spår ökad nederbörd i södra Sverige, den andra hälften spår minskande nederbörd. "Vilket är ett tecken på att förändringen är nära noll" skriver man. Med andra ord tyder det mesta på att det över tid kommer att falla ungefär lika mycket eller lite nederbörd som det brukar i såväl Småland som på Öland och Gotland, med både besvärliga torra och regniga perioder även i framtiden. Och den låga nederbörden i norra Sverige denna vinter lär följas av år med betydligt mera snö och regn om man ska tro klimatmodellerna.
Det har närmast blivit ett mantra att skylla alla naturfenomen och besvärliga vädersituationer på "klimatförändringar". Men om man bara söker det allra minsta i historiska fakta inser man snabbt att såväl dramatiskt väder som naturfenomen kommit och gått genom historien - alldeles utan "klimatförändringar". När ledande politiker använder "klimatförändringar" som förklaring till snart sagt allt som händer saknar det helt enkelt trovärdighet och visar mest på en allvarlig historielöshet.

Gårdagens citat i Borås Tidning

2017-04-03

Jag hade inte så mycket fokus på politiken igår, det fanns annat som kändes så väldigt mycket viktigare. Men jag upptäckte i efterhand att jag återigen var citerad på debattsidan i Borås Tidning. Från mitt bloggnlägg häromdagen om att Sverige är sämst i OECD på att få invandrare i arbete, samt behovet av en långsiktigt hållbar migrationspolitik.Något av det värsta som drabbat Marks kommun

2017-04-02

Jag vaknade i morse till den hemska nyheten om bussolyckan utanför Sveg, där ett stort antal högstadieelever från Ängskolan i Skene drabbades svårt. Nu kan vi konstatera att flera personer avlidit och flera är mycket svårt skadade. Jag kan inte minnas att vår kommun drabbats av något liknande, inte så länge jag har bott här i varje fall.

I morse kontaktade jag min partikollega Thomas Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i kommunen, och framförde mitt stöd. Tydligen blev han även uppringd av statsminister Stefan Löfvén, vilket var snyggt gjort tycker jag. Under dagen har jag följt nyhetsrapporteringen noga och konstaterar att kommunens tjänstemän och politiker har haft en svår uppgift att försöka hantera situationen så gott de har kunnat.

Jag får regelbundna besök av elevrådets styrelse på Ängskolan, som brukar besöka riksdagen med jämna mellanrum. Jag känner även väl till flera av lärarna och rektorn på Ängskolan och inser vilken fruktansvärd uppgift det är för dem att hantera en sådan här händelse. En del av de drabbade eleverna verkar ha gått i idrottsklasserna, vilket gör att de drabbade sannolikt kommer från alla delar av kommunen. Många orter kommer att beröras. I kväll tänker jag på hur snabbt livet kan förändras och skänker en stor varm tanke till alla drabbade.

Flygskatten är skadlig och måste stoppas

2017-04-01

Debattartikel i Borås Tidning igår:

Flygskatten är skadlig och måste stoppasRegeringens förslag om en nationell flygskatt måste skrotas. Det är en dålig skatt med marginella miljö- och klimateffekter. Däremot riskerar flygskatten att slå hårt mot jobb och företagande i hela landet. Det säger Moderaterna nej till.

Remissvaren från berörda expertmyndigheter har varit tydliga, åtta av tio remissinstanser är kritiska till en flygskatt. Allt pekar på att en nationell skatt på flygresor är hämmande för tillväxten och tillgängligheten. Trots all kritik meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen ändå tänker gå vidare med förslaget.

Regeringens skattehöjarpolitik saknar stöd i riksdagen. Kilometerskatten, bankskatten och flygskatten är fiaskon utan parlamentariskt stöd. Styrda av ideologiska skygglappar och dåliga direktiv har regeringens förslag fått möta den kalla verkligheten. Gång efter gång har regeringen tagit avstånd från skatteförslagen. Nu är det bara flygskatten kvar.

Eftersom regeringens flyg- politik saknar stöd i riksdagen har en majoritet i trafikutskottet även skickat tillbaka regeringens flygstrategi. Den uppfyller inte flygets behov och saknar konkreta förslag utöver införandet av en flygskatt. En strategi för flyget måste presentera en seriös framtidsvision – inte vara ett dokument fyllt av luft.

För Landvetter flygplats kan flygskatten innebära att fullt fungerande flyglinjer kan tvingas läggas ner eller flytta utomlands.  Det blir i praktiken bara en export av koldioxidutsläpp utomlands samtidigt som tillgängligheten i vårt område försämras. Än värre kan det bli för mindre regionala flygplatser.

Moderaterna vill se internationella uppgörelser för att minska flygets utsläpp. Flyget är ett globalt transportslag och bör därför regleras globalt. Inte via nationella särregler. Sverige behöver flyget. Det är nödvändigt för att binda ihop vårt land och för att människor ska kunna bo och arbeta i hela Sverige. Vi uppmanar därför regeringen att ta sitt förnuft till fånga och skrota planerna på en flygskatt i Sverige.


Jessica Rosencrantz (M)
trafikpolitisk talesperson och vice ordförande i trafikutskottet

Jan Ericson (M)
riksdagsledamot finansutskottet

Cecilie Tenfjord Toftby (M)
riksdagsledamot skatteutskottet


Gymnasieelever från Borås på riksdagsbesök

2017-03-31Den här veckan stannade jag kvar en extra dag i Stockholm för att ta emot två klasser från Sven Eriksonsgymnasiet i Borås som var på besök i riksdagen. Lika kul som alltid att träffa skolklasser!

De svenska hushållen allt mer förmögna - dock inte alla

2017-03-31

Min tidigare arbetsgivare, banken SEB, gör regelbundet en sparbarometer som sammanfattar svenska folkets tillgångar och skulder. I den senaste sparbarometern, för fjärde kvartalet 2016 framkommer att de svenska hushållens brutto- och nettoförmögenhet ökade under det fjärde kvartalet 2016 till nya rekordnivåer. De huvudsakliga orsakerna till uppgången var ökade aktietillgångar och fortsatt stigande bostadspriser. Ökningstaken i dessa var dock något lägre än föregående kvartal.Hushållens nettoförmögenhet steg under det fjärde kvartalet med 146 miljarder kronor (1 procent) till den nya rekordnivån 14 261 miljarder kronor. Den största delen av ökningen kom från aktierelaterade tillgångar och bostäder även om ökningstakten var lägre än under föregående kvartal. Under det fjärde kvartalet passerade hushållens bruttoförmögenhet för första gången 18 000 miljarder kronor, vilket motsvarar cirka 4 gånger Sveriges BNP. Sedan 1996 har hushållens bruttoförmögenhet fyrfaldigats och ökat med 14 600 miljarder kronor. Bostäder, tjänstepensioner och direktägda aktier stod för majoriteten av ökningen. Hushållen nysparade uppgick till 53 miljarder kronor under fjärde kvartalet vilket är en minskning med 10 miljarder (16 procent) jämfört med föregående kvartal.

Det trendbrott vi såg föregående kvartal med en minskad skuldökningstakt verkar hålla i sig. Under fjärde kvartalet ökade skulderna med 57 miljarder kronor eller 1,5 procent, vilket är samma ökningstakt som tredje kvartalet. På årsbasis sjönk ökningstakten återigen något och noterades vid utgången av det fjärde kvartalet till 6,8 procent. Bostadslånen står för 77,5 procent av hushållens samlade skuldstock. Sedan 1996 har hushållens skuldstock ökat med 2 900 miljarder kronor eller med cirka 351 procent. Hushållens skulder som andel av tillgångarna har under perioden minskat från 25 procent till 21 procent medan skulderna som andel av de disponibla inkomsterna under samma period har nästintill dubblerats från 93 till 181 procent.

"Att hushållens skulder som andel av disponibel inkomst nästintill dubblerats på 20 år är oroande och något man måste hålla under uppsikt. Samtidigt ska man komma ihåg att tillgångarna ökat ännu snabbare och hushållens balansräkning är därmed på aggregerad nivå ganska stark", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

I Aftonbladet häromdagen redovisades nyligen en opinionsundersökning. TNS-SIFO ställde frågan ”Ungefär hur mycket har du insatt på konton (totalt på sparkonton, lönekonton och andra konton)?” till 1 037 personer under perioden 16 till 22 januari 2017 på uppdrag av SBAB:

Jag kan inte bedöma om siffrorna är trovärdiga, och egentligen säger detta väldigt lite om hushållens sparande - när räntorna är så låga som idag väljer man kanske andra sparalternativ än bankkonton. Å andra sidan visar ju SEB:s sparbarometer att svenska folket har 3.700 miljarder i ränterelaterade tillgångar (sannolikt främst konton och olika former av räntefonder och obligationsfonder). Och det ÄR oroväckande att så många har så lite pengar sparat. 15% har mindre än 25.000 kronor på banken. (Dessutom är det 13% som "inte vet"). Då har man en väldigt utsatt situation. Det beror säkert på många faktorer, allt från dålig ekonomisk kontroll, överskuldsättning i form av dyra småkrediter men också fortfarande alltför hög beskattning av låga inkomster som gör att sparutrymmet är begränsat. Att underlätta för dem med låga inkomster att spara ihop ett litet sparkapital tycker jag är en av samhällets viktiga uppgifter. Om det blir sämre tider och man blir av med jobbet eller om man blir långvarigt sjuk är ett eget sparkapital ofta skillnaden mellan ekonomisk fattigdom och att kunna fortsätta leva ett normalt liv. Men även om tvättmaskinen eller bilen går sönder är det en trygghet att kunna betala reparationen med egna pengar i sätllet för at tvingas låna.

Alliansens politik med kraftigt sänkt skatt för vanliga löntagare (upp till 20-30.000 per år!) ökade sparutrymmet för många. Det är en politik vi borde fortsätta med i Sverige, i stället för att hela tiden höja skatterna. En befolkning med eget sparkapital skapar ett robust samhälle som klarar att stå emot globala ekonomiska kriser.

Så vill Moderaterna långsiktigt trygga den svenska ekonomin

2017-03-30

I går berättade jag om debattartikeln i Dagens Industri från vår partiledare Anna Kinberg Batra och vår ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. De redogjorde för moderaternas viktigaste fokus när det gäller framtidens stora viktiga reformer för att stärka den svenska ekonomin.

Just nu går det bra för Sverige. Vi har en stark global högkonjunktur, vilket är positivt för ett exportberoende land som Sverige. Men svensk ekonomi är sårbar och högkonjunkturer följs alltid av sämre tider. Det oroar oss att regeringen inte nu, i högkonjunktur, rustar Sverige för sämre tider. Man ser inte heller de stora långsiktiga framtidsproblemen, utan låter högkonjunkturen maskera dessa. Ett minimikrav för att stärka ekonomin är att bygga upp överskott i offentliga finanser och att respektera det nya överskottsmålet.

Moderaterna ser tre huvuduppgifter för att långsiktigt stärka den svenska ekonomin. Förutom att värna om statsfinanserna måste vi klara av integrationen av alla nyanlända och se till att företagandet stärks och jobben blir fler.

Moderaterna sätter nu upp två ambitiösa jobbmål. För det första vill vi halvera jobbklyftan i form av skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. För det andra vill vi att Sverige ska kunna skapa en halv miljon nya jobb till 2025.

Skillnaderna mellan de som är inne på arbetsmarknaden och de som är utanför är för stor. Den största skillnaden finns i dag mellan inrikes födda och utrikes födda. Den klyftan måste bort. De flesta kan och vill arbeta. Då krävs lägre trösklar in till arbetsmarknaden. Nu behövs högre förväntningar på dem som i dag inte jobbar trots att de kan. Utbildningsplikt bör införas för dem utan grundläggande kunskaper samtidigt som vi bör säkerställa att fler går klart gymnasiet.

För att trygga statsfinanserna måste bidragskostnaderna minska. Ständigt ökande bidragsutgifter riskerar att tränga ut välfärdens kärnverksamheter. Därför behövs en ny grundprincip, där man som ny i Sverige får kvalificera in sig i bidragssystemet. Full rätt till svenska förmåner bör man få först när man arbetar eller bor permanent i landet.

Vi planerar också för en stor bidragsreform. Tiden med a-kassa bör kortas och stötta omställning till ett nytt jobb, inte vara en långsiktig försörjning. Men de flesta som lever på bidrag får inte främst a-kassa, utan socialbidrag/försörjningsstöd. En tydlig arbetslinje måste därför gälla även där. Alla kommuner borde kräva av den med försörjningsstöd att man söker och tar jobb i hela landet. Vi vill även införa sänkt skatt på låga inkomster, det vi kallar för "första jobbet-avdrag" för att öka drivkrafterna att arbeta. Dessutom behövs ett bidragstak, så att det alltid lönar sig bättre att jobba än att få bidrag. Om en nyanländ familjs inkomst kan minska när någon börjar arbeta, råder ett allvarligt systemfel.

Sverige är ett av världens mest innovativa länder. Men fler idéer måste kunna bli verklighet i företag som växer mer och anställer fler här. Många företagare vittnar om höga skatter och brist på kompetens, och regeringens politik lägger sten på börda. För varje krona regeringen säger sig satsa på företagande tar man tio tillbaka i skattehöjningar. Sverige ska vara ett land som företag, entreprenörer och huvudkontor flyttar till – inte ifrån. Sverige behöver inte högre marginalskatter utan lägre entreprenörsskatter. Det måste löna sig bättre att skapa jobb och driva företag. Samtidigt måste vi säkerställa att forskningen, infrastrukturen och energiförsörjningen bidrar till att jobb kan skapas i hela Sverige.

Slutligen, en åldrande befolkning sätter ekonomisk press på välfärden. Sverige behöver en ny pensionsreform så att den verkliga pensionsåldern höjs från dagens drygt 63, och så att de som lämnar arbetslivet kan leva på sin pension. Det behövs också stimulanser för att få fler äldre att vilja arbeta lite längre.

Moderaternas utgångspunkter i budgetsamtalen inom Alliansen

2017-03-29

I dags skriver vår partiledare Anna Kinberg Batra och vår ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson i Dagens Industri om de moderata utgångspunkterna för den gemensamma Alliansbudget som vi verkar för.

Diskussioner om den praktiska hanteringen av budgetalternativen pågår inom Alliansen. Vi är överens om det centrala - att regeringens politik leder Sverige fel. Och vi har en stor samsyn om vad som behövs i stället, samt att en Alliansregering vore bättre än dagens regering. Det finns numera, efter moderaternas besked om att vi vill ha en gemensam Alliansbudget, även en gemensam insikt om att vi faktiskt behöver göra något NU och inte bara kan sitta på läktaren och vänta på nästa val. Det vi inte är överens om ännu är på vilket sätt vi ska agera i dagsläget, men diskussionerna fortsätter och förhoppningsvis leder det fram till något konkret.

Det hade enligt min åsikt varit mycket värre om vi varit överens om hur vi skulle agera i dagsläget, men inte hade någon samsyn om vilken politik som behövs i stället för dagens. Då hade det varit riktigt illa.

Min varning om järnvägsplanerna besannades

2017-03-29

Under ett antal år nu har jag varnat för att tokhyllningarna från lokalpolitiker, media och intresseorganisationer (såsom exempelvis Västsvenska Handelskammaren) av tanken på en framtida höghastighetsjärnväg Göteborg-Jönköping riskerar att leda till att det inte blir någon järnväg alls i närtid.

I samband med regeringens infrastrukturproposition stod det klart att min oro verkade besannas. Den redan under Alliansregeringen beslutade utbyggnaden av järnväg mellan Mölnlycke och Bollebygd läggs på is och den planerade byggstarten skjuts upp. Och häromdagen kom dolkstöten mot en byggstart i linje med den tidigare planerade. Nu har nämligen regeringen beslutat att prioritera järnvägsutbyggnad i Skåne framför sträckan Göteborg-Borås.

Borås Tidnings ledarsida har hittills envist förespråkat höghastighetståg, men nu verkar man äntligen ha insett det orealistiska att fortsätta denna linje. I gårdagens ledare skriver man att "Den regionala kampen bör fokusera på att bandelen Göteborg-Jönköping inte dröjer i evighet. Om toppfarten dras ned en aning mellan Borås och Göteborg spelar mindre roll".

Med denna skrivning ansluter man sig i praktiken till den moderata linjen som numera (efter bland annat kraftfull argumentation från undertecknad och andra moderata västsvenska riksdagsledamöter) innebär att vi prioriterar regional trafik och en bra järnväg mellan Göteborg och Borås med byggstart i linje med det tidigare beslutet, alltså runt 2020. Vi förespråkar inte ett dyrt höghastighetståg som knappt stannar någonstans, utan en vanlig modern snabbtågförbindelse med stopp i de större orterna längs vägen, samt givetvis vid Landvetter flygplats. Detta är numera också den linje som Västra Götalandsregionen och berörda kommuner längs vägen förordar.

Idag medför regeringens nya linje i stället totalt kaos där ingen av de inblandade aktörerna verkar veta ens vad som ska byggas eller när det ska ske. Exempelvis läser jag i Lantmäteriets tidning att man "förbereder för höghastighetståg mellan Mölnlycke och Bollebygd". Detta trots att regeringen själva säger att "det kan bli aktuellt med lägre toppfart" (än 320 km/h) just mellan Göteborg och Borås. Samtidigt som regeringen i andra sammanhang talar om "höghastighetståg". Förvirringen är närmast total.

Tänk om politiker, media och intresseorganisationer lyssnat på varningarna och inte låtit sig förledas av de orealistiska planerna på höghastighetståg. Då hade vi redan varit igång på allvar med förberedelserna för att sätta spaden i jorden för den första delsträckan inom ett par år.

Sverige sämst i OECD på att få invandrare i arbete

2017-03-28

I boken "Massutmaning" redovisar Tino Sanandaji även skillnaderna i sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda i olika länder. Han konstaterar att Sverige kombinerar OECD:s största flyktingmottagning med OECD:s sämsta arbetsmarknadsintegration. Inget annat OECD-land hade 2015 större skillnad än Sverige mellan inrikes och utrikes födda. Skillnaderna syns i nedanstående figur (från sidan 59 i boken).Behovet av en förändrad integrationspolitik är uppenbarligen stort. Men för egen del är jag inte så säker på att Sveriges bottenplacering bara beror på politiken. Det finns rimligen ett samband mellan det stora mottagandet och svårigheten att få nyanlända i arbete. Vi har helt enkelt tagit emot betydligt fler än arbetsmarknaden klarar av att svälja. Att bara förändra integrationspolitiken lär därför inte lösa situationen. Vi behöver skapa ett regelverk för en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Fakta om sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda

2017-03-27

Moderaterna presenterade i helgen två viktiga sysselsättningspolitiska mål. Det ena är att halvera skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikesfödda fram till år 2025. Det andra är att det behövs 500.000 nya jobb under samma tid. Både Lars Calmfors som är ordförande i Arbetsmarknadspolitiska rådet och Harry Flam som är ordförande i finanspolitiska rådet säger i Dagens Nyheter att de två moderata målen är bra, och tillägger att ett mål för sysselsättning är bättre än S-MP-regeringens mål om "Europas lägsta arbetslöshet 2020", eftersom det senare målet är lätt att manipulera (genom att helt enkelt minska storleken på arbetskraften genom exempelvis förtidspensioneringar, min anm). Regringen kommer för övrigt enligt en samlad expertkår inte att ha en rimlig chans att nå sitt mål.

Hur ser då skillnaden ut när det gäller andelen förvärvsarbetande som är inrikes respektive utrikes födda? Detta är en av de saker forskaren Tino Sanandaji redovisar i sin nya bok "Massutmaning" som han presenterade i riksdagen nyligen efter inbjudan av mig och Staffan Danielsson (C). Så här ser skillnaderna ut i tabellform, där även de utrikes födda delats upp efter om de är födda i Wuropa eller utanför Europa:Man kan mätta det aktuella "gapet" på olika sätt, exempelvis sysselsättningsgrad eller förvärvsfrekvens. Sanandaji använder måttet "förvärvsfrekvens", som han menar ligger något närmare andelen i "riktiga jobb" än SCB:s andra begrepp "sysselsättningsgrad" som även inkluderar deltagande i vissa arbetsmarknadspolitiska program med lönebidrag och anställningsstöd, anställning hos Samhall, bidrag för att starta eget osv. Sysselsättningsgraden visar en något mindre skillnad mellan utrikes och inrikes födda än den som syns när man jämför förvärvsfrekvens. Men hur man än räknar blir gapet mellan inrikes födda och utrikes födda besvärande stort. Och inget av måtten innebär att man kan försörja sig själv. Situationen är med andra ord ännu värre än dessa figurer visar (vilket Staffan Danielsson tidigare redovisat i form av en RUT-rapport som jag tidigare kommenterat på bloggen).

I sin bok skriver Sanandaji att andelen som förvärvsarbetar har ökat i samtliga grupper, men eftersom ökningen varit ungefär lika stor har inte gapet minskat. Invandrares arbetsmarknadsintegration har stabiliserats på en låg nivå. Även om de som kommer till Sverige gradvis ökar sitt arbetskraftsdeltagande i takt med att de lär sig svenska och kommer in på arbetsmarknaden så kommer det hela tiden nya invandrare som fyller på arbetskraften. Samtidigt lämnar de invandrare som kommit i arbete efterhand arbetsmarknaden och går i pension. I siffrorna ingår både högutbildade och lågutbildade. Högutbildade och de som varit här länge klarar sig något bättre, men inte tillräckligt bra för att kompensera för lågutbildade och nyanlända. Det har helt enkelt uppstått en jämvikt där gruppen utrikes födda som helhet har en lägre förvärvsfrekvens som inte förbättras över tid.

I denna graf ser man hur andelen utrikes födda i arbete minskade kraftigt under 1990-talskrisen och därefter endast återhämtat sig långsamt, medan inrikes födda är tillbaka på de höga siffrorna runt 90% som gällde 1990.

Man ser också att under Alliansåren ökade andelen utrikes födda i arbete något (trots tappet under finanskrisen). Men ökningen från 2006 till idag är ändå, som jag påpekade i gårdagens blogginlägg, mycket blygsam. Att ett ökat antal utrikesfödda kommit i arbete har inte gjort att andelen i arbete ökat mer än marginellt.

Ska Sverige klara välfärden och pensionerna måste vi helt enkelt öka andelen utrikesfödda i arbete. Det är en mycket svår uppgift som kräver kraftfulla reformer. Allt från utbildningssystem till bidragstak och lägre skatter på arbete, men även effektivare matchning, lägre kostnader för att anställa och generellt sett bättre företagsklimat. Personligen tror jag dessutom att en av åtgärderna måste vara att inte hela tiden fylla på med stora mängder nya utrikesfödda i arbetskraften innan vi löst den situation vi redan har. Det är en kontroversiell fråga såklart, men verkligheten talar sitt tydliga språk.

Inte hållbart att försöka lösa arbetskraftsbrist med asylinvandring

2017-03-26Ovanstående är från SVT TextTV idag. Texten antyder att Sverige kan lösa sin arbetskraftsbrist genom asylinvandring. Men det är rent matematiskt inte en framkomlig väg.

Att 244.000 utrikesfödda kommit i arbete de senaste nio åren är givetvis positivt. Mycket beror på Alliansens arbetslinje, vi såg redan efter några år i regeringsställning att antalet utrikesfödda i arbete ökade. Men andelen utrikesfödda i arbete ökade väldigt lite. Samma gäller idag. Att fler kommer i arbete beror främst på att så oerhört många fler kommer hit. I andel av de utrikesfödda är det däremot fortfarande långt mindre andel som är i arbete än i den inrikesfödda befolkningen. Och skillnaden har legat ganska stabilt under flera decennier.

Om 400.000 utrikesfödda tillförts arbetskraften under nio år och endast 244.000 av dem (knappt 62%) kommit i någon form av arbete är det med andra ord 156.000 som inte kommit i arbete. Det motsvarar drygt 38%. Detta ska jämföras med att inrikes födda har en sysselsättningsgrad på runt 90%. Att försöka lösa svensk arbetskraftsbrist med att ta emot asylsökande är helt enkelt inte en fungerande och hållbar lösning. För 24 personer som kommer i arbete kommer alltså ytterligare 15 personer i arbetsför ålder som ska försörjas av oss andra. Rent ekonomiskt blir det helt enkelt Ebberöds bank. Man kan ju naturligtvis hoppas att svenska politiker kommer på en revolutionerande lösning för att få mycket större andel av de nyanlända i arbete. Fast jag är tyvärr skeptisk, inget annat land har lyckats med det.

Det kan naturligtvis finnas andra skäl att ta emot asylsökande, exempelvis rent humana. Min poäng är bara att det bevisligen inte är ett hållbart sätt lösa framtidens arbetskraftsbehov. (Arbetskraftsinvandring av välutbildade människor är däremot något helt annat. Den möjligheten får inte förstöras av klåfingriga vänsterpolitiker.)

Måste också i förbigående kommentera påståendet att "den stora 40-talistgenerationen har börjat lämna arbetsmarknaden". Det är helt enkelt inte korrekt. 40-talisterna är idag mellan 67 och 77 år. De allra flesta av dem har lämnat arbetsmarknaden för länge sedan. I dag står 50-talisterna på tur att gå i pension. Och de är mycket färre än 40-talisterna. Nästa stora demografiska kris kommer när min egen 60-talistgeneration börjar gå i pension. Och vi är många!

Moderat Sverigemöte med stark framtidstro

2017-03-24I helgen samlas tusentals moderater, många av dem kommunpolitiker, till Sverigemötet i Karlstad. På bilden ovan tv invigningstalar partisekreterare Tomas Tobé. Högra bilden är från ett ekonomiskpolitiskt seminarium och workshop som jag deltog i under ledning av Ulf Kristersson, min vice utskottsordförande i finansutskottet och även moderaternas ekonomisk-politiske talesperson.

Medias fokus ligger såklart på de olika förslagen till hur Alliansen ska kunna stoppa regeringens många skadliga förslag. Samt givetvis på det (onödigt) svaga opinionsläget för moderaterna. Självklart talas det mycket om detta även bland deltagarna på Sverigemötet, men den mesta energi läggs trots allt på de politiska förslag som moderaterna kommer att gå till val på 2018. Och hur tråkigt det än må vara för våra politiska motståndare och media så är faktiskt stämningen god och vi har en stark framtidstro för vårt parti. Vi moderater har genom åren varit vana vid att periodvis arbeta i motvind, men vi gör nu det vi är övertygade om är rätt för Sverige. I längden brukar det trots allt löna sig. Och framförallt kan man se sig själv i spegeln och säga att man försökte förändra saker till det bättre i stället för att bara sitta på läktaren.

Moderaterna låste (äntligen) upp dörren för demokratin

2017-03-23

Moderaternas tydliga besked är att vi vill att Alliansen lägger fram en gemensam budget som vi hoppas ska få majoritet i riksdagen och som då skulle stoppa regeringens skadliga politik. Beskedet har ju rört om ordentligt i den politiska världen. Tyvärr har (hittills) övriga Allianspartier varit tveksamma eller rent avvisande till förslaget. Inte minst för att det i dagens parlamentariska läge måste bygga på Sverigedemokraternas stöd.

Men nu händer något intressant. Centerpartiet (som hittills kanske varit allra hårdast i sitt motstånd att lägga fram en Alliansbudget som kräver SD:s stöd för att vinna i riksdagen) vill nu i stället bryta ut viktiga delar ur regeringens budget för att stoppa de mest skadliga förslagen. Förslaget är inte oproblematiskt, och tidigare år har C varit helt avvisande till att bryta ut delar ur budgeten. Men det är i grunden positivt att även Centerpartiet nu vill göra något konkret åt regeringens skadliga politik i stället för att bara kritisera den. Möjligen kan man fundera över varför det är okej att bryta ut viktiga centrala delar ur regeringens budget med SD:s aktiva stöd men däremot inte är okej att lägga fram en hel Alliansbudget med samma SD-stöd? Jag tror de flesta har svårt att se den principiella skillnaden.

Centerpartiets förslag är dock problematiskt av andra skäl. Sverige har sedan länge ett finanspolitiskt ramverk som partierna hittills i allt väsentligt ställt upp på. Detta bygger på att regeringen lägger sin budget som en helhet, där inkomster och utgifter hänger ihop. Om riksdagen bryter ut en inkomstökning (skattehöjning) ur budgeten innebär det att den inte längre håller ihop, utgifterna blir större inkomsterna. Att riksdagen beslutar om en budget i obalans vore ytterst olyckligt. Om det däremot möjligen är förenligt med ramverket att bryta ut inkomstökningar om man samtidigt tar bort lika stora utgifter är något man givetvis kan fundera över. Men även om vi skulle välja den vägen innebär det att vi sätter en ny praxis, där varje framtida svensk regering riskerar att riksdagen bryter ut delar av budgeten. Innan man tar ett sådant dramatiskt steg krävs noggrann analys och eftertanke.

(Vissa påpekar att S-V-MP faktiskt vi ett tillfälle bröt ut en skattesänkning ur Alliansens budget med SD:s stöd. Men detta försvagade inte budgeten utan förbättrade resultatet. Därmed fick det inte lika dramatiska effekter, även om det självklart bröt mot en tidigare princip i Sveriges riksdag).

Från moderat sida föredrar vi att lägga fram en komplett Alliansbudget. Om den får riksdagens stöd vet vi att budgeten hänger ihop och går att regera på. Det ger också möjlighet till större förändringar och viktiga satsningar (tex polis och försvar) än om vi bara stoppar de allra värsta förslagen från regeringen. Om Alliansen ändå ska presentera en gemensam valplattform före valet 2018 kan vi ju lika gärna lägga fram mer av vår gemensamma politik i en gemensam budget redan till hösten?

Ett annat argument för en komplett Alliansbudget är riskerna för en regeringskris. Oavsett om riksdagen röstar igenom en hel Alliansbudget eller bara stoppar ett antal centrala förslag i regeringens budget så finns såklart möjligheten att S-MP-regeringen avgår. Att man skulle utlysa ett extraval våren 2018, bara ett halvår före ordinarie val känns mindre sannolikt. Det mest sannolika är antingen att S-MP-regeringen väljer att regera vidare trots att riksdagen stoppat hela eller delar av deras budget, eller att man väljer att avgå och låta Alliansen ta över fram till valet 2018. Om det sistnämna händer vore det mest stabila för landet om det också fanns en framröstad Alliansbudget som bas för en ny regering. Då kan Alliansen rimligen regera i minoritet på ett fungerande sätt fram till valet i september 2018.

Oavsett var Alliansen kommer att landa är det ändå positivt att flera partier nu inser att vi måste göra något aktivt i stället för att bara kritisera regeringens ekonomiska politik och sedan sätta oss på läktaren och i låta regeringen hållas. Det enda säkra sättet att definitivt stoppa regeringens skadliga ekonomiska politik är att riksdagen röstar igenom en bättre budget. Det näst bästa är såklart om man på ett fungerande och ansvarsfullt sätt i vart fall kan stoppa de allra värsta förslagen. Det är något vi nu måste analysera. Alliansen har en samsyn om att regeringens politik är skadlig och vi har i många frågor en gemensam grundsyn på vilken riktning vi tycker politiken skulle gå. Nu ska vi bara hitta det bästa sättet att driva igenom detta.

Moderaterna öppnade dörren för en ökad aktivitet från Alliansens sida, och därmed för ökad demokrati. Nu följer andra efter. Jag är övertygad om att väljarna i längden kommer att uppskatta detta.

Offentlig utfrågning om framtidens Public Service

2017-03-23I dag har jag ägnat förmiddagen åt att lyssna på Kulturutskottets offentliga utfrågning om framtidens Public Service. En mycket välfylld förstakammarsal i Riksdagen lyssnade på bland annat medieforskare, mediedebattörer, kulturministern och de tre VD-arna för SVT, SR och UR. Det kom även ett antal frågor från Kulturutskottets ledamöter.

Det mest slående var att samtliga talare uppenbarligen värnar starkt om dagens public service och närmast tävlade om vem som hade flest argument om förträffligheten hos public service. Det hade varit intressant om det förekommit någon enda kritisk forskarröst eller debattör bland talarna.

Det var också intressant att i stort sett alla talare talade sig varma för Public Service med argumentet att SVT/SR/UR står för saklighet, opartiskhet och för "oberoende faktagranskning". Kulturministern Alice Bah Kunke (MP) sa exempelvis i sitt anförande att "Public Service måste stå bortom den politiska sfären, det får aldrig råda några tvivel om att Public Service står oberoende från politiken".

Jag delar talarnas åsikt om hur det borde vara med opartiskheten och sakligheten. Tyvärr kan jag konstatera att verkligheten ligger väldigt långt från detta. Gång efter gång avslöjas hur medarbetare hos SVT och SR uppenbarligen har en politisk agenda och väljer ut debattörer och "röster på stan" med tydlig politisk vänsterkoppling. Exemplen på senare år är så otroligt många att det omöjligen kan vara en slump. I längden hotar det kraftigt förtroendet för Public Service. Detta är något som måste beaktas i Public Service-kommitténs fortsatta arbete med det nya sändningstillståndet, där jag personligen tror att man i vart fall måste vässa Granskningsnämndens arbete och mandat när det gäller granskningen av opartiskhet och saklighet.

Oroande möte med Småkom

2017-03-22

I dag hade jag och några andra moderater ett möte med Småkom, en samverkansorganisation för mindre kommuner (under 13.000 invånare). I min egen valkrets finns ju flera av dessa kommuner - Bollebygd, Vårgårda, Herrljunga, Tranemo och Svenljunga. Faktum är att endast tre av kommunerna - Borås, Mark och Ulricehamn är större än gränsen för en "småkommun".

Småkoms delegation bestod av ordföranden Peter Lindroth (S), vice ordföranden Ann-Sofie Alm (M), ledamoten Patrik Persson och sekreteraren Hilkka Eskelinen.

Vi pratade om många frågor, allt från bostadsförsörjning och postservice till att statliga myndigheter som arbetsförmedlingen och försäkringskassan försvinner från många orter. Det blev också allvarliga samtal om den ekonomiska hot mot småkommunerna kommande år.

* Problemen med bostadsförsörjning hänger samman med regler som föreskriver kraftiga nedskrivningar av nybyggda hyreshus på mindre orter eftersom man generellt menar att "marknadsvärdet" är lägre än nyproduktionskostnaden. Detta betyder att kommunala bostadsbolag tvingas göra omedelbara nedskrivningar av nya bostäder, vilket slår hårt mot resultatet och gör att många kommuner inte har råd att bygga nytt. Karlsborgs kommun har vägrat att göra denna nedskrivning eftersom man anser att schablonreglerna är orimliga och att ett fullt uthyrt hyreshus har ett bra värde och inte behöver skrivas ned. Man har fått revisorernas godkännande. Mycket intressant och kanske något för andra kommuner att ta efter?

* Vi diskuterade även Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans roll i mindre landsbygdskommuner där man tagit emot stora mängder nyanlända. Det är helt avgörande att få dessa människor i utbildning och arbete. Det är då ytterst olyckligt att lägga ned Arbetsförmedlingens kontor på dessa orter. Detta kommer direkt att slå mot integrationen.

* Vårt längsta samtal rörde kommunernas ekonomi de kommande åren. Många avfolkningskommuner har tagit emot stora mängder nyanlända, och därmed kunnat fylla sina tomma bostadshus. På kort sikt har detta varit en lysande affär för kommunerna, vilket inte minst en artikel i Dagens Samhälle idag visar. De svenska kommunerna gjorde rekordöverskott förra året, 21,5 miljarder, och vinnarna är de kommuner som tog emot flest nyanlända. Problemet är bara att statens pengar bara täcker kostnaderna för de första två åren. Därefter bär kommunerna hela ansvaret för försörjning, boende och utbildning mm. Jag har länge varnat för framtida effekter av detta. Man ser nu redan i en del kommuner att kostnaderna för försörjningsstöd ökar kraftigt. Och mycket värre blir det nästa år och de kommande 2-3 åren när alla nyanlända går över till kommunernas ansvar. Med tanke på att så få kommer i egen försörjning är prognoserna mycket illavarslande. För små kommuner väntar en mycket svår ekonomisk situation kommande år. Och alla inser nog vilken effekt detta får på invånarna. När man inser vilka påfrestningar den egna lilla kommunen drabbas av till följd av det procentuellt sett enorma mottagandet av nyanlända riskerar främlingsfientlighet och sociala motsättningar samtidigt att öka. Bilden Småkom målade upp var allt annat än positiv, och oron var densamma oavsett ledamöternas politiska hemvist.

Ungdomarna borde klandras - inte Marks kommun

2017-03-21

I dag finns denna artikel i nätupplagan av Borås Tidning. Så här inleds artikeln:

"Barnen på HVB-hemmet utelämnades att övernatta på tågstationen och fick inte stänga dörren vid besök. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, allvarlig kritik mot socialnämnden i Marks kommun.

Det är på ett HVB-hem som kommunen driver som händelserna ska ha ägt rum. Barn under 18 år har blivit utelämnade att sova på en tågstation eftersom personalen på HVB-hemmet inte har velat hämta dem."


Det Borås Tidning "glömmer" att berätta är att det handlade om ett boende för ensamkommande asylsökande ungdomar i övre tonåren. Ett boende som varit mycket oroligt med många konflikter. Ett boende där man satt upp tydliga regler för vad som gäller och där ungdomarna visste tydligt att de inte kan ta sista bussen till annan ort och sedan förvänta sig att bli hämtade av personalen. Nattetid är för övrigt personalen mindre av naturliga skäl och kan rimligen inte använda sin arbetstid åt att lämna boendet för att bedriva taxirörelse. I det aktuella fallet hade ungdomarna åkt iväg till Borås för att besöka en moské på kvällen, trots att man visste att man inte kunde ta sig hem. Man bröt alltså mot HVB-hemmets regler. Lidandet för ungdomarna att tillbringa en natt inomhus på stationen i Kinna var tydligen så stort att kommunen nu får en varning från inspektionen för vård och omsorg. Ivo menar att "socialnämnden äventyrat barnens trygghet och säkerhet på ett allvarligt sätt genom att låta dem tillbringa natten på tågstationen". Min tro är att dessa ungdomar som tidigare tagit sig över halva jordklotet till Sverige, klarar en natt på stationen i Kinna utan alltför allvarliga men för livet. Om det är någon som skulle straffas för det inträffade är det väl i så fall ungdomarna själva. Vad jag kan förstå hade de tidigare satt i system att "missa bussen" för att i stället bli hämtade av personalen.

I artikeln står även att ungdomarna tvingats ta emot besök med "öppen dörr". Jag misstänker att det var av rena säkerhetsskäl. Den som tror att HVB-hem är ett "gulligt litet dagis för småbarn" vet inte vad de talar om. HVB-hem kan vara av flera slag, både boende för ensamkommande barn och unga och hem för placerade tonårsungdomar med allvarliga sociala problem. Ett av kommunens HVB-hem för ensamkommande blev mer eller mindre sönderslaget och fick renoveras för miljoner när man avvecklade verksamheten för ensamkommande barn (något jag berättat om på bloggen tidigare). På ett annat HVB-hem i kommunen blev personalen knivhotad i samband med en rymning i november förra året. I söndags berättade Borås Tidning att "mannen som var i 18-årsåldern" dömdes till 14 dagars (!) fängelse.

Andra tidningar som skriver om det aktuella IVO-fallet (och berättar en större del av sanningen) Svenska Dagbladet, GT och SVT Nyheter Väst. Som synes presenterar man nyheten på väldigt olika sätt, men gemensamt är att kommunen beklagar och ber om ursäkt. Jag förstår att man måste agera så, men i grunden är det helt orimligt.

Om det anses klandervärt att HVB-hem upprättar tydliga regelverk och påföljder om man bryter mot dessa så är Sverige mycket illa ute. Om inte samhället uppfostrar dessa ensamkommande ungdomar lär ju ingen annan göra det. Kommuner som försöker styra upp ungdomarna borde få beröm i stället för att klandras.

Två alarmerande artiklar om framtidens energiförsörjning

2017-03-20

I dag finns två alarmerande artiklar i Dagens Industri:

I den ena artikeln varnar Svenska Kraftnäts nya VD för stora påfrestningar på energinäten när fyra kärnkraftreaktorer måste stängas på grund av olönsamhet. (Ett av skälen till detta är höjda skatter och kostnader som dagens regering drivit fram, även om moderaterna mfl lyckats få igenom att den nyligen införda effektskatten ska trappas ned och avvecklas under de kommande 2-3 åren). I den andra artikeln varnar Fortum för att vattenkraften hotas på grund av orimlig miljölagstiftning. Detta har varit känt i flera år nu, men regeringen verkar inte bry sig.

Så samtidigt som vi ska fasa ut oljan av klimatskäl stänger vi kärnkraftverk och stänger ned vattenkraftverk. Frågan är hur ett energiberoende land som Sverige, med både elintensiv industri och kallt klimat, ska klara framtidens energiförsörjning? Ännu ett område där Sverige är farligt ute och där regeringen uppvisar ett skrämmande ointresse.

Är verkligen isolering av SD Sveriges viktigaste politiska fråga?

2017-03-20

Som jag varnade för i mitt blogginlägg den 23/1 medförde moderaternas nya linje rörande Sverigedemokraterna inga snabba opinionspoäng (som vissa uppenbarligen hade väntat sig). I stället blev det ett rejält opinionstapp. Lite kan väl skyllas på den något taffliga kommunikationen av vad moderaternas nya linje egentligen innebär. Men i ett politiskt landskap och medialandskap där alla partier under decennier tävlat om vem som kan vara mest högljudd när det gäller att kalla SD för rasister, fascister eller rent av nazister är det inte så konstigt om en del moderater drar öronen åt sig när vi inte längre ställer upp på att isolera detta folkvalda parti i Sveriges riksdag. Vi har även från moderat sida bäddat för det själva genom att stundtals vara med i kören av fördömanden av SD.

Personligen är jag faktiskt lite stolt över att vi är det första partiet som bryter mot det odemokratiska beteendet att försöka isolera och demonisera ett folkvalt parti. Taktiken att motarbeta SD:s tillväxt genom att försöka frysa ut partiet och klistra på det etiketter som varit uppenbart osakliga har ju inte direkt varit framgångsrik. Det borde såväl media som övriga partier inse. Det enda rimliga sättet om man vill bromsa SD:s tillväxt är enligt min åsikt att granska partiets politiska förslag, ställa dem mot andra partiers, peka på de brister man menar att deras sakpolitik innebär och tvinga dem ta ansvar. I stället har politiken och media samfällt ägnat all kraft åt demonisering som bara leder till SD:s fortsatta tillväxt. I såväl Danmark, Norge och Finland har man genom att släppa in främlingsfientliga eller populistiska partier i "värmen" (till och med som en del i regeringsunderlaget) krympt dem dramatiskt. Jämfört med detta är det ett mycket litet steg att sluta isolera och demonisera SD och tala med dem som med alla andra partier i Sveriges demokratiskt valda riksdag.

Jag är övertygad om att historien kommer att ge moderaterna rätt och att vi gör en insats för Sverige genom att bidra till att ta av SD "offerkoftan" och därmed motverka att man får en massa sympatier av människor som egentligen sympatiserar med andra partier.

Jag är också övertygad om att ganska många egentligen tycker det är ganska självklart att ett oppositionsparti försöker få igenom sin egen sakpolitik i riksdagen och att detta är överordnat frågan om att till varje pris isolera ett annat oppositionsparti. Att till varje pris isolera SD kan omöjligen vara Sveriges viktigaste politiska fråga. Ett parti som låter motståndet mot ett annat oppositionsparti vara överordnat alla andra politiska frågor uppträder totalt oansvarigt mot landet och förtjänar faktiskt inte en enda röst. Varför ska man rösta på ett parti som frivilligt sätter sig på läktaren i fyra år?

Att vi moderater drabbas av ett opinionstapp är såklart ett högt pris. Men jag är övertygad om att det kommer att se bättre ut i valet 2018 än vad dagens siffror visar. Sunt förnuft och ansvarstagande kommer att belönas i längden, och när krutröken lagt sig kommer moderaterna att framstå som de enda som (äntligen) hade modet att bryta en destruktiv politisk agenda och göra det som är bäst för landet. Alternativet hade varit att fortsätta att passivt se på när dagens vänsterregering stegvis förstör landet, utan att ens försöka göra något åt det. I längden hade det varit totalt ointressant att vara politiker i ett sådant parti, då hade det varit bättre att ägna sin tid åt något annat.

När det blir uppenbart för alla att moderaterna inte förespråkar regeringssamverkan med SD och att vi står stadigt i våra egna grundvärderingar och aldrig skulle kunna kompromissa bort dessa, då tror jag många vilsna moderater kommer att återvända. Problemet idag är resten av Alliansen, där framförallt Liberalerna och Centerpartiet uppenbarligen föredrar läktaren framför att göra något konkret åt dagens skadliga politik. Det oroar mig mycket när jag tänker på hur den politiska kartan kan komma att de ut efter nästa val. Vill L och C sitta på läktaren i ytterligare fyra år?

Första mötet med den parlamentariska Public Service-Kommittén

2017-03-18

Denna vecka drog den parlamentariska Public Service-kommittén igång sitt arbete. Bland annat fick vi en grundlig genomgång av den tidigare utredningen under Alliansregeringen om hur TV-avgiften skulle kunna reformeras. Den gången blev det inget konkret förslag, främst på grund av att det fanns lite olika politiska ingångar i frågan. Dessutom fungerade på den tiden systemet hyfsat väl. Men efter att det får något år sedan kom en dom som stoppade uttag av TV-licens från den som endast såg TV i sin dator ställdes hela frågan på sin spets och alla inser att dagens modell med apparatstyrd TV-licens inte längre är hållbar med den allt snabbare tekniska utvecklingen. Och nu är alltså en ny utredning igång som ska försöka lösa problemet.

Utredningen ger oss också en djupare kunskap om alla frågor kopplade till Public Service (Alltså SVT, UR och SR), och det ska bli intressant att ta del av detta.

Utredningens direktiv är fastställda av regeringen. På regeringens hemsida beskrivs uppdraget så här:

"En parlamentarisk kommitté ska analysera villkoren för radio och tv i allmänhetens tjänst och föreslå nödvändiga förändringar för att skapa fortsatt goda förutsättningar för verksamheten. Kommitténs uppdrag är att föreslå ett långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem för radio och tv i allmänhetens tjänst. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2017.

Utgångspunkten är att Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB ska ha finansiella förutsättningar att utveckla en oberoende verksamhet med hög legitimitet, kvalitet och relevans i det moderna medielandskapet.

Kommittén ska bland annat
•analysera möjliga alternativa finansieringssystem med utgångspunkt i de särskilda krav och mål som finns för systemet med radio och tv i allmänhetens tjänst,
•ta fram ett konkret förslag för finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst där insamlade medel även i fortsättningen hanteras åtskilda från övriga medel på statens budget,
•ta ställning till om det är hushåll eller individer som ska vara betalningsskyldiga och om det är lämpligt att införa en differentiering av betalningsskyldigheten, och
•ta ställning till om betalningsskyldigheten även fortsättningsvis ska knytas till innehav av viss mottagningsutrustning och hur den i så fall ska definieras.


Från moderat sida hade vi gärna prövat möjligheten att finansiera Public Service via statsbudgeten i stället för med TV-licens. Påståendet att just Public Service skulle ha ett speciellt behov av långsiktigt garanterade intäkter känns lite märkligt. Det finns många verksamheter som är viktiga i statens budget, exempelvis Försvaret, Polisen, forskningen och infrastrukturen. Dessa verksamheter får sina intäkter prövade regelbundet i statens budget i form av långsiktiga fleråriga beslut. Vi ser inget problem att långsiktigt öronmärka pengar även till Public Service via statsbudgeten. Men tyvärr ingår inte denna möjlighet i utredningens uppdrag, och det innebär att vi får stödja det bästa förslaget av dem som återstår. Mer om detta framöver.

Är det verkligen bättre om riksdagsledamöter reser dyrt än billigt?

2017-03-16

Till att börja med. Jag försvarar inte brott mot regelverk. Jag har själv inget årskort på vare sig tåg eller flyg. Och jag har inga egna bonusinköp att begära rättelse för.

Men när jag följer upprördheten i media över att riksdagsledamöter köpt måltider på tåget för sina bonuspoäng kan jag inte längre vara tyst. Detta är den tramsigaste debatt vi haft på länge! Att utmåla riksdagsledamöter som "fuskare" för att man använder bonuspoäng för att exempelvis köpa en måltid på tåg eller flyg är riktigt lågt, och dessutom okunnigt. Och när man till och med skriver att riksdagsledamöter "snyltar på skattebetalarna" har man helt missuppfattat vad frågan gäller. Att utnyttja bonuspoäng innebär inte att skattebetalarna får en kostnad. Bonuspoäng är inte detsamma som "riksdagens kreditkort" som vissa verkar tro. Om poängen inte används förfaller de utan värde.

En riksdagsledamot har rätt att begära ett dyrt guldkort på SJ. Då ingår mat på resorna, och ingen förmånsbeskattning sker. Om han eller hon i stället begär ett billigare silverkort ingår inte mat. Men om man då i stället använder poäng för att köpa mat bryter man mot reglerna - trots att maten inte kostar en krona för skattebetalarna och totalkostnaden för resorna blir lägre.

På samma sätt kan den som vill boka en tjänsteresa i 1:a klass på SJ och få en räksmörgås inkluderad i priset. Biljetten kostar mycket mer än att åka 2:a klass. Om man i stället tar en billig 2:a-klassbiljett och köper samma räkmacka för bonuspoäng (gratis för skattebetalarna) blir reskostnaden betydligt lägre. Men man bryter ändå mot regelverket.

Samma sak gäller för flyget. Man kan boka en dyr enkelresa med SAS plus. Då ingår oftast även en måltid i priset. Om man i stället bokar en billigare biljett SAS Go ingår ingen måltid. Däremot kan man då köpa en måltid för bonuspoäng. Men då bryter man plötsligt mot reglerna!

Medias hetsjakt mot oss politiker är helt orimlig. Tycker verkligen media att det är bättre om en ledamot reser dyrt än om vi använder bonuspoäng som inte kostar skattebetalarna något?

I riksdagens reglemente står för övrigt uttryckligen att man "får använda bonuspoängen på tjänsteresor". Det kan handla om att betala biljetten eller uppgradera långresor. Men det står inget om att måltider är exkluderade.

Jag ifrågasätter också påståendet att det skulle uppstå en skatteförmån om man skulle handla en måltid för bonuspoäng. Riksdagsledamöter har speciella, nedsatta, traktamenten när vi är i Stockholm, betydligt lägre än det som andra medborgare har rätt till, just för att vi emellanåt blir bjudna på luncher eller måltider. Jag menar därför att det knappast kan vara en skatteförmån om man köper en måltid med bonuspoäng på väg till eller från Stockholm under ett dygn där denna typ av reducerat traktamente utgår. När media påstår att riksdagsledamöter som handlat mat för bonuspoäng är skattefuskare är man sannolikt ute på hal is.

Återigen suckar jag över vilka tramsiga frågor media uppmärksammar när det finns så mycket annat viktigt att skriva om. Och jag kommer personligen att begära att riksdagen ser över regelverket så reglerna blir tydliga och vettiga och gynnar billigast möjliga val av resa för skattebetalarnas skull.

Svensk professor: IPCC:s klimatmodeller bygger på orimligheter

2017-03-16

För flera år sedan hade jag besök i riksdagen av professor emeritus i globala energisystem vid Uppsala Universitet, Kjell Aleklett, och ett antal av hans doktorander. De föredrog sin forskning kring olika energislag och tillgången på dessa.

Nyligen fick jag denna bok, "En värld drogad av olja" med Kjell Aleklett som författare. Det är en svensk omarbetad översättning av hans tidigare bok från 2012, "Peak Oil". I boken beskriver han hur olja bildas, hur mycket vi utvinner, hur mycket vi kan utvinna, kommenterar frackning och nya metoder för utvinning av olja, samt varnar för oljans roll i olika globala konflikter. Men viktigast är kanske att han avslöjar även det han menar kan vara "världens största forskningsskandal".

Det är nämligen så att samtliga IPCC:s (FN:s klimatpanel) fyra scenarier/modeller över den framtida globala uppvärmningen bygger på ökande behov av olja för sina koldioxidutsläpp. De tre första IPCC-scenarierna kräver mer olja än vad som kan produceras. För den fjärde är oljekonsumtionen möjlig, men å andra sidan kräver scenariot mer kol än vad som kan produceras.

Det finns enligt Aleklett inget av de fyra scenarierna som beskriver de möjliga framtida utsläppen av koldioxid! Slutsatsen av detta är i så fall att IPCC:s modeller inte heller kan användas som underlag för politiska beslut.

Alla delar av boken är intressanta, men slutsatsen att klimathotet byggs på orealistiska parametrar är skrämmande. Jag rekommenderar var och en att läsa och bilda sig sin egen uppfattning. Om någon skulle vilja ha ett eget exemplar kan jag förmedla en kontakt till författaren.

Flygskatten har inget med omsorg om miljö eller klimat att göra

2017-03-16

Diskussionen om nationell svensk flygskatt är ett av de bästa exemplen på hur det går när man låter klimatfundamentalister få för stort inflytande på politiken. Miljöpartiet (och även Vänsterpartiet) har som en av sina bärande politiska idéer att motverka konsumtion och ekonomisk tillväxt. Klimatfrågan passar perfekt för detta ändamål. Genom att skrämma människor med klimatförändringar kan man legitimera en massa av den rödgröna vänsterns traditionella politik. Lägre ekonomisk tillväxt, minskad konsumtion och höjda skatter, nationalstatens avskaffande till förmån för överstatlighet och globala tvingande regelverk. Man kan även motivera ökad kontroll av medborgarna och begränsad personlig frihet att få leva som man vill, begränsning av människors rätt att flyga eller köra med privat bil, motverkande av utrikes semesterresor och turism och till och med lägga sig i vad människor äter, allt från kött till flaskvatten. Exemplen är många.

Tyvärr har borgerliga partier, inklusive moderaterna, i allt för hög grad köpt klimatalarmisternas agenda. Nu skördar vi frukterna - ständigt nya jobbskadliga och samhällsekonomiskt vansinniga skatter och förslag som skadar jobb, tillväxt, miljö och personlig frihet. Ifrågasätter man förslagen, exempelvis flygskatten, får man bara som svar "bryr du dig inte om klimatet?" Som om svenska politiker skulle ha förmågan att påverka jordens klimat ens mätbart?

Har då flygskatten någon miljö och "klimatnytta"? Det finns lite olika åsikter om hur stor del av de svenska koldioxidutsläppen som kommer från flyget. Vissa säger 1%, andra menar att det är uppemot det dubbla. Några hävdar att det är rent av 4-5% (de räknar då även in utsläpp av vattenånga, vilket kanske inte är helt relevant i just denna diskussion).

I regeringens utredning om flygskatt (SOU 2016:83) citeras Naturvårdsverkets siffror om Sveriges totala utsläpp av koldioxid som år 2014 uppskattades vara 53 miljoner ton. Enligt Naturvårdsverket var utsläppen av koldioxid från Sveriges inrikesflyg cirka 0,54 miljoner ton koldioxid samma år. Det motsvarar alltså 1% av totalen. Koldioxidutsläppen från boende i Sveriges alla flygresor (från alla flygplatser i alla länder i hela världen) uppgår enligt samma utredning till cirka 5,8 miljoner ton per år. Det skulle i så fall motsvara 11% av de samlade svenska koldioxidutsläppen. Dock påverkar ju en nationell svensk flygskatt bara starter och landningar i Sverige. Hur stor del av de 11% som redovisas som avser det ena eller det andra framgår inte. Men låt oss i vart fall konstatera att hur man än räknar står det svenska flyget som påverkas av flygskatt för någonstans mellan 1% och 11% av de svenska koldioxidutsläppen. Låt oss anta att det är någonstans mittemellan, exempelvis 5% som ligger i det övre spannet av de 4-5% som normalt brukar nämnas av de mest flygkritiska i klimatdebatten.

Sveriges andel av de totala CO2-utsläppen i världen ligger mellan 0,15% och 0,2%. Om vi antar den högre siffran, 0,2% så betyder det att det svenska flyget står för 5% x 0,2% = 0,01% av jordens samlade koldioxidutsläpp.

I regeringens utredning konstateras också (sidan 190) att "Den föreslagna skatten på flygresor beräknas minska koldioxidutsläppen med 0,5-2% av koldioxidutsläppen från alla flygresor (i hela världen) av boende i Sverige. Det betyder alltså att flygskatten i bästa fall minskar koldioxidutsläppen med 2% av de 0,01% av världens koldioxidutsläpp som det svenska flyget orsakar. Det blir alltså 0,0002%. (I det lägre intervallet blir det endast 0,00005%.)

Dessa siffror bekräftas i allt väsentligt av utredningen ovan där man i sammanfattningen skriver att "Skatten förväntas leda till begränsade men positiva effekter för klimatet genom minskade utsläpp av koldioxid och en minskning av övrig klimatpåverkan från flyget. När hänsyn tas till ökade utsläpp från andra trafikslag genom överflyttningar från flyget kan nettoeffekten förväntas uppgå till en reduktion om 0,08–0,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter.". Detta motsvarar i så fall 0,00037% av de samlade utsläppen på 53 miljoner ton.

Flygskatten kommer alltså i bästa fall att minska de globala koldioxidutsläppen med mellan 0,0002% och 0,00037%. Eller 0,2 - 0,37 tusendels procent.

Frågan är om det är värt att slå ut svenska jobb och regionala flygplatser för att uppnå denna ytterst marginella "klimatnytta"? De politiker som försöker göra flygskatt till en fråga om mänsklighetens överlevnad har mycket att bevisa.

I utredningen redovisas även antagande om flygskattens effekt på antalet resande. "Den totala minskningen av avresande resenärer från flygplatser i Sverige beräknas bli 450 000–600 000 per år, jämfört med om ingen skatt införs."/"Skatten kan förväntas leda till en reduktion av efterfrågan på flygresor med 3,6–4,8 procent för inrikesflyget, 1,4–1,9 procent för flyg inom Europa och 1,5–2,1 procent för flyg utom Europa" skriver man. Detta är ett annat sätt att beskriva flygskattens ytterst begränsade effekt på totalen. Man skriver också att antalet flygresenärer totalt ändå kan komma att öka eftersom det är en stigande trend. För enskilda små regionala flygplatser kan dock minskningen i det enskilda fallet bli helt avgörande för flygplatsens överlevnad. Så blev det i Norge när man införde en flygskatt där, flyglinjer stängdes och flygplatser lades ned. Flygskatten är ett reellt regionalpolitiskt hot även i Sverige.

När man läser utredningen är det helt uppenbart att en flygskatt inte kan motiveras av miljö eller klimatskäl (alldeles oavsett vad man i övrigt har för åsikt i klimatdebatten). Det enda skälet till att vi får en flygskatt är att det fundamentalistiska Miljöpartiet måste få ett köttben av regeringen efter alla tidigare motgångar. Socialdemokraterna borde skämmas som låter MP sätta dagordningen i denna fråga med ett så högt pris för delar av vårt land.

Möte med de nordiska revisionsutskotten

2017-03-15I dag har svenska finansutskottet varit värdar för ett möte med samtliga de nordiska parlamentens revisionsutskott. Besökare från Finland, Åland, Norge, Island, Danmark, Grönland och Färöarna. Detta är ett årligen återkommande möte för att utveckla revisionen av statlig verksamhet i de nordiska länderna. Det kan låta torrt och tråkigt, men det är oerhört viktigt i en demokrati att man följer upp hur skattepengarna används och att de beslut som tas verkligen genomförs på ett effektivt sätt.

Prio ett är att lagföra IS-terrorister, inte att dalta med dem!

2017-03-15

De senaste dagarnas diskussion kring återvändande IS-terrorister har avslöjat att regeringens ansvarige minister, Alice Bah Kunke, inte har någon kunskap alls om ämnet och visar en pinsam oförmåga att ta problemet på allvar.

Mer än 300 svenskar har sedan 2012 rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar i Syrien och Irak, av dessa har ca 140 återvänt till Sverige. Det är färre som reser nu, men sammantaget har hotet inte minskat.

Alliansen tog häromdagen initiativ till att kalla demokratiministern till konstitutionsutskottet med anledning av hennes uttalanden om IS-återvändare i Agenda 12/3. Säpo säger att våldsbejakande islamism – inte minst IS-återvändare – är det största terroristhotet mot Sverige. Då är det bekymmersamt att ansvarigt statsråd inte driver frågorna om IS-återvändare med engagemang och kunskap – tar regeringen hotet från IS-återvändare på allvar? Ytterst är det statsministerns ansvar att frågorna hanteras av ett statsråd som kan frågorna och tar dem på allvar.

I december 2015 ingick Alliansen i Justitieutskottet en överenskommelse med regeringen kring ett antal åtgärder mot terrorism. Vi moderater vill dock gå längre och stärka rättsväsendets förmåga ytterligare. Vi har därför bland annat lagt ett stort antal förslag i vår partimotion om terrorism.

I januari 2016 ingicks en uppgörelse mellan Alliansen i Konstitutionsutskottet och regeringspartierna om sju tillkännagivanden om ett utvecklat arbete mot våldsbejakande extremism. Ett av dem handlar om att myndigheter och kommuner måste ha beredskap att hantera återvändare. Det ansåg regeringen var slutbehandlat i september 2016, vilket ett enigt KU avvisade – på goda grunder, vilket de senaste dagarnas debatt visat.

Här är en lista över ytterligare förslag från Moderaterna eller Alliansen med koppling till terrorism, inklusive återvändande av IS-terrorister (och eventuella andra):
• Upprätta riktlinjer för att hantera s.k. återvändare där lagföring ska komma i främsta rummet.
• Tillräcklig kapacitet att i Sverige kunna utreda terroristbrott och krigsbrott som begåtts utomlands.
• Kraftfulla polisiära insatser för att motverka parallella samhällen och otrygghet i områden som är utsatta för allvarlig brottslighet.
• Det bör göras möjligt för Säpo att erhålla underrättelseinformation från signalspaning parallellt med förundersökning.
• Översyn av om tvångsmedelslagstiftningen stämmer överens med den tekniska utvecklingen.
• Nationella insatsstyrkan ska ha tillräcklig operativ förmåga och kunna agera i samband med terroristangrepp på flera geografiska platser samtidigt.
• Översyn av Säkerhetspolisens behov av nya verktyg för att upptäcka och utreda terroristbrott, utöver hemlig dataavläsning som är under utredning.
• Se över offentlighets- och sekretesslagen så att kommuner kan få tillgång till de uppgifter från Polisen och Säkerhetspolisen som kommunerna behöver för att framgångsrikt motarbeta att människor ansluter sig till våldsbejakande extremism.
• Utarbeta en strategi för att säkerställa att statliga eller kommunala medel inte tilldelas verksamheter eller åtgärder som riskerar att direkt eller indirekt stödja radikalisering, våldsbejakande extremism eller terrorism.
• Prioritera arbete inom Kriminalvården för att upptäcka och motverka radikalisering på anstalterna och inom frivården.
• Problematiken kring självradikalisering och i förlängningen ensamagerande terrorister (s.k. ”ensamvargar”) bör tydligare inkluderas i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.
• Förtydliga ansvaret för skolhuvudmän och andra som arbetar med barn och unga att främja demokratiska värderingar, motverka extremistiska värderingar samt upptäcka och motverka radikalisering.
• Utforma en nationell kommunikationsstrategi mot våldsbejakande extremism och för demokratiska värderingar.
• Det behövs forskning om den våldsbejakande islamistiska ideologin och hur den uttrycks och utformas i Sverige samt en kartläggning av våldsbejakande islamism i Sverige – nätverk, kopplingar till andra länder, ideologiska utgångspunkter.

Endast gemensam Alliansbudget kan stoppa flygskatten

2017-03-15

Regeringen presenterade idag inriktningen för en ny svensk flygskatt. Trots massiv kritik från myndigheter, kommuner, regioner och näringsliv kommer regeringen gå vidare med det förslag som helt saknar klimateffekt och som slår hårt mot tillgänglighet, sysselsättning och konkurrenskraft i Sverige. Skatten slår hårdast mot de delar av landet där flyget har störst betydelse och inte har tillgång till annan kollektivtrafik. Kommuner och regioner från Kiruna i norr till Ängelholm i söder har kritiserat förslaget på grund av de negativa effekter det väntas få för tillgängligheten och konkurrenskraften utan någon "klimatnytta".

Den 1 mars löpte remisstiden för utredningsförslaget om en svensk flygskatt ut. Av de 156 remissyttranden som tar ställning till förslaget är 126 starkt kritiska. Bland dessa återfinns tunga instanser som Riksrevisionen, Statskontoret, Ekonomistyrningsverket och Tillväxtverket. För regeringen tycks kritiken dock inte spela någon roll.

I Norge flyttade flygbolag från landet efter att man införde nationell flygskatt. En regional flygplats har helt lagts ned. SAS har redan förvarnat om att man tänker lägga ned inrikeslinjer till mindre regionala flygplatser i Sverige som blir olönsamma till följd av flygskatten. För lågprisbolagen blir effekterna ännu större. Även charterbolag har sagt att man kommer att flyga utrikes från färre orter än idag om det införs en nationell flygskatt.

Moderaterna säger nej till den föreslagna flygskatten. Och det gör även resten av Alliansen, liksom Sverigedemokraterna. Men eftersom regeringen lär lägga in förslaget om flygskatt i höstens budget går den ändå inte att stoppa - trots att en majoritet i riksdagen är emot. Det enda sättet att stoppa den är att en annan budget vinner riksdagens stöd. Det är ett bra exempel på varför moderaterna vill lägga fram en gemensam Alliansbudget i riksdagen till hösten. Om en sådan budget får Sverigedemokraternas stöd kan vi föra en bättre politik för Sverige. Tyvärr tycker flera av Allianspartierna att det är viktigare att till varje pris isolera SD än att föra en bra politik för Sverige. Det är ytterst sorgligt.

Reseberättelse från besöket i Etiopien

2017-03-14Hela reseberättelsen hittar du här!

EU-dom ger arbetsgivare rätt att kräva neutral klädsel av anställda

2017-03-14

Dagens dom i EU-domstolen som ger arbetsgivare rätt att ha en klädpolicy som kräver att de anställda på en arbetsplats ska uppträda neutralt, utan politiska eller religiösa symboler känns oerhört rimlig. Vad man däremot bär för kläder på sin fritid är såklart upp till var och en.

Domen går helt i linje med det jag skrivit om tidigare när det gäller anställda i offentlig tjänst (eller verksamheter som drivs på entreprenad åt det offentliga). Den som är offentliganställd representerar det öppna samhället och staten, avlönas av medborgarna gemensamt, och ska vara neutral i förhållande till medborgarna och uppträda på ett sätt som inger förtroende. I detta ligger enligt min åsikt att man självklart inte ska bära påträngande symboler och attribut under arbetstid som symboliserar religioner, åsikter eller politiska partier, och inte heller bära kläder som döljer ansiktet. Detta innebär rimligen att man inte bär burka på jobbet. Men inte heller att man har ett moderat partimärke på kavajen när man som anställd står i receptionen i kommunhuset.

Nu omfattas Sverige med automatik av EU-domen som ger arbetsgivare rätt att ställda denna typ av krav på neutral klädsel. Nu bör regeringen rimligen deklarera att dessa regler regelmässigt ska gälla hos offentliga arbetsgivare i de fall där man möter allmänheten som representant för det allmänna.

Hur oroväckande är hushållens skuldsättning?

2017-03-14

Nyligen hade Finansutskottet besök av professor Bo Becker från Handelshögskolan i Stockholm. Han höll en föredragning om sin syn på hushållens skuldsättning och hotet om en "bolånebubbla".

Hushållens skulder har ökat från i genomsnitt 60% av den disponibla inkomsten från 1980-talet fram till början av 2000-talet. Därefter har hushållens skulder ökat stadigt i takt med bolånepriserna, ochpasserade 120% år 2010. Efter 2010 har utvecklingen mattats av, och 2015 låg nivån runt 125% av disponibel inkomst.

Nedanstående bild visar hushållens skuldsättning i Sverige och i jämförbara länder. Vi ligger inte högst, men över genomsnittet när det gäller belåning i relation till disponibel inkomst.I länder där hushållen har hög belåningsgrad brukar man normalt ha en större andel bundna lån (lån med fast ränta) än vad läget är i Sverige. I Sverige har andelen rörliga lån ökat över tid, se nedanstående figur.Professor Becker menade vid sin föredragning att hushållens stora låneskuld med rörlig ränta gör hushållen extremt känsliga för förändrade räntenivåer. Han tyckte det var olyckligt att man väljer rörlig ränta i så stor utsträckning, och förklarade det med att många vill ha flexibilitet om man byter bostad. Att ha bundna lån gör att man i annat fall tvingas betala en kännbar ränteskillnadsersättning.

Svensk penningpolitik har i och med den stora andelen rörliga bostadslån en enorm effekt på hushållens konsumtionsutrymme. Om räntan stiger kommer konsumtionsutrymmet att minska och det kommer att påverka BNP. Penningpåolitiken får på detta sätt större betydelse för hushållen än för företagen. Dagens extremt låga räntor gynnar därmed konsumtionen, men en återgång till mer normala räntenivåer kommer att minska konsumtionen och tillväxten. Särskilt utsatta är unga människor i storstad som köpt dyr bostäder de senaste åren.

Samtidigt påpekade professor Becker att de flesta hushåll trots allt har ett utrymme för att klara av högre räntor än dagens. Hushållen har en mycket stor nettoförmögenhet, även om man räknar bort värdet av den egna bostaden. Det gör att det finns stora buffertar i många hushåll. Han verkade väl inte riktigt tro på någon nära förestående bolånekris eller bostadsbubbla, de flesta har inte köpt bostad på spekulation, utan för att bo där. Man kommer därför oftast inte att sälja sin bostad om räntan stiger, men däremot kommer man att spara in på annat, vilket kommer att minska tillväxten i samhället. En nog så allvarlig effekt på samhällsekonomin.

Talade statsministern osanning i konstitutionsutskottet?

2017-03-13

I dag skriver Ivar Arpi i ledaren i Svenska Dagbladet om hur statsminister Stefan Löfvén vilseledde (rentav ljög?) för riksdagens konstitutionsutskott angående sin vetskap om att de ökande strömmarna av asylsökande hösten 2015 låg långt över Migrationsverkets tidigare prognoser.

I torsdags överlämnades utredningen ”Att ta emot människor på flykt” (SOU 2017:12) till inrikesminister Anders Ygeman. Även om tonen är återhållsam slås det fast att både regeringen och Migrationsverket med sitt handlande, och särskilt bristen därpå, gjorde att migrationskrisen blev så omfattande. Rapporten pkar också på att regeringen och Stefan Löfven visste betydligt mer om kommande flyktingströmmar än man förmedlade utåt. Enligt rapporten, kan Löfven ha mörkat vetskapen om att Migrationsverkets rapport i juli 2015 – vars huvudscenario räknade med en minskning till 77 000 asylsökande – var ”helt fel ute”. Ledarskribenten påpekar att det snabbt kom starka indikationer på att siffran, som till slut landade på 163 000 asylsökande – var felaktig men att inget gjordes. Migrationsverket ska ha vidarebefordrat informationen till Regeringskansliet. Men där fastnade den.

När Stefan Löfven höll sitt välkomnande tal på ett möte anordnat av Refugees Welcome i Stockholm 6 september 2015 hade han alltså tillgång till information om att juliprognosen inte stämde. Och trots att man, enligt den nya rapporten, alltså visste att prognosen inte stämde förnekade Löfven detta i en utfrågning i konstitutionsutskottet i april 2016. Då sa statsministern sig inte ha någon anledning att ifrågasätta Migrationsverkets rapport, med argumentet "att man lyckats bra historiskt". Något som inte heller stämmer, påpekar Ivar Arpi och hänvisar till Riksrevisionen som visat att myndigheten underskattat asylsökande i flera år.

”Om det som står i utredningen stämmer har Stefan Löfven ljugit för konstitutionsutskottet. Det är anmärkningsvärt.” avslutar Ivar Arpi.

Jag kan bara säga att för oss som hade insyn i händelseutvecklingen hösten 2015 var Löfvéns förnekelse av problemen slående. Bland annat Moderaterna krävde införande av gränskontroller och andra åtgärder långt innan regeringen vaknade. Och vi grundande såklart våra krav på det vi själva såg i statistiken från Migrationsverket, där antalet asylsökande ökade dag för dag. Redan den 19/8 2015 bloggade jag om Migrationsverkets larm om att man inte längre klarade av mottagandet av "ensamkommande flyktingbarn". Och efter det kom larmrapporter och skrämmande siffror i stort sett dagligen hela hösten. Stefan Löfvén måste ha varit den enda som inte märkte något.

Finansministern sprider "alternativa fakta"

2017-03-13

Nedanstående citat av finansminister Magdalena Andersson (från Borås Tidning igår) är ännu ett exempel på "fake news" eller så kallade "alternativa fakta" från regeringens sida.Så här ser siffrorna ut från Ekonomistyrningsverket. Figuren visar bland annat just statens överskott/underskott respektive år (blå staplar). Överst har jag markerat om Sverige haft röd eller blå regering, samt markerat perioder med högkonjunktur (gröna ringar) och lågkonjunktur (gula ringar).Man kan konstatera att Alliansen hade överskott i statens finanser i stort sett samtliga år under sina åtta år i regeringsställning - till och med de svåra åren efter finanskrisen (blå period). Endast två år hade vi underskott. Det stämmer alltså inte att statens finanser försämrades varje år. Uppgången efter den djupa krisen 2008-2009 var exempelvis imponerande. Man kan också se att 2015 slutade med underskott. Finansministern hävdar att det var överskott. Fake news blir inte bättre för att de kommer från en minister. Finansministern glömmer också att berätta att Alliansen minskade statsskulden i förhållande till BNP till en av de lägsta i hela EU.

Figuren visar också det historiska sambandet mellan överskott och högkonjunktur (gröna ringar), samt underskottens koppling till lågkonjunktur (gula ringar, i detta fall den europeiska bankkrisen på 1990-talet, IT-kraschen 2002 samt finanskrisen 2008). Svenska politiker - oavsett färg - råder inte över världskonjunkturen, som påverkar ett exportberoende land som Sverige oerhört mycket. Men det är viktigt att ha överskott i goda tider så man kan spara i de berömda ladorna inför sämre år. Just nu bryts detta mönster (sista röda perioden). Staten gick alltså med underskott 2015, trots högkonjunktur. För 2016 blir överskottet mycket blygsamt (ca 40 mdr) trots den starkaste högkonjunkturen sedan 2007/2008 och tillfälliga faktorer som tillfälligt "dopat" ekonomin med lånade pengar - exempelvis flyktingmottagandet. För 2017 spår Riksgäldskontoret att vi får underskott - trots högkonjunktur! Detta försämrar allvarligt Sveriges möjligheter att klara nästa lågkonjunktur, vilket de flesta tunga ekonomiska bedömare är eniga om.

Möte med chefsekonomen på Sveriges Kommuner och Landsting

2017-03-04

I veckan som gick träffade jag chefsekonomen på Sveriges Kommuner och Landsting, Annika Wallenstam, tillsammans med min moderata riksdagskollega i finansutskottet, Anette Åkesson. Annika tog emot oss i sitt tjänsterum på SKL:s kontor vid Slussen och vi fick ett par timmars diskussion och samtal kring det ekonomiska läget i de svenska kommunerna och landstingen. Detta är ju mitt ansvarsområde för moderaterna i finansutskottet, och jag ville ha en tydlig bild direkt från källan. Här följer några av de bilder Annika Wallenstam föredrog för oss.

Denna bild visar den dramatiska befolkningsökningen i Sverige just nu. Den ligger långt över det historiska genomsnittet de senaste decennierna. Anledningen till att befolkningen ökar så mycket just nu är såklart det extremt stora mottagandet av asylsökande de senaste åren, samt anhöriginvandringen som följer i dess spår. Detta medför stora påfrestningar på samhället, både vad gäller bostadsförsörjning och efterfrågan på välfärd. Inte minst blir det en stor belastning för kommunerna den dag statens ansvar för nyanlända upphör (alltså efter två år).Här illustreras befolkningsökningen i olika åldersgrupper. De unga och de äldre ökar mest. Ökningen bland unga beror till stor del på asylmottagandet. De äldre ökar främst på grund av en åldrande befolkning samt att vi lever längre. Den minsta befolkningsökningen ser vi i de yrkesverksamma åldrarna. De som ska försörja övriga grupper ökar alltså långsammare än de grupper som ska försörjas. Tyvärr är det ju dessutom så att en lägre andel av de nyanlända i yrkesverksam ålder förvärvsarbetar jämfört med övriga. På den positiva sidan finns såklart att om vi kan få unga nyanlända i arbete efter slutförd utbildning kan det motverka de demografiska förändringarna. Det kräver dock omfattande resurser.


I denna figur redovisas SCB:s siffror över åldersgrupperna 16-64 år (alltså ett lite bredare mått än i förra figuren). Man ser att den inrikes födda befolkningen i åldern 16-64 år minskar samtidigt som den utrikesfödda delen ökar. Hela nettoökningen framöver av befolkningen i denna åldersgrupp kommer att bero på invandring, i annat fall skulle befolkningen i denna åldersgrupp minska.

I grunden är en befolkningsökning av ungdomar och vuxna i yrkesverksam ålder positiv för samhället. Problemet är bara att de nyanlända har både lägre sysselsättningsgrad och större behov av samhällsservice och ekonomiskt stöd än resten av befolkningen. Det kostar mycket för kommunerna.Denna figur visar hur skatteintäkterna utvecklats över tid, både nominellt och realt, samt längst ner skatteintäkterna per capita (per invånare). Samtidigt syns kostnadsutvecklingen i de grå staplarna. Skatteintäkterna per capita minskar framöver, samtidigt som kostnaderna ökar. Att det sker under en högkonjunktur är extra allvarligt, när det inträffade senast befann vi oss i den djupa globala finanskrisen, och skatteintäkterna återhämtade sig då relativt snabbt. Att skatteintäkterna per capita nu återigen bedöms minska beror på migrationen, där befolkningen ökar samtidigt som andelen av befolkningen som arbetar minskar. Detta är en alarmerande utveckling för kommunsektorn.
Sista bilden är enligt min åsikt oerhört alarmerande. Jag har visat den tidigare på bloggen och i andra sammanhang, och även tagit upp den i riksdagsdebatter.

Bilden visar hur kommunsektorns kostnader ökat samt hur skatteunderlaget utvecklats över tid.

Den gula delen av staplarna gäller kostnadsökning till följd av demografin (åldersförändringar, där tex behovet av förskola, skola och äldreomsorg spelar stor roll). Den grå delen av staplarna visar övriga kostnadsökningar, där asylmottagandet/migrationen är den viktigaste faktorn. Den blå kurvan visar hur skatteunderlaget förändrats i reala termer (alltså med hänsyn till inflationen).

Man ser att 2002-2005 ökade kostnaderna mer än skatteunderlaget. Samma sak gäller 2015 och framåt. Endast under Alliansens regeringstid, 2006-2014, ökade skatteunderlaget i takt med kostnaderna, och vi hade stadigt ökande skatteunderlag ända fram till 2016. För 2015 och 2016 kan man förklara kostnadsökningarna med oväntade migrationskostnader av tillfällig art. Men för 2017 och framåt ökar kostnaderna främst till följd av demografin samt långsiktigt ofinansierade reformer, samtidigt som skatteunderlaget minskar. Den kombinationen är oerhört farlig för kommunernas ekonomi.

Störst arbetskraftsbrist i offentlig sektor

2017-03-04

Vid besöket hos Sveriges Kommuner och Landsting fick vi också denna bild av hur arbetskraftsbristen ser ut i Sverige just nu. Bilderna visar bristen från 2005 fram till 2016.

Man ser att inom privat sektor är faktiskt inte den totala situationen alltför alarmerande, även om det finns brister i vissa yrken. Arbetskraftsbristen ligger bara något över det historiska genomsnittet.

Inom offentlig sektor däremot är arbetskraftsbristen extremt mycket större nu och kommande år jämfört med hur det sett ut historiskt. Detta är en helt ny situation på svensk arbetsmarknad som kommer att påverka både kostnadsläge (löner mm) och välfärdens möjligheter att erbjuda en bra kvalitet. Rätt hanterat kan delar av bristen täckas av nyanlända som utbildas till de lediga jobben. Samtidigt medför det stora antalet nyanlända att behoven ökar av kommunal service och sjukvård. Hur nettoutfallet blir är inte alldeles enkelt att förutse.


Sverige är mycket dåligt rustat för sämre tider

2017-03-03

Finansutskottet bjuder regelbundet in ledande ekonomer och forskare för att få deras syn på svensk ekonomi, skuldsättningen i samhället, riksbankens åtgärder mm. Nyligen hade vi besök av bland annat Jimmy Boumediene från Handelsbanken Capital Markets. Han visade bland annat nedanstående bild som visar hur illa Sverige är rustat om det skulle inträffa ny ekonomisk oro i vår omvärld, eller om vi snabbt skulle råka in i en ny djup lågkonjunktur.Denna bild visar skillnaderna mellan läget hösten 2008 när finanskrisen slog till, och läget om samma sak skulle inträffa idag. För båda perioderna (2005-2007 och 2015-2017) gäller att vi har en stark utveckling av BNP. Men i övrigt är skillnaderna stora.

2008 hade Sverige haft flera goda år, både under tidigare S-regering och under Alliansens första år. Vi hade stabila överskott i statens finanser, räntor på normala nivåer och dessutom en mycket låg arbetslöshet (våren 2008 var den nere på runt 3%). Detta sammantaget gjorde att vi kunde hantera krisen på ett bra sätt som inte slog alltför hårt mot vårt samhälle och vår välfärd. Bland annat kunde räntorna sänkas som stimulans för samhällsekonomin, och överskotten i statens budget kunde användas för att tillföra mycket stora summor till kommunerna.

I dag ser det annorlunda ut. Statens överskott är blygsamt, räntan ligger under noll och arbetslösheten är samtidigt relativt hög för att vara mitt i en högkonjunktur (6-7%). Vi har helt enkelt inget alls att ta till om läget blir allvarligt, och arbetslösheten riskerar att öka till dramatiska nivåer. Detta är ytterst oroväckande, och det är uppenbarligen inget som regeringen gör något åt.

Tidigare inlägg finns samlade i bloggarkivet