Blogg juli 2013

Hemresa

2013-07-31



Efter matchen åkte vi direkt till flygplatsen för hemresa med spelarplanet. Medan vi väntade i incheckningen kom spelarna in till incheckningsdiskarna med Anders Svensson i spetsen. De fick en ordentlig applåd från alla sponsorer och supportrar som skulle följa med planet hem. Tränare Jörgen Lennartsson gick runt och småpratade, han var uppenbarligen stolt över spelarna, men jag hörde honom också säga att han vär väldigt trött på "hedersamma förluster" och att man skulle göra allt för att slå ut Celtic vid returmatchen nästa onsdag på Borås Arena. Då sitter vi där och kollar igen, både jag och sonen. Resan till Glasgow var minnesvärd, men det är returmatchen som avgör om det blir Elfsborg eller Celtic som går vidare i Champions League-spelet.





Matchdags: Celtic - Elfsborg

2013-07-31

Celtic Park (Parkhead) är en fantastisk arena med plats för över 60.000 åskådare. Glasgow har bara ca 600.000 invånare, men ändå samlar Celtic oftast över 40.000 åskådare på matcherna. Intresset är enormt.

Jag har inte fått publiksiffran från gårdagens match mot Elfsborg, men min gissning är att det var mellan 40.000 och 50.000 på läktarna, varav kanske 400 Elfsborgssupportrar. Stämningen var magisk.

Här en biljett som kan bli legendarisk....



Här några biler från lagens uppladdning före avspark, och från spelarpresentationen efter inmarschen.



Matchen gick över förväntan och vi var väldigt stolta över Elfsborgs insats, särskilt i första halvlek när man spelade mycket bra fotboll. I andra halvlek stod man också emot bra till en början, men under en period hade Celtic en stark press mot Elfsborgs mål som resulterade i ett baklängesmål. Men om inte Celtics målvakt tippat Anders Svenssons kanonskott i ribban så hade Elfsborg gjort ledningsmålet i stället. Våra spelare har all heder av sin insats, och det var kul att se spelarna och tränare Lennartsson applådera de tillresta elfsborgssupportrarna innan de lämnade planen.

Borås Tidning tog en del bilder från matchen, och på denna bild från guliganernas läktarsektion syns jag och sonen Niklas mitt i vimlet.




















Guliganerna på väg till Celtic Park

2013-07-31



Efter uppladdning på Horse Shoe Pub gick guliganerna i samlad tropp genom Glasgow, eskorterade av några vänliga poliser. Vi tog sedan lokaltåget ut till Celtic Park, eller Parkhead som arenan egentligen heter.






Uppladdning i Glasgow

2013-07-31



På matchdagen inledde vi vår uppladdning med att ta lokaltåget ut till den skotska nationalarenan Hampden där det skotska landslaget spelar sina hemmamatcher. Där finns också ett fotbollsmuseum. När vi skulle betala för att gå in på museet och berättade att vi var Elfsborgssuppoprtrar fick vi dels rabatt på inträdet och dessutom en helt gratis guidning runt arenan (som annars bara görs mot avgift i guidade besöksgrupper). Vi fick en rundtur in i spelarnas lyxiga omklädningsrum och ut på gräsmattan på arenan. I museet kunde man bland annat beskåda Skotska ligans segerpokal, där Celtic numera närmast abonnerar på ligasegern.



Tillbaka i centrum gjorde vi ett besök i Celtics suvenirbutik. När vi kom ut på gatan igen kom plötsligt några eneglsmän fram och pratade när de såg våra gulsvarta tröjor, och det visade sig att en av dem var James Keenes pappa! Jag berättade att jag hade haft ressällskap med hans son på vägen till Glasgow. Under matchen satt han i guliganklacken och följde matchen, och jag tror han var ganska nöjd med sonen James insats.




Katedralen i Glasgow

2013-07-30



Ett besök på katedralen i Glasgow är ett måste. Den har anor från medeltiden. Ovanför katedralen finns en sällsam kyrkogård med mängder av stora höga gravmonument, jag har aldrig sett något liklnande. Från gravkullen har man en fantastisk utsikt över Glasgow.






Glasgow

2013-07-30



Framme i Glasgow hade vi tisdag eftermiddag och större delen av onsdagen på oss till fria aktiviteter innan det var dags att ladda för matchen. Den stora gågatan genom Glasgow var ett givet besöksmål, men vi tog också en sightseeingbuss runt stan och besökte en del andra sevärdheter.



Glasgow är en blandning av gammalt och nytt, och precis som Göteborg drabbades man hårt av varvskrisen på 1970-talet. I dag är större delen av den inre hamnen bebyggd med bostäder och offentliga byggnader, bland annat en ny multiarena alldeles bredvid ett mnument från den gamla varvstiden, en jättelik kran. Centralstationen i Glasgow är också speciell, gammal, men fullt funktionell i klassisk brittisk stil.



Ovan till vänster universitetet. Till höger en mindre positiv bild av Glasgow. Det var uppenbart att den europeiska krisen och lågkonjunkturen har slagit hårt mot Glasgow. Vi såg hundratals skyltar om uthyrning av tomma lokaler i centrum, på vissa gator fanns sådana skyltar på nästan varje hus. Denna ekonomiska kris slår även mot fotbollen, eftersom sponsorerna blir mindre generösa. Celtics lokala huvudkonkurrent, Glasgow Rangers, har exempelvis gått i konkurs och tvingats börja om i division tre.




Med Elfsborgs spelarplan på väg till Glasgow

2013-07-30



Efter många turer lyckades jag köpa en flygstol till mig och sonen på Elfsborgs spelar/sponsorplan till Champions League-kvalet mot Celtic i Glasgow. Vi kom på planet bland de sista passagerarna och de enda lediga platserna var längst bak i planet där spelartruppen satt. Sonen Niklas fick plats mellan två Elfsborgsspelare, Daniel Mobaeck och Skuli Jon Fridgeirsson och verkade mycket nöjd med detta. Själv fick jag dela stolsrad med Abbas Hassan, Elfsborgs reservmålvakt, och engelskfödde anfallaren James Keene. Keene visade sig vara en mycket charmig engelsman, och han berättade en del om sin fotbollskarriär och att han var väldigt nöjd med att vara tillbaka i Elfsborg. Han berättade också att hans far skulle resa upp till Glasgow från Södra England bara för att se matchen. Förutom att vara en intressant ressällskap till mig så fördrev James Keene tiden med att spela taktiska fotbollsspel på sin Ipad. Han berättade att han hade en tanke på att kanske bli tränare efter spelarkarrären.




Fackförbundet Ledarna tänker fel om könskvotering

2013-07-29

Fackförbundet Ledarnas ordförande, Annika Elias, skriver i en debattartikel i Borås Tidning idag att Ledarna förespråkar könskvotering till börsbolagens styrelser samt utökad könskvotering av föräldraförsäkringen.

Jag är uppriktigt förvånad. Jag trodde inte Ledarna stod för en sådan gammelsocialistisk linje där man genom att förespråka könskvotering till bolagsstyrelser signalerar att kvinnor inte är lika kompetenta som män, och därför behöver politisk hjälp i sin karriär. Och att kvinnor inte klarar att ta egna beslut om sin föräldraledighet utan behöver politisk styrning. Om jag hade varit kvinna och medlem i Ledarna hade jag lämnat förbundet omedelbart i protest.

Annika Elias avslutar sin artikel med att det finns en politisk majoritet i riksdagen för könskvotering till börsbolagens styrelser, liksom en utökad könskvotering av föräldraförsäkringen. Fast så är det ju inte riktigt. Vad jag vet är det endast S, V och MP som vill se utökad könskvotering och de är inte i majoritet. Och bland svenska folket finns det inget starkt stöd för utökad könskvotering, exempelvis sade 75% nej till utökad könskvotering av föräldraförsäkringen i en SIFO-undersökning för någon månad sedan. Jag vill minnas att liknande siffror har uppmätts även när det gäller könskvotering till bolagsstyrelser. Om riksdagen ska företräda folket så finns det alltså goda skäl att avvisa alla förslag om könskvotering.

Framförallt bör vi säga nej för alla kompetenta kvinnors skull. De förtjänar att uppmärksammas för sin kompetens och inte tvingas leva med en stämpel i pannan att de fått sina jobb genom könskvotering och inte duger på egna meriter.

Fackförbundet Ledarna borde tänka om.




Svårt att vara ung i topp-politiken?

2013-07-29

Det är intressant hur olika man kan uppleva riksdagsarbetet. Min moderate riksdagskollega Anton Abele förklarade i sitt sommarprogram att han inte kandiderar för en ny period i riksdagen och uppenbarligen var han besviken på att inte ha fått tillräckligt med positiv feedback från moderaternas ledning för sitt riksdagsarbete, något som BT:s ledare kommenterade i helgen. "Jag kan inte minnas att jag har fått ett enda samtal från partiledningen efter att ha medverkat i media, aldrig från någon i toppen av min eget lag, om det inte handlat om kritik." Han beskriver också riksdagen som "en miljö där man sällan berömmer och stöttar varandra".

Jag är uppriktigt förvånad över det Anton sa i sitt program och delar inte alls hans beskrivning. I en grupp på 107 ledamöter kan man inte gärna förvänta sig att partiledaren eller gruppledaren i riksdagen ska ge personligt beröm för varje debattartikel eller mediautspel. Däremot upplever jag att många av mina moderata riksdagskolleger och andra allianskolleger ofta ger positiv feedback när man säger, skriver eller gör något bra. Samma sak kommer i vart fall ofta från de moderata ordförandena/gruppledarna i de utskott där jag arbetar. Jag har åtskilliga gånger upplevt denna form av beröm och uppmuntran och försöker att göra likadant själv mot mina kolleger. Jag har även upplevt personlig positiv feedback från såväl vår gruppledning som från de ministrar jag arbetar närmast, liksom till och med från statsministern/partiledaren vid något tillfälle. Vi får dessutom ofta kollektivt beröm i riksdagsgruppen från partiledare och gruppledning, och enskilda ledamöter lyfts emellanåt också fram inför gruppen när de gjort något extraordinärt bra. Jag har arbetat på åtskilliga arbetsplatser där responsen på ens arbete varit betydligt sämre.

Kanske är det så att när man kommer in i riksdagen som mycket ung (Anton Abele var bara 18 när han blev riksdagsledamot) så är situationen lite speciell. Man har ingen större erfarenhet från arbetslivet och kanske har man orealistiska förväntningar på riksdagsuppdraget, både vad gäller det man personligen kan uträtta och den respons man får för sina förslag. Dessutom är uppdraget oftast väldigt självständigt och bygger på den egna initiativkraften. Ibland kan det säkert kännas lite ensamt för vissa. Politik är dessutom inget för den som vill se snabba resultat, demokrati tar tid, och det måste få ta tid. Kompromisser tillhör också vardagen och vare sig man själv eller ens parti får alltid som de vill. Det man kan lära av Anton Abeles beskrivning av sina erfarenheter är att de ungdomar som söker sig till politiken behöver få en tydligare bild av vad de ger sig in i innan de kandiderar. Det är nog något som både moderaterna och övriga partier måste bli bättre på, och inte bara när det gäller riksdagsuppdrag utan även kommunala uppdrag.




Socialdemokraterna talar med dubbla tungor om Vattenfall

2013-07-27

Den socialdemokratiska populismen tar sin ständigt nya uttryck. I dag i form av s-gruppledaren Mikael Dambergs utspel om att "Nuon-affären måste granskas" och att den är "ett slöseri med skattemedel".

Vattenfalls äventyrliga europeiska expansion kan dock snabbt slå tillbaka på Socialdemokraterna själva. I slutet av 1990-talet ville Socialdemokraterna att Vattenfall skulle expandera för att få in mer pengar i den svenska statskassan. Göran Perssons regering gav Vattenfall klartecken att satsa storskaligt på kolkraft och kärnkraft i Europa. Investeringar som var större än det köp av Nuon som nu diskuteras. Hanteringen av Vattenfall fick mycket kritik och en näringsminister, Björn Rosengren, prickades av konstitutionsutskottet. Men Socialdemokraterna fortsatte att backa upp Vattenfalls äventyrliga expansion i Europa.

Sedan 2007 har Vattenfalls nedskrivningar och förluster på investeringar som gjordes under tidigare s-regeringar i bland annat kärnkraft och kolkraft i Tyskland varit lika stora - eller till och med större - än nedskrivningarna som nu sker i Nuon! (Se blogginlägg den 24/7)

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Magdalena Andersson, hade en avgörande roll under Vattenfalls expansion. 1998-2004 var hon planeringschef i statsrådsberedningen och därefter statssekreterare i Finansdepartementet fram till 2006, alltså finansministerns närmaste medarbetare. Hon hade full insyn och backade upp Vattenfalls europeiska expansion.

Som moderat kan man givetvis vara självkritisk till att vi inte stoppade Vattenfalls äventyrliga affärer snabbare än vi gjorde även om Vattenfalls styrelse och externa experter var övertygade om att det skulle bli en lönsam investering. Men Socialdemokraternas kommer aldrig ifrån sitt ansvar för Vattenfalls expansion och tillsättandet av den bolagsstyrelse som hade denna expansion som mål.

För övrigt finns det anledning att påminna om själva huvudproblemet, nämligen att staten ägnar sig åt aktiv näringsverksamhet och en europeisk expansion på en konkurrensutsatt marknad. Alliansen har minskat statens innehav av statliga bolag just för att minska risken för skattebetalarna. Men varje gång vi har sålt ett bolag har Socialdemokraterna röstat emot. Och så sent som 2011 gick de fyra oppositionspartierna ihop och stoppade planerna på försäljning av SBAB och statens andelar i Telia, eftersom de menade att "det var lönsamt för staten att behålla ägandet".

Socialdemokraterna talar alltså med dubbla tungor. De vill till varje pris att staten ska vara stora ägare i så många rörelsedrivande bolag som möjligt och stoppar Alliansens försök att sälja statliga bolag. Men de blir samtidigt upprörda när ett sådant bolag gör dåliga affärer. De glömmer att dåliga affärer är en del av vardagen för alla börsbolag, även statliga. Det är just därför staten bör hålla fingarna borta. Så länge staten är ägare i ett rörelsedrivande bolag är det dock bolagets styrelse som måste ta de avgörande besluten för bolagens affärer, inte politikerna. Det är därför bolagen har en styrelse och en VD och inte styrs av ministrar eller departement.




Finansmarknadsminister Peter Norman (M) vet vad han talar om

2013-07-26

I dag skriver finansmarknadsminister Peter Norman (M) i Svenska Dagbladet på ett pedagogiskt sätt om Vattenfalls nedskrivningar och hur beslutsprocesserna går till i statliga bolag.

Han skriver bland annat att "Nu höjs många röster för att regeringen borde ingripit och fattat beslut i stället för bolagets ledning. Men anförtror vi inte styrelserna att fatta de affärsmässiga besluten kan vi lika gärna vara utan bolagen och driva all gemensam verksamhet via departementen."

Peter Norman med sin långa professionella karriär står för en kompetens och kunskap i dessa frågor som vida överstiger de flesta politikers och journalisters. De som använder Vattenfalls dåliga affärer för att försöka plocka politiska poäng borde lyssna på Norman i stället för att gå vilse i debatten.




Jag åker med Elfsborg till bortamötet med Celtic

2013-07-25

Elfsborgs äventyr i Champions League har bara börjat. Mötena med Daugava Daugavapils från Lettland bjöd inte på några större bekymmer, seger på hemmaplan med 7-1 och i tisdagens följdes det upp med seger på bortaplan med 4-0. Totalt alltså 11-1 till Elfsborg. Visserligen mot ett ganska mediokert lag, men de är trots allt lettiska mästare och att vinna med 11-1 är alltid imponerande oavsett motstånd. Det är inte alltid så enkelt att vinna "lätta matcher" och det krävs vilja och fokus för att i sådana matcher göra 11 mål.

I nästa omgång väntar skotska storlaget Celtic. Det är ett av Europas bättre lag och har besegrat många storlag genom åren och burkar gå långt i de europeiska cuperna. Chansen att Elfsborg ska slå ut Celtic får väl ärligt talat bedömas vara minimal. Men i fotboll kan alt hända och det lär bli två minnevärda matcher, först i Glasgow på onsdag i nästa vecka och därefter retur på Borås Arena veckan därpå.

Själv har jag just fått klart med resa och biljetter till Glasgow för mig själv och sonen. Det ska bli hur kul som helst! Jag minns fortfarande resan till Valencia 2007. Det var en match där Elfsborg inte hade mycket att sätta emot, men ändå en fantastisk upplevelse att se matchen på Stadio Mestalla i Valencia. Mina bilder från den resan finns här.




Är invandringen lönsam?

2013-07-24

Det är rubriken på en längre debattartikel som jag har i Borås Tidning idag. Rubriken är medvetet tillspetsad för att väcka intresse, och just diskussionen om invandringens lönsamhet är ett bra avstamp för att illustrera huvudbudskapet i min artikel. Nämligen att det är dags att släppa det kollektivistiska synsättet där man klumpar ihop alla invandrare i en enda grå massa. Invandrare är individer som alla andra, och förtjänar att bedömas som individer. Målet med integrationen måste vara att stötta varje enskild individ för att ta vara på dennes möjligheter att bidra till samhället, inte att göra mer eller mindre verkningslösa åtgärder för att försöka gynna "kollektivet invandrare" eller göra mer eller mindre missvisande statistik där man jämför "invandrare" med "svenskar". Det är ett förlegat tankesätt.




Vem bär ansvaret för Vattenfalls dåliga affärer?

2013-07-24

Främsta grunden för att Vattenfalls dåliga affärer drabbar staten är givetvis det stora vurmandet för statliga företag som svenska politiker ägnat sig åt i decennier. Och varje gång Alliansen vill minska risken för skattebetalarna genom att sälja ett statligt bolag blir det ett väldans liv på den politiska oppositionen. Det är ingen ände på alla argument som finns för att bevara allt i statlig ägo.

Men all näringsverksamhet medför risker och alla affärer blir inte lyckade. Det är en naturlig del av affärslivet, även för statliga företag. Det är därför jag och moderaterna tycker att staten bara ska bedriva en begränsad näringsverksamhet, där det finns ett tydligt syfte just med statligt ägande. Den del av Vattenfall som tjänar pengar på svensk vattenkraft är en sådan del som rimligen ska ligga i statlig ägo. Men att äga kolkraftverk i Tyskland eller gaskraftverk i Holland eller vindkraftverk i England är knappast en central svenskt statlig angelägenhet. Det var bland annat därför som jag redan 2008 motionerade i riksdagen om att sälja av alla Vattenfalls kolkraftproduktion i Tyskland.

Vattenfall har satsat ungefär 200 miljarder på företagsköp utanför Sverige. Den stora expansionen inleddes under Göran Perssons s-regering. Nuon som är den stora investeringen under Alliansregeringen, står för mindre än hälften av denna totala investeringssumma, 89 miljarder. Resten har bland annat gått till köp av kärnkraftverk och kolkraftverk i Tyskland, investeringar som medfört mycket stora nedskrivningsbehov. Man har också investerat i stora vindkraftparker och annan förnybar energi på olika platser i norra Europa, allt med ett stort ekonomiskt risktagande. Och de jättesatsningar på förnyelsebar energi som Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu vill att Vattenfall ska ägna sig åt lär inte heller vara riskfria, tvärtom går många företag i energibranchen med rejäla underskott. Om Mp och V får som de vill finns en uppenbar risk för ytterligare mycket stora nedskrivningar i Vattenfall i framtiden.

Vem bär då ansvaret för Nuon-affären? Egentligen tycker jag man borde nöja sig med att konstatera just att förluster och dåliga affärer är en del av affärslivet. De flesta stora energiaffärer i Europa som gjorts de senste 5 åren har varit dåliga investeringar, Vattenfalls företagsköp är inte unika. Men när de gjordes var analytiker och rådgivare i stort sett eniga om att det skulle kunna bli en lysande affär.

Om man ändå vill se hur beslutsprocessen går till så utser regeringen styrelsen och styrelseordförande i statliga bolag på den bolagsstämma där man har samtliga röster. Styrelsen står för alla affärsbeslut. I vissa fall kräver större affärsbeslut enligt ägardirektiven att ansvarigt departement godkänner affärerna, men det ska givetvis mycket till innan man säger nej till ett genomarbetat förslag från styrelsen i bolaget, som dessutom är granskat av experter, revisorer och finansiella rådgivare. Om man avvisar ett sådant förslag har man i princip uttalat att man inte längre har förtroende för styrelsen och det är i princip detsamma som att sparka styrelsen. Det gör man knappast lättnidigt, utan då måste det finns mycket stora brister eller konstigheter i planerade affärer. I Nuonfallet fanns ett gediget beslutsmaterial som föreslog att affären skule genomföras. I efterhand visar det sig dock att affären var mindre lyckad.

I debatten kring Nuon påstås, bland annat av s-ledaren Stefan Löfvén, att regeringen skulle ha blivit informerade innan Nuonaffären genomfördes. Samtidigt påpekar regeringsföreträdare att man inte haft ärendet uppe för beslut utan att detta sköttes av Näringsdepartementet. Med all sannolikhet är båda dessa påståenden är helt korrekta. Min gissning är att Näringsdepartementet sagt ja till affären och gett klartecken till Vattenfall att slutföra köpet av Nuon. Därefter har regeringen informerats om affären innan avtalen undertecknades. Men regeringen har inte haft detta som beslutsärende utan bara blivit informerad. Vattenfall hade redan fått ett formellt okej från Näringsdepartementet. Det säger sig själv att regeringen i detta läge vare sig har tillräcklig information eller möjlighet att sätta sig in i alla underlag för affären eller att man hade anledning att misstro vare sig ansvarig näringsminister eller Vattenfalls ledning och alla deras experter. Den som menar att regeringen i detta sena läge borde stoppat hela affären är faktiskt ganska naiv och vet inte mycket om vilken omfattande dokumentation som ligger till underlag för denna typ av gigantiska företagsaffärer.

Sammanfattningsvis - ansvaret för den dåliga Nuon-afären bärs helt enkelt av energimarknaden. Vattenfall satsade fel och förlorade pengar. Det är en naturlig del av att bedriva företag. Det är just därför vi bör minimera statens engagemang i denna typ av affärer som garanteras med skattebetalarnas pengar.

(Läs mer om det jag skrivit om Vattenfall och Nuon i bloggarkivet på denna sida, bland annat en del historiska fakta om Vattenfalls stora och riskfyllda expansion under tidigare s-regeringar )




Vattenfall har tyvärr gjort många dåliga affärer genom åren

2013-07-24

Jag har nu daterat upp gårdagens blogginlägg med de nya nedskrivningarna i Vattenfall som framgår av halvårsbokslutet. Totalt gjordes nedskrivningar i halvårsbokslutet med 29,7 miljarder, men eftersom dessa medför en positiv skatteeffekt blir bolagets nettokostnad 24,5 miljarder. Samtidigt kan det vara på sin plats att påpeka att Vattenfall tjänade över 5 miljarder det första halvåret. Vi talar alltså inte om ett företag som går med förlust i den löpande verksamheten.

Så här fördelas nedskrivningarna från 2007 och framåt, med angivande av vilken regering som styrde Sverige vid respektive investering.

År och total nedskrivning:

2013 (juni) Nuon 15,6 mdr (köp under alliansstyre), Stenkolkraftverk Tyskland 4,1 mdr (köp under s-regering), Kraftvärmeverk Danmark/Norden 2,55 mdr (i huvudsak köp under s-regering), Övriga tillgångar i Tyskland 0,15 mdr (köp under s-regering), samt nedskrivning goodwill för tradingtillgångar 6,8 mdr (oklart när inköpen gjordes)
2012, Nuon 8,6 mdr (köp under alliansstyre)
2011, Tysk kärnkraft 9,3 mdr (köpt under s-styre)
2010, Nuon 5,4 mdr (köp under alliansstyre) och Tyskt nätbolag 5,1 mdr (köp under s-styre)
2009 Danskt värmekraftföretag 4,1 mdr (köp under s-styre), Nuon 1,1 mdr (köp under alliansstyre), samt negativ resultateffekt stillestånd tysk kärnkraft 5,5 mdr (köp under s-styre)
2008 Diverse mindre nedskrivningar, totalt 0,4 mdr (hänförligt till köp under s-styre)
2007 Inga nedskrivningar

Totalt sedan 2007 har Vattenfall alltså gjort nedskrivningar och förluster på nära 69 miljarder. Därav:
Köp under alliansstyre nedskrivet med 30,7 mdr.
Köp under s-styre nedskrivet med 31,2 mdr.
Nedskrivning goodwilltillgångar tradingverksamheten 6,8 mdr ligger utanför eftersom det verkar vara direkt kopplat till förluster i den löpande tradingverksamheten.

Av de uppgifter jag kan få fram ut Vattenfalls årsredovisningar och delårsbokslutet i år har alltså Vattenfalls affärer under tidigare s-regeringar medfört nedskrivningar och förluster på 31,2 miljarder. Vattenfalls affärer under Alliansregeringen har medfört nedskrivningar med 30,7 miljarder.

I nästa blogginlägg ska jag analysera ansvarsfrågan lite närmare.




Några semesterbilder från Santorini

2013-07-23

För några veckor sedan var vi på semester på Santorini. Av den grekiska krisen syns inte mycket på turistöarna, fullt med folk i alla affärer, hotellet var fullbelagt och restaurangerna verkade ha gott om besökare. Och då reste vi ändå före den stora europeiska semesterperioden. Man inser att turismen har en oerhört stor betydelse för Greklands ekonomi.



Frukosten avnjöts alldeles vid strandkanten, hotellets läge var perfekt. Eller ja, nästan perfekt, det fanns en baksida - vi bodde alldeles under inflygningen till Santorinis flygplats, och planen gick på låg höjd alldeles över stranden. Men å andra sidan var det inte så många plan per dag.



När man är på Santorini är det närmast obligatoriskt att ta en tur till Oia på norra sidan av ön för att se den omtalande solnedgången. De flesta grekiska vykort med solnedgångar är foton från just Oia på Santorini. Byn klättrar längs sluttningen ned mot vattnet med massor av spännande gränder och trappor. På taken längst upp vid den stora turistgatan ligger restaurangerna tätt, och man sitter verkligen på första parkett för att se solen gå ned. Tidigare var Santorini en enda stor vulkanö, men efter ett våldsamt utbrott på 1600-talet återfinns bara dess yttre ring som gett ögruppen dess cirkelrunda utseende. På över högra bilden syns den ännu aktiva vulkanen på ön i mitten av lagunen och de övriga öarna runt om.



På vänstra bilden en av alla takrestauranger varifrån man bäst kan se solen gå ned. I bakgrunden skymtar Santorinis huvudstad Fira, högt uppe på berget ovanför lagunen. Och ja, solnedgången är äkta, och jag tog faktiskt denna bild med min Iphone. Är faktiskt imponerad av dessa telefoners kamerakapacitet.






Ansvaret för Vattenfalls förlustaffärer delas av många

2013-07-23

Den 20/2 i år skrev jag nedanstående blogginlägg om Vattenfalls dåliga affärer. Med tanke på dagens nya aviserade nedskrivningar i Vattenfall och s-ledaren Stefan Löfvéns mycket höga tonläge i kritiken mot regeringen så kommer här en repris på detta blogginlägg. Dagens aviserade nedskrivningar finns inte med av naturliga skäl; hur de fördelas mellan köp under Alliansregeringen och köp under tidigare s-regeringar vet jag inte. Jag ska försöka återkomma till detta. Blogginlägget nedan beskriver läget fram till dagens nya nedskrivningsbesked.

"Dags för (S) att skruva ned tonläget lite rörande Vattenfall?

Socialdemokraterna driver just nu i en politisk kampanj för att skada Alliansen, där man påstår att "Vattenfall förlorat 97 miljarder genom köpet av det nederländska energibolaget Nuon 2009" och att "det är statens sämsta affär någonsin". Det finns anledning att ställa frågan hur (S) kommit fram till denna summa. Aftonbladets Eva Franschell förstärker i ledaren den 19/2 med att konstatera att "varenda svensk har förlorat 10.000 kronor". Siffrorna är helt gripna ur luften och har inget med verkligheten att göra.

För det första kostade hela köpet av Nuon enligt vad jag kan få fram i årsredovisningarna inte 97 miljarder utan runt 89 miljarder. Bolaget finns dessutom kvar i Vattenfalls ägo. Hur man då kan påstå att affären medfört en förlust på 97 miljarder är för mig en gåta. Det enda jag kan finna är att det har skett en nedskrivning av värdet på Nuon med 15,1 miljarder sedan 2009. Denna summa kan man beteckna som en förlust. Men det avgörande för om affären var bra eller dålig på längre sikt är naturligtvis hur värdet på Nuon utvecklas i framtiden. Nedskrivningen kan hämtas tillbaka genom framtida vinster.

För det andra är det tyvärr en del av affärslivet att man ibland gör dåliga affärer i ett bolag - privat eller statligt. Totalt sett är Vattenfall ett mycket lönsamt företag som ökat sin utdelning till staten från ca 20 miljarder år 2001-2006 till ca 40 miljarder 2007-2012. Dåliga förvärv sker däremot då och då. När det gäller köpet av Nuon citerar Svenska Dagbladet idag en kreditanalytiker på Standard & Poor´s som säger att alla bolag som investerade i energisektorn i Europa under den aktuella tiden har gjort dåliga affärer. Det var alltså inget unikt för Vattenfall att energimarknaden inte utvecklades som man hade förväntat.

För det tredje finns det anledning att titta lite närmare på de affärer Vattenfall gjorde under Socialdemokraternas regeringstid. Totalt har Vattenfall satsat ungefär 200 miljarder på företagsköp utanför Sverige. Den stora expansionen inleddes under Göran Perssons s-regering. Nuon som är den stora investeringen under Alliansregeringen, står för mindre än hälften av denna totala investeringssumman. Resten har bland annat gått till köp av kärnkraftverk och kolkraftverk i Tyskland, investeringar som medfört mycket stora nedskrivningsbehov.

Jag tittade lite i Vattenfalls årsredovisningar sedan 2007 och fick fram följande intressanta uppgifter om nedskrivningar sedan 2007. Det är mycket material och inte helt lätt att bena ut exakt på kronan vad nedskrivningarna avser, så det kan finnas avrundningsfel i siffrorna. Men jag kommer fram till samma totalbelopp som både Dagens Industri och Svenska Dagbladet kommit fram till, så det verkar väl som om jag hamnat ganska rätt. Jag känner mig också ganska säker på när inköpen av respektive tillgång har skett:

År och total nedskrivning:

2012, Nuon 8,6 mdr (köp under alliansstyre)
2011, Tysk kärnkraft 9,3 mdr (köpt under s-styre)
2010, Nuon 5,4 mdr (köp under alliansstyre) och Tyskt nätbolag 5,1 mdr (köp under s-styre)
2009 Danskt värmekraftföretag 4,1 mdr (köp under s-styre), Nuon 1,1 mdr (köp under alliansstyre), samt negativ resultateffekt stillestånd tysk kärnkraft 5,5 mdr (köp under s-styre)
2008 Diverse mindre nedskrivningar, totalt 0,4 mdr (hänförligt till köp under s-styre)
2007 Inga nedskrivningar

Totalt sedan 2007, nedskrivningar med 34 miljarder. Därav:
Köp under alliansstyre nedskrivet med 15,1 mdr.
Köp under s-styre nedskrivet med 18,9 mdr samt förlust i tysk kärnkraft köpt under s-styre 5,5 mdr.

Under förutsättning att mina siffror är korrekta (vilket jag tror att de är) har alltså Vattenfalls affärer under tidigare s-regeringar medfört nedskrivningar och förluster på 24,4 miljarder. Vattenfalls affärer under Alliansregeringen har medfört nedskrivningar med 15,1 miljarder."





Är invandrare på förhand dömda till utanförskap?

2013-07-23

Den 27 juni skrev Malin Siwe denna ledare i Expressen där hon kommenterade den topplista som Expressen/KvP/GT publicerat någon dag tidigare över de nät- och sms-deklaranter under 35 år som tjänade mest under 2012.

Det hon ville uppmärksamma var att det vimlar av namn som härstammar från Balkan, Mellanöstern, Indien och Kina på Expressens lönetopplista för folk under 35 år. "I bostadsområden där det knappt bor någon Andersson och Lundström längre sprids ibland - inte minst bland killar - bilden av att Sverige är ett genomrasistiskt samhälle, att man är rökt om man har invandrarrötter. Lönetoppen visar hur ogrundad den föreställningen är. Ungdomar ska inte luras att tro att läget är hopplöst. Det är möjligt att Alya och Saeed får kämpa lite extra på vägen, men i det nya Sverige har de sin plats. Också i lönetoppen."

Myten att alla invandrarungdomar på förhand är dömda till utanförskap och arbetslöshet är med andra ord just en myt. Men det är viktigt att framgångsrika invandrarungdomar syns i samhällsdebatten och tillåts vara ett föredöme för andra.




Perspektiv på invandringspolitiken

2013-07-22



Denna figur från Borås Tidning den 7 juli (baserad på siffror från SCB) visar den sammanlagda in- och utvandringen i Sverige från 1875 fram till idag och med prognoser fram till 2020. Den mörkare linjen visar den sammanlagda årliga invandringen. Den tunnare ljusa linjen visar utvandringen.

Figuren visar att utvandringen var mycket stor under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, men att Sverige från andra världskriget och framåt har haft en större invandring än utvandring. Invandringen har varit mycket stor de senaste decennierna, men det har även utvandringen. Figuren visar att utvandringen idag faktiskt är mer omfattande än den stora utvandringen till Amerika i slutet av 1800-talet och att nettot - skillnaden mellan in- och utvandring minskar trots att bruttoinvandringen ökar. Som störst var nettoinvandringen under 1970-talets arbetskraftsinvandring och under Balkankriget på 1990-talet. För en balanserad diskussion om invandringens möjligheter, utmaningar och problem kan det vara bra att ha med sig denna bild över hur det verkligen ser ut.

(Källa till siffrorna i figuren är enligt Borås Tidning Länstyrelsens häfte "Lilla boken om invandrare", som i sin tur fått siffrorna från SCB)




Storsatsning på militära flygplatser

2013-07-22

I går hade min moderate riksdagskollega Cecilia Widegren en debattartikel i Borås Tidning där hon berättade att regeringen just har beslutat om en storsatsning på Karlsborgs flygflottilj, där man ska genomföra en omfattande om- och nybyggnation för högst 122 miljoner kronor. Flygplatsens underhåll har varit eftersatt sedan F6 lades ned på 1990-talet. Nu blir det en upprustning som gör att Västsverige får två moderna militära flygplatser, både i Såtenäs och i Karlsborg, vilket ökar möjligheterna till militär flygutbildning och dessutom skapar nya lokala arbetstillfällen. Samtidigt görs ytterligare investeringar även på flygflottiljerna F21(Luleå) och F17 (Kallinge i Blekinge). Dessa satsningar på det militära flygets utbildnings- möjligheter blir en viktig förstärkning av vår försvarsförmåga.

Celilia Widegren avslutar sin artikel med att konstatera att "Alliansregeringen visar i handling att vi tar ansvar för att steg för steg utveckla och modernisera försvaret och är beredda att göra nödvändiga investeringar för framtiden. Detta till skillnad från de tidigare socialdemokratiska regeringarna som lade ner ett 60-tal förband och inte kunde anpassa försvaret efter dagens och framtidens utmaningar."




Skifferolja ett välkommet energislag eller allvarligt miljöhot?

2013-07-21

Jag har flera gånger de senaste åren pekat på forskning och analyser som visar att jordens oljereserver minskar. Men plötsligt har en ny ingrediens i energidebatten förändrat bilden. I takt med att oljepriset ökat har det blivit allt mer intressant att utvinna olja och gas ur oljeskiffer. Tekniken är egentligen inte ny, oljeskiffer har använts förr i historien, men nya tekniker och ökande energipriser har gjort att allt fler länder utvinner råolja ur oljeskiffer. Och detta leder i sin tur till att världen mer eller mindre flödar av energi sedan först skiffergasen och nu skifferoljan har vänt upp och ned på alla begrepp.

Redan i november förra året förutspådde internationella energiorganet IEA att USA redan 2017 kan bli världens största oljeproducent till följd av den kraftiga utbyggnaden av skifferoljebrytning. Och redan i mars 2013 var USA en större petroleumproducent är Saudiarabien. Och Texas ensamt håller på att bli en av världens ledande oljeproducenter, större än Kuwait och Venezuela.

Häromdagen hörde jag ett radioprogram där man talade om de enorma fyndigheterna av skifferolja i Israel, så stora fyndigheter att Israel kan bli en större oljeproducent än de oljerika länderna kring Persiska Viken.

Vad får då denna utveckling för betydelse för världens energiförsörjning? En positiv effekt blir givetvis att Västvärlden och USA kan bli oberoende av instabila regimer i Mellanöstern för sin energiförsörjning. Och om den rikliga tillgången på olja och gas sänker priserna på världsmarknaden (vissa analytiker förutspår en halvering av oljepriset) gör det givetvis alternativa energikällor som sol och vind mindre lönsamma.

Men viktigast är kanske miljöaspekten - att utvinna skifferolja och skiffergas är långtifrån miljövänligt. Utvinning av olja ur oljeskiffer sker antingen genom enorma dagbrott eller i underjordiska gruvor. Produktion av skifferolja innebär att man utvinner flytande olja som fastnat i lager av skiffer. Man utvinner denna olja genom hydraulic fracking, en teknik som innebär att vatten och hjälpkemikalier pumpas ned under högt tryck som spräcker skiffern vilket frigör olja och gas som sedan kan samlas in. Precis som den kanadensiska oljesanden kräver denna utvinning stora mängder färskvatten. (Jag skrev om miljöeffekterna av utvinngen av den kanadensiska oljesanden i slutet av min reseberättelse från Canada). Det största miljöhotet är att grundvattnet förgiftas, även om det påstås att huvuddelen av kemikalierna kan återvinnas.

I andra fall finns ingen flytande olja alls i skiffern, som då är en sedimentär bergart. Denna bergart innehåller däremot kerogen som kan värmas upp varvid man kan utvinna olja i flytande form. Med nya tekniker upphettas skiffern även under jord för att utvinna olja, och detta medför stora miljörisker. Det krävs också stora mängder skiffer för att producera olja och det medför mycket stora dagbrott eller gruvor och stora behov av transporter och infrastruktur.

Riskerna för förorening av grundvatten och natur är stora under all brytning av skiffer och skifferolja. Vid brytningen frigörs också försurande ämnen och brytningen riskerar också att leda till ökad förekomst av metaller i grundvatten.

I vilken mån det kommer att bli lönsamt med omfattande utvinning av olja och gas ur oljeskiffer och oljesand återstår att se. Men faktum är att flera länder redan har en viss produktion, exempelvis vårt grannland Estland, liksom Kina och Ryssland, och numera alltså även USA. Skifferolja och skiffergas kommer utan tvekan att få stor betydelse för energidebatten. Det finns både fördelar och nackdelar med denna energiproduktion, och den är definitivt inte oproblematisk ur miljösynpunkt. Frågan om skifferoljan är en välkommen lösning på världens energibehov eller är ett allvarligt miljöhot kommer säkert att diskuteras.




Ubbhults Kapell har återuppstått

2013-07-21



Ubbhults nya kapell har verkligen rest sig ur askan och exteriören är en blandning av det gamla och lite nytt. Den andra advent är invigningen av det nya kapellet planerad.




Socialdemokraterna sänkte skatten mest för de rika - vi gör tvärtom

2013-07-19

Min moderate riksdagskollega och ordförande i skatteutskottet, Henrik von Sydow, har idag nedanstående nedanstående debattartikel i Göteborgs-Posten där han påpekar att Socialdemokraterna under sin tid vid makten 1999-2006 sänkte skatten mest för de rika, medan löntagare i vanliga inkomstlägen inte fick uppleva några skattesänkningar.

Under de år som Henrik von Sydow beskriver arbetade jag som jurist på banken SEB, bland annat mycket med just fastighetsrätt, skatter, arvsfrågor och generationsskiften. Och jag kan skriva under på varje ord som Henrik skriver. Arvsskattens avskaffande gynnade naturligtvis främst dem som lämnade stora förmögenheter efter sig. Och förmögenhetsskatten är ett annat exempel. Där införde Socialdemokraterna särskilda begränsningar och undantag som gynnade de stora aktieägarna, medan vanligt folk i högt taxerade fastigheter fick betala allt mer i förmögenhetsskatt även om de hade låga inkomster och inga pengar. Alliansen avskaffade förmögenhetsskatten efter makttillträdet 2006, en förmögenhetsskatt som i det närmaste hade blivit en extra fastighetsskatt. Alliansen gjorde också om hela fastighetsskattesystemet, vilket hade störst betydelse för låginkomsttagare i högt taxerade fastigheter. Jobbskatte- avdraget gynnar också främst dem med normala inkomster eftersom det finns ett inkomsttak över vilket man inte får något avdrag. Samma sak med pensionärernas skattesänkningar som ger mest till dem med låga pensioner.

Socialdemokraterna sänkte skatten mest för de rika

Vid en granskning av de skattesänkningar som genomförts under socialdemokraternas tid vid regeringsmakten framkommer att (S) i regeringsställning prioriterar skattesänkningar för dem som har mest. Totalt uppgår Social- demokraternas skattesänkningar för de med höga inkomster till omkring 20 miljarder under regeringsåren 1999-2006.

Med utsiktspunkt från riksdagens skatteutskott är det uppenbart att få idéer väcker så mycket motstånd från rödgröna partier som förslag om att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Vid varje tillfälle som Alliansregeringen har genomfört skattelättnader som gör arbete mer lönsamt har Socialdemokraterna röstat mot sänkt skatt för löntagare. Vid en jämförelse med socialdemokraternas tid vid regeringsmakten framkommer också att prioriteringarna av skattesänkningar ser helt olika ut mellan Alliansen och (S). Socialdemokraterna väljer att prioritera skattesänkningar för höginkomsttagare medan Alliansen prioriterar skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare.

Socialdemokraternas sänkningar av förmögenhetsskatten, fåmansbolagsbeskattningen och arvs- och gåvoskatten gynnade särskilt människor med mycket höga inkomster. Under samma period genomfördes förvisso också inkomstskattejusteringar som berörde alla inkomstgrupper, exempelvis höjningar av grundavdraget. Detta genomförde dock inom ramen för en skatteväxling där (S) samtidigt höjde bensin- och dieselskatter, energiskatter och andra miljöskatter i motsvarande omfattning vilket fördyrade vardagen för låg- och medelinkomsttagare.

Till skillnad från S är Alliansens prioritet att sänka skatten för vanligt folk. Vi säkrar ordning och reda i statens finanser, säkrar tillskott till välfärden och sänker därefter skatterna nerifrån och upp – inte tvärtom. Vi prioriterar låg- och medelinkomsttagare som har fått historiska inkomstförstärkningar sedan alliansregeringen tillträdde. Med våra fyra jobbskatteavdrag har i praktiken varje löntagare fått en tusenlapp mer kvar i plånboken varje månad.

Det är en inriktning på skattereformer som vi också tror åstadkommer folklig förankring, ökat förtroende och legitimitet för skattesystemet i Sverige. Genom att Alliansen fokuserat på skattesänkningar som når breda löntagargrupper samt tydliga insatser för att bekämpa fusk och kapitalflykt har legitimiteten för det svenska skattesystemet stärkts. Sedan 2006 har andelen personer som varit nöjda med skattesystemet - skatternas storlek och reglernas utformning - ökat samtidigt som andelen som har en negativ inställning minskat, visar Skatteverket undersökningar. Under den socialdemokratiska regeringen var istället andelen som sade att skattesystemets utformning var dålig ofta dubbelt så stor som de som ansåg att skattesystemet hade en bra utformning.

Moderaterna och Alliansen vill fortsätta lätta på skattetrycket för löntagare och försvåra för fusk och skatteflykt. Det stärker förtroendet för skattesystemet i Sverige – och ger utrymme att i ordnad form sänka skatten för främst för låg- och medelinkomsttagare.

Henrik von Sydow (M), ordförande i riksdagens skatteutskott





Är klimatforskarna verkligen eniga?

2013-07-18

När man framför kritiska eller ifrågasättande åsikter i klimatdebatten avfärdas man oftast inte med sakargument utan får i stället lite nedlåtande höra att "98% av forskarna är eniga" eller att "flera tusen forskare står bakom IPCC:s rapporter om koldioxidens avgörande betydelse för klimatförändringarna". Men är det verkligen så?

Jag har tidigare påpekat att flera tusen forskare mycket riktigt är engagerade i materialet bakom IPCC:s klimatrapporter. Men de arbetar med olika delar. Några är experter på vad som händer OM havsnivåerna ökar, andra på vad som händer OM öknarna breder ut sig eller hur vädret blir OM temperaturen ökar med ett visst antal grader. Det är denna specialistkunskap de tillför IPCC:s klimatrapporter. Men deras spacialistkunskaper säger inget om orsakssambanden mellan olika tänkta händelser och koldioxidutsläppen eller sannolikheten att händelserna verkligen inträffar, utan bara vad som händer OM vissa saker inträffar. När det gäller själva teorierna om att mänskilga utsläpp av koldioxid leder till ökad global temperatur så lär det bara vara ett 50-tal forskare som står bakom just dessa delar i IPCC:s rapporter. Alltså ett 50-tal forskare av de totalt flera tusen som är engagerade i FN:s klimatpanels samlade rapporter.

Jag fick ett mail från journalisten Tege Tornvall från Leksand, som inom kort kommer ut med en bok om klimatdebatten. Han påpekade i sitt mail att över 30.000 naturvetare (varav över 9.000 med doktorsgrad) har skrivit under den s. k. Oregon-petitionen i protest mot överdrivna klimatlarm. Själv har Tornvall hittills listat över 1.200 likaså skeptiska forskare inom relevanta discipliner. Tornvall skriver också följande i sin kommande bok:

Eniga klimatforskare? 75 eller 49 personer!

Klimatalarmister hävdar att 98 procent av världens klimatforskare är eniga om att CO2-utsläpp från mänsklig verksamhet hotar att farligt värma Jorden. Bakom detta finns två källor. Den ena är Illinois-universitets enkät bland 10.257 forskare. Där svarade 3.146 mottagare = 30,7 procent. Bortfallet var 69,3 procent, mer än två tredjedelar. Bland de 3.146 som svarade valdes 77 ut, nämligen de som nyligen fått minst hälften av insända uppsatser antagna för publicering i expertgranskade klimatvetenskapliga tidskrifter ("peer review"). Av dem höll 75 med om att människan "i betydande grad påverkar Jordens temperatur". Det är 97,4 procent av de utvalda men bara 2,4 procent av alla svarande och ynkliga 0,7 procent av alla tillfrågade. Den andra källan är också amerikansk (Anderegg m. fl.). Av 1.372 utvalda klimatforskar hade 908 fått minst 20 artiklar om mänsklig klimatpåverkan publicerade i expertgranskade tidningar. Det är 66 procent av alla utvalda. Antalet publicerade sådana artiklar användes som mått på forskarnas betydelse. Av de 50 som fått flest artiklar publicerade var 49 övertygade om mänsklig påverkan = 98 procent. Men dessa 49 är bara 3,6 procent av de från början utvalda 1.372 och 5,4 procent av de 908 som fått minst 20 artiklar publicerade.

Styrt urval

I debatt och politik inflytelserika klimatforskare godtar dock bara forskning och forskare som publicerats i fackpress inom just klimatforskning och som granskats av just klimatforskare i snävare mening. Det utesluter alla (en majoritet) inom andra men ändå lika relevanta discipliner. Klimatforskning är en tillämpad vetenskap. Den rymmer även andra tillämpade vetenskaper som t. ex. meteorologi, oceanologi, geologi, paleontologi, atmosfärforskning, sol- och rymdforskning och geofysik samt basvetenskaperna fysik och kemi med matematik som stödvetenskap. Tiotusentals viktiga forskare i dessa ämnen har utifrån sina egna rön avvikande meningar och lämnades från början utanför. Många forskare publicerar sig i klimatfrågor även utan inriktning just på mänsklig påverkan. Tiotusentals sådana artiklar lämnades också utanför. Enkäter enbart bland snävt avgränsade blir självuppfyllande och därför meningslösa men godtas ändå som sanning av media och politiker, eftersom delevererar och bekräftar önskat resultat.


Tänkvärda ord. När man gräver lite djupare i klimatdebatten slås man av hur ett relativt litet antal personer lyckades skapa en närmast global hysteri för några år sedan där de flesta politiker inte vågade annat än att acceptera de politiskt korrekta klimatteorierna. Nu har den värsta hysterin börjat lägga sig - i takt med att jordens temperatur står stilla eller sjunker samtidigt som koldioxidutsläppen når nya rekordnivåer. Sambanden mellan ökande koldioxidutsläpp och stigande global temperatur blir ju allt mer oannolikt och det har fått politiker och andra beslutsfattare att sansa sig. Jag tycker det är utmärkt, inte minst för att det lämnar utrymme för andra viktiga miljöfrågor som alltför länge fått stå tillbaka för den ensidiga diskussionen om "klimathotet".




Födelsedagsfest på Borås Arena

2013-07-17

I kväll fick man återigen vara stolt över sitt gulsvarta Elfsborg, efter några svaga allsvenska insatser den senaste tiden. Borås Arena bjöd på ett hejdundrande födelsedagskalas när Elfsborg vann i första matchen i Champions League-kvalet mot lettiska mästarna Daugava med hela 7-1! Därmed lär väl Elfsborg i praktiken vara klar för andra omgången även om en match återstår mot Daugava på bortaplan nästa vecka. I dag fyller dessutom Anders Svensson 37 år, och det är också förre anfallsstjärnan Thomas Ahlströms 61-årsdag. Två av Elfsborgs stora spelare genom tiderna fyller alltså år samma dag. Och det blev som sagt inget fel på födelsedagsfesten!





Socialdemokratisk skolpolitik leder till arbetslöshet

2013-07-17

I dag finns min slutreplik i skoldebatten med mina socialdemokratiska riksdagskolleger i Borås Tidning. I huvudsak har min artikel samma innehåll som min artikel i Svenljunga Tranemo Tidning nyligen. Jag påpekar sammanfattningsvis att den socialdemokratiska skolpolitiken under decennier bär en stor del av skulden för problemen i dagens skola, men pekar också på att Alliansens omfattande skolreformer börjar ge resultat. Och så varnar jag för nya socialistiska experiment i den svenska skolan - den vägen har prövats med dåligt resultat. Socialdemokratisk skolpolitik har visat sig alltför ofta leda till arbetslöshet i stället för till examen.




Dubbel bestraffning är inte okej

2013-07-16

Som jurist har jag länge ifrågasatt att Sverige tillämpat dubbel bestraffning vid felaktiga deklarationer, både skattetillägg och rättslig prövning av eventuellt skattebrott. Nu har rättsläget klarnat. I en dom den 11 juni slog HD fast att en person som har fått betala skattetillägg på grund av felaktiga uppgifter i deklarationen inte får dömas för skattebrott. Att ett och samma brott prövas i två olika förfaranden, så kallad dubbelbestraffning, strider mot både Europakonventionen och EU:s rättighetsstadga. Frågan är dock inte juridiskt okomplicerad, vilket visas av att HD-ärendet avgjordes i plenum, det vill säga samtliga 16 justitieråd i HD deltog i avgörandet. Det är mycket sällsynt att mål avgörs på det sättet - det sker endast när ett mål anses vara av särskild vikt för hur lagen ska tolkas.

Kritik riktas nu mot regeringen för att man inte "åtgärdat" saken tidigare. Men vad jag vet pågår redan en översyn av regelverket på ansvarigt departement, och förslag ska presenteras i september. Sedan är det givetvis svårt att skriva ett slutligt lagförslag innan man vet säkert hur rättsläget tolkas av domstolarna. Det är ju nämligen så att Regeringsrätten tidigare sagt okej till "dubbel bestraffning", och att HD faktiskt så sent som i mars 2010 också kom fram till att det var okej med "dubbel bestraffning". Nu har man alltså ändrat sig utan att egentligen några nya fakta tillkommit. Till detta kommer att det är juridiskt svårt att hantera frågan - Skatteverket lär nog i framtiden tvingas välja, skattetillägg eller rättsprocess. Frågan är betydligt mer juridiskt komplicerad än vad en del journalister och politiker verkar tro, inte minst är det ibland komplicerat att översätta Europadomstolens utlåtanden till svenska förhållanden. Nu måste givetvis ansvarigt departement i lugn och ro få analysera domen och sedan tillsammans med Skatteverkets jurister se på olika möjligheter att hantera frågan.

Mest pinsam är väl kritiken från Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson som talar om en "praktskandal". Vad jag vet har Socialdemokraterna aldrig någonsin lyft ett finger eller kommit med några som helst invändningar mot att vi straffar skattesyndare dubbelt. Tvärtom är det Socialdemokraterna som har skapat dagens regelverk. Att först idag framföra kritik efter en dom i HD klingar väldigt falskt.




Sommar i Ubbhult

2013-07-16

Efter en mycket bister vinter som tyvärr tagit livet av en hel del växter har det i vart fall blivit en riktigt fin sommar. Här några bilder från vår trädgård. Den är inte så stor, bara drygt 1.000 kvadratmeter, men det ryms ändå en hel del olika miljöer och växter, och en ganska stor damm med vattenfall. Tomten gränsar också till en liten skogsdunge med en gammal stenmur. Hela trädgården har vi skapat själva av en tomt som bara bestod av ett par grushögar på ett kalhygge när vi byggde huset för drygt 20 år sedan.










Svar på tal om Socialdemokraternas skolpolitik

2013-07-15

I senaste numret av Svenljunga Tranemo Tidning ger jag svar på tal till mina Socialdemokratiska riksdagskolleger som slår sig för bröstet och talar om hur mycket man vill satsa på svensk skola. Socialdemokraternas tidigare skolpolitik bär nämligen en mycket stor del av skulden för de bristande resultaten i dagens skola som Alliansen nu steg för steg försöker åtgärda. Socialdemokraterna har verkligen inget att vara stolta över när det gäller de senaste decenniernas skolpolitik.

Socialdemokratisk tvångspolitik leder till arbetslöshet

Mina socialdemokratiska riksdagskolleger slår sig för bröstet och talar om allt man vill göra med den svenska skolan och hur mycket pengar man vill satsa. Jag kan bara konstatera att Alliansen lägger 4 miljarder mer på skolan idag än vad Socialdemokraterna gjorde 2006.

Faktum är att de problem vi ser i dagens skola har sina rötter i decennier med Socialdemokratisk skolpolitik. Ylva Johansson (S), beskrev för 15 år sedan, när hon var skolminister sin vision för den framtida svenska skolan i en intervju: "Min idealskola har släppt katederundervisning och klassundervisning. Eleverna håller hela tiden på med olika saker i olika rum och vid olika tider. Det ser kanske rörigt ut, ungefär som på dagis". Och den socialdemokratiska ledningen i Svenska kommunförbundet ville 2001 gå ännu längre. De skrev följande i sin strategi: "I framtidens skola ska undervisning undvikas”. Tanken var att eleverna inte skulle undervisas utan själva söka sin kunskap. Och lite på den vägen blev det. Forskningsinstitutet IFAU konstaterar i en rapport att "sammantaget bedömer vi att de ändrade arbetsformerna troligen är den viktigaste förklaringen till den genomsnittliga resultatförsämringen i Sverige." Parallellt med denna utveckling avskaffades betygen och studentexamen avskaffades av Olof Palme redan 1968. Den ansågs ojämlik därför att alla inte klarade den. Man trodde att man var snäll för att man tog bort alla krav och alla mätningar av resultat i skolan. Och under 2005 och 2006 när Ibrahim Baylan var skolminister stod Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet passivt och tittade på när läraryrkets status urholkades, skillnaderna mellan eleverna ökade och de sämre skolresultaten cementerades. Detta är bakgrunden till att Alliansregeringen genomför en total omläggning av den svenska utbildningspolitiken.

Och nu ser vi tecken på att det går åt rätt håll. Söktrycket på lärarutbildningarna har ökat ganska påtagligt två år i rad. Vi har en högre lärartäthet nu än 2006 när det gäller behöriga lärare och andelen behöriga lärare har ökat. Matematik och språk, som tidigare prioriterades bort av många elever är nu populära igen tack vare den nya meritpoängen. Det gör också att söktrycket på ingenjörsutbildningar ökar. Och det nya teknikprogrammet på gymnasiet håller på att bli en succé. De svenska fjärdeklassarna är bäst i Europa på engelska och resultaten lyfter även i naturvetenskap.

Socialdemokraterna vidhåller att man vill införa skolplikt i gymnasiet och tvinga alla att gå där. Jag upprepar att problemet inte är att för få elever börjar gymnasiet utan att inte alla slutför sin utbildning. Det senaste decenniet har runt 20-30% hoppat av gymnasiet i förtid. En av orsakerna har just varit att man tvingat alla elever på yrkesprogrammen att läsa in högskolebehörighet. Alliansen har tagit bort detta obligatoriska krav, men den som vill kan självklart läsa in högskolebehörighet och från och med i höst blir det möjligt på alla yrkesprogram inom ramen för programmet, utan utökade kurser. Men det ska fortfarande vara frivilligt. Socialdemokraternas tvångspolitik har redan prövats, och den ledde till massor av avhopp från gymnasieskolan. Det är dessa ungdomar som idag är långtidsarbetslösa!

Det senaste exemplet på Socialdemokratiskt hyckleri i skolfrågan var utspelet i Almedalen när man utlovade 1.000 nya specialpedagoger. Det intressanta är att man själva avskaffade utbildningen till speciallärare under sin regeringtid, en utbildning som Alliansen sedan öppnade upp igen 2008. Men bland annat på grund av Socialdemokraternas avveckling av utbildningen finns det idag inga 1.000 specialpedagoger att anställa, vilket också Lärarförbundet påpekat. Skammens rodnad borde lysa på socialdemokratiska kinder.

Jan Ericson (M)
Riksdagsledamot utbildningsutskottet och arbetsmarknadsutskottet





Nu 600 följare på twitter

2013-07-15



I dag fick jag min 600:e följare på twitter. Det blev för övrigt Borås Tidnings vikarierande ledarskribent David Lindén som blev nummer 600.

Följ mig gärna du också. På twitter lägger jag ofta in små korta blänkare till mina blogginlägg. På bloggen utvecklar jag sedan mina tankegångar lite djupare. Min adress på twitter är @Ericson_ubbhult.




Svårare att få jobb utan körkort

2013-07-15

Sverige är ett av de dyraste länderna i Europa att ta körkort i, bara Norge och Danmark ligger högre, enligt en kommande rapport som tagits fram av Handels Utredningsinstitut på branschorganisationen Bil Swedens uppdrag. Kostnaden för ett körkort är i genomsnitt 15.000 kronor.

I dag är det bara 40 procent av 20- åringarna som tagit körkort - i slutet av 80-talet var det drygt 60 procent. Bil Sweden påpekar också att siffror visar att arbetslösheten är högre bland unga som saknar körkort. Bland dem mellan 18 och 24 år utan körkort är dubbelt så många arbetslösa jämfört med dem som har körkort.

Om detta att färre ungdomar tar körkort enbart beror på kostnaderna eller även på en attitydförändring bland ungdomar i storstäderna kan diskuteras, troligen är det en kombination. Men jag vet att kostnaderna har stor betydelse för många. Jag har upprepade gånger lyft frågan, senast den 21/4 2011 på bloggen där jag kommenterade behandlingen av mina senaste riksdagsmotioner i ämnet. Jag tänker för fortsätta argumentera för att det måste bli enklare och billigare att ta körkort. Nyttan av den kostsamma handledarutbildningen och de tillstånd man behöver för den att få övningsköra privat är en av de saker man borde se över. En annan är nyttan av de nya riskutbildningarna. Statens höga kostnad för uppkörningen är ytterligare något som borde granskas. Jag lär återkomma med nya riksdagsmotioner i ämnet i höst. För oss som bor på landsbygden är körkort en nödvändighet både för arbete och fritid och i ett läge där vi vill att fler ska komma i arbete får inte kostnaderna för körkort vara ett hinder för detta.




Moderaterna vill se fler digitala nationella prov i skolan

2013-07-15

Moderaterna anser att det är viktigt med nationella prov och tidigare betyg. Det är viktigt med ett ökat fokus på kunskap och återkoppling för att se alla elever som behöver mer stöd. En del lärare upplever dock att detta har inneburit en ökad administration. Vi tar lärarnas oro på största allvar men samtidigt kan man inte använda det som skäl för att avskaffa de nationella proven.

Syftet med nationella prov är att främja likvärdig betygsättning samt att ge lärarna ett verktyg för att bedöma om eleverna har uppnått kunskapskraven. De nationella proven ger även ett bra underlag för utvärderingar av skolan. Nationella prov är därför viktiga för likvärdigheten i skolsystemet. Skolinspektionen har samtidigt uppmärksammat en del utmaningar med de nationella proven. Vissa delprov rättas väldigt olika på olika skolor.

Problemen med ökad administration och brister i rättningen av proven skulle kunna avhjälpas med digitala nationella prov. Vi moderater föreslår därför ett digitalt provsystem vilket möjliggör central rättning av proven. Att digitalisera alla nationella prov på en gång är dock inte rimligt. En försöksverksamhet och en successiv övergång bör genomföras i dialog med skolans aktörer. Då kan vi både behålla fördelarna med de nationella proven och samtidigt minska lärarnas administration och få en likvärdig rättning av proven.




Sommartider med Gyllene Tider

2013-07-13



I går kväll var jag en av drygt 42.223 i publiken som såg Gyllene Tider uppträda på Ullevi i Göteborg. Före konserten gjorde vi som så många andra och tog en picnic utanför arenan i det härliga och soliga sommarvädret.



Vädret var fantastiskt, inte ett moln på himlen, varmt och skönt, och vi fick se solen gå ned över arenan medan vi väntade på att Gyllene Tider skulle ta plats på scenen.



Vi fick sedan höra alla de mest kända hitlåtarna, och till sist väntade en speciell överraskning när Marie Fredriksson helt oväntat kom in på scenen för att tillsammans med Per Gessle sjunga med i en av de avslutande låtarna, "När alla vännerna gått hem". (Bilden på Marie och Per har jag citerat från Aftonbladet). Ett magiskt ögonblick inför en entusiastisk publik. En härlig och minnesvärd konsertkväll avslutades sedan med ett fantastiskt fyrverkeri.








Stabilt och mycket högt förtroende för statsminister Reinfeldt

2013-07-12

52 procent av svenskarna känner störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister, medan 29 procent känner störst förtroende för Stefan Löfven. 19 procent är tveksamma eller vet inte. Det framgår av en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.

När samma fråga ställdes i mars hade Reinfeldt störst förtroende hos 52 procent av väljarna och Löfven hos 28 procent, medan 20 procent var tveksamma eller inte visste. Förtroendet för Fredrik Reinfeldt som statsminister har nu varit stabilt över 50 procent fyra kvartal i rad.

"Fredrik Reinfeldt har ett mycket stort personligt förtroende bland väljarna, långt större än vad allianspartierna har. Han har goda möjligheter att bli en röstmagnet för alliansen i valrörelsen, säger Westanders vd Patrik Westander.

22 procent av de rödgröna väljarna känner störst förtroende för Reinfeldt som statsminister, medan 1 procent av alliansväljarna känner störst förtroende för Löfven.

"Den höga förtroendesiffran antyder att Reinfeldt kan förbättra allianspartiernas opinionssiffror när partiledarna hårdexponeras under valrörelsen. De minskade ideologiska skillnaderna mellan blocken ökar betydelsen av väljarnas förtroende för statsministerkandidaterna", säger Patrik Westander.




Den som skolkar från gymnasiet ska givetvis inte få studiebidrag

2013-07-11

År 2012 skärptes CSN:s rutiner för att följa upp skolk på gymnasiet. Tidigare kunde eleverna i praktiken skolka 20% av tiden utan att studiebidraget påverkades, men nu är reglerna hårdare och upprepat skolk kan snabbt leda till att studiebidraget dras in. Det är i grunden sunt - studiebidrag får man just för att man studerar och om man då skolkar i stället är det rimligt att man förlorar sitt bidrag.

I går kom siffror som visar att över 21.000 elever fick indraget studiebidrag förra läsåret. Det är oacceptabelt många. Hur många som därutöver avstod från skolk bara på grund av hotet om indraget studiebidrag framgår inte, men det är väl ingen vild gissning att det med CSN:s gamla praxis hade varit ännu fler som skolkat.

Min egen tro är att skolket beror på att alltför många elever har bristfälliga kunskaper med sig från grundskolan. När det då blir svårt att hänga med i gymnasiet är det lätt att välja den enkla vägen - att stanna hemma. Detta visar hur viktigt det är att vårda skolreformerna som Alliansen sjösatt så att fler elever efterhand får rätt förkunskaper för att också klara av gymnasiet. Det är också viktigt att fullfölja satsningarna på yrkesprogrammen på gymnasiet och att utveckla lärlingsutbildningarna och yrkesintroduktionsplatserna enligt regeringens linje. Det måste finnas olika vägar till ett framtidsyrke, och även för elever som inte är motiverade för teoretiska studier. Alla elever är inte lika!

Socialdemokraternas alternativ förskräcker. I ett läge där 20-30% av eleverna de senaste decennierna hoppat av gymnasiet och 21.000 elever skolkar så mycket att de får indraget studiebidrag vill Socialdemokraterna göra gymnasieskolan obligatorisk för alla och dessutom tvinga alla elever att läsa in högskolebehörighet! Det är egentligen en helt sanslös linje. Undrar hur många som skulle skolka med den politiken?




Vad har Socialdemokraterna att erbjuda de långtidsarbetslösa?

2013-07-10

Den frågan ställer jag i en slutreplik i Markbladet idag, med anledning av en replik från Ann-Christine Ahlberg (S) på mitt debattinlägg häromveckan där jag menade att "fas 3" är betydligt mer framgångsrikt än man kan tro av den politiska och mediala debatten. Hela slutrepliken följer nedan:

Vad har Socialdemokraterna att erbjuda de långtidsarbetslösa?

Ann-Christin Ahlberg (S) påstår att många ungdomar finns i fas 3 och att de därmed får en dålig start på livet. Påståendet är ganska märkligt med tanke på att deltagarna i fas 3 i genomsnitt varit arbetslösa i åtta år, 20 procent i mer än tio år. Fyra av tio är 55 år eller äldre. Det finns med andra ord inte särskilt många ungdomar i fas 3.

De som finns i Fas 3 har under sina år av arbetslöshet haft möjlighet att ta del av Arbetsförmedlingens utbud av praktik, utbildningar, lönebidragsanställningar och annat – men utan att få jobb. Om man som Alliansen tror att de flesta med rätt hjälp kan bidra till vårt samhälle måste det finnas något även för dem som redan utan resultat gått igenom hela arbetsförmedlingens utbud av åtgärder och stöd. Fas 3 är till för just dessa.

Det finns bara två sätt att avskaffa fas 3. Antingen att garantera alla långtidsarbetslösa en statlig livstidsanställning av gammal öststatsmodell, eller att förtidspensionera bort alla enligt den gamla s-regeringens modell. Det sista ligger närmast till hands om man ska lära av historien. Sista mandatperioden med s-regering, fram till 2006, ökade förtidspensioneringarna snabbare än någon gång tidigare, trots stark konjunktur. Den som hade varit sjukskriven i ett år blev automatiskt förtidspensionerad. När Alliansen tog över 2006 var utanförskapet rekordstort och antalet förtidspensionerade uppe i en halv miljon. Bara mellan 2002 och 2006 förtidspensionerade s-regeringen 300.000 personer, vilket motsvarar 4.000 i månaden!

Från Alliansens sida tycker vi det är moraliskt fel att sortera bort de långtidsarbetslösa för att snygga till arbetslöshetsstatistiken. Vi föredrar att försöka slussa tillbaka långtidsarbetslösa till arbetsmarknaden genom att erbjuda dem meningsfull verksamhet på en arbetsplats och betalar därför de arbetsgivare som ställer upp som handledare. På detta sätt hoppas vi att en del ska kunna komma tillbaka till arbetslivet igen och skapa sig en egen försörjning.

Fas 3 är bra mycket mer framgångsrik än vad kritikerna säger. Jag har själv haft kontakter med åtskilliga personer som är nöjda med sin fas 3-plats, men dessa hörs sällan i den politiska debatten. Deras berättelser styrker den bild som Arbetsförmedlingens egna utvärderingar ger. Vi ser nu också att fas 3 har gett många en väg tillbaka till arbetsmarknaden. Den som vill avskaffa fas 3 måste berätta vad man har att erbjuda i stället!

Jan Ericson
riksdagsledamot (M)





Socialdemokraternas hyckleri om behovet av specialpedagoger

2013-07-09

Socialdemokraterna verkar äntligen ha upptäckt att specialpedagoger och speciallärare är viktiga för att hjälpa elever i skolan som inte hänger med. I Almedalen utlovade s-ledaren Stefan Löfvén storsint "1.000 nya speciallärare och specialpedagoger till den svenska skolan".

Vad man inte berättar är var man ska hitta 1.000 nya specialpedagoger. Det var Socialdemokraterna som avskaffade speciallärarutbildningen 2001. Dessutom avskaffade man de viktiga speciallärarna som yrkesgrupp genom lärarreformerna 1985 och 2001. Det var Alliansen som återinförde speciallärarutbildningen 2008, och sedan dess kan man både utbilda sig till speciallärare och specialpedagog i två olika inriktningar.

Lärarförbundet påpekade efter Stefan Löfvéns tal att det inte finns några 1.000 speciallärare att anställa idag. "Det är jättebra att S inser vikten med tidiga satsningar, vi har många elever som behöver särskilt stöd. Men nu måste vi lappa och laga och lägga pengar på reparationskostnader för det som har gått snett i skolan. Socialdemokraternas förslag riskerar att falla om man inte inser vad som ligger till grund för problemen", sade Eva-Lis Sirén till SVT Nyheter.

Frågan är om man kan lita på Socialdemokraternas plötsliga vurmande för speciallärare och specialpedagoger? Verkligheten har tyvärr hunnit ifatt dem.

Alliansen har återinfört speciallärarutbildningen och man kan nu få examen som speciallärare. Vi lägger också ett tydligare fokus på att i tid ta tag i elever som behöver stöd, bland annat genom tidigare nationella prov och tidigare betyg. Vi visar i praktisk politik att vi inte accepterar att någon enda elev hamnar efter. I detta viktiga arbete har specialpedagoger och speciallärare en självklar roll.




Klarsynta väljare?

2013-07-08

Alliansen har tagit Sverige från en absolut ohotad topplacering när det gäller skattetryck till en mer rimlig nivå. Sverige har numera passerats av både Nederländerna och Danmark när det gäller "världens högsta skatter". Och fler länder nafsar oss i hasorna, exempelvis Frankrike.

Ett lägre skattetryck är inte ett hot mot välfärden utan tvärtom ett sätt att trygga välfärden. Med rimliga skatter vill människor starta företag och arbeta i Sverige, vilket ger mer pengar till staten - trots något lägre skattetryck. Med rimliga skatter stannar pengarna kvar i Sverige och investeras här i stället för att försvinna utomlands. Ett ökat skattetryck riskerar motsatsen - att människor arbetar mindre och att företag och kapital söker sig till andra länder i stället för till Sverige.



Novus har gjort denna undersökning om vad väljarna förväntar sig av en "s-styrd regering" när det gäller skattetrycket. Väljarna verkar vara realister. Nu är det Alliansens uppgift att förklara förväljarna varför ökade skatter allvarligt skulle hota både välfärd och jobb.




Alliansens gymnasieskola rustar eleverna för framtiden

2013-07-07

I dag har jag denna debattartikel i GT:

Alliansens gymnasieskola rustar eleverna för framtiden

Socialdemokraterna upprepar i olika artiklar över hela landet ”sina” 12 förslag för att förbättra skolan. En ganska intressant lista eftersom nästan alla punkterna är sådant som redan är genomfört eller beslutat av dagens regering. Exempelvis förslagen om att stärka läraryrket, kompetensutveckling, bättre karriärvägar, stärkt pedagogiskt ledarskap och forskningsinstitut för lärande. Även förslagen om att fördela resurserna mer efter elevernas behov och stötta skolor med tuffa förutsättningar är en kopia av regeringens politik, liksom när det gäller utvecklingen av gymnasiets yrkesprogram. Gymnasiets nya yrkesprogram innehåller idag fler kurser med koppling till yrket och utformas i samråd med branschfolk.

Det är närmast smickrande att Socialdemokraterna verkar vilja gå till val på att genomföra skolreformer som redan är genomförda av Alliansen. Men det innebär ju inget större nytänkande.

På två punkter skiljer vi oss däremot åt ordentligt. Socialdemokraterna vill göra gymnasieskolan obligatorisk för alla elever, och både LO och Socialdemokraterna vill tvinga alla elever att läsa in högskolebehörighet.

Att införa skolplikt i gymnasiet känns väldigt onödigt. Redan idag börjar nästan 99% av eleverna i gymnasieskolan. Problemet är inte att för få elever börjar gymnasiet, problemet är att inte alla slutför sin utbildning. Det senaste decenniet har runt 20-30% hoppat av gymnasiet i förtid. En av orsakerna har varit att man tvingat alla elever på yrkesprogrammen att läsa in högskolebehörighet. Alliansen har tagit bort detta obligatoriska krav, men den som vill kan självklart läsa in högskolebehörighet. Från och med kommande läsår kommer det att vara möjligt att läsa in högskolebehörighet på alla yrkesprogram inom ramen för programmet, utan utökade kurser. Men det ska fortfarande vara frivilligt! Vi tror det är en bättre väg än att tvinga alla elever att gå gymnasiet och dessutom tvinga alla att läsa in högskolebehörighet.

Socialdemokraternas politik har redan prövats, och den ledde till massor av avhopp från gymnasieskolan. Det är dessa ungdomar som idag är långtidsarbetslösa. Alliansens gymnasiereform kommer att rusta fler elever för framtidens arbetsmarknad.

Jan Ericson (M)
Riksdagsledamot utbildningsutskottet och arbetsmarknadsutskottet





Nu måste Löfvén ge besked!

2013-07-07

I dag har vår gruppledare Anna Kinberg Batra och vår partisekreterare kent Persson ett tankeväckande debattinlägg på DN Debatt där man ställer s-ledaren Stefan Löfvén mot väggen. Det är i dag 527 dagar sedan Stefan Löfven blev partiledare. Om drygt ett år är det val, och om Löfvén verkligen vill ta ansvar för Sverige måste han ge svar på tre viktiga frågor. Dagens Almedalstal är ett bra tillfälle att ge besked!

Faktum är att idag är en röst på Socialdemokraterna, liksom på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet en röst på "grisen i säcken". Man vet inte vad man får, vilka partier man röstar in i en regering eller vad denna regering ska föra för politik.

Sammanfattat ur artikeln är det följande tre frågor som är centrala:

1. Den ekonomiska politikens inriktning. Socialdemokraterna svartmålar bilden av svensk ekonomi. Enligt en ny undersökning från Novus anser 75 procent av svenska folket att Sverige har klarat den ekonomiska krisen bättre än andra länder i Europa. Denna bedömning gör även IMF, OECD och EU-kommissionen. Synen på förutsättningarna för svensk ekonomi är avgörande för vilka reformer som kan genomföras.

Sedan förra året har Magdalena Andersson lämnat sex olika besked för inriktningen på den ekonomiska politiken: I augusti 2012 skulle ekonomin stimuleras, i oktober skulle den stramas år, i november skulle den åter stimuleras, i mars 2013 var det läge att avvakta, i april skulle ekonomin på nytt stramas åt och i juni var det tillbaka till stimulanser.

2. Besked kring vänsterpartiernas regerings­alternativ. I dag har Socialdemokraterna möjlighet att markera att de är beredda att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande över regeringsbildning. Alliansens ståndpunkt är tydlig: Efter valet ska det största blocket tillåtas bilda regering. Främlingsfientlighet och hat ska hållas borta från inflytande.

Men besked saknas också när det gäller samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och även här velas det fram och tillbaka. Fredagen den 5 juli säger Löfven att besked i regeringsfrågan lämnas först efter valet. Så sent som i partiledardebatten den 5 maj sa Löfven att väljarna skulle få besked i god tid före valet.

Socialdemokraternas reträtt i regeringsfrågan ska ses mot bakgrund av att Vänsterpartiet och Miljöpartiet båda kräver ministerposter och avgörande inflytande på centrala områden. Väns­terpartiet kräver exempelvis att en eventuell rödgrön regering kör över Socialdemokraternas kongressbeslut i välfärdsfrågan.

3. Besked i jobbpolitiken. Socialdemokraterna behöver förklara hur ökade kostnader för att anställa och investera samt minskade drivkrafter för att arbeta skulle leda till fler jobb. Socialdemokraterna vill gradvis montera ned arbetslinjen och göra det mindre lönsamt att arbeta för breda inkomstgrupper. Samtidigt har Socialdemokraterna ett mål för arbetslösheten, som under tidigare S-regeringar har uppnåtts under begränsad tid och genom att driva ut människor från arbetskraften.

Sista mandatperioden fram till 2006 ökade förtidspensioneringarna snabbare än någon gång tidigare, detta trots god konjunktur. Den som hade varit sjukskriven i ett år blev automatiskt förtidspensionerad. När Magdalena Andersson fick sluta som statssekreterare på grund av valförlusten var utanförskapet rekordstort och antalet förtidspensionerade uppe i en halv miljon. Bara mellan 2002 och 2006 förtidspensionerades 300.000 personer, vilket motsvarar 4.000 i månaden.

Socialdemokraternas jobbförstörande politik förstärker farhågorna att de återigen kommer att försöka nå sitt arbetslöshetsmål genom att driva ut människor i utanförskap.




Björklunds tre bästa i Almedalen

2013-07-06

Folkpartiledaren Jan Björklunds tre bästa uttalanden i Almedalstalet i går:

1. Utspelet om fler lärlingsplatser i gymnasieskolan är intressant och skulle bli ett bra komplement till yrkesintroduktions- platserna och yrkesprogrammens tydliga fokus på fackämnena. Ovanpå detta finns yrkeshögskolan som ger smala specialistutbildningar i olika yrken. Sammantaget skulle detta erbjuda ett smörgåsbord av olika vägar fram mot ett yrke som ger möjligheter även för elever som inte är så teoretiskt studiemotiverade. Självklart skulle detta kunna minska ungdomsarbetslösheten. Den viktigaste utmaningen är dock att hitta företag som vill erbjuda platser till alla de elever som vill ha yrkesintroduktion, praktik och lärlingsplatser. Kanske en större utmaning än de flesta inser.

2. Björklund är en politiker som är skicklig på att lansera "one-liners". Igår: "Rödgrön politik syftar till att göra rika fattigare. Alliansen vill göra fattiga rikare". Tydligare kan väl inte skillnaden beskrivas mellan De rödgröna och Alliansen.

3. Björklund var mycket tydlig med att han inte har något intresse av att samarbeta med Socialdemokraterna efter valet. Folkpartiet går till val tilsammans med Alliansen och om Alliansen förlorar valet tänker folpartiet gå i opposition. Med detta uttalande har Björklund satt nya käppar i hjulet för Stefan Löfvén. Han har helt enkelt inget underlag för att bilda regering. Förr eller senare borde seriösa journalister börja ifrågasätta hur Löfvén ska kunna lösa detta. Det är bara Alliansen som kan erbjuda ett trovärdigt regeringsalternativ där väljarna vet vad de får.




Veckans gästkrönika för IF Elfsborg

2013-07-05

Denna vecka står jag för gästkrönikan på IF Elfsborgs hemsida. Jag kommenterar framförallt läget i allsvenskan efter att snart halva serien är spelad, där Elfsborg ligger bra till för den fortsatta guldstriden. Jag skriver också lite tankar kring turerna runt Anders Svenssons fortsatta spel i Elfsborg.

I morgon lördag tar Elfsborg förhoppningsvis tre nya poäng mot Åtvidaberg. Det skulle i så fall innebära att Elfsborg tills vidare tar ledningen i allsvenskan för första gången i år.





Svenska folket vill inte kvotera föräldraförsäkringen

2013-07-04

En stor majoritet av svenskarna säger enligt en SIFO-undersökning nej till att kvotera föräldraförsäkringen lika mellan föräldrarna. 20 procent av de tillfrågade svarade att föräldraledigheten bör fördelas lika mellan föräldrarna. 75 procent valde alternativet "föräldrarna ska bestämma själva".

Med en valseger för de rödgröna partierna lär kvoteringsivern tillta, och vi kommer med all sannolikhet att både tvingas på kvotering av föräldraförsäkringen och könskvotering till bolagsstyrelser. Ytterligare två skäl att rösta på Alliansen i valet 2014.




Sanningen om Husbykravallerna obekväm för vänstern

2013-07-04

På torsdagen föll den första domen efter kravallerna i Husby i maj. En man i 25-årsåldern döms för bland annat grov skadegörelse efter att ha stat två bilar i brand. Mannen döms till 6 månaders fängelse för grov skadegörelse, men även för olaga hot, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Han ska också betala 10.000 kr i skadestånd, enligt Sveriges radio, P4. Den dömde mannen är sedan tidigare känd av polisen och befann sig under skyddstillsyn när brotten begicks.

Det är kanske dags att nyansera vänsterns politisk korrekta bild av "de stackars arbetslösa ungdomarna som protesterade mot utanförskapet"?




Alliansen satsar på Yrkesintroduktion för unga och billigare a-kassa

2013-07-04

För ett år sedan talade statsministern i Almedalen om planerna på en stor jobbpakt mellan arbetsgivareorganisationerna, facken och regeringen för att få till en överenskommelse om yrkesintriduktion där ungdomar utan arbetslivserfarenhet ska kunna få en kombinerad anställning och utbildning ute på olika företag för att få in en fot på arbetsmarknaden. Allt enligt den framgångsrika tyska modellen. Statsministern utlovade då också att om parterna kom överens skulle regeringen gå in med kraftfulla stimulanser för att underlätta överenskommelsen och skapa förutsättningar för många sådana yrkesintroduktionsavtalsplatser (ya-platser). Statsministern flaggade också för att det skulle kunna bli sänkt avgift till a-kassan om de fackliga organisationerna ställde upp på jobbpakten. Det var en särskilt viktig fråga för de fackliga organisationerna.

Förhandlingarna på central nivå misslyckades sedan LO och Svenskt Näringsliv inte kunde komma överens. Men därefter har i stället ett antal branschvisa avtal träffats. Bland annat inom handeln, inom industrin och inom kommun och landstingssektorerna. Även inom hotell och restaurangsektorn är en överenskommelse troligen på väg.

I gårdagens Almedalstal berättade statsministern att regeringen därmed anser att det är dags att infria de löften man tidigare givit om statliga stimulanser för att underlätta för bästa möjliga utfall av de branschvisa avtalen och uppmuntra fler parter att teckna avtal. En viktig förutsättning är också uppfylld, och det är att EU nu godkänt upplägget.

Yrkesintroduktion är ett samlingsnamn för branschspecifika avtal om anställningar (6-12 månader) för unga under 25 år som saknar arbetslivserfarenhet. En del av tiden används för utbildning och handledning (15-25% av arbetstiden). För den tid man arbetar (75-85% av tiden) utgår avtalsenlig lön. Varje branschavtal specificerar hur de olika anställningarna ska se ut, vilka utbildningsmoment de ska innehålla och hur länge de ska pågå. För att få bästa möjliga utfall av avtalen kommer staten att gå in med en lönesubvention för varje ya-anställd motsvarande dubbla arbetsgivareavgiften under maximalt 12 månader. Dessutom utbetalas ett handledarstöd på 2.500 kronor per månad till den som anställer. Den anställde får lön enligt kollektivavtal för den tid man arbetar och får samtidigt handledning och utbildning.

Utöver dessa stimulanser kommer avgifterna till a-kassan att sänkas kraftfullt. Förändringen innebär att 2,3 miljoner a-kassemedlemmar får sänkt a-kasseavgift med mellan 45 och 255 kronor per månad. För 600.000 medlemmar innebär sänkningen 150 kronor eller mer.

Sänkningen av a-kasseavgiften får beröm från bland annat LO:s ordförande Karl-Petter Torwaldsson. "Det kanske allra viktigaste för vår del är att den statliga avgiften för a-kassan försvinner från årsskiftet, det är 3,5 miljard kronor som man sänker a-kasseavgiften med. Det mesta av det går till LO-medlemmar. Som bäst får en som jobbar inom i hotell och restaurang och är med i a-kassan ett plus på 300 kronor varje månad, så jag kan väl ärligt talat säga att jag är ganska nöjd" säger Thorwaldsson till Aftonbladet

Svenskt Näringsliv ger regeringen beröm för stimulanserna till yrkesintroduktionsanställningarna. "Vi tycker det är riktigt bra och en av de mest konkreta stegen i rätt riktning när det gäller att förenkla introduktionen in för unga på arbetsmarknaden" säger vice vd:n Christer Ågren.

Sammantaget ett kraftfullt reformpaket med ett helt nytt sätt att tänka när det gäller åtgärder mot ungdomsarbetslös- heten. Den ungdom som anställs får i praktiken en yrkesutbildning med lön och för samhället blir det en bra och billig form av yrkesutbildning jämfört med andra utbildningar i utbildningssystemet. För företagen blir det ett utmärkt sätt att rekrytera ny personal och få stöd för att utbilda dem till de uppgifter de ska arbeta med. Nu har Alliansen återtagit ledartröjan i arbetsmarknadspolitiken och det känns bra.

Sänkt a-kasseavgift får samtidigt i många löntagares plånböcker samma effekt som ytterligare ett jobbskatteavdrag. Fast bäst vore förståss om det fanns utrymme även för utökat jobbskatteavdrag i höstens budget. Anders Borg har utlovat besked efter sommaren, allt beror på det ekonomiska utrymmet.




Vilket tal! Nu är 2014 års valrörelse igång...

2013-07-03

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll i kväll ett oerhört engagerat och inspirerande tal i Almedalen. Första halvan av talet ägnades åt ungdomsarbetslösheten, jobbpakten och regeringens nya reformer och satsningar för att få fler unga i arbete (mer om detta i nästa blogginlägg). Därefter gick statsministern över till frågan om regeringsalternativen och konstaterade att de rödgröna partierna inte är förberedda. Det gör att väljarna köper grisen i säcken - man vet inte förrän efter valdagen vilken politik det är man har röstat på. Alliansen gör annorlunda. "Vi förbereder oss inför val, vi berättar vad vi vill göra, och vi genomför sedan det vi sagt att vi ska göra!" konstaterade statsministern.

Efter talet verkar den allmänna meningen i media och från de politiska kommentatorerna vara att kvällens tal faktiskt var ett av Fredrik Reinfeldts bästa någonsin. Och med kvällens tal täppte statsministerns en gång för alla till truten på dem som beskrivit honom som trött och idélös. Valrörelsen har börjat!



Fotot på statsministern kommer från moderaternas twitterkonto, bilden på storpubliken i ett absolut "fullsatt" Almedalen har jag lånat från ett annat twitterkonto, tillhörigt utrikesutskottets ordförande Sofia Arkelsten (M).

Uppdatering 4 juli: Enligt arrangörerna slog statsminister Fredrik Reinfeldt publikrekord under sitt tal i går. 5.800 personer fanns på plats för att lyssna enligt arrangören Region Gotland. Det är den högsta publiksiffra som uppmätts under något partiledartal under de 19 år man gjort officiella räkningar.




Oppositionens svartmålning förstör ungas framtidstro

2013-07-03

I dag utvecklar jag mitt blogginlägg från den 1376 i en lite längre debattartikel i Borås Tidning. Jag är upprörd över att oppositionen dels kraftigt överdriver ungdomsarbetslösheten och dels påstår att ungdomar inte kan få någon hjälp från Arbetsförmedlingen. Båda dessa påståenden är fel, och riskerar bara att i onödan ta ifrån ungdomarna deras framtidstro. I artikeln konstaterar jag att detta tydligen är priset oppositionen är beredda att betala för att försöka plocka politiska poäng eller försöka vinna ett val. Ett mycket cyniskt sätt att bedriva politik.

Mitt råd till alla ungdomar är tydligt. Tro på er själva och er framtid! Lyssna inte på politiker som försöker ta ifrån er både självkänsla och framtidstro!




Dags att nyansera bilden av den svenska arbetslösheten

2013-07-03

Europaportalen rapporterar idag att arbetslösheten fortsätter stiga i euroländerna, under maj steg den till rekordhöga 12,1 procent. För alla 28 medlemsländer är siffran 11 procent. Det visar färska siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat. I Sverige minskade dock arbetslösheten med 0,4% under maj, näst mest i EU. Europaportalen visar nedanstående lista över arbetslösheten i EU i maj. För fem länder saknas siffror, men de ligger alla högre än Sverige. Totalt sett ligger Sverige bra till i en europeisk jämförelse.

Nu är förståss 7,9% arbetslöshet inte något att jubla över. Men när man vet att många av de arbetslösa är utan jobb relativt kort tid (Sveriges långtidsarbetslöshet ligger bland de allra lägsta i EU, både bland ungdomar och vuxna), och att arbetslöshetssiffrorna blåses upp genom att man räknar ungdomar som studerar, samt att det ingår relativt många i statistiken som tidigare gömdes i sjukskrivningsstatistiken eller i förtidspensioneringar så blir bilden betydligt mer nyanserad. Sverige har idag den högsta sysselsättningsgraden i hela EU! Faktum är att vi kan vara ganska stolta över våra siffror, inte minst med tanke på den extremt djupa lågkonjunktur som Europa gått igenom under snart fem års tid. Och om Sverige haft samma modell med lärlingsanställningar i gymnasieskolan som Tyskland och Österrike hade siffrorna varit ännu bättre. Att hävda att det råder "massarbetslöshet" i Sverige känns ganska oseriöst.






Det vore skönt att äntligen slippa samarbeta med Miljöpartiet

2013-07-02

I dag konstaterar moderaterna i en rapport att Miljöpartiet gått alltmer åt vänster med de nya språkrören Fridolin och Romson. Nya uppgörelser med Miljöpartiet lär ligga långt borta, inte minst efter Fridolins osakliga angrepp på moderaterna i dagens tal i Almedalen.

För mig vore det ett mycket välkommet besked om Alliansen slutade göra formella överenskommelser med Miljöpartiet. Jag har upprepade gånger ifrågasatt vårt samarbete inom migrationspolitiken, jag tycker inte om att samarbeta i den frågan med riksdagens mest naiva parti när det gäller just invandringsfrågorna. Till detta kommer Miljöpartiets fullständigt orealistiska hållning när det gäller energi- och klimatfrågorna. Dessutom har man gått rejält åt vänster när det gäller skolfrågorna, exempelvis när det gäller betygen och synen på friskolorna, där man efter sin kongress i praktiken numera ligger till vänster om Socialdemokraterna. Jag hoppas verkligen att Alliansen stänger dörren till Miljöpartiet och i stället avslöjar deras orealistiska politik för sänkt arbetstid, friår, avvecklad kärnkraft och chockhöjda skatter på energi, företagande, arbete och transporter. Förslag som hotar både tillväxt och jobb. Dessutom kommer boendekostnaderna att öka genom Miljöpartiets förslag om skatt på finansiella transaktioner. När det gäller familjepolitiken hade Miljöpartiet tidigare en stabil linje för valfrihet och vårdnadsbidrag (det senare var exempelvis deras högst prioriterade kommunala fråga när de valde att samarbeta med Alliansen i Marks kommun efter valet 2002). Numera har man en mer socialistisk syn på familjen.

Miljöpartiet har alltför lätt kommit undan medias granskning, kanske på grund av att över 60% av journalisterna sägs sympatisera med MP. Nu är det dags att avslöja myten om Miljöpartiet som ett "mittenparti" - de står tvärtom i många viktiga politiska frågor väldigt långt åt vänster.




Störst förtroende för Alliansen i de viktigaste valfrågorna

2013-07-02

I dag presenterades en SIFO-mätning om väljarnas viktigaste sakfrågor just nu:

1. Skola/utbildning
2. Sjukvården
3. Sysselsättningen
4. Landets ekonomi
5. Äldreomsorg
6. Lag och ordning
7. Barnomsorg
8. Miljö
9. Pensioner
10. Egen ekonomi
11. Energipolitik
12. Sociala frågor
13. Bostäder
14. Sjukförsäkringsfrågor
15. Skatter
16. Invandring
17. Jämställdhet
18. Familjepolitik
19. Etikfrågor
20. Företagens villkor
21. Utrikespolitik
22. Regionalpolitik
23. EU-frågor
24. Försvaret

Källa: Sifo (TT)

Enligt opinionsinstitutet IPSOS har väljarna återigen störst förtroende för moderaterna när det gäller sysselsättning/jobb, 33 procent, medan 32 procent föredrar Socialdemokraterna. När det gäller Skolan har väljarna störst förtroende för Socialdemokraterna, med 31 procent före FP med 23 procent och Moderaterna 13 procent. Men totalt har alltså väljarna större förtroende för FP och M än för S.

När det gäller sjukvården ser det sämre ut för Alliansen, S-V-MP leder med 48 mot 28 för Alliansen. Men när det gäller skötseln av landets ekonomi leder Alliansen med förkrossande 54-27, och 50% har störst förtroende för Moderaterna mot endast 23 procent för Socialdemokraterna.

Totalt för de fyra viktigaste valfrågorna har väljarna idag störst förtroende för Alliansen, 40,5 procent, mot S-V-MP:s 39%. En liten, men viktig ledning.

I samma undersökning säger 50% av väljarna att Alliansregeringen gör ett bra jobb. Det känns då ganska märkligt att samtidigt bara ca 41-42% stödjer Alliansen i opinionsmätningarna. Jag har faktiskt väldigt svårt att tro att väljarna inte skulle rösta på det regeringsalternativ de har störst förtroende för när det är allvar. Jag är mycket hoppfull inför kommande valrörelse och jag tror oppositionen kommer att få det ganska motigt när media börjar granska deras förslag som spretar i alla riktningar och inte minst när man börjar diskutera regeringsalternativen.




Sverige har nu det näst bästa ryktet av 50 utvecklade länder

2013-07-02

TT-nyheten talar för sig själv. Sverige har avancerat på listan över länderna i världen som omvärlden beundrar och respekterar, och ligger nu på en andraplats efter Kanada.

Jag har tidigare berättat på bloggen att svensk tillväxt ligger i topp i EU, att Sverige har lägst andel långtidsarbetslösa i hela EU, att Sverige toppar nytt globalt välståndsindex och att vi anses vara det fjärde bästa landet i världen för pensionärer. Vi hävdar oss väl i den internationella konkurrensen när det gäller ekonomi, välstånd och vårt rykte som land.

Men den politiska oppositionen lär knappast sluta svartmåla Sverige. Det är ju deras (enda) politiska affärsidé.






I år avstår jag från politikerveckan i Almedalen

2013-07-01

I dag är jag en av de riksdagsledamöter som citeras i Nyheter 24 i en artikel om politikernas syn på politikerveckan i Almedalen som ju startade i går.

"Jag tycker inte det ger så mycket. Man träffar samma politiker, lobbyister och journalister där som man i egenskap av riksdagsledamot träffar resten av året i andra sammanhang. Så i år står jag över" säger jag i artikeln. Och så är det. Officiellt beskrivs Almedalsveckan som en unik möjlighet för politiker att träffa "vanligt folk". Men dessa "vanliga människor" ser man inte mycket av på Gotland under Almedalsveckan. Och det är ju inte så konstigt. Alla boenden är bokade sedan lång tid och Visby är fyllt med politiker, lobbyister, journalister och PR-folk. Som riksdagsledamot träffar jag dessa personer av och till under hela året, så för mig ger inte Almedalsveckan så mycket. Jag träffar betydligt fler vanliga väljare i affären, under hundpromenaderna eller på badstranden hemma. För fritidspolitiker på kommunal nivå kan säkert Almedalsveckan ger en chans till fördjupning och kontaktskapande som man kanske inte har möjlighet till annars, men för oss heltidspolitiker är läget lite annorlunda.

För min egen del finns också privata skäl till att jag i år följer Almedalsjippot från hemmaplan. Min far avled ju tidigare under våren och det är mycket att ta tag i efter detta, vilket är svårt när man är fast i Stockholm under veckorna. Så nu under sommaren måste jag ägna en del tid åt detta.

Nästa år är det ju valår, och då planerar jag trots allt att besöka Almedalen. Mitt syfte med den veckan är då att medverka till att peppa alla moderata valarbetare inför den viktiga valspurten i valet 2014, och hjälpa till att sätta den moderata agendan före valet.