Blogg december 2010

2010-12-31 Gott Nytt År!

Ett händelserikt år är till ända. Politiskt var det mycket spännande. Få trodde för ett år sedan att Alliansen skulle vinna valet. Men steg för steg knappade vi in på avståndet, och gick förbi, och valet blev till slut en historisk storseger för Moderaterna, både i Riksdagen och i ett antal av våra kommuner i Sjuhärad. Både Mark och Ulricehamn fick sina första Moderata kommunstyrelseordföranden, och vi gick framåt i alla kommuner. I riksdagen blev det parlamentariska läget komplicerat, men inte värre än att det trots allt verkar gå att hantera.

För egen del var det en fantastisk känsla att få förtroendet att representera Moderaterna som förstanamn på riksdagsvalsedeln, och att i valet få väljarnas stöd för fyra år till som riksdagsledamot. Denna mandatperiod har jag tre utskott att arbeta med, jämfört med två under den tidigare perioden. Jobbigt, men roligt.

Bloggen utvecklas hela tiden, och får allt fler besökare. Under året passerades gränsen på 200.000 unika besök, och allt fler hör av sig med ris och ros. Kul! Om Du gillar det jag skriver - sprid det till dina vänner! Om du inte gillar det jag skriver - hör av dig till mig! Och glöm inte att ta en stund och botanisera på de andra delarna av hemsidan också.

Jag önskar alla mina bloggläsare ett riktigt gott nytt år!



2010-12-30 En seger för SÄPO och svensk underrättelsetjänst

Gripandet igår av fem terrorister, varav flera med koppling till Sverige, är uppenbarligen en stor seger för SÄPO och den svenska underrättelsetjänsten, liksom för samarbetet med andra länder när det gäller terroristbekämpning. För alla som naivt hävdat att Sverige inte är hotat av terrorism, och att vi inte ska lämna ut känsliga uppgifter till andra länder, har de senaste veckorna inneburit ett mycket bistert uppvaknande. Först ett självmordsattentat mitt i centrala Stockholm och nu en avvärjd terroristattack i Köpenhamn.

Precis som andra länder måste Sverige använda lämpliga och rimliga metoder för att skydda vår befolkning mot terrorism, och även hjälpa andra länder i detta arbete. I detta ingår att kartlägga och spionera på misstänka terrorister, att samarbeta med andra länder och utbyta information om terroristmisstänkta personer. Tyvärr naggar detta ibland också den personliga integriteten i kanten, men vad är egentligen alternativet? Terroristbekämpning och 100% skydd för den personliga intregriteten går knappast att kombinera. Det viktiga är att vi har ansvarsfulla myndigheter som klarar balansen mellan två grundläggande intressen i ett demokratiskt samhälle - att skydda människors liv och hälsa och samtidigt i största möjliga utsträckning värna samma människors integritet.



2010-12-30 En regim som stinker

Man upphör aldrig att förvånas. Nu har man tydligen öppnat butiker som säljer mänsklig avföring (!) i Nordkorea. Detta eftersom bristen på konstgödsel är akut i det fattiga landet. Lokalt har mänskliga exkrementer länge använts i jordbruket men med butikerna har de nu också blivit en lätt tillgänglig handelsvara, säger professor Kim Young-Soo i Seoul. Ökad spänning mellan de koreanska staterna fick Sydkorea att 2008 sluta leverera gödningsmedel och ris till grannen i norr, och efter de nya angreppen och hoten mot Syd lär situationen inte bli bättre.

Den nordkoreanska kommunistdiktaturen fortsätter att prioritera utveckling av kärnvapen och upprustning av armén för att kunna hota grannlandet i söder, i stället för att se till att den egna befolkningen slipper svälta. En politik som stinker - på alla sätt.



2010-12-29 Vem köper mark på Tuvalu eller Maldiverna?

Bilden är från det spektakulära regeringssammanträdet på Maldiverna, under ledning av presidenten, som hölls hösten 2009 för att markera oron för att större delen av ögruppen kommer att dränkas inom 50 år. Allt till följd av stigande havsnivåer när klimatet blir varmare.

Jag har kommenterat detta tidigare, eftersom internationellt erkända forskare inte sett någon som helst tendens till stigande havsnivåer kring Maldiverna. I ett blogginlägg, den 1 december 2009, citerade jag den svenska havsnivåforskaren Nils-Axel Mörner, en av de ledande i världen på detta område. Han konstaterade att havsytan inte alls stigit, vare sig vid Maldiverna eller vid öarna Tuvalu och Vanatu i Stilla Havet. Detta enligt långa mätserier under ledning av internationella forskargrupper.

Häromdagen fick jag ett tips om en artikel skriven av en oberoende journalist, som hänvisade till en händelse i samband med Klimattoppmötet i Köpenhamn förra året. Tuvalus president, Apisai Ielemia, inledde då en pressträff med att visa en dramatisk film om hur hela ögruppen håller på att dränkas, och var upprörd över att västvärlden var på väg att låta ögruppen Tuvalu gå under. En fristående journalist ställde då en mycket intressant fråga till Tuvalus president. "Mr Prime Minister. In view of the impending deluge, how much have land prices fallen on Tuvalu?". Presidentens svar kom efter en lång tystnad. "Land prices have not been affected.". Svaret till journalisten borde fått större genomslag i media kan man tycka. "Klimathotet har inte haft någon påverkan alls på markpriserna". Läs hela artikeln på nyhetssiten Spiked. Min lilla fundering är hur markpriserna kan ligga högt och stabilt, samtidigt som den egna presidenten hävdar att hela ö-gruppen håller på att försvinna?

I artikeln framgår att markpriserna inte faller på Maldiverna heller, utan numera ligger runt en miljon Euro per hektar, dvs ca 1.000 svenska kronor per kvadratmeter. Vad är det för stollar som är beredda att betala detta pris för mark som både regeringen och presidenten på Maldiverna är helt övertygad om ska stå under vatten redan om 50 år? Har markköparna fel, eller är det någon som försöker lura oss?



2010-12-28 Kommer Stockholm att dränkas?

Så här beskrevs framtiden för Stockholm - om bara 40 år - när klimathysterin var som värst. Bilden kommer från en artikel i Aftonbladet den 2 november 2006. Artikeln har rubriken: "Stadshuset mitt i havet - om 40 år", och man beskriver med dramatiska bilder hur Östersjöns vattennivå kommer att stiga med två meter, och hur stadshuset i Stockholm och stora delar av huvudstadens centrum då kommer att ställas under vatten.

Sanningen är dock att landhöjningen idag är ett betydligt mer akut problem för Stockholm, ett problem som dessutom kostar stora pengar. Landhöjningen netto (alltså utöver eventuell havsnivå- höjning) i Stockholm har nämligen varit ungefär en halvmeter på 150 år.

Varje dag när jag går från min övernattningslägenhet uppe på Östermalm ned till Riksdagen passerar jag två stora kajer i Stockholm, Nybrokajen och Strömkajen. Dessa kajer är kanske bästa beviset på att hoten om att Stockholm ska dränkas inom 40 år känns en smula orealistiskt.

Nybrokajen renoverades för några år sedan, och kajen sänktes någon meter med hjälp av trappsteg för att den skulle hamna på rätt nivå i förhållande till vattnet. Landhöjningen hade helt enkelt blivit så stor att kajen låg för högt. På bilden ser man hur många trappsteg man tvingats bygga för att komma ned till en lagom nivå vid kajkanten.

Nu har även renoveringen av Strömkajen vid Kungsträdgården startat. Sedan Strömkajen byggdes på 1860-talet har kajen till följd av landhöjningen höjts ungefär en halv meter i förhållande till vattenytan, vilket medfört att kajens trägrund börjat ruttna med sättningar i kajen som följd. Nivåskillnaden mellan båtar och kaj har också blivit så stor att det vid lågvatten varit svårt att stiga av och på båtarna. Även här blir lösningen trappor ned till vattnet för att minska nivåskillnaden. Källa: Stockholms Hamnar, pressmeddelande 2 juli 2010.

Frågan man ställer sig är om risken verkligen är överhängande att Stockholm ska ställas under vatten inom en överskådlig framtid?




2010-12-28 Högt fortroende får man aldrig gratis

Inte nog med att Moderaterna legat stabilt som Sveriges största parti under hela hösten, runt 35%, förtroendet för statsminister Reinfeldt ligger dessutom på rekordnivåer. 72 procent av svenska folket, har stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt. Detta är den högsta förtroendesiffran någonsin för en svensk partiledare hos SIFO, sedan mätningarna startade våren 1995.

Är då förklaringen till det starka stödet så enkel som att det idag helt saknas alternativ i svensk politik, eller är det ett ökat förtroende för Moderaternas och Alliansens politik eller statsministern som person som är förklaringen? Sannolikt ligger det något i alla dessa förklaringar. Men att göra som vänstermedia och förklara allt med brist på en tydlig opposition är nog att göra det för lätt för sig. Missnöjet med Mona Sahlin och Socialdemokraterna och oppositionens totala splittring och otydlighet kan givetvis förklara låga förtroendesiffror för Mona Sahlin som partiledare, men det gör ju inte med automatik att statsminister Reinfeldt blir mer populär. För detta krävs något mer. Jag tror att Sveriges starka ekonomi i en orolig värld, vår unikt snabba konjunkturuppgång, den snabbt ökande sysselsättningen samt att människor nu börjar märka av på allvar att skattesänkningarna ger mer pengar i plånboken är fyra mycket viktiga förklaringar till att både statsministern och moderaterna blir allt mer populära hos svenska folket. Till detta kommer statsministerns lugna och ansvarsfulla personlighet i en orolig tid.

Visst är det lättare för en regering att framstå som ett bra politiskt alternativ när oppositionen är mer splittrad än på länge och när det största oppositionspartiet dessutom saknar både ledning och politiska idéer. Men inga partier eller partiledare får något gratis. Ett högt förtroende måste man alltid förtjäna, det är inget man får bara på grund av andra misstag.

Sedan ska man också vara ödmjuk. Regeringen har inte haft så många tuffa eller svåra beslut att hantera denna höst. Då blir man lättare populär. Men då och då måste en regering också ta mindre populära beslut för landets bästa, och då blir man mindre populär. Statsminister Reinfeldts extremt höga förtroendesiffror kommer säkert att gå både upp och ned över tid. Så fungerar politiken.



2010-12-27 Stärkt konsumentskydd vid snabblån och SMS-lån

Så här efter jul är plånboken tom hos många, och vi vet att mellandagarna är högsäsong för snabbkreditföretagen. Tyvärr hamnar en del kredittagare senare hos kronofogden, och hela 60% av dem som inte klarar av att betala sina SMS-lån har även andra obetalda skulder. För en del blir snabbkrediter, med ibland närmast oskäliga villkor, ett olyckligt steg mot att bygga upp ett skuldberg som man kanske inte klarar av.

I takt med att allt fler personer får betalningsanmärkningar eller hamnar hos kronofogden eller i värsta fall behöver ansöka om skuldsanering höjs röster från olika håll för att förbjuda vissa krediter helt, exempelvis sms-lån och telefonlån, att det ska vara förbjudet att köpa resor på avbetalning, eller mer udda förslag som att man borde förbjuda utbetalning av snabblån nattetid eller att man lagstiftningsvägen ska detaljstyra över räntesatserna på snabbkrediter. Jag tycker inte detta är rätt väg. Att vissa personer inte klarar att fatta kloka beslut eller hantera möjligheten att ta krediter bör självklart inte leda till att alla människor ska överbeskyddas av välmenande politiker. Det måste rimligen vara upp till var och en att ta lån på de villkor man tycker är acceptabla och att sedan använda de lånade pengarna till vad man vill.

Däremot tycker jag man ska ställa hårda krav på kreditgivarna när det gäller både information och kreditprövning för att underlätta låntagarens egna kloka och fria val. All information om lånevillkoren bör alltid lämnas oavsett lånebelopp, och kreditprövning bör alltid göras. Så har det tyvärr inte varit tidigare, eftersom sms-lån varit undantagna från kraven i kreditprövningslagen. Det är minst sagt stötande att ett sms-lån kan ha en effektiv ränta på 300-400%, eller ännu högre, men att detta inte ens behöver anges i marknadsföringen av krediter. Detta var ju en sak som jag ifrågasatte i en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask redan 2008, och i sitt svar utlovade hon en förändring.

Nu har förändringen gått hela vägen, efter utredning och remissbehandling. Före jul tog riksdagen beslut om den nya konsumentkreditlagen som träder i kraft vid årsskiftet, och den innehåller ett antal förändringar som ska stärka konsumentens ställning när man tar snabbkrediter, exempelvis telefonlån och sms-lån. Bland annat införs en ångerrätt under 14 dagar då en kredittagare kan ånga sitt kreditavtal. Kreditgivaren ska dessutom alltid informera om den effektiva räntan och övriga villkor i sin marknadsföring, och dessutom måste man alltid göra en kreditprövning, oavsett kreditbelopp.

Dagen före julafton hade jag en debattartikel debattartikel om de nya reglerna i Borås Tidning tillsammans med min riksdagskollega Magdalena Andersson. Denna vecka finns artikeln även i Markbladet.

På juldagen fanns också en intressant nyhetsartikel i Aftonbladet där vår nya finansmarknadsminister Peter Norman (M) ville se hårdare tag mot de oseriösa kreditgivare som tar ut uppenbara ockerräntor, i bland uppemot 1.000 procent. Norman meddelar att regeringen överväger ännu tuffare tag mot sådana räntevillkor. Jag tycker det vore alldeles utmärkt. Från årsskiftet kan alla kunder se själva vid marknadsföringen av snabbkrediter hur orimliga en del räntor är. Det är en bra början. Men självklart borde dessutom de värsta ockerräntorna stoppas en gång för alla.



2010-12-25 Midnattsmässa i klubbstugan



Julaftons kväll hölls den traditionella midnattsmässan i Ubbhult. Denna gång i Ubbhult IF:s klubbstuga. Stämningsfullt med mycket sång och musik, även om vi förståss saknar vårt gamla fina kapell. Det räddade kyrksilvret fanns på plats, nyputsat och fint, och vi fick höra av prästen att detta skänktes till det gamla kapellet redan 1918, och sedan dess använts i Ubbhult. Det känns väldigt bra att det överlevde branden.

Att hålla gudstjänst i en klubbstuga har förståss sina sidor. Mitt under predikan sprang en liten mus över golvet bakom prästen, vilket väckte viss munterhet. Och kollekten togs upp i en blommig salladsskål. I "kyrkolokalen" fanns både bardisk och darttavla. Men prästen berättade som kontrast till detta att han en gång döpt ett barn i en rosa plastbalja i Afrika. Så man tager vad man haver, även i kyrkans värld.



2010-12-24 GOD JUL!

Årets julhälsning kommer från våra tre hundar, Madde, Nelly och vår lilla valp Nema, som nu är ett halvår och som tycker att snö är det roligaste som finns. Här sitter de i snön en solig decemberdag framför den stora fina julbocken som vi vann i lotteriet på julmarknaden för några veckor sedan.

Jag önskar alla mina bloggbesökare en riktigt skön och avkopplande julhelg!











2010-12-23 En liten tröst - kyrksilvret klarade branden



I dag meddelade Borås Tidning den glada nyheten att kyrksilvret i Ubbhults kapell faktiskt överlevde branden. Men det var på håret. När polisens brandplatsundersökning var klar skar man upp det svartbrända kassaskåpet, och inne i detta hittade man en förkolnad låda, och inne i denna låda fanns kyrksilvret, lite sotigt men närmast oskadat. Jag tog en bild på kassaskåpet idag, det är alldeles buckligt efter hettan.

Faktum är att det egentligen är ganska märkligt att kyrksilvret överlevde längst inne i kassaskåpet. Och jag hade faktiskt ett litet finger med i de dramatiska händelserna.

Jag stod vid brandplatsen ute på landsvägen och pratade med några aktiva i kyrkan medan det brann som värst. Plöstligt sa någon "undrar om kassaskåpet klarar sig". Jag hajade till - vilket kassaskåp? Jag visste inte ens att det fanns ett sådant, men visste däremot att ett kassaskåp bara klarar en begränsad tid i stark hetta.

Jag fick snabbt klart för mig att det fanns någonstans nära skorstenen, där elden verkar ha startat. Det gjorde att det var bråttom, det hade brunnit väldigt länge där. Jag tog med mig en av kyrkomusikerna, Christina Zetterberg, och vi sprang tillsammans fram till brandmännen. Christina pekade ut var kassaskåpet stod, eller snarare låg, för det hade vält och låg som en svart klump mitt i lågorna. Vi bad brandmännen vattenbegjuta kassaskåpet så det inte skulle bli för varmt, men första svaret vi fick var att då fick vi först tala med insatschefen för man hade inte så mycket vatten. Och insatschefen fanns på andra sidan kyrkan. Men efter lite diskussioner fick brandmännen klart för sig att det fanns värdeföremål i kassaskåpet, och att det var bråttom att kyla ned det. Efter en liten stund fick de äntligen klartecken via radio att börja vattenbegjuta kassaskåpet hela tiden så det inte skulle bli för varmt. De stod sedan enträget mitt i hettan och kylde ned kassaskåpet med vatten hela tiden medan kapellet brann ned. Och tack vare detta överlevde silverföremålen längst in i skåpet, trots att branden skapade en sådan hetta att till och med kyrkklockan smälte!

Lite förvånad är jag att inte Räddningstjänsten själva kände till att det fanns ett kassaskåp i Kapellet där de mest värdefulla föremålen förvarades, och riktade sitt fokus på att försöka rädda detta. Räddningstjänsten ska ha planer och beskrivning av alla kyrkor och andra kulturbyggnader inför en krissituation, och kunna ta del av detta på väg till brandplatsen. Uppenbarligen har detta inte alls fungerat. Det var närmast en slump, eller i vart fall ett mycket märkligt sammanträffande att kyrksilvret räddades, några spontana ord vid rätt tidpunkt...och det ena gav det andra och kyrksilvret överlevde. Eller var det kanske inte en slump? Prästen Yngve Kallin uttryckte det som att "vi ser detta som en hälsning till oss". En hälsning från någon där uppe som ville att kyrksilvret skulle överleva.



2010-12-23 Kärnkraften onödig? Vindkraften värdelös?

Denna vecka går samtliga kärnkraftreaktorer i Sverige med nästan full effekt, enligt Svenska Kraftnät. Trots detta tvingas Sverige importera ungefär tio procent av den el vi använder, vilket motsvarar tre normalstora kärnkraftsreaktorer.

Kylan gör att vi förbrukar el som aldrig förr, och att de gamla rekordnivåerna är nära att ryka. Den höga elförbrukningen gör att effektreserven också får kallas in. Det oljeeldade kraftverket i Karlshamn har startats för att säkra tillgången i södra Sverige, och det stora oljekraftverket i Stenungsund har också återstartats denna höst. När oljekraftverket i Stenungsund går för fullt motsvarar det också en normalstor kärnkraftreaktor.

Miljöpartiet och de andra rödgröna partierna hävdar att vi har ett så stort elöverskott att vi kan börja stänga ned kärnkraften. Jag hävdar att de har fel.

Samtidigt är det intressant att granska vindkraftens samlade elproduktion. Många hävdar ju att all vindkraft står still när det är kallt. Det är inte korrekt, även om det stämmer att det ofta är vindstilla när det är riktigt kallt. Men ofta är det så att det blåser i vissa delar av landet när det är vindstilla på andra platser. All svensk vindkraft står sällan stilla samtidigt. Enligt Svensk Energi, bransch- och intresseorganisation för landets alla elförsörjningsföretag, (elproduktion, elnät och elhandel), var förra veckans elproduktion från vindkraftverken faktiskt lika stor som det en nedlagd reaktor i Barsebäck producerade när den var igång. Vindkraften har därmed producerat betydligt mer än vad Svenska Kraftnät räknat med.

Slutsatsen måste bli det jag hävdat tidigare, att vindkraften faktiskt kan ge ett hyfsat tillskott till den svenska elförsörjningen. Även om den idag, trots en gigantisk utbyggnad alltså bara ger el motsvarande en av Sveriges allra minsta och äldsta (och nedlagda) kärnkraftreaktorer. Vindkraften lär aldrig kunna ersätta all kärnkraft om vi inte ska tvinga fram en helt hänsynslös utbyggnad av vindkraften där man offrar både boendemiljöer och naturvärden, och förstör kommunala utvecklingsområden som exempelvis i Sätila. Och så långt ska vi självklart inte gå. De allra bästa vindlägena där ingen blir störd lär väl redan vara utbyggda idag, så nu söker branschen efter nya platser, där konflikterna med kringboende blir tydligare. Starka röster inom vindkraftbranschen kräver därför att kommunernas vetorätt mot nya vindkraftparker ska tas bort. Jag tänker göra allt jag kan för att vetot ska finnas kvar.



2010-12-22 Kallaste december på 150 år - nya köldrekord och snörekord

Den tidiga vintern har inte varit så kall sedan mitten av 1800-talet, enligt SMHI. I Karlstad har temperaturen legat under noll grader sedan den 22 november. Det är rekord - 152 år - för den här tiden på året sedan mätningarna inleddes 1858. Falun noterar den kallaste noteringen på 150 år.

En rad gamla köldrekord har slagits det senaste dygnet, enligt SMHI. Kallast var det i Idre med 36 minusgrader. Kristianstad hade decemberrekord i morse med -24,6 grader. Det är ett decemberrekord sedan 1878. Ett annat skånskt rekord noterades i Ljungbyhed som hade -25,0 grader. Det tidigare rekordet var -24,7, krigsvintern 1942. Kalmar hade i natt den lägsta decembertemperaturen sedan 1859, Gävle sedan 1978, Växjö sedan 1997 och Ronneby sedan 1996.

SMHI meddelar också att snödjupet är rekordtjockt, och på flera platser i landet är det det tjockaste snötäcke som någonsin uppmätts i december. Även i andra delar av norra Europa är snömängderna stora, och kylan besvärlig, både värre och tidigare än förra året.

Men alla köld- och snörekord till trots - experterna vidhåller envist att jordens globala medeltemperatur ska slå nytt rekord i år. Så oavsett hur kallt det än blir lär vi få till svar att det egentligen blir varmare, och att den viktigaste utmaningen för mänskligheten är att stoppa den globala uppvärmningen. Det minsta man kan säga är att det lär bli en allt knepigare pedagogisk utmaning att lyckas övertyga medborgarna om detta om vi får fler kalla vintrar kommande år.

En annan konstig sak - när det blir riktigt kallt framhåller man - helt korrekt - att enstaka år inte säger något alls om hur klimatet förändras, utan att enstaka års extrema temperaturer eller snömängder handlar om väder och inte klimat. Så långt är det bara att instämma. Men blir det däremot ett riktigt varmt år med slaskvinter så gäller plötsligt helt andra regler. Då beskrivs i stället vädret som ett bevis på hur den globala uppvärmningen redan förändrat klimatet. Då finns det inget utrymme för att tala om tillfälligheter eller naturliga vädervariationer. Det är bara ett par år sedan man talade om att det snart är slut med både Vasaloppet och vinterturismen i Dalarna och Värmland, eftersom det inte skulle finnas någon snö. Som kontrast till detta startade skidsäsongen i Ulricehamn denna vinter rekordtidigt, redan den 4 december. Vinterturismen i Sverige slog rekord förra året och lär inte bli sämre i år. Just nu kan man åka skidor i hela landet.

Nåja, vem vet, en vacker dag kanske klimatalarmisterna byter fot igen och börjar tala om risken för en ny istid i stället? Precis som många faktiskt gjorde under 1960- och 1970-talen.



2010-12-22 Sossarns falska löfte

Är det någon som minns hur det lät för lite mindre än ett år sedan, på Socialdemokraternas så kallade "jobbkongress"? Då var Mona Sahlin stark och tydlig med sitt besked, och fick kompakt stöd från sina kongressombud när hon deklarerade att "Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande!"

Efter valet kan vi konstatera att Alliansen alltid kommer att vinna alla riksdagsvoteringar om inte de fyra oppositionspartierna enas om en gemensam linje eller röstar likadant. Nu när riksdagen stängt verksamheten inför jul och nyår kan man konstatera att Alliansen har vunnit alla omröstningar utom tre denna höst, och dessa tre frågor har som tur är inte haft någon stor och avgörande betydelse för regeringens politik. Det har enligt min mening handlat mer om populistiska utspel som kanske inte haft så stor betydelse i sak. Besparingskravet på regeringskansliet kommer dock att medföra fem nedlagda ambassader utomlands och tvinga fram uppsägningar av anställda som egentligen behövs på sina jobb. Det är givetvis olyckligt. De tre omröstningar som Alliansen förlorat beror på att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstat med Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har till och med aktivt röstat för en Sverigedemokratisk motion.

Jag har egentligen ingen direkt synpunkt på detta i sak, självklart väljer varje parti själva vilka man vill samverka med. Jag ogillar för övrigt också rent principiellt att man demoniserar ett nytt demokratiskt valt riksdagsparti, bara för att man ogillar deras åsikter i vissa frågor. Men när det gäller Socialdemokraterna gav man faktiskt ett mycket klart besked före valet om att aldrig ens ge Sverigedemokraterna ett passivt inflytande. Man gick närmast i spetsen för ett totalt avståndstagande från SD. Efter valet har man nu alltså vid tre tillfällen gjort precis tvärtom.



2010-12-21 Beslut om statsbudget med överskott

Det är inte många länder i Europa som klarar det Sverige just gjort - att ta beslut om en statsbudget för 2011 som visar överskott. När alla räntor på statsskulden betalats visar det sig att "lånebehovet är negativt", dvs att man kan betala av drygt 6 miljarder på statsskulden. Visst är detta en budget med kalkylerade siffror, och visst ingår planerade intäkter från försåld egendom och diverse balansposter i budgeten, men oavsett - statens budget går ihop och vi slipper låna. Det är ett tydligt svenskt styrketecken i de ekonomiska tider vi lever i just nu.

Beslutet idag om statsbudgeten för 2011 var riksdagens sista beslut före jul. Det har varit ett händelserikt halvår, som började med en hård valrörelse som ledde till Moderaternas största valframgång någonsin, fortsatt för troende för Alliansregeringen, men också ett komplicerat politiskt läge. Nu åker vi hem och firar jul!



2010-12-21 Politisk strid om avgifterna för tågresor över Öresundsbron

För en stund sedan förlorade regeringen en votering om minskade subventioner av tågresor över Öresundsbron. De fyra oppositionspartierna, S, SD, V och MP gjorde gemensam sak och röstade nej.

Bakgrunden är att Öresundsbron från början byggdes med tanken att broavgifter skulle finansiera bygget och driften. I början fick dock Öresundsbrokonsortiet ekonomiska problem på grund av färre resande än förväntat. Staten tog då beslut om att subventionera driften varje år för att rädda konsortiets ekonomi. Nu är antalet resande rekordstort och man diskuterar behovet av en Öresundsförbindelse till. I det läget vill regeringen trappa ned subventionen, vilket för mig känns helt logiskt. Pengarna man sparar på detta kan användas för andra investeringar i vägar och järnvägar.

Från Skåne hörs groteska överdrifter om hur mycket dyrare det då blir att pendla. Men faktum är att den besparing som föreslagits innebär att kostnaden för en enkelresa med tåg över bron stiger från 105 kronor till 108:50 om hela den minskade subventionen läggs på biljettpriset. Alltså en höjning med 3:50. För den som reser varje arbetsdag handlar det om ca 150 kronor mer per månad, och då har jag inte tagit hänsyn till att kostnaderna för månadskort är lägre, samt att reskostnaden är avdragsgill om det är en arbetsresa.

Detta kan exempelvis jämföras med kostnaden för den som måste betala biltull framöver för att köra på motorvägen genom Göteborg för att ta sig till arbetet på andra sidan staden. Om man betalar 20 kronor per passage två gånger på väg till jobbet och två gånger på vägen hem blir det 1.760 kronor per månad. Om man kommer undan med en avgift per väg handlar det ändå om 880 kronor per månad. En orimligt hög summa, vilket jag förgäves påpekade i vårens riksdagsdebatt.

Man kan också jämföra med kostnaden att resa med Arlanda Express från Arlanda flygplats in till Stockholms City. Det kostar 220 kronor per väg, alltså mer än dubbelt så mycket som att resa med tåget från Kastrup till Malmö över bron.

Jag har lite svårt att förstå den kraftiga kritiken från Skåne, jag tror mycket bygger på missförstånd. Jag tycker det verkar rimligt att fasa ut en tillfällig subvention och att använda dessa pengar till något bättre. Nu uppstår en brist någonstans i Trafikverkets eller statens budget, så måste täckas genom mindre pengar till något annat inom infrastrukturområdet. För de fyra oppositionspartierna verkar tyvärr populismen väga tyngre än att ta ekonomiskt ansvar. Fast det är ju knappast någon nyhet.



2010-12-21 Kan man lita på att Socialdemokraterna ljuger?

Frågan kan låta märklig, men den ställdes av Dagens Industri på ledarplats häromdagen. Tidningen konstaterar att Socialdemokraterna genom åren ofta tagit beslut om en sak på sin partikongress, men sedan gjort en helt annan, betydligt mer förnuftig sak, i regeringsställning. Detta är en mycket intressant iakttagalese. Ett par exempel:

Göran Persson drev igenom en skattesänkning på arbete genom att gömma det bakom en närmast obegriplig skattereduktion för pensionsavgift, samtidigt som man låtsades vara emot sänkta skatter för löntagarna. Man gjorde de första stora åtstramningarna i sjukförsäkringssystemet, samtidigt som man högljutt låtsades vara emot alla sådana förslag i den politiska debatten. Och man talade ofta om att de rika ska betala mer skatt, samtidigt som man avskaffade arvs- och gåvoskatten, vilket gömdes i en enda liten bisats i ett lagförslag som handlade om helt andra saker.

Som bekant har socialdemokraterna också upprepade kongressbeslut om att kungahuset ska avskaffas. Men den frågan driver man aldrig i riksdagen, tvärtom går de flesta socialdemokratiska riksdagsledamöter gladeligen på kungens middag på slottet och låter sig glatt fotograferas under tiden. Och det finns betydligt fler exempel på Socialdemokraternas dubbelmoral. Dagens Industri skriver:

Efter Mona Sahlins avskedstal vet alla att Socialdemokraterna ljög hela valrörelsen. Partiledaren trodde inte på politiken. Den ekonomisk-politiske talesmannen Thomas Östros trodde inte heller på den skattepolitik som han själv förordade i debatten. Tänk om de hade vunnit valet och varit tvungna att genomföra den politik de inte ens själva trodde på. Det är en skrämmande tanke. Och vad tänkte alla valarbetare som förde budskapet vidare?

För en utomstående var det befriande att höra Mona Sahlin säga sådant som hon borde sagt för längesedan, och till slut också låta som om hon menade vad hon sa. Men vilka följder får det? Att förtroenderådet - en halv partikongress - inte direkt jublade, väcker frågan om det är möjligt att utse en socialdemokratisk partiledare som inte behöver ljuga. Det vill säga: Går det att forma en socialdemokratisk politik som både får gehör på en partikongress och som går att regera på utan att bringa landet i ekonomiskt fördärv?




2010-12-21 Ökad jämställdhet - utan kvotering

Dagens Industri har gjort en omfattande granskning av löneläget bland de politiskt sakkunniga (de politiskt tillsatta tjänsteännen) i regeringskansliet. Man konstaterar att när Göran Perssons regering avgick 2006 efter Alliansens valseger, så tjänade de manliga S-tjänstemännen i genomsnitt 44.000 kronor, medan kvinnorna i genomsnitt tjänade 38.500 kronor, dvs 14 procent mindre. Under Alliansregeringen har skillnaderna nästan försvunnit. Idag tjänar de manliga politiska tjänstemännen 42.400 kronor i genomsnitt medan kvinnorna tjänar 41.200 kronor. Den bäst betalda politiska tjänstemannen är en kvinna. När det gäller statssekreterarna har alla samma lön, oavsett kön.

Siffror i all ära, löner är aldrig rättvisa. Men det känns bra att kunna konstatera att de löneskillnader som kan misstänkas bero på kön verkar ha försvunnit under fyra år med Alliansregeringen. Man ser också att det är en bra mix av både kvinnor och män bland de bäst betalda, liksom bland statssekreterarna och ministrarna. Och allt detta har skett utan könskvotering. I stället har man gått efter kompetens och erfarenhet. Då får man alldeles av sig själv en bra blandning, eftersom kvinnor och män givetvis i genomsnitt är precis lika duktiga, välutbildade eller kompetenta.

Statsminister Reinfeldt har visat att han tar frågan om osakliga löneskillnader på grund av kön på allvar. Regeringskansliet är idag ett föredöme, till skillnad mot hur det såg ut under Göran Perssons tid. Förhoppningsvis kan detta smitta av sig på andra myndigheter, kommuner och landsting, och vidare till det privata näringslivet.



2010-12-20 Statsminister Reinfeldts jultal

I eftermiddags höll statsministern sitt traditionella jultal på Högloftet på Skansen. En bra symbolik eftersom Skansen representerar hela vårt land och alla invånare, och detta var också temat i årets tal.

Statsministern framhöll att Sverige traditionellt är ett land för ömsesidig förståelse och tolerans, där olika religioner kan utövas sida vid sida, men där lagarna också är lika för alla och aldrig kan sättas ur spel på grund av religiös extremism eller övertygelse. När en självmordsbombare spränger sig i luften innebär det ett angrepp på den svenska friheten och öppenheten, och det är precis det som är syftet. Därför måste vi alla stå upp och försvara dessa värden.



2010-12-19 Andakt vid ruinen av Ubbhults Kapell

Klockan 12 idag hölls en märklig andakt i Ubbhult. Minst 100-150 Ubbhultsbor hade samlats på parkeringen
bredvid den nedbrunna kyrkan. Det brann och rök fortfarande ur ruinerna, samtidigt som prästen Yngve
Kallin förrättade en kort friluftsgudstjänst med psalmsång från hastigt uppkopierade papper, eftersom
psalmböckerna också hade brunnit upp. Gudstjänsten följdes av både Borås Tidning och SVT:s Västnytt,
och efteråt intervjuades Yngve Kallin i Västnytt.





Polisen har spärrat av brandplatsen och ska göra en grundlig undersökning. Orsaken till branden vet vi
inget om ännu. I genomsnitt brinner tyvärr ungefär en svensk kyrka per år, och många av dessa bränder
är anlagda. Vi hoppas innerligt att detta inte varit anledningen till denna brand.

Att se de rykande ruinerna av vårt lilla kapell är bittert. Tänk så fort en gammal kulturbyggnad kan försvinna.
Bredvid ruinerna ligger resterna av kyrktornet. Någonstans under all bråte hoppas man hitta kyrkklockan, men
frågan är väl om den klarat hettan.





2010-12-19 Filmer från gårdagens kyrkobrand

Kyrkobränder förekommer normalt någon enstaka gång per år, så det är som tur är ganska ovanligt. Gårdagens sorgliga händelse i Ubbhult har därför uppmärksammats av media över hela landet. Här några filmer från branden, den övre från Västnytt (det är min dotter Anna i rosa mössa och hennes kompis som syns fem sekunder i i filmen). Ungdomarna berördes nog nästan mer av branden än vi äldre, de har haft alla skolavslutningar och julspel i Ubbhults kapell när de var yngre, de är ofta döpta i kapellet och har varit med om en massa barnaktiviteter där.



Dessa två filmer som finns på Youtube är tagna av Danial Subair, en av min son
Niklas kompisar.







2010-12-18 En sorgens dag i Ubbhult



Under eftermiddagen brann Ubbhults Kapell ned till grunden. Det tog bara två timmar innan vårt fina kapell
var förvandlat till en rykande ruin. Själv bor jag nära kapellet och känslan att stå och se kapellet brinna ned
samtidigt som vi otåligt väntade på brandkåren var fruktansvärd. Vad som orsakade branden är oklart, men
förstämningen bland ubbhultsborna är stor idag. Kapellet är för det första Ubbhultskolans samlingslokal där
det traditionella julspelet hölls förra veckan, och där julavslutningen skulle hållas nästa vecka. På julaftons
kväll hade vi tänkt besöka den traditionella midnattsmässan. Kapellet har också varit omtyckt för både bröllop
och dop. Själva gifte vi oss i kapellet 1992, och båda barnen är döpta där. I kapellet har man också haft en
omfattande barnverksamhet. Kapellet var försäkrat och vi hoppas givetvis att församlingen ska bygga upp ett
nytt kapell på samma plats, gärna med samma exteriör, eftersom det är en viktig symbol för vår lilla kyrkby.
Det värsta var kanske att församlingen just hade tagit beslut om att installera rökdetektorer och brandlarm
i kapellet, och att detta arbete skulle göras om några veckor. Men kapellet hann tyvärr brinna ned innan dess.







Nu får vi minnas kapellet som det var:






2010-12-17 Lite märklig bild av Kristdemokraternas opinionsutveckling

Jag har förvånats lite av både den interna debatten inom Kristdemokraterna och medias beskrivning av partiets opinionsutveckling. Man konstaterar ju ofta att Kd backat fyra val i rad. I sak är det korrekt, men då glömmer man Kd:s historia från 1964 och framåt. Under mycket lång tid låg partiet långt under riksdagsspärren. 1985 hade man valteknisk samverkan med Centerpartiet, men först vid valet 1991 kom partiet in i riksdagen av egen kraft och blev en del av underlaget för Carl Bildts regering. I det valet fick man 7.1% av rösterna. Fram till 1991 låg partiet stadigt runt 2% i riksdagsvalen.

I valet 1994 fick partiet 4,1% av rösterna och räddades sannolikt kvar i riksdagen genom moderata stödröster. På den tiden var jag inte medlem i Moderaterna, även om jag alltid hade röstat Moderat. Men i riksdagsvalet 1991 var jag en av alla moderata sympatisörer som gjorde ett undantag och röstade på Kd och räddade kvar dem i riksdagen.

1998 fick Kd sitt bästa valresultat någonsin, 11,8%. Det sammanföll med svaga resultat för både Centern och Folkpartiet, och Alf Svenssons enorma popularitet som person. Debatten om Vårdnadsbidraget var sannolikt också en viktig förklaring. I valet 2002 fick man också ett starkt stöd, 9,1%, men det förklaras nog mest med Moderaternas katastrofval. Många moderater hade Kd som andrahandsval. De senaste två valen är Kd tillbaka ner mot 5-6%, inklusive uppenbara stödröster från främst Moderata väljare. 2006 fick man 6,6% och i årets val 5,6%. Detta beskrivs som en fallande trend. Men endast tre gånger i partiets snart 50-åriga historia har man alltså nått ett bättre valresultat. Att beskriva detta som en "katastrof" tycker jag är att ta i, snarare är Kd nu tillbaka på mer normala nivåer.

I vissa av de senaste opinionsmätningarna ligger Kd under 4%, och detta oroar givetvis, även om det inte direkt hotar Alliansens regeringsmakt eftersom de övriga tre Allianspartierna i samma mätningar får så starkt stöd att man ligger nära 50% även utan Kd:s röster. Man ska också tänka på att de stora partierna ofta får starkare stöd mellan valen, medan de mindre partierna brukar stärkas när det är dags att rösta. Sympatiröster kan dessutom förändra resultaten mellan Allianspartierna.

Personligen anser jag Kd har en viktig roll i Alliansen och i svensk politik, inte minst när det gäller att påverka familjepolitiken. Jag har mycket svårt att förstå att Kd har markerat tveksamhet kring vårdnadsbidraget som en prioriterad fråga, även om man i och för sig samtidigt säger att man vill hitta andra sätt att stärka familjernas valfrihet. Jag vet att vårdnadsbidraget både som begrepp och idé har mycket starkt stöd och väcker sympati långt utanför Kd:s väljarskara, inte minst inom breda lager av moderata väljare, men även bland socialdemokratiska. Ett parti måste vårda sina hjärtefrågor om man ska försvara sitt väljarstöd. Om Kd släpper sitt viktigaste varumärke - valfriheten för familjerna - tror jag man lever mycket farligt. Jag skulle för egen del bli betydligt gladare om man släppte lite på sin mycket restriktiva hållning kring alkoholfrågorna. Där står Kd tyvärr för en tråkig förmyndarpolitik som inte alls går ihop med talet om valfrihet och mindre politikerstyrning av människors liv.



2010-12-17 Hög kvalitet på lärarutbildningarna vid Högskolan i Borås

Hösten 2011 införs fyra nya examina inom lärarutbildningen. Inför denna förändring har alla högskolor tvingats söka nya examensrättigheter för att få utfärda förskollärarexamen, grundlärarexamen, ämneslärarexamen och yrkeslärarexamen.

I går meddelade Högskoleverket att Högskolan i Borås är ett av de 13 lärosäten som får behörighet att utfärda grundlärarexamen (förskoleklass och grundskola upp till årkurs sex). 21 högskolor hade ansökt om denna rätt, men för åtta högskolor blev det avslag, på grund av brister i utbildningskvalitén. Bland de som fick avslag finns exempelvis Luleå, Umeå och Stockholm.

Nyligen togs liknande beslut för förskollärarutbildningarna. Även för denna utbildning fick Borås Högskola examenstillstånd, medan andra blev utan. Uppenbarligen håller Högskolan i Borås hög kvalitet i sin utbildning, och det bådar gott för eleverna i Sjuhärad, eftersom vi vet att många lärare blir kvar i närområdet efter examen.

Högskolan i Borås bedriver även utbildning av ämneslärare i årskurs 7-9 och ämneslärare i gymnasiet. I mitten av januari tar Skolverket beslut om vilka Högskolor som ska få examensrätt för dessa utbildningar. Vi håller tummarna för att Högskolan i Borås ska få förtroende även för dessa utbildningar.



2010-12-16 Fakta om den svenska utbildningssektorn

Häromdagen var Utbildningsutskottet på besök hos Högskoleverket. Vi fick bland annat en del riktigt intressanta fakta om svensk utbildning, och efter mötet fick jag ännu större respekt för det ansvarsområde jag ska arbeta mest med kommande fyra år.

* 97% av alla elever går vidare till gymnasiet efter grundskolan, och av dem som studerar på gymnasiet går 45% vidare till högskolestudier.
* 2,6 miljoner människor finns inom hela utbildningssektorn (förskola, grundskola, gymnasium, högskola mm), om man räknar in både elever, lärare och övriga anställda. Det betyder att utbildningssektorn är den största sektorn i det svenska samhället.
* Utbildningssektorn i Sverige omsätter 180 miljarder per år

* I Sverige finns 40 universitet och högskolor
* Högskolorna har 66.300 anställda och är därmed den största statliga arbetsgivaren.
* På högskolorna finns 304.000 helårsstudenter. Det betyder att antalet studenter är betydligt fler, eftersom man räknar om deltidsstudier till helårsplatser i statistiken.
* Minst 500.000 personer finns på plats i högskolan varje dag om man räknar in både elever, lärare och annan personal.



2010-12-16 Arbetslösheten fortsätter minska

Utvecklingen på arbetsmarknaden fortsätter att överraska. Sysselsättningen fortsätter öka och arbetslösheten i november minskade till 7,1%, vilket är 0,9% lägre än i november förra året. Imponerande starka siffror med tanke på att Sverige just gått igenom den djupaste lågkonjunkturen på nästan 100 år.

Om man "säsongsrensar" siffrorna, dvs bortser från att anställningar, uppsägningar och arbetskraftsutbud varierar över året, så ligger arbetslösheten idag på 7,8 procent. Detta ska jämföras med att många experter förutspådde en arbetslöshet på 11-12% i genomsnitt, både för 2010 och 2011.

Jag har envist upprepat att Sverige snart kommer att få ett helt annat problem på arbetsmarknaden, nämligen brist på arbetskraft, i takt med att allt fler går i pension och ungdomskullarna minskar. Det viktiga nu är att de som fortfarande är arbetslösa får stöd att komma ut på arbetsmarknaden, och att våra ungdomar får en bra utbildning som leder till jobb. Varenda person i arbetsför ålder kommer snart att behövas, och vi kommer att vara där snabbare än de flesta kanske insett.



2010-12-15 Varför dröjde Säpo över 4 timmar med att öppna sin e-post?

Klockan 16.40 på lördagen fick TT ett e-postmeddelande från självmordsbombaren i Stockholm. Det var tio minuter innan han sprängde sig till döds. Av adressfältet i meddelandet framgår att det även skickats till Säpo. Trots upprepade påstötningar från TT under lördagskvällen kunde inte Säpo bekräfta att man fått e-postmeddelandet. Inte förrän klockan 23.23 fick TT bekräftelsen från Säpo.

I kväll bekräftar Säpo att man faktiskt dröjde över fyra timmar (!) med att öppna e-postmeddelandet. Eftersom det inte sades något i meddelandet om var sprängningen skulle ske så hade polisen visserligen rimligen aldrig kunnat förhindra sprängingen även om man läst meddelandet direkt. Men man måste ändå fråga sig varför Säpo - trots förhöjd terrorberedskap - dröjde så länge med att öppna ett meddelande som man får i sin e-postbrevlåda. Meddelandet kunde ju faktiskt haft betydelse för att rädda liv.

Vad hjälper det att vi har FRA-lag och Datalagringsdirektiv för att försöka förebygga terrorism och grova brott om inte Säpo ens bryr sig om att öppna sin egen e-post?



2010-12-15 Moderat julfest

I går kväll hade den moderata riksdagsgruppen sin traditionella julfest. Långt över 100 personer var där, nästan hela riksdagsgruppen och så ett antal moderata ministrar. Om Carl Bildt twittrade om festen vet jag inte, men både han och statsministern var givetvis på plats. Och stämningen var på topp, vi gläds åt valresultatet och det starka opinionsstödet, och höstens voteringar har ju gått oväntat bra, vi har bara förlorat en enda votering.

Något dämpades stämningen när man märkte hur hård bevakningen av vår fest var, med poliser och Säpovakter utspridda både utanför huset och inne i lokalen. Visst är vi vana vid att våra ministrar har ett omfattande skydd och är omgivna av säpovakter, men det märks tydligt att säkerheten har skärpts ytterligare de senaste dagarna. Givetvis tryggt för oss, men ändå lite dystert att det ska behövas.



2010-12-15 Ett herrelö(s)t parti utan både politik och ledning

Knappt hann man glädja sig åt att Socialdemokraternas partiledning äntligen nyktrat till i frågan om FRA-lagen och även insett SÄPO:s behov av en fungerande underrättelseverksamhet förrän allt tog en ny vändning. I går körde nämligen den Socialdemokratiska riksdagsgruppen över sin talesperson i FRA-frågan, Morgan Johansson, och bestämde att motståndet mot FRA-lagen ska ligga fast, i vart fall tills vidare. Därmed går riksdagsgruppen också emot sin egen partiledning som av allt att döma stod bakom Morgan Johansson.

I dagsläget vet man inte hur Socialdemokraterna tycker eller tänker i några viktiga frågor, partiet verklar helt herrelöst, och saknar både politik och ledning.



2010-12-14 Socialdemokraterna släpper sitt motstånd mot FRA-lagen

De tre rödgröna partierna gick ju till val på att den kontroversiella FRA-lagen skulle rivas upp och göras om. "Riv upp, gör om och gör rätt, det kommer en rödgrön regering att stå för" sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Almedalen i somras. Men det var då det.

I dag säger Morgan Johansson (S) att den socialdemokratiska partiledningen tänkt om. Nu vill man plötsligt behålla FRA-lagen, och inte niog med det, man stödjer dessutom regeringens linje att även Säkerhetspolisen måste få möjlighet att använda den information som FRA samlar in genom signalspaning, en fråga som just nu utreds. Johansson framhåller att Socialdemokraternas omsvängning i FRA-frågan helt saknar samband med helgens dramatiska händelser i Stockholm. Var och en får bedöma trovärdigheten i detta påstående.

För egen del minns jag de otroligt hårda angreppen från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet när FRA-lagen infördes. Det fanns ingen hejd på allt elände som FRA-lagen skulle medföra. I dag, flera år efteråt, verkar åtminstone (S) äntligen inse att Alliansregeringens argument för FRA-lagen faktiskt var rimliga, och att hoten från FRA:s signalspaning mot vanligt folk var kraftigt överdrivna. (Läs alla mina blogginlägg från FRA-debatten, som finns samlade på denna sida) Miljöpartiet och Vänsterpartiet står nu ensamma i sin naiva och ansvarslösa linje att det inte finns några hot mot Sverige som motiverar en effektiv underrättelseverksamhet. Socialdemokraternas besked idag banar väg för en bred överenskommelse i riksdagen, och det är givetvis viktigt att försöka skapa breda majoriteter i riksdagen när det gäller frågor om rikets säkerhet.



2010-12-13 Ibland mår man illa av att läsa sin e-post

Jag är härdad. En del av det som hamnar i min e-postbrevlåda går över gränsen i ett demokratiskt samhälle, men jag har lärt mig att hantera detta. De flesta mail är kloka och tänkvärda, och ger mig massor av viktiga åsikter och idéer. Då får man ta att några också går över gränsen. Men i dag har det varit en dag när ovanligt många gått alltför mycket över gränsen. Vissa e-postmeddelanden borde jag kanske till och med polisanmäla för hot mot folkgrupp. Fast med tanke på att avsändarna ofta är anonyma eller länkar till bloggar med anonyma ägare så är det nog ingen idé.

I dagens mail har jag kunnat läsa att den svenska skolan "allt mer har anpassats till inavlade Muhammedanvalpar". Statsministern kallas för "skitstövel", "idiotfanskap" och "terroristimportör". Svenska politiker kallas för "vedervärdigt pack" och "nynazistiska svinhundar". För att bara nämna några exempel.

Jag blir mest beklämd. Det misslyckade terroristdådet i Stockholm verkar kunna få precis de otäcka följder som många förutspått. Extrema personer försöker utnyttja människors rädsla och oro för att piska upp stämningarna mot alla som är födda i ett muslimskt land. Denna invandringsfientliga extremism är ett lika allvarligt hot mot vårt öppna och demokratiska samhälle som de extrema islamisternas. Dessa islamkritiska extremister har dessutom tappat bort all form av sans och balans, och släppt all logik i sina resonemang:

1. Den misstänkte självmordsbombaren var bosatt i England, där hans familj också finns idag. Även om vi hade gjort som vissa önskar och "slängt ut alla invandrare" så hade vi knappast kunnat förhindra att en person bosatt i England tar sig till Sverige för att utföra ett terrorattentat. Vi har fri rörlighet för människor inom EU.

2. Av alla boende i Sverige som har muslimsk bakgrund är det en stor majoritet (jag har sett undersökningar som talar om 80-85%) som inte aktivt utövar sin religion. De har tvärtom flytt bort från fanatiska muslimska regimer till ett land där man inte tvingas leva ett liv som styrs av religionen. Varför ska alla dessa flera hundra tusen svenskar med muslimsk bakgrund straffas kollektivt för en enskild persons brott?

3. Den misstänke terroristen var känd som extremist och fundamentalist och har enligt media till och med blivit mer eller mindre utslängd ur sin församling på grund av detta. Imamer och ledande företrädare för Islam i Sverige har öppet fördömt terrorism och angrepp mot andra människor i religionens namn, och tydligt sagt att mord, självmord och våld strider mot Islam. Ska vi verkligen låta extrema vantolkningar av en av de stora världsreligionerna avgöra hela vår syn på denna religion?

Jag tillhör en av dem som länge varit öppet kritisk mot den svenska invandringspolitiken och vår ganska naiva politik under många år. Jag anser att varje person som kommer till Sverige är skyldig att anpassa sig till svenska lagar, regler och normer, lära sig svenska språket och skaffa sig en egen försörjning. I riksdagen har jag varit med och tagit flera beslut de senaste åren som leder i rätt riktning. Jag vill naturligtvis inte heller leva i ett samhälle med lagar och domstolar som styrs av religiösa ledare, och där demokratin hotas av religiös fundamentalism. Men jag kommer i varje läge att stå upp och försvara alla de människor i vårt land som nu kollektivt angrips av invandringsfientliga extremister bara för att de har sitt ursprung i ett muslimskt land. Allt för att en galen, hjärntvättad, extremist försökt genomföra ett terrorattentat mot oskyldiga människor. Dessa försök till kollektiv bestraffning är en ren skam för vårt samhälle.



2010-12-12 Kontraster

Kontrasterna när det gäller reaktionerna på gårdagens terrorattentat i Stockholm är stora. På ena sidan finns vår statsminister som med lugn och värdighet levde upp till sitt statsmannaansvar, och för detta har fått beröm under dagen från alla politiska läger. På samma sida finns också modiga imamer och företrädare för breda islamska grupper i Sverige som helt utan förbehåll vågar fördöma alla illgärningar som begås i islams namn, och som också tydligt poängterar att självmord och terroratacker alltid strider mot Islam. På samma sida finns även de muslimer som idag demonstrerade i Stockholm mot det terrordåd som genomfördes av en extrem islamist. Deras demonstration var en stark markering av att de flesta svenskar, oavsett religion, tar tydligt avstånd från extremism och terrorism.

På den mindre smickrande sidan i debatten finns en mindre grupp muslimska fanatiker som tydligen öppet hyllar terrordådet på Facebook. Men där finns även Alexandra Brunell, Jimmie Åkessons sekreterare i riksdagen, som bloggar från sitt arbete i riksdagen åt sverigedemokraternas partiledare under namnet Parliament Princess. Hon lade vid 23-tiden på lördagskvällen ut en kommentar på twitter: Är det nu man får säga ”vad var det jag sa”? #äntligen. Sverigedemokrater som jublar åt en terrorattack som kunde kostat hundratals liv, bara för att de upplever att det gynnar deras politiska kamp mot invandringen, är inte ett dugg bättre än galna extremister som vill spränga både sig själv och andra för att de tror att det gynnar deras sak.



2010-12-12 Ett bistert uppvaknande för svenska folket

Gårdagens händelser i centrala Stockholm blev nog ett bistert uppvaknande för många. En självmordsbombare mitt på Drottningsgatan bland julshoppande människor blev ett makabert och otäckt bevis på att Sverige inte är någon liten skyddad och trygg ö i en orolig värld, utan en del av denna värld. Det är också ganska givet att polis och åklagare inlett förundersökning om misstänkt terroristbrott.

Det är kanske inte så märkligt att svenska myndigheter ser behov av att kunna använda nya och effektivare metoder för att försöka förebygga grov brottslighet och terrorism, och att de även vill kunna samverka med andra länder i detta arbete. De röster som kritiserar detta och som hävdar att det är onödigt och att det inte finns några hot mot Sverige har mycket att bevisa.



2010-12-11 Ibland förstår man ingenting

I dag läser jag i Aftonbladet om en man som upplever sig felhanterad i sjukförsäkringssystemet. Mannen ifråga har dels drabbats av långvarig diabetes som medfört kraftigt nedsatt syn, och dessutom har han en nervsjukdom som gjort honom rullstolsburen. Ovanpå detta har han en njursjukdom som gör att han måste gå på dialys fyra dagar i veckan. I tre år har han väntat på en njurtransplantation som kan ge honom en ny njure.

Nu har Försäkringskassan beslutat att han inte får fortsatt sjukpenning efter den 1 mars nästa år. Dagarna med tillfällig sjukersättning är slut. "Och enligt reglerna kan Jan inte få permanent sjukersättning. Orsaken är att han skulle kunna bli bättre – om han får en ny njure". Allt enligt Aftonbladet.

När jag läser denna beskrivning och om bedömningen från Försäkringskassan kan jag inte bli annat än förvånad, även om det ju alltid kan vara så att det finns saker som inte kommer fram i en artikel. I de nya sjukregler som jag varit med om att debattera, besluta och försvara framgår tydligt att allvarligt sjuka människor som bedöms ha en chans att bli friska och helt eller delvis återfå sin arbetsförmåga i framtiden ska ha rätt till fortsatt sjukpenning på 80% utan tidsgräns. Och om man inte har någon chans att bli frisk eller återfå arbetsförmåga igen så ska man i stället prövas för förtidspension. Om inte den man som nämns i Aftonbladets artikel är ett verkligt typfall för just en allvarligt sjuk person som antingen borde får fortsatt sjukpenning helt utan tidsgräns i avvaktan på eventuell njurtransplantation och slutförande av övrig behandling, eller i annat fall prövas för permanent förtidspension så vet jag inte vem som skulle omfattas. Antingen finns det omständigheter som inte framgår av artikeln i Aftonbladet eller också har Försäkringskassan tagit ett mycket märkligt beslut.



2010-12-11 Gott betyg för Alliansens arbetsmarknadspolitik

I en rapport om den nya svenska arbetsmarknadspolitiken får Alliansens arbetsmarknadspolitik gott betyg. "Det finns inget som är uppenbart orimligt eller konstigt i politiken" säger Anders Forslund, professor vid Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering, IFAU, som är en av författarna till rapporten. I rapporten framhålls bland annat att förändringarna i a-kassan gjort att färre går fram och tillbaka mellan a-kassa och olika åtgärder. Nystartsjobben får också gott betyg och fungerar bra enligt utredningen (idag finns ungefär 40.000 personer i nystartsjobb varje månad, det är personer som tidigare varit långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna och som nu får en chans att komma tillbaka till arbetsmarknaden). När det gäller de av oppositionen kritiserade jobbcoacherna så sägs i rapporten att det är för tidigt att säga något om detta eftersom reformen är ganska ny. Det finns ingen forskning om detta ännu.

De senaste veckorna har oppositionen kritiserat de åtgärder som kallas "FAS 3". Det handlar alltså om personer som har varit i en sysselsättningsåtgärd i 24 månader och där det inte gått att hitta något något subventionerat eller vanligt arbete. Man ska då erbjudas möjlighet att komma in på en arbetsplats och få arbetspraktik, och samtidigt fortsätta söka jobb. Arbetsgivare som tar emot en person iFAS 3 får en ersättning på 200 kronor per dag för handledning och kostnader, och den som finns i åtgärden får inte lön utan ersättning genom aktivitetsstöd eller annan ersättning från Arbetsförmedlingen under tiden. Visst stämmer det att det hittills inte är så stor andel som gått vidare till ett vanligt jobb från åtgärderna i FAS 3, men det är i vart fall 2.400 personer som gått vidare till den vanliga arbetsmarknaden. Och man får inte glömma att vi talar om de personer som står allra längst från arbetsmarknaden. Att lyckas komma tillbaka in på arbetsmarknaden efter flera års bortovaro tar lång tid.

Det är i sammanhanget spännande att se att de människor som arbetar uppenbarligen också är nöjda med Alliansens arbetslinje och arbetsmarknadspolitik. Inte minst har stödet för Moderaterna ökat och stödet för Socialdemokraterna minskat. (S) fick bara stöd av 22% av dem som arbetar vid senaste valet. För Moderaternas var stödet från de som arbetar 32%. I SCB:s senaste väljarundersökning konstateras också att stödet för Moderaterna från arbetare i LO-yrken ökat sedan valet, till 24% och stödet för Socialdemokraterna från samma grupp har minskat till 45%. Utvecklingen är tydlig, och även om vi Moderater har mycket kvar att göra för att öka vårt stöd ytterligare bland LO:s medlemmar så går det åt rätt håll.



2010-12-11 Fu(s)kare

Riksdagens kvittningssystem innebär att när någon ledamot från ena sidan är frånvarande vid en votering på grund av sjukdom, utrikes resor eller viktigare uppdrag på annan ort, så tar också den andra sidan borta lika många. Detta betyder att balansen mellan sidorna består, och att riksdagens ledamöter kan vara engagerade i viktigare uppdrag för riksdagen som krockar med voteringarna. Detta kvittningssystem har funnits under många år, och brukar fungera. Systemet bygger på ömesesidigt förtroende och "gentlemens agreement". Man fuskar helt enkelt inte med kvittningar, oavsett hur oense man kan vara i sak om de frågor som voteringarna gäller.

Under förra mandatperioden förekom det vid något tillfälle misstänkt fusk med kvittningen, där de rödgröna hade personer i kammaren som var utkvittade. Detta väckte stor irritation hos Alliansen, även om det inte påverkade omröstningarna. Oppositionen skyllde då på misstag, men för egen del funderade jag lite över om det verkligen var hela förklaringen.

Efter valet blev det lite oklart hur kvittningarna skulle kunna fungera, med tanke på att Sverigedemokraterna inte ingick i något av de politiska blocken. De kunde därmed inte heller ingå i kvittningssystemet. Men övriga sju partier enades om att fortsätta med kvittningsöverenskommelsen även denna mandatperiod. Och fram tills i torsdags har kvittningarna fungerat.

I torsdagens omröstning om besparingarna på regeringskansliet hände något märkligt. Den samlade oppositionen vann med sju rösters övervikt i stället för de tre röster som det borde ha varit. Förutom att en KD-ledamot röstade fel så fanns två socialdemokrater på plats och röstade - trots att de var utkvittade. Visserligen hade Alliansen förlorat denna omröstning oavsett, men uppenbarligen ville Socialdemokraterna ha lite extra marginal vid omröstningen, kanske på grund av att man var orolig för att någon från det egna partiet skulle rösta med Alliansen. Det har ju hörts vissa kritiska röster inom det egna partiet angående det ogenomtänkta besparingsförslaget på regeringskansliet. Denna gång råder knappast något tvivel - nu har Socialdemokraterna definitivt brutit mot en praxis i vårt parlament, den om att inte fuska med kvittningssystemet. De som är utkvittade ska givetvis inte finnas i kammaren vid votering. Vilka konsekvenser detta fusk kommer att få framöver återstår att se. Blir fusket för utbrett riskerar hela kvittningssystemet att falla samman, och det skulle göra att riksdagsledamöterna blir betydligt mer låsta vid voteringarna och mindre utåtriktade i sitt arbete.



2010-12-09 Sunt förnuft segrade tyvärr inte

Dagens votering innebar Alliansens första förlust. Detta är inte så uppseendeväckande i sig, en minoritetsregering förlorar alltid en och annan omröstning, och det har vi räknat med ska hända emellanåt. Göran Perssons minoritetsregering 2002-2006 förlorade exempelvis hela 48 voteringar under de fyra åren. Värre är effekterna av dagens beslut.

Själv röstande jag givetvis nej till det illa genomtänkta förslaget. Min första nejröst i riksdagen. Men det hjälpte inte, oppositionen vann knappt.

Omröstningen handlade egentligen inte om någon viktig partipolitisk eller ideologisk fråga, utan mer om sunt förnuft. Beslutet att snabbt dra in 300 miljoner per år från regeringskansliet får nämligen orimliga konsekvenser, både för alla de personer som nu riskerar att mista sina jobb, men också för regeringskansliets verksamhet, både i Sverige och på alla ambassader och konsulat utomlands.

Alliansen håller alltid hårt i skattebetalarnas pengar. Anslagen till regeringskansliet har minskat med 589 miljoner kronor de senaste två åren och även antalet anställda har minskat. De extra pengar som regeringskansliet fick inför EU-ordförandeskapet 2009 var tillfälliga och har inte permanentats, till skillnad från när Socialdemokraterna regerade under förra EU-ordförandeskapet - den gången lät S regeringskansliet växa permanent. Regeringskansliets budget är i dag i princip på samma nivå som 2002, långt före det svenska ordförandeskapet i EU 2009.

Regeringskansliet har i dag knappt 4500 anställda i Sverige och runt om i världen, varav endast cirka 200 är politiska tjänstemän. Alla övriga är opolitiska statligt anställda personer. Regeringskansliet håller hårt i sina kostnader och många enheter har fått neddragna medel de senaste åren. Samtidigt har ett kansli för krisberedskap upprättats som en konsekvens av erfarenheterna efter tsunamin och Sverige har öppnat ambassader på orter som tex Kabul och Bagdad, där säkerhetsläget kräver extra resurser. Detta har alltså skett inom totalt sett minskade ramar.

Alliansen var inte beredda att dra ner på kvaliteten på det viktiga arbete som görs i regeringskansliet, på våra ambassader, och skära ned på samhällsfunktioner som krisberedskap och stöd till svenskar i världen. Att fatta ett beslut om neddragningar på 300 miljoner i december för ikraftträdande i januari är inte ansvarsfullt, vilket även de fackliga organisationerna påpekat. Vi har fört samtal med S och MP men inte lyckats komma överens. Vi förlorade voteringen för att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gick samman med Sverigedemokraterna. Man kan inte låta bli att förvånas över att Socialdemokraterna valde att samarbeta med Sverigedemokraterna på detta populistiska sätt för att markera mot regeringen, i stället för att ta ansvar för centrala samhällsfunktioner, ambassader och krisberedskap. Socialdemokraterna är dessutom väldigt ologiska, man har ju tidigare kritiserat att Sverige stängt vissa konsulat utomlands, nu är risken stor att det blir fler nedläggningar av ambassader och konsulat - tack vare dagens beslut. Den samlade oppositionen bär det fulla ansvaret för följderna av sitt beslut som nog mest handlade om prestigen i att lyckas "knäppa Alliansregeringen på näsan". Trist att detta intresse vägde tyngre än sunt förnuft.



2010-12-08 Ny konsumentkreditlag motverkar oskäligt dyra smålån

Ända sedan jag blev invald i riksdagen 2006 har jag engagerat mig i frågan om strängare regler för snabbkrediter som telefonlån och sms-lån. Självklart har detta koppling till mitt tidigare arbete på bank, där jag bland annat arbetat med krediter. Bankerna anger alltid effektiv ränta, men detta krav har inte funnits på snabblånen, som kan ha en effektiv ränta på 300-400%. Detta har varit helt oskäligt och kreditgivarna har utnyttjat människor med liten kunskap eller med ekonomiska problem. Jag har förespråkat att all information om lånevillkoren alltid bör lämnas i marknadsföringen, oavsett lånebelopp, inte minst den effektiva räntan, och att kreditprövning bör alltid göras. En av mina skriftliga frågor, till justitieminister Beatrice Ask 2008, handlade om denna fråga, och i sitt svar utlovade hon en förändring.

Jag skrev ett längre blogginlägg i denna fråga så sent som den 28 juni i år med anledning av regeringens förslag till lagändringar.

I dag tog riksdagen beslut att tillstyrka regeringens proposition, och införa en ny komsumentkreditlag. Förändringarna innebär bland annat att konsumenten får en ångerrätt på 14 dagar när det gäller ett kreditavtal, kraven på kreidtinformation till konsumenter skärps, effektiv ränta ska alltid anges i marknadsföringen och kreditprövning ska alltid göras oavsett lånebelopp. Jag är oerhört nöjd med dagens beslut, färre svenskar kommer att fastna i lånefällan, oseriösa långivare kommer att gallras bort och lånevillkoren för smålån kommer att bli rimligare.



2010-12-08 Vindkraft - hot eller möjlighet?


Detta är rubriken på en debattartikel som jag har i Borås Tidning idag. Jag försöker nyansera bilden lite av vindkraftens problem och möjligheter. Allt är faktiskt inte svart eller vitt. Vindkraften kan knappast ersätta kärnkraften och målen för vindkraftsutbyggnaden i Sverige känns något orealistiska, men vindkraften kan absolut ge ett tillskott till den svenska elförsörjningen. Men vindkraftsutbyggnaden får inte ske till vilket pris som helst, och större hänsyn måste tas till enskilda människors boendemiljö. I linje med detta måste givetvis möjligheten till kommunalt veto finnas kvar. Läs hela artikeln här!

Bilden: Från mitt besök i ett vindkraftverk i Vara tidigare i år, bilden är inifrån turbinhuset högst upp i vindkraftverket.





2010-12-08 Opinionsläget bekräftas - Moderaterna största parti

I dag presenteras SCB:s stora novembermätning över partisympatierna. Moderaternas uppgång sedan valet bekräftas, liksom Socialdemokraternas tillbakagång. Mätningen, som är den största som görs i landet, bekräftar att Moderaterna är Sveriges idag absolut största parti, och att Alliansens samlade stöd från svenska folket är stabilt sedan valet.

Figuren är från Sveriges Radios hemsida.





2010-12-07 Stefan Persson försörjer 2.933 anställda i äldreomsorgen

Hennes & Mauritz huvudägare, Stefan Persson, betalade förra året 880 miljoner kronor i skatt uppger media idag. Därmed är han Sveriges bäste skattebetalare.

Jag har räknat på vad detta motsvarar i form av antalet anställda inom äldreomsorgen. Jag antar då att deras lön i genomsnitt är 18.000 kronor per månad, vilket innebär ca 25.000 kronor per månad inklusive arbetsgivareavgifter, eller 300.000 kronor per år. I så fall räcker Stefan Perssons skatteinbetalningar till 2.933 helårstjänster inom äldeomsorgen.

Vi ska vara rädd om våra förmögnaste och bäst betalda svenskar. De bidrar ofta mer till vårt samhälle och vår välfärd på ett år än vad de flesta av oss hinner göra under hela vår livstid. Problemet är inte att vi har för många mycket rika personer i Sverige, utan att de är för få. I stället har de ofta flyttat från landet och betalar sin skatt i Schweiz eller Monaco...



2010-12-07 Ännu ett trist bevis på att Alliansens stora skolreformer behövs

PISA är en internationell undersökning av 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Rapporten som presenterades idag har fått stort utrymme i media, och styrker Alliansens linje att skolan behöver reformeras i grunden. Sverige tappar nämligen relativt sett i förhållande till andra länder inom samtliga kunskapsområden i undersökningen: naturvetenskap, matematik och läsförståelse. Mycket oroande är att var femte elev idag inte når upp till en grundläggande nivå i läsning. En nivå som är nödvändig för att kunna tillgodogöra sig annan kunskap enligt Skolverket. Dessutom tappar vi i likvärdighet och resultaten visar på att elevens sociala bakgrund får allt större betydelse för elevens resultat. Det är främst de redan svaga eleverna och pojkar som misslyckats och drar ner Sveriges resultat.

Bland de åtgärder för att förändra skolan som Alliansen har beslutat om eller snart tar beslut om finns en helt ny lärarutbildning, lärarlegitimation, ny rektorsutbildning, ny skollag som ger lärarna tydligare befogenheter, nya kursplaner med centralt innehåll som kommer öka likvärdigheten och ett helt nytt betygssystem. Anledningen till att resultaten fortfarande sjunker är att eleverna fortfarande går i den skola Alliansen håller på att reformera från grunden, och med all sannolikhet kommer Sverige att fortsätta falla i denna typ av undersökningar under ytterligare ett antal år framåt. De elever som tar studenten 2020 kommer nämligen att vara de första som enbart läst i en Alliansskola. Effekterna av skolreformer tar längre tid än effekterna av de flesta andra poltiiska beslut.



2010-12-06 Mark ett bra exempel på hur snabbt arbetsmarknaden stärks

Artikeln från Näringslivsbilagan i Markbladets senaste nummer talar för sig själv. Den öppna arbetslösheten i Mark minskar snabbt, och just nu får alltså tio personer om dagen ett arbete. Just nu är 562 personer öppet arbetslösa, vilket är en ordentlig minskning från nivåer över 800 personer när det var som värst förra vintern. Om utvecklingen fortsätter kommer vi återigen att börja närma oss de historiskt låga arbetslöshetsnivåerna före finanskrisen, dvs våren 2008. Då var endast drygt 300 personer öppet arbetslösa i Marks kommun.





2010-12-06 Utbildning ger jobb

Göteborgs Universitet har kartlagt de studenter som tog examen åren 2003-2007. Av dessa har 92% jobb, och mer än 80% ar dessutom nöjda med sina arbeten, vilket väl rimligen tyder på att de fått ett arbete där de har i vart fall någon nytta av sin utbildning.

De flesta, 86%, fick jobb inom ett halvår efter examen. 45% fick till och med jobb innan studierna var klara. Svarsprocenten på enkäten var 65% eller nära 5.000 personer.

Slutsatsen är den gamla vanliga - utbildning lönar sig. Kanske inte alltid ekonomiskt för den som tagit stora studielån och får ett jobb som inte ger så hög lön. Men utbildning leder i vart fall till arbete för de flesta.



2010-12-04 Sahlin backar om kritiken mot jobbskatteavdraget

Mona Sahlin höll idag sitt avskedstal till partiets förtroenderåd. Det mest uppseendeväckande i talet var nog det hon sa om jobbskatteavdraget:

"Vi måste också erkänna att vår otydliga inställning till regeringens jobbskatteavdrag har sinkat oss. Här är min hållning enkel: Löntagarna har inte ställt sig upp som en man och en kvinna och avfärdat jobbskatteavdraget. Då bör inte vi göra det heller. Dessutom bör det vara sagt: Jobbskatteavdraget är inget orimligt sätt att sänka skatten på. Det finns väsentligt sämre sätt – med avseende på både fördelning och ekonomisk effektivitet."

Jag kan bara försynt påpeka att det inte låtit riktigt så från vare sig Mona Sahlin själv eller hennes partivänner de senaste fyra åren i riksdagen. Och det var ju inte heller precis detta man hörde från S i valrörelsen. Men nu erkänner Mona Sahlin äntligen att Socialdemokraternas hårda kritik mot jobbskatteavdraget varit fel. Om Sahlins tillnyktring i frågan är äkta eller bara partitaktik får väl framtiden utvisa, men just nu känns det i varje fall som om Alliansen till slut vunnit debatten om jobbskatteavdraget.



2010-12-03 Vi behöver kärnkraften!

I dag uppger media att de flesta svenska kärnkraftverken går för fullt. De två reaktorer som varit avställda för service har nu återstartats. Det är tur, för elförbrukningen i Norden är på väg att slå rekord på grund av den tidiga vintern.

I Dagens Industri idag finns en stor artikel om hur Vattenfall nu tvingas elda olja i stor skala för att klara elförsörjningen. Det är det stora oljekraftverket i Stenungsund som egentligen är lagt i malpåse som man nu tvingats köra igång igen. Tekniken är från 1950 och 1960-talet, men fungerar bra, och man tar in pensionärer som tidigare arbetat på kraftverket som extrapersonal. Det enorma oljekraftverket producerar vid full effekt 275 megawatt, lika mycket som hälften av kärnkraftreaktorn Oskarshamn 1. Baksidan är att oljekraftverket förbrukar 60 ton olja - varje timme.

Den (före detta) samlade rödgröna oppositionen menade före valet att man visst kan börja stänga ned kärnkraften, eftersom vi har ett elöverskott i Sverige. Detta framfördes i alla valdebatter. Verkligheten har visat att de hade helt fel. Och oavsett var man står i frågan om de fossila bränslenas klimatpåverkan så vore det en miljökatastrof att byta ut den utsläppsfria elproduktionen vid kärnkraftverken mot olje- och kolbaserad elproduktion i Sverige eller i våra grannländer. Bara den försurning av mark och vatten som skulle uppstå, och de utsläpp av sot och giftiga ämnen som sker vid förbränningen räcker som argument. Vi behöver vår kärnkraft.



2010-12-03 Lite snö på spåren är väl inget problem?

Helt omöjligt verkar det trots allt inte vara för ett tåg att klara av lite snö...inte mycket snö heller. Se bara på denna Youtubefilm från Sibirien som jag fick tips om i ett mail. Och i Sverige klagar vi på lite is i växlarna...






2010-12-03 Frostiga förbindelser

Hemma i Ubbhult igen, men det tog lite tid. I går kväll ställdes mitt flyg in, eftersom Malmö Aviation inte kunde få upp den nya besättningen till Bromma, de hade fastnat i snön i Skåne. Planet stod parkerat på Bromma, men ingen kunde flyga det. Men i morse kom jag med första morgonflyget med SAS, och det gick faktiskt i rätt tid, vilket väl är första gången på snart en månad. Om det inte är snöhinder så är det flygledare på Arlanda som plötsligt blivit sjuka allihop. Konstigt förresten att flygledarnas sjukdomsepidemier så ofta sammanfaller med deras pågående löneförhandlingar. Kanske något för företagshälsovården att titta på?

Men tågen är ju inte mer pålitliga, denna vinter verkar bli ungefär som den förra. Men allt kan knappast förklaras med ledningar som faller ned, f4rusna växlar eller snöröjning som är bristfällig. Loken och vagnarna håller inte heller. Förra vintern uppstod ju problem med nedisade tåg, men det finns också problem med skadade hjul, stabilisatorer på X2000 som inte fungerar, och lok med tekniska fel. Och blir man sittande ute på spåret i ett trasigt tåg så är det inte säkert att toaletterna och värmen fungerar heller. Bristande underhåll av tågen kan knappast skyllas på att Banverket har för lite pengar, det är ju SJ:s och de andra tågföretagens egna ansvar.

Sedan förra vinterns tågkaos har regeringen låtit landshövding Per Unckel utreda den samlade hanteringen av förra vinterns störningar i järnvägstrafiken och ge förslag till åtgärder för att förbättra beredskapen kommande vintrar. Järnvägens aktörer har under sommaren redovisat åtgärder för bättre vinterberedskap inför kommande vinter. I mitten av oktober överlämnade Unckel sitt slutbetänkande till regeringen, där han föreslår ett samlat åtgärdsprogram för järnvägens vinterberedskap, som bör upprättas och skötas av Trafikverket. Betänkandet är just nu ute på remiss hos 56 instanser som ska svara senast den 15 december. Unckel gör bedömningen att om alla parter genomför de åtaganden man beskrivit i sina respektive åtgärdsprogram, så är beredskapen denna vinter betydligt bättre än föregående. Den 11 november genomfördes en särskild övning, ”Spårsnö”, på regeringens uppdrag, i samarbete med Per Unckels utredning och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Syftet var att förebygga störningar inom järnvägstrafiken.

Behövs det då inte mer pengar till underhåll av järnvägen? Jo, det är ganska givet, underhållet av svenska järnvägar är kraftigt eftersatt sedan flera decennier. Mycket pengar har gått till stora och extremt dyra järnvägsprojekt, främst i norra Sverige, och samtidigt har underhållet av befintliga banor prioriterats ned. Alliansregeringen vill förändra detta, och har därför ökat anslagen för järnvägens underhåll och drift med 40% från 2006 till 2010, från 3,8 till 5,3 miljarder kronor per år. I veckan fick dessutom Banverket klartecken att omdisponera ytterligare en halv miljard av egna medel till förstärkning av underhållet. SJ och Fackförbundet SEKO kräver ännu mera, och det kommer man nog alltid att göra, oavsett hur mycket som satsas. Men många av åtgärderna är sådant som tar tid. Det handlar om total ombyggnad av särskilt utsatta sträckor, förstärkning av banvallar, renovering av växlar, järnvägsövergångar, signalsystem och mycket annat. Att oppositionen, som själva bär hela skulden till det usla järnvägsunderhållet under många år, nu kritiserar regeringen för att man inte satsar mera blir ganska ihåligt. Resurserna för underhåll av järnvägsnätet har faktiskt aldrig varit så stora som nu.

Samtidigt får man nog ha lite respekt för att kraftiga snöoväder kan medföra förseningar. I en artikel i Expressen idag konstaterar Trafikverket att det helt enkelt inte går att undvika förseningar när ovädret slår till på allvar. "När det blir de här riktiga busvädren, då måste vi röja vid växlar innan vi kan köra. Och när vi röjer snö, då kan vi inte köra tåg" säger Björn Östlund, chef för trafikfrågor vid Trafikverket. På samma sätt är det med flyget - när man måste röja snö på startbanorna mellan varje start kan inte flygen gå i tid. Man får väl trösta sig med att inte Miljöpartiet lyckats få igenom sitt krav att lägga ned allt inrikesflyg söder om Sundsvall. Under bistra vintrar behövs alla trafikslag för att minska vår sårbarhet, både tåg, flyg, bil, buss och båt. Alla trafikslag står förhoppningsvis inte alla stilla samtidigt.



2010-12-02 Slut med filmcensur för vuxna - Statens Biografbyrå läggs ned

Nyss tog en enig riksdag beslut om att stödja regeringens förslag att avskaffa vuxencensuren av film. Samtidigt avvecklas Statens Biografbyrå. Detta var verkligen på tiden. Blotta tanken att en myndighet ska sitta och granska film för vuxna är helt sjuk. Vuxencensur av film i Sverige har funnits i nästan 100 år, men den senaste klippningen av en svensk film inträffande 1995, så de senaste 15 åren har Statens Biografbyrå ägnat sig åt helt meningslös verksamhet. Sverige är för övrigt ett av de sista demokratiska länderna som avskaffar vuxencensuren av film. Redan 2008 motionerade jag om just att Avskaffa biografbyrån och Avskaffa vuxencensuren av film. Så jag kan inte vara annat än mycket nöjd idag!

Samtidigt blir man ju aldrig riktigt nöjd. De resurser som har gått till Statens Biografbyrå ska nämligen i stället användas för att "stärka skyddet för barn och unga mot skadlig mediepåverkan". Det låter ju väldigt bra, men är enligt min mening en smula naivt. Idag kan man konsumera film på en massa olika sätt, helt utanför myndigheternas kontroll. Barn och ungdomar skyddas bäst genom engagerade föräldrar, inte genom insatser från myndigheter. Lite märkligt är det också att föräldrar inte heller får bestämma själva om deras barn under 15 år ska få se en biofilm med 15-årsgräns i sällskap med sina föräldrar. I den delen blir det ingen förändring av lagstiftningen. Konstigt, med tanke på att samma förälder kan köpa eller hyra samma film på DVD och låta barnen se filmen hemma...

Alliansen har ofta en större tro på människors egen förmåga att tänka själv och ta eget ansvar för sig själva och för sina barn än vad oppositionen har. Men även inom våra fyra partier finns tyvärr ibland en alltför stor tro på politikernas och myndigheternas ansvar och möjlighet att "skydda" medborgarna. Denna form av överförmynderi är jag inte nöjd med, även om jag är väldigt nöjd med dagens beslut om att avskaffa vuxencensuren. Ett stort steg åt rätt håll!



2010-12-02 Skål - nu blir det lite rimligare alkohollagstiftning!

I går beslutade riksdagen om en ny alkohollag. Det blir äntligen lite lättnader på en del områden. Bland annat kommer den som bedriver cateringverksamhet att kunna få ett stadigvarande serveringstillstånd. Tillståndskraven när det gäller köksutrustning och matbud moderniseras också, och kravet på att erbjuda varm mat försvinner. Den lokala sushibaren kan därmed ansöka om tillstånd att servera saké till sushin. Det blir också tillåtet med provsmakning av gårdsproducerade alkoholdrycker, samt att arrangera mässor med provsmakning av alkohol för allmänheten. Dessutom blir det tillåtet att krydda brännvin för servering som snaps på det egna serveringsstället. Man kan ju undra varför det har varit förbjudet?

Förändringarna är synnerligen små steg på väg mot att myndigförklara svenska folket när det gäller alkohol. Trots detta finns det reservationer mot beslutet på inte mindre än 14 punkter. Det är nästan uteslutande V och MP som gått emot förändringarna. Jag tycker det är skönt att dessa förbudsivrare inte fick som de ville. Nu hoppas jag att vi ska kunna få ett beslut om gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholdrycker också, det vore en bra utveckling för att gynna turism på landsbygden.



2010-12-02 Vem ska bestämma vad som är bäst för barnen?

I en debattartikel på Newsmill skriver Madeleine Wallin, Hyssnabo och ordförande för Riksorganisationen Haro, ett inlägg kring barns rättigheter. Bakgrunden är diskussionen kring hur FN:s Barnkonvention ska inarbetas i den svenska lagen, och diskussionen kring vad som är "barnens bästa". "Vem avgör vad som är "barnets bästa"? I ett land som Sverige, med hård statlig styrning av familjerna, varierar betydelsen av begreppet "barnens bästa" med tiden och med vad som är politiskt korrekt" skriver Madeleine Wallin.

Jag tycker det är befriande när någon vågar ifrågasätta det politiskt korrekta i att förvara små barn på en förskola 10-11 timmar per dygn. Visst är arbetslinjen och jämställdheten viktig, men frågan är hur mycket barnen får sitta emellan för att vi ska uppnå andra mål? Vilka vuxna hade accepterat den "arbetstid" som små barn ofta har idag? Förskolan har en viktig pedagogisk betydelse för att förbereda lite större barn inför skolstarten, och barn kan lära sig väldigt mycket redan i 5-6 års-åldern. Mer pedagogik i förskolan är jättebra. Men de minsta barnen är oftast på "dagis" bara för att föräldrarna ska kunna arbeta. Personalen gör säkert vad de kan för att det pedagogiska inslaget ska bli så stort som möjligt, men det är knappast huvudsyftet. Vi vet av undersökningar att många föräldrar skulle vilja vara hemma längre tid med barnen om de hade ekonomiskt möjlighet. Att öka föräldrarnas valfrihet när det gäller barnens viktiga småbarnsår är därför en mycket viktig fråga, både för föräldrar och barn. Tyvärr finns den inte riktigt på den politiska dagordningen idag. Men i vart fall jag själv har ju motionerat i frågan.



2010-12-02 Inget konstigt att använda lobbyisters argument i motioner

Dagens Nyheter berättar idag att många riksdagsmotioner innehåller argument från olika lobbyister, och att en del motioner till och med ordagrant använder exakt samma formuleringar och texter som publicerats i skrifter och artiklar från lobbyister. Detta tolkar DN som att "många riksdagspolitiker låter sig styras av utomstående" när de skriver sina motioner. Ett antal ledamöter som gjort på detta sätt hängs också ut i DN. En politisk kommentator på DN, Maria Crofts, skriver till och med att "det som i skolan kallas fusk är okej i riksdagen".

Jag är ju en av riksdagens flitigare motionsskrivare. Visserligen är jag inte själv uthängd i DN, och jag brukar formulera texterna i mina motioner själv, helt enkelt för att jag vill få dem skrivna på det sätt jag själv vill ha dem. Men självklart innehåller vissa av mina motioner innehåller argument som jag fått från andra. Jag ser absolut inget fel i detta! Tvärtom är det ju så att man ofta får sina idéer till motioner och andra politiska utspel just genom kontakt med sina väljare, men även från företag, myndigheter och organisationer. En mycket stor del av mitt riksdagsarbete består i utåtriktade kontakter, och själva tanken med detta är ju just att identifiera sådant som jag själv uppfattar som samhällsproblem. Om jag i en fråga som engagerar mig starkt får goda argument beskrivna på ett bra och tydligt sätt från en "lobbyist" som är särskilt insatt i frågan - vad är det då för fel i att använda detta argument även i en motion? Det är alltid jag själv som avgöra vilka frågor jag vill driva, och det är alltid jag själv som avgör vad jag kan ställa mig bakom när det gäller ett förslag i en motion. Det viktiga är väl ändå inte att formulera om ett argument som redan är bra formulerat, utan att driva frågor som är viktiga med bästa tänkbara argument?

Lobbyister är inget problem för riksdagsledamöter med personlig integritet. Jag skulle aldrig låta en lobbyist styra mitt politiska arbete. Men om jag vill driva en politisk fråga på ett kraftfullt sätt använder jag alla goda argument, oavsett om argumenten kommer från Dagens Nyheters ledarsida, från en lobbyist eller kanske från min granne. Det spelar mindre roll. DN:s påstående om "fusk" känns mycket märkligt. Riksdagsledamöterna skriver inte skoluppsatser som ska betygsättas, riksdagsledamöter driver politiska frågor! Inser verkligen inte DN denna skillnad?



2010-12-01 Besök hos Lärarförbundet

I går kväll var Utbildningsutskottet inbjudna till Lärarförbundet, där vi träffade hela styrelsen för skoldiskussioner. En viktig fråga för den svenska skolans framtid är att lönerna är så låga för lärare att alltför få ungdomar vill studera till detta yrke. Detta är inget nytt, jag minns så väl när jag som 19-åring fick mitt första riktiga jobb på ett tryckeri. Det var ett ganska tungt och smutsigt industrijobb, och dessutom tvåskift, men lönen var verkligen bra. Min första månadslön visade sig vara högre än min mammas lärarlön, trots att hon arbetat 30 år i yrket. Det kändes inte rimligt.

Lärrförbundet var annars nöjda med det mesta i regeringens skolpolitik, inte minst förslaget om lärerlegitimation, vårt fokus på kvalitét i skolan, och tankarna på att premiera kommuner som höjer lärarlönerna. En bra skola kräver duktiga och engagerade lärare, och läörarlönerna är en viktg del i detta.

På bilden Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén och vår ordförande i Utbildningsutskottet, Margareta Pålsson (M).



2010-12-01 Svårtolkat beslut från Diskrimineringsombudsmannen

Beslutet från Diskrimineringsombudsmannen (DO) idag att skolor inte får utestänga elever från undervisningen bara för att eleven bär heltäckande klädsel är enligt min personliga uppfattning mycket olyckligt. Dessutom är beslutet det något svårtolkat eftersom det finns ett antal faktorer som nyanserar beslutet något i det fall som DO granskat. Så här skriver man: "Att utestänga en elev från undervisningen bara för att hon bär niqab, utan att ta hänsyn till de specifika förutsättningarna för deltagandet, strider därför enligt DO:s uppfattning mot diskriminerings- lagen." Vad som menas med "de specifika förutsättningarna för deltagande" framgår inte, men en liten öppning för avstängning i vissa fall kan möjligen intolkas i skrivningen. Men DO kommenterar märkligt nog inte alls frågan vad som händer efter utbildningen när eleven ska söka jobb.

Efter beslutet kommer säkert extremistiska röster att höjas för ett generellt lagförbud mot niqab, burka mm. Men detta vore helt fel väg att gå. Som jag skrivit tidigare så kan vi knappast som politiker bestämma hur människor generellt ska vara klädda vare sig på sin fritid eller på sin arbetsplats, och framförallt måste man stifta lagar som går att tolka och efterleva. Personligen anser jag däremot att varje arbetsgivare måste få absolut rätt att besluta om vad som är rimlig klädsel på den egna arbetsplatsen, både av säkerhetsskäl och av hänsyn till elever, patienter, vårdtagare eller kunder. Därför anser jag - i likhet med Moderaterna - att exempelvis lärare och förskollärare inte bör få dölja sitt ansikte i sin yrkesutövning, eftersom undervisning också handlar om kommunikation. Jag tycker att samma synsätt självklart även ska gälla för barnskötare, liksom för personal inom hemtjänsten, äldreomsorgen, sjukvården mm.

Frågan om arbetsgivarens oinskränkta rätt att föreskriva förbud mot heltäckande klädsel på arbetsplatsen är enligt min mening helt avgörande för integrationen av vissa invandrargrupper. För om denna rätt inte garanteras kommer många arbetsgivare att medvetet välja bort alla kvinnor med arabiskt klingande namn, av rädsla för att de senare kan dyka upp på arbetsplatsen iförd heltäckande klädsel, exempelvis niqab eller burka. Om dessa kvinnor gallras bort vid anställningsprocessen hamnar de ännu längre utanför arbetsmarknaden än de redan är. Den i grunden viktiga kampen mot diskriminering slår då helt fel och leder i stället till ökad diskriminering genom arbetslöshet och utanförskap.

DO behandlar alltså inte alls frågan om förbud mot heltäckande klädsel på en arbetsplats, utan bara frågan om en elev ska kunna stängas av från undervisningen enbart på grund av att hon bär heltäckande klädsel. I detta fall handlade det om en barnskötarutbildning, ett yrke som jag menar är helt orimligt att utföra om man bär heltäckande klädsel. Frågan är då om man ska tillåta elever med heltäckande klädsel att utbilda sig till ett yrke som de aldrig kan utföra med heltäckande klädsel? Kan skolan vid en yrkesutbildning kräva att eleverna klär sig på ett sätt som ligger i linje med klädkraven i det yrke man utbildar sig till? Om man jämför med byggprogrammet på gymnasieskolan så kräver man samma skyddsutrustning och klädsel där som på en arbetsplats när eleverna arbetar praktiskt. Frågan är om man med samma resonemang skulle kunna kräva att eleverna på utbildningar som rör lärare, förskollärare, barnskötare och olika omvårdnadsyrken inte bär heltäckande klädsel under utbildningsmomenten?

Frågan är givetvis inte helt enkel att besvara. Men personligen anser jag att ett annat argument väger tyngre, och det är att om man inte markerar dessa krav redan under utbildningen så lurar man eleverna! En elev som genomgår utbildningen till barnskötare med heltäckande klädsel kommer aldrig att kunna få ett arbete som stämmer med utbildningen om hon fortsätter att bära heltäckande klädsel. Då är det givetvis bättre att välja en annan utbildning, eller att redan från början ta beslutet att genomföra utbildningen utan heltäckande klädsel.