Blogg februari 2008

2008-02-29 Nya arbetskamrater

De senaste veckorna har jag fått två nya nära arbetskamrater i riksdagen. Dels har vårt utskott, Arbetsmarknadsutskottet, bytt ordförande. Tidigare Ordföranden, Catharina Elmsäter-Swärd, har valts till landstingsråd i Stockholm efter Chris Heister (m) som nyligen utsågs till landshövding. Cathis har varit en fantastiskt bra utskottsordförande och lärt oss nyvalda ledamöter massor sedan vi började i riksdagen. Jag önskar henne verkligen lycka till med sitt nya viktiga landstingsarbete. Nu tar i stället Hillevi Engström (m) över ordförandeskapet i utskottet, och det känns redan alldeles utmärkt det också.

Före jul lämnade ju tyvärr min politiska sekreterare, Marianne Olsson, riksdagen eftersom hon fick ett toppjobb i näringslivet. Vi hade ett mycket bra samarbete men det blev tyvärr inte så lång tid vi arbetade tillsammans. Min nye politiske sekreterare började för ett par veckor sedan. Han heter Petter Jonsson, kommer från Östersund, har arbetat inom det militära, och även tidigare bland annat varit framgångsrik MUF-ordförande i Jämtland. Det känns som om vi har en ganska lika syn på politiken och det politiska arbetet, och det skall bli riktigt kul att arbeta ihop.



2008-02-29 Oväntat fackligt stöd för Miljöpartiets a-kasseförslag

Jag berättade häromdagen om Miljöpartiets förslag att slå ihop a-kassa och försäkringskassa till en ny myndighet, frikopplad från facket. Något förvånande får förslaget stöd från den nya stora fackliga TCO-organisationen Unionen. Unionens ordförande ser inget större hot i form av medlemsflykt till följd av att a-kassan skulle frikopplas från facket, och anser att facket skall locka medlemmar genom sin egna verksamhet och på egna meriter. En mycket klok åsikt tycker jag! TCO-ordföranden Sture Nordh öppnar i vart fall upp för en diskussion inom TCO om saken, medan LO däremot säger blankt nej till Miljöpartiets förslag, liksom givetvis (s) och (v).

Regeringens utredning om obligatorisk a-kassa skall enligt arbetsmarknadsministern slutföras och sedan skickas ut på remiss. Det är ingen vild gissning att tro att det kommer att finnas många synpunkter på förslaget. Om det visar sig vara svårt att hitta en fungerande lösning med en obligatorisk a-kassa kanske det är läge att även granska Miljöpartiets förslag lite närmare, inte minst att räkna på vad det verkligen skulle kosta och se om förslaget kan utvecklas till något som kan fungera? Grundtanken att alla som arbetar bör omfattas av den till mer än hälften skattefinansierade a-kassan är givetvis tilltalande som idé, men inte lika enkel att genomföra i praktiken. Alla goda idéer om framtidens a-kassa är värdefulla, och vem vet, det kanske till och med går att hitta lösningar där Alliansen och Miljöpartiet kan enas? Detta kändes som en fullständig utopi för bara några veckor sedan, men känns inte alls lika omöjligt idag. Det svänger i svensk politik, och det är faktiskt ganska spännande att sitta mitt i händelsernas centrum.



2008-02-28 Mycket värre än jag trodde - tullen på Landvetter avvecklas?

I förmiddags besökte jag tullen vid Landvetter flygplats tillsammans med tre andra moderata riksdagskolleger, för att lyssna på personalen som är mycket oroliga för såväl sin egen som tullens framtid. Och den information jag fick var betydligt värre än jag trodde.

Om Tullverkets planer går igenom kommer all fast tullbemanning på Landvetter flygplats att försvinna. Hur detta kommer att försämra bekämpningen av narkotika och annan smuggling och organiserad brottslighet kan man bara gissa, självklart är det lika viktigt med synliga tullare som synliga poliser! Dessutom försvinner klareringsverksamheten och samtliga sju anställda i Borås försvinner. Det kommer att försämra servicen till såväl företag som privatpersoner, inte minst i Borås och Sjuhärad. De importörer som behöver tullklarera sitt gods hänvisas till Skandiahamnen i Göteborg, som dock endast är öppen på dagtid!

Trots att mer gods passerar Landvetter Flygplats än Arlanda så avvecklas alltså all fast bemanning på Landvetter, samtidigt som man ökar bemanningen på Arlanda till hela 154 personer!

Anledningen till Tullverkets förslag är att man befarar att inte klara sin budget år 2010, bland annat till följd av ökande kostnader för att genomföra ett gemensamt datasystem inom EU. Det verkar dock inte som om man vare sig begärt mer pengar från regeringen eller ens berättat för regeringen vad som händer om man inte får mer pengar. Mycket märkligt! Vi kommer självklart politiskt att agera vidare i denna fråga, mer om detta senare. Tullverkets förslag är fullständigt oacceptabelt!



2008-02-28 Är det värt dubbel restid?

Jag erkänner, jag har gjort det igen. Flugit. Inrikes från Landvetter till Stockholm! Det lär ju nästan vara det värsta man kan göra som miljövänlig medborgare och politiker, eller hur? I dag läste jag lite fakta på flygplatsen som fick mig att fundera lite. Sedan tidigare vet vi ju att Sverige står för 0,2% av världens samlade koldioxidutsläpp. Luftfartsverket påstår nu på stora affischer att endast 1% av Sveriges samlade koldioxidutsläpp beror på flyget.

Inrikesflyget mellan Stockholm och Göteborg respektive mellan Stockholm och Malmö står vardera för 1 promille (!) av de svenska koldioxidutsläppen.

Frågan är om det för mig är värt priset av över 5 timmar i restid med tåg och bil per väg i stället för mindre än hälften med flyget? Jag tycker inte denna extra frånvaro från familjen varje vecka står i proportion till miljöeffekten. Så länge det inte finns snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm fortsätter jag flyga, och efter dagens information dessutom med betydligt renare samvete. Tack Luftfartsverket som slagit hål på ännu en myt i klimatdebatten!



2008-02-28 Originalet alltid bättre än kopian!

"En radikal omprövning av arbetsmarknadspolitiken krävs. Den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken har fått omfattande intern kritik under partiets rådslag om jobben. Politiken är otydlig, arbetsmarknadsinsatserna har hållit för låg kvalitet och utbildningsinsatserna har varit för få, anser de flesta. Flertalet av de svarande framhåller att social- demokratin inte förstått och tagit till sig de villkor som främst småföretagare verkar under. Många menar att nya företag bör få skattelättnader. Vidare betonas att a-kassan endast ska vara en omställningsförsäkring på vägen till ett arbete. Arbetslösa bör söka jobb även inom yrken där man tidigare inte arbetat." Man tror knappt det är sant, men detta skriver Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo, de två som leder det socialdemokratiska jobbrådslaget, på DN Debatt idag!

Jag kan inte låta bli att tänka på alla de hårda ord som vi mötts av i arbetsmarknadsutskottets debatter sedan valet, hårda ord som kommit direkt från herrarna Österberg och Astudillo. De har påstått att Alliansens politik ställer för hårda krav och att arbetslinjen är orättvis. Nu förespråkar man själv samma medicin. Allt det man kritiserar i artikeln var samma saker som Alliansen kritiserade i valrörelsen, men som (s)-regeringen, där Österberg ingick, då desperat försvarade!

Min tro är dock att väljarna föredrar originalet framför kopian. Vill man se en klok, rimlig och ansvarsfull arbetsmarknadspolitik är Alliansen mer pålitlig. Socialdemokraternas totala omsvängning känns inte riktigt trovärdig.



2008-02-28 UF-mässa i Borås

Under två dagar pågår den stora mässa för UF-företag (Ung företagsamhet) på Åhaga i Borås. Det är inte mindre än 120 UF-företag från gymnasieskolorna runt om i Sjuhärad som ställer ut, och nära 600 elever ingår i företagsledningarna. Vid dagens besök gjorde jag först ett antal nedslag hos några företag från Marks gymnasieskola, eftersom jag träffade eleverna i samband med deras besök i riksdagen i höstas. Det var riktigt kul att se vad det blivit av deras företag.



Åtta UF-företag från Mark är nominerade till utmärkelsen bästa UF-företag. Vinnare i Marks lokala tävling blev KLOkast UF som säljer utrustning för plockning av mördarsniglar. Till vänster Julia, VD och Mikaela, försäljningsansvarig. Till höger ser vi företagets marknadsföringsfolk i full aktion. Just detta företag har jag lite speciella känslor för efter mina egna politiska aktiviteter kring mördarsnigelproblemet i somras.



Tvåa i Mark kom Umgås UF som säljer vinställ och en kokbok som skall lära oss att kombinera mat och vin på ett trevligt sätt. På bilden marknadsföringsansvarige Stefan (från Ubbhult!) och hans kolleger Angelica och Marianne. Men det finns många andra spännande företag på mässan. Ovan till höger Project Tomorrow UF, med VD Brian Okumu som säljer pins och skänker del av behållningen till världsnaturfonden.



Här ser vi till vänster Sara, Richard, Johanna och Emilia som driver Chocobaut UF, som säljer lyxig choklad. Till höger Sunt Förnuft UF, som säljer en ny typ av träningsboll. Jag besökte också Get Funky UF som säljer "fräcka" tuggummin och plåster och Advertising UF som arbetar med reklam och trycksaker, och givetvis en massa andra roliga och fantasirika företag från de olika skolorna i Sjuhärad som säljer allt från föremål tillverkade av gamla bildäck till kalsonger och kondomer i olika smaker. Alla företag har en sak gemensamt - man har kommit på affärsidéer som ingen annan lyckats med tidigare. Jag tycker det är oerhört lovande inför framtiden. Under dagen får vi veta vilket UF-företag i Sjuhärad som fått den finaste utmärkelsen, årets UF-företag!



2008-02-27 Jämställdhetsbonus även vid vård av barn (VAB)?

Det har blivit stora rubriker i media idag om att moderaterna öppnar för att införa jämställdhetsbonus även vid ersättning för vård av barn. Det skulle innebära att om den förälder som har högst inkomst väljer att stanna hemma skulle familjen få en skatterabatt vilket i sin tur skulle motverka att den med lägst inkomst väljer att vara hemma av hänsyn till familjeekonomin.

Nu är det inte riktigt så att moderaterna lagt fram detta som ett skarpt förslag. Det är däremot så att det är ett av ett antal förslag som vi skall titta på i riksdagsgruppens jämställdhetsarbetsgrupp - "Lika möjligheter". Jag sitter med i denna grupp och kommer alltså att vara en av dem som skall ta ställning till förslaget.

Det är lite tidigt att redan nu ha en bestämd uppfattning om just detta förslag, men rent generellt föredrar jag alltid positiva morötter från staten framför piskor, kvotering och tvång. Det gäller inte bara inom jämställdhetspolitiken utan på alla områden. Inom jämställdhetspolitiken vill jag att familjerna skall få bestämma själv. Samtidigt får samhället inte aktivt motverka jämställda val genom andra regelverk och lagar så som det ibland ser ut idag.



2008-02-27 Svenska rättsregler måste alltid gälla

Jag har fått frågor om hur jag ser på "Liechtensteinaffären" där Tysklands underrättelsetjänst fått fram uppgifter om grova skattebrott genom att bland annat betala 45 miljoner för stulen information i hemliga bankregister. Svenska Skatteverket har tydligen fått del av denna information genom internationellt samarbete. Vad jag förstår har dock Skatteverket inte betalat för informationen.

Generaldirektör Mats Sjöstrand har svävat på målet när han fått frågan om han kan tänka sig att Skatteverket i framtiden skulle kunna betala för illegalt inhämtad information. Skatteverkets rättschef Vilhelm Andersson är tydligare - han avvisar tanken, just med motiveringen att Sverige är en rättsstat och att en svensk myndighet inte skall uppmuntra andra att begå brott. Glädjande nog ser jag att även svenska statsministern gjorde samma bedömning i en TT-intervju i går.

Ytterligare en annan aspekt är att svensk lag är mycket restriktiv till att information som inte införskaffats på lagligt sätt får användas som bevis i en rättegång. Frågan är ju om man verkligen kan använda sådana här stulna uppgifter som bevis i en rättsprocess? Som jurist tivlar jag starkt på detta.

Det svenska Skatteverket är nog bland de duktigaste i världen på att utreda skattebrott, det har jag själv sett många bevis på under mina år som ledamot i skattenämnd och storföretagsskattenämnd. Skatteverket får till och med uppdrag från andra länder att hjälpa dem att bygga upp en effektiv skattekontroll. Två länder som utnyttjat svensk kunskap är Ryssland och Indonesien. Jag är positiv till alla former av internationellt samarbete och även att man skall få utnyttja anonyma tips och liknande. Inom EU ökar också bankernas rapporteringsskyldighet, och såväl Schweiz som Liechtenstein öppnar stegvis upp för ökad insyn i sin bankverksamhet. Det blir allt svårare att gömma svarta pengar och pengar man tjänat genom brott i Europeiska banker. När det däremot gäller att betala för stulen information drar jag en gräns. Sverige är en rättsstat, och det måste omfatta alla människor och alla brott. Jag tror det svenska Skatteverket klarar sina uppgifter ändå. Viktigare är nog att se till att alla skattebrott som upptäcks också leder till en rättegång och en dom! Under åren har jag själv sett att det varit lite si och så med den saken. Jag hoppas att Alliansens satsning på rättsväsendet skall medföra en förbättring.



2008-02-27 Skandal, Telia!

191 Teliakunder i Överkalix kommer att få sina gamla teleförbindelser brutna från maj månad. Ett hundratal abonnenter blir helt utan telefon. Det är Telia som avvecklat sitt gamla nät och som inte kan erbjuda något annat än fast mobiltelefoni. För 90 av kunderna kommer det att fungera, för 26 finns ingen lösning och för resterande 75 är läget oklart. Länsrätten har i en dom befriat Telia från kravet att tillhandahålla telefoni till alla, vilket förvånar många. Post- och telestyrelsen tittar nu på frågan, och det är bara att hoppas att de sätter ned foten och talar om vad som skall gälla.

Visst är det märkligt att ett delägt statligt bolag som i praktiken har monopol inte är skyldigt att se till att alla människor har fast telefonförbindelse? Visst är det ännu märkligare att TeliaSonera, som 2007 tjänade 27 miljarder och kommer att lämna nära 18 miljarder i aktieutdelning och som har nära 115 miljoner (!) abonemang runt världen inte anser sig ha råd att erbjuda en telefonledning till 191 hushåll? Och märkligast av allt är väl att TeliaSonera monterar ned och avvecklar sitt gamla nät utan att erbjuda något nytt i stället!

Tänk att den politiska oppositionen kramar monopolen så hårt trots de uppenbara bristerna hos flera statliga bolag. Häromdagen såg vi ju hur Apotekets bristfälliga rutiner och system gör att känsliga patientuppgifter riskerar att komma på avvägar. Trots detta är just frågan om patientuppgifterna ett ofta framfört skäl för motståndarna att säga nej till att avveckla apoteksmonopolet! Det finns fler exempel på hur statliga bolag inte alls är några föredömen och inte ens behandlar alla människor lika trots sin monopolställning. En mycket intressant sådan fråga med både nationell och lokal koppling kommer jag inom kort att lyfta i riksdagen. Mer om detta senare.

Sverige behöver tydliga regelverk som garanterar medborgarna grundläggande rättigheter som tillgång till Telefon och Apotek. Det är betydligt viktigare än att slåss för att verksamheterna till varje pris skall bedrivas av staten!



2008-02-26 Debatt om bolagisering bland Elfsborgs supportrar

Bland Elfsborgs supportrar pågår en diskussion runt föreningens tankar om att eventuellt bilda ett aktiebolag där en del av verksamheten skall bedrivas. Anledningen till klubbens funderingar är bland annat skattelag- stiftningen. Elfsborg omsätter idag nära 100 miljoner per år och redovisar en vinst för 2007 på 25 miljoner, det bästa i klubbens historia. Klubben är idag en av de rikare i landet, och det ställer givetvis vissa krav.

Bland Elfsborgs supportrar finns givetvis personer i alla politiska läger. Några supportrar på vänsterkanten kritiserar inte bara bolagiseringsplanerna utan ifrågasätter såväl privata företag, kapitalism och stora vinster. Det är samma personer som i nästa andetag föreslår dyra spelarköp för mångmiljonbelopp.....något som skulle vara omöjligt utan privata sponsorer. Jag har därför skrivit följande inlägg på insändarforumet Vi Gule: (För den som undrar vem "Vårgårda" är som jag nämner i inlägget, så är det smeknamnet på Lennart Odhström, en välkänd supporter, även verksam som journalist.)

"Jag har följt bolagiseringsdebatten med intresse. Är själv lite kluven, trots att jag i andra fall är synnerligen positiv till såväl privatiseringar som bolagiseringar - under förutsättning att det görs på ett sätt som utvecklar verksamheter på ett bra sätt. Med detta menar jag att det både måste göras med förnuft och eftertanke och aldrig får bli ett självändamål. Jag tror precis som Vårgårda att det här med eftertanke även gäller för fotbollslag - det finns argument både för och emot. Exempelvis skall positiva skatteeffekter vägas mot negativa, och dessutom måste man ta hänsyn till alla andra kostnader som tillkommer för ett aktiebolag. Men jag litar på att klubbens styrelse gör det som är bäst, man har ju minst sagt god kompetens på området.

Till dem som inte bara kritiserar bolagisering utan även privat företagsamhet i allmänhet skulle jag vilja säga att utan framgångsrika och lönsamma privata företag skulle Elfsborg knappast ha en enda sponsor, och knappast heller en ny Arena. Vi skulle inte heller ha lika mycket publik och inga välfyllda loger på Arenan. Vi skulle inte heller haft tillgång till det riskkapital för spelarköp som vi tidigare haft nytta av. Dagens elitfotboll behöver kapital, och det går inte att å ena sidan förvänta sig att pengarna skall ramla ned från skyn och å andra sidan tala illa om privat företagsamhet!

Slutligen - en bolagisering innebär ju inte att bolaget lever sitt eget liv! Det är fortfarande den ideella föreningen som äger alla aktier, utser styrelse och VD. Det innebär att föreningens medlemmar genom sin styrelse i praktiken fattar alla beslut som rör bolaget. Det finns knappast några hot mot demokratin i föreningen bara på grund av en bolagisering.

Jag tycker inte det viktigaste är vilken form verksamheten bedrivs i, utan att Elfsborg som förening självständigt kan besluta om vilka sponsorer man vill ha och vilka man vill samarbeta med. Ingen utomstående skall kunna ställa krav eller tvinga fram något som går emot Elfsborgs ideologi och vad som långsiktigt är bäst för klubben. Man skall givetvis också lära sig av avskräckande exempel och inte upprepa andras misstag. Men så länge detta hanteras klokt så är jag öppen för allt som kan skapa en trygg ekonomi och verksamhet för framtiden. Inget är svart eller vitt, utan oftast lite smågrått..."



2008-02-26 Kvinnligt och manligt företagande?

Företagareförbundets ordförande Camilla Littorin (ja, hon är faktiskt syster till arbetsmarknadsministern) har idag tillsammans med ett antal företagare en mycket tänkvärd artikel på DN Debatt. De menar att kvinnliga och manliga företagare inte skiljer sig åt. "Att ge miljoner till kvinnliga företagare är därför kränkande och nedvärderande av kvinnors förmåga" skriver de.

"Män och kvinnor som i dag driver småföretag är i stort sett lika som bär. Den slutsatsen kan man dra efter en analys av studien "Svenska småföretagare - olika som bär" (Företagarförbundet, november 2007). I studien fastslås att småföretagarna är en mycket heterogen grupp, men - det finns mycket få skillnader mellan män och kvinnor. Drivkrafter och värderingar är i stort desamma. Olikheterna handlar i stället om vilken typ av småföretagare du är - inte om du är kvinna eller man."

Kloka synpunkter, som stämmer bra med mina egna tidigare erfarenheter som bankanställd. Jag tänker ha med mig dessa tankar i det fortsatta arbetet i moderaternas arbetsgrupp för Lika villkor. De kvinnliga företagare jag känner (och det är ganska många) vill knappast bli särbehandlade för att de är kvinnor, utan bedömas på sina egna meriter och sin egen skicklighet som företagare. Personligen tycker jag att regeringen skall stimulera företagande i alla former, men inte särbehandla kvinnor och män.

Det finns dock faktiskt ett specifikt problem som främst gäller kvinnligt företagande, eller rättare sagt bristen på kvinnligt företagade. Det handlar om att många traditionellt kvinnliga yrken inom främst vård- och omsorg i alltför hög grad finns i offentlig regi. Vi måste släppa in fler aktörer på denna marknad. Det skulle ge fler kvinnor (men givetvis även män!) en chans att antingen starta eget eller byta till en annan arbetsgivare. Sannolikt skulle det också hjälpa upp lönerna en bit. Konkurrens är inget negativt, utan något som driver utvecklingen framåt!



2008-02-26 Inte bara fler batonger!

I går fanns en liten oansenlig notis på TextTV som egentligen är en riktigt stor nyhet. Betydligt fler fångar får nu behandling under tiden som de sitter av sitt fängesestraff! Hela 74 procent fler intagna påbörjade en behandling för sin vålds-, drog- eller sexbrottsproblematik i fjol jämfört med 2006, totalt 5.074 personer. Regeringen har bland annat tillfört mer pengar för vård av sexualbrottslingar, och också skärpt en del andra regler för att underlätta en effektiv vård i fängelserna.

Jag undrar hur alla de många tusen tidigare fängesedömda mår som avtjänat sitt straff, men som aldrig fick någon vård i fängelset under socialdemokraternas regeringstid. Vilken fara utgör de idag för sig själva och för sin omgivning?

Med en moderat justitieminister blir det inte bara fler poliser "och fler batonger" som våra motståndare gärna påstår! Den nya regeringens kriminalpolitik handlar om hela kedjan från fler synliga poliser, effektivare utredning av brott, ett fungerande rättsväsende och en god kriminalvård. Mer vård till fångarna både minskar risken för återfall och ökar chanserna att de dömda skall kunna leva ett vanligt skötsamt liv efter sin frigivning.

En missvisande symbol för moderat kriminalpolitik...



2008-02-25 Intressanta tankar från miljöpartiet om a-kassan

En oenig partistyrelse i Miljöpartiet föreslår att alla dagens a-kassor skrotas, och att man i stället skall införa en obligatorisk, statlig arbetslöshetsförsäkring som slås ihop med sjukförsäkringen. En ny samlad myndighet skulle sedan sköta sjukpenning, a-kassa samt försörjningsstödet (socialbidraget) som staten skulle ta över från kommunerna. Samtidigt skrotar (mp) alla sina tankar om en "medborgarlön".

Själva grundidén känns ju vid första anblicken ganska tilltalande, även om man sedan snabbt börjar inse bristerna. För det första innebär ju förslaget en sorts grundtrygghet på 80%, men där man inte får någon ersättning alls för löner över 24.000 kronor per månad. Förslaget innebär i praktiken sänkt ersättning för många sjuka och vissa arbetslösa, men något höjd ersättning för en del långtidsarbetslösa.

Värst är ändå att kalaset skall betalas genom höjda skatter. Totalt 8 miljarder kostar reformen enligt (mp), vilket sägs motsvara en skattehöjning på ca 1.200 kronor per år för alla. Redan här faller väl förslaget på sin egen orimlighet. Varför skulle pensionärer och sjuka tvingas betala betydligt högre skatt för att a-kasseavgifterna skall kunna sänkas för dem som arbetar? Med tanke på miljöpartiets kritik mot jobbskatteavdraget som ju visserligen ger förvärvsarbetande sänkt skatt - men utan att skatten höjs för övriga grupper - så är ju hela detta resonemang en riktig logisk kullerbytta från miljöpartiet, vilket jag tänker påminna dem om i kommande riksdagsdebatter. Ytterligare ett frågetecken är kontrollen av en ny samlad a-kassa och försäkringskassa. Det blir en gigantisk myndighet, och frågan är om det inte skulle öka risken för överutnyttjande, och om inte kontrollen riskerar att bli sämre än i dagens a-kassor? I så fall blir prislappen högre.

Lite pikant är också att miljöpartiets förslag går precis i motsatt riktning mot socialdemokraternas. (s) vill ju återställa allt inom a-kassan till det som gällde före valet, och skulle aldrig kunna tänka sig att frikoppla a-kassan från facket. Hur (mp) och (s) skulle kunna enas om en kompromiss i denna fråga framöver är lite svårt att se. I ännu en fråga tar nu miljöpartiet strid mot det stora s-parti som man så gärna skulle vilja regera ihop med.

Totalt sett väkomnar jag miljöpartiets omsvängning från den vansinniga tanken om medborgarlön till ett hyfsat konstruktivt förslag kring a-kassan. Förslaget har tyvärr för många brister, men kan ändå föra diskussionen framåt. Man öppnar faktiskt upp för lite nya tankar i en låst diskussion om hur vi på bästa sätt kan skapa en a-kassa som omfattar de flesta som arbetar. Det är positivt!



2008-02-25 Klimatdebatten: Är dagens klimatförändring unik?

FN:s klimatpanel har ändrat sin beskrivning av jordens uppvärmning ordentligt genom åren. I 1996 års klimat rapport från FN redovisades en graf med en stor "värmepuckel" under medeltiden (mycket större än vad uppvärmningen är idag!) och redovisade även en köldperiod under 1600-talet. I 2001 års rapport har grafen helt ritats om. FN:s klimatexperter tyckte att de stora avvikelserna var "onormala" och tog helt enkelt bort dem. I stället presenterades en ny graf med "vägda mätresultat", den välkända "hockeyklubban" som visar en ganska stabil nivå under 1.000 år följt av en kraftig temperatur- stigning de senaste åren. Inget syns av tidigare århundradens stora temperaturvariationer.

Övre figuren: Vägda förändringar som skapar "hockeyklubban" enligt FN:s klimatpanel 2001. Nedre figuren: Ovägda förändringar i temperaturen de senaste tusen åren som de beskrivs i FN:s klimatrapport 1996.

Nyligen hade Dagens Nyheter en artikel som beskrev hur svenska forskare provborrat i gamla träd, döda och levande, kring Torneträsk i Lappland. Av resultaten framgår att somrarna i Lappland under vikingatiden omkring år 1.000 var varmare än de är nu och att det förekom långa värmeperioder även omkring år 750 liksom bland annat under 1700-talet. Detta trots att de mänskliga koldioxidutsläppen då var mycket begränsade. Andra intressanta fakta är att man under medeltiden kunde bedriva ett omfattande jordbruk på Grönland och odlade vin i Mälardalen. På 1400-talet kunde man också segla över Nordpolen, då rapporterades knappast om någon is alls - snart är dessa segelturer möjliga igen. Under den medeltida varma perioden fanns inte heller några glaciärer i de tropiska Anderna, vilket det finns idag även om den nu återigen smälter bort.

Vad är det som säger att temperaturförändringen idag inte är en lika "onaturlig avvikelse" som den under medeltiden? Tänk om det helt enkelt är så att det vi ser idag är en helt naturlig klimatförändring, som varken beror på människan eller är möjlig för människan att stoppa? Blotta vetskapen om att det skulle kunna vara så gör att politikerna har ett mycket stort ansvar för att inte helt utan debatt och analys av följderna besluta om överdrivna åtgärder och pålagor på medborgarna. Allt i sin iver att, kanske helt förgäves, försöka stoppa klimatförändringarna.

Ju mer jag läser om klimatfrågan (och jag har läst mycket nu!) desto mer osäker blir jag själv på om FN:s klimatpanel verkligen sitter inne med den absoluta sanningen. Det känns i vart fall lite skrämmande att alla andra teorier helt tigs ihjäl. Som riksdagsledamot känner jag personligen ett stort ansvar att inte bara rusa iväg och acceptera allt som sägs och föreslås i klimathotets namn. En klok miljöpolitik vinner vi alla på, oavsett klimathot eller inte, och som jag skrivit tidigare kan klimatdebatten på köpet medföra att intresset för en god miljö- och energipolitik ökar överlag. Det är givetvis positivt. Men en viss ödmjukhet inför alla motstridiga klimatteorier vore samtidigt på sin plats!

Alla mina tidigare blogginlägg om klimatfrågan hittar du samlade på min miljö- och energiblogg.



2008-02-24 Klimatdebatten: Är koldioxidutsläppen hönan eller ägget?

Grunden för klimatdebatten är ju teorin om att ökande koldioxiudutsläpp är huvud- orsaken till att klimatet förändras. Koldioxidutsläpp anses i hög grad bero på mänsklig aktivitet, och då är det givetvis också logiskt att arbeta för att människor skall minska sina utsläpp av koldioxid för att motverka, eller helst stoppa, klimatförändringen. SMHI beskriver på sin klimatsida hur människans utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser antas ändra atmosfärens sammansättning utöver de normala förloppen. Man anser inte att människan är den enda orsaken till ökande koldioxiudutsläpp, men att vi orsakar större förändringar än de naturliga. SMHI påpekar att en del av dessa förändringar kommer att pågå under mycket lång tid, även efter att utsläppen har begränsats till en bråkdel av nuvarande nivåer. Detta är också i allt väsentligt den teori som FN:s klimatpanel lagt fram.

Spontant tycker jag till att börja med att det då är lite ologiskt att diskutera om vi skall sänka utsläppen med 20, 30 eller 40% i välden fram till år 2020. Om FN verkligen anser att koldioxiden bär huvudskulden till klimatförändringen och samtidigt säger att effekterna av minskade utsläpp kommer att dröja mycket länge borde man väl logiskt sett föreslå betydligt större och snabbare minskningar? Men tvärtom säger man att vi har relativt god tid på oss att vända det hela. Jag får det inte riktigt att gå ihop.

Oavsett hur man ser på rekommendationerna från FN:s klimatpanel är det mindre uppmärksammat att det också finns forskare som helt ifrågasätter teorierna om koldioxidens betydelse. De anser att det är precis tvärtom - att det är klimatförändringarna i sig som frigör koldioxid. Denna diskussion är givetvis intressant. Skulle dessa forskare ha rätt beror alltså inte klimatförändringen på ökande koldioxidutsläpp, och då lär vi ju rimligen inte heller att kunna stoppa klimatförändringarna hur mycket vi än minskar koldioxidutsläppen.
Figuren visar hur forskare vid analys av iskärnor i Antarktis har funnit att turodningen mellan stigande halt av koldioxid och temperaturstegringen sannolikt alltså är den omvända mot vad FN:s klimatpanel påstår. När temperaturen stiger frigörs koldioxid och halten av koldioxid i atmosfären ökar. När is drar sig tillbaka och frusen mark tinar frigörs exempelvis koldioxid som tidigare varit bunden. Detsamma gäller när skog blir savann eller savann blir öken till följd av att klimatet förändras.

I den övre figuren syns kurvan över koldioxidkoncentrationen i iskärnorna de senaste 400.000 åren, i den nedre ser man temperaturförändringarna under samma period. Om man mäter noga ser man hur temperatur- ökningen i tid ligger före ökningen av koldioxidhalten. (Fig. från Svensk Linje nr 4/2006)

Frågan är given: Är koldioxidutsläppen hönan eller ägget i klimatdebatten? Denna fråga är omskakande, men helt avgörande för hela klimatdiskussionen. Ändå är det något som knappast diskuteras alls.



2008-02-24 Hoppas det är bättre på departementen idag....


Detta låter ju inget vidare! Man får ju bara hoppas att det har blivit betydligt bättre sedan Bosse Ringholms tid....

(Klipp från Dagens Industri den 14 februari, fast Malmborg var väl knappast statsråd, utan snarare statssekreterare)




2008-02-23 Statliga toppjobb

Det är begripligt att diskussionen om hur förre försvarsministern Mikael Odenberg fick sitt nya jobb väcker en del frågor i media, även om kritiken känns något överdriven. Jag har inte mycket mer information om saken än vad jag själv läser i media, men en sak är ju klar - avsikten var uppenbarligen att den nye chefen för Svenska Kraftnät faktiskt skulle rekryteras i konkurrens, i annat fall hade regeringen ju knappast anlitat en extern konsult. Vad jag förstår hade Näringsdepartementet också föreslagit två tänkbara kandidater, men den ena kandidaten hoppade av under processen. I det läget var Odenberg ensam kvar, och fick då jobbet eftersom den externa konsulten ansett att han uppfyllde kraven. Detta ger ju dock knappast en bild av att regeringen vill ha öppnare rekryteringsprocesser och konkurrens vid tillsättande av statliga chefer, och det är lätt att förstå kritiken även om den som sagt inte är särskilt nyanserad. Ibland måste man ju också väga nyttan av att börja om en rekryteringsprocess från början igen mot den tid det tar och de extra kostnader det medför.

Borås Tidning skriver på ledarsidan idag att i 16 av 32 utnämningar sedan regeringsskiftet har personen handplockats till tjänsten. Jag vet inte om siffran stämmer, men det innebär ju i så fall omvänt att hälften av chefsposterna faktiskt tillsatts efter extern annonsering och i konkurrens! Den mest omskrivna rekryteringsprocessen som pågår just nu är den till ny rikspolischef. Men man har det senaste året också kunnat läsa platsannonser i tidningarna för lediga generaldirektörsjobb. Det är trots allt ett stort steg i rätt riktning, och en stor förändring mot hur tidigare (s)-regeringar hanterade utnämningar. Alliansregeringen arbetar definitivt åt rätt håll. Vallöftet om att toppjobb skall tillsättas efter kompetens uppfylls faktiskt sakta men säkert, även om just rekryteringsprocessen kring Odenberg i efterhand kanske inte riktigt kan sägas leva upp till det man hade förväntat sig.

Landshövdingeposter och ambassadörsposter kommer kanske även i framtiden att fördelas genom rena utnämningar och inte efter öppen rekrytering, det beskedet gav ju Alliansen också före valet. Det finns säkert vissa goda skäl för detta, det brukar sägas att det för dessa uppdrag handlar mer om personlig lämplighet, lokal förankring, kontaktnät och diplomatisk förmåga än om rena meriter. Men personligen skulle jag definitivt vilja se rekrytering i konkurrens även till dessa poster. Jag misstänker exempelvis att vi i Västra Götaland då hade haft bättre kandidater till landshövdingeposten än en tidigare ekonomisk talesman för vänsterpartiet. För mig som moderat känns just den utnämningen mycket tveksam, särskilt när den görs av en moderatledd regering. Hur sympatisk än den nya landshövdingen är har han ändå som vänsterpartist knappast det ideologiska synsätt på näringsliv, företagande och infrastruktur som man bör ha som landshövding.



2008-02-23 Klimatdebatten: Solens betydelse för klimatförändringarna

Många som är skeptiska till FN:s klimatkommission framhåller att klimatförändringarna lika gärna kan bero på solens aktivitet och förändringar i solstrålningen som på ökade koldioxiudutsläpp. Jag har tittat lite mer på olika teorier om detta. SMHI skriver att studier tyder på att under 1900-talets första hälft bidrog variationer i solstrålning med en uppvärmande effekt, samtidigt som större vulkanutbrott som skulle ha gett en avkylande effekt uteblev. Under seklets andra hälft verkar solstrålningen ha varit marginellt mindre samtidigt som ett par större vulkanutbrott beräknas ha gett en avkylande effekt. Att jordens medel- temperatur ändå har stigit borde då endast kunna förklaras med utsläpp av koldioxid och andra växthus- gaser till atmosfären. SMHI verkar inte tro på teorin att solstrålningen kan förklara klimatförändringarna.

Vissa astronomer anser däremot att solen varit varmare än på mycket länge de senaste 50 åren. En rikligare förekomst av solfläckar tyder exempelvis på en högre solaktivitet. Om detta stämmer innebär det i så fall att den mänskliga påverkan på uppvämningen varit mindre och solens betydelse större.

I Chalmersrapporten som jag nämnde på bloggen den 30/1 påpekas att koldioxidhalter som varit flera gånger högre än dagens ändå inte räckt till för att via sin växthuseffekt förhindra köldperioder och istider. Man konstaterar att andra faktorer som exempelvis variationer i energiinflöde från solen uppenbart haft större betydelse. Chalmersrapproten pekar alltså mot att solstrålningen kan ha haft stor betydelse.

Kungliga Vetenskapsakademien skriver: "Forskningsresultat visar på en antikorrelation mellan mängden isotoper och temperaturen, något som stärker hypotesen om en koppling mellan de solära variationerna (solvinden, solens magnetfält) och klimatet på jorden. Denna hypotes har emellertid inte bekräftats". Dvs man anser att det finns fakta som tyder på att solen kan vara avgörande för klimatförändringarna, men säger rent ut att det inte är bevisat.

En rysk chefsforskare vid Pulkovoobservatoriet i St.Petersburg har den mest radikala teorin. Han hävdar att medeltemperaturen på jorden nådde sin höjdpunkt under perioden 1998-2005, och att temperaturen på jorden nu sakta sjunker. Orsaken är att solstrålningen de senaste 30 åren har minskat och kommer fortsätta minska. Omkring år 2055-2060 går vi därför in i en ny "liten istid" som kommer att vara i 45-65 år. Forskaren är uttalad motståndare till växthusteorin och anser att ökad koldioxidhalt inte höjer temperaturen, utan att solaktiviteten är den avgörande faktorn.

Det är ju inte alldeles enkelt att dra någon slutsats om solens betydelse för klimatförändringarna när olika forskare gör så olika antaganden. Det verkar ju inte heller finnas några direkta bevis som talar vare sig för eller emot. Men det känns ändå svårt att bara avfärda alla teorier om solstrålningens betydelse, dessa teorier verkar i vart fall minst lika tillförlitliga som teorierna om koldioxidens betydelse. Mer om detta i kommande inlägg.



2008-02-22 Märklig kritik

Efter att regeringen presenterade förslaget om skärpt kontroll av ersättning för vård av barn kommer nu kritik mot det forskningsunderlag som visar att uppemot 20% av de utbetalda ersättningarna kan vara felaktigt utbetalda, antingen genom felaktigheter hos myndigheten eller överutnyttjande av föräldrarna. Detta skulle i så fall motsvara ca 650 miljoner kronor per år.

Kritikerna påpekar att Försäkringskassans egna undersökningar visar att "bara" 6-10% av ersättningarna är felaktigt utbetalda. Det skulle då betyda mellan 195 och 325 miljoner per år.

Personligen tycker jag denna sifferexercis saknar betydelse. Oavsett om det är 195 miljoner eller 650 miljoner som betalas ut felaktigt kan de pengarna användas bättre till annat. Exempelvis att stärka pedagogiken i förskolan, vilket regeringen som bekant tänker satsa mer pengar på i samband med att vårdnadsbidraget införs vid halvårsskiftet.

Eller tycker kritikerna kanske att det är helt okej att 195 miljoner av skattebetalarnas pengar slarvas bort varje år? Är det verkligen inte värt ett litet enkelt intyg på barnens frånvaro för att slippa denna onödiga kostnad?



2008-02-22 Arbetsförmedlingen i Mark uppmärksammas i Stockholm

























Bilden är från vårt besök på arbetsförmedlingen i Kinna som jag berättade om på bloggen den 10 februari. Hela artikeln går att läsa här. Efter vårt besök har Arbetsförmedlingen i Mark fått mycket uppmärksamhet i media. Borås Tidning hade dels ett stort reportage ett par dagar efter vårt besök där man uppmärksammade det framgångsrika arbetet med att minska deltidsarbetslösheten bland de kommunanställda i Mark. Saken kommenterades även på ledarsidan.

Jag har efter vårt besök haft lite samtal med arbetsmarknadsutskottets nyvalda ordförande Hillevi Engström (m) och vi är överens om att bjuda in en representant från arbetsförmedlingen i Mark för en presentation av deras framgångsrika arbete inför hela arbetsmarknadsutskottet i riksdagen. Mer om detta senare om vi lyckas få till ett besök.



2008-02-21 Succe för hushållsnära tjänster

Efter ett halvår med hushållsnära tjänster var det i december 97.000 hushåll som regelbundet köpte tjänster. Det har skapat ca 2.500 nya arbetstillfällen. I år uppger 450.000 hushåll att det är säkert eller troligt att de skall köpa tjänster. Det skulle skapa ytterligare 16.000 nya jobb, vilket är betydligt mer än de 10.000 jobb som man försiktigt räknade med när reformen infördes. 70% av svenska folket tycker att skattereduktion för hushållsnära trjänster är bra. Barnfamiljer är den största kundgruppen, fler kvinnor än män köper tjänsten och intresset är störst i åldersgruppen 30 - 49 år. Men kunderna är fördelade över alla åldrar. Allt enligt en undersökning av Demoskop. 85 procent av företagen i branschen har ökat sin omsättning under 2007. Antalet företag har fyrdubblats inom hemserviceområdet under 2007. 72 procent av de anställda har fast anställning, och cirka tre fjärdedelar av de nyanställda var arbetslösa innan de fick jobb.

En viktig sak framkommer också i Demoskopundersökningen. Om systemet ändrades så att skattereduktionen kan dras av direkt vid betalningen ökar intresset kraftigt från de svenska hushållen att köpa fler tjänster. Detta är också något som jag motionerat om i riksdagen, och i motionen också lämnat en konkret förslag till hur det skulle kunna gå till!

Ericson i Ubbhult städar själv. Än så länge.



2008-02-20 Bod(s)tröm sitter på alla stolar samtidigt
Uppdaterad

Jag har tidigare ifrågasatt förre justitieministern Tomas Bodströms dubbelspel (bloggen 27/1). Som ordförande i justitieutskottet är han en av de ansvariga för att behandla förslag och beslut om lagstiftning, rättsväsendets uppbyggnad, beslut om rättshjälpsregler och mycket annat. Som advokat skall han hantera och tolka de lagar han själv varit med om att besluta och tar betalt enligt de regler om rättshjälp han själv röstat fram.

Enligt praxis bör inte riksdagsledamöter och statsråd uttala sig om domar eftersom riksdagen har i uppdrag att skapa lagar, inte att tolka dem. Ändå uppträder Thomas Bodström i TV och kommenterar domar i de mål där han agerar som advokat eller målsägarbiträde.

Det visar sig nu också att han tydligen låter sin sekreterare i riksdagen besvara brev som han fått främst på grund av sitt uppdrag som advokat. Till råga på allt tar han också dubbelt betalt för sitt dubbelspel, dels ett högt arvode som riksdagsledamot och utskottsordförande, dels ett ännu högre arvode som advokat. Jobbet som advokat sköter han dessutom på den tid han i likhet med andra ledamöter borde använt till riksdagsarbetet.

Till råga på allt meddelar Expressen idag att Bodström så sent som i går lämnade en klient i sticket och uteblev från en rättegång på grund av ett åtagande i riksdagen. Han var helt enkelt dubbelbokad, och hade känt till detta redan i slutet av november när han åtog sig att vara försvarare. Är det verkligen god advokatsed att behandla sina klienter på detta sätt? I andra artiklar påstås att Bodström även missat voteringar i riksdagen på grund av andra uppdrag. Just den saken kan jag dock ha större överseende med.....vill (s) vara en man kort så inte mig emot.

Mona Sahlin förklarar sitt fulla förtroende för Bodströms sätt att sköta sitt riksdagsuppdrag. Beklämmande och pinsamt.



2008-02-20 Så sant som det är sagt....

"Jag är livrädd för att det skall bli någon sorts överbudspolitik - att bästa miljöpolitikern är den som vågar sätta högsta siffran". Så sade moderaternas ledamot i klimatberedningen, Sofia Arkelsten, i Ekot med anledning av att oppositionen sätter extremt höga mål för utsläppsminskningar inom Sverige, men utan att ha några som helst realistiska förslag om hur det skall gå till att nå målen.

Det skall bli spännande att se vad (s), (v) och (mp) kommer med för konkreta förslag. Det lär knappast bli förslag som väljarna kommer att uppskatta om man skall ha minsta trovärdighet om sina mål.....men så blir det ju om man anser att Sverige skall vara ett världssamvete som skall gå i spetsen och vara bäst i klassen - oavsett konsekvenserna för företagande och enskilda människors vardag.



2008-02-20 Klimatdebatten: Lite perspektiv på Sveriges betydelse

Gröna bilistermeddelade häromdagen att det under 2008 kommer att säljas 100.000 nya miljöbilar, vilket är en ökning med 86& jämfört med 2007, och motsvarar 35% av nybilsförsäljningen. Regeringens miljöbilspremie är givetvis en viktig faktor, och resultatet är naturligtvis mycket glädjande.

Samtidigt beräknas dock försäljningen under året av nya icke miljövänliga bilar bara i Kina uppgå till minst sex miljoner (!) nya fordon. För varje såld svensk miljöbil säljs alltså samtidigt 60 kinesiska bensinbilar. Hur många icke miljövänliga bilar som samtidigt säljs i Indien, Brasilien, USA och andra större länder kan man ju bara gissa.....

Kanske kan dessa siffror bidra till att skapa lite perspektiv på Sveriges och svenskarnas betydelse för jordens samlade miljöpolitik?



2008-02-19 Vad säger egentligen klimatberedningen om höjd bensinskatt?

Medias bild i går kväll om klimatberedningens förslag om höjd bensinskatt framstår som en smula förhastad. Så här gick resonemangen om höjd bensinskatt, citerat direkt från min engagerade riksdagskollega Sofia Arkelsten, moderaternas ledamot i klimatberedningen. Så här skriver hon på sin egen blogg:

"Vi har utgått från hur många ton koldioxid som vi behöver sänka våra utsläpp med och efter många diskussioner blev sluttexten så här:

Beredningen finner att ett lämpligt ytterligare steg är en minskning av koldioxidutsläppen med 0,6 Mton per år. Detta kan åstadkommas genom en prisökning som vid dagens oljepris och växelkurs innebär en ökning på bensin och diesel med 70 öre per liter jämfört med dagens prisnivåer. Vid en höjning av skatten på drivmedel behöver hänsyn samtidigt tas till de negativa fördelningseffekter som kan uppstå.

Alltså, en redig konsekvensbeskrivning behövs. Och det som ordförande Hans inte tog upp under den snabba presentationen är åtgärderna som balanserar en höjning av bensinskatt.

1. Skatten på bensin och diesel måste höjas för att minska utsläppen och ett första steg har vi tagit i och med klimatskattepaketet i förra budgeten där reseavdraget och jobbskatteavdraget balanserade skattehöjningen. Men det är planekonomi att välja en siffra - som 70 öre - utan att veta vad effekten blir för människor.
2. Andelen bättre, mer effektiva bilar och olika typer av miljöbilar har ökat och de drar mindre bensin och kostar alltså mindre att köra. Miljöbilsbonusen är en succé. Men det tar tid innan förmånsbilar kommer ut på marknaden.
3. Då blir det ännu viktigare att vi föreslår en koldioxiddifferentierad fordonsskatt. Det betyder att fordonsskatten för bilar med lägre utsläpp sänks, det motsvarar i beredningens beräkningar en sänkning av dieselbilarnas skatt med 500 till 1000 kronor om året. Vi föreslår också en översyn av reseavdraget och förmånsbeskattningen för bilar.
4. Till allt detta kommer att staten får in pengar från styrmedel som avgifter och skatter och får då utrymme för både reformer och skattesänkningar. Men eftersom vi inte öronmärker pengar så kan inte beredningen säga exakt vart pengarna ska gå. En bra moderat grundregel är högre skatt på det som är dåligt som utsläpp och miljöförstöring och lägre skatt på det som är bra: arbete.

För vi behöver sänka en skatt när vi höjer en annan - annars ökar det totala skattetrycket."


Min slutsats är att det är alldeles för tidigt att gissa hur det blir med bensinskatten. Kanske blir det som jag tidigare skrivit många gånger - ett stigande marknadspris och högre dollarkurs kan medföra att det inte behövs några större skattehöjningar. Vi får väl se.



2008-02-19 Regeringen vill förbättra resultaten i SFI-undervisningen

Regeringen vill skärpa kraven och kvalitén i undervisningen i Svenska för invandrare, SFI. Anledningen är att dagens resultat är under all kritik, även om man väl skall vara medveten om att resultaten och formerna för undervisningen säkert varierar ordentligt över landet. Alltför många SFI-lärare saknar tillräcklig utbildning, alltför många SFI-elever slutför inte sin utbildning och SFI-utbildning används alltför ofta som ett sätt att ordna sin försörjning under många år utan att eleven får tillräckliga språkkunskaper.

Regeringen vill nu införa en maximal studietid på tre år, och avsluta utbildningen med ett obligatoriskt nationellt slutprov. Man föreslår mer pengar till vidareutbildning av SFI-lärare, man vill införa en bonus till de elever som klarar utbildningen och man vill utforma tydligare kurskrav och utöka den nationella inspektionen av SFI. Detta framgår av en gemensam debattartikel på DN Debatt i går av de ansvariga ministrarna, Jan Björklund och Nyamko Sabuni.

Jag tycker förslagen är alldeles utmärkta, men skulle också vilja tillföra att man kan kombinera arbete och studier om man är lite flexibel från skolans sida. Jag berättade nyligen hur man löst detta i Hylte kommun (se bloggen den 19 januari) och det arbetssättet borde kunna öka kvalitén och förbättra elevernas resultat ytterligare!



2008-02-18 Alliansen enig om klimatmål - oppositionen hoppade av

Just nu nås jag av nyheten att den parlamentariska klimatberedningen idag fattat beslut om mål för minskningen växthusgaser. Allianspartierna är överens om ett tufft mål och har försökt nå en uppgörelse med (s), (v) och (mp). De röd-gröna partierna har dock valt att hoppa av arbetet med att nå en bred överenskommelse över blockgränserna.

Alliansens överenskommelse innebär att Sverige ska fortsätta att vara pådrivande för omfattande minskningar av de globala växthusgasutsläppen samt för att EU:s minskningsmål jämfört med 1990 därmed ska bli 30 procent. Detta minskningsmål är beslutat av stats- och regeringschefer under förutsättning att andra industriländer gör jämförbara utsläppsminskningar och ekonomiskt mer avancerade utvecklingsländer i rimlig utsträckning bidrar.

Sverige ska sätta ett nationellt mål som anger vårt bidrag inom en global och övergripande klimatöverenskommelse. Det ska motsvara Sveriges åtagande inom ramen för en utsläppsminskning på 30 procent inom EU. Enligt beredningens beräkningar, motsvarar detta en utsläppsminskning på ca 38 procent. Även åtgärder som Sverige gör utomlands ska räknas in i detta mål, helt enligt de internationella avtal som Sverige ingått. Oppositionen vill däremot att Sverige skall göra betydligt större åtaganden och sänka utsläppen med 40% och endast räkna åtgärder inom landet. Fullständigt orimligt enligt mitt sätt att se på saken.

Vad överenskommelsen inom Alliansen kommer att betyda i konkreta åtgärder återstår att se. Men jag tycker det känns riktigt bra att de tre oseriösa tillväxtfientliga partierna ställt sig utanför överenskommelsen. Nu kan väljarna tydligt se skillnaden mellan regering och opposition, och svenska folket slipper lida under de orealistiska åtaganden som oppositionen förespråkar. Nu är det riksdagens fyra regeringspartier som står för en ansvarsfull överenskommelse som förhoppningsvis kan kombinera tillväxt och utveckling med en god och offensiv miljöpolitik. Det går nog betydligt lättare att komma vidare utan (s), (v) och (mp)....

Slutligen är det givetvis trist att höra att hela beredningen tydligen enats om att höja bensinskatten med 70 öre om man skall tro medias rapportering. Under vilken tidsperiod höjningen skulle ske vet jag inte, men oavsett vilket kan jag redan nu förutspå att den frågan i så fall kommer att möta visst politiskt motstånd.....



2008-02-18 Heja Sverige - vi avancerar i välfärdsligan!

I förra veckan kom OECD:s ranking av OECD-ländernas välstånd. Sverige har från 2006 till 2007 avancerat från en elfteplats till en niondeplats. Sverige hade 2007 15% bättre köpkraft än ett genomsnitt av OECD:s 30 länder, jämfört med 11% bättre än genomsnittet 2006.

En inte alltför vågad gissning är att de kraftiga skattesänkningarna för vanliga löntagare samt skattesänkningar på boende haft stor betydelse för att ge svenska folket ökad köpkraft. Fler i arbete stärker också statens finanser och ger utrymme att satsa mer på välfärden. Under de socialdemokratiska åren halkade Sverige kraftigt bakåt i köpkraftsligan. Nu har vi en borgerlig regering och den bästa placeringen på många år. Vilken regering Sverige har spelar roll!



2008-02-18 Missbruk av VAB-dagar kostar 650 miljoner per år

Enligt Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering, IFAU, är var femte krona i ersättning för vård av sjukt barn ("VAB") felaktigt utbetald. Det innebär att missbruk och överutnyttjande av "VAB-dagar" kostar samhället 650 miljoner per år. Detta är kanske inte så konstigt. Vid egen sjukdom dras det av en karensdag, men vid vård av barn gäller inga karensdagar. VAB-dagar kräver inte heller läkarintyg eller andra intyg. De flesta borde inse att detta inte kan fortsätta år efter år.

Om man skall kunna ha generösa ersättningssystem krävs rimligen någon form av kontroll av att föräldern som begär ersättning inte är på jobbet eller barnet i förskolan/skolan den dag för vilken ersättning betalas ut. Detta är nu också regeringens förslag; förskolan eller skolan skall ge föräldern ett intyg på barnets frånvaro. Det handlar självklart inte om att förskolepersonalen skall skriva sjukintyg eller bedöma om barnet är sjukt - endast att man skall intyga att barnet inte varit i skolan. Enklast vore givetvis om detta kunde göras via internet eller e-post, så man kan skriva ut intyget hemma, eller maila över det direkt till försäkringskassan. De flesta förskolor och skolor för närvarostatistik så merarbetet för personalen kan knappast bli särskilt stort.

De flesta borde rimligen tycka att det är bättre att motarbeta fusk och överutnyttjande än att minska ersättningsnivåerna eller kompletterande försäkringsersättningar för de som är verkligt sjuka. De flesta borde också inse att ett system helt utan kontroll riskerar att leda till missbruk. Regeringens förslag är mycket välkommet och alldeles nödvändigt. 650 miljoner kan användas betydligt bättre, exempelvis för att förbättra kvalitén och personaltätheten i förskola och skola.



2008-02-17 Flera sakfel om kompletterande sjukförsäkringar

Det har varit intressant att läsa de kommentarer i media som faktiskt uppskattade regeringens förslag att begränsa möjligheten att teckna kompletterande sjukförsäkringar för tiden efter ett års sjukskrivning. En av dessa kommentarer var Hanne Kjölers ledare i Dagens Nyheter den 13 februari. Ledaren innehåller dock ett stort feltänk. Så här skriver DN:

"Ett annat aber med de extra försäkringarna är att de omfattar tre parter, men att en aldrig blivit tillfrågad. Den extra ersättningen som i vissa fall till och med ligger över hundra procent på hela lönen utgår från att staten står för grundplåten. Är det verkligen ett avtalsbrott om den tredje parten, som aldrig ingått avtal, drar sig ur?"

Detta är ungefär samma resonemang som jag sett på några andra håll - kompletterande försäkringar skulle leda till en miljardrullning och tvinga staten att betala ut mer sjukpenning än vad som annars skulle ha blivit fallet. Men vänta lite nu! Det är faktiskt inte försäkringsbolaget som sjukskriver någon! Det är inte heller försäkringsbolaget som är den som tar beslutet om att betala ut sjukpenning från staten. Det är läkare och färsäkringskassa som beslutar om vem som skall sjukskrivas, och hur länge. När väl detta beslut är klart betalar staten ut sin sjukpenning. Först då blir det också aktuellt för de kompletterande försäkringarna att fylla upp ersättningen från staten! Om det är någon som skall oroa sig för över- utnyttjande är det väl snarare de privata försäkringsbolagen som kan tvingas betala ut extra ersättning på grund av slarvig bedömning och felaktiga sjukskrivningar från försäkringskassans sida.

Vill man komma åt överutnyttjande är det kontrollen och uppföljningen av sjukskrivningar som behöver förbättras, och detta är ju en prioriterad fråga för regeringen. Om samhällets rutiner och kontroller fungerar kommer endast verkliga sjukfall att medföra sjukskrivning och då sker inte heller något missbruk till följd av kompletterande försäkringar. Försäkringarna "på toppen" kostar då inte heller något extra för staten, men betyder väldigt mycket för den enskilde sjukskrivne.

Det där med "miljardrullning" är inte heller ett seriöst argument. Jag såg en siffra på att den totala sjukpenning som idag utgår efter ett års tid till personer med kompletterande försäkringar sammanlagt uppgår till ca 150 miljoner per år. Även om alla dessa sjukskrivningar vore felaktiga skulle staten i så fall inte spara mer än 150 miljoner per år även om alla kompletterande försäkringar förbjöds. Om man antar att de flesta långtidssjuka som får kompletterande försäkrings- ersättning faktiskt verkligen är sjuka inser man att samhället besparing skulle bli minimal. Faktum är också att departementsförslaget som stoppades i veckan inte räknade med några ekonomiska besparingar alls, skälen till begränsningen handlade mer om politiska markeringar av "arbetslinjen".

En sista kommentar kring denna fråga. Oppositionsledaren Mona Sahlin (s) säger till media att "regeringen lägger förslag först och tänker sen". Jag vet inte riktigt vad jag skall säga. För det första var det ju inte en proposition från regeringen som stoppades utan en departementsutredning som hade skickats ut på remiss. Detta gör man ju faktiskt just för att få in synpunkter! För det andra har dagens regering många goda idéer och en vilja att förändra. I ett högt förändringstempo måste man acceptera att ett och annat förslag kanske inte håller måttet och därför måste dras tillbaka. För det tredje känns det betydligt bättre att göra som Alliansregeringen och avstå från att lägga fram ett regeringsförslag som inte håller riktigt hela vägen än att göra som tidigare (s)-regeringar gjorde alltför ofta:

Man tog fram ett antal andra hårt kritiserade förslag utan att tänka. Man genomförde dem också utan att tänka. Och i vissa frågor verkar man konstigt nog - efter ett antal år - fortfarande inte ha börjat tänka....



2008-02-17 Skidåkning - 130 cm snö!



Under veckan har jag varit i Vemdalen och åkt skidor, delvis i strålande sol. Semestern fick dock göra ett litet avbrott i mitten av veckan för aktiviteter i riksdagen, då jag fick lämna kvar familjen och vårt övriga ressällskap i backarna. Som tur var fanns ett billigt lågprisflyg i Östersund som gjorde det möjligt att ta en resa ned till Stockholm. Men på fredagen var jag tillbaka i snön igen - det var enda sättet att kunna umgås lite med familjen på februarilovet. När riksdagen stänger för februarilov går tyvärr barnen i våra trakter i skolan...

En skiddag ägnade jag åt att försöka bli lite bättre på snowboard, och det lyckades hyfsat. Bortsett från att jag nu klarar knappliften med bräda tillsammans med alla småbarnen (!) så tar jag mig faktiskt också ned med brädan i åtminstone de gröna backarna. Fast roligast är nog ändå vanlig skidåkning, särskilt när backarna är så fina som de var med endast natursnö, perfekta förhållanden, och utmärkta hyrskidor. En liten paus med en kall öl uppe på fjälltoppen är inte heller fel, och från toppen kan man njuta av utsikten över Sonfjällets nationalpark i fjärran.

Nu är det dags att samla intrycken av den politiska veckan, som ju varit mycket intressant. TT intervjuade mig om sjukförsäkringsförslaget per telefon i måndags medan jag åkte ankarlift upp i backen....och lite har jag redan hunnit skriva på bloggen; som tur var gick det att få liv i den bärbara datorn och koppla upp sig mot riksdagen. Men mer följer i kommande inlägg!



2008-02-15 Citatdags!

Jag utlovade ju att mellan varven lägga ut några citat från min julklappsbok. Om politikerna i fråga är så dumma vet jag väl inte, men citaten är ganska kul! Fler kommer....

”Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss"
Fd riksdagsledamoten Lennart Nilsson (s)

”Jag tycker om kvotering till exempelvis politiska uppdrag. I vårt parti har vi en sådan regel när det gäller kvinnor och politiska uppdrag. På arbetsmarknaden är det svårare eftersom det krävs en viss kompetens för ett visst jobb"
Margareta Winberg (s).

”Vänsterpartiet är också det parti som konsekvent har hävdat att det är varje folks rättighet att i fria val avsätta sina diktatorer"
Ulla Hoffman (v)

”Att dricka dyrt vin tyder dessutom på gott omdöme. Bättre det än att bjuda på något jäkla blask. Det kan man dricka hemma på lördagskvällarna"
Göran Holm (m), tidigare kommunalråd i Vellinge om kommunens höga representationskostnader.


(Citat ur boken Lilla boken om dumma politiker, Känguru förlag, www.kanguru.se)



2008-02-14 Hjärtligt möte med pensionärsorganisationerna

Vad passar väl bättre på alla hjärtans dag, än att träffa alla Sveriges stora pensionärsorgansiationer på en gång för att lyssna på vad de har att säga? I dag har Alliansen i socialutskottet och socialförsäkringsuitskottet haft ett gemensamt möte med dessa, och det blev mycket givande.

Vi pratade pensioner, skatter, bostadsbidrag, boendefrågor, vård- och omsorg, tandvård, läkemedelskostnader, diskrimineringsfrågor och en hel del annat.

De flesta var eniga om att regeringens målsättning att rikta de ekonomiska förbättringarna till de sämst ställda pensionärerna var en riktig prioritering, samt att frågan om olika boendeformer och kvalitén på vård och omsorg är centrala. Det finns mycket brister inom äldrevården idag, men också många goda exempel från olika delar av landet. Alliansen har en viktig uppgift att trycka på och försöka sprida dessa goda exempel till fler, och att uppmuntra nytänkande och utveckling.



2008-02-13 Tänkvärt om USA

Så här i presidentvalstider är det många som kommenterar otrygga jobb och utbredd fattigdom i USA. Det har blivit ett slags politiskt korrekt bild i Sverige att det ser ut så. Men stämmer det verkligen?

Johan Norberg, krönikör i Dagens Industri hade häromdagen en intressant krönika om fattigdomen i USA. Bland annat beskriver han staten Michigan som beskrivs som den amerikanska ekonomins främsta krisområde. Företagen har flytt och arbetslösheten är skyhög - hela 7,4%. Med tanke på att EU:s politiker gläds åt en arbetslöshet som nu under högkonjunkturen sjunkit till 7,2% i genomsnitt så är det ju tänkvärt att USA:s mest misslyckade delstat i djup kris är jämförbart med ett genomsnittligt EU-land under goda tider!

Hela Norbergs krönika kan du läsa här.




2008-02-13 Favoritpresident?
Uppdaterad

Presidentvalet i USA intresserar media, och många journalister frågar runt efter olika riksdagsledamöters favoritpresident. Kanske för att göra statistik per parti, inte vet jag.

Jag tycker frågan är knepig av flera skäl. För det första tycker jag själv att demokraterna idag ligger närmare mina politiska värderingar i många frågor är republikanerna som ju annars tradionellt ansetts vara moderaternas systerparti. Ett problem är dock frågor som rör frihandel, där demokraterna känns lite mer protektionistiska och det är inte bra för utvecklingen av världsekonomin.

För det andra skulle jag egentligen inte vilja rösta på någon president som accepterar dödsstraff och tortyr av fångar! I min värld är detta ociviliserat. Tyvärr verkar alla presidentkandidater acceptera detta.

Måste jag ändå välja föredrar jag demokraten Barack Obama. Han känns som en ny ung frisk kraft i amerikansk politik. Alla hans motkandidater i båda partierna är betydligt äldre och känns lite trötta. Faktum är att jag tror att många amerikaner tänker likadant, och att Obama har goda chanser att bli USA:s nästa president. Men hade han aktivt verkat för avskaffat dödsstraff hade det känts ännu bättre.

Tillägg: En av mina läsare har påpekat att den republikanske presidentkandidaten John McCain faktiskt uttryckligen tagit avstånd från tortyr som förhörsmetod. Detta antagligen på grund av att han själv utsattes för tortyr under sin tid i fångeskap i Vietnam. Detta är glädjande! Om han nu bara hade tagit avstånd från dödsstraff också så hade han nog blivit min givna förstahandskadidat.



2008-02-12 Klimatdebatten: Biobränsle en fara för klimatet?

Jag har tidigare berättat på bloggen om hur Greenpeace kritiserat utvinning av palmolja för framställning av biodiesel, eftersom det är ett stort hot mot miljön i regnskogsområdena. De flesta är idag överens om att biodisel baserad på palmolja inte är ett miljövänligt bränsle. Jag har också ifrågasatt en del av etanolproduktionen ur flera aspekter. Glädjande nog har EU-kommissionen nyligen uppmärksammat denna fråga, och föreslagit någon form av certifiering av etanol. (Läs mina tidigare blogginlägg om detta, bland annat den 16/1 2008. Du hittar dem i miljöbloggen i arkivet nedan tillsammans med övriga inlägg om klimatfrågan).

I dagarna presenteras två olika studier av amerikanska forskare i vetenskapstidskriften Science om biobränslenas totala inverkan på klimatet. Dagens Nyheter har en längre artikel om detta. Studierna har fått mycket stor uppmärksamhet eftersom de inte bara ifrågasätter palmoljan utan även etanolen - inklusive den tidigare så hyllade brasilianska sockerrörsetanolen - ur ett klimatperspektiv.

Exempelvis påpekar man att stora sockerrörsplantager anläggs på den brasilianska savannen, vilket frigör koldioxid. Forskarna påstår att det tar 17 år innan detta kompenseras av att etanolen från de odlade sockerrören ger lägre koldioxidutsläpp från fordon. Värre är det när man odlar palmolja i indonesiens regnskogar - då tar det 423 år innan "klimatskulden" betalas av om man skall tro på dessa forskare. Även majsbaserad etanolprduktion kritiseras. Majs odlas främst i USA, och tränger då ut odlingen av sojabönor. Det leder till ökad odling av sojabönor i Brasilien på mark som tidigare var savann eller bevuxen med regnskog, vilket i sin tur frigör stora mängder koldioxid.

De enda biobränslen som de två forskarna inte anser bidrar till klimatuppvärmningen är sådana som görs på avfall eller restprodukter från jordbruk och skogsbruk, eller från grödor som odlas på marker som är olämplig för matproduktion och saknar naturlig vegetation.

När man vet att hushållsavfall och skogsavfall ger högre energivärde om det eldas för produktion av fjärrvärme än om det används för tillverkning av etanol blir man ju ganska tveksam till idén med etanol från avfall som fordonsbränsle. För övrigt har ju Borås Energi visat att man framgångsrikt kan framställa biogas ur hushållssopor och köra fordon på detta. Det känns lite onödigt att gå omvägen via etanol. Däremot finns det idag ungefär 400 miljoner hektar övergiven åkermark i världen som skulle kunna användas för att odla biobränsle. En del av denna övergivna mark finns i Sverige - alla igenvuxna hagar, ängar och åkrar skulle kunna tas tillvara om man bara ville.

Jag tror som jag tidigare sagt att etanolen kan vara ett litet steg på vägen mot nya bränslen. Men jag tror aldrig att storskalig etanolproduktion som täcker fordonens behov kan bli realistisk. I vart fall inte om man vill uppnå goda miljöeffekter och slippa oönskade bieffekter.

Forskarrapporterna kring etanolens miljöeffekter påminner återigen om det jag tidigare skrivit om klimatdebatten. Oavsett vad man nu tror om själva klimatfrågan och om människans möjligheter att påverka klimatet i positiv eller negativ rikting så behövs en allsidig diskussion. Allt är kanske inte så enkelt och självklart som det ibland kan låta. Idag får man en känsla av att alltför många politiker världen runt springer i flock efter samma klimatprofeter. Det riskerar att leda till ogenomtänkta beslut som vid första anblicken är politiskt korrekta klimatåtgärder, men som efter lite analys kan visa sig antingen helt sakna effekt eller ibland till och med direkt motverka de klimatmål som lagts fast.



2008-02-12 Mediekommentarer

Jodå, media har också uppmärksammat regeringens beslut. Många tidningar citerar TT-intervjun med mig som jag fick ta i skidliften....här några av pressrösterna.

Borås Tidning
TT
Expressen
Svenska Dagbladet
GT



2008-02-12 Tack!

Telefonen har gått varm och mailboxen är full med anledning av regeringens beslut igår rörande kompletterande sjukförsäkringar. Kanske missar jag att svara någon personligen - men tack för alla vänliga ord och gratulationer!



2008-02-11 Alla är segrare!

Så kom då det glädjande beskedet - regeringen kommer inte att lägga fram någon proposition som innebär begränsning av möjligheterna att efter ett års sjukskrivning komplettera sjukersättningen genom privata eller kollektiva försäkringar. Självklart är jag glad idag!

Under eftermiddagen har telefonen gått varm, både från moderata medlemmar och vänner som vill gratulera, och från media som vill ha kommentarer.

Min kommentar är att alla är segrare:

* Avtalsfriheten är segrare eftersom den nu respekteras.
* Arbetsmarknadens parter är segrare eftersom deras överenskommelser respekteras.
* Demokratin är segrare eftersom entydiga och tydliga kritiska synpunkter från remissinstanser får effekt.
* Den interna politiska demokratin inom både Alliansen och moderaterna är segrare eftersom riksdagsgrupper och enskilda partimedlemmar faktiskt kan göra sig hörda.
* Regeringens politik är segrare eftersom alla andra goda förslag för att minska ohälsa, motvera onödiga sjukskrivningar och ge långtidssjukskrivna och förtidspensionerade en chans att komma tillbaka nu äntligen kommer att hamna i fokus

Men mest av allt tycker jag att svenska folket är segrare. Det är tydligt att Sverige har fått ett nytt politiskt ledarskap med en regering och en statsminister i spetsen som faktiskt lyssnar. En regering som prestigelöst kan dra tillbaka enskilda förslag som inte visar sig vara helt lyckade. När hände det senast? Under tidigare (s)-regeringen har ju riksdagen ofta bara varit en transportsträcka för regeringarna, och partipiskan har stoppat all intern kritik....

Ingen regering kan under en mandatperiod bara lägga fram kloka förslag, någon gång kommer det något mindre bra. Nu visar det sig att Allianspartiernas riksdagsgrupper, och då inte minst den moderata, faktiskt spelar roll, och att det finns ett nytt modernt ledarskap även på regeringsnivå. Jag är övertygad om att det kommer att ha stor betydelse kommande år och stärka Alliansen som politisk kraft.

Själv är jag givetvis stolt för att ha varit en av alla dem som lyckats medverka till att stoppa förslaget. Men än mer stolt är jag idag över att tillhöra Alliansen och ha en klok och lyssnande statsminister i spetsen för regeringen!



2008-02-10 Mycket luft i siffror över deltidsarbetslöshet

I torsdags besökte jag arbetsförmedlingen i Kinna tillsammans med riksdagsledamöterna Ulf Sjösten (m) och Claes Västerteg (c). Vi fick tillfälle att lyssna på tankar och erfarenheter från personalen på de samverkande arbetsförmedlingarna i Bollebygd, Kinna och Svenljunga. Överlag verkade personalen riktigt nöjda med regeringens nya arbetsmarknadspolitik. Men de hade också tydliga önskemål om en del förändringar och förbättringar, inte minst för att kunna skapa effektivare och snabbare åtgärder för arbetslösa ungdomar. Intressanta synpunkter och idéer som jag personligen kommer att framföra direkt till arbetsmarknadsministern. Det framkom också att det finns en del problem med regelverk inom den nya myndigheten som ibland upplevs som hinder i vardagen.

Vi fick också en intressant dragning om arbetsförmedlingens projekt för att minska deltidsarbetslösheten i Mark, den så kallade "Arena-modellen". Det är ett projekt i samverkan mellan Marks kommun, Arbetsförmedlingen och fackförbundet Kommunal. När projektet startade för några år sedan var jag ledamot av kommunstyrelsen i Mark och därmed en av de kommunpolitiker som var med och beslutade om projektet. Min nyfikenhet över resultatet var stor!

Projektet går kortfattat ut på att arbetsförmedlingen kontaktar alla kommunanställda i Marks kommun som anmält sig som deltidsarbetslösa och frågar dem om de verkligen står till arbetsmarknadens förfogande, dvs aktivt söker heltidsjobb. Det visade sig då direkt att alltför många levt med deltidsakassa i upp till 7-8 år (!) utan att ens ha brytt sig om att söka heltidsjobb, och utan att någon ställt några frågor om detta! Det har bara fått rulla på, år efter år. När den deltidsarbetslöse ställdes inför kravet att antingen aktivt söka heltidsjobb eller att registrera av sig som arbetssökande försvann 62% av de deltidsarbetslösa direkt! Det visade sig att dessa jobbade deltid högst frivilligt och inte hade något intresse av att arbeta mer. A-kassan var bara ett bekvämt sätt att fylla upp lönen så man exempelvis kunde få en dag ledigt varje vecka. För Kommunals a-kassa medförde bortfallet på 62% en mycket stor besparing.

Ungefär samtidigt som projektet startade tog vi i Marks kommun beslut om att försöka erbjuda heltidstjänster i första hand, bland annat genom att kombinera olika deltidstjänster till en heltidstjänst, eller genom att förändra scheman. I denna del syns enligt arbetsförmedlingen ännu inga stora effekter, men förhoppningsvis kommer detta efterhand.

Sammanfattningsvis är siffrorna intressanta. Den påstådda stora deltidsarbetslösheten är kanske inte så stor som det ser ut i statistiken. Regeringens tuffare regler för att kunna stämpla upp från deltid till heltid kommer förhoppningsvis också att påverka arbetsgivare inom vård, omsorg och handel att erbjuda heltidstjänster som det normala. Löntagarna kommer inte att acceptera konstiga deltidstjänster när inte staten, år efter år, via a-kassan går in och betalar det som fattas upp till en heltidslön.



2008-02-09 Märkliga Mark-sossar

Gunnar Nilsson, (s)-märkt ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Mark beskyller vice ordföranden, Per-Olof Hermansson (kd) för "misstänkt jäv". Detta för att Hermansson verkat för rättvisare ersättning till kommunens friskolor. Nilsson har upptäckt att Hermansson själv har två barn som går i en friskola och därför skulle han alltså vara jävig i frågor som rör friskolornas ekonomiska ersättning.

Intressant tolkning av Nilsson. Det skulle ju med automatik innebära att såväl han själv som alla andra politiker som har barn eller barnbarn i kommunala skolor skulle vara jävig i varje fråga som rör ökade anslag till kommunens skolor.....

Undrar just om Nilsson tänkte på det?



2008-02-08 Ännu en stark moderat ställer sig bakom kritiken

I kväll framträdde en av de tyngsta moderata politikerna utanför regeringen, Anders Knape (m) i TV. Knape är ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en samarbetsorganisation för alla kommuner och landsting i hela landet. Han var mycket tydlig i sin och SKL:s kritik mot förslaget att begränsa möjligheten att förstärka sjukpenningen genom frivilliga försäkringar. Knape sa att förslaget nu mött så hård kritik att det knappast kommer att kunna genomföras. Jag hoppas han får rätt!



2008-02-08 Svenska Dagbladets ledarredaktion läser Ericsoniubbhult

Och som så många andra håller de med mig och moderaternas fackliga nätverk.



2008-02-08 "Kan de inte införa det här lite tidigare?"

Frågan kommer från Johanna, en elev på Sven Erikssonsgymnasiet i Borås, och handlar om regeringens förslag till nytt sexgradigt betygssystem, som kan börja gälla 2010/2011. Allt enligt en artikel i Borås Tidning i går.

Med fler steg i betygsskalan kommer eleverna att slippa G+ och VG+ i betyg, något som används alltför ofta idag som "informell" betygsskala, en betygsskala som tyvärr inte har någon funktion. Hur många "+" man än har ger det inte högre antagningspoäng till gymnasieskola eller högskola - för inga plustecken syns i betygen.

Förslaget om en betygsskala i sex steg verkar uppskattas av del flesta - både av eleverna och lärarnas fackliga organisationer. Jag hoppas att även socialdemokraterna skall gå eleverna till mötes i denna fråga så att Sverige äntligen får ett långsiktigt hållbart betygssystem som inte riskerar att förändras i tid och otid beroende på vilken politisk majoritet riksdagen har. Sveriges elever och lärare måste veta vad som gäller för lång tid framåt. Det är lika viktigt som ett långsiktigt hållbart pensionssystem!

Hittills får ansvarige ministern Jan Björklund VG+ för sitt förslag. Nej, förlåt, jag menar B i betyg! Lyckas han skapa en stark politisk majoritet över blockgränserna för sitt förslag blir det MVG+, dvs ett A i betyg!



2008-02-07 Förslag om försörjningskrav för anhöriginvandring

Regeringen presenterade idag direktiven för en utredning som den 1 oktober i år skall presentera ett förslag där det införs ett försörjningskrav, där den invandrare som vill ta hit sina anhöriga först ordnar arbete och bostad. Detta görs för att främja arbetslinjen och öka förutsättningarna för integration. Försörjningskravet innebär att en person som fått uppehållstillstånd i Sverige måste kunna visa att han/hon kan försörja sig samt har en lämplig bostad innan de anhöriga kan få uppehållstillstånd.

Kravet föreslås omfatta dem som varit i Sverige kortare tid än fyra år, men skall inte gälla flyktingar och skyddsbehövande, och inte heller föräldrar till invandrade barn.

Sverige har en generös asylpolitik. Vi tar i dag emot det största antalet asylsökande i hela Europa, såväl i absoluta tal som i förhållande till vår folkmängd. Andelen asylsökande som får stanna är dessutom bland de högsta – runt hälften. Sverige har också Europas största flyktingkvot. Regeringen anser att Sverige skall vara fortsatt generösa när det gäller att erbjuda flyktingar en fristad.

När det däremot gäller de anhöriga som kommer som "vanliga invandrare" och inte kommer som asylsökande flyktingar, är det rimligt att vi i Sverige ställer samma krav som alla andra länder i EU utom Belgien gör. I längden är nog detta nödvändigt om vi skall klara att fortsätta att vara ett generöst land när det gäller att hjälpa flyktingar.

De politiska partier, främst (mp), (s) och (v), som tycker att vi alltid skall ha öppna gränser för alla, inte ställa några krav och acceptera ett stort utanförskap som samhället får betala bidrar bara till att skapa förutsättningar för främlingsfientliga krafter. Det är en farlig väg!

Den kritik mot förslaget som handlar om att barn inte skulle kunna återförenas med sina föräldrar är orimlig. Om föräldrarna har flyktingskäl lär väl oftast barnen också ha det, och då gäller ju inte försörjningskravet om jag förstått förslaget rätt. Om föräldern däremot inte är flykting eller skyddsbehövande lär det väl normalt inte finnas något hinder för dem att återvända till sitt hemland om man saknar arbete i Sverige och vill återförenas med sin familj. Har man arbete och bostad i Sverige är däremot familjen välkommen hit. Det känns som en mycket rimlig avvägning.



2008-02-07 Media kommenterar remissvar kring sjukförsäkringsförslaget
Uppdaterad

I dag ägnar Borås Tidning sin huvudledare åt förslaget att begränsa möjligheten att komplettera sjukförsäkringen genom privata eller kollektiva försäkringar. I stort skriver man att politiken för fler i arbete och lägre sjuktal är stark och att många goda förslag har lämnats under ett föredömligt högt tempo och med goda resultat. Men i just denna fråga anser BT att regeringen bör slopa förslaget och inte lägga fram det som proposition för riksdagen. "Den som har en tilläggsförsäkring har gjort bedömningen att det är värt att avstå pengar för att ha en extra trygghet om man skulle bli sjuk. Samma resonemang ligger till grund för de kollektivavtal som har tilläggsförsäkringar, då har man avstått löneutrymme för en få annan förmån. Men om staten kommer och i efterhand gör avtalen betydelselösa är det inte i första hand en signal om en effektiv jobbpolitik. Det är en signal om att personligt ansvarstagande inte ska löna sig. Är det verkligen en signal som en borgerlig regering vill sända ut?" undrar Borås Tidning, som även har en nyhetsartikel om saken.

I går kväll blev jag även uppringd av TT som tydligen hade läst alla remissvar som hittills kommit in, och ville göra en ny intervju med mig. I stort upprepade jag dock bara det jag tidigare sagt - moderaternas fackliga nätverk har lämnat sitt remissvar i god demokratisk ordning, och det är ett inlägg bland alla andra. Nu är det upp till regeringen att ta del av vad remissinstanserna säger, och att analysera alla de synpunkter som framförs. Jag tänker inte i dagsläget, av hänsyn till alla mina riksdagskolleger inom partiet och Alliansen, offentligt spekulera i hur stort motståndet är inom olika partier och vem som tycker vad. Men jag nämner i intervjun att jag inte blir förvånad om förslaget som rör kompletterande försäkringar slopas i den proposition som så småningom skall presenteras för riksdagen. Hela TT:s telegram kan du läsa här. I stort innehåller telegrammet citat ur remissvaret, det finns inte så mycket nytt vad gäller själva sakfrågan.

Jag har också blivit ombedd av Dagens Eko att vara med och kommentera eller debattera saken i Studio Ett i dag. Men jag avböjde. Samma svar har jag under dagen givit flera andra journalister. Min personliga åsikt är redan väl känd, liksom remissvaret från moderaternas fackliga nätverk. I övrigt har jag inget att tillägga för tillfället, och ser ingen anledning att i radio spekulera i var frågan landar till sist. Nu är det regeringen som har bollen!



2008-02-06 Snabbt fotbyte

Ibland är det svårt att lista ut vad tidningarnas ledarsidor egentligen tycker. Denna gång GT/Expressen.

"Höj bensinskatten med 70 öre och försämra bilavdragen. Det väntas statliga klimatberedningen föreslå till våren. Men utredningen är redan onödig. de borgerliga ledamöterna kräver att hushållen kompenseras ekonomiskt. Som vanligt alltså. Ett steg fram och ett tillbaka i miljöfrågan." GT den 2/2.

"Den varmaste januari vi upplevt. Ja, inte förra månaden utan januari 1989 som hade en medeltemperatur som var flera grader varmare än januari i år. Sådant kan vara bra att veta när klimathysterikerna kör med övertoner." GT den 3/2.

Undrar just vad som fick GT/Expressen att helt byta fot i klimatfrågan mellan den 2/2 och 3/2, från klimatradikal till klimatskeptisk. Någon som vet?



2008-02-06 Samhall ger funktionshindrade riktiga jobb!

I går besökte jag företaget InkClub i Uppsala tillsammans med andra riksdagsledamöter från arbetsmarknadsutskottet. På kort tid har InkClub blivit Europas ledande leverantör av bläckpatroner och fotopapper till skrivare via Internet. Samhalls medarbetare sköter lagret, plockar samman och förpackar produkter som slutkunderna beställer via Internet och skickar ut dem via posten. Det var ett mycket trevligt besök, där vi kunde se hur ett stort antal personer med olika funktionshinder fått ett riktigt arbete på ett riktigt företag - ett företag som dessutom är mycket framgångsrikt. Samhalls personal har en viktig del i företagets utveckling.

Vi fick också en föredragning av Samhalls VD Björn Wolrath. Samhall har över 19.000 anställda med funktionshinder. Drygt 5% av dessa går varje år över i vanlig anställning hos annat företag. Sedan nya rutiner infördes där Samhall och näringslivet i övrigt tillsammans reder ut misstankar om prisdumpning och dumpade priser från Samhalls sida har dessa anklagelser i stort sett upphört. I dag tar Samhall ut marknadsmässiga priser för det deras anställda gör, och har enligt min mening en mycket viktig funktion i samhället. Mellanskillnaden mellan en normal lön för en fullpresterande anställd och de medarbetare hos Samhall som inte har full arbetskapacitet skjuter staten till. Det är nog väl använda pengar, varje arbetad timme är värdefull, och livsglädjen hos en funktionshindrad person som känner att man bidrar till ett företags resultat är minst lika värdefull. Dessutom får ju Samhalls personal en social gemenskap och en bättre inkomst än man annars skulle ha haft.



2008-02-06 Sjukskrivningarna minskar snabbt

Dagens Nyheter skriver idag att sjukskrivningarna minskar drastiskt i Sverige. Den senaste statistiken från Försäkringskassan visar att under 2007 har 30.000 färre sjukfall uppkommit än under 2006. Sjukfallen avslutas också allt snabbare. Antalet sjukpenningdagar har minskat med närmare 13 procent. Kostnaderna för sjukpenningen har minskat från 30 miljarder kronor till att nu ligga på 25 miljarder kronor.

"Effekten rent pengamässigt är fem miljarder kronor och det är glädjande, men viktigast är att ohälsan har minskat och att folk mår bättre", säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till Dagens Nyheter.

Enligt artikeln är det främst den så kallade sjukvårdsmiljarden som bidrar mest till minskningen. Den innebär i korthet att de landsting som lyckas få ned sjukskrivningarna mest också får mer pengar nästkommande år. Mycket handlar om dialog och attitydförändringar uppger försäkringskassan i Norrbotten som är det område där sjukskrivningarna minskat mest. Utöver detta har även regeringens jobbpolitik och den ökade tillgången på jobb spelat roll i sammanhanget.

Siffrorna är glädjande och bevisar en viktig sak - det går att minska sjuktalen även utan att begränsa rätten att teckna kompletterande sjukförsäkringar!



2008-02-06 Sanningen om jobbskatteavdraget

Jag bemötte i gårdagens Borås Tidning ett par osakliga beskyllningar om att jobbskatteavdraget skulle ge mer till oss riksdagsledamöter än till en sjuksköterska. Jag har till och med blivit öppet beskylld på BT:s insändarsida för att "dribbla med siffrorna" när jag påstod nyligen att jobbskatteavdraget ger lika mycket till en sjuksköterska, metallarbetare och riksdagsledamot! Fast det jag påstod är ju alldeles sant, vilket framgår av artikeln som jag till och med fick publicerad med en liten tabell.

Efter att under flera decennier haft skatter som en del av mitt yrke har det alltid varit en utmaning att försöka förklara skattefrågor på ett begripligt sätt för bankens kunder. Det känns tveklöst som en bra erfarenhet även i dessa dagar......även om det inte är alldeles enkelt att beskriva skatteskalor och avdrag. Ibland tycker jag att en del politiker i Alliansen rör till det så väldigt att budskapet drunknar i alla siffror och tabeller. Vi måste försöka bli betydligt bättre på det pedagogiska. Att det sedan inte hjälper mot de som av politiska skäl medvetet vill misstolka allt som Alliansen gör är en annan sak.....



2008-02-04 Sportlov???

Nja, knappast....visserligen har riksdagen sportlovsuppehåll, men hemma i mina trakter är det inget sportlov denna vecka, i stället är det full fart!

Idag har jag träffat regionchefen för Företagarna i Västra Götaland på en lunch i Göteborg, tillsammans med min moderate riksdagskollega Hans Rothenberg. Jag passade på att lämna över näringsdepartementets lilla skrift om allt som hittills gjorts av regeringen för ett bättre näringslivsklimat i Sverige. Jag upplever nog att näringslivsorganisationerna är betydligt mer positiva till regeringens politik idag än vad man var för ett år sedan.

På eftermiddagen medverkade jag på årsmötet för Moderata seniorer i Borås. Det blev givetvis mycket prat om äldrepolitik, skatter och pensioner.

I morgon blir det besök i Uppsala med arbetsmarknadsutskottet, på onsdag företagsträff i Kinna och på torsdag besök på arbetsförmedlingen i Kinna på förmiddagen och sedan möte med moderaternas förbundsstyrelse på kvällen.



2008-02-04 Hur botar man höga sjuktal?

I lördags fanns som sagt en debattartikel av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) i Borås Tidning. Den beskrev på ett bra sätt den nya regeringens satsningar på att bryta de alltför höga sjuktalen. Sverige har ju fortfarande världsrekord i sjukskrivningar och sjukfrånvaron i Sverige är klart högre än i jämförbara länder. Något måste göras, och artikeln beskrev en del av regeringens förslag. Tråkigt nog användes också en stor del av artikeln för att försvara förslaget om att begränsa möjligheten att förstärka sjukpenningen genom privata eller kollektiva försäkringar efter ett års sjukskrivning. Därav föregående inlägg.

Visst har ministern många viktiga poäng i sin artikel. Den begränsningsregel som redan finns idag (max 90% ersättning inklusive försäkringar) är exempelvis beslutad av socialdemokratiska regeringar, 1991, 1996 och 1998. Det var till och med så att (s)-regeringen 1996 beslutade att maximera sjukersättningen till 75%, och samtidigt helt stoppade möjligheten att fylla på med pengar från egna försäkringar redan efter tre månaders sjukskrivning! Den ansvarige statssekreteraren hette då Sture Nordh - idag ordförande för TCO och den som kanske hårdast kritiserar regeringens förslag att begränsa tilläggsförsäkringar - efter ett års sjukskrivning!

Det finns också ett mer tveksamt argument i artikeln. Det påstås att när tilläggsförsäkringar i sjukförsäkringen på 10% extra ersättning fick börja tecknas 1999 ökade sjukskrivningstidens längd med i genomsnitt 4,7 dagar. Det stämmer säkert, men det handlade den gången om korttidssjukskrivningar! Argumentet är knappast jämförbart när man diskuterar långtidssjuka. Det finns vad jag vet ingen statistik över hur lågtidssjukskrivningarna påverkades 1999, men är det verkligen någon som tror att den som varit långtidssjuk i flera år verkligen stannar hemma just 4,7 dagar extra bara för att man har ett försäkringsskydd som gett 90% av inkomsten i flera år? Om man i stället börjar arbeta får man ju 100% i lön samt rätt till jobbskatteavdrag - det finns redan mycket starka ekonomiska incitament att få människor att börja arbeta igen om de kan. Att begränsa eget försäkringsskydd är onödigt om man i övrigt tror på den egna politiken. Vill man angripa de 4,7 dagarna som man anser uppstår vid korttidssjukskrivningar till följd av tilläggsförsäkringarna, borde man ju logiskt sett i stället föreslå begränsning av privata sjukförsäkringar från första sjukdagen - men förslaget är att begränsningen skall gälla först efter ett års sjukskrivning!

Jag glädjer mig åt att Svenska Dagbladets chefredaktör P J Anders Linder på ledarsidan den 27/1 sällar sig till de andra ledarskribenter som ger ett starkt stöd för mitt och många andra moderaters kritiska syn på denna fråga. Linder avslutar ledaren med orden "ännu är det inte för sent" och menar att förslaget fortfarande kan stoppas om Alliansens riksdagsledamöter har modet att stå emot trycket från de egna partiledningarna. Något liknande skrev ju Helsingborgs Dagblad på sin ledarsida den 24/1. "Fredrik Reinfeldt kan få anledning att tacka sin upproriska riksdagsgrupp om den stoppar ett sjukförslag som kanske stjälpt lasset".

Vi får väl se hur det blir, det lär visa sig när regeringen tagit del av alla remissvar och kommer med en proposition i frågan. Jag hoppas fortfarande att man lyssnar på kritiken. Regeringens samlade politik för minskad sjukfrånvaro, kombinerat med jobbskatteavdraget borde räcka för att nå målet. Att begränsa möjligheten till försäkringslösningar borde inte behövas.

Alla mina tidigare inlägg på bloggen i denna fråga finns samlade i arkivet nedan - klicka på "sjukvård, sjukförsäkring, förtidsspensioner"!



2008-02-04 Kasta bort blytyngden, socialförsäkringsministern!
Uppdaterad

I dag på DN Debatt beskriver socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) regeringens starka politik för att ge upprättelse åt alla förtidspensionärer, ofta unga, som mer eller mindre tvingats på livslång förtidspension med låg ersättning - trots att många av dem helst av allt hade velat få en chans att komma tillbaka i arbete i den mån de klarar detta. De skall nu få en chans att pröva att arbeta igen utan att förlora sin förtidspension/sjukersättning. Förslaget för de förtidspensionerade läggs till alla de andra goda förslagen för att motverka onödiga långtidssjukskrivningar och aktivare hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbetet. Sammantaget är kanske detta de mest offfensiva politiska förslag som en svensk regering presenterat på 50 år inom området sjukskrivning/rehabilitering, och det mesta är positiva inslag som förtjänar ett brett stöd i samhället.....

.....om det nu inte varit för blytyngden som man skickar med förståss.

I lördags fanns en debattartikel av socialförsäkringsministern i Borås Tidning. (Mer kommentarer kring själva artikeln senare). Det var tydligt att huvudavsikten med artikeln var att försvara förslaget om att efter ett års sjukskrivning begränsa rätten för långtidssjukskrivna att komplettera sjukpenningen genom privata eller kollektiva försäkringar.

Jag tycker inte det känns bra att läsa hur ministern försvarar detta förslag som ogillas av så många och som får alla andra goda regeringsförslag för att minska ohälsan att hamna i skymundan. Socialförsäkringsministern och regeringen borde kasta bort blytyngden som idag är ett sänke för både Alliansens goda politik och opinionssiffrorna.

Fotnot: I morse berättade jag om vissa andra spekulationer kring artikeln i BT. Efter diverse samtal under dagen tyder det mesta på att dessa spekulationer saknar grund, varför stycket har utgått.



2008-02-03 Bilen behövs på landsbygden!
- Svensk bensinskatt löser inte alla världens miljöproblem

I klimatdebatten framhålls ofta att vi måste åka mer kollektivt. Utmärkt förslag tycker jag - om det nu finns något att åka med, och under förutsättning att man inte sitter där ensam på bussen. Bussturer med åtta passagerare eller färre, utgör nämligen såväl en ekonomisk katastrof som ett miljömässigt problem. Allt enligt statens institut för kommunikations- analys, SIKA. Bor man ute på landet kan i vissa fall den egna bensindrivna bilen vara minst lika miljövänlig som att ta bussen! Förutsättningen för kollektivtrafiken varierar som bekant något mellan exempelvis Stockholm och Ubbhult.


Tv: Kollektivtrafik i Stockholm (Tunnelbanestationen Östermalmstorg).
Tågen går varannan minut under rusningstid.

Th: Kollektivtrafik i Ubbhult (busshållplatsen vid gamla skolan)
Bussen går 6-7 turer per dag på skoldagar, annars mindre.



Sverige står för 0,2% av världens samlade koldioxidutsläpp. Av detta svarar bilismen enligt organisationen "Gröna Bilister" för ca 1/3, dvs totalt 0,07% av världens samlade koldioxutsläpp. Trots detta anser idag alltför många (storstads-)politiker att landsortsbilisterna bör beskattas mycket hårdare genom chockhöjda koldioxidskatter, och man anser att Sverige skall gå i spetsen och alltid åta sig störst utsläppsminskningar och ha de högsta skatterna. Jag kan inte riktigt förstå resongemanget. Även om alla bensindriva fordon togs bort från de svenska vägarna skulle det alltså bara minska världens koldioxiutsläpp med 0,07%!

Är det verkligen värt priset att minska världens samlade utsläpp med 0,07% till priset av att den svenska landsbygden utarmas? Är det verkligen miljövänligt att tvinga alla flytta till stan? Är det inte bättre att vi på landet tar bilen än att vi var och en åker ensamma i en stor buss? Dessa frågor och lite annat som rör bensinskatten har jag diskuterat i några debattartiklar de senaste veckorna i olika tidningar i Sjuhärad. Borås Tidning Svenjunga-Tranemo Tidning Markbladet

I dag har jag ett lite längre artikel i Borås Tidning, Svensk bensinskatt löser inte alla världens miljöproblem. Där utvecklar jag mina tankar om att en god miljöpolitik måste bedrivas på ett sätt som gör det fortsatt möjligt att bo och leva på landsbygden. Som riksdagsledamot företräder jag många landsbygdsbor och jag tänker fortsätta att envist påminna om att det finns en värld även utanför Storstockholm.



2008-02-02 Stå på dig Erica!

En av de moderata politiska tjänstemännen i riksdagen har en alldeles egen livshistoria som berör! Det handlar om Erica Lejonroos, idag regionansvarig för ett antal politiska sekreterare på moderaternas riksdagskansli. Hon bytte ett liv från narkotikamissbruk och fängelse till att vara huvudkandidat som moderat kommunalråd i Sundbyberg efter valet 2006. Då spred TV4 lögner om Erica och påstod att hon myglat till sig pengar, vilket senare dementerades. Men då var skadan skedd och hon orkade inte forsätta utan hoppade av som kommunalrådskandidat. Nu har Erica stämt TV4 och jag hoppas verkligen att Tv-kanalen döms att betala ett riktigt saftigt skadestånd. Jag håller alla tummar jag har - det är dags att visa media att det kostar att sprida osanna uppgifter som förstör människors tillvaro. Det behövs personer som Erica som har kraften och styrkan att kämpa emot!

Erica är ett föredöme för alla dem som hamnat vid sidan av samhället. Hon har bevisat att det går att byta ett liv på samhällets baksida mot ledande politiska uppdrag. Och det ju precis det som är så viktigt - att olika erfarenheter finns med inom politiken!



2008-02-01 Succe för skattereduktion för hushållsnära tjänster...
...och förre statsministern Göran Persson gör avdrag och sänker sin skatt med 12.985 kronor...

Till och med igår hade Skatteverket tagit emot 32000 ansökningar om skattereduktion för köp av hushållsnära tjänster under andra halvåret 2007. Många väntar förstås till deklarationsdagen med sin ansökan eftersom ansökningstiden har förlängts så det kommer nog att bli betydligt fler som utnyttjar möjligheten.

Jämfört med hur marknaden för dessa tjänster var före lagändringen i juli förra året kan resultatet av Almegas undersökning beskrivas som en sensation. En fjärdedel av de tillfrågade företagen fördubblade sin omsättning under förra årets sista sex månader. Hela 40 procent uppskattar att de i år kommer att öka omsättningen med 50 procent eller mer. Försiktigt räknat köpte 97000 hushåll, mest barnfamiljer, regelbundet hushållstjänster förra halvåret.

En av de glada köparna av dessa tjänster är förre statsministern Göran Persson. Han och hans hustru Anitra Steen har beviljats avdrag med 12 985 kronor vardera, enligt ett beslut av skattekontoret i Åmål. Tillsammans slipper de 25 970 kronor i skatt. I valrörelsen 2006 argumenterade Göran Persson emot avdrag för hushållsnära tjänster, i enlighet med den socialdemokratiska partilinjen. I en av de sista partiledardebatterna före valet 2006 sade Persson: "Om Reinfeldt vill att någon annan städar åt honom så står det honom fritt. Men han ska själv betala vad det kostar. Det är inte jag eller svenska folket som ska betala Reinfeldts städning.”

Men man är ju aldrig sämre än att man kan ändra sig...



2008-02-01 Jag ingår i arbetsgrupp för lika möjligheter för kvinnor och män

Den moderata riksdagsgruppens förtroenderåd har tillsatt en utvecklingsgrupp för lika möjligheter för kvinnor och män. Jag är utsedd till en av medlemmarna i denna grupp som leds av Hillevi Engström, riksdagsledamot från Stockholms län.

Utvecklingsgruppens uppgift är att lämna förslag på hur moderaternas jämställdhetspolitik kan förnyas. Gruppen ska fördjupa sig inom några av de områden där behovet framstår som störst. Det gäller bland annat frågor som berör familj, arbetsliv och välfärd.

Jag tycker det skall bli mycket intressant att arbeta med dessa frågor. Som bekant är jag i grunden motståndare till könskvotering, men har däremot med mig en del andra idéer i bagaget. Under mina år med arbete inom näringsliv, facklig verksamhet och politik har jag samlat på mig en hel del erfarenheter och både positiva och negativa exempel från detta område.

Jag har själv ett barn av varje kön, och vill att de skall ha samma möjligheter i livet. När jag tittar kritiskt på samhället kan jag se att båda två riskerar att mötas av olika hinder och problem i framtiden som har direkt koppling till deras kön. Mitt mål med arbetet i gruppen är att visa att man kan undanröja många av dessa hinder och skapa lika möjligheter för kvinnor och män - men utan att använda "tokfeministernas" idéer.



2008-02-01 Det är sådana uttalanden som förstör diskussionen

"Vi lär och undervisar att Gud älskar alla människor, men en praktiserande homosexuell som inte vill söka hjälp och som inte betraktar detta som synd kommer i konflikt med den undervisning vi har och det som Guds ord säger. Och då finns inga förutsättningar för att bli medlem hos oss" Orden kommer från Ulf Ekman, pastor i Livets Ord i Uppsala som företräder Trosrörelsen. Allt enligt tidningen Dagen.

Det är ju just sådana uttalanden som skapar en känsla hos många homosexuella att de är diskriminerade av hela samhället, även om det ju knappast stämmer idag. I verkligheten är det ju som tur är inte särskilt många människor som delar Ulf Ekmans åsikter i denna fråga. Det enda Ekman åstadkommer är att djupt såra ett antal människor, samt att givetvis stärka opinionen för kravet på könsneutrala äktenskap. Det hade han kanske inte tänkt sig, men det blir effekten. När han och andra går till angrepp på detta sätt är det ju inte så märkligt att de homosexuella reagerar och vill markera extra tydligt mot allt som man - rimligt eller inte - upplever som diskriminering. Av någon anledning anser man att dagens äktenskapslagstiftning hör dit. Hade jag själv utsatts för Ekmans och andras påhopp hade jag kanske reagerat likadant.

Som bekant är min mening annars att det är en ganska onödig åtgärd att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning om man försöker se objektivt på saken. Men Ekmans förvridna åsikter gör det ju inte precis lättare att föra en sansad diskussion....



2008-02-01 Medieanka

I går kväll i TV och i dagens tidningar berättar media om vad man "erfar" att Klimatberedningen tänker föreslå när de har förhandlat fördigt....

....men Klimatberedningen kommer att förhandla i ytterligare en månad och kommer inte att presentera sitt förslag förrän i mars!

Eftersom sannolikt inte ens Klimatberedningen själva vet hur förhandlingarna mellan partierna kommer att sluta är det väldigt duktigt av media att redan kunna berätta resultatet.



2008-02-01 Förmögna svenskar i London vill flytta hem - men avvaktar

Regeringen i Storbritannien har beslutat att skärpa beskattningen av förmögna utlänningar som bor i landet. Samtidigt har ju Sverige dels avskaffat arvs- och gåvoskatten (förra mandatperioden) och nyligen även förmögenhetsskatten, varför det är lockande för många utflyttande svenskar att flytta hem till Sverige. Många avvaktar dock eftersom de inte vet om oppositionen vill återinföra förmögenhetsskatten om olyckan skulle vara framme och de vinner nästa val.

Bättre för alla om pengabadet sker i Sverige!

Tänk vad bra det skulle vara för svensk ekonomi och svenskt näringsliv om ett antal förmögna svenskar kom hem med sina pengar och investerade dem i landet och betalade skatt på räntor, utdelningar och aktievinster i Sverige! Säkrast är givetvis att behålla dagens regering även efter 2010, då kommer inte förmögenhetsskatten att återinföras. Men visst vore det klädsamt om även socialdemokraterna såg till landets bästa och tydligt berättade för svenska folket att de inte heller tänker föreslå att denna skadliga skatt återinförs. Visst måste man väl inse att det är bättre att förmögna människor arbetar, investerar och betalar skatt i Sverige i stället för i England? Eller handlar verkligen allt bara om att odla avundsjukan mot de riktigt rika som affärsidé? Själv är jag inte avundsjuk på miljardärerna, men vill gärna att de bidrar med sina skattepengar till den svenska välfärden. Då kanske vi andra kan få betala lite mindre.