Blogg april 2007

2007-04-30 Mona Sahlin tvingas betala notan

Idag går (s)-ledaren Mona Sahlin och LO-bossen Wanja Lundby-Wedin ut och lovar att alla skall få 80% a-kassa igen om (s) vinner valet 2010. Detta är intressant, och andra gången på kort tid som (s) ändrar sina löften. Det är bara någon månad sedan Sahlin sa att partiet inte alls lovar "återställd" a-kassa. Det märks alltför tydligt att Sahlin nu måste verkställa LO:s krav som tack för hjälpen. Hon fick ju bli partiledare med LO:s stöd, trots att många inom LO inte ville ha henne.

Debatten framöver blir intressant. Sverige har tillsammans med Danmark världens mest generösa a-kassa. Ändå vill (s) göra det ännu mer lönsamt att inte arbeta. Hur man tänker betala detta framgår inte - det enda sättet lär bli att höja skatterna igen för LO:s lågavlönade medlemmar. Undrar om det kommer att framgå av plakaten på första maj? "Höj skatten för de lågavlönade LO-medlemmarna - de högavlönade behöver höjd a-kassa" eller kanske kort och gott "Ropen skalla - höjd skatt åt alla!"

Debatten om de lågavlönades tunga skattebörda kommer att bli intressant framöver. Den tar jag gärna!



2007-04-29 Söndagsintervju i Borås Tidning


I dag är jag föremålet för Borås Tidnings söndagsintervju!
Det känns minst sagt hedrande.

Intervjun gjordes av BT:s politiske reporter Mikael Hermansson
under trevliga former uppe i Stockholm för två veckor sedan och
fyller ett helt uppslag i dagens tidning (sidan 12-13).

Mycket handlar om min bakgrund och vad jag gjort tidigare i
livet, och så finns givetvis en del om mitt arbete i riksdagen
och om mitt främsta ansvarsområde, de arbetsrättsliga frågorna.

Lite annat smått och gott finns också att läsa, tex om bloggar
mina politiska förebilder, och så givetvis lite om fotboll och
då särskilt om Elfsborg.


Tyvärr hittar jag ännu inte artikeln på nätupplagan, så just nu
går det inte att länka dit. Men den som vill läsa mer kan ju alltid
ta vägen förbi macken och köpa sig en egen tidning......

Tills vidare får det räcka med denna något suddiga scannade bild
av ingressen på förstasidan. Jag skall försöka scanna in hela artikeln
på hemsidan senare!





2007-04-29 Både rättvist och moraliskt att avskaffa fastighetsskatten

I ännu en debattartikel bemötte jag i veckan angreppen mot Alliansens avskaffande av den statliga fastighetsskatten. Att denna nu avskaffas helt och ersätts med en kommunal avgift på max 4.500 kronor är både rättvist och moraliskt! De som tjänar mest på sänkt fastighetsskatt (främst de med villor i Stockholms förorter) får också betala mest i höjd reavinstskatt. Mina argument hittar du alltså i denna debattartikel.

Jag påminner också om att alla mina debattartiklar och krönikor om rikspolitiska frågor - hittills 43 stycken sedan valet - hittar du samlade här. Jag har också skrivit 17 artiklar sedan valet om kommunala frågor i Mark. Alla dessa hittar du samlade på denna sida.



2007-04-28 Dömda

En folkpartist, en SSU-are och en journalist dömdes för dataintrånget i Socialdemokraternas datorer förra året. Att en av de tre dömda själv är socialdemokratisk politiker ger ju en lite mer balanserad bild av intrånget. I media utmålas ofta (s) som oskyldigt offer och (fp) som den ensamma skurken......

Nu återstår att se om socialdemokraterna tänker ta sitt moraliska ansvar för att de under lång tid tyst såg på när datorerna angreps utan att försöka stoppa intrånget. I stället valde som bekant (s) medvetet att "spara" skandalen för att försöka påverka valrörelsens slutspurt.



2007-04-27 EU har blivit populärare

Billig mat och ökad oro för miljön har gjort att svenska folkets motstånd mot EU sjunkit till en rekordlåg nivå. Det visar en mätning från Göteborgs universitet. Svenska folket är inte längre ett av de mest negativa i Europeiska unionen. Sverige ligger nu på 18:e plats bland de 27 ländernas medborgare.

- För första gången har vi en tydlig övervikt för EU i Sverige, säger professor Sören Holmberg.

43% av svenskarna är nu för Sveriges medlemskap i EU, medan 31 procent är emot. 27 procent tycker det är ett bra förslag att Sverige skall lämna EU, medan 49 procent tycker att det vore dåligt. Så här lågt har motståndet mot EU inte varit sedan mätningarna inleddes 1994.

Om svenska politiker i riksdagen och nere i EU var mer aktiva i EU-frågorna och konstruktivt kritiska till EU:s försök att lägga sig i detaljfrågor och slösa med pengar skulle motståndet mot EU bland svenska folket säkert minska ytterligare! Ett exempel på hur man i vardagsarbetet i riksdagen faktiskt kan driva EU-frågorna framåt med små steg finns på min blogg den 30 mars. Och den 25 april hade jag ett exempel från EU-parlamentet.



2007-04-27 Det är något som inte stämmer!

I föregående inlägg berättade jag om de svenska hushållens rekordoptimism. Samtidigt ser vi hur arbetslösheten sjunker allt snabbare, och inte minst sjunker ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten. Företagen går bra och är mycket positiva inför framtiden. Statens ekonomi är mycket stark och har stabilt överskott. Hushållen har fått rejäla skattesänkningar (och mer kommer) och den förhatliga fastighetsskatten är åtgärdad. Mätningar visar att förtroendet för regeringen är betydligt högre än för den föregående, och statsministerns popularitet är i topp.

Man skulle ju kunna tro att detta skulle synas även i opinionsmätningarna.....men inte! Temo visar nya rekorsiffror för (s), och oppositionen leder med sisådär 15%. Allvarligat talat - jag får inte ihop detta!

Visst har säkert bytet av partiledare i (s) haft effekt (det kunde ju inte gärna bli sämre). En del soffliggare säger just nu också att de skulle rösta på (s). Många (v)-väljare har också gått över till (s). Men (s) har också tagit väljare från samtliga Allianspartier, och det är det märkligaste. De som idag säger sig stödja (s) stödjer ju då den politik som skapade hög arbetslöshet, stora brister i skola och vård, alltför höga skatter och bristande framtidstro. Allt det som gjorde att man röstade bort (s) för ett halvår sedan! De som röstade på Alliansen ser samtidigt hur vi nu genomför exakt det vi berättade före valet, och ser att det verkligen ger resultat.

En sak är klar. Om (s) kan vinna 11% av väljarna på ett halvår så kan man också förlora minst lika många under de 3,5 år som återstår till nästa val. Och omvänt - Alliansen har tappat ca 8% sedan valet för sex månader sedan. Man kan lätt ta tillbaka det dubbla fram till nästa val när politikens positiva effekter börjar synas allt tydligare.



2007-04-26 Foto från gårdagens lilla fest....

Vår ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Catharina Elmsäter-Svärd, bjöd hem oss moderata ledmöter till sin lilla övernattnings- lägenhet i går kväll på lite mat och ett glas vin. Det var trevligt, och precis vad vi alla behövde efter ett halvår där vårt utskott och arbetsmarknadspolitiken stått i centrum för den politiska debatten. Det är faktiskt första gången som vi moderater i utskottet hunnit träffas själva under så här avslappnade former och prata om lite annat än politik!

Min kollega Tomas Tobé tog detta kort, som jag tagit mig friheten att kopiera från hans blogg. Visst ser jag avslappnad ut i soffan? I mitten sitter Elisabeth Svantesson och till höger har vi värdinnan själv. Catharina är en mycket bra utskottsordförande, och ser till att alla kommer till tals - såväl majoritet som opposition - och hjälper också alla nya ledamöter att hitta sin roll. Så skall det vara i en demokrati.



2007-04-26 Konjunkturinstitutets rapport en riktigt trevlig läsning!

Stämningsläget bland företag och hushåll uppvisade en kraftigt ökad optimism i april enligt Konjunktur- institutets rapport. Både industrin, byggbranschen, detaljhandeln och hushållen signalerar att läget är mycket starkare än normalt.

Hushållens optimism ökade rejält mellan mars och april. Svenskarna inte varit mer positiva om sin egen ekonomi sedan mätningarna började 1993! Även förtroendet för ekonomin i Sverige har ökat.

Företagen rapporterar om sysselsättningstillväxt på bred front och att bristen på arbetskraft ökar. Tillväxten i både industri- och tjänstesektorer har varit god under första kvartalet i år. När det gäller andra räknar man med fortsatt god efterfråge- och sysselsättningstillväxt.

Det börjar gå riktigt bra för Sverige!



2007-04-26 Klargörande hearing om försäljning av statliga bolag

I förmiddags deltog jag vid en hearing rörande den kommande försäljningen av sex statliga bolag. Hearingen rörde främst SBAB och Teliasonera. Ansvaring minister, Mats Odell (kd) förklarade tydligt några viktiga frågor som diskuterats i debatten.

För det första visade han att staten tjänar ekonomiskt på att sälja sina aktier i de aktuella bolagen och betala av på statsskulden med pengarna. Avkstningen på aktierna är (om man bortser från Telias extra engångsutdelning) lägre än den ränta staten betalar på motsvarande låneskuld. En försäljning skulle spara 3-4 miljarder per år för staten, pengar som skulle kunna användas till annat.

För det andra visade man att SBAB inte längre är ränteledande på bolånemarknaden, ett antal andra banker erbjuder i dag lägre räntor. Konkurrensverket var också representerade vid hearingen och framförde att konkurrensen på bolånemarknaden inte står och faller med att staten äger SBAB.

För det tredje diskuterades Teliasonera, och om man borde dela bolagets verksamhet så att trådnätet ligger i en enhet och telefontrafiken i en annan. En utredning om denna fråga är tillsatt, och regeringen kommer inte att sälja Teliasonera utan att samtidigt se till att garantera den fria konkurrensen och tillträdet för andra telebolag i Teliasoneras nät.

Det var befriande att höra Mats Odells klara redovisning, och det känns som om försäljningen av de statliga bolagen ligger i trygga händer. Försäljningen kommer nog att hanteras betydligt bättre än när staten förra gången (under ledning av socialdemokraterna!) lurade svenska folket att köpa Teliaaktier till överpris....

Tidigare inlägg på bloggen om försäljning av aktier i statliga bolag hittar du den 22 februari och 25 mars.



2007-04-25 EU:s flyttcirkus utreds - bra jobbat, Fjellner!

Christofer Fjellner, moderat ledamot av Europaparlamentet och dess budgetkontrollutskott, har i veckan fått stöd i parlamentet för en analys dels av de ekonomiska kostnaderna för att fyra dagar varje månad flytta EU-parlamentets verksamhet från Bryssel till Strasbourg.

Man skall också utreda miljökonsekvenserna av att ha verksamhet på tre orter; Bryssel, Strasbourg och Luxemburg.

Christofer Fjellners förslag antogs i samband med behandlingen av EU-parlamentets ansvarsfrihet.

- Senast någon räknade på hur mycket den månatliga flytten kostar var för sju år sedan. Notan landade på cirka 200 miljoner euro per år. Då hade parlamentet 626 ledamöter, nu är vi 783 ledamöter. Och antalet anställda, som också åker med mellan Bryssel och Strasbourg, har ökat väsentligt.

- Konsekvenserna för miljön är mycket intressanta. Det här är ett parlament som av miljöskäl gärna vill göra det dyrt och besvärligt för medborgarna att resa och då bör naturligtvis vi parlamentariker föregå med gott exempel och inte i onödan varje månad skicka runt tusentals människor i Europa säger Christofer Fjellner.

Engagerade moderater gör skillnad. Oavsett om de finns i kommunerna i Sjuhärad, i riksdagen eller EU-parlamentet!



2007-04-24 Högavlönade i konflikt....

Jag träffade i går några kommunalare hemifrån Sjuhärad på tåget. De var på väg till ett möte i Stockholm om de pågående avtalsförhandlingarna. Att Kommunal och andra LO-förbund med låga löner kämpar för förbättringar är lätt att förstå. Deras kamp har nog överlag ett ganska brett stöd från svenskarna. Den nya regeringen bidrar också till rejäla förbättringar. Jobbskatteavdraget ger de lågavlönade de största inkomstförsärkningarna man fått på väldigt många år.

Svårare är att förstå den idag avslutade byggkonflikten. Byggnads stöd från allmänheten är nog ganska svalt. Lönerna för Byggnadsarbetarna ligger mellan 25.000 och 30.000 i månaden. Andra grupper som varit i rampljuset den senaste tiden är gruvarbetarna och flygledarna. Båda dessa grupper beskylls av arbetsgivarna - statliga Luftfartsverket respektive statligt ägda LKAB, för att maska. Om det är så kan jag inte bedöma, men det är två grupper anställda som verkligen inte tjänar dåligt - jag fick uppgifter häromdagen att flygledarna normalt har löner från 35.000-40.000 och uppåt per månad. Och gruvarbetarna hör till de bäst betalda inom LO.

Är det verkligen rimligt att redan mycket välavlönade nyckelgrupper, med inkomster som andra bara kan drömma om, utnyttjar sin situation för att pressa upp lönerna ytterligare genom olika former av konflikter?



2007-04-24 Trendbrott - fler arbetslösa får fasta jobb!

Trygghetsrådet rapporterar idag att alltfler tjänstemän som blivit uppsagda lyckas få en ny fast anställning. Utvecklingen är så tydlig att Trygghetsrådet talar om ett trendbrott - av de arbetslösa som fick nytt jobb det första kvartalet i år fick hela 66% fasta jobb. Samma kvartal förra året var det bara 58% som lyckades med detta, övriga fick olika former av tillfälliga anställningar eller vikariat.



2007-04-24 Två debattartiklar

Jag fortsätter att försöka sprida kunskap om regeringens skattesänkningar. Den senaste tiden har jag skrivit två artiklar om fastighetsskatten respektive jobbskatteavdraget. Gemensamt för dessa skattesänkningar är att de ger en stor förbättring inte minst för för pensionärer och lågavlönade!

Alla mina debattartiklar i riksfrågor hittar du som vanligt samlade här!



2007-04-23 Bara oavgjort räcker inte i längden!

Oavgjort, 1-1, hemma i Borås mot tippade bottenlaget Gefle får knappast godkänt. Av rapporterna att döma var inte heller Elfsborgs spelare nöjda med spelet. En förklaring är kanske att Elfsborg, precis som andra seriesegrare genom åren, är lite trötta och slitna efter spel i Royal League och pressade av alla spekulationer om att man skall ta guld igen i år. Men nu är det bara att acceptera att det är ett nytt år med nya förutsättningar. Och vinsterna kommer nog....



2007-04-23 Dagens citat....

LO arrangerade förra veckan ett seminarium om "arbetslinjen". LO-ordföranden, Wanja Lundby-Wedin, fick då frågan om det inte skulle löna sig att arbeta? Hennes svar var:

"Ekonomiskt ska det inte skilja sig så mycket mellan att arbeta och inte arbeta"

Nu vet LO:s medlemmar vad som gäller. Jobba eller inte jobba spelar mindre roll. Lön skall man ha ändå....

Frågan är då varför man skall bry sig om att släpa sig till jobbet varje morgon? Och vem som skall betala kalaset?

LO-bossen själv lever som hon lär. Bilden och bildtexten är från Aftonbladet 18/12 2004. Tidningen redovisade då dels LO-ledningens lön (den är nog högre idag!), dels deras pensionsvillkor och fallskärmar. Lundby-Wedin själv tjänar ju ganska mycket oavsett om hon jobbar eller inte......det kanske var det hon syftade på i sitt citat från LO:s seminarium?



2007-04-23 Boris Jeltsin har avlidit

Rysslands förste folkvalde president, Boris Jeltsin, har avlidit. Jag kommer alltid att minnas honom för en speciell händelse i augusti 1991 - stående på en stridsvagn utanför "Vita Huset" i Moskva ledde han inför TV-kamerorna folkets uppror mot kommunisternas försök att behålla makten. Samma år valdes han till president och satt kvar till 1999, då han lämnde över makten till Vladimir Putin.

Utan Gorbatjovs första stapplande steg bort från diktaturen, följt av den folkvalde Jeltsin, hade vi antagligen fortfarande haft en kommunistdiktatur i Ryssland. Sannolikt hade även järnridån funnits kvar. Nu har vi ett Ryssland som väl knappast kan kallas för "riktig" demokrati, men det finns trots alla bakslag hopp om utvecklingen. Övriga länder i östeuropa är, med något undantag, medlemmar eller kandidater till EU, Berlinmuren har fallit, Tyskland är återförenat och Baltikum fritt! En ganska fantastisk och mycket glädjande utveckling på bara 20 år!



2007-04-23 Lejonkungen skall inte fortsätta att leda fp-flocken

Lars Lejonborg meddelade för en stund sedan som väntat, på en presskonferens här i riksdagshuset, att han inte ställer upp för omval som partiledare för Folkpartiet. Efterträdare lär väl bli Jan Björklund, och för Allianssamarbetet har det säkert ingen avgörande betydelse.

Men en sak är klar - Lejonborg, tillsammans med Reinfelt, Olofsson och Hägglund, kommer för alltid att vara inskrivna i de politiska historieböckerna som de som skapade Allians för Sverige och med sitt enorma engagemang, arbete och kompromissvilja gjorde ett regimskifte möjligt. Med det eftermälet kan Leijonborg vara mycket nöjd med sin tid som partiledare. Jag hoppas att Leijonborg kommer att sitta kvar som utbildningsminister, det sköter han alldeles utmärkt.

Vad gäller folkpartisternas tro att en ny partiledare skall locka nya väljare är jag dock lite fundersam. Av eftervalsanalyserna framgår till exempel att bara en liten del (3%) av dem som röstade på moderaterna angav att partiledaren var avgörande - 46% angav sakfrågorna! Och historiskt har folkpartiet legat på 7-10% i många val, med ett stort undantag - valet 2002. Då lockade folkpartiet en massa missnöjda moderater, som dock vände tillbaka till moderaterna igen vid valet 2006.



2007-04-22 Om att äta en journalist till frukost.....

Efter att Carl Bildt nu även beskyllts av Dagens Eko för att sitta kvar i flera företagsstyrelser, vilket är direkt felaktigt och inte ens styrks av Dagens Ekos egna uppgifter (!), begär Bildt idag offentligt en rättelse från Dagens Eko. Jag tycker det är helt rätt att Bildt inte stillatigande finner sig i denna fortsatta dyngspridning. Det är faktiskt mycket allvarligt när en normalt sett välaktad nyhetskanal i den offentligt finansierade radion sprider rena felaktigheter om landets utrikesminister för att försöka få honom på fall.

Bildts mothugg mot oseriösa media gör säkert vissa pressade journalister ännu mer fokuserade på att Bildt skall knäckas till varje pris. Men de har som sagt gett sig på fel person. Någon skrev uppskattande på Bildts blogg att han "äter journalister till frukost". Låter en smula hårdsmält, men det ligger något i det.....

Personligen skall jag annars erkänna att jag har en mycket bra relation till de flesta journalister jag har kontakt med, och tycker normalt att de både är seriösa och gör ett bra jobb. Men hade jag drabbats av det drev Bildt nu råkat ut för hade jag antagligen haft en något annorlunda syn på saken.....



2007-04-22 Varför skulle han?

Vissa har de senaste dagarna framfört åsikten att statsminister Fredrik Reinfeldt borde ta en debatt med Sverigedemokraterna. Jag kan verkligen inte förstå varför!

För några veckor sedan tog moderaternas partisekreterare Per Schlingmann intitiativ till en debatt med Sverigedemokraternas ledare. I veckan som gick tog också (s)-ledaren Mona Sahlin en likadan debatt. Dessa två debatter var bra, men fullt tillräckliga. Nu har Sveriges två stora partier gjort en tydlig markering att man inte tänker försöka tiga ihjäl Sverigedemokraterna.

Jag kan däremot inte minnas när en svensk statsminister senast tog enskilda debatter mitt under en mandatperiod med småpartier utanför riksdagen, exempelvis med ledare för Feministiskt initiativ, KPML(r), SKP, Piratpartiet, Pensionärspartiet, Junilistan och allt vad de nu heter. Varför statsministern skulle särbehandla just Sverigedemokraterna kan jag inte förstå. Blotta symbolvärdet att Sveriges högste politiker - statsministern - skulle debattera med ett parti som bara har 2-3% av väljarna bakom sig är skäl nog att låta bli. Sverigedemokraterna är inte märkvärdigare än andra små udda partier och har inte förtjänat all den uppmärksamhet som man nu får.

Jag tycker vi skall ta debatten med både Sverigedemokraterna och andra småpartier, och bemöta deras ibland märkliga åsikter i olika frågor. Men det bör ske på lagom nivå, lämpligast ute i kommunerna där Sverigedemokraterna valts in. Vi skall definitivt inte legitimera Sverigedemokraterna som ett särskilt betydelsefullt parti genom att låta dem få förmånen av en TV-sänd debatt med Sveriges statsminister.



2007-04-21 Kanske blir det färre skogsbränder också

Regeringen har beslutat att staten återigen skall betala för brandflyget när det är torrt. Den tidigare regeringen drog in dessa pengar, vilket gjorde att det blev svårare att hålla brandflyg i luften och att upptäcka skogsbränder i tid.

Mycket av brandflyget sköts av ideella krafter - ofta lokala flygklubbar. När de nu får ersättning för sitt arbete kommer säkert vissa skogsbränder att bli mindre omfattande.

Regeringens beslut har extra stor betydelse för oss på landsbygden. Pengarna kommer extra väl till pass i Sjuhärad där det finns många kalhyggen och torra brandfarliga vindfällen kvar ute i markerna efter stormarna. De senaste åren har stormdrabbade områden haft vissa tillfälliga lösningar för att kunna hålla en viss brandflyg i luften. Nu införs permanenta ersättningsregler, och det är utmärkt. Visst kostar brandflyg pengar. Men om bara någon större skogsbrand kan stoppas i tid kan kostnaden för brandflyget betala sig själv. Inte minst kan det rädda enskilda skogsägare från onödiga förluster.



2007-04-21 Nu blir det färre skrotbilar i naturen

Från och med den 1 juni 2007 gäller nya regler för skrotning av bilar. Huvudregeln är att producentansvar införs, dvs tillverkaren av bilen skall kostnadsfritt också se till att den skrotas på ett ansvarsfullt sätt. Det gamla systemet med skrotningsavgifter och skrotningspremier avvecklas efterhand. Regeringen inför samtidigt en ersättning till bilägare för skrotning av bilar i trafik som är äldre än 1989 års modell. Ersättningen på 4 000 kronor gäller från 1 juni 2007. Dessutom kommer bilskrotningsfonden att kunna användas för att ge kommuner bidrag på 1.500 kronor per skrotbil som man samlar in ute i naturen.

Kanske kan dessa förändringar äntligen minska mängden skrotbilar i naturen, skrotbilar som skadar djur och människor och ofta också släpper ut miljöfarliga rester i grundvattnet. För oss som bor på landsbygden är detta en fråga som ofta diskuteras, inte minst av de markägare som drabbas. Alliansregeringens nya regler kommer inte en dag för tidigt!



2007-04-21 Fem miljarder upp i rök

När man räknar på vad ett JAS-plan kostar totalt, inklusive beväpning och löpande ombyggnader, har jag hört siffror som närmar sig en miljard - per styck!

På en löpsedel igår läste jag att totalt fem JAS-plan nu har störtat genom åren, dvs i så fall en total kostnad på fem miljarder. Inte kaffepengar precis. Storleksmässigt ungefär samma summa som årskostnaden i statens budget för att avskaffa hela den svenska förmögenhetsskatten.

Jag har alltid funderat över om fler JAS-plan verkligen är det bästa sättet att använda försvarsbudgeten. Särskilt som de flesta nylevererade JAS-plan idag tydligen körs direkt från fabriken till en hangar - för att läggas i malpåse.....



2007-04-20 Att de bara orkar!

Dagens Eko har idag haft braskande (men tydligen felaktiga) rubriker om att Carl Bildt "inte lämnat alla sina uppdrag". Hetsjakten mot Bildt är både patetisk och synnerligen meningslös.

För det första förklarar Bildt - som vanligt - själv på sin blogg hur det ligger till. De enda uppdrag han har kvar är tre hedersuppdrag att ingå i redaktionsrådet för tre välrenommerade internationella kvartalstidskrifter. Och detta utan någon ekonomisk ersättning.

För det andra hjälper det inte hur mycket meningslös dynga som media försöker sprida kring Bildt - det biter inte på honom och det biter inte på oss moderater heller. Vårt förtroende för Bildt är så stort att det krävs ett mindre jordskalv för att det skall rubbas.

I går lyssnade jag på Bildt i riksdagens frågestund. Jag kände återigen en stor stolthet över att Sverige har en så kunnig och påläst utrikesminister med ett fantastiskt kontaktnät, och som också visar sådant engagemang i utrikespolitiska frågor. Media borde visa Bildt uppskattning för hans arbete i stället för att försöka konstruera problem som inte finns.



2007-04-20 Årets mest glädjande platsannons?

Ja, det påstår i vart fall fackförbundet JUSEK:s förbundsledning i senaste numret av Jusek-tidningen. Man syftar på denna annons från DN den 15 mars i år, där regeringen söker ny generaldirektör för Konsumentverket.

Efter år av debatt kring bristande insyn vid tillsättandet av myndighetschefer gör sittande regering nu slag i saken och öppnar upp ansökningsförfarandet till högre statliga befattningar skriver Juseks förbundsledning.

Och visst stämmer detta - den nya regeringen uppfyller nu ännu ett vallöfte - svenska myndighetschefer skall normalt väljas ut efter kompetens och lämplighet, inte efter partibok! Tyvärr kommer det säkert att dröja innan den nya policyn slår igenom helt, men första steget mot en ny utnämningsprincip är taget!



2007-04-20 Kasta kvoteringsförslaget här!

En intern arbetsgrupp inom folkpartiet vill kvotera vab-dagarna (de dagar som föräldrar kan vara hemma för vård av sjukt barn). Man vill att dessa dagar skall delas lika mellan föräldrarna.

Tydligen är folkpartiledaren Lars Leijonborg tveksam till förslaget. Bra! Jag har också hört vår mycket kloka jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) tala om hur fel det är med kvotering i andra sammanhang. Jag hoppas att hon och alla de andra förnuftiga folkpartister som jag lärt känna det senaste halvåret kan se till att detta dåliga förslag förpassas till papperskorgen där det hör hemma.

Intressant är att papporna idag tar ut 36% av vab-dagarna, dvs betydligt mer än vad papporna tar ut av den vanliga föräldrapenningen. Varför man då skall kvotera just vab-dagarna är för mig obegripligt. Viktigast är dock den principiella invändningen. Alliansens politik är att låta människor bestämma själva. Inte att komma med fler politiska pekpinnar!



2007-04-19 Avundsjukan styr allt!

Den senaste tiden har jag förvånat tagit emot flera mail och läst en del debattinlägg om Alliansens skattesänkningar. Det som förvånar är att en del svenskar uttrycker det ungefär så här:

"OK, jag har visserligen fått sänkt skatt och mer pengar i plånboken. Men eftersom andra fått betydligt större skattesänkningar så är Alliansens skattesänkningar orättvisa och borde dras tillbaka"

Att man själv får bättre ekonomi är tydligen inget värt om någon annan får det ännu bättre! Omvänt känns det ibland som om en del låginkomsttagare till och med skulle kunna tänka sig att få lite högre skatter och bli lite fattigare - bara "de rika" samtidigt får mycket högre skatt!

Ärligt talat - jag förstår inte detta synsätt! Själv har jag aldrig haft någon skattepliktig förmögenhet och tjänar inget på att förmögenhetsskatten avskaffas. Men för den skull vill jag inte behålla den orimliga förmögenhetsskatten. Fastighetsskattesänkningen gör väl att jag tjänar en 5-10.000 kronor per år - ingenting mot de skattesänkningar som de boende i Stockholms förorter får. Men jag gläds över såväl min egen skattesänkning som över att fattiga änkor nu slipper lämna sina fritidshus vid kusten på grund av den höga fastighetsskatten.

Sverige är illa ute om avundsjuka och missunnsamhet är den viktigaste egenskapen hos medborgarna. Det som skapat denna extrema avundsjuka är ett långt maktinnehav av socialdemokraterna som beskurit människors frihet och makt att forma sina egna liv. Eget arbete, studier och flit lönar sig inte, i stället har alla blivit mer eller mindre beroende av bidrag från andra. När man inte själv kan arbeta ihop en förmögenhet eller förbättra sin egen situation genom studier blir man naturligtvis avundsjuk på dem som redan är förmögna. När en låginkomsttagares största utgift är skatten och när man förlorar på att arbeta framför att leva på socialbidrag (se bloggen 27 mars) är det kanske inte konstigt om man blir missunnsam mot dem som har det bättre?

Man skäms som svensk över den tidigare förda svenska politiken som skapat ett samhälle där avundsjukan styr allt! Där man inte kan glädjas över att man själv får det bättre om samtidigt någon annan fått det ännu lite bättre.

Alliansen vill vända detta och ge människor makten tillbaka över sina egna liv, göra det lönsamt att arbeta, studera och starta företag. Först då växer Sverige och det blir mer resurser för att trygga pensionerna och välfärden i framtiden. Konstigare än så är det faktiskt inte!



2007-04-19 Ta Konstitutionsutskottets uppgift på allvar!

I dag var det statsministerns tur att utfrågas av KU. Allt i direktsänd TV. Jag hann inte lyssna på hela utfrågningen eftersom jag hade egna sammanträden, men jag såg en del av den. En sak jag särskilt reagerade på var ett inlägg från min (s)-märkta riksdagskollega från Mark, Phia Andersson. Hon påpekade lite anklagande att den nya regeringen fått väldigt många KU-anmälningar sedan den tillträdde, underförstått borde statsministern klandras för detta.

Min reaktion är att Phia Andersson och andra socialdemokrater allt oftare missbrukar KU för att föra ren partipolitisk propaganda i direktsänd TV. Det handlar verkligen inte alltid om frågor som KU bör hantera, utan mer om politisk pajkastning där KU-utfrågningar är ett bra sätt att nå ut i media. Ett exempel redovisade jag på bloggen den 15 oktober i fjol - en socialdemokrat KU-anmälde statsministern för att han inte varit tillräckligt noggrann när han tillsatte sina ministrar. Frågor om statsministerns och övriga ministrars omdöme är en fråga för väljarna att ta ställning till, men knappast en KU-fråga!

Sedan valet har (s) även KU-anmält i stort sett alla politiska förslag som man inte tycker om - utan att det har något alls med KU:s egentliga uppgift att göra. Debatter om politikens innehåll skall föras i riksdagens kammare och är normalt inte en fråga för KU!

KU har en viktig roll att granska att regeringen följer lagar och regler i sin ämbetsutövning. Denna roll skall inte degraderas till politisk pajkastning - sådan pajkastning kan man ägna sig åt i andra sammanhang om man nu tycker det känns angeläget. Skärpning Phia Andersson och andra i oppositionen!



2007-04-18 Ännu en oavgjord match för Elfsborg

Först nu har jag hunnit läsa BT:s rapport från gårdagens match. 1-1 för Elfsborg borta mot Örebro känns väl sådär, men det var väldigt kul att Emir Bajrami fick göra sitt första allsvenska mål. Tänk vad många egna unga spelare Elfsborg släppt fram de senaste åren! Mycket roligare för Boråspubliken än att köpa dyra okända Brasilianare som en del andra svenska lag gör.

Jag är inte orolig för Elfsborgs start - jag jämför med förra året. Elfsborg tog guld för att man vägrade förlora. Det blev många oavgjorda matcher, men bara två förluster på hela året. Det känns som om det kan bli en liknande utveckling i år. Men första segern tror jag ändå kommer hemma mot Gefle i nästa match, den 23 april!



2007-04-17 Intressant besök hos LRF

I kväll har jag tillsammans med ca halva den moderata riksdagsgruppen varit på besök hos LRF. Vi fick en intressant föredragning om framtidsmöjligheterna inom de gröna näringarna, och fick höra en mycket positiv organisation och bransch beskriva framtiden. För mig som landsbygdsbo kändes detta väldigt bra!

Lite extra kul var att höra att av LRF:s 160.000 medlemmar röstade över 90% på Alliansen i valet, främst på moderaterna och centern. Vi fick också klart för oss att LRF och dess medlemmar har mycket stora förväntningar på regeringen när det gäller bland annat landsbygdspolitik, småföretagar- politik, jordbrukspolitik och miljöpolitik. LRF var mycket nöjda med regeringens politik hittills. Men naturligtvis hade man, i likhet med alla andra intresseorganisationer, också ett antal ytterligare önskemål för framtiden.



2007-04-17 Sammanfattning av vårbudgeten

För den som vill läsa lite mer om regeringens vårbudget finns nu en bra sammanfattning på regeringens hemsida.

Kampen mot arbetslösheten och för nya jobb är central. Detta visar sig framförallt genom att tre stora områden har särskild tyngd - satsning på företagande, integration och minskad ungdomsarbetslöshet, liksom ambitionen att öka jobbskatteavdraget ytterligare.

Avskaffandet av den statliga fastighetsskatten är en annan stor sak, som jag kommenterat tidigare.



2007-04-17 Jag har fått e-post från Fidel Castro på Cuba!

Jag har tidigare berättat att jag får åtskilliga hundra e-postmeddelanden varje vecka. I dag kom ett av de märkligaste på länge - ett mail officiellt skickat från Cubas "Ambassad", och undertecknat av Cubas president Fidel Castro Ruz!

Denna gång är det inte Carl Bildts kritik mot de bristande mänskliga rättigheterna på Cuba som väckt Cubas ilska, utan - som vanligt - USA:s politik. Jag är alltför oinsatt i de frågor som brevet behandlar, men tycker det är lite kul att Fidel Castro skickar e-post till de svenska riksdagsledamöterna. Fast för en gångs skull tror jag inte jag bryr mig om att svara. Castro bor ju dels utanför min valkrets, och kommer nog dessutom aldrig att rösta moderat i vilket fall.......



2007-04-16 Överhettning?

Kommentarerna kring vårbudgeten är positiva överlag, och ekonomiska bedömare ser egentligen bara ett problem. Man oroar sig för att skattesänkningar och kraftigt höjda löner tillsammans kommer att driva upp räntorna något.

Jag tycker detta är en lite inskränkt syn på saken. Om Sverige - med världens högsta skatter - inte skulle kunna sänka dessa något utan risk för överhettning så har vi stora problem! Självklart måste det i längden vara positivt om människor får behålla mer av sina ihoparbetade pengar. Rimliga skatte- sänkningar för låginkomsttagare får inte stoppas av att nationalekonomerna hotar med överhettning!

Om vi fortsätter sänka skatten för dem med låga och normala inkomster så blir ju dessutom behovet av stora löneökningar mindre i framtiden. Vi skulle alla tjäna på att företagens lönekostnad ökade i långsammare takt, samtidigt som staten sänker skatterna så att människors nettolön ändå ökar rejält. För den enskilde spelar det ju mindre roll om lönen efter skatt ökar på grund av höjd bruttolön eller genom sänkt skatt. Men för Sveriges konkurrenskraft och för att möta hotet från länder med lägre löner vore det värdefullt om lönekostnaderna i Sverige inte ökar alltför snabbt. På köpet skulle den svenska inflationen då kunna fortsätta att vara låg, och ränteuppgångarna skulle dämpas.

En annan effekt av sänkta skatter skulle kunna bli att fler har råd att spara lite till sämre tider. Alltför få svenskar har sparade pengar och tvingas stå med mössan i hand för att låna pengar till ockerräntor av mindre seriösa långivare. Om sänkt skatt ger utrymme att spara några hundralappar varje månad så skulle många uppleva en större ekonomisk trygghet. Alla skattesänkningar måste ju inte nödvändigtvis gå till ökad konsumtion!



2007-04-16 Om fastighetsskatt och förmögenhetsskatt

Med anledning av dagens vårproposition har jag en artikel i Borås Tidning idag angående den kraftigt sänkta fastighetsskatten och borttagandet av förmögenhetsskatten. I artikeln beskriver jag några av de problem som funnits med dessa skatter, allt grundat i mina egna erfarenheter som privatrådgivare, kundjurist och skatterådgivare på bank under mer än 20 års tid. Jag har sett avigsidorna på nära håll!

Regeringens besked kring dessa skatter kommer att betyda väldigt mycket positivt både för många enskilda människor och för Sverige som land.



2007-04-15 Kan vårbudgeten rätta till trista opinionssiffror?

Opinionssiffrorna fortsätter vara trista. Med tanke på den goda ekonomiska utvecklingen, att vi genomfört en stor del av våra vallöften, att låginkomsttagarna fått en rejäl inkomstförstärkning, att fastighetsskatten nu reduceras kraftigt och arbetslösheten sjunker (inte minst antalet långtidsarbetslösa och ungdomsarbetslösheten) så är jag faktiskt lite förvånad över väljarnas missnöje. Men tyvärr rapporterar ju media mest om olika besparingar, medan det ges väldigt lite utrymme för de stora satsningarna och förbättringarna. Väljarna lär nog inte få någon hjälp av media att upptäcka helhetsbilden, utan får ta reda på den själva. Och det tar ju ett tag.

Oppositionen har ju självklart inte heller något intresse av att ge en nyanserad bild eller att erkänna att vår politik faktiskt fungerar. De väljer just nu att säga ja till alla förbättringar och nej till alla besparingar. Hur man skall få plus och minus att gå ihop när man skall göra en egen budget återstår att se. Att ha goda opinionssiffror mellan valen har vi moderater ofta upplevt. Det är sällan det håller ända fram till nästa val.

Förhoppningsvis kan morgondagens vårbudget ge regeringen lite extra utrymme i riksmedia och en chans att visa på helheten och allt positivt som händer i Sverige just nu. Det är ju faktiskt väldigt mycket som blivit bättre de senaste månaderna!

Jag har sent nu i kväll fått tjuvläsa innehållet i den än så länge hemliga vårpropositionen. Jag får inte sprida innehållet i förväg, men kan säga att den både innehåller en del nyheter och intressanta förslag. Finansministern presenterar vårpropositionen klockan 10 i morgon förmiddag!



2007-04-15 Vårdnadsbidrag möjligt från 1 januari 2008?

Ryktena sprids nu i den politiska bloggvärlden att kommunerna kommer att kunna införa kommunalt vårdnadsbidrag redan den 1 januari 2008. Tydligen har socialminister Göran Hägglund (kd) skrivit ett brev till Alliansens lokala företrädare i Markaryd där han ger detta besked. Allt enligt journalisten Marcus Svensson på tidningen Smålandsposten.

Socialdepartementet har nu tydligen tillsatt en arbetsgrupp som håller på att arbeta med utformningen av förslaget. I arbetsgruppen finns representanter från alla departement som berörs av frågan.

Ett slutligt förslag kommer att skickas ut på remiss efter sommaren, och en proposition väntas sedan under början av hösten. Detta låter alldeles utmärkt! Reformen måste på plats så snart som möjligt, så att effekterna och intresset från föräldrarna märks i god tid före nästa val!



2007-04-15 Obligatoriskt värdepappersregister för riksdagsledamöter

Riksdagspartierna har efter en del diskussioner enats om att det frivilliga register som funnits för registrering av riksdagsledamöternas ekonomiska intressen (tex värdepappersinnehav och intressen i företag mm) nu skall bli obligatoriskt. Man kan i och för sig fråga sig vad nyttan är med detta, uppgifterna är sådana som den intresserade ändå lätt kan få fram ut olika offentliga register, tex aktieägarregister och bolagsordningar. Ett obligatoriskt register kommer mest att orsaka en massa kostnader och arbete för dem som skall sköta registret. Jag förstår att det finns skäl för ett register för ministrarnas ekonomiska intressen, men vad ett register för alla riksdagsledamöter skall fylla för funktion är svårt att se.

För min egen del spelar dock beslutet ingen roll - jag har ända sedan jag blev invald i riksdagen valt att anmäla mina egna ekonomiska intressen och förändringar i dessa till det frivilliga registret. För att nyfikna skall slippa gå in i registret och leta så är mina aktieinnehav idag följande: 8.000 Enea, 2.000 Ericsson, 800 Lundin Petroleum, 300 Lundin Mining, 200 Vostok Nafta och 400 Tethys Oil. När jag arbetade på bank hade jag fler värdepapper och handlade även med optioner. Men som riksdagsledamot finns inte längre tid att följa marknaden, så därför har jag valt att bara behålla några få aktieposter som ett mer långsiktigt sparande. Som riksdagsledamot är ju arvodet sådant att det finns utrymme att spara en del, och om man tror på marknadsekonomin känns det bra att spara i aktier. Så det kan nog bli fler köp att lägga till registret efterhand.

Den som funderar över mina motiv till att äga aktier i Vostok Nafta och Lundinbolagen hittar förresten mer om detta på bloggen den 26 februari i år!

Öppnare redovisning än att redovisa sina aktieinnehav på bloggen är nog svårt att tänka sig..........



2007-04-13 Ytterligare trevlig arbetsmarknadsstatistik

När man tittar närmare på AMS senaste statistik ser man en mycket glädjande utveckling. Den öppna arbetslösheten är nu nere på 4%, och samtidigt fortsätter även antalet personer i program med aktivitetsstöd att minska. Mer än 250.000 nya jobb har kommit in till arbetsförmedlingen sedan årsskiftet (och det är långifrån alla nya jobb, eftersom inte alla anmäls dit). AMS-chefen Bo Bylund konstaterar att de flesta nya jobb är riktiga "fasta jobb", och främst inom den privata sektorn.

Regeringens satsningar på de som står längst från arbetsmarknaden har också givit resultat. Cirka 5.000 långtidsarbetslösa har äntligen fått ett riktigt jobb genom de nya nystartsjobben. Och 8.000 personer med funktionshinder eller andra arbetshandikapp har fått arbete genom de extra satsningarna på lönebidrag.

I Sjuhärad är siffrorna extremt positiva. Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn uppvisar samtliga den lägsta arbetslösheten och även den lägsta ungdomsarbetslösheten på sex år. Bollebygd ligger också väldigt bra till. Alla Sjuhäradskommunerna ligger långt under riksgenomsnittet när det gäller arbetslösheten.



2007-04-13 Rekordmånga lediga sommarjobb

Min moderata kollega i arbetsmarknadsutskottet, Anna König Jerlmyr, har letat fram en intressant uppgift ur AMS-statistiken över lediga jobb. På sin blogg meddelar hon att sommarjobben nu slår rekord! Hela 55.000 lediga sommarjobb har rapporterats in till arbetsförmedlingarna, vilket är den högsta siffran sedan 1990!

Efter kritiken från oppositionen om hur eländigt det skulle bli när staten drog in sina bidrag till kommunerna för sommarjobb är det kul att se att marknaden faktiskt kan lösa problemet. Nu blir det i stället riktiga jobb som inte subventioneras av skattebetalarna. Jag vet också att många kommuner, bland annat i Sjuhärad, dessutom fortsätter med sina sommarjobb trots att statens bidrag försvinner.

Sommarjobb är ett utmärkt sätt för unga att få kontrakter med arbetsmarknaden. Men det finns inget som säger att skattebetalarna måste stå för kalaset!



2007-04-12 Arbetskraftsbrist i Sjuhärad

Borås Tidning visar i en artikel i dag att det råder arbetskraftsbrist inom många yrken i Sjuhärad just nu. Exakt samma bild fick jag för några veckor sedan när jag tillsammans med min riksdagskollega Ulf Sjösten besökte arbets- förmedlingarna i Sjuhärad.

Inte minst inom bygg och anläggningsyrkena är det problem. Detta varnade jag Byggarbetsgivarna och Byggfacket för när de var på besök hos Utbildningsnämnden i Mark för en 3-4 år sedan. Vi ville då ta in fler elever på gymnasiets byggprogram, men såväl arbetsgivare som fack sade hårdnackat nej! De var inte beredda att ordna fram så många praktikplatser som krävdes, och ville inte heller ge fler elever "arbetsböcker", något som eleverna måste ha för att få jobb i branschen efter utbildningen. Politiskt var vi upprörda över alla partigränser över byggparternas agerande, rent sabotage mot skolans mål att utbilda tillräckligt mycket elever. Min känsla var att man gemensamt på detta sätt ville skapa en brist på byggjobbare för att driva upp priserna och lönerna. Jag minns att jag i ett anfall av lätt upprördhet till och med påpekade att då fick parterna skylla sig själv om det kom arbetskraft från utlandet i stället och tog de svenska uppdragen och jobben.....finns det inga svenska företag som kan ta uppdragen så går de ju till någon annan!

Tyvärr ser jag nu att det vi var oroliga för då nu tyvärr också blivit sanning.

En annan sak är att samtidigt som det saknas arbetskraft i exempelvis Borås, Mark och Tranemo så går mängder av människor arbetslösa i Göteborgs förorter och i Bohuslän och Dalsland. Är det verkligen orimligt med regeringens ökade krav på de arbetslösa? Är det verkligen orimligt att man skall vara beredd att pendla lite längre eller att ensamstående och ungdomar får vara beredda att flytta för att få jobb? Eller är det rimligare att människor lever på a-kassa i Göteborg samtidigt som det finns jobb i Tranemo eller Borås?



2007-04-11 Media älskar "Sigge"

Rättegången efter folkpartisternas dataintrång mot Socialdemokraterna fyller nu media. Om någon kommer att dömas för brott återstår att se. Sannolikt blir det väl så.

Men jag har funderat över en annan sak. Enligt uppgift kände ju socialdemokraterna till alltihop redan långt tidigare, men dröjde ändå till veckan före valet med att gå ut i media med saken. Man behöver inte vara alltför konspiratoriskt lagd för att inse att detta givetvis var ett sätt att försöka påverka valutgången. Om man inte gör något för att stoppa ett pågående brott kan man ju också fundera lite över om man inte därigenom närmast samtyckt till fortsatta intrång?

Att Sveriges dåvarande regeringsparti hade så usel koll på sin datasäkerhet att intrång var möjligt är nog egentligen något man helst skulle vilja glömma idag. Kommer du förresten ihåg användarnamnet - "Sigge" - och lösenordet - "Sigge"? I så fall kan du nu ännu en gång gå in och spionera på vad (s) hade för sig före valet!

Här får du länken! (som är en humorfavorit i repris, presenterades på denna blogg den 14 september i fjol.....)



2007-04-10 Fint besök i Riksdagen

I eftermiddags var jag med när riksdagen fick besök av Christer Fuglesang och fyra andra astronauter. Man överlämnade bland annat en svensk flagga till riksdagens talman, den flagga som var med på hela rymdresan med Discovery. Man visade också en film från rymdturen och svarade på frågor från åhörarna.

Före mötet åt rymdfararna lunch med Alliansens partiledare, bland annat Rymdminister (!) Maud Olofsson.

Det var intressant att höra rymdfararna berätta om hur rymdresorna skapar kontaker mellan USA, EU och Ryssland, och hur man nu också försöker få med Kina på framtida rymdsatsningar. Kanske rymdresorna i en förlängning faktiskt kan motverka krig och konflikter?



2007-04-09 Internetbus som ligger i tiden?

Den som vill protestera mot höga bensinskatter kan som tidigare besöka Bensinskatteupprorets hemsida, www.bensinskatteuppror.se. Men om man i stället väljer adressen med en annan ändelse, www.bensinskatteuppror.nu kommer man inte längre dit man kanske hade tänkt sig. Budskapet är plötsligt annorlunda. Väldigt annorlunda.....

Och kanske är det ett tecken i tiden - (alltför) höga svenska energiskatter motiveras allt oftare med klimathotet, eller miljöhotet som jag själv föredrar att kalla det. Hur energibeskattningen skall kunna utformas för att både uppfattas som rimlig och stimulera till goda miljöval är inte lätt att svara på. Men tills vidare får vi glädja oss åt att inkomstskatterna sänkts, liksom fastighetsbeskattningen. Det gör det i vart fall lättare att klara av de höga energiskatterna.



2007-04-09 Äntligen har Göran blivit blå

Kommer ni ihåg att mitt under valrörelsen förra året bytte Vodafone namn till Telenor? Detta marknadsfördes mycket passande mitt i valrörelsen som att "allt rött blir blått". Och så blev det ju också....Nu har denna kampanj följts upp av någon okänd konstnär.....och vem är det vi hittar på bilden om inte en fd statsminister som - äntligen - blivit blå!





2007-04-09 Riksdagsledamot på hal is....

Efter en vecka i snön (isen...) i Sälenfjällen är jag hemma igen. Nöjd med att faktiskt ha lärt mig ta mig ner för de mindre backarna med såväl snowboard som blades (miniskidor) tillsammans med barnen (de svarta backarna avnjuter jag dock fortfarande helst med vanliga skidor). Mindre nöjd med att av samma anledning ha ont i de flesta kända och mindre kända muskler och leder.

Nej, inte en stilstudie av undertecknad. Men vem vet, en vacker dag kanske?

Jag kan konstatera att den "stilla veckan" före påsk inte blev särskilt stilla när det gäller politiken. Den avskaffade förmögenhetsskatten och förslaget om ett fortsatt förstärkt jobbskatteavdrag, följdes upp med fastighetsskattereformen, och sedan följde ytterligare en rad förslag för att underlätta småföretagandet.

Som kronan på verket beslutades om en utredning med målet att avskaffa kårobligatoriet, en av mina viktiga valfrågor, och något jag kämpat för ända sedan jag själv var student. Snart slipper äntligen studenterna denna odemokratiska och dyra studentkårsavgift!

Tempot har alltså varit högt, och nu börjar även våra politiska motståndare erkänna att den nya regeringen genomfört mycket av sina vallöften oväntat snabbt, och att sammanhållningen inom Alliansen verkar vara mycket god. Samtidigt kan man nu se att arbetslösheten och bidragsförsörjningen sjunker - samtidigt! Det är första gången på väldigt, väldigt många år som detta händer! Ett bevis på att politiken fungerar.

Sifo visade häromdagen att statminister Reinfeldt är i särklass mest populär och att (s)-ledaren Sahlin ligger långt efter. Både bland kvinnor (48% mot 44%) och män (56% mot 38%). Det skall bli intressant att följa kommande opinionsmätningar - snart borde de positiva samhällsförändringarna synas tydligare även där!



2007-04-07 Klart godkänd start!

Elfsborgs första match i årets allsvenska bådar gott! Malmö tippas som Elfsborgs främsta konkurrent om guldet, och premiärmatchen var oväntat bra - högt tempo och fint spel från båda lagen. Slutresultatet 1-1 känns ganska rättvist - Malmö var bättre i början av matchen och Elfsborg i slutet.

Tyvärr kunde jag inte se premiären på plats på Borås Arena, eftersom jag är i Sälen med familjen. Men jag är ändå glad att jag kunde avbryta dagens skidåkning lite i förtid och i stället ta en egen After Ski framför TV:n och njuta av fin fotboll!

En tanke går också till internetcafeet här uppe på Stöten som fått ett antal besök av mig under veckan. Bland alla ungdomar som spelar spel på internet sitter en riksdagsledamot och bloggar....



2007-04-05 Glad Påsk!

Påskhelgen innebär för min del några dagars avkoppling från politiken. Bloggen lär också uppdateras mycket sparsamt fram till annandagen, om inte något mer spännande skulle inträffa. Fast det kan ju inte gärna bli ökade jobbskatteavdrag, avskaffad förmögenhetsskatt och kraftigt sänkt fastighetsskatt varje dag.

Nästa vecka är den politiska vardagen igång igen, och bloggen lika aktiv som vanligt. Jag kommer då även att sammanfatta lite av alla de viktiga beslut som regeringen tagit de senaste dagarna, lite i skugggan av beslutet kring fastighetsskatten. Det är verkligen mycket positivt som har hänt!

Jag önskar alla mina besökare och bloggläsare (nu snart 30.000 träffar på sidan!) en riktigt avkopplande och skön påskhelg!



2007-04-04 Svårbegriplig kritik

Organisationen Villaägarna kritiserar nu den höjda realisationsvinstskatten och kallar den "retroaktiv". Man påstår att de som fått uppskov med gamla vinster när det sålt sina fastigheter fått något slags "löfte" om att skatta av vinsten med 20% i framtiden. Så är det ju inte alls. Det enda man fått löfte om är att skjuta upp avskattningen av vinsten. Lagen är tydlig med att vinsten beskattas med den skattesats som gäller när vinsten i framtiden tas fram till beskattning. Den som har gamla uppskov kan nu välja att skatta av vinsten i förtid i år, och då till 20% skatt, eller skjuta detta på framtiden - och då betala den skattesats som då gäller. Ingen är tvingad att skjuta på skatten, och därmed är inte lagstiftningen det minsta retroaktiv!

Den som har uppskov har ju för övrigt fått detta för att man köpt en ny fastighet. Denna nya fastighet får nu sänkt fastighetsskatt, och dessutom stiger sannolikt värdet på fastigheten lite extra på grund av den sänkta fastighetsskatten. Detta blir en form av kompensation för den ökade skattesats man drabbas av om man väljer att skjuta sina gamla reavinster på framtiden.

Sammantaget känns lösningen kring fastighetsskatten mycket rimlig hur man än ser på saken. De som får den största sänkningen av fastighetsskatten är samtidigt de som får de största prisuppgångarna på sina fastigheter och som därmed betalar mest realisationsvinstskatt. Det är ofta samma personer som har störst gamla uppskov.

TextTV uppger förresten idag att för 1,8 miljoner fastighetsägare blir skattevinsten genom avskaffad fastighetsskatt "endast" drygt 10.000 kronor om året. "Endast?" 10.000 kronor i sänkt fastighetsskatt är faktiskt väldigt mycket pengar för de flesta!



2007-04-03 Beskedet om fastighetsskatten blev som jag hoppades

Dagens besked om avskaffandet av den statliga fastighetsskatten utformades nästan exakt så som jag hoppades och har argumenterat hårt för både inom partiet och i samtal med andra allianspolitiker! Det stämmer också väl med de tankar jag framfört tidigare på bloggen och i debattartiklar före valet. Den kommunala avgiften på 4.500 per småhus, (dock max den fastighetsskatt man betalar idag) finansierar huvuddelen av kostnaden. Höjd realisationsvinstskatt från 20% till 30% betalar resten.

Ränteavdragen förändras inte, och uppskovsreglerna blir kvar oförändrade. Detta är två saker som jag kraftfullt argumenterat för så ofta jag haft chansen. Som kundjurist på bank har jag sett hur viktiga uppskovsreglerna är för många. Ränteavdragen är också avgörande för många som skall köpa bostad.

Fördelarna med dagens besked är att skattetyngda småhusägare nu äntligen kan se en förändring som gör att skatten inte längre beror på hur mycket grannen får betalt för sitt hus! Och vi slipper en skatt som gjort att låginkomsttagare i Stockholm betalat orimligt hög skatt, medan höginkomsttagare i glesbygd sluppit.

Ytterligare en positiv effekt är att kommunerna nu kommer att få inkomsten av fastighetsskatten. I början blir det ett nollsummespel, men kommuner som underlättar för byggande och tillväxt kommer nu direkt att få se ökad inkomster av fastighetsskatten. Kommuner med mycket fritidshus kommer dessutom äntligen att få lite skatteinkomster från dessa.

Nackdelen är givetvis den höjda reavinstskatten, men å andra sidan är idag skatten 30% på vinster på alla realisationsvinster utom fastigheter. Nu blir skatten lika för all egendom, och vid försäljning av fastighet betalar den mest som gör störst vinst - en viktig princip för ett rättvist skattesystem!

Jag hoppas dock på att Sverige i framtiden också skall sänka skatten på alla reavinster från dagens 30% till en europeisk nivå, dvs ca 20-25%. Fast det lär nog dröja ett tag. Det är många skatter som står på kö för att sänkas.....



2007-04-02 Moderaterna - Kritiska EU-vänner!

Efter att ha sett nyheterna i kväll om konspirationsteorierna kring arbetet med ett nytt fördrag för EU kan det väl vara på sin plats att påminna om hur moderaterna - både i riksdagen och i EU-parlamentet arbetar med EU-frågorna.

I riksdagen upplever jag att de flesta av mina moderata partivänner i grunden är positiva till EU, samtidigt som de liksom jag är mycket kritiska till hur EU petar i allt mer som borde hanteras nationellt i stället. Läs till exempel mina inlägg den 30/3 om EU:s klåfingrighet när det gäller arbetsrätten!

Via min länksida kan man också besöka de fyra moderaterna i EU-parlamentet, och se att dessa arbetar i precis samma riktning - motarbetar onödiga detaljbeslut om sådant som varje land hanterar bättre själv, och arbetar för att EU skall bli mer aktiva i viktiga gemensamma frågor. Vi har också kontakter mellan moderaternas EU-parlamentariker och riksdagsledamöter i olika frågor, främst via e-post men också ibland genom personliga möten.

Moderaterna är för öppenhet och för ökad kunskap och aktivitet i EU-frågorna. Att statsministern däremot inte automatiskt lämnar personliga brev från Tysklands Förbundskansler till media är en helt annan sak, och har inget alls med EU-politiken att göra. Visserligen råkade det brev som nu diskuteras i media röra en EU-fråga, men även om det rört något annat hade säkert statsministern hanterat brevet på precis samma sätt. Att EU-motståndarna använder detta i sin egen argumentation mot EU är trist, men visar mest att dessa har ett desperat behov att försöka synas i media. Det hade varit bättre om de rutit till mot EU:s försök att blanda sig i arbetsrätten, i stället för att försöka skapa en debatt om ett brev.....



2007-04-01 Detta borde också vara ett skämt

Fd justitieminister Tomas Bodström och avgående Jämo Claes Borgström skall starta advokatbyrå ihop. Bodström säger att det inte blir något problem att förena riksdagsuppdraget med att driva advokatbyrå.....

Thomas Bodström är, förutom (s)-riksdagsledamot även ordförande i riksdagens viktiga justitieutskott. Dessutom är han nyvald ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott. Jag tycker han närmast visar ett förakt för sina riksdagsuppdrag om han tror att han som extraknäck dessutom skall kunna driva advokatbyrå "vid sidan om". Det känns knappast som om han tar sina politiska uppdrag på allvar, utan mer ser dem som en bra inkomstkälla!



2007-04-01 Nej - det är faktiskt inget aprilskämt!









Trots dagens datum försäkrar jag att detta inte är ett skämt. Fast det borde vara det.....