Lite bilder från vår trädgård och naturen runtomkring....

Vårt hus ligger i ett litet villaområde på landet och gränsar till skogen. Trädgården är inte så stor, ca 1.000 kvadratmeter, men väl använd. Gräsmattan krymper lite varje år i samma takt som fler sorters växter skall få plats. Allt i trädgården har vi anlagt och planterat själva, och det är vår lilla hobby. Vi odlar egna tomater, paprikor och vindruvor i växthus, och får till och med stora vindruvsklasar på friland - trots att vi bor i växtzon fyra.

Den lilla dammen, som jag har handgrävt själv, samlar upp regnvatten och är också bostad för en massa trevliga djur - till exempel olika sorters grodor och paddor och en och annan salamander.

När det gäller växter försöker jag ta vara på gamla sorter eftersom de ofta doftar mer än plantskoleväxterna, och de är dessutom en del av vår kultur. Jag blandar också gärna in vilda växter i trädgården, det blir ofta en trevlig kombination. All sten till stenpartier och dammen har jag samlat in på den egna och grannarnas tomter i samband med att vi byggde, och staketet runt huset är handbyggt smålandsstaket i naturmaterial.

Två gånger har vi fått diplom från Sätila Hembygdsförening för den mest välskötta trädgården. Men viktigast är förståss att trädgårdsarbete är både kul, avkopplande och nyttigt!

Naturen runtomkring erbjuder också en del fina fotomotiv, både på växter och djur. Här är några av mina bästa. Och sedan blir det en del bilder även från vårt sommarhus vid en sjö utanför Ullared, samt från mitt föräldrahem i Ubbhult med lite skog och ängar.


Oktober/november 2024 - årets skogsarbete









Oktober 2024 - årets dahlior

Fortfarande har nattfrosten varit så lätt att dahliorna fortsätter blomma hemma i Ubbhult. Men snart är det dags att gräva upp dem för vinterförvaring där de får vila i mörkret fram till våren. Här några bilder av årets blommor. 


  

  



Det är inte bara insekterna som uppskattar denna rosa dahlia. För mig har denna gamla rosa dahlia en särskild plats i hjärtat. Mina föräldrar köpte denna lök någon gång på 1970-talet, och sedan dessa har först mina föräldrar och numera jag envist planterat ut den på våren och tagit upp den på hösten i säkert minst 50 års tid. Och med åren har den delat med sig av nya knölar som finns på fler ställen i både vår och andras trädgårdar. Den är kanske något mer oansenlig än de nya storblommiga, men väldigt härdig och rikblommande.



 

Den vänstra bilden visar en liten minidahlia med mycket oansenliga blommor. Den högra är en en vacker gulvit variant. Det lär finnas över 50.000 (!) olika sorters dahlior, både väldigt små och oansenliga och enorma jättar. Dahliorna härstammar från Mexico och Guatemala, och odlades främst som föda. Knölarna ska tydligen gå att äta precis som jordärtskockor och potatis. 

   

Här en låg gul-orange-rosa dahlia som märkligt nog levererar blommor i lite olika nyanser.

   

De vita dahliorna har också olika nyanser, från helt vita till lite mer lilaaktiga blommor. Som en näckros på land.

  

  

Och så den stora jätten. "Cage au lait Royal". Den blir uppemot två meter hög! Tyvärr mår den inte så bra av regn och blåst, så den behöver ordentligt stöd för att inte brytas av och välta. Men det blir många blommor och den är helt fantastisk.



Här syns hur stora de är. Jämför med de vita intill - och de är ganska stora de med:



  

Tack vare bara mycket lätt nattfrost blommar dahliorna fortfarande den 14 oktober. Här en vacker regnvåt blomma:






Juni 2024 - utsikt från bryggan i sjön vid fritidshuset i Halland






17 februari Februari 2024 - fortsatt uppsnyggning av skogen



Januari 2024

Lite bilder från vinterns skogsröjning. Det finns inte på kartan att "slutavverka" och ta ned alla träd, tvärtom sparar vi de allra största och äldsta träden, och låter också fina lövträd och tallar stå kvar, medan vi gallrar ut en del halvstor gran. Vi sparar också en del döda träd. På detta sätt skapar jag en fin blandskog med en blandning av stora och små träd och skapar en bra miljö för både fåglar och andra djur. Borttaget sly längs skogskanterna gör att det blir ljusare inne i skogen. Det blir en väldigt vacker skog som delvis ligger i direkt anslutning till bostadshusen. 

  









28 augusati 2023 - dahlior

Dahlior är inget för den som vill ha en enkel och lättskött trädgård. Till att börja med måste man alltså gräva upp knölarna på hösten, förvara dem i lådor i nån mörk källare över vintern, och sedan plantera ut dem igen april/maj när jorden börjar bli varm. Sedan måste man passa de späda skotten för mördarsniglar som annars äter upp allt så fort det börjar växa. Själv ställer jag helt enkelt genomskinliga spänner över varje planta tills den blivit några dm hög, och sedan går det att ha koll på sniglarna. Dessutom skyddar spännerna mot frost och kyla, som små miniväxthus. Alla dahliorna får dessutom fin brunnen hästgödsel i gropen som de kan kalasa på hela sommaren, och är det varmt vill de ha mycket vatten. En del plantor är låga och passar bra i blomsterurnor. Andra blir enorma, och de behöver rejäla buskstöd, så det är lite pyssel att hålla ordning i rabatterna när det blåser eller regnar mycket, eftersom blommorna är väldigt tunga. De största blommorna är ca 15 cm i diameter! Tyvärr tål dahliorna inte frost. Man kan förlänga blomningen lite genom att lägga tunn fibetduk över när nattfrosten kommer, men blir det för kallt vissnar allt ned och det är dags för dahlieknölarna att gå i vinteride.

I år har vi en del nya sorter och just nu är det som finast, med ett 15-tal olika färger och former i rabatterna. Så tacksamma växter och otroliga skönheter.  Några smakprov:

   

  

  

  

  

  

  

  

   

   

   

Och så en eftersläntrare som slog ut helt först 29 september, en riktig jätte, ca 2 dm i diameter: 


 



8 april 2023, påskaftonsmåne vid Tjärnesjön, Ullared



27 Fabruari 2023 - Norrsken, foto taget mellan Hällingsjö och Rävlanda



 

Midsommar 2022, Ullared:



Och ja. Bryggan är bästa köpet ever. Dyr men oj så prisvärd! Tycker både jag och Nema.

 

19 juni 2022 Skogsarbete vid föräldrahemmet i Ubbhult

Återställandet av föräldrahemmets marker hemma i Ubbhult fortsätter. Nu är det skogen som är i fokus. I våras började arbetet med att rensa skogskanterna, och senaste veckan har min skogshuggare Börje fortsatt inne i skogen och tagit hand om vindfällen och gallrat bort sämre träd och kört ut både massaved och ris. Till hösten blir det troligen en vända till med lite gallring inne i skogen.

Nu blir skogen ljus och fin och de träd som är kvar kan växa till sig för framtiden. Samtidigt byter skogen skepnad, från en ganska mörk och (alltför) tät granskog till blandskog, eftersom jag sparat all tall och en hel del lövträd och mest tagit ut gran.

Lite tur har jag också eftersom efterfrågan just nu, på grund av sanktionerna mot Ryssland, är stor på både grot (ris, grenar och rötter och döda träd) och barrmassaved. Så även om gallringen och rensningen kostar en del så ska det nog bli några kronor i intäkt också. 








5 Juni 2022, Ullared:
 




 

 

23 februari 2022 Skogsarbete vid föräldrahemmet i Ubbhult

Jag är skogsägare. Dock en väldigt liten sådan, de flesta anser nog inte att en liten skog på ca 2 hektar är något mer än en skogsdunge, och så är det väl. Men den lilla skogen och ängarna runt mitt föräldrahem i Ubbhult som är ungefär lika stora som skogen, ligger mig varmt om hjärtat, och är något som tidigare ägare vårdat och brukat. Jag har ägnat några år åt att röja rent ängarna från sly och de är nu återställda. Och nu är det dags att ta tag i skogen. Den lilla skogen har inte brukats eller röjts på minst 60 år. Men nu är operation restaurering igång! Kommer inte bli ett kalhygge utan en fin ljus skog med blandning av stora och små träd av olika sorter - en rekreationsskog till glädje för både människor och stora och små djur. Naturvård som känns bra i själen, och något man kan unna sig när skogen är så liten. 



Hade skogen varit större hade det krävts en massa tillstånd för olika åtgärder och skulle jag slutavverka mer än ett halvt hektar hade det krävs anmälan. Nu slipper jag allt detta. Jag är ju inte heller beroende av skogen för mitt levebröd, och kostnaden för att röja och ta ut lite träd lär göra att det knappast blir något överskott denna gång. Det är mer på hobbynivå, och ger samtidigt lite ved till flera hushåll.




Juni 2021


  



  

Gullregnet till höger har jag själv drivit upp från en liten planta.

 












Nya projektet syns på de sista tre bilderna, att stegvis utveckla ett "woodland" bland träden i ena kanten av tomten längs den gamla stenmuren, utanför vårt stora uterum där vi vinterförvarar palmer och citronträd. 

  




Januari 2021

Vinterbilder från stugan vid Tjärnesjön i Ullared












  



Maj 2019

Hackspett på besök

 


Juni 2017



Olika gröna nyanser är också snyggt när växterna blommat över.





Pioner är nog bland det finaste jag vet. Jag samlar....har en del gamla doftande sorter.




6 juni 2017>












Maj 2017






6 september 2016





Vildvinet är också vackert så här års. Täcker snart hela taket på den gamla lekstugan. Och årets vinskörd blir utmärkt! Kul att lyckas få så mycket druvor, både i växthuset och på friland i kalla Ubbhult!




14 juli 2016 "Älgsafari" i ubbhultsskogarna

Våra stora skogsområden runt Ubbhult är fulla av vilt, både älg, rådjur, räv, lo och en och annan kringvandrande varg emellanåt. Dessutom finns det rovfåglar av olika slag. Och givetvis en massa harar. Man ser ofta djur när man är ute i skogen trots att vi bara bor 20 minuter från Göteborgs centrum.


Ganska ofta när man är ute och kör bil, eller går en runda med hundarna så möter man älg. Ibland märker man bara att de just passerat över stigen eller vägen, man känner den lite unkna lukten av älg (speciell lukt) och hundarna blir väldigt intresserade. Ibland står de och betar vid stigen eller i vägkanten, ibland står de mitt på vägen och bara tittar på oss. De är sällan särskilt rädda, snarare tvärtom, och det är inte ovanligt att möta älg hemma i skogarna.

Men det är väldigt sällan ser man tre älgar så här samlade och får möjlighet att ta så här fina bilder. Dessa tre var väldigt orädda och jag kunde beskåda dem en lång stund innan de vandrade vidare in i ubbhultsskogarna. Magiskt! Ingen älgsafari hade kunnat bli bättre än så här!






6 januari 2016 - Änkatjärn i Ubbhult




2 november 2015



Årets vinskörd!


1 november 2015



Inte en trädgårdsbild och inte ens från Ubbhult, men väl en vacker höstbild över Tjärnesjön utanför Ullared.


14 oktober 2015



Dahliorna vid husväggen trotsar fortfarande frosten!


2 september 2015

Jag gillar inte hösten. Det är då växterna vissnar och trädgården går i dvala inför nästa vår. Och vädret gör att man håller sig inne om man kan, i stället för att vara ute och jobba. Men än dröjer sig lite av sommaren kvar.



Hösten är Dahliornas tid (tills nattfrosten kommer, vilket kan fördröjas genom övertäckning med fiberduk på nätterna). De perenna luktärterna blommar också flitigt nu.



Nypon mot ett smålandsstaket, kan det bli mer traditionellt svenskt och lantligt? Syrenhortensian är också fin så här års.


Augusti 2015



Till vänster ett riktigt elakt ogräs, "Blomman för dagen". Med sina jordstammar sprider den sig överallt. Jag rensar bort det mesta varje vår, men några får vara kvar för de underbart fina blommornas skull. Till höger en betydligt mer rar växt, en praktfull doftlilja. Vissa år äter småsniglar eller insekter upp blommorna redan när de är i knopp, men i år blev det fyra fina blommor, varav den första just slagit ut. Underbart vacker och doftar fantastiskt!



Rosorna blommar också intensivt.


Juli 2015
















29 juni 2015










25 juni 2015

De kalla månaderna maj och juni har inte bara varit till nackdel för oss trädgårdsodlare. Visserligen går det segt med grönsaker och frösådd och de Dahlior som jag inte fördrivit i växthuset har knappt kommit upp överhuvudtaget, frågan är väl om de ens hinner gå i blom före frosten. Men i övrigt är det nog rekordblomning i år för de flesta perenner och blommande buskar. Och allt blommar mycket längre tid när det är svalt, så perennrabatterna är ovanligt fina i år.



Till vänster: Naturens egen blombukett, vallmo och akeleja. Till höger: Är Digitalis ogräs? Kanske. Men i så fall ett väldigt vackert ogräs i olika rosa nyanser. Allt vackert får växa i vår trädgård, ingen diskriminering här inte!



Perenner: Liljor, iris, akeleja i olika färger, astilble, jättedaggkåpa och lite låga marktäckare av olika slag. Lite senare blommar pionerna.


Midsommar 2015



Gullregnet på vänstra bilden har jag själv drivit upp från liten fröplanta till ett stort träd på 20 år!


Försommarträdgård juni 2015






Maj 2015






Mars 2015




Soluppgång över Gingsjön 10 augusti 2014






Maj 2014



Lite bilder från trädgården. Ovan dammen med vattenfallet där både grodor och salamandrar trivs, och nedan andra
delar av trädgården. Mycket att sköta, men för mig en ren terapi!






Augusti 2013 - solnedgång över Ingsjön




Juli 2013











Juni 2012








Augusti 2010










Juli 2010

Det har varit ett fantastiskt bra väder för växterna i år, en lagom sval vår, hyfsat med regn på försommaren och därefter en riktigt varm sommar med avbrott för några rejäla skurar. Och så rejält med fet kompostjord i rabatterna, det gör susen.





Pioner är fina! Den rosa nedan är en starkt doftande gammal sort som jag flyttat med mig från mitt föräldrahem. Det enda jag vet är att plantan är minst lika gammal som jag själv, alltså kanske närmare 50 år. Bredvid en vit sort med stark doft. Ovan en lite modernare tvåfärgad sort.




Juni 2010:





Försommarbilder 2009:








Bilder från hösten 2008:




Bilder från sommaren 2007: