Speciella händelser under mitt riksdagsuppdrag, mandatperioden 2022-26


Eurovisionsupptakt på Schweiz ambassad i Stockholm

2025-04-24

När jag besökte Schweiz nyligen hade vi nöjet att ha Schweiz Sverigeambassadör Adrian Junker som guide. Han följde med oss under våra tre dagar, och programmet var upplagt i samarbete med Sveriges ambassad i Bern och vår svenske ambassadör Carl Magnus Nesser.  De två ambassadörerna känner varandra väl, och inför förra årets final i Eurovision i Malmö ordnade svenska ambassaden i Bern en förfest med inbjudna gäster, bland annat Adrian Junker. Han lovade då att om Schweiz skulle vinna finalen, ordna motsvarande förfest i Sverige inför årets final. Och som bekant vann Schweiz och den stora finalen går i Basel om några veckor.

Jag hade äran att bli inbjuden till gårdagens Eurovisionsupptakt på Schweiz ambassad i Djursholm, och det blev en trevlig tillställning. Bland annat fick vi liveuppträdande av KAJ som framförde den svenska låten "Bada Bastu" live inför en publik på kanske 70-80 personer (klicka på bilden nedan för livefilm). Även Sara Dawn Finer deltog och framförde sin tidigare Eurovisionlåt "Moving On" (sista bilden/filmen). 






 




Finansminister Elisabeth Svantesson före debatten om vårpropositionen

2025-04-15






Fler kommentarer om mitt beslut att inte kandidera till riksdagen 2026

2025-04-03

Både Borås Tidning och P4 Sjuhärad följde upp nyheten om att jag inte kandiderar till riksdagen kommande val. Klicka för direktlänkar.






Jag lämnar riksdagen efter valet 2026

2025-04-02



Redan förra sommaren meddelade jag Nomineringskommittén i min riksdagsvalkrets att jag inte tänkte kandidera till riksdagen 2026. Många av mina riksdagskolleger och en del andra har känt till detta ett bra tag. Men idag är det officiellt. Jag vill ge beskedet i god tid för att ge andra möjlighet att anmäla sitt intresse att ta över stafettpinnen och representera valkretsen i riksdagen.

Beskedet är helt odramatiskt, jag tycker helt enkelt att 20 år i riksdagen får räcka. Livet har fler värden än politiken och 20 års pendlande mellan Ubbhult och Stockholm är slitsamt. Samma sak med att vara så låst som riksdagsuppdraget innebär. Få som inte haft detta uppdrag inser hur oerhört mycket tid man lägger ned, långt ,mycket mer än ett normalt heltidsjobb.

Jag återkommer självklart med reflektioner kring dessa 20 år, och kommer i övrigt att fortsätta med samma energi och engagemang fram till valdagen 2026. Även efter valdagen 2026 kommer jag fortsätta vara medlem i moderaterna och ni lär inte slippa mig i samhällsdebatten.

Markbladet har ett helt uppslag med mig idag och är de som fått förtroendet att officiellt meddela mitt beslut. Tack Carolina Kamperin för en trevlig artikel! (klicka för länk till artikeln).






Dags för ännu ett pass som ålderspresident i riksdagen

2025-03-21

I dag var det dags igen för ett pass som ålderspresident i riksdagen. Jag hade äran att löeda ett antal interpelaltionsdebatter, mellan statsråden Niklas Wykman (M), Anderas Carlsson (KD) och ett antal interpellanter från oppositionen. 



 






 

 

Reseberättelse från mitt besök i Schweiz

2025-03-15

   

   


Den 5-7 mars besökte jag Schweiz tillsammans med några riksdagskolleger i den svensk-schweiziska vänskapsföreningen i riksdagen. Vi besökte Bern, Basel och en forskningsstation uppe i Alperna. 

Hela reseberättelsen med bilder finns på denna sida.




Uppföljningsmöte på Indonesiens ambassad

2025-02-27

I går träffade jag och mina medresenärer Indonesiens ambassadör Kamapradipta Isnomo och hans medarbetare över en kopp kaffe på deras ambassad i Stockholm. Syftet var två - dels att komma med reflektioner och tankar kring vårt besök i Indonesien i början av januari, dels säga tack till ambassadören, vars förordnande gick ut vid månadsskiftet. Han återvänder nu hem för att arbeta i utrikesförvaltningen i Indonesien, förhoppningsvis med ansvar för Europafrågorna. Vi önskar honom lycka till med att odla fortsatta goda kontakter med Sverige och Europa och ser samtidigt fram mot att knyta goda kontakter med hans efterträdare som tillträder under våren.




Reseberättelser från Sydafrika och Namibia

2025-02-23

Nu har jag gjort klart mina reseberättelser från besöken i Sydafrika och Namibia i början av februari. Det blir två olika reseberättelser. Dels en längre som sammanfattar hela vår resa med alla besök. dels en separat mer utförlig som omfattar endast de privata delarna av besöket, med fokus på det afrikanska djurlivet och vår avslutande privata safari efter den officiella resan. Många bilder och filmer i den senare för den som vill titta.





Översta två bilderna: Jag tillsammans med Sydafrikas talman, samt hela vår delegation tillsmmans med Namibias talman. Under en bild från Taffelberget i Kapstaden samt en bild från vår avslutande privata safari utanför Krugerparken.

 

   




Reseberättelse från Indonesien

2025-01-26

  

Nu har jag gjort klar min reseberättelse från Indonesien (Java och Borneo).

Klicka på denna länk


 

Mitt besök i Doha, Qatar

2025-01-19

     

Nyligen gjorde jag en studieresa till Indonesien tillsammans med några kolleger i riksdagens svensk-indonesiska parlamentarikerförening. På vägen dit stannade två av oss kvar ett dygn i Doha, Qatar, i samband med att flyget mellanlandade. Vi ville skapa oss en bild av detta land och denna stad, och hade bland annat möte på svenska ambassaden i Doha. Besöket i Doha låg helt utanför programmet för Indonesienresan, och vi betalade alla kostnader i Qatar privat.

Här är lite foton och reflektioner från besöket i Qatar.

(Reseberättelse från Indonesien följer inom kort),





Mitt anförande i debatten om den svenska EU-avgiften 2025

2024-12-18

I dag debatterade riksdagen den del av statens buidget som rör den svenska EU-avgiften nästa år. Eftersom jag är ansvarig i moderaternas riksdagsgrupp för de frågor som rör EU-avgiften, EU:s budget och EU:s revision höll jag detta anförande tidigare idag:


Anförande FiU5 18 december 2024, Jan Ericson (M)
 
Herr talman,
 
Målet för den svenska budgetpolitiken i EU fastställdes faktiskt av riksdagen redan 1994 och innebär att Sverige ska prioritera gemensamma problem som mer effektivt hanteras på EU-nivå än av de enskilda medlemsländerna var för sig. Sverige ska också verka för en effektiv och återhållsam budgetpolitik inom EU, där utgifter med ett tydligt europeiskt mervärde ska prioriteras. Sverige ska också verka för en mer kostnadseffektiv användning av EU:s budgetmedel.
 
Det betänkande vi nu debatterar är en del av regeringens budgetproposition, och innebär att riksdagen beslutar om ett anslag om knappt 48 miljarder kronor som avgift till Europeiska Unionen nästa år, samt bemyndigar regeringen att ingå de åtaganden som följer av EU-budgeten för budgetåret 2024. Jag vill här passa på att yrka bifall till betänkandet och avslag på motionen.
 
Herr talman,
 
Mötet i Europeiska Rådet för en dryg månad sedan hade konkurrenskraft som huvudtema. Jag vill börja med att ge statsministern och regeringen en eloge för det svenska ordförandeskapet i EU förra året. Sverige försökte med energi och envishet lyfta frågorna om EU:s konkurrenskraft, och det lyckades!
Om inte Sverige hade lyckats få upp dessa frågor på EU:s agenda under sitt ordförandeskap hade knappast Europeiska Rådet haft konkurrenskraft på agendan. Detta visar att ett framgångsrikt ordförandeskap sätter tydliga spår i EU under långt tid, och att det hårda svenska arbetet nu fortsätter att driva utvecklingen framåt i unionen. Och det är verkligen avgörande att EU tar dessa frågor på allvar, för EU släpar tyvärr efter när det gäller konkurrenskraft.
 
Förhoppningsvis inser EU:s medlemsstater att det behövs konkreta åtgärder om EU:s konkurrenskraft ska stärkas. EU har 450 miljoner invånare och 30 miljoner företag, och det är dags att ta vara på den potential detta har. Den omfattande rapporten från Mario Draghi om EU:s konkurrenskraft är en bra grund att bygga vidare på. Det är mycket glädjande att Sverige förs fram som ett föredöme i denna rapport.
 
Samtidigt finns en risk att man återigen inbillar sig att man kan lösa alla problem genom mer EU-byråkrati och nya upplånade EU-medel. Men konkurrenskraft kan inte köpas för lånade pengar. Det brukar inte heller vara politiker, vare sig på EU-nivå eller nationellt, som är bäst på att besluta om vilka nya företag, branscher eller innovationer det är värt att satsa på för framtiden. Politikernas viktigaste roll är att skapa goda förutsättningar för företagande, produktivitet och tillväxt.
 
Ska EU lyckas måste EU:s medlemsstater framförallt göra nationella reformer och inte förvänta sig att EU ska lösa allt som är jobbigt att reformera nationellt. Medlemsavgifterna för Sverige och andra nettobetalare måste samtidigt hållas på en rimlig nivå för att kunna uppnå en folklig acceptans hos invånarna i de länder som är nettobetalare till EU.
 
Herr talman,
 
Ytterligare ett skäl att hålla nere EU:s budget och inte skapa nya gemensamma lånefinansierade fonder är den bristande ekonomiska kontrollen i EU. De ekonomiska felen i EU:s budget ökar och nådde förra året enligt EU:s revisorer den högsta nivån på tio år. Hela 5,6% av EU:s utbetalningar var felaktiga.
 
EU:s revisionsrätt anser att räkenskaperna innehåller "väsentliga fel", och kritiken från revisorerna är på den hårdaste nivån som är möjlig. 20 ärenden har lämnats vidare till OLAF, EU:s byrå för bedrägeribekämpning, och 17 ärenden har överlämnats till Europeiska åklagarmyndigheten.

Man kan bara konstatera att ju mer pengar EU ska hantera, desto sämre blir kontrollen. Det är ett starkt argument för att inte utöka EU:s budget och att inte skapa en massa nya fonder och göra ytterligare gemensam upplåning. 

Herr talman,
 
Sverige är en stor nettobetalare till EU och det är svenska skattebetalare som står för pengarna. Det förpliktigar att vi noga följer upp hur EU:s medel används, att vi verkar för att EU:s budgetramar respekteras och att vi är restriktiva mot nya stora ofinansierade utgifter. Den moderatledda regeringen har ett betydligt större engagemang i dessa frågor än föregående regering och vi har tydligt stöd i Finansutskottet och EU-nämnden att driva linjen att EU ska respektera de finansiella ramarna i EU:s fleråriga budget, motverka fusk och slarv med EU:s medel, och verka för realistiska prognoser. Vid behov av mer pengar bör man i första hand prioritera i befintlig budget. Den svenska regeringen driver med kraft på i denna riktning tillsammans med andra budgetrestriktiva medlemsstater.
 
Herr talman,
 
Jag är nu inne på mitt 19:e år som ledamot i Sveriges riksdag, och har sedan ett antal år haft äran att vara ordinarie ledamot i både Finansutskottet och EU-nämnden. Jag vill därför avslutningsvis önska både ledamöterna och våra fantastiska och kunniga tjänstemän på kanslierna i Finansutskottet och EU-nämnden en riktigt god jul och gott nytt år. Det gäller såklart även talmannen och tjänstemännen i Kammaren.

 


 

 

Besök i brittiska parlamentet

2024-12-17

I helgen besökte jag London på en privat resa. Men självklart ville jag passa på att göra ett besök i Parlamentet med på måndagen före hemresan. Tyvärr fanns det ingen möjlighet till några guidade turer den dagen, men tack vare att jag är en av riksdagens ålderspresidenter löste det sig ändå. Jag mailade den brittiska talmanens kontor, och de ordnade en privat rundtur i de fantastiska och legendariska byggnaderna. Det blev också möjlighet att avnjuta en frågestund i House of Commons (motsvarande vår riksdag) där man frågade ut några av ministrarna. Jag återkommer med en liten reseberättelse och lite bilder från London framöver, men här några bilder från parlamentet. Tyvärr får man inte ta foton inne i parlamentets kamrar, så den sista bilden är från Parlamentets hemsida. 


Foto på Parlamentet som jag tog från toppen av "pariserhjulet" London Eye.


Brittiska talmanskansliets inbjudan.


Den allra äldsta delen av Parlamentet, Westminster Hall.

 
St Stephans Hall


House of Commons Chamber

 


 

 

Besök hos statsministern i Sagerska Huset

2024-12-12

I går hade moderata riksdagsgruppen julfest, och innan denna hälsade vi på statsministern i Sagerska Huset. Ett riktigt fint hus som en gång togs över av regeringskansliet som tjänstebostad för statsministern. Vackert inrett och ett bra ställe att ta emot gäster. Många statschefer och kungligheter har tagits emot här av olika statsministrar genom åren.

Många ville såklart ta chansen att prata lite mer avspänt med statsministern, men jag gav också hans Winston lite uppmärksamhet. Gullig vovve som verkar van vid att husse fyller huset med gäster.

Även om vi hade en trevlig och avkopplande kväll med god mat så är det svårt att koppla av från politiken när man sitter och pratar runt borden. Och kvällens givna ämne var elpriser och elförsörjning. Mer om det i nästa inlägg.


 

  





 
 






 

Dags för föreläsning i riksdagen: Vad händer med Antarktis? 

2024-12-03

 

Anna Wåhlin är en av Sveriges mer kända klimatforskare, och har ansvarat för flera expeditioner till Antarktis. Hon är professor vid institutionen för marina vetenskapert vid Göteborgs Universitet, och internationellt efterfrågad föreläsare. I morgon är det dags för henne att lära oss i riksdagen lite mer om forskningen kring Antarktis, havsströmmar, havsnivåer mm. 

Intresset för detta evenemang har varit ovanligt stort och det var tur att jag bokade en stor lokal. Presentationen riktar sig i första hand till riksdagsledamöter och riksdagens tjänstemän, men det finns plats även för ett begränsat antal externa besökare och media. Vid intresse - återkoppla senast i morgon förmiddag så jag kan ordna inpassering till Riksdagen.






Från statsministerns återrapport från Europeiska Rådet 

2024-11-12


 

 

Årets riksdagsmotioner

2024-10-11

Nu är alla inlämnade riksdagsmotioner under allmänna motionstiden registrerade. Det är alltså den tid på året då riksdagsledamöterna kan lämna in egna motioner i valfria ämnen. Det ses som följdmotioner till regeringens budgetproposition, vilket gör att man kan motionera om precis allt. Resten av året kan man bara följdmotionera på regeringens övriga propositioner. Totalt kom det in 3.178 motioner, dvs 9 motioner i genomsnitt per ledamot.

Själv lämnade jag in 14 motioner i år, ensam eller tillsammans med andra. I likhet med förra året blev det inte så många som de år vi moderater satt i opposition. När vi nu är i majoritet och jag dessutom är ledamot i finansutskottet så har jag möjlighet att spela in frågor direkt till regeringen i stället för att motionera. Därför blir det bara motioner om saker som är av lite mer långsiktig och övergripande karaktär och ligger utanför mina egna ansvarsområden. 

Den som jag tror kommer väcka mest uppmärksamhet är min motion om att utvidga Riksrevisionens uppdrag till att även granska kommuner och regioner. Det är en kontroversiell fråga, men jag motiverar den noga i motionen.

En del av mina motioner rör frågor med koppling till mitt tidigare yrkesområde, dvs juridiska frågor. Det gäller både arvsrätt, bouppteckningar, stämpelskatter vid fastighetsköp samt avveckling av Allmänna Arvsfonden.

Jag fortsätter också att motionera mot missbruket av djurtillsynsreglerna och de orimliga följder detta får för enskilda människor som i praktiken blir helt rättslösa och ibland bara kan konstatera att deras djur avlivas utan att de kan få rättslig prövning innan. Det kan inte få gå till så i ett rättssamhälle.

Jag har också motioner om översyn av förtalslagstiftningen och lagen om hets mot folkgrupp, två lagstiftningar som jag tycker är helt orimligt utformade idag. Effekterna blir helt enkelt orimliga.

Jag vill också spara in pengar på mycket kostsamma "kulturråd" vid svenska ambassader. 

Och så har jag fyra motioner inom ett område som berör mig starkt - slöjförbud i grundskolan, stöd till dem som utsatts för sexualbrott och kraftfulla åtgärder mot människohandel. Motionerna syftar till att motverka hedersförtryck och människohandel och åtgärda bristfälligt stöd vid sexualbrott. Dessa motioner har jag lämnat in tillsammans med andra moderater.

 

Här är mina 14 motioner:

Riksrevisionens uppdrag

Avveckling av Allmänna arvsfonden

Sekretessprövning vid utlämnande av bouppteckningar

Sänkt stämpelskatt för lagfart och pantbrev

Ge kusiner arvsrätt

Djurtillsyn

Tillträde till bostäder i djurskyddsärenden

Översyn av förtalslagstiftningen

Översyn av lagen om hets mot folkgrupp

Avskaffande av kulturråd vid svenska ambassader

Utreda slöjförbud för allas rätt till frihet

Stöd till forskningen om traumabehandling för sexualbrottsutsatta

Riktlinjer för specialistvård och behandling för sexualbrottsutsatta

Kraftfulla åtgärder mot människohandel

 

 

 

Avtäckning av ännu en byst av en svensk statsminister

2024-09-24

Riksdagen har fastlagda regler för hur tidigare statsministrar ska uppmärksammas i riksdagen. För dem som tjänstgjort minst två mandatperioder är den en byst i brons som är det som gäller. För dem som varit stats minister kortare tid är den en väggmedaljong som gäller.

I dag avtäckte talmannen en byst av Fredrik Reinfeldt, statsminister 2006-14. På plats var ett antal moderata riksdagsledamöter och tidigare aktiva under den tid Reinfeldt var statsminister, samt en hel del andra besökare, bland annat statsminister Ulf Kristersson.  

Att utvärdera Fredrik Reinfeldts gärning är en blandning av ris och ros. Som alla vet var jag starkt kritisk mot Alliansregeringens migrationspolitik. Men på de flesta andra politikområden gjordes stora viktiga saker, och Reinfeldt ledde moderaterna till sitt bästa valresultat i modern tid 2010, när vi fick över 30%. Han lyckades också ena en tidigare spretig borgerlighet, en borgerlighet som sedan spruckit isär igen.

Men numera är i vart fall tre av de tidigare fyra Allianspartierna (M, KD och L) tillbaka i regeringsställning. Den dag Centerpartiet lämnar vänsterburen och återvänder till den borgerliga sidan skulle vi tillsammans med SD kunna säkra regeringsinnehavet för lång tid framåt. Det hade varit bra för Sverige. 







 

 

Ny Riksrevisor

2024-09-24

 

I dag anordnade finansutskottet ett offentligt sammanträde om riksrevisorns årliga rapport 2024, samt Riksrevisionens uppföljningsrapport. Vid sammanträdet redovisade riksrevisorn de viktagaste iakttagelserna från sina granskningar, och detta följs sedan upp i en uppföljningsrapport där Riksrevisionen erdovisar hur deras granskningar från tidigare år hanterats av regeringen.

Det var den nytillträdda riksrevisorn Cristina Gellerbrant Hagberg som deltog från Riksrevisionens sida. Hon tillträdde sin post för någon vecka sedan. Jag passade på att, som ordförande för Riksdagens Råd för Riksrevisionen, ta tillfället att önska henne välkommen till sitt nya uppdrag och framhöll Riksrevisionens viktiga roll och att de är en myndighet vars viktiga granskningar respekteras av alla riksdagens partier, och där vi uppfattar att Riksrevisionen har stor integritet och står för opartiska granskningar.

I dag hade jag också nöjet att vara med på avtackningslunch med den just avgångna riksrevisorn Helena Lindberg, som lämnade befattningen som riksrevisor till följd av att det tidsbegränsade mandatet löpt ut. Hon tillträdde i en tid då Riksrevisionen skakades av skandaler och oklar ledningsstruktur. I dag är Rkksrevisionen en myndighet med god ordning och starkt förtroende bland politik och allmänhet. Väl utfört uppdrag!

Nästa vecka kommer jag och Rådets vice ordförande att träffa den nya riksrevisorn över en lunch, och sedan kommer Rådet att ha sitt första möte med henne. Riksrevisionen är enligt min åsikt en av landets viktigaste myndigheter, och det är en ära att vara ordförande för det Råd med samtliga åtta partier som ansvarar för Riksdagens löpande kontakt med Riksrevisionen och insyn i verksamheten. 


 

 

Budgetdebatt

2024-09-19 

I dag överlämnade finansministern budgetpropositionen till riksdagens talman, efter den sedvanliga promenaden från finansdepartementet till riksdagen. Därefter hölls en budgetdebatt med anledning av propositionens avlämnande. Debatten var som den brukar, oppositionen tyckte allt var fel, men de hade inte så mycket gemensamt om något - politiken mellan S, V, C och MP spretar ordentligt och man kan inte låta bli att tänka på vilket kaos det hade varit i svensk politik om dessa fyra partier skulle försökt få ihop en gemensam budget. Regeringen däremot har majoritet för sin budget, och den är riktigt bra för Sverige.

Hösten kommer nu att ägnas åt att hantera budgeten i riksdagens olika utskott, varefter den fastställs av finansutskottet och riksdagen i december. Jag återkommer med fördjupad beskrivning av budgeten, utöver det jag kort berättade häromdagen.

Nedan några av mina inlägg på "X" (twitter) idag:







 

 

Riksmötets högtidliga öppnande

2024-09-10  

I dag var det dags för Riksmötets högtidliga öppnande, och därmed starten på riksdagsåret 2024/2025. För mig var det 19:e gången jag upplever detta och det känns lika högtidligt varje gång. Varje öppnande får vi riksdagsledamöter ta med en gäst, och i år hade jag med mig min svärson Johan. 

Enligt traditionen inleds dagen med upprop i Riksdagen, varefter de som vill deltar i en samling i Storkyrkan. Drefter gemensam promenad genom slottet och till Riksdagens paradentré vid Norrbro. Efter själva öppnandet av riksmötet av kungen läser statsministern upp regeringsförklaringen, varefter det blir mingel i Sammanbindningsbanan. På kvällen blev det i år trevlig föreställning på Operan i närvaro av kungafamiljen.  








   








 

 

Reseberättelse finansutskottets besök i Lettland och Litauen

2024-09-08  

  

Nu finns första utkastet till min reseberättelse från besöket i Lettland och Litauen med en delegation från finansutskottet.
Det kommer troligen att tillkomma ytterligare en del bilder.


Reseberättelsen finns här.


 

 

Även om man inte alltid följer partipiskan är man oftast lojal

2024-07-23



Efter omröstningen om könstillhörighetslagen fick jag frågan om hur ofta jag under mina 18 år som riksdagsledamot "vågat" gå emot partilinjen. Jag tycker frågeställningen är lite tillspetsad, man blir ju inte politiker med avsikten att så ofta som möjligt tycka tvärtemot sitt parti, utan för att försöka driva igenom partiets politik, men jag funderade ändå lite och kom på fem gånger där jag inte kunnat ställa mig bakom moderaternas partilinje. 

* 2009 Könsneutrala äktenskap. Jag röstade inte för den moderata partilinjen utan valde att tillsammans med ett tiotal andra moderater rösta för en motion med förslag om att skilja juridiken från religionen och övergå till civilrättsliga äktenskap, som sedan kunde firas med ceremonier på valfritt sätt. På detta sätt hade man undvikit att tvinga samfund att genomföra vigslar i strid mot sin tro. Det hade varit en betydligt bättre lösning än dagens system. 

2017 Klimatlagen och det klimatpolitiska ramverket. Jag deklarerade att dessa lagar allvarligt riskerade att skada landet och i längden skulle bli omöjliga att leva upp till utan orimliga konsekvenser. Idag är jag väldigt glad över att jag beviljades utkvittning vid den voteringen - allt har blivit precis så illa som jag varnade för, och dagens regering har tvingats riva upp orimliga beslut som exempelvis reduktionsplikten eftersom den var rent samhällsskadlig. 

2018 Public serviceskatten. Jag avstod vid voteringen eftersom jag inte ansåg att moderaterna stod för den linje vi lovat väljarna och som jag drivit i utredningen med partiets godkännande. I efterhand fick jag också rätt i detta av partiet.

2022 Förslag om vaccinpass inom Sverige. Jag förklarade tidigt offentligt att jag omöjligen kunde rösta för detta. Till slut blev det så att ingen yrkade på förslaget och det blev ingen omröstning. Jag anser fortfarande att hela vaccinpassfrågan var helt orimlig och är glad att jag stod upp mot detta. Idag är det få som verkar vilja komma ihåg att man var villig att medverka till ett sådant nederlag för mänskliga fri och rättigheter i Sverige. Som tur är blev det inget av det till slut. Jag tror ganska många skäms idag.

* 2024 Könstillhörighetslagen.  Jag var inte närvarande på grund av utlandsuppdrag, men deklarerade offentligt att jag hade röstat för en återremiss till socialutskottet, och om detta hade röstats ned då skulle ha avstått vid huvudvoteringen.


Är jag då en väldigt olydig moderat riksdagsledamot som fem gånger under 18 år inte kunnat stå bakom partilinjen vid en omröstning i riksdagen? Det beror nog på hur man ser på saken.

Jag bad Riksdagens Utredningstjänst ("RUT") ta fram uppgifter om hur många ärendebeslut riksdagen tagit under mina 18 år som ledamot, samt hur många av dessa beslut som inte varit eniga, dvs där vi haft omröstning i Kammaren. Siffrorna var högre än vad jag trodde. RUT uppskattar att Riksdagen de senaste 18 riksdagsåren tagit ungefär 40.000 slutliga ärendebeslut. Det betyder ca 2.250 beslut per Riksmöte (riksdagsår, ungefär som skolornas läsår). Av dessa beslut har 27,9% avgjorts genom votering (omröstning). Det betyder att riksdagen avgjort över 11.000 ärenden efter omröstning sedan jag kom in i Riksdagen 2006! 

Jag är ganska sällan utkvittad från voteringarna utan är oftast på plats. Det betyder att jag säkert tryckt på mina voteringsknappar de allra flesta av dessa 11.000 voteringar. Faktiskt helt otroligt när man tänker efter. I fem av dessa 11.000 voteringar och 40.000 beslut har jag inte kunnat ställa mig bakom partilinjen. Det motsvarar alltså 0.01% av ärendebesluten och 0,04% av omröstningarna. Det gör att jag både känner mig väldigt lojal och kan konstatera att jag i de allra flesta fall känner mig väldigt hemma i mitt partis politik och värderingar.  

I sociala medier kan man ibland få bilden att den som är mest olydig och oftast går emot sitt parti är något slags hjälte. Jag ser det inte så. Som riksdagsledamot representerar man ett parti. De flesta väljare röstar på ett parti för dess politik, bara en mindre del personkryssar någon kandidat. Även om jag fått tusentals personkryss har de flesta väljare i valkretsen valt att inte kryssa någon. Det betyder rimligen att  väljarna förutsätter att en moderat riksdagsledamot normalt röstar för partiets politik. Det är också en förutsättning för att moderaterna ska kunna leda en regering att statsministern i alla centrala frågor (exempelvis budgeten) kan lita på att alla moderata ledamöter röstar för regeringens politik. 

I kontroversiella frågor för man oftast en intern diskussion, och vi är såklart inte alltid överens om allt i den moderata riksdagsgruppen. Men man väger för och emot och för det mesta kan man enas om ett beslut även om man inte är helt nöjd. Och i en regering måste man ibland kompromissa mot sin vilja. Man böjer sig som enskild ledamot helt enkelt för den interna demokratin i partiet och respekterar överenskommelser med andra partier. Men med detta sagt - jag anser att en riksdagsledamot emellanåt även måste kunna stå för en avvikande åsikt och vara tydlig med det. Vi är inte robotar - vi har engagerat oss i ett parti för att vi oftast tycker som partiet och har en gemensam ideologisk bas. Om man som ledamot någon enstaka gång tycker att partiet eller regeringen landat väldigt fel i en fråga, eller anser att ett beslut strider mot ens samvete, måste man kunna markera mot det, så länge man följer de interna regler som vi enats om i riksdagsgruppen. Vilket jag alltid gjort.  

Jag kommer fortsätta vara en mycket lojal ledamot så länge jag är ledamot i riksdagen. Lojal mot partiet och mot den regering vi ingår i. Men jag är inte livegen och jag ger inte partiet carte blanche i alla frågor. I sista hand är det alltid jag själv som har ansvaret varje gång jag röstar för eller emot något i riksdagen. Det ansvaret har varje ledamot och det kan man aldrig lägga på någon annan. Och man får leva med sina beslut.

 

 

 

Möte med finansministern

2024-06-11 

Dagen inleddes med ett möte där ledamöterna från Tidöpartierna i Finansutskottet och Skatteutskottet träffade finansministern. Fokus på det ekonomiska läget och den kommande statsbudgeten som läggs fram i höst, och som vi diskuterar och arbetar med under sommaren. Det kommer finnas många bra saker i budgeten för 2025, många frågor utreds just nu o0ch utredningarna går i mål efterhand och kan omvandlas till skarpa politiska förslag.


 

 

Avtackning av Riksrevisorn

2024-05-25 

I torsdags hade jag äran att i egenskap av ordförande för Riksdagens Råd för Riksrevisionen tacka av riksrevisor Helena Lindberg, vars 7-åriga förordnande nu går ut. Jag har varit engagerad i rådet sedan 2018, och har följt Riksrevisionens viktiga arbete och imponerande utveckling på nära håll. Förutom blommor och present blev det tårta i Finansutskottets vackra sessionssal. Stort tack till riksrevisorn för väl utfört uppdrag!

  

Revision kan möjligen uppfattas som lite torrt och tråkigt för den som inte är insatt i vad revision innebär. För mig är Riksrevisionen en av de absolut viktigaste delarna i den demokratiska kontrollen av att svenska folket får ut maximalt av skattepengarna, samt att myndigheter och statlig verksamhet sköts enligt de regler som finns. Jag är mycket stolt och glad över att sedan senaste valet ha uppdraget som ordförande för det parlamentariska Råd i Riksdagen som följer Riksrevisionens arbete.

För egen del skulle jag önska att även kommuner och regioner omfattades av riksrevisionens effektivitetsrevisioner, och jag arbetar för det, men det är ett stort steg att ta och uppfattas av kritikerna som något som riskerar att inkräkta på det kommunala självstyret. Själv anser jag att när staten tillför så mycket medel till kommuner och regioner så har medborgarna också rätt att förvänta sig en kraftfull och noggrann revision.

 


 

Lite bilder från mitt besök i Florida 

2024-04-29

Nu har jag lagt ut lite foton från Miami och Key West och lite kort om mitt besök i Florida häromveckan.

Finns på denna länk i arkivet.


 


 

 

Nu är Sverige medlemmar i Nato 

2024-03-07

I kväll var det stor uppståndelse i USA:s kongress när president Biden höll sitt årliga "State of the Union"-tal till nationen och ägnade en del av talet åt att hälsa Sverige välkomna som ny Natomedlem. Som hedersgäst satt statsminister Ulf Kristersson bredvid USA:s första dam (fru Biden), och möttes av stående ovationer från USA:s kongress. Det var första gången någonsin en svensk statsminister blivit inbjuden av USA:s president som hedersgäst under ett sådant tal. Detta visar vilken vikt USA lägger vid att nu ha fått Sverige som ny medlem i NATO. (Klicka på bilden för att se filmen från USA:s Kongress och den del av presidentens tal som rörde Sverige)

  
 


Efter en lång och minst sagt slingrig process är Sverige nu Natos 32:a medlemsland. Vi ingår nu i Nato tillsammans med alla övriga Nordiska länder och de baltiska staterna. Ett starkt enat Norden. 

Jag har tidigare deklarerat min egen syn på Nato. Jag har väl aldrig tillhört dem som stått på barrikaderna och direkt kämpat för ett Natomedlemskap, men moderaterna som parti har under många år haft en tydlig linje i frågan. 
För mig handlar det helt enkelt idag om en insikt att Sverige inte själva kan försvara sig mot eventuella angrepp från ett mycket aggressivt Ryssland och att vi endast genom stöd från Nato kan försvara vårt land. Ett Natomedlemskap gör också att Ryssland inte kan använda utpressning i form av kärnvapenhot mot Sverige. Oavsett om man gillar Nato eller inte så är dagens säkerhetspolitiska läge en realitet och vi har tagit det bästa beslutet för Sveriges framtida frihet och säkerhet. I det läge Europa befinner sig idag, och med ett  Ryssland som ingen kommer att lita på under överskådlig tid finns det enligt min åsikt ingen annan väg än ett Natomedlemskap. Alternativet att vara ensam och allianslös är mycket farligare. 

Just nu oroar jag mig mest för hur den så kallade "fredsrörelsen" agerar. De använder exakt samma argument som Putin och hans medarbetare i Kreml. De agerar i bästa fall som "nyttiga idioter" för främmande makt. I sämsta fall är de infiltrerade av ryska krafter och finansierade med ryska pengar för att driva kampanj mot Nato. Oavsett vilket - a
tt gå ryssarnas ärenden gynnar definitivt inte fred och säkerhet.

 

 

 

Dags för ännu ett pass som ålderspresident i Riksdagen

2024-03-01

I går kväll var det dags för ännu ett pass som ålderspresident i Riksdagen. Denna gång hade jag ansvaret för några av kvällens ärendedebatter. Att tjänstgöra som ålderspresident är både intressant, lärorikt och självklart ett hedersuppdrag. Och man måste ha koll, inget får bli fel i hanteringen och alla formella regler måste följas. I grunden styrs riksdagens arbete av vår grundlag.

Det är intressant att få mer inblick i arbetet bakom kulisserna i Kammarens arbete, och lära sig mer om all teknik som styr Kammarens arbete. De flesta som ser debatter från riksdagen ser ju bara ledamöterna i talarstolen och lyssnar på det de har att säga, de flesta vet nog inte hur många kammartjänstemän som är i tjänst och hur mycket arbete det är att planera och genomföra alla debatter i Kammaren.





 

Statsministerns frågestund 29 februari 2024

2024-02-29





Möte med IPCC:s nye ordförande, Jim Skea

2024-02-14





Interpellationsdebatt

2024-02-06




Statsministerns återrapport till riksdagen

2024-02-06

Efter varje möte med Europeiska Rådet (EU:s stats- och regeringschefer) återrapporterar statsministern till Riksdagen och EU-nämnden. I dag var det sådan återrapport och det handlade bframförallt om det glädjande beskedet om enighet kring det omfattande långsiktiga EU-stödet till Ukraina.    







Budgetdebatt om den svenska EU-avgiften

2023-12-20



 


Sista delen av Markbladets reportageserie från Riksdagen

2023-12-28

Denna vecka har Markbladet fjärde och sista delen av sin reportageserie från Riksdagen och om oss tre riksdagsledamöter från Marks kommun.




 

 

Markbladet hälsade på i Riksdagen

2023-12-07

Tidigare i höst hälsade Markbladet på i Riksdagen och besökte oss tre riksdagsledamöter från Mark. Under fyra veckor framåt kommer man ha reportage från besöket i Markbladet, och denna vecka inleds reportageserien om mig och mitt riksdagsarbete. Klicka på bilderna för att se reportaget i läsbar storlek. 


  

  




Nattarbete med EU-nämnden

2023-12-15

  

Just nu pågår möte mellan EU:s stats och regeringschefer. Inför dessa återkommande möten har EU-nämnden alltid öppna och offentliga  överläggningar med statsministern, och det hade vi i Riksdagen i tisdags. Då förankrade statsministern regeringens ståndpunkter inför olika frågor som ska förhandlas vid toppmötet i EU. 

När sedan mötet inleds kan det ibland bli så att Sverige måste ta ställning till kompromisser i olika frågor, och om dessa ligger utanför det EU-nämnden gett klartecken till så måste statsministern återkomma och förankra detta i EU-nämnden. Detta behov kan inträffa när som helst under förhandlingarna, både helger, kvällar och nätter, och det gör att vi alltid har beredskap att kallas in för tjänstgöring via skype.

I går kväll visste vi att det sannolikt skulle bli behov av ett sådant möte, med anledning av diskussionerna om översynen av EU:s långtidsbudget, stödet till Ukraina och frågan om att EU ska påbörja medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien. Och klockan 02 i natt ringde telefonen och kallelse kom till ett extrainsatt möte med EU-nämnden 02.45.  

Det statsministern meddelade då var dels att EU enats om att inleda samtalen med Ukraina och Moldavien (även om Ungen uteblev från mötet då beslutet togs, och lät övriga länder ta beslutet eftersom man säger nej till medlemskap för Ukraina).

Det stod också klart att Sverige lyckats påverka förhandlingarna om budgeten överraskande bra - som mest pådrivande av alla medlemsstater lyckades Sverige få stöd för att omfördelning inom befintlig EU-budget måste gå före höjda avgifter när utgifterna i EU ökar (till följd av inflation och stigande räntor). Avgiftshöjningen för Sverige som (exklusive stöd till Ukraina) tidigare i höstas bedömdes bli ca 5 miljarder per år kommande år minskade till ca 400 miljoner per år, alltså en knapp tiondel. En nivå som i relation till vår EU-avgift på 45-50 miljarder per år kommande år är högst hanterbar. En mycket stor framgång för den svenska regeringen, som visar att vi prioriterar att ta strid för svenska intressen i EU och skyddar svenska skattebetalares pengar.

Den sista frågan var däremot beklaglig. EU:s stora långsiktiga stödpaket till Ukraina (bidrag och lån) fick stöd av 26 av 27 medlemsländer. Ungern la in sitt veto mot att stödja Ukraina. Varför Ungern på detta sätt försöker sabotera för sitt grannland Ukraina och direkt spelar Putin i händerna och splittrar EU finns det flera teorier om. Men faktum är att Ungern i allt fler frågor isolerar sig från resten av EU. Det gäller ju för övrigt även den svenska natoansökan där Ungern är enda EU-land som hittills inte godtagit Sverige som medlem. Att Ungern som lidit så mycket under ryskt förtryck och traditionellt är ett av de mest västvänliga länderna i Östeuropa agerar på detta sätt kan nog handla mest om inrikespolitik, och är Orbans sätt att försöka framstå som en stark ledare. Men ledare som inte klarar att samarbeta med andra är i mina ögon inte särskilt starka. En dag är det kanske Ungern som behöver EU:s stöd.

Det som händer nu är sannolikt att de 26 övriga EU-länderna löser frågan om stöd till Ukraina bilateralt, dvs en gemensam lösning utanför EU-budgeten och utan Ungern. Stödet behöver vara på plats under första kvartalet och man jobbar nu med att hitta lösningar. Positivt i sammanhanget är att både Slovakien och Polen nu är tillbaka på den Ukraina-vänliga sidan efter diverse märkliga utspel under deras respektive valrörelser. Polen har fått en ny EU-vänlig regering och blivit av med sin tidigare extrema nationalistregering och i Slovakiens fall handlade det nog mest om inrikespolitik - båda länderna stödjer nu Ukrainas ansökan om EU-medlemskap och fortsatt EU-stöd till Ukraina. Att 26 av EU:s 27 länder står stabilt på Ukrainas sida är trots allt en viktig signal, inte minst till USA där samma sak diskuteras inrikespolitiskt. För Sverige motsvarar det långsiktiga stödet till Ukraina en kostnad på ca 1,6 miljarder per år, pengar som kommer tas från den svenska biståndsbudgeten, där man prioriterat om i den minskade biståndsbudgeten från diverse tveksamma biståndsmottagare till att göra Ukraina till största biståndsland.   

 

 

Budgetdebatter

2023-11-28

Dagen har till stor del ägnats åt budgetdebatt. Det började lite oväntat med att jag fick hoppa in som ålderspresident och förklara dagens sammanträde i Kammaren öppnat, eftersom tjänstgörande talman fastnat i snön.



Sedan flöt allt på enligt plan, med ett antal debatter om statsbudgeten, skatteförändringar och debatt om höständringsbudgeten. Det sistnämnda låg på mitt ansvar, och här är mitt anförande i den delen, där jag angrep V och MP för deras märkliga reservation i ett i övrigt enigt utskott. Klicka på bilden för att se hela debatten och samtliga repliker. 



 

 

Reseberättelse från mitt besök i Marrakech 

2023-10-15

Nu har jag gjort klar hela min reseberättelse från Marrakech. Klicka på bilden nedan för att läsa!





Jag står för 16 av årets 2.703 enskilda riksdagsmotioner

2023-10-05

I dag var det sista dagen att lämna in årets enskilda riksdagsmotioner. Totalt meddelar riksdagen att det preliminärt lämnats in 2.703 motioner från riksdagens 349 ledamöter. Det betyder 7,7 motioner per ledamot i genomsnitt. 

Själv har jag, ensam eller tillsammans med kolleger, lämnat in dubbelt så många, det blev 16 motioner i år. Det är ungefär som förra året, men mycket färre än under åren i opposition då jag ofta lämnade in 40-60 motioner per år. Anledningen är såklart att jag nu ingår i regeringsunderlaget och kan föra fram många förslag på annat sätt, inte minst via mitt uppdrag som moderaternas andranamn i finansutskottet. Vi har direkt kontakt med finansdepartementet och kan göra vilka inspel vi vill direkt till finansministern och hennes medarbetare som vi träffar regelbundet. 

 

Här är årets 16 motioner (vissa har jag skrivit tillsammans med m-kolleger):

Sänkning av stämpelskatten för lagfart och pantbrev 
Rösträttens koppling till medborgarskap 
Trafikverkets makt över kommunernas planarbete 
Översyn av lagen om hets mot folkgrupp  
Pant på batterier 
Karensregler för tunga regeringsföreträdare
Framtiden för det rullande kulturarvet 
Indraget uppehållstillstånd i vissa fall 
Skärpt straff för övergrepp i rättssak
Översyn av indexregler för olika bidragssystem
Djurtillsyn
Redovisning av arbetsgivareavgifter
Stärk flickors frihet - också här i Sverige 
Översyn av förtalslagstiftningen
Ett utvidgat tjänstemannaansvar
Legalisering av innehav och användning av perpparsprej


 

 

Jag är på plats 49 på svenska topp 100-listan på twitter/X 

2023-10-03

Medieakademin har nu presenterat sin lista över Sveriges 100 mäktigaste på twitter. Jag avancerar 20 placeringar, från plats 69 förra året till plats 49 i år. Jag är på plats 17 när det gäller retweets från svenska konton och plats 14 när det gäller gillanden från svenska twittterkonton.

Lite överraskad är jag över detta utfall, men det är såklart kul att människor läser det jag skriver, gillar det och delar det vidare. Mina twitterinlägg hänvisar inte sällan till inlägg på denna sida, så även bloggen får många besök tack vare min aktivitet på twitter. Utöver detta ger mina twitterinlägg en mängd artiklar i övrig media.

Sociala medier är en viktig plattform för en politiker i tider när traditionella medier tappar inflytande och läsare, och dessutom styr man själv sin agenda. 


Medieakademin gick igenom 111 428 519 konton, och av dessa konstaterades 1 517 335 konton vara svenska. Av dessa var det slutligen 3 516 konton som klassificerades som stora nog (fler än 10 000 följare) för att analyseras vidare. Och bland dem blev jag nummer 49. 

Här är hela topp 100-listan.


 

 

Riksrevisionen firade 20 år 

2023-09-30

Redan Gustav Vasa införde en form av revision av statliga medel när han för 500 år sedan enade nationalstaten Sverige. Då i form av kontroll av sina fogdar, som inte alltid verkar ha varit så noga med att redovisa precis alla pengar till kungen. Genom åren har sedan den statliga revisionen utvecklats, och 2003 slogs Riksrevisionsverket, RRV, ihop med Riksdagens Revisorer, och blev en ny självständig myndighet under Riksdagen - Riksrevisionen.

I veckan som gick firades detta med en stor personalfest för Riksrevisionen, och vi var ett antal inbjudna externa gäster. Själv var jag inbjuden i min egenskap av ordförande för Riksdagens Råd för Riksrevisionen, och även andra medlemmar i rådet deltog. Även talmannen var på plats, liksom en del andra personer med historisk koppling till svensk revision. Här är jag tillsammans med Riksrevisionens myndighetschef, riksrevisor Helena Lindberg, samt talman Andreas Norlén. I bakgrunden syns Riksrevisionens nya logotype som presenterades dagen till ära.




Bland gästerna fanns även Inga-Britt Ahlenius på plats, och hon höll ett tal om bildandet av den nya Riksrevisionen. Hon är en av Sveriges mest namnkunniga och skickliga revisorer, med stor integritet, som utöver en period som riksrevisor och chef för Riksrevisionen 1993-2003 (när den nya myndigheten bildades) och även varit undergeneralsekreterare för FN:s internrevision och haft uppdrag för EU. Hon är känd för att ha avslöjat korruption inom både FN och EU, och för att ha skrivit en bok som riktar hård kritik mot hur FN utvecklades under Ban-Ki-Moon. Hon är närmast en legend i revisionsvärlden och en av mina stora förebilder när det gäller kampen mot korruption. Jag fick en pratstund med henne efter hennes tal, och trots sin ålder på 84 år är hon knivskarp och oerhört intressant att lyssna på. Ett föredöme när det gäller integritet och oräddhet, och en bra förebild för alla som vill värna om hur skattemedlen hanteras.



Både jag och talmannen höll också tal till Riksrevisionens personal. Talmannen gjorde en historisk tillbakablick, och själv ägnade jag mitt tal åt att understryka det stora värdet av en självständig riksrevision som granskar hur de statliga pengarna hanteras, och tackade å riksdagens vägnar personalen för deras stora professionalitet och integritet. Här är den stomme jag skrev för mitt eget tal. 

Hej och god kväll allihopa! De flesta av er känner nog inte mig, men jag lovar, jag har bättre koll på er! 

Jag heter Jan Ericson, moderat riksdagsledamot i bland annat finansutskottet. Jag har också nöjet att vara ordförande i Riksdagens Råd för Riksrevisionen.  

Riksrevisionen är ju en av Riksdagens få egna myndigheter, och Rådet har som funktion att vara en länk mellan Riksdagen och Riksrevisionen. Rådet har ledamöter från riksdagens samtliga åtta partier, och några av dem är här idag. Jag skulle vilja be samtliga ledamöter i Rådet att resa sig upp så ni ser vilka vi är.   

Riksrevisionens uppdrag är ju att granska vad statens pengar går till, hur de redovisas och hur effektivt de används. Det kan ju låta enkelt och okomplicerat, men vi som följer ert arbete vet att det är ett oerhört stort och omfattande och ibland mycket komplicerat uppdrag. 

Vårt samhälle blir alltmer komplicerat och komplext, med en växande statsbudget, snåriga regelverk och beslutsprocesser. Riskerna för fel ökar. När man följer det internationella korruptionsindexet ligger ju Sverige bra till, men även i Sverige uppdagas ibland felaktigheter och tveksamheter.

Att som politiker ha en egen myndighet som lägger hela sin tid på att bedöma och analysera risker, och granska både den löpande redovisningen och effekten av de pengar som politiken beslutar om är oerhört värdefullt. Ni värnar om att Sverige fortsätter vara ett land där det trots allt oftast råder ordning och reda inom svensk statsförvaltning. 
 

När vi träffar företrädare för andra länders parlament inser vi att den svenska Riksrevisionen i många avseenden är en förebild för andra länder. I många länder läggs revisionsrapporter närmast på en hylla och sedan händer inte så mycket mer. I Sverige däremot är alla riksdagens utskott engagerade, varje effektivitetsgranskning och varje eventuell brist i årsredovisningarna når det ansvariga utskottet i riksdagen och tas förhoppningsvis tillvara av politiken. Inte sällan leder era rapporter till politisk debatt, som förhoppningsvis utmynnar i åtgärder.

Den professionalitet och integritet ni visar i alla kontakter med riksdagen och våra utskott betyder så mycket och ger en hög status och respekt för er granskning och era rapporter. Riksrevisionen står för en objektivitet som gör att alla riksdagsutskott och ledamöter, oavsett parti, kan använda ert material som ett underlag i den politiska debatten med en trygghet att era slutsatser är korrekta och väl genomarbetade.

Det är också imponerande hur ofta riksrevisionens effektivitetsrevision uppmärksammas medialt och också rör frågor som finns mitt i den centrala samhällsdebatten. Detta gör Riksrevisionen extra relevant.

Jag vill att alla ni här inne, varenda en, ska känna att vi riksdagsledamöter är mycket stolta över vår riksrevision, oavsett om vi ingår i den politiska majoriteten eller oppositionen. Ni är en oerhörd tillgång för oss alla i det politiska arbetet.  Så stort tack för ert utmärkta arbete, och lycka till de kommande 20 åren!  


 

 

Delegation från EU-nämnden besökte Bryssel 

2023-09-27

De senaste dagarna har jag ingått i en delegation på 11 personer från EU-nämnden som besökt Bryssel. Vi har bland annat träffat Sveriges EU-ambassadörer, Sveriges EU-kommissionär, ledamöter från Belgiens parlament, svenska europaparlamentariker och den svenska Nato-delegationen. Allt med syfte att diskutera viktiga frågor för Sverige och EU. Allt från frågor om Ukraina, Iran och säkerhetspolitik till frågor om migration, organiserad brottslighet, miljö, "Chat Control" mm. Det blev tio olika möten på två dagar, minst sagt välfyllt schema.

Vi åt också lunch med ett ental av de svenska europaparlamentarikerna och jag och vår delegationsledare hans Wallmark (M) passade också på att besöka några av våra moderata europaparlamentariker och deras svenska tjänstemän. 

Vi avslutade besöket i Bryssel med ett möte med biträdande chefen för den svenska Natodelegationen på Natos högkvarter för att diskutera den svenska natoansökan och Sveriges kommande roll i Nato när medlemskapet förhoppningsvis träder i kraft. Vi lärde oss också mer om Natos organisation och hur man planerar och arbetar med säkerhetsfrågor och militär beredskap.        



Berlaymont heter den byggnad där EU-kommissionen har sitt säte. Det arbetar runt 30.000 (!) personer för EU-kommissionen och dess olika organ. Nedan en gruppbild efter vårt möte med Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S).





Här några bilder från Belgiens Senat där vi träffade parlamentariker för att diskutera Belgiens kommande ordförandeskap för EU som ineds vid årsskiftet, efter att det spanska ordförandeskapet avslutas.









Här är jag och Hans Wallmark utanför EU-parlamentet och vår lunch med svenska EU-parlamentariker och diskuterade hur frågor viktiga för Sverige drivs i parlamentet.





Natos nybyggda högkvarter ligger också i Bryssel. Tyvärr är fotografering inne på området och i byggnaderna förbjuden, man får även mobilen beslagtagen under besöket. Så det får räcka med några foton från utsidan. Bilden nedan lånad från nätet - snart finns förhoppningsvis även den svenska flaggan på plats.


 

 

Moderat medlemskväll i Borås 

2023-09-21

I kväll hade moderterna i hela Västra Götalande medlemskvällar ute i de olika valkretsarna. I vår riksdagsvalkrets samlades vi i Boråsmoderaternas lokal i centrala Borås, och förutom Boråsmoderater hade vi även besök från några grannkommuner. Det blev en trevlig kväll där jag främst berättade om regeringens budget och min riksdagskollega Ulrik Nilsson talade om andra politiska frågor och mer allmänt om det politiska läget. Många frågor från åhörarna och en mycket trevlig kväll.

 


 

 

Riksmötets öppnande 

2023-09-12

I år var det 18.e gången jag deltog vid Riksmötets öppnande (fast öppnandena under pandemin var digitala eller kraftigt nedbantade). Denna gång hade jag med min son Niklas som medföljande gäst. Det är bara att konstatera att det mesta är sig likt. Traditioner är värda att bevara. Upprop, inbjudan till Storkyrkan (ovanligt trevligt och fritt från tidigare års vänsterpropaganda från predikstolen), Kungens formella öppnande av 2023/24 års riksmöte, statsministerns regeringsförklaring, mingel i Sammanbindningsbanan i riksdagshuset och sedan  konserthuset på kvällen för kunglig konsert där både artisterna John Lundvik och Sanna Nielsen och flera skickliga musiker deltog, tillsammans med Symfonikerna. Allt var trevligt, högtidligt och traditionellt. Här några foton från dagen.

  

Tv från moderaternas mingel måndag kväll. Talmannen var såklart på plats. Th o nedan tv på väg till riksdagen efter besöket i Storkyrkan. 
Nedan th: Statsministern läser upp sin regeringsförklaring.


  

  Mingel i sammanbindningsbanan.



Stillbild från SVT-sändningen.

  

Kungafamiljen lämnar riksdagen - för att några timmar senare vara på plats i Konserthuset på hedersläktaren.

Sanna Nielsen och John Lundvik och symfonikerna och andra artister underhöll.







Stillbild från TV-sändningen. Vi sitter under svt-loggan.

 

Trevligt möte med min tidigare utskottskollega och partiledare Anna Kinberg Batra och maken David i konserthusets foaje. Anna är ju numera landshövding i Stockholm. 


 

 

TV4 Nyheterna ikväll 

2023-08-16
    
TV4 hade ett inslag opm Liberalerna ikväll, där man intervjuade en L-ledamot i finansutskottet. Fast av dessa bilder kan man ju nästan tro att det handlade om oss moderater. Fast vi stod faktiskt bara utanför Finansutskottets rum och pratade lite före ett av dagens utskottsmöten när tydligen TV4 filmade. Till vänster i mörk kostym Edward Riedl (M), finansutskottets ordförande, sedan jag själv och  Adam Reutersköld (M) och så Linda, vår moderata politiska tjänsteman i finansfrågor. Korridoren är i gamla Riksdagshuset där Finansutskottet har sin fina sessionssal. Ett populärt ställe för journalisterna.





 

 

 

 

Återrapport i EU-nämnden  

2023-07-04



I dag hade EU-nämnden sammanträde, och ämnet var EU-minister Jessika Roswalls återrapport från förra veckans möte i Europeiska Rådet med EU:s stats och regeringschefer. Jag företrädde moderaterna vid återrapporten och mina frågor rörde dels konkurrenskraftsfrågorna, dels resultatet av Sveriges ordförandeskap. 




Lite semesterstämning i Riksdagen - men inte för alla 

2023-06-21

I dag hade riksdagen sina sista debatter och voteringar före sommartuppehållet. Kommande veckor ska jag gå igenom en del av de viktigare politiska beslut som fattats i riksdagen denna vår på ett lite mer strukturerat sätt. Det har tagits mängder av viktiga beslut.  

I går hade moderaterna sin traditionella sommarfest  och delar av regeringen var med, och statsministern gav en del reflektioner om de första regeringsmånaderna och önskade riksdagsgruppen trevlig sommar.


 

Här en vacker bild som jag tog på väg hem från sommarfesten, runt klockan 01.30 i natt. Vacker gryningsbild över Stockholm från Djurgårdsbron.



För de flesta riksdagsledamöter blir det nu ganska mycket sommarledigt, utom för dem som ska till Almedalen. För egen del avstår jag Almedalen, det känns inte rimligt att betala så extrema summor för boende i Visby med skattebetalarnas pengar. De organisationer, politiker, lobbyister och media som är på plats under Almedalen träffar jag ändå året runt i Stockholm och på andra ställen. Almedalsveckan ger mig inte särskilt mycket men kostar en massa pengar. 

Däremot blir det inte så mycket sommarledigt för min del, i vart fall inte de närmaste veckorna. Redan nästa vecka är det möte med EU-nämnden inför statsministerns möte med EU:s stats- och regeringschefer, och veckan efter är det dags för återrapporten från statsministern, där jag representerar moderaterna vid utfrågningen av statsministern. Den 7 juli är det sedan dags för extra sammanträde med finansutskottet om ekonomiska EU-frågor, som sedan hanteras av EU-nämnden senare samma dag. Men sedan hoppas jag på några veckor ledigt, innan det är dags för interna möten och konferenser som vi brukar ha i augusti och början av september. Inte minst lär det bli en del möten och kontakter inför det viktiga arbetet med höstens stora budget inför 2024 där vi moderater i finansutskottet är i hög grad involverade. Den som tror att riksdagsledamöterna har tre månaders semester har inte koll på verkligheten...

Här sitter jag och min bänkgranne Petter Löberg (S) och väntar på dagens votering. Vi är alltså förstanamn för M respektive S från valkretsen.



 

 

Min reseberättelse från Sydamerika

 

2023-06-13

Nu har jag gjort klart en preliminär reseberättelse från mitt besök i Brasilien och Argentina med finansutskottet och mitt eget besök i Uruguay. Nedan parlamentet i Brasilia, parlamentet i Buenos Aires och senaten i Montevideo. Många bilder, fakta och reflektioner finns på denna länk









Riksdagsdebatt om repport från Riksrevisionen

2023-06-07 

  


 

 

Kungligt nationaldagsfirande

2023-06-06 

I dag på nationaldagen fanns det två ytterligare saker att fira. Dels kungens 50 år på tronen, dels Sveriges 500 år som "nation", där man sätter "startdatum" till 6 juni 1523 då Gustav Vasa valdes till kung av Sverige. Kungen hade bjudit in ca 450 personer med respektive till stort firande på Nordiska Museet. Själv var jag bjuden i min egenskap av en av riksdagens ålderspresidenter. Här några bilder från kvällen.

 

Talmannen Andreas Norlén med hustru.



På väg in till Nordiska Museet. Till höger om mig skymtas migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Det var första gången jag var inne på Nordiska Museet, och det är definitivt värt ett besök till!
Statyn i bakgrunden är på Gustav Vasa, som alltså valdes till kung 6 juni 1523, alltså för 500 år sedan.





Tal av kungen.



Kungen på väg till buffén. Han ser lite bister ut på fotot jag tog, men det var han inte. Tvärtom på sedvanligt gott humör.
För övrigt riktigt hyfsad tallrik mat man bjöds på denna festkväll.


Kungafamiljen samlad inför dagens tapto.


 

 

Min debut som ålderspresident i Riksdagen  

2023-04-21 

 

Idag upplevde jag kammardebatterna från en ovanlig sida. Begick min premiär att leda riksdagens arbete som ålderspresident. Hedrande och intressant. Tror få vet vilket arbete som görs bakom kulisserna av riksdagens tjänstemän, och hur mycket teknik som behövs för att hålla koll på Kammarens arbete, se till att riksdagsordningen följs och att alla protokoll och beslut blir korrekta.

Vi är ett antal ålderspresidenter i riksdagen, jag gissar på ett tiotal, från olika partier, och vi turas om att tjänstgöra när de ordinarie talmännen har förhinder. Ålderspresident har inte direkt med fysisk ålder att göra, utan handlar om antalet tjänsteår som riksdagsledamot. Med mina snart 17 år är jag en av dem som tjänstgjort längst tid i dagens riksdag.



Vid dagens interpellationsdebatter hade jag äran att leda debatter med justitieminister Gunnar Strömmer (M), Energi och näringsminister Ebba Buch (KD) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Jag behövde tyvärr också ge uppdraget till vakterna att kasta ut en störande person från åhörarläktaren. Jag avrundade också veckans debatter i kammaren och slog för en stund sedan klubbslaget som avslutade denna veckas riksdagsarbete i Kammaren.

 
 


 

Utbildning för ålderspresidenter i Riksdagen

2023-02-22

De riksdagsledamöter med flest tjänsteår kan inkallas för tjänstgöring som talman i Riksdagens Kammare om talmannen och de tre vice talmännen har förhinder. Denna mandatperiod är jag en av dessa ålderspresidenter, och idag deltog jag vid en informationsträff med Talmansstaben där vi gick igenom hur talmännens arbete går till och lite om tekniken och regelverken som gäller. Att leda kammarens arbete handlar inte bara om att hålla ordning på talare och talartider, utan också om att ha koll på ordning och säkerhet i Kammaren och se till att allt som görs följer lagar och regler. Det finns en hel handbok om talmannens arbete i Riksdagen.



Vid dagens träff var vi fem ledamöter på plats, jag och fyra socialdemokrater (bland dessa tre fd ministrar, Anders Ygeman, Morgan Johansson och Tomas Eneroth). Det finns ett antal socialdemokrater med fler riksdagsår än jag, men jag är en av en handfull moderata ledamöter som har flest tjänsteår i riksdagen.

Vi får se om eller när det dyker upp behov av att jag ska leda Kammarens sammanträde som ålderspresident under mandatperioden. Ett ansvarsfullt och ärofyllt uppdrag såklart om det blir tillfälle till detta. 


 

 

Statsministerns återrapport från Europeiska Rådet

2023-02-14

I dag representerade jag moderaterna i frågestunden efter statsministerns återrapport från mötet i Europeiska Rådet, där Sverige är ordförandeland detta halvår.  

Jag började mitt inlägg med att konstatera att Sveriges ordförandeskap i EU genomförs i en mycket svår tid, kanske den mest dramatiska sedan EU bildades. EU hann ju knappt återhämta sig från pandemin innan den europeiska ekonomin gick in i en lågkonjunktur. Denna har tyvärr  förstärkts av en energikris och ett ryskt angrepp på Ukraina som fått både allvarliga mänskliga och ekonomiska följder.
 
I detta allvarliga läge är behovet stort av ledarskap med förmåga att samla EU:s 27 medlemsländer kring rimliga kompromisser. 27 medlemsstater med delvis helt olika historia och förutsättningar. Hittills har EU fungerat bättre än de flesta vågat hoppas, EU:s gemensamma beslutsamhet har imponerat på många och har visat att EU verkar vara som bäst när det verkligen gäller. Samtidigt inser alla att det allvarliga läget ställer oerhört höga krav på Sverige att försöka värna denna förhållandevis goda enighet. Det gäller inte minst frågan om ytterligare sanktioner mot Ryssland, hantering av energikrisen, behovet av åtgärder för att värna frihandel och konkurrenskraft samt hantering av migrationsfrågan. Redan nu efter en dryg månad av ordförandeskapet är det tydligt att Sveriges regering verkligen tar sin viktiga och svåra uppgift på allvar.

Den andra delen av mitt inlägg ägnade jag åt kriget i Ukraina. Detta krig är den värsta konflikt som drabbat Europa sedan andra världskriget. I vart fall om man räknar antalet döda. Även med en försiktig uppskattning verkar det sannolikt att flera hundratusen människor redan har dött i kriget. Både ukrainska och ryska soldater och civila ukrainare. Till detta kommer väldigt många mycket svårt skadade. Putins regim har väldigt många liv på sitt samvete och antalet döda och svårt skadade växer för varje dag. Samtidigt är många miljoner ukrainare på flykt, antingen till andra länder eller som internflyktingar i Ukraina. Utöver detta är förstörelsen av ukrainska städer katastrofal. Flera städer och förorter i östra och södra Ukraina är praktiskt taget lagda i grus, liksom delar av ukrainsk infrastruktur – elförsörjning, vägar, järnvägar och broar, skolor och sjukhus. Behovet av minröjning är samtidigt enormt – Ukraina lär vara det mest förorenade landet i världen vad gäller minor, och i stora delar av de befriade områdena kan människor idag inte röra sig i skogen eller arbeta på åkrarna av rädsla för minor.

Sveriges och EU:s och hela den demokratiska västvärldens uppgift är nu i första hand att hjälpa Ukraina med allt från humanitärt stöd till vapen för att kasta ut ockupationsmakten ur landet så snabbt som möjligt. Det är glädjande att den nya svenska regeringen så tydligt deklarerat att man vill öka Sveriges stöd till Ukraina och att det finns politiskt stöd för detta i riksdagen. Jag konstaterade att hittills har regeringen verkligen levererat det man lovade, och statsministerns tydliga besked häromdagen till Ukrainas president Zelenskyj om att Ukraina tillhör den europeiska familjen värmde många ukrainska hjärtan och uppmärksammades stort i ukrainska medier.
 
Men den dag Ukraina återtagit sitt territorium och kriget förhoppningsvis är avslutat vidtar den ännu större uppgiften – att hjälpa Ukraina att återuppbygga sitt land. Frågan blir hur återuppbyggnaden ska finansieras – de totala kostnaderna kommer bli enorma. Frågan om ryska krigsskadestånd måste givetvis upp på agendan. Inom EU diskuteras ju samtidigt frågan om hur frusna ryska tillgångar eventuellt kan komma att användas för Ukrainas återuppbyggnad. Som jurist vet jag ju att detta är en oerhört svår fråga där olika länder har olika lagstiftning. Min fråga till statsministern var därför hur diskussionerna gick kring detta under europeiska rådets möte och om statsministern ser några öppningar i denna svåra fråga.

Statsministerns svar var mycket positivt, han meddelade att EU på svensk initiativ tillsatt en arbetsgrupp som ska hantera frågan om frysta tillgångar. Arbetsgruppen kommer att ledas av en svensk, generaldirektören Anders Ahnlig på myndigheten Kommerskollegium. Syftet med arbetsgruppen är att kartlägga de juridiska reglerna i olika länder och möjligheten att kunna låsa upp tillgångar och beslagta dem för att bekosta återuppbyggnaden av Ukraina.  Ett mycket positivt besked, som statsministern även vidareutvecklade på en efterföljande presskonferens.




Sammanträde med EU-nämnden

2023-02-10

Fredag morgon är det oftast möte i EU-nämnden, och det gällde även idag. Och eftersom vi hade finansministern på besök inför mötet i Ekofin (ekonomiska och finansiella frågor) var jag en av dem som tjänstgjorde för moderaternas räkning. Jag har ansvaret i riksdagsgruppen för alla frågor i EU-nämnden som rör finansutskottets område. Detta halvår är arbetet i EU-nämnden lite speciellt med tanke på att Sverige är ordförandeland i EU, och att våra ministrar leder sammanträdena i EU. Vid dagens sammanträde diskuterades bland annat stödet till Ukraina, de ekonomiska effekterna för EU till följd av kriget, samt viktiga frihandelsfrågor. I alla frågor är det Sveriges uppgift att försöka hålla samman EU:s 27 medlemsländer och att vid behov förhandla fram kompromisser, samtidigt som våra ministrar självklart försöker stå upp för Sveriges intressen.

Här en bild från dagens sammanträde, med finansminister Elisabeth Svantesson och till höger om henne vid bordet (till vänster om henne på bilden), statssekreterare Johanna Lybeck Lilja, samt några andra tjänstemän på finansdepartementet. Nedanför en gruppbild på tjänstgörande moderater - vi tre som tjänstgjorde i EU-nämnden idag, samt vår finansminister. Vi har en god stämning trots att frågorna är av allvarligare art än på många år. 







 

 

Möte med statsministern och EU-ministern i EU-nämnden

2023-02-08

 



I dag hade EU-nämnden möte med statsministern in för kommande möte i Europeiska Rådet (EU:s stats och regeringschefer), det första mötet med Sverige som ordförande.

Kriget i Ukraina överskugar mycket just nu, men även ett antal andra frågor var uppe för diskussion. Bland annat EU:s gemensamma migrationspolitik, stöd till Turkiet och Syrien efter jordbävningen, hur EU ska möta USA:s något protektionistiska näringslivspolitik (regeringen säger nej till nya EU-fonder och vill motverka ny kapplöpning om statsstöd och i stället värna frihandel och sund konkurrens) , samt frågor kring EU:s eventuella utvidgning i framtiden (där vi är positiva till medlemskap för Moldavien, Ukraina och Georgien, men samtidigt kommer kräva att dessa länder uppfyller alla villkor före medlemskap).




Själv lyfte jag frågan om korruption och hur kamp mot detta är viktigt även för investeringar och konkurrenskraft. Ukraina arbetar mycket föredmligt med att minska korruptionen i samband mned sin medlemsprocess, men korruption finns tyvärr också inom dagens EU-länder och har visat sig nå ända in i EU-parlamentet. Här måste EU agera med kraft. 




Möte med moderaternas riksdagsgrupp

2023-01-24

I dag var det dags för veckans sedvanliga gruppmöte med moderaternas riksdagsgrupp, och vi gästades av statsministern. Självklart står den allvarliga gängkriminaliteten och störningen av den svenska Natoprocessen i fokus, men vi diskuterade även många andra frågor. Vad som sas och diskuterades i sak håller vi dock för oss själva, interna möten är alltid interna.


 

 

Lunch med IMF

2023-01-24

I dag hade finansutskottet lunchbesök av en delegation från IMF, Internationella Valutafonden. De berättade om sina reflektioner kring svensk ekonomi inför presentationen av den mer omfattande landrapporten om Sverige som kommer senare i vår.  IMF gör löpande analyser av samtliga medlemsländers ekonomiska läge, och det är intressant att lyssna på hur de ser på svensk ekonomi. I allt väsentligt var det dock redan kända synpunkter och i stort står svensk ekonomi ganska stark sedan decennier tillbaka, med en låg statsskuld och oftast ansvarsfull budgetpolitik. Samtidigt pekar man på problem med hög arbetslöshet, brister i integrationen, hög skuldsättning, hög inflation och risker på fastighetsmarknaden. Allt saker som den nya regeringen har i fokus.  

  


 

 

Julfest med fördrink hemma hos statsministern 

2022-12-21

I går hade den moderata riksdagsgruppen sin traditionella julfest. Som kassaförvaltare för riksdagsgruppen ligger det på min lott att se till att den månatliga gruppavgiften som vi tar in från de moderata ledamöterna räcker till konferenser, fester mm. I år blev det ett riktigt välsmakande julbord. Men före julfesten var hela riksdagsgruppen, våra politiska tjänstemän och våra moderata ministrar inbjudna av statsministern till en fördrink i Sagerska huset (även kallat Sagerska palatset), nära riksdagen. Ett mycket vackert och anrikt hus som jag inte haft tillfälle att besöka tidigare. En trevlig gest av statsministern att bjuda in oss alla till det hus han själv flyttade in i förra helgen. 

  

  


 

 

Om två veckor tar Sverige över ordförandeskapet i EU 

2022-12-14

Vid årsskiftet, om drygt två veckor, tar Sverige över ordförandeskapet i EU för ett halvår framåt. I dag redogjorde statsminister Ulf Kristersson i riksdagen för de svenska prioriteringarna under ordförandeskapet. Han konstaterade att Sveriges ordförandeskap kommer att ha två stora frågor på agendan, Rysslands krig och stödet från EU till Ukraina, och en europeiska energikrisen. Samtidigt kommer Sverige verka för att EU också har kraft att hantera andra mer långsiktiga frågor. Sverige kommer vara en konstruktiv kraft som försöker samla EU-länderna i viktiga frågor, och statsministern uttalade att han vill att EU ska vara lite bättre när Sverige lämnar över ordförandeskapet än när vi tog över det.   

Sakpolitiskt kommer Sverige ha fokus på främst:
1. EU:s yttre och inre säkerhet, både när det gäller stöd till Ukraina och sanktioner mot Ryssland, gemensam hantering av migrationen, bättre gränsbevakning och utökat polissamarbete och kamp mot gränsöverskridande organiserad brottslighet.
2. Miljö och energifrågor, med minskat beroende av rysk gas och fokus på trygg elproduktion och en stabil europeisk energimarknad. 
3. Långsiktigt fokus på europeisk konkurrenskraft så vi får fler företag att investera och växa i Europa. EU har släpat efter i dessa frågor på senare år och USA och Kina investerar mer i forskning och utveckling än EU. EU måste nu komma ifatt. 
4. Värnandet om demokratiska värderingar, grundläggande rättsstatliga principer och att avtal efterlevs, samt fokus på ansvarsfull hantering av EU-medel. Samt att EU ska göra rätt saker och vara bra på det, men inte lägga sig i sådant som varje land bäst beslutar själva. 




Statsministern lämnar sin redogörelse. Längst fram sitter jag och EU-nämndens ordförande Hans Wallmark (M). Till vänster om mig, lite längre bort, sitter EU-minister Jessika Roswall (M). För mig och övriga ledamöter i riksdagens EU-nämnd blir ordförandeskapet säkert en ganska händelserik tid. 
 

 

 

En kväll på slottet

2022-11-30

I går var det dags för den traditionella riksdagssuppén på Stockholms Slott, där kungafamiljen bjöd in den nyvalda riksdagen och regeringen till underhållning i Rikssalen och därefter supé i slottets festvåning. För mig var det femte gången jag hade äran att vara inbjuden. Här lite bilder från kvällen.





  



  
 

 

 

Årets riksdagsmotioner 

2022-11-23

Nu är alla riksdagsledamöternas enskilda riksdagsmotioner inlämnade. Totalt lämnades det in 2.238 stycken, dvs 6,4 motioner per ledamot. Själv lämnade jag in betydligt fler än så, men ändå betydligt färre motioner än tidigare år. Det blev 16 stycken i år, ensam eller tillsammans med andra.

Anledningen till att det blev färre motioner i år än de senaste åren är helt enkelt att mycket av det jag hade tänkt motionera om redan finns med i Tidöavtalet och därmed är en del av den nya regeringens politik. Dessutom är jag ledamot i finansutskottet och har därmed en god möjlighet att göra inspel och påverka hur regeringens budgetpropositioner ska se ut. Jag träffar finansministern och flera andra ministrar regelbundet.

Årets motioner handlar om varierande ämnen, men främst sådant som inte direkt hanteras i Tidöavtalet, och där jag gärna vill göra en extra insats för att lyfta frågan. Här är mina samtliga 16 riksdagsmotioner:  

2022/23:288 Den svenska krisberedskapen
2022/23:289 Avskaffa tvånget att anlita kontrollansvarig vid uppförande av småhus
2022/23:290 Tekniska specifikationer för småhus
2022/23:291 Tillträde för personer med assistanshund
2022/23:292 Nationell folkräkning och biometriska id-handlingar
2022/23:293 Skärpta straff för miljö- och klimatrelaterad brottslighet
2022/23:294 Skydd av yttrandefriheten på sociala medier
2022/23:295 Pant på batterier
2022/23:296 Det rullande kulturarvet
2022/23:297Samordning av villkor för statsråd och riksdagsledamöter
2022/23:298 Minskning av Trafikverkets makt över kommunernas planarbete
2022/23:299 Småskalig livsmedels- och djurproduktion
2022/23:1087 Sänkt föreningsavgift vid mindre skattebetalningar
2022/23:1088 Utfasning av djurförsök
2022/23:1095 Flickors frihet i Sverige
2022/23:2116 Rösträtt och valbarhet i allmänna val bör kopplas till medborgarskap


 

 

Besök av politiker från Ukraina och Belarus 

2022-11-22

I dag var jag med och tog emot en delegation av politiker från Belarus och Ukraina. De kom från moderaternas systerpartier, oppositionspartiet UCP i Belarus och partiet European Solidarity i Ukraina. 

  

De två länderna har helt olika problem, med båda stavas Ryssland. I Belarus fängslas vårt systerpartis medlemmar av diktatorn Lukasjenko, och situationen för den politiska oppositionen är förfärlig. Samtidigt vill inte invånarna i Belarus delta i kriget mot Ukraina och vill inte ha rysk trupp i sitt land, stödet för den ryskstödde diktatorn är mycket svagt. I Ukraina är det såklart kriget kriget som överskuggar allt annat, men det finns ett mod och en stark tro på att man kommer att kasta ut all rysk trupp ur sitt land.
 

 

 

Den nya regeringens första budget 

2022-11-08

I dag överlämnade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens budgetproposition till talmannen. Det är en budget i ett allvarligt läge med lågkonjunktur, hög arbetslöshet och en orolig omvärld. Men vi gör prioriteringar som gör att vi ändå kan ta viktiga steg för att prioritera viktiga satsningar, samtidigt som vi försöker stötta hushåll och företag i bistra tider. Jag återkommer med en sammanfattning av de viktigaste delarna. Här några twitterinlägg så länge som sammanfattar dagen.





 

 

Mina gamla och nya riksdagsuppdrag denna mandatperiod 

2022-10-27

Vid förra fredagens sammanträde i moderaternas riksdagsgrupp blev jag utsedd till nytt andranamn för moderaterna i finansutskottet, efter vårt förstanamn Edward Riedl som valts till ordförande i utskottet (Han var tidigare andranamn efter Elisabeth Svantesson som just blivit finansminister). Min roll blir att tillsammans med Edward leda den moderata finanskommitténs arbete och hålla kontakterna med finansdepartementet och vår finansminister Elisabeth Svantesson och finansmarknadsminister Niklas Wykman. Mina huvuduppgifter i utskottet blir som tidigare att hantera frågor som rör EU:s ekonomi och budget samt frågor som rör riksrevisionen. Dessutom självklart att hantera regeringens budgetpropositioner och statsbudgeten tillsammans med mina moderata kolleger i utskottet.

Jag är också fortsatt en av två moderater som är ordinarie ledamot i två riksdagsutskott samtidigt, eftersom jag även är ledamot i EU-nämnden. Mitt ansvar i EU-nämnden är främst ekonomiska frågor samt att närvara vid möten inför statsministerns möten i europeiska rådet och de efterföljande återrapporterna i kammaren. Det är samma roll som jag haft under föregående mandatperiod.

Utöver detta har jag idag också valts till ordförande för Riksdagens Råd för Riksrevisionen. Jag har varit medlem i rådet ett antal år, och den senaste mandatperioden har jag varit vice ordförande. Men efter förhandlingen mellan partierna efter regeringsskiftet har denna  ordförandepost hamnat på moderaterna och tillfallit mig. Riksdagen har tre myndigheter under sig - Riksbanken, Riksrevisionen och JO, och jag blir nu ordförande för det riksdagsorgan som hanterar en av dessa. Mycket hedrande. 

Jag har också blivit utsedd till ersättare i Riksdagsstyrelsen, alltså den styrelse på tio personer som styr Riksdagen och dess arbete, och där alla partier är representerade. Moderaterna har två ordinarie platser och två ersättarplatser. Det ska bli mycket intressant att delta i dessa möten och få mer insyn i hur riksdagsförvaltningen styrs och hur saker fungerar bakom kulisserna.  

Jag har denna vecka också fått ett nytt utredningsuppdrag, nämligen Betalningsutredningen, där jag blir moderaternas representant i den politiska referensgruppen. Betaltjänstutredningen hanteras av moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra som fick uppdraget av tidigare regering, och utredningen har fått förlängt uppdrag och ska vara klar 31 mars 2023. Det utredningen bland annat tittar på är betaltjänster och kontanthantering, och vilken roll staten ska ha på betalningsmarknaden. Detta är viktigt både för att trygga betalningsfunktioner i glesbygd och för dem som inte har tillgång till digitala betalningstjänster, och är inte minst viktigt ur beredskapssynpunkt. Eftersom jag länge agerat för att värna möjligheten till kontanthantering känns det riktigt bra att få insyn i denna utredning och kanske kunna påverka lite.  
 
Och ja, så fortsätter jag som kassaförvaltare i moderaternas riksdagsgrupp. Det är väl mest för att ingen annan vill. :) Förste indrivare av gruppavgifter, ansvarig för bokslut och årsredovisning, och den som ser till att det finns pengar för interna arrangemang är inte särskilt glamouröst. Men någon måste ju sköta det om riksdagsgruppen ska fungera. Och kollegerna är faktiskt snälla och brukar göra rätt för sig, så det ska nog gå bra även fortsättningsvis.  


Sammantaget lär jag inte ha någon brist på arbetsuppgifter de närmaste åren.


 

 

Partiledardebatt 

2022-10-26





I dag var det dags för den första partiledardebatten efter regeringsskiftet. Statsminister Ulf Kristersson höll ett värdigt och statsmannamässigt anförande och talade om samling och om att försöka läka det som är dåligt i Sverige. Övriga tre partiledare i regeringsunderlaget höll också ansvarsfulla inlägg. Även tidigare statsministern Magdalena Andersson höll ett värdigt tonläge i debatten och talade bland annat om samarbete i de viktiga utrikesfrågorna. Nedan en debattduell mellan nya och tidigare statsministern - ombytta roller mot hur det sett ut de senaste åren.



Bottennappen i debatten kom från partiledarna för C, MP och V, med mycket aggressiva och oförsonliga inlägg med en hel del fula slängar. Man märker att frustrationen hos dessa tre partier är enorm. Glädjande nog har dessa tre små extrema partier inte längre något inflytande alls på svensk politik, de är marginaliserade i sitt gnälliga hörn i politiken. Bilden av Socialdemokraterna är att de idag är väldigt glada över att äntligen slippa bry sig om de tre småpartierna. på sin sida, och det kan man ju förstå. 
 


 

 

Första mötet i EU-nämnden för statsminister Ulf Kristersson 

2022-10-19

I dag hade EU-nämnden sitt första sammanträde med den nyvalde statsministern samt EU-ministern Jessika Roswall. Den sistnämnda var fram tills i förrgår ordförande för EU-nämnden, men nu besökte hon oss i stället i egenskap av minister. För statsministern var det det första egentliga mötet i riksdagen i den nya rollen.



Sammanträdet var ett sedvanligt möte med statsministern inför Europeiska Rådets möte i morgon. Jag hade äran att ställa moderaternas frågor till statsministern, och temat var situationen i Ukraina och möjligheten för EU att bebehålla den enighet som man tidigare visat mot Ryssland och till stöd för Ukraina, men utan att enigheten leder till at åtgärderna som beslutas blir kraftlösa. 

Europeiska Rådets dagordning har ett tydligt fokus på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och detta ligger väl i linje med Ulf Kristerssons regeringsförklaring med tydligt och välkommet fokus på stöd till Ukraina. Både idag med tyngre vapen för att kunna försvara sig, och inte minst framöver med det omfattande återuppbyggnadsarbetet. Regeringsförklaringen var som sagt klargörande och det ger statsministern en bra ingång i de kommande samtalen. 


 

 

Regeringsförklaringen

2022-10-18

Sammanfattning av dagens regeringsförklaring:

Sverige får nu en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister. Den kommer att sträva efter att ena ett delat land – för att samla, inte splittra. Vi påbörjar därmed den mödosamma resan med att lägga om den politiska kursen och börja lösa de stora problem som nästan alla människor upplever i Sverige. Ulf Kristersson höll idag sin regeringsförklaring, och presenterade sin regering bestående av företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna– som kommer att samarbeta nära Sverigedemokraterna i riksdagen. Samarbetet lägger grunden för en långsiktig politik, med målet att på allvar lösa Sveriges stora samhällsproblem. Den regering som nu tillträder tar över ansvaret för ett land som befinner sig mitt i flera parallella kriser. Att lösa Sveriges problem kommer att bli svårt. Det kommer ta tid. Men det kommer att gå.

Ekonomi

En av regeringens första uppgifter blir att hjälpa hushållen att klara den kommande vintern. Därför införs på kort sikt ett högkostnadsskydd mot elkostnader riktat mot hushåll och företag där delar av de höga elräkningarna går tillbaka till konsumenterna. Regeringen kommer också agera för sänkta drivmedelspriser. Amorteringskravet följs upp med berörda myndigheter. För att mer långsiktigt klara lågkonjunkturen måste arbetslinjen värnas och den svenska tillväxtkraften stärkas. Samtidigt måste den gemensamma välfärden vara pålitlig.

Rättsväsendet

Regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet. Att skärpa enskilda straff är nödvändigt men inte tillräckligt. Regeringen genomför en fullständig översyn av strafflagstiftningen. Fokus skiftar från gärningsmannen till brottsoffret och samhällsskydd. Straffen ska genomgående spegla brottens allvar.

Invandring och integration  

Alla förslag som regeringen lägger fram kommer vara i enlighet med de internationella konventioner som Sverige har åtagit sig att följa. Asylrätten kommer att upprätthållas. Rättssäkerheten på migrationsområdet ska stärkas. Det svenska regelverket ska respektera EU-rätten, och anpassas till dess miniminivå. Alla som kommer till Sverige ska naturligtvis också bli en del av det svenska samhället. Krav på att lära sig svenska införs för att få svenskt medborgarskap.

Energi och klimat  

All ny elproduktion som stärker kraftsystemet, och som bidrar till en snabb expansion av kraftsystemet, behövs. All vattenkraft behövs och omprövning av vattenkraftens miljötillstånd pausas. Förutsättningarna för att behålla, utveckla och bygga ut svensk kärnkraft förbättras radikalt, för att både tillgodose hushållens och den gröna omställningens massiva behov av ren svensk el.

Sveriges roll i världen

Tillsammans med Finland ska vi fullfölja anslutningsprocessen till Nato. Och vi ska stärka det svenska försvaret och leva upp till våra förpliktelser som medlem. Från och med den 1 januari 2023 kommer Sverige att axla rollen som EU:s ordförandeland. Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem i EU – före, under och efter ordförandeskapet. Sverige måste också ge mesta möjliga stöd till det krigsdrabbade Ukraina – politiskt, ekonomiskt och säkerhetsmässigt.

Utbildning

Det statliga ansvaret stärks för att öka likvärdigheten. Skolans styrdokument ska reformeras med fokus på lärande och faktakunskaper. För att hjälpa elever i behov av stöd tillförs fler speciallärare och fler elever ska få undervisning i särskilda undervisningsgrupper. Samtidigt görs satsningar på fler spetsklasser. Rektorns ansvar att upprätthålla trygghet och studiero ska skrivas in i skollagen. Det unika svenska friskolesystemet ska vårdas genom konkreta reformer. Nationella kvalitetskrav ska införas och digitala nationella prov som rättas externt ska påskyndas. Skolvalet blir obligatoriskt och kötiden kortas betydligt jämfört med idag.

Vård

Regeringen avser att öka det nationella ansvaret för vården. En omfattande utbyggnad av primärvården påbörjas med målet att fler allmänspecialister och distriktssköterskor ska finnas inom primärvården. En särskild satsning för jämlik, nära och patientsäker vård i hela landet, med särskilt fokus på landsbygd och glesbygd, genomförs. En särskild satsning görs på cancer- och barncancervården inklusive eftervård och rehabilitering.

Kultur och demokrati

Regeringens kulturpolitik vägleds av flera viktiga riktmärken. En princip om armlängds avstånd, som fredar kultursektorn från politisering och otillbörlig styrning. Både kvalitet och tillgänglighet ska premieras. Kulturskapares villkor ska förbättras genom stipendier och mer gynnsamma förutsättningar för egenföretagande. Den pågående grundlagsutredningen som bland annat syftar till att stärka domstolarnas oberoende ska fullföljas utifrån gällande direktiv. En ny grundlagsutredning ska tillsättas för att bland annat utreda hur aborträtten kan stärkas. Tjänstemannaansvar ska införas. Arbetet mot antisemitism ska prioriteras och trossamfundens säkerhet värnas. Ett förslag om att förbjuda omvändelseterapi ska beredas
 

Här är hela regeringsförklaringen





 

Statsminister Ulf Kristersson läser upp regeringsförklaringen 

2022-10-18




 

 

Tårtkalas på moderaternas riksdagskansli 

2022-10-17

Som kassör för den moderata riksdagsgruppen tycker jag det var helt rimligt med ett tårtkalas för att fira regeringsskiftet och vår nya statsminister. Det var fullsatt i vårt fikarum på riksdagskansliet på Mynttorget och stämningen var synnerligen god. Och nu börjar allvaret!







Sveriges nya statsminister heter Ulf Kristersson 

2022-10-17

Till vänster nedan hyllas Ulf Kristersson efter riksdagens statsministeromröstning. Till höger första presskonferensen som nyvald statsminister.

 





 

Statsministeromröstning 

2022-10-17

Riksdagens omröstning utföll som väntat. Regeringsunderlaget vann med 176-173, och alla följde partilinjen. Det är en bättre marginal än den avgående regeringen som fick en enda rösts majoritet endast efter att ha förhandlat separat med en "politisk vilde" utan partibeteckning.  




 

 

Det historiska samarbetsavtalet - Tidöavtalet 

2022-10-14

Här är hela den överenskommelse som presenterades av det nya regeringsunderlaget idag. Över 60 sidor bra politik för Sverige. Klicka för att läsa hela. (Namnet Tidöavtalet syftar på att överenskommelsen slutfördes under förhandlingar på Tidö slott utanför Västerås). 



Jag har som moderat svårt att egentligen störa mig på något i avtalet. Det är fullt med massor av bra moderat politik som vi drivit länge. I en del frågor har vi fått kompromissa, ibland fått gå lite långsammare fram än vi velat, men riktningen är rätt.

I migrationspolitiken är förslagen lite stramare än de moderaterna drivit, men eftersom jag ju som bekant tillhör de moderater som velat gå lite hårdare fram än partiet så tycker jag avtalet är utmärkt. 

När det gäller a-kassan anser ju vi moderater i grunden att en tillfällig höjning borde återställas när pandemin är över. Men samtidigt har vi nu en ny ekonomisk kris till följd av energikris, kriget i Ukraina, en hög inflation och orolig arbetsmarknad. Allt detta skapar ny oro hos hushållen och i det läget kan man absolut argumentera mot att återställa a-kassan just nu. Genom att låta den tillfälliga höjningen ligga kvar tills vidare skapar vi lugn hos oroliga anställda och det kan i sig motverka lågkonjunkturen. Det är inte heller arbetslösa med a-kassa som är de största problemen när det gäller utanförskap, den som ha a-kassa står normalt ganska nära arbetsmarknaden och får ofta jobb igen förr eller senare. Det stora problemet med utanförskap är alla de som aldrig kommit in på arbetsmarknaden, som inte är anställninsgbara och som lever på olika bdirag år efter år. Detta kan vi motverka utan att ändra i a-kassereglerna. 

Media analyserar nu vilka partier som är vinnare och förlorare. Min åsikt är att de partier som vunnit är de fyra som gjort överenskommelsen, de har visart sig mogna att ta ansvar och kompromissa för landets bästa. De partier som förlorat är S, C, V och MP. Men de allra största vinnarna är Sverige och svenska folket. Nu har vi chansen att göra stor skillnad på riktigt och det är efterlängtat av många. 


 

 

Regeringsbildningen klar 

2022-10-14

Dagen började med extrainsatt möte med den moderata riksdagsgruppen och partistyrelsen klockan 08.30, där Ulf Kristersson meddelade att ett omfattande avtal kring regeringsbildningen var klart, och att M-KD-L bildar regering med nära samarbete med SD. Avtalet och regeringsbildningen fick enhälligt stöd och applåder. Senare idag kommer jag att lägga ut en länk här till hela överenskommelsen om den kommande politiken.



  



Därefter var det dags för gemensam presskonferens klockan 10 med de fyra partierna i regeringsunderlaget.
Mediauppbådet var hyfsat stort...





 


 

Sista återrapporten med statsminister Magdalena Andersson 

2022-10-13

   

I går hade vi av allt att döma sista återrapporten med statsminister Magdalena Andersson från Europeiska Rådets möte. Denna typ av återrapporter har riksdagen alltid med statsministern efter varje möte med EU:s stats och regeringschefer, och varje parti får ställa frågor till statsministern om resultatet av mötet och vad som avhandlats.

Vid gårdagens möte hade jag äran att företräda moderaterna vid återrapporten och det blev ett bra tillfälle att tacka statsministern för många intressanta debatter de senaste åtta åren, både i hennes egenskap av finansminister och statsminister, och både i min egenskap av ledamot i finansutskottet och EU-nämnden. Även om vi företräder de olika sidorna i politiken så har vi oftast haft respektfulla och seriösa debatter och vi känner varandra väl efter dessa år och kan bjuda lite på oiss själva. I EU-frågorna har vi inte sällan haft gemensamma ingångar mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i frågor som är viktiga för landets bästa, och min bild är att Magdalena Andersson  överlag agerat väl i EU-sammanhang både som finansminister och statsminister. Däremot kan jag ju tycka att andra ministrar inte alltid stått upp för svenska intressen och de har inte heller alltid följt det EU-nämnden beslutat, utan rent av medvetet gått emot de instruktioner man fått. Där förvåntar jag mig mer av den kommande regeringen - vi måste bli mycket bättre på att ta strid i EU vid behov och stå upp för Sverige och svenska intressen.   

I sak rörde gårdagens återrapport främst situationen i Ukraina och den europeiska energiförsörjningen. Debatten går att följa om man klickar på bilden nedan. Mina inlägg går att hitta via anförandelistan till höger om filmen. 


 

 


 

 

Trevlig artikel i Markbladet idag 

2022-10-12


 

 

Medieakademins Topp-100-lista över landets twitterkonton

2022-10-06

Det finns många som karlägger och följer aktivitet och inflytande i sociala medier. Bland rent politiska twitterkonton brukar jag själv oftast finnas bland de tio främsta i landet när man bryter ned det veckovis.

Medieakademin gör däremot en total granskning av alla twitterkointon i landet under ett år (1/8 2021-1/8 2022) och rangordnar dem sedan efter räckvidd och inflytande, där man även väger in antalet följare och hur många följare dessa i sin tur har osv. Förra året var första gången jag var med på Medieakademins Topp-100-lista, då på en 85:e plats. I årets rangordning har jag avancerat 16 platser till 69. Totalt kartlade man drygt 1,4 miljoner konton, varav drygt 3.000 var såpass stora att de analyserades vidare. 



 

 

Fler roliga klipp från talmansvalet...

2022-10-01

Tidigare i veckan förekom talmansomröstningen även i ett annat humoristiskt inlägg, denna gång på twitter. Fyra roliga klipp från omröstningen, varav jag medverkar i två. Tänk att en talmansomröstning kan sprida så mycket glädje. Klicka nedan för att komma till det twitterinläögg där samtliga klipp är samlade.


 



Min insats vid talmansvalet uppmärksammas av Svenska Nyheter

2022-10-01



I går kväll blev min insats i måndagens talmansval ett inslag i SVT:s Svenska Nyheter. Ganska roligt inslag faktiskt. Och ja, det såg såklart ganska kul ut när jag vidarebefordrade alla blanka valsedlar till min kollega (skulle själv räkna dem med namn på, men det var ju mest blanka). Programledaren citerade mig även från ingressen på min hemsida. Hela programmet går att se här, klicka på bilden ovan (inslaget om talmansvalet börjar ca 9:30 in i programmet, så backa tillbaka lite).





Lite senare i programmet upptäckte jag att jag nämndes även i ett annat inslag...vet inte riktigt hur jag hamnade där...
(se foton nedan).








 


Jag fortsätter i finansutskottet och EU-nämnden

2022-10-01

I går hade den moderata riksdagsgruppen möte och det är mycket hedrande att jag har fått riksdagsgruppens förtroende att fortsätta som en av tre ordinarie moderata ledamöter i finansutskottet. Jag har ju varit ledamot i finansutskottet sedan 2014, men bara i opposition. Det ska bli kul och mycket ansvarsfullt att nu vara med och ta ansvar i det tyngsta utskottet i regeringsställning och arbeta direkt med finansministern. Huvuduppgiften blir såklart den nya regeringens kommande statsbudget.  

Jag fortsätter även i EU-nämnden som tidigare, och blir därmed en av två moderater i riksdagsgruppen som dubblerar och är ordinarie ledamot i två utskott samtidigt. Att fortsätta med EU-frågorna blir extra intressant i och med att Sverige nästa år blir ordförandeland i EU. Mitt huvudansvar är de frågor som ligger under ECOFIN, dvs ekonomiska o finansiella frågor, EU:s budget mm. Frågor som jag ju ibland har en del synpunkter på som alla vet.

Jag kommer även att vara ersättare i arbetsmarknadsutskottet, ett utskott jag varit ledamot i flera gånger tidigare. Ett av de viktigaste utskotten när man som jag värnar arbete och företagande. Kommer försöka göra en del inspel även på detta område när utrymme finns.

Sammantaget - det kommer bli fullt upp de kommande åren. Känns riktigt bra att vara i regeringsställning igen, även om en ny regering sällan tillträtt i ett allvarligare läge än nu. Vi har både allvarliga inrikespolitiska och utrikespolitiska problem. Men ska någon kunna lotsa Sverige genom en turbulent tid är det väl vi. Vi har gjort det förut, exempelvis under finanskrisen, som Sverige klarade bäst av alla i EU.


 

 

Riksmötets högtidliga öppnande

2022-09-27



I dag var det dags för mitt 17:e riksmötesöppnande. Det känns nästan osannolikt. Men medan ledamöter kommer och går är det traditionerna som består.

Nedan syns några ur den avgående regeringen som är samlad i plenisalen. Min riksdagskollega Lars Beckman sitter strax intill, tvåa från höger, och ser betydligt nöjdare ut än avgående justitieministern Morgan Johansson som syns bakom. På raden bakom dem syns Annika Strandhäll och Tomas Eneroth, också de avgående ministrar. 






Ovan: Kungafamiljen anländer. Nedan förklarar kungen riksmötet för öppnat.



   

Ovan tv tre avgående ministrar i folkdräkt - Anna Ekström, Eva Nordmark och Ida Karkkiainen. Ovan th minglet i Sammanbindningsbanan med riksdagsledamöter och gäster, ambassadörer, regering och kungafamilj.



   

Här jag och hustru Carina. Vi fortsatte sedan till kvällens traditionella underhållning, denna gång var det återigen dags för ett besök på Konserthuset.






Åtta timmars valpocess - men nu är talmanspresidiet på plats

2022-09-26

Dagens val av talman och tre vice talmän avslutades alldeles nyss, och det tog åtta timmar för oss valförrättare att genomföra alla valen. Tidigare talman Andréas Norlen (M) omvaldes enhälligt av riksdagen, och även förets vice talman valdes med acklamation. Däremot krävdes det slutna omröstningar för andre och tredje vice talmansposterna. Här gäller att man i första omgången måste få 50% av de avgivna rösterna för att bli vald. Om ingen får 50% genomförs en andra omgång med samma regler. Om fortfarande ingen fått 50% genomförs en tredje omgång där den som fått flest röster vinner. Det krävdes fem sådana röstningsomgångar (två för andre vice och tre för tredje vice) så det blev många röster att räkna. Men nu är mitt hedersuppdrag att tjänstgöra som valförrättare genomfört och det nya talmanspresidiet är på plats.

  

Ovan th den vackra valurnan som bara används vid val med slutna valsedlar. Resten av tiden står den som prydnad i Kammaren.



  

Nedan är det nya talmanspresidiet samlat. Omvalde talman Andreas Norlen tackar riksdagens ledamöter för förtroendet att fortsätta leda riksdagens arbete.

 


 

 

I morgon väljer riksdagen talman - jag är en av fem valförrättare

2022-09-25

I dag meddelade partierna på högersidan (M, KD, SD, L) att vi är eniga om att föreslå omval av sittande talman Andreas Norlén (M) samt att som andre vice talman stödja SD:s kandidat Julia Kronlid. Förste vice talmansposten går till S, och tredje vice talman kommer C och V att slåss om eftersom de har lika många mandat i riksdagen. Eftersom S meddelat att de kommer stödja Norlén och moderaterna sagt att vi stödjer S kandidat som förste vice talman finns det god chans till enighet i riksdagen om dessa poster. Hur det blir med andre och tredje vice talman vet vi inte.  

Om det blir omröstning om några av talmansposterna kommer det ske enligt speciella procedurer med slutna valsedlar i röstkuvert. Valförrättare är en ledamot från vart och ett av de fem största partierna. Jag är utsedd av moderaterna att vara en av dessa fem. I mitt uppdrag ingår att övervaka röstningen och räkna rösterna. Självklart ett hedersuppdrag. Vi får se i morgon om detta blir aktuellt.

 


 

Beviset

2022-09-23

Nummer fem. Känns lika ärofullt och ansvarsfullt som det gjort de senaste fyra gångerna. 


 

 

Första sammanträdet med nyvalda riksdagsgruppen

2022-09-22

  

I dag samlades den nyvalda moderata riksdagsgruppen. Vi är 68 moderata ledamöter, varav 17 nyvalda. Ulf Kristersson gav sin syn på valrörelsen och valresultatet och tackade alla för viktiga insatser och var tydlig med att vi moderater nu har en viktig uppgift att samla Sverige, få till en handlingskraftig regering och hantera många stora och svåra frågor framöver i en orolig tid. Sedan var det en del praktiska ärenden att hantera. På söndag har vi nästa ordinarie riksdagsgrupp, då handlar frågan bland annat om moderaternas linje vid val av riksdagens talman och vice talmän, ett val som ska ske på måndag efter uppropet. 


 

 

Tillbaka i arbetsrummet - inte så mycket nytt att rapportera

2022-09-21

Jag har ju varit ganska mycket i Riksdagen denna sommar och höst, både för ett antal möten i EU-nämnden i juni och juli oc september, samt för extra möte i finansutskottet mitt i valrörelsen. Men idag är jag tillbaka på riktigt i mitt arbetsrum. Det är mycket att ordna upp efter valet och en del att planera framåt.



I dag hade vi för ovanlighetens skull en debatt och votering efter valet med den avgående riksdagen på grund av några brådskande EU-ärenden. Det blev en framgång för oss moderater eftersom vår linje segrade i båda voteringarna. (Handlade om EU:s klåfingriga skogspolitik och jordbrukspolitik).

Vi har nu också flera möten med både nya och gamla riksdagsgruppen denna vecka, och under tiden pågår förhandlingar om det mesta i riksdagen just nu. Det handlar om allt från lokaler och ordförandeposter i utskotten till kommande val av talman, men framförallt såklart om regeringsbildningen där man sitter på våningen ovanför mitt kontor och förhandlar för fullt.

När det gäller regeringsförhandlingarna vet jag inte så väldigt mycket mer än det man kan läsa i media. 
Ulf Kristersson har ju fått talmannens uppdrag att sondera för en regeringsbildning. Förhandlingarna hålls dock i en mindre krets och man läcker inte något om det som diskuteras.
 
En sak är intressant - det extremt höga tonläget från vänstersidan och från media bidrar rimligen till att skapa större enighet på den segrande sidan, och gör att det blir lite lättare att komma framåt. Alla enas av en yttre fiende, och självklart fungerar det så även i politiken. Vänsterdebattörer och vänstermedia har släppt alla spärrar nu, och en del av det som sägs och skrivs är på obegripligt låg nivå. Jag tror det kommer att underlätta förhandlingarna mellan våra fyra partier och skapa en bra grund för samarbete för Sveriges bästa.





 

Ulf Kristersson har fått talmannens uppdrag att försöka bilda regering

2022-09-19


 

Jag börjar nu min femte mandatperiod som riksdagsledamot 

2022-09-18

Nu är riksdagsvalet färdigräknat. Redan på valnatten stod det klart att moderaterna i vår riksdagsvalkrets inte backade i valet som partiet gjort på riksnivå, utan landade på samma nivå som i valet 2018. I min hemkommun Mark ökade vi i riksdagsvalet och gjorde dessutom vårt bästa resultat i kommunvalet sedan kommunen bildades på 1970-talet. Moderaterna backade lite i kommunvalet i Borås, men ökade kraftigt i samtliga övriga kommunval i valkretsen (Bollebygd, Mark, Herrljunga, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda). Sammantaget har jag blandade känslor för vårt moderata valresultat. Jag återkommer om det i en längre valanalys.

För egen del fick jag rekordmånga personvalskryss, trots att jag tidigt meddelade att jag inte tänkte driva någon direkt personvalskampanj, utan tänkte lägga min energi på att hålla ihop valrörelsen i valkretsen och kampanja för partiets politik och en ny regering. Att jag trots detta fått långt över 1.000 personvalskryss (motsvarande drygt 4% av de moderata rösterna) var en trevlig överraskning. Så många kryss har jag inte varit i närheten av i något av de tidigare fyra riksdagsval där jag ställt upp, och jag fick överlägset flest kryss av de moderata kandidaterna. I Marks kommun fick jag dessutom långt över de 5% som krävs för att bli personvald.

Att ha fått väljarnas stöd för femte gången i rad, och dessutom fler personvalskryss än någon gång tidigare känns stort, smickrande och ansvarsfullt. Nu påbörjar jag min femte mandatperiod i riksdagen, vilket känns nästan osannolikt. 

Jag kan också konstatera att jag numera är ganska rutinerad i dessa sammanhang. Om jag sitter i riksdagen hela denna mandatperiod kommer jag att, tillsammans med Hans Nyhage (som också representerade Mark), vara den moderat som suttit flest år i riksdagen från vår valkrets sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

1. Hans Nyhage, invald 7 gånger, totalt 20 år i riksdagen
2. Jan Ericson, invald 5 gånger, totalt 16 år i riksdagen (kan bli 20 år inkl kommande mandatperiod)
3. Lars Björkman, invald 3 gånger, totalt 11 år i riksdagen
4. Cecilie Tenfjord Toftby, invald 3 gånger (plus som ers en gång), totalt 14 år i riksdagen
5. Arne Svensson, invald 3 gånger, totalt 9 år i riksdagen
6. Tage Magnusson, invald 3 gånger, totalt 8 år i riksdagen 
(plus 18 år i den gamla tvåkammarriksdagen)
7. Ulf Sjösten, invald 2 gånger, totalt 5 år i riksdagen
8. Ulrik Nilsson, invald 3 gånger, totalt 4 år i riksdagen (kan bli 8 år inkl kommande mandatperiod)
9. Birgitta Wichne, invald en gång, totalt 4 år i riksdagen


Jag vet inte exakt vad mina uppdrag blir i riksdagen kommande år, det beror på en massa saker och hur partiet på bästa sätt vill forma ett fungerande regeringsunderlag. Jag har meddelat att jag både kan tänka mig att fortsätta med de uppdrag jag har idag, och att göra något helt annat. Jag är en av ett tiotal moderater som nu har den längsta tjänstgöringstiden i riksdagen och jag vet hur man arbetar i riksdagen när man är i regeringsställning. Bland annat hur man bygger broar till andra partier för att få igenom så mycket bra politik som möjligt. Jag är redo att ta de uppdrag där jag kan göra mest nytta för partiet och den kommande regeringen, och det ska bli kul att få bidra till en bättre politik för Sverige.

Jag vill rikta ett mycket stort tack till alla som tror på mig och som har visat mig sitt stöd under valrörelsen! Jag ska inte göra er besvikna.