Östersjöns vattenkvalitet måste förbättras

Östersjöns vattenkvalitet

Östersjön är mycket känslig för miljöpåverkan. Vattengenomströmningen och syresättningen är låg vilket gör Östersjön känsligt för övergödning och för utsläpp av bland annat olja och kemikalier. Tyvärr har Östersjön genom åren belastats med både miljögifter och oljeutsläpp samt alldeles för stora mängder närsalter. Även om många av de skadligaste utsläppen har minskats är Östersjön allt jämnt ett mycket förorenat hav.

Moderaterna har varit pådrivande i frågan om att förklara Östersjön som särskilt skyddsvärt vatten, ett s k PSSA. Det leder till att hårdare krav bl a ställs på den internationella sjöfarten. Vi har också tillsammans med alliansen och miljöpartiet, KU-anmält miljöministern för hennes passivitet.

Oljeutsläpp till havs

Vi vill genom förbättrad övervakning och ett effektivare internationellt samarbete straffa dem som släpper ut olja. Vi vill också se ett ökat samarbete mellan EU länderna runt Östersjön och Ryssland samt i Sverige mellan såväl markägare som kommuner och länsstyrelser för att effektivt begränsa utsläppen av näringsämnen till Östersjön och för att åtgärderna skall sättas in där de gör mest nytta.

Fiske

För att rädda de hotade fiskbestånden måste fiskekvoterna sänkas till nivåer som gör att fiskebestånden kan återhämta sig. När det gäller torskfisket är det mycket som tyder på att det krävs radikala minskningar av fisket och i Östersjön kan det krävas ett totalstopp för torskfiske under något eller några år. Eu måste följa rekommendationerna från sitt vetskampliga råd, ICES, när det gäller fångstkvoternas storlek.

Vi har drivit på regeringen att minska EU:s fiskekvoter och vi vill att EU:s fiskepolitik ska basera sig på den vetenskapliga rådgivningen. Med ett ensidigt svenskt torskfiskestopp kommer svartfisket att fortsätta och andra länder kunna lugnt fiska vidare och det är ingen bra lösning.