Rysslands krig mot Ukraina

Här har jag samlat mina inlägg från den ryska ockupationen av Krim 2014 och framåt till dagens invasionskrig. Som vanligt det senaste inlägget överst.

Vad är bästa hjälpen till ukrainska flyktingar?

2024-06-13 

Sverige är idag den sjunde största givaren av militärt stöd till Ukraina. Parallellt med dettas ger vi omfattande humanitärt stöd och uvecklingsbistånd till Ukraina, samt försöker på olika sätt förbättra villkoren för flyktingar från Ukraina.

Till hösten planerar regeringen med att kunna införa de nya reglerna om bättre stöd till ukrainska flyktingar som kommit hit enligt EU:s massflyktdirektiv (ett regelverk som EU planerar att förlänga fram till våren 2026). De nya reglerna innebär att möjligheten till folkbokföring ökar för ukrainska flyktingar (i huvudsak kvinnor och barn) och att man därmed får större tillgång till vissa trygghetssystem i stället för dagens ganska låga dagpenning.

Parallellt med detta pågår en diskussion om hur vi bäst hjälper ukrainare att återvända hem till Ukraina. Det har gjorts flera undersökningar i olika länder och de pekar på att över 20% av flyktingarna skulle vilja återvända till Ukraina, trots det pågående kriget, men bara om de hade bostad och möjlighet till arbete där. Många har flytt från områden som nu ockuperas av Ryssland eller från städer där i stort sett alla bostäder och arbetsplatser är förstörda. Om man ska kunna återvända behöver man kunna flytta till en annan del av Ukraina. Frågan är om Sverige på olika sätt kan underlätta detta? 

Mina egna tankar, efter samtal med olika ukrainska kontakter, är att Sverige kanske skulle kunna använda en del av det beslutade  utvecklingsbiståndet till Ukraina för att bidra till återuppbyggnad av bostäder i förstörda städer, eller kanske ännu hellre byggnation av nya bostadsområden i andra städer och orter i Ukraina? Sverige har en stor och skicklig trähusindustri och med en stabil beställare av trähus i paket skulle Sverige kunna bidra med bra bostäder (både enfamiljshus och mindre flerfamiljshus) av god kvalitet och samtidigt stödja svensk småhustillverkning i en tid då byggandet i Sverige ligger på en låg nivå på grund av förhållandevis höga räntor och lågkonjunktur. En sådan biståndssatsning skulle vara till nytta för både Ukraina och Sverige, skapa arbetstillfällen i båda länderna och möjliggöra för återflyttning för de ukrainare som önskar. Detta är en fråga jag tänker driva vidare på olika sätt.

Det finns säkert även andra projekt som på motsvarande sätt skulle kunna skapa arbetstillfällen i Sverige samtidigt som man hjälper Ukraina, och jag är övertygad om att Sverige kan göra många bra saker. Att Sveriges stöd till Ukraina uppskattas mycket av det ukrainska folket är knappast en nackdel för kommande affärer och samarbeten. 

 Svenska vapen får användas i enlighet med folkrätten

2024-05-27 

I Ukraina uppmärksammas nu att Sveriges försvarsminister i en intervju häromdagen var tydlig med att Ukraina får använda svenska vapen, som man fått eller köpt, för att försvara sig mot ryska angrepp. Detta även om det innebär att Ukraina bekämpar militära mål inne i Ryssland. Detta är helt enligt folkrätten, och för Sverige är den internationella folkrätten styrande för våra beslut. Även Finland har gett motsvarande besked. Här reaktionerna i Ukraina över beskedet, som alltså egentligen inte är någon dramatisk nyhet för svensk del, utan närmast en självklarhet. Internationell rätt och folkrätt gäller. 


 

 

Freedom on Fire: Ukraine´s Fight for Freedom

2024-05-22 

I dag var det dags för ännu en filmförevisning med koppling till Ukraina, denna gång i riksdagen. Det var den Oscarsnominerade filmen Freedom on fire: Ukraine´s Fight for Freedom.  Före filmvisningen var jag inviterad på talmanslunch tillsammans med filmens regissör Evgeny Afnieeevsky samt en av dem som förekommer i filmen, Hanna Zeitseva. Även Ukrainas ambassadör Andrii Plakotniuk var på plats. Från riksdagen deltog utöver tredje vice talmannen Kerstin Lundgren (C) även moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark, samt Hanna Westerén (S) som är ordförande för riksdagens svensk-ukrainska nätverk, samt jag själv i egenskap av vice ordförande. Vi hade intressanta samtal under lunchen och därefter var det filmvisning i riksdagens förstakammarsal, dit både ledamöter och tjänstemän mfl var inbjudna.Under lunchen hade jag Hanna Zaitseva som bordsgranne, och fick höra hennes egen dramatiska historia (som även uppmärksammas i filmen). Hon och hennes man bodde i Mariupol, och i början av december 2021 födde hon sin son. Bara tre månader senare började kriget. Efter ett antal dagar med allt hårdare beskjutning av staden tog familjen sin tillflykt i det stora stålverket Azovstal, där hennes man anslöt sig till militären och försvarade flyktingarna som gömde sig i källarutrymmena, medan Hanna tog hand om sin tremånaders baby. I 65 dagar (!)  gömde sig Hanna och hennes baby i skyddsrummen under Azovstal. Det var ont om mat och hon kunde inte längre amma sitt barn, men tack vare att de ukrainska soldaterna letade upp mat och tog in i stålverket så klarade sig både mamma och barn och många av de andra flyktingarna som trängdes i källarna och skyddsrummen. Till slut ordnade Röda Korset evakuering efter en överenskommelse med de ryska ockupanterna. Kvinnor och barn skildes från männen, de fick resa vidare medan männen fängslades av ryssarna. Hannas sista kontakt med sin man var före flykten då hon besökte honom på fältsjukhuset inne på Azovstal där han vårdades för en skottskada. Efter detta har hon ingen information om sin man, ryssarna vägrar släppa in Röda Korset för att syna fånglägret och ryssarna vägrar lämna ut någon information. Över 900 män från Azovstal sitter idag i fångenskap antingen inne i Ryssland eller på ockuperat territorium, och Hanna vet inte om hennes son har en pappa i livet eller inte. Rapporter om omfattande rysk tortyr av fångar gör inte saken bättre. Själv flydde hon och barnet tillsammans med hennes föräldrar, och idag bor de som flyktingar i Berlin. 

Jag berättade för Hanna att mitt barnbarn på ett halvår när är lika gammalt som hennes son, och vi kunde bara konstatera att kontrasterna mellan hur hennes son tvingades börja sitt liv och den trygga tillvaron mitt barnbarn har är ofattbart stor. I Ukraina är det många mammor som har det som Hanna - pappor som är försvunna, fängslade, döda, eller svårt skadade. Och många barn har svåra trauman som behöver behandlas. Men resurserna räcker inte eftersom så oerhört många drabbats samtidigt. Men Hanna räddade sin son och den kraft och styrka som ukrainska mammor visar upp för att till varje pris skydda sina barn är imponerande. Andra barn har inte haft samma tur - ryssarna har stulit tiotusentals barn, bytt namn och personnummer på dem och adopterat bort dem till ryska familjer. Det är ett oerhört svårt arbete att spåra dessa barn, och förtvivlan hos de biologiska föräldrarna är såklart enorm. Men alla vet att ryssarna inte följer några lagar eller regler, och att man beter sig extremt barbariskt. 

   

Hanna vädjade till alla svenska politiker att via internationella organ försöka sätta press på Ryssland att uppfylla grundläggande krigslagar där krigsfångar ska behandlas väl, inspektioner tillåtas och fångutväxlingar underlättas. Ukraina tillåter alltid inspektioner av sina krigsfångeläger och ställer alltid upp på utväxling av fångar. Alla stulna barn måste också lämnas tillbaka.

En sak är klar - det stolta ukrainska folket kommer aldrig att kunna besegras. Inte ens om Ryssland skulle ockupera hela Ukraina kommer folket vika ned sig. Och hatet mot ryssarna växer i hela Ukraina. Ryssar kommer inte att kunna röra sig tryggt någonstans i Ukraina, oavsett om det är i ockuperade eller fria delar av landet. Ukrainarna slåss för sina liv, sin existens som nation, sin frihet och sin demokrati. Vad ryssarna slåss för är det ingen som begriper. Det enda de duger till är att förstöra, döda, ljuga och bete sig som odjur.


Efter filmen tackade Ukrainas ambassadör riksdagen och svenska folket för engagemanget - mätningar i Europa visar att svenska folket är de som mest enigt står på Ukrainas sida, och samtliga åtta riksdagspartier står enade bakom ökat stöd till Ukraina. I dag meddelade också regeringen att Sverige sätter av 75 miljarder under tre år som långsiktigt stöd till Ukraina. (se mer i föregående inlägg). Ambassadören uttryckte sin stora tacksamhet, och även Ukrainas president har idag officiellt tackat Sverige för både detta och tidigare stöd. 
 

Nytt långsiktigt svensk stödpaket till Ukraina

2024-05-22 

Viktigt besked idag. Sverige står bakom Ukraina och kommer att stödja Ukraina så länge som det krävs. De kämpar inte bara för sin frihet, de kämpar även för vår. För att ytterligare förstärka Sveriges stöd till Ukraina och skapa en långsiktighet är samarbetspartierna överens om att skapa en treårig ukrainaram på sammanlagt 75 miljarder kronor för 2024–2026, 25 miljarder per år. För att stödet till Ukraina inte ska gå ut över den upprustning som nu sker av det svenska försvaret, eller tränga undan andra viktiga investeringar som behövs, innebär ramen att vi ökar den svenska skuldsättningen. Detta sker från en rekordlåg nivå av den svenska statsskulden. Vi måste både stödja Ukraina och rusta upp vårt eget försvar.

Ramen är treårig och uppgår till 25 miljarder kronor årligen 2024–2026. Ramen kan användas både för inköp av materiel och ersättningsanskaffningar av materiel till det svenska försvaret av materiel som skänkts till Ukraina. Pengarna kan även användas för utbildning av ukrainsk personal. 

Parallellt med detta är Ukraina idag Sveriges viktigaste mottagare av utvecklingsbistånd. Den svenska biståndsramen har minskats, men samtidigt har vi omprioriterat från andra tveksamma länder till att öka stödet till Ukraina. Dessa stöd ligger inom den fastslagna statsbudgeten. Biståndsmedel kan exempelvis utgöras av humanitärt bistånd, hjälp med återställande av elförsörjning eller stöd till annan ständigt pågående återuppbyggnad.


Klicka nedan för att se hela statsministerns hälsning till Ukraina. Nedanför uttrycker Ukrainas president sin tacksamhet till svenska folket.

 
 

 

"20 Days in Mariupol"

2024-05-17  

Denna fredagseftermiddag har jag ägnat åt att träffa företrädare för Ukrainas ambassad och den ukrainska kulturföreningen i Stockholm. Jag var inbjuden till visningen av filmen "20 Days in Mariupol" i samarbete med Svenska Filminstitutet. Före filmen höll Ukrainas ambassadör Andrii Plakotniuk ett litet anförande och därefter såg vi den starka och sorgliga filmen.

Filmen består av delar av det material som ett team från AP (Associated Press) lyckades få ut från Mariupol mitt under brinnande krig. De var det enda team med journalister som fanns kvar i Mariupol efter att ryssarna omringat staden. Under de 20 första dagarna av angreppet mot Mariupol tog de ett stort antal filmer och foton, en del av dem har vi sett i svenska media. Exempelvis dramatiska bilder från sjukhusen där ryssarna bombade bland annat ett BB och ett akutsjukhus.
Filmen finns även att se på Svt Play, och jag rekommenderar alla som inte sett den att göra den. Skicka gärna också en länk till alla ryska troll och putinkramare ni råkar på. Det ryssarna gör i Ukraina är inte bara en stor skam, det är också ett brott mot mänskligheten. Bara i Mariupol dog mellan 25.000 och 50.000 personer, de flesta civila (och många av dem "etniska ryssar" som Putin säger sig vilja "befria").

Vi var tre riksdagsledamöter på plats, förutom jag själv även Fredrik Malm (L) och V-ledaren Nooshi Dadgostar. Efter filmvisningen tog vi en bild tillsammans med Ukrainas ambassadör. 

 

Karta över "De enorma ryska framgångarna" i Ukraina 

2024-05-13

Kriget i Ukraina har nu pågått över 800 dagar. Och det kraftigt försenade stödet från USA hade ett högt pris - det gav Ryssland en fördel under flera månader till följd av Ukrainas brist på ammunition, och ryssarna lyckades inte bara ta över den förstörda staden Avdiivka, utan också utvidga sin ockupation ytterligare västerut från denna stad. Och häromdagen gjorde man nya anfall och öppnade en ny front nordost om Kharkiv, även om de territoriella vinsterna hittills är blygsamma.

På ryssvänliga konton och i ryska medier sprids nu en bild av att kriget är vunnet och att Ukraina i praktiken är besegrat. Jag brukar följa ISW (Institute for the Study of War) som brukar vara sakliga i sina analyser och alltid bekräftar sina kartbilder med satellitbilder och koordinater. Här är två bilder, en från igår och en från 17 maj för ett år sedan. Den som anser att ryssarna det senaste året gjort väldigt stora territoriella framsteg måste ha väldigt starka förstoringsglas:


 

Och här är en bild från när läget var som värst 2022. Sedan dess har Ukraina återtagit ungefär hälften av det ockuperade territoriet. Ett försök till objektiv analys är att kriget kostat enorma mängder liv på båda sidor, både döda, invalidiserade och svårt skadade. Ett stort antal ukrainska städer och byar är helt eller delvis förstörda, värdefulla naturmiljöer, skogar och odlingsmarker har förstörts, stor del av den ryska raffinaderikapaciteten har slagits ut av Ukraina, Ryssland har förlorat stora delar av sin Svarta Havs-flotta och delar av sitt flygvapen, och ekonomin i både Ryssland och Ukraina har skadats svårt. Ryssland har också blivit en paria för demokratiska länder runt om i världen, och ett land som få civiliserade västländer vill ha med att göra. I längden oerhört allvarligt och kostsamt för Ryssland.

Militärt har Ryssland haft små territoriella framgångar som ofta överdrivs i media, och som dessutom haft ett mycket högt pris i förlorad utrustning och döda och sårade soldater. Kartorna visar också att förändringarna är mycket små det senaste året. Ukraina tog tillbaka lite mark förra sommaren och Ryssland har tagit en del territorium i vår. Men på totalen syns knappt något när man jämför. Detta trots att Ukraina har haft brist på ammunition och att utlovat militärt stöd från USA har försenats. Delvis har detta kompenserats från europeiska länder, och EU har också beslutat om ett mycket stort ekonomiskt stödpaket till Ukraina. Nu börjar också stödet från USA komma fram.

Ukraina har stått emot imponerande väl trots alla svårigheter, och får de nu utlovat stöd på plats kan kriget svänga i ukrainsk fördel. En sak som få kommenterar är att ett antal ukrainska piloter snart är färdigutbildade på F16-plan, och snart är redo att kraftigt förstärka Ukrainas flygvapen. Ryssland får visserligen hjälp från Iran och Nordkorea, men man har ändå stora problem. Hittills har man kunnat skicka soldater ifrån avlägsna områden i Ryssland rakt in i döden i Ukraina. Men när dessa soldater tar slut måste man börja mobilisera män från de stora städerna i väster, exempelvis Moskva och St Petersburg. Det är en mardröm för Putin - risken är att folket vänder sig mot kriget när deras söner kommer hem i liksäckar. Många unga män i Ryssland har dessutom lämnat landet för att de inte vill delta i kriget.

Ryssland har definitivt inte vunnit kriget, men läget är allvarligt och Ukraina behöver vårt fortsatta stabila stöd. Det är vår skyldighet att stå upp för det som är moraliskt rätt och riktigt och tillsammans med andra ta striden mot terror och barbari. Precis som stora delar av den civiliserade världen stod upp mot Hitler under andra världskriget måste vi nu stå upp mot Putin. Han är vår tids tyrann.   

 

 

 

Hemma igen efter mycket spännande konferens 

2024-04-22

Tillbaka från en oerhört intressant konferens. Deltagare var demokratiaktiföreträdare och politisk opposition från ett antal olika länder och världsdelar, samt experter, forskare och anslytiker. Vissa deltagare på konferensen lever i exil, andra under hot i sina hemländer. Av denna anledning lämnar konferensen inte ut några uppgifter offentligt om vare sig vilka som deltog, vad som sades eller exakt var konferensen ägde rum. Det var på en säker plats i Florida.Jag kommer inte att visa några foton från själva konferensen eller på deltagare, med ett undantag. Jag träffade flera ukrainska politiker, bland dem Oleksii (Alexander) Goncharenko, som tidigare var en av de ledande företrädarna för den tidigare presidenten Petro Porochenkos politiska block, men sedan valet 2019 självständig oberoende ledamot i Ukrainas parlament. Här är jag tillsammans med Goncharenko och en av hans utrikespolitiske rådgivare Maryna Karlovits. Båda är gärna med på officiella foton.

Glädjen och lättnaden över USA:s beslut om omfattande stöd till Ukraina går inte att beskriva. För Ukraina innebär det att man nu kan gå från en ansträngd defensiv till att förhoppningsvis återta ockuperat territorium, förbättra luftvärnet till skydd för civilbefolkningen och öka angreppen mot viktiga mål inne i Ryssland.


Mycket fokus låg såklart på kriget i Ukraina och hoten från Ryssland, men vi diskuterade även Iran och Kina och andra länders hot mot världens demokratier. Både Belarus, Georgien, Armenien och flera länder i Latin- och Sydamerika fanns med i diskussionerna. 


Konferensen gav mig ett antal nya kontakter som jag kommer vårda väl. Jag återsåg också personer som jag tagit emot tidigare på besök i riksdagen i min egenskap av vice ordförande för riksdagens svensk-ukrainska parlamentarikernätverk. 

 

 

Glädjande besked om amerikanskt stöd till Ukraina

2024-04-20

Dagens besked att den amerikanska kongressen nu äntligen tillstyrker det omfattande stödet till Ukraina var välkommet. Och det kändes bra att få ta del av beskedet på plats i USA. De ukrainska politiker jag just nu träffar i USA beskriver dagens besked som oerhört viktigt för att Ukraina ska kunna försvara sig effektivt och även kunna återta initiativet i kriget med målet att befria landet från ockupationen.

Beskedet toppar alla nyhetssändningar i USA, och det är uppenbart att intresset för denna fråga är stort i USA. De flesta amerikanska politiker verkar trots allt ändå tycka att det är rimligt att USA infriar de säkerhetsgarantier som USA en gång lämnade till Ukraina. Donald Trump och hans supportrar tillhör en minoritet och Trump har halva sitt parti mot sig i denna fråga. 
 På väg till USA

2024-04-16
 

Den kommande veckan befinner jag mig i Miami i Florida, för att delta på en utrikeskonferens. Från moderaterna i Sverige deltar tre riksdagsledamöter och en tjänsteman på riksdagskansliet.

Som brukligt är kommer en liten reserapport och lite foton senare.


 

 

"En valliknande händelse" i Ryssland och inställt val i Ukraina

2024-03-19

Nu är "den valliknande händelsen" i Ryssland avklarad. Diktatorn fick de röster som var bestämt på förhand, och man bestämde sig för att strax under 90% var lagom. Diktator Putin sitter säkert, och så blir det ju när man före valet dödar, fängslar eller stoppar alla motståndare som vill ställa upp i valet. Enkelt och effektivt. Jag förstår inte riktigt allt raseri mot valet, alla visste ju på förhand att det ryska valet bara är en kuliss, ett sätt att låtsas att man har något slags demokrati. Det har ju alla vetat länge att man inte har. Man har ingen yttrandefrihet, föreningsfrihet, fria media eller rättssäkerhet heller för övrigt.

Ryssvänliga konton påpekar gärna att Ukraina minsann har ställt in valet. Skälet är att 
i Ukraina gäller grundlagarna. En av dem säger uttryckligen att man inte får hålla val när undantagstillstånd råder i landet. Liknande bestämmelser finns i många länders grundlagar, även i Sverige. Den som kritiserar detta får gärna berätta hur man skulle kunna ha en ordentlig valrörelse med flera kandidater till presidentposten (i Ukraina har man alltså flera kandidater som kämpar om segern på riktigt) när man är under ständig beskjutning av Ryssland och delar av landet är ockuperat eller en krigszon? Och hur ska man kunna hålla val på valdagen när 15-20% av landet är ockuperat och medborgarna inte tillåts rösta, samtidigt som en tredjedel av befolkningen (15 miljoner) är på flykt, varav många utomlands? 

I Ukraina kommer självklart presidentval hållas när kriget är över. Under förutsättning att Ukrainas allierade ser till att de klarar av att stå emot den barbariska regimen i Kreml. I annat fall upphör nationen Ukraina att existera. Då blir det såklart inga val alls i framtiden utan bara "valliknande händelser" som en del av ett nytt Sovjet.  


 

Ukrainaföreningen ordnade seminarium om Gammalsvenskby i Ukraina 

2024-03-13I går anordnade svensk-ukarinska parlamentarikernätverket ett seminarium om orten Gammalsvenskby (Smijivka) i Ukraina. Denna ort har en lång dramatisk historia, ända sedan 1780-talet då 900 svenskar på Dagö utanför Estland tvingades vandra 200 mil för att i stället bosätta sig i Gammalsvenskby i Ukraina. Det var ryske kejsarinnan Katarina den Stora som tog beslutet att svenskarna på Dagö skulle tvingas flytta.  Bara en mindre del av svenskarna överlevde den långa marschen, men rotade sig i Ukraina, på floden Dneprs västra strand, där de tvingades bygga upp sitt samhälle från grunden. Under århundradena har människorna i Gammalsvenskby upplevt allt från två världskrig, nazistisk ockupation, sovjetisk revolution, svältkatastrofer och krig, och 2022 var det dags igen - ganska snabbt ockuperades byn av ryska trupper och när Ukraina sedan tog tillbaka allt territorium väster om floden passade ryssarna på att plundra och förstöra elförsörjning mm i Gammalsvenskby, innan de retirerade. Sedan dess har man målmedvetet beskjutit och bombat Gammalsvenskby, trots att det aldrig funnits några militära mål i området. Man började med att angripa offentliga byggnader - skolan, kulturcentrret och kyrkan och har sedan målmedvetet förstört i stort sett alla byggnader i byn. Nästan alla bybor har lämnat området och bosatt sig i byar längre bort från floden. Vi fick också säkra vittnesmål på att ryssarna medvetet och pricksäkert terrorbombar sjukhus i Khersonregionen, och beskjuter ambulanser. Man bedriver idag sjukvård i anonyma byggnader runt om i Khersonregionen för att undgå rysk beskjutning. Det intressanta föredraget hölls av makarna Sofia Hoas och Lars Thomsson, som är bosatta på Gotland och är ättlingar från tidigare svenskar bosatta i Gammalsvenskby. Lars Thomsson var dessutom riksdagsledamot för Centerpartiet fram till förra valet, och vi känner varandra väl. Idag arbetar makarna med att ordna nödhjälpssändningar till flyktingarna från Gammalsvenskby som befinner sig på olika platser längre bort från floden, men vill återvända hem till byn så snart kriget är över. Man planerar också stöd för återuppbyggnadsarbete.

Vid seminarier deltog även Ukrainas ambassadör, Andrii Plakhotniuk (längst till höger på bilden). Övriga på fotot är Lars Thomsson, Hanna Westerén (S) som är ordförande i parlamentarikernätverket, Sofia Hoas (ordförande i föreningen svenskbyborna) och jag själv (vice ordförande i nätverket).

 

 

Stora och små manifestationer till stöd för Ukraina

2024-02-24

I dag på tvåårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina hölls det ett stort antal manifestationer till stöd för Ukraina i både Sverige och många andra läner. I Sverige var det många evenemang i olika städer. Nedan en bild från den största svenska manifestationen på Sergels Torg i Stockholm. I Göteborg var det också en stor västsvensk manifestation.

Själv valde jag att delta på en mindre manifestation på Stora Torget i Borås, de flesta boråsare som ville vissa sitt stöd deltog vid samlingen i Göteborg. Men jag tyckte det kändes rätt att delta "på hemmaplan" och det gav mig också möjlighet att prata lite med arrangörerna från Borås Ukrainska förening. Det finns ungefär 300 ukrainska flyktingar i Borås, och dessutom fanns det redan före kriget ett hundratal personer med ukrainsk bakgrund bosatta i Borås. De ukrainare jag talade med framhöll att frågan om rätt till personnummer är den absolut viktigaste för dem just nu, och jag kunde glödja dem med att regeringen igår skickade sitt lagförslag om detta på remiss. Framtagandet av lagförslaget har gått mycket snabbare än vad många vågat hoppas. 

För Sverige gäller det att kunna hålla många bollar i luften samtidigt - att stötta Ukraina samtidigt som vi rustar vårt eget militära och civila försvar, och att samtidigt ge stöd till de ukrainska flyktingar som befinner sig i Sverige och ge dem mjölighet att leva ett drägligt liv här och får möjlighet att arbeta och tjäna egna pengar. 


  (Foto: Måndagsrörelsen, Stockholm)

  (Foto: privat)


 

 

USA sviker sitt löfte till Ukraina - Ryssland bröt löftet redan 2014

2024-02-22

Jag får ofta frågan varför USA ska hjälpa Ukraina? Är det verkligen USA:s ansvar? Svaret är väldigt enkelt - USA har skrivit under ett avtal där man ger Ukraina säkerhetsgarantier. Det heter Budapestöverenskommelsen och är daterat 5 december 1994. 

Bakgrunden är att när Berlinmuren föll och Sovjetunionen föll samman hade det gamla Sovjet kärnvapen utplacerade även i Ukraina. Ukraina hade då världens tredje största kärnvapenarsenal. För att Ukraina frivilligt skulle lämna över dessa kärnstridsspetsar till Sovjet skrevs ett avtal om säkerhetsgarantier till Ukraina, och de som garanterade Ukrainas säkerhet var kärnvapenmakterna Ryssland, USA och Storbritannien. Även Frankrike och Kina samtyckte och bekräftade avtalet i separata sidoavtal.

Läs mer om avtalet i denna artikel och i denna sammanfattning.

Ryssland bröt avtalet redan 2014 när man ockuperade Krim och började beväpna rebeller i Donbas i östra Ukraina. Invasionen av Ukraina för snart två år sedan är ännu ett brott mot avtalet. I stället för att garantera Ukraina säkerhet som man lovat är det nu Ryssland som angriper Ukraina militärt. 

Men nu sviker också USA sin del av avtalet, under ledning av fd presidenten Trump som är drivande för att Republikanerna ska stoppa ytterligare stöd till Ukraina. De har majoritet i Kongressen och utan deras stöd stoppas det stöd som den styrande presidenten och hans regering vill ge Ukraina för att uppfylla avtalet. Att Trump agerar så här är en ynkedom. Den som vill bli president i USA borde rimligen även i opposition verka för att USA lever upp till de avtal man ingått. Hur ska man annars kunna lita på USA?

Den enda part i avtalet som i någon mån fortfarande kan sägas uppfylla sina garantier till Ukraina är Storbritannien, men även deras stöd är otillräckligt. Faktum är att enligt den senaste sammanställning jag har (se figur nedan) sä bidrar Sverige mer per capita än USA och lika mycket som Storbritannien. Figuren gäller beslutade stöd till opch med 15 februari i år, så det nya stora svenska stödpaketet på 7,1 miljarder som den svenska regeringen nu aviserat ingår inte. Efter detta bidrar Sverige mer än Storbritannien och ungefär dubbelt så mycket per capita jämfört med USA. Inte särskilt smickrande för de nämnda länderna. Sverige bidrar dessutom med ungefär lika mycket till via EU:s budget. Observera det mycket stora stödet per capita från de baltiska länderna samt Danmark och Norge. Även om Sverige bidragit med mycket stora summor så ligger vi långt efter de fem främsta länderna i relation till varje lands folkmängd.
Om inte Trump vill att USA lever upp till sitt avtal om säkerhetsgarantier till Ukraina klingar det lite falskt när samma Trump kritiserar Natoländer för att inte leva upp till Natos 2%-mål när det gäller nationella försvarsutgifter. Och till skillnad från Trump som benhårt vägrar stödja Ukraina så lever idag de flesta Natoländer upp till 2%-målet. Många länder har ökat sina försvarsbudgetar kraftigt sedan Ukraina angreps av Ryssland.

Omvärlden tvingade Ukraina att lämna ifrån sig sina kärnvapen. Hade de haft dem kvar hade Ryssland aldrig kunnat anfalla. Samma omvärld lovade att skydda Ukraina. De sviker nu sitt löfte till det ukrainska folket när de i stället borde stå upp och göra klart för Ryssland att ingångna avtal gäller. Det som händer just nu är ett totalt underkännande av hur internationella avtal ska efterlevas. 


I ryssvänliga propagandamedier hävdas att Ryssland vill ha fred. Det är såklart rent trams när man lyssnar på vad ledande företrädare i Kreml säger, och framförallt ser hur ryssarna beter sig i Ukraina. Ville de ha fred kunde de lämna Ukraina. Den som på allvar tror att Ukraina återigen skulle träffa avtal med djävulen i Kreml bör nog tänka om. Den som tror att man kan lita på ryssarna denna gång är minst sagt aningslös och naiv, så dumma är inte ukrainarna. De har inget annat val än att slåss för sitt lands existens. Men ska de klara det måste de länder som lovat att garantera deras säkerhet också leva upp till detta. Om Ukraina faller kommer det för all framtid att solka ned USA som stabil part vid internationella krig och konflikter.

 

 

Sverige tar ansvar både för eget försvar och stöd till Ukraina 

2024-02-20

Idag meddelade regeringen att man bistår Ukraina med ett nytt omfattande militärt stödpaket, värt 7,1 miljarder kronor. Det är väldigt mcyket pengar, men det är inte bara ett stöd till Ukrainas försvar utan även en investering i vår egen säkerhet. Om Ryssland besegrar Ukraina är risken stor att man fortsätter sin offensiv västerut - det har Putin och hans krigshökar hotat med många gånger. Kan Ukraina försvara huvuddelen av sitt territorium kommer de också at utgöra et skydd för resten av Europa mot rysk aggression.

Det svenska militära stödet kommer efter att bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien och Danmark den senaste veckan meddelat att man ökar sitt militära stöd till Ukraina. Detta har blivit allt viktigare med tanke på att det amerikanska stödet frusit till följd av inrikespolitiska strider i USA.


Det nya militära stödpaketet omfattar bland annat ammunition, bland annat artillerigranater till de Archerpjäser Sverige tidigare skänkt (ett samarbete med Danmark och Finland), pansarvärnsrobotar, granatgevär, handgranater och luftvärnssystem. Dessutom 10 st Stridsbåt 90, 20 snabbgående gruppmotorbåtar och dessutom undervattensdrönare. Dessutom kommer Ukraina att få ytterligare 35 nytillverkade och toppmoderna Stridsfordon 90 som ska beställas av BAE Systems i Örnsköldsvik. Sverige är på att väg att ersätta de 50 stycken stridsfordon som tidigare sänts till Ukraina. Nu blir det en längre produktionsserie i Örnsköldsvik där Ukraina får förtur till en leverans av toppmoderna fordon med både bättre skyddsnivå och senaste elektronik. Av de 35 nya Stridsfordon 90 finansieras 25 fordon av Danmark och 10 av Sverige. Paketret innehåller även sjukvårdsutrustning, sjuktransportfordon, livsmedel och finansiella stöd till bilaterala och multilaterala projekt och fonder. 

Samtidigt lägger regeringen nu stora nybeställningar på ammunition och återanskaffning av materiel till det svenska försvaret som tidigare skänkts till Ukraina. Vi måste även värna vår egen försvarsförmåga och stärka det svenska försvaret.

                                           


 

 

Glädjande nyheter från Bryssel - stödpaketet till Ukraina i mål

2024-02-01

Vid lunchtid kom beskedet att alla 27 stats- och regeringschefer i EU äntligen enats om att tillstyrka det omfattande och långsiktiga stödpaketet till Ukraina. Mycket glädjande och mycket viktigt för Ukraina. Det skickar också en tydlig signal till både USA och Internationella Valutafonden att Europa stödjer Ukraina, vilket bör öka möjligheterna till omfattande stöd även från dessa. Signalen till Ryssland är också tydlig - hela EU står stabilt på Ukrainas sida.

Sverige har varit starkt pådrivande i att få detta stöd på plats, och detta är en stor framgång för alla som bidragit i förhandlingarna. 

 

Inlägg på twitter

2023-12-26


 

 Digitalt seminarium om svältkatastrofen Holodomor i Ukraina 1932 

2023-12-05

Som vice ordförande för Svensk-Ukrainska parlamentariska vänskapsföreningen vad jag idag med och höll i ett digitalt seminarium om den omtalade svältkatastrofen Holodomor i Ukraina på 1930-talet. Föreläsare var Dr Daria Mattingly, en ukrainsk forskare på universitetet i Cambridge.Holodomor har uppmärksammats i riksdagen flera gånger, och jag berättade utförligt om detta tidigare. Det handlar alltså om den stora svältkatastrofen i Ukraina 1932–1933, en av de största katastroferna i Ukrainas moderna historia fram till dagens ryska invasion. Men Holodomor är nog okänd för de flesta svenskar. Den innebar att miljontals människor dog direkt till följd av massvält. Uppskattningen av antalet döda ligger på nära 4 miljoner människor. 

Termen Holodomor kommer av de två ukrainska orden holod (голод, 'hunger') och mor (мор, 'hemsökelse'). Den syftar specifikt på svältkatastrofen som ägde rum i Ukrainska SSR (den ukrainska delstaten i Sovjetunionen) och de områden som var befolkade av etniska ukrainare, under den omfattande hungersnöden i Sovjetunionen i början av 1930-talet.

Bakgrunden till katastrofen var kommunismen under Josef Stalin, där Sovjetunionen införde planhushållning 1928, och avskaffade allt privat ägande av jord. Detta gällde även för Ukraina, där bönderna tvingades ingå i jordbrukskollektiv i stället för att som tidigare bruka sin egen jord och sälja överskottet på den lokala marknaden. Jordbrukskollektiven var ineffektiva, och samtidigt krävde de sovjetiska myndigheterna att kollektiven skulle leverera livsmedel till städerna. Ovanpå detta var det allvarlig torka i början av 1930-talet. Brist på spannmål i hela Sovjetunionen fick regeringen att konfiskera i stort sett allt spannmål från bönderna i Ukraina, vilket slutligen ledde till att hungersnöd utbröt 1932–1933 i områden som tidigare tillhört de absolut bördigaste i Ukraina.

Begreppet kulak, som tidigare varit en benämning på rika bönder, utvidgades samtidigt, och alla bönder som motsatte sig kollektiviseringarna stämplas som kulaker. Åren 1930–1931 deporterades nära två miljoner människor från jordbruksområden i Ryssland och Ukraina till Gulag i Centralasien och Sibirien, eftersom de sades tillhöra kulakfamiljer.

Många menar att Holodomor ska betraktas som ett folkmord, och att svälten iscensattes av den kommunistiska regimen för att krossa det stora motståndet i Ukraina mot kollektiviseringen av jordbruket. Andra anser att svälten inte skapades medvetet av sovjetiska myndigheter, utan att den istället var en direkt konsekvens av radikala ekonomiska förändringar som genomfördes av den kommunistiska regimen, exempelvis kollektiviseringen av jordbruket som medförde en katastrofal minskning av jordbruksproduktionen. Man hänvisar bland annat till att även andra områden inom Sovjetunionen drabbades av hungersnöd. Detta ifrågasätts dock av andra, som påpekar att de områden inom Sovjetunionen som drabbades värst av svältkatastrofen – förutom Ukraina – var områden där ukrainare var i majoritet. Det var också i praktiken förbjudet för befolkningen att lämna dessa områden, man riskerade då att bli avrättad eller deporterad. Man tvingades stanna kvar trots svälten. Svältkatastrofen skulle därmed avsiktligt ha drabbat etniska ukrainare i Sovjetunionen betydligt hårdare än andra, och därför anses som en del i Moskvaregimens förtryck av den ukrainska minoriteten. Vår föreläsare ville inte definitivt uttala att det var ett folkmord, men menade att det ligger nära till hands att se det så eftersom det var så tydligt att det främst drabbade etniska ukrainare.

Ukrainas parlament antog 2006 en lag som säger att Holodomor var ett sovjetiskt folkmord mot det ukrainska folket. Sammanlagt 233 av 450 ledamöter röstade för lagen. Bland de partier som röstade mot var Kommunistpartiet och det ryssvänliga Regionpartiet. Dåvarande premiärministern Viktor Janukovytj röstade mot lagen med motiveringen att det kunde skada relationerna med Ryssland. Europaparlamentet erkände 2008 Holodomor som ett brott mot mänskligheten, vilket de menade genomfördes avsiktligt av den sovjetiska regimen för att kunna kollektivisera jordbruket mot befolkningens vilja.

Det finns en önskan från ukrainskt håll att alla länder, inklusive Sverige, ska uttala att det som skedde var ett folkmord. Sveriges Riksdag har dock som grundprincip att inte uttala "resolutioner" om historiska händelser. (till skillnad mot tex Europaparlamentet som ofta antar sådana uttalanden) Riksdagen är i första hand lagstiftare och inte domare av historiska  övergrepp eller brott, och har inte detaljkunskapen att bedöma exakt vad som är folkmord eller inte. Men även om Riksdagen inte uttalar sig i frågan om folkmord tycker vi det är viktigt att uppmärksamma och sprida kunskap om det som hände. 

 

 

Väntat besked - Nobelstiftelsen backar 

2023-09-02

I dag kom så det väntade beskedet att Nobelstiftelsen backar från beskedet i förrgår att bjuda in ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran till Nobelprisceremonin. Det var ett välkommet beslut. 

En stark och samlad opinion i både Sverige och utomlands, liksom svensk politik från vänster till höger, och de flesta större media reagerade starkt på det första beskedet att släppa in företrädare för de tre skurkstaterna på Nobelprisceremonin. Flera partiledare deklarerade att de inte tänkte komma på Nobelfesten, eller att de övervägde sin medverkan. Statsministern uttryckte starkt ogillande av Nobelstiftelsens besked och sa lite subtilt att han skulle återkomma om sin egen närvaro vid Nobelfestligheterna. Och efter att även kungen uttalat sig på liknande sätt, att han övervägde sitt eget deltagande, fanns det ju helt enkelt inget annat att göra för Nobelstiftelsen att backa. En prisceremoni utan kungen skulle ju bli ganska märklig, eftersom det ju är kungen som traditionellt delar ut priset...

Jag står fast vid att Nobelstiftelsen dragit Nobelpriset i smutsen, skadat sitt eget och Sveriges anseende, och bjudit regimerna i de tre länderna på gratis PR som man knappast tvekat att använda på hemmaplan. Tondövheten och det dåliga omdömet från Nobelstiftelsen finns kvar även om man tvingades backa från beslutet. 

 

 

Nobelstiftelsen drar Nobelpriset i smutsen 

2023-08-31

Nobelstiftelsens besked idag om nya principer för inbjudningar till Nobelfesten och Prisceremonin uppmärksammades i media främst för att man nu för första gången bjuder in även SD:s partiledare Jimmie Åkesson till festen. Man har ju tidigare på ett obegripligt och orimligt sätt diskriminerat honom när man bjudit in partiledarna, samtidigt som man bjudit in representanter för ganska otrevliga regimer att närvara på festen. Självklart är det rätt att Nobelstiftelsen nu avslutar diskrimineringen av partiledaren för ett av Sveriges största partier. Jimmie Åkessons reaktion ikväll var att han tyvärr är upptagen den kvällen. Jag tycker det inger respekt att tacka nej.

Medias stora fokus på denna fråga döljer dock den andra och viktigare delen av beskedet.

Det andra beskedet från Nobelstiftelsen var nämligen synnerligen motbjudande. Man meddelar nu att man återigen tänker bjuda in ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran till Nobelprisceremonin. I Belarus och Ryssland sitter alltså förra årets Fredspristagare fängslade av politiska skäl. I Iran sitter samtidigt fredliga demonstranter fängslade, och en del av dem hotas med avrättning. Regimen i Belarus betraktas som illegal av EU, men det hindrar inte Nobelstiftelsen från att bjuda in deras representant till Nobelpricceremonin. Och den ryske ambassadören som hyllar kriget mot Ukraina är alltså också välkommen.

Förlåt mig, men hur är det ens möjligt att Nobelstiftelsen uppvisar ett så katastrofalt dåligt omdöme? Man drar hela Nobelpriset i smutsen med dessa inbjudningar av representanterna för tre skurkstater. 

Jag skulle för egen del aldrig sätta min fot på Nobelfesten efter detta besked, jag skulle inte vilja festa efter att företrädarna för dessa tre regimer hedrats med att bjudas in till prisceremonin. Propagandavärdet för dessa regimer går inte att mäta i pengar. Jag hoppas innerligt att alla ledande samhällsföreträdare som bjuds in ställer saken på sin spets och meddelar Nobelstiftelsen att man uteblir om de tre nämnda ländernas ambassadörer bjuds in till ceremonin. Det vore ett rakryggat sätt att stå upp för demokratin, friheten och Alfred Nobels minne. 


 

Positiv vecka för Ukraina - och idag firar de sin nationaldag

2023-08-24
    
Den senaste veckan har det kommit en rad positiva nyheter för Ukrainas del i försvaret mot den ryska invasionen.

* Det första, och såklart viktigaste, är att man gör oväntat stora framsteg på den södra fronten, där man tagit sig igenom ryssarnas försvarlinjer och befriat ett antal byar och samhällen. Berättelserna från civilbefolkningen som befriats och nu evakuerats från stridslinjerna är samtidigt förfärliga. Man har ingen el, inget vatten, ingen mat, inget mobilnät och har levt ett förfärligt liv sedan den ryska ockupationen förra året.
* Nyheten att Ukraina fullständigt förstört en av ryssarnas viktigaste robotbaser, baserad på Krim, var välkommen. Hela basen, samtliga robotar och all personal verkar ha förstörts i ett mycket kraftigt angrepp som även bekräftats av ryssarna. Nu kan inte denna robotbas skjuta några fler robotar mot civilbefolkningen i ukrainska städer.
* Ukraina har även slagit ut ett parkerat stort bomplan på en rysk flygbas nära St Petersburg. Planet var ett toppmodernt överljudsplan och angreppet med drönare måste ha skett inifrån ryskt territorium eftersom flygbasen ligger 60 mil från Ukrainas gräns och därmed utanför de ukrainska drönarnas räckvidd. Flygplanet användes för att avfyra tunga sjömålsrobotar mot ukrainska städer. Nu är det slut med det. 
* Nya angrepp med drönare mot byggnader i Moskva. Dessa attacker har blivit så besvärliga för Putin att han nu förbjudoit media att rapportera om dem. 
* Häromdagen tog en rysk pilot med sin helikopter och landade i Ukraina. Han deserterade och även hans familj ska vara i säkerhet i Ukraina. Rykten om allt fler deserterade ryssar sprids samtidigt i sociala medier, men det är svårt att veta vad som är sant. Klart är att Ukraina nästan ända sedan krigsutbrottet haft en telefonlinje som de som vill desertera kan ringa för att ordna det praktiska. Och bevisligen har en del ryssar deserterat eller gett upp och låtit sig tas till fånga.
* I går kväll bekräftar Wagnergruppen uppgifter från rysk media att deras ledare Prigozjin är en av de tio döda i flygkraschen norr om Moskva. Rykten talar om att ryssarna skjutit ned hans privatplan, och att det skulle vara en hämnd för hans kuppförsök. Detta låter ju sannolikt, men omöjligt att få bekräftat. Det påstås också i ryska medier att Dmitrij Utkin, som var grundare av Wagnergruppen, också fanns med på planet och är bland de dödade. Han är ju även känd för att vara uttalad nazist med SS-symbolen intatuerad på axeln. Om båda dessa två terrorister dödats lär innebära att Wagnergruppen inte kan ställa till med så mycket elände i Ukraina på ett tag. Om man sedan kan lita på uppgifterna om att de två ledarna verkligen dött låter jag vara osagt.
* Och så var det såklart positivt att Ukraina utlovas ett 60-tal F16-plan från Nederländerna och Danmark, samt att ukrainska piloter nu även tränas att flyga JAS-plan. Hjälp att ta full kontroll över luftrummet betyder mycket för Ukraina.

Sammantaget många positiva nyheter. Ukraina har äntligen medvind i sin motoffensiv efter en trög start. Detta att man lyckas forcera ryska försvarslinjer bådar gott. Kommer man genom dem kan fortsättningen söderut mot kusten gå snabbt, där har inte ryssarna förberett lika mycket försvarslinjer och skyttegravar.

Ukraina har stått emot den ryska invasionen på ett imponerande sätt, och har bevarat huvuddelen av sitt land fritt och självständigt. I dag firar man sin nationaldag/självständighetsdag. Jag hoppas att nationaldagen nästa år kommer att firas i alla delar av Ukrainas erkända territorium. Ett fritt Ukraina där fred råder och alla ryska soldater har lämnat. Och ett land där återuppbyggnaden och minröjningen kommit igång på allvar.


 


 

Ukrainas presidentpar besökte Stockholm 

2023-08-19
    
I dag besökte Ukrainas presidentpar Stockholm. De träffade bland annat statsministern och några av regeringens ministrar, riksdagens talman, partiledarna och det svenska kungaparet. Vid mötet på Harpsund undertecknades också ett samarbetsavtal mellan Sverige och Ukraina som rör både militärt samarbete och återuppbyggnadsarbete. 

Under besöket togs några officiella bilder, och dessutom tog ukrainska presidentkansliet lite film från besöket. Jag har tagit några stillbilder från filmen, som i sin helhet ligger ute på president Zelenskyjs twitterkonto. Den sista bilden är från svenska regeringens hemsida, från presskonferensen på Harpsund.  


 
 


Vid Harpsundsekan. Jag vet inte om de tog nån roddtur.Möte med det svenska kungaparet.


 

 

Extramöten i finansutskottet om ännu ett miltärt stödpaket till Ukraina 

2023-08-16
    
I helgen fick jag beskedet att Finansutskottet skulle ha extra sammanträde idag, för att ta brådskande beslut. Det var bara att snabbt ta sig till Stockholm för två utskottsmöten idag och debatt och beslut i Kammaren i morgon.

Precis som alla beslut om olika stöd och åtgärder under pandemin, liksom vid tidigare beslut om stöd till Ukraina, är det finansutskottet som hanterar frågorna. Detta eftersom alla beslut på olika sätt är budgetpåverkande och ligger utanför tidigare fastställd budget.  

Ärendet idag handlar om att Sverige ger ytterligare militärt stöd till Ukraina. Det gäller främst ammunition och reservdelar till stridsfordin och artilleri som Sverige tidigare skänkt till Ukraina. För att dessa ska kunna användas effektivt är det viktigt att man har tillgång till reservdelar och tillräckligt med ammunition. I dagens stödpaket ingår dessutom transportfordon och utrustning för minröjning. Dagens ärende innehåller också ett förslag om att Sverige ska kunna sälja jaktrobot Rb99 till USA, som sedan ska skänka jaktrobotarna till Ukraina.

Inklusive detta stödpaket har Sverige nu sedan krigsutbrottet i februari förra året bidragit med militärt stöd och utrustning till Ukraina till ett värde av drygt 20 miljarder. Dessutom har Sverige gett ett humanitärt stöd på drygt 5 miljarder kronor, i huvudsak via den svenska biståndsbudgeten. Utöver detta uttrycker Sverige ett starkt politiskt stöd för Ukrainas frihet och integritet som nation. 


De svenska vapnen skyddar Ukrainas befolkning, exempelvis mot luftangrepp, och det räddar livet på ukrainska soldater. Även det ökade stödet för utrustning för minröjning kommer göra stor nytta och rädda liv - södra och östra Ukraina är idag kanske  världens mest minerade område. Det kommer ta årtionden eller mera att röja bort alla dessa minor så att civilbefolkningen kan röra sig i skog och mark, odla sina åkrar och låta barnen leka utomhus. Stöd till minröjning är i praktiken både ett humanitärt och militärt stöd.

Situationen med ett aggressivt Ryssland och ett anfallskrig i Europa, inte så långt från Sverige, motiverar ett starkt svenskt engagemang. Vi gör det av många skäl - givetvis främst för att det är moraliskt och etiskt rätt att stå upp för folkrätten och ställa sig på den försvarandes sida mot ett orättfärdigt militärt angrepp. Men vi gör det också för vår egen skull - som ett av Rysslands grannländer är det viktigt att tydligt ta ställning och alliera oss med andra. Annars kan vi en dag stå ensamma om det är vår tur att bli angripna nästa gång. Det är oerhört viktigt att stå upp mot ettt aggressivt Ryssland som, kusligt nog med samma retorik som Hitler använde, nu talar om att återskapa ett storryskt rike där man lägger under sig sina grannländer. 

Samtliga partier ställde sig bakom beslutet i finansutskottet idag och det blir förhoppningsvis en enig riksdag som står bakom beslutet efter debatten i morgon.

 


Sanningar och myter om kriget i Ukraina 

2023-08-11
    
Jag försöker i sociala medier att bemöta uppenbara lögner och osann rysk propaganda rörande kriget i Ukraina. Tyvärr märker jag att oväntat många sprider och delar dessa rena lögner och historieförfalskning som pågår. Vissa av de konton som delar sådant har alla startats på senare tid och samarbetar genom att publicera samma saker. Uppenbarligen bedriver ryssarna ett mycket aktivt propagandakrig parallellt med det riktiga kriget. 

Själv har jag följt Ukraina noga sedan jag var där som valobservatör för OSSE vid parlamentsvalet 2012. Jag har många kontakter med både politiker och andra i olika delar av landet, även svenskar som bor i Ukraina, och får information från både officiella och inofficiella källor. Jag tänker gå igenom en del sanningar och myter i 21 punkter- så som jag ser dem. Den som har invändningar eller något mer att tillägga är välkommen att kontakta mig via kontaktformuläret på startsidan.

1. Rysslands verkliga ambitioner. Egentligen började de ryska expansionsplanerna redan strax efter Sovjets sammanbrott 1991. Den första väpnade ryska insatsen inträffade i Moldavien, där ryskstödda rebeller i Transnistrien utropade en egen enklav. Kriget kostade flera tusen liv. Fortfarande finns rysk trupp på plats i Transnistrien. 2008 anföll ryska trupper grannlandet Georgien och invaderade två områden i norra delen av landet, Sydossetien och Abchasien. Dessa är fortfarande ockuperade av Ryssland som har trupp på plats. 2014 invaderade ryssarna Krim och understödde samtidigt beväpnade rebeller i Donbas i östra Ukraina. Och 2022 invaderades Ukraina. Man ser ett tydligt mönster - Putin och hans förtrogna vill återskapa det gamla storryska riket, på grannländernas bekostnad. I dessa ansträngningar hittar man på diverse skäl för legitimera anfall på sina grannar, men det är bara svepskäl för det övergripande målet att återskapa ett imperium.

2. Rysslands första argument för att anfalla Ukraina - "avnazifiering". Först talade Putin om "avnazifiering", vilket snabbt genomskådades. Ukraina plågades svårt av nazisterna under andra världskriget och de flesta ukrainare har hemska berättelser om vad deras äldre släktingar upplevt, klämda mellan nazister och sovjetkommunister. Att grupper i Ukraina (precis som Finland) periodvis allierade sig med nazityskland för att köra ut kommunister ur landet är en sak, liksom att ukrainare slogs på båda sidor i kriget. Det har också funnits tongivande högerextrema partier i Ukraina tidigare. Men nazisterna får idag ytterst få röster i valen och finns inte längre i parlamentet. När det sedan även uppmärksammades att Ryssland har uttalade nazister i sin egen arme och i de stridande privatarméerna tappade nazistkortet sin styrka. Än svårare blev det att hålla det vid liv när det visade sig att både Ukrainas president och flera andra höga ukrainska politiker har judisk bakgrund.

3. Rysslands andra argument blev nu i stället att Ukraina förtryckt den ryska befolkningen och förbjudit det ryska språket. Båda delarna är lögn. Det finns inga utomstående obundna observatörer som kan bekräfta något systematiskt förtryck av etniska ryssar. Däremot har Ukraina bekämpat ryssbeväpnade rebeller i Donbass. Ibland har självklart civilbefolkning kommit emellan. Vad gäller språket talar många i Ukraina ryska, inklusive presidenten som är född i en rysktalande familj. I skolorna undervisas på både ukrainska och ryska, beroende på i vilka områden skolorna ligger. Ryska språket är inte förbjudet någonstans. Ryssarnas tal om att "befria" rysktalande områden visade sig innebära att de totalt bombade sönder de städer de sade sig vilja "befria", som exempelvis Mariupol. Samtidigt avrättades och våldtogs "ryskspråkiga" civila av ryska trupper. Många i de rysktalande städerna strider nu på Ukrainas sida mot Ryssland, och befolkningen flyr främst västerut, inte till Ryssland. 

4. Rysslands tredje argument är att man var tvungen att stoppa Ukrainas anslutning till Nato. Detta argument är riktigt dåligt, med tanke på att Ukraina ansökte om medlemskap i Nato först efter att kriget startat. Det är självklart Ukrainas fria val att ansöka om Natomedlemskap om man vill. Ryssland är inte "omringat av Nato" som man påstår, det räcker att titta på en karta. Däremot har Ryssland en egen militärbas mitt inne i Natoområde (Kaliningrad).

5. Rysslands femte argument är att Ukraina historiskt är ryskt och att nationen Ukraina egentligen inte existerar. Detta argument faller platt med tanke på att Ryssland själva har erkänt Ukrainas gränser 1991. Man har också haft diplomatiska förbindelser med Ukraina och en ambassad i Kyiv.

6. "Avsättandet av den ryskvänlige presidenten 2014 var en statskupp". Nej det var det inte. Bakgrunden var att presidenten (Janukovich) vägrade fullfölja ett beslutat handelsavtal om ett närmande till EU, samt att han avslöjats ha tagit enorma summor av statens pengar för att bygga ett enormt palats till sig själv.  Folkets ilska blev enorm och omfattande demonstrationer mot presidenten blev följden, demonstrationer som urartade till upplopp och kravaller med åtskilliga döda. Parlamentet avsatte sedan presidenten (helt enligt Ukrainas grundlag). På precis samma sätt som Sveriges riksdag kan avsätta statsministern och hans regering genom ett misstroende. Det var alltså ingen "statskupp" som de ryssvänliga påstår. 

7. "Ukraina är korrumperat". Ett vanligt argument för kriget från ryssvänner. Efter 50 år som del av Sovjet har Ukraina absolut stora problem med korruption. I internationell korruptionsranking är dock Ryssland värre. Och samtidigt som utvecklingen går mot ökad korruption i Ryssland tar Ukraina nu stora steg mot minskad korruption, inte minst till följd av krav från EU för att kunna inleda medlemskapsförhandlingar. För övrigt ger såklart inte problem med korruption grannländer rätt att invadera något land.

8. "Stora delar av världen stödjer Ryssland". Ett vanligt argument från ryssvänner. Är dock helt fel. Vid omröstningen i FN 12/10 2022 om en resolution för att fördöma kriget och kräva att Ryssland omedelbart lämnar Ukraina var det bara fyra (4) länder som stödde Ryssland. Fyra skurkstater: Belarus, Nordkorea, Syrien och Nicaragua. Av de 193 länder som deltog vid omröstningen röstade 143 för att fördöma Ryssland, 45 länder avstod och fem röstade alltså emot. Europa, Nord- och Sydamerika, Oceanien och ungefär hälften av länderna i Afrika och Mellanöstern röstade för resolutionen. Vid en ny omröstning 23 februari 2023 om en FN-resolution som uppmanade Ryssland att lämna Ukraina deltog 180 länder. Denna gång röstade 141 länder för resolutionen, 32 avstod och sex länder röstade till stöd för Ryssland. Två nya länder ställde sig på Rysslands sida - Mali och Eritrea. Mali har ju inlett ett omfattande samarbete med ryska Wagnergruppen så deras stöd till Ryssland var knappast förvånande. 

Vid det senaste försöket till fredsdiskussioner i Saudiarabien (utan Ryssland) deltog ett antal länder som tidigare hållit låg profil i kriget, både Kina, Indien och Turkiet deltog. Det var en stor framgång för Ukraina att dessa länder inte uteblev.


9. "De ryskspråkiga områdena vill hellre höra till Ryssland". En myt som sprids är att "folkomröstningar" visar att folket i de ockuperade områdena vill höra till Ryssland. De "folkomröstningar" som hållits har underkänts internationellt och det beror på flera saker. Dels att en stor del av befolkningen flytt och inte kunnat delta i omröstningen, dels att inga valobservatörer övervakat röstningen, dels att många utsatts för påtryckningar för att rösta "rätt". Och när befolkningen flyr undan kriget flyr merparten till västra Ukraina eller till Polen och Baltikum, inte till Ryssland. De som blir kvar i de ockuperade områdena och inte flyr är ofta de som har sympatier för Ryssland. Dessutom flyttas ryssar till ockuperade områden för att kunna delta i folkomröstningarna. Även ryska soldater röstar.

I de riktiga val och erkända folkomröstningar som hållits i Ukraina är utfallen helt annorlunda. Här två exempel. Först folkomröstningen 1991 om att Ukraina skulle förklara sig självständigt. Jag visade denna bild på twitter i oktober förra året:
Sedan presidentvalet av Zelenskyj 2019 där man kan se att stödet för honom var störst i Östra och Södra Ukraina. Detta val ansågs korrekt genomfört av OSSE och andra valövervakare. 
 


 

10. "Mer vapen till Ukraina bara förlänger kriget - dags att förhandla om fred". Detta är ett vanligt argument, både från ryssvänner och från fredsaktivister, högerextremister och Trumpsupportrar i USA. Alla vill ha fred, men om freden innebär att Ukraina ger upp sin existens som nation, tvingas avstå territorier till Ryssland, tvingas acceptera att miljoner ukrainare inte kan återvända till sina hem, och att andra ukrainare tvingas bli ryska medborgare, och utöver detta riskera att ukrainare utsätts för tortyr, våldtäkter eller rent av avrättas så är kanske inte fred lika lockande? Ukrainska folket har sett hur ryssarna betett sig i ockuperade områden och dessa fasansfulla vittnesmål och bildbevis är kända av alla ukrainare idag. Det är lätt för oss att tycka att man ska förhandla om fred, men det är Ukraina som måste avgöra vad som är rimligt att förhandla om eller inte. Fred lär förutsätta att Ryssland lämnar hela Ukrainas erkända territorium, att de skyldiga för krigsbrott grips och lagförs och Ryssland måste betala krigsskadestånd för allt man förstört i Ukraina och ersättning till dem som förlorat anhöriga i kriget. Detta ligger i linje med den fredsplan på tio punkter som Ukraina lagt fram. Var och en inser att Ryssland knappast kommer gå med på detta utan hårda påtryckningar från omvärlden.

11. "Ryssland har inte begått några krigsbrott". Den ryska ledningen är internationellt efterlyst för brott mot mänskligheten. President Putin mfl är efterlysta av Internationella Brottmålsdomstolen ICC för att de fört bort tusentals barn från Ukraina i strid mot internationell rätt. Bortförandet är väl belagt och står utom tvivel och fortsätter hela tiden. Barnen förs till ryska läger och utsätts för omfattande hjärntvätt. Vissa adopteras bort till avlägsna platser i östra och norra Ryssland, trots att de har föräldrar som väntar på dem i Ukraina.

12. "Kriget i Ukraina är inte en svensk angelägenhet". Jo, Ukrainas sak är faktiskt vår. Ryssland hotar hela Europas säkerhet. Man har uttryckt hot mot både Finland, Sverige, Norge, Baltikum, Polen, Moldavien och andra länder,  och även hotat med kärnvapen mot europeiska storstäder. Om inte det civiliserade Europa stoppar Putin nu kommer hans erövringsvilja att fortsätta, land efter land. På samma sätt som Hitler gjorde under andra världskriget. Godtrogna européer trodde att de kunde offra Polen för att göra Hitler nöjd. Men det fungerade bevisligen inte. Att offra Ukraina kommer inte att stoppa Putin heller. Det är därför det är rimligt och rätt att hjälpa Ukraina med vapen och humanitärt stöd så att de kan försvara sig mot Rysslands angrepp och hålla igång sitt land trots kriget. 

Denna gång ska Sverige stå på rätt sida av historien. Under andra världskriget hukade Sverige för Tyskland och lät tyskarna köpa svensk järnmalm och svenska kullager till sin krigsindustri, och de fick använda svenska järnvägar för sina transporter till norra Norge. I efterhand var detta svenska medlöperi en skam för Sverige som land. Denna gång står Sverige på de civiliserade demokratiernas sida. På rätt sida i kommande historieböcker.

13. Ryssland hotar inte Sverige". Denna åsikt delas inte av Försvarsberedningen och militära experter och underrättelsetjänst. De menar att Ryssland är ett verkligt militärt hot mot Sverige. Inte minst vet vi att Ryssland gärna skulle vilja ockupera Gotland för att få kontroll över Östersjön. Att hjälpa Ukraina är att hjälpa oss själva. Och vårt medlemskap i Nato är nödvändigt. 

14 "Sanktionerna skadar Europa mer än det skadar Ryssland". Detta är också ett vanligt angrepp från putinvänner som försöker splittra Europa och framhålla sanktionerna som mer skadliga för Europas ekonomi än för rysk ekonomi. Det stämmer inte särskilt bra. De flesta ekonomiska problemen och energikrisen i Europa beror inte på sanktionerna mot Ryssland utan på kriget, den globala lågkonjunkturen, följderna av pandemin och felaktiga politiska energibeslut i flera EU-länder (bland annat Tyskland och Sverige). Sanktionerna är dock ihåliga och kringgås av flera länder. Trots detta har Ryssland bevisligen svårt att få fram vissa produkter som behövs för krigsindustrin, så helt verkningslösa är inte sanktionerna. Det är också brist på en del importvaror i ryska butiker och utländska företag lämnar Ryssland vilket medför arbetslöshet på sina håll.

15 "Rysk ekonomi går som tåget". Ryssland har absolut lyckats att få fortsatta inkomster från olja och gas, genom att sälja till andra länder. Men de har oftast tvingats sänka priset och bygga ny infrastruktur, vilket kostar stora summor. Ryssland är stort och har en stor inhemsk ekonomi, men långsiktigt skadas landet av kriget, som kostar enorma summor att hålla igång. Det allvarligaste för Ryssland är sannolikt ändå effekterna på längre sikt. På grund av kriget lämnar många yngre välutbildade ryssar landet för att slippa bli inkallade till militärtjänstgöring. För ett land som Ryssland med en stor åldrande kvinnlig befolkning och samtidigt låg medellivslängd bland män på grund av alkoholproblem är det ett mycket stort framtidsproblem att unga välutbildade människor lämnar landet. 


16. "Det är orimligt att ryska folket drabbas av att Ryssland isoleras". Så länge rysk trupp finns kvar i Ukraina bör Ryssland uteslutas från allt internationellt samarbete på alla områden. Idrott, kultur, internationella organisationer osv. Visst kan man tycka synd om enskilda idrottare och artister som på detta sätt drabbas, men krig bestraffar alltid kollektivt. Det ukrainska folket drabbas kollektivt mycket värre av rysk aggression. Personligen anser jag att Sverige och resten av EU borde dra in allt sitt ekonomiska stöd till FN så länge Ryssland sitter kvar i Säkerhetsrådet. Personligen tycker jag man rent av kunde överväga att samtliga EU-länder avbryter sina diplomatiska relationer med Ryssland. 
Självklart ett dramatiskt steg, men ett land som öppet hotar att anfalla europeiska storstäder med kärnvapen har straffat ut sig själva.

17. "Varför straffar ni inte USA och andra länder som också startat en massa krig"? Detta är en favoritinvändning från de ryssvänliga. Men för det första ockuperar inte USA eller något annat Natoland några andra länder. För det andra har de militära aktioner som dessa länder företagit oftast antingen varit sanktionerade av FN eller i andra fall syftat till att undanröja terroristregimer eller odemokratiska diktatorer som begått allvarliga illdåd i sina länder. Man kan såklart ha synpunkter på vissa av dessa krig, tex anfallet mot Irak, men vare sig USA eller Nato har vad jag vet angripit några fredliga demokratier. Och man har inte i modern tid medvetet ödelagt hela städer och avsiktligt bombat sönder civila bostadsområden, och definitivt inte i den omfattning ryssarna gjort i Ukraina. Relativiseringen av det ryska angreppet är orimlig. Nya krig kan inte motiveras av gamla. 

18. "Trump kommer ändå att överge Ukraina om han väljs till president". Jag tycker man ska ta tonläget i USA med en nypa salt. Det är ingen hemlighet att Trump använder kriget i Ukraina för att angripa Biden. Och han talar ofta om att det "måste bli fred" och att USA måste sluta stödja kriget med fler vapen. Men de som följt Trump inser att det är mycket inrikesspel för gallerierna. Faktum är att Trumpregimen stödde Ukraina aktivt efter den ryska ockupationen av Krim 2014. 

19. "Kriget går dåligt för Ukraina - de har ingen chans". Detta trumpetas ut av ryssvänliga propagandakonton och naiva högerextremister. Men sanningen är ju faktiskt att Ukraina tagit tillbaka drygt hälften av de områden som Ryssland ockuperade i början av kriget. Man har nu också i sin nya offensiv, även om den går långsamt, tagit tillbaka ca 2/3 av de ganska begränsade territorier som Ryssland tagit det senaste halvåret. Dessutom har man bevisligen räddat sin nations existens och stoppat en total rysk ockupation. Jag skulle nog påstå at det är en ganska stor framgång av en litet land som slåss mot ett stort, där Ryssland har tre gånger så stor befolkning och en väldigt mycket större krigsmakt. Hur den pågående offensiven slutar får utvärderas framöver. Men ett av ryssarnas största problem är att man krigar långt "hemifrån". Behovet av transporter och logistik är stort, och Ukrainas angrepp på viktiga broar och järnvägar drabbar Ryssland mer än många verkar inse. Ukraina krigar samtidigt på "hemmaplan" och har nära till allt de behöver. Glöm inte heller att krig handlar mycket om motivation. Ukrainska soldater slåss för att rädda sin familj, sina hem, sitt land, sin frihet och sin kultur. Vad slåss de ryska soldaterna för? Hur länge kommer ryska folket acceptera att ryska liv offras för en totalt meningslös sak? Ukraina har aldrig hotat Ryssland.


Vad gäller förluster av soldater och materiel tänker jag inte spekulera, båda sidor har ett intresse av att överdriva motståndarens förluster och tona ned de egna. Det finns helt enkelt inga säkra uppgifter. Men ska man tro militära experter förlorar alltid anfallande part mycket mer än de som försvarar sig. Det betyder sannolikt att de ryska förlusterna fram tills nu varit betydligt större än de ukrainska. Och omvänt lär Ukraina förlora mer soldater under sin motoffensiv än de försvarande ryssarna.

20. "Ryssland står för traditionella kristna värden till skillnad mot ett dekadent Europa". Detta är också en vanlig åsikt bland framförallt högerextrema ryssvänliga konton i sociala medier. Man försöker sätta en bild av ett moraliskt mer högtstående Ryssland. Detta klingar falskt när man vet att Ryssland använder både islamistiska terrorister från Tjetjenien och vanliga ryska kriminella (Wagnergruppen) i kriget mot Ukraina. Man bombar kyrkor, skolor, sjukhus, museer och kulturbyggnader, man våldtar kvinnor, för bort barn och plundrar privata hem. Man använder förbjuden ammunition mot civila, man förstör elförsörjning och annan viktig infrastruktur för att bryta civilbefolkningens motstånd. Man ödelägger nationalparker och känsliga naturområden och man sprängde den stora dammen i Dnepr och orsakade omfattande översvämningar av civila bostadsområden och dödade massor av djur. Man har minerat sönder hela östra och södra delen av Ukraina, som nu är världens mest minerade område - det kommer ta enorm tid att får bort alla dessa minor. Man har nu också förstört möjligheten för Ukraina att exportera spannmål vilket driver upp världsmarknadspriserna och orsakar hunger i fattiga länder. Ryssland och Belarus samarbetar också för att använda migrantströmmar som ett vapen för att skapa oro och kaos i Europa. Det är ett cyniskt spel med människoliv som verkar sakna värde i Ryssland. Kriget stöds för övrigt också öppet av de ryskortodoxa kyrkans överhuvud i Moskva som till och med uppmanar till våld mot Ukraina. Ryssland dödar eller fängslar sina egna oppositionella, har avskaffat yttrandefrihet och demonstrationsfrihet, inskränkt pressfriheten och i praktiken avskaffat rättssystemet. Inget av detta känns särskilt civiliserat eller kristet. Ryssland är helt enkelt en skurkstat idag. 

21. "Ryssland och Ukraina har ett gemensamt ansvar för kriget". Detta är den dummaste invändningen av alla. Ryssland anföll Ukraina utan anledning och i strid mot folkrätten. Ukraina försvarar sig. Ryssland bär 100% ansvar för kriget, för alla dödade ryssar och ukrainare, för all förstörelse i Ukraina och även för den förstörelse som nu drabbar Ryssland vid olika attacker från Ukraina och/eller ryska rebellgrupper.


 

 

Manifestation för Ukraina

2023-06-07

I dag deltog jag som en av talarna på veckans manifestation till stöd för Ukraina utanför ryska ambassaden i Stockholm.Vi fem som talade idag: Artisten Eva Dahlgren, Tidigare finansborgarrådet i Stockholm, Mats Hult (S), Ordföranden i SACO, Göran Arrius,  undertecknad, samt Ida Texell, ordförande för Scouterna och Bilkåren och kommundirektör i Upplands-Bro. Vid manifestationen deltog även en ukrainsk sångerska som sjöng Ukrainas nationalsång.


 

 

Talmannens mottagning för den diplomatiska kåren  

2023-03-08

Talmannen hade idag mottagning för den diplomatiska kåren. Jag var inbjuden i min egenskap av ledamot i EU-nämnden för att mingla lite i Sammanbindningsbanan. Bland annat hade jag ett intressant samtal med Kinas nya ambassadör och hans medarbetare. Jag pratade också med Österrikes ambassadör om hur man ser på kriget i Ukraina och Österrikes syn på Nato och sin egen neutralitetspolitik.

Talmannen inledde mottagningen med att tala om kriget i Ukraina och hur mer än 140 länder ställt sig bakom en uppmaning till Ryssland att avsluta angreppet och lämna ukrainskt territorium. Han nämnde också att världen nu återigen har många militära konflikter, faktiskt det sämsta läget på 15 år. Goda relationer mellan diplomater från olika länder är värdefullt.

 
Manifestation för Ukraina utanför ryska konsulatet i Göteborg

2023-02-24

   

   

Dagens manifestation utanför ryska generalkonsulatet i Göteborg (strax intill min tidigare arbetsplats på SEB-kontoret på St Sigfridsplan) blev en välbesökt tillställning, trots ett riktigt trist väder med snöblandat regn, blåst och kallt. Men som vi sa - det vi fick över oss från himlen var bara vatten, inte granater, bomber eller missiler. Så vi klagade inte.

Jag medverkade som talare vid manifestationen och var mycket smickrad över att jag fick äran att vara förste gästtalare i en lång rad talare som framförde många kloka ord, erfarenheter och viktiga reflektioner på både svenska, engelska och ukrainska. Och trots att det mörknade stannade de flesta kvar länge.
I mitt inlägg berättade jag först lite om hur riksdagen arbetat med olika former av stöd till Ukraina det senaste året, och om att regeringen idag meddelade nyheten om ett nytt stort svenskt vapenpaket, med bland annat Leopardstridsvagnar och luftvärn. Jag berättade också om hur vi i går hade en ceremoni i riksdagen till stöd för Ukraina, med Ukrainas ambassadör som gäst på läktaren. Jag påpekade också att det breda stödet i riksdagen för hjälp till Ukraina är en viktig svensk markering.

Sedan vände jag mig direkt till personalen på det ryska konsulatet (de visade sig inte, men vi vet att de ofta fotograferar och bandar det mesta som sägs utanför):


"Ni kunde valt att lägga kraften på att utveckla relationerna med omvärlden, gynna handel, investeringar och turism i Ryssland och öka ert lands välstånd. I stället valde ni att angripa ett fredligt broderfolk, bomba sönder städer, civila bostäder, skolor, sjukhus, kyrkor, museer och kulturbyggnader, förstöra infrastruktur och elförsörjning, våldta och döda civila, och föra bort ukrainska barn. Ni ryssar bär ansvaret för flera hundratusentals  döda, både ryssar och ukrainare, och ännu fler svårt skadade.

Det kommer att dröja decennier innan någon litar på er igen. Få kommer vilja göra affärer med er, besöka er som turister, eller ha utbyte i form av idrott eller kultur. Era välutbildade unga lämnar landet och utländska företag gör detsamma. Var det värt det?
 
Och om ni nu som ni säger vill ”befria” rysktalande befolkning i Ukraina, varför dödar ni då denna befolkning och skjuter sönder deras städer? Till exempel Kherson och Mariupol och ett antal större och mindre städer i Donbas? Med i huvudsak rysktalande befolkning? Varför tror ni flertalet av de rysktalande ukrainarna väljer att strida på den ukrainska sidan mot de ryska trupperna?"

Mitt lilla anförande avslutade jag med att konstatera att det nu bara finns en väg att gå. Väpnade angrepp får aldrig belönas. Det prövades med nazityskland, man trodde att om man bara gav Hitler en bit av ett annat lands territorium skulle det skapa fred. Vi vet hur det gick. Mycket vill ha mer. Det misstaget får inte göras om.
 
Ukrainas framtid byggs nu i fyra steg:
1. Ukraina måste få hjälp att köra ut ryska trupper från ukrainskt territorium. Sverige är numera ett av de mer generösa länderna, och i riksdagen finns brett politiskt stöd för stöd tll Ukraina.
2. Ukraina måste få krigsskadestånd av Ryssland och kunna använda frusna ryska tillgångar till återuppbyggnad. Sverige har som ordförandeland i EU tillsatt en särskild arbetsgrupp för att ta tag i denna fråga och se över juridiska regler kring detta.
3. Vi måste ställa alla krigsförbrytare inför domstol, inklusive den ryska ledningen med Putin i spetsen. En krigsförbrytare ska aldrig känna sig trygg så länge man lever.
4. Vi ska hjälpa Ukraina att bygga upp sitt land igen och göra det redo för medlemskap i EU. Det är här, i den civiliserade delen av Europa som Ukraina har sin givna plats. 


 

 

Idag är det ett år sedan Ryssland anföll Ukraina

2023-02-24

Jag minns hur jag vaknade natten till den 24 februari förra året av att telefonen plingade upprepade gånger. Och sen kunde jag följa hur Ryssland inledde sitt anfall på Ukraina. Sedan dess har mycket hänt, Ukraina har tagit tillbaka drygt hälften av de områden som Ryssland ockuperade i början av kriget, och stödet till Ukraina från omvärlden har växt hela tiden, både humanitärt, ekonomiskt och med allt tyngre vapen för Ukrainas försvar. 

Ryssland har brutit mot alla folkrättsliga regler, de har redan flera hundratusentals liv på sitt samvete, både ryssar och ukrainare, och troligen ännu fler svårt skadade, de bombar avsiktligt och målmedvetet civila bostäder, förstör skolor, sjukhus, infrastruktur, elförsörjning, kulturbyggnader, kyrkor och museer, de våldtar och dödar civila och för bort ukrainska barn. Ett beteende som är så vidrigt och så långt från allt civiliserat beteende att man tror de lever kvar på 1800-talet.

För omvärlden finns det bara en sak som gäller, och det är att fortsätta stödja Ukraina tills de har befriat hela sitt land. Därefter måste det handla om att begära omfattande krigsskadestånd från Ryssland och att ställa ryska krigsförbrytare, inklusive den ryska ledningen och Putin själv, inför en krigsförbrytardomstol. Ett väpnat angrepp på ett annat land får aldrig belönas med framgång, och ska definitivt inte belönas med att få delar av det angripna landets territorium vid en fredsförhandling. Om man väljer den vägen ger det motiv till nya väpnade angrepp i Europa från Ryssland mot andra länder i framtiden. Den dörren måste vara stängd för alltid.

Ryssland hade kunnat vara en blomstrande ekonomi med demokrati. Ett land där omvärlden ville investera, där levnadsstandarden ökade,  ett land som omvärlden ville handla med, besöka som turister och ha utbyte med när det gäller kultur och idrott. Nu blir det precis tvärtom. Under decennier framåt kommer ingen att lita på Ryssland och få i Västvärlden kommer vilja ha med Ryssland att göra. Ryssland blir ett till stora delar isolerat land, där den unga välutbildade befolkningen emigrerar eller flyr undan militärtjänstgöring och där ekonomin försvagas allt mer. Ett land som många demokratiskt och fredligt sinnade människor idag faktiskt ser på med ett stort förakt.

En del av detta skriver jag om idag i denna artikel i Borås Tidning, och klockan 17 idag deltar jag som en av talarna i en stor manifestation till stöd för Ukraina utanför det ryska konsulatet på St Sigfridsplan i Göteborg. Välkommen om du vill visa ditt stöd för Ukraina!


  (Klicka för mer läsbar storlek)


 

 

Statsminister Ulf Kristersson besöker Kyiv

2023-02-15

Nu kommer bilder från Ulf Kristerssons besök i Kyiv idag, och mötet med Ukrainas president Zelenskyj.
Foto: Regeringskansliet/Vitaly Holovin


 

 

 

Nytt välkommet svenskt vapenstöd till Ukraina

2023-01-19

Under den nya svenska regeringens första tid vid regeringsmakten har det tagits flera välkomna beslut om utökat svenskt vapenstöd till Ukraina. Först ett omfattande stöd med luftvärn mm i november, som vid det tillfället var det Ukraina önskade mest av allt, och i dag togs ett nytt regeringsbeslut om fortsatt och utökat stöd. Det nya paket som regeringen presenterade idag består dels av ett upphandlingssamarbete för försvarsmateriel, dels uppdrag till Försvarsmakten om att förbereda överlåtelse av artillerisystemet Archer och dels det största paketet av avancerade vapen hittills.

Innehållet består av bland annat granatgevär med ammunition, pansarskott, automatgevär och minröjningsutrustning stridsfordon 90 (CV 90) med ammunition och Robot 57 (NLAW) till ett värde av 4,3 miljarder kronor.

Med ett internationellt samarbete blir det möjligt att iordningställa Archer-pjäser för att därefter leverera till Ukraina. Regeringen har idag fattat beslut om att Försvarsmakten ska påbörja det arbetet.

Sverige och Ukraina kommer att ingå ett avtal om samarbete om upphandling av försvarsmateriel. Det innebär att bidra till att stärka Ukrainas förmåga att upphandla, samt gör det möjligt för Ukraina att gemensamt med Sverige beställa försvarsmateriel. Det kan innebära tidsbesparingar på månader upp till år, genom att Sverige kan göra tilläggsbeställningar inom befintliga kontrakt och skänka materielen till Ukraina.

Bedömningen är att kriget inte tar slut i närtid och att Ukrainas behov av vapen fortsatt är stora. Då är möjligheten att köpa direkt från försvarsindustrin ett sätt att öka leveranserna av materiel till Ukraina.

Detta paket tillsammans med stödet från bland annat USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Finland med flera innebär att det sammanlaga stödet till Ukraina nu ökar kraftigt. Vapenpaketet och finansieringen kommer att beslutas genom en extra ändringsbudget som regeringen kommer att besluta om i närtid. Som vanligt är det mitt utskott, Finansutskottet, som ansvarar för att få den ekonomiska delen i hamn och ta förslaget genom riksdagen. Inget talar för att det inte skulle bli en bred majoritet i riksdagen för detta.

Jag har fått frågan om det inte finns risk att svensk vapenteknologi riskerar att hamna på avvägar, i värsta fall hamna i ryska händer, när vi skickar högteknologiska vapen till Ukraina. Den risken finns alltid när man skickar vapen till ett konfliktområde eller exporterar vapen till andra länder. När det gäller Archer är det vapen som inte används i det direkta frontområdet utan långt bakom egna linjer, och man förflyttar sig hela tiden, varför risken att fienden skulle komma över vapnen är ganska begränsad.

Jag har också fått frågan om varför inte Sverige skickade Archer redan i november.  Den frågan har jag besvarat tidigare. Vid det tillfället var behovet av stärkt luftvärn det viktigaste för Ukraina, och därför valde Sverige att prioritera det. Nu har man ett ganska bra luftvärn och striderna i östra Ukraina har ändrat karaktär. Nu är det artilleri och stridsfordon som behövs. Då prioriterar Sverige detta. Vid varje tillfälle är det Ukrainas önskemål som styr vad vi prioriterar, och dessutom görs en helhetsbedömning där man ser vad andra länder bistår med vid samma tid så att helheten blir rätt.

Jag har även fått frågan om inte Sverige försämrar sin egen försvarsförmåga när vi nu skickar allt mer svenska vapen till Ukraina. Överföringen av vapen finansieras fullt ut, och tanken är att det vi skickar återanskaffas efterhand och i den takt försvarsmakten anser vara lämpligt. I dagens läge är bästa skyddet för Europa mot ett aggressivt Ryssland att hjälpa Ukraina att försvara sig. De är just nu en sköld mot Ryssland som skyddar Europa. Vårt stöd med både vapen, humanitära insatser, minröjningsutrustning och ekonomiskt stöd hjälper Ukraina att försvara sig själva och i längden att försvara Europa.  

Jag är glad över att vi har en regering som nu tillsammans med andra länder går i spetsen med vapenstöd till Ukraina. Den nya regeringen lever upp till löftena i regeringsförklaringen att prioritera stödet till Ukraina för försvar mot det ryska angreppet. Vi gör det både för Ukrainas och Sveriges säkerhet.


 

 

EU:s stöd till Ukraina prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap

2023-01-07

I fredags hade statsminister Ulf Kristersson ett längre digitalt möte med Ukrainas president Zelenskyj och förklarade att EU:s stöd till Ukraina är den viktigaste frågan under det svenska ordförandeskapet. Bra, moraliskt rätt och mycket välkommet!

 

 

Nya frimärken från Ukraina - och en liten historielektion

2023-01-02

Det låg ett brev i brevlådan idag från en av mina kontakter i Ukraina. Han skickade det senaste frimärksblocket som utgavs för att fira att staden Kherson befriades från de ryska trupperna. Motivet är speciellt - melonklyftor med diverse inritade symboliska händelser från kriget. Meloner är symbolen för staden och regionen Kherson, och är en viktigt näringsgren för jordbruket. Den som såg hur befolkningen i Kherson hyllade de ukrainska trupperna efter befrielsen kunde också se hur man lämnade meloner till soldaterna.Det ukrainska postverket Ukrposhta verkar fungera klanderfritt, alla de brev jag fått skickade till mig har kommit fram till Sverige, även om det tar några veckor. De enda som krånglar är posttullen i Sverige och PostNord. Ett brev fastnade i posttullen i höstas, men släpptes efter att jag gjort en enkel tulldeklaration på nätet. Ett annat rekommenderat brev returnerades nyligen direkt av PostNord till Ukraina på grund av att inte korrekt tulldeklaration var påklistrad på brevet. Tydligen har det svenska postverket bestämt sig för att göra så nu på eget initiativ eftersom man inte orkar kontakta de svenska mottagarna med en förfrågan om innehållet. Lite hårt mot ett land i krig kan jag tycka, och lite dålig service till oss mottagare. Men bara att kontakta avsändaren och be denne göra ett nytt försök.

Att korrespondera med människor i ett land som är i krig har sina utmaningar. Men samtidigt betyder de hundralappar jag betalar mycket för mina kontakter i Ukraina. En använder intäkterna för att finansiera ett boende för flyktingar från östra Ukraina och för en annan familj är detta ett sätt att få in lite pengar när deras vanliga arbetsplats inte längre fungerar. Samtidigt får jag intressanta brev och frimärken som blir en historisk dokumentation om kriget, precis som jag har en omfattande samling från andra världskriget.

Jag fick förresten också ett objekt jag ropat in på Tradera nyligen, ett propagandakort från Tyskland 1939 som visar tyskspråkiga områden i Tjeckoslovakien, det område man kallade "Sudetenland". Dessa 
markeras på kortet som tyskspråkiga, "Deutschprachiges Gebiet". Sudetenland var en tysk riksdel mellan 1938 och 1945 som låg i bergskedjan Sudeterna i nordvästra delarna av dåvarande Tjeckoslovakien. Tjeckoslovakien avträdde området till Tyskland 1938 enligt det så kallade Münchenavtalet där Frankrike och Storbritannien, Italien och Tyskland var parter. Allt för att blidka Hitlers fortsatta anspråk. Det var efter denna överenskommelse som britternas premiärminister påstod sig ha "räddat freden i vår tid". Men som den historiekunnige vet angreps Tjeckoslovakien senare av Tyskland ändå, och hela den västra halvan av landet ockuperades, och den östra delen, Slovakien, blev en tysk "lydstat". Efter kriget drevs nästan alla tyskar bort från Tjeckoslovakien som ren hämnd. Slutresultatet blev alltså en katastrof för alla inblandade.  

Exakt samma retorik använder nu Putin om Ukraina. Ryskspråkiga delar ska "införlivas" med Ryssland, och det baseras på en fejkad folkomröstning i delar av områdena. Likheterna mellan Hitler och Putin är slående, både när det gäller retorik, fejkad demokrati och hänsynslöshet. Ondskan får ständigt nya ansikten, när en tyrann försvinner kommer snart en ny någon annanstans. Många konflikter i världen motiveras just med att "befria" människor i ett annat land som tillhör en minoritet med ett annat språk, religion eller kultur än majoriteten. Det är en återvändsgränd varje gång - i de blandade kulturer vi har idag är det helt enkelt praktiskt omöjligt med etnisk rensning, hur mycket man än krigar och dödar och förstör. I civiliserade länder har man hittat vägar att leva tillsammans, och det är enda långsiktigt hållbara vägen framåt. 


 

 

Skypemöte med Sveriges ambassadör i Ukraina 

2022-12-20Riksdagens Svensk-Ukrainska nätverk hade idag ett timslångt skypmöte med Sveriges ambassadör i Ukraina, Tobias Thyberg. Han gav oss en aktuell bild av läget i landet, och det var en blandad bild.

Läget när det gäller el och infrastruktur, inklusive vattenförsörjning, är ansträngt och särskilt i de östra delarna av landet och i områden nära frontlinjerna. Samtidigt beskrev han hur imponerande ukrainarna håller igång sitt samhälle, hur snabbt man återuppbygger både vägar, broar, elnät och byggnader. Och tågen rullar trots ständiga ryska angrepp, stora delar av näringslivet fungerar, pensioner betalas ut och posten fungerar.   

På en direkt fråga från mig konstaterade han att luftvärn är det absolut viktigaste just nu för att försöka motstå ryska raketanfall och skydda infrastrukturen. Han påpekade att den svenska hjälpen med just detta uppskattas mycket, och att Ukraina idag skjuter ned uppemot 80% av alla missiler som ryssarna skickar mot ukrainska mål.

Jag frågade också om hans bedömning av förlusterna på den ryska respektive ukrainska sidan och hur mycket man kan lita på ukrainska uppgifter om ryska förluster. Han menade att Ukraina sannolikt överdriver siffrorna en del, men knappast särskilt mycket, kanske 15-20%. Och hans källor i Ukraina uppskattar att de ukrainska förlusterna i form av döda och skadade är ungefär lika stora som de ryska. Om man ska gå på dessa siffror skulle i så fall Ukraina och Ryssland ha förlorat kanske 75-80.000 döda soldater vardera. Till detta kommer alla döda civila som av utländska bedömare ju uppskattas till flera tiotusen personer. 

Ambassadörens mest alarmerande besked var hur ryssarna beter sig i ockuperade områden. Han kallade det rent stalinistiska metoder. Ambassadören hade själv mött personer i helt olika delar av landet (Kherson respektive Kharkiv) som inte hade någon kontakt med varandra, men som gett samstämmiga uppgifter om hur ryssarna målmedvetet arbetar med tortyr och att sprida skräck. Och deras berättelser var skrämmande identiska. Man utövar terror/tortyr för att skapa skräck i befolkningen, ägnar sig åt omfattande hjärntvätt och driver bort ukrainskvänliga personer ur området. Hela "samhällseliten" (lärare, journalister, kulkturpersonligheter, politiker, ledare för civilsamhället, affärsmän mm) fängslas, torteras eller skräms på flykt. Syftet är att neutralisera alla som kan tänkas bli ledare för folkligt motstånd. På kort sikt kanske det inte påverkar ukrainarnas motståndsvilja så mycket, men på längre sikt innebär det en målmedveten "russifiering". Samtidigt förs massor av barn bort från Ukraina och flyttas till områden i Ryssland med låga födelsetal. Detta syftar till att försöka balansera den ryska demografiska utvecklingen med få födda barn. Man stjäl helt enkelt ukrainska barn för satt fylla på sin egen befolkning!

Bilden blir allt tydligare - Ryssland försöker inte ens dölja sin omänskliga agenda och sin vilja att antingen förstöra Ukraina som nation eller göra landet till en rysk lydstat. I dessa strävanden är alla metoder tillåtna, terror, tortyr, blott mot krigets lagar, angrepp mot civila mål och brott mot folkrätten. Ryssland är helt enkelt inte längre ett civiliserat land utan har släppt alla spärrar.


 

 

En eftermiddag med fokus på Ukraina 

2022-12-14

Eftermiddagen idag har jag ägnat åt Ukraina. Som vice ordförande för den parlamentariska vänskapsföreningen Sverige-Ukraina, och dessutom ledamot i EU-nämnden blev det två möten denna dag.

Först träffade jag Alina Zubkovych som är ordförande för Nordic Ukraine Forum. Det är en organisation som sedan många år verkat för goda relationer mellan Ukraina och Sverige. Det var en första kontakt och en timmes samtal om hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att öka kunskapen om Ukrainas historia och samhälle, kriget och självklart stöd på olika sätt till kommande återuppbyggnad. Vi återkommer om detta efter nyår.

Därefter träffade jag och fyra kolleger i EU-nämnden Ukrainas ambassadör Anrii Plakhotniuk, som hade bett om ett möte för att dels ge oss aktuell information om läget i Ukraina, och berätta om hur Ukraina arbetar med olika frågor som rör medlemsansökan till EU. För att få bli medlemmar i EU gäller samma regler för Ukraina som andra ansökarländer, man måste uppfylla ett antal villkor och visa att man lever upp till kraven i EU:s stadgar. 
Därefter diskuterade vi det kommande svenska ordförandeskapet i EU, och uttalade från svensk sida att vi gärna ser att Ukraina är representerade på olika konferenser och möten. Det är viktigt med nära kontakter och där viktigt för både EU och Ukraina att lära känna varandra. Ambassadören tackade också för det starka svenska stödet, som ju har stöd av samtliga åtta svenska riksdagspartier, och han konstaterade att Sverige är en av Ukrainas starkaste bundsförvanter. 

 

 

 

Utrikesminister Tobias Billström besökte Kyiv

2022-11-29

Utrikesminister Tobias Billström (M) besökte Kyiv igår, tillsammans med sina utrikesministerkolleger från arndra nordiska och baltiska länder. Vid besöket utlovade han bland annat fortsatt starkt svenskt stöd, både med de vapen Ukraina behöver för att försvara sig, och annan hjälp man behöver, både humanitärt stöd och utrustning för att kunna reparera den elförsörjning som ryssarna förstör. Nedre bilden länkar till artikel i Svenska Dagbladet om besöket.
 

 

Ryssland kommer knappast att lyckas knäcka Ukraina 

2022-11-28

I tisdags förra veckan genomförde Ryssland den största missilattacken hittills mot ukrainska mål, och fokus låg på att förstöra infrastrukturen, och främst elförsörjningen. I grunden ett folkrättsbrott, ytterligare ett i raden från rysk sida, eftersom det är förbjudet att rikta kriget mot civil infrastruktur. Resultatet blev att stora delar av Ukraina blev helt strömlöst, inklusive huvudstaden Kyiv. 

I går kom nyheten att elförsörjningen är återställd till 80% i hela landet, och att huvuddelen av Kyiv åter har ström. Vattenförsörjningen är också återställd. Att lyckas återställa så mycket på endast fem dagar är oerhört imponerande. Fortfarande sker dock löpande roterande avstängningar av elen några timmar i taget enligt ett rullande schema över större delen av Ukraina. 


Även Kherson, där ryssarna förstörde all elförsörjning innan de lämnade staden den 11 september har nu återfått strömförsörjningen. Det var tydligen en utmaning eftersom ryssarna verkligen förstört precis allt, både transformatorstationer, elskåp och lokala ledningsnät.

Tre stora kärnkraftverk är igång i Ukraina, liksom vattenkraften, och Ukraina har tillgång även till olja, gas, vindkraft och kol. Man har inte heller någon brist på bensin och diesel. Detta gör att det egentligen inte är energikällor som saknas, utan problemet är att elnät, transformatorstationer och ledningar förstörts. Detta tar såklart tid att åtgärda - och när allt är igång igen kommer en ny missilattack. Så har det varit ett tag nu, och beredskapen för nya attacker är stor.

Men tiden talar för Ukraina.

För varje dag får man allt mer och starkare luftvärn, och lyckas skjuta ned allt fler ryska missiler. Bland annat har Sverige bidragit med mer luftvärn. Det gör att ryssarna får allt svårare att nå målen för sin förstörelse eftersom allt färre missiler når sina mål. Man måste därför skjuta mycket fler på samma gång för att några ska komma fram, och det minskar snabbt lagren av moderna ryska missiler. 

Ukraina får också massor av hjälp med elförsörjningen. Stora mängder elverk och generatorer är på väg från exempelvis Finland, USA och Litauen, och häromdagen kom en önskan från Ukraina till Sverige och andra länder om hjälp med bland annat reservdelar till transformatorstationer, transformatorolja och 100 kilometer högspänningskablar. Ansvariga svenska myndigheter undersöker redan vad vi kan bidra med. Om alla västländer bidrar med material och utrustning kommer Ukraina att kunna ersätta allt som förstörs efterhand, tills ryssarna ger upp eller inser att förstörelsen är meningslös. Och för varje angrepp blir man snabbare och mer rutinerade på att reparera, och tiden människor får klara sig utan värme och el blir allt kortare. Man har dessutom byggt ett stort antal center med generatorer där människor i städerna kan värma sig, ladda telefoner och datorer.  

Det känns osannolikt att den ryska terrorn mot civilbefolkningen kommer att får Ukraina att ge upp. De jag har kontakt med i Ukraina säger tvärtom att för varje ryskt anfall enas folket allt mer mot fienden och att kampviljan för att bevara Ukrainas frihet bara växer. Ukrainska folket lär inte vilja ha med Ryssland att göra under överskådlig tid. Och ju mer avskyvärt Ryssland beter sig desto mer växer ilskan i omvärlden och viljan att hjälpa Ukraina.

Tillägg 28 november: I dag bekräftas i media att även Sverige också bidragit till Ukrainas restaurering av elnätet. Vi har skickat 180 ton (!) högspänningskablar och transformatorer. 


 


I kväll tänder jag mitt ljus för Ukraina 

2022-11-26

I tisdags tog jag ju emot en delegation från Belarus och Ukraina i riksdagen, och i samband med det fick jag en present från den ukrainska delegationen. Förutom två kylskåpsmagneter med ukrainska krigsfrimärken var det saker som skolbarn i Ukraina tillverkat. En liten julängel att hänga i julgranen, ett blågult armband, och ett handgjort ljus/marschall.Den sistnämnda bestod av en konservburk med ljusmassa och vekar, med en inskription på utsidan på ukrainska. Dessa ljus var avsedda att tändas för att minnas både den stora svältkatastrofen Holodomor i början av 1930-talet när ryssarna medvetet stal all ukrainsk mat och orsakade massvält och minst 3-4 miljoner döda ukrainare, samt för att hedra alla ukrainska soldater och civila som dött i kriget.

  

I kväll tände jag mitt ljus utanför huset och det har många människor runt om i Europa, Nordamerika och andra delar av världen gjort idag, som är den officiella dagen att uppmärksamma Holodomor. (Mer om Holodomor och den historiska bakgrunden i föregående inlägg).

Oavsett om Holodomor var ett avsiktligt folkmord eller "bara" ett exempel på kommunismens dödliga fasor är det värt att uppmärksamma.  Inte minst i dessa tider när en ny härskare i Ryssland försöker att med vapenmakt ta kontroll över Ukraina och medvetet angriper civila mål, våldtar och dödar kvinnor och barn, plundrar och utplånar ukrainsk kultur och förstör ukrainska städer. Jag tänder mitt ljus för alla ukrainare både i Ukraina och utomlands som på olika sätt drabbats av krig och rysk aggression - både förr och just nu.

 

 


Holodomor - den kommunistiska svältkatastrofen i Ukraina 1932-33 

2022-11-26

I dag uppmärksammas Holodomor på många ställen i världen. Det handlar alltså om den stora svältkatastrofen i Ukraina 1932–1933, en av de största katastroferna i Ukrainas moderna historia fram till dagens ryska invasion. Men Holodomor är nog okänd för de flesta svenskar. Den innebar att miljontals människor dog direkt till följd av massvält. Uppskattningen av antalet döda varierar mellan 3–3,5 miljoner till 10 miljoner eller ännu mera. De döda var nästan uteslutande etniska ukrainare.

Termen Holodomor kommer av de två ukrainska orden holod (голод, 'hunger') och mor (мор, 'hemsökelse'). Den syftar specifikt på svältkatastrofen som ägde rum i Ukrainska SSR (den ukrainska delstaten i Sovjetunionen) och de områden som var befolkade av etniska ukrainare, under den omfattande hungersnöden i Sovjetunionen i början av 1930-talet.

Bakgrunden till katastrofen var kommunismen under Josef Stalin, där Sovjetunionen införde planhushållning 1928, och avskaffade allt privat ägande av jord. Detta gällde även för Ukraina, där bönderna tvingades ingå i jordbrukskollektiv i stället för att som tidigare bruka sin egen jord och sälja överskottet på den lokala marknaden. Jordbrukskollektiven var ineffektiva, och samtidigt krävde de sovjetiska myndigheterna att kollektiven skulle leverera livsmedel till städerna. Ovanpå detta var det allvarlig torka i början av 1930-talet. Brist på spannmål i hela Sovjetunionen fick regeringen att konfiskera i stort sett allt spannmål från bönderna i Ukraina, vilket slutligen ledde till att hungersnöd utbröt 1932–1933 i områden som tidigare tillhört de absolut bördigaste i Ukraina.

Begreppet kulak, som tidigare varit en benämning på rika bönder, utvidgades samtidigt, och alla bönder som motsatte sig kollektiviseringarna stämplas som kulaker. Åren 1930–1931 deporterades nära två miljoner människor från jordbruksområden i Ryssland och Ukraina till Gulag i Centralasien och Sibirien, eftersom de sades tillhöra kulakfamiljer.

Många menar att Holodomor ska betraktas som ett folkmord, och att svälten iscensattes av den kommunistiska regimen för att krossa det stora motståndet i Ukraina mot kollektiviseringen av jordbruket. Andra anser att svälten inte skapades medvetet av sovjetiska myndigheter, utan att den istället var en direkt konsekvens av radikala ekonomiska förändringar som genomfördes av den kommunistiska regimen, exempelvis kollektiviseringen av jordbruket som medförde en katastrofal minskning av jordbruksproduktionen. Man hänvisar bland annat till att även andra områden inom Sovjetunionen drabbades av hungersnöd. Detta ifrågasätts dock av andra, som påpekar att de områden inom Sovjetunionen som drabbades värst av svältkatastrofen – förutom Ukraina – var områden där ukrainare var i majoritet. Det var också i praktiken förbjudet för befolkningen att lämna dessa områden, man riskerade då att bli avrättad eller deporterad. Man tvingades stanna kvar trots svälten. Svältkatastrofen skulle därmed avsiktligt ha drabbat etniska ukrainare i Sovjetunionen betydligt hårdare än andra, och därför anses som en del i Moskvaregimens förtryck av den ukrainska minoriteten.

Ukrainas parlament antog 2006 en lag som säger att Holodomor var ett sovjetiskt folkmord mot det ukrainska folket. Sammanlagt 233 av 450 ledamöter röstade för lagen. Bland de partier som röstade mot var Kommunistpartiet och det ryssvänliga Regionpartiet. Dåvarande premiärministern Viktor Janukovytj röstade mot lagen med motiveringen att det kunde skada relationerna med Ryssland. Europaparlamentet erkände 2008 Holodomor som ett brott mot mänskligheten, vilket de menade genomfördes avsiktligt av den sovjetiska regimen för att kunna kollektivisera jordbruket mot befolkningens vilja.


 

 

Besök av politiker från Ukraina och Belarus 

2022-11-22

I dag var jag med och tog emot en delegation av politiker från Belarus och Ukraina. De kom från moderaternas systerpartier, oppositionspartiet UCP i Belarus och partiet European Solidarity i Ukraina. 

  

De två länderna har helt olika problem, men båda stavas Ryssland. I Belarus fängslas vårt systerpartis medlemmar av diktatorn Lukasjenko, och situationen för den politiska oppositionen är förfärlig. Samtidigt vill inte invånarna i Belarus delta i kriget mot Ukraina och vill inte ha rysk trupp i sitt land, stödet för den ryskstödde diktatorn är mycket svagt. I Ukraina är det såklart kriget som överskuggar allt annat, men det finns ett mod och en stark tro på att man kommer att kasta ut all rysk trupp ur sitt land.

På högra bilden ovan, trea från höger (framför mig) står Oleksiy Goncharenko, ledamot av ukrainska parlamentet, Radan. En av de mer kända ukrainska politikerna som reser runt i Europa för att söka stöd för Ukrainas kamp mot den ryska terrorn.   

 


 

Ukraina är skickliga på att använda frimärken i propagandasyfte

2022-11-20

Som filatelist med specialintresse i äldre europeiska frimärken har jag en hyfsat stor samling med märken från andra världskriget och bland annat från Tyskland, Sovjetunionen och Skandinavien under efterkrigstiden. Genom frimärkena kan man följa både kriget och historien före och efter. Under andra världskriget trycktes en del falska propagandafrimärken både i Tyskland och England för att håna motståndarna, och en del frimärken smugglades in och spreds i motståndarländerna. Samtidigt tryckte många länder frimärken för att hylla de egna trupperna. I efterhand är detta mycket intressant historiskt material, särskilt om de finns på autentiska brev. 

Ukraina har verkligen utnyttjat denna möjlighet maximalt. Hittills under kriget har man gett ut en rad frimärken med propagandamotiv. Det första blev mest omtalat, märken med motiv från Ormön. Dessa märken är redan mycket dyra och eftertraktade:
Märkena gavs först ut i ett block (tv nedan), som faktiskt gavs ut samma dag som fartyget sänktes. Sedan följdes det av ett nytt block för att fira att fartyget sänkts - på varannan ruta finns ett brevmärke med texten "done"...Detta har följts av fler frimärken med krigsmotiv, bland annat dessa som visar en ukrainsk traktor som bogserar en beslagtagen rysk stridsvagn:Nyligen kom dessa märke ut, som hedrar en numera legendarisk minsökarhund ("Dog Patron") som närmast blivit nationalidol. Han sägs ha hittat tusentals (!) minor i befriade områden i Ukraina, minor som kunnat desarmeras. Hunden (en terrier) är så liten och lätt att han inte utlöser minorna, utan bara markerar var de ligger. Han jobbar regelbundet med att leta minor och tycker tydligen det är jättekul. Mitt favoritmotiv är nog det där hunden gör det hundar brukar göra, mot en rysk blindgångare, medan bonden i bakgrunden plöjer sin åker med en massa ryska vrakdelar i bakgrunden.

  

Häromdagen fick jag tag på något mycket intressant. Sedan tidigare har jag en stor samlig tyska märken från andra världkriget, bland annat Hitlerfrimärken från 1941, övertryckta med "Ukraina". Detta övertryck använde tyskarna under ockupationen av Ukraina för post från ockuperade områden. Denna nazistiska ockupationstid var oerhört tragisk för ukrainarna, många dödades av ryssarna och inte minst den judiska befolkningen närmast utrotades. Alla ukrainare har familjehistorier om lidandet under ockupationen, precis som de flesta finska familjer minns vinterkriget. 

Nu har någon tryckt upp liknande frimärken med motiv av Putin, samma storlek, utseende och till och med valörer (nedre raden). Och exakt samma påtryck. Men i stället för Deutches Reich står det "Russisches Reich". Frimärkena är självklart inte giltiga, och knappast utgivna av det ukrainska postverket utan av någon privat aktör som är kunnig i tysk filateli. En ovanlig protest mot den ryska ockupationen som på detta sätt jämförs direkt med ockupationen under nazisterna, och Putin likställs med Hitler.  


 

Det finns även andra propagandamärken som jag kommit över från kontakter i Ukraina. Exempelvis detta märke med ett minst sagt tydligt budskap. Jag är osäker på om det är giltigt för frankering, trots att det står portosats F på märket. Vad jag fått fram är det i vart fall inte utgivet av den ukrainska posten, men kanske av ett lokalt postkontor (i Ukraina får lokala postkontor ge ut egna frimärken).  
Jag har även fått tag på en karta med detta brevmärke...

  

Frimärkspropagandan lär säkert fortsätta. Jag har försökt få fram uppgifter om Ryssland också ger ut frimärken som propaganda för kriget i Ukraina, men har inte hittat något. Det verkar inte finnas några ryska märken som uppmärksammar kriget. Har inte sett några propagandaförfalskningar heller. Man är kanske inte så stolta över kriget trots allt?

Posten i Ukraina (Ukrposhta) fungerar för övrigt imponerande väl. Jag har fått ett betydande antal brev från Ukraina under kriget, vissa skickade från orter nära fronten. Alla brev har kommit fram, och ofta skickas de spårbart så jag kan se hos Postnord exakt var brevet befinner sig. Det tar tid - ofta upp till två veckor - innan brevet är framme, men hittills 100% leveranssäkerhet. Imponerande under ett krig.

 

 

 

Rekordstort svenskt stödpaket till Ukraina och Moldavien

2022-11-16

I regeringsförklaringen utlovade statsminister Ulf Kristersson ett utökat stöd till Ukraina med både vapen, humanitär hjälp och ekonomiskt stöd för återuppbyggnad. I EU pågår förhandlingar om ett stort ekonomiskt stödpaket i form av lån med mycket låg ränta, ett paket som Sverige backar upp tillsammans med övriga EU-länder. Och i morse meddelade regeringen på en presskonferens att regeringen nu lägger fram förslag om ett vinterpaket till Ukraina. Det är det största svenska stödpaketet som Sverige hittills har skickat till Ukraina, och paketet iunnehåller både militärt stöd, humanitärt stöd och stöd för arbetet med återuppbyggnad. 

Formellt hanteras stödet genom ett utskottsinitiativ i finansutskottet eftersom det är snabbaste sättet att ta beslut. Vi har haft två möten om saken idag i utskottet och i morgon debatteras frågan i Kammaren och riksdagen fattar sitt slutliga beslut. 
 

1. Militärt stödpaket:

Det planerade militära stödpaketet till Ukraina uppgår till cirka 3 miljarder kronor. Det är mer pengar än alla tidigare stödpaketet med militär materiel tillsammans.
 
Det nya militära stödpaketet planeras innehålla:

 • ett kvalificerat vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition
 • kvalificerad ammunition till ytterligare luftförsvarssystem
 • personterrängbilar
 • personlig utrustning inklusive vinterutrustning och kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät.

Innehållet i det planerade militära stödpaketet uppgår till en summa av cirka tre miljarder kronor. Detta är en miljard mer än summan av alla tidigare militära stödpaket tillsammans. Stödet innebär att Försvarsmakten avstår materiel som de anser sig kunna undvara.

I media spekuleras om vilka vapen/vapensystem Sverige kommer att skicka. Det är, precis som vid tidigare militära stöd, hemliga uppgifter. Vi kommer inte från regering, riksdag eller försvarsmakt att kommentera vilka vapensystem eller exakt vilket utrustning vi bidrar med. Detta av hänsyn både till Ukraina och Sverige, det finns ingen anledning att ge främmande makt information om dessa saker.

2. Humanitärt och akut bistånd

Paketet innebär 720 miljoner kronor till humanitärt och akut bistånd till Ukraina och Moldavien. Stödet ska bidra till att Ukraina och Moldavien ska kunna ta sig igenom en vinter som kommer att bli tuff för länderna. Stödet belastas den svenska biståndsbudgeten.

Biståndet ska bidra till att de allra mest utsatta får tillgång till:

 • Mat, vatten och sanitet
 • Vinterutrustning, filtar och värmekällor

Stödet ska också bidra till att börja lägga en grund för det enorma återuppbyggnadsarbete av samhällsinfrastruktur som väntar i Ukraina.

Det akuta biståndspaketet kommer att betalas ut genom väletablerade partners till Sverige såsom WFP, Världsbanken och rödakorsrörelsen. Det sker i form av centrala bidrag som öronmärks specifikt för insatser i Ukraina.

Så fördelas det akuta biståndet:

 • World Food Programme – 250 miljoner
 • Fonder hos Världsbanken för Ukraina respektive Moldavien – 140 miljoner + 40 miljoner
 • Nordiska Miljöfinansieringsbolagets Ukraine Green Recovery Programme – 110 miljoner
 • Ukrainska och moldaviska Röda Korset – 50 miljoner + 20 miljoner
 • Minröjning genom Danska flyktingrådet – 10 miljoner
 • Energifond vid givarkonferens för Moldavien – 100 miljoner
 • Sverige kommer också fortsätta stödja Ukraina inom ramen för vårt EU-medlemskap. Sverige planerar för deltagande i EU:s kommande träningsinsats EUMAM som ska utbilda Ukrainas väpnade styrkor. Sverige driver också på för att de åtta sanktionspaket som hittills beslutats genomförs och respekteras, och för att EU ska kunna enas om ett nionde sanktionspaket.


 

 

Ukraina har tagit tillbaka över 50% av det ryskockuperade territoriet

2022-11-13

Efter den stora framgången med befrielsen av de ryskockuperade delarna runt Kharkiv tidigare i höst kom i fredags nästa stora framgång - hela Khersonregionen väster om floden Dniepr är nu befriad. Ukraina har nu tagit tillbaka över 50% av det område som ryska trupper tidigare ockuperat. Kartan nedan kommer från ISW, Institutet Study of War, och uppdaterade kartor läggs dagligen ut på deras twitterkonto. De blå områdena är nu befriade.
 

   

Firandet i Kherson var stort efter många månaders ockupation. Filmer från både nationella och internationella reportrar på plats visar enorma folksamlingar i centrala staden, framför regionstyrets byggnad. Det är lite svårt att tro på ryssarnas påstående att 99% av folket röstade för att vara en del av Ryssland...

Rysslands ambassadör i Sverige uttalade sig i svenska media om att han var "överlycklig" när hans hemstad Kherson förklarades "annekterad" av Ryssland vid en ceremoni i Moskva den 30/9, efter den fejkade folkomröstningen. Det tog bara sex veckor innan den olagliga och folkrättsvidriga annekteringen var historia. Jag kunde inte låta bli att uppmärksamma det på twitter.
Nu hoppas jag att alla civiliserade länder fortsätter - och ökar - sitt stöd till Ukraina, så att de kan driva ut den siste ryske soldaten från ukrainskt internationellt erkänt territorium. Ukraina behöver också hjälp att återställa elförsörjning och annan infrastruktur som de ryska soldaterna målmedvetet förstört medan de dragit sig tillbaka.

Att avsiktligt terrorbomba civila och förstöra el och vattenförsörjning och stänga ned telekommunikation är ett krigsbrott. Samma sak när ryska soldater plundrar civila hem. Så snart den siste ryske soldaten är utjagad ur Ukraina är det dags för krigsförbrytarrättegångar och att förhandla med Ryssland om lämpligt krigsskadestånd.

 

 

 

Jag är vice ordförande i riksdagens svensk-ukrainska nätverk

2022-11-09

I dag hade det svensk-ukrainska parlamentarikernätverket sitt konstituerande möte efter att de nya riksdagen tillträtt. Intresset för detta nätverk är av naturliga skäl mycket stort, och jag hade äran att bli vald till vice ordförande. Ordförande är Hanna Westerén (S).

Syftet med nätverket är att skapa kontakter mellan Riksdagen och Ukrainas parlament (det finns en motsvarande förening i det ukrainska parlamentet. Vi vill också öka kunskapen om Ukraina som land, deras historia och självklart om kriget. Vi vill även odla kontakter med den ukrainska ambassaden i Stockholm och med Sveriges ambassad i Kyiv, hålla kontakt med ukrainare i Sverige och ta emot ukrainska besökare i riksdagen. På sikt planerar vi också att besöka Ukraina så snart UD ger klartecken för resor dit med hänsyn till säkerhetsläget.

I riksdagen finns ett stort antal nätverk och föreningar för kontakter med andra länder. Själv är jag bland annat även medlem i nätverken för Taiwan, Japan, Indien, Grekland och Libanon. 

 


 

Ukraina var på rätt väg mot demokrati och mindre korruption 

2022-10-07

Jag har för längesedan tröttnat på alla som relativiserar Rysslands angrepp på Ukraina med att "Ukraina är ett korrupt land". Som att det på något sätt skulle ge Ryssland rätt att invadera? Det finns många länder med korruptionsproblem, inte minst i det gamla Östeuropa, men inte ger det frikort för andra stater att angripa dessa länder militärt. Argumentet är helt orimligt. Dessutom - bortsett från allt annat - så är Ryssland mer korrupt än Ukraina i de internationella rankingar som görs. Men visst, Ukraina har efter en lång period som Sovjetrepublik haft stora problem med korruption och bristande demokrati. Men faktum är att man var på rätt väg innan kriget. 

Den här bilden förekommer ofta i debatten. Bilden används av dem som vill relativisera Rysslands anfall på Ukraina och i stället visa hur väljarna i östra Ukraina minsann är ryssvänliga och att man därför måste "förhandla" med Ryssland för att få slut på kriget. 

Det finns dock ett stort problem med bilden. Den är korrekt i sak, och visar resultatet i parlamentsvalet i Ukraina 2012. Just det val där jag själv var valobservatör för OSSE, med stationering i Kharkiv. Bland annat övervakade jag att dåvarande oppisitionsledaren Julia Tymosjenko fick rösta från sin sjukhussäng, där hon var inspärrad av rent politiska skäl. Problemet är att detta parlamentsval underkändes av OSSE som icke korrekt genomfört och att Regionpartiet (det ryssvänliga då styrande regimpartiet) gynnades av det omfattande valfusk som förekom. Valresultatet säger därför inte mycket om vad människor egentligen tyckte, och dessutom är det nu tio år sedan - mycket har hänt sedan dess. 

(Läs mer om mitt uppdrag i Ukraina 2012 på denna länk).

Alla val som genomförts i Ukraina sedan man förklarade sig självständigt efter Sovjetunionens fall har haft stora demokratiska brister och omfattande valfusk. Det första ukrainska val (vad jag känner till) som fått godkänt av internationella valövervakare, inklusive OSSE, var faktiskt presidentvalet 2019 när dagens president Zelenskyj valdes. Det valet ansågs i allt väsentligt ha gått korrekt till. Bilden nedan visar valresultatet. Zelenskyj fick majoritet i samtliga valkretsar utom en (längst i väster runt Lviv, tidigare presidenten Porosjenkos hemstad, där han fick flest röster). Starkast stöd för den nya presidenten fanns faktiskt i östra halvan av landet (!), alltså i de områden där andelen etniskt rysk befolkning är störst. Allra starkast stöd, 89,44%, fick han i norra delen av Luhansk längst bort i öster, alltså det område som Ukraina nu av allt att döma håller på att ta tillbaka från Ryssarna. 
Totalt sett vann Zelenskyj en jorskredsseger i ett i allt väsentligt fritt och rättsvist val (utom att människor i de ockuperade delarna på Krim och i Donbass inte kunde rösta). Ukraina har en korrekt och folkligt vald president med starkt stöd från befolkningen i hela landet och allra starkast i östra delarna. Vad ryssarna och deras medlöpare än påstår så kan de inte förneka fakta. Dessutom var Zelenskyjs viktigaste valfråga just att bekämpa korruptionen i landet.

Ryssland har i alla avseenden gått åt fel håll. Den spirande demokratin efter Sovjetunionens fall har slagists i spillror, någon rättsstat existerar inte, oppositionspolitiker fängslas, yttrandefriheten och demonstrationsfriheten är i praktiken avskaffad, kritiska organisationer och medier förbjuds. 

Ukraina var däremot faktiskt på rätt väg - men sedan kom kriget. En viktig sak under den kommande återuppbyggnaden är att Ukraina fortsätter på den tidigare inslagna vägen mot att bli en full västerländsk demokrati och rättsstat. Det behövs effektivt arbete mot korruption, och en politik för öppenhet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet och demokrati. Men först av allt behövs fred och att Ryssland lämnar alla ockuperade områden och betalar ett kraftfullt krigsskadestånd till Ukraina. 

 

 

 

Sverige och Finland har lämnat in sina ansökningar om natomedlemskap

2022-05-18I dag lämnade Sverige och Finland samtidigt in sina ansökningar om medlemskap i Nato. Det är givetvis historiskt. Den fortsatta ansökningsprocessen och godkännandet av våra två länder som medlemmar lär ta sin tid, men min tro är att de flesta länder i Nato, inklusive flera av de tunga medlemmarna, väldigt gärna vill se Sverige och Finland som medlemmar. De kommer att pressa eventuellt tveksamma natoländer till att säga ja till slut.


 

 

Finlands president höll anförande i riksdagen

2022-05-17

I dag är finske presidenten Sauli Niinistö på statsbesök i Sverige. Bland annat höll han i förmiddags ett anförande i Sveriges Riksdag, efter en inledning av riksdagens talman Andreas Norlén. Temat för presidentens tal var ganska självklart, vikten av svensk-finskt och nordiskt samarbete i oroliga tider, och det stora värdet av att alla nordiska länder nu kan bli medlemmar i Nato och hjälpa varandra vid behov. 

 

Presidentparet, talmannen, förste vice talmannen och det svenska kungaparet uppställda för fotografering. En viss Jimmie Åkesson var lite i vägen för mitt foto.

Efter presidentens anförande svarade han på frågor från riksdagspartiernas företrädare.Presidentens hustru och det svenska kungaparet ser lagom roade ut över en ställd fråga:

 

 

 

Bara extrema media vägrar ta avstånd från den ryska nomenklaturan

2022-04-23Det är lite fascinerande att se vilka nättidningar angripit mig för min tweet där jag lite provocerande uttryckte min frustration över möjligheten att personer från den ryska överklassen kan turista i Sverige samtidigt som deras landsmän mördar och förstör i Ukraina. Inläggets syfte var att skapa reaktioner och få en debatt kring behovet av att vara restriktiv med visum till ryska medborgare som tillhör eliten i landet. Se föregående inlägg nedan.

En av de som hängde ut mig var Fria Tider, som numera får betraktas som en av den ryska regimens tydligaste megafoner i Sverige. Deras artiklar trumpetar inte sällan ut Putins desinformation, lögner och propaganda helt utan urskiljning. Att de skulle hoppa på mig var väntat.

Den andra var Samhällsnytt. Det är en nättidning som jag annars inte klassar som Putintrogen. Däremot är den aktuelle reportern uttalad försvarare och relativiserande när det gäller den ryska invasionen. Han har tidigare varit en av mina följare på twitter, och när vi kom i diskussion kring Rysslands krig mot Ukraina för en tid sedan vägrade han ta avstånd från Putins invasion. Det medförde att jag blockade honom på twitter (vilket jag gör med alla som inte tar avstånd från Putins övergrepp mot den ukrainska befolkningen). Hans ganska vassa artikel känns mer som en personlig hämnd. Dessutom innehåller hans artikel flera faktafel när han tror sig "avslöja" att de ryssar jag mött i Gamla stan inte alls var ryssar utan en grupp ukrainska kvinnor (!). Fast han hänvisar till fel vecka, och dessutom var det inte en grupp kvinnor jag mötte. Jag har dessutom säkra indikationer på att det i detta fall var just ryssar. Personerna är dock i sig ointressanta, det är den principiella diskussionen om visumfrågan som är viktig.

Den tredje var Aktuellt Fokus - en liten nättidning på yttre vänsterkanten. Totalförsvarets forskningsinstitut beskriver den som en anarkistisk tidning som kopplas ihop med vänsterextrema AFA. Samtidigt är en av dem som driver nättidningen en före detta nazist som varit medlem i Nationaldemokraterna.

Dessa tre nätpublikationer var alltså de enda medier i landet som hade synpunkter på min tweet. Övriga verkade förstå det principiella huvudbudskapet.  Extremvänster och extremhöger förenas i sin ovilja att tydligt och reservationslöst ta avstånd från Putins övergrepp på det ukrainska folket, det folkrättsvidriga kriget och de uppenbara krigsbrotten. Det säger en del.

Och jag står för min tweet, om nu någon undrar. 


 

 

Sverige borde se över reglerna för visum till ryska medborgare

2022-04-21

Ända sedan kriget i Ukraina startade har det förekommit diskussioner om att skärpa visumreglerna för ryska medborgare, exempelvis studenter, affärsmän och turister. Bakgrunden är såklart att det knappast är den "vanlige ryssen" eller mödrarna till de ryska soldaterna som åker till Sverige för affärer, studier eller turism. Det är tvärtom den så kallade nomenklaturan som kan unna sig detta - oligarker och företrädare för organisationer och företag, höga politiker, regimtrogen media, höga militärer - och självklart deras familjer, släktingar och vuxna barn. Människor som ofta har gott om pengar, och som dessutom oftast har tillgång till både euro och dollar, eller har bankkonton med kreditkort i utländska banker - vilket är nödvändigt vid resor eftersom det inte ens går att växla rubel i Sverige eller EU just nu. Även om den ryska turismen i Sverige totalt sett varit ganska liten sedan pandemin är ryssar samtidigt den grupp turister som spenderar mest pengar per person vid sina besök i Sverige. Det är en mycket kapitalstark grupp. Detta är dessutom människor som rimligen är betydligt mer välinformerade än andra om vad som verkligen händer i Ukraina, som har tillgång till internationella media och internet och även ofta har kontakter utomlands eller rent av tidvis bor i andra länder. Den ryska eliten med andra ord.

Ryssar är under normala förhållanden en hyfsat stor turistgrupp i Stockholm sommartid, man ser dem ganska ofta i Gamla Stan, ibland med medföljande guide. Idag vet ingen i vilken omfattning det kommer ryska turister till Sverige även denna sommar, men man kan väl möjligen anta att det blir färre än vanligt till följd av kriget. Det går ju exempelvis inte längre att flyga direkt till Sverige på grund av flygblockaden, och det verkar gå färre färjor än tidigare över Östersjön. Möjligen kan en del komma med de stora kryssningsfartygen som anländer till Stockholm sommartid, eller med egna fartyg från exempelvis St Petersburg eller Kaliningrad. De ryska turister som ändå kommer har oftast ett kortare turistvisum, precis som svenskar behöver ha för att besöka exempelvis St Petersburg eller Moskva. 

Min fundering är hur ryska dissidenter eller regimkritiker i Sverige upplever ryska turister med sannolik koppling till den ryska "eliten" mitt under ett pågående krig? Och hur upplever ukrainska flyktingar grupper med turistande ryssar som njuter av våren i Stockholm, samtidigt som deras landsmän krigar i Ukraina, dödar civila och förvandlar människors bostadsområden till grus? Och hur känns det att möta välkända Putinstödjande oligarkers studerande barn på stan i Sverige när man är ukrainsk flykting? Även om det kanske inte handlar om ett stort antal personer är diskussionen viktig rent principiellt.

För egen del reagerar jag även på det principiella att låta ryska turister och affärsmän mfl besöka Stockholm samtidigt som deras egen statsledning öppet hotar Sverige. Det har nu till och med framkommit att Ryssland presenterat en lång lista med hot som man avser att verkställa om Sverige söker medlemskap i Nato. Att länder försöker använda utpressning mot varandra är ociviliserat och hör inte hemma i internationella relationer år 2022. Det finns definitivt en säkerhetsaspekt på detta - vi skickar nu hem misstänka spioner och andra "icke-diplomater" från Rysslands ambassad. Att samtidigt släppa in andra ryska medborgare på turistvisum eller som affärsmän eller studenter känns minst sagt tveksamt - hur vet vi vilka personer som döljer sig bland dessa personer? Hur vet vi vad dessa personer kan tänkas ha för uppgifter i ett skarpt läge? Vi vet exempelvis att andra regimer tidigare bedrivit spionage på flyktingar från det egna landet, och att militärer och sabotörer mycket väl skulle kunna komma hit på turistvisum. Ytterligare en fråga i detta sammanhang är ju ryskägda fastigheter eller fritidsbostäder i Sverige. 
Redan när jag själv gjorde lumpen på 1980-talet diskuterades riskerna med att ryska medborgare äger fritidsbostäder på känsliga platser i Sverige, och hur dessa bostäder eventuellt skulle användas i ett skarpare läge. 

Är det då inte fel att skuldbelägga eller misstänkliggöra besökande ryska turister, affärsmän och studenter på grund av det säkerhetspolitiska läget eller kriget i Ukraina? Jag tycker inte det. Det handlar om att värna Sverige och alla de människor som bor här, och då inte minst ryssar, balter och ukrainare i Sverige som känner ett hot från den ryska regimen. Många sanktioner slår direkt mot ryska medborgare som är fast i Ryssland. Många av dessa är fattiga och drabbas samtidigt av stigande kostnader till följd av omvärldens sanktioner. Att utöka sanktionerna till att stoppa visum för mer välbeställda ryska medborgare och ha skärpa kontrollen av vilka ryssar som befinner sig i landet tycker jag vore helt rimligt. 

Vissa ifrågasätter hur man ens ska kunna skilja på ryssar och andra rysktalande personer från exempelvis Baltikum eller Ukraina. Svaret är enkelt - det upptäcker man vid visumansökan. Rysktalande personer från Baltikum behöver inte visum till Sverige, inte heller personer från Ukraina. Däremot krävs alltså visum för ryska medborgare. Saken är alltså ganska enkel att hantera.

Att i ett krigsläge ifrågasätta ett krigförande lands medborgare på besök i Sverige tycker jag är en högst rimlig effekt av att det råder krigsläge i Europa och att Ryssland öppet hotar Sverige. I det läge som råder finns det inte plats för naivitet. 
Att det sedan inte är så säkert att det i praktiken skulle beröra särskilt många är en annan sak - men det vet ingen säkert idag. 


Jag vill samtidigt påminna om att jag tidigare skrivit ett flertal inlägg på blogg, twitter och facebook där jag uppmanar människor att inte döma ryssar i Sverige kollektivt för det som händer i Ukraina. Jag står fast vid det. Jag har även vid upprepade tillfällen framhållit dem som öppet demonstrerar mot kriget i Sverige, men också alla modiga människor som protesterar i Ryssland. Här ett foto från ett av mina blogginlägg från en demonstration i Göteborg (jag har maskerat de ryska demonstranternas ansikten för säkerhets skull).Detta inlägg syftar såklart inte på rysktalande eller ryssar generellt. Inte heller några specifika individer - utan avser ryska medborgare som besöker vårt land. Varje rysk medborgare, i Ryssland såväl som i Sverige, förtjänar att bedömas på egna meriter. De ryssar som öppet står upp mot Putin och kriget förtjänar vår fulla respekt. De är modiga hjältar! Även de som inte vågar protestera av rädsla för eget eller andras liv i Ryssland är värda respekt. De som inte förstår vad som händer i Ukraina och som litar på rysk regimstödd media är rimligen också förlåtna - de råder ju inte själv över att de är vilseledda. Men de som tillhör den politiska, mediala, ekonomiska eller militära eliten i Ryssland och som har tillgång till pengar och information utan att bry sig, eller rent av öppet försvarar invasionen av Ukraina förtjänar inte vår medkänsla. Det är i huvudsak dessa och deras familjer och släktingar som har råd och möjlighet att turista, studera eller göra affärsresor till Sverige. Och det tycker jag vi borde överväga att sätta stopp för. Däremot bör vi vara generösa med att bevilja skydd eller uppehållstillstånd för människor som flyr från Ryssland och vill starta ett nytt liv i Sverige, och värna goda relationer med alla ryssar och rysktalande personer som inte ställer upp på Rysslands krig.


 

 

Rysslands flaggskepp i Svarta Havet har exploderat

2022-04-14

Ryssland medger nu att deras viktigaste fartyg i Svarta Havs-flottan, flaggfartyget och robotkryssaren Moskva, "exploderade" igår kväll. Fartyget är allvarligt skadat, eller har rent av sjunkit.

Ukrainska armen meddelade ju i går att de lyckats träffa kryssaren med två raketer och att detta allvarligt skadat fartyget som stod i brand. Ryssland dementerade då, men medger idag att fartyget "exploderat". Man påstår dock att det berott på en "brand ombord som gjort att ammunitionen exploderat". Uppgiften ifrågasätts av experter, och trovärdigheten i de ryska uppgifterna går ju att diskutera. Sanningen lär väl komma fram till slut. Men oavsett vilket så är det en stor förlust för Ryssland och ett stort hot mindre för Ukraina, särskilt för ukrainska hamnstäder, exempelvis Odessa.


Fartyget, med nummer "121" var alltså det fartyg som var inblandat i händelserna på Snake Island i början av kriget, den händelse som nu lett fram till nya ukrainska frimärken i två olika portoklasser. På frimärkena ser man nummer "121" på fartygets sida. Observera även texten i ramen över ett av märkena. "Russian warship, go.......".

     

Dessa ukrainska frimärken utgavs alltså just i går, samma dag som fartyget på frimärket alltså har sjunkit eller i vart fall skadats allvarligt. Det är minst sagt ett märkligt sammanträffande. Som filatelist blir detta ännu ett historiskt intressant frimärke att ha i samlingen, och jag undersöker nu enklaste sättet att köpa några via kontakter i Kyiv.


 

 

Natofrågan berör - inte minst de ryska trollkontona

2022-04-14

Jag får enormt många frågor och synpunkter kring Nato-frågan, och jag förstår att det inte är lätt för alla att följa med i turerna kring denna fråga. Det är också en fråga där det finns många missuppfattningar och det är tydligt att alla inte vet vare sig hur Nato fungerar eller vad ett svenskt medlemskap skulle innebära. Jag skrev en del om detta här den 16 och 28 mars, och det blir lite upprepning nu.

Jag tillhör själv inte dem som genom åren gått i spetsen för att argumentera för ett svenskt Natomedlemskap. Men den senaste händelseutvecklingen i Ukraina visar på ett tydligt sätt att Ryssland och dess ledning inte går att lita på överhuvudtaget. Den hänsynslöshet, oberäknelighet och det barbari som utmärkt ryssarna under kriget i Ukraina förskräcker. Och de hot man riktat mot både Sverige och andra länder måste tas på allvar.

Ryssland har gått från ett land man hade visst hopp om när det gäller demokratisk utveckling och normaliserade relationer med omvärlden , och ett land man gärna besöker som turist och bedriver handel med, till ett nu ociviliserat land som beter sig som en skurkstat när man i strid mot Folkrätten invaderar ett grannland, och dessutom begår rader av krigsbrott. Exempelvis när man målmedvetet riktar artilleri och raketer mot civila bostadsområden, förstör sjukhus, massavrättar civila och medvetet förstör Ukrainas kulturarv, kyrkor, museer mm. 

Detta Ryssland är ett av Sveriges grannländer, och med en sådana granne behöver man söka samarbete med andra för att försvara sig. Dessutom måste vi - tyvärr - öka vår försvarsbudget. Pengar som i en fredlig omvärld i stället kunde gått till annat eller gjort det möjligt att sänka skatterna. Det är i grunden tragiskt att vi måste prioritera högre försvarskostnader - men det är nödvändigt.

Sverige borde redan vara en fullvärdig medlem av Nato, precis som våra grannländer Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland. Utvecklingen i Ukraina visar att Nato är enda garanten för Europas säkerhet och stabilitet i det svåra läge vi nu befinner oss i. Ryssland har flera gånger visat att de inte tvekar att angripa länder som inte är medlemmar i Nato. Tröskeln för att angripa ett Natoland är betydligt högre.

Att Ryssland uttalar hot mot Sverige när det gäller en ansökan om Natomedlemskap visar bara extra tydligt behovet av att vi söker skydd inom Nato. Sverige har rätt att göra egna säkerhetspolitiska vägval och den rätten är stadfäst bland annat i Helsingforsslutakten från 1975, som också Ryssland har skrivit under. 

Hela Sveriges försvarsplanering har sedan länge (ända sedan jag själv gjorde lumpen i början av 1980-talet) byggt på att vi ska få hjälp av Nato i händelse av en konflikt. Redan idag uppfattar omvärlden att Sverige tillhör den västliga sfären och mer eller mindre är en del av Nato. Dock har vi inte de försvarsgarantier som fullvärdiga medlemmar har. Det som hänt i Ukraina visar tydligt att länder som i likhet med Sverige och Ukraina bara är partnerländer till Nato inte kan räkna med militär hjälp vid kris eller krig. Den som påstår att EU-medlemskapet redan ger samma skydd är inte insatta i regelverken. EU ger inte Sverige ett garanterat militärt skydd vid angrepp.

Som Natomedlem skulle Sverige dela solidariska försvarsgarantier med 30 andra länder, kunna ha en gemensam försvarsplanering och sitta med vid bordet när viktiga beslut tas som påverkar Sveriges säkerhet. Sverige skulle däremot inte tvingas ha kärnvapen på vårt territorium - både Norge och Danmark har valt att inte låta Nato basera kärnvapen på deras territorier. 

När nu Finland allt tydligare i praktiken verkar ha bestämt sig är det viktigt att Sverige tar möjligheten att agera gemensamt med Finland. Inte bara för Sveriges egen skull utan också i solidaritet med Finland och våra baltiska grannländer, men också med Norge och Danmark. Tillsammans med andra kan vi försvara vår del av världen och vår demokrati, yttrandefrihet, pressfrihet och mänskliga värden. Ensamma kan vi inte klara oss mot ett stort, aggressivt och barbariskt Ryssland.

Natodiskussionen lär fortsätta, och tonläget skruvas upp. Som mycket aktiv i sociala medier, främst twitter, ser jag hur mängder av nya konton dyker upp i flödet. Konton som försöker relativisera kriget i Ukraina, kalla det för "inbördeskrig", sprida ryska myter och desinformation, men också försöka sprida rädsla och oro kring ett natomedlemskap, liksom sprida falska påståenden om Nato och vad natomedlemskapet innebär, eller bara skriva att Ryssland inte är något hot och att de aldrig skulle anfalla Sverige (det trodde Ukraina också en gång).

Det är ingen tvekan om att Putins lakejer jobbar för högtryck nu för att vända den positiva natoopinionen i Sverige och Finland - genom desinformation, skrämselkampanjer, cyberattacker eller officiella hot. Detta tror jag dock kommer ha motsatt verkan - det visar bara ännu tydligare varför vi bör söka gemensamt skydd i Nato för att freda Sverige mot ryska hot. Ryssland har visat sitt rätta ansikte som pariastat som ingen vill ha med att göra och som ingen längre litar på. Det är så verkligheten ser ut.

Men visst. Om Ryssland omedelbart drar tillbaka alla trupper från Ukraina, om Putin och hans närmaste rådgivare inställer sig hos internationella domstolen i Haag, om Ryssland lovar att ersätta Ukraina för allt som förstörts och betala livsvariga pensioner till alla som mist sina anhöriga i kriget - då kan jag väl tänka mig att ompröva mitt stöd för ett natomedlemskap. 

 

 

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till Sveriges Riksdag

2022-03-24Det var fullsatt både i kammaren och på åhörarläktaren när Ukrainas president Zelenskyj talade till Sveriges Riksdag idag på förmiddagen. Det finns en stark känsla av enighet bland riksdagsledamöterna och partierna när det gäller stödet till Ukraina, och både ambassadören och senare presidenten hälsades med stående ovationer av riksdagens ledamöter. Statsministern, regeringen och partiledarna var på plats. Ovan syns statsminister Magdalena Andersson som har sin plats några stolar till vänster om min egen. Nedan ses Ukrainas ambassadör och hans delegation längst fram på åhörarläktaren.
I sitt tal nämnde Zelenskyj han bland annat riskerna för ett mer omfattande krig i Europa, beskrev sin sorg över förstörelsen av Ukraina och alla förlorade människoliv, ställde frågan om varför Ryssland orsakar allt detta lidande, tackade Sverige för vårt starka stöd, och hoppades att vi ville engagera oss i återuppbyggnaden av förstörda städer i Ukraina när kriget är över. 

Talman Andreas Norlén kunde också meddela att riksdagen i eftermiddag tar det formella beslutet om ytterligare hjälp till Ukraina med fler pansarskott och utrustning för minröjning.


 

 

Beslut i finansutskottet om ytterligare vapenhjälp till Ukraina

2022-03-23

Efter sammanträde med riksdagens utrikesnämnd idag fick finansutskottet återigen ett ärende på vårt bord om en extra ändringsbudget där vi skulle ta beslut om ytterligare stöd med vapen till Ukraina. Det handlar om ytterligare 5.000 pansarskott, samt om utrustning för minröjning. Materiel som försvarsmakten anser sig kunna undvara, och snabbt kan återanskaffa. Pansarskottet tillverkas exempelvis i Sverige.

Totalt innebär dagens beslut ett extra stöd till Ukraina på drygt 200 miljoner kronor.

Finansutskottet var denna gång helt enigt om att tillstyrka förslaget, och alldeles nyss justerade vi beslutet. Riksdagen tar det formella beslutet i morgon.  

 

Nej, ukrainska demonstranter hyllar inte nazismen

2022-03-18

Jag är extremt trött på dem som försvarar Putin och den ryska ledningen och med alla medel försöker misstänkliggöra Ukraina, hävda att president Zelenskyj tillsatts efter manipulerade val, och hur man försöker utmåla ukrainare som nazister.

Några nedslag i den ryska desinformationen: 

"Ukrainas president är nazist och dessutom inte demokratiskt vald"

Fel. Zelenskyj valdes 2019 i ett presidentval som internationella valobservatörer ansåg gick korrekt till. Han fick 73,2% av rösterna. Presidenten är för övrigt själv av judisk bakgrund och självklart inte nazist. Även premiärministern Denys Sjmyhal har judisk bakgrund. Det ryska påståendet att nazister styr i Kiev är helt enkelt orimligt.

"Många ukrainare är nazister"

Fel. Nazistiska/högerextrema partier i Ukraina fick bara runt 2% av rösterna i senaste parlamentsvalet. Det finns många länder i Europa som har betydligt högre andel än så. Huvuddelen av ukrainska folket röstar på normala demokratiska partier.


Historiskt kan man också konstatera att Ukraina led svårt under nazisternas ockupation under andra världskriget. Många ukrainare har far- och morföräldrar som stred mot nazisterna, eller som dödades under kriget. Man uppskattar att en sjättedel av Ukrainas befolkning dödades under andra världskriget. Tyskarna hade inga koncentrationsläger i Ukraina, utan i stället sköt man ihjäl runt 80% av de ukrainska judarna, och den mest omfattande massavrättningen skedde i Babyn Jar i utkanten av Kiev, där över 33.000 judar avrättades av nazisterna. (Källa: Forum för levande historia och Utrikespolitiska Institutet). Nazisternas ockupation är en mycket mörk del av Ukrainas historia och har påverkat de flesta familjer och släkter. Med detta som bakgrund skulle det ju vara extra märkligt om stödet för nazismen var stort i Ukraina.

"Den fristående azovbataljonen består av nazister"

Detta var tyvärr delvis sant tidigare. Men redan 2014 upplöstes denna frivilligkår och inordnades under ukrainska armen. Man har sedan dess rensat bland de aktiva i bataljonen för att få bort uttalade nazister. Idag anser oberoende experter att det mesta av denna bataljons förflutna är historia och att det är en bataljon som följer ukrainska armens instruktioner och agerar som en del av armen.

Större problem är det i så fall med privatarmen "Wagnergruppen" som ägs av en av Putins oligarker, och som lär ha personal i Ukraina som strider för ryssarna. Bland de aktiva i denna privatarme finns det ett antal uttalade nazister som öppet framträder med nazistiska tatueringar i media. 

"Ukrainska demonstranter i Sverige hyllar nazister i sina ramsor. Lyssna själv när de ropar "slava nazis"

Fel. Man ropar inte "slava nazis". Man ropar "Slava Ukraini, slava nacii". Det betyder "ära åt Ukraina, ära åt nationen". Nacia betyder "nation" på ukrainska, Nacii är en böjningsform som betyder "till nationen". Ungefär som när man på engelska säger "glory to the nation". Det har alltså inget alls med nazister att göra

Hjälp nu till att bemöta desinformation och osanningar som sprids i sociala medier när de dyker upp!

 


 

Sverige bör gå med i Nato och öka försvarsbudgeten

2022-03-16

Jag tillhör inte dem som genom åren gått i spetsen för att argumentera för ett svenskt Natomedlemskap. Men den senaste händelseutvecklingen i Ukraina visar på ett tydligt sätt att Ryssland och dess ledning inte går att lita på överhuvudtaget.

Ryssland har gått från ett land man hade visst hopp om när det gäller demokratisk utveckling och normaliserade relationer med omvärlden , och ett land man gärna besöker som turist och bedriver handel med, till ett nu ociviliserat land som beter sig som en skurkstat när man i strid mot Folkrätten invaderar ett grannland, och dessutom begår rader av krigsbrott. Exempelvis när man målmedvetet riktar artilleri och raketer mot civila bostadsområden och använder internationellt kritiserade extremt inhumana vapentyper och ammunition som anses gränsa till massförstörelsevapen. 

Detta Ryssland är ett av Sveriges grannländer, och med en sådana granne behöver man söka samarbete med andra för att försvara sig. Dessutom måste vi - tyvärr - öka vår försvarsbudget. Pengar som i en fredlig omvärld i stället kunde gått till annat eller gjort det möjligt att sänka skatterna. Det är i grunden tragiskt att vi måste prioritera högre försvarskostnader - men det är nödvändigt.

Sverige borde redan vara en fullvärdig medlem av Nato, precis som våra grannländer Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland. Utvecklingen i Ukraina visar att Nato är garanten för Europas säkerhet och stabilitet i det svåra läge vi nu befinner oss i. Ryssland har flera gånger visat att de inte tvekar att angripa länder som inte är medlemmar i Nato. Tröskeln för att angripa ett Natoland är betydligt högre.

Att Ryssland uttalar hot mot Sverige när det gäller en ansökan om Natomedlemskap visar bara extra tydligt behovet av att vi söker skydd inom Nato. Sverige har rätt att göra egna säkerhetspolitiska vägval och den rätten är stadfäst bland annat i Helsingforsslutakten från 1975, som också Ryssland har skrivit under. 

Hela Sveriges försvarsplanering har sedan länge (ända sedan jag själv gjorde lumpen i början av 1980-talet) byggt på att vi ska få hjälp av Nato i händelse av en konflikt. Redan idag uppfattar omvärlden att Sverige tillhör den västliga sfären och mer eller mindre är en del av Nato. Dock har vi inte de försvarsgarantier som fullvärdiga medlemmar har. Det som hänt i Ukraina visar tydligt att länder som i likhet med Sverige och Ukraina bara är partnerländer till Nato inte kan räkna med militär hjälp vid kris eller krig. 

Som Natomedlem skulle Sverige dela solidariska försvarsgarantier med 30 andra länder, kunna ha en gemensam försvarsplanering och sitta med vid bordet när viktiga beslut tas som påverkar Sveriges säkerhet. Sverige skulle däremot inte tvingas ha kärnvapen på vårt territorium - både Norge och Danmark har valt att in te låta Nato basera kärnvapen på deras territorier. 

Till att börja med anser moderaterna att regeringen måste lyssna på vad en tydlig majoritet i riksdagen tycker, och införa en svensk Natooption. Det skulle vara en tydlig signal till omvärlden att Sverige håller dörren till ett Natomedlemskap öppen. Finland har sedan länge en sådan option. 

Moderaternas mål är att ett eventuellt beslut om ansökan om Natomedlemskap bör samordnas med Finland. Under ansökningsprocessen måste det skapas bilaterala säkerhetsgarantier som skydd för Sverige fram tills det formella medlemskapet är klart. 

Vad gäller finansieringen är moderaternas mål att öka försvarsbudgeten till 2% av BNP till 2025. Idag säger regeringen - efter att länge varit emot ökade anslag - att man står bakom målet på 2%, dock osäkert när det ska vara genomfört. 

Regeringen talar samtidigt om att det behövs en ny "beredskapsskatt" för att finansiera försvaret. Detta är något vi moderater avvisar. Landet med världens nästan högsta skatter har givetvis råd att göra samma sak som våra grannländer och satsa på försvaret. Det går om vi prioriterar. 

En ökning av försvarsbudgeten innebär att vi går från 1,26% till 2% av BNP. Alltså en ökning med 0,74% av BNP. Som jämförelse kan påpekas att bara biståndsbudgeten idag uppgår till nära 1,1% av BNP. En minskning till 0,36% i biståndsbudget betyder att hela försvarssatsningen är finansierad. Vilket jag påpekade på twitter förra veckan:


 

 

Måndagsmöte på Norrmalmstorg till stöd för Ukraina 

2022-03-14

I dag var det dags igen för måndagsmöte på Norrmalmstorg i Stockholm. Det är Gunnar Hökmark, tidigare moderat EU-parlamentariker, riksdagsledamot mm, som arrangerar dessa möten varje måndag till stöd för Ukraina. Man kan säga att det är ett återupptaget arrangemang - dessa måndagsmöten hölls till stöd för de baltiska staternas frigörelse från 1989 fram till 1991, och var ett stöd till de baltiska staternas frigörelse från det tidigare Sovjetunionen. Nu är det dags att stödja Ukrainas kamp mot ett aggressivt Ryssland.

Antalet deltagare ökar för varje måndag och vid dagens möte var stora delar av torget fullt. Hela den moderata riksdagsgruppen deltog också, vi hade heldagskonferens, men tog en paus för att delta på dagens manifestation.


  


 

 

Många ryssar i Sverige tar avstånd från Putin - de är viktiga budbärare! 

2022-03-06

Jag har nu deltagit i flera manifestationer till stöd för Ukraina. Det som slår mig är att all ilska riktas mot Putins regim - inte mot det ryska folket. Och i manifestationerna har det funnits en hel del ryssar med plakat till stöd för Ukraina och mot kriget. Jag känner själv flera ryssar som bor i Sverige och de säger samma sak. Jag får också mail från ryssar, inklusive moderata medlemmar och väljare, som uttrycker sin ilska mot Putins regim. Många ryssar i Sverige verkar ta tydligt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina och bombningarna och dödandet av civilbefolkningen och ödeläggelsen av landet. 

 

Här ett foto från manifestationen utanför ryska konsulatet i Göteborg igår. (Jag har för säkerhets skull maskerat ansiktena på de ryssar som håller upp skyltarna mot kriget och till stöd för Ukraina, även om vi såg att personal på ryska konsulatet filmade manifestationen och säkert har fullt koll på vilka som var med).

Hur ska man då se på ryska medborgare, både de i Ryssland och de i Sverige? 

När det gäller den ryska befolkningen i Ryssland är det bara att konstatera att de sanktioner som trätt i kraft slår hårt mot Rysslands ekonomi och mot civilbefolkningen. Samtidigt är lidandet hos civilbefolkningen i Ukraina mångdubbelt värre, och det är helt Rysslands fel. Ryssland befinner sig i krigstillstånd och det är regimens fel att det påverkar civilbefolkningen. Ekonomiska sanktioner är samtidigt mer civiliserade än att använda bomber och artilleri mot civila som Ryssland gör. Ansvaret för den allt jobbigare situationen inne i Ryssland ligger helt på den ryska regimen, även om jag såklart kan känna med civilbefolkningen. Och det är hoppingivande att se alla demonstrationer i Ryssland mot kriget och till stöd för Ukraina - trots att tusentals demonstranter grips av rysk polis varje dag.

När det gäller den ryska befolkningen i Sverige är bilden blandad. Här finns många ryssar som bott i vårt land i flera decennier, inte sällan gifta med svenskar. Andra har lämnat Ryssland på senare år efterhand som ofriheten, censuren och diktaturen blivit allt värre. Vi har även en del oppositionella ryssar som tagit sin tillflykt hit. Här finns också många ryska studenter och affärsmän. I den mån ryssar i Sverige sympatiserar med Putin och öppet uttrycker stöd för kriget, eller arbetar för företag med koppling till ryska staten känner jag ingen sympati alls för dem. De får acceptera hård kritik och utfrysning. Samma med studenter i Sverige som är barn till ryska oligarker som stödjer Putin. 
Man kan diskutera om de inte rent av borde avvisas från landet, med tanke på att Ryssland faktiskt även öppet hotat Sverige. Det finns också en del minst sagt tveksam personal på ryska ambassader och konsulat som rimligen borde förklaras icke önskvärda eftersom de inte är diplomater annat än på papperet och vi vet att de allvarligt hotar säkerheten i Sverige. 

Men när det gäller alla andra ryssar hoppas jag vi slipper en mer allmän ilska mot allt som är rysk och mot alla ryssar. Ryssar i Sverige har ofta anhöriga kvar i Ryssland och deras kontakter är kanske enda sättet för äldre ryssar i Ryssland att få en korrekt bild av vad som händer i Ukraina. Vi ska vara rädd om alla frispråkiga, engagerade och demokratiska ryssar som med fasa och oro ser vad deras gamla hemland orsakar i Ukraina och för den ryska befolkningen. Vi måste värna relationer med demokratiska ryssar både i Sverige och Ryssland. 

Så - döm inte alla ryssar efter en och samma måttstock. Var rädd om de modiga. Visa att de har vårt stöd! Och respektera de ryssar som inte står överst på barrikaderna av rädsla för att de ska drabba deras anhöriga i Ryssland. De delar ofta kritiken mot Putinregimen, även om de inte går ut offentligt med det. Bedöm varje människa efter deras gärningar och åsikter! 

För egen del drar jag min röda linje när människor bagatelliserar kriget, ifrågasätter om övergreppen mot civilbefolkningen ens sker (!) eller öppet försvarar Putins invasion. Sådana människor vill jag inte ha i min bekantskapskrets. Oavsett om de är svenskar, ryssar eller något annat.


 

 

Dagens manifestation för Ukraina i Göteborg 

2022-03-05

I dag deltog jag i den stora Ukrainamanifestationen i Göteborg. Den började med en samling på Götaplatsen med diverse tal, fortsatte med en demonstrationståg från Götaplatsen till ryska konsulatet vid St Sigfridsplan, ett stenkast från bankkontoret där jag en gång arbetade, och avslutades med en värdig manifestation framför det ryska konsulatet. Konsulatet kändes väldigt öde, men på en av balkongerna stod någon och filmade det hela. Här några bilder från dagen. Under marschen träffade jag två moderatkolleger, dels Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, som också höll ett tal framför konsulatet, samt min riksdagskollega Marie-Louise Händel-Sandström som toppar riksdagslistan för Göteborgs stad. 

    

  


 

 

Putin stöter bort Rysslands grannländer 

2022-03-04

Jag växte upp med Berlinmuren (byggdes samma år som jag föddes), och under hela min uppväxt var Sovjetunionen något man pratade om, men visste att man nog aldrig skulle kunna besöka. Men så föll muren, och allt förändrades. Trodde vi. 

Jag besökte St Petersburg som turist 2013- Det kändes då som vilken modern europeisk stad som helst, ryssarna var trevliga och det kändes som om Ryssland - äntligen - var en del av Europa. Handel, turism och samarbete stärkte både Ryssland och andra länder. Hade ryssarna vårdat sina relationer med väst och inte angripit Georgien (2008) och Ukraina 2014 (Krim) och nu återigen Ukraina 2022, så hade våra länder kunnat leva i fred och frihet, affärerna hade blomstrat och alla hade fått det bättre.

Men så blev det inte. Och ju mer aggressiva ryssarna är mot sina grannländer, desto mer växer oron, och Putin driver bort länder i sin närhet från Ryssland. Ingen kan ju lita på var Ryssland gör. 

Vladimir Putins beslut att försöka invadera Ukraina har hittills bland annat medfört att
* Ukraina ansökt om medlemskap i EU
* Georgien ansökt om medlemskap i EU
* Moldavien ansökt om medlemskap i EU
* Opinionen i Finland har svängt till stöd för Nato-medlemskap
* Opinionen i Sverige har svängt till stöd för Nato-medlemskap
* Sverige och Finland bjuds in till fördjupat samarbete med Nato
* EU har enats om hårda sanktioner mot Ryssland
* Ett betydande antal länder har beslutat om militärt stöd till Ukraina
* EU har enats om gemensam hantering av flyktingar från Ukraina
* Tyskland rustar upp sitt försvar 
* Sverige rustar upp sitt försvar
* Många andra länder rustar upp sitt försvar

Om Putins mål var att minska EU:s och Natos inflytande kan man konstatera att detta gått riktigt, riktigt dåligt.

Rysslands agerande innebär ett angrepp på ett fredligt land som inte angripit Ryssland, och där Ryssland beter sig på det allra mest motbjudande sätt man kan tänka sig. Inte minst ödelägger man medvetet civila bostadsområden rakt i strid med folkrätten och krigets lagar, och man förstör städer, kultur och infrastruktur. Dessutom hävdar Amnesty att man har belägg för att Ryssland använder vapen som anses orimliga mot en civilbefolkning. Hittills har många tusen människor dött, både ukrainska och ryska soldater och många civila, och över en miljon ukrainare har redan flytt från landet. 

Men inte bara de direkta effekterna av kriget är fruktansvärt, följderna för många andra människor, både i Ukraina, Ryssland och andra delar av Europa är extremt sorglig. Vi kunde levt i fred med varandra, men Putin ville något annat.


Nu går utvecklingen mot att både Nato och EU utvidgas av rädsla för rysk aggressivitet. Samtidigt kommer alla länder att lägga mer pengar på försvaret och därmed få mindre pengar till annat. Sanktionerna skadar dessutom ekonomin allvarligt i Ryssland, men påverkar också resten av Europa. Och allt är i grunden Putins fel - det var han som tog beslutet att invadera ett grannland.

Jag förstår att Natofrågan engagerar, och kan förstå dem som av principiella skäl är emot. Vi är många som skedmatats med neutralitetens stora fördelar under vår uppväxt, och det färgar vår syn. Samtidigt som vi hela tiden byggt vårt svenska försvar på just hjälp från Nato. I det läge som råder nu tycker jag riskerna med Natomedlemskap är försvinnande små jämfört med riskerna att inte gå med. För svensk del tror jag att i vart fall en Natooption av den typ Finland redan beslutat om ligger framför oss i närtid. Kanske följer också en formell Natoansökan som görs gemensamt av Sverige och Finland. En sak är klar - Sverige och Finland är tydliga. Det är inte Ryssland som bestämmer om eller när vi ska gå med i Nato, det bestämmer vi själva. 

En sak är klar. Ingen litar längre på Ryssland, och så kommer det nog vara under överskådlig tid. Åtminstone så länge dagens ryska ledning finns kvar vid makten. Jag önskar verkligen att det var annorlunda, och att vi kunde fortsätta resa och turista i varandras länder, ha omfattande utbyte av idrott och kultur, och göra affärer som gynnar oss alla. Jag har verkligen inget emot det ryska folket, har träffat många trevliga ryssar och känner flera. Och Ryssland som land erbjuder en kultur, musik och historia som jag gärna tar del av. Men just nu är det bara att konstatera att Rysslands president och landets ledning har förstört så väldigt mycket för så väldigt många. 

 

 


Viktig debatt om gränserna för vad EU ska besluta om 

2022-03-02I dag företrädde jag moderaterna i en debatt om "subsidiaritetsprövning" av ett EU-ärende som rör EU:s finansiering. Prövningen innebär att riksdagen ska ta ställning till om ett ärende verkligen ska avgöras på EU-nivå, eller om det är en fråga om nationell kompetens, dvs att frågan bör beslutas i riksdagen.

Min ingång i dessa återkommande frågor är att EU ska ägna sig åt rätt saker. Stora gemensamma frågor där länderna måste samla sig kring ett beslut. Inte gå in i sådant som  länderna själva är bättre på att hantera. Och vad passade väl bättre än att koppla detta till kriget i Ukraina, som visar att EU klarar att agera gemensamt när det verkligen gäller. Så mitt anförande började i Ukraina och avslutades med det aktuella subsidiaritetsärendet med koppling till skatter. Här är hela mitt anförande från videoupptagningen ovan och i löpande text nedan  (på ett ungefär):   "Herr ålderspresident,

Under mina 16 år i riksdagen har jag deltagit i ett antal debatter med koppling till EU-frågor, och under senare år när jag varit ledamot i både finansutskottet och EU-nämnden har det blivit extra mycket av detta.
 
Min linje i debatterna har hela tiden varit tydlig. Jag är en stor vän av EU som ide och ser enorma fördelar med samarbete på viktiga områden för att lösa gemensamma problem och försöka värna freden, friheten och demokratiska värden. Och grundtanken om den fria rörligheten i Europa har varit till stor nytta för Sverige.
 
Samtidigt har jag alltid varit kritisk till att EU lägger sig i frågor som inte bör hanteras på EU-nivå, och försöker ta över allt mer makt från de nationella parlamenten. Principen om subsidiaritet är grundläggande. EU ska lägga kraften på sådana frågor som bäst hanteras på gemensam nivå, men hålla sig borta från frågor som bör hanteras nationellt. På samma sätt som den svenska staten ska avstå från att lägga sig i frågor som bäst beslutas i svenska regioner eller kommuner. 

Herr ålderspresident,

Vikten av denna gränsdragning kan inte bli tydligare än idag.
 
Europa upplever just nu en rent fasansfull tid. För mig som växte upp med kalla kriget och berlinmuren är det som att kastas tillbaka 40-50 år i tiden.
 
Det som händer i Ukraina just nu är vidrigt och avskyvärt. Jag besökte själv Ukraina för ett antal år sedan som valobservatör för OSSE, och var då stationerad i det Kharkiv som just nu utsätts för ödeläggelse av ryska raketer. Vi ser hur ryska bomber och raketer nu riktas rakt mot bostadsområden och hur man bombar både sjukhus och skolor. Det är svårt att ta in den enorma likgiltigheten för mänskliga liv som den ryska statsledningen med president Putin i spetsen uppvisar. Jag undrar vad Ukrainas befolkning har gjort Putin för ont? Är det deras vilja att forma ett demokratiskt land som stör?
 
I Ukraina strider just nu släktingar och kusiner mot varandra, Ryssland angriper en broderfolk med gemensam historia, kultur och delvis språk, där många traditionellt har täta band och kontakter över gränsen. Någon liknade det vid att Sverige skulle anfalla Norge och bomba civilbefolkningen i Oslo och Bergen.
 
Kriget kostar människoliv i en förfärande mängd, både ukrainare och unga värnpliktiga ryska soldater som i många fall verkar ha trott att de skulle på övning men hamnade mitt i ett krig mot sitt broderfolk. Och där deras egen president använder dem som kanonmat. Skulden ligger helt på Rysslands president Putin. Varje dödad människa, såväl ukrainare som ryss, bär han personligen ansvaret för.
 
Modet och försvarsviljan hos det ukrainska folket är samtidigt beundransvärd. Men styrkebalansen mellan Ryssland och Ukraina är till ryssarnas fördel, och utan hjälp från omvärlden skulle Ukraina i längden inte ha någon chans. Och det är här EU kommer in i bilden.  
 
De senaste veckorna har EU visat upp en fantastisk enighet om mycket skarpa sanktioner mot Ryssland, vilket man samordnar med ett flertal andra länder såsom USA, Kanada, Japan och Australien.
 
Utan det massiva stödet från bland annat EU och dess medlemsstater, både vad gäller ekonomiska sanktioner och aktivt stöd med vapen, skulle Ukraina i längden inte ha en chans. Nu står hela den fria demokratiska världen upp för ett angripet land, och utan EU hade detta knappast varit möjligt.
 
EU har nu visat att man kan agera snabbt och beslutsamt, att man kan hjälpa varandra att hantera effekterna av hur olika medlemsstater drabbas av sanktioner, energibrist eller flyktingströmmar, och hur man gemensamt kan agera för att hjälpa Ukraina, både humanitärt och militärt. Idag ser vi också hur Polen och andra länder i östra Europa tar ett enormt ansvar för att ta emot flyktingar från Ukraina.
 
Jag skulle påstå att EU nu visar sig från sin allra bästa sida. Och det påminner oss om varför EU bildades, och varför Sverige gick med i EU. Det var faktiskt i första hand för att stå enade mot nya krig och för att försvara fria demokratiska samhällen.
 
Herr ålderspresident,
 
EU:s uppgift är just detta, att samla medlemsstaterna kring stora viktiga frågor som rör Europas framtid. EU:s uppgift är däremot inte att ta över frågor som varje medlemsstat bäst hanterar själva.
 
Detta leder oss in på dagens ärende i finansutskottet. EU-kommissionen har föreslagit att det ska införas tre nya typer av egna medel, det vill säga tre nya intäktskällor till EU:s budget. Intäkterna från de nya egna medlen ska bland annat användas för att betala skulderna efter det stora återhämtningspaketet som infördes för att mildra effekterna av coronapandemin i medlemsländerna. Ett paket som vi moderater var mycket kritiska emot.
 
När ärendet kom upp i finansutskottet påtalade jag vår moderata inställning.
 
Beslut om de tre förslagen till nya egna medel ligger en bit fram i tiden, och effekterna för Sverige är i dagsläget svåra att bedöma. Det står dock helt klart att minst ett av förslagen (”pelare 1”) innebär att EU tar över beskattningsrätt från medlemsstaterna. 
 
Den svenska riksdagen har tidigare med stor majoritet uttalat att beskattning ska vara en nationell kompetens och inte överföras till EU. Moderaterna anser av denna anledning att det liggande förslaget står i strid med subsidiaritetsprincipen. Beskattning är en nationell kompetens som bör värnas.
 
Subsidiaritetsprövning bygger dessutom, som regeringen påpekar i sin promemoria, på frågeställningen om målet för förslaget kan nås på annat sätt än genom att tillföra nya egna medel. Vi delar regeringens bedömning att återbetalning av EU:s skuld i stället bör kunna ske genom omfördelning i EU:s budget, eller i andra hand genom inom ramen för det existerande systemet för egna medel. Till skillnad mot regeringen tyckte vi moderater att detta är ett skäl att anse att Kommissionens förslag strider mot subsidiaritetsprincipen.
 
Jag är mycket nöjd över att den moderata linjen fick brett stöd av finansutskottet, som skriver följande i sitt motiverade yttrande som kommer att avlämnas till EU-kommissionen som svensk ståndpunkt:
 
Motiverat yttrande från Sveriges riksdag
Riksdagen har prövat kommissionens förslag till ändrat beslut om systemet för Europeiska unionens egna medel.  
Sverige ska verka för en effektiv och återhållsam budgetpolitik inom EU, vilket innebär en kostnadseffektiv användning av EU:s budgetmedel och en strikt budgetdisciplin. Den svenska restriktiva grundhållningen när det gäller EU:s budgetpolitik är fast förankrad i riksdagen. I denna restriktiva grundhållning är principerna om subsidiaritet, europeiskt mervärde, proportionalitet och sund ekonomisk förvaltning vägledande. Liksom riksdagen vid flertalet tillfällen framhållit är den kritisk mot införandet av nya egna medel och emot överföring av beskattningsrätt till EU-nivå.
Riksdagen konstaterar att det huvudsakliga målet med kommissionens förslag till ändrat beslut om egna medel är att finansiera återbetalningen av EU:s skuld för finansieringen av det europeiska återhämtningsinstrumentet (NGEU). Riksdagen konstaterar även att kommissionen anför att nya egna medel kan användas för att finansiera den sociala klimatfonden.
Riksdagen bedömer att kommissionens föreslagna åtgärder går utöver vad som är nödvändigt för att uppnå de eftersträvade målen med förslaget. Målen med förslaget kan enligt riksdagens mening ske genom omfördelning av medel inom EU:s budget och i andra hand inom ramen för det nuvarande systemet för egna medel. Riksdagen anser dessutom att det är alltför långtgående för att nå målet med förslaget att besluta om nya egna medel som baseras på intäkter från förslag som inte är antagna. Det är särskilt långtgående att införa ett nytt eget medel baserat på ett kommande förslag till direktiv för att genomföra pelare 1 i OECD/G20:s överenskommelse i EU.
Mot bakgrund av detta anser riksdagen att kommissionens förslag till ändrat beslut om systemet för EU:s egna medel inte kan anses vara förenligt med subsidiaritetsprincipen.
 
Herr ålderspresident,

Moderaterna kommer fortsätta verka för ett starkt och aktivt arbete i EU för att enas om stora viktiga frågor, samtidigt som vi står upp för subsidiaritetsprincipen och ifrågasätter onödiga eller alltför klåfingriga beslut som med fördel hanteras på nationell nivå. Sverige ska vara en stark och pålitlig part i EU-samarbetet, men vi ska också vårda EU-projektet och ifrågasätta sådant som vi tycker är fel. Om man koncentrerar sig på de stora viktiga frågorna och låter medlemsstaterna sköta det andra så kommer EU fungera bättre, ta bättre beslut och får ett starkare stöd bland medborgarna i unionen. Det tryggar samtidigt EU:s framtid som en viktig aktör för att värna fred, frihet och demokrati i Europa.
 
Det har aldrig varit viktigare än nu att värna EU-tanken och vårda EU-projektet."


 

 

Moderata riksdagsgruppen gästades av Ukrainas ambassadör 

2022-03-01

Moderaternas sedvanliga möte med riksdagsgruppen denna tisdag inleddes med att vi gästades av Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk. Han gav oss sin syn på kriget och en del illustrationer på hur ryssarna agerar i Ukraina. Exempelvis ett flertal exempel på hur man, iförda ukrainska uniformer, lurar människor att de ska evakueras till säker plats, för att sedan använda dem som mänsklig gisslan för att inte bli beskjutna av den ukrainska armen.

Exempeln på ryska krigsbrott blir allt fler - otillåten ammunition, otillåtna vapen, medveten raketbeskjutning av civila bostäder osv. En dag kommer den ryska ledningen att få stå till svars för detta. 

 

Riksdagen beslutade om stödet till Ukraina 

2022-02-28

Sent i eftermiddag tog riksdagen det slutliga beslutet om det vi beslutade i finansutskottet tidigare idag (se föregående inlägg). Riksdagen var enig, sånär som på Vänsterpartiet. De flesta i V röstade nej, medan 5 vänsterpartister avstod. 

Turerna fram till dagens beslut har varit röriga, Ukraina begärde hjälp med vapen redan för 2-3 veckor sedan, men då var regeringens svar att det var omöjligt och oförenligt med svensk lag. Fast det visste vi moderater mfl var fel, vi drev på med kraft, och nu har regeringen backat. Att skicka vapen till ett land för att hjälpa dem att försvara sig strider inte mot svensk lag. Det är framförallt etiskt riktigt att hjälpa ett land att försvara sig mot angrepp.

Beslutet kunde tagits tidigare, då hade vapnen redan funnits på plats. Men bättre sent än aldrig. Nu får Ukraina ännu lite mera hjälp. Varje lands bidrag vinner inga krig, men tillsammans med många andra länders stöd, och inte minst kombinerat med ukrainska folkets mod och försvarsvilja kan det avgöra Ukrainas framtid. Och kanske även vår egen?

 

 

Unikt och historiskt beslut  

2022-02-28

Tidigare idag var jag med och tog detta historiska beslut i Riksdagens Finansutskott (som ansvarar för ärendet). Alla partier utom V röstade för att bistå Ukraina med panskarskott för självförsvar. Senare i eftermiddag debatteras frågan i riksdagen, varefter definitivt beslut tas i Riksdagens Kammare.

Regeringen hade ursprungligen tänkt lägga en proposition idag, som sedan skulle hanteras på sedvanligt sätt. Detta hade medfört ett antal dagars fördröjning. Moderaterna mfl tyckte detta var en alldeles för långsam process med anledning av det akuta läget i Ukraina. I stället tog vi frågan i form av ett utskottsinitiativ med bred majoritet, vilket snabbar på leveranserna av vapen och utrustning. 


 

 

Manifestation i Göteborg till stöd för Ukraina 

2022-02-27
 Det kändes självklart att delta i dagens manifestation till stöd för Ulkraina på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Uppslutningen var imponerande stor, inte bara av ukrainare och ryssar, utan även av många svenskar och människor med andra nationaliteter. Det mest gripande var det unga ukrainska paret som kom till Sverige på flykt häromdagen, och där kvinnan med tårar i ögonen berättade att hennes egen pappa dödades i Kiev under första dagens strider. Jag hann prata med en del unga ukrainare, vad jag förstod är en del av dem studenter i Göteborg, andra har invandrat och bott här i 20-30 år. De hade en sak gemensamt - en stor oro för vänner och släktingar i Ukraina.  

Det känns bra att allt fler länder i världen sluter upp i kampen mot Putins regim i Ryssland och den ryska invasionen av Ukraina. I morgon kommer riksdagen att ta ett unikt och historiskt beslut om bland annat stöd med vapenleveranser till Ukraina. Mer om detta i morgon! 

 


 

Den civiliserade världen vänder sig allt mer enat mot Putin 

2022-02-26

Effekterna av Putinregimens försök till invasion av Ukraina har nog inte riktigt fått den effekt man hoppats. Inte nog med att själva invasionen går trögt. Ryssarna håller bara 5-10% av Ukrainas yta, inklusive tidigare ockuperade delar, och de har inte lyckats inta huvudstaden Kiev.

Det kommer allt fler bilder på rader av övergivna oskadade ryska stridsfordon som lämnats kvar längs vägarna. Allt tyder på att de helt enkelt har slut på bränsle. Bilderna kommer från ett flertal olika internationella journalister och fotografer, och inte från regimen i Kiev, vilket gör det svårt att ifrågasätta. Spekulationerna handlar om att ryssarna har svårt med logistiken och att följa trupperna med med underhåll och drivmedel. Samtidigt verkar ukrainska försvaret rikta in sig just mot att förstöra ryska underhållstransporter. Det var på detta sätt Hitler förlorade mot ryssarna 1942/43. Kanske upprepas historien? 

Den ukrainska armen bjuder även i övrigt ett enormt och modigt motstånd, man har också gripit ryska soldater som iklädda ukrainska uniformer planerat sabotage. I kväll såg jag ett nyhetsinslag där säkert ett 100-tal kvinnor satt utomhus på en bakgård och tillverkade molotovcocktails i stor skala. En yngre kvinna intervjuades, hon var lärare, och sa att detta var det enda vettiga de kunde ägna sin dag åt. Motståndsviljan är enorm hos ukrainarna. Och i spetsen finns president Volodymyr Zelenskyj och Kievs borgmästare, den tidigare världsmästaren i tungsviktsboxning Wladimir Klitschko. Båda framträder i media och på foton för att visa att de är kvar i Kiev och slåss med sitt folk mot inkräktarna. Zelenskyj fick erbjudande av USA att få hjälp med evakuering. Hans svar var att "Kriget är här. Jag behöver ammunition, inte skjuts". 

Samtidigt orsakar ryssarna allt värre skador på städer och byar och civilbefolkningen drabbas hårt på vissa platser. Minst ett par hundra ukrainare har dött hittills och ett okänt antal ryska soldater, kanske 1.000-3.000 beroende på källa. Civila bostäder ödeläggs och i vissa orter förstörs nu också anrika kulturbyggnader och delar av Ukrainas historia. Även infrastrukturen skadas allvarligt. Flyktingströmmarna är enorma, men de flesta verkar ändå att stanna kvar i Ukraina och strida, ibland efter att de lämnat kvinnor och små barn på andra sidan gränsen till Polen och andra grannländer. Ukraina står ganska ensamt i praktiken, och ryssarna förstärker med allt mer resurser. I längden blir det tufft att klara försvaret om inte omvärlden agerar mer kraftfullt. Men nu börjar saker hända.

Under dagen har det kommit ett antal hoppfulla nyheter om allt kraftfullare sanktioner mot Ryssland:
* Man har nu enats om att blockera ett antal stora banker från betalningssystemet swift vilket kommer att försvåra Rysslands möjligheter att handla med utlandet. Sedan tidigare har samma banker fått sina tillgångar i EU frysta.
* Ett betydande antal ledande politiker, oligarker, företagsledare mfl har fått sina tillgångar i EU frysta. det gäller även Putin och hans utrikesminister Lavrov. 
* Man har låst tillgångar och stängt ute den ryska centralbanken från finansieringsmöjligheter mm inom EU. 
* Både Tyskland och andra länder har beslutat att bistå med stora mängder tunga vapen, och från Polen går redan långa karavaner med lastbilar med vapen in i Ukraina.
* Sverige har deltagit i samtal med 27 länder om att förse Ukraina med vapen och annat som behövs för försvaret.
* Tyskland och andra länder har stängt sitt luftrum för ryska flygplan.
* EU har infört exportrestriktioner för ett antal viktiga varor som Ryssland behöver.
* Både inom idrott och kultur flyttas evenemang och matcher och man stänger ute Ryssland. Sverige och Finland har exempelvis hoppat av Bandy-VM som skulle spelas i Ryssland, Champions League-finalen har flyttats från St Petersburg till Paris, och Sverige och andra länder vägrar möta Ryssland i VM-kvalmatcher i fotboll. Ryssland har också kastats ut ut Eurovision Song Contest. Symbolpolitik? Delvis, men även symboler kan ha betydelse. Vissa tycker samtidigt detta är orättvist mot den ryska befolkningen. Men det som händer i Ukraina är ännu mer orättvist mot den ukrainska befolkningen.
* Till och med det ökända hackernätverket Anonymous tar nu ställning mot Putin och meddelade ikväll att man stör ut ryska försvarets kommunikation. Man har tydligen också hackat de statliga ryska tv-kanalerna ikväll och sänt bilder från krigets Ukraina i stället (vilket bekräftats av flera utländska journalister. Dessutom uppger man sig ha stängt ned Kremls websida... 

Man kan nog konstatera att hela den civiliserade världen (och några till) snart har tagit ställning mot Ryssland och Putin. Samtidigt skadas den ryska ekonomin allvarligt. Om detta räcker för att Putin ska backa är nog tveksamt, han har målat in sig i ett hörn. Men det kan kanske medföra att andra i Rysslands ledning börjar inse att Putin just nu bara skadar sitt eget land och relationerna med omvärlden, och det till ingen nytta. Kanske börjar det också jäsa allt mer bland den ryska befolkningen, det sker redan stora demonstrationer i både St Petersburg och Moskva mot kriget. I Ukraina är hatet mot Ryssland nu så stort att man sannolikt aldrig kommer vilja ha något med Ryssland att göra. Och i Sverige och Finland växer stödet för ett Natomedlemskap. Allt Putin trodde sig vinna med att angripa Ukraina verkar gå fel. 

I morgon söndag deltar jag vid manifestationen i Göteborg till stöd för Ukraina. 


 

 

Även om Putin skulle vinna kriget blir han den stora förloraren 

2022-02-25

Rysslands försök till desinformation slår det mesta. Man talar om kampen mot den "neonazistiska juntan" i Kiev och "det pågående folkmordet på ryssar". Ukraina styrs alltså av ett demokratiskt valt parlament och regering, och med en judisk president. Dessa kallar ryssarna för nazister. Och uppgifterna om det "pågående folkmordet" går inte att få bekräftade av någon, framförallt inte av OSSE som finns på plats i östra Ukraina som opartiska övervakare av konflikten. Putin ljuger medvetet, och med sina statsstödda mediekanaler har han - fram tills nu i vart fall - lyckats hjärntvätta sin egen befolkning.  

President Putin spelar ett högt spel nu. Inte nog med att han uppenbarligen möter hårdare motstånd än väntat i Ukraina, den ukrainska armen och det ukrainska folket framstår som oväntat orädda och motiverade att försvara sig. Men Putin börjar också få sitt eget folk emot sig. Bara senaste dygnet har över 900 demonstranter mot invasionen gripits i ryska städer, och allt fler trotsar Putins demonstrationsförbud. Många vanliga ryssar tar avstånd från angreppet mot ett broderland som traditionellt haft starka band till Ryssland. Kanske börjar äntligen desinformationskampanjen inom Ryssland att krackelera? Samtidigt kan inte Putin backa. Han har målat in sig i ett hörn, och för att inte tappa ansiktet måste han visa att han har "vunnit" kriget. Risken blir att ju tuffare motstånd ukrainska folket visar, desto mer brutala blir Putins trupper. Men samtidigt kommer då motståndet mot honom att växa.

Man kan inte heller låta bli att fundera över hur motiverade ryska soldater är att förstöra Kiev och döda civila där. Det är ungefär som om Sverige skulle anfalla Norge och bomba Oslo. Så länge kriget bedrivs med missiler och flygplan kan säkert stridsviljan hos väldisciplinerade ryska militärer manas fram, men stridsviljan kommer sättas på prov när ryska soldater kommer in i bebyggelsen i ukrainska städer och står öga mot öga med sina bröder och systrar. Med liknande språk, kultur, religion och historia. Särskilt jobbigt lär det bli när ukrainarnas hat mot Putin och hans soldater växer för varje minut.

Självklart kan inte en aldrig så disciplinerad och försvarsvillig ukrainsk arme i längden stå emot en ockupation av Kiev om Ryssland lägger all sin militära kraft på att inta huvudstaden. Till slut vinner ryssarna, de kan då sätta in en marionettregering och upplösa det demokratiskt valda ukrainska parlamentet och störta den demokratiskt valda presidenten. Men vad ska Putin göra sedan?

Ukraina är Europas näst största land, med en befolkning på 45 miljoner. Om bara 5% av befolkningen beväpnar sig betyder det att ryssarna kommer att möta 2 miljoner beväpnade ukrainare i ett utdraget gerillakrig. Ingen rysk ockupant kommer att gå säker någonstans. Ryssland riskerar ett Afghanistankrig i repris. Det kommer kosta enorma summor och många människoliv att hålla Ukraina mot invånarnas vilja.

Putins huvudsyfte med anfallet verkar, förutom hans tydliga dröm om ett återskapat Sovjetunionen, vara att stoppa Ukrainas orientering västerut mot EU och i stället se till att värna banden med Ryssland. Hur inbillar han sig att det ska lyckas efter att han med militära medel invaderar landet? Till och med i den mest ryssvänliga delen Donbas tar befolkningen nu till vapen mot de ryska soldaterna och invånare demonstrerar i flera städer till stöd för Ukraina. Det Putin uppnått nu är att ena Ukraina mot Ryssland och att bygga upp ett hat mot Ryssland och dess soldater. I stället för att närma sig Ryssland drivs Ukraina ännu mer västerut, eftersom man inser att det är här vännerna och stödet finns. 

Oavsett hur kriget slutar har Vladimir Putin förstört relationerna mellan Ryssland och Ukraina för överskådlig tid, samtidigt som han orsakat en mängd döda ryska soldater och förstört sitt lands ekonomi. Moskvabörsen föll igår med som mest 45%, för att sluta runt minus 30%, och den ryska valutan har rasat till sin lägsta nivå någonsin. Sanktionerna från EU och USA mfl (som jag ändå tycker är alltför milda, återkommer till det i nästa inlägg) kommer att skada rysk ekonomi ytterligare. 

Putin kan kanske vinna kriget, men kommer ändå att vara den store förloraren. Förhoppningen nu är att personer i ledande ställning i Ryssland inser detta och ser till att röja undan Putin och Lavrov. Ryssland behöver ett nytt demokratiskt styre, dra sig tillbaka från Ukraina och ha fredliga och avspända relationer med Nato. Det är enda vägen framåt för Ryssland med en krympande och åldrande befolkning, där allt fler unga och välutbildade människor emigrerar. Fortsätter Putin sin inslagna väg kommer Ryssland efterhand att bli alltmer isolerade av omvärlden.


 

 

Stående ovationer i riksdagen för Ukrainas ambassadör

2022-02-24

Dagens frågestund i riksdagen med statsministern inleddes med att talman Andreas Norlén hälsade Ukrainas ambassadör välkommen som åhörare. Han fick den längsta applåd jag hört ledamöterna hålla under mina 16 år i riksdagen, och ambassadören med sällskap verkade märkbart rörd. I princip hela frågestunden handlade sedan om konflikten i Ukraina. Jag gjorde några reflektioner på twitter.

Politiskt råder ett samstämmigt fördömande av Ryssland och Putin från riksdagens åtta partier. När det gäller åtgärder däremot skiljer vi oss åt. Moderaterna mfl vill snarast att Sverige ska närma oss Nato ytterligare genom en Natooption. Vi tycker också att Sverige borde hjälpa Ukraina med defensiva vapen. Båda förslagen avvisas tyvärr av regeringen.
  

  

 


 

 

Idag är en mycket mörk dag i Europas historia

2022-02-24

Det blev inte mycket sömn i natt. Redan vid 04-tiden fick jag vetskap om händelserna i Ukraina, och sedan var det svårt att somna om. Det blev plötsligt uppenbart att Rysslands president Putin tappat allt omdöme och i stället angriper sitt grannland och broderfolk Ukraina i en omfattande attack. Det är ett uppenbart och tydligt brott mot folkrätten.

Steg för steg kunde man se hur ryska flygplan och raketer anföll stad efter stad och nu kommer beskeden om att ryska stridsvagnar rullar in i Ukraina från flera håll. Från Kiev ringlar bilköerna långa med människor som flyr, andra tar skydd i tunnelbanan eller skyddsrum. Samtidigt slår den ukrainska armen tillbaka. Ukrainas kamp för sin existens som fri demokratisk stat är samtidigt en kamp för Europas fred och säkerhet.

Redan har runt 15.000 människor dött i östra Ukraina till följd av rebellgruppernas agerande i Donbas-regionen. Och nu kommer dödsfallen att bli fler, både bland ryska och ukrainska soldater, men också bland civilbefolkningen i Ukraina. Ukraina står inför en humanitär katastrof. Ansvaret för varje förlorat människoliv och varje skadad människa ligger hos Vladimir Putin.

Jag undrar om Putin inser att han nu gör sitt eget land till ett av världens mest avskydda? Att han kommer orsaka stor skada på sitt eget samhälle och landets ekonomi? Hela den ryska och ukrainska befolkningen får lida för hans dårskap och storhetsvansinne. Liknelsen med Tyskland under Hitler är slående. Samma retorik, samma agerande, samma galenskap. Jag har sett många kalla Putin för Hitler 2,0 och jag tycker det är en passande beskrivning. Han är mycket farlig för hela Europa. Det behövs nu en snabb analys om vad detta får för konsekvenser för svenskt försvar och säkerhet.

Fullskalig invasion kräver nu fullskaliga sanktioner och stöd. Sverige måste som land vara berett att ge Ukraina stöd inom alla områden, inklusive defensiva vapen, och det är viktigt att Sverige driver på i EU för starka sanktioner. När det gäller sanktioner mot Ryssland duger det nu inte med halvmesyrer, det krävs krafttag som verkligen känns. Jag ser ett antal olika möjligheter, om om jag fick bestämma skulle jag ta beslut om allihop:
1. Stopp för all handel med Ryssland rörande alla varor och tjänster, inklusive olja och gas. Så länge vi köper energi från Ryssland finansierar vi deras krig.
2. Stopp för allt utbyte av idrott och kultur med Ryssland.
3. Stopp för viseringar till alla ryska medborgare som bor i Ryssland
4. Spärra alla konton och tillgångar som tillhör den ryska ledningen och företag med koppling till regimen
5. Stänga av Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift och andra system på finansmarknaderna
6. Stänga av Ryssland från allt internationellt samarbete i alla internationella organ där detta är möjligt

En mer kontroversiell åtgärd vore att alla västländer kallade hem sin personal från ambassader och konsulat i Ryssland och stänger ambassaderna, samtidigt som man förklarar all rysk diplomatisk personal för icke önskvärd. Detta vore såklart ett mycket långtgående steg, men det som händer är också helt extremt. Kanske är det läge att helt isolera Ryssland på alla sätt? 

 

Putin följer Stalin och Hitler i spåren med sin invasion av delar av Ukraina

2022-02-22

Hårda ord i rubriken? Ja, definitivt. Men ryske presidenten Putin har nu återigen visat sitt totala förakt för grannländers erkända gränser. Han kommer att nämnas i historieböckerna som en av de få europeiska ledare som använt militärmakt för att ta över delar av sina grannländers territorium. Därmed sällar han sig till just Stalin och Hitler. 1939 är tillbaka, och det är fasansfullt. 

Inte nog med att ryssarna ockuperar Krim och ända sedan 2014 stött självutnämnda rebeller i Donbass-regionen med vapen. Nu "erkänner" man dessa rebellkontrollerade områden som egna stater, och skickar "fredsbevarande styrkor" över gränsen till Ukraina. Dessutom deklarerar man att hela Donetsk oblast och Luhansk oblast (regioner) ska ingå i de erkända staterna, dvs även de stora delar av dessa regioner som Ukraina kontrollerar ska omfattas. Det är de blågula områdena på kartan nedan. Det rebellkontrollerade området omfattar storstäderna Donetsk och Luhansk och är beigefärgat på kartan. 
De områden som Ukraina kontrollerar omfattar som kartan visar ett stort antal städer och byar, inklusive den stora kuststaden Mariupol. Ukraina lär inte frivilligt överge dessa och lämna över dem till Ryssarna, så en väpnad konflikt lär bli svår att undvika. Redan tidigare har tiotusentals människor dött i Donbass sedan 2014, och nu ser vi hur människor flyr från östra Ukraina, och andra tvingas ned i skyddsrum under granatbeskjutning från rysk sida. Det Putins maktgalna regim gör just nu är oförlåtligt och ocivilicerat.

Vissa menar att Nato, USA, eller andra krafter bär skulden till Putins agerande. Jag anser att de har fel. Det är alltid den som hotar eller angriper ett grannland med militär makt som bär ansvaret för angreppet. Ingen annan. Ryssland bryter både mot folkrätten och det tidigare framförhandlade Minsk-avtalet där man kom överens om att de rebellkontrollerade områdena skulle få ett ökat självstyre inom Ukrainas gränser.

Vissa som försvarar Putin menar också att befolkningen i Donbass "måste få välja" vilket land man vill höra till. Saken är bara den att stödet bland befolkningen för en rysk annektering inte är särskilt stort. Denna undersökning som gjordes 2019 visar detta.
Nu är det dags att den demokratiska världen sätter ned foten mot Putin. Det krävs mycket kraftfulla reaktioner, men det vi hittills sett lär knappast räcka för att bli riktigt ekonomiskt eller politiskt kännbara för Ryssland. Det bästa vore såklart att frysa all import av olja och gas från Ryssland. Tyvärr blir det svårt eftersom stora delar av Östeuropa och Tyskland gjort sig beroende av rysk gas. Inte minst Tyskland har målat in sig i ett hörn - man stänger ned sin kärnkraft och gör sig i stället beroende av rysk gas. Nu har man ändå beslutat att stoppa gasledningen Nordstream 2, och det är ett fall framåt. Men självklart borde man stoppa ettan med. I stället kunder ju tyskarna återstarta de tre kärnkraftreaktorer man stängde vid årsskiftet och stoppa den planerade stängningen av landets sista tre reaktorer kommande årsskifte. Att göra sig beroende av rysk olja och gas är det största misstaget europeiska politiker gjort i modern tid. Tyskland har exempelvis tidigare deklarerat att gas och politik inte hänger ihop. Men det gör det i allra högsta grad. Det är just exporten av olja och gas som ger Ryssland sina huvudsakliga intäkter, och som därmed också betalar kostnaden för militären och angreppen mot Ukraina. 

Det som nu händer är en sorgens dag för Europa, för demokratin, för folkrätten och inte minst för alla de enskilda människor som drabbas av en maktgalen rysk president och hans rebelledare i Ukraina. 

 
Media om min tvekan att åka till Ukraina som valobservatör

2014-04-26

I går skrev jag ett twitterinlägg efter att pro-ryska grupper i östra Ukraina tillfångatagit internationella observatörer:

Detta lästes av Expressens nattredaktör, och i morse blev jag intervjuad, vilket blev en del av en längre artikel om de tillfångatagna observatörerna. Nedan de delar av artikeln som rör intervjun med mig.

Någon timme efter att Expressen lagt ut nyheten i sin nätupplaga ringde en reporter på P4 Extra och gjorde en intervju som finns med i dagens program. Intervjun med mig börjar ungefär 44.45 in i programmet.

Stor demonstration i Kharkiv för ett bevarat och enat Ukraina

2014-04-13Fick just länken till denna film från min kontakt i Kharkiv i östra Ukraina. Filmen togs igår och visar 10.000-tals demonstranter i Kharkiv som demonstrerar till stöd för regeringen i Kiev och för ett enat Ukraina. Och givetvis mot den ryska agressionen. I manifestationen deltog bland annat supportrar från samtliga de större fotbollslagen i Kharkiv, både rysktalande och ukrainsktalande. Demonstrationen bestod tydligen till stor del av den unga befolkningen i Kharkiv. Ungdomarna vill ha ett enat Ukraina och ett närmande till EU. (Den ukrainska rubriken längst upp på filmen är "Kharkiv = Ukraina")

I media förekommer uppgifter om att de rysktalande är i majoritet i östra Ukraina, men så är det inte. De ukrainsktalande är i klar majoritet i alla regioner utom just på Krim-halvön. De proryska väpnade grupperna och ockupanterna har inget stöd från majoriteten av befolkningen, och det finns enligt flera opartiska opinionsmätningar ett mycket starkt stöd bland befolkningen i samtliga de östra regionerna att bevara Ukraina som enhetlig nation.

Dagens måndagsmöte för Ukraina

2014-03-24Varje måndag klockan 12 hålls nu möten på Norrmalmstorg i Stockholm till stöd för Ukraina. I dag var moderaternas Europaparlamentarieker Gunnar Hökmark en av talarna. Han påminde om måndagsmötena till stöd för Estland, Lettland och Litauen på Norrmalmstorg på 1980-talet och hur historien tyvärr upprepas med ett Ryssland som anser att man med militärmakt kan lägga under sig andra länder. De tre pelarna på Norrmalmstorg restes efter baltstaternas självständighet, som ett minne av dessa måndagsmöten. Och även då var Gunnar Hökmark en av de drivande bakom manifetsationerna.

Dagens andra talare var Linda Nordlund från Liberala Ungdomsförbundet. Alla partier och de flesta i media tar kraftfullt avstånd från Rysslands agerande - med undantag för Vänsterpartiet och Aftonbladets kultursida som hela tiden försöker ursäkta Rysslands agerande. Det är pinsamt och visar ett förakt för demokratiska och moraliska värderingar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt signerar EU:s avtal med Ukraina

2014-03-22Här statsminister Reinfeldt tillsammans med Storbritanniens premiärminister David Cameron och Ukrainas preminärminister Arsenij Jatsenjuk strax före gårdagens signering av avtalet.Film från Krim i Ukraina - ukrainska soldater vägrar byta sida

2014-03-21

Detta är en ganska känslosam film från Youtube som jag just fick från en kontakt i Ukraina.

Filmen visar hur man på en av de ukrainska militärbaserna på Krim förbereder en ceremoni där ukrainska soldater ska svära sin trohet till den ryska armén för att kunna bo kvar på Krim med sina familjer i stället för att tvingas lämna det av Ryssland ockuperade området. En hög officer börjar hålla tal, och då hörs plötsligt ett annat ljud från en av byggnaderna i bakgrunden. En grupp ukrainska soldater kommer ut från ett logement, trotsar den ryska ceremonin, och börjar sjunga den ukrainska nationalsången. Genast börjar de ryska musikerna spela marschmusik för att överrösta ukrainarna, men de sjunger klart nationalsången innan de går tillbaka in i byggnaden. Flera journalister har under tiden sprungt fram till de ukrainska soldaterna och fångat händelsen på film och filen sprids nu över Ukraina.

De ukrainska soldaterna vill inte bli en del av den ryska kringsmakten och nationalsången blir deras sätt att protestera mot den ryska ockupationen av Krim. Ett historiskt dokument från en grupp ukrainska soldater som vad jag förstår redan blivit nationalhjältar i Ukraina.Välbesökt möte i EU-nämnden med fokus på krisen i Ukraina

2014-03-19I dag höll EU-nämnden ett mycket välbesökt möte. Till och med läktaren var fylld och man hade tvingats bära in extra stolar. Inte så konstigt kanske, med tanke på att fokus på dagens möte var situationen i Ukraina där statsminister Fredrik Reinfeldt redogjorde grundligt för den svenska linjen.
Måndagsmanifestation för Ukraina

2014-03-17Eftersom jag är i Stockholm idag passade jag på att ägna lunchen åt att delta i måndagsmanifestationen för Ukraina på Norrmalmstorg. I dag hade man två tunga talar på plats. Dels Migrationsminister Tobias Billström (M), dels förre språkröret för Miljöpartiet, Peter Eriksson. Båda höll brandtal för folkrätten och för Ukrainas rätt till en framtid som nation, utan att Ryssland lägger sig i landets inre angelägenheter. Båda fördömde också den illegala folkomröstningen på Krim. Tobias Billström varnade också för risken för framtida flyktingströmmar från Ukraina.

(Fotograf denna bild: Johanna Sjö, politiskt sakkunnig hos migrationsministern)Gårdagens demonstrationer mot Rysslands angrepp på Ukraina

2014-03-16Både i rysktalande delar av Ukraina och i Ryssland hölls igår stora demonstrationer mot Rysslands angrepp mot Ukraina. I Charkiv i östra Ukraina (vänstra bilden) finns en stor rysktalande befolkning. Men i går hölls en fredlig demonstration mot det ryska angreppet och för att Charkiv även i framtiden ska tillhöra Ukraina. I Morskva (högra bilden) hölls en mycket omfattande demonstration i går. Uppgifterna om antalet deltagare varierar, från "flera tiotusentals" till 50.000 deltagare. Man demonstrerade för fred och till stöd för sitt "broderfolk" i Ukraina, och mot den ryska ledningen. Bilderna kommer från reportaget i Aftonbladet.
Stoppa Paralympics i ryska Sotji!

2014-03-04

Låt mig först säga att jag egentligen inte är en vän av att bojkotta idrottsevenemang av politiska skäl. Att olika länder har olika syn på saker, eller till och med har en i våra ögon rent grotesk syn, kan inte i sig utgöra grund för att bojkotta exempelvis OS. Därför tyckte jag inte att vare sig bristande yttrandefrihet eller en upprörande syn på homosexualitet var tillräckliga skäl för att bojkotta OS i Sotji.

Men ibland kan det kännas rent orimligt att delta i ett idrottsevenemang och såväl 1916 som 1940 och 1944 ställdes OS in på grund av pågående krigshandlingar i Europa. 1976 genomfördes en bojkott av afrikanska stater mot OS i Montreal, som hade koppling till oönskat idrottsutbyte med Syd-Afrika. Nästa bojkott inträffade 1980 när OS i Moskva genomfördes samtidigt som Sovjetunionen var i full gång med en invasion av Afghanistan. Detta OS bojkottades av 65 länder. När det sedan var dags för nästa OS 1984 i Los Angeles bojkottades detta OS av ett antal öststater. Denna gång utan några egentliga sakskäl utan mer som en reaktion mot bojkotten av Moskva-OS. Skälen för bojkott av OS har alltså varierat genom åren.
På fredag invigs Paralympics, OS för funktionshindrade, i ryska Sotji. Ca 550 aktiva deltar i spelen. Sotji ligger endast 40-50 mil från Krimhalvön i Ukraina som just nu ockuperas av rysk militär. Att delta i ett OS som genomförs i ett land som samtidigt med spelens genomförande ägnar sig åt ockupation av delar av ett grannland är enligt men åsikt fullständigt orimligt. OS har en enormt PR-värde för den ryska ledningen och president Putin lär finnas på plats när spelen invigs.

Jag anser därför att den Internationella Paralympiska Kommittén bör avblåsa tävlingarna i Sotji och samtidigt verka för att tävlingarna kan genomföras på annan plats i stället så snart som möjligt.

Om ett sådant beslut inte tas före fredagens invigning anser jag att Svenska Paralympiska Kommittén bör ta beslut om att den svenska truppen ska lämna Paralympics i protest mot det ryska angreppet på Ukraina
. Detta trots att jag inser vilken idrottsmässig uppoffring det medför för de 19 aktiva svenskar som deltar i spelen. Men handen på hjärtat - värdet av en tydlig markering mot ett agressivt Ryssland är värt så mycket mer. De 19 svenska deltagarna skulle vinna en respekt i Sverige och världen som väger tyngre än varje tänkbar OS-medalj.

Jag konstaterar också att en av Sveriges främsta handikappidrottare, simmaren David Lega, numera KD-politiker i Göteborg, i likhet med mig anser att Internationella Paralympiska Kommittén bör besluta om att ställa in Paralympics i Sotji. Jag tycker dock, till skillnad mot David Lega, att Svenska Paralympiska Kommittén vid brist på ett sådant beslut borde överväga att stoppa det svenska deltagandet.

Sanningen är krigets första offer

2014-03-02

Några exempel på hur ryska media hanterar invasionen i Ukraina.Reaktionerna på Krim överdrivs uppenbarligen av ryska media. De många "glada ryssarna" på Krim är tydligen inte riktigt så många, även om ryska media gärna förstorar omfattningen av stödet från lokalbefolkningen. Ett exempel är denna bild ur två olika perpektiv som kommer från ett inlägg på twitter. Högra bilden tagen av en frilansfotograf. Vänstra bilden den officiella från samma händelse i ryska media. Detta att organisera och överdriva positiva mottagningskommittéer för att försvara en väpnad invasion har vi ju sett tidigare i europeisk historia.Ryska TV rapporterade idag också om "omfattande flyktingströmmar från Ukraina till Ryssland". Men man "missade" lite i rapporteringen och lade ut en bild på gränskonstrollen vid Shehyni mellan Ukraina och Polen (!). Om det verkligen är flyktingar som finns i fordonen som står i kö vid gränsen går ju omöjligen att säga, men de är i vart fall inte på väg till Ryssland.
Har den ryska ledningen verkligen folkets stöd?

2014-03-02

Under dagen kommer rapporter om demonstrationer för fred i både St Petersburg och Moskva. Bilden kommer från St Petersburg där tydligen invånare bildade kedja utanför Isakskatedralen i centrum i protest mot kriget. Men enligt journalister på plats gjordes också omfattande gripanden av hundratals demonstranter från rysk polis, både i St Petersburg och Moskva. Frågan är vad majoriteten av det ryska folket egentligen tycker om att ryska armén angriper ett "broderfolk"? Det finns ju historiskt starka band mellan Ryssland och Ukraina.

Inte minst för invånarna i St Petersburg måste det som hänt vara en chock, för själva vill man ju helst närma sig Västeuropa och EU och är den mest västorienterade delen av Ryssland. Kanske inte så konstigt om protesterna mot den ryska invasionen av Ukraina märks extra tydligt just i St Petersburg.

Ryssland skyller invasionen av Krim på att man vill "skydda den rysktalande befolkningen". Vilka hot som skulle riktas mot dessa i den redan autonoma Krim-halvön framgår inte. Inga media rapporterar om några hot mot den rysktalande befolkningen. och som sagt, Krim är redan ett mer eller mindre självstyrande område i Ukraina. Och den nu "tillsatte" ryssvänlige presidenten lär företräda ett parti som endast fick 4% (!) av rösterna i det senaste valet. Tidigare opinions- mätningar på Krim visar dessutom att en stor majoritet vill att Krim ska fortsätta att tillhöra Ukraina. Jag tycker därför det verkar märkligt om stödet för de tyska trupperna skulle vara så starkt som vissa media påstår.

Det finns bara en sak att säga. Ryssland står med skammen när man med vapen angriper ett grannland. Det är oförlåtligt och visar tyvärr att man inte kan lita på Ryssland idag heller, trots alla avtal och högtidliga deklarationer om fred. Självklart kommer detta att få betydelse för försvarspolitiken i hela Europa. Samtidigt måste man skilja mellan den ryska ledningens ansvar och det ryska folkets. Risken för ett utbrett "rysshat" är uppenbar. Jag hoppas vi inte hamnar där. Folket bär inte ansvar för sin aggressiva politiska ledning, och de matas med tillrättalagd information från officiella ryska media.

Omfattande fredsdemonstration i rysktalande Charkiv

2014-03-02

Fick denna youtubefilm från min kontakt i Charkiv. En mycket omfattande demonstration i centrala Charkiv för fred och mot det ryska angreppet. Alla ukrainare i de rysktalande östra delarna stödjer uppenbarligen inte det ryska angreppet.

I Kiev och andra ukrainska städer demonstreras det också för fred och ett sammanhållet land. Supportrar för fotbollslagen Dynamo Kiev från den "västliga delen" av Ukraina och Shakhtar Donetsk i de rysktalande sydöstra provinserna möttes exempelvis idag i en fotbollsmatch i Kiev för att markera att man vill hålla ihop Ukraina som land.
Här några foton från samlingen i anslutning till dagens demonstration i Charkiv.

  
Okända män angrep nyss parlamentet i Charkiv i östra Ukraina

2014-03-01
Jag fick just denna länk via facebook från min kontakt i Charkiv i östra Ukraina. Okända män med orangesvarta armbindlar angrep för bara någon timme sedan delstatsparlamentet i Charkiv, rev ned den ukrainska flaggan och hissade den ryska. Min kontakt säger att männen uppenbarligen inte är från Charkiv, de hittar inte i stan och ingen känner igen dem. Bilder finns också på bussar som inte är från trakten. Enligt min källa står den lokala polisen i Charkiv och tittar på utan att ingripa. Människor i Charkiv är nu rädda för en rysk invasion.

Ny manifestation för Ukraina idag - och ett oväntat möte

2014-02-28I dag hölls en ny stor manifestation för Ukraina på Mynttorget, alldeles utanför entrén till moderaternas riksdagskansli. Jag höll på att inte komma in genom dörren, för det stod en grupp människor precis framför entrén. Och då såg jag vem det var som just blev intervjuad av media. Det var den Ukrainska artisten Ruslana, som vann melodifestivalen för Ukraina för några år sedan. Jag pratade lite med henne och fick då veta att hon är på resa i Europa för att försöka verka för en fredlig utveckling i Ukraina med ett starkt stöd från EU. Hon är däremot inte själv intresserad av någon politisk karriär utan engagerar sig ideellt för Ukrainas framtid.
Dramatisk dag i Ukraina - Julia Tymosjenko fri

2014-02-22I dag har de dramatiska händelserna avlöst varandra i Ukraina. Presidenten har lämnat Kiev och enligt uppgifter från min tidigare tolk i Charkiv har presidenten synts där under dagen. Men just nu vet ingen var han är. Parlamentets talman har också avgått, och dessutom har parlamentet beslutat att oppositionsledaren Julia Tymosjenko ska friges, vilket skett under kvällen. Hon har nu gjort sitt första framträdande i TV från Majdan (torget) i Kiev. Datum för nyval har också fastställts till den 25 maj.

Plötsligt gör sig mina egna upplevelser från oktober 2012 påminda. Här blir jag intervjuad utanför Julia Tymosjenkos sjukhus just efter att jag övervakat hennes röstning i parlamentsvalet. Jag minns hur hon låg där i sjuksängen, övervakad av massor av poliser och soldater, hela sjukhuset var ockuperat och den behandling vi fick som valobservatörer var närmast förnedrande. Jag minns också mitt samtal med henne i sjuksängen, och hennes vädjan till mig och min danske kollega Lykke Friis (th), att Europa inte skulle glömma bort Ukraina. I mitten av fotot syns vår tolk Daria. Vilken roll Tymosjenko nu kan tänkas få i det nya Ukraina vet jag inte, men hennes frigivning är ändå ett viktigt steg för att återupprätta demokrati och rättssäkerhet i Ukraina. Att fängsla politiska motståndare efter en farsartad rättegång hör inte hemma i en demokrati.

Läs min reseberättelse från valobservationsuppdraget i Ukraina och mina upplevelser i Charkiv på denna länk.
Ukrainare i Stockholm i manifestation mot våldet i Kiev

2014-02-20

På väg från Riksdagen till Centralen passerade jag förbi denna lilla manifestation på bron utanför Riksdagen. Det var Ukrainare i Stockholm som ville hedra dem som dödats av våldet i Kiev och kräva sanktioner mot Ukrainas regering. Jag frågade en kvinna om jag fick ta en bild, och det fick jag gärna. Sedan pratade vi lite, och jag berättade om mitt möte med Julia Tymosjenko och mitt uppdrag som valobservatör 2012. Då ville hon att jag berättade för alla deltagarna, så jag fick hålla ett spontant litet tal till deltagarna. Jag kunde då också berätta att utrikesminister Carl Bildt bara några minuter tidigare hade meddelat på twitter om EU:s beslut om sanktioner mot regimen i Ukraina. Mitt besked möttes med jubel, innan deltagarna började sjunga ännu en sorgsen sång på ukrainska för att hedra dem som dödats av regimens prickskyttar.

Den som önskar kan ta del av reseberättelsen från mitt valobserva- tionsuppdrag i oktober 2012 och mötet med Julia Tymosjenko.