Januari 2023

 

Finansutskottets utfrågning om ekonomisk stabilitet

2023-01-31



I dag hade finansutskottet sin sedvanliga utfrågning om ekonomisk stabilitet med riksbankschefen, generaldirektörerna för Finansinspektionen och Riksgäldskontoret, samt finansmarknadsministern. Normalt väcker väl dessa utfrågningar inte jättestort intresse utöver de ekonomiska experterna, men i dag var antalet åhörare större än på länge. Det visar kanske hur stor oron och osäkerheten är kring den ekonomiska utvecklingen i Sverige och omvärlden.

Totalt sett var bilden positiv när det gäller den ekonomiska stabiliteten. Bankerna betraktas som mycket stabila, och man har under många år tagit höjd för betydligt högre ränteläge än idag, och de flesta låntagare klarar sina lån. Andelen kreditförluster är inte heller särskilt betungande.  

En viktig fråga som kom upp var amorteringskravet. Finansinspektionen och Riksbanken tycker inte att man ska avskaffa amorteringskravet generellt, utan bara använda den ventil som finns att ge tillfälligt amorteringsuppskov för låntagare som har problem att betala sina lån. 

När amorteringskravet infördes var jag mycket kluven, för att inte säga ganska negativ. Som tidigare bankanställd under många år anser jag att bankerna är de som ska avgöra hur mycket en kredittagare bör amortera, med hänsyn till inkomst, förmögenhet med mera. När jag arbetade som kredithandläggare i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var det självklart att man skulle amortera, men man kunde få några första år amorteringsfritt. Tyvärr har detta sedan luckrats upp över tid, och bankerna började snarare konkurrera genom att erbjuda amorteringsfrihet permanent till alla kunder, och utvecklingen har fortsatt. I längden är det ett ohållbart system - bankerna har visat att de inte kan stå för rimliga amorteringsvillkor. Och därmed är det rimligt att staten sätter ned foten.  Jag röstade därför för amorteringskravet när riksdagen beslutade om detta våren 2016.

Samtidigt var ett av argumenten för amorteringskrav just att det skulle skapa ett utrymme för låntagarna i ett krisläge - då kunde man tillfälligt släppa amorteringskravet och därmed frigöra utrymme för att klara av att betala räntorna. Det viktiga nu är att denna möjlighet verkligen används för hushåll med betalningsproblem, och de besked vi fick idag var att åtskilliga tusen hushåll fått sådan tillfällig amorteringsfrihet. Regeringen har också krävt att få löpande rapporter från ansvariga tillsynsmyndigheter om hur denna möjlighet utnyttjas. Med det kravet och den inriktningen tycker jag att regeringens och myndigheternas linje idag är högst rimlig. Ett generellt amorteringskrav för mig och andra som inte har några problem med sina lån löser inga problem utan riskerar bara att leda till att människor lånar för mycket. Ett selektivt amorteringskrav för låntagare med problem att betala räntorna skyddar däremot människor från obestånd och skyddar bankerna från kreditförluster. Det ökar den ekonomiska stabiliteten i bistra tider.





 

Grovt gängkriminella har kapat Socialdemokraterna i Botkyrka

2023-01-31

Nyheten att Socialdemokraternas kommunalråd i Botkyrka på ett kuppartat sätt röstats bort av sina egna partimedlemmar har väckt ilska och oro även utanför Socialdemokraterna. Bakgrunden är att den nu petade ordföranden i kommunstyrelsen tagit beslut om att stänga ned verksamheter inom ABF, bland annat fritidsgårdar i Botkyrka, eftersom de enligt polisen beskrivits som "uppehållsrum för kriminella". Enligt polisen förekom öppen drogförsäljning, skyddsvästar och knivar i den kommunalt stödda verksamheten, och flera av de anställda har kopplingar til kriminalitet. Polisen uttrycker lättnad över att fritidsgårdarna stängts. 

Efter beslutet av kommunen yrkades s-internt omröstning om s-kommunalrådets framtid. På kort tid hade man mobiliserat ett 50-tal nya s-medlemmar, varav tydligen en hel del inte kunde svenska och överhuvudtaget inte visste vad frågan gällde. Bland de som röstade bort kommunalrådet fanns enligt flera media grovt kriminella i det så kallade Vårbynätverket. Uppenbarligen gick de med i Socialdemokraterna för att få chansen att motarbeta politiker som motarbetar deras kriminella verksamhet. Att grovt kriminella på detta sätt infiltrerat och nu direkt påverkar Socialdemokraternas politik i Botkyrka genom att straffa obekväma kommunalråd genom att avsätta dem är ett allvarligt angrepp på demokratin. Om kriminella kidnappar politiken är Sverige mycket illa ute.

Samtidigt har olika former av "kupper" förekommit även i andra partier genom åren i samband med nominering till valsedlar, även om det inte varit av samma dignitet, inte handlat om att avsätta någon som "straff" och inte haft någon direkt koppling till grov kriminalitet. Det finns all anledning för alla partier att hålla koll på denna typ av missbruk av den interna demokratin och att stötta varandra om det händer. Jag har själv uttryckt mitt stöd till det drabbade s-kommunalrådet som kommentar till hennes inlägg i facebook.

De utomstående som på dessa sätt "kapar" ett parti har troligen egentligen så stort intresse för partiet i fråga. En lösning är såklart att ha en längre karenstid innan en nyvärvad medlem får rösträtt.

Vad gäller ärendet i Botkyrka förväntar jag mig att Socialdemokraternas partiledare ska uttala sig. Ännu har det inte hörts något alls. Det är beklämmande.



  




 

 

Är Malmö sämst i Sverige på att prioritera?

2023-01-28

Jag är ju en av två moderata ledamöter i den statliga utredningen om "En ändamålsenlig kommunalekonomisk utjämning", i vardagstal kallad Utjämningskommittén. Detta område har alltid intresserat mig mycket, och jag har varit moderaternas ansvarige för kommunekonomiska frågor under flertalet av de åtta år jag suttit i finansutskottet. Jag brukar ha debatter om detta i riksdagen varje år. Då brukar jag påminna om värdet av prioriteringar och ge exempel på dåliga sådana. 

Jag skrev en tweet idag med anledning av nyheten att de styrande i Malmö (S, L och MP) har föreslagit ett kraftigt sparbeting som gör att man inte längre kommer kunna garantera skolmat som uppfyller näringskraven. Det skulle bland annat bara bli kött en gång i veckan. Glädjande nog stoppades visserligen förslaget tills vidare av tre partier i oppositionen (M, SD och V). I min tweet konstaterar jag att Malmö Stad är den kommun som får störst totalt bidrag ur utjämningssystemet av alla svenska kommuner. Trots detta har man alltså inte råd med bra skolmat. Anledningen är usel prioritering.

 


I min tweet nämnde jag att Malmö Stad satsade en halv miljon kronor på projektet "ljudet av Malmö" där man spelade in tystnad. Jag tyckte det var ett bra exempel på usel prioritering. Men mina följare var hjälpsamma. I twittertråden kommer nu exempel efter exempel på stollerier med skattemedel i Malmö. Här ett axplock av de exempel jag hittills fått i tråden (jag redovisar som det beskrivs, har kollat upp några av exemplen, jag kan inte garantera att alla summor stämmer exakt, men samtliga händelser har definitivt inträffat och summorna är omnämnda i media):

* Malmö Stad är en av få kommuner, kanske den enda, som under många år gett försörjningsstöd till asylsökande som fått avvisningsbeslut och vägrar lämna landet. Den totala kostnaden är svår att få fram, men det handlar med all sannolikhet om ganska många miljoner genom åren.
* Malmö Stad har rekordmånga anställda "kommunikatörer", enligt kommunen själva 120 (!) stycken, enligt en extern granskning är det snarare 170 stycken (att jämföra med mångdubbelt större Stockholms 200)
* År 2020 annonserade Malmö efter en "kreativ kommunikatör" till sina simbassänger...
* Man satsade på en "iransk eldfest" för 600.000 kronor
* Man har en heltidsanställd skateboard-samordnare med en budget på 2,5 miljoner för rådgivning och planering av skateboardevenemang 
* Kommunen har även en kommunal e-sportsamordnare
* 2018 bjöd Malmö Stad 49 influencers på gratis semester i Malmö, bekostad av skattebetalarna. Satsningen fortsatte 2019.
* Man har satsat 700.000 på en fairtradecertifiering och tillsatt en heltidstjänst för att hantera certifieringen
* Till följd av fairtrade-certifieringen blir också maten dyrare att köpa in
* Den rosa regnbågsenhörningen som skulle hylla Pride kostade 850.000 kronor

* Projektet "ljudet av Malmö" kostade alltså 500.000 kronor.

Enligt Skattebetalarnas Slöseriombudsman bryter Malmö Stad regelmässigt mot gällande upphandlingsregler vilket fördyrar många kostnader. Slöseriombudsmannen berättade också i en artikel 2019 i Kvällsposten om hur Malmö åren före slog svenskt rekord i studieresande. Två politiker och sex tjänsemän åkte på musikfestival till Kalifornien. Två medarbetare skickades till Paris för att få inspiration till Malmös julfirande och på tre år flögs det tur och retur till Stockholm 10.000 gånger.  Resandet toppades av den delegation på 18 personer som reste till Detroit för att studera hur staden hanterat sin konkurs...

En del av exemplen är helt orimliga kostnader alldeles oavsett hur det ekonomiska läget är, medan andra exempel är kostnader man absolut kan unna sig om man har en ekonomi i balans, goda skatteintäkter och inga brister i kärnverksamheterna. Men utan extremt stora statsbidrag från den kommunala skatteutjämningen är väl Malmö Stad i det närmaste konkursmässiga. Att då fortsätta att slösa bort pengar på saker som ligger utanför kärnverksamheterna, samtidigt som man föreslår kraftig besparing på barnens skolmat är inget annat än oanständigt, upprörande och rent stötande. 

Jag säger samma sak som jag gjort i ett flertal riksdagsdebatter genom åren, både i majoritet och opposition - om inte kommuner och regioner blir bättre på att prioritera det som är viktigt spelar det ingen roll hur mycket pengar staten skjuter till eller hur mycket man höjer skatten - pengarna kommer ändå inte att räcka. Malmö är ett skräckexempel, men långifrån ensamma när det gäller ett upprörande slöseri med skattepengar. 


 

 

Extrem svensk miljöpolitik utan konsekvensanalyser

2023-01-27

I senaste numret av Tidningen Näringslivet finns en riktigt intressant artikel om hur extrem, orimlig och aktiviststyrd den svenska miljöpolitiken har blivit. Och hur man medvetet missleder allmänhet och politiker. Det är en grupp forskare som analyserat svensk miljöpolitik och det är minst sagt skrämmande läsning.

I artikeln nämns bland annat att OECD konstaterat att de svenska miljömålen är ambitiösa, men också problematiska eftersom de inte är förankrade i lagstiftningen. De har helt enkelt inte stöd i lagen utan går längre än vad lagen säger. 

Man menar också att Sverige inte är ett föregångsland på miljöområdet eftersom myndigheter och politiker konsekvent valt bort att göra konsekvensanalyser (något jag envist påpekat under många år, och också själva orsaken till att jag vägrade rösta för klimatlagen och det klimatpolitiska ramverket i riksdagen - det framstod som helt uppenbart att konsekvenserna för vårt land skulle bli helt orimliga om dessa lagar skulle tillämpas). 

Läs artikeln i sin helhet här!

Den nya regeringen känns betydligt mer nyanserad och eftertänksam när det gäller miljö- och klimatpolitik. På många områden har politiken utvecklats i precis den riktning jag önskat och arbetat för. Bland annat synen på privatbilismen. Men jag ser fortfarande risker med två stora projekt. Det ena är Hybrit ("stål utan kol") som jag skrivit om förut, och där jag tror och hoppas att regeringen ska inse riskerna och problemen. Det andra är CCS (koldioxidinfångning och lagring), som tyvärr blivit en del av Tidöavtalet. En av de få saker jag inte uppskattar i det avtalet. Båda dessa jätteprojekt kostar enorma mängder miljarder av våra skattepengar, men "nyttan för klimatet" går verkligen att ifrågasätta. Frågan är om den ens är mätbar?


 


Klimatpolitiken används för att bana väg för socialism

2023-01-27

Den välkände klimatalarmisten Johan Rockström har tillsammans med några andra klimataktivister skrivit en ny bok,  där de mer eller mindre kommer ut som ganska extrema socialister, eller rent av kommunister.

Göteborgs-Posten har recenserat boken och konstaterar bland annat att författarna menar att "om vi ska ha möjlighet till en säker framtid på jorden krävs inget mindre än att skaka om de ekonomiska systemet i dess grundvalar". Man kallar det för "Jättesprånget".

Vad innebär då detta? Jo exempelvis att "omfördela rikedom genom medborgarfonder", och kombinera detta med att ge en "basinkomst" till medborgarna. Självklart måste vi alla sluta äta kött, och alla bör ladda ned en app och beräkna sin personliga koldioxidbudget...de skriver inte att det ska bli tvingande, men självklart är det väl sannolikt deras vision. 

I min värld handlar allt detta om en samhällsutveckling i gränsområdet mellan socialism och kommunism. Och det är ju inte de första klimatdebattörerna som framför sådana tankar. Faktum är att de flesta extrema klimataktivister använder argument som hämtas från den yttersta vänsterkanten. De använder helt enkelt klimatfrågan för att försöka flytta makt från medborgare till politiker och experter, öka samhällets kontroll över hur vi lever och vad vi får göra, och minska människors frihet efterhand som man inför socialistiska reformer.

Det är hög tid att konservativa och liberala politiker och debattörer börjar se igenom detta innan det är för sent. Att spela med i den extrema klimataktivismen leder Sverige och världen i helt fel riktning. Socialism och kommunism är mycket farligare för både människor och miljö än vad aningslösa politiker och media inser. Frågan är om det inte rent av är värre än att klimatet förändras?


 

 

100 dagar med ny regering - många bra och viktiga beslut 

2023-01-26

Den nya moderatledda regeringen har nu regerat i 100 dagar. Här har jag gjort ett urval av bra och viktiga beslut som den moderatledda regeringen redan fattat:

✅Ökade resurser till alla rättsvårdande myndigheter
✅Visitationszoner och anonyma vittnen kommer att införas
✅Kriminalvården har fått i uppdrag att förbereda en kraftig expansion
✅Arbetet har inletts för att uppnå en polistäthet som motsvarar genomsnittet i EU
✅Arbetet har påbörjats med att inrätta en utbetalningsmyndighet för att stoppa fusket med skattepengar
✅Stärkt tillgång till föräldraskapsstöd i hela landet
✅Vi reglerar kommuners brottsförebyggande arbete i lag
✅Förslag om att tillåta sociala insatser till barn över 12 år utan vårdnadshavares samtycke
✅Svenska kraftnät och Energimyndigheten dammsuger nu marknaden på all tillgänglig elproduktion
✅Avskaffad skatt på kraftvärme
✅Vi har påbörjat arbetet för att säkerställa elproduktion på rätt ställen och med rätt egenskaper
✅Arbetet har påbörjats för ny, planerbar och fossilfri kärnkraft genom flera satsningar och lagändringar
✅Laddinfrastrukturen byggs ut
✅Sänkt skatt för personer över 65 år som arbetar.
✅Skatten på bensin och diesel har sänkts med 1 krona per liter 
✅Reseavdraget har höjts från 18,50 till 25 kronor per mil
✅Skattebördan för landets lantbrukare lättas genom skattesänkning på jordbruksdiesel
✅Beslut om elstöd för hushåll för oktober 2021 – september 2022 
✅Gasstöd är på väg till västsvenska gasnätet
✅Ett nytt uppdrag om elstöd för hushåll i hela Sverige för perioden november–december 2022 är på väg
✅Antalet kvotflyktingar minskas från 5 000 till 900 per år
✅Migrationsverkets arbete med att återkalla uppehållstillstånd i fler fall stärks
✅De inre gräns- och utlänningskontrollerna stärks
✅Arbetet intensifieras med att utvisade ska återvända till sina hemländer 
✅Skärpta inkomstkrav för arbetskraftsinvandring 
✅Utökat militärt och humanitärt stöd till Ukraina
✅Beslut om höjd försvarsbudget 
✅Ett intensivt arbete pågår för att kapa vårdköerna, förbättra tillgängligheten och öka jämställdheten i vården
✅I budget 2023 avsätts 2 miljarder kronor för att öka antalet vårdplatser i ett prestationsbaserat system
✅Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor i budget 2023 för att inrätta en nationell vårdförmedling i statlig regi
✅Utveckling och förbättring av cancervården för barn och vuxna 
✅Främja psykisk hälsa, förebygga psykisk ohälsa och förbättra psykiatrin 
✅Ökade medel för att korta köerna till BUP 
✅Medel avsätts till civilsamhällets arbete för att bryta ofrivillig ensamhet
✅Undervisningstiden i svenska och matematik i lågstadiet utökas
✅I årets budget tillförs medel för lovskola
✅Vi satsar 685 miljoner kr för att öka tillgången till läromedel av hög kvalitet 
✅Vi satsar på fler speciallärare
✅Arbetet att reformera friskolesystemet har påbörjats
✅Vi förstärker tillsynen och granskningen av skolor med konfessionell inriktning för att motverka extremism


Vid den här tidpunkten för fyra år sedan hade Stefan Löfven precis bildat regering, men han saknade som bekant majoritet i riksdagen.  Därför fick Socialdemokraterna heller inte så mycket gjort under sina år i regering. De akuta samhällsproblemen fortsatte att växa. Nu är läget annorlunda. Det nya regeringsunderlaget har ett gemensamt avtal för de reformer som ska genomföras, och har majoritet i riksdagen för att få något gjort. Samtidigt måste man komma ihåg att stora reformer och förändringar i lagstiftning tar tid - ofta krävs utredningar om detaljer och om hur lagstiftningen exakt ska utformas, förslag ska skickas på remiss, lagförslag tas fram och sedan ska riksdagen behandla ärendena och ta beslut. Men arbete pågår i alla departement och på alla politikområden. Leveranser kommer hela tiden. 





Högst rimligt att inte utbetalda elstöd blir offentliga på individnivå

2023-01-25

Riksdagens konstitutionsutskott föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att sekretessbelägga personliga förhållanden när elstödet ska betalas ut. 

Jag anser att förslaget om sekretess är fullständigt självklart. Bakgrunden till att regeringen vill sekretessbelägga dessa uppgifter är att man vill skydda enskildas personliga förhållanden, då uppgifterna skulle kunna användas för att ge en bild av vanor, livsstil och ekonomi hos enskilda individer och grupper. Offentliggörande skulle även röja uppgifter om personer med skyddad identitet. Risken finns också att offentliga uppgifter på individnivå skulle öppna upp för oseriösa försäljare och bedragare som skulle använda uppgifterna för att försöka lura äldre och utsatta människor i samband med utbetalning av elstödet eller för att exempelvis försöka sälja snabblån för kommande elräkningar till kunder med hög elförbrukning. Staten ska inte underlätta för detta.

Invändningen från dem som tycker annorlunda är att det är viktigt enligt offentlighetsprincipen att uppgifterna blir offentliga. Jag anser som både jurist och lagstiftare att de helt har missförstått vad offentlighetsprincipen innebär. Den syftar till insyn i statens och myndigheternas beslut, men har aldrig avsett att alla ska få ta del av alla uppgifter om enskilda personer. Ingen tycker nog att det vore rimligt att lägga ut  uppgifter offentligt om utbetalda bostadsbidrag eller försörjningsstöd på individnivå? För att sedan göra det möjligt för kvällstidningarna att publicera "Kolla vad dina grannar får i bostadsbidrag" eller "Lista över vilka som fått försörjningsstöd i år i din kommun". Inga uppgifter om andra utbetalningar från Försäkringskassan är vad jag vet offentliga på individnivå. På samma sätt bör självklart uppgifter på individnivå om utbetalda elstöd inte bli offentlig uppgift. Däremot ska självklart alla övrigt kring elstöden vara öppet och transparent - hur stora summor Svenska Kraftnät betalar ut, hur regelverken ser ut, och hur beslut tagits i ärendena. Offentlighetsprincipen är till för att granska makten, inte att granska utbetalning till enskilda individer.

Lagrådet har framfört kritik mot förslaget men den måste sätts in i sitt sammanhang. De har dels kritik gentemot beredningen av ärendet vad gäller tidsfrister för svar på remisser, men detta är något man rimligen får acceptera för att lyckas betala ut elstöden i rimlig tid.  De framför också att de inte anser att det finns skäl att sekretessbelägga uppgifterna eftersom de inte är integritetskänsliga. För att förstå denna invändning från lagrådet måste man först förstå deras uppgift. Lagrådet ska granska förslag till nya lagar i förhållande till den lagstiftning som redan finns på plats. De ska inte göra politiska bedömningar av vad som är önskvärt och inte. Det är vi folkvalda som ska avgöra vad som ytterligare bör skyddas och denna form av personliga förhållanden menar vi är rätt att skydda. 

Jag tycker också man kan sätta in frågan i ett bredare sammanhang. I Sverige har vi i dagsläget fler och mer omfattande register över våra medborgare än de flesta länder i världen. Vi ska veta att bara vår folkbokföring där vi har koll på varje människa och där varje person har ett eget personnummer ses idag av resten av världen som exceptionellt då detta inte tillhör vanligheterna. Lägg till de register över ägande av bilar, fastigheter, telefonnummer, äktenskap, offentliga klasslistor från skolor, bolagsengagemang, privata belastningsregister med mera, så kan företag och privatpersoner idag göra mycket omfattande utredningar av enskilda individers förehavanden vilket sedan kan användas i mer eller mindre vällovliga syften. Om ingenting görs så går vi mot en situation där ingen av oss längre är vanliga privatpersoner utan alla blir allt mer offentliga personer. Privatlivets helgd, som är fastslagen i grundlagen, devalveras över tid men det är tvärtom viktigt att försöka slå vakt om denna. Offentlighetsprincipen är till för att granska makten, inte folket! Den ska användas för att skapa demokratisk insyn och öppenhet kring maktens utövande vilket fortfarande är möjligt efter att denna lag införts. Riksrevisionen granskar dessutom årligen svenska myndigheter, bland annat Försäkringskassan, och kommer att kontrollera att elstödet hanterats korrekt.

Man kan även konstatera att det förra elstödet som betalades ut under den förra regeringen och då direkt genom elbolagen till konsument gav ännu mindre insyn för då kunde inte ens Riksrevisionen göra en djupgående granskning och det var faktiskt rent av närmast omöjligt för regeringen att följa upp om pengarna verkligen nått elkunderna. Frågan är varför det blir mer kritik nu mot den lösning som vi lägger fram om nytt elstöd och som kan granskas i större utsträckning, än kritiken mot det tidigare elstödet som i praktiken var helt omöjlig att granska?

En annan uppgift kring elstödet som också föreslås sekretesskyddas är uppgifter om anläggnings-id för varje elabonnent. Det är alltså en beteckning på varje elabonnents anslutning till elnätet. Detta anses vara mycket skyddsvärda uppgifter ur totalförsvarssynpunkt och det kan vara bra att känna till att alla svenska anläggnings-id idag finns lagrade hos Energimarknadsinspektionen men då i avidentifierad form (går inte att koppla till enskilda abonnenter) och är belagda med sekretess även i denna avidentifierade form. Skälet är att det finns ett försvarsvärde i denna information, framförallt i det utmanande internationella säkerhetsläge vi nu befinner oss i. Uppgifter som är hemligstämplade idag ska självklart inte röjas i samband med utbetalning av elstöd och därför vara sekretessbelagda även hos Försäkringskassan. 

Sammanfattningsvis anser jag att förslagen om sekretess kring enskildas personliga förhållanden och personliga anläggnings-id är helt självklara, och begriper inte kritiken och förstår inte heller varför S, V, C och MP säger nej till förslaget. De bryr sig uppenbarligen inte om vare sig enskildas integritet eller uppgifter som bör skyddas ur totalförsvarssynpunkt.  

I eftermiddag kommer jag att debattera saken med min s-kollega Petter Löberg i P4 Sjuhärad runt klockan 15.45.


 

 

Möte med moderaternas riksdagsgrupp

2023-01-24

I dag var det dags för veckans sedvanliga gruppmöte med moderaternas riksdagsgrupp, och vi gästades av statsministern. Självklart står den allvarliga gängkriminaliteten och störningen av den svenska Natoprocessen i fokus, men vi diskuterade även många andra frågor. Vad som sas och diskuterades i sak håller vi dock för oss själva, interna möten är alltid interna.


 

 

Lunch med IMF

2023-01-24

I dag hade finansutskottet lunchbesök av en delegation från IMF, Internationella Valutafonden. De berättade om sina reflektioner kring svensk ekonomi inför presentationen av den mer omfattande landrapporten om Sverige som kommer senare i vår.  IMF gör löpande analyser av samtliga medlemsländers ekonomiska läge, och det är intressant att lyssna på hur de ser på svensk ekonomi. I allt väsentligt var det dock redan kända synpunkter och i stort står svensk ekonomi ganska stark sedan decennier tillbaka, med en låg statsskuld och oftast ansvarsfull budgetpolitik. Samtidigt pekar man på problem med hög arbetslöshet, brister i integrationen, hög skuldsättning, hög inflation och risker på fastighetsmarknaden. Allt saker som den nya regeringen har i fokus.  

  


 

 

Sverige lär bli medlemmar i Nato förr eller senare

2023-01-24

Just nu är det hela havet stormar kring den svenska Natoansökan och Turkiets agerande. Det är bara att konstatera att det finns många aspekter i det som pågår.

1. Turkisk inrikes och utrikespolitik har flyttat in i den svenska samhällsdebatten. Både den styrande Erdoganregimen, den politiska turkiska oppositionen och grupper som är i öppen konflikt med Turkiet använder nu Sverige som spelplan för sina egna intressen. Sverige betalar nu priset för en omfattande invandring från mellanöstern, där olika grupper tagit med sig konflikterna hit.

2. I Sverige använder både högerextrema och vänsterextrema grupper den enorma överkänslighet som finns inom muslimska grupper mot det man uppfattar som ett angrepp på islam. Genom att öppet håna Turkiet och islam försöker man stoppa den svenska Natoanslutningen. Nyckeln till framgången är den extremt överdrivna turkiska reaktionen. Och då är vi tillbaka på den första punkten - Turkiets president ligger under i opinionsmätningarna och behöver röster i det kommande valet, och inget fungerar bättre i Turkiet än en yttre gemensam fiende - i detta fall "angrepp mot islam". Koranbränningen, den upphängda dockan och olika demonstrationer, satirinslag mm i Sverige (och även delvis i Finland) är en ren jackpot för Erdogan och kan rädda hans och hans partis plats vid makten. Man kan tycka att Erdogan och hans regim agerar lite barnsligt på provokationerna, men det Erdogan gör är ur hans egen synpunkt helt logiskt.

Kommer detta då att stoppa den svenska Natoanslutningen? Jag tvivlar på det. Sverige och Finland behöver Nato lika mycket som Nato behöver oss. Våra länders strategiska läge, den svenska försvarsindustrin och viktiga delar av det svenska försvaret är av oerhört stor betydelse för Nato. Alla Natoländer utom två har redan godkänt Sverige och Finland som medlemmar och Ungern lär göra detsamma i närtid. Att USA som ledande Natoland skulle godta att ett land stoppar svenskt och finskt Natomedlemskap finns knappast på kartan och trycket från övriga Natoländer kommer bli stort. Min gissning är att när det turkiska valet är avklarat kommer Turkiet att - om än med motvilliga uttalanden - godta Sverige och Finland som nya Natomedlemmar. Just nu är det bara att låta saker ha sin gång och fortsätta planera för ett svenskt Natomedlemskap. Förr eller senare är det en realitet.

När det gäller regeringens och statsministerns agerande tycker jag den varit väldigt balanserad. Statsministern har uttalat att Turkiet ställer krav som Sverige inte kan acceptera eftersom det strider mot svensk lag och grundlag, han har också stått upp för svensk yttrandefrihet och demonstrationsfrihet, samtidigt som han konstaterat att man inte behöver gilla det som uttryckts och uttalat förståelse för att en del blir upprörda samt att det som hänt skadar svenska intressen. Det sista är självklart helt rimligt att uttrycka, det är hans åsikt och han har samma yttrandefrihet som alla andra.

Själv tycker jag att muslimer precis som kristna, judar eller andra måste tåla att man ifrågasätter, hånar eller driver med religioner. Att det sedan ibland sker på ett osmakligt sätt eller i detta fall medför skada för svenska intressen är en annan sak. I grunden är det lika rimligt att kritisera sådana aktioner som det är att ifrågasätta NMR:s, AFA:s, extrema islamisters, militanta djurrättsaktivisters eller militanta klimataktivisters aktioner. Det betyder inte att man vill förbjuda manifestationer, demonstrationer eller aktioner som ligger inom det lagen tillåter - det innebär bara att man tar avstånd från det som uttalas eller görs. Detta ryms inom min egen yttrandefrihet och åsiktsfrihet - och den är precis lika omfattande som aktivisternas.


 

 

Kap Verde

2023-01-22

För en knapp vecka sedan kom jag hem efter ett avkopplande besök på ön Sal i ögruppen Kap Verde, och det var precis vad som behövdes för att ladda batterierna efter en hektisk höst och inför vårens politiska arbete. Senast jag reste utomlands på charterresa var i januari 2020, precis innan pandemin förändrade allt. Så det var verkligen dags för lite sol och värme. 

Kap Verde är en grupp öar utanför Gambia och Senegal som upptäcktes 1456 av portugisiska sjöfarare. Öarna var då obebodda. 1462 blev öarna en Portugisisk koloni. Efter hand blev de handelscentrum för afrikanska slavar och senare en viktig bränsledepå för fartyg och flygplan. 1975 blev Kap Verde självständigt. Sedan 1990-talet räknas Kap verde som en relativt stabil demokrati, och den viktigaste näringsgrenen är turismen. Mer fakta om Kap Verde finns i min reseberättelse från 2017 då jag besökte samma ö.

Kap Verde ligger visserligen några timmars resa söder om Kanarieöarna, men den extra restiden är väl värd eftersom vädret är mycket stabilare på Kap Verde så här års. Vi bodde på ett utmärkt hotell på ön Sal och det var definitivt ett prisvärt alternativ. Det kändes bra att byta regnet och slasket hemma mot en drink i poolbaren eller vid strandbaren med utsikt över Atlanten och solnedgången.










Ön Sal ("Salt") är döpt efter den enda egentliga näringen utöver turism och fiske - saltutvinningen. Man har en omfattande saltexport från ön. I övrigt finns det inte mycket mer än turism. Men den verksamheten växer å andra sidan snabbt. Jämfört med förra gången jag besökte Kap Verde 2017 har antalet hotell och turistanläggningar mångdubblats och flygplatsen är toppmodern. Överhuvudtaget känns Kap Verde rent, fräscht, tryggt och trivsamt. Men utan turister skulle det knappast finnas någon större lokalbefolkning alls på ön. 

Ön saknar både naturtillgångar, odlingsbar mark och grundvatten. All mat och andra förnödenheter kommer med båt eller flyg till ön, och vatten får man genom att avsalta havsvatten. Det finns också lite solenergianläggningar och vindkraftverk på ön. Just Sal borde vara perfekt för solkraft och vindkraft med tanke på vädret samt att ingen bor på stora delar av ön, och det är förvånande att man inte ser mer av detta. 

Vi gjorde en utflykt till en vik på andra sidan ön, Shark Bay, där man kan träffa små citronhajar som simmar omkring i vattnet nyfikna på turisterna. På vägen tog jag ett foto på "Lejonön", uppkallad efter att den sägs se ut som ett sovande lejon. 






Framme i Shark Bay gick vi ut en bit i vattnet på den steniga bottnen och väntade sedan på att de små nyfikna hajungarna ska komma och hälsa. De små hajarna håller sig på grundare vatten tills de blivit större, annars löper de risk att bli uppätna av de stora. Vi såg stora hajfenor i vattnet utanför oss där de stora hajarna simmar, men de kan inte ta sig in på grunt vatten. Småhajarna är extremt nyfikna och har inga problem att simma mellan benen på turisterna. Man får fock inte mata dem och inte ta på dem på grund av risken att sprida parasiter eller bakterier.



En bit ut syns de stora reven, och det är innanför dessa som hajarna trivs bäst. Man ser de karaktäristiska hajfenorna en bit ut. De stora håller sig långt ut nära revet och de små längre in i viken.







Vår guide var en välutbildad biolog och hajexpert som berättade massor om hajar i allmänhet. Exempelvis att de inte äter människor. Skulle en haj råka bita en människa är det av misstag - människor finns inte på deras dietlista. Myten om farliga människoätande hajar är just en  myt, som förstärkts av dramatiska filmer. Tyvärr jagas massor av hajar och hon tyckte att alla borde bojkotta alla maträtter där hajar ingår. 

En annan tråkig sak som hon berättade var om allt avfall som sköljs i land på Kap Verde. Det ligger massor av skräp på alla stränder. Man hade analyserat skräpet och konstaterat att det kommer från 28 olika länder, mestadels i Asien, och skräpet följer strömmarna till Kap Verde och andra öar och kuster. Den marina nedskräpningen är ett enormt problem och man har inte resurser att städa stränderna utanför orterna och turistområdena. 

Vi besökte också den vackra lilla hamnstaden Santa Maria, där mycket har hänt sedan vi var där sist. Nu kan man gå en lång gågata genom hela staden, och gamla pittoreska byggnader blandas med nya hus.






Byn ligger alldeles intill havet och man kan bada inne i byn. Utanför ligger massor av båtar, både fiskefartyg och mindre båtar. 





Fiskmarknaden i Santa Maria äger rum på en brygga. Här talar vi verkligen om lokalfångad fisk. Den mesta fisk som serveras på restauranger och hotell är lokalfångad från mindre båtar. Tyvärr pågår samtidigt omfattande storskaligt fiske av både kineser, européer och nordafrikaner i vattnen runt Kap Verde. Man köper fiskekvoter av regeringen, men få kontrollerar om kvoterna respekteras. Vi hörde också att kineserna ska ha bekostat den nya flygplatsen på Sal mot att få fiskerättigheter i vattnen utanför ön. Det gick inte att få säkert bekräftat från någon, men med tanke på hur Kina agerar i andra afrikanska stater låter det inte alls osannolikt.











Nytt välkommet svenskt vapenstöd till Ukraina

2023-01-19

Under den nya svenska regeringens första tid vid regeringsmakten har det tagits flera välkomna beslut om utökat svenskt vapenstöd till Ukraina. Först ett omfattande stöd med luftvärn mm i november, som vid det tillfället var det Ukraina önskade mest av allt, och i dag togs ett nytt regeringsbeslut om fortsatt och utökat stöd. Det nya paket som regeringen presenterade idag består dels av ett upphandlingssamarbete för försvarsmateriel, dels uppdrag till Försvarsmakten om att förbereda överlåtelse av artillerisystemet Archer och dels det största paketet av avancerade vapen hittills.

Innehållet består av bland annat granatgevär med ammunition, pansarskott, automatgevär och minröjningsutrustning stridsfordon 90 (CV 90) med ammunition och Robot 57 (NLAW) till ett värde av 4,3 miljarder kronor.

Med ett internationellt samarbete blir det möjligt att iordningställa Archer-pjäser för att därefter leverera till Ukraina. Regeringen har idag fattat beslut om att Försvarsmakten ska påbörja det arbetet.

Sverige och Ukraina kommer att ingå ett avtal om samarbete om upphandling av försvarsmateriel. Det innebär att bidra till att stärka Ukrainas förmåga att upphandla, samt gör det möjligt för Ukraina att gemensamt med Sverige beställa försvarsmateriel. Det kan innebära tidsbesparingar på månader upp till år, genom att Sverige kan göra tilläggsbeställningar inom befintliga kontrakt och skänka materielen till Ukraina.

Bedömningen är att kriget inte tar slut i närtid och att Ukrainas behov av vapen fortsatt är stora. Då är möjligheten att köpa direkt från försvarsindustrin ett sätt att öka leveranserna av materiel till Ukraina.

Detta paket tillsammans med stödet från bland annat USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Finland med flera innebär att det sammanlaga stödet till Ukraina nu ökar kraftigt. Vapenpaketet och finansieringen kommer att beslutas genom en extra ändringsbudget som regeringen kommer att besluta om i närtid. Som vanligt är det mitt utskott, Finansutskottet, som ansvarar för att få den ekonomiska delen i hamn och ta förslaget genom riksdagen. Inget talar för att det inte skulle bli en bred majoritet i riksdagen för detta.

Jag har fått frågan om det inte finns risk att svensk vapenteknologi riskerar att hamna på avvägar, i värsta fall hamna i ryska händer, när vi skickar högteknologiska vapen till Ukraina. Den risken finns alltid när man skickar vapen till ett konfliktområde eller exporterar vapen till andra länder. När det gäller Archer är det vapen som inte används i det direkta frontområdet utan långt bakom egna linjer, och man förflyttar sig hela tiden, varför risken att fienden skulle komma över vapnen är ganska begränsad.

Jag har också fått frågan om varför inte Sverige skickade Archer redan i november.  Den frågan har jag besvarat tidigare. Vid det tillfället var behovet av stärkt luftvärn det viktigaste för Ukraina, och därför valde Sverige att prioritera det. Nu har man ett ganska bra luftvärn och striderna i östra Ukraina har ändrat karaktär. Nu är det artilleri och stridsfordon som behövs. Då prioriterar Sverige detta. Vid varje tillfälle är det Ukrainas önskemål som styr vad vi prioriterar, och dessutom görs en helhetsbedömning där man ser vad andra länder bistår med vid samma tid så att helheten blir rätt.

Jag har även fått frågan om inte Sverige försämrar sin egen försvarsförmåga när vi nu skickar allt mer svenska vapen till Ukraina. Överföringen av vapen finansieras fullt ut, och tanken är att det vi skickar återanskaffas efterhand och i den takt försvarsmakten anser vara lämpligt. I dagens läge är bästa skyddet för Europa mot ett aggressivt Ryssland att hjälpa Ukraina att försvara sig. De är just nu en sköld mot Ryssland som skyddar Europa. Vårt stöd med både vapen, humanitära insatser, minröjningsutrustning och ekonomiskt stöd hjälper Ukraina att försvara sig själva och i längden att försvara Europa.  

Jag är glad över att vi har en regering som nu tillsammans med andra länder går i spetsen med vapenstöd till Ukraina. Den nya regeringen lever upp till löftena i regeringsförklaringen att prioritera stödet till Ukraina för försvar mot det ryska angreppet. Vi gör det både för Ukrainas och Sveriges säkerhet.


 

 

Dålig information om höjd pensionsålder skapar problem

2023-01-17

I dag behandlade finansutskottet frågan om skattereglerna för personer födda 1957. Miljöpartiet lade fram ett utskottsinitiativ i finansutskottet dagarna innan jul om ändrade övergångsregler för de pensionärer som missgynnas av skattereglerna till följd av att åldergränserna i pensionssystemet flyttas upp ett år. Förslaget röstades ner av samtliga partier utom MP och V eftersom det inte är genomförbart. Skattetabellerna låses i december och går inte att ändra i efterhand. Därtill måste detta tas inom ramen för ordinarie budgetprocess. Miljöpartiet var en del av regeringsunderlaget när besluten om höjd pensionsålder togs av tidigare regering och riksdag, men väckte då inte frågan i riksdagen om undantagsregler. Nu är det för sent.
 
Hur kunde då det bli så här, att 1957:orna hamnar i kläm?


Allt beror på att riktåldern för pension höjs 1 januari 2023, och därmed också åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget för pensionärer. Det innebär att personer födda 1957 omfattas av det särskilda jobbskatteavdraget från 2023 (65 år) om de arbetar, men omfattas av det förhöjda grundavdraget för pensionärer först från 2024. Detta är beslut som den förra S-regeringen med stöd av MP fattade. Beslutet innebär att pensionärer födda 1957 inte får höjt grundavdrag för pensionärer om de går i pension redan i år.  Det är ca 100.000 pensionärer som kan påverkas och gå miste om en extra skattesänkning på upp till ca 1.600 kronor i månaden om de går i pension i år.

Det är i sak rimligt att om man väljer att höja riktåldern för pension ska även skattereglerna följa med uppåt. Men det är olyckligt att det har blivit såhär, många verkar inte ha känt till reglerna och den förra regeringen borde ha informerat om förändringarna i ett tidigare skede eftersom arbetet med att stegvis höja pensionsåldern startade redan år 2020. Med bättre information hade 1957:orna kunnat välja att fortsätta jobba i stället för att gå i pension före "riktåldern", och därmed fått extra jobbskatteavdrag (det avdrag som förvärvsarbetande över 65 år har rätt till). Utan rätt information har många inte kunnat fatta ett medvetet val gällande att gå i pension eller inte detta år och för en del medför det försämrad ekonomi detta år i stället för en förbättrad ekonomi om de fortsatt jobba ett år till. 


 

 

Onödigt att bry sig om Nato-sabotagen

2023-01-15

En docka som ser ut som Turkiets president upphängd i fötterna, uppmaning till satir om Turkiet i en svensk kommunisttidning och även i någon finsk tidning har väckt stor uppståndelse i Turkiet. Presidenten är upprörd och kräver "åtgärder" och framför att det som hänt hotar det svenska Natomedlemskapet. 

Kanske precis det som var syftet med dessa aktioner från mer extrema grupperingar? Att reta Turkiet så mycket att de säger nej till svenskt Natomedlemskap?

Lite förvånad är jag över att man från turkisk sida bryr sig så mycket om dessa extrema röster i Sverige. Man vet vid det här laget både att man enligt svensk och finsk lag har rätt att göra satir, och även grov satir, och att det inte går att vare sig straffa eller lämna ut personer som gör sådant. Turkiet måste inse att vi har olika rättssystem i våra länder och att mänskliga fri- och rättigheter är starkare i Skandinavien än i Turkiet. I Sverige är det domstolar och inte politiker som dömer människor för brott, och det är domstolar som beslutar om utvisning. 

Det bästa vore att nonchalera dessa yttringar i stället för att ge dem maximal uppmärksamhet. Turkiet borde veta att den stora majoriteten av svenska folket inte är vare sig kommunister, nazister eller extremister, utan ett fredligt folk. Många svenskar åker också gärna på semester till Turkiet och andra har familjeband dit. Goda relationer med alla nuvarande och förhoppningsvis blivande Natoländer och ett starkt Nato är bra för både Turkiet, Sverige och Finland. Jag är faktiskt lite förvånad över att Turkiet överreagerar och låter sig påverkas av mer extrema individer och kommunistiska publikationer i Sverige. Dessa symboliserar inte vare sig svenska folket, svensk politik eller svenska åsikter.


 

 

Varning för oskäliga avtalsvillkor hos elbolagen

2023-01-11

Jag fick ett meddelande från en förtvivlad följare på sociala medier som råkat riktigt illa ut. Han är kund hos Helstatliga Vattenfall och hade ett bundet elavtal på 64 öre/kwh. Avtalet löpte ut i höstas och det var inget han hade tä'nkt på, och ingen från Vattenfall hörde heller av sig.

När han fick sin senaste elräkning upptäckte han att Vattenfall automatiskt förlängt hans bundna elavtal, men till det pris som gällde då. 548 öre. Hans elräkning för en december månad blev 15.000 kronor.

När han protesterade hos Vattenfall fick han bara till svar att "det står i avtalet att det bundna elavtalet förlängs automatiskt till då gällande pris".

Min fundering som jurist är om detta verkligen kan anses vara ett skäligt avtalsvillkor mot konsumenter i det läge elmarknaden befann sig under hösten? Många elbolag erbjöd inte ens fast pris överhuvudtaget i höstas, utan förlängde till rörligt och kontaktade även kunder vars avtal löpte ut och frågade hur de ville göra. Men statens eget elbolag (!) som just nu skär guld med kniv väljer alltså att sätta sina kunder i bundna elavtal med ockerpriset 5;48/kwh, utan att ens kontakta kunden. Förutom att det är ett extremt cyniskt sätt att lura av elkunderna pengar och öka sin vinst är det en ytterst osmakligt agerande av statens helägda bolag som gör mångmiljardvinster på elmarknaden just nu. Det rimliga hade självklart varit att lägga avtalet på rörligt pris och kontakta kunden och fråga hur man vill göra.

Jag förväntar mig bättre av statens eget elbolag, och kommer att lyfta denna fråga politiskt. Vattenfall bör gå i spetsen för ett etiskt bemötande av sina elkunder.

Kunden som hörde av sig till mig kommer nu att kontakta både konsumentverket och jurister för att få utrett om detta inte kan anses vara ett oskäligt avtalsvillkor enligt konsumentköplagen. Jag har rått honom att även kontakta media och berätta. Inte minst kan det fungera som varning till andra elkunder vars avtal löper ut.

I de flesta elavtal anges att man måste kontakta elbolaget en viss tid innan avtalet löper ut om man vill bryta det eller ändra villkor. Seriösa elbolag kontaktar själva sina kunder, precis som banken gör när ett bunden lån löper ut. Men lita inte på elbolagen, och framförallt inte på Vattenfall. Se till att kontrollera när ditt eget elavtal går ut och se upp så du inte råkar ut för samma sak och drabbas av ett helt sjukt bundet elavtal!  


 

 

Ytterligare elstöd för nov-dec till hushåll i hela Sverige

2023-01-09

Under november och december har elpriserna varit mycket höga och volatila, och det har till skillnad mot tidigare periodvis varit höga priser i hela landet. Regeringen har därför beslutat om ett nytt och utökat elstöd som riktas till hushåll i samtliga fyra elprisområden.
 
Regeringen ger Svenska kraftnät ett nytt uppdrag att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att använda delar av de outnyttjade kapacitetsavgifterna för ett nytt elstöd för månaderna november och december 2022. SvK ska utgå från den förra modellen som man har tagit fram och fått godkänt för. Tidigare modell skulle innebära stöd till hushåll där elpriset i snitt överstigit 75 öre under stödperioden. SvK ska också pröva möjligheten med ett tak för elstödet, samt om hushåll i norr i så fall ska ha ett högre förbrukningstak än hushåll i söder, eftersom det krävs mer energi i norr för att värma upp husen.
 
En av den här regeringens allra främsta prioriteringar är att stötta hushåll och företag genom krisen. I det första beslutet om elstöd gick stödet till dem i södra Sverige eftersom de haft mycket högre elpriser än i norr. Nu har detta förändrats och även norra delen av landet har de senaste månaderna haft ovanligt högt elpris. Då ser vi till så att hela landet får ta del av elprisstödet för november och december. Planen är att beslut ska fattas under februari och att utbetalningarna kan ske under våren.

Jag har tidigare påpekat att det finns mer pengar ihopsamlade hos Svenska Kraftnät, och att det inte är osannolikt med ytterligare stöd framöver enligt samma modell Det är också något jag arbetat för tillsammans med mina kolleger i finansutskottet. På kort sikt är detta det enklaste sättet att stötta hushåll och företag. På längre sikt behövs enligt min åsikt en total översyn av alla frågor som rör elproduktion, elpriser och elskatter.  


 

 

I dag skulle mamma fyllt 90 år

2023-01-09

Tiden går. I dag skulle mamma Marit ha fyllt 90 år. Här ett foto från 1965 på familjen. Jag är fyra år och min syster Monica är två. Hon sitter på pappa Herberts axlar. Kul med gamla kort!
Grattis mamma, var du nu än är. heart



 

 

I Sverige gäller svenska lagar och svensk rättspraxis 

2023-01-08

Det var utmärkt att statsministern var tydlig i sitt tal på Folk och Försvar idag. I Sverige gäller svenska lagar och svensk grundlag och våra domstolar är självständiga och tar sina egna beslut utan politisk inblandning. Detta är en självklarhet för den svenska regeringen. Det räcker inte att Turkiet kräver utlämning av personer som de anser är "terrorister" - i Sverige sker utlämning endast i enlighet med vår lagstiftning. Sverige ska självklart vara ett lojalt Natoland och samarbeta mot krig, terrorism mm med övriga Natoländer. Men andra Natoländer styr inte våra lagar och vårt rättssystem.  







EU:s stöd till Ukraina prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap

2023-01-07

I fredags hade statsminister Ulf Kristersson ett längre digitalt möte med Ukrainas president Zelenskyj och förklarade att EU:s stöd till Ukraina är den viktigaste frågan under det svenska ordförandeskapet. Bra, moraliskt rätt och mycket välkommet!


 

 

SVT ska vara sakliga och opartiska

2023-01-06

I sändningstillståndet för Public Service står uttryckligen att man ska vara sakliga och opartiska. Tyvärr kommer det gång på gång exempel på saker som många uppfattar som motsatsen.

I går hände det igen i SVT:s morgonstudio. I ett inslag om vargjakten konstaterar man att man får skjuta 75 av de 460 vuxna vargar som man uppskattar att det finns i landet (utöver detta finns ett betydande antal ungar). I bakgrunden visas i ett cirkeldiagram hur mycket 75 av 460 är. Det blir 25% på SVT:s skärm. Den korrekta siffran är 16%.

Om det i detta fall är slarv/inkompetens eller aktivism är självklart omöjligt att veta, men sakligt är det inte. Man borde ha rätt att förvänta sig bättre av Public Service som årligen får över 8 miljarder av svenska folket för att driva verksamheten. Enkla cirkeldiagram lär man sig göra i mellanstadiet.



 

 

Även med höjd reduktionsplikt i EU kan svenska drivmedel bli billigare

2023-01-05

I dag har statsminister Ulf Kristersson ifrågasatts i vissa media för att han sagt att EU under det svenska ordförandeskapet kommer att diskutera höjd reduktionsplikt för drivmedel, samt att Sverige givetvis kommer följa de beslut EU tar. Detta har tolkats som att det inte kommer att gå att minska den svenska reduktionsplikten och sänka drivmedelskostnaderna som planerat. Det är en (medveten?) missuppfattning.

För det första handlar statsministerns uttalanden om det svenska ordförandeskapet och de frågor som Sverige då kommer att behöva hantera. Frågan om höjd miniminivå på reduktionsplikten har diskuterats en del i EU och kommer att fortsätta diskuteras kommande halvår, under svensk ledning. Var detta slutar är oklart och ingen vet var den framtida miniminivån blir, eller om den ens kommer att förändras. De siffror som är vanligast i debatten är en möjlig höjning av miniminivån från 6 till 15% för diesel och en lägre nivå för bensin. Jag utgår från att Sverige kommer att ha en restriktiv ingång i de kommande förhandlingarna för att hålla EU:s miniminivå så låg som möjligt. Då blir det också lättare att få med sig alla EU:s medlemsstater på beslutet.

Idag har Sverige en reduktionsplikt på diesel på 30,5% och för bensin 7,8%. Regeringsunderlaget har ju lovat sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå från 1/1 2024. Det skulle i så fall betyda en halvering av reduktionsplikten på diesel, även om EU höjer miniminivån till 15%. På längre sikt skulle den svenska reduktionsplikten för diesel hamna runt 60-70% (!) med nuvarande planer, så på lång sikt blir priseffekten av att sänka till EU:s miniminivå mycket större. 

Att Sverige följer EU-beslut om lägstanivå för reduktionsplikt är en självklarhet, och det kommer alltså medföra mycket lägre drivmedelskostnader även om EU höjer lägstanivån. 


 

 

Sverige ska självklart inte "gå före" i klimatpolitiken 

2023-01-05

I debatten om klimat och klimatförändringar hävdar ofta de mer alarmistiskt lagda att "Sverige måste gå före". Det kan låta som ett positivt mantra, så länge man inte funderar över vad det innebär. Ofta innebär det att man vill ha högre energiskatter, högre reduktionsplikt, tuffare utsläppsmål och nya straffskatter, förbud och regler som går långt över dem som finns i andra länder. Effekten av detta blir helt försumbar om man räknar på globala utsläpp, eftersom Sverige är så litet att det inte ens skulle märkas globalt om vi upphörde med all verksamhet och stängde landet för gott. Detta illustreras utmärkt av nedanstående figur från "OurWorldinData". 
 



Ska då inte även ett litet land göra sin del? Jo, självklart ska även Sverige ta sin del av ansvaret för globala miljö- och klimatfrågor (med reservationen att jag som bekant inte tror att människan mer än på marginalen kan styra jordens klimat). Vi måste av konkurrensskäl ha samma regler, skatter, avgifter mm som resten av EU och våra övriga grannländer. Det är däremot rent destruktivt att vi "går före" andra länder. Det enda det medför är att vi allvarligt skadar näringsliv, företag, samhällsekonomi, energiförsörjning och hushållsekonomi. Helt utan någon ens mätbar minskning av de globala utsläppen. Detta är självklara fakta, men tyvärr låter det inte alltid så i den politiska debatten.


 

 

Hur värnar vi kontanthantering och robusta digitala betalningssystem?

2023-01-03

Image

År 2020 tillsatte den tidigare regeringen den så kallade Betalningsutredningen, vars huvudsyfte var att titta på statens framtida roll på betalningsmarknaden och hur man tryggar möjligheten att göra betalningar i en tid med hög digitalisering och minskad användning av kontanter. Frågan är viktig både ur ett glesbygdsperspektiv och framförallt ur ett beredskapsperspektiv i tider med krig och cyberhot. Den 1 september förra året, alldeles före valet, fick utredningen ett tilläggsdirektiv, där man även skulle titta på några tillkommande frågor:

  

Jag har ju länge varit engagerad i frågan om värdet av fungerande kontanthantering, inte minst för barn, äldre och personer med funktionshinder som har svårt att använda digitala betalningsmetoder eller kort, men också av hänsyn till glesbygden där det ofta är svårt för butiker att hantera de kontanter som kommer in. På senare tid har även beredskapsfrågan växt i spåren av både krig och cyberhot som kan slå ut digitala system. Det senare har vi sett allvarliga exempel på under de senaste åren. Värdet av fungerande kontanthantering och ett i övrigt robust betalningssystem är uppenbart för de flesta idag. 

De senaste veckorna har även denna debattartikel från Bankomat AB spridits i ett stort antal tidningar. Och ja, det är en partsinlaga av det bankägda företaget Bankomat AB, men inte desto mindre tänkvärt. I artikeln uppmärksammas bland annat min syn på kontantfrågan, och man nämner även Betalningsutredningen.  

Efter regeringsbildningen blev jag ju utsedd till moderat ledamot i Betalningutredningens parlamentariska referensgrupp. Utredningen leds av moderaternas tidigare partiledare och min tidigare riksdagskollega i finansutskottet, Anna Kinberg Batra. Före jul var jag på mitt första sammanträde, och nu har jag fått några hundra sidor text att gå igenom och ha synpunkter på. Jag återkommer med sammanfattning av utredningens förslag när den presenteras i vår. 


 

 

Nya frimärken från Ukraina - och en liten historielektion

2023-01-02

Det låg ett brev i brevlådan idag från en av mina kontakter i Ukraina. Han skickade det senaste frimärksblocket som utgavs för att fira att staden Kherson befriades från de ryska trupperna. Motivet är speciellt - melonklyftor med diverse inritade symboliska händelser från kriget. Meloner är symbolen för staden och regionen Kherson, och är en viktigt näringsgren för jordbruket. Den som såg hur befolkningen i Kherson hyllade de ukrainska trupperna efter befrielsen kunde också se hur man lämnade meloner till soldaterna.



Det ukrainska postverket Ukrposhta verkar fungera klanderfritt, alla de brev jag fått skickade till mig har kommit fram till Sverige, även om det tar några veckor. De enda som krånglar är posttullen i Sverige och PostNord. Ett brev fastnade i posttullen i höstas, men släpptes efter att jag gjort en enkel tulldeklaration på nätet. Ett annat rekommenderat brev returnerades nyligen direkt av PostNord till Ukraina på grund av att inte korrekt tulldeklaration var påklistrad på brevet. Tydligen har det svenska postverket bestämt sig för att göra så nu på eget initiativ eftersom man inte orkar kontakta de svenska mottagarna med en förfrågan om innehållet. Lite hårt mot ett land i krig kan jag tycka, och lite dålig service till oss mottagare. Men bara att kontakta avsändaren och be denne göra ett nytt försök.

Att korrespondera med människor i ett land som är i krig har sina utmaningar. Men samtidigt betyder de hundralappar jag betalar mycket för mina kontakter i Ukraina. En använder intäkterna för att finansiera ett boende för flyktingar från östra Ukraina och för en annan familj är detta ett sätt att få in lite pengar när deras vanliga arbetsplats inte längre fungerar. Samtidigt får jag intressanta brev och frimärken som blir en historisk dokumentation om kriget, precis som jag har en omfattande samling från andra världskriget.

Jag fick förresten också ett objekt jag ropat in på Tradera nyligen, ett propagandakort från Tyskland 1939 som visar tyskspråkiga områden i Tjeckoslovakien, det område man kallade "Sudetenland". Dessa 
markeras på kortet som tyskspråkiga, "Deutschprachiges Gebiet". Sudetenland var en tysk riksdel mellan 1938 och 1945 som låg i bergskedjan Sudeterna i nordvästra delarna av dåvarande Tjeckoslovakien. Tjeckoslovakien avträdde området till Tyskland 1938 enligt det så kallade Münchenavtalet där Frankrike och Storbritannien, Italien och Tyskland var parter. Allt för att blidka Hitlers fortsatta anspråk. Det var efter denna överenskommelse som britternas premiärminister påstod sig ha "räddat freden i vår tid". Men som den historiekunnige vet angreps Tjeckoslovakien senare av Tyskland ändå, och hela den västra halvan av landet ockuperades, och den östra delen, Slovakien, blev en tysk "lydstat". Efter kriget drevs nästan alla tyskar bort från Tjeckoslovakien som ren hämnd. Slutresultatet blev alltså en katastrof för alla inblandade.  

Exakt samma retorik använder nu Putin om Ukraina. Ryskspråkiga delar ska "införlivas" med Ryssland, och det baseras på en fejkad folkomröstning i delar av områdena. Likheterna mellan Hitler och Putin är slående, både när det gäller retorik, fejkad demokrati och hänsynslöshet. Ondskan får ständigt nya ansikten, när en tyrann försvinner kommer snart en ny någon annanstans. Många konflikter i världen motiveras just med att "befria" människor i ett annat land som tillhör en minoritet med ett annat språk, religion eller kultur än majoriteten. Det är en återvändsgränd varje gång - i de blandade kulturer vi har idag är det helt enkelt praktiskt omöjligt med etnisk rensning, hur mycket man än krigar och dödar och förstör. I civiliserade länder har man hittat vägar att leva tillsammans, och det är enda långsiktigt hållbara vägen framåt.