Oktober 2022

 

Besök på Strömma Naturbrukscentrum i Sätila 

2022-10-29



I går besökte jag Strömma Naturbrukscentrum i Sätila, bara några minuter med bil hemifrån Ubbhult. Min egen lilla skog gränsar till Strömmas marker i Ubbhult, så det var faktiskt ett besök hos "grannen". Vi var tre riksdagsledamöter från Marks kommun som hälsade på, vi är faktiskt tre stycken av 349 som kommer från vår kommun. Jessica Rodén (S) från Tostared, Mikael Larsson (C) från Björketorp och så jag själv. 

Naturbruksgymnasiet är en friskola som idag drivs av Hushållningssällskapet och erbjuder flera olika utbildningsinriktningar. Man har idag runt 150 elever och de flesta bor på internat på skolan. Vi träffade två klasser i årskurs tre och pratade om hur riksdagen fungerar och hur vi arbetar. Ett riktigt trevligt besök, och min lilla vovve Nema fick följa med, vilket väckte stor munterhet. På skolan är hundar tillåtna i alla lokaler utom matsalen, och många elever har med sig sina egna hundar, som delvis också blir en del av utbildningen på vissa program. Så när jag fick förslaget att även ta med min hund kändes det helt rätt. Och hon trivdes med uppmärksamheten. En mycket social hund som efter en lång karriär inom agility gillar både att åka bil och träffa nya människor. 


 



Bilens Dag 

2022-10-28

 

I dag är det Bilens Dag och självklart uppmärksammade Riksdagens Bilnätverk detta under veckan, där vi bland annat träffade MRF mfl och diskuterade bilfrågor och åt tårta i Audis Showroom i centrala Stockholm. Politiker från flera partier var närvarande. På bilden avnjuter jag tårtan tillsammans med mina moderata kolleger Sten Bergheden, Kjell Jansson och Lars Beckman. 

För oss moderater är frågan om rimliga villkor för bilägande en cetral fråga. Det handlar exempelvis om drivmedelsskatter, reduktionplikt, laddinfrastruktur för elbilar, bonus-malus, fordonsbeskattning, framkomlighet/miljözoner, parkeringsvillkor, tjänstebilsbeskattning och  reseavdrag. I några av dessa frågor kommer vi att se direkta och snabba förbättringar i den nya regeringens första budget, medan andra delar kommer att dröja lite längre. Dels på grund av behovet av utredningar och nödvändiga beredningar av vissa frågor, men också för att ett snabbt krympande utrymme i statens budget till följd av den mycket snabbt försämrade konjunkturen och ökande inflationen gör att allt inte får plats just nu i en budget med så många stora behov.

Vi moderater i Bilnätverket kommer fortsätta att trycka på för värdet av att värna privatbilismen och den frihet och moblititet detta medför, och verka för rimliga kostnader för privat bilägande, och göra det vi kan för att dessa frågor ska ligga högt på den nya regeringens dagordning.   


 

 

Mina gamla och nya riksdagsuppdrag denna mandatperiod 

2022-10-27

Vid förra fredagens sammanträde i moderaternas riksdagsgrupp blev jag utsedd till nytt andranamn för moderaterna i finansutskottet, efter vårt förstanamn Edward Riedl som valts till ordförande i utskottet (Han var tidigare andranamn efter Elisabeth Svantesson som just blivit finansminister). Min roll blir att tillsammans med Edward leda den moderata finanskommitténs arbete och hålla kontakterna med finansdepartementet och vår finansminister Elisabeth Svantesson och finansmarknadsminister Niklas Wykman. Mina huvuduppgifter i utskottet blir som tidigare att hantera frågor som rör EU:s ekonomi och budget samt frågor som rör riksrevisionen. Dessutom självklart att hantera regeringens budgetpropositioner och statsbudgeten tillsammans med mina moderata kolleger i utskottet.

Jag är också fortsatt en av två moderater som är ordinarie ledamot i två riksdagsutskott samtidigt, eftersom jag även är ledamot i EU-nämnden. Mitt ansvar i EU-nämnden är främst ekonomiska frågor samt att närvara vid möten inför statsministerns möten i europeiska rådet och de efterföljande återrapporterna i kammaren. Det är samma roll som jag haft under föregående mandatperiod.

Utöver detta har jag idag också valts till ordförande för Riksdagens Råd för Riksrevisionen. Jag har varit medlem i rådet ett antal år, och den senaste mandatperioden har jag varit vice ordförande. Men efter förhandlingen mellan partierna efter regeringsskiftet har denna  ordförandepost hamnat på moderaterna och tillfallit mig. Riksdagen har tre myndigheter under sig - Riksbanken, Riksrevisionen och JO, och jag blir nu ordförande för det riksdagsorgan som hanterar en av dessa. Mycket hedrande. 

Jag har också blivit utsedd till ersättare i Riksdagsstyrelsen, alltså den styrelse på tio personer som styr Riksdagen och dess arbete, och där alla partier är representerade. Moderaterna har två ordinarie platser och två ersättarplatser. Det ska bli mycket intressant att delta i dessa möten och få mer insyn i hur riksdagsförvaltningen styrs och hur saker fungerar bakom kulisserna.  

Jag har denna vecka också fått ett nytt utredningsuppdrag, nämligen Betalningsutredningen, där jag blir moderaternas representant i den politiska referensgruppen. Betaltjänstutredningen hanteras av moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra som fick uppdraget av tidigare regering, och utredningen har fått förlängt uppdrag och ska vara klar 31 mars 2023. Det utredningen bland annat tittar på är betaltjänster och kontanthantering, och vilken roll staten ska ha på betalningsmarknaden. Detta är viktigt både för att trygga betalningsfunktioner i glesbygd och för dem som inte har tillgång till digitala betalningstjänster, och är inte minst viktigt ur beredskapssynpunkt. Eftersom jag länge agerat för att värna möjligheten till kontanthantering känns det riktigt bra att få insyn i denna utredning och kanske kunna påverka lite.  
 
Och ja, så fortsätter jag som kassaförvaltare i moderaternas riksdagsgrupp. Det är väl mest för att ingen annan vill. :) Förste indrivare av gruppavgifter, ansvarig för bokslut och årsredovisning, och den som ser till att det finns pengar för interna arrangemang är inte särskilt glamouröst. Men någon måste ju sköta det om riksdagsgruppen ska fungera. Och kollegerna är faktiskt snälla och brukar göra rätt för sig, så det ska nog gå bra även fortsättningsvis.  


Sammantaget lär jag inte ha någon brist på arbetsuppgifter de närmaste åren.


 

 

Moderata politiker måste föregå med gott exempel

2022-10-26

Nyheten om att politikerna i Norrtälje chockhöjt sina egna arvoden, där kommunstyrelsens ordförande skulle få 27% mer, väckte begriplig kritik. I dessa tuffa tider när många med vanliga inkomster får det allt tuffare att få ekonomin att gå ihop är det orimligt när politiker på hög nivå samtidigt höjer sina egna redan höga arvoden. Jag tycker dessutom att moderater i kommunerna ska föregå med gott exempel, värna skattebetalarnas pengar och inte ta ut oskäliga ersättningar. Därför kritiserade jag beslutet i Norrtälje, trots att det var en partikollega som skulle ha gynnats mest. Att kritisera företrädare för sitt eget parti är inget jag gör ofta eller lättvindigt, men i detta fall gick det inte att låta bli. Jag märker också på min om givning i riksdagen att de flesta moderater tar tydligt avstånd från denna typ av kommunala slöserier med skattepengar.  Nu slutade tydligen detta ärende med att man drog tillbaka beslutet i Norrtälje. Jag hoppas det är för gott.


 

 

Partiledardebatt 

2022-10-26





I dag var det dags för den första partiledardebatten efter regeringsskiftet. Statsminister Ulf Kristersson höll ett värdigt och statsmannamässigt anförande och talade om samling och om att försöka läka det som är dåligt i Sverige. Övriga tre partiledare i regeringsunderlaget höll också ansvarsfulla inlägg. Även tidigare statsministern Magdalena Andersson höll ett värdigt tonläge i debatten och talade bland annat om samarbete i de viktiga utrikesfrågorna. Nedan en debattduell mellan nya och tidigare statsministern - ombytta roller mot hur det sett ut de senaste åren.



Bottennappen i debatten kom från partiledarna för C, MP och V, med mycket aggressiva och oförsonliga inlägg med en hel del fula slängar. Man märker att frustrationen hos dessa tre partier är enorm. Glädjande nog har dessa tre små extrema partier inte längre något inflytande alls på svensk politik, de är marginaliserade i sitt gnälliga hörn i politiken. Bilden av Socialdemokraterna är att de idag är väldigt glada över att äntligen slippa bry sig om de tre småpartierna. på sin sida, och det kan man ju förstå. 
 


 

Orimligt att debattera lagförslag som inte presenterats 

2022-10-22

Det är fascinerande att se kritiken från media och oppositionen mot vissa av förslagen i regeringsunderlagets samarbetsavtal ("Tidöavtalet"), framförallt inom migrationspolitiken och kriminalpolitiken. Ganska allmänt hållna målsättningar och utgångspunkter för politiken i avtalet beskrivs av media och debattörer som "juridiskt osäkra" och att det finns "risk för godtycke". Så är det såklart - man kan inte fatta beslut på allmäna skrivningar, och det är just därför man noggrant utreder alla förslag, skickar utredningens slutsatser på remiss, och därefter tar fram en proposition. Det är så vi brukar arbeta i svensk politik och det är så den nytillträdda regeringen kommer arbeta. 

Både migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) har i intervjuer i media på ett föredömligt sätt påpekat just detta - att rättssäkerhet och tydliga lagregler är helt avgörande när propositioner ska skrivas. 

När det gäller den mycket omdebatterade frågan om möjlighet till utvisning av utländska medborgare vid "bristande vandel" är det en självklarhet att det blir tydligt vad som avses. Regler om vandelsprövning finns i andra länder och har tidigare faktiskt funnits i svensk lagstiftning, och det kan inte vara omöjligt att utforma juridiskt hållbara regler. Tanken är att en utländsk medborgare som vistas i Sverige ska följa svenska lagar och regler och inte heller agera på ett sätt som hotar det svenska samhället genom exempelvis ha nära koppling till kriminella nätverk, klaner och grupperingar eller extremistiska eller våldsbejakande organisationer som hotar grundläggande svenska värden. I grunden tycker nog de flesta att detta är ganska rimligt. Påståendet att vi skulle utvisa kvinnor som är offer för prostitution är orimligt - däremot bör man rimligen kunna utvisa dem som på olika sätt indirekt hjälper eller underlättar för den som bedriver människohandel eller utnyttjar någon för prostitution. 

När det gäller en annan omdebatterad fråga, om polisens verktyg och befogenheter, exempelvis visitationszoner och anonyma vittnen, har jag skrivit om det förut. Båda sakerna finns i andra länder, bland annat Danmark, och självklart kan man utforma regelverk som är både ändamålsenliga och rättssäkra. Och en sak är säker - ingen kommer att kunna dömas bara på ett anonymt vittnesmål - det har moderaterna varit tydliga med hela tiden denna fråga diskuterats. Anonyma vittnesmål kan däremot mycket väl användas som kompletterande stödbevisning tillsammans med den huvudsakliga bevisningen, och därmed göra bevisningen starkare mot exempelvis kriminella gängmedlemmar. 

Det kommer alltid att vara lätt för media att hitta både jurister och poliser som är för eller emot olika förslag. Men det är faktiskt regering och riksdag som beslutar om svenska lagar. Först en noggrann utredning som skickas på remiss - då är det dags att debattera förslagen i media. Därefter tar regeringen del av remissinstansernas synpunkter, och efter att regeringen vägt av olika intressen skriver de sedan en proposition. Därefter tar riksdagen beslut om ny lagstiftning. 

Att i nuläget diskutera lagförslag som inte finns är faktiskt ganska meningslöst. 


 

 

Regeringen räddar reseavdraget och höjer det till 25 kronor per mil 

2022-10-21

I går kom den glädjande nyheten att regeringen skrotar beslutet om nytt reseavdrag som riksdagen tog i våras, och i stället behåller det gamla reseavdraget och höjer avdragsbeloppet från 18.50 till 25 kronor per mil. Det betyder att vi återgår till principen att man får avdrag för faktiska kostnader och inte får avdrag om man inte haft några kostnader. Dessutom betyder det nya förslaget att de som bor långt från jobbet får ett betydligt högre avdrag.




Jag skrev om detta i en debattartikel den 27 juni tillsammans med nyss utnämnde finansmarknadsministern Niklas Wykman, där vi förespråkade just denna lösning:
 


Jag är en av dem som tillsammans med moderata kolleger i Riksdagens Bilnätverk drivit på hårt i denna fråga, och kan konstatera att vi nu vann en fullständig framgång. Framöver väntar även andra förbättringar för den som är beroende av bilen, bland annat sänkt reduktionsplikt. Jag återkommer om detta när regeringens statsbudget för 2023 har presenterats.





Första mötet i EU-nämnden för statsminister Ulf Kristersson 

2022-10-19

I dag hade EU-nämnden sitt första sammanträde med den nyvalde statsministern samt EU-ministern Jessika Roswall. Den sistnämnda var fram tills i förrgår ordförande för EU-nämnden, men nu besökte hon oss i stället i egenskap av minister. För statsministern var det det första egentliga mötet i riksdagen i den nya rollen.



Sammanträdet var ett sedvanligt möte med statsministern inför Europeiska Rådets möte i morgon. Jag hade äran att ställa moderaternas frågor till statsministern, och temat var situationen i Ukraina och möjligheten för EU att bebehålla den enighet som man tidigare visat mot Ryssland och till stöd för Ukraina, men utan att enigheten leder till at åtgärderna som beslutas blir kraftlösa. 

Europeiska Rådets dagordning har ett tydligt fokus på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och detta ligger väl i linje med Ulf Kristerssons regeringsförklaring med tydligt och välkommet fokus på stöd till Ukraina. Både idag med tyngre vapen för att kunna försvara sig, och inte minst framöver med det omfattande återuppbyggnadsarbetet. Regeringsförklaringen var som sagt klargörande och det ger statsministern en bra ingång i de kommande samtalen. 



 

Riksdagens baltiska nätverk återstartat 

2022-10-19



Dagen började med en återstartsträff för denna mandatperiod med Riksdagens baltiska nätverk. Vi gästades av ambassadörerna för Estland, Lettland och Litauen som gav sin syn på situationen i vår del av världen och kriget i Ukraina. Man framförde sin stora tacksamhet för allt stöd och all hjälp de baltiska staterna fått av Sverige sedan självständigheten från Sovjet/Ryssland när det gäller att bygga upp stabila demokratier med fria val, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Man önskade oss också välkomna som blivande natomedlemmar. De framförde att Naromedlemskap för Sverige och Finland stärker tryggheten för våra små baltiska grannländer på andra sidan Östersjön.  Ett svensk natomedlemskap är inte bara viktigt för Sverige.


 

 

Regeringsförklaringen

2022-10-18

Sammanfattning av dagens regeringsförklaring:

Sverige får nu en moderatledd regering med Ulf Kristersson som statsminister. Den kommer att sträva efter att ena ett delat land – för att samla, inte splittra. Vi påbörjar därmed den mödosamma resan med att lägga om den politiska kursen och börja lösa de stora problem som nästan alla människor upplever i Sverige. Ulf Kristersson höll idag sin regeringsförklaring, och presenterade sin regering bestående av företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna– som kommer att samarbeta nära Sverigedemokraterna i riksdagen. Samarbetet lägger grunden för en långsiktig politik, med målet att på allvar lösa Sveriges stora samhällsproblem. Den regering som nu tillträder tar över ansvaret för ett land som befinner sig mitt i flera parallella kriser. Att lösa Sveriges problem kommer att bli svårt. Det kommer ta tid. Men det kommer att gå.

Ekonomi

En av regeringens första uppgifter blir att hjälpa hushållen att klara den kommande vintern. Därför införs på kort sikt ett högkostnadsskydd mot elkostnader riktat mot hushåll och företag där delar av de höga elräkningarna går tillbaka till konsumenterna. Regeringen kommer också agera för sänkta drivmedelspriser. Amorteringskravet följs upp med berörda myndigheter. För att mer långsiktigt klara lågkonjunkturen måste arbetslinjen värnas och den svenska tillväxtkraften stärkas. Samtidigt måste den gemensamma välfärden vara pålitlig.

Rättsväsendet

Regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet. Att skärpa enskilda straff är nödvändigt men inte tillräckligt. Regeringen genomför en fullständig översyn av strafflagstiftningen. Fokus skiftar från gärningsmannen till brottsoffret och samhällsskydd. Straffen ska genomgående spegla brottens allvar.

Invandring och integration  

Alla förslag som regeringen lägger fram kommer vara i enlighet med de internationella konventioner som Sverige har åtagit sig att följa. Asylrätten kommer att upprätthållas. Rättssäkerheten på migrationsområdet ska stärkas. Det svenska regelverket ska respektera EU-rätten, och anpassas till dess miniminivå. Alla som kommer till Sverige ska naturligtvis också bli en del av det svenska samhället. Krav på att lära sig svenska införs för att få svenskt medborgarskap.

Energi och klimat  

All ny elproduktion som stärker kraftsystemet, och som bidrar till en snabb expansion av kraftsystemet, behövs. All vattenkraft behövs och omprövning av vattenkraftens miljötillstånd pausas. Förutsättningarna för att behålla, utveckla och bygga ut svensk kärnkraft förbättras radikalt, för att både tillgodose hushållens och den gröna omställningens massiva behov av ren svensk el.

Sveriges roll i världen

Tillsammans med Finland ska vi fullfölja anslutningsprocessen till Nato. Och vi ska stärka det svenska försvaret och leva upp till våra förpliktelser som medlem. Från och med den 1 januari 2023 kommer Sverige att axla rollen som EU:s ordförandeland. Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem i EU – före, under och efter ordförandeskapet. Sverige måste också ge mesta möjliga stöd till det krigsdrabbade Ukraina – politiskt, ekonomiskt och säkerhetsmässigt.

Utbildning

Det statliga ansvaret stärks för att öka likvärdigheten. Skolans styrdokument ska reformeras med fokus på lärande och faktakunskaper. För att hjälpa elever i behov av stöd tillförs fler speciallärare och fler elever ska få undervisning i särskilda undervisningsgrupper. Samtidigt görs satsningar på fler spetsklasser. Rektorns ansvar att upprätthålla trygghet och studiero ska skrivas in i skollagen. Det unika svenska friskolesystemet ska vårdas genom konkreta reformer. Nationella kvalitetskrav ska införas och digitala nationella prov som rättas externt ska påskyndas. Skolvalet blir obligatoriskt och kötiden kortas betydligt jämfört med idag.

Vård

Regeringen avser att öka det nationella ansvaret för vården. En omfattande utbyggnad av primärvården påbörjas med målet att fler allmänspecialister och distriktssköterskor ska finnas inom primärvården. En särskild satsning för jämlik, nära och patientsäker vård i hela landet, med särskilt fokus på landsbygd och glesbygd, genomförs. En särskild satsning görs på cancer- och barncancervården inklusive eftervård och rehabilitering.

Kultur och demokrati

Regeringens kulturpolitik vägleds av flera viktiga riktmärken. En princip om armlängds avstånd, som fredar kultursektorn från politisering och otillbörlig styrning. Både kvalitet och tillgänglighet ska premieras. Kulturskapares villkor ska förbättras genom stipendier och mer gynnsamma förutsättningar för egenföretagande. Den pågående grundlagsutredningen som bland annat syftar till att stärka domstolarnas oberoende ska fullföljas utifrån gällande direktiv. En ny grundlagsutredning ska tillsättas för att bland annat utreda hur aborträtten kan stärkas. Tjänstemannaansvar ska införas. Arbetet mot antisemitism ska prioriteras och trossamfundens säkerhet värnas. Ett förslag om att förbjuda omvändelseterapi ska beredas
 

Här är hela regeringsförklaringen





 

Statsminister Ulf Kristersson läser upp regeringsförklaringen 

2022-10-18




 

 

Tårtkalas på moderaternas riksdagskansli 

2022-10-17

Som kassör för den moderata riksdagsgruppen tycker jag det var helt rimligt med ett tårtkalas för att fira regeringsskiftet och vår nya statsminister. Det var fullsatt i vårt fikarum på riksdagskansliet på Mynttorget och stämningen var synnerligen god. Och nu börjar allvaret!







Sveriges nya statsminister heter Ulf Kristersson 

2022-10-17

Till vänster nedan hyllas Ulf Kristersson efter riksdagens statsministeromröstning. Till höger första presskonferensen som nyvald statsminister.

 





 

Statsministeromröstning 

2022-10-17

Riksdagens omröstning utföll som väntat. Regeringsunderlaget vann med 176-173, och alla följde partilinjen. Det är en bättre marginal än den avgående regeringen som fick en enda rösts majoritet endast efter att ha förhandlat separat med en "politisk vilde" utan partibeteckning.  




 

 

Det historiska samarbetsavtalet - Tidöavtalet 

2022-10-14

Här är hela den överenskommelse som presenterades av det nya regeringsunderlaget idag. Över 60 sidor bra politik för Sverige. Klicka för att läsa hela. (Namnet Tidöavtalet syftar på att överenskommelsen slutfördes under förhandlingar på Tidö slott utanför Västerås). 



Jag har som moderat svårt att egentligen störa mig på något i avtalet. Det är fullt med massor av bra moderat politik som vi drivit länge. I en del frågor har vi fått kompromissa, ibland fått gå lite långsammare fram än vi velat, men riktningen är rätt.

I migrationspolitiken är förslagen lite stramare än de moderaterna drivit, men eftersom jag ju som bekant tillhör de moderater som velat gå lite hårdare fram än partiet så tycker jag avtalet är utmärkt. 

När det gäller a-kassan anser ju vi moderater i grunden att en tillfällig höjning borde återställas när pandemin är över. Men samtidigt har vi nu en ny ekonomisk kris till följd av energikris, kriget i Ukraina, en hög inflation och orolig arbetsmarknad. Allt detta skapar ny oro hos hushållen och i det läget kan man absolut argumentera mot att återställa a-kassan just nu. Genom att låta den tillfälliga höjningen ligga kvar tills vidare skapar vi lugn hos oroliga anställda och det kan i sig motverka lågkonjunkturen. Det är inte heller arbetslösa med a-kassa som är de största problemen när det gäller utanförskap, den som ha a-kassa står normalt ganska nära arbetsmarknaden och får ofta jobb igen förr eller senare. Det stora problemet med utanförskap är alla de som aldrig kommit in på arbetsmarknaden, som inte är anställninsgbara och som lever på olika bdirag år efter år. Detta kan vi motverka utan att ändra i a-kassereglerna. 

Media analyserar nu vilka partier som är vinnare och förlorare. Min åsikt är att de partier som vunnit är de fyra som gjort överenskommelsen, de har visart sig mogna att ta ansvar och kompromissa för landets bästa. De partier som förlorat är S, C, V och MP. Men de allra största vinnarna är Sverige och svenska folket. Nu har vi chansen att göra stor skillnad på riktigt och det är efterlängtat av många. 


 

 

Regeringsbildningen klar 

2022-10-14

Dagen började med extrainsatt möte med den moderata riksdagsgruppen och partistyrelsen klockan 08.30, där Ulf Kristersson meddelade att ett omfattande avtal kring regeringsbildningen var klart, och att M-KD-L bildar regering med nära samarbete med SD. Avtalet och regeringsbildningen fick enhälligt stöd och applåder. Senare idag kommer jag att lägga ut en länk här till hela överenskommelsen om den kommande politiken.



  



Därefter var det dags för gemensam presskonferens klockan 10 med de fyra partierna i regeringsunderlaget.
Mediauppbådet var hyfsat stort...





 


 

Sista återrapporten med statsminister Magdalena Andersson 

2022-10-13

   

I går hade vi av allt att döma sista återrapporten med statsminister Magdalena Andersson från Europeiska Rådets möte. Denna typ av återrapporter har riksdagen alltid med statsministern efter varje möte med EU:s stats och regeringschefer, och varje parti får ställa frågor till statsministern om resultatet av mötet och vad som avhandlats.

Vid gårdagens möte hade jag äran att företräda moderaterna vid återrapporten och det blev ett bra tillfälle att tacka statsministern för många intressanta debatter de senaste åtta åren, både i hennes egenskap av finansminister och statsminister, och både i min egenskap av ledamot i finansutskottet och EU-nämnden. Även om vi företräder de olika sidorna i politiken så har vi oftast haft respektfulla och seriösa debatter och vi känner varandra väl efter dessa år och kan bjuda lite på oiss själva. I EU-frågorna har vi inte sällan haft gemensamma ingångar mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i frågor som är viktiga för landets bästa, och min bild är att Magdalena Andersson  överlag agerat väl i EU-sammanhang både som finansminister och statsminister. Däremot kan jag ju tycka att andra ministrar inte alltid stått upp för svenska intressen och de har inte heller alltid följt det EU-nämnden beslutat, utan rent av medvetet gått emot de instruktioner man fått. Där förvåntar jag mig mer av den kommande regeringen - vi måste bli mycket bättre på att ta strid i EU vid behov och stå upp för Sverige och svenska intressen.   

I sak rörde gårdagens återrapport främst situationen i Ukraina och den europeiska energiförsörjningen. Debatten går att följa om man klickar på bilden nedan. Mina inlägg går att hitta via anförandelistan till höger om filmen. 


 

 




Bara en väl förberedd regering kan få något gjort 

2022-10-12

I dag gav talmannen Ulf Kristersson ytterligare 48 timmar att finputsa detaljerna inför den kommande regeringsbildningen. Går allt som det är tänkt kan riksdagen välja en ny statsminister i början av nästa vecka, och en ny regering kan snabbt komma på plats.

Socialdemokraterna har styrt Sverige i åtta år baserat på konstlade överenskommelser, först decemberöverenskommelsen och sedan januariavtalet. Januariavtalet var en diger önskelista från fyra olika partier, med förslag som delvis var motstridiga och dessutom politiskt kontroversiella. Och ovanpå detta behövde man hantera ett upprört Vänsterparti. Dessutom skulle S och MP i regeringsställning komma överens i varje fråga, utan att man förberett sig innan. En tydlig handlingsförlamning har kännetecknat S/MP-regeringen den senaste mandatperioden, där partierna blockerat varandra i viktiga frågor, och när regeringssamarbetet sprack var uppenbarligen både S och MP ganska nöjda att få gå till val var och en för sig. 

Så här kan inte Sverige styras igen.

Moderaterna har lyckats samla fyra partier med delvis olika ingångar i politiska frågor och med olika ideologier, och som redan före valet var överens i ett antal stora viktiga frågor. Men för att få en väl fungerande regering som kan få något gjort måste man gå igenom alla politikområden och vända på alla stenar, och också komma överens om praktiska frågor och hur regeringsarbetet ska bedrivas. En väl förberedd regering kan börja ta tag i viktiga frågor och göra skillnad på riktigt. Det vore bra för Sverige. Några ytterligare dagars väntetid är en god investering i en handlingskraftig regering som i god stämning kan styra med ett regeringsunderlag i riksdagen som visar varandra respekt och har ett ömsesidigt förtroende.   


Detta kommer att bli bra!


 

 

Trevlig artikel i Markbladet idag 

2022-10-12


 

 

Vänstertidningen ETC blev upprörda 

2022-10-11

Tidningen Etc är lite upprörda idag för att jag i en kommentar i en twittertråd kallade dem vänsterextrema och var tydlig med att jag inte litar på deras uppgifter. De får gärna granska trollarméer på nätet om de vill, men jag kommer aldrig att lita på vad de skriver utan se det som ren vänsterextrem propaganda. De får försöka leva med det.


 


 

 

Ukraina var på rätt väg mot demokrati och mindre korruption 

2022-10-07

Jag har för längesedan tröttnat på alla som relativiserar Rysslands angrepp på Ukraina med att "Ukraina är ett korrupt land". Som att det på något sätt skulle ge Ryssland rätt att invadera? Det finns många länder med korruptionsproblem, inte minst i det gamla Östeuropa, men inte ger det frikort för andra stater att angripa dessa länder militärt. Argumentet är helt orimligt. Dessutom - bortsett från allt annat - så är Ryssland mer korrupt än Ukraina i de internationella rankingar som görs. Men visst, Ukraina har efter en lång period som Sovjetrepublik haft stora problem med korruption och bristande demokrati. Men faktum är att man var på rätt väg innan kriget. 

Den här bilden förekommer ofta i debatten. Bilden används av dem som vill relativisera Rysslands anfall på Ukraina och i stället visa hur väljarna i östra Ukraina minsann är ryssvänliga och att man därför måste "förhandla" med Ryssland för att få slut på kriget. 

Det finns dock ett stort problem med bilden. Den är korrekt i sak, och visar resultatet i parlamentsvalet i Ukraina 2012. Just det val där jag själv var valobservatör för OSSE, med stationering i Kharkiv. Bland annat övervakade jag att dåvarande oppisitionsledaren Julia Tymosjenko fick rösta från sin sjukhussäng, där hon var inspärrad av rent politiska skäl. Problemet är att detta parlamentsval underkändes av OSSE som icke korrekt genomfört och att Regionpartiet (det ryssvänliga då styrande regimpartiet) gynnades av det omfattande valfusk som förekom. Valresultatet säger därför inte mycket om vad människor egentligen tyckte, och dessutom är det nu tio år sedan - mycket har hänt sedan dess. 

(Läs mer om mitt uppdrag i Ukraina 2012 på denna länk).

Alla val som genomförts i Ukraina sedan man förklarade sig självständigt efter Sovjetunionens fall har haft stora demokratiska brister och omfattande valfusk. Det första ukrainska val (vad jag känner till) som fått godkänt av internationella valövervakare, inklusive OSSE, var faktiskt presidentvalet 2019 när dagens president Zelenskyj valdes. Det valet ansågs i allt väsentligt ha gått korrekt till. Bilden nedan visar valresultatet. Zelenskyj fick majoritet i samtliga valkretsar utom en (längst i väster runt Lviv, tidigare presidenten Porosjenkos hemstad, där han fick flest röster). Starkast stöd för den nya presidenten fanns faktiskt i östra halvan av landet (!), alltså i de områden där andelen etniskt rysk befolkning är störst. Allra starkast stöd, 89,44%, fick han i norra delen av Luhansk längst bort i öster, alltså det område som Ukraina nu av allt att döma håller på att ta tillbaka från Ryssarna. 




Totalt sett vann Zelenskyj en jorskredsseger i ett i allt väsentligt fritt och rättsvist val (utom att människor i de ockuperade delarna på Krim och i Donbass inte kunde rösta). Ukraina har en korrekt och folkligt vald president med starkt stöd från befolkningen i hela landet och allra starkast i östra delarna. Vad ryssarna och deras medlöpare än påstår så kan de inte förneka fakta. Dessutom var Zelenskyjs viktigaste valfråga just att bekämpa korruptionen i landet.

Ryssland har i alla avseenden gått åt fel håll. Den spirande demokratin efter Sovjetunionens fall har slagists i spillror, någon rättsstat existerar inte, oppositionspolitiker fängslas, yttrandefriheten och demonstrationsfriheten är i praktiken avskaffad, kritiska organisationer och medier förbjuds. 

Ukraina var däremot faktiskt på rätt väg - men sedan kom kriget. En viktig sak under den kommande återuppbyggnaden är att Ukraina fortsätter på den tidigare inslagna vägen mot att bli en full västerländsk demokrati och rättsstat. Det behövs effektivt arbete mot korruption, och en politik för öppenhet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet och demokrati. Men först av allt behövs fred och att Ryssland lämnar alla ockuperade områden och betalar ett kraftfullt krigsskadestånd till Ukraina.  





Medieakademins Topp-100-lista över landets twitterkonton

2022-10-06

Det finns många som karlägger och följer aktivitet och inflytande i sociala medier. Bland rent politiska twitterkonton brukar jag själv oftast finnas bland de tio främsta i landet när man bryter ned det veckovis.

Medieakademin gör däremot en total granskning av alla twitterkointon i landet under ett år (1/8 2021-1/8 2022) och rangordnar dem sedan efter räckvidd och inflytande, där man även väger in antalet följare och hur många följare dessa i sin tur har osv. Förra året var första gången jag var med på Medieakademins Topp-100-lista, då på en 85:e plats. I årets rangordning har jag avancerat 16 platser till 69. Totalt kartlade man drygt 1,4 miljoner konton, varav drygt 3.000 var såpass stora att de analyserades vidare. 


  

 


 

Gränsen hårfin mellan klimataktivism och klimatterrorism

2022-10-05

I går var jag med i ett inslag i P4 Sjuhärad. Ämnet var diskussionen om det är korrekt att kalla viss klimataktivism för klimatterrorism. Detta med anledning av att 12 klimataktivister åtalas för sabotage efter att ha blockerat trafiken på en stor genomfartsled i Stockholm, varvid minst en ambulans fastnade i köerna. 

Rent juridiskt väljer åklagaren att åtala personerna för sabotage. Frågan är då om det även skulle kunna kallas terrorism? I juridiken anses terorism bland annat omfatta medvetna handlingar som syftar till att skapa otrygghet och oro hos befolkningen. Att blockera trafiken så att utryckningsfordon inte kommer fram, eller en gravid kvinna inte kan köras till BB, eller en sjuksköterska inte kan ta sig till sin arbetsplats eller hemsjukvård eller hemtjänst som inte kan ta sig till sina patienter eller brukare, tycker jag definitivt kan räknas in i denna kategori. Det får också ekonomiska konsekvenser för många som inte kan ta sig till sina arbeten eller för småföretagare som inte kan utföra sina arbetsuppgifter och förlorar inkomster. 

Lagen gäller lika för alla, och en klimataktivist står inte över lagarna, alldeles oavsett hur ädla syften de själva anser att de har. Jag anser att vi borde skärpa straffen för dessa typer av sabotage moit viktiga samhällsfunktioner.




 

 

Stabil moderat linje om nej till höghastighetståg

2022-10-04
 

I går blev det en stor nyhet, framförallt hemma i Västsverige, när moderaterna tillsammans med SD, L och KD lämnade en följdmotion till regeringens skrivelse om infrastruktur. I skrivelsen avvisar våra fyra partier planerna på höghastighetståg och förespråkar i stället utbyggnad av vanlig snabb järnväg med fokus på arbetspendling.

Beskedet är ingen förändring jämfört med tidigare moderat linje, men väckte ändå en viss oro vad gäller järnvägsbygget mellan Göteborg och Borås. Min bedömning är att ingenting i sak har förändrats, Trafikverkets arbete med byggplaneringen lär fortsätta. Och det är viktigt att eventuella mindre korrigeringar i planerna inte medför att processen fördröjs eller att projektet lyfts ut ur planen. Det finns inget i vår följdmotion om att avbryta projektet. Däremot finns det ett antal problem som Trafikverket inte lyckats lösa, exempelvis dragningen genom Härryda kommun. Detta måste hanteras oavsett, men det har inget med valet av teknik att göra. 

Problemet har ju varit att Trafikverket och tidigare regering spelat ett dubbelspel kring järnvägen mellan Borås och Göteborg. I högtidliga tal har man talat om höghastighetståg, men i praktiken har Trafikverket redan planerat för vanlig räls för vanliga snabbtåg. För att överbrygga politisk oenighet mellan S, C, V och MP har man paketerat alltihop som "utbyggnad av höghastighetståg" - trots att det inte finns pengar avsatta för projektet. Inget alls har faktiskt hänt med projektet under de åtta år som S/MP styrde - man har bara förhalat frågan. 

Själv har jag envist argumenterat mot höghastighetståg på den aktuella sträckan, eftersom det är för dyrt, tar för lång tid att bygga, och leder till för höga biljettpriser för att gå att försvara. Dessutom skulle tidvinsten mellan Göteborg och Borås bli försumbar. Jag är också ytterst tveksam till nyttan med höghastighetståg i Sverige överhuvudtaget. Tidigare har moderaterna gått på min linje och nu står alltså hela det nya regeringsunderlaget bakom detta. Det är blankt nej till höghastighetståg i Sverige. Ett välkommet beslut att vi nu en gång för alla sätter ned foten i frågan och har majoritet för det i riksdagen.

Nu kan vi se framåt. Det viktiga nu är att få igång bygget av "vår" järnväg så snart som möjligt och att samtidigt ta tag i alla flaskhalsar som finns runt om i landet, underhålla de banor som finns och få tågen att gå i tid och komma fram i tid. 





 

Idag firar vi kampen mot löntagarfonderna med en kanelbulle

2022-10-04

Jag brukar alltid uppmärksamma 4 oktober lite extra. För mig är det själva symbolen för kampen mot socialismen, i detta fall symboliserade av löntagarfonderna. För yngre följare som inte var födda då handlade det kortfattat om att en del av löneutrymmet i praktiken avsattes för en ny "vinstdelningsskatt" för noterade börsföretag, och pengarna tillfördes sedan  fyra statliga fonder som i sin tur använde pengarna för att köpa upp företag. Man socialiserade helt enkelt företag stegvis genom att köpa upp företagen med hjälp av deras egna vinstmedel.

Motståndet var starkt, även från många LO-medlemmar och den 4 oktober varje år samlades man till demonstrationer mot fonderna. Jag har sparat mitt eget demonstrationsplakat från mitt livs absolut första demonstration i Göteborg, 1983 eller 1984. Västsvenskar mot fonder. Nedan th också en av moderaternas valaffischer, sannolikt inför riksdagsvalet 1991. Även i denna fråga stod moderaterna på rätt sida i historien.

   

Borgerliga partier har alltid haft som uppgift att stå emot socialismen, och kampen mot löntagarfonderna blev framgångsrik. Motståndet segrade och regeringen Bildt (1991-94) skrotade fonderna och lämnade lite förenklat över ägandet av fonderna till de företag som bekostat dem, samtidigt som den så kallade "vinstdelningsskatten avvecklades. 

En kul detalj är att jag själv skrev min examensuppsats i juridik om löntagarfonderna 1986. Det var på den tiden man skrev uppsats på skrivmaskin. 90 sidor tjock är den, och skrev man fel på en sida var det bara att börja om från början igen.



 

Jag kartlade i uppsatsen hur stort inflytande löntagarfonderna hade hunnit få och hur stort inflytandet skulle kunna bli med tiden om uppköpen fortsatte. Jag analyserade även möjligheterna att avveckla fonderna och förde också fram en del tankar kring hur man rent praktiskt kunde göra. Till ganska stor del blev det faktiskt också den vägen man valde valde när fonderna avvecklades. Jag fick högsta betyg på min uppsats av min handledare, advokat Gunnar Flodhammar, som även var universitetsprofessor och dessutom domare i skiljenämnder vid tvister om tvångsinlösen av aktier. Att han ogillade löntagarfonderna lika mycket som jag bidrog nog till att vässa uppsatsen lite extra, och jag fick högsta betyg.  

 


 

Hanif Bali avslöjar den orimliga energidebatten

2022-10-03

Min tidigare riksdagskollega Hanif Bali har nu blivit krönikör i Expressen. Hans första krönika publicerades igår, med rubriken "Miljöpartiets dröm är lika utopisk som enhörningar". Inledningen andas en del bitterhet mot moderaterna, och det är ju begripligt med tanke på att han bland annat petades från sin riksdagsplats (vilket jag tror kan ha kostat oss en del röster). Fortsättningen av krönikan ägnar han åt att avslöja bluffen med Miljöpartiets och andras naiva linje kring ökad elektrifiering utan kärnkraft. Så här skriver han bland annat:
 

"Tyvärr finns den typen av gulligt utopiska, men likväl naiva föreställningar även inom politiken. Två rapporter – från Internationella energirådet, IEA, respektive Geologiska forskningscentralen i Finland – visar hur mycket mineral och metall som skulle krävas för att göra skiftet från fossila bränslen till ett helt elektrifierat och förnybart samhälle. Siffrorna är deprimerande. Den totala mängden av kända metallreserver understiger behoven med hästlängder. 

"Det är väl bara att börja öppna gruvor,” tänker optimisten. Problemet är det inte räcker att gräva upp varenda metall- och mineralreserv som i dag är känd för människan. Bara de kommande åren skulle vi behöva 4,5 miljarder ton koppar. Men världens kända oexploaterade kopparreserver ligger på blott 800 miljoner ton. Att smälta kungastatyer och kyrkotak räddar inte heller Elon Musks batterifabriker. Den totala mängden koppar som mänskligheten har utvunnit genom historien är blyga 800 miljoner ton. Återvinning löser alltså inte bristen.

För andra metaller ser det tyvärr ännu sämre ut. Av litium, som är den kritiska metallen för att producera batterier, krävs omkring 944 miljoner ton. I världens kända reserver finns bara 10 procent av detta. Och listan bara fortsätter: kobolt 3,4 procent, vanadium 3,52 procent, grafit 3,57 procent, nickel 10 procent... 

Det är uppenbart att vi behöver smälla upp gruvor snabbare än orcherna i Mordor. Men Miljöpartiet sätter käppar i hjulet för denna gruvboom. År 2018 beslutade den rödgröna regeringen, med stöd av C och V, att kriminalisera urangruvor i Sverige efter att ett bolag hade ansökt om att få öppna en sådan. Vilka andra metaller fanns i den gruvan? Neodym, kobolt, vanadin och litium." 

//

"Trots det har svenska politiker alltså fattat beslut om ett 100 procent förnybart elsystem. Skojare inom såväl politiken som näringslivet skjuter fram just sina lösningar för att kompensera för det vansinniga i att ha ett elsystem som helt baseras på vädrets ibland-el. 
Idén verkar baseras på det enkla antagandet politiker inte kan enkel matematik. Det är en robust affärsidé.


Miljöpartiets Per Bolund stod nyligen för ett exempel då han lyfte fram en batteripark som ett motargument mot vanlig, hederlig baskraft. Problemet: Batterierna skulle bara klara av att ersätta ett enda medelstort landbaserat vindkraftverk i två timmar. Och kostnaden? 100 miljoner kronor. Faktum är att om lilla Sverige la beslag på hela världens årsproduktion av batterier så skulle det enbart räcka till två dagars elreserver.

Resultatet av denna världsfrånvända politik har inte bara blivit att Putin har fått ett punggrepp på den europeiska energimarknaden. Drömmen om det helt förnybara samhället riskerar att ge Kina ett minst lika hårt grepp om Sveriges energiförsörjning. Kina har inte bara närmast monopol på de metaller som krävs. Ett statligt kinesiskt bolag är dessutom den enskilt största ägaren av svensk vindkraft.

Men frukta inte, det finns fossilfri elproduktion som är så fiffig att den inte behöver lagra sin energi i fantasins batteriparker. Den suger inte ut marknaden på de resurser som behövs för att hålla i gång kollektivtrafiken och varutransporterna. Därtill klarar den att leverera energi även när stjärnorna inte står på rad, solen inte lyser och vinden inte blåser. Den börjar på K och slutar med att miljöminister Annika Strandhäll är emot den för hon tittade på tv-serien ”Chernobyl” på HBO. Visst tar kärnkraftsutbyggnad lång tid, men jag tar hellre en häst om åtta år än de enhörningar som bara existerar i sexåringarnas och Per Bolunds huvuden."

 


 

Fler roliga klipp från talmansvalet...

2022-10-01

Tidigare i veckan förekom talmansomröstningen även i ett annat humoristiskt inlägg, denna gång på twitter. Fyra roliga klipp från omröstningen, varav jag medverkar i två. Tänk att en talmansomröstning kan sprida så mycket glädje. Klicka nedan för att komma till det twitterinläögg där samtliga klipp är samlade.


 



Min insats vid talmansvalet uppmärksammas av Svenska Nyheter

2022-10-01



I går kväll blev min insats i måndagens talmansval ett inslag i SVT:s Svenska Nyheter. Ganska roligt inslag faktiskt. Och ja, det såg såklart ganska kul ut när jag vidarebefordrade alla blanka valsedlar till min kollega (skulle själv räkna dem med namn på, men det var ju mest blanka). Programledaren citerade mig även från ingressen på min hemsida. Hela programmet går att se här, klicka på bilden ovan (inslaget om talmansvalet börjar ca 9:30 in i programmet, så backa tillbaka lite).





Lite senare i programmet upptäckte jag att jag nämndes även i ett annat inslag...vet inte riktigt hur jag hamnade där...
(se foton nedan).









 

Jag fortsätter i finansutskottet och EU-nämnden

2022-10-01

I går hade den moderata riksdagsgruppen möte och det är mycket hedrande att jag har fått riksdagsgruppens förtroende att fortsätta som en av tre ordinarie moderata ledamöter i finansutskottet. Jag har ju varit ledamot i finansutskottet sedan 2014, men bara i opposition. Det ska bli kul och mycket ansvarsfullt att nu vara med och ta ansvar i det tyngsta utskottet i regeringsställning och arbeta direkt med finansministern. Huvuduppgiften blir såklart den nya regeringens kommande statsbudget.  

Jag fortsätter även i EU-nämnden som tidigare, och blir därmed en av två moderater i riksdagsgruppen som dubblerar och är ordinarie ledamot i två utskott samtidigt. Att fortsätta med EU-frågorna blir extra intressant i och med att Sverige nästa år blir ordförandeland i EU. Mitt huvudansvar är de frågor som ligger under ECOFIN, dvs ekonomiska o finansiella frågor, EU:s budget mm. Frågor som jag ju ibland har en del synpunkter på som alla vet.

Jag kommer även att vara ersättare i arbetsmarknadsutskottet, ett utskott jag varit ledamot i flera gånger tidigare. Ett av de viktigaste utskotten när man som jag värnar arbete och företagande. Kommer försöka göra en del inspel även på detta område när utrymme finns.

Sammantaget - det kommer bli fullt upp de kommande åren. Känns riktigt bra att vara i regeringsställning igen, även om en ny regering sällan tillträtt i ett allvarligare läge än nu. Vi har både allvarliga inrikespolitiska och utrikespolitiska problem. Men ska någon kunna lotsa Sverige genom en turbulent tid är det väl vi. Vi har gjort det förut, exempelvis under finanskrisen, som Sverige klarade bäst av alla i EU.