September 2022

 

Tack alla 1.120 som kryssade mig i valet!

2022-09-29

Jag har nu kollat igenom valpresentationen efter riksdagsvalet som är slutsummerat. Totalt fick jag 1.120 personkryss.

I vår riksdagsvalkrets motsvarade personvalskryssen strax över 4% av de moderata rösterna, vilket inte räckte riktigt för att bli personvald till riksdagen. I två valkretsar kom jag dock över gränsen på 5%, dels i hemkommunen Mark med 7,5%, men även i Tranemo kommun där jag fick 5,4%. 

Lite kul också att jag fick personröster i 17 andra riksdagsvalkretsar i landet, utöver min egen. Från Västernorrland och Dalarna i norr till Skåne i söder. Flerst kryss fick jag i Stockholms Stad, Stockholms Län samt i Södermanland. Bland rösterna i Stockholms Län lär finnas ett antal utlandsröster där jag fått en del kryss. 

Sammantaget - att få över 1.100 personvalskryss känns hedrande. Stort tack till alla er som aktivt gjort denna markering och som tror på mig! 

 

 


Riksmötets högtidliga öppnande

2022-09-27



I dag var det dags för mitt 17:e riksmötesöppnande. Det känns nästan osannolikt. Men medan ledamöter kommer och går är det traditionerna som består.

Nedan syns några ur den avgående regeringen som är samlad i plenisalen. Min riksdagskollega Lars Beckman sitter strax intill, tvåa från höger, och ser betydligt nöjdare ut än avgående justitieministern Morgan Johansson som syns bakom. På raden bakom dem syns Annika Strandhäll och Tomas Eneroth, också de avgående ministrar. 






Ovan: Kungafamiljen anländer. Nedan förklarar kungen riksmötet för öppnat.



   

Ovan tv tre avgående ministrar i folkdräkt - Anna Ekström, Eva Nordmark och Ida Karkkiainen. Ovan th minglet i Sammanbindningsbanan med riksdagsledamöter och gäster, ambassadörer, regering och kungafamilj.



   

Här jag och hustru Carina. Vi fortsatte sedan till kvällens traditionella underhållning, denna gång var det återigen dags för ett besök på Konserthuset.


 

 

Åtta timmars valpocess - men nu är talmanspresidiet på plats

2022-09-26

Dagens val av talman och tre vice talmän avslutades alldeles nyss, och det tog åtta timmar för oss valförrättare att genomföra alla valen. Tidigare talman Andréas Norlen (M) omvaldes enhälligt av riksdagen, och även förets vice talman valdes med acklamation. Däremot krävdes det slutna omröstningar för andre och tredje vice talmansposterna. Här gäller att man i första omgången måste få 50% av de avgivna rösterna för att bli vald. Om ingen får 50% genomförs en andra omgång med samma regler. Om fortfarande ingen fått 50% genomförs en tredje omgång där den som fått flest röster vinner. Det krävdes fem sådana röstningsomgångar (två för andre vice och tre för tredje vice) så det blev många röster att räkna. Men nu är mitt hedersuppdrag att tjänstgöra som valförrättare genomfört och det nya talmanspresidiet är på plats.

  

Ovan th den vackra valurnan som bara används vid val med slutna valsedlar. Resten av tiden står den som prydnad i Kammaren.



  

Nedan är det nya talmanspresidiet samlat. Omvalde talman Andreas Norlen tackar riksdagens ledamöter för förtroendet att fortsätta leda riksdagens arbete.

 

 

 

 

I morgon väljer riksdagen talman - jag är en av fem valförrättare

2022-09-25

I dag meddelade partierna på högersidan (M, KD, SD, L) att vi är eniga om att föreslå omval av sittande talman Andreas Norlén (M) samt att som andre vice talman stödja SD:s kandidat Julia Kronlid. Förste vice talmansposten går till S, och tredje vice talman kommer C och V att slåss om eftersom de har lika många mandat i riksdagen. Eftersom S meddelat att de kommer stödja Norlén och moderaterna sagt att vi stödjer S kandidat som förste vice talman finns det god chans till enighet i riksdagen om dessa poster. Hur det blir med andre och tredje vice talman vet vi inte.  

Om det blir omröstning om några av talmansposterna kommer det ske enligt speciella procedurer med slutna valsedlar i röstkuvert. Valförrättare är en ledamot från vart och ett av de fem största partierna. Jag är utsedd av moderaterna att vara en av dessa fem. I mitt uppdrag ingår att övervaka röstningen och räkna rösterna. Självklart ett hedersuppdrag. Vi får se i morgon om detta blir aktuellt.

 


 

Beviset

2022-09-23

Nummer fem. Känns lika ärofullt och ansvarsfullt som det gjort de senaste fyra gångerna. 


 

 

Första sammanträdet med nyvalda riksdagsgruppen

2022-09-22

  

I dag samlades den nyvalda moderata riksdagsgruppen. Vi är 68 moderata ledamöter, varav 17 nyvalda. Ulf Kristersson gav sin syn på valrörelsen och valresultatet och tackade alla för viktiga insatser och var tydlig med att vi moderater nu har en viktig uppgift att samla Sverige, få till en handlingskraftig regering och hantera många stora och svåra frågor framöver i en orolig tid. Sedan var det en del praktiska ärenden att hantera. På söndag har vi nästa ordinarie riksdagsgrupp, då handlar frågan bland annat om moderaternas linje vid val av riksdagens talman och vice talmän, ett val som ska ske på måndag efter uppropet. 


 

 

Tillbaka i arbetsrummet - inte så mycket nytt att rapportera

2022-09-21

Jag har ju varit ganska mycket i Riksdagen denna sommar och höst, både för ett antal möten i EU-nämnden i juni och juli oc september, samt för extra möte i finansutskottet mitt i valrörelsen. Men idag är jag tillbaka på riktigt i mitt arbetsrum. Det är mycket att ordna upp efter valet och en del att planera framåt.



I dag hade vi för ovanlighetens skull en debatt och votering efter valet med den avgående riksdagen på grund av några brådskande EU-ärenden. Det blev en framgång för oss moderater eftersom vår linje segrade i båda voteringarna. (Handlade om EU:s klåfingriga skogspolitik och jordbrukspolitik).

Vi har nu också flera möten med både nya och gamla riksdagsgruppen denna vecka, och under tiden pågår förhandlingar om det mesta i riksdagen just nu. Det handlar om allt från lokaler och ordförandeposter i utskotten till kommande val av talman, men framförallt såklart om regeringsbildningen där man sitter på våningen ovanför mitt kontor och förhandlar för fullt.

När det gäller regeringsförhandlingarna vet jag inte så väldigt mycket mer än det man kan läsa i media. 
Ulf Kristersson har ju fått talmannens uppdrag att sondera för en regeringsbildning. Förhandlingarna hålls dock i en mindre krets och man läcker inte något om det som diskuteras.
 
En sak är intressant - det extremt höga tonläget från vänstersidan och från media bidrar rimligen till att skapa större enighet på den segrande sidan, och gör att det blir lite lättare att komma framåt. Alla enas av en yttre fiende, och självklart fungerar det så även i politiken. Vänsterdebattörer och vänstermedia har släppt alla spärrar nu, och en del av det som sägs och skrivs är på obegripligt låg nivå. Jag tror det kommer att underlätta förhandlingarna mellan våra fyra partier och skapa en bra grund för samarbete för Sveriges bästa.





 

Ulf Kristersson har fått talmannens uppdrag att försöka bilda regering

2022-09-19


 

 

Jag börjar nu min femte mandatperiod som riksdagsledamot 

2022-09-18

Nu är riksdagsvalet färdigräknat. Redan på valnatten stod det klart att moderaterna i vår riksdagsvalkrets inte backade i valet som partiet gjort på riksnivå, utan landade på samma nivå som i valet 2018. I min hemkommun Mark ökade vi i riksdagsvalet och gjorde dessutom vårt bästa resultat i kommunvalet sedan kommunen bildades på 1970-talet. Moderaterna backade lite i kommunvalet i Borås, men ökade kraftigt i samtliga övriga kommunval i valkretsen (Bollebygd, Mark, Herrljunga, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda). Sammantaget har jag blandade känslor för vårt moderata valresultat. Jag återkommer om det i en längre valanalys.

För egen del fick jag rekordmånga personvalskryss, trots att jag tidigt meddelade att jag inte tänkte driva någon direkt personvalskampanj, utan tänkte lägga min energi på att hålla ihop valrörelsen i valkretsen och kampanja för partiets politik och en ny regering. Att jag trots detta fått långt över 1.000 personvalskryss (motsvarande drygt 4% av de moderata rösterna) var en trevlig överraskning. Så många kryss har jag inte varit i närheten av i något av de tidigare fyra riksdagsval där jag ställt upp, och jag fick överlägset flest kryss av de moderata kandidaterna. I Marks kommun fick jag dessutom långt över de 5% som krävs för att bli personvald.

Att ha fått väljarnas stöd för femte gången i rad, och dessutom fler personvalskryss än någon gång tidigare känns stort, smickrande och ansvarsfullt. 
Nu påbörjar jag min femte mandatperiod i riksdagen, vilket känns nästan osannolikt. 

Jag kan också konstatera att jag numera är ganska rutinerad i dessa sammanhang. Om jag sitter i riksdagen hela denna mandatperiod kommer jag att, tillsammans med Hans Nyhage (som också representerade Mark), vara den moderat som suttit flest år i riksdagen från vår valkrets sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

1. Hans Nyhage, invald 7 gånger, totalt 20 år i riksdagen
2. Jan Ericson, invald 5 gånger, totalt 16 år i riksdagen (kan bli 20 år inkl kommande mandatperiod)
3. Lars Björkman, invald 3 gånger, totalt 11 år i riksdagen
4. Cecilie Tenfjord Toftby, invald 3 gånger (plus som ers en gång), totalt 14 år i riksdagen
5. Arne Svensson, invald 3 gånger, totalt 9 år i riksdagen
6. Tage Magnusson, invald 3 gånger, totalt 8 år i riksdagen 
(plus 18 år i den gamla tvåkammarriksdagen)
7. Ulf Sjösten, invald 2 gånger, totalt 5 år i riksdagen
8. Ulrik Nilsson, invald 3 gånger, totalt 4 år i riksdagen (kan bli 8 år inkl kommande mandatperiod)
9. Birgitta Wichne, invald en gång, totalt 4 år i riksdagen


Jag vet inte exakt vad mina uppdrag blir i riksdagen kommande år, det beror på en massa saker och hur partiet på bästa sätt vill forma ett fungerande regeringsunderlag. Jag har meddelat att jag både kan tänka mig att fortsätta med de uppdrag jag har idag, och att göra något helt annat. Jag är en av ett tiotal moderater som nu har den längsta tjänstgöringstiden i riksdagen och jag vet hur man arbetar i riksdagen när man är i regeringsställning. Bland annat hur man bygger broar till andra partier för att få igenom så mycket bra politik som möjligt. Jag är redo att ta de uppdrag där jag kan göra mest nytta för partiet och den kommande regeringen, och det ska bli kul att få bidra till en bättre politik för Sverige.

Jag vill rikta ett mycket stort tack till alla som tror på mig och som har visat mig sitt stöd under valrörelsen! Jag ska inte göra er besvikna. 

         


 

 

För många på vänstersidan har nu tappat all vett och sans

2022-09-17

I veckan skrev jag detta på twitter. 



Jag visste inte hur sannspådd jag skulle bli. Inte ens jag hade trott att så många på vänsterkanten så totalt skulle tappa kontrollen och skriva så otroliga saker i frustration över valförlusten. Att en minister i den avgående regeringen jämför Jimmie Åkesson med Hitler är ett nytt bottennapp för hennes del.

Vänstern visar nu sitt rätta jag, både politiker, debattörer och media, och det kommer många att komma ihåg nästa val. Demokrati är något vänstersidan gillar när de själva vinner. Annars är den mest ett störande moment som ska hånas och ifrågasättas. 



 "Högerextrema M, KD och L". 


En del inlägg är så patetiska att man inte riktigt vill inse att det är den politiske redaktören på en av landets större tidningar som skriver. Frustrationen över att ha tappat regeringsmakten känner inga gränser och leder rakt ner i diket.
.
   


 

 

Då var det klart - Sverige får ett regeringsskifte 

2022-09-14

I eftermiddags kom plötsligt beskedet som jag förutspådde - Moderaterna tog ett mandat från Socialdemokraterna när alla utlandsröster räknats. Det betyder att vår sida får 176 mandat mot oppositionens 173. Och moderaterna slutar på 68 mandat, mot dagens 70. Ingen katastrof, även om jag som sagt inte är nöjd med vare sig vår valrörelse på riksnivå eller vårt valresultat. Men nu ser vi framåt! 

Statsminister Magdalena Andersson meddelade ikväll att hon lämnar in sin avskedsansökan i morgon, och nu pågår regeringsförhandlingarna för fullt. Jag tänker inte gissa något om utfallet eller läcka något om det jag vet eller hör rykten om. Nu behöver partierna lugn och ro för att lösa ut detta under ömsesidigt förtroende.

För min egen del är detta nästan osannolikt. Jag kom in i riksdagen 2006, lagom till regeringsskiftet den gången. Satt i riksdagen åtta år i majoritet. Därefter följde åtta väldigt röriga år i opposition. Och nu får jag återigen vara med om ett regeringsskifte till en moderatledd regering. Jag är en av ett litet antal moderata riksdagsledamöter som var med 2006, och de erfarenheterna kommer jag att ta med mig i riksdagsarbetet. Nu är det tid för ansvar, att försöka samla ett mycket splittrat land och visa att vi vill göra något bra för vårt land. Det ska bli så kul att återigen vara en del av regeringssidan och verkligen få en direkt möjlighet att påverka politiken kommande år. 



 

 

Framtiden är blå - moderat succe i skolvalen 

2022-09-13

Nu har resultaten kommit för skolvalen runt om i landet. Och det blev en stor seger för moderaterna. SD näst störst och S tredje största parti i den sammanlagda nationella räkningen: 




Själv deltog jag ju i tre skoldebatter på gymnasieskolorna i Ulricehamn, Tranemo och Mark. Här är resultaten i deras skolval. Tranemo och Mark har fått sina resultat utlagda på den nationella skolvalssidan, medan Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn har rapporterat sitt resultat, men det finns inte utlagd på sidan. Jag har däremot fått det direkt från de ansvariga på Tingsholmsgymnasiet. 

Moderaternas seger på dessa gymnasieskolor blev ännu större än genomsnittet i riket. Och valdeltagandet bland eleverna var genomgående högt.


Tranemo Gymnasieskola: Moderaterna 45%. SD 23%. S 12,5%.



Marks gymnasieskola: Moderaterna 34%. SD 22%. S 12,5%.



Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn: Moderaterna 29%, SD 20%. S 14%.




En reflektion: Eleverna säger själva att miljö och klimat är en av de viktigare frågorna. Men få röstar på MP, C eller vänstersidan. I stället lägger de flesta sin röst på Moderaterna. De har kanske insett att vår miljöpolitik är den mest rimliga, realistiska och meningsfulla? Och att vi avvisar skadlig symbolpolitik?


 

 

Tack kampanjbilen för gott samarbete! 

2022-09-12








 

Moderaterna hade en mäktig motståndare 

2022-09-12

Det blev en sen natt, var inte i säng förrän runt klockan 03. Först valvaka i Skene med Markmoderaterna och sedan fortsatte jag till Boråsmoderaternas valvaka. Jag ville personligen tacka så många som möjligt för deras insatser. Jag hade såklart velat besöka alla åtta kommuner i valkretsen under kvällen, vilket dock var logistiskt omöjligt, så det fick bli de två största. Här BT:s bilder från valvakorna i Sjuhärad:



Kvällen blev omtumlande. Först kom en kalldusch med 16% för moderaterna i en vallokalsundersökning i TV4 och sedan kom SVT:s undersökning med 18,8%. I båda dock majoritet för sittande regeringsunderlag. Men ju längre kvällen gick desto mer knappade vi in, och när vi bara var 0,2%-enheter efter sa jag till mina partivänner att "nu tar vi det här". Och så verkar det bli (även om det formellt återstår en del röster att räkna). Experterna säger att det är ganska säkert att det inte kommer att tippa över, snarare finns chans att vår sida kan få ytterligare ett mandat. På onsdag vet vi mera.

Själv är jag ändå bara hyfsat nöjd. Att vi verkar kunna bilda regering är såklart kul och det var det viktigaste målet. Att vi försvarade våra två moderata riksdagsmandat i valkretsen och kanske rentav går framåt lite i valet är också glädjande. Och att vi ökar i Mark, både på riksnivå och kommunalt är jättekul. Samtidigt borde moderaterna totalt fått betydligt bättre siffror, och varför det inte blev så tycker jag kräver en analys. Det kan vi omöjligen vara nöjda med.

Moderaterna har samtidigt haft en oerhört mäktig motståndare. Inte nog med att vi har slagits mot S, V, MP och C, vi har också utsatts för LO:s utstuderade och lögnaktiga smutskastningskampanj och Annie Lööfs mycket extrema och motbjudande radiokampanj. Dessutom har vi haft stora delar av media mot oss, inklusive Svt, SR och TV4 och många tidningars ledarsidor och kultursidor (även så kallat borgerliga tidningar). Stora delar av media har bedrivit en ren kampanj för vänster/vänsterliberala sidan och även på nyhetsplats har man missgynnat oss moderater i vinklade artiklar och osakliga påhopp på enskilda politiker (även jag själv har drabbats). 

Finalen av medias skamlösa försök att påverka valresultatet såg vi under den sista duellen i TV4 mellan Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. De fick ett antal frågor från vanliga människor i publiken. Men plötsligt ställdes en fråga från en ung kvinna som såg ut som en kopia av Greta Thunberg. Hon läste upp en uppenbarligen instuderad fråga och halvvägs bröt rösten ihop och hon snyftade dramatiskt fram resten av frågan/budskapet. TV4 presenterade henne med namn, och visste såklart att hon är en av de mer profilerade företrädarna för Greta Thunbergs klimataktivister, och hon har även varit talare på manifestationer i Stockholm. Trots detta låtsas TV4 att hon är en "vanlig" medborgare som vill ställa en fråga. Allt andas en tydlig agenda att alldeles i slutet av valrörelsen spela ut klimatalarmistkortet för att få maximalt mediegenomslag som syftar till att gynna vissa partier (läs MP) på andras bekostnad. Om detta hade skett i något annat land hade man kallat det för försök från media att påverka valresultatet. Jag tycker det var ett oerhört allvarligt övertramp av TV4, och jag kritiserade det i en mycket uppmärksammad tweet.



Självklart har jag full respekt för varje enskild människa och dennes engagemang i olika frågor, så min kritik riktas såklart inte mot den unga kvinnan, utan mot TV4 som är den som bär ansvaret för att hon fick utrymme i en politisk slutdebatt dagen före ett viktigt och förväntat jämnt riksdagsval. Ett historiskt bottennapp för ett nyhetsmedia som låtsas vara opartiskt. Borås Tidning ger sig såklart på budbäraren i stället för att kritisera TV4.

Jag är stolt över att moderaterna har stått upp mot en närmast övermäktig motståndare med närmast obegränsade ekonomiska resurser och en extremt smutsig kampanj. Vi har inte lika mycket pengar, men vi mötte dem med engagemang och en tro på att vi kunde vinna och ge Sverige en bättre regering. Vi jobbade hårt med begränsade resurser och ren vilja. Vi vägrade tro på dåliga opinionsmätningar. Nu ser vi framåt. Vi har en skyldighet att göra det allra bästa av detta valresultat och ta tag i ett antal allvarliga samhällsfrågor. 

Jag återkommer med kommentarer om valresultatet, både nationellt och lokalt när vi har fått alla slutsiffror. Men som det ser ut nu har moderaterna sannolikt ökat något i vår riksdagsvalkrets, och i min hemkommun Mark har moderaterna gått framåt i både kommunvalet och riksdagsvalet. Arbetet gav frukt! 




 

Tack! 

2022-09-12




Valdag 

2022-09-11

Valdagen tillbringar jag i Skene och Kinna för utdelning av valsedlar och samtal med väljare. Förvånansvärt många ställer frågor om politik och regeringsalternativ även under valdagen, och ett antal samtal har sannolikt lett till moderata röster. Här från i förmiddags på parkeringen utanför Marks Gymnasieskola (självklart på behörigt avstånd från vallokalen enligt gällande regler).

  

kväll blir det först en stund valvaka med Markmoderaterna i Skene, varefter jag fortsätter till Borås vid 21-tiden för att vara tillgänglig för media på Boråsmoderaternas valvaka. Utfallet av valet tänker jag inte ens försöka gissa. I det jämna läge som råder är jag förberedd på att det kan bli både seger och förlust. Bara att respektera väljarnas val och sedan göra det bästa möjliga av resultatet för Sveriges bästa.


 

 

Vill du ha en ny regering som fungerar? Rösta på moderaterna!

2021-09-11

Nu gäller det! Vill du ha en ny regering? Rösta då på moderaterna! Vi är det enda parti som kan samla och hålla ihop ett regeringsunderlag, som kan prata med alla partier, förhandla konstruktivt och få något gjort. Och vi är det enda parti som kan ta ansvar i en ny regering för både samhällsekonomi och Natoprocess i ett allvarligt läge i omvärlden. Moderaterna har erfarenhet av att leda en regering och har även kompetenta tjänstemän som kan bemanna regeringskansliet.

Och glöm nu inte att kryssa #1 på den moderata riksdagsvalsedeln i vår valkrets om du tycker jag har gjort ett bra jobb i riksdagen hittills. Ett kryss betyder så mycket och jag kommer göra allt för att förvalta ditt förtroende! 





Skene Marten

2022-09-10

Större delen av dagen kampanjade jag med Markmoderaterna på Skene Marten. Vi började igår eftermiddag och fortsatte hela dagen idag. Väldigt mycket folk och stort intresse för valet, och många berättade att de har förtidsröstat på oss redan. Och vi fick många lyckönskningar inför valdagen. Den här valrörelsen har känts mycket mer positiv än 2018! 


 


 


Viskaforsdagen

2022-09-10

Vid lunchtid idag var jag med Boråsmoderaterna i Viskafors och höll ett kort anförande på scenen om varför man bör rösta på moderaterna i riksdagsvalet. Här tillsammans med Martin Nilsson, gruppledare för moderaterna i Borås, och Annette Carlsson, kommunalråd i opposition i Borås.

  


 

 

Fyra skäl att rösta på moderaterna om du vill ha en ny regering

2022-09-10


  

Förutom all viktig politik (exempelvis hantera elkrisen, ta krafttag mot kriminaliteten, hantera migrationen, integrationen och utanförskapet, sänka skatterna och förbättra företagsklimatet) finns det fyra viktiga skäl att lägga rösten på moderaterna om du vill ha en ny regering i Sverige.

1. Moderaterna är det enda av de fyra partierna på högersidan som har en bra relation med samtliga tre övriga partier och som därför kan hålla ihop ett regeringsunderlag som består av SD, KD och L.

2. Moderaterna är en garant för ekonomiskt ansvarstagande under en hotande djup lågkonjunktur. Vi visade under Alliansåren att vi kunde hantera en djup finanskris, och Sverige kom igenom denn krisen bäst av alla länder i EU. Detta under en moderatledd regering och moderat finansminister.

3. Moderaterna är det parti på högersidan som har lättast att lotsa Sverige vidare till ett fullvärdigt Natomedlemskap. Vi har kunskapen och kontakterna som behövs för detta, liksom för en ansvarsfull försvarpolitik.

4. Moderaterna har erfarenhet av regeringsinnehav och flera ledande moderata politiker har regeringsvana. Att bilda regering och styra landet kräver mycket mer av ett regeringsparti än vad många inser. Vi kan rivstarta regeringsarbetet direkt.

Så vill du ha en ny regering och väljer mellan de fyra partierna på "vår planhalva" tycker jag du ska rösta på moderaterna. Och tycker du jag gör ett bra jobb hoppas jag såklart att du sätter ett kryss för mig överst på valsedeln. Kryss är viktigt även för den som står överst !


 

 

Moderaternas vallöften om att motverka elkrisen och höga elkostnader 

2022-09-09



Dagens tema vid valstugan i Borås var elkrisen och moderaternas förslag för att hantera den. Moderaterna lovar följande:
  1. Vi kommer att ge dig pengar tillbaka för att du ska klara av dina elräkningar från och med augusti
    Många får i dagarna sin dyraste elräkning någonsin. En moderatledd regering kommer senast den 1 november att införa ett högkostnadsskydd så att både privatpersoner och företagare klarar sina elräkningar i denna tuffa tid – retroaktivt från augusti. Vi vill återföra totalt 90 miljarder kronor till hushåll och företag vintern 2022-23. Det är fem gånger mer än förra vintern.

     
  2. Vi kommer att minska risken för strömavbrott genom att aktivera alla planerbara kraftanläggningar
    För att minska risken för strömavbrott, sänka elpriserna och jämna ut prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige, vill vi i första hand avvända den stora outnyttjade kapaciteten i Sveriges kraftvärmeverk.

     
  3. Vi kommer att göra det billigare för dig att isolera ditt hus, byta värmepump, installera solceller och lagra egenproducerad elenergi
    I dag finns det ett grönt skatteavdrag för att minska kostnaderna när du investerar i solceller, egen energilagring eller installation av elladdstolpar. Vi kommer att höja det gröna avdraget från 15 till 20 procent och utvidga det till att omfatta energieffektiviseringsåtgärder som isolering eller installation av värmepump.

     
  4. Vi kommer att slopa Socialdemokraternas kraftvärmeskatt för att få mer planerbar elproduktion och lägre elpriser på sikt
    För att öka produktionen i kraftvärmeverken kommer vi att avskaffa de kraftvärmeskatter som den socialdemokratiska regeringen har infört. Med ökad elproduktion skapas bättre förutsättningar för lägre elpriser på sikt.

     
  5. Vi kommer att ställa krav på minskad elförbrukning i offentlig verksamhet
    Alla måste bidra för att lösa elkrisen. Därför ska all offentlig verksamhet som inte är samhällskritisk minska sin icke-nödvändiga elförbrukning, med stöd av Energimyndigheten.

     
  6. Vi kommer att rivstarta arbetet med att bygga ut kärnkraften 
    Vid ett maktskifte kommer staten fullt ut att backa upp kärnkraften. Moderaterna kommer rivstarta arbetet med att skapa ekonomiska, politiska och regulatoriska förutsättningar för ny kärnkraft i Sverige. Vi kommer bland annat att ge stöd till ny kärnkraft i form av särskilt fördelaktiga gröna kreditgarantier på 400 miljarder kronor och göra det möjligt att bygga reaktorer på fler platser.


 

 

När ska Borås Tidning granska vad vi ledamöter uträttar i riksdagen?  

2022-09-09

Borås Tidning har idag (två dagar före ett riksdagsval) en artikel som pekar ut mig och en annan riksdagsledamot för att vi flyger till Stockholm i stället för att ta tåget. Det är enligt BT "skadligt för miljön och kostar mer pengar än att ta tåget".

Jag blev ganska förvånad när BT:s agendachef ringde mig och ställde frågor om mina resor till Stockholm. De har nämligen inte hört av sig någon enda gång under denna mandatperiod för att ställa frågor om vad jag och andra riksdagsledamöter uträttar i riksdagen. Inte ett enda reportage eller artikel har de skrivit om de åtta riksdagsledamöterna från valkretsen, hur aktiva vi är i riksdagen och vilka utskottsuppdrag och andra uppdrag vi har. Men två dagar före valet "granskar" de våra resor till Stockholm. DET är det viktigaste i deras så kallade "granskning".

Det är för övrigt fascinerande när en journalist ringer och ställer frågor, men samtalet sedan urartar till att journalisten ägnar samtalet åt att argumentera varför jag väljer fel ressätt och irriterat försöker uppfostra mig att tänka som hon. Detta att journalister under en intervju argumenterar för sina egna privata åsikter är faktiskt ganska udda.  

Att jag själv har högre reskostnader till riksdagen än övriga ledamöter beror på flera saker:
1. Att jag rest mycket fler gånger till Stockholm under pandemin jämfört med de flesta andra riksdagsledamöter eftersom Finansutskottet är det enda utskott som arbetat normalt hela pandemin med oftast fysiska möten, och dessutom har haft ett oerhört stort antal extraärenden att hantera (exempelvis 30 extra ändringsbudgetar). Vi har också varit det mest aktiva utskottet när det gäller hanteringen av statsbudgetarna under det tidvis kaotiska politiska läget i riksdagen sedan förra valet.
2. Jag är en av få riksdagsledamöter som har ordinarie uppdrag i två utskott samtidigt, både Finansutskottet och EU-nämnden. 
3. EU-nämnden har full verksamhet hela juni och juli varje år, eftersom EU har semester först i augusti. Jag reser därför till Stockholm många gånger under sommaren när övriga riksdagsledamöter i valkretsen är sommarlediga.
4. Jag är en av de riksdagsledamöter som har ställt flest interpellationer till ministrar. Dessa debatter hålls ofta under veckor då riksdagen i övrigt inte har någon aktivitet, tex veckorna innan riksdagen öppnar efter jul eller i augusti innan riksdagen öppnar. Vid dessa tillfällen behöver jag åka upp extra till riksdagen när andra är lediga.   

I måndags var det förresten dags igen. Medan mina sju riksdagskolleger från valkretsen kunde ägna dagen åt valrörelse var jag själv tvungen att flyga upp till Stockholm för ett akutmöte i finansutskottet med anledning av elkrisen. Ytterligare två flygresor att bokföra på kontot.

Att jag väljer flyget har en väldigt enkel förklaring. Jag bor nära flygplatsen, jag har ingen järnväg i närheten och har en halvmil till busshållplatsen. Att ställa bilen en vecka utomhus på en pendelparkering är inte särskilt lockande, då har man ingen bil kvar när man kommer hem. Dessutom tar det bara drygt 2 timmar från dörr till dörr med flyg mot minst 4-5 timmar med bil, buss och tåg.


Vad gäller kostnaden kan man konstatera att ledamöternas arvoden, boendekostnaderna i Stockholm och riksdagsförvaltningens kostnader för verksamheten i riksdagen är de stora kostnaderna för en riksdagsledamot. Reskostnaderna är en mindre del, men nödvändiga för att ledamöter från hela landet ska kunna verka i Stockholm. Jag sätter en ära i att ha hög aktivitet och försöka göra rätt för mitt arvode. Att mina reskostnader är högre än andras har en direkt koppling till min aktivitet som ledamot. 


Förlåt mig, men BT:s så kallade "granskning" är ett totalt sammanbrott för seriös journalistik. Det är faktiskt rent pinsamt att BT inte orkat göra en enda granskning under fyra år av de valda riksdagsledamöternas aktivitet och arbete i riksdagen. Men det är väl enklare att bara summera reseräkningar, det kan en praktikant göra. Kanske saknar BT helt enkelt kompetens för att granska ledamöternas politiska insatser? I BT:s värld premieras i vart fall ledamöter som gör så lite som möjligt i riksdagen. Reskostnaderna är det viktigaste för BT att granska, inte vad vi uträttar politiskt. 

Jag kommer aldrig att låta media styra hur jag sköter mitt riksdagsuppdrag eller tar mig till Stockholm. Jag väljer det färdsätt som fungerar rent praktiskt för just min del. Jag bor väldigt nära flygplatsen och jag flyger ofta och kommer fortsätta flyga. Vad BT anser i den frågan är faktiskt inte särskilt intressant. 

 


 

Valspurt på Stora Torget i Borås  

2022-09-08

I dag var samtliga toppnamn i riksdag, region och Borås Stad samlade en stund vid valstugan på Stora Torget i Borås. Nu börjar vi valspurten och kommer att finnas på olika platser runt om i våra åtta kommuner de sista dagarna av valrörelsen.



Från vänster: Martin Nilsson (#2 kommun), Annette Carlsson (#1 kommun), undertecknad (#1 riksdag), Ulrik Nilsson (#2 riksdag) och Lars Holmin (#1 region).


 

 

Misslyckad migrationspolitik göder främlingsfientlighet och hat

2022-09-08

Jag har ofta varnat för att den svenska debatten kring migration och integration kommer att bli allt hätskare och mer oförsonlig ju värre problemen blir till följd av den alldeles för höga invandringen till Sverige, kopplat till en kravlös och misslyckad integrationspolitik. Och exakt så har det blivit. I dag känner så många människor en extrem ilska mot hur vårt samhälle har utvecklats. I spåren av detta har tonläget i samhällsdebatten stundtals blivit väldigt hårt från både partier och politiska företrädare, och ibland passerar det gränsen för vad som är rimligt.
 
Socialdemokraterna låtsas nu att de är ett mycket invandringsrestriktivt parti. Men deras förslag är sådant de tidigare röstat nej till i riksdagen. Vi vet även att deras tilltänkta samarbetspartier - C, V och MP - alla vill ÖKA invandringen. S kommer aldrig att kunna genomföra någon restriktiv migrationspolitik efter valet om de hamnar i regeringsställning. Moderaterna står däremot för en tydlig, genomförbar migrations- och integrationspolitik som skulle göra skillnad. Vi har bland annat ett 100-punktsprogram för detta. Vi vet att det mesta skulle få stöd av SD, KD och L.  
 
Samtidigt kommer vi moderater att fortsätta värna ett värdigt tonläge i debatten. I Sverige finns åtskilliga hundratusentals personer med invandrarbakgrund som arbetar, driver företag eller är pensionärer efter ett långt arbetsliv i Sverige. Många lever i trygga bostadsområden, medan andra är kvar i stökiga förorter och därmed är de som drabbas allra hårdast av kriminalitet, skadegörelse och otrygghet. Det är de som ser sina barn dras in i kriminella miljöer, det är de som ser sina barn bli skjutna eller rent av dödade i gänguppgörelser, det är förortens invånare som får sina bilar uppbrända eller sina butiker vandaliserade.

Alla skötsamma invandrare som bidrar till vårt samhälle, eller som nyligen kommit hit och vill bli en del av vårt samhälle förtjänar lugn och trygghet och att bedömas på sina egna handlingar, inte klumpas ihop som ett förortsproblem. Men ju mer partierna på vänsterkanten ökar invandringen, höjer bidragen och minskar kraven på egen försörjning, desto mer kommer problemen i våra utanförskapsområden att öka. Och därmed ökar också motsättningarna i samhället och misstron mot invandrare generellt. Det är vänstersidan som med sin politik göder hatet, främlingsfientligheten och det hårda tonläget.
 
Moderaterna vill vara en motvikt mot detta. Föra en saklig och värdig debatt, samtidigt som vi inte blundar för de stora problemen som kräver kraftfull politik. 

 

 


Snällast idag!

2022-09-08

Ibland blir man glatt överraskad och väldigt smickrad. Detta är ett sådant tillfälle. TUSEN TACK!


 

 

Annons i Markbladet denna vecka

2022-09-08


 

 

Debatt på Marks Gymnasieskola

2022-09-07

Valrörelsens sista gymnasiedebatt ägde rum på Marks Gymnasieskola i Skene. Det var så många elever som skulle lyssna att vi höll två debatter samma dag, och båda var inför en närmast fullsatt Assbergssal. Det är inte ofta under en valrörelse som man får debattera inför en så stor publik.

  






 

Jag gästar Moderatpodden i Borås - tema migration

2022-09-07



Förra veckan gästade jag Moderatpodden, en nystartad podd på initiativ av Moderaterna i Borås.
Temat för avsnittet av migration och integration. Välkommen att lyssna!


 

 

Debatt på Tranemo Gymnasieskola

2022-09-06

I dag var det dags för valrörelsens andra gymnasieskoledebatt, denna gång i Tranemo. Det var en välbesökt och välarrangerad debatt och det verkade som om det gick riktigt bra för min del, många applåder och elever som kom fram efteråt och tyckte jag hade gjort bra ifrån mig. Vi får se hur skolvalet går. 






 

 

Betalade staten 31 miljarder tilll Eon för förtidsavvecklad kärnkraft?

2022-09-06

Välgrundade rykten i sociala media cirkulerade i våras om att staten eller statligt ägda Vattenfall verkade ha betalt en kompensation till energiföretaget Eon/Uniper som kompensation för förtidsavvecklingen av Ringhals 1-2. Uppgifterna byggde på att flera kunniga personer grävt i Eons/Unipers bokslut och hittat en extraordinär post på denna summa, en post som inte förklarades närmare. 

Jag bestämde mig för att inte spekulera utan använde i stället min möjlighet att ställa en skriftlig fråga till energiministern om saken i början av juli. Den såg ut så här:




Svaret från energiministern var att staten inte betalat ut några pengar. Svaret är något försåtligt, han kommenterade inte om statligt ägda Vattenfall eller någon annan betalt ut några pengar. Min fråga var ju bredare än det han svarade på. Svaret såg ut så här:



Min slutsats är att misstanken definitivt kvarstår att svenska skattebetalare inte bara drabbats av elbrist och stigande elpriser till följd av förtidsavvecklad kärnkraft, man verkar också ha tvingats betala 31 miljarder till Eon/Uniper. Detta är något jag kommer att gräva vidare i. Dessa 31 miljarder hade man kunnat använda för att bygga ny kärnkraft i stället.  




 

Motionsframgång - förbud mot erkännande av utländska månggiften

2021-09-06

Jag har ju efterhand redovisat olika riksdagsbeslut där jag haft framgång med egna förslag. Jag samlar dem efterhand på denna sida.

Ett beslut från i våras har jag ännu inte kommenterat. Det gäller regeringens proposition om förbud mot erkännande av utländska månggiften. Riksdagens beslut innebär ett generellt förbud där undantag endast får göras vid "synnerliga skäl". Juridiskt betyder det att undantag i princip aldrig ska få göras.

Jag föreslog detta i en motion i riksdagen redan 2017, men ibland tar det tid innan man når framgång. Det känns bra att detta blev verklighet  från den 1 juli i år. Månggiften hör inte hemma i vårt land!




 

Sverige behöver en ny ekonomisk politik

2022-09-05

I dag skriver jag tillsammans med Ulf Kristersson i Borås Tidning om behovet av en ny ekonomisk politik.


 


Moderaternas krisplan för elförsörjning/elpriser i vinter

2022-09-05

I dag höll moderaterna en presskonferens där vi berättade om vår plan för att säkra elförsörjningen och rimliga elpriser den kommande vintern. Vi har som bekant också en plan för den mer långsiktiga svenska elförsörjningen, men i avvaktan på att den kommer på plats måste den akuta situationen kommande vinter hanteras. Vid presskonferensen medverkade både Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin. De kunde även berätta att M, KD, L och SD i alla väsentliga delar är helt överens om en ny energipolitik.


 

Bakgrund:

Elkrisen är till stor del Socialdemokraternas fel

Socialdemokraternas nedstängning av kärnkraften de senaste 20 åren är den främsta anledningen till den elkris som Sverige befinner sig i. Det har lett till högre elpriser, sämre stabilitet i energisystemet och ökade utsläpp. Svenska kraftnät konstaterar att det finns en högre samvariation mellan elpriserna i Sverige och på kontinenten, vilket beror på kärnkraftens nedläggning.

Elpriserna slår rekord och riskerar att driva människor från hus och hem

I södra Sverige slår elpriserna nya rekord varje månad. Skillnaden i elpris mellan norra och södra Sverige tog fart när Ringhals 1 och 2 stängdes. I augusti 2009 kostade ett ett bundet elavtal cirka 1100 i kronor i månaden i båda södra och norra Sverige. I augusti 2022 var priset cirka 12 400 kronor i södra Sverige och 3500 kronor i norra Sverige.
 
De höga elpriserna riskerar att driva människor från hus och hem. Elbolag varnar för att elräkningen kan landa på 40 000 kr i månaden. Antalet elkunder hos Kronofogden ökar snabbt. Allt fler företag larmar om att de behöver stoppa eller till och gå i konkurs. Det är allvar nu. 

Risk för strömavbrott och längre nätsammanbrott

Svenska kraftnät menar att det finns en ”reell risk” att elanvändare blir bortkopplade från elnätet i vinter på grund av effektbrist i Sverige. Samtidigt varnar experter för att risken för ett långvarigt nätsammanbrott har ökat.  Risken finns att elsystemet i södra och mellersta Sverige inte kan startas om vid en stor störning.
 

Moderaternas förslag för att hantera elkrisen

1. Svenska Kraftnät ska aktivera alla tillgängliga kraftanläggningar i Sverige

Moderaterna kommer omedelbart att ge Svenska kraftnät i uppdrag att vidta nödvändiga åtgärder för att aktivera alla tillgängliga planerbara kraftanläggningar för elproduktion i Sverige. Det bör omfatta anläggningar som är aktiva på marknaden och sådana som inte är det i nuläget. Det kan handla om kraftvärmeanläggningar, oljekraftverk mm. Syftet är att undvika bortkoppling, sänka elpriserna och jämna ut skillnaderna i pris mellan norra och södra Sverige. Den sammanlagda outnyttjade kapaciteten i Sveriges kraftvärmeverk kan upskattas motsvara effekten i Ringhals 1 och 2, så det skulle bli ett betydande tillskott. 

2. Ta bort hinder för kraftvärmen

Kraftvärme är en källa till lokal, planerbar och stabil energiförsörjning. Socialdemokraterna har höjt eller infört flera skatter som gjort kraftvärmen mindre lönsam, exempelvis skatt på biolojor, avfallsförbränningsskatt och kraftvärmeskatt. Det har lett till mindre kraftvärmeproduktion i Sverige. Moderaterna lovar att avskaffa dessa skatter i höstbudgeten 2023.

3. Inför högkostnadsskydd senast 1 november och säkra EU-stöd

Moderaterna kommer att införa ett högkostnadsskydd som är på plats senast den 1 november 2022. Det innebär att kapacitetsavgifter förs tillbaka till kunderna. Den senaste prognosen från Svenska kraftnät visar att det rör sig om 90 miljarder kronor.

Den exakta utformningen av högkostnadsskyddet ska tas fram av Svenska kraftnät. Det är oklart om EU-regler tillåter kompensation av alla hushåll eller bara särskilt utsatta hushåll. Men Moderaterna föreslår alternativ finansiering om så är fallet (exempelvis kan man använda Vattenfalls vinster och extra skatteintäkter till staten till följd av moms på stigande energipriser). Det gör att alla hushåll kompenseras med Moderaternas förslag – till skillnad från regeringens förslag.

4. Inför stöd till energieffektivisering

I dag finns det ett grönt skatteavdrag som kan användas för att minska kostnaderna vid investering i bland annat solceller och egen energilagring. Moderaterna kommer att utvidga det gröna avdraget i statsbudgeten 2023. Vi kommer att bredda stödet så att även investeringar för energieffektivisering inkluderas och vi kommer att göra stödet mer generöst genom att utöka det från 15 till 20 procent av kostnaderna för arbete och material.

5. Krav på minskad elförbrukning i offentlig verksamhet

För att minska elförbrukningen kommer vi också att kräva att all offentlig verksamhet som inte är samhällskritisk ska minska sin icke-nödvändiga elförbrukning. Det kan till exempel handla om att installera mer energisnål belysning och styra användningen så att inte onödig el dras på natten. Energimyndigheten ska få ett uppdrag att stödja verksamheterna i arbetet – samt införa ett nationellt elbesparingsmål för myndigheterna.

 

 

 

Hård kritik från Riksrevisionen mot elskattesubvention till datacenter

2022-09-05

Riksrevisionen har granskat regeringens hantering av elskattesubventioner till datahallar och datacenter. Kritiken är stenhård:

"Riksrevisionens övergripande bedömning i denna granskning är att regeringen inte har säkerställt att väsentliga effekter av de statliga insatserna för att stimulera investeringar i datacenter har beaktas så att insatserna är effektiva med avseende på näringspolitiska och energipolitiska mål" skriver man. 

Bland annat kritiserar man att endast ett fåttal stora företag fått del av skattesubventionen och inte små företag, men man menar också att man missat möjligheterna att låta datacenternas spillvärme användas i energiproduktionen.

Sedan tidigare är det känt att alla de utlovade nya jobben i dessa serverhallar blev väldigt få i relation till statens kostnad för nedsättning av elskatten. Det är också rent stötande att dessa serverhallar, till stor del ägda av utländska storföretag, ska slippa elskatt medan svenska elkonsumenter, både privatpersoner och företag, ska tvingas betala allt högre elkostnader. Jag anser att inga ytterligare avtal om nedsättning av elskatt ska träffas för denna typ av verksamhet, samt att de avtal som finns bör omförhandlas.





 

Riksdagen enig om statliga kreditgarantier till elproducenter

2022-09-05

Samtliga åtta partier ställde sig idag bakom att godkänna statliga kreditgarantier till energisektorn. Bakgrunden är att energiföretagen som är kopplade till Nasdaq Clearing till följd av de mycket stora prisvariationerna på el måste ställa väldigt stora säkerheter för att få bedriva handel vid elbörsen, framför allt vid handel med elderivat (exempelvis terminshandel som syftar till att terminssäkra priser för att kunna leverera el till konsumenter med bundet elavtal). Bolagen går i grunden bra och tjänar just nu bra med pengar på sin el, men på det sätt man beräknar kravet på säkerheter når dessa extrema nivåer som inget energiföretag kan hantera utan statliga garantier. 

Inga energibolag har enligt regeringen ekonomiska problem som gör att de riskerar obestånd, och den underliggande intjäningen är i grunden väldigt god. Man tjänar mycket på elproduktion just nu. De statliga garantierna handlar inte om att lösa någon akut kris för något energibolag, utan det handlar om att lägga ett ramverk som kan användas vid behov. Detta skapar i sig ett lugn på marknaden och förebygger finansiell oro (som skulle läggas till en redan akut situation med stigande elpriser och bristande elproduktion). 

Vid behov får varje energibolag nu ansöka om statlig kreditgaranti och betala en marknadsmässig garatiavgift för detta, precis som bankerna gör för sina kreditgarantier. Riksgäldskontoret kommer hantera dessa ärenden om det blir aktuellt. Staten räknar inte med att garantierna ska behöva uppfyllas, och garantiavgifterna ska över tid finansiera den risk som garantierna medför. 

Slutsatsen av dagens beslut är att staten och riksdagen på detta sätt markerar att vi tar ansvar för att elmarknaden ska fungera och förebygger problem i clearingen mellan elproducenter och elleverantörer. Detta är bland annat nödvändigt för att trygga handeln där elleverantörer vill kunna terminssäkra elpriser för att kunna leverera el till kunder med fast elpris.

Moderaterna ställer sig alltså bakom utskottets beslut, men har ett särskilt yttrande enligt följande (som även KD, SD och L ställde sig bakom i finansutskottet):

 

Vi anser att det är rimligt och motiverat att ekonomiska garantier för lån till elproducenter skyndsamt kommer på plats, och står  bakom regeringens förslag. Det är angeläget att vidta åtgärder för att säkra den finansiella stabiliteten och reducera risker framöver.

Det läge Sverige befinner sig i är allvarligt. Sverige befinner sig i en energikris och det uppenbarar sig nu på allt fler sätt. Att fyra kärnkraftsreaktorer har stängts ned under de senaste åtta åren har gjort att de höga gaspriserna har gett skenande elpriser i södra Sverige. Ansvaret för den  utvecklingen ligger hos politiken och Sveriges nuvarande regering. Det är numera uppenbart att det är regeringens kärnkraftnedläggning som har medfört betydande risker för hushållens ekonomi, Sveriges konkurrenskraft och nu även den finansiella stabiliteten. Nedläggningarna har vidare medfört sämre stabilitet i elsystemet och ökade klimatutsläpp.

Effekterna av den skadliga energipolitiken i flera europeiska länder syns nu runtom i hela samhället och har blivit ett växande hot mot företags och enskilda hushålls ekonomi. Här och nu behöver vi hantera den allvarliga situationen vi befinner oss i och efterföljande konsekvenser – varav åtgärder för att trygga den finansiella stabiliteten är en central del. På längre sikt är det angeläget att vidta åtgärder för att ny kärnkraft ska kunna byggas i Sverige för att öka Sveriges planerbara elproduktion för att kunna reducera de problem och risker den nuvarande politiken försatt Sverige i. Om Sverige framöver ska kunna undvika att med mycket kort varsel införa långtgående krisåtgärder liknande de som föreslås i dag behöver hela energipolitiken läggas om.  


Sedan har vi ett stort underliggande problem med för lite elproduktion och extrema elpriser, men det är en annan fråga som moderaterna har en plan för att hantera. Det är en helt annan fråga och jag återkommer till den i kommande inlägg, med anledning av moderaternas presskonferens idag.


 

 

Moderata finanskommittén samlad

2022-09-05

I morse hade vi ett eget litet förmöte inför finansutskottets sammanträde. Jag återkommer med en sammanfattning av vad dagens ärende handlar om, alltså statliga kreditgarantier till energisektorn. 

 



Tillfällig paus i valrörelsen - Riksdagens finansutskott kallar

2022-09-04

Finansutskottet kallar till möte om åtgärder för att stärka den finansiella stabiliteten och jag tvingas ta ett dygns paus i valrörelsen för att åka till Stockholm. Hade först tänkt ta kampanjbilen, men insåg att jag kampanjat för mycket och sovit för lite senaste dagarna, och en resa tur och retur Stockholm med uppemot 100 mils körning på ett dygn kändes inte så lockande. Så det fick bli flyg i stället. På tisdag är jag i full fart med valrörelsen på hemmaplan igen, bland annat med debatt på Tranemo gymnasieskola.

  



Kampanj i Dalsjöfors

2022-09-04

Dagen började med några timmars besök på Toarpsdagarna i Dalsjöfors. Här är jag tillsammans med min (förhoppningsvis) blivande riksdagskollega Ulrik Nilsson vid moderaternas kampanjtält.




 

 

Moderaternas förslag om migration och integration 

2022-09-04

Jag lägger ut detta som repris. Här är moderaternas 100 förslag från förra året för en bättre migrations- och integrationspolitik. Några ytterligare förslag har tillkommit sedan dess som saknas nedan, men detta är ändå en bra sammanfattning.

1. Integrationspolitikens mål
För att ta integration på allvar måste vi, precis som på andra viktiga områden som ekonomi och klimat, löpande mäta hur det går. Det övergripande målet ska vara att invandringen sammantaget blir bra för Sverige. Vi föreslår två mått– ett ekonomiskt mått och ett språkmått. Det första ska mäta graden av självförsörjning, och det andra kunskaper i svenska språket.
 
2. Minskad invandring
Invandring och integration hör ihop. En framgångsrik integration kräver en kraftigt minskad invandring. De senaste tio åren har över 400 000 asylrelaterade uppehållstillstånd beviljats. Vi vill införa ett volymmål så att asylmottagande inte ska överstiga nivåerna i våra nordiska grannländer. Det innebär en mottagning på cirka 5000 per år. Vi vill minska antalet kvotflyktingar. Kraven för arbetskraftsinvandring måste skärpas samtidigt som möjligheterna att locka spetskompetens till Sverige stärks.
 
3. Anpassning till det svenska samhället
De allra flesta kan och vill bidra – men Sverige måste våga ställa krav för att öppna dörrar. Vi föreslår språkkrav både för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Det ska också krävas godkänt prov i samhällsorienteringen för medborgarskap. Vi vill avskaffa bidragen till etniskt definierade föreningar. Det krävs krafttag mot hedersbrott, och vi föreslår att fler hedersbrott leder till utvisning.
 
4. Bryt boendesegregationen
För att minska boendesegregationen föreslår vi att eget boende, EBO, för asylsökande avskaffas. Etableringsboendet för nyanlända bör tidsbegränsas. Alla i Sverige ska söka bostad på samma villkor – efter etableringstiden ska nyanlända söka som övriga befolkningen. Skatteverket uppskattar att omkring 200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser. Därför föreslår vi också en nationell folkräkning för att komma till rätta med det utbredda fusket.
 
5. Från bidrag till jobb och självförsörjning
Den svenska välfärdsmodellen bygger på att alla som kan jobba gör det. Alla som kommer till Sverige ska steg för steg kvalificera sig till bidrag och välfärdsförmåner genom jobb. Utgångspunkten är att ersättningen de första fem åren ska vara lägre än för de som bott här länge. Rätten till försörjningsstöd, etableringstillägg och andra kompletterande bidrag tas bort. Nyanlända ska under perioden istället få etableringsersättning från staten. Moderaterna vill även ha ett bidragstak för personer som lever på försörjningsstöd: olika bidrag ska aldrig bli högre än 75 procent av lönen från ett arbete. Samtidigt ska den som fastnat i långvarigt bidragsberoende erbjudas en tidsbegränsad jobbpremie motsvarande ett fördubblat jobbskatteavdrag och heltidsaktivitet.
 
6. Svenska språket och nya klassresor
Staten behöver ta ett större ansvar för att varje barn ska ha en rättvis chans att forma sin egen framtid. För att alla barn ska lära sig tillräckligt bra svenska innan första klass behövs språkscreening i svenska hos BVC och språkförskola för barn i utsatta områden. I skolan behövs det mer undervisningstid, framförallt i svenska. För att fånga upp barn som hamnat på efterkälken ska alla elever erbjudas läxhjälp från årskurs fyra och lovskola från årskurs sex. Övningsskolorna i lärarutbildningen ska prioriteras till utsatta områden, för att förbereda och utbilda nya lärare.
 
7. Mönsterbrytande förslag för ökad trygghet
Både första och andra generationens invandrare är överrepresenterade i de kriminella gängen, undantaget MC-gäng. För att bryta utvecklingen föreslår Moderaterna ett stort antal mönsterbrytande reformer: En ny lagstiftning som förbjuder deltagande i en kriminell organisation, att straffen för gängkriminella fördubblas och dagens mängdrabatt slopas. Hemliga tvångsmedel ska tillåtas i förebyggande syfte mot gängkriminella. För att stoppa ungdomskriminella från att bli livsstilskriminella måste fler unga som begår brott omhändertas enligt LVU.
 


 

 

Snabbinkallad till tjänstgöring i Finansutskottet

2022-09-03

I dag fick vi besked om att riksdagen kallas in till tjänstgöring på måndag för att ta ett beslut med koppling till finansiell stabilitet. Det är regeringen som anser att läget är akut för energisektorn och att de behöver statliga garantier på flera hundra miljarder kronor.

Efter samtal mellan partiernas gruppledare idag beslutades det att det blir finansutskottet som får hantera frågan själva. Vi ska under måndagen hålla två utskottsmöten, ha en riksdagsdebatt och sedan kommer vi ensamma att tjänstgöra vid beslutet i Kammaren. Övriga riksdagsledamöter får fortsätta sin valrörelse som planerat. Eftersom jag är ledamot i finansutskottet är jag en av de fyra moderater som kommer att infinna mig i Stockholm för att tjänstgöra. Denna gång tar jag kampanjbilen till huvudstaden direkt från morgondagens kampanjande i Dalsjöfors utanför Borås. På måndag kväll kör jag hemåt igen för att hinna hem till debatten på gymnasieskolan i Tranemo på tisdagen.

Mer om förslaget och hur vi moderater ser på detta kommer på måndag, men några saker står redan klart. Regeringen utnyttjar frågan maximalt, kallar till en pressträff (hade räckt med ett pressmeddelande) och talar om att en "krigsvinter" väntar (möjligen en energikrisvinter, men Sverige är inte i krig). Statsministern hotar också med en ny finanskris, vilket avfärdas av både Riksbankschefen och chefen för Finansinspektionen. Att använda en europeisk energikris för att skrämma upp svenska väljare en vecka före valet är inget annat än politisk teater. Sedan kan såklart frågan i sig vara allvarlig och föreslagna åtgärder nödvändiga, mycket talar för det. 

Sedan är ju regeringen i högsta grad medskyldig till att Sverige påverkas så mycket av en europeisk energikris - om man avvecklar svensk elproduktion och gör sig beroende av import av el när det är vinter och kallt skapar man förutsättningar för att Sverige ska drabbas hårt när energipriserna i EU stiger. För detta bär regeringen ett stort ansvar och det tänker vi påminna väljarna om.

Under måndagen återkommer jag med rapporter om vad som händer i frågan. 




Smaka på Ulricehamn

2022-09-03

I dag kampanjade jag i Ulricehamn som var överfullt av människor som ville smaka på vad stadens restauranger och cafeer hade att erbjuda. Blev riktigt många bra samtal och jag värvade även en ny medlem som ville engagera sig i moderaterna.


 

 

Två sätt att rösta på mig och moderaterna

2022-09-02

Det finns två olika sätt att rösta på moderaterna och mig i detta riksdagsval.

I vår valkrets (Västra Götalands Läns Södra) ska den vänstra riksdagsvalsedeln finnas utlagd i alla vallokaler, och i vissa fall är den även hemskickad ihop med moderaternas valmaterial. Den finns även i valstugan på Stora Torget i Borås, och hos de moderata partiföreningarna i övriga sju kommuner. Jag står som nummer ett på denna valsedel, och varje kryss uppskattas såklart. Man får INTE automatiskt ett kryss för att man står överst, utan det krävs att den som röstar kryssar i rutan om man vill ge en personröst! (Om du förtidsröstat och glömt kryssa går det bra att lägga en ny röst med kryss på valdagen i den ordinarie vallokalen).

Den som bor utomlands har kunnat, eller kan fortfarande, rösta med den högra valsedeln. Den kan även användas av den som röstar i Sverige. Denna valsedel toppas av vår partiledare och vice partiledare och sedan följer förstanamnen i respketive riksdagsvalkrets i hela landet. Om du vill kryssa mig men bor i annan valkrets kan du använda denna riksvalsedel och kryssa mig på plats sju. Hittar du ingen riksvalsedel - hör av dig till mig snarast så postar jag en i början av nästa vecka! 



 


 

Debatter på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn

2022-09-02

I dag deltog jag i den första skoldebatten denna valrörelse, denna gång på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn. Ämnena varierade allt från elpriser och drivmedelskostnader till de olika regeringsalternativen. Eleverna hade själva valt ämnen. 



Alltid lika kul med skoldebatter inför fullsatta aulor. Nästa vecka blir det två liknande debatter, först på Tranemo gymnasieskola på tisdag och på Marks gymnasieskola på onsdag.


 


Frukostträff med Företagarna i Mark

2022-09-02

Dagen startade med frukostträff med Företagarna i Mark på swedbanks kontor i Kinna. Det blev mycket migel till frukostkaffet och sedan höll de lokala markpolitikerna en debatt om det lokala företagsklimatet. Vårt oppositionsråd Tomas Johansson företrädde moderaterna.






 

Johan Forssell besökte Borås

2022-09-01

I dag hade vi besök i Borås av moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Han berättade att moderaternas polissatsning skulle kunna innebära 110 nya poliser till Borås. Här är det faktablad som delades ut till media under presskonferensen utanför moderaternas valstuga på Stora Torget.

  


 
 


 

Skriver i Markbladet idag

2022-09-01