Juli 2022

 

Rammstein på Ullevi

2022-07-30

I går var det så äntligen dags att se den tyska gruppen Rammstein live på Ullevi. Biljetterna köptes redan sommaren 2019, men den planerade spelningen 2020 sköts sedan upp på grund av pandemin.

Den som aldrig hört Rammstein har säkert många åsikter om dem, det är riktigt stökig och tung "industrirock", de hörs och de syns, det är massor av pyroteknik, rök, eld och hög ljunivå, och det var helt enkelt ett riktigt sjujäkla ös och show i två och en halv timme. Här några bilder från kvällen.











 

 

Utlandsröstningen börjar nu - din utlandsröst kan avgöra valet!

2022-07-28

I dag lever ungefär 600 000 svenskar utomlands, varav ungefär 170 000 finns i röstlängden och är röstberättigade. Denna vecka startar förtidsröstningen från utlandet. Utlandssvenskarnas röster kan vara det som avgör om vi får ett regeringsskifte, så har du moderata sympatier - glöm inte att lägga din röst i valet!

Moderaterna driver fem frågor som vi vet är särskilt viktiga för utlandssvenskar. 

 

1. Vi vill förenkla för utlandssvenska barn och ungdomar som vill studera i Sverige

I dagsläget är det svårt för barn som bor utomlands att komma till Sverige och studera. Det finns flera hinder som bör undanröjas. För det första är det viktigt att säkerställa en rättvis jämförelse av gymnasiebetyg från olika länder. Toppbetyg i ett annat land, eller system ska inte värderas lägre än toppbetyg i Sverige. 
 

2. Vi vill sänka SINK-skatten

Utlandssvenskar betalar ofta skatt både i landet där de bor och i Sverige. Eftersom utlandssvenskar generellt har en mycket begränsad tillgång till det svenska välfärdssystemet bör de inte heller betala en hög svensk skatt. SINK-skatten bör därför sänkas, förslagsvis till 20 procent eller lägre. Under Alliansregeringens tid genomförde vi en sänkning till 20%, men tyvärr höjde dagens  regering SINK-skatten igen till dagens 25% den 1 januari 2018.
 

3. Vi vill inrätta separata köer hos Migrationsverket och Skatteverket för utlandssvenskar som är födda i Sverige eller har haft svenskt medborgarskap i minst 20 år, samt deras familjer

För den som är född och uppvuxen i Sverige och som senare i livet flyttar till ett annat land, träffar en partner och får barn, kan det vara svårt att återvända till Sverige. Trots den mycket starka anknytningen som dessa utlandssvenskar har placeras deras fall i samma kö som de som kommer helt nya till Sverige med följd att migrations- och folkbokföringsbeslut kan ta extremt lång tid. Detta kan ändras genom att skapa olika köer för olika typer av fall, så väl hos Migrationsverkets som hos Skatteverket. 
 

4. Vi vill se arbetskraftsinvandringsregler som inte inte skapar problem för t.ex. svenska universitet att rekrytera globalt

Många utlandssvenskar har hamnat utomlands på grund av att de fått arbete där, och vi vet därmed av erfarenhet hur viktigt det är med ett välfungerande arbetskraftsinvandringssystem där företag har möjlighet att anställa den som är bäst lämpad för positionen. Att detta fungerar är av största vikt inte minst vad gäller akademiska och högt kvalificerade arbeten.
 

5. Vi vill uppvärdera det svenska medborgarskapet

Det har länge varit alltför lätt att bli svensk medborgare – därför anser vi att kraven som ställs, till exempel vad gäller kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället, behöver höjas. Det skulle också bidra till en uppvärdering av det svenska medborgarskapet. Samtidigt är det viktigt att medborgarskapet, för dem som har det, innebär tydliga rättigheter och skyldigheter. I dag är det till exempel inte möjligt för alla utlandssvenskar att rösta i riksdagsvalet i Sverige, även om de inte är medborgare i något annat land än Sverige. Det behöver förändras.


 


 

Orimligt lagförslag om "förbättrade möjligheter att ändra kön"

2022-07-28

I dag skickar regeringen en lagrådsremiss till Lagrådet, som främst handlar om förslaget att skilja juridiskt och biologiskt kön, och låta kirurgiska "könsbyten" och juridiska "könsbyten" vara olika processer. I sak medför förslaget att en person kan ha två olika kön samtidigt, ett juridiskt och ett biologiskt kön. I grunden är det självklart en orimlighet, och det finns knappast något brett stöd i samhället för en sådan förändring. Jag må vara gammaldags, men i min värld har man ett kön i taget, inte två olika samtidigt.

För övrigt är det fel att tala om "könsbyte", en människa kan aldrig byta biologiskt kön, alldeles oavsett hur många operationer man genomgår. Könet styrs biologiskt av de kromosomer man har, och det går inte att förändra. Det man kan göra kirurgiskt är att förändra kroppen så att den SER UT som det motsatta könet. Men man byter inte kön. 

Man kan ha många åsikter om "könskorrigerande behandling", dvs medicinska och kirurgiska åtgärder för att förändra en människas utseende och könsorgan. Det finns säkert enstaka personer som mår bra av en sådan behandling, men risken är att alltför många som mår psykiskt dåligt tror att ett "könsbyte" kommer att förändra allt till det bättre. Det finns tyvärr alltför många exempel på motsatsen. "Könsbyte" innebär behov av livslång medicinering och risk för medicinska komplikationer och det kostar enorma summor som tas från annan vård. I ett läge med begränsade resurser inom vården känns det fel att prioritera detta utom i väldigt speciella fall efter mycket gedigen utredning. I stället borde människor med "könsdysfori" (osäkerhet om sin könsidentitet) erbjudas bättre vård med fokus på att acceptera sitt biologiska kön och vara nöjd med det. Med tanke på utländska studier som visar att en stor del av dem som lider av könsdysfori också har andra diagnoser, såsom adhd eller asperger, blir det ganska uppenbart att patienten lider av en mer komplex situation än bara av könsdysfori.

När det gäller förenklingsförslaget att byta juridiskt kön har det tidigare funnits förslag om att barn redan från 12 års ålder ska kunna byta juridiskt kön efter ansökan av vårdnadshavarna och med barnets skriftliga samtycke. Nu är förslaget 16 år, men fortfarande betyder det att omyndiga ska kunna byta juridiskt kön, baserat på "deras känslor". De får inte köpa alkohol, de får inte ta körkort och de får inte rösta - men de ska kunna ta ställning till att byta juridiskt kön. Det är i grunden totalt orimligt och ett häpnadsväckande förslag.

Det finns många andra varningar för att underlätta byte av juridiskt kön. Det handlar om risken att detta leder till att fler barn drabbas av psykisk ohälsa genom att osäkerheten om vilket kön man har blir ännu större om man samtidigt har ett juridiskt och ett biologiskt kön. Jag har till och med fått varningar från en barnpsykolog jag känner privat som varnar för en ökad självmordsfrekvens bland i grunden mycket sköra ungdomar. Jag tycker det är värt att ta på allvar.

Andra varningar kommer från rättsvårdande myndigheter som menar att möjligheten att byta personnummer kan gynna organiserad brottslighet. I tidigare remissyttranden över förslaget har bland annat Brottsförebyggande Rådet, Bolagsverket och Ekobrottsmyndigheten varnat för just detta. Det känns inte särskilt genomtänkt när allt fokus i stället borde ligga på att motverka organiserad brottslighet.

Det kommer också frågor om hur reglerna ska tillämpas - redan idag finns det problem med hur man ska hantera personer som genomgått "könskorrigerande vård", där exempelvis en biologisk man ser ut som en kvinna. Hur ska man hantera detta i ett omklädningsrum, ett badhus, ett gym eller i en idrottsklubb? Om vi dessutom nu får personer med ett biologiskt kön och ett juridiskt kön blir tillämpningsproblemen ännu större. Hur detta ska hanteras praktiskt berörs inte i lagförslaget - man lägger hela ansvaret för detta på enskilda badvakter, ordningsvakter, gymägare eller idrottsledare - med den uppenbara risken att de vid fel beslut kan drabbas av diskrimineringslagstiftningens straffpåföljder. Detta är orimligt i en rättsstat.  

Nu går alltså detta undermåliga och orimliga lagförslag till Lagrådet. 

Det finns glädjande nog en ganska bred kritik även i politiken mot förslaget, och jag är en av många moderater som är öppet kritiska. Jag hör samtidigt ytterst få moderater tala väl om förslaget. Moderaterna som parti har inte tagit ställning, utan väntar med detta tills lagrådet sagt sitt. Politiskt kommer frågan inte att hanteras av dagens regering och riksdag före valet. Förhoppningsvis får vi en ny moderatledd regering efter valet och då blir det den som får hantera frågan. Jag lovar att, om jag blir omvald som riksdagsledamot, argumentera för att lagändringarna stoppas. Jag tror den nya lagen samlat gör mer skada än nytta.


 



Överhängande risk för höjd fastighetsskatt om vänstersidan vinner valet

2022-07-26

En majoritet av S-politikerna ute i landets kommuner vill återinföra den statliga fastighetsskatten. Socialdemokraternas och LOs egna tankesmedja Tiden driver på i samma riktning, liksom både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I den skattereform som alla fyra partierna på vänsterkanten (S, V. MP och C) talar om lär höjd fastighetsskatt bli omöjlig att undvika. 

Skattebetalarna har räknat på vad det skulle kosta enligt en modell med en skatt på en procent av taxeringsvärdet, lika för villor och bostadsrätter. En vanlig villa i Borås med värde på 3 miljoner kronor skulle belastas med en fastighetsskatt på 22.500 kronor per år, och  även bostadsrätter skulle drabbas av en skattechock.

Med en moderatledd borgerlig regering blir det ingen ny fastighetsskatt, och inte heller något borttaget ränteavdrag. Vi kommer stoppa kostnadssmällen som skulle riskera att driva människor från sina hus och hem. Det är ett löfte.

Här är skattebetalarnas beräkning för några olika typhushåll. Man har räknat på vad det skulle kosta med en skatt på en procent av taxeringsvärdet, lika för bostadsrätter, med takbegränsning på fyra procent av årsinkomst, och halverad statlig inkomstskatt som kompensation. Uträkningen ligger i mittfåran av de förslag som cirkuleratDe enda som skulle få sänkt skatt är höginkomsttagare med mycket höga inkomster. Alla andra får en kraftig skattehöjning.

Ett hushåll med två LO-löner
Ett hushåll med två LO-löner på 27 800 kronor i månaden (medellön LO-yrken 2019) boendes i en villa värd 3 miljoner kronor (snittpriset för en villa år 2019) skulle få en fastighetsskatt på 22 500 kronor. Det innebär en skattehöjning på 14 200 kronor per år jämfört med dagens fastighetsavgift. De förslag på begränsningsregler som presenterats skulle hushållet inte omfattas av och någon skattesänkning på den statliga inkomstskatten skulle de inte heller ta del av.

Ett par tjänstemän som båda har lön
Ett par tjänstemän där båda har varsin lön på 43 500 kronor (genomsnittslön för tjänstemän 2019) som bor i en bostadsrätt värd 5,5 miljoner kronor (strax under medelvärdet för en trea i Stockholms stad 2019) med en sommarstuga värd 1,7 miljoner kronor (medelpriset för fritidshus i Sverige 2019) skulle få en skattehöjning på 44 200 kronor per år. Paret får sänkt statlig inkomstskatt på 2 500 kronor och skattehöjningen landar på 41 700 kronor per år.

Två höginkomsttagare som båda har lön
Två höginkomsttagare med varsin lön på 52 930 kronor (167 procent av en medianlön 2019) boendes i en villa värd 6 miljoner kronor skulle få en skattehöjning på 36 700 kronor. Med förslaget om sänkt statlig inkomstskatt skulle de få sänkt skatt med 25 200 kronor per år. Deras nettoskattehöjning skulle alltså landa på 11 500 kronor. Alltså något lägre än för LO-familjen i en hälften så dyr bostad.

Två höginkomsttagare med riktig höga löner och mycket dyr villa
Två höginkomsttagare med höga löner på 139 000 kronor (motsvarar ett ministerarvode) respektive 52 930 kronor boendes i en villa värd 15 miljoner kronor skulle få en teoretisk skattehöjning på 104 200 kronor. Begränsningsregeln sänker dock skattehöjningen till 83 800 kronor. Med halverad statlig inkomstskatt skulle de dock få en skattesänkning netto på 44 700 kronor per år.

Pensionär med fritidshus och normal pension
En pensionär med fritidshus och normal pension på 17 900 kronor i månaden (genomsnitt 2019 enligt Pensionsmyndigheten) boendes i en villa värd tre miljoner kronor (snittpris för småhus 2019) och med ett fritidshus värt 1,7 miljoner (medelpris 2019) skulle få en fastighetsskatt på sin villa på 22 500 kronor. Med begränsningsregeln sänks fastighetsskatten till 8 590 kronor. För fritidshuset blir fastighetsskatten 12 750 kronor. Totalt blir fastighetsskatten 21 340 kronor per år. Det motsvarar en skattehöjning på 4 640 kronor per år jämfört med i dag.

Ett pensionärspar i ägd lägenhet
Pensionärspar i ägd lägenhet varav en med normal pension på 17 900 kronor och en med en hög pension på 29 890 kronor (motsvarar 167 procent av en genomsnittlig pension 2019). Bostadsrätten är värd tre miljoner kronor (medelvärdet för en trea i Sverige 2019) och skulle få en fastighetsskatt på 22 500 kronor. Det betyder en skattehöjning på 21 070 kronor per år.

 

 

Klimatalarmisternas överdrifter skymmer de viktiga framtidsfrågorna

2022-07-25

Det är ingen som kan ifrågasätta att det varit ovanligt varmt i Västeuropa de senaste veckorna. I västra Frankrike, Benelux och centrala England har man på sina håll mätt upp rekordtemperaturer, även om värmen bara varade några dagar. I Medelhavsområdet däremot har temperaturerna varit mer normala. 35-40 grader eller mer är inte på något sätt ovanligt där.

De senaste veckorna har bjudit på rena domedagsrubriker i media. Två dagars hög värme i centrala England och en tvådagars värmebölja i Sverige skapade de mest hysteriska rubrikerna. Exempelvis användes ord som "helvete" "apokalyps" "kollektivt självmord" och "dödshetta".  Några exempel från media:


          


        


  


    

Många, inte minst i sociala medier, har ställt ganska naturliga och ofta ärliga frågor kring det här med temperaturrekord. Häromdagen var det alltså 37,2 grader i Målilla, den högsta temperaturen i Sverige under de två dagarnas värmebölja. Det var lite lägre än rekordet på 38 grader, men ändå den högsta temperaturen som uppmätts på 75 år. En fråga som upprepats av många är varför det var ännu varmare toppnotering för 75 år sedan? Vad berodde det på? Var det också klimatförändringar, eller bara vädervariationer? Den frågan borde media försöka besvara seriöst genom intervjuer med kunniga - men det gör man inte. I stället fyller man tidningar och tv-sändningar med rubriker som närmast anstår ett krigsläge. 

Göteborgs-Posten lyckades rent av sätta rubriken att det var 52 grader (!) varmt i Madrid. Det grundade man på en intervju av en turist (!)  "som hade sett en termometer på en vägg visa 52 grader". Detta använde GP helt okritiskt som skrämmande rubrik. Vem som helst som är logiskt tänkande borde insett att termometern sannolikt satt i solen, några 52 grader i skuggan i Madrid är helt orealistiskt. Och den officiella temperaturen den dagen var 40 grader, vilket är en tämligen normal julitemperatur i Spanien. GP tvingades göra ett tillägg om det i sin artikel. Men rubriken fick stå kvar. Ett exempel på hur media försöker sätta en dramatisk bild av en pågående "kllimatkris. och då är alla medel tillåtna, även rena osanningar.


    

Även i sociala medier har debatten spårat ur. En person påstod att dagens något högre CO2-halt "leder till fiskets, jordbrukets och skogsbrukets undergång" (!). Jag påpekade försynt att det i sak är tvärtom (vilket är välkänd fakta som alla bör känna till om man orkat igenom mellanstadiets biologilektioner). Utan CO2 skulle alla växter på jorden dö. Lite mer CO2 gör att det växer bättre och att växterna tål mer torka. I växthus tillförs för övrigt flerdubbelt med CO2 jämfört med vad vi har i luften utanför. Vi vet också från statistik att skogen växer bättre än tidigare, att jorden blir grönare och att spannmålsskördarna ökar till följd av ökad koldioxidhalt. Detta är självklart inte ett argument för att inte ta klimatförändringarna på allvar, men det är ett argument för att inte sprida felaktiga fakta.

S
varet blev som vanligt att jag är klimatförnekare (!) och att jag som riksdagsledamot ljuger (!). Jag tycker detta på ett bra sätt visar hur låg kunskapsnivå många "klimatdebattörer" har. 



   

Själv har jag (och många med mig) reagerat på hur väderkartorna förändrats på senare år. Mycket beskedliga sommartemperaturer på strax över 20 grader skrevs tidigare tillsammans med glada solar på en grön Sverigekarta. Nyheten var förr ofta att "äntligen är sommarvädret här", och man visade glada bilder på badande eller glassätande barn. Idag redovisas normala sommartemperaturer med kraftiga röda skrämmande varningsfärger på väderkartorna och inslagen om höga sommartemperaturer illustreras regelmässigt med en skogsbrand i bakgrunden. Ibland är det rent av julitemperaturer på 10-15 grader som målas röda. Trots att det faktiskt är ovanligt låga julitemperaturer. Här ett exempel:



Själv skrev jag en tweet där jag menade att de allt rödare svenska väderkartorna, trots en totalt sett hittills ganska sval svensk sommar, känns som en "subtil hjärntvätt av svenska folket". Det enda jag möjligen ångrar med den tweeten (jaja, jag råkade även skriva TV4 i stället för SVT, fel av mig, men helt oviktigt för sakfrågan) är att jag skrev att påverkan är "subtil". Frågan är om den kan kallas subtil, den känns ganska medveten om man sätter in den i sitt sammanhang och kopplar den till den extrema klimathysterin som styr media just nu, både SVT/TV4 och flera av våra stora dagstidningar. Personligen tror jag detta skadar hela debatten - människor blir avtrubbade och irriterade av att media för en egen ensidig kampanj och kväver all debatt och dessutom emellanåt sprider uppenbart falska uppgifter (som tex GP). Vill man föra en seriös samhällsdebatt om klimatförändringar, klimatanpassning och hållbar energipolitik bör man nog agera på ett mer nyanserat sätt.

Klimatalarmisterna har nog dessutom fått lite panik. En klimatdebattör ägnade flera långa blogginlägg åt ett osammanhängande resonemang om att jag och andra har fel om väderkartorna (!), vänster/vänsterliberala politiker rasade, SVT gick ut och försvarade sina väderkartor (!), och hittills har bland annat DN, Aftonbladet och Borås Tidning hängt på. Att man lägger så oerhört mycket tid på att bemöta mitt och andras inlägg i sociala medier om utseendet på väderkartor säger en del. För mig var det mer ett intressant konstaterande och syftade inte direkt till att starta någon debatt. 

Det är också ett tjat om mitt uttalande i juli 2019 när jag skrev att det inte finns något stöd för att det pågår en klimatkris, och att det var ett nytt modeord i klimatdebatten. Detta vantolkades och vantolkas fortfarande medvetet som att jag inte anser att det pågår några klimatförändringar. Alla debattörer och mediafolk vet såklart vid det här laget att jag syftade på ordet klimatkris, men ändå fortsätter man oärligt att sprida myten. Jag anser fortfarande att ordet "klimatkris" är överdrivet, men jag har inte ifrågasatt vare sig att klimatet förändras eller att människan sannolikt har en del i detta. Effekterna måste vi ta på allvar - men då möta med vettig genomtänkt politik och inte destruktiv symbolpolitik.

Det behövs en helhetssyn, konsekvensanalys och livscykelanalys även i klimat- och energipolitiken. Det har saknats de senaste 8-10 åren. Det är för övrigt ett av mina personliga vallöften som jag kommer driva med extra stor kraft om jag blir återvald till riksdagen i höst. 

Margaret Thatcher var definitivt ingen "klimatförnekare", tvärtom var hon orolig för global uppvärmning, och gick i spetsen för att avveckla brittisk kolbrytning. Men hon insåg också hur klimatdebatten kunde utnyttjas av socialister i helt andra syften. Den varningen har tyvärr visat sig högst befogad. Den mer extrema delen av klimatrörelsen består idag av våldsamma vänsteraktivister och anarkister, samt naiva bokstavstroende miljöpartister som vill avveckla både demokratin, fria val och den privata äganderätten, avskaffa ekonomisk tillväxt, medvetet orsaka energibrist, införa global socialism och en "världsregering", och kasta våra samhällen tillbaka till 1800-talet. Tyvärr spelar delar av media och det politiska etablissemanget med i detta spel. Ibland medvetet, ibland aningslöst - för att det just nu är politiskt korrekt. 



Men jag upplever att debatten håller på att svänga. Vi har nu sett resultaten av åtta års extrem klimat- och energipolitik, både i Sverige och Tyskland. Spåren förskräcker. De som driver den mest extrema klimatalarmismen är till stor del samma personer som applåderat den förda energi- och klimatpolitik som lett fram till dagens allvarliga läge. Och nu vill de att vi ska lyssna på dem igen? 

Det är inte de som påpekar de extrema yttringarna av en uppskruvad klimatdebatt som ska klandras, det är de (läs media) som inte granskar, inte ifrågasätter, och ibland rent av sprider felaktiga uppgifter som förtjänar kritik.


Själv har jag aldrig krupit vare sig för klimatextremister eller vänster/vänsterliberala journalister eller media, och kommer aldrig att göra det heller. Och jag har fått rätt gång efter gång. Jag vägrade rösta för klimatlagen och det klimatpolitiska ramverket i riksdagen, eftersom jag redan då insåg att det skulle hota hela vår energiförsörjning och hela vår transportsektor. Nu är vi där. Och jag befarar att det kommer att bli värre. Det enda som skulle kunna bryta den destruktiva utvecklingen i Sverige är en ny regering.  

 

 


 

Vänsterblockets energipolitik straffar Sverige hårt

2022-07-22

Varningarna om hur S-MP-C-V:s energipolitik hotar svensk elförsörjning har varit många. Och nu kommer det allt fler varingar inför den kommande vintern. Enligt Helsingsborgs Dagblad i går förbereder nu Svenska Kraftnät för rullande nedkoppling av elförsörjningen i södra Sverige för att hantera den kommande vinterns befarande effektbrist i elnätet.



Detta är egentligen så oerhört illa att det inte behöver kommenteras ytterligare. Sverige var en gång självförsörjande på ren, billig el dygnet runt, året runt. Numera, på grund av rödgrön politik, har vi effektunderskott under årets kallaste dagar och är utlämnade till det energipolitiska haveriet på kontinenten, samtidigt som elpriserna i Sverige är extrema, både för elen och när det gäller nätkostnaderna. Detta är en av de viktigaste sakerna att ta tag i för en förhoppningsvis ny regering. 

 

 

Sverige väntas få lägst tillväxt av alla EU-länder i år

2022-07-22

Så här illa är det alltså efter åtta år med S/MP-styre med stöd av V och C. Sverige väntas nu få allra lägst ekonomisk tillväxt av alla 27 länder i EU. Allt enligt EU-kommissionens sommarrapport. Jag berättar om fiaskot i Markbladet denna vecka.

 

 

Lite kampanj i Borås

2022-07-21

Nej, alla boråsare var inte vid kusten ikväll, ganska många var faktiskt hemma i Borås. I vart fall en hel del folk i stadsparken och senare på kvällen många på Stora Torget vid årets sista "sommartorsdag" med livemusik. Jag gick runt några timmar och pratade med folk och mötte lite kända och okända boråsare, och personer jag tidigare bara känner från sociala medier som kommer fram och pratar. Det blev också ett besök i Boråsmoderaternas nya fina partilokal mitt i centrum. Blir en utmärkt bas för den kommande valrörelsen.




Varför tycker inte S-V-C-MP att alla pensionärer är lika mycket värda?

2022-07-21

Skriver i Borås Tidning idag:

 

 

Mina personliga vallöften och prioriteringar kommande mandatperiod

2022-07-19

Jag brukar ju avge ett antal personliga vallöften inför varje riksdagsval, ofta går de hand i hand med moderaternas prioriteringar, men jag har också en del andra frågor jag vill lägga lite extra fokus på. En del av dem är sådant jag brukar motionera om i riksdagen. Här är mina funderingar inför kommande mandatperiod, och allt detta och mer därtill kommer jag att driva i riksdagen om jag får förnyat förtroende.

Tycker du jag har glömt något? Hör av dig i så fall!

 

* Ordning och reda i statens finanser
* Spara på bistånd, ineffektiv klimatpolitik, invandring och onödiga myndigheter
* Verka för lägsta möjliga avgift till EU och sänkt avgift till FN
* Tydligare svensk linje i viktiga EU-frågor, där svenska politiker står upp för svenska intressen och vågar ta strid för dessa
* Stärk polisen, kriminalvården, tullen och hela rättssystemet
* Tydligare och tidigare åtgärder mot unga brottslingar, avskaffa ungdomsrabatter i straffskalorna och sänk straffbarhetsåldern
* Grova brottslingar med dubbelt medborgarskap ska regelmässigt utvisas 
* Stärk försvaret och nå målet om 2% av BNP senast 2025
* Stärk krisberedskapen när det gäller exempelvis livsmedel, drivmedel, läkemedel och andra viktiga områden
* Trygga Sveriges elförsörjning med rimliga elpriser, och se över nätavgifterna
* Värna ett rimligt kommunalt veto mot vindkraftetableringar
* Värna den småskaliga vattenkraften
* Avskaffa skattebefrielsen för el till datorserverhallar
* Sänk drivmedelskostnaderna genom lägre skatter och minskad reduktionsplikt
* Värna privatbilismen - jag kommer fortsätta att engagera mig i riksdagens bilnätverk som jag och tre andra moderater startade 2019
* Slopa bonus-malus och orimligt höga fordonsskatter
* Värna det rullande kulturarvet och stoppa byråkrati som hotar import och export av veteranfordon
* Skattetrycket måste ner och du ska få valuta för dina skattepengar
* Nej till höjd fastighetsskatt och nej till slopat ränteavdrag
* Sänk stämpelskatten för lagfart och pantbrev

* Minska regler, krångel och byråkrati kring bostadsbyggande
* Stärk drivkrafterna för arbete och företagande - det skapar alla resurser till välfärd och pensioner
* Gör det enklare och roligare att driva företag - skärp insatserna mot regelkrångel och byråkrati
* Alla pensionärer förtjänar sänkt skatt och bättre ekonomi - även de 1,3 miljoner pensionärer med pensioner över 13-14.000 som regeringen tycker är höginkomsttagare och inte värda förbättringar
* Värna valfriheten i välfärden men motverka osunda aktörer och skärp kontrollen av verksamheterna
* Strama upp invandringen, och skärp kraven för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap
* Strama upp arbetskraftsinvandringen genom höjd inkomstgräns och stopp för vissa yrkesgrupper
* Inför bidragstak och se över alla bidragssystem för att få fler utrikes födda i arbete
* Genomför en folkräkning
* Effektivisera utvisning och avvisning av alla som inte har rätt att vistas i Sverige
* Värna yttrandefrihet och åsiktsfrihet - allt som får sägas i det fysiska livet måste också få uttryckas på sociala medier
* Myndigheter bör inte få ägna sig åt opinionsbildning
* Effektivare granskning av opartiskhet och saklighet hos Public Service, med möjlighet till ekonomiska sanktioner vid överträdelser 
* Gör verklighet av riksdagens beslut om återinfört tjänstemannaansvar
* Inrätta en konstitutionsdomstol
* Grundlagsskydda äganderätten
* Nej till kvotering och politiska pekpinnar om hur du ska leva ditt liv

* Öka valfriheten för barnfamiljerna när det gäller barnomsorg
* Avskaffa statens stöd till genusforskning och avveckla det nationella sekretariatet för genusforskning
* Helhetssyn och obligatorisk konsekvensanalys och livscykelanalys för alla politiska förslag, subventioner och straffskatter på miljö- och klimatområdet
* Tillsätt en bred utredning om ett samlat ansvar för återvinning av betydligt mer produkter och material än idag 
* Värna svensk landsbygd och de som lever och verkar där - de gröna näringarna är viktiga för vårt land
* Nej till höghastighetståg, ja till nya stambanor och bättre underhåll av järnvägar och vägar

* Vi måste komma till skott med ny snabb järnväg mellan Göteborg och Borås med fokus på regional pendling 

 

 

Ingen semesterpaus i opinionsbildandet för min del 

2022-07-18

I dag kom Dagens Opinions löpande mätning av vilka politiska twittrare som fått mest genomslag föregående vecka. Kul att se tre moderater i topp, och själv nådde jag en tredjeplats denna gång. Någon semesterpaus från opinionsbildandet blir det inte för min del. Det är faktiskt valår. Jag kör för fullt ända fram till den 11 september, även om det väl blir några dags avkoppling då och då. 


 

 

Sverige väntas få EU:s lägsta ekonomiska tillväxt i år

2022-07-17

EU-kommissionens sommarrapport över det ekonomiska läget i medlemsländerna är en väldigt tråkig läsning för oss i Sverige. Enligt EU-kommissionens prognoser väntas Sverige i år få EU:s lägsta ekonomiska tillväxt. 



Och som jag skrev i denna tweet häromdagen, under finanskrisen för drygt tio år sedan var det moderaterna som ledde regeringen, och som hade finansministerposten i form av Anders Borg. Då var Sverige ett av de länder som klarade finanskrisen allra bäst och som hade bäst tillväxt i EU. Man kan bara konstatera att dagens S-regering misslyckats även med den ekonomiska tillväxten.

Sedan tidigare vet vi att löftet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 också kom på skam. När det löftet uttalade av Stefan Löfven låg Sverige på 12:e plats av EU:s då 28 medlemsstater. I dag är det bara fyra länder i EU som har högre arbetslöshet än Sverige. Nu har Sverige också för första gången sedan vi gick med i EU 1995 högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Under den tid moderaterna ledde Sveriges regering hade vi alltid lägre arbetslöshet än EU-snittet.

Den som vill att Sverige ska tillhöra toppskiktet i EU när det gäller ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet bör se till att rösta för en ny moderatledd regering. Vi har visat tidigare att vi är betydligt bättre än Socialdemokraterna även på dessa områden.



 

 

Utkast till årets moderata riksdagsvalsedlar finns nu hos Valmyndigheten

2022-07-15

Moderaterna har som vanligt två olika moderata riksdagsvalsedlar. Nu finns båda som ett första utkast på valmyndighetens hemsida, fast de kommer se lite annorlunda ut i layouten när de är tryckta. 

Den första valsedeln är den som kommer att finnas i vår valkrets, Västra Götalands Läns Södra, och där jag har äran att stå överst.

Den andra valsedeln är vår "riksvalsedel", där förstanamnen från alla valkretsar finns med. Denna valsedel används främst av utlandssvenskar som vill rösta i valet. Den utlandssvensk som eventuellt vill kryssa mitt namn hittar mig som nummer sju på listan.




 

 

Tidningen Fokus rapporterar om rekordhög invandring i år

2022-07-14

Vi hör ständigt regeringen påstå att invandringen minskat till rekordlåga nivåer. Detta vet alla insatta är helt fel.

Nu avslöjar tidningen Fokus hur det verkligen ser ut i år. Vi har faktiskt rekordhög (!) invandring till Sverige hittills i år, och det beror inte på ukrainska flyktingar, de utgör bara en mindre del. Det beror inte heller på att fler söker asyl. Huvudorsaken är i stället kraftigt ökad anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring. 


Första halvåret i år beviljades 86.685 uppehållstillstånd. Skulle den trenden hålla i sig skulle 2022 sluta med 173.370 nya uppehållstillstånd fram till årsskiftet. Det är i så fall väldigt mycket mer än båda de omtalade åren 2015 och 2016. 

Regeringens oförmåga att strama upp anhöriginvandringen och skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring (och helt ta bort möjligheten att arbetskraftsinvandra som personlig assistent) riskerar att skapa nya, ännu större, problem i Sverige än de vi redan har. Och de är som bekant redan fullt tillräckligt stora.

 

 

Moderat 10-punktsprogram för att stoppa utländska stöldligor

2022-07-13

Sverige har blivit en buffé för utländska stöldligor där man utan större risk kan plocka på sig egendom så som bilar, bildelar, båtmotorer och andra föremål med stora värden som sedan förs ut ur landet. Detta måste få ett slut. Moderaterna vill därför att en ny moderatledd regering efter valet ska driva igenom ett 10-punktsprogram för att stoppa de utländska stöldligorna.

De utländska stöldligorna beräknas stå för 90 procent av alla stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige. Dessutom är de ansvariga för hälften av bostadsinbrotten. 

Straffen i Sverige är låga och risken att brott upptäcks och lagförs är mycket liten. Andelen uppklarade bostadsinbrott har minskat sedan 2014. År 2020 klarades endast 4 procent av villainbrotten och 2 procent av lägenhetsinbrotten upp. Tullverkets bristande befogenheter att agera mot stöldgods som lämnar landet är dessutom välkända.

Allt detta sammantaget gör Sverige till ett mycket attraktivt land för de utländska stöldligorna att verka i. Detta måste tas på mycket större allvar än vad man gör idag.



Moderaterna föreslår därför:  

  1. Skärpt straff för grova stölder av bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner m.m.
  2. Obligatorisk häktning vid grova stöldbrott
  3. Slopa dagens form av mängdrabatt
  4. Utvisa fler EU-medborgare som vanemässigt begår brott i Sverige
  5. Fler utländska medborgare ska tvingas till att avtjäna sina fängelsestraff i sina hemländer
  6. Ökade möjligheter för polisen att publicera bilder på misstänkta gärningsmän
  7. Tullverket ska göra stickprovskontroller för att upptäcka stöldgods
  8. Gör utförsel av stöldgods från Sverige till ett nytt särskilt brott
  9. Stärk Tullverkets strategiska underrättelsearbete
  10. Möjliggör för att fler tulltjänstemän än idag ska kunna bära skjutvapen

 

 

Orimligt att "bitcoinfarmer" och dataserverhallar slipper elskatt

2022-07-12

I går uppmärksammades att en "bitcoinfarm" utanför Boden (alltså en anläggning som med hjälp av avancerade datorer "utvinner" bitcoin)  förbrukar lika mycket el som en mindre stad. Eftersom anläggningen ligger i elprisområde 1 är elpriset dock lågt, och dessutom har denna anläggning fått en så stor rabatt på elskatten att de bara betalar 0,5 öre/kwh jämfört med de dryga 33 öre som vanliga konsumenter tvingas betala - plus moms.

I det läge som råder på elprismarknaden ställer sig många med rätta frågan om detta upplägg är rimligt?

I vänstra artikeln nedan utmålas bitcoinbrytningen som en "klimatkatastrof". Den internationella bitcoinindustrin förbrukar enligt artikeln lika mycket el som hela landet Thailand (!). Den svenska anläggningen i Boden förbrukar lika mycket el som 5.000 normalstora villor i Sverige. Och det låga elpriset i norra Sverige och den närmast obefintliga elskatten gör att flera bitcoinutvinningsföretag sökt sig till Sverige.

Förslaget i artikeln att förbjuda bitcoinbrytning är givetvis orimligt och skulle strida mot mänskliga fri och rättigheter att göra vad man vill med sina datorer och för detta köpa den el man vill. Detta ska givetvis inte politiker eller myndigheter ha synpunkter på. Personligen tycker jag däremot att alla elskatterabatter till dataserverhallar och bitcoinfarmer och liknande bör avskaffas, eller om detta inte är juridiskt möjligt, att i vart fall inga nya rabatter bör införas. Dataserverhallarna skapar inte särskilt många nya jobb, vare sig under byggtiden (oftast utländsk arbetskraft) eller under driften (endast ett litet antal personer jobbar fysiskt i dessa hallar). Det finns överhuvudtaget inga rimliga skäl att skattesubventionera dessa lönsamma elslukande företag när vi periodvis har brist på el, och dessutom skyhöga elkostnader som slår extremt hårt mot både företag och hushåll.


  

 

 

Den tyska energipolitikens sammanbrott är verkligen inget föredöme

2022-07-11

Jag och många med mig har många gånger genom åren varnat för Tysklands "Energiewende" och de följder detta energiexperiment skulle kunna få. Och det blev ännu värre än någon hade kunnat förutse. Kombinationen av förtidsavvecklad kärnkraft, dysfunktionell vindkraft, ökat beroende av rysk gas och ett krig i Ukraina blev en riktig giftcocktail. Nu hotas Tyskland av en energikris till vintern och redan kommer råd om att minska gaskonsumtionen, sänka temperaturen, "dimma ned lamporna" och spara på energi. Och samtidigt återstartas nu nedstängda tyska kolkraftverk - med stöd av Tysklands gröna parti "Die Grüne". Och i takt med att gaspriser och elkostnader stiger i Tyskland drivs elpriserna upp till rekordnivåer även i södra Sverige.

Många svenska klimatdebattörer har haft tyska "Energiewende" som förebild. Förhoppningsvis är den tiden förbi. 

Överhuvudtaget kan man konstatera att extrem energi-, miljö- och klimatpolitik har visat sig minst lika destruktiv och farlig som vi mer skeptiskt lagda förgäves varnade för. Inte bara i Sverige och Tyskland. I Nederländerna pågår omfattande demonstrationer av uppretade bönder som blockerar vägarna med sina traktorer i protest mot regeringens klimatpolitik. Föregående vinter protesterades det kraftfullt mot höga energikostnader i bland annat Spanien, Italien, Grekland, Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Nu närmar sig nästa höst och vinter  när energibehovet i Europa är som störst och priserna som högst. Samtidigt har Bränsleupproret i Sverige över 600.000 medlemmar och de har blivit en viktig påminnelse om bilens och transporternas betydelse i vårt stora glesbefolkade land.


 

I helgen genomfördes faktiskt också i praktiken en statskupp mot regimen i Sri Lanka i protest mot en alltför extrem miljö- och klimatpolitik. Min tro är att detta kommer att sprida sig till många fler fattigare länder - tillgång till el, värme och drivmedel är basala för alla människor runt om på jorden, och stigande påriser slår hårdast mot dem som har låg inkomst. Om politikerna slår undan benen på energiförsörjningen får det enorma återverkningar på hela samhället. Allt blir dyrare, inte minst livsmedlen, och företagen får svårt med lönsamheten när energikostnaderna stiger - man tvingas höja priserna och människor riskerar att förlora sina jobb. Sammantaget leder detta till stigande inflation, minskad levnadsstandard och ökad fattigdom. I längden överlever ingen regering sådant.

Men även miljön tar stryk när mer miljövänlig energiproduktion som kärnkraft ersätts med kolkraft, och när nya stora skogar av vindkraftverk växer fram. Hur många ton cement det går åt till fundamenten är det ingen som vill berätta. Inte heller vad man ska göra av de vindkraftvingar som har förhållandevis kort livslängd. Varje vecka startar Kina nya kolkraftverk, och allt prat om att Sverige och EU ska "gå före i klimatpolitiken" faller platt på sin egen naivitet.

Situationen är extremt allvarlig, både för Sverige och delar av Europa. En ny regering måste göra rent hus med alla dumheter i klimatpolitikens namn, se till att trygga energförsörjningen i vårt land, och inte som dagens regering huka när dessa frågor kommer upp på EU-nivå. Och de partier som bär det huvudsakliga ansvaret för dagens situation - S, MP, C och V - bör självklart inte få förnyat förtroende att leda landet. Visst bär MP en stor del av skulden och är mest extrema i sin politik, men S har ett mycket stort ansvar att man låtit MP hållas, och C och V har glatt ställt sig bakom de flesta dumheter regeringen presenterat. Vi har nu facit för deras åtta år. Det räcker nu.

 

 

 

Miljöpartiet tycker det är en "hatkampanj" att berätta om deras politik...

2022-07-10

Miljöpartiets debattartikel där de beskyller oss moderater för att bedriva en "hatkampanj" mot dem är alldeles otroligt sanslös. Vi berättar alltså vad Miljöpartiet drivit för politiska frågor under sina år som regeringsparti, vad de lyckats få igenom på grund av Socialdemokraternas flathet och ibland som ren utpressning för att stödja s-regeringen, samt vilka följder detta fått för Sverige. Vi berättar även om vad de föreslår för framtiden. Ibland berättar vi också vad de driver för frågor lokalt i olika kommuner. Allt är fakta, direkt från regeringsbeslut, motioner, partiprogram, debatter, artiklar och utspel från Miljöpartiet själva.

Om Miljöpartiet menar att det är en "hatkampanj" att sprida kunskap om deras politik borde de nog rannsaka sig själva och se över sina politiska förslag.

Personligen anser jag att Miljöpartiets politik varit en katastrof för flera områden - energipolitiken, miljöpolitiken, transportnäringen, privatbilismen, näringslivspolitiken, skogspolitiken, bostadspolitiken, infrastrukturen, migrationspolitiken, kriminalpolitiken och en hel del annat.


 


 

 

EU-nämnden tar inte julisemester

2022-07-08

Nej, alla riksdagsledamöter har inte sommarledigt än, i vart fall inte vi som är ledamöter i EU-nämnden. Vi kör för fullt fram till sista juli, eftersom EU-parlamentet inte har sommarledigt förrän i augusti. I dag var vi som vanligt fyra moderater på plats vid EU-nämndens sammanträde, Jessika Roswall (EU-nämndens andre vice ordförande), Helena Storckenfeldt, Alexandra Anstrell (som tog bilden och tyckte det räckte att vara med till hälften) samt undertecknad. 

I dag var det uteslutande Ekofin-ärenden, dvs frågor som hanterats av finansutskottet, och därför hade jag huvudansvaret för den moderata linjen vid dagens sammanträde.



 

 

Viktigare att prata sakpolitik än att fördela hypotetiska ministerposter

2022-07-07

Almedalsveckan har, precis som väntat, haft mer fokus på vilka partier som vill regera med vem än vad partierna vill göra för att lösa Sveriges problem. De viktigaste spinndoktorerna i detta fokus är media, som gärna spetsar till olika partiledares uttalanden för att visa på splittring och motsättningar. Men tyvärr gör knappast partiernas ledande företrädare saken bättre. 

Alla vet att det kommer att bli mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att bilda en majoritetsregering efter valet. Det kan bli svårt nog att samla regeringsunderlag för en minoritetsregering.

På vänstersidan ska alltså S försöka sy ihop ett regeringsunderlag med C, V och MP. Fyra partier som i ett betydande antal grundläggande frågor har helt olika syn. Detta lär bli oerhört svårt att få ihop, och vi vet vilken svag regering Sverige har haft de senaste fyra åren.

På oppositionssidan är det något bättre, M, SD, KD och L har i vart fall både enats om en gemensam vårbudget och om ett antal andra stora viktiga sakfrågor inom exempelvis energipolitiken och kriminalpolitiken. Men även på vår sida finns såklart motsättningar även om vi i grunden enas av viljan att byta regering.

Själv ser jag som min egen uppgift att göra det jag kan, och verka för en bra relation mellan våra fyra partier. I mina två utskott, Finansutskottet och EU-nämnden, har jag en bra relation till övriga tre oppositionspartiers företrädare. Vi har ett bra samtalsklimat även när vi tycker olika. Och våra fyra partier vet att vi kan lita på de överenskommelser vi gör. Det är en bra grund.

Men jag vill rikta ett varningens finger till alla - inklusive oppositionens fyra partiledare och andra ledande företrädare. Det finns väldigt litet utrymme för populistiska utspel, tjuvnyp och påhopp mellan våra fyra partier under den kommande valrörelsen om väljarna ska se oss som ett realistiskt regeringsunderlag. Och innan man diskuterar vilka som ska ta plats i regeringen ska man nog ha fokus på att vinna valet. Det gör vi bara om vi pratar sakpolitik och berättar vad vi vill göra för att lösa Sveriges problem. Jag hoppas få se mer av detta framöver, gärna i form av fler gemensamma löften från M, SD, KD och L.

 


 

Varför tycker inte S-C-V-MP att alla pensionärer är lika mycket värda?

2022-07-05

Skriver i Ulricehamns Tidning idag med anledning av vänsteralliansens tydliga diskriminering av 1,3 miljoner pensionärer.


 

 

Vad f-n får vi för skattepengarna?

2022-07-04

Frågan om vad vi för för världens nästan högsta skatter, och varför nästan allt blir sämre trots att skatterna hela tiden höjs, är en väldigt central fråga för mig inför den kommande valrörelsen. Självklart påverkas jag av att tidigare haft skatter som yrke, och att ha varit ledamot av riksdagens finansutskott i nästan åtta år och varit en av dem som ansvarat för de moderata budgetmotionerna.

I mitt riksdagsarbete har prioritering alltid varit centralt. Om inte världens nästan högsta skattetryck räcker för tillräckligt många poliser, ett starkt försvar, en bra skola, rimliga vårdköer och en äldreomsorg i toppklass, ja då är något väldigt, väldigt fel. Vi lägger helt enkelt för mycket pengar på saker som inte är så viktiga, och prioriterar bort det som är viktigt.   

Om jag ska räkna upp lite saker som jag (inte nödvändigtvis mitt parti, fast i det mesta tycker vi lika) anser att vi borde spara ordentligt på kan vi börja med biståndet. Sverige är ett av tre länder i världen som ger mest pengar i bistånd till andra länder, och långt mer än FN:s mål på 0,7% av BNP. Faktum är att vi idag ger så mycket att det inte ens går att hitta bra saker att satsa på – vi stoppar då i stället in pengar i FN:s stora byråkrati och låter dem förbruka pengarna, och tappar kontrollen över vart pengarna tar vägen. Vi ger idag dubbelt så mycket i bistånd än vad hela polisen har i budget. Moderaterna vill minska biståndet till drygt 0,7% av BNP, vilket gör att vi fortfarande är det femte mest generösa landet i världen. Men det frigör nära 16 miljarder i vår budget som vi kan använda till annat här hemma i Sverige.

Men det finns en massa fler saker att prioritera bort eller minska kostnaderna för. Några spontana exempel (finns många fler):
* Slopa meningslös och ineffektiv klimatpolitik.
* Verka för lägre bidrag och avgift till FN
* Verka för lägre EU-avgift
* Slopa byggsubventionerna
* Säg nej till dyra höghastighetståg
* Slopa flerbarnstillägget i barnbidraget
* Avskaffa efterlevandestöd till nyanlända för påstått avlidna i hemlandet
* Avskaffande av myndigheter, exempelvis myndigheten för kulturanalys, delegationen mot segregation, myndigheten för arbetsmiljökunskap, jämställdhetsmyndigheten mfl 
* Slopa anslaget för att tvångsköpa skog
* Skärpning av garantipension för nyanlända
* Slopa meningslösa extratjänster
* Fortsätt säga nej till regeringens förslag till "familjevecka"
* Begränsning av tolk för personer med permanent uppehållstillstånd
* Avskaffande av fri entré på statliga museer
* Slopande av Bonus-Malus som bara medför subvention av begagnade bilar till våra grannländer

Listan kan göras väldigt mycket längre...

Och börjar man titta på vad regionerna och kommunerna gör med sina pengar blir man mörkrädd. Skattebetalarnas slöseriombudsman gör årligen en ranking av årets värsta slöserier. Jämställdhetsmyndighetens satsning på 800.000 kronor för en seriealbum om "klimatjämställdhet" är en av mina favoriter. Men kultursatsningen på en miljon för konst för svampar och maskar ligger också bra till. Liksom Malmö Stad som satte sprätt på 485.000 kronor för att spela in tystnad. Satsningarna på klimatångestterapi är också ett guldkorn.

Dessutom ser vi hela tiden exempel på ineffektiva myndigheter, överutnyttjande av bidragssystem, fusk med statsbidrag och ersättningar och ibland rena bedrägerier med skattemedel. De skyldiga finns överallt, både inom offentlig verksamhet, hos företag och hos enskilda.

Jag har länge drivit linjen att vi inte behöver höja några skatter alls även om vi behöver mer resurser till polis, försvar, välfärd och pensioner. Tvärtom kan vi både klara detta och samtidigt sänka skatten om vi bara prioriterar bättre hur skattepengarna används. Därför blev jag nöjd när jag hörde vår partiledare Ulf Kristersson deklarera tydligt idag i sitt Almedalstal att moderaterna vill ha ett skattehöjarstopp och i stället ha fokus på hur vi använder de skatter vi redan tar in.

Flera skatter på jobb och företag har höjts under de senaste åtta åren, liksom på sparande, bilar, bensin, diesel och el, men även på exempelvis plastpåsar och elektronik, kemikalier mm. Totalt har 46 (!) skatter höjts eller införts sedan 2014. Och trots den stigande inflationen och de skenande priserna har vänsterpartierna en bred samsyn om ytterligare skattehöjningar på hushållen – bland annat återinförandet av fastighetsskatten, minskat ränteavdrag, höjda skatter på bensin och diesel samt högre skatt på sparande. Socialdemokraterna föreslår även att det ska införas en helt ny "beredskapsskatt". De svenska hushållen trängs nu från två håll – dels hög inflation och dels risken för höjda skatter med fortsatt vänsterstyre.

Moderaterna föreslår därför följande:

  • Ett skattehöjarstopp i Sverige för kommande mandatperiod. De samlade statliga skatterna ska inte höjas och framförallt ska skattetrycket på hushållen inte öka. Det är exempelvis uteslutet att återinföra fastighetsskatten, ta bort ränteavdragen på bolån eller höja inkomstskatterna.
  • Inga nya skatter ska införas under nästa mandatperiod.
  • Kommunalskatten bör inte höjas (blir främst en uppgift för moderater i kommuner och regioner att driva).

Med rätt prioriteringar kommer vi dessutom att kunna sänka en del skatter, trots att vi också behöver satsa på vissa områden och alltid kommer att värna stabila statsfinanser och ansvarsfull ekonomisk politik. 

För egen del blir ett av mina personliga vallöften att fortsätta min kamp för att prioritera bättre hur vi använder skattepengarna. Då slipper svenska folket ställa sig frågan "vad f-n får jag för pengarna".

 

 

Sammanfattning av dagens besked från Socialdemokraterna

2022-07-03

I dag höll Magdalena Andersson sitt tal i Almedalen. Hon räknade upp en massa saker som blivit sämre under hennes regering, och gav  budskapet att "Sverige kan bättre". Det kan vi säkert. Men åtta år med s-styre har inte imponerat, det mesta har utvecklats åt fel håll. Ska Sverige lyckas bättre krävs en annan, moderatledd, regering. 

Jag sammanfattade mina synpunkter på dagens s-besked i några tweets. 


 

 

Den nya rödgröna röran är inte bättre än den gamla

2022-07-03

Dagen har bjudit på det ena märkliga uttalandet efter det andra från vänsteralliansen (S-C-V-MP).

Först var det nyheten att C "i hemlighet" planerar regeringssamverkan med S. Sedan nyheten att S inte avvisar tanken på att ta in V i en regering. Och därefter nyheten att S, trots enträgen begäran från MP, vägrar att uppträda tillsammans med MP:s språkrör under valrörelsen för att hjälpa MP att komma över 4%. Orsaken är att språkrören skrämmer bort väljare från S...

Detta är alltså det regeringsalternativ som väljarna riskerar att få om man inte röstar på moderaterna eller de andra tre partierna på den borgerliga sidan. 




    


 



Framtiden för biodrivmedelsproducenterna är mycket ljus

2022-07-02

Vi riksdagsledamöter har fått detta mail från Svebio, branschorgan och lobbyister för biobränsleproducenterna (röd text nedan). Man är upprörda över att moderaterna vill minska den svenska reduktionsplikten för drivmedel till EU-nivå.

Jag har lagt in mina kommentarer i blått efteråt.


"Biodrivmedel har varit den snabbaste metoden att minska svenska koldioxidutsläpp de senaste åren. Nu vill moderaterna kraftigt öka de svenska utsläppen genom att minska inblandningen av biodrivmedel i transportsektorn. Konsekvensen blir att de helt tar bort marknaden för biodrivmedelsföretagen som just nu investerar stort i nya fabriker.

Häpnadsväckande
– Det är häpnadsväckande industri- och näringspolitik från moderaterna, samtidigt som man ställer sig på bromsen i klimatpolitiken och ökar utsläppen med flera miljoner ton koldioxid, säger Gustav Melin VD på Svebio.


Snabb tillväxt
Under 2022 finns 15 anläggningar i Sverige som kan producera cirka 7,5 TWh biodrivmedel per år. På två år till 2024 kommer den svenska produktionskapaciteten nå 20 TWh per år vilket motsvarar nära 25 procent av alla vägtransporter och är lika mycket biodrivmedel som hela importen i år 2022.

Ökat utbud sänker priser
– Det är sällsynt dålig tajming på moderaternas förslag. Det ökade utbudet av biodrivmedel de närmaste åren kommer att sänka priserna på diesel från dagens nivåer. Politikerna borde vara angelägna om att stimulera ytterligare svensk produktion efter 2024 för att öka energisäkerheten och hålla nere priserna. En satsning på biodrivmedel är ett utmärkt sätt att både hålla nere drivmedelspriserna och samtidigt klara klimatpolitiken. Moderaternas förslag är synnerligen ogenomtänkt, säger Gustav Melin."


Mina kommentarer:

Påståendet att biodrivmedel varit den snabbaste metoden att minska koldioxidutsläppen de senaste åren är grovt felaktigt. På kort sikt minskar inte biobränslena koldioxidutsläppen överhuvudtaget, tvärtom blir utsläppen från biodrivmedel något högre än för fossila bränslen vid förbränningstillfället. Dessutom innebär inblandning av biodrivmedel att bränsleförbrukningen ökar. Först på lång sikt (vi talar om minst 8-10 år, troligen längre) kan biodrivmedlen i en livscykelanalys minska koldioxidutsläppen.  Att påstå att biodrivmedel haft effekt "de senaste åren" är helt enkelt fel.


Påståendet att vi "helt tar bort marknaden" är också fullständigt fel. Sveriges extremt höga inbladning av biodrivmedel till följd av den svenska reduktionsplikten har hittills i stort sett täckts helt av import. Den marknaden finns kvar. Samtidigt ökas reduktionsplikten i hela EU, från dagens 6% till 13% år 2030. Det betyder att efterfrågan i hela EU på biodrivmedel kommer att fördubblas, och den totala ökningen på EU-nivå är mycket större totalt än effekten av att moderaterna vill sänka den svenska reduktionsplikten till EU-nivå. För svenska biodrivmedelsproducenter ser framtiden därmed mycket ljus ut - dels behöver man ju täcka det svenska behovet så vi slipper importera, dels kan man bli en stor producent av biodrivmedel till resten av EU. 




Svenska politikers uppgift kan för övrigt inte vara att tvinga hela svenska folket att vara med och subventionera en viss verksamhet, i detta fall biobränsleproduktion, och tvinga svenska bilister att betala mycket mer för bränslet än i alla andra länder