Speciella händelser under mitt riksdagsuppdrag, mandatperioden 2006-10


2010-09-17 Sista debattinlägget före valet

 Under mandatperioden har jag fått publicerat 384 debattartiklar och krönikor i olika   tidningar, både stora dagstidningar och lokala gratistidningar i valkretsen. Jag vet att dessa   lästs av väldigt många.

 I dag avslutar jag debatterandet före valet med en sista debattartikel i Borås Tidning.   Denna gång tillsammans med statsministern. Vi förklarar att vi sätter jobben och stabila   statsfinanser främst. Det är bara det som skapar tillväxt och ger resurser till välfärd och   pensioner. Klicka på bilden för att läsa artikeln.

 Efter valet kommer jag att fortsätta debattera, ofta och mycket. 2014 års valrörelse börjar   redan på måndag!



 Bild från moderata riksdagsgruppens fest i våras. Förhoppningsvis blir det även en julfest   tillsammans med samme statsminister i december.


 



2010-09-17 Min valannons





2010-06-29 Farväl till arbetsrummet?



Efter varje val sker en stor omflyttning inom riksdagens lokaler. Partier växer och krymper, och ledamöter byts ut.

Själv har jag denna mandatperiod haft nöjet att ha mitt arbetsrum allra högst upp på takvåningen i det gamla riksdagshuset, med utsikt över Slottet och Storkyrkan. Det har verkligen känts att man suttit mitt i maktens högborg, omgiven av politisk historia och svensk kultur. Efter valet talar det mesta för att Moderaternas riksdagsledamöter ska samlas ihop på ett och samma ställe. Denna mandatperiod har vi suttit utspridda i tre olika hus, eftersom det kom in så många moderater vid valet 2006 att alla inte fick plats i "Moderaternas hus" på Mynttorget. Det är väl för övrigt inte omöjligt att vi blir ännu fler efter valet i höst. Så sannolikt kommer jag att lämna mitt rum i höst - alldeles oavsett hur det går i valet.






 


2010-06-24 Mitt och Alliansens arbete har inte gått spårlöst förbi...



Om mängden dokument och ord är ett mått på prestation så har Alliansen verkligen levererat. Bilden till vänster är alla Arbetsmarknadsutskottets propositioner och betänkanden och till höger allt från de andra utskotten under denna mandatperiod. Det har blivit en hel del.

Jag erkänner - jag har inte läst allt. Ofta måste man lita på sina partivänner som sitter i de utskott som hanterar ärendena. Men jag har ändå lagt väldigt många timmar de senaste fyra åren på att läsa in mig på regeringens propositioner och en väldig massa andra dokument, det är en sak som är säker...



2010-06-23 Avslutning i Riksdagen



I dag var det avslutning i riksdagen. På högra bilden håller talmannen Per Westerberg avslutningstalet till den avgående riksdagen, och tackar av de över 70 ledamöter som inte ställer upp för omval. Bredvid honom sitter de tre vice talmännen.

Vi passade på att ta ett foto på vår egen "Sjuhäradsbänk" att spara som minne.

Nerifrån Else-Marie Lindgren (KD) och Cecilie Tenfjord-Toftby (M), bakom dem Claes Västerteg (C) och Ann-Christine Ahlberg (S). I raden bakom dem Hans Olsson (S) och Phia Andersson (S). Och längst bak sitter jag själv tillsammans med min sympatiske bänkgranne från grannvalkretsen, Jörgen Hellman (S). Vi har trots våra olika politiska åsikter haft väldigt trevligt och lättsamt under våra fyra år som bänkgrannar.



2010-06-23 Riksdagens sista votering - Sverige i ekonomisk världsklass

I dag hölls den sista ärendedebatten i riksdagen om Alliansens sista budgetförslag före valet. Det blev en valdebatt i förskott. Oppositionen utmålade läget för Sverige som nattsvart på alla områden. Inte särskilt trovärdigt när man ser verkligheten.

Just nu sprider sig oron över Europa. Runt om i EU är det runt 500 miljoner invånare som berörs av kraftiga nedskärningar i välfärden, stora skattehöjningar, höjd pensionsålder och snabbt stigande räntor och priser. I land efter land ser vi demonstrationer eller rena kravaller mot regeringarnas beslut. Länge var de nordiska länderna tillsammans i en klass för sig när det gällde att ha kontroll över statsfinanserna. Men nu plågas även Danmark och Finland av krav på nedskärningar eftersom budgetunderskotten skenar.

Av alla EU:s femhundra miljoner invånare är det nu bara 10 miljoner som inte direkt berörs av ländernas dåliga kontroll över statsfinanserna. Av någon anledning bor 9 miljoner av dessa i Sverige. Faktum är att endast tre länder i Europa idag har kontroll över sin ekonomi, Sverige, Estland och Luxemburg. Att Sverige ligger i Europatopp är ingen slump. Men hade vi lyssnat på oppositionens ständiga krav om större utgifter och mer pengar till allt under krisen hade vi idag varit i samma trista läge som övriga europeiska länder.

I går kom också siffror från SCB över arbetslösheten. Det visar sig nu glädjande nog att vi återigen måste sänka prognoserna för arbetslösheten. Idag är den 8,8%, betydligt lägre än väntat, och nu ser vi dessutom att den inte ökat sedan samma tid förra året utan tvärtom sakta börjar minska.

Den kommande valrörelsen blir intressant. Ska den korrekta bilden av verkligheten nå fram till väljarna, eller ska de grunda sitt val på oppositionens sanslösa nidbilder? Det lär avgöra valet.

 


2010-06-23 Moderat sommarfest med hög stämning



Gårdagskvällens moderata fest för riksdagsledamöter, politiska tjänstemän och representanter från regeringen blev
en tillställning med hög stämning. Men också lite vemod eftersom vi också tackade av ett antal riksdagsledamöter
som med ålderns rätt eller av andra skäl väljer att inte kandidera för ännu en mandatperiod i riksdagen.

 



2010-06-22 Arbetsmarknadsutskottets avslutning

I går kväll var hela Arbetsmarknadsutskottet och de opolitiska tjänstemännen på kansliet hembjudna till riksdagsledamoten Desirée Pethrus-Engström i hennes hus i Bromma. Det var dags att runda av utskottets arbete denna mandatperiod. Här står vi i kvällssolen hemma i Desirées trädgård.

Vårt utskott har varit i den politiska hetluften i fyra år, och har haft tuffa debatter i kammaren. Men samtidigt har vi haft en god stämning i utskottet där vi klarar att skilja på politik och person. Det är en viktig del av politiken, man behöver inte dela varandras åsikter, men man kan ändå uppskatta sina motståndare som personer och ha respekt för varandra.

Nu tar utskottet sommarledigt (om inget oförutsett händer och det behövs något extramöte under sommaren). Det dröjer sedan ända tills efter valet innan det nya arbetsmarknads- utskottet börjar sitt arbete.

Vilka som kommer att ingå i utskottet efter valet återstår att se. Själv har jag lämnat in en intresseanmälan om att stanna kvar i utskottet om jag får förnyat förtroende som riksdagsledamot. Frågor som rör företagande och jobb är helt avgörande för att skapa resurserna för allt annat som vi vill åstadkomma i samhället. Därför vill jag gärna fortsätta arbeta med näringslivsfrågor och arbetsmarknadsfrågor i riksdagen.

 



2010-06-19 Bröllopskortege



Kortegen genom Stockholm följdes av ca 500.000 människor, ungefär dubbelt så många som polisen räknat med på förhand. Trots detta följde man tidtabellen för koretegen exakt på minuten, och inte en enda incident inträffade tydligen längs vägen. Mest synd tyckte jag nog om de kostymklädda SÄPO-vakterna som tvingades springa bredvid vagnen hela den 7 kilometer långa vägen genom Stockholm.



Under tiden som kortegen gick genom Stockholm flyttade vi oss från Gustaf Adolfs Torg mot Norrbro och parken på Riksplan, alldeles nedanför mitt arbetsrum överst i gamla riksdagshuset. Vi var oerhört många som samlats framför slottet och brudparet var knappt synliga där allra längst borta. Men det blev ändå en väldigt speciell stund när både kungen och kronprinsessan höll mycket personliga tal till Stockholmarna från Lejonbacken.





2010-06-19 Vigsel



Några timmar före vigseln började bevakningen och säkerhetsarrangemangen att märkas allt tydligare. Slottbacken utanför Storkyrkan var avspärrad, och Norrbro var avstängt för att lämna plats för den kommande kortegen.



Sjävla vigseln såg vi tillsammans med tiotusentals Stockholmare på Gustav Adolfs Torg där stans kanske största storbildsskärm var uppställd. En trevlig och festlig stämning med alla männniskor. I bakgrunden åt andra hållet
kunde vi se Storkyrkan där vigseln pågick.





2010-06-18 Riksdagens festkonsert



Riksdagens stora festkonsert till brudparets ära blev något alldeles speciellt. Jag hade glädjen att tillsammans med hustrun vara en av de särskilt inbjudna gästerna. Så många kungligheter har jag aldrig sett på ett och samma ställe, på läktaren precis ovanför oss satt hela världens kungligheter samlade.



Själva konserten var också magisk och ja, jag erkänner, att se Roxette återförenas och framföra "The Look" var självklart den stora höjpunkten! Hela riksdagen, regeringen och de samlade kungligheterna och det blivande
brudparet - alla klappade händer i takt. För en stund blev Konserthuset en rockkonsert. Sista numret under
konserten var när mängder av barn och ungdomar från Adolfs Fredriks musikklasser drog fram Daniel och Victoria
på scenen i det avslutande numret.



Efter konserten kände man sig lite som ett djur på cirkus, Hötorget var omringat av Stockholmare utanför avspärrningarna och alla försökte få en glimt av alla kungligheter som lämnade konserthuset.



2010-06-18 Stockholm i väntan...





En stad i väntan. TV-bolagen bygger upp platser för sändning överallt, och utanför Nationalmuseum finns SVT:s
tillfälliga studio. Mittemot ligger den norska kungafamiljens fartyg där man också bor under besöket i Stockholm.
Norrbro ligger ännu öde, men i morgon blir det annorlunda...

Två miljoner människor har besökt Stockholm under de två veckor som bröllopsfestligheterna pågått. Republikanernas kamp mot kungahuset känns inte helt framgångsrik...vilket jag uppskattar som medlem i riksdagens rojalistiska nätverk.



2010-06-17 Morgonträff på Ostindiefararen Götheborg





Före morgonens votering var jag särskilt inbjuden att besöka Ostindiefararen Götheborg som under veckan ligger förtöjd vid Skeppsholmen i centrala Stockholm. Ett vackert skepp i fantastisk miljö. Vi fick lite spännande historiska nedslag av guiden till morgonkaffet, och underhölls sedan av skeppskören medan vi väntade på morgonens salut. Fyra skott fyrades av prick klockan 09.00, och det hela sändes direkt i Radio Rix morgonprogram MorgonZoo. På sista bilden MorgonZoos radiopratare med Gert Fylking i keps i bakgrunden.

Stockholm visar sig från sin bästa sida just nu, vädret är underbart och staden sjuder verkligen av liv denna vecka. På vägen tillbaka till riksdagen passerade jag SVT:s tillfälliga studio utanför Grand Hotell, precis mittemot slottet. De låg också i direktsändning med sitt morgonprogram. Det känns som om alla media är samlade i centrala Stockholm just nu.



2010-06-15 Glada partiledare träffade Alliansens riksdagsledamöter

I kväll träffade de fyra partiledarna för Allianspartierna alla Alliansens riksdagsledamöter på gemensam riksdagsgrupp. Detta är återkommande möten där alla Alliansledamöter också umgås och minglar lite efteråt.

I dag var det ovanligt glada miner hos våra fyra partiledare, och stämningen är verkligen på topp i Alliansgruppen. Vi känner segervittring i valet, men vet också att det krävs mycket och hårt arbete får att vinna i september.

Onsdag morgon är det dags för partiledarena att göra sitt - då är det den sista stora partiledardebatten i riksdagen före valet.




 




2010-06-04 Mandatperiodens sista utskottssammanträde





I går hade arbetsmarknadsutskottet sitt sista sammanträde före sommaren, och det var därmed också det sista före valet. Jag passade på att ta lite bilder i pausen mellan två föredragningar. De två första bilderna är på Alliansens ledamöter, det tredje fotot är på oppositionen.

Fjärde bilden är på en av arbetsmarknadspolitikens nyckelpersoner, Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, som dagen till ära gästade utskottet för att rapportera om läget inom myndigheten och hur man arbetar med sitt uppdrag. De senaste fyra åren har inneburit mycket stora förändringar inom Arbetsförmedlingen, och det mesta verkar ha blivit bra mycket bättre, både när man frågar arbetssökande, arbetsgivare och personalen inom myndigheten. När jag själv var ung var det närmast skamligt bland oss ungdomar att besöka Arbetsförmedlingen och ingen i min bekantskapskrets trodde att det fanns minsta chans att få jobb den vägen. I dag skulle jag personligen inte tveka att ta del av Arbetsförmedlingens service om jag var utan arbete. Arbetsförmedlingen är utan tvekan på rätt väg.


 


2010-06-02 Alliansträff på arbetsmarknadsdepartementet



I går kväll bjöd arbetsmarknadsminister Littorin Alliansen i arbetsmarknadsutskottet på lite mat och trevlig samvaro på departementet, tillsammans med sina medarbetare. Lite som en avrundning av denna mandatperiod, eftersom vi nu behandlat alla lagförslag som ska hanteras av riksdagen före sommaren. Det blev mycket diskussioner om läget på arbetsmarknaden och om de positiva resultaten av sjukförsäkringsreformen, och också en hel del planering inför den kommande valrörelsen. Gissa om vi är taggade nu när vi ser hur media - äntligen - börjar ge en mer rättvisande och ganska positiv bild av vår politik! För egen del satsar jag på fyra år till i arbetsmarknadsutskottet om jag får förnyat förtroende som riksdagsledamot. Mitt kontaktnät inom arbetsmarknadsområdet och näringslivsområdet är så stort idag att det vore synd att byta område inom politiken.




2010-04-28 Besök från Bayerns delstatsparlament



I dag har jag tillsammans med några utskottskolleger tagit emot
en stor delegation från motsvarande utskott i delstatsparlamentet i Bayern för en timmes samtal om svensk arbetsmarknadspolitik.
Vi var tre moderater och en centerpartist som tog emot, ingen från oppositionen hade tid att vara med. På bilden ovan sitter jag bredvid tolken och sedan syns Elisabeth Svantesson (M), Anna König Jerlmyr (M) och Lennart Levi (C).

Det var intressant att försöka förklara den svenska modellen, kollektivavtal, a-kassa och arbetsmarknadspolitk för utländska besökare, det gör att man måste försöka förklara ganska komplicerade frågor på ett övergripande och begripligt sätt.
Fast i grunden är det inte så stor skillnad mot att försöka förklara samma sak för svenska väljare, så dagens övning var kanske en
bra träning inför kommande valrörelse... 







2010-04-28 Bilder från Sjuhäradsmoderaternas förbundsråd i lördags



Jag fick några bilder från Moderaternas förbundsråd i Borås i helgen. Jag var en av dem som föredrog olika aktuella frågor för de moderata kandidater från kommun, region och riksdag som fanns på plats på Högskolan i Borås. En annan talare var vår justitieminister som berättade om regeringen politik inom sitt ansvarsområde. Själv pratade jag om arbetsmarknad och statens finanser, och Gunnar Axén, ordförande i Socialförsäkringsutskottet berättade om sjukförsäkringsreformen.

Vi gjorde också ett avbrott för att tillsammans allihopa ta bussen ut till stadsdelen Sjöbo i Borås och knacka dörr. En tidig del av valrörelsen. Jag knackade dörr tillsammans med Richard Hallifax, kommunfullmäktigekandidat från Ulricehamn, som för övrigt ingår i mitt moderata fackliga nätverk och representerar IF Metall. Vi möttes bara av positiva reaktioner, precis som det brukar vara när man söker upp väljarna på detta sätt.




2010-03-21 Min tionde praoelev i Riksdagen

De senaste två veckorna har min son Niklas följt mig och mitt arbete i riksdagen som praoelev. Han är därmed den tionde praoeleven jag haft besök av denna mandatperiod.

Niklas fick, precis som mina andra praoelever, fylla dagarna med rundvandringar, seminarier, voteringar och debatter, besök hos JO och rundtur med Guide i Gamla Stan för att lära mer om riksdagens historia. Dessutom lite arbete bakom kulisserna när de får följa med vår våningsassistent på postturerna och se hur servicen till oss riksdagsledamöter fungerar.

Fotot tog vi vid ett kort besök hos riksdagens talman Per Westerberg, som tog emot i sitt rum och berättade lite om talmannens roll i Riksdagen.







 


2010-03-17 Min motion verkar behövas...

Som en av riksdagens mer flitiga motionsskrivare upplever jag hur vissa utskott behandlar motioner på ett mycket respektfullt sätt, med utmärkta motiveringar, medan andra utskott verkar sakna tillräcklig respekt för riksdagsledamöternas arbete med motionsskrivandet. Jag har därför motionerat om en värdigare hantering av ledamöternas motioner. I dag avslog riksdagen min motion. Jag citerar ut betänkandet från konsitutionsutskottet:

"I motion 2009/10:K375 av Jan Ericson (m) begärs att utskotten vid avslag av motioner tydligare redovisar om den fråga som motionen rör samtidigt är föremål för utredning eller annan beredning inom Regeringskansliet. På detta sätt skulle man enligt motionären dels kunna minska det antal motioner som återkommer varje år, dels visa större respekt för riksdagsledamöternas arbete och riksdagen som den främsta representanten för demokratin."

Man hade ju kunnat tänka sig att åtminstone denna motion skulle avslås med något slags vettig motivering. Men inte.....den avslås utan någon som helst motivering! Vilket i sig är ett utmärkt bevis på att motionen behöver upprepas.....så skam den som ger sig!
Jag fick också avslag på min motion om riksdagsledamöterna ska ha motionsrätt året runt. Dock med en betydligt bättre motivering i detta fall - man vill inte föregripa en pågående utredning. Ett mycket vanligt svar, men inte så illa som det låter. Olika utredningar tittar nämligen ofta på de motioner som skrivs, och ibland ser man hur ens avslagna motioner plötsligt återuppstår i form av ett utredningsförslag. Det har hänt mig flera gånger, och då känns det bra. Jobbet är inte gjort förgäves!




2010-02-21 Grönland nästa!

Tidigt i morgon bitti går min resa till Grönland, som jag ska besöka under kommande vecka. Jag flyger från Köpenhamn till den tidigare amerikanska flygbasen Kangerlussuaq, och därifrån vidare till huvudstaden Nuuk (tidigare Godthåb). Jag reser i sällskap med min moderate riksdagskollega Sven-Yngve Persson, som jag också besökte Svalbard tillsammans med hösten 2008.

Vi vill på vår studieresa veta mer om hur Grönlands klimat förändrats genom historien, vilka förändringar man upplever idag, och vilka hot och möjligheter ett förändrat klimat kan medföra för människorna på Grönland. Grönland har den största samlade ismassan på norra halvklotet, längst in på Grönland är isen över 3 kilometer tjock. Det som händer med istäcket på Grönland är därför intressant för hela klimatforskningen. Jag kommer också att särskilt ta reda på fakta kring världens isbjörnar och deras liv, eftersom det finns så många motstridiga uppgifter om hur isbjörnarna påverkas av verkliga och hotande klimatförändringar. Isbjörnarna har ju nästan blivit en symbol för själva klimathotet.

Under vår resa ska vi bland annat besöka Universitetet i huvudstaden Nuuk, träffa forskare på Climate research Centre, besöka nationalmuseet i Nuuk, träffa regeringsrepresentanter och kommunrepresentanter och besöka parlamentet. Om det blir tillfälle och vädret tillåter ska vi också försöka göra en eller ett par utflykter ut i islandskapet. 

Hela reseberättelsen finns här!





2010-01-23 Vänstersväng från moderaterna i kvoteringsfrågan?

Borås Tidning skriver idag på ledarplats, med anledning av hotet om eventuell framtida kvotering av börsbolagens styrelser, att partisekreterare Schlingmann "fortsätter att försöka dra Moderaterna åt vänster". Lite väl tillspetsat kan jag tycka. BT fortsätter: "Hoppas att det finns några som håller emot".

I dagens tidning finns beviset på att det finns de som håller emot. Jag själv till exempel. De flesta vet att jag i alla sammanhang är negativ till kvotering, och igår blev jag uppringd av BT:s reporter som ville ha en kommentar i frågan. Att jag ingått i moderaternas arbetsgrupp för jämställdhetsfrågor gör väl min kritiska inställning extra intressant, men jag tror att man gör jämställdheten en stor otjänst genom att alltid föra fram kvotering som en möjlig lösning.
I intervjun framhöll jag också det som jag skrev på bloggen igår - skulle det läggas fram förslag i riksdagen om könskvotering av bolagsstyrelser skulle jag inte rösta för detta, oavsett från vilken regering förslaget skulle komma. För mig finns två huvudskäl för detta:

1. Börsbolagen styrs av sina ägare. Det är inte en politisk uppgift att lägga sig i vilka ägarna tycker är bäst lämpade att sitta i bolagsstyrelserna. Detta är en viktig princip för mig och många andra moderater.

2. Könskvotering motverkar alltid sitt syfte, genom att tydligt signalera att den som blir inkvoterad inte skulle duga på egna meriter. Detta skulle jag aldrig vilja medverka till som politiker.

Läs hela BT-artikeln genom att klicka på den förminskade bilden.









2009-12-22 Mona Sahlin uteblev från debatten -men jag var där...

När dagens debatt skulle börja visade det sig att Mona Sahlin helt enkelt valde att utebli! Det normala är att den som ställer en interpellation också deltar i debatten och tar del av svaret från ansvarig minister. Att Mona Sahlin valde att avstå och i stället lät Veronica Palm (S) ta emot svaret och ensam ta debatten väckte viss uppmärksamhet, inte minst hos media. Strax efter debatten blev jag exempelvis intervjuad av Svenska Nyhetsbyrån, och de tänkte tydligen särskilt uppmärksamma Sahlins frånvaro. Deras journalist tolkade det som om Mona Sahlin helt enkelt inte vågade komma. Lika uppseendeväckande var det kanske att ingen alls från oppositionen i övrigt valde att delta i debatten, samtidigt som vi var sex personer från samtliga fyra regeringspartier samt givetvis ministern som representerade Alliansen. Mina egna två anföranden har jag renskrivit efteråt, och det blev (ungefär!) så här.

I debatten framkom väl inte så mycket nytt, men Veronica Palm fortsatte felaktigt att skrämmas med att människor skulle kastas ut ur sjukförsäkringen utan försörjning. Jag påpekade att dessa osanningar är ett cyniskt spel med utsatta människors oro. Och det visar sig nu också att de flesta faktiskt kommer att få höjd ersättning när de går från sjukpenning till aktivitetsstöd eller A-kassa. Dessutom har regeringen, som man tidigare utlovat, tagit beslut om ett schablonsystem för snabbare beräkning av lägsta ersättning för att garantera att ingen blir utan pengar i skarven mellan sjukpenning och aktivitetsstöd.

Jag har en känsla av att Socialdemokraternas skrämseltaktik kommer att slå tillbaka mot dem själva när människor upplever hur verkligheten faktiskt blev.

Efter mitt pressmeddelande igår ägnade Borås Tidning dagens huvudledare åt sjukförsäkringsfrågan och dagens sjukförsäkringsdebatt i riksdagen, och nämnde även uppståndelsen kring mitt tidigare anförande förra veckan. Jag har också fått en längre debattartikel publicerad i BT idag som beskriver varför sjukförsäkringsreformen är så viktig, hur den fungerar, och inte minst varför oppositionens politiska spel är så cyniskt.

Jag tror som sagt att opinionen sakta håller på att svänga i frågan, och att aktivt hjälpa människor tillbaka till arbetslivet borde väl också rimligen vara något positivt och inte något negativt? I dag började valrörelsen på allvar, sunt förnuft, ansvar för landet och omtanke om människor står mot politisk populism, brist på alternativa förslag och oetisk skrämselpropaganda.



2009-12-22 I dag tar jag fajten med Mona Sahlin


Pressmeddelande 2009-12-22

Riksdagsledamot Jan Ericson (m)
Telefon 073-9558919


I dag tar jag fajten med Mona Sahlin om oppositionens cyniska sätt att bedriva politik kring sjukförsäkringsreformen

Oppositionens cyniska och motbjudande sätt att skrämma och lura de kanske allra mest utsatta i vårt samhälle - de långtidssjukskrivna och förtidspensionerade - gör mig upprörd. Att påstå att svårt sjuka människor ska tvingas till Arbetsförmedlingen eller hota allvarligt sjuka människor med att de kommer att stå utan inkomst i januari är inget annat är grova och oanständiga lögner i rent politiskt syfte. Detta har jag med kraft framfört i två riksdagsdebatter de senaste veckorna, inför något skamsna oppositionspolitiker som i den senaste debatten inte ens begärde de sedvanliga replikerna på mitt inlägg, utan satt och tittade ned i bordet under mitt anförande.

I dag hålls en interpellationsdebatt i Riksdagen där oppositionsledaren Mona Sahlin och socialförsäkrings- minister Cristina Husmark Pehrsson debatterar effekterna av sjukförsäkringsreformen. Jag har, som ende moderate riksdagsledamoten i både arbetsmarknadsutskottet och socialförsäkringsutskottet, anmält mig till debatten. Självklart kommer jag återigen att vara mycket tydlig i min kritik mot Mona Sahlins och övriga oppositionens oanständiga politiska metoder som helt i onödan fått så många människor att må dåligt.

Debatten startar klockan 09.00, och ska vad jag förstår även sändas direkt i SVT24. Det är väl ingen gissning att debatten kommer att väcka visst medialt intresse.

Vid frågor träffas jag både före och efter debatten på 073-9558919. Självklart kommer också en kommentar i efterhand på bloggen.



2009-12-18 Jag nästan rodnar av allt beröm....

De senaste dagarna har oväntat många enskilda riksdagsledamöter från Alliansen kommit fram och tagit i hand eller hejat glatt i korridorerna och gett mig beröm för mitt anförande i tisdags i sjukförsäkringsdebatten. Sådant värmer!

Jag har också förstått att mitt anförande av någon oväntad anledning blivit en positiv "snackis" i riksdagshuset och i partierna. Så märkvärdigt var det väl ändå inte att jag bemötte oppositionens okänsliga utnyttjande av sjuka och utsatta människor med lika känslosamma angrepp mot samma opposition? Eller är det just detta att man använder känsloargument i en debatt som är ovanligt? Jag vet inte, men jag kan lova att det inte var det minsta svårt att vara känslosam när man upplevt hur svårt sjuka människor går och oroar sig för något som inte kommer att inträffa, bara för att de vilseletts av en hjärtlös opposition!

I dag skriver folkpartiets Carl B Hamilton följande i inledningen till sitt väl spridda veckobrev, som helt ägnas åt mitt anförande i sjukförsäkringsdebatten och mina blogginlägg i frågan:

"Den tidigare tämligen okände moderate riksdagsledamoten Jan Ericson blev i veckan närmast berömd i riksdagen efter ett helt lysande anförande i den - särskilt för moderaterna! - infekterade och besvärliga frågan om tidsbegränsning av sjukskrivningarna. Oppositionen begärde inte replik på Ericsons anförande.

Och sedan citeras alltså delar av mitt anförande och mina blogginlägg i ämnet. Lite smickrad blir man ju, man är ju inte mer än människa. Fast ärligt talat har jag nog vare sig varit så okänd tidigare eller är så "berömd" idag som Hamilton skriver....sanningen ligger nog någonstans mittemellan.


2009-12-16 Debatt om arbetsmarknadspolitik och sjukförsäkringsreform

Mycket hård debatt - det märks att det snart är valår...

Dagens debatt med arbetsmarknadsutskottet blev en mycket tuff och hård tillställning. Oppositionen använder uttryck och ett tonläge som knappast hör hemma i Sveriges Riksdag. Men kanske är det så att när de egna argumenten och den egna politiken lyser med sin frånvaro så tar man till överord i stället. Själv tycker jag att vi från Alliansens sida lyckades väldigt bra med att bemöta oppositionens angrepp, det var lättare än väntat eftersom oppositionen som sagt nästan helt saknar egna förslag, och bara ägnar sig åt att klaga på regeringen.

Själv höll jag ett ganska känslosamt anförande där jag koncentrerade mig på att förklara varför sjukförsäkringsreformen verkligen behövs och varför den är ett stöd och en hjälp för de långtidssjukskrivna och inte ett hot. Jag bemötte också en del av de oseriösa och cyniska angrepp som förekommit de senaste veckorna, och påpekade att oppositionen på ett oetiskt sätt skrämmer de allra mest utsatta och sköra människorna i onödan för att försöka plocka politiska poäng. Jag fick skriva om mitt anförande flera gånger under den 4 och en halv timme långa debatten, och till slut lät det så här. Jag var också uppe och tog repliker i debatten, fast dessa har jag inte i skriftlig form. De läggs ut på min sida hos riksdagen för den som är nyfiken.








2009-12-17 Snön faller...


Från fönstret i mitt arbetsrum, allra längst upp i det gamla riksdagshuset, brukar jag ha en strålande utsikt över slottet, Storkyrkan och Gamla stan. Men inte idag. Nu ser jag inte många meter. Snön vräker ned, det är full snöstorm, och det har snöat hela veckan. Stockholmarna säger själva att det var längesedan man hade så mycket snö i december.

Vad jag förstår är läget detsamma över hela Sverige och stora delar av Europa. Snöigare decembermånad har vi tydligen inte haft på decennier, och äntligen verkar det bli en vit jul. Det har det inte varit hemma i Ubbhult på över 10 år.

Man kan inte annat än hålla med den stackars klimattoppmötesdelegat som stod utanför konferenscentret i Köpenhamn och huttrade i snöstormen. Till media sa han att det inte hade varit så dumt med lite av den här globala uppvärmningen nu så man slipper frysa... 
Om man ska vara lite allvarlig så är det lite av ödets ironi att den värsta decembersnöstormen över norra Europa sammanfaller med klimattoppmötet om den hotande globala uppvärmningen.

Och vem vet, kanske kan snöstormen trots allt bidra till att få delegaterna att hålla huvudet kallt och avstå från att ta ogenomtänkta beslut som gör mer skada än nytta? Det vet vi om några dagar.Från fönstret i mitt arbetsrum, allra längst upp i det gamla riksdagshuset, brukar jag ha en strålande utsikt över slottet, Storkyrkan och Gamla stan. Men inte idag. Nu ser jag inte många meter. Snön vräker ned, det är full snöstorm, och det har snöat hela veckan. Stockholmarna säger själva att det var längesedan man hade så mycket snö i december.

Vad jag förstår är läget detsamma över hela Sverige och stora delar av Europa. Snöigare decembermånad har vi tydligen inte haft på decennier, och äntligen verkar det bli en vit jul. Det har det inte varit hemma i Ubbhult på över 10 år.



2009-11-14 Jag blev vald till förstanamn på riksdagsvalsedeln 2010



I dag var det nomineringsstämma i Ulricehamn för moderaterna i Södra Älvsborg. Valsedlarna för riksdagsval och regionval skulle beslutas. Det är en viss spänning i luften när toppkandidaterna ska presentera sig själva varefter ombuden ska rangordna namnen på valsedeln. Och som kandidat är det väldigt speciellt att få ombudens dom, lite av ett kvitto på hur man skött sig.


Visserligen kom jag först i det rådgivande provvalet bland medlemmarna nyligen, men det är ingen garanti för att man också kommer först på valsedeln. Men det gick vägen även idag, ombuden röstade fram mig som förstanamn på riksdagsvalsedeln med betryggande marginal. Eftersom politik bygger helt och hållet på förtroende så är det mycket smickrande att bli placerad som förstanamn på en moderat riksdagsvalsedel. Jag är inte mer än människa, och att röstas fram som etta både i provvalet och på nomineringsstämman gör mig både stolt och glad. Nu börjar valrörelsen på allvar, och tillsammans ska vi moderater göra allt för att behålla en Alliansregering i Sverige. Jag kommer med glädje att lägga väldigt mycket tid och kraft på den kommande valrörelsen.

Ett stort tack alla ombud som gav mig sitt stöd!

Riksdagsvalsedelns toppnamn (fotot till höger ovan) blev i tur och ordning följande:
1. Jan Ericson, Ubbhult
2. Cecilie Tenfjord Toftby, Borås
3. Ulrik Nilsson, Borås
4. ChrisTina Yngvesson, Tranemo
5. Pirita Isegran, Borås
6. Johan Björkman, Svenljunga

På stämman fastställdes även regionvalsedeln för Södra Älvsborg. Den toppas av Christer Johansson, idag kommunalråd i Bollebygd. Min Markkollega Elise Benjaminsson från Hyssna blev andranamn, hon är idag politisk sekreterare för moderaterna i regionen. Två nya toppnamn alltså, som ska försöka skapa en stabil Alliansmajoritet även i regionen efter nästa val.



2009-10-26 EU-ordförandeskap




Sveriges EU-ordförandeskap har passerat halvtid och riksdagshuset fylls av internationella delegationer, seminarier och konferenser. Och ingen kan missa att Sverige just nu faktiskt styr EU. Om det nya EU-fördraget undertecknas och träder i kraft som planerat blir faktiskt Sverige det sista landet som har ett halvårs ordförandeskap. I framtiden kommer EU att styras på annat sätt.


 

2009-10-11 Var är riksdagsledmöterna när det är votering?

Detta undrar tydligen Kalla Fakta i TV4 ikväll.

Jag tänker se programmet och det ska bli spännande att se hur man vinklar detta. För frågan är inte riktigt så svart eller vit som det ibland låter.

Visst kan jag tycka att det är anmärkningsvärt att exempelvis Thomas Bodström (s) får utkvittning från så många av riksdagens voteringar för att kunna sköta sitt arbete som välavlönad advokat samtidigt som har extra högt arvode från riksdagen för att som utskottsordförande delta i utskottsarbete, debatter och voteringar. Han har enligt Kalla Fakta varit borta från 54% (!) av vårens voteringar och 37% av samtliga voteringar denna mandatperiod. Jag tycker det är helt riktigt att media ifrågasätter detta beteende från en person som vill bli justitieminister om oppositionen skulle vinna valet.


Jag tycker också det är intressant att se att oppositionsledaren Mona Sahlin varit frånvarande vid samtliga voteringar hela våren. Visst kan hon som oppositionsledare ha mycket att stå i, men att inte ha tid för en enda votering på ett halvår visar inte särskilt stor respekt för riksdagen.

Men annars tycker jag att diskussionen om frånvaro saknar proportioner. Man ska veta att många riksdagsledamöter är på internationella uppdrag eller deltar i andra externa aktiviteter runt om i landet med koppling till sina utskott, och måste därför bli utkvittade. Och utkvittning betyder att någon från andra sidan då också blir frånvarande. Halva frånvaron beror alltså på "tvångsutkvittningar" för att behålla balansen mellan blocken vid omröstningarna.

Den genomsnittliga frånvaron i riksdagen är, enligt Kalla Fakta, 18 procent. Man påpekar att det finns viktiga omröstningar när de varit ännu högre – när riksdagen röstade om ny läroplan var nästan en tredjedel, 94 ledamöter, borta. Och när sjukförsäkringen skulle göras om var frånvaron en fjärdedel, 85 personer. Men där tycker jag Kalla Fakta är lite fel ute - oavsett hur många som är borta så fungerar ju kvittningssystemet vilket behåller balansen mellan de politiska blocken. Hög frånvaro påverkar inte resultatet av omröstningarna.

För egen del hör jag enligt Kalla Fakta till en av de mer trogna deltagarna vid voteringarna. Under våren var jag utkvittad vid 9% av voteringarna och totalt under mandatperioden vid 6% av voteringarna enligt Kalla Faktas statistikDet gör faktiskt att jag hör till de 10% av riksdagsledamöterna som totalt sett varit minst frånvarande, och dessutom är jag den riksdagsledamot från Södra Älvsborg som varit minst frånvarande vid voteringarna under mandatperioden. Men överlag är ingen av oss sju från Södra Älvsborg borta särskilt mycket.

Mina egna utkvittningar beror i första hand på att jag deltagit som representant för Moderaterna eller Alliansen vid olika konferenser, debatter eller paneldiskussioner med koppling till arbetsmarknadspolitiken/arbetsmarknadsutskottet på annan ort, och därför inte hunnit tillbaka till riksdagen för votering. Jag försöker alltid styra detta till dagar när det inte är votering, men ibland går det helt enkelt inte på grund av arrangörernas önskemål. Jag tror trots allt att väljarna är tacksamma för att kvittningssystemet finns, vilket ger oss riksdagsledamöter möjlighet att delta i politiska aktiviteter och träffa väljare i hela landet även under veckorna, i stället för att bara "gömma oss" i riksdagshuset på bekvämt avstånd från resten av samhället.

I de fall där kvittningssystemet däremot missbrukas så skamlöst som av exempelvis av Thomas Bodström är det en helt annan sak - då skadas förtroendet för riksdagen. Kvittningssystemet är naturligtvis inte till för att man ska kunna driva egen näringsverksamhet under den tid man har betalt för att vara i riksdagen, och därmed kunna kvittera ut dubbelt arvode.


 

2009-10-08 Resultat av moderaternas provval till riksdagsvalsedeln 2010





Tack alla ni som gav mig er röst!





I går kväll presenterades resultatet från medlemmarnas provval till riksdagsvalsedeln 2010 för Moderaternas förbundsstyrelse. Så här blev resultatet för de fem som kom först:

1. Jan Ericson 227 röster
2. Cecilie Tenfjord-Toftby 176 röster
3. Ulrik Nilsson 95 röster
4. Johan Medelius 43 röster
5. Malin Wickberg 41 röster

Den slutliga valsedeln för riksdagsvalet 2010 beslutas av nomineringsstämman i Ulricehamn den 14 november. Då ska jag själv och fem andra kandidater presentera oss själva och svara på frågor från stämmodelegaterna. Därefter ska stämman rangordna de sex första namnen. Det är alltså en ganska lång och väldigt demokratisk process inom moderaterna innan en riksdagsvalsedel beslutas. Processen är för övrigt precis densamma för regionvalsedeln.

Även om alltså nomineringsstämman tar beslutet om valsedelns utseende så är jag ju inte mer än människa. Jag är ärligt talat väldigt glad över att ha fått flest röster i provvalet. Politik bygger på förtroende, och att få förtroende från sina egna partimedlemmar känns väldigt stort. 62% av medlemmarna som röstade hade med mitt namn bland sina tre favoritkandidater. Så återigen - tack alla ni som gett mig er röst, det betyder mycket för mig, både som människa och som politiker!

 


2009-10-07 I år blev det 29 riksdagsmotioner från mig

I går var det sista dagen att lämna in årets riksdagsmotioner. Totalt har riksdagsledamöterna lämnat in 3.815 motioner, vilket betyder i genomsnitt ungefär 11 stycken per person.

Förra året var jag ju den tredje flitigaste riksdagsledamoten när det gällde att lämna in motioner, 50 egna motioner blev det 2008, plus ett antal tillsammans med andra. Jag kommenterade detta på bloggen så sent som den 12 september när Borås Tidning skrev om saken. Redan då gissade jag att det inte skulle bli lika många motioner från mig i år. Anledningen är helt enkelt att jag redan betat av de flesta av mina personliga vallöften från 2006. Jag har dessutom som princip att endast i undantagsfall lämna in exakt samma motioner flera år i rad (vilket många andra ledamöter gör).

När jag nu summerar årets motioner blev det 24 egna samt 5 tillsammans med andra. 11 motioner handlar om miljö, energi- och klimatfrågor, 6 motioner har koppling till skatter och företagande, 3 motioner handlar om infrastruktur och resten är motioner i vitt skilda ämnen.

Två motioner har faktiskt koppling till motionsskrivandet som sådant. Jag föreslår dels att riksdagsledamöterna ska få motionera året runt för att kunna motionera när en fråga är aktuell, samt minska arbetsbelastningen för riksdagsförvaltningen vilken är mycket hård under den korta motionsperioden. Jag föreslår också att motionerna inte bara ska avslås, närmast av slentrian, som man gör idag utan att man på ett bättre sätt ska ta tillvara alla de goda förslag som faktiskt kan finnas bland alla de 3.815 motionerna...

Alla mina motioner kommer jag att lägga in på denna sida efterhand, tillsammans med alla föregående års motioner, men tills vidare finns i vart fall alla årets motioner samlade på riksdagens hemsida, och mina egna finns samlade här.




2009-09-24 Diplomet på plats!



Häromdagen kom ett bud till Riksdagen med diplomet och det snygga glaskonstverk jag fick i pris av Företagarna för min utmärkelse som Alliansens mest företagsvänliga riksdagsledamot i Almedalen i somras. Trevligt att ha som prydnader i arbetsrummet.




2009-09-22 Möte med Taipei Mission



I kväll har Svensk-Taiwanesiska parlamentarikerförbundet i Riksdagen träffat Taiwans nya "ambassadör" i Stockholm, Abraham Wen-shang Chu. På grund av att Taiwan inte erkännas som självständig nation har Taiwan inga formella ambassader i andra länder, utan verkar i stället genom företaget Taipei Mission, och "ambassadören" är i stället representant/VD för detta företag. En udda lösning, men i praktiken är det så nära en ambassadör man kan komma.

Ambassadören berättade om det politiska läget mellan Taiwan och Kina och om de stora påfrestningarna Taiwan drabbats av till följd av jordbävningarna för någon månad sedan. Han framförde artigt bugande Taiwans tack till Sverige och EU för stödet man fått i samband med räddningsinsatserna. Efter informationen bjöds vi på Taiwanesisk buffé. Riksdagsuppdraget har definitivt sina ljusa stunder!
 


2009-09-23 Praoelever

Den här veckan har jag besök av Hedvig och Josefine från Pixbo och Mölnlycke. I kväll var det gemensamt Alliansmingel och vi passade på att prata lite med statsminister Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Littorin. För säkerhets skull är det väl bäst att påpeka att det är alkoholfritt i glasen...

 




 


2009-09-22 Budgetpresentation i Ulricehamn

Efter presentationen i Borås fortsatte vi riksdagsledamöter till Ulricehamn för att göra en egen presentation av statsbudgeten för lokala media tillsammans med Alliansens ledande kommunpolitiker i Ulricehamn. Vi gick igenom de viktigaste delarna av statsbudgeten, och försökte beskriva effekterna av budgeten för Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo kommuner. Ulricehamns Tidning och Svenljunga Tranemo Tidning fanns på plats.

Lagom till dagens presentationer hade jag i torsdags en debattartikel i Svenljunga Tranemo Tidning tillsammans med ledande moderata kommunpolitiker i Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo, där vi beskriver effekterna av regeringens ekonomiska tillskott till kommunerna.

Under denna vecka kommer liknande artiklar i Ulricehamns Tidning och Markbladet, också dessa skrivna tillsammans med ledande moderata kommunföreträdare.

Efter vår presentation blev det tid för lite fotogrefering utanför Hotel Bogesund i Ulricehamn. På bilden jag själv tillsammans med övriga tre riksdagsledamöter från Sjuhärad, Else-Marie Lindgren (kd), Cecilie Tenfjord-Toftby (M) och Claes Västerteg (C).



2009-09-22 Bilder från Mats Odells besök i Borås



Uppmärksamheten var stor från media när Mats Odell prsenterade statsbudgeten i Borås igår. Redan före presentationen hittade jag Mats Odell i samtal med BT:s Jan Lindsten. Och när prsentationen började var lokalen fylld med journalister och politiker. Sveriges Radio, TV4 och Borås Tidning fanns på plats.



Till höger Mats Odell i samtal med Borås Tidnings politiske redaktör Katarina Larsson.




2009-09-16 Mycket kungligt vid Riksdagens öppnande

Varje riksdagsledamot får ta med en särskilt inbjuden gäst till Riksmötets öppnande, och i år hade jag med mig min dotter Anna. Anna är en riktigt bra fotograf, och vi tog lite trevliga bilder under dagen, mest på kungafamiljen som deltar i alla dagens olika aktiviteter.



Alla riksdagsledamöter bjuds av tradition in för att delta i den gemensamma gudstjänsten i Storkyrkan före Riksmötets öppnande, i närvaro av kungafamiljen. Här ser vi prinsessorna Madeleine och Victoria och prins Carl Philip i den speciella kungliga bänken i kyrkan.



Därefter är det dags för riksdagsledamöterna och våra gäster att göra entré i Riksdagshuset för själva öppnandet av Riksmötet 2009/2010. I trappan i Gamla Riksdagshuset är det körsång och musik och trappan kantas av fanbärare i folkdräkter från hela landet, precis som vanligt. På bilderna Anna och jag själv på avsatsen ovanför entrétrappan.



Här lämnar kungaparet och kronprinsessan Riksdagen efter Riksmötets öppnande och en stunds mingel med regeringen.



På kvällen var det så dags för Kunglig festföreställning på Operan. Hela publiken sjunger Kungssången när kungafamiljen anländer. Th ser vi kungliga hedersläktaren med Talmannen, Kungen, Drottningen, Talmannen, Kronprinsessan och Statsministern.



2009-09-15 Riksdagens öppnande

I dag var det så dags för Riksdagens högtidliga öppnande, fjärde gången för min del. I år hade jag min dotter Anna med som gäst, och fler bilder kommer på bloggen i morgon.

Medan vi väntade inne i Kammaren på kungens ankomst passade jag på att bli förevigad tillsammans med mina två närmaste ministrar, Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) och Socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson (M). Bilden får väl symbolisera det viktiga samarbetet mellan Försäkringskassa och Arbetsförmedling, och dessutom vara en symbol för att mina två utskott - Arbetsmarknadsutskottet och Socialförsäkringsutskottet, med all sannolikhet kommer att stå i centrum för den politiska debatten ända fram till valet 2010.

Det var förresten kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) som tog bilden. Och vem kan väl vara en lämpligare fotograf än landets kulturminister? 


 


2009-09-12 Jag är tydligen riksdagens tredje mest flitiga motionsskrivare!

I går fick jag mig en rejäl överraskning när Borås Tidnings journalist ringde upp mig och undrade hur det känns av vara riksdagens tredje mest flitiga motionär. Nog för att jag visste att jag lämnat in en hel del riksdagsmotioner förra riksdagsåret, och jag visste också att jag varit flitigast av oss sju ledamöter i Sjuhärad. Men att det bara var två ledamöter i hela riksdagen som lämnat in fler riksdagsmotioner hade jag faktiskt inte en aning om förrän BT ringde...

Egentligen tycker jag väl kanske inte att ett 50-tal motioner är så uppseendeväckande. Jag träffar väldigt många människor på alla mina studiebesök och möten ute i samhället, och får massor av förslag om sådant som skulle kunna förbättras. Att få 4 goda idéer per månad som också går att omarbeta till riksdagsmotioner är väl egentligen inte så märkvärdigt. Utöver detta hade jag ju också ett antal frågor som jag före valet 2006 lovade att driva i riksdagen, och det har också delvis skett motionsvägen.

Är det då någon idé att lämna in motioner? Visst, de flesta avslås, och jag kan tycka att många avslås i onödan. Men jag vet också att både utredare, tjänstemän och ministrar ofta sneglar på inlämnade motioner när de sitter med någon viktig fråga. Flera gånger har jag själv sett avslagna motioner återkomma i ny tappning i olika utredningsförslag eller lagförslag. Motioner är för mig ett sätt bland väldigt många andra att driva opinion, internt och externt för viktiga frågor. Och därför blir det en bukett motioner även i år, om än antagligen inte riktigt lika många eftersom jag nu betat av de flesta av mina egna personliga vallöften.

Klicka på lilla bilden för att läsa hela BT:s artikel.


 

2009-08-29 Partistämma 2009: Stämmomiddag


En kul sak med partistämmor är den stora stämmomiddagen. Vid dagens middag fanns alla de senaste 22 årens moderata partiledare på plats - Ulf Adelsohn, Carl Bildt, Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Reinfeldt höll ett mycket roligt välkomsttal och Ulf Adelsohn höll som vanligt ett fantastiskt tal med återblickar när han tackade för middagen.

Efter middagen väntade en ordentlig överraskning - Charlotte Perelli dök plötsligt upp och rev av ett antal låtar. Eftersom jag stod alldeles intill scenen var det ju lika bra att ta några bilder.

Efter en stund lyckades vi få upp utrikesminister Carl Bildt på scenen, och han fick visa sin vackra (?) sångröst när han sjöng Fyra Bugg och en Coca Cola i duett med Charlotte....obetalbart!




  

 


2009-06-28 Riksdagens mest företagsvänliga riksdagsledamot

Företagarna utsåg mig i Almedalen till Alliansens (och faktiskt riksdagens!) mest företagsvänliga riksdagsledamot.





Våren 2009 Debatt i kammaren





2009-03-12 Praoelever på besök

Den här veckan har jag haft besök av Anna Lindberg och Anna Lygnebrandt, praoelever från åk 8 i Sätilaskolan. Det har blivit ett antal rundvandringar och studiebesök under veckan, och de har också avlyssnat en del debatter och voteringar i kammaren. Det blev till slut också en riktigt kändistät vecka.



I tisdags besökte vi talman Per Westerberg (m) på hans talmanskontor och fick höra lite mer om vad en talman gör.
I dag träffade vi oppositionsledaren Mona Sahlin (s) utanför kammaren och var givetvis tvungna att prata lite med henne och ta en bild.



Efter statsministerns frågestund tjuvlyssnade vi lite på pressens frågor till Fredrik Reinfeldt (m), och sedan hade vi ett avtalat möte där det blev tillfälle att hälsa på statsministern innan han rusade vidare till nästa möte.
 


2009-01-30 Indien nästa!


I kväll åker jag till Indien för en dryg veckas studiebesök. Det är riksdagens Svensk-Indiska parlamentarikerförening som anordnar resan.

Indien är antagligen ett av de mest intressanta länder som finns att besöka. Oerhörda kontraster mellan välmående medelklass och ren slum, men också god tillväxt och många välutbildade ungdomar. Dessutom finns intressanta utrikespolitiska frågor, exempelvis gränstvisterna med Pakistan. Många svenska företag har också verksamhet i Indien. Även kulturellt, historiskt och geografiskt är landet spännande.

Vi flyger först till Delhi, där vi landar i morgon bitti, och reser sedan till Jaipur i Rajasthan, sydväst om Delhi. Där blir första stoppet. Därefter väntar några dagar i Delhi och några i Bombay. Vi har ett omfattande program med mer officiella besök, kontakt med parlamentariker, svenska företagsrepresentanter, och givetvis en mängd andra aktiviteter.

Jag kommer att rapportera löpande på bloggen med bilder och kommentarer, under förutsättning att tekniken fungerar!

I övrigt blir det lite mer sparsam bevakning av den svenska politiken om inget av extra stort intresse skulle inträffa.I kväll åker jag till Indien för en dryg veckas studiebesök. Det är riksdagens Svensk-Indiska parlamentarikerförening som anordnar resan.

Hela reseberättelsen går att läsa här!




2008-12-19 Granen står ensam kvar...

Den här veckan har tempot varit ovanligt högt i riksdagen, arbetsdagarna har för många ledamöter varat från tidig morgon till framåt midnatt varje dag.

Nu åker riksdagsledamöterna hem för julledighet - det skall verkligen bli skönt! I år blir det ett par lediga dagar före jul också, vilket man verkligen inte är bortskämd med.

Kvar i riksdagen blir julgranen i en alldeles öde riksdagsentré.

















2008-11-28 Konvent



Tv: Partisekreterare per Schlingmann (för övrigt infödd Boråsare och inbiten Elfsborgssupporter), inleder partikonventet. Th: Statsminister Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Littorin i samtal - två av de politiska nyckelpersonerna när det gäller att hantera finanskris och varsel på ett ansvarsfullt sätt.




2008-10-17 Nu är alla årets riksdagsmotioner inlagda på hemsidan

Alla årets riksdagsmotioner är nu inlämnade och registrerade. Borås Tidning hade ett reportage om detta i veckan, där man redovisade antalet motioner från Sjuhärads riksdagsledamöter. Jag var tydligen den riksdagsledamot som hade flest egna motioner. Totalt blev det 52 motioner i år för min del, 45 av dem har jag lämnat in ensam och 7 stycken tillsammans med andra. Jag har nu samlat allihop på denna sida. Jag har som tidigare år sorterat dem efter ämnesområden. Några få av tidigare års motioner har fått en ny chans, men nästan alla är helt nya.

Ideerna till årets motioner har jag till stor del fått från moderata medlemmar, andra privatpersoner som hört av sig eller företagare som jag träffat i olika sammanhang. Till den som känner igen någon idé vill jag bara säga tack! Flera har jag dessutom redan kontaktat och berättat om att jag motionerat i frågan.

Vilken är då den viktigaste motionen? Det går inte att välja ut en enskild, men alla motioner som rör näringslivet är viktiga för min del - allt vi kan göra för att få livskraftiga företag är centralt för politiken. Det är bara genom fler företag som anställer fler som vi får resurser till allt annat vi vill åstadkomma. Därför kommer alltid företagsklimatet som nummer ett för mig!

Är det då någon mening att motionera i riksdagen? Visst är det så att nästan 99% av alla motioner avslås, men jag tycker ändå att en riksdagsmotion är ett sätt bland många andra att föra fram viktiga frågor och försöka påverka utvecklingen.

Jag upplevde förra riksdagsåret - något överraskande - att en stor del av de förslag som jag haft i olika motioner faktiskt på olika sätt blivit verklighet helt eller delvis, även om motionerna ofta avslås eller besvaras med att "utredning pågår". Poängen är just att en idé eller en tanke i en motion kan tillföra något till en utredning eller en pågående översyn av ett område. Som en av riksdagsledamöterna i regeringsunderlaget har jag givetvis en mängd olika vägar att påverka - allt från direkt kontakt med en minister eller med departementet, arbete i eget utskott, kontakter med andra utskott, eller genom att lyfta frågor på moderaternas gruppmöten. Jag kan också ställa skriftliga eller muntliga frågor till ministrar och delta i riksdagsdebatter. Motionernas värde skall absolut inte överdrivas, men det är ytterligare ett sätt utöver alla andra att försöka föra frågor framåt. Och jag är vald för att använda alla tänkbara vägar!

Skall jag vara ärlig så hade jag material till betydligt fler motioner, men det finns ändå en gräns hur många motioner man kan bevaka under processen i riksdagen. Mer än ett 50-tal är nog svårt att hantera...

 

2008-09-16 Riksmötet har öppnat

I dag har 2008/2009 års Riksmöte öppnat. Visst är det skönt med traditioner ibland, allt var nästan exakt som förra året...och alla år dessförinnan...

Traditionsenlig musikunderhålling i Riksdagshusets finentré, och folkdansare som paraderade i trappan. Invigningstal av kungen, trevlig musikunderhållning, och så givetvis statsministerns regeringsförklaring (som jag återkommer till under veckan).

Visst lyckades jag fånga en samling glada ministrar som verkligen har levererat de senaste två åren? Justitieminister Ask, arbetsmarknadsminister Littorin, finansminister Borg och infrastrukturminister Torstensson och skolminister Björklund.



2008-08-31 Svalbard nästa!

I dag tar jag flyget till Longyearbyen på Svalbard via Oslo. Under sex dagar skall jag träffa forskare och besöka olika platser på Svalbard (Spetsbergen) tillsammans med min moderate riksdagskollega Sven-Yngve Persson från Skåne. Syftet med vår resa är dels att träffa klimatforskare och glaciärforskare på plats för att få deras åsikter i diskussionen om de pågående klimatförändringarna och orsakerna till dessa, dels att få mer kunskap om effekterna av de klimatförändringar som sannolikt pågår. Det gäller exempelvis effekterna för fisket i Arktis, effekterna för utvinning av råvaror i området, påverkan på djurliv och mycket annat.

Jag har med min bärbara dator, och hotellet i Longyearbyen skall ha en välfungerande internetuppkoppling, så om allt fungerar kommer dagliga rapporter med foton på bloggen!


På vänstra kartan ser man Svalbard som alltså ligger strax söder om Nordpolen, öster om nordligaste Grönland och rakt norrut från Norge. På högra kartan ser man de platser som vi planerar att besöka - huvudorten Longyearbyen, gruv- orten Barentsburg, samt forskningssamhället Ny Ålesund.

Hela reseberättelsen går att läsa här!



2008-06-12 Årets fotbollsmatch

Vad är en EM-fotbollsmatch jämfört med årets fotbollshändelse i Riksdagen! Även i år avgjordes matchen mellan regeringen och oppositionen i går kväll ute vid Djurgårdens träningsplan på Kaknäs. Och återigen vann oppositionen med 3-1. Första halvlek, som spelades i regn, var ganska jämn, men fd justitieminister Bodström gjorde två snabba mål, och oppositionen ledde med 3-0 i halvtid - inte helt rättvist om man ser till spelet. Efter paus vaknade Alliansen till liv, reducerade till 1-3, och hade flera chanser att utjämna.



Annicka Engblom (m), lagledare för Alliansens lag, förbereder den taktiska genomgången före matchen. Statsministern knyter skorna före matchstart. Allt han hann äta före matchen var en banan.



Oppositionsledaren Mona Sahlin valde däremot att se matchen från sidan, och laddade upp lite lugnare med en kopp kaffe. Till höger Alliansen samlade för lagfoto före avspark. Längst fram ligger målvakten - Claes Västerteg (c) från Mark.



Statsministern i aktion på plan, och givetvis blev det autografskrivning i pausen också!

 

Precis som förra året var mediaintresset stort, och efter matchen var givetvis både TT och de stora tidningarna på plats för intervju med statsministern och andra deltagare.

Årets bästa Alliansramsa var densamma som förra året:
"Vi skall vinna, vi skall ta dom,
göra rödgrön röra av dom!


Visst blev det förlust, men Allianspubliken hyllade ändå sitt lag efter matchen, och spelarna gjorde vågen - precis som det skall vara. Trots allt var spelet bättre än förra året och nästa år tar vi dom!










2008-05-26 Slovenien nästa!

I dag flyger jag till Sloveniens huvudstad, Ljubljana. Det är delar av riksdagens arbets- marknadsutskott som under tre dagar besöker Slovenien med anledning av att Slovenien just nu är ordförandeland i EU. På programmet finns besök hos Sloveniens parlament, utskott, möten med parlamentariker, ministrar, EU-ansvariga, representanter för näringsliv och fackliga organisationer. Det blir också en middag hos den svenske ambassadören.

Som vanligt är programmet välfyllt, men vi har blivit lovade en ledig kväll också och då får man väl försöka hinna se lite av staden. På bilden ser man Ljubljana och de Kamniska alperna i bakgrunden. På andra sidan ligger Österrike. 

Här är en kort reseberättelse.





2008-05-09 Ännu en vecka med praoelev i riksdagen


Den här veckan har jag haft min systerson Henrik som praoelev i riksdagen. Det har varit ett hektiskt schema.

I måndags besökte vi UF-mässan i Älvsjö, de följande dagarna har varit fyllda med debatter, voteringar, möten och guidningar, och Henrik har också fått följa med min politiske sekreterare några timmar för att se vad han gör.

I går var det också möjligt att besöka KU och följa en utfrågning, och på eftermiddagen besökte vi utrikesdepartementet tillsammans med våra vitryska gäster, och krockade med ingen mindre än utrikesminister Carl Bildt i entrén.

På bilden provar Henrik talarstolen i riksdagens kammare, som vi hade möjlighet att besöka sent måndag kväll när det inte pågick några debatter.
 












2008-04-03 Prao i riksdagen


Denna vecka har jag haft besök av två nya praoelever i riksdagen, Johan från Svenljunga, medlem i MUF, moderata ungdomsförbundet, och Ann-Sofie från Gråbo som är medlem i LUF, folkpartiets ungdomsförbund. Förutom möten och intervjuer med olika riksdagsledamöter, studiebesök, kammardebatter och voteringar har vi bland annat träffat talmannen och arbetsmarknadsministern.
 


2008-03-14 Fika med ministern

Betydligt trevligare var arbetsmarknadsministerns interpellationsdebatter, där jag själv var med på ett hörn och debatterade.

Efter debatten blev det tid för en pratstund mellan arbetsmarknadsminister Littorin och mina praoelever, min dotter Anna (tv) och Lisa. De har haft en vecka full med aktiviteter och träffar. Häromdagen var de ju med på EU-nämndens möte där både statsministern, finansministern och utrikesministern medverkade, och i går passade vi på att hälsa på oppositionsledaren Mona Sahlin som vi mötte i korridoren.






 




2008-03-05 Praobesök

Under veckan har jag besök av min dotter Anna (i grönt) och hennes kompis Ellen som gör sin praovecka i åk 8 hos mig i riksdagen. I måndags passade vi bland annat på att besöka riksdagens kammare när det inte var debatt, och idag blev det ett besök hos riksdagens talman, Per Westerberg (m).




2008-02-29 Nya arbetskamrater

De senaste veckorna har jag fått två nya nära arbetskamrater i riksdagen. Dels har vårt utskott, Arbetsmarknadsutskottet, bytt ordförande. Tidigare Ordföranden, Catharina Elmsäter-Swärd, har valts till landstingsråd i Stockholm efter Chris Heister (m) som nyligen utsågs till landshövding. Cathis har varit en fantastiskt bra utskottsordförande och lärt oss nyvalda ledamöter massor sedan vi började i riksdagen. Jag önskar henne verkligen lycka till med sitt nya viktiga landstingsarbete. Nu tar i stället Hillevi Engström (m) över ordförandeskapet i utskottet, och det känns redan alldeles utmärkt det också.

Före jul lämnade ju tyvärr min politiska sekreterare, Marianne Olsson, riksdagen eftersom hon fick ett toppjobb i näringslivet. Vi hade ett mycket bra samarbete men det blev tyvärr inte så lång tid vi arbetade tillsammans. Min nye politiske sekreterare började för ett par veckor sedan. Han heter Petter Jonsson, kommer från Östersund, har arbetat inom det militära, och även tidigare bland annat varit framgångsrik MUF-ordförande i Jämtland. Det känns som om vi har en ganska lika syn på politiken och det politiska arbetet, och det skall bli riktigt kul att arbeta ihop.
 



2008-02-11 Alla är segrare!

Så kom då det glädjande beskedet - regeringen kommer inte att lägga fram någon proposition som innebär begränsning av möjligheterna att efter ett års sjukskrivning komplettera sjukersättningen genom privata eller kollektiva försäkringar. Självklart är jag glad idag!

Under eftermiddagen har telefonen gått varm, både från moderata medlemmar och vänner som vill gratulera, och från media som vill ha kommentarer.

Min kommentar är att alla är segrare:

* Avtalsfriheten är segrare eftersom den nu respekteras.
* Arbetsmarknadens parter är segrare eftersom deras överenskommelser respekteras.
* Demokratin är segrare eftersom entydiga och tydliga kritiska synpunkter från remissinstanser får effekt.
* Den interna politiska demokratin inom både Alliansen och moderaterna är segrare eftersom riksdagsgrupper och enskilda partimedlemmar faktiskt kan göra sig hörda.
* Regeringens politik är segrare eftersom alla andra goda förslag för att minska ohälsa, motvera onödiga sjukskrivningar och ge långtidssjukskrivna och förtidspensionerade en chans att komma tillbaka nu äntligen kommer att hamna i fokus

Men mest av allt tycker jag att svenska folket är segrare. Det är tydligt att Sverige har fått ett nytt politiskt ledarskap med en regering och en statsminister i spetsen som faktiskt lyssnar. En regering som prestigelöst kan dra tillbaka enskilda förslag som inte visar sig vara helt lyckade. När hände det senast? Under tidigare (s)-regeringen har ju riksdagen ofta bara varit en transportsträcka för regeringarna, och partipiskan har stoppat all intern kritik....

Ingen regering kan under en mandatperiod bara lägga fram kloka förslag, någon gång kommer det något mindre bra. Nu visar det sig att Allianspartiernas riksdagsgrupper, och då inte minst den moderata, faktiskt spelar roll, och att det finns ett nytt modernt ledarskap även på regeringsnivå. Jag är övertygad om att det kommer att ha stor betydelse kommande år och stärka Alliansen som politisk kraft.

Själv är jag givetvis stolt för att ha varit en av alla dem som lyckats medverka till att stoppa förslaget. Men än mer stolt är jag idag över att tillhöra Alliansen och ha en klok och lyssnande statsminister i spetsen för regeringen!



2008-01-01 Trappor...jobbiga och nyttiga...



Apropå nyårslöften - bara att oftare ta alla trapporna i stället för hissen upp till takvåningen (våning 10) i gamla riksdagshuset där jag har mitt arbetsrum är en nyttig och konditionshöjande utmaning. Men det är faktiskt också en ganska trevlig vandring i de historiska och vackra trapphusen!


2007-12-12 JA till vårdnadsbidraget!

Alldeles nyss röstade riksdagen JA till att ge kommunerna rätt att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Det kändes alldeles utmärkt att trycka på den gröna knappen!

Det känns också bra att flera av kommunerna hemmavid, bland annat Mark, tänker utnyttja möjligheten som den nya lagen ger.









2007-11-13 Presidentbesök



Så har man då upplevt sitt första statsbesök. Först tog vi emot den Litauiska delegationen i riksdagen för en halvtimmes samtal under ledning av talmannen. I kväll var det så en mer formell middag på Villa Bonnier. Fotot på mig och president Adamkus tog riksdagens talman, Per Westerberg. På det andra fotot tackar presidenten talmannen för middagen.

Lite överraskad blev jag när jag upptäckte att jag blivit placerad bredvid president Adamkus under middagen! Det betydde att jag fått på min lott att underhålla honom med lite trevlig konversation. Men det var bara att damma av engelskan och göra sitt bästa, och det var skönt att vara väl förberedd. Jag var faktiskt mycket glad att jag ägnat gårdagskvällen till hårdpluggande. Det visade sig att presidenten är en mycket charmerande herre, och det är svårt att tro att han är 81 år.

Vi hade mycket att prata om. En given fråga var Litauens relationer med Ryssland och Vitryssland. En annan stor fråga är Litauens oljeberoende och deras planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk i stället för Ignalinaverket. Ett stort problem för litauerna är att man lovat EU att stänga den enda återstående reaktorn i Ignalina senast 2009. Samtidigt kommer det nya kärnkraftverket inte att vara klart förrän tidigast 2012. Litauerna skulle nu vilja omförhandla avtalet med EU och få rätt att driva Ignalina vidare tills det nya verket är klart. Alternativet vore att ersätta kärnkraftselen med kolkraft under tiden, och det vore illa för miljön. Ignalina är numera ett mycket säkert kärnkraftverk, renoverat av svenska tekniker. Jag lovade presidenten att försöka påverka denna fråga efter bästa förmåga, det lär ju handla om att Sverige måste agera med kraft i EU.

Vi pratade också bank - det visade sig att SEB är en mycket populär bank i Litauen, och nu också landets största bank. När jag berättade att jag arbetat där, och även varit på besök i Vilnius i tjänsten, var det mycket uppskattat. Allt som är svenskt uppskattas av litauerna. Självklart blev det också samtal om Litauens historia och deras förhoppningar om framtiden.

Statsbesök är kul och intressant, och det kan nog bli en trevlig vana......
 

2007-10-28 Partistämma: Bästa beslutet på stämman?



Jag har fått flera frågor från media om vilka beslut jag tyckte var bäst respektive sämst på partistämman. Ett av de bästa besluten var beslutet om att vi i allt väsentligt ställer oss bakom regeringens linje om arbetsrätten, men att vi också tydligt markerar parternas ansvar och att vi ogillar överdrifter som emellanåt förekommer när det gäller konflikter och att vi inser att förhållandet mellan fack och småföretag tyvärr inte alltid fungerar som det borde.

Exempelvis konstaterar vi att den svenska modellen fungerar "i huvudsak" väl, en förändring av partistyrelsens förslag att "den svenska modellen fungerar väl". Kan kanske tyckas som en liten förändring, men det är en viktig markering att vi ser problemen samtidigt som vi fick med oss stämman på att moderaterna vill bevara grunden i den svenska modellen med avtalslösningar i stället för detalj- lagstiftning. Vi gjorde också ett tillägg enligt följande: "Konflikträtten på arbetsmarknaden ska bevaras men måste präglas av balans mellan parterna. Välmående parter på arbetsmarknaden är avgörande för ett väl fungerande näringsliv." Vi konstaterar också vad gäller kollektivavtalstvister att "Det finns exempel på fall där individer upplevt att tillämpningen av regelverket varit fyrkantigt och motverkat rimliga lösningar". Även detta alltså en markering mot orimliga överdrifter, som exempelvis tvisten kring Salladsbaren i Göteborg. Det är bara om vi markerar mot överdrifter som vi i längden kan klara ett försvar av den svenska modellen!

På bilderna håller jag mitt anförande i detta ämne.


2007-10-11 Dags för storstädning på kontoret

Eftersom jag är en riktig hamster som sparar på allt så sätter ett år som riksdagsledamot sina spår. Det är hög tid att städa bort en del......

På bilden syns två staplar på totalt över 3 meter med tidningar och tidskrifter som jag fått med posten under ett år - och inte haft en chans att hinna läsa. Och då skall man veta att jag nog fått lika mycket till som jag har läst och sparat!

Mitt råd till alla lobbyister är att koncentrera sitt budskap och skicka sina tidskrifter till dem som är aktiva inom det egna ämnesområdet!

För egen del prioriterar jag att läsa fackliga tidningar, näringslivstidningar och allt som rör arbetsmarknaden, skatter och socialförsäkringar. Dessutom försöker jag läsa allt som har med den egna valkretsen att göra, och sedan tar jag en snabbkoll på en del annat som särskilt intresserar mig. Det övriga hinner jag helt enkelt inte med.

Givetvis är det lite synd - en del av alla de tidskrifter vi får är mycket påkostade, och det finns tidningar om nästan allt man kan tänka sig.

Bilden till höger visar ca 1,5 meter propositioner och andra riksdagstryck - produktionen av ny lagstiftning under ett år. Tänk att vi har röstat igenom allt detta! Det är väl bara att erkänna att man kan ha råkat rösta för någon liten detalj som man kanske inte haft 100% koll på....man får lita på sina partikolleger som är insatta i detaljerna som rör deras utskott.

Den blå högen är protokollen från ett års debatter i riksdagens kammare. Riksdagens tryckeri har verkligen ingen arbetsbrist.....




2007-10-10 Skolbesök från Marks Gymnasieskola

I dag hade jag riksdagsbesök av en gymnasieklass från åk 2 av Barn- och Fritidsprogrammet på Marks Gymasieskola. Det är alltid lika kul att träffa elever från hemkommunen, och Marks Gymnasieskola betyder lite extra för mig eftersom det var där jag en gång startade min politiska bana - som ledamot i den nybildade Utbildningsnämnden år 1998 när den nya skolan precis var färdigbyggd.



I dag blev det som vanligt först en rundvandring i riksdagshuset och vi kunde för en gångs skull också besöka riksdagens kammare eftersom det inte var några debatter där i idag. På bilderna sitter eleverna samlade inne i Arbetsmarknads- utskottets vackra sessionssal där besöket avslutades med en frågestund. Jag ser verkligen fram mot alla kommande skolklassbesök under hösten - det är mycket trevliga avbrott i det vanliga riksdagsarbetet, och eleverna är alltid lika glada och nyfikna!



2007-10-10 Borås Tidning granskar årets riksdagsmotioner

I Borås Tidning kan man idag läsa ett helt uppslag om årets riksdagsmotioner, och där redovisas också hur aktiva vi sju riksdagsledamöter från Sjuhärad har varit med motionerandet. Det är en riktigt kul läsning för oss moderater. Fotot på mig i artikeln är ju lite udda, och togs på valnatten 2006 när valsegern var klar. Men det passar ganska bra eftersom det visar sig att jag faktiskt är den ledamot av oss sju som lämnat in flest egna motioner, 22 st! (inklusive gemensamma motioner blev det 34 stycken). Och min moderate riksdagskollega Ulf Sjösten har lämnat in totalt flest motioner, hela 46 st, varav 33 är gemensamma med andra. Totalt står Ulf Sjösten och jag för hälften, 35 av 70, av de enskilda motionerna från vår valkrets, och totalt 80 av de 178 motioner som undertecknats av Sjuhäradsledamöterna.

Lite förvånande är det att två ledamoter, Phia Andersson och Hans Ohlsson båda (s), inte har lämnat in en enda enskild motion....men man kanske tycker att den politik som förs duger bra som den är?
För egen del är verkligen inte problemet att hitta uppslag till motioner, utan att prioritera bort så att det inte blir för många..... När man ständigt möter väljare, och får idéer via e-post och telefon finns det en outsinlig ström av uppslag till motioner. Men sedan skall man ju hinna bevaka motionerna också, och kanske hinna med att ta en debatt i kammaren om sina förslag, så lagom är bäst. Jag tycker att motionerna fyller en viktig roll, det är ett sätt att sätta frågor på dagordningen och skapa debatt. Sedan kan man följa upp detta med interna diskussioner på gruppmöten, samtal direkt med berörda utskott, och ibland direkt med ansvarig minister, och dessutom debattera i riksdagens kammare och i media. Alla sätt att påverka måste utnyttjas, det är ju det vi är valda för.....

2007-10-02 

I dag är det exakt ett år sedan jag tog plats som ledamot i riksdagens kammare vid uppropet efter valet 2006. Det har varit ett synnerligen händelserikt år i politikens hetluft. Ibland mycket slitsamt med mycket resor och långa perioder borta från familjen. Men samtidigt väldigt meningsfullt och absolut det roligaste uppdrag jag haft. Lite av de trevligaste höjdpunkterna från året som gått hittar du samlade längre ned på denna sida.

Mindre roligt har det varit att se det skrämmande spelet och den stora apparat inom oppositionen som, med stöd av vissa journalister, ständigt gör allt för att smutskasta regeringens politik. Det kan vara osanna påståenden om politikens effekter eller halvsanningar och detaljbeslut ryckta ur sitt sammanhang, vinklade utredningar och inte minst en märklig syn på vad rättvisa är. Den som visste hur smutsig politiken egentligen är skulle nog bli ganska besviken på den svenska demokratin. Men det är bara att anpassa sig till läget. Det som ger styrka i jobbiga stunder är alla trevliga riksdagskolleger inom Alliansen (och faktiskt en och annan från oppositionen också). Flera av ministrarna och många tjänstemän är också ett gott stöd. Personligen uppskattar jag särskilt mina moderata vänner och mina allianskolleger i arbetsmarknadsutskottet. Och Marianne, min politiska sekreterare, är verkligen en klippa!

Eftersom jag är mycket resultatinriktad tycker jag vi har lyckats riktigt bra. Vi gör det vi lovade, och håller högt tempo. Jag tror nog att fler skall upptäcka detta efterhand så att även opinionssiffrorna lyfter. Nu ser jag fram mot det kommande året och varje dag (nästan) kan du följa mitt arbete och läsa kommentarer om rikspolitiken på denna blogg!

En liten tillbakablick slutligen. Den 16 september hade Borås Tidning en kort intervju med alla oss sju riksdagsledamöter från Sjuhärad, där man ställde lite frågor om det första riksdagsåret. Detta var mina svar på BT:s frågor (som tyvärr kortades ned rejält i artikeln):

1. Vad tycker du att du har lyckats bäst med under det gångna riksdagsåret?

Självklart är jag mest nöjd med den starka utvecklingen på arbetsmarknaden, att nystartsjobben blivit lyckade och att arbetsförmedlingarna nu äntligen får göra det de skall - förmedla jobb. Alla vi som är ledamöter i arbetsmarknads- utskottet har bidragit till detta och stått upp för regeringens politik, trots att det ibland blåst rejält. Vi har hållit ihop i Alliansen och nu kan vi börja se att politiken har positiv effekt och förstärker konjunkturen.

Om jag skall välja ut en enskild fråga så skulle det väl vara att jag tror att jag varit en av dem som bidragit till att regeringen nu lovat kommunerna att få införa kommunalt vårdnadsbidrag från den 1 juli 2008. Vår gemensamma artikel (undertecknad av mig och tre andra moderater) var en av flera starka påtryckningar i denna fråga, och jag har tidigare både ställt frågor till socialministern och tagit upp frågan direkt med statsministern.

2. Vad är den viktigaste uppgiften för dig just nu?

Att fortsätta debattera och på ett pedagogiskt sätt förklara regeringens politik för människor, och göra vad jag kan för att bidra till ett fortsatt gott samarbete inom Alliansen.

Dessutom arbetar jag med ett 20-tal motioner just nu som skall lämnas in i oktober.

3. Vad har överraskat dig mest i den svenska rikspolitiken sedan valet för ett år sedan?

Enskild händelse: Utan tvekan att försvarsministern avgick. Fullständigt obegripligt för min del.

Annars är jag också väldigt förvånad över att såpass många stödjer oppositionen, trots att denna är så splittrad och egentligen inte har givit några besked om någonting, utom att man är emot allt.....det lär knappast hålla i längden!



2007-09-18 Riksmötet är öppnat



Några bilder från riksdagens högtidliga öppnande. Varje riksdagsledamot får bjuda in en anhörig, och i år var det syrrans tur att följa med med mig. Ovan till höger: Statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen. Nedan till vänster: Två glada ministrar, Andreas Carlgren och Carl Bildt tillsammans med förre Kd-ledaren Alf Svensson. Nedan till höger: Min syster Monica och Sveriges finansminister Anders Borg.




2007-09-08 Sydkorea nästa!

I dag flyger jag till Sydkorea tillsammans med halva arbetsmarknadsutskottet. Svenska ambassaden i Seoul har satt ihop ett digert veckoprogram. Vi skall bland annat träffa sydkoreanska politiker, Koreas arbetsgivarorganisation, fackliga företrädare och besöka ministeriet. Det blir också besök på flera svenska företag som verkar i Korea, bland annat Autoliv och Volvo. En dag är också avsatt för ett besök vid stilleståndlinjen mot Nordkorea där vi även skall träffa den svenska fredsbevarande delegationen. I övrigt kommer det säkert att bli en hel del andra intressanta upplevelser.

Bilder och utförlig reseberättelse från resten av resan har jag samlat på en egen sida!




2006-06-22 Snart sommarpaus

Arbetsrummet är nu väl inbott, men nu blir det snart lite sommarpaus från Riksdagen.

  


2007-06-19 Ministerbesök i Borås

I dag har jag och min riksdagskollega Ulf Sjösten tillsammans med lokala moderater följt med Migrationsminister Tobias Billström på ett antal besök i Borås. Dagen startade med lunch på kommundelskontoret i Brämhult. Där presenterades "storstadsarbetet" där Borås deltar som en av 25 svenska kommuner, för att utveckla samarbetet mellan olika myndigheter och insatserna för en bättre intregration. Det handlar om samverkan när det gäller försörjningsstöd i olika former (kommun, a-kassa och försäkringskassa), det handlar om att kartlägga invandrares kompetens, och forma lämpliga utbildningar och finna vägar till praktik, arbete och egen försörjning.

Därefter besökte vi Öppna Utsikter i Hässleholmen/Brämhult, där vi träffad ett tjugotal invandrarkvinnor som får utbildning i svenska och kunskaper om det svenska samhället, samtidigt som deras barn kan vara på förskolan strax intill. En mycket uppskattad form av SFI-undervisning (svenska för invandrare). Motsvarande verksamhet finns även för män, "Mannakraft", som syftar till att bygga upp självkänslan hos män från andra kulturer.

Ministern intervjuas av Negra Efendic, reporter på Borås Tidning


Vi besökte även Sjöbo, en kommundel i Borås som tidigare hade stora sociala problem, hög brottslighet och växande odemokratiska invandrarfientliga grupper. Efter krafttag från kommundelen har man lyckats vända detta, och har nu exempelvis den lägsta brottsligheten av alla kommundelar i Borås!

Ministern besökte sedan Borås Högskola som ligger i topp i Sverige när det gäller blandningen av svenska och utländska studenter. Han hann också med ett möte med Alliansens representanter i Borås kommunstyrelse innan det var dags att återvända till Stockholm.

Det blev en mycket lyckad dag. Sjuhärad är av tradition duktiga på att integrera utländska medborgare i samhället, och skillnaden i arbetslöshet är liten mellan utomnordiska medborgare och svenskar. Jag märkte att ministern tyckte besöket var mycket givande, och tror att han fick med sig en del goda exempel tillbaka till Stockholm. Det är inte utan att man som moderat är stolt över engagemanget och den politiska kraftsamlingen för integrationen som byggts upp under två mandatperioder med moderatledd majoritet i Borås!


Bilden till vänster på mig och ministern är från vår lilla lunch på kommundelskontoret i Brämhult, tillsammans med personal och chefer.
Bilden hämtad från Tobias Billströms egen blogg.


Bilden ovan till höger: Hembakad hallonpaj och information på kommundelskontoret i stadsdelen Sjöbo innan ministern fortsatte till
Högskolan i Borås.


Mer om Tobias Billströms besök hittar du i Borås Tidning
 




2007-06-12 Förlust.....

Trots en riktigt bra laginsats och första målet lyckades inte Alliansens lag besegra det mer rutinerade oppositionslaget. Det blev förlust med 1-3. Men det var god stämning, en hel del publik, och ett stort pressuppbåd som bevakade matchen. Här några av de bilder jag tog:



Vänster: Statsministern snörar skorna.
Höger: Alliansens stora banderoll blev riktigt snygg! Även om vi inte vann denna gång.....



Vänster: Intervju med statsministern i halvtidpausen.
Höger: Statsministerns barn förstärkte Alliansklacken. I Bakgrunden hejarklackledaren Anna Bergkvist (m) med megafonen



Båda lagen samlade efter matchen. Så gemytlig stämning brukar det inte alltid vara i riksdagens kammare.....

Alliansens slogan var: "Vi skall vinna, vi skall ta dom, göra rödgrön röra av dom". Tyvärr gick det inte vägen denna gång, men vi kommer igen nästa år! Och vi tröstar oss med att fotbollsmatchen var den enda seger oppositionen kan vinna - voteringarna i riksdagen vinner vi....

 

2007-05-03 Söndagsintervjun på nätet!

Nu finns BT:s söndagsintervju med mig på nätet!































 

Fackkämpe som går på knock i debatten

"Från Ubbhult till Helgeandsholmen. Jan Ericson har gjort en politisk resa
i snabbfart. Sedan valet i höstas sitter han i riksdagen och har nu hunnit bli
så varm i kläderna att han får föra moderaternas talan i bland annat
arbetsrättsfrågor........."


Hela intervjun hittar du här!



2007-04-29 Söndagsintervju i Borås Tidning

I dag är jag föremålet för Borås Tidnings söndagsintervju!
Det känns minst sagt hedrande.

Intervjun gjordes av BT:s politiske reporter Mikael Hermansson
under trevliga former uppe i Stockholm för två veckor sedan och
fyller ett helt uppslag i dagens tidning (sidan 12-13).

Mycket handlar om min bakgrund och vad jag gjort tidigare i
livet, och så finns givetvis en del om mitt arbete i riksdagen
och om mitt främsta ansvarsområde, de arbetsrättsliga frågorna.

Lite annat smått och gott finns också att läsa, tex om bloggar
mina politiska förebilder, och så givetvis lite om fotboll och
då särskilt om Elfsborg.



















2007-02-23 Jag har fått en egen politisk sekreterare

Jag har nu fått en politisk sekreterare! Hon heter Marianne Olsson och kommer bland annat att hjälpa mig att planera aktiviteter och projekt, hålla kontakt med media samt stärka min omvärldsbevakning.

Marianne har under flera år arbetat som konsult i eget företag och har även skrivit en bok om hur man blir en bättre konsult. Hennes erfarenheter från näringslivet och tidigare anställningar inom och utom landet kommer att vara mycket värdefull.

Vill du veta mer om Marianne så hittar du det på hennes egen hemsida!






2007-01-24 Ministern gillar mitt förslag

Den 28/11 berättade jag på bloggen om problemen med kostnadskrävande bostadsanpassningar som tex installation av hissar som idag räknas som bistånd, vilket gör att patienten blir ägare till sina hjälpmedel. När patienten inte längre behöver hjälpmedlen, eller i värsta fall avlider på grund av ålder, så tillfaller hjälpmedlen patienten eller arvingarna, som kan sälja dessa för dyra pengar. Enligt uppgift kan det för en hiss röra sig om belopp på mellan 50.000 och 100.000 kronor. Detta uppfattas som stötande då kommunernas socialnämnder ofta samtidigt visar miljonöverskott i många kommuner. Rimligare hade varit att utrustningen lämnades tillbaka till kommunen då den inte längre behövdes. Problemet uppmärksammades bland annat av Borås Tidning i mitten av november 2006.

Jag lät Riksdagens utredningstjänst granska rättläget, och de meddelade i början av januari att det sannolikt krävs en lagändring för att kommunerna skall kunna villkora denna typ av stöd med att utrustningen skall lämnas tillbaka då den inte längre behövs.

Jag ställde därför en fråga till ansvarig minister, Maria Larsson (kd) den 18 januari och frågade om hon kan tänka sig att ändra lagen. I dag kom svaret och ministern svarar att hon anser att det kan finnas skäl att överväga att se över lagstiftningen i denna del!

Självklart är det kul som riksdagsledamot när man får ett så positivt svar på en fråga. Det händer tydligen inte så ofta har jag förstått, att döma av reaktionerna (och gratulationerna!) från mina partikolleger. Nu återstår att bevaka att lagändringen också kommer upp på riksdagens bord! Och det kan ju ta ett tag. Hela ärendet med utredningen, frågan och svaret hittar du samlade här!



2007-01-04 Dags för ny gästkrönika i Borås Tidning

I dag kan du läsa min tredje gästkrönika på ledarsidan i Borås Tidning. Du hittar den här!

Vill du läsa de två tidigare, eller någon av mina senaste debattartiklar (varav en också publicerades i BT idag) så hittar du dem som vanligt samlade på denna sida.



2006-12-21 Rekordlång debatt - och högt betyg för regeringens politik

Gårdagens debatt om arbetsmarknadspolitiken (som varade i 11 timmar, från 9 på morgonen till 20 på kvällen!) var den längsta i arbetsmarknadsutskottets historia! I dag avgjordes ärendet om förändringen i a-kassan efter votering. Som väntat vann Alliansens förslag.

All överdriven kritik och beskyllningar om att vi raserar välfärden verkar nu också klinga av efter- hand. Flera utlysta "massmanifestationer" vid Riksdagshuset mot förändringen av a-kassan har runnit ut i sanden, människor verkar inte vara särskilt upprörda. Sanningen är ju att ersättningen i a-kassan återställs till den nivå som gällde i slutet av 1990-talet, och att taket i a-kassan sänks till den nivå som gällde så sent som våren 2006. Det gäller att ha lite perspektiv i politiken!

I dag fick Alliansregeringen - och svenska folket! - en julklapp i förtid från Konjunkturinstitutet. Så här berömmer man regeringens politik:

"De långsiktiga effekterna styrs främst av de utbudsstimulerande reformerna såsom jobbavdrag, sänkt ersättningsnivå i a-kassan och neddragningen av de arbetsmarknadspolitiska utbildningsåtgärderna. Dessutom påverkas efterfrågan på arbetskraft positivt av nystartsjobb, sänkta arbetsgivaravgifter för yngre och skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Även om osäkerheten förstås är betydande bedöms sysselsättningen på sikt kunna öka med 1,5 procent mer än om reformerna inte hade genomförts, utan att resursutnyttjandet på arbetsmarknaden blir ansträngt. Detta innebär att även BNP kan öka med ungefär lika mycket på lång sikt."

Man skriver också att regeringens politik gör att ca 55.000 fler människor har jobb år 2010 än vad som annars skulle varit fallet. Kort sammanfattat: Den nya regeringens politik leder till lägre arbetslöshet och högre tillväxt. Och det är ju precis därför vi under denna vecka röstat igenom den nya politiken.



2006-12-02 Svar på min första skriftliga fråga till en minister

Jag har redan fått svar från socialministern angående hur snabbt kommunerna kan införa vårdnadsbidrag! Läs först min fråga igen, och därefter svaret från socialministern, kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Jag tolkar svaret som att det ganska snart kommer ett tydligt lagförslag från regeringen, och att kommunerna får ge sig till tåls tills dess. Jag tror man är beredda att vänta lite, eftersom man då kan vara säkra på att man slipper överklaganden från de politiska motståndarna och därmed kan komma igång direkt!

I dag har Radio Sjuhärad uppmärksammat min fråga till ministern, även om man missuppfattat saken och tror att frågan bara gällde Mark.....självklart gäller frågan alla svenska kommuner, även om givetvis Sjuhäradskommunerna är de som berör mig mest som politiker!



2006-11-24 Läs min gästkrönika i Borås Tidning!

I dag publicerades min andra gästkrönika på ledarsidan i Borås Tidning. Redaktionen valde att sätta rubriken "Guliganerna tar plats i riksdagen", för att särskilt markera att Riksdagsguliganerna nu startats. Krönikan handlar i övrigt om allt från tuffa debatter och hårt arbete till den kungliga riksdagssupén.

Krönikan och alla tidigare debattartiklar mm som rör rikspolitiska frågor eller riksdagen hittar du som vanligt på denna sida! (Du vet väl att det också finns en annan sida där jag samlar alla artiklar som rör lokala kommunfrågor i Mark?)



2006-11-22 Vad är väl en kväll på slottet.......

Jo, en kväll på slottet är faktiskt väldigt speciell! Och i går kväll var det dags. Kungafamiljen bjöd riksdag och regering på traditionell konsert och riksdagssupé. Hela gästlistan med mera hittar du här!. Bara att vara upptagen på slottets gästlista känns lite extra! Iförda hyrd smoking/långklänningar infann vi oss så på slottet vid 18-tiden för att, efter en välkomstdrink, under mycket högtidliga former var och en ta i hand och hälsa på i tur och ordning kungen, drottningen och kronprinsessan.


Därefter bjöds vi på konsert i den gamla anrika Rikssalen där riksdagens högtidliga öppnande hölls ända fram till 1975. Sedan bjöd kungafamiljen på en magnifik supé i slottets festvåning. Värdinnan vid mitt bord var hovsekreterare, och hon berättade mycket intressant om hovet och verksamheten i slottet. Lite kungligt kaffe med kunglig likör och därefter en kunglig drink i det fantastiska Bernadottegalleriet (t.h.) fick avsluta en ovanlig och mycket trevlig kväll!

En kväll som denna uppskattar man att det finns kvar något av gamla traditioner och gammal kultur! Man inser också att det har sina fördelar ibland att vara riksdagsledamot. (Fler foton från slottets vackra representationsvåningar hittar du på Royalcourt.se. Ta en titt - det är det värt!)

Men nu är det slut på glamouren - om några timmar skall jag träffa LO från Västsverige som vill prata allvar med mig om förändringarna i A-kassan. Tillbaka på jorden igen med andra ord.....



2006-11-11 Varje ord skrivs ned och sparas.....även grodor!

En politiker i kommunfullmäktige i Mark som säger en groda eller två i talarstolen kan lugnt räkna med att detta glöms bort (om nu inte någon observant journalist råkar skriva om saken dagen efter).

I riksdagen gäller andra regler! Varje ord som yttras i riksdagens kammare stenograferas ned, redovisas i protokoll, och läggs in på riksdagens hemsida. Allt som varje ledamot säger i kammaren samlas och sorteras dessutom under varje ledamots namn!

Alla mina anföranden och repliker mm finns därför samlade på riksdagens hemsida under rubriken "Sagt och gjort av Jan Ericson (m)". Du når "min" sida hos riksdagen via denna sida!

Skulle man råka säga en groda i riksdagen så sparas den alltså för evigt. Än så länge tycker jag att jag kan stå för det jag sagt enligt protokollet..... men en vacker dag kommer jag säkert som många före mig att ångra något förfluget ord som sluppit över läpparna i en hetsig debatt. Fast det får väl anses ingå i jobbet.....



2006-11-09 Mitt första anförande i riksdagen och min första motion!

Mitt första debattinlägg i riksdagen handlade om kommunernas inflytande över trafiksäkerhetsfrågorna. Det är en fråga som jag lovade i valrörelsen att driva, och en fråga som engagerar och berör mig starkt. För att följa upp frågan ytterligare har jag också lämnat i en enskild motion i ämnet. Motionen hittar du i sin helhet under fliken Från riksdagen

Mitt anförande i riksdagen byggde på innehållet i motionen, och jag nämnde också ett antal exempel från Marks kommun (inte minst hemifrån Ubbhult) på hur statliga myndigheters byråkrati kan stoppa trafiksäkerhetsåtgärder som kommuninvånare och politiker är överens om. Jag vill ge makten tillbaka till människorna och politikerna i kommunerna, och hoppas min motion skall starta en ordentligt diskussion i riksdagen - över partigränserna!

Debatt- och motionsdebuten är avklarad. Och det känns extra bra att det handlade om en fråga med lokal anknytning hemmavid!


2006-10-31 Sista kommunfullmäktigemötet i Mark på ett bra tag

I kväll deltog jag i mitt sista kommunfullmäktigemöte i Mark i egenskap av gruppledare för den styrande majoriteten. Hur den fortsatta majoriteten kommer att se ut återstår att se. Som det ser ut just nu kommer Markbygdspartiet att ge ett passivt stöd för ett minoritetsstyre av (s) och (v). Men ännu går det ju att ändra sig om man vill.....och mycket tyder på att Markbygdspartisterna själva börjar inse att man har målat in sig i ett hörn där man riskerar att tappa allt politiskt inflytande och alla platser i arbetsutskotten.

På dagens fullmäktige tackade jag för mig genom att dels påpeka att det nu ser ut som om kommunen i stort kommer att uppnå det resultat som budgeterats. Det gamla fullmäktige lämnar en mycket välskött kommun till kommande fullmäktige. Jag framhöll också att grunden för allt välstånd i komunen är att företagsklimatet blir bättre, och slog ett slag för min (allra sista) motion i detta ämne som idag låg på fullmäktiges bord. Nu tar jag paus från kommunfullmäktige i minst fyra år. Fyra år i kommunpolitiken i Mark har härdat mig som människa! Jag lovade också i kväll att min ande kommer att sväva över kommunpolitiken framöver, och att om de inte sköter sig så kommer jag att spöka för dem varje Halloween.....och på ett eller annat sätt kommer jag att fortsätta engagera mig i kommunens politik!

Kommunfullmäktige i Mark sammanträder i Rydals gamla vackra fabriksbyggnader, numera konferenscenter och museum.


2006-10-17 Sammanfattning av statsbudgeten för 2007

Jag har lagt in en sammanfattning av den nya regeringens politik och statens budget för 2007 och framåt. Vill du läsa den, eller få en länk som gör det möjligt att skriva ut en populärversion, besök denna sida!



2006-10-16 Dagens siffra: 17 cm!

Så tjock är den bunt med totalt 12 tjocka böcker som utgör regeringens budgetproposition! Den har just levererats till mitt arbetsrum i riksdagen. En härlig kvällslektyr att plöja igenom under veckan.....

Som jag tidigare lovat kommer en sammanfattning att presenteras senare på min hemsida!


2006-10-10 Jag är gästkrönikör i Borås Tidning!

Jag har fått äran att vara gästkrönikör i Borås Tidning.

Min första krönika - "Incheckning till maktens högborg" kan du läsa här!



2006-10-10 Alla utskottsval klara

I dag klubbades formellt alla utskottsval. I mitt eget utskott, Arbetsmarknadsutskottet, ingår följande politiker:

Catharina Elmsäter-Svärd (m) (ordförande), Sven-Erik Österberg (s) (v. ordförande), Tomas Tobé (m), Sylvia Lindgren (s), Elisabeth Svantesson (m), Annika Qarlsson (c), Lars Lilja (s), Eva Flyborg (fp), Maria Öberg (s), Jan Ericson (m), Luciano Astudillo (s), Désirée Pethrus Engström (kd), Anna König Jerlmyr (m), Josefin Brink (v), Ann-Christin Ahlberg (s), Hans Backman (fp), Ulf Holm (mp)

Alla utskotten och de valda ledamöterna hittar du samlade på denna sida!



2006-10-09 Jag blir ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Jag har idag nominerats som ordinarie ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Detta var precis det jag helst ville och också har argumenterat hårt för hos de nomineringsansvariga i partiet. Jag blir också ersättare i socialförsäkringsutskottet.

Uppdraget i arbetsmarknadsutskottet blir mycket intressant, och jag tror jag kommer att kunna bidra med en hel del. Mitt arbete som jurist har lärt mig mycket om företagarnas villkor och deras tveksamhet att anställa. Mina fackliga uppdrag har lärt mig att se frågor ur facklig synvinkel. Mitt tidigare uppdrag i en arbetsförmedlingsnämnd har gett mig inblick i hur arbetsförmedlingen arbetar och åren som kommunpolitiker har gjort att jag också har erfarenhet från rollen som arbetsgivare. Som jurist har jag dessutom en hyfsad kunskap om gällande arbetsrätt och andra regler som påverkar företagande och sysselsättning. Jag tror helt enkelt att jag hamnat på rätt plats!

Dessutom har utskottet en moderat ordförande, Catarina Elmsäter-Swärd, och arbetsmarknadsminister är ju moderaternas tidigare partisekreterare Sven-Otto Littorin. Båda dessa personer har jag mycket stort förtroende för och det skall bli intressant att arbeta tillsammans med dem kommande fyra år.


2006-10-06 Sveriges nya regering!

I dag presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt regeringsförklaringen och Sveriges nya regering. Båda delarna går att läsa i sin helhet här!

Mest glädjande tycker jag personligen var att Carl Bildt blev utrikesminister. Ett oerhört bra val! Som Markbo är det givetvis också lite extra kul att fd Skenebon Jan Björklund (fp) valts till skolminister.

Hela regeringen känns som en bra blandning av erfarna politiker och andra kloka personer. Det skall bli spännande att arbeta i riksdagen tillsammans med alla dessa nya ministrar!

Sveriges nye utrikesminister





2006-10-05 Sverige har fått en ny statsminister!

Klockan 14.08 idag röstade riksdagen om talmannens förslag till ny statsminister. Med siffrorna 175-169 valdes Fredrik Reinfeldt. Han är den yngste statsministern sedan 1945, och står för en föryngring av den svenska politiken på många olika sätt.

Detta var mitt livs första riksdagsvotering, och det känns ju som ett av de viktigare besluten man kommer att vara med och fatta under dessa fyra år. Känslan att trycka på ja-knappen var lite speciell!

Läs mer om den historiska riksdagsomröstningen i Aftonbladet!


(Bilden citerad från Aftonbladet, fotograf ej angiven)
 


2006-10-03 Riksdagens högtidliga invigning

Gårdagen var den riktigt högtidliga dagen i Sveriges Riksdag, en dag fylld med svenska traditioner.

Klockan 12 var det traditonell gudstjänst i Storkyrkan i gamla stan, ledd av ärkebiskopen. Mycket högtidligt när kungafamiljen gjorde entré. Efter gudstjänsten gick alla till den gamla vackra entren i Riksdagshuset, där vi gjorde entré ackompanjerade av musik.



Sedan var det dags för kungen att förklara riksdagen öppnad, och lite underhållning i plenisalen. Denna officiella bild är från öppnandet. Själv sitter jag längst bak nedanför åhörarläktaren, alldeles framför den högra glasdörren (mitt huvud sticker upp i andra glasrutan från vänster). Längst fram sitter bland annat kungafamiljen.

Varje riksdagsledamot fick bjuda med en gäst hela dagen, och jag hade givetvis med hustru Carina. Gästerna fick följa själva invigningen från Riksdagens gamla första- och andrakammarsalar. Däremot fick alla vara med på buffén i riksdagshuset, som av tradition riksdagens talman bjuder in till. I minglet träffade man många nuvarande och tidigare ministrar och partiledare.

På kvällen var vi inbjudna till konserhuset, där Kungliga Filharmonikerna bjöd på en konsert, också denna i närvaro av kungafamiljen, talmannen och partiledarna.



2006-10-02 Bilder från riksdagens upprop

Riksdagens plenisal ("kammaren") är ombyggd under sommaren med bland annat ny teknik, handikappanpassning och nya stolar. Bilderna är från uppropet den 2 oktober 2006. (Fotograf stora bilden nedan: Melker Dahlstrand för Riksdagen)

  

Vid öppnande går man in genom den "fina" entren på Riksplan. Ovan th är jag på plats för uppropet som sker på förmiddagen innan själva riksmötet öppnas. Nedan håller Fredrik Reinfeldt anförande för den nyvalda riuksdagen och läser upp regeringsförklaringen och sin ministerlista.

  

 

2006-10-02 Stol 339

Min plats är stol nummer 339, längst upp på bakre raden, alldeles nedanför åhörarläktaren. Framför mig sitter övriga riksdagsledamöter från Södra Älvsborg.

    

 

2006-10-02 Mitt arbetsrum

   

  

Mitt arbetsrum ligger alltså längst uppe i gamla riksdagshuset, med utsikt över slottet och Storkyrkan. Bokhyllan är stor - och tom. Undrar hur länge. På första bilden ser man den grå högtalarlådan på skrivbordet där signalerna ljuder före varje votering.

 

2006-10-02 På plats i riksdagen!


I går var det så dags att göra entré i riksdagen. Efter rundvandring i alla hus och underjordiska gångar fick jag mitt arbetsrum - högst upp i gamla riksdagshuset med utsikt över slottet!

Moderaternas första gruppmöte var en välbesökt tillställning - antalet moderater i riksdagen har ökat från 55 till 97, och av dessa 97 är 55 helt nya! Man behöver inte känna att man är ensam om att ha en massa mer eller mindre dumma frågor....och det är inte heller något problem att få hjälp - både inom partiet och av alla fantastiskt hjälpsamma tjänstemän i riksdagshuset.

Efter en bit mat med några av mina riksdagskollegor lyckades jag också hitta min övenattningslägenhet ca 15 min promenad från riksdagshuset vid Östermalmstorg.

I dag var det så dags för upprop, som väl i princip kändes som att börja skolan, fast det är en ganska stor klass - 349 stycken! Sedan var det dags för val av talman. Eftersom det fanns flera förslag krävdes sluten omröstning, vilket totalt tog över 2 timmar! Men slutet gott - alla ledamöter från de fyra Allianspartierna var eniga, och man valde Per Westerberg (m) till ny talman.

Eftermiddagen har använts för att äntligen få igång min dator - så nu kommer bloggen att uppdateras löpande! Nu skall jag iväg och mingla med alla glada moderater på moderaternas kansli. Behöver jag säga att stämningen är på topp?

 

2006-09-27 Beviset!

I går fick jag beviset med posten.....

(Tar tyvärr en stund att ladda ned - ha tålamod.....)



2006-09-25 Spännande riksdagsprogram!

Så har jag då fått programmet för den första veckan i riksdagen. Första gruppmötet med moderaterna är redan söndag den 1 oktober. Upprop i riksdagen 2 oktober. På kvällen buffé med moderata riksdagsledamöter och anställda. Dagen efter gudstjänst i Storkyrkan under ledning av ärkebiskopen, därefter Riksmötets högtidliga öppnande. Sedan mottagning i riksdagshuset med respektive och senare konsert i konserthuset i närvaro av kungen. Senare under veckan väljer riksdagen Fredrik Reinfeldt till statsminister, och han meddelar sedan vilka som blir medlemmar i regeringen och avger regeringsförklaringen......

Tänk att jag nu skall få vara med om allt detta som jag bara sett på TV tidigare, och dessutom vid ett tillfälle då moderaterna gjorts sitt bästa val sedan 1928. Och tänk att jag skall få vara med och välja en moderat som statsminister. Första veckan i riksdagen lär bli ett minne för livet!

Fast det blir nog till att först besöka lämplig herrekipering kommande vecka så man inte gör bort sig i huvudstaden.....


2006-09-21 Här skall jag jobba!

Riksdagsarbetet startar den 1 oktober då den moderata riksdagsgruppen samlas i Stockholm. Denna mandatperiod är vi 97 moderata riksdagsledamöter! (en ökning från 55 st förra mandatperioden!)

Den första tiden som riksdagsledamot kommer nog att vara hektisk, och det kommer väl att ta lite tid innan alla praktiska saker ordnat till sig. Jag skall försöka att rapportera dagligen på bloggen om mina upplevelser!

Jag är för övrigt glad att jag pryade i riksdagen i våras, så helt främmande är vare sig miljön eller människorna. Jag känner redan ett antal av de moderata riksdagsledamöterna sedan tidigare och även några av tjänstemännen.

Efterhand kommer jag att lägga in mer information och länkar under denna flik så att du kan följa mitt riksdagsarbete och även höra av dig till mig!



2006-09-20 Riksdagen nästa!

Nu är de flesta valdistrikt räknade och det står helt klart att ingen är i närheten av så många personröster att de kan nå riksdagen på detta sätt. Därmed kommer den moderata valsedeln att gälla.

Min riksdagsplats är klar!

En omtumlande känsla, och oerhört hedrande. Att vara en av 349 riksdagsledamöter från hela Sverige är en otroligt stor ära. Att vara en av 97 moderater i riksdagen är lika stort!




Snart sitter jag här.....det skall bli kul!

 




2006-09-18 En historisk dag!





2006-09-18 Lite fler spännande valfakta

På textTV framgår att var sjätte arbetslös röstade på moderaterna. Tydligen väger hoppet om att kanske få ett jobb tyngre än hotet om en något sänkt A-kassa för alla dessa.

Var fjärde invandrare röstade på moderaterna! Nu gäller det att se till att fler invandrare också blir aktiva i moderaterna, vi har dålig representation idag.

I Skolvalet fick moderaterna 26,3% och blev överlägset största parti! (s) fick 22% och (mp) resp (v) ca 10% var.

I radion hörde jag också ett inslag om att 27% av förstagångsväljarna röstade på moderaterna, som blev största parti även i denna grupp.

Helt klart är att moderaterna väcker stort hopp hos många om ett bättre liv. Nu gäller det att vi visar att vi kan leva upp till alla dessa förväntningar!



2006-09-18 Segerreportage i Borås Tidning

Så här glada var vi när Bt:s journalist träffade oss utanför kommunhuset i Kinna sent i går kväll. Bäst att lägga till att vi var spik nyktra alla tre....





2006-09-18 Moderaterna valets stora segrare!

Moderaterna blev valets stora segrare, både på riksnivå och lokalt i Marks kommun! Inte nog med att partiet gjorde sitt bästa valresultat i riket sedan 20-talet, 26,1%, och att vi fick en ny regering. Vårt parti ökade också mest av alla i Marks kommun, går från 5 till 8 mandat, och är nu största borgerliga parti med 16% av rösterna! Rimligen bör detta också medföra att moderaterna skall tillsätta en av de två kommunalrådsposterna i Mark, i enlighet med den överenskommelse som partierna gjorde före valet.

Hur det går för egen del med riksdagsplatsen vet jag inte säkert förrän på onsdag när alla personvalskryss räknats. Men chansen till en riksdagsplats bör vara god.

Allt slit under valrörelsen verkar ha lönat sig!





















Grafiken citerad från expressens nätupplaga