Speciella händelser under mitt riksdagsuppdrag, mandatperioden 2010-14


Mandatperiodens sista fest med riksdagsgruppen

2014-06-25



I går kväll hade riksdagsgruppen sommarfest. Det var också sista festen med riksdagsgruppen denna mandatperiod. Före festen var jag på fördrink med moderaterna i arbetsmarknadsutskottet. Passade på att ta denna bild på fyra tidigare/nuvarande moderata ordföranden i Arbetsmarknadsutskottet. Först min nuvarande utskottsordförande i utbildningsutskottet Tomas Tobé, arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, nuvarande ordföranden i Arbetsmarknadsutskottet Jessica Polfjärd och biståndsminister Hillevi Engström.

På högra bilden laddar en glad och positiv statsminister för sin avtackning av de moderata riksdagsledamöter som inte kandiderar till en ny riksdagsperiod.

Festen var som vanligt riktigt trevlig och stämningen god, och den som tror att moderaterna gett upp hoppet om valseger tror fel. Vi kommer däremot inte att falla in i populism och överbudspolitik som en del partier gör för fullt just nu, utan vi står fast vid vårt ansvarstagande och en politik som hänger ihop. Vi kommer att kämpa för att få väljarnas stöd, och jag tror det kommer att bli stora opinionsförändringar under valrörelsen. Men får vi inte väljarnas stöd för vår linje så lämnar vi regeringsmakten med högburet huvud och låter populisterna ta över.




Avtackning av mycket populär gruppledare

2014-06-24

I dag hade riksdagsgruppen sitt sista planerade sammanträde denna mandatperiod. Det avslutades med att vice gruppledaren Tomas Tobé tackade av vår populäre gruppledare Anna Kinberg Batra. Hon fick stående ovationer från gruppen för sitt utmnärka ledarskap under mandatperioden.






Jag nominerad till titeln "riksdagens mest företagsvänliga ledamot"

2014-06-23

I dag är det officiellt - jag är en av tre nominerade från Alliansen till utmärkelsen riksdagens mest företagsvänliga ledamot. Det är organisationen Företagarna som varje år utser en riksdagsledamot från regeringssidan och en från oppositionen som mest företagsvänlig. Jag har vetat om min nominering ett tag, men har inte fått sprida det. Men jag har spelat in nedanstående film tillsammans med Företagarna där jag berättar om min syn på företagande.

Jag vann titeln 2009, och har flera gånger varit med bland finalisterna. Vem som slutligen vinner årets kamp meddelas av Företagarnas jury i Almedalen på söndag. Oavsett hur det går är jag glad över att mitt engagemang för företagande uppmärksammats på detta sätt!







Mandatperiodens sista partiledardebatt

2014-06-18



Mandatperiodens sista partiledardebatt pågår för fullt. Statsministern briljerar och är mer taggad än någonsin, och Alliansens enade front står i skarp kontrast mot oppositionens splittring. Svenska folket kommer nog att komma på bättre tankar innan de lägger rösterna i september.


 

Sverigemötet - samtal med Ulf Adelsohn

2013-04-04

Före fredagskvällens underhållning var det mingel med några av de moderata Europaparlamentskandidaterna. Först gjorde jag ett snabbt besök hos EU-valsedelns förstanamn, Gunnar Hökmark, och såg till att få ett signerat exemplar av hans nya bok "En ny giv - om ett uppbrott för Europas Framtid". Därefter blev det mingel tillsammans med en del västsvenska kolleger hos min riksdagskollega Cecilie Tenfjord Toftby som står på femte plats på EU-valsedeln.

I samband med minglet hos Gunnar Hökmark kom jag också i samspråk med förre moderatledaren Ulf Adelsohn. Vi pratade lite om hans kommande boklansering och lite annat smått och gott.










Bloggläsare i 50 länder!

2013-04-01

Under de senaste 30 dagarna har jag haft bloggbesökare från inte mindre än 50 olika länder. Det är nytt rekord. Nästan alla länder i Europa är nu representerade, liksom USA, Kina och Indien, och många andra.

Vilka är det då som följer min blogg utomlands? Jag vet att det dels är ett antal utflyttade svenskar, men även en del som tillfälligt arbetar utomlands eller är på semester. Dessutom svensktalande ambassadpersonal, valövervakare och andra som jag träffat i vissa länder, och så givetvis en del svenska politiker som är på resande fot i världen. Kanske har jag lyckats göra bloggen lite till en nyhetskälla där man hittar det senaste som händer i politiken i lite större och viktigare frågor?






Alliansen samlad

2014-02-04



I dag var det dags för Alliansgruppmöte, där de fyra allianspartiernas riksdagsgrupper samlas. Strax före mötets start fick jag partiledarna att samla sig för fotografering. I dag var det också partiledarna som fick största utrymmet där de talade om sina respektive ansvarsområdet i regeringen. Det blev också tid för frågor. Känslan är att vi alla är lika taggade för valseger som våra fyra partiledare. Vi har kul tillsammans och vi klarar att komma överens. Efter gruppmötet hade vi gemensamt alliansmingel i Sammanbindningsbanan.




Borås Tidning idag

2013-11-17






Allt fler följer mig på Twitter

2013-11-09

Jag hade som mål att ha 1.000 följare på Twitter innan valrörelsen kommer igång på allvar. Men redan igår passerade antalet 900, så jag får nog höja målet.



Vissa av mina följare är för övrigt väldigt snälla, eller vad sägs om detta inlägg?






Arbetsmiljödebatt

2013-11-05



I dag deltog jag i en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) om arbetsmiljö och arbetsplatsolyckor. Jag påpekade att Socialdemokraternas påståenden i debatten om att arbetsplatsolyckor och dödsfall på arbetsplatserna skulle ha ökat sedan Alliansen tillträdde helt enkelt är fel. Jag redovisade helt enkelt de siffror från Arbetsmiljöverket som vi fick oss föredragna i Socialförsäkringsutredningen för två veckor sedan. De visade att såväl arbetsplatsolyckor, arbetssjukdomar och dödsfall i arbetet har minskat sedan 2006. Läs mer i mitt blogginlägg om detta den 28/10. Jag inledde mitt första inlägg med att säga att jag tycker det är cyniskt av Socialdemokraterna att använda tragiska olycksfall (där inte ens olycksorsakerna är utredda) som ett slagträ i den politiska debatten.







Hela reseberättelsen från besöket i Rumänien och Moldavien

2013-10-13



Läs hela reseberättelsen här!





Nya ministrar

2013-09-17

I sin regeringsförklaring tillkännagav statsministern att Gunilla Carlsson lämnar posten som biståndsminister, en post hon haft ända sedan Alliansen bildade regering 2007. Den uppstramning och effektivisering av svenskt bistånd som hon åstadkommit har varit mycket välkommen. Hon ersätts nu av tidigare arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (th på bilden), som i sin tur ersätts av Arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson (tv på bilden). Jag känner ju både den avgående och tillträdande arbetsmarknadsministern väl, vi arbetade tillsammans i arbetsmarknadsutskottet förra mandatperioden. Jag tror Elisabeth Svantesson blir en alldeles utmärkt arbetsmarknadsminister.











Riksdagens öppnande

2013-09-17



Dagens högtidliga öppnande av riksdagsåret var som det brukar. Högtidligt och trevligt. På högra bilden ovan anländer kungafamiljen, statsministern och talmännen till riksdagens kammare. Riksdagens öppnande är också ett unikt tillfälle för inbjudna gäster att mingla med både ministrar och partiledare. Själv hade jag min dotter Anna med mig i år, och vi hade turen att få en chans att prata med tre av Alliansens partiledare. Den fjärde, vår statsminister, var upptagen med presskonferensen efter förändringarna av regeringen. Mer om det i nästa inlägg.

    



Kungligt firande

2013-09-15



I går kväll var jag inbjuden med respektive till riksdagens TV-sända jubileumsfest för kungen. Det var en stjärnspäckad tillställning, med bland annat Tomas Ledin som syns på bilden nedan.



Suddig bild, men nöjd statsminister efter att han tackat alla kvällens artister som syns i bakgrunden.



I dag fortsatte festligheterna i Stockholm med öppet hus i slottet. Vi gjorde en rundvandring och på bilden ovan syns Vita Havet, ett av slottets finaste salar. Det är här vi gjort entré när riksdagen bjudits på middag av kungen efter valen 2006 och 2010. Vi besökte också Rikssalen där man ordnat en stor utsällning om kungens tid som regent. Många intressanta historiska politiska dokument fanns också att beskåda.



Klockan 15 tog kungen emot folkets hyllningar ovanför Lejontrappan. Bilden över folkmassan tog jag från ett av fönstren i festvåningen strax innan. Till de republikaner som ogillar kungahuset kan jag bara peka på den stora tillströmningen av turister i Stockholm idag för att hylla kungen och delta i firandet. Kungahusets betydelse för turism och näringsliv kan knappast överdrivas.




Sommarfest med riksdagsgruppen

2013-06-19



I går hade den moderata riksdagsgruppen sommarfest. Statsministern och ett antal ministrar var gäster. Temat för kvällen var hattar, alla skulle ha hatt på sig. Jag är inte mycket för hatt, så jag valde ett alternativ, nämligen en skylt med en bild av vår IT-minister Anna-Karin Hatt (C). Allt i sann Alliansanda. Detta väckte viss munterhet, inte minst hos statsministern. Flera ville ta bilder, och det var lite svårt att hålla masken. På högra bilden står jag tillsammans med vår tidigare försvarsminister Sten Tolgfors som var hedersgäst, och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.




Nattarbete...

2013-06-18

I söndags kom jag till Stockholm sen eftermiddag och efter att ha tagit lite att äta gick jag till arbetsrummet för att jobba en stund. Det är mycket att röja undan och slutföra före midsommar när riksdagen går in i en lugnare fas och man i stället kan arbeta mer hemifrån. Jag blev sittande på arbetsrummet under kvällen, svarade på massor av mail, läste en del material, planerade lite möten och aktiviteter, öppnade post, bloggade och skrev några debattartiklar - och plötsligt upptäckte jag att klockan var nästan 02.00 på natten! Det var verkligehn hög tid att traska hemåt till övernattningslägenheten. På vägen passade jag på att ta några fina bilder ut över Nybroviken i gryningsljuset, ungefär klockan 02.30. Sommaren är verkligen härlig, och Stockholm är en mycket vacker stad!






Slottssprinten

2013-03-20



Dagens slottssprint gick ju sådär för de svenska deltagarna. Men det var ändå kul att se finalerna, som var det enda
jag hade möjlighet att följa på grund av att onsdagens omröstning i kammaren skedde samtidigt med kvalheaten.
I damfinalen fanns ingen svenska med och herrfinalen dominerades av familjen Northug. Inte nog med att Petter
vann, hans bror Tomas blev femma. Svenske Teodor Peterson som försvarade de svenska färgerna och blev fyra i finalen.







Passande väder för morgondagens slottssprint

2013-03-19

I dag har man färdigställt skidspåren runt Stockholms Slott inför morgondagens slottssprint. Spåret går alldeles nedför våra fönster i moderaternas riksdagskansli, så utsikten är utmärkt.

Normalt brukar det vara vår i Stockholm när sprinten körs, men i år ligger snön över hela staden och i dag har det snöat ännu mera. I dag tränade en del åkare i spåret, och i morgon är det allvar. Sprinttävlingen sänds förresten direkt i morgon eftermiddag i TV.

Bilden: Gamla riksdagshuset rakt fram och till höger längre bort skymtas operan.










Votering

2013-03-14



Bilder från gårdagens votering, en del av vår vardag i riksdagen. Voteringen tog ungefär en timme och Alliansen vann alla omröstningar.



I ett ärende rörande arbetsmarknadspolitiken ställdes Alliansens linje mot fyra olika motförslag från oppositionspartierna. Kändes lite märkligt att så tydligt se oppositionens splittring i en så central fråga. När alla oppositionspartier har olika förslag måste talmannen först ställa de olika förslagen mot varandra och utse motförslag i huvudvoteringen. I en av dessa förberedande voteringar blev det 20-20, dvs Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fick lika många röster (övriga avstod i denna förberedande votering). Följden av lika röstetal blir att lottning måste ske framme hos talmannen, som kallar fram två observatörer och en lottdragare. Två lotter finns - ja eller nej. Lite mycket pyssel kan man tycka, med tanke på att det förslag som segarde sedan röstades bort på vägen mot huvudvoteringen.






Turkiets president på besök i riksdagen

2013-03-13



Turkiets president, Abdullah Gül, är ju på officiellt statsbesök i Sverige denna vecka, och i dag besökte han riksdagen och höll ett längre tal till en fullsatt förstakammarsal i gamla riksdagshuset, där han bland annat knöt an till historiska band mellan Sverige och Turkiet. Redan på 1600-talet slöts de första handelsavtalen mellan Sverige och Turkiet. På vänstra bilden gör presidenten entré tillsammans med riksdagens talman Per Westerberg (M). President Gül fick också svara på frågor från riksdagen, och det handlade mycket om mänskliga rättigheter, skyddet för minoriteter i Turkiet, och då särskilt Syrianska och Kurdiska minriteter, och så givetvis Turkiets förhandlingar med EU om ett framtida medlemskap.

President Gül har ett väldigt avväpnande sätt när det gäller kritiska frågor och nämner gärna att Turkiet är på rätt väg och att den nya konstitutionen som man just nu arbetar med kommer att leda vidare mot ökad demokrati och stärkta mänskliga rättigheter. Jag hoppas han har rätt. Turkiet har uppenbarligen stora brister när det gäller just mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och pressfrihet. Men för egen del tror jag att kontakter på alla nivåer mellan våra länder är bästa sättet att påverka utvecklingen positivt. Inte minst kan ökad handel och turism från Sverige vara ett bra sätt att sprida demokratiska värderingar.



I salen fanns, förutom en stor turkisk delegation, representanter för regeringen. Jag passade på att ta några bilder på vår twittrande utrikesminister Carl Bildt en stund före president Güls ankomst. På högra bilden i samtal med biståndsminister Gunilla Carlsson (M).




Heldag med Parlamentariska Socialförsäkringsutredningen

2013-02-11

Hela måndagen har jag ägnat åt sammanträde med den Parlamentariska Socialförsäkringsutredningen. Man måste nog vara lite speciell för att vilja gräva ned sig i dessa frågor, men jag tycker det är mycket intressant, inte minst att försöka utforma framtidens a-kassa på ett sätt som kan få brett politiskt stöd och dessutom tillgodose önskemål från de fackliga organsiationerna och näringslivet. I dag har vi också diskuterat framtidens arbetsskadeförsäkring. Bilden är från dagens möte som hölls i arbetsmarknadsdepartementets lokaler.

Utredningen är omfattande, den absolut största pågående uteredningen i Sverige just nu. Vi är oftast mellan 20 och 25 personer vid sammanträdena, varav 13 politiker från samtliga partier, och resten tjänstemän i utredningssekretariatet och sakkunniga från de berörda departementen, främst social- departementet och arbetsmarknadsdepartementet. Mycket att läsa in är det också.






Stockholmsvinter

2013-01-25



Jag kunde bara inte låta bli att ta dessa vackra bilder från Helgeandsholmen i går, från bron mellan Drottninggatan och Riksdagen. Till vänster utsikten mot Operan och till höger mot Stadshuset, Riddarholmen och Rosenbad.



Valobservationsuppdrag i Ukraina och möte med Julia Tymosjenko

2012-11-02

Reseberättelsen/rapporten från mitt första uppdrag som valobservatör är nu klar. Uppdraget innebar en övervakning av Ukrainas parlamentsval söndagen den 28 oktober, och gjorde bland annat att jag fick en unik möjlighet att övervaka när den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko röstade från sin sjuksäng, vilket blev oerhört uppmärksammat i både svenska och utländska media.

Hela reseberättelsen från mitt valobservationsuppdrag i Ukraina finns att läsa här

Fotot är taget av utländska media i samband med det stora mediauppbådet utanför Tymosjenkos sjukhus.








Borås Tidnings nätupplaga i kväll

2012-10-03










Jag är ny moderat ledamot i Socialförsäkringsutredningen

2012-10-02

Pressmeddelande 2012-10-02

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Jag har blivit utsedd till ny moderat ledamot i Socialförsäkringsutredningen

I kväll utsåg den moderata riksdagsgruppen mig till ny moderat ledamot i den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen.

Det är givetvis oerhört smickrande att bli utsedd till ledamot i den kanske mest politiskt intressanta parlamentariska utredning som just nu pågår. Utformningen av framtidens socialförsäkringar har stor betydelse för människors trygghet, sysselsättningen och samhällsekonomin. Rimlig trygghet är en del av den svenska välfärden och måste samtidigt förenas med eget personligt ansvar och ett värnande av arbetslinjen.

För egen del ser jag som främsta utmaning att försöka finna en bra lösning där de allra flesta som arbetar kan omfattas av en allmän arbetslöshetsförsäkring, precis som man redan idag omfattas av en allmän sjukförsäkring. Frågan är mycket komplicerad, men jag hoppas att politiska kompromisser efterhand ska kunna leda oss fram till en lösning som vinner människors förtroende.

En annan utmaning är att förenkla regelverken kring sjukpenning och a-kassa, och att försöka samordna dessa två regelverk bättre så ingen hamnar mellan stolarna i systemen. Det är som alla inser inga små enkla frågor som Socialförsäkringsutredningen hanterar.

Mitt uppdrag löper till den 31 januari 2015 då utredningen ska vara slutförd.






TV4 om dagens budgetpresentation i Borås

2012-09-20



Bilderna ovan är stillbilder från nyhetsinslaget i TV4 Borås.




Borås och Sjuhärad stora vinnare i årets budgetproposition

2012-09-20

Vi höll dagens budgetpresentation på Högskolan i Borås, vilket var en mycket lämplig plats med tanke på att Högskolan kom särskilt väl ut när det gäller regeringens satsningar på utbildning. I budgeten får man dels 15,3 miljoner till fler utbildningsplatser generellt, dels extra pengar för att man håller hög kvalitet på sin utbildning i psykologi och dessutom extra pengar till fler platser på utbildningen för högskoleingenjörer. Dessutom får man en miljon extra för konstnärlig forskning, främst inom det textila området, på grund av hög kvalitet i forskningen. Redan tidigare har vi ju fått bekräftelse på att lärarutbildningarna i Borås håller mycket hög kvalitet, när man fick ta över platser från andra högskolor och universitet som inte höll måttet. Före presskonferensen uttryckte rektor Björn Brorström sin uppskattning för satsningarna, och vi fick ta del av ett rykande färskt pressmeddelande där Högskolan belåtet konstaterar det erkännandeman fått för sin höga kvalitet inom flera områden.

Tidigare har vi ju sett hur Borås och Sjuhärad stått som vinnare när det gäller fördelning av pengar till infrastrukturen. Beslut har tagits om Rv 40 från Rångedala till Ulricehamn, avtalet om förskottering och tidigareläggning av förbifarten för Rv 27 har godkänts av regeringen och så senast kom beskedet om den stora satsningen på järnvägen mellan Göteborg och Borås via Landvetter flygplats.

Vid dagens presskonferens påpekade vi också att Borås kommun är med och delar på de 200 miljoner som särskilt avsätts för utanförskapsområden i storstäderna. Det är Hässleholmen i Borås som får del av dessa pengar, och förhoppningsvis kan det bidra till en positiv utveckling.

Alla Alliansens satsningar i budgeten är givetvis av stor betydelse även för Sjuhärad, men sammantaget kan man konstatera att Borås och Sjuhärad fått mycket god utdelning av riktade pengar i årets budget, särskilt inom de prioriterade områdena utbildning, forskning och infrastruktur. Och det var ju lite kul att Borås också särskilt omnämndes i statsministerns regeringsförklaring.

Det är många politiker och andra, både på lokal nivå och på riksnivå, som har bidragit till detta goda resultat, ingen nämnd och ingen glömd. Själv har jag som ledamot i Utbildningsutskottet självklart främst engagerat mig i frågor rörande Högskolan i Borås och så mitt eget ansvarsområde inom den moderata riksdagsgruppen, vuxenutbildning. Dessutom har jag försökt påverka efter bästa förmåga när det gäller Rv40 och järnvägssatsningen. Jag kan inte annat än vara nöjd idag, väldigt mycket har gått i den riktning jag verkat för.




Dagens budgetpresentation på Högskolan i Borås

2012-09-20



I dag presenterades Alliansregeringens sjunde raka budgetproposition på 38 platser i landet. På 14 av dessa platser var det ministrar eller statsråd som stod för presentationen, på övriga 24 platser var det företrädare för Allianspartierna som höll i presentationen. Själv fick jag ansvaret för presentationen i Borås, och till min hjälp hade jag tre lokala representanter för övriga Allianspartier, Falco Guldenpfennig från Kristdemokraterna, Kerstin Hermansson från Centerpartiet och Morgan Hjalmarsson från Folkpartiet. Vid pressträffen fanns även fler tunga lokala politiker närvarande, bland annat vice ordföranden i kommunstyrelsen i Borås, Annette Carlson (M) och kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn, Lars Holmin (M). Jag hade självklart prytt mitt USB-minne med blågula band, vilket framkallade viss munterhet hos åhörarna. Ett litet USB-minne med en omfattande reformbudget.

Jag konstaterade i min presentation att den ansvarsfulla politik som Alliansen fört, och det tydliga långsiktiga fokuset på en tillväxtskapande politik, där arbetslinjen (med 200.000 fler i arbete jämfört med 2006) och goda villkor för företagande stått i centrum har gjort att Sverige står starkt i ett oroligt Europa. Vi har haft en tillväxt på 9% sedan 2006, jämfört med 1,8% i genomsnitt för EU-länderna. Vår statsskuld har minskat från 45% av BNP 2006 till 37% i år. Det är ingen slump att Sverige står starkt, och det är självklart av avgörande betydelse att 200.000 färre är i utanförskap och i stället arbetar och betalar skatt.

Samtidigt påpekade jag riskerna för svensk del i ett ekonomiskt oroligt Europa, där de flesta länder gör dramatiska nedskärningar och höjer skatterna. Självklart kan den europeiska krisen medföra att svenska exportföretag får ökade problem och att arbetslösheten ökar. Men med den försiktiga reformpolitik vi för så finns det goda reserver att ta till om läget skulle förvärras. Som jämförelse kan nämnas att regeringen satsade 15 miljarder förra året. Då fick vi kritik för att vi snålade för mycket. Årets satsningar är på 23 miljarder, vilket också är en mycket försiktig nivå. Budskapet från finansministern är tydligt - det finns inget utrymme för att slarva med ekonomin, och vi spenderar inte mer än vad som är rimligt. Att sedan oppositionen säkert kommer att vilja göra slut på mer i likhet med tidigare år är en annan sak.








Sveriges mäktigaste Guliganer?

2012-09-19



Elfsborgs eleganta magasin Inside ägnar ett helt uppslag i senaste numret åt Riksdagsguliganerna och en intervju med mig som en av initiativtagarna.

Klicka på respektive sida ovan för att få artikeln i läsbar storlek, eller läs dem här: Sidan ett och sidan två.

Hela det humoristiska "guliganmanifest" som nämns i artikeln går att läsa här.




Traditionsenlig kunglig konsert

2012-19-19



Gårdagens högtidliga och traditionsenliga öppnande av det nya riksdagsåret avslutades med den traditionsenliga kungliga kulturevenemanget, denna gång på Konserthuset i Stockholm. Men nu är det slut på festligheterna, nu börjar allvaret.




Bilder från Riksmötets öppnande

2012-09-18



Dagens öppnande av Riksmötet 2012/2013 inleddes med det traditionella uppropet, som dock föregicks av en högtidlig och värdig minnesstund över de tre ledamöter som avlidit i sommar, Johnny Munkhammar, Carina Moberg och William Petzell.



Efter en gudstjänst i Storkyrkan var det då dags att vandra till Riksdagen för det traditionella öppnandet. Journalisterna flockades precis som vanligt, och i trapphallen i gamla riksdagshuset bjöds vi på traditionell underhållning och fanborg och folkdräkter.



På bilden ovan mina två moderata riksdagskolleger från valkretsen, Cecilie Tenfjord Toftby och Ulrik Nilsson. På läktaren ovanför oss fanns också tidigare artiledare på plats, här Ingvar Carlssson (S), Ulf Adelsohn (M) och Olof Johansson (C).



Efter att kungen förklarat riksmötet öppnat läste statsministern upp sin sjunde regeringsförklaring. Han beskrev skillnaderna mellan den ansvarsfulla svenska politiken som gör att vi kan presentera reformer och stasningar, och alternativet som vi ser runt om i Europa där man i stället diskuterar hur man ska fördela nedskärningar, besparingar och skattehöjningar. I regeringsförklaringen beskrev statsministern ett antal viktiga framtidssatsningar i årets budget. Han nämnde bland annat järnvägssatsningen mellan Göteborg och Borås som en särskilt viktig framtidssatsning. Vad jag vet var det nog första gången som Borås uttryckligen nämns i en regeringsförklaring.




Reseberättelsen från Kinaresan

2012-09-17



Hela reseberättelsen från Utbildningsutskottets resa till Kina,
kompletterad med en del avslutande reflektioner, finns nu
samlad här.




En intensiv och givande vecka i Canterbury

2012-08-25

För första gången sedan jag blev invald i riksdagen 2006 ansökte jag i år om att få åka med på en veckas intensivutbildning i engelska. Även om jag studerade engelska i grundskolan och gymnasiet så kände jag att det fanns goda skäl att uppdatera kunskaperna och öva upp förmågan att tala mer flytande, öka förståelsen och inte minst lära mig fler fackuttryck inom politik och samhällsfrågor. Förra söndagen gick resan till Canterbury i södra England där jag och 11 andra riksdagsledamöter och tjänstemän i riksdagsförvaltningen studerade engelska från morgon till kväll i mindre grupper med mycket professionella lärare. Som de flesta elever fick vi också en del hemläxor att göra till dagen därpå. Under lektionerna övade vi bland annat på att hålla anföranden och politiska debatter på engelska och gjorde även en del längre presentationer. Som elev fick jag välja mellan att bo i familj eller på hotell, och valet var enkelt. Ska man intensivstudera engelska blir det givetvis mer effektivt om man talar engelska dygnet runt. Jag valde därför att bo i en familj under veckan. De flesta kvällar åt och umgicks jag med min värdfamilj.



Familjen bodde utanför den lilla byn Chillham någon mil från Canterbury. På vänstra bilden torget i byn med puben och kyrkan i bakgrunden. Till höger min värdfamilj, Steve och Carol.



Tempot var högt och så mycket tid för sociala aktiviteter fanns det inte, men själva staden är mycket trevlig och genuint engelsk. Canterbury är främst känt för sin katedral, och den höjer sig över den lågbebyggda staden.



Jag fick också chansen att vara med på en kvällsandakt. Här syns till vänster den nedre delen av katedralen med den stora salen, och på högra bilden den "mindre" kyrkosalen där kvällsandakten "Evensong" hölls. Katedralen är så gigantiskt stor att det är svårt att visa på bild.



Skolan ordnade också en liten kvällsutflykt till Dover, och här syns hamnen i Dover som fortfarande används mycket trots den nya Eurotunneln. Det är ca 3,5 mil över till Calais på andra sidan, och man såg den franska kusten tydligt i kvällssolen. I bakgrunden, längst in i viken, syns staden Dover som i stort sett förstördes helt under kriget. Under mitt besök fick jag flera skrämmande berättelser från kriget, både från lärarna och min värdfamilj. Södra England var uppenbarligen ingen rolig plats att bo på under andra världskriget. På högra bilden syns de höga vita kalkstensklipporna som är så typiska för Sydkusten vid Dover.

Veckan var intensiv men nyttig, och förhoppningsvis är engelskan mer flytande nu. Om bara en dryg vecka går färden till Kina med utbildningsutskottet. Då lär de uppfräschade engelskakunskaperna komma mycket väl till pass. Jag har för övrigt också putsat lite på min gamla engelska presentationssida.




Moderat vårfest i fotbollens tecken

2012-06-20

I går hade den moderata riksdagsgruppen sin traditionella vårfest, och eftersom även all personal på riksdagskansliet var medbjudna så blev det en stor tillställning som avhölls på Junibacken i Stockholm. Före middagen åkte vi sagotåget med statsministern i spetsen. Vi konstaterade att tåget gick i tid, men det var kanske för att infrastrukturministern också var med på festen.

Efter middagen fanns möjlighet att se matchen mellan Sverige och Frankrike, vilket var svårt att motstå. Och med tanke på resultatet visade det sig vara ett bra val. Statsministern var en av alla moderater som i likhet med mig valde att se matchen, och här en bild strax efter att Sverige gjorde 2-0. Bara glada miner.

Och glada miner var det även i övrigt. Vi har en betydligt positivare framtidstro och förhoppningar inför valet om två år än vad man kan tro när man läser kvällstidningarna. 




Skål för Skånes nya landshövding - Margareta Pålsson!

2012-05-10



I dag kom beskedet att regeringen utsett Utbildningsutskottets ordförande, Margareta Pålsson (M), till ny landshövding i Skåne. Vi moderater i utskottet improviserade snabbt och köpte lite champagne för att skåla för vår populära, kunniga och sympatiska ordförande. Vi kommer att sakna Margareta, men samtidigt vill vi gratulera henne till ett fantastiskt spännande uppdrag. Vi ser fram mot att hälsa på henne i residenset i Malmö framöver....




Julia - min 14:e praoelev i riksdagen

2012-05-04



Den här veckan har jag haft min 14:e praoelev i riksdagen. Denna gång Julia som bor utanför Stockholm och går i årskurs åtta. Eftersom veckan var kort på grund av helgerna tjuvstartade vi praon med en extra dag förra veckan då vi tog en längre rundvandring i riksdagen och även besökte plenisalen. Julia har följt många debatter och voteringar från läktaren, men även följt med mig på möten och seminarier och träffat politiska sekreterare och sett hur de arbetar. I dag avslutades praon med interpellationsdebatter och utanför Riksdagen passade vi på att hälsa på finansmarknadsminister Peter Norman (M) som skulle delta i en av dagens debatter.




Min 13:e praoelev i riksdagen

2012-04-20



Den här veckan har min trettonde praoelev följt mitt arbete i riksdagen. Denna gång Daniil från Bollebygd. Han hade lite extra tur med veckan eftersom han fick följa med på 50-årsuppvaktningen av folkpartiets partiledare Jan Björklund i onsdags, och väl där fick han mingla med nästan hela den svenska regeringen och hälsa på statsministern och övriga tre partiledare i Alliansen. Men det blev också många timmar under veckan på läktaren i riksdagen för att följa debatter och frågestund och ett besök hos riksdagens andre vice talman Ulf Holm.




FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund 50 år

2012-04-18



I dag firade Folkpartiledaren och Utbildningsministern Jan Björklund sin 50-årsdag med en mottagning i Rosenbad. Jag var inbjuden i min egenskap av ledamot i Riksdagens Utbildningsutskott. Det var ett välbesökt kalas, och jag fick bland annat höra hela regeringen sjunga ja må han leva under ledning av statsministern (bilden till höger). En väl samsjungen kör, även om Carl Bildts sångröst som bekant inte ligger på samma höga nivå som hans utrikespolitiska kunnande.

Jan Björklund är medlem i Riksdagsguliganerna, en lokal supporterklubb för politiker och tjänstemän i riksdag och regering som håller på Elfsborg, och som jag startade 2006. Inför Björklunds 50-årsdag hade jag lite kontakter med Elfsborgs marknadsavdelning och de hjälpte till att trycka upp en matchtröja med passande tröjnummer som jag överlämnade till medias och åskådarnas stora förtjusning. Jubilaren blev helt klart en smula överraskad.




Gårdagens debatt i SVT

2012-03-30

Gårdagens debatt gick väl så där. Det är nästan hopplöst att föra en vettig diskussion när alla avbryter varandra hela tiden. Men jag fick i vart fall fram mitt huvudbudskap, nämligen att den enda långsiktigt hållbara vägen för att minska fattigdom och utanförskap är att hålla fast vi arbetslinjen. Vi har visat att den fungerar. Sedan 2006 har vi mellan 150.000 och 200.000 färre som lever i utanförskap och 200.000 fler som arbetar. Vi har också en högre sysselsättningsgrad i alla åldergrupper. Självklart har detta betydelse för att minska fattigdomen. Den främsta förklaringen till att en del barn lever i familjer med låg ekonomisk standrad är ju att deras föräldrar saknar arbete.

Skattesänkningar kan också minska fattigdomen. Faktum är att tack vare jobbskatteavdraget betalar idag de med låga inkomster en mindre andel av de totala skatterna än tidigare och de med högre inkomster betalar en större andel. Detta fick jag inte tillfälle att säga i debatten, men däremot påpekade jag att en ensamstående mamma som arbetar som undersköterska har fått en hel extra månadslön efter skatt att leva på varje år. Det är självklart att det gör det lättare för henne att få ekonomin att gå ihop och rimligen också gör att hennes barn inte känner sig lika fattiga. För dem som inte har jobb har vi försökt motverka barnfattigdom genom att höja barnbidrag och flerbarnstillägg och förbättra bostadsbidraget för barnfamiljer.

Bilderna kommer från SVT:s programarkiv. Simultantextningen fungerade visst sådär, men hela programmet finns att lyssna på i SVT:s arkiv.




100 personer följer mig redan på Twitter

2012-03-13

Efter att lite försiktigt ha smugit igång mitt Twitterkonto de senaste veckorna har jag redan 100 personer som följer mig.
Vill du göra detsamma är det bara att använda twittersymbolen ovan.






Mottagning med Taiwans nya ambassadör

2012-02-21

I kväll höll Taiwans nya stockholmsambassadör, Thomas T.S. Cheng, mottagning i Riksdagen och höll ett tal till oss inbjudna gäster från Svensk-Taiwanesiska Parlamentarikerföreningen.

I praktiken är mr Cheng ambassadör, fast formellt sett är han representant i Sverige för Taipei Mission. Detta eftersom Taiwan inte har formella diplomatiska förbindelser med Sverige. Detta beror i sin tur på att Kina formellt sett anser att Taiwan är en del av Kina.

Svensk-Taiwanesiska är den största parlamentarikerföreningen i riksdagen, och det känns sräskilt angeläget att ha goda kontakter med Taiwan med tanke på deras utsatta situation. Till hösten ska jag besöka Kina tillsammans utbildningsutskottet, och det ska bli intressant att jämföra Kina och Taiwan.





Ericsoniubbhult läses i 28 länder - och i hela Sverige

2012-02-18



Enligt googles analysverktyg har min blogg de senaste 30 dagarna haft besökare från 28 olika länder (grönmarkerade på kartan). Och så brukar det se ut. Jag har regelbundet besökare från de flesta europeiska länder samt från USA och Canada. Dessutom lite spridda skurar från resten av världen. Ofta verkar det vara utflyttade svenskar, ambassadpersonal och svenskar på resa som besöker min sida av mailen att döma.

Den svenska kartan visar samtidigt att mina svenska besökare numera kommer från hela landet.




Ericsoniubbhult nu även på Twitter

2012-02-17






De senaste dagarna har jag smugit igång mitt nya Twitterkonto, och numera finns jag alltså både på hemsidan/bloggen, Facebook och Twitter

Hemsidan och bloggen kommer alltid att vara min bas när det gäller sociala medier, och Facebook och Twitter kommer främst att fungera som "löpsedel" till en del av det jag skriver på bloggen. Den som följer bloggen kommer aldrig att missa något, men alla är välkomna att följa mig även på Twitter och få tips om när något spännande dyker upp på bloggen. För den intresserade finns ikonerna även permanent längst upp på hemsidan vid min presentation.

Sedan länge fungerar bloggen även med RSS-funktion.

Teckningen har jag hittat på nätet, källa okänd. Men den är onekligen ganska träffande...




Ericson i Ubbhult en av juristerna i riksdagen

2012-02-01

Tidningen Dagens Juridik har gått igenom vilka riksdagsledamöter som är utbildade jurister. Kartläggningen visar att moderaterna har flest, 12 stycken i vår riksdagsgrupp på 107 ledamöter. Socialdemokraterna har bara en enda jurist i sin riksdagsgrupp och Sverigedemokraterna liksom Vänsterpartiet har ingen alls. I övriga partier finns några jurister i varje.

I uppräkningen av oss jurister och vilka utskott vi arbetar i har jag förvånande nog fått ett alldeles speciellt litet tillägg i min egen beskrivning:

"Jan Ericson, känd som Ericson i Ubbhult, ledamot i Utbildningsutskottet."

Jag verkar i vart fall ha satt Ubbhult på kartan.




Reseberättelsen från Canada

2012-01-13

Nu är hela reseberättelsen klar från besöket i Toronto och Ottawa. Den finns nu i bloggarkivet bland reseberättelserna från alla mina andra studieresor och utskottsresor.














Avtackningar

2011-12-20



Efter dagens sista votering var det dags för talmannen Per Westerberg att tacka av några av de riksdagsledamöter som lämnat riksdagen i höst. Den förste att avtackas var förre Centerledaren Maud Olofsson. Jag har inte alltid haft samma syn som hon på alla politiska frågor, men hon kommer alltid att kommas ihåg som av ingenjörerna bakom tillskapandet av Alliansen och en av dem som gjorde det möjligt för Alliansen att ta över regeringsmakten. Därmed har hon en särskild plats i svensk politisk historia.

Avtackning skedde även av Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, samt av Mikaela Valterssson som tidigare var gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.



Hög stämning på moderata riksdagsgruppens julfest

2011-12-14



I går kväll hade den moderata riksdagsgruppen sin årliga julfest i en lokal vid Munchenbryggeriet i Stockholm. Det var mycket god stämning, och fattas bara annat med det starka opinionsstöd partiet har och det starka förtroende i viktiga frågor som vi just nu har hos väljarna. Men tro inte att självgodheten genomsyrade festen, tvärtom. Statsministern påminde oss om att man hela tiden måste förtjäna väljarnas förtroende och att man aldrig får ta sitt väljarstöd för givet. Fast han var förståss väldigt glad också, och det tycker jag han förtjänar att få vara med tanke på sitt tunga ansvar att hålla ihop en regering och styra ett land under de tuffa förutsättningar som gäller just nu i vår omvärld. På högra bilden förbereder sig statsministern för att hålla sitt traditionella tal där han tackar för maten.

Under festen fick vi klart för oss att i samma hus, en bit längre bort, hade samtidigt Socialdemokraterna sin julfest. Jag misstänker att den var något mer dämpad. Även om Juholt har bjudit på många skratt den senaste tiden.

 




Moderaternas fackliga nätverk

2011-12-01

Efter valet 2006 fick jag partistyrelsens uppdrag att ansvara för Moderaternas fackliga nätverk. Det riktar sig till moderater med politiska förtroendeuppdrag som samtidigt har ett fackligt engagemang. Framöver kommer denna annons att förekomma i olika media för att sprida bättre kunskap till fler om vårt fackliga nätverk. Jag planerar också att bilda en mer löst sammanhållen mailgrupp för alla med moderata sympatier som är intresserad av fackliga frågor, arbetsrätt och andra arbetsmarknadsfrågor. Mer om detta senare.





Stämmomiddag

2011-10-22

Årets stämmomiddag var lika underhållande som vanligt. Carl Bildt höll ett bejublat tal, där han på sitt vanliga sätt drev med både det ena och det andra. Sedan fick vi besök av Lotta Engberg. MUF-ordföranden Erik Bengtzbo blev först att tvingas upp på scenen för att sjunga duett. Sedan tog Lotta Engberg givetvis upp fyra bugg och en coca cola, och det fanns liksom ingen chans för Carl Bildt att komma undan. Filippa Reinfeldt tog ett stadigt tag i utrikesministern och ledde honom till scenen för den obligatoriska duetten. (För två år sedan fick han ju för övrigt sjunga samma sång med Charlotte Perelli, se bilder på bloggen den 29/8 2009). Få svenska politiker bjuder så mycket på sig själv som Carl Bildt, och han är verkligen genuint omtyckt.





Efter maten samlades de senaste fyra moderata partildarna på allmän begäran för en gruppbild. Herrar Bildt, Reinfeldt, Adelsohn och Lundgren har dessutom det gemensamt att de alla har varit ministrar i borgerliga regeringar.




Praoelev med spännande historisk koppling

2011-09-29



  Den här veckan har jag besök av Linda Östberg från Kållered som
  är prao hos mig i riksdagen. Linda är faktiskt barnbarnsbarnbarn till
  Moderaternas grundare, Gustaf Fredrik Östberg, vilket väckt viss
  uppmärksamhet under veckan. Det var Gustaf Fredrik Östberg
  grundade Allmänna Valmansförbundet år 1904

  Under veckan har Linda bland annat träffat statsminister Reinfeldt
  och talman Per Westerberg, samt en del andra ministrar, ledamöter
  och tjänstemän. Vi har också besökt Moderaternas Hus i Gamla Stan
  där en bronssköld på partiets grundare givetvis har en hedersplats
  bland andra moderata partiledare

  Vi fick också en intressant historielektion om partiets historia när vi
  träffade moderaternas främste historieexpert Johan Westrin på riksdagskansliet.

  I morgon förmiddag blir det möte med EU-nämnden och sedan är praoveckan slut.






 




Trevlig budgetartikel i Markbladet

2011-09-22

Markbladet lyckas i veckans nummer på minimalt utrymme förklara kärnan i Alliansens budgetproposition.
Och bilden är ju inte så tokig den heller.






Trevlig Taiwankväll

2011-09-21



I går kväll var deltagarna i Taiwanresan i våras hembjudna till Taiwans ambassadör och VD för Taipei Mission Dr Abraham Chu och hans hustru, tillsammans med några företrädare för Taipei Mission som fungerar som Taiwans ambassad i Stockholm. Efter en god taiwanesisk måltid överraskade ambasadören med att dra igång kareoke i vardagsrummet, och inledde själv med att sjunga en välkänd taiwanesisk sång. Även ambassadörens hustru sjöng en vacker traditionell Taiwanesisk sång för oss. Vi andra valde för oss något mer lättillgängliga melodier...

Jag blev för övrigt minst sagt förvånad när ambassadören inledde kvällen med att tacka för min utförliga reseberättelse från Taiwanbesöket, och berätta att den hade översatts till Taiwanesiska av ambassadens informationsavdelning och sedan bland annat skickats till Taiwans president! Tydligen hade innehållet i reseberättelsen uppskattats även av presidenten.





I gott sällskap

2011-09-20

 Alldeles innan finansminister Anders Borg överlämnade           budgetpropositionen till talmannen hann vi med att ta denna bild. Det känns   som ett mycket gott sällskap att stå mellan finansministern och hans budget.


















Regeringens budgetproposition överlämnad till riksdagens talman

2011-09-20



Just nu pågår riksdagsdebatten med anledning av regeringens budgetproposition. Huvudaktörer är givetvis i första hand finansminister Anders Borg (M) och Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Tommy Waidelich. Men även statsminister Reinfeldt och S-ledaren Juholt finns på plats i kammaren och följer debatten.

Huvudbudskapet från finansministern är att Alliansregeringen tar ansvar för Sverige i en orolig värld. Vi tummar inte på ansvaret för Sveriges ekonomi och skapar säkerhetsmarginaler om tiderna skulle bli ännu sämre. Sverige står starkt, men påverkas självklart av utvecklingen i omvärlden, inte minst i våra viktiga exportländer.

I ett kärvt ekonomiskt läge i omvärlden prioriterar vi jobben, välfärden och tryggheten. Vi vill se till att välfärden kommer alla till del och värnar välfärdens kärnverksamheter. Vi håller också ihop Sverige under bistra tider. Av de satsningar som riktas till hushållen går 98% till den tredjedel av hushållen som har lägst inkomster.

Socialdemokraternas Tommy Waidelich är svårare att förstå sig på. Han talar visserligen också om ansvar, men kan inte säga något om sitt partis egna förslag, de ska komma om några veckor. Han lovade att hans förslag skulle bli "kraftfulla", men lovade också att inte finansiera sina förslag med en ökad statsskuld. Slutsatsen måste då rimligen bli att alla de "kraftfulla" förslagen måste finansieras med lika kraftfulla skattehöjningar. Han talade också om behovet av en "vassare arbetslinje", samtidigt som vi vet att han tidigare utlovat bidragshöjningar och velat finansiera detta med höjd skatt på arbete och transporter, samt höjda arbetsgivareavgifter för ungdomar. Det går inte riktigt ihop med en vassare arbetslinje.



Allvarstyngd och fundersam...

2011-09-16

När jag öppnade dagens Borås Tidning upptäckte jag att BT:s fotograf fångade oss på bild i går under statsminister Reinfeldts uppläsning av regeringsförklaringen.

Med tanken på det allvarstyngda budskapet om vikten av politiskt ansvarstagande i en bister ekonomisk tid är det kanske inte så konstigt att jag ser ovanligt allvarstyngd och fundersam ut. Jag är ärligt talat fortfarande inte säker på att den politiska oppositionen verkligen insett allvaret, men det visar sig väl framöver.
















Riksdagens högtidliga öppnande

2011-09-15

  

  

Riksdagens högtidliga öppnande följde som vanligt alla traditioner. Viktigaste inslaget var givetvis statsministerns uppläsning av regeringsförklaringen. Temat var tydligt - Alliansen tar ansvar för Sveriges ekonomi och för den svenska välfärden när det blåser kalla ekonomiska vindar från omvärlden. Och när andra länder diskuterar nedskärningar och skattehöjningar diskuterar vi i Sverige hur stort utrymme vi har för reformer.






Gott nytt riksdagsår!

2011-09-14

I dag tar det gamla riksdagsåret slut och i morgon börjar det nya med upprop och Riksmötets högtidliga öppnande. Den moderata riksdagsgruppen startade redan idag med ett längre gruppmöte där vi diskuterade höstens utmaningar. Därefter bjöd riksdagsgruppen traditionsenligt på mingel och buffé för hitresta anhöriga som ska vara med på morgondagens öpnnande. Statsministern var förståss också med och gav sin syn på det kommande riksdagsåret och hälsade alla anhöriga välkomna.

I morgon läser statsministern upp regeringsförklaringen. Mot Alliansen står fyra väldigt splittrade partier som verkar vara oeniga om det mesta, och Socialdemokraterna har gjort väldigt klart att deras viktigaste upgift är att försöka förstöra så mycket som möjligt för Alliansen. Något seriöst ansvarstagande lär vi nog inte se så mycket av. Det lär bli ett minst sagt spännande riksdagsår.







Utskottsresa till Lappland

2011-09-04
 

  


Den 4-8 september gjorde Utbildningsutskottet en studieresa. Temat var främst forskningsfrågor, och då främst miljö- klimat- och glaciärforskning med arktisk koppling. Vi besökte bland annat Abisko/Torneträsk, Kiruna och forskningsstationen Tarfala vid Kebnekajse. Läs hela reseberättelsen här.



Lika gammal som Berlinmuren...

2011-08-28

För några veckor sedan fyllde Berlinmuren 50 år. Den byggdes strax innan jag föddes, och idag är det därmed min tur att passera halvseklet. Borås Tidning var hemma och hälsade på förra veckan och gjorde detta lilla "hemmahosreportage". Tyvärr blev det fel födelsedatum i artikeln, och för den som eventuellt funderar på att komma och gratulera mig den 28 september kan jag bara meddela att det är i dag jag fyller...







Sommarfest med riksdagsgruppen

2011-06-08

I går kväll hade den moderata riksdagsgruppen sin traditionella sommarfest. Aldrig har vi varit så många, men det är ju angenäma problem att försöka klara logistiken. Tack vare lite goda personliga kontakter hade vi besök av ägarna till Restaurang Sjömagasinet i Göteborg, som hade dukat upp en trevlig buffe med lite västkustkoppling. Och sommarkvällen bjöd på underbart väder.

Trots det något knepiga parlamentariska läget har ju faktiskt detta första riksdagsår gått över förväntan. Det allra mesta av regeringens förslag har fått godkänt av riksdagen och förlusterna i voteringarna har varit betydligt färre än vi befarade efter valet. Under gårdagen slutfördes ju också förhandlingarna med oppositionen om de svenska insatserna i Libyen, och utrikesminister Bildt som kom direkt från förhandlingarna till festen var på ett utmärkt humör och uppenbarligen mycket nöjd med resultatet. Det var kanske inte så konstigt att även statsministern var på ett strålande humör och höll ett personligt och roligt tal till riksdagsgruppen, där han tackade för våra insatser för att sy ihop politiska lösningar och hantera knepiga politiska frågor.





Studieresa till Taiwan

2011-05-26

 


Den 22-26 maj 2011 besökte jag Taiwan tillsammans med sex andra medlemmar i Svensk-Taiwanesiska parlamentarieker- föreningen i riksdagen. Här bilder från vårt besök i parlamentet i Taipei.

Hela reseberättelsen finns att läsa här.




Studieresa till Kiruna och Esrange

2011-05-10



Den 8-10 maj besökte jag Kiruna och raketbasen i Esrange tillsammans med andra medlemmar i Riksdagens Rymdnätverk. Här en bild från vårt besök i kontrollrummet på Esrange.

Hela reseberättelsen finns att läsa här!



Ministermiddag i Rosenbad

2011-04-28

I går kväll var Alliansen i Utbildningsutskottet inbjudna till middag med utbildningsminister Jan Björklund på regeringskansliet Rosenbad. På bilden Utbildningsutskottets ordförande, Margareta Pålsson (M) tillsammans med utbildningsministern. Gästmatsalen där vi åt en god måltid hade förresten tidigare under dagen varit uppdukad för lunch åt Rysslands president Putin och statsminister Reinfeldt.

Det är alltid trevligt att prata med Björklund och skvallra lite om Mark och Skene, och vi har en del gemensamma bekanta inom politiken. Lite kul är det att mitt allra första politiska uppdrag var som ledamot i utbildningsnämnden på Marks Gymnasieskola - den skola där utbildningsministern själv en gång gick.

Efter middagen följde jag med några av tjänstemännen i samordningskansliet på en liten rundtur i Rosenbad för att se hur de har det i regeringskansliet.


 



Oväntat ressällskap till Oskarshamn

2011-04-18



I morse tog jag morgonflyget från Arlanda till Oskarshamn för att besöka Oskarshamns kärnkraftverk och Svensk Kärnbränslehantering. Det var lite landsortsbuss över flygresan, bara fem passagerarei det lilla planet. Men bland passagerarna fanns nye S-ledaren Håkan Juholt, och jag passade på att prata lite kärnkraft med honom. Helt klart verkar hans intresse av en förtida avveckling vara svalt, och han har uppenbarligen en annan grundinställning i kärnkraftsfrågan är sin företrädare. Men hans parti tycker som bekant annorlunda och vill sätta ingång med en avveckling. I dag vet man ju inte vem som bestämmer i Socialdemokraterna, och just nu skickar man ut alla tänkbara budskap samtidigt i ett antal frågor, så man ska kanske inte lägga alltför stor vikt vid Juholts personliga åsikter i kärnkraftfrågan.




Grattis Anna!

2011-03-31

Regeringen utsåg i dag Anna Ekström till ny generaldirektör för Statens Skolverk. Anna Ekström är i dag ordförande för Sveriges Akademikers Centralorganisation, Saco, och har haft det uppdraget i nio år.

Jag känner Anna väl. När jag var fackligt aktiv i Jusek och satt i koncernfackstyrelsen för Akademikerföreningen inom bankkoncernen SEB var hon min högste facklige ordförande. När jag sedan kom in i riksdagen 2006 och då främst arbetade i arbetsmarknadsutskottet fick jag anledning att träffa Anna många gånger, både i officiella sammanhang och vid mer informella luncher. Tydligen var jag den förste fackligt aktive i SACO som blivit ledamot av arbetsmarknadsutskottet.

Det kändes väldigt bra att ha en lite mer personlig relation med en av den fackliga rörelsens viktigaste ledare. Anna är en klok och nyanserad person, vars åsikter man gärna lyssnar på, både när det kommer ris och ros. Hon blir extra trovärdig eftersom hon lever upp till SACO:s princip att vara partipolitiskt oberoende, och alltid har SACO-medlemmarnas bästa i fokus. Detta är extra intressant, med tanke på att hon tidigare varit statssekreterare i näringsdepartementet under Socialdemokratisk regering, och även gjort utredningsuppdrag för Alliansregeringen.

Jag träffade Anna Ekström senast för någon vecka sedan när Socialförsäkringsutskottet besökte SACO. Anna Ekström blir nu utan konkurrens den generaldirektör jag känner bäst, och det är ju inte alls fel med tanke på att Skolverket ligger under det utskott där jag arbetar mest idag, nämligen Utbildningsutskottet. Jag tycker regeringen har gjort ett mycket bra val!


Utbildningsutskottets studieresa till Bryssel och Paris

2011-03-24



Utbildningsutskottets studieresa den 21-24 mars 2011 gick till Bryssel och Paris, och främsta syftet var att få en tydligare bild av hur OECD, EU och olika EU-organ arbetar med utbildnings- och forskningsfrågor. Hela reseberättelsen finns här.



Västsvenska riksdagsbänken

2011-03-18

En gång i månaden samlas vi västsvenska moderata riksdagsledamöter och våra tjänstemän för att diskutera västsvenska frågor och angelägenheter. Den 9 mars hade vi besök av Västsvenska Handelskammaren som var inbjudna för att prata om Västsverige utifrån ett näringslivsperspektiv. De tog också denna bild på alla oss västsvenska moderata ledamöter, som nu också finns utlagd på Handelskammarens hemsida.














Ett säkert vårtecken

2011-03-17



I går avgjordes den årliga slottssprinten i en bana runt Stockholms Slott. Det är ett säkert vårtecken när man kör ut snö runt slottet. I år hade jag utsikt från första parkett, tävlingen gick alldeles utanför våra fönster, eftersom jag numera har mitt arbetsrum på Mynttorget i Gamla Stan. Kul med svensk seger på hemmaplan. I natt har förresten all snö körts bort igen. Nu kan det kanske bli vår på riktigt?

 

Praoreportage i Göteborgs-Posten

2011-03-13

I dag har min praoelev Maria Zetterberg, som är ungdomsreporter på Göteborgs-Posten, en artikel på tidningens ungdomssida Graffiti om sin vecka i Riksdagen. De två bilderna kommer från artikeln, och togs av frilansfotografen Annika af Klercker som följde oss några timmar i Riksdagen på uppdrag av Göteborgs-Posten.



Sahlins sorti

2011-03-11


Från Riksdagens föredragningslista från i onsdags. Säga vad man vill om Mona Sahlin - och jag har sagt mycket, och gillar inte den politik hon står för. Men inte fick hon någon verklig chans att modernisera sitt gamla betongparti. Jag förstår att hon lämnar riksdagen. Har en känsla av att hon känner sig ganska uppgiven. Tror inte att hennes efterträdare kommer att bli så mycket lyckligare.



Min elfte praoelev i riksdagen

2011-03-03



Denna vecka har jag besök av Maria som kommer från min egen hemort Ubbhult. Hon är min 11:e praoelev sedan jag blev invald i riksdagen 2006, och följer mitt arbete under veckan. Hon är dessutom ungdomsreporter för Göteborgs-Posten och kommer att skriva ett reportage i tidningen om sin vecka i riksdagen. Under veckan har vi bland annat träffat riksdagens talman Per Westerberg, och då tog jag dessa bilder.




Moderata riksdagsgruppen på internat

2011-02-04



Under två dagar har den moderata riksdagsgruppen varit på internat för att diskutera politikutveckling och börja planera för hur vi ska vinna valet 2014. Valrörelsen pågår ju ständigt, väljarnas förtroende måste man vinna varje dag. Just nu är opinionssiffrorna fantastiskt starka för Moderaterna, och det tänker vi ta vara på och visa att vi är det bästa partiet med den mest ansvarsfulla och framåtriktande politiken. Internatet innehöll givetvis även mycket social samvaro, och gav tillfälle att lite bättre lära känna en del av de nya moderaterna i riksdagsgruppen. Vi är ju 107 stycken, så det tar lite tid innan alla lär känna varandra.

På bilden förbereder statsministern sitt inspirerande anförande om våra politiska utmaningar för framtiden. Därefter gick finansministern igenom det ekonomiska läget och hot och möjligheter när det gäller den fortsatta utvecklingen. Anders Borg lade mycket fokus på arbetslösheten, som han förutspår kommer att fortsätta falla snabbt, ner mot en nivå på 5% 2014. Regeringens tydliga budskap är att Sverige ska vara bland eliten i Europa när det gäller att ha låg arbetslöshet.

Mitt under finansministerns anförande kom det glädjande TT-meddelandet om regeringens beslut om försäljning av en stor post Nordeaaktier, något som finansministern inte kunnat berätta för riksdagsgruppen innan hela marknaden fått kännedom om beslutet, eftersom det är en marknadspåverkande nyhet. Försäljningen slutfördes idag, och inbringade 19 miljarder till statskassan, pengar som i huvudsak lär användas för att amortera ned statsskulden, varvid statens räntekostnader sjunker.



2010-12-15 Moderat julfest

I går kväll hade den moderata riksdagsgruppen sin traditionella julfest. Långt över 100 personer var där, nästan hela riksdagsgruppen och så ett antal moderata ministrar. Om Carl Bildt twittrade om festen vet jag inte, men både han och statsministern var givetvis på plats.

Stämningen var på topp, vi gläds åt valresultatet och det starka opinionsstödet, och höstens voteringar har ju gått oväntat bra, vi har bara förlorat en enda votering.

Något dämpades stämningen när man märkte hur hård bevakningen av vår fest var, med poliser och Säpovakter utspridda både utanför huset och inne i lokalen. Visst är vi vana vid att våra ministrar har ett omfattande skydd och är omgivna av säpovakter, men det märks tydligt att säkerheten har skärpts ytterligare de senaste dagarna. Givetvis tryggt för oss, men ändå lite dystert att det ska behövas.

 



2010-11-25 En fantastisk kväll på slottet





I går kväll var det dags för kungafamiljens mottagning för den nyvalda riksdagen och regeringen. Efter en välkomstdrink tog hela kungafamiljen i hand och hälsade på alla gäster, och både kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine var på plats, liksom givetvis prins Daniel. Det var första gången jag hade tillfälle att hälsa på honom, och han verkade trivas i sin nya roll. Det bjöds sedan på konsert i den gamla Rikssalen på slottet, och därefter på en utsökt supé i festvåningen följt av kaffe i Bernadottegalleriet. Alla gäster klädda i smoking och vackra klänningar. På bilden till vänster står jag tillsammans med min riksdagskollega Ulrik Nilsson och väntar på att hälsa på kungafamiljen. Bilden ovan till höger från konserten i Rikssalen. De två nedre bilderna är från Bernadottegalleriet och angränsande salar.



Efter konserten bjöds det på supé i slottets festvåning. Vid mitt bord var drottningens sekreterare bordsvärd, och eftersom hon var min bordsdam blev det ett mycket intressant samtal kring vardagen på slottet, hennes arbete och kungafamiljens engagemang i olika frågor. Och middagen var utsökt god!

Livet som riksdagsledamot har utan tvekan sina mycket ljusa stunder. Tyvärr bjuder kungaparet bara på detta evenemang en gång vart fjärde år...fast det kan man förstå. 450 gäster var vi, och det är ingen liten bjudning att ordna till.
 


2010-11-03 Jag har fått ytterligare ett utskottsuppdrag

I går kväll beslutade riksdagsgruppen att ge mig ännu ett utskottsuppdrag. Jag blir nu extra ersättare även i mitt gamla utskott, Arbetsmarknadsutskottet. Tanken är att jag ska vara en länk mellan Arbetsmarknadsutskottet och Utbildningsutskottet, samt att jag efter bästa förmåga ska bidra med extra erfarenhet och kompetens när det gäller fackliga frågor, arbetsrätt och kollektivavtal. Dessutom ska jag fortsätta att ansvara för Moderaternas fackliga nätverk.

Jag kommer nu alltså att arbeta med tre olika utskott. I första hand Utbildningsutskottet, där jag främst ska arbeta med sådana utbildningsfrågor som har koppling till arbetsmarknaden. Dessutom som ersättare i Socialförsäkrings- utskottet där mitt fokus är att fortsätta engagera mig kring utvecklingen av sjukförsäkringsreformen. Och nu blir jag alltså även ersättare i Arbetsmarknadsutskottet.

Alla frågorna hänger ihop - mitt politiska fokus är arbetsmarknaden och hur vi får ut fler i arbete. Det handlar om arbetsrätten och hur den svenska modellen på arbetsmarknaden ska kunna skapa både trygghet för de anställda och flexibilitet för arbetsgivarna, det handlar om en bra utbildning som inte lämnar ungdomar i sticket och som leder till jobb för unga och kan hjälpa till med omställning vid arbetslöshet och förse företagen med välutbildad arbetskraft, och det handlar om rehabilitering av långtidssjuka så att de finner en väg tillbaka till arbete. Det ska bli kul att som enda moderat riksdagledamot finnas med i alla dessa tre sammanhang samtidigt och försöka bidra efter förmåga till en bra helhet i politiken. Och med tanke på både arbetsuppgifter och arbetsmängd kan man ju verkligen säga att det är arbetslinjen som gäller för min del...



2010-11-03 Partiledardebatt

Dagens partiledardebatt inleddes av oppositionsledaren Mona Sahlin. Hon konstaterade bland annat bittert att "endast 22% av de som hade ett jobb röstade på Socialdemokraterna" och att "ett arbetarparti måste ha stöd från det arbetande folket". Hon talade också om valresultatet som en katastrof. Så långt förstod jag logiken. Men resten av anförandet lät ungefär som före valet så det här med omprövning av själva politiken blir nog ganska smärtsamt. Undantaget är sexpartiöverenskommelsen kring det svenska deltagandet i FN-insatsen i Afghanistan. Där var Mona Sahlin tydlig med att S och MP bytt linje och släppt den tidigare rödgröna överenskommelsen för att skapa en politisk majoritet. För detta fick de också beröm från statsminister Reinfeldt. Lars Ohly var mindre nöjd och beskyllde Sahlin för att svika sina vallöften, samtidigt som han lovade att Vänsterpartiet kommer att lägga fram den numera övergivna rödgröna överenskommelsen som en egen V-motion.

Statsminister Reinfeldt pekade i sitt anförande på hur svenska folkets förtroende för politikerna faktiskt ökade under föregående mandatperiod enligt alla kända mätningar, att valdeltagandet också ökade till hela 85%, att blankröstarna minskade och att Alliansen fick 250.000 fler röster detta val än 2006. Över 49% av väljarna stödde Alliansen, vilket är det starkaste stödet för en svensk regering på flera decennier. Mona Sahlin invände bittert att regeringen saknar egen majoritet i riksdagen. Statsministern påpekade då att det endast är om alla de fyra oppositionspartierna röstar på samma förslag som regeringen förlorar, och att Mona Sahlin tydligt sagt att hon inte tänker samverka med Sverigedemokraterna. Därmed kändes det väl som om diskussionen om Alliansens regeringsduglighet var avklarad.

I övrigt upprepade statsministern hur starkt Sverige står efter krisen, men varnade också för att det kan komma nya bistra tider och att vi måste fortsätta ta ansvar för den svenska ekonomin. Jag misstänker att oppositionen kommer att se saken lite annorlunda den kommande åren.



2010-11-02 Historiskt möte med kommunfullmäktige i Mark



I natt kom jag ju hem från Spanien, och på grund av kommunikationsproblem kunde jag inte beställa biljett för att flyga upp till Stockholm idag innan Moderaternas gruppmöte började. Jag valde därför att i stället ta plats på min stol i Kommunfullmäktige i Marks kommun, som hade sitt första sammanträde idag. Hade jag varit i Stockholm hade givetvis en ersättare tagit min plats, men det kändes bra att vara med och ta beslut på detta historiska möte. Inte minst som jag blev personvald, dvs inkryssad i valet till kommunfullmäktige.

Mötet i kväll var historiskt på flera sätt. Moderaterna är med god marginal kommunens näst största parti och för första gången största Alliansparti i styrande ställning. Och eftersom Alliansen nu tillsätter kommunens högsta politiska post, kommunstyrelsens ordförande, blir det för första gången i kommunens historia en Moderat, Margareta Lövgren, som tar denna plats. Hon blir för övrigt den första kvinnliga kommunstyrelseordföranden i Marks kommun någonsin. På bilden till höger en alldeles nyvald kommunstyrelsordförande i arbete. Margareta kommer att få en tuff uppgift att leda kommunen med tre missnöjespartier och där ingen kan skapa en egen majoritet. Och de politiska utmaningarna är många, Socialförvaltningens individ och familjeomsorgsenhet är bara ett exempel.



Mötet i kväll blev en smula rörigt, eftersom det rådde oklarhet kring hur platserna i kommunens valberedning skulle fördelas. Socialdemokraterna begärde ajournering (bilden till vänster) och det rådde för en stund stor oklarhet och vilda diskussioner, innan vi fick fram kommunfullmäktiges arbetsordning och kunde läsa paragraferna innantill. Kommunen har numera inte mindre än tio partier (!), vilket gör alla val extra komplicerade. Valet slutade med att Socialdemokraterna, som först hävdade rätt till tre platser i valberedningen, mot en var för alla övriga partier, avstod från att kräva mer än två platser för att alla partier skulle bli representerade i valberedningen.

Kommunfullmäktiga valde också ett nytt presidium. Två något äldre gentlemän, förre riksdagsledamoten Lennart Brunander (C) blir kommunfullmäktiges ordförande, och Gunnar Nilsson (S) förste vice ordförande. Moderaterna står återigen för förnyelsen och föryngringen, i och med att Elise Benjaminsson blir andre vice ordförande.

Det var kul att återse alla gamla politikerkolleger igen, men tyvärr måste jag avsäga mig min plats i kommunfullmäktige franmöver eftersom mötena oftast ligger på kvällar när jag är i Stockholm. Bättre då att låta andra krafter ta vid.




2010-10-16 I Hans Nyhages fotspår...

Vid de första mötena med Utbildningsutskottet i veckan upptäckte jag ett intressant foto på väggen där alla tidigare utskottsordförande finns på bild. Fotot var på Hans Nyhage, moderat ordförande i utbildningsutskottet 1993-94 under Carl Bildts regering. Hans Nyhage var invald i riksdagen från vår valkrets, och bodde då i Kinna. Vid mitt första val efter att jag flyttat tillbaka till Ubbhult 1991 var Hans Nyhage den jag själv röstade på i riksdagsvalet, eftersom min röst givetvis gick till moderaterna. Inte kunde jag väl ana då att jag en dag själv skulle bli ledamot i det riksdagsutskott där han tidigare varit ordförande.

Jag träffar Hans Nyhage emellanåt när han besöker riksdagens veterandagar. Han brukar alltid leta upp mig och hälsa. Vi hörs ibland också via e-post eller telefon. Idag är Hans 86 år och bor i Halmstad. Han är fortfarande lika intresserad av politik och samhällsfrågor.

Jag är stolt och hedrad av att gå i hans fotspår som ledamot av Utbildningsutskottet. Hans bild hänger för övrigt som av en händelse alldeles bakom min stol i utskottsets sessionssal....






2010-10-08 Utbildningsutskottet blir mitt nästa uppdrag

I mitt personliga valmanifest markerar jag att mina tre viktigaste politiska områden är näringsliv, arbetsmarknad och utbildning. Alla dessa områden hänger ihop och flera riksdagsutskott arbetar med dessa frågor, och egentligen skulle man vilja arbeta i alla. Men det går ju tyvärr inte.

De senaste fyra åren har jag ju arbetat i Arbetsmarknadsutskottet och Socialförsäkringsutskottet. Detta har ju varit de två utskott som kanske varit allra mest utsatta i den mediala debatten, eftersom Alliansregeringen kanske gjorde sina allra största förändringar just inom dessa politikområden. Få utskott har nog haft hårdare och tuffare debatter i såväl riksdagen som i media. Nu är det mesta av lagstiftningen på plats och den kommande mandatperioden handlar mest om att justera och putsa på reformerna.

För kommande fyra år har jag blivit utsedd till ledamot i Utbildningsutskottet, där min moderate riksdagskollega Margareta Pålsson är ordförande. Tanken är att jag ska tillföra min erfarenhet från arbetsmarknadspolitiken till Utbildningsutskottets arbete och arbeta främst med frågor som handlar om kopplingen mellan utbildning och arbete. Viktiga politiska frågor framöver är ju bland annat att utveckla gymnasieskolan med yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar, och utforma ett system för lärlingsanställningar ute på företagen. Om dessa saker kommer det nog att bli en viss politisk strid. Trots att jag byter utskott kommer jag givetvis att fortsätta mitt engagemang för vissa av arbetsmarknadsfrågorna, främst då sådant som rör arbetsrätt, kollektivavtal och fackliga frågor, och inte minst försöka driva opinion för att fackliga organisationer ska avstå från att driva partipolitik och i stället se till sina medlemmarnas bästa.

Jag kommer också att fortsätta som ersättare i Socialförsäkringsutskottet och då främst engagera mig i frågor som rör sjukförsäkringsreformen. Det är ju en fråga där jag deltagit i många riksdagsdebatter under fyra års tid, och jag är väl insatt i ämnet. Att få sjukförsäkringsreformen att fungera riktigt bra på alla ställen i hela landet och se till att regelverket tillämpas som det var tänkt är en verklig utmaning och det ska bli spännande att fortsätta engagera sig även i denna fråga.

En bra sak med mina två utskottsplaceringar är att mitt ena utskott hanterar frågor som rör föräldrapenning och vårdnadsbidrag. Det ger mig förhoppningsvis viss möjlighet att driva opinion för en utvidgning av vårdnadsbidraget i framtiden, vilket var ett annat av mina personliga vallöften. Jag kan också vara en fortsatt stark röst mot utökad könskvotering av föräldrapenningen. Mitt andra utskott ger utrymme att försvara regeringens linje och avvisa könskvotering till olika utbildningar, vilket jag också lovade i valrörelsen.



2010-10-05 Riksmötets öppnande och regeringsförklaringen



Detta var femte gången jag var med vid Riksmötets högtidliga öppnande. Alla traditioner är närmast oförändrade, år från år. Här är jag själv på väg upp för trappan mellan alla folkdräkterna som paraderar i trappan. Gästerna underhölls denna gång av en kör från Göteborg.

När alla riksdagsledamöter och övriga gäster intagit sina platser anländer traditionsenligt talmannen, statsministern och kungafamiljen sist av alla.

(foto från riksdagens hemsida)









Nedan: Efter att Kungen förklarat riksmötet öppnat läser statsministern upp regeringsförklaringen och avslutar med att presentera den nya regeringen.



Dagen till ära hade man förändrat placeringen i kammaren igen och vi fick ännu en gång nya platser beroende på olika ersättare som skulle in i stället för nyvalda regeringsmedlemmar. Jag sitter denna period därför på stol 338 i stället för 339 förra mandatperioden och har min moderate riksdagskollega Cecilie Tenfjord-Toftby som bänkgranne. Hon fick ärva min gamla stol.

Nya regeringen blev väl ungefär som väntat. Statsministern valde att vara generös mot de mindre partierna och det tcker jag visar på mycket gott omdöme och gynnar ett gott samarbete inom Alliansen. Jag kan också konstatera att båda mina utskottsordföranden förra mandatperioden, Catharina Elmsäter-Swärd och Hillevi Engström, blev nya ministrar. Kul att vara personligt bekant med två ministrar och en utmärkt förutsättning för mig själv att kunna påveka politiken. Jag hann gratulera båda två i samband med kvällens traditionella kungliga konsert.



 

 



 

2010-10-04 Talmansval



Talmansvalet blev precis så utdraget som alla väntat sig, med två slutna omröstningar. Medieintresset var enormt, och omröstningen dramatisk.



På vänstra bilden köar ledamöterna valkretsvis för att lägga sin röst i de stora valurnan. Lite pikant är det att just Mona Sahlin (S) fick vara tjänstgörande ålderspresident under valet eftersom nuvarande talman inte kunde tjänstgöra på grund av att valet ju gällde honom själv, och därför steg åt sidan under själva valet. På högra bilden räknas rösterna.

Resultatet blev att Alliansens kandidat, Per Westerberg, vann med 194 röster mot 153. Av allt att döma fick han stöd från såväl Sverigedemokraterna som minst en röd-grön ledamot. Samtidigt var det en rödgrön ledamot som avstod från att rösta och en som saknades. Det innebär att Westerberg hade vunnit även om Sverigedemokraterna valt att rösta på den andre kandidaten. Valet av talman är mycket bra för Alliansen, eftersom talmansposten kommer att vara mycket viktig under denna mandatperiod med oklara majoritetsförhållanden. Per Westerberg är också den i särklass mest erfarne och kunnige kandidaten med längst riksdagserfarenhet och har varit en utmärkt talman de senaste fyra åren. Jag tror att många Socialdemokrater också egentligen tyckte valet var bra, och jag hörde en del kritiska kommentarer från rödgröna ledamöter som inte gillade Socialdemokraternas politiska spel kring talmansposten.

Vice talman blev Susanne Eberstein (S), och tredje vice talman blev Liselotte Ohlsson (FP). I valet av andre vice talman ställdes Miljöpartisten Ulf Holm mot en Sverigedemokrat. Men Ulf Holm fick stöd av samtliga ledamöter utom Sverigedemokraterna. Principen är viktig, de fyra talmännen utses av tradition bland de fyra största partierna. Sverigedemokraterna tillhör inte dessa, och ska därför inte heller ha någon talmanspost.



2010-10-04 Riksdagens upprop



Redan i morse var det mycket hård bevakning utanför Riksdagen inför befarande demonstrationer. På Mynttorget nedanför våra kontor syntes dock inte alltför många demonstranter. Inne i kammaren var det också fullt med åhörare när det var dags för oss tre Sjuhäradsmoderater att ropas upp. Lite som en skolstart i årskurs ett...



I mitten av de sex stolarna för Sjuhärad finns "Markbänken" där jag och Phia Andersson (S) ska samsas de kommande fyra åren. Bakom oss sitter Cecilie Tenfjord Toftby (M) och Ulrik Nilsson (M) och framför har vi Hans Ohlsson (S) och Ann-Christine Ahlberg (S).



2010-10-03 Slutliga valresultatet



Dagens Industri hade denna tydliga bild häromdagen över det slutliga valresultatet, och förutsättningen för de kommande fyra årens riksdagsarbete. Alliansen fick slutligen 49,28% och den rödgröna oppositionen 43,6%. Sverigedemokraterna fick 5,7%. Från Valmyndighetens hemsida har jag hämtat denna tabell över röstfördelningen 2010 jämfört med 2006. Valresultatet mera i detalj finns på Valmyndighetens hemsida

 

Röstfördelning

Förk. Parti Antal
2010
Andel
2010
Antal
+/-
Andel
+/-
Antal
2006
Andel
2006
M Moderata Samlingspartiet 1791766 30,06% +335752 +3,83 1456014 26,23%
C Centerpartiet 390804 6,56% -46585 -1,32 437389 7,88%
FP Folkpartiet liberalerna 420524 7,06% +2129 -0,48 418395 7,54%
KD Kristdemokraterna 333696 5,60% -32302 -0,99 365998 6,59%
S Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 1827497 30,66% -115128 -4,33 1942625 34,99%
V Vänsterpartiet 334053 5,60% +9331 -0,24 324722 5,85%
MP Miljöpartiet de gröna 437435 7,34% +146314 +2,09 291121 5,24%
SD Sverigedemokraterna 339610 5,70% +177147 +2,77 162463 2,93%
ÖVR Övriga partier 85023 1,43% -67528 -1,32 152551 2,75%
  Giltiga röster 5960408 100,00% +409130   5551278 100,00%
BLANK Ogiltiga röster - blanka 65938 1,09% -30984 -0,62 96922 1,72%
OG Ogiltiga röster - övriga 2336 0,04% +120   2216 0,04%
VDT Valdeltagande 6028682 84,63% +378266 +2,64 5650416 81,99%
  Antal röstberättigade 7123651   +231642   6892009  





2010-10-03 Första gruppmötet med nya riksdagsgruppen

107 nyvalda moderata riksdagsledamöter hade i eftermiddags sitt första gruppmöte. Vid gruppmötet valdes först Anna Kinberg Batra som ny gruppledare för den moderata riksdagsgruppen, varefter hon övertog ledningen för gruppmötet. Personligen har jag svårt att tänka mig någon som skulle vara bättre som gruppledare, så jag tror detta blir alldeles utmärkt. Anna har ett sätt och en personlighet som passar bra för att ena olika viljor, och hon har en lång politisk erfarenhet, senast som ordförande för EU-nämnden.

Statsministern höll också ett längre anförande för gruppen och hälsade alla nyvalda extra välkomna. Det blev en del kommentarer kring det nya politiska läget, moderaternas historiska valframgång och morgondagens talmansval. Vi hoppas naturligtvis att Per Westerberg (m) blir omvald som talman.







2010-09-29 Beviset






I dag kom beviset på att jag valts in för ytterligare fyra år i Sveriges Riksdag.
Intyget hänger nu på väggen hemma i arbetsrummet - bredvid intyget
från 2006.

(Klicka på bilden för läsbar storlek)















2010-09-20 Historisk framgång för Moderaterna och ökat stöd för Alliansen



Valresultatet för Moderaterna är det bästa i Sverige sedan rösträtten infördes. Aldrig har Moderaterna fått så starkt stöd av väljarna. Och aldrig har väl Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sammanlagt lidit ett så svidande nederlag. Moderaterna är nu lika stora som Socialdemokraterna och Sverige har fått en helt ny politisk karta. Valresultatet blev därmed ganska likt det som opinionsmätningarna visat de senste veckorna.

Valet är även historiskt genom att en borgerlig statsminister blivit omvald. Det har faktiskt aldrig hänt förut. Alliansen har dessutom ökat sitt stöd hos väljarna från 48,1% i valet 2006 till 49,3% i årets val. Runt om i Europa har regeringar lidit svidande valnederlag i spåren av finanskris och lågkonjunktur. I Sverige däremot får regeringen ökat stöd från väljarna. Det är ett riktigt gott betyg till Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Alliansen vinner över de rödgröna med 49,3% mot 43,7%, en seger med 5,6 procentenheter jämfört med segermarginalen på 1,7 procentenheter vid valet 2006. Alliansen har ett starkt mandat att leda Sverige den kommande mandatperioden och jag är övertygad om att vi ska klara av detta trots att vi inte har absolut majoritet i Riksdagen.

(bilden från Borås Tidnings förstasida idag)