April 2022

Skogsprat i Sandhult

2022-04-29

I dag deltog jag och två andra riksdagskolleger (Petter Löberg, S och Ingemar Kihlström KD) vid en träff med privata skogsägare i Sandhult norr om Borås, anordnad av LRF. Vi bjöds på lunch i en ganska lyxig "jakthydda" med grill och bänkar, och pratade länge om skogsbrukets villkor. Det var inte så mycket nytt i sak för min del, utan ytterligare en påminnelse om hur pressade privata skogsägare är av alla regler och nya hot som hela tiden riktas mot skogsnäringen. Och detta berör ca 300.000 privata skogsägare i Sverige.



Vi fick flera exempel, och ett av dem som jag tog med mig var att om det finns talltitor (en inte särskilt sällsynt fågel) i ett skogsparti kan detta stoppa en hel avverkning. Och talltitor finns nästan överallt. Samma sak kan gälla olika växter - har man ett bestånd med någon sällsynt blomma kan det stoppa en stor avverkning och i praktiken göra skogen ekonomiskt värdelös. Visst ska vi skydda hotade arter, men det måste finnas något slags balans när det gäller vad som är skyddsvärt och vad skyddet får kosta för en enskild skogsägare. I de fall skydd är befogat bör också markägaren ersättas ekonomiskt fullt ut av samhället för den ekonomiska skadan.

Ett annat exempel är när skogsägare vårdat sin skog i generationer och skapat en gammal skog med höga värden - då riskerar man att skogen plötsligt anses skyddsvärd och så får man avverkningsförbud. Detta motverkar ansträngningar för att vårda skogen och det är ju rakt motsatt effekt till det man egentligen önskar.




Vi ser hur EU sneglar på den svenska och finska skogen och gärna vill se att vi minskar avverkningstakten och skyddar mer skog. Detta trots att det definitivt inte är brist på skog i Sverige. Vi ser samtidigt hur "väldigt engagerade personer" (vissa säger med rätta aktivister) på våra myndigheter ibland gör väldigt stränga tolkningar av alla regelverk. De flesta privata skogsägare lever för sin skog, de älskar naturen och värnar om både växter och djur. Skogen har samtidigt en enorm betydelse för svensk ekonomi, svenska jobb och för viktiga miljösatsningar. Man måste kunna ha en helhetssyn på detta. Det är viktigt att regeringen i alla EU-sammanhang står upp för svenska intressen, och det är viktigt att lagstiftning och myndigheter inte går längre än vad som absolut krävs vid tolkning av olika EU-bestämmelser. Detta är frågor jag hela tiden har med mig i riksdagsarbetet, och jag är också engagerad i riksdagens Skogsnätverk där vi regelbundet träffar skogsindustrin.


 

 

Åtta viktiga förslag som stoppades av Centerpartiet ihop med S, V och MP

2022-04-29

Denna vecka har riksdagen röstat om en mängd förslag, bland annat inom kriminalpolitiken och rättspolitiken. Ett antal viktiga och nödvändiga lagändringar på förslag av M, SD, KD och L har har Centerpartiet tyvärr valt att rösta ned med hjälp av S, V och MP. Detta har gjort att bra och genomarbetade motionsförslag från företrädare för våra fyra partier fallit med en enda röst i riksdagen. Här är åtta av de viktigaste lagskärpningar och förslag som Centerpartiets nejröst har stoppat (det finns fler).

Varför ska man inte få använda preventiva tvångsmedel mot kriminella gäng? Varför ska det inte vara kriminellt att vara medlem i en grovt kriminell organisation? Varför ska man inte skärpa reglerna för villkorlig frigivning? Varför inte se över möjligheten att ta vissa personer i förvar om de utgör ett mycket stort hot mot samhället även efter frigivning? Varför inte skärpa straffet för våld mot tjänsteman? Varför inte kriminalisera illegala vägspärrar? Varför inte ta bort undantagen som möjliggör månggiften? Allt detta stoppades av S, C, V och MP.


Jag har full respekt för att man ibland väljer att rösta nej till enskilda motioner av olika skäl, trots att man i grunden kan tycka att förslag går i rätt riktning. Exempelvis kan förslagen vara alltför detaljerade för att kunna tas rakt av, eller så har man kanske bättre genomarbetade förslag själv. Ibland hänvisar man till att det redan pågår en utredning i någon viss fråga. Men i dessa åtta ärenden är det faktiskt svårt att se några rimliga skäl att rösta nej.

Riksdagen röstade däremot igenom bland annat ett förslag om effektivare förverkande av brottsvinster, samt effektivare användning av biometrisk information i samband med brottsutredning. Även här försökte S , C och V att stoppa förslagen, men i dessa frågor fick vi lite oväntat stöd av MP och därmed gick förslagen igenom. 




 

 

Talmannens vårmiddag

2022-04-28

Idag var jag en av de riksdagsledamöter som var inbjuden till Talmannens Vårmiddag i riksdagen. Det är en återkommande tradition där talmannen bjuder in politiker, fd partiledare, ambassadörer, landshövdingar, ministrar, myndighetschefer, idrottsmän, artister mm. Trevligt och gott, och man träffar alltid nya intressanta människor. 





Hittade lite fd partiledare och ministrar med: Frän vänster Bengt Westerberg, Maria Leissner, Göran Höglund, Lars Leijonborg, Jan Björklund och undertecknad. 



Vårmiddagen hölls i Riksdagens vackra Sammanbindningsbana.



En av hedersgästerna var Ukrainas ambassadör, Andrii Plakotniuk. Han var hårt uppvaktad av alla som ville prata, men det blev i vart fall tid att ta ett foto.





Min motion om folkräkning var en av dem som bifölls av riksdagen

2022-04-28

I går var en bra dag på jobbet. Då röstade nämligen riksdagen oväntat för att ge regeringen i uppdrag att genomföra en folkräkning. Därmed fick jag och några andra ledamöter igenom våra motionsförslag om detta.

M, SD, KD och L röstade för att genomföra en nationell folkräkning för att få kontroll över vilka människor som finns i landet och deras identitet. Omröstningen slutade 141-140 i vår favör, trots att de fyra partier som var emot (S, V. CV och MP) borde vunnit med samma siffror. Orsaken till vår seger var att en ledamot från S röstade ja av misstag. Den skyldige var förre näringsministern Ibrahim Baylan. Jag tackar och bockar!


 


 

 

Seminarium om vindkraft, havsmiljö och fiske

2022-04-27



Dagens andra seminarium handlade om vindkraft, fiske och havsmiljö. En bred fråga som aktualiserats i takt med att allt mer havsbaserad vindkraft planeras. Alla havsområden med vindkraft avlyses för fiske, vilket skapar stora problem - vindkraftverken står ofta på områden med grundare djup och på bankar och kobbar, där det normalt också är goda fiskevatten. För de få yrkesfiskare som är kvar längs ostkusten är detta ett reellt hot.

Det blev också en diskussion om det kommunala vetot mot vindkraft (som moderaterna vill behålla), risken för kraftigt höjda nätavgifter när konsumenterna ska bekosta anslutningen av havsbaserad vindkraft, vindkraftens möjlighet att öka elproduktionen, hänsyn till närboende både vid landbaserad och havsbaserad vindkraft, omhändertagande av rivna vindkraftverk och en massa annat.

Jag anser som bekant att vindkraft kan vara okej att bygga i områden där man inte stör någon, eller längs motorvägar, järnvägar och vid industriområden. Det kan också fungera på lämpliga ställen till havs. Men att inbilla sig att Sverige ska basera sin huvudsakliga elproduktion på vindkraft är en återvändsgränd. Och kostnaderna för byggande, anslutning, rivning och återställande måste rimligen bäras av vindkraftbolagen och tas ut på elpriset, inte smygvägen läggas på elnätskunderna eller skattebetalarna.


 

 

Seminarium om hur höga bilkostnader drabbar företag och jobb

2022-04-27



Dagen inleddes med att  Riksdagens Bilnätverk (som jag och tre andra moderater startade upp 2019) arrangerade ett frukostmöte med företrädare för Motorbranschen, Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads. Temat var betydelsen av ökade bilkostnader för företagen och deras anställda.

Den kosta sammanfattningen är att väldigt många nya pålagor och kostnadsökningar för bilismen inträffat de senaste åren, vilket driver upp kostnaderna för företagen och deras anställda - och därmed i en förlängning prishöjningar för företagens slutkunder och konsumenterna.  Från Byggnads kom även en tydlig vädjan om att öka dagens skattefria reseersättning på 18.50 till betydligt högre nivåer för dem som gör tjänsteresor med egen bil i arbetet. Vi diskuterade också drivmedelskostnaderna, reseavdragen, tillgången på laddplatser för elbilar och ett antal andra frågor. 

Bilen är helt avgörande för att näringslivet och samhällsservicen ska fungera, och det känns bra att representanter för de tre största partierna var på plats (S, M och SD) samt att det trots allt finns en hyfsad samsyn om bilens betydelse, även om jag anser att S i alltför hög grad gått MP:s ärenden i dessa frågor.   

 

 

 

En ny moderatledd regering kommer ta krafttag mot upplopp och kravaller

2022-04-26

Förra veckan hade partiledarna för M, SD, KG och L en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter med anledning av de allvarliga upploppen och kravallerna i flera städer nyligen. I artikeln nämns fyra prioriterade områden:

För det första: Inför nolltolerans mot aggressivt och utmanande beteende mot polis och ordningsmakt. Skärp straffen för våld mot tjänstemän och våldsamt upplopp. Idag är minimistraffet för våld mot tjänsteman böter, men det borde vara minst sex månaders fängelse. Det är dags att utreda ett återinförande av brottsrubriceringen ”missfirmelse mot tjänsteman”, för att visa att Sverige inte accepterar att poliser kränks, förolämpas och bespottas. Det nya blåsljussabotagebrottet används sällan och leder i praktiken till låga straff.
 
För det andra: Polisen måste få kraftfullare verktyg för att kunna möta upplopp. Vittnesmål från poliser som deltagit i insatserna visar att de varken har möjlighet att fullt ut skydda sig själva, eller stävja det extrema våldet de möter i dessa situationer. Det är inte bara farligt för poliserna, utan undergräver även deras möjligheter att skydda allmänheten. Därför måste ordningsmakten få bättre verktyg såsom vattenkanoner och annat som används i andra europeiska rättsstater för att hantera vid allvarliga ordningsstörningar som urartar. Åtgärderna ska naturligtvis alltid vara proportionerliga mot de hot och det våld som polisen möter.
 
För det tredje: Poliserna ute på fält måste bli fler. Det ständiga misslyckandet att fylla platserna på polisutbildningen de senaste åren gör att regeringens löften om ännu fler tomma platser saknar trovärdighet. Problemet är inte att det inte finns utbildningar att söka, problemet är att de villkor som idag erbjuds blivande poliser är för dåliga. Våra partier har den gångna mandatperioden åstadkommit stora satsningar på höjda polislöner och bättre villkor för polisen. Socialdemokraterna har motsatt sig varje extra krona till höjda polislöner. Vi vill fortsätta satsa på höjda polislöner så att det lönar sig bättre att ta ett av Sveriges absolut viktigaste jobb. Fler kommer att vilja ansluta och fler kommer orka vara kvar i yttre tjänst, om de patrullerande poliserna blir fler.
 
För det fjärde: Tydlighet mot organiserade våldsverkare och gängkriminella. Som rikspolischefen påpekat utgörs kärnan av de som deltagit i upploppen av organiserade våldsverkare och gängkriminella som har en fientlig inställning till samhället i allmänhet, och till polisen i synnerhet. Mot dessa kretsar krävs en tydlighet i agerandet från statens sida som inte kan missförstås.


 

 

Intervjuad om min syn på regeringens utredning om skärpt smittskyddslag

2022-04-25

Jag har flera gånger varnat för både den svenska och utländska politikens hantering av pandemin, med på sina håll drakoniska inskränkningar av människors frihet utan någon som helst vetenskaplig analys av nyttan och framstressad vaccinationshysteri som på många håll följdes upp med krav på vaccinpass för att helt enkelt få leva fritt i sitt eget land - något som tyvärr även fanns under en kortare tid även i Sverige. Följden blev bland annat att politiker och myndigheter skapade misstro mellan människor, men medförde också ett minskat förtroende för politiker, samhälle - och för vacciner, och det skapade en fantastisk grogrund för olika konspirationsteorier - helt enkelt för att det var svårt att förklara de orimliga besluten i ett antal länder på annat sätt än som en följd av något slags världskonspiration som ville ta makrten över människorna. 

Vi såg hur vanligtvis civiliserade länder som Australien och Canada tappade hela sin värdighet och behandlade människor extremt illa under pandemin. Vi såg hur normalt stabila länder i vår närhet, som Österrike och Tyskland hotade med enorma böter för dem som inte vaccinerade sig mot covid - förslag som senare drogs tillbaka som tur var. Vi hörde hur "liberala" premiärministrar i både Frankrike och Canada uttalade att de som inte vaccinerade sig "inte var riktiga medborgare". Och även i Sverige fanns brett politiskt stöd för att kräva uppvisande av vaccinpass för att få delta i vissa aktiviteter - något jag själv som bekant öppet vägrade att rösta för i riksdagen. I dag upplever jag att många lagt detta bakom sig, en del skäms och andra låtsas som att de egentligen aldrig var för detta. Men när det var skarpt läge var det inte många som stod upp för grundläggande mänskliga fri och rättigheter och vi som kritiserade politikens bristande respekt för grundlagen blev ganska hårt angripna.

I Kina ser vi nu fullständigt hårresande reportage och amatörfilmer som visar hur 25-miljonersstaden Shanghai stängts ned för att stoppa omikron - som i praktiken knappast gör särskilt många sjuka. Hela staden har varit nedstängd i snart fyra veckor, och folk svälter. På nätterna samlas människor på sina balkonger och skriker ut sin ilska över staden. Många vittnesmål finns om självmord där människor hoppar från hustak och balkonger eller hänger sig i sina lägenheter. Myndigheterna låser ytterdörrarna och låter inte någon komma ut, inte ens för att rasta hunden. 

Det är mot denna dystra bakgrund som i vissa delar uppvisade ett totalt sammanbrott för normala västerländska frihetsvärderingar och respekt för individen som man ska se debatten kring regeringens översyn av smittskyddslagen och därmed eventuellt kopplade grundlagsändringar.

I september tillsatte den svenska regeringen en utredning för att se över smittskyddslagen i spåren av pandemin. Att dra lärdomar av det som gjordes är enligt min åsikt självklart vettigt och naturligt. Samtidigt säger utredningsdirektiven att utredaren även ska titta på en del mer långtgående förslag som eventuellt kan gränsa till en begränsning av grundlagens fri och rättigheter. Detta oroar många, och jag har full förståelse för det, kopplat till det jag skrivit ovan. Många människor är helt enkelt oroliga.




Jag blev nyligen intervjuad av tidningen Epoch Times och i förra veckans nummer finns nu denna artikel. Där säger jag dels att det är rimligt att se över smittskyddslagen och naturligt att man drar lärdomar av pandemin och ser över gällande lagar. Men jag konstaterar också att det alltid finns risk för att politiker och myndigheter går för långt och tar beslut om åtgärder som inte hör hemma i ett civiliserat rättssamhälle. Förslag som möjliggör krav på vaccinpass som krav för att få röra sig fritt i sitt eget land är en av de saker jag anser vore orimliga. Jag anser dessutom att de folkvalda politikerna i riksdagen ska vara involverade så mycket som möjligt i alla beslut som innebär inskränkningar av mänskliga fri- och rättigheter, även i en pandemi. Detta är en garanti för transparens och för att  medborgarna ska kunna utkräva ansvar för de beslut som tas. Man bör därför enligt min åsikt inte ge regeringen och myndigheterna för mycket makt över dessa frågor. 



Jag konstaterar också att det är helt omöjligt att säga något om utredningens förslag förrän de presenteras i maj. Det vissa debattörer gör just nu är att gissa eller måla upp en bild av mer eller mindre skrämmande konspirationsteorier som saknar all form av realism. Låt oss väntra några veckor och ta del av utredningen innan vi tar ställning till förslagen. Samtidigt tar jag både frågan och människors oro på stort allvar. Skulle något visa sig vara mindre genomtänkt kommer jag inte att tveka att ta strid mot detta. 

Läs förresten gärna mina samlade inlägg om pandemin, misstagen i inledningen av pandemin, överdrifterna i slutet av pandemin, mina tankar kring  restriktionerna och kritik mot kraven på vaccinpass och annat kring covid19 på denna sida.

 


 

Vad får den stoppade koranbränningen i Borås för långsiktig effekt?

2022-04-23

Den danske aktivisten som sökt tillstånd för att bränna en koran i Borås fick avslag av polisen. Det är nog få som i sak sörjer hans uteblivna besök. Hans agenda är definitivt motbjudande. Samtidigt reser det avslagna tillståndet viktiga principiella frågor. Så här såg polisens motivering ut enligt samstämmiga uppgifter och citat i media:



Motiveringen väcker flera frågor. För det första: Polisen ska såklart inte ge tillstånd för sammankomster där allmänheten kan utsättas för fara. Men i detta fall var det ju inte den som sökte tillstånd som utsätter någon för fara, utan extremister och kriminella grupper som använder sammankomsten som ursäkt för att angripa polisen. 

För det andra uttrycker alltså polisen en egen åsikt om syftet och retoriken kring sammankomsten. Det är definitivt inte polisens uppgift att recensera eller ha synpunkter på en sammankomst. Det är inte heller polisens uppgift att bidra till att "slå hål" på någon retorik. Polisens uppgift är att helt opartiska och neutrala hålla ordning på sammankomster, garantera vår grundlagsskyddade yttrandefrihet (även då flertalet inte uppskattar det som uttrycks), och garantera allmänhetens trygghet. Att i praktiken avslå ett tillstånd på grund av bristande polisförmåga att hantera situationen är inget man bör applådera. Och uttalandena från kommenderingschefen går enligt min åsikt långt över gränsen för vad som är polisens roll.

Den som citeras är alltså kommenderingschef för den "särskilda händelsen Val 2022". Alltså ansvarig i Västsverige för den kommande valrörelsen inför höstens val. Detta gör beslutet ytterst problematiskt. Nu skickar polisen alltså signalen att om bara ligister och extremister ser till att starta tillräckligt omfattande kravaller i samband med grundlagsskyddade sammankomster eller manifestationer så kommer polisen sannolikt avslå tillstånd för liknande sammankomster i framtiden. Polisen låter med andra ord i praktiken kriminella grupperingar och extremister styra vad som ska få uttalas eller inte. Vart tar då vår grundlagsskyddade yttrandefrihet och demonstrationsfrihet vägen?

Vad händer om islamister eller andra extremister sätter i system att regelbundet starta kravaller i samband med något visst riksdagspartis valaktiviteter i höst? Kommer polisen då att stoppa detta parti från att fortsätta kampanja? Ribban är satt. Gatans parlament har tillåtits styra vad som får sägas och inte. Det hotar i förlängningen hela vår demokrati.

De som applåderar beslutet från polisregion Väst borde fundera ett varv till. Yttrandefriheten i Sverige får inte hanteras på detta sätt. När man samtidigt såg partiet Nyans hålla en manifestation på Mynttorget i Stockholm idag blir situationen extra allvarlig. Talare skanderade att den som utför det allvarliga brottet att bränna en koran måste sättas i fängelse (!). Partiet Nyans förespråkar alltså blasfemilagar i det sekulära Sverige - den som hädar Islam ska bestraffas. Det är mot denna bakgrund extra allvarligt att polisledningen i Region Väst indirekt tar islamisternas parti genom att låta dem styra tillståndsgivningen. 

Jag anser fortfarande att Jönköpingsborna var ett föredöme. När koranbrännaren kom till Jönköping hade han tillstånd till sin manifestation. Men då han kom lämnade alla invånare den aktuella platsen och teg ihjäl manifestationen. Inga kravaller, ingen uppmärksamhet. Bara en markering värdig en demokrati som hyllar yttrandefriheten - och rätten att samtidigt tycka annorlunda. Det hade jag hoppats på även i Borås nästa fredag. Men nu får inte boråsarna chansen att upprepa jönköpingsbornas värdiga protest.




 

Bara extrema media vägrar ta avstånd från den ryska nomenklaturan

2022-04-23



Det är lite fascinerande att se vilka nättidningar angripit mig för min tweet där jag lite provocerande uttryckte min frustration över möjligheten att personer från den ryska överklassen kan turista i Sverige samtidigt som deras landsmän mördar och förstör i Ukraina. Inläggets syfte var att skapa reaktioner och få en debatt kring behovet av att vara restriktiv med visum till ryska medborgare som tillhör eliten i landet. Se föregående inlägg nedan.

En av de som hängde ut mig var Fria Tider, som numera får betraktas som en av den ryska regimens tydligaste megafoner i Sverige. Deras artiklar trumpetar inte sällan ut Putins desinformation, lögner och propaganda helt utan urskiljning. Att de skulle hoppa på mig var väntat.

Den andra var Samhällsnytt. Det är en nättidning som jag annars inte klassar som Putintrogen. Däremot är den aktuelle reportern uttalad försvarare och relativiserande när det gäller den ryska invasionen. Han har tidigare varit en av mina följare på twitter, och när vi kom i diskussion kring Rysslands krig mot Ukraina för en tid sedan vägrade han ta avstånd från Putins invasion. Det medförde att jag blockade honom på twitter (vilket jag gör med alla som inte tar avstånd från Putins övergrepp mot den ukrainska befolkningen). Hans ganska vassa artikel känns mer som en personlig hämnd. Dessutom innehåller hans artikel flera faktafel när han tror sig "avslöja" att de ryssar jag mött i Gamla stan inte alls var ryssar utan en grupp ukrainska kvinnor (!). Fast han hänvisar till fel vecka, och dessutom var det inte en grupp kvinnor jag mötte. Jag har dessutom säkra indikationer på att det i detta fall var just ryssar. Personerna är dock i sig ointressanta, det är den principiella diskussionen om visumfrågan som är viktig.

Den tredje var Aktuellt Fokus - en liten nättidning på yttre vänsterkanten. Totalförsvarets forskningsinstitut beskriver den som en anarkistisk tidning som kopplas ihop med vänsterextrema AFA. Samtidigt är en av dem som driver nättidningen en före detta nazist som varit medlem i Nationaldemokraterna.

Dessa tre nätpublikationer var alltså de enda medier i landet som hade synpunkter på min tweet. Överiga verkade förstå det principiella huvudbudskapet.  Extremvänster och extremhöger förenas i sin ovilja att tydligt och reservationslöst ta avstånd från Putins övergrepp på det ukrainska folket, det folkrättsvidriga kriget och de uppenbara krigsbrotten. Det säger en del.

Och jag står för min tweet, om nu någon undrar. 




Sverige borde se över reglerna för visum till ryska medborgare

2022-04-21

Ända sedan kriget i Ukraina startade har det förekommit diskussioner om att skärpa visumreglerna för ryska medborgare, exempelvis studenter, affärsmän och turister. Bakgrunden är såklart att det knappast är den "vanlige ryssen" eller mödrarna till de ryska soldaterna som åker till Sverige för affärer, studier eller turism. Det är tvärtom den så kallade nomenklaturan som kan unna sig detta - oligarker och företrädare för organisationer och företag, höga politiker, regimtrogen media, höga militärer - och självklart deras familjer, släktingar och vuxna barn. Människor som ofta har gott om pengar, och som dessutom oftast har tillgång till både euro och dollar, eller har bankkonton med kreditkort i utländska banker - vilket är nödvändigt vid resor eftersom det inte ens går att växla rubel i Sverige eller EU just nu. Även om den ryska turismen i Sverige totalt sett varit ganska liten sedan pandemin är ryssar samtidigt den grupp turister som spenderar mest pengar per person vid sina besök i Sverige. Det är en mycket kapitalstark grupp. Detta är dessutom människor som rimligen är betydligt mer välinformerade än andra om vad som verkligen händer i Ukraina, som har tillgång till internationella media och internet och även ofta har kontakter utomlands eller rent av tidvis bor i andra länder. Den ryska eliten med andra ord.

Ryssar är under normala förhållanden en hyfsat stor turistgrupp i Stockholm sommartid, man ser dem ganska ofta i Gamla Stan, ibland med medföljande guide. Idag vet ingen i vilken omfattning det kommer ryska turister till Sverige även denna sommar, men man kan väl möjligen anta att det blir färre än vanligt till följd av kriget. Det går ju exempelvis inte längre att flyga direkt till Sverige på grund av flygblockaden, och det verkar gå färre färjor än tidigare över Östersjön. Möjligen kan en del komma med de stora kryssningsfartygen som anländer till Stockholm sommartid, eller med egna fartyg från exempelvis St Petersburg eller Kaliningrad. De ryska turister som ändå kommer har oftast ett kortare turistvisum, precis som svenskar behöver ha för att besöka exempelvis St Petersburg eller Moskva. 

Min fundering är hur ryska dissidenter eller regimkritiker i Sverige upplever ryska turister med sannolik koppling till den ryska "eliten" mitt under ett pågående krig? Och hur upplever ukrainska flyktingar grupper med turistande ryssar som njuter av våren i Stockholm, samtidigt som deras landsmän krigar i Ukraina, dödar civila och förvandlar människors bostadsområden till grus? Och hur känns det att möta välkända Putinstödjande oligarkers studerande barn på stan i Sverige när man är ukrainsk flykting? Även om det kanske inte handlar om ett stort antal personer är diskussionen viktig rent principiellt.

För egen del reagerar jag även på det principiella att låta ryska turister och affärsmän mfl besöka Stockholm samtidigt som deras egen statsledning öppet hotar Sverige. Det har nu till och med framkommit att Ryssland presenterat en lång lista med hot som man avser att verkställa om Sverige söker medlemskap i Nato. Att länder försöker använda utpressning mot varandra är ociviliserat och hör inte hemma i internationella relationer år 2022. Det finns definitivt en säkerhetsaspekt på detta - vi skickar nu hem misstänka spioner och andra "icke-diplomater" från Rysslands ambassad. Att samtidigt släppa in andra ryska medborgare på turistvisum eller som affärsmän eller studenter känns minst sagt tveksamt - hur vet vi vilka personer som döljer sig bland dessa personer? Hur vet vi vad dessa personer kan tänkas ha för uppgifter i ett skarpt läge? Vi vet exempelvis att andra regimer tidigare bedrivit spionage på flyktingar från det egna landet, och att militärer och sabotörer mycket väl skulle kunna komma hit på turistvisum. Ytterligare en fråga i detta sammanhang är ju ryskägda fastigheter eller fritidsbostäder i Sverige. 
Redan när jag själv gjorde lumpen på 1980-talet diskuterades riskerna med att ryska medborgare äger fritidsbostäder på känsliga platser i Sverige, och hur dessa bostäder eventuellt skulle användas i ett skarpare läge. 

Är det då inte fel att skuldbelägga eller misstänkliggöra besökande ryska turister, affärsmän och studenter på grund av det säkerhetspolitiska läget eller kriget i Ukraina? Jag tycker inte det. Det handlar om att värna Sverige och alla de människor som bor här, och då inte minst ryssar, balter och ukrainare i Sverige som känner ett hot från den ryska regimen. Många sanktioner slår direkt mot ryska medborgare som är fast i Ryssland. Många av dessa är fattiga och drabbas samtidigt av stigande kostnader till följd av omvärldens sanktioner. Att utöka sanktionerna till att stoppa visum för mer välbeställda ryska medborgare och ha skärpa kontrollen av vilka ryssar som befinner sig i landet tycker jag vore helt rimligt. 

Vissa ifrågasätter hur man ens ska kunna skilja på ryssar och andra rysktalande personer från exempelvis Baltikum eller Ukraina. Svaret är enkelt - det upptäcker man vid visumansökan. Rysktalande personer från Baltikum behöver inte visum till Sverige, inte heller personer från Ukraina. Däremot krävs alltså visum för ryska medborgare. Saken är alltså ganska enkel att hantera.

Att i ett krigsläge ifrågasätta ett krigförande lands medborgare på besök i Sverige tycker jag är en högst rimlig effekt av att det råder krigsläge i Europa och att Ryssland öppet hotar Sverige. I det läge som råder finns det inte plats för naivitet. 
Att det sedan inte är så säkert att det i praktiken skulle beröra särskilt många är en annan sak - men det vet ingen säkert idag. 


Jag vill samtidigt påminna om att jag tidigare skrivit ett flertal inlägg på blogg, twitter och facebook där jag uppmanar människor att inte döma ryssar i Sverige kollektivt för det som händer i Ukraina. Jag står fast vid det. Jag har även vid upprepade tillfällen framhållit dem som öppet demonstrerar mot kriget i Sverige, men också alla modiga människor som protesterar i Ryssland. Här ett foto från ett av mina blogginlägg från en demonstration i Göteborg (jag har maskerat de ryska demonstranternas ansikten för säkerhets skull).



Detta inlägg syftar såklart inte på rysktalande eller ryssar generellt. Inte heller några specifika individer - utan avser ryska medborgare som besöker vårt land. Varje rysk medborgare, i Ryssland såväl som i Sverige, förtjänar att bedömas på egna meriter. De ryssar som öppet står upp mot Putin och kriget förtjänar vår fulla respekt. De är modiga hjältar! Även de som inte vågar protestera av rädsla för eget eller andras liv i Ryssland är värda respekt. De som inte förstår vad som händer i Ukraina och som litar på rysk regimstödd media är rimligen också förlåtna - de råder ju inte själv över att de är vilseledda. Men de som tillhör den politiska, mediala, ekonomiska eller militära eliten i Ryssland och som har tillgång till pengar och information utan att bry sig, eller rent av öppet försvarar invasionen av Ukraina förtjänar inte vår medkänsla. Det är i huvudsak dessa och deras familjer och släktingar som har råd och möjlighet att turista, studera eller göra affärsresor till Sverige. Och det tycker jag vi borde överväga att sätta stopp för. Däremot bör vi vara generösa med att bevilja skydd eller uppehållstillstånd för människor som flyr från Ryssland och vill starta ett nytt liv i Sverige, och värna goda relationer med alla ryssar och rysktalande personer som inte ställer upp på Rysslands krig.





 

M och SD röstade för avveckling av hela Bonus-Malus-systemet

2022-04-20

I dag röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna nej till skärpta regler i Bonus-Malus-systemet, samt för att avveckla hela systemet. Anledningen är att systemet motverkar sitt syfte och dessutom slår hårt mot glesbygden. 



 Den längre motiveringen är följande:

1. För att sänka koldioxidutsläppen behöver miljöåtgärderna ha en tydlig effekt. Miljö- och klimatpolitiken behöver mer av kostnadseffektiva åtgärder och mindre symbolpolitik. Miljövänliga transporter är en hörnsten för en lyckad klimatomställning. För det behövs bl.a. en utbyggd laddinfrastruktur i hela landet samt satsningar på utbyggd kärnkraft för att tillgodose det ökade behovet av el. Regeringens föreslagna skärpning av bonus malus-systemet kan innebära en höjd malusskatt om flera tusen kronor om året. Riksdagen bör avslå regeringens förslag som är en ytterligare försämring av ett redan bristfälligt skattesystem

2. Bonus malus innebär i korthet att tyngre fordon beläggs med högre skatt, pengar som sedan subventionerar inköp av exklusiva miljöbilar. Inverkan på koldioxidutsläppen är begränsad och det bör framhållas att elektrifieringen av bilflottan fortgår även utan subventioner. Det mest fundamentala problemet är att bonus malus motverkar sitt syfte att ställa om fordonsflottan. De som har fossilbilar får ett svagare ekonomiskt incitament att byta ut sin bil mot en som drivs på förnybar energi, vilket i sig gör att bonus malus bidrar till att omställningsprocessen blir långsammare än vad som är avsikten. Enligt bedömare ökar den genomsnittliga bytestiden för fordon med flera år till följd av de omvända effekter som uppstår i bonus malus. I realiteten innebär bonus malus även att pengar överförs från familjer, ofta på landsbygden, som behöver något större fordon, till höginkomsttagare i tätort. Problemet är att skattehöjningen för många bilägare blir högst kännbar; det handlar om tusentals kronor per år, beroende på bilmodell. Bonus malus ska ses i en större kontext, där regeringen konsekvent lägger allt större pålagor på bilister i glesbygd. Regeringen bör återkomma med förslag om att avskaffa bonus malus.


 

 

Varför använder inte svensk polis vattenkanoner vid upplopp?

2022-04-20

När man träffar eller pratar med poliser kommer ofta frågan upp om användning av vattenkanoner för att polisen ska kunna stoppa eller skingra större folksamlingar i samband med upplopp eller kravaller. Utomlands, exempelvis i Danmark, Tyskland och Nederländerna används detta vid behov. 

Frågan lyftes även i Radio Sjuhärad igår, där tidigare polischefen och nuvarande polisläraren Lena Matthijs framförde att vattenkanoner skulle vara välkommet i allvarliga lägen där det handlar om nödvärn. 

Jag ägnade en stund åt att gräva lite kring detta. Sverige har faktiskt haft en (1) vattenkanon, den anskaffades av polisen 1954. Men vad det verkar har den aldrig använts "skarpt" av polisen, och finns idag som utställningsföremål på Polishögskolan i Solna. 

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell har föreslagit att polisen ska anskaffa vattenkanoner. Och ska det kunna bli verklighet behövs givetvis också finansiering. Vare sig fler poliser eller ny utrustning är gratis. Förslaget stöds av fler partier, bland annat L och SD, och skulle sannolikt kunna bli verklighet med en ny regering.

Nu tycker jag det är hög tid att Sverige anskaffar ett antal vattenkanoner som är tillgängliga i våra storstadsområden. Det verkar vara ett utmärkt sätt att beslutsamt skingra ett upplopp eller hotfull folksamling, och utan att någon kommer till större skada än att bli blöt eller i värsta fall drabbas av några blåmärken. Ett förhållandevis humant sätt att med kraft ta itu med upplopp och kravaller där både allmänhet och polis hotas och där egendom förstörs. 


 

 

Elnätsbolagens monopol höjer redan oskäliga elnätsavgifter ytterligare

2022-04-19

Att elpriset denna vinter varit extremt högt är de flesta elkunder plågsamt medvetna om, särskilt de som har rörligt elpris. Tack vare att moderaterna tog strid i denna fråga redan i december får nu många konsumenter en statlig elpriskompensation på upp till 2.000 kronor gånger tre månader, alltså som mest 6.000 kronor. Moderaternas förslag var ett annat och mer rättvist stöd i form av slopad energiskatt, men detta fick inget stöd från regeringens sida. Nu blev det en annan lösning, och det är alltid något.

Ett problem som däremot inte diskuterats på länge är de höga elnätsavgifterna. Dessa avgifter går inte att påverka nämnvärt, och man kan inte byta elnät. Man är helt enkelt fast för alltid hos nätleverantören, som sedan i sin tur kan höpja elnätsavgifterna lite som man vill. 

Det senaste exemplet fick vi själva i ett brev från E.ON (gällande vårt sommarhus som ligger i elområde fyra, alltså det dyraste området i Sverige). Så här skriver man när man motiverar en extra höjning av nätavgiften:


  

Detta är alltså ett exempel. Jag vill inte peka ut just E.ON som värre än någon annan., de flesta elnätsbolag tar ut orimliga avgifter. Och med tanke på de skyhöga nätavgifter man redan tar ut, och de vinster som nätbolagen gör redan idag på dessa nätavgifter tycker man ju att en extra höjning med denna motivering känns ganska onödig. Det känns mer som ett sätt att mjölka ur elkunderna några extra kronor - som de inte kan komma undan genom att byta elbolag. Ovanpå höjningen läggs som vanligt 25% moms, vilket innebär att staten återigen tjänar på konsumenternas stigande elkostnader.

Jag tycker det är hög tid för en ordentlig översyn av elnätsbolagens monopolställning och stora frihet att ta ut (nästan) vilka nätavgifter de vill. För många elkonsumenter (exempelvis ägare av fritidshus) är ofta nätavgiften betydligt högre än kostnaden för den förbrukade elen. Detta är INTE ett utslag av marknadskrafter eller marknadsekonomi, utan resultatet av en infrastruktur på en monopolmarknad utan konkurrens eller tillräcklig reglering.


 

 

Moderaterna vill se hårdare straff för saboterande klimataktivister

2022-04-19

Den senaste tiden har klimataktivister blockerat stora trafikleder vid upprepade tillfällen, bland annat mitt i rusningstrafiken i Stockholm. Vissa har limmat fast sig i vägbanan och budskapet lyder “återställ våtmarkerna”. När aktivisterna blockerade Liljeholmsbron i Stockholm förra veckan så greps nio personer misstänka för sabotage. 

Moderaterna vill skärpa sabotagelagstiftningen så att minimistraffet höjs från 14 dagar till 12 månader i fängelse. Vi vill dessutom införa obligatorisk häktning för den här typen av aktioner.  

Bakgrunden är att vi nästan dagligen ser aktivister som systematiskt blockerar vägar och försvårar för tusentals människor. Det är bara en tidsfråga innan ambulans eller polis blockeras, eller exempelvis en kvinna på väg till BB för att föda, eller en bil från räddningstjänsten som fastnar i köerna. Aktivisterna riskerar liv med sina aktioner och orsakar även ekonomisk skada. 
Vi har tidigare sett liknande händelser där aktivister blockerat flygplan eller flygtrafik, vilket ses som ytterst allvarligt.

Jag gillar våtmarker, och stödjer absolut att återställa sådana. Men det budskapet kan man framföra på ett civiliserat sätt. Man kan till exempel söka demonstrationstillstånd och demonstrera utanför riksdagen som så många andra gör i olika frågor.  Klimataktivister står inte över lagen, den måste gälla lika för alla. 
Det finns ingen anledning att dessa aktivister ska ha något slags gräddfil när det gäller olagliga aktioner i samhället, och den nya hårdare moderata linjen är något jag argumenterat för länge. Det finns tyvärr många områden där vi behöver skärpa samhällets reaktioner mot dem som inte följer de lagar och regler som finns. Detta är ett av dem. 


 

 

Den inhemska terrorismen måste stoppas

2022-04-18

Helgens facit är bland annat 20 skadade eller förstörda polisfordon, varav minst sju helt utbrända. En polisbil kostar enligt de uppgifter jag har tillgängliga mellan en och 1,5 miljon kronor. Det betyder att bara de sju helt förstörda fordonen motsvarar en kostnad på 10 miljoner kronor. Utöver detta har ett antal poliser skadats, Minst 14 civila har också skadats, ett antal privata fordon är förstörda, liksom en brandskadad skola och en utbränd linjebuss. Och skadegörelsen i övrigt är omfattande i ett antal städer.

Uppgifter från polisen pekar mot att upploppen och kravallerna kan ha direkt koppling till kriminella gäng, som på detta sätt vill slå mot polisen. Det har i så fall väldigt lite att göra med protester mot den uppmärksammade koranbränningen, faktum är ju att den danske aktivisten inte ens varit på plats på flera av de ställen där upploppen skett. De som hänt såg redan från början ut som något som både är organiserat och direkt riktat mot polisen. Den bilden bekräftas allt mer av polisens presskonferens idag och uttalanden från poliser på plats.

Aktioner som syftar till att bekämpa polisen, förstöra egendom och skapa kaos och skräck är inget annat än inhemsk terrorism. Och det måste då också mötas med motsvarande kraft. Varför man exempelvis inte använder vattenkanoner mot hotfulla individer begriper jag inte.

Jag förstår inte heller varför varje avlossat skott, varningsskott såväl som verkanseld, från poliser ska "utredas" av särskild åklagare varje gång. Varje polis har omfattande vapenutbildning och en polis som bär ett tjänstevapen måste såklart också kunna använda det utan oro för konsekvenserna, så länge man följer de regler som finns. Idag tas en polis direkt ur tjänst efter ett avlossat skott, och sedan vidtar en internutredning och ett medialt skuldbeläggande. Är det då konstigt om en polis tvekar att ens avlossa ett varningsskott i luften för att lugna ned en hotfull situation? Varför har vi inte större förtroende för vår polis? Tänk om vi skulle behandla värnpliktiga militärer på samma sätt? 

Det är hög tid att ändra vår syn på polisen. De är idag i underläge mot våra förortskriminella. De klarar inte längre att skydda medborgare och deras egendom moit den inhemska terrorismen. Poliser och räddningstjänst tvingas backa, de tvingas se på när kriminella grupper förstör deras fordon, kör iväg med dem eller stjäl utrustning ur polisbilar. Många poliser uttrycker uppgivenhet, vissa säger öppet att det redan är för sent.

I det läget måste vi ta ställning. För eller emot den inhemska terrorismen. Och ta konsekvenserna av vårt val. Vill vi bekämpa dessa grupper är det inte silkesvantar som gäller. Det är stenhårda tag mot gängen, där även vapen har en given plats. Kastar man sten på en beväpnad polis riskerar man att det kommer att skott tillbaka. Det är inte konstigare än så. "Dialog", "satsning på fritidsgårdar" och "undvika att provocera" är begrepp som för längesedan passerat bäst-före-datum. Att försvara Sverige mot inhemsk terrorism är lika viktigt som att försvara Sverige mot yttre väpnade hot.

 


      


 

 

Polisen måste ta tillbaka kontrollen!

2022-04-15

Rapporterna om upplopp i ett antal svenska städer är både upprörande och beklämmande. Ligister som slår sönder eller bränner polisbilar, stjäl utrustning och rent av kör omkring med en stulen polisbil på gatorna. Och poliser som blir så svårt skadade att de måste föras till sjukhus. Hur är detta ens möjligt?

Ansvarig minister kallar det oacceptabelt. Jag vill minnas att vi hört det förut. Frågan är vad regeringen tänker göra åt saken?

Vad är det som inte fungerar? Är poliserna för få? Har de otillräcklig utrustning eller befogenheter? Har de fel taktik? Brister det hos polisledningen? Av de uttalanden som kommit från enskilda poliser i sociala medier, samt från polisfacket kan man i vart fall ana en del kritik mot polisledningen. Att man är för defensiva, "inte vill provocera" och att poliserna hålls tillbaka. 

Min undran är varför poliser accepterar att deras bilar förstörs eller rent av stjäls och att utrustning plockas ur bilar av obehöriga - utan att poliserna agerar? Och att man accepterar att poliser utsätts för våld? Varför är poliserna beväpnade om de inte ens får använda vapnen för att skjuta i luften? I vilket annat land hade detta kunna hända utan att polisen tagit i med hårdhandskarna? Vattenkanoner, tårgas, gummikulor osv - varför används inte det,
 eller i de fall det används, varför inte oftare än idag?

Är det inte dags att svenska poliser får göra det de är utbildade för - ta kampen mot ligister, våldsverkare och kriminella? Med alla de medel som är tillgängliga? Är det inte dags att man sätter sig i respekt? Vad skickar det för signaler när polisen passivt ser på och håller sig i bakgrunden och låter upploppen pågå? Och bara ser på när privatpersoner och företagare får sin egendom förstörd?


 

 

Rysslands flaggskepp i Svarta Havet har exploderat

2022-04-14

Ryssland medger nu att deras viktigaste fartyg i Svarta Havs-flottan, flaggfartyget och robotkryssaren Moskva, "exploderade" igår kväll. Fartyget är allvarligt skadat, eller har rent av sjunkit.

Ukrainska armen meddelade ju i går att de lyckats träffa kryssaren med två raketer och att detta allvarligt skadat fartyget som stod i brand. Ryssland dementerade då, men medger idag att fartyget "exploderat". Man påstår dock att det berott på en "brand ombord som gjort att ammunitionen exploderat". Uppgiften ifrågasätts av experter, och trovärdigheten i de ryska uppgifterna går ju att diskutera. Sanningen lär väl komma fram till slut. Men oavsett vilket så är det en stor förlust för Ryssland och ett stort hot mindre för Ukraina, särskilt för ukrainska hamnstäder, exempelvis Odessa.


Fartyget, med nummer "121" var alltså det fartyg som var inblandat i händelserna på Snake Island i början av kriget, den händelse som nu lett fram till nya ukrainska frimärken i två olika portoklasser. På frimärkena ser man nummer "121" på fartygets sida. Observera även texten i ramen över ett av märkena. "Russian warship, go.......".

     

Dessa ukrainska frimärken utgavs alltså just i går, samma dag som fartyget på frimärket alltså har sjunkit eller i vart fall skadats allvarligt. Det är minst sagt ett märkligt sammanträffande. Som filatelist blir detta ännu ett historiskt intressant frimärke att ha i samlingen, och jag undersöker nu enklaste sättet att köpa några via kontakter i Kyiv.


 

 

Natofrågan berör - inte minst de ryska trollkontona

2022-04-14

Jag får enormt många frågor och synpunkter kring Nato-frågan, och jag förstår att det inte är lätt för alla att följa med i turerna kring denna fråga. Det är också en fråga där det finns många missuppfattningar och det är tydligt att alla inte vet vare sig hur Nato fungerar eller vad ett svenskt medlemskap skulle innebära. Jag skrev en del om detta här den 16 och 28 mars, och det blir lite upprepning nu.

Jag tillhör själv inte dem som genom åren gått i spetsen för att argumentera för ett svenskt Natomedlemskap. Men den senaste händelseutvecklingen i Ukraina visar på ett tydligt sätt att Ryssland och dess ledning inte går att lita på överhuvudtaget. Den hänsynslöshet, oberäknelighet och det barbari som utmärkt ryssarna under kriget i Ukraina förskräcker. Och de hot man riktat mot både Sverige och andra länder måste tas på allvar.

Ryssland har gått från ett land man hade visst hopp om när det gäller demokratisk utveckling och normaliserade relationer med omvärlden , och ett land man gärna besöker som turist och bedriver handel med, till ett nu ociviliserat land som beter sig som en skurkstat när man i strid mot Folkrätten invaderar ett grannland, och dessutom begår rader av krigsbrott. Exempelvis när man målmedvetet riktar artilleri och raketer mot civila bostadsområden, förstör sjukhus, massavrättar civila och medvetet förstör Ukrainas kulturarv, kyrkor, museer mm. 

Detta Ryssland är ett av Sveriges grannländer, och med en sådana granne behöver man söka samarbete med andra för att försvara sig. Dessutom måste vi - tyvärr - öka vår försvarsbudget. Pengar som i en fredlig omvärld i stället kunde gått till annat eller gjort det möjligt att sänka skatterna. Det är i grunden tragiskt att vi måste prioritera högre försvarskostnader - men det är nödvändigt.

Sverige borde redan vara en fullvärdig medlem av Nato, precis som våra grannländer Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland. Utvecklingen i Ukraina visar att Nato är enda garanten för Europas säkerhet och stabilitet i det svåra läge vi nu befinner oss i. Ryssland har flera gånger visat att de inte tvekar att angripa länder som inte är medlemmar i Nato. Tröskeln för att angripa ett Natoland är betydligt högre.

Att Ryssland uttalar hot mot Sverige när det gäller en ansökan om Natomedlemskap visar bara extra tydligt behovet av att vi söker skydd inom Nato. Sverige har rätt att göra egna säkerhetspolitiska vägval och den rätten är stadfäst bland annat i Helsingforsslutakten från 1975, som också Ryssland har skrivit under. 

Hela Sveriges försvarsplanering har sedan länge (ända sedan jag själv gjorde lumpen i början av 1980-talet) byggt på att vi ska få hjälp av Nato i händelse av en konflikt. Redan idag uppfattar omvärlden att Sverige tillhör den västliga sfären och mer eller mindre är en del av Nato. Dock har vi inte de försvarsgarantier som fullvärdiga medlemmar har. Det som hänt i Ukraina visar tydligt att länder som i likhet med Sverige och Ukraina bara är partnerländer till Nato inte kan räkna med militär hjälp vid kris eller krig. Den som påstår att EU-medlemskapet redan ger samma skydd är inte insatta i regelverken. EU ger inte Sverige ett garanterat militärt skydd vid angrepp.

Som Natomedlem skulle Sverige dela solidariska försvarsgarantier med 30 andra länder, kunna ha en gemensam försvarsplanering och sitta med vid bordet när viktiga beslut tas som påverkar Sveriges säkerhet. Sverige skulle däremot inte tvingas ha kärnvapen på vårt territorium - både Norge och Danmark har valt att inte låta Nato basera kärnvapen på deras territorier. 

När nu Finland allt tydligare i praktiken verkar ha bestämt sig är det viktigt att Sverige tar möjligheten att agera gemensamt med Finland. Inte bara för Sveriges egen skull utan också i solidaritet med Finland och våra baltiska grannländer, men också med Norge och Danmark. Tillsammans med andra kan vi försvara vår del av världen och vår demokrati, yttrandefrihet, pressfrihet och mänskliga värden. Ensamma kan vi inte klara oss mot ett stort, aggressivt och barbariskt Ryssland.

Natodiskussionen lär fortsätta, och tonläget skruvas upp. Som mycket aktiv i sociala medier, främst twitter, ser jag hur mängder av nya konton dyker upp i flödet. Konton som försöker relativisera kriget i Ukraina, kalla det för "inbördeskrig", sprida ryska myter och desinformation, men också försöka sprida rädsla och oro kring ett natomedlemskap, liksom sprida falska påståenden om Nato och vad natomedlemskapet innebär, eller bara skriva att Ryssland inte är något hot och att de aldrig skulle anfalla Sverige (det trodde Ukraina också en gång).

Det är ingen tvekan om att Putins lakejer jobbar för högtryck nu för att vända den positiva natoopinionen i Sverige och Finland - genom desinformation, skrämselkampanjer, cyberattacker eller officiella hot. Detta tror jag dock kommer ha motsatt verkan - det visar bara ännu tydligare varför vi bör söka gemensamt skydd i Nato för att freda Sverige mot ryska hot. Ryssland har visat sitt rätta ansikte som pariastat som ingen vill ha med att göra och som ingen längre litar på. Det är så verkligheten ser ut.

Men visst. Om Ryssland omedelbart drar tillbaka alla trupper från Ukraina, om Putin och hans närmaste rådgivare inställer sig hos internationella domstolen i Haag, om Ryssland lovar att ersätta Ukraina för allt som förstörts och betala livsvariga pensioner till alla som mist sina anhöriga i kriget - då kan jag väl tänka mig att ompröva mitt stöd för ett natomedlemskap. 


 

 

Fotbollssäsongen är igång

2022-04-12

I skuggan av kriget i Ukraina framstår allt annat som mindre viktigt. Men samtidigt måste man skingra tankarna med något roligt också. Och nu är den svenska fotbollssäsongen igång. Den har börjat lite blandat för Elfsborg. 

I Svenska Cupen såg det riktigt bra ut, gruppseger och sedan besegrades IFK Göteborg i kvartsfinalen. Men i semifinalen mot Hammarby blev det tvärstopp, och nu får Elfsborg hoppas att resultaten i cupfinalen går rätt väg för att det ska kunna bli europaspel i år.

Allsvenskan började med ett magplask, 0-2 hemma mot Mjällby i premiären. Men i går tog Elfsborg en stark revansch när man klarade 1-1 borta mot svenska mästarna Malmö. Detta borde ha stärkt självförtroendet rejält och dessutom satte sig Elfsborg rimligen nu också i respekt hos övriga lag. Efter att ha parkerat på sista plats efter första omgången klättrar nu gulsvart lite i tabellen. Och det är bara att fortsätta klättra, för jag har ju tippat att gulsvart slutar topp tre i år. 



 

 

Lite bilder från mitt besök i Serbien som valobservatör

2022-04-11

För en vecka sedan kom jag hem från Serbien efter några dagar som valobservatör i president och parlamentsvalen. Jag har nu gjort en liten reseberättelse från mina dagar i Belgrad och Novi Sad, där jag också berättar lite om vad uppdraget som valobservatör innebär och gör en del andra reflektioner om läget i Serbien och mina upplevelser av landet. 

Du hittar reseberättelsen här. 

   


 

 

Jag intervjuas i Borås Tidning om kärnkraften

2022-04-10

Media redovisar idag hur stödet för svensk kärnkraft ökar. 56% av svenska folket vill bygga ny kärnkraft, 28% vill behålla dagens kärnkraft och endast 10% vill avveckla kärnkraften. Anledningen är givetvis de höga elpriserna, den osäkra elförsörjningen och en önskan om att komma bort från beroendet av kolkraftproducerad el från kontinenten och att minska beroendet av rysk olja och gas i Europa.

I dag ägnar Borås Tidning inte mindre än sju sidor åt kärnkraftens roll i svensk energiförsörjning. En av sidorna belyser den stora åsiktsskillnaden politiskt om kärnkraftens framtid, och jag redogör för den moderata linjen. Mest intressant är kanske Socialdemokraternas splittring - Petter Löberg (S) från Borås är motståndare till kärnkraften, hans riksdagskollega från Halland Hans Hoff (S) är däremot för. S är ett mycket splittrat parti även i denna fråga, och vill man ha ny kärnkraft för att slippa kol, rysk gas och olja är det bättre att rösta på ett parti som står tydligt för denna linje. Exempelvis moderaterna.



 

 

Riksdagen röstade ja till moderaternas förslag om sänkt drivmedelsskatt

2022-04-07

Nyss sa riksdagen med mycket bred majoritet ja till de förslag om sänkt drivmedelsskatt som Moderaterna fått stöd för i finansutskottet.

Tillfälligt sänkt energiskatt: Bara MP röstade nej.
Begära undantag hos EU för slopad energiskatt: Bara MP röstade nej.
Justering av reduktionsplikten: Bara C och MP röstade nej.


Kom ihåg det nästa gång du tankar.


 

 

Grundlagsändring om begränsad föreningsfrihet för terroristorganisationer

2022-04-06

I dag tog riksdagen några intressanta beslut med koppling till grundlagens skydd för föreningsfriheten. Beslutet innebär att detta grundlagsskydd i regeringsformen kan begränsas när det gäller sammanslutningar som ägnar sig åt eller understödjer terrorism.

Lagändringen innebär att det nu blir möjligt för riksdagen att stifta lagar som innebär en bredare kriminalisering av deltagande i en terroristorganisation eller att införa förbud mot sådana organisationer. Liknande lagstiftning finns i många andra länder, och har exempelvis kunnat användas mot IS. I Sverige har möjligen att agera kraftfullt mot återvändande IS-terrorister varit starkt begränsade vilket har upprört många. Nu öppnas en möjlighet att ändra på detta om riksdagen står fast vid denna grundlagsändring efter det kommande riksdagsvalet (grundlagsändringar måste beslutas två gånger med ett ordinarie riksdagsval emellan).   


Moderaterna, tillsammans med SD och KD ville gå längre i frågan, och även överväga att ändra grundlagsskyddet så att kriminella grupperingar och organisationer som ägnar sig åt våldsbejakande extremism skulle omfattas av begränsningen av föreningsfriheten. Detta avslogs dock av riksdagen. Här är våra tre partiers motivering till dessa två ytterligare förslag, som nu skulle kunna bli verklighet först efter valet 2026:

Med hänsyn till den samhällsfara som de kriminella gängen i Sverige representerar finns det starka skäl att även överväga en kriminalisering av att delta i ett kriminellt gäng. För att möjliggöra en sådan kriminalisering krävs dock sannolikt att föreningsfriheten begränsas, vilket vi anser vore fullt rimligt. Föreningsfrihetens syfte har aldrig varit att skydda kriminellas rätt att organisera sig. Vi anser därför att regeringen snarast bör lägga fram förslag som innebär att ett undantag från föreningsfriheten utformas så att även kriminella sammanslutningar och gäng omfattas.

Vi anser också att regeringen bör se över möjligheten att begränsa den grundlagsskyddade föreningsfriheten för alla former av våldsbejakande extremism. I det demokratiska samhället ska förändring ske genom övertygelse och fri debatt, inte genom våld och hot. Enligt vår mening bör därför ett förbud mot deltagande i alla våldsbejakande organisationer införas oavsett ideologiska motiv. Ett förbud skulle markera var gränsen går när det gäller demokratin och det skulle försvåra för våldsbejakande organisationer att driva sin verksamhet samt göra det möjligt att straffa dem som med hot och våld undergräver vårt fria och öppna samhälle.


Som jurist tycker jag detta är mycket viktiga principiella frågor. Vi har av tradition en ordning i Sverige att brott begås av individer, inte av organisationer. Att avskaffa föreningsfriheten i grundlagen är ett mycket ingripande beslut, likom att kriminalisera medlemskap i en organisation. Samtidigt är det uppenbart att rättsväsendet är i underläge mot terroristorganisationer, och människor upplever detta som mycket stötande. Samma sak gäller medlemskap i grovt kriminella gäng och olika extremistiska nätverk. Det finns därför anledning att trots allt avskaffa det grundlagsskydd som dessa organisationer och grupper har. I vilken mån man sedan också ska ta nästa steg och även i vanlig lag kriminalisera medlemskap i sådana grupperingar är nästa fråga. Där krävs en noggrann avvägning mellan olika intressen. Men när det gäller IS och andra liknande terrornätverk tror jag ändå de flesta tycker det är högst rimligt att straffa även mer passivt engagemang och medlemskap. Jag tror de flesta tycker samma sak om medlemskap i grova kriminella gäng. I den frågan kommer det i så fall att ta ytterligare fyra år innan en kriminalisering blir möjlig, eftersom riksdagens majoritet inte vill avskaffa grundlagsskyddet för dessa. 


 

 

Kretsårsmöte med Moderaterna i Borås

2022-04-05

I kväll hade jag äran att sitta ordförande vid kretsårsmötet med Moderaterna i Borås. Efter årsmötet blev det en dryg timmes politik där jag tillsammans med tidigare (och sannolikt blivande) riksdagskollegan Ulkrik Nilsson svarade på frågor och utvecklade vår egen och moderaternas syn på det politiska läget, kriget i Ukraina, Nato, flyktingströmmarna och de övriga effekterna av kriget för svensk del. Jag påpekade också att de inrikespolitiska frågorna finns kvar även när alla pratar om kriget. Väljarna förväntar sig att vi moderater ska kunna hantera båda delar.  



 

 


Hemma i Sverige igen

2022-04-04

Sent i natt kom jag tillbaka till Sverige efter helgens uppdrag som valövervakare i Serbien. Nedan en bild från fortet i Novi Sad, med Donau i bakgrunden. Här bjöd jag och min finske valobservationskollega vår tolk och chaufför på lunch på valdagen.

En längre reseberättelse och lite mer bilder från Belgrad och Novi Sad och lite reflektioner kring läget i Serbien, valet med mera kommer inom kort.