Resa i samband med mitt uppdrag som valövervakare i Serbiens presidentval och parlamentsval den 3 april 2022.

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)

Dags för nytt valobservatörsuppdrag, denna gång i Serbien

De kommande dagarna, 1-4 april, kommer jag att tillbringa i Serbien, där jag deltar i OSSE:s valobesrvation om president- och parlamentsvalen som genomförs samtidigt söndagen den 3 april. Basen för observationen är Belgrad, men preliminärt kommer jag under valdagen att vara stationerad i Novi Sad i norra delen av landet. Här är riksdagens pressmeddelande om valobservationen.



Vad gör OSSE?

OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, är en internationell organisation som arbetar med "tidiga varningar, konflikthantering, riskhantering och återuppbyggnad i Europa. OSSE har 57 medlemsstater, förutom Europa och Ryssland även de forna Sovjetrepublikerna i Asien, samt USA och Kanada.

OSSE arbetar även med valobservationer. Dels mer långsiktigt där man följer partierna, media och valrörelsen, dels med observatörer på valdagen. Det är som sådan observatör jag deltog, efter beslut av riksdagens talman. 

Som valobservatör åker man till det aktuella landet ett par dagar i förväg för att lyssna på OSSE:s long-term-observers, partiföreträdare, media och analytiker för att få en bild av landets politiska system och läget inför valet, samt genomgång av regler och rutiner under valdagen. Den svenska delegationen brukar även träffa den svenska ambassadören i landet. Därefter träffar vi den inhyrda tolk och den chaufför som vi ska arbeta tillsammans med under valdagen. På valdagen besökte vi först en vallokal vid öppnandet, därefter ett tiotal ytterligare vallokaler under dagen, samt en vallokal i samband med stängning och rösträkning. Vi svenskar deltog i observationer i huvudstaden Belgrad samt i Novi Sad en bit norr om Belgrad och i Subotica längst upp i norr vid ungerska gränsen. Själv var jag främst observatör i Novi Sad. 

Allt vi ser av intresse noteras, och om människor kommer fram och vill berätta saker eller framföra synpunkter på valet noterar vi detta särskilt. Vi har dessutom omfattande fomulär som vi fyller i och kollar olika saker i vallokalen och under röstningen. Däremot ingriper vi aldrig i det som sker, vi endast noterar och observerar. I slutet av dagen lämnas alla protokoll in och dagen efter ger OSSE sin första samlade bedömning av hur valet genomförts.

Den viktigaste effekten av våra valobservationer är nog att det aktuella landets valförrättare och politiker vet att vi är där. Det i sig gör att man förhoppningsvis undviker manipulationer och fusk. Det är ett viktigt kvitto för alla länder att OSSE övervakat valet och inte underkänner dess legitimitet. Inte minst är det viktigt för "nya" demokratier i exempelvis östra Europa. Men även svenska val observeras av OSSE, och de ger ofta råd om saker som kan utvecklas. Exempelvis har Sverige fått kritik för att alla valsedlar ligger framme öppet så att alla kan se vilka valsedlar man tar. Detta kommer att korrigeras inför höstens val.



Briefing på hotellet i Belgrad: 

  

Vaknade med ovanstående utsikt från hotellrummet. Det kändes väldigt mycket som gamla Jugoslavien. Till höger ovan lokalen där vi hade två dagars briefing och genomgångar före söndagens valdag.



Delar av vår svenska delegation. Vi var fem riksdagsledamöter från M, S och V, samt en opolitisk tjänsteman från riksdagen. 



Bilder från Belgrad. 

   

Ovan tv vårt hotell. Ett typiskt gammalt hotell från kommunisttiden, men som renoverats till ett modernt och bekvämt hotell. Även om jag första kvällen fick nyckelkort till ett rum som redan var uthyrt. Lite märklig känmsla när man kommer in och det står väskor på golvet och ligger handdukar på soffan. Men det var ingen på rummet och jag smet ut igen och bad om ett nytt rum....

   

  

Belgrad är en extrem blandning av underbara och vackra välvårdade gamla hus, lite mer förfallna äldre byggnader, riktigt fula betonglådor och rena rivningshus. En obegriplig blandning och total avsaknad av struktur och tanke. Men med mycket charm. 

  

Parkerna i centrum är vackra och välkskötta, och det är tydligt att belgradborna älskar hundar. Fullt av människor som rastar sina i parkerna, men det är rent och snyggt och man verkar plocka upp efter sina vovvar.

  



Sankt Savas Katedral, Serbisk-Ortodoxa kyrkans centrum:



Sankt Sava var den serbisk-ortodoxa kyrkans grundare, och blev ärkebiskop redan år 1219. Floden Sava som rinner genom Belgrad och ut i Donau är uppkallade efter honom. På en höjd inne i Belgrad finns den fantastiska Sankt Savas Tempel, som är en otroligt vacker kyrkobyggnad, och dessutom världens största ortodoxa kyrka. Templet/katedralen byggdes till Sankt Savas ära på den plats där turkarna tidigare bränt sankt Savas rester och rleiker 1595 som straff för att serberna rest sig i ett uppror mot turkarna. Även i kyrkohistorien visar sig den krigiska historien i denna del av världen. Katedralen är inte jättegammal, den invigdes 1989, men bygget påbörjades för hundratals år sedan. Sedan kom några krig emellan, och först 1989 var den färdig. Serbisk-ortodoxa kyrkan är Serbiens nationella kyrka, och templet/katedralen i Belgrad är centrum för den syrisk-ortodoxa kyrkan i världen.







St Markus ortodoxa kyrka:

  

St Markus kyrka strax intill parlamentet är en något mindre serbisk-ortodox kyrka, men ändå gigantisk. På platsen låg en äldre kyrka fram till 1835, och när den brann ned startades bygget av en ny kyrka under perioden 1931-1940. Kyrkan har den största samlingen av serbiska ikoner från 1700-talet och 1800-talet.  



Parlamentet: 

  



Presidentpalatset:









Ryska influenser:

  

Till vänster en fantastisk vacker byggad, Hotell Moskva. Till höger en bild från en gatuförsäljare. Både hyllnings-tshirt och nidbilder på Putin, och dessutom en t-shirt med ett "Z" som är ett av den ryska armens kännetecken i Ukraina. 

Serbernas syn på Ryssland, kriget i Ukraina, president Putin, EU, USA och Nato är minst sagt komplicerade och delade. En del serber ser Ryssland som en nära vän och vissa försvarar öppet anfallet på Ukraina. Serbien deltar inte heller i några sanktioner mot Ryssland. Samtidigt vill den serbiska regeringen närma sig EU, gärna med ett EU-medlemskap. Synen på USA och Nato är samtidigt negativ, inte minst till följd av USA:s och flera Natoländers engagemang i Jugoslavienkriget och bombningarna av Belgrad. Det sistnämnda är ett trauma för serberna, och vår tolk och vår chaufför sa att alla minns vad de gjorde den dag bomberna föll. Det var visserligen bara några få offentliga byggnader i Belgrad som bombades, men spåren finns kvar - ett av de bombade kontorshusen står kvar med bombskadorna än idag, man har inte bestämt sig vad man ska göra med huset. Serberna verkar dock inte vilja minnas orsaken till bombningarna och andra länders engagemang i Bosnien och Kosovo - Serbien begick många grova övergrepp i dessa länder under sin dåvarande ledning. De skyldiga i Bosnienkriget lämnades ut till Haag-domstolen och flera dömdes också, och idag är Jugoslavien i vart fall en spirande demokrati. Men trots detta lever minnet kvar, och Kosovos självständighetsförklaring väcker ilska hos många. På en av broarna utanför flygplatsen är det första budskapet man möter "Kosovo is Serbia".  


Våra två trevliga serber berättade väldigt öppet om sin syn på Ryssland, det forna Jugoslavien och EU/USA/NATO. Vår chaufför hade själv varit inkallad soldat på serbiska sidan i Kosovokrioget, men han menade att hela Jugoslavien var ett tvångsäktenskap av regioner som inte alls ville höra ihop. Därför menade han att de var naturligt att Jugoslavien sprack isär i delar. Han menade att varje del nu måste ta ansvar för sitt och att fred var det viktigaste för att skapa utveckling och få de unga att stanna kvar i bland annat Serbien. Personligen sa han sig inte lita på Putin och Ryssland, men inte heller på USA.



Middag på svenska ambassaden

  

Som traditionen bjuder var den svenska delegationen inbjuden på middag hos ambassadören Annika Ben David på residenset som är en vacker villa i diplomatkvarteren. Den vackra rosa magnolian som blommade utanför var fantastisk. Vi bjöds på en god middag och intressanta samtal och fick hälsa på de två svenska katterna som ambassadören tagit med sig från Sverige.

Här är vår svenska delegation och ambassadens värdar: Från vänster Bojan Cvilak, delvis uppvuxen i Sverige och politiskt sakkunnig på ambassaden, Roza Güclü Hedin (S), Undertecknad, Sultan Kayhan (S), Hanna Gunnarsson (V), ambassadören Annika Ben David, samt Jasenko Omanovic (S). Fotot togs av vår medföljande tjänsteman från Riksdagens Internationella Kansli, Simona De Ciutiis som var ett ovärderligt stöd under resan.



  

                                                                                              Självklart kunde jag inte motstå ambassadörerns fina katter. :)




Fortet i Belgrad, floderna Donau och Sava.

  

Fortet i Belgrad är ett omtyckt utflyktsmål med restauranger, cafeer och aktiviteter och en fantastisk utsikt. Det finns också ett militärmuseum och vapnen i en av vallgravarna påminner om Serbiens våldsamma och krigiska historia, både i dåtid och nutid, och både som angripare och offer för andras angrepp.

  



  

  



Nedanför fortet flyter floderna Sava och Donau ihop till en allt bredare flod på sin väg vidare mot Rumänien och Svarta Havet.












Mer bilder från Belgrads centrum

Belgrad är en sällsam blandning av byggstilar, ofta mycket omatchande. En blandning av mycket vackra fasader, pampiga byggnader och extremt fula betonglådor. Orsaken är att flera krig under 1900-talet har förstört en hel del byggnader medan andra klarat sig, och i gluggarna har man efterhand byggt nytt. Därför ser gatorna ut som de gör. En del typiska "kommuniusthus" från Jugoslavientiden har ändå en viss charm tycker jag, men andra är som sagt gräsligt fula. Tveksamt om stadsarkitekten kan få godkänt.









Ovan: Här har i vart fall stadsarkitekten fått hjärnsläpp. 





Posthuset i Belgrad



Huvudpostkontoret är en mycket pampig byggnad i centrala belgrad. Den känns en aning överdriven bara för att hantera posten i Serbien. 





På väg till Novi Sad

     
På valdagens morgon började vi med ett besök vid en vallokal i Belgrad på andra sidan Donau för att följa öppnandet. När vallokalen var igång och vi fyllt i våra protokoll åkte vi tillbaka till hotellet och åt frukost, varefter vi påbörjade en dryg tilles bilresa till Novi Sad, en bit norr om Belgrad. Det var slående hur platt slättlandet är runt Belgrad. Sedan blev naturen mer kuperad och lite mer skogbeklädd ju längre norrut vi kom. Vi följde i princip Donau norrut hela vägen till Novi Sad.
                    




Valobservation i Novi Sad

  

Det enda under en valobservation som man inte kan fotografera är just valobservationen och det som sker på valdagenm. All fotografering inne i vallokalerna är förbjuden och därför blir det bara dessa två bilder. Den vänstra är på mig och Vilhelm Junnila (finsk parlamentariker från Nådendal) som var min trevlige observatörskollega. Till höger en kö in till en av de många vallokaler vi besökte. Det var rejäla köer på många ställen, och logistiken var väl inte alltid den bästa. Men folk väntade tålmodigt på sin tur, och personer med rörelsehinder, liksom gravida och de som kom med barnvagnar fick för det mesta gå före i kön.



Fortet i Novi Sad

  

Under valobservationer är det kytum att de två observatörerna bjuder chauffören och tolken på lunch. Vår tolk föreslog ett lunchbesök uppe vid fortet i Novi Sad, med fantastisk panoramautsikt över staden och Donau. Lika vackert som vid fortet i Belgrad. Man förstår varför man anlade sina fort på dessa platser, måste varit väldigt bra ställen att försvara mot fientliga anfall.



  













Dagen efter i Belgrad



I väntan på att det skulle bli dags att ta taxi till flygplatsen tog jag en sista promenad genom Belgrad förbi de slitna valaffischerna (var är alla kvinnor på affischerna förresten?). Hamnade på en liten mysig gata där det blev lunchpaus, utanför några hus från 1830-talet som envist trotsat ett antal krig och fortfarande står kvar. Krigen är främsta orsaken till att bebyggelsen i Belgrad är så blandad - de hus som haft tur står kvar, andra har ersatts med nya. Ibland flera gånger.





Slutsatser av valet:

Förra parlamentsvalet i Serbien bojkottades av stora delar av oppositionen. Denna gång ställde alla partier upp, och alla partier hade rätt att ha representanter bland valförrättarna i vallokalen. Det var ett steg framåt. Samtidigt finns fortfarande stora problem med snedfördelning av mediautrymme, och det fanns en del rapporter om misstänkt valfusk och kritik från oppositionen mot hur valet genomfördes. En sak var i vart fall klar - många ville rösta och det var på sina håll långa köer utanför vallokalerna. Här är en första rapport från OSSE om valet.

Hur slutade då de två valen?

Jo sittande president Vucic vann som väntat presidentvalet, med ca 55% av rösterna. Lite mindre än många gissat, men ändå en tydlig seger. Han är utan tvekan Serbiens mest populäre politiker. Vucic lär fotsätta sin linje att hålla sig väl med Ryssland och Putin, och hålla Serbien "neutrala" i kriget i Ukraina, vilket de flesta bedömer som ett sätt att balansera mellan Ryssland och EU, genom att säga nej till NATO samtidigt som man försöker närma sig EU.   

I parlamentsvalet fick Vucic regeringsparti ca 44% av rösterna. Det är mindre än de dryga 50% man hade hoppats på, och i vissa valkretsar verkar andra partier gjort bra val. Men Vucic parti lär kunna regera vidare med stöd av socialistpartiet.