Maj 2021

 

Debatt med finansministern om avbetalningsplan för skatteanstånd

2021-05-31 


 

I dag hade jag en interpellationsdebatt med finansminister Magdalena Andersson rörande behovet av en avbetalningsplan för de företag som fått stora skatteanstånd under pandemin. Se hela debatten från riksdagens videoupptagning ovan. Här är mitt inledande anförande: 

Fru talman

Visserligen har vi haft en ganska stor enighet i finansutskottet om många av krisåtgärderna under pandemin. Men när finansministern skryter i sitt svar om alla regeringens åtgärder för att rädda företag och jobb klingar det lite falskt.

 
Under pandemin har moderaterna, ensamma eller tillsammans med andra, lagt fram ett 20-tal initiativ, där vi lyckats samla majoriteter i finansutskottet. Vid ett antal tillfällen har regeringen också för att undvika nederlag i finansutskottet presenterat egna förslag i linje med våra initiativ innan beslut tagits i finansutskottet. Självklart är vi moderater glada över att vi har kunnat påverka politiken och de olika ändringsbudgetarna så mycket. Men anledningen till att vi tvingats ta initiativ och snabba på ärenden är att vi upplevt att regeringen inte tagit de initiativ som behövs.
 
En av de frågor där regeringen faktiskt agerade snabbt var förslaget om att ge anstånd med skatteinbetalningar för att stärka företagens likviditet under krisen. Anledningen till att regeringen kunde agera snabbt var ju att detta förslag fanns färdigt i byrålådan sedan Alliansens hantering av finanskrisen – det var då vi införde denna möjlighet, och nu kunde denna lösning anpassas och återanvändas även under denna kris.
 
Däremot reagerade vi moderater på att regeringen ville ta ut en orimligt hög ränta på skatteanstånden. Att ta ut mycket högre ränta än statens egen upplåningskostnad kändes som ett försök att snylta på hårt drabbade företag under pandemin. Den 25 mars förra året la moderaterna fram en kommittemotion i finansutskottet med krav på sänkta räntekostnader för anstånd med skatteinbetalningar. Riksdagens majoritet ställde sig bakom vår motion. Den 17 april meddelade regeringen att man halverade räntan på anståndsbeloppet.
 
Den 12 januari i år föreslog regeringen en förlängning av möjligheten med skatteanstånd. Samtidigt föreslogs en höjning av räntan på anståndet. Den 21 januari la moderaterna fram ett nytt utskottsinitiativ med krav på sänka räntekostnader. Även denna gång ställde sig riksdagen bakom vårt förslag.
 
Det är alltså moderaternas förtjänst att företagen slipper betala ockerränta på skatteanstånden. Regeringen däremot visade att man inte insåg det orimliga i att staten ska tjäna stora pengar på att ge anstånd med skatten under en kris.
 
Fru talman,
 
Jag och finansministern är överens om en sak – systemet med anstånd med skatteinbetalningar har varit värdefullt, det har räddat både företag och jobb.
 
Modellen för skatteanstånd hämtades alltså från Alliansens krispolitik under finanskrisen, då den moderatledda regeringen tog fram denna modell. Utnyttjandet av denna möjlighet är vad jag förstår betydligt större i denna långdragna kris än under finanskrisen.
 
Men det finns ett problem. En dag ska dessa skatter betalas. Det blir inte så lätt för företag som fortfarande har en kraftigt minskad intäkt och omsättning att både börja betala de löpande skatterna, samtidigt som man ska betala av skatteskulden till följd av tidigare anstånd. Om allt krävs in snabbt i sin helhet av de företag som fått anstånd väntar en dramatisk konkursvåg över landet som slår hårt mot småföretagen och jobben. Och då har ju anståndet med skatteinbetalningarna varit helt förgäves och bara fördröjt företagens obestånd något år. 

Regeringen måste ge besked om en rimlig återbetalningsplan för företag som fått anstånd med sina skatter. Att ge företagen en plan över några år för att betala in de skatter man fått anstånd med skulle ge företagen en rimlig chans att göra rätt för sig, minska risken för konkurser och minska risken för uppsägning av anställda. Staten skulle samtidigt spara stora summor på att slippa betala ut lönegaranti till dem som mister jobbet vid en företagskonkurs, och samtidigt skulle staten får in skatter i stället för att förlora dem vid en konkurs. En avbetalningsplan skulle rädda både företag och jobb och vara en god affär för staten.
 
Ser finansministern inte problemet? Delar hon inte oron för ett växande antal konkurser om skatteanstånden drivs in för snabbt? 

 

I den fortsatta debatten påpekade jag att det funnits brister i regeringens krispolitik och att man ofta kommit väldigt sent med sina förslag. Jag invände också mot ett påhopp om det här med räntesatserna - finansministern påstod att det togs ut lika höga räntor på anstånden under finanskrisen. Jag påpekade att det säkert stämde, men att vi ju hade ett helt annat ränteläge då - i dag kan staten låna upp till i proncip 0% ränta. Då kan man inte samtidigt ta ut höga räntor av de företag som beviljas anstånd med skatteinbetalning. Staten ska inte tjäna pengar på krisdrabbade företags bekostnad. Finansministern släppte frågan efter mitt inlägg.

Här är mitt huvudsakliga inlägg i sakfrågan i andra omgången:

Fru talman,

När finansministern ger mig ett ickesvar och bara talar om att man ”följer utvecklingen noga” blir jag bekymrad. När finansministern dessutom hävdar i sitt svar att regeringen under pandemin ”kontinuerligt visat att den är beredd att fatta de beslut som krävs” blir det rent av provocerande.
 
Jag påpekade i mitt förra inlägg hur illa och tondövt regeringen agerat när det gäller räntan på skatteanstånden. Men det finns också andra exempel där regeringen visat bristande engagemang eller lagt fram dåligt genomtänkta krisåtgärder.
 
Stödet till enskilda näringsidkare föreslogs exempelvis av moderaterna i juni 2020, och ledde fram till ett uppdrag från riksdagen till regeringen före sommaren. Men inget hände under hela sommaren. Vi moderater tvingades kalla finansutskottet till extra möte den 20 augusti för att få svar på varför inget hände. Hade regeringen tagit semester mitt under krisen? Inte förrän i november kom regeringens förslag om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Det tog alltså ett halvår!
 
Det finns fler exempel. Min och moderaternas åsikt är att regeringen alltför ofta dröjt alltför länge med de åtgärder som krävts. Jag känner mig därför inte alls trygg med att regeringen kommer att agera med den kraft som krävs i denna fråga.
 
Jag upprepar min fråga:
 
Ser finansministern problemet, och delar hon ett antal företagarorganisationer och branschorganisationers oro för ett växande antal konkurser om skatteanstånden drivs in för snabbt? Är finansministern öppen för att införa någon typ av avbetalningsplan för skatteskulder med anstånd? Hur har hon annars tänkt sig att hantera situationen? Och när kan företagen vänta sig ett tydligt besked i frågan om avbetalningsplaner?

 

I mitt slutinlägg reagerade jag på att finansministern uttryckte att det var svårt regeringen att överblicka hur utvecklingen ska bli framöver i ekonomin. Jag påpekade att om det är svårt för finansministern, finansdepartementet och staten att göra sådana beräkningar är det ännu svårare för den lille enskilde hårt pressade näringsidkaren. De hårdast drabbade företagen behöver snabba besked om hur det blir med avbetalning av skatteanstånden. För många lär det bli avgörande för om man ska orka kämpa vidare eller tvingas i konkurs. Och jag delade därför inte finansminsterns bedömning att det "är gott om tid".



Jag kan i vart fall konstatera att finansministern i sitt slutanförande backade lite och ändå uttryckte förståelse för att det behövs besked ganska snart. Jag tänker ligga på för att se till att dessa besked kommer. 


 

 

Polisområdeschefen Erik Nord i Göteborg talar klarspråk

2021-05-30 

Polisområdeschefen i Storgöteborg, Erik Nord, är känd för att inte tveka att uttala även obekväma sanningar. I en debattartikel i Göteborg-Posten idag utvecklar han sin syn på att Sverige utmärker sig så när det gäller dödligt skjutvapenvåld. Han ser, utöver de traditionellt använda förklaringarna (psykiska problem, missbruk, utanförskap, arbetslöshet, låg utbildning osv), även en direkt kopppling till invandringen. Här ett utdrag ur debattartikeln: 



Detta ligger helt i linje med det jag själv skrev häromdagen (26/5). BRÅ framförde att man "inte förstår" varför just Sverige sticker ut och att det är närmast obegripligt, och kom sedan ändå med några mycket konstiga och ifrågasatta tankar kring möjliga förklaringar. Men inte ett ord om kopplingen till invandring.

Att BRÅ gör en sådan här viktig kartläggning, och dessutom självklart har full vetskap om de fakta Nord framför, men ändå vägrar att ens antyda att det kan finnas koppling till invandringen är uppseendeväckande. Om inte ansvariga myndigheter ens ser problemen, hur ska vi då kunna göra något åt dem? 

 

 


"Sveriges klimatpolitik är ett korthus" - hela vårt välfärdssamhälle hotas

2021-05-28 




Rubriken är från Svenska Dagbladets ledarsida igår. Den oerhört viktiga ledaren behandlar den rapport från Svenska Kraftnät (SvK) som kom förra veckan och som är en mycket allvarlig, närmast hotfull, läsning om den svenska elförsörjningen. Rapporten diskuterar hur elsystemet påverkas de närmaste 30 åren av den "klimatpolitiska tidtabellen" i kombination med allt mer förnybar och instabil elproduktion.

Helt kort kan konstateras att Svenska Kraftnät varnar för att detta inte kommer att fungera. Man varnar för att elsystemet under stora delar av året kommer att vara på gränsen eller över gränsen för blackout. Där villaägare och serverhallar skaffar sig batterier eller elaggregat eftersom de emellanåt kommer få så höga elpriser att de måste koppla bort sig från elnätet. Sverige kommer samtidigt att vara helt beroende av elimport från grannländerna och ha en "kvalitet" på elen (frekvensstabiliteten) som är så ojämn och dålig att det kan skada maskinell utrustning.  

Svenska Kraftnät varnar också för att det kommer krävas "flexibilitet i elanvändningen". Denna flexibilitet är, påpekar SvD, ett annat ord för elransonering eller periodvis utkoppling. I SvK:s scenarier blir tillgången på el periodvis så begränsad och priset så högt att många inte kommer att vilja betala för el mer än till det allra mest nödvändiga. Det är sådant man förknippar med fattiga länder i andra delar av världen.

I SvK:s scenarier utgår man från en hög och stabil elproduktion från vattenkraften. Men inte heller detta kommer att fungera eftersom all vattenkraft de kommande decennierna ska genomgå en hårdare miljöprövning. SvK skriver själva att detta kommer att leda till "en relativt stor produktonsförlust", ökande årsmedelelpriser och en negativ årlig energibalans.

Jag kan bara konstatera det jag sagt så många gånger genom åren. Vi håller på att slå undan benen på oss själva med den svenska klimatpolitiken. Vi stänger stabil kärnkraft och minskar produktionen av vattenkraft genom hårdare miljökrav. Samtidigt satsar vi mer på volatil vindkraft och gör oss beroende av ökad import av el (vilket även Tyskland mfl gör - frågan är vem som ska leverera när allt fler måste importera?). Detta gör vi samtidigt som vi ska satsa mer på elektrifiering av hushåll och transporter, samt fossilfria industriprocesser som kommer kräva massor av el. Starka röster skriker för att förbjuda nya fossildrivna bilar senast 2030 eller rent av 2025, det talas rent av om att förbjuda fossila bränslen överhuvudtaget. Hur ska vi kunna ersätta ett antal miljoner fossildrivna bilar med elbilar om det inte finns el? För att undvika elbrist för hushåll, jordbruk och industri kan man såklart köpa portabla elverk för att trygga sin elförsörjning. Men det går inte heller i framtiden eftersom alla fossila bränslen ska fasas ut. Samtidigt behövs massor av batterier för att klara elektrifieringen. Fast denna batteritillverkning kräver också massor av el. Det gör även framställning av den hypade vätgasen som man tänker använda till flera olika ändamål.

Slutsatsen är att klimatpolitiken inte går ihop. Inte alls. Regeringens (och numera även EU:s och USA:s) klimatpolitik hotar, som jag så många gånger nämnt, både elförsörjning, samhällsekonomi, privatekonomi, miljö, företagande, jobb och transporter. Jag har i över tio år varnat för att klimatpolitiken kommer leda till att västvärldens välfärdssamhällen stegvis raseras och att vi kommer tappa konkurrenskraft mot tex Kina och andra länder som väljer en annan väg. Och detta utan att klimatet påverkas nämnvärt av våra åtgärder. Jag ser inga skäl att ompröva denna bedömning, snarare kommer nya bekräftelser hela tiden. Om inte politikerna snarast börjar inse att den svenska och europeiska klimatpolitiken är farligare än klimathotet så kommer det att gå snabbt utför. 

Faktum är att den enda lösningen om det saknas el är att i stället öka användningen av fossila bränslen. Olja, kol och gas blir kanske Västvärldens räddning när inte elen räcker till när vi avvecklar stabil fossilfri elproduktion. Det var nog knappast detta våra styrande politiker hade tänkt sig. Men så kan det gå när politiker sätter upp orealistiska mål och saknar rimliga lösningar för att nå dit. Alltför många beslutsfattare saknar den helhetssyn som behövs för att trygga ett lands elförsörjning. Det klimatpolitiska ramverket och klimatlagen är två av de olyckliga felbesluten som lett fram till dagens absurda situation. Jag är stolt och nöjd över att jag vägrade rösta för dessa missfoster till lagstiftning. Jag insåg redan då vad det skulle leda fram till, och beskrev det uttryckligen på bloggen inför beslutet 2017. Jag tycker faktiskt att jag var ganska insiktsfull:

 

Jag kommer inte att rösta för införandet av ett klimatpolitiskt ramverk

2017-06-15

I dag kommer riksdagen att rösta om att införa ett nytt klimatpolitiskt ramverk. Jag har begärt och beviljats utkvittning från dagens omröstning. Skälet är att jag inte kan ställa mig bakom det klimatpolitiska ramverket.

Innan jag tog mitt beslut lyssnade jag noga på riksdagsdebatten i ämnet, och den stärkte min oro för den väg Sverige nu väljer. Ju mer jag läser desto mer bekymrad blir jag. Förslagen till Klimatlag och klimatpolitiskt ramverk är ett extremistiskt Miljöpartistiskt missfoster. Om riksdagen röstar igenom det slår vi undan benen på svensk transportnäring och möjligheten att arbeta och leva på landsbygden. Ramverket föreskriver bland annat orealistiska utsläppsminskningar för transportsektorn. Det kommer också att bli allt svårare för Svenska företag att hävda sig i den internationella konkurrensen och risken är uppenbar att energikostnaderna för svenska hushåll och företag kommer att drivas upp till nya extremnivåer.

Självklart kommer den nya lagstiftningen att tillämpas olika beroende på vilken regering vi har. En Alliansregering skulle sannolikt ta rimligare beslut än en rödgrön regering. Men problemet är att lagstiftningen öppnar för att klimatfrågan överordnas andra samhällsfrågor.

Jag kan inte se mina väljare och andra i ögonen när beslut efter beslut kommer att tas i orimlig riktning kommande år med denna klimatlag som argument. Risken är att vi nu ger klimatextremisterna närmast carte blanche att steg för steg förstöra möjligheten att bo och verka i vårt land. Att man tydligt säger att Sverige ska "gå före" oroar extra mycket. Det betyder rent ut att svenska folket ska plågas med ännu större pålagor än andra länder för att vårt lilla land ska bli ett klimatpolitiskt föredöme. Jag tvivlar på att detta är svenska folkets önskan.

Jag framförde min kritik mot den nya klimatlagstiftningen när den moderata riksdagsgruppen behandlade ärendet i tisdags. Det är knappast någon nyhet att jag ifrågasätter stora delar av klimatpolitiken och dess nytta, liksom människans möjlighet att stoppa klimatförändringar. Jag har trots detta ställt upp på alla beslut under Alliansregeringens tid. Men det nya klimatpolitiska ramverket går över gränsen för vad jag klarar av. Nu är det stopp för min del.

 

Tyvärr slår regeringen undan benen på all sansad och genomtänkt klimatpolitik. Moderaternas politik bygger exempelvis i hög grad på elektrifiering av framförallt transporter och industriprocesser. Hade vi behållit Ringhals 1 och 2 som vi moderater ville, och sedan satsat på att ersätta dagens kärnkraft med ett par nya reaktorer, samt värnat vattenkraften vllket är vår politik, så hade kalkylen gått ihop. Men nu har regeringen förstört denna möjlighet genom förtida stängning av kärnkraften och hårdare krav på befintlig vattenkraft. I detta läge måste såklart även vi moderater fundera över hur vi i närtid ska kunna få fram den el som behövs för att genomföra vår politik. Jag tror tyvärr det kommer bli mycket svårt. Frågan är vad vi gör då?

 

 

 

Den intervjuade polisen är gift med en av ministrarna i regeringen

2021-05-28 

Häromdagen intervjuades en kvinnlig lokalpolis i Rinkeby som fick uttrycka sin positiva syn på regeringens brottsbekämpande politik. Att polisen är gift med en av ministrarna i regeringen var inget TV4 verkar ha sett som något problem. Man satte till och med namnskylt på henne - utan att någon tydligen reagerade på att det kanske var en smula olämpligt att intervjua just henne?

Vad blir nästa grepp? Kanske att låta någon ministers make eller sambo som jobbar som lärare kommentera regeringens PISA-hantering? Eller kanske låta någon sjukhusanställd anhörig till någon minister berömma regeringens pandemihantering? Möjligheterna är oändliga bara man är tillräckligt skamlös. Att många anställda inom media är väldigt regeringsvänliga (även hos TV4) är alltför tydligt.






Farligt att låta sociala medieföretag bedöma och censurera "osanningar"

2021-05-27

I dag kom nyheten att Facebook "gör helt om" när det gäller misstankarna om att covid19 orsakats av utsläpp av virus från laboratoriet i Wuhan i Kina. Tidigare har man censurerat inlägg som påstått eller öppnat för denna möjlighet, och när tidigare presidenten trump i USA skrev inlägg där han misstänkliggjorde det kinesiska labbet så vill jag minnas att både facebook och twitter la ut varningstexter och kallade detta för konspirationsteorier.

När nuvarande president Biden nu gör samma sak och antyder att orsaken kan vara juset en läcka från labbet i Wuhan och sätter amerikansk säkerhetstjänst på att granska saken händer det oväntade - facebook gör plötsligt helt om. Plötsligt betecknar man inte misstänkliggörandet av det kinesiska labbet som en konspirationsteori, och inlägg som skriver om detta tas inte längre bort.  

 


Det som hänt visar två saker väldigt tydligt:

* Man kan helt enkelt inte låta en social medieplattform vara "domstol" och bestämma vad som är sant eller falskt i en samhällsdebatt. Medieplattofrmen saknar såväl kunskap som objektiva resurser att granska uttalanden på det sättet.
* Facebooks helt olika agerande mot presidenterna Trump och Biden visar tydligt att facebook har en egen tydlig agenda att stödja Demokraterna politiskt och att motarbeta Republikanerna. Det går inte att dra någon annan slutsats. Detta i sig är ytterligare ett argument för att skärpa lagstiftningen kring sociala medieplattformar och förbjuda censur av åsikter. Det som inte är olagligt måste få uttryckas utan att bannlysas av medieplattformens självutnämnda åsiktspoliser.




 

Redigera poster_text1

 

Redigera poster_rubrik Lägg till Ta bort Sortera

 

Försämrade reseavdrag hotar pendlare i Sjuhärad

2021-05-27

I dag har jag och mina moderata kolleger som startade Riksdagens Bilnätverk detta debattinlägg i Borås Tidning. Jag har tidigare haft ett antal inlägg i andra lokala tidningar med lokala siffror, men här kommer en bred sammanfattning för samtliga riksdagsvalkretsens åtta kommuner. Varning är utfärdad - om S, MP, C och V tillåts styra Sverige efter nästa val kommer det leda till kraftiga skatteökningar för alla som måste pendla till jobbet med bil.



 

 

Sverige värst i EU när det gäller dödligt skjutvapenvåld

2021-05-26

En ny omskakande rapport från Brottsförebyggande Rådet, Brå visar att Sverige tyvärr utmärker sig när det gäller dödligt skjutvapenvåld. Rapporten visar att ökningen på senare år av dödligt skjutvapenvåld i kriminella miljöer är unikt för Sverige i jämförelse med 22 andra länder i Europa. Brå kan inte svara på varför Sverige sticker ut men skriver att “Det ökande antalet fall av dödligt skjutvapenvåld är vare sig en del av en internationell utveckling eller är en spegling av en generell våldstrend i Sverige”… “varken social utsatthet i vissa områden, vapensmuggling eller droghandel är typiska för enbart Sverige, medan de ökande dödsskjutningarna är det”. Av rapporten framgår också att utvecklingen varit extra allvarlig de senaste åren, samt att utvecklingen gått i rätt riktning i övriga länder medan denna typ av dödligt våld ökat i Sverige.

Både av rapporten och i media framhålls att det är svårt att förklara orsaken. Jag tycker inte man behöver vara särskilt konspiratorisk eller göra det komplicerat - den extrema utvecklingen i Sverige sammanfaller nästan exakt med utvecklingen av antalet nyanlända asylsökande som kommit till vårt land. Om man pressar in ytterligare hundratusentals arbetslösa nyanlända i förorter som redan har enorma sociala problem, hög arbetslöshet, låg ekonomisk standard och social oro så skapar man en utmärkt grund för gängkriminalitet. Och när olika gäng sedan börjar slåss om marknaden uppstår konflikter som inte sällan slutar i skottlossning och död. För mig är sambandet närmast övertydligt.  

Sedan bidrar sannolikt den i vissa delar svaga svenska lagstiftningen och bristande polisresurser till att utländska ligor söker sig till Sverige. Baksidan av den fria rörligheten i EU är ju att den även gäller kriminella, och om Sverige upplevs som mindre besvärligt att verka i så söker man sig hit. Vi har lägre straff än många andra länder, vi är sämre på att ta tag i unga krininella, vi har en tullmyndighet som inte får kontrollera fordon vid misstanke om transport av stöldgods och vi har en polis som inte alltid har de verktyg som behövs. Hot mot vittnen gör att många inte heller vågar vittna mot de grovt kriminella som grips. 

Det ska bli intressant att följa debatten i spåren av denna rapport. Sannolikt är det många faktorer som påverkar, men dem jag nämnt ovan är jag i vart fall för egen del övertygad om har stor betydelse för att Sverige utmärker sig. Glädjande nog har oppositionen pressat regeringen i fråga efter fråga på rättsområdet, och det händer en hel del saker nu. Förhoppningsvis ger det effekt på sikt. Kan vi nu också bromsa ned asylinvandringen till ett minimum och sedan hålla den kvar på låg nivå ett antal år så kanske vi kan börja få lite ordning i våra utanförskapsområden också.


 

 

Några reflektioner från dagens möte med EPP working group

2021-05-26

Dagens möte med EPP om ekonomiska och digitala frågor hade mycket fokus på EU:s återhämtningsfond, vilket passade mig bra med tanke på att jag engagerat mig mycket i den frågan. Inte minst är det viktigt att följa upp hur alla dessa pengar används i de olika medlemsstaterna. 

På mötet gav flera företrädare för olika länders EPP-partier exempel på hur man avser att använda de pengar som det egna landet beräknas få ta del av. Och en sak är klar - kreativiteten är det inget fel på. Kravet från EU är ju bland annat att delar av pengarna ska användas för "grön och digital omställning", Men som någon påpekade - om man bygger ett nytt sjukhus "med mer energieffektivt uppvärmningssystem" kan man kvala in i den gröna omställningen. Och om en ny skola har ett wifi-system platsar den som digital satsning. Så min slutsats är att det mesta går att klämma in inom ramen för återhämtningsfonden med lite god vilja. Det behöver kanske inte strida mot tankarna med återhämtningsfonden så länge det skapar jobb och utveckling i EU och ökar aktiviteten i ekonomin. Men om EU-politikerna inbillar sig att fokus kommer att ligga på klimatomställning och digital utveckling tror jag de lurar sig själva. Det lär nog i praktiken snarare bli en ökad ram för tidigarelagda investeringar i sådant som ändå skulle göras förr eller senare. Samtidigt är det viktigt att bevaka att pengarna från fonden inte går till att motverka eller förhala nödvändiga reformer i medlemsstaterna såsom översyn av ledighetsregler, höjning av pensionsåldrar och liknande.

Jag gjorde ett eget kort inlägg i diskussionen under denna punkt och konstaterade att den svenska regeringen den 27 april redovisade i finansutskottet hur den svenska ansökan skulle se ut i stora drag, samt meddelade att den skulle beslutas på regeringssammanträdet samma vecka och lämnas in sista dagen som var den 30/4. Men sedan hände något. Regeringen beslutade plötsligt och oväntat att vänta med inlämnandet "för att den svenska ansökan skulle bli riktigt bra". Vad som var orsaken har vi inte fått veta, inte heller när den svenska planen kommer att lämnas in. Moderaterna har begärt att regeringen ska redovisa vad som hänt i ärendet för finansutskottet nästa vecka. Det handlar om ca 35 miljarder för svensk del, och det är inget man kan slarva med.

Jag frågade hur många medlemsstater som hittills lämnat in sina återhämtningsplaner och fick svaret att hittills har 18 länder gjort detta. Ett land har fått dispens, det är Nederländerna som avvaktar det kommande valet för att den nya regeringen som tillträder ska får utforma återhämtningsplanen som de vill. Övriga 8 medlemsstater, däribland Sverige, väntar man ska inkomma med sina planer. Det är inte så smickrande för Sverige att vara ett av 8 EU-länder som inte lämnat in sin ansökan i tid, och det är ganska respektlöst att regeringen inte meddelat finansutskottet och EU-nämnden om orsakerna till dröjsmålet och inte heller gett någon förklaring om vad som hände under sista veckan i april när man plötsligt ändrade sig om inlämnandet. 

Jag och moderaterna ogillar återhämtningsfonden och att EU lånar upp medel för detta. Men nu finns fonden på plats och vi kommer noga att bevaka hur pengarna används och att Sverige verkligen söker och får sin utlovade del.


 

 

Time for my first meeting with EPP working group for Economic Policy

2021-05-26



EPP, European Peoples Party, is a European political party and the biggest political group in the European Parliament, with christian-democratic, conservative and liberal-conservative member parties in the European Union. In Sweden the Moderate Party (M) and the Christian-democratic Party (KD) are members of the EPP.

Today it´s time for my first meeting with EPP working group 2, Economic Policy and Digital Europeas a representative for the Swedish Moderate Party. The working group is a part of the project to develop EPP policy positions on economic policy and on digital policy. 

This meeting today will be divided into two parts, to first focus on the economic state of play in EU Member States, notably in the context of the preparation of national recovery plans to be presented to the European Commission. This will also give way to a timely debate about the EU’s Own Resources Decision, an important issue for Sweden. The second part of the meeting will be an opportunity to discuss how the EU’s impulse and ambitions for the Digital Decade can help achieve our economic recovery, the priorities and the vision we stand for, and which policies and initiatives can best guide us. 

I really look forward to work in this group and take part of important discussions for the future of the European Union. Always as a representative for my party and our voters in Sweden.


 

 

Reaktioner på näringsministerns svar till mig på riksdagens frågestund

2021-05-25

Det blev en hel del reaktioner på näringsminister Ibrahim Baylans (S) svar till mig på riksdagens frågestund om den höga arbetslösheten. Detta efter att statsrådets något uppseendeväckande svar (om varför Sverige är ett av de fyra länder i EU som har högst arbetslöshet) lagts ut i sociala medier av Susanna Silfverskiöld (MUF och SvD ledare).

"Vi har väldigt många som vill jobba i vårt land. Det är positivt. Arbetskraftsutbudet i vårt land är högre än i väldigt, väldigt många andra EU-länder".


 

 

Välkommen tydlighet från EU:s ledare mot Belarus

2021-05-24

I kväll meddelar TT att EU:s stats och regeringschefer under dagens möte enats om kraftfulla åtgärder mot Belarus, och beslutet ligger väl i linje med det EU-nämnden förespråkade på vårt möte i morse.

I ett gemensamt uttalande uppmanas ministerrådet att vidta nödvändiga åtgärder för att förbjuda flygningar i EU:s luftrum av belarusiska flygbolag och att hindra tillgång till EU-flygplatser för sådana flygplan. Man manar internationella civilflygsorganisationen ICAO att “skyndsamt utreda denna unika och oacceptabla incident”. (Under dagen har ju också Transportstyrelsen i Sverige uppmanat svenska flygbolag att inte flyga över belarusiskt luftrum).

EU-länderna kräver dessutom att Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega släpps omedelbart. 

EU:s ministerråd uppmanas samtidigt att utöka sanktionerna mot Belarus, både mot enskilda personer och genom bredare och riktade ekonomiska sanktioner mot Belarus.  

Det är positivt att EU:s ledare kunnat enas i denna fråga. Det visar allvaret i det som hänt. Det liknas vid statsterrorism, statligt arrangerad flygkapning eller ren statskontrollerad piratverksamhet. Flygbolaget Ryanair uppger också att belarusiska KGB-agenter sannolikt fanns på planet redan vid start från Aten. Det visar i så fall att hela aktionen var planerad noga i förväg.

Både Ryssland och Belarus visar gång på gång att man struntar i folkrätt, mänskliga rättigheter och andra länders suveränitet. Det är hög tid att EU gemensamt sätter ned foten mot detta med mer kraft än tidigare. Ryssland och Belarus måste välja - vill man vara en del av den civiliserade demokratin i Europa, göra affärer och vara en del av samarbetet i viktiga frågor, eller vill man isolera sig som odemokratiska och opålitliga länder och regimer? Man kan faktiskt inte göra både och.


 

 

Möte i EU-nämnden - flygkapning, pandemi och klimatpolitik

2021-05-24

  

  

I dag hade EU-nämnden öppet sammanträde inför mötet med EU:s stats- och regeringschefer denna vecka. 

Den av Belarus genomförda flygkapningen av ett civilt flygplan på väg mellan två EU-länder stod överst på dagordningen. Allt talar för att EU kommer att enas om kraftfulla reaktioner, och dessutom självklart kräva att den fängslade reportern och hans flickvän ska friges. Statsterrorism kan aldrig accepteras.

Pandemifrågan var också uppe till diskussion, och då främst om vaccintillgången i världen. Statsministern uttalade att Sverige ska dela med sig av sitt överskott på vaccin, och det var ingen emot. Däremot reagerade jag när statsministern sa att han inte "stänger några dörrar" när det gäller att begränsa patenträttigheterna för vaccinet. Om vi luckrar upp patenträtten är vi på en farlig väg. Vem ska då våga satsa pengar på att ta fram vaccin nästa pandemi?

Klimatfrågan var också uppe. Både företrädare för M och SD ifrågasatte starkt att EU:s klimatmål endast gäller EU totalt, och inte för varje enskilt land. Detta medför att Sverige anses kunna bära betydligt större börda än andra länder för att EU ska klara sitt gemensamma mål. M-ledamoten konstaterade också att Kina bygger nya kolkraftverk i stort sett varje vecka.

EU sneglar på vår skog som man gärna vill använda som gemensam Europeisk "kolsänka" vilket medför att man vill begränsa vårt skogsbruk. Man vill också använda Sveriges kuster som ett gigantiskt industriområde för havsbaserad vindkraft för att trygga EU:s elförsörjning. Att Sverige tillåter EU att lägga begränsningar på vårt skogsbruk är något vi moderater tagit hård strid mot i riksdagen. Den svenska regeringen (och särskilt MP) tar ofta åt sig äran för att Sverige driver på EU i en riktning mot en allt tuffare klimatpolitik. Baksidan är att detta allvarligt skadar Sverige. Vårt skogsbruk hotas och den extrema utbyggnadstakten för vindkraften hotar både vår havsmiljö och många människors boendemiljö. Det är hög tid att sätta ned foten mot detta innan det är för sent. Klimatpolitiken kan bli farligare för Sverige än de klimatförändringar man försöker hota oss med, och den höga svenska svansföringen slår nu tillbaka som en bumerang. 


 

 

Statsterrorism eller statligt arrangerad flygplanskapning?

2021-05-23

"Ett passagerarflygplan med destination Litauen har tvingats nödlanda i Belarus. En tidigare chef för den oppositionella kanalen Nexta på Telegram som befann sig ombord greps på flygplatsen i Minsk, uppger Nexta. Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade personligen planet att landa i Minsk, uppger hans presstjänst."

Denna helt osannolika nyhet kom under eftermiddagen. Den gripne ska vara Roman Protasevitj, som i likhet med många andra  oppositionella från Belarus lever i exil i grannländerna, ofta i Litauen, på grund av president Aleksandr Lukasjenkos hårdföra styre i Belarus. Litauens president Gitanas Nauseda krävde under söndagseftermiddagen att Belarus ska släppa Protasevitj, och Litauen uppmanar också Nato och EU att agera.
 
Det var alltså Belarus president Aleksandr Lukasjenko som personligen beordrade planet att landa i Minsk enligt uppgifter från hans egen presstjänst. Han gav också order om att två stridsflygplan av typen Mig-29 skulle ledsaga passagerarplanet, rapporterar AFP. På planet fanns enligt Reuters 170 passagerare från 12 olika länder.
 
Ryanair kommenterar händelsen i ett pressmeddelande. “Kabinpersonalen blev under Ryanairs flygning mellan Aten och Vilnius i dag underrättad av flygtrafikledningen i Belarus om att det fanns ett potentiellt säkerhetshot ombord och planet omdirigerades till närmaste flygplats, Minsk”, skriver man, och lägger till att inget säkerhetshot hittats ombord planet och att planet lämnade Minsk klockan 19 lämnade det Minsk. ”Ryanair har anmält saken till relevanta nationella och europeiska säkerhetsmyndigheter”, skriver man.
 
Sammanfattningsvis: En regim i ett europeiskt land hittar på ett falskt säkerhetshot mot ett civilt flygplan för att tvinga det att nödlanda i det egna landet, och detta bara för att kunna gripa en person ombord på planet. Man funderar ju över om man ska kalla det hela för statsterrorism, piratverksamhet eller statligt arrangerad flygplanskapning. Men oavsett vilket - det finns självklart inget utrymme alls för sådant agerande, och nu krävs ytterst hårda reaktioner mot Belarus från EU och de europeiska och internationella luftfartsmyndigheterna. Skurkstater kan inte tillåtas agera hur man vill.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterade saken på Facebook i eftermiddags och krävde att Belarus ska uteslutas ur allt luftfartssamarbete, att internationellt flyg inte ska ledas över Belarus luftrum, och att EU ska stoppa alla flighter till Minsk.



 

 

Ingen synar det omöjliga politiska klimatlöftet

2021-05-23

Återigen har tunga politiker ställt ut omöjliga löften i klimatfrågan. Denna gång är det G7-ländernas miljöministrar som på ett möte förra veckan upprepade att man var "eniga om att hålla fast vid tidigare löfte om att se till att temperaturen inte stigit mer än 1,5 grader till år 2050".

Det finns många politiker, även i Sverige, som i klimatdebatten hävdar att de på en halv grad när kan styra jordens temperatur 30 år framåt i tiden. Jag har inte hört någon forskare alls, oavsett åsikt i klimatfrågan, som vågar uttala sig så tvärsäkert i denna komplexa fråga.  Tvärtom är de tydliga med att det råder enorm osäkerhet om hur snabb effekten blir av olika "klimatåtgärder" och hur mycket redan gjorda utsläpp kommer att påverka klimatet även efter att nuvarande utsläpp minskas. Denna osäkerhet hos forskarna gäller oavsett vilken åsikt de har i själva sakfrågan. Sedan kvarstår ju den stora osäkerheten om hur mycket molnbildning och vattenånga styr klimatet. 

Dessutom vet ingen exakt hur mycket människans aktiviteter påverkar klimatet, det enda forskarna i princip är eniga om är att vi påverkar i viss omfattning och att resterande del av klimatförändringarna styrs av olika naturliga faktorer. Forskarnas modeller och prognoser bygger på antaganden och datormodeller. Dessa kan både underskatta och överskatta människans påverkan. Klimatforskningen är dessutom en relativt ny disciplin och forskarvärlden är långtifrån enig i sina bedömningar.

Att i det läget som politiker tvärsäkert lova att man med hjälp av politiska beslut kommer att kunna begränsa jordens temperaturökning till 1,5 grad om 30 år är minst sagt modigt. Det känns minst sagt osannolikt att dessa politiker kommer att kunna hålla sitt löfte. Men de flesta av dem är sannolikt pensionärer 2050, om de ens lever. De kommer därför aldrig att ställas till svars för sina ogenomtänka, dåligt analyserade och populistiska löften. Så dåligt underbyggda politiska löften skulle inte accepteras på något annat politikområde. Det är bara i klimatdebatten man kan agera på detta sätt utan att det granskas och ifrågasätts av media och den breda allmänheten.





Energiföretagens webbinarium om taxonomi

2021-05-21



I dag deltog jag i Energiföretagens webbinarium om "taxonomi", alltså förslaget (sannolikt snart beslutet) i EU om att styra investeringar med hållbarhets- och klimatklassning av olika verksamheter. I grunden kan man såklart tycka att det är värdefullt med något slags gemensam EU-standard i stället för en mängd olika klassningssystem rörande vad som är "hållbara" investeringar. Men nu blir det i stället till stor del godtyckliga regler via EU, och dessutom regler som passar Sverige väldigt illa och slår mot både skogsnäringen och energiförsörjningen. 

Efter mycket hårt arbete från berörda aktörer och rekordmånga remissyttranden har förslaget i den del som rör energisektorn ändå blivit något bättre och det verkar som om man anser sig kunna hantera dem. Men fortfarande finns stora frågetecken. Det gäller vattenkraften, biobränslena och inte minst kärnkraften som av "politiska skäl" lämnats utanför detta beslut. Ett stort bekymmer som påpekades under seminariet är att bedömningen om något är hållbart eller inte är väldigt digitalt. Antingen är det hållbart och "klimatvänligt" eller inte. Vattenkraften ifrågasätts på flera punkter och har svårt att kvala in som fullt hållbar - men samtidigt är vattenkraften helt nödvändig för att vi ska kunna använda våra förnybara energislag såsom sol och vind, eftersom vattenkraften behövs som baskraft. På samma sätt straffas  företag som byter från mycket miljöskadlig energiförsörjning till mindre skadlig - trots att alla steg i rätt riktning borde uppskattas. Är man inte fullt hållbar och "klimatvänlig" kvalar man exempelvis inte in som "hållbar" hos bankernas miljöfonder med det liggande förslaget. 

Från EU-parlamentet deltog Emma Wiesner, Centerpartiet, och hon uttryckte hård kritik mot hur processen sett ut i denna för företagande, energiförsörjning och välstånd så viktiga fråga. Att politiken lämnar över hela beslutsfattandet till en liten grupp experter och en referensgrupp med främst företrädare för finanssektorn och ett antal aktivister från NGO:s är faktiskt inte ett dugg demokratiskt. Att sedan den svenska regeringen hanterat hela frågan ytterst tafatt i sina möten i Bryssel gör inte saken bättre. Nu får energisektorn försöka hantera de beslut som tas i frågan, men det kommer mera som rör fler branscher och fler områden där EU vill styra investeringar i viss riktning. Jag tänker göra vad jag kan för att få in ett större inslag av demokrati i besluten och driva på den svenska regeringen att tydligare stå upp för svenska intressen.  

I chatten under seminariet uttryckte jag mitt stöd för Emma Wiesners inlägg, och fick då lite mothugg. Men det är som jag skrive
r - vetenskapen har sin roll att ta fram underlag för beslut, men det är politiken som måste väga av mellan olika intressen. Det är därför man har folkvalda politiker.



EU-kommissionens representant i Sverige, Kristian Danielsson höll ett anförande som närmast fick mig att sätta kaffet i halsen. Han är ju EU-kommissionens "förlängda arm" i Sverige, och han lät som en riktig klimataktivist och talade om klimathotet som mänsklighetens livsavgörande fråga och utlovade dessutom en "svår och jobbig omställning" av vårt samhälle. Jag är förvånad över hans sätt att uttrycka sig. Jag tror inte svenska folket inser vilket hot den dyra klimatpolitiken utgör för vårt samhälle. Inte minst för människor med lite svagare ekonomi, och länder i EU som har en svagare samhällsekonomi än Sverige kommer att drabbas hårt. Enligt min åsikt börjar "klimatpolitiken" bli ett betydligt större hot än klimatförändringarna. Och att besluta om åtgärder som skadar samhällsekonomi och privatekonomi, slår undan företag och jobb och hotar energiförsörjningen är knappast rätt sätt för att få med sig människor på en väg mot ett mer hållbart samhälle. Tvärtom lär människor då göra uppror mot klimataktivismen. Vill EU och svenska politiker få med sig människor bör man ha en helt annan ingång i frågan.

En annan reflektion är ju att så kostnadskrävande åtgärder som nu diskuteras aldrig borde genomföras utan i vart fall någon slags rimlighetskalkyl över vad det kan ha för betydelse för klimatet. Den sortens kalkyler lyser med sin frånvaro - ingen kan ens göra sannolikt att dessa dyra åtgärder kommer att ha mätbar effekt på klimatförändringarna. Det är mer en förhoppning. På webbinariet talades det om investeringsbehov över tid i energisektorn på "tusentals miljarder" bara i Sverige för att nå "klimatmålen". Inga andra så omfattande samhällsutgifter skulle accepteras utan mycket stabila underlag - men klimatpolitiken spelar i en egen division, och hela notan skickas till skattebetalarna och energikonsumenterna. Någon gång i framtiden kommer människor nog att fråga sig varför ingen ifrågasatte denna enorma pengarullning på allvar. Jag är närmast förbluffad över att denna samhällsdebatt lyser med sin frånvaro.

 

 

 

Här är dagens interpellation till arbetsmarknadsministern

2021-05-21 

I dag lämnade jag alltså in denna interpellation till arbetsmarknadsministern. Jag iupptäckte ett litet skrivfel i 5 stycket. Sverige har alltså halkat ned till en 24:e plats. Inte 23:e som jag råkade skriva. Det är alltså ännu värre...
 

Interpellation 2020/21:753 Arbetslösheten i Sverige

av Jan Ericson (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)


De senaste jämförelserna av arbetslöshetsnivåer i olika EU-länder visar en mycket sorglig utveckling för svensk del.

I valrörelsen 2014 innan Stefan Löfven tillträdde sa han: ”Utvärdera oss på jobben.” Och han utfärdade sitt berömda vallöfte att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

År 2014 låg Sverige på 12:e plats bland EU:s länder när det gällde låg arbetslöshet. 2019 låg Sverige på 22:a plats i EU. Detta trots att åren 2014–2019 kännetecknats av en mycket stark högkonjunktur. I 25 av 27 EU-länder minskade arbetslösheten mellan 2014 och 2019. I endast 3 länder ökade den. Och Sverige är det land i hela EU där arbetslösheten ökat allra mest mellan 2014 och 2019, enligt siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. 

Sedan kom pandemin, som ökade arbetslösheten i de flesta länder. Men även under pandemin har Sverige varit bland de allra sämsta på att hålla nere arbetslösheten. Under år 2020 var det bara fyra länder i EU som hade en sämre utveckling på arbetsmarknaden än Sverige.

Nu har vi fått de senaste siffrorna från Eurostat. Sverige har nu halkat ned ännu en placering till plats 23 av 27 EU-länder. Bara Grekland, Spanien och Italien hade en högre arbetslöshet än Sverige i mars i år.

Det mest anmärkningsvärda är kanske ändå att sedan Sverige gick med i EU 1995 har vi alltid haft lägre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Nu har Sverige för första gången betydligt högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Detta är ett historiskt misslyckande från regeringens sida.

En svensk regerings uppgift måste vara att i högkonjunktur lyckas få fler i arbete än andra länder lyckas med, och i lågkonjunktur och kris få en mindre ökning av arbetslösheten än andra. Så fungerade det under alliansregeringens tid, då vi alltid låg på övre halvan i EU när det gällde arbetslösheten. Och så fungerade det faktiskt även under regeringarna före Alliansen, oavsett politisk färg. Sverige lyckades oftast bättre än andra, vilket stärkte vår konkurrenskraft och våra statsfinanser. Men nu har något hänt – nu underpresterar den svenska regeringen i både högkonjunktur, lågkonjunktur och kris. Det är faktiskt ett monumentalt misslyckande som regeringen inte kan prata bort, även om man tappert försöker. 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

Vad ser ministern för förklaringar till att Sverige nu för första gången sedan vi gick med i EU har högre arbetslöshet än genomsnittet i EU, och vad avser ministern konkret att göra för att minska arbetslösheten?

 

 

 

Gårdagens frågestund - regeringen stolt över den höga arbetslösheten

2021-05-21

Vid gårdagens frågestund i riksdagen fick jag möjlighet att ställa en fråga till Näringsminister Ibrahim Baylan som var den minister som hade ansvar för övergripande frågor under frågestunden.

Jag konstaterade att Stefan Löfven inför valet 2014 lovade att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Efter att han vunnit valet sa han kaxigt "Utvärdera oss på jobben". Så låt oss göra det. 

År 2014 låg Sverige på en 11:e plats bland EU:s länder när det gällde låg arbetslöshet. 2019 låg Sverige på en 22:a plats i EU. Detta trots att åren 2014–2019 kännetecknats av en mycket stark högkonjunktur. I 25 av 27 EU-länder minskade arbetslösheten mellan 2014 och 2019. I endast tre länder ökade den. Och Sverige var det land i hela EU där arbetslösheten ökade allra mest mellan 2014 och 2019, enligt siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. 

Sedan kom pandemin som ökade arbetslösheten i de flesta länder. Men även under pandemins har Sverige varit bland de allra sämsta på att hålla nere arbetslösheten. Under år 2020 var det bara fyra länder i EU som hade en sämre utveckling på arbetsmarknaden än Sverige, och Sverige halkade ner till plats 23.

Nu har vi fått de senaste siffrorna från Eurostat (mars 2021). Sverige har nu halkat ned ännu en placering till plats 24 av 27 EU-länder. Bara Grekland, Spanien och Italien hade högre arbetslöshet än Sverige i mars i år.  
 
Det mest anmärkningsvärda är kanske ändå att sedan Sverige gick med i EU 1995 har vi alltid haft lägre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Nu har Sverige för första gången högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Detta är ett historiskt misslyckande från s/mp-regeringens sida.

En svensk regerings uppgift måste vara att i högkonjunktur lyckas få fler i arbete än andra länder lyckas med, och i lågkonjunktur och kris få en mindre ökning av arbetslösheten än andra. Så fungerade det under Alliansregeringens tid, då vi alltid låg på övre halvan i EU när det gällde arbetslösheten. Och så fungerade det faktiskt även under regeringarna före Alliansen oavsett politisk färg. Sverige lyckades oftast bättre än andra, vilket stärkte vår konkurrenskraft och våra statsfinanser. Men nu har något hänt - nu underpresterar den svenska regeringen i både högkonjunktur, lågkonjunktur och kris. Det är faktiskt ett monumentalt misslyckande som regeringen inte kan prata bort, även om man tappert försöker.  

Regeringens nya mantra, som upprepades av Baylan som svar till mig i frågestunden, är att den höga svenska arbetslösheten i Sverige jämfört med i andra länder beror på att i andra länder har människor gett upp och slutat söka jobb, och lämnat arbetsmarknaden. Då sjunker arbetslösheten eftersom färre ingår i arbetskraften. I Sverige däremot tror människor på framtiden och söker jobb och det är positivt. Med andra ord - vi ska alltså närmast vara stolta och glada över den svenska arbetslösheten.

Detta är självklart rent trams. För det första har de flesta EU-länder någon form av arbetslöshetsförsäkring eller andra trygghetssystem, och i vart fall i norra och västra Europa (där arbetslösheten är betydligt lägre än i Sverige) är reglerna väldigt lika de svenska. Man måste vara aktivt arbetssökande för att få ersättning. Påståendet att människor skulle ha gett upp och slutat söka jobb i norra och västra Europa faller på sin egen orimlighet - om man gjorde så skulle man mista sin ekonomiska försörjning. Jag har inte heller sett något statistiskt underlag eller andra bevis på att det som regeringen påstår stämmer.

OM det var som regeringen säger blir det däremot bekymmersamt för dem om arbetslösheten faller tillbaka igen. Beror det i så fall på att även svenska arbetslösa enligt regeringen har gett upp och slutat söka jobb?

Argumentationen från regeringen är så ihålig och skamlös att man nästan skäms å deras vägnar. I stället för att ta krafttag mot den höga arbetslösheten och rekordhöga långtidsarbetslösheten i Sverige så försöker man prata bort den genom att vilseleda. Det är faktiskt ovärdigt en svensk regering. Av denna anledning kommer jag att lämna in en interpellation till arbetsmarknadsministern i samma ämne. Jag tänker ställa henne mot väggen i regeringens vilseledande fulspel i arbetslöshetsfrågan. 




 

 

Riksdagen körde över regeringen i en handfull processrättsliga frågor

2021-05-20

Vid gårdagens votering i riksdagen vann en majoritet mot regeringen i ett antal processrättsliga frågor. Bland annat röstade vi igenom en översyn av möjligheten till förundersökningsbegränsning, direktavskrivning och åtalsunderlåtelse vid misstanke om brott, utökning av möjlighet till husrannsakan, ökad användning av tidiga förhör som bevisning i brottmål, införande av ett system med kronvittnen, konsekvenser för den som inte infinner sig vid rättegång, samt stärkt vittnesskydd.

I dessa ärenden skapades majoriteter där M, KD, SD, C och/eller L ingick.

Däremot förlorade vi med en rösts majoritet frågan om att möjliggöra anonyma vittnesmål som kompletterande bevisning i vissa fall. Det är en fråga jag själv driver, och tyvärr röstades den ned av S, C, V och MP. Men jag ger mig inte, och kommer fortsätta driva frågan.


 

 

Riksdagsdebatt om riktade statsbidrag till kommunerna

2021-05-19



Dagens inleddes med en debatt i finansutskottet om "Riksrevisionens rapport om riktade statsbidrag till socioekonomiskt utsatta områden". Mitt inledande anförande lät så här, och hela debatten går att se via videolänken ovan.
 

Tack fru talman. Frågan om riktade respektive generella statsbidrag har diskuterats många gånger i denna kammare.  
Moderaterna har två viktiga principer när det gäller statsbidrag till kommuner och regioner.
 
För det första anser vi att tillskott i högre grad bör vara permanenta och inte tillfälliga. Vi konstaterar att även Konjunkturinstitutet pekar på att tillskott till kommunerna bör vara permanenta för att ge effekt på anställningar och investeringar. Tillfälliga tillskott riskerar att leda till att kommuner och regioner sparar pengar och inte vågar använda dem till det som avses, eftersom det kan leda till permanenta kostnadsökningar, exempelvis för att behålla eventuella nyanställda.
 
För det andra ser vi ett problem med alltför stor andel riktade statsbidrag. År 2018 var civilminister Lena Micko själv ordförande för dåvarande SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. I en intervju i Svenska Dagbladet i april 2018 konstaterade hon och dåvarande SKL:s ledning att de riktade statsbidragen var ett växande problem. I artikeln skrev man, citat, att ”Sveriges medborgare och den svenska välfärden har inte råd att fortsätta med ineffektiva satsningar i form av riktade statsbidrag”. Man föreslog att generella statsbidrag bör vara huvudregeln. Tyvärr verkar inte ansvariga ministern ha tagit fasta på det hon själv skrev 2018. De riktade statsbidragen fortsätter att utgöra en alltför stor del av de totala statsbidragen. Kritiken mot alltför stor andel riktade statsbidrag är däremot något moderaterna har tagit fasta på i vår senaste budgetmotion, där vi, utöver att tillföra mer pengar än regeringen, även gjorde om riktade statsbidrag till generella.
 
Fru talman, Det ärende vi nu debatterar avser Riksrevisionens granskning av ett särskilt avgränsat område, nämligen regeringens arbete med 30 riktade statsbidrag som syftar till att på olika sätt stödja socioekonomiskt utsatta områden.
 
Riksrevisionen kon­staterar att statens principiella utgångspunkt för bidragsgivning är att statsbidrag ska ges som generella bidrag och att riktade statsbidrag i regel inte är avsedda att lösa de under­liggande problemen med segregation och ojämlikhet.
      
Riksrevisionen menar att möjliga lösningar i stället finns i t.ex. hur kommunalekonomiska utjämningsbidrag utformas, hur arbetsmarknads- och utbildningspolitik bedrivs eller hur bostadsbyggandet regleras. 

Riksrevisionen påpekar att många av de problem som funnits länge med de riktade statsbidragen kvarstår, exempelvis att statsbidrag resulterar i att verksamhet planeras under tidsnöd och genomförs för att senare avvecklas och ersättas med verksamhet finansierad med nya statsbidrag.
 
Riksrevisionen konstaterar också att det behövs ett större intresse för, och kunskap om, lokala behov och förutsättningar för att statsbidragen ska kunna uppnå sina respek­tive syften om minskad segregation, ökad likvärdighet och ökad jämlikhet.
 
Riksrevisionen konstaterar vidare att Regeringskansliet inte har riktlinjer eller väg­ledningar för hur riktade statsbidrag bör utformas och likaså saknas systematisk upp­följning och analys.
 
Riksrevisionen föreslår att man bör
* öka andelen fleråriga statsbidrag i syfte att förbättra kommunernas möjligheter att planera och verkställa nya satsningar
*  göra analyser inför införandet av nya statsbidrag för att veta hur de kan tänkas påverka det lokala arbetet i socioekonomiskt utsatta områden
*  förbättra uppföljningarna av statsbidrag bl.a. genom att följa upp hur de tas emot i de utsatta områdena. En sådan analys är nödvändig.
 
Moderaterna instämmer i Riksrevisionens kritik, och har bl.a. i vår egna budgetmotion, som jag tidigare nämnde, påbörjat ett arbete med att minska andelen riktade statsbidrag till förmån för generella bidrag till kommu­nerna. Med anledning av skrivelsen vill Moderaterna uppmana regeringen att påbörja ett arbete i enlighet med Riksrevisionens sammanfattande rekommendation. Jag yrkar därför bifall till reservation 1.

 

Jag tog också replik på Socialdemokraternas ledamot med anledning av att hon i sitt anförande påstod några rent hårresande saker som att "för Socialdemokraterna går välfärden alltid först", att Socialdemokraterna är en garant för att hela Sverige ska leva och att "Sverige ska jobba sig ur krisen". Alla tre sakerna är ju ren bluff.

Jag konstaterade i debatten att moderaterna gång på gång visat att det är vi som värnar välfärden, både igenom större budgetsatsningar än regeringen, men också i praktisk politik, att regeringen med närmast klinisk precision riktar sin politik rakt mot landsbygden och människors möjlighet att leva och försörja sig utanför våra större städer och orter, samt att regeringen misslyckats fullständigt med jobben och att Sverige nu dels är bland de sämsta i EU när det gäller arbetslöshet och att vi för första gången sedan vi gick med i EU 1995 har högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Jag konstaterade att s-ledamotens påståenden närmast ger en tragikomisk känsla när man vet att regeringen misslyckats med alla dessa saker. HHela replikskiftet finns med i videoupptagningen ovan (och jag är betydligt mer upprörd över s-ledamotens påståenden än den glada bilden antyder):



 

 

 

Klimataktivisternas favoritö föräras ännu en vilseledande artikel

2021-05-19

I dag har Expressen en dramatisk artikel (tyvärr låst) om "USA:s första klimatflyktingar" från den lilla ön Isle de Jean Charles utanför USA:s sydkust. Men att artikeln är låst är inget större problem för det som skrivs är gammal skåpmat. Denna ö är uppenbarligen svenska aktivistiska klimatjournalisters absoluta favorit. Redan 2017 hade SVT ett reportage med exakt samma vinkling som Expressen idag, följt av Aftonbladet 2020. Och idag är det alltså Expressen som skriver om samma sak och samma ö. Uppenbarligen är det svårt att hitta någon annan plats på jorden som ger samma dramatiska bakgrund för ett helt orimligt klimathotsbudskap, och därför vallfärdar svenska journalister till denna plats. 

Gemensamt för dessa tre reportage är den totala bristen på reflektioner kring om öns och dess invånares dramatiska situation verkligen beror på klimatförändringar eller har andra orsaker. För den som tar del av samtliga tre reportage, samt söker information från andra källor är det helt uppenbart att det som beskrivs i svenska media inte har något alls med klimatförändringar att göra. Artikeln är som sagt helt enkelt bara klimatalarmistisk skåpmat som används gång på gång på gång i samma syfte.   

Jag upprepar mitt blogginlägg från 2020 (som i sin tur länkar till det jag skrev 2017 i samma fråga) :

 

Den självklara klimatfrågan journalisten "glömde" ställa 

2020-12-06

I dag i Aftonbladet finns en artikel om en ö vid USA:s sydkust som håller på att försvinna. Havet äter upp ön bit för bit och det går nu inte längre att bo kvar. Invånarna måste evakueras. Och allt beror på "klimatförändringar" skriver Aftonbladets reporter.




Det intressanta är inte det som står i artikeln och det som sägs i inslaget i filmen, utan det som inte sägs. Frågorna som varje logiskt tänkande reporter borde ställt om man var seriöst nyfiken på det som hänt med denna ö, i stället för att använda artikeln som ett redskap för en alarmistisk klimatskrämselagenda. 



När man läser artikeln inser man ju snabbt att det är något som inte stämmer. Är det verkligen "klimatförändringar" som gör att ön sjunker i havet? Intervjun baseras på en intervju med en manlig öbo, kombinerat med en del bakgrundfakta. Följande framkommer:

1. "Isle de Jean Charles har förlorat 98% av sin landmassa sedan 1955 till följd av att vattennivån höjts och landmassan eroderat."

2. "Min pappa brukade gå till en sjö här borta för att fiska när han var liten, men när jag föddes fick man ta båten dit. När pappa växte upp gick man till fots."


Mannen som intervjuas är 55 år. Han föddes alltså 1964. När han föddes fick man alltså ta båten där man tidigare kunde gå till fots. När hans pappa var barn kunde man gå till fots - det bör rimligen då ha varit på 1930-40-talet. Under de kommande kanske 30 åren alltså hände något dramatiskt som satte stora delar av ön under vatten. Vad berodde det på? Jag kan inte hitta några uppgifter vare sig om stigande temperaturer under denna period eller något samband med stigande mänskliga utsläpp av koldioxid - de utsläppen var som bekant mycket låga under dessa årtionden. Om det var klimatförändringar som orsakade att havsnivåerna steg i mitten av 1900-talet, eller medförde fler oväder så berodde det i vart fall inte på mänskligt orsakade klimatförändringar (men kanske annnan mänskjlig aktivitet, mer om det nedan). 

Samtidigt kan man konstatera att denna ö ligger precis vid havskusten (vid utloppet av Mississippi), att den ligger extremt lågt i förhållande till havet och att den består av material som eroderar bort av havsvågor, oväder, muddring och oljeborrning. 
Det är inte första gången svenska media skriver om denna ö. Redan 2017 hade SVT ett inslag med samma vinkling. Den gången avslöjade jag att det fanns helt andra faktorer som orsakade att denna ö sjunker ned i havet. Läs hela blogginlägget här.

I artikeln sägs uttryckligen att det är både stigande havsnivåer och erosion som orsakar att ön håller på att försvinna. Om havet stigit på samma sätt som genomsnittet på jorden handlar det om ca 3 mm/år sedan flera hundratals år (sannolikt sedan senaste istiden), och det utan någon som helst tidigare koppling till några klimatförändringar orsakade av människan. 3 mm/år blir 3 dm på 100 år. För en ö där landnivån knappt reser sig över havet blir en havsnivåhöjning på 3 dm per sekel till slut ohållbar, särskilt om ön samtidigt sjunker. Ön kommer obönhörligen att försvinna. Alldeles utan någon av människan orsakad klimatförändring, och alldeles oavsett om vi så minskar våra koldioxidutsläpp till noll. Ön försvinner oavsett. 

Att drabbade människor i sin frustration och desperation skyller på klimatförändringar är begripligt. Det är givetvis också ett sätt att möjligen kunna få ekonomisk kompensation av samhället för att man tvingas flytta från en plats som helt enkelt aldrig varit långsiktigt beboelig. Men borde inte journalisten ställt de rimliga följdfrågorna? 

Av artikeln framkommer att stora delar av ön sedan länge ligger på havets botten. Ön har alltså försvunnit redan långt innan de (enligt datormodellerna) framtida snabbare stigande havsnivåerna och den ökande mängden oväder ens har inträffat. Det är helt uppenbart inte av människan orsakade klimatförändringar som får denna ö att försvinna. 

Återigen används naturliga och dramatiska förändringar av vår jord som tillhyggen i en allt mer alarmistisk klimatdebatt. I detta fall var det ju mycket enkelt att snabbt avfärda påståendena, men andra artiklar är mer försåtliga. Jag tycker inte det är en värdig journalistik, och jag tänker fortsätta att granska alarmistiska artiklar som skrivs om klimathotet. Alltför mycket saknar relevans när man bara skrapar det allra minsta lilla på den klimatalarmistiska ytan.

 

 

 

Kvällens debatt med socialminister Lena Hallengren

2021-05-18

I kväll hade jag min försenade interpellationsdebatt med socialminister Lena Hallengren. Jag lämnade ju in min interpellation om antikroppstester och vaccinationspass i början av april, så det tog över en månad att få svar. Mycket har hänt i frågan under tiden som gått. Här är hela debatten:



Här är mitt inledande inlägg i debatten, samt en del av mitt andra inlägg:

Inledning:

Fru talman, j
ag vill tacka för svaret och samtidigt uttrycka min uppskattning för att ministern ägnar denna eftermiddag och kväll åt att diskutera ett antal interpellationer med koppling till pandemin. Min interpellation är dock tyvärr mer än en månad gammal nu, vilket gör att ytterligare saker hänt i frågan sedan den lämnades in.
 
Bakgrunden till min interpellation var att i slutet av mars meddelade plötsligt både Västra Götalandsregionen och Region Stockholm att man slutar erbjuda allmänheten att boka tider för antikroppstest för covid-19. Detta för att Folkhälsomyndigheten ansåg att testerna är av ”begränsat värde”. Fler regioner har följt efter och som det verkar har den breda antikroppstestningen stoppats över hela landet. Det är svårt att förstå logiken.
 
För det första kommer det att dröja mycket länge innan alla svenskar vaccinerats, särskilt i de yngre åldersgrupperna – om det överhuvudtaget kommer att vaccineras. Att människor kan få tydliga besked om man har antikroppar är oerhört värdefullt för individen och dennes anhöriga, men också i vissa fall för individens arbetsgivare eller andra.

För det andra borde det vara av stort intresse ur samhällssynpunkt att kunna se hur stor del av den ovaccinerade befolkningen som har antikroppar mot covid19?

För det tredje har vi periodvis haft brist på vaccin, och vaccinplaner har flyttats framåt i tiden. Ingen vet heller hur länge vaccinet verkar. I en sådan situation kunde det kanske vara rimligt att överväga om personer som saknar antikroppar ska vaccineras först, och att de med antikroppar ställs sist i vaccinationskön.

I hela EU diskuteras frågan om digitala vaccinationspass och covidpass, och bland annat i Danmark är det redan verklighet. I Danmark har man dock jämställt vaccination med styrkta antikroppar eller färskt negativt covidtest i sina covidpass. EU-kommissionen har föreslagit samma sak – att vaccination, påvisade antikroppar och negativt covid-test ska jämställas när det gäller de föreslagna ”gröna intygen”, eller i vardagstal ”vaccinationspass”.
 
Problemet är ju bara att om Sverige inte erbjuder antikroppstester för ovaccinerade faller ju möjligheten bort att utfärda covidpass för ovaccinerade med antikroppar.

Jag har full förståelse för att man inte vill göra antikroppstester på personer som redan är vaccinerade. Inte heller vill man att människor missbrukar detta med ständigt upprepade antikroppstester. Men i samband med tidsbokning kan man ju snabbt se om en person är vaccinerad eller inte, och även se när man senast tog ett antikroppstest. 
De som är vaccinerade är det såklart meningslöst att testa, men för övriga delen av befolkningen borde det vara oerhört intressant med omfattande testning av antikroppar. Detta gäller inte minst barn och unga, som man ju inte har för avsikt att vaccinera i närtid, om ens alls.

Jag förstår helt enkelt inte hur Sverige ska kunna leva upp till EU:s krav på ”gröna intyg” om man inte ger den ovaccinerade allmänheten möjlighet att ta ett antikroppstest? Det framgår dessutom av ministerns svar att covid-tester endast ska göras vid uppvisade symtom, vilket gör att dessa tester i så fall inte heller kan göras inför exempelvis en utlandsresa. Effekten blir att den ovaccinerade delen av befolkningen, däribland huvuddelen av våra barn och ungdomar, men också andra som av olika skäl är ovaccinerade, inte kommer att kunna få det av EU beslutade ”gröna intyget” som kommer vara ett villkor för många utlandsresor. 
 
Med anledning av detta vill jag upprepa min fråga socialministern om hur hon avser att säkerställa att Sverige lever upp till EU:s krav på att positiva antikroppstester och negativa covid-tester ska kunna jämställas med vaccination vid utfärdande av EU:s så kallade ”gröna intyg”, och att hela befolkningen, även ovaccinerade, ska ha samma chans att få ett sådant intyg.
 
Omgång två: 
 
Fru talman, svaret från socialministern är tyvärr mycket otydligt. Jag kan bara konstatera att Sverige genom ministerns svar uppenbarligen inte kommer att kunna leva upp till EU:s krav. Detta innebär en allvarlig diskriminering av stora befolkningsgrupper, inte minst barn och ungdomar.
 
För en familj som avser att resa på semester, och där föräldrarna är vaccinerade kommer inte barnen att kunna följa med på resan eftersom de inte kan få vare sig antikroppstest eller covidtest. Återstår då att göra dessa tester privat vilket kostar väldigt mycket pengar och knappast är realistiskt för många familjer. Resultatet lär i många fall bli att man avstår från att resa. Det känns inte som om det ligger alls i linje med EU:s försök att återstarta ekonomin och turistnäringen i Europa.
 
Sverige bidrar som bekant med enorma summor till EU:s återhämtningsfond som syftar till att få igång ekonomin i EU igen. Resande och turism är en viktig del i detta, inte minst för södra Europa. Att den svenska regeringen samtidigt motverkar detta resande genom att inte erbjuda möjligheten för ovaccinerade att få ett ”grönt intyg” som möjliggör resande känns mycket märkligt.
 
Fru talman, det finns ännu ett problem som bör belysas i denna fråga.
 
I februari gav regeringen i uppdrag till ansvariga myndigheter att förbereda utfärdandet av vaccinationsbevis. Redan då var det känt att EU diskuterade en bredare lösning där även positiva antikroppstester och negativa covid-tester ingick. I mitten på mars kom beskedet i EU-kommissionen om att man ville se en sådan lösning. Trots detta har regeringen uppenbarligen inte gett myndigheterna i uppdrag att se till att även resultatet av antikroppstester och covidtester ska innefattas i de nya intygen.


Häromdagen konstaterade digitaliseringsminister Anders Ygeman att Sverige var ett av de länder som var först ut med att testa EU:s gröna intyg. Men samtidigt kom det återigen fram att man fortfarande inte på något sätt tagit initiativ till att något mer än genomgången vaccination ska finnas med i intygen. 
Ännu finns ingen lösning för att få med covidtester och antikroppsintyg innan deadline i juni när intygen är tänkta att börja användas” konstaterade SVT Nyheter i ett inslag den 5 maj.

Ansvariga myndigheter har alltså jobbat med det svenska ”gröna intyget” i tre månader, och EU-kommissionens linje har varit känd i två månader. Trots detta har regeringen fortfarande inte agerat. Min fråga till socialministern är varför inte regeringen för länge sedan gett ett tydligt uppdrag till myndigheterna att utforma ”de gröna intygen” i linje med EU:s krav i stället för att som nu diskriminera stora delar av landets befolkning, inte minst de yngre? Kommer socialministern nu att ta initiativ för ett sådant uppdrag?


Kort sammanfattning av dagens debatt:

* Ministern talar hellre om "påvisad friskförklaring" än antikroppstester. Detta för att "ingen vet hur länge man har antikroppar, varför Folkhälsomyndigheten menar att dessa tester är meningslösa. Hon menade att jag hade fel om att EU-kommissionens beslut innebär att de "gröna intygen" likställer vaccination, antikroppar och negativt covidtest, och menar att EU- kommissionen inte syftar på positivt antikroppstest utan "friskförklaring efter bekräftad infektion". I praktiken att alla som testat positivt för Covid betraktas som friska efter en viss tid gått från att man tog testet. Jag kan inte se skillnaden mot antikroppstester - har man en gång visat sig ha antikroppar har man uppenbarligen också haft infektionen och på precis samma sätt borde man då kunna betecknas som frisk även om antikropparna sedan försvunnit, på samma sätt som ett tidigare positivt covid-test anses styrka att man haft infektionen och kan friskförklaras efter en viss tid.

* Jag pressade ministern om hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s regler om att de "gröna intygen" ("Covidpassen") ska innefatta både vaccinationer, färska negativa covidtest och bevis på genomgången infektion, detta eftersom myndigheterna tyvärr inte fått i uppdrag att utforma de svenska gröna intygen baserat på något mer än genomgången vaccination. Ministerns svar var att svenska medborgare självklart inte ska ha sämre möjligheter att få ett "grönt intyg" än andra EU-medborgare. Men hon svävade på målet om regeringen gett ett tydligt uppdrag till ansvariga myndigheter att säkerställa hur detta ska gå till. 

* Min oro för att vi med det tydliga fokuset på vaccinering diskriminerar delar av vår befolkning kvarstår. Framförallt drabbar detta våra barn och ungdomar. Det är fortfarande oklart om barn ska vaccineras överhuvudtaget i Sverige, och i den mån ungdomar ska vaccineras kommer det att dröja länge, sannolikt till efter sommaren. Jag tycker det är viktigt att säkerställa att alla svenska kan få ett "covid-pass" på samma villkor som sedan möjliggörs resande inom EU. Menar vi allvar med att bidra till att återstarta EU:s ekonomi i hårt drabbade sketorer som turism och besöksnäring måste även Sverige underlätta för resande och turism.

* Ministern verkade dela min åsikt om att "covidpass" bör användas vid resor där man passerar landgränser och inte för aktiviteter inom landet, även om hon var noga med att påpeka att hon och regeringen inte definitivt satt ner foten i frågan och att detta kräver en noggrann analys. Jag tolkade ändå hennes tonläge i den frågan som att vi hade en stor samsyn.

 


 

 

Jag tog en bild över Ubbhult på väg till jobbet

2021-05-17

I eftermiddags tog jag flyget mot Stockholm för en arbetsvecka på plats i riksdagen. Bland annat har jag två debatter inbokade, dels en interpellationsdebatt i morgon tisdag om indragna antikroppstester, dels en ärendedebatt i finansutskottet på onsdag om riktade statsbidrag till kommunsektorn. Dessutom deltar jag fysiskt vid veckans voteringar. Utöver detta är det ett antal olika möten i digital form som vanligt.

På väg till Stockholm hade vi lite tur med vädret. Det var ganska mulet, men precis när vi startat söderut från Landvetter och tog den sedvanliga svängen norrut försvann molnen och jag kunde ta denna fina flygbild över Ingsjön med Ubbhult i bakgrunden. På bortre sidan av sjön syns bostadsområdet Hägnen, och uppe på höjderna ovanför ligger den långsträckta byn Ubbhult. 






 

Redigera poster_text1

 

Redigera poster_rubrik Lägg till Ta bort Sortera

 

Ledarkrönika gör upp med klimatjournalistiken

2021-05-15

Dagens ledarsida i Svenska Dagbladet innehåller något så ovanligt som en uppgörelse med klimatjournalistiken. Denna krönika är en måsteläsning för alla som värnar om kritisk journalistik och rätten att ifrågasätta även sådant som rör klimatlarm och klimataktivism. Läsaren känner igen många av argumenten från mina egna texter genom åren. Artikeln innehåller vissa faktauppgifter som säkert kommer att diskuteras, men det viktiga är huvudbudskapet - att det är anmärkningsvärt att journalistiken låtit sig kidnappas och numera uppträder som aktivister i stället för granskare. (Klicka för läsbar storlek). 

 

 

 

Jag blir moderaternas representant i viktig EPP-arbetsgrupp

2021-05-12

I Europapolitiken ingår Moderaterna som bekant i det konservativa EPP, European Peoples Party ("Europeiska folkpartiet") vilket även Kristdemokraterna gör. EPP är det största partiblocket i EU-parlamentet, och har därmed mycket stor makt att påverka EU. EPP innehar också ordförandeposten i EU-kommissionen i form av Ursula von der Leyen. 

EPP har ett antal arbetsgrupper där representanter från de olika medlemsländerna i EU ingår. Arbetsgrupperna utformar EPP:s gemensamma politik. För ett par veckor sedan fick jag frågan om jag kunde tänka mig att vara moderaternas representant i EPP:s Working Group 2, Economic Policy and Digital Europe. Det är alltså den arbetsgrupp som ansvarar för utformningen av EPP:s ekonomiska politik.

Som moderaternas ende ledamot i både finansutskottet och EU-nämnden i riksdagen, och ansvarig för moderaterna i finansutskottet i  frågor som rör EU:s budget och ekonomi, var det självklart att ställa upp på detta uppdrag. Jag blir nu riksdagsgruppens och partiledningens förlängda arm in i EPP-arbetet på dessa områden, och det är mycket smickrande att ha fått detta förtroende. 

Jag har inga illusioner om att detta blir en enkel uppgift, snarare tvärtom. Det är ingen hemlighet att det finns väldigt olika åsikter inom EPP på många områden, inte minst graden av makt som ska flyttas från medlemsstaterna till EU, omfattningen av EU:s budget, synen på att ge EU beskattningsrätt, synen på den så hårt kritiserade återhämtningsfonden och en del andra stora och viktiga frågor. Mina uppgifter lär väl bli två, dels att följa vad som händer inom EPP och EU i ekonomiska frågor och pejla av stämningarna och majoritetsförhållandena i dessa frågor, dels att tydligt men konstruktivt företräda moderaternas linje i dessa frågor och markera mot ökad överstatlighet, svällande EU-budget och hot om EU-skatter. Målet är såklart att påverka EPP:s linje i EU-kommissionen och i EU-parlamentet och därmed medverka till att det läggs bra förslag som moderaterna kan stödja i EU-parlamentet.

I mitt arbete kommer jag att ha nära kontakt med flera personer. Jessika Roswall som är moderaternas talesperson i EU-frågor och vice ordförande i EU-nämnden, Tomas Tobé som är vår moderate delegationsledare i EU-parlamentet och givetvis Elisabeth Svantesson som ju är både vice partiledare och ekonomisk-politisk talesperson. Vi har också ett antal kunniga och väl insatta moderata tjänstemän, både i Bryssel och i riksdagen som jag kommer att ta hjälp av. Första mötet är den 26 maj, då jag deltar i en videokonferens med EPP Working Group 2. Deta verkar bli ett mycket intressant uppdrag.




Vad är meningen med att skicka statsminister Löfven till EU-toppmöten?

2021-05-11

I dag hade EU-nämnden sedvanligt möte med statsministern för återrapport efter det senaste sociala EU-toppmötet. Vid dessa återrapporter redovisar statsministern hur han drivit de svenska frågorna och hur han levt upp till det mandat han fått av oss i riksdagens EU-nämnd.

Statsministerns återrapport och svar på ledamöternas frågor blev minst sagt märklig. Många av oss har ifrågasatt att Löfven själv satte igång EU-debatten om gemensam "social pelare" som på sikt riskerar att ta ännu mer av makten från de enskilda länderna och flytta makten över både löner och socialpolitik från medlemsstaterna till EU. Frågan om lagstiftade minimilöner är en av dem som debatteras mest, och där inget svenskt parti vad jag vet tycker det är en bra ide. Vi har minimilöner enligt förhandlade kollektivavtal och det är en modell som fungerar. Både arbetsgivare och fackliga organisationer tycker också det är en modell Sverige ska försvara.

Vid återrapporten idag nämnde statsministern inte frågan om minimilöner, och detvar först när EU-nämndens vice orförande Jessika Roswall (M) och därefter flera andra partiers företrädare lyfte frågan som den kommenterades av statsministern. Först konstaterade han att "frågan inte kom upp" och att den därför "inte diskuterades särskilt". Att vår statsminister åker till ett EU-toppmöte och passivt väntar på att för Sverige viktiga frågor "ska komma upp" i stället för att se till att aktivt lyfta frågorna är pinsamt för Sverige och riskerar att leda till att vi tappar inflytande och kommer in för sent i diskussionerna. 

Senare påstod statsministern också att frågan om minimilöner inte har något alls med den sociala pelaren att göra. Det är helt fel, vilket flera ledamöter påpekade - minimilöner är tvärtom en tydligt utpekad fråga som omfattas av den sociala pelaren, och i förslagen om minimilöner åberopas också den sociala pelaren. Antingen är statsministern dåligt insatt eller så försöker han blanda bort korten.

Intrycket blir gång efter gång att statsministern och den svenska regeringen inte tar EU-frågorna på allvar. Man visar svagt engagemang, låter tjänstemän sköta diskussionerna när andra länder skickar ministrar, och man är inte pådrivande när det gäller att försvara svenska intressen. Vi såg det när det gällde återhämtningsfonden, vi såg det när det gällde taxonomin och vi ser det i diskussionerna kring EU:s sociala pelare och minimilöner. Detta riskerar att allvarligt skada Sverige. 

 


 


 

Betalar inte "de rika" någon skatt?

2021-05-11

Vänsterdebattörerna tar till allt högre tonläge i sn kamp för "rättvisa skatter". Med detta menar de att de som tjänar mycket eller har större tillgångar ska betala mycket mera skatt än idag. Av tonläget kan man tro att de som tjänar mycket eller har stora förmögenheter inte betalar någon skatt. Sanningen är att de betalat enorma skatter, både på höga inkomster och vid sin konsumtion.

I Aftonbladet fanns en ledarkrönika igår där man ondgjorde sig över dem i Djursholm som "har råd att köpa en Ferrari". De borde betala mera skatt. En "rättviseskatt". En ny Ferrari kostar runt 2 miljoner. Det betyder att varje Ferrari som köps genererar 400.000 kronor till statskassan i moms! Problemet är inte att det köps för många dyra sportbilar i Sverige, utan att det köps för få. Varje gång någon lyckats bli såpass förmögen att man har råd att köpa en Ferrari strömmar det in skatter till statskassan. 

Andra vänsterdebattörer ondgör sig över att de som köper en villa för 30 miljoner i Stockholms exklusiva områden betalar samma fastighetsskatt som för en normalvilla. Så är det - fastighetsavgiften ska täcka kommunens kostnad för fastigheterna i kommunen och det är givetvis samma kostnad för en 30-miljonersvilla som för en som kostar 5 miljoner. Men det vänsterdebattörerna glömmer är att den som sålt villan på 30 miljoner med vinst betalar ca 22% skatt på denna vinst. Och för den som köper en villa för 30 miljoner blir lagfartskostnaden 450.000 kronor direkt in i statskassan. Om man samtidigt lånar 25 miljoner och behöver ta ut pantbrev för detta får man betala 2% till för detta, alltså 500.000 kronor. Engångsskatten vid detta fastighetsköp blir alltså 950.000 kronor. Problemet är alltså inte att det köps för många dyra hus utan att det säljs för få. Varje fastighetsförsäljning i de exklusiva områdena genererar enorma skatteintäkter. 

Sedan kan man ju analysera hur mycket skatt på arbete och företagande som betalas på vägen när någon skapar en egen förmögenhet. Den som exempelvis tjänar 70.000 i månaden betalar runt 26.000 i skatt. Det är mer än vad många tjänar före skatt. Till detta kommer arbetsgivaravgifter på ytterligare ca 20.000 kronor som till stor del går rakt i i statskassan. Problemet är alltså inte att vi har för många som tjänar mycket utan att vi har för få. Varje höginkomsttagare är extremt lönsam för samhället.

Det värsta som kan hända Sverige är att vi jagar ut höginkomsttagare och förmögna från vårt land. Målet borde i stället vara att locka förmögna och framgångsrika människor till vårt land, och att gynna en utveckling där allt fler får det allt bättre, och där fler kan skapa sig en ekonomisk förmögenhet genom eget hårt arbete, risktagande och entreprenörskap. 





Värna Amazonas regnskogar!

2021-05-11

Nyheten igår om att avverkningarna av Amazonas regnskogar fortsätter i snabb takt gör mig bedrövad. Det som händer borde få världens makthavare att vidga sitt ensidiga prat om koldioxidbekämpning till att verkligen ta krafttag mot hotet mot regnskogarna. Visserligen sammanfaller frågorna eftersom avskogningen sägs hota regnskogarnas förmåga att binda koldioxid, men oavsett vilket finns många andra skäl att skydda regnskogarna. 

Det är bara att konstatera att regeringarna i ansvariga länder (inte bara Brasilien utan även bland annat Bolivia, Peru och Colombia) inte tar det ansvar för Amazonas som de borde. Och det är inte så enkelt som det låter att freda regnskogen - för många invånare i dessa länder betyder inkomsterna från skogen allt. Ska man kunna hålla nere avverkningen på en rimlig nivå måste man erbjuda människor andra inkomstmöjligheter. För egen del tror jag att en utbyggd eco-turism skulle kunna vara ett bra alternativ på många platser.

År 2015 besökte jag Peru tillsammans med familjen. En helt fantastisk resa i ett fantastiskt omväxlande land.

Hela reseberättelsen hittar du här.

Resan avslutades med några dagar i en lodge mitt ute i regnskogen på stranden av Madre de Dios, en av Amazonas bifloder. Många bilder finns i reseberättelsen, men här är några av dem:

  

Här flyger vi på låg höjd över en av bifloderna till Amazonas strax före landning i Puerto Maldonado i östra Peru, nära den bolivianska gränsen. Man ser att lokalbefolkningen röjt mark närmast floden där man har lite odlingar. En del hus skymtar också. Men i övrigt är regnskogen ganska orörd. På högra bilden är vi på väg till Ecoamazonia lodge, här sitter jag i den lilla båten med min dotter Anna och glider sakta fram på floden.

  
  

Här är den eco-lodge som vi bodde på. Husen är tillverkade av bara några få jätteträd från trakten, de enda träd man avverkat i detta privata naturreservat som omfattar en stor areal skyddad regnskog, en liten sjö, en del av floden samt en ö, Monkey Island, som är hem för två olika arter av apor. Till höger en bild från regnskogen. Om man skövlar de stora träden förstör man även undervegetationen som är hem för massor av djur och växter. Allt lever i en stor enhet och är beroende av varandra. 



Jag avslutar med en bild från soluppgången över floden. Resten av bilderna finns i reseberättelsen.

Jag kan bara konstatera att utan turister hade denna eco-lodge inte funnits och då hade inte heller denna del av regnskogen varit skyddad. Lodgen gav arbete åt många ur lokalbefolkningen, och till detta kom en massa andra jobb som turismen skapade - transporter på väg och på vatten, den lilla flygplatsen, hotellen och butikerna inne i staden där människor handlar innan de åker ut till sin lodge, alla varutransporter på floden, försäljning av lokala souvenirer, byggnadsarbeten för bygge och underhåll av husen osv.

Jag är övertygad om att en utbyggd turism skulle kunna freda stora delar av Amazonas i alla de berörda länderna. Turismen skulle ge regnskogen ett stort ekonomiskt värde där den står, utan att den behöver huggas ned. Men - om man vill skydda regnskogen genom utökad turism kan man inte samtidigt motarbeta flyget - det är enda sättet att ta sig till Sydamerika från Europa, och även oftast att ta sig vidare ut till de resmål man bokat ute i Amazonas. Utan flyg går det inte att på rimlig tid resa över dessa enorma områden. 


 

 

Seminarium med Riksdagens Bilnätverk om framtidens fordonsbränslen

2021-05-10

I onsdags förra veckan ordnade Riksdagens Bilnätverk ett välbesökt webbinarium om framtidens fordonsbränslen med flera intressanta föredragshållare. Jag var inbjudare till mötet, och tog emot alla anmälningar och kunde konstatera att det var ett av de mer välbesökta arrangemangen vi haft på länge. Inte mindre än 12 riksdagsledamöter deltog (tyvärr bara från tre partier, M, SD och L, kanske var inte frågan tillräckligt intressant för övriga partier?). Dessutom ett antal kommunpolitiker från olika delar av landet, företrädare för fordonsbranschen och bränsleleverantörerna och en del andra intresserade. Totalt var vi mellan 30 och 40 uppkopplade på digitalt.

Den centrala delen av detta webbinarium var föredragningen av Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet. Hans föredragning handlade om livscykelanalys av olika fordon med olika bränslen. Nedan en jämförelse av elhybrider, plug-in-elhybrider och rena elbilar.

Först har man beräknat CO2-utsläpp för de tre fordonstyperna med dagens elmix i EU, därefter enligt den elmix man förväntar sig 2050. Det handlar alltså om hur elen tillverkas - av miljövänliga eller mindre miljövänliga bränslen. Men det handlar också om var hybridfordonen tankas med - bensin, E85 eller HVO-diesel/biobränslen. I livscykelanalysen ingår utsläpp vid tillverkningen av bilen, tillverkningen av batterierna, förbränningen av bränslena, tillverkningen av elen, samt återvinning av bilen och batterierna. 

Slutsatsen är att det blir mest miljövänligt att köra en vanlig bil med självladdande elhybridfunktion som tankas med biobränsle, eller en plug-in-hybrid som utöver elen tankas med biobränslen. Det är betydligt miljövänligare än en ren elbil, eftersom elbilarnas stora batterier medför väldigt stor miljöbelastning. Elbilar är alltså inte bäst om man vill minska koldioxidutsläppen. Min gissning är att elbilarna inte heller är bäst om man ser på övrig miljöbelastning, om man räknar in tex gruvdriften av sällsynta ämnen till batterierna, och det delvis giftiga avfallet från skrotade batterier. Och för länder som tillverkar elen av kolkraft är det självklart ingen miljönytta alls med en elbil eller en plug-in-hybrid.
 

För egen del var kanske inte slutsatserna så förvånande, eftersom jag tidigare ifrågasatt detta med batterierna och även hur elen framställs, och hur det kan förstöra hela kalkylen om "utsläppsfria" fordon. Samtidigt är jag en stor vän av elbilar av andra skäl - tysta, roliga att köra och självklart finns en viss miljönytta i tätorter oavsett när det gäller andra utsläpp än koldioxid. I valrörelsen 2018 hade jag ju möjlighet att provhyra en elbil och det gjorde mig riktigt sugen på att en dag köpa eller leasa en egen lite större elbil med bättre räckvidd (den jag använde 2018 körde ca 19 mil på en laddning och det är på tok för lite om man bor på landet och kör mycket). Men kanske ska jag i stället välja en plug-in-hybrid när det blir dags för ny året-runt-bil? Vi får väl se. 

  

Tills vidare kör jag vidare sommartid med min fina 20 år gamla Toyota Camry. Livscykelanalysen utfaller tveklöst till dess fördel, eftersom det absolut mest miljövänliga rimligen är att sköta sin gamla bil och inte byta hela tiden. Av staplarna i diagrammen ovan ser man exempelvis att CO2-utsläppen vid själva tillverkningen av bilen är ganska stora. Att använda sin bil länge och sköta den väl är självklart för mig som ogillar köp-slit-och-släng, och dessutom knappast heller ett dåligt alternativ om man bekymrar sig över koldioxidutsläppen. Camryn används nu bara under sommarhalvåret och ska senare bli veteranbil och sparas för framtiden. 

  

Den andra slutsatsen från vårt webbinarium är att politiken bör ta teknikneutrala beslut. Det finns ett flertal exempel på hur politisk detaljstyrning lett fel. Vi minns vurmandet för etanolen som skulle vara en välsignelse för miljön. Många lurades att köpa etanolbil för att det var miljövänligt - men idag körs dessa bilar främst på vanlig bensin och ingen framhåller längre miljönyttan med etanolen som oftast importerades från andra länder och tillverkades på ett allt annat än miljövänligt sätt. Sedan kom rekommendationerna om att köpa de miljövänliga moderna dieselbilarna som ansågs vara ett föredöme. Många köpte dessa miljöbilsklassade fordon - som idag i stället utmålas som klimatbovar. Nu är det i stället elbilar som utmålas som ett föredöme. Men som anförs ovan är det sannolikt inte så att elbilarna är det mest miljövänliga alternativet. Åtminstone inte med dagens batteriteknik.

Politiken ska sätta mål och besluta om ramar för exempelvis utsläpp. Sedan är det upp till branschen att erbjuda lösningar. 

 

 

 

Halvhyfsad start av Elfsborg i årets allsvenska

2021-05-09

Efter fem omgångar av allsvenskan ligger Elfsborg precis i mitten av serien och har blandat en del bra insatser med mindre lyckade matcher. Så här långt slår alla varandra och det är ganska jämnt i toppen efter att topplaget Djurgården förlorade sin första match idag. Så än är det lite tidigt att gissa hur året ska sluta. Jag har ju tippat Elfsborg topp tre till slut och än så länge ser jag väl inget som direkt talar emot det. Det är 25 omgångar kvar.


 

 

Ny viktig moderat framgång i finansutskottet

2021-05-06

Idag har Moderaterna nått ännu en viktig framgång i finansutskottet, en framgång som kommer att förbättra krisstöden, inte minst i personalintensiva branscher som exempelvis restaurangnäringen. Vi lyckades samla ett enigt utskott för våra förslag om förbättringar som innebär ett nytt och utvecklat krisstöd där bland annat även lönekostnader räknas in i företagens fasta kostnader när man beräknar omsättningsstöd.

Många restauranger, frisörer, hotell och andra delar av servicesektorn kämpar fortfarande för att överleva samtidigt som andra delar av ekonomin går väldigt bra. Moderaterna har tagit fram och drivit igenom de nya förslagen för att rädda de 10 000-tals jobb som riskerar att förloras.

Under processen har vi haft stor hjälp av det så kallade ”Kastrullupproret” för att sprida kunskap och opinion för förslaget. Vi har också haft stor nytta av goda kontakter med Småföretagarna, Företagarna och Visita för all belysa problemen och ge synpunkter på förslaget vi tog fram. Allt detta gör att vi nu kan rädda många jobb och företag i de mest drabbade branscherna.

Samtidigt fick vi igenom ett förslag om att införa en fyraveckorsgaranti för utbetalnings av krisstöd. För att samtidigt motverka medvetet fusk med stöd har vi också fåt tigenom kraftigt höjda straff för medvetet fusk med coronastöd. På detta sätt snabbas utbetalningarna upp till seriösa företag samtidigt som det blir kännbara straff för dem som medvetet fuskar.

Sammanfattningsvis en bra dag på jobbet får oss moderater i finansutskottet, och en väldigt bra dagf för alla de småföretagare som kommer att få nytta av de nya reglerna som regeringen nu fått i uppdrag att genomföra.

✅ Ett nytt och utvecklat krisstöd till bl.a restaurangerna
✅ En fyraveckors-garanti för utbetalning av krisstöd och kraftigt hljda straff för medvetet fusk med coronastöd


Moderaterna fortsätter ta fram genomarbetade politidska förslag, analysera och förbereda dem noga, testa dem på berörda branscher och samla majoritet i riksdagen. Lite kortfattat kan man säga att vi gör mycket av regeringens jobb under krisen. Det jobb regeringen borde gjort.


 

 


Moderaterna samlar majoritet mot tvångsanslutning till kommunalt V/A

2021-05-06

Civilutskottet har tagit ett riktigt bra och viktigt beslut där en majoritet av M, SD, KD, C och L kört över S, V och MP. Utskottet föreslår ett tillkännagivande till regeringen om anslutning till kommunalt vatten och avlopp. Regeringen bör skyndsamt vidta de åtgärder som krävs för att en fastighetsägare som har ett enskilt avlopp som uppfyller gällande miljö- och hälsokrav inte ska kunna tvingas att ansluta sig till det kommunala va-nätet. En mycket viktig fråga som är en självklarhet i en rättsstat.

Moderaterna lyckades däremot inte få majoritet för sitt förslag att skapa en bättre balans mellan skydd av jordbruksmark och möjlighet till byggande på landsbygden. Så här lyder den moderata reservationen:

"Det är viktigt att vår miljö skyddas. Samtidigt råder det stor bostadsbrist i Sverige, och vi behöver ett ökat bostadsbyggande. På grund av miljöbalkens utformning och detaljnivå försenas många projekt eller hindras i onödan. Det behövs därför en bred översyn av miljöbalken för att utreda möjligheterna att främja ett ökat bostadsbyggande genom en bättre balans mellan olika intressen. En viktig aspekt handlar om jordbruksmarken. Enligt miljöbalken är jordbruksmark av nationellt intresse och ska hushållas med. Sådan mark får tas i anspråk endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Samtidigt finns ett stort intresse av att bygga och bo på landsbygden. Vi anser att man från nationellt håll måste kunna säkra tillräckligt med mark för jordbruket och särskilt värna den mest bördiga jordbruksmarken utan att detta står i strid med en levande landsbygd. Båda dessa två mål bör kunna uppfyllas, men det behövs en bättre balans mellan intressena. Bostadsbyggande i anslutning till befintlig bebyggelse, t.ex. att bygga ett nytt hus åt sina barn i nära anslutning till en befintlig bostad, bör inte hindras."  

Detta blir en viktig fråga att driva för en ny regering.


 

 

Utan avbetalningsplan för skatteanstånd väntar en konkursvåg

2021-05-05

Regeringen upprepar ofta att antalet konkurser minskat under pandemin och att detta är ett bevis på att regeringens krispolitik fungerar. 

På finansutskottets sammanträde den 29 april hade vi besök av Visita och Företagarna med anledning av moderaternas förslag till förändrat krisstöd, där de gav starkt stöd för moderaternas förslag. Men vi fick även en mer nyanserad bild av det här med antalet konkurser under pandemnin - anledningen till att konkurserna minskat är att Skatteverket minskat sina konkursansökningar för obetalda skatteskulder med 1/3 under krisen jämfört med normalt! 

Vi vet idag att det finns enorma obetalda skatteskulder till följd av det omfattande anstånd med skatteinbetalningar som riksdagen beslutat om. Den senaste uppgift som går att få fram från Skatteverket gäller per den 9 april. Då omfattande anstånden totalt drygt 47 miljarder kronor och ca 1/3 av detta belopp uppskattas avse småföretag, varav de flesta återfinns inom handel, hotell, restaurang, hotell och byggsektorn. 

En dag ska dessa skatter betalas. Det blir inte så lätt för företag som fortfarande har en kraftigt minskad intäkt och omsättning. Om allt krävs in snabbt i sin helhet av de företag som fått anstånd, och Skatteverket samtidigt återgår till normala rutiner när det gäller konkursansökningar för obetalda skatteskulder väntar en dramatisk konkursvåg över landet som slår hårt mot småföretagen och jobben. Det skulle dessutom medföra stora förluster för statskassan, både i form av kostnad för lönegaranti för dem som mister jobbet vid dessa konkurser, men också för att man skulle riskera att inte få skatteskulderna täckta vid en konkurs. Och då har ju anståndet med skatteinbetalningarna varit helt förgäves och bara fördröjt företagens obestånd något år. 

Regeringen måste nu komma med förslag om en rimligt återbetalningsplan för företag som fått anstånd med sina skatter. Att ge företagen en plan över några år för att betala in de skatter man fått anstånd med skulle ge företagen en rimlig chans att göra rätt för sig, minska risken för konkurser och minska risken för uppsägning av anställda. Staten skulle samtidigt spara stora summor på att slippa betala ut lönegaranti till dem som mister jobbet vid en företagskonkurs, och samtidigt skulle staten får in skatter i stället för att förlora dem vid en konkurs. En avbetalningsplan skulle rädda både företag och jobb och vara en god affär för staten.

Jag har därför ställt denna interpellation till finansminister Magdalena Andersson (S):

 


 

M, KD, L, SD och C stoppar nedläggningen av Bromma

 

2021-05-04

I dag på Trafikutskottets sammanträde fick M, KD och L majoritet för sitt utskottsinitiativ om att stoppa nedläggningen av Bromma flygplats. C och SD stödde förslaget och därmed finns en kompakt majoritet i riksdagen för att stoppa en förtida avveckling av Bromma.

Det kan självklart aldrig bli tal om att lägga ned Bromma om inte kapaciteten på Arlanda säkras först. 

Dagens beslut i Trafikutskottet visar också att en ny regering efter valet nästa år kommer att stoppa alla eventuella planer på en snabbavveckling av Bromma.

Miljöpartiet sätter tårtan i halsen.






Regeringens Pisa-skandal växer

2021-05-04

Regeringens PISA-skandal växer. Nu kommer allt fler uppgifter fram om hur regeringen verkar ha avsiktligt dolt interna rapporter som uppmärksammat det felaktiga urvalet av elever för pisa-testerna 2018. 

Av nyhetsrapporteringen i bland annat Expressen och SVT Nyheter kan man konstatera följande:

Den aktuella PISA-undersökningen genomfördes 2018. Hösten 2019 konstaterade tjänstemän på Utbildningsdepartementet att det fanns problem med elevurvalet till PISA-undersökningen.  Regeringskansliet har dock inte velat lämna ut dokumenten och ministern har inte velat svara på när hon informerats.

 ”Jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder”, svarade utbildningsminister Anna Ekström på en skriftlig fråga frånen riksdagsledamot i juli 2020. 

På utbildningsdepartementet fanns samtidigt varningssignaler betydligt tidigare än så. I interna promemorior konstaterar tjänstemän i december 2019 att det finns frågetecken kring elevurvalet till Pisaundersökningen. Såväl SVT som Expressen har begärt att få ta del av promemoriorna av Regeringskansliet som inte velat lämna ut dem. Men i avskrifter som Riksrevisionen gjort kan man läsa vad som står.

“Skolorna har tagit ut svängarna lite för mycket i sin tolkning av exkluderingsreglerna och exkluderat alltför många elever“, står det exempelvis enligt Riksrevisionen i en skrivelse från Utbildningsdepartementet daterad den 4 december 2019.

Regeringen har tidigare sagt att det höga exkluderingstalet, alltså andelen elever som inte fått skriva provet trots att de valts ut för att göra det kan förklaras med att många invandrade till Sverige under 2015.  Men även det ifrågasätts i den promemoria som skrevs på Utbildningsdepartementet i december 2019. “Slutsatsen måste bli att de nyanlända som kommit mellan år 2015–2017 inte fick något stort genomslag i den population som deltog i Pisa 2018” står det i Riksrevisionens avskrift av promemorian. 

Utbildningsminister Anna Ekström har alltså inte berättat om de allvarliga brister som pekas ut i dokumenten – och samtidigt alltså hävdat att hon inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder. Även i debatter i riksdagen har hon avfärdat kritiken mot urvalet, som bland annat framförts av oss moderater. 

I ett annat PM, som Utbildningsdepartementet fortfarande håller hemligt, finns enligt Expressen beräkningar där hela Sveriges redovisade uppgång i läsförståelse byts mot en nedgång (!). Det är ganska anmärkningsvärt.

Anna Ekström blixtinkallas nu till riksdagens utbildningsutskott, med anledning av PISA-skandalen. Denna skandal växer hela tiden, och det känns helt uppenbart att regeringen avsiktligt försökt mörka vad som hänt. 
Att interna departementspromemorior med allvarlig kritik i en så stor och omdebatterad utbildningspolitisk fråga inte nått ministern känns väldigt konstigt.


Så här skrev jag i ett blogginlägg med anledning av PISA-mätningen. Jag konstaterade själv att andelen elever som inte deltog var orimligt stort. Och påpekade att siffrorna nog borde tolkas med viss försiktighet. Och det var före Expressens avslöjande i juni förra året.

Svenska elever för svaga för att ens få delta i Pisa-mätningen... 

2019-12-03

Dagens Pisamätning om svenska elevers kunskapsnivåer var vid en första anblick positiv. Sedan bottennivån 2012 har resultaten stadigt förbättrats. Orsakerna kan väl rimligen vara alla de omfattande skolreformer och resurstillskott som Alliansen genomförde från 2010 och framåt, för några andra större förändringar av skolpolitiken har ju inte gjorts. 

Samtidigt tar jag siffrorna med en stor nypa salt. För tyvärr var det en mycket stor andel av de svenska eleverna - hela 11% - som hade så dålig kunskap om svenska språket att de inte ens kunde läsa och besvara frågorna (!) och därför plockades bort ur statistiken. Att en så stor del av eleverna, och betydligt större andel än i andra länder (4%), undantas från undersökningen gör att den tappar mycket av sin trovärdighet.

Dessutom är det allvarligt att hela 18% av eleverna som ingår i undersökningen inte når målen.

Min slutsats är att Pisa-mätningen kanske kan ses som ett positivt tecken och möjligen ett bevis på att vi lämnat den tidigare bottennivån. Men med tanke på att så många elever inte ingått i mätningen och att det är en stor skuta att vända (elever går idag normalt 12 år i skolan) så får man nog avvakta lite med att dra slutsatsen att det har vänt. 

 

Ovanstående inlägg skrev jag alltså före Expressens avlöjande i juni förra året (som alltså gjordes innan Riksrevisionen granskade ärendet).






Lika inför lagen?

2021-05-03
 
Min moderate utskottskollega Edward Riedl uppmärksammar en mycket intressant sak i ett inlägg på facebook. Bensinupproret nekades demonstrationstillstånd av polisen för en bilkortege på första maj för att protestera mot höga bräsleskatter. Samtidigt beviljades Socialdemokraterna i Malung demonstrationstillstånd av polisen för en bilkortege som första-maj-demonstration. 

Jag tycker detta väcker två frågor.

För det första varför inte samma regler gäller för alla? Regeringspartiet verkar ha andra regler än övriga?

För det andra varför man överhuvudtaget nekar demonstrationer  form av bilkorteger - under en pandemi är det väl det ultimata sättet att demonstrera med bara några få personer i varje bil? Som jag påpekat många gånger har pandemireglerna blivit så obegripliga, godtyckliga och märkliga att det är fullt begripligt att människor inte längre följer reglerna. Detta är ett bra exempel på hur myndigheter och regering absolut inte ska agera under en pandemi. Regler ska vara tydliga, precisa och logiska om människor ska respektera dem. 

 





Skriver i Borås Tidning idag

2021-05-03

I dag har jag denna debattartkel i Borås Tidning tillsammans med Elisabeth Svantesson
och Cecilie Tenfjord Toftby, med anledning av moderaternas vårbudget.
 





 

S avvisar migrationsförslag som de nyligen stod bakom - allt för makten!

2021-05-02 

Tonläget från Socialdemokraterna är väldigt irriterat efter överenskommelsen om migrationspolitiken mellan M, SD, KD och L. Socialdemokraterna (liksom C, MP och V) talar i upprört tonläge om att M, KD och L låtit SD ta taktpinnen i migrationspolitiken. Trots att förslagen är den minsta gemensamma nämnaren för de fyra partierna och att M, SD och KD vill gå längre än L.

Men det mest intressanta är att Socialdemokraterna i migrationskommittén ställde sig bakom de sex första av våra sju förslag! Då var de beredda att stödja alla förslagen i punkt 1-6:  
 
1. Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas
2. Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd ska
införas direkt i lagstiftningen
3. Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas
4. Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande
5. Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas
6. Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas
7. Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring utan försörjningskrav ska begränsas
 
När sedan Miljöpartiet ställde saken på sin spets och hotade med regeringskris övergav Socialdemokraterna alla dessa punkter och lät sig bli överkörda av Miljöpartiet. Allt för att rädda regeringsmakten. Nu säger alltså S till och med att vårt förslag är inhumant och går alldeles för långt. Trots att de för bara några månader sedan själva stod för samma åsikter i sex förslag av sju...

Så fungerar svensk politik när S låter sig bli tagna som gisslan av det lilla extrema MP. På punkt efter punkt. 



 

M, SD, KD och L lägger gemensamt migrationsförslag i riksdagen

2021-05-02 

För en liten stund sedan hade moderaterna extra gruppmöte med anledning av att M, SD, KD och L har förhandlat fram ett gemensamt motförslag mot regeringens proposition om migrationspolitiken. Riksdagsgruppen godkände överenskommelsen.

Regeringen har i veckan lagt fram sin migrationspolitiska proposition på riksdagens bord – med lagstiftning som är tänkt att börja gälla fr.o.m. i sommar när den tillfälliga migrationslagen löper ut. Regeringens proposition utgår delvis från Migrationskommitténs betänkande men innehåller flera förslag för ökad invandring.

Moderaterna stod inte bakom Migrationskommitténs hela betänkande eftersom det skulle leda till samma nivå på invandringen som idag. Det förslag som regeringen nu lägger fram innehåller ovanpå detta flera lättnader jämfört med Migrationskommitténs betänkande och kommer leda till ökad invandring. Ska vi på allvar lösa integrationsproblemen, så måste invandringen till Sverige minska. Därför kommer Moderaterna fortsätta arbeta för att Sverige ska införa ett volymmål som innebär en betydligt lägre invandring till Sverige.
 
I sommar löper dock den tillfälliga migrationslagstiftningen ut. Om den inte ersätts med ny lagstiftning kommer det betyda att den gamla och ännu mer generösa regelverk som gällde före migrationskrisen 2015 träda i kraft. Det kan inte Moderaterna acceptera. Därför har Moderaterna gjort det bästa möjliga av det parlamentariska läget och samlat en majoritet i riksdagens Socialförsäkringsutskott – tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Genom ett gemensamt utskottsinitiativ lägger vi fram ett antal skarpa förslag som syftar till att stoppa de allra mest skadliga förslagen i regeringens migrationsproposition. Förslagen innebär en minskad invandring till skillnad mot regeringens förslag som leder till ökad invandring:
 
1. Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas
2. Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd ska
införas direkt i lagstiftningen
3. Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas
4. Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande
5. Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas
6. Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas
7. Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring utan försörjningskrav ska begränsas
 
Eftersom Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har majoritet i Socialförsäkringsutskottet kommer vi att vinna omröstningen där och det betyder att vårt gemensamma förslag kommer att beredas i utskottet på vanligt sätt och sedan läggas fram i kammaren. Det återstår att se om vi även kan samla en majoritet där.
 
Överenskommelsen innebär inte att Moderaterna ställer sig bakom vare sig SD:s, L:s eller KD:s migrationspolitik. Och vi anser inte att vår gemensamma överenskommelse är tillräckligt bra förslag för att minska invandringen. Men i det akuta läge som nu råder kan vi samla fyra partier som enats mot de sämsta förslagen i regeringens politik, och åtminstone stoppa regeringens förslag till ökad invandring. Oavsett om en riksdagsmajoritet ställer sig bakom utskottsinitiativet kommer Moderaterna sedan att fortsätta driva våra egna migrationsförslag som är betydligt skarpare än dagens fyrpartiöverenskommelse. En moderatledd regering efter nästa val kommer minska invandringen till Sverige.

 


 

Socialdemokraternas totalfiasko med jobben slår mot välfärden

2021-05-01 

I valrörelsen 2014 innan Stefan Löfven tillträdde uttalade han - "utvärdera oss på jobben". Och han utfärdade sitt berömda vallöfte att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Som bekant har det gått helt åt andra hållet.

År 2014 låg Sverige på en 12:e plats bland EU:s länder när det gällde låg arbetslöshet. 2019 låg Sverige på en 22:a plats i EU. 
Detta trots att åren 2014–2019 kännetecknats av en mycket stark högkonjunktur. I 25 av 27 EU-länder minskade arbetslösheten mellan 2014 och 2019. I endast tre länder ökade den. Och Sverige är det land i hela EU där arbetslösheten ökat allra mest mellan 2014 och 2019, enligt siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. 

Sedan kom pandemin som ökade arbetslösheten i de flesta länder. Men även under pandemins första år var Sverige bland de sämsta. Under år 2020 var det bara fyra länder i EU som hade en sämre utveckling på arbetsmarknaden än Sverige.

Nu har vi fått de senaste siffrorna från Eurostat. Och nu har Sverige halkat ned ännu en placering till plats 23 av 27 EU-länder. Bara Grekland, Spanien och Italien har nu högre arbetslöshet än Sverige i mars i år.  
 

 
Sedan Sverige gick med i EU har vi alltid haft lägre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Nu har Sverige för första gången betydligt högre arbetslöshet än genomsnittet i EU, vilket i sig är anmärkningsvärt.

En svensk regerings uppgift måste vara att i högkonjunktur lyckas få fler i arbete än andra länder lyckas med, och i lågkonjunktur och kris få en mindre ökning av arbetslösheten än andra. Så fungerade det under Alliansregeringens tid, då vi alltid låg på övre halvan i EU när det gällde arbetslösheten. Och så fungerade det faktiskt även under regeringarna före Alliansen oavsett politisk färg. Sverige lyckades oftast bättre än andra, vilket stärkte vår konkurrenskraft och våra statsfinanser. Men nu har något hänt - nu underpresterar den svenska regeringen i både högkonjunktur, lågkonjunktur och kris. Det är faktiskt ett monumentalt misslyckande som regeringen inte kan prata bort, även om man tappert försöker.  
 

 
I dag skriver Statsminister Stefan Löfven (S) och partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) en närmast parodisk debattartikel där man konstaterar att om vi ska kunna trygga välfärden måste fler komma i arbete. Alldeles sant. Det är ju bara ett problem. Dagens regering klarar inte uppdraget. I debattartikeln skriver man att man låter välfärden och jobben komma först. Vi ser nu resultatet - välfärden går på knäna och Sverige är bland de sämsta i EU på att hålla nere arbetslösheten. Om detta är resultatet av att Socialdemokraterna låter jobben komma först är det ett bevis om något på att man måste bytas ut.

Ska vi trygga jobben och välfärden behövs en moderatledd regering som tar problemen på allvar och har lösningar för att uppnå det statsministern själv anser vara av avgörande betydelse för välfärden i framtiden. Vi bevisade under Alliansregeringens tid att vi klarar uppdraget betydligt bättre än dagens regering. Sedan dess har vi moderater vässat politiken ytterligare. Vi är redo att uppfylla socialdemokraternas löften - att få fler i arbete och stärka välfärden.