Privatresa Budapest oktober 2019

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)

Lite bilder från privat minisemester/studieresa till Budapest. En mycket intressant stad med ett väldigt stormigt förflutet. 31 gånger (!) genom historien har staden i det närmaste förstörts och därefter byggts upp igen. De flesta stora dynastier och riken har ockuperat Budapest och de senaste två prövningarna under 1900-talet var först under Nazisterna i slutet av andra världskriget och därefter under Sovjetkommunismen. Staden är fylld av minnesmärken och vittnesmål om den stormiga historien. I slutet av andra världskriget förstördes mellan 60% och 80% av stadens byggnader, men trots detta finns en hel del gamla fina hus kvar. En del nyrenoverade och fantastiskt vackra, andra lite mer bedagade och slitna. Och genom staden flyter den enorma Donau som är extra bred just här. På Pestsidan finns stadens moderna centrum och det fantastiska parlamentet och på Budasidan ligger slottet och en del fina kyrkor och andra byggnader.

Stadsbilder:Ovan slottet sett från Pest-sidan. Nedan den mest kända bron, Kedjebron. Den förstördes helt under kriget, bara bropelarna blev kvar. Men efter kriget återställdes bron.

 

Här några bilder från den moderna stadskärnan med en blandning av fint renoverade äldre hus och lite moderna byggnader.  Svenska HM har en otroligt vacker butik i ett av husen.

                                               Vissa gator är fantastiskt vackra, kantade av enorma och fina stenhus. Mycket är dock i slitet skick, även om renovering pågår här och där.Ovan: Saluhallen    Nedan två bilder infrån en gammal fin biografbyggnad som vi passerade av en slump.

En av de andra broarna och strandpromenaden. Efter kriget återstod även här endast tornen vid brofästena, allt det övriga var raserat. Bron byggdes dock upp i samma stil som den var tidigare.Parlamentsbyggnaden:Parlamentsbyggnaden sedd från slottet på andra sidan Donau. Nedan lite närbilder. Under kriget blev byggnaden svårt skadad, men valven klarade sig och man kunde återställa byggnaden till ursprungsskicket. Parlamentsbyggnaden är den tredje största i världen. Endast Bukarest i Rumänien och Buenos Aires i Argentina har större.
                                                            
Insidan av parlamentet är minst lika imponerande som utsidan.Parlamentet byggdes mellan 1895 och 1904 och är alltså jämngammaltr med det svenska Riksdagshuset. Här står jag på läktaren i en av de två Kammarsalarna. Ursprungligen höll senaten till i den ena och parlamentet i den andra. I dag har man en enkammarriksdag precis som i Sverige, med 199 ledamöter. De flesta stolarna i kammaren lär därmed stå tomma.

En kul detalj är cigarrhållarna utanför Kammarsalarna. Varje parlamentsledamot hade ett eget namnmärkt fack för sin cigarr så man kunde lägga ifrån sig dem när man skulle in i kammaren.

 Ungrenrevolten 1956:

På framsidan av parlamentet hängde två revolutionsflaggor för att fira oktoberrevolutionen när Ungern gjorde uppror mot Sovjetunionens förtryck 1956, den så kallade Ungernrevolten. I mitten av flaggorna har man klippt bort kommunistsymbolen Hammaren och Skäran, och därför är det hål i flaggorna. Varje år i oktober firar man detta med att hissa de gamla flaggorna på parlamentet.

   

Mitt emot parlamentet finns en minneplats där man hedrar de som dog under Ungrenrevolten. På väggarna har gamla kulhål markerats med svarta stenar i fasaden.I norra delen av staden, nära den stora stadsparken finns Frihetsmonumentet:Förföljelsen av judar under andra världskriget:

Ungern klarade sig hyfsat från förstörelse under andra världskriget, ända fram till 1944 när kriget nådde landet. Under det sista 1,5 året förstördes stora delar av staden, och samtidigt drev den nazstiska marionettregeringen i Ungern en hård förföljelse av judarna. På Pestsidan av Donau låg det stora judiska ghettot. Där finns också Synagogan som lär vara Europas största:Här lite bilder från en av dagens gator i det som då var ghettot. En del hus är renoverade, andra är i mycket dåligt skick. I området finns också en stor judisk marknad och många judiska butiker. :

På en av gatorna finns fortfarande kulhål kvar i fasaden sedan slutet av andra världskriget. Om det är judar som avrättats eller kulhål från det sovjetiska angreppet mot staden framgår inte.Ett av de starkaste monumentet i staden är Skomonumentet på Donaus kaj, en liten bit från Parlamentet. I slutet av andra världskriget avrättades stora mängder judar på stranden just här. Innan de sköts tvingades de ta av sig skorna som andra skulle använda. Därefter sköts de ihjäl och föll ned i floden. En konstnär har nu gjort detta skomonument på kajen som är ett av Budapest mest besökta platser.
Slottet:

Slottet blev helt utbränt och förstört under andra världskriget, då tyskarna och ungrarna förskansade sig här när sovjetiska trupper anföll mot staden. Man Sprängde alla broar och flydde över på Budasidan och höll stånd i slottsområdet en längre tid innan man tvingades på flykt. I dag är slottet återuppbyggt, men interiören återställdes aldrig, inte heller har inventarierna återanskaffats. I stället är slottsbyggnaden idag ett tomt skal som används främst som konstmuseum. Men byggnaden är ändå imponerande och syns över hela staden. Nära slottet finns presidentens residens. Härifrån styr Victor Orban Ungern.Lite längre bort ligger denna nyrenoverade kyrka. Fantastiskt fin. Och utsikten över Pest och Donau är magnifik.

  
.
Nattlig båttur på Donau:
New York Cafe:

En av de mest kända inneställena i Budapest är New York Cafe. Man får köa länge för att få äran att köpa en koppp kaffe för 75 kronor och minst lika dyra bakverk. Och detta i en stad där man annars kan äta en trerätters middag med vin och kaffe på en hyfsad restaurang för 150 kronor. Det är väldigt billigt att leva i Ungern, men Cafe New York skiljer ut sig gernom att i stället vara extremt dyrt. Men man betalar såklart inte bara för kaffet utan för inredningen och atmosfären. Och levande musik på terrassen.
 

 


  

  Varma bad:

Ungern och särskilt Budapest är kända för sina fantastiska Thermalad. Det allra finaste, Szechenyi, ligger i den stora stadsparken och där finns 21s stora och små pooler både utomhus och inomhus. Att bada är en tradition i Budapest, och det är tydligen en tradition som levt kvar sedan den tid då turkarna styrde över staden.


 

Budapest tunnelbana

Tunnelbanan är gammal och var en av de första i Europa. De små stationerna är byggda i "alpstil" och allt är oerhört rent och fint. Ytterst lite klotter, skräp och skadegörelse. En enorm kontrast till hur det ser ut i Stockholms tunnelbana.


 

Tack för den här gången

Utskt från frukostmatsalen. Svensk flagga på fasaden, och i fjärran syns höjderna på andra sidan Donau.