EU-medborgares tiggeri i Sverige

Här kommer jag att samla alla inlägg som rör tiggeri av andra EU-medborgare i Sjuhärad och andra delar av landet, samt de resor jag gjort och de människor jag träffat, samt rättsläget i denna fråga.

Välkommet med tydligt besked i frågan om tiggeriförbud

2018-12-17

Domen idag från Högsta Förvaltningsdomstolen som ger Vellinge kommun rätt att införa lokalt tiggeriförbud är välkommen. Det har varit olika besked från länsstyrelser och domstolar, men nu blir det äntligen tydligt vad som gäller. En kommun får rätt att införa tiggeriförbud på särskilt angivna platser, däremot inte rätt att införa generellt tiggeriförbud. 

Flera kommuner aviserar att de kommer att följa Vellinges exempel, det gäller ett antal kommuner i Skåne, men även exempelvis Katrineholm där M och S är överens om att införa kommunalt tiggeriförbud.

I grunden är det givetvis bra om kommuner som upplever stort problem med störande tiggeri kan försöka göra något åt det. Men det blir ändå konstigt med olika regler i olika kommuner, det kan leda till att vissa kommuner försvårar tiggeriet så mycket att tiggarna åker till andra kommuner i stället där det inte råder tiggeriförbud. Det allra bästa vore såklart ett nationellt tiggeriförbud med samma regler i hela landet. Det är också den linje moderaterna driver.  

Jag har engagerat mig i tiggerifrågan i över 5 år nu, och har skrivit många blogginlägg om saken. Allt finns samlat på denna sida. Baksidorna av tiggeriet är så stora idag att de väger tyngre än rätten att tigga för sin försörjning. Dagens besked är som sagt välkommet, men nationellt tiggeriförbud måste vara målet. Den som avvisar detta medverkar indiriekt till människohandel, utnyttjande, kriminalitet, prostitiution, svartarbete och allvarlig social utsatthet. Äldre inlägg (före 1/6 2018) om tiggeri hittar du här!