Privatresa Porto oktober 2017

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)

Porto

Porto är Portugals näst största stad, och ligger i norra delen av landet. Genom staden rinner den breda Dourofloden som kommer ända från Spaniens inland och rinner genom hela Portugal. Längs floden finns många vingårdar och Porto är centrum för Portugals produktion av Portvin.

Ovan gammalt och nytt - järnvägsspåren över en av broarna tv, och till höger den moderna tunnelbanan.

Nedan några av de mer kända landmärkena i Porto.
Järnvägsstationen i Porto


En något sliten stadskärna


Floden Douros utlopp
PortvinsproduktionPorto är centrum för portvinsproduktionen, och i området söder om floden finns de flesta producenterna samlade, med sina långa låga lagerbyggnader i långa rader. Det blev ett par korta besök hos Offley och Taylor´s, två av de mest anrika producentföretagen. Bland de övriga mer kända finns även Sandeman.De stenlagda gränderna mellan de gamla lagerbyggnaderna är riktigt vackra!


Med tåg och båt längs DouroflodenSlussningI Dourofloden finns flera stora slussar, och detta är tydligen den största. 37 meters höjdskillnad. Det slår allt jag sett och upplevt tidigare.


Vidare mot Porto

Många skogsbränder har härjat i Portugal under sommaren och även under mitt besök pågick flera stora bränder söder om Porto. Längs floden kan man se stora svartbrända områden ovanför byarna. Bebyggelsen verkar dock ha klarat sig här, till skillnad mot andra platser denna sommar.

De flesta bränder är enligt media i Portugal anlagda. Och att effekterna blir så allvarliga beror på att man genom åren avverkat de stora ekskogar som tidigare täckte stora delar av landet. I stället för ekskogar som håller marken under träden sval och fuktig har man planterat tallskog och eukalyptusskog som är oerhört mycket känsligare för bränder, och där det dessutom ofta blir mycket torrt gräs som undervegetation. När det väl börjar brinna är det mycket svårt att släcka.