Privatresa till Vodice, Kroatien, 19-23 augusti 2017

KroatienJag har besökt Kroatien tidigare, för ungefär 15 år sedan, inte så långt efter att inbördeskriget tog slut. Den gången Dubrovnik där jag tydligt kunde se spåren efter kriget.

Förra veckan blev det ett nytt besök i form av en semesterresa till kuststaden Vodice mellan Zadar och Split. Och Kroatien blir absolut ett nytt favoritresmål!
Ett av Kroatiens finaste hotell?

Vi hade bokat boende på ett högst ordinärt hotell för ett mycket rimligt pris. Hotell Olympia är från 1970-talet och i typisk "östeuropeisk stil". Men när vi kom fram fick vi besked att vi i stället skulle bo i den alldeles nya hotellbyggnaden, Olympia Sky. Den nya hotelldelen invigdes av Kroatiens premiärminister och turistminister i mitten av juli, och de första turisterna kom i slutet av juni.

Preminärministern sa tydligen vid invigningen att det nya hotellet var "juvelen i kronan" i Kroatiens stora satsning på turism. Hotellet har kostat en kvarts miljard att bygga, och även om lite småsaker verkade återstå att fixa till var det en fantastiskt fin byggnad och ett mycket exklusivt boende. Jag vet inte varför vi fick bo i den nya delen trots att vi inte betalat för det, men misstänker att man på detta sätt ville marknadsföra det nya hotellet bland skandinaviska turister.

Byggnaden är formad som ett "fartyg" och högst upp på "kommandobryggan" finns restaurangen. Under den finns två takterrasser på var sin sida om en utomhuspool - på nionde våningen med fantastisk utsikt. Hotellområdet har ett flertal andra pooler, och hela strandområdet nedanför tillhör också hotellet.Skönare kan man inte ha det än ett dopp i poolen med denna utsikt över Adriatiska Havet i bakgrunden!

Kvällsutsikt från hotellets takterrass

Vodice

Vodice är en ganska liten stad med några hotell, en hamn och ett litet centrum. Staden ligger väldigt skyddat inne vid fastlandskusten, med en mängd öar utanför.Var man än befinner sig i staden syns Hotel Olympia Sky i fjärran. En magnifik byggnad, även i kvällsbelysning.

Skogsbränder

Under sommaren har flera stora skogsbränder rasat längs den kroatiska kusten. Det är inte så konstigt - vegetationen är väldigt brandfarlig, pinjetallar, torrt gräs och låga ganska torra buskar. Slänger man en fimp eller en glasbit blossar snabbt en stor eld upp. Precis som i Spanien och Grekland finns varningsskyltar som uppmanar till försiktighet, men trots detta bryter nya bränder ut med jämna mellanrum.

På väg från Split till Vodice såg vi spåren av den senaste branden, som även förstörde ett antal hus.

Under vårt besök startade flera bränder i närområdet, bland annat två stora mellan Vodice och Zadar, bara några kilometer från hotellet. Vi såg elden i fjärran under vår bussresa tillbaka från nationalparken Krka, och från poolterrassen uppe på hotellets tak kunde vi följa dramatiken. Och solen täcktes av all rök som drev in över staden.

Kroatiens mörka historia

Jugoslavien har en mycket blodig historia, både långt tillbaka i tiden och i närtid. Det handlar såväl om politiska, religiösa och etniska konflikter. Man påminns om detta överallt.

Staden Vodice drabbades mycket hårt av förstörelse under andra världskriget när tyskarna förstörde staden i sin jakt på kommunistiska partisaner. Därefter drabbades man hårt av kommunismen under den hårda Tito-regimen när Jugoslavien var en gemensam stat.

Under inbördeskriget i början av 1990-talet befann man sig visserligen utanför den direkta stridszonen, men bara några mil österut från Vodice låg den självutropade "Krajina-republiken" som den serbiska minoriteten utropade i det kroatiska området närmast den bosniska gränsen. Många ortsbor deltog då i skyddet av Vodice för att förebygga serbiska angrepp, och man hade givetvis även soldater i den kroatiska armén. Många omkom under striderna. I Vodice finns dels detta stora monument över kommunismens offer, dels ett monument över byns fallna under andra världskriget (nedan).


Inbördeskriget och Serbiska Republiken Krajina 1991-95

Serbiska Republiken Krajina (rödmarkerat på kartan) etablerades 1991 av kroatienserber, med hjälp av den jugoslaviska armén. De till en början militärt överlägsna serberna bedrev etnisk rensning och runt 100 000 kroater och ickeserber fördrevs från området. De flesta kroater sökte sig till andra icke-ockuperade områden i Kroatien, bland annat till näraliggande Vodice, Sibenik, Zadar och Split.

De kroatienserbiska ledarna Milan Martić och Milan Babić dömdes sedermera av den Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten för sin inblandning i den etniska rensningen av området.

Serbiska republiken Krajinas huvudstad var Knin i Dalmatien, alldeles nordost om nationalparken Krka. Knins kroatiska befolkning var redan 1991 var tvungna att fly. RSK tog kontrollen över stora delar av Dalmatien och Slavonien, och hårda strider följde under 1991 och 1992 mellan kroatienserber och Jugoslaviska armén på ena sidan och kroater på den andra. Efter 1992 placerades fredsbevarande FN-styrkor i området och stridigheterna avmattades. I dag märks inget alls av de tidigare etniska motsättningarna i området.Landskapsbilder

Här några bilder längs vägen från flygplatsen i Split, via Sibenik till Vodice, samt på vägen till nationalparken Krka.Nationalparken Krka

Krka National Park invigdes 1985. Under inbördeskriget 1991-95 låg området mitt i gränslandet mellan stridande grupper, men idag är det en oas för naturälskande turister. Området är enormt stort, 109 kvadratkilometer, och följer floden Krka som flyter från Knin i norr ner till havet utanför Sibenik i söder.

I området finns fantastiska vattenfall (Skradinski Buk) och längst ned i floden kan man bada alldeles nära vattenfallen. Naturen är fantastisk med kristallklart blågönt vatten (som går att dricka) och rikligt med fisk och grönska. I området byggdes en gång världens näst första vattenkraftverk 1895, och det finns även ett antal äldre historiska byggnader att besöka, bland annat en vattendriven kvarn.

Om man har mer tid på sig kan man åka båtturer på floden som slingrar sig fram mellan bergen.

För den som besöker Kroatien kan jag verkligen rekommendera ett besök i Krka. Man tar in maximalt 10.000 besökare per dag, och kommer man på eftermiddagen är det risk att man får vända tillbaka. Det säger en del om hur populär nationalparken är.