Valrörelsen inför 2018 års val


Här ser du var jag finns i valkretsen olika dagar under valrörelsen!




Markbladet idag

2018-09-19


(Klicka för läsbar storlek)





I dag kom nummer fyra!

2018-09-18

Om någon frågat mig för 15 år sedan om jag trodde att jag skulle bli invald i Sveriges Riksdag hade jag skrattat. Aldrig hade jag trott att jag skulle få ett bevis på att jag blivit en av 349 i det svenska parlamentet. Och idag kom mitt fjärde bevis på att jag blivit invald som ledamot. Bevisen är daterade 2006, 2010, 2014 och 2018. Jag känner mig hedrad, ödmjuk inför att ha fått förnyat förtroende och lika envis som vanligt när det gäller att försöka göra något bra av uppdraget. Den första och helt avgörande uppgiften är att försöka bidra till att Sverige ska få en ny och bättre regering, och att de moderata väljarna ska känna att deras röster gjorde skillnad. 

   
 




Så här enkelt kan Alliansen ta över regeringsmakten

2018-09-16



Valet är nu färdigräknat. Det står klart att regeringspartierna S-MP får 116 mandat, Alliansen 143 mandat, V 28 och Sd 62 mandat.  Om man räknar in V i det rödgröna regeringsunderlaget får man 144 mandat, men fortfarande inte majoritet i riksdagen. Och enligt tidigare uppgifter från Löfven är det lika otänkbart för S att ta in Vänsterpartiet i en regering som det är för Alliansen att ta in SD i regeringen. Alliansen är alltså i praktiken det största blocket i svensk politik och bör rimligen bilda regering. Dessutom ökar Alliansen med två mandat, medan dagens regering S-MP backar med 22 mandat. Väljarnas dom är tydlig.

Det har nu gått en vecka sedan valdagen och redan går spekulationerna vilda om hur Sverige ska styras kommande fyra år. Många beskriver läget som "hopplöst". Men jag tycker tvärtom att det inte borde behöva bli särskilt komplicerat för Alliansen att få stöd i riksdagen för en regeringsbildning.

1. Alliansen förhandlar först inbördes om en regeringsförklaring och en budget i grova drag för 2019. I migrationspolitiken beslutar man att tillsätta en parlamentarisk utredning med samtliga partier i riksdagen och att dagens tillfälliga asyllagstiftning får fortsätta gälla tills utredningen är klar. I övrigt läggs fokus på de stora och viktiga saker som Alliansen gått till val på såsom sänkta skatter, bättre integration, satsningar på välfärden, rättsväsendet och försvaret mm.

2. Alliansen redovisar sedan sin överenskommelse för övriga fyra riksdagspartier som därmed erbjuds möjlighet att stödja Alliansens regeringsbildning. Med stor sannolikhet kommer då i vart fall SD att stödja en Alliansregering som leds av Ulf Kristersson eftersom alternativet för dem framstår som sämre, och då det dessutom är uppenbart att Alliansen bland annat satsar på de områden som SD tycker är viktiga, samt hanterar migrationsfrågan på ett rimligt sätt.

3. Alliansen bildar regering med Ulf Kristersson som statsminister och kommer sedan att vinna budgetomröstningen eftersom S, V, MP knappast kan enas om en budget som SD skulle kunna ställa sig bakom. För SD blir då valet att släppa fram en ren vänsterbudget eller att ge Alliansens budget sitt stöd. Jag tror SD:s väljare skulle bli mycket upprörda om SD släppte fram en budget där Vänsterpartiet och Miljöpartiet haft ett avgörande inflytande. Med viss lyhördhet från Alliansen ökar även chansen att skapa ett bra arbetsklimat i riksdagens utskott när budgeten ska behandlas.

Allianspartierna håller på detta sätt sitt uttryckliga vallöfte, att inte ta in SD i en regering och inte kompromissa om budgeten med dem. På samma sätt står moderaterna för sitt uttryckliga löfte att aldrig ingå någon ny "decemberöverenskommelse" eller stödja en s-regering. Men genom att tala med alla partier och i förväg översiktligt  redovisa sin politik kan man sannolikt bilda regering med SD:s stöd till Ulf Kristersson som statsministerkandidat. 

Att Alliansen kommer att regera i minoritet och därmed riskerar att förlora en del omröstningar i enskilda sakfrågor får man leva med. Stefan Löfvens regering har ju förlorat uppskattningsvis ett par hundra omröstningar de senaste fyra åren så det kan knappast bli värre. Men med ett mer gediget och lyssnande arbete i riksdagens utskott och en mer lyhörd regering som inte lägger förslag som man vet att man inte får igenom kommer vi att kunna minimera antalet voteringsförluster. Det blir inte världens mest handlingskraftiga regering som kan göra de största reformerna, men det kommer att fungera bättre än något annat alternativ. Och med respektfull samtalston med alla partier kan man skapa olika majoriteter i olika frågor och ett bra samtalsklimat i riksdagens utskott.

Konstigare än så här behöver det faktiskt inte vara.





Jag är invald i riksdagen för fjärde gången - tack för allt stöd!

2018-09-15

När valet nu har sluträknats står det klart att jag blir omvald till riksdagen och inom kort påbörjar min fjärde mandatperiod. Det är inte alla förunnat att ha lyckats med det. Jag ser hur många av mina tidigare riksdagskolleger nu tar farväl i sociala medier, packar ihop sina saker och lämnar över till andra. Själv får jag nu, tillsammans med min riksdagskollega Cecilie Tenfjord Toftby från Borås vara med om ännu en spännande höst efter ett val, och det ska bli intressant att följa regeringsbildningen. På torsdag har den nyvalda moderata riksdagsgruppen sitt första möte.

Jag kan konstatera att jag lyckades med mitt mål att bli personvald till riksdagen i min hemkommun Mark, där jag blev personvald av hela 9,62% av de moderata väljarna. (Och över 25% personkryss hemma i Ubbhult var över förväntan). I valkretsen totalt blev det som väntat omöjligt att besegra en välkänd boråsare, vi spelar liksom i olika divisioner. Borås står för 50% av valkretsens moderata röster och Mark endast för 13%. Så när jag fick 9,62% personkryss i min hemkommun och min kollega 8,67% i sin hemkommun Borås så avgjordes saken. Jag får vara nöjd med att faktiskt ha fått näst flest personkryss från just Borås. Totalt blev det 760 personkryss i valkretsen, och jag tackar alla som har kryssat mig och alla som hjälpt mig i valrörelsen!

Min personvalskampanj har främst varit viktig för att få många samtal med väljare och jag vet att jag räddat många moderata röster under mina samtal, vilket självklart är det viktigaste. Jag gläds också åt att Moderaterna i Västra Götalands fem riksdagsvalkretsar behåller samtliga riksdagsmandat. Det är inte moderaterna i Västsverige som tappat riksdagsmandat, och det känns bra att vi tillsammans försvarat våra 13 mandat. Av dessa 13 är vi dock bara fem som var med redan 2006.

Jag blev tidigare uppmärksammad av media om att jag redan före detta val faktiskt var en av de moderata riksdagsledamöter från valkretsen som har flest år i riksdagen sedan enkammarriksdagen infördes 1971. Faktum är att endast en moderat har lyckats bättre i vår valkrets. Så här ser "topplistan" ut för moderaterna i valkretsen Södra Älvsborg (Borås/Sjuhärad) från 1971 fram tills idag. Uppgifterna kommer från Riksdagens utredningstjänst: 

1. Hans Nyhage, invald 7 gånger, totalt 20 år i riksdagen
2. Jan Ericson, invald 4 gånger, totalt 12 år i riksdagen (kan bli 16 inkl kommande mandatperiod)
3. Lars Björkman, invald 3 gånger, totalt 11 år i riksdagen
4. Cecilie Tenfjord Toftby, invald 3 gånger (plus som ers en gång), totalt 10 år i riksdagen (kan bli 14 inkl kommande mandatperiod)
5. Arne Svensson, invald 3 gånger, totalt 9 år i riksdagen
6. Tage Magnusson, invald 3 gånger, totalt 8 år i riksdagen
7. Ulf Sjösten, invald 2 gånger, totalt 5 år i riksdagen
8. Ulrik Nilsson, invald en gång, totalt 4 år i riksdagen
9. Birgitta Wichne, invald en gång, totalt 4 år i riksdagen

Jag har också åtta riksdagsår i regeringsställning, vilket ingen annan moderat riksdagsledamot från valkretsen någonsin fått uppleva. Med lite framgång i regeringsbildningen kan det blir fler år i regeringsställning framöver. 

Att jag, som inte hade någon politisk bakgrund alls, lyckades ta mig hela vägen till riksdagen 2006 efter en kort sejour i kommunpolitiken i Mark var egentligen ganska osannolikt. Inte minst som jag bor allra längst ut i yttersta hörnet av valkretsen i en liten by på landet. Att jag fått väljarnas förtroende fyra val i rad att inneha det finaste politiska ämbetet man kan ha, ledamot i Sveriges Riksdag, känns oerhört stort. Jag ska göra allt jag kan för att försöka motsvara förtroendet även kommande fyra år, med sedvanlig tydlighet och oräddhet i den politiska debatten. Jag vet att de som kryssat mig inte har gjort det för att de vill ha en försiktig politiker som aldrig vågar sticka ut hakan och som aldrig öppnar munnen utan att först sticka upp fingret i luften och kolla varåt det blåser.





Riksdagsvalet i Sjuhärad

2018-09-13

Nu är riksdagsvalet i Sjuhärad färdigräknat och slutresultatet påminner ganska mycket om det totala resultatet på riksnivå, dock med några avvikelser:



Man kan konstatera att Centerpartiet och Sverigedemokraterna blev något starkare i vår valkrets än i riket i stort. Samtidigt blev Vänsterpartiet och Miljöpartiet betydligt mindre. Mest anmärkningsvärt är kanske att Miljöpartiet inte kom över riksdagsspärren på 4% i mer än en av valkretsens åtta kommuner (man fick 4,1% i Bollebygd). Totalt hade man hamnat utanför riksdagen om väljarna i Sjuhärad hade fått bestämma. För moderat del slutar vi på 19%, att jämföra med 19,8 totalt i riket. Socialdemokraterna blev också något mindre än i landet som helhet.

Mandatmässigt är Socialdemokraterna valets stora förlorare i Sjuhärad, man tappar ett av sina tre mandat och får bara två denna gång. Det står också klart att moderaterna behåller två riksdagsmandat, att Centern tar ett nytt mandat och att SD ökar från ett till två mandat. Som det ser ut får dessutom Kristdemokraterna ett utjämningsmandat. Vår valkrets ökar alltså från sex till åtta riksdagsmandat, vilket beror på att valkretsen är större (Vårgårda och Herrljunga har tillförts), att befolkningens andel av den totala befolkningen i landet har ökat, samt att vi alltså får ett utjämningsmandat. 

Nu har också personrösterna börjat räknas, men för vår riksdagsvalkrets har ännu bara några få av totalt 190 distrikt redovisats. Om inte någon kryssar sig förbi oss två som står överst på riksdagsvalsedeln innebär det att jag behåller min riksdagsplats. Jag tar dock inget för givet innan allt är klart och alla kryss har räknats. 





Valresultatet i skolvalet på Marks Gymnasieskola

2018-09-11

Skolvalet på Marks Gymnasieskola slutade så här: Bättre än på riksnivå för M, C och L och sämre för SD, KD, MP och V. Jag är ganska nöjd med resultatet, och kanske bidrog jag lite när jag med kort varsel tvingades kasta mig in i den ena debatten på skolan debatten för moderaternas räkning när inte MUF hann fram i tid. Det finns i vart fall god potential att rekrytera nya moderater i framtiden och vi kan konstatera att ungdomarna i Mark är betydligt mer borgerliga i sina värderingar än vad deras fölräldrar är.





Moderaterna i Mark gick framåt i kommunvalet

2018-09-11

Det var väntat att Moderaterna skulle gå framåt i kommunvalet i Mark, eftersom två lokala partier upplöstes före valet. Men det känns ändå bra att vi lyckades locka till oss en del av dessa väljare. Faktum är att samtliga fyra Allianspartier fick fler mandat, medan S och MP backar:

  

Moderaterna försvarar sin plats som största Alliansparti och Alliansen ökar sammanlagt med fem mandat. Det gör att Alliansen är klart större än de rödgröna. Hur ett nytt styre av Mark ska se ut diskuterade vi på möte i vår lokal i går kväll, där vi också firade med tårta att vi gjort en så bra valrörelse. En sak är klar - efter den mycket smutsiga valrörelse som Socialdemokraterna ägnat sig åt även i vår kommun så är relationerna mellan våra två partier minst sagt frostigt. Det ligger självklart i vågskålen när man diskuterar alternativen. Vårt intresse för samarbete med S är om möjligt ännu mindre än tidigare. Den röda rosen på tårtan blev kvar. Ingen ville ha den. Precis som i politiken.

 





Min valanalys - moderaterna var underskattade i opinionen

2018-09-11


Dagen före valet skrev jag så här:

"Ulf Kristersson är i alla mätningar den mest populäre partiledaren. Moderaterna "äger" fem av de 12 viktigaste valfrågorna enligt mätningarna, inget annat parti anses vara bäst i mer än en eller två frågor. Ulf Kristersson har dessutom fått högst betyg i samtliga de fyra senaste debatterna i TV. Moderaterna får just nu också rekordmånga nya medlemmar, 150-200 per dag. När jag träffar väljare upplever jag att intresset är moderaterna är stort och stabilt. Av de senaste opinionsmätningarna visar de flesta att moderaterna ökat under valrörelsen, men vi ligger fortfarande på blygsamma nivåer. Jag får faktiskt inte ihop det, det speglar inte alls den bild jag har av verkligheten, i vart fall inte i vår valkrets. Antingen är min känsla för läget helt fel, eller så är opinionsmätningarna missvisande."

Och jag kan konstatera att det var min känsla som var rätt och opinionsmätningarna som var fel (bortsett från den sista från Inizio som jag redovisade och som pekade ungefär mot det verkliga valresultatet). Även vadslagningssidorna hade ordentligt fel, och många lär ha tjänat stora pengar på spel på valresultatet. De moderata siffrorna runt 16-17% var underskattade. Ett moderat valresultat runt 20% är klart anständigt i dagens politiska läge och det betyder också att vi gjort en jättebra valrörelse. Detta trots alla de lögner och osanningar som spreds som en bombmatta av Socialdemokraterna. Moderaterna försvarar sin ställning som näst största parti.

Jag vill också berömma vår partiledare Ulf Kristersson som tålmodigt och med glatt humör tagit sig an debatt efter debatt, och gått segrande ur dem enligt tittarna. Även han har väl rimligen känt sig pressad av opinionssiffrorna, men ändå har han varit lugn, stabil och saklig, berättat mer om vår politik än kritiserat andra, och uppträtt på ett föredömligt sätt. Får han riksdagens stöd för att bilda regering kommer han att bli en utmärkt statsminister.

SD:s framgångar blev betydligt mindre än vad en del opinionsmätningar visat, vilket styrker mig i min tro att mätinstituten Sentio och Yougov som arbetar med självrekryterade webpaneler, "kapats" av SD-sympatisörer som hjälper till att blåsa upp opinionssiffrorna. I dessa mätningar har SD legat mellan 25-30% under lång tid, vilket inte stämmer alls med verkligheten. Samtidgt tror jag att SD fick extra draghjälp när SVT på ett obegripligt och helt orimligt sätt tog avstånd från Åkessons uttalanden efter den sista partiledardebatten. Jag tyckte också det Åkesson sa var anmärkningsvärt, men det ligger verkligen inte på SVT att ta avstånd från det en partiledare säger i slutdebatten, det får ju hanteras av övriga partier under debatten. Tyvärr tror jag SVT:s angrepp gav SD extra röster, många blev med rätta upprörda över SVT:s agerande.

Många har sagt att SD är underskattade i opinionsmätningarna för att väljare inte vill tala om att de stödjer SD. Det har jag inte alls trott på, inte i detta val. Tvärtom har många jag mött varit tydliga med att de tänker rösta på SD för att de är besvikna på oss. (Det har i sig varit bra med denna tydlighet eftersom det gett mig en chans att få en del att tänka om, vilket nog lyckats emellanåt).

Man kan konstatera att i riksdagen tappar den rödgröna sidan preliminärt 15 mandat, medan Alliansen ökar med ett mandat och SD ökar med 14 mandat. Totalt har alltså de rödgröna svarat för hela tappet till SD. Det är en kraftigt försvagad regeringssida som nu försöker klamra sig kvar vid makten. Det kommer inte att lyckas. Det blir en stökig politisk höst.

För egen del säger de preliminära siffrorna att vi får behålla våra två riksdagsmandat i valkretsen. Det gör att det finns hyfsat god chans att jag kan behålla mitt riksdagsmandat. Men med alla de misstag och konstigheter som varit kring rösträkningen (det känns minst sagt svajigt och slarvigt på sina håll) så tar jag inget för givet innan allt är klart. Dessutom ska ju utlkandsrösterna och personkryssen räknas. Nu får vi avvakta det slutliga resultatet.
 




Valdag och spännande valvaka - med hyfsat slutresultat

2018-09-09

 

Valdagen ägnade jag åt att först skylta om i vissa delar av Mark, Bollebygd och Borås så mina valskyltar fanns på lämpliga platser under valdagen. Sedan delade jag ut valsedlar och pratade med väljare som inte bestämt sig. Jag tog ett pass vid vallokalen vid Marks Gymnasieskola i Skene och ett vid Lyckeskolan i Kinna, och kampanjade ända fram till klockan 20 när vallokalerna stängde. Däremellan körde jag runt och kollade andra vallokaler och såg till att valsedlar fanns på plats.

Fölrvånansvärt många sa att de inte hade bestämt sig, några rent av att de inte hade en aning om vem de skulle rösta på, så det var alldeles utmärkt att stå som ende politikern (!) en bit från vallokalen och vara tillgänglig för väljarna. Jag vet inte hur många röster jag räddade åt moderaterna idag, men det var nog ganska många.


 

Efter vallokalernas stängning hade Markmoderaterna valvaka i Kinna. (Högra bilden från BT får väl symbolisera det något otydliga politiska läget....).

Den första proignosen från TV4 såg lovande ut, medan den stora vallokalsundersökningen var mer negativ. Men slutresultatet där Moderaterna hamnar runt 20% och med god marginal blir näst största parti kändes trots allt acceptabelt. Moderaterna har gjort en mycket bra valrörelse. Det har känts som att jobba i motvind hela tiden, men vi har inte gett oss, och sakta segat oss upp i opinionsmätningarna. Och nu blev det till sist ett anständigt resultat. Preliminärt behåller vi två moderata riksdagsmandat i valkretsen och det ser väl ganska hoppfullt ut att jag kan få förnyat förtroende som riksdagsledamot. Men första ska alla personröster räknas och det sker ju senare under veckan. I Marks kommun ökar moderaterna sitt stöd, och det känns riktigt kul. Det ser därmed hoppfullt ut med fortsatt moderatledd kommun. I övrigt återkommer jag med analyser och kommentarer i morgon.

 



Nu har jag gjort det jag har kunnat

2018-09-08

I dag var sista riktiga kampanjdagen, i morgon kommer jag bara att stå utanför vissa vallokaler i Mark och dela ut valsedlar och eventuellt prata lite med moderata väljare.

Valrörelsen har varit hektisk. Jag har kört många hundra mil med kampanjbilen i valkretsens samtliga åtta kommuner. Delat ut massor av material för partiet och över 25.000 flyers och annat personvalsmaterial, själv och med hjälp av något dussin medhjälpare runt om i kommunerna (redan nu stort tack till alla er som ställt upp, återkommer om det!). Pratat med uppskattningsvis minst 500 väljare, både vid dörrknack och i samband med utdelning av material, gjort ett antal företagsbesök, deltagit i skol- och radiodebatter, skrivit ett antal debattartiklar och haft ett antal annonser samt satt ut ca 70-80 valskyltar runt om i kommunerna. Jag tror inte man kan göra så mycket mera.

Ulf Kristersson är i alla mätningar den mest populäre partiledaren. Moderaterna "äger" fem av de 12 viktigaste valfrågorna enligt mätningarna, inget annat parti anses vara bäst i mer än en eller två frågor. Ulf Kristersson har dessutom fått högst betyg i samtliga de fyra senaste debatterna i TV. Moderaterna får just nu också rekordmånga nya medlemmar, 150-200 per dag. När jag träffar väljare upplever jag att intresset är moderaterna är stort och stabilt. Av de senaste opinionsmätningarna visar de flesta att moderaterna ökat under valrörelsen, men vi ligger fortfarande på blygsamma nivåer. Jag får faktiskt inte ihop det, det speglar inte alls den bild jag har av verkligheten, i vart fall inte i vår valkrets.

Antingen är min känsla för läget helt fel, eller så är opinionsmätningarna missvisande. Men det avgörande för valet är om människor proteströstar mot det de inte gillar, eller om de röstar för en positiv förändring av Sverige. En röst på moderaterna är en röst för framtiden. Moderaterna står för nyanser och balans i politiken och tar ansvar för alla samhällsfrågor. Det är det få partier som gör - de flesta har sina profilfrågor men är ganska svaga i övrigt. Moderaterna är också kanske det enda parti som kan lyckas få ihop en regering som accepteras av riksdagen. Vill man på allvar ha en ny regering, och tycker det är viktigt, bör man därför rösta på Moderaterna.





Slutspurt på Skene Marten

2018-09-08

 

Det blev en riktigt bra kampanjdag på Skene Marten och väldgt bra känsla. Som alltid lite glest med folk de första timmarna, men sedan blev det trängsel runt våra två tält och både kaffe, popcorn och valmaterial tog slut. Vi fick också tre nya medlemmar idag, och dessutom några nya som allvarligt överväger att engagera sig politiskt hos oss.

Dagens opinionsmätning från Inizio värmde lite extra, ett valresultat över 20% finns inom räckhåll. När marknaden stängde för dagen fortsatte jag kampanja i Skene, besökte över 400 brevlådor och dörrar under fyra timmar och det blev också ytterligare några trevliga väljarsamtal. Kvällen ägnade jag åt sociala medier och kommenterade kvällens duell mellan Kristersson och Löfven. Storseger för kristersson ännu en gång enligt Demoskops mätning ikväll. 
 




I dag träffar du mig och Markmoderaterna på Skene Marten

2018-09-08

I dag träffar du mig och mina kolleger i Markmoderaterna i vårt tält på Skene Marten. Välkommen på en kopp kaffe och lite samtal om både rikspolitik och kommunpolitik!





Näst sista riktiga kampanjdagen

2018-09-07

I dag blev det både radiodebatt (se föregående inlägg) och kampanjande i Valstugan på Stora Torget i Borås, medan min kampanjbil jobbade ensam på en av parkeringarna. Dessutom körde jag runt i flera av stadsdelarna i centrala staden och delade ut valmaterial och pratade med folk. På vägen hem blev det också ett pass i Bollebygd. Sedan blev det lite mat och ett par välförtjänta glas vin till kvällens partiledardebatt. Ännu en stark insats av Ulf och Ebba som återigen fick högst betyg av tittarna.

I morgon blir det kampanj på Skene Marten hela dagen, och dessutom lite kampanjande och utdelning av valmaterial i Skene. Känns bra att avsluta en hektisk men otroligt rolig valrörelse på hemmaplan. På valdagen kommer jag också att "kampanja", men då endast i form av valsedelsutdelare vid olika vallokaler i Mark. Kanske ses vi?


 




Debatt i Radio Sjuhärad om socialdemokraternas smutsiga valrörelse

2018-09-07

I dag debatterade jag Socialdemokraternas smutsiga valrörelse med min riksdagskollega Petter Löberg (S) i Radio Sjuhärad. Det blev en ganska upprörd debatt, och ja, jag var ganska arg. Jag är trött på att tvingas lägga delar av min valrörelse på att bemöta myter och rena lögner som sprids av det socialdemokratiska partiets högsta ledning, av statsministern och av ett antal tunga ministrar.

Häromdagen fick jag, uppenbarligen av misstag, ett brev i min brevlåda ställt till ”du som är hyresgäst”. I brevet, som undertecknats av försvarsminister Hultqvist påstås att moderaterna vill höja hyrorna med 50%. Liknande lögner har spridits av S närstående organisationer. Samtidigt hör vi hur statsminister Löfven sprider lögner om Allianspartiernas skattesänkningar där han helt fräckt lägger ihop fyra förslag om samma sak och därmed får fyra gånger så stora skattesänkningar som i verkligheten. Trots att detta är avslöjat av tex SVT:s faktakoll återkom uppgiften så sent som i gårdagens partiledardebatt. Där upprepades också lögnen att Allianspartierna vill sänka lönerna för dem som jobbar. Det finns inga som helst förslag om detta.
 
Ytterligare lögner sprids på främmande språk där man bland annat påstår att Moderaterna vill sänka lönerna för invandrare, förbjuda moskeer och tvångsomhänderta invandrares barn. Uppgifterna kommer från konton utomlands med koppling till S och sprids av FB-sidor tillhörande arabisktalande S-företrädare och moskeer, allt enligt revisionsbyrån PWC som utrett saken åt Moderaterna. Tydligen är nu även MSB intresserade av det som hänt. Enligt media idag kan vissa av kontona kopplas till IS, och man undrar ju då varför socialdemokratiska politiker i Sverige följer dessa facebookkonton och sprider lögnerna vidare?
 
Det kommer nu också fram hur S arbetar aktivt med rena trollkonton på sociala medier för att smutskasta sina motståndare och hur man samtidigt betalar så kallade influencers 10.000 kronor per inlägg som hyllar S politik. Listan kan göras hur lång som helst.
 
Vår debatt handlade inte om enskilda politiker som skriver eller säger dumheter. Det förekommer i alla partier, även i moderaterna, och det får man nog leva med. De som inte lever upp till partiernas krav brukar uteslutas eller plockas bort från valsedlarna. Det unika med det jag nämner ovan är att det i stora delar är planerat och genomfört av socialdemokraternas partiledning. Petter Löberg (S) invände att moderaterna gör likadant, men på en uttrycklig fråga från reportern i Radio Sjuhärad kunde Löberg inte ge ett enda exempel på detta. Vilket är förståeligt eftersom moderaterna inte jobbar så.
 
Att nazistiska organisationer sprider lögner om moderaterna är vi vana vid. De går omkring i våra tröjor och sprider falsk information, sätter upp falska valaffischer och har en falsk moderat hemsida. Samma sak är det med extremvänstern som gärna sprider osanningar. Men att ett regeringsparti arbetar på detta sätt är ovärdigt. Jag väntar mig mer av Socialdemokraterna.
 
Från moderat sida gör vi nu egna utskick av dementier, och hittills har det fungerat bra. Flera personer har i ilska förklarat att man inte kommer att rösta på S denna gång eftersom man beter sig som man gör. Samma reaktioner får jag för övrigt från föräldrar som tagit illa vid sig att Socialdemokraterna skickar ut falska meddelanden från skolan om att fredagen är planeringsdag samt att det går löss i skolan – för att sedan på baksidan av kortet sprida sina politiska budskap. Detta har skapat ett stort merarbete för skolor och föräldrar när man ska försöka få reda på sanningen.

Jag kan bara konstatera att Socialdemokraterna solkat ned årets valrörelse på ett tråkigt sätt.
 




Ännu en kampanjdag till ända

2018-09-07

I dag startade jag kampanjandet med att laga lite nedrivna skyltar och sedan fortsatte jag till Bollebygd där jag delade ut personvalsmaterial och pratade med väljare. Därefter körde jag till Hyssna där jag delade ut vårt personliga brev från markmoderaterna till hyresgäster där vi bemöter Socialdemokraternas lögner om marknadshyror. Sedan fortsatte jag till Svenljunga där jag kampanjade med Johan Bjrökman och Margareta Bjälkemo från Sveljungamoderaterna. Kvällen tillbringade jag vid TV:n för att följa partiledardebatten, som tittarna ansåg att Ulf Kristersson vann, före de övriga tre Allianspartiledarna. Alliansen i topp - det bådar gott för slutspurten!




Slutspurt

2018-09-06

Nu återstår tre kampanjdagar fram till valdagen. I dag kommer jag att synas i Bollebygd och Svenljunga, i morgon blir det Borås och på lördag på Skene Marten i Mark. Nu vänder äntligen opinionsstödet sakta uppåt för moderaterna i opinionsmätningarna, och jobbar vi hårt och pratar med många väljare ända fram till klockan 20 på söndag så ska nog detta kunna sluta riktigt hyfsat till slut!


 




Tänk att någon kan skriva något så snällt!

2018-09-05

Från Svenljunga Tranemo Tidning denna vecka. Tänk att någon kan skriva något så snällt!




 

Påminnelse - viktigaste budskapen på mina valaffischer 

2018-09-05

   



 

En hektisk kampanjdag

2018-09-04

 

Så här kan en kampanjdag se ut: I dag började jag klockan 09 på Marks Gymnasieskola där det hölls kommunpolitisk debatt idag (vårt moderata kommunalråd Tomas Johansson gjorde som vanligt en stabil insats). Därefter fortsatte jag till Borås för att fira beslutet om polishögskolan, och sedan fortsatte jag till valstugan på Stora Torget i Borås för att kampanja några timmar med lokala moderater (bilden tv). Sedan träffade jag företrädare för LRF i Sjuhärad på en fika för att diskutera äganderättsfrågor, skogsbruk, torka mm (bilden th). Därefter kampanjade jag med min bil i några bostadsområden i Borås och delade ut personvalsmaterial och pratade med väljare. Sedan var det dags att ta bilen till Horred i allra västligaste delen av valkretsen för att kampanja med Markmoderaterna. På vägen hem delade jag ut personvalsmaterial på några ställen i Marks kommun som jag inte hunnit besöka tidigare. Väl hemma vid 23-tiden väntar ett antal mail, det ska bloggas och svaras på twitter mm. Sänggång runt 02.00 och sedan upp igen klockan 08...



 

Vi bemöter sossarnas lögner

2018-09-04

Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen gör just nu utskick till hyresgäster och påstår att främst M och SD vill införa marknadshyror som kommer att driva upp hyrorna med 50%. Jag har tidigare berättat att detta påstående saknar grund, moderaterna har inget förslag om att införa marknadshyror. Detta vet Socialdemokraterna och dem närstående Hyresgästföreningen, men ändå sprider man dessa osanningar för att försöka skrämma hyresgästerna att rösta på Socialdemokraterna.

Senast var det ett brev från Socialdemokraterna, undertecknat av försvarsminister Peter Hultqvist, som uppenbarligen av misstag råkade hamna i min egen brevlåda.

Nu bemöter Moderaterna alla Socialdemokraternas lögner på flera olika sätt runt om i landet. I Mark delar vi ut brev till hyresgäster där vi berättar om att Socialdemokraterna ljuger (i originalbrevet finns även telefonnummer till oss som undertecknat, men jag har maskerat bort det här). Och på Markmoderaternas facebooksida har vi spridit samma budskap och har redan långt över 2.000 läsare.

I vart fall två hyresgäster har redan hört av sig. Den ena sade att hon på grund av detta i vart fall inte kommer att rösta på S denna gång, och den andre lovade lägga sin röst på M. Jag hoppas att alla lögnerna kommer att slå tillbaka med full kraft mot Socialdemokraterna när fler inser vilka metoder regeringspartiet använder.


 




Min kampanjbil har blivit en riktig succé!

2018-09-03

I går kampanjade jag på Hyssnadagen och tog denna bild på min inhyrda kampanjbil med Hyssna nya kyrka i bakgrunden. Och bilen har verkligen blivit en fullträff i kampanjen. Var jag än kör och delar ut material kommer folk fram och pratar och när jag kör genom exempelvis Borås eller andra större orter vänder många sig om och vinkar och gör tummen upp. När jag parkerar kommer folk fram och läser vad som står på bilen och sedan fungerar den ju som "valaffisch" tills jag kör vidare. Bilen i sig ger nog fler väljarsamtal än vad de flesta andra aktiviteter kan åstadkomma, och har mycket större annonsvärde än vad en massa dyra tidningsannonser skulle ha. Nu ska jag och bilen ut på spurtturne hela kommande vecka, fram till klockan 20 på valdagen. Ser du mig på din gata eller väg - välkommnen fram och prata om de frågor du tycker är viktigast!  




 

Kampanjkväll i Ulricehamn

2018-08-31

Eftermiddagen och kvällen tillbringade jag i Ulricehamn tillsammans med lokala moderater. Kvällen avslutades med god soppa med bröd i den lokala partilokalen där vi var ett tiotal som samlades.




 

Vi viker inte för vandalism - och jag fick en gratisannons på köpet

2018-08-30

Markbladet har denna vecka en artikel om den omfattande förstörelsen av valaffischer. Partierna hjälper lojalt varandra att hålla snyggt och sätta upp nedrivna valaffischer, men det är också mycket som blir förstört. Trist. En klen tröst i sammanhanget är att jag fick lite gratisreklam i artikeln.

Svaret till dem som vandaliserar är som jag tidigare berättat att sätta upp nya skyltar. Vi har gott om dem och lagar hela tiden. Demokratin och yttrandefriheten vinner till sist.





 

Företagsbesök hos Bebex i Sjötofta

2018-08-30

 
Nästa besök var hos Bebex, är ett litet men snabbt växande företag i enorma lokaler i Sjötofta i västra delen av Tranemo kommun. Man har tagit över en nedlagd gammal fabrik för tillverkning av ståltråd och i dag är det i stället plastprodukter som tillverkas. Både rör och olika typer av gjutna produkter. Vi fick en bra bild i hur det är att starta och bygga upp ett företag från grunden, och hur entreprenörers drivkraft är det avgörande för om man ska lyckas. Det blev även här mycket diskussioner om infrastrruktur, rekrytering och företagsklimatet rent allmänt.

 
Hos Bebex fick jag ladda bilen inne i fabriken. Det gick bra det med.



 

Företagsbesök hos Lidhs i Dalstorp

2018-08-30

 

Jag inledde dagen med ett företagsbesök hos Lidhs i Dalstorp tillsammans med lokala moderater. Lidhs tillverkar pressverktyg för tillverkning av plåtdetaljer, främst för fordonsindustrin, men även för produktion av plåtar till exempelvis vitvaror och möbler. Varje verktyg är unikt och allt byggs och monteras på plats före leverans till kundens fabrik.

 

Till vänster en av medarbetarna, en man från Syrien (jag tappade bort hans namn i hastigheten), men han har varit bara ett par år i Sverige och har både lärt sig svenska hyfsat och gått igenom en utbildning och därefter gjort praktik och blivit anställd hoss Lidhs. Rekrytering av kompetent personal är annars ett problem för ett företag på en liten ort, särskilt när vägnätet är bristfälligt och samverkan med kommunernas gymnasieskolor inte är så bra som det skulle kunna vara.   

 

Till vänster de tunga fundament som man monterar verktygen på före leverans till kund. Till höger några av de produkter som tillverkas med hjälp av Lidhs specialtillverkade verktyg. I detta fall grillen till Scanias lastbilar.

 

Att köra elbil långt ut på landsbygden utan tillgång till laddstationer kan medföra vissa bekymmer om man vill kunna ta sig hem igen. Men hos Lidhs hade man faktiskt besöksparkering med uttag för laddare, fin service! Och det gjorde att jag i vart fall kunde ladda upp batterierna lite under besöket. 




 

I dag kampanjade jag i valstugan på Stora Torget i Borås

2018-08-29

I dag kampanjade jag med boråsmoderater i valstugan på Stora Torget. Det är såklart den absolut mest besökta moderata valstugan i valkretsen och det är en ständig ström av besökare. Sista veckan före valet kommer jag att finnas ganska mycket i Borås.

Jag hade ett antal riktigt bra lite längre och djupare samtal idag. Flera av dem av med mycket ambitiösa och målmedvetna invandrare från Afghanistan och Syrien. En av dem hade frågat partierna hur de såg på invandrares möjligheter att få arbete. Svaret från S var att räkna upp alla bidrag man kunde få om man inte arbetade. Mannen sa till oss att han ville arbeta och att han blev väldigt upprörd över svaret från Socialdemokraterna. En kvinna berättade på närmast perfekt svenska om hur hennes man nu höll på att validera sin syriska läkarutbildning och hur hon själv ville studera.

Min slutsats är så här långt i valrörelsen att många flitiga arbetande invandrare som verkligen vill anpassa sig och försörja sig själva ligger mycket nära Moderaterna i sina värderingar, medan de som hellre lever på bidrag ofta ligger närmare Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet. Samt att invandrarna bättre än vi själva själva ser saker i vår integrationspolitik som inte fungerar. Att lyssna på invandrare och ta del av deras erfarenheter är oerhört viktigt om vi ska bli bättre på integration.

 



 

Kloka prioriteringar är nyckeln till allt

2018-08-29

Med tanke på Socialdemokraternas feta valfläsk i går passar dagens debattartikel i Markbladet extra bra. Jag skrev den dock innan utspelet kom från S.







Frukostmöte med Företagarna i Mark

2018-08-29

I dag ordnade Företagarna i Mark ett välbesökt frukostmöte hos Sparbanken i Kinna. Samtliga förstanamn i kommunpolitiken svarade på frågor, och vårt moderata kommunalråd Tomas Johansson gjorde en stark insats. Han kunde också glädja sig åt att kommunen i Företagarnas årliga ranking förbättrat sig på 14 av 15 punkter. Den 2 oktober redovisas årets rankning, men det är nog ingen vild gissning att Mark klättrar en bit på listan.

Själv satt jag denna gång i publiken eftersom frågorna främst gällde kommunpolitik, men det blev en hel del samtal även om rikspolitik före och efter den officiella delen. Jag var ende riksdagsledamoten på plats så det var ganska givet att jag fick många frågor. Och väldigt mycket uppmuntran med, det känns kul!



 

Jag presenterar 22 förslag för ökad tillit i samhället

2018-08-28

Vi lever i en tid när människors tillit till viktiga samhällsfunktioner fått sig en ordentlig törn. Det syns i förtroendemätningar och det gäller förtroendet för media, politik, myndigheter och samhällsfunktioner, men också tilliten till andra människor, särskilt om de kommer får en annan kultur eller har en annan religion. Fenomenet är inte specifikt för Sverige - vi ser det i hela västvärlden. Det banar väg för populism, nationalism och misstro mot demokratin. Men också polarisering där allt är aningen svart eller vitt i debatten - trots att det mesta faktiskt är lite mittemellan. Just polariseringen är för övrigt en sak som missgynnar moderaterna som alltid försöker hitta en balanserad linje i politiken.

I Sverige har samtidigt just politiken en viktig del i skulden till att det blivit så här. Under Alliansens första 5-6 år var förtroendet för politik, regering och riksdag mycket högt. Sedan dessa har förtroendet fallit. Den senaste mandatperioden har verkligen gjort sitt för att urholka förtroendet för politiken. En mycket svag regering med en rad skandaler bakom sig, och en opposition som inte upplevs ha velat agera. Decemberöverenskommelsen blev symbolen för detta (även om denna nu är historia och delar av oppositionen skärpt sig på senare år).

Människor upplever också att politikerna inte tar ansvar. Man satsar massor av pengar på saker människor inte efterfrågar, man stiftar nya lagar som krånglar till våra liv, man höjer skatter, taxor och avgifter, och förbjuder, reglerar och krånglar till vår tillvaro. Man prioriterar inte de saker människor tycker är viktiga (sjukvård, skola och äldreomsorg) och man har lämnat både rättssamhälle och krisberedskap i sticket. Migrationskostnaderna skenar och tar allt mer av våra resurser och tvingar politikerna att spara på annat.

Ovanpå detta har vi ett allt mer byråkratiskt EU som slukar allt mer pengar och samtidigt styr våra liv mer än många inser. Detta skapar en ökad kritik mot EU, som underblåses av svenska politiker på alla nivåer som har väldigt lätt att skylla alla problem på EU i stället för att ta ansvar och faktiskt besluta i de frågor de råder över själva.

Jag tror det krävs ett antal saker om svenska folket ska få tillbaka sin tillit till politik, media och samhällsfunktioner, och här listar jag några av dem. 22 punkter för ökad tillit till politik och myndigheter. Några är frågor som jag motionerat om under mina 12 år i riksdagen, andra är frågor jag tänker ta tag i om jag får förnyat förtroende som riksdagsledamot efter valet:

1. Politiker måste börja ta ansvar och prioritera det medborgarna tycker är viktigast. Med de höga svenska skatterna måste människor kunna känna att de får hjälp och stöd när de behöver detta. Att prioritera innebär inte bara att satsa mer på allting utan också att välja bort!
2. Politiken måste ta ett steg tillbaka, minska sin iver att styra över våra liv, avstå från onödig lagstiftning, regler och krångel och låta människor och företag bestämma mer själva. De flesta kan besluta själv utan pekpinnar, förbud eller reglering.
3. Skattetrycket i Sverige måste minskas, och oskäliga taxor och avgifter måste ses över. Skattepengarna ägs i utgångsläget av den som jobbat ihop dem, och om samhället ska ta in skatter måste man också visa att pengarna används på ett ansvarsfullt sätt och se till att de grundläggande samhällsfunktionerna fungerar väl.
4. Varje politiskt förslag måste före beslut analyseras noga när det gäller hur det påverkar enskilda människor och företag.
5. Svenska politiker måste sluta skylla alla samhällsproblem på EU och börja ta eget ansvar för det man faktiskt råder över. Och vi måste få ett stopp för överimplementering av EU-bestämmelser (alltså att vi inför lite tuffare regler än vad EU kräver). 
6. Våra myndigheter måste styras upp och få väldigt tydligt klart för sig att de är till för människorna och inte har som roll att motarbeta människorna och kväva initiativ i regelkrångel och byråkrati.
7. Politiker och myndigheter ska underlätta och smörja samhällsutveckling, inte kväva den. Politik och myndigheter är till för oss, inte tvärtom.
8. Generaldirektörer och myndighetschefer ska rekryteras efter kompetens och inte partibok. Höga chefer som inte sköter sig måste kunna få sparken utan fallskärm.
9. Svenska myndigheter bör förbjudas att ägna sig åt opinionsbildning. Rent opinionsbildande myndigheter utan faktiskt funktion bör avskaffas. Jämställdhetsmyndigheten är en av dessa.
10. Myndigheterna måste lägga sitt fokus på kärnuppgifterna. Det är viktigare att Räddningstjänsten kan släcka bränder och att försvaret och polisen kan skydda medborgarna än att myndigheterna är genuscertifierade.
11. En ny regering måste se till att riksdagens beslut om ett nytt tjänstemannaansvar verkligen genomförs fullt ut.
12. Den enskilda människan måste få en starkare ställning mot myndigheter och politik, exempelvis när det gäller expropriation av mark och liknande som kränker äganderätten.
13. Samhällets möjlighet att ta privat egendom i anspråk måste begränsas väsentligt. Äganderätten bör grundlagsfästas.
14. Sverige bör inrätta en författningsdomstol.
15. Diskrimineringslagstiftningen bör utvidgas till att gälla all slags diskriminering, även mot majoriteten. Kvotering kan utgöra diskriminering mot den som kvoteras bort.
16. Dagens diskrimineringsersättning måste förändras eftersom den ger helt oskäliga resultat. 
17. Forskning ska bedrivas på ett vetenskapligt sätt. Genusforskning bör (i likhet med i Norge, Frankrike och Ungern) inte få forskningspengar eftersom den är en pseudovetenskap, och Nationella sekretariatet för genusforskning bör avvecklas.
18. Identitetspolitiken där extrema debattörer sorterar människor i olika grupper efter etnicitet, genus eller annat måste motarbetas.
19. Stöd till föreningar och samfund måste villkoras med att mottagarna står för demokratiska värderingar och tar avstånd från våld och extremism. Upptäcks sådana yttringar bör det ekonomiska stödet omedelbart upphöra.
20. Public service (SVT, SR och UR) måste underkastas en mycket noggrannare granskning av opartiskhet och saklighet, med tydliga ekonomiska sanktioner vid övertramp.
21. Vi behöver se över regelverket för presstöd för att motverka orättvisor och sänka kostnaderna. Varför ska tidningar som ingen läsa kunna leva vidare på skattebetalarnas bekostnad?
22. Vi behöver se över regelverket för partistöd så att större del av partiernas resurser kommer från medlemsavgifter och inte som idag från skattemedel.


Mina konkreta vallöften är:
1. Att på olika sätt verka för samtliga 22 punkter och principer ovan under kommande mandatperiod
2. Att själv på alla sätt försöka vara ett föredöme som politiker och därigenom dra mitt eget lilla strå till stacken för att försöka öka förtroendet för politiken




 

Årets bästa valfilm!

2018-08-26







Omfattande skadegörelse hotar demokratin

2018-08-26

Man kan bara konstatera att alla partier i Marks kommun just nu utsätts för omfattande skadegörelse vad gäller valaffischer. Det är betydligt värre än jag upplevt vid tidigare val. Jag vet inte om detta är organiserat av extrema krafter i politikens ytterkanter, eller om det bara är vanlig skadegörelse. men trist är det. Vi moderater har dock ett reservlager och många frivilliga som åker ut och reparerar. Så till alla vandaler - vi vinner! River ni ned en affisch sätter vi upp två nya! Här några av mina egna, dels utanför kommunhuset i Kinna, dels hemma vid Ubbhults Kapell. (Partiledare Ulf får också vara med på ett hörn.) 

 



 

Jag presenterar årets personliga valaffischer 

2018-08-23

I dag börjar mina personliga valaffischer att sättas upp på lite olika ställen i valkretsen. Så här ser de ut:

   



 

I dag började markmoderaterna sin affischering

2018-08-22

I går limmade vi ett 30-tal skyltar med vår partiledare och våra riksbudskap, och idag satte vi upp de flesta runtom i Marks kommun. I helgen sätter vi upp våra lokala skyltar i Mark. Inom kort kommer även mina egna personliga valskyltar att börja synas runtom i Sjuhärad. 

 

 



 

MUF Södra Älvsborg tältade på Stora Torget i Borås

2018-08-22

I morse hälsade jag på MUF som tältat på Stora Torget i Borås sedan igår för att vara först på plats när förtidsröstningen inleddes  klockan 10 idag. Man ville på detta sätt uppmärksamma förtidsröstningen och även verka för att fler unga röstar i årets val. Ett mycket bra initiativ från MUF som sker samtidigt på 21 orter runt om i landet. Medias intresse är stort,  Borås Tiudning skrev om det i dagens tidning och när jag hälsade på i morse dök även Radio Sjuhärads reporter upp vid tälten.

 



 

Välkommen till Kinna på företagar- och entreprenörskväll

2018-08-21

På torsdag kväll anordnar Markmoderaterna en kväll för företagare och entreprenörer i Kinna. Alltså för dem som är grunden för hela vårt välfärdssamhälle och som vi hoppas ska utveckla företag och anställa våra kommuninvånare. För att få fler företag att anställa fler är det viktigt att politiken - både kommunalt och på riksnivå - verkligen gör allt för att underlätta och inte bromsa. Alla pratar om det, men i praktiken känns det alltför ofta som att utvecklingen går i andra riktningen. Vi moderater tar frågan på största allvar, och detta kommer jag och vårt kommunalråd Tomas Johansson att berätta mer om under kvällen. Men framförallt blir det mycket utrymme för frågor och kritik. Alla intresserade är såklart välkomna, även om du just nu inte är, eller ser dig som, företagare eller entreprenör.





 

Moderaternas valmanifest - över 200 viktiga förslag!

2018-08-20

Häromdagen presenterade moderaterna sitt valmanifest. Över 200 viktiga förslag på alla stora politikområden. Klicka på bilden för att läsa en sammanfattning.





 

Kampanj i Gällstad

2018-08-19

I dag kampanjade jag tillsammans med moderater i Gällstad i samband med Gällstaddagarna. Det känns att valtemperaturen sakta stiger, men det känns fortfarande lite avvaktande. Men vi är redo!






 

Idag presenterar jag min egen val-flyer

2018-08-18

I dag presenterar jag min egen personliga val-flyer, som kommer att spridas i valkretsen. Klicka på miniatyrbilderna för att läsa texten!

 



 

Ulf Kristersson på Vårgårda Möte

2018-08-17

I kväll var det så dags för Ulf Kristersson att frågas ut på Vårgårda Möte, som egentligen är en tre veckor lång sammankomst med religiöst syfte, som anordnas av Equmeniakyrkan (en sammanslagning av ett antal frikyrkor). Blandat med gospelsång och lite bön utfrågas samtliga partiledare inför valet, och ikväll var det alltså mopderaternas dag. Ett mycket trevlig format av utfrågning som ger partiledarna utrymme att vara lite mer personliga och resonera lite djupare om olika frågor. 

 
Tångahallen är annars mest bekant för mig för att man har stora agilitytävlingar för hundar där, har varit med vid flera av dem när dottern tävlar. Dessa veckor är hallen alltså i stället omgjord till frikyrkolokal. Till höger hälsar jag Ulf Kristersson välkommen till valkretsen nrä han anländer med bussen. Tidigare under dagen besökte han bland annat Kungsbacka och Borås, och vi konstaterade att han faktiskt passerat Ubbhult på vägen.

 
Hallen var faktiskt fylld till sista plats, det är inte ofta ett politiskt möte lockar sådan publik. Till höger gospelkören.

 

Utfrågningen var som sagt av det vänligare slaget, även om migrationsfrågan uppenbart berör många troende lite extra mycket. Men Ulf stod för den strama moderata migrationspolitiken och fick till och med entusiastiska applåder från delar av gospelkören. Efter utfrågningen bjöds Ulf och undertecknad och ett antal särskilt inbjunda gäster på lite mat innan partibussen gick tillbaka mot Stockholm.



 

Företagsbesök i Vårgårda

2018-08-17

Dagen började med två verksamhetsbesök i Vårgårda. Först hos kommunens arbetsmarknadsenhet Viaduct, som visar mycket goda resultat när det gäller att få långtidsarbetslösa personer i utbildning och arbete. Från dagens besök tar jag med mig ännu ett bevis på att det inte alls vore fel att låta kommunerna ta över delar av de arbetsuppgifter som arbetsförmedlingen har idag.

 

Därefter fortsatte vi till Veoneer, det företag som förra året avknoppades från Autoliv. Tidigare bedrevs tillverkning av bland annat rullbälten och krockkuddar i Autolivs välkända fabrik i Vårgårda. Idag har den tillverkningen flyttats utomlands. I stället är det Veoneer som nu tillverkar avancerad elektronik, kameror och sensorer till bilsäkerhet, självkörande bilar osv. En oerhört avancerad tillverkning och en imponerande utrustning i fabriken. Vi fick också en provtur i en bil fylld med avancerad utrustning som exempelvis kan bromsa bilen eller stanna den om inte föraren reagerar på stoppljus eller hastighetsbegränsningar.

   

Det var för övrigt väldigt trevlig färg på skyddsrockarna. Mycket lämpligt för ett moderat verksamhetsbesök.



 

25 dagar kvar till valet - jag ger ett nytt personligt vallöfte

2018-08-15

Som jurist ser jag med oro på hur vårt rättssamhälle har stora revor. Risken att utsättas för brott varierar kraftigt över landet, hemma i Ubbhult är risken liten, medan människor i många av våra förorter uppelver en mycket stor otrygghet. De många bilbränderna runom i västra Sverige nyligen är bara ett exempel i raden på hur våldet och skadegörelsen drabbar vanliga hederliga människor mitt i deras egen vardag. 

Mitt tydliga vallöfte är att jag i varje läge kommer att stå för en tydlighet i att brottsoffret alltid ska prioriteras före gärningsmannen. Den som begår brott ska gripas och dömas. Även de så kallade "vardagsbrotten" måste utredas och många fler gärningsmän dömas. För unga kriminella krävs betydligt tuffare tag och nya typer av påföljder än idag. Rättssamhället måste prioriteras upp i statens budget, det är en av samhällets centrala uppgifter.

Allt detta kan låta som självklarheter, men är det tyvärr inte idag. Jag återkommer med en omfattande sammanställning över moderaternas förslag inom rättsområdet i kommande blogginlägg.



 

Öppet hus i M-lokalen i Kinna

2018-08-13

I dag hade vi öppet hus i M-lokalen i Kinna. Första måndagskvällen av fyra. Varje måndag fram till valet bjuder markmoderaterna på kaffe, lyssnar på synpunkter och svarar på frågor.





 

Välkommen på kaffe och politiskt samtal hos moderaterna i Mark

2018-08-13

I dag drar jag och moderaterna i Mark igång öppet hus i vår lokal i Kinna. Varje måndag fram till valet kommer vi att bjuda på kaffe och svara på frågor och prata om vår politik, både rikspolitik och lokalpolitik. Öppet för alla, oavsett om man är medlem eller inte!

Välkommen!





 

Oväntat möte

2018-08-12

Efter aktiviteterna på Matens Dag tog jag vägen om det närliggande samhället Länghem och delade ut runt 400 personvalsflygblad till de flesta hushåll i samhället. När jag kör in på en gata i et villaområde kommer plötsligt en man utspringande från trädgården och vinkar åt mig. Jag stannar bilen och kliver ut, och möts av en översvallande hälsning från Marcin som säger att han följer mig på twitter sedan länge och öser lovord över mig som riksdagsledamot. Han beklagar att han som polsk medborgare inte får rösta i riksdagsvalet än, men han vill i vart fall ta en selfie tillsammans med mig innan jag kör vidare. Och jag tog en själv. Sånt värmer!



Sociala medier är för övrigt underskattade som medel att nå väljare. Jag vet inte hur många trevliga kontakter jag fått den vägen med kloka personer som också vill stödja mig i valkampanjen. Jag har många valarbetare i valkretsen som arbetar för mig just nu, både medlemmar och andra sympatisörer. Deras hjälp är ovärderlig - valkretsen består av åtta kommuner och hundratals stora och små orter - jag har ingen rimlig möjlighet att själv besöka alla, men lokala valarbetare sprider mitt material och pratar med moderata väljare.

I dag hände även en annan rolig sak. Ett par väljare kom fram till mig på Matens Dag och gav mig beröm och uppskattning för hur jag är som riksdagsledamot och för mina politiska åsikter och min tydlighet och frispråkighet i den politiska debatten. De sa att de brukar rösta på ett annat mindre parti som dock saknar chans att få någon riksdagsledamot från valkretsen. Jag föreslog då att de skulle rösta på mig i riksdagsvalet och det andra partiet i övriga val. Det var ett förslag som uppenbarligen föll i god jord. Och så tror jag många funderar - de sannolikt sju riksdagsmandaten i Västra Götalands Läns Södra valkrets (som vår valkrets heter) kommer sannolikt att fördelas mellan tre eller fyra partier. Övriga mindre partier lär bli utan. För de som röstar på dessa mindre partier är det givetvis en möjlighet att i stället rösta aktivt på ett annat parti och kryssa in en kandidat som de har förtroende för som person. Då har man aktivt påverkat representationen från valkretsen.



 

Kampanj och landsbygdspolitisk debatt på Hofsnäs Herrgård

2018-08-12





I dag anordnades Matens Dag på Hofsnäs Herrgård (nära Torpa Stenhus i Tranemo kommun). Förutom en mängd försäljare och utställare fanns flera partier på plats, bland annat moderaterna. Förutom att kampanja och gå runt och prata med utställarna så representerade jag moderaterna i en landsbygdspolitisk debatt som anordnades av LRF. Mer om debatten i nästa inlägg.



Här står jag framför min valbil tillsammans med från vänster Stephan Bergman (andranamn på Tranemomoderaternas kommunvalsedel), Lars Holmin (moderaternas förstanamn i regionen) och Ulrik Nilsson (min fd riksdagskollega och numera gruppledare för moderaterna i Borås).




 

Fyra veckor till valet - här är några av de kandidatguider jag besvarat

2018-08-12

Som riksdagsledamöter/riksdagskandidater får man mängder av enkäter och undersökningar att besvara. Jag svarar inte på alla, det finns ingen möjlighet till det. Men försöker i mån av tid.

I dag är det som sagt fyra veckor kvar till valet. Och dagen till ära lägger jag nu ut de största och viktigaste valtesterna och kandidatguiderna jag besvarat. I flera av dessa får man inte bara svar på vilket parti man tros matcha bäst, utan även vilken riksdagskandidat.

SVT:s valkompass

Expressens valkompass

Aftonbladets valkompass
(Verkar dock ytterst instabil, fungerar bara ibland)  

Företagarnas kandidatguide



 

Kampanj med Markmoderaterna

2018-08-11

I dag kampanjade jag tillsammans med Markmoderaterna på Mor Kerstins Torg i Kinna. Det var avslutning av Marks lokala "Pride-vecka", och alla partier var inbjudna att delta. Tyvärr var inte vädret det bästa, men det blev ändå en del trevliga samtal. Och markmoderaterna är verkligen på tårna nu, många ställer upp på alla aktiviteter. Tror vi hade flest aktiva på plats av alla partier idag.





 

Min rullande valstuga är redo

2018-08-10

I dag hämtade jag min "rullande valstuga" som jag hyrt för de avslutande fyra veckorna av valrörelsen. Bilen är en Hyundai Ioniq, en elbil (alltså inte en hybrid), och det ska bli spännande att se hur det fungerar att förlita sig helt på eldrift de kommande veckorna. Jag ska kunna köra i vart fall 20-25 mil per laddning och bilen går att ladda hemma i ett vanligt eluttag.
Visst blev den fin? Tack till Lahalls Bil i Kinna och Reklambyrån STT i Svenljunga som hjälpt mig att få till detta.

Nu kör vi!

 

 







 

Företagsbesök hos GLT/Herrljunga Trä

2018-08-10

I dag besökte jag GLT/Herrljunga Trä, vilket var mitt fjärde företagsbesök denna vecka. Sedan 1948 har Herrljunga Träindustri AB varit underleverantör till företag inom byggnads-, möbel- och inredningsindustrin. Göteborgs List och Trä (GLT) och Herrljunga Träindustri har sedan ommantlingstekniken (beskrivs nedan) kom på 80-talet utvecklats till att vara de ledande aktörerna av om-mantling i Sverige. 2015 köptes båda företagen upp av Carl Rietz, som har en lång bakgrund inom affärsvärlden, bland annat som platschef för Volvos bussfabrik i Mexico med 1.000 anställda. Men han drömde om att skapa något eget och hamnade i Herrljunga. Några år efter köpet samlokaliserades de två företagen till Herrljunga, och drivs alltså fortfarande som ett familjeföretag.

Ommantling är alltså det vi i vardagstal kallar "foliering" eller fanering av trä och spånskiveprodukter, alltså att man drar över ett hölje i olika mönster, färger eller strukturer. Idag är man Skandinaviens ledande företag på ommantlingsområdet. Man  tillverkar man en mängd olika produkter åt ledande producenter av golv, kök, badrum, husvagnar, möbler, dörrar, butiksinredningar, akustiklösningar och mycket annat. 

 

Här förevisar en av de anställda hur man ställer om folieringsmaskinens alla rullar. Till höger en maskin i arbete, folien kommer uppifrån till höger och steg för steg pressar de smål hjulen folien mot det underliggande trästycket. Varje yta måste pressas av ett hjul för att folien ska hamna rätt och fästa mot träet, och det är en lång och noggrann manuell process att ställa om maskinerna före ett nytt jobb.

Jag hade ett långt samtal med Carl Rietz över en kopp kaffe om förutsättningarna för företagande på landsbygden. Och återigen kom givetis frågor om rekrytering och bemanning upp. Men vid detta besök var faktiskt frågan om LAS och turordningsreglerna den första fråga som ägaren lyfte. När Caril Rietz slog samman de två företag han köpt, och som inte gick särskilt bra så blev det en del övertaligheter och han tvingades vid några tillfällen säga upp folk. Och tyvärr kunde han på grund av turordningsreglerna inte behålla de viktigaste medarbetarena utan tvingades göra sig av med några av dem. Han efterlyste en större frihet för företagens ägare att välja vilka man vill behålla i en besvärlig situation - för att inte äventyra jobben för alla övriga anställda. I dag fyller man ut produktionstoppar och personalbrist med anställda från bemanningsföretag - för att slippa diskussionerna om uppsägningar om produktionen plötsligt minskar.

För de minsta företagen räcker ofta dagens undantagsregler i turordningsreglerna bra. Och för de största företagen går det alltid att hitta lösningar, eller rent av "köpa" sig rätten att säga upp de man önskar (exempelvis genom avtalspensionering eller avgångsvederlag). Men för de medelstora företagen är faktiskt turordningsreglerna i LAS ett allvarligt problem som ingen seriös regering kan nonchalera. Kompetens måste kunna väga tyngre när man bedömer vilka som måste sluta vid en övertalighet. Om vi inte tar tag i dessa frågor politiskt kommer allt fler företag framöver att ta in sin personal från bemanningsföretag för att få en större flexibilitet.

Ytterligare en reflektion från besöket i Herrljunga är hur industrier på landsbygden är så oerhört beroende av lastbildstransporter på ofta smala vägar och långa sträckor. Och personal pendlar ofta långa sträckor. Den gamla devisen "utan bilen stannar Sverige" stämmer väldigt bra än idag. Och det ska man tänka på när förslagen om höjda skatter på transporter står som spön i backen från vänsterhåll.



 

30 dagar kvar till valet - jag ger nytt personligt vallöfte

2018-08-10

Sverige är ett stort land, men med en väldigt tydlig befolkningskoncentration till våra storstadsområden. Landsbygden och särskilt glesbygden avfolkas och allt fler flyttar till våra städer och tätorter. 

Vår valkrets är verkligen en spegelbild av Sverige. Storstaden Borås och vissa orter växer snabbt, medan stora landsbygdsområden och vissa mindre orter har svårt att behålla sin samhällsservice. Flera av våra kommuner har en ganska stark ekonomi, medan andra har det jobbigt.

Vi ser idag hur många beslut fattas i Stockholm av politker och tjänstemän som bor i storstaden. Ofta upplever jag som själv är västsvensk och landsbygdsbo att alltför mycket av det som sker i vårt land har storstadsfokus och inte sällan har Stockholm som modell. Detta syns på många politkomården, men inte minst i miljöpolitiken. Att tala om dubbdäcksförbud i hela landet för att luften på vissa gator i Stockholm är dålig är ett exempel. Att införa miljözoner med dieselförbud är ett annat exempel. Politikens angrepp mot inrikesflyget är ytterligare ett exempel, liksom det just nu vilande förslaget om kilometerskatt på lastbilstransporter. Indexerade bensinskatter och höga dieselkostnader för jordbruket är andra hot mot landsbygden, och att diskutera förbud mot nyinstallation av äldre vedspisar är ett rent hån när man samtidigt talar om att vi måste öka vår beredskap för krissituationer. En annan sak som förvånar är att länsstyrelserna ofta godkänner byggnation nära vattnet i våra stora städer, men säger blankt nej i glesbygd.

Mina företagsbesök denna vecka ha en sak gemesamt - det är företag på mindre orter som alla är beroende av transporter av varor och produkter och inpendling av arbetskraft. Att driva företag på landsbygden eller i glesbygd blir allt mer riskabelt i takt med att nya energiskatter och transportskatter införs. De som drabbas allra hårdast är kanske de gröna näringarna - de kan inte flytta sin verksamhet av naturliga skäl.

När klimatprofessorn Michael Tjernström nyligen förslog en chockhöjning av bensinskatten med ytterligare fem kronor "för att rädda klimatet" passerades gränsen för all anständighet. Självklart skulle inte denna skattehöjning i Sverige ha någon som helst betydelse för planetens klimat. Däremot skulle den slå ett dråpslag mot svensk landsbygd. Vore det inte enklare att tvångsförflytta alla människor från landsbygden om vi ändå bara är till besvär?

Sverige behöver både växande städer och livskraftig landsbygd där man både kan bo och driva företag. Mitt löfte till väljarna är att jag kommer att vara en mycket stark röst för att även de som bor utanför de stora städerna måste respekteras. Inte minst kommer jag att slåss med alla medel mot orimliga kostnadsökningar och orimliga regelverk som skadar människor och företag på landsbygden och våra mindre orter.



 

Veckans annons i Markbladet

2018-08-09

Denna vecka har min annons fokus på migrationsfrågan. Vad moderaterna gjort i frågan och vad vi vill göra framöver finns ju i denna sammanfattning som jag lagt ut på bloggen och sociala medier ett flertal gånger nu.






 

Besök på Svenska Brandslangfabriken i Skene

2018-08-09

I dag var det dags för mitt tredje företagsbesök på min lilla turné bland anrika företag på mindre orter som klarat att löpande ställa om efter tidens krav och därmed kunnat fortsätta vara framgångsrika. I dag besökte jag Svebab, Svenska Brandslangsfabriken i Skene - Nordens enda tillverkare av brandslangar. Verksamheten är faktiskt en del av svensk textilindustri, och 20% går på export. Fölretagets historia går tillbaka ända till mitten av 1800-talet då man började tillverka brandslangar i Sverige, på den tiden främst av Lin och bomull. På besöket deltog även Ann Iberius Orrvik som är gruppledare för Moderaterna i Mark.

 

Henrik Palau visade oss runt i anläggningen och man inser nur noggrann tillverkningsprocessen är och hur viktigt det är att varje enskild brandslang uppfyller mycket högt ställda krav för att fungera i skarpt läge. Kortfattat tillverkas en brandslang genom att man utgår från den intre gummislangen, och sedan lindar polyestertrådar runt, varefter allt värms och härdar tillsammans till en stabil brandslang. Därefter sätts kopplingarna på plats.

 

Till vänster en låda med slang som ska levereras till MSB, som nu behöver fylla på sina förråd ordentligt. Svebab tillverkar slang främst för brandbekämpning men även för vissa andra ändamål, tex vattenslangar till industrin, och till höger ovan visar Henrik en leverans som ska vidare till fjällen och användas för att tillverka konstsnö med snökanoner. Företaget säljer också en del annan brandskyddsutrustning som slangrullar och brandposter.

 

Efter vår rundvandring bjöd Markmoderaterna på tårta. Vi tycker att det var kul att Svebab uppmärksammades i SVT i samband med skogsbränderna. Däremot tyckte vi SVT-reporterns fråga "hur känns det att tjäna pengar på bränder" var ett slag under bältet. Genom att bjuda på tårta ville Markmoderaterna visa sin uppskattning för att Svebab och dess personal placerade Marks kommun på kartan och samtidigt rikta ett tack till den personal som ställde upp och jobbade på sin semester för bidra till att begränsa bränderna. Det blev ett trevlig samtal med personalen.



 

Öppet möte med Moderaterna i Tranemo

2018-08-08

Jag tillbringade kvällen med lokala Tranemomoderater, här några av dem. Det blev mycket politik och även mycket god mat på Thairestaurangen i Tranemo.






 

Besök på Limmareds glasbruk

2018-08-08

I dag var det dags för mitt andra företagsbesök på min lilla turné bland anrika företag på mindre orter som klarat att löpande ställa om efter tidens krav och därmed kunnat fortsätta vara framgångsrika. Denna gång gick min resa till Limmareds Glasbruk i Tranemo kommun.
  

Limmareds glasbruk grundades redan 1740 (!) och tillverkade från början konstglas i glashytta precis som glashyttorna i Småland. Senare var det medicinflaskor som gällde och i dag är det dryckesflaskor som är den största produkten. Glasbruket ingår i Irländska Ardagh Group, värdens näst största koncern för glastillverkning och burktillverkning. Limmareds Glasbruk är ett av de mest lönsamma företagen i koncenrnen.

De mest kända flaskorna är de till Absolut Vodka, men man gör även flaskor till exempelvis varumärken som Coca Cola och Fanta, och en mängd andra flaskor. Totalt gör man 150 olika modeller av flaskor. Ovan th betraktar jag och Karin Peterson (förstanamn på kommunvalsedeln för moderaterna i Tanemo kommun) tillverkningen av just Vodkaflaskor. Vodkaflaskorna står för 30% av volymen och 70% av omsättningen. Vi fick lära oss att designen av flaskan är en kopia av de tidigare medicinflaskorna, som var ungefär likadana i form och utseende (fast mindre). I Limmared både tillverkar man tillverkar man flaskorna och etsar och dekorerar dem med varumärken och övrig design. Sedan skickas flaskorna till vodkafabriken i Åhus för fyllning.

Vi fick en viktig påminnelse om problemen med dagens infrastruktur. Det går en gammal järnväg mellan Limmared och Åhus. Och i Limmared har man industrispår och lastbrygga inne på fabriksområdet. Trots detta skickas alla vodkaflaskor med lastbil till Åhus - för att järnvägen helt enkelt inte är användbar och inte har tillräcklig hållfasthet på vissa sträckor. All produktion skickas därför med lastbil. Råvarorna däremot kommer via hamnen i Halmstad, och körs sedan med tåg på industrispår till Limmared med företagets eget lok. Loket är dock dieseldrivet eftersom banan inte är elektrifierad. Och just nu är det solkurvor på rälsen varför man får köra med lastbil i stället. Miljönyttan med att upprusta småjärnvägarna och möjliggöra för mer industriella transporter skulle bli enorma. En reflektion är också hur hårt en lastbilsskatt skulle slå mot Limmareds Glasbruk.

Limmareds Glasbruk kör för fullt dygnet runt alla dagar på året. Man har 5 produktionslinjer och två ugnar och en lagringskapacitet av 45.000 pallar undet tak. Vi talar om enorma volymer glas. Glasbruket har 470 anställda och är en oerhört viktig arbetsgivare i Limmared och Tranemo kommun. Det blev mycket samtal även här om svårigheterna att rekrytera personal och locka kompetens till en liten ort som Limmared. Även detta företag har problem med åldrande personal och stort behov av nyrekrytering.

Ulricehamns Tidning var med under delar av besöket och skrev denna artikel:


 


 

Jag inledde veckans företagsturné hos Sätila of Sweden

2018-08-07

I dag inledde jag veckans företagsturné på hemmaplan - hos Sätila of Sweden. Bara någon mil från Ubbhult ligger detta anrika textilföretag. Historien om Sätila of Sweden börjar 1896 på gården Grebbeshult i den västgötska landsbygden där Johannes Nilsson utöver djurhållning även odlade hampa och lin. På kvällarna skördades hampan och linet som sedan vävdes till små förkläden och handdukar av kvinnor och män i byn. Produkterna sålde han på torg i Borås och Göteborg. Johannes köpte på 1910-talet in maskindelar och byggde själv sin första maskin för produktion av stickade strumpor.

Verksamheten, som på den tiden bedrevs under namnet Nilssons Trikåfabrik pågick i liten skala till dess att Johannes son Kjell Grebelius tog över verksamheten på 1940talet. Jordbruket avvecklades och fabriken utökades och moderniserades. Produktionen omfattade nu stickade plagg som sockor, tröjor, vantar, halsdukar och mössor. Successivt växte företaget och verksamheten kom allt mer att koncentreras runt mössor.

Sätilas stora genombrott kommer i slutet av 1970-talet. Då växer en ny generation alpinskidåkare fram, med Ingemar Stenmark, Stig Strand och Bengt Fjällberg i spetsen. I Tärnaby fanns sedan länge en tradition att skidåkarnas mammor stickade en ny mössa med ett särskilt mönster till varje säsong. I takt med att det gick allt bättre för Tärnabys skidåkare ville allt fler ha en likadan mössa och till slut fick Nilsson Trikåfabrik ta över produktion och försäljning av mössorna. Tack vare att skidåkning nu blivit en populär tv-sport blev Sätilas mössor också internationellt kända och under den här eran byter företaget namn till Sätila of Sweden. 1984 levererar företaget den officiella mössan till OS i Sarajevo. Under de mest framgångsrika åren sålde man uppemot en miljon mössor om året. Genom åren har Sätilas mössor sett många äventyr och haft sin givna plats på alla tänkbara och otänkbara platser på jorden, som till exempel svenska expeditioner till toppen av K2 och Mount Everest. I dag omsätter företaget ca 30 miljoner och säljer runt 300.000 mössor om året. Här visar företagets VD Sara Nevander en av produkterna.



Sätila of Sweden finns fortfarande kvar på samma plats utanför Sätila där man en gång startade. De gamla byggnaderna är ny fyllda med modern teknik. Företagets fokus är hållbarhet. Alla mössor designas och stickas i Sätila, medan den mer personalintensiva sömnaden och färdigställandet oftast sker hos ett företag i Polen. Man levererar både profilprodukter till företag och till butiksförsäljning. Teknisk utveckling av olika egenskaper är en viktig del i verksamheten, det handlar exempelvis om att väva in reflextrådar i mössor som syns i mörkret, och att på olika sätt anpassa mössor till olika aktiviteter - Sport, vildmarksliv, jakt eller bara som "vanliga" modeplagg eller accessoarer. Flera produkter i sortimentet är gjorda till 90% eller rent av 100% av återvunnen textil. Nedan några av de mössor mm man har i sortimentet, och till höger en av dem som tillverkats av återvunnen textil.

  

Här några bilder från den stora hallen med stickmaskinerna. Tv min namne Janne som är en av företagets främsta experter på stickmaskinerna och hur de ska programmeras. I dag var det felsökning eftersom ett produktionsavbrott på en av maskinerna. 

 

Här en annan av stickmaskinerna i arbete. Slutresultatet ska bli den grå mössan på bordet. Till höger VD Sara Nevander vid en av företagets äldsta stickmaskiner som står utställda i konferensrummet.

 

Textilindustrin i Mark har långa anor. Traditionellt hade många en strumpstickmaskin i källaren som gick dygnet runt och stickade en stumpa i taget. Strumpor som sedan förläggare åkte runt och samlade in. Det var ett sätt att dryga ut inkomsterna för exempelvis lantbrukare. Även idag finns sådana stickmaskiner kvar här och var i Marks kommun. På Sätila of Sweden har man en annan liten biverksamhet, nämligen att sticka bandage till sjukvården. Tre maskiner, varav två av äldre modell står och stickar för fullt för sig själva i ett hörn av lokalen, och bandagen packas i originallådor från Nilssons Trikåfabrik:  

   

Denna film gjorde företaget till sitt 120-årsjubileum får två år sedan.



 

Jag inleder veckans företagsturné

2018-08-07

Denna vecka kommer jag att besöka ett antal företag i olika kommuner i valkretsen med en gemensam nämnare - de är alla anrika företag på mindre orter som klarat att löpande ställa om efter tidens krav och därmed kunnat fortsätta vara framgångsrika.

Vi pratar ofta om vikten av att få fler företag och att stötta nyföretagande. Det är absolut en central fråga. Men lika viktigt är det att dagens företag vågar växa. Och att de klarar omställningen när tiderna förändras.

De företag jag ska besöka under veckan finns i fyra olika branscher:

Tisdag: Textilföretaget Sätila of Sweden, Marks kommun
Onsdag: Limmareds Glasbruk/Ardagh Gorup, Tranemo kommun
Torsdag: Svebab, Svenska Brandslangsfabriken i Skene, Marks kommun
Fredag: GLT/Herrljunga Träindustri, Herrljunga kommun



 

Företagen och deras anställda skapar alla resurser till välfärden

2018-08-06

Jag vet inte hur många gånger jag påpekat att det är företagen och deras anställda som skapar alla resurser till välfärd, trygghet och pensioner. Utan fler växande företag som anställer fler klarar vi inte några av våra övriga samhällsproblem och utmaningar. Detta är kanske den fråga jag tydligast drivit under mina år som riksdagsledamot. 2009 utsågs jag ju av organisationen Företagarna till Alliansens mest företagsvänliga riksdagsledamot, och några år senare kom jag på en tredje plats.

I samband med ett verksamhetsbesök i Skene i mitten av maj spelade just Företagarna in denna film med mig där jag ger min syn på hur politiken bör se på dessa frågor.



I Företagarnas kandidatguide kan du se mer om vad jag tycker i olika frågor som rör företagandet.
Du hittar min egen presentation här.


 

35 dagar kvar till valet - jag ger fyra nya personliga vallöften

2018-08-05

Frågorna om migration och integration är sannolikt väljarnas viktigaste frågor. Det är samtidigt frågor som påverkar i stort sett alla samhällsområden liksom samhällsekonomin. De politiker och partier som inte har realistiska svar på hur dessa frågor ska hanteras kommer inte att kunna göra anspråk på att vara med och styra landet. Jag har själv arbetat mycket med dessa frågor de senaste 4-5 åren och många av de förslag moderaterna presenterat är sådant jag tidigare debatterat, bloggat om eller motionerat om i riksdagen. Jag har också varit engagerad i flera moderata arbetsgrupper och vartit med och påverkat dagens moderata politik på olika sätt.

I slutet av juni presenterade jag en egen sammanfattning av moderaterna gjort på detta politikområde denna mandatperiod och hur vi vill förändra politiken framöver. Sammanfattningen innehåller:
1. Vad moderaterna uträttat i riksdagen och lyckats få igenom denna mandatperiod
2. Våra förslag inom migrationsområdet
3. Vad vi vill göra för att de som fått avslag eller vistas här utan tillstånd ska lämna landet
4. Vår integrationspolitik
5. Våra skärpta regler för medborgarskap
6. Vår övergripande strategi för att få igenom våra förslag efter valet

Utöver det moderaterna föreslår anser jag att ytterligare två saker behövs:

För det första måste vi fortsätta utveckla politiken. Jag anser att moderaterna har den absolut mest heltäckande politiken idag, men är övertygad om att det behövs mera för att hantera den situation Sverige är idag. Inte minst tror jag att det svenska asylmottagandet behöver ligga nära noll under ett antal år. Vi kan inte lita till vad EU gör på området utan måste ha en mer aktiv svensk politik. Samtliga våra nordiska grannländer har hanterat dessa frågor bättre än Sverige och har ett dramatiskt mindre asylmottagande än Sverige. Trots medlemskap i EU/EES och Schengen. 

För det andra tycker jag debatten om integration även borde innehålla frågan om rimlig assimilation. Integration innebär kortfattat att de som bor här och de som kommer hit som invandrare "möts på halva vägen" och anpassar sig till varandra. Assimilation i sin renaste form betyder att någon helt överger sin egen kultur. Inget av detta är optimalt. Jag anser inte att vi har någon skyldighet att förändra vår lagstiftning eller sätt att leva i någon större utsträckning bara för att människor från andra kulturer flyttar hit. Inget annat land i världen agerar så. Flyttar jag till ett annat land får jag anpassa mig till det som gäller där, och samma synsätt borde vi ha i Sverige. Fullständig assimilation är inte heller rimligt. Alla människor behöver kunna bevara sin egen kultur och sina traditioner i rimlig utsträckning för att må bra som människor. Det gör även en svensk som flyttar utomlands. Men när jag träffar framgångsrika invandrare ser jag att deras väg till framgång gått just genom att anpassa sig väl till Sverige och vårt samhälle, precis som framgångsrika svenskar i andra länder anpassat sig väl till lagar och sedvänjor i dessa länder för att lyckas. Det betyder självklart inte att man helt måste släppa egna traditioner, religion eller kultur. Men man måste inse att i ett land gäller både lagar och oskrivna regler, och att man möts med större respekt och får ett varmare mottagande om man anstränger sig för att leva upp till detta och även lär sig språket. Man får helt enkelt som ordspråket säger, "ta seden dit man kommer". Om svensk politik och svenska myndigheter var mycket tydligare med att vi förväntar oss detta av alla som flyttar hit tror jag att de mycket snabbare skulle komma in i samhället och att främlingsfientligheten samtidigt skulle minska.

För det tredje måste vi ta kampen mot åsikten om att "fri invandring" är ett rimligt mål. Fri invandring går aldrig att kombinera med ett välfärdssamhälle av svensk modell. Och i valet mellan fri invandring och rimlig välfärd till alla som bor i vårt land väljer jag det senare. Därmed behöver Sverige ha en reglerad invandring.

Mina fyra nya vallöften är att
1. Medverka aktivt för att försöka få igenom så mycket som möjligt av moderaternas nya migrationspolitik
2. Fortsätta driva på för en fortsatt utveckling av migrations- och integrationspolitiken
3. Verka för att diskussionen om integration även handlar om vad som är rimliga krav på assimilation
4. I alla lägen ta fajten mot dem som förespråkar en helt fri invandring


(Mina tidigare vallöften hittar du på denna sida) 



 

Veckans annons i Markbladet

2018-08-03





 

40 dagar kvar till valet - jag ger tre nya personliga vallöften

2018-07-31

Många politiker pratar om vilka satsningar de vill göra, men få talar om varifrån skattepengarna kommer. Jag har under hela min tid som politiker varit bekymrad över detta och haft denna fråga i fokus. Hur får man människor att inse hur man skapar resurser till allt det som vi vill ha i form av välfärd, polis, försvar, krisledning, pensioner och en massa annat? Det finns bara ett svar - det är privata företag och deras anställda som skapar alla resurser. Det är de som med sina skatter försörjer hela den offentliga sektorn och alla anställda där, liksom all annan skattefinansierad välfärd och verksamhet. Utan dessa skattepengar får inte sjuksköterskan sin lön, det blir inga brandbilar, ingen polis och ingen skola (och det finns ingen som finansierar riksdagen heller för den delen). Den som inte inser detta borde egentligen inte hålla på med politik.

Om man har denna insikt inser man också att man inte kan ta ut hur höga skatter som helst - då kväver man företagandet och stoppa företagens möjligheter att växa.

Nästa steg är då att även inse att skattepengarna är en begränsad resurs. Man måste prioritera det som är viktigt i samhället om skatteintäkterna ska räcka. Det är inte kamelfarmer, elcyklar, genusforskning och jämställdhetsmyndighet som är viktigast. Inte heller att ösa ut många miljarder i byggsubventioner eller på att ge uppehållstillstånd till vuxna män utan asylskäl. Bidragsbrott och skattebrott och överutnyttjande av ersättningssystem måste motverkas. Stöd till föreningsliv, kultur och media måste villkoras och följas upp, och gamla mammas behov av äldreboende måste faktiskt gå före fri entre till museer, avgiftsfri kollektivtrafik eller ännu en ny simhall. Att göda kommunal eller statlig byråkrati som bara försvårar livet för vanliga människor är inte en bra prioritering, många onödiga myndigheter slukar stora pengar. Att ta emot fler invandrare än vårt samhälle klarar av att få i arbete, ösa ut pengar på bistånd som inte når sitt mål, eller satsa pengar till så kallade "klimatåtgärder" utan nytta är ett grovt slöseri med våra skattemedel. Listan kan bli hur lång som helst.  

Om politikerna prioriterar rätt kan man både sänka skatterna och få mer pengar till välfärden. Samtidigt. Alliansen bevisade att detta fungerar. Sänkta skatter ökar aktiviteten i ekonomin och leder till fler i arbete och fler arbetade timmar. Och då ökar skatteintäkterna totalt sett, trots att var och en betalar lite mindre. 

Mina tre nya vallöften är därför
1. Att alltid i varje läge vara tydlig med vad som skapar resurserna. Utan företag och deras anställda får vi ingen välfärd.
2. Verka för hård prioritering för att både kunna sänka skatterna och få mer pengar till välfärd, trygghet och pensioner.
3. Verka för ett totalt sett sänkt skattetryck.




 

Kampanj i Skene

2018-07-27

I
kväll var det sommarfredagsunderhållning i Skene. Och tillsammans med Tomas och Rolf kampanjade jag lite i värmen även denna fredag. Lite väl varmt för alltför mycket aktiviteter, men lite samtal med markborna blir det alltid när vi går runt i vårna moderata tröjor.





 

Idag smygstartar jag min annonsering

2018-07-25

En viktig del av valrörelsen är att se till att väljarna kan få tag på mig och ställa frågor, komma med kritik eller rent av hjälpa till i valrörelsen. Även om jag har många följare på sociala medier så är det trots allt så att de man inte når alla väljare på det viset. Så idag smygstartar jag min valannonsering i Markbladet. Många vet redan var jag finns och många hör av sig året runt, men annonsen riktar sig främst till dem som inte normalt är så engagerade i politiken, men vill få kontakt inför valet.





 

50 dagar kvar till valet - mitt första vallöfte

2018-07-22

2014-18 har inte varit en bra mandatperiod för vare sig Sverige eller moderaterna. Decemberöverenskommelsen var mycket olycklig både för demokratin och för förtroendet för oss som parti. Uppfattningen blev att vi inte ville ta strid om politiken. Det hjälper inte att moderaterna som oppositionsparti faktiskt fått igenom ganska mycket i viktiga frågor denna mandatperiod (stramare migrationspolitk, betydligt mer pengar till polis och försvar och kraftiga straffskärpningar för många brott för att nämna ett par exempel). Bilden blev i stället att vi satte oss på läktaren. Att förlora väljarnas förtroende går snabbt, att bygga upp det igen tar tid. Men idag finns i vart fall en bred insikt inom moderaterna och vår nya partiledning att vi agerade fel, och de senaste åren har vi vässat vår oppositionspolitik ordentligt. Moderaterna måste fortsätta på den vägen och bli ett betydligt tuffare parti och stå upp för vår egen politik i varje läge.

Jag anser att man måste tala med alla partier och söka stöd för förslag i sakfrågor, alldeles oavsett vad man tycker om partierna i övrigt och alldeles oavsett vilka partier man väljer att regeringssamverka med. Jag vill vara en av de riksdagsledamöter som är med och tar ansvar för Sverige, som försöker samla stöd för alla kloka politiska förslag, som agerar med kraft mot politik som är skadlig, och som står för ett vuxet agerande i riksdagen.

Detta är mitt första personliga vallöfte till väljarna.



 

Kampanj i Fritsla

2018-07-21

I dag var det en massa aktiviteter i Fritsla, och jag passade på att kampanja lite i värmen.
Blev en del trevliga samtal och en massa utdelade flygblad.






Kampanj med Markmoderaterna i Kinna

2018-07-20

I dag kampanjade jag med markmoderaterna i Mariebergsparken i Kinna, där kommunens arrangerade sommarfredag i eftermiddag. På bilden tillsammans med Pär-Erik, Rolf och Tomas. Fyra glada gubbar, vad kan gå fel? Många trevliga samtal blev det och jag fick dessutom några ytterligare supportrar som hjälper mig sprida mitt personvalsmaterial och organisera akltiviteter under min personvalskampanj.



 

Kampanj på Björketorps marknad

2018-07-14



Sommar och värme - men valkampanjen är i full gång. I dag kampanjade jag tillsammans med vårt m-kommunalråd Tomas Johansson (th) på Bjröketorps marknad. Här lite Allianssamling vid KD:s tält. Helt okej väder för kampanj, "bara" 20-22 grader idag och riktigt behagligt väder. Ganska mycket besökare på marknaden med och en del intressanta samtal och positiva kommentarer.



 

Lunchmöte om sociala medier

2018-06-13

I dag hade jag och min moderate kollega Lars Beckman bjudit in till ett lunchmöte i riksdagen för att prata sociala medier och den kommand valrörelsen. Förutom vi själva deltog Martin Borgs som är moderaternas valledare för sociala medier, och  artisten och radioprofilen Richard Herrey som kandiderar till riksdagen för Stockholms Län och är en av våra mer flitiga moderata aktörer i sociala medier. Trevligt och intressant och vi är laddade till max för den valrörelse som så sakta har börjat dra igång.





 

Kampanj i Sätila

2018-06-09

I dag kampanjade jag tillsammans med andra Markmoderater i Sätila Centrum där det var marknad idag. Riktigt trevlig dag och många bra samtal. Har även delat ut ungefär 600 personvals-flygblad i Sätila med omnejd denna vecka. Valrörelsen har börjat på allvar!

 

Här tillsammans med Pär-Erik Johansson och Ann Iberius Orrvik, ordförande respektive gruppledare för Moderaterna i Mark.
Och han på bilden bakom får hänga med en valrörelse till. 



 

Kampanj med Vårgårdamoderaterna

2018-05-26

I dag hälsade jag på Vårgårdamoderaterna som kampanjade på Vårgårda marknad. Trots värmen, 28 grader varmt, var det en välbesökt marknad och det blev en hel del bra samtal. Och vattnet vi delade ut var uppskattat.





 

Sverigemötet blev ett utmärkt avstamp för valrörelsen

2018-05-13



Moderaternas Sverigemöte i Göteborg blev verkligen precis den uppladdning inför valrörelsen som var avsikten. Förutom viktiga seminarier om politiska sakfrågor fick vi flera riktigt bra anföranden. Partisekreterare Gunnar Strömmers tal var mycket bra och entusiasmerande, med fokus på att det är samhällsproblemen som är våra huvudmotståndare - inte andra partier. Elisabeth Svantessons anförande med fokus på den ekonomiska politiken var sannolikt det bästa hon någonsin hållit. Och det avslutande talet av Ulf Kristersson höll samma höga nivå som vi blivit vana vid. En resonerande ton med fokus på långsiktig politik under minst åtta år framåt i stället för tom plakatpolitik och populistiska löften bara i syfte att vinna valet.  

Bland Ulfs mer tänkvärda ord fanns en mycket hård kritik mot LO för deras lögner om vår politik och även en kritik mot andra partier som använder både en ton och en retorik som är osann. "Vi ska bemöta lögnerna, syna lögnerna. Men inte spela deras spel. Vi ska förklara vår egen politik, inte förtala våra motståndares." Jag tror faktiskt att det är just detta de flesta väljare längtar efter. Och med Ulf och Elisabeth som våra två främsta företrädare tror jag vi kommer kunna göra ett riktigt bra val. Jag står fast vid det jag sagt ett bra tag nu, vi har goda chanser att bli Sveriges största riksdagsparti.



 

Styrelsemöte i Markmoderaterna

2018-05-08

I kväll hade Markmoderaterna styrelsemöte. Med fokus på valrörelse, vallöften, broschyrer och andra aktiviteter. Vi är i full gång, och snart börjar allvaret. Exakt fyra månader till valdagen nu.





 

Kandidatutbildning i Västra Götaland

2018-04-21

I dag hade Moderaterna i Västra Götaland kandidatutbildningar i våra samtliga riksdagsvalkretsar. Själv var jag en av dem som höll i utbildingen i Borås för kandidater från Västra Götalands Läns Södra valkrets. Under den välbesökta utbildningsdagen diskuterades denna gång främst områdena lag och rätt, migration/Integration, ekonomi, byggande, och sjukvårdsfrågor. Det lär bli fler liknande utbildningar före valet där även andra områden kommer att behandlas.

 


 

Årsmötestalare hos Tranemomoderaterna

2018-04-20

I går var jag åsmötestalare hos Tranemomoderaterna. Efter vår rundvandring på Pifelife och sedvanligt årsmöte berättade jag om moderaternas prioriterade frågor på riksnivå, med lite extra tyngd på arbetsmarknad, integration, sjukvård och polis/trygghet. Som alltid många frågor och synpunkter och en bra diskussion. Det märks att spänningen stiger och att vi närmar oss en hård valrörelse, och gissa om alla är taggade för att vinna val!

   
Tv en del av deltagarna på årsmötet fortfarande iklädda de gula västarna under vår rundvandring på Pipelife. Längst fram till vänster sitter Lars Björkman, en av mina företrädare som moderat riksdagsledamot från valkretsen. Till höger flankeras jag av Karin Petersson som är nytt kommunalt förstanamn på den moderata valsedeln i Tranemo, samt Fredrik Björkman som omvaldes som kretsordförande. 


 

Ericson och Beckman presenterar ny film

2018-04-18

I dag presenterar jag och riksdagskollegan Lars Beckman (M) en ny film. Denna gång om hur LO svartmålar moderat politik med rena osanningar. Vi konstaterar också att LO:s medlemmar fick det betydligt bättre ekonomiskt under Alliansen. Trots finanskris och lågkonjunktur. Under dagens regering däremot har LO-medlemmarna bara fått indragen köpkraft. Mitt under en stark högkonjunktur.




 

Aktiviteten hos oss riksdagsledamöter från valkretsen

2018-04-03

I dag har Borås Tidning en ny granskning av valkretsens riksdagsledamöter. Denna gång om aktiviteten i riksdagen. Borås Tidning har valt att bedöma detta efter den procentuella närvaron vid voteringarna. Jag visste ju redan att alla vi fem ledamöter från S och M har mycket hög närvaro vid voteringarna, vi sitter ju där tillsammans, vecka efter vecka. Och vi vet ju att SD:s ledamot nästan aldrig är där. Så resultatet i BT:s granskning var ingen överraskning.

  

Ovan staplar över riksdagsledamöternas frånvaro hittills vid voteringarna 2014-18. Vi två moderater har något lägre närvaro vid voteringarna än våra s-kolleger. Jag tror det beror mest på att vi arbetat i sådana utskott där det är fler utrikes uppdrag. Jag har själv exempelvis varit på ett antal internationella konferenser för finansutskottets räkning. Trots detta och trots övriga utkvittningar har vi båda moderater en närvaro på runt 88%.

SD:s ledamot har däremot en frånvaro på nära 80%. Och de senaste åren har den legat nära 100%. Jag står för den åsikt jag framför i tidningsartikeln - SD:s ledamot som valts in för vår valkrets har knappast någon närvaro alls i riksdagen, bortsett från de allra första månaderna 2014. Sedan dess har SD i princip alltid representerats av en tom stol. Vi kunde haft en engagerad ledamot som gjort nytta för valkretsen, men de som röstade på SD fick ingenting. Bara en tom stol. SD har faktiskt minst 4 tomma stolar i riksdagen nu och ytterligare några avhoppare. Man har tappat minst 12% av sina invalda riksdagsledamöter. Det måste vara alla tiders rekord.

När BT:s reporter ringde mig påpekade jag att det här att mäta riksdagsledamöternas aktivitet och engagemang genom procentuell närvaro vid voteringarna egentligen inte säger något alls. För det första styr vi inte vår närvaro, eftersom vi av och till blir "bortplockade" precis före voteringen för att kvittningssystemet ska fungera. Då är det bara att gå tillbaka till rummet igen. Detta styrs av kvittningsmännen, en från varje parti och är inget vi ledamöter kan påverka. Det är en slump vilka man plockar bort vid varje tillfälle. Sedan är det ju som sagt också så att när man är på utrikes uppdrag för utskott eller parti så blir man också utkvittad efter ansökan. Det vore mycket märkligt om någon hade 100% närvaro vid voteringarna.

Jag föreslog att BT i stället skulle använda riksdagens mycket tydliga och lättillgängliga statistik för att mäta ledamöternas aktivitet i riksdagen. Det finns statistik över antalet inlämnade motioner, antalet gånger man deltagit i olika debatter, antalet inlämnade interpellationer och skriftliga frågor samt antal gånger man deltagit i frågestunder i kammaren mm. Allt fördelat per ledamot och år. Det tog mig inte lång stund att summera detta för valkretsens riksdagsledamöter, och så här ser resultatet ut. Jag delade in statistiken i fyra olika delar, i huvudsak de som riksdagen använder: Motioner, Ärendedebatter, Interpellationer samt Skriftliga/muntliga frågor. Så här blev det samlade resultatet för mandatperioden 2014-18 (fram tills idag):



Man ser tydligt att vi prioriterar olika saker. Jag ställer tex många interpellationer, medan andra föredrar att ställa skriftliga eller muntliga frågor till ministrarna. Vi skriver också väldigt olika många motioner. Jag gjorde också en sammanfattning i form av en sumering av alla typer av aktiviteter:


Nu ger såklart inte heller detta hela bilden av vår aktivitet som riksdagsledamöter. Där ingår såklart även olika uppdrag för partiet i utredningar och arbetsgrupper, där ingår debattartiklar och aktivitet i sociala medier, och där ingår besök i olika verksamheter och möte med olika intressegrupper och media. Och inte minst det hårda vardagsarbetet att läsa in sig i olika frågor skriva följdmotioner och förbereda debatter. Men en sak är klar - att mäta aktivitet bara genom närvaro vid voteringar leder väldigt fel. Även om det i detta fall blir samma resultat vad gäller sistaplatsen hur man än mäter.


 

Ulf Kristersson stärker sin ställning som den populäraste partiledaren

2018-04-03

Gårdagens mätning som redovisades i Aftonbladet. Ulf Kristersson (M) stärker sin ställning som den mest populäre partiledaren. Mycket glädjande och oerhört viktigt med tanke på det stora fokus partiledarna får i alla debatter under valrörelsen. Jag ser särskilt fram mot duellerna mellan Kristersson och Löfven.



 

Första april varje dag i Rosenbad - låt dig inte luras!

2018-04-01

Jag och min moderate riksdagskollega i arbetsmarknadsutskottet, Erik Andersson, tycker det är läge att påminna om att det tyvärr varit den första april varje dag i Rosenbad ända sedan valet 2014. Vallöften har brutits på löpande band och halvsanningar och ibland rena osanningar har spridits av ledande företrädare, inklusive statsministern själv. 

Dessutom har politiken gått åt helt fel håll på många områden. Trots 40 miljarder i höjda skatter och en stark högkonjunktur ser vi nu längre vårdköer, bilköer och bostadsköer. Andelen elever i årskurs nio som är obehöriga till gymnasiet har ökat för varje år och är nu den högsta någonsin. Och antalet poliser har minskat till den lägsta nivån på tio år samtidigt som vissa typer av allvarlig brottslighet ökat och otryggheten sprider sig i våra förorter.

När Alliansen lämnade över regeringsmakten låg vi på en tolfte plats i EU när det gäller arbetslöshet. Nu har Sverige halkat ned till en 16:e plats. Regeringens löfte om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 känns som ett av de värsta aprilskämten på länge.

Dagens regering lovade guld och gröna skogar när de tillträdde 2014. Men de fagra löftena var falska.

Vår uppmaning till svenska folket är att inte låta sig luras den 9 september. Rösta för en regering som håller sina löften. Det gjorde Alliansen 2006 och 2010 och det vill vi göra igen!

(PS. Den som först hittar något konstigt på bilden vinner ett medlemskap!)



 

Möte med ledande kommunala moderater i Sjuhärad

2018-02-23

I dag träffade jag ledande moderater i valkretsens kommuner och i regionen på ett av våra regelbundna möten i Borås. Jag behöver väl knappast säga att vårt viktigaste fokus ligger på det kommande valet nu.




 

Markmoderaternas lista till kommunvalet i september

2018-02-21

I veckans nummer av Markbladet redovisas Markmoderaternas kommunfullmäktigevalsedel.




 

"Svensk Väljaropinion" bekräftar fortsatt moderat uppgång

2018-01-27

Dagens Eko presenterade idag Sifos sammanvägda "Svensk Väljaropinion" som är en sammanvägning av ett antal olika opinionsmätningar. Denna typ av "poll of polls" ger sn större säkerhet än en enskild mätning. Och resultatet bekräftar moderaternas uppåtgående trend, medan såväl S som C och SD backar. Det är sannolikt från dessa tre partier moderaterna just nu tar tillbaka sympatisörer.



Skillnaden mellan S och M krymper för varje mätning och det gör att kommande valrörelse blir intressant. Moderaternas mål är att göra ett bättre val än 2014 och att återta regeringsmakten. För egen del har jag däremot höjt ribban. Jag tror att moderaterna har en hyfsat god chans att bli största parti i valet. Vi får se om jag får rätt.


 

Oj - nu är jag tvåa på twittertopplistan för svenska rikspolitiker

2018-01-18

I går kom nya siffror över rikspolitiker på twittertopplistan, mätt efter reaktioner på det som skrivits de senaste sju dagarna. Jag finns nu på andra plats, efter Hanif Bali, vilket väl är så högt man realistiskt kan komma.

Även intressant att det finns fem moderata konton bland de tio främsta. Och att Alliansen sammantaget står för åtta av tio!



Längst upp i listan finns lite annan spännande information. Nämligen de totala reaktionerna de olika partiföreträdarnas konton fått. Moderaterna leder överlägset med 64.115 reaktioner. På en vecka! Socialdemokraterna är tvåa med 10.059. Med tanke på att sociala medier förutspås få stor betydelse i den kommande valrörelsen, samt att Twitter är ett av de viktigare forumen för politisk debatt så bådar det gott.



 

Markmoderaternas lista till kommunvalet spikades ikväll

2017-12-11

I kväll hade Markmoderaterna nomineringsstämma i Kinna för att fastställa valsedeln till kommunvalet 2018. Jag har ingått i valberedningen och tydligen hade vi föreslagit en väl avvägd lista eftersom den togs i enhällighet utan ändringar. Listan är en blandning av gamla och nya namn och har en ganska god spridning över kommunen.

De fem första namnen är:
1. Tomas Johansson (idag kommunstyrelsens ordförande)
2. Ann Iberius Orrvik (idag gruppledare)
3. Pär-Erik Johansson (idag bland annat ordförande för Teknik och Servicenämnden samt ordförande för Markmoderaterna)
4. Undertecknad (idag bland annat riksdagsledamot och vice ordförande i Markmoderaterna)
5. Elise Benjaminsson (idag vice ordförande i kommunfullmäktige i Mark)



På bilden från vänster: Pär-Erik Johansson, Tomas Johansson, Ann Iberius Orrvik samt undertecknad.

Och så till den traditionella frågan som jag fått av media inför varje val, nämligen varför jag som står på valbar plats till riksdagen även finns med högt upp på kommunvalsedeln. För mig är svaret enkelt. Jag är vice ordförande i Markmoderaterna, jag försöker vara med på gruppmötena i Kinna så ofta jag kan, och försöker vara en länk mellan rikspolitiken och kommunpolitiken. Jag har också en del starka åsikter kring kommunala frågor och försöker påverka markpolitiken så mycket jag kan på våra gruppmöten. För mig är det viktigt att visa markborna att jag är en del av markpolitiken trots att jag inte rent praktiskt kan ha några tyngre kommunala poster parallellt med riksdagsuppdraget. I dag har jag bara ett kommunalt uppdrag och det är som huvudman i Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Hur det blir efter kommande val återstår att se.


 

Tack!

2017-11-18

I dag beslutade de västsvenska valkretsarna om riksdagsvalsedlarna för kommande val. I vår egen valkrets gick det lugnt till och listan spikades i enlighet med valberedningens förslag. Det betyder att jag själv är tvåa på valsedeln efter Cecilie Tenfjord Toftby. Tre nomineringar i rad har jag kommit på platsen före henne, senaste gången med en enda rösts marginal, så det var väl ärligt talat inte mer än rätt att hon nu får stå överst. Riksdagslistan ser nu ut så här:
1. Cecilie Tenfjord Toftby, Borås
2. Jan Ericson, Ubbhult
3. Ulrik Nilsson, Borås
4. Mikaela Engström, Vårgårda

Det fanns ett antal delegater som ville ha mitt namn överst. Jag är mycket smickrad över det. Kanske hade det också blivit så om det blivit omröstning om saken, men det får vi aldrig veta. Jag gjorde nämligen klart under mitt anförande att jag inte ser någon mening med en strid om förstanamnet på listan. Det viktiga är att samlas mot våra politiska motståndare i stället för att strida inbördes. Det finns ett stort symboliskt värde att alla moderater i Södra Älvsborg står enade bakom vår riksdagsvalsedel.

Jag har fått frågor de senaste veckorna från media som velat ha mina mina kommentarer till att jag "petats" från förstaplatsen. Jag tycker ingången att man "förlorar" en plats blir lite konstig. Varje val och varje valsedel bygger på helt nya förutsättningar. Olika kandidater kommer och går och en nomineringskommitté har en svår uppgift att tillgodose allt från geografisk spridning till kön och ålder och att både ta vara på erfarenhet och släppa fram nya duktiga politiker. Jag har också stor förståelse om Boråsmoderaterna som ju representerar en av Sveriges största städer tycker att de vill ha en boråspolitiker överst på riksdagsvalsedeln. Att dessutom en del tycker det är dags för en kvinna på förstaplatsen kan säkert också ha spelat in när nomineringskommittén gjorde sitt förslag. Sammanfattningsvis - ingen äger en riksdagsplats. Man får, om väljarna så vill, låna den tills det är val igen. Sedan ber man ödmjukt om ett nytt förtroende. Först av sitt parti och sedan av väljarna.

I dag har moderaterna två riksdagsmandat av valkretsens sex (Socialdemokraterna har tre och Sverigedemokraterna ett). Men eftersom valkretsen tillförts två kommuner till (Herrljunga och Vårgårda) och befolkningen i resten av valkretsen samtidigt växt lär vi sannolikt få sju riksdagsmandat efter valet, kanske rentav åtta. Chansen för moderaterna att få tre riksdagsmandat bör därför inte vara obetydlig. Och min egen chans att väljas till riksdagen en fjärde gång är rimligen hyfsat god. Jag ser verkligen fram mot den kommande valrörelsen!

Stort tack till nomineringsstämman och alla som tror på mig! Jag är stolt och glad för förtroendet!





 

Jag är för fjärde gången föreslagen till valbar plats på riksdagslistan

2017-11-03

I dag offentliggjordes nomineringskommittéernas förslag till riksdagslistor för valsedlarna i Västra Götaland. Jag har sedan någon vecka tillbaka vetat hur förslaget kommer att se ut för vår valkrets. Som väntat blev det som jag spekulerade på bloggen den 10 oktober. Jag är en "utsocknes" ubbhultsbo, bosatt på landet längst ut i ena hörnet av valkretsen. Borås är valkretsens stora stad och har den i särklass största partiföreningen i valkretsen. Att man gärna vill ha en boråsare i topp på listan igen (senast det hände var 2006) är kanske inte så konstigt. Så var tongångarna även inför valet 2014, men då valde nomineringsstämman lite överraskande, med bara några få rösters marginal, att placera mig överst. Nu föreslår man min riksdagskollega Cecilie som förstanamn och mig som andranamn. Hur den slutliga valsedeln kommer att se ut beslutas på nomineringsstämman den 18 november.

Jag bryr mig ärligt talat inte så mycket om jag står etta eller tvåa, jag är mest smickrad över att än en gång föreslås till valbar plats på riksdagsvalsedeln. Om det blir stämmans beslut blir det i så fall fjärde gången i rad. Det hade jag aldrig kunnat drömma om när jag kandiderade till riksdagen 2006.

Nomineringskommitténs förslag ser ut så här:




 

Rikspolitisk debatt på Marks Gymnasieskola

2017-10-23



I dag var det dags för den rikspolitiska debatten under Demokrativeckan på Marks Gymnasieskola. Jag tror jag varit med samtliga år sedan Demokrativeckan startade för många år sedan. I dag hade eleverna valt ut tre ämnen - försvar, jämställdhet och lag/ordning, och det blev en stundtals het debatt. Vi fick också ett antal ja/nej-frågor att besvara. (Bilden ovan kommer från Demokrativeckans Facebooksida)



Efter debatten bjöds vi på lunch i skolrestaurangen och därefter deltog jag i korta duelldebatter i Stora Cafeet om ett antal olika frågor.

Demokrativeckan På Marks Gymnasieskola är nog en av de mer ambitiösa i landet och genom åren har man haft många kända politiker på besök, även partiledare. Det är kul att sådant händer hemma i min egen kommun, och det kändes bra att som ende närvarande riksdagsledamot från Marks kommun få delta i debatterna.


 

Därför kandiderar jag om till riksdagen - efter moget övervägande

2017-10-10

För ett par veckor sedan träffade jag nomineringskommittén för moderaterna i Södra Älvsborg för sedvanlig kandidatintervju. Jag har redan tidigare meddelat att jag ställer upp som riksdagskandidat även i valet 2018.

Efter snart tolv år i riksdagen var det absolut ingen självklarhet att ta beslutet att ställa upp ännu en gång. När jag kandiderade 2006 var min tanke att ge rikspolitiken en eller kanske två mandatperioder, men jag valde ändå att ställa upp en tredje gång 2014. Jag hade vissa tankar på att kanske lämna inför valet 2018, och efter denna frustrerande mandatperiod där vi enligt min mening tagit flera olyckliga beslut (exempelvis Decemberöverenskommelsen) och inte alls tagit den strid vi borde tagit om såväl regeringsmakt som moderat politik har det stundtals känns ganska motigt och inte särskilt inspirerande att fortsätta. Men de senaste månaderna har flera positiva saker hänt.

För det första har partiet gjort ett imponerande arbete med att uppgradera och delvis förändra politiken. Inte minst gäller det migrations- och integrationsfrågan, där jag själv varit med en del i den interna debatten. Men även exempelvis den ekonomiska politiken och arbetsmarknadspolitiken har förändrats. Och vi har lagt mer fokus på försvar, polis och rättsfrågor, vilket varit helt nödvändigt. På många områden har saker utvecklats i precis den riktning jag själv arbetat för (tidigare periodvis i stark intern motvind). Vår tidigare partiledare Anna Kinberg Batra skapade förutsättningar för en bred intern diskussion och politikutveckling där det varit mycket högt i tak. Nyligen beslutade vår partistämma att i allt väsentligt slå fast den nya politiken och det skapar stor framtidstro.

För det andra har vi idag en ny partiledare, Ulf Kristersson, som har fått en väldigt bra start och som är en mycket bra debattör och kommunikatör. Han lyckas förmedla budskap och föra en balanserad och intellektuell diskussion om svåra frågor. Det lyfter hela partiet. Anna Kinberg Batra gjorde det tuffa jobbet att få fram en ny politik och Ulf Kristersson blir nu den som på bästa sätt kommer att kommunicera ut det vi vill erbjuda väljarna. Ulfs tydliga besked om "inte en sådan här mandatperiod till" betyder mycket för min syn på fortsättningen.

För det tredje känner jag en växande revanschlust. Vi förlorade valet 2014, helt i onödan enligt min åsikt, och nu vill jag vara med och visa att vi kan bättre än så. Målet är självklart att ta tillbaka regeringsmakten. Viljan att köra ut Löfven & Co från Rosenbad växer för varje dag när jag ser hur man missar att ta vara på högkonjunkturen för att stärka Sverige.

För det fjärde, och det allra viktigaste och faktiskt helt avgörande. Det senaste året har så många hört av sig till mig, velat försäkra sig om att jag ska ställa upp för ännu en mandatperiod och gett mig beröm och erkännanden i en omfattning som jag inte hade förväntat mig. Och det är inte bara personer från min egen valkrets utan människor från hela landet. Jag märker det i mailboxen, jag märker det i sociala medier och jag märker det när jag är ute på besök hemma i valkretsen. Att jag är en av de rikspolitiker som regelbundet finns i topp på rankingar av inflytelserika politiska twittrare är en annan glädjande sak. Jag får ofta höra att jag är synlig i debatten, att jag står stark i mina värderingar, att jag vågar stå för det jag tycker även när vinden blåser i andra riktningar, och att jag inte är en politisk vindflöjel som byter åsikt så som andra byter skjorta. Att jag tar debatten även i svåra frågor är också något jag får beröm för.

Det finns tyvärr alltför många politiker som gör allt med fokus på sin egen karriär utan att ha någon ideologisk eller politisk kompass eller mod att stå upp när det blåser. Jag har aldrig haft min egna politiska karriär som viktigaste fokus, utan det viktigaste har varit att försöka påverka politiken. De senaste åren har det lyckats riktigt bra inom flera områden. Jag känner ett växande ansvar att inte svika alla de som tror på mig, och inte minst därför har jag som sagt ställt upp för ännu ett riksdagsval.

Om jag sedan får förtroendet att stå på första plats ännu en gång återstår väl att se. Ingen äger någon plats i politiken, man "lånar" den i fyra år. Att en "utsocknes" Ubbhultsbo som jag, två val i rad stått överst på riksdagsvalsedeln, och att valkretsens "huvudstad" Borås haft sin främsta kandidat först på andra plats är nog unikt. Jag vet att det finns en del åsikter om detta och kanske är det dags för någon annan att toppa valsedeln. Men det skulle såklart vara trevligt att finnas med på någon av de översta platserna även på den kommande riksdagsvalsedeln. Vi får väl se hur det går. Beslut fattas på vår nomineringsstämma den 18 november. Jag är redo att ta mig an ännu en valrörelse med full kraft om jag får nomineringsstämmans stöd. Jag står och faller inte med fortsatt riksdagsplats, men erbjuder en kombination av stark vilja, rutin, rent spel och bred kunskap om vår politik. Sedan får vi se hur långt det räcker.


 

Kort om besluten på moderaternas arbetsstämma

2017-10-18

På moderaternas arbetsstämma nyligen togs ett stort antal viktiga beslut. Jag har sammanfattat lite kort, självklart finns inte allt med och jag lär återkomma med mer detaljerade beskrivningar av vår politik efterhand. Men detta kan vara en bra första sammanfattning. Det handlar om de största reformerna för jobb och integration sedan 2007, den största bidragsreformen sedan 1980 och den största förstärkningen av rättsstaten på 20 år.

Här en kort sammanfattning av vår nya politik.


 

Förbundsråd med västsvenska moderater

2017-10-23



I dag samlades västsvenska moderater i Göteborg för att ta ställning till alla de politiska förslag som kommer att behandlas av vår stora moderata partistämma i mitten av oktober. Det blev många och bra diskussioner om politik inom alla områden, och i allt väsentligt ställer vi oss bakom partistyrelsens förslag, dock med en del ändringar och tillägg. Det känns som om vi ska kunna få en bra partistämma där vi tar beslut om en riktigt bra politik att gå till val på.


 

Politisk debatt i Radio Sjuhärad igår

2017-09-14

I går representerade jag moderaterna i en debatt i radio Sjuhärad med tema "ett år före valet". Det blev en något rörig debatt eftersom jag och Petter Löberg (S) deltog från studion i Riksdagshuset medan de övriga fanns i studion i Borås. Jag och Petter hade inte heller fått tydliga besked innan exakt vad debatten skulle avhandla, vilket de övriga tydligen fått. Men det blev ändå ett bra tillfälle att trycka lite extra på de frågor jag och moderaterna ser som viktigast, och då är jobbfrågan och kopplingen till integrationen det absolut viktigaste. Löser vi inte integrationen och får fler nyanlända i arbete kommer vi inte att ha råd med något annat heller. Jag försökte också förklara vår syn på regeringsalternativen. Klicka nedan för länk till debatten.




 

Markmoderaterna kampanjade på Skene Marten

2017-09-10

Markmoderaterna fanns på plats både lördag och söndag på Skene Marten och jag var med båda dagarna. Tyvärr uselt väder med mycket regn, framförallt under gårdagen, men idag var det lite bättre. Och trots vädret kom det som vanligt fram många markbor med frågor och synpunkter på lite av varje. Vanligaste samtalsämnena var skolbygget i Kinna (där Moderaterna nu lyckats samla en majoritet för att bygga den nya skolan i Kinna), frågor kring vårt partiledarbyte, samt våra nya förslag kring medborgarskap och tiggeri, jobb och arbetslöshet samt byggande. Det politiska intresset växer och det märks att vi snart går in i ett valår. Som ledande parti i majoriteten i Marks kommun har vi moderater en särskilt viktig roll att försöka få förnyat förtroende för den styrande koalitionen i Mark som nu styrt kommunen sedan 2006.






 

Jag bloggar nu även på Borås Tidning

2017-04-30



I dag drar Borås Tidning igång sin valbevakning, man har räknat ut att det idag är 500 dagar kvar till valet 2018. En av BT:s satsningar är att erbjuda ledande politiker möjlighet att blogga på BT:s websida. Jag har antagit erbjudandet och är en av två moderater som tackat ja (den andra är moderaternas kommunalråd i Borås, Annette Carlsson).

Jag tycker detta är ett mycket bra och modernt initiativ av Borås Tidning. Ett problem är dock att bloggarna hos Borås Tidning ( i vart fall initialt) bara verkar kunna nås av BT:s prenumeranter, sidan är låst. Men den som följer mig här på hemsidan kommer inte att missa något, jag kommer i allt väsentligt att skriva om samma saker på bloggen hos BT som jag gör här (möjligen lite mer begränsat i BT). Min hemsida kommer alltid att vara det centrala i min politiska kommunikation. Men vem tackar nej till ännu en arena för politisk kommunikation? Inte jag!

Här är mitt första inlägg, som alltså är detsamma som det jag skrev om här igår om moderaternas budgetförslag som rör skattesänkningar på pensioner och för pensionärer som arbetar: