Studieresa Taipei, Taiwan, 10-14 april 2017

(Inläggen kommer i omvänd ordning mot bloggen, dvs läses uppifrån och ned.)


På väg till Taiwan

Denna vecka besöker jag Taiwan. Det blir det andra besöket på ön för min del, jag var där även 2011. Då gjorde vi bland annat ett besök i de inre delarna av landet (Sun Moon Lake), och därefter ett antal mycket intressanta besök i huvudstaden Taipei. Här är reseberättelsen från det besöket..

Vi var denna gång en liten delegation på sex riksdagsledamöter från Moderaterna och Miljöpartiet som besökte Taiwan.



Här bilder från flygresan från mellanlandningen i Bangkok fram till sydkinesiska sjön. Det var hög klar luft och jag kunde inte motstå att ta lite flygfoton. Bilden ovan tv är över slättlandet öster om Bangkok. Bilden ovan th är över bergsmassiven och bebodda dalgångar i Laos.



Här några bilder från bergsmassiven på den vietnamesiska sidan av gränsen mot Laos. Till höger skymtar Sydkinensiska sjön. Jag har räknat ut att det bör vara kustområdet alldeles norr om staden Da Nang som syns på bilderna.






Framme i Taiwan



I natt svensk tid kom jag fram till Taiwan för fem dagars studiebesök. Ovan två bilder från inflygningen till Taipei. Vi har tur med vädret - det har blåst en del de senaste dagarna och det gör att luften är klar och sikten god.




Korta fakta om Taiwan

Taiwan, officiellt Republiken Kina (中華民國) är en kontroversiell stat som omfattar ön Taiwan i Stilla havet och några mindre öar, bland andra Pescadorerna, Jinmen och Matsu-öarna. Taiwan gör anspråk på det kinesiska fastlandet som sedan år 1949 kontrolleras av Folkrepubliken Kina. År 1945-1971 företrädde Taiwan även fastlands-Kina i FN:s generalförsamling och FN:s säkerhetsråd. Men sedan erkändes Folkrepubliken Kina av allt fler länder och Taiwan ansågs inte längre som företrädare för hela Kina.

Den moderna statsbildningen har sitt ursprung i republiken Kina, som grundades 1 januari 1912 på det kinesiska fastlandet sedan den kinesiska revolutionens ledare Sun Yat-sen återvänt från sin exil i USA, då det flertusenåriga dynastiska kinesiska kejsardömet (då under ledning av den manchuriska dynastin Qing) avskaffades. År 1949, i samband med att Mao Zedong och Kinas kommunistiska parti utropade den nya staten Folkrepubliken Kina i Peking, flydde hela det tidigare kinesiska ledarskapet, inklusive merparten av den kinesiska armén, till ön Taiwan. Där skapade de en ny statsadministration, som i konkurrens med folkrepublikens ledare i Peking gjorde anspråk på att företräda hela Kina.

Folkrepubliken Kina, som kontrollerar fastlandet, anser å sin sida att ön Taiwan är en ännu ”icke-befriad” del av Folkrepubliken Kina. Taiwan erkänns som suverän statsbildning i dag bara av 25 stater (de allra flesta i Latinamerika, varav den största är Paraguay), och saknar därmed som enda fungerande demokrati plats i FN. Man har inte heller formella ambassader i andra länder, men har löst det genom att öppna Handelskontor (Taipei Mission) i många länder som i praktiken fungerar som ambassader. Den svenska kontoret för Business Sweden i Taipei fungerar i praktiken som svensk ambassad på Taiwan.

Taiwan är ingen stor ö, det är endast 40 mil från nordspetsen till sydspetsen. I dag är befolkningen 23 miljoner. Trots sin mycket begränsade storlek är Taiwan en ekonomisk stormakt. Man är exempelvis på plats 24 globalt när det gäller BNP (Sverige är på plats 29).




Möte med Business Sweden



Första officiella besöket blev hos Business Sweden där Henrik Persson berättade om hur det är att driva företag i Taiwan och vilka frågor man just nu försöker påverka. Business Sweden delar lokaler med den svenska konsulatet och har i praktiken samma funktion som en svensk "ambassad".

Ett stående problem är att vissa regler i Taiwan medför hinder mot import av vissa kinesiska varor eller delar av produkter, vilket kan försvåra för svenska företag som är verksamma i båda länderna. Detta för man en ständig dialog om med de taiwanesiska myndigheterna, och hittar nya vägar att hantera. I övrigt är Taiwan en bra land att bedriva företag i, man har ett stabilt rättssystem och en fungerande lagstiftning. dessutom är lönekostnaderna förhållandevis låga jämfört med exempelvis i Kina där lönerna i städerna längst kusten blir allt högre.

Vi träffade också fler svenskar på plats i Taipei, bland annat på ett frukostmöte på hotellet. Brand annat Martin Lindström från Svenska Handelskammaren i Taipei och Madeleine Majorenko som var utsänd av EU:s handelskammare får att bland annat bana väg för ett handelsavtal mellan EU och Taiwan.




Nytt besök i Taiwan 101 - världens femte högsta byggnad

2017-04-10



Vi gjorde ett officiellt besök i den mycket vackra skyskrapan Taiwan 101, som idag är världens femte högsta byggnad. Men man berömmer sig numera också för att vara världens högsta "gröna" byggnad. Vi fick en utförlig föredragning i lobbyn om spännande tekniska innovationer som bland annat sänkt förbrukningen av energi och vatten dramatiskt. Vi besökte även teknikcentralen i källaren och där hittade jag denna återvinningsstation. Man verkar ta det här med återvinning på allvar.



I lobbyn fanns också denna gröna vägg, som helt består av levande växter. Vi tog sedan världens snabbaste hiss upp till våning 89. Det tar 34 sekunder.



Jag besökte Taiwan 101 redan 2011. Men då var jag där på kvällen. Denna gång var besöket på dagtid, och dessutom var vädret ovanligt fint och luften ren och klar. Utsikten från våning 89 var fantastisk, och här är fem stora bilder som ger en riktigt bra uppfattning om Taipei.














Möte med Taiwans energiministerium och Taiwan Power Company



Vi träffade ledningen för energisektionen vid finansministeriet i Paipei för att höra mer om Taiwans energipolitik. Det blev ett tankeväckande möte. I dag importeras 98% av energibehovet, främst i form av kol från Australien och Indonesien. Man har till följd av redan avskrivna kolkraftverk och billig råvara mycket låga elpriser. Den inhemska energiproduktionen består främst av kärnkraftsel från fyra anläggningar. Men efter kärnkrafthaveriet i Fukuchima i Japan togs beslut i Taiwans parlament om att stänga ned all kärnkraft fram till 2025. Målet till 2025 är att boirtfalleti energiproduktion från kärnkraften till 50% ska täckas med naturgas, 35% kol och 15% förnybar energi. Resultatet blir alltså att Taiwan kommer att öka sin användning av fossil energi när kärnkraften stängs, trots att man samtidigt har en ambitiös plan för att öka den förnybara energin.

Vi diskuterade stängningen av kärnkraften även vid ett besök hos Taiwan Power Company. Man berättade att man nu bland annat kommer att stänga ned en helt nybyggd kärnkraftsanläggning som därmed aldrig kommer att startas. Kostnaderna för bygget var 90 miljarder dollar, som nu alltså kastas bort. Om man hade startat detta nya verk hade det tillsammans med övrig kärnkraft kunnat stå för 18-20% av Taiwans elbehov. Men det finns stor politisk majoritet för beslutet att inte starta detta verk och att stänga ned de som är i drift. Man inser att det måste ha varit ganska feltänkt från början att bygga kärnkraftverk på en ö som väldigt ofta drabbas av jordbävningar.

Men slutsatsen är ändå att medan vi i Sverige diskuterar extremt dyra åtgärder för att minska vår redan väldigt låga förbrukning av fossila bränslen så kommer Taiwan att öka sin fossilanvändning dramatiskt det kommande decenniet. Det sätter den väldigt extrema svenska "klimatpolitiken" i ett annat perspektiv.




Många möten kring utbildningsfrågor



Vår studieresa hade mycket fokus på utbildningsfrågor. Vi träffade bland annat fem professorer från olika universitet på en middag första kvällen i Taipei och vi besökte National Taiwan Normal University där vi bland annat fick veta mer om lärarutbildningarna.

Vi besökte även Taiwans utbildningsdepartement och fick träffa den högste tjänstemannen på utbildningsdepartementets enhet för internationella studier, Dr Yang Min-Ling (kvinnan i vitt i mitten på bilden th nedan).

Skolsystemet i Taiwan påminner mycket om det amerikanska (eller svenska), grundskola, gymnasium/high school och universitet. Endast legitimerade lärare får undervisa, med undantag för vissa vikarier och yrkeslärare. I Taiwan är det hög status för föräldrar att ha välutbildade barn och det är precis som i exempelvis Kina, Sydkorea och Japan en hög press och hårda krav på eleverna.

Ett stort problem är de minskande barnkullarna som gör att det idag är viss överdimensionering i skolsystemet, och framförallt universiteten är alldeles för många för det begränsade elevunderlaget.

Ungefär 150-200 svenska elever gäststuderar vid universitet på Taiwan. Bland annat har Chalmers en egen fakultet i Taipei och Textilhögskolan i Borås skickar 10-15 elever per år på utbyte till Taiwan.






Besök på UD och möte med ministern of the Mainland Affairs





Vi gjorde ett långt besök på utrikesdepartementet, där vi först träffade Dr. Chang Hsiao-Yueh, Minister of the Mainland Affairs, för att prata om relationerna mellan Taiwan och fastlandskina ("Mainland China"). Att få tillfälle att tala med en minister i en hel timme är inte alla förunnat.

Relationen mellan Taiwan och Fastlandskina är extremt komplicerad, vilket jag fick klart för mig redan vid mitt besök på Taiwan 2011. Sedan dess har det dock hänt en del. Den tidigare regeringen var lite väl tillmötesgående och närmade sig Kina lite väl mycket enligt väljarna, varför man röstade fram en ny regering, som nu återgått till att mer värna "Status Quo" i relationerna med Kina. På Taiwan finns en liten majoritet (max 10%) som vill förklara Taiwan helt självständigt, och en annan minoritet (max 10%) som vill att Taiwan blir en del av Kina. Men en mycket stor majoritet (kanske 80%) vill bevara "status quo" som betyder att Taiwan är ett självstyrande territorium, men utan att formellt förklara sig självständiga. Detta för att inte reta Kina eller skapa grund för väpnade konflikter. Det viktiga är att handel och ekonomisk utveckling prioriteras. Relationerna till Kina är den absolut största valfrågan i taiwanesiska val.

I dag reser man fritt mellan Taiwan och Kina. 8-9 miljoner människor reser fram och tillbaka mellan dessa varje år. Ca 1/3 av taiwaneserna besöker Kina ofta, medan 2/3 aldrig gör det. De sistnämnda litar helt enkelt inte på Kina och vill inte åka dit.

Taiwan ber inte att andra länder ska erkänna landet som självständigt, men man vill gärna ha hjälp från bland annat EU att få bli en del av olika internationella organ som tex handelsorganisationer, Interpol och liknande. Man diskuterar nu också med de europeiska länderna om att kunna få till ett handelsavtal mellan Taiwan och EU. Det svenska kontoret Business Sweden (i praktiken Sveriges informella "ambassad"), är aktiva i dessa diskussioner.



Efter mötet med ministern bjöds vi på en fantastisk lunch med Dr. Chih-Chung Wu, Deputy minister of foreign affairs (ungefär motsvarande statssekreteraren på utrikesdepartementet) som värd. Mycket hedrande. Rödvin till lunch är inte det normala för min del, men är man inviterad på lunch på utrikesdepartementet så är man...




Möte med Taiwans rikspolischef



Den stora bilden ovan från polisens högkvarter i Taipei är en typisk bild för mottagningsrum för officiella besök i de flesta asiatiska länder. Men den fantastiska målningen längs kortväggen på var något alldeles extra. Vi hade äran att få träffa Taiwans rikspolischef, Mr. Chen Kuo-en. Han började mötet med att beklaga terrordådet i Stockholm, och det blev en del samtal kring terrorhot rent allmänt.


De fortsatta diskussionerna handlade mycket om Taiwans önskan att få bli fullvärdiga medlemmar av det internationella polissamarbetet Interpol. Idag är man inte det på grund av att Taiwan inte är erkänt som självständig nation. Men man menar att man har mycket att tillföra, inte minst i kampen mot global cyberbrottslighet.

I övrigt fick vi veta att Taiwan med sina 23 miljoner invånare har hela 70.000 poliser. Det kan jöämföras med Sverige med knappt 20.000 poliser på 10 miljoner invånare. På den lilla bilden visar rikspolischefen den statyett som delas ut till poliser som gjort en särskilt förtjänstfull insats.




Taiwan inför förbud mot att äta hund och katt

I kväll när jag kom tillbaka till mitt hotellrum hade dagens nummer av The China Post (en av Taiwans största tidningar) som vanligt placerats på mitt bord. Och jag blev glad av dagens stora nyhet - Taiwan blir nu det första landet i Asien som inför förbud mot att äta hund och katt.



Detta är bara något av allt som omfattas av en ny Animal Protection act, som även skärper straffen för exempelvis djurplågeri. En bra dag och förhoppningsvis kan Taiwans mer civiliserade syn på djurskydd följas av fler länder - det finns alltför många länder i Asien som behandlar djur på ett fruktansvärt sätt, allt från plågsam hundslakt till blodig valslakt. Taiwans nya lag kan förhoppningsvis påverka fler länder att införa civiliserade djurskyddsregler.




Middag i talmannens residens



Vi var högtidligt och formellt inbjudna till en middag i talmannens residens. Talmannen i Taiwans parlament heter Jia-Chyuan Su, och hans dotter är nygift med Robin från Floda utanför Göteborg (paret syns tv på bilden nedan tv). Så det fanns ett särskilt stort intresse från talmannen för diskussioner om Sverige och relationerna mellan Sverige och Taiwan.






Besök på Nationella Utvecklingscentret

National Development Council, NDC, är en myndighet med ansvaret för långsiktig planering och utveckling i Taiwan. Vi träffade Mr Ming-Hsin Kung som är högste tjänsteman på myndigheten. På bilden tillsammans med min riksdagskollega Michael Svensson (M) som vid detta besök tjänstgjorde som delegationsledare.

Det blev många frågor kring demografi, befolkningsutveckling, invandring, pensionssystem, välfärdsförmåner, bostadsförsörjning, energiförsörjning och statsfinanser/ekonomisk tillväxt.

En fråga vi särskilt pratade om var just förnybar energi. Vi fick en föredragning i form av en film som bland annat visade att Taiwan är världsledande på tillverkning av solceller. Samtidigt syns inget av detta i det taiwanesiska samhället, och det nämns inte heller mer än i förbigående när det gäller den framtida energiförsörjningen - trots det mycket gynnsamma och soliga klimatet. Jag frågade vad detta beror på. Svaret var att Taiwans yta är liten och att det är mycket som konkurrerar om utrymmet. Därför är inte solceller prioriterat. Jag tycker svaret var lite märkligt - inget hindrar ju att man monterar solceller på hustak eller fasader i städerna. Om man gjorde det kunde man minska kolanvändningen, vilket vore bra för såväl miljö som hälsa.




Möte med Taiwans fd försvarsminister

Det är inte varje dag man får träffa en tidigare försvarsminister, men det var precis vad vi fick vid vårt besök. Dr Andrew Nien-Dzu Yang var försvarsminister på Taiwan 2009-2013 och därefter senior advisor åt försvarsministeriet 2015-16. Idag är han chef för Chinese Council of Advanced Policy Studies, CAPS, som främst analyserar utrikespolitiska frågor som rör Taiwan, främst relationerna till Fatslandskina.

Det blev såklart en massa frågor just kring relationerna mellan Taiwan-Kina, men också kring situationen i hela regionen. Det handlar främst om att Kina vill utvidga sina intresseområden i Sydkinensiska sjön, men också om gamla territoriella konflikter mellan Kina och de mindre länderna i regionen. Vi pratade även om hotet från Nordkorea, situationen på Fillippinerna och relationerna mellan Singapore, Taiwan, Sydkorea och Japan. Dessutom berördes relationerna mellan Taiwan och USA. Ett mycket intressant möte som gav en bra helhetsbild om den politiska och militära situationen i Ostasien.




Besök i Gamla Stan i Taipei



Taipei har genom århundradena drabbats av både jordbävningar och bränder, vilket gör att det inte finns så mycket kvar av den riktigt gamla bebyggelsen. Men det finns ett område som kallas för Gamla Stan och husen i detta område är skyddade och får inte rivas. Dessa byggnader var förr bostäder för förmögna handelsmän och bankirer, man bodde på övervåningen och hade butikerna i gatuplan. Hela områden är snyggt och prydligt och det är gott om små butiker och marknader, många av dem säljer mat. Och självklart finns det även ett tempel.








Gatubilder från Taipei



Taipei är en väldigt grön stad. Många alléer och grönområden och vackra planteringar. Och det är väldigt rent och snyggt.










Presidentpalatset i Taipei



I denna fantastiskt vackra byggnad huserar Taiwans president och många av hans ministrar. 2011 var jag där för möte med






Trafik



De stora lederna runt Taipei är stundtals mycket hårt trafikerade, bland annat som här, i riktning mot den internationella flygplatsen. Och som i många länder i Asien försöker man spara utrymme genom att bygga trafiklederna i våningar på höjden. Något vi även borde kunna göra i Sverige i betydligt större utsträckning än idag.



Redan vid mitt besök i Taipei 2011 uppmärksammade jag det flitiga användandet av vespor och mopeder. Och det har nog ökat ytterligare.






Taipei by night



Lika hektisk som staden är på dagen, lika ödsliga är gatorna på natten. Jag tog en sen kvällspromenad i regnet en kväll och tog några bilder.






Chiang Kai-shek Memorial Hall



Chiang Kai-shek var Kinas ledare från 1927 till inbördeskrigets slut 1949. Efter Japans invasion av Kina 1937 ledde han det kinesiska motståndet mot den japanska ockupationsmakten och upprättade en tillfällig huvudstad för sin regering i Chongqing. I samband med USA:s och Sovjetunionens inträde i andra världskriget 1941 förenade sig Chiangs regim med de allierade och stod som en av segrarmakterna vid Japans nederlag i augusti-september 1945. I slutet av det kinesiska inbördeskriget tvingades han flytta Republiken Kinas regering till Taiwan när Kinas kommunistiska parti och dess ledare Mao Zedong tog över det kinesiska fastlandet och grundade Folkrepubliken Kina hösten 1949.

Ciang Kai-Shek har länge varit symbolen för det fria Taiwan, och setts som en nationalhjälte. Han var Taiwans president från 1950 fram till 1975. Den 5 april 1975, avled Chiang Kai-shek av hjärtproblem i sitt hem. I enlighet med hans vilja att återvända till sin hemtrakt i Fenghua på fastlandet begravdes han inte på Taiwan, utan vilar fortfarande i en marmorkista i väntan på begravning på fastlandet. Fem år efter hans död invigdes dock Chiang Kai-shek Memorial Hall i centrala Taipei som en officiell minnesplats. På det stora området runt Memorial Hall finns även museer och andra byggnader.

På senare år har dock hans hjältestatus tonats ned. Inte minst med tanke på att han ledde en ganska hårdför regim, både när han styrde över hela Kina och när han styrde Taiwan. Det finns röster som vill ta bort hans statyer och som ifrågasätter de nationella hyllningarna av hoinom. Främst är det tydligen yngre taiwaneser som efterhand ändrar synsätt. Men fortfarande finns hans statyer rikligt i landet och antalet besökare av Chiang Kai-shek Memorial Hall är stort. I min reseberättelse från 2011 finns fler bilder.






National Palace Museum



Museet i Taipei är lite unikt, eftersom det innehåller så många av de allra finaste museiföremålen från de kinesiska historien. När Chiang Kai-shek och armén flydde till Taiwan undan Maos kommunister tog man med sig ungefär 20% av samlingarna i museet i Beijing. Det gör att de finaste kinesiska skatterna i dag finns samlade i museet i Taipei, vilket självklart ogillas av regimen i Beijing. Många fastlandskineser besöker museet i Taipei och tar del av den gemensamma historien.

Bland det finaste på museet är det allra bästa kinesiska porslinet för de olika dynastierna. Tv det kanske mest kända föremålet på museet, "The Jadeite Cabbage". Detta lilla kolhuvud i jade från 1800-talet är skuret i ett enda stycke och är ofta omslagsfoto till museets broschyrer. Ovan några helt oersättliga koppar från en äldre dynasti, nedan tv en oersättlig kinesisk vas. Th nedan ett litet fantastiskt konstverk med varv efter varv av små utsmyckade ringar inuti, allt skuret i ett enda stycke.





En bild på National Palace Museum från en turistsida på nätet. Museet är så stort att det är omöjligt att fånga hela på bild på annat sätt än från luften.




Fantastiska hotel med hög servicenivå



I Taipei är hotellen många och de håller mycket hög klass. Jag gjorde ett besök på ett av de absolut lyxigaste hotellen i staden och det är något alldeles extra. Eller vad sägs om denna lobby?

Själva bodde vi inte alls så lyxigt, men på ett hotell med mycket hög klass och servicenivå. Man märker att taiwaneserna verkligen vill ge hög service och vill att besökare ska trivas. Lite kul var det att hotellets direktör var från Finland, och han tyckte uppenbarligen att det var kul med svenskt besök. Kanske var det därför det knackade på dörren strax efter incheckningen och jag erbjöds en bricka med en kanna nybryggt te?



Nedan en bild ner mot innergården från den utanpåliggande hissen. Har man anlag för svindel ska man inte bo så högt upp som jag gjorde. Jag nyttjade också hotellets tvättservice - och fick tillbaka skjortorna inplastade som om de var nyinköpta.






På väg till Kinmen Island



En av dagarna gjorde vi en dagsutflykt till Kinmen Island, en ö som tillhör Taiwan, men som ligger alldeles intill det kinesiska fastlandet. Ön har en mycket dramatisk historia, mer om detta senare.

Vi flög från Taipeis inrikesflygplats i utkanten av staden. Jag fick några hyfsade bilder över Taipei, och i fjärran syns skyskrapan 101 som reser sig över staden.





Här en bild på den mycket gröna och vackra Kinmen Island innan vi landade på öns lilla flygplats, Kinmen Airport..




Kinmen Island



Kinmen är en av flera öar alldeles nära det kinensiska fastlandet som kontrolleras och styrs av Taiwan - trots det stora avståndet. På ögruppen bor idag 129,000 invånare. Historiskt var det så att när Chang-Kai-Chek flydde till Taiwan undan Maos kommunistrebeller tog han med sig hela den kinesiska armén och flottan. Detta gjorde att Mao inte kunde följa efter, han hade helt enkelt inga krigsfartyg tillgängliga. Därmed kunde Taiwan etablera sig som självständigt område, sedermera under skydd av USA. Det märkliga är att man alltså även lyckades behålla ett antal öar nära det kinesiska fastlandet, däribland ögruppen Kinmen, där huvudön bara ligger några kilometer från Fastlandskina, och de allra minsta öarna ligger praktiskt taget inne i hamnområdet i den stora kinesiska hamnstaden Xiamen. De små Matsuöarna i norr ligger även de alldeles intill fastlandet.



I oktober 1949 blev Kinmen skådeplats för en av slutstriderna i det kinesiska inbördeskriget, då nationalisterna besegrade kommunisternas armé i slaget om Guningtou, se bilden tv ovan från krigsmuseet som idag ligger på samma plats. Utfallet ledde till att Kinmen förblev under nationalistisk (sedermera taiwanesisk) kontroll och isolerades från det kinesiska fastlandet. På grund av sin strategiska position befästes ön och fick en stor garnison med över 100.000 soldater från Taiwans armé (se bilder ovan och nedan från museet). Från de närmaste små öarna vid Kinmen ser man skyskraporna i Fastlandskina.



Under det Kalla kriget utsattes Kinmen en rad bombardemang från fastlandet. Det allvarligaste angreppet började den 23 augusti 1958, då kommunisterna avfyrade nära 500.000 bomber och granater under 44 dagar, vilket utlöste den andra krisen i Taiwansundet. Krisen bedarrade efter intervention från supermakterna, men öarna utsattes för regelbundna bombardemang under de följande tjugo åren, bland annat med "propagandabomber" som innehöll budskap och kommunistisk propaganda. Man sköt ca 970.000 ytterligare granater över Kinmen mellan 1958 och 1978.

Under bombningarna flydde många till Taiwan, medan andra gömde sig i grottor och tunnelsystem undan bomningarna. De flesta byar på Kinmen förstördes, men taiwaneserna hade befäst ön så kraftfullt att kineserna aldrig lyckades inta den. Och idag är det fortfarande en del av Taiwan. Efter att Taiwan och Folkrepubliken Kina upprättade direkt handel 2008 har Kinmen blivit en viktig knutpunkt för handeln över Taiwansundet. Till Kinmen åker många fastlandskineser för att shoppa (ögruppen har vissa skattefördelar, bland annat är handeln tullfri), eller göra turistbesök i grottorna eller museet. Här några bilder till från museet.



Kinmen är ett ytterligare bevis på den oerhört komplicerade relationen mellan Kina och Taiwan. På de små öarna i norr är det ännu märkligare, exempelvis saknas skola, varför de taiwanesiska barnen på öarna åker båt till fastlandskina och går i skolan där. Samtidigt är öarna en nagel i ögat på Fastlandskina, eftersom de gör att Taiwan i princip kontrollerar en del av Taiwan Strait, som är en av de viktigaste farlederna i Asien.




Grottorna

Under bombningarna flydde många invånare från Kinmen till Taiwan, och denna folkgrupp bor fortfarande kvar i vissa städer på södra Taiwan, medan en del har återvänt till Kinmen. De som stannade kvar under bombningarna gömde sig i grottor under ön, och dessa grottor var också bas för militären. Kinmens berggrund består av granit, väldigt lik den svenska bohusgraniten (till skillnad från den unga och aktiva berggrunden på Taiwan) och det gör att man kan bygga mycket stabila grottor. En av de mest imponerande grottorna är idag en imponerande konsertlokal, Ching Tian Hall:



Även militären använde grottor. Under belägringen kunde man exempelvis inhysa 42 militärfartyg samtidigt i den djupa underjordiska flottbasen. Genom dessa tunnlar ut till stranden och havet fick man också alla förnödenheter som ön behövde från Taiwan under belägringen.












Maestro Wu Knife Factory

Maestro Wu Knife Factory är en av de mest omtalade besöksmålen på Kinmen Island. Knivfabriken har funnits sedan 1937, men det var efter de omfattande granatbeskjutningarna som verksamheten tog fart på allvar. Man tillverkar nämligen dessa utsökta knivar av de kinesiska bombhylsorna.



Mitt bland alla bombhylsor (det finns många fler i lager) tillverkas det knivar för fullt med mycket gamla, men uppenbarligen väl fungerande pressverktyg och slipmaskiner. Vi var några som stannade kvar och tittade på hur tillverkningen gick till. Från det att den första järnbiten skars loss med en skärbrännare tills järnklumpen var förvandlad till en fin kniv tog det bara drygt 20 minuter! Mycket imponerande hantverk.





Utanför själva fabriken finns en välbesökt butik som säljer knivar och köttyxor av varierande slag. Den kniv som Mästaren tillverkat medan vi såg på signerades av honom och sedan fick vi den som gåva till delegationen.

Själv handlade jag kniv i butiken, och fick nedanstående certifikat. Känns ju bra, så man kan läsa i efterhand vad det egentligen är man har köpt. Är säkert något slags garanti också...






Staden Jinhu

Jinhu är ön Kinmens största stad. Här finns bland annat en enormt varuhus med taxfree försäljning av mörkesvaror, och ett lyxhotell i samma byggnad. Allt med fokus på kinesiska turister från fastlandet. Just nu var det dock dåligt med besökare eftersom den kinesiska regimen är lite sur på Taiwans nya regering som är mindre följsam än den gamla, och därför har man stoppat turistresorna till Kinmen.







På högra bilden ovan står Ciang Kai-shek staty i rondellen. Dessa statyer är som sagt numera något ifrågasatta i takt med att hjälteglorian fallit litet på sned. Men fortfarande står statyerna på sina platser och påminner om landets våldsamma historia.




Taiwanesisk magnolia?



Både i Taipei och på torget i Jinhu såg jag dessa spännande träd som blommade med fantastiska orange blommor på bara kvist. Träden fäller sina blad på vintern, trots att det inte är så kallt, men det påstås att de blommar året om, oavsett om trädet är grönt eller inte. Blommorna påminner ju lite om magnolior, men jag fick aldrig riktigt klart för mig vad trädet heter.




Tempel överallt...











Traditionell bebyggelse



Under krigsåren och granatbeskjutningen ödelades alla städer och byar på Kinmen utom åtta småbyar. Det gör att det är ont om äldre traditionella byggnader på ön. Vissa hus byggdes dock upp efter kriget i traditionell stil med de böjda taken. Här är en bild från ett sådant område.




Kinmen Kauliang Liquor Inc.



Kauliang Liquor Inc. är det mest välkända företaget på ön. Denna spritfabrik grundades redan under japanska ockupationen, eftersom den japanske militäre ledaren på ön ville att soldaterna skulle ha tillgång till lokal sprit av hög kvalitet.

I dag är spritfabriken privatägd och oerhört lönsam, och har fått många internationella utmärkelser. Exportinkomsterna har lyft välståndet på hela Kinman och skapar dessutom massor av arbetstillfällen. Inte minst för odling av det spannmål som man sedan tillverkar spriten av, och som odlas lokalt på ön.

Vi fick provsmaka, och spritdrycken går väl mest att jämföra med okryddad snaps eller Renat, den är inte smaksatt alls. Men säljer bra gör den uppenbarligen.




Tack för den här gången



Så var det dags att lämna Kinmen, och dagen efter även Taiwan. Jag utesluter inte att jag återvänder en dag som vanlig turist. Taiwan satsar just nu stort på turism från Europa och man har mycket att erbjuda, allt från vackra nationalparker till storstadsliv med god mat och kultur och soliga stränder. En kombinationsresa till Taiwan och Kina ger en bra bild av denna del av Asien och är också en intressant lektion i modern historia och politik.