Blogg april 2017

Jag bloggar nu även på Borås Tidning

2017-04-30



I dag drar Borås Tidning igång sin valbevakning, man har räknat ut att det idag är 500 dagar kvar till valet 2018. En av BT:s satsningar är att erbjuda ledande politiker möjlighet att blogga på BT:s websida. Jag har antagit erbjudandet och är en av två moderater som tackat ja (den andra är moderaternas kommunalråd i Borås, Annette Carlsson).

Jag tycker detta är ett mycket bra och modernt initiativ av Borås Tidning. Ett problem är dock att bloggarna hos Borås Tidning ( i vart fall initialt) bara verkar kunna nås av BT:s prenumeranter, sidan är låst. Men den som följer mig här på hemsidan kommer inte att missa något, jag kommer i allt väsentligt att skriva om samma saker på bloggen hos BT som jag gör här (möjligen lite mer begränsat i BT). Min hemsida kommer alltid att vara det centrala i min politiska kommunikation. Men vem tackar nej till ännu en arena för politisk kommunikation? Inte jag!

Här är mitt första inlägg, som alltså är detsamma som det jag skrev om här igår om moderaternas budgetförslag som rör skattesänkningar på pensioner och för pensionärer som arbetar:







Valborgshälsning med foton från min arbetsplats

2017-04-30

Jag önskar alla mina bloggläsare en trevlig Valborgshelg med lite riksdagsbilder som jag tog under veckan som gick. Efter snart 11 år i riksdagen behöver man påminna sig själv ibland om att man kanske har Sveriges vackraste arbetsplats.



Först en bild på Riksdagshuset och på andra sidan vattnet det orangerosa huset Rosenbad som är den centrala regeringsbyggnaden och statsministerns kontor. Riksbron över Stockholms Ström binder ihop Helgeandsholmen med Drottninggatan och Norrmalm. Lite längre åt höger på högra bilden skymtar statsministerns bostad, Sagerska huset. Det är den lägsta ljusa byggnaden.



Utsikt från Helgeandsholmen (där Riksdagshuset ligger) mot Stockholms Stadshus. På högra bilden syns Slottet (under renovering). Till höger om om presseningarna skymtar Moderaternas hus på Mynttorget där vi har vårt partikansli och där jag har mitt arbetsrum. Längst till höger syns Ledamotshuset där många ledamöter har sina arbetsrum och vissa även sina övernattningsrum.



Stallbron går över Stallkanalen, från Helgeandsholmen till Mynttorget och Gamla Stan. Under bron går "Rännarbanan" som förbinder Gamla Stans olika hus genom underjordiska gångar så vi slipper gå ut när vi ska till Riksdagens Kammare och utskottsrummen. Här är det full fart när alla ledamöter ska ta sig till voteringarna, därav namnet "Rännarbanan".



Här syns Riksbron, bron mellan Helgeandsholmen och Drottningsgatan. Till höger Det Gamla Riksdagshuset där jag under åren 2006-2010 hade mitt arbetsrum högst upp i den fyrkantiga högsta delen mitt på huset. Personligen tycker jag detta hus är ett av Stockholms vackraste.




Moderaterna vill fortsätta sänka skatten på pension och lön till äldre

2017-04-29

I dag berättade moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson i Ekot om moderaternas förslag som rör våra äldre. Det handlar dels om fortsatt skattesänkning för pensionärer, dels starkare incitament för äldre att jobba vidare och för arbetsgivare att anställa äldre. Totalt avsätter vi nära 4 miljarder i vår budgetmotion till detta.

Konkret betyder förslagen att vi sänker skatten för pensionärer så att pensioner upp till knappt 170.000 kronor per år inte beskattas högre än arbetsinkomster. Nära 1.5 miljoner pensionärer får därmed sänkt skatt. Det är sjätte gången vi moderater genomför (eller i detta fall föreslår), en skattesänkning för pensionärer.

Samtidigt vet vi att pensioner i längden bara kan garanteras genom arbete. Att fler äldre uppmuntras, och tillåts, jobba högre upp i åldrarna är därför alldeles nödvändigt. Vi kombinerar därför skattesänkningen för dem som redan har gått i pension, med förstärkning av ekonomin för dem som tvärtom fortsätter jobba. Det förstärkta jobbskatteavdraget som nu gäller från det år man fyller 65, flyttar vi ner ett år, till 64. Man ska alltså i god tid innan man överväger pension få ett tydligt incitament att fortsätta arbeta. Vi tar också bort den särskilda löneskatt som regeringen återinförde, och gör det därmed billigare att anställa de äldre som vill fortsätta arbeta. På detta sätt stimulerar vi arbetsgivare att behålla sina seniora medarbetare och dra nytta av deras kompetens. Det blir också mer intressant att trappa ned sitt arbete stegvis i stället för att gå från 100% arbete till 100% pension över en natt.

På längre sikt kräver goda pensioner naturligtvis också att vi efterhand höjer pensionsåldern i takt med att vi lever allt längre. Där driver vi nu på i pensionsgruppen, och förhoppningsvis ska det leda till en bred överenskommelse som håller under lång tid oavsett valresultat. Man måste också ha rätt att jobba längre än idag utan att bli uppsagd av åldersskäl. Det är viktigt för Sverige.

Slutligen en historisk tillbakablick från ett blogginlägg i mars 2014 som beskriver hur skattesänkningarna gynnade såväl pensionärer som läntagare. Och som visar hur liten skillnaden i beskattning var när Alliansen förlorade regeringsmakten 2014. Det handlade vid en inkomst på 15.800 kronor om en årlig skillnad på ca 4.000 kronor i skatt. Nu vill vi alltså avskaffa den sista skillnaden för alla pensionärer med pensioner upp till drygt 14.000 kronor i månaden.

Skattebetalarna visar hur pensionärernas skatt har minskat

2014-03-18

Förra veckan presenterade organisationen Skattebetalarna en rapport som kritiserade skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Men när man läser rapporten blir bilden egentligen ganska positiv. Bland annat visar man tydligt hur skatterna förändrats för en löntagare respektive pensionär sedan 2006. Skattebetalarna har här valt att räkna på en inkomst av lön/pension på 15.800 kronor per månad. Figuren visar då att pensionärerna fått en kraftig skattesänkning sedan 2006, även om skattesänkningen för löntagaren är större. Av figuren kan man också se att skillnaden mellan beskattning av lön och pension var större fram till 2010. Alliansens vallöfte att minska skillnaden under denna mandatperiod är med andra ord uppfyllt.



Av denna figur i samma rapport framgår att pensionären fått en samlad skattesänkning på 50.000 sedan 2006. Alltså 50.000 kronor rakt i handen! Denna skattesänkning har med marginal kompenserat för att bromsen i pensionssystemet slagit till vissa år. Totalt sett har pensionärernas köpkraft ökat sedan 2006.

Att löntagarna fått en större skattesänkning kan möjligen uppfattas som orättvist, men det innebär inte att pensionärerna fått det sämre!

Alliansen ser inget självändamål i att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare. Men för oss har det viktigaste varit att sänka skatten för löntagarna för skapa förutsättningar för fler arbetade timmar och fler människor i arbete. Detta är nämligen i sin tur helt avgörande för framtidens pensioner!




Min reseberättelse från besöket i Taiwan

2017-04-28





Nu har jag gjort klar hela reseberättelsen från besöket i Taiwan för några veckor sedan.

Läs hela reseberättelsen här.





Märklig inledning på årens Fotbollsallsvenska

2017-04-28



Årets Allsvenska har börjat väldigt märkligt. Alla slår alla och tabellen är oerhört jämn, mellan plats två och tio skiljer det bara två poäng. Elfsborgs insatser så här långt spretar ordentligt. Stora stabila segrar har blandats med oväntade förluster. Men trots detta är man i den jämna serien inte långt efter toppen efter fem omgångar. Och har gjort flest mål av alla lag.




Regeringens populism skadar både samhällsekonomi och människor

2017-04-27

Socialdemokraterna lovade före valet 2014 att Fas 3 skulle avskaffas vid ett maktskifte, och att åtgärden skulle ersättas med ”riktiga jobb”. Vi var många som ifrågasatte det lättvindiga löftet, eftersom det helt enkelt var totalt orealistiskt. Och nu har vi facit - det var exakt så.



I dag har SVT denna "nyhet" om att avvecklingen av Fas 3 allt mer börjar likna ett totalt misslyckande (klicka på bilden för att läsa artikeln). Regeringen har helt enkelt inget annat att erbjuda i stället. De långtidsarbetslösa lämnas sysslolösa hemma, precis som det ofta såg ut innan Alliansen tillträdde 2006. Vi vet till och med att många långtidsarbetslösa som tidigare funnits i sociala företag eller i bra aktiviteter nu tvingats sluta och återgå till sysslolöshet.

Och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) skyller alltihop på Arbetsförmedlingen!

På grund av populism och tidigare högt tonläge i debatten var regeringen helt enkelt tvungna att avskaffa Fas 3, trots att det inte finns något att erbjuda i stället. Det är lika dumt som att man samtidigt som sjukskrivningarna ökar avskaffar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen - trots att man vet att det kommer att låsa fast många i onödigt långa sjukskrivningar. Men även detta var man tvungna att göra oavsett följderna, eftersom man haft ett extremt högt tonläge i debatten ända sedan Alliansen beslutade om sjukförsäkringsreformen.

Besluten att avskaffa Fas 3 och att ta bort bortre gränsen i sjukförsäkringen har gjorts mot bättre vetande och i strid med forskning och expertråd. Det är två populistiska och ogenomtänkta beslut som bygger på ren politisk populism. Regeringen visste såklart även att man riskerade att skada såväl den enskilde långtidsarbetslöse/sjukskrivne som samhällsekonomin. Men man gjorde det ändå. En sådan regering bör inte få väljarnas förtroende i nästa val.




Höghastighetståg omodernt redan innan det är färdigbyggt?

2017-04-26

Argumenten mot höghastighetståg är främst att Sverige är alldeles för glesbefolkat för att kunna bära de enorma kostnaderna, men också att det är väldigt riskabelt att satsa på en mycket dyr teknik som riskerar att vara omodern redan när banorna är färdigbyggda.



I dag finns denna artikel i Veckans Affärer som har fokus på det senare. En elektrifiering av våra vägar skulle enligt artikeln ge betydligt större samhällsnytta till mycket lägre kostnad.




Den feministiska regeringen går från klarhet till klarhet

2017-04-25



Regeringen får kritik från alla håll, inklusive Aftonbladet, för sin vägran att tala om hur man röstade angående Sudiarabiens plats i FN:s Kvinnokommission. Att välja in det land vars lagstiftning kanske ligger allra närmast det IS förespråkar känns, precis som någon skrev, som att anställa en pyroman som brandman. I Saudiarabien är kvinnors rättigheten extremt kringskurna. Ett sådant land har helt enkelt inte något att göra i en organisation som verkar för kvinnors rättigheter. Om den svenska regeringen stött detta är det en skandal av stora mått. Men mycket passande var det en "sluten omröstning" som regeringen gömmer sig bakom för att slippa berätta. För min del tolkar jag det som att man sannolikt röstat ja. I annat fall kunde man i vart fall antyda att man inte var helt förtjusta i omröstningens resultat. Det är knappast förbjudet. Men troligen röstade man som sagt ja. Det är inte utan att man funderar på om det var en avbetalning för stödet till Sveriges plats i FN:s Säkerhetsråd?

Regeringens feministiska politik går från klarhet till klarhet...vi minns ju även dessa bilder från besöket i Iran:






Allt fler inser att vi behöver någon form av tiggeriförbud

2017-04-24

Jag blev ärligt talat en smula förvånad idag när jag hörde att regeringens tidigare samordnare mot tiggeri, Martin Valfridsson, plötsligt svängt i frågan om tiggeriförbud och i Studio Ett idag förespråkar att man utreder ett sådant. Valfridsson vill se ett nationellt förbud, där tiggande kriminaliseras. Motiveringen är att "om man förbjuder tiggeriet så kommer de inte längre hit för att tigga. Då kan man arbeta mer långsiktigt mot fattigdomen" säger han.

Martin Valfridsson var tidigare statssekreterare hos justitieminister Beatrice Ask (M) under Alliansregeringens tid, och har varit inbjuden till flera seminarier och interna moderata möten för att diskutera saken efter valet 2014. Vi är många som lyssnat på honom när han beskrivit tiggeriets baksida och hur tiggare utnyttjas, något som många i media och politiken fram tills nyligen vägrat att inse. Men vi är också en del moderater som ifrågasatt hans tidigare motstånd mot tiggeriförbud.

Jag har ända sedan mitt besök i Rumänien i oktober 2013 upprepade gånger väckt frågan om att överväga ett tiggeriförbud och också motionerat i riksdagen om att man i vart fall borde utreda fördelar och nackdelar med lokala eller nationella tiggeriförbud. (Denna riksdagsmotion hösten 2014). Jag hade också med tiggerifrågan bland mina personliga vallöften i valet 2014. I början när jag lyfte denna fråga fick jag intern kritik från en hel del moderata kolleger och även från vissa personer i dåvarande ledningen i partiet. Uppenbarligen hade många gått på argumentationen att "man inte kan förbjuda fattigdom". Det kan man såklart inte. Men man kan faktiskt förbjuda tiggeri!

Den 18 april 2015 citerades jag i Borås Tidning med anledning av ett blogginlägg rörande tiggeriförbud:



I maj 2015 skrev jag och ett antal moderata riksdagsledamoter ett debattinlägg i Expressen med rubriken Dags att överväga ett förbud mot tiggeri".

Vi ställde dock upp på den moderata kompromissen senare under året om att förespråka möjligheten till kommunala tiggeriförbud, där varje kommun kunde agera efter vad man tyckte var lämpligt. Det kändes som en rimlig kompromiss. Dessutom innehöll det moderata förslaget hårdare tag mot illegala bosättningar på annans mark. Denna nya moderata linje fastslogs också av den moderata partistämman i oktober 2015.

I mars 2016 enades oppositionen i riksdagen om att kräva att regeringen skulle återkomma med tydligare regler kring avhysning av illegala bosättningar. S, V och MP röstade emot, men oppositionen vann ändå omröstningen.

Jag tycker det moderata kompromissförslaget är hyfsat bra, men är den förste att välkomna Valfridssons omsvängning i frågan. Jag tycker definitivt att vi borde utreda ett nationellt tiggeriförbud, i enlighet med förslaget i min riksdagsmotion från 2014.

Den som vill läsa mer om mitt engagemang i tiggerifrågan hittar alla blogginlägg om detta samlade på denna sida.




Inviterad till Talmannens vårmiddag

2017-04-21

I går deltog jag vid Talmannens årliga vårmiddag. Det är en tradition, där en mindre del av riksdagsledamöterna träffar kända och mindre kända representanter från olika delar av samhället över en middag i Riksdagshusets Sammanbindningsbana. Det var första gången jag blivit inviterad till detta, så det kändes smickrande.



Själv hade jag nöjet att placeras vid samma bord som Miia Kivipelto, professor i geriatrik på Karolinska, Julia Lööf Ekström, student från Södertörns högskola samt Christian Karlsson, förbundsordförande för KDU, kristdemokraternas ungdomsförbund.

Bland gästerna fanns även statsminister Stefan Löven, riksdagsdirektör Kathrin Flossing, Sacos ordförande Göran Arrius, sångerskan Sanna Nielsen, flera partiledare och en del namnkunniga journalister. Det blev många intressanta samtal och mingel under kvällen.



Efter middagen blev det kaffe och dessert nere i Bankhallen där vi underhölls av Arméns musikkår.




Högkonjunkturen döljer stora underliggande arbetslöshetsproblem

2017-04-19



Gårdagens debatt om vårdbudgeten riktade starkt fokus på läget på den svenska arbetsmarknaden. Att fler får jobb i en mycket stark global högkonjunktur är inte konstigare än att många i Sverige förlorade jobbet under den djupa globala finanskrisen. Motsatsen hade varit betydligt märkligare. Och att fler unga kommer i arbete är lika naturligt, vilket förstärks av att ungdomskullarna idag är oerhört mycket mindre än under krisåren. Den höga sysselsättningsgraden som steg kraftigt under Alliansens regeringstid fram tills finanskrisen slog till är nu tillbaka på samma höga nivåer. Sverige har också sedan ett antal år haft mycket låg arbetslöshet bland dem som är etablerade på arbetsmarknaden. Idag är det bara 3% av de svenskfödda som är arbetslösa, vilket i praktiken innebär full sysselsättning.

Men högkonjunkturen döljer problemen som finns under ytan. Och det är hur vi hanterar dessa problem som kommer att avgöra framtiden för vårt land, både vad gäller statsfinanser och resurser till välfärden. Regeringen visar oerhört litet intresse för de underliggande problemen. 20% av de utrikesfödda är helt arbetslösa (dvs arbetar inte ens en timme i veckan). Och då är inte ens det stora antalet nyanlända från 2015-16 medräknade - de ingår ännu inte i arbetskraften. Om man i stället räknar hur stor andel nyanlända som är i egen försörjning genom arbete är siffrorna än mer alarmerande. Då är vi nere på siffror kring 50-60% även efter väldigt många år i Sverige. Det stora gapet i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda är ett enormt stort samhällsproblem.

I februari 2017 var arbetslösheten enligt SCB 7,4%. Säsongsrensat låg den på 6,9%. Det är faktiskt en hög siffra mitt i brinnande högkonjunktur. Och då ska man veta att regeringens politik har flyttat bort en del arbetslösa från arbetskraften, motsvarande ca 0,5% (personer som helt enkelt flyttats till andra kolumner i statistiken). Om dessa arbetslösa funnits kvar i arbetskraften skulle arbetslösheten varit ännu högre. Om man jämför med läget i september 2008, i slutet av högkonjunkturen, var arbetslösheten då betydligt lägre, 5,9%. Och då hade vi inte heller hundratusentals nyanlända och deras anhöriga som stod utanför statistiken och också behöver hitta ett arbete.

Man kan också konstatera att regeringen med all sannolikhet inte kommer att nå sitt utlovade arbetslöshetsmål. Man lovade ju att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Men just nu går utvecklingen åt fel håll. Den vänstra figuren nedan visar Sveriges arbetslöshet (gul stapel) jämfört med de 15 bästa länderna i EU. Regeringen har alltså lovat att Sverige ska vara bäst 2020, men 2014 låg vi på en 14:e plats, 2016 hade vi backat till en 15:e. Gapet till bästa land har dessutom ökat sedan 2015 och ingen seriös bedömare tror att Sverige kommer att vara bäst år 2020.


Man kan också konstatera att det inte finns något politiskt beslut från dagens regering som kunnat bidra till att fler kommit i arbete sedan valet 2014. Faktum är att de flesta tunga bedömare - Konjunkturinstitutet, Ekonomistyrningsverket och Finanspolitiska Rådet alla säger (se några citat ovan) att regeringens politik kommer att ha marginell betydelse för arbetslösheten, eller att de effekter som finns rent av är negativa. Arbetslösheten sjunker med andra ord trots regeringens politik, inte tack vare den. Högkonjunkturen och de extremt låga räntorna döljer regeringens obefintliga politik för fler människor i arbete. Och detta trots att arbetslösheten ligger på en hög nivå för att vara mitt i en högkonjunktur. I regeringens vårbudget skriver man nu dessutom upp prognosen för arbetslösheten för 2017. Detta gör man alltså mitt i en högkonjunktur. Det säger en del.

I dag har Sverige nära 400.000 arbetslösa. Till detta kommer hundratusentals nyanlända och deras anhöriga som inom ett par år kommer att tillföras den officiella arbetskraften och därmed öka arbetslösheten om vi inte gör något kraftfullt för att hantera situationen. Moderaterna och Alliansen inser att detta är ett stort och allvarligt hot mot Sveriges ekonomi och välfärd. Men regeringen sover under högkonjunkturens behagliga täcke och vill inte se problemen. För den genomsnittlige svensken är det kanske också svårt att se problemen när man själv och ens grannar och vänner oftast har jobb. Det är i utanförskapsområdena i våra förorter arbetslösheten är extremt hög, och detta märks kanske inte så mycket utanför dessa områden. Men de samhällsekonomiska kostnaderna får vi alla bära, liksom sociala problem, radikalisering och ibland även kriminalitet som det djupa utanförskapet kan föra med sig.

Med en bättre politik skulle vi kunna använda högkonjunkturen för att pressa tillbaka arbetslösheten mycket mera och rusta oss för nästa lågkonjunktur. Men också för att minska den stora skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda (moderaternas mål är att halvera denna skillnad till att börja med, och vi lägger skarpa förslag för att nå dit). Just nu försitter Sverige alla sina chanser och skjuter problemen på framtiden.




Jag har definitivt inte tystnat

2017-04-19

I dag har jag detta korta svar i Borås tidning som replik på nedanstående anonyma påhopp på lördagens debattsida. Märkligt att mina politiska motståndare så ofta är anonyma. Vågar man inte stå offentligt för sina åsikter?





Jag kan också berätta att jag nu även tillskrivit Aftonbladets chefredaktör och begärt en rättelse och en ursäkt för deras falska beskyllning på ledarsidan.




Reseberättelse och rapport från EU-konferensen på Malta

2017-04-17



Nu har jag gjort klart min reseberättelse, inklusive rapport från själva konferensen på Malta den 6-7 april. Det blir, kanske inte oväntat, en del kritik mot en del av de klimatpolitiska budskapen på konferensen. Men också en del positivt om en mer nyanserad EU-diskussion om klimatfrågorna, som kändes mindre dogmatisk än den debatt vi är vana vid från Sverige.

Lite fina bilder från Valletta finns såklart också med. En mycket vacker stad och ö, väl värd ett besök!

Läs hela reseberättelsen och rapporten här





En sorgens dag för Turkiet

2017-04-16

Den turkiska folkomröstningen om att i praktiken avskaffa demokratin och göra president Erdogan till diktator var redan från början en demokratisk fars. Erdogan och hans parti har ju fängslat ett flertal av sina politiska motståndare, stängt ned regimkritiska medier och dessutom stängt ned eller begränsat tillgången till sociala medier. Dessutom har Erdogan och hans parti fått i stort sett allt utrymme i media under valkampanjen. Utöver detta rapporteras misstänkt valfusk, vi får väl se i morgon när valobservatörerna från Osse håller sin sedvanliga presskonferens hur man ser på detta.

Trots att allt var riggat för en storseger för Erdogan verkar slutresultatet bli extremt jämnt. Runt 51% ja och 49% nej. I de tre största städerna vann nej-sidan, samma sak i de modernare och europeiskt sinnade västliga delarna av landet samt i turistområdena på sydkusten och i de kurdiska delarna i öster (röd färg på kartan ovan). Det verkar som om lågutbildade turkar i de inre och norra delarna av landet avgjort valet till Erdogans fördel (blå områden på kartan). Det verkar enligt media också som om unga turkar i större utsträckning röstat nej och de äldre ja.

I Sverige var valdeltagandet från de röstberättigade turkarna mycket litet. Endast drygt 3.600 personer i Sverige röstade, men det måste finnas betydligt fler röstberättigade i Sverige. 55% av de som röstade i Sverige röstade nej. Det var trots allt ett litet ljus i mörkret. Men att det finns 1,653 turkar i Sverige som röstade ja till diktatur är samtidigt skrämmande.

Vad effekterna blir för Turkiet och Europa återstår att se. För egen del tror jag det är klokt om EU redan nu förbereder sig på att hantera nya flyktingströmmar från Turkiet. Dels givetvis alla de flyktingar från Syrien mfl länder som Erdogan så cyniskt hotat med att "skicka till Europa". Men jag tror också det bara är en tidsfråga innan oppositionella och andra turkar flyr Turkiet, undan godtyckligt fängslande, diktatur och avskaffad demokrati. Kanske i en förlängning även en kraftig islamisering av Turkiet, helt i strid med den store landsfadern Atatürks kloka linje om en demokratisk sekulär stat.

Vad gäller Turkiets närmande till EU tror jag vi nu för överskådlig tid kan avföra Turkiet från dessa tankar. Efter Erdogans hårda utfall mot Europa, där han till och med jämfört Tysklands förbundskansler med Hitler och hånat den Nederländska regeringen så tror jag intresset från EU att tala med Turkiet är ytterst begränsat. För egen del sörjer jag inte över det, jag har tidigare framfört min kritik mot tankarna på att ta in Turkiet i EU. Jag tror att Turkiet är alldeles för långt från europeiska värderingar för att kunna platsa i EU.

Vad följderna blir för Nato återstår också att se. Blir Turkiet ens kvar i Nato? Vill övriga Natoländer ställa upp för Turkiet i en krissituation efter Erdogans utfall mot de europeiska demokratierna? Och vill Erdogan stanna kvar i Nato? Personligen har jag i grunden varit positiv till ett svenskt Natomedlemskap, men nu väcks många frågor.

Nu nu dras rullgardinen ned för Turkiet. Adjö demokrati, frihet, sekulär stat och EU-närmande. Och troligen adjö till väldigt mycket av den europeiska turismen. För vem vill turista i ett land vars ledare uttalat så hätska angrepp mot Europa och europeer? Jag skulle aldrig själv vilja åka till Turkiet igen överhuvudtaget, och jag tror många känner likadant. Jag tror att Grekland nu kommer att ta tillbaka den turism som Turkiet tog från Grekland under den djupa grekiska ekonomiska krisen. Jag tror också att unga välutbildade turkar kommer att försöka lämna Turkiet för en bättre framtid i Europa. Det kommer att medföra en "braindrain" för den turkiska staten som slår mot tillväxt och utveckling. Jag känner starkt för alla de modiga turkar som röstade nej idag, de går en dyster framtid till mötes. En mörk dag för Europa och Turkiet.




Taiwan inför förbud mot att äta hund och katt

2017-04-12

I kväll när jag kom tillbaka till mitt hotellrum hade dagens nummer av The China Post (en av Taiwans största tidningar) som vanligt placerats på mitt bord. Och jag blev glad av dagens stora nyhet - Taiwan blir nu det första landet i Asien som inför förbud mot att äta hund och katt.



Detta är bara något av allt som omfattas av en ny Animal Protection act, som även skärper straffen för exempelvis djurplågeri. En bra dag och förhoppningsvis kan Taiwans mer civiliserade syn på djurskydd följas av fler länder - det finns alltför många länder i Asien som behandlar djur på ett fruktansvärt sätt, allt från plågsam hundslakt till blodig valslakt. Taiwans nya lag kan förhoppningsvis påverka fler länder att införa civiliserade djurskyddsregler.




Hektiska dagar i Taiwan

2017-04-12

De senaste tre dagarnas har varit hektiska. Vi har hunnit med ett antal möten på hög nivå i Taiwan. Exempelvis dessa:



Ovan till vänster en bild från vårt möte med Taiwan Power Company där vi diskuterade Taiwans energipolitik med företagsledningen. Till höger en bild från vårt möte med högste tjänstemannen på utbildningsdepartementets enhet för internationella studier (kvinnan i vitt i mitten).



Ovan tv står jag tillsammans med Dr. Chang Hsiao-Yueh, Minister of the Mainland Affairs, efter vårt möte om relationerna mellan Taiwan och fastlandskina. Att få tillfälle att tala med en minister i en hel timme är inte alla förunnat. Till höger en bild från den middag vi var inbjudna till i går kväll av talmannen i Taiwans parlament, Jia-Chyuan Su (längst till vänster).



Bilden tv ovan är tagen efter vår lunch på utrikesdepartementet, dit vi var inbjudna av Dr Chih-Chung Wu, Deputy minister of foreign affairs (ungefär motsvarande statssekreteraren på utrikesdepartementet). Högra bilden är från vårt möte med landets högste polischef (näst längst till höger).

Vi har även träffat fler intressanta människor dessa första tre dagar, bland annat representanter för Svenska Handelskammaren och Business Sweden. Utförligare rapport från våra möten kommer jag att ställa samman i lugn och ro när jag kommer hem. Det har varit mycket öppna och intressanta samtal.

I morgon ska vi besöka ön Kinmen, en taiwanesisk ö bara 1,5 kilometer från det kinesiska fastlandet, som är av stor säkerhetspolitisk betydelse. På fredag väntar bland annat möte med försvarpolitiskt tema innan vi reser hemåt för att fira påsk.




Sanningen är inte alltid den man läser i media...

2017-04-11

I fredags förra veckan befann jag mig på EU-konferens på Malta. Plötsligt kom ett SMS från TT:s nyhetsbevakning som berättade om terrordådet i Stockholm. Från dess var mitt fokus helt på vad som hände i Stockholm, och den sista delen av konferensen kom i andra hand. Både under konferensen och resan hem samma kväll sökte jag all information jag kunde i tidningar och på webbsändningar i telefonen. Väl hemma sent fredag kväll följde jag som så många andra nyhetsflödet i såväl TV-kanalerna som i radion och på nätet, och detta även under lördagen. Uppgifterna om vad som hänt varierade och informationsflödet var enormt.

Vid ett tillfälle intervjuades någon om känslorna för det som hänt. Det var något om oron för att dådet skulle skapa motsättningar mellan olika grupper, och bland annat nämndes kristendomens kärleksbudskap om att alla kan förlåtas och att ett terrordåd inte får följas av hat.

Under lördagen skrev jag ett inlägg på bloggen om det som hänt. Jag fick flera upprörda mail med reaktioner mot dem som försökte relativisera och nyansera det som hänt. Flera menade att det inte gick att göra något annat än att kraftfullt fördöma gärningsmannen utan förmildrande omständigheter. Jag höll med om detta och kände därför att det behövdes ytterligare ett twitterinlägg, som slutligen blev två. Min avsikt med dessa var att tydligt markera att jag inte ställde upp på att relativisera, nyansera eller förminska det som hänt. Jag ville vara tydlig med att jag som människa faktiskt bara kände avsky mot terroristen som uppenbarligen kallblodigt och medvetet dödat flera människor.

När jag skrev mina två tweets nedan kom jag att tänka på det jag hört tidigare om kristendomens kärleksbudskap, och ville markera att det ändå faktiskt finns gränser för förlåtelse. Därför inledde jag tweeten med några ord om detta. Det var alltså inte ett citat och det var bara som bakgrund till huvudbudskapet som var min egen åsikt i frågan. Så här blev det:





Jag kan medge att jag reagerade starkt. Detta var bara en vecka efter den hemska bussolyckan som drabbade vår kommun. Och så följde detta terrordåd. Men jag skäms inte för det jag skrev.

Men sedan vevade vänstern igång! Det visade sig att samma dag hade det förekommit en bild på sociala medier (jag fick den sedan även skickad som kommentar till min tweet) där det påstods att en präst sagt i en TV-intervju att man skulle förlåta terroristen. Sedermera dementerade Svenska Kyrkan detta. Bilden var uppenbarligen försedd med ett falskt citat.

Och nu började beskyllningarna mot mig, att det var den bilden jag citerat i min tweet. Egentligen en ganska fånig beskyllning - hade jag velat sprida den bilden hade jag såklart retweetat den som den var. Jag retweetar väldigt ofta andras tweet. Men när jag skrev mina tweet hade jag inte ens sett denna bild. Vet faktiskt inte ens om den var utlagd på Twitter när jag skrev min text. Jag såg inte heller det TV-inslag som åberopas i den aktuella bilden.

Mitt "brott" enligt ett stort antal otrevliga vänsterdebattörer är att jag inte angivit exakt var och när jag hörde kommentaren om kristendomens kärleksbudskap. För mig var det ju en helt oviktig sak, när jag hörde det som sades hade jag ingen tanke på att twittra om det. Och jag vet faktiskt inte var jag hörde detta, eller vilken tidpunkt, det medger jag gärna. Är ganska säker på att det var i någon TV-kanal, men det var något jag hörde i förbigående. Kan även varit på någon webb-sändning på nätet. I sak tycker jag inte heller det är viktigt var och när detta sades, det kristna kärleksbudskapet är väl känt och i exempelvis denna artikel på kultursidan i Svenska Dagbladet igår framförs precis samma synpunkter som de jag hörde och nämnde i min tweet.

Nu har alltså vänsterdebattörer helt grundlöst beskyllt mig för att ljuga och sprida osanningar om Svenska Kyrkan samt att citera den förfalskade bilden och därmed angripa en präst! Allt detta är helt gripet ur luften. Jag kan såklart i efterhand beklaga att jag lite slarvigt skrev att det var "någon från kyrkan". Jag menade det inte bokstavligt, utan syftade på att det var en person med uppenbar teologisk kunskap som åberopade det kristna kärleksbudskapet. Det var lite långt att skriva på 140 tecken och då blev det "kyrkan". Det betydde dock inte att jag pekade ut just Svenska Kyrkan, kunde varit vilken kristen kyrka som helst.

Det hat jag upplevt från vänstern på Twitter har gjort att jag nog blockerat ett 20-tal personer. Det hör inte till vanligheterna. Och i dag hänger alltså Aftonbladets krönikör Ehsan Fadakar ut mig i en krönika där han upprepar att jag ljuger, jämställer det med att sprida det förfalskade citatet, och påstår att jag angriper både en präst och Svenska Kyrkan. Detta är alltså helt gripet ur luften och han har inte ens kontaktat mig (!) för att få höra om jag syftade på den omtalade bilden eller inte. Sammanfattningsvis har inget av det som sägs i Aftonbladet någon som helst koppling till sanningen utan är helt fria fantasier.




Denna vecka besöker jag Taiwan

2017-04-10



I natt svensk tid kom jag fram till Taiwan för fem dagars studiebesök. Vi är en liten grupp på sex riksdagsledamöter från Moderaterna och Miljöpartiet som deltar i resan. Ovan två bilder från inflygningen till Taipei. Vi har tur med vädret - det har blåst en del de senaste dagarna och det gör att luften är klar och sikten god.

I dag har vi bland annat träffat den svenske representanten på Business Sweden och därefter fem professorer från olika universitet för att prata utbildningsfrågor.

Senare under veckan kommer dels den slutliga reseberättelsen från EU-konferensen på Malta och en utförlig reseberättelse från besöket på Taiwan.




Det var bara en tidsfråga innan ondskan även skulle nå Sverige

2017-04-07

Jag fick sms om dagens terrordåd i Stockholm mitt under en föredragning på EU-konferensen på Malta, och har sedan följt händelseförloppet via media och även haft kontakt med riksdagens säkerhetstjänst och moderaternas gruppledning i riksdagen. Är nu på väg hem till Sverige igen och sitter i loungen på flygplatsen i Frankfurt och läser om händelserna mitt i Stockholm där jag går nästan dagligen under veckorna. Det hela känns exakt så overkligt som det måste göra för alla andra. Och precis nu nås jag av beskedet via TT att 15 personer är skadade, varav nio allvarligt, samt att hittills fyra personer avlidit.

Jag tänker inte spekulera i vare sig gärningsman eller motiv, men självklart har man sina misstankar med tanke på tillvägagångssättet. Det är uppenbart att det sjuka extrema våldet och ondskan nu även nått Sverige. Och det är nog egentligen få som är förvånade. Det finns väldigt mycket mer att säga om detta, men det sparar jag tills jag kommit hem och kunnat ta del av mer av informationen kring det som hänt. Men Sverige kommer knappast att bli sig likt igen efter detta terrordåd. Det kommer att påverka politiken och samhället mycket mer än jag tror de flesta inser.

Jag känner en stor ilska, ja faktiskt ett iskallt hat, mot den eller de gärningsmän som på detta sätt medvetet dödat och skadat andra människor, oavsett vad orsaken var. Men allra mest känner jag en stor sorg. Bara en knapp vecka efter den hemska bussolyckan händer detta. Fler familjer mister sina kära, fler tvingas uppleva det fasansfulla.

Trösten idag är alla människor i Stockholm som ställt upp för varandra på en massa olika sätt. Det visar att civilisationen trots allt är starkare än ondskan och terrorn. Ett tydligt och viktigt budskap till alla sjuka och onda galningar i vår värld.




Inte oväntat - minskat förtroende för SVT och Sveriges Radio

2017-04-07

I går kunde man läsa på SVT:s TextTV (!) att förtroendet för just SVT minskat kraftigt det senaste året. Samma sak gäller förtroendet för Sveriges Radio. Jag har tidigare visat på bloggen att även om SVT/SR ("Public Service") visserligen legat högt i förtroende jämfört med övriga medier, så har förtroendet sakta minskat under flera år. Och nu kommer alltså plötsligt ett betydligt större fall i förtroende.

Jag är inte förvånad, inte alls. Jag har själv deklarerat att mitt eget förtroende för exempelvis SVT är mycket litet, och jag har extremt goda skäl för det. Några skäl är den tydliga vänstervridningen, den tydliga agendan att låta personer på vänsterkanten få störst utrymme i debatten och den märkliga "slumpen" att intervjuer med "vanliga människor på gatan" så ofta i efterhand visar sig vara intervjuer med aktivister och politiker på vänsterkanten. I längden slår detta stenhårt mot SVT:s förtroende, och det är detta vi nu ser. Det konstiga är att 60% fortfarande har förtroende för SVT.

Jag ser som en av mina viktigaste uppgifter i Public Service-kommittén är att stärka upp granskningsmyndigheten och ge den muskler att även utfärda sanktioner vid brott mot reglerna om opartiskhet och saklighet. I längden är det enda sättet att bevara ett rimligt förtroende för Public Service. Gör vi inget riskerar SVT och SR att på sikt tappa hela sin legitimitet som "Public Service".




På väg till EU-konferens på Malta

2017-04-06

Klockan 06.00 idag går flyget till Malta, där jag ska delta i en EU-konferens med tema klimatpolitik och ekonomi. Några vasstungade m-kolleger påpekade att det var som att göra bocken till trädgårdsmästare att skicka mig på denna konferens, med tanke på min något kritiska inställning till de mer extrema formerna av klimatpolitik. Fast jag tycker mest det ska bli intressant att lyssna på de föredragande och se om det finns några nyanser i diskussionerna.

Min egen ingång och tolkning av "försiktighetsprincipen" är den gamla vanliga. Att besluta om kostnadskrävande åtgärder endast med syfte att minska koldioxidutsläpp är en mycket ekonomiskt oansvarig väg. Det enda ansvarsfulla är i så fall att besluta om "klimatåtgärder" som samtidigt ger positiva effekter för exempelvis miljö och människors hälsa, eller som gör svensk energiförsörjning mindre beroende av andra länder. Om det sedan även leder till minskade koldioxidutsläpp är det ju gott och väl, även om jag är långtifrån övertygad om att det i någon avgörande omfattning kommer att bromsa jordens klimatförändringar.



Malta är just nu ordförandeland i EU, men håller de flesta mötena i Bryssel eftersom man har mycket små möjligheter att ordna jättekonferenser på sin lilla ö, främst på grund av bristen på hotellplatser. Maltas yta är mindre än en fjärdedel av Ölands och hela landet har endast ca 400 000 invånare. De kommande dagarnas konferens har därför ett begränsat antal deltagare, oftast bara två från varje EU-land. Från Sverige är det jag själv samt Miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande, Kristina Yngwe (C). Själv representerar jag riksdagens finansutskott. Konferensen äger rum i huvudstaden Valletta (som är en mycket liten stad, endast 6.300 invånare).




Intressant kartläggning av flyktingsituationen i Europa

2017-04-05



I fredags hade den kristna dagstidningen Dagen en utförlig artikel om den samlade flyktingsituationen i Europa. Med hjälp av UNHCR har man tagit fram statistik över hur många flyktingar och asylsökande som fanns i respektive europeiskt land den sista juni 2016. Efter Turkiet och Tyskland är det Frankrike och Sverige som antalsmässigt tagit emot flest. Sverige har exempelvis tagit emot tio gånger fler än Finland och Spanien, dubbelt så många som Storbritannien och 50% fler än Italien. Faktum är att enligt denna statistik har Sverige tagit emot fler än Egypten, och nästan 50% av det antal Syriens grannland Jordanien tagit emot. En intressant siffra är den för Norge. Man är faktiskt ett av Europas större mottagarländer antalsmässigt och i relation till folkmängd ligger man på nästan 50% av Sveriges nivå. Statistiken bekräftar samtidigt att länderna i Östeuropa har mycket blygsamma siffror över mottagande. Och Grekland som fått stora stöd av EU för att klara mottagandet ligger bara på en tredjedel av Sveriges nivå.

I förhållande till folkmängd är Sverige den i särklass största mottagaren i hela EU, vilket syns i denna figur från Tino Sanandajis bok. Inget annat land kommer i närheten av de svenska siffrorna. Vi hade överlägset störst antal asylsökande per 100.000 invånare redan perioden 2008-2014, och för 2015 är skillnaden mot övriga länder minst lika dramatisk. Och detta kommer alltså efter att Sverige under flera decennier haft en mycket stor invandring. Detta gör det såklart oerhört svårt att klara av integrationen. Sverige kommer att ha mycket stora så kallade "utmaningar" under decennier framåt. Och fortsätter vi med ett mottagande på dagens nivå kommer svårigheterna att växa ytterligare.

Sverige behöver en paus i allt asylmottagande tills vi åtminstone hjälpligt löst de akuta problemen. Därefter behöver vi en hållbar långsiktig migrationspolitik som håller över tid - även i tider av stora globala flyktingströmmar. Den svajiga politik Sverige fört under flera decennier, där vi gått fram och tillbaka mellan extremt generösa villkor till att närmast stänga gränserna, är såklart orimlig, både ur samhällssynpunkt och rent humanitärt.




Bristfälligt beslut om åldersbedömning tidigare i asylprocessen

2017-04-05

I dag tog riksdagen - äntligen - ett beslut om tidigare åldersbedömning i asylprocessen. Bakgrunden är givetvis att Migrationsverket idag gör åldersbedömningen först i samband med asylbeslutet. Det gör att allt fler ensamkommande "barn" i efterhand fått åldern uppskriven. Att man från början antagit en felaktig ålder har medfört att vuxna bott tillsammans med barn i asylboenden samt att kostnaderna för samhället blivit väldigt mycket högre än annars. Det är också en nackdel för sökanden att inte få frågan om ålder fastställd tidigare, det kan exempelvis ha betydelse för skolgång och annat.

Dagens beslut innebär att om en ensamkommande asylsökande uppger att denne är under 18 år, men uppgiften framstår som oklar ska Migrationsverket så snart som möjligt göra en åldersbedömning och fatta ett tillfälligt beslut om sökandens ålder. Före beslutet ska Migrationsverket ge sökanden möjlighet att genomgå en medicinsk åldersbedömning. Det finns dock inga sanktioner följer om sökanden nekar.

Från moderat sida tycker vi självklart att det är bra att regeringen nu äntligen agerar - det har vi krävt i flera år. Men vi har ändå flera invändningar mot dagens beslut.

* Vi tycker att medicinska åldersbedömningar bör kunna göras direkt vid ankomsten till Sverige och när helst under asylprocessen som behov uppstår.
* Regeringen borde även överväga om inte huvudansvaret för medicinska åldersbedömningar i bl.a. migrationsprocessen borde vara statligt. Ett statligt huvudansvar skulle kunna innebära att Migrationsverket anställer egna läkare för att genomföra åldersbedömningar.
* Vi tycker också att den som vägrar att medverka i en medicinsk åldersbedömning i ett fall då åldern bedöms som oklar ska anses vara över 18 år, om det inte finns synnerliga skäl. Synnerliga skäl kan bestå i att sökandens hälsotillstånd är så allvarligt nedsatt att det omöjliggör ett samtycke. Genom att det ska krävas synnerliga skäl klargörs att det ska röra sig om absoluta undantagsfall. Detta förslag stöddes även av Sverigedemokraterna.
* Vi menar dessutom att även kommunerna kan ha behov av att få frågan om ålder prövad genom en medicinsk åldersbedömning, t.ex. om personal på ett HVB-hem misstänker att det bor vuxna personer där. En kommun borde därför, i de fall det är motiverat, kunna begära och få till stånd en medicinsk åldersbedömning under asylprocessen. Detta krav stöddes även av Liberalerna.

Som sagt, ett litet fall framåt, men fortfarande en mycket bristfällig lagstiftning som borde utvecklas ytterligare.




Regeringens nya fordonsskatter slår stenhårt mot svensk bilindustri

2017-04-05



Dagens Nyheter skriver idag om hur hårt regeringens nya "bonus-malus"-system slår mot svensk bilindustri och därmed svenska jobb. Återigen påminns vi om att klimatpolitiken allvarligt skadar vårt samhälle, utan att göra någon som helst mätbar nytta för klimatet, ens om man accepterar den allra mest alarmistiska inställningen till klimatpolitiken.

Jag är allvarligt bekymrad. Både för att Miljöpartiet finns i Sveriges regering idag och påverkar politiken i fel riktning, men också för att det även inom Alliansen och till och med inom mitt eget parti finns alltför många som applåderar det föreslagna klimatpolitiska ramverket som kommer att legitimera många samhällsskadliga "klimatpolitiska" beslut i framtiden. Om riksdagen antar detta ramverk öppnar vi dörren på vid gavel för mängder av olyckliga framtida beslut.




Mångmiljardbelopp på drift i organisationsstöd och föreningsstöd

2017-04-05

Efter nya avslöjanden, denna gång i Aftonbladet (länk från bilden nedan), om att stora statliga stöd gått till odemokratiska eller tveksamma organisationer (vilket väl egentligen inte var någon nyhet) så vill jag påminna om att jag med början 2011 och sedan 2014 och återkommande varje år motionerat i riksdagen om dessa frågor. Motionerna har haft lite olika ingång, men gemensamt har varit att göra en ordentlig genomsyn av var pengarna tar vägen, samt att ställa upp tydliga regler för vilka organisationer som ska få rätt till stöd. Att odemokratiska organisationer fått statliga stöd är extremt stötande, samma sak att exempelvis flera politiska ungdomsförbund fuskat med medlemssiffror för att få högre bidrag.



Bara staten och olika statliga myndigheter ger många miljarder i organisationsstöd varje år. Men även på kommunal nivå lämnas stora föreningsstöd. Jag är övertygad om att bara en liten uppstramning av villkoren och kontrollerna av organisationsstöden skulle frigöra miljardbelopp i statens och kommunernas budgetar som kunde användas till något bättre. Det minsta man kan begära är åtminstone att de föreningar och organisationer som får stöd verkar i demokratins anda och följer svenska lagar och regler.

Hela hanteringen och inblandade myndigheter måste granskas på djupet. I min senaste motion i höstas skrev jag följande: "Av och till diskuteras statens stöd till olika organisationer. Det handlar om allt från fusk med medlemsantal till organisationernas påstådda demokratiska eller i övrigt olämpliga ändamål. Det är dags för en grundläggande översyn av regelverket för stöd till organisationer och en djupgående analys av den ansvariga myndighetens (MUCF) verksamhet."




Regeringen och utbildningsministern har tydligen gett upp

2017-04-04

Utbildningsminister Fridolin och S-MP-regeringen meddelar idag att man vill göra det möjligt för kommuner att kvotera in nyanlända elever på populära skolor. Detta för att man tycker det är orättvist att bara vissa barn med engagerade föräldrar ska kunna gå på de bästa skolorna. Syftet är att minska segregationen.

Personligen tror jag att ett sådant utspel endast får en effekt - det stärker motståndet mot invandring och stärker de främlingsfientliga krafterna. Att barn som redan bor i Sverige ska kvoteras bort för att nyanlända ska få platserna på populära skolor lär knappast gynna integrationen. I stället borde man såklart lyfta de dåliga skolorna så att alla håller en hög kvalitet.

De kommuner som vill kan redan själva "blanda" eleverna genom att helt enkelt lägga ned dåligt fungerande skolor och flytta över alla elever till bättre skolor. Detta har man gjort i exempelvis Borås och Malmö, med goda resultat. Kvotering till platser på enskilda skolor är därför ett onödigt förslag.

Utspelet är det slutgiltiga beviset på att S-MP-regeringen totalt gett upp när det gäller att lyfta de dåliga förortsskolorna och erbjuda alla elever en bra skola. För ett parti som Miljöpartiet, som egentligen vill ha en närmast fri invandring är det minsta man begära att de också har en plan för hur man samtidigt ska kunna hålla en hög kvalitet i skolan trots ett stort antal nyanlända elever. Men en sådan plan saknar Miljöpartiet. I stället menar man att den allvarliga skolsegregationen är ett stort problem. Samtidigt som man vill luckra upp de skärpta migrationsreglerna. Logiken haltar på ett skrämmande sätt.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) sa före valet 2014 att han skulle "fixa till skolan på 100 dagar". Nu har han varit utbildningsminister i snart 1.000 dagar, och har i praktiken inte uträttat någonting alls.

I stället för att diskutera vilka elever som ska få gå på de bra och populära skolorna borde Fridolin se till att få bort de dåliga skolorna.




Fantastisk säsongsstart av Elfsborg som spelade med sorgband

2017-04-03

I skuggan av den hemska bussolyckan spelade Elfsborg idag sin allsvenska premiärmatch i Kalmar med sorgband. En fin gest tycker jag. Och även om det är lite svårt att ha fokus på fotboll just nu så var det en fantastisk insats av Elfsborg, som besegrade Kalmar på bortaplan med hela 5-1. Måste vara den bästa seriestarten Elfsborg gjort på väldigt många år. Och nu är gulsvart i ledningen av allsvenskan redan från start.






Skogsskövling orsak till katastrofen i Colombia

2017-04-03

Återigen har ett fattigt land drabbats av översvämningar och jordskred efter våldsamma regn. Denna gång Colombia. Jag kan nästan garantera att vissa debattörer kommer att skylla det hela på klimatförändringar, trots att alla nyhetsinslag i TV varit entydiga - det är den dramatiska avskogningen på bergssluttningarna som är orsaken. Den gör att inga rötter längre binder jorden, varvid den spolas ned i dalarna vid de återkommande kraftiga regnen.



Vid några tillfällen har just skogsskövlingen faktiskt lyfts som ett problem vid internationella klimattoppmöten. Men alltför ofta har ändå fokus ensidigt legat på frågan om minskade koldioxidutsläpp.

Skogar är viktiga, inte bara för att de tar upp koldioxid och ger oss syre tillbaka. Skogar renar även luften och är en viktig biotop för andra växter och många djur, och dessutom binder skogarna jorden, tar hand om vatten och förhindrar skred. Om jag fick påverka den internationella miljö- och klimatdebatten skulle jag lägga mycket mindre energi på att hålla på med teoretiska spekulationer kring framtidens eventuella temperaturhöjningar och koldioxidhalter, och i stället lägga mycket mera kraft på akuta miljöfrågor - som exempelvis skogsskövlingen och avverkningen av regnskogar. Detta kan faktiskt rädda liv - i närtid!

Men tyvärr lär väl miljödebattörerna fortsätta att prioritera annat. Att bekämpa koldioxid - utan att ens veta om det kommer att påverka klimatförändringarna överhuvudtaget - verkar vara den helt överordnade frågan just nu. Trots att det finns andra, betydligt mer akuta, miljöproblem som kostar människoliv.




Historielöshet genomsyrar klimatdebatten - nu om vattenbrist

2017-04-03

I torsdagens frågestund med statsministern ställde en Miljöpartist (Jonas Eriksson) en befogad fråga om den svenska vattenförsörjningen och påpekade att flera platser drabbades av vattenbrist förra året, främst Öland och Gotland, samt att vattennivån i Vättern just nu är den lägsta på 40 år. Han ville veta vad regeringen gör för att trygga vattenförsörjningen. Miljöpartisten nämnde faktiskt inte klimatförändringar i sin fråga (vilket hedrar honom), men statsministern kunde såklart inte låta bli. "Vi kan konstatera att i spåren av klimatförändringarna har vi allt större variation när det gäller vattentillgång" sa han i ett i övrigt ganska intetsägande svar.

Att skylla vattenbristen på klimatförändringar bygger på ren okunskap (eller medvetet vilseledande?). När det gäller Öland och Gotland är det två öar som historiskt alltid haft begränsad vattentillgång och återkommande torrperioder. Länsstyrelsen i Kalmar Län förklarar varför Öland är så nederbördsfattigt på sin websida. Liknande förutsättningar gäller även för Gotland.

Öland är van­ligt­vis ett av de torraste och solsäkraste områdena i Sverige. De fuktiga vindarna från Atlanten som kommer in över södra Sverige tvingas uppåt när det möter det små­länds­ka höglandet. När luften stiger blir den kallare och avger mer nederbörd. Det gör att Öland hamnar i regnskug­ga och får endast cirka hälften så mycket regn som det små­länds­ka höglandet. Ett annat problem är att relativt lite av det vatten som når Öland blir grund­vat­ten. Det beror på att Öland inte har så mycket jord som grund­vatt­net kan samlas i. Ön har mycket kalkrik berggrund, vilket innebär små möj­lig­he­ter att ta upp vatten. Även Gotland har en kalkrik berggrund som till­sam­mans med torr­lägg­ning av mark för jordbruk gör att vattnet rinner av ön. När man på historiskt nederbördsfattiga öar genom åren ständigt ökat vattenuttaget i takt med att fler bosätter sig på öarna och att turismen ökar så räcker helt enkelt inte vattnet till. Detta har väldigt lite med klimatförändringar att göra. Att man fått mindre nederbörd än normalt de senaste åren förvärrar såklart situationen, men det är inte heller första gången detta sker. Om man kan sin svenska historia vet man att båda öarna har haft torrperioder tidigare. Exempelvis hade man på 1800-talet på Öland en 20 år lång torrperiod (1860-80) med stor vattenbrist. Den långa torrperioden på Öland och även i Småland var en av orsakerna till att en miljon människor utvandrade till USA. Torrperioder verkar ha varit ett ständigt återkommande problem genom historien för Öland och Gotland, långt innan vi ens började prata om klimatförändringar.

När det gäller Vättern fanns det en intressant artikel i Borås Tidning igår. Bland annat framgår det att vattennivån nu ligger på nivåer som har registrerats flera gånger de senaste 100 åren. "Senast vi hade så här låga nivåer var 1976" står det också i artikeln. Uppenbarligen kunde det alltså hända då, alldeles utan påstådda klimatförändringar. Att då skylla dagens situation på klimatförändringar är helt enkelt ologiskt. Vad var i så fall förklaringen 1976? Och de tidigare tillfällena med lågvatten under 1900-talet?

För övrigt har ju SMHI tidigare envist hävdat att klimatförändringar kommer att öka nederbörden i landet. Och i sin egen statistik sedan 1860 på hemsidan (se nedan tv) påpekar man också att "en viss ökning kan skönjas". Man skriver också om hur den framtida "förväntade nederbörden" kommer att bli i olika delar av landet enligt olika klimatmodeller (nedan th). Hälften av modellerna spår ökad nederbörd i södra Sverige, den andra hälften spår minskande nederbörd. "Vilket är ett tecken på att förändringen är nära noll" skriver man. Med andra ord tyder det mesta på att det över tid kommer att falla ungefär lika mycket eller lite nederbörd som det brukar i såväl Småland som på Öland och Gotland, med både besvärliga torra och regniga perioder även i framtiden. Och den låga nederbörden i norra Sverige denna vinter lär följas av år med betydligt mera snö och regn om man ska tro klimatmodellerna.



Det har närmast blivit ett mantra att skylla alla naturfenomen och besvärliga vädersituationer på "klimatförändringar". Men om man bara söker det allra minsta i historiska fakta inser man snabbt att såväl dramatiskt väder som naturfenomen kommit och gått genom historien - alldeles utan "klimatförändringar". När ledande politiker använder "klimatförändringar" som förklaring till snart sagt allt som händer saknar det helt enkelt trovärdighet och visar mest på en allvarlig historielöshet.




Gårdagens citat i Borås Tidning

2017-04-03

Jag hade inte så mycket fokus på politiken igår, det fanns annat som kändes så väldigt mycket viktigare. Men jag upptäckte i efterhand att jag återigen var citerad på debattsidan i Borås Tidning. Från mitt bloggnlägg häromdagen om att Sverige är sämst i OECD på att få invandrare i arbete, samt behovet av en långsiktigt hållbar migrationspolitik.






Något av det värsta som drabbat Marks kommun

2017-04-02

Jag vaknade i morse till den hemska nyheten om bussolyckan utanför Sveg, där ett stort antal högstadieelever från Ängskolan i Skene drabbades svårt. Nu kan vi konstatera att flera personer avlidit och flera är mycket svårt skadade. Jag kan inte minnas att vår kommun drabbats av något liknande, inte så länge jag har bott här i varje fall.

I morse kontaktade jag min partikollega Thomas Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i kommunen, och framförde mitt stöd. Tydligen blev han även uppringd av statsminister Stefan Löfvén, vilket var snyggt gjort tycker jag. Under dagen har jag följt nyhetsrapporteringen noga och konstaterar att kommunens tjänstemän och politiker har haft en svår uppgift att försöka hantera situationen så gott de har kunnat.

Jag får regelbundna besök av elevrådets styrelse på Ängskolan, som brukar besöka riksdagen med jämna mellanrum. Jag känner även väl till flera av lärarna och rektorn på Ängskolan och inser vilken fruktansvärd uppgift det är för dem att hantera en sådan här händelse. En del av de drabbade eleverna verkar ha gått i idrottsklasserna, vilket gör att de drabbade sannolikt kommer från alla delar av kommunen. Många orter kommer att beröras. I kväll tänker jag på hur snabbt livet kan förändras och skänker en stor varm tanke till alla drabbade.




Flygskatten är skadlig och måste stoppas

2017-04-01

Debattartikel i Borås Tidning igår:

Flygskatten är skadlig och måste stoppas

Regeringens förslag om en nationell flygskatt måste skrotas. Det är en dålig skatt med marginella miljö- och klimateffekter. Däremot riskerar flygskatten att slå hårt mot jobb och företagande i hela landet. Det säger Moderaterna nej till.

Remissvaren från berörda expertmyndigheter har varit tydliga, åtta av tio remissinstanser är kritiska till en flygskatt. Allt pekar på att en nationell skatt på flygresor är hämmande för tillväxten och tillgängligheten. Trots all kritik meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen ändå tänker gå vidare med förslaget.

Regeringens skattehöjarpolitik saknar stöd i riksdagen. Kilometerskatten, bankskatten och flygskatten är fiaskon utan parlamentariskt stöd. Styrda av ideologiska skygglappar och dåliga direktiv har regeringens förslag fått möta den kalla verkligheten. Gång efter gång har regeringen tagit avstånd från skatteförslagen. Nu är det bara flygskatten kvar.

Eftersom regeringens flyg- politik saknar stöd i riksdagen har en majoritet i trafikutskottet även skickat tillbaka regeringens flygstrategi. Den uppfyller inte flygets behov och saknar konkreta förslag utöver införandet av en flygskatt. En strategi för flyget måste presentera en seriös framtidsvision – inte vara ett dokument fyllt av luft.

För Landvetter flygplats kan flygskatten innebära att fullt fungerande flyglinjer kan tvingas läggas ner eller flytta utomlands.  Det blir i praktiken bara en export av koldioxidutsläpp utomlands samtidigt som tillgängligheten i vårt område försämras. Än värre kan det bli för mindre regionala flygplatser.

Moderaterna vill se internationella uppgörelser för att minska flygets utsläpp. Flyget är ett globalt transportslag och bör därför regleras globalt. Inte via nationella särregler. Sverige behöver flyget. Det är nödvändigt för att binda ihop vårt land och för att människor ska kunna bo och arbeta i hela Sverige. Vi uppmanar därför regeringen att ta sitt förnuft till fånga och skrota planerna på en flygskatt i Sverige.


Jessica Rosencrantz (M)
trafikpolitisk talesperson och vice ordförande i trafikutskottet

Jan Ericson (M)
riksdagsledamot finansutskottet

Cecilie Tenfjord Toftby (M)
riksdagsledamot skatteutskottet