Blogg Februari 2016

Årsmötestalare hos moderaterna i Länghem och Tranemo

2016-02-29

I kväll var jag inbjuden årsmötestalare när moderatföreningarna i Länghem och Tranemo hade sina årsmöten på Torpa Café vid Torpa Stenhus. Välbesökt möte och många bra frågor och tankar i en anrik historisk miljö som inramning. Och Pehr Zethelius, nuvarande ägare till Torpa Stenhus (Torpa Gård), och dessutom moderat medlem, bjöd dagen till ära på smörgåsar med gårdens egna delikata hjortkött som pålägg!






Asylmottagandet ökar tillväxten kortsiktigt - men vad händer sen?

2016-02-29

Fjärde kvartalet förra året ökade BNP med hela 4,5 procent jämfört med samma period året före. Det är betydligt mer än analytikerna hade trott. En betydande del av ökningen kan härledas till effekterna av det omfattande flyktingmottagandet under hösten konstaterar SCB som ansvarar för nationalräkenskaperna

Flyktingmottagandet har lett till ökad offentlig konsumtion. Bland annat har Migrationsverket ökat sina utgifter med 1,5 miljarder kronor under perioden. Även exempelvis polisen, kommunerna och landstingen har ökat sina utgifter, en massa nya personer har anställts för att hantera situationen och nya boenden har upprättats. Till detta kommer bevakningstjänster, transporttjänster och en massa annat. Dessutom går alla dagersättningar till asylsökande i praktiken direkt till konsumtion.

Baksidan är att det mesta av dessa kostnader finansierats genom lån. Statens skulder har ökat kraftigt. Vi talar alltså, rent statsfinansiellt, om att staten lånar upp mångmiljardbelopp och "dopar" ekonomin i form av ökad konsumtion. Effekterna blir dock kortvariga eftersom effekten blir den omvända så snart "dopningen" upphör. Då minskar i stället BNP, samtidigt som den ökade statsskulden finns kvar.

De långsiktiga ekonomiska effekterna är mer osäkra. Allt handlar naturligtvis om hur många som kommer i egen försörjning och hur snabbt detta går. Med tanken på hur det sett ut historiskt finns det all anledning att ringa i varningsklockorna.

Vi ser samma kortsiktigt positiva utveckling på arbetslösheten - de nyanlända bokförs inte som arbetslösa förrän de får uppehållstillstånd, men många andra arbetslösa får jobb under tiden som asylmottagandet pågår för att kunna hantera detta. När asylmottagandet en dag minskar blir denna tillfälliga arbetskraft arbetslös igen, samtidigt som alla de nyanlända plötsligt räknas in i arbetskraften. Då kommer arbetslösheten att öka kraftigt.




EU-kommissionär larmar: 60% av de asylsökande saknar asylskäl

2016-02-29

För en månad sedan kom denna nyhet från oberoende Europaportalen.se. Jag har hittills inte sett de ulovade siffrorna från Frontex, men ska försöka bevaka när de kommer.

Om dessa siffror är tillämpliga även på dem som sökt asyl i Sverige under föregående år skulle det handla om uppemot 98.000 av de 163.000 asylsökande som skulle sakna asylskäl. Jag vågar inte gissa om det stämmer på svenska förhållanden, men till detta kommer ju alla de som borde återförvisas från Sverige till tidigare passerat säkra EU-land i enlighet med Dublinöverenskommelsen.

Detta aktualiserar frågan om hur man får asylsökande att frivilligt lämna landet efter avslag, och vad man i annat fall ska göra? För det är orimligt att, i ett läge med brist på allt från jobb och utbildningsplatser till bostäder, låta dem som saknar asylskäl stanna kvar och därmed ta av de trots allt begränsade resurserna från dem som verkligen har asylskäl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige.






Försöker Miljöpartiet medvetet straffa ut sig ur regeringen?

2016-02-28

Försöker Miljöpartiet medvetet straffa ut sig från regeringssamarbetet för att försöka rädda partiet?

Frågan känns befogad efter beskeden från MP att man nu vill öka asylmottagandet kraftigt igen, till 150.000 personer per år. Dessutom vill man riva upp delar av de åtstramningar i migrationspolitiken som man redan gått med på. Båda dessa krav är sannolikt helt oacceptabla för Socialdemokraterna.

Men det är ju så med Miljöpartiet. De klarar inte att ta ansvar i regeringsställning. Det är bekvämare på läktaren, där man inte behöver bry sig om detaljer som verklighetsförankring och realism i politiken.

Detta gäller inte bara Miljöpartiets migrationspolitik, utan även klimatpolitiken, energipolitiken, transportpolitiken, skolpolitiken, socialpolitiken, familjepolitiken, försvarspolitiken, biståndspolitiken, utrikespolitiken och en massa andra frågor där Miljöpartiet för länge sedan tappat all markkontakt och svävat iväg upp bland molnen.

För övrigt tror jag att jag ska fråga Fridolin vid tillfälle vad han vill göra när asylmottagandet nått de 150.000 personer per år som han tycker är rimligt. Vill han stänga gränsen då? Eller finns det ingen gräns för asylmottagandet? Tror han Sverige klarar av 500.000 till per år? 1 miljon? Det är tur vi har stabile och handlingskraftige Mehmet Kaplan (MP) som bostadsminister så kan han trolla fram bostäder till alla. (OBS: Ironi!)






Opinionsläget - Moderaterna fortsatt största parti

2016-02-28

I dag presenterar Novus sitt "väljarindex", alltså en sammanvägning av alla de stora opinionsmätningarna. Och bilden är tydlig, Moderaterna växer och är fortsatt största parti, Socialdemokraterna ligger kvar på historiskt låga nivåer, och Sverigedemokraterna backar.


Analysen av väljarströmmarna känns ganska okomplicerad. SD tappar stöd i takt med att främst M omprövar sin migrationspolitik, men även till följd av att S, L och KD visar att man i praktiken ställer upp på nödvändiga förändringar av politiken. MP tvingas också ställa upp på regeringens politik, men flaggar samtidigt för att öka asylmottagandet kraftigt igen, vilket gör att deras trovärdighet som parti närmast utraderas hos alla seriösa väljare. MP är nu näst minsta riksdagsparti.

Troligen går SD:s väljare nu tillbaka till både M och S, men samtidigt tappar S väljare från sin vänsterflank till V. V sitter på läktaren och gör små nålstick mot S hela tiden och det lockar troligen en och annan. Därför står S och stampar på lägre siffror än under Juholt-tiden trots att en del väljare återvänder från SD.

Det är också tydligt att Centerns uppgång stannat av. Tidigare har man sannolikt lockat till sig väljare från andra Allianspartier som har en mer asylpositiv inställning. Kanske är det så att denna trend nu bryts i takt med att de gigantiska påfrestningarna på vårt samhälle i asylkrisens spår blir uppenbara för allt fler? Jag hör många centerpartister ifrågasätta sitt partis aningslösa migrationspolitik och jag hoppas i likhet med dem att även Centerpartiet ska vakna upp och bli realister i migrationspolitiken. Centerpartiet har en hel del vettiga politiker och alla dessa kan helt enkelt inte blunda för verkligheten hur länge som helst. Verklighetsfrånvarande naivitet har inget utrymme i seriösa partier. Det är hög tid att Centerpartiet visar att de är bättre och klokare än MP och V. Då kan Alliansen skapa något bra igen, baserat på en realistisk asylpolitik kombinerat med en klok integrationspolitik.




Springsteen - here we come again!

2016-02-28

Bruce Springsteens konsert 1985 är för min del den absolut starkaste konsertupplevelsen hittills i livet. Det var då Bruce slog publikrekord på Ullevi, och trycket på arenan var så stort att läktarna höll på att rasa. Efter de två konserterna med The Boss tvingades man bygga om hela Ullevi!

Hemma har jag en inköpt inramad arenaposter från konserten den 8/6, Ullevi från luften under konserten. På baksidan har jag sparat GT:s löpsedel från den 9 juni 1985.

På den tiden stod vi i kö utanför biljettluckan vid Scandinavium i över ett dygn för att få köpa biljetter. Vi var ett gäng som turades om att stå i kö, och vi stod där hela natten tillsammans med andra glada fans, och de senaste låtarna strömmade ut ur från bergsprängarnas kassettdäck. Var faktiskt en kul upplevelse i sig.

Och nu är det dags igen. Nu är det dock andra tider, och biljettinköp via internet är melodin. Tyvärr en mindre framgångsrik väg för egen del. I torsdags loggade jag in prick 09.00, och kön hos ticnet rörde sig framåt med bra fart. Trodde jag skulle fixat klart biljettköpen i god tid före mötet med finansutskottet kl 10.30. Men så blev det inte, och jag fick avbryta försöket och ta utskottsmötet emellan. Och när det var slut var biljetterna det också. 150.000 biljetter tog slut på två timmar! Men efter idogt arbete i torsdags och många ytterligare timmars bevakning av ticnets hemsida har vi lyckats få tag på 4 planbiljetter och två läktarbiljetter till den 25/6. Lycka!



Nu blir det en riktig konsertsommar, eftersom vi har biljetter både till Håkan Hellström och Bruce Springsteen. Nu tycker jag väl personligen inte att dessa två herrar spelar i samma division, är väl inget jättefan av Hellström egentligen, men folkfest blir det säkert. Två gånger om!

Just nu spelar vi The River hemma, inte på kassettdäcket, inte ens på vinyl (har de flesta Springsteen-skivorna på vinyl), utan på en nykomponerad spellista på Spotify. Tekniken förändras, både för biljettköp och musiklyssnande, men musiken från The Boss är odödlig!




KU:s ordförande bemöter kritiken - KU-anmälningar är inget trams!

2016-02-27

För en tid sedan kritiserade Borås Tidnings ledarsida anmälningarna till riksdagens konstitutionsutskott. Bland annat skriver BT att det är "mer regel än undantag att KU får ta emot anmälningar som mänskligt att döma mest är trams.

I dag bemöter Konstitutionsutskottets ordförande, min sympatiske och extremt kunnige riksdagskollega, Andreas Norlén (M) kritiken i en debattartikel i Borås Tidning. Han är för övrigt juris doktor och erfaren jurist, och minst sagt väl lämpad att leda konstitutionsutskottets viktiga arbete.

Norlén påpekar i sitt svar bland annat att det inte är något extremt att det kommit in 48 KU-anmälningar som ska granskas detta riksdagsår (däribland min egen KU-anmälan i somras av statsminister Stefan Löfvén om vem som egentligen är landets vice statsminister). Faktum är att det är en ganska normal mängd.

Norlén påpekar även att förra årets KU-betänkande togs i bred politisk enighet, med kritik mot både tidigare och nuvarande regering. Förhoppningsvis kommer man fram till något liknande i år, varvid KU:s kritik får en stor tyngd och lyfts över den vanliga kampen mellan de politiska partierna. Det är faktiskt så långt från "trams" man kan komma.




Moderaterna tycker att fler bör utvisas vid brott under asyltiden

2016-02-26

Från Nyheter24 idag.






Tågen ska gå i tid - då räcker det inte bara att skjuta till pengar

2016-02-26

Debattartikel i Markbladet denna vecka. Samma debattinlägg publicerades även i Borås Tidning idag.






Fler poliser och fler civilanställda - men lägre andel uppklarade brott

2016-02-25

Tidningen Dagens Samhälle ägnar en stor artikel i senaste numret åt polisens situation. Bland annat finns nedanstående intressanta bild. Man ser hur antalet poliser ökat ordentligt under Alliansens regeringstid, med drygt 3.000, och att det samtidigt blivit 2.000 fler civilanställda inom polisen. Det är ordentliga förbättringar. Men trots detta har andelen ärenden som överlämnats till åklagare minskat under samma tid. Delvis kan det ju möjligen bero på att det blivit fler ärenden att utreda, men utvecklingen känns ändå lite märklig. Något är uppenbarligen inte riktigt som det ska. Polisen behöver sannolikt betydande förstärkning av fler poliser kommande år (det är också moderaternas förslag), men samtidigt måste man utveckla sitt sätt att arbeta så att medborgarna också märker nyttan av förstärkningarna.






Nationella trygghetsundersökningen visar inte på ökad otrygghet

2016-02-25

Brottsförebyggande Rådet presenterade nyligen 2015 års Trygghetsundersökning, som visar medborgarnas utsatthet av brott, deras oro för att drabbas av brott, och deras förtroende för rättsväsendet och polisen. Mätningarna har gjorts på samma sätt under lång tid, vilket gör att man kan jämföra resultaten över tid.

Det hävdas ofta i debatten att Sverige blivit mindre tryggt och att brottsligheten ökar kraftigt. Detta ser man inget av i Brå:s rapport. Förtroendet för polis och rättsväsende har ökat kraftigt under Alliansens regeringstid, mellan 2006 och 2015 och färre uppger att de drabbats av brott. det är också färre som säger sig uppleva otrygghet eller känner oro för att drabbas av brott. Samtidigt tror stora delar av svenska folket konstigt nog att brottsligheten har ökat, och de grupper som är minst utsatta enligt statistiken är också de som oroar sig mest.

Några nedslag i rapporten:

Andelen av befolkningen som säger sig ha blivit utsatta för brott mot enskild person (misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägerier och trakasserier) har minskat från 13,8% av befolkningen (2005) till 12,1% (2014).

Andelen av befolkningen som drabbats av brott mot hushåll (bostadsinbrott, inbrott i fordon, fordonsstölder mm) har minskat från 12,6% 2006 till 9,1% 2014. Minskningen gäller främst inbrott i fordon, men även bostadsinbrotten har minskat.

Även otryggheten vid utevistelse sen kväll har minskat. 21% kände sådan otrygghet 2006 mot 15% 2015.

Man frågade också om man uppfattade det som att antalet brott ökat eller minskat de senaste tre åren. 2006 var det 81% som sa sig tro att brottsligheten ökat. 2015 var det 73% som trodde det. Det var med andra ord 73% som trodde fel 2015.

Ytterligare en fråga var om man "upplever stor oro över brottsligheten i samhället". 2006 var det 29% som upplevde sådan oro. 2015 hade andelen minskat till 22%. Det är dock en ökning mot 2014 då endast 19% beskrev sådan oro.

Andelen som känner oro för att drabbas av överfall/misshandel har minskat från 15% 2006 till 11% 2015. Andelen som känner oro för att drabbas av skadegörelse på fordon, bilstöld eller stöld ur fordon har minskat kraftigt, från 22% 2006 till 13% 2015. Troligen hänger detta samman men bättre lås, larm mm på många fordon. Andelen som känner oro för att drabbas av bostadsinbrott har däremot ökat från 17% 2006 till 19% 2015, och det är en siffra som sticker ut i rapporten, en av de få där oron alltså ökat.

Man har också frågat om förtroendet för rättsväsendet och polisen. För rättsväsendet som helhet är det 64% som känner ganska stort eller mycket stort förtroende 2015, mot endast 54% 2006. Samma siffror för polisen, 65% 2015 mot 55% 2006. För domstolarna har förtroendet ökat från 43% till 53%, för kriminalvården ännu mera, från 29% 2006 till 43% 2015. Man kan helt klart konstatera att förtroendet för hela rättssystemet ökat kraftigt under Alliansens regeringsår.

Personligen blev jag förvånad över resultatet av denna undersökning, eftersom min bild är att många känner ökad oro för brott. En liten reservation ska man val också göra. De lokala skillnaderna är stora när det gäller utsatthet för brott. De siffror som redovisas ovan gäller för hela landet. Utvecklingen blir ungefär densamma om man bryter ned det till län eller polisområden. Men mer än så kan man inte bryta ned siffrorna. Jag har väl en känsla av att de enskilda svaren kan variera en hel del beroende på var man bor.




Branschmöte med Visita

2016-02-24

I kväll deltog jag tillsammans med andra västsvenska riksdagsledamöter på ett branschmöte med Visita på deras huvudkontor i Stockholm. Företrädare för västsvenska företag i besöksnäringen deltog och det blev mycket samtal kring hur vi kan utveckla den svenska besöksnäringen ytterligare.

Vi fick veta att besöksnäringen omsätter 269 miljarder om året, genererar ett exportvärde på 97 miljarder och levererar 159 000 jobb i hela landet. Det är fler anställda än fordonsindustrin och skogsindustrin tillsammans.

På bilden berättar Visitas VD Eva Östling om besöksnäringens utmaningar.




Statlig utredning säger glädjande nog nej till surrogatmödraskap

2016-02-24

Jag har vid flera tillfällen uttryckt kritik på bloggen och internt inom moderaterna mot tankarna på att införa surrogatmödraskap i Sverige.

Min ena viktiga invändning är vad som händer om de inblandade ångrar sig under graviditetens gång. Vad händer om de blivande föräldrarna ångrar sig av någon anledning och inte vill ta hand om barnet efter födseln? Vad gör man om surrogatmamman ångrar sig och vill behålla det barn hon burit på i nio månader? Vad man gör om surrogatmamman av något skäl vill avbryta graviditeten och göra abort? Och allra värst kanske - vad gör man om vare sig de blivande föräldrarna eller surrogatmamman vill ha barnet efter förlossningen? I det sista fallet har samhället i så fall medverkat till att ett barn är föräldralöst från födseln.

Min andra viktiga invändning är det här med att pengar är inblandade i sammanhanget. De som är för surrogatmödraskap i Sverige säger tydligt att det förutsätter att pengar inte ska vara inblandade. Det är bra, men det känns samtidigt ganska naivt att tro att man kan förhindra det. Det finns absolut ingen möjlighet att vara säker på att inte surrogatmamman får betalt för att bära någon annans barn, antingen i förväg, under tiden eller när barnet är fött. Hur tänker sig förespråkarna kunna kontrollera det? Jag hörde en drastisk men tänkvärd jämförelse - vi har en lagstiftning idag som förbjuder köp av sexuella tjänster, om de så bara handlar om en enda timme. Men genom att sanktionera surrogatmödraskap gör vi det i praktiken möjligt att "hyra" en kvinnas kropp i nio månader mot betalning. Det är faktiskt inte särskilt logiskt. Och så fort pengar är inblandade dyker risken upp att en surrogatmamma motvilligt tar uppdraget av ekonomiska skäl för att hon behöver pengarna. Vill vi ha det så?

Jag har inte hört något berätta hur man tänker sig lösa dessa två stora viktiga frågor.

Häromdagen presenterade regeringens utredare sina tankar i denna och andra närliggande frågor, och i utredningen avfärdas glädjande nog tankarna på att tillåta surrogatmödraskap. "Surrogatmoderskap bör inte tillåtas inom svensk hälso- och sjukvård" skriver utredaren. Ett klokt förslag.




"Invandring säker faktor bakom PISA-tappet i svensk skola"

2016-02-24

I senaste numret av Dagens Samhälle finns en mycket viktig debattartikel om en forskningsrapport som jag har kommenterat tidigare. Rapporten är gjord av Gabriel Heller Sahlgren, Nationalekonom och doktorand vid London School of Economics, och knuten till Institutet för Näringslivsforskning. I debattartikeln konstateras att invandringen är den enda tydliga och bevisbara faktorn bakom försämringarna i Pisa-mätningarna av svensk skola. Några citat från debattartikeln:

"Möjliga orsaker bakom skolkrisen har debatterats häftigt de senaste åren. Vissa är mer troliga än andra, men få har kunnat ledas i bevis. Förra året fann jag dock att 29 procent av fallet i Pisa kan härledas till invandringen, som hittills är den enda säkra faktorn bakom kollapsen.

Att även den höga andelen lågpresterande delvis beror på invandringen är därför en lågoddsare. Mycket riktigt är andelen lågpresterande bland ungdomar med helsvensk bakgrund runt 30 procent lägre än i elevpopulationen i genomsnitt.

Samtidigt är det osäkert hur invandringen har påverkat Sveriges relativa prestationer – andra länder har förstås också haft invandring. Frågan är alltså hur resultatskillnaderna mellan Sverige och andra länder påverkas av att man begränsar urvalet till elever med helt inhemsk bakgrund.

Svaret är anmärkningsvärt. Till exempel kan 57 procent av det genomsnittliga prestationsgapet mellan Sverige och Norge, och hälften av gapet mellan Sverige och Danmark, i den senaste Pisaundersökningen härledas till effekten av invandring.

Sverige går också från att prestera tre poäng sämre än Island till att prestera åtta poäng bättre, när man jämför inhemska elevers resultat i stället för ländernas genomsnitt.

Av gapet mellan Sverige och Polen, vars skola numera ses som ett framgångsexempel, försvinner 41 procent. Skillnaden mellan svenska och sydkoreanska elever, som når toppresultat i Pisa, minskar med 26 procent.

Men den kanske mest intressanta jämförelsen är med Svenskfinland, givet dess kulturella likheter med Sverige i kombination med att eleverna där utbildas i ett skolsystem som har hyllats världen över. Hela 47 procent, 16 av 34 poäng, av gapet mellan Sverige och Svenskfinland går upp i rök när man endast jämför elever med svensk och finlandssvensk bakgrund.

Detta är endast några exempel, men generellt är bilden densamma. Sveriges relativa Pisaresultat är mer fördelaktiga om urvalet begränsas till elever med inhemsk härkomst. Invandringen har alltså inte bara haft negativa effekter på resultaten absolut sett – utan även på våra relativa prestationer. Mot bakgrund av Sveriges höga asylinvandring är detta inte konstigt. De flesta andra länder har haft lägre – och ett annat slags – invandring, vilket troligen gör att denna faktor påverkar resultaten i mindre utsträckning."

Min egen fundering är hur PISA-resultaten kommer att se ut om några år, med tanke på det stora antalet barn och ungdomar som kommit till Sverige som asylsökande på senare tid? Det är nog dags för oss att inse vilket betydelse detta har för de samlade skolresultaten, och inse att det helt enkelt är ett pris vi får betala om vi ska ha en generös asylpolitik. Men man får också tolka siffrorna rätt - totalt sett sämre resultat i Pisa innebär inte att alla elever blivit sämre, utan att vi fått fler lågpresterande elever. Det är faktiskt två olika saker.

Samtidigt måste vi försöka hitta nya vägar att få fler av dessa nyanlända elever att lyckas i skolan. Hur det ska ske vet jag inte, men bevisligen finns redan idag ett betydande antal utrikes födda, främst flickor, som blir mycket framgångsrika i skolan så uppenbarligen går det bra för en del. Varför lyckas vissa och inte andra? Det är en fråga vi borde analysera noga.




Klarar vi att lösa bostadsbristen?

2016-02-23

Det är ingen tvekan om att det är akut brist på bostäder, inte minst för dem som inte har resurser att köpa en bostad utan bara vill hyra. Boverket säger idag att man inte kan bygga ifatt bostadsbristen. Och så är det givetvis, i vart fall på kort sikt. Redan i närtid behöver hundratusentals nyanlända bostad för att kunna lämna sina platser på asylboenden, och utöver detta behöver massor av ungdomar få sin första bostad. Bostadskrisen har blivit extremt akut.

Boverket anser att det behövs 700.000 nya bostäder ("lägenheter") de närmaste tio åren. Frågan är om det är realistiskt? För att nå dit vill man bland annat införa marknadshyror och slopa reavinstskatten. Kanske inte helt politiskt realistiskt.

Men det byggs faktiskt ganska mycket. Under åren 1995-2001 byggdes bara ca 10-15.000 bostäder per år. Därefter har antalet sakta ökat. Och under Alliansens första regeringsår byggdes 32.000-33.000 bostäder per år. Efter finanskrisen mattades byggandet av till ca 20.000 per år 2010-2011, för att sedan öka igen. 2014 byggdes 36.100 och förra året 45.250 "lägenheter" (inklusive småhus), den högsta siffran sedan 1992. Med rätt politik borde det gå att komma upp till 70.000 per år. Frågan är bara om det kommer att räcka?

Den andra frågan är vad vi gör åt den akuta krisen? Kortsiktigt menar moderaterna bland annat att man bör slopa kravet på detaljplaner, att man måste underlätta för andrahandsuthyrning och att det ska bli lättare att omvandla "temporära" bostadskvarter till permanenta. Vi vill också bland annat luckra upp strandskyddet på landsbygden och lätta på bullerreglerna, och göra en del andra förenklingar som gör det lättare och billigare att bygga. Om detta räcker är svårt att säga.




Bostadspriser och hushållens skuldsättning

2016-02-23

En annan viktig fråga vid Finansutskottets utfrågning av Riksbanken idag var de stigande bostadspriserna och utvecklingen av hushållens skulder. I denna fråga är Riksbanken mycket bekymrad (trots att de själva i hög grad är medskyldiga eftersom de sänkt räntorna så kraftigt vilket gjort det billigare att låna). Andra bedömare är mer balanserade i sina analyser, och jag lutar nog personligen mer åt den linjen.



Vist har bostadspriserna stuckit iväg det senaste året efter att tidigare ganska väl ha följt utvecklingen av hushållens disponibla inkomst. Och visst har skuldökningen tagit fart igen efter att ha lugnat ned sig de senaste två-tre åren. Men som jag tidigare nämnt finns det flera förklaringar till detta som sammantaget kanske gör utvecklingen något mindre oroande.

För det första beror mycket på att fler hushåll idag äger sina bostäder i stället för att hyra. Det betyder att såväl ägandet som skulderna flyttats över från fastighetsbolag till enskilda hushåll. Totalt har inte skuldökningen kopplat till bostadssektorn ökat lika dramatiskt som om man bara ser på hushållens andel av skulderna.

För det andra sker en stor demografisk förändring. Pensionärer säljer sina lågbelånade fastigheter och flyttar till mindre bostäder, och fastigheterna köps av unga familjer som tar stora lån samtidigt som säljarna får stora likvida tillgångar. Med andra ord en förmögenhetsöverföring mellan generationer.

För det tredje tillämpar bankerna idag regelmässigt amortering på bostadskrediter och man tar också höjd för att ränteläget kan bli betydligt högre. Bankernas utlåningskultur har helt klart stramats upp.

Politiskt är vissa åtgärder på väg, exempelvis skärpta amorteringskrav (även om bankerna redan kräver amortering i allt större utsträckning). Tidigare har ett bolånetak införts. Det finns också andra förslag bland ekonomer och politiker såsom nedtrappning eller avskaffande av av ränteavdragen, höjd fastighetsskatt, sänkt reavinstbeskattning, skuldkvotstak med mera. Gemensamt för alla dessa förslag är att man måste tänka efter noga vad man gör. Hushållen har baserat sin situation på dagens regler och om man gör alltför dramatiska förändringar kan det snarare skapa problem i stället för att lösa dem. Dessutom varierar utvecklingen stort över landet. Det är långtifrån överallt som vi ser skenande bostadspriser. Åtgärder och lagstiftning kan inte bara ha Storstockholm som utgångspunkt.

Den enda lösningen på sikt är att det byggs mer. Så länge efterfrågan på bostäder är större än tillgången lär priserna fortsätta att öka, alldeles oavsett politiska åtgärder.




Utfrågning om Riksbankens penningpolitik

2016-02-23

I dag höll finansutskottet en offentlig utfrågning av Riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankchefen Martin Flodén. Det handlade om hur Riksbankens penningpolitik, dvs hur man agerar för att nå inflationsmålet (2% inflation) och hur man sätter sina styrräntor.

Bilderna nedan visar hur inflationen legat under målet på 2% i över sex år, samt hur styrräntorna förändrats i Europa (ECB) respektive i Sverige. Räntorna är rekordlåga internationellt och på flera håll är de negativa precis som i Sverige. Och tendensen är att om man räknar bort bolåneräntor och energipriser (som ju båda fallit dramatiskt) så är inflationen på väg upp. Men det finns olika åsikter inom Riksbankens direktion om hur låg räntan ska vara.




Vi fick också beskedet att den negativa räntan kostar bankerna sammantaget uppskattningsvis en miljard på årsbasis. Och eftersom bankerna samtidigt tjänar runt 100 miljarder på ett år så är den negativa räntan inget stort problem för bankernas lönsamhet.

Som jag nämnt tidigare finns ju diskussionen om Riksbankens mål och medel på den politiska dagordningen och lär diskuteras en hel del framöver.




Årsmöte med Moderaterna i Borås

2016-02-22

I kväll var det dags igen att tala på ett moderat årsmöte, denna gång i Borås. Mycket välbesökt och väldigt mycket frågor och diskussion, precis som det ska vara!

Tack för en trevlig och givande kväll!














Expressen citerar mig från Twitter om märkligt LUF-förslag

2016-02-22

Expressen skriver idag om det märkliga förslaget från Liberala Ungdomsförbundet att legalisera incest (i detta fall syskonsex) samt nekrofili (sex med döda kroppar).

Det finns ju anledningar till att dessa saker idag är förbjudna. Det handlar om att förebygga risken för grava missbildningar hos barn, som är en uppenbar risk vid incest, samt att visa respekt för avlidna. Skönt att Liberalernas moderparti tar avstånd från förslaget från ungdomsförbundet. Finns väl i övrigt inte så mycket mer att säga i frågan än det jag gör på Twitter:






Moderaterna: Skärp kravet på samhällsorientering för nyanlända

2016-02-22

Sverige ska vara ett land som håller ihop och här ska kvinnor och män ha lika möjligheter. Det måste vara tydligt från dag ett för alla som kommit hit. Jämställdhet är en av våra centrala värderingar i Sverige. Vi måste se till att alla nyanlända vet vilka grundläggande värderingar som gäller i Sverige.

Det är viktigt att nyanlända, såväl män som kvinnor, får en ordentlig samhällsorientering. Det handlar till exempel om vikten av egna ansträngningar för att få ett jobb, rätt till utbildning, rätt att gifta sig med vem man vill och rätten att inte utsättas för brott. Med rättigheter följer också skyldigheter. Grundläggande är att var och en som lever och bor i Sverige gör vad man kan för att få ett jobb och försörja sig själv. Idag finns dock tydliga brister vad gäller samhällsorienteringen. Deltagandet i samhällsorientering är dåligt - av nyanlända inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, i 18 månader eller längre, har endast drygt en tredjedel deltagit i samhällsorientering.

Nyanlända kvinnor får samtidigt insatser som förbereder för arbete i lägre utsträckning än män. Något som blir extra allvarligt då kvinnor redan har en lägre sysselsättningsgrad i dag, endast cirka hälften av de utomeuropeiskt födda kvinnorna var sysselsatta 2014.

Moderaterna presenterar idag flera förslag för att förändra detta:

Förstärkt samhällsorientering för nyanlända med efterföljande examination
* Samhällsorienteringen måste bli obligatorisk på riktigt. Alla nyanlända till Sverige ska ha genomgått samhällsorientering inom ett år från att etableringen inleddes och frånvaro ska leda till nedsättning av ersättning.
* Det bör också införas en examination i samhällsorientering. Om man inte klarar examinationen bör man helt eller delvis genomgå samhällsorienteringen på nytt samt genomgå en ny examination.
* Arbetet bör påskyndas för att samhällsorientering ska genomföras även under asyltiden.

Fler kvinnor ska få del av arbetsförberedande insatser
Det är inte rimligt att arbetsförberedande insatser fokuserar i mindre utsträckning på kvinnor än på män. Målet måste vara att kvinnor och män får tillgång till kvalitativa insatser i lika hög grad. Instegs- och nystartsjobb bör i lika hög utsträckning komma ifråga för kvinnor som för män. Mer uppsökande verksamhet från Arbetsförmedlingen riktade till kvinnor är ett sätt att nå dit. Mer samarbeten mellan Arbetsförmedlingen och företag med många anställda kvinnor är ett annat.




Nu 3.500 följare på twitter

2016-02-20

Lite svårt att ta in, men tack alla som tycker det är värt att följa det jag skriver!






Trevlig fredagskväll med Härrydamoderaterna

2016-02-20

I går hade jag en riktigt trevlig fredagskväll med Härrydamoderaterna i det vackra stationshuset i Hindås. Först höll de sitt årsmöte och sedan bjöds vi på både vinprovning och en riktigt god middag, och därefter berättade jag lite om det politiska läget och aktuella politiska frågor på riksnivå. Den efterföljande frågestunden blev lång och jag lämnade Hindås först framåt midnatt efter att ha avrundat kvällen med kaffe och konjak. Tack för en jättetrevlig kväll!






Polisen redovisar "kod 291"

2016-02-20

I går kom polisens utlovade redovisning av vad som döljer sig bakom "kod 291", alltså de anmälningar om brott som avser händelser med koppling till asylboenden och asylmottagande. SVT TextTV sammanfattar nedan, och siffrorna kommer säkert att analyseras och diskuteras mycket den närmaste tiden. Mer fakta om polisens arbete kopplat till migrations och gränskontroll, och vad som döljer sig bakom "kod 291" finns på polisens hemsida.



Det enda man kan säga säkert är att det är ganska många misstänkta brott med tanke på att det bor ca 125.000 personer på våra asylboenden. Jag har redan tidigare konstaterat (bloggen den 16/2) att det är åtta gånger större risk att råka ut för misshandel om man bor eller arbetar på ett asylboende jämfört med samhället i övrigt. Det väcker frågor kring säkerheten på asylboendena, men också hur hårt belastad polisen blir av dessa brott, och hur det i sin tur påverkar brottsbekämpningen i samhället i övrigt.




Dags att dubbla straffen för den som angriper blåljuspersonal?

2016-02-19

Det kommer allt fler rapporter om angrepp mot polis, ambulans och räddningstjänst under utryckning till vissa förorter och utanförskapsområden. Även om antalet angrepp verkar öka är detta tyvärr inget unikt för just Sverige. Det är en mycket allvarlig form av brottslighet som både hotar den angripna personalen och samtidigt riskerar de liv och den egendom som blåljuspersonalen är på plats för att försöka skydda och rädda. Det gör angreppen dubbelt klandervärda.

I delstaten Queensland i Australien har man tagit nya grepp för att stoppa väldet mot "blåljuspersonal", och man bedriver nu en stor kampanj (nedan) där man berättar att man nu dubblar maxstraffen för den som ger sig på ambulanspersonal, polis eller räddningstjänst. Upp till 14 års fängelse kan straffet bli. Jag tycker det är en intressant tanke att straffa just denna typ av våld dubbelt så hårt eftersom skadan blir dubbel. I vart fall borde det alltid ses som en särskilt försvårande omständighet när en gärningsman ska dömas.







Kommentar till dagens BT-artikel om voteringsnärvaro i riksdagen

2016-02-18



I dag har Borås Tidning en helsidesartikel där man granskar närvaron vid riksdagens voteringar från oss sex riksdagsledamöter får Sjuhärad. Jag blev uppringd i går kväll av BT:s journalist och påpekade för honom att det här att mäta aktivitet hos riksdagsledamöterna genom att räkna voteringsnärvaro är ett tämligen trubbigt instrument. Vissa ledamöter har många riksdagsuppdrag som kräver närvaro på EU-nivå, vilket krockar med voteringarna. Andra har uppdrag i exempelvis Nordiska Rådet eller andra internationella organ, eller tjänstgör som valobservatörer på riksdagens uppdrag och missar därmed fler voteringar än andra. Självklart kan riksdagsledamöter precis som alla andra även bli sjuka eller vara hemma för vård av barn precis som alla andra och därmed missa en votering. Man kan även ibland strax före voteringen få order att gå och ta en kopp kaffe i stället för att man behöver kvitta ut några personer enligt riksdagens kvittningssystem. Det är ofta en ren slump vilka som kvittas bort i sådana lägen. Samtidigt är voteringarna det slutgiltiga beslutet i viktiga partiskiljande frågor, och därför måste de tas på allvar.

För egen del är jag nästan alltid närvarande vid voteringarna, men jag har som sagt stor förståelse för att andra ledamöter har lägre närvaro. Med detta sagt tycker jag det är ytterst anmärkningsvärt att en riksdagsledamot som SD-politikern Nina Kain, som sitter på ett mandat från vår valkrets, lyckats vara frånvarande från nästan alla voteringar. Bara närvaro på fem (!) av 172 voteringar. Måste vara ett bottenrekord. Jag har som jag säger i Borås Tidning reagerat över att hon sällan är på plats, även om jag inte hade koll på att det var så illa som BT redovisar. Det enda som liknar detta är väl när förre justitieministern Tomas Bodström (S) var frånvarande från en stor del av voteringarna 2006-2010 för att bland annat hinna med jobbet på sin advokatbyrå. Det fick också med rätta hård kritik.

Jag tycker definitivt att det är respektlöst mot väljarna att inte ta riksdagsuppdraget på allvar, och i detta ingår självklart att använda sin viktiga röst i partiskiljande frågor. Samtidigt tycker jag att det här med närvaro och engagemang som riksdagsledamot är faktiskt främst en sak mellan ledamöterna, deras parti och partiets väljare. Politik är ett förtroendeuppdrag och om man inte visar sina väljare respekt kan förtroendet snabbt raderas bort.




Dags att se över körkortsreglerna för utländska medborgare

2016-02-18

Jag har fått flera mail som uppmärksammar att polisen inte kan göra så mycket åt att personer från andra länder, exempelvis asylsökande och nyanlända, men även andra utländska medborgare som vistas här permanent, kör bil i Sverige utan körkort.

Även Sveriges Radio uppmärksammade för en tid sedan att polisen i Blekinge utreder ett 30-tal ärenden där förare stoppats utan körkort och som hävdat att man istället har ett utländskt körkort som är borttappat.

I mitten av september förra året stoppade polisen exempelvis en förare som inte hade något körkort att visa upp. Han förklarade att han hade ett utländskt körkort. Problemet var bara att det var borttappat. Kort därefter åtalades mannen för olaga körning, men tingsrätten friade eftersom man ansåg att åklagaren inte kunde bevisa att mannen faktiskt saknade körkort.

Så länge man inte är folkbokförd i Sverige behöver man enligt inslaget inte ha något svenskt körkort. Och från den dagen man blivit folkbokförd, säger lagen att man har ett år på sig att ordna med ett svenskt körkort. Sveriges Radio konstaterar att en asylsökande, om asylprocessen tar ett och ett halvt år, därmed i praktiken kan köra bil utan körkort i två och ett halvt år. Det är givetvis inte rimligt. vare sig av trafiksäkerhetsskäl eller av rättviseskäl. En svensk tonåring som ska ta körkort får betala stora pengar, ofta 20-25.000 för detta. Samtidigt kan exempelvis en jämnårig asylsökande, helt utan erfarenhet av bilkörning, helt lagligt köra bil i två och ett halvt år utan körkort.

Regelverket måste självklart ses över. Kan en utländsk medborgare som vistas varaktigt i Sverige inte uppvisa ett körkort och det inte finns några register i ett annat land att stämma av mot bör bevisbördan ligga på den enskilde att styrka att man har körkort. I annat fall borde man rimligen kräva en ny uppkörning och godkänt teoriprov i Sverige. Det kan omöjligen vara svenska myndigheters uppgift att styrka att någon inte har körkort. Hur skulle det gå till?




Statens bolag går med förlust och regeringen kör Vattenfall i botten

2016-02-17

Jag har tidigare konstaterat att trots den riktigt usla affären med Vattenfalls köp av Nuon under Alliansens regeringstid så är de samlade förlusterna till följd av Vattenfalls affärer under tidigare s-regeringar faktiskt betydligt större. Men jag har också konstaterat tidigare att detta med affärsförluster och misslyckade investeringar är något som hör till när man bedriver affärsverksamhet. Vill man skydda sig från alla förlustrisker ska man inte bedriva statliga företag och lägga risken på skattebetalarna. Jag klandrar således inga regeringar för Vattenfalls dåliga affärsbeslut, däremot möjligen för en övertro på nyttan med statligt företagande.

Samtidigt kan man konstatera att de statliga bolagen sammantaget redovisat vinst varje år de senaste 15 åren. I genomsnitt sedan 1999 har de levererat årliga vinster på över 40 miljarder kronor och ofta gett en bra utdelning till statskassan. 2015 blir det första året sedan 1999 när de statliga bolagen sammantaget redovisar en förlust på totalt 8,4 miljarder, och statens utdelningar lär bli ytterst minimala. De två största förlustbolagen är LKAB (-7 miljarder) och Vattenfall (-28 miljarder). Det sammanlagda resultatet före skatt för 21 av de största statligt ägda bolagen vände från en vinst på nästan 20 miljarder 2014 (Alliansens sista regeringsår) till en förlust på 8,4 miljarder 2015.

I LKAB:s fall handlar det om fallande priser på järnmalm, knappast något man kan lasta vare sig bolagets ledning eller regeringen för. Men när det gäller Vattenfall som redovisar den största förlusten - 28 miljarder - är däremot regeringen synnerligen medskyldig. Förlusterna beror främst på nedskrivning av värdet på kärnkraftstillgångar. När det gäller nedskrivning av värdet på Vattenfalls andel i svenska kärnkraftverk handlar det om att lönsamheten minskat. Dels till följd av sjunkande elpriser, men också på grund av den höjda kärnkraftsskatt (effektskatt) som s-mp-regeringen infört. Denna skatt påverkar inte bara årets resultat utan gör också att branschen i princip gett upp och att huvuddelen av de svenska kärnkraftverken hotas av en förtida avveckling. Detta kräver i sin tur nedskrivning av värdet i Vattenfalls bokslut. Så inte nog med att regeringen med sin kärnkraftsskatt hotar svensk energiförsörjning på sikt, man orsakar också Vattenfall stora förluster, vilket i sin tur försvagar statskassan. Så går det när man låter Miljöpartiet diktera villkoren för svensk energipolitik. Stefan Löfvén vet, som gammal IF Metall-ordförande att detta är vansinne. Ändå låter han MP bestämma. Det visar vilken svag ledare han är.




Samhället har tappat kontrollen över boende för ensamkommande

2016-02-17

Rapporterna om oseriösa aktörer i "asylbranschen" duggar tätt. Så sent som i dag berättar exempelvis Dagens Nyheter och Kvälls-Posten om en flerfaldigt dömd 39-åring med band till Bandidos MC som utreds för grova bedrägerier i ett nystartat familjehemsföretag. På några månader ska bolaget ha fakturerat olika kommuner miljontals kronor för boende till ensamkommande barn och ungdomar.

SVT berättade nyligen att hälften av landets kommuner själva uppger att de inte har resurser att följa upp kvaliteten i boendena för ensamkommande. Många barn placeras i boenden hos företag eller personer som inte är kontrollerade av myndigheterna.

Kostnaderna skenar också, utom all kontroll och rimlighet. GT/Expressen berättar exempelvis om hur Mölndals kommun hyr "utslussningslägenheter" för lite äldre ensamkommande barn som fyllt 18 år och beviljats asyl. Hyran är 68 850 kronor (!) per månad för en enrumslägenhet! Konceptet bygger på att ungdomarna är självgående och har sysselsättning eller går i skolan och företagen har tillsyn av ungdomarna några gånger per vecka, säger Birgitta Korpe, verksamhetschef för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndals kommun.

Svenska Dagbladet hade nyligen en artikel om en man som var kraftigt skuldsatt och hade skulder hos kronofogden. Han tjänade 90 000 i månaden på att ta emot fem familjehemsbarn från tre olika kommuner. Kraftigt skuldsatta personer med skulder hos kronofogden brukar inte accepteras som familjehem, eftersom man inte vill att familjehem ska drivas enbart i rent vinstsyfte. Rekommendationen är för övrigt maximalt två barn per familjehem.

Av artikeln framgår att de familjer som ställer upp som familjehem får betalt antingen direkt av socialtjänsten eller via privata företag. Kommuner kan i sin tur söka ersättning från Migrationsverket. Enligt SKL:s riktlinjer kan en familj få mellan cirka 12 000 till uppemot 19 000 kronor per månad och per barn. Företaget i artikeln berättar att det erbjuder familjehem 18 000 kronor i månaden för ett barn. Företaget får 1900 kronor per dygn per barn från kommunerna. Det blir 57.000 kronor i månaden. Min fundering är varför kommunerna betalar ut 57.000 kronor per månad om familjehemmet enligt SKL:s normer bara ska ha 12-19.000 per månad? Varför använder man privata företag som mellanhand när det medför så enorma extrakostnader? Svaret är givetvis att man tappat kontrollen till följd av det enormt stora antalet ensamkommande barn och ungdomar och inte själva hinner med att hantera alla ärenden och teckna egna avtal direkt med familjehemmen. Men när man använder mellanhand kan alltså kostnaden bli tre gånger så hög!

Det är bara att konstatera att Sverige totalt har tappat kontrollen över såväl kvaliteten som kostnaderna för boende för ensamkommande barn och ungdomar. Förutom extrema kostnader för svenska skattebetalare riskerar barn att fara illa. Det är knappast bästa sättet att integrera dessa barn i vårt samhälle. Situationen är fullständigt ohållbar.




Moderaterna vill skärpa straffen för människosmuggling

2016-02-16

Den allvarliga flyktingkrisen är långt ifrån över. I januari i år var det över tio gånger fler migranter som korsade Medelhavet jämfört med samma månad förra året. Många av dem hör till världens mest utsatta människor som är i klorna på organiserade kriminella. Denna internationella brottslighet som utnyttjar utsatta människor måste stoppas.

Moderaterna vill därför att minimistraffet för grov människosmuggling ska höjas från sex månader till två år. Det är viktigt att kunna spana på och lagföra de kriminella nätverk som ligger bakom detta. Höjda minimistraff innebär även att hemliga tvångsmedel (tex avlyssning/signalspaning) kan användas tidigare för att kunna spana på kriminella nätverk, säkra bevis och lagföra de skyldiga.

Utöver de lagskärpningar vi ser behov av i Sverige är det mycket tydligt att hela EU nu behöver samarbeta bättre för att motverka den organiserade internationella brottslighet som ligger bakom flyktingsmugglingen.

Moderaterna tycker även att det är bra att NATO är berett att hjälpa till för att komma åt flyktingsmuggling där människor dör. Om NATO skulle efterfråga svensk hjälp är moderaterna öppna för det, precis som vi varit i andra insatser runtom i världen.




Alla "utrikes födda brottslingar" är inte "invandrare"

2016-02-16

Häromdagen fanns en ledarkrönika i Göteborgs-Posten där man menade att man måste vara öppen med att utrikes födda är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken, och att ett ökat asylmottagande riskerar att leda till ökad brottslighet på grund av att fler hamnar i utanförskapsområden. Man nämner också att i en rapport från Kriminalvården från 2010 kan man läsa att 53 procent av de grova brottslingarna på svenska fängelser är födda utomlands.

Visst är det viktigt att belysa problematiken och peka på risken att många människor i utanförskap riskerar att leda till ökad brottslighet. Men samtidigt menar jag att det är olyckligt om man sätter ett direkt likhetstecken mellan asylmottagande/invandring och brottslighet. Jag diskuterade detta på bloggen redan den 26 mars 2014, och det jag skrev då förtjänar att upprepas:

"Alla grova brottslingar är invandrare"

2014-03-26

Främlingsfientliga röster hävdar ofta att majoriteten av alla dömda brottslingar är invandrare, och att den grova brottsligheten skulle minska om man minskade invandringen. Man åberopar ofta diverse statistik som pekar i den riktningen, där dömda grova brottslingar har utländska namn och utländskt utseende. Men man missar en viktig sak - att en person som döms har ett utländskt namn eller utseende innebär inte nödvändigtvis att man är "invandrare". Vissa av de dömda är födda i Sverige, och många av de dömda vistas i Sverige utan tillstånd för att begå brott, men bor egentligen i andra länder. Minskad invandring skulle knappast påverka den internationella grova brottslighetens rörlighet över nationsgränserna.

Men jag ifrågasätter också bilden att alla grova brottslingar skulle ha utländska namn och utseende. Aftonbladet hade exempelvis en stor artikel i måndags där man gick igenom de tio mest omskrivna grova svenska brottslingarna. Deras namn:

Niklas Lindgren, Toni Alldén, Jackie Arklöv, Tony Olsson, Tommy Zethraeus, John Ausonius, Peter Mangs, Niklas Eliasson, Anders Eklund, Lars Ferm (Svartenbrandt) och Helge Fossmo. De flesta av dessa har vad jag kunnat få fram svenskt påbrå och är födda i Sverige.

Påståendet att grova brottslingar generellt är "invandrare" går med andra ord att ifrågasätta av flera skäl.


Att man är född utomlands innebär som sagt inte automatiskt att man är "invandrare". Ett exempel är de numera bekanta "marockanska gatubarnen" som begått en hel del brott i några av våra storstäder. De är förvisso utrikes födda, men de är vare sig asylsökande eller invandrare. Skärpt asylpolitik skulle inte ha förändrat något när det gäller dem, det är EU:s fria rörlighet, kombinerat med dålig yttre gränskontroll i EU, som gör det möjligt för dem att ta sig till Sverige. Samma sak är det med sådan kriminalitet som begås av medborgare från andra EU-länder som befinner sig i Sverige, liksom av personer med koppling till grov internationell brottslighet som befinner sig periodvis i Sverige för att begå brott. Det är ett mycket allvarligt samhällsproblem, men det har inget alls med asylpolitik eller flyktingmottagande att göra.

Jag vänder mig därför mot att man använder all brottslighet som begås av "utrikes födda" som argument för att överdriva bilden av att det är svensk asylpolitik som är den enda, eller ens viktigaste, orsaken till ökande brottslighet. Många utrikes födda som begår brott är faktiskt vare sig asylsökande eller invandrare.




Nej, Migrationsverket, åtta gånger farligare på ett asylboende

2016-02-16

Nyligen lade Migrationsverket ut denna bild på Twitter, där man citerade sin generaldirektör Anders Danielssons uttalanden i SVT Agenda den 7 februari:



Tyvärr har Anders Danielsson fel när han på detta sätt försöker tona ned våldet och hoten på våra asylboenden. Som jag berättade på bloggen den 3/2 i år är det åtta gånger större risk att utsättas för misshandel om man bor eller arbetar på ett asylboende jämfört med hur det ser ut i samhället i övrigt. Jag baserade siffrorna i mitt blogginlägg från polisens statistik för händelser som inträffat under slutet av 2015 och början av 2016:

"Totalt anmäldes 559 fall av misshandel på asylboenden under ca ett kvartal. SVT TextTV uppger som en jämförelse att under hela förra året anmäldes enligt BRÅ 22.259 fall av misshandel i Sverige. Det motsvarar alltså knappt 5.600 fall på ett kvartal. Om man slår ut det på 9,85 miljoner invånare (Sveriges befolkning den 30 november 2015) blir det 56 fall per 100.000 invånare.

Jag har nu fått aktuella siffror från Migrationsverket över antalet inskrivna personer i deras mottagningssystem. Det var den 31/1 i år 180.651 personer. Av dessa bor drygt 123.000 i olika typer av anläggningsboende eller institutionsboende. Resterande bor i familjehem eller liknande (24.274 personer), alternativt i eget boende (48.227 personer). 559 fall av misshandel på asylboenden/institutionsboenden blir 454 fall per 100.000 personer.

Man kan alltså konstatera att det är åtta gånger större risk att utsättas för misshandel om man bor eller arbetar på ett asylboende jämfört med befolkningen i genomsnitt."





Bloggen och hemsidan 10 år idag!

2016-02-16

Den 16 februari 2006 startade jag upp min hemsida och blogg, som en del i min personvalskampanj inför riksdagsvalet 2006. Valet gick som bekant vägen och det blev både Alliansregering och en egen riksdagsplats.

Under de tio år som gått sedan starten har jag envist bloggat på, och hemsidan har växt och utvecklats efterhand. För en tid sedan passerades den magiska gränsen med sammanlagt över en miljon besök på de olika flikarna på hemsidan, och detta blogginlägg är nummer 6.889 sedan starten.

Jag vill rikta ett stort tack för alla som följer mig och också säga tack för alla kommentarer jag får om det jag skriver, både från sympatisörer och motståndare.

Jag kommer självklart att fortsätta mitt bloggande, och du vet väl att jag också ofta lägger ut en liten löpsedel på Twitter och Facebook när jag skrivit något på bloggen som jag vill sprida lite bredare? Vill du följa mig även på Twitter och Facebook är det bara att klicka på ikonerna ovan och göra slag i saken.

En viktig sak med min blogg är en hög grad av integritet. Jag har trots flera erbjudanden hittills valt att inte sälja reklamplatser eller reklambudskap på bloggen och hemsidan. Jag företräder inga lobbyister i smyg eller döljer kommersiella budskap i mina blogginlägg. Jag är inte heller knuten till moderaternas servrar eller datasystem, utan äger min hemsida och blogg själv och bekostar den med egna medel. Ingen censur förekommer av mina blogginlägg och jag har inte heller hjälp från någon annan att skriva. Allt är mina egna tankar och funderingar som jag tar fullt personligt ansvar för i varje läge.

Här är förresten den allra första bloggposten i repris:

2006-02-16 Nu drar min hemsida igång!

Att bygga upp en hemsida tar tid! Men jag har haft god hjälp av Magnus på Webbkooper i Kinna! Idag är det dags att släppa loss sidan på nätet! Det skall bli spännande att se hur den tas emot....


Jag får ofta frågan hur man kan hänvisa eller länka till tidigare blogginlägg. Enklast är att hänvisa till datumet för blogginlägget och hänvisa till aktuell månad i bloggarkivet. Då går det hyfsat lätt att hitta. Vill också passa på att göra lite mer reklam för bloggarkivet. I detta finns dels alla blogginlägg samlade månadsvis, dels efter ämnesområden. Jag har också samlat alla mina reseberättelser där och lite annat smått och gott. Välkommen på ett besök!




Djup spricka mellan S och MP om ränteavdrag och reavinstskatt

2016-02-15




Vem företräder regeringen linje när det gäller reavinstskatter och ränteavdrag? Är det bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) eller finansminister Magdalena Andersson (S)? Frågan blev högaktuell idag när finansminister tog bostadsministern i örat offentligt. Bakgrunden är att i lördags gästade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) Ekots lördagsintervju. Där berättade han att han vill fasa ut ränteavdragen. Som kompensation vill han se att reavinstskatten sänks. Han påstod också att Finansdepartementet arbetar med att ta fram ett förslag. Men idag slår finansministern tillbaka. Magdalena Andersson (S) hävdar att det rör sig om Kaplans "personliga åsikter". Regeringen har inte lagt fram några förslag om att ändra ränteavdragen, enligt henne.

Regeringen fattar alla beslut kollektivt. Det väcker den intressanta frågan om en ansvarig minister verkligen kan torgföra "personliga åsikter" offentligt i en rykande aktuell politisk fråga, stick i stäv med regeringens officiella hållning? Och dessutom uppenbart göra detta utan att ens samråda med formellt ansvarig minister? Om Kaplan dessutom talade osanning om vad finansdepartementet räknar på och inte är det förståss ännu värre.

Och själva sakfrågan då? Jag står fast vid att ett avskaffat ränteavdrag skulle riskera att utlösa en fastighetskris, särskilt om det skulle sammanfalla med att räntorna vänder uppåt från dagens extremt låga nivåer. Om det dessutom kombineras med sänkt eller slopad reavinstbeskattning vore det extremt orättvist. Det skulle nämligen slå hårt mot alla dem som nyligen köpt bostad och beräknat sitt eget maximala låneutrymme efter dagens regler för ränteavdrag. Ofta talar vi om unga familjer som köpt hus eller bostadsrätt i storstadsområdena. Beskedet att eventuell reavinst i framtiden skulle beskattas lindrigare är nog en klen tröst för dem. De stora vinnarna skulle bli dagens nyblivna pensionärer som tack vare hög inflation och extremt fördelaktiga ränteavdrag på 1970-80-talet sett sina bostadsvärden rusa i höjden. Förutom att de alltså varit de stora vinnarna på tidigare skatteregler skulle de nu alltså också slippa reavinstskatten när de säljer sin bostad. Mehmet Kaplans förslag skulle medföra en gigantisk förmögenhetsöverföring från dagens unga familjer till dagens allra mest välbeställda och förmögna pensionärer i högt värderade, ofta lågt belånade, bostäder. Jag tvivlar på att det skulle vara politiskt möjligt.

För egen del upprepar jag mitt eget förslag om en årlig omräkning av taket för maximalt ränteavdrag, efter statslåneräntan varje år. Dessutom vill jag överväga fler steg i avdragstrappan. Mitt förslag skulle motverka alltför extrem belåning och uppdrivna fastighetsvärden, men inte påverka låntagare med mer normala bolån. Jag berättade utförligt om mitt förslag senast den 28 augusti förra året.




En myt att nyanlända gynnas av det svenska pensionssystemet

2016-02-13

Uppdaterad 2016-02-15

Jag får en del frågor, eller snarare arga påståenden, om att nyanlända invandrare skulle få fulla pensionsrättigheter direkt när de kommer till Sverige. Detta är en ren myt, vilket jag har påpekat tidigare i olika sammanhang. Så här ligger det till:

För att få del av vårt pensionssystem så måste man tjäna in pensionspoäng under hela sitt liv. För varje år man tjänar in pensionspoäng till en viss maxnivå så förbättras pensionsnivån, när det är dags att gå i pension. För att få en hygglig pension i det nya systemet så måste man ha minst 40 år i arbetslivet med hyggliga inkomster. För dem som inte har tjänat in tillräckligt med pensionspoäng, men ändå har bott i Sverige det mesta av tiden så finns det en garantipension som betalas ut helt eller delvis. För att få full garantipension så måste man bott i Sverige 40 år, efter att man fyllt 16 år. Garantipension kan tas ut från 65 års ålder. Det är oftast kvinnor som får del av garantipensionen. Här kan också finnas vissa EU-regler som gör att man får ta med sig pensionsrätter med sig från arbete i andra EU-länder.

Invandrare kan alltså inte få inkomstpension om man inte tjänat in pensionsrättigheter genom eget arbete. Det man kan få i stället är äldreförsörjningsstöd. Nivån på detta är lägre än för den lägsta pensionen, garantipensionen, och dessutom gäller andra regler för att få ut stödet. Man har ungefär samma regler för äldreförsörjningsstödet som för vanligt försörjningsstöd (socialbidrag). Det innebär i praktiken att man tittar på hela hushållets inkomster och hyresnivå. Det innebär också att har en annan familjemedlem lön eller pension, så kan äldreförsörjningsstödet tas bort eller sättas ner. Samma sak om man har andra inkomster eller förmögenhet. Äldreförsörjningsstödet blir alltid lägre än garantipensionen. För de invandrare som beviljats beviljats uppehållstillstånd som flyktingar (asylskäl och liknande skyddsbehov) finns ett särskilt regelverk som ger något bättre förmåner än andra invandrare, nämligen rätt till garantipension, dvs den lägsta pensionsnivån man kan få i Sverige. Fortfarande gäller att man få inkomstpension endast om man själv haft pensionsgrundande inkomst i Sverige.

Det är alltså en myt att nyanlända invandrare som aldrig arbetat i Sverige kan få högre pension än de som bott länge i Sverige. Däremot kan den som beviljats asyl få samma garantipension som den som bott i Sverige hela livet men haft ingen eller låg inkomst av eget arbete.

Det finns verkligen anledning att ifrågasätta en hel del kring ersättningar och bidrag till nyanlända, och jag ingår ju i en moderat arbetsgrupp som ser över detta (se tidigare blogginlägg). Jag utesluter inte att det kan finnas skevheter även i pensionssystemet, men just pensionerna är ändå knappast det som sticker mest i ögonen. Tvärtom är det svenska pensionssystemet i grunden högst rimligt, eftersom det bygger på att man får pension baserat på hur mycket pensionsgrundande inkomster man haft i Sverige. Har man inga eller mycket låga sådana inkomster får man garantipension, eller äldreförsörjningsstöd.




G-P:s ledarsida: Slopa förmånerna för papperslösa

2016-02-12

Alice Teodorescu på Göteborgs-Postens ledarsida säger det självklara. "Slopa förmånerna för papperslösa".

Det är för mig en självklarhet att den som får avslag på asylansökan såklart inte ska få några förmåner alls utöver akut sjukvård. Att ge personer som vistas illegalt i landet skattefinansierade rättigheter strider mot alla rättsprinciper och motverkar frivilligt återvändande av personer som nekats uppehållstillstånd. Rättigheter som skola, komplett sjukvård och tandvård liksom sociala ersättningar och bidrag bör kopplas till uppehållstillstånd eller medborgarskap. Det enda undantaget är som sagt akut sjukvård som bör erbjudas alla som befinner sig i landet, oavsett skäl.

Det enda jag invänder mot är att kalla dessa personer för "papperslösa". De har ofta papper, tex utländskt pass eller ID-kort, och de har definitivt ett papper som visar att de inte har beviljats uppehållstillstånd, ofta i form av en dom efter överklagande till svensk domstol. Om man trots överklagande inte anses ha asylskäl måste man respektera detta och frivilligt lämna landet. Och självklart ska man inte belönas för att man struntar i domstolens beslut genom att erbjudas förmåner i det svenska samhället om man går under jorden. För mig är detta så självklart att det inte ens borde behöva sägas.




Moderata förslag för ett tryggare Sverige

2016-02-12

Otrygghet och utanförskap växer sig allt starkare i flera områden runt om i Sverige. Polisens nationella operativa avdelning (NOA) har presenterat en ny rapport som visar att 53 områden i Sverige i olika grad är utsatta för allvarlig brottslighet. Av dessa områden är 15 att anse som särskilt utsatta. Brottsförebyggande rådets (BRÅ) nationella trygghetsundersökning för 2015 visar att kvinnor betydligt oftare än män uppger att de känner sig otrygga.

Samhället och tryggheten ska fungera – för alla. Nu utmanas istället tryggheten på många håll i landet. Det är en oacceptabel utveckling som måste brytas – annars riskerar det att leda till ett samhälle där vi lever parallellt bredvid varandra och inte tillsammans. Flera reformer krävs nu. Grunden ska vara lag och ordning och en stark rättsstat med rättstrygghet för alla. Det behövs tydliga insatser för att polis och rättsväsende ska kunna bryta utvecklingen. Moderaterna har förslag inom tre viktiga områden:

1. Fler poliser
• 1 000 nya poliser i Sverige - särskilt riktat till utsatta områden där brottsligheten är som allvarligast. Denna nivå bedömer vi är ett minimum. Ytterligare förstärkningar kan bli nödvändiga.
• Vi vill återinföra målet om minst 20 000 poliser (ett mål regeringen tog bort i sin budgetproposition). Ett slopat mål riskerar leda till att Sverige får färre poliser. I ett läge med större utmaningar för Polisen, med bl.a. ökat terrorhot och stora migrationsströmmar behövs fler poliser.

2. Skärpta straff
• Moderaterna vill se väsentligt skärpta straff för allvarliga våldsbrott. Många brott straffas i dag inte i nivå med deras allvar. Samhället måste vara tydlig med att brott inte accepteras
. • Vi vill se skärpta straff för vissa allvarliga våldsbrott: Dråp, synnerligen grov misshandel, grov misshandel, grovt rån, grov utpressning, grovt olaga hot och grovt olaga tvång
• En ny brottsrubricering - synnerligen grovt narkotikabrott, behöver komma på plats
• Översyn av knivlagen

3. Fler fall ska kunna leda till utvisning vid brott
• Moderaterna vill skärpa lagstiftningen så att fler fall kan leda till utvisning. Dagens förutsättningar för utvisning vid brott har i huvudsak har varit likadana sedan 1994 och är för begränsade.
• I dag krävs, för att ett brott ska kunna leda till utvisning, antingen att brottet leder till annan påföljd än böter och att det finns en återfallsrisk eller att brottet är av allvarligare slag med ett straffvärde på enligt praxis ca ett års fängelse eller längre. Det betyder att en person som döms för t.ex. allvarligare fall av misshandel eller grov stöld normalt inte kan utvisas, eftersom straffen i många fall hamnar under fängelse i ett år. Det bör finnas lagliga förutsättningar att utvisa en person som inte är svensk medborgare och begår brott som är så allvarliga att de leder till mellan sex och tolv månaders fängelse även då det inte finns en återfallsrisk.
• Åklagare ska yrka på utvisning till följd av brott då förutsättningarna bedöms vara uppfyllda. Frågan om hinder för verkställighet ska prövas först då verkställighet kan bli aktuell.
• Precis som i dag ska även andra faktorer, t.ex. om personen har anknytning till Sverige, spela in när frågan om utvisning bedöms. Ingen ska heller utvisas när deras liv är i fara, eller om de riskerar att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling - d.v.s. då verkställighetshinder föreligger.




Min 15:e praoelev

2016-02-12

Den här veckan har jag haft min 15:e praoelev. Hon heter Sophie och går i årskurs åtta på en skola i Stockholm. Under veckan har hon bland annat varit på besök hos Riksdagsbiblioteket, Riksdagens Internationella Kansli, EU-samordningen, Riksdagens Informationsdisk i Bankhallen samt Moderaternas pressavdelning och vårt partikansli. Dessutom deltagit på flera seminarier och möten, avlyssnat debatter i kammaren och följt riksdagens frågestund. Sophie fick även träffa moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. I måndags gjorde vi en ordentlig rundvandring i riksdagen och eftersom det inte var någon aktivitet i Kammaren gick det bra att prova talarstolen! Det är kul och stimulerande med så intresserade ungdomar som vill lära sig mer om riksdagen och svensk politik!






Vilka pensionärer tror S-MP-regeringen att de kan lura?

2016-02-12

Debattreplik i Borås Tidning idag:






"Misstänkte mördaren på asylboendet i Mölndal var vuxen"

2016-02-11



Göteborgs-Posten berättar i kväll att Migrationsverket nu slagit fast att den "15-årige pojke" som sitter häktad misstänkt för mordet på den 22-åriga anställda på boendet för ensamkommande barn i Mölndal är vuxen.

Migrationsverket har inte närmare kunnat slå fast exakt hur gammal mannen är, men gör bedömningen att han inte är under 18 år. Migrationsverkets ställningstagande görs i ett beslut där mannens ansökan om uppehålls - och arbetstillstånd avslås.

En viktig fråga idag är varför en vuxen man bor på ett boende för ensamkommande barn? En annan viktig fråga är hur många andra som ljuger om sin ålder och därigenom får bättre boenden och en större chans att beviljas asyl? Ytterligare en fråga är om en 22-åring verkligen ska tvingas arbeta ensam i ett boende där det finns vuxna bland de boende? Jag funderar också över hur många vuxna som går i skolklasser avsedda för barn eller ungdomar?

Moderaternas krav på ordentlig ålderskontroll av alla asylsökande är mer angeläget än någonsin. Att inte blanda vuxna och barn på asylboendena är viktigt både för de boendes säkerhet och för personalen som arbetar där. Och att människor försöker lura till sig uppehållstillstånd genom att uppge felaktig ålder är självklart inte heller acceptabelt, lika lite som det är rimligt att man på detta sätt kan slippa straff för grova brott.




Sanningen bakom den minskande ungdomsarbetslösheten

2016-02-11



De senaste 4-5 åren har jag ofta påpekat att en viktig orsak till den höga ungdomsarbetslösheten har varit att ungdomskullarna varit så stora. Det har gjort att ovanligt många unga slagit om de lediga jobben och att fler unga också registrerat sig hos arbetsförmedlingen för att söka extrajobb och feriejobb.

Bilden ovan (hämtad från finansbloggen Cornucopia ) som redan 2013-01-25 beskrev hur ungdomskullarnas storlek minskar kraftigt från peaken 2013. Fram till 2021 kommer antalet unga i åldern 19-25 att minska med 200.000 personer. Detta är en viktig förklaring till att ungdomsarbetslösheten nu statistiskt sett också minskar. Dels innebär ju mindre ungdomskullar att det generellt blir färre unga som slåss om de lediga jobben. Dels blir de arbetslösa ungdomarna helt enkelt vuxna efterhand och ingår därmed inte längre i statistiken över arbetslösa unga utan räknas i stället som arbetslösa vuxna. När man ser på den totala arbetslösheten ser man också att den inte minskar på samma sätt som ungdomsarbetslösheten. Arbetslösa unga blir i stället efterhand arbetslösa vuxna i statistiken och då påverkas ju inte den totala arbetslösheten alls.

Den totala ungdomsarbetslösheten kommer att fortsätta minska de kommande åren av rent demografiska skäl - i princip oavsett politik. En sak som kan störa denna bild är möjligen att många nyanlända unga samtidigt kommer att tillföras arbetslöshetsstatistiken. Hur mycket det kommer att påverka återstår att se. Självklart kan bilden också påverkas om det skulle bli en extrem lågkonjunktur.

Unga med god utbildning har relativt lätt att få arbete, och så har det varit länge. Samtidigt ökar nu antalet ungdomar som är långtidsarbetslösa. Detta pekar återigen på den så kallade tudelningen av svensk arbetsmarknad, där de som är anställningsbara har ganska lätt att få arbete, medan lågutbildade ungdomar, utrikesfödda och funktionshindrade kommer allt längre ifrån arbetsmarknaden. Det är därför det är viktigt att föra en politik så att fler får in en fot på arbetsmarknaden och får sitt första jobb. En del i detta är att bejaka även enklare jobb som inte kräver någon direkt utbildning. Även lågutbildade måste ha en chans att komma i egen försörjning.

När regeringen skryter om att ungdomsarbetslösheten minskar så är det bra att veta att det till stor del handlar om statistik - inte om verklighet.




Slottssprinten

2016-02-11

I dag avgjordes Slottssprinten, ett av årets sprintlopp i världscupen i längdåkning.



Spåret börjar framför slottet, vänder på Mynttorget, alldeles utanför våra fönster på moderaternas riksdagskansli, och fortsätter till målet på Slottsbacken på andra sidan slottet. Från vårt fikarum (tredje våningen på huset på vänstra bilden) har man verkligen första parkett när man följer åkarna vid vändningen på Mynttorget.



Till höger en bild på Charlotte Kalla, som dock tyvärr inte hade någon bra dag utan åkte ut redan i kvartsfinalen.



Vi såg också delar av loppen, inklusive semifinalerna och finalerna från målområdet på Slottsbacken. Inga svenska herrar tog sig till final, men däremot tre av damerna, och Stina Nilsson blev mest framgångsrika svenska med en tredjeplats.




Frukostseminarium om tiggeri

2016-02-11



I dag började jag dagen med ett mycket välbesökt frukostseminarium om tiggeriet och hur Sverige på bästa sätt ska hantera situationen. Först berättade regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valridsson, om den utredning han just överlämnat till regeringen, med titeln Framtid sökes.

I utredningen redovisar han sina förslag kring var gränserna bör gå för kommunernas socialtjänst när det gäller stöd till tiggare, vad som bör gälla kring eventuell skolgång i Sverige för tiggarnas barn, hur man ska hantera olovliga bosättningar på annans mark och en del annat. Martin Valfridsson berörde också polisens senaste kartläggning om brottslighet kopplat till tiggeri (människohandel, tvång att tigga, uttaga av "avgifter" för bra tiggarplatser osv) och konstaterade att det är ett växande problem. Valfridsson föreslår också att Länsstyrelsen i Stockholm ska bli en permanent samordnande myndighet som kan ge stöd och råd till övriga länsstyrelser och kommunerna i dessa frågor.

Valfridsson berättade att det idag finns ca 4.600 tiggare i Sverige (november 2015), Av dessa är ca 70-100 barn. Barn i samband med tiggeri förekommer dock bara i ett tiotal kommuner och det är tydligt att det har koppling till att dessa kommuner erbjuder härbärgen och skola till barnen. Signalvärdet från svensk sida har stor betydelse för om det ska förekomma barn i tiggarlägren eller inte. LVU (Lag om vård av unga) gäller alla barn som vistas i Sverige och ett barn som lever i misär kan omhändertas tillfälligt efter beslut av svenska myndigheter. Om det däremot handlar om ett mer permanent omhändertagande krävs enligt internationella konventioner beslut av myndigheterna i hemlandet.

När det gäller skolgång för barn som vistas tillfälligt i Sverige har kommunerna ingen skyldighet att erbjuda det, men man för göra det om man vill. Vissa kommuner gör detta, bland annat Göteborg. Valfridsson menar att detta är olyckligt och att det förstör den, ofta bräckliga, skolgången i hemlandet. Jag kan ju lägga till det jag tidigare berättat, att det råder skolplikt i exempelvis Rumänien, och att EU lägger stora pengar på att finansiera nya skolor i utsatta områden.

När det gäller olovliga bosättningar menar Valfridsson att man inte behöver går den krångliga och dyra vägen via kronofogden för att avhysa, utan att polisen kan göra detta omedelbart för att avvärja brott (exempelvis egenmäktigt förfarande, skadegörelse mm). I Finland arbetar man på detta sätt och där finns bara 300-500 tiggare i hela landet (det högre antalet gäller sommartid). Det finns en tydlig koppling mellan hur aktiva man är att avvisa olovliga bosättare och hur många tiggare som säker sig till en stad eller ett land.

Martin Valfridsson upprepade också sin uppmaning att våga diskutera om det verkligen är klokt att ge pengar i en mugg. Han menar att det medför en uppenbar risk att man stoppa pengar rakt in i kriminell verksamhet och att det är bättre att stödja via hjälporganisationer som arbetar på plats i tiggarnas hemländer. Representanter för hjälporganisationer fanns också på plats i panelen för diskussioner på dagens seminarium.




Fakta om nyanländas förvärvsfrekvens

2016-02-10

Ekonomifakta redovisar idag en rapport om sysselsättningsgraden för flyktinginvandrare och deras anhöriga. Kopplingen mellan utbildningsnivå och arbete är som väntat mycket stark. För dem med låg utbildningsnivå är det under 50% som är i egen försörjning efter 10 år. Nedan ett utdrag ur rapporten.






Stafettpinnen lämnas över - tack Margareta och grattis Tomas!

2016-02-09



Moderaterna i Mark beslutade på sitt möte i går kväll att de vill se Tomas Johansson (M) från Hyssna som nytt moderat kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Mark efter Margareta Lövgren (M). Det var också förslaget från oss i valberedningen. Stafettpinnen går vidare från en mycket kompetent moderat politiker till en annan lika kompetent. Det känns också bra att bytet av politiker på kommunens viktigaste post sker på ett ordnat sätt med en lång överlämningsperiod - Margareta slutar den 1 april.

Tack för goda insatser Margareta och lycka till Tomas!

Som moderaternas ansvarige för kommunalekonomiska frågor i finansutskottet ska jag försöka dra mitt strå till stacken för kommunens utveckling genom att på riksnivå bevaka så att alla kommuner får rimliga förutsättningar att utvecklas och erbjuda en rimlig service.




1.000 statliga praktikplatser är beklämmande otillräckligt

2016-02-08

Migrationsöverenskommelsen i höstas mellan S-MP-regeringen och Alliansen innebar bland annat att staten skulle vara ett föredöme och erbjuda praktikplatser för nyanlända som beviljats uppehållstillstånd. Hur många platser angavs dock inte.

I går meddelade regeringen att man tänker ålägga statliga myndigheter att erbjuda totalt 1.000 praktikplatser för nyanlända. I förhållande till att Sverige tagit emot 240.000 asylsökande de senaste två åren, varav en bra bit över över hälften beräknas få stanna så är det inte jätteimponerande med 1.000 platser i Sveriges sammanlagt 341 myndigheter. Samtidigt har jag stor respekt för att det inte är alldeles enkelt att få fram praktikplatser och avsätta personal för handledning av praktikanterna. Snarare känner man sig ju en smula uppgiven över hur otillräckliga resurser Sverige faktiskt har för att erbjuda en så stor mängd personer som fått uppehållstillstånd en bra start i Sverige med bostad, arbete och egen försörjning.

Dessutom är prognosen att ytterligare 70.000 - 140.000 nya asylsökande kommer i år. Då blir de 1.000 praktikplatserna ännu mer beklämmande otillräckliga.




Justitieutskottet driver på för hårdare regler mot terrorismresor

2016-02-08

Justitieutskottet vill att rättsväsendet ska få större möjligheter att förhindra att terrorismresor blir av. I andra länder finns möjligheten att återkalla eller tillfälligt dra in passet. En majoritet i utskottet (M, SD, C, L och KD) anser att denna möjlighet bör prövas också i Sverige, till exempel genom att det blir möjligt att återkalla eller tillfälligt dra in passet för den som är misstänkt för att förbereda eller ha påbörjat en resa i terrorismsyfte. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett sådant förslag, i ett så kallat tillkännagivande. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget.

Justitieutskottet föreslår också att riksdagen säger ja till förslag från regeringen om straff för den som tar emot utbildning som gäller terroristbrott, eller som reser till ett annat land än där man är medborgare för att ge eller ta emot utbildning samt begå eller förbereda terroristbrott. Regeringens förslag om straff gäller också den som finansierar en sådan resa eller som finansierar en person eller en organisation som begår terroristbrott. Tanken med förslagen är att skapa effektiva lagar för att kunna förhindra terrorism. Genom dessa förslag uppfyller Sverige krav som har ställts i en FN-resolution och rekommendationer från organisationen Financial Action Task Force (FATF) om finansiering av terrorism. Alla partier utom Vänsterpartiet stödjer detta förslag.




Ska de nordiska länderna införa en gemensam yttre gränskontroll?

2016-02-07

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger enligt Svenska Dagbladet att han vill se gemensamma gränskontroller i Norden. Danmark har fått kritik av den svenska regeringen för att danskarna har för slappa kontroller av asylsökande som passerar genom landet på väg till Sverige. Och samtidigt menar Danmark att de hårda svenska gränskontrollerna vid Öresundsbron skadar rörligheten inom "Storköpenhamn" där Skåne ingår. Nu vill den danske statsministern att de nordiska länderna gemensamt sätter upp kontroller, exempelvis vid den tyska gränsen, i stället för den tunga gränskontroll varje land nu har internt. "Om vi inte lyckas lösa problemet genom att Europa skyddar sina gränser får vi den negativa effekten att det plötsligt är gränser mellan de nordiska länderna", säger Lars Løkke Rasmussen.

Jag tycker tanken är intressant. Vi har en lång historia av fri rörlighet inom Norden och kanske borde man ta fasta på det nu när gränskontrollerna och asylsamarbetet inom EU i praktiken rasat samman? Om de nordiska länderna värnar traditionen med helt fri rörlighet inom Norden, kombinerat med gemensam gränskontroll mot resten av Europa, och samtidigt harmoniserar sina regelverk för asyl och migration skulle kanske Norden kunna bli ett föredöme för resten av Europa när det gäller gemensamt ansvarstagande?

I dagsläget kommer strömmen av asylsökande till Skandinavien främst via Tyskland samt via Ryssland till norra Norge. Men skulle det uppstå oroligheter öster om Sverige skulle flyktingströmmarna komma från ett helt annat håll. En nordisk beredskap för att kunna ta ett gemensamt ansvar för alla gränser till de nordiska länderna är kanske ingen dum idé. Men det krävs nog då som sagt även en gemensam långsiktig samsyn även i asylfrågan om det ska fungera. Kanske rent av ett gemensamt kvotsystem mellan Sverige, Norge, Danmark och Finland för de asylsökande som får stanna i Norden?




Regional pendling viktigare än höghastighetståg till Stockholm

2016-02-06

Debatten om bansträckningar och stationslägen för "höghastighetstågen" engagerar. Jag har själv genom åren flera gånger ifrågasatt tanken på extrema höghastighetståg i Sverige. Redan i valrörelsen 2010 debatterade jag detta i Borås med Karin Svensson Smith (MP), idag ordförande i riksdagens trafikutskott. Och sedan dess har jag i flera blogginlägg kritiserat tanken på höghastighetståg på specialbanor i glesbefolkade Sverige. Alla dessa blogginlägg finns samlade på Infrastrukturbloggen i bloggarkivet. Mina huvudargument är fyra - de extrema byggkostnaderna, svårigheten att få lönsamhet i ett glesbefolkat land, att höghastighetståg innebär mycket få stationer längs vägen, samt att vanliga pendeltåg inte kan köras på rälsen.

Alliansregeringen avförde klokt nog också extremtågen från dagordningen. Förre finansministern Anders Borg (M) var exempelvis mycket tydlig: "Att bygga science fiction-tåg som går på magneträls är robust olönsamt". Den 6 mars 2012 citerade jag även Expertgruppen för miljöstudier som presenterade en rapport om höghastighetståg. I rapporten konstaterade man att befolkningsunderlaget är alldeles för litet i Sverige för att höghastighetståg, (HSR, tåg med hastigheter över 250 km/h) skulle kunna bli lönsamt. Intäkterna skulle inte ens täcka driften, och absolut inte investeringarna. Inte ens de spanska höghastighetslinjer som granskats i rapporten (Madrid-Sevilla och Madrid-Barcelona) går ihop ekonomiskt. Den enda granskade höghastighetsbanan som går ihop är linjen Paris-Lyon, vilket i sin tur beror på att Parisregionen har fler invånare än hela Sverige. Professorerna konstaterar också att inte heller miljöskäl håller som argument för att bygga dyra höghastighetsbanor. Man skriver rent ut att "järnvägen är ett exceptionellt dyrt sätt att minska utsläppen". För samma pengar kan man göra oerhört mycket större miljöinsatser.

När Alliansen tog sitt beslut om att påbörja förhandling och planering för ett nytt stambanenät mellan Stockholm och Malmö samt mellan Jönköping och Göteborg handlade det inte längre om specialtåg på magneträls utan om ett nytt modernt järnvägsnät med mer "normal" räls som skulle möjliggöra trafik med både pendeltåg, regionaltåg och snabba tåg (höghastighetståg) på samma spår. Tanken är dock att det ska vara möjligt att köra tåg med hastigheter på upp till 320 km/h (utom genom centrala Borås, där man sätter en gräns på 230 km/h). För att möjliggöra denna hastighet krävs att spåren fixeras på betongplattor, att spåren omges av en fysisk barriär på 2,5 meters höjd på båda sidor om spåret längs hela sträckan, samt att det krävs en trädfri zon på 15 meter på båda sidor av spåret. Det tar alltså ganska mycket plats att bygga dessa "höghastighetsspår".

Nu har mer detaljerade planer för dessa nya stambanor presenterats. Det verkar dels stå klart att Bollebygd och Ulricehamn inte får någon station för höghastighetståg, troligen blir det inte någon station alls i Ulricehamn. För Borås del blir det bara vissa höghastighetståg som kommer att stanna i staden och samtidigt kommer ingreppen i Borås att bli enorma på grund av att spåren tar mycket plats - bland annat finns risk för att delar av högskolan samt stora delar av det nyrenoverade Simonsland måste rivas (!) för att ge plats för en räls som möjliggör höga hastigheter. Helt oacceptabelt säger eniga politiker i Borås.

Det står nu också klart att dessa nya stambanor blir extremt dyra. Man talar om kostnader på "uppskattningsvis 190-320 miljarder". Mycket vaga uppgifter med andra ord, men oerhört höga kostnader oavsett. Frågan hur det ska gå ihop ekonomiskt och vem som ska betala har fortfarande inga tydliga svar.

Allvarligt är också att huvudtanken med en järnväg mellan Jönköping och Göteborg förfelas. Det viktigaste för Västsverige är inte ett "höghastighetståg" till Stockholm som bara stannar var tredje tur i Borås och i övrigt inte har några stopp alls mellan Göteborg och Jönköping. Det viktiga är i stället en effektiv och snabb regional pendeltågstrafik mellan Göteborg och Jönköping för arbete och studier, med täta stopp på Landvetter flygplats och i Borås, och självklart med stationer i både Mölnlycke, Bollebygd och Ulricehamn.

Det finns därför all anledning att fundera över om det verkligen behöver byggas spår som möjliggör höghastighetståg just mellan Göteborg och Jönköping. Om man åker sträckan Göteborg-Jönköping (ca 15 mil) i 230 km/h tar resan 40 minuter. Om man i stället åker i 320 km/h tar resan 28 minuter (exkl eventuella stopp på vägen). Tidsvinsten med höghastighetståg blir 12 minuter. Mellan Göteborg och Borås blir tidsvinsten bara ca 5 (!) minuter (17 minuter jämfört med 12 minuter). Motiverar verkligen dessa 5 minuter den extremt höga extra kostnaden och de mycket stora ingreppen i centrala Borås?

Självklart måste varje kommunpolitiker avgöra vad man tror är bäst för den egna kommunen. Men risken är uppenbar att alltför dyra och högtflygande planer för höghastighetståg riskerar att, inte minst av rena kostnadsskäl, stoppa eller kraftigt fördröja en ny järnväg mellan Göteborg och Jönköping. Det får bara inte hända!




Även svensk lag reglerar asylsökandes eget försörjningsansvar

2016-02-05

Danmark har ju just tagit sin nya lag i kraft som innebär att myndigheterna kan beslagta ekonomiska tillgångar från asylsökande för att bekosta deras boende och uppehälle i Danmark. En lagstiftning som jag personligen finner mycket stötande, eftersom den bygger på konfiskation, dessutom med en uppenbar risk för inslag av godtycke.

Samtidigt är det nog få som vet att det finns en del regler även i svensk lagstiftning som säger att en asylsökande som har egna tillgångar ska stå för sina egna kostnader. Detta anges exempelvis uttryckligen på Migrationsverkets hemsida: "Om du har egna pengar ska du betala för boendet, men om Migrationsverket ser att du inte har några pengar behöver du inte betala."

Av Migrationsverkets hemsida framgår också att alla faktiskt inte har rätt till dagersättning. "Om du saknar pengar eller andra medel kan du ansöka ekonomiskt stöd från Migrationsverket, så kallad dagersättning" Längre ned på sidan redovisar man villkoren för ersättning:
* Du måste berätta för Migrationsverket hur mycket pengar och vilka andra tillgångar du har.
* Du är skyldig att berätta för migrationsverket om din ekonomiska situation förändras. Att inte berätta att du tjänar pengar är brottsligt.
* Dagersättningen kan sättas ned om du:
•inte medverkar till att klarlägga din identitet
•försvårar utredningen av din asylansökan genom att hålla sig undan
•inte medverkar till åtgärder som är nödvändiga för att ditt beslut om avvisning eller utvisning ska kunna genomföras

Av den svenska utlänningslagen 19:1 framgår också att en person som avvisas eller utvisas faktiskt är skyldig att betala kostnaden för sin egen resa ut ur landet.

Det finns med andra ord en del regler även i Sverige som ger en asylsökande skyldighet att bidra ekonomiskt om man har resurser. I vilken mån detta tillämpas i praktiken vet jag dock inte.

Personligen anser jag som sagt att det danska beslutet att konfiskera människors tillgångar vid gränsen är ytterst stötande och vill inte se motsvarande regler i Sverige. Däremot kanske man skulle vara tydligare med att den som söker asyl faktiskt är skyldig att skriftligen redovisa sina tillgångar i samband med asylansökan? Och vara tydlig med att ett brott mot detta kan få konsekvenser, precis som det får konsekvenser om boende i Sverige ger felaktiga uppgifter i sin självdeklaration eller i en ansökan om bidrag? Självklart är det inte lätt att få detta att fungera i praktiken när mängden asylsökande är så stort. Men jag tycker ändå det är viktigt att vara tydlig med vad som gäller. Den asylsökande som har större egna tillgångar bör inte få bidrag från samhället, lika lite som den som bor i Sverige och har betydande egna tillgångar får försörjningsstöd eller bostadsbidrag. Konstigare än så är det egentligen inte.




Ungerns ambassadör försvarar Ungerns hårda gränskontroll

2016-02-05

Nedanstående inlägg på Facebook från den ungerske ambassadören i Sverige visar ett brev, skickat till Miljöpartiets Maria Ferm, med anledning av hennes kritik mot Ungerns gränskontroller i ett inslag i SVT.

Brevet är intressant och belyser den ungerska situationen. Och hur många känner till att även den svenska utlänningslagen föreskriver hårda straff för den som otillåtet passerar den svenska gränsen?



Öppet brev jag skickade idag till Riksdagsledamot Maria Ferm (Mp) i samband med hennes markering mot Ungern i SVT. Nyilt level, amelyet ma kuldtem Maria Ferm parlamenti kepviselö asszonynak (Zöld Part) a közszolgalati televizioban Magyarorszagrol tett megjegyzese kapcsan.

Bästa Maria Ferm!

I en televiserad debatt med Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson (SVT/Aktuellt, 2016-01-26) hänvisade Du till bl.a. Ungern som exempel på de länder där man ”...sätter flyktingar i fängelse”. Att vara politiker i landets högsta beslutsfattande församling innebär stort ansvar gentemot väljarna och ställer höga krav på påståendenas trovärdighet. Jag hoppas att följande information kan bidra till att ditt resonemang ska vila på saklig och verklighetsförankrad grund. När det gäller den ungerska lagstiftningen och lagtillämpningen angående flyktingarna, sätter man inte flyktingar i fängelse på grund av att de är flyktingar. Lagen tillåter däremot inte forceringen av den förstärkta gränsen, olagligt gränspassage genom forcering av gränsens tekniska skydd är alltså straffbart. Men det är inte den ungerska rättssystemets särdrag att kriminalisera liknande gärningar, se gärna den svenska Utlänningslagen (2005:716, 20 kap., 4 §): ”Till böter eller fängelse i högst ett år döms en utlänning som uppsåtligen på ett otillåtet sätt passerar en yttre gräns enligt kodexen om Schengengränserna”. Tanken är dock inte att fylla Ungerns skattefinansierade fängelser med migranter och asylsökare. De personer som hittills anklagats och dömts för olagligt inträde har också utvisats ur landet, numera är det 8 personer som häktats för olagligt gränspassage samt forcering av gränsen och 24 har anklagats för våldsamt upplopp resp. våld mot tjänsteman.

Ungerns gräns med Serbien utgör EU:s yttre gräns och Ungern som är med i Schengensamarbetet har skyldigheten att bevaka och kontrollera den. 2015 har nästan 400.000 migranter passerat Ungern, flertalet av de okontrollerat, inte vid de officiella gränsstationerna utan genom skogar och majsfält. För att återställa ordning och reda vid gränsen och kanalisera flyktingströmmen till gränsstationerna där man som asylsökande kan registrera sig bestämde regeringen redan i somras för att förstärka gränsen med ett staket, i likhet med andra taggtrådsförsedda stängsel som sedan flera år hade skyddat EU:s södra yttre landsgränser i Bulgarien, Grekland och Spanien. Till skillnad från några andra EU-medlemsländer har Ungern däremot inte upphävt Schengensystemet genom att införa id-kontroller vid EU:s inre gränser. I Ungern tycker vi – och de senaste månadernas utveckling i Europa har bekräftat att vår utgångspunkt har varit rätt - att de yttre gränserna måste kontrolleras och skyddas från olagligt inträde för att en av EU-samarbetets värdefullaste framgångar, Schengensystemet och den fria rörligheten inom EU ska kunna upprätthållas.

Den aktuella flyktingssituationen i Europa utgör en av de största utmaningarna som EU utsatts för sedan länge. För att kunna hitta lämpliga gemensamma lösningar behöver beslutsfattarna insyn i och förståelse för de olika medlemsländernas varierande förutsättningar, villkor och prioriteringar. Skulle Du behöva upplysning om Ungerns situation och politik, ställer jag och Ungerns ambassad i Stockholm gärna upp.

Med vänliga hälsningar,

Lilla Makkay
Ungerns ambassadör
Stockholm





Effektskatten på kärnkraft hotar svensk elförsörjning

2016-02-04

Sveriges elproduktion vilar på tre miljövänliga ben - vattenkraft, kärnkraft och nya förnybara energikällor. Det finns ingen motsättning mellan att bevara kärnkraften och vattenkraften samt bygga ut ytterligare förnybar elproduktion. Redan i dag är Sverige det land i EU som har högst andel förnybar energi och vi vill att den andelen ska öka.

Samtidigt har det den senaste tiden kommit flera allvarliga besked om elförsörjningen från de stora kraftbolagen. Kärnkraften är hårt prövad av låga elpriser och hög beskattning. Det konstateras att om inget görs riskerar bortåt hälften av svensk elproduktion att stängas inom loppet av några år. Under förra året togs beslut om att fyra reaktorer ska avvecklas i förtid. De återstående sex reaktorerna är tänkta att användas in på 2040-talet. Utifrån de besked kärnkraftsägarna har kommit med kan vi konstatera att den tidsplanen nu är högst osäker. Vattenfall pekar exempelvis på att avgörande beslut kommer att behöva tas redan i år gällande reaktorernas framtid.

Under de senaste åren har det även förts en politisk debatt om att minska produktionen av vattenkraften. Det fungerar inte om vi i Sverige samtidigt möter utmaningar om hot om stängd kärnkraft och osäkra förutsättningar för framtida investeringar. Vattenkraften står för en stor del av svensk elproduktion, men trots detta är regeringen djupt splittrad i synen på vattenkraften och förmår inte ge branschen rätt spelregler.

Det övergripande målet bör vara att Sverige ska ha den trygga elförsörjning som är nödvändig för jobb och företagsamhet. För att nå det målet krävs politiska beslut som ger energimarknadens aktörer långsiktiga och sunda spelregler. Moderaterna kräver därför följande:

• För det första bör effektskatten på kärnkraft sänkas snarast möjligt. Den sänkning vi föreslog i Moderaternas budgetförslag för 2016 är ett minimum och i ljuset av den senaste tidens besked är det uppenbart att skatten skulle behövas sänkas ytterligare.
• För det andra bör vi se över om effektskatten kan avskaffas helt på sikt, förutsatt att det går att hitta en ansvarsfull finansiering som inte slår mot jobben, industrin eller hushållen.
• För det tredje bör vattenkraften prioriteras och en strategi för hur vattenkraftsproduktionen kan stärkas tas fram, framför allt med fokus på utökad effekt. Det bör även klargöras hur Sverige kan leva upp till EU:s vattendirektiv utan att produktionen av vattenkraft äventyras.




Sverige behöver ett tillfälligt asylstopp

2016-02-04

Migrationsverkets huvudscenario för antalet asylsökande under 2016 är 100 000 personer, med ett intervall mellan 70.000 och 140.000 personer. Självklart är det närmast omöjligt att göra en prognos över detta, eftersom det är yttre faktorer som avgör - mängden konflikter och flyktingar i Europas närhet, hur andra länder hanterar gränskontrollerna, hur stor del av strömmen av asylsökande till Europa som rör sig mot Sverige och inte minst vädret på Medelhavet och årstidsväxlingarna har betydelse. I dagsläget kommer runt 700 personer i veckan till Sverige, men de flesta verkar vara överens om att antalet kommer att öka när vädret blir varmare.

Migrationsverket säger idag att man definitivt inte skulle klara den högre nivån på 140.000 personer, eftersom man redan idag har akut brist på bostäder och 23.000 personer som i närtid skulle behöva ett boende. Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att "så höga tal kan vi inte klara i Sverige", då utlovas "nya åtgärder". Regeringens mål är att hamna under 70.000 personer. Men även detta skulle skapa oerhörda påfrestningar.

Situationen är nämligen redan ohållbar i mottagningssystemet, inom primärvården, mödravården, psykvården, tandvården (stor artikel om situationen i vården i tidningen Dagens Samhälle idag), socialtjänsten, i skolan, hos polisen och på bostadsmarknaden, samtidigt som kostnaderna skenar. Migrationsverket bedömer att asylmottagandet kommer kosta omkring 59 miljarder kronor under 2016. Prognosen är att statens budgetunderskott kommer att öka med 90 miljarder de närmaste åren, en skrämmande hög siffra. Det är naivt att tro att krisen skulle vara över, det är snarare tvärtom. Den har bara börjat. Att pressa in oerhört många människor i trånga asylboenden och tvinga dem att leva där i 2-3 år i avvaktan på att asylärendet ska behandlas är knappast humant. Det leder till konflikter och frustration och det är ingen bra start för människor som kommer till vårt land för att skapa sig ett nytt liv.

Vi klarar helt enkelt inte att ta emot fler asylsökande de närmaste åren. Sverige måste nu lägga all kraft på att handlägga pågående asylärenden så snabbt som möjligt, få till effektiva avvisningar av dem som inte får stanna och ge personer med uppehållstillstånd en rimlig chans till en egen bostad och en bra start i vårt land. Därför borde regeringen lyssna på moderaterna och införa ett tillfälligt asylstopp tills vidare för alla asylsökande som kommer via annat säkert EU-land och se till att snabbt införa tillfälliga uppehållstillstånd (vilket regeringen tidigare gått med på i förhandlingarna med M, L och KD). Det är mer rakt och ärligt att göra detta än att på andra sätt försvåra för människor att söka asyl samtidigt som man låtsas utåt att man försvarar asylrätten.




Åtta gånger farligare att bo eller arbeta på ett asylboende

2016-02-03

Jag berättade häromdagen om SVT:s granskning av polisens utryckningar och anmälda brott och incidenter med koppling till asylmottagandet. Det kommer också ständigt nya rapporter och nyheter i media om våld och hot mellan boende på asylboendena, liksom mot personalen. Frågan jag ställt mig är om riskerna för boende och anställda på asylboenden att drabbas av våld är större än för befolkningen i övrigt? Och nu har jag svaret.

Totalt anmäldes 559 fall av misshandel på asylboenden under ca ett kvartal. SVT TextTV uppger som en jämförelse att under hela förra året anmäldes enligt BRÅ 22.259 fall av misshandel i Sverige. Det motsvarar alltså knappt 5.600 fall på ett kvartal. Om man slår ut det på 9,85 miljoner invånare (Sveriges befolkning den 30 november 2015) blir det 56 fall per 100.000 invånare.

Jag har nu fått aktuella siffror från Migrationsverket över antalet inskrivna personer i deras mottagningssystem. Det var den 31/1 i år 180.651 personer. Av dessa bor drygt 123.000 i olika typer av anläggningsboende eller institutionsboende. Resterande bor i familjehem eller liknande (24.274 personer), alternativt i eget boende (48.227 personer). 559 fall av misshandel på asylboeden/institutionsboenden blir 454 fall per 100.000 personer.

Man kan alltså konstatera att det är åtta gånger större risk att utsättas för misshandel om man bor eller arbetar på ett asylboende jämfört med befolkningen i genomsnitt. Det är minst sagt en dålig start för de asylsökande som kommer till vårt land, och det kommer knappast heller att göra det lättare att rekrytera kompetent personal till asylboendena. Därför måste det vara en central fråga att försöka öka säkerheten för de boende och de anställda på asylboendena. Frågan är bara hur?





Orimligt med glasögonbidrag till barn som vistas här utan tillstånd

2016-02-03

I dag får barn upp till och med sju år bidrag för standardglasögon. Riksdagen beslutade idag att från och med 1 mars ska landstingen bli skyldiga att lämna bidrag för glasögon eller kontaktlinser även till barn och unga mellan 8 och 19 år. Barn i familjer som söker asyl, ensamkommande flyktingbarn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd kommer också att innefattas.

Det sista ifrågasätter vi från moderat sida, och har därför gjort ett särskilt yttrande:

"I år införs bl.a. de tidsbegränsade uppehållstillstånd som vi moderater föreslog redan förra året och som ingår i den migrationspolitiska sexpartiöverenskommelsen.

När regelverket nu läggs om till tidsbegränsade uppehållstillstånd bör den automatiska rätten för personer med dessa tidsbegränsade uppehållstillstånd att få tillgång till välfärdstjänster och ersättningar i olika socialförsäkringssystem kunna analyseras och i vissa förekommande fall ifrågasättas.

Det kan inte med automatik vara en självklar utgångspunkt och del av det svenska samhällskontraktet att personer som inte bor permanent i Sverige, och som inte har arbetat här, ska ha samma tillgång till tjänster i välfärden som dem som har svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd eller dem som genom arbete har kvalificerat sig in i vårt välfärdssystem.

I regeringens proposition föreslås bl.a. på sidan åtta att bidrag för glasögon till barn och unga även ska omfatta asylsökande och personer som saknar nödvändiga tillstånd att vistas i Sverige. Vi vill med anledning av ovanstående anföra att vi inte delar den principiella inriktningen att detta bidrag även ska komma personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige till del.

Vi avstår nu från att reservera oss men anser att det finns anledning att mycket noga följa utvecklingen på området och förbehåller oss rätten att återkomma i frågan."

Jag menar att man i det asylläge vi idag befinner oss är helt orimligt att samtidigt öka förmånerna för de asylsökande, och framförallt att öka förmånerna ytterligare för dem som fått avslagsbeslut oich inte har rätt att stanna i landet. För den senare gruppen borde förmåner i stället dras in om vi menar allvar med att underlätta att människor frivilligt lämnas Sverige efter avvisningsbeslut. En sak som komplicerar läget är dock att barn upp till 7 år redan har rättighet till bidrag för glasögon, även om de lever i familjer som fått avslag på asylansökan. Även för dessa borde rimligen bidraget avskaffas. Därför är det rimligt att återkomma mer samlat i frågan. Personligen tycker jag att vi moderater kunde ha reserverat oss mot beslutet i stället för att lämna ett särskilt yttrande (även om det i sak inte hade gjort någon skillnad eftersom en bred majoritet i riksdagen ändå röstade för förslaget). Viktigast är dock att moderaterna tydligt markerade mot förslaget både i det särskilda yttrandet och i riksdagsdebatten och framförallt att vi ser till att återkomma samlat i frågan om ersättningar för asylsökande och personer som fått avslagsbeslut.




Utredning presenterar kloka och självklara förslag kring tiggeriet

2016-02-02

I går lämnade regeringens särskilde tiggerisamordnare, Martin Valfridsson, sin utredning till regeringen angående hur kommunerna bör arbeta med frågor som rör tiggarefrån andra EU-länder. Förslagen presenterades vid en pressträff igår

Bland annat anser Valfridsson inte att kommunerna ska erbjuda skolgång för tiggarnas barn. En självklar inställning tycker jag eftersom det, som jag tidigare påpekat, bara gör att fler barn följer med till Sverige och tvingas leva i tiggarläger i stället för att gå i skolan i hemlandet där det faktiskt råder skolplikt.

Valfridsson tycker inte heller att kommunerna ska erbjuda plats för tiggarläger, även det en fullständigt självklar linje. Ingen annan får bygga tältläger på kommunal mark, och lagen bör rimligen vara lika för alla. Dessutom är permanentning av tältläger i praktiken ett accepterande av kåkstäder runt våra större städer, en helt oacceptabel utveckling.

Både Valfridsson och ansvarig minister Åsa Regnér (S) anser att man egentligen inte heller bör ge pengar till tiggare utan hellre stödja organisationer i tiggarnas hemländer. Dessutom vill Sverige försöka få till avtal även med Bulgarien om hur man tillsammans kan hjälpa tiggare på plats.

Sammantaget bra förslag och vettiga tankar, och helt i linje med vad jag tidigare framfört i debatten. Det är dags att låta sunt förnuft få större utrymme i debatten om tiggeriet. Hittills har allt bara handlat om känslor, och de är som bekant inte alltid så rationella.




Här är hela den censurerade artikeln om Mölndal i Daily Mail

2016-02-01

En stor diskussion i sociala medier under helgen har varit censuren av en artikel i engelska Daily Mail om Mölndal, som påstås vara en "förstörd stad" på grund av migrationen. Artikeln är skriven av den välkände journalisten Nick Fagge som befinner sig i Göteborg för att följa rättegången mot mannen som dödade den 22-åriga anställde på ett asylboende för ensamkommande i Mölndal.

Artikeln är som sagt censurerad och går inte att läsa från svenska IP-adresser eller via svenska servrar. Det spekuleras vilt om orsakerna till censuren, den mest rimliga förklaring jag hört är att den engelska tidningens jurister är oroliga för att artikeln ska påverka rättegången mot den åtalade mannen och att man därför inte vill sprida artikeln i Sverige. Men oavsett anledning anser jag att censur i grunden är fel. Dessutom är det mycket intressant att se hur utländska medier beskriver Sverige, och då inte minst den stad jag själv både arbetat och bott i tidigare, nämligen Mölndal. Av denna anledning har jag med lite hjälp tagit del av artikeln på annat sätt och dessutom fått hjälp att kopiera den till ett dokument.

Här är hela artikeln med samtliga bilder

Artikeln är som sagt intressant, en del som står i den väcker eftertanke. Andra saker är grova missuppfattningar, medvetna eller omedvetna låter jag vara osagt. Några kommentarer (det finns säkert mer i artikeln att invända emot):

1. Mölndal är definitivt inte en "förstörd stad". Inte heller en kommun fylld av utanförskapsområden. Faktum är att Mölndal är en snabbväxande och ganska välmående förort till Göteborg med både inkomstnivå och utbildningsnivå över genomsnittet senast jag kollade. Dessutom med högteknologiska företag som exempelvis Ericsson och AstraZeneca.
2. Påståendet i artikeln att Mölndal har "tagit emot" 4.041 ensamkommande barn är en missuppfattning. Mölndal är en av Sveriges mottagningskommuner för asylsökande. Det betyder att alla som söker asyl i Västsverige förs till Sagåsens mottagningsenheten i Kållered (se blogginlägg på Integrationsbloggen den 25/9 2015 från mitt besök på denna enhet). Efter inskrivning förs de asylsökande vidare till andra orter i Sverige och de flesta blir inte kvar i Mölndal. Det gäller även de ensamkommande barnen. När jag träffade socialtjänsten i Mölndal i samband med besök på ett asylboende för ensamkommande barn (se Integrationsbloggen den 6/11 2015) berättade man förvisso om det växande problemet att få andra kommuner att ta över ansvaret, men på olika sätt brukar man oftast lösa detta. Det bor alltså långt ifrån 4.041 ensamkommande barn i Mölndal som Daily Mail påstår.
3. Bilderna i reportaget är delvis skrämmande, men några av dem får mig också att sucka över fotografens uppenbara vilja att svartmåla. Man har fotograferat det som ser ut som nedgångna rivningsfärdiga hus i Mölndals Centrum - men "glömmer" tala om för läsarna att man just nu håller på att bygga om Centrum. Man river några äldre nedgångna butikslokaler för att i stället bygga nya hus. Det är just dessa rivningsprojekt man fotograferat för att få den bild man önskar.

Censur är fel, liksom vinklade och svartmålande artiklar. I detta fall har vi ett exempel på både och. Men det är också intressant att läsa hur utländska media skildrar Sverige.




Den krassa politiska verkligheten är tyvärr som den är

2016-02-01

Ett av helgens stora diskussionsämnen har varit ett påstått ökat tryck mot Alliansen för att sparka regeringen Löfvén och ta över makten. Och jag vet att missnöjet med sittande regering växer för varje dag, förtroendesiffror och opinionsmätningar talar sitt tydliga språk. Vi har en extremt svag regering och allt fler inser att regeringens politik är skadlig för Sverige. Trots detta upprepar jag det jag skrivit tidigare, att fälla en regering är lätt, att erbjuda ett stabilare alternativ är inte lika lätt.

För det första - opinionsmätningar är inte detsamma som styrkeförhållandena i dagens riksdag. Alliansen är mindre än S-V-MP. Man kan alltså inte bygga ett nytt regeringsalternativ på tidningarnas opinionssiffror, utan måste se på valresultatet 2014.

För det andra - visst verkar vi kunna få igenom en Alliansbudget i riksdagen med SD:s stöd efter beskedet i veckan från SD. Men om Alliansens budget går igenom kommer det sannolikt att medföra regeringskris och regeringen Löfvéns avgång. I det läget måste Alliansen vara beredda att ta över. Det måste då finnas en plan för att detta ska kunna fungera, trots att vi är mindre än S-V-MP.

För det tredje - SD säger sig beredda att stödja en budget, men utlovar inget mer. Tvärtom säger man att ett stöd kommer att ha ett pris. Det blir alltså så att Alliansen först måste förhandla inbördes om alla frågor, och därefter göra upp med SD (eller något annat parti) i varje enskild fråga för att kunna regera. Jag tror inte alla inser hur svag en sådan regering skulle bli.

För det fjärde - flera av Allianspartierna stänger dörren definitivt för all form av samverkan med SD, aktivt eller passivt. Det innebär att även om Moderaterna skulle kunna tänka sig detta så är det omöjligt i praktiken.

För det femte - sista alternativet är ett extraval. Personligen skulle jag gärna ta ett extraval, och de flesta moderater skulle troligen välkomna det. Men i övrigt är de flesta partier knappast intresserade. Jag bedömer inte att det finns stöd för ett extraval vare sig inom regeringen eller i riksdagen.

Om dagens regering faller, oavsett skäl, måste situationen naturligtvis lösas. Och jag säger inte att det är omöjligt. Inte heller att det är omöjligt att det väcks misstroende mot enskilda ministrar eller hela regeringen eller att Alliansen lägger fram en egen budget under mandatperioden som röstas igenom och leder till regeringens avgång. I dagens politiska läge ska man inte kategoriskt utesluta någonting. Men situationen är enligt min åsikt betydligt mer komplicerad än många verkar inse. Och samtidigt finns det ju en gräns för hur länge det går att ha kvar dagens regering...