Nordisk konferens om riksrevision 9-11 mars 2015

Revisionskonferens i Reykjavik

2015-03-10

I går kom jag fram till ett snöigt Island för ett möte idag i Reykjavik med parlamentariker från övriga norden. Ämnet är riksrevisionens utformning i de olika länderna, och konferensen hålls i lokaler vid Islands riksdag, Altinget. Dessa frågor ligger i Sverige under Finansutskottet och är numera ett av mina ansvarsområden i den moderata riksdagsgruppen.


Vinter i Reykjavik

2015-03-10

Jag har besökt Island flera gånger tidigare, men då sommartid. Detta var första bvesöket på vintern. Och islänningarna säger att de haft en ovanligt kall och snörik vinter, i likhet med delar av USA. Alltså till skillnad för Sverige som ju haft en väldigt mild vinter i år.

Här några bilder från centrum av ett snöigt Reykjavik. Nedan tv domkyrkan och Altinget.Revisionskonferens

2015-03-10

Ändamålet med mitt besök i Reykjavik var att knyta kontakter och utbyta erfarenheter kring riksrevision med parlamentariker från Danmark, Norge, Grönland, Färöarna och Island (Finland uteblev pga att de är mitt i en valrörelse just nu). Föredragningarna hölls på både "skandinaviska" och engelska. Från Sverige var vi två parlamentariker (en S och en M) och en tjänsteman från finansutskottet. Till vänster den isländska presentationen av oss från svenska delegationen. Till höger dagens möten i huset. Den översta är vår revisionskonferens.Revisionsverksamheten bedrivs på olika sätt i olika länder och det är intressant att jämföra och försöka utveckla verksamheterna. Det viktiga är ju att skattenbetalarna får bra verksamhet för sina skattepengar och att man samtidigt förebygger misshushållning och korruption.

Vi fick också en föredragning om Islands blivande nya finanspolitiska ramverk och budgetprocess, samt deras planer på att införa ett finanspolitiskt råd enligt svensk modell. Det kändes givetvis bra att man framhöll Sverige som ett föredöme.
Altinget - Islands parlament

2015-03-10Efter lunch i Altingets lilla matsal fick vi en guidad tur i parlamentsbyggnaden. I entren finns en stor målning som minner om självständigheten från Danmark.Man har 65 ledamöter i Altinget, och alla ministrar sitter även i parlamentet. 65 ledamöter kan låta lite, men med tanke på att Island endast har drygt 320.000 invånare skulle det efter svenska förhållanden motsvara ungefär 1.800 ledamöter i Sveriges riksdag!Bild från vår rundvandring i Altinget. På vänstra bilden skymtar mina svenska kolleger, riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz (S) och Katarina Stenberg, tjänsteman på Finansutskottets kansli. I rummet bredvid sessionssalen finns givetvis en soffgrupp med schackbrädet framställt. Islänningarna älskar schack!
Dags att lämna ett snöigt Island

2015-03-11

I dag var det dags att lämna ett mycket snöigt Island. I går var alla utfartsvägar från Reykjavik avstängda på grund av snöstormen, även idag var en del vägar stängda. Vägen till flygplatsen i Keflavik var dock öppen, men vädret de få milen till flygplatsen i förmiddags var mycket omväxlande - snöstorm, klarblå himmel med strålande sol, och tät dimma. Mycket märkligt, och man förstår verkligen hur hårt och omväxlande klimatet är på Island.