Skid-VM i Falun februari 2015

Lite bilder från mitt besök i Falun de sista fyra dagarna av Skid-VM, 26/2-1/3.


Skid-VM - sista dagen i Falun och ytterligare en svensk medalj

2015-03-01

I dag gick Skid-VM:s sista tävlingsgren, herrarnas femmil. Vi var ute i väldigt god tid, redan 2,5 timme före start stod vi på plats, långt uppe i banområdet, där åkarna passerade oss inte mindre än 20 gånger under de fem milen. På avstånd kunde vi dessutom följa även andra delar av loppet.Vädret var besvärligt, förutom att det var plusgrader och mjuka spår snöade det under stora delar av loppet. Spåren var mycket tunga. Svenske Johan Olsson och Anders Södergren hörde till dem som försökte rycka sig loss från den stora klungan, men förgäves. Till vänster nedan Anders Södergren under sitt utbrytningsförsök.Segrade gjorde till slut VM:s skidkung, norrmannen Petter Northug som tog fyra guldmedaljer. Ovan till höger en rörd Northug under nationalsången.Svensk skidkung blev till slut Johan Olsson som krigade sig till ett brons i femmilen idag efter en fantastisk spurt. Det var hans tredje medalj under VM, varav ett guld. Svensk skiddrottning blev Charlotte Kalla som tog fyra medaljer, varav ett guld.

Nu är VM slut. Det har varit fyra fantastiskt trevliga dagar i Falun och jag är oerhört stolt över de svenska åkarna. Sverige gör sitt bästa Skid-VM någonsin med hela nio medaljer. En mycket bra prestation. Givetvis blir man imponerad av de norska åkarna, Norge är utan tvekan världens bästa längdåkningsnation. Men Sverige är faktiskt god tvåa i världen just nu.
Skid-VM - damernas tremil och lite annat

2015-02-28Tredje dagen i Falun började bra - dottern fick syn på Emil Jönsson och fick chansen att få en trevlig bild. Och sedan
lyssnade vi på Torgny Mogren som blev intevrjuad om sina gamla VM-minnen.I dag valde vi att vandra längst upp i bansystemet och det var en utmärkt plats, åkarna passerade oss 12 gånger under loppet och vi stod alldeles bredvid spåret och fick se åkarna på nära håll.Här loppets huvudpersoner. Ovan till vänster Terese Johaug, blivande guldmedaljör, till höger Charlotte Kalla, blivande bronsmedaljör, och nedan till vänster Sofia Bleckur blivande femma före Marit Björgen som till slut blev tvåa.Efter tremilen hejade vi fram Norge till bronsmedalj i Nordisk Kombination och kvällen avslutades med backhoppning,
och givetvis blev det ytterligare ett guld till Norge.
Skid-VM - herrarnas stafett

2015-02-27Dagens tävlingar såg vi från läktaren. 45.000 personer i publiken och en grym stämning. Och ett ofattbart spännande lopp där det svängde fram och tillbaka, men det till slut blev en gastkramande upplösning där Norge bärgade guldet före Sverige.

Till höger strax före upploppet, Petter Northug strax före Calle Halfvarsson. Och till slut vann Northug spurtkampen med 0,6 sekunder och tog guldet för Norge.Prisutdelning. De svenska åkarna var väl kanske inte helt nöjda med silvermedaljerna, men egentligen var det ju oerhört bra gjort!Och de svenska åskådarna var stolta och glada över Sveriges sjunde medalj!


Skid-VM - kvällens prisutdelning på torget i Falun

2015-02-26I kväll var torget i Falun fyllt med svenskar, norrmän och finnar när det var dags för prisutdelning efter damernas stafett.Ovan th det svenska laget, på bilden får Charlotte Kalla sin silvermedalj om halsen.Det var verkligen en skandinavisk kväll, med de tre grannländernas flaggor bredvid varandra på flaggstången. Nedan det svenska laget i intervju i SVT:s studio efter prisceremonin.


På plats på Skid-VM - det började bra med ännu en silvermedalj!

2015-02-26

Klockan 05.30 i morse körde vi hemifrån, jag och dottern, och vi hann fram till Falun i god tid till damernas staffettlopp. Och det började ju bra - sliver till våra damer, och en nordisk triumf, Norge före Sverige och Finland.På bilden nedan passerar Stina Nilsson precis framför oss alldeles bakom den finländska åkaren, på väg i utförslöpan ned mot skidstadion för sista gången. Och väl därnere körde hon om finländskan och tog ett välförtrjänt silver till Sverige.Norrmännen är helt klart både roligast och gladast i Falun. närmast helt galna. Denna camp, alldeles vid stadionområdet, sticker ut. Traditionella tält i långa rader prydda med norska flaggor, och massor med fanatiska norska supportrar i vikingahjälmar och annat. Det blev ju inte direkt stillsammare efter dagens guld...vi får se om Sverige tar guldrevanch i morgon i herrarnas stafett. Då sitter vi på läktaren i målområdet!