Mars 2015

Earth Hour gick närmast spårlöst förbi

2015-03-31

Intresset för spektaklet Earth Hour minskar för varje år. I år slutade även min hemkommun Mark att delta. Och igår kom denna nyhet på SVT (samt på texttv enligt nedan) som visar att elförbrukningen inte förändrades överhuvudtaget under Earth Hour. Kanske har svenska folket för gott tröttnat på klimathotsextremisterna på vänsterkanten som använder "klimathotet" som ett vapen för att genomdriva såväl kraftiga skattehöjningar som minskad frihet för människor. Vem vill stödja det?



Vi i Sverige är bortskämda med vår säkra och miljövänliga el. Andra har det inte lika väl förspänt. Tecknaren Kalle Strokirk gjorde en särskild bild till mig inför Earth Hour 2013, och den håller än.






Skatteverket bekräftar - RUT och ROT har minskat svartjobben

2015-03-30

I kväll hävdar Aktuellt att moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson inte har stöd för påståendet att RUT-avdragen har minskat svartjobben. Men "opartiska public service" har fel. Skatteverket har granskat saken i en rapport som presenterades hösten 2011, fyra år efter att RUT-avdraget infördes. Nedan inledningen på pressmeddelandet. Läs hela pressmeddelandet här.



Har då situationen förändrats sedan hösten 2011? Nej. Den 1 december 2014 medverkade jag vid en träff med ett antal "RUT-företagare" och riksdagspolitiker hos Företagarna i Göteborg. (Se blogginlägg samma dag). Träffen inleddes med en föredragning av en representant för Skatteverket som visade hur sänkta skatter och infört RUT/ROT-avdrag sammanfaller med minskat intresse för att jobba svart eller anlita svart arbetskraft. Kopplingen mellan Alliansens reformer och en ökad skattemoral är mycket tydlig.

Det är givetvis svårt att mäta hur många som slutat göra något som är olagligt som man velat dölja och därför inte rapporterat på något sätt. Kombinationen av att användningen av ROT och RUT vuxit så kraftigt, att uppskattningsvis 20.000 vita jobb skapats inom RUT-sektorn, att attityderna till svartjobb bevisligen förändrats enligt Skatteverket och vad bransch- och fackförbund själva säger råder knappast någon tvekan om att ROT och RUT bidragit till att föra över jobb från den svarta till den vita sektorn.




Näst flitigaste riksdagsledamoten på Twitter?

2015-03-30

Om man ska tro en nystartad site som gör statistik kring twitter är jag tydligen den näst flitigaste twittraren i riksdagen just nu.






Låt Migrationsverket ta över ansvaret för asylsökandes skolgång

2015-03-30

I går presenterade moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och den integrationspolitiske talespersonen Elisabeth Svantesson ett förslag om att Migrationsverket ska ta delar av det ansvar, som i dag faller på kommunerna, gällande skola och förskola till barn under asyltiden. Bakgrunden är att kommunerna har en mycket besvärlig situation, att tvingas tillhandahålla skola och förskola inom fyra veckor efter anländande är inte ett rimligt krav att ställa på kommunerna i dagens situation. Många kommunpolitiker jag talar med är närmast uppgivna över att Migrationsverket med så kort varsel som idag kan meddela att kommunen får ett betydande antal nyanlända barn med särskilda behov att ta hand om. Det är ibland närmst omöjligt att hantera och dessutom tar det resurser från den övriga skolan på orten vilket går ut över alla andra barn. Dessutom skapas oro i klassrummen och bland eleverna när vissa barn kommer till en klass med kort varsel och sedan kanske försvinner igen efter en tid om man inte beviljas asyl.

Moderaterna föreslår nu att Migrationsverket ska ta över ansvaret för skola och förskola under tiden i asylboende. Skolgången bör fokusera på intensivkurser i svenska i syfte att bättre rusta barn inför vanlig skolgång då man fått uppehållstillstånd. Migrationsverket ska ha ansvar för att erbjuda barn aktiviteter att jämföra med förskola för de barn som är i rätt ålder. För äldre barn ska intensivundervisning i svenska och förberedande undervisning erbjudas under den första tiden i asylboende. Ur ett integrationsperspektiv är det bättre för barn att under asyltiden enbart fokusera på att lära sig språket för att därigenom stå bättre rustade inför att börja en vanlig skolklass när man väl fått sitt uppehållstillstånd.

Jag tycker detta förslag är utmärkt. Det skapar lugn och bättre arbetsro i den vanliga skolan, det avlastar kommunerna ett bekymmer, och det ger de nyanlända barnen en bättre grund att stå på om de en dag beviljas asyl.

Det enda problem jag kan se är hur Migrationsverket ska kunna hitta de lärare med specialkompetens och språkkunskaper som behövs. Här tror jag dock man kan samverka med kringliggande kommuner och inventera tillgången på hemspråkslärare och andra tvåspråkiga lärare som idag kanske bara jobbar i skolorna några timmar i veckan. Kanske kan de användas av Migrationsverket övrig tid?

Sedan kommer det förståss att kosta pengar för Migrationsverket. Men i förhållande till totalkostnaden för migrationen är det sannolikt en blygsam summa. Man slipper ju dessutom kostnaderna för skolskjuts för asylsökande barn till närmaste kommunala skola.




Bjarne Lundqvist och Kapället

2015-03-29

I fredags var vi på god mat och trevlig underhållning på restaurang Brygghuset i Sätila, någon mil hemifrån Ubbhult. Det var vårt lokala band Kapället som spelade (bandet är döpt efter Ubbhults kapell där en av gitarristerna, Martin Mattsson är kyrkvaktmästare till vardags...). I sällskap hade de den kände dansbandsprofilen Bjarne Lundqvist, tidigare bland annat medlem i Streaplers och Flamingo under deras storhetstider.

Bjarne är numera min granne hemma i Ubbhult och han har en fantastisk historia att berätta om sitt långa liv i dansbandsbranschen. Lite av detta fick vi höra mellan låtarna i fredags, tex om när Streaplers var förband till Beatles spelning 1964 på Johanneshovs Isstadion. Streaplers tyckte dock inte det var så märkvärdigt för de låg ju före Beatles på tio i topp...

Bjarne berättade också om hur Abba spelade in sina första skivor på Studio Bohussound i Kungälv som Streaplers just hade byggt. Det var innan Abba byggde sin egen Polarstudio. Bjarne och hans kolleger kände Björn och Benny i Abba väl efter att ha uppträtt tillsammans med dem under tiden med Hotenany Singers. Srtreaplers studio i Kungälv hade även andra celebra besök. Status Quo spelade exempelvis in sitt kanske mest kända album där, "Rocking all over the world”.

En kul musikhistorisk kväll på lokal pub, med god mat och goda drinkar - vad kan man mer begära?




Bjarne Lundqvist och Martin Mattsson, kyrkvaktmästare i Ubbhults Kapell. I mitten skymtar vår lokale plåtslagare Joakim Ackevall på bas.




Dagens stora skolbluff

2015-03-29



Folkpartiets partiledare, tidigare utbildningsministern Jan Björklund avslöjar på twitter sanningen om S-MP-regeringens skolutspel idag. När Alliansens budget vann över regeringens i december så innebar det att skolan tillfördes ett antal extra miljarder i år. Faktiskt mer pengar än S-MP-regeringen föreslog i sin budget!

När Alliansens budget röstades igenom möjliggjordes extra satsningar på över 4 miljarder kronor för mer kunskap i skolan 2015. Alliansens satsningar innebar bland annat dubblerade anslag jämfört med S-MP-regeringen till mindre barngrupper i grundskolan eller andra kvalitetshöjande åtgärder. Även förskolorna med störst behov fick pengar till mindre barngrupper. Vi bygger även ut platserna på högskolan vilket möjliggör drygt 3000 nya utbildningsplatser 2015 för att möta behovet av fler lärare och mer vårdpersonal.

Så när S-MP-regeringen nu går ut och skryter som sina skolsatsningar så är det alltså faktiskt tack vare Alliansens budgetprioriteringar som alla dessa pengar finns tillgängliga. S-MP-regeringen ville lägga en del av pengarna på annat i stället.




Sjuktalen ökar - då slopar regeringen tidsgränsen i sjukförsäkringen

2015-03-29

Sjukförsäkringskostnaderna ökar igen, och det börjar bli ett stort budgetproblem för regeringen - det handlar om ett antal miljarder per år i ökade kostnader de kommande åren, pengar som inte är budgeterade i statsbudgeten utan måste fram.

Man skulle ju kunna tro att regeringen då skulle ta fasta på Socialförsäkringsutredningens förslag att inte avskaffa tidsgränserna i sjukförsäkringen förrän man fått bättre uppföljningssystem på plats. Men regeringen väljer en annan väg - i stället ger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) besked om att den bortre sjukförsäkringsgränsen ska tas bort den 1 januari 2016!

Det är ingen vild gissning att detta kommer att låsa fast fler i långvariga sjukskrivningar samtidigt som statens kostnader ökar ytterligare. En dålig och ogenomtänkt politik för Sverige som lär leda till ytterligare skattehöjningar framöver.

Varför ökar då sjuktalen? Min egen misstanke är att mycket beror på att politiska signaler om att Försäkringskassan varit för sträng i sina bedömningar nu börjar slå igenom och då ökar sjuktalen igen. Utvecklingen började redan under Alliansens sista regeringsår och fortsätter nu i ökad takt i fel riktning. Visserligen är sjuktalen fortfarande mycket lägre än 2006 när Alliansen tog över, Sverige ligger idag ungefär i nivå med omkringliggande länder i Skandinavien och Västeuropa, men vi får inte låta utvecklingen skena iväg igen. 2006 hade vi världens friskaste befolkning och nästan högsta medellivslängd, trots det var vi det mest sjukskrivna folket i hela västvärlden. Sjukskrivningar och förtidspensioneringar användes exempelvis i stor utsträckning för att dölja arbetslöshet. Kraftigt ökade sjukskrivningskostnader och kostnader för förtidspension äter upp enorma samhällsresurser som behövs till annat, och riskerar att leda till kraftiga skattehöjningar.




Dags för utrikesminister Margot Wallström (S) att avgå

2015-03-28

Utrikesdepartementet bekräftade sent på fredagskvällen att socialdemokraten och den tidigare talmannen, Björn von Sydow, fått träffa Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Under mötet har von Sydow bedyrat vikten av goda relationer mellan länderna och också framfört att den kritik som Margot Wallström riktat mot landets rättssystem inte ska ses som ett angrepp på vare sig Saudiarabien eller landet. Sverige har inte haft som avsikt att förolämpa vare sig landet Saudiarabien eller religionen Islam skriver UD på sin hemsida. Kort efter mötet meddelade Saudiarabien att man efter "ursäkten" från Sverige låter sin ambassadör återvända till Sverige. Nedanstående bild visas i Saudiska media och ska väl symbolisera "Sveriges underdåniga ursäkt" kan man tänka.



Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) hävdar dock att man inte alls "bett om ursäkt". Självklart har Saudiarabien ett behov av att överdriva "ursäkten" samtidigt som den svenska regeringen har ett behov av motsatsen. Exakt vad Björn von Sydow framfört lär vi aldrig få veta. Men alldeles oavsett hur orden lagts så har Björn von Sydows besök uppenbarligen normaliserat relationerna mellan Sverige och Saudiarabien, så något måste han ju ha sagt som fick Saudiske kungen på bättre humör.

Man kan alltså konstatera att utrikesminister Margot Wallström först på ett tämligen odiplomatiskt sätt kritiserar Saudiarabien och skapar en diplomatisk konflikt som i sin tur medför problem för svenska företag i Saudiarabien och försämrar relationerna mellan länderna. När utrikesministern inser vad hon ställt till med nyanserar hon kritiken genom att skicka Björn von Sydow till Saudiarabien. Saudierna utnyttjar situationen för att beskriva det som en ursäkt, och går stärkta ur det hela, medan Sverige utmålas i saudiska och troligen andra arabiska media som underdåniga förlorare som insett sitt misstag och bett om förlåtelse.

I sak har givetvis Wallström rätt när det gäller bristande mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Den åsikten framfördes även av tidigare utrikesministern Carl Bildt (M), men på ett mer diplomatiskt intelligent sätt. Men det som hänt nu är att utrikesminister Wallströms agerande snarast har stärkt den saudiska regimen som kan påstå för sin befolkning att Sverige minsann bett om förlåtelse för att man varit orättvisa mot Saudiarabien. Wallströms avsikt att påverka utvecklingen av mänskliga rättigheter i Saudiarabien har därmed snarast fått omvänd effekt. På köpet har Wallström förstört mycket för svensk handel och svenska företag i Saudiarabien, och det kommer att ta tid innan de skadorna reparerats. En utrikesminister som ställt till allt detta har enligt min åsikt förverkat sin rätt att företräda Sverige. Jag anser därför att hon bör avgå. Jag ska vara tydlig med att jag inte arbetar med utrikespolitiska frågor i riksdagen och inte talar för moderaterna. Mitt krav på avgång är helt min egen personliga åsikt.




Socialdemokraternas brutna vallöften står som spön i backen

2015-03-28

Före valet lovade Socialdemokraterna att stå fast vid överskottsmålet i statens finanser. Nu vill man avskaffa överskottsmålet. Före valet lovade man att inte röra ROT-avdraget. Nu ska det försämras kraftigt. Före valet lovade man att inte höja benisin- och dieselskatten. Nu väntar en betydande skattehöjning. Tre brutna vallöften på bara ett par veckor.

Min interpellation till finansministern blev ännu mera befogad efter gårdags besked om bensinskattehöjningen. Vilka ytterligare vallöften avser finansministern att bryta mot kommande år? Hela interpellationen går att läsa i gårdagens blogginlägg.








Riksdagen tvingar regeringen skärpa straffet för återfallsförbrytare

2015-03-27

I går beslutade riksdagen att skärpa reglerna för villkorlig frigivning av återfallsförbrytare. Alliansen och Sverigedemokraterna drev igenom beslutet, S, V och MP röstade nej.

Enligt nuvarande regler ska en dömd person friges villkorligt när minst två tredjedelar av ett tidsbestämt fängelsestraff är avtjänat, om det inte finns synnerliga skäl mot frigivning. Justitieutskottet som har förberett riksdagens beslut anser att återfall i brottslighet är ett stort problem och menar därför att personer som har återfallit i likartad brottslighet bör vara frihetsberövade längre tid än så. Den som återfallit i likartad brottslighet bör avtjäna minst tre fjärdedelar av det nya straffet.

Riksdagen gav regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag om skärpta regler för villkorlig frigivning för dem som återfallit i likartad brottslighet.




Pressmeddelande

2015-03-27

Pressmeddelande 2015-03-27

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Jag avkräver finansministern besked - blir det fler brutna vallöften?

Före valet lovade Stefan Löfvén och Magdalena Andersson upprepade gånger att ROT-avdraget inte skulle röras. Mindre än ett halvår efter valet kommer beskedet om att ROT-avdraget ska försämras kraftigt.

I går lämnade jag in min tionde (!) interpellation till finansminister Magdalena Andersson. Denna gång går jag väldigt rakt på sak, och lägger en mycket tillspetsad men väl motiverad interpellation där jag ställer frågan:

"Vilka ytterligare vallöften avser finansministern att bryta kommande år?"

Det lär bli en intensiv interpellationsdebatt med finansministern framöver.

Läs hela interpellationen och ytterligare kommentarer på min blogg idag, www.ericsoniubbhult.se





Jag ställer finansministern mot väggen om brutna vallöften

2015-03-27

Det finns några intressanta citat från tidigare ledande socialdemokrater som visar hur man ser på det här med vallöften. Först en klassiker av riksdagsledamoten Lennart Nilsson (S): "Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss." Och vem har glömt s-minister Ingela Thalens bevingade ord från 1990? "Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för”.

"Kan vi lita på att Socialdemokraterna ljuger? undrade professorn i nationalekonomi Marian Radetzki problemet i valrörelsen 1994. Och visst kan vi det. För nu är vi där igen. Samma gamla socialdemokrater som säger en sak före valet och gör en helt annan sak strax efter.

Före valet lovade Stefan Löfvén och Magdalena Andersson upprepade gånger att ROT-avdraget inte skulle röras. Mindre än ett halvår efter valet kommer beskedet om att ROT-avdraget ska försämras kraftigt. Inget nytt har hänt i sak under detta halvår, men ändå bryter man ett uttryckligt vallöfte i sin desperata jakt på pengar för att kunna genomföra stora bidragshöjningar och subventioner.

I dag lämnade jag in min tionde interpellation till finansminister Magdalena Andersson. Denna gång går jag väldigt rakt på sak: Vilka ytterligare vallöften avser finansministern att bryta kommande år? Finansministerns svar och den kommande riksdagsdebatten ska bli intressant.





Det måste bli enklare att avhysa personer från olagliga bosättningar

2015-03-26

På senare tid har problemet med otillåtna bosättningar blivit ett allt större och växande på många platser runt om i Sverige. Tidigare har det oftast handlat om bärplockare och asfaltsläggare som på ett otillåtet sätt har bosatt sig i exempelvis skogsmark eller på allmänna platser, men på senare tid har även antalet tiggande EU-migranter som huserar i parker, på gator eller på parkeringsplatser blivit en allt vanligare syn i våra städer.

I dag skriver mina moderata riksdagskolleger Maria Malmer Stenergard (kronofogde till yrket) och Jessica Roswall (advokat till yrket) i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet att det måste bli enklare för polisen att avhysa personer som bor i olagliga bosättningar på annans mark.

Tidigare har moderaternas gruppledare i Stockholm, tidigare socialborgarrådet Anna König Jerlmyr, efterlyst samma sak.

Situationen i framförallt våra storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö börjar bli helt ohållbar när det gäller tiggares omfattande bosättningar. I Malmö finns exempelvis ett läger med uppskattningsvis 200 boende och på liknande sätt ser det ut på andra håll. Vi kan självklart inte acceptera att det byggs upp rena kåkstäder i utkanten av våra städer. Den som drabbas av sådant på sin mark måste kunna få snabb hjälp att avhysa personerna som finns där. Samma sak gäller kommunen när det är kommunal mark som används.

För min del handlar det även om likheten inför lagen. Jag får inte sätta upp ett tält i stadsparken i Borås. Jag får inte heller ställa min husvagn på vilken parkeringsplats som helst och bosätta mig där. Men när det gäller bärplockare, asfaltläggare eller tiggare från andra länder så ser man i praktiken genom fingrarna med de olovliga bosättningarna. Det är inte okej. I en demokrati ska lagen vara lika för alla.




Utbildningsutskottet kör över regeringen om gymnasieskolan

2015-03-26

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning där det bland annat ingår att se över möjligheten att göra det obligatoriskt för unga att gå i gymnasieskolan. En majoritet i riksdagens utbildningsutskott (M, C, FP, KD och SD) kör nu därför över regeringen i två viktiga och centrala frågor som rör gymnasieskolan.

Dels anser man att regeringen inte bör verka för obligatorisk gymnasieskola. Utbildningsutskottet menar att införa obligatorisk gymnasieskola för elever upp till 18 år är en felriktad åtgärd. Utskottet föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen att gymnasiestudier ska vara fortsatt frivilliga. Detta eftersom att de flesta som hoppar av gymnasiet gör det i årskurs 3, då eleven ändå fyller 18 år. Det innebär att åtgärden inte förändrar någonting. Enligt utskottet bör istället elevernas studiemotivation höjas genom bland annat tidigare stöd i grundskolan, fler skickliga lärare och mer undervisningstid.

Dels anser utskottet att grundläggande behörighet till högskolan ska vara fortsatt valfritt för eleverna på yrkesprogrammen. 2011 infördes en gymnasiereform som innebar att elever på yrkesprogram inte längre var skyldiga att läsa in grundläggande behörighet till högskolan. Utbildningsutskottet anser att det ska vara en fortsatt rättighet men inte en skyldighet för elever på yrkesprogram att läsa in grundläggande behörighet till högskolan, och föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen om detta.

Utskottet vill nu att riksdagen gör två tillkännagivanden till regeringen om detta. Förslaget innebär att utskottet säger ja till motionsförslag som lagts av M, FP, C och KD. Regeringspartierna S och MP samt V reserverar sig medan SD stödjer Alliansens linje.

Två mycket viktiga och välkomna beslut!




Finansutskottet kör över S-V-MP om överskottsmålet

2015-03-26

En majoritet i Finansutskottet (M, SD, C, FP och KD) drev vid dagens sammanträde igenom ett tillkännagivande där regeringen uppmanas att tillsätta en parlamentarisk kommission som ska lämna underlag för en bred politisk överenskommelse om överskottsmålet och det finanspolitiska ramverket. I avvaktan på en sådant underlag rekommenderas regeringen att inte ensidigt förändra överskottsmålet. Beslutet innebär att utskottet kör över S-V-MP i frågan.

Diskussionerna i utskottet var tämligen hätska före beslutet, där utskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) bland annat påpekade att frågan redan utretts flera gånger av tidigare regering. Men utskottets vice ordförande Ulf Kristersson (M) och Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag förklarade på ett tydligt och pedagogiskt sätt att de utredningar som gjorts rekommenderat att överskottsmålet ska behållas. Dessutom bör en förändring av något som införts i stor politisk enighet i vilket fall inte göras utan en ny bred politisk enighet. Man behöver också analysera hur ett avskaffande av överskottsmålet påverkar andra delar i det finanspolitiska ramverket. Vänsterpartiet försvarade ett avskaffat överskottsmål, och det blir allt mer tydligt att de pressar regeringen i denna fråga.

Nu går utskottet vidare med ett så kallat betänkande till riksdagen som sedan debatterar frågan och röstar om finansutskottets förslag någon gång i mitten av april.




Avslöjande: Researchgruppen har rötter i vänsterextrema kretsar

2015-03-25



Tidningen Fokus stoppade nyligen ett avslöjande reportage om "Researchgruppen" efter en proteststorm i sociala medier - som arrangerades av just Researchgruppens medlemmar. I stället publiceras nu det stoppade reportaget i tidningen Dagens Samhälle. Läs och förfäras över hur den svenska avgrundsvänstern lyckas stoppa medias granskning.

"Granskare som inte själva tål en granskning" är rubriken på reportaget, som inleds så här: "Den omtalade Researchgruppen har byggt upp ett åsiktsregister över medborgare som medverkar på internetforum. Expressen och Aftonbladet har i samarbete med gruppen avslöjat namn, adress och rasistiska kommentarer från lokalpolitiker och privatpersoner. Men vilka kretsar tillhör Researchgruppen själv? Här är reportaget som Fokus stoppade".

Reportaget är en skrämmande läsning om den guldspadebelönade (!) Researchgruppen som även nominerades till Stora Journalistpriset (!), och som arbetat aktivit tillsammans med både Expressen och Aftonbladet. Reportaget visar att Researchgruppen har ett mörkt förflutet som medlemmar i den autonoma våldsbejakande extremvänstern. En av medlemmarna är exempelvis grundare av det våldsamma AFA, Antifascistisk aktion. AFA har i hög grad varit delaktiga i ett flertal upplopp i Sverige de senaste decennierna. Reportaget visar också hur extremvänstern infiltrerat svenska media och styr delar av den mediala rapporteringen.




Stefan Löfvén ljög väljarna rakt i ansiktet om ROT-avdraget

2015-03-25

Före valet var nuvarande statsminister Stefan Löfvén (S) och nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S) mycket tydliga i alla valdebatter - ROT-avdraget skulle inte röras om det blev en Socialdemokratiskt ledd regering. Det var ett uttryckligt löfte. I dag, mindre än ett halvår efter valet, ger man beskedet att ROT-avdraget ska försämras. Ett uttryckligt vallöftesbrott och ett tydligt svek mot väljarna.

Dagens besked är ett dubbelfel. Man tar bort en reform som bevisligen gjort svarta jobb vita, och man lägger pengarna på bostadssubventioner, ett system som testats många gånger tidigare och aldrig har fungerat. Subventionerna har historiskt alltid medfört stigande byggkostnader, men knappast mer omfattande byggande.

Alliansen har i riksdagen lagt fram en lång rad konkreta förslag ökat bostadsbyggande. Våra förslag skulle, tillsammans med nuvarande byggtakt, ge förutsättningar för 300 000 nya bostäder, varav 20 000 studentbostäder, redan till 2020. Det är färdiga förslag som regeringen enkelt kan ansluta sig till. Istället väljer de att kraftigt försämra ROT-avdraget som människor runtom i Sverige uppskattar och som lett till tusentals nya arbetstillfällen och minskat svartarbete.

Några exempel på förslag för ökat bostadsbyggande som Alliansen driver i riksdagen:
• Färdigt lagförslag om att begränsa kravet på detaljplan.
• Förordning med höjda riktvärden för trafikbuller som skulle ha beslutats av regeringen redan i vintras och som underlättar byggandet av små lägenheter.
• Färdigt lagförslag om att fler detaljplaner ska kunna antas av byggnadsnämnden eller kommunstyrelsen.
• Utred nya åtgärder för att korta processen till byggstart med upp till ett år.
• Inför nya och kortade tidsgränser för kommunernas och länsstyrelsernas handläggning.
• Förändra möjligheterna att överklaga byggbeslut.
• Öka tillgången på byggklar mark genom än mer flexibla bullerregler.
• Utred ytterligare anpassningar av tillgänglighetskrav och pröva andra lättnader i byggregler för studentbostäder.
• Gör en översyn av kulturmiljölagen med inriktning på att underlätta byggandet.
• Gör bostadsbyggande till ett riksintresse.
• Gör strandskyddet mer ändamålsenligt i hela landet i syfte att förenkla byggande och boende.

I grunden finns ett uppenbart problem - det måste löna sig att bygga hyresrätter om någon ska vilja göra det. Om man exempelvis inte får ta ut marknadsmässig hyra för nya hyresrätter kommer det inte heller att byggas några hyresrätter. Enbart subventioner kommer aldrig att lösa problemet.




Årsstämma med Sparbanksstiftelsen Sjuhärad

2015-03-24

Denna mandatperiod har jag bara ett litet kommunalt uppdrag för moderaterna i Mark, och det är att representera Marks kommun som huvudman i Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Stiftelsen är majoritetsägare av Swedbank Sjuhärad, och är också en viktig aktör för stöd till forskning, idrott, kultur, näringsliv och utbildning i Sjuhärad.

I kväll hade stiftelsen årsstämma, följt av stämmomiddag. Bland annat föredrog Swedbanks VD (tillika ordförande i Elfsborg) Bosse Johansson bankens resultat och ekonomiska utveckling (bilden). Faktum är att Swedbank Sjuhärad är den mest lönsamma av alla Sveriges 60 fristående sparbanker, och dessutom mer lönsam än de stora affärs- bankerna. Troligen är det Sveriges mest lönsamma bank! Och kunderna verkar nöjda, banken tar marknadsandelar och jag vet av egen erfarenhet att man har konkurrenskraftiga villkor, tex Sjuhäradskontot som ger en bättre ränta än andra bankerns sparkonton.

I likhet med Handelsbanken erbjuder man dessutom kunderna kontanthantering vid samtliga sina åtta kontor i Sjuhärad, något jag med glädje konstaterade när jag fick en pratstund med VD. Jag berättade för honom att jag haft ett lunchmöte i riksdagen just idag med "Kontantupproret" och förstod att Swedbank Sjuhärad tänker fortsätta med kontanthantering så länge det finns efterfrågan från kunderna.

Sedan pratade jag lite Elfsborg också med med bankens VD, men det är en annan historia...

Efter 20 år som bankanställd och som ledamot i Finansutskottet passar uppdraget som huvudman i Sparbanksstiftelsen utmärkt för min del. Det ska bli intressant att följa bankens och stiftelsens utveckling.




I dag tar vi strid mot regeringen om överskottsmålet

2015-03-24

Det är spännande tider att vara ledamot i riksdagens finansutskott. I fredags hade vi vår mycket medialt omskriva IP-debatt med finansministern, där finansministern fick en allvarlig tillsägelse av riksdagens talman. Dagens förstasida i Dagens Industri handlar dock inte om fredagens "uppläxning" från talmannens sida, utan om en helt annan fråga där vi tar strid med s-mp-regeringen.

Alliansen begärde förra veckan en bred parlamentarisk kommission om överskottsmålet, ett mål som regeringen ju vill avskaffa och ersätta med balansmål. När överskottsmålet infördes på 1990-talet skedde det i brett politiskt samförstånd över blockgränsen. Det är högst rimligt att även en förändring av målet förankras brett politiskt.

Kravet på en parlamentarisk kommission avvisades dock direkt av finansminister Magdalena Andersson. I dag lägger vi därför ett förslag till utskottsinitiativ i Finansutskottet på förmiddagens sammanträde.

”Om inte regeringen självmant väljer att lyssna, använder vi riksdagens maktmetoder för att tvinga dem”, säger Ulf Kristersson (M), vice ordförande i Finansutskottet till Dagens Industri idag.

Återstår att se om vi får stöd av en utskottsmajoritet för vårt förslag.






Finns det någon gräns för svensk naivitet när det gäller tiggeriet?

2015-03-23

Den "politiskt korrekta sanningen" i Sverige är att tiggeriet som sker på våra gator utförs av fattiga människor som befinner sig i Sverige helt frivilligt, att de får behålla de pengar de tigger ihop, och att det inte finns något tvång eller hot bakom tiggeriet. Ofta brukar man lägga till att tiggarna får in så lite pengar att det i vilket fall skulle vara ointressant för kriminella grupperingar att engagera sig i tiggeriet.

Men är det verkligen så? Jag ska nu redovisa några exempel på motsatsen. De första exemplen räknas upp i en nyhetsartikel i Göteborgs-Posten idag.

Dels handlar det om en 34-årig rumänsk man som nyligen dömdes till ett års fängelse för att ha tagit betalt av en tiggare i Kalmar som stått utanför en Coop-butik. Mannen dömdes bland annat för utpressning. Nu utreder polisen om mannen kan ha kopplingar till liknande av polisen välkänd verksamhet i Göteborg där tiggare tvingas betala andra personer för sina tiggarplatser på gatorna.

Göteborgs-Posten berättade för ett par dagar sedan om två andra män som misstänktes för människohandel kopplat till tiggeri. Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, hade begärt männen häktade. Men Göteborgs tingsrätt fann inte bevisen tillräckliga för att häkta männen. "Vi presenterade uppgifter från två av varandra oberoende personer med exakt samma innehåll. De hade blivit fråntagna alla pengar de tiggt ihop, de hade blivit slagna när de vägrade, de hade hotats. Och det är inte nog för rätten - obegripligt", kommenterade åklagaren, rättens utslag.

I fredags presenterade Thomas Alhstrand också en framställan om häktning av två kvinnor, på sannolika skäl misstänkta för människohandel kopplat till tiggeri.

För några veckor sedan blev jag intervjuad av en frilansjournalist som bland annat kartlade brottslighet riktad mot tiggare. Såväl artikeln som intervjun med mig är nu publicerad i webbtidningen Feministiskt Perspektiv (ett forum som kanske förvånar vissa, men den frilansjournalist som skrivit artikeln och intervjuat mig arbetar bland annat för denna tidning).

I artikeln kan man bland annat läsa att många tiggande rumänska romer, liksom hjälparbetare som Feministiskt perspektiv har intervjuat, ger en samstämmig bild: De mest utsatta människorna i vårt samhälle plågas av kriminella ligor som utnyttjar deras fattigdom och brist på kontakter. Hur många av de tiggande som är utsatta för brott, eller delaktiga i kriminalitet, är omöjligt att uppskatta. 
På alla de orter där Feministiskt perspektiv har träffat och intervjuat rumäner på gatorna har vi träffat på såväl brottsoffer som människor som har vägrat betala, eller som inte har blivit utsatta för några påtryckningar alls.

Man kan också läsa om situationen i Karlshamn: Priset på 500 euro, knappt 5 000 svenska kronor, nämns allmänt bland alla som Feministiskt perspektiv intervjuar om detta. En liga med bas i de norra delarna av Blekinge, där en familj sedan länge bofast i Sverige, men med rumänskt ursprung, har gjort ett antal städer till ”sina”. Alla som kommer dit på egen hand riskerar att utpressas eller köras iväg. 
Ilie Muntean, som Feministiskt Perspektiv skrev om i januari, visar runt i Karlshamn. "Där utanför Citygross kostar det pengar att sitta. Likadant vid Willys, vid torget. Det var här min fru blev misshandlad av ligaledaren själv, säger Muntean och pekar genom bilrutan. 
Han räknar upp ett halvdussin platser där han och hans vänner har blivit påhoppade och ivägkörda. Flera polisanmälningar har gjorts och han är angelägen om att ligaledaren ska stoppas. "Det är en maffia. Han är en bandit. Vi är rädda att han ska sätta eld på bilarna när vi sover på natten", säger Ilie Muntean.

Även i Kalmar förekommer enligt artikeln hot mot tiggare enligt Stadsmissionen: Det förekommer verbala hot vid våra sammankomster som vi arrangerar och det handlar om platserna man sitter på. En polis nämnde priser på mellan 3 000 och 5 000 kronor för resa och en tiggeriplats, och det är pengar man sätter sig i skuld för. Om man sedan inte betalar kan hoten riktas mot de familjemedlemmar som är kvar hemma i Rumänien, säger diakon Katarina Borgemo, Stadsmissionen i Kalmar.

Jag tror vi tänker fel om vi värderar tiggarnas "dagskassor" efter vår egen svenska måttstock. Vi ser slantarna och de små summorna vi hör talas om, men för en fattig människa är det mycket pengar, och det gäller även om den fattige är kriminell. Och tiggarna är många, bara i Stockholm mellan 500 och 1.000 stycken enligt polisen. Om var och en lågt räknat får in 100 kronor per dag pratar vi om 50-100.000 kronor i "tiggeriomsättning". Varje dag! Bara i Stockholm! På ett år handlar det i så fall om mellan 18 och 36 miljoner kronor. Självklart är det pengar som är intressanta att försöka komma åt för kriminella grupperingar.

Den som fortsätter att envist hävda att inte tiggeriet i vart fall delvis har en tydlig koppling till kriminella gäng, utpressning, hot, våld och människohandel har mycket att bevisa. Enligt min åsikt är det goda argument för att överväga ett tiggeriförbud kopplat till andra åtgärder i enlighet med min riksdagsmotion i höstas. Det kan inte fortsätta så här. Vilken annan verksamhet med kriminell koppling skyddas aktivt av politikerna?




Klimatförändringar orsakade knappast orkanen på Vanuatu

2015-03-23

Politiska ledare på öar i Stilla Havet försöker ofta använda klimathotet som medel för att få ekonomiskt stöd från resten av världen. Det handlar om allt från hot om kraftigt stigande havsnivåer (som än så länge inte verkar kunna bekräftas av de mätningar som görs) till orkaner och skyfall. Ytterst sällan finns det dock någon forskare eller expert som bekräftar en vetenskapligt belagd koppling mellan oväder och klimatförändringar. Inte ens FN:s klimatpanel IPCC påstår lägre detta.

Ett exempel är nedanstående nyhetsartikel i Sydsvenskan i fredags som slår hål på påståendet att orkanen över Vanuatu skulle ha med klimatförändringar att göra. Att det samtidigt är en ofattbar katastrof för människorna på ö-gruppen som drabbats är en helt annan sak.

Orkanerna har inte blivit fler

Den enorma förödelsen i Vanuatu efter orkanen Pams framfart har av många skyllts på klimatförändringarna. Men påståendet är tveksamt. Det finns inga tydliga vetenskapliga belägg för att antalet orkaner i Stilla havet, eller i andra områden, har ökat eller blivit mer destruktiva.

En blick på den tillgängliga statistiken över orkanfrekvensen i de varma haven på jorden mellan 1970 och 2010 talar ett tydligt språk. Ovädren kommer och går, men något specifikt mönster går inte urskilja.

FN:s klimatpanel (IPCC) slog i sin senaste rapport från 2013 fast att det inte går att utläsa någon trend i antalet tropiska orkaner per år. "Den långsiktiga utvecklingen tros handla om att det totala antalet orkaner inte förändras. Det finns tecken på att det blir fler orkaner av den värsta sorten, men konfidensgraden är ganska låg" säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet. Han påpekar också att det inte är möjligt att koppla samman ett enskilt oväder med klimatförändringarna. "Det är vetenskapligt omöjligt att säga något sådant med bestämdhet".

Trots detta anser många att ovädren i huvudsak beror på den pågående temperaturhöjningen. När Vanuatus president Baldwin Lonsdale bad om akut hjälp dagen efter att Pam dragit fram över landet talade han om den globala uppvärmningen som en huvudorsak till katastrofen. Samma koppling gjordes i november 2013 när orkanen Haiyan drog fram över Filippinerna.

Många har också pekat på att de ekonomiska skadorna på grund av tropiska oväder har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Detta är ett slående faktum. Men de flesta vetenskapliga studier antyder att orsaken är en helt annan än att ovädren skulle ha blivit fler och häftigare. I en granskning som publicerats i Journal of Climate blir slutsatsen att det hela i huvudsak är en effekt av samhälleliga förändringar.

Befolkningen i de flesta länder har ökat kraftigt, och en stor förflyttning inom länderna har ägt rum som inneburit att många fler människor nu bor i kustnära områden där de är mer utsatta för orkaner. Förskjutningen av människor, välstånd och ekonomisk aktivitet har också lett till en omfattande bebyggelse, som ofta är undermålig, vid kusterna — vilket självfallet ökar de ekonomiska skadorna om en orkan drar in över landet.





Missriktade EU-medel slösas bort för att "hjälpa" tiggare

2015-03-22

Jag berättade för ett tag sedan (bloggen den 3 mars) om att Sverige planerade att söka EU-medel för att förbättra situationen för medborgare i andra EU-länder som ägnar sig ått tiggeri i Sverige. Pengarna skulle dock inte användas till försörjning (kläder, mat och husrum) eller för att skapa arbete, utan för att ge tiggarna möjlighet till "bättre samhällsorientering och bättre information om hälsofrämjande åtgärder".

I dag meddelar Sveriges Radio/Ekot att den svenska ansökan godkänts. Via EU-programmet Fead ska 90 miljoner kronor under fem år satsas på fattiga EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Det handlar om "individer som normalt inte täcks av socialtjänstlagen" Svenska staten bidrar med 12 miljoner och resterande 78 miljoner kommer från EU. Pengarna ska användas för att ge bland annat hemlösa romer ett "värdigare liv". Minst 700 individer ska delta i programmet fram till år 2020.

Hela upplägget är enligt min åsikt fullständigt uppåt väggarna feltänkt, på flera sätt.

För det första - dessa 90 miljoner hade kunnat hjälpa ett antal romska byar i Rumänien eller Bulgarien att lyfta sig ur fattigdomen, förbättra husen, kanske starta verksamheter, hjälp att odla upp marken eller annat som varaktigt kunnat skapa en försörjning. Nu slösas de i stället bort på åtgärder som bara låser fast människor i tiggeri i ett annat land.

För det andra. "Minst 700 individer, men gärna dubbelt så många" räknar man med ska delta i programmet fram till år 2020. Det innebär i så fall 120.000 per tiggare (eller 60.000 om man nu skulle lyckas nå 1.400 personer) - för att denne ska få samhällsinformation och information om sjukvård och hjälp med hälsofrämjande åtgärder (!). En mycket stor del av de 90 miljonerna som EU och Sverige nu satsar måste rimligen försvinna i administration - hur skulle pengarna annars kunna gå åt? Observera alltså att pengarna inte får användas för att ge hjälp med bostad, mat eller kläder, inte heller för att skapa arbeten.

För det tredje. Man nämner nu också att det möjligen även kan ingå någon form av tillfällig undervisning för tiggarnas barn. Även om antalet barn följt med till Sverige och lever i tältläger eller på gatan hittills varit ganska få så finns det en del exempel där barn till och med sitter och tigger. Här ett alldeles färskt exempel. När jag besökte Rumänien så jag att ett av de få verkligt framgångsrika projekten för att bekämpa fattigdom var de EU-medfinansierade skolorna i de fattiga romska byarna. Denna pojke kunde gått i skolan hemma i Rumänien. Nu sitter han och tigger uanför en bensinmack i Sverige i stället.

Antalet barn som förekommer i dessa sammanhang verkar tyvärr öka om man ska tro rapporter från media, polis och sociala myndigheter. En orsak är givetvis att allt fler tiggare verkar strunta i tremånadersgränsen och mer eller mindre vistas permanent i Sverige och därför vill ha med sig sina barn. Självklart bör dessa barn gå i skolan i sitt hemland i stället för att tigga. EU satsar som sagt redan stora summor på riktiga skolor i Rumänien där fattiga romers och andra folkkgruppers barn får undervisning. Vore det inte bättre om tiggarna återvände till sina hemländer och lät sina barn gå i en riktig skola i stället för att få någon form av tillfällig "nödundervisning" i Sverige? Jag vet att många tiggare som rest till Sverige tidigare lämnat sina barn hos släktingar i hemlandet just för att barnen ska få gå i skolan. Nu kommer självklart ryktet att spridas att Sverige ordnar skola också och allt fler barn lär följa med till Sverige och tvingas leva i kalla tältläger.

Hela det svenska upplägget skapar en grogrund för att tiggeriet ska öka i omfattning, vilket även kommer att öka behovet av ytterligare insatser efterhand. Varje gång vi hjälper en tiggare med en slant i en burk eller med kommunala insatser eller som nu med EU-pengar så normaliseras tiggeriet. Eller ännu värre, växer i omfattning - varvid de sociala problemen blir ännu större. Vi ser redan nu att motsättningarna mellan tiggarna ökar, och det verkar bli allt svårare att klara sig på tiggeriet eftersom tiggarna blir allt fler samtidigt som det finns en del tecken på att allt fler svenskar verkar tröttna på att skänka pengar. Jag vågar knappt tänka tanken på var detta ska sluta. Naiva svenska politiker och EU-politiker verkar inte förstå hur fel det blir när man på ett aktivt sätt normaliserar och accepterar tiggeriet som smhällsföreteelse.




Gårdagens solförmörkelse

2015-03-21

I går, strax före interpellationsdebatterna med finansministern, var solförmörkelsen det största samtalsämnet utanför riksdagens kammare. Det var mulet ute, men just när solförmörkelsen började så sprack plötsligt molnen upp, och jag lyckades få denna bild genom fönstret med en vanlig Iphone! Solen såg mest ut som en nymåne.






Vår!

2015-03-21



Krokusbilder från förra helgen. Våren kom ju av sig i veckan, men idag skiner solen i Ubbhult igen. Och nu blommar också de första vitsipporna.




Citerad från Twitter i Borås Tidning

2015-03-21

Gårdagens riksdagsdebatt blev ju något mer uppmärksammad än vanligt. Och inte var det för själva innehållet i debatten (tyvärr). Själv blir jag idag citerad i Borås Tidning från mitt twitterkonto, och både GT/Expressen och Aftonbladet uppmärksammar händelsen även i papperstidningarna idag.






Mina fyra interpellationsdebatter med finansministern idag

2015-03-20

1. Särskild löneskatt för äldre:

Denna interpellation handlar om hur vi får fler äldre att arbeta längre. I en intervju i Dagens Industri den 11 februari säger finansminister Magdalena Andersson att ”fler behöver arbeta längre upp i åldern”. I artikeln utvecklar hon detta resonemang då hon konstaterar att den demografiska utvecklingen gör att allt fler äldre ska försörjas, och då är det viktigt att fler arbetar längre. Samtidigt vill finansministern införa en särskild löneskatt för den som vill anställa personer som passerat 65 års ålder, liksom den som driver eget efter 65. Jag vill veta hur en särskild löneskatt för äldre går ihop med finansministerns insikt om att fler äldre behöver arbeta längre?

Även min riksdagskollega Helena Bouveng (M) hade ställt en liknande interpellation och dessa besvarades gemensamt och hanterades i samma debatt, en debatt där även andra riksdagsledamöter deltog.

Se hela debatten här!


2. Produktivitetsutvecklingen och den demografiska utmaningen för arbetsmarknaden:

Denna interpellation gäller finansministerns oro för att den svenska produktivitetstillväxten inte är tillräcklig. Det handlar alltså om arbetskraftens förmåga att hela tiden producera mera genom att bli effektivare. Jag har tidigare pekat på att när fler "lågpresterande" människor (exempelvis tidigare långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna, funktionshindrade eller äldre) finns på arbetsmarknaden så minskar givetvis produktiviteten per person i arbetskraften. Men samtidigt tar vi vara på människors förmåga och totalt för samhället är det positivt om fler kan bidra. Om man bara värderar produktiviteten per person så finns det risk att Sverige återgår till det man gjorde fram till 2006, nämligen att föra bort lågpresterande från arbetsmarknaden. Förtidspensioneringar är ett sätt som den tidigare s-regeringen missbrukade fram till Alliansens övertag av regeringsmakten 2006. Jag frågar därför finansministern vilka reformer hon avser att föreslå för att öka produktiviteten och värna arbetslinjen så att fler människor kan gå ifrån utanförskap till arbete?

Denna interpellation besvarades tillsammans med en annan från min riksdagskollega Niklas Wykman (M), som ställt frågor kring den demografiska utvecklingen. Vi hade en gemensam debatt med finansministern, där även andra riksdagsledamöter deltog.

Se hela debatten här!


3. Regeringens aviserade höjda skatter:

Detta var en interpellation från min riksdagskollega Erik Andersson (M) om vilka skattehöjningar regeringen planerar. Jag deltog i debatten som extra debattör.

Se hela debatten här!


4. Regeringens agerande gällande Efsi:

Denna interpellationen gäller Efsi, Europeiska fonden för strategiska investeringar. Regeringen stödjer EU-kommissionens förslag om denna gigantiska investeringsfond, där man bland annat utlovar garantier som inte täcks i EU:s budget utan riskerar att behöva täckas av medlemsländerna i form av extra EU-avgift. Dessutom finns det stora frågetecken kring det vettiga i att politiska beslut ska styra över vilka investeringar fonden ska satsa pengar. Jag tycker det hela påminner mest om gamla tiders kommunistiska femårsplaner, kombinerat med synnerligen oklar finansiering. Jag vill veta vad finansministern tänker göra för att trygga svenska skattebetalares pengar.

Det var i samband med debatten kring denna interpellation som finansministern blev så upprörd på min riksdagskollega Fredrik Schulte att talmannen tvingades säga åt henne på skarpen.

Se hela debatten här!




Finansministern tillrättavisad av talmannen under vår debatt idag

2015-03-20

I dag hade jag tre olika interpellationsdebatter med finansministern och viktiga frågor för Sverige. Jag återkommer till själva debatterna i kommande blogginlägg. Men mediaintresset riktas just nu mot något helt annat än det som debatterna gällde. Man uppmärksammar i stället att talman Tobias Billström (M) mycket bestämt tillrättavisade finansminister Magdalena Andersson (S) och sa åt henne på skarpen att "inte käfta med talmanspresidiet". "Det är inte därför finansministern är här" sa Billström. Nedan Aftonbladets klipp från riksdagens officiella videoupptagning av debatten (Aftonbladets reklamfilmer följer på köpet...).



Händelsen uppmärksammas nu bland annat i SVT, Aftonbladet och Expressen. Beskrivningen av vad som i övrigt sades i själva debatten stämmer dock inte med verkligheten. Jag har tex inte alls påstått att den aktuella EU-investeringsfonden "kostat skattebetalarna stora pengar". Fonden har ju inte ens startat sitt arbete än så den kan omöjligt ha medfört några kostnader. Men jag och mina moderata meddebattörer varnade däremot för att det finns uppenbara risker i framtiden för EU-medborgarnas skattepengar, vilket även EU:s revisionsrätt påpekat. Men som sagt, jag återkommer till själva sakfrågan och kommer att lägga ut videofilmer på hela debatterna så den som vill kan lyssna själv.

Vad gäller finansministerns uppträdande under eftermiddagens debatter så finns en del att säga. Det var minst sagt störande och något respektlöst när hon gick fram till min riksdagskollega Niklas Wykman (M) och ställde sig alldeles bakom min stol och diskuterade högljutt med honom om saker han påstått i debatten, samtidigt som min andra riksdagskollega Fredrik Schulte stod i talarstolen och bemötte ett av hennes tidigare inlägg. Till slut fick Fredrik Schulte säga till talmannen att uppmana finansministern att vara tyst så att hon inte störde debatten (!). Finansministern var också framme flera gånger hos talmannen och beklagade sig för olika saker. Hon blev också upprepade gången uppmanad av talmannen att inleda sina anföranden med "Herr talman" vilket man alltid gör i riksdagen. Man kan tycka att hon skulle ha lärt sig detta nu. Det var nog inte Magdalena Anderssons dag idag. Men oavsett vilket tog jag henne i hand och tackade för debatterna när vi hade haft vårt sista replikskifte. Det hör till god ton.

Fotnot: Den aktuella debatten när detta hände hölls med anledning av den interpellation jag ställt till Finansministern. Vid denna typ av debatter får alla riksdagsledamöter som vill delta, utöver den som är interpellant (dvs jag i detta fall). Fredrik Schulte, min moderate kollega i finansutskottet och ledmot i EU-nämnden, gick in i min och finansministerns debatt och det var hans uttalanden i debatten som fick finansministern att tappa kontrollen...

Tillägg: Nyheten finns nu i de flesta riksmedia, exempelvis Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Även Rapport och Aktuellt uppmärksammade händelsen i sina huvudsändningar i kväll.




Ny oro för de ekonomiska kalkylerna för Västsvenska Paketet

2015-03-19

Göteborgs stadsrevisorer, med ordföranden Lars Bergsten (M) i spetsen, är oroliga över den negativa utvecklingen när det gäller Trafikkontorets projekt, inklusive projekt inom ramen för det Västsvenska paketet. Man påpekar att det vore allvarligt om inte totalramen för Västsvenska paketet håller.

Redan förra året avslöjade SVT Västnytt hur byggen inom Västsvenska paketet blivit så mycket dyrare att de stoppats. Då svarade Johan Nyhus, (S), ordförande för Trafiknämnden att man inte alls hade spräckt budgeten, utan istället valt att lyfta bort projekt som från början ingick som en del av paketet.

Idag berättar Västnytt om en rapport beställd av Stadsrevisionen i Göteborgs Stad som visar på flera brister i trafikkontorets hantering av byggandet. Den anlitade revisionsbyrån har granskat ekonomi-och projektstyrningen inom Trafikkontoret. Rapporten visar bland annat tre byggen som blivit mellan 50-100 procent dyrare än vad som först budgeterats:

* ”Knutpunkt Gamlestaden” Kostnadsbedömning 90 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 150 mnkr. En del av Västsvenska paketet.
* ”Munkebäckslänken” Kostnadsbedömning 60 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 93 mnkr.
* ”Heden park” Kostnadsbedömning 5 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 10 mnkr. En del av Västsvenska paketet.

Man slår fast att byggen som granskats har kraftiga fördyringar, något som kan påverka framtida projekt. ”De fördyringar som uppstår i investeringsprojekten kan få allvarliga konsekvenser i ett längre perspektiv om inte totalramen hålls för Västsvenska paketet” Rapporten slår också fast att Trafikkontorets arbetssätt är bristfällig. En grundläggande sak som gemensam projektstyrning finns inte. På Stadsrevisionen oroas man över att man ser en negativ utveckling, att det blivit sämre jämfört med ett år sedan när den första rapporten gjordes. "Tyvärr ser vi samma fel och brister ett år senare. Mycket är inte åtgärdat. Förra året låg de ekonomiska överdragen på 30-40 procent. Nu ligger de på 50-60" säger Lars Bergsten (M).

Riksrevisionen har tidigare dömt ut Västsvenska Paketet och som moderat politiker i finansutskottet med särskilt ansvar för riksrevisionsfrågorna tar jag Riksrevisionens varningar på största allvar. Nu kommer alltså varningar även från Göteborgs Stads egen stadsrevision. Och den uteslutne Martin Wannholt (tidigare moderat kommunalråd) har också varnat för stora hål i de ekonomiska kalkylerna och för brister på åtskilliga miljarder. Politikerna borde lyssna på alla varningar innan det är för sent.




Vill (S) tvinga fram höjd pensionsålder genom höjd skatt för äldre?

2015-03-19

I morgon har jag tre interpellationsdebatter med finansminister Magdalena Andersson. En av dem rör höjda arbetsgivareavgfter för anställda över 65 år. I dag har jag en debattartikel om just detta i Borås Tidning tillsammans med moderaternas representant i pensionsgruppen, Lars-Arne Staxäng.






Riksdagen tog beslut om 19 tillkännagivanden till regeringen

2015-03-19

I går sade riksdagen ja till justitieutskottets 17 tillkännagivanden till regeringen om straffrättsliga frågor och två om processrättsliga frågor. Totalt alltså 19 (!) förslag från Alliansen som fått stöd av justitieutskottet och som nu måste genpomföras av regeringen. Det lär vara ett rekord i Sveriges riksdag att det beslutas om 19 tillkännagivanden från ett och samma utskott vid samma riksdagsvotering.

Här en kort sammanfattning av förslagen som riksdagen alltså beslutade om i går. Nu ska vi bevaka att dessa förslag också hanteras seriöst av regeringen i enlighet med riksdagens beslut:

Människohandel:
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om skärpta straff för människohandel och koppleri.

Olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att översynen av det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet genomförs i enlighet med vad som anges i kommittédirektiv 2014:74.

Sexualbrott
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om vikten av att översynen av straffskalan för köp av sexuell handling av barn genomförs i enlighet med vad som anges i kommittédirektiv 2014:128.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om vikten av att uppdraget att överväga en höjning av straffminimum genom att ta bort böter i straffskalan vid allvarliga fall av köp av sexuell tjänst genomförs i enlighet med vad som anges i kommittédirektiv 2014:128.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att som innebär att bestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte får en mer ändamålsenlig utformning samt att straffet för kontakt med barn i sexuellt syfte bör skärpas.

Stöld och snatteri
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att införa ett nytt brott – inbrottsstöld – med minimistraffet fängelse i ett år.

Bedrägeri och annan oredlighet
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att skärpa straffen för bedrägeribrott med systematiska inslag samt se över bedrägeribrottets utformning för att säkerställa en god anpassning till IT-relaterade brott.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag om att kriminalisera identitetsstölder.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen senast den 1 oktober 2015 ska återkomma till riksdagen med förslag om att införa en ny straffbestämmelse som tar sikte på systematiska fakturabedrägerier.

Narkotikabrott
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om ändring av straffskalorna för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Straffskalor
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen senast den 1 oktober 2015 ska återkomma till riksdagen med förslag om att genomföra de lagförslag som framförs i betänkandet Straffskalorna för allvarliga våldsbrott (SOU 2014:18).
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att regelverket om straffvärdesbestämning vid flerfaldig brottslighet ska skärpas och ge uttryck för en strängare syn på flerfaldig brottslighet än vad som är fallet i dag.

Åtgärder mot grov organiserad brottslighet
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om skärpta straff för brott som begåtts inom ramen för en organiserad kriminell verksamhet.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om vikten av att det snarast presenteras ett förslag som gör att det blir lättare att förverka kriminellas tillgångar.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att skärpa och utvidga straffansvaret för underlåtenhet att avslöja och hindra brott ytterligare.

Försök till häleri
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen ska återkomma till riksdagen med förslag om att kriminalisera försök till häleri av normalgraden.

Åtgärder för att förhindra och bekämpa terrorism
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anför om att regeringen snarast bör besluta om tilläggsdirektiv för Utredningen om genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Tilläggsdirektiven ska gälla att överväga det straffbara området i förhållande till deltagande i en väpnad konflikt utomlands när det sker inom ramen för en terroristorganisation.

Säkerhet i domstolarna
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör utreda möjligheterna att tydliggöra och sk reglerna för ordning och säkerhet i domstolarna.

Undantag från tillståndplikten för kameraövervakning
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör överväga att införa ett undantag från tillståndsplikten för kameraövervakning av vilt.




Finansutskottet höll utfrågning om kontanthanteringen i samhället

2015-03-19

Under förmiddagen hade Finansutskottet en öppen utfrågning om kontanthanteringen i samhället och hur utvecklingen av det allt mer kontantlösa samhället påverkar enskilda människor, företag och ideella organisationer och föreningar. I grunden är utvecklingen positiv, men det finns också en baksida.

Jag skrev om detta på bloggen den 2015-02-19, och min oro för de negativa effekterna av att allt fler banker inte vare sig vill ta emot kontanter eller hjälpa till att hantera mindre företags och föreningslivs kontantkassor bekräftades idag av såväl Svensk Handel, Länsstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting. Det handlar dels om att vissa grupper, tex barn, dementa äldre, funktionshindrade, nyanlända flyktingar, psykiskt funktionshindrade och personer som inte får/kan hantera kort och koder är hänvisade till kontantaffärer. Dels handlar det om att småföretagare och föreningsliv har stora problem att sätta in sina kontantkassor på banken.

För egen del lyfta jag denna gång särskilt frågan om samhällets sårbarhet som ökar hela tiden i takt med att vi gör oss beroende av el, elektronik, datorer och mobiltelefoner och ständig intenetuppkoppling för att klara våra vardagliga liv. Post- och Telestyrelsen och Riksbanken markerade att man tog dessa frågor på största allvar, och även finansmarknadsministern Per Bolund (MP) instämde.

I sammanhanget vill jag återigen påminna om att jag så sent som i höstas lämnade in en riksdagsmotion där jag menar att bankerna i lag måste åläggas att erbjuda en rimlig kontanthantering.

Utvecklingen går alltid framåt, och för egen del använder jag mest internetbank, kortbetalningar och numera även swish. Men jag har också alltid några femhundringar i plånboken vilket ibland har räddat situationen när en kortterminal inte fungerat. Samhället har enligt min åsikt en skyldighet att se till att alla människor i hela landet kan klara sin ekonomiska vardag, även om man av något skäl måste eller vill betala med kontanter, så länge sedlar är ett lagligt betalningsmedel.




Moderaternas syn på framtidens försvarsbudget

2015-03-18

I en intervju igår med Sveriges Radio presenterade Anna Kinberg Batra och Hans Wallmark Moderaternas förslag för hur försvarets resurser bör stärkas redan i vårändringsbudgeten och under kommande år. Det försämrade säkerhetsläget i vårt närområde kräver att vi stärker vår försvarsförmåga och det är särskilt viktigt att vi genomför satsningar som får effekt här och nu.

Moderaterna anser inte att regeringens bud som presenterades i förra veckan räcker för att möta det försämrade säkerhetsläget - mer resurser måste till. Framförallt när de sex miljarder kronor som utlovats av regeringen i praktiken enbart innebär ett reellt tillskott på fyra miljarder kronor, efetrsom två miljkarder gåt åt för att täcka ökade arbetsgivareavgifter för unga anställda och ökat avkastningskrav på Fortifikationsverket.

Moderaterna föreslår följande:
• I vårändringsbudgeten bör Försvarsmakten få ytterligare 500 miljoner kronor. Detta säkerställer att armén får fler fälttimmar, flottan får fler sjötimmar och flygvapnet får fler flygtimmar redan i år.
• Under perioden 2016 – 2020 bör försvarsanslagen höjas med åtminstone två miljarder kronor per år, alltså minst 10 miljarder kronor. De resurser vi skjuter till utöver regeringen bör huvudsakligen gå till att förstärka exempelvis ubåtsjaktförmågan.
• Det kan dock inte uteslutas att det är nödvändigt att förstärka Försvarsmakten med upp till fyra miljarder kronor per år. En ytterligare analys är dock nödvändig utifrån hur vi kan stärka vår försvarsförmåga i närtid på bästa sätt och hur en sådan ökning ska kunna finansieras.

Ytterligare resurser till försvaret förutsätter en ansvarsfull finansiering. Dessa bör i första hand ske genom omprioriteringar inom andra delar av statens budget. Det är inte aktuellt med höjda skatter på jobb och tillväxt.

Moderaterna förutsätter också att regeringen kommer att tillsätta en Natostudie som ser över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap. Vi har svårt att se hur vi ska kunna enas med regeringen om ett försvarsbeslut om den inte innehåller en Natostudie.




PRO:s siffror över "fattiga pensionärer" speglar inte verkligheten

2015-03-18

PRO har just presenterat en rapport som sägs visa att antalet "fattiga" pensionärer ökat i Sverige sedan 2006. Jag anser att påståendet är kraftigt missvisande.

PRO använder måttet "relativ fattigdom", dvs räknar med alla de pensionärer som har mindre än 60% av medelinkomsten i Sverige. Eftersom Sverige både infört jobbskatteavdrag, och lönerna ökat i förhållande till inflationen på senare år så har den procentuella skillnaden mellan en löntagare och pensionär ökat relativt sett. Men det är inte detsamma som att köpkraften för samma grupp sjunkit under perioden eller att fler pensionärer skulle ha blivit "fattiga".

Den 19 mars 2014 redovisade jag på bloggen resultatet av en rapport jag beställt från Riksdagens uteedningstjänst. Jag hade bett dem beräkna om pensionärernas köpkraft ökat eller minskat sedan 2006 om man tar hänsyn till pensionsutveckling, skattesänkningar och prisökningar. Jag ville ha svaret för fyra olika typfall. Dels en garantipensionär, dels en pensionär med inkomstpension på 10.000, 15.000 och 20.000 år 2006.

Rapporten visar att samtliga dessa fyra typfall (som täcker in större delen av pensionärskollektivet) har fått en ökad köpkraft sedan 2006. Efter att inflationen räknats bort ligger alla på plus. Störst köpkraftsökning under Alliansens regeringstid har garantipensionärerna haft. Se figur nedan:



Slutsatsen är att ytterst få pensionärer blivit "fattigare" under Alliansens regeringstid.

Samtidigt ska man komma ihåg att siffrorna ovan gäller för totalen av pensionärer i respektive inkomstgrupp. De individuella skillnaderna mellan pensionärer är stora. Framför allt i våra storstäder blir hyrorna allt högre för varje år och det finns ett tak för bostadstillägget. Visserligen har detta tak höjts flera gånger på senare år, men det kan ändå vara svårt för en del pensionärer att få ihop sin budget. Å andra sidan har många pensionärer med låg pension och som bor i eget hus fått kraftiga förbättringar i form av sänkt fastighetsskatt, RUT-och ROT-avdrag mm, och de effekterna ingår inte i siffrorna ovan.

I stället för att generellt tala om stora pensionärsgrupper som blivit fattiga menar jag att man borde fortsätta Alliansens linje och göra riktade förbättringar för dem med minst marginaler.




Moderaterna vill ta krafttag mot terror och radikalisering

2015-03-17

Debattartikel i Borås Tidning idag tillsammans med partisekreterare Tomas Tobé och ordföranden i justitieutskottet, förre justitieministern Beatrice Ask. Klicka på bilden för större text.






LO hjälper gärna S-MP-regeringen att försvaga statsfinanserna

2015-03-17

S-MP-regeringen vill ju som bekant avskaffa överskottsmålet. LO är ännu värre - man vill ha ett underskott på 3% per år i 20 år "för att få fart på Sverige". Med förenade krafter vill den samlade vänstern försvaga statsfinanserna och öka statsskulden igen - den statsskuld som Alliansen minskat under sin regeringstid.






Boverket vill låta nyanlända gå före i bostadskön

2015-03-16

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på åtgärder som kan hjälpa fler asylsökande som beviljats uppehållstillstånd att hitta en bostad. Nu har en första delrapport presenterats, Nyanländas boendesituation – delrapport. I inledningen av rapporten redogör man för dagens situation. Några citat visar hur besvärlig situationen är:

"Boverket har fått i uppdrag av regeringen att senast 1 mars 2015 lämna förslag på åtgärder som kan hjälpa de ca 9 300 asylsökande som beviljats uppehållstillstånd och som i väntan på en kommunplacering sitter fast i Migrationsverkets anläggningsboenden, att få tag i bostad i en kommun. Bristen på anvisningsbara platser i landets kommuner beror till stor del på att allt fler personer beviljas uppehållstillstånd, samtidigt som kommunerna inte förmår erbjuda så många bostäder som behövs för att möta behoven."

"Ju fler asylsökande som kommer till Sverige i år och nästa år desto mer akut blir bostadssituationen – både vad gäller boenden för asylsökande och bostäder åt nyanlända."


I rapporten finns ett antal förslag inom olika områden. Jag ska i detta blogginlägg ägna mig åt det mest kontroversiella, nämligen att nyanlända föreslås gå före alla andra när det gäller att få en bostad. Några citat:

"De föreslagna strategierna i kapitel 2 och 3 innebär kortsiktiga åtgärder för att hantera en mycket stor utmaning. Det är många grupper i samhället som behöver bostäder. Förslagen som läggs är däremot i allt väsentligt riktade till en särskild grupp: nyanlända som behöver en kommunplats för att kunna lämna sitt anläggningsboende." (text från sammanfattningen på sidan 10)

"Boverket anser därför att man dels bör överväga att underlätta för kommuner av viss storlek att inrätta bostadsförmedling med ett krav på att dessa ska ha förturssystem för nyanlända, dels att ställa krav på anmälningsplikt för lediga lägenheter så att anvisning av lägenheter blir en reell möjlighet" (sdan 49)

"Det ska finnas kommunala bostadsförmedlingar i alla större kommuner – förslagsvis över 10 000 invånare. Regeringen ska fortsatt kunna förelägga även mindre kommuner detta." (sidan 49)

"Vill man att bostadsförmedlingarna ska vara något mera än ett organ för administration av ett kösystem så måste bostadsförmedlingarna få ett uppdrag att – utifrån en eller annan grund – fördela lägenheter efter andra parametrar än enbart kötid. Hur dessa parametrar skulle kunna se ut är emellertid en fråga som innehåller politiska ställningstaganden. Boverket anser inte att det ankommer på Boverket att ta sådana ställningstaganden." (sidan 49-50)

"Det är en öppen fråga om enbart inrättandet av bostadsförmedlingar är en tillräcklig åtgärd. För att få önskad effekt bör man även överväga ett införande av bostadsanvisning. Det är inget nytt i svensk lagstiftning." (sidan 50)

"Kommunala andrahandslägenheter finns över hela landet. Om de sociala kontrakten blev fler eller om nyanlända prioriterades under en begränsad period, skulle den sekundära bostadsmarkanden kunna utnyttjas för att hjälpa till att möta det akuta behovet av bostäder. En omprioritering av målgruppen för kommunala andrahandskontrakt skulle dock medföra negativa konsekvenser för andra utsatta grupper. Den snäva tidsramen för detta projekt medför ingen fördjupad konsekvensbeskrivning." (sdan 51)

Även om Boverket på flera ställen garderar sig för att deras förslag kan få negativa konsekvenser för andra grupper som söker bostad, och även om man inte riktigt vågar sätta ned foten och exakt tala om hur "andra parametrar än kötid" ska se ut, så är ändå andemeningen med rapportens förslag tydlig - nyanlända måste prioriteras på bostadsmarknaden om situationen ska kunna hanteras. Enligt min åsikt är det en helt orimlig ståndpunkt att medvetet vilja diskriminera alla som redan bor i Sverige. Hur förklarar vi för våra egna ungdomar att de måste vänta på att flytta hemifrån, eller att de inte kan studera på den ort de vill för att alla lediga lägenheter i första hand ska gå till nyanlända? Ska boende endast erbjudas dem som är kapitalstarka och kan köpa en bostad?

Jag är inte ensam om att vara kritisk till förslagen. Peter Santesson, Fil dr statsvetenskap, författare och opinionschef på Demoskop, gör denna sågning i Dagens Samhälles senaste nummer.

Tyvärr är jag inte helt övertygad om att regeringen kommer att tycka att rapportens förslag är så tokiga. Svensk migrations- och integrationspolitik befinner sig på ett sluttande plan. Och vi vet alla vilka krafter i vårt samhälle som gynnas av denna typ av förslag.




Statens överskottsmål bör inte ändras utan bred politisk förankring

2015-03-16

Förra veckan enades Alliansen i Finansutskottet om hur vi vill att frågan om det framtida överskottsmålet och den finanspolitiska ramverket ska se ut i framtiden. Regeringens ensidiga besked att överskottsmålet bör avskaffas är inte acceptabelt. Om överskottsmålet ska förändras måste detta vara brett politiskt förankrat, precis som när överskottsmålet infördes.

I dag beskriver Alliansens fyra ekonomisk-politiska talespersoner Alliansens samlade syn på det finanspolitiska ramverket i en debattartikel på DN Debatt.

Kort sammanfattat ur artikeln: "Välskötta offentliga finanser är en förutsättning för jobb, tillväxt och konkurrenskraft, och därmed för långsiktigt hållbar välfärdspolitik. En misskött ekonomi däremot, drabbar utsatta människor allra hårdast. Alliansen är därför mycket kritisk till att den rödgröna regeringen nu ensidigt ändrar centrala delar i det finanspolitiska ramverk som det länge rått enighet om och som tjänat vårt land väl. Vi kräver nu att regeringen tillsätter en bred parlamentarisk utredning med uppgift att analysera ramverket och överskottsmålet samt hur vårt ekonomisk-politiska regelverk bäst anpassas för framtida risker."




Elfsborg vidare till semifinal i cupen efter härlig insats

2015-03-15

I dag besökte jag Borås Arena för första gången i år. Elfsborg mötte Hammarby i kvartsfinal i Svenska Cupen i ett underbart soligt och fint vårvärder. Hammarby var inte alls dåliga, men Elfsborg var riktigt, riktigt bra, frågan är om jag någonsin sett dem så bra så tidigt på säsongen? Till slut vann man matchen med 3-0. Nedre vänstra bilden lyckades jag ta exakt när 3-0-bollen går in i målet.

Nu väntar semifinal mot Örebo nästa helg. Kan gulsvart upprepa dagens fina spel finns goda chanser till en ny cupfinal för de regerande cupmästarna Elfsborg!








Klarsynt ledarkrönika om migration, integration och volymer

2015-03-14

Dagens ledarkrönika i liberala Göteborgs-Posten är så läsvärd att jag lägger ut den i sin helhet nedan. Jag instämmer i det mesta, utom möjligen slutsatsen. För sanningen är ju att det faktiskt sedan länge varit politiskt oundvikligt att förändra politiken. Ändå vågar alltför få diskutera frågan av rädsla för att kallas rasister...

Oavsett vilken väg vi väljer kommer vi ställas till svars av kommande generationer

Kan Sverige rädda alla världens 57 miljoner flyktingar? Om svaret är ja, vilket det bör vara från alla som uppfattar diskussionen om volymer som inhuman, kan man fråga sig varför inte fler propagerar för öppna gränser? Om svaret är nej blir följdfrågan var gränsen ska gå för hur många vi kan rädda? Frågan är mycket svår, oavsett vilken position man intar, och tangerar flera moraliska dilemman som kräver ett ställningstagande i en komplex intressekonflikt.

Sverige står inför ett vägval. De alternativ som finns är 1) att fortsätta som i dag, med kosmetiska förändringar och fortsatt framväxt av parallella samhällen i samhället, 2) att minska invandringen rejält och samtidigt acceptera det befintliga sysselsättningsgapet, eller 3) att vidta kraftfulla reformer som i grunden förändrar den svenska modellen och lönebildningen, arbetsrätten och bidragsmodellen.

Oavsett vilken väg vi väljer kommer vi ställas tills svars av kommande generationer. Personligen, inte minst på grund av min egen historia, värnar jag den liberala idén om människors rätt att få bosätta sig var de vill, rätten till en fristad när man är på flykt, rätten att få börja om och ge sina barn en bättre framtid.

Med detta sagt inser jag samtidigt faran i att låta sig vägledas av enbart visioner. Öppna gränser är oförenliga med en omfattande välfärdsstat som den svenska. Såväl rättigheter som skyldigheter är knutna till medborgarskap eller rätten att vistas innanför ett lands territorium, vilket förutsätter gränser. Välfärdsstaten gör till sin konstruktion skillnad mellan de som är innanför systemet, det vill säga de som bor i Sverige, och de som befinner sig utanför.

I gårdagens GP kunde man läsa om ökade kostnader för försörjningsstöd i Göteborg under år 2014, särskilt i de mest utsatta stadsdelarna Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg. I den sistnämnda ökade kostnaderna med en miljon i månaden under en period. Också bostadssituationen i de tre stadsdelarna oroar. För Östra Göteborgs del kostade de boendesociala lösningarna 94 miljoner kronor förra året.

Under kommande fem år räknar Migrationsverket med att omkring 350 000 människor kommer söka asyl i Sverige. Till de som får stanna tillkommer oftast anhöriga, varför man räknar med att Sverige kan få uppemot en halv miljon nya invånare inom några år. För att klara situationen har Migrationsverket begärt 18 miljarder kronor extra de närmaste fem åren. Den sammanlagda kostnaden för myndigheten hamnar på cirka 157 miljarder till och med år 2019.

En omfattande migration till ett land med höga skatter, som finansierar en ytterst generös välfärd, ställer krav på en fläckfri integrationsmodell för bibehållen acceptans. Att arbetslösheten bland utlandsfödda, och därmed utanförskapet, är enormt i delar av Sverige är ett misslyckande som långsamt undergräver systemet.

Sådan är verkligheten och den kan vi bara förhålla oss till genom att erkänna dess existens. Istället för att erbjuda väljarna två alternativ - stängda gränser á la SD eller i teorin vidöppna á la MP - måste diskussionen nyanseras. Innan vi landar i åt vilket håll vi ska gå bör vi förutsättningslöst kunna besvara en rad frågor:

Vad menar vi med integration? Kan den som inte vill integreras ställa sig utanför? Räcker det att arbeta och inte ligga samhället till last för att man ska betraktas som integrerad? Är vilket arbete som helst, till vilken lön som helst, bättre än bidragsberoende? Vilka kortsiktiga, omedelbara lösningar finns att sätta in och vad krävs på sikt? Har vi infrastruktur för att hantera det parallellsamhälle, grundat på såväl ekonomiskt som kulturellt utanförskap, som är ett faktum i delar av Sverige? Är det alls ett problem? Hur kommer acceptansen för migrationen påverkas om de åtgärder som anses krävas för att bryta den negativa segregationsspiralen till stor del bekostas av människor som redan nu befinner sig långt ner i samhälls- hierarkin? Vilka ska vi vara lojala mot? Är det alls moraliskt att låta människor komma hit och sedan leva utanför samhället?

En sak är säker, det som i dag är politiskt omöjligt kan snart bli politiskt oundvikligt.

Alice Teodorescu
031-62 40 00
alice.teodorescu@gp.se





Fler kvinnor fick heltidsjobb under Alliansen

2015-03-13

Alliansens gruppledare i riksdagen gav verkligen svar på tal häromdagen i en replik på en tidigare S-MP-artikel. Sanningen är nämligen att snart sagt alla parametrar på jämställdhetsområdet förbättrats på arbetsmarknaden under Alliansens regeringstid. Trots att vi samtidigt gick igenom en djup ekonomisk kris. Och vi lyckades mycket bättre än vad Socialdemokraternas regering dessförinnan gjorde. Alliansen har verkligen inget att skämmas för på detta område heller.






Nej, som sagt, allt tiggeri är inte frivilligt

2015-03-12

SVT:s Västnytt rapporterar idag att fyra personer (två kvinnor och två män) anhållits för misstänkt människohandel. Man ska ha tvingat andra personer att tigga. Två av de misstänkta har häktats.

Det är långtifrån första gången jag hör om denna typ av tvång mot människor i form av organiserat tiggeri. Den som påstår att det inte förekommer tvång, eller att "det är för små pengar för att det ska vara lönsamt att organisera tiggeri" har helt enkelt fel. Det förekommer och hela grunden för verksamheten är att tiggeriet inte bara är tillåtet och accepterat, utan att det aktivt uppmuntras genom att människor skänker pengar. Det kan freda samvetet för stunden när man lägger en peng i muggen, men i en förlängning skapar det ännu större problem och ökar tiggeriets omfattning ytterligare. Även med inslag av tvång och människohandel.




Kommunsektorn visar överskott på 14 miljarder för 2014

2015-03-12

Sveriges Kommuner och Landsting meddelar att det sammanlagda resultatet för kommuner och landsting uppgår till nära 14 miljarder kronor, enligt de preliminära boksluten för 2014.

Bilden att kommunerna och landstingen saknar resurser kan därmed nyanseras - sammantaget visar man alltså ett stort överskott. Samtidigt skiljer det mycket mellan kommunerna, både vad gäller skattekraft, kommunalskattenivå och resultat.

Landstingens resultat förbättrades från minus 1,8 år 2013 till plus 3,3 miljarder kronor år 2014. Rensat för engångsposter är resultatet 2014 cirka 2 miljarder sämre än 2013. Landstingsskatten höjdes med i genomsnitt med 9 öre inför 2015, ändå redovisar vart tredje landsting underskott.

Kommunernas resultat för 2014 uppgår till 10,6 miljarder kronor, vilket rensat från engångsposter, innebär samma nivå som år 2013. I genomsnitt höjde kommunerna skatten med 4 öre år 2015. Av landets 290 kommuner redovisar 59 underskott.

Största oron inför framtiden är stigande sjukvårdskostnader. "Trots landstingens förbättrade resultat visar kostnaderna för sjukvården en bekymmersam utveckling. Det är glädjande att hälsan förbättras, men i takt med utvecklingen av nya behandlingsmetoder ökar efterfrågan på sjukvård, vilket driver kostnaderna" säger SKL:s ordförande Anders Knape.




Det går ju sådär, Stefan Löfvén...

2015-03-12

Stackars statsminister Stefan Löfvén (S). Han tog in Margot Wallström i regeringen för att den skulle få lite stjärnglans. Det gick ju sådär. Han valde att rikta fokus mot utrikesfrågor för att dölja regeringens oförmåga på hemmaplan. Det gick också sådär. Och hans "samarbetsregering" kännetecknas väl främst av en sak - total brist på internt samarbete.

Här några rubriker från media om "Saudiaffären"...






Jag är kluven till Finansinspektionens förslag till amorteringskrav

2015-03-12

Bankföreningen har ju tidigare rekommenderat sina medlemmar att tillämpa striktare amorteringsregler, där nya bolån normalt ska amorteras ned över tid till maximalt 50% av bostadens värde. Som tidigare jurist och även kredithandläggare på en av de stora affärsbankerna tycker jag det är en rimlig ordning att bankerna rekommenderas detta. När jag arbetade med krediter på 1980- och 1990-talet var det normala att kunderna skulle amortera, men idag är det snarare motsatsen som gäller, alltför många bostadslån är amorteringsfria. Detta kopplat till historiskt sett extremt låga räntor har gjort det möjligt att låna mycket stora summor även för dem som inte har så hög inkomst. Självklart driver det bostadspriserna uppåt.

Amorteringskrav är alltså vettiga, men jag anser också att ett amorteringstakten måste kunna anpassas efter varje kunds ekonomiska situation. Dessutom måste amorteringskraven kunna ändras över tid vid oförutsedda händelser. Dessutom bör rimligen amorteringstakten kunna variera beroende på om bostaden är belägen i en tillväxtmarknad eller i ett avfolkningsområde.

Finansinspektionen har nu presenterat förslag till tvingande amorteringsregler, och detta förslag går nu ut på remiss. Förslaget ser ut så här (hämtat från Finansinspektionens hemsida):

"Amorteringskrav på nya bolån

Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde. Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån, som ges med en bostad som säkerhet, från och med den 1 augusti 2015. Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. Reglerna ska gälla alla banker och kreditmarknadsföretag. Detta föreslår Finansinspektionen (FI).

FI anser att det finns ett behov av amorteringskrav i Sverige. Ett amorteringskrav dämpar skuldsättningen. Lägre skuldsättning ökar hushållens motståndskraft mot störningar och minskar risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden.

FI föreslår därför att nya bolån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Reglerna ska bara gälla nya bolån. Kravet gäller inte om man bara vill byta bank.

Nya bolån är:
* När man tar lån för att köpa en ny bostad och använder bostaden som säkerhet för lånet.
* När man tar ett nytt, eller utökar ett befintligt, lån med bostaden som säkerhet för att till exempel bekosta reparationer. Amorteringskravet gäller endast för det utökade lånet som ska amorteras ner tills den totala belåningsgraden är 50 procent eller till dess att det nya lånet är helt återbetalt.

Undantag
* Bolåneföretagen får under en begränsad period medge att enskilda hushåll inte ska amortera om det finns särskilda skäl. Exempel på sådana situationer kan vara arbetslöshet, dödsfall i familjen eller sjukdom.

Omvärdering av bostaden
* Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden. Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år.
* Omvärdering får också ske om det skett en avsevärd värdeförändring av bostaden av en annan anledning än den allmänna prisutvecklingen på bostäder. Det kan till exempel handla om en omfattande om- eller tillbyggnad. Renovering av enbart kök eller badrum eller tillbyggnad av balkong anses till exempel i normalfallet inte vara en avsevärd värdeförändring.
* För hushåll som redan i dag förvärvat sin bostad gäller att eventuella nya lån omfattas av kravet. Omvärdering av bostaden får också ske i samband med att ett hushåll för första gången utökar sin belåning efter att amorteringskravet börjat gälla. Därefter gäller de vanliga reglerna för omvärdering av bostaden, det vill säga att det får göras vart femte år eller om det skett en avsevärd värdeförändring.

Amorteringskravet ska omfatta banker och kreditmarknadsbolag. Förslaget skickas nu ut på remiss och därefter väntas FI:s styrelse att fatta ett beslut. Amorteringskravet är tänkt att börja gälla den 1 augusti 2015."


Personligen tycker jag förslaget till tvingande regler känns lite väl detaljerat och klåfingrigt, både vad gäller amorteringstakten och möjligheten att omvärdera bostaden. Självklart måste man alltid kunna göra nya värderingar om värdet på en bostad ökat till följd av egna investeringar, oavsett vilka typer av investeringar det är. Och femårsgränsen känns lite märklig - tanken med maximalt 50% belåning är ju just att ha marginal till fallande priser. Att då dessutom förbjuda omvärdering när priserna stigit känns onödigt.

Jag hade också föredragit att bankerna fått lite större möjlighet att anpassa amorteringstakten efter varje kunds betalningsförmåga. Samtidigt har bankerna bäddat för dessa detaljerade krav genom att under ett antal år generellt låtit kunderna slippa amortera för att kunna hålla uppe de lönsamma kreditstockarnas storlek. Det straffar sig idag. Tyvärr blir det dock bolånekunderna som drabbas av de nya reglerna.




Dags att lämna ett snöigt Island

2015-03-11

I dag var det dags att lämna ett mycket snöigt Island. I går var alla utfartsvägar från Reykjavik avstängda på grund av snöstormen, även idag var en del vägar stängda. Vägen till flygplatsen i Keflavik var dock öppen, men vädret de få milen till flygplatsen i förmiddags var mycket omväxlande - snöstorm, klarblå himmel med strålande sol, och tät dimma. Mycket märkligt, och man förstår verkligen hur hårt och omväxlande klimatet är på Island.






Regeringens utrikespolitik skadar Sverige

2015-03-11

På kort tid har Sveriges relationer kraftigt försämrats med såväl Israel som Arabförbundet (inklusive Palestina!) - samtidigt! Hur kunde det gå så?

Gårdagens besked att regeringen inte tänker förlänga samarbetsavtalet med Saudiarabien kan vid en första anblick kännas befriande. Klart Sverige inte ska ha några kontakter alls med diktaturer. Eller?

För egen del tänker jag tvärtom. Att Sverige ensamma kritiserar ett land långt bort lär knappast medverka till demokrati och mänskliga rättigheter. Inte att vi stoppar ett samarbetsavtal heller. Bättre då att använda alla möjligheter till kontakter och samtal och därigenom försöka påverka utvecklingen. Det är genom handel, samarbete, turism och kontakter som man kan bidra till utveckling i andra länder.

Det är viktigt att känna till att den militära exportdelen i det aktuella samarbetsavtalet är liten mot den samlade civila exporten till Saudiarabien. Detta har utvecklats till mycket mer än ett samarbetsavtal. Nu finns risk att Sveriges ställning i regionen tar skada och att civil export påverkas negativt.

Ständigt olika besked från olika företrädare för de olika regeringspartierna har gjort en komplicerad process onödigt rörig. Mest uppseendeväckande är att Socialdemokraterna uppenbarligen till slut viker sig för Miljöpartiet. Försvarsminister Peter Hultqvist säger i nmedia att "Trycket blev för högt". Från vem eller vad? Allt talar för att gårdagens besked var Stefan Löfvéns enda sätt att undvika en regeringskris. Miljöpartiet har nu tillåtits få avgörande inflytande på svensk utrikespolitik. Regeringen genom MP och S agerande riskerar att få breda konsekvenser för både diplomatiska relationer och svensk export.

Förre utrikesministern Carl Bildt komenterar saken på sin blogg, och det han skriver är så bra och tankeväckande att jag helt enkelt lägger ut hela blogginlägget här:


Sverige har skadats.
10 mars 2015

STOCKHOLM: Jag ser i media att det finns de som närmast gläder sig över den verbala och politiska konflikt mellan Sverige och Saudiarabien som nu mobiliserat hela Arabförbundet mot oss och som mycket väl kan komma att trappas upp ytterligare. Det finns det absolut ingen anledning till. Snarare till en betydande oro för de konsekvenser detta kan komma att få. Jag tror det vore oklokt att undervärdera riskerna.

Vad Sverige tyckt och tycker om situationen för mänskliga rättigheter i en rad olika länder i arabvärlden är ingen hemlighet och har knappast heller förändrats under senare år. Det är knappast i detta allena – eller ens främst – som roten till den nu tämligen dramatiskt upptrappade konflikten ligger. Det handlar i allt väsentligt om hanteringen av samarbetsavtalet på försvarsområdet.

Vad jag tycker om det samarbetsavtal också på försvarsområdet som den svenska regeringen – en socialdemokratisk sådan – ingick 2005 har jag skrivit om här och också gett uttryck för på annat sätt. Under vår tid i regeringen var det naturligt att respektera detta avtal. Det var Sverige – inte en enskild regering – som ingått avtalet. Och därmed handlade det inte minst om Sveriges trovärdighet som fördragspartner.

Den trovärdigheten är viktig för ett relativt litet land som Sverige. Skulle det skapas ett intryck att vi under trycket av den ena eller den andra debatten springer ifrån våra åtaganden skulle det vara allvarligt. Mycket av det som Sverige exporterar av högteknologi kräver ju olika typer av långsiktiga åtaganden. Det gäller alls inte enbart försvarsmateriel.

I sak innebär detta avtal faktiskt inte särskilt mycket. I media kallas det felaktigt för ett vapenavtal, men sanningen är ju att den försvarsmaterielexport som nu skett och sker regleras och avgörs på helt andra sätt och i formell mening inte har någonting alls med detta avtal att göra. Men nu har utveckling gått dit hän att avtalet sägs upp på sätt som riskerar att uppfattas som en mer eller mindre avsiktligt ovänlig handling.

Att Jonas Sjöstedt är ute och jublar över det han kallar ”en seger” gör ju inte saken så mycket bättre ur detta perspektiv.

Föreställningen att detta skulle förändra situationen för medborgerliga fri- och rättigheter i Saudiarabien tror jag, för att uttrycka mig försiktigt, är överdriven.

Mer korrekt är väl att säga att det är en ren illusion. Det är väl sannolikt att vi i stället t o m förlorat möjligheten att under en obestämd tid ens tala med de styrande i landet.

Däremot finns en påtaglig risk att det, inte minst efter den upptrappning vi sett det senaste dygnet, kommer att drabba svenska intressen inte bara i Saudiarabien självt.

Vi kan, i den värld vi lever i, vara alldeles övertygade om att denna utveckling studeras med glädje i olika länder som såväl på dessa som på andra marknader ser Sverige som en farlig konkurrent. Och de kommer knappast att undvika att utnyttja den. De kommer med glädje och entusiasm att försöka fylla det tomrum som i värsta fall kommer att lämnas efter oss.

Omvandlingen i arabvärlden är alls ingen harmonisk eller okomplicerad process. Och vi har tragiskt nog sett stora bakslag under de senaste åren, om än det inte främst handlar om Saudiarabien.

I det Egypten som utrikesministern besökte, och uppenbarligen hade goda överläggningar med, fängslades den demokratiskt valde presidenten och omkring tusen personer sköts ihjäl på gatorna. Men jag tycker trots detta att det är viktigt både med handel och dialog med också detta viktiga land. Utan att göra avkall på vår uppfattning.

Våra möjligheter att vara aktör i fredsprocesser eller andra utvecklingar i denna region skall inte överdrivas. Det gällde förvisso också under alliansregeringens tid. Men vi har ett intresse av att ha ett brett kontaktnät, kunna föra dialog med regionen i dess helhet och uppfattas som en intressant och relevant partner i olika frågor. Och jag tror dessutom att vår handel och annat samarbete i det längre perspektivet är en positiv kraft när det gäller att utveckla dessa samhällen. Ju större och ju bredare desto bättre.

Det som inträffat är i alla delar olyckligt. Sverige har skadats.

Men skyttegravarna får inte grävas djupare. Det ligger i vårt intresse att komma upp ur dem. För det krävs både diplomati och politik.





Altinget - Islands parlament

2015-03-10



Efter lunch i Altingets lilla matsal fick vi en guidad tur i parlamentsbyggnaden. I entren finns en stor målning som minner om självständigheten från Danmark.



Man har 65 ledamöter i Altinget, och alla ministrar sitter även i parlamentet. 65 ledamöter kan låta lite, men med tanke på att Island endast har drygt 320.000 invånare skulle det efter svenska förhållanden motsvara ungefär 1.800 ledamöter i Sveriges riksdag!



Bild från vår rundvandring i Altinget. På vänstra bilden skymtar mina svenska kolleger, riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz (S) och Katarina Stenberg, tjänsteman på Finansutskottets kansli. I rummet bredvid sessionssalen finns givetvis en soffgrupp med schackbrädet framställt. Islänningarna älskar schack!




Revisionskonferens

2015-03-10

Ändamålet med mitt besök i Reykjavik var att knyta kontakter och utbyta erfarenheter kring riksrevision med parlamentariker från Danmark, Norge, Grönland, Färöarna och Island (Finland uteblev pga att de är mitt i en valrörelse just nu). Föredragningarna hölls på både "skandinaviska" och engelska. Från Sverige var vi två parlamentariker (en S och en M) och en tjänsteman från finansutskottet. Till vänster den isländska presentationen av oss från svenska delegationen. Till höger dagens möten i huset. Den översta är vår revisionskonferens.



Revisionsverksamheten bedrivs på olika sätt i olika länder och det är intressant att jämföra och försöka utveckla verksamheterna. Det viktiga är ju att skattenbetalarna får bra verksamhet för sina skattepengar och att man samtidigt förebygger misshushållning och korruption.

Vi fick också en föredragning om Islands blivande nya finanspolitiska ramverk och budgetprocess, samt deras planer på att införa ett finanspolitiskt råd enligt svensk modell. Det kändes givetvis bra att man framhöll Sverige som ett föredöme.




Vinter i Reykjavik

2015-03-10

Jag har besökt Island flera gånger tidigare, men då sommartid. Detta var första bvesöket på vintern. Och islänningarna säger att de haft en ovanligt kall och snörik vinter, i likhet med delar av USA. Alltså till skillnad för Sverige som ju haft en väldigt mild vinter i år.

Här några bilder från centrum av ett snöigt Reykjavik. Nedan tv domkyrkan och Altinget.







Revisionskonferens i Reykjavik

2015-03-10

I går kom jag fram till ett snöigt Island för ett möte idag i Reykjavik med parlamentariker från övriga norden. Ämnet är riksrevisionens utformning i de olika länderna, och konferensen hålls i lokaler vid Islands riksdag, Altinget. Dessa frågor ligger i Sverige under Finansutskottet och är numera ett av mina ansvarsområden i den moderata riksdagsgruppen.






Moderaterna vill försvåra finansiering av terrorism

2015-03-08

I samband med lördagens moderata Sverigedag i Stockholm presenterades ett moderat förslag för att förstärka arbetet mot terrorism och radikalisering. Ett viktigt steg är att ta krafttag mot hur den finansieras.

Finansiering av terrorism är redan förbjuden i lag. Moderaterna vill att Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ska få ett särskilt uppdrag och ökade resurser för att utreda finansieringen av terrorism. En liten med viktig pusselbit för att motverka terrorism.




Moderaterna vill underlätta ytterligare för det livslånga lärandet

2015-03-08

På moderaternas Sverigedag presenterade partiledaren Anna Kinberg Batra flera förslag för att möta utmaningarna på arbetsmarknaden som behövs för att skapa ännu bättre förutsättningar för omställning och ett livslångt lärande. Det handlar om att öka möjligheterna för de som vill byta spår mitt i livet, de som vill pröva ett nytt jobb eller de som vill gå från anställning till företagande. Moderaterna vill därför förbättra studiemedlen på flera sätt:

• Fribeloppet höjs, från dagens dryga 170 000 kronor till över 200 000 kronor per kalenderår.
• Möjligheterna till extra studieveckor med studiemedel utökas för den som fyllt 40 år.
• Åldersgränsen för studiemedel höjs till 60 år.

Förslagen ligger helt i linje med den förda politiken under Alliansregeringen (där jag var ansvarig för studiemedelsfrågorna och vuxenutbildningsfrågorna för moderaterna 2010-2014). Vi både förbättrade studiemedlen kraftigt och höjde åldergränserna. De nya förslagen bidrar till att det ska bli ännu mer attraktivt för fler att studera mitt i livet och underlättar samtidigt omställning på arbetsmarknaden. Om man kan byta yrke mitt i livet blir det också lättare att arbeta längre tid innan man går i pension. Det är bra både för den enskildes pension och för samhällsekonomin.




Moderata förslag för att få fler nyanlända i arbete

2015-03-08

I fredags presenterade Elisabeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister, och numera arbetsmarknadspolitisk talesperson och ordförande i Moderaternas integrationsarbetsgrupp "Stärkt integration i ett öppet Sverige", två förslag för bättre integration: matchningsanställningar och lärlingsjobb för nyanlända. Två nya vägar in på arbetsmarknaden.

Lärlingsjobb för nyanlända
Vi vill införa lärlingsjobb för nyanlända med YA-jobben för unga som förebild. Med lärlingsjobben får den nyanlända lära sig jobbet på jobbet genom en kombination av arbete, utbildning och handledning. Den närmare utformningen ska ske tillsammans med arbetsmarknadens parter.

Matchningsanställningar
Matchningsanställningarna riktar sig särskilt till personer som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. En stor del av dem är utrikes födda. Matchningsanställningar är tänkta att minska osäkerheten arbetsgivare kan känna att anställa, och tanken är att Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa till en anställning hos en aktör som matchar långtidsarbetslösa till jobb genom en kombination av handledning och kompetensutveckling.




Dagens citat i Borås Tidning

2015-03-08

Jodå, Borås Tidning följer min blogg, det bekräftats då och då. Exempelvis idag då man
citerar ett inlägg på bloggen den 4 mars:



Läs gärna mina samlade blogginlägg im migration och integration på denna sida.




8.000-10.000 demonstrerade mot trängselskatt och Västlänk

2015-03-07

I dag deltog jag i mitt livs andra riktiga demonstration. Förra gången var på 1980-talet i en demonstration mot löntagarfonderna. Den gick på samma plats som idag - längs Avenyn och Östra Hamngatan i Göteborg. I dag demonstrerade vi mot trängselskatten och tågtunneln Västlänken. Glädjande idag var den stora blandningen av göteborgare i tåget - pensionärer, medelålders, barnfamiljer och ungdomar. Det var också kul att så många moderata politiker från både kommunpolitik och rikspolitik deltog, liksom många moderata medlemmar. Jag vet exempelvis att både nuvarande och tidigare moderata riksdagsledamöter fanns med i vimmlet, och jag hälsade på flera. Jag fick också en kort pratstund med Martin Wannholt, numera utesluten ur moderaterna, men ledamot av kommunstyrelsen i Göteborg. Det är en man jag beundrar för sitt mod och sin styrka.

Löntagarfonderna avskaffades, och hoppet lever att politikerna tänker om och omprövar Västlänken och därmed också kan minska uttaget av trängselskatt eller flytta betalstationerna så att de endast gäller infart till centrala Göteborg och inte på motorvägen genom staden. Argumenten mot bygget av Västlänken blir allt flera, och det kommer att hända mycket framöver i denna fråga. Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att moderaterna i Göteborg fortfarande står bakom detta projekt. Jag respekterar självklart den interna demokratin, men försvarar samtidigt min rätt att som medborgare delta i protesterna mot något jag tycker är så totalt fel och som hotar min barndoms stad på ett fruktansvärt sätt. Jag tror att eftervärlden kommer att döma de politiker hårt som ställt till med detta. Att dessutom helt negligera en folkomröstning där 57% av göteborgarna röstade nej till trängselskatt kommer att ha ett högt politiskt pris.



Ovan demonstrationståget på väg från Götaplatsen längs Kungsportsavenyn. En mycket värdig manifestation. Nedan bilder från Gustav Adolfs Torg där flera olika talare framträdde. Bland annat syns Vägvalets partiledare Theo Papaioannou och Martin Wannholt, tidigare ledande moderatpolitiker i Göteborg, under banderollen för demokrati, mot Västlänken och mot trängselskatten.

Det som berörde mig mest idag var nog organisationen Trädplan Göteborg som beskrev hoten mot åtskilliga hundra stora träd, sannolikt uppemot 500 (vissa talar om 1.000 träd om man även räknar med de träd som måste tas ned för att klara av transporter, plats för arbetsbodar, arbetstunnlar osv). Många av dessa träd är mycket stora och gamla, och kommer att skövlas på grund av bygget. Bland annat hotas större delen av Hagaparken av kalhuggning! Det är oerhört tragiskt och faktiskt ett allvarligt miljöhot - Göteborg behöver sina stora träd som faktiskt är stadens lunga! Stora gamla träd kan inte så lätt ersättas av nya. Frågan är var alla Göteborgs miljövänner tagit vägen? Kidnappade av "Miljöpartiet" kanske?



Nedan en mäktig bild över Gustav Adolfs Torg. Helt fyllt med protesterande göteborgare. Måtte politikerna tänka om!






Utan vinster - inga företag och inga investeringar

2015-03-06

Det viktigaste i välfärden är kvalitén och oavsett vem som driver en vårdcentral, ett äldreboende eller en skola så ska kraven vara höga. Därför inrättade alliansregeringen myndigheten Inspektion för vård och omsorg för att öka insynen i välfärdsverksamheter och säkerställa att hög kvalitet uppnås. Alliansen tog också initiativet till ägarprövningsutredningen för att säkerställa att framtidens välfärdsverksamheter drivs av seriösa och långsiktiga utövare. Denna utr4dning överlämnade sitt slutbetänkande till ansvarig minister i januari i år.

Trots att frågan just utretts tillsätts nu en ny utredning av regeringen, där Vänsterpartiet tillåtits diktera villkoren. Nu handlar det om att gå betydligt längre - att förbjuda allt uttag av vinst från företag inom vård, omsorg och skola. Man vill dessutom utvidga vinstförbudet till att också gälla företag som driver HVB-hem, personlig assistans och asylboenden. Dessutom ska även privata företag som driver Komvux och SFI-utbildningar omfattas av vinstförbudet.

Att förbjuda företag att ta ut vinst kommer att göra det helt ointressant att investera privat kapital inom välfärden. Det kommer också att göra det i princip omöjligt att låna pengar för att starta upp sådan verksamhet. Det är allvarligt att Vänsterpartiet ska vara med och diktera villkoren för svensk välfärd. Det kommer att påverka människors vardag med mindre möjlighet att välja vilken skola eller vårdcentral man själv önskar, och inte minst att kunna välja bort det man inte är nöjd med. Mindre konkurrens kommer också i längden att påverka utvecklingen av svensk vård och utbildning. Samtidigt motverkar ett vinstförbud att svenska välfärdsföretag kan växa och expandera utomlands, vilket kan skapa nya jobb även i Sverige.

Moderaterna har en arbetsgrupp som arbetar med att ta fram förslag på hur t.ex. vård, skola och äldreomsorg kan bli bättre. Vi vill ha både bra kvalité, hög tillgänglighet och valfrihet för den enskilde eleven/vårdtagaren. Vi är rädda att Vänsterpartiet kommer tvinga regeringen till inriktningar som minskar valfriheten, och då blir det svårt att nå breda överenskommelser om framtidens välfärd. Socialism, vinstförbud och offentliga monopol leder inte utvecklingen framåt.

En liten reflektion till. Regeringen säger sig vara bekymrade över att för få kvinnor finns i företagsledande ställning. Samtidigt förbereder man alltså ett dråpslag mot företagen i välfärdssektorn, där kvinnliga företagsledare är i stor majoritet.




Regeringen får i uppdrag att förenkla för livsmedelsföretagen

2015-03-05

I går beslutade riksdagen om fyra tillkännagivanden till regeringen angående livsmedelskontroll. Tillkännagivanden innebär att riksdagen beslutar att regeringen ska genomföra vissa saker. Tre av besluten syftar till att minska krånglet och kostnaderna för företagen i livsmedelsbranschen:

Dels beslutade riksdagen att "regeringen ska ge Statskontoret i uppdrag att se över alternativa modeller för livsmedelskontroll i syfte att stärka dialoginslagen och i högre grad undvika förelägganden".

Vidare beslutade riksdagen att "regeringen ska ge Livsmedelsverket ett särskilt uppdrag att i konsumenternas intresse arbeta för att säkra livsmedel, redlighet i livsmedelshanteringen och bra matvanor utformas så att företagande inom livsmedelssektorn underlättas".

Riksdagen beslutade också att "kartläggning bör genomföras över vilka myndighetskontakter livsmedelsföretag måsta ha på regional och kommunal nivå i syfte att på sikt kunna minska företagens regelbörda".

Det fjärde beslutet gällde en helt annan fråga, nämligen att regeringen snarast ska ta initiativ för ett ökat internationellt samarbete och engagemang för att minska överanvändningen av antibiotika inom livsmedelsproduktionen. Detta är givetvis främst en hälsofråga, men den har faktiskt också betydelse för de svenska livsmedelsföretagen. Att vissa länder tillåter mer antibiotikaanvändning än Sverige medför orättvis konkurrens mellan livsmedelsföretag i olika länder.

Fyra mycket bra beslut av riksdagen, som dessutom ligger helt i linje med min riksdagsmotion från i höstas. Jag har även tidigare mandatperioder motionerat om översyn av regelverken kring livsmedelstillsyn, exempelvis 2013. Redan 2008 skrev jag faktiskt min första motion i denna fråga.




Sveriges finanspolitiska ramverk

2015-03-04

Jag har fått en del frågor de senaste dagarna om vad det egentligen är för regler som utgör Sveriges "finanspolitiska ramverk". Det förekommer många begrepp i samhällsdebatten. Denna lilla sammanfattning från Ekonomifakta beskriver ganska bra vad det handlar om. Jag kan inte se att det finns några felaktigheter i beskrivningen.

De budgetpolitiska målen, som ofta benämns som det finanspolitiska ramverket, består i huvudsak av tre mål; ett överskottsmål för hela den offentliga sektorn, ett utgiftstak för staten samt krav på kommuner och landsting att ha en god ekonomisk hushållning och balans i budgeten.

Överskottsmålet

Överskottsmålet, även kallat saldomålet, är ett mål för den offentliga sektorns finansiella sparande. Målet är att den offentliga sektorns finansiella sparande, det vill säga inkomster minus utgifter, i genomsnitt ska uppgå till 1 procent av BNP över en konjunkturcykel. Formuleringen, ”över en konjunkturcykel”, ger utrymme för årliga avvikelser, men komplicerar samtidigt utvärderingsprocessen då det är oklart över vilken tidsperiod detta gäller. Målet ändrades år 2007, från att tidigare ha varit 2 procent av BNP, i samband med att definitionen av den offentliga sektorn ändrades. Idag omfattar målet staten, kommunsektorn och pensionssystemet.

Det syftar till att spara en buffert i fall konjunkturen faller samt finnas till för framtida generationer då allt fler människor kommer att utnyttja offentliga sektorns välfärdstjänster, samtidigt som andelen som arbetar minskar. Som medlem i EU måste Sverige dessutom följa den så kallade Stabilitets- och tillväxtpakten, som bland annat innebär att det offentliga underskottet inte får överstiga 3 procent av BNP.

Över tiden har den offentliga sektorns finansiella sparande varierat kraftigt, från ett överskott på nästan 5 procent av BNP år 1989 till ett underskott på drygt 11 procent av BNP år 1993, men har på senare tid stabiliserats och har till mestadels varit positivt, med undantag för åren 2002-2003 samt ett par år under finans- och skuldkrisen.

Utgiftstaket

Utgiftstaket är en gräns för hur stora utgifter staten får ha under ett år. Riksdagen beslutar om en total utgiftsnivå som sedan fördelas på de olika områdena i statsbudgeten. Utgiftstaket omfattar alltså alla statens utgiftsområden, förutom statskuldsräntorna då de inte går att påverka på samma sätt som andra utgifter. Dessutom ingår ålderpensionssystemet.

Utgiftstak beslutas oftast för tre år framåt. Normalt sett ändras inte redan beslutade utgiftstak annat än av tekniska skäl, vilket betyder att taken för de kommande två åren ligger fast. Riksdagen beslutar därför varje år endast om utgiftstaket för det tredje tillkommande året. Att utgiftstaket sedan följs är en viktig signal om att statsfinanserna sköts.

Utgiftstaket är inte rent juridiskt bindande, men sedan den 1 januari 2010 är det obligatoriskt för regeringen att lämna förslag till riksdagen om ett utgiftstak. Något man tidigare alltid gjort ändå men som alltså inte varit föreskrivet.

Det kommunala balanskravet

Det kommunala balanskravet innebär att budgetens intäkter ska överstiga kostnaderna. Om ett negativt resultat redovisas ska detta regleras under de tre nästkommande åren. Kravet omfattar både kommuner och landsting och trädde i kraft år 2000. Detta ska förhindra att utgifterna för den löpande verksamheten lånefinansieras och på så sätt minska risken för underskott.

Redan år 1992 fanns det krav på kommuner och landsting att ha god ekonomisk hushållning enligt kommunallagen. Detta kompletterades år 2000 med ett krav på en balanserad budget för att stärka den kommunala budgetprocessen, men också att visa kommunernas och landstingens vikt för hela Sveriges ekonomi.

Det kommunala balanskravet tillsammans med utgiftstaket är viktiga instrument för att uppnå överskottsmålet.





Låga inkomster bland flyktinginvandrare även efter tio år i Sverige

2015-03-04

Dagens Nyheter redovisar idag en intressant kartläggning av hur inkomster ser för för de flyktingar och andra invandrare som kom till Sverige för tio år sedan. Kartläggningen visar att flyktingar har stora problem att komma in på arbetsmarknaden.

I kartläggningen ingår 15.470 personer av dem som fick permanent uppehålls- tillstånd 2004, de är fortfarande folkbok- förda i Sverige och i arbetsför ålder. Efter drygt tio år har inte ens hälf- ten av dem en inkomst över 13.000 kr i månaden.

Medianinkomsten är 11.100 kr i månaden - att jämföra med 23.700 kr i månaden för hela befolkningen i Sverige. Minst tre av tio får ekonomiskt bistånd. För de 3.771 som kom som anhöriginvandrare 2014 är medianinkomsten 4.500 kr/mån.

Granskningen går i samma linje som tidigare undersökningar och visar att det knappast är samhällsekonomisk lönsamhet som är bästa argumentet för omfattande flyktingmottagning. Flyktingar har enligt SCB betydligt lägre förvärvsfrekvens än svenskfödda, och nu ser man även att inkomsterna är lägre och att fler är beroende av ekonomiskt bistånd än svenskfödda. Och utvecklingen har sett i stort sett likadan ut över tid trots olika regeringas försök att åstadkomma en bättre integration och få fler i arbete.

De enda hållbara argumenten för svensk flyktingmottagning är humanitära. Samhällsekonomiskt lönsamt är det knappast, hur man än vänder och vrider på siffror och statistik.




Typiskt exempel på missriktad välvilja

2015-03-03

Jag får regelbundet mail från "europaportalen.se". Det senaste nyhetsbrevet var intressant och ett exempel på hur missriktad EU:s politik ibland blir. Denna gång gäller det tiggeriet.

EU miljonsatsar nämligen för att ge fattiga EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige bättre samhällsorientering. EU och Sverige satsar sammanlagt 87 miljoner kronor för att ge tiggande EU-medborgare i Sverige samhällsinformation och förbättrade möjligheter att söka hälsa och hygien. Det blev klart förra veckan sedan EU-kommissionen beviljat Sveriges ansökan där regeringen bidrar med 13 miljoner kronor. "Vi vill humanisera närvaron för de EU-medborgare som stannar en kortare tid i Sverige genom att ha bättre samhällsorientering och bättre information om hälsofrämjande åtgärder", säger Nardin Crisbi, nationell samordnare vid svenska ESF-rådet vilka samordnar EU-stödet.

Pengar kommer från EU-fonden för bistånd till dem som har det sämst ställt (Fead). Men stödet ska inte att gå direkt till de fattiga EU-medborgarna och det ska enligt Sveriges ansökan inte finansiera personernas basbehov som mat, toaletter eller duschmöjligheter. I stället ska bidraget täcka kostnader för projektpersonal (!) och information (!) till de utsatta EU-medborgarna. Målet är att nå minst 700 individer i Sverige fram till 2020. Om det uppnås blir kostnaden 125 000 kronor per hjälpsökande EU-medborgare.

Man kan ju inte låta bli att fundera över vilken nytta 125.000 per EU-migrant hade kunnat göra för tiggarna själva? Tänk om EU-pengarna gått till varje enskild tiggare, det hade förändrat deras liv i grunden. Nu leder i stället EU-pengarna till ett permanentande av den yttersta fattigdomen i Sverige, ett liv på gatan som tiggare. Ett cyniskt exempel på missriktad välvilja.

Tiggeriet är destruktivt och de EU-pengar som finns tillgängliga borde självklart användas för att skapa en dräglig tillvaro för tiggarna i deras hemländer i stället för att medverka till att permanenta tiggeriet i Sverige.




Helt fel tillfälle att diskutera slopat överskottsmål

2015-03-03

Under valrörelsen 2014 upprepade nuvarande finansministern Magdalena Andersson att om (S) skulle vinna valet skulle man föra en "balanserad politik så att vi långsamt återgår till en bana som är förenlig med överskottsmålet". Hon var tydlig med att "Socialdemokraterna försvarar överskottsmålet". Hon kritiserade samtidigt Alliansregeringen för att den inte levde upp till överskottsmålet, en kritik som dåvarande finansminister Anders Borg avfärdade - tanken med överskottsmålet är ju att över en konjunkturcykel nå ett överskott på 1%, och efter ett antal år med svag världskonjunktur kan man inte gärna kräva att statsfinanserna ska gå med överskott. Men framemot 2018 var Alliansens mål att åter nå överskott i statens finanser.

I dag är besked från S-MP-regeringen ett annat. Nu vill man i stället utreda hur överskottsmålet kan ersättas med ett "balansmål" (dvs att statens finanser ska gå ihop över en konjunkturcykel i stället för att gå med 1% överskott under en konjunkturcykel). Det höga tonläget från (S) i valrörelsen är nu borta, och troligen hänger det väl ihop med att man inser att man saknar pengar till alla vallöften. Om överskottsmålet slopas så ökar givetvis utrymmet för nya utgifter kommande år.

Man kan givetvis föra en intellektuell långsiktig diskussion om överskottsmålet jämfört med ett balansmål. Det är inte självklart att man ska överbeskatta svenska folket för att bygga upp reserver i statens kassakista. Det går att argumentera för att det räcker att statens ekonomi ska gå plus minus noll över en konjunkturcykel. Å andra sidan är 1% inte särskilt mycket, och det kan vara ett pris värt att betala för att hålla uppe förtroendet för den svenska ekonomiska politiken. De reserver som hade skapats genom överskottsmålet var en anledning till att Sverige klarade av finanskrisen bättre än de flesta (vi kunde satsa i dåliga tider), och att vi är det enda EU-land som förväntas ha minskat sin statsskuld mellan 2006 och 2014. Att diskutera ett slopat överskottsmål just nu, i ekonomiskt mycket oroliga tider, riskerar att försvaga förtroendet i omvärlden för svensk ekonomi.

Allra värst är svajigheten i beskeden från den svenska regeringen och finansministern. Att gå till val på ett besked och våren efter valet byta fot inger inget förtroende alls. Och när man tänker på vilka politiska förslag regeringen vill lägga det frigjorda utrymmet på (främst höjda ersättningar och bidrag) så inser man att det knappast handlar om framtidsinriktade investeringar. Det mesta talar ju för att dagens besked om slopat överskottsmål är en eftergift till Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är knappast bra för Sverige.




Årsmöte med Moderater i Svenljunga och Tranemo

2015-03-02

I dag var jag inbjuden till caféet vid Torpa Stenhus där flera moderata partiföreningar hade årsmöte. Efter årsmötena berättade jag om aktuella politiska frågor, och svarade på frågor och synpunkter från medlemmarna. Det var en stor bredd på frågorna, allt från försvarspolitik, migration, valfrihetsfrågor, jobb och tillväxt, skatter, välfärdsfrågor, det politiska läget, decemberöverenskommelsen, medias roll och mycket annat. Det finns ett stort sug i partiet när det gäller att utveckla politiken och vi var överens om att med rätt politiska svar på väljarnas frågor har vi en god potential att kraftigt öka moderaternas väljarstöd. Det blev en trevlig kväll i anrik miljö.






Socialförsäkringsutredningen presenterar sitt slutbetänkande

2015-03-02



I dag presenterades den Parlamentariska Socialförsäkringsutredningens slutbetänkande på en presskonferens i Rosenbad. Utredningen har pågått under nära fem års tid, och slutbetänkandet är på nära 1.200 sidor. Själv har jag varit ledamot i utredningen sedan 10 oktober 2012. På vänstra bilden ovan överlämnar utredningens ordförande, Gunnar Axén (M) slutbetänkandet till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som inledning på dagens välbesökta presskonferens. Utredningens huvudsekreterare Ingemar Eriksson föredrog sedan en sammanfattning av utredningens slutsatser. Hela pressträffen går att se nedan:



Vad är då det viktigaste i utredningens slutbetänkande? För egen del vill jag särskilt trycka på några saker:

När det gäller sjukförsäkringsreformen finns det nu en bred samsyn att Alliansens reformer i allt väsentligt varit framgångsrika och det finns inget intresse från något parti (utom V) att backa tillbaka till det som gällde tidigare (före 2006). När det gäller tidsgränserna gäller följande: Genom det förstärkta ansvaret för hälso- och sjukvården och den tidigarelagda samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som föreslås av utredningen, ser vi att det finns möjligheter till att ta bort den bortre tidsgränsen i försäkringen samtidigt som den ersätts av regelbundna kontroller av den sjukskrivnes arbetsförmåga och behov av arbetslivsinriktad rehabilitering. När detta är gjort (och om/när man ser att det fungerar) försvinner i praktiken betydelsen av den bortre tidsgränsen. Som jag ser detta är det en fortsatt utveckling av Alliansens sjukförsäkringsreform, och det är utmärkt om det kan ske i stort politiskt samförstånd. Det är värdefullt att Socialdemokraterna inser att man inte bara kan ta bort tidsgränserna i sjukförsäkringen utan att först genomföra ytterligare reformer - och se att dessa verkligen fungerar. Jag tror personligen att borttagande av tidsgränsen ligger en bra bit fram i tiden.

Övriga förslag i utredningen som särskilt förtjänar att nämnas är att möjligheten att vara deltidssjukskriven ska bli flexiblare. Vi inför också ett nytt sätt att beräkna ersättning i alla socialförsäkringar, där de ska baseras på tidigare faktiska inkomster (e-inkomst) i stället för beräknade framtida inkomster. Detta kommer att förenkla för alla inblandade samtidigt som rättssäkerheten stärks. Vad gäller a-kassan är utredningen positiva till en indexering av ersättningsnivån. Däremot har inte utredningen tagit ställning till ersättningsnivåns storlek. I sjukförsäkringen sker en del konkreta förbättringar för både studerande och egenföretagare. För egenföretagare görs förbättringar även inom a-kassan.

Ett positivt förslag som jag själv argumenterat starkt för ända sedan jag blev invald i riksdagen 2006 har nu en chans att bli verklighet. Det handlar om karensdagarnas utformning i sjukförsäkringen. I dagens system missgynnas de som arbetar långa pass ett mindre antal dagar per månad jämfört med dem som har normalt antal arbetsdagar. Detta drabbar exempelvis anställda inom polis och räddningstjänst, sjukvård, skiftarbetare inom processindustrin och andra grupper som ofta arbetar natt. Nu föreslår utredningen ett karensavdrag i procent, lika för alla, i stället för en karensdag.

Ett annat förslag som jag drivit på för är införandet av "matchningslån" för den som studerat färdigt men ännu inte fått jobb. Det skulle innebära att man kan få fortsatta studielån en begränsad tid medan man söker arbete, vilket skulle göra det ekonomiskt lättare kan klara övergången mellan studier och arbete. Tyvärr ligger denna fråga utanför utredningens mandat, och därför menar utredningen på att frågan bör utredas vidare.




Skid-VM - sista dagen i Falun och ytterligare en svensk medalj

2015-03-01

I dag gick Skid-VM:s sista tävlingsgren, herrarnas femmil. Vi var ute i väldigt god tid, redan 2,5 timme före start stod vi på plats, långt uppe i banområdet, där åkarna passerade oss inte mindre än 20 gånger under de fem milen. På avstånd kunde vi dessutom följa även andra delar av loppet.



Vädret var besvärligt, förutom att det var plusgrader och mjuka spår snöade det under stora delar av loppet. Spåren var mycket tunga. Svenske Johan Olsson och Anders Södergren hörde till dem som försökte rycka sig loss från den stora klungan, men förgäves. Till vänster nedan Anders Södergren under sitt utbrytningsförsök.



Segrade gjorde till slut VM:s skidkung, norrmannen Petter Northug som tog fyra guldmedaljer. Ovan till höger en rörd Northug under nationalsången.



Svensk skidkung blev till slut Johan Olsson som krigade sig till ett brons i femmilen idag efter en fantastisk spurt. Det var hans tredje medalj under VM, varav ett guld. Svensk skiddrottning blev Charlotte Kalla som tog fyra medaljer, varav ett guld.

Nu är VM slut. Det har varit fyra fantastiskt trevliga dagar i Falun och jag är oerhört stolt över de svenska åkarna. Sverige gör sitt bästa Skid-VM någonsin med hela nio medaljer. En mycket bra prestation. Givetvis blir man imponerad av de norska åkarna, Norge är utan tvekan världens bästa längdåkningsnation. Men Sverige är faktiskt god tvåa i världen just nu.