Semesterresa till Rom, oktober 2014

Rom

Här följer lite bilder från min semesterresa till Rom några dagar runt föregående helg:Viktor Emanuel-Monumentet och det anrika Pantheon.Bocca della Verita, "sanningens sten" där man enligt sägnen riskerade handen om man stack in den i öppningen i stenen och samtidigt sade en lögn. Till höger en av alla otaliga fontäner i Rom, Tritonfontänen.Spanska trappan och Piazza Novona, välbesökta platser för romarna en lördagkväll.
Castell Sant Angelo

Castellet mitt i centrala Rom började byggas redan år 120!


Parlamentet

Som parlamentariker måste man givetvis alltid leta upp parlamentsbyggnaden i alla besökta länder.


Vatikanen, Peterplatsen och PeterskyrkanPetersplatsen och interiör från Sixtinska kapelletNågra av de största väggmålningarna inne i Vatikanmuseet.Framför PeterskyrkanInne i Peterskyrkan. Högra bilden tagen uppifrån på väg upp till kupolens topp.Utsikt över Vatikanstaten (vänstra bilden) och Petersplatsen med Rom i bakgrunden. Bilderna tagna uppifrån toppen av kupolen på Peterskyrkan
Cappuccinoordens gravkammare

Det märkligaste besöket var nog trots allt i Cappucinomunkarnas gravkammare i centrala Rom. Genom åren har man sparat alla skelettdelar och skallar från döda munkar för att sedan tillverka konstverk. Allt som syns på bilderna är tillverkat av benrester från avlidna munkar! Mer makabert än något annat jag sett. Men också fascinerande och vackert på ett märkligt sätt.


ColosseumColosseum är ett självklart besölksmål. Man har svårt att ta till sig hur enorm denna anläggning är förrän man står
mitt inne i den! Nedan till höger Titusbågen utanför Colosseum.


Kattreservatet i Roms ruiner

Mitt i centrala Rom finns ett stort område med utgrävningar som också blivit en fristad för hemlösa katter. En volontär- organisation samlar in hemlösa katter och ger dem en fristad, de katter som inte klarar sig själva (tex katter som är blinda eller har andra skador) bor innomhus i en mycket välskött anläggning. De övriga lever nere bland ruinerna och får mat av organisationen. Den som vill kan också adoptera en katt från denna anläggning.