Blogg augusti 2014

Alliansen 10 år - och jobben 300.000 fler

2014-08-31



I dag fyller Alliansen tio år. Det firades med en pressfika i Stockholm där Alliansens partiledare kunde berätta att de nya jobben nu blivit så många som 300.000 sedan regeringsskiftet 2006.

Vi talar om 250.000 nya jobb på moderaternas valaffischer, men faktum är att om man jämför siffrorna andra kvartalet i år med läget när Alliansen tillträdde tredje kvartalet 2006 så har verkligheten sprungit ifrån våra valaffischer - jobben har nu blivit 300.000 fler!




Nattarbete i Borås

2014-08-31



Augusti avslutades med nattarbete. En sen söndagkväll är nämligen enda tillfället att affischera i centrala Borås, med tanke på trafiken. Så sent i kväll satte vi upp ett 20-tal affischer i centrala staden och ute i några bostadsområden. Fördelen med mina lite mindre skyltar är att de kan placeras i centrum och längs gator utan att skymma andra fordon eller fotgängare.

Tidigare under dagen har jag och sonen besökt i stort sett samtliga brevlådor i Bollebygd och delat ut mitt personvalsmaterial.




Alliansen tänker inte utöka kvoteringen av föräldraförsäkringen

2014-08-31

I går kom det efterlängtade beskedet - Alliansen tänker inte förslå fler tvingande pappamånader. Folkpartiet ville gärna tillföra en tredje tvingande pappamånad, medan Kristdemokraterna ville ta bort dagens två månader och låta föräldrarna välja själva. Kompromissen blev som väntat att inte förändra dagens regler och låta de två pappamånaderna ligga kvar som idag.

För egen del tycker jag egentligen att Kristdemokraternas linje är mest tilltalande rent principiellt, jag är en bestämd kvoteringsmotståndare. Men att låta dagens regler ligga kvar oförändrade är en klart rimlig kompromiss i sann Alliansanda. Och en kompromiss som har mycket starkt stöd av svenska folket. Exempelvis redovisade SIFO för ett år sedan att 75% av föräldrarna vill bestämma själva medan endast 20% vill utöka könskvoteringen.

Samtidigt är det läge att höja ett varingens finger - med en annan regering ökar risken att kvoteringsivrarna vinner. Både S, V, MP och FI förespråkar en ökad tvångskvotering. Och de lär inte bry sig det minsta om att de agerar rakt i strid mot svenska folket.




Valrörelsen går som en dans

2014-08-30



Dagens valrörelse har gått i musikens tecken. Först dans på Mor kerstins Torg i Kinna, där de lokala politikerna från samtliga partier (utom V) ställde upp på offentlig buggkurs. Sedan fortsatte jag till Texasdagarna i Svenljunga, där vi kampanjade på torget, och bland annat bjöds på underhållning av segrarna i dansbandskampen, Elisa´s. En äkta vildsvinslunch blev det också. Smakade utmärkt!




Två sätt att rösta på Ericsoniubbhult

2014-08-30

Det finns två sätt att personrösta på mig i riksdagsvalet. Om du bor i min riksdagsvalkrets (alltså i Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga eller Marks kommun) använder du den vanliga (vänstra) riksdagsvalsedeln. Och kryssar förhoppningsvis för mitt namn överst på valsedeln. Om du bor i annan valkrets, eller utomlands, och vill kryssa mig, använder du den högra valsedeln, moderaternas riksvalsedel. Den består av förstanamnen från alla 30 riksdagsvalkretsarna i landet. Jag finns på rad 20. Om du saknar denna valsedel så hö av dig så skickar jag den med posten!

Och när du röstar - glöm inte att ett kryss är viktigt trots att jag står överst på valsedeln. Det är inte så att förstanamnet får alla röster från valsedlar utan kryss - du måste kryssa aktivt om du vill vara säker på att jag är din representant i riksdagen även kommande mandatperiod! Med många kryss får jag också en starkare ställning att driva mina vallöften internt i partiet och i riksdagen.






Kampanj i Ulricehamn

2014-08-29



I dag tog jag en tur till trakterna runt Nitta och Hökerum för att dela ut personvalsmaterial. Därefter blev det lite utdelning även i Ulricehamn innan jag kampanjade med Ulricehamnsmoderaterna i centrum.

På väg till Moderaternas lokal hittade jag en samling glada Allianspolitiker med kommunalrådet Lars Holmin (M) i spetsen vid kommunens nya laddstolpe för elbilar. De laddade för fullt för den fortsatta valrörelsen....och jag ville förståss inte vara sämre även om jag redan känner mig fulladdad för de kommande veckornas hårda kamp om rösterna.

På bilden tv tar vi en fika i moderaternas lokal på gågatan innan vå går ut och kampanjar.







Fortsätter opinionsutvecklingen så vinner Alliansen valet

2014-08-29

I dag kom SIFO:s senaste opinionsmätning. Den visar samma sak som övriga mätningar - Alliansen ökar, och mest av alla ökar moderaterna. Och den splittrade rödgröna oppositionen backar. Både S och V minskar ordentligt och S ligger nu på 29%. Skillnaden mellan regeringsalternativen (om man nu kan kalla S-V-MP för ett regeringslaternativ) minskar med 3,4 procentenheter på en vecka, från 10,7%-enheter till 7,3. Och den förändringen ligger helt i linje med andra opinionsmätningar.

Det är bara att konstatera att Alliansen de senaste veckorna hämtat in 3-4% per vecka på de rödgrönas försprång i de stora opinionsmätningarna. I dag ligger skillnaden runt 7-9% i genomsnitt i mätningarna. Det betyder att om opinionen fortsätter svänga i samma takt så har Alliansen god chans valet till slut. Och som en extra joker finns den ovanligt stora mängden osökra väljare, där de flesta till slut brukar välja mellan partier inom Alliansen. Så min optimism växer - låt oss hoppas på Alliansseger för Sveriges skull!




S-förslag om studielån till körkort är ett ogenomtänkt hafsverk

2014-08-29



I morse blev jag uppringd av Radio Sjuhärad och intervjuad om min kritik mot Socialdemokraternas förslag om CSN-lån för körkort. Jag menar att förslaget är illa genomtänkt. Min kritik mot s-förslaget gäller främst tre punkter:

* Endast de som tagit gymnasieexamen ska omfattas av s-förslaget. Det gör att man diskriminerar alla unga som inte gått i gymnasiet, alla de som kommer att lämna gymnasiet när s inför obligatorisk inläsning av högskolebehörighet, liksom alla vuxna som behöver ta körkort. Socialdemokraterna väljer en lösning som inte behandlar alla lika. Jag tycker det är en cynisk politik. Mitt förslag gäller såväl unga som vuxna och utan krav på gymnasieexamen.
* Med s-förslaget måste alla unga vänta tills efter gymnasieexamen med att ta körkort om man ska kunna få studielån till detta. De flesta vill börja övningsköra redan när de är 17 år, och då oftast går i tvåan på gymnasiet. Med mitt förslag kan man ha körkortet klart den dag man tar sin gymnasieexamen, och direkt söka jobb där det krävs körkort eller där man behöver körkort för att pendla. Med s-förslaget måste man vänta med att söka jobb till körkortet är klart.
* S-förslaget gäller endast B-körkort, alltså för personbil. Tanken med mitt förslag är att det ska gälla alla typer av körkort, inte minst viktigt är det att erbjuda arbetsgivarna arbetskraft med lastbilskort och busskort. Då kan man inte heller låsa sig till en beloppsgräns på 25.000 som Socialdemokraterna gör.

Mikael Damberg (S) säger i intervjun att Socialdemokraternas förslag ska ses som en "morot" för att slutföra gymnasiestudierna. Jag tycker knappast att en möjlighet att ta lån är någon direkt morot. Jag ser det mer som en tänkbar lösning för de föräldrar/ungdomar som av något skäl inte har råd att bekosta körkortet själv.

Min kritik mot förslaget delas också av representanter för Trafikskolor som jag talat med. De förstår inte varför vissa ungdomar ska diskrimineras, och förstår inte heller varför man ska vara tvungen att vänta tills man fyller 19 för att få studielån till körkortet.

Som framgår av artikeln har mitt förslag stöd från moderaterna i Riksdagens utbildningsutskott och jag hyser visst hopp om att det också i någon form ska kunna bli Alliansens politik.




Presentation av Markmoderaternas valmanifest för 2015-2018

2014-08-28

I dag presenterade Markmoderaterna sitt valmanifest på en presskonferens i Rydak, före dagens kommunfullmäktigemöte. Det var kommunstyrelsens ordförande Margareta Lövgren, Ann Iberius-Orrvik som ingått i arbetsgruppen för valmanifestet, gruppledaren Tomas Johansson och jag själv som berättade om tankarna för de kommande fyra åren.

Mitt eget fokus låg på kopplingen mellan rikspolitik och kommunpolitik, där inte minst fler jobb som ger kommunerna ökade skatteintäkter är en nyckel för mer pengar till välfärden. Jag berättade också lite om kopplingen mellan Alliansens vallöften för skolan och äldreomsorgen och de kommunala löften Markmoderaterna ger för nästa mandatperiod.

Läs hela valmanifestet här!







Bra att ha goda relationer med Nato, särskilt i oroliga tider

2014-08-28

Regeringen har idag fattat beslut om att underteckna ett avtal rörande värdlandsstöd med Nato.

I juni i år beslutade regeringen att Försvarsmakten fick inleda förhandlingar med Nato om ett avtal rörande värdlandsstöd (Host Nation Support MOU). Avtalet bygger på frivillighet mellan parterna och blir endast tillämpligt i de fall Nato genomför verksamhet i Sverige på inbjudan av Sverige som värdnation. Genom att ingå ett samförståndsavtal med Nato rörande värdlandsstöd tydliggörs Sveriges roll som värdland i samband med övningar eller annan militär aktivitet på vårt territorium.

"Sverige bygger säkerhet i samverkan med andra länder och organisationer och det finns en enighet över blockgränserna att ingå avtalet med Nato. Avtalet med Nato innebär förbättrade möjligheter att ge och ta emot militärt stöd", säger försvarsminister Karin Enström (M).

Regeringen beslutade redan 2010 att anta ett mål om värdlandsstöd inom ramen för planerings- och utvärderingsprocessen i Partnerskap för fred. Målet anger att Sverige ska utveckla och implementera koncept för värdlandsstöd till 2016 då avtalet även väntas träda ikraft.

I en orolig tid med ett mycket aggressivt Ryssland i vårt närområde (som just nu verkar ha ett 1.000-tal soldater inne på Ukrainas territorium, och som gång på gång kränker andra länders luftrum, senast Finlands vid två tillfällen) tycker jag det känns tryggt för vårt land att ha goda relationer med Nato utan att formellt vara medlem. Det finns också ett mycket brett parlamentariskt stöd för att Sverige ska ingå avtal med Nato om värdlandsstöd, något som slogs fast senast i Försvarsberedningens rapport från maj i år. Innan avtalet träder i kraft ska det dock godkännas av riksdagen.

Om Sverige sedan på sikt ska bli formell medlem i Nato med ömsesidiga förpliktelser är en betydligt större fråga. Jag är inte säker på att svenska folket är redo för detta, men jag tror samtidigt att det blir ofrånkomligt i längden. Lilla Sverige kommer aldrig att kunna försvara sig mot väpnade angrepp från större nationer. Det har vi för övrigt aldrig kunnat i modern tid. En öppen förutsättningslös diskussion kring fördelar och nackdelar med ett Nato-medlemskap skulle vara välkommen.




Skolsatsningarna i Alliansens valmanifest

2014-08-28



I tisdags presenterade Alliansens partiledare de delar av det gemensamma valmanifestet som rör skolsatsningar. Våra tidigare satsningar på skolan innebär att staten i år satsar cirka sju miljarder kronor mer på utbildningsväsendet än 2006 – från förskola till vuxenutbildning.

Det är tack vare vår ansvarsfulla ekonomiska politik som vi har kunnat satsa på skolan. Det har också lagt grund för att vi nu kan föreslå ytterligare reformer.

Bland skolreformerna i valmanifestet kan nämnas:

* Satsningar på högre lön för särskilt skickliga lärare. Bland annat utökning av antalet förstelärare till totalt 22.000, vilket innebär att ungefär var femte lärare kan få en löneökning på 5.000 kronor per månad. För skickliga lärare i särskilda utanförskapsområden höjs lönen med ytterligare 5.000 kronor till runt 40.000 per månad. Bland de utanförskapsområden som omfattas finns Hässleholmen i Borås. Vi inför också premier för elever som tar examen i matematik, biologi, kemi, fyseik och teknik, samt de som tar speciallärar- och specialpedagogexamen.
* Kvalitetshöjningar och tidiga insatser. Omfattar satsningar på mindre klasser i låstadiet och/eller fler lärare, fler speciallärare och specialpedagoger, nytt kunskapsmål i läsning i årskurs ett och betyg från årskurs 4.
* Tioårig grundskola. Förskoleklassen görs om till årskurs ett i en ny tionårig grundskola.
* Mer tid för eleverna. Bland annat genom minskad administration för lärarna. Vi inför central digital rättning av de flesta nationella prov samt avskaffande av individuella utvecklingsplaner i årskurs 4 och 5 när betyg införs i dessa årskurser. Dessutom blir det fler matematiklektioner i högstadiet, utökad undervisningstid i Idrott och hälsa i grundskolan, utökad undervisningstid i svenska för nyanlända elever och andra elever med särskilda behov, förlängd skolplikt med ett år för elever som inte når gymnasiebehörighet i årskurs nio, obligatorisk läxhjälp till alla elever samt skyldighet för alla kommuner att erbjuda sommarskola.

Totalt innebär detta satsningar på drygt tre miljarder kronor redan under 2015 och en permanent satsning på drygt 6 miljarder per år från 2017.




Citerad i Dagens Nyheter om oppositionens svartmålning av Sverige

2014-08-28

I går efter Alliansledarnas besök i Borås kom DN:s reporter fram till mig och vi pratade lite om det där med oppositionens svartmålning och verklighetsbeskrivningen av Sverige. Bra att det uppmärksammas i artikeln.






Valarbete

2014-08-27



I kväll gjorde vi i ordning resten av valaffischerna som ska ut i Mark, alla de som måste limmas upp på skivor. Gammalt hederligt valarbete...




Alliansvallöften om äldreomsorgen presenterades i Borås

2014-08-27

I dag besökte Alliansens partiledare Borås för att presentera Alliansens förslag inom äldrepolitiken på en välbesökt presskonferens på Träffpunkten Svärdfästet i Trandared.

Före presskonferensen gick partiledarena på rundvandring i verksamheten, och det passade bra med tanke på att just de äldres sociala levnadssituation var en central del av presskonferensen. Social samvaro och att ha något som förgyller vardagen är en viktig del av äldrepolitiken. De flesta äldre jag möter klagar inte på sin ekonomi utan på ensamheten. Jag tycker det är mycket tänkvärt.

Bland nyheterna finns ett löfte att alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda plats i trygghetsboende för dem över 85 år som beviljats hemtjänst, en så kallad äldreboendegaranti. För att detta ska bli möjligt kommer staten att skjuta till pengar till kommunerna i form av investeringsstöd för att bygga fler trygghetsboenden. Under åren 2015-18 satsas 1,35 miljarder på detta. Alla kommuner ska också få rätt att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning, vilket inte är tillåtet idag. Alla kommuner blir också skyldiga att erbjuda de äldre valfrihet inom äldreomsorgen. Det blir också en satsning på nära 500 miljoner under nästa mandatperiod för en nationell demensplan för att utveckla demensvården, och 420 miljoner satsas på ett kunskapslyft inom äldreomsorgen för att vidareutbilda personalen. I och med dessa satsningar får äldreomsorgen en betydande del av det reformutrymme som finns kommande mandatperiod. Läs mer om presskonferensen i Borås Tidning

Innan vi gick in till presskonferensen tog vi en bild framför Alliansens buss. Från vänster Morgan Hjalmarsson, kommunalråd för Folkpartiet och Kerstin Hermansson, riksdagskandidat för Centerpartiet, och så jag. Kristdemokraterna var tyvärr inte på plats just då. Men budskapet gäller - Alliansen håller det vi lovar, både på riksnivå och kommunalt!



Presskonferensen var synnerligen välbesökt, både av riksmedia och lokala media. Borås Tidning var på plats med både ledarskribenten David Lindén och politiske redaktören Lars Näslund, och Radio Sjuhärad var förståss också på plats.



Statsminister Fredrik Reinfeldt hade fullt upp med alla journalister.



Mikael Olmås på Radio Sjuhärad intervjuar Centerpartiets partiledare Annie Lööf.



Folkpartiledaren Jan Björklund studerar schackpartiet mellan två äldre herrar, 92 och 93 år gamla. Till höger alla Alliansledarna tillsammans med värdarna för besöket.




Svenskarna är nöjda med regeringen

2014-08-26

En opinionsmätning som Sifo har gjort åt Ekot visar att 48% av svenskarna tycker att Alliansregeringen sköter sin uppgift ganska bra eller mycket bra. Bara 21 procent anser att regeringen gör ett ganska dåligt eller mycket dåligt jobb. 45% säger att de inte tror att en Socialdemokratiskt ledd regering skulle klara uppgiften bättre än Alliansen.

Om väljarna röstar som de verkligen tycker så borde med andra ord Alliansen rimligen också få 45-48% av rösterna. Varför byta ut en regering som man tycker sköter sig bra om man inte tror att alternativet är bättre?




Sverige slår Euroländerna i det mesta

2014-08-26

I dag pryds förstasidan av Dagens Industri av texten "Utklassning". Sverige tar hem samtliga sex grenar när tidningen jämför Sverige med Euroområdet. Vi är bäst på BNP-tillväxt, arbetslöshet, sysselsättning, företagsklimat, statsskuld och livskvalitet. "I valrörelsen framgår inte hur bra det egentligen gått för Sverige under de senaste åtta åren" skriver Dagens Industri.





Så här glad var statsministern när han läste om granskningen. För oss som arbetar med dessa frågor dagligen var det ingen nyhet, jag har upprepade gånger redovisat hur Sverige ligger bäst till av alla länder i EU på ett antal områden. Men att nu en större tidning faktiskt berättar sanningen känns bra.

Till vänster några av graferna från Dagens Industri. Överst förändringen av tillväxten i Sverige och EU/Euroländerna från 2006 och framåt. Kurvan under förändringen av arbetslösheten, där Sverige nästan är tillbaka på 2006 års nivå efter krisåren, medan EU ligger långt efter. Och skillnaden har ökat. Nederst OECD:s välfärdsindex. Sverige trea efter Australien och Norge.

I skuggan av Dagens Industris granskning fanns även en debattartikel i Svenska Dagbladet igår av Bo Ekman, Tällberg Foundation. Han är väl mest känd för att samverka med de allra hårdaste klimathotsförespråkarna men nu skriver han plötsligt en ren hyllningsartikel till regeringen och svensk politik. Han har sammanställt 16 internationella rankningslistor från olika områden som mänsklig utveckling, demokrati, företagsamhet, ekonomisk tillväxt, miljöutveckling, utbildning, demokrati, jämställdhet, konkurrenskraft, forskning och utveckling, investeringar i maskiner och kunskap. Listorna är producerade antingen av internationella eller akademiska institutioner. Ingen av listorna är producerad i Skandinavien. Och han kommer fram till att Sverige och de övriga nordiska länderna, tillsammans med Schweiz, ligger stadigt förankrade i toppen.




Så vill moderaterna fortsätta att stärka svensk skola

2014-08-26

Debattartikel i Ulricehamns Tidning idag.






Spännande opinionsläge - moderaterna fortsätter sin uppgång

2014-08-25

I dag kom nya siffror från United Minds i Aftonbladet. Moderaterna fortsätter sin uppgång, samtidigt som både Alliansen sammantaget, liksom de rödgröna, tappar något i stöd.
I den senaste sammanställningen från Svenskopinion.nu (sammanvägda opinionssiffror för alla de stora opinionsmätningarna) som presenteras idag ser man hur den rödgröna nedgången (röd kurva) fortsätter medan Alliansen (blå kurva) ökar. Sverigedemokraterna ligger ganska stilla runt 10%, liksom Feministiskt Initiativ som parkerar runt 3%.

Den spännande frågan är om Alliansen hinner komma ifatt de rödgröna före valet eller inte. Såväl positiva som negativa förändringar brukar förstärkas när man närmar sig valet och de osäkra ska bestämma sig. Många bestämmer sig försat sista veckan eller rent av på valdagen. Och de osäkra är tydligen ovanligt många i år. Jag har gott hopp om att vi ska lyckas få ett starkare stöd för Alliansen än vad de tre splittrade rödgröna partierna klarar av. Vill du hjälpa oss vinna valet? Kontakta mig eller någon av dina lokala moderata politiker! Vi har kul tillsammans och det är roligt att kampanja!




Kampanj med MUF på Marks Gymnasieskola

2014-08-25

I dag startade demokrativeckorna på Marks Gymnasieskola. MUF och Moderaterna fick första dagen, och Maria Zetterberg, ordförande för MUF i Mark höll inledningsanförandet inför ganska många elever och en del lärare. Förstagångsväljarna är många och jag kommer att göra fler nedslag på både Marks Gymnasieskola och andra gymnasieskolor i Sjuhärad de kommande veckorna. Flera skoldebatter är redan inbokade, och mer tillkommer säkert.












Skyltsöndag

2014-08-24

Valskyltningen i Mark gjorde ju vi i markmoderaterna häromdagen. I dag har jag och sonen ägnat några timmar åt att sätta upp mina personvalsaffischer i Bollebygd, Sandared och Sjömarken. Det fick dessutom bli en extra hemma i Ubbhult framför vårt nya fina Kapell. Skyltning i andra delar av Sjuhärad fortsätter efterhand kommande vecka.








Justitieministern försvarar polisingripandet i Malmö

2014-08-24

Justitieminister Beatrice Ask försvarar på ett befriande sätt polisingripandet i mot vänsterextremisterna i Malmö och kritiserar samtidigt dem (exempelvis Vänsterledaren Jonas Sjöstedt) som vill begränsa yttrandefriheten och demonstrationsfriheten i Sverige.

Intressant är att det verkar ha varit ynka sju (7) nazizster på plats, vilket i media kallats "kraftfull mobilisering från nazisternas sida". De möttes av ett tusental motdemonstranter (varav en större grupp ska ha kommit från Danmark). Det hela urartade när man enligt uppgift kastade frätande syra på polishästarna och sten på polisen. Att polisen använder hästar för att skingra folkmassor är för övrigt inget ovanligt, det är just det man använder polishästar till i samband med våldsamma upplopp.

I sociala medier uppmanas nu demonstranter att i dag ta med sig kullager och strö ut över gatan så att polishästarna ska bryta benen...

Att demonstrera lugnt och värdigt mot nazister är en demokratisk rättighet. Men den delvis maskerade våldsvänstern visar gång på gång sitt fula tryne och man får lätt intrycket av att man snarare riktar sina aktioner direkt mot polisen än mot nazisterna. Den som beblandar sig med stenkastande aktivister och vägrar lyda ordningsmakten får faktiskt skylla sig själv om man utsätts för våld eller annat obehag.




Mest lästa debattartikeln i Borås Tidning just nu

2014-08-24



Min artikel om fakta och myter i valdebatten är den mest lästa i Borås Tidning för tillfället.
Här kommer debattinlägget i repris för den som eventuellt missat det.




Diskussionen om Västlänken har blossat upp igen

2014-08-23

Det är intressant att följa debatten i Göteborg om Västlänken. I dag finns denna debattartikel av en tidigare journalist som följt frågan. Han beskyller politikerna i Göteborg som står bakom Västlänken för att vara naiva.




Utfrågning hos MUF

2014-08-23

Eftermiddagen idag tillbringade jag hos MUF, där det blev en utfrågning av oss fyra första på riksdagsvalsedeln. Våra unga moderater är en stor tillgång, inte minst för att de ofta ser saker mer renodlat ideologiskt än vi som hunnit bli skadade av åratal av politiskt kompromissande. MUF är också en fantastisk tillgång under valrörelsen och som vitamininjektion i den politiska organisationen. Dessutom är det imponerande att MUF är Sveriges i särklass största politiska ungdomsförbund.






Kampanj i Bollebygd

2014-08-23

Lördagen började med kampanj på torget i Bollebygd tillsammans med lokala moderater. Efter ett inledande skyfall blev vädret helt okej och betydligt bättre för kampanjande.






Moderaterna +4% i Demoskops augustimätning

2014-08-23



Dagens mätning från Demoskop visar att Alliansen halverat de rödgröna partiernas försprång på en månad. Nu skiljer det bara 8,9% mellan Alliansen och S-V-MP.

Den största vinnaren är Moderaterna som ökar med 4 procentenheter till 23,4%. Alla de tre rödgröna partierna backar, och Socialdemokraterna ligger nu under 30%. Miljöpartiet tappar mest, minus 3,8% till 9,8%. Sverigedemokraterna ökar 3 procentenheter till 12,2%. Övriga förändringar är inte statistiskt säkra.

De rödgröna partierna backar med drygt 6 procentenheter och Alliansen ökar med 2,7%. Totalt har Alliansen tagit in 8,7 procentenheter sedan i juli. Alliansen samlar nu 37,3% mot de tre rödgrönas 46,2%

Det kommande valresultatet blir allt mer en öppen historia. Många väljare bestämmer sig sent och positiva trender brukar förstärkas ju närmare valet man kommer.




Fakta om utanförskapet

2014-08-23

Det finns all anledning att då och då återkomma till denna bild över det samlade utanförskapet sedan 1990. Överst i staplarna andel personer med försörjningsstöd, därunder arbetslösa i åtgärder, (lila), personer som är öppet arbetslösa (grön), personer med sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) och längst ned sjukskrivna. Nivåerna 2011, 2012 och 2013 är de lägsta sedan mätningarna började göras 1990. Trots att Sverige gått igenom två djupa globala kriser.






97% av svenska folket nöjda med sin levnadsstandard

2014-08-23

Den svenska befolkningen är mer nöjd med sin levnadsstandard än medborgarna i alla andra EU-länder. Det visar en nyligen gjord opinionsundersökning enligt Europaportalen. Hela 97 procent av de tillfrågade svenskarna i den senaste Eurobarometern säger sig vara mycket eller ganska nöjda med sin levnadsstandard. Endast tre procent i undersökningen svarade att de inte var speciellt nöjda eller inte alls nöjda. Det gör svenskarna sammantaget till de mest nöjda i hela EU.

I sex andra EU-länder: Danmark, Nederländerna, Luxemburg, Österrike, Storbritannien och Finland svarade 90 procent eller fler att de var nöjda med sin levnadsstandard.

"Resultatet är inte överraskande, oftast är det antingen Sverige eller Danmark som toppar beroende på vilken undersökning det där", säger David Voidies på Eurobaraometer i Bryssel till Europaportalen.

När resultatet delas upp i kategorierna mycket nöjda och ganska nöjda svenskar blir förhållandet: 60 procent mot 37 procent. En stor majoritet svenskar är enligt undersökning mycket nöjda med sin levnadsstandard.

Man kan fråga sig hur den svenska regeringssidan kan ligga under i opinionsmätningarna om 97% av svenska folket är tämligen nöjda med sin levnadsstandard. Många opinionsexperter brukar förklara det med att när man är nöjd med tillvaron och känner sig trygg med jobbet och privatekonomin så är man mer öppen för att ta politiska risker och testa andra politiska alternativ. Men det är kanske klokt att tänka efter en extra gång. En aldrig så hög levnadsstandard kan snabbt raseras med en oansvarig regering.




Valarbete med Sveriges enda arbetarparti

2014-08-22



I dag var dagen D för uppsättning av moderaternas valaffischer i Mark. Ett antal grupper med engagerade moderater hade ansvar för olika delar av kommunen. Själv åkta jag och Erik Arnell (min föregångare som gruppledare för moderaterna i Mark) runt i norra delen av kommunen och satte upp skyltar i Hyssna, Sätila och Ubbhult.

Vädret var uselt, ösregn av och till. På nedre bilden Erik Arnell i full färd med att sätta fast en av mina egna valaffischer i Sandvadskrysset i Hyssna. På övre bilderna några av våra moderata skyltar i Sätila. Jag och vår MUF-ordförande Maria Zetterberg.

Nu färgar vi Mark blått, och som vanligt har vi inte bara centrala valskyltar från partiorganisationen i Stockholm, utan till största delen bilder på våra egna fullmäktigekandidater med egna personliga budskap.






Regeringen vill tillföra 143 miljoner till Kustbevakningen

2014-08-22

Kustbevakningen har inte klarat av att hålla sin budget, och har därför varslat ett antal medarbetare om uppsägning. I går kom beskedet från Försvarsminister Karin Enström (M) att regeringen vill satsa 143 miljoner kronor på Kustbevakningen. Kustbevakningen får tillskott om 20 miljoner kronor för 2015 och 123 miljoner kronor för 2016. Detta innebär troligtvis att varslen av medarbetare kan dras tillbaka.

Kustbevakningen har flera viktiga roller och är dessutom en del av vårt totalförsvar. Det är välkommet att regeringen är villiga att skjuta till de pengar som saknas, även om man givetvis i normalfallet förväntar sig att en myndighet ska hålla sin budget.




Väljarnas förtroende för finansminister Anders Borg fortsätter växa

2014-08-22

En ny mätning från Demoskop visar att finansminister Anders Borg ökat sitt förtroende bland väljarna, och att han drar ifrån i finansministerkampen mot Socialdemokraternas Magdalena Andersson som tappar stöd. I Demoskops mätning får Borg 49 procents väljarstöd jämfört med Andersson som nu endast har förtroende från 31 procent. 20 procent föredrar "någon annan".

Ännu större bli gapet när väljarna måste välja mellan de två. Då får Anders Borg 62 procents stöd medan hans utmanare Magdalena Anderssons är 38 procent. Såväl Anders Borgs uppgång som Magdalena Anderssons nedgång från juni är statistiskt säkerställda.




Ärlighet varar längst - även i flyktingfrågan

2014-08-22

Jag blir alltmer upprörd över hur den politiska oppositionen klandrar Moderaterna för "partitaktik" för att vi berättar sanningen för väljarna - sanningen att omfattande flyktingmottagande kostar pengar och medför brist på bostäder och andra utmaningar. Vissa talar till och med om "främlingsfientlighet" och att vi därmed gynnar Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga grupperingar.

Öppenhet och ärlighet i invandringsdebatten är inget som svenska folket är vana vid. Jag har själv försökt vara ärlig i dessa frågor ända sedan jag blev invald i riksdagen, och har även skrivit flera debattartiklar om saken under dessa år. Ibland har jag fått kritik för att jag berör det oberörbara, men oftast har responsen varit positiv. Själv tycker jag att Moderaterna skulle stått för denna öppenhet redan från början, men bättre sent än aldrig. Jag talar med många väljare nu under valrörelsen, väljare med väldigt olika åsikter i invandringsfrågan. Men en sak ha de flesta gemensamt och det är att de berömmer Reinfeldt, Borg och Bildt för deras uppriktighet.

Ärlighet varar längst, och den som vill dölja sanningen för människor kommer förr eller senare att straffas för det.




Regeringsalternativen?

2014-08-22

I går kom klara besked från Alliansens partiledare i en debattartikel i Dagens Nyheter. Om Alliansen blir mindre än de rödgröna kommer regeringen att avgå och i stället gå i opposition och presentera en gemensam alternativ budget. Man kommer inte att släppa fram en s-regering som inte har utsikter att få stöd för sin budget, och man kommer inte att bygga ett regeringsunderlag på aktivt stöd från Sverigedemokraterna.




Hur många viktiga yrken tänker Socialdemokraterna devalvera?

2014-08-22

Socialdemokraterna lovade igår att 6.000 deltagare i "Fas 3" i stället ska arbeta i skolan för att avlasta lärarna delar av administrationen. Men i vart fall två av lärarfacken verkar måttligt förtjusta. "Den typen av kompetens som dessa personer förmodligen besitter avlastar inte lärarna i den grad vi skulle behöva. Skolan behöver rätt person på rätt plats. Jag är tveksam till om fler långtidsarbetslösa vuxna i skolan är rätt väg att gå" säger Anders Almgren, förste vice ordförande för Lärarnas Riksförbund. Skolledarförbundet är om möjligt ännu mer kritiska. Ordföranden Matz Nilsson skriver i ett pressmeddelande att "Vi välkomnar alla extra resurser till skolan men den här lösningen tror vi inte på. En skola är en komplex och känslig verksamhet där rekryteringen av personal är den mest kvalitetskritiska frågan. För att kunna ta ansvar för resultat och arbetsmiljö måste skolledarna ha inflytande över vilka personer som arbetar med barnen. Vi föreslår istället att resurserna läggs på att låta lärarstudenter arbeta extra i skolorna."//"Förslaget vittar om en okunnighet om skolans inre arbete. Där saknas idag de resurser som skulle behövas för att handleda långtidsarbetslösa."

Nyligen utlovande (S) också att anställa 20.000 arbetslösa inom äldreomsorgen som förstärkning. Även då kom upprörda kommentarer om att det faktiskt krävs utbildning och lämplighet för att arbeta inom denna viktiga sektor. Det är inte bara att sätta in långtidsarbetslösa i äldreomsorgen hur som helst.

Socialdemokraternas förslag riskerar att devalvera viktiga yrken som lärare och vårdpersonal genom att man säger att vem som helst som är arbetslös kan gå in och göra delar av deras jobb. Verkligheten ser inte ut så.




Arbetslösheten sjunker oväntat snabbt

2014-08-22

Arbetslösheten i åldern 15-74 år sjönk i juli till 7,1 procent från 9,2 procent i juni. Det visar statistik från SCB. Noteringen är den lägsta sedan hösten 2011. Säsongsrensat sjönk arbetslösheten till 7,7 procent från 8,0 procent. (Om man i stället mäter enligt det gamla svenska måttet, 20-64 år var arbetslösheten 6,5%). I jämförelse med juli i fjol ökade sysselsättningen med 77.000 personer. Antalet arbetslösa i åldern 15-74 år var 380 000. Bland ungdomar i åldern 15-24 år var 122.000 arbetslösa, vilket motsvarar 14,8%. Ca hälften av dessa var heltidsstuderande som söker extrajobb eller sommarjobb.

Trenden med en ökad andel av befolkningen i arbetskraften fortsatte i juli. Att arbetslösheten trots det sjönk beror på en mycket god sysselsättningsutveckling. I jämförelse med juli i fjol ökade sysselsättningen med 77.000 personer.




Borås Tidnings ledare tar ställning mot Västlänken i Göteborg

2014-08-21

Borås Tidnings politiske redaktör, Lars Näslund, tar i dagens tidning tydligt ställning mot tågtunneln Västlänken (det projekt som jag själv och ett antal moderata riksdagskolleger kritiserade härom året i en uppmärksammad artikel i Göteborgs-Posten), och som nu också en av moderaternas tyngsta namn i Göteborg, kommunalrådet Martin Wannholt, tillika vice ordförande i trafiknämnden, kritiserar hårt i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten i förrgår. Krönikan av Näslund på ledarsidan i Borås Tidning är intressant, eftersom den också innehåller hård självkritik mot medias bristande granskning av projektet.




Invigning av testbanan AstaZero utanför Borås

2014-08-21



I dag deltog jag vid invigningen av den stora testanläggningen AstaZero utanför Sandhult, norr om Borås. (Jag skrev på bloggen den 3 februari om mitt besök på banan under byggtiden). Lite otur med vädret, men ändå en spännande upplevelse att få se lite av det som händer på säkerhetsområdet när det gäller fordon. Till höger ovan den stora ytan mitt på anläggningen där man kan utföra olika höghastighetstester.



Förutom fordon som stannar automatiskt framför hinder fick vi se stabiliseringsutrustning för att förebygga att tunga fordon välter, vi fick se självkörande volvobilar utan chaufför och till och med en hjullastare utan chaufför som utförde en mängd inprogrammerade uppgifter. Det är ingen tvekan om att den nya testbanan kommer att lyfta fordonsforskningen och samtidigt vara en stor tillgång för Borås och Västsverige. Alla de stora fordonsföretagen liksom Autoliv och SP är medfinansiärer, liksom EU och Borås Stad, Vinnova, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen. Redan nu är bokningarna många från olika företag som vill använda banan.






Moderaterna och Alliansen satsar på skolan

2014-08-20

Debattartikel i Markbladet idag:

Moderaterna satsar på skolan

När Alliansen fick väljarnas förtroende att leda landet 2006 befann sig svensk skola i kris. Sedan dess har vi ägnat åtta år åt att återupprätta kunskapsskolan. Utmaningarna är fortfarande stora men med ansvarsfulla reformer som finansieras krona för krona kan vi vända utvecklingen.

Svenska elevers kunskapsresultat har fallit de senaste 20 åren. Det dåliga resultatet i PISA 2012 var kvittot på den misslyckade socialdemokratiska skolpolitiken som vi nu lämnar bakom oss. Eleverna som deltog i mätningen hade gått hela sin skolgång i den gamla skolan. Sedan 2006 har vi fått en ny lärarutbildning på plats, återinrättat speciallärarutbildningen och skolan har fått en ny skollag och nya läroplaner. Trots det ser vi nu att det inte räcker. I vårpropositionen gick vi därför fram med förslag om fler lärare i grundskolans tidigare år, utökade satsningar på fler karriärvägar för lärare och en tioårig grundskola.

För att ytterligare stärka svensk skola vill Moderaterna att;

Varje elev ska få rätt stöd i tid. I dag ges mest särskilt stöd i årskurs 9 vilket är för sent och därför vill vi se att det särskilda stödet byggs ut i grundskolans lägre årskurser. Tidiga insatser är avgörande om man ska förebygga att elever halkar efter och för att skapa mer lugn och ro i klassrummet.

Varje elev ska få mer lärarledd undervisningstid. Det finns för många håltimmar i svensk skola. Detta är tid som i stället kan fyllas med undervisning. Jämfört med andra länder har svenska elever färre skoltimmar per dag. Det innebär att de måste hinna med att lära sig samma saker som andra barn, men med mindre undervisningstid. Detta går inte ihop och därför sjunker svenska elevers resultat.

Varje elev ska ha en skicklig lärare. Vi vill stärka läraryrkets status. Det innebär högre lön, men minst lika viktigt är attityden till och uppfattning om yrket. I dag råder det en allmän mening om att vem som helst kan bli lärare. Det vill vi ändra på. Kraven för att bli antagen till lärarutbildningen måste skärpas.

Ska vi kunna möta skolans kunskapsutmaning är det viktigt att varje elev har en skicklig lärare och får det stöd de behöver. Med flera viktiga reformer för skolan satsar nu Alliansen och Moderaterna för att vända utvecklingen i skolan.

Tomas Tobé (m)
Utbildningspolitisk talesperson

Jan Ericson (m)
Riksdagsledamot utbildningsutskottet





Några fakta om skatter, pensioner och pensionärernas ekonomi

2014-08-20

Här några fakta kring pensioner, skatt och andra äldrefrågor som jag föredrog för Moderata Seniorer i Ängelholm i kväll. En repris från bloggen den 14 mars i år.

Pensionssystemet:
• Det nya pensionssystemet bygger på en överenskommelse mellan Alliansen o Socialdemokraterna.
• Det nya pensionssystemet är långsiktigt hållbart och rättvist mellan generationer. Vi skickar inte notan för dagens pensioner till barn och barnbarn.
• Ju fler som jobbar desto högre blir pensionerna. Därför gynnar arbetslinjen och jobbskatteavdraget pensionärerna.
• Det svenska pensionssystemet är en förebild för många länder som reformerar sina pensionssystem.
• Det är inte aktuellt att avskaffa "bromsen" i pensionssystemet. Diskussioner pågår däremot i pensionsberedningen (de fem partiernas samarbetsgrupp) om att förändra bromsen så att svängningarna mellan åren blir mindre.
• Totalt sett har pensionärerna haft en bättre pensionsutveckling efter pensionsreformen än vad man skulle fått med det gamla pensionssystemet.
• Garantipensionärerna har fått en årlig uppräkning av sina pensioner varje år i takt med prisutvecklingen och påverkas inte av bromsen! Samtidigt har bostadsbidraget förbättrats.
• Pensionärer är olika. Vissa har väldigt bra pensioner, andra sämre. Går inte att generalisera, pensionärer lika olika som resten av befolkningen.
• De ”indragna” pengarna på 258 miljarder var ingen ”stöld” som Göran Persson (S) gjorde från pensionärerna, utan en delfinansiering (egentligen underfinansiering) av att staten samtidigt tog över ansvaret för garantipensionen och förtidspensioner från pensionssystemet.

Jobbskatteavdraget och skatten på pension:
• Syftet är att få fler i arbete. Fler i arbete och fler arbetade timmar har avgörande betydelse för pensionernas uppräkning kommande år. Jobbskatteavdraget har effekt enligt ekonomiska bedömare. Såväl Finansdepartementet, Konjunkturinstitutet, Riksrevisionen, Svensk Näringsliv, LO, Finanspolitiska rådet och SNS är överens om detta. LO ansåg exempelvis i en rapport 2008 att jobbskatteavdraget varaktigt ökar sysselsättningen motsvarade 75.000 årsarbetskrafter, och i övrigt ligger bedömningarna mellan 67.000 (Svensk Näringsliv 2009) och drygt 100.000 (Riksrevisionen 2009 och Konjunkturinstitutet 2011). Jobbskatteavdraget är positivt för pensionärerna eftersom det medför högre pension.
• Socialdemokraterna vill behålla jobbskatteavdraget och har deklarerat att de inte har några pengar till att sänka pensionärernas skatt lika mycket.
• Sverige är inte alls ensamt om att ha jobbskatteavdrag eller andra skatterabatter för dem som jobbar. Minst 17 länder i västvärlden har liknande system, exempelvis Belgien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Irland, Ungern, Slovakien, Danmark och Finland. Men även Australien, Nya Zeeland, USA, Kanada, Sydkorea och Japan.
• Vi har sänkt pensionärernas skatt fem gånger med 16,45 miljarder totalt. Detta har gett 99% av pensionärerna 500 kr mer i månader att leva på, och 75% har fått en förbättring med 700 kronor per månad.
• Pensionärerna har denna mandatperiod fått större skattesänkningar än löntagarna (även inkl 2014 års jobbskatteavdrag), vi har därmed minskat skillnaden i beskattning jämfört med läget 2010, vilket vi lovade i valrörelsen 2010.
• Pensionärer som jobbar lite extra får dubbelt jobbskatteavdrag på arbetsinkomster vilket gör det extra lönsamt att arbeta extra som pensionär.

Pensionärernas samlade ekonomi:
• Garantipensionärerna har fått pensionerna uppräknade i takt med prisökningarna varje år, och har dessutom fått sänkt skatt. Deras köpkraft har bevisligen ökat jämfört med 2006
• Övriga pensionärer har fått kraftiga uppräkningar av pensionen vissa år och nedräkningar andra år. Totalt har pensionen ökat sedan 2006 och skatten har samtidigt sänkts.
• Enligt en färsk rapport från riksdagens utredningstjänst har köpkraften stärkts för pensionärerna under Alliansens regeringstid, och det gäller både garantipensionärer och inkomstpensionärer.
• Vi har också förbättrat bostadsbidraget för pensionärer. Tyvärr är det 140.000 pensionärer som inte ansöker om sådant men som har rätt till det. Man kan få bostadsbidrag även om man bor i eget hus!
• Även andra skatteförändringar påverkar pensionärerna positivt. Sänkt fastighetsskatt, avskaffad förmögenhetsskatt på fastigheter mm, rut-avdrag för hushållsnära tjänster, rot-avdrag mm. Samt det dubbla jobbskatteavdraget för pensionärer som arbetar lite extra vid sidan av pensionen.
• Tack vare grundskyddet för pensionärer i form av garantipension, bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd är andelen med låg ekonomisk standard i genomsnitt snarare lägre bland pensionärer än bland befolkningen i stort.

Pensionärernas samlade situation:
• 85-90% av pensionärerna och deras anhöriga är ganska eller mycket nöjda med särskilt boende och hemtjänst enligt Socialstyrelsens enkät till 140.000 pensonärer 2013.
• Sverige är världens bästa land att åldras i enligt Global Age Watch Index 2013.
• Sverige är fjärde bästa landet i världen för pensionärerna enligt amerikanska Natixis Global Asset Managements världsindex 2013. Man mäter både ekonomi, hälsa och andra faktorer.




Möte med Moderata Seniorer i Ängelholm

2014-08-20

I dag var jag inbjuden till Moderata Seniorer i Ängelholm för att svara på frågor kring pensioner och skatter och ge goda argument för det fortsatta arbetet under valrörelsen. Många bra frågor och några givande timmar!






Skolbesök i Bollebygds kommun

2014-08-20

I dag har jag besökt Töllsjöskolan och Örelundsskolan i Bollebygds kommun tillsammans med vår ledande lokala moderata skolpolitiker Margaretha Almqvist-Malmsjö.

Det blev värdefulla samtal med båda rektorerna, lärare och dessutom flera klassrumsbesök där jag svarade på elevernas frågor.

Bollebygds kommun har mycket goda skolresultat och klarar sig väl i Skolinspektionens granskningar. Faktum är att Töllsjöskolan klarade sig helt utan anmärkningar senast och nu är en av landets referensskolor. Och båda de skolor jag besökte idag har goda resultat bland eleverna. Men så är också Bollebygd en stark moderatkommun där man prioriterar skolan.

Bilden: I regnet framför de vackra gamla byggnaderna på Örelundsskolan i Olsfors.





Ledande moderat i Göteborg säger nej till Västlänken

2014-08-20

En av göteborgsmoderaternas tyngsta politiker, kommunalrådet Martin Wannholt, som också är vice ordförande i både Trafiknämnden och Fastighetsnämnden, skriver idag i en debattartikel i Göteborgs-Posten att han säger nej till Västlänken. Argumenten finns i artikeln.




Praktiskt valarbete tillsammans med Svenljungamoderaterna

2014-08-19

I kväll åkte jag och sonen till Svenljunga för att hjälpa moderaterna att packa valsedelsförsändelser. Drygt 4.800 hushållsförsändelser ska göras i ordning för att sedan delas ut. Men det går rätt snabbt när man är många, och trevlig fika och lite peppning inför valrörelsen blev det också.






Svenska folket kluvet till ökat flyktingmottagande

2014-08-19

Flyktingströmmarna i världen ökar snabbt. Just nu är det över 52 miljoner människor på flykt enligt FN. De flesta finns i flyktingläger i konflikternas närområden. Människor flyr från ISIS härjningar norra Irak och Syrien, man flyr från Eritrea där den totalitära regimen blir allt brutalare, och nu också från Ukraina i spåren av den upptrappade konflikten med Ryssland. Samtliga dessa stora konflikter i vårt närområde kan förväntas leda till växande flyktingströmmar till Europa.


Flyktingläger för syriska flyktingar i grannlandet Jordanien

Migrationsverket dementerar uppgifter i morse om att man skulle gjort en ytterligare höjning av sin prognos för flyktingmottagandet i år. Den tidigare prognosen på ca 80.000 personer ligger kvar. Men vi talar fortfarande om mycket höga tal. Frågan är hur svenska folket tänker kring detta?

Novus presenterar idag en opinionsmätning om svenska folkets inställning till flyktingmottagande "med tanke på de krig och oroligheter som just nu pågår i världen". Undersökningen gjordes efter statsministerns sommartal i Stockholm där han bland annat berörde utmaningarna och kostnaderna för ett ökat flyktingmottagande. Svenska folkets åsikter verkar spreta ordentligt om man ska tro Novus, men de flesta har en klar uppfattning i frågan, bara 6% svarar "vet ej", vilket är en låg siffra i denna typ av undersökningar: 26% tycker Sverige ska ta emot fler flyktingar än idag. 36% tycker att dagens nivå är lagom. 32% vill att flyktingmottagandet ska minska. Mätningen visar också att S, V och MP-väljare är mer positiva till att Sverige tar emot fler flyktingar än övriga.

Resultatet i mätningen beskrivs av vissa media som att "En klar majoritet av svenskarna, omkring två av tre, anser att Sverige bör ta emot fler eller lika många flyktingar som i dag" (formulering från TextTV). Men mätningen visar samtidigt att endast 26% vill öka flyktingmottagandet.

Jag tolkar mätningen som att svenska folket tycker Sverige ska vara generöst mot asylsökande, men att stödet för ett ännu större flyktingmottagande än idag är mycket svalt. Jag märker oron bland människor som jag möter i valstugor och när jag är ute och kampanjar. Man talar främst om en kraftig brist på bostäder, ökande arbetslöshet och ökande sociala kostnader. Jag är rädd för att denna - befogade - oro kommer att gynna främlingsfientliga krafter om inte övriga partier tar detta på allvar. Människor förväntar sig svar från politikerna. För egen del tycker jag det är uppenbart att om vi ska klara av att öka asylmottagandet så måste vi rimligen samtidigt strama upp i andra regelverk, tex när det gäller anhöriginvandring, och kanske också se över andra delar av regelverket. Jag återkommer med konkreta tankar i denna fråga.




Kampanj med arbetsmarknadsministern på Stora Torget i Borås

2014-08-18



Några bilder från arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantessons
besök på Stora Torget i Borås. På högra bilden tillsammans
med glada MUF-are.







Socialdemokraterna verkar inte ens veta vad de själva föreslår!

2014-08-18

Enligt Radio Sjuhärad är regionstyrelsens ordförande, Gert-Inge Andersson (S), upprörd över att Moderaterna berättar för väljarna att vårdcentraler som drivs i annan regi än av regionen riskerar att tvingas stänga om S-V-MP får fortsätta styra Västra Götalandsregionen, eller om de får inflytande över regeringsmakten i Sverige.

Jag tycker Gert-Inge Andersson ska läsa vad en av Socialdemokraternas främsta riksdagskandidater, Petter Löberg, sa i Borås Tidning så sent som i fredags. Han gav då organsiationen Vårdföretagarna "klart besked", att de privata vård- och omsorgsbolagen får "förbereda sig på att snabbt avveckla sin verksamhet om Socialdemokraterna får ett avgörande inflytande efter valet".

Det är för övrigt inte bara vårdcentraler som hotas av ett regeringsskifte, även äldreboenden och hemtjänst i alternativ drift hotas av nedläggning. Och vi minns ju tidigare hur Socialdemokraterna i Borås varit tydliga med att de "vill jaga ut friskolorna ur staden".

Gert-Inge Andersson får gärna försöka försäkra väljarna om att han inte ska stänga några vårdcentraler, men om V och MP i regionen ställer ultimatum om detta, eller en rödgrön regering tar ett sådant beslut så får både Gert-Inge Andersson och andra givetvis finna sig i det. Det finns all anledning att påminna väljarna om denna uppenbara risk, ända fram till valdagen, och alldeles oavsett vad Gert-Inge Andersson och andra Socialdemokrater tycker om saken.






Vårdsveket från S-V-MP i Västra Götaland

2014-08-18

Radio Sjuhärad granskar idag Socialdemokraternas fagra löften om sjukvården före valet 2010. Och man konstaterar att det handlar om grova vallöftesbrott. Faktum är att trots att Regionen tack vare Alliansens jobbpolitik i år har 6 miljarder mer att disponera än man hade 2006 så växer vårdköerna!

Efter förra valet lovade de rödgröna politikerna i regionen att korta väntan på läkare vid akuten, och snabbare besök på vårdcentralen. Radio Sjuhärads granskning visar att inget av löftena uppfyllts, och nu medger politikerna misslyckandet.

Jag begriper inte att väljarna i val efter val ger Socialdemokraterna sitt stöd i Västra Götalandsregionen. Är man verkligen nöjd med att vi har så mycket sämre sjukvård än moderatstyrda Stockholm och Skåne, trots att vi betalar högre skatt?




Alliansen fortsätter öka och ta in på oppositionen

2014-08-18

Aftonbladet idag. Alliansen ökar med 2%-enheter och krymper oppositionens försprång till 7,7%, den minsta skillnaden på länge. Samtliga Allianspartier ökar, och moderaterna står för halva ökningen. S-V-MP får tillsammans bara 46,5% vilket gör att de inte kan bilda en majoritet i riksdagen ens om de skulle lyckas komma överens.






Rakryggad statsminister försöker inte dölja sanningen

2014-08-17

Statsminister Reinfeldts tal i går, där han vädjade till svenska folket att ställa upp på den svenska flyktingpolitiken och samtidigt upprepade finansminister Anders Borgs tidigare besked att flyktingmottagandet kommer att kosta - mycket - var befriande. Och det alldeles oavsett om man vill förändra dagens invandringspolitik eller inte.

Problemet med den svenska invandringsdebatten har tidigare varit att alla envist hävdat att all invandring är lönsam - trots att OECD och andra (se bloggen 21 juni) tydligt visat att flyktingmottagande snarare medför en inte obetydlig samhällskostnad - till skillnad från exempelvis arbetskraftsinvandring som är klart lönsam för samhället. Nu säger statsministern det som vi som är insatta redan visste, nämligen att kostnaderna för ett växande mottagande av flyktingar är så stora att de påverkar statsfinanserna. Det är ärligt och uppriktigt mot svenska folket att tala om detta, och det är rakryggat att samtidigt vädja till svenskarna att ställa upp på det.

Socialdemokraternas nya vallokomotiv, Margot Wallström, valde en annan linje. Under ett valmöte i Umeå attackerade hon statsministern för att han erkände att den största flyktingvåg som Sverige sett sedan 1990-talskriget på Balkan också kommer att kosta pengar. Enligt Wallström skulle detta "spela Sverigedemokraterna i händerna". Wallström (S) tycker alltså att svenska politiker ska mörka kostnaderna för flyktingmottagandet för att inte människor ska få veta sanningen. Jag tycker det är en rent motbjudande inställning och för egen del tror jag det är precis den taktiken som göder främlingfientliga krafter. Om inte politikerna berättar sanningen blir det myterna från de främlingsfientliga som blir "sanning".

Man kan ha olika syn på asyl- och flyktingpolitiken, men oavsett vilket förtjänar statsministerns besked respekt. Nu återstår att hantera utmaningarna praktiskt och ekonomiskt. Mina tankar kring detta återkommer jag till i kommande blogginlägg.




Kampanj i Gällstad med Ulricehamnsmoderaterna

2014-08-17



I dag har jag kampanjat med Ulricehamnsmoderaterna i Gällstad. Trots regnet var det en och annan intresserad besökare i vårt tält. Jag fick också nöjet att äta en god hambugare tillalagad av ingen mindre än Leif Mannerström som bemannade grillen i ett av restaurangtälten. Mannerström bor i en av grannbyarna så han hade nära till jobbet. Han önskade mig lycka till i valet. Misstänker att han känner viss oro för rstaurangmomsen...

På vägen hem delade jag ut mitt personvalsmaterial i Gällstad, Vegby, Fästeredssund, Hulu, Dannike och Gånghester. Jag börjar få upp effektiviteten som brevbärare nu efter att ha besökt några tusen brevlådor hittills under valrörelsen.

En trevlig sak med att besöka olika orter är att man får se delar av vårt vackra land. Högra bilden tog jag vid Fästeredssund, en smal passage i sjön Åsunden med ett antal villor i fantastiskt vackert läge. Jag undrar vilken fastighetsskatt de kommer att få om det blir en rödgrön regering?




Låter du myter eller fakta avgöra ditt val?

2014-08-17

Debattartikel i Borås Tidning idag. Klicka på bilden för läsbar storlek.






Kampanj i Sätila Centrum

2014-08-16

I dag har jag kampanjat på marknaden i Sätila Centrum, tillsammans med Marks moderata kommunalråd, Margareta Lövgren. Här står hon mellan två versioner av mig, jag själv och min roll-up.

Dagen bjöd på riktigt bra väder och många intresserade. Det märks att vi närmar oss valet, och det märks också att moderata väljare börjar andas morgonluft och tro på ett bra valresultat. Min kommunvalkrets Sätila har dessutom efterhand blivit en av moderaternas starkaste valkretsar i Marks kommun, så det är ett tacksamt ställe att kampanja på.

Under eftermiddagen går Sätilaloppet av stapeln, och vi passade på att donera 100 paket plåster till arrangörerna som tacksamt tog emot dessa för att dela ut till alla löparna.





Moderaternas opinionsstöd fortsätter öka - nu till 24,6%

2014-08-16

Den senaste Sifo-mätningen (som nu görs varje vecka) visar att Moderaterna fortsätter öka, nu till 24,6%. Det är den enda statistiskt säkra förändringen i väljarbarometern, och uppgången är dramatisk efter de låga siffrorna i början av sommaren.

Skillnaden mellan Alliansen och de rödgröna är fortfarande dryga 10% hos Sifo, så det är hårt arbete som gäller för att locka 5-6% av väljarkåren att byta från vänstersidan till Alliansen. Men med tanke på alla ogenomtänkta och ofinansierade utspel från den rödgröna sidan, och den tilltagande splittringen mellan de rödgröna partierna, senast om RUT-avdraget och turordningsreglerna i Las, borde det inte vara någon omöjlig uppgift.




S tar strid mot 75% av Sveriges föräldrar

2014-08-15

Oppositionspartierna på vänsterkanten (S, V, MP och FI) tävlar just nu om vem som kan styra hårdast över svenska folkets vardagsliv. I dag var det Socialdemokraternas tur att inkompetensförklara svenska föräldrar. Man vill utöka den tvingande könskvoteringen av flöräldraförsäkringen till tre månader från dagens två. Detta går rakt emot svenska föräldrars åsikter, de vill enligt flera opinonsundersökningar bestämma själva. Exempelvis redovisade SIFO för ett år sedan att 75% av föräldrarna vill bestämma själva medan endast 20% vill utöka könskvoteringen.

Jag hoppas det blir ytterligare ett gott skäl för många att rösta på moderaterna. Vi har stämmobeslut på att vi inte kommer att genomföra fler tvingande pappamånader. Och vi är många moderater i riksdagen som kommer att kämpa mot denna klåfingrighet från politiker som tycker att de vet bättre än svenska föräldrar.




Arbetslösheten i Sjuhärad minskar kraftigt, särskilt bland unga

2014-08-15

Ulricehamns Tidning berättade i gårdagens nummer om arbetsmarknadsläget i Sjuhärad. Man konstaterar att arbetslösheten det senaste året minskat kraftigt, särskilt bland unga. (Klicka på artikeln nedan för läsbar storlek).



Av tabellen i artikeln framgår att alla Sjuhäradskommunerna ligger under genomsnittet i riket när det gäller arbetslösheten. Däremot ser man att en ort som Trollhättan har oerhörda utmaningar med en total arbetslöshet på nära 14% och en skyhög ungdomsarbetslöshet. Detta ska jämföras med Mark, Svenljunga, Tranemo, Bollebygd och Ulricehamn som ligger runt 4-5% och där ungdomsarbetslösheten ligger väldigt långt under riksgenomsnittet. Även på riksnivå har ungdomsarbetslösheten sjunkit snabbt. Jag tycker det är ett bra betyg på regeringens åtgärder för att stimulera företagen att anställa fler unga, tex sänkta arbetsgivareavgifter liksom sänkt restaurangmoms och RUT-avdrag som gynnar branscher där många unga får sitt första jobb.






Regeringen vill skärpa straffen för könsstympning

2014-08-15

I Sverige har könsstympning av flickor varit förbjudet sedan 1982. Regeringen skärpte dessutom lagen 1999 för att även omfatta den som utfört könsstympning utomlands.

I dag intervjuar Aftonbladet biståndsminister Hillevi Engström (M) med anledning av den utredning som just nu är ute på remiss, och där man föreslår ännu hårdare straff mot könsstympning.

Hillevi Engström ger klart och välkommet besked och ställer sig bakom utredningens förslag. Förslaget är att brott av normalgraden inte längre bara ska leda till bötesstraff. Som lägst ska förövare dömas till fängelse i minst två år och som mest sex år för brott av normalgraden. För grovt brott vill Engström se fängelse i lägst fem och som mest tio år.

Det är dags att Sverige markerar tydligt mot könsstympning. Inga flickor som växer upp i Sverige ska riskera att utsättas för dessa vidriga brott, vare sig i Sverige eller när de är på besök i andra länder.




Nu kan du besöka min sida i Sveriges Televisions valkompass

2014-08-14



Klicka på länken (loggan ovan) och stäm av om du tycker som jag! I så fall hoppas jag på ditt kryss för mitt namn överst på den moderata riksdagsvalsedeln i Västra Götalands Läns Södra valkrets, alternativt på plats 20 på moderaternas riksvalsedel!




RUT-avdraget utnyttjas främst av dem med normala inkomster

2014-08-14

Förra året var det 550.534 personer som använde RUT-avdraget och en dryg miljon personer som använde ROT-avdraget.

Nu har Centerpartiet med hjälp av Skatteverket och Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram statistik som visar att närmare 7 av 10 personer (68%) som nyttjat det så kallade rutavdraget, tjänar under 32.000 kronor i månaden (inkomstår 2013).

Enligt statistiken ökar användningen av rutavdrag dessutom i alla delar av landet även i traditionellt röda kommuner i Norrland, som till exempel Gällivare, Älvsbyn, Överkalix och Sorsele.

RUT-avdraget använda med andra ord inte alls bara av "överklassen i Stockholms välbeställda förorter" som det ibland påstås från vänsterhåll. RUT-avdraget har tvärtom blivit hela Sveriges angelägenhet. Och oavsett vem som använder det så skapar det nya företag och massor av jobb. Klart RUT ska finnas kvar!




200.000 färre är beroende av sociala ersättningar och bidrag

2014-08-14

SCB har redovisat färska siffror över antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag 1990-2013. Man räknar ihop sjukpenning, förtidspension/sjuk- och aktivitetsersättning, öppet arbetslösa, arbetslösa i olika åtgärder samt de personer som har försörjningsstöd. Totalt är det 200.000 färre än 2006 när Alliansen tog över. Högra tabellen visar årsgenomsnittet för respektive år. Först antalet personer med sociala ersättningar och bidrag (första kolumnen), den totala arbetskraften 20-64 år (andra kolumnen) samt andelen med sociala ersättningar och bidrag (tredje kolumnen). Översta raden visar läget år 2000, den rödmarkerade raden läget 2006 och nedersta gulmarkerade raden siffrorna för 2013. Alla siffror kommer från SCB.

När man analyserar tabellen ska man komma ihåg att den positiva utvecklingen skett samtidigt med två extremt djupa krisen i världsekonomin. Det gör siffrorna extra imponerande. 19,1% var beroende av sociala ersättningar och bidrag 2006, mot 14,7% år 2013. Och nu faller arbetslösheten snabbt, så man kan nog anta att 2014 blir ett ännu bättre år än de senaste tre.








Markbladet om biståndsministerns besök i Hyssna

2014-08-14

Markbladet har ett litet reportage om biståndsminister Hillevi Engströms besök på Kvarnen i Hyssna i tisdags. Lite kul att hon nämner en sak i intervjun som hon och jag tidigare pratat om när det gäller företagsklimatet i Mark och Sjuhärad. Hillevi Engström var ju tidigare arbetsmarknadsminister och innan dess ordförande för arbetsmarknadsutskottet när jag var ledamot där, så vi känner varandra väldigt väl. Vi har pratat mycket genom åren om hur man kan lyfta företagsklimatet och få fler företag att anställa fler.



















Jag ger klart besked om min syn på "klimatpolitiken"

2014-08-14

Jag har fått två extra frågor baserade på SVT:s valkompass. Frågorna är:

1. Koldioxidskatten på bensin bör höjas. Mitt svar: "Håller inte alls med. Skatten är redan fullt tillräckligt hög och det finns goda incitament att byta till bensinsnålare bilar eller miljöbilar. Ännu högre koldioxidskatt på fordonsbränsle skulle slå hårt mot alla som bor och verkar på landsbygden och motverka företagande och arbete."

2. Det är acceptabelt att en åtgärd för att värna om miljön och klimatet sker på bekostnad av ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Mitt svar: "Tenderar att inte hålla med. Självklart måste enskilda miljöåtgärder ibland prioriteras framför ekonomisk tillväxt och fler jobb, och så ser dagens lagstiftning också ut. Men totalt sett är ekonomisk tillväxt och fler jobb helt avgörande för att vi ska ha råd att göra satsningar på en bra miljöpolitik, nya energikällor, miljövänliga fordon och inte minst forskningssatsningar kring miljö och energi. Utan tillväxt finns det inga resurser vare sig för detta eller får något annat. Det största hotet mot miljön är nolltillväxt eller fallande tillväxt - historiska exempel förskräcker, exempelvis i det gamla Östeuropa. Självklart går det att förena ekonomisk tillväxt och en god miljöpolitik. Sverige är faktiskt ett lysande exempel på detta."




Kraftiga flyktingströmmar slår nu mot Sveriges ekonomi

2014-08-14

Jag berättade nyligen att FN:s uppger att flyktingströmmarna i världen just nu är de största sedan andra världskriget, över 52 miljoner människor är på flykt. Detta är inte bara en humanitär katastrof, utan börjar nu också påverka ekonomin i de länder som tar emot dessa flyktingströmmar. Sverige är inget undantag.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos stiger kostnaderna med drygt 1,1 miljarder kronor för i år jämfört med den förra. Och nästa år bedöms kostnaderna öka med drygt 5,1 miljarder kronor. Orsaken är bland annat att fler asylsökande kräver att verket anställer fler och att behovet av boenden ökar. Redan tidigare i somras konstaterade migrationsminister Tobias Billström att "situationen är extrem".

Vid en konferens i Stockholm för internationella toppekonomer i måndags var finansminister Anders Borg tydlig. Han konstaterade att "utvecklingen i Syrien och Irak innebär en ganska påtaglig ökning av kostnaderna för asyl och integration". "Det handlar om betydande miljardbelopp som också kommer att ackumuleras upp över åren", sade Borg. Han fortsatte med att konstatera att "det är väldigt strama ekonomiska villkor som gäller nu".

I Svenska Dagbladet skriver idag Sanna Rayman på ledarsidan att migrationsverket behöver totalt 48 miljarder till för detta och kommande fyra år, utöver redan budgeterade belopp. Det är ofantliga summor vi talar om.

Krig och konflikter är dyrt för världen, förutom alla annan tragik som följer i konflikternas spår. Och för Sverige som är Europas mest generösa land när det gäller mottagande av asylsökande blir kostnaderna därmed också mycket höga.




Gårdagens tiggeridebatt

2014-08-14

Jag kampanjade hela dagen igår och hade inte tid att närmare läsa debattinlägget av min moderate riksdagskollega Cecilia Magnusson på DN Debatt, där hon föreslår förbud mot tiggeri. Förslaget går betydligt längre än partiets; moderaternas stämmobeslut talar endast om att "överväga förbud mot organiserat tiggeri". Det väckte självklart viss uppståndelse att en ledande moderat mitt i valrörelsen gick ut med ett oreserverat förslag om tiggeriförbud.

För egen del har jag ju diskuterat tiggerifrågan ganska mycket det senaste året. Jag vet att många svenskar vill få ett stopp på tiggeriet, och att man upplever att tiggarna blir allt mer aggressiva och påträngande. Jag har själv upplevt detta, framförallt i Stockholm. Enligt den enda opinionsmätning jag känner till (Novus i mars i år) uppgav 56% av svenskarna att de vill förbjuda tiggeri. Endast 23% var emot.

Själv har jag sagt att jag inte är säker på att det är mer humant att låta tiggeriet fortsätta än att förbjuda det. Trots detta är jag inte övertygad om att ett förbud skulle lösa problemet och framförallt inte att det skulle vara praktiskt möjligt att tillämpa. Hur gör man om någon tigger trots förbud? Och hur mycket polisresurser ska vi binda för att övervaka tiggeriet i en tid när det finns en mängd andra allvarligare brott att ta tag i?

Jag utesluter inte någon typ av förbud mot tiggeri, i så fall kombinerat med andra åtgärder via EU för att förbättra situationen i tiggarnas hemländer. Men jag tycker frågan förtjänar en bredare analys. I mitt personliga valmaterial skriver jag att jag vill "verka för en öppen debatt om bästa sättet att minska tiggeriet i Sverige". Jag tror det är rätt väg att gå. Det behövs en fortsatt diskussion, även på EU-nivå, och att vi också utvärderar vad tiggeriförbud i våra grannländer Norge och Danmark har fått för effekt. Jag har konstaterat många gånger att frågan är etiskt och moraliskt svår och tycker samtidigt att det finns betydligt mer akuta frågor än just tiggeriet. Exempelvis är flyktingströmmarna i världen just nu de mest omfattande sedan andra världskriget och det är en enorm utmaning för Sverige som generöst asylland. Samhällskostnaderna för tiggeriet är trots allt begränsade och det gör att det finns tid för eftertanke i den frågan.




Fyra glada riksdagskandidater

2014-08-13

Vi passade också på idag att ta några gruppbilder på oss fyra toppnamn på riksdagslistan. En lite mer seriös och en något mera lättsam bild. Från vänster: Ulrik Nilsson (3:a), Cecilie Tenfjord Toftby (2:a), Malin Wickberg (4:a) och jag själv som har äran att stå överst på riksdagsvalsedeln.










Valupptakt med Sjuhäradsmoderaterna

2014-08-13



I dag hade moderaterna i Sjuhärad (Södra Älvsborg) valupptakt i Borås. Dryga hundratalet aktiva politiker på olika listor deltog, och under ledning av MUF-ordföranden Erik Bengtzboe blev vi fyra som står överst på riksdagsvalsedeln utfrågade om våra olika politikområden. För egen del hade jag denna gång ansvaret för näringspolitik, arbetsmarknad och skatter.



Efter detta höll Lars Holmin, förstanamn på regionvalsedeln, ett inspirerande anförande om varför det är dags för moderaterna att höja svansföringen i sjukvårdsfrågorna. För faktum är att trots ökade skatteintäkter med 6 miljarder under Alliansregeringens tid så går det inte särskilt bra för sjukvården i Västra Götaland.

Det är ingen tvekan om att vi moderater gillar valrörelser. Vi vet är vi är bäst när det gäller. Nu ska vi fortsätta prata med folk och berätta om vår politik, och då ska nog den positiva opinionstrenden förstärkas ytterligare.




Kampanjbesök av justitieminister Beatrice Ask

2014-08-13

I dag var det dags för nästa ministerbesök i Sjuhärad, denna gång var justitieminister Beatrice Ask
som besökte Stora Torget i Borås för att kampanja med oss. Här blir hon intervjuad av Borås Tidning.






Välkommen förändring av SFI och övrig utbildning för nyanlända

2014-08-12

I dag lämnar regeringen en lagrådsremiss om stora förändringar av SFI (svenskundervisning för invandrare). SFI upphör som egen skolform och inordnas i stället under den kommunala vuixenutbildningen. Samtidigt ska utbildningen bli mer individanpassad och samordnas med övrig vuxenutbildning.

Redan idag läser många på komvux efter sina sfi studier vilket leder till onödiga väntetider, avhopp eller överlappningar. När vi flyttar över sfi till komvux blir det också lättare att kombinera studier i svenska med studier i andra ämnen. Idag ställer många kommuner krav på genomgången sfi för att få påbörja exempelvis yrkeskurser på komvux. Genom att alla elever ska få studievägledning och det ska finnas en sammanhållen studieplan för varje elev underlättas ytterligare möjligheten att kombinera olika studier.

Som moderaternas ansvarige för SFI-frågor i utbildningsutskottet välkomnar jag reformen. Den ligger helt i linje med förslagen i den rapport jag presenterade i augusti 2012 efter mina besök i SFI-utbildningar runt om i landet.




Nya öppningar för möjlighet till studielån för körkortkostnader

2014-08-12

Jag berättade ju häromdagen om att Socialdemokraterna verkar ha "stulit" mitt förslag om möjlighet till studielån för körkort, även om deras variant är en synnerligen uttunnad version (läs mer om min kritik på bloggen igår).

Det verkar nu också som om självaste statsministern börjar fundera på om det kanske kan vara en bra idé, i vart fall om man ska tro denna artikel. Kanske har mitt interna arbete inom partiet för förslaget börjat ge resultat. Men jag hoppas i så fall att vi kan leverera en betydligt mer genomtänkt lösning än den Socialdemokraterna presenterade.




Dörrknackning i Kinna

2014-08-12

Efter kampanjen på Stora Torget i Borås fortsatte vi till Kinna för att
knacka dörr i Kinna Centrum tillsammans med markmoderaterna.






Kampanj med biståndsministern på Stora Torget i Borås

2014-08-12

Efter lunch kampanjade jag på Stora Torget i Borås tillsammans med biståndsminister Hillevi Engström.
Vi känner varandra väl sedan tiden då hon var ordförande i arbetsmarknadsutskottet samtidigt som
jag var ledamot. Här står vi utanför den stora mobila montern för presentation av Alliansens "Sverigebygge".





Besök på Södra Cell i Värö

2014-08-12

Dagen startade med ett besök på Stora Cell i Värö ("Värö Bruk") på inbjudan av LRF Väst och Södra Skogsägarna.

Vi fick en föredragning om Södras kommande stora investering i Värö, där man satsar 4 miljarder på en ny anläggning för barrsulfatmassa. Samtidigt stänger man en anläggning i Norge. Förutsättningarna är bättre i Sverige, både vad gäller kompetens, tillgång till virke och efterfrågan på bioenergi och därför väljer man att göra sin expansion här. Efter investeringen blir Södra Cell i Värö ett av världens mest lönsamma massabruk. Besöket visar att med teknisk utveckling och innovationer kan man driva lönsam industri i Sverige.

Södra Cell producerar inte bara pappersmassa utan under processen skapas även ånga/hetvatten som blir till fjärrvärme och grön el, och av restprodukterna gör man biobränsle (bark), pellets och träpulver. Södra Cell är nettosäljare av el/energi eftersom det bildas mer energi än man förbrukar under processen.

Svensk skogsindustrin står för en omstrukturering, men befinner sig absolut inte i någon kris. Finpappers- och tidningspapperstillverkningen minskar medan förpackningspapper och hygienpapper ökar. Och skogen växer till snabbare än vad man hinner avverka. Skogen är en bransch i ständig utveckling och en av Sveriges absolut viktigaste basindustrier. Om denna utveckling ska fortsätta kan vi inte straffbeskatta transporter genom den lastbilsskatt som oppositionen föreslår. Vi måste också ha långsiktiga spelregler på energimarknaden så att den tunga industrin både vet vad de får betala för energin och vad de kan få betalt när de säljer sitt energiöverskott.




Nej, Stefan Löfvén (S), högskoleplatserna har blivit 20.000 fler

2014-08-11

Jag brukar inte använda ordet "lögn" om mina politiska motståndare, men idag gör jag det. För när Socialdemokraterna påstår att det "försvunnit 20.000 högskoleplatser" under Alliansen så är det faktiskt en lögn. Jag skrev om detta på bloggen den 24 juni i år.

För ett drygt år sedan presenterade jag en utredning som Riksdagens Utredningstjänst (RUT) gjort på min begäran. Den visade att andelen befolkningen som fanns i eftergymnasiala utbildningar och vuxenutbildning var större 2011 än 2006. Jag lät i våras RUT göra en uppföljande analys för 2012 (det senaste år som man kan få fram all statistik från) för att få färskare siffror. Det visar sig då att det ser likadant ut idag.

Oavsett om man räknar 16-64 år eller 18-64 år så är det en större andel av befolkningen som studerar på komvux (inkl. yrkesvux/lärlingsvux), högskola/universitet, utländska universitet med svenska studiemedel, yrkeshögskola, folkhögskola eller i arbetsmarknads- utbildningar som upphandlats av Arbetsförmedlingen.

Ur rapporten från RUT kan man också utläsa specifikt hur utvecklingen varit för högskola och universitet.

Man ser då att antalet studenter har ökat kraftigt sedan 2006, från ca 283.000 då till ca 305.000 2012 (se figuren, baserad på siffror från Universitetskanslerämbetet). Under 2013 var antalet nästan exakt 300.000, alltså en ökning med 17.000 sedan 2006. För kommande år har regeringen satt av pengar till 10.000 nya platser, varav ökningen blir ca 3.000 i år. Totalt har alltså antalet platser ökat underfär 20.000 under Alliansens åtta regeringsår. Att antalet minskat något sedan toppnivån 2010 beror på att regeringen då gjorde en tillfällig extrasatsning som krisåtgärd under den djupa finanskrisen. Men bortsett från att dessa extraplatser efterhand klingat av har antalet studenter i övrigt ökat stadigt under Alliansen.

Om man i stället tittar på andelen av befolkningen 18-64 år som studerar på högskola/universitet har denna också ökat, från 5,35% till 5,56% mellan 2006 och 2012. Eftersom ungdomskullarna minskar kommer andelen som studerar på högskola att fortsätta öka kommande år.

Oppositionens påståenden att Alliansen rustat ned högskolan och övrig vuxentubildning klingar falskt. Vi har tvärtom skjutit till mer pengar, det finns fler platser, större andel av befolkningen studerar och vi har tillskapat fler utbildningsvägar och förbättrat studiemedlen ordentligt. Jag tror att Socialdemokraternas förvanskning av sanningen kommer att slå tillbaka mot dem själva.




Alliansen knappar in även i United Minds och Yougovs mätningar

2014-08-11

I Yougovs senaste opinionsmätning som redovisades idag har de rödgrönas försprång minskat till 6,7 procentenheter, det minsta som uppmätts på över ett halvår. Moderaterna ökat mest av alla partier, +1,6% till 23,4%. Både S, V och MP backar. Alliansen når 39,5% mot oppositionens 46,3%. De rödgröna partierna är alltså långt från majoritet i riksdagen.

I United Minds mätning knappar också Alliansen in, men där redovisas ett stort tapp för moderaterna, vilket avviker ordentligt mot de tre andra mätningar som redovisats den senaste veckan. I denna mätning leder de rödgröna med ca 10%.

Sammantaget i de fyra opinionsmätningar som presenterats efter sommaren känns det positivt, en svag men tydlig medvind för både moderaterna och Alliansen. Den medvinden ska vi förstärka med hårt arbete och engagemang den kommande månaden!




Ledande s-politiker sprider falska siffror om långtidsarbetslösheten

2014-08-11

Folkpartiets Carl B Hamilton påpekar i ett nyhetsbrev att Socialdemokraterna envist upprepar myten att långtidsarbetslösheten har tredubblats under Alliansregeringen. Först gjordes påståendet av gruppledaren Mikael Damberg i både Rapport och Aktuellt (den 19 mars). Sedan har det fortsatt med övriga S-toppen intervjuer och debatter.

Sanningen är att de långtidsarbetslösa har ökat från 1 procent till 1,3 procent av arbetskraften när man jämför 3e kvartalet 2006 med samma kvartal 2013. Det är med andra ord ingen "tredubbling" utan en ökning med 0,3 procentenheter.

Sverige har alltså haft en förhållandevis liten ökning av långtidsarbetslösheten under krisen, och vi ligger mycket bättre till än alla andra EU-länder. Den genomsnittliga långtidsarbetslösheten inom EU har sedan 2006 ökat från 3,6 procent till ca 5 procent av arbetskraften. Sverige hade under förra året, tillsammans med Österrike, den allra lägsta långtidsarbetslösheten i hela EU (kv3), alltså 1,3%.

Det är bekymmersamt att oppositionen inte tror sig kunna vinna val på korrekta fakta och egen politik, utan att man i stället bygger valrörelsen på svartmålning, myter och emellanåt rent av fräcka lögner. Inte särskilt bra för demokratin.




(S)-förslag: Blek kopia av mitt förslag om studielån för körkort

2014-08-11

I går presenterade Socialdemokraterna ett förslag om studielån till körkort. Förslaget kom alltså bara fem dagar efter att jag presenterade förslaget på min blogg och på twitter och även fick en del media på det. Det är nog ingen alldeles vild gissning att Socialdemokraterna helt enkelt snodde mitt förslag, även om de tyvärr förvanskade det en del på vägen...

Min kritik mot s-förslaget gäller främst tre punkter:

* Endast de som tagit gymnasieexamen ska omfattas av s-förslaget. Det gör att man diskriminerar alla unga som inte gått i gymnasiet, alla de som kommer att lämna gymnasiet när s inför obligatorisk inläsning av högskolebehörighet, liksom alla vuxna som behöver ta körkort. Mitt förslag gäller såväl unga som vuxna och utan krav på gymnasieexamen.
* Med s-förslaget måste alla unga vänta tills efter gymnasieexamen med att ta körkort om man ska kunna få studielån till detta. De flesta vill börja övningsköra redan när de är 17 år, och då oftast går i tvåan på gymnasiet. Med mitt förslag kan man ha körkortet klart den dag man tar sin gymnasieexamen, och direkt söka jobb där det krävs körkort eller där man behöver körkort för att pendla. Med s-förslaget måste man vänta med att söka jobb till körkortet är klart.
* S-förslaget gäller endast B-körkort, alltså för personbil. Tanken med mitt förslag är att det ska gälla alla typer av körkort, inte minst viktigt är det att erbjuda arbetsgivarna arbetskraft med lastbilskort och busskort. Då kan man inte heller låsa sig till en beloppsgräns på 25.000 som Socialdemokraterna gör.

En pikant detalj är att Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön Ungdom, mycket upprört sågar s-förslaget. MP ogillar ju att människor kör bil så det var väl inte helt oväntat. Ännu en spricka i den rödgröna röran med andra ord.




Landsbygdsdebatt och kampanj på Hofsnäs Herrgård

2014-08-10

I dag deltog jag i en debatt arrangerad av LRF om landsbygdsfrågor i allmänhet och livsmedels- produktion i synnerhet. Debatten hölls på ett lastbilsflak i samband med Matens Dag på Hofsnäs Herrgård, nära Torpa Stenhus utanför Tranemo. Alliansen, jag (med mikrofonen). Anna Svalander (FP) och Kerstin Hermansson (C) (kd uteblev tyvärr) samlad vid vänstra höbalen, V, S, MP och SD bakom den andra. Jag fanns för övrigt i dubbel upplaga eftersom min roll-up skymtar till vänster om flaket...

Jag konstaterade att min bild av svenska lantbrukare är att de flesta är kreativa småföretagare som inte vill leva på stöd och bidrag utan ha rimliga villkor för sin verksamhet och tjäna sina pengar själva. Landsbygdsföretagarna är ofta väldigt kreativa och kombinerar flera olika verksamheter, exempelvis livsmedelsproduktion, djurhållning, cafe, butik, turism, konferensverksamhet, kultur/upplevelser, skogsbruk, entreprenadverksamhet eller kanske energiproduktion. Denna mångsidighet skapar en stabilitet som vi politiker måste värna.

För mig är det viktigaste för landsbygdsföretagarna att vi driver en bra näringspolitik för alla företag, och att vi samtidigt underlättar att leva och bo på landsbygden. Här har Alliansen gjort mycket, allt från alla våra generella satsningar på näringslivet, med sänkta skatter, satsningar på utbildning, investeringar i infrastruktur och då inte minst småvägarna, satsningar på bredband, underlättande av byggnation i sjönära lägen och ekonomiskt stöd till service i landsbygden. Men vi måste också ha med oss kommunpolitikerna och kommunala tjänstemän så att inte regelverk kring djurskydd och livsmedelstillsyn eller kommunalt krångel försvårar i onödan för småföretagarna. Kommunerna måste också bli bättre på att göra mindre upphandlingar av livsmedel så att även små producenter kan vara med och lägga anbud. Det blev också lite debatt kring gårdsförsäljning av alkohol, som är en fråga jag själv engagerat mig en del i. I andra länder är det ytterligare ett sätt att skapa småföretag på landsbygden i form av bryggerier och vinproducenter som kan erbjuda provsmakning och försäljning till turister. Det borde vi kunna utveckla även i Sverige.

I debatten påpekade jag att det stora hotet mot landsbygden är de rödgrönas politik. Höjda skatter på företagande, arbete, transporter och energi kommer att slå extra hårt mot landsbygden. Och om vi höjer restaurangmomsen slår det givetvis extra hårt mot de små cafeer och restauranger som finns på landet med ofta mycket små marginaler. Dessutom blir det mindre livsmedel att leverera till städernas restaurangsektor.

Bilderna nedan tog jag från scenen/flaket, och det var riktigt mycket folk på plats.






Soluppgång

2014-08-10

En trevlig sak med att gå upp mitt i natten för att hämta tonåringar på fest är att man får uppleva soluppgången.
Här två bilder från Gingsjön i Hällingsjö, några kilometer från Ubbhult.








Staten tar notan för skogsbranden

2014-08-09

I torsdags meddelade regeringen att Finansdepartementet har inlett ett arbete med att kartlägga kostnaderna som drabbat skogsägarna under den stora skogsbranden i Västmanland. Det är inte alltid så att försäkringar täcker alla skador på skog och infrastruktur, till skillnad mot att fastighetsförsäkringar normalt täcker kostnader som drabbat enskilda personer när bostäder och ekonomibyggnader skadats eller förstörts av branden. Tanken är att ge motsvarande stöd till skogsägarna i det drabbade området som staten gjorde till de som drabbades av stormarna Gudrun och Pär, och att eventuellt också ersätta jordbrukare för extraordinära kostnader, tex för evakuering av djur.

I dag meddelade regeringen också att staten kommer att stå för kostnaderna för brandbekämpningen, så de drabbade kommunerna slipper betala mer än en liten självrisk.

I ett läge med en omfattande katastrof är det rimligt att staten går in med stöd för att hantera de ekonomiska följderna. Jag tycker det känns bra att regeringen givit snabba besked i dessa frågor, vilket minskar oron hos både enskilda och de drabbade kommunerna. De har annat än pengar att tänka på just nu.




Moderaterna och Alliansen ökar även i Sifo

2014-08-08

Svenska Dagbladet presenterar ikväll Sifos första mätning efter sommaren. Precis som i Novus häromdagen är det moderaterna som ökar mest, +2,7% till 23,9%. Alla Allianspartier ligger tryggt över 4% och Alliansen ökar sammantaget med 1,9%. Miljöpartiet backar mest, precis som i Novus senaste mätning, -1,6%. Sverigedemokraterna ligger stilla på 9% och FI kommer bara upp i 2,6% (samma låga siffra som i Novus). De rödgrönas försprång minskar till 9,8%, 48,7% för S-MP-V mot 38,9% för Alliansen.

Fortfarande ser vi en stor, men krympande, ledning för oppositionspartierna, men nu är det uppenbarligen Alliansen och moderaterna som har medvind och en sådan trend brukar ofta förstärkas under en valrörelse. Det gör att jag är fortsatt optimist - vi har över fem veckor på oss att visa för väljarna vilket regeringsalternativ som är bäst för Sverige!




Miljöpartiet blir ett allt mer motbjudande parti

2014-08-08

I dag lade Miljöpartiet ut denna motbjudande bild på sin Facebooksida. En bild från skogsbranden som man kopplar till "klimathotet".

Jag tycker som så många andra att det är rent osmakligt att i politiskt syfte använda en katastrof där människor och djur drabbas hårt, bostäder brinner ned och mångmiljonvärden i skogen förstörs. Innan branden ens är släckt ska försöker man vrida ur varje droppe klimatalarmism ut katastrofen. Man kunde inte ens vänta tills branden var släckt. Att försöka plocka politiska poäng under valrörelsen var viktigare än att visa omdöme och hänsyn till de drabbade. Den hårda kritik Miljöpartiet fått under dagen på sociala medier är mer än välförtjänt.

Även i sak är Miljöpartiet ute och cyklar. Om vi för en stund antar att det är människans koldioxidutsläpp som är den enda orsaken till klimatförändringarna (vilket det som bekant inte är många som anser) är det viktigt att komma ihåg att även om vi skulle stänga ned all verksamhet i Sverige, stänga alla industrier, upphöra med alla transporter och all uppvärmning helt och hållet så skulle de minskade koldioxidutsläppen till följd av detta inte ens märkas globalt. Sverige står nämligen bara för några promille av världens totala utsläpp. Så oavsett vilka beslut svenska politiker tar kommer världens samlade utsläpp inte att påverkas på ett mätbart sätt. Och det gör också att inte ens om man drar så extrema slutsatser som Miljöpartiet och kopplar skogsbranden direkt till klimatförändringarna skulle inte skogsbrandrisken kunna påverkas alls genom beslut i Sveriges riksdag. Det finns också anledning att påminna Miljöpartiet om att det faktiskt inte var klimatförändringar som startade branden utan en skogsmaskin.

Att göra inrikespolitik av skogsbranden och använda den som slagträ i den svenska klimatdebatten är därför inte bara cyniskt och osmakligt utan även oärligt.

Men detta är bara ett exempel i raden på hur Miljöpartiet gjort sig skyldiga till övertramp under skogsbrandkatastrofen. Miljöpartiets ena språkrör, Åsa Romson, använde exempelvis häromdagen även brandkatastrofen för att angripa regeringen, bland annat för bristande resurser vid brandbekämpning. Men Miljöpartiet har verkligen inte verkat för att stärka samhällets resurser mot katastrofer.

För det första motsatte sig Miljöpartiet inköpen av de helikoptrar av modellen Blackhawk som deltar i släcknings- och räddningsarbetet, och bland annat räddade ett antal innestängda civila tidigare i veckan. För det andra vill Miljöpartiet stänga flygplatsen i Västerås. Det är den flygplats som de utländska brandbekämpningsflygplanen har som bas. För det tredje vill Miljöpartiet skära ned kraftigt på det svenska försvaret. Det är samma försvar som just nu bistår räddningsarbetet med både manskap och utrsutning. Miljöpartiet vill ersätta det militära försvaret med annan typ av insatser som bygger på ”medling, förtroendeskapande arbete, avväpning och avmobilisera tidigare stridande, och dels genom att tillsammans med rättvis handel, kulturellt utbyte, utvecklingsbistånd och EU:s arbete för mänskliga rättigheter stärka det breda säkerhetsarbetet." Man kan ju fråga sig om skogsbranden slocknar av sig själv genom medling, förtroendeskapande samtal och kulturellt utbyte? Kanske är det bra med några vattenbombande helikoptrar också?

I sammanhanget är det också värt att påminna om det tal som Åsa Romson höll i Almedalen riktat mot vita medelålders heterosexuella män. Vi (jag är en av dem) anses enligt Miljöpartiet vara roten till i det närmaste allt ont i vårt samhälle. Det finns all anledning att påminna om att just vita medelålders heterosexuella män utgör en stor del av de brandmän, militärer, poliser och frivilliga som just nu riskerar sina liv för att rädda människor, djur och egendom. Kanske är det dags för Åsa Romson att äntligen be om ursäkt?

Miljöpartiet har denna sommar tydligt visat varför de inte är mogna förtroendet att vara med och styra Sverige. Miljöpartiet har blivit ett alltmer motbjudande och populistiskt parti på yttersta vänsterkanten och jag vet att många gamla Miljöpartister sörjer över utvecklingen.




Arbetslösheten fortsätter att sjunka

2014-08-08

I dag presenteras Arbetsförmedlingens senaste månadsrapport. Arbetslösheten fortsätter att minska. I slutet av juli var 364 000 personer, 16-64 år, inskrivna som öppet arbetslösa eller deltagare i program med aktivitetsstöd. Det är 31 000 färre än för ett år sedan. Det motsvarar 7,7 procent av den registerbaserade arbetskraften, vilket är 0,7 procentenheter lägre än i fjol. Antalet nyinskrivna arbetslösa minskar också. Antalet nyanmälda lediga platser fortsätter också att öka och var i juli nästan 44 000. Det är 7 000 fler än för ett år sedan.

Arbetslösheten bland ungdomar, 18-24 år, uppgick till 14,4 procent av den registerbaserade arbetskraften, en minskning med 2,4 procentenheter sedan juli månad förra året. Om man antar att det fortfarande är så att ungefär hälften av de arbetslösa ungdomarna studerar och söker extrajobb innebär det att andelen ungdomar som söker heltidsarbete nu ligger runt 7%, vilket alltså är något lägre än genomsnittet för befolkningen.




Vad kan Sverige lära av skogsbranden i Västmanland?

2014-08-07

Brandkatastrofen i Västmanland pågår fortfarande, och även om läget verkar ha stabiliserats och elden inte längre sprider sig som tidigare så är följderna dramatiska. Skogsskador för flera hundra miljoner kronor och enligt senaste uppgifter ett tiotal nedbrända byggnader, varav flera bostadshus. Det är den största skogsbrandkatastrofen i Sverige i modern tid. Det är lätt att känna starkt för de som drabbats, och man inser vilka skräckupplevelser vissa råkat ut för.

Många rykten florerar samtidigt, exempelvis att Försvaret inte haft en enda helikopter på plats för att vattenbomba (sanningen är att tre av försvarets helikoptrar deltagit). Ett stort antal civila helikoptrar har också anlitats vid brandbekämpningen. Diskussionerna kring eventuellt anskaffande av brandflyg är också igång. Detta trots att det inte är självklart att dessa flyg kan användas. Vid tät rök kan man inte se var man ska släppa vattnet. I vilken mån Sverige ska ha eget brandbekämp- ningsflyg, andra typer av helikoptrar eller om det kanske är bättre att samarbeta med andra länder återstår att se.

När det akuta krisskedet är över är det viktigt att vi påbörjar arbetet med att se vilka lärdomar som kan dras. Det är viktigt vid varje kris, och särskilt vid en händelse av detta exceptionella slag. Därför berättade statsminister Fredrik Reinfeldt i dag att regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska analysera vad som hänt och hur krishanteringen fungerat. Han reste idag till de drabbade områdena för att ytterligare informera sig om läget.

Frågor som ska belysas i utredningen är bland annat hur samordning och ledning av insatsen fungerat; lokalt, regionalt och nationellt. Den ska också diskutera förutsättningarna för användning av brandflyg, t ex eventuellt behov av samövningar eller ökad tillgänglighet. I dag ska alla samhällets resurser kunna användas vid större kriser, och utredningen ska se över hur detta fungerar i praktiken. Förutsättningar för att förbättra kommunikationen och information till allmänheten under kriser behöver utvärderas, inte minst information till berörda vid en evakuering. Utredningen ska också utvärdera krisberedskapen inom jord- och skogsbruket.

Utöver utredningen vill regeringen ge Trafikverket i uppdrag att analysera skadeverkningar på den lokala infrastrukturen.

Branden får även ekonomiska konsekvenser. Finansdepartementet har inlett ett arbete med att kartlägga dessa. Tanken är vad jag förstår att ge motsvarande stöd till skogsägarna i det drabbade området som staten gjorde till de som drabbades av stormarna Gudrun och Pär.




Anders Borg: Våra reformer har lyft Sverige

2014-08-07

Finansminister Anders Borgs beskriver i Dagens Industri idag hur Alliansens reformer lyft Sverige. Hemligheten är att regeringens reformer bidragit till att 250.000 fler människor arberar idag än 2006.

Bland annat påpekar han att Sverige de senaste åren förbättrat sin position i OECD:s välståndsliga, och 2013 låg på plats 7. År 2006 när Alliansen tog över regeringsmakten låg Sverige på en 12:e plats.




Borås Tidning uppmärksammar mitt förslag om studielån för körkort

2014-08-07






Tunga forskare överens - sågar socialdemokraternas jobbpolitik

2014-08-06

Ett antal tunga forskare, inklusive professor Lars Calmfors, Finanspolitiska rådet, professorn i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, Eva Mörk, som deltog i Socialdemokraternas forskningskommission, och professorn i nationelekonomi vid Göteborgs Universitet, Lennart Flood sågar samfällt Socialdemokraternas politik för fler jobb. Politiken kommer inte att leda till EU:s lägsta arbetslöshet. "Målet som partiet satt upp handlar enbart om retorik". Den politik Socialdemokraterna presenterade i sin ekonomiska vårmotion i april innehöll åtgärder som man hoppas ska leda till ökad sysselsättning och år 2020 till EU:s lägsta arbetslöshet. Problemet är att politiken enligt forskarna innehåller en rad förslag som också kan ge ökad arbetslöshet. Man sågar dessutom förslaget om en "90-dagarsgaranti" för unga. Sådana program menar man har testats förut utan framgång.



Valet handlar om jobben! Alliansen har skapat förutsättningar för 250.000 nya jobb under sina åtta år. Detta mitt i en djup global ekonomisk kris. Nu går vi vidare med målet att skapa förutsättningar för ytterligare 350.000 jobb fram till 2020. Det är bara fler jobb som skapar ännu mer resurser till välfärden, pensionerna, infrastrukturen, försvaret och allt annat vi tycker är viktigt. Alliansen har visat att det går att skapa fler jobb. Det är vi som står för arbetslinjen.




Alliansen bygger inga "science-fiction-tåg" utan ny modern järnväg

2014-08-06

Den 2 juli berättade jag på bloggen om att en del i Alliansens "Sverigebygge" är byggandet av en ny stambana för järnväg Göteborg-Stockholm och Malmö-Stockholm. I detta ingår planering för en ny järnväg mellan Borås och Jönköping, via Ulricehamn.

I Borås Tidning nyligen kritiserades politikerna i alla läger för att man vill satsa på extrema höghastighetståg. I dag bemöter jag och min riksdagskollega Ulrik Nilsson (M) detta, och påpekar att Alliansens beslut inte handlar om extrema höghastighetsbanor med magneträls och speciell bankonstruktion som tidigare diskuterats i debatten. Beskedet handlar om vanliga moderna standardbanor som idag möjliggör järnvägstrafik med hastigheter upp till 320 km/h. Det betyder samtidigt att tankarna på extrema höghastighetsbanor som omöjliggör all annan trafik på spåren är skrotade. Det är mycket klokt och en linje jag arbetat för i flera år. Jag har med kraft flera gånger avfärdat idéerna om extrema höghastighetståg som ekonomiskt och praktiskt vansinniga. Denna typ av tåg skulle inte stanna på särskilt många ställen, och resandeunderlaget står inte i proportion till de extrema investeringarna, vilket flera utredningar visat. Finansminister Anders Borg har också dömt ut dessa extrema snabbtåg."Att bygga science fiction-tåg som går på magneträls det är robust olönsamt" sa han för några år sedan. Det stämmer fortfarande, och det är därför vi skrotat den idén.

Nu får vi i stället moderna höghastighetståg som körs på banor där även andra tåg kan köra och där det dessutom går att knyta ihop Göteborg och Stockholm, via Borås och Jönköping och förhoppningsvis med tillräckligt många stopp för att det ska gå att skapa ett resandeunderlag som kan göra investeringen lönsam på sikt. Detta är den bästa lösningen för att underlätta pendling för boende i både Bollebygd, Borås och framöver förhoppningsvis även i Ulricehamn.




Svensk tillväxt under Alliansen imponerar

2014-08-06

Oppositionens svartmålning av Sverige och påståendena om hur Alliansen raserat landet når ständigt nya nivåer. Men bilden nedan över tillväxten under Alliansens tid säger något annat. Sverige är bäst av alla jämförda länder och långt bättre än EU-snittet. Annat var det under s-regeringens sista tid 2006, längst till vänster på kurvan...






Jag vill införa möjlighet till studielån för körkortsutbildning

2014-08-05

Sedan jag kom in i riksdagen har jag envist arbetat för att förenkla regelverket kring körkortstagning och försöka sänka kostnaderna. Några mindre framgångar har jag haft, men på det stora hela väger alltid "trafiksäkerheten" tyngre när man för dessa diskussioner. Jag tvivlar på att alla nya moment i körkortsutbildningen verkligen går att motivera av trafiksäkerhetsskäl, men får leva med att majoriteten verkar tro det.

Faktum kvarstår - många unga avstår från att ta körkort, samtidigt som allt fler yrken kräver körkort. Det är dessutom brist på allt från truckförare till lastbilschaufförer och busschaufförer. Många vittnar om att kostnaderna för körkortstagning är en avgörande orsak till att en del avstår.

Jag är moderaternas ansvarige för studiemedelsfrågor i riksdagens utbildningsutskott. Jag har därför med som ett av mina personliga vallöften att vi borde pröva möjligheten att finansiera körkort med studielån via CSN för den som så önskar. Studielånet skulle gälla alla typer av körkort, och skulle göra att ingen behöver avstå av ekonomiska skäl. Studielån för körkort skulle inte påverka möjligheten att ta studiemedel för andra utbildningar.

Fler körkort skulle göra det möjligt för fler att få jobb och samtidigt tillgodose arbetsgivarnas behov av personal med lämpligt körkort. Kostnaderna för staten skulle bli minimala, eftersom vi endast talar om lån, som i normalfallet betalas tillbaka, och där man betalar ränta under lånetiden.




Mina personliga vallöften

2014-08-04

I dag presenterar jag mina personliga vallöften. De finns även tillgängliga under fliken "Valet 2014" ovan.

Företagande och jobb: Jag vill få fler att inse att arbete och företagande skapar alla resurser till välfärd och pensioner. 250.000 fler arbetar idag än 2006, och det har tillfört välfärden mer pengar. Nu går vi vidare med målet att skapa förutsättningar för ytterligare 350.000 nya jobb i Sverige fram till 2020. Mot oss står oppositionen, vars politik skulle förstöra massor av jobb. Detta är valets viktigaste fråga!

Skola och utbildning: Alliansen har reformerat den svenska skolan som under många år haft fallande resultat. Nu ser vi allt fler positiva effekter bland de yngre eleverna. Jag vill vårda och utveckla Alliansens skolreformer för att skapa en svensk skola i världsklass. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Jag vill att moderater i alla kommuner arbetar för att värdera upp läraryrket.

Högskola, Universitet, vuxenutbildning och studiemedel: Utbildning är en grundläggande del i Alliansens arbetslinje. Vi har under Alliansens regeringstid ökat antalet platser inom både högskola och vuxenutbildning och kraftigt förbättrat studiemedlen för både ungdomar och vuxna. Jag vill fortsätta verka för ett brett utbud av utbildningsalternativ för vuxna, exempelvis inom Komvux, Yrkeshögskola och Högskola.

Studielån till körkort: Jag vill införa rätt till studielån för att ta körkort för personbil och tunga fordon. Det skulle göra det möjligt för fler att ta körkort och därmed lättare få ett arbete. Alltför många avstår idag från körkort av kostnadsskäl.

Rimliga skatter på arbete, företagande och pensioner: Svenska löntagare och pensionärer får idag behålla betydligt mer av sin inkomst efter skatt efter Alliansens skattesänkningar. Svenska löntagare med normala inkomster betalar inte längre världens högsta skatter. Det har också varit positivt med sänkta arbetsgivareavgifter för unga anställda och sänkt moms för restaurangsektorn. Jag kommer att vara en stark röst mot alla skattehöjningar på arbete, pensioner, företagande och transporter. Jag kommer att verka för fortsatta skattesänkningar för våra pensionärer i den takt statsfinanserna tillåter.

Bygg ut RUT-avdraget med ett "REP-avdrag": Jag vill utvidga RUT-avdraget till att även gälla hushållsnära reparationstjänster, "Rep-avdrag". Detta skulle kunna skapa förutsättningar för ett antal nya småföretag i reparationsbranschen, och samtidigt skulle fler vitvaror, elektronik och andra kapitalvaror få en längre livslängd, vilket skulle vara en bra insats för miljön och hushållandet med samhällets resurser.

Din rätt att välja barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg: Jag är en stark röst för familjens fria val. Jag lovar att motarbeta förslag om ökad kvotering av föräldraförsäkringen, och jag försvarar vårdnadsbidraget. Jag vill värna och vidareutveckla människors rätt att själv välja skola och omsorg. Jag försvarar RUT-avdraget och tar kraftfullt avstånd från vänstersidans jakt på privata företag i skola och välfärd – de flesta gör faktiskt ett utmärkt jobb!

Sjukvård: Västra Götaland har en sjukvård som styrts av Socialdemokraterna i 14 år. Under denna tid har vår sjukvård på många områden tappat jämfört med exempelvis Alliansstyrda Skåne, Stockholm eller Halland. Trots kraftigt ökande skatteintäkter och ökade statsbidrag har inte invånarna i Västra Götaland fått en bättre sjukvård. Tvärtom har köerna ökat mer än på andra håll. Lösningen är knappast att bara tillföra ännu mer resurser, det avgörande är hur resurserna används. Jag kommer att göra vad jag kan för att bidra till att Alliansen tar över ansvaret för sjukvården i Västra Götaland efter valet. Det är verkligen dags att invånarna får full valuta för skattepengarna.

Invandring, integration och tiggeri: Oro i omvärlden driver rekordstora flyktingströmmar till Europa och Sverige. Detta skapar oro även hos många människor som inte betraktar sig som främlingsfientliga. Jag tar denna oro på allvar och vägrar ge invandringsfientliga krafter ensamrätt i debatten. Jag värnar en generös asylpolitik för människor på flykt och försvarar dagens regler för arbetskraftsinvandring. Samtidigt vill jag skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring och se över andra delar av regelverket. Integrationen kan också förbättras, bland annat genom att reformera SFI och övriga utbildningsinsatser för nyanlända. Jag vill också verka för en öppen debatt om bästa sättet att minska tiggeriet i Sverige.

En positiv miljöpolitik kombinerad med ekonomisk tillväxt: Miljöpolitik handlar för mig om så mycket mer än koldioxidutsläpp. Jag är en röst för en realistisk och ansvarsfull miljöpolitik som bygger på innovationer och utveckling. En god miljöpolitik förutsätter ekonomisk tillväxt! Djuromsorgsfrågor och skydd av känsliga naturmiljöer ligger mig särskilt varmt om hjärtat, men jag ogillar byråkrati och detaljstyrning och tycker man måste ha en helhetssyn i dessa frågor.

Energi och energiskatter: Jag kommer att fortsätta verka för en trygg och prisvärd energiförsörjning och rimliga energiskatter och i övrigt vara en stark röst för en sansad och genomtänkt politik när det gäller klimat- och energifrågor. Jag är positiv till vindkraftutbyggnad i bra vindlägen, men bara under förutsättning att det inte stör människors boendemiljö.

Fastighetsskatt, flyttskatt, byggande och boende: Alliansens reformering av fastighetsskatten har skapat trygghet för alla småhusägare. Jag kommer att vara en stark röst mot höjda fastighetsskatter och verka för en översyn och reformering av flyttskatterna (reavinstskatter, lagfartskostnader mm). Jag vill vara en aktiv del i Alliansens ansträngningar för att öka bostadsbyggandet i Sverige. Minskat regelkrångel och kommunal byråkrati är en viktig del, avskaffande av onödiga kostnader och avgifter en annan. ROT-avdraget bör vara kvar.

En röst mot politisk klåfingrighet, slöseri och byråkrati: Jag kommer alltid vara en röst mot slöseri med skattepengar och mot byråkrati som kväver och försvårar för människor, företag, byggande och samhällsutveckling. Jag ogillar dessutom politiska pekpinnar som talar om för dig hur du bör leva och organisera ditt eget liv - det vet du bäst själv!

En stark röst för demokrati och yttrandefrihet: Jag står upp för en fri och demokratisk samhällsdebatt utan våld, skadegörelse, näthat och hot från extrema grupper. Alla frågor måste kunna diskuteras med respekt för den som tycker annorlunda. Det är grunden för den svenska demokratin.




Allt färre "klimatkompenserar"

2014-08-03

Konsumenterna i Europa har blivit mindre villiga att betala för konsumtionens påverkan på klimatet, enligt en rapport från organisationen Ecosystem Marketplace. Den frivilliga klimatkompensationen har minskat med 36 procent på ett år. Av SAS resenärer är det exempelvis bara en procent som klimatkompenserar, rapporterar SVT Nyheter.

Pengarna som betalas för "klimatkompensation" brukar oftast användas till investering i förnyelsebar energi eller för plantering av skog. En orsak till nedgången uppges vara ökad misstro mot att klimatkompensationen ger effekt.

För egen del funderarar jag över om det inte helt enkelt är så att allt fler, både europeiska konsumenter och politiker börjar ifrågasätta överdriven klimatalarmism och följderna av denna, och i stället vill se andra vägar för en effektiv miljöpolitik? Det syns vissa tecken på detta på flera håll. I Australien exempelvis har man just avskaffat den impopulära koldioxidskatten, ett vallöfte från den nya konservativa regeringen som nu uppfyllts. Istället för skatt på utsläpp ska företag i Australien kunna få bidrag för energibesparingsåtgärder och miljösatsningar. Och i Tyskland ifrågasätts alltmer den tyska Energiewende", dvs storsatsningen på alternativa energikällor som har medfört kraftigt stigande elpris för tyska hushåll och företag. Stängningen av tysk kärnkraft ökar samtidigt beroendet av rysk gas vilket medför politiska problem. Det ska bli intressant att se vilket väg Tyskland väljer framöver när det gäller energipolitiken.

För egen del tycker jag det är utmärkt med en bredare diskussion kring miljö och energifrågor. Den ensidiga debatten om koldioxidutsläpp har tyvärr gjort att många andra viktiga miljöfrågor fått stå tillbaka.




Ett exempel på riskerna med surrogatmödraskap

2014-08-03

Aftonbladet berättade igår om hur ett australiskt par som var tänkt att bli barnets blivande föräldrar verkar ha övergivit ett spädbarn och hans surrogatmamma i Thailand. Anledningen skulle vara att barnet har Downs syndrom. Paret tog däremot hand om hans friska tvillingsyster. Även om det enligt artikeln finns vissa frågetecken kring just den här fallet så illustrerar det ändå varför man enligt min åsikt måste tänka sig för ordentligt innan man inför lagstiftning i Sverige som tillåter surrogatmödraskap.

En av mina främsta invändningar är just vad som händer om de inblandade ångrar sig under graviditetens gång. Vad händer om de blivande föräldrarna ångrar sig av någon anledning och inte vill ta hand om barnet efter födseln? Vad gör man om surrogatmamman ångrar sig och vill behålla det barn hon burit på i nio månader? Vad man gör om surrogatmamman av något skäl vill avbryta graviditeten och göra abort? Och allra värst kanske - vad gör man om vare sig de blivande föräldrarna eller surrogatmamman vill ha barnet efter förlossningen? I det sista fallet har samhället i så fall medverkat till att ett barn är föräldralöst från födseln.

Min andra stora invändning är det här med att pengar är inblandade i sammanhanget. De som är för surrogatmödraskap i Sverige säger tydligt att det förutsätter att pengar inte ska vara inblandade. Det är bra, men det känns samtidigt ganska naivt att tro att man kan förhindra det. Det finns absolut ingen möjlighet att vara säker på att inte surrogatmamman får betalt för att bära någon annans barn, antingen i förväg, under tiden eller när barnet är fött. Hur tänker sig förespråkarna kunna kontrollera det? Jag hörde en drastisk men tänkvärd jämförelse - vi har en lagstiftning idag som förbjuder köp av sexuella tjänster, om de så bara handlar om en enda timme. Men genom att sanktionera surrogatmödraskap gör vi det i praktiken möjligt att "hyra" en kvinnas kropp i nio månader mot betalning. Det är faktiskt inte särskilt logiskt. Och så fort pengar är inblandade dyker risken upp att en surrogatmamma motvilligt tar uppdraget av ekonomiska skäl för att hon behöver pengarna. Vill vi ha det så?

Jag har inte hört något berätta hur man tänker sig lösa dessa två stora viktiga frågor. Om det inte presenteras mycket tydliga lösningar på dessa problem i samband med att ett lagförslag presenteras för riksdagen kommer jag som sagt aldrig att stödja en lag om surrogatmödraskap. Jag vet att samma åsikt finns hos fler moderater.




Dagens flygblad

2014-08-01

I dag och i morgon sprider jag detta flygblad i brevlådor i centrala Ulricehamn samt på musikfestivalen Uport.






Kampanj på musikfestivalen Uport i Ulricehamn

2014-08-01



I dag har jag kampanjat med Ulricehamnsmoderaterna på musikfestivalen Uport i Ulricehamn, alldeles vid Åsundens strand. Och det blir kampanj på samma ställe i morgon. På högra bilden har jag sällskap med kommunstyrelsens moderate ordförande, Lars Holmin.




Sex veckor till valet - i dag börjar min valrörelse på allvar

2014-08-01

De senaste veckorna har jag kombinerat sol och semester med att driva valkampanj. Bland annat har jag smygstartat valrörelsen hemma i Mark på sommarfredagarna i Sätila, Hyssna, Skene och Kinna. Jag har också hunnit sprida några tusen flygblad i Sjuhärad där jag frågar väljarna vad de vill att jag ska arbeta för nästa mandatperiod. Många goda förslag och tankar har kommit upp, och även om jag inte kommer att ta fasta på allt så kommer nog en och annan att hitta sina frågor bland mina kommande vallöften.

Det är nu drygt sex veckor till valet, och från och med idag börjar min valrörelse på allvar. Jag rivstartar min personvalskampanj med medverkan på Uport i Ulricehamn fredag och lördag tillsammans med Ulricehamnsmoderaterna. Min personvalskampanj syftar främst till att försvara min riksdagsplats, vilket inte är självklart även om jag står överst på valsedeln. Givetvis vore det också kul att bli personvald till riksdagen, även om jag inser att det kommer att bli svårt. Många tror tyvärr att man inte behöver kryssa förstanamnet på valsedeln utan att jag får rösten automatiskt om man inte kryssar någon. Men så fungerar det alltså inte. Vill du vara säker på att jag blir kvar i riksdagen är det viktigt att du kryssar mitt namn överst på valsedeln!

Längst upp på hemsidan finns nu också en ny knapp, "Valet 2014". Under denna finns allt om valet. Dels en sida där man kan följa min valrörelse, dels en sida där man kan läsa om alla mina personliga vallöften. Det finns också en sida där jag efterhand kommer att samla mina svar på olika enkäter och undersökningar som jag får från media och olika organisationer. Där kommer jag också att länka till sådana media som presenterar olika kandidatguider.

Vill du engagera dig i min personvalskampanj? Kanske hjälpa till att dela ut flygblad i brevlådor eller kampanja utanför Din lokala butik? Ordna ett möte där jag får chansen att berätta om moderat politik och mina egna vallöften? Eller kanske något annat? Hör av Dig till mig!

All hjälp är välkommen!