Min valkampanj riksdagsvalet 2014

På denna sida samlar jag lite nedslag från min personvalskampanj och valrörelse.

I min kalender hittar du alla mina inplanerade valaktiviteter - passa på att träffa mig på en plats nära dig och prata en stund över en kopp kaffe! Självklart kan du också kontakta mig via telefon eller e-post om du vill. Siffror över opinionsläget hittar du här.


Jag avsäger mig min plats i kommunfullmäktige i Marks kommun

2014-10-27

Jag fick ett starkt stöd av väljarna i Mark och blev, förutom invald i riksdagen, även invald i kommunfullmäktige i Marks kommun. Jag hade till en början vissa förhoppningar om att kunna fullgöra mitt uppdrag i kommunfullmäktige denna mandatperiod och kombinera det med riksdagsuppdraget, med tanke på att jag nu ingår i oppositionen i riksdagen. Men när jag sedan blev invald som ledamot i Riksdagens tyngsta utskott, Finansutskottet, insåg jag snabbt att det kommer att bli betydligt mer arbete och fler dagar i Stockholm framöver än vad det varit tidigare. Jag kommer dessutom i mitt nya uppdrag att vara en av dem som i hög grad är engagerade i att utveckla moderaternas ekonomiska politik. Det är därmed omöjligt för mig att fullgöra mitt uppdrag i kommunfullmäktige på ett bra sätt.

Jag har därför idag avsagt mig min plats i Kommunfullmäktige i Marks kommun.

Jag önskar Marks om- och nyvalda politiker lycka till, och jag kommer som vanligt att följa deras arbete med största intresse. Jag kommer även att delta på Markmoderaternas gruppmöten så ofta jag kan och fortsätta engagera mig i den lokala politiken efter bästa förmåga. Jag fortsätter också som vice ordförande för Markmoderaterna.




På plats i Finansutskottet

2014-10-07

I dag skedde de formella valen till riksdagens utskott, och sedan hölls vårt första möte i Finansutskottet.






Finansutskottet nästa

2014-10-05

I går uppmärksammade Borås Tidning att jag blivit nominerad av den moderata riksdagsgruppen till en plats som ledamot i Riksdagens Finansutskott. Formellt blir jag vald till mitt nya uppdrag på tisdag när alla utskottsplatser röstas igenom i riksdagen efter att partierna gjort sina nomineringar.

Sedan jag valdes in i riksdagen 2006 har jag varit aktiv i Arbets- marknadsutskottet, Utbildningsutskottet och Socialförsäkringsutskottet, samt är ledamot i Socialförsäkringsutredningen. Jag har samlat på mig massor av erfarenheter från dessa viktiga politikområden och samtidigt har jag även varit aktiv bland i debatter kring välfärdsfrågor, pensioner, skatter och statens finanser. Jag har också arbetat med att ta fram rapporter kring dessa och andra frågor. Inför årets val kände jag att jag gärna ville arbeta med mer övergripande frågor i den moderata riksdagsgruppen efter årets val. Finansutskottet blev därför mitt förstaval. Kampen om platserna i Finansutskottet är alltid hård i alla partier eftersom det anses vara det tyngsta riksdagsutskottet med ansvar för statsfinanserna, så jag visste att det kunde bli svårt att får en plats där. Men det gick vägen, inte minst på grund av att vår nye ekonomiskpolitiske talsperson, Anna Kinberg Batra, gärna ville ha mig i sitt utskott.

Min uppgift de kommande fyra åren blir att tillsmmans med mina moderata kolleger och Allianskolleger analysera regeringens budgetpropositioner och följa upp den ekonomiska politiken. Det lär bli många tillfällen att ta tuffa debatter i Kammaren med finansministern Magdalena Andersson (S) och andra regeringsföreträdare. Jag kan utlova att de kommer att få stå till svars för alla kommande regeringsförslag som är skadliga för jobben och för Sveriges ekonomi.




Jag blev även invald i kommunfullmäktige i Marks kommun

2014-09-23

Jag fick ju i särklass flest kryss av alla moderata riksdagskandidater när markborna hade sagt sitt. I dag står det också klart att jag fått näst flest kryss av alla moderata kandidater i kommunvalet, efter vårt kommunalråd Margareta Lövgren. Det känns smickrande, med tanke på att det nu är åtta år sedan jag var riktigt aktiv i kommunpolitiken.

Valresultatet innebär att jag nu också blivit invald i kommunfullmäktige i Marks kommun. Hur jag ska hantera detta förtroende från de moderata väljarna är något jag ska fundera noga över. Jag vet inte än om det är möjligt att vara ledamot i kommunfullmäktige i Mark samtidigt som jag är riksdagsledamot i opposition. Det beror lite på vad jag får för uppgifter i riksdagen framöver, och vilka veckodagar som fullmäktigemötena i Mark planeras in. Allt detta lär klarna under de kommande veckorna.




Helt plötsligt är man en av de mer erfarna moderaterna i riksdagen

2014-09-21

Så här ser riksdagens sammansättning ut kommande mandatperiod. Jag är en av de 84 moderater som ska representera moderaterna 2014-2018.



Jag har också noterat att jag med mina åtta år som en del av riksdagens regeringsunderlag slagit ett rekord för vår riksdagsvalkrets. Ingen har före mig suttit så många år i riksdagen som en del av regeringsunderlaget. Synd att det inte blev fyra år till i regeringsställning, men nu är det bara att sikta framåt mot valseger 2018, och fram tills dess försvara moderaternas och Alliansens genomförda reformer efter bästa förmåga.

Jag konstaterar också att jag med mina nu åtta år i riksdagen är en av de 43 moderater som har längst riksdagserfarenhet. Det känns lite märkligt, men är väl mest ett bevis på att åren går...




Det gick som det skulle - riksdagsplatsen är klar

2014-09-18

Moderaterna och Alliansen förlorade valet. Det är tungt att acceptera. Men nu är det bara att gå vidare. Nu är alla personröster i riksdagsvalet räknade och det står klart att jag är invald i riksdagen för ytterligare en mandatperiod. Som jag förutspådde på bloggen den 1 augusti var det svårt som förstanamn att få ihop så många kryss att jag blev personvald till riksdagen. Alltför många verkar tyvärr tro att förstanamnet på valsedeln får alla personröster om man inte kryssar för något namn, men så är det alltså inte. Andelen personvalskryss var dock större än vid valet 2010.

Viktigast är ändå att det bara var 19% av de moderata väljarna som valde att kryssa för en kandidat på vår riksdagsvalsedel. Övriga 81% av de moderata väljarna ansåg tydligen att valsedeln var bra som den var. Därutöver fick jag nära 4% av personvalskryssen (drygt 1.000 kryss). Det betyder att totalt nära 85% av de moderata väljarna delade den moderata nomineringsstämmans åsikt och tyckte att jag var ett bra förstanamn i riksdagsvalet. Det känns väldigt smickrande och ger mig en stabil grund att stå på kommande fyra år.

Det är nästan svårt att inse att jag nu börjar mitt nionde år som riksdagsledamot. Det blir sannolikt en turbulent tid i svensk politik, men jag lovar att stå upp för den moderata politiken och mina egna personliga vallöften i varje läge. Jag kommer fortsätta att vara aktiv i såväl sociala medier som på tidningarnas debattsidor och andra media, och jag finns aldrig längre bort från mina väljare än ett telefonsamtal eller ett mail!

Tack alla som röstade på moderaterna och som kryssade för mitt namn (eller som avstod från att kryssa för någon annans namn för att du tyckte valsedeln var bra som den var). Och extra tack till alla som hjälpt till genom att sprida mitt personvalsmaterial eller på andra sätt stödja mig under valrörelsen! Jag ska försöka motsvara förtroendet!

Valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 har börjat!







Slutkampanjat!

2014-09-14, Kl 19.50



Hela dagen har jag stått utanför vallokalerna i Skene och Kinna i Marks kommun och lämnat valsedlar till väljarna. Först vid Marks Gymnasieskola och sedan utanför Lyckeskolan i Kinna. På vänstra bilden tillsammans med förhoppningsfulla moderata valarbetare utanför Marks Gymnasieskola där Alliansen för övrigt vann skolvalet.

Förvånansvärt många har kommit fram och velat prata politik in i det sista och minst sex-sju röster har jag räddat genom dessa samtal på självaste valdagen! Dessutom har jag påmint många om att inte glömma kryssa för mitt namn. Alltför många har sagt att de inte trodde man behövde kryssa för förstanamnet. Risken att någon annan kryssar sig förbi mig ska därmed inte underskattas. Men jag tror och hoppas att vi får minst två moderata riksdagsmandat så det ska förhoppningsvis ordna sig ändå.

Vi får väl se hur valet går. Jag tror det blir ganska jämnt, men tyvärr misstänker jag att Sverigedemokraterna kommer att göra ett mycket bra val och ta många moderata väljare. Alltför många moderater säger till mig att vi slutat lyssna på väljarna. Jag tror tyvärr de har rätt. Och då sitter regeringsmakten löst.

Nu åker jag vidare till Borås för att först bli intervjuad om valresultatet hos Borås Tidning i deras valvaka och sedan fortsätta till Moderaternas valvaka i Borås där jag ska tacka alla moderata valarbetare för deras insatser!




Valdag

2014-09-14



I dag blir det stenhårt kampanjande utanföra några av vallokalerna i Mark. Men innan dess röstade jag som vanligt i valokalen för Sätila 1 i Kråkereds Bygdegård hemma i Ubbhult. Glöm nu inte kryssa för mitt namn på den gula riksdagsvalsedeln du också!




En lång intensiv valrörelse närmar sig sitt slut

2014-09-13

Årets valrörelse är min femte som aktiv politiker. Men aldrig tidigare har jag lagt så mycket energi och så många timmar på att kampanja, både för partiet och för mig själv som kandidat.

Jag har praktiskt taget varit igång varje dag sedan den 1 augusti. De senste två-tre veckorna har jag lagt 15-18 timmar per dygn på valkampanjen. Jag har själv och med hjälp av frivilliga valarbetare delat ut 22.000 flygblad och flyers av olika slag som en del av min personvalskampanj. Jag har deltagit i tre gymnasiedebatter och ett antal andra debatter och medverkat vid ett antal andra valaktiviteter i våra sex kommuner. Jag har fått 25 debattartiklar publicerade, förekommit i 17 nyhetsartiklar/ledarartiklar och 5 radioinslag. Sedan den 1 augusti har jag besökt ett 100-tal orter runt om i våra sex kommuner i Sjuhärad, haft över 1.200 väljarsamtal (inklusive dörrknackning), besökt ca 13.000 brevlådor, satt upp ca 230 valaffischer och kört sammanlagt nästan 700 mil....

I morgon avslutas min valrörelse med kampanj utanför några av vallokalerna i Mark. Sedan väntar en riktig rysare innan valresultatet blir klart. Jag tror det blir en mycket jämn rösträkning, kanske så jämn att valresultatet inte ens blir klart under kvällen. Det är svårt att vinna tre val i rad, det har vi vetat ända sedan valsegern 2010. Men oavsett resultat så vet jag att jag gett precis allt för att hjälpa Alliansen till en tredje valseger.

Om du röstar moderat i morgon - glöm inte sätta ett kryss för mitt namn överst på den moderata riksdagsvalsedeln!





"Blå Tråden" genom Borås

2014-09-13



I dag anordnade Boråsmoderaterna sin traditionsenliga marsch genom Borås, "Blå Tråden", från Stadsparken till Stora Torget. Uppslutningen var god och många nyfikna kantade vägen när vi gick genom stan tillsammans med elever från Fristads Musikskola. Framme på Stora Torget tog vi riksdagsledamöter plats på trappavsatsen framför Rådhuset tillsammans med våra fanbärare från MUF (bilderna nedan), och Kommunstyrelsens vice ordförande, Annette Carlsson, höll tal till alla som samlats.

Sedan kampanjade vi tillsammans på torget och vid vår moderata valstuga. Vi vägrar tro annat än att det finns en chans att vinna valet. Stoltheten hos alla besökare med moderata sympatier blandas med en uttrycklig oro hos många för vad som händer om motståndarna vinner valet. Faktum är att jag aldrig mött så många som är så uppenbart oroliga och skrämda av att vi kan vakna på måndag morgon med en regering som innehåller Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Låt oss slippa uppleva det!






Borås Tidning idag

2014-09-13

I dag svarar jag på tre frågor i Borås Tidning. Först nämner jag en konkret fråga jag vill verka för i riksdagen kommande mandatperiod. Sedan talar jag om varför jag tycker man ska rösta på just mig. Och till sist svarar jag på frågan om hur min valspurt ser ut.







































Sista-minuten-guide: Mina personliga vallöften

2014-09-13

Mina personliga vallöften har funnits utlagda på denna sida under hela valrörelsen. Här kommer de i repris. Om du delar mina åsikter hoppas jag du sätter ett kryss för mig på den gula moderata riksdagsvalsedeln!

Företagande och jobb: Jag vill få fler att inse att arbete och företagande skapar alla resurser till välfärd och pensioner. 250.000 fler arbetar idag än 2006, och det har tillfört välfärden mer pengar. Nu går vi vidare med målet att skapa förutsättningar för ytterligare 350.000 nya jobb i Sverige fram till 2020. Mot oss står oppositionen, vars politik skulle förstöra massor av jobb. Detta är valets viktigaste fråga!

Skola och utbildning: Alliansen har reformerat den svenska skolan som under många år haft fallande resultat. Nu ser vi allt fler positiva effekter bland de yngre eleverna. Jag vill vårda och utveckla Alliansens skolreformer för att skapa en svensk skola i världsklass. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Jag vill att moderater i alla kommuner arbetar för att värdera upp läraryrket.

Högskola, Universitet, vuxenutbildning och studiemedel: Utbildning är en grundläggande del i Alliansens arbetslinje. Vi har under Alliansens regeringstid ökat antalet platser inom både högskola och vuxenutbildning och kraftigt förbättrat studiemedlen för både ungdomar och vuxna. Jag vill fortsätta verka för ett brett utbud av utbildningsalternativ för vuxna, exempelvis inom Komvux, Yrkeshögskola och Högskola.

Studielån till körkort: Jag vill införa rätt till studielån för att ta körkort för personbil och tunga fordon. Det skulle göra det möjligt för fler att ta körkort och därmed lättare få ett arbete. Alltför många avstår idag från körkort av kostnadsskäl.

Rimliga skatter på arbete, företagande och pensioner: Svenska löntagare och pensionärer får idag behålla betydligt mer av sin inkomst efter skatt efter Alliansens skattesänkningar. Svenska löntagare med normala inkomster betalar inte längre världens högsta skatter. Det har också varit positivt med sänkta arbetsgivareavgifter för unga anställda och sänkt moms för restaurangsektorn. Jag kommer att vara en stark röst mot alla skattehöjningar på arbete, pensioner, företagande och transporter. Jag kommer att verka för fortsatta skattesänkningar för våra pensionärer i den takt statsfinanserna tillåter.

Bygg ut RUT-avdraget med ett "REP-avdrag": Jag vill utvidga RUT-avdraget till att även gälla hushållsnära reparationstjänster, "Rep-avdrag". Detta skulle kunna skapa förutsättningar för ett antal nya småföretag i reparationsbranschen, och samtidigt skulle fler vitvaror, elektronik och andra kapitalvaror få en längre livslängd, vilket skulle vara en bra insats för miljön och hushållandet med samhällets resurser.

Din rätt att välja barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg: Jag är en stark röst för familjens fria val. Jag lovar att motarbeta förslag om ökad kvotering av föräldraförsäkringen, och jag försvarar vårdnadsbidraget. Jag vill värna och vidareutveckla människors rätt att själv välja skola och omsorg. Jag försvarar RUT-avdraget och tar kraftfullt avstånd från vänstersidans jakt på privata företag i skola och välfärd – de flesta gör faktiskt ett utmärkt jobb!

Sjukvård: Västra Götaland har en sjukvård som styrts av Socialdemokraterna i 14 år. Under denna tid har vår sjukvård på många områden tappat jämfört med exempelvis Alliansstyrda Skåne, Stockholm eller Halland. Trots kraftigt ökande skatteintäkter och ökade statsbidrag har inte invånarna i Västra Götaland fått en bättre sjukvård. Tvärtom har köerna ökat mer än på andra håll. Lösningen är knappast att bara tillföra ännu mer resurser, det avgörande är hur resurserna används. Jag kommer att göra vad jag kan för att bidra till att Alliansen tar över ansvaret för sjukvården i Västra Götaland efter valet. Det är verkligen dags att invånarna får full valuta för skattepengarna.

Försvaret: Ökad oro i vår omvärld kräver att försvarsfrågorna prioriteras upp och jag välkomnar de nya satsningar på försvaret som Alliansen presenterat. Jag är ganska övertygad om att det kan behövas ännu mera resurser framöver. Jag tror också vi måste diskutera för- och nackdelar med ett medlemskap i Nato. Vi kan inte klara av ett försvar av Sverige under längre tid utan hjälp utifrån.

Invandring, integration och tiggeri: Oro i omvärlden driver rekordstora flyktingströmmar till Europa och Sverige. Detta skapar oro även hos många människor som inte betraktar sig som främlingsfientliga. Jag tar denna oro på allvar och vägrar ge invandringsfientliga krafter ensamrätt i debatten. Jag värnar en generös asylpolitik för människor på flykt och försvarar dagens regler för arbetskraftsinvandring. Samtidigt vill jag skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring och se över andra delar av regelverket. Integrationen kan också förbättras, bland annat genom att reformera SFI och övriga utbildningsinsatser för nyanlända. Jag vill också verka för en öppen debatt om bästa sättet att minska tiggeriet i Sverige.

En positiv miljöpolitik kombinerad med ekonomisk tillväxt: Miljöpolitik handlar för mig om så mycket mer än koldioxidutsläpp. Jag är en röst för en realistisk och ansvarsfull miljöpolitik som bygger på innovationer och utveckling. En god miljöpolitik förutsätter ekonomisk tillväxt! Djuromsorgsfrågor och skydd av känsliga naturmiljöer ligger mig särskilt varmt om hjärtat, men jag ogillar byråkrati och detaljstyrning och tycker man måste ha en helhetssyn i dessa frågor.

Energi och energiskatter: Jag kommer att fortsätta verka för en trygg och prisvärd energiförsörjning och rimliga energiskatter och i övrigt vara en stark röst för en sansad och genomtänkt politik när det gäller klimat- och energifrågor. Utbyggnad av vindkraft förutsätter att det inte stör människors boendemiljö eller skadar känsliga naturmiljöer.

Fastighetsskatt, flyttskatt, byggande och boende: Alliansens reformering av fastighetsskatten har skapat trygghet för alla småhusägare. Jag kommer att vara en stark röst mot höjda fastighetsskatter och verka för en översyn och reformering av flyttskatterna (reavinstskatter, lagfartskostnader mm). Jag vill vara en aktiv del i Alliansens ansträngningar för att öka bostadsbyggandet i Sverige. Minskat regelkrångel och kommunal byråkrati är en viktig del, avskaffande av onödiga kostnader och avgifter en annan. ROT-avdraget bör vara kvar.

En röst mot politisk klåfingrighet, slöseri och byråkrati: Jag kommer alltid vara en röst mot slöseri med skattepengar och mot byråkrati som kväver och försvårar för människor, företag, byggande och samhällsutveckling. Jag ogillar dessutom politiska pekpinnar som talar om för dig hur du bör leva och organisera ditt eget liv - det vet du bäst själv!

En stark röst för demokrati och yttrandefrihet: Jag står upp för en fri och demokratisk samhällsdebatt utan våld, skadegörelse, näthat och hot från extrema grupper. Alla frågor måste kunna diskuteras med respekt för den som tycker annorlunda. Det är grunden för den svenska demokratin.




Rösta för jobben!

2014-09-13

Debattinlägg i Borås Tidning idag - det sista före valet. (Finns på BT:s websida).

Rösta för jobben

Med bara några dagar kvar till valet står Sverige inför ett tydligt vägval.

Utgångspunkten för alliansens politik är jobben. Varje beslut vi fattar vägs av mot frågan: bidrar detta till att lägga grunden för fler jobb? Socialdemokraterna väljer istället att gå till val utan ett samlat regeringsalternativ och där platser och åtgärdsprogram ska ersätta de jobb deras egen politik hotar.

När fler har ett arbete att gå till på morgonen skapas inte bara självkänsla, självständighet och sammanhållning utan för varje extra arbetad timme skapas resurser som vi tillsammans kan investera i mer kunskap i skolan, bättre järnväg och en tryggare vård. Alliansen har ett jobbmål om att 350 000 nya jobb ska växa fram till 2020. Vårt mål förpliktigar oss att föra en aktiv reformpolitik som i varje läge sätter framväxten av fler jobb främst. Alliansens valmanifest innehåller därför 50 förslag på hur jobben kan bli fler.

Mot detta ser vi hur Socialdemokraterna för en politik som först slår ut jobb för att sedan ersätta dem med platser i olika åtgärdsprogram. Till exempel arbetar en stor del av alla unga som precis fått jobb i just den sektorn som Socialdemokraterna vill straffbeskatta, genom att höja restaurangmomsen och göra det 40 000 kronor dyrare per år att anställa ungdomar. Sammantaget hotar Socialdemokraternas politik uppemot 90 000 jobb.
Det enda Socialdemokraterna erbjuder dem som riskerar att bli av med jobben är en rundgång i olika system där de kan erbjudas plats i åtgärdsprogram efter åtgärdsprogram. Socialdemokraternas vägval innebär att de abdikerar från strävan efter att Sverige ska skapa fler jobb, till förmån för att fördela de jobb som finns och när de försvinner ska de endast ersättas med åtgärdsplatser. Det är en politik som låser ute människor från arbetsmarknaden. Till detta kommer de tre ytterligare vänsterpartiernas kravlistor.

Inget parti kommer ensamt kunna göra anspråk på regeringsmakten efter valet i höst. Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet står historiskt nära varandra vilket lägger grunden för Socialdemokraternas fortsatta vänstervandring. Sammantaget hotar de tre radikala vänsterpartiernas politik mellan 70 000 och 140 000 jobb. Är det dessa jobb som kommer bli priset för Stefan Löfvens vänsterregering?

Trots den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget går idag över 300 000 fler till jobbet jämfört med 2006. Det är bara början. Med de över 50 förslag för jobb som alliansen går till val på lägger vi grund för fler i arbete. Vi vill bland annat mer än halvera den tid det tar för att starta ett företag i Sverige, så att väntetid kan bytas mot arbetstid. Vägarna till arbetsmarknaden ska bli bredare genom satsningar på bland annat mer kunskap i skolan, lägre anställningskostnader för dem under 23 år samt att lärlingsutbildningarna ännu bättre kan anpassas till arbetsmarknadens behov.

På söndag väljer Sverige och Sjuhärad väg. Alliansens val är jobben.

Anna Kinberg Batra (M), gruppledare riksdagsgruppen
Jan Ericson (M), riksdagsledamot
Cecilie Tenfjord-Toftby (M), riksdagsledamot
Ulrik Nilsson (M), riksdagsledamot
Malin Wickberg (M), riksdagskandidat





Borås Tidnings ledarsida uppmärksammar kommunalt slöseri

2014-09-13

Borås Tidnings ledarsida idag:

Bryr sig inte Boråskandidater om slöseri?

Tyvärr var det inte fullsatt när dokumentärfilmaren Martin Borgs film Någon Annan Betalar i dag visades på Brygghuset i Borås.

Förvisso stod Moderata Ungdomsförbundet som arrangör, men dagens arrangemang var tänkt att vara opolitisk. Arrangören Robin Nylén hade bjudit in alla kommunalfullmäktigekandidater och det var tänkt att uppmärksamma att det också finns slöseri här i Borås. Dessutom ska noteras att Borgs i filmen bland annat attackerar det Moderatstyrda Kristianstad som en av de största kommunala slösarna.

Bland gästerna fanns mestadels Moderater och Folkpartister, bland annat riksdagsmannen Jan Ericson (M) och kandidaten Malin Wickberg. Det är berömvärt att många partiaktiva slet sig från valrörelsen för att fokusera på ett gemensamt problem som drabbar alla partier. Efteråt hölls också ett kort och informellt seminarium om vikten av att förstå den gamle socialdemokratiske socialministern Gustav Möllers ord: "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket"

En bra utgångspunkt och då många av de yngre kandiderar i valet finns det hopp om framtidens folkvalda. Men vad som saknades var fler representanter från de rödgröna, för de bryr sig sig väl också om skatteslöseri?


Martin Borgs film borde ses av varje kommunpolitiker. Då skulle man kanske tänka en extra gång på att man faktiskt förvaltar andra människors pengar och att det inte är en spann man bara kan ösa ur. Om fler politiker tänkte så skulle man skrota Västlänken i Göteborg omgående. Och kanske skulle man även ta en ny fundering kring det nya Kongresshuset i Borås?

Jag brukar säga att det är få kommuner som har brist på pengar. Ge mig en rödpenna så ska jag stryka i både statsbudget och kommunbudgetar. Det finns hur mycket som helst som går att spara bort så man kan få pengar över till det som är viktigt!




Ännu en lång kampanjdag

2014-09-12



Dagen började med kampanj utanför Sjukhuset i Borås, sedan kampanjade jag på Stora Torget i Borås och på torget i Bollebygd. Och så var jag på bio - mer om detta i nästa blogginlägg. Kvällen avlsutades med partiledar- debatten på TV med ett glas rödvin. Det var jag värd!




Slutdebatt med Phia Andersson (S)

2014-09-10

I dag avslutades demokratriveckorna på Marks Gymnasieskola med en slutdebatt mellan mig och Phia Andersson (S). Vi är ju toppnamn på riksdagslistorna för moderaterna respektive socialdemokraterna och dessutom är vi ju båda från Marks kommun. 1998-2002 satt vi tillsammans i Utbildningsnämnden i Marks kommun när gymnasieskolan var nybyggd. Det har därför blivit lite av en tradition att vi debatterar på Marks Gymnasieskola varje valrörelse. Vi hade sådana debatter även 2006 och 2010.

Nedan till höger står jag tillsammans med några av våra engagerade MUF-are som kampanjade på Marks Gymnasieskola idag. På vänsta bilden ovan skymtar min politiske sekreterare, Thomas Böhlmark i orange Allianströja, längst fram. Han har kampanjat tillsammans med mig några dagar i Borås.

För min egen del blev detta denna valrörelses sista debatt. Nu väntar några dagars kampanjande fram till valdagen på söndag.






Påminnelse: Rösta inte bort din rätt att bestämma själv!

2014-09-10



(Boråskuriren idag - observera dock att mitt löfte givetvis gäller till alla mina väljare - inte bara i Mark....råkade skicka fel manus till Boråskuriren)




Debatt på Tranemo Gymnasieskola

2014-09-09



I dag deltog jag i en paneldebatt på Tranemo Gymnasieskola. Det blev en bra debatt i högt tempo och jag tycker det gick riktigt bra med en sammansvetsad Allians som uppträdde gemensamt mot en synnerligen splittrad opposition. Mest förvånande: Att Vänsterpartiets deltagare flera gånger kallade sig själv för kommunist. Näst mest förvånande: Att Miljöpartiets deltagare sa att produktionsmedlen borde ägas av staten. Två helt sanslösa uttalanden i en debatt som jag i övrigt tror var väldigt klarläggande för åhörarna. Jag kan också konstatera att vi i Alliansen fick i stort sett samtliga applåder under debatten. Det bådar gott för det kommande skolvalet och inte minst det riktiga valet på söndag.

Jag var den ende riksdagsledamoten som deltog i debatten, och det var kul att återse Jan Björkman (S), tidigare 1:e vice talman i riksdagen 2006-2010. Han var en mycket respekterad talman, men i dag hade han en annan roll - att leda debatten.

Nedan en bild på panelen där jag talar om ett aktuellt ämne, nämligen skolan. Efter det inlägget kom debattens första applåd. Fotot taget av Jolly Bou Rahal från MUF i Borås.







Spurt-affischering i Mark

2014-09-09



Några bilder från gårdagens "spurt-affischering" i Mark. Bland annat finns de flesta moderata kommunpolitikerna nu samlade i Stationsparken i Kinna. På högra bilden MUF-ordföranden Maria Zetterberg tillsammans med statsministern och finansministern. Och budskapet på affischen är uppdaterat - numera 300.000 nya jobb!




Flitigt motionerande ger resultat

2014-09-09

I dag presenterar jag min motionsutvärdering som visar alla de riksdagsmotioner jag skrivit under mandatperioden. Jag är en av de flitigare motionsskivarna i riksdagen. Jag gjorde en motionssammanställning även inför valet 2010, och den blev mycket uppskattad, så här kommer uppföljaren! Klicka på bilden för att läsa hela rapporten.

Motionssammanställningen i korthet

Totalt antal inlämnade unika motioner 93
Motioner som i huvudsak har genomförts 26 (28 %)
Motioner som är delvis genomförda 22 (24 %)
Motioner som inte har genomförts 45 (48 %)

Ofta påstås det i debatten att det är meningslöst att skriva riksdagsmotioner eftersom de ändå aldrig tillstyrks. Och visst stämmer det att nästan alla mina motioner avslagits, även om de vid några tillfällen delvis bifallits. Men att skriva välformulerade motioner med gediget bakgrundmaterial hjälper till att föra frågor framåt. Det är ett sätt bland många att påverka politiken. Att över hälften av mina förslag helt eller delvis genomförts under mandatperioden tycker jag är ett bevis på att aktivitet spelar roll.




Media om mitt mail till Feministiskt Initiativ

2014-09-08

I natt blev ju bland annat mina egna personvalsaffischer utsatta för åverkan av Feministiskt Initiativ. Borås Tidning kommenterar min lilla humoristiska hämnd på både nyhetsplats och ledarplats (nedan följer inlägget på ledarsidan).
Även Radio Sjuhärad uppmärksammar saken och redovisar en intervju med mig om saken.

Jag har visserligen valt att ge igen med glimten i ögat, men samtidigt ligger det allvar bakom min kritik. Jag förväntar mig att ett politiskt parti som aspirerar på en riksdagsplats, och som har en erfaren person som partiledare, uppträder på ett mer seriöst sätt och visar större respekt för andra politiker och partier. Feministiskt Initiativ har nu återigen visat att man inte har i riksdagen att göra.






Jag begär symboliskt skadestånd av Feministiskt Initiativ

2014-09-08

I natt ägnade sig Feministiskt Initiativ åt skadegörelse av andra partiers valaffischer. De bekräftar detta själva på sin hemsida. Jag drabbades själv och flera av mina personvalsaffischer i Borås och Bollebygd utsattes för detta.

Jag har nu skrivit nedanstående brev via e-post till Feministiskt Initiativ:

Hej!

Jag har utsatts för er vandalisering av mina personvalsaffischer i Borås och Bollebygd, och har bildbevis på detta. Av er egen hemsida framgår att det är Feministiskt Initiativ som är skyldiga. Att klistra på saker på andras valaffischer är detsamma som att klottra eller förstöra på annat sätt, vilket strider mot svensk lag.

Jag tycker det är beklämmande att ett parti som aspirerar på en riksdagsplats inte har större respekt för demokratin.

Jag övervägde först att polisanmäla er för skadegörelse, men tycker samtidigt att polisen har viktigare saker att ta tag i. Jag föreslår därför i stället att ni betalar ett ideellt och symboliskt skadestånd på 1.000 kronor som jag vill att ni betalar till Sveriges Mansjourers Riksförbud.

Jag emotser svar på om ni accepterar denna lösning.


Med vänlig hälsning

Jan Ericson (M)
Riksdagsledamot Västra Götalands Läns Södra valkrets





Väggtidning och nya valaffischer

2014-09-08



Valrörelsen går in på sin sista vecka och nu finns mina valaffischer på en stor mängd orter i hela Sjuhärad, allt från mindre orter till några stora skyltar mitt i Knalleland i Borås. Ett 100-tal valaffischer är uppsatta, liksom ett stort antal "väggtidningar" där jag presenterar mina vallöften på publika anslagstavlor i hela Sjuhärad. Här ett exempel från Tvärred i Ulricehamns kommun.



Vi gör också en liten uppdatering av en av partiets valaffischer, eftersom de nya jobben inte bara är 250.000 utan numera 300.000...




Valet: Riktiga jobb eller skattefinansierade platser?

2014-09-07



I gårdagens Borås Tidning intervjuas jag och Ylva Johansson (S) om våra respektive alternativ i arbetsmarknadspolitiken. Skillnaden är tydlig - Alliansen vill underlätta för företag och offentlig sektor att anställa arbetslösa på riktiga jobb, medan Socialdemokraterna vill erbjuda skattefinansierade platser i offentlig sektor under begränsad tid. (Klicka på bilden för läsbar version).




Jag står för både humanism och realism i invandringspolitiken

2014-09-06

Debattartikel i Borås Tidning idag:

Det krävs både humanism och realism i invandringspolitiken

Enligt Göteborgs universitet känner 78 procent av svenskarna oro för ökad rasism och främlingsfientlighet, samtidigt som 49% oroas av ökad invandring. Många oroas alltså av tilltagande rasism och främlingsfientlighet samtidigt som de oroas av ökad invandring. Svenskarna är knappast främlingsfientliga, men många oroas över hur invandringen påverkar vårt samhälle och ser växande problem att klara integrationen. Om inte vi politiker lyssnar och tar oron på allvar driver vi människor i famnen på främlingsfientliga krafter som får ensamrätt att sprida sin bild av verkligheten. När Jimmie Åkesson (SD) sitter i TV och påstår att 15.000 äldre dör av svält och kopplar det till ”massinvandring” är det hög tid att dra öronen åt sig.

De senaste åtta åren har vi i Sverige både kunnat sänka skatterna och öka resurserna till välfärden, samtidigt som vi haft en generös asylpolitik. Samtidigt finns det all anledning att höja ett varningens finger. Enligt FN är flyktingströmmarna i världen nu är de största sedan andra världskriget, över 52 miljoner människor är på flykt. Det är inte bara en mänsklig katastrof, utan börjar också märkbart påverka ekonomin i de länder som tar emot flyktingar. Sverige är inget undantag. Regeringen konstaterar att kostnaderna för flyktingmottagande och integration väntas öka kraftigt kommande år. Det finns samtidigt en skriande brist på bostäder och många kommuner anser sig inte klara av ett större mottagande.

Svaret från främlingsfientliga krafter är att "kraftigt begränsa antalet asylsökande" vilket känns ganska motbjudande just när flyktingströmmarna i världen är som störst. Själv tycker jag det är rimligare att prioritera flyktingar med tydliga asylskäl, och i stället skärpa regelverken i andra delar. Då ökar chanserna att hjälpa människor på flykt till egen försörjning och eget boende.

För det första måste de som inte beviljas asyl lämna landet i större utsträckning än idag. Över 50.000 personer uppskattas leva gömda i Sverige, många av dem har fått avslag på sin asylansökan. Samhällets begränsade resurser inom sjukvård, skola och bostäder måste koncentreras till dem som beviljats asyl. Regelverken får inte uppmuntra att man håller sig gömd. Vänstersidans förslag om flyktingamnesti för alla gömda är en felaktig prioritering.

För det andra måste anhöriginvandringen bygga på egen försörjning. Anhöriginvandringen står för en betydande del av dagens invandring, men i dag tillämpas försörjningskravet som Alliansen infört på endast ca 1% av alla ärenden. Moderaterna vill skärpa försörjningskravet för den som tar hit sina anhöriga (om de saknar egna asylskäl). Självklart underlättas integrationen om det finns en bostad och försörjning för de anhöriga när de kommer hit.

För det tredje är det hög tid att andra välmående EU-länder än Sverige och Tyskland tar sin del av ansvaret för människor på flykt. Det är inte rimligt att lilla Sverige tar emot flest asylsökande av alla länder i hela Europa. Detta är en central fråga för EU som försummats alltför länge.

Det finns även andra delar av regelverket kring invandring, integration och ersättningar som behöver ses över. Inte minst är vissa regler gamla och tillämpningen ganska godtycklig. Allt som rör invandring och asylpolitik måste kunna diskuteras nyanserat och förnuftsmässigt precis som alla andra samhällsfrågor. Att man ens behöver påpeka denna självklarhet säger en del om det svenska debattklimatet.

Jag är övertygad om att humanism och realism går att förena!

Jan Ericson, Ubbhult
Riksdagsledamot (M)





Borås Tidnings ledare kommenterar vår valdebatt i Radio Sjuhärad

2014-09-05

Borås Tidnings ledarsida kommenterar gårdagens debatt i Radio Sjuhärad och citerar flera av mina inlägg i debatten. BT anser att det var en bra debatt och att Alliansen framstod som enad mot en spretig opposition.




Hela inlägget om vänsterns osanningar

2014-09-05







Radio Sjuhärad avslöjar: Vänstern ljög om vinster i välfärden

2014-09-05

I gårdagens radiodebatt i Radio Sjuhärad påstod Ida Legnemark (V) att 84 miljarder om året plockas ut från välfärden och går till vinster i riskkapitalbolagen. I ett annat inlägg sa hon cokså att en stor del av dessa pengar göms i skatteparadis utomlands. Jag avfärdade hennes påstående som helt orimligt och påpekade att hon måste blanda ihop omsättning och vinst eftersom siffrorna är helt orimliga.

I dag avslöjar Radio Sjuhärad att jag hade rätt. Omsättningen inom privatdriven vård, omsorg och skola uppgår till ca 95 miljarder per år och vinsterna före skatt till ca 9 miljarder per år. En del av detta återinvesteras och en del tas som utdelning. Hur mycket av dessa 9 miljarder som eventuellt göms i skatteparadis finns det ingen uppgift om av naturliga skäl.

Radio Sjuhärads källa till dessa fakta? Ja, det är faktiskt Vänsterpartiets egen hemsida...

Om man ser på den offentliga sektorns totala upphandlingar av varor och tjänster uppskattas dessa uppgå till mellan 820 och 860 miljarder per år enligt en granskning av tidningen Dagens Samhälle. Detta motsvarar 25% av Sveriges BNP. I detta ingår alltså allt som offentlig sektor köper, tex bygget av vägar, järnvägar och byggnader, inköp av kollektivtrafik och färdtjänst, mat till skolor och äldreboenden, inventarier och datorer, inköp av fordon och konsulttjänster, samt skattefinansierad vård, omsorg och skola i annan driftform. All denna upphandling och skattefiansierad verksamhet i annan regi uppskattas generera 75-85 miljarder i vinst åt företagen. Av detta utgör alltså välfärdstjänsterna en mycket liten del.

Vänsterpartiets groteska överdrifter och rent hatiska inställning mot privata företag borde vara anledning nog att rösta på andra partier.




Fartfylld och rolig valdebatt i Radio Sjuhärad

2013-09-04

Bild från dagens debatt i Radio Sjuhärad mellan riksdagsvalsedlarnas förstanamn. Här vi fyra från Alliansen; Anna Svalander (FP), Sara Degerman Carlsson (KD), jag själv och Kerstin Hermansson (C).

Debattämnena var arbetsmarknad, skola och invandring, och det är frågor jag är mycket väl uppdaterad i, eftersom jag arbetar med dem i riksdagen. Debatten pågick under ca 1,5 timme och om jag ska tro dem som lyssnat och återkopplat så fick jag tydligen väl godkänt. Tack för alla positiva kommentarer!






Missa inte dagens debatt i Radio Sjuhärad

2013-09-04






Låt familjerna få fortsätta att bestämma själva!

2013-09-04

I dag har jag detta debattinlägg i Ulricehamns Tidning där jag skriver om ett av mina personliga vallöften. Nämligen att jag lovar väljarna att i varje läge rösta emot alla förslag om könskvotering av föräldraförsäkringen. Oavsett vilken regering som skulle lägga fram förslaget. Jag kan ju lägga till att samma sak gäller andra förslag om könskvotering eller annan kvotering, oavsett område. För min del blir det den röda nej-knappen i riksdagen.






Komplettering av valaffischerna i Mark

2013-09-03



Kvällen ägnades åt att komplettera de moderata valaffischerna i Mark. Mina personvalsaffischer finns nu också i lite större storlek, och självklart satte jag upp några framför Marks Gymnasieskola där jag möter Phia Andersson (Socialdemokraternas toppnamn på riksdagslistan) i debatt nästa onsdag.

På högra bilden Pär-Erik Johansson i färd med att sätta upp en affisch med statsministern bredvid vattenfallet i Skene.




Debatt på Sven Erikssonsgymnasiet i Borås

2013-09-03

I dag representerade jag moderaterna i en paneldebatt på Sven Erikssonsgymnasiet i Borås. Några hundra elever i årskurs tre (alltså förstagångsväljare) hade samlats för att lyssna och ställa frågor - trots att de egentligen hade sovmorgon! Det blev en riktigt bra debatt tycker jag som tydligt visade skillnaderna mellan partierna. Av elevernas reaktioner att döma vann Alliansen kampen mot oppositionen.








Tidig morgon och utdelning av frukostpåsar

2013-09-02

Morgonen idag startade med utdelning av frukostpåsar med frukt, kex och lite valmaterial till pendlare på väg från Skene till Göteborg. Jag och kommunalrådet Margareta Lövgren överraskade resenärerna, och de flesta verkade uppskatta det.






En alldeles vanlig dag i valrörelsen

2014-09-01



Klockan ringde 05.30. Klockan 07.00 valledningsmöte i Borås. Sedan hem för att få iväg ett antal debattartiklar till veckans tidningar och ordna lite av varje. Därefter tillbaka till Borås för att lunchkampanja på torget. En kampanj som fick avbrytas snabbt när Borås Tidning ringde och ville intervjua mig om Alliansens valmanifest - som jag då inte hade hunnit läsa mer äv översiktiligt i mobilen. Snabbt fick jag ta mig till moderaternas kansli i Borås och skriva ut valmanifestet och sedan snabbt läsa in mig översiktigt på de 126 sidorna och ringa tillbaka till Borås Tidning. Däremellan hann jag även tala med Radio Sjuhärad.

Därefter fortsatte jag till Fristad, Sparsör och Frufällan där jag delade ut personvalsmaterial hela eftermiddagen, samt satte upp lite personvalsaffischer (bilderna ovan är från Sparsör). Ett tusental flygblad hann jag få ut. Mitt i arbetet ringde en journalist från tidningen Direkt ETC och intervjuade mig om moderaternas inställning till förändringar i a-kassan. På väg hem mot Ubbhult hann jag även sprida personvalsmaterial i bostadsområdet Sjöhagen mellan Sandared och Sjömarken.

Väl hemma väntade ett hundratals mail, varav en del väljarfrågor, och så fortsatte arbetet att läsa in sig på valmanifestet så jag klarar av onsdagens debatt på Sven Erikssongymnasiet i Borås.

Med andra ord en helt vanlig dag som valarbetare. Nu är klockan snart 23 och det är hög tid att sova. 16 timmars arbetsdag tar ut sin rätt. I morgon ska jag dessutom vara i Kinna klockan 06.00 för att kampanja med markmoderaterna vid resecentrum...




Nattarbete i Borås

2014-08-31



Augusti avslutades med nattarbete. En sen söndagkväll är nämligen enda tillfället att affischera i centrala Borås, med tanke på trafiken. Så sent i kväll satte vi upp ett 20-tal affischer i centrala staden och ute i några bostadsområden. Fördelen med mina lite mindre skyltar är att de kan placeras i centrum och längs gator utan att skymma andra fordon eller fotgängare.

Tidigare under dagen har jag och sonen besökt i stort sett samtliga brevlådor i Bollebygd och delat ut mitt personvalsmaterial.




Valrörelsen går som en dans

2014-08-30



Dagens valrörelse har gått i musikens tecken. Först dans på Mor kerstins Torg i Kinna, där de lokala politikerna från samtliga partier (utom V) ställde upp på offentlig buggkurs. Sedan fortsatte jag till Texasdagarna i Svenljunga, där vi kampanjade på torget, och bland annat bjöds på underhållning av segrarna i dansbandskampen, Elisa´s. En äkta vildsvinslunch blev det också. Smakade utmärkt!




Två sätt att rösta på Ericsoniubbhult

2014-08-30

Det finns två sätt att personrösta på mig i riksdagsvalet. Om du bor i min riksdagsvalkrets (alltså i Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga eller Marks kommun) använder du den vanliga (vänstra) riksdagsvalsedeln. Och kryssar förhoppningsvis för mitt namn överst på valsedeln. Om du bor i annan valkrets, eller utomlands, och vill kryssa mig, använder du den högra valsedeln, moderaternas riksvalsedel. Den består av förstanamnen från alla 30 riksdagsvalkretsarna i landet. Jag finns på rad 20. Om du saknar denna valsedel så hö av dig så skickar jag den med posten!

Och när du röstar - glöm inte att ett kryss är viktigt trots att jag står överst på valsedeln. Det är inte så att förstanamnet får alla röster från valsedlar utan kryss - du måste kryssa aktivt om du vill vara säker på att jag är din representant i riksdagen även kommande mandatperiod! Med många kryss får jag också en starkare ställning att driva mina vallöften internt i partiet och i riksdagen.






Kampanj i Ulricehamn

2014-08-29



I dag tog jag en tur till trakterna runt Nitta och Hökerum för att dela ut personvalsmaterial. Därefter blev det lite utdelning även i Ulricehamn innan jag kampanjade med Ulricehamnsmoderaterna i centrum.

På väg till Moderaternas lokal hittade jag en samling glada Allianspolitiker med kommunalrådet Lars Holmin (M) i spetsen vid kommunens nya laddstolpe för elbilar. De laddade för fullt för den fortsatta valrörelsen....och jag ville förståss inte vara sämre även om jag redan känner mig fulladdad för de kommande veckornas hårda kamp om rösterna.

På bilden tv tar vi en fika i moderaternas lokal på gågatan innan vå går ut och kampanjar.







S-förslag om studielån till körkort är ett ogenomtänkt hafsverk

2014-08-29



I morse blev jag uppringd av Radio Sjuhärad och intervjuad om min kritik mot Socialdemokraternas förslag om CSN-lån för körkort. Jag menar att förslaget är illa genomtänkt. Min kritik mot s-förslaget gäller främst tre punkter:

* Endast de som tagit gymnasieexamen ska omfattas av s-förslaget. Det gör att man diskriminerar alla unga som inte gått i gymnasiet, alla de som kommer att lämna gymnasiet när s inför obligatorisk inläsning av högskolebehörighet, liksom alla vuxna som behöver ta körkort. Socialdemokraterna väljer en lösning som inte behandlar alla lika. Jag tycker det är en cynisk politik. Mitt förslag gäller såväl unga som vuxna och utan krav på gymnasieexamen.
* Med s-förslaget måste alla unga vänta tills efter gymnasieexamen med att ta körkort om man ska kunna få studielån till detta. De flesta vill börja övningsköra redan när de är 17 år, och då oftast går i tvåan på gymnasiet. Med mitt förslag kan man ha körkortet klart den dag man tar sin gymnasieexamen, och direkt söka jobb där det krävs körkort eller där man behöver körkort för att pendla. Med s-förslaget måste man vänta med att söka jobb till körkortet är klart.
* S-förslaget gäller endast B-körkort, alltså för personbil. Tanken med mitt förslag är att det ska gälla alla typer av körkort, inte minst viktigt är det att erbjuda arbetsgivarna arbetskraft med lastbilskort och busskort. Då kan man inte heller låsa sig till en beloppsgräns på 25.000 som Socialdemokraterna gör.

Mikael Damberg (S) säger i intervjun att Socialdemokraternas förslag ska ses som en "morot" för att slutföra gymnasiestudierna. Jag tycker knappast att en möjlighet att ta lån är någon direkt morot. Jag ser det mer som en tänkbar lösning för de föräldrar/ungdomar som av något skäl inte har råd att bekosta körkortet själv.

Min kritik mot förslaget delas också av representanter för Trafikskolor som jag talat med. De förstår inte varför vissa ungdomar ska diskrimineras, och förstår inte heller varför man ska vara tvungen att vänta tills man fyller 19 för att få studielån till körkortet.

Som framgår av artikeln har mitt förslag stöd från moderaterna i Riksdagens utbildningsutskott och jag hyser visst hopp om att det också i någon form ska kunna bli Alliansens politik.




Presentation av Markmoderaternas valmanifest för 2015-2018

2014-08-28

I dag presenterade Markmoderaterna sitt valmanifest på en presskonferens i Rydak, före dagens kommunfullmäktigemöte. Det var kommunstyrelsens ordförande Margareta Lövgren, Ann Iberius-Orrvik som ingått i arbetsgruppen för valmanifestet, gruppledaren Tomas Johansson och jag själv som berättade om tankarna för de kommande fyra åren.

Mitt eget fokus låg på kopplingen mellan rikspolitik och kommunpolitik, där inte minst fler jobb som ger kommunerna ökade skatteintäkter är en nyckel för mer pengar till välfärden. Jag berättade också lite om kopplingen mellan Alliansens vallöften för skolan och äldreomsorgen och de kommunala löften Markmoderaterna ger för nästa mandatperiod.

Läs hela valmanifestet här!







Citerad i Dagens Nyheter om oppositionens svartmålning av Sverige

2014-08-28

I går efter Alliansledarnas besök i Borås kom DN:s reporter fram till mig och vi pratade lite om det där med oppositionens svartmålning och verklighetsbeskrivningen av Sverige. Bra att det uppmärksammas i artikeln.






Valarbete

2014-08-27



I kväll gjorde vi i ordning resten av valaffischerna som ska ut i Mark, alla de som måste limmas upp på skivor. Gammalt hederligt valarbete...




Alliansvallöften om äldreomsorgen presenterades i Borås

2014-08-27

I dag besökte Alliansens partiledare Borås för att presentera Alliansens förslag inom äldrepolitiken på en välbesökt presskonferens på Träffpunkten Svärdfästet i Trandared.

Före presskonferensen gick partiledarena på rundvandring i verksamheten, och det passade bra med tanke på att just de äldres sociala levnadssituation var en central del av presskonferensen. Social samvaro och att ha något som förgyller vardagen är en viktig del av äldrepolitiken. De flesta äldre jag möter klagar inte på sin ekonomi utan på ensamheten. Jag tycker det är mycket tänkvärt.

Bland nyheterna finns ett löfte att alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda plats i trygghetsboende för dem över 85 år som beviljats hemtjänst, en så kallad äldreboendegaranti. För att detta ska bli möjligt kommer staten att skjuta till pengar till kommunerna i form av investeringsstöd för att bygga fler trygghetsboenden. Under åren 2015-18 satsas 1,35 miljarder på detta. Alla kommuner ska också få rätt att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning, vilket inte är tillåtet idag. Alla kommuner blir också skyldiga att erbjuda de äldre valfrihet inom äldreomsorgen. Det blir också en satsning på nära 500 miljoner under nästa mandatperiod för en nationell demensplan för att utveckla demensvården, och 420 miljoner satsas på ett kunskapslyft inom äldreomsorgen för att vidareutbilda personalen. I och med dessa satsningar får äldreomsorgen en betydande del av det reformutrymme som finns kommande mandatperiod. Läs mer om presskonferensen i Borås Tidning

Innan vi gick in till presskonferensen tog vi en bild framför Alliansens buss. Från vänster Morgan Hjalmarsson, kommunalråd för Folkpartiet och Kerstin Hermansson, riksdagskandidat för Centerpartiet, och så jag. Kristdemokraterna var tyvärr inte på plats just då. Men budskapet gäller - Alliansen håller det vi lovar, både på riksnivå och kommunalt!



Presskonferensen var synnerligen välbesökt, både av riksmedia och lokala media. Borås Tidning var på plats med både ledarskribenten David Lindén och politiske redaktören Lars Näslund, och Radio Sjuhärad var förståss också på plats.



Statsminister Fredrik Reinfeldt hade fullt upp med alla journalister.



Mikael Olmås på Radio Sjuhärad intervjuar Centerpartiets partiledare Annie Lööf.



Folkpartiledaren Jan Björklund studerar schackpartiet mellan två äldre herrar, 92 och 93 år gamla. Till höger alla Alliansledarna tillsammans med värdarna för besöket.




Så vill moderaterna fortsätta att stärka svensk skola

2014-08-26

Debattartikel i Ulricehamns Tidning idag.






Kampanj med MUF på Marks Gymnasieskola

2014-08-25

I dag startade demokrativeckorna på Marks Gymnasieskola. MUF och Moderaterna fick första dagen, och Maria Zetterberg, ordförande för MUF i Mark höll inledningsanförandet inför ganska många elever och en del lärare. Förstagångsväljarna är många och jag kommer att göra fler nedslag på både Marks Gymnasieskola och andra gymnasieskolor i Sjuhärad de kommande veckorna. Flera skoldebatter är redan inbokade, och mer tillkommer säkert.












Skyltsöndag

2014-08-24

Valskyltningen i Mark gjorde ju vi i markmoderaterna häromdagen. I dag har jag och sonen ägnat några timmar åt att sätta upp mina personvalsaffischer i Bollebygd, Sandared och Sjömarken. Det fick dessutom bli en extra hemma i Ubbhult framför vårt nya fina Kapell. Skyltning i andra delar av Sjuhärad fortsätter efterhand kommande vecka.








Mest lästa debattartikeln i Borås Tidning just nu

2014-08-24



Min artikel om fakta och myter i valdebatten är den mest lästa i Borås Tidning för tillfället.
Här kommer debattinlägget i repris för den som eventuellt missat det.




Utfrågning hos MUF

2014-08-23

Eftermiddagen idag tillbringade jag hos MUF, där det blev en utfrågning av oss fyra första på riksdagsvalsedeln. Våra unga moderater är en stor tillgång, inte minst för att de ofta ser saker mer renodlat ideologiskt än vi som hunnit bli skadade av åratal av politiskt kompromissande. MUF är också en fantastisk tillgång under valrörelsen och som vitamininjektion i den politiska organisationen. Dessutom är det imponerande att MUF är Sveriges i särklass största politiska ungdomsförbund.






Kampanj i Bollebygd

2014-08-23

Lördagen började med kampanj på torget i Bollebygd tillsammans med lokala moderater. Efter ett inledande skyfall blev vädret helt okej och betydligt bättre för kampanjande.






Valarbete med Sveriges enda arbetarparti

2014-08-22



I dag var dagen D för uppsättning av moderaternas valaffischer i Mark. Ett antal grupper med engagerade moderater hade ansvar för olika delar av kommunen. Själv åkta jag och Erik Arnell (min föregångare som gruppledare för moderaterna i Mark) runt i norra delen av kommunen och satte upp skyltar i Hyssna, Sätila och Ubbhult.

Vädret var uselt, ösregn av och till. På nedre bilden Erik Arnell i full färd med att sätta fast en av mina egna valaffischer i Sandvadskrysset i Hyssna. På övre bilderna några av våra moderata skyltar i Sätila. Jag och vår MUF-ordförande Maria Zetterberg.

Nu färgar vi Mark blått, och som vanligt har vi inte bara centrala valskyltar från partiorganisationen i Stockholm, utan till största delen bilder på våra egna fullmäktigekandidater med egna personliga budskap.






Möte med Moderata Seniorer i Ängelholm

2014-08-20

I dag var jag inbjuden till Moderata Seniorer i Ängelholm för att svara på frågor kring pensioner och skatter och ge goda argument för det fortsatta arbetet under valrörelsen. Många bra frågor och några givande timmar!






Skolbesök i Bollebygds kommun

2014-08-20

I dag har jag besökt Töllsjöskolan och Örelundsskolan i Bollebygds kommun tillsammans med vår ledande lokala moderata skolpolitiker Margaretha Almqvist-Malmsjö.

Det blev värdefulla samtal med båda rektorerna, lärare och dessutom flera klassrumsbesök där jag svarade på elevernas frågor.

Bollebygds kommun har mycket goda skolresultat och klarar sig väl i Skolinspektionens granskningar. Faktum är att Töllsjöskolan klarade sig helt utan anmärkningar senast och nu är en av landets referensskolor. Och båda de skolor jag besökte idag har goda resultat bland eleverna. Men så är också Bollebygd en stark moderatkommun där man prioriterar skolan.

Bilden: I regnet framför de vackra gamla byggnaderna på Örelundsskolan i Olsfors.





Praktiskt valarbete tillsammans med Svenljungamoderaterna

2014-08-19

I kväll åkte jag och sonen till Svenljunga för att hjälpa moderaterna att packa valsedelsförsändelser. Drygt 4.800 hushållsförsändelser ska göras i ordning för att sedan delas ut. Men det går rätt snabbt när man är många, och trevlig fika och lite peppning inför valrörelsen blev det också.






Kampanj med arbetsmarknadsministern på Stora Torget i Borås

2014-08-18



Några bilder från arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantessons
besök på Stora Torget i Borås. På högra bilden tillsammans
med glada MUF-are.







Kampanj i Gällstad med Ulricehamnsmoderaterna

2014-08-17



I dag har jag kampanjat med Ulricehamnsmoderaterna i Gällstad. Trots regnet var det en och annan intresserad besökare i vårt tält. Jag fick också nöjet att äta en god hambugare tillalagad av ingen mindre än Leif Mannerström som bemannade grillen i ett av restaurangtälten. Mannerström bor i en av grannbyarna så han hade nära till jobbet. Han önskade mig lycka till i valet. Misstänker att han känner viss oro för rstaurangmomsen...

På vägen hem delade jag ut mitt personvalsmaterial i Gällstad, Vegby, Fästeredssund, Hulu, Dannike och Gånghester. Jag börjar få upp effektiviteten som brevbärare nu efter att ha besökt några tusen brevlådor hittills under valrörelsen.

En trevlig sak med att besöka olika orter är att man får se delar av vårt vackra land. Högra bilden tog jag vid Fästeredssund, en smal passage i sjön Åsunden med ett antal villor i fantastiskt vackert läge. Jag undrar vilken fastighetsskatt de kommer att få om det blir en rödgrön regering?




Låter du myter eller fakta avgöra ditt val?

2014-08-17

Debattartikel i Borås Tidning idag. Klicka på bilden för läsbar storlek.






Kampanj i Sätila Centrum

2014-08-16

I dag har jag kampanjat på marknaden i Sätila Centrum, tillsammans med Marks moderata kommunalråd, Margareta Lövgren. Här står hon mellan två versioner av mig, jag själv och min roll-up.

Dagen bjöd på riktigt bra väder och många intresserade. Det märks att vi närmar oss valet, och det märks också att moderata väljare börjar andas morgonluft och tro på ett bra valresultat. Min kommunvalkrets Sätila har dessutom efterhand blivit en av moderaternas starkaste valkretsar i Marks kommun, så det är ett tacksamt ställe att kampanja på.

Under eftermiddagen går Sätilaloppet av stapeln, och vi passade på att donera 100 paket plåster till arrangörerna som tacksamt tog emot dessa för att dela ut till alla löparna.





Nu kan du besöka min sida i Sveriges Televisions valkompass

2014-08-14



Klicka på länken (loggan ovan) och stäm av om du tycker som jag! I så fall hoppas jag på ditt kryss för mitt namn överst på den moderata riksdagsvalsedeln i Västra Götalands Läns Södra valkrets, alternativt på plats 20 på moderaternas riksvalsedel!




Mina valaffischer - kanske snart på en plats nära dig?

2014-08-14

Kommande vecka kommer jag att sätta upp mina personliga valaffischer runt om i Sjuhärad. Så här ser årets upplaga ut:

Valaffischer för hela Sjuhärad:







Valaffischer särskilt för Marks kommun:






Markbladet om biståndsministerns besök i Hyssna

2014-08-14

Markbladet har ett litet reportage om biståndsminister Hillevi Engströms besök på Kvarnen i Hyssna i tisdags. Lite kul att hon nämner en sak i intervjun som hon och jag tidigare pratat om när det gäller företagsklimatet i Mark och Sjuhärad. Hillevi Engström var ju tidigare arbetsmarknadsminister och innan dess ordförande för arbetsmarknadsutskottet när jag var ledamot där, så vi känner varandra väldigt väl. Vi har pratat mycket genom åren om hur man kan lyfta företagsklimatet och få fler företag att anställa fler.



















Fyra glada riksdagskandidater

2014-08-13

Vi passade också på idag att ta några gruppbilder på oss fyra toppnamn på riksdagslistan. En lite mer seriös och en något mera lättsam bild. Från vänster: Ulrik Nilsson (3:a), Cecilie Tenfjord Toftby (2:a), Malin Wickberg (4:a) och jag själv som har äran att stå överst på riksdagsvalsedeln.










Valupptakt med Sjuhäradsmoderaterna

2014-08-13



I dag hade moderaterna i Sjuhärad (Södra Älvsborg) valupptakt i Borås. Dryga hundratalet aktiva politiker på olika listor deltog, och under ledning av MUF-ordföranden Erik Bengtzboe blev vi fyra som står överst på riksdagsvalsedeln utfrågade om våra olika politikområden. För egen del hade jag denna gång ansvaret för näringspolitik, arbetsmarknad och skatter.



Efter detta höll Lars Holmin, förstanamn på regionvalsedeln, ett inspirerande anförande om varför det är dags för moderaterna att höja svansföringen i sjukvårdsfrågorna. För faktum är att trots ökade skatteintäkter med 6 miljarder under Alliansregeringens tid så går det inte särskilt bra för sjukvården i Västra Götaland.

Det är ingen tvekan om att vi moderater gillar valrörelser. Vi vet är vi är bäst när det gäller. Nu ska vi fortsätta prata med folk och berätta om vår politik, och då ska nog den positiva opinionstrenden förstärkas ytterligare.




Kampanjbesök av justitieminister Beatrice Ask

2014-08-13

I dag var det dags för nästa ministerbesök i Sjuhärad, denna gång var justitieminister Beatrice Ask
som besökte Stora Torget i Borås för att kampanja med oss. Här blir hon intervjuad av Borås Tidning.






Dörrknackning i Kinna

2014-08-12

Efter kampanjen på Stora Torget i Borås fortsatte vi till Kinna för att
knacka dörr i Kinna Centrum tillsammans med markmoderaterna.






Kampanj med biståndsministern på Stora Torget i Borås

2014-08-12

Efter lunch kampanjade jag på Stora Torget i Borås tillsammans med biståndsminister Hillevi Engström.
Vi känner varandra väl sedan tiden då hon var ordförande i arbetsmarknadsutskottet samtidigt som
jag var ledamot. Här står vi utanför den stora mobila montern för presentation av Alliansens "Sverigebygge".





Besök på Södra Cell i Värö

2014-08-12

Dagen startade med ett besök på Stora Cell i Värö ("Värö Bruk") på inbjudan av LRF Väst och Södra Skogsägarna.

Vi fick en föredragning om Södras kommande stora investering i Värö, där man satsar 4 miljarder på en ny anläggning för barrsulfatmassa. Samtidigt stänger man en anläggning i Norge. Förutsättningarna är bättre i Sverige, både vad gäller kompetens, tillgång till virke och efterfrågan på bioenergi och därför väljer man att göra sin expansion här. Efter investeringen blir Södra Cell i Värö ett av världens mest lönsamma massabruk. Besöket visar att med teknisk utveckling och innovationer kan man driva lönsam industri i Sverige.

Södra Cell producerar inte bara pappersmassa utan under processen skapas även ånga/hetvatten som blir till fjärrvärme och grön el, och av restprodukterna gör man biobränsle (bark), pellets och träpulver. Södra Cell är nettosäljare av el/energi eftersom det bildas mer energi än man förbrukar under processen.

Svensk skogsindustrin står för en omstrukturering, men befinner sig absolut inte i någon kris. Finpappers- och tidningspapperstillverkningen minskar medan förpackningspapper och hygienpapper ökar. Och skogen växer till snabbare än vad man hinner avverka. Skogen är en bransch i ständig utveckling och en av Sveriges absolut viktigaste basindustrier. Om denna utveckling ska fortsätta kan vi inte straffbeskatta transporter genom den lastbilsskatt som oppositionen föreslår. Vi måste också ha långsiktiga spelregler på energimarknaden så att den tunga industrin både vet vad de får betala för energin och vad de kan få betalt när de säljer sitt energiöverskott.




Landsbygdsdebatt och kampanj på Hofsnäs Herrgård

2014-08-10

I dag deltog jag i en debatt arrangerad av LRF om landsbygdsfrågor i allmänhet och livsmedels- produktion i synnerhet. Debatten hölls på ett lastbilsflak i samband med Matens Dag på Hofsnäs Herrgård, nära Torpa Stenhus utanför Tranemo. Alliansen, jag (med mikrofonen). Anna Svalander (FP) och Kerstin Hermansson (C) (kd uteblev tyvärr) samlad vid vänstra höbalen, V, S, MP och SD bakom den andra. Jag fanns för övrigt i dubbel upplaga eftersom min roll-up skymtar till vänster om flaket...

Jag konstaterade att min bild av svenska lantbrukare är att de flesta är kreativa småföretagare som inte vill leva på stöd och bidrag utan ha rimliga villkor för sin verksamhet och tjäna sina pengar själva. Landsbygdsföretagarna är ofta väldigt kreativa och kombinerar flera olika verksamheter, exempelvis livsmedelsproduktion, djurhållning, cafe, butik, turism, konferensverksamhet, kultur/upplevelser, skogsbruk, entreprenadverksamhet eller kanske energiproduktion. Denna mångsidighet skapar en stabilitet som vi politiker måste värna.

För mig är det viktigaste för landsbygdsföretagarna att vi driver en bra näringspolitik för alla företag, och att vi samtidigt underlättar att leva och bo på landsbygden. Här har Alliansen gjort mycket, allt från alla våra generella satsningar på näringslivet, med sänkta skatter, satsningar på utbildning, investeringar i infrastruktur och då inte minst småvägarna, satsningar på bredband, underlättande av byggnation i sjönära lägen och ekonomiskt stöd till service i landsbygden. Men vi måste också ha med oss kommunpolitikerna och kommunala tjänstemän så att inte regelverk kring djurskydd och livsmedelstillsyn eller kommunalt krångel försvårar i onödan för småföretagarna. Kommunerna måste också bli bättre på att göra mindre upphandlingar av livsmedel så att även små producenter kan vara med och lägga anbud. Det blev också lite debatt kring gårdsförsäljning av alkohol, som är en fråga jag själv engagerat mig en del i. I andra länder är det ytterligare ett sätt att skapa småföretag på landsbygden i form av bryggerier och vinproducenter som kan erbjuda provsmakning och försäljning till turister. Det borde vi kunna utveckla även i Sverige.

I debatten påpekade jag att det stora hotet mot landsbygden är de rödgrönas politik. Höjda skatter på företagande, arbete, transporter och energi kommer att slå extra hårt mot landsbygden. Och om vi höjer restaurangmomsen slår det givetvis extra hårt mot de små cafeer och restauranger som finns på landet med ofta mycket små marginaler. Dessutom blir det mindre livsmedel att leverera till städernas restaurangsektor.

Bilderna nedan tog jag från scenen/flaket, och det var riktigt mycket folk på plats.






Borås Tidning uppmärksammar mitt förslag om studielån för körkort

2014-08-07






Jag vill införa möjlighet till studielån för körkortsutbildning

2014-08-05

Sedan jag kom in i riksdagen har jag envist arbetat för att förenkla regelverket kring körkortstagning och försöka sänka kostnaderna. Några mindre framgångar har jag haft, men på det stora hela väger alltid "trafiksäkerheten" tyngre när man för dessa diskussioner. Jag tvivlar på att alla nya moment i körkortsutbildningen verkligen går att motivera av trafiksäkerhetsskäl, men får leva med att majoriteten verkar tro det.

Faktum kvarstår - många unga avstår från att ta körkort, samtidigt som allt fler yrken kräver körkort. Det är dessutom brist på allt från truckförare till lastbilschaufförer och busschaufförer. Många vittnar om att kostnaderna för körkortstagning är en avgörande orsak till att en del avstår.

Jag är moderaternas ansvarige för studiemedelsfrågor i riksdagens utbildningsutskott. Jag har därför med som ett av mina personliga vallöften att vi borde pröva möjligheten att finansiera körkort med studielån via CSN för den som så önskar. Studielånet skulle gälla alla typer av körkort, och skulle göra att ingen behöver avstå av ekonomiska skäl. Studielån för körkort skulle inte påverka möjligheten att ta studiemedel för andra utbildningar.

Fler körkort skulle göra det möjligt för fler att få jobb och samtidigt tillgodose arbetsgivarnas behov av personal med lämpligt körkort. Kostnaderna för staten skulle bli minimala, eftersom vi endast talar om lån, som i normalfallet betalas tillbaka, och där man betalar ränta under lånetiden.




Mina personliga vallöften

2014-08-04

I dag presenterar jag mina personliga vallöften. De finns även tillgängliga under fliken "Valet 2014" ovan.

Företagande och jobb: Jag vill få fler att inse att arbete och företagande skapar alla resurser till välfärd och pensioner. 250.000 fler arbetar idag än 2006, och det har tillfört välfärden mer pengar. Nu går vi vidare med målet att skapa förutsättningar för ytterligare 350.000 nya jobb i Sverige fram till 2020. Mot oss står oppositionen, vars politik skulle förstöra massor av jobb. Detta är valets viktigaste fråga!

Skola och utbildning: Alliansen har reformerat den svenska skolan som under många år haft fallande resultat. Nu ser vi allt fler positiva effekter bland de yngre eleverna. Jag vill vårda och utveckla Alliansens skolreformer för att skapa en svensk skola i världsklass. Lärarna är skolans viktigaste resurs. Jag vill att moderater i alla kommuner arbetar för att värdera upp läraryrket.

Högskola, Universitet, vuxenutbildning och studiemedel: Utbildning är en grundläggande del i Alliansens arbetslinje. Vi har under Alliansens regeringstid ökat antalet platser inom både högskola och vuxenutbildning och kraftigt förbättrat studiemedlen för både ungdomar och vuxna. Jag vill fortsätta verka för ett brett utbud av utbildningsalternativ för vuxna, exempelvis inom Komvux, Yrkeshögskola och Högskola.

Studielån till körkort: Jag vill införa rätt till studielån för att ta körkort för personbil och tunga fordon. Det skulle göra det möjligt för fler att ta körkort och därmed lättare få ett arbete. Alltför många avstår idag från körkort av kostnadsskäl.

Rimliga skatter på arbete, företagande och pensioner: Svenska löntagare och pensionärer får idag behålla betydligt mer av sin inkomst efter skatt efter Alliansens skattesänkningar. Svenska löntagare med normala inkomster betalar inte längre världens högsta skatter. Det har också varit positivt med sänkta arbetsgivareavgifter för unga anställda och sänkt moms för restaurangsektorn. Jag kommer att vara en stark röst mot alla skattehöjningar på arbete, pensioner, företagande och transporter. Jag kommer att verka för fortsatta skattesänkningar för våra pensionärer i den takt statsfinanserna tillåter.

Bygg ut RUT-avdraget med ett "REP-avdrag": Jag vill utvidga RUT-avdraget till att även gälla hushållsnära reparationstjänster, "Rep-avdrag". Detta skulle kunna skapa förutsättningar för ett antal nya småföretag i reparationsbranschen, och samtidigt skulle fler vitvaror, elektronik och andra kapitalvaror få en längre livslängd, vilket skulle vara en bra insats för miljön och hushållandet med samhällets resurser.

Din rätt att välja barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg: Jag är en stark röst för familjens fria val. Jag lovar att motarbeta förslag om ökad kvotering av föräldraförsäkringen, och jag försvarar vårdnadsbidraget. Jag vill värna och vidareutveckla människors rätt att själv välja skola och omsorg. Jag försvarar RUT-avdraget och tar kraftfullt avstånd från vänstersidans jakt på privata företag i skola och välfärd – de flesta gör faktiskt ett utmärkt jobb!

Sjukvård: Västra Götaland har en sjukvård som styrts av Socialdemokraterna i 14 år. Under denna tid har vår sjukvård på många områden tappat jämfört med exempelvis Alliansstyrda Skåne, Stockholm eller Halland. Trots kraftigt ökande skatteintäkter och ökade statsbidrag har inte invånarna i Västra Götaland fått en bättre sjukvård. Tvärtom har köerna ökat mer än på andra håll. Lösningen är knappast att bara tillföra ännu mer resurser, det avgörande är hur resurserna används. Jag kommer att göra vad jag kan för att bidra till att Alliansen tar över ansvaret för sjukvården i Västra Götaland efter valet. Det är verkligen dags att invånarna får full valuta för skattepengarna.

Försvaret: Ökad oro i vår omvärld kräver att försvarsfrågorna prioriteras upp och jag välkomnar de nya satsningar på försvaret som Alliansen presenterat. Jag utesluter inte att det kan behövas ännu mera resurser framöver. Jag tror också vi måste diskutera för- och nackdelar med ett medlemskap i Nato. Vi kan inte klara av ett försvar av Sverige under längre tid utan hjälp utifrån.

Invandring, integration och tiggeri: Oro i omvärlden driver rekordstora flyktingströmmar till Europa och Sverige. Detta skapar oro även hos många människor som inte betraktar sig som främlingsfientliga. Jag tar denna oro på allvar och vägrar ge invandringsfientliga krafter ensamrätt i debatten. Jag värnar en generös asylpolitik för människor på flykt och försvarar dagens regler för arbetskraftsinvandring. Samtidigt vill jag skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring och se över andra delar av regelverket. Integrationen kan också förbättras, bland annat genom att reformera SFI och övriga utbildningsinsatser för nyanlända. Jag vill också verka för en öppen debatt om bästa sättet att minska tiggeriet i Sverige.

En positiv miljöpolitik kombinerad med ekonomisk tillväxt: Miljöpolitik handlar för mig om så mycket mer än koldioxidutsläpp. Jag är en röst för en realistisk och ansvarsfull miljöpolitik som bygger på innovationer och utveckling. En god miljöpolitik förutsätter ekonomisk tillväxt! Djuromsorgsfrågor och skydd av känsliga naturmiljöer ligger mig särskilt varmt om hjärtat, men jag ogillar byråkrati och detaljstyrning och tycker man måste ha en helhetssyn i dessa frågor.

Energi och energiskatter: Jag kommer att fortsätta verka för en trygg och prisvärd energiförsörjning och rimliga energiskatter och i övrigt vara en stark röst för en sansad och genomtänkt politik när det gäller klimat- och energifrågor. Utbyggnad av vindkraft förutsätter att det inte stör människors boendemiljö eller skadar känsliga naturmiljöer.

Fastighetsskatt, flyttskatt, byggande och boende: Alliansens reformering av fastighetsskatten har skapat trygghet för alla småhusägare. Jag kommer att vara en stark röst mot höjda fastighetsskatter och verka för en översyn och reformering av flyttskatterna (reavinstskatter, lagfartskostnader mm). Jag vill vara en aktiv del i Alliansens ansträngningar för att öka bostadsbyggandet i Sverige. Minskat regelkrångel och kommunal byråkrati är en viktig del, avskaffande av onödiga kostnader och avgifter en annan. ROT-avdraget bör vara kvar.

En röst mot politisk klåfingrighet, slöseri och byråkrati: Jag kommer alltid vara en röst mot slöseri med skattepengar och mot byråkrati som kväver och försvårar för människor, företag, byggande och samhällsutveckling. Jag ogillar dessutom politiska pekpinnar som talar om för dig hur du bör leva och organisera ditt eget liv - det vet du bäst själv!

En stark röst för demokrati och yttrandefrihet: Jag står upp för en fri och demokratisk samhällsdebatt utan våld, skadegörelse, näthat och hot från extrema grupper. Alla frågor måste kunna diskuteras med respekt för den som tycker annorlunda. Det är grunden för den svenska demokratin.




Dagens flygblad

2014-08-01

I dag och i morgon sprider jag detta flygblad på musikfestivalen Uport i Ulricehamn, samt i ett stort antal brevlådor i centrala Ulricehamn.






Kampanj på musikfestivalen Uport i Ulricehamn

2014-08-01



I dag har jag kampanjat med Ulricehamnsmoderaterna på musikfestivalen Uport i Ulricehamn, alldeles vid Åsundens strand. Och det blir kampanj på samma ställe i morgon. På högra bilden har jag sällskap med kommunstyrelsens moderate ordförande, Lars Holmin.




Sex veckor till valet - i dag börjar min valrörelse på allvar

2014-08-01

De senaste veckorna har jag kombinerat sol och semester med att driva valkampanj. Bland annat har jag smygstartat valrörelsen hemma i Mark på sommarfredagarna i Sätila, Hyssna, Skene och Kinna. Jag har också hunnit sprida några tusen flygblad i Sjuhärad där jag frågar väljarna vad de vill att jag ska arbeta för nästa mandatperiod. Många goda förslag och tankar har kommit upp, och även om jag inte kommer att ta fasta på allt så kommer nog en och annan att hitta sina frågor bland mina kommande vallöften.

Det är nu drygt sex veckor till valet, och från och med idag börjar min valrörelse på allvar. Jag rivstartar min personvalskampanj med medverkan på Uport i Ulricehamn fredag och lördag tillsammans med Ulricehamnsmoderaterna. Min personvalskampanj syftar främst till att försvara min riksdagsplats, vilket inte är självklart även om jag står överst på valsedeln. Givetvis vore det också kul att bli personvald till riksdagen, även om jag inser att det kommer att bli svårt. Många tror tyvärr att man inte behöver kryssa förstanamnet på valsedeln utan att jag får rösten automatiskt om man inte kryssar någon. Men så fungerar det alltså inte. Vill du vara säker på att jag blir kvar i riksdagen är det viktigt att du kryssar mitt namn överst på valsedeln!

Längst upp på hemsidan finns nu också en ny knapp, "Valet 2014". Under denna finns allt om valet. Dels en sida där man kan följa min valrörelse, dels en sida där man kan läsa om alla mina personliga vallöften. Det finns också en sida där jag efterhand kommer att samla mina svar på olika enkäter och undersökningar som jag får från media och olika organisationer. Där kommer jag också att länka till sådana media som presenterar olika kandidatguider.

Vill du engagera dig i min personvalskampanj? Kanske hjälpa till att dela ut flygblad i brevlådor eller kampanja utanför Din lokala butik? Ordna ett möte där jag får chansen att berätta om moderat politik och mina egna vallöften? Eller kanske något annat? Hör av Dig till mig!

All hjälp är välkommen!





Vilka frågor vill du att jag ska driva i riksdagen efter valet?

2014-07-27

De senaste veckorna har jag delat ut några tusen exemplar av nedanstående brev i lite olika versioner, där jag efterfrågar mina väljares åsikter om de viktigaste valfrågorna. Nu får även Du som följer min blogg en chans - vad tycker du är viktigast? Hör av dig till mig, via kontaktfunktionen på hemsidan, eller via mail till jan.ericson@riksdagen.se!






Alliansen håller vad vi lovar

2014-07-21






Jag nominerad till titeln "riksdagens mest företagsvänliga ledamot"

2014-06-23

I dag är det officiellt - jag är en av tre nominerade från Alliansen till utmärkelsen riksdagens mest företagsvänliga ledamot. Det är organisationen Företagarna som varje år utser en riksdagsledamot från regeringssidan och en från oppositionen som mest företagsvänlig. Jag har vetat om min nominering ett tag, men har inte fått sprida det. Men jag har spelat in nedanstående film tillsammans med Företagarna där jag berättar om min syn på företagande.

Jag vann titeln 2009, och har flera gånger varit med bland finalisterna. Vem som slutligen vinner årets kamp meddelas av Företagarnas jury i Almedalen på söndag.







SCB: Moderaternas stöd i Södra Älvsborg högst i hela landet!

2014-06-04

33,1%

I går kom SCB:s nedbrutna siffror över partisympatierna. Återigen utmärker sig vår valkrets, Södra Älvsborg (eller "Västra Götalands Läns södra valkrets som den egentligen heter). Denna går får vi moderater 33,1%. Det är samma nivå som Skåne Läns Södra Valkrets. Dessa två valkretsar ligger därmed högst i landet när det gäller stödet för Moderaterna. Högre än exempelvis Stockholms Stad och Stockholms Län som annars brukar ha det starkaste moderata stödet. Moderaterna i Sjuhärad är alltså, tillsammans med södra Skåne, populärast av alla moderater i hela landet!

Visserligen är alltid nedbrutna siffror för valkretsarna väldigt osäkra, men det intressanta är att Moderaterna i Södra Älvsborg gång efter gång ligger bra till i SCB. Så här ser sviten ut från maj 2010 (SCB mäter maj och november varje år): 29,2 34,0 26,6 30,2 36,4 32,7 36,2 30,0 och 33,1%. I stort sett i varje mätning ligger vi långt över genomsnittet för moderaterna på riksnivå. När det upprepas i varje mätning är det svårt att tro att det är en slump.

Intressant är också att Moderaterna i vår valkrets varit största parti i två av de senaste tre mätningarna. Denna gång har vi alltså 33,1% mot (S) 28,7%. I november hade (M) 30,0% mot (S) 38,2%. I maj 2013 hade (M) 36,2% mot (S) 34,5%.

Alliansen får i denna mätning 49,7% mot s-v-mp 38,1. SD får 6%.

Det är kul och inspirerande att Moderaterna får så starkt stöd från Sjuhäradsborna. Det sporrar oss alla att fortsätta vara aktiva, träffa många väljare och försöka göra ett bra arbete både i riksdagen och i våra kommuner.




Besök på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås

2014-05-21

I morse började jag dagen med att besöka Sven Eriksonsgymnasiet i Borås. Jag träffade två klasser under en dryg timme och berättade om moderat politik och svarade på frågor. Det blev mycket fokus på arbetsmarknaden för unga, kopplingen mellan skatter-företagande-arbete och resurser till välfärden, samt givetvis söndagens EU-val. Dessutom berördes som alltid invandringsfrågorna och tiggeriet, vilket är en ständigt återkommande fråga på alla skolbesök. Intresserade och trevliga elever och ett riktigt bra besök!

Efter mötet med eleverna blev jag kvar i lärarrummet och pratade skolfrågor och utbildningspolitik. Det är alltid intressant att lyssna på lärarna som finns mitt i verksamheten och ta del av deras åsikter kring dagens politik och vad som behöver i framtiden för att utveckla skolan. En sak är klar - lärarnas bild av skolan och elevernas kunskaper är oftast betydligt ljusare än den bild man får i media i spåren av Pisa. Att det sedan finns problem som måste lösas är en annan sak.

Jag fick också en preliminär inbjudan till höstens stora skoldebatt mellan riksdagspartierna inför valet i september. Det ska bli riktigt kul!




Utflykt med de äldre tillsammans med Fristadsmoderaterna

2014-05-20



Dagens utflykt med de äldre i Fristad var riktigt lyckad. Hela 56 pensionärer följde med, några i den specialanpassade buss som fristadsmoderaterna hyrt, andra med hjälp av färdtjänst. Efter lite fika och en presentationsfilm om skulptören Uno blev det ett besök i museet i Bredared där alla Unos djur finns samlade.

Jag fick också chansen att prata med en hel del av pensionärerna som uppenbarligen tyckte det var en mycket trevlig utflykt. Och så påminde jag några av damerna om att rösta i EU-valet på söndag. Jag passade också på att prata äldrefrågor med några i personalen på demensboendet i Fristad.



På vänstra bilden står jag tillsammans med alla de aktiva moderater i Fristad som följde med på utflykten som arrangörer. Högra bilden visar lite av utmaningen som krävs när man ska förflytta 56 äldre, varav många med rullatorer och några med rullstolar. Det tar sin lilla tid att få ombord alla, men busschauffören från Sohlbergs var verkligen proffs!




Kampanjande i Sätila

2014-05-17



I dag kampanjade jag i Sätilas nya fina centrum i samband med den lokala marknaden. På bilden står jag tillsammans med Maria Zetterberg, ordförande för MUF i Mark och Margareta Löfgren, kommunstyrelsens ordförande i Mark.




Moderat förtidsröstningskampanj

2014-05-08



I går efter voteringen var vi ett 50-tal riksdagsledamöter och tjänstemän som deltog i en förtidsröstningskampanj med anledning av att det var första dagen att förtidsrösta i EU-valet. Själv kampanjade jag på gatorna runt Sergels Torg i centrala Stockholm. Här är vi samlade utanför riksdagshuset före kampanjen.




Politikercafé i Borås

2014-05-05

I dag var jag talare på Boråsmoderaternas politikercafé. Jag pratade om många olika ämnen, men skolpolitiken och vår artikel om Borås Stads positiva ekonomiska utveckling under Alliansregeringens tid stod givetvis i fokus. Jag fick också ett antal väl blandade frågor åhörarna. Det blev naturligtvis också diskussion om gårdagens partiledardebatt och den kommande valrörelsen.

Före mitt anförande berättade Borås oppositionsråd Annette Carlsson om den kommunpolitik som Boråsmoderaterna kommer att gå till val på. Det känns bra att rikspolitik och kommunpolitik går hand i hand och att vi drar valrörelsen tillsammans, rikspolitiker och lokalpolitiker. Vi visar att helheten är viktig och att moderat politik hänger ihop på alla nivåer.


Foto Robin Nylén.














Välkommen att träffa mig på moderaternas politikercafé i morgon!

2014-05-04

I morgon, måndag, ordnar Boråsmoderaterna politikercafé kockan 18.30. Jag och moderaternas kommunalråd i Borås, Annette Carlsson, finns på plats och berättar lite om aktuella politiska ämnen och svarar framförallt på dina frågor! Ingen föranmälan behövs.

Välkommen!






Markbladet uppmärksammar min förstaplats på riksdagsvalsedeln

2013-11-20






Borås Tidning idag

2013-11-17






Hedrande att ännu en gång få toppa moderaternas riksdagsvalsedel

2013-11-16

Pressmeddelande 2013-11-16

Riksdagsledamot Jan Ericson (M)
Telefon 070-6956828


Jan Ericson (M) förstanamn på riksdagsvalsedeln för i Södra Älvsborg

Inför dagens nomineringsstämma för fastställande av riksdagsvalsedeln för 2014 års riksdagsval var jag föreslagen som andranamn på valsedeln. Men nomineringsstämman ville annorlunda, och efter en jämn votering blev jag till slut vald till förstanamn.

Jag var ju förstanamn på riksdagsvalsedeln 2010, och att få detta förtroende ännu en gång är givetvis en mycket stor ära och förhoppningsvis ett kvitto på att jag har varit en bra företrädare för min valkrets i riksdagen. Nu väntar en hård kamp för att moderaterna och Alliansen ska vinna riksdagsvalet 2014 och få fortsätta att styra vårt land. Jag kommer med glädje och energi att vara med och leda valrörelsen i vår valkrets!





Trevlig nomineringsstämma - jag blev förstanamn på riksdagslistan

2013-11-16

Vid dagens nomineringsstämma till riksdagsvalsedeln för Södra Älvsborg var jag ju föreslagen av nomineringskommittén till en andraplats på valsedeln. Men nomineringsstämman ville annorlunda, och efter en jämn votering vann jag i sista rundan och blev precis som i förra riksdagsvalet utsedd att vara förstanamn på riksdagsvalsedeln. Jag är självklart oerhört smickrad, det är en stor ära att få detta förtroende för andra gången.

Nedan en bild från utfrågningen av oss sex toppkandidater före omröstningen, och till höger en bild från minglet efter att riksdagsvalsedlarna för alla valkretsarna i Västra Götaland blivit fastställda. Inte konstigt att jag ser glad ut!







Nomineringskommitténs förslag till riksdagsvalsedel 2014

2013-10-30


I dag offentliggjordes nomineringskommiténs förslag till moderat riksdagsvalsedel i Södra Älvsborg i valet 2014. Så här ser förslaget ut för plats 1-8:

1. Cecilie Tenfjord Toftby, Borås
2. Jan Ericson, Ubbhult
3. Malin Wickberg, Borås
4. Alexis Mouschopanis, Borås
5. Ulrik Nilsson, Borås
6. Margareta Lövgren, Kinna
7. Christina Yngvesson, Tranemo
8. Richard Hallifax, Ulricehamn

Jag är mycket smickrad över att för tredje valet i rad föreslås som riksdagskandidat på valbar plats på valsedeln. Hur den slutliga valsedeln kommer att se ut avgörs av nomineringsstämman i Göteborg den 16 november.